ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ (παθογονα, μη παθογονα, σαπροφυτα, παρασιτα) Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A College Limassol 2014/2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ (παθογονα, μη παθογονα, σαπροφυτα, παρασιτα) Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A College Limassol 2014/2015"

Transcript

1 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ (παθογονα, μη παθογονα, σαπροφυτα, παρασιτα) Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A College Limassol 2014/2015

2 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014

3 Η Μικροβιολογια είναι ειδική επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, τους οποίους μελετά και ερευνά πάντοτε σε σχέση με τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά.

4 Ετσι τα μικρόβια ταξινομούνται από την Υγιεινη με δυο κριτήρια: Την ικανότητα να προκαλούν ή όχι νόσο (λοιμωξη). Την ικανότητα να ζουν ή όχι ελευθερα στη φύση και σε συνδυασμό να προκαλουν ή όχι νόσο.

5 Με το πρώτο κριτήριο τα μικρόβια διακρίνονται σε : - Παθογόνα και - Μη παθογόνα

6 Παθογόνα : Ονομάζονται τα μικρόβια που προκαλούν νόσο στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτα. Την Υγιεινή ενδιαφέρουν και οι ανθρωπο-ζωο νόσοι, δηλ. αρρωστιες των ζωων που προκαλουνται απο μικρόβια, τα οποία μπορούν να προσβάλλουν και τον ανθρωπο.

7 Μη παθογόνα: Ονομάζονται τα μικρόβια που δεν προκαλούν νόσο.

8 Με το δεύτερο κριτήριο τα μικρόβια διακρίνονται σε: Σαπροφυτα και Παράσιτα Σαπροφυτα :ονομάζονται τα μικρόβια που μπορουν και ζουν ελευθερα στη φύση, δηλ. στον αέρα, το νερο, το έδαφος και σε νεκρές οργανικές ύλες, που βρίσκονται σε αποσύνθεση (ανοργανωση).

9 Παράσιτα: τα μικρόβια που δεν μπορουν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση, παρα μόνο σε ζωντανούς μεγαοργανισμους. Τα σαπροφυτα μικρόβια έχουν ολους τους βιομηχανικούς ενδοκυτταρικούς ( ενδομικροβιοκυτταρικους) μηχανισμούς που μπορουν και επεξεργαζονται ανόργανα στοιχεία του περιβαλλοντος και συνθετουν δικα τους συστατικα, τα οποία εξασφαλίζουν τη ζωη τους. Τα παρασιτα αντίθετα, έχασαν πολλους από τους βιοχημικούς μηχανισμούς και ετσι, για να ζησουν χρειάζονται ετοιμα θρεπτικά υλικά, που τα βρίσκουν μονο σε ζωντανούς μεγαοργανισμούς.

10 Ταξινομηση των βιολογικων νοσογονων παραγοντων Βιολογικα αιτια: Μικροοργανισμοι: -μικροοργανισμικα-μικροβια η σχιζομυκητες,ρικκετσιες,ιοι. Μυκητοπαρασιτικα: -μυκητιακα-μυκητες -παρασιτικα-πρωτοζωα-μεταζωα (ελμινθες) Μεγαοργανισμικα: -φυτικα (μανιταρια-τσουκνιδες) -ζωικα (φιδια, σκορπιοι, αραχνες).

11 Οι παρακάτω διακρίσεις των μικροβίων είναι σχετικές, διότι κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να έχουμε : - Παθογόνα μικρόβια, που δεν είναι παθογόνα, δηλ. δεν προκαλούν αρρωστια. -Μη Παθογόνα μικρόβια, που είναι παθογόνα, δηλ. προκαλούν νόσο. -Παράσιτα μικρόβια που ζουν σαπροφυτικά, δηλ. έχουν σαπροφυτα. -Σαπροφυτα μικρόβια που ζουν παρασιτικά, δηλ. είναι παρασιτα.

12 Δηλ. ισχύουν - Παθογόνο = παράσιτο, - Μη παθογόνο = παράσιτο - Σαπρόφυτο = μη παθογόνο - Σαπρόφυτο = παθογόνο

13 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Τα μικρόβια που υπάρχουν στη φύση (στους ανθρώπους, στα φυτα, στα ζώα, στο έδαφος και στο νερό) ανερχονται σε αστρονομικούς αριθμούς. Αυτά τα παθογόνα είναι πολύ λίγα, μερικές εκατοντάδες. Τα υπόλοιπα όχι μόνο σε βλάπτουν, αλλά ο άνθρωπος τα χρησιμοποιεί για δικό του όφελος. Ετσι πολλά μικρόβια με κατάλληλη καλλιέργεια, χρησιμοποιουνται στη βιομηχανία γάλακτος και προϊόντων αυτού (γιαούρτι, διάφοροι τύποι τυριών κ.λ.π) στη βιομηχανία ξυδιού, μπύρας καθώς και για την επεξεργασία του καφέ, το κακάο, του τσαγιού, των δερμάτων κ.α

14 Τα μικρόβια συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποσύνθεση κάθε οργανικής ύλης και μετατροπή αυτής σε απλά στοιχεία (ανοργάνωση). Ετσι τα μικρόβια παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στο φαινόμενο της ζωής γενικότερα. Πράγματι η αποσύνθεση πτωμάτων ανθρώπων, ζώων και των νεκρών φυτών πραγματοποιείται με τη δράση των μικροβίων.

15 Με την ανοργάνωση των οργανικών ουσιών και του οξυγόνου του ατμοσφαιρικού αέρα, δημιουργούνται στο έδαφος τα απαραίτητα θρεπτικα υλικά για την ανάπτυξη των φυτών. Αυτα με τη δράση των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου και της χλωροφύλλης, συνθέτουν την πρώτη οργανωτική ύλη, τους υδατάνθρακες (εξόζες). Τα φυτοφάγα ζώα αναπτύσσονται τρώγοντας τα φυτά. Τα σαρκοφάγα ζώα διατρέφονται με τα φυτοφάγα ζώα και τέλος ο άνθρωπος διατρέφεται, με τρόφιμα, που προέρχονται από το φυτικό και ζωικό (φυτοφάγα κυριώς ζώα) βασίλειο.

16 Τον κύκλο της ζωής λοιπόν, θάνατος- ζωη- θάνατος ζωή, τα μικρόβια είναι αυτά που τον διατηρούν.

17 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ: Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί μονοκύτταροι, δηλ. αποτελούνται από ένα και μοναδικό κύτταρο, που το ονομάζουμε μικροβιοκύτταρο.

18 Το σχήμα, η εξωτερική δηλ.μορφή του μικροβιοκυττάρου είναι διαφορετικό για κάθε είδος μικροβίου.ετσι μπορεί το σχήμα να είναι: Σφαιρικό ή αυγοειεδές:τα μικρόβια με τέτοιο σχήμα λέγονται κόκκοι και έχουν διαφορετική διάταξη, στο χώρο.ανάλογα με τη διάταξη που έχουν στο χώρο ονομάζονται- σταφυλόκοκκοι, -στρεπτοκοκκοι -διπλοκοκκοι.

19 -Ραβδί ευθύ κυλινδρικό. Τα μικρόβια με τέτοιο ονομάζονται βάκιλλοι και βακτηρίδια. -Ραβδί ευθύ κυλινδρικό ελικοειδή περιστροφή. Τα μικρόβια με το σχήμα τούτο ονομάζονται σπειροειδη. -Ραβδί κεκαμμένο. Τέτοιο σχήμα έχουν τα μικρόβια που ονομάζονται δονάκια. -Πολύμορφο. Το σχήμα δεν είναι σταθερό, αλλά γίνεται διαφορετικό κάθε φορά.τέτοιο έχουν τα μυκοπλάσματα P.P.L.O

20 ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ : Το κυτταρόπλασμα Την πυρηνική ουσία (τον πυρήνα) Τις επιφανειακές ή εξωτερικές στιβάδες. Αυτές από μέσα προς τα έξω είναι: -Η ωτοπλασματική μεμβράνη. -Το τοίχωμα και το έλυτρο.έχουν σημασία με τη λοιμογόνο δράση αυτού. Τις βλεφαρίδες ή το μαστίγιο.είναι όργανα κινήσεως.

21 Ορισμένα μικρόβια ονομάζονται σπορογόνα, διότι παράγουν ειδικά ογκιδια που λέγονται σπόροι. Οι σπόροι είναι ειδικά μορφώματα που παράγονται μέσα στο σπορογόνο μικροβιοκύτταρο, όταν είναι ζωντανό.

22 Βλαστική μορφή των μικροβίων : Ονομάζεται η ώριμη μορφή αυτού. Κατά τη βλαστική μορφή το μικρόβιο βρίσκεται σε πλήρη δραστηριότητα και φυσιολογικήανατομική τελειότητα. Στη βλαστική μορφη αρχίζει να πολλαπλασιάζεται το μικρόβιο.

23 Διατροφή των μικροβίων. Τα μικρόβια για να ζήσουν χρειάζονται ουσίες, τις οποίες ονομάζουμε θρεπτικά υλικά ή θρεπτικές ουσίες. Αυτές βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον και είναι το Ο2 το CO2, τα ανόργανα άλατα και στοιχεία, καθώς και τα αμοινοξέα, τα λευκώματα, οι βιταμίνες, διάφορα ένζυμα κ.α.

24 Μικρόβια που μπορούν και επεξεργάζονται τις πρώτες ύλες π.χ. Ο2, CO2, N,S, Fe, Mn και διάφορα άλατα, διαθέτουν ανάλογους ενδομικροβιοκυτταρικούς βιοχημικούς και βιολογικούς μηχανισμούς και λέγουμε ότι διατρέφονται μόνα τους. Για τους λόγους αυτούς, ονομάζονται αυτότροφα.

25 Τα μικρόβια που δε διαθέτουν τους παραπάνω μηχανισμούς, αλλά διαφορετικούς με τους οποίους χρησιμοποιούν έτοιμα θρεπτικά υλικά π.χ. αμοινοξέα, ένζυμα, λευκώματα κ.α, ονομάζονται ετερότροφα. Τα μικρόβια που μπορούν και χρησιμοποιούν το Ο2 της ατμόσφαιρας ονομάζονται αερόβια, ενώ τα μικρόβια που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το Ο2 αλλά το Ο2 των ουσιών ονομάζονται αναερόβια.

26 Οι μεταλλαξιακές ιδιότητες μπορεί να αφορούν, το σχήμα, το μεταβολισμό, την ανοσολογία και γενικότερα οποιοδήποτε σημείο της βιολογικής συμπεριφοράς του μικροβίου. Οι μεταλλαξιακές ιδιότητες μπορεί να εμφανιστούν στο ίδιο το μικρόβιο και κατά τη χρονική περίοδο που δρα ο μεταλλαξιογόνος παράγοντας ή μπορεί να μην εμφανιστούν στο ίδιο το μικρόβιο παρά μόνο στους απογόνους, δηλ. όταν έπαψε να δρα πλέον αυτός.

27 Οι μεταλλαξιογόνοι παράγοντες μπορεί να είναι: Εξωγενείς: π.χ. ακτίνες Χ, το H2O2, οι καρκινογόνες ουσίες, οι υπεριώδεις ακτίνες. Ενδογενείς:ονομάζουμε τους άγνωστους, οπωσδήποτε μη εξωγενείς, παράγοντες. Αναπαραγωγή των μικροβίων: Τα μικρόβια αναπαράγονται (πολλαπλασιάζονται) με διάφορους τρόπους π.χ. τη διχοτόμηση την απλή. Ονομάζεται αυτή και αγενής αναπαραγωγή, διότι πραγματοποιείται χωρίς την ένωση (σύσμειξη) γενών (αρσενικού και θηλυκού).

28 Αποικίες μικροβίων: Τα διάφορα είδη μικροβίων για να μελετηθούν καλλιεργούνται τεχνητά στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Εκεί σε ειδικά δοχεία (τρυβλία Petri) ρίχνουν θρεπτικό υλικό που χρειάζεται το μικρόβιο και ετσι αναπτυσσεται. Το θρεπτικό υλικό μπορεί να είναι υγρό η στερεό. Όταν καλλιεργούνται τα μικρόβια, αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Μέσα σε 24ωρες ο αριθμός αυτών ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Αν ένα είδος μικροβίου καλλιεργείται σε στερεό θρεπτικό υλικό, τα αναπτυσσόμενα μικρόβια διατάσσονται κατά αθροίσματα.

29 Αυτα ονομάζονται αποικίες. Μικροβιακές ποικιλίες ονομάζεται το μικροβιακό βιολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο απομονώνονται αποικίες μικροβίων με διάφορους κληρονομικούς χαρακτήρες, από ένα μικροβιακό πληθυσμό, που το Θεωρούμε ομοιογενή.

30 Το σχήμα, το χρώμα η όψη των μικροβιακών αποικιών είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε είδους μικροβίου. Ετσι έχουμε τις αποικίες, που τις ονομάζουμε R (Rough=ανώμαλη ρυτιδώδης), S (Smouth =λεία, στιλπνή) και Μ (Μucoid). Οι μορφές αυτές R, S, M των αποικιών και μικροβίων ονομάζονται και φάσεις αυτών, διότι μπορεί η μια να μετατραπεί στην άλλη.

31 Φάση S: Τοξική πλούσια σε σωματικά αντιγονικά στοιχεία (αντίγονα, ελυτροφόρος, δηλ. στο μικροβιοκυτταρα έχουμε ελυτρο). Μπορεί να μεταπέσει στη φάση R. Φάση R:Ατοξική φτωχή σε σωματικά αντιγόνα, το μικροβιοκύτταρο στερείται ελύτρου και στα εναιωρήματα συγκολλούνται αυτόματα.

32 Αυτές οι φάσεις R, S είναι οι σημαντικότερες διοτι τα μικρόβια τούτων παρουσιάζουν ανοσολογικες διαφορες στην ικανότητα να προκαλούν νοσο. Μετατροπή της φάσεως S στην R συνοδεύεται, από απώλεια της ικανότητας προς παραγωγή του αντιγόνου του ελύτρου, καθώς και από απώλεια της ικανότητας να προκαλέσει λοίμωξη.

33 Συμβίωση και ανταγωνισμός των μικροβίων: Τα παράσιτα μικρόβια που δεν προκαλούν λοίμωξη, είναι δηλαδή παράσιτα που ζουν σαπροφυτικά, λέγουμε ότι συμβιώνουμε το μεγαοργανισμό. Μπορεί ένα είδος μικροβίου να διευκολύνεται στην ανάπτυξη του με την ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλου είδους μικροβίου.λέγουμε τότε, ότι έχουμε απλή συμβίωση. Όταν η ταυτόχρονη ανάπτυξη δύο ειδών μικροβίων δημιουργεί ωφέλεια και στα δυο μιλούμε για αμφοτερόπλευρη συμβίωση.

34 Μικροβιακός συνδυασμός: Είναι η συνδυαστική δράση δυο ή περισσοτέρων μικροβίων που προκαλεί λοιμωξη. Το φαινομενο τούτο, δηλ. της δημιουργίας λοιμώξεως με την ταυτόχρονη δράση δυο ή περισσότερων μικροβίων, ερμηνεύεται με τη συμβίωση αυτών. Άλλοτε όμως ο μηχανισμός της λοιμώξεως είναι αγνωστος.

35 Ανταγωνισμός Μικροβίων: Είναι μικροβιακό βιολογικό φαινόμενο, στο οποίο παρατηρείται τέλεια παρεμπόδιση της ανάπτυξης ενός είδους μικροβίου με την ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλου.

36 Κατά τον ανταγωνισμών των βακτηριδίων μπορεί: Να τροποποιούνται οι περιβαλλοντικές συνθήκες π.χ. μεταβολή του ph της επιφανειακής τάσεως, της Θερμοκρασίας κ.α. Αυξημένη θερμοκρασια έχουμε κατά τη ζύμωση του γλεύκους και ιδιαίτερα κατά την ωρίμανση της κοπριάς. Να παράγονται ειδικές ουσίες π.χ. αλκοόλη κατά τη ζύμωση του γλεύκους, παραγωγή άφθονου H2O2, που αναστέλλει την ανάπτυξη άλλων μικροβίων κ.α. επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε γαλακτοβάκιλλους αναστέλλουν την ανάπτυξη των εντεροβακτηριοειδών.

37 Να παράγουν αντιβιοτικά π.χ. βακιτρακίνη, βανκομυκίνη, βιομυκίνη, γραμικιδίνη, ερυθρομυκίνη, καρβομυκίνη, κανταμυκίνη, νεομυκίνη, νυστατίνη, πενικκιλίνη, στρεπτοκμυκίνη, τετρακυκλινη, τυροτρίνη κ.α.

38 Μικροβιοτοξίνες: Ονομάζονται δηλητηριώδεις ουσίες, που παράγουν τα παθογόνα μικρόβια, που όταν εισέλθουν στο μεγαοργανισμό προκαλούν λοίμωξη και ταυτόχρονα ερεθίζουν αυτόν, για να παράγει άλλες ουσίες, τις αντιτοξίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις πρώτες. Οι μικροβιοτοξίνες μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο. Διακρίνουμε τις μικροβιοεξωτοξίνες και τις μικροβιοενδοτοξίνες

39 Μικροβιοεξωτοξίνες : Ονομάζονται εκείνες που παράγονται από ζωντανά μικρόβια, στο κυτταρόπλασμα, εκκρίνονται και διαχέονται στο περιβάλλον αυτών, δηλ. γύρω από την περιοχή που βρίσκεται το μικροβιοκύτταρο.

40 Μικροβιοενδοτοξίνες: Ονομάζονται εκείνες που παράγονται από ζωντανά μικρόβια, στο κυτταρόπλασμα και παραμένουν εκεί, δηλ. δεν εκκρίνονται και δε διαχεονται στο περιβαλλον. Οι μικροβιοενδοτοξίνες απελευθερώνονται και διαχέονται, όταν το μικρόβιο που τις παράγει καταστραφεί δηλ. είτε πεθάνει φυσιολογικά είτε καταστραφεί από τα φαγοκύτταρα του μεγαοργανισμού, είτε με τα αντιβιοτικά.

41 Τοξίνες ονομάζονται οι δηλητηριώδεις ουσίες των ζώων, των φυτών και των μικροβίων που όταν εισέλθουν στο μεγαοργανισμό προκαλούν λοίμωξη και ταυτόχρονα ερεθίζουν αυτόν για να παράγει άλλες ουσίες τις αντιτοξίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις πρώτες. Οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν και θάνατο.

42 Εχουμε ζωοτοξίνες (φίδια, αράχνες, σκορπιοι κ.α ) φυτοτοξίνες και μικροβιοτοξίνες. Οι αντιτοξίνες που δημιουργούνται από τον οργανισμό (ανθρώπου ή ζώου) μετά την είσοδο των τοξινών ονομάζονται αντιζωοτοξίνες, αντιφυτοτοξίνες και αντιμικροβιοτοξίνες.

43 Οι μικροβιοτοξίνες όταν εισέλθουν στον άνθρωπινο οργανισμό προκαλούν νόσο. Γενικά αυτές έχουν διάφορες ιδιότητες, ανάλογα με το είδος, δηλ. αν είναι ενδο ή έξω τοξίνη. Οι εξωτοξίνες είναι δηλητηριώδεις σε ελάχιστες ποσότητες π.χ.1μ (0.001mg) τετανικής ή τοξίνη του βακτηρίδιου της αλλαντιασεως προκαλεί το θάνατο, έχουν εκλεκτική δράση (εντεροτοξίνη, νευροτοξίνη, αιμολυσίνη κ.λ.π) είναι αντιγονικές, είναι θερμοευαίσθητες κ.α Οι ενδοτοξίνες, εχουν τοξικότητα σχετικά μικρή, π.χ 1Μg δεν προκαλεί παθολογικά φαινόμενα,προκαλούν κοινά παθολογικά συμπτώματα π.χ.διάρροια, πυρετό, οιδήματα κ.α. δεν είναι αληθινά αντίγονα, διότι δεν παράγουν αντιτοξίνες, αλλά αντισώματα αντιμικροβιοκυτταρικά ενώ στην περίπτωση των εξωτοξίνων τα παραγόμενα αντισώματα είναι αντιμικροβιοτοξινικά κ.α.

44 Ανοσολογια Είναι κλαδος της βιολογιας, που ασχολειται με τις βιολογικες και βιοχημικες αντιδρασεις του μεγα και μικροοργανισμου, οι οποιες συμβαινουν κατά την διαρκεια η και μετα από τυχαια η αναγκαστικη αλληλεπιδραση τους και εχουν σχεση με την αντισταση (αμυνα) που προβαλλει κάθε ενας η με την εξοντωση μεχρι θανατου του ενός από τους δυο.

45 ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ: Ασχολειται όχι μονο με οσα και η ανοσολογια αλλα και με βιολογικοβιοχημικες αντιδρασεις του ανθρωποργανισμου όταν εισελθουν ανοργανες (σκονη δρομου, σκονη λατομειων) καθως και οργανικες ουσιες, νεκρες όπως π.χ γυρη λουλουδιων, τριχες, πολύ λεπτα φτερα η και ολοκληρα οργανα η τμηματα αυτων που μεταμοσχευονται.

46 Αλλεργιογονο: Είναι κάθε ζωντανος η νεκρος μικροοργανισμος η προιοντα αυτων η ανοργανες ουσιες η ανθρωπινα τεχνητα παρασκευασματα που όταν εισελθουν στον ανθρωποργανισμο με οποιοδηποτε τροπο (εισπνοη, επαφη με το δερμα, από το στομα, η παρεντερικα) τον ευαισθητοποιουν ετσι, ώστε με τη νεα εισοδο της ιδιας παντοτε ουσιας προκαλλουν αλλεργια.

47 Αλλεργια: Είναι το αρνητικο υγιεινολογικο φαινομενο που προκαλειται στο μεγαοργανισμο μετα από επανελειμμενες εισοδους η εισαγωγη σε διαφορες χρονικες περιοδους, μιας και της ιδιας παντοτε ουσιας, ανοργανης η οργανικης και χαρακτηριζεται από διαφορα παθολογικα συμπτωματα η εκδηλωσεις, που μπορει να φερουν και το θανατο η να προκαλεσουν τοπκη νεκρωση στο δερμα.

48 Αντιγονο: Είναι κάθε ζωντανος η νεκρος η ζωντανος εξασθενημενος μικροοργανισμος η ουσιες που παραγονται από αυτόν (τοξινες) που όταν εισελθουν τυχαια η αναγκαστικα τεχνητα στο μεγαοργανισμο με οποιοδηποτε τροπο (στομα, εισπνοη, παρεντερικα), ερεθιζουν τα κυτταρα αυτου, τα οποια παραγουν άλλες ουσιες, αντισωματα που εξουδετερωνουν εκεινο, που ξανα εισερχονται ιδιο για δευτερη η τριτη κ.λ.π φορα στο μεγαοργανισμο. Η συνθεση των αντιγονων είναι διαφορετικη από την συνθεση συστατικων του οργανισμου.

49 Αντισωματα: Είναι ουσιες που παραγουν κυτταρα του μεγαοργανισμου μετα την εισοδο η εισαγωγη σε αυτόν ενός αντιγονου και εχουν την ιδιοτητα να εξουδετερωνουν αυτό.

50 Αντιμικροβιοκυτταρικα αντισωματα: Είναι αυτά που εξουδετερωνουν τα μικροβια. Αντιτοξινικα αντισωματα: Είναι εκεινα που εξουδετερωνουν τις τοξινες.

51 Ειδικοτητα των αντισωματων: Τα αντισωματα που παραγονται στο μεγαοργανισμο μετα την εισοδο σε αυτόν ενός αντιγονου, είναι ειδικα για το αντιγονο τουτο, δηλ. εξουδετερωνουν μονο το αντιγονο αυτό αν ξαναεισελθει για δευτερη, τριτη φορα στον οργανισμο.

52 Διασταυρουμενη οροαντιδραση: Είναι η εξουδετερωση των συγγενικων αντιγονων από το ιδιο αντισωμα π.χ ιος ερπητα ζωστηρα και ιος ανεμοβλογιας, στελεχος πρωτεα, οχια, Rickettsia Prowazeki.

53 Κάθε παθογονο μικροβιο και εξωτοξινη εχουν δυο ιδιοτητες τη νοσο, και ονομαζεται νοσογονος ιδιοτητα. Η άλλη που ερεθιζει τα κυτταρα του ιστικου συστηματος του οργανισμου και παραγουν αντισωματα, ονομαζεται αντιγονικη. ΑΤΟΞΙΝΗ: ονομαζεται κάθε μικροβιοτοξινη που επεξεργαστηκε ετσι ώστε εχασε τη τοξικη και διατηρησε την αντιγονικη ιδιοτητα αυτης.

54 ΕΜΒΟΛΙΟ: Είναι κάθε τεχνητο παρασκευασμα υγρο η στερεο που περιεχει νεκρους η ζωντανους εξασθενημενους μικροοργανισμους η ατοξινες αυτων που εισαγουμε στο μεγαοργανισμο με οποιοδηποτε τροπο και σκοπο την παραγωγη των αντιστοιχων αντισωματων που θα τον προφυλαξουν από τα λοιμογονα αιτια εκεινου.

55 ΑΝΟΣΙΑ: Ονομαζεται το μερος της αντιστασεως αυτου, που αφορα τον οργανισμο-σωμα και πραγματοποιειται μονο με αντισωματα (αντιμικροβιοκυτταρικα η αντιμικροβιοεξωτοξινικα).

56 ΟΡΟΑΝΤΙΔΡΑΣΗ:είναι η τεχνικη κατά την οποια γινεται ελεγχος της πυκνοτητας των αντισωματων στο μεγαοργανισμο. Με την οροαντιδραση διαπιστωνουμε την υπαρξη αντισωματων στους υγιεις, αλλα και τη δημιουργια νεων σε αρρωστους (διαγνωση λοιμωδους νοσου).

57 Ανοσοι οροι: Ονομαζονται οι οροι του αιματος, δηλ. αιμα που με φυγοκεντρηση απαλλαχθηκε από τα αιμοκυτταρα που περιεχουν ψηλο τιτλο αντισωματων ενός αντιγονου (μικροβιου, μικροβιοτοξινης). -αντιτετανικος ορος -αντιδιφθεριτικος ορος -αντιμυκυτικος ορος -πολυδυναμος αντιαλλαντικος ορος.

58 Στον ανθρωπινο οργανισμο υπαρχουν και κυκλοφορουν αντισωματα διαφορων αντιγονων μικροργανισμοκυτταρικων και μικροργανισμοτοξινικων. Η προελευση των αντισωματων αυτων μπορει να είναι: Λοιμωξηγενη: είναι αντισωματα που προερχονται από την λοιμωξη. Εμβολιογενη: είναι αντισωματα που δημιουργουνται μετα από ένα εμβολιασμο. Συγγενικα: είναι αντισωματα που υπαρχουν μονο στα νεογεννητα και προερχονται από τον οργανισμο της μητερας.

59 Οροθεραπευτικα αντισωματα: Οι ανοσοι οροι περιεχουν αντισωματα ετοιμα να δρασουν.αυτοι παρασκευαζονται από αιμα ζωων η ανθρωπου.το ζωο δημιουργει αντισωματα μετα τον εμβολιασμο που του κανουμε η μετα την αρρωστια που του προκαλεσαμε.υστερα θανατωνουμε το ζωο και παιρνουμε το αιμα και παρασκευαζουμε τον ανοσο ορο. Ο ανθρωπινος ανοσος ορος παρασκευαζεται από αιμα με μεγαλο τιτλο αντισωματων ανθρωπου που πηραμε προσφατα η στο απωτερο παρελθον μια αρρωστια η που εκανε εμβολιασμο. Ο ορος γινεται για προφυλακτικους και θεραπευτικους λογους. Αν ο ορος περιεχει αντισωματα για ένα αντιγονο λεγεται απλος ενώ όταν περιεχει αντισωματα για πολλα αντιγονα λεγεται πολυδυναμος η πολλαπλος. Η διαρκεια ζωης των αντισωματων είναι διαφορη και αναλογα με το ειδος και την προελευση τους.

60 Τα αντιμικροβιοκυτταρικα αντισωματα συνηθως διαρκουν 6-12 μηνες. Τα αντιμικροβιοτοξονικα αντισωματα διαρκουν περισσοτερο 3-4 χρονια και πολλες φορες για ολη τη ζωη. Τα συγγενικα αντισωματα διαρκουν 3-6 μηνες. Τα λοιμωξιγενη διαρκουν σχεδον για ολη τη ζωη, όταν είναι αντιμικροβιοτοξινικα και πολύ λιγοτερο όταν είναι αντιμικροβιοκυτταρικα. Τα εμβολιογενη αντισωματα όταν είναι αντιμικροβιοτοξινικα διαρκουν ολη τη ζωη ενώ όταν είναι αντιμικροβιοκυτταρικα διαρκουν περιπου 6-12 μηνες.

61 Μικροβιοτοξινες: Είναι προιοντα των ζωντανων μικροβιων και διαχεονται στο γυρω από αυτά περιβαλλον.μπορει να βρεθουν να προκαλεσουν τροφικες δηλητηριασεις σε συνδυασμο με την ιδιοτητα, ότι αντεχουν σε ψηλη σχετικα θερμοκρασια π.χ βαθμους. Είναι αντιγονικες και επομενως ο οργανισμος παραγει αντισωματα όταν εισελθουν σε αυτόν. Τα παραγομενα αντισωματα είναι αντιτοξινικα, δηλ. εξουδετερωνουν την τοξινη του μικροβιου.

62 Ατοξινη:είναι η κάθε εξωτοξινη που εχασε με τεχνητα μεσα την τοξικη αλλα διατηρησε την αντιγονικη ιδιοτητα.με τις ατοξινες γινονται τα εμβολια.οι ατοξινες εισαγομενες επιτιδες στον ανθρωποργανισμο δεν προκαλουν νοσο, αλλα ερεθιζουν τα κυτταρα του ιστικου συστηματος και παραγουν αντισωματα.

63 Αλλεργια-Αναφυλαξια-Δυσανεξια Αλλεργια:είναι το αρνητικο υγιεινολογικο φαινομενο που χαρακτηριζεται από παθολογικες εκδηλωσεις και συμπτωματα διαφορης εντοπισεως και εντασεως και μπορει να καταληξει στο θανατο του μεγαοργανισμου μετα από επανελημμενες εισοδους η εισαγωγες μεσα σε αυτό μιας και της ιδιας ουσιας, ανοργανης η οργανικης (ζωντανης η νεκρης).

64 Αλλεργιογονο:είναι κάθε ουσια ανοργανη η οργανικη που όταν εισερχεται στο μεγαοργανισμο με οποιοδηποτε τροπο, τον ευαισθητοποιει ετσι ώστε με τη νεα εισοδο η εισαγωγη της ιδιας παντοτε ουσιας προξενει άλλεργια.

65 Αλλεργιογονα μπορει να είναι:όλα τα αντιγονα (μυκητοπαρασιτικα, μυκητοπαρασιτοξινικα). -η σκονη του δρομου -διαφορα χορτα -η γυρη των λουλουδιων -η σκονη των σταβλων -οι τριχες του γατου -τα πιτυρωδη λεπια των τριχων του αλογου -οι ερεθιστικες βιομηχανικες ουσιες -η μουχλα -τα καυσαερια των αυτοκινητων -οι ρυπανσεις της ατμοσφαιρας -τα φαρμακα -η σταχτη -η πισσα -η αιθαλη -το θειο.

66 Για να συμβει η αλλεργια πρεπει να εχουμε ευαισθητοποιηση των ιστων του οργανισμου από το αλλεργιογονο σε διαφορο βαθμο.για αυτό το λογο διακρινουμε υπερευαισθησια, απαισθησια και απουσια ευαισθησιας. Η αντιστοιχη στις διαβαθμισεις αυτές αλλεργια ονομαζεται υπερεργια, υπεργια και ανεργια. Η αλλεργια μπορει να είναι επικτητη η κληρονομικη.

67 Δυσανεξια: ονομαζεται η κατασταση του οργανισμου κατά την οποια αυτης εμφανιζει αλλεργια μετα την εισοδο η εισαγωγη για πρωτη φορα ενός αλλεργιογονου. Ετσι εχουμε δυσανεξια σε διαφορα τροφιμα η φαρμακα κ.λ.π δηλ. με τη ληψη αυτων για πρωτη φορα εμφανιζεται αλλεργια. Η κληρονομικη αλλεργια είναι οικογενης δηλ. εμφανιζεται στα ατομα μιας οικογενειας είναι μια ειδικη ιδιοσυγκρασια,που μεταβιβαζεται κληρονομικα και εκδηλωνεται με οιδημα η πομφους καθως και με αυξηση των ηωσινοφιλων κυτταρων του αιματος και των ιστων. Με την κληρονομικοτητα μεταβιβαζεται η προδιαθεση και όχι η συγκεκριμενη εκδηλωση της αλλεργιας.

68 Η οικογενης (κληρονομικη) αλλεργια ονομαζεται και ατοπια, διοτι η εκδηλωση της δε βρισκεται στον καταλληλο τοπο δηλ, είναι παραδοξη.οι εκδηλωσεις αυτης μπορει να είναι: -το βρογχικο ασθμα -ο αλλεργικος βηχας -ο πυρετος από χορταρι -η αλλεργικη ρινιτιδα -η ορωδης ωτιτιδα -η κνιδωση -το οιδημα -η κληρονομικη δερματιτιδα -η αφθωδης στοματιτιδα -η αλλεργικη οξεια γαστριτιδα -οι παροδικοι εμετοι -η ιδιοπαθης αιματουρια -μερικες αρθριτιδες

69 Αλλεργιογονα που μπορει να προκαλεσουν οικογενη αλλεργια είναι: Τροφιμα: -αυγα,γαλα,δημητριακα, ψαρια, κρεατα, καρυδια, λαχανικα, φρουτα, αρτυματα και καρυκευματα, οσμες τροφων. Φαρμακα: -ενεσεις φαρμακων -χαπια -υποθετα φαρμακων Νηγματα εντομων-εντομοκτονα φαρμακα.

70 Φυσικοι παραγοντες:χαμηλες βαρομετρικες πιεσεις,ομιχλη, μεγαλη υγρασια. Όλα αυτά επηρεαζουν την ποσοτητα της γυρεως και της μουχλας που αιωρουνται στον αερα και δρουν ως αλλεργιογονα. Πιτυρωδη λεπια από τριχες ζωων.αυτα είναι δραστικοτερα όταν είναι παλια. -εντομα -σκονη οικιας -αλευρα -μικροβια -σκονη οικοδομων -παρασιτα -μυκητες.

71 Αντιαλλεργιογονα:παραγονται μετα την επαφη του αλλεργιογονου με τον οργανισμο.ειναι ουσιες αντισωματα και είναι ειδικα.στην περιπτωση της αλλεργιας ατοπιας τα αντιαλλεργιογονα ονομαζονται αντιδρασινες.τα αντιαλλεργιογονα μπορει να κυκλοφορουν με το αιμα η να βρισκονται στους χυμους του μεγαοργανισμου η να είναι καθηλωμενα στους ιστους αυτου.

72 Αφυλαξια: Είναι αλλεργια των χυμων και Εκζεμα είναι αλλεργια των ιστων. Η αφυλαξια προκαλειται μετα την δευτερη επαφη του ιδιου αλλεργιογονου με τον ανθρωποργανισμο και εκδηλωνεται ειτε με αφυλακτικη κριση η αφυλακτικο shock, και πιο σπανια με θανατο.

73 Η αφυλαξια εκδηλωνεται μετα από δυο επαφες του αλλεργιογονου και του μεγαοργανισμου. Η πρωτη επαφη ονομαζεται προπαρασκευαστικη και είναι αυτή που δημιουργει την ευαισθησια στο μεγαοργανισμο.η ευαισθησια διαρκει εβδομαδες η και μηνες και σε μικροτερο βαθμο μπορει να διατηρηθει σε ολοκληρη την ζωη. Η δευτερη επαφη ονομαζεται εκλυτικη και είναι αυτή που προκαλει την αφυλαξια.

74 Για την εξηγηση της αφυλαξιας παραδεχονται ότι μετα την επαφη για δευτερη φορα του αλλεργιογονου με τον ανθρωποργανισμο, πραγματοποιειται ενωση του αντιαλλεργιογονου με το αλλεργιογονο στους ιστους του μεγαοργανισμου.εκει απελευθερωνονται διαφορες ουσιες που ευθυνονται για το αφυλακτικο shock η την αφυλακτικη κριση.οι ουσιες που εκλυονται μπορει να είναι: - Η αφυλαξια αποτελει σπανιοτατο φαινομενο για τον ανθρωπο, εκεινο που εκδηλωνεται πολύ συχνα είναι η ορονοσια.

75 Ορονοσια: Ονομαζεται η αφυλαξια που εμφανιζεται μετα από οροπροφυλαξη.εμφανιζεται στην περιπτωση που προηγηθηκε οροπροφυλαξη με ορο π.χ αλογου και εισαγεται για δευτερη φορα, μετα ορισμονο χρονικο διαστημα ο ιδιος ορος. Για το λογο αυτό αν χρειαστει να ξανακανει καποιος ορο, πρεπει να προτιμηση ορο αλλου ζωου, από εκεινο που εκανε την πρωτη φορα.

76 Στην Ορονοσια εχουμε τα εξης: Προκλινικη φαση η χρονος επωασης: 6-12 και σπανιοτερα 3-4 ημερες. Συμπτωματα: Δερμα: εξανθημα σε ολοκληρο το δερμα η εξανθηματικες πλακες η κηλιδωδες εξανθημα με φοβερη και βασανιστικη φαγουρα (κνησμο). Γαστρεντερικο συστημα: ναυτια-εμετος-διαρροια. Γενικα συμπτωματα και κυκλοφορικο: πυρετος-ταχυκαρδια-υποτασηοιδημα αρθρωσεων. Η ενταση των συμπτωματων εξαρταται τις περισσοτερες φορες από την ποσοτητα του ορου που εισαγεται. Η ορονοσια εκδηλωνεται σε 12-15% των ατομων που κανουν οροεισαγωγη.στους ενηλικες το ποσοστο ανερχεται στο 30-70% ενώ στα παιδια στο 12%.

77 Προληψη ορονοσιας Είναι η μεθοδος με την οποια μπορουμε να εξακριβωσουμε την υπαρξη ευαισθησιας για καποιον ορο και ο τροπος χορηγησεως αυτου. Οι μεθοδοι που εφαρμοζονται για την εξακριβωση ότι υπαρχει ευαισθησια στον ορο που προκειται να εισαγουμε στηριζονται κυριως στην αντιδραση του δερματος η των επιπεφυκοτων (βλεννογονων των οφθαλμων).

78 Οι αντιδρασεις αυτές εκδηλωνονται μετα την ενδοδερμικη εισαγωγη αραιωμενου ορου η μετα την ενσταλαξη στο ματι αυτου και ονομαζονται αντιστοιχα: -επιδερμοαντιδραση -οφθαλμοαντιδραση η επειδη γινεται χρηση ορου ονομαζονται οροεπιδερμοαντιδραση και οροφθαλμοαντιδραση.

79 Η πρακτικη σημασια των επιδερμοαντιδρασεων και οφθαλμοαντιδρασεων είναι τεραστια, διοτι εκτελουνται και για αλλους σκοπους όπως π.χ για την εξακριβωση υπαρξεως ανοσιας, για διαγνωση νοσων κ.α

80 Απευαισθητοποιηση η μεθοδος Bescedka Πολλες φορες είναι αναγκαστικη η οροεισαγωγη για λογους προφυλακτικους και θεραπευτικους εστω και αν υπαρχει υπερευαισθησια του ατομου. Η γενικη αρχη της μεθοδου Bescedka είναι οροεισαγωγη σε μικρες δοσεις, στηριζομενοι στο νομο των αναλογιων ότι δηλαδη τα συμπτωματα της αφυλαξιας εξαρτιουνται από το ποσο του ορου που εισαγουμε.

81 ΑΝΘΡΩΠΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Η αντισταση του ανθρωπου στους μικροργανισμο-μυκητο-παρασιτικους παραγοντες περιλαμβανει και άλλες ενεργειες που προερχονται όχι από τα κυτταρα των διαφορων οργανων η οργανικων συστηματων αλλα από τη ψυχοδιανοητικοηθικοκιωικη σφαιρα αυτου, οι οποιες αποσκοπουν στην προληψη δηλ. τη διακοπη των τροχιων των οδων μολυνσεων.

82 Στην καθολικη αντισταση του ανθρωπου περιλαμβανονται ολοι οι μηχανισμοι που διαθετει για να μην αρρωστησει από οποιοδηποτε αιτιο (βιολογικο η όχι). Ετσι διακρινουμε: -την καθολικη αντισταση του ανθρωπου εναντι οποιασδηποτε αρρωστιας βιολογικης και μη αρχης. -τη γενικη αντισταση του ανθρωπου εναντι κάθε αρρωστιας βιολογικης αρχης. -την οργανικη σωματικη αντισταση του ανθρωπου εναντι των βιολογικης αρχης ασθενειων.

83 Οργανικη-σωματικη αντισταση του ανθρωπου: -ονομαζεται το συνολο των ανατομικων, χημικων, μηχανικων παραγοντων καθως και των οργανικων φυσιολογικων και ανοσοποιητικων λειτουργιων που εχει ο ανθρωποργανισμος, για να αντιμετωπιζει οσο γινεται δραστικοτερα κάθε καταλληλη μολυνση που πραγματοποιειται.

84 Στην οργανικη-σωματικη αντισταση του ανθρωποργανισμου περιλαμβανονται: -ο φυσιολογικος μη ειδικος μηχανισμος του οργανισμου.σε αυτόν υπαγονται: Α.Η ανατομικη μηχανικη ακεραιοτητα της επιδερμιδας και γενικοτερα του δερματος. Β.Η εκκριση βλεννας στους διαφορους βλεννογονους. Γ.Η περιοδικη εντος του 24ωρου αλλα συνεχης ροη υγρων του οργανισμου. Δ.Η αποβολη των κοπρανων και η αποπτωση των επιφανειακων στιβαδων της επιδερμιδας και των βλεννογονων.

85 ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ: Περιλαμβανει χημικες ουσιες που παραγει ο οργανισμος και φονευει τα μικροβια. Τετοιες είναι: -το υδροχλωρικο οξυ που παραγεται από το στομαχι και αποτελει το γαστρικο υγρο αυτου. -διαφορα αλλα οξεα που παραγονται στον κολπο της γυναικας. -λιπαρα οξεα,λιπιδια,ανοργανα οξεα και το CO2 δρουν μικροβιοκτονα. -η ταση του Ο2 στους ιστους:ιστοι που δεχονται λιγο Ο2 αποτελουν καταλληλο υλικο, στο οποιο αναπτυσσονται αναεροβια κλωστηριδια π.χ. της αεριογονου γαγγραινα και του τετανου.

86 -η λυσοζυμη:ειναι ενζυμο που παραγεται στο δερμα, στους ιστους και βλεννογονους.υπαρχει στα υγρα των φυσιολογικων εκκρισεων αυτων (στον ιδρωτα, στα δακρυα, στο σαλιο, στο γαλα και στο Ε.Ν.Υ. Στα πολυμορφοπυρηνα λευκοκυτταρα υπαρχει αφθονη λυσοζυμη.διαλυει το τοιχωμα του μικροβιοκυτταρου και φερνει το θανατο του μικροβιου. -η αλεξινη: παραγεται από τα λευκοκυτταρα και τα κυτταρα του δ.ε.σ, και ιδιαιτερα του σπληνα.λυει πολλα μικροβια.

87 -οψωνιδες: φυσιολογικες ουσιες του οργανισμου που παραγονται στα ενδοθηλιακα κυτταρα.η δραση τους κανει τους μικροοργανισμους ευαλωτους στα λευκοκυτταρα.ετσι διευκολυνεται η φαγοκυτταρωση. -σπερμινη και σπερμιδινη:βρισκονται σε πολλους ιστους και δρουν κατά του μυκοβακτηριδιου της φυματιωσεως. -προπερδινη: βρισκεται στον ορο του αιματος του ανθρωπου και των ζωων.εχει ισχυρη μικροβιοκτονο ενεργεια μονο με την παρουσια της αλεξινης και ιοντων μαγνησιου. -φαγοκυτταρινη: είναι ουσια που παραγεται από τα πολυμορφοπυρηνα λευκοκυτταρα και συμβαλλει στην καταστροφη των μικροοργανισμων εντος των κυτταρων.

88 Αλλοι μηχανισμοι φυσιολογικων και ανοσοποιητικων λειτουργιων: -θερμοκρασια: η φυσιολογικη θερμοκρασια του ανθρωποργανισμου είναι 36,5-37 βαθμοι κελσιου. -ορμονες: η φυσιολογικη λειτουργια των ενδοκρινων αδενων και η παραγωγη της αναγκαιας ποσοτητας ορμονων για την ευρρυθμη λειτουργια του οργανισμου, συμβαλλει αποφασιστικα στην αντισταση αυτου προς τις λοιμωξεις. -υγιεινη διατροφη:η προσληψη των αναγκαιων σε ποσοτητα και ποιοτητα θρεπτικων ουσιων με τα τροφιμα και η ευρρυθμη λειτουργια του βιοχημικου μηχανισμου, για την επεξεργασια αυτων ενισχυουν την αντισταση του ανθρωποργανισμου εναντι κάθε μικροργανισμοο-μυκη-το-παρασιτικου παραγοντα. -φαγοκυτταρωση:είναι ένα βιολογικο φαινομενο που παρατηρειται στον ανθρωπο, τα ζωα και τα φυτα.στον ανθρωποργανισμο η φαγοκυτταρωση γινεται με τα φαγοκυτταρα, τα οποια εχουν την ικανοτητα να κολλουν πανω τους μικροβια, μετα τα παιρνουν μεσα τους και στην συνεχεια τα διαλυουν. Φαγοκυτταρικη ικανοτητα εχουν ορισμενα κυτταρα του οργανισμου: -τα κυτταρα των ιστων και ιδιαιτερα του δ.ε.σ. (ακινητα, ιστιοκυτταρα). -τα λευκοκυτταρα του αιματος: μεγαλα μονοπυρηνα, πολυμορφοπυρηνα (ουδετεροφιλα, ηωσινοφιλα και βασεοφιλα) λεμφοκυτταρα (τα λεμφοκυτταρα δεν εχουν φαγοκυτταρικη ιδιοτητα), τα μεγαλα μονοπυρηνα εχουν ισχυρη φαγοκυτταρικη ικανοτητα και ονομαζονται μακροφαγα. Από τα πολυμορφοπυρηνα τα ουδετεροφιλα αποτελουν το 60-75% των λευκοκυτταρων και εχουν φαγοκυτταρικη ικανοτητα ισχυρη. Τα ηωσινοφιλα και τα βασεοφιλα πολυμορφοπυρηνα εχουν μικρη φαγοκυτταρικη ικανοτητα.

89 Η φαγοκυτταρωση παρατηρειται όχι μονο στους ιστους αλλα και στο αιμα όταν υπαρχει μικροβιαιμια. Το αιμα γρηγορα απαλλασεται από παθογονα και μη μικροβια. Πολλες φορες αυτά εγκαθιστανται στους ιστους και από εκει επανερχονται αργοτερα στην κυκλοφορια.

90 Φυσιολογικη μικροβιακη χλωριδα διαφορων ανοιχτων κοιλοτητων του ανθρωποργανισμου. Σαπροφυτα μικροβια που ζουν παρασιτικα στο στομα, τη μυτη,στο παχυ εντερο ανταγωνιζονται πολλα παθογονα μικροβια. Αν αλλοιωθει η χλωριδα αυτή, όπως με τη χρηση αλογιστα αντιβιωτικων, μειωνεται η ανταγωνιστικη δραση των σαπροφυτων και ετσι εχουμε λοιμωξη.

91 Η Δραστικη ανοσια αποτελειται από τα αντισωματα που παραγονται από το ανοσοποιητικο μηχανισμο του ανθρωποργανισμου. Τα αντισωματα ως προς τη δραση διακρινονται σε αντιμικροβιοκυτταρικα σε αντιμικροβιοτοξινικα, ως προς την προελευση σε λοιμωξηγενη, κρυψιμολυνσιγενη, εμβολιογενη, ανοσοροφορικα και

92 Η οργανικη-σωματικη αντισταση του ανθρωποργανισμου είναι δραστικη, δηλαδη φερει αποτελεσμα, υπο ορισμενες προυποθεσεις η συνθηκες που αναφερονται στον οργανισμο του ανθρωπου και στο μικροργανισμο. Συνθηκες του ανθρωποργανισμου: -υποσιτισμος και νηστεια -μυικη κοπωση -ψυξη -χρονιες και οξειες δηλητηριασεις -οξεα λοιμωδη νοσηματα χρονια νοσηματα -ηλικια -συγγενεις δυσπλασιες και κυριως του ουροποιητικου συστηματος -συγγενης η επικτητης ελλειψη γ-σφαιρινης από τον ορο του αιματος. Οι παραπανω συνθηκες φερνουν μειωση της οργανικης, σωματικης αντιστασεως του ανθρωποργανισμου.

93 Συνθηκες του μικροοργανισμου: Ο μικροοργανισμος αλλαζει αντιγονο και μπορει η να αυξηθει η να ελαττωθει η λοιμογονος δραση του. Ο ιος της γριππης π.χ. αλλαζει αντιγονο τελειως κάθε χρονια και προκαλει σοβαρες επιδημιες.

94 Διαβαθμισεις της διαταραχης της υγειας μετα την μολυνση: Με την μολυνση του ανθρωποργανισμου αρχιζει ένα βιολογικο φαινομενο μεταξυ μικρο και μεγα οργανισμου που συνοδευεται με μεταβολες, βιολογικες, βιομηχανικες, αντιγονικες και ανοσοποιητικες που καθοριζουν και το βαθμο της διαταραχης της υγειας του ανθρωπου (διαβαθμισεις της λοιμωξεως).

95 Η καταλληλη μολυνση μπορει να εχει τις παρακατω σχεσεις με την υγεια του ανθρωπου: -ουδεμια διαταραχη της υγειας:μολις πραγματοποιηθει η μολυνση, η αντισταση του ανθρωποργανισμου εξοντωνει τους μικροργανισμους να παρουσιασθει καποια διαταραχη αυτου. -αφανης λοιμωξη η κρυψιμολυνση:η εμφανιση μικροενοχληματων ως π.χ. μικροαδιαθεσιες, ανορεξια κ.α δεν επιδρουν στις συνηθισμενες δραστηριοτητες του ανθρωπου.μπορει να εμφανιστουν ατυπα συμπτωματα, δηλ. όχι εκεινα που εμφανιζονται με τις αλλοιωσεις του οργανου η συστηματος στο οποιο δρουν οι μικροοργανισμοι π.χ. η πολιομυελιτιδα μπορει να εμφανιστει με συμπτωματα από το πεπτικο συστημα (γαστρεντερικες διαταραχες) ενώ ο τοπος δρασεως των ιων της νοσου είναι στα προσθια κερατα του νωτιαιου μυελου (συμπτωματα παραλυσεις).

96 -νοσηρη κατασταση η λοιμωξη η νοσος από πρακτικη αποψη: αποτελει την εκφραση της ηττας του μεγαοργανισμου. Η ενταση της κρινεται από την εκβαση και τις συνεπειες αυτης.παρατηρουνται γενικα συμπτωματα, π.χ. πυρετος κεφαλοπονος, διαχυτοι πονοι σε ολοκληρο το σωμα και ειδικα συμπτωματα που προερχονται από τον τοπο δρασεως του μικροοργανισμου.

97 Η λοιμωξη γενικα μπορει να παρουσιαστει με μια από τις παρακατω μορφες: -Τυπικη μορφη:εδώ βρισκουμε τα χαρακτηριστικα κλινικα συμπτωματα της νοσου.συνηθως εκβαση είναι η ιαση. -Εκτρωτικη μορφη:η λοιμωξη εκδηλωνεται με ηπια κλινικα συμπτωματα της τυπικης μορφης και με εντονα από αλλα οργανικα συστηματα που επικρατουν στην ολη κλινικη εικονα.η κλινικη διαγνωση είναι πολύ δυσκολη. -Βαρεια μορφη:είναι η τυπικη μορφη της νοσου, αλλα με μεγαλυτερη ενταση των συμπτωματων και μεγαλυτερη διαρκεια της πορειας αυτης. Ο θανατος δεν αποκλειεται.η εκβαση είναι η χρονιοτητα η και η αναπηρια ελαφρης η βαριας μορφης, προσκαιρης η και μακροχρονιας αναλογα με την φυση του μικροργανισμου.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 31-7-14 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 Στο σχήμα 1 του άρθρου που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη φορά φαίνεται η καθοριστικός ρόλος των μικροοργανισμών για την ύπαρξη της ζωής, αφού χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 23 10 2011 ΘΕΡΙΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Όλα τα βακτήρια: Α. διαθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. γ 2. α 3. β 4. δ 5. δ Β. Ερωτήσεις σωστού - λάθους 1. Σωστό 2. Λάθος 3. Λάθος 4. Λάθος 5. Σωστό ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Θέμα Α Μονάδες 25 Α1.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Τι είναι η τροφική αλλεργία; Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρωθεί το παρακάτω φυλλάδιο με βάση τις οδηγίες σε κάθε θέμα. Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Σας ευχόμαστε επιτυχία!

Να συμπληρωθεί το παρακάτω φυλλάδιο με βάση τις οδηγίες σε κάθε θέμα. Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Σας ευχόμαστε επιτυχία! Διαγώνισμα ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γενικής Παιδείας ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/3/2015 Να συμπληρωθεί το παρακάτω φυλλάδιο με βάση τις οδηγίες σε κάθε θέμα. Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Σας ευχόμαστε επιτυχία! ΘΕΜΑ Α Να αντιγράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦ. 1ο

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦ. 1ο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦ. 1ο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ 1. Ένας άνθρωπος μολύνεται από έναν ιό. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις συγκεντρώσεις των αντιγόνων και των αντισωμάτων αυτού του ανθρώπου κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 1 ο : Άνθρωπος και Υγεία

Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 1 ο : Άνθρωπος και Υγεία Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 1 ο : Άνθρωπος και Υγεία Ομοιόσταση: η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος (θερμοκρασία, συγκεντρώσεις διάφορων συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές)

Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές) KINΔΥΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κίνδυνος: παράγοντας / ουσία που κάνει το τρόφιµο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση (Μη ασφαλές) Μικροβιολογικός Χηµικός Φυσικός Η φυσική καταστροφή των τροφίµων κάνει τα τρόφιµα

Διαβάστε περισσότερα

Τροφογενείςή τροφιμογενείς νόσοι

Τροφογενείςή τροφιμογενείς νόσοι Τροφογενείςή τροφιμογενείς νόσοι Τροφογενείςή τροφιμογενείς νόσοιονομάζονται οι παθολογικές εκείνες καταστάσεις οι οποίες οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί με παθογόνους παράγοντες.

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 25 Μαΐου 2002 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ. Βιολογία

Σάββατο, 25 Μαΐου 2002 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ. Βιολογία Σάββατο, 25 Μαΐου 2002 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ Βιολογία ΘΕΜΑ 1 Στις ερωτήσεις 1 5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 24 Μαϊου 2003 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Σάββατο, 24 Μαϊου 2003 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σάββατο, 24 Μαϊου 2003 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ 1 Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτοντας τον μικρόκοσμο των ζωντανών οργανισμών

Ανακαλύπτοντας τον μικρόκοσμο των ζωντανών οργανισμών ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4.3: Ποιοι μικροοργανισμοί είναι υπεύθυνοι για τις ασθένειες των μαθητών/τριών; 40 Ωραία είναι όλα αυτά που μάθαμε για τους μικροοργανισμούς, μέχρι τώρα. Αλλά ποια συγκεκριμένα μικρόβια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Συγκρίνατε την πρωτογενή µε τη δευτερογενή ανοσοβιολογική απόκριση και απεικονίστε αυτές στο ίδιο διάγραµµα αξόνων. Πρωτογενή ανοσοβιολογική απόκριση ονοµάζουµε την απόκριση του

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Οι ομοιοστατικοί

Διαβάστε περισσότερα

ÔÏÕËÁ ÓÁÑÑÇ ÊÏÌÏÔÇÍÇ

ÔÏÕËÁ ÓÁÑÑÇ ÊÏÌÏÔÇÍÇ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ A Α1 γ Α2 α Α3 α Α4 β Α5 γ ΘΕΜΑ Β Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 13 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Β1) Το οικοσύστηµα είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Η μεταφορά των φαρμάκων γίνεται με παθητική διάχυση ή με ενεργητική μεταφορά.

Η μεταφορά των φαρμάκων γίνεται με παθητική διάχυση ή με ενεργητική μεταφορά. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ. Φάρμακο λέμε οποιαδήποτε ουσία που όταν χορηγηθεί στον άνθρωπο, τα ζώα ή τα φυτά με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένη δόση έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα

είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα

είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα Χ.Μ. Μουτσόπουλος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ο ανοσολογικό (αμυντικό) σύστημα έχει σκοπό την προστασία του οργανισμού από ξένους εισβολείς, όπως είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock 1 Τι συμβαίνει στο σώμα σας σε μια αλλεργική αντίδραση; Μια ξένη ουσία εισέρχεται μέσω της τροφής στο σώμα Τα

Διαβάστε περισσότερα

Η φλεγμονή των βρόγχων προκαλεί οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων, και έτσι περιορίζεται περισσότερο η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.

Η φλεγμονή των βρόγχων προκαλεί οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων, και έτσι περιορίζεται περισσότερο η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους. Βρογχικό Άσθμα Το άσθμα είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από χρόνια κυτταρική φλεγμονή των αεραγωγών και βρογχική υπεραντιδραστικότητα. Έτσι προκαλείται μια μεταβλητή απόφραξη των αεροφόρων οδών που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ & ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ Λ.Β.Α. 1

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ & ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ Λ.Β.Α. 1 ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ & ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ Λ.Β.Α. 1 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Συχνότητα: Σκύλος >> γάτα Συχνότητα: Θηλυκά >> αρσενικά Εντόπιση: ουροδόχος κύστη, ουρήθρα Αιτιολογία: βακτήρια>μυκοπλάσματα, χλαμύδιες,

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία ενιαίων αεραγωγών. το 80% των περιπτώσεων λλεργικής ρινίτιδος υνυπάρχει αλλεργικό άσθµα

Θεωρία ενιαίων αεραγωγών. το 80% των περιπτώσεων λλεργικής ρινίτιδος υνυπάρχει αλλεργικό άσθµα Τί είναι το άσθμα- Θεωρία ενιαίων αεραγωγών το 80% των περιπτώσεων λλεργικής ρινίτιδος υνυπάρχει αλλεργικό άσθµα Τί είναι το άσθμα γµονή των αεραγωγών που χαρακτηρίζεται από αναστρέψιµη απόφρα των βρόγχων

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία των μικροοργανισμών. Κεφάλαιο 3 από το βιβλίο «Εισαγωγή στην Γενική Μικροβιολογία»

Φυσιολογία των μικροοργανισμών. Κεφάλαιο 3 από το βιβλίο «Εισαγωγή στην Γενική Μικροβιολογία» Φυσιολογία των μικροοργανισμών Κεφάλαιο 3 από το βιβλίο «Εισαγωγή στην Γενική Μικροβιολογία» BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ 1. Μικροβιακή αύξηση (ή ανάπτυξη): αυξάνεται ο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 1 ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΑ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΑ 2 Μικρόβια ή μικροοργανισμοί λέγονται οι οργανισμοί που δεν είναι διακριτοί με γυμνό μάτι. Διακρίνονται μόνο με το μικροσκόπιο. Έχουν μέγεθος μικρότερο από 0,1mm.

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές εξετάσεις 2015. Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β

Γενικές εξετάσεις 2015. Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β Φροντιστήρια δυαδικό 1 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ δυαδικό Γενικές εξετάσεις 2015 Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β Τα θέματα επεξεργάστηκαν οι καθηγητές των Φροντιστηρίων «δυαδικό» Μπουρδούνη Κ. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Η μόλυνση των φυτικών προϊόντων από γεωργικά φάρμακα μπορεί να είτε άμεση είτε έμμεση. ΣΩΣΤΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Η μόλυνση των φυτικών προϊόντων από γεωργικά φάρμακα μπορεί να είτε άμεση είτε έμμεση. ΣΩΣΤΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 15/04/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΙΓΚΕΛΛΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΙΓΚΕΛΛΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΙΓΚΕΛΛΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η σιγκέλλωση; Η σιγκέλλωση είναι ένα λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από μια ομάδα βακτηρίων με το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΟ Ν. Θ. ΚΟΥΡΟΥΣΙΗ ΛΤΔ ΤΗΛ:+357 24 322336 ΦΑΧ: +357 24 3227807735 ΚΟΦΙΝΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΥΠΡΟΣ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΟ Ν. Θ. ΚΟΥΡΟΥΣΙΗ ΛΤΔ ΤΗΛ:+357 24 322336 ΦΑΧ: +357 24 3227807735 ΚΟΦΙΝΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΥΠΡΟΣ Κεφίρ 28/4/10 Η προέλευση του κεφίρ επισημαίνεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία. Το κεφίρ έχει παραμείνει ένα αγαπημένο ποτό στον Πόντο,

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή Διαχείριση Τροφίμων. Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015

Ορθή Διαχείριση Τροφίμων. Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015 Ορθή Διαχείριση Τροφίμων Μαριέττα Κονταρίνη Ημερίδα ΕΣΔΥ για Ασφάλεια τροφίμων 27/4/2015 Κανόνες Ορθής Διαχείρισης των Τροφίμων Προληπτικοί κανόνες-μέτρα που απαιτούνται για να έχουμε ασφαλή τρόφιμα. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΝΙΔΩΣΗ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΟΙΔΗΜΑ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΟΙΔΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΟΙΔΗΜΑ ΧΕΙΛΕΩΝ ΚΝΗΣΜΟΣ

ΚΝΙΔΩΣΗ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΟΙΔΗΜΑ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΟΙΔΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΟΙΔΗΜΑ ΧΕΙΛΕΩΝ ΚΝΗΣΜΟΣ ΚΝΙΔΩΣΗ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΟΙΔΗΜΑ ΒΛΕΦΑΡΩΝ ΟΙΔΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΟΙΔΗΜΑ ΧΕΙΛΕΩΝ ΚΝΗΣΜΟΣ Τι είναι κνίδωση; Κνίδωση είναι η αλλεργική αντίδραση που εμφανίζεται στο δέρμα, έναντι εξωγενών ή ενδογενών ερεθισμάτων. Εκδηλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

BITAMINEΣ Ένας σημαντικός σταθμός στη διαιτολογία ήταν η ανακάλυψη, στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, των βιταμινών και του σημαντικού ρόλου

BITAMINEΣ Ένας σημαντικός σταθμός στη διαιτολογία ήταν η ανακάλυψη, στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, των βιταμινών και του σημαντικού ρόλου BITAMINEΣ Ένας σημαντικός σταθμός στη διαιτολογία ήταν η ανακάλυψη, στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, των βιταμινών και του σημαντικού ρόλου αυτών στον οργανισμό. Οι βιταμίνες κατατάσσονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξτε τη σωστή απάντηση, βάζοντας σε κύκλο το αντίστοιχο γράμμα:

Επιλέξτε τη σωστή απάντηση, βάζοντας σε κύκλο το αντίστοιχο γράμμα: ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 ΘΕΜΑ 1 ο: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση, βάζοντας σε κύκλο το αντίστοιχο γράμμα: 1. Ανήκουν στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς Α. το τοξόπλασμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Με απλά λόγια... Μικροοργανισμοί υπάρχουν παντού. Στον αέρα που αναπνέουμε, στο χώμα, στο νερό, στην τροφή, μέσα στους ζωντανούς οργανισμούς, στην επιδερμίδα μας, στα φυτά,

Διαβάστε περισσότερα

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί:

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι δομές που αποτελούνται από εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, το λεμφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ (INFECTIOUS BRONCHITIS)

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ (INFECTIOUS BRONCHITIS) econteplusproject Organic.Edunet ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ (INFECTIOUS BRONCHITIS) Δρ. Ευτυχία Ξυλούρη Φραγκιαδάκη Κτηνίατρος Υγιεινολόγος, Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής Αγρ. Ζώων, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ:Β 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Είναι γνωστό πως οποιοσδήποτε οργανισμός, για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων µπορούν να καταταχθούν σε τρεις κατηγορίες: Φυσικά Χηµικά Βιολογικά. Πολλές από τις παραµέτρους που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές αλληλεξαρτώνται π.χ. η θερµοκρασία που

Διαβάστε περισσότερα

Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων

Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων Χ. Μ. ΜουτσόπουΛος Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών α ρευματικά νοσήματα είναι ασθένειες που προσβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ:

ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ: ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ: ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΡΙΜΗΚΥΡΙΟΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΣ, Δρ. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ. 3. Τι γνωρίζετε για τον πυρήνα του ευκαρυωτικού κυττάρου;

ΒΙΟΛΟΓΙΑ. 3. Τι γνωρίζετε για τον πυρήνα του ευκαρυωτικού κυττάρου; ΒΙΟΛΟΓΙΑ 1,Να αντιστοιχίσετε της όρους της αριστερής στήλης με τις προτάσεις της δεξιάς στήλης: α. κυτταρική μεμβράνη 1. πολλαπλασιάζονται με εκβλάστηση β. αμοιβάδα 2.κέντρα παραγωγής ενέργειας γ. μιτοχόνδρια

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Βιολογίας Γενικής Παιδείας. α. κυτταροτοξικά Τ λεμφοκύτταρα β. βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα γ. πλασματοκύτταρα δ. μακροφάγα Μονάδες 5

Διαγώνισμα Βιολογίας Γενικής Παιδείας. α. κυτταροτοξικά Τ λεμφοκύτταρα β. βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα γ. πλασματοκύτταρα δ. μακροφάγα Μονάδες 5 Διαγώνισμα Βιολογίας Γενικής Παιδείας ΘΕΜΑ 1ο Να κυκλώσετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1. Μεγάλες ποσότητες ανοσοσφαιρινών εκκρίνονται από τα: α. κυτταροτοξικά Τ λεμφοκύτταρα β. βοηθητικά

Διαβάστε περισσότερα

«Ανοσοκατασταλμένοι Ασθενείς και Λοιμώξεις στο Νοσοκομείο» Σοφία Σπαθοπούλου, Ν.Ε.Λ. Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο Θεαγένειο»

«Ανοσοκατασταλμένοι Ασθενείς και Λοιμώξεις στο Νοσοκομείο» Σοφία Σπαθοπούλου, Ν.Ε.Λ. Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο Θεαγένειο» «Ανοσοκατασταλμένοι Ασθενείς και Λοιμώξεις στο Νοσοκομείο» Σοφία Σπαθοπούλου, Ν.Ε.Λ. Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο Θεαγένειο» Μηχανισμοί Άμυνας κατά των Λοιμώξεων Παρεμπόδιση διείσδυσης μικροβίων Καλυπτήρια επιθήλια

Διαβάστε περισσότερα

Πού οφείλεται η νόσος και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν:

Πού οφείλεται η νόσος και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν: 1 Τι είναι η Κίρρωση του Ήπατος: Η κίρρωση του ήπατος είναι μία χρόνια πάθηση του ήπατος κατά την οποία παρατηρείται καταστροφή του ιστού του ήπατος και αλλαγή της αρχιτεκτονικής του, γεγονός που οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

Με την κλίμακα ph μετράμε το πόσο όξινο ή βασικό είναι ένα διάλυμα.

Με την κλίμακα ph μετράμε το πόσο όξινο ή βασικό είναι ένα διάλυμα. Ουδέτερα Οξέα Με την κλίμακα ph μετράμε το πόσο όξινο ή βασικό είναι ένα διάλυμα. Βάσεις Για να δείτε περίπου πως μετριέται η ποσότητα οξέος ή βάσης στα διαλύματα, σε σχέση με το ph, δείτε αυτό τον πινάκα!!!

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ηπατίτιδα Α; Η ηπατίτιδα Α είναι μια νόσος του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αλλεργία στο αυγό(bsaci)

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αλλεργία στο αυγό(bsaci) Κατευθυντήριες οδηγίες για την αλλεργία στο αυγό(bsaci) Clinical & Experimental Allergy 2010(40):1116-1129 Παρουσίαση : Αντιγόνη Μαυρουδή, Λέκτορας Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, Γ ΠΔ Α.Π.Θ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι 115 27 210 77.77.654 210 77.77.634 www.athenslab.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι 115 27 210 77.77.654 210 77.77.634 www.athenslab. Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με την Τροφική Δυσανεξία και το TrophoScan 1. Τι είναι η ανεπιθύμητη τροφική αντίδραση? Ως ανεπιθύμητη τροφική αντίδραση ορίζεται οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίζεται μετά τη λήψη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ. ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ Σχης (ΥΝ) ε.α. M.Sc.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ. ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ Σχης (ΥΝ) ε.α. M.Sc. ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ Σχης (ΥΝ) ε.α. M.Sc. Πρόλογος - Εισαγωγή Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος και αποτελεί περίπου το 16% του συνολικού βάρους του. Η

Διαβάστε περισσότερα

Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου

Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου Διαβήτης. Ακούμε καθημερίνα γύρω μας πως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από διαβήτη ή παχυσαρκία. Όμως, τι πραγματικά είναι αυτό; Τι ειναι ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις

Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις Τί είναι εμβόλια; Ο Εμβολιασμός είναι ένας τρόπος προστασίας από σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες. Το «αμυντικό» σύστημα του ανθρώπου που έχει εμβολιαστεί, μπορεί τις

Διαβάστε περισσότερα

Σας αποστέλλουμε τις προτεινόμενες απαντήσεις που αφορούν τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδας Β ).

Σας αποστέλλουμε τις προτεινόμενες απαντήσεις που αφορούν τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδας Β ). Αθήνα, 20/5/2015 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Σας αποστέλλουμε τις προτεινόμενες απαντήσεις που αφορούν τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδας Β ). Η

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις σχετικά µε το Bonvital Το προβιοτικό στην διατροφή των ζώων -Τι είναι το Bonvital; Το Bonvital είναι το νέο προβιοτικό ειδικά παρασκευασµένο για χοιρινά. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί σε ισορροπιστές,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ» ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ» ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση η οποία συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Γενικής Παιδείας, Ημ/νία: 20 Μαΐου 2015. Απαντήσεις Θεμάτων

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Γενικής Παιδείας, Ημ/νία: 20 Μαΐου 2015. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Βιολογία Γενικής Παιδείας, Ημ/νία: 20 Μαΐου 2015 Απαντήσεις Θεμάτων ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξη: Γ Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητής: Θ Ε Μ Α A 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: Α1. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 23 MAΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Σ αυτή την ενότητα οι μαθητές εισάγονται στον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Δηλητηρίαση Η έκθεση σε τοξίνη που δύναται να έχει βλαπτική επίδραση στον οργανισμό Τοξίνη είναι η ουσία που προκαλεί βλάβη στη λειτουργία ενός ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ 3η εξεταστική περίοδος από 29/03/15 έως 19/04/15 γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξη: Γ Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητής: Θ Ε Μ Α A 1. Να επιλέξετε τη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να τηρηθούν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης;

Γιατί πρέπει να τηρηθούν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης; ΚΑΘΟ ΗΓΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 43 ΠΑΡ. 1 Ε. 1 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ (IFSG) Υγειονομική πληροφόρηση για την διαχείριση τροφίμων Άτομα, τα οποία εξ επαγγέλματος παράγουν, μεταποιούν ή κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χρειάζεται η µελέτη της ανοσολογία; Εµβόλια Άµυνα κατά µικροοργανισµών Ανοσολογικές ασθένειες Αλλεργίες - υπερευαισθησίες, αυτοανοσίες, ανοσοανεπάρκειες,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός

Αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός Αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός Μια υποτιμημένη ασπίδα προστασίας Παναγιώτης Ζώης Όλγα Καράμπαλη Ιδιώτες Πνευμονολόγοι Πνευμονιοκοκκική νόσος Προκαλείται: από τον πνευμονιόκοκκο (Streptococcus pneumoniae)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σελίδα 1 από 6 1. Στοιχεία ουσίας/παρασκευάσματος και εταιρείας/επιχείρησης Στοιχεία τής ουσίας ή τού παρασκευάσµατος Καθορισμός του ασκούντος την επιχείρηση Εταιρεία: Οδός: Τόπος: LH1132 / LH1134 FINO

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. σύγχρονο ΜΑΪΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Θέμα Α.. Α.1. δ Α.2. β Α.3. γ Α.4. β Α.5. α. Θέμα Β. ασθενειών. ν. περιβάλλον. βλαπτικές

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. σύγχρονο ΜΑΪΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Θέμα Α.. Α.1. δ Α.2. β Α.3. γ Α.4. β Α.5. α. Θέμα Β. ασθενειών. ν. περιβάλλον. βλαπτικές Θέμα Α.. Α.1. δ Α.2. β Α.3. γ Α.4. β Α.5. α Θέμα Β. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την οστεοπόρωση ;

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την οστεοπόρωση ; ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Ο σ τ ε ο π ό ρ ω σ η καλείται η ελάττωση της οστικής μάζας, χωρίς όμως να έχουμε διαταραχή της χημικής σύστασης του οστού. Η φυσιολογική αποδόμηση του οστού δεν ακολουθείται από αντίστοιχη

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα στο διαδικτυακό τόπο www.psorinfo.gr

Διαβάστε περισσότερα στο διαδικτυακό τόπο www.psorinfo.gr Αυτό το φυλλάδιο είναι μέρος του «Προγράμματος Ενημέρωσης για την Ψωρίαση», το οποίο δημιουργήθηκε για να παρέχει πληροφορίες για την πάθηση. Το φυλλάδιο κάνει μία εισαγωγή στην ψωρίαση και στις θεραπείες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ Ή ΕΚΖΕΜΑ

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ Ή ΕΚΖΕΜΑ ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ Ή ΕΚΖΕΜΑ Click to edit Master subtitle style Η αλλεργικότερη ατοπική νόσος Τι είναι; Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή της ανώτερης στιβάδας

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Θεραπεία Λοιμώξεων Αντιβιοτικά και Φάρμακα Antibiotics and Medicine

4.1 Θεραπεία Λοιμώξεων Αντιβιοτικά και Φάρμακα Antibiotics and Medicine ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου Β Γυμνασίου Γ Γυμνασίου ΜΑΘΗΜΑ: Φυσικές Επιστήμες και Αγωγή Υγείας (π.χ. Βιολογία-Φυσική- Χημεία-Οικιακή Οικονομία- Φυσική Αγωγή, κ.α.) Προτεινόμενος χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής e-catalogue 2012 Βιταμίνες Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία Αμινοξέα & Πρωτεΐνες Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Πεπτικά/Προβιοτικά Βοηθήματα Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ 1 Παρουσία σε ιατρική εξέταση - Εβδομάδα: 15/9/2014-19/9/2014 Ώρα ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΣΕΝΑΡΙΟ 1 Παρουσία σε ιατρική εξέταση - Εβδομάδα: 15/9/2014-19/9/2014 Ώρα ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΦΑΣΗΣ ΙΙ 1 ος ΧΡΟΝΟΣ Χειμερινό Εξάμηνο 9 πμ-10πμ ΣΕΝΑΡΙΟ 1 σε ιατρική εξέταση - Εβδομάδα: 15/9/2014-19/9/2014 «Ιατρική Εξέταση» Ανατομική ορολογία (Ανατομία)

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτοντας τον μικρόκοσμο των ζωντανών οργανισμών

Ανακαλύπτοντας τον μικρόκοσμο των ζωντανών οργανισμών Μυστήριο στο σχολείο Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη μαζική απουσία μαθητών/τριών από το σχολείο. Ιδιαίτερα, τα τμήματα Α8 και Γ9 έχουν, σχεδόν αδειάσει. Μη φανταστείτε ότι άρχισαν να απουσιάζουν όλοι ταυτόχρονα.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Αριάδνη Μαύρου Καθηγήτρια Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Αριάδνη Μαύρου Καθηγήτρια Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Αριάδνη Μαύρου Καθηγήτρια Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Τι είναι η βιοτεχνολογία Βιοτεχνολογία = Βιολογία + Τεχνολογία Χρησιμοποίηση της Γενετικής για τροποποίηση ζωντανών

Διαβάστε περισσότερα

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη;

Το Αστέρι της Βραζιλίας. Τι είναι η πρόπολη; Αλεξάνδρα Κουµπούρη Π Α Ζ Λ Η ΜΟΝΑ Ι ΚΗ Π Ρ Ο Π Ο ΛΗ Τ Η Σ Β Ρ ΑΖΙΛΙΑΣ Το Αστέρι της Βραζιλίας Σίγουρα έχετε ακούσει για την πρόπολη και τις θεραπευτικές δυνατότητές της. Ίσως να µην ξέρετε, ότι δεν υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμο καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Είναι ασθένειες που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Τα κυριότερα σεξουαλικά νοσήματα: Κονδυλώματα Γονόρροια Σύφιλη Χλαμύδια HIV/ AIDS, ηπατίτιδα β Ψείρες,

Διαβάστε περισσότερα

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας.

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας. Είναι οργανικές ενώσεις απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού μας, που είτε δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του, είτε τις συνθέτει αλλα σε μικρότερες από τις αναγκαίες ποσότητες. Ταξινομούνται

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Κύτταρα όμοια μορφολογικά και λειτουργικά αποτελούν α. ένα όργανο. β. ένα ιστό. γ. ένα οργανισμό. δ. ένα σύστημα οργάνων.

Διαβάστε περισσότερα

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Σηµειώσεις για τον καθηγητή Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Βασικές γνώσεις Ο όρος γάλα, ως βασικό τρόφιµο, χωρίς κανένα προστεθειµένο επίθετο, ισχύει συνήθως για το αγελαδινό γάλα που είναι φρέσκο, πλήρες,

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο

ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο ρ. Αλεξάνδρα Μαρία Μιχαηλίδου Επίκ. Καθηγήτρια Επιστήµης Τροφίµων & ιατροφής Τοµέας Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίµων Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Συµβολή του γάλακτος και των

Διαβάστε περισσότερα

1, αν κ το πλήθος των παρατηρήσεων ενός δείγματος. β)τι εκφράζουν η αθροιστική συχνότητα (

1, αν κ το πλήθος των παρατηρήσεων ενός δείγματος. β)τι εκφράζουν η αθροιστική συχνότητα ( ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 09-11-14 ΘΕΜΑ Α Α1. Να αναφέρετε ποιες μεταβλητές ονομάζονται ποσοτικές και σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται. μονάδες 4 Α2.Τι ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

------------------------------------------------------------------------------------ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

------------------------------------------------------------------------------------ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ------------------------------------------------------------------------------------ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ------------------------------------------------------------------------------------ ΙΕΡΕΜΙΑΣ Ε.

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τροφικές ευαισθησίες Περιλαμβάνουν οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Νηστεία και αδυνάτισμα

Νηστεία και αδυνάτισμα Νηστεία και αδυνάτισμα Στο σώμα αρμόζει φροντίδα και σεβασμός, όχι θεοποίηση και λατρεία. Η νηστεία όσο μεγαλειώδης και αν είναι, είναι μέσον και όχι σκοπός. Ηιατρικήμέσωτηςνηστείαςκαιτωνάλλων μεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

οµή, οργάνωση και λειτουργία οικοσυστηµάτων

οµή, οργάνωση και λειτουργία οικοσυστηµάτων ΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ οµή, οργάνωση και λειτουργία οικοσυστηµάτων Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. Τα φυτά αποκαλούνται ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ επειδή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ

ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ Το κοινό κρυολόγημα, γνωστό και ως οξεία ρινοφαρυγγίτιδα, κόρυζα ή απλώς κρυολόγημα, είναι ο τυπικός όρος περιγραφής, μιας εξαιρετικά μεταδοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Το συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας.

Το συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας. ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ Το συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας. Αν από το τρέξιμο, τη γυμναστική ή άλλη εργασία, δυσκολεύεται η αναπνοή, αυτό λέγεται άσθμα. Αρεταίος Καππαδόκης, 100 μχ Οι γυναίκες ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας

Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας Δημόσια Υγεία στην καθημερινή πρακτική (ζωή) Απόστολος Βανταράκης Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Πανεπιστήμιο Πατρών Τι είναι η Δημόσια Υγεία; Οργανωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Οργανική ουσία Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών

Διαβάστε περισσότερα

Προκαρυωτικά κύτταρα: Βακτήρια, Μύκητες Ευκαριωτικά κύτταρα: Μύκητες, Παράσιτα (ιοί) Παθογόνοι μικροοργανισμοί: Μύκητες, βακτήρια, παράσιτα, ιοί

Προκαρυωτικά κύτταρα: Βακτήρια, Μύκητες Ευκαριωτικά κύτταρα: Μύκητες, Παράσιτα (ιοί) Παθογόνοι μικροοργανισμοί: Μύκητες, βακτήρια, παράσιτα, ιοί ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Προκαρυωτικά κύτταρα: Βακτήρια, Μύκητες Ευκαριωτικά κύτταρα: Μύκητες, Παράσιτα (ιοί) Παθογόνοι μικροοργανισμοί: Μύκητες, βακτήρια, παράσιτα, ιοί Ευκαρυωτικό κύτταρο περιέχει: πυρήνα, σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Τα τρόφιμα είναι σύνθετοι συνδυασμοί που προέρχονται από πολλές πηγες. Όλα τα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα αλλεπίδρασης (χημικής) σε διαφορετικό βαθμό.

Διαβάστε περισσότερα