ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ (παθογονα, μη παθογονα, σαπροφυτα, παρασιτα) Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A College Limassol 2014/2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ (παθογονα, μη παθογονα, σαπροφυτα, παρασιτα) Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A College Limassol 2014/2015"

Transcript

1 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ (παθογονα, μη παθογονα, σαπροφυτα, παρασιτα) Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Παθολογος-Διαβητολογος C.D.A College Limassol 2014/2015

2 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014

3 Η Μικροβιολογια είναι ειδική επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, τους οποίους μελετά και ερευνά πάντοτε σε σχέση με τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά.

4 Ετσι τα μικρόβια ταξινομούνται από την Υγιεινη με δυο κριτήρια: Την ικανότητα να προκαλούν ή όχι νόσο (λοιμωξη). Την ικανότητα να ζουν ή όχι ελευθερα στη φύση και σε συνδυασμό να προκαλουν ή όχι νόσο.

5 Με το πρώτο κριτήριο τα μικρόβια διακρίνονται σε : - Παθογόνα και - Μη παθογόνα

6 Παθογόνα : Ονομάζονται τα μικρόβια που προκαλούν νόσο στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτα. Την Υγιεινή ενδιαφέρουν και οι ανθρωπο-ζωο νόσοι, δηλ. αρρωστιες των ζωων που προκαλουνται απο μικρόβια, τα οποία μπορούν να προσβάλλουν και τον ανθρωπο.

7 Μη παθογόνα: Ονομάζονται τα μικρόβια που δεν προκαλούν νόσο.

8 Με το δεύτερο κριτήριο τα μικρόβια διακρίνονται σε: Σαπροφυτα και Παράσιτα Σαπροφυτα :ονομάζονται τα μικρόβια που μπορουν και ζουν ελευθερα στη φύση, δηλ. στον αέρα, το νερο, το έδαφος και σε νεκρές οργανικές ύλες, που βρίσκονται σε αποσύνθεση (ανοργανωση).

9 Παράσιτα: τα μικρόβια που δεν μπορουν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση, παρα μόνο σε ζωντανούς μεγαοργανισμους. Τα σαπροφυτα μικρόβια έχουν ολους τους βιομηχανικούς ενδοκυτταρικούς ( ενδομικροβιοκυτταρικους) μηχανισμούς που μπορουν και επεξεργαζονται ανόργανα στοιχεία του περιβαλλοντος και συνθετουν δικα τους συστατικα, τα οποία εξασφαλίζουν τη ζωη τους. Τα παρασιτα αντίθετα, έχασαν πολλους από τους βιοχημικούς μηχανισμούς και ετσι, για να ζησουν χρειάζονται ετοιμα θρεπτικά υλικά, που τα βρίσκουν μονο σε ζωντανούς μεγαοργανισμούς.

10 Ταξινομηση των βιολογικων νοσογονων παραγοντων Βιολογικα αιτια: Μικροοργανισμοι: -μικροοργανισμικα-μικροβια η σχιζομυκητες,ρικκετσιες,ιοι. Μυκητοπαρασιτικα: -μυκητιακα-μυκητες -παρασιτικα-πρωτοζωα-μεταζωα (ελμινθες) Μεγαοργανισμικα: -φυτικα (μανιταρια-τσουκνιδες) -ζωικα (φιδια, σκορπιοι, αραχνες).

11 Οι παρακάτω διακρίσεις των μικροβίων είναι σχετικές, διότι κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να έχουμε : - Παθογόνα μικρόβια, που δεν είναι παθογόνα, δηλ. δεν προκαλούν αρρωστια. -Μη Παθογόνα μικρόβια, που είναι παθογόνα, δηλ. προκαλούν νόσο. -Παράσιτα μικρόβια που ζουν σαπροφυτικά, δηλ. έχουν σαπροφυτα. -Σαπροφυτα μικρόβια που ζουν παρασιτικά, δηλ. είναι παρασιτα.

12 Δηλ. ισχύουν - Παθογόνο = παράσιτο, - Μη παθογόνο = παράσιτο - Σαπρόφυτο = μη παθογόνο - Σαπρόφυτο = παθογόνο

13 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Τα μικρόβια που υπάρχουν στη φύση (στους ανθρώπους, στα φυτα, στα ζώα, στο έδαφος και στο νερό) ανερχονται σε αστρονομικούς αριθμούς. Αυτά τα παθογόνα είναι πολύ λίγα, μερικές εκατοντάδες. Τα υπόλοιπα όχι μόνο σε βλάπτουν, αλλά ο άνθρωπος τα χρησιμοποιεί για δικό του όφελος. Ετσι πολλά μικρόβια με κατάλληλη καλλιέργεια, χρησιμοποιουνται στη βιομηχανία γάλακτος και προϊόντων αυτού (γιαούρτι, διάφοροι τύποι τυριών κ.λ.π) στη βιομηχανία ξυδιού, μπύρας καθώς και για την επεξεργασία του καφέ, το κακάο, του τσαγιού, των δερμάτων κ.α

14 Τα μικρόβια συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποσύνθεση κάθε οργανικής ύλης και μετατροπή αυτής σε απλά στοιχεία (ανοργάνωση). Ετσι τα μικρόβια παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στο φαινόμενο της ζωής γενικότερα. Πράγματι η αποσύνθεση πτωμάτων ανθρώπων, ζώων και των νεκρών φυτών πραγματοποιείται με τη δράση των μικροβίων.

15 Με την ανοργάνωση των οργανικών ουσιών και του οξυγόνου του ατμοσφαιρικού αέρα, δημιουργούνται στο έδαφος τα απαραίτητα θρεπτικα υλικά για την ανάπτυξη των φυτών. Αυτα με τη δράση των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου και της χλωροφύλλης, συνθέτουν την πρώτη οργανωτική ύλη, τους υδατάνθρακες (εξόζες). Τα φυτοφάγα ζώα αναπτύσσονται τρώγοντας τα φυτά. Τα σαρκοφάγα ζώα διατρέφονται με τα φυτοφάγα ζώα και τέλος ο άνθρωπος διατρέφεται, με τρόφιμα, που προέρχονται από το φυτικό και ζωικό (φυτοφάγα κυριώς ζώα) βασίλειο.

16 Τον κύκλο της ζωής λοιπόν, θάνατος- ζωη- θάνατος ζωή, τα μικρόβια είναι αυτά που τον διατηρούν.

17 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ: Τα μικρόβια είναι μικροοργανισμοί μονοκύτταροι, δηλ. αποτελούνται από ένα και μοναδικό κύτταρο, που το ονομάζουμε μικροβιοκύτταρο.

18 Το σχήμα, η εξωτερική δηλ.μορφή του μικροβιοκυττάρου είναι διαφορετικό για κάθε είδος μικροβίου.ετσι μπορεί το σχήμα να είναι: Σφαιρικό ή αυγοειεδές:τα μικρόβια με τέτοιο σχήμα λέγονται κόκκοι και έχουν διαφορετική διάταξη, στο χώρο.ανάλογα με τη διάταξη που έχουν στο χώρο ονομάζονται- σταφυλόκοκκοι, -στρεπτοκοκκοι -διπλοκοκκοι.

19 -Ραβδί ευθύ κυλινδρικό. Τα μικρόβια με τέτοιο ονομάζονται βάκιλλοι και βακτηρίδια. -Ραβδί ευθύ κυλινδρικό ελικοειδή περιστροφή. Τα μικρόβια με το σχήμα τούτο ονομάζονται σπειροειδη. -Ραβδί κεκαμμένο. Τέτοιο σχήμα έχουν τα μικρόβια που ονομάζονται δονάκια. -Πολύμορφο. Το σχήμα δεν είναι σταθερό, αλλά γίνεται διαφορετικό κάθε φορά.τέτοιο έχουν τα μυκοπλάσματα P.P.L.O

20 ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ : Το κυτταρόπλασμα Την πυρηνική ουσία (τον πυρήνα) Τις επιφανειακές ή εξωτερικές στιβάδες. Αυτές από μέσα προς τα έξω είναι: -Η ωτοπλασματική μεμβράνη. -Το τοίχωμα και το έλυτρο.έχουν σημασία με τη λοιμογόνο δράση αυτού. Τις βλεφαρίδες ή το μαστίγιο.είναι όργανα κινήσεως.

21 Ορισμένα μικρόβια ονομάζονται σπορογόνα, διότι παράγουν ειδικά ογκιδια που λέγονται σπόροι. Οι σπόροι είναι ειδικά μορφώματα που παράγονται μέσα στο σπορογόνο μικροβιοκύτταρο, όταν είναι ζωντανό.

22 Βλαστική μορφή των μικροβίων : Ονομάζεται η ώριμη μορφή αυτού. Κατά τη βλαστική μορφή το μικρόβιο βρίσκεται σε πλήρη δραστηριότητα και φυσιολογικήανατομική τελειότητα. Στη βλαστική μορφη αρχίζει να πολλαπλασιάζεται το μικρόβιο.

23 Διατροφή των μικροβίων. Τα μικρόβια για να ζήσουν χρειάζονται ουσίες, τις οποίες ονομάζουμε θρεπτικά υλικά ή θρεπτικές ουσίες. Αυτές βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον και είναι το Ο2 το CO2, τα ανόργανα άλατα και στοιχεία, καθώς και τα αμοινοξέα, τα λευκώματα, οι βιταμίνες, διάφορα ένζυμα κ.α.

24 Μικρόβια που μπορούν και επεξεργάζονται τις πρώτες ύλες π.χ. Ο2, CO2, N,S, Fe, Mn και διάφορα άλατα, διαθέτουν ανάλογους ενδομικροβιοκυτταρικούς βιοχημικούς και βιολογικούς μηχανισμούς και λέγουμε ότι διατρέφονται μόνα τους. Για τους λόγους αυτούς, ονομάζονται αυτότροφα.

25 Τα μικρόβια που δε διαθέτουν τους παραπάνω μηχανισμούς, αλλά διαφορετικούς με τους οποίους χρησιμοποιούν έτοιμα θρεπτικά υλικά π.χ. αμοινοξέα, ένζυμα, λευκώματα κ.α, ονομάζονται ετερότροφα. Τα μικρόβια που μπορούν και χρησιμοποιούν το Ο2 της ατμόσφαιρας ονομάζονται αερόβια, ενώ τα μικρόβια που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το Ο2 αλλά το Ο2 των ουσιών ονομάζονται αναερόβια.

26 Οι μεταλλαξιακές ιδιότητες μπορεί να αφορούν, το σχήμα, το μεταβολισμό, την ανοσολογία και γενικότερα οποιοδήποτε σημείο της βιολογικής συμπεριφοράς του μικροβίου. Οι μεταλλαξιακές ιδιότητες μπορεί να εμφανιστούν στο ίδιο το μικρόβιο και κατά τη χρονική περίοδο που δρα ο μεταλλαξιογόνος παράγοντας ή μπορεί να μην εμφανιστούν στο ίδιο το μικρόβιο παρά μόνο στους απογόνους, δηλ. όταν έπαψε να δρα πλέον αυτός.

27 Οι μεταλλαξιογόνοι παράγοντες μπορεί να είναι: Εξωγενείς: π.χ. ακτίνες Χ, το H2O2, οι καρκινογόνες ουσίες, οι υπεριώδεις ακτίνες. Ενδογενείς:ονομάζουμε τους άγνωστους, οπωσδήποτε μη εξωγενείς, παράγοντες. Αναπαραγωγή των μικροβίων: Τα μικρόβια αναπαράγονται (πολλαπλασιάζονται) με διάφορους τρόπους π.χ. τη διχοτόμηση την απλή. Ονομάζεται αυτή και αγενής αναπαραγωγή, διότι πραγματοποιείται χωρίς την ένωση (σύσμειξη) γενών (αρσενικού και θηλυκού).

28 Αποικίες μικροβίων: Τα διάφορα είδη μικροβίων για να μελετηθούν καλλιεργούνται τεχνητά στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Εκεί σε ειδικά δοχεία (τρυβλία Petri) ρίχνουν θρεπτικό υλικό που χρειάζεται το μικρόβιο και ετσι αναπτυσσεται. Το θρεπτικό υλικό μπορεί να είναι υγρό η στερεό. Όταν καλλιεργούνται τα μικρόβια, αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Μέσα σε 24ωρες ο αριθμός αυτών ανέρχεται σε δισεκατομμύρια. Αν ένα είδος μικροβίου καλλιεργείται σε στερεό θρεπτικό υλικό, τα αναπτυσσόμενα μικρόβια διατάσσονται κατά αθροίσματα.

29 Αυτα ονομάζονται αποικίες. Μικροβιακές ποικιλίες ονομάζεται το μικροβιακό βιολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο απομονώνονται αποικίες μικροβίων με διάφορους κληρονομικούς χαρακτήρες, από ένα μικροβιακό πληθυσμό, που το Θεωρούμε ομοιογενή.

30 Το σχήμα, το χρώμα η όψη των μικροβιακών αποικιών είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε είδους μικροβίου. Ετσι έχουμε τις αποικίες, που τις ονομάζουμε R (Rough=ανώμαλη ρυτιδώδης), S (Smouth =λεία, στιλπνή) και Μ (Μucoid). Οι μορφές αυτές R, S, M των αποικιών και μικροβίων ονομάζονται και φάσεις αυτών, διότι μπορεί η μια να μετατραπεί στην άλλη.

31 Φάση S: Τοξική πλούσια σε σωματικά αντιγονικά στοιχεία (αντίγονα, ελυτροφόρος, δηλ. στο μικροβιοκυτταρα έχουμε ελυτρο). Μπορεί να μεταπέσει στη φάση R. Φάση R:Ατοξική φτωχή σε σωματικά αντιγόνα, το μικροβιοκύτταρο στερείται ελύτρου και στα εναιωρήματα συγκολλούνται αυτόματα.

32 Αυτές οι φάσεις R, S είναι οι σημαντικότερες διοτι τα μικρόβια τούτων παρουσιάζουν ανοσολογικες διαφορες στην ικανότητα να προκαλούν νοσο. Μετατροπή της φάσεως S στην R συνοδεύεται, από απώλεια της ικανότητας προς παραγωγή του αντιγόνου του ελύτρου, καθώς και από απώλεια της ικανότητας να προκαλέσει λοίμωξη.

33 Συμβίωση και ανταγωνισμός των μικροβίων: Τα παράσιτα μικρόβια που δεν προκαλούν λοίμωξη, είναι δηλαδή παράσιτα που ζουν σαπροφυτικά, λέγουμε ότι συμβιώνουμε το μεγαοργανισμό. Μπορεί ένα είδος μικροβίου να διευκολύνεται στην ανάπτυξη του με την ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλου είδους μικροβίου.λέγουμε τότε, ότι έχουμε απλή συμβίωση. Όταν η ταυτόχρονη ανάπτυξη δύο ειδών μικροβίων δημιουργεί ωφέλεια και στα δυο μιλούμε για αμφοτερόπλευρη συμβίωση.

34 Μικροβιακός συνδυασμός: Είναι η συνδυαστική δράση δυο ή περισσοτέρων μικροβίων που προκαλεί λοιμωξη. Το φαινομενο τούτο, δηλ. της δημιουργίας λοιμώξεως με την ταυτόχρονη δράση δυο ή περισσότερων μικροβίων, ερμηνεύεται με τη συμβίωση αυτών. Άλλοτε όμως ο μηχανισμός της λοιμώξεως είναι αγνωστος.

35 Ανταγωνισμός Μικροβίων: Είναι μικροβιακό βιολογικό φαινόμενο, στο οποίο παρατηρείται τέλεια παρεμπόδιση της ανάπτυξης ενός είδους μικροβίου με την ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλου.

36 Κατά τον ανταγωνισμών των βακτηριδίων μπορεί: Να τροποποιούνται οι περιβαλλοντικές συνθήκες π.χ. μεταβολή του ph της επιφανειακής τάσεως, της Θερμοκρασίας κ.α. Αυξημένη θερμοκρασια έχουμε κατά τη ζύμωση του γλεύκους και ιδιαίτερα κατά την ωρίμανση της κοπριάς. Να παράγονται ειδικές ουσίες π.χ. αλκοόλη κατά τη ζύμωση του γλεύκους, παραγωγή άφθονου H2O2, που αναστέλλει την ανάπτυξη άλλων μικροβίων κ.α. επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε γαλακτοβάκιλλους αναστέλλουν την ανάπτυξη των εντεροβακτηριοειδών.

37 Να παράγουν αντιβιοτικά π.χ. βακιτρακίνη, βανκομυκίνη, βιομυκίνη, γραμικιδίνη, ερυθρομυκίνη, καρβομυκίνη, κανταμυκίνη, νεομυκίνη, νυστατίνη, πενικκιλίνη, στρεπτοκμυκίνη, τετρακυκλινη, τυροτρίνη κ.α.

38 Μικροβιοτοξίνες: Ονομάζονται δηλητηριώδεις ουσίες, που παράγουν τα παθογόνα μικρόβια, που όταν εισέλθουν στο μεγαοργανισμό προκαλούν λοίμωξη και ταυτόχρονα ερεθίζουν αυτόν, για να παράγει άλλες ουσίες, τις αντιτοξίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις πρώτες. Οι μικροβιοτοξίνες μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο. Διακρίνουμε τις μικροβιοεξωτοξίνες και τις μικροβιοενδοτοξίνες

39 Μικροβιοεξωτοξίνες : Ονομάζονται εκείνες που παράγονται από ζωντανά μικρόβια, στο κυτταρόπλασμα, εκκρίνονται και διαχέονται στο περιβάλλον αυτών, δηλ. γύρω από την περιοχή που βρίσκεται το μικροβιοκύτταρο.

40 Μικροβιοενδοτοξίνες: Ονομάζονται εκείνες που παράγονται από ζωντανά μικρόβια, στο κυτταρόπλασμα και παραμένουν εκεί, δηλ. δεν εκκρίνονται και δε διαχεονται στο περιβαλλον. Οι μικροβιοενδοτοξίνες απελευθερώνονται και διαχέονται, όταν το μικρόβιο που τις παράγει καταστραφεί δηλ. είτε πεθάνει φυσιολογικά είτε καταστραφεί από τα φαγοκύτταρα του μεγαοργανισμού, είτε με τα αντιβιοτικά.

41 Τοξίνες ονομάζονται οι δηλητηριώδεις ουσίες των ζώων, των φυτών και των μικροβίων που όταν εισέλθουν στο μεγαοργανισμό προκαλούν λοίμωξη και ταυτόχρονα ερεθίζουν αυτόν για να παράγει άλλες ουσίες τις αντιτοξίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις πρώτες. Οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν και θάνατο.

42 Εχουμε ζωοτοξίνες (φίδια, αράχνες, σκορπιοι κ.α ) φυτοτοξίνες και μικροβιοτοξίνες. Οι αντιτοξίνες που δημιουργούνται από τον οργανισμό (ανθρώπου ή ζώου) μετά την είσοδο των τοξινών ονομάζονται αντιζωοτοξίνες, αντιφυτοτοξίνες και αντιμικροβιοτοξίνες.

43 Οι μικροβιοτοξίνες όταν εισέλθουν στον άνθρωπινο οργανισμό προκαλούν νόσο. Γενικά αυτές έχουν διάφορες ιδιότητες, ανάλογα με το είδος, δηλ. αν είναι ενδο ή έξω τοξίνη. Οι εξωτοξίνες είναι δηλητηριώδεις σε ελάχιστες ποσότητες π.χ.1μ (0.001mg) τετανικής ή τοξίνη του βακτηρίδιου της αλλαντιασεως προκαλεί το θάνατο, έχουν εκλεκτική δράση (εντεροτοξίνη, νευροτοξίνη, αιμολυσίνη κ.λ.π) είναι αντιγονικές, είναι θερμοευαίσθητες κ.α Οι ενδοτοξίνες, εχουν τοξικότητα σχετικά μικρή, π.χ 1Μg δεν προκαλεί παθολογικά φαινόμενα,προκαλούν κοινά παθολογικά συμπτώματα π.χ.διάρροια, πυρετό, οιδήματα κ.α. δεν είναι αληθινά αντίγονα, διότι δεν παράγουν αντιτοξίνες, αλλά αντισώματα αντιμικροβιοκυτταρικά ενώ στην περίπτωση των εξωτοξίνων τα παραγόμενα αντισώματα είναι αντιμικροβιοτοξινικά κ.α.

44 Ανοσολογια Είναι κλαδος της βιολογιας, που ασχολειται με τις βιολογικες και βιοχημικες αντιδρασεις του μεγα και μικροοργανισμου, οι οποιες συμβαινουν κατά την διαρκεια η και μετα από τυχαια η αναγκαστικη αλληλεπιδραση τους και εχουν σχεση με την αντισταση (αμυνα) που προβαλλει κάθε ενας η με την εξοντωση μεχρι θανατου του ενός από τους δυο.

45 ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ: Ασχολειται όχι μονο με οσα και η ανοσολογια αλλα και με βιολογικοβιοχημικες αντιδρασεις του ανθρωποργανισμου όταν εισελθουν ανοργανες (σκονη δρομου, σκονη λατομειων) καθως και οργανικες ουσιες, νεκρες όπως π.χ γυρη λουλουδιων, τριχες, πολύ λεπτα φτερα η και ολοκληρα οργανα η τμηματα αυτων που μεταμοσχευονται.

46 Αλλεργιογονο: Είναι κάθε ζωντανος η νεκρος μικροοργανισμος η προιοντα αυτων η ανοργανες ουσιες η ανθρωπινα τεχνητα παρασκευασματα που όταν εισελθουν στον ανθρωποργανισμο με οποιοδηποτε τροπο (εισπνοη, επαφη με το δερμα, από το στομα, η παρεντερικα) τον ευαισθητοποιουν ετσι, ώστε με τη νεα εισοδο της ιδιας παντοτε ουσιας προκαλλουν αλλεργια.

47 Αλλεργια: Είναι το αρνητικο υγιεινολογικο φαινομενο που προκαλειται στο μεγαοργανισμο μετα από επανελειμμενες εισοδους η εισαγωγη σε διαφορες χρονικες περιοδους, μιας και της ιδιας παντοτε ουσιας, ανοργανης η οργανικης και χαρακτηριζεται από διαφορα παθολογικα συμπτωματα η εκδηλωσεις, που μπορει να φερουν και το θανατο η να προκαλεσουν τοπκη νεκρωση στο δερμα.

48 Αντιγονο: Είναι κάθε ζωντανος η νεκρος η ζωντανος εξασθενημενος μικροοργανισμος η ουσιες που παραγονται από αυτόν (τοξινες) που όταν εισελθουν τυχαια η αναγκαστικα τεχνητα στο μεγαοργανισμο με οποιοδηποτε τροπο (στομα, εισπνοη, παρεντερικα), ερεθιζουν τα κυτταρα αυτου, τα οποια παραγουν άλλες ουσιες, αντισωματα που εξουδετερωνουν εκεινο, που ξανα εισερχονται ιδιο για δευτερη η τριτη κ.λ.π φορα στο μεγαοργανισμο. Η συνθεση των αντιγονων είναι διαφορετικη από την συνθεση συστατικων του οργανισμου.

49 Αντισωματα: Είναι ουσιες που παραγουν κυτταρα του μεγαοργανισμου μετα την εισοδο η εισαγωγη σε αυτόν ενός αντιγονου και εχουν την ιδιοτητα να εξουδετερωνουν αυτό.

50 Αντιμικροβιοκυτταρικα αντισωματα: Είναι αυτά που εξουδετερωνουν τα μικροβια. Αντιτοξινικα αντισωματα: Είναι εκεινα που εξουδετερωνουν τις τοξινες.

51 Ειδικοτητα των αντισωματων: Τα αντισωματα που παραγονται στο μεγαοργανισμο μετα την εισοδο σε αυτόν ενός αντιγονου, είναι ειδικα για το αντιγονο τουτο, δηλ. εξουδετερωνουν μονο το αντιγονο αυτό αν ξαναεισελθει για δευτερη, τριτη φορα στον οργανισμο.

52 Διασταυρουμενη οροαντιδραση: Είναι η εξουδετερωση των συγγενικων αντιγονων από το ιδιο αντισωμα π.χ ιος ερπητα ζωστηρα και ιος ανεμοβλογιας, στελεχος πρωτεα, οχια, Rickettsia Prowazeki.

53 Κάθε παθογονο μικροβιο και εξωτοξινη εχουν δυο ιδιοτητες τη νοσο, και ονομαζεται νοσογονος ιδιοτητα. Η άλλη που ερεθιζει τα κυτταρα του ιστικου συστηματος του οργανισμου και παραγουν αντισωματα, ονομαζεται αντιγονικη. ΑΤΟΞΙΝΗ: ονομαζεται κάθε μικροβιοτοξινη που επεξεργαστηκε ετσι ώστε εχασε τη τοξικη και διατηρησε την αντιγονικη ιδιοτητα αυτης.

54 ΕΜΒΟΛΙΟ: Είναι κάθε τεχνητο παρασκευασμα υγρο η στερεο που περιεχει νεκρους η ζωντανους εξασθενημενους μικροοργανισμους η ατοξινες αυτων που εισαγουμε στο μεγαοργανισμο με οποιοδηποτε τροπο και σκοπο την παραγωγη των αντιστοιχων αντισωματων που θα τον προφυλαξουν από τα λοιμογονα αιτια εκεινου.

55 ΑΝΟΣΙΑ: Ονομαζεται το μερος της αντιστασεως αυτου, που αφορα τον οργανισμο-σωμα και πραγματοποιειται μονο με αντισωματα (αντιμικροβιοκυτταρικα η αντιμικροβιοεξωτοξινικα).

56 ΟΡΟΑΝΤΙΔΡΑΣΗ:είναι η τεχνικη κατά την οποια γινεται ελεγχος της πυκνοτητας των αντισωματων στο μεγαοργανισμο. Με την οροαντιδραση διαπιστωνουμε την υπαρξη αντισωματων στους υγιεις, αλλα και τη δημιουργια νεων σε αρρωστους (διαγνωση λοιμωδους νοσου).

57 Ανοσοι οροι: Ονομαζονται οι οροι του αιματος, δηλ. αιμα που με φυγοκεντρηση απαλλαχθηκε από τα αιμοκυτταρα που περιεχουν ψηλο τιτλο αντισωματων ενός αντιγονου (μικροβιου, μικροβιοτοξινης). -αντιτετανικος ορος -αντιδιφθεριτικος ορος -αντιμυκυτικος ορος -πολυδυναμος αντιαλλαντικος ορος.

58 Στον ανθρωπινο οργανισμο υπαρχουν και κυκλοφορουν αντισωματα διαφορων αντιγονων μικροργανισμοκυτταρικων και μικροργανισμοτοξινικων. Η προελευση των αντισωματων αυτων μπορει να είναι: Λοιμωξηγενη: είναι αντισωματα που προερχονται από την λοιμωξη. Εμβολιογενη: είναι αντισωματα που δημιουργουνται μετα από ένα εμβολιασμο. Συγγενικα: είναι αντισωματα που υπαρχουν μονο στα νεογεννητα και προερχονται από τον οργανισμο της μητερας.

59 Οροθεραπευτικα αντισωματα: Οι ανοσοι οροι περιεχουν αντισωματα ετοιμα να δρασουν.αυτοι παρασκευαζονται από αιμα ζωων η ανθρωπου.το ζωο δημιουργει αντισωματα μετα τον εμβολιασμο που του κανουμε η μετα την αρρωστια που του προκαλεσαμε.υστερα θανατωνουμε το ζωο και παιρνουμε το αιμα και παρασκευαζουμε τον ανοσο ορο. Ο ανθρωπινος ανοσος ορος παρασκευαζεται από αιμα με μεγαλο τιτλο αντισωματων ανθρωπου που πηραμε προσφατα η στο απωτερο παρελθον μια αρρωστια η που εκανε εμβολιασμο. Ο ορος γινεται για προφυλακτικους και θεραπευτικους λογους. Αν ο ορος περιεχει αντισωματα για ένα αντιγονο λεγεται απλος ενώ όταν περιεχει αντισωματα για πολλα αντιγονα λεγεται πολυδυναμος η πολλαπλος. Η διαρκεια ζωης των αντισωματων είναι διαφορη και αναλογα με το ειδος και την προελευση τους.

60 Τα αντιμικροβιοκυτταρικα αντισωματα συνηθως διαρκουν 6-12 μηνες. Τα αντιμικροβιοτοξονικα αντισωματα διαρκουν περισσοτερο 3-4 χρονια και πολλες φορες για ολη τη ζωη. Τα συγγενικα αντισωματα διαρκουν 3-6 μηνες. Τα λοιμωξιγενη διαρκουν σχεδον για ολη τη ζωη, όταν είναι αντιμικροβιοτοξινικα και πολύ λιγοτερο όταν είναι αντιμικροβιοκυτταρικα. Τα εμβολιογενη αντισωματα όταν είναι αντιμικροβιοτοξινικα διαρκουν ολη τη ζωη ενώ όταν είναι αντιμικροβιοκυτταρικα διαρκουν περιπου 6-12 μηνες.

61 Μικροβιοτοξινες: Είναι προιοντα των ζωντανων μικροβιων και διαχεονται στο γυρω από αυτά περιβαλλον.μπορει να βρεθουν να προκαλεσουν τροφικες δηλητηριασεις σε συνδυασμο με την ιδιοτητα, ότι αντεχουν σε ψηλη σχετικα θερμοκρασια π.χ βαθμους. Είναι αντιγονικες και επομενως ο οργανισμος παραγει αντισωματα όταν εισελθουν σε αυτόν. Τα παραγομενα αντισωματα είναι αντιτοξινικα, δηλ. εξουδετερωνουν την τοξινη του μικροβιου.

62 Ατοξινη:είναι η κάθε εξωτοξινη που εχασε με τεχνητα μεσα την τοξικη αλλα διατηρησε την αντιγονικη ιδιοτητα.με τις ατοξινες γινονται τα εμβολια.οι ατοξινες εισαγομενες επιτιδες στον ανθρωποργανισμο δεν προκαλουν νοσο, αλλα ερεθιζουν τα κυτταρα του ιστικου συστηματος και παραγουν αντισωματα.

63 Αλλεργια-Αναφυλαξια-Δυσανεξια Αλλεργια:είναι το αρνητικο υγιεινολογικο φαινομενο που χαρακτηριζεται από παθολογικες εκδηλωσεις και συμπτωματα διαφορης εντοπισεως και εντασεως και μπορει να καταληξει στο θανατο του μεγαοργανισμου μετα από επανελημμενες εισοδους η εισαγωγες μεσα σε αυτό μιας και της ιδιας ουσιας, ανοργανης η οργανικης (ζωντανης η νεκρης).

64 Αλλεργιογονο:είναι κάθε ουσια ανοργανη η οργανικη που όταν εισερχεται στο μεγαοργανισμο με οποιοδηποτε τροπο, τον ευαισθητοποιει ετσι ώστε με τη νεα εισοδο η εισαγωγη της ιδιας παντοτε ουσιας προξενει άλλεργια.

65 Αλλεργιογονα μπορει να είναι:όλα τα αντιγονα (μυκητοπαρασιτικα, μυκητοπαρασιτοξινικα). -η σκονη του δρομου -διαφορα χορτα -η γυρη των λουλουδιων -η σκονη των σταβλων -οι τριχες του γατου -τα πιτυρωδη λεπια των τριχων του αλογου -οι ερεθιστικες βιομηχανικες ουσιες -η μουχλα -τα καυσαερια των αυτοκινητων -οι ρυπανσεις της ατμοσφαιρας -τα φαρμακα -η σταχτη -η πισσα -η αιθαλη -το θειο.

66 Για να συμβει η αλλεργια πρεπει να εχουμε ευαισθητοποιηση των ιστων του οργανισμου από το αλλεργιογονο σε διαφορο βαθμο.για αυτό το λογο διακρινουμε υπερευαισθησια, απαισθησια και απουσια ευαισθησιας. Η αντιστοιχη στις διαβαθμισεις αυτές αλλεργια ονομαζεται υπερεργια, υπεργια και ανεργια. Η αλλεργια μπορει να είναι επικτητη η κληρονομικη.

67 Δυσανεξια: ονομαζεται η κατασταση του οργανισμου κατά την οποια αυτης εμφανιζει αλλεργια μετα την εισοδο η εισαγωγη για πρωτη φορα ενός αλλεργιογονου. Ετσι εχουμε δυσανεξια σε διαφορα τροφιμα η φαρμακα κ.λ.π δηλ. με τη ληψη αυτων για πρωτη φορα εμφανιζεται αλλεργια. Η κληρονομικη αλλεργια είναι οικογενης δηλ. εμφανιζεται στα ατομα μιας οικογενειας είναι μια ειδικη ιδιοσυγκρασια,που μεταβιβαζεται κληρονομικα και εκδηλωνεται με οιδημα η πομφους καθως και με αυξηση των ηωσινοφιλων κυτταρων του αιματος και των ιστων. Με την κληρονομικοτητα μεταβιβαζεται η προδιαθεση και όχι η συγκεκριμενη εκδηλωση της αλλεργιας.

68 Η οικογενης (κληρονομικη) αλλεργια ονομαζεται και ατοπια, διοτι η εκδηλωση της δε βρισκεται στον καταλληλο τοπο δηλ, είναι παραδοξη.οι εκδηλωσεις αυτης μπορει να είναι: -το βρογχικο ασθμα -ο αλλεργικος βηχας -ο πυρετος από χορταρι -η αλλεργικη ρινιτιδα -η ορωδης ωτιτιδα -η κνιδωση -το οιδημα -η κληρονομικη δερματιτιδα -η αφθωδης στοματιτιδα -η αλλεργικη οξεια γαστριτιδα -οι παροδικοι εμετοι -η ιδιοπαθης αιματουρια -μερικες αρθριτιδες

69 Αλλεργιογονα που μπορει να προκαλεσουν οικογενη αλλεργια είναι: Τροφιμα: -αυγα,γαλα,δημητριακα, ψαρια, κρεατα, καρυδια, λαχανικα, φρουτα, αρτυματα και καρυκευματα, οσμες τροφων. Φαρμακα: -ενεσεις φαρμακων -χαπια -υποθετα φαρμακων Νηγματα εντομων-εντομοκτονα φαρμακα.

70 Φυσικοι παραγοντες:χαμηλες βαρομετρικες πιεσεις,ομιχλη, μεγαλη υγρασια. Όλα αυτά επηρεαζουν την ποσοτητα της γυρεως και της μουχλας που αιωρουνται στον αερα και δρουν ως αλλεργιογονα. Πιτυρωδη λεπια από τριχες ζωων.αυτα είναι δραστικοτερα όταν είναι παλια. -εντομα -σκονη οικιας -αλευρα -μικροβια -σκονη οικοδομων -παρασιτα -μυκητες.

71 Αντιαλλεργιογονα:παραγονται μετα την επαφη του αλλεργιογονου με τον οργανισμο.ειναι ουσιες αντισωματα και είναι ειδικα.στην περιπτωση της αλλεργιας ατοπιας τα αντιαλλεργιογονα ονομαζονται αντιδρασινες.τα αντιαλλεργιογονα μπορει να κυκλοφορουν με το αιμα η να βρισκονται στους χυμους του μεγαοργανισμου η να είναι καθηλωμενα στους ιστους αυτου.

72 Αφυλαξια: Είναι αλλεργια των χυμων και Εκζεμα είναι αλλεργια των ιστων. Η αφυλαξια προκαλειται μετα την δευτερη επαφη του ιδιου αλλεργιογονου με τον ανθρωποργανισμο και εκδηλωνεται ειτε με αφυλακτικη κριση η αφυλακτικο shock, και πιο σπανια με θανατο.

73 Η αφυλαξια εκδηλωνεται μετα από δυο επαφες του αλλεργιογονου και του μεγαοργανισμου. Η πρωτη επαφη ονομαζεται προπαρασκευαστικη και είναι αυτή που δημιουργει την ευαισθησια στο μεγαοργανισμο.η ευαισθησια διαρκει εβδομαδες η και μηνες και σε μικροτερο βαθμο μπορει να διατηρηθει σε ολοκληρη την ζωη. Η δευτερη επαφη ονομαζεται εκλυτικη και είναι αυτή που προκαλει την αφυλαξια.

74 Για την εξηγηση της αφυλαξιας παραδεχονται ότι μετα την επαφη για δευτερη φορα του αλλεργιογονου με τον ανθρωποργανισμο, πραγματοποιειται ενωση του αντιαλλεργιογονου με το αλλεργιογονο στους ιστους του μεγαοργανισμου.εκει απελευθερωνονται διαφορες ουσιες που ευθυνονται για το αφυλακτικο shock η την αφυλακτικη κριση.οι ουσιες που εκλυονται μπορει να είναι: - Η αφυλαξια αποτελει σπανιοτατο φαινομενο για τον ανθρωπο, εκεινο που εκδηλωνεται πολύ συχνα είναι η ορονοσια.

75 Ορονοσια: Ονομαζεται η αφυλαξια που εμφανιζεται μετα από οροπροφυλαξη.εμφανιζεται στην περιπτωση που προηγηθηκε οροπροφυλαξη με ορο π.χ αλογου και εισαγεται για δευτερη φορα, μετα ορισμονο χρονικο διαστημα ο ιδιος ορος. Για το λογο αυτό αν χρειαστει να ξανακανει καποιος ορο, πρεπει να προτιμηση ορο αλλου ζωου, από εκεινο που εκανε την πρωτη φορα.

76 Στην Ορονοσια εχουμε τα εξης: Προκλινικη φαση η χρονος επωασης: 6-12 και σπανιοτερα 3-4 ημερες. Συμπτωματα: Δερμα: εξανθημα σε ολοκληρο το δερμα η εξανθηματικες πλακες η κηλιδωδες εξανθημα με φοβερη και βασανιστικη φαγουρα (κνησμο). Γαστρεντερικο συστημα: ναυτια-εμετος-διαρροια. Γενικα συμπτωματα και κυκλοφορικο: πυρετος-ταχυκαρδια-υποτασηοιδημα αρθρωσεων. Η ενταση των συμπτωματων εξαρταται τις περισσοτερες φορες από την ποσοτητα του ορου που εισαγεται. Η ορονοσια εκδηλωνεται σε 12-15% των ατομων που κανουν οροεισαγωγη.στους ενηλικες το ποσοστο ανερχεται στο 30-70% ενώ στα παιδια στο 12%.

77 Προληψη ορονοσιας Είναι η μεθοδος με την οποια μπορουμε να εξακριβωσουμε την υπαρξη ευαισθησιας για καποιον ορο και ο τροπος χορηγησεως αυτου. Οι μεθοδοι που εφαρμοζονται για την εξακριβωση ότι υπαρχει ευαισθησια στον ορο που προκειται να εισαγουμε στηριζονται κυριως στην αντιδραση του δερματος η των επιπεφυκοτων (βλεννογονων των οφθαλμων).

78 Οι αντιδρασεις αυτές εκδηλωνονται μετα την ενδοδερμικη εισαγωγη αραιωμενου ορου η μετα την ενσταλαξη στο ματι αυτου και ονομαζονται αντιστοιχα: -επιδερμοαντιδραση -οφθαλμοαντιδραση η επειδη γινεται χρηση ορου ονομαζονται οροεπιδερμοαντιδραση και οροφθαλμοαντιδραση.

79 Η πρακτικη σημασια των επιδερμοαντιδρασεων και οφθαλμοαντιδρασεων είναι τεραστια, διοτι εκτελουνται και για αλλους σκοπους όπως π.χ για την εξακριβωση υπαρξεως ανοσιας, για διαγνωση νοσων κ.α

80 Απευαισθητοποιηση η μεθοδος Bescedka Πολλες φορες είναι αναγκαστικη η οροεισαγωγη για λογους προφυλακτικους και θεραπευτικους εστω και αν υπαρχει υπερευαισθησια του ατομου. Η γενικη αρχη της μεθοδου Bescedka είναι οροεισαγωγη σε μικρες δοσεις, στηριζομενοι στο νομο των αναλογιων ότι δηλαδη τα συμπτωματα της αφυλαξιας εξαρτιουνται από το ποσο του ορου που εισαγουμε.

81 ΑΝΘΡΩΠΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Η αντισταση του ανθρωπου στους μικροργανισμο-μυκητο-παρασιτικους παραγοντες περιλαμβανει και άλλες ενεργειες που προερχονται όχι από τα κυτταρα των διαφορων οργανων η οργανικων συστηματων αλλα από τη ψυχοδιανοητικοηθικοκιωικη σφαιρα αυτου, οι οποιες αποσκοπουν στην προληψη δηλ. τη διακοπη των τροχιων των οδων μολυνσεων.

82 Στην καθολικη αντισταση του ανθρωπου περιλαμβανονται ολοι οι μηχανισμοι που διαθετει για να μην αρρωστησει από οποιοδηποτε αιτιο (βιολογικο η όχι). Ετσι διακρινουμε: -την καθολικη αντισταση του ανθρωπου εναντι οποιασδηποτε αρρωστιας βιολογικης και μη αρχης. -τη γενικη αντισταση του ανθρωπου εναντι κάθε αρρωστιας βιολογικης αρχης. -την οργανικη σωματικη αντισταση του ανθρωπου εναντι των βιολογικης αρχης ασθενειων.

83 Οργανικη-σωματικη αντισταση του ανθρωπου: -ονομαζεται το συνολο των ανατομικων, χημικων, μηχανικων παραγοντων καθως και των οργανικων φυσιολογικων και ανοσοποιητικων λειτουργιων που εχει ο ανθρωποργανισμος, για να αντιμετωπιζει οσο γινεται δραστικοτερα κάθε καταλληλη μολυνση που πραγματοποιειται.

84 Στην οργανικη-σωματικη αντισταση του ανθρωποργανισμου περιλαμβανονται: -ο φυσιολογικος μη ειδικος μηχανισμος του οργανισμου.σε αυτόν υπαγονται: Α.Η ανατομικη μηχανικη ακεραιοτητα της επιδερμιδας και γενικοτερα του δερματος. Β.Η εκκριση βλεννας στους διαφορους βλεννογονους. Γ.Η περιοδικη εντος του 24ωρου αλλα συνεχης ροη υγρων του οργανισμου. Δ.Η αποβολη των κοπρανων και η αποπτωση των επιφανειακων στιβαδων της επιδερμιδας και των βλεννογονων.

85 ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ: Περιλαμβανει χημικες ουσιες που παραγει ο οργανισμος και φονευει τα μικροβια. Τετοιες είναι: -το υδροχλωρικο οξυ που παραγεται από το στομαχι και αποτελει το γαστρικο υγρο αυτου. -διαφορα αλλα οξεα που παραγονται στον κολπο της γυναικας. -λιπαρα οξεα,λιπιδια,ανοργανα οξεα και το CO2 δρουν μικροβιοκτονα. -η ταση του Ο2 στους ιστους:ιστοι που δεχονται λιγο Ο2 αποτελουν καταλληλο υλικο, στο οποιο αναπτυσσονται αναεροβια κλωστηριδια π.χ. της αεριογονου γαγγραινα και του τετανου.

86 -η λυσοζυμη:ειναι ενζυμο που παραγεται στο δερμα, στους ιστους και βλεννογονους.υπαρχει στα υγρα των φυσιολογικων εκκρισεων αυτων (στον ιδρωτα, στα δακρυα, στο σαλιο, στο γαλα και στο Ε.Ν.Υ. Στα πολυμορφοπυρηνα λευκοκυτταρα υπαρχει αφθονη λυσοζυμη.διαλυει το τοιχωμα του μικροβιοκυτταρου και φερνει το θανατο του μικροβιου. -η αλεξινη: παραγεται από τα λευκοκυτταρα και τα κυτταρα του δ.ε.σ, και ιδιαιτερα του σπληνα.λυει πολλα μικροβια.

87 -οψωνιδες: φυσιολογικες ουσιες του οργανισμου που παραγονται στα ενδοθηλιακα κυτταρα.η δραση τους κανει τους μικροοργανισμους ευαλωτους στα λευκοκυτταρα.ετσι διευκολυνεται η φαγοκυτταρωση. -σπερμινη και σπερμιδινη:βρισκονται σε πολλους ιστους και δρουν κατά του μυκοβακτηριδιου της φυματιωσεως. -προπερδινη: βρισκεται στον ορο του αιματος του ανθρωπου και των ζωων.εχει ισχυρη μικροβιοκτονο ενεργεια μονο με την παρουσια της αλεξινης και ιοντων μαγνησιου. -φαγοκυτταρινη: είναι ουσια που παραγεται από τα πολυμορφοπυρηνα λευκοκυτταρα και συμβαλλει στην καταστροφη των μικροοργανισμων εντος των κυτταρων.

88 Αλλοι μηχανισμοι φυσιολογικων και ανοσοποιητικων λειτουργιων: -θερμοκρασια: η φυσιολογικη θερμοκρασια του ανθρωποργανισμου είναι 36,5-37 βαθμοι κελσιου. -ορμονες: η φυσιολογικη λειτουργια των ενδοκρινων αδενων και η παραγωγη της αναγκαιας ποσοτητας ορμονων για την ευρρυθμη λειτουργια του οργανισμου, συμβαλλει αποφασιστικα στην αντισταση αυτου προς τις λοιμωξεις. -υγιεινη διατροφη:η προσληψη των αναγκαιων σε ποσοτητα και ποιοτητα θρεπτικων ουσιων με τα τροφιμα και η ευρρυθμη λειτουργια του βιοχημικου μηχανισμου, για την επεξεργασια αυτων ενισχυουν την αντισταση του ανθρωποργανισμου εναντι κάθε μικροργανισμοο-μυκη-το-παρασιτικου παραγοντα. -φαγοκυτταρωση:είναι ένα βιολογικο φαινομενο που παρατηρειται στον ανθρωπο, τα ζωα και τα φυτα.στον ανθρωποργανισμο η φαγοκυτταρωση γινεται με τα φαγοκυτταρα, τα οποια εχουν την ικανοτητα να κολλουν πανω τους μικροβια, μετα τα παιρνουν μεσα τους και στην συνεχεια τα διαλυουν. Φαγοκυτταρικη ικανοτητα εχουν ορισμενα κυτταρα του οργανισμου: -τα κυτταρα των ιστων και ιδιαιτερα του δ.ε.σ. (ακινητα, ιστιοκυτταρα). -τα λευκοκυτταρα του αιματος: μεγαλα μονοπυρηνα, πολυμορφοπυρηνα (ουδετεροφιλα, ηωσινοφιλα και βασεοφιλα) λεμφοκυτταρα (τα λεμφοκυτταρα δεν εχουν φαγοκυτταρικη ιδιοτητα), τα μεγαλα μονοπυρηνα εχουν ισχυρη φαγοκυτταρικη ικανοτητα και ονομαζονται μακροφαγα. Από τα πολυμορφοπυρηνα τα ουδετεροφιλα αποτελουν το 60-75% των λευκοκυτταρων και εχουν φαγοκυτταρικη ικανοτητα ισχυρη. Τα ηωσινοφιλα και τα βασεοφιλα πολυμορφοπυρηνα εχουν μικρη φαγοκυτταρικη ικανοτητα.

89 Η φαγοκυτταρωση παρατηρειται όχι μονο στους ιστους αλλα και στο αιμα όταν υπαρχει μικροβιαιμια. Το αιμα γρηγορα απαλλασεται από παθογονα και μη μικροβια. Πολλες φορες αυτά εγκαθιστανται στους ιστους και από εκει επανερχονται αργοτερα στην κυκλοφορια.

90 Φυσιολογικη μικροβιακη χλωριδα διαφορων ανοιχτων κοιλοτητων του ανθρωποργανισμου. Σαπροφυτα μικροβια που ζουν παρασιτικα στο στομα, τη μυτη,στο παχυ εντερο ανταγωνιζονται πολλα παθογονα μικροβια. Αν αλλοιωθει η χλωριδα αυτή, όπως με τη χρηση αλογιστα αντιβιωτικων, μειωνεται η ανταγωνιστικη δραση των σαπροφυτων και ετσι εχουμε λοιμωξη.

91 Η Δραστικη ανοσια αποτελειται από τα αντισωματα που παραγονται από το ανοσοποιητικο μηχανισμο του ανθρωποργανισμου. Τα αντισωματα ως προς τη δραση διακρινονται σε αντιμικροβιοκυτταρικα σε αντιμικροβιοτοξινικα, ως προς την προελευση σε λοιμωξηγενη, κρυψιμολυνσιγενη, εμβολιογενη, ανοσοροφορικα και

92 Η οργανικη-σωματικη αντισταση του ανθρωποργανισμου είναι δραστικη, δηλαδη φερει αποτελεσμα, υπο ορισμενες προυποθεσεις η συνθηκες που αναφερονται στον οργανισμο του ανθρωπου και στο μικροργανισμο. Συνθηκες του ανθρωποργανισμου: -υποσιτισμος και νηστεια -μυικη κοπωση -ψυξη -χρονιες και οξειες δηλητηριασεις -οξεα λοιμωδη νοσηματα χρονια νοσηματα -ηλικια -συγγενεις δυσπλασιες και κυριως του ουροποιητικου συστηματος -συγγενης η επικτητης ελλειψη γ-σφαιρινης από τον ορο του αιματος. Οι παραπανω συνθηκες φερνουν μειωση της οργανικης, σωματικης αντιστασεως του ανθρωποργανισμου.

93 Συνθηκες του μικροοργανισμου: Ο μικροοργανισμος αλλαζει αντιγονο και μπορει η να αυξηθει η να ελαττωθει η λοιμογονος δραση του. Ο ιος της γριππης π.χ. αλλαζει αντιγονο τελειως κάθε χρονια και προκαλει σοβαρες επιδημιες.

94 Διαβαθμισεις της διαταραχης της υγειας μετα την μολυνση: Με την μολυνση του ανθρωποργανισμου αρχιζει ένα βιολογικο φαινομενο μεταξυ μικρο και μεγα οργανισμου που συνοδευεται με μεταβολες, βιολογικες, βιομηχανικες, αντιγονικες και ανοσοποιητικες που καθοριζουν και το βαθμο της διαταραχης της υγειας του ανθρωπου (διαβαθμισεις της λοιμωξεως).

95 Η καταλληλη μολυνση μπορει να εχει τις παρακατω σχεσεις με την υγεια του ανθρωπου: -ουδεμια διαταραχη της υγειας:μολις πραγματοποιηθει η μολυνση, η αντισταση του ανθρωποργανισμου εξοντωνει τους μικροργανισμους να παρουσιασθει καποια διαταραχη αυτου. -αφανης λοιμωξη η κρυψιμολυνση:η εμφανιση μικροενοχληματων ως π.χ. μικροαδιαθεσιες, ανορεξια κ.α δεν επιδρουν στις συνηθισμενες δραστηριοτητες του ανθρωπου.μπορει να εμφανιστουν ατυπα συμπτωματα, δηλ. όχι εκεινα που εμφανιζονται με τις αλλοιωσεις του οργανου η συστηματος στο οποιο δρουν οι μικροοργανισμοι π.χ. η πολιομυελιτιδα μπορει να εμφανιστει με συμπτωματα από το πεπτικο συστημα (γαστρεντερικες διαταραχες) ενώ ο τοπος δρασεως των ιων της νοσου είναι στα προσθια κερατα του νωτιαιου μυελου (συμπτωματα παραλυσεις).

96 -νοσηρη κατασταση η λοιμωξη η νοσος από πρακτικη αποψη: αποτελει την εκφραση της ηττας του μεγαοργανισμου. Η ενταση της κρινεται από την εκβαση και τις συνεπειες αυτης.παρατηρουνται γενικα συμπτωματα, π.χ. πυρετος κεφαλοπονος, διαχυτοι πονοι σε ολοκληρο το σωμα και ειδικα συμπτωματα που προερχονται από τον τοπο δρασεως του μικροοργανισμου.

97 Η λοιμωξη γενικα μπορει να παρουσιαστει με μια από τις παρακατω μορφες: -Τυπικη μορφη:εδώ βρισκουμε τα χαρακτηριστικα κλινικα συμπτωματα της νοσου.συνηθως εκβαση είναι η ιαση. -Εκτρωτικη μορφη:η λοιμωξη εκδηλωνεται με ηπια κλινικα συμπτωματα της τυπικης μορφης και με εντονα από αλλα οργανικα συστηματα που επικρατουν στην ολη κλινικη εικονα.η κλινικη διαγνωση είναι πολύ δυσκολη. -Βαρεια μορφη:είναι η τυπικη μορφη της νοσου, αλλα με μεγαλυτερη ενταση των συμπτωματων και μεγαλυτερη διαρκεια της πορειας αυτης. Ο θανατος δεν αποκλειεται.η εκβαση είναι η χρονιοτητα η και η αναπηρια ελαφρης η βαριας μορφης, προσκαιρης η και μακροχρονιας αναλογα με την φυση του μικροργανισμου.

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Μικροοργανισμοί Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Παθογόνοι μικροοργανισμοί Παθογόνοι μικροοργανισμοί ονομάζονται οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως ξενιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Με βάση τη θέση στο ανθρώπινο σώμα Με βάση την ιδιότητα για γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Εξωτερικοί εσωτερικοί μη ειδικοί μηχανισμοί ειδικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Επιλέξτε τη σωστή απάντηση: Το τρυπανόσωμα προκαλεί α. δυσεντερία β. ελονοσία γ. ασθένεια του ύπνου δ. χολέρα Τα ενδοσπόρια σχηματίζονται από β. φυτά γ. ιούς δ. πρωτόζωα Η σύφιλη

Διαβάστε περισσότερα

να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων του; α. τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα β. την γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση

να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων του; α. τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα β. την γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Ερωτήσεις κατανόησης της θεωρίας του 1 ο κεφαλαίου (συνέχεια) 1. Από τι εξαρτάται η επιβίωση του ανθρώπου και ποιοι εξωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Πανελληνίων Βιολογίας Γ.Π Άµυνα - Ανοσία

Θέµατα Πανελληνίων Βιολογίας Γ.Π Άµυνα - Ανοσία 2012 Α2. Τα φαγοκύτταρα παράγονται α. στο νωτιαίο µυελό β. στο θύµο αδένα γ. στους λεµφαδένες δ. στον ερυθρό µυελό των οστών. Α3. Το συµπλήρωµα και η προπερδίνη συµβάλλουν στην καταπολέµηση α. των ιών

Διαβάστε περισσότερα

όλοι αναπνευστική οδός στομάχι στόμα

όλοι αναπνευστική οδός στομάχι στόμα κεράτινη στιβάδα περιέχει σμήγμα λιπαρά οξέα Μηχανισμοί που παρεμποδίζουν την είσοδο Δέρμα περιέχει ιδρώτας φυσιολογική μικροχλωρίδα λυσοζύμη γαλακτικό οξύ μικροοργανισμών Βλεννογόνοι όλοι αναπνευστική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η πρώτη γραπτή αναφορά στο φαινόμενο της ανοσίας μπορεί να αναζητηθεί στον Θουκυδίδη, τον μεγάλο ιστορικό του Πελοποννησιακού Πολέμου Ανάπτυξη και επιβίωση o

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ( )

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ( ) ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (8-4-2012) ΘΕΜΑ 1: Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: (Μονάδες 25) 1. Ο πυρετός: α. Δημιουργείται σε περίπτωση τοπικής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1

Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Το αίμα Έχει όγκο περίπου 5 λίτρα Αποτελείται από Πλάσμα (55%) Είναι νερό και διαλυμένες ουσίες Πρωτεΐνες Ορμόνες Άλατα Άλλες θρεπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΟΛΥΝΣΗ : Η είσοδος ενός παθογόνου μικροοργανισμού στον οργανισμό του ανθρώπου. ΛΟΙΜΩΞΗ : Η εγκατάσταση και ο πολλαπλασιασμός του παθογόνου μικροοργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 23-10-11 ΘΕΡΙΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Όλα τα βακτήρια: Α. διαθέτουν κυτταρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Η φαγοκυττάρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 31-7-14 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 Στο σχήμα 1 του άρθρου που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη φορά φαίνεται η καθοριστικός ρόλος των μικροοργανισμών για την ύπαρξη της ζωής, αφού χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. γ 2. α 3. β 4. δ 5. δ Β. Ερωτήσεις σωστού - λάθους 1. Σωστό 2. Λάθος 3. Λάθος 4. Λάθος 5. Σωστό ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. β Α4. γ Α5. γ ΘΕΜΑ Β Β1. 1 Α 2 Β 3 Α 4 Α 5 Β 6 Β 7 Α Β2. Ρύπανση είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ - ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ερώτηση 1 Από ποιούς

Διαβάστε περισσότερα

2. Τα πρωτόζωα α. δεν έχουν πυρήνα. β. είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί. γ. είναι πολυκύτταρα παράσιτα. δ. είναι αυτότροφοι οργανισμοί.

2. Τα πρωτόζωα α. δεν έχουν πυρήνα. β. είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί. γ. είναι πολυκύτταρα παράσιτα. δ. είναι αυτότροφοι οργανισμοί. 1 ΘΕΜΑΤΑ κεφ 1. Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση η οποία συμπληρώνει σωστά την ημιτελή πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ - ΛΑΘΟΥΣ. ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ - ΛΑΘΟΥΣ. ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ - ΛΑΘΟΥΣ. ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Η πήξη του αίματος συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού 2. Η φαγοκυττάρωση είναι αποτελεσματική μόνο έναντι των βακτηρίων 3. Οι ιντερφερόνες δρουν άμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΛΗ Α Αντιβιοτικό Αντισώματα ιντερφερόνες Τ- Τ- (αντιγόνα) κυτταροτοξικά βοηθητικά Τοξίνες Vibrio cholera

ΣΤΗΛΗ Α Αντιβιοτικό Αντισώματα ιντερφερόνες Τ- Τ- (αντιγόνα) κυτταροτοξικά βοηθητικά Τοξίνες Vibrio cholera Α1. 1. β Βιολογία ΘΕΜΑ Α γενιικής παιιδείίας 2. γ 3. γ 4. γ 5. δ Α2. ΣΤΗΛΗ Α Αντιβιοτικό Αντισώματα ιντερφερόνες Τ- Τ- (αντιγόνα) κυτταροτοξικά βοηθητικά Τοξίνες Vibrio cholera Ηπατίτιδα C + Candida albicans

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Απαντήσεις του κριτηρίου αξιολόγησης στη βιολογία γενικής παιδείας 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε τον αριθμό καθεμίας από τις ημιτελείς προτάσεις 1 έως και 5, και δίπλα σε αυτόν το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Φάσμα. προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Φάσμα. προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ σύγχρονο Φάσμα προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. μαθητικό φροντιστήριο 25ης Μαρτίου 111 - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - 210 50 20 990-210 50 27 990 25ης Μαρτίου 74 - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - 210 50 50 658-210 50 60 845 Γραβιάς 85 -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Α 2 Β 3 Α 4 Α 5 Β 6 Β 7 Α

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Α 2 Β 3 Α 4 Α 5 Β 6 Β 7 Α 1 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ (συμβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4ο Αίµα. στην άµυνα του οργανισµού (µε τα λευκά αιµοσφαίρια και τα αντισώµατα) και. Τεχνητή. Φυσική

Κεφάλαιο 4ο Αίµα. στην άµυνα του οργανισµού (µε τα λευκά αιµοσφαίρια και τα αντισώµατα) και. Τεχνητή. Φυσική Κεφάλαιο 4ο Αίµα 4.1 Γενικά Το αίµα έχει όγκο περίπου 5 λίτρα. Αποτελείται από το πλάσµα (55%), το οποίο είναι νερό και µέσα του βίσκονται διαλυµένες πρωτεϊνες, ορµόνες, άλατα και άλλες θρεπτικές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο A. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. β 2. γ 3. β 4. γ 5. δ B. Ερωτήσεις σωστού - λάθους 1. Σωστό 2. Σωστό 3. Λάθος 4. Λάθος 5.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Η φαγοκυττάρωση

Διαβάστε περισσότερα

4. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ

4. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ 4.1 Ομοιόσταση 4.2 Ασθένειες 4. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ 4.3 Αμυντικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου οργανισμού 4.4 Τρόποι ζωής και ασθένειες Μάρθα Καρβουνίδου ΠΕ1404

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 23 10 2011 ΘΕΡΙΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Όλα τα βακτήρια: Α. διαθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ (άσκηση 4 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος:

Διαβάστε περισσότερα

04/11/2018 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΘΕΜΑ Α

04/11/2018 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΘΕΜΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 04/11/2018 ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Πυρηνική περιοχή διαθέτει: Α. Ο ιός της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ 1 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ 1 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ 1 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 0 Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: 1. Τα βακτήρια διαθέτουν: α. Μιτοχόνδρια β. Ριβοσώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΗΤΑΛΑΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΗΤΑΛΑΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.3 : ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 Χαρακτηρίστε τις προτάσεις ως σωστές ή λανθασµένες. 1. Οι βλεννογόνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013

ΘΕΜΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013 ΘΕΜΑ 1 Ο Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Οι αποικοδομητές είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21/09/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21/09/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21/09/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΘΕΜΑ 1 Ο ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C.

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Βιταμίνη C - Ενισχύει το ανοσοποιητικό με 20 διαφορετικούς τρόπους - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMP Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Θέμα Α Μονάδες 25 Α1.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Ιανουάριος 2014)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Ιανουάριος 2014) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙAΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Ιανουάριος 2014) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το συμπλήρωμα και η προπερδίνη είναι πρωτεΐνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: επιλέξτε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή συνέχεια της πρότασης. 1. Δυσμενές χημικό περιβάλλον στην επιδερμίδα προκαλείται από:

Διαβάστε περισσότερα

4. Ως αυτότροφοι οργανισμοί χαρακτηρίζονται α. οι καταναλωτές Α τάξης. β. οι παραγωγοί. γ. οι αποικοδομητές. δ. οι καταναλωτές Β τάξης.

4. Ως αυτότροφοι οργανισμοί χαρακτηρίζονται α. οι καταναλωτές Α τάξης. β. οι παραγωγοί. γ. οι αποικοδομητές. δ. οι καταναλωτές Β τάξης. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών με εμβόλια και ορούς

ΘΕΜΑ Αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών με εμβόλια και ορούς ΘΕΜΑ Αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών με εμβόλια και ορούς Ονόματα: Γωγώ Μουρίζι Έρικα Μπαλίου Τμήμα: Γ 3 Τί ονομάζουμε εμβόλια; ΕΜΒΟΛΙΑ Εμβόλια ονομάζονται τα σκευάσματα εκείνα, που χορηγούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Τι είναι η τροφική αλλεργία; Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο ΟΜΑΔΑ Α 1. Ένας άνθρωπος μολύνεται από έναν ιό για πρώτη φορά. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις συγκεντρώσεις αντιγόνων και αντισωμάτων αυτού του ανθρώπου κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να θεωρηθούν αναπόσπαστο τμήμα τόσο της ιστορίας της Γης όσο και της ανθρώπινης εμπειρίας

ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να θεωρηθούν αναπόσπαστο τμήμα τόσο της ιστορίας της Γης όσο και της ανθρώπινης εμπειρίας ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι μικροοργανισμοί μπορούν να θεωρηθούν αναπόσπαστο τμήμα τόσο της ιστορίας της Γης όσο και της ανθρώπινης εμπειρίας Μικροοργανισμοί o Μικροοργανισμοί ή μικρόβια καλούνται οι οργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ομοιόσταση; (ορισμό). Να αναφέρετε παραδείγματα τιμών που ρυθμίζονται με ομοιοστατικούς μηχανισμούς.

Τι είναι η ομοιόσταση; (ορισμό). Να αναφέρετε παραδείγματα τιμών που ρυθμίζονται με ομοιοστατικούς μηχανισμούς. Τα παρακάτω θέματα ερωτήσεις- απαντήσεις, για το σχολικό έτος 2014-2015 είναι κοινά για τις Β και Γ τάξεις του Γυμνασίου. Είναι θέματα ερωτήσεις ενδεικτικά της αντίστοιχης θεωρίας ύλης του 4 ου κεφαλαίου.

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Δρακόπουλος 1. ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ)

Γιάννης Δρακόπουλος 1. ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ) Γιάννης Δρακόπουλος 1 1. ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ) 2. Το διάγραµµα α δείχνει ότι τα αντιγόνα είναι αρχικά πολλά και εν συνεχεία ελαττώνονται διαρκώς. Δεν µεσολαβεί στάδιο αύξησης τους, επομένως δεν παρατηρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Με εκβλάστηση είναι δυνατό να αναπαράγονται:

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Με εκβλάστηση είναι δυνατό να αναπαράγονται: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΟΛΟΓΑ ΓΠ Γ Λ (ΘΕΡΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΑ : 09/09/2017 ΕΠΜΕΛΕΑ ΔΑΓΩΝΣΜΑΤΟΣ : ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΕΡΓΙΑ: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ;

ΑΛΛΕΡΓΙΑ: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ; ΑΛΛΕΡΓΙΑ: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ; Αλλεργία, όπως ορίζει και η λέξη, σημαίνει άλλο έργο. Είναι η μη αναμενόμενη αντίδραση του ανοσιακού συστήματος του οργανισμού εναντίον ακίνδυνων

Διαβάστε περισσότερα

Η πρωτογενής ανοσοβιολογική απόκριση ενεργοποιείται κατά την πρώτη επαφή του οργανισμού με ένα αντιγόνο. Περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Η πρωτογενής ανοσοβιολογική απόκριση ενεργοποιείται κατά την πρώτη επαφή του οργανισμού με ένα αντιγόνο. Περιλαμβάνει τα εξής στάδια: Εικόνα 1.24: α) Σύνδεση αντισώματος - αντιγόνου, β) συμπληρωματικότητα αντισώματος - αντιγόνου, γ) ένα αντίσωμα συνδέεται με περισσότερα από ένα αντιγόνα. Στάδια ανοσοβιολογικής απόκρισης Η αντίδραση του

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 04: ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 04: ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 04: ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ 4.1 Βακτήρια (Βακτηρίδια) Διδακτικός Στόχος 110411: Να μπορείτε Να αναφέρετε τι είναι Βακτηριολογία Να αναφέρετε τι είναι τα Βακτήρια Να αναφέρετε τις δύο κατηγορίες Βακτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. β Α4. β Α5. γ ΘΕΜΑ Β Β1. 1. Α 2. Β 3. Α 4. Α 5. Β 6. Β 7. Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ - ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αθήνα 2007 3 4 Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού με τον περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

μαθητικό φροντιστήριο προπαρασκευή για

μαθητικό φροντιστήριο προπαρασκευή για σύγχρονο ΦάσμαGROUP προπαρασκευή για μαθητικό φροντιστήριο ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/ 11/ 2017 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΟΜΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΦΑΣΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρωθεί το παρακάτω φυλλάδιο με βάση τις οδηγίες σε κάθε θέμα. Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Σας ευχόμαστε επιτυχία!

Να συμπληρωθεί το παρακάτω φυλλάδιο με βάση τις οδηγίες σε κάθε θέμα. Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Σας ευχόμαστε επιτυχία! Διαγώνισμα ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γενικής Παιδείας ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/3/2015 Να συμπληρωθεί το παρακάτω φυλλάδιο με βάση τις οδηγίες σε κάθε θέμα. Να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Σας ευχόμαστε επιτυχία! ΘΕΜΑ Α Να αντιγράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ KEΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Οι παρακάτω καμπύλες αναφέρονται σε συγκεντρώσεις αντισωμάτων σε τρια

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΤΚΛΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΣΩΝ ΤΓΥΡΟΝΟ. Γμδεικηικές Απαμηήζεις Γ Λσκείοσ Ιαμοσάριος Βιολογία ΘΓΜΑ Α ΘΓΜΑ Β

Γ ΚΤΚΛΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΣΩΝ ΤΓΥΡΟΝΟ. Γμδεικηικές Απαμηήζεις Γ Λσκείοσ Ιαμοσάριος Βιολογία ΘΓΜΑ Α ΘΓΜΑ Β Βιολογία γεμικής παιδείας 1. Δ 2. ΘΓΜΑ Α 3. Β 4. Β 5. Α Α2. 1, Β2.Γ, 3Α, 4. Δ ΘΓΜΑ Β Β1. «Τα οικοσυστήματα χαρακτηρίζονται από την τάση εξασφαλίζει τροφή από το οικοσύστημα» Β2. Ο μικροοργανισμός αυτός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων Γενικών Λυκείων (Νέο και Παλιό Σύστημα)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων Γενικών Λυκείων (Νέο και Παλιό Σύστημα) 20 Μαΐου 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων Γενικών Λυκείων (Νέο και Παλιό Σύστημα) ΘΕΜΑ Α Α.1 Γ Α.2 Β Α.3 Β Α.4 Β Α.5 Γ ΘΕΜΑ Β B.1 1.Α, 2.Β, 3.Α, 4.Α, 5.Β,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Τα κύτταρα που παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 4.3 ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

ΚΕΦ. 4.3 ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΕΦ. 4.3 ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ Εξωτερικοί και Εσωτερικοί Αμυντικοί Μηχανισμοί Ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι γεμάτος μικρόβια, άλλα παθογόνα και άλλα όχι. Ο οργανισμός μας, για να προστατευτεί από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΠ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/09/2016

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΠ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/09/2016 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΠ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/09/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Τα

Διαβάστε περισσότερα

μαθητικό φροντιστήριο

μαθητικό φροντιστήριο σύγχρονο Φάσμα group προπαρασκευή για μαθητικό φροντιστήριο Γραβιάς 85 ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ 50.51.557 50.56.296 25ης Μαρτίου 74 ΠΛ.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ 50.50.658 50.60.845 25ης Μαρτίου 111 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 50.27.990 50.20.990 Πρωτεσιλάου

Διαβάστε περισσότερα

1. Ερωτήσεις κατανόησης της θεωρίας στο 1 ο κεφάλαιο

1. Ερωτήσεις κατανόησης της θεωρίας στο 1 ο κεφάλαιο 1. Ερωτήσεις κατανόησης της θεωρίας στο 1 ο κεφάλαιο 1. Τι ονομάζουμε ομοιόσταση 2. Ποιοι ομοιοστατικοί μηχανισμοί υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό 3. Με ποιο τρόπο αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός σε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1(ΥΓΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1(ΥΓΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1(ΥΓΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ) Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ή στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: 1. Οι ιοί αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΟΝΟΜΑ:ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ:ΠΡΙΦΤΗ ΤΑΞΗ:Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: 4 ΗΜ/ΝΙΑ: 11/10/2013 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Ένας μικροοργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γ Ενιαίου Λυκείου Γενικής Παιδείας

Βιολογία Γ Ενιαίου Λυκείου Γενικής Παιδείας Ερωτήσεις κλειστού τύπου που τέθηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις (2000-2014) και αφορούν το 1 ο κεφάλαιο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. (σελ. 31-49) Α. Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗ ΓΕΝ.ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ηµιτελείς προτάσεις έως 5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦ. 1ο

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦ. 1ο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦ. 1ο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ 1. Ένας άνθρωπος μολύνεται από έναν ιό. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις συγκεντρώσεις των αντιγόνων και των αντισωμάτων αυτού του ανθρώπου κατά

Διαβάστε περισσότερα

- Θεωρία- Δρ. ΠέτρουΚαρκαλούσου

- Θεωρία- Δρ. ΠέτρουΚαρκαλούσου - Θεωρία- Έκδοση2008 Πρόλογος Αγαπητοίσπουδαστέςοισημειώσειςπουκρατάτεσταχέριασαςέχουνσκοπόνασας εισαγάγουνστιςβασικέςγνώσειςμιαςαπότιςσημαντικότερεςβιοιατρικέςεπιστήμες, της ανοσολογίας. Η ανοσολογίαείναιμιασχετικάνέαεπιστήμηηοποίαεμφανίστηκεστοτέλοςτου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. α Α2. γ Α3. δ Α4. γ Α5. α 3 β 1 γ 6 δ 5

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Διδάσκων - Δρ. Ιωάννης Δρίκος

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Διδάσκων - Δρ. Ιωάννης Δρίκος ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Διδάσκων - Δρ. Ιωάννης Δρίκος Επιλέξετε τη σωστή απάντηση, θέτοντας σε κύκλο το κατάλληλο γράµµα. 1. Για την παραγωγή ανθρώπινης ινσουλίνης από βακτήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 ΒΑΘ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΟΛΟΓΡ.:... ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: Γ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05-06-2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ - ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ: 40 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν». Ιπποκράτης

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν». Ιπποκράτης ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν». Ιπποκράτης 1.1 ΠΑΡAΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Ο άνθρωπος περιβάλλον συνεχώς μεταβάλλεται Μηχανισμοί που διατηρούν σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24/01/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΖΑΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ου 2 ου 3 ου κεφαλαίου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο 1. ποιες περιπτώσεις διαστολής αιμοφόρων αγγείων γνωρίζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.Τα

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ποιο από τα παρακάτω στοιχεία θεωρείται µικροθρεπτικό; α.

Διαβάστε περισσότερα

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ 2017

Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ 2017 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΑΘΜΟΣ: ΤΑΞΗ: Β ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26-05-2017 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΡΟΝΟΣ: 1ώρα 30

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές εξετάσεις 2015 Βιολογία Γ λυκείου γενικής παιδείας

Γενικές εξετάσεις 2015 Βιολογία Γ λυκείου γενικής παιδείας Φροντιστήρια δυαδικό 1 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ δυαδικό Τα θέματα επεξεργάστηκαν οι καθηγητές των Φροντιστηρίων «δυαδικό» Μελλίδης Κ. Πασσιά Α. Θέμα Α Γενικές εξετάσεις 2015 Βιολογία Γ λυκείου γενικής παιδείας Να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΑΛΦΑ» ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Επαναληπτικό Διαγώνισμα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΑΛΦΑ» ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Επαναληπτικό Διαγώνισμα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΑΛΦΑ» ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Επαναληπτικό Διαγώνισμα 18-12-2011 ΘΕΜΑ 1: Μονάδες 25 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση 1. Τα ενδοσπόρια σχηματίζονται από α. φυτά β. βακτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Δρακόπουλος 1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ)

Γιάννης Δρακόπουλος 1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ) Γιάννης Δρακόπουλος 1 1. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ) 2. Μετά την είσοδο κάποιου είδους αντιγόνου σε έναν άνθρωπο, δεν παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΣΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑ

ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΣΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Σα εμβόλια είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που αφορά άμεσα την υγεία του παιδιού. Σα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την βελτίωση της υγείας και την αποφυγή πολλών ασθενειών των

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Εσπερινών Γενικών Λυκείων (Παλιό Σύστημα)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Εσπερινών Γενικών Λυκείων (Παλιό Σύστημα) 20 Μαΐου 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων Εσπερινών Γενικών Λυκείων (Παλιό Σύστημα) ΘΕΜΑ Α Α.1 Γ Α.2 Β Α.3 Β Α.4 Β Α.5 Δ ΘΕΜΑ Β B.1 1.Α, 2.Β, 3.Α, 4.Α, 5.Β, 6.Β,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό κάθε μίας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ/ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α Α1. β Α2. δ Α3. β Α4. β Α5. β ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β Β1. Σχολικό βιβλίο σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 25 Μαΐου 2002 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ. Βιολογία

Σάββατο, 25 Μαΐου 2002 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ. Βιολογία Σάββατο, 25 Μαΐου 2002 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ Βιολογία ΘΕΜΑ 1 Στις ερωτήσεις 1 5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ποιο

Διαβάστε περισσότερα

προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι.

προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. σύγχρονο Φάσµα & Group προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. μαθητικό φροντιστήριο Γραβιάς 85 ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ 210 50 51 557 210 50 56 296 25ης Μαρτίου 111 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 210 50 20 990 210 50 27 990 25ης Μαρτίου 74 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000 Ζήτηµα 1ο Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000 Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Οι ιοί είναι :

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΟΕΓΚΕΦΑΛΟΜΥΕΛΙΤΙ Α ΧΟΙΡΟΥ (ΕΝΖΩΟΤΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΟΜΥΕΛΙΤΙ Α ΧΟΙΡΟΥ) (TESCHEN DISEASE, TALFAN DISEASE)

ΠΟΛΙΟΕΓΚΕΦΑΛΟΜΥΕΛΙΤΙ Α ΧΟΙΡΟΥ (ΕΝΖΩΟΤΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΟΜΥΕΛΙΤΙ Α ΧΟΙΡΟΥ) (TESCHEN DISEASE, TALFAN DISEASE) econteplusproject Organic.Edunet ΠΟΛΙΟΕΓΚΕΦΑΛΟΜΥΕΛΙΤΙ Α ΧΟΙΡΟΥ (ΕΝΖΩΟΤΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΟΜΥΕΛΙΤΙ Α ΧΟΙΡΟΥ) (TESCHEN DISEASE, TALFAN DISEASE) Δρ. Ευτυχία Ξυλούρη Φραγκιαδάκη Κτηνίατρος Υγιεινολόγος, Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Ανεμευλογιάς

Εμβόλιο Ανεμευλογιάς Εμβόλιο Ανεμευλογιάς ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι ότι έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης από την ανεμευλογιά; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΟ Ανεμευλογιάς Ανεμευλογιά

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000 Θέµατα Βιολογίας Γενική Παιδεία Γ Λυκείου 2000 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΧΗΜΕΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/6/2015 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Γ Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία. Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Βιολογία. Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Βιολογία Γ λυκειου ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Σειρά: Γενικό Λύκειο Θετικές Επιστήμες Νότα Λαζαράκη, Βιολογία Γ Λυκείου Γενικής Παιδείας Υπεύθυνος έκδοσης: Αποστόλης Αντωνόπουλος Θεώρηση κειμένου: Κυριάκος Εμμανουηλίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β )

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14 / 05 / 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φυσιολογία Ι. Ανοσία - Αναιμία Διδάσκων: Αν. Καθηγήτρια Πατρώνα Βεζυράκη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φυσιολογία Ι. Ανοσία - Αναιμία Διδάσκων: Αν. Καθηγήτρια Πατρώνα Βεζυράκη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φυσιολογία Ι Ανοσία - Αναιμία Διδάσκων: Αν. Καθηγήτρια Πατρώνα Βεζυράκη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Αναφέρετε ονομαστικά όλα τα μικρόβια και τις ασθένειες που αυτά προκαλούν. 2. Φτιάξτε ένα πίνακα που να φαίνονται οι δομικές κ λειτουργικές διαφορές μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή τη φράση που συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ MIKΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ MIKΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ MIKΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα