Δεύτερη Απονομή της Διεθνούς Διάκρισης Χαλκός & Κατοικία. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δεύτερη Απονομή της Διεθνούς Διάκρισης Χαλκός & Κατοικία. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική."

Transcript

1 E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 Δεύτερη Απονομή της Διεθνούς Διάκρισης Χαλκός & Κατοικία, Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία

2 editorial Στον τρέχοντα μήνα διοργανώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο πράσινο επιχειρηματικό συνέδριο «1st Green Business Congress», όπου στόχο είχε την ανάδειξη επιχειρηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, που επενδύουν στο μέλλον με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από την παρουσίαση πρακτικών εφαρμογών από εταιρίες που πρωτοστατούν στον τομέα της πράσινης επιχειρηματικότητας, άνοιξε ένας γόνιμος διάλογος του επιχειρηματικού κόσμου με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και τοπικών φορέων, με σκοπό να συμβάλλει στη διαμόρφωση του νέου μοντέλου βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, που θα αποτελέσει τη διέξοδο από τη σημερινή περιβαλλοντική κρίση. των ιδιοτήτων του, πετυχαίνει να έχει εφαρμογή σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Αιολική, Ηλιακή, Γεωθερμία κ.λ.π.), καθώς και σε όλες τις βιοκλιματικές εφαρμογές που έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο. Όταν λοιπόν στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το 20% της παραγόμενης ενέργειας, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020, ο ρόλος του χαλκού είναι εμφανής και προδιαγράφει το μέλλον του ευοίωνο. Νίκος Βεργόπουλος Διευθυντής Ε.Ι.Α.Χ. Στη σταθερή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, αναφέρθηκε ο Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Σταύρος Δήμας. Προτεραιότητες της Ε.Ε. είναι η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, η προστασία της βιοποικιλότητας, η μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στην υγεία και η καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων. Η ύπαρξη υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων τονώνει την καινοτομία και τις επιχειρηματικές δυνατότητες, συμβιβάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με τη διατήρηση της οικονομικής ευημερίας. Το Ε.Ι.Α.Χ. είναι στην ευχάριστη θέση, να καταδείξει ότι ο χαλκός με την ποικιλότητα και την μοναδικότητα Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. Χαλκός Μηνιαία ηλεκτρονική έκδοση του Ε.Ι.Α.Χ. Μεσογείων 2-4 Πύργος Αθηνών, Κτίριο Γ Ισόγειο, Αθήνα Τηλ.: Fax: Ιδιοκτησία: Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού Εκδότης: Νίκος Βεργόπουλος Εκδοτικός Σύμβουλος & Επιμέλεια Έκδοσης: Action Global Communications Hellas

3 ΜΙΛΑΝΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 χαλκός & αρχιτεκτονική Δεύτερη Απονομή της Διεθνούς Διάκρισης Χαλκός και Κατοικία Το Ιταλικό Ινστιτούτο Χαλκού, μετά την πρώτη επιτυχημένη απονομή το 2007, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τα βραβεία Χαλκός και Κατοικία, μια διεθνή διοργάνωση, η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει την καλύτερη σύλληψη και σχεδίαση έργων με αντικείμενα κατασκευασμένα από χαλκό και κράματα αυτού. Διανύοντας μόλις το δεύτερο χρόνο ζωής της, η διοργάνωση των βραβείων Χαλκός και Κατοικία αποτελεί ήδη θεσμό διεθνούς κύρους στο project design, έχοντας επιτύχει ευρύτατη συμμετοχή τόσο από τον Ιταλικό όσο και από το διεθνή χώρο των επαγγελματιών και σπουδαστών. Η διάκριση αφορά στους νέους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και σπουδαστές αρχιτεκτονικών σχολών, γραφιστικής και εσωτερικής διακόσμησης. Η κριτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τους κ.κ. Marco Romanelli, Beppe Finessi και Emilio Nanni, εντυπωσιάστηκε όχι μόνο από τα αναρίθμητα έργα που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό, αλλά επίσης και από την ποιότητα που τα διέκρινε. Μεταξύ των έργων, παρουσιάστηκαν λύσεις που υπερέβησαν τις στερεότυπες χρήσεις του χαλκού, παρουσιάζοντας καινοτόμες σχεδιαστικές λειτουργίες, ενώ παράλληλα προσέγγισαν σύγχρονα, καλλιτεχνικά στοιχεία. Νέα μονοπάτια διανοίγονται στον σύγχρονο κόσμο για αυτό το παλαιό υλικό. Στην κατηγορία Επαγγελματίες, το πρώτο βραβείο απέσπασαν οι κ.κ. Odoardo Fioravanti, Paolo Giacomazzi και Tommaso Caldera (από την εταιρία Odoardo Fioravanti Design Studio) για το έργο Verderame.

4 χαλκός & αρχιτεκτονική Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στους αρχιτέκτονες κ.κ. Giulia De Noto και Giovanni D Amico (από την εταιρία Ded a Studio) για το έργο Stickher και στον Γάλλο αρχιτέκτονα κ. Vincent Carmet για το έργο Ramure. Ειδική μνεία έλαβαν οι σχεδιαστές, κ.κ. Massimo Ciafrei (από την εταιρία Internosei) για το έργο Urban Signs και Jeroen Van Laarhoven για το έργο Stove M1. Ειδική μνεία έλαβαν επίσης, η κα Alessandra Risoluti, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο ISIA (Istituto Superiore per le Industrie Artistiche) της Ρώμης για το έργο Omme και στον κ. Jean-Baptiste Ricatte, φοιτητή του πανεπιστήμιου ESAD του Στρασβούργο (École Supérieure des Arts Décoratifs) για το έργο Time s reflect. Στην κατηγορία Φοιτητές - Σπουδαστές, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα σπουδαστών στο ESAAB (École Supérieure d Arts Appliqués de Bourgogne) στη Nevers, της Γαλλίας για το έργο Healthy Roots.

5 χαλκός & τεχνολογία Η Kινητήριος Δύναμη των Υβριδικών Οχημάτων Ο χαλκός εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη νέα τεχνολογία των οχημάτων Ξεκίνησε σαν μια ιδέα της μηχανολογίας στις αρχές του 21ου αιώνα - βενζινοηλεκτρικά «υβριδικά» ιδανικά οχήματα, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους στις εκθέσεις αυτοκινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντίδραση του κοινού και η δυναμική της αγοράς. Ωστόσο μέσα σε λίγα χρόνια (διάστημα ελάχιστο όσον αφορά στην ανάπτυξη οχημάτων), τα υβριδικά οχήματα εξελίχθηκαν σε μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πολλές παράμετροι έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, αλλά ένα στοιχείο συγκεκριμένα - ο χαλκός - έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης υβριδικών οχημάτων. ηλεκτρονικά προϊόντα που παραμένουν ακίνητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο Grewe επισημαίνει ότι για πολλά εξαρτήματα των υβριδικών οχημάτων, όπως οι ηλεκτροκινητήρες, τα ηλεκτρονικά συστήματα και οι πλακέτες κυκλωμάτων που τα ελέγχουν, κατασκευαστές όπως η GM στρέφονται προς τα ελάσματα χαλκού μεγάλου βάρους. «Η χρήση χαλκού 425 γραμμαρίων, καθιστά εφικτή τη μαζική παραγωγή συστημάτων, η οποία είναι και ιδιαίτερα οικονομική», λέει ο Grewe. Τώρα που οι γραμμές παραγωγής λειτουργούν κανονικά, η General Motors σκοπεύει να αυξήσει το σημερινό αριθμό υβριδικών μοντέλων από έξι σε δεκαπέντε μέχρι το Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή μηχανικών της General Motors Tim Grewe, «ο χαλκός παίζει δύο σημαντικούς ρόλους στα υβριδικά οχήματα: Είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, οπότε υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χαλκού στον κινητήρα και στην μπαταρία και, κυρίως, η τεχνολογία του χαλκού κάνει τα υβριδικά οχήματα βιώσιμα από εμπορικής άποψης». Τα οχήματα, καθώς και τα ηλεκτρονικά τους εξαρτήματα, πρέπει να έχουν αρκετά στιβαρή κατασκευή, προκειμένου να αντέχουν πολλά χρόνια και χιλιόμετρα σκληρής, συχνά, οδήγησης, σε αντίθεση με τα Το σύστημα «Two-Mode Hybrid» της GM είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται τα υβριδικά συστήματα. Περιλαμβάνει δύο ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες με περιελίξεις χαλκού, ενσωματωμένους στο σύστημα μετάδοσης ισχύος και κίνησης, γεγονός που επιτρέπει ακόμα και σε μεγαλύτερα οχήματα, όπως τα SUV και τα ημιφορτηγά, να κινούνται με ταχύτητες μέχρι 50 χλμ/ώρα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρική ισχύ. Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα, αναλαμβάνει δράση ο συμβατικός βενζινοκινητήρας του οχήματος, ενώ η συμπλη- Πολλές παράμετροι έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, αλλά ένα στοιχείο συγκεκριμένα - ο χαλκός - έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης υβριδικών οχημάτων.

6 χαλκός & τεχνολογία ρωματική ηλεκτρική ενέργεια συνεχίζει να βελτιώνει την εξοικονόμηση καυσίμου, επαναφορτίζοντας ταυτόχρονα τις μπαταρίες. Το σύστημα αυτό, τιμήθηκε πρόσφατα με το διάσημο βραβείο «Τεχνολογία της Χρονιάς» για το Αλλά και οι υπόλοιποι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν έχουν μείνει αδρανείς. Στη έκθεση αυτοκινήτων που πραγματοποιήθηκε στο Ντιτρόιτ φέτος τον Ιανουάριο, η Ford Motor Company παρουσίασε ένα νέο υβριδικό Ford Sedan μεσαίου μεγέθους, το Ford Fusion που κατατροπώνειι τους ανταγωνιστές του, προσφέροντας κατανάλωση ισοδύναμη των 6 λίτρων/100χλμ μόνο με ηλεκτρική ισχύ σε ταχύτητες έως και 75 χλμ./ώρα. Όπως και η GM, η Ford μελετά διάφορα οχήματα εναλλακτικής κίνησης, τα οποία βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Άλλος ένας κατασκευαστής, η Honda, παρουσιάζει τον Απρίλιο ένα δεύτερο υβριδικό μοντέλο, το Insight, και αναμένει ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση. Στο μεταξύ, η Toyota, πρωτοπόρος στην υβριδική τεχνολογία, αποκάλυψε το Prius τρίτης γενιάς, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2010 και θα προσφέρει κατανάλωση έως και 4,7 λίτρα/100 χλμ. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο μοντέλα Prius έχουν πωληθεί σε όλο τον κόσμο από την παρουσίαση του οχήματος, το Ο Wade Hoyt, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της Toyota στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει επίσης τη συμβολή του χαλκού στο Prius. «Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε όλες τις περιελίξεις των δύο ηλεκτροκινητήρων μας, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογία «hybrid synergy drive», εξηγεί. Το Prius αντιστοιχεί στο 75% των συνολικών πωλήσεων υβριδικών μοντέλων της Toyota. Σύμφωνα με την Τράπεζα Δεδομένων Automotive News, συνεχίζει να πρωτοπορεί στην αγορά, με οχήματα από τα συνολικά υβριδικά οχήματα που πωλήθηκαν το Η μόνη εταιρεία που αύξησε τις πωλήσεις υβριδικών μοντέλων -σχεδόν τις τριπλασίασε- το 2008 ήταν η General Motors που πούλησε υβριδικά μοντέλα έναντι τον προηγούμενο χρόνο. Η σχεδίαση υβριδικών μοντέλων, μαζί με άλλες τεχνολογίες της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει εισέλθει σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης, αλλά οι παράγοντες της βιομηχανίας δηλώνουν ότι, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, ο χαλκός θα παραμείνει ένα στοιχείο κρίσιμης σημασίας. «Η αγορά των υβριδικών μοντέλων είναι σχετικά νέα», σύμφωνα με το διευθυντή επικοινωνίας για υβριδικά συστήματα Brian Corbett της GM. «Εξακολουθεί να αναπτύσσεται και είναι δύσκολο να πούμε κατά πόσον έχει ήδη γνωρίσει την έκρηξή της. Είναι ένα κομμάτι της αγοράς με πολύ μεγάλη προβολή». Επισημαίνει ότι τα υβριδικά μοντέλα αντιστοιχούσαν μόλις στο 3 τοις εκατό της αγοράς το 2008 αλλά προβλέπει ότι, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 15 τοις εκατό ή και υψηλότερα. «Το 2000, υπήρχαν μόνο μικρά image αυτοκίνητα», λέει ο Corbett. «Προορίζονταν για περιορισμένους σκοπούς και είχαν παράξενη εμφάνιση. Σήμερα, το 2009, υπάρχει πλέον μια πολύ ευρύτερη γκάμα οχημάτων, τα οποία οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να αγοράσουν». Η βιομηχανία του χαλκού που κατασκευάζει μια ευρεία σειρά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και αποτελεί, συνεπώς, βασικό προμηθευτή των κατασκευαστών αυτοκινήτων, υπήρξε βασικός υποστηρικτής της εξέλιξης των υβριδικών μοντέλων. «Τα αυξημένα μερίδια αγοράς των υβριδικών οχημάτων δείχνουν ότι έχουν θετικές επιπτώσεις για το χαλκό», λέει ο Robert Weed, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Χαλκού (Copper Development Association - CDA) στο Ντιτρόιτ. «Ο χαλκός εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και προτιμώμενο αγωγό του ηλεκτρισμού». Καινοτομίες όπως, τα υβριδικά μοντέλα και τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα που βρίσκονται στο στάδιο της σχεδίασης, απαιτούν συνήθως πρωτοποριακές μηχανολογικές λύσεις και για τα προϊόντα που βασίζονται

7 χαλκός & τεχνολογία στο χαλκό, όσον αφορά στο σχεδιασμό τους, οργανισμοί όπως η CDA βοηθούν συχνά στη διευκόλυνση της παραγωγής. Ο οργανισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός περιστροφικού κινητήρα από χαλκό, ενός επαναστατικού ηλεκτρικού εξαρτήματος που χρησιμοποιείται για την παροχή ισχύος και αποτελεί ενδεχομένως την πιο εντυπωσιακή καινοτομία στα οχήματα σήμερα, στο πλήρως ηλεκτρικό «Tesla Roadster». Καθώς η αγορά των υβριδικών μοντέλων συνεχίζει να διευρύνεται, ανταγωνιστικές τεχνολογίες όπως τα οχήματα και τα ημιφορτηγά «αιθανόλης», τα «καθαρά πετρελαιοκίνητα», «οι κυψέλες καυσίμου που λειτουργούν με υδρογόνο» και τα πλήρως «ηλεκτρικά οχήματα», αναπτύσσονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και θα μπορούσαν μάλιστα να ξεπεράσουν τα υβριδικά μοντέλα στο μέλλον. Ανεξάρτητα από το ποιες τεχνολογίες θα αναδειχθούν τελικά νικήτριες, τα εξαρτήματα από χαλκό θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι των πιο αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων του μέλλοντος. Σύμφωνα με τον Bob Weed της CDA: «Ο χαλκός σήμερα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλα τα συστήματα καλωδίωσης, στους ηλεκτρικούς κινητήρες και τους συσσωρευτές των οχημάτων μας και εκτιμούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια». Πηγή:

8 , χαλκός & υγεία Το Ε.Ι.Α.Χ. Ενημέρωσε την Ιατρική και Νοσοκομειακή Κοινότητα στο 5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας» Αποτελεσματική η Δράση του Χαλκού στις Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις Τον ρόλο του χαλκού στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, παρουσίασε ο Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ. κ. Νίκος Βεργόπουλος στον ιατρικό, νοσοκομειακό και φοιτητικό κόσμο, στο 5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ποιότητα στις υπηρεσίας Υγείας» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η εμπεριστατωμένη παρουσίαση του κ. Βεργόπουλου ξεκίνησε με την επισήμανση πως ενώ από την αρχαιότητα ο χαλκός ήταν μέσο αντιμετώπισης μολύνσεων, παρόλα αυτά δεν υπήρχε μέχρι σήμερα επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί μία τέτοια εφαρμογή. Στην συνέχεια, έδωσε τη σημερινή έκταση, όσον αφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, η οποία σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες επίσημες ανακοινώσεις, έχει ως εξής: Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι ασθενείς που προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια, εκ των οποίων πεθαίνουν ετησίως. Επιπλέον, ο κύριος Βεργόπουλος ανέφερε ότι η βιομηχανία υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επιβαρύνεται με το κόστος των 20$ δισεκατομμυρίων εξαιτίας αυτών, των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των θανάτων που προκαλούν. Το τραγικό γεγονός των θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από τη μια και η αρχέγονη εμπειρία των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του χαλκού από την άλλη, ήταν η αφορμή για τον Διεθνή Οργανισμό Χαλκού (ICA), να προχωρήσει σε εργαστηριακές και κλινικές έρευνες, ούτως ώστε να αποδειχτεί και επιστημονικά η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού και να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην σημερινή αντιμετώπιση των μολύνσεων. Ο Διεθνής Οργανισμός Χαλκού ξεκίνησε με τον εντοπισμό των εστιών που αναπτύσσονται συγκεκριμένοι παθογόνοι οργανισμοί, και οι οποίες είναι: Το Νερό όπου αναπτύσσεται το μικρόβιο της Legionella pneumophila και το E. coli O157, τα Τρόφιμα όπου αναπτύσσεται το μικρόβιο E. coli O157 και Listeria monocytogenes και τέλος τα Νοσοκομεία και οι ΜΕΘ όπου κυριαρχεί ο βασιλιάς των βακτηρίων MRSA αλλά και τα επίσης επικίνδυνα βακτήρια Κλεψιέλλα, Acinetobcter και Ψευδομονάδα. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι το μικροβιακό φορτίο συνδέεται με επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά, όπως πόμολα, κουπαστές, επιφάνειες από μεταλλικά τραπεζάκια, καπάκια από τουαλέτες κ.λπ. Στη συνέχεια ο κ. Βεργόπουλος αναφέρθηκε στα πειράματα που διεξήγαγε ο διεθνής Οργανισμός Χαλκού (ICA) με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (U.S. Department of Defense) σε τρία νοσοκομεία: Tο Αντικαρκινικό κέντρο στην Κλινική Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, την Πανεπιστημιακή κλινική Νότιας Καρολίνας και το Κέντρο Υγείας Ralph H. Johnson VAl Center. Σε όλα αυτά τα νοσοκομεία δόθηκε η δυνατότητα εργαστηριακών μελετών πάνω σε επιφάνειες χαλκού για τη διερεύνηση της αυξομείωσης του μικροβιακού φορτίου στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που αναφέρεται σε έρευνα που έγι-

9 , χαλκός & υγεία νε σε Αμερικανικό Νοσοκομείο το 1983 και που έδειξε την αποτελεσματικότητα του χαλκού στη μείωση του βακτηριδίου E. coli σε πόμολο από ορείχαλκο. Το μικρόβιο μέσα σε 72 ώρες εμφάνισε μειωμένη δράση όταν τοποθετήθηκε σε επιφάνεια χαλκού ενώ το ίδιο πολλαπλασιάστηκε όταν τοποθετήθηκε σε επιφάνειες άλλων υλικών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών οδήγησαν την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής (ΕΡΑ), στην πρώτη επίσημη καταχώρηση του χαλκού και των κραμάτων του, σαν το μοναδικό μέταλλο με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Εντυπωσιακές ήταν και οι αναλυτικές παρουσιάσεις ιστογραμμάτων και πειραμάτων, όπου έκαναν εμφανή την αντιμικροβιακή δράση του χαλκού έναντι άλλων υλικών. Συγκεκριμένα η αποτελεσματική δράση του χαλκού συγκρινόμενη με αυτήν του ανοξείδωτου χάλυβα, εμφανίζεται ξεκάθαρα στο πείραμα που αποτυπώνεται στο ιστόγραμμα, εμφανίζοντας την αμείωτη δράση του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (MRSA), όπου τοποθετούμενος πάνω σε επιφάνεια ανοξείδωτου χάλυβα επιβιώνει και δρα αμείωτα για τρείς και πλέον μέρες. Το ίδιο πείραμα αποτυπώνεται και στο ιστόγραμμα όπου κατά την τοποθέτηση του MRSA σε επιφάνεια χαλκού, φαίνεται η άμεση μείωση της δράσης του μικροβίου μέσα στα πρώτα λεπτά για να εκμηδενιστεί τελείως μέσα σε μερικές ώρες. Στο πείραμα φαίνεται επίσης ότι μικρόβιο MRSA δεν επανάκτησε τη δράση του στην επιφάνεια του χαλκού και μετά το πέρας αυτού. Αναλυτικότερα, ο κύριος Βεργόπουλος αναφέρθηκε στην επανάσταση που έχει φέρει ο επαναπροσδιορισμός και η επιστημονική τεκμηρίωση των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του χαλκού, όσον αφορά στην αποτελεσματική του δράση, στη μείωση εξάπλωσης μολυσματικών νόσων. Αναφέρθηκε επίσης και στην επιστημονική προσέγγιση εντοπισμού πιθανών μηχανισμών για τις αντιμικροβιακές δράσεις του χαλκού. Τέτοιες μπορεί να είναι: Η ιδιότητα του δισθενή χαλκού (Cu+2) να διαλύει τη λειτουργία των κυττάρων του MRSA μέσω διαφόρων μηχανισμών πιθανόν να δρα ταυτόχρονα, αδρανοποιώντας τις πρωτεΐνες των κυττάρων του MRSA, και δίνοντας παράλληλα λανθασμένες εντολές στο RNA του MRSA. Ο χαλκός (Cu) μπορεί να προκαλέσει λιπίδια και οξειδώσεις δημιουργώντας τρύπες στις μεμβράνες του MRSA και πιθανόν να διασπά την ένζυμη δομή του. Και τέλος, σύμπλοκα χαλκού μπορεί να βοηθούν τα απολυμαντικά να εισέρχονται στη μεμβράνη των κυττάρων του MRSA. Τελειώνοντας, ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Χ., τόνισε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών δηλώνουν ότι ο χαλκός προσφέρει μία δυναμική σημαντικής μείωσης στον αριθμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και σε εργαστηριακό και σε κλινικό περιβάλλον και ότι η χρήση του σε συνδυασμό με κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης μολύνσεων, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μολύνσεων των ασθενών στα νοσοκομεία αλλά και σε άλλες μονάδες φροντίδας υγείας. Κλείνοντας επεσήμανε ότι ο χαλκός και τα κράματά του πρέπει να αξιοποιηθούν και να επαναπροσδιοριστούν σε όλες τις εφαρμογές, όπου οι εξαιρετικά εγγενής αντιμικροβιακές ιδιότητές τους μπορούν να είναι αποτελεσματικές για την ανθρώπινη υγεία.,.,. (Cu+2) MRSA (Cu+2 ) MRSA (Cu+2 ) RNA MRSA (Cu) MRSA (Cu) MRSA MRSA

10 ο κόσμος του χαλκού Ορειχάλκινα έργα του Κώστα Κουλεντιανού στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας Μέσα από το υλικό του χαλκού, ο γλύπτης Κώστας Κουλεντιανός εμπνεύστηκε και δημιούργησε έργα από ορείχαλκο, δίνοντας τους το χαρακτήρα της διαχρονικότητας και της ζωντάνιας που τα χαρακτηρίζουν. Ο Κουλεντιανός, παραμένει στην ιστορία της γλυπτικής ένας τεχνίτης με όλη τη σημασία της λέξης. Τα έργα του ξεκίνησαν από ένα ουσιαστικό θέμα, εκείνο της γυναικείας φιγούρας γυμνής καθιστής, ξαπλωμένης, όρθιας ακροβάτισσας, χορεύτριας. Στη συνέχεια, σταδιακά οδηγήθηκε στην αμφισβήτηση της παραδοσιακής αντίληψης και απελευθερώθηκε από συγκεκριμένες αναφορές στο ανθρώπινο σώμα, όπου το έργο υπηρετούσε όχι κάτι ορατό, αλλά τις εσωτερικές εκείνες δυνάμεις που ζητούσαν να εκφραστούν. Πιστός στα λαμπρά πρότυπα, που σημάδεψαν την εκπαίδευσή του στην Ελλάδα, αγάπησε ιδιαίτερα την αρχαία Ελληνική γλυπτική και δημιούργησε έργα λιτά, αυστηρά, ζωντανά, ισορροπημένα και γεμάτα δύναμη. Η αναδρομική έκθεση του Κώστα Κουλεντιανού, εκτίθεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας. Στην έκθεση που ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου, παρουσιάζονται κυρίως επίτοιχα έργα, ανάγλυφα από ξύλο, μεταξοτυπίες, ανοξείδωτο ατσάλι και επιχρυσωμένο ορείχαλκo, καθώς και ταπισερί. Βιογραφικό. Ο Κουλεντιανός, έφτασε στο Παρίσι πριν από 62 χρόνια, το Δεκέμβρη του 1945 με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Ecole des beaux Arts κι από το εργαστήρι του Ζάτκιν στην Grande Chaumiere, εγκαταλείπει την ακαδημαϊκή αντίληψη της γλυπτικής που του είχε εμφυσήσει η ΑΣΚΤ ( ). Το 1947, η γνωριμία του με τον Henri Laurens υπήρξε καθοριστική για την πορεία του. Τα έργα του, πολλά από μολύβι, την εποχή εκείνη δείχνουν την επιρροή του μεγάλου γλύπτη ( ). Από το 1952 αρχίζει να δουλεύει το σίδερο, με φόρμες στρογγυλεμένες, οργανικές. Σημαντική περίοδος με θέμα τους ακροβάτες. ( ). 10

11 ο κόσμος του χαλκού Το 1962 κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην περιώνυμη τότε Galerie de France, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να συνεργάζεται με αρχιτέκτονες για την ένταξη της γλυπτικής στην αρχιτεκτονική, φτιάχνοντας μεγάλα γλυπτά για δημόσια κτίρια και ανοιχτούς χώρους, καθώς και επαναλαμβανόμενα διακοσμητικά στοιχεία σε γύψο, τσιμέντο ή μπετόν με καλούπια από πολυεστέρα. Χαρακτηριστικό στα γλυπτά αυτής της εποχής, είναι η πρωτότυπη τεχνική που χρησιμοποίησε στην οξυγονοκόλληση με λυόμενη μπρούντζινη βέργα (δεκαετία του 60). Το 1966, μεταφέρθηκε στην κεντρική Γαλλία όπου έχτισε το εργαστήρι του, κατασκευάζοντας αργαλειούς για την παραγωγή πετασμάτων (ταπισερί) από δικά του σχέδια ( ). Από την ίδια περίοδο χρονολογούνται επίσης και τα πρώτα βιδωτά γλυπτά, που θα καθορίσουν την τεχνική στην δουλειά του μέχρι τέλους. Διδάσκει στην Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι ( ) και εν συνεχεία μετακομίζει στην Νότια Γαλλία, στην Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας ( ). 11 Την περίοδο ( ), δημιούργησε μια καινούργια σειρά έργων με γενικό τίτλο «Νέα Γενιά», με την οποία αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το Από τότε και για 15 υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, θα συνεργαστεί στενά με την Ελλάδα εκθέτοντας συχνά μέχρι την τελευταία του έκθεση το 1991.

Πίνακας. Απολογισμός ΕΚΕ GRI. Aπολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας & Βιώσιμης Ανάπτυξης

Πίνακας. Απολογισμός ΕΚΕ GRI. Aπολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Απολογισμός ΕΚΕ Πίνακας GRI Ετήσιος Απολογισμός Οικονομικές Καταστάσεις 2014 Aπολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Απολογισμός ΕΚΕ Πίνακας GRI Ετήσιος Απολογισμός Οικονομικές Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 0

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 0 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 01 ΤΕΥΧΟΣ 0 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Διανύοντας την καλοκαιρινή

Διαβάστε περισσότερα

Χαλκός &... ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2010 Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ.

Χαλκός &... ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2010 Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y ΤΕΥΧΟΣ Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ( Ι ο ύ λ ι ο ς - Α ύ γ ο υ σ τ ο ς - Σ ε π τ έ μ β ρ ι ο ς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜA: ΧΑΛΚΟΣ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜA: ΧΑΛΚΟΣ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜA: ΧΑΛΚΟΣ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Α Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ( Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς - Ν ο έ μ β ρ

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία ΜΑΪΟΣ 2010. http://www.antimicrobialcopper.com/

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία ΜΑΪΟΣ 2010. http://www.antimicrobialcopper.com/ E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ΜΑΪΟΣ 2010 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός &

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 0

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 0 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΜΑΡΤΙΟΣ 01 ΤΕΥΧΟΣ 0 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Γιώργος Εμμανουηλίδης

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Γιώργος Εμμανουηλίδης ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Γιώργος Εμμανουηλίδης Ιούλιος 2011 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων... 4 2.1. Ιστορία των ηλεκτρικών οχημάτων...

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο λογότυπο του αντιμικροβιακού χαλκού

Το νέο λογότυπο του αντιμικροβιακού χαλκού E Λ Λ H N I K O I N Σ T I T O Y T O A N A Π T Y Ξ H Σ X A Λ K O Y Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Ε. Ι. Α. Χ. ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Το νέο λογότυπο του αντιμικροβιακού χαλκού Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 10

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 10 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 01 ΤΕΥΧΟΣ 10 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Η συμβολή του χαλκού στην

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 34

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 34 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 34 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Η αειφόρος ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα της Διοίκησης 2. Παρουσίαση Ομίλου ΧΑΛΚΟΡ 4

Μήνυμα της Διοίκησης 2. Παρουσίαση Ομίλου ΧΑΛΚΟΡ 4 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2013 1 Μήνυμα της Διοίκησης 2 Παρουσίαση Ομίλου ΧΑΛΚΟΡ 4 1. Παρουσίαση Εταιρίας ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. 8 1.1 Οικονομική Επίδοση Συμβολή στην Οικονομία 10 1.2

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 1

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Υγεία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 01 ΤΕΥΧΟΣ 1 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Φτάνοντας στο τέλος της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΕΣΩ INTERNET»

ΘΕΜΑ : «ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΕΣΩ INTERNET» Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ &ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ T.E.I. OF EPIRUS SCHOOL OF MANAGEMENT AND ECONOMICS DEPARTMENT OF COMMUNICATION, INFORMATICS AND MANAGEMENT ΘΕΜΑ :

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 Σημείωση: Το παρόν αποτελεί σύγγραμμα του 2004, και δεν έχει επικαιροποιηθεί με την νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από τότε μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 0

O Κόσμος του Χαλκού. Χαλκός & Τεχνολογία. Χαλκός & Αρχιτεκτονική. Χαλκός & Υγεία. http://www.antimicrobialcopper.com/ ΤΕΥΧΟΣ 0 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.Χ. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 01 ΤΕΥΧΟΣ 0 Χαλκός & Τεχνολογία O Κόσμος του Χαλκού Χαλκός & Αρχιτεκτονική Χαλκός & Υγεία http://www.antimicrobialcopper.com/ editorial Στο Ινστιτούτο από το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί το βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο. Δίνει μεγάλο βάρος στη βιώσιμη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ KATA ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ KATA ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ KATA ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Παγκόσμια Ημέρα για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία 28 Απριλίου 2014 Η πρωτότυπη έκδοση αυτής της εργασίας δημοσιεύθηκε από το Διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για συμβούλους απασχόλησης και επαγγελματικού προσανατολισμού

Εγχειρίδιο για συμβούλους απασχόλησης και επαγγελματικού προσανατολισμού Save the EARTH: Counsellors and Advisors on Renewable Energy sources Απασχόληση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) - Επισκόπηση και Παραδείγματα Περιγραφών Επαγγελμάτων - Εγχειρίδιο για συμβούλους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ 2009 Η εφαρμογή του Νόμου 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Βιοκλιματικός-Ενεργειακός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. του Φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. του Φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του Φοιτητή του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ του ΣΥΜΕΩΝ ΒΑΣΒΑΝΗ Υποβλήθηκε ως απαιτούμενο για την

Διαβάστε περισσότερα

Η FEGIME Ευρώπης συνεχίζει να διανύει ακμάζουσα πορεία

Η FEGIME Ευρώπης συνεχίζει να διανύει ακμάζουσα πορεία NEWSLETTER 01.2015 Κύριο άρθρο FEGIME Στην 25η επέτειο της FEGIME, αισθάνομαι μεγάλη τιμή που εκλέγομαι ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ομίλου. Όπως όλοι γνωρίζετε δεν είμαι έμπορος χονδρικής και επομένως,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Αξιολόγηση της Πράσινης Επιχειρηµατικότητας στην Ελλάδα

ΘΕΜΑ : Αξιολόγηση της Πράσινης Επιχειρηµατικότητας στην Ελλάδα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ : Αξιολόγηση της Πράσινης Επιχειρηµατικότητας στην Ελλάδα Πτυχιακή εργασία : Σιδηρά Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

2. Οικονομική Ανάπτυξη και Εταιρική Διακυβέρνηση

2. Οικονομική Ανάπτυξη και Εταιρική Διακυβέρνηση 889 Περιεχόμενα Περί Απολογισμού Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 1. Προφίλ 2 4 5 6 1.1 Προφίλ της ΕΛΒΑΛ Α.Ε. 1.2 Επιχειρηματική Στρατηγική 1.3 Σημαντικοί Σταθμοί Δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05

Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05 ΕΞΩΦΥΛΛΟ Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05 1. Προφίλ 06 1.1 Παρουσίαση Εταιρίας 10 1.2 Σημαντικοί Σταθμοί Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΧΑΛΚΟΡ 12

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

www.sdev.gr Τηλ.: 22620 48632, Fax.: 22620 48910, E-mail: csr@halcor.vionet.gr, www.halcor.gr

www.sdev.gr Τηλ.: 22620 48632, Fax.: 22620 48910, E-mail: csr@halcor.vionet.gr, www.halcor.gr 12 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 1. Προφίλ 06 1.1 Ο Όμιλος ΧΑΛΚΟΡ 06 1.2 Η Εταιρία ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. 10 1.3 Διακρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 03

Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 03 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περί Απολογισμού 01 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 03 1. Εταιρικό Προφίλ 04 1.1 Σημαντικοί Ιστορικοί Σταθμοί της ΧΑΛΚΟΡ 09 1.2 Στοιχεία της Εταιρίας 09 1.3 Συμμετοχές σε Δίκτυα 10 1.4

Διαβάστε περισσότερα

Προσχέδιο Σχέδιου Δράσης για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων στην Ελλάδα

Προσχέδιο Σχέδιου Δράσης για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων στην Ελλάδα Προσχέδιο Σχέδιου Δράσης για την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων στην Ελλάδα Δεκέμβριος 2007 Πρόλογος Το προσχέδιο του σχεδίου δράσης για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης πολιτικής προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα