Καθηγητής. Αργύρης Β. Καραπετσας Θεραπεία και Τεχνικές Αποκατάστασης στη Νευροψυχολογία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Καθηγητής. Αργύρης Β. Καραπετσας Θεραπεία και Τεχνικές Αποκατάστασης στη Νευροψυχολογία"

Transcript

1 ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Καθηγητής. Αργύρης Β. Καραπετσας Θεραπεία και Τεχνικές Αποκατάστασης στη Νευροψυχολογία

2 Νευροψυχολογική θεραπεία του αναπτυσσόμενου ανθρώπου Με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις περισσότερες δυσκολίες στο παιδί? Πώς θα το κάνουμε να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να θεραπευτεί ολοκληρωτικά?

3 Ποιο θεραπευτικό σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε σε παιδιά που εμφανίζουν σημαντικές γνωστικές διαταραχές? Οι γνωστικές διαταραχές των παιδιών, συνήθως οφείλονται σε χρόνιες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.τις περισσότερες φορές αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν καλές επιδόσεις στις δοκιμασίες κινητικότητας και ψυχοκινητικότητας, απτικής αντίληψης, απτικής- κιναισθητικής επανατροφοδότησης, οπτικής- αντιληπτικής οργάνωσης και λύσης μη λεκτικών προβλημάτων.

4 Εκεί δε, που εμφανίζουν τις σοβαρές διαταραχές, είναι στις γλωσσικές και ψυχογλωσσικές νευροψυχολογικές δοκιμασίες. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν διαταραχές της δεκτικής και εκφραστικής γλώσσας. Οι δυσλειτουργίες αυτές αφορούν τα πεδία του κροταφικού και κροταφο- βρεγματικού λοβού. (Α.Καραπέτσας,1988)

5 Οι δυσλειτουργίες αυτές βρίσκονται πάντα στο αριστερό ημισφαίριο.

6 Η πράξη της θεραπείας: Συνιστά λεπτή δραστηριότητα που θέλει : 1.αρκετή προσοχή 2.κατάλληλους χειρισμούς 3.για το παιδί με εγκεφαλική δυσλειτουργία είναι αρκετά περίπλοκη δουλειά

7 Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη: Τις διάφορες πιθανές αλληλαντιδράσεις του παιδιού κατά τη διάρκεια της θεραπείας όπως π.χ. τις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του, την αναπτυξιακή νευροωρίμανσή του, τη συμπεριφορά του και τις δυνάμεις του για θεραπεία.(α.καραπέτσας,1988, Νευροψυχολογία του αναπτυσσόμενου ανθρώπου).

8 Σχεδιασμός των θεραπευτικών διαδικασιών Για να σχεδιάσουμε τη θεραπευτική τακτική ενός παιδιού θα πρέπει να κατανοήσουμε την κατάστασή του.αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατανοήσουμε τις θεραπευτικές του ανάγκες, αλλά και τις ικανότητές του που πολλές φορές βοηθούν αποφασιστικά στη θετική εξέλιξη της επιλεγμένης θεραπείας.

9 Δυνατότητες του παιδικού εγκεφάλου Πρώτη θεραπευτική προσέγγιση είναι η αξιολόγηση των δυνατοτήτων προσαρμογής του παιδικού εγκεφάλου.(α.καραπέτσας, 1988,Νευροψυχολογία του αναπτυσσόμενου ανθρώπου)

10 Το να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις ικανότητες προσαρμογής του παιδικού εγκεφάλου δεν είναι εύκολη υπόθεση.όμως οι σύγχρονες νευροδιαγνωστικές τεχνικές όπως π.χ.τα γνωστικά προκλητά δυναμικά διευκολύνουν κάπως τη διαδικασία αυτή,παρέχοντας αξιόπιστα αποτελέσματα που ο ειδικός λαμβάνει υπόψη του κατά τη διαμόρφωση ενός προγράμματος παρέμβασης.

11 Τι σημαίνει όμως προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου? Με τρόπο κάπως απλοϊκό θα λέγαμε ότι δυνατότητα προσαρμογής του εγκεφάλου σημαίνει μια δυναμικότητα του εγκεφάλου για δομικές και λειτουργικές διαφορές.

12 Ανάλυση των νευροψυχολογικών δεδομένων για τη δομικο- λειτουργική ικανότητα του παιδικού εγκεφάλου Η νευροψυχολογική αντιμετώπιση των παιδιών με εγκεφαλικές δυσλειτουργίες συνήθως γίνεται με τις παρακάτω στρατηγικές : 1.πρώτα προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να αναπτύξουμε τις νευροψυχολογικές δυνάμεις του παιδιού 2.μετά επιδρούμε άμεσα νευροψυχολογικά στις περιοχές του παιδικού εγκεφάλου που παρουσιάζουν δυσλειτουργίες και προσπαθούμε να τις αποκαταστήσουμε λειτουργικά. (Α.Καραπέτσας, 1988,Νευροψυχολογία του αναπτυσσόμενου ανθρώπου).

13 Στα ενδότερα των εγκεφαλικών βλαβών και δυσλειτουργιών Η δυσλειτουργία είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης. Σημαντικό για το θεραπευτικό σχεδιασμό είναι (Α.Καραπέτσας,1988, Νευροψυχολογία του αναπτυσσόμενου ανθρώπου ) 1.η γνώση της αιτιολογίας της εγκεφαλικής βλάβης 2.το επίπεδο της εγκεφαλικής βλάβης(π.χ. στη σπονδυλική στήλη ή τον προμήκη μυελό ή την παρεγκεφαλίδα ή το μεταιχμιακό σύστημα ή τον ινιακό λοβό ή το βρεγματικό κλπ).

14 3. η έκταση της εγκεφαλικής βλάβης( αφορά την ποσότητα του εγκεφαλικού ιστού που έχει αλλοιωθεί)

15 4.ο τύπος της βλάβης 5.οι νοητικές ικανότητες του παιδιού πριν από τη βλάβη 6.η ηλικία όπου έγινε η βλάβη

16 Σημασία των γεγονότων έξω από τον εγκέφαλο του παιδιού Οικογενειακό περιβάλλον Σχολείο

17 Θεραπευτικές νευροψυχολογικές στρατηγικές Η άμεση θεραπευτική νευροψυχολογική επίδραση στις νευροψυχολογικές διαταραχές του παιδιού έχει αξιόλογα αποτελέσματα στη διέγερση των μηχανισμών της λειτουργικής επαναπόκτησης του παιδικού εγκεφάλου (Α.Καραπέτσας, 1988, 2003 Η Δυσλεξία στο παιδί )

18 Άσκηση των παιδικών ικανοτήτων ή δεξιοτήτων Ο βασικός σκοπός εδώ είναι να ασκήσουμε μερικές δεξιότητες ή υποδεξιότητες στο παιδί με εγκ.δυσλειτουργίες για να γίνει τελικά η λειτουργική αποκατάσταση. Η ανάγνωση π.χ. είναι μια δεξιότητα.αυτή η δεξιότητα για να ασκηθεί θα πρέπει πρώτα να να εξασκήσουμε τις υποδεξιότητες που την αποτελούν όπως π.χ. τις σχέσεις ήχων συμβόλων, την αναγνώριση και διάκριση των συμβόλων, τη διάκριση των ήχων κλπ

19 Μαθησιακές παρεμβάσεις για τη λειτουργική αποκατάσταση Οι συμπεριφορικές τεχνικές έχουν σημαντική επίδραση στη βελτίωση της συμπεριφοράς του παιδιού. Ενίσχυση, Απόσβεση, συνεξάρτηση, απάντηση Τεχνικές θεραπείας της συμπεριφοράς και οι αρχές της συνειρμικής μάθησης φαίνεται ότι έχουν καλά αποτελέσματα στα παιδιά με διαταραχές της προσοχής.(α.καραπέτσας,1988)

20 Άσκηση θεραπεία για λειτουργική αποκατάσταση του παιδικού εγκεφάλου Τεχνικές αποκατάστασης των δυσλειτουργιών του αριστερού ημισφαιρίου Πρόκειται για τις γλωσσικές διαταραχές Πρωτοβάθμια κροταφική περιοχή :λεξική κώφωση.το παιδί ακούει τους ήχους αλλά δεν καταλαβαίνει αυτό που ακούει. Ο θεραπευτή για να αποκαταστήσει λειτουργικά το σύστημα θα πρέπει βάσει του Α.Luria να χρησιμοποιήσει κάποιο άλο σύστημα (Α.Καραπέτσας, 1988,2003)

21 Βλάβες στη δευτεροβάθμια κροταφική περιοχή. Οι διαταραχές εδώ είναι πιο σοβαρές.το παιδί δεν μπορεί να διακρίνει τη φωνημική δομή των γλωσσικών ερεθισμάτων. Για την αντιμετώπιση των διαταραχών της φωνημικής διάκρισης ο νευροψυχολόγος θα πρέπει να κάνει λειτουργική μεταβίβαση στις αντίστοιχες περιοχές του δεξιού ημισφαιρίου.μια τέτοια τεχνική είναι π.χ.η συσχέτιση εικόνας και αντικειμένου.παρουσιάζουμε π.χ. το γράμμα Κ και ταυτόχρονα το προφέρουμε για να το ακούσει το παιδί.

22 Βλάβες στη ειδική περιοχή του κροταφο-ινιακού λοβού :Δυσλεξία Προβλήματατ στην ανάγνωση.δυσκολίες στις ακουστικολεκτικές συσχετίσεις.γραφοφωνημική αντιστοιχία. Στόχος :Ν μάθει το παιδί να διακρίνει τις σχέσεις μεταξύ των ακουστικο απτικών ερεθισμάτων, να συσχετίζει φωνημικά την απτική επαφή με τα γράμματα και την οπτική τους εμφάνιση.προοδευτικά τα απτικά ερεθίσματα μειώνονται και αφήνουν τη θέση τους στα οπτικά.

23 Βλάβες βρεγματικού λοβού αριστ.ημισφαιρίου:δυσκολία κατανόησης των σχέσεων και της σημασίας των λέξεων. Θεραπεία :Χωρική αναπαράσταση της σημασίας των λέξεων

24 Βλάβες μετωπιαίου λοβού :Δυσκολίες σειροθέτησης Γλωσσικές ανικανότητες στο να μπορεί το παιδί να συνδέει αντικείμενα με μια ορισμένη λογική ιστορία ή αδυναμία του παιδιού να τοποθετεί στην ορθή σειρά μερικά στοιχεία στο χώρο τους ή εκδηλώνονται ως διαταραχή της μνήμης Εξάσκηση σε σειρές εικόνων

25 Βλάβες της κινητικής ζώνης του φλοιού:πλήρης παράλυση της φωνητική μηχανής στο παιδί. Ασκήσεις των οργάνων άρθρωσης Παίξιμο φυσαρμόνικας, μάσημα τσίχλας Τεχνική της μελωδικής θεραπείας (melodic inton;ation therapy)

26 Διαταραχές γραφής Κινητικές ασκήσεις γραφής, αντιγραφής, σχεδίου, συσχέτισης της σημασίας των φωνημάτων με την οπτική τους αναπαράσταση.

27 Τεχνικές αποκατάστασης των δυσλειτουργιών του δεξιού ημισφαιρίου Το δεξί ημισφαίριο είναι εξειδικευμένο για οπτικοαντιληπτικές αναλύσεις των ερεθισμάτων στο χώρο.δηλαδή για τις χωρικές δραστηριότητες και την οπτικοχωρική οργάνωση.

28 Βασικές οπτικοχωρικές λειτουργίες είναι η αντίληψη της ευθείας γραμμής Της γωνίας Του προσανατολισμού

29 Άλλη δεξιότητα του δεξιού ημισφαιρίου είναι η αναγνώριση των αντικειμένων στο χώρο

30 Για τη θεραπεία των διαταραχών του δεξιού ημισφαιρίου χρησιμοποιούνται κινητικοί και ψυχοκινητικοί δρόμοι(α.καραπέτσας, 2003)

31 Το παιδί με κινήσεις θα πρέπει να μάθει να κατασκευάζει διάφορα πράγματα που του ζητά ο θεραπευτής και που αποτελούν μέρος του θεραπευτικού προγράμματος. Ασκήσεις με χάρτινα κομμάτια, με πλαστελίνη, με οδοντογλυφίδες, με ζάρια κλπ Προοδευτική αύξηση της περιπλοκότητας

32 Βλάβες ινιακού λοβού δεξιιού ημισφαιρίου :Διαταραχές στο προσανατολισμό Ασκήσεις με λαβυρίνθους με κλειστά και ανοιχτά τα μάτια Ανάγνωση χάρτου με τον ίδιο τρόπο Ασκήσεις προσανατολισμού στο χώρο (Α.Καραπέτσας, 1988, Νευροψυχολογία του αναπτυσσόμενου ανθρώπου)

33 1/3 MODEL STAGES DESCRIPTION a Multistage Neuropsychological Model (developed by Teeter & Semrud-Clikeman) 33

34 2/3 MODEL STAGES DESCRIPTION b Developmental Neuropsychological Remediation/Rehabilitation Model (Rourke, 1994) 34

35 3/3 MODEL STAGES DESCRIPTION c Reitan Evaluation of Hemispheric Abilities and Brain Improvement Training (Reitan & Wolfson, 1992) 35

36 Προγράμματα Αποκατάστασης 1 Sensory Development Programme (Pauline Allen) Συντονισμός Μνήμη Συγκέντρωση Οργάνωση ηλικία 3-15 ετών Η ακοή, η όραση, τα ανακλαστικά και τα αισθητηριακάνευρολογικά συστήματα επιδρούν στην ανάπτυξη ενός υγιούς παιδιού. Brain Gym (Dr. Paul Dennison) άτομα όλων των ηλικιών εκπαιδευτική κινησιολογία Οι φυσικές κινήσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν και να ισορροπήσουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. 36

37 Προγράμματα Αποκατάστασης 2 Balametrics / Learning Breakthrough (Dr Frank Belgau) Φυσικές δραστηριότητες που έχουν σαν στόχο την αναδιοργάνωση των εγκεφαλικών συστημάτων επεξεργασίας των πληροφοριών, προκειμένου να αυξηθεί η μαθησιακή δυνατότητα και η νοητική ικανότητα παιδιών και ενηλίκων. αποκατάσταση: μαθησιακών δυσκολιών. (dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, dyspraxia) διάσπασης της προσοχής και της υπερκινητικότητας (ADD-ADHD) διαταραχή της κεντρικής ακουστικής επεξεργασίας των πληροφοριών (CAPD) προβλήματα στα οπτικά εφόδια επεξεργασίας των πληροφοριών. (binocular teamingstereopsis) αυτισμό (Asperger - Autism Spectrum Disorders) ελαφρά νοητική υστέρηση. (minimal brain damage) καθυστέρηση λόγου. (language delay) προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα) 37

38 Προγράμματα Αποκατάστασης 3 The IRLEN Method (Helen Irlen) Ερευνητική μέθοδος χρωματοθεραπείας Η μέθοδος χρησιμοποιεί έγχρωμα επικαλύμματα και φίλτρα για να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες. Βελτιώνει την αναγνωστική ευχέρεια, την άνεση, την κατανόηση, την επικέντρωση και την προσοχή, ενώ παράλληλα μειώνει την ευαισθησία στο φως. αποκατάσταση: αναγνωστικών και μαθησιακών προβλημάτων δυσλεξίας διάσπασης της προσοχής και της υπερκινητικότητας Αυτισμού και συνδρόμου Asperger συμπεριφοριστικών και συναισθηματικών προβλημάτων πονοκεφάλων, ημικρανιών, κούρασης και άλλων φυσικών συμπτωμάτων της ευαισθησίας στο φως/ φωτοφοβία του τραυματικού εγκεφαλικού επεισοδίου, τραυματισμού από σύγκρουση και της εγκεφαλικής διάσεισης 38

39 Προγράμματα Αποκατάστασης 4 AUDIBLOX (Dr.Jan Strydom) Η μέθοδος Audiblox αναπτύσσει και αυτοματοποιεί τις ικανότητες της ανάγνωσης, της ορθογραφίας, της γραφής, των μαθηματικών και τις ικανότητες εκείνες που χρειάζονται για την εκμάθηση οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου. Οι θεμελιακές μαθησιακές ικανότητες που αναπτύσσει η μέθοδος είναι: συγκέντρωση ακριβής αντίληψη οπτική διάκριση και αντίληψη του βάθους οπτική διάκριση της φόρμας, του μεγέθους, της θέσης στο χώρο, του χρώματος οπτική ανάλυση της θέσης στο χώρο ακουστική διάκριση οπτική διάκριση των διαστάσεων του χώρου αποκωδικοποίηση και ενσωμάτωση των πληροφοριών οπτικός συντονισμός, φαντασία οπτική μνήμη των σχημάτων και των λογικών ακολουθιών ακουστική μνήμη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μαθηματικές έννοιες, αιτιολόγηση, λογική σκέψη συντονισμός και άρτιες κινητικές ικανότητες αισθητηριακή ενσωμάτωση 39

40 Προγράμματα Αποκατάστασης 5 DYSLEXIA Action (Anne Main - Cecilia Sims) ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Τι είναι δυσλεξία Τρόποι αντιμετώπισης Σύγχρονη έρευνα (νεύροβιολογική, γλωσσική, γνωστική, γεννητική) ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Μέθοδοι επιτυχούς παρέμβασης και αποκατάστασης Μέθοδοι διάγνωσης της δυσλεξίας Τύπος συνέντευξης για τη συλλογή πληροφοριών Σχεδιασμός του προγράμματος αποκατάστασης Μετά-γνωστικές ικανότητες SONATAL (Dr. Adrei Lazarev) Η μέθοδος SONATAL, ξεκινά να εφαρμόζεται από τη στιγμή που η γυναίκα διαπιστώσει ότι είναι έγκυος και ολοκληρώνεται όταν το παιδί γίνει 6 ετών.είναι ένα συνδυασμός φυσικών ασκήσεων, μουσικής και χρήσης απλών μηχανικών μέσων που σκοπό έχει την συναισθηματική ισορροπία της μητέρας και την πλήρη ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού. 40

41 Ειδικές Στρατηγικές Παρέμβασης Γνωστική και Σχολική Εξάσκηση Διαταραχές Ανάγνωσης oφωνολογική Ενημερότητα oκατανόηση oανατροφοδότηση: Προφορική και μέσω Υπολογιστή Διαταραχές Γραπτού Λόγου Διαταραχές στα Μαθηματικά Μη Γλωσσικές Μαθησιακές Δυσκολίες (NLD syndrome) Δεξιότητες Μελέτης και Οργάνωσης Εξάσκηση στις Κοινωνικές Δεξιότητες Διαχείριση της τάξης και της Συμπεριφοράς oτεχνικές Αυτοδιαχείρησης και Αυτοελέγχου oκαλλιέργεια της Προσοχής oεργασία για το Σπίτι oσυνεργασία σε ζεύγη 41

42 Το παιδί φέρεται νευρολειτουργικά Δεν υπάρχει συμπεριφορά χωρίς τη συμμετοχή του εγκεφάλου Το σχολείο είναι σχολείο εκπαίδευσης των εγκεφαλικών ημισφαιρίων Η μάθηση και η αντίληψη είναι νευροψυχολογικές λειτουργίες και η λειτουργική αποκατάσταση των διαταραγμένων λειτουργιών γίνεται από τον Νευροεκπαιδευτικό με τρόπο νευροψυχολογικό.(

43 Διαγνώσεις και Θεραπείες σε παιδιά που πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Νευροψυχολογίας Καθυστέρηση Ομιλίας Δυσφασία Δυσφωνία Δυσαρθρία Τραυλισμός Εγκεφαλική Παράλυση Εγκεφαλικές Δυσλειτουργίες Κινητικές Διαταραχές Διαταραχές Προσοχής - Υπερκινητικότητα Νοητική Καθυστέρηση Αφασία Απραξία Αγνωσία Διαταραχές Έκφρασης και Κατανόησης Δυσλαλία Δυσκατονομασία Δυσλεξία 1/2 43

44 Διαγνώσεις και Θεραπείες σε παιδιά που πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Νευροψυχολογίας Δυσγραφία Δυσαριθμησία Μη γλωσσικές Μαθησιακές Δυσκολίες Νοσοαγνωσία Χωροχρονικές Διαταραχές Διαταραχές Οπτικής και Ακουστικής Αντίληψης Άγχος και Αγχώδεις Διαταραχές Κατάθλιψη και Συγκινησιακές Διαταραχές Διαταραχές Χαράς, Ευφορίας, Απάθειας Διαταραχές Μνήμης Αμνησίες Νοητική Σύγχυση 2/2 44

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: ΠΡΩΙΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: ΠΡΩΙΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Company LOGO ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: ΠΡΩΙΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 2 Παρελθόν της Νευροψυχολογίας των Μαθησιακών Δυσκολιών Για πολλούς αιώνες η λειτουργία της περιοχής του εγκεφάλου αποτελούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΘΕΜΑ:ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ:ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΗΣ:ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΔΗΣ ΕΠΙΒΛ.ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΚΟΥΡΤΟΥΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας» Επιβλέπων: κ.χριστοδουλίδης Παύλος Επιμέλεια: Κατσάνου Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ανίχνευσης, διάγνωσης & αντιμετώπισης Μαθησιακών Δυσκολιών για τη Β/θμια Εκπαίδευση

Οδηγός ανίχνευσης, διάγνωσης & αντιμετώπισης Μαθησιακών Δυσκολιών για τη Β/θμια Εκπαίδευση Οδηγός ανίχνευσης, διάγνωσης & αντιμετώπισης Μαθησιακών Δυσκολιών για τη Β/θμια Εκπαίδευση Συνεργασία Επιμέλεια: Παπαδομαρκάκης Γιάννης - Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Δωδεκανήσου Γκονέλα Ελένη - Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΓΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΓΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΓΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ T.E.I ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Δυσλεξία και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ- ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ- ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ- ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ «Τεστ Διάγνωσης Δυσλεξίας στη Σχολική Ηλικία. Πιλοτική χορήγηση- Ανάλυση δεδομένων» Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΓΕΒΡΑ. ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΓΕΒΡΑ. ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΓΕΒΡΑ. ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες Δυσλεξία

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες Δυσλεξία Επιμέλεια Πτυχιακής Μελέτης Γραμματίκα Ευτέρπη (11926) Δεσποινίδου Μαρία (12047) Επόπτης Καθηγητής Πέσχος Δ. Επιτηρητές Κaθηγητές Ζακοπούλου Β. Χριστοδουλίδης Π. Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες Δυσλεξία Αντιμετώπιση,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «PROFILE ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ»

ΘΕΜΑ: «PROFILE ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ» ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «PROFILE ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΣΙΣΚΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2014 ~ 2 ~

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΕΥΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΡΕΒΕΚΑ ΑΡΑΠΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:Ψυχοκοινωνικά προβλήματα ατόμων με δυσλεξία

ΘΕΜΑ:Ψυχοκοινωνικά προβλήματα ατόμων με δυσλεξία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης Τομέας βιολογίας της άσκησης Εργαστήριο αναπτυξιακής αγωγής και Ειδικής αγωγής ΘΕΜΑ:Ψυχοκοινωνικά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σχεδιασμός - Επίβλεψη: Μαρία Τζουριάδου Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Α.Π.Θ. Γιώργος Μπάρμπας Λέκτορας Ειδικής Αγωγής Α.Π.Θ. Κατασκευή, έλεγχος πρωτοτύπου: Όλγα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΒΑΡΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΒΑΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΒΑΡΑ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΙΘΜΗΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ? 3 Η αναπτυξιακή δυσλεξία και η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ- ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά ψυχολογικά προβλήματα και Διαταραχές Μάθησης σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Πρώιμη διάγνωση. Μια νευροψυχολογική προσέγγιση 1

Βασικά ψυχολογικά προβλήματα και Διαταραχές Μάθησης σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Πρώιμη διάγνωση. Μια νευροψυχολογική προσέγγιση 1 Βασικά ψυχολογικά προβλήματα και Διαταραχές Μάθησης σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Πρώιμη διάγνωση. Μια νευροψυχολογική προσέγγιση 1 Γλυκερία Μήτσιου Δάκτυλα gmitsiou@yahoo.gr Διδάκτωρ τμ. Ειδικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Τµήµα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής

Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Τµήµα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Τµήµα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής ιπλωµατική Εργασία θέµα : «Τα ψυχο-κοινωνικά προβλήµατα των δυσλεξικών ατόµων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ. Σωτηριάδου Μαργαρίτα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ. Σωτηριάδου Μαργαρίτα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Τµήµα Εφαρµοσµένης Πληροφορικής Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εκπαίδευσης στην Εφαρµοσµένη Πληροφορική Σωτηριάδου Μαργαρίτα «Η αποτελεσµατικότητα των διδακτικών µεθόδων σε µαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες

Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες Βασίλειος Κωτούλας Σχολικός Σύμβουλος 2ης Εκπ. Περ. ΠΕ Καρδίτσας vaskotoulas@sch.gr http://dipe.kar.sch.gr/grss Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες Δομή Εισήγησης Ορισμός - Χαρακτηριστικά Βασικές παραδοχές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Σχολή Επιστημών και Υγείας Τμήμα : Λογοθεραπείας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Σχολή Επιστημών και Υγείας Τμήμα : Λογοθεραπείας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Σχολή Επιστημών και Υγείας Τμήμα : Λογοθεραπείας Πτυχιακή Εργασία Θέμα: «Μέθοδος διάγνωσης του Συνδρόμου της Ειδικής Αναπτυξιακής Δυσλεξίας (Σ.Ε.Α.Δ) στη σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Καλώς ήρθατε ΑΡΧΙΚΗ Καλώς Ήρθατε στον ιστότοπό μας... Το Έργο Λόγος Έκφραση απευθύνεται σε παιδιά µε δυσκολίες, σε εφήβους, σε ενήλικες, σε γονείς, και σε εκπαιδευτικούς. Στο γραφείο ειδικών θεραπειών

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1 επίκτητη και ειδική ή εξελικτική δυσλεξία Η δυσλεξία ως πρόβλημα της ανάγνωσης, διακρίνεται σε δύο μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Π.Π.Σ.Π.Α. Τάξη Β Λυκείου. Ερευνητική Εργασία

Π.Π.Σ.Π.Α. Τάξη Β Λυκείου. Ερευνητική Εργασία Π.Π.Σ.Π.Α. Τάξη Β Λυκείου Ερευνητική Εργασία Η διαδικασία της αποτελεσματικής μελετής και το άγχος των μαθητών Λυκείου στη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΟΜΑΔΑ Α: Ανδρέικος

Διαβάστε περισσότερα

«Διδακτική των Μαθηματικών» Διπλωματική Εργασία. Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Το φαινόμενο της Δυσαριθμησίας

«Διδακτική των Μαθηματικών» Διπλωματική Εργασία. Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Το φαινόμενο της Δυσαριθμησίας Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Μαθηματικών Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διδακτική των Μαθηματικών» Διπλωματική Εργασία Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Μαθηματικών. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Μαθηματικών. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Μαθηματικών Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Μεθοδολογικές Προτάσεις για την υποστήριξη φοιτητών με Δυσλεξία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ. Η εφαρμογή μεθόδων παιδαγωγικής γυμναστικής στην λογοθεραπευτική παρέμβαση

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ. Η εφαρμογή μεθόδων παιδαγωγικής γυμναστικής στην λογοθεραπευτική παρέμβαση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Η εφαρμογή μεθόδων παιδαγωγικής γυμναστικής στην λογοθεραπευτική παρέμβαση «Υποδειγματικό πρωτόκολλο εφαρμογής μεθόδων παιδαγωγικής γυμναστικής στο πεδίο της λογοθεραπείας»

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ»

«ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ για τις «ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Τάσση Παρασκευή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μετάνοια Βασιλική (10209) Μπακάλη Ελευθερία (10440) ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2012 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Τι εννοούμε με τον όρο «Μαθησιακές Δυσκολίες»;

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλεξία και ΔΕΠΥ: Χαρακτηριστικά και αντιμετώπιση δυσκολιών

Δυσλεξία και ΔΕΠΥ: Χαρακτηριστικά και αντιμετώπιση δυσκολιών 1.Εισαγωγή Δυσλεξία και ΔΕΠΥ: Χαρακτηριστικά και αντιμετώπιση δυσκολιών Το φαινόμενο των μαθησιακών δυσκολιών, έγκειται σε αναπτυξιακά προβλήματα και στην καθυστέρηση απόκτησης της ικανότητας παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα