Δεύτερη Απονομή της Διεθνούς Διάκρισης Χαλκός & Κατοικία. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δεύτερη Απονομή της Διεθνούς Διάκρισης Χαλκός & Κατοικία. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική."

Transcript

1 E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 Δεύτερη Απονομή της Διεθνούς Διάκρισης Χαλκός & Κατοικία, Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία

2 editorial Στον τρέχοντα μήνα διοργανώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο πράσινο επιχειρηματικό συνέδριο «1st Green Business Congress», όπου στόχο είχε την ανάδειξη επιχειρηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, που επενδύουν στο μέλλον με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από την παρουσίαση πρακτικών εφαρμογών από εταιρίες που πρωτοστατούν στον τομέα της πράσινης επιχειρηματικότητας, άνοιξε ένας γόνιμος διάλογος του επιχειρηματικού κόσμου με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και τοπικών φορέων, με σκοπό να συμβάλλει στη διαμόρφωση του νέου μοντέλου βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, που θα αποτελέσει τη διέξοδο από τη σημερινή περιβαλλοντική κρίση. των ιδιοτήτων του, πετυχαίνει να έχει εφαρμογή σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Αιολική, Ηλιακή, Γεωθερμία κ.λ.π.), καθώς και σε όλες τις βιοκλιματικές εφαρμογές που έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο. Όταν λοιπόν στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το 20% της παραγόμενης ενέργειας, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020, ο ρόλος του χαλκού είναι εμφανής και προδιαγράφει το μέλλον του ευοίωνο. Νίκος Βεργόπουλος Διευθυντής Ε.Ι.Α.Χ. Στη σταθερή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, αναφέρθηκε ο Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Σταύρος Δήμας. Προτεραιότητες της Ε.Ε. είναι η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στην υγεία και η καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων. Η ύπαρξη υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων τονώνει την καινοτομία και τις επιχειρηματικές δυνατότητες, συμβιβάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με τη διατήρηση της οικονομικής ευημερίας. Το Ε.Ι.Α.Χ. είναι στην ευχάριστη θέση, να καταδείξει ότι ο χαλκός με την ποικιλότητα και την μοναδικότητα Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. Χαλκός Μηνιαία ηλεκτρονική έκδοση του Ε.Ι.Α.Χ. Μεσογείων 2-4 Πύργος Αθηνών, Κτίριο Γ Ισόγειο, Αθήνα Τηλ.: Fax: Ιδιοκτησία: Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού Εκδότης: Νίκος Βεργόπουλος Εκδοτικός Σύμβουλος & Επιμέλεια Έκδοσης: Action Global Communications Hellas

3 ΜΙΛΑΝΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 χαλκός & αρχιτεκτονική Δεύτερη Απονομή της Διεθνούς Διάκρισης Χαλκός και Κατοικία Το Ιταλικό Ινστιτούτο Χαλκού, μετά την πρώτη επιτυχημένη απονομή το 2007, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τα βραβεία Χαλκός και Κατοικία, μια διεθνή διοργάνωση, η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει την καλύτερη σύλληψη και σχεδίαση έργων με αντικείμενα κατασκευασμένα από χαλκό και κράματα αυτού. Διανύοντας μόλις το δεύτερο χρόνο ζωής της, η διοργάνωση των βραβείων Χαλκός και Κατοικία αποτελεί ήδη θεσμό διεθνούς κύρους στο project design, έχοντας επιτύχει ευρύτατη συμμετοχή τόσο από τον Ιταλικό όσο και από το διεθνή χώρο των επαγγελματιών και σπουδαστών. Η διάκριση αφορά στους νέους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και σπουδαστές αρχιτεκτονικών σχολών, γραφιστικής και εσωτερικής διακόσμησης. Η κριτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τους κ.κ. Marco Romanelli, Beppe Finessi και Emilio Nanni, εντυπωσιάστηκε όχι μόνο από τα αναρίθμητα έργα που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό, αλλά επίσης και από την ποιότητα που τα διέκρινε. Μεταξύ των έργων, παρουσιάστηκαν λύσεις που υπερέβησαν τις στερεότυπες χρήσεις του χαλκού, παρουσιάζοντας καινοτόμες σχεδιαστικές λειτουργίες, ενώ παράλληλα προσέγγισαν σύγχρονα, καλλιτεχνικά στοιχεία. Νέα μονοπάτια διανοίγονται στον σύγχρονο κόσμο για αυτό το παλαιό υλικό. Στην κατηγορία Επαγγελματίες, το πρώτο βραβείο απέσπασαν οι κ.κ. Odoardo Fioravanti, Paolo Giacomazzi και Tommaso Caldera (από την εταιρία Odoardo Fioravanti Design Studio) για το έργο Verderame.

4 χαλκός & αρχιτεκτονική Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στους αρχιτέκτονες κ.κ. Giulia De Noto και Giovanni D Amico (από την εταιρία Ded a Studio) για το έργο Stickher και στον Γάλλο αρχιτέκτονα κ. Vincent Carmet για το έργο Ramure. Ειδική μνεία έλαβαν οι σχεδιαστές, κ.κ. Massimo Ciafrei (από την εταιρία Internosei) για το έργο Urban Signs και Jeroen Van Laarhoven για το έργο Stove M1. Ειδική μνεία έλαβαν επίσης, η κα Alessandra Risoluti, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο ISIA (Istituto Superiore per le Industrie Artistiche) της Ρώμης για το έργο Omme και στον κ. Jean-Baptiste Ricatte, φοιτητή του πανεπιστήμιου ESAD του Στρασβούργο (École Supérieure des Arts Décoratifs) για το έργο Time s reflect. Στην κατηγορία Φοιτητές - Σπουδαστές, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα σπουδαστών στο ESAAB (École Supérieure d Arts Appliqués de Bourgogne) στη Nevers, της Γαλλίας για το έργο Healthy Roots.

5 χαλκός & τεχνολογία Η Kινητήριος Δύναμη των Υβριδικών Οχημάτων Ο χαλκός εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη νέα τεχνολογία των οχημάτων Ξεκίνησε σαν μια ιδέα της μηχανολογίας στις αρχές του 21ου αιώνα - βενζινοηλεκτρικά «υβριδικά» ιδανικά οχήματα, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους στις εκθέσεις αυτοκινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντίδραση του κοινού και η δυναμική της αγοράς. Ωστόσο μέσα σε λίγα χρόνια (διάστημα ελάχιστο όσον αφορά στην ανάπτυξη οχημάτων), τα υβριδικά οχήματα εξελίχθηκαν σε μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πολλές παράμετροι έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, αλλά ένα στοιχείο συγκεκριμένα - ο χαλκός - έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης υβριδικών οχημάτων. ηλεκτρονικά προϊόντα που παραμένουν ακίνητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο Grewe επισημαίνει ότι για πολλά εξαρτήματα των υβριδικών οχημάτων, όπως οι ηλεκτροκινητήρες, τα ηλεκτρονικά συστήματα και οι πλακέτες κυκλωμάτων που τα ελέγχουν, κατασκευαστές όπως η GM στρέφονται προς τα ελάσματα χαλκού μεγάλου βάρους. «Η χρήση χαλκού 425 γραμμαρίων, καθιστά εφικτή τη μαζική παραγωγή συστημάτων, η οποία είναι και ιδιαίτερα οικονομική», λέει ο Grewe. Τώρα που οι γραμμές παραγωγής λειτουργούν κανονικά, η General Motors σκοπεύει να αυξήσει το σημερινό αριθμό υβριδικών μοντέλων από έξι σε δεκαπέντε μέχρι το Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή μηχανικών της General Motors Tim Grewe, «ο χαλκός παίζει δύο σημαντικούς ρόλους στα υβριδικά οχήματα: Είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, οπότε υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χαλκού στον κινητήρα και στην μπαταρία και, κυρίως, η τεχνολογία του χαλκού κάνει τα υβριδικά οχήματα βιώσιμα από εμπορικής άποψης». Τα οχήματα, καθώς και τα ηλεκτρονικά τους εξαρτήματα, πρέπει να έχουν αρκετά στιβαρή κατασκευή, προκειμένου να αντέχουν πολλά χρόνια και χιλιόμετρα σκληρής, συχνά, οδήγησης, σε αντίθεση με τα Το σύστημα «Two-Mode Hybrid» της GM είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται τα υβριδικά συστήματα. Περιλαμβάνει δύο ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες με περιελίξεις χαλκού, ενσωματωμένους στο σύστημα μετάδοσης ισχύος και κίνησης, γεγονός που επιτρέπει ακόμα και σε μεγαλύτερα οχήματα, όπως τα SUV και τα ημιφορτηγά, να κινούνται με ταχύτητες μέχρι 50 χλμ/ώρα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρική ισχύ. Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα, αναλαμβάνει δράση ο συμβατικός βενζινοκινητήρας του οχήματος, ενώ η συμπλη- Πολλές παράμετροι έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, αλλά ένα στοιχείο συγκεκριμένα - ο χαλκός - έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης υβριδικών οχημάτων.

6 χαλκός & τεχνολογία ρωματική ηλεκτρική ενέργεια συνεχίζει να βελτιώνει την εξοικονόμηση καυσίμου, επαναφορτίζοντας ταυτόχρονα τις μπαταρίες. Το σύστημα αυτό, τιμήθηκε πρόσφατα με το διάσημο βραβείο «Τεχνολογία της Χρονιάς» για το Αλλά και οι υπόλοιποι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν έχουν μείνει αδρανείς. Στη έκθεση αυτοκινήτων που πραγματοποιήθηκε στο Ντιτρόιτ φέτος τον Ιανουάριο, η Ford Motor Company παρουσίασε ένα νέο υβριδικό Ford Sedan μεσαίου μεγέθους, το Ford Fusion που κατατροπώνειι τους ανταγωνιστές του, προσφέροντας κατανάλωση ισοδύναμη των 6 λίτρων/100χλμ μόνο με ηλεκτρική ισχύ σε ταχύτητες έως και 75 χλμ./ώρα. Όπως και η GM, η Ford μελετά διάφορα οχήματα εναλλακτικής κίνησης, τα οποία βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Άλλος ένας κατασκευαστής, η Honda, παρουσιάζει τον Απρίλιο ένα δεύτερο υβριδικό μοντέλο, το Insight, και αναμένει ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση. Στο μεταξύ, η Toyota, πρωτοπόρος στην υβριδική τεχνολογία, αποκάλυψε το Prius τρίτης γενιάς, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2010 και θα προσφέρει κατανάλωση έως και 4,7 λίτρα/100 χλμ. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο μοντέλα Prius έχουν πωληθεί σε όλο τον κόσμο από την παρουσίαση του οχήματος, το Ο Wade Hoyt, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Toyota στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει επίσης τη συμβολή του χαλκού στο Prius. «Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε όλες τις περιελίξεις των δύο ηλεκτροκινητήρων μας, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογία «hybrid synergy drive», εξηγεί. Το Prius αντιστοιχεί στο 75% των συνολικών πωλήσεων υβριδικών μοντέλων της Toyota. Σύμφωνα με την Τράπεζα Δεδομένων Automotive News, συνεχίζει να πρωτοπορεί στην αγορά, με οχήματα από τα συνολικά υβριδικά οχήματα που πωλήθηκαν το Η μόνη εταιρεία που αύξησε τις πωλήσεις υβριδικών μοντέλων -σχεδόν τις τριπλασίασε- το 2008 ήταν η General Motors που πούλησε υβριδικά μοντέλα έναντι τον προηγούμενο χρόνο. Η σχεδίαση υβριδικών μοντέλων, μαζί με άλλες τεχνολογίες της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει εισέλθει σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης, αλλά οι παράγοντες της βιομηχανίας δηλώνουν ότι, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, ο χαλκός θα παραμείνει ένα στοιχείο κρίσιμης σημασίας. «Η αγορά των υβριδικών μοντέλων είναι σχετικά νέα», σύμφωνα με το διευθυντή επικοινωνίας για υβριδικά συστήματα Brian Corbett της GM. «Εξακολουθεί να αναπτύσσεται και είναι δύσκολο να πούμε κατά πόσον έχει ήδη γνωρίσει την έκρηξή της. Είναι ένα κομμάτι της αγοράς με πολύ μεγάλη προβολή». Επισημαίνει ότι τα υβριδικά μοντέλα αντιστοιχούσαν μόλις στο 3 τοις εκατό της αγοράς το 2008 αλλά προβλέπει ότι, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 15 τοις εκατό ή και υψηλότερα. «Το 2000, υπήρχαν μόνο μικρά image αυτοκίνητα», λέει ο Corbett. «Προορίζονταν για περιορισμένους σκοπούς και είχαν παράξενη εμφάνιση. Σήμερα, το 2009, υπάρχει πλέον μια πολύ ευρύτερη γκάμα οχημάτων, τα οποία οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να αγοράσουν». Η βιομηχανία του χαλκού που κατασκευάζει μια ευρεία σειρά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και αποτελεί, συνεπώς, βασικό προμηθευτή των κατασκευαστών αυτοκινήτων, υπήρξε βασικός υποστηρικτής της εξέλιξης των υβριδικών μοντέλων. «Τα αυξημένα μερίδια αγοράς των υβριδικών οχημάτων δείχνουν ότι έχουν θετικές επιπτώσεις για το χαλκό», λέει ο Robert Weed, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Χαλκού (Copper Development Association - CDA) στο Ντιτρόιτ. «Ο χαλκός εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και προτιμώμενο αγωγό του ηλεκτρισμού». Καινοτομίες όπως, τα υβριδικά μοντέλα και τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα που βρίσκονται στο στάδιο της σχεδίασης, απαιτούν συνήθως πρωτοποριακές μηχανολογικές λύσεις και για τα προϊόντα που βασίζονται

7 χαλκός & τεχνολογία στο χαλκό, όσον αφορά στο σχεδιασμό τους, οργανισμοί όπως η CDA βοηθούν συχνά στη διευκόλυνση της παραγωγής. Ο οργανισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός περιστροφικού κινητήρα από χαλκό, ενός επαναστατικού ηλεκτρικού εξαρτήματος που χρησιμοποιείται για την παροχή ισχύος και αποτελεί ενδεχομένως την πιο εντυπωσιακή καινοτομία στα οχήματα σήμερα, στο πλήρως ηλεκτρικό «Tesla Roadster». Καθώς η αγορά των υβριδικών μοντέλων συνεχίζει να διευρύνεται, ανταγωνιστικές τεχνολογίες όπως τα οχήματα και τα ημιφορτηγά «αιθανόλης», τα «καθαρά πετρελαιοκίνητα», «οι κυψέλες καυσίμου που λειτουργούν με υδρογόνο» και τα πλήρως «ηλεκτρικά οχήματα», αναπτύσσονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και θα μπορούσαν μάλιστα να ξεπεράσουν τα υβριδικά μοντέλα στο μέλλον. Ανεξάρτητα από το ποιες τεχνολογίες θα αναδειχθούν τελικά νικήτριες, τα εξαρτήματα από χαλκό θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι των πιο αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων του μέλλοντος. Σύμφωνα με τον Bob Weed της CDA: «Ο χαλκός σήμερα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα τα συστήματα καλωδίωσης, στους ηλεκτρικούς κινητήρες και τους συσσωρευτές των οχημάτων μας και εκτιμούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια». Πηγή:

8 , χαλκός & υγεία Το Ε.Ι.Α.Χ. Ενημέρωσε την Ιατρική και Νοσοκομειακή Κοινότητα στο 5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας» Αποτελεσματική η Δράση του Χαλκού στις Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις Τον ρόλο του χαλκού στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, παρουσίασε ο Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ. κ. Νίκος Βεργόπουλος στον ιατρικό, νοσοκομειακό και φοιτητικό κόσμο, στο 5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ποιότητα στις υπηρεσίας Υγείας» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η εμπεριστατωμένη παρουσίαση του κ. Βεργόπουλου ξεκίνησε με την επισήμανση πως ενώ από την αρχαιότητα ο χαλκός ήταν μέσο αντιμετώπισης μολύνσεων, παρόλα αυτά δεν υπήρχε μέχρι σήμερα επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί μία τέτοια εφαρμογή. Στην συνέχεια, έδωσε τη σημερινή έκταση, όσον αφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, η οποία σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες επίσημες ανακοινώσεις, έχει ως εξής: Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι ασθενείς που προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια, εκ των οποίων πεθαίνουν ετησίως. Επιπλέον, ο κύριος Βεργόπουλος ανέφερε ότι η βιομηχανία υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επιβαρύνεται με το κόστος των 20$ δισεκατομμυρίων εξαιτίας αυτών, των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των θανάτων που προκαλούν. Το τραγικό γεγονός των θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από τη μια και η αρχέγονη εμπειρία των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του χαλκού από την άλλη, ήταν η αφορμή για τον Διεθνή Οργανισμό Χαλκού (ICA), να προχωρήσει σε εργαστηριακές και κλινικές έρευνες, ούτως ώστε να αποδειχτεί και επιστημονικά η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού και να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην σημερινή αντιμετώπιση των μολύνσεων. Ο Διεθνής Οργανισμός Χαλκού ξεκίνησε με τον εντοπισμό των εστιών που αναπτύσσονται συγκεκριμένοι παθογόνοι οργανισμοί, και οι οποίες είναι: Το Νερό όπου αναπτύσσεται το μικρόβιο της Legionella pneumophila και το E. coli O157, τα Τρόφιμα όπου αναπτύσσεται το μικρόβιο E. coli O157 και Listeria monocytogenes και τέλος τα Νοσοκομεία και οι ΜΕΘ όπου κυριαρχεί ο βασιλιάς των βακτηρίων MRSA αλλά και τα επίσης επικίνδυνα βακτήρια Κλεψιέλλα, Acinetobcter και Ψευδομονάδα. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι το μικροβιακό φορτίο συνδέεται με επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά, όπως πόμολα, κουπαστές, επιφάνειες από μεταλλικά τραπεζάκια, καπάκια από τουαλέτες κ.λπ. Στη συνέχεια ο κ. Βεργόπουλος αναφέρθηκε στα πειράματα που διεξήγαγε ο διεθνής Οργανισμός Χαλκού (ICA) με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (U.S. Department of Defense) σε τρία νοσοκομεία: Tο Αντικαρκινικό κέντρο στην Κλινική Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, την Πανεπιστημιακή κλινική Νότιας Καρολίνας και το Κέντρο Υγείας Ralph H. Johnson VAl Center. Σε όλα αυτά τα νοσοκομεία δόθηκε η δυνατότητα εργαστηριακών μελετών πάνω σε επιφάνειες χαλκού για τη διερεύνηση της αυξομείωσης του μικροβιακού φορτίου στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που αναφέρεται σε έρευνα που έγι-

9 , χαλκός & υγεία νε σε Αμερικανικό Νοσοκομείο το 1983 και που έδειξε την αποτελεσματικότητα του χαλκού στη μείωση του βακτηριδίου E. coli σε πόμολο από ορείχαλκο. Το μικρόβιο μέσα σε 72 ώρες εμφάνισε μειωμένη δράση όταν τοποθετήθηκε σε επιφάνεια χαλκού ενώ το ίδιο πολλαπλασιάστηκε όταν τοποθετήθηκε σε επιφάνειες άλλων υλικών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών οδήγησαν την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής (ΕΡΑ), στην πρώτη επίσημη καταχώρηση του χαλκού και των κραμάτων του, σαν το μοναδικό μέταλλο με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Εντυπωσιακές ήταν και οι αναλυτικές παρουσιάσεις ιστογραμμάτων και πειραμάτων, όπου έκαναν εμφανή την αντιμικροβιακή δράση του χαλκού έναντι άλλων υλικών. Συγκεκριμένα η αποτελεσματική δράση του χαλκού συγκρινόμενη με αυτήν του ανοξείδωτου χάλυβα, εμφανίζεται ξεκάθαρα στο πείραμα που αποτυπώνεται στο ιστόγραμμα, εμφανίζοντας την αμείωτη δράση του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (MRSA), όπου τοποθετούμενος πάνω σε επιφάνεια ανοξείδωτου χάλυβα επιβιώνει και δρα αμείωτα για τρείς και πλέον μέρες. Το ίδιο πείραμα αποτυπώνεται και στο ιστόγραμμα όπου κατά την τοποθέτηση του MRSA σε επιφάνεια χαλκού, φαίνεται η άμεση μείωση της δράσης του μικροβίου μέσα στα πρώτα λεπτά για να εκμηδενιστεί τελείως μέσα σε μερικές ώρες. Στο πείραμα φαίνεται επίσης ότι μικρόβιο MRSA δεν επανάκτησε τη δράση του στην επιφάνεια του χαλκού και μετά το πέρας αυτού. Αναλυτικότερα, ο κύριος Βεργόπουλος αναφέρθηκε στην επανάσταση που έχει φέρει ο επαναπροσδιορισμός και η επιστημονική τεκμηρίωση των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του χαλκού, όσον αφορά στην αποτελεσματική του δράση, στη μείωση εξάπλωσης μολυσματικών νόσων. Αναφέρθηκε επίσης και στην επιστημονική προσέγγιση εντοπισμού πιθανών μηχανισμών για τις αντιμικροβιακές δράσεις του χαλκού. Τέτοιες μπορεί να είναι: Η ιδιότητα του δισθενή χαλκού (Cu+2) να διαλύει τη λειτουργία των κυττάρων του MRSA μέσω διαφόρων μηχανισμών πιθανόν να δρα ταυτόχρονα, αδρανοποιώντας τις πρωτεΐνες των κυττάρων του MRSA, και δίνοντας παράλληλα λανθασμένες εντολές στο RNA του MRSA. Ο χαλκός (Cu) μπορεί να προκαλέσει λιπίδια και οξειδώσεις δημιουργώντας τρύπες στις μεμβράνες του MRSA και πιθανόν να διασπά την ένζυμη δομή του. Και τέλος, σύμπλοκα χαλκού μπορεί να βοηθούν τα απολυμαντικά να εισέρχονται στη μεμβράνη των κυττάρων του MRSA. Τελειώνοντας, ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ., τόνισε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών δηλώνουν ότι ο χαλκός προσφέρει μία δυναμική σημαντικής μείωσης στον αριθμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και σε εργαστηριακό και σε κλινικό περιβάλλον και ότι η χρήση του σε συνδυασμό με κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης μολύνσεων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μολύνσεων των ασθενών στα νοσοκομεία αλλά και σε άλλες μονάδες φροντίδας υγείας. Κλείνοντας επεσήμανε ότι ο χαλκός και τα κράματά του πρέπει να αξιοποιηθούν και να επαναπροσδιοριστούν σε όλες τις εφαρμογές, όπου οι εξαιρετικά εγγενής αντιμικροβιακές ιδιότητές τους μπορούν να είναι αποτελεσματικές για την ανθρώπινη υγεία.,.,. (Cu+2) MRSA (Cu+2 ) MRSA (Cu+2 ) RNA MRSA (Cu) MRSA (Cu) MRSA MRSA

10 ο κόσμος του χαλκού Ορειχάλκινα έργα του Κώστα Κουλεντιανού στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας Μέσα από το υλικό του χαλκού, ο γλύπτης Κώστας Κουλεντιανός εμπνεύστηκε και δημιούργησε έργα από ορείχαλκο, δίνοντας τους το χαρακτήρα της διαχρονικότητας και της ζωντάνιας που τα χαρακτηρίζουν. Ο Κουλεντιανός, παραμένει στην ιστορία της γλυπτικής ένας τεχνίτης με όλη τη σημασία της λέξης. Τα έργα του ξεκίνησαν από ένα ουσιαστικό θέμα, εκείνο της γυναικείας φιγούρας γυμνής καθιστής, ξαπλωμένης, όρθιας ακροβάτισσας, χορεύτριας. Στη συνέχεια, σταδιακά οδηγήθηκε στην αμφισβήτηση της παραδοσιακής αντίληψης και απελευθερώθηκε από συγκεκριμένες αναφορές στο ανθρώπινο σώμα, όπου το έργο υπηρετούσε όχι κάτι ορατό, αλλά τις εσωτερικές εκείνες δυνάμεις που ζητούσαν να εκφραστούν. Πιστός στα λαμπρά πρότυπα, που σημάδεψαν την εκπαίδευσή του στην Ελλάδα, αγάπησε ιδιαίτερα την αρχαία Ελληνική γλυπτική και δημιούργησε έργα λιτά, αυστηρά, ζωντανά, ισορροπημένα και γεμάτα δύναμη. Η αναδρομική έκθεση του Κώστα Κουλεντιανού, εκτίθεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. Στην έκθεση που ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου, παρουσιάζονται κυρίως επίτοιχα έργα, ανάγλυφα από ξύλο, μεταξοτυπίες, ανοξείδωτο ατσάλι και επιχρυσωμένο ορείχαλκo, καθώς και ταπισερί. Βιογραφικό. Ο Κουλεντιανός, έφτασε στο Παρίσι πριν από 62 χρόνια, το Δεκέμβρη του 1945 με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Ecole des beaux Arts κι από το εργαστήρι του Ζάτκιν στην Grande Chaumiere, εγκαταλείπει την ακαδημαϊκή αντίληψη της γλυπτικής που του είχε εμφυσήσει η ΑΣΚΤ ( ). Το 1947, η γνωριμία του με τον Henri Laurens υπήρξε καθοριστική για την πορεία του. Τα έργα του, πολλά από μολύβι, την εποχή εκείνη δείχνουν την επιρροή του μεγάλου γλύπτη ( ). Από το 1952 αρχίζει να δουλεύει το σίδερο, με φόρμες στρογγυλεμένες, οργανικές. Σημαντική περίοδος με θέμα τους ακροβάτες. ( ). 10

11 ο κόσμος του χαλκού Το 1962 κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην περιώνυμη τότε Galerie de France, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να συνεργάζεται με αρχιτέκτονες για την ένταξη της γλυπτικής στην αρχιτεκτονική, φτιάχνοντας μεγάλα γλυπτά για δημόσια κτίρια και ανοιχτούς χώρους, καθώς και επαναλαμβανόμενα διακοσμητικά στοιχεία σε γύψο, τσιμέντο ή μπετόν με καλούπια από πολυεστέρα. Χαρακτηριστικό στα γλυπτά αυτής της εποχής, είναι η πρωτότυπη τεχνική που χρησιμοποίησε στην οξυγονοκόλληση με λυόμενη μπρούντζινη βέργα (δεκαετία του 60). Το 1966, μεταφέρθηκε στην κεντρική Γαλλία όπου έχτισε το εργαστήρι του, κατασκευάζοντας αργαλειούς για την παραγωγή πετασμάτων (ταπισερί) από δικά του σχέδια ( ). Από την ίδια περίοδο χρονολογούνται επίσης και τα πρώτα βιδωτά γλυπτά, που θα καθορίσουν την τεχνική στην δουλειά του μέχρι τέλους. Διδάσκει στην Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι ( ) και εν συνεχεία μετακομίζει στην Νότια Γαλλία, στην Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας ( ). 11 Την περίοδο ( ), δημιούργησε μια καινούργια σειρά έργων με γενικό τίτλο «Νέα Γενιά», με την οποία αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το Από τότε και για 15 υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, θα συνεργαστεί στενά με την Ελλάδα εκθέτοντας συχνά μέχρι την τελευταία του έκθεση το 1991.

Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ.

Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ( Α π ρ ί λ ι ο ς - Μ ά ι ο ς - Ι ο ύ ν ι ο ς ) ΧΑΛΚOΣ &......ΚΑΙΝΟΤΟΜIΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα»

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» Καράμπελα Καράπαπα Επιμέλεια εργασίας: Ζωή Ιωάννα ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; Αυτός ο τύπος αυτοκινήτου ονομάζεται έτσι επειδή συνδυάζει δύο μορφές ενέργειας για να

Διαβάστε περισσότερα

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε.

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Soichiro Honda, 1956 ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ή ΑΝΑΓΚΗ Πωληθέντα Αυτοκίνητα ανά περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Toyota Hybrid. Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ

Toyota Hybrid. Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ Toyota Hybrid Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ Η σημερινή μας agenda Toyota & Hybrid Η τεχνολογία Toyota Hybrid Μοναδικά οφέλη Toyota Hybrid Γκάμα Test Drive Η Toyota στον κόσμο Δηλαδή Kaizen προκαλώντας

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Ανοιχτή Διαδικασία)

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Ανοιχτή Διαδικασία) ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Ανοιχτή Διαδικασία) κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΧΟΥ Βόλος 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 1 Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Διαβάστε περισσότερα

BUILDING GREEN ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 M.E.C. EXPO CENTER, ΑΤΤΙΚΗ

BUILDING GREEN ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 M.E.C. EXPO CENTER, ΑΤΤΙΚΗ BUILDING GREEN 21-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 M.E.C. EXPO CENTER, ΑΤΤΙΚΗ 7 η Διεθνής Έκθεση για το Ενεργειακά Αυτόνομο Κτίριο, την Ενεργειακή Ανακαίνιση και τον Αστικό Χώρο WWW.BUILDINGGREENEXPO.GR ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Υπουργέ Κυρίες και Κύριοι Προσκεκλημένοι Αγαπητοί Συνάδελφοι της Ενεργειακής μας Κοινότητας

Κυρία Υπουργέ Κυρίες και Κύριοι Προσκεκλημένοι Αγαπητοί Συνάδελφοι της Ενεργειακής μας Κοινότητας 1 ΙΕΝΕ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Αμφιθέατρο Ευγενιδίου 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρία Υπουργέ Κυρίες και Κύριοι Προσκεκλημένοι Αγαπητοί Συνάδελφοι της Ενεργειακής μας Κοινότητας Αποτελεί εξαιρετική τιμή και χαρά για

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική

ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Αναμφισβήτητα οι μεταφορές έχουν θεμελιώδη σημασία για την οικονομία και

Διαβάστε περισσότερα

Αθόρυβη οδήγηση χωρίς ρύπους στην πόλη: Τα Vito E-Cell Van καλύπτουν χλμ για τους πελάτες μας

Αθόρυβη οδήγηση χωρίς ρύπους στην πόλη: Τα Vito E-Cell Van καλύπτουν χλμ για τους πελάτες μας Δελτίο Τύπου Αθόρυβη οδήγηση χωρίς ρύπους στην πόλη: Τα Vito E-Cell Van καλύπτουν 650.000χλμ για τους πελάτες μας 14 Φεβρουαρίου 2012 Το πρώτο Van στον κόσμο με εργοστασιακό ηλεκτρικό σύστημα κίνησης δοκιμάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 Σεβαστές μου πρυτανικές αρχές, Κυρίες και κύριοι. Είναι χαρά και

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE)

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) του QualityNet Foundation (QNF) στο Οικονομικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact - UNGC) Περίοδος Αναφοράς: 2010-2015 Χώρα Αναφοράς: Ελλάδα Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Γραφεία της ΑΗΚ, Λευκωσία Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, 11:00 π.μ.

Γραφεία της ΑΗΚ, Λευκωσία Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, 11:00 π.μ. Δήλωση του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων,κ. Μιχάλη Πήλικου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την 10 η Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας «SAVENERGY 2014» και την 7 η Έκθεση Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

μέσω μέσω της της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων

μέσω μέσω της της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων Αειφόρος Αειφόρος Κατασκευή στο Δημόσιο και και Ιδιωτικό Ιδιωτικό Τομέα Τομέα μέσω μέσω της της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων LIFE ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 05/ENV/GR/000235 Αειφόρος Κατασκευή στην Ελλάδα Υφιστάμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο ελφών ελφοί, Παρασκευή και Σάββατο 7-8 Μαΐου 2010

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο ελφών ελφοί, Παρασκευή και Σάββατο 7-8 Μαΐου 2010 3 ο Συµπόσιο ελφών του ΙΕΝΕ για τις ΑΠΕ Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο ελφών ελφοί, Παρασκευή και Σάββατο 7-8 Μαΐου 2010 1. Εισαγωγή Το ΙΕΝΕ οργανώνει το 3 ο Συµπόσιο για τις ΑΠΕ στους ελφούς την Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Η Mercedes-Benz εφηύρε πρίν 20 χρόνια τα πολυτελή, μεσαία SUV

Η Mercedes-Benz εφηύρε πρίν 20 χρόνια τα πολυτελή, μεσαία SUV Η Mercedes-Benz εφηύρε πρίν 20 χρόνια τα πολυτελή, μεσαία SUV Εκτός δρόμου, κανένα άλλο αστέρι επιβατικού αυτοκινήτου δεν λάμπει τόσο επιβλητικά όσο της Mercedes-Benz G-Class, η οποία παράγεται από το

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανολόγος Μηχανικός στο Α.Π.Θ.

Μηχανολόγος Μηχανικός στο Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μηχανολόγος Μηχανικός στο Α.Π.Θ. Παναγιώτης Σεφερλής Αναπληρωτής Καθηγητής Έχεις το «μικρόβιο» του Μηχανικού; Dilbert 2 Επιστήμη του Μηχανολόγου

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου Η θέση της Toyota Μιλτιάδης Τσοσκούνογλου Διευθυντής Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος & Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας Toyota Ελλάς Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες. Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη. Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ

Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες. Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη. Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ ΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το Prototype by TEE αποτελεί πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια.

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια. Ομιλία του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Νίκου Ρώμνιου με θέμα Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην Εκδήλωση της ΕΕΔΕ (Τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος) με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα Περιβαλλοντικά Πρότυπα»

Διαβάστε περισσότερα

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον ΗΜΕΡΙΔΑ «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον Μανώλης Αγγελάκας Ευρωβουλευτής ΕΛΚ-Ε Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Γιατί να αγοράσω ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο; BMW i. BMW i8 Coupé. BMW i8 Roadster. BMW 225xe Active Tourer. BMW 0e. BMW 50e. BMW 745e. BMW X5 xdrive45e. MINI Cooper

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος 26 Νοεμβρίου, 2008 Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος Βιώσιμο καύσιμο για τη μελλοντική αυτοκίνηση Ικανό να περιορίσει τις εκπομπές CO 2 από τον Ευρωπαϊκό τομέα οδικών μεταφορών πάνω από 50% μέχρι το 2050

Διαβάστε περισσότερα

Εξαιρετική η επίδοση της Κύπρου στην έρευνα στο ΕΣΕ, είπε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Bourguignon ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/12/ :10

Εξαιρετική η επίδοση της Κύπρου στην έρευνα στο ΕΣΕ, είπε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Bourguignon ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/12/ :10 15.12.2016 Εξαιρετική η επίδοση της Κύπρου στην έρευνα στο ΕΣΕ, είπε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Bourguignon ΚΥΠΕ - Αθηνά Αρσαλίδου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/12/2016 12:10 Η Κύπρος αποδίδει εξαιρετικά καλά στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις και οι Ανάγκες τους σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες

Επιχειρήσεις και οι Ανάγκες τους σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες Επιχειρήσεις και οι Ανάγκες τους σε Επαγγέλματα και Δεξιότητες Μάρτιος 2015 Η α Φορέας lobbying μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτείας ΕΕ/κοινωνικών εταίρων Ηγετικός οργανισμός γνώσης υπέρ μιας ανοιχτής, εξωστρεφούς,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ HYBUILD

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ HYBUILD Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής 14 Νοεμβρίου 2017 Τηλέφωνο: 22894304 Ηλ. Διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy Ιστοσελίδα: www.ucy.ac.cy/pr ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα σας. Εισαγωγή

Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα σας. Εισαγωγή Οµιλία Προέδρου και ιευθύνοντος Συµβούλου Ε ΗΕ, κ. Κωνσταντίνου Ζωντανού, στο Συνέδριο «Recent Developments in the Greek Gas and Power Markets, 16 εκεµβρίου. Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα σας. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

AUTOLAND ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ.

AUTOLAND ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. EKΘΕΣΗ : ΔΕΘ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΤΛΟΥ: 74 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 5-13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 : ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 18-64 ΕΤΩΝ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ 74 ης ΔΕΘ AUTOLAND ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Οff-roader - για καθημερινότητα και περιπέτεια! 12 Μαΐου Η 20η επέτειος των πολυτελών SUV της Mercedes-Benz

Δελτίο Τύπου. Οff-roader - για καθημερινότητα και περιπέτεια! 12 Μαΐου Η 20η επέτειος των πολυτελών SUV της Mercedes-Benz Δελτίο Τύπου Η 20η επέτειος των πολυτελών SUV της Mercedes-Benz 12 Μαΐου 2017 Οff-roader - για καθημερινότητα και περιπέτεια! Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που η Mercedes-Benz παρουσίασε την M-Class

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΒΑΣΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Στο πλαίσιο της µελέτης WETO-H2 εκπονήθηκε σενάριο προβλέψεων και προβολών αναφοράς για το παγκόσµιο σύστηµα ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΑΣΜΑΤΟΣ 0 Τα Βιομηχανικά Ρολά είναι ηλεκτρικά κινούμενες διατάξεις, που προορίζονται για την κάλυψη ανοιγμάτων και πιστοποιούνται βάσει του Ευρωπαϊκού Προτύπου

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία ΜΑΪΟΣ 2010. http://www.antimicrobialcopper.com/

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία ΜΑΪΟΣ 2010. http://www.antimicrobialcopper.com/ E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ΜΑΪΟΣ 2010 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός &

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΑΛΚΙ Α 10/04/2009 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΧΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ.Σ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΕ Σε ολόκληρο τον κόσµο

Διαβάστε περισσότερα

Από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου το έτος 2009 θα αναφερθούν εδώ τα βασικότερα σημεία.

Από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου το έτος 2009 θα αναφερθούν εδώ τα βασικότερα σημεία. 4. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου το έτος 2009 θα αναφερθούν εδώ τα βασικότερα σημεία. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Το 2009 ξεκίνησε με τις εξαιρετικά προσφιλείς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ. κ. ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: To Πρόγραμμα Green emotion»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ. κ. ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: To Πρόγραμμα Green emotion» 1 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ κ. ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ «ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: To Πρόγραμμα Green emotion» Τίτλος: «Η ΔΕΗ κινητήρια δύναμη της Ηλεκτροκίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme

Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme 10 Σεπτεμβρίου, 2007 Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme Σπορ πρωτότυπο ενός όγκου λανσάρει καινοτομίες και παρουσιάζει την επαναστατική αρχιτεκτονική E-Flex Αυτονομία 55 km,

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ.

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ. Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ υπευθυνοτητασ 2016 Περιβάλλον Παιδεία Κοινωνία Εργαζόμενοι (σελ. 6) (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) 2 3 Όραμα & Στρατηγική Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, αξιοποιώντας συστηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΑΧΥΚΙΝΗΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΑΧΥΚΙΝΗΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ ΤΑΧΥΚΙΝΗΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΑΣΜΑΤΟΣ 0 Τα Ταχυκίνητα Βιομηχανικά Ρολά είναι ηλεκτρικά κινούμενες διατάξεις, που προορίζονται για την κάλυψη ανοιγμάτων και πιστοποιούνται βάσει

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον!

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία βιώσιμη λύση για να αντικατασταθούν οι επικίνδυνοι και πανάκριβοι πυρηνικοί και ανθρακικοί

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Regional Operational Programme of Western Macedonia

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Regional Operational Programme of Western Macedonia Regional 2014-2020 Επιχειρηματική Ανακάλυψη στην Δυτική Μακεδονία Ο κλάδος της Γουνοποιίας Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS 3 ) στην Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος

Διαβάστε περισσότερα

Honda Mobility MOBILITY

Honda Mobility MOBILITY Υβριδική Τεχνολογία Honda Εισηγητής: Νίκος Ξυδιάς Τεχνικός Εκπαιδευτής Honda 1 Honda Mobility MOBILITY 3 3 To Όραµα της Honda Επιθυµούµε να είµαστε µία Εταιρία την Ύπαρξη της οποίας θέλει η Κοινωνία (we

Διαβάστε περισσότερα

Από 15 Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. 2017

Από 15 Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. 2017 Από τις 15 Νοεμβρίου και μετά θα αρχίσουν να έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. 2017 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες και ακόμη το σχέδιο για το τι θα ισχύσει είναι υπό συζήτηση. ΟΙ πληροφορίες δίνουν και παίρνουν

Διαβάστε περισσότερα

designlab@thessaloniki

designlab@thessaloniki designlab@thessaloniki Το concept Μετά τις δυο πρώτες διοργανώσεις του (2009 και 2010), καθώς και την απολύτως επιτυχημένη, θεματική εμφάνισή του στην 42η xenia, το Design Lab, το σύγχρονο show για το

Διαβάστε περισσότερα

Ας αρχίσουμε με την Ιστορία της αυτοκινησης γενικά, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα. Ομάδα 1 Α1. Ιστορία Α2. Ελλάδα

Ας αρχίσουμε με την Ιστορία της αυτοκινησης γενικά, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα. Ομάδα 1 Α1. Ιστορία Α2. Ελλάδα Εισαγωγή: Το αυτοκίνητο έχει εισβάλει εδώ και πολύ καιρό στη ζωή μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πόσα όμως γνωρίζουμε γύρω απο αυτό; Τι γνωρίζουμε για τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας

Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας 1 Ο Διεθνές Συνέδριο «BIOSOL 2011» Εσπερίδα: «ΑΠΕ: Συνεργασία Έρευνας και Βιομηχανίας» Χανιά 16/9/2011 Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας Δρ. Ν. Ζωγραφάκης Περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Περίληψη Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουριστικός τομέας παράγει 35 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δρ. Τάσου Μενελάου με θέμα: Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Ομιλία Δρ. Τάσου Μενελάου με θέμα: Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ομιλία Δρ. Τάσου Μενελάου με θέμα: Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί σπουδαστές, με ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Πρυτάνεως του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Χαιρετισμός Πρυτάνεως του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Χαιρετισμός Πρυτάνεως του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Σε εκδήλωση με θέμα «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Κύπρο με Ιδιαίτερη Έμφαση στο ΤΕΠΑΚ Προβλήματα και Προοπτικές» 26 Σεπτεμβρίου 2013, Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Mε επιτυχία, μεγαλύτερη των προσδοκιών, ολοκληρώθηκε. Technodomus Μια νέα έκθεση που έρχεται για να μείνει ΕΚΘΕΣΗ EΠIΠΛEON

Mε επιτυχία, μεγαλύτερη των προσδοκιών, ολοκληρώθηκε. Technodomus Μια νέα έκθεση που έρχεται για να μείνει ΕΚΘΕΣΗ EΠIΠΛEON Technodomus Μια νέα έκθεση που έρχεται για να μείνει Υψηλή επισκεψιμότητα - πολύ μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν - είχε στο ντεμπούτο της, η νέα έκθεση Technodomus που αφορά στη βιομηχανία ξυλουργικών μηχανημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η Nexans ανακοινώνει τη νέα μορφή διακυβέρνησης και την επιτάχυνση των στρατηγικών ενεργειών που θα δρομολογήσουν το μέλλον

Η Nexans ανακοινώνει τη νέα μορφή διακυβέρνησης και την επιτάχυνση των στρατηγικών ενεργειών που θα δρομολογήσουν το μέλλον Δελτίο Τύπου Η Nexans ανακοινώνει τη νέα μορφή διακυβέρνησης και την επιτάχυνση των στρατηγικών ενεργειών που θα δρομολογήσουν το μέλλον Παρίσι, 1 Οκτωβρίου 2014 Η μακροπρόθεσμη προοπτική για τη βιομηχανία

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος

Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος Εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Συνοπτικά αποτελέσματα εξέλιξης εγχώριου ενεργειακού συστήματος μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και περιβαλλοντικοί στόχοι αύξηση συμμετοχής ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ. Αθήνα,21 Οκτωβρίου Κυρίες και κύριοι,

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ. Αθήνα,21 Οκτωβρίου Κυρίες και κύριοι, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ Αθήνα,21 Οκτωβρίου 2014 Κυρίες και κύριοι, Είναι ευτυχής συγκυρία που το φετινό Συνέδριο διεξάγεται κοντά στην ολοκλήρωση μίας τουριστικής περιόδου που κατά γενική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΩΡ H ΑΚΤΩΡ είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα με πάνω από εξήντα χρόνια δυναμικής συμμετοχής στην

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίαρχο γεγονός στον 21 ο αιώναγια την αυτοκινητοβιοµηχανία θα είναι, πέρα από την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόµενων απαιτήσεων των καταναλωτών, η

Κυρίαρχο γεγονός στον 21 ο αιώναγια την αυτοκινητοβιοµηχανία θα είναι, πέρα από την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόµενων απαιτήσεων των καταναλωτών, η Το παρόν και το µέλλον των υβριδικών αυτοκινήτων της Toyota Η οπτική γωνία της Toyota Μίλτος Τσοσκούνογλου ιευθυντής Τοµέα Προστασίας Περιβάλλοντος & Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, Toyota Ελλάς Κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος και η σημασία των μοριακών τεχνικών στον έλεγχο των. μικροβιολογικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα για την προστασία

Ο ρόλος και η σημασία των μοριακών τεχνικών στον έλεγχο των. μικροβιολογικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα για την προστασία Ο ρόλος και η σημασία των μοριακών τεχνικών στον έλεγχο των μικροβιολογικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας Α. Βανταράκης Εργαστήριο Υγιεινής, Ιατρική Σχολή,

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή. «Προκλήσεις, προτάσεις, στρατηγικές ανάπτυξης της εξωστρέφειας» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΕΒΕ EXPORT SUMMIT

Ομιλία Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή. «Προκλήσεις, προτάσεις, στρατηγικές ανάπτυξης της εξωστρέφειας» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΕΒΕ EXPORT SUMMIT Ομιλία Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή «Προκλήσεις, προτάσεις, στρατηγικές ανάπτυξης της εξωστρέφειας» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΕΒΕ EXPORT SUMMIT Roadmap to Growth Θεσσαλονίκη, 3 Μαΐου 2012 Κυρίες & Κύριοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός

Διαβάστε περισσότερα

4 o. Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού. της επιχειρηµατικότητας. χαράζει το δρόµο. Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας Οκτωβρίου 2016

4 o. Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού. της επιχειρηµατικότητας. χαράζει το δρόµο. Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας Οκτωβρίου 2016 4 o Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας 14 15 16 Οκτωβρίου 2016 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ χαράζει το δρόµο της επιχειρηµατικότητας Ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED.

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Τα προϊόντα που διαθέτουμε αναπτύσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας και βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ηγέτες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 26/09/2017. Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017 Η αειφορία στο επίκεντρο

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 26/09/2017. Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017 Η αειφορία στο επίκεντρο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 26/09/2017 Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017 Η αειφορία στο επίκεντρο Όπως είναι ευρέως γνωστό, η 27 η Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΥΠΕ 2. ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS 3. SIGMALIVE 4. Από την πλευρά τους, CIPA δια του προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και CIBA δια του προέδρου του και πρώην υπουργού Υγείας, Φρίξου Σαββίδη, έκαναν λόγο για

Διαβάστε περισσότερα

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα 14-11-2017 Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Φωτο-βολταϊκά Συστήματα & στις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πνεύματος

Φωτο-βολταϊκά Συστήματα & στις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πνεύματος Ιούλιος 1-10, 2013 Πάτρα, Ελλάδα Το Τ.Ε.Ι. Πάτρας με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Κοινωνικούς Εταίρους Οργανώνει την Διεθνή Εβδομάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στις Α.Π.Ε. 10 Μέρες Εντατικής

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Η Unilever είναι μία από τις κορυφαίες προμηθέυτριες εταιρείες στον κόσμο, που μεταφέρουν με

Διαβάστε περισσότερα

e-newsletter -Προδιαγραφές κατασκευής κτιρίων Περιεχόμενα Tεύχος 2 Αρθρογραφία January 2017 ΜΑΙΧ

e-newsletter -Προδιαγραφές κατασκευής κτιρίων Περιεχόμενα Tεύχος 2 Αρθρογραφία January 2017 ΜΑΙΧ January 2017 ΜΑΙΧ +302821035020 Tεύχος 2 Ιωάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ZEROCO2 Γεώργιος Αγγελάκης, Υπεύθυνος διαχείρισης του έργου ZEROCO2 Περιεχόμενα Αρθρογραφία -Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Κούβαλης, Motor Underwriting Manager, INTERAMERICAN P&C

Πάνος Κούβαλης, Motor Underwriting Manager, INTERAMERICAN P&C Με την επίσημη υποστήριξη: Πάνος Κούβαλης, Motor Underwriting Manager, INTERAMERICAN P&C Διημερίδα ITS Hellas «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών & Eξελίξεις στην Ελλάδα» Αθήνα, 15-16 Δεκεμβρίου 2015 Η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Το «πράσινο» Κιότο... απέχει πολύ από την Ελλάδα

Το «πράσινο» Κιότο... απέχει πολύ από την Ελλάδα Έχουμε ξεχάσει τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αγνοούμε τις πράσινες ταράτσες, είμαστε ουραγοί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφήνουμε ανεκμετάλλευτο τον θησαυρό των γεωθερμικών πεδίων, δεν δίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμες Υπηρεσίες Περιβαλλοντολογικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Καινοτόμες Υπηρεσίες Περιβαλλοντολογικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καινοτόμες Υπηρεσίες Περιβαλλοντολογικού & Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέες θέσεις Συνεργασίας για Νέους Επιστήμονες ως Επιστημονικοί Διαγνώστες (Cleaning Advisors) Green Services: Διάγνωση περιβαλλοντικών

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας 21, 22, 23 Οκτωβρίου 2011. χαράζει το δρόμο της επιχειρηματικότητας ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

3 ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας 21, 22, 23 Οκτωβρίου 2011. χαράζει το δρόμο της επιχειρηματικότητας ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3 ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας 21, 22, 23 Οκτωβρίου 2011 χαράζει το δρόμο της επιχειρηματικότητας Ο σημαντικότερος θεσμός για τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ»

«ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» «ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» Εισηγητής Κ.Γ.Χατζηγιαννάκης, Δικηγόρος, Δ.Ν. «NOMOS»Δικηγορική Εταιρία Θεσσαλονίκης Νομικός Σύμβουλος Σ.Β.Β.Ε. Οι αιτίες που επιβάλουν την ανάπτυξη της «πράσινης»

Διαβάστε περισσότερα

Ζάντες ελαφρού κράματος Ford. Feel the difference

Ζάντες ελαφρού κράματος Ford. Feel the difference Ζάντες ελαφρού κράματος Ford Feel the difference Ζάντες ελαφρού κράματος Ford Πηγαίνοντας πιο μακριά Ειδικά κατασκευασμένες για το Ford σας Οι ζάντες ελαφρού κράματος Ford είναι σχεδιασμένες να κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

22. ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ PELLETS

22. ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ PELLETS Τα πάντα για τις ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΕΙΣ 375 22. ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ PELLETS Ο καυστήρας pellet είναι μία συσκευή που αποστολή έχει την τροφοδοσία του λέβητα με καύσιμο, του άναμμα της φλόγας, την παροχή του αέρα καύσης

Διαβάστε περισσότερα

Τα «μικρά» της Renault που αγαπήθηκαν σε κάθε εποχή

Τα «μικρά» της Renault που αγαπήθηκαν σε κάθε εποχή Τα «μικρά» της Renault που αγαπήθηκαν σε κάθε εποχή Καθώς πλησιάζει το λανσάρισμα του νέου Twingo, ας θυμηθούμε τα μικρά αυτοκίνητα της Renault, που όλα ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις ξεχωριστές ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2016 ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2016 ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2016 Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα Η Ελπίδα στην Ανάκαμψη της Οικονομίας ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,

Διαβάστε περισσότερα

CONNECTED CARS CONFERENCE Renewable Energy Sources. Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

CONNECTED CARS CONFERENCE Renewable Energy Sources. Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα MINISTRY OF ENVIRONMENT ENERGY & CLIMATE CHANGE CONNECTED CARS CONFERENCE 2019 Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα Αλεξάνδρα Σδούκου Γενική Γραμματέας Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Κούρογλου Αλέξανδρος. Μαθητής Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Κούρογλου Αλέξανδρος. Μαθητής Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Τα Robot Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot Κούρογλου Αλέξανδρος Μαθητής Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Το αυτοκίνητο στην κρίση» 1 Εισηγήτρια: Ξυδά Τατιάνα Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση Το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΥΖΙ CHAMPION TURN IT ON ΜΕΡΟΣ 3 Ο - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση. Με κίνητρο την ποιότητα.

ΜΠΟΥΖΙ CHAMPION TURN IT ON ΜΕΡΟΣ 3 Ο - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση. Με κίνητρο την ποιότητα. TURN IT ON Αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση. Με κίνητρο την ποιότητα. ΜΠΟΥΖΙ CHAMPION ΜΕΡΟΣ 3 Ο - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ I ΦΙΛΤΡΑ I ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡEΣ Champion is a registered trademark of Federal-Mogul

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η περίπτωση του Leicester Το 1990, το δημοτικό συμβούλιο του Leicester

Διαβάστε περισσότερα

MY PLANT & GARDEN Myplant & Garden Φεβρουαρίου Myplant & Garden

MY PLANT & GARDEN Myplant & Garden Φεβρουαρίου Myplant & Garden 22 February 2018 MY PLANT & GARDEN 22 Φεβρουαρίου, 2018 Στη μεγαλύτερη εμπορική έδρα της Ευρώπης, στην Ιταλία, η σημαντικότερη και πληρέστερη εμπορική έκθεση για την κηπουρική, το τοπίο και τον κήπο διοργανώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Καγιαμπάκης Μάνος http://www.electricallab.gr Τίτλοι - Θεματολογία: Ηλεκτροκίνηση & τεχνολογία Η2 Προβληματισμοί ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ Εξέλιξη της Τεχνολογίας με Προστασία του Περιβάλλοντος Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας

Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας Οι προοπτικές της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας Έκθεση της ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (Photovoltaic Technology Research Advisory Council, PV-TRAC). ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η

Διαβάστε περισσότερα

Λιθάνθρακας. Τι σημαίνει για τη ζωή μας;

Λιθάνθρακας. Τι σημαίνει για τη ζωή μας; Λιθάνθρακας Τι σημαίνει για τη ζωή μας; Σεπτέμβριος 2008 Ενεργειακή Επανάσταση Τώρα! Κείμενο - επιμέλεια: Στέλιος Ψωμάς Σεπτέμβριος 2008 Ελληνικό Γραφείο Greenpeace Κλεισόβης 9, 10677 Αθήνα Τ: 210 38 40

Διαβάστε περισσότερα

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO 19thRoundtable with the Government of Greece-The Economist Kυρίες και Κύριοι Πριν ξεκινήσω

Διαβάστε περισσότερα

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και φίλοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και φίλοι, Χαιρετισμός του Digital Champion of Cyprus, Δρ Στέλιου Χειμώνα, στην ημερίδα για την Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη Μαθησιακή Διαδικασία Ξενοδοχείο Crown Plaza, Λεμεσός, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ http://www.teachernet.gov.uk/sustainableschools/ Μετάφραση από τα αγγλικά: Ειρήνη Λυμπέρη ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Η αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Β2Β 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΜΟΝΑ ΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Π.Ε. ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΤ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΒΗΕ Greek Solar Industry

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα Κώστας Βασιλάκης Τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών Επιτροπή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Γενικά για την επιχειρηματικότητα Οι επιχειρηματίες μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρες μιας νέας εποχής

Κινητήρες μιας νέας εποχής Κινητήρες μιας νέας εποχής H ABB παρουσιάζει μια νέα γενιά κινητήρων υψηλής απόδοσης βασισμένη στην τεχνολογία σύγχρονης μαγνητικής αντίστασης. Η ΑΒΒ στρέφεται στην τεχνολογία κινητήρων σύγχρονης μαγνητικής

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ

Σκοπός της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ Α..ΠΑΙ.Σ.Ε. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ: Γιώργος Μουστάκας email: moke1@aspete.gr ΣΗΛΕΦΩΝΟ: 210-28 96 884 blog: http://mokeaspete.blogspot.com/

Διαβάστε περισσότερα

Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων

Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων Δήλωση κ. Peter Bakker, President, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) «Το Action2020 είναι η πλατφόρμα, βάση της οποίας το WBCSD και τα μέλη του

Διαβάστε περισσότερα