ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ (παθογονα, μη παθογονα, σαπροφυτα, παρασιτα) Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A College Limassol 2014/2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ (παθογονα, μη παθογονα, σαπροφυτα, παρασιτα) Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A College Limassol 2014/2015"

Transcript

1 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ (παθογονα, μη παθογονα, σαπροφυτα, παρασιτα) Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A College Limassol 2014/2015

2 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014

3 Η Μικροβιολογια είναι ειδική επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, τους οποίους μελετά και ερευνά πάντοτε σε σχέση με τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά.

4 Ετσι τα μικρόβια ταξινομούνται από την Υγιεινη με δυο κριτήρια: Την ικανότητα να προκαλούν ή όχι νόσο (λοιμωξη). Την ικανότητα να ζουν ή όχι ελευθερα στη φύση και σε συνδυασμό να προκαλουν ή όχι νόσο.

5 Με το πρώτο κριτήριο τα μικρόβια διακρίνονται σε : - Παθογόνα και - Μη παθογόνα

6 Παθογόνα : Ονομάζονται τα μικρόβια που προκαλούν νόσο στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτα. Την Υγιεινή ενδιαφέρουν και οι ανθρωπο-ζωο νόσοι, δηλ. αρρωστιες των ζωων που προκαλουνται απο μικρόβια, τα οποία μπορούν να προσβάλλουν και τον ανθρωπο.

7 Μη παθογόνα: Ονομάζονται τα μικρόβια που δεν προκαλούν νόσο.

8 Με το δεύτερο κριτήριο τα μικρόβια διακρίνονται σε: Σαπροφυτα και Παράσιτα Σαπροφυτα :ονομάζονται τα μικρόβια που μπορουν και ζουν ελευθερα στη φύση, δηλ. στον αέρα, το νερο, το έδαφος και σε νεκρές οργανικές ύλες, που βρίσκονται σε αποσύνθεση (ανοργανωση).

9 Παράσιτα: τα μικρόβια που δεν μπορουν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση, παρα μόνο σε ζωντανούς μεγαοργανισμους. Τα σαπροφυτα μικρόβια έχουν ολους τους βιομηχανικούς ενδοκυτταρικούς ( ενδομικροβιοκυτταρικους) μηχανισμούς που μπορουν και επεξεργαζονται ανόργανα στοιχεία του περιβαλλοντος και συνθετουν δικα τους συστατικα, τα οποία εξασφαλίζουν τη ζωη τους. Τα παρασιτα αντίθετα, έχασαν πολλους από τους βιοχημικούς μηχανισμούς και ετσι, για να ζησουν χρειάζονται ετοιμα θρεπτικά υλικά, που τα βρίσκουν μονο σε ζωντανούς μεγαοργανισμούς.

10 Ταξινομηση των βιολογικων νοσογονων παραγοντων Βιολογικα αιτια: Μικροοργανισμοι: -μικροοργανισμικα-μικροβια η σχιζομυκητες,ρικκετσιες,ιοι. Μυκητοπαρασιτικα: -μυκητιακα-μυκητες -παρασιτικα-πρωτοζωα-μεταζωα (ελμινθες) Μεγαοργανισμικα: -φυτικα (μανιταρια-τσουκνιδες) -ζωικα (φιδια, σκορπιοι, αραχνες).

11 Οι παρακάτω διακρίσεις των μικροβίων είναι σχετικές, διότι κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να έχουμε : - Παθογόνα μικρόβια, που δεν είναι παθογόνα, δηλ. δεν προκαλούν αρρωστια. -Μη Παθογόνα μικρόβια, που είναι παθογόνα, δηλ. προκαλούν νόσο. -Παράσιτα μικρόβια που ζουν σαπροφυτικά, δηλ. έχουν σαπροφυτα. -Σαπροφυτα μικρόβια που ζουν παρασιτικά, δηλ. είναι παρασιτα.

12 Δηλ. ισχύουν - Παθογόνο = παράσιτο, - Μη παθογόνο = παράσιτο - Σαπρόφυτο = μη παθογόνο - Σαπρόφυτο = παθογόνο

13 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Τα μικρόβια που υπάρχουν στη φύση (στους ανθρώπους, στα φυτα, στα ζώα, στο έδαφος και στο νερό) ανερχονται σε αστρονομικούς αριθμούς. Αυτά τα παθογόνα είναι πολύ λίγα, μερικές εκατοντάδες. Τα υπόλοιπα όχι μόνο σε βλάπτουν, αλλά ο άνθρωπος τα χρησιμοποιεί για δικό του όφελος. Ετσι πολλά μικρόβια με κατάλληλη καλλιέργεια, χρησιμοποιουνται στη βιομηχανία γάλακτος και προϊόντων αυτού (γιαούρτι, διάφοροι τύποι τυριών κ.λ.π) στη βιομηχανία ξυδιού, μπύρας καθώς και για την επεξεργασία του καφέ, το κακάο, του τσαγιού, των δερμάτων κ.α

14 Τα μικρόβια συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποσύνθεση κάθε οργανικής ύλης και μετατροπή αυτής σε απλά στοιχεία (ανοργάνωση). Ετσι τα μικρόβια παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στο φαινόμενο της ζωής γενικότερα. Πράγματι η αποσύνθεση πτωμάτων ανθρώπων, ζώων και των νεκρών φυτών πραγματοποιείται με τη δράση των μικροβίων.

15 Με την ανοργάνωση των οργανικών ουσιών και του οξυγόνου του ατμοσφαιρικού αέρα, δημιουργούνται στο έδαφος τα απαραίτητα θρεπτικα υλικά για την ανάπτυξη των φυτών. Αυτα με τη δράση των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου και της χλωροφύλλης, συνθέτουν την πρώτη οργανωτική ύλη, τους υδατάνθρακες (εξόζες). Τα φυτοφάγα ζώα αναπτύσσονται τρώγοντας τα φυτά. Τα σαρκοφάγα ζώα διατρέφονται με τα φυτοφάγα ζώα και τέλος ο άνθρωπος διατρέφεται, με τρόφιμα, που προέρχονται από το φυτικό και ζωικό (φυτοφάγα κυριώς ζώα) βασίλειο.

16 Τον κύκλο της ζωής λοιπόν, θάνατος- ζωη- θάνατος ζωή, τα μικρόβια είναι αυτά που τον διατηρούν.

17 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ: Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί μονοκύτταροι, δηλ. αποτελούνται από ένα και μοναδικό κύτταρο, που το ονομάζουμε μικροβιοκύτταρο.

18 Το σχήμα, η εξωτερική δηλ.μορφή του μικροβιοκυττάρου είναι διαφορετικό για κάθε είδος μικροβίου.ετσι μπορεί το σχήμα να είναι: Σφαιρικό ή αυγοειεδές:τα μικρόβια με τέτοιο σχήμα λέγονται κόκκοι και έχουν διαφορετική διάταξη, στο χώρο.ανάλογα με τη διάταξη που έχουν στο χώρο ονομάζονται- σταφυλόκοκκοι, -στρεπτοκοκκοι -διπλοκοκκοι.

19 -Ραβδί ευθύ κυλινδρικό. Τα μικρόβια με τέτοιο ονομάζονται βάκιλλοι και βακτηρίδια. -Ραβδί ευθύ κυλινδρικό ελικοειδή περιστροφή. Τα μικρόβια με το σχήμα τούτο ονομάζονται σπειροειδη. -Ραβδί κεκαμμένο. Τέτοιο σχήμα έχουν τα μικρόβια που ονομάζονται δονάκια. -Πολύμορφο. Το σχήμα δεν είναι σταθερό, αλλά γίνεται διαφορετικό κάθε φορά.τέτοιο έχουν τα μυκοπλάσματα P.P.L.O

20 ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ : Το κυτταρόπλασμα Την πυρηνική ουσία (τον πυρήνα) Τις επιφανειακές ή εξωτερικές στιβάδες. Αυτές από μέσα προς τα έξω είναι: -Η ωτοπλασματική μεμβράνη. -Το τοίχωμα και το έλυτρο.έχουν σημασία με τη λοιμογόνο δράση αυτού. Τις βλεφαρίδες ή το μαστίγιο.είναι όργανα κινήσεως.

21 Ορισμένα μικρόβια ονομάζονται σπορογόνα, διότι παράγουν ειδικά ογκιδια που λέγονται σπόροι. Οι σπόροι είναι ειδικά μορφώματα που παράγονται μέσα στο σπορογόνο μικροβιοκύτταρο, όταν είναι ζωντανό.

22 Βλαστική μορφή των μικροβίων : Ονομάζεται η ώριμη μορφή αυτού. Κατά τη βλαστική μορφή το μικρόβιο βρίσκεται σε πλήρη δραστηριότητα και φυσιολογικήανατομική τελειότητα. Στη βλαστική μορφη αρχίζει να πολλαπλασιάζεται το μικρόβιο.

23 Διατροφή των μικροβίων. Τα μικρόβια για να ζήσουν χρειάζονται ουσίες, τις οποίες ονομάζουμε θρεπτικά υλικά ή θρεπτικές ουσίες. Αυτές βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον και είναι το Ο2 το CO2, τα ανόργανα άλατα και στοιχεία, καθώς και τα αμοινοξέα, τα λευκώματα, οι βιταμίνες, διάφορα ένζυμα κ.α.

24 Μικρόβια που μπορούν και επεξεργάζονται τις πρώτες ύλες π.χ. Ο2, CO2, N,S, Fe, Mn και διάφορα άλατα, διαθέτουν ανάλογους ενδομικροβιοκυτταρικούς βιοχημικούς και βιολογικούς μηχανισμούς και λέγουμε ότι διατρέφονται μόνα τους. Για τους λόγους αυτούς, ονομάζονται αυτότροφα.

25 Τα μικρόβια που δε διαθέτουν τους παραπάνω μηχανισμούς, αλλά διαφορετικούς με τους οποίους χρησιμοποιούν έτοιμα θρεπτικά υλικά π.χ. αμοινοξέα, ένζυμα, λευκώματα κ.α, ονομάζονται ετερότροφα. Τα μικρόβια που μπορούν και χρησιμοποιούν το Ο2 της ατμόσφαιρας ονομάζονται αερόβια, ενώ τα μικρόβια που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το Ο2 αλλά το Ο2 των ουσιών ονομάζονται αναερόβια.

26 Οι μεταλλαξιακές ιδιότητες μπορεί να αφορούν, το σχήμα, το μεταβολισμό, την ανοσολογία και γενικότερα οποιοδήποτε σημείο της βιολογικής συμπεριφοράς του μικροβίου. Οι μεταλλαξιακές ιδιότητες μπορεί να εμφανιστούν στο ίδιο το μικρόβιο και κατά τη χρονική περίοδο που δρα ο μεταλλαξιογόνος παράγοντας ή μπορεί να μην εμφανιστούν στο ίδιο το μικρόβιο παρά μόνο στους απογόνους, δηλ. όταν έπαψε να δρα πλέον αυτός.

27 Οι μεταλλαξιογόνοι παράγοντες μπορεί να είναι: Εξωγενείς: π.χ. ακτίνες Χ, το H2O2, οι καρκινογόνες ουσίες, οι υπεριώδεις ακτίνες. Ενδογενείς:ονομάζουμε τους άγνωστους, οπωσδήποτε μη εξωγενείς, παράγοντες. Αναπαραγωγή των μικροβίων: Τα μικρόβια αναπαράγονται (πολλαπλασιάζονται) με διάφορους τρόπους π.χ. τη διχοτόμηση την απλή. Ονομάζεται αυτή και αγενής αναπαραγωγή, διότι πραγματοποιείται χωρίς την ένωση (σύσμειξη) γενών (αρσενικού και θηλυκού).

28 Αποικίες μικροβίων: Τα διάφορα είδη μικροβίων για να μελετηθούν καλλιεργούνται τεχνητά στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Εκεί σε ειδικά δοχεία (τρυβλία Petri) ρίχνουν θρεπτικό υλικό που χρειάζεται το μικρόβιο και ετσι αναπτυσσεται. Το θρεπτικό υλικό μπορεί να είναι υγρό η στερεό. Όταν καλλιεργούνται τα μικρόβια, αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Μέσα σε 24ωρες ο αριθμός αυτών ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Αν ένα είδος μικροβίου καλλιεργείται σε στερεό θρεπτικό υλικό, τα αναπτυσσόμενα μικρόβια διατάσσονται κατά αθροίσματα.

29 Αυτα ονομάζονται αποικίες. Μικροβιακές ποικιλίες ονομάζεται το μικροβιακό βιολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο απομονώνονται αποικίες μικροβίων με διάφορους κληρονομικούς χαρακτήρες, από ένα μικροβιακό πληθυσμό, που το Θεωρούμε ομοιογενή.

30 Το σχήμα, το χρώμα η όψη των μικροβιακών αποικιών είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε είδους μικροβίου. Ετσι έχουμε τις αποικίες, που τις ονομάζουμε R (Rough=ανώμαλη ρυτιδώδης), S (Smouth =λεία, στιλπνή) και Μ (Μucoid). Οι μορφές αυτές R, S, M των αποικιών και μικροβίων ονομάζονται και φάσεις αυτών, διότι μπορεί η μια να μετατραπεί στην άλλη.

31 Φάση S: Τοξική πλούσια σε σωματικά αντιγονικά στοιχεία (αντίγονα, ελυτροφόρος, δηλ. στο μικροβιοκυτταρα έχουμε ελυτρο). Μπορεί να μεταπέσει στη φάση R. Φάση R:Ατοξική φτωχή σε σωματικά αντιγόνα, το μικροβιοκύτταρο στερείται ελύτρου και στα εναιωρήματα συγκολλούνται αυτόματα.

32 Αυτές οι φάσεις R, S είναι οι σημαντικότερες διοτι τα μικρόβια τούτων παρουσιάζουν ανοσολογικες διαφορες στην ικανότητα να προκαλούν νοσο. Μετατροπή της φάσεως S στην R συνοδεύεται, από απώλεια της ικανότητας προς παραγωγή του αντιγόνου του ελύτρου, καθώς και από απώλεια της ικανότητας να προκαλέσει λοίμωξη.

33 Συμβίωση και ανταγωνισμός των μικροβίων: Τα παράσιτα μικρόβια που δεν προκαλούν λοίμωξη, είναι δηλαδή παράσιτα που ζουν σαπροφυτικά, λέγουμε ότι συμβιώνουμε το μεγαοργανισμό. Μπορεί ένα είδος μικροβίου να διευκολύνεται στην ανάπτυξη του με την ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλου είδους μικροβίου.λέγουμε τότε, ότι έχουμε απλή συμβίωση. Όταν η ταυτόχρονη ανάπτυξη δύο ειδών μικροβίων δημιουργεί ωφέλεια και στα δυο μιλούμε για αμφοτερόπλευρη συμβίωση.

34 Μικροβιακός συνδυασμός: Είναι η συνδυαστική δράση δυο ή περισσοτέρων μικροβίων που προκαλεί λοιμωξη. Το φαινομενο τούτο, δηλ. της δημιουργίας λοιμώξεως με την ταυτόχρονη δράση δυο ή περισσότερων μικροβίων, ερμηνεύεται με τη συμβίωση αυτών. Άλλοτε όμως ο μηχανισμός της λοιμώξεως είναι αγνωστος.

35 Ανταγωνισμός Μικροβίων: Είναι μικροβιακό βιολογικό φαινόμενο, στο οποίο παρατηρείται τέλεια παρεμπόδιση της ανάπτυξης ενός είδους μικροβίου με την ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλου.

36 Κατά τον ανταγωνισμών των βακτηριδίων μπορεί: Να τροποποιούνται οι περιβαλλοντικές συνθήκες π.χ. μεταβολή του ph της επιφανειακής τάσεως, της Θερμοκρασίας κ.α. Αυξημένη θερμοκρασια έχουμε κατά τη ζύμωση του γλεύκους και ιδιαίτερα κατά την ωρίμανση της κοπριάς. Να παράγονται ειδικές ουσίες π.χ. αλκοόλη κατά τη ζύμωση του γλεύκους, παραγωγή άφθονου H2O2, που αναστέλλει την ανάπτυξη άλλων μικροβίων κ.α. επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε γαλακτοβάκιλλους αναστέλλουν την ανάπτυξη των εντεροβακτηριοειδών.

37 Να παράγουν αντιβιοτικά π.χ. βακιτρακίνη, βανκομυκίνη, βιομυκίνη, γραμικιδίνη, ερυθρομυκίνη, καρβομυκίνη, κανταμυκίνη, νεομυκίνη, νυστατίνη, πενικκιλίνη, στρεπτοκμυκίνη, τετρακυκλινη, τυροτρίνη κ.α.

38 Μικροβιοτοξίνες: Ονομάζονται δηλητηριώδεις ουσίες, που παράγουν τα παθογόνα μικρόβια, που όταν εισέλθουν στο μεγαοργανισμό προκαλούν λοίμωξη και ταυτόχρονα ερεθίζουν αυτόν, για να παράγει άλλες ουσίες, τις αντιτοξίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις πρώτες. Οι μικροβιοτοξίνες μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο. Διακρίνουμε τις μικροβιοεξωτοξίνες και τις μικροβιοενδοτοξίνες

39 Μικροβιοεξωτοξίνες : Ονομάζονται εκείνες που παράγονται από ζωντανά μικρόβια, στο κυτταρόπλασμα, εκκρίνονται και διαχέονται στο περιβάλλον αυτών, δηλ. γύρω από την περιοχή που βρίσκεται το μικροβιοκύτταρο.

40 Μικροβιοενδοτοξίνες: Ονομάζονται εκείνες που παράγονται από ζωντανά μικρόβια, στο κυτταρόπλασμα και παραμένουν εκεί, δηλ. δεν εκκρίνονται και δε διαχεονται στο περιβαλλον. Οι μικροβιοενδοτοξίνες απελευθερώνονται και διαχέονται, όταν το μικρόβιο που τις παράγει καταστραφεί δηλ. είτε πεθάνει φυσιολογικά είτε καταστραφεί από τα φαγοκύτταρα του μεγαοργανισμού, είτε με τα αντιβιοτικά.

41 Τοξίνες ονομάζονται οι δηλητηριώδεις ουσίες των ζώων, των φυτών και των μικροβίων που όταν εισέλθουν στο μεγαοργανισμό προκαλούν λοίμωξη και ταυτόχρονα ερεθίζουν αυτόν για να παράγει άλλες ουσίες τις αντιτοξίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις πρώτες. Οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν και θάνατο.

42 Εχουμε ζωοτοξίνες (φίδια, αράχνες, σκορπιοι κ.α ) φυτοτοξίνες και μικροβιοτοξίνες. Οι αντιτοξίνες που δημιουργούνται από τον οργανισμό (ανθρώπου ή ζώου) μετά την είσοδο των τοξινών ονομάζονται αντιζωοτοξίνες, αντιφυτοτοξίνες και αντιμικροβιοτοξίνες.

43 Οι μικροβιοτοξίνες όταν εισέλθουν στον άνθρωπινο οργανισμό προκαλούν νόσο. Γενικά αυτές έχουν διάφορες ιδιότητες, ανάλογα με το είδος, δηλ. αν είναι ενδο ή έξω τοξίνη. Οι εξωτοξίνες είναι δηλητηριώδεις σε ελάχιστες ποσότητες π.χ.1μ (0.001mg) τετανικής ή τοξίνη του βακτηρίδιου της αλλαντιασεως προκαλεί το θάνατο, έχουν εκλεκτική δράση (εντεροτοξίνη, νευροτοξίνη, αιμολυσίνη κ.λ.π) είναι αντιγονικές, είναι θερμοευαίσθητες κ.α Οι ενδοτοξίνες, εχουν τοξικότητα σχετικά μικρή, π.χ 1Μg δεν προκαλεί παθολογικά φαινόμενα,προκαλούν κοινά παθολογικά συμπτώματα π.χ.διάρροια, πυρετό, οιδήματα κ.α. δεν είναι αληθινά αντίγονα, διότι δεν παράγουν αντιτοξίνες, αλλά αντισώματα αντιμικροβιοκυτταρικά ενώ στην περίπτωση των εξωτοξίνων τα παραγόμενα αντισώματα είναι αντιμικροβιοτοξινικά κ.α.

44 Ανοσολογια Είναι κλαδος της βιολογιας, που ασχολειται με τις βιολογικες και βιοχημικες αντιδρασεις του μεγα και μικροοργανισμου, οι οποιες συμβαινουν κατά την διαρκεια η και μετα από τυχαια η αναγκαστικη αλληλεπιδραση τους και εχουν σχεση με την αντισταση (αμυνα) που προβαλλει κάθε ενας η με την εξοντωση μεχρι θανατου του ενός από τους δυο.

45 ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ: Ασχολειται όχι μονο με οσα και η ανοσολογια αλλα και με βιολογικοβιοχημικες αντιδρασεις του ανθρωποργανισμου όταν εισελθουν ανοργανες (σκονη δρομου, σκονη λατομειων) καθως και οργανικες ουσιες, νεκρες όπως π.χ γυρη λουλουδιων, τριχες, πολύ λεπτα φτερα η και ολοκληρα οργανα η τμηματα αυτων που μεταμοσχευονται.

46 Αλλεργιογονο: Είναι κάθε ζωντανος η νεκρος μικροοργανισμος η προιοντα αυτων η ανοργανες ουσιες η ανθρωπινα τεχνητα παρασκευασματα που όταν εισελθουν στον ανθρωποργανισμο με οποιοδηποτε τροπο (εισπνοη, επαφη με το δερμα, από το στομα, η παρεντερικα) τον ευαισθητοποιουν ετσι, ώστε με τη νεα εισοδο της ιδιας παντοτε ουσιας προκαλλουν αλλεργια.

47 Αλλεργια: Είναι το αρνητικο υγιεινολογικο φαινομενο που προκαλειται στο μεγαοργανισμο μετα από επανελειμμενες εισοδους η εισαγωγη σε διαφορες χρονικες περιοδους, μιας και της ιδιας παντοτε ουσιας, ανοργανης η οργανικης και χαρακτηριζεται από διαφορα παθολογικα συμπτωματα η εκδηλωσεις, που μπορει να φερουν και το θανατο η να προκαλεσουν τοπκη νεκρωση στο δερμα.

48 Αντιγονο: Είναι κάθε ζωντανος η νεκρος η ζωντανος εξασθενημενος μικροοργανισμος η ουσιες που παραγονται από αυτόν (τοξινες) που όταν εισελθουν τυχαια η αναγκαστικα τεχνητα στο μεγαοργανισμο με οποιοδηποτε τροπο (στομα, εισπνοη, παρεντερικα), ερεθιζουν τα κυτταρα αυτου, τα οποια παραγουν άλλες ουσιες, αντισωματα που εξουδετερωνουν εκεινο, που ξανα εισερχονται ιδιο για δευτερη η τριτη κ.λ.π φορα στο μεγαοργανισμο. Η συνθεση των αντιγονων είναι διαφορετικη από την συνθεση συστατικων του οργανισμου.

49 Αντισωματα: Είναι ουσιες που παραγουν κυτταρα του μεγαοργανισμου μετα την εισοδο η εισαγωγη σε αυτόν ενός αντιγονου και εχουν την ιδιοτητα να εξουδετερωνουν αυτό.

50 Αντιμικροβιοκυτταρικα αντισωματα: Είναι αυτά που εξουδετερωνουν τα μικροβια. Αντιτοξινικα αντισωματα: Είναι εκεινα που εξουδετερωνουν τις τοξινες.

51 Ειδικοτητα των αντισωματων: Τα αντισωματα που παραγονται στο μεγαοργανισμο μετα την εισοδο σε αυτόν ενός αντιγονου, είναι ειδικα για το αντιγονο τουτο, δηλ. εξουδετερωνουν μονο το αντιγονο αυτό αν ξαναεισελθει για δευτερη, τριτη φορα στον οργανισμο.

52 Διασταυρουμενη οροαντιδραση: Είναι η εξουδετερωση των συγγενικων αντιγονων από το ιδιο αντισωμα π.χ ιος ερπητα ζωστηρα και ιος ανεμοβλογιας, στελεχος πρωτεα, οχια, Rickettsia Prowazeki.

53 Κάθε παθογονο μικροβιο και εξωτοξινη εχουν δυο ιδιοτητες τη νοσο, και ονομαζεται νοσογονος ιδιοτητα. Η άλλη που ερεθιζει τα κυτταρα του ιστικου συστηματος του οργανισμου και παραγουν αντισωματα, ονομαζεται αντιγονικη. ΑΤΟΞΙΝΗ: ονομαζεται κάθε μικροβιοτοξινη που επεξεργαστηκε ετσι ώστε εχασε τη τοξικη και διατηρησε την αντιγονικη ιδιοτητα αυτης.

54 ΕΜΒΟΛΙΟ: Είναι κάθε τεχνητο παρασκευασμα υγρο η στερεο που περιεχει νεκρους η ζωντανους εξασθενημενους μικροοργανισμους η ατοξινες αυτων που εισαγουμε στο μεγαοργανισμο με οποιοδηποτε τροπο και σκοπο την παραγωγη των αντιστοιχων αντισωματων που θα τον προφυλαξουν από τα λοιμογονα αιτια εκεινου.

55 ΑΝΟΣΙΑ: Ονομαζεται το μερος της αντιστασεως αυτου, που αφορα τον οργανισμο-σωμα και πραγματοποιειται μονο με αντισωματα (αντιμικροβιοκυτταρικα η αντιμικροβιοεξωτοξινικα).

56 ΟΡΟΑΝΤΙΔΡΑΣΗ:είναι η τεχνικη κατά την οποια γινεται ελεγχος της πυκνοτητας των αντισωματων στο μεγαοργανισμο. Με την οροαντιδραση διαπιστωνουμε την υπαρξη αντισωματων στους υγιεις, αλλα και τη δημιουργια νεων σε αρρωστους (διαγνωση λοιμωδους νοσου).

57 Ανοσοι οροι: Ονομαζονται οι οροι του αιματος, δηλ. αιμα που με φυγοκεντρηση απαλλαχθηκε από τα αιμοκυτταρα που περιεχουν ψηλο τιτλο αντισωματων ενός αντιγονου (μικροβιου, μικροβιοτοξινης). -αντιτετανικος ορος -αντιδιφθεριτικος ορος -αντιμυκυτικος ορος -πολυδυναμος αντιαλλαντικος ορος.

58 Στον ανθρωπινο οργανισμο υπαρχουν και κυκλοφορουν αντισωματα διαφορων αντιγονων μικροργανισμοκυτταρικων και μικροργανισμοτοξινικων. Η προελευση των αντισωματων αυτων μπορει να είναι: Λοιμωξηγενη: είναι αντισωματα που προερχονται από την λοιμωξη. Εμβολιογενη: είναι αντισωματα που δημιουργουνται μετα από ένα εμβολιασμο. Συγγενικα: είναι αντισωματα που υπαρχουν μονο στα νεογεννητα και προερχονται από τον οργανισμο της μητερας.

59 Οροθεραπευτικα αντισωματα: Οι ανοσοι οροι περιεχουν αντισωματα ετοιμα να δρασουν.αυτοι παρασκευαζονται από αιμα ζωων η ανθρωπου.το ζωο δημιουργει αντισωματα μετα τον εμβολιασμο που του κανουμε η μετα την αρρωστια που του προκαλεσαμε.υστερα θανατωνουμε το ζωο και παιρνουμε το αιμα και παρασκευαζουμε τον ανοσο ορο. Ο ανθρωπινος ανοσος ορος παρασκευαζεται από αιμα με μεγαλο τιτλο αντισωματων ανθρωπου που πηραμε προσφατα η στο απωτερο παρελθον μια αρρωστια η που εκανε εμβολιασμο. Ο ορος γινεται για προφυλακτικους και θεραπευτικους λογους. Αν ο ορος περιεχει αντισωματα για ένα αντιγονο λεγεται απλος ενώ όταν περιεχει αντισωματα για πολλα αντιγονα λεγεται πολυδυναμος η πολλαπλος. Η διαρκεια ζωης των αντισωματων είναι διαφορη και αναλογα με το ειδος και την προελευση τους.

60 Τα αντιμικροβιοκυτταρικα αντισωματα συνηθως διαρκουν 6-12 μηνες. Τα αντιμικροβιοτοξονικα αντισωματα διαρκουν περισσοτερο 3-4 χρονια και πολλες φορες για ολη τη ζωη. Τα συγγενικα αντισωματα διαρκουν 3-6 μηνες. Τα λοιμωξιγενη διαρκουν σχεδον για ολη τη ζωη, όταν είναι αντιμικροβιοτοξινικα και πολύ λιγοτερο όταν είναι αντιμικροβιοκυτταρικα. Τα εμβολιογενη αντισωματα όταν είναι αντιμικροβιοτοξινικα διαρκουν ολη τη ζωη ενώ όταν είναι αντιμικροβιοκυτταρικα διαρκουν περιπου 6-12 μηνες.

61 Μικροβιοτοξινες: Είναι προιοντα των ζωντανων μικροβιων και διαχεονται στο γυρω από αυτά περιβαλλον.μπορει να βρεθουν να προκαλεσουν τροφικες δηλητηριασεις σε συνδυασμο με την ιδιοτητα, ότι αντεχουν σε ψηλη σχετικα θερμοκρασια π.χ βαθμους. Είναι αντιγονικες και επομενως ο οργανισμος παραγει αντισωματα όταν εισελθουν σε αυτόν. Τα παραγομενα αντισωματα είναι αντιτοξινικα, δηλ. εξουδετερωνουν την τοξινη του μικροβιου.

62 Ατοξινη:είναι η κάθε εξωτοξινη που εχασε με τεχνητα μεσα την τοξικη αλλα διατηρησε την αντιγονικη ιδιοτητα.με τις ατοξινες γινονται τα εμβολια.οι ατοξινες εισαγομενες επιτιδες στον ανθρωποργανισμο δεν προκαλουν νοσο, αλλα ερεθιζουν τα κυτταρα του ιστικου συστηματος και παραγουν αντισωματα.

63 Αλλεργια-Αναφυλαξια-Δυσανεξια Αλλεργια:είναι το αρνητικο υγιεινολογικο φαινομενο που χαρακτηριζεται από παθολογικες εκδηλωσεις και συμπτωματα διαφορης εντοπισεως και εντασεως και μπορει να καταληξει στο θανατο του μεγαοργανισμου μετα από επανελημμενες εισοδους η εισαγωγες μεσα σε αυτό μιας και της ιδιας ουσιας, ανοργανης η οργανικης (ζωντανης η νεκρης).

64 Αλλεργιογονο:είναι κάθε ουσια ανοργανη η οργανικη που όταν εισερχεται στο μεγαοργανισμο με οποιοδηποτε τροπο, τον ευαισθητοποιει ετσι ώστε με τη νεα εισοδο η εισαγωγη της ιδιας παντοτε ουσιας προξενει άλλεργια.

65 Αλλεργιογονα μπορει να είναι:όλα τα αντιγονα (μυκητοπαρασιτικα, μυκητοπαρασιτοξινικα). -η σκονη του δρομου -διαφορα χορτα -η γυρη των λουλουδιων -η σκονη των σταβλων -οι τριχες του γατου -τα πιτυρωδη λεπια των τριχων του αλογου -οι ερεθιστικες βιομηχανικες ουσιες -η μουχλα -τα καυσαερια των αυτοκινητων -οι ρυπανσεις της ατμοσφαιρας -τα φαρμακα -η σταχτη -η πισσα -η αιθαλη -το θειο.

66 Για να συμβει η αλλεργια πρεπει να εχουμε ευαισθητοποιηση των ιστων του οργανισμου από το αλλεργιογονο σε διαφορο βαθμο.για αυτό το λογο διακρινουμε υπερευαισθησια, απαισθησια και απουσια ευαισθησιας. Η αντιστοιχη στις διαβαθμισεις αυτές αλλεργια ονομαζεται υπερεργια, υπεργια και ανεργια. Η αλλεργια μπορει να είναι επικτητη η κληρονομικη.

67 Δυσανεξια: ονομαζεται η κατασταση του οργανισμου κατά την οποια αυτης εμφανιζει αλλεργια μετα την εισοδο η εισαγωγη για πρωτη φορα ενός αλλεργιογονου. Ετσι εχουμε δυσανεξια σε διαφορα τροφιμα η φαρμακα κ.λ.π δηλ. με τη ληψη αυτων για πρωτη φορα εμφανιζεται αλλεργια. Η κληρονομικη αλλεργια είναι οικογενης δηλ. εμφανιζεται στα ατομα μιας οικογενειας είναι μια ειδικη ιδιοσυγκρασια,που μεταβιβαζεται κληρονομικα και εκδηλωνεται με οιδημα η πομφους καθως και με αυξηση των ηωσινοφιλων κυτταρων του αιματος και των ιστων. Με την κληρονομικοτητα μεταβιβαζεται η προδιαθεση και όχι η συγκεκριμενη εκδηλωση της αλλεργιας.

68 Η οικογενης (κληρονομικη) αλλεργια ονομαζεται και ατοπια, διοτι η εκδηλωση της δε βρισκεται στον καταλληλο τοπο δηλ, είναι παραδοξη.οι εκδηλωσεις αυτης μπορει να είναι: -το βρογχικο ασθμα -ο αλλεργικος βηχας -ο πυρετος από χορταρι -η αλλεργικη ρινιτιδα -η ορωδης ωτιτιδα -η κνιδωση -το οιδημα -η κληρονομικη δερματιτιδα -η αφθωδης στοματιτιδα -η αλλεργικη οξεια γαστριτιδα -οι παροδικοι εμετοι -η ιδιοπαθης αιματουρια -μερικες αρθριτιδες

69 Αλλεργιογονα που μπορει να προκαλεσουν οικογενη αλλεργια είναι: Τροφιμα: -αυγα,γαλα,δημητριακα, ψαρια, κρεατα, καρυδια, λαχανικα, φρουτα, αρτυματα και καρυκευματα, οσμες τροφων. Φαρμακα: -ενεσεις φαρμακων -χαπια -υποθετα φαρμακων Νηγματα εντομων-εντομοκτονα φαρμακα.

70 Φυσικοι παραγοντες:χαμηλες βαρομετρικες πιεσεις,ομιχλη, μεγαλη υγρασια. Όλα αυτά επηρεαζουν την ποσοτητα της γυρεως και της μουχλας που αιωρουνται στον αερα και δρουν ως αλλεργιογονα. Πιτυρωδη λεπια από τριχες ζωων.αυτα είναι δραστικοτερα όταν είναι παλια. -εντομα -σκονη οικιας -αλευρα -μικροβια -σκονη οικοδομων -παρασιτα -μυκητες.

71 Αντιαλλεργιογονα:παραγονται μετα την επαφη του αλλεργιογονου με τον οργανισμο.ειναι ουσιες αντισωματα και είναι ειδικα.στην περιπτωση της αλλεργιας ατοπιας τα αντιαλλεργιογονα ονομαζονται αντιδρασινες.τα αντιαλλεργιογονα μπορει να κυκλοφορουν με το αιμα η να βρισκονται στους χυμους του μεγαοργανισμου η να είναι καθηλωμενα στους ιστους αυτου.

72 Αφυλαξια: Είναι αλλεργια των χυμων και Εκζεμα είναι αλλεργια των ιστων. Η αφυλαξια προκαλειται μετα την δευτερη επαφη του ιδιου αλλεργιογονου με τον ανθρωποργανισμο και εκδηλωνεται ειτε με αφυλακτικη κριση η αφυλακτικο shock, και πιο σπανια με θανατο.

73 Η αφυλαξια εκδηλωνεται μετα από δυο επαφες του αλλεργιογονου και του μεγαοργανισμου. Η πρωτη επαφη ονομαζεται προπαρασκευαστικη και είναι αυτή που δημιουργει την ευαισθησια στο μεγαοργανισμο.η ευαισθησια διαρκει εβδομαδες η και μηνες και σε μικροτερο βαθμο μπορει να διατηρηθει σε ολοκληρη την ζωη. Η δευτερη επαφη ονομαζεται εκλυτικη και είναι αυτή που προκαλει την αφυλαξια.

74 Για την εξηγηση της αφυλαξιας παραδεχονται ότι μετα την επαφη για δευτερη φορα του αλλεργιογονου με τον ανθρωποργανισμο, πραγματοποιειται ενωση του αντιαλλεργιογονου με το αλλεργιογονο στους ιστους του μεγαοργανισμου.εκει απελευθερωνονται διαφορες ουσιες που ευθυνονται για το αφυλακτικο shock η την αφυλακτικη κριση.οι ουσιες που εκλυονται μπορει να είναι: - Η αφυλαξια αποτελει σπανιοτατο φαινομενο για τον ανθρωπο, εκεινο που εκδηλωνεται πολύ συχνα είναι η ορονοσια.

75 Ορονοσια: Ονομαζεται η αφυλαξια που εμφανιζεται μετα από οροπροφυλαξη.εμφανιζεται στην περιπτωση που προηγηθηκε οροπροφυλαξη με ορο π.χ αλογου και εισαγεται για δευτερη φορα, μετα ορισμονο χρονικο διαστημα ο ιδιος ορος. Για το λογο αυτό αν χρειαστει να ξανακανει καποιος ορο, πρεπει να προτιμηση ορο αλλου ζωου, από εκεινο που εκανε την πρωτη φορα.

76 Στην Ορονοσια εχουμε τα εξης: Προκλινικη φαση η χρονος επωασης: 6-12 και σπανιοτερα 3-4 ημερες. Συμπτωματα: Δερμα: εξανθημα σε ολοκληρο το δερμα η εξανθηματικες πλακες η κηλιδωδες εξανθημα με φοβερη και βασανιστικη φαγουρα (κνησμο). Γαστρεντερικο συστημα: ναυτια-εμετος-διαρροια. Γενικα συμπτωματα και κυκλοφορικο: πυρετος-ταχυκαρδια-υποτασηοιδημα αρθρωσεων. Η ενταση των συμπτωματων εξαρταται τις περισσοτερες φορες από την ποσοτητα του ορου που εισαγεται. Η ορονοσια εκδηλωνεται σε 12-15% των ατομων που κανουν οροεισαγωγη.στους ενηλικες το ποσοστο ανερχεται στο 30-70% ενώ στα παιδια στο 12%.

77 Προληψη ορονοσιας Είναι η μεθοδος με την οποια μπορουμε να εξακριβωσουμε την υπαρξη ευαισθησιας για καποιον ορο και ο τροπος χορηγησεως αυτου. Οι μεθοδοι που εφαρμοζονται για την εξακριβωση ότι υπαρχει ευαισθησια στον ορο που προκειται να εισαγουμε στηριζονται κυριως στην αντιδραση του δερματος η των επιπεφυκοτων (βλεννογονων των οφθαλμων).

78 Οι αντιδρασεις αυτές εκδηλωνονται μετα την ενδοδερμικη εισαγωγη αραιωμενου ορου η μετα την ενσταλαξη στο ματι αυτου και ονομαζονται αντιστοιχα: -επιδερμοαντιδραση -οφθαλμοαντιδραση η επειδη γινεται χρηση ορου ονομαζονται οροεπιδερμοαντιδραση και οροφθαλμοαντιδραση.

79 Η πρακτικη σημασια των επιδερμοαντιδρασεων και οφθαλμοαντιδρασεων είναι τεραστια, διοτι εκτελουνται και για αλλους σκοπους όπως π.χ για την εξακριβωση υπαρξεως ανοσιας, για διαγνωση νοσων κ.α

80 Απευαισθητοποιηση η μεθοδος Bescedka Πολλες φορες είναι αναγκαστικη η οροεισαγωγη για λογους προφυλακτικους και θεραπευτικους εστω και αν υπαρχει υπερευαισθησια του ατομου. Η γενικη αρχη της μεθοδου Bescedka είναι οροεισαγωγη σε μικρες δοσεις, στηριζομενοι στο νομο των αναλογιων ότι δηλαδη τα συμπτωματα της αφυλαξιας εξαρτιουνται από το ποσο του ορου που εισαγουμε.

81 ΑΝΘΡΩΠΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Η αντισταση του ανθρωπου στους μικροργανισμο-μυκητο-παρασιτικους παραγοντες περιλαμβανει και άλλες ενεργειες που προερχονται όχι από τα κυτταρα των διαφορων οργανων η οργανικων συστηματων αλλα από τη ψυχοδιανοητικοηθικοκιωικη σφαιρα αυτου, οι οποιες αποσκοπουν στην προληψη δηλ. τη διακοπη των τροχιων των οδων μολυνσεων.

82 Στην καθολικη αντισταση του ανθρωπου περιλαμβανονται ολοι οι μηχανισμοι που διαθετει για να μην αρρωστησει από οποιοδηποτε αιτιο (βιολογικο η όχι). Ετσι διακρινουμε: -την καθολικη αντισταση του ανθρωπου εναντι οποιασδηποτε αρρωστιας βιολογικης και μη αρχης. -τη γενικη αντισταση του ανθρωπου εναντι κάθε αρρωστιας βιολογικης αρχης. -την οργανικη σωματικη αντισταση του ανθρωπου εναντι των βιολογικης αρχης ασθενειων.

83 Οργανικη-σωματικη αντισταση του ανθρωπου: -ονομαζεται το συνολο των ανατομικων, χημικων, μηχανικων παραγοντων καθως και των οργανικων φυσιολογικων και ανοσοποιητικων λειτουργιων που εχει ο ανθρωποργανισμος, για να αντιμετωπιζει οσο γινεται δραστικοτερα κάθε καταλληλη μολυνση που πραγματοποιειται.

84 Στην οργανικη-σωματικη αντισταση του ανθρωποργανισμου περιλαμβανονται: -ο φυσιολογικος μη ειδικος μηχανισμος του οργανισμου.σε αυτόν υπαγονται: Α.Η ανατομικη μηχανικη ακεραιοτητα της επιδερμιδας και γενικοτερα του δερματος. Β.Η εκκριση βλεννας στους διαφορους βλεννογονους. Γ.Η περιοδικη εντος του 24ωρου αλλα συνεχης ροη υγρων του οργανισμου. Δ.Η αποβολη των κοπρανων και η αποπτωση των επιφανειακων στιβαδων της επιδερμιδας και των βλεννογονων.

85 ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ: Περιλαμβανει χημικες ουσιες που παραγει ο οργανισμος και φονευει τα μικροβια. Τετοιες είναι: -το υδροχλωρικο οξυ που παραγεται από το στομαχι και αποτελει το γαστρικο υγρο αυτου. -διαφορα αλλα οξεα που παραγονται στον κολπο της γυναικας. -λιπαρα οξεα,λιπιδια,ανοργανα οξεα και το CO2 δρουν μικροβιοκτονα. -η ταση του Ο2 στους ιστους:ιστοι που δεχονται λιγο Ο2 αποτελουν καταλληλο υλικο, στο οποιο αναπτυσσονται αναεροβια κλωστηριδια π.χ. της αεριογονου γαγγραινα και του τετανου.

86 -η λυσοζυμη:ειναι ενζυμο που παραγεται στο δερμα, στους ιστους και βλεννογονους.υπαρχει στα υγρα των φυσιολογικων εκκρισεων αυτων (στον ιδρωτα, στα δακρυα, στο σαλιο, στο γαλα και στο Ε.Ν.Υ. Στα πολυμορφοπυρηνα λευκοκυτταρα υπαρχει αφθονη λυσοζυμη.διαλυει το τοιχωμα του μικροβιοκυτταρου και φερνει το θανατο του μικροβιου. -η αλεξινη: παραγεται από τα λευκοκυτταρα και τα κυτταρα του δ.ε.σ, και ιδιαιτερα του σπληνα.λυει πολλα μικροβια.

87 -οψωνιδες: φυσιολογικες ουσιες του οργανισμου που παραγονται στα ενδοθηλιακα κυτταρα.η δραση τους κανει τους μικροοργανισμους ευαλωτους στα λευκοκυτταρα.ετσι διευκολυνεται η φαγοκυτταρωση. -σπερμινη και σπερμιδινη:βρισκονται σε πολλους ιστους και δρουν κατά του μυκοβακτηριδιου της φυματιωσεως. -προπερδινη: βρισκεται στον ορο του αιματος του ανθρωπου και των ζωων.εχει ισχυρη μικροβιοκτονο ενεργεια μονο με την παρουσια της αλεξινης και ιοντων μαγνησιου. -φαγοκυτταρινη: είναι ουσια που παραγεται από τα πολυμορφοπυρηνα λευκοκυτταρα και συμβαλλει στην καταστροφη των μικροοργανισμων εντος των κυτταρων.

88 Αλλοι μηχανισμοι φυσιολογικων και ανοσοποιητικων λειτουργιων: -θερμοκρασια: η φυσιολογικη θερμοκρασια του ανθρωποργανισμου είναι 36,5-37 βαθμοι κελσιου. -ορμονες: η φυσιολογικη λειτουργια των ενδοκρινων αδενων και η παραγωγη της αναγκαιας ποσοτητας ορμονων για την ευρρυθμη λειτουργια του οργανισμου, συμβαλλει αποφασιστικα στην αντισταση αυτου προς τις λοιμωξεις. -υγιεινη διατροφη:η προσληψη των αναγκαιων σε ποσοτητα και ποιοτητα θρεπτικων ουσιων με τα τροφιμα και η ευρρυθμη λειτουργια του βιοχημικου μηχανισμου, για την επεξεργασια αυτων ενισχυουν την αντισταση του ανθρωποργανισμου εναντι κάθε μικροργανισμοο-μυκη-το-παρασιτικου παραγοντα. -φαγοκυτταρωση:είναι ένα βιολογικο φαινομενο που παρατηρειται στον ανθρωπο, τα ζωα και τα φυτα.στον ανθρωποργανισμο η φαγοκυτταρωση γινεται με τα φαγοκυτταρα, τα οποια εχουν την ικανοτητα να κολλουν πανω τους μικροβια, μετα τα παιρνουν μεσα τους και στην συνεχεια τα διαλυουν. Φαγοκυτταρικη ικανοτητα εχουν ορισμενα κυτταρα του οργανισμου: -τα κυτταρα των ιστων και ιδιαιτερα του δ.ε.σ. (ακινητα, ιστιοκυτταρα). -τα λευκοκυτταρα του αιματος: μεγαλα μονοπυρηνα, πολυμορφοπυρηνα (ουδετεροφιλα, ηωσινοφιλα και βασεοφιλα) λεμφοκυτταρα (τα λεμφοκυτταρα δεν εχουν φαγοκυτταρικη ιδιοτητα), τα μεγαλα μονοπυρηνα εχουν ισχυρη φαγοκυτταρικη ικανοτητα και ονομαζονται μακροφαγα. Από τα πολυμορφοπυρηνα τα ουδετεροφιλα αποτελουν το 60-75% των λευκοκυτταρων και εχουν φαγοκυτταρικη ικανοτητα ισχυρη. Τα ηωσινοφιλα και τα βασεοφιλα πολυμορφοπυρηνα εχουν μικρη φαγοκυτταρικη ικανοτητα.

89 Η φαγοκυτταρωση παρατηρειται όχι μονο στους ιστους αλλα και στο αιμα όταν υπαρχει μικροβιαιμια. Το αιμα γρηγορα απαλλασεται από παθογονα και μη μικροβια. Πολλες φορες αυτά εγκαθιστανται στους ιστους και από εκει επανερχονται αργοτερα στην κυκλοφορια.

90 Φυσιολογικη μικροβιακη χλωριδα διαφορων ανοιχτων κοιλοτητων του ανθρωποργανισμου. Σαπροφυτα μικροβια που ζουν παρασιτικα στο στομα, τη μυτη,στο παχυ εντερο ανταγωνιζονται πολλα παθογονα μικροβια. Αν αλλοιωθει η χλωριδα αυτή, όπως με τη χρηση αλογιστα αντιβιωτικων, μειωνεται η ανταγωνιστικη δραση των σαπροφυτων και ετσι εχουμε λοιμωξη.

91 Η Δραστικη ανοσια αποτελειται από τα αντισωματα που παραγονται από το ανοσοποιητικο μηχανισμο του ανθρωποργανισμου. Τα αντισωματα ως προς τη δραση διακρινονται σε αντιμικροβιοκυτταρικα σε αντιμικροβιοτοξινικα, ως προς την προελευση σε λοιμωξηγενη, κρυψιμολυνσιγενη, εμβολιογενη, ανοσοροφορικα και

92 Η οργανικη-σωματικη αντισταση του ανθρωποργανισμου είναι δραστικη, δηλαδη φερει αποτελεσμα, υπο ορισμενες προυποθεσεις η συνθηκες που αναφερονται στον οργανισμο του ανθρωπου και στο μικροργανισμο. Συνθηκες του ανθρωποργανισμου: -υποσιτισμος και νηστεια -μυικη κοπωση -ψυξη -χρονιες και οξειες δηλητηριασεις -οξεα λοιμωδη νοσηματα χρονια νοσηματα -ηλικια -συγγενεις δυσπλασιες και κυριως του ουροποιητικου συστηματος -συγγενης η επικτητης ελλειψη γ-σφαιρινης από τον ορο του αιματος. Οι παραπανω συνθηκες φερνουν μειωση της οργανικης, σωματικης αντιστασεως του ανθρωποργανισμου.

93 Συνθηκες του μικροοργανισμου: Ο μικροοργανισμος αλλαζει αντιγονο και μπορει η να αυξηθει η να ελαττωθει η λοιμογονος δραση του. Ο ιος της γριππης π.χ. αλλαζει αντιγονο τελειως κάθε χρονια και προκαλει σοβαρες επιδημιες.

94 Διαβαθμισεις της διαταραχης της υγειας μετα την μολυνση: Με την μολυνση του ανθρωποργανισμου αρχιζει ένα βιολογικο φαινομενο μεταξυ μικρο και μεγα οργανισμου που συνοδευεται με μεταβολες, βιολογικες, βιομηχανικες, αντιγονικες και ανοσοποιητικες που καθοριζουν και το βαθμο της διαταραχης της υγειας του ανθρωπου (διαβαθμισεις της λοιμωξεως).

95 Η καταλληλη μολυνση μπορει να εχει τις παρακατω σχεσεις με την υγεια του ανθρωπου: -ουδεμια διαταραχη της υγειας:μολις πραγματοποιηθει η μολυνση, η αντισταση του ανθρωποργανισμου εξοντωνει τους μικροργανισμους να παρουσιασθει καποια διαταραχη αυτου. -αφανης λοιμωξη η κρυψιμολυνση:η εμφανιση μικροενοχληματων ως π.χ. μικροαδιαθεσιες, ανορεξια κ.α δεν επιδρουν στις συνηθισμενες δραστηριοτητες του ανθρωπου.μπορει να εμφανιστουν ατυπα συμπτωματα, δηλ. όχι εκεινα που εμφανιζονται με τις αλλοιωσεις του οργανου η συστηματος στο οποιο δρουν οι μικροοργανισμοι π.χ. η πολιομυελιτιδα μπορει να εμφανιστει με συμπτωματα από το πεπτικο συστημα (γαστρεντερικες διαταραχες) ενώ ο τοπος δρασεως των ιων της νοσου είναι στα προσθια κερατα του νωτιαιου μυελου (συμπτωματα παραλυσεις).

96 -νοσηρη κατασταση η λοιμωξη η νοσος από πρακτικη αποψη: αποτελει την εκφραση της ηττας του μεγαοργανισμου. Η ενταση της κρινεται από την εκβαση και τις συνεπειες αυτης.παρατηρουνται γενικα συμπτωματα, π.χ. πυρετος κεφαλοπονος, διαχυτοι πονοι σε ολοκληρο το σωμα και ειδικα συμπτωματα που προερχονται από τον τοπο δρασεως του μικροοργανισμου.

97 Η λοιμωξη γενικα μπορει να παρουσιαστει με μια από τις παρακατω μορφες: -Τυπικη μορφη:εδώ βρισκουμε τα χαρακτηριστικα κλινικα συμπτωματα της νοσου.συνηθως εκβαση είναι η ιαση. -Εκτρωτικη μορφη:η λοιμωξη εκδηλωνεται με ηπια κλινικα συμπτωματα της τυπικης μορφης και με εντονα από αλλα οργανικα συστηματα που επικρατουν στην ολη κλινικη εικονα.η κλινικη διαγνωση είναι πολύ δυσκολη. -Βαρεια μορφη:είναι η τυπικη μορφη της νοσου, αλλα με μεγαλυτερη ενταση των συμπτωματων και μεγαλυτερη διαρκεια της πορειας αυτης. Ο θανατος δεν αποκλειεται.η εκβαση είναι η χρονιοτητα η και η αναπηρια ελαφρης η βαριας μορφης, προσκαιρης η και μακροχρονιας αναλογα με την φυση του μικροργανισμου.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. (κίτρινο χρώμα) ( μπλέ χρώμα)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. (κίτρινο χρώμα) ( μπλέ χρώμα) ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το παρόν τεύχος δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους μαθητές στην ΆΜΕΣΗ κατανόηση των απαιτήσεων των πανελληνίων εξετάσεων δίνοντας τους τα θέματα των 15 χρόνων των κανονικών εξετάσεων του Μαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 2001 - ΟΡΟΣΗΜΟ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 2001 - ΟΡΟΣΗΜΟ 3 η ΕΚ ΟΣΗ 1 Λέξεις κλειδιά Αντιβιοτικά-Χηµικές ουσίες µε αντιµικροβιακή δράση που παράγονται από βακτήρια, µύκητες και φυτά. Τα αντιβιοτικά δρουν αναστέλλοντας ή παρεµποδίζοντας κάποια ειδική βιοχηµική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. (κίτρινο χρώμα) ( μπλέ χρώμα)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. (κίτρινο χρώμα) ( μπλέ χρώμα) ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το παρόν τεύχος δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους μαθητές στην ΆΜΕΣΗ κατανόηση των απαιτήσεων των πανελληνίων εξετάσεων δίνοντας τους τα θέματα των 14 χρόνων των κανονικών εξετάσεων του Μαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή Κλάδος της Αισθητικής Απόφοιτοι Α.Τ.Ε.Ι Πρόγραμμα Σπουδών Επαγγελματικά Δικαιώματα Αισθητικών Αποφοίτων ΑΤΕΙ Δικαιολογητικά έκδοσης Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Αισθητικού

Διαβάστε περισσότερα

Οι μικροοργανισμοί αποτελούν σε κάθε περίπτωση αναπόσπαστο τμήμα

Οι μικροοργανισμοί αποτελούν σε κάθε περίπτωση αναπόσπαστο τμήμα Οι μικροοργανισμοί αποτελούν σε κάθε περίπτωση αναπόσπαστο τμήμα της ανθρώπινης εμπειρίας. Είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι σε μικροοργανισμούς, πολλοί από τους οποίους εγκαθίστανται μόνιμα στο εσωτερικό ή

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 1 ο : Άνθρωπος και Υγεία

Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 1 ο : Άνθρωπος και Υγεία Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 1 ο : Άνθρωπος και Υγεία Ομοιόσταση: η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος (θερμοκρασία, συγκεντρώσεις διάφορων συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2001

Βιολογία Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2001 Βιολογία Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου 2001 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο Α. Στις ερωτήσεις 1-3, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ, ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΑΡΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ

ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ, ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΑΡΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΑ, ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΑΡΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ 2000-2013

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ 2000-2013 1 ΘΕΜΑ 1ο ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΙΟΥ 2000-2013 2000 Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Οι ιοί είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 1 ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΑ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΑ 2 Μικρόβια ή μικροοργανισμοί λέγονται οι οργανισμοί που δεν είναι διακριτοί με γυμνό μάτι. Διακρίνονται μόνο με το μικροσκόπιο. Έχουν μέγεθος μικρότερο από 0,1mm.

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και δέρμα ανάλογα με τα στάδια ζωής του ανθρώπου

Διατροφή και δέρμα ανάλογα με τα στάδια ζωής του ανθρώπου ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διατροφή και δέρμα ανάλογα με τα στάδια ζωής του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ~ 1 ~ ~ 2 ~ 5.1 Προβληµατική Στο κεφάλαιο αυτό θα µελετήσουµε την αλλοίωση των τροφίµων. Η αλλοίωση τροφίµων γίνεται µε βιολογικούς τρόπους, όπως οι µικροοργανισµοί, µε χηµικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1. Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών 1. Ποια τα κοινά χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών; Οι οργανισμοί τρέφονται Αναπνέουν Απεκκρίνουν Αναπαράγονται Αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ)

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ) ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

AΛΛEPΓIA KAI TPOΦIMA Όπως είναι γνωστό, τα τρόφιμα όταν αλλοιωθούν προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο, είναι δηλαδή τοξικά. Yπάρχουν όμως περιπτώσεις που

AΛΛEPΓIA KAI TPOΦIMA Όπως είναι γνωστό, τα τρόφιμα όταν αλλοιωθούν προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο, είναι δηλαδή τοξικά. Yπάρχουν όμως περιπτώσεις που AΛΛEPΓIA KAI TPOΦIMA Όπως είναι γνωστό, τα τρόφιμα όταν αλλοιωθούν προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο, είναι δηλαδή τοξικά. Yπάρχουν όμως περιπτώσεις που τρόφιμα, αν και δεν είναι τοξικά εν τούτοις προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υ ΑΤΟ ΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Σπουδαστές: ΜΠΑΛΙΟΥ ΦΑΝΗ ΦΕΛΕΜΕΓΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΙΝΕΣΣΑ ΒΑΣΙΛΙΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Kάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα. MÂ ÙÔ Û ÁÁÚ Ê ÂappleÈÎÔÈÓˆÓÂ ÙÂ: TËÏ. 2310.340.069 ISBN 978-960-456-224-4

Kάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα. MÂ ÙÔ Û ÁÁÚ Ê ÂappleÈÎÔÈÓˆÓÂ ÙÂ: TËÏ. 2310.340.069 ISBN 978-960-456-224-4 Kάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα MÂ ÙÔ Û ÁÁÚ Ê ÂappleÈÎÔÈÓˆÓÂ ÙÂ: TËÏ. 2310.340.069 ISBN 978-960-456-224-4 Copyright, 2004, EÎ fiûâè ZHTH, ÚÔ. M Ï 2Ë Î ÔÛË IÔ ÏÈÔ 2010 ÙËÓ Ë Î È ÛÙÔ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2ο ΓΕΛ ΥΜΗΤΤΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΘΕΜΑ «ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΞΕΡΩ ΤΙ ΤΡΩΩ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013/1Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΣΕΜΕΝΤΖΗ ΑΡΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία

Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία ΤΕΙ:ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Ευαγγελία Μιχαλοπούλου Επιβλέπων καθηγητής: Βαιρλή Μαρία Θεσσαλονικη, 2013 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΙΧΕΛΑΡΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΡΒΙΣΟΓΛΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗΣ : ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΟΦΙΕΛΗ ΤΜΗΜΑ : ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ( Α.Τ.Ε.Ι.Θ. ) 2 ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ 3 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Στο σημείο αυτό, θα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (Μάθημα στους φοιτητές 8 ο εξάμηνο)

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (Μάθημα στους φοιτητές 8 ο εξάμηνο) ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (Μάθημα στους φοιτητές 8 ο εξάμηνο) Βαγγελογιάννης Α. Κατεργιαννάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Πριν την ανάπτυξη της χειρουργικής λοίμωξης και των ιδιαιτεροτήτων της, θα πρέπει να θυμηθούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΥΡΑΜΙ Α ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΛΛΕΣ ΠΥΡΑΜΙ ΕΣ Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα στα πλαίσια της πτυχιακής μας εργασίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν για την ολοκλήρωσή της.

Μέσα στα πλαίσια της πτυχιακής μας εργασίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν για την ολοκλήρωσή της. 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του εμβρύου. Έχει ανακαλυφθεί ότι οι πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωή ενός εμβρύου είναι ζωτικής σημασίας και ότι η τροφή, οι

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2. ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Για να διατηρηθεί η ζωή, να εξασφαλιστούν δηλαδή οι δομές και οι λειτουργίες της, χρειάζεται ενέργεια. Ο άνθρωπος εξασφαλίζει την απαραίτητη γι' αυτόν ενέργεια με τη διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα