Κύριοι σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, κυρίες και κύριοι,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κύριοι σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, κυρίες και κύριοι,"

Transcript

1 Εισαγωγή Κύριοι σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, κυρίες και κύριοι, Σας καλωσορίζουμε στον απολογισμό της Δημοτικής αρχής και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες το τι εξελίσσεται συνολικά στο Δήμο. Ομολογουμένως ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος αυτή που περάσαμε και περνούμε, ενώ πρέπει να πούμε εξ αρχής ότι μέσα σ αυτές τις συνθήκες οι υπηρεσίες του Δήμου και γενικά η Δημοτική Αρχή παρήγαγε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς. Είναι αλήθεια ότι μετά τις συνενώσεις βάσει του σχεδίου Καλλικράτης, ξεκινήσαμε με άλλες προοπτικές και ελπίδες, στηριχτήκαμε στις εξαγγελίες για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των οικονομικών μας, για στήριξη με εξειδικευμένο προσωπικό, για ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της αποκέντρωσης. Όμως τα πράγματα δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν ήρθαν έτσι. Η κατάρρευση και η πτώχευση της χώρας, η επιβολή μέτρων μέσω των μνημονιακών δεσμεύσεων, χτύπησε βάναυσα τους πολίτες και τις οικογένειες τους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τις επιχειρήσεις και φυσικά τους Δήμους. Είδαμε τα τακτικά μας έσοδα να μειώνονται δραματικά πάνω από 65%, είδαμε να μειώνεται με ανάλογο ποσοστό η ΣΑΤΑ, τα έσοδα δηλαδή που αφορούν τις μικρές παρεμβάσεις, έργα και συντηρήσεις, είδαμε να μειώνονται οι πόροι μας από το τέλος παρεπιδημούντων. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχει πλήρης αδυναμία να εκτελέσουμε το παραμικρό έργο, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των

2 συνενώσεων, στις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες, στη δημιουργία και τη συντήρηση των υποδομών. Παράλληλα οι Δήμοι όπως και οι υπόλοιποι τομείς του δημοσίου βρέθηκαν στο στόχαστρο. Περάσαμε πολύ δύσκολες ώρες όσον αφορά τη διαχείριση του προσωπικού. Η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε με αρνητικές συνέπειες για το δημόσιο χώρο και τα έσοδα. Οι σχολικοί φύλακες οδηγήθηκαν σε διαθεσιμότητα. Οι προσλήψεις έχουν ουσιαστικά παγώσει, το προσωπικό δεν αναπληρώνεται και προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με εποχικούς εργαζόμενους οι οποίοι εκπαιδεύονται και μετά φεύγουν. Αντιμετωπίσαμε μεγάλα προβλήματα σχετικά με τις προσλήψεις του εποχικού προσωπικού το οποίο καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες στην διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Υποφέραμε στην καθαριότητα, στις παραλίες στο πράσινο και το φωτισμό. Εκ των ενόντων και με πολύ αγωνία και μεγάλη προσπάθεια, καλύψαμε αυτές τις ανάγκες. Παράλληλα οι συνενώσεις δημιούργησαν αρκετά προβλήματα όσον αφορά στις υπηρεσίες και η περίοδος προσαρμογής ήταν δύσκολη. Προέκυψε δυστυχώς το έλλειμμα της Νεάπολης, που πλησιάζει με τους τόκους το Ευρώ, του οποίου η διαχείριση ήταν και είναι μια τραυματική και πολύπλοκη εμπειρία. Σ αυτές τις συνθήκες εκτιμήσαμε πως το πρώτο μέλημα ήταν να μην καταρρεύσει ο Δήμος, να στηρίξουμε την κοινωνία μας και την οικονομία μας, να στραφούμε σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Οι αγώνες που δώσαμε Ιδιαίτερα ζητήματα προκάλεσαν οι αποφάσεις για κλείσιμο υπηρεσιών, μεταφορά λειτουργιών και αποδόμηση πολλών δημόσιων δομών. Οι εξελίξεις αυτές αναβίωσαν και θέματα τοπικισμού στο νομό μετά τις εύλογες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών να διατηρήσουν τις λίγες δομές που διαθέτει ο Νομός. Αναφερόμαστε κυρίως στα νοσοκομεία και τα θέματα υγείας, στην παιδεία, στο ΤΕΙ και την ΑΣΤΕΑΝ, στις Εφορίες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το Ειρηνοδικείο, την Μαρίνα κ.λπ. Η αποψίλωση των υπηρεσιών ταλαιπωρεί τους πολίτες που υποβάλλονται σε δαπάνες και ταλαιπωρία. Ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης, επαφές, διαπραγματεύσεις, πιέσεις, μετακινήσεις, δαπάνες, για να στηρίξουμε τα αυτονόητα. Ταυτόχρονα αγώνας, κινητοποιήσεις, δράσεις, πρωτοβουλίες στις οποίες ο Δήμος μαζί με τους αντίστοιχους φορείς μπήκε μπροστά. Υπήρξαν αποτελέσματα. Νοσοκομείο Νεάπολης, γραφείο ΙΚΑ και Δ.Ο.Υ. στη Νεάπολη, δημιουργία νέου τμήματος ΤΕΙ, πάγωμα της μεταφοράς της ΑΣΤΕΑΝ, ανατροπή απόφασης για το ΙΚΑ, πιέσεις για το νοσοκομείο που εξακολουθεί ν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

3 Οι προσπάθειες και η επιφυλακή μας συνεχίζεται και απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και ενότητα. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν όλοι αυτές τι συνθήκες ώστε με ρεαλισμό και σχέδιο να προτείνουμε και να προγραμματίσουμε χωρίς πλειστηριασμό υποσχέσεων και ελπίδων. Υπάρχει όμως η δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιήσαμε όπως θα δείτε παρακάτω για την κάλυψη κυρίως των επενδυτικών μας αναγκών. Η παρούσα χρηματοδοτική περίοδος τελείωσε την 31/12/2013 και ανοίγει μια νέα με λιγότερα όμως κονδύλια. Κοινωνική πολιτική - ΟΚΥΔΑΝ Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίσαμε στην περιοχή μας και την ανθρωπιστική κρίση. Η οικοδομή έπεσε πάνω από 70%,οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις κυριολεκτικά διαλύθηκαν, ενώ αρκετοί πολίτες οδηγήθηκαν στο περιθώριο και η ανεργία διαρκώς αυξάνεται. Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και σηκώνουν τεράστιο βάρος. Ο Δήμος είναι η βασική πλέον μονάδα στην οποία απευθύνονται οι πολίτες. Το πρώτο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε είναι η οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν αυτούς τους πολίτες για να διατηρήσουμε κυρίως τον κοινωνικό μας ιστό και να δείξουμε το ευαίσθητο και ανθρώπινο πρόσωπο της κοινωνίας μας - Πάνω από 300 παιδιά και βρέφη φιλοξενούνται κάθε χρόνο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των παιδικών σταθμών προσφέροντας στα παιδιά μας την απαιτούμενη ασφάλεια, αγωγή και κοινωνικοποίηση τους. Με την προσθήκη του 2 ου ορόφου στο κτίριο της Αμμούδας οι παιδικοί σταθμοί συγκεντρώνονται σε ένα κτίριο στην πόλη του Αγίου Νικολάου. - Τα μέλη των ΚΑΠΗ μετρούν πλέον πάνω από 400 ενεργά μέλη στον Άγιο Νικόλαο και τη Νεάπολη. - Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετεί πλέον 370 οικογένειες σε όλο τον Δήμο. - Οργάνωση και λειτουργία ΚΔΑΠ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. - Σύσταση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Αγίου Νικολάου ΕΛΠΙΖΩ. Με όπλο τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά καταφέραμε να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ από όπου στηρίζονται 100 οικογένειες κάθε μήνα και περιστασιακά σχεδόν 500 άτομα. Επιπλέον συνεχίσαμε και ενισχύσαμε τη λειτουργία της τράπεζας ρουχισμού ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΓΑΖΙ για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επίπεδο ένδυσης όλων εκείνων των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. - Τέλος, καλύψαμε συνολικά 400 αιτήματα για βοήθεια κάθε φύσεως.

4 - Υπήρξε συνεργασία με φορείς για το κοινωνικό φαρμακείο. - Υπήρξαν εκδηλώσεις, δραστηριότητες και πάρα πολλοί άνθρωποι, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά μέσα από την καρδιά μας, προσέφεραν και προσφέρουν για τους άπορους συμπολίτες. Επίσης φορείς όπως η εκκλησία, σωματεία, ομάδες, πολίτες, εθελοντές, προσπαθούν σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται αυτή την περίοδο γιατί πρώτα από όλα είμαστε κοινωνία. Οικονομικά Ένα ιδιαίτερο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε ήταν το θέμα της ισορροπίας των οικονομικών. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη και αυξάνεται συνεχώς το χρέος των επαγγελματιών αλλά και των πολιτών. Προχωρούμε συνεχώς σε ρυθμίσεις, μειώσαμε τα τέλη σε ευπαθείς ομάδες, αλλά παρά ταύτα η κρίση εξαπλώνεται διαρκώς και το πρόβλημα διογκώνεται. Σε συνδυασμό με την τραγική μείωση των εσόδων υπήρξε ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Με πολύ προσπάθεια, οικονομίες, φρόνηση καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι στα οικονομικά μας και παρά το σοκ του ελλείμματος του πρώην Δήμου Νεάπολης είμαστε ένας υγιής Δήμος οικονομικά. Ίσως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Δήμου αυτή την περίοδο. Έχουμε αξιοπιστία στην αγορά, οι υποχρεώσεις μας είναι σε λογικά επίπεδα και διαχειρίσιμες, δεν έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εισπράξεις Έτους 2013: Πληρωμές έτους 2013: Χρηματικό υπόλοιπο ( ): Απαιτήσεις Δήμου στις ( οφειλέτες Δήμου): Υποχρεώσεις Δήμου στις (Προμηθευτές κ.λ.π.) : Υπόλοιπο δανείων 31/12/2013: 4,300,300 Ανάλογη εικόνα υπάρχει στη ΔΕΥΑΑΝ καθώς και στους άλλους οργανισμός. Ιδιαίτερα για την μεγαλύτερη επιχείρηση του Δήμου μας ΔΕΥΑΑΝ. Στοιχειά οικονομικά ΔΕΥΑΑΝ: Γενικό σύνολο εσόδων: Γενικό σύνολο εξόδων:

5 Υπόλοιπα πελατών (απαιτήσεις): Υπόλοιπα προμηθευτών (υποχρεώσεις): Υπόλοιπο δανείων 31/12/2013: Τουρισμός Κρήτη σημαίνει φιλοξενία Η κορωνίδα της οικονομίας μας είναι ο τουρισμός. Η περιοχή μας κρατά τα σκήπτρα του ποιοτικού τουρισμού και παρά τη μεγάλη κρίση ο τουρισμός κρατήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ανάκαμψη με υψηλές πληρότητες λόγω των ευρύτερων συγκυριών στη Μεσόγειο. Η οικονομία μας στάθηκε όρθια μέσα στη μεγάλη κρίση λόγω του ρεύματος του τουρισμού ενώ από την άλλη πλευρά διαπιστώνουμε συνεχώς ότι για να συντηρήσουμε τον ευρύτερο χώρο μέσα στον οποίο δρα ο τουρισμός πρέπει να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις, γεγονός που είναι αδύνατον να γίνει με τα οικονομικά του τακτικού προϋπολογισμού. Για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό είχαμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο μάρκετινγκ με σκοπό την προβολή του Δήμου μας ως τόπο προορισμού για τουρισμό ποιότητας, ασφαλή τουρισμό και τουρισμό θάλασσας και υπαίθρου. Προωθούμε τη στοχευμένη προβολή ειδικών προϊόντων θεματικού τουρισμού (π.χ. ειδικών διαδρομών για τη χλωρίδα και πανίδα, σπηλαιολογικό τουρισμό, εκκλησιαστικό τουρισμό κλπ) και έχουμε επιτύχει την αύξηση του ρεύματος τουριστών της περιοχής (με τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης, κατηγορίες τουριστών ειδικών ενδιαφερόντων) καθώς και την αύξηση της ροής επισκεπτών προς την ενδοχώρα του νομού, που διαμένουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της παραλιακής ζώνης (λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το μαζικό / παραθεριστικό τουρισμό), με τη μορφή οργανωμένων ή μεμονωμένων περιηγήσεων και εκδρομών. Ειδικό βάρος δίδεται σε παρεμβάσεις που σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού για ειδικές ομάδες πληθυσμού (εκκλησιαστικός, ορειβατικός, αναρριχητικός, σπηλαιολογικός, ιατρικός, τουρισμός για ΑΜΕΑ κ.α.), που έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη διαμονή τους στην περιοχή με το θέμα ή τη δραστηριότητα που τους ενδιαφέρει, την προβολή των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής, όπως το πρότυπο κρητικής διατροφής, τη λαϊκή τέχνη, την παράδοση, τα πανηγύρια κλπ. καθώς και τη χαρτογραφική και περιγραφική αποτύπωση των αγροτικών της περιοχής, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και επιστημονικό ενδιαφέρον (ανεμόμυλοι, νερόμυλοι, φάμπρικες, πατητήρια κλπ), στη λογική της ειδικής διαδρομής.

6 Χρειάζεται να αναπτύξουμε περισσότερο τις ειδικές μορφές τουρισμού. Ο Ορειβατικός-Περιπατητικός και διαδρομών στον οποίο στοχεύουμε μέσα από το LEADER με τη διαμόρφωση 65 περίπου διαδρομών. Προωθούμε την δημιουργία υποθαλάσσιου πάρκου το οποίο από ότι φαίνεται θα έχει καλή συνέχεια. Με τα ΣΧΟΟΑΠ που εγκρίθηκε πάρθηκαν τέτοια μέτρα ώστε να μην έχουμε μαζικοποίηση αλλά και έκπτωση της ποιότητας του τουρισμού που αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ενώ από την άλλη πλευρά προσπαθήσαμε να κάνουμε υποδομές και να βελτιώσουμε το αστικό αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον για να μπορέσει ο επισκέπτης να απολαμβάνει ένα χώρο ευπρεπή, ένα χώρο στον οποίο μπορεί να περάσει καλές μέρες διακοπών. Οι εμπειρίες μας, οι επαφές που έχουμε με τους ξένους, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, οι προβολές που κάναμε, οι βραβεύσεις των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών που πραγματοποιούμε τακτικά, μας δίνουν ένα μέτρο της ικανοποίησης των επισκεπτών μας, οι οποίοι θεωρούν πολύ σημαντικές τις δομές του φυσικού περιβάλλοντος, τις 23 γαλάζιες σημαίες που προβάλλουν την ποιότητα της θάλασσας μας, τη διατροφή μας. Πάνω απ όλα αυτό που μας επαναλαμβάνουν συνέχεια είναι η μοναδική φιλοξενία και η ανθρώπινη ζεστασιά που δεν πρέπει να χάσουμε γιατί Κρήτη σημαίνει φιλοξενία. Συνοπτικά υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα: Διαφημιστικές καταχωρήσεις σε έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε τουριστικούς οδηγούς. Διαφήμιση στα ΜΜΕ (τηλεόραση και ραδιόφωνο) Δημιουργία πληροφοριακού χάρτη και έκδοση έντυπου υλικού του Δήμου Αγίου Νικολάου σε πέντε γλώσσες Συμμετοχή σε αναγνωρισμένες θεματικές τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα ή άλλα σε κράτη μέλη της Ε.Ε (WTM ΛΟΝΔΙΝΟ, TOUR SALON 2014 ΠΟΛΩΝΙΑ, VACANTIEBEURS ΟΥΤΡΕΧΤΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑ, FERRIENMMESSE ΒΙΕΝΝΗ, SALON DES VACANCIES ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. IMTM TEL ABIB, FERIE FOR ALLE ΧΕΡΝΙΓΚ, ITB ΒΕΡΟΛΙΝΟ) Συμμετοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου με δικό του περίπτερο σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και εξωτερικό (ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ, ΜΙΤΤ ΜΟΣΧΑ, ΚΡΗΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΗΝΑ, GREKLAND PANORAMA ΣΟΥΗΔΙΑ) Αποστολή διαφημιστικού υλικού σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού που συμμετέχει η Περιφέρεια

7 Σχεδιασμός και παραγωγή πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού, καθώς και συμμετοχή στη δημιουργία ντοκιμαντέρ (π.χ. Μένουμε Ελλάδα, 60 Ελλάδα, American Next Top Model, CNN TURK κ.λ.π.) Οργάνωση και υλοποίηση των εκδηλώσεων του θεσμού πλέον της εβδομάδας τουρισμού στον ευρύτερο Δήμο Αγίου Νικολάου. Ανάπλαση του γραφείου πληροφοριών Επιμέλεια δώρων ξένων επισκεπτών του Δήμου μας (κρουαζιερόπλοια, δημοσιογράφοι κ.λ.π.) Βράβευση επαναλαμβανόμενων ξένων επισκεπτών Σήμανση αξιοθέατων και μνημείων Δημιουργία Αναρριχητικού Πεδίου "ΠΕΖΑΣ" στο Καλό Χωριό, σήμανση δρόμου, δημιουργία μονοπατιού και έκδοση φυλλαδίου Υποδοχή και φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. (π.χ. Sovereign, Olympic, Classic Collection, Prestige, W&O και Essential Escapes, Βελγική Κρατική Γαλλόφωνη Τηλεόραση RTBF, το Travel Channel International, CRAL, Madame Figaro, Δημοσιογραφική αποστολή του CNN TURK, τουριστικών πρακτόρων από το Αζερμπαϊτζάν) Υποδοχή κρουαζιερόπλοιων. (κέρασμα επιβατών και διανομή διαφημιστικού υλικού του Δήμου στους επιβάτες. Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, η οποία επεξεργάστηκε πρόταση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργου Πελεκάνακη για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Υπουργό Τουρισμού, όπου προτάθηκε να εφαρμοστεί στον Άγιο Νικόλαο το πιλοτικό πρόγραμμα επιμήκυνσης. Δ.Α.Ε.Α.Ν. (Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση Αγίου Νικολάου) Η ΔΑΕΑΝ συνέβαλε και συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία άμεσα η έμμεσα, στην απασχόληση, στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος αλλά και στην προβολή της περιοχής. Και κυρίως χωρίς να επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους δημότες αφού είναι κερδοφόρα αλλά και τα κέρδη της επανατοποθετούνται κυρίως στην τοπική αγορά. Το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων η ΔΑΕΑΝ είχε μια θετική πορεία σε όλα τα επίπεδα. Η οικονομική διαχείριση ήταν αποτελεσματική, η χρήση του 2013 είναι κερδοφόρα και αντιμετωπίσθηκε με σύνεση το έλλειμμα των που είχε παραλάβει το 2007.

8 Θετική όμως κρίνεται και η γενικότερη εικόνα της ΔΑΕΑΝ σε σχέση με την αναβάθμιση και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς ευθύνης της. - Οι παραλίες διατηρούνται σε επίπεδο ικανοποιητικό και αυτό φαίνεται και από τα θετικά σχόλια των επισκεπτών αλλά και με την επιβράβευση τους με τις Γαλάζιες Σημαίες που καθιστά την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου πρώτη πόλη στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι για το 2014 θα γίνει η ανακοίνωση απονομής των Γαλάζιων Σημαιών πανελλαδικά στον Άγιο Νικόλαο. - Πέρα από την προσπάθεια να διατηρούνται καθαρές και να παρέχουν υπηρεσίες σύγχρονες και σε χαμηλό κόστος. -Συνεχής είναι η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η διευκόλυνση συμπολιτών μας και επισκεπτών με ειδικές ανάγκες με ειδικά αμαξίδια για ΑΜΕΑ με δωρεάν χρήση για μπάνιο στη θάλασσα, WC για άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και η ύπαρξη ναυαγοσωστών όπου έχει καθοριστεί ότι πρέπει να υπάρχουν. Όσον αφορά την Μαρίνα, παρά την υπαγωγή της στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, έχουν γίνει το διάστημα που πέρασε πολλές και πολυδάπανες παρεμβάσεις για την βελτίωση των υπηρεσιών αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Με το πέρασμα του χρόνου καθίσταται αναγκαία, εκτός της συνήθη συντήρηση και η αντικατάσταση πολλών και μεγάλων τμημάτων εγκαταστάσεων και υλικού. Αγκυροβόλια, σύστημα πυρόσβεσης, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κ.α. Αυτή τη στιγμή ελλιμενίζονται μόνιμα μεγάλος αριθμός σκαφών κυρίως αλλοδαπών ιδιοκτητών. Η Μαρίνα είναι ένα μεσαίο ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης του οποίου οι πελάτες προμηθεύονται τα πάντα από την τοπική αγορά. Καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την βελτίωση των υποδομών στην Μαρίνα και την περιβαλλοντική διαχείρισή της. Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία συνέβαλε σημαντικά στην προβολή με την προώθηση φυλλαδίων,συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια, στήριξη εκδηλώσεων του Δήμου Αγίου Νικολάου και της ευρύτερης περιοχής. Σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αγ. Νικολάου κατασκευάσθηκε δωρεάν η ιστοσελίδα της εταιρείας. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι εκτός από το Πρόγραμμα Γαλάζιες που συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, επισκεπτών της πόλης σε οικολογικά -περιβαλλοντικά θέματα εξ ίσου σημαντική είναι η συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Αγ. Νικολάου και οικολογικές οργανώσεις στο διαχειριστικό σχέδιο για τις Δημοτικές Παραλίες και ιδιαίτερα για τον Προστατευμένο Υγρότοπο του Αλμυρού.

9 Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου Ιδιαίτερη σημασία έχει το κομμάτι του παραλιακού μετώπου και του λιμενικού ταμείου. Ηταν ένα πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης η μεταφορά των λιμενικών ταμείων, ουσιαστικά της χερσαίας ζώνης στους δήμους. Μετά από προσπάθειες οι τρεις πόλεις του νομού Λασιθίου Άγιος Νικόλαος, Σητεία και Ιεράπετρα κατάφεραν να κάνουν Δημοτικά τα λιμενικά ταμεία και αυτό είναι σημαντικό βήμα. Ωστόσο παρά τα σημαντικά οργανωτικά προβλήματα που υπάρχουν είμαστε στη φάση αναδιάρθρωσης του. Με την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις υποδομές που υπάρχουν στο παραλιακό μέτωπο Σίσι, Μίλατο, Πλάκα, Ελούντα, Άγιο Νικόλαο, Καλό Χωριό. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου, στον μόλις ένα χρόνο λειτουργίας του και παρά τα πάμπολλα προβλήματα που κληρονόμησε, κατάφερε πλέον να οργανώσει την υπηρεσία του, να εγκρίνει προϋπολογισμό και να δρομολογήσει ενέργειες για την αντιμετώπιση τόσο των καθημερινών και των αυξημένων εποχιακών αναγκών του, αλλά και να σχεδιάσει απαραίτητες μελλοντικές ενέργειες. Αυτή την περίοδο υλοποιούνται τα ακόλουθα: - Προωθητικές ενέργειες για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι Αγίου Νικολάου, που ήδη πέρυσι έφερε τα πρώτα αποτελέσματα και τα μηνύματα για φέτος είναι ενθαρρυντικά. - Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων που είναι φθαρμένα - Αποκατάσταση στην περιοχή του Καθολικό - Συντήρηση και αποκατάσταση πρασίνου - Συντήρηση πεζοδρομίων και ασφαλτόστρωση φθαρμένων σημείων του παραλιακού μετώπου - Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και αποκατάσταση σπηλαιώσεων στη λιμενολεκάνη - Διαγωνισμός για τη δημιουργία και την εκμετάλλευση του υδατοδρομίου και χωροθέτηση χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης - Ολοκλήρωση μελετών για τη βυθομέτρηση του λιμένος Σισίου - Καθαρισμός του βυθού στην προβλήτα στο χώρο που ελλιμενίζονται τα πλοία στη Σπιναλόγκα

10 - Προώθηση του θέματος του αλιευτικού καταφυγίου Καλού Χωριού, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής μελέτης - Προώθηση του θέματος του καταδυτικού πάρκου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο Πολιτισμός αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αιχμής. Στη χειμαζόμενη κοινωνία μας από την κρίση προτάξαμε την αισιοδοξία και την προοπτική παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες μας να αναβαπτισθούν σε πνευματικές και ηθικές αξίες αναλλοίωτες στο διηνεκές,αποτελώντας ισχυρό ανάχωμα στις οικονομίστικες επιθέσεις των αγορών και των εκπροσώπων τους, καλλιεργώντας το αίσθημα της αυτοεκτίμησης των δημοτών μας και της προσήλωσης τους στον κόσμο των ιδεών, μέσα από το «Μιραμπέλλο» σε όλη τη διάρκεια του έτους. 1. Ο Δήμος μας έγινε τόπος συνάντησης πνευματικών ανθρώπων και δημιουργών, αναβαθμίζοντας και επανασυνθέτοντας το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης. 2. Φροντίσαμε να παράξουμε πολιτιστικές δράσεις με την ανάδειξη του ντόπιου δυναμικού πνευματικού και καλλιτεχνικού. 3. Προκαλέσαμε το ενδιαφέρον του κοινού και δημιουργήσαμε μια μεγάλη κοινότητα από πολιτισμικά ευαισθητοποιημένους πολίτες. 4. Προχωρήσαμε με επιτυχία στην καθιέρωση νέων εκδηλώσεων, οι οποίες αγκαλιάστηκαν με πολλή αγάπη από τους ανθρώπους ολόκληρου του Δήμου. Γιορτή Πόλης Αγίου Νικολάου με διαλέξεις και μουσικές υψηλού επιπέδου καθώς και τιμητικές βράβευσης σε συμπολίτες μας για την προσφορά τους θέλοντας να δείξουμε πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχεις στα κοινά. Φεγγαροβραδιές του Αυγούστου σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος άγνωστους στο ευρύ κοινό. Επίσημος εορτασμός των δυο εθνικών επετείων, ώστε να αποκτούν την πραγματική τους θέση στο γίγνεσθαι της πόλης. Λέσχη Ανάγνωσης για συζήτηση και προβληματισμό ανθρώπων της σκέψης. Πρωτότυπες και ουσιαστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, θεματικές εκδηλώσεις (Τσικνοπέμπτη, απόκριες, η Ώρα της Γης, Πλανήτης Κρήτης, Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητο μου). 5. Η Κουνδούρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη μπήκε στη ζωή των παιδιών με τις καλοκαιρινές δράσεις future library.

11 6. Δημιουργία Πολυφωνικής Μικτής Χορωδίας και χορωδίας νέων σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Χορωδίας 7. Δημιουργία τμήματος νέων της Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής 8. Η Δημοτική Πινακοθήκη και το Παλιό Γυμνάσιο Νεάπολης φιλοξένησαν εκθέσεις εικαστικού και αρχειακού ενδιαφέροντος. 9. Υπήρξαν εξαιρετικές συνεργασίες με φορείς του Δήμου, όπως η Κινηματογραφική Λέσχη, σχολές χορού, ωδείο τέχνης, αλλά και άλλων περιοχών, Φιλαρμονική Δράμας, Σητείας, Ωδείο Ηρακλείου, Χορωδία Ιεράπετρας κλπ. 10. Προγραμματίστηκαν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με αθηναϊκά σύνολα. 11. Οργανώθηκε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το οποίο έχει πολλές συμμετοχές αλλά και πολύ ενδιαφέροντα θέματα με γνωστούς ακαδημαϊκούς. 12. Ο πανελλήνιος λογοτεχνικός διαγωνισμός. 13. Εκδηλώσεις ποικίλες σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου. 14. Εξαιρουμένων των θεατρικών παραστάσεων και των συναυλιών, όλες οι άλλες εκδηλώσεις προσφέρθηκαν στο κοινό δωρεάν. 15. Ολοκληρώνεται η μελέτη για ανοικτό θέατρο στον Άγιο Νικόλαο. 16. Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Λατώ στη Κριτσά. 17. Εντάχθηκε το Rex στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΩΝΟΜΩ για την ενεργειακή αναβάθμιση του. 18. Φιλαρμονική Άγιου Νικολάου και Νεάπολης Αγορά μουσικών οργάνων Αντικατάσταση στολών Νεάπολης ΠΑΙΔΕΙΑ Σε επίπεδο σχολικών υποδομών αναβαθμίστηκαν οι υποδομές 1 ου και 2 ου Δημοτικού σχολείου Νεάπολης, του 1 ου και 2 ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όσον αφορά το 2 ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου ολοκληρώθηκε από το Δήμο. Λόγω της Κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος οι μελέτες του 2 ου Λύκειο και του 3 ου Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από το Δήμο, το Δημοτικό Σχολειό Σισίου και το ΕΕΕΕΚ στο Μαρδάτι δεν έχουν προχωρήσει. Αυτή τη στιγμή όμως αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στο Σχολείο Ελούντας, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Νεάπολης, το 5 ο Δημοτικό Σχολείο τα οποία πρέπει και να φτιαχτούν ως νέα και να αναβαθμιστούν. Είμαστε στη φάση που συζητάμε με τον ΟΣΚ για να προχωρήσουμε τις αναγκαίες μελέτες.

12 Στον Άγιο Νικόλαο λειτουργούν επίσης το 3ο Γυμνάσιο, το 2ο Γενικό Λύκειο και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)καθώς επίσης και οι δομές της Δια Βίου Μάθησης. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό των ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης Α θμιας και Β θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αγίου Νικολάου. (προϋπολογισμός: )και είναι σε εξέλιξη η προμήθεια. Οι νέες σχολικές επιτροπές, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, αντιμετωπίζουν τις λειτουργικές ανάγκες και τις άμεσες ανάγκες συντήρησης παρά τα περιορισμένα οικονομικά τους. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Σε επίπεδο αθλητισμού προχωρήσαμε και συντηρήσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλο το Δήμο και προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε ώστε να έχουμε επαρκείς χώρους οι οποίοι να μπορούν να στηρίξουν τους αθλητές μας και τους νέους. Ευχάριστη διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι και παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, διότι σηματοδοτεί μια στροφή και μια θετική διέξοδο για τις οικογένειες αλλά και τους νέους. Ενδεικτικά αναφέρουμε: - Γήπεδο Νεάπολης. Κατασκευή διαμόρφωση, συντήρηση και εξοπλισμό του αθλητικού κέντρου (Μερική αντικατάσταση μέρους του χλοοτάπητα και επανασπορά σε κάποια σημεία. Κατασκευή στίβου του γηπέδου) - Συντήρηση Δημοτικού Σταδίου Άγιου Νικολάου (Μερική αντικατάσταση μέρους τους χλοοτάπητα, συντήρηση γεωργικών μηχανημάτων απαραίτητων για τη συντήρηση του, επανασπορά σε κάποια σημεία, συντήρηση του αρδευτικού και κατασκευή ειδικού χώρου αποθήκευσης των μηχανημάτων και του γεωργικού υλικού. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την ολική επανασπορά του γηπέδου και τη συντήρηση του αρδευτικού. Αγορά πάγκων αποδυτηρίων και ολική ανακαίνιση των αποδυτηρίων φιλοξενουμένων και συντήρηση αυτών της γηπεδούχου ομάδας και διαιτητών. Συντήρηση και ανακαίνιση της εισόδου και των περιμετρικών χώρων του γηπέδου, Κατασκευή πρόσβασης ΑΜΕΑ. Ολοκλήρωση τις εγκατάστασης των WC για το κοινό στην είσοδο του γηπέδου. Επιδιόρθωση - συντήρηση δημοσιογραφικών θεωρίων. Συντήρηση και συμπλήρωση του αθλητικού υλικού του Στίβου. Καθίσματα αντικατάσταση. Τέρματα αντικατάσταση - Γήπεδο Αμμούδας

13 Επανασπορές χλοοτάπητα κάθε χρόνο, Συντήρηση αρδευτικού και αντικατάσταση μέρους αυτού - Κλειστό σχολικό Γυμναστήριο Ολική αντικατάσταση του δαπέδου αφού οι προσπάθειες των 2 προηγούμενων ετών με μερική αντικατάσταση και συντήρηση δεν είχαν τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Συντήρηση εσωτερικών χώρων γηπέδου και αποδυτηρίων - Γήπεδο Καλού Χωριού Ολική επανασπορά του γηπέδου και αποκατάσταση σοβαρής βλάβης στο αρδευτικό του γηπέδου. Επανασπορά σε μέρη του χλοοτάπητα και συντήρηση του αρδευτικού, καθαρισμός και οριοθέτηση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου με δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Επανασπορές και συντήρηση μέρους του χλοοτάπητα - Γήπεδο Κριτσάς Συντήρηση του πλαστικού τάπητα κάθε χρονιά. Αποκατάσταση σοβαρής βλάβης στα ηλεκτρολογικά και στο φωτισμό του γηπέδου. Συντήρηση αποδυτηρίων. Αγορά και δεύτερου ηλιακού θερμοσίφωνα - Γήπεδο Ελούντας. Αποκατάσταση σοβαρής βλάβης στο φωτισμό του γηπέδου. Αποκατάσταση - βελτίωση της Υδραυλικής εγκατάστασης του γηπέδου Συντήρηση των αποδυτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου Συντήρηση της περίφραξης. Αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα με 2 νέους - Γήπεδο Λακωνίων Συνεισφορά στην αποπεράτωση των εργασιών με υλικό και εργασία από τους τεχνικούς του Δήμου, μεταφορά και τοποθέτηση της κερκίδας και του φωτισμού του γηπέδου, συντήρηση του χλοοτάπητα - Γήπεδα Κριτσάς, Νεάπολης 5χ5 και Ελούντας. Αναμόχλευση πλαστικού χλοοτάπητα - Γήπεδα Καλού Χωριού, Νεάπολης, Κριτσάς και 2 στην Ελούντα Ηλιακοί θερμοσίφωνες Δημοτικό κολυμβητήριο Άγιου Νικολάου Ρομποτική σκούπα ειδική για εσωτερικό καθάρισμα υγιεινής. Τοποθέτηση Αντλίας θερμότητας Ηλιακοί θερμοσίφωνες Συντήρηση με αντικατάσταση μεγάλου μέρους του μηχανοστασίου. Ολική συντήρηση - επιδιόρθωση των χώρων των αποδυτηρίων και εξωτερικών χώρων του κολυμβητηρίου Αντιμετωπίζουμε την ανάγκη για νέο γήπεδο στο Βραχάσι. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το Τ10 - κλειστό γυμναστήριο - το οποίο αποτελεί μια μεγάλη υποδομή στην περιοχή μας. Θέλουμε οι αθλητικές υποδομές να αποκτήσουν την ικανότητα να δεχτούν ομάδες αλλά και ανθρώπους που θέλουν να αθληθούν ώστε να το συνδέσουμε με τον τουρισμό και να αναπτύξουμε ένα

14 σημαντικότατο κομμάτι που λόγω κλίματος προσιδιάζει την περιοχή για τον αθλητικό τουρισμό. Εκδηλώσεις για τον αθλητισμό (Γιορτή Αθλητή, Καλυδώνια, Εργασιακό Μπάσκετ, Τουρνουά Ποδοσφαίρου, Σπέσιαλ Olympics, Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, Τουρνουά Παράκτιας Πετοσφαίρισης καθήμενων ατόμων με ειδικές ανάγκες, Παγκρήτιοι Αγώνες Ανώμαλου Δρόμου στον Άγιο Νικόλαο, Τουρνουά Beach Volley, Παγκρήτιοι Αγώνες παίδων και παμπαίδων ) - Ολοκληρώσαμε και εγκαινιάσαμε το Κτήριο Πάλης και Ασης Βαρών ΤΑΛΩΣ, στην Αμμούδα Καθαριότητα Διαχείριση Στερεών αποβλήτων Ο Δήμος Αγίου Νικολάου πολύ νωρίς προβληματίστηκε με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του. Για το λόγο αυτό προχώρησε στην αγορά έκτασης 121 στρεμμάτων στην περιοχή Κερατίδια με σκοπό την υγειονομική ταφή τους. Η κυψέλη αυτή αρχικά εξυπηρετούσε τους Δήμους που ανήκουν στην 11η Διαχειριστική Ενότητα (Άγιο Νικόλαο, Οροπέδιο Λασιθίου, Νεάπολη, & Κοινότητα Βραχασίου). Στη συγκεκριμένη κυψέλη εναποτίθενται τα απορρίμματα από τον Καλλικρατικό Δήμο Αγίου Νικολάου αλλά και το 1/3 από τα απορρίμματα του Δήμου Ιεράπετρας. Το 2013 η τρίτη κυψέλη φτάνει στο σημείο «μηδέν» σχεδόν εξαντλήθηκε η χωρητικότητα της. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου ΑΜΕΣΑ μεριμνούν για την εκπόνηση νέας μελέτης για την δημιουργία τέταρτης λεκάνης και ένταξης της στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή αυτού του έργου είναι ευρώ. Όμως η υγειονομική ταφή αποβλήτων δεν είναι η λύση στην διαχείρισης τους. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου ήδη έχει προσανατολιστεί σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων που εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές του νέου τροποποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ). Η αύξηση των ποσοτήτων των ανακυκλώσιμων υλικών σε όλα τα ρεύματα υλικών αποτελεί προτεραιότητα του ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει προσπάθειες από πολύ παλαιότερα. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αποκτά 1 όχημα για την αποκομιδή των Ανακυκλώσιμων Υλικών (Α.Υ.), μπλε κάδους & ειδικούς σάκους για την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και συγκεκριμένα των υλικών συσκευασίας, και ένα μικρότερο όχημα για τον ίδιο σκοπό.

15 Σε τακτά χρονικά διαστήματα υλοποιούμε επισκέψεις σε σχολεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα σωστής συμπεριφοράς στην διαχείριση των αποβλήτων. Συμμετέχουμε επίσης σε εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Το 2013 κατασκευάστηκε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Σ.Μ.Α.Υ.) στο χώρο του ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου με χρηματοδότηση από την ΕΕΑΑ. Η Υπηρεσία Καθαριότητας να επέκτεινε το δίκτυο των μπλε κάδων σε περιοχές που στο παρελθόν δεν γινόταν καθόλου ανακύκλωση (Βραχάσι Σίσι Μίλατο) Μπλέ κάδοι έχουν τοποθετηθεί στα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής μας, ενώπροχωράμε στην απόκτηση ενός νέου μεγάλου οχήματος ανακύκλωσης 16 m 3 τύπου πρέσας ως επιβράβευση για την συντονισμένη πορεία και επιμονή μας. Έχουμε προχωρήσει σε ανακύκλωση γυαλιού, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ανακύκλωση μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, μαγειρικών ελαίων. ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Και επειδή δεν θέλουμε να είμαστε πίσω από τις εξελίξεις, οι υπηρεσίες του Δήμου μας έχουν υποβάλλει πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4. Ο προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται περίπου στα ,00 ευρώ και σύμφωνα με τη μελέτη διαχείρισης βιοαποβλήτων που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του Δήμου μας, αναμένουμε την έγκριση για χρηματοδότηση. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το περιβάλλον είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, γι αυτό και η προσπάθειά μας είναι συνεχής στην προστασία και ανάδειξή του. Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος για τους πολίτες και τους χιλιάδες επισκέπτες μας. Έργα που υλοποιήθηκαν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αφορούν δράσεις στους παρακάτω τομείς : 1. Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος πόλεων & οικισμών 2. Ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος 3. Εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων 4. Ορθολογική διαχείριση στερών αποβλήτων 5. Απορρύπανση χώρων 6. Eυαισθητοποίηση παιδιών - πολιτών

16 7. Συμμετοχή σε οικολογικά δίκτυα Τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι : 1. Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος πόλεων & οικισμών Αναπλάσεις σε κεντρικά σημεία αστικών περιοχών της πόλης του Αγίου Νικολάου αλλά και σε οικισμούς. Η ανάπλαση στην περιοχή Σταυρός είναι από τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στον αστικό χώρο καθώς στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες : 1 ος ) δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων με μελλοντική επέκταση σε όλη την έκταση της πόλης 2 ος ) Φύτευση με κατάλληλα είδη φυτών 3 ος ) Χρήση βιοκλιματικών υλικών στην πλακόστρωση δρόμων, πεζοδρομίων κ.α. Επίσης οι αναπλάσεις στην περιοχή Καζάνη, Κοπράνες, Μύλου, Οδών & Κοιν. Χώρων του Κεντρικού Ιστού (Οδοί Ρ. Καπετανάκη, Κοντογιάννη, Αναπαύσεως). Αναπλάσεις των οικισμών Βρύσσες, Βρουχάς, Χουμεριάκο, Φουρνή, Καστέλλι Φουρνής, Καλό Χωριό, Λίμνες, Λατσίδα και Βραχάσι. 2. Ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος Έργα LEADER (ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΟΜΕΣ/ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ) «Βελτίωση και ανάπλαση περιοχής λόφου Προφήτη Ηλία, εντός οικισμού Βρυσών Μεραμπέλλου» : Το έργο περιλαμβάνει την συντήρηση και αποκατάσταση παλαιού λιθόστρωτου μονοπατιού, τοποθέτηση προστατευτικού ξύλινου κιγκλιδώματος και κατασκευή αργλολιθοδομών διπλής όψεως. Προϋπολογισμός : ,00 ευρώ. Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχής Leader Δήμου Αγίου Νικολάου μέσω της αναγνώρισης βοτανολογικού πλούτου και της χάραξης φυσιολατρικών διαδρομών/μονοπατιών, τη βελτίωση των διαδρομών /μονοπατιών αυτών, και τη διαμόρφωση δύο θέσεων θέας και δασικής αναψυχής στα δημοτικά ακίνητα Σπηλαίου Μιλάτου και Λακωνίων» Προϋπολογισμός : ,00 ευρώ. Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχής Leader Δήμου Αγίου μέσω σήμανσης φυσιολατρικών διαδρομών/μονοπατιών, εξοπλισμού αναρριχητικών πεδίων και δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Προϋπολογισμός : ,00 ευρώ δικαιούχος η ΔΑΕΑΝ SALT/ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΛΥΚΩΝ ΩΣ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ο Δήμος Αγίου Νικολάου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο: «Ανάδειξη αλυκών ως οικοτουριστικών περιοχών» και ακρωνύμιο «SALT» που υλοποιείται στα

17 πλαίσια του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος Οι άλλοι δύο εταίροι είναι ο Δήμος Λάρνακας Κύπρου (επικεφαλής εταίρος) και ο Δήμος Λέσβου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι και για το Δήμο Αγίου Νικολάου Κεντρικός στόχος του έργου αποτελεί η επανάκαμψη των αλυκών, η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίησή τους μέσα από ήπιες παρεμβάσεις και δραστηριότητες στο πλαίσιο του οικοτουρισμού. Το τμήμα του έργου που θα υλοποιήσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου αφορά την ανάδειξη των αλυκών της Ελούντας και περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες: Α) Αποκατάσταση των ξερολιθιών περιμετρικά του χώρου των αλυκών. Β) Καθαρισμό και διεύρυνση της υπάρχουσας διόδου κυκλοφορίας νερού. Γ) Κατασκευή ξύλινου διαδρόμου Δ) Τοποθέτηση τεσσάρων πλωτών ξύλινων (μικρών) νησίδων για φώλιασμα και τάισμα των πτηνών. Ε) Τοποθέτηση ξύλινου (κινητού) παρατηρητηρίου πτηνών και εξοπλισμός αυτού. ΣΤ)Πιλοτική επαναλειτουργία μέρους των αλυκών (δύο τηγάνια ). Επιπλέον προβλέπεται καθαρισμός όλου του χώρου των αλυκών από κάθε λογής απορρίμματα και φερτά υλικά, θα τοποθετηθούν παγκάκια και ξύλινα καλάθια απορριμμάτων περιμετρικά του χώρου των αλυκών όπως επίσης και πινακίδες σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου Αγίου Νικολάου-Ελούντας. Επίσης προβλέπονται συναντήσεις για τις ανάγκες παρακολούθησης του έργου καθώς και μια σειρά ενεργειών που αφορούν Α)Το συντονισμό του έργου Β) Την προβολή των αλυκών μέσω έντυπου υλικού και δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο Γ) Την συγκέντρωση, ανάδειξη και προβολή αρχειακού και εκθεσιακού υλικού Δ) Τη διοργάνωση εκδήλωσης για το αλάτι και τις αλυκές Ε)Την υλοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών 3. Εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων Τοποθέτηση αντλίας θερμότητας αέρος στο δημοτικό κολυμβητήριο και στο 4 ο δημοτικό σχολείο μειώνοντας δραστικά τα λειτουργικά έξοδα θέρμανσης των χώρων και του νερού της πισίνας. Προϋπολογισμός του έργου : ,00 ευρώ. Προμήθεια Κεντρικού Ηλιακού Συστήματος παραγωγής ζεστού νερού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης του Αγίου Νικολάου, με σκοπό την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν 20 επιλεκτικοί συλλέκτες (καθρέπτες) στο στέγαστρο κερκίδων του δημοτικού κολυμβητηρίου. Προϋπολογισμός του έργου : ,28 ευρώ. Ένταξη της Πράξης "Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια και υποδομές του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου" με κωδικό MIS στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη". Συγκεκριμένα έχει ενταχθεί το REX στο πρόγραμμα «εξ οικονομώ» και οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν είναι : Προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης στην τοιχοποιία

18 Προσθήκη θερμομόνωσης στη στέγη Αντικατάσταση συστήματος υαλοπινάκων και κουφωμάτων με νέου τύπου με θερμοδιακοπή 24mm και δίδυμους υαλοπίνακες με επίστρωση μεμβράνης χαμηλής εκπομπής Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED Αντικατάσταση KKM καθώς και την υλοποίηση υποστηρικτικών δράσεων Ενεργειακές Επιθεωρήσεις - Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) Τεχνικός Σύμβουλος Παρακολούθησης και Υποστήριξης Μελέτη εφαρμογής Δράσεις Δημοσιότητας / Ευαισθητοποίηση Προϋπολογισμός παρεμβάσεων : ευρώ Τοποθετηθήκαν αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά σώματα στο πάρκο στην Πλάκα και στην πλατεία του Σχινιά. Εκπονήθηκε μελέτη με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και κατασκευάστηκε η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίου Νικολάου με την προσθήκη ορόφου και την επέκταση του υφιστάμενου ισογείου. Δαπάνη έργου Ευρώ Προγραμματίζεται η συμμετοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου στο << Σύμφωνο των Δημάρχων >>, η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO 2 κατά 20% έως το 2020 με σκοπό την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλους τους τομείς που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εντός του ορίου του Δήμου μέχρι το Απορρύπανση χώρων Απομάκρυνση όλων των αμιαντούχων δομικών υλικών από το Γυμνάσιο- Λύκειο Νεαπόλεως και την αντικατάστασή τους με νέα από σύγχρονα ασφαλή υλικά. Στα πλαίσια του παρόντος έργου θα εκτελέστηκαν οι παρακάτω εργασίες. Α) Αποξήλωση όλων των οικοδομικών στοιχείων εξ αμιάντου( κυματοειδή φύλλα αμιάντου, πλακίδια δαπέδου, καμινάδα και σωλήνα λέβητα)

19 Β)Συλλογή,συσκευασία μεταφορά προσωρινή αποθήκευση σε αδειοδοτημένους χώρους του εσωτερικού και απόρριψη των αποβλήτων αυτών σε χώρους υγειονομικής ταφής του (διακρατική συμφωνία) σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία (εθνική και κοινοτική) για τα μέτρα τεχνικής και ασφάλειας. Γ) Την απορρύπανση όλων των χώρων των σχολείων τον έλεγχο όλων των χώρων των σχολείων με την διεξαγωγή τελικών μετρήσεων και την έκδοση πιστοποιητικών καθαρότητας από ανεξάρτητο εργαστήριο ημεδαπής ή αλλοδαπής διαπιστευμένο σύμφωνα με το πρότυπο : «ELOT EN ISO 17025:2005». Δ) Αποξήλωση των μονωτικών επιστρώσεων που υπάρχουν σε διάφορα σημεία των κτιρίων και αντικατάσταση με νέα. Ε) Αντικατάσταση των αποξηλωθέντων επιστεγάσεων στο χώρο που στεγάζονται οι αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια και τα γραφεία των καθηγητών από πετάσματα τύπου sandwich από γαλβανισμένη λαμαρίνα με ενδιάμεση μόνωση πολυουρεθάνης σε χρώμα και μορφή κεραμιδιού. ΣΤ) Αντικατάσταση των αποξηλωθέντων επιστεγάσεων στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου από αυλακωτή γαλβανισμένη λαμαρίνα σε χρώμα και μορφή κεραμιδιού. Ζ) Αντικατάσταση του μεταλλικού σκελετού στήριξης των περασμάτων όπου κριθεί απαραίτητο. Η) Αντικατάσταση της καμινάδας από αμίαντο, με καπνοδόχο από προκατασκευασμένα στοιχεία κισσηροδέματος ορθογωνικής διατομής και αντικατάσταση φθαρμένων εξαρτημάτων του λέβητα. Προϋπολογισμός έργου Ευρώ. 6. Ευαισθητοποίηση παιδιών - πολιτών Η ευαισθητοποίηση πολιτών σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα μας. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε υλοποιήσει επισκέψεις σε σχολεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και ειδικότερα σε θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Σημαντική παράμετρος αποτελεί για εμάς η εφαρμογή των προγραμμάτων ανακύκλωσης από τις πολύ μικρές ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών του Δήμου μας γι αυτό με πολύ ευχαρίστηση και ενδιαφέρον όποτε μας ζητηθεί βοήθεια από κάποιο σχολείο δηλώνουμε το «παρόν» και με πολύ χαρά «μοιραζόμαστε» τις γνώσεις μας στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. Η κοινωνία της Ανακύκλωσης οφείλουμε και πρέπει να γίνει πραγματικότητα στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Επιθυμούμε να γίνουμε Δήμος

20 πρότυπο στην Ανακύκλωση των Υλικών και θα το επιτύχουμε. Από τα παιδιά θα γίνει η αρχή καθώς είναι το μέλλον του τόπου μας και είναι χρέος μας να διαμορφώσουμε τους σωστούς πολίτες του αύριο. Εκτός από τις επισκέψεις σε σχολεία έχουν οργανωθεί εκστρατείες καθαριότητας από τον Δήμο ή από άλλους φορείς, στις οποίες συμμετείχαμε ενεργά βοηθώντας στην διεξαγωγή τους με επιτυχία. Στόχος για άλλη μια φορά ήταν η απόκτηση σωστής συμπεριφοράς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος από τους πολίτες. Η Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο που επίσης πολλαπλά έχει εορταστεί με σειρά εκδηλώσεων κάθε Σεπτέμβριο με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην οικολογική μετακίνηση και στην ελαχιστοποίηση της χρήσης του αυτοκινήτου στην πόλη. Ο Εορτασμός της Ώρας της Γης με την διοργάνωση Λαμπαδηδρομίας στο κέντρο της πόλης, στην Λίμνη και στις γειτονιές. Είναι ένας τρόπος έκφρασης της συμπαράστασης μας στον πλανήτη Γη και σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Η συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν συγκινητική. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από άλλους φορείς (π.χ. Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου, Δήμος Ιεράπετρας, ΚΠΕ Ιεράπετρας - Νεάπολης κ.α.) με παρουσίαση εισήγησης σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος από το Δήμο. 8. Συμμετοχή σε οικολογικά δίκτυα Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE09 NAT/ES/ «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), συμμετέχει ως μέλος του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων». Συμμετοχή στο Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο σε επίπεδο Ν. Λασιθίου «Ανακύκλωπες : Οι φρουροί της φύσης» που συντονίστηκε από το ΚΠΕ Ιεράπετρας Νεάπολης.

21 Έργα Σας ανέφερα πιο πάνω για τις δυσκολίες σχετικά με το θέμα των οικονομικών που αντιμετωπίσαμε. Είναι γεγονός ότι υπήρχε διαφορετική ταχύτητα ανάπτυξης ανάμεσα στους τρεις πρώην ΟΤΑ και είναι αναγκαίο να προχωρούμε σε παρεμβάσεις ώστε να ομογενοποιηθεί όλη η περιφέρεια, διότι για εμάς κάθε περιοχή είναι πολύτιμη. Κάθε περιοχή είναι πλούτος για όλους μας και αποτελεί αναπόσπαστο σημείο του Δήμου αλλά και του παραγωγικού κοινωνικού πολιτισμικού ιστού. Από την άλλη περιοχές αναπτυγμένου τουρισμού όπως η Ελούντα, το Σίσι κ.λπ. αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προ το δημόσιο χώρο που είναι ανύπαρκτος μια και δεν διαθέτουν τα σχέδια πόλης. Επίσης προβλήματα που έχουν σχέση με τις υποδομές και με την εμφάνιση στα χωριά μας καθώς και μια σειρά άλλων προβλημάτων που αφορούν την ύδρευση - αποχέτευση αλλά και άλλες βασικές υποδομές που δεν υπήρχαν στα χωριά και κυρίως στις περιοχές του πάνω Μιραμπέλλο. Αφού δεν είχαμε τη δυνατότητα με τα δικά μας έσοδα να κάνουμε επενδύσεις και παρεμβάσεις, λόγω της κρίσης, στραφήκαμε στο να ετοιμάσουμε μελέτες εξ αρχής, γιατί δεν βρήκαμε καμία μελέτη έτοιμη πλην κάποιων στην ΔΕΥΑΑΝ. Μοναδικό εργαλείο χρηματοδότησης ήταν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία και στραφήκαμε. Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια στα πλαίσια μιας ολιστικής προσέγγισης ώστε να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, να έχουμε μια στρατηγική και με αυτή να υπηρετήσουμε τους στόχους, τις παρεμβάσεις, τα σχέδια, τις μελέτες και την προώθηση των έργων μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλησιάσαμε περίπου τα 65 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Που σημαίνει δηλαδή ότι έγιναν έργα περίπου 22 δις. Δραχμές, ένα πολύ μεγάλο νούμερο που δεν έχουμε συναντήσει σε καμία δεκαετία ή εικοσαετία πριν στο Δήμο. Την 31η/12/13 το ΕΣΠΑ τελείωσε κι έχουμε δυο χρόνια καιρό για να υλοποιήσουμε τα έργα που έχουμε εντάξει. Υλοποιούνται σε όλη την κλίμακα του Δήμου μια σειρά έργα ενώ παράλληλα προχωρούν και μελέτες ή ωριμάζουν μελέτες για να είμαστε έτοιμοι και για το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο το λεγόμενο Σ.Ε.Σ. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην πρωτεύουσα του νομού τον Άγιο Νικόλαο όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου, ήταν η κατάσταση στο νέο σχέδιο πόλης. Περίπου 19 χιλιόμετρα αδιάνοικτοι, αδιαμόρφωτοι δρόμοι, ενώ οι κάτοικοι είχαν ήδη πάρει άδειες οικοδόμησης. Επίσης ένα γερασμένο αστικό περιβάλλον το παλιό σχέδιο πόλης. Με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, το πρόβλημα έχει μειωθεί αισθητά στο νέο σχέδιο

22 πόλης και έχουν μείνει πέντε χιλιόμετρα, διαχειρίσιμο μέγεθος που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ενώ ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά αναπλάσεων που αναβαθμίζουν τον αστικό ιστό. Στο χάρτη βλέπουμε με χρώμα όλες τις περιοχές στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις, τις εγκεκριμένες μελέτες και τις υπό εκπόνηση μελέτες. Κάναμε τρεις μεγάλες παρεμβάσεις οι οποίες μείωσαν πάρα πολύ το πρόβλημα. α) Ο Περιφερειακός δρόμος, περίπου πέντε χιλιόμετρα, ο οποίος αγκάλιασε όλο το Δήμο και έδωσε διέξοδο, σε όλες τις νέες γειτονιές, β) η μεγάλη ανάπλαση στην περιοχή του Σταυρού που υπέφερε και από τα προβλήματα των νερών, ένα έργο που εξελίσσεται τώρα, της τάξεως των και γ) η ανάπλαση στην περιοχή Κοπράνες και τη Δεξαμενή και η ανάπλαση στη οδό Καζάνη και Κριτσάς, έργα τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα. Οι μελέτες των έργων αυτών στο σύνολο τους έχουν εκπονηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Νικολάου, την οποία και ευχαριστώ, η χρηματοδότηση γίνεται εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν επιβαρύνεται καθόλου ο Δήμος οικονομικά, δεδομένου ότι δεν αντέχει τέτοια μεγάλα έργα. Ήταν ευτυχής συγκυρία ότι ήμασταν έτοιμοι, είχαμε ώριμες μελέτες και εγκρίθηκαν από τα περιφερειακά προγράμματα. Έργα που εξελίσσονται: 1) Πρίνα. Αποχέτευση ύδρευση και βιολογικός ανάπλαση 2) Καλό Χωριό. Αποχέτευση ύδρευση 3) Κρούστας. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Ε.Ε.Λ. οικισμού Κρούστα Ανάπλαση 4) Κριτσά. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης οικισμού Κριτσάς Ανάπλαση 5) Πλάκα Ελούντα. Κατασκευή υποδομών αποχέτευσης στην παραλιακή ζώνη Ελούντας Πλάκας 6) Τουριστική περιοχή Ελούντας. Κατασκευή υποδομών αποχέτευσης στην τουριστική περιοχή Ελούντας 7) Λατσίδα. Συλλογή, μεταφορά και διάθεση λυμάτων 8) Βουλισμένη. Συλλογή, μεταφορά και διάθεση λυμάτων 9) Νεάπολη. Συλλογή, μεταφορά και διάθεση λυμάτων Νεάπολης, (προϋπολογισμός , είναι σε εξέλιξη, χρηματοδότηση ΕΠΠΕΡΑΑ)

23 10) Κατασκευή κεντρικών δικτύων ύδρευσης Δ.Κ. Αγίου Νικολάου για την εξυπηρέτηση του ΒΙΟ.ΠΑ Αγίου Νικολάου και περιαστικών οικισμών (προϋπολογισμός , χρηματοδότηση Ε.Π. Κρήτης) 11) Οδική Σύνδεση ΒΙΟ.ΠΑ Αγίου Νικολάου με την επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου- Λακωνίων καθώς και δημιουργία υποδομών αποχέτευσης λυμάτων για την εξυπηρέτηση του ΒΙΟ.ΠΑ(προϋπολογισμός περίπου) 12) Ανάπλαση οδών κοινοχρήστων χώρων στις οδούς Κοντογιάννη, Ρούσσου Καπετανάκη, Αναπαύσεως) 13) Έργα αποχέτευσης στους περιαστικούς οικισμούς Αγίου Νικολάου, Πίσσιδες, Κατσίκια και Ελληνικά. 14) Συντηρήσεις, επιδιορθώσεις σε όλα τα διαμερίσματα καθώς επίσης συντηρήσεις αγροτικών και κοινόχρηστων χώρων (Μίλατος, Σίσι, Άγιος Αντώνιος, Λακώνια μέσα και Έξω, Λούμα, Σέλλες, Ζένια, Ποτάμους) 15) ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ( Αμμούδι, 2 κόμβοι στην οδό Μίνωος, Μαρινόπουλος, Καραμανλή, Λατούς) Έχουν δημιουργηθεί έξι κόμβοι στην πόλη του Αγίου Νικολάου με τους οποίους εξασφαλίζεται: Η ανεμπόδιστη ή συνεχής ροή οχημάτων σε ένα ισόπεδο κυκλικό κόμβο είναι αδύνατη σε δρόμους με μια λωρίδα κυκλοφορίας. Οι κυκλικοί κόμβοι κατασκευάστηκαν για να δώσουν προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια και όχι στην εξάλειψη της τυχόν καθυστέρησης που αναμφίβολα υπάρχει σε όλους τους οδικούς κόμβους και πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να προέχει αυτής Έργα που θα ξεκινήσουν σύντομα 1) Ανάπλαση των οικισμού Βραχασίου. 2) Ανάπλαση των οικισμού Λατσίδας. 3) Ανάπλαση των οικισμού Φουρνής. 4) Ανάπλαση των οικισμού Καστελίου Φουρνής, 5) Ανάπλαση των οικισμού Βρουχάς (προϋπολογισμός ) 6) Ανάπλαση των οικισμού Καλού Χωριού. 7) Ανάπλαση των οικισμού Βρυσών. 8) Ανάπλαση των οικισμού Χουμεριάκου.

24 9) Ανάπλαση των οικισμού Λιμνών (προϋπολογισμός περίπου) 10) Ασφαλτοστρώσεις και εκτεταμένο δίκτυο παρεμβάσεων στο σύνολο του Δήμου, τα οποία έχουν ήδη δημοπρατηθεί (Μίλατο, Βραχάσι, Σίσι, Ελούντας, Άγιος Νικόλαος) 11) Αποπεράτωση δρόμου προς Τάπες 12) Αναβάθμιση και επέκταση Ε.Ε.Λ. Αγίου Νικολάου (προϋπολογισμός , έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης και αναμένεται η δημοπράτηση) Μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί: - Μελέτη Ανάπλασης Περιοχής Αράπικα Αγ. Νικολάου - Μελέτη Ανάπλασης Περιοχής Μύλος Αγ. Νικολάου - Μελέτη Ανάπλασης Περιοχής Νομαρχιακού Μεγάρου Αγ. Νικολάου - Ανάπλαση παλαιών υδατοδεξαμενών στο Επάνω Μεραμπέλλο Ο δρόμος του νερού - Μελέτη αποκατάστασης τουριστικού περιπτέρου λίμνης (πολιτικοί γάμοι κ.λπ.) Μελέτες που εκπονούνται: ΔΕΥΑΑΝ - Μελέτη έργων συλλογής, μεταφοράς επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στη Φουρνή και στο Καστέλι - Μελέτη έργων συλλογής μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στο Σίσι και τη Μίλατο - Μελέτη ύδρευσης αποχέτευσης Μέσα Λακωνίων και Έξω Λακωνίων - Μελέτες τηλεμετρίας και αυτοματισμού του δικτύου ύδρευσης σε όλο το Δήμο - Επικαιροποίηση μελετών επαναχρησιμοποίησης λυμάτων βιολογικού Αγίου Νικολάου - Επικαιροποίηση μελετών επαναχρησιμοποίησης λυμάτων βιολογικού Νεάπολης Υπό εκπόνηση μελέτες - Μελέτη ανάπλασης του Κοινόχρηστού χώρου του Νοσοκομείου που είναι προς αγορά

25 - Μελέτη ανάπλασης της πλατείας του Σχίσματος Ελούντας, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. - Μελέτη ανάπλασης παραλιακού μετώπου Ελούντας - Μελέτη ανάπλασης παραλιακού μετώπου Σισίου- Μιλάτου - Μελέτη πεζογέφυρας στην Ανατολική είσοδο της πόλης - Μελέτη γέφυρας Ξηροποτάμου στην περιοχή Αμμούδας - Μελέτη ανάπλασης λιμανιού Αγίου Νικολάου - Μελέτη ανάπλασης στο Λάκκο - Μελέτη Πλατείας Δικαστηρίων Νεάπολης - Μελέτη διαμόρφωσης αίθουσας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο - Μελέτη ανάπλασης Βουλισμένης - Μελέτη ανάπλασης εισόδου Κριτσάς - Πολεοδομικές μελέτες. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση των περιφερειακών και κρατικών υπηρεσιών παραλάβαμε προγραμματική σύμβαση με τις πολεοδομικές μελέτες των χωριών οι οποίες είχαν αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και η πολεοδομία ως επιβλέπουσα αρχή θα προωθήσει. Οι μελέτες αυτές αφορούν: Μίλατο, Σίσι, Πλάκα, Αμμουδάρα και Ίστρον. Επίσης από την Πολεοδομία αντιμετωπίζονται οι πράξεις αναλογισμού και τροποποιήσεις των σχεδίων πόλεων Νεάπολης και Αγίου Νικολάου. Έργα που έχουν ολοκληρωθεί: - Ανάπλαση των οδών Επιμενίδου, Ρούσσου Κουνδούρου, Μιχ. Σφακιανάκη, τμήμα της οδού Λασθένους, στις οδούς Αγίου Αντωνίου και Σεφέρη, οδοί στο νέο σχέδιο πόλης στην περιοχή της Αγίας Άννας, οδός Ιπποκράτους, οδός 25ης Μαρτίου και Καπεταν Κοζύρη. - Έργα αισθητικής αναβάθμισης στην οδό Λασιθίου -Διαμόρφωση πάρκου Ξηροκάμπου και πάρκου στον Κόμβο Κριτσάς - Ύδρευση στους οικισμούς Σκινιά Λούμα Σέλλες - Παιδικές Χαρές (έχουν ολοκληρωθεί 4 παιδικές χαρές στον Άγιο Νικόλαο, ( )- Στη λίμνη- Στην Κιτροπλατεία -Στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής- Στην οδό Στεργίου Σπανάκη) Υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για 3 ακόμη Παιδικές Χαρές (Στο Αμμούδι στη οδό Αθανασίου Διάκου, στις Κοπράνες στην οδό Ιπποκράτους, και στον Κόμβο Ηρακλείου)

ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011 2014 ΣΗΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011 2014 ΣΗΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011 2014 ΣΗΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡ- ΧΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2011-2014 ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ 3 χρόνια μετά Πετύχαμε πολλά. Μπορούμε περισσότερα!

ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ 3 χρόνια μετά Πετύχαμε πολλά. Μπορούμε περισσότερα! ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ 3 χρόνια μετά Πετύχαμε πολλά. Μπορούμε περισσότερα! Αυτό το μήνα κλείνουμε τρία χρόνια που η δημοτική μας κίνηση ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ διαχειρίζεται τα προβλήματα της πόλης μας. Το Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά από την ανάγκη του πολίτη!

Ένα βήμα μπροστά από την ανάγκη του πολίτη! Κοινωνική Μέριμνα Ένα βήμα μπροστά από την ανάγκη του πολίτη! Η κοινωνική μέριμνα, η πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, του πιο ζωντανού κυττάρου της κοινωνίας, που σήμερα πλήττονται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2012-2014 ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ & ΣΚΟΠΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ÐÁÌÅ ÌÐÑÏÓÔÁ. ïõìå ôéò Éêáíüôçôåò ôçí Åìðåéñßá ôï Ó Ýäéï ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ÐÁÌÅ ÌÐÑÏÓÔÁ. ïõìå ôéò Éêáíüôçôåò ôçí Åìðåéñßá ôï Ó Ýäéï ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ÐÁÌÅ ÌÐÑÏÓÔÁ ÐÁÌÅ ÌÐÑÏÓÔÁ ÐÁÌÅ ÌÐÑÏÓÔÁ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ - ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 2014 Σ ω τ ή ρ η ς Μ ε θ ε ν ί τ η ς www.pamemprosta2014.blogspot.gr ïõìå ôéò Éêáíüôçôåò ôçí Åìðåéñßá ôï Ó Ýäéï

Διαβάστε περισσότερα

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό της αποφάσισε μια σειρά κινητοποιήσεων, όπως:

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό της αποφάσισε μια σειρά κινητοποιήσεων, όπως: ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ Δύο χρόνια Δημοτική Αρχή Το οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο της Τ.Α. σήμερα Στo τέλος του 2012 κλείνουν δύο χρόνια από την ημέρα που η νέα δημοτική μας παράταξη, «ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ»,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ 1. Το όραμά μας για το Δήμο Ποιοι είμαστε; Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν δημιουργήθηκε σε κενό, αλλά αποτελεί συνέχεια των καλύτερων εμπειριών και παραδόσεων των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (2009-2010)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (2009-2010) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Α ΦΑΣΗΣ (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ) ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (2009-2010) ΡΕΘΥΜΝΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ. ΔΟΜΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ... 3

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ. ΔΟΜΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ... 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ... 3 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ... 5 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ... 6 ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ... 6 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ... 7 ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ... 8 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Αλεξανδρούπολης Απολογισμός Δημάρχου 2013.

Δήμος Αλεξανδρούπολης Απολογισμός Δημάρχου 2013. Δήμος Αλεξανδρούπολης Απολογισμός Δημάρχου 2013. Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής 1) Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δομών & Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών για την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ 2 ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑΞΟΥ 1. Ανεβλαβής Αργύριος του Φραγκίσκου 2. Βαθρακοκοίλης Νικόλαος του Μάρκου 3. Βιτζηλαίος Στυλιανός του Γεωργίου 4. Δημητροκάλλης Ιωάννης του Εμμανουήλ

Διαβάστε περισσότερα

δημότης ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Αριθμός φύλλου 14 - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2009 - Διανέμεται δωρεάν

δημότης ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Αριθμός φύλλου 14 - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2009 - Διανέμεται δωρεάν δημότης Πτολεμαΐδας ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Αριθμός φύλλου 14 - Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2009 - Διανέμεται δωρεάν ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ Σελ. 24-25 Η Συγκομιδή των καρπών των ΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ... 3 1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 3 2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς Μπορούμε! Το σχέδιό μας για έναν Πειραιά νικητή

Εμείς Μπορούμε! Το σχέδιό μας για έναν Πειραιά νικητή Εμείς Μπορούμε! Το σχέδιό μας για έναν Πειραιά νικητή Σε αυτό το υπέροχο ταξίδι της νίκης και της ευημερίας θα είμαστε όλοι συνοδοιπόροι. Γιατί ο δικός μας Πειραιάς, μας χρειάζεται όλους Πειραιώτισσες,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα. όραμα σχεδιασμός διαβούλευση ιδέες έρευνα μελέτη. Οι προτεραιότητές μας. Ρήξη με το παρελθόν, ελπίδα. για το μέλλον.

Πρόγραμμα. όραμα σχεδιασμός διαβούλευση ιδέες έρευνα μελέτη. Οι προτεραιότητές μας. Ρήξη με το παρελθόν, ελπίδα. για το μέλλον. Γιάννης Κασσαβός Ρήξη με το παρελθόν, ελπίδα για το μέλλον Φίλες και φίλοι, Με το Πρόγραμμα της παράταξής μας, ε- πιχειρούμε να δώσουμε το στίγμα μας, ως αυριανή διοίκηση του Δήμου. Αποτελεί το καταστάλαγμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ρ. Καπετανάκη 7, 72100, Άγιος Νικόλαος Τηλ. 28413 40100 Φαξ. 28410 25493 dimos.agn@gmail.com, www.dimosagn.gr ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 2011-2014 ΕΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΟΕ [2011-2013] Γραφείο Δημάρχου Χαλανδρίου. Τηλ: 213 2023917-919 Fax: 2132023925

Απολογισμός ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΟΕ [2011-2013] Γραφείο Δημάρχου Χαλανδρίου. Τηλ: 213 2023917-919 Fax: 2132023925 Απολογισμός ΟΕ [2011-2013] ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Γραφείο Δημάρχου Χαλανδρίου Τηλ: 213 2023917-919 Fax: 2132023925 Αγ.Γεωργίου 30 & Αριστείδου 15234 - Χαλάνδρι http://www.halandri.gr/ mayor@halandri.gr Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2.1. «Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης και περιγραφή τύπων αστικών περιβάλλοντων νησιωτικών περιοχών: η περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου»

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2.1. «Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης και περιγραφή τύπων αστικών περιβάλλοντων νησιωτικών περιοχών: η περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2.1 «Ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης και περιγραφή τύπων αστικών περιβάλλοντων νησιωτικών περιοχών: η περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου» ΔΙΑΥΛΟΣ «Δημιουργία και αξιολόγηση ενιαίας μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ 2014-2019 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ - ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

ΑΘΗΝΑ 2014-2019 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ - ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Για αυτά που γίνονται και για αυτά που μπορούν να γίνουν... ΑΘΗΝΑ 2014-2019 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ - ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Φίλες και φίλοι, Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρέθηκε εν μέσω μιας μεγάλης κοινωνικής, οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΣΠΑ. µε 115 έργα ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων αλλάζουµε σταθερά και µεθοδικά το ήµο µας. φτιάχνουµε µαζί την Καβάλα που µας αξίζει!

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΣΠΑ. µε 115 έργα ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων αλλάζουµε σταθερά και µεθοδικά το ήµο µας. φτιάχνουµε µαζί την Καβάλα που µας αξίζει! ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΣΠΑ µε 115 έργα ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων αλλάζουµε σταθερά και µεθοδικά το ήµο µας φτιάχνουµε µαζί την Καβάλα που µας αξίζει! Φτιάχνουμε μαζί την Καβάλα που μας αξίζει! Αλλάζουμε σταθερά

Διαβάστε περισσότερα

Το σχέδιο για τον Πειραιά

Το σχέδιο για τον Πειραιά Το σχέδιο για τον Πειραιά Όραμα της πόλης μας αποτελεί η ανάδειξη του Πειραιά σε σύγχρονο Διεθνές Ναυτιλιακό και Τουριστικό Κέντρο που δημιουργεί θέσεις εργασίας, πλούτο και ευημερία για τους Πειραιώτες

Διαβάστε περισσότερα

Για το νέο Δήμο Νάουσας. επανεκκίνηση τώρα!

Για το νέο Δήμο Νάουσας. επανεκκίνηση τώρα! Για το νέο Δήμο Νάουσας επανεκκίνηση τώρα! Αγαπητοί συνδημότισσες και συνδημότες, αγαπητοί φίλοι της «Ενωτικής Κίνησης Πολιτών», Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ενόψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα

2006-2010 ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ & ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΛΕΚΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ - ΣΧΟΡΕΤΣΑΝΙΤΗ

2006-2010 ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ & ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΛΕΚΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ - ΣΧΟΡΕΤΣΑΝΙΤΗ 2006-2010 ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ & ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΛΕΚΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ - ΣΧΟΡΕΤΣΑΝΙΤΗ μπροστά με σίγουρα βήματα! ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Μια ακόμη τετραετία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΑΜΑΛΙΑ ΤΟΚΑ ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΟΚΤΩ ΚΥΚΛΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 1 Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜOTIKOΥ ΕΡΓΟΥ 3 ος 8 ος /2015 I. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜOTIKOΥ ΕΡΓΟΥ 3 ος 8 ος /2015 I. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 1 ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ηράκλειο 01-09-2015 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜOTIKOΥ ΕΡΓΟΥ 3 ος 8 ος /2015 I. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 1. Λειτουργήσαμε ουσιαστικά διευρυμένη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς δεν ξαναγράφουμε το πρόγραμμά μας από την αρχή!

Εμείς δεν ξαναγράφουμε το πρόγραμμά μας από την αρχή! Ποιοι είμαστε Η «Δράση για μια άλλη πόλη» είναι μια αυτόνομη αγωνιστική τοπική προσπάθεια, που ξεκίνησε σαν χώρος συζητήσεων μεταξύ απλών δημοτών και κατέληξε στη δημιουργία δημοτικής κίνησης. Στην Κίνησή

Διαβάστε περισσότερα

Να μετατρέψουμε το φόβο και την οργή για την κρίση σε τοπική δύναμη κοινωνικής αλληλεγγύης, βαθιάς οικολογικής και συμμετοχικής αλλαγής

Να μετατρέψουμε το φόβο και την οργή για την κρίση σε τοπική δύναμη κοινωνικής αλληλεγγύης, βαθιάς οικολογικής και συμμετοχικής αλλαγής Να μετατρέψουμε το φόβο και την οργή για την κρίση σε τοπική δύναμη κοινωνικής αλληλεγγύης, βαθιάς οικολογικής και συμμετοχικής αλλαγής Με τη φράση αυτή ξεκίνησε το πρόγραμμά μας στις περασμένες εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 2011-12

ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 2011-12 Δήμος Αγ. Δημητρίου ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 2011-12 27-2-2013 Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες, Εν μέσω μιας πρωτοφανούς για τη χώρα μας οικονομικής,

Διαβάστε περισσότερα

Απλήρωτοι οι εργαζόµενοι

Απλήρωτοι οι εργαζόµενοι Σταµάτησαν τα έργα στον Αγ. Αντώνιο Θύµα του κακού προγραµµατισµού της πολιτείας πέφτει όπως όλα δείχνουν το δεύτερο µέρος των έργων ανάπλασης του οικισµού του Αγίου Αντωνίου. Ο προγραµµατισµός εκτροχιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

www. korydallos.gr ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 10 με το μέλλον

www. korydallos.gr ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 10 με το μέλλον www. korydallos.gr ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 21 ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 10 Ανοιχτή γραμμή με το μέλλον Σε εξέλιξη η κατεδάφιση των γυναικείων φυλακών σελ.4 8ο Νηπιαγωγείο: Έτοιμο το πρώτο «πράσινο»

Διαβάστε περισσότερα