«Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, που ζούμε, τι κάνουμε, όλοι εξαρτόμαστε απ το νερό. Το χρειαζόμαστε κάθε μέρα, με πάρα πολλούς τρόπους.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, που ζούμε, τι κάνουμε, όλοι εξαρτόμαστε απ το νερό. Το χρειαζόμαστε κάθε μέρα, με πάρα πολλούς τρόπους."

Transcript

1

2 «Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, που ζούμε, τι κάνουμε, όλοι εξαρτόμαστε απ το νερό. Το χρειαζόμαστε κάθε μέρα, με πάρα πολλούς τρόπους. Το χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς, το χρειαζόμαστε για να παράγουμε την τροφή μας, για τις μεταφορές, την άρδευση και τη βιομηχανία. Το χρειαζόμαστε για τα ζώα και τα φυτά, για να αλλάζουν οι εποχές και τα χρώματα. Ωστόσο, παρά τη σημασία των αποθεμάτων του νερού για τη ζωή και την ύπαρξή μας, δείχνουμε μια συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού για τα αποθέματα νερού. Τα σπαταλούμε, τα λεηλατούμε, τα μολύνουμε, ξεχνώντας πόσο απαραίτητα είναι για την επιβίωσή μας».

3 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η σημασία του νερού ως βασικού παράγοντα για την ύπαρξη και τη διατήρηση της ζωής. Η συσχέτιση με τις διδακτικές ενότητες των μαθημάτων της Γλώσσας, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Ιστορίας και των Θρησκευτικών. Καταιγισμός ερωτήσεων από τα παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τελειώνει το νερό; Μπορούμε να πιούμε το θαλασσινό νερό; Γιατί εκμεταλλευόμαστε μόνο το γλυκό νερό; Πόσο νερό υπάρχει στη Γη; Υπάρχει νερό σε άλλους πλανήτες; Γιατί αφού υπάρχει τόσο νερό άλλες χώρες δεν έχουν; Πόσο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό; ΣΚΟΠΟΣ Η αναγνώριση του ρόλου του νερού για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και η κατανόηση της αξίας της ορθολογικής χρήσης του για την ύπαρξη ζωής. ΣΤΟΧΟΙ Οι μαθητές να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τον κύκλο του νερού. Να γνωρίσουν πού υπάρχει νερό στη Γη και τις διαφορετικές μορφές του. Να μάθουν τις ποικίλες χρήσεις του νερού. Να αναγνωρίσουν τις αιτίες της ρύπανσης και μόλυνσης του νερού.

4 Να ευαισθητοποιηθούν και να μάθουν τρόπους πρόληψης και προστασίας του νερού από τη μόλυνση. να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του νερού στη ζωή μας και έτσι να οδηγηθούν στη ορθολογική χρήση του. Να ψυχαγωγηθούν και να εκφραστούν μέσα από την αισθητική αγωγή, τη μουσική και τη κατασκευή επιτραπέζιου παιχνιδιού. Να ασκηθούν στην παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου. Να μάθουν να δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά, μαθαίνοντας έτσι να σέβονται και την προσωπικότητα του συνεργάτη τους. Να γνωρίσουν τρόπους συλλογής πληροφοριών. ΔΙΑΡΚΕΙΑ Το πρώτο τρίμηνο Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου (ώρες Ευέλικτης Ζώνης) ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ομαδοσυνεργατική μάθηση, συζήτηση στην ολομέλεια, παιχνίδια, διαθεματικότητα, χρήση εποπτικού υλικού (εγκυκλοπαίδεια, περιοδικά, χρήση διαδικτύου, βιντεοπροβολέας, χρήση ακουστικών μέσων, πληροφοριακά φυλλάδια). ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η εργασία υλοποιήθηκε σε σύνδεση με τις παρακάτω ενότητες των μαθημάτων του Α.Π.: Γλώσσα 2 η ενότητα: «Ρώτα το νερό τι τρέχει 4 η ενότητα: «Εμένα με νοιάζει»

5 Ανθολόγιο «Όπου η Τρελούτσικη γίνεται ένας ήλιος»: Ο κύκλος του νερού. Μελέτη Περιβάλλοντος: 1 η ενότητα: «Ελλάδα - Η χώρα μας» 2 η ενότητα: «Ο πολιτισμός των Ελλήνων και των άλλων λαών» 3 η ενότητα: «Η φύση είναι το σπίτι μας» 4 η ενότητα: «Επαγγέλματα και προϊόντα στον τόπο μας»: Παραδοσιακά και σύγχρονα επαγγέλματα σχετικά με το νερό 5 η ενότητα: «Γνωρίζουμε και προσέχουμε το σώμα μας»: Η αξία του νερού στη διατροφή και την καθαριότητά μας. 6 η ενότητα: «Μελετάμε το φυσικό κόσμο» κύκλος νερού Μαθηματικά: Επίλυση προβλημάτων με θέμα το νερό - οργάνωση δεδομένων και πληροφοριών (Ραβδογράμματα). Ιστορία: 5 ο κεφ.: «Νέες αποικίες των Ελλήνων»: ίδρυση πόλεων δίπλα σε ποτάμια, ανάπτυξη εμπορίου. 18 ο κεφ.: «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας» 33 ο κεφ.: «Ο Μεγαλέξανδρος και το αθάνατο νερό» Θρησκευτικά: Το νερό στις θρησκείες (τελετές μυστήρια).

6 Μαθηματικά Το νερό σε αριθμούς Οργάνωση δεδομένων και πληροφοριών (Προβλήματαδιαγράμματα) Μουσική Τραγούδια που αναφέρονται σο νερό. Θρησκευτικά Το νερό στη θρησκεία (τελετέςμυστήρια) Εικαστικά Ζωγραφική Κολάζ - αφίσες Κατασκευή παιχνιδιού Γλώσσα Συζητήσεις, συγγραφή παραμυθιού, δημιουργία ποιημάτων, λεξιλόγιο νερού, κρυπτόλεξα, φράσεις με το νερό, αφηγήσεις, περίληψη, ασκήσεις γραμματικής σχετικές με το νερό Μελέτη Περιβάλλοντος Νερό-φυσικό σύνορο, ποτάμια, λίμνες, φράγματα, γέφυρες, ύδρευση πόλεων, μύθοι θρύλοι, παραδοσιακά τραγούδια, αθλήματα νερού, ποσότητα νερού στη Γη, εξοικονόμηση νερού, Νερό χρήσιμο για την υγεία, ο κύκλος του νερού Ιστορία Ανάπτυξη εμπορίου Το νερό ως κριτήριο για την επιλογή νέας αποικίας Ναυμαχία της Σαλαμίνας Ο Μεγαλέξανδρος και το αθάνατο νερό

7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Τα παιδιά αρχικά παρακολούθησαν βιντεάκια από το YouTube που αφορούσαν τον κύκλο του νερού. Στη συνέχεια έγραψαν με δικά τους λόγια το ταξίδι που κάνει το νερό και το ζωγράφισαν!!!

8 7/10 του σώματός μας είναι νερό! Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να αντέξει χωρίς τροφή μέχρι 2 μήνες, ενώ χωρίς νερό μόνο για 2 3 ημέρες. Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν καθαρό νερό για τις ανάγκες τους. Σε αρκετές περιοχές της Αφρικής, το 42% του πληθυσμού δεν πρόσβαση σε καθαρό νερό. έχει Το 50% του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχει πρόσβαση σε υποδομές υγιεινής. Το 70% της επιφάνειας της γης καλύπτεται από νερό.

9 Στη συνέχεια τα παιδιά έψαξαν πληροφορίες στο οικογενειακό τους περιβάλλον αλλά και μέσω διαδικτύου για Αμίλητο νερό Πρωί πρωί την ημέρα των Χριστουγέννων, οι κοπέλες της επαρχίας έτρεχαν στην πιο κοντινή βρύση της επαρχίας για να «κλέψουν το αμίλητο νερό». Λέγεται έτσι το νερό γιατί σε όλη τη διαδρομή οι κοπέλες δε βγάζουν λέξη. Όταν φτάνουν στη βρύση λένε: «όπως τρέχει το νερό σου βρυσούλα μου, έτσι να τρέχει και το βίο μου», δηλαδή η περιουσία μου, η ζωή μου. Σιδερένιο νερό Παλιά στη Φλώρινα τα χαράματα της Πρωτοχρονιάς ο νοικοκύρης του σπιτιού πήγαινε στη βρύση του χωριού. Αφού πλενόταν έπαιρνε μια πέτρα μικρή και την έπλενε καλά στη βρύση. Στη συνέχεια γύριζε σπίτι και τους έβρεχε με ένα κλωνάρι και την πέτρα λέγοντας: «Όλοι του χρόνου γεροί σαν την πέτρα τη μικρή.» Οι μαθητές αναζήτησαν στο οικογενειακό τους περιβάλλον αλλά και μέσω διαδικτύου ή άλλου έντυπου υλικού πληροφορίες σχετικά με Κλειώ Στην Δυτική Στερεά Ελλάδα όταν κάποιος πάει ένα ταξίδι ρίχνουν πίσω του λίγο νερό για να κυλάει ο δρόμος του σαν το νερό, ήρεμος και καθαρός. Στην Κέρκυρα κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο οι Κερκυραίοι βάζουν νερό στις στάμνες και τις σπάνε. Νομίζουν ότι σπάζοντας η στάμνα, σπάει και το κακό. Το τάισμα της Βρύσης Σε πολλά χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδος την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι νεαρές γυναίκες αφού έχουν αδειάσει όλες τις στάμνες του σπιτιού τους, πηγαίνουν να τις ξαναγεμίσουν στην κοντινότερη παραδοσιακή βρύση. Μαζί τους παίρνουν διάφορα: πίτες, κρασί, μέλι, γάλα και άλλα φαγητά, για να ταΐσουν όπως λένε τη βρύση. Στο δρόμο παραμένουν αμίλητες. Αφού γεμίσουν τις στάμνες επιστρέφουν και δίνουν να πιει όλη η οικογένεια από το αμίλητο νερό και ραντίζουν με αυτό το σπίτι για το καλό της χρονιάς, πιστεύοντας ότι όσα καλούδια άφησαν στη βρύση, τόσα και άλλα τόσα θα τους φέρει ο νέος χρόνος. Ειρήνη

10 Είναι ο αγιασμός που φυλάμε δίπλα στο εικονοστάσι. Με αυτό ο ιερέας στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ραντίζει για το ξεκίνημα στη ζωή μας. Είναι το νερό του Ιορδάνη ποταμού που βαφτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη, αλλά και το νερό της κολυμπήθρας. Μυρσίνη Στην ορθόδοξη εκκλησία, στη γιορτή των Φώτων, το νερό παίζει πρωταρχικό ρόλο στη τελετή αγιασμού των υδάτων που γίνεται σε όλους τους ναούς. Μετά από την ταφή ενός νεκρού, όσοι παρευρίσκονται πλένουν τα χέρια τους σε ένδειξη εξαγνισμού. Βαγγέλης Παλαιότερα σε πολλά μέρη της Ελλάδας πίστευαν ότι υπήρχαν θαυματουργά νερά. Όποιος βούταγε σε αυτά τα νερά θεραπεύονταν από την ασθένεια που είχε. Ηλέκτρα Τα παλιά χρόνια η περιοχή της Αρχαίας Κυπαρισσίας είχε μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη νερού. Εκεί ζούσε ένας βασιλιάς που είχε δύο παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Η βασιλοπούλα προκειμένου να διαλέξει αυτόν που θα παντρευτεί, έβαλε δυο βασιλόπουλα σε μία δοκιμασία. Όποιος έφερνε πρώτος το νερό στο βασίλειο εκείνος θα την παντρευόταν. Η βασιλοπούλα φυσικά, ήθελε να επιλέξει ως σύζυγό της τον αγαπημένο της. Τον έστειλε λοιπόν να φέρει νερό από την περιοχή των Μολάων που το έδαφος ήταν πολύ ομαλό, θεωρώντας πως δε θα αντιμετώπιζε καμία δυσκολία και έτσι θα έφανε πρώτος. Για τον άλλον διάλεξε την περιοχή των Ταλάντων που θα έπρεπε να περάσει από βραχώδες και ανώμαλο έδαφος. Ο αγαπημένος της άρχισε πρώτος να σκαλίζει το αυλάκι, αλλά αφήνοντας το νερό να κυλήσει μέχρι την Αρχαία Κυπαρισσία, αυτό λίμνασε στον κάμπο των Μολάων.

11 Έτσι το νερό δεν έφτασε ποτέ στο βασίλειο. Το άλλο βασιλόπουλο όμως έκανε το εξής: άφησε το ίδιο το νερό καθώς κυλούσε να τον οδηγήσει προς την κατεύθυνση την οποία θα σκαλίσει και έτσι έφτασε πρώτος το νερό στην Αρχαία Κυπαρισσία. Όταν η βασιλοπούλα έμαθε τα μαντάτα πικράθηκε τόσο πολύ που κρύφτηκε σε ένα φυτό που λέγεται ροδοδάφνη. Αυτό το φυτό έχει πολύ πικρούς χυμούς. Έτσι λοιπόν η βασιλοπούλα παρακάλεσε τη ροδοδάφνη: «πάρε την ομορφιά μου και δώσε μου τη πίκρα σου» Και έτσι πέθανε η βασιλοπούλα και η ροδοδάφνη απέκτησε πανέμορφα άνθη. Ορέστης Λύσαμε κρυπτόλεξο που έδωσα η ίδια στα παιδιά και στη συνέχεια έφτιαξε κάθε ομάδα το δικό της, τα αντάλλαξαν, τα έλυσαν και είχαμε νικήτρια ομάδα τη πιο γρήγορη.

12 και ζωγραφίσαμε με θέμα τη μόλυνση

13 Κάθε ομάδα και με τη δική μου καθοδήγηση έγραψε το δικό της ποίημα το οποίο και εικονογράφησε!!! Το μικρό παιδάκι Μια φορά το ρυάκι είχε πολύ νεράκι και πήγε ένα παιδάκι και έπεσε στο ποταμάκι. Ο κύκλος του νερού Μια φορά η Νεροσταγόνα κοιμότανε στη θάλασσα βαθιά και ήρθε ο ήλιος από ψηλά και τη πήρε μακριά. Το παιδάκι έτρεξε γρήγορα με τόση φόρα που έπεσε πάνω σε μια υδροφόρα. Τότε πήγε στα ουράνια εκεί ψηλά σε ένα βουνό που δεν είχε ζεστασιά γιατί ήταν μακριά. Πήγε στο σπίτι του και έκλαιγε πολύ του έδωσε η μανούλα του φάρμακο πολύ! Πάγωσε τότε πολύ και έγινε κρύο, βροχή έπεσε πάλι σαν νεράκι και έφτασε στο ποταμάκι. Έλα μικρό παιδάκι να κάνουμε μπανάκι να σου πέσει ο πυρετός και να γίνεις δυνατός Πίνε πολύ νεράκι να γίνεις γρήγορα καλά Γύρισε πάλι στο σπιτάκι της και ξάπλωσε στο κρεβατάκι της. Θα ξυπνήσει το πρωί και τον ήλιο της θα βρει ταξιδάκι για να πάει γιατί κυλάει κυλάει...κυλάει προσφέρει ενέργεια, υγεία και όλα θα πάνε μια χαρά!!

14 διαβάσαμε ένα άλλο ποίημα. Οι σταγόνες Μια παρέα από σταγόνες κολυμπάει στα ρηχά με βουτιές και μακροβούτια στα νερά τα γαλανά. Κι ο πολύ ζεστός ο ήλιος που χει αχτίδες λαμπερές απ τη θάλασσα τις παίρνει στ ουρανού τις γειτονιές. Οι σταγόνες δίπλα-δίπλα λεν στον ήλιο να κρυφτεί συννεφάκια μαύρα φτιάχνουν και αρχίζει η βροχή. Βρέχει!, αστράφτει!, μπουμπουνίζει! και στη θάλασσα ξανά η παρέα απ τις σταγόνες πέφτει κάνοντας βουτιά.

15 και ένα παραμύθι. Το ταξίδι της Νεροσταγόνας Μια φορά κι έναν καιρό, αλλά και κάθε μέρα, μια σταγόνα και συγχρόνως πολλές σταγόνες από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια ζεσταίνονται από τον ήλιο. Αυτός τις παίρνει και τις ανεβάζει στον ουρανό. Κάποτε μαζεύονται πολλές-πολλές σταγόνες, η μία κοντά στην άλλη, και όλες μαζί κάνουν τα σύννεφα, που κρύβουν τον ήλιο. Αρχίζει τότε ο ουρανός να χάνει τη λάμψη του, να θαμπώνει, να στεναχωριέται, να βουρκώνει... Σε λίγο αρχίζει να κλαίει. Το κλάμα του ουρανού είναι η βροχή. Στην αρχή σιγά-σιγά, λίγα δάκρυα- ψιχαλίζει. Αργότερα πιο δυνατά, όλο και πιο δυνατά, τα δάκρυα πληθαίνουν, γίνονται βροχή, δυνατή βροχή. Ο ουρανός «είναι στις μαύρες του», θυμώνει, φωνάζει άγρια, αστράφτει σαν να δίνει χαστούκια στον αέρα. Οι σταγόνες της βροχής πέφτουν στο χώμα, στους δρόμους της πόλης, στα χωράφια, παντού, όπου ο ουρανός είναι λυπημένος. Οι θάλασσες, οι λίμνες, τα ποτάμια, τα ρυάκια, οι λακκούβες και οι λακκουβίτσες ξαναγεμίζουν με νερό. Οι άνθρωποι ανοίγουν τις ομπρέλες τους και τρέχουν να προφυλαχτούν στα σπίτια τους, τα ζώα στις φωλιές τους, τα φυτά σκύβουν τα κεφαλάκια τους, αλλά αυτά φαίνεται ότι το ευχαριστιούνται πιο πολύ από τους ανθρώπους και τα ζώα... Μετά τη βροχή βγαίνει ξανά ο ήλιος. Και όπως αρχίσαμε το παραμύθι, μια φορά κι έναν καιρό, αλλά και κάθε μέρα, μια σταγόνα και συγχρόνως πολλές σταγόνες από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια ζεσταίνονται και πάλι από τον ήλιο. Αυτός τις παίρνει και τις ανεβάζει ξανά στον ουρανό... και γίνονται πάλι σύννεφα... και πάλι βροχή...

16 Οι μαθητές ανά ομάδα κατέγραψαν φράσεις και παροιμίες για το νερό τις οποίες και εξηγήσαμε - και στη συνέχεια κάθε μαθητής εικονογράφησε κάποιες από αυτές, όπως αυτός ήθελε. Ό,τι είπαμε νερό κι αλάτι Το αίμα νερό δεν γίνεται Θα πούμε το νερό νεράκι Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό Πνίγεται σε μια κουταλιά νερό Μπήκε το νερό στ αυλάκι Χωρίς νερό ο μύλος δεν αλέθει Τα έκανε θάλασσα Έμαθα το μάθημα νεράκι Έκανε μια τρύπα στο νερό Το ποτάμι πίσω δεν γυρνάει Πίνω νερό στο όνομα του Ας το πάρει το ποτάμι Βάζω νερό στο κρασί μου Σαν τα κρύα τα νερά Είμαι έξω από τα νερά μου Βρέχει καρεκλοπόδαρα

17 Οι δημιουργίες μας ΕΙΡΗΝΗ ΗΛΕΚΤΡΑ ΟΡΕΣΤΗΣ

18 ΜΥΡΣΙΝΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Κλειώ Τζούλιαν

19 Το νερό αποτελεί αγαπημένο θέμα των ελληνικών τραγουδιών. Αναφέρονται στο νερό σε κάθε του μορφή: βροχή, χιόνι, σταγόνα. Νερό σε βρύσες, σε ποτάμια, σε θάλασσες Τα παιδιά έψαξαν στο οικογενειακό τους περιβάλλον και στο διαδίκτυο ελληνικά τραγούδια που είχαν θέμα το νερό. Τα ακούσαμε όλοι μαζί στη τάξη αλλά και τα τραγουδήσαμε. Ένα νερό Κυρά Βαγγελιώ Δημοτικό τραγούδι Θαλασσάκι μου Δημοτικό τραγούδι. Θάλασσα πλατιά[ Αλίκη Βουγιουκλάκη Θάλασσες-Δημήτρης Μητροπάνος Το παπάκι πάει στην ποταμιά. Δημοτικό τραγούδι Μες του Αιγαίου τα νερά Δημοτικό τραγούδι Θάλασσα Μπαμπέσα -Γλυκερία Τρέχει το νερό Φωτεινή Δάρα Σαν δυο σταγόνες νερό. Γιώργος Μαζωνάκης Το νερό Χρήστος Θηβαίος Βροχή και σήμερα Δήμητρα Γαλάνη

20 Επιτραπέζιο Κατασκευάσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Η συμμετοχή στο παιχνίδι επέτρεψε στους μαθητές να γνωρίσουν πρακτικές εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης του νερού με ευχάριστο τρόπο. «Για να παίξετε αυτό το παιχνίδι χρειάζεστε ζάρι και πιόνια. φέρει το μεγαλύτερο αριθμό στο ζάρι παίζει πρώτος.» Όποιος Παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποιες από τις οδηγίες που αντιστοιχούν σε κάθε κουτάκι. 1. Αρχή 2. Καθαρό νερό Πηγή ζωής Ασφαλής ζώνη 3. Ποτάμι ρυπασμένο με φυτοφάρμακα Χάνεις ένα γύρο. 4. Υγιές ψάρι Πήγαινε 2 θέσεις μπροστά 5. Απόβλητα εργοστασίου στη λίμνη Επικίνδυνη ζώνη - Πήγαινε 1 θέση πίσω. 6. Το σχολείο κάνει εξοικονόμηση νερού Κερδίζεις ένα γύρο 7. Καθαρό ποτάμι Ξεκουράσου απόλαυσέ το..χάνεις ένα γύρο 8. Βρύση που στάζει Χάνεις ένα γύρο 9. Περίοδος λειψυδρίας Πήγαινε 2 θέσεις πίσω..

21 Το ταξίδι της σταγόνας Στόχος: Κατανόηση και εμπέδωση της γνώσης σχετικά με τον κύκλο του νερού. Δίνεται στους μαθητές η πρόταση: «Το ταξίδι της σταγόνας ξεκινάει όταν». Ο κάθε μαθητής πρέπει να συνεχίσει σχηματίζοντας μία ολοκληρωμένη νοηματικά πρόταση. Συνεχίζει ο δεύτερος, ο τρίτος κ.ο.κ με στόχο στο τέλος να έχουν περιγράψει τον κύκλο του νερού. Η ιστορία τελειώνει με την πρόταση: «Το ταξίδι της σταγόνας θα αρχίσει και πάλι από την αρχή». Όποιος δε βρίσκει γρήγορα τη συνέχεια χάνει. Αυτός που μένει θα είναι και ο νικητής. *Το παιχνίδι αυτό μπορεί να παιχτεί και σε ομάδες όταν ο αριθμός των παιδιών είναι μεγαλύτερος.

22 άνυδρος: (επίθ.) Χωρίς νερό ξερός, άνυδρο τοπίο. Η Αθήνα παλιά έμοιαζε με άνυδρο τοπίο. ενυδάτωση: (ουσ.) Το νέρωμα, ο εμπλουτισμός με νερό ή με υδατικά στοιχεία κάποιου πράγματος. Η ενυδάτωση του προσώπου μας είναι σημαντική για αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε συχνά κρέμες. ενυδρείο: (ουσ.) Δοχείο ή δεξαμενή με γυάλινα τοιχώματα, όπου διατηρούνται ψάρια και υδρόβιοι οργανισμοί. Στο σπίτι μου έχουμε ένα μεγάλο ενυδρείο γεμάτο με ψαράκια. νερόβραστος: (επίθ.) Που έβρασε μόνο με νερό. Η μητέρα μου επειδή νηστεύει έφτιαξε νερόβραστα φασολάκια. νερόλακκος: (ουσ.) Λάκκος με νερό. Μετά την τελευταίο μπόρα στο σχολείο δημιουργήθηκαν πολλοί νερόλακκοι. νερομπαλάκι: (ουσ.) Μπαλάκι που πετάει νερό. Αγόρασα από το περίπτερο ένα νερομπαλάκι και άρχισα να βρέχω την αδερφή μου. νερομπογιά :(ουσ.) Μπογιές που βάφουν με νερό. Σήμερα στο σχολείο ζωγραφίσαμε με τις νερομπογιές. νερόμυλος: (ουσ.) Μύλος που κινείται με τη ροή ή την πτώση νερού. Στο χωριό μου υπάρχει ένας παλιός νερόμυλος. νεροπίστολο: (ουσ.) Ένα πιστόλι που πετάει νερό. Ο μικρός μου αδερφός κάθε φορά που πάει στη θάλασσα παίζει με το νεροπίστολο. νεροπόλεμος: (ουσ.) Ο πόλεμος με το νερό. Με τη λήξη των μαθημάτων στο σχολείο παίζουμε νεροπόλεμο γεμίζοντας και πετώντας σακούλες με νερό. νεροποντή: (ουσ.) Ραγδαία βροχή. Χθες έριξε νεροποντή και οι δρόμοι πλημμύρισαν.

23 νεροπότηρο: (ουσ.) Το ποτήρι που πίνουμε νερό. Τα νεροπότηρα υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και σχέδια. νεροσωλήνας: (ουσ.) Ο σωλήνας που περνάει το νερό. Το απόγευμα θα φωνάξουμε έναν υδραυλικό γιατί έσπασε ο νεροσωλήνας της κουζίνας μας. νεροτσουλήθρα: (ουσ.) Ένα είδος τσουλήθρας με τρεχούμενο. Οι νεροτσουλήθρες υπάρχουν για να μπορούν να διασκεδάζουν μικροί και μεγάλοι. νερουλάς: (ουσ.) Ένα είδος επαγγέλματος πριν πολλά χρόνια. Οι νερουλάδες μοίραζαν το νερό από πόρτα σε πόρτα με το γαϊδουράκι. νερουλός: (επίθ.) Αυτός που έχει περισσότερο νερό από αυτό που πρέπει, ρευστός σαν νερό. Οι φακές που έφτιαξε σήμερα η μαμά μου ήταν πολύ νερουλές. νερόφιδο: (ουσ.) Φίδι που ζει στο νερό. Χθες παραλίγο να με τσιμπήσει ένα νερόφιδο. νερόφουσκες: (ουσ.) Φούσκες που γίνονται από νερό και σαπουνάδα. Του μικρού μου αδερφού του αρέσει πολύ να του κάνω νερόφουσκες και αυτός να τις σκάει. νεροχελώνα: (ουσ.) Είδος χελώνας που ζει σε βαθιά νερά. Στην Ζάκυνθο υπάρχουν πολλές νεροχελώνες. νεροχύτης: (ουσ.) λεκάνη σε κουζίνα για το πλύσιμο των πιατικών. Ο νεροχύτης είναι γεμάτος με πιάτα και πρέπει να τα πλύνω. υδατοσφαίριση: (ουσ.) Ομαδικό άθλημα πισίνας. Ομάδα υδατοσφαίρισης έχει και στο κολυμβητήριο της Άρτας. υδραγωγείο: (ουσ.) Δεξαμενή που αποθηκεύεται το νερό το οποίο πηγαίνει στο δίκτυο κατανάλωσης. Το υδραγωγείο στο χωριό μου βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο 5 Χ 5. υδράργυρος: (ουσ.) Υγρό μεταλλικό στοιχείο με αργυρό χρώμα. Το θερμόμετρο λειτουργεί με υδράργυρο, τον οποίο πρέπει να προσέχουμε, όταν σπάσει. υδρατμός: (ουσ.) Είναι το νερό που βρίσκεται σε κατάσταση εξάτμισης. Όταν η μαμά μου βράζει νερό στην κατσαρόλα βγάζει πολλούς υδρατμούς.

24 υδραυλικός: (ουσ.) Ο τεχνίτης που φτιάχνει τους σωλήνες και τις βρύσες στο σπίτι μας. Φωνάξαμε τον υδραυλικό γιατί χάλασε η βρύση της κουζίνας μας. ύδρευση: (ουσ.) Τροφοδοσία μιας περιοχής με νερό. Ο δήμαρχος του χωριού θα πρέπει να ενδιαφερθεί για την ύδρευση ορεινότερων χωριών. υδρόβιος: (επίθ.) Αυτός που ζει και αναπτύσσεται μέσα σε νερό. Η θάλασσα φιλοξενεί έναν ολόκληρο κόσμο από υδρόβια φυτά και ζώα. υδρόγειος (σφαίρα): (ουσ.) Η γήινη σφαίρα, σφαίρα με παγκόσμιο χάρτη. Πήρα μια υδρόγειο σφαίρα για δώρο. υδροηλεκτρικός: (επίθ.) Αυτός που αναφέρεται στην ηλεκτρική ενεργεία που παράγεται από υδατοπτώσεις. Ο μπαμπάς το φίλου μου του Ορέστη δουλεύει σε έναν υδροηλεκτρικό σταθμό. υδρομασάζ: (ουσ.) δίνες από μια ηλεκτρική τουρμπίνα μέσα σε μια μπανιέρα. Στο σπίτι μου έχουμε βάλει μπανιέρα με υδρομασάζ που με ξεκουράζει πολύ και μου αρέσει. υδρομετρητής: (ουσ.) Μετρητής της ποσότητας νερού που καταναλώνεται. Η κατανάλωση του νερού που έχουμε κάθε μήνα μετριέται από τον υδρομετρητή και ανάλογα βγαίνει και η τιμή που πρέπει να πληρώσουμε. υδροπλάνο: (ουσ.) τύπος αεροπλάνου με πλωτήρες, αντί τροχών, ώστε να προσθαλασσώνεται και να αποθαλασσώνεται. Πριν λίγα χρόνια στο χωριό μου έπιασε μεγάλη φωτιά και ήρθαν πολλά υδροπλάνα για μεταφορά νερού. υδροφόρα: (ουσ.) Όχημα ή σκάφος που χρησιμεύει για τη μεταφορά νερού. Η υδροφόρα που περνάει από το χωριό μου είναι από την Κορπή.

25 Κάνουμε ντους χωρίς να γεμίζουμε την μπανιέρα. Όταν σαπουνίζουμε το σώμα μας, κλείνουμε το νερό. Κλείνουμε τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας, για να εξοικονομήσουμε νερό. Βάζουμε ένα τούβλο μέσα στο καζανάκι ή ρυθμίζουμε το φλοτέρ, για να μην τρέχει πολύ νερό στην τουαλέτα. Φροντίζουμε, όταν βάζουμε πλυντήριο, να είναι γεμάτο. Κλείνουμε τη βρύση, για να μη στάζει ή, αν είναι χαλασμένη, τη διορθώνουμε. Προτιμάμε να πλένουμε τα σκεύη ή τα τρόφιμά μας στη λεκάνη του νεροχύτη ή σε μια λεκάνη γεμάτη μέχρι τη μέση με νερό, αντί να αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση καθ όλη τη διάρκεια του πλυσίματος. Πλένουμε το αυτοκίνητο με κουβά και σφουγγάρι και όχι με λάστιχο. Δεν καταβρέχουμε τους δρόμους.

26 Λατινικά: aqua (άκουα) Αγγλικά: water (γουότερ) Γαλλικά: eau (ό) Γερμανικά: wasser (βάσα) Σέρβικα: BOДA (βόντα) Ιταλικά: acqua (άκουα) Δανέζικα: vand (βαντ) Ισπανικά: agua (άκουα) Ρωσικά: BOДA (βόντα) Ολλανδικά: water (βάτερ) Σουηδικά: vatten Πορτογαλικά: água Φινλανδικά: vesi Ινδονησιακά: Air Γιαπωνέζικα: Mizu Ουγγρικά: viz Αραβικά :( μάϊ) Κουρδικά: αν (αβ) Αλβανικά: Ujë (ούι)

27 και μιλήσαμε για τις περιβαλλοντικές αλλαγές του πλανήτη μας, τη μόλυνση του νερού, τις φυσικές καταστροφές και την ευθύνη που έχει ο άνθρωπος για όλα τα παραπάνω.

28

29 Αντιστοιχίζω σύννεφα χιόνι δροσοσταλίδες χαλάζι πάχνη ομίχλη βροχή

30

31

32

33

34 ΦΥΛΛΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ 1. Ψάχνουμε στο χάρτη και βρίσκουμε τα μεγάλα ποτάμια της χώρας μας.. 2. Ψάχνουμε στον χάρτη και βρίσκουμε τις μεγάλες λίμνες της χώρας μας. Συγκεντρώσαμε εικόνες από ποτάμια, λίμνες και θάλασσες της Ελλάδας! Δέλτα Έβρου Άραχθος Λίμνη Αμβρακία Αμβρακικός κόλπος

35 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Οι μαθητές σε όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του σχεδίου εργασίας συμμετείχαν σε ικανοποιητικό βαθμό, της συνεργασίας τους ήταν καλή και ανέπτυξαν πρωτοβουλίες δράσης. Ύστερα από όλες τις δράσεις πιστεύουμε ότι οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν και ότι οι στόχοι που τέθηκαν υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

36 Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου Σχολικό έτος Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:μασκλαβάνου Ελπίδα (Βασίλα Κλειώ, Γρύλλια Μυρσίνη, Μαλτέζου Ειρήνη, Παντιώρας Βαγγέλης, Πολύζου Ηλέκτρα, Πρίντζιος Ορέστης, Σέτα Τζούλιαν)

37

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σχέδια εργασίας Ευέλικτη ζώνη Εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α Δημοτικού ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Διασύνδεση των μαθημάτων μέσα από τις

Διαβάστε περισσότερα

Μάθαμε για την συνθήκη του Ραμσάρ, η οποία προστατεύει με νόμο τους υδροβιότοπους.

Μάθαμε για την συνθήκη του Ραμσάρ, η οποία προστατεύει με νόμο τους υδροβιότοπους. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που τρέξαμε στην Δ τάξη του σχολείου μας, ήταν σχετικό με το νερό. Το νερό είναι πολύτιμο αγαθό και απαραίτητο για την επιβίωση όλων των έμβιων οργανισμών. Θεωρείται δεδομένο, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σταγονούλης βγήκε µια βόλτα στη φύση!

Ο Σταγονούλης βγήκε µια βόλτα στη φύση! Ο Σταγονούλης βγήκε µια βόλτα στη φύση! Ζωγράφισε τα σκίτσα του Σταγονούλη µε τα αγαπηµένα σου χρώµατα! Ενώστε τις τελίτσες ξεκινώντας από το 1 και τελειώνοντας στο 88. Ποιος χαρακτήρας αποκαλύπτεται;

Διαβάστε περισσότερα

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά!

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Μέσα στο πιο κάτω ορθογώνιο υπάρχουν κρυμμένες λέξεις που έχουν σχέση με το νερό. Μπορείς να τις βρεις και να τις κυκλώσεις; Ψάξε οριζόντια, κάθετα και διαγώνια! Οι

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ακριβοπούλου Γεωργία, Κοντογιάννη Γεωργία, Σπυριδωνίδης Αντώνιος Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Πούλιος Βασίλειος,

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ακριβοπούλου Γεωργία, Κοντογιάννη Γεωργία, Σπυριδωνίδης Αντώνιος Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Πούλιος Βασίλειος, Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ακριβοπούλου Γεωργία, Κοντογιάννη Γεωργία, Σπυριδωνίδης Αντώνιος Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Πούλιος Βασίλειος, Τσιφτσιόπουλος Διονύσιος Τάξεις: Β, Γ, και Δ Αριθμός παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Νερό, η πηγή του πολιτισμού!!!

Νερό, η πηγή του πολιτισμού!!! Στην αρχή του σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί των δύο τμημάτων της Δ τάξης αποφάσισαν, στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης & μετά από σχετική ενημέρωση της υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων της

Διαβάστε περισσότερα

Ρώτα το νερό... τι τρέχει

Ρώτα το νερό... τι τρέχει Ρώτα το νερό... τι τρέχει Μάθημα: Γλώσσα & Πολιτισμός Θεματική Ενότητα: Σο νερό Ποικίλες δραστηριότητες από τα παιδιά της Δ 2 Εικονογραφούμε μεταφορικές εκφράσεις που έχουν σχέση με το νερό! *Η εικονογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ

Δ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ Δ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- Σχολικό Έτος 2009-2010 2010 ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΟΛΩΝ ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Κριτήρια Επιλογής Του Θέματος Το νερό είναι αναγκαίο στην

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται με

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο

Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο Θέμα φετινής σχολικής χρονιάς: Το νερό Θέμα: Το νερό στη ζωή μας ΤΟ ΝΕΡΟ Αποτελεί το 70% του ανθρώπινου σώματος Καλύπτει το 75% της επιφάνειας της γης

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Αυτό το βιβλίο μου άρεσε, γιατί είχε ζωάκια, ωραία χρώματα και ωραία σχέδια. Όμως δε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια όμως, το αγαθό αυτό βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Οι Υδάτινοι Πόροι της Κύπρου ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Δ ΤΑΞΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

Οι Υδάτινοι Πόροι της Κύπρου ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Δ ΤΑΞΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Οι Υδάτινοι Πόροι της Κύπρου ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Δ ΤΑΞΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Η σημασία του νερού στη ζωή μας...(1) Χρήση του νερού μέσα στο σπίτι Πλύσιμο σώματος Πλύσιμο ρούχων Πλύσιμο φαγητού Πλύσιμο χεριών Πλύσιμο πιάτων

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ : «ΤΟ ΝΕΡΟ» 4 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Ε2

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ : «ΤΟ ΝΕΡΟ» 4 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Ε2 ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ : «ΤΟ ΝΕΡΟ» 4 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Ε2 Μαρία Τσανίδου Εύη Κουτσάφτη 2010 2011 ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Click to edit Master subtitle style. Τιμπαλέξης Βασίλης 23/11/10

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Click to edit Master subtitle style. Τιμπαλέξης Βασίλης 23/11/10 Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Click to edit Master subtitle style Τιμπαλέξης Βασίλης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΦΟΡΜΗΣΗΣ Αρχικά, επιδιώκουμε να ερευνήσουμε τις γνώσεις των παιδιών γύρω από το νερό, τον όγκο που καταλαμβάνει στη

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Αναστασία Τζαβάρα Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Μέσα σε μια πολιτεία δεινοσαύρων μπορείς να βρεις μεγαλόσωμους δεινόσαυρους με ουρές μακριές σαν σωλήνες, αστραφτερά

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ. Αλεξανδρος Δημήτρης

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ. Αλεξανδρος Δημήτρης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Αλεξανδρος Δημήτρης Το Χριστόξυλο Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο

Διαβάστε περισσότερα

Η περιβαλλοντική εφημερίδα της τάξης μας

Η περιβαλλοντική εφημερίδα της τάξης μας Η περιβαλλοντική εφημερίδα της τάξης μας Δ τάξη Δημοτικού Σχολείου Kοφίνου Στο μάθημα της Γλώσσας και Πολιτισμού ασχοληθήκαμε με διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και κάναμε διάφορες εργασίες.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ιωάννα Βεριβάκη 5077 Ελένη Παπαδοκωνσταντάκη4909 Εξάμηνο φοίτησης: Ζ Ακαδημαϊκό έτος: 2010 2011 Υπεύθυνος Καθηγητής: Κ.

Επιμέλεια: Ιωάννα Βεριβάκη 5077 Ελένη Παπαδοκωνσταντάκη4909 Εξάμηνο φοίτησης: Ζ Ακαδημαϊκό έτος: 2010 2011 Υπεύθυνος Καθηγητής: Κ. Επιμέλεια: Ιωάννα Βεριβάκη 5077 Ελένη Παπαδοκωνσταντάκη4909 Εξάμηνο φοίτησης: Ζ Ακαδημαϊκό έτος: 2010 2011 Υπεύθυνος Καθηγητής: Κ.Χρήστου Υπεύθυνη Δασκάλα: Μ.Στριλιγκά Το ακόλουθο σχέδιο διδασκαλίας προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας;

4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας; φ ύλ τάξη: όνομα: σχολείο: υλικά: μολύβια, στυλό, χαρτί / διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες λ ο ε ργ α σί α ς4 4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας; Ποια προβλήματα συνδέονται με το νερό στις μέρες μας; Αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση

Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση Α Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Β τετραμήνου Το Νερό στη Φύση Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Γλέζου Κατερίνα - Δρίλλια Αθανασία Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση Ομάδα «Σταγόνα ζωής» ΜΕΛΗ: ΔΑΝΑΗ

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Φθινόπωρο μύρισε το σχολειό ξεκίνησε. Αχ! Πέφτει χιόνι και το σπουργίτι το μικρό αχ πώς κρυώνει. Όλα ανθισμένα και ο ήλιος γελά.

Φθινόπωρο μύρισε το σχολειό ξεκίνησε. Αχ! Πέφτει χιόνι και το σπουργίτι το μικρό αχ πώς κρυώνει. Όλα ανθισμένα και ο ήλιος γελά. Φθινόπωρο μύρισε το σχολειό ξεκίνησε. Αχ! Πέφτει χιόνι και το σπουργίτι το μικρό αχ πώς κρυώνει. Όλα ανθισμένα και ο ήλιος γελά. Ήλιος, θάλασσα. Καλώς ήρθες ξεγνοιασιά. Βρεγμένες ομπρέλες κρατούν τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα.

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:....

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες.

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Κείμενο 1 Διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο για τα τρόφιμα και απαντάμε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, βάζοντας κάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κώτση Αικατερίνη Συμμετοχή : Στεφανίδου Δέσποινα (Π.Ε. Αγγλικών) Τάξη: Δ3 Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ

ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ Στόχος(οι): Να κατανοήσουν οι μαθητές ότι το νερό είναι ένα περιορισμένος φυσικός πόρος και ότι τείνουμε να σπαταλάμε σημαντικές ποσότητες νερού σε καθημερινή βάση. Να μάθουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 γιορτάσαμε την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ιητών. Πήραν μέρος 22 παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ίου και βοήθησαν μαθήτριες του Βαλέτειου

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας, τα παιδιά της Α 1 αποφάσισαν να γράψουν ένα δικό τους παραµύθι µε θέµα την Κυκλοφοριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ «ΟΙ ΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ» ΠΑΤΡΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ : 2013-14 ΕΛΕΝΗ Λ. ΚΟΛΛΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΕ02 8 ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΤΡΑ, 2013-14 1 Νερό :ακροστιχίδα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ 336: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεωργία Ιωάννου ΕΠΑΔ 3

ΕΠΑ 336: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεωργία Ιωάννου ΕΠΑΔ 3 ΕΠΑ 336: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεωργία Ιωάννου ΕΠΑΔ 3 Πανηγύρι της Επιστήμης. Τίτλος Διερεύνησης Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τριβή; Σύντομη Περιγραφή Διερεύνησης: Κάναμε συνολικά δυο πειράματα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Αλεύρι,Σιτάρι,Ψωμί».

Θέμα: «Αλεύρι,Σιτάρι,Ψωμί». Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέμα: «Αλεύρι,Σιτάρι,Ψωμί». Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μ. Μηλιάς Σχ. Έτος: 2006 2007 Υπεύθυνες προγράμματος: Τζιάτζιου Χριστίνα Βασιλειάδου Γεωργία 1 Στέφος Γιώργος Κουτλουμπάσης

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού.

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού. Το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ" επιλέχθηκε για να αποτελέσει τη βάση για το θεατρικό δρώμενο, που θα αποτελέσει την παρουσίαση της Ερευνητικής Εργασίας :

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Στην εικόνα α φαίνεται ένας «αποστακτήρας» που χρησιμοποιείται σε βιοτεχνίες για το διαχωρισμό του αλκοόλ ή

Διαβάστε περισσότερα

Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά. 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης Σχολικό έτος : 2014-2015

Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά. 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης Σχολικό έτος : 2014-2015 Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά 2 ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης Σχολικό έτος : 2014-2015 Δόντια Γερά Χαρούμενα Παιδιά Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μαριγώ Βιδάλη, Χριστίνα Φλώρου Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς:

Διαβάστε περισσότερα

ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010.

ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010. Κάθε θέµα παίρνει 10 µόρια. Οι απαντήσεις που ακολουθούν είναι ενδεικτικές. Οποιαδήποτε άλλη τεκµηριωµένη απάντηση γίνεται δεκτή. ιαγωνισµός ΦΥΣΙΚΗΣ για µαθητές Ε' ηµοτικού 2010. Θέµα 1 ο Πάνω στο διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΖΩΑ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Θα διαβάσουμε ένα κείμενο για την αγαπημένη παιδική σειρά «Πέππα το γουρουνάκι». Διάβασε προσεκτικά το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα δείγμα αυτής της δουλειάς, είναι η παρακάτω ιστορία που φτιάχτηκε από 12 παιδιά: 3 / 10

Ένα δείγμα αυτής της δουλειάς, είναι η παρακάτω ιστορία που φτιάχτηκε από 12 παιδιά: 3 / 10 ΚΥΒΟΪΣΤΟΡΙΕΣ Παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια μαζί με τα παιδιά, ξεχωρίσαμε ένα παιχνίδι που συνέβαλε στη λεκτική ανάπτυξή τους. Το παιχνίδι ονομάζεται Κυβοϊστορίες και αποτελείται από 9 ζάρια που η κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε μια πόλη δύο δίδυμα αδελφάκια, ο Δωρόθεος. Μόλις έφευγαν από το σχολείο πετούσαν την τσάντα τους σε μια γωνιά του

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε μια πόλη δύο δίδυμα αδελφάκια, ο Δωρόθεος. Μόλις έφευγαν από το σχολείο πετούσαν την τσάντα τους σε μια γωνιά του - Σ έκανα μούσκεμα... - Άρπα κι αυτή... Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε μια πόλη δύο δίδυμα αδελφάκια, ο Δωρόθεος και ο Ματθαίος. Μόλις έφευγαν από το σχολείο πετούσαν την τσάντα τους σε μια γωνιά του

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

«Το νερό είναι ζωή» Σταλαγματιά σταλαγματιά αδειάζει η στάμνα η πλατιά. Τάξη: Γ Αριθμός μαθητών/τριών: 24. Υπεύθυνος δάσκαλος: Δωροκίδης Πέτρος

«Το νερό είναι ζωή» Σταλαγματιά σταλαγματιά αδειάζει η στάμνα η πλατιά. Τάξη: Γ Αριθμός μαθητών/τριών: 24. Υπεύθυνος δάσκαλος: Δωροκίδης Πέτρος 1o 7/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΙΝΙΟΥ «Το νερό είναι ζωή» Σταλαγματιά σταλαγματιά αδειάζει η στάμνα η πλατιά Τάξη: Γ Αριθμός μαθητών/τριών: 24 Υπεύθυνος δάσκαλος: Δωροκίδης Πέτρος Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Ο πλανήτης μας είναι καλυμμένος με νερό σε ποσοστό 75%. Το 97,5% αυτού του νερού είναι αλμυρό (θάλασσες). Το 2,5% είναι γλυκό νερό και πάγοι. Λιγότερο από 1% είναι διαθέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας Ομάδες 1835(Γ)-1836(Γ)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤ Δημοτικού Πηγή:

ΣΤ Δημοτικού Πηγή: Πηγή: http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/announcments/diagonismoi_fysikon_dimotikou.htm. Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: α. Αναγνώρισε τις μορφές ενέργειας στις περιοχές ή στα σώματα όπου υπάρχουν οι αριθμοί.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο.

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο 1. Ελέγξτε για διαρροή το

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Νερό στο σπίτι (α) ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Δραστηριότητες. Πληροφορίες. Οικιακή κατανάλωση νερού

Νερό στο σπίτι (α) ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Δραστηριότητες. Πληροφορίες. Οικιακή κατανάλωση νερού 14 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Δραστηριότητες Νερό στο σπίτι (α) Πώς χρησιµοποιείτε το νερό στο σπίτι σας; Για ποιες χρήσεις καταναλώνετε το

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο.

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες και φροντίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σε μικρές ομάδες έπαιξαν, μοιράστηκαν, συνεργάστηκαν και χαλάρωσαν στα λούτρινα ζωάκια.

Σε μικρές ομάδες έπαιξαν, μοιράστηκαν, συνεργάστηκαν και χαλάρωσαν στα λούτρινα ζωάκια. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Οι μικροί μας φίλοι έχουν προσαρμοστεί στο χώρο του σχολείου, αρχίζουν να γίνονται ομάδα, εμπιστεύονται σιγάσιγά τους φίλους τους και τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά τους. Σε μικρές ομάδες έπαιξαν,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ Η Λιλή και η Μπρίκνεη δυο σταγόνες που ζούσαν σ έναν νερόμυλο στην Έδεσσα ξεκίνησαν μια μέρα για να πάνε στο σχολείο. Καθώς προχωρούσαν, βρήκαν και τρεις φίλους τους: τον Τζο, τον

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο του μέλλοντος

Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος Το σχολείο του μέλλοντος θα έχει κυλιόμενους δρόμους. Τα δέντρα δεν θα είναι ακίνητα αλλά θα περπατούν. Η κυκλοφορία θα ρυθμίζεται από τροχονομορομπότ. Στο δρόμο για το σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ Με απλούς πρακτικούς τρόπους, µπορούµε όλοι µας να κάνουµε µία προσπάθεια ώστε να µειώσουµε την κατανάλωση νερού στο µπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. ΤΡΟΠΟΙ

Διαβάστε περισσότερα