Ελίνα Μακρή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελίνα Μακρή"

Transcript

1 Ελίνα Μακρή

2 Wireshark Introduction User Interface Capturing Live Network Data Sample Captures: HTTP/TCP VoIP Teardrop Attack Attack Trace

3 Introduction

4 Wireshark: To Wireshark είναι ένας αναλυτής πακέτων δικτύου (network packet analyzer). Ένας network packet analyzer προσπαθεί να εντοπίσει (capture) πακέτα δικτύου και να εμφανίσει αυτά τα πακέτα δεδομένων με όσες περισσότερες λεπτομέρειες είναι δυνατό. Το αρχικό όνομα του προγράμματος ήταν Ethereal, αλλά τον Μάιο του 2006 άλλαξε σε Wireshark για λόγους εμπορικών σημάτων. Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί Για να ελέγξουμε πως «συμπεριφέρονται» οι εφαρμογές μας Για να ρυθμίσουμε τα firewalls Για να κατανοήσουμε για ποιο λόγο η εφαρμογή μας είναι αργή Για να δούμε αν τα login ή τα critical data είναι σε μορφή clear text ή όχι Για να είμαστε σίγουροι ότι ο υπολογιστής μας έχει ρυθμιστεί ορθά και δεν παράγει unnecessary traffic Για να αναγνωρίσει viruses, Trojans, worms ή άλλο software Για να παρακολουθήσουμε αν το δίκτυο έχει unwelcome applications

5 Website Download User's Guide

6 User Interface

7 Wireshark: Το κύριο παράθυρο Main Toolbar Filter Toolbar Packet List Pane Packet Details Pane Packet Bytes Pane Statusbar

8 Η main toolbar περιλαμβάνει εικονίδια για γρήγορη πρόσβαση. Εικονίδιο Ονομασία Χρήση Interfaces Options Start Stop Restart Open Save As Close Reload Ανοίγει τη λίστα με τα Interfaces. Ανοίγει τη λίστα με τα Options. Ξεκινάει το capturing των πακέτων. Σταματάει την διαδικασία του live capturing. Σταματάει την διαδικασία του live capturing και αρχίζει από την αρχή. Ανοίγει ένα ήδη υπάρχων capture file. Αποθηκεύει ένα capture file. Κλείνει το τρέχων capture. Επαναφορτώνει το τρέχων capture file.

9 Εικονίδιο Ονομασία Χρήση Find Packet Βρίσκει ένα πακέτο που έχουμε αναζητήσει. Go Back Πηγαίνει ένα πακέτο πίσω απο εκεί που βρίσκεται. Go Forward Πηγαίνει ένα πακέτο μπροστά απο εκεί που βρίσκεται. Go to Packet Πηγαίνει σε κάποιο συγκεκριμένο αριθμό πακέτου. Go To First Packet Go To Last Packet Colorize Auto Scroll in Live Capture Πηγαίνει στο πρώτο πακέτο του capture file. Πηγαίνει στο τελευταίο πακέτο του capture file. Χρωμάτισε την λίστα με τα πακέτα. Πραγματοποίησε αυτόματο scroll κατά τη διάρκεια ενός live capture.

10 Εικονίδιο Ονομασία Χρήση Zoom In Zoom Out Κάνει zoom in στο πακέτο δεδομένων (αυξάνει το font size). Κάνει zoom out στο πακέτο δεδομένων (μειώνει το font size). Normal Size Επαναφέρει το zoom στο 100%. Resize Columns Προσαρμόζει τις στήλες στο μέγεθος των περιεχομένων. Capture Filters Display Filters Coloring Rules Preferences Help Επιτρέπει την δημιουργία και επεξεργασία των capture filters. Εμφανίζει τα capture filters. Χρωματίζει τα πακέτα στο «packet list pane» ανάλογα με την έκφραση που έχουμε ορίσει. Επιτρέπει να θέσουμε ιδιότητες για πολλές παραμέτρους. Ανοίγει τη «Βοήθεια».

11 Η filter toolbar επιτρέπει γρήγορη επεξεργασία και εφαρμογή των display filters. Πεδία Filter Expression Clear Apply Save Χρήση Περιοχή για να εισάγουμε και να επεξεργαστούμε τα display filters string. Επιτρέπει την επεξεργασία ενός display filter από μια λίστα με πρωτόκολλα (list of protocol fields). Επαναφέρει ένα display filter και καθαρίζει την περιοχή επεξεργασίας (clear the edit area). Εφαρμόζει την τρέχουσα τιμή (current value) στην περιοχή επεξεργασίας σαν ένα νέο display filter. Αποθηκεύει το αποτέλεσμα του capturing.

12 Η περιοχή με τη λίστα πακέτων εμφανίζει όλα τα πακέτα στο τρέχων capture file. Πεδία No. Time Source Destination Protocol Length Χρήση Ο αριθμός του πακέτου στο capture file. Δεν αλλάζει. Το timestamp του πακέτου. Αλλάζει. Η διεύθυνση από την οποία προέρχεται ένα πακέτο. Η διεύθυνση στην οποία κατευθύνεται ένα πακέτο. Το όνομα του πρωτοκόλλου εν συντομία. Το μήκος του πακέτου (σε bytes). Info Επιπρόσθετες πληροφορίες για το περιεχόμενο του πακέτου.

13 Η περιοχή με τις λεπτομέρειες των πακέτων εμφανίζει περισσότερες πληροφορίες για ένα τρέχων πακέτο που έχουμε επιλέξει από την περιοχή «Packet List», η οποία βρίσκεται ακριβώς απο πάνω. Η συγκεκριμένη περιοχή δείχνει τα πρωτόκολλα και τα πεδία του πρωτόκολλου του πακέτου που επιλέχθηκε από την περιοχή «Packet List». Τα πρωτόκολλα και τα πεδία του πακέτου εμφανίζονται σε μορφή «δένδρου» το οποίο αυξομειώνεται (+ και -) δείχνοντας περισσότερες ή λιγότερες λεπτομέρειες.

14 Η περιοχή με τα bytes των πακέτων εμφανίζει τα δεδομένα του πακέτου σε δεκαεξαδική μορφή. Η αριστερή στήλη απεικονίζει το offset του πακέτου. Η μεσαία στήλη απεικονίζει τα δεδομένα του πακέτου σε δεκαεξαδική μορφή. Η δεξιά στήλη απεικονίζει τους αντίστοιχους ASCII χαρακτήρες (τοποθετεί τελεία (.) όπου δεν υπάρχει αντιστοιχία).

15 Η statusbar εμφανίζει ενημερωτικά μηνύματα. Στην αριστερή πλευρά φαίνονται context related information, στη μέση φαίνεται ο τρέχων αριθμός των πακέτων και στην δεξιά φαίνεται το επιλεγμένο προφίλ. Η αρχική Statusbar Η Statusbar μετά τη φόρτωση ενός capture fle Πεδία Packets Displayed Marked Dropped Ignored Χρήση Ο αριθμός των capture πακέτων. Ο αριθμός των capture πακέτων που τρέχουν αυτή τη στιγμή. Ο αριθμός των «μαρκαρισμένων» πακέτων. Ο αριθμός των «πεταμένων» πακέτων. Ο αριθμός των «αγνοούμενων» πακέτων.

16 Capturing Live Network Data

17 Αρχικά, πρέπει να επιλέξουμε ένα Interface, στο οποίο θέλουμε να κάνουμε capturing. Αυτό μπορεί να γίνει με 3 επιλογές: Επιλογή Εικονιδίου Ονομασία Interfaces Options Χρήση Ανοίγει τη λίστα με τα υπάρχοντα Interfaces. Ανοίγει τη λίστα με τα Options. Start Ξεκινάει το capturing των πακέτων, εφόσον έχουμε επιλέξει interface. Επιλογή 1 ου εικονιδίου: Εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο από το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε που θέλουμε να κάνουμε capturing. IP = Η πρώτη διαθέσιμη IP διεύθυνση που εντόπισε το Wireshark για το Interface. Packets = Ο αριθμός των πακέτων που εντοπίζονται καθ όλη τη διάρκεια. Packets/s = Ο αριθμός των πακέτων που εντοπίζονται το τελευταίο δευτερόλεπτο.

18 Capture Interface Details

19 Επιλογή 2 ου εικονιδίου: Εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο από το οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε το capturing, ορίζοντας τον τρόπο μέσω επιλογών. Αφού επιλέξουμε το Interface, μπορεί να ξεκινήσει το capturing των πακέτων επιλέγοντας το κουμπί «Start».

20 Remote Access Μέσω του παραθύρου «Capture Options», έχουμε την επιλογή εκτός από το να κάνουμε capturing Local, να το κάνουμε remotely. Capture -> Manage Interfaces -> Remote Interfaces

21 Remote Access Μέσω του παραθύρου «Capture Options», έχουμε την επιλογή εκτός από το να κάνουμε capturing Local, να το κάνουμε remotely. Capture -> Manage Interfaces -> Remote Interfaces Host: Εισάγουμε την IP διεύθυνση ή το hostname της πλατφόρμας στόχου, όπου το Remote Packet Capture Protocol service «ακούει». Port: Εισάγουμε τον αριθμό της θύρας που το Remote Packet Capture Protocol service «ακούει». Αν το αφήσουμε κενό θα χρησιμοποιήσει την default θύρα Authentication: Χρησιμοποιούμε αυθεντικοποίηση όταν θέλουμε να συνδεθούμε στην πλατφόρμα στόχο. Πρέπει να γνωρίζουμε τα credentials.

22 Remote Access Αφού συμπληρώσουμε τα στοιχεία για remote access, θα παρατηρήσουμε ότι στα Interfaces θα προστεθεί αυτό στο οποίο συνδεθήκαμε απομακρυσμένα. Αν είχαμε πραγματοποιήσει απομακρυσμένη σύνδεση θα εμφανιζόταν στην διπλανή οθόνη το νέο Interface.

23 Capture Filters Με το Wireshark μπορούμε να επιλέξουμε filters από μια λίστα που μας δίνεται ή να φτιάξουμε το δικό μας (New). Διπλό κλικ στο Interface που θα επιλέξουμε να κάνουμε capturing των πακέτων.

24 Capture Filters Παραδείγματα host host and host tcp port http ip not broadcast not multicast ether host 00:04:13:00:09:a3 http icmp

25 Stop Capture after Μέσω του παραθύρου «Capture Options», έχοντας επιλέξει capture, μπορούμε να ορίσουμε πότε θα σταματήσει το capturing. Stop Capture: packets megabyte(s) minute(s) Στην 2 η και 3 η περίπτωση χρησιμοποιούνται και πολλαπλάσια. Επιλέγουμε να σταματήσει το capturing όταν ο αριθμός των πακέτων φτάσει τα 20. Πατάμε «Start».

26 Stop Capture after Σαν αποτέλεσμα βλέπουμε οτι σταμάτησε το capturing στα 20 πακέτα.

27 Αφού έχουμε επιλέξει Interface και ορίζοντας επιλογές, όπως είδαμε πριν, το live capturing έχει ξεκινήσει. Αν δεν έχουμε ορίσει πότε να σταματήσει μέσω των επιλογών «Stop Capture after (packets, megabytes or minutes)» μπορούμε να το σταματήσουμε μέσω του εικονιδίου από την main toolbar.

28 Sample Capture: HyperText Transport Protocol (HTTP) / Transmission Control Protocol (TCP)

29 Προκειμένου να δούμε πως λειτουργεί το Wireshark θα χρησιμοποιήσουμε μερικά παραδείγματα από τη σελίδα του Wiki του Wireshark. Από τη σελίδα κατεβάζουμε το αρχείο με όνομα tcp-ecn-sample.pcap και το ανοίγουμε με το Wireshark.

30 Αφού ανοίξουμε το αρχείο tcp-ecn-sample.pcap εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο. Βλέπουμε από το Statusbar οτι περιέχει 479 πακέτα.

31 Protocol Hierarchy Για να δούμε την ιεραρχία των πρωτοκόλλων του συγκεκριμένου αρχείου: Statistics -> Protocol Hierarchy

32 Protocol Hierarchy Για να δούμε την ιεραρχία των πρωτοκόλλων του συγκεκριμένου αρχείου: Statistics -> Protocol Hierarchy

33 Follow TCP Stream Προκειμένου να δούμε τα μηνύματα που στέλνονται και λαμβάνονται για ένα TCP πακέτο: Πηγαίνουμε στο τελευταίο TCP πακέτο με αριθμό 477 και κάνοντας δεξί κλικ πατάμε Follow TCP Stream.

34 Follow TCP Stream Εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο. Με κόκκινο χρώμα είναι τα δεδομένα που στέλνουμε ενώ με μπλέ χρώμα είναι τα δεδομένα που λαμβάνουμε.

35 Expert Info Για να δούμε πληροφορίες σχετικά με errors, warnings, notes, chat, details και packet comments: Analyze -> Expert Info

36 Expert Info Για να δούμε πληροφορίες σχετικά με errors, warnings, notes, chat, details και packet comments: Analyze -> Expert Info

37 Export HTTP Για να κάνουμε Export HTTP πακέτα: File -> Export Objects -> HTTP

38 Export HTTP Για να κάνουμε Export HTTP πακέτα: File -> Export Objects -> HTTP Αποτέλεσμα: Εμφάνισε ένα μόνο πακέτο με αριθμό 474 και hostname

39 Export HTTP Αν δούμε το πακέτο με αριθμό 474 θα παρατηρήσουμε οτι όντως είναι HTTP.

40 HTTP Analysis Για να κάνουμε HTTP Analysis: Statistics -> HTTP -> Load Distribution

41 HTTP Analysis Για να κάνουμε HTTP Analysis: Statistics -> HTTP -> Load Distribution

42 HTTP Analysis Για να κάνουμε HTTP Analysis: Statistics -> HTTP -> Packet Counter

43 HTTP Analysis Για να κάνουμε HTTP Analysis: Statistics -> HTTP -> Packet Counter

44 Sample Capture: HyperText Transport Protocol (HTTP)

45 Προκειμένου να δούμε πως λειτουργεί το Wireshark θα χρησιμοποιήσουμε μερικά παραδείγματα από τη σελίδα του Wiki του Wireshark. Από τη σελίδα κατεβάζουμε το αρχείο με όνομα http_witp_jpegs.pcap και το ανοίγουμε με το Wireshark.

46 Αφού ανοίξουμε το αρχείο http_witp_jpegs.pcap εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο. Βλέπουμε από το Statusbar οτι περιέχει 483 πακέτα.

47 Export Objects Για να δούμε την ιεραρχία των πρωτοκόλλων του συγκεκριμένου αρχείου: File -> Export Objects -> HTTP

48 Export Objects Για να δούμε την ιεραρχία των πρωτοκόλλων του συγκεκριμένου αρχείου: File -> Export Objects -> HTTP

49 Export Objects Για να δούμε την ιεραρχία των πρωτοκόλλων του συγκεκριμένου αρχείου: File -> Export Objects -> HTTP Παρατηρούμε ότι στην επιφάνεια εργασίας που δημιουργήσαμε το φάκελο με όνομα «test» έχουν αποθηκευτεί όλες οι εικόνες και τα αρχεία.

50 Sample Capture: Voice over IP (VoIP)

51 Προκειμένου να δούμε πως λειτουργεί το Wireshark θα χρησιμοποιήσουμε μερικά παραδείγματα από τη σελίδα του Wiki του Wireshark. Από τη σελίδα κατεβάζουμε το αρχείο με όνομα rtp_example.raw.gz και το ανοίγουμε με το Wireshark.

52 Αφού ανοίξουμε το αρχείο rtp_example.raw.gz εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο. Βλέπουμε από το Statusbar οτι περιέχει 499 πακέτα.

53 Protocol Hierarchy Για να δούμε την ιεραρχία των πρωτοκόλλων του συγκεκριμένου αρχείου: Statistics -> Protocol Hierarchy

54 Protocol Hierarchy Για να δούμε την ιεραρχία των πρωτοκόλλων του συγκεκριμένου αρχείου: Statistics -> Protocol Hierarchy

55 Expert Info Για να δούμε πληροφορίες σχετικά με errors, warnings, notes, chat, details και packet comments: Analyze -> Expert Info

56 Conversations Για να δούμε την επικοινωνία των 2 IP διευθύνσεων (εφόσον μιλάμε για VoIP) : Statistics -> Conversations

57 Conversations Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των διευθύνσεων και

58 IO Graph Για να δούμε την επικοινωνία των 2 IP διευθύνσεων με την χρήση γραφημάτων: Statistics -> IO Graph

59 IO Graph Line Μπορούμε να επιλέξουμε ανά πόσα δευτερόλεπτα θα εμφανίζεται ο γράφος μας.

60 IO Graph Line Επιλέγοντας Tick interval=0,1 sec και View as time of date έχουμε το αποτέλεσμα:

61 IO Graph Impulse Μπορούμε να επιλέξουμε ανά πόσα δευτερόλεπτα θα εμφανίζεται ο γράφος μας.

62 IO Graph FBar Μπορούμε να επιλέξουμε ανά πόσα δευτερόλεπτα θα εμφανίζεται ο γράφος μας.

63 IO Graph Dot Μπορούμε να επιλέξουμε ανά πόσα δευτερόλεπτα θα εμφανίζεται ο γράφος μας.

64 Flow Graph Για να δούμε το διάγραμμα ροής: Statistics -> Flow Graph

65 Flow Graph Για να δούμε το διάγραμμα ροής: Statistics -> Flow Graph

66 Flow Graph Για να δούμε το διάγραμμα ροής: Statistics -> Flow Graph

67 VoIP Calls Για να δούμε τις κλήσεις μέσω VoIP: Telephony -> VoIP Calls

68 VoIP Calls Για να δούμε τις κλήσεις μέσω VoIP: Telephony -> VoIP Calls

69 VoIP Calls Για να δούμε τις κλήσεις μέσω VoIP: Telephony -> VoIP Calls -> Flow

70 VoIP Calls Για να δούμε τις κλήσεις μέσω VoIP: Telephony -> VoIP Calls -> Player

71 VoIP Calls Επιλέγοντας την πρώτη ή την δεύτερη διεύθυνση ακούμε τον κάθε ομιλητή αντίστοιχα, που «κρύβεται» πίσω απο την IP, τι λέει. Έτσι ακούμε ολόκληρη την συνομιλία.

72 Sample Capture: Teardrop Attack

73 A denial-of-service attack (DoS attack) where fragmented packets are forged to overlap each other when the receiving host tries to reassemble them.

74 Προκειμένου να δούμε πως λειτουργεί το Wireshark θα χρησιμοποιήσουμε μερικά παραδείγματα από τη σελίδα του Wiki του Wireshark. Από τη σελίδα κατεβάζουμε το αρχείο με όνομα teardrop.cap και το ανοίγουμε με το Wireshark.

75 Αφού ανοίξουμε το αρχείο teardrop.cap εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο. Βλέπουμε από το Statusbar οτι περιέχει 17 πακέτα.

76 Παρατηρούμε οτι τα πακέτα 8 και 9 επικαλύπτονται. Πακέτο 8:

77 Πακέτο 9:

78 Για να εμφανίσουμε όλα τα πακέτα που «ακούν» στο πρωτόκολλο ICMP, πληκτρολογούμε στο πεδίο Filter την εντολή icmp. Παρατηρούμε ότι εμφανίζονται μόνο τα πακέτα για τα οποία ισχύει Protocol=ICMP.

79 Εάν επιλέξουμε το πακέτο 16 παρατηρούμε ότι μας δίνει κάποιες πληροφορίες για τη δομή του και τον τρόπο μετάδοσής του. Από την παρακάτω οθόνη, παρατηρούμε ότι μας δίνονται κάποιες πληροφορίες για το IP header του πακέτου: Header length: 20 bytes Total Length: 84 bytes Άρα μπορούμε να υπολογίσουμε το payload το οποίο ισούται με 64 bytes

80 Εάν επιλέξουμε το πακέτο 16 παρατηρούμε ότι μας δίνει κάποιες πληροφορίες για τη δομή του και τον τρόπο μετάδοσής του. Το πακέτο έχει μεταδοθεί σαν fragmented? Από το παραπάνω κομμάτι του πακέτου, μπορούμε να καταλάβουμε αν το έχει μεταδοθεί ως fragmented ή όχι. Το συγκεκριμένο (πακέτο 16) δεν έχει μεταδοθεί σαν fragmented. Αυτό μπορούμε να τα καταλάβουμε από τις τιμές που έχουν οι μεταβλητές στο παραπάνω τμήμα του πακέτου.

81 Sample Capture: Attack Trace

82 Από τη σελίδα κατεβάζουμε το αρχείο με όνομα attack-trace.pcap_.gz και το ανοίγουμε με το Wireshark.

83 Αφού ανοίξουμε το αρχείο attack-trace.pcap εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο. Βλέπουμε από το Statusbar οτι περιέχει 348 πακέτα.

84 Θα αναλύσουμε το αρχείο προκειμένου να απαντηθούν οι παρακάτω ερωτήσεις 1. Ποιες IP διευθύνσεις (attacker, victim) εμπλέκονται στην επίθεση; 2. Τι πληροφορίες μπορούμε να βρούμε για τον επιτιθέμενο host (π.χ. ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί, που είναι τοποθετημένος ο επιτιθέμενος, κτλ); 3. Πόσα TCP sessions υπάρχουν στο pcap αρχείο; 4. Ποια ήταν η διάρκεια της επίθεσης;

85 Ερώτηση 1: Ποιες IP διευθύνσεις (attacker, victim) εμπλέκονται στην επίθεση;

86 Επιλέγουμε Menu -> Statistics -> Endpoints

87 Επιλέγουμε Menu -> Statistics -> Endpoints -> IPv4

88 Επιλέγουμε Menu -> Statistics -> Endpoints -> IPv4 Παρατηρούμε ότι: Ο επιτιθέμενος είναι η IP Το θύμα είναι η IP

89 Εναλλακτικά: Επιλέγουμε Menu -> Statistics -> Conversation List -> IPv4

90 Επιλέγουμε Menu -> Statistics -> Conversation List -> IPv4

91 Ερώτηση 2: Τι πληροφορίες μπορούμε να βρούμε για τον επιτιθέμενο host (π.χ. ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί, που είναι τοποθετημένος ο επιτιθέμενος, κτλ);

92 Για να βρούμε το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί ο επιτιθέμενος πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φίλτρο. Το φίλτρο που θα μας αποκαλύψει σε ποιο πακέτο βρίσκεται η συγκεκριμένη πληροφορία είναι το παρακάτω: smb.native_os

93 Φίλτρο: smb.native_os και πατάμε «Apply».

94 Εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη:

95 Επιλέγουμε το πακέτο 14 να εμφανιστεί σε νέο παράθυρο:

96 Άρα το λειτουργικό σύστημα του επιτιθέμενου είναι Windows 2000.

97 Αντίστοιχα, μπορούμε να βρούμε και το λειτουργικό σύστημα του θύματος (πακέτο 16), το οποίο είναι Windows 5.1.

98 Έστω τώρα ότι θέλουμε να βρούμε την τοποθεσία του επιτιθέμενου. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε: Ο επιτιθέμενος έχει IP Στην αναζήτηση θα μας βοηθήσει το Internet. Επισκεπτόμαστε την διεύθυνση και πληκτρολογούμε την IP του επιτιθέμενου.

99 Επισκεπτόμαστε την διεύθυνση και πληκτρολογούμε την IP του επιτιθέμενου. Host name: IP address: Location: Southampton, NY, UNITED STATES

100 Επισκεπτόμαστε την διεύθυνση και πληκτρολογούμε την IP του επιτιθέμενου. Επίσης μπορούμε να δούμε που βρίσκεται στο χάρτη.

101 Ερώτηση 3: Πόσα TCP sessions υπάρχουν στο pcap αρχείο;

102 Επιλέγουμε Menu -> Statistics -> Conversations

103 Επιλέγουμε Menu -> Statistics -> Conversations -> TCP

104 Ερώτηση 4: Ποια ήταν η διάρκεια της επίθεσης;

105 Επιλέγουμε Menu -> Statistics -> Summary

106 Επιλέγουμε Menu -> Statistics -> Summary Άρα η διάρκεια της επίθεσης είναι 16 δευτερόλεπτα.

107

ΗΜΥ Εργαστηριακή Άσκηση 2

ΗΜΥ Εργαστηριακή Άσκηση 2 ΗΜΥ 316 - Εργαστηριακή Άσκηση 2 Βασικές Δυνατότητες Δικτύωσης Wireshark: Αναλυτής Πρωτοκόλλων Σκοπός της πρώτης σειράς ασκήσεων είναι, κατ αρχήν, η εξοικείωση με τις βασικές δικτυακές δυνατότητες της οικογένειας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Ανίχνευση κίνησης δικτύου - Εργαλείο Wireshark. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

α) η καταγραφή και η σύλληψη της δικτυακής κίνησης (capture) και β) η ανάλυση της δικτυακής κίνησης.

α) η καταγραφή και η σύλληψη της δικτυακής κίνησης (capture) και β) η ανάλυση της δικτυακής κίνησης. Εργαστηριακή Άσκηση 3 Σκοπός της τρίτης σειράς ασκήσεων είναι η γνωριµία µε τον αναλυτή πρωτοκόλλων Wireshark. Το πρόγραµµα Wireshark είναι ένας ανιχνευτής πακέτων (packet sniffer) και διατίθεται ως ανοιχτό

Διαβάστε περισσότερα

ECE Operating Systems and Networking Laboratory

ECE Operating Systems and Networking Laboratory ECE 316 - Operating Systems and Networking Laboratory Practical Assignment 1 (Due: 25/01/2018) Report: Your report should be sent via email to lab teaching assistant (akoulo02@ucy.ac.cy or gplast01@ucy.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου (Microsoft Word) 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου 3. Δημιουργία Νέου Εγγράφου 4. Δημιουργία Εγγράφου Βασισμένο Σε Πρότυπο 5. Κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR KTEC 1) Πατάμε δεξί κλικ Μενού 2) Όνομα Χρήστη βάζουμε «admin» 3) Κωδικός Πρόσβασης το αφήνουμε «κενό» 4) Πατάμε OK και μπαίνουμε στο Μενού Είσοδος στο μενού Στην πρώτη εκκίνηση μετά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και έλεγχος δικτύου με χρήση του εργαλείου Wireshark

Ανάλυση και έλεγχος δικτύου με χρήση του εργαλείου Wireshark Ανάλυση και έλεγχος δικτύου με χρήση του εργαλείου Wireshark Version 1.01 Επιμέλεια Σημειώσεων: Πουλίζος Μίλτος Τσεβάς Σπύρος Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγικές έννοιες: ανίχνευση,

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CISCO JABBER ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/76 31/07/2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 5 Πρωτόκολλο IP

Εργαστηριακή Άσκηση 5 Πρωτόκολλο IP Εργαστηριακή Άσκηση 5 Πρωτόκολλο IP Ο σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι η σε μεγαλύτερο βάθος εξέταση των ιδιοτήτων του πρωτοκόλλου IP. Θα παρατηρήσετε τα πακέτα IP που παράγονται κατά την εκτέλεση εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Ρύθμισης ΖΤΕ ΖΧΗΝ Η108Ν

Οδηγίες Ρύθμισης ΖΤΕ ΖΧΗΝ Η108Ν Οδηγίες Ρύθμισης ΖΤΕ ΖΧΗΝ Η108Ν ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΑΣ. Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση του εξοπλισμού βεβαιωθείτε για τα παρακάτω: 1. Ο υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων (Microsoft Excel) 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων 3. Δημιουργία Νέου Υπολογιστικού Φύλλου 4. Δημιουργία Υπολογιστικού Φύλλου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης)

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) TEI Σερρών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) Ανάλυση Πρωτοκόλλων Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Δρ. Αναστάσιος Πολίτης Καθηγητής Εφαρμογών anpol@teiser.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 1: Αναλυτής Πρωτοκόλλων Wireshark

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 1: Αναλυτής Πρωτοκόλλων Wireshark Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 1: Αναλυτής Πρωτοκόλλων Wireshark Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Special edition of the Technical Chamber of Greece on Video Conference Services on the Internet, 2000 INTERNET PHONE

Special edition of the Technical Chamber of Greece on Video Conference Services on the Internet, 2000 INTERNET PHONE INTERNET PHONE A.S. DRIGAS Applied Technologies Department NCSR DEMOKRITOS Ag. Paraskevi GREECE dr@imm.demokritos.gr http://imm.demokritos.gr Το Internet Phone θέτει καινούργια δεδοµένα για την επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP Περιεχόµενα Τι είναι η υπηρεσία FTP;...2 FTP από τη γραµµή εντολών των Windows...2 Το πρόγραµµα WS-FTP...4 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Διαβάστε περισσότερα

Ηχογράφηση στο Audacity

Ηχογράφηση στο Audacity Ηχογράφηση στο Audacity Προετοιµασία και εκτέλεση ηχογράφησης στον υπολογιστή µε το πρόγραµµα Audacity, από εξωτερική συσκευή παραγωγής ήχου (φορητό CD player, mp3 player) ή µικρόφωνο: 1. Ανοίγουµε το

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 10: Ethernet και ARP

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 10: Ethernet και ARP Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 10: Ethernet και ARP Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1.1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να είναι Windows XP, 2000 και 2003. Ο λογαριασμός χρήστη του υπολογιστή, θα πρέπει να έχει πλήρη

Διαβάστε περισσότερα

PortSip Softphone. Ελληνικά Ι English 1/20

PortSip Softphone. Ελληνικά Ι English 1/20 PortSip Softphone Ελληνικά Ι English 1/20 1. Περιεχόμενα 2. Εγκατάσταση σε Smartphone & Tablet (Android ή ios)... 1 3. Εγκατάσταση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (Windows ή Mac).... 5 4. Installation in Smartphone

Διαβάστε περισσότερα

5. Ανάλυση Λειτουργίας Δικτύου με χρήση αναλυτή πρωτοκόλλων

5. Ανάλυση Λειτουργίας Δικτύου με χρήση αναλυτή πρωτοκόλλων 5. Ανάλυση Λειτουργίας Δικτύου με χρήση αναλυτή πρωτοκόλλων Σκοπός του Εργαστηρίου: Η εργαστηριακή αυτή άσκηση σκοπεύει να παρουσιάσει στους φοιτητές τις δυνατότητες εποπτείας και αποσφαλμάτωσης που προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 15 Μορφοποίηση της Γραφικής Παράστασης

Ενότητα 15 Μορφοποίηση της Γραφικής Παράστασης Ενότητα 15 Μορφοποίηση της Γραφικής Παράστασης Ίσως η γραφική σας παράσταση δεν παρουσιάζεται όπως εσείς περιμένατε. Τα εργαλεία που προσφέρει το Excel για δημιουργία γραφικών παραστάσεων είναι ευέλικτα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι»

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» Άσκηση 2 η Τμήμα Mηχ. Πληροφορικής & Υπολογιστών Παν. Δυτικής Αττικής Ημερομηνία έκδοσης: 3/10/2018 Επιμέλεια: Αντώνης Μπόγρης, Ιωάννης Ξυδάς Στόχοι της άσκησης: Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P.

BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P. BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P. Πριν την έναρξη της διαδικασίας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η αναβάθμιση διαφέρει σε κάποιες λεπτομέρειες, ανάλογα με το τύπο της βάσης δεδομένων της κάθε χρήσης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1 Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Διδάσκων Μαρδύρης Βασίλειος, Διπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1 1.Puzzle Μόλις ανοίξω το πρόγραμμα επιλέγω την εντολή Browse. Στη συνέχεια αναζητώ την εικόνα που έχω αποθηκεύσει σε ένα φάκελο (στην επιφάνεια εργασίας ή στα έγγραφά μου ή στο σκληρό μου δίσκο). Αφού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ EXCEL ΣΤΟ GRETL

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ EXCEL ΣΤΟ GRETL ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ EXCEL ΣΤΟ GRETL Με το οικονομετρικό λογισμικό GRETL μπορούμε να κάνουμε Ανάλυση Χρονοσειρών σε δεδομένα (χρονοσειρές) με διάφορες μεθόδους και μοντέλα. Επειδή είναι εύκολο να βρούμε

Διαβάστε περισσότερα

COSMOTE E220 USB Modem (3G HSDPA 3.6Mbps) Εγχειρίδιο Χρήσης

COSMOTE E220 USB Modem (3G HSDPA 3.6Mbps) Εγχειρίδιο Χρήσης COSMOTE E220 USB Modem (3G HSDPA 3.6Mbps) Εγχειρίδιο Χρήσης i Περιεχόµενα Προετοιµασία Ε220...1 Οδηγός Εγκατάστασης...1 Εισαγωγή στην Εφαρµογή Ε220 Manager...3 Υπηρεσίες Internet...4 SMS...4 Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου (ΨΣ-326 DS151)

Πρωτόκολλα Διαδικτύου (ΨΣ-326 DS151) Πρωτόκολλα Διαδικτύου (ΨΣ-326 DS151) 1 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ Υπεύθυνος καθηγητής: Άγγελος Ρούσκας Βοηθός: Υ.Δ. Ευθύμης Οικονόμου 1 Περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι η ανάλυση δικτύου; Εισαγωγή Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 5: User Datagram Protocol - UDP

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 5: User Datagram Protocol - UDP Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 5: User Datagram Protocol - UDP Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Γρήγορη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης Pylon Auto Moto Cube

Οδηγός Εγκατάστασης Pylon Auto Moto Cube POWERED BY ACT Οδηγός Εγκατάστασης Pylon Auto Moto Cube 1 Version: 01 Μάιος 2017 Περιεχόμενα Εκτέλεση Εγκατάστασης Pylon 3 Pylon Auto-Moto Cube Configuration για Sql Server βάση 5 Εγκατάσταση και Εξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Management Classes Create Class Create Class Management Classes List of Classes

Management Classes Create Class Create Class Management Classes List of Classes Class Create Class Ο Teacher μπορεί να δημιουργήσει τάξεις για το σχολείο του από το κεντρικό μενού Management Classes Create Class. Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη και για τους καθηγητές εφόσον το επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Βαρτζιώτης Φώτης [ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΚΤΥΩΝ] Εργαστήριο 4

Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Βαρτζιώτης Φώτης [ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΚΤΥΩΝ] Εργαστήριο 4 2012 Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Βαρτζιώτης Φώτης [ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΚΤΥΩΝ] Εργαστήριο 4 Περιεχόμενα Εργαστήριο 4: RSVP... 2 Στόχος... 2 Δημιουργία έργου (Project)...

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP

Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP Ημερομηνία παράδοσης 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της άσκησης 1. Γενικά για το TCP/IP Η ομάδα πρωτοκόλλων TCP/IP επιτρέπει σε υπολογιστές όλων των μεγεθών, από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών Διδάσκων: Απόστολος Γκάμας (Διδάσκων ΠΔ 407/80) Ενδεικτική Λύση 3 ης Εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ethereal: IP

Εργαστήριο Ethereal: IP Εργαστήριο Ethereal: IP Έκδοση:1.0 2005 J.F. Kurose, K.W. Ross Μετάφραση - Απόδοση: Σ. Τσακιρίδου Computer Networking: A Top-Down Approach Featuring the Internet Στο εργαστήριο αυτό θα εξετάσουµε το πρωτόκολλο

Διαβάστε περισσότερα

2.2.1. Ανοίξτε την εικόνα Hel_MDSGEO και δημιουργήστε δύο έγχρωμα σύνθετα ένα σε πραγματικό χρώμα (True color) και ένα σε ψευδοέχρωμο υπέρυθρο (CIR)

2.2.1. Ανοίξτε την εικόνα Hel_MDSGEO και δημιουργήστε δύο έγχρωμα σύνθετα ένα σε πραγματικό χρώμα (True color) και ένα σε ψευδοέχρωμο υπέρυθρο (CIR) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο : Φασματικές υπογραφές 2.1. Επανάληψη από τα προηγούμενα 2.2.1. Ανοίξτε την εικόνα Hel_MDSGEO και δημιουργήστε δύο έγχρωμα σύνθετα ένα σε πραγματικό χρώμα (True color) και ένα σε ψευδοέχρωμο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση μέσω webdav. ΚΕ.Δ.Δ. Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. 3. Στην συνέχεια πληκτρολογούμε το username και το password και πατάμε στο κουμπί Είσοδος.

Πρόσβαση μέσω webdav. ΚΕ.Δ.Δ. Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. 3. Στην συνέχεια πληκτρολογούμε το username και το password και πατάμε στο κουμπί Είσοδος. Πρόσβαση μέσω webdav Πριν χρησιμοποιήσουμε το webdav θα πρέπει να κάνουμε login στο Pithos ώστε να αντιγράψουμε τα Credentials που απαιτούνται για την συνέχεια. Αυτό γίνεται ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα

Διαβάστε περισσότερα

Draytek Vigor 2700VG Annex A

Draytek Vigor 2700VG Annex A Draytek Vigor 2700VG Annex A Από το Forum του http://www.adslgr.com/forum Όπως βλέπουμε η σύνδεσμολογία του είναι απλή και αφού το τοποθετήσουμε κάπου (είναι λίγο μεγάλο σε μέγεθος και μιάζει με σαλάχι)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΤΟ INTERNET

ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΤΟ INTERNET ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΤΟ INTERNET 1) Συνδέουμε το καταγραφικό και τον Η/Υ με το ίδιο ADSL Router. 2) Έπειτα θα πρέπει να βρούμε την IP διεύθυνση που έχει το Router. Για να το κάνουμε αυτό, ακολουθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες ρύθμισης για σύνδεση των μετατροπέων Fronius στο online portal Fronius Solar.web (με χρήση Η/Υ)

Οδηγίες ρύθμισης για σύνδεση των μετατροπέων Fronius στο online portal Fronius Solar.web (με χρήση Η/Υ) Οδηγίες ρύθμισης για σύνδεση των μετατροπέων Fronius στο online portal Fronius Solar.web (με χρήση Η/Υ) 1. Πριν Ξεκινήσετε Δημιουργήστε λογαριασμό στο online portal Fronius Solar.web Σε περίπτωση που δεν

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE... 2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ... 3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)... 5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 6 Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ GRS-1 Σελίδα 1 ΓΕΝΙΚΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το GRS-1 της TOPCON διαθέτει λειτουργικό σύστημα Windows CE NET 6.1 παρέχοντας την δυνατότητα εγκατάστασης οποιασδήποτε εφαρμογής και λογισμικού έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Απομακρυσμένης Πρόσβασης VPN Οδηγός Εγκατάστασης και Διαμόρφωσης για χρήστες λειτουργικών συστημάτων MAC OS X

Υπηρεσία Απομακρυσμένης Πρόσβασης VPN Οδηγός Εγκατάστασης και Διαμόρφωσης για χρήστες λειτουργικών συστημάτων MAC OS X ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υπηρεσία Απομακρυσμένης Πρόσβασης VPN Οδηγός Εγκατάστασης και Διαμόρφωσης για χρήστες λειτουργικών συστημάτων MAC OS X ΥΠΣ ΕΔ/49 12 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Με λίγα λόγια, το TCP/IP καθορίζει τον τρόπο που πακετάρονται και μεταφέρονται τα δεδομένα της σύνδεσής μας.

Με λίγα λόγια, το TCP/IP καθορίζει τον τρόπο που πακετάρονται και μεταφέρονται τα δεδομένα της σύνδεσής μας. Γρήγορο Ίντερνετ με Κατάλληλες Ρυθμίσεις TCP/IP Η ταχύτητά μας στο ίντερνετ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπου τον κεντρικό ρόλο παίζει η σύνδεσή μας. Πολλές φορές, όμως, η σύνδεσή μας μπορεί να περιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών

Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2 η Διάλεξη: TCP/UDP Δικτυακά πρωτόκολλα / εφαρμογές Ports Unix δικτυακές εντολές Transmission Control Protocol - TCP Πρωτόκολλο Mεταφοράς RFC 793 [Postel 1981] Xρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

2.9.3 Χρήση λογισμικού παρουσιάσεων για τη δημιουργία απλών παρουσιάσεων ρουτίνας

2.9.3 Χρήση λογισμικού παρουσιάσεων για τη δημιουργία απλών παρουσιάσεων ρουτίνας 2.9 Δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών 2.9.3 Χρήση λογισμικού παρουσιάσεων για τη δημιουργία απλών παρουσιάσεων ρουτίνας Να επιδεικνύει ικανότητα στη χρήση λογισμικού παρουσιάσεων, ακίνδυνα

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνιακή Διάταξη Σημείου-προς-Σημείο

Επικοινωνιακή Διάταξη Σημείου-προς-Σημείο Εργαστήριο 1 ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ Επικοινωνιακή Διάταξη Σημείου-προς-Σημείο Στόχος Σε αυτό το εισαγωγικό εργαστήριο μελετάται ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Παπαζώης. Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ανδρέας Παπαζώης. Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανδρέας Παπαζώης Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων Περιεχόμενα Εργ. Μαθήματος Διεύθυνση MAC Πρωτόκολλο DNS Πρωτόκολλο DHCP Σχετικές ρυθμίσεις στον «Πίνακα Ελέγχου» των Windows 2/10 Διεύθυνση MAC Είναι ένας μοναδικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ SNOM 300 έκδοση 8.7.5.44 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ Πίνακας περιεχομένων ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ... 1 ΕΝΤΟΛΕΣ MENOY... 2 1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Operation)... 2 1.1 Αρχική Σελίδα (Home)... 2 1.2 Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ Στην πρώτη εκκίνηση του καταγραφικού πατάμε ΕΞΟΔΟΣ στο παράθυρο με τον «ΟΔΗΓΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» 1) Κάνουμε δεξί κλικ και εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης η μπάρα

Διαβάστε περισσότερα

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα κύρια χαρακτηριστικά ενός Γραφικού Περιβάλλοντος Επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρήση των κουμπιών του

Διαβάστε περισσότερα

8. ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

8. ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 8. ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Στόχος του εργαστηρίου αυτού είναι να δείξει πώς τα εργαστήρια με τα δεδομένα της ICAP μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τη χρήση SQL Server, χρησιμοποιώντας μόνον Excel και Rapid

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου και διαδραστικής εφαρμογής αναφοράς περιβαλλοντικών προβλημάτων Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

utorrent 1.6 Θα πρέπει ο φάκελος να είναι κάπως έτσι:

utorrent 1.6 Θα πρέπει ο φάκελος να είναι κάπως έτσι: utorrent 1.6 Πρώτα απ όλα κατεβάζουμε το utorrent 1.6 από το συγκεκριμένο link: http://download.utorrent.com/1.6/utorrent.exe (μη το τρέξετε ακόμα, απλά κατεβάστε το) Στη συνέχεια δημιουργήστε ένα καινούργιο

Διαβάστε περισσότερα

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη Project 2012-2013 Υλοποίηση ενός chat server-client Παράδοση: 7/2/2013

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Τμήμα Α

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

SilverPlatter WebSPIRS 4.1.

SilverPlatter WebSPIRS 4.1. WebSPIRS 4.1. Η υπηρεσία WebSPIRS από τη SilverPlatter αποτελεί ένα φιλικό εργαλείο πρόσβασης και αναζήτησης σε περιεχόμενα βάσεων δεδομένων. Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο Τηλεδιάσκεψης και Σύγχρονης Εκπαίδευσης- Big Blue Button (ΒΒΒ)

Εργαλείο Τηλεδιάσκεψης και Σύγχρονης Εκπαίδευσης- Big Blue Button (ΒΒΒ) Εργαλείο Τηλεδιάσκεψης και Σύγχρονης Εκπαίδευσης- Big Blue Button (ΒΒΒ) 1. Προϋποθέσεις για την Ενεργοποίηση του Big Blue Button Flash Player Μικρόφωνο Ο Σύνδεσμος σύγχρονης εκπαίδευσης έχει το εικονίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 7 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πίνακες. Για να εισάγουμε έναν πίνακα επιλέγουμε από το μενού Insert->Table.

Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πίνακες. Για να εισάγουμε έναν πίνακα επιλέγουμε από το μενού Insert->Table. DreamWeaver - Άσκηση 4η Πίνακες Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργούμε και να επεξεργαζόμαστε πίνακες, μια πολύ βασική δομή. Θα δούμε πως γίνεται εισαγωγή πίνακα, ένωση κελιών του πίνακα, προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι.3. Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής, ΤΕΙ Πελοποννήσου. Β. Παναγιωτίδη Φυσικός Μηχανικός ΕΜΠ

ΔΙΚΤΥΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι.3. Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής, ΤΕΙ Πελοποννήσου. Β. Παναγιωτίδη Φυσικός Μηχανικός ΕΜΠ ΔΙΚΤΥΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι.3 Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής, ΤΕΙ Πελοποννήσου Β. Παναγιωτίδη Φυσικός Μηχανικός ΕΜΠ Στοιχεία Δικτύου Βρείτε: Την ονομασία της κάρτας δικτύωσης (network adapter) Την ταχύτητα σύνδεσης.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Wireshark: Εισαγωγή

Εργαστήριο Wireshark: Εισαγωγή Εργαστήριο Wireshark: Εισαγωγή Έκδοση:2.0 2007 J.F. Kurose, K.W. Ross Μετάφραση - Απόδοση: Σ. Τσακιρίδου Computer Networking: A Top-Down Approach Featuring the Internet Συχνά, µπορούµε να κατανοήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

www.e-katartisi.com Equal Society e-learning platform

www.e-katartisi.com Equal Society e-learning platform www.e-katartisi.com Equal Society e-learning platform Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Για να εισέλθετε στην πλατφόρµα τηλεκατάρτισης της Equal Society και να έχετε πρόσβαση στα περιεχόµενά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ #2 Ethernet MAC Στρώµα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ #2 Ethernet MAC Στρώµα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ #2 Ethernet MAC Στρώµα 1. Αντικείµενο Η εργαστηριακή άσκηση αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών µε το ζήτηµα των λογικών διαδικασιών, οι οποίες υλοποιούνται στο επίπεδο του στρώµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ REINER PC set graphic

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ REINER PC set graphic Β.ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ & ΣΙΑ ΟΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ ΕΤΙΚΕΤΩΝ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ 30, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΤΚ:14452 ΑΦΜ: 998587823, Δ.Ο.Υ. : ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΗΛ: 2102844831 ΦΑΞ: 2102828703 www.sigma-hellas.gr,

Διαβάστε περισσότερα

PRAAT -- ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Ανθή Χαϊδά

PRAAT -- ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Ανθή Χαϊδά PRAAT -- ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Ανθή Χαϊδά Το λογισμικό Praat ένα εργαλείο για φωνητική ανάλυση και επεξεργασία ηχητικών αρχείων, το οποίο διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Το Praat δημιουργήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Εισαγωγή στο εργαλείο προσομοίωσης δικτύων Riverbed Modeler - Προσομοίωση δικτύου Ethernet. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE Η διαδικασία μεταφοράς του υλικού ενός μαθήματος από την πλατφόρμα Blackboard Vista στην πλατφόρμα Moodle σε βήματα είναι η ακόλουθη:

Διαβάστε περισσότερα

Special edition of the Technical Chamber of Greece on Video Conference Services on the Internet, 2000 IRIS PHONE

Special edition of the Technical Chamber of Greece on Video Conference Services on the Internet, 2000 IRIS PHONE IRIS PHONE A.S. DRIGAS Applied Technologies Department NCSR DEMOKRITOS Ag. Paraskevi GREECE dr@imm.demokritos.gr http://imm.demokritos.gr Το Iris Phone είναι ένα πρόγραµµα επικοινωνίας µε Audio και Video.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ MSN MESSENGER. Αρχικά πάμε στο μενού Programs και κλικάρουμε την επιλογή CHAT

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ MSN MESSENGER. Αρχικά πάμε στο μενού Programs και κλικάρουμε την επιλογή CHAT ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ MSN MESSENGER Αρχικά πάμε στο μενού Programs και κλικάρουμε την επιλογή CHAT Στα προγράμματα που μας εμφανίζει επιλέγουμε το MSN MESSENGER Κλικάρουμε το START PROGRAM Μας εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 2 Επικοινωνία στο τοπικό δίκτυο (πλαίσιο Ethernet και πρωτόκολλο ARP)

Εργαστηριακή Άσκηση 2 Επικοινωνία στο τοπικό δίκτυο (πλαίσιο Ethernet και πρωτόκολλο ARP) Εργαστηριακή Άσκηση 2 Επικοινωνία στο τοπικό δίκτυο (πλαίσιο Ethernet και πρωτόκολλο ARP) Ο σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με τους βασικούς μηχανισμούς που απαιτούνται ώστε να υπάρξει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER Η εφαρμογή LiveTripTraveller διατίθεται για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Στο υπο-ιστοσελίδα www.livetrips.com/sources μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

SMPcache. Ένα εργαλείο για προσομοίωση-οπτικοποίηση κρυφής μνήμης (Cache)

SMPcache. Ένα εργαλείο για προσομοίωση-οπτικοποίηση κρυφής μνήμης (Cache) SMPcache Ένα εργαλείο για προσομοίωση-οπτικοποίηση κρυφής μνήμης (Cache) 1. Βασικές ρυθμίσεις του συστήματος: δημιουργία μια δικής μας σύνθεσης συστήματος. Το SMPcache είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ARTius με PostgreSQL

ARTius με PostgreSQL ARTius με PostgreSQL 9.3.5.1 Features: Δεν υπάρχει License και κόστος αγοράς / αναβάθμισης του PostgreSQL. Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση. Ταχύτερη παραλληλία (row locking) σε σχέση με άλλα dbms (SQLite,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Λήψης & Εγκατάστασης του Jitsi 2.0

Οδηγίες Λήψης & Εγκατάστασης του Jitsi 2.0 Οδηγίες Λήψης & Εγκατάστασης του Jitsi 2.0 (Για Windows XP, Vista & 7) Το Jitsi (πρώην SIP Communicator) είναι ένα πρόγραμμα επικοινωνίας με ήχο/εικόνα και chat που υποστηρίζει πρωτόκολλα επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete.

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete. H υπηρεσία VPN προσφέρει τη δυνατότητα σε χρήστες της ΑΣΠΑΙΤΕ που συνδέονται στο Internet από άλλους φορείς (πχ ISP, άλλα ιδρύματα, κτλ) να αποκτούν ασφαλή πρόσβαση στο δίκτυο και στις υπηρεσίες της Σχολής.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) Πρόγραμμα για τον Προγραμματισμό των Μηχανών D.P.S. S-800, Open Cash και S-710 μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB Εγκατάσταση ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

http://www.advanced-ip-scanner.com/gr/ Σο Advanced IP Scanner είναι μια γρήγορη και αξιόπιστη λύση σάρωσης δικτύου. ας επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να ανακτήσετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τους

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα επικοινωνίας Ορισμός Σύνολα προσυμφωνημένων κανόνων που απαιτούνται για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η ανταλλαγή δεδομένων, και επομένως

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ethereal: ICMP

Εργαστήριο Ethereal: ICMP Εργαστήριο Ethereal: ICMP Έκδοση:1.0 2005 J.F. Kurose, K.W. Ross Μετάφραση - Απόδοση: Σ. Τσακιρίδου Computer Networking: A Top-Down Approach Featuring the Internet Στο εργαστήριο αυτό θα εξετάσουµε µερικά

Διαβάστε περισσότερα

Management School School Profile Save

Management School School Profile Save School School Profile Ο School Manager μπορεί να δει και να επεξεργαστεί γενικές πληροφορίες για το σχολείο που ανήκει και διαχειρίζεται. Από το κεντρικό μενού Management School School Profile. Η σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Εργαστήριο «Εισαγωγή στο MS Project- Διάγραμμα Gantt» Μ.Τσικνάκης, Ρ.Χατζάκη Ε. Μανιαδή, Ά. Μαριδάκη 1. Εισαγωγή στο Microsoft Project To λογισμικό διαχείρισης έργων MS Project

Διαβάστε περισσότερα

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet.

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. PROXY SERVER Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. Αποτελεσματικό εργαλείο για την απόκρυψη των εσωτερικών λεπτομερειών και διευθύνσεων IP του δικτύου. Αυξάνει τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

2. Με το εικονίδιο συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας των Windows.

2. Με το εικονίδιο συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας των Windows. 1.1 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το σχεδιαστικό μας πρόγραμμα ξεκινά με δύο τρόπους: 1. Με την ένδειξη Start στην επιφάνεια εργασίας. Ακολούθως επιλέγουμε την ένδειξη Programs και στην ενότητα του προγράμματος,

Διαβάστε περισσότερα