Χηµεία και οδοντόκρεµες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χηµεία και οδοντόκρεµες"

Transcript

1 Σηµειώσεις για τον καθηγητή Χηµεία και οδοντόκρεµες Τα βασικά συστατικά των οδοντόκρεµων Ενώ η κάθε εταιρεία χρησιµοποιεί τη δική της φόρµουλα για να παρασκευάσει τις οδοντόκρεµές τις, τη γνώση της οποίας κατέχει µόνο η εταιρεία, οι περισσότερες οδοντόκρεµες περιέχουν τα ίδια βασικά συστατικά. Αυτά είναι: Φθόριο : Ίσως το πιο σηµαντικό συστατικό της οδοντόκρεµας είναι το φθόριο. Ενσωµατώνεται µόνο του στο σµάλτο των δοντιών και καθιστά τα δόντια πιο ανθεκτικά στα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια της πλάκας, όπως και στα οξέα που βρίσκονται στους χυµούς των φρούτων, στη σόδα (και την κανονική και τη διαιτητική ) και σίγουρα στα φαγητά. Συνηθισµένες πηγές φθορίου είναι το φθοριούχο νάτριο (NaF), ο χλωριούχος κασσίτερος (SnCl 2 ), και το µονοφθοριοφωσφορικό νάτριο (Na 2 PO 3 F). Το µονοφθοριοφωσφορικό ιόν παράγει ιόντα φθορίου κατά τη διάρκεια της αντίδρασης υδρόλυσης (Muhler, 1980): PO 3 F H 2 O H 3 PO 4 + HF + 2OH - HF + H 3 O H 3 O + + F - (Σηµείωση: Tα διάφορα φωσφορικά ανιόντα, H 2 PO 4 -, HPO 4 2-, και PO 4 3- κατάσταση ισορροπίας. ) επίσης υπάρχουν στην Το ιόν φθορίου αντιδρά µε το βασικό συστατικό του σµάλτου, τον υδροξυαπατίτη, Ca 5 (PO 4 ) 3 OH, αντικαθιστώντας το ιόν υδροξειδίου OH -. Με αυτόν τον τρόπο, ο υδροξυαπατίτης αντικαθίσταται µερικώς από το σκληρότερο φθόριο σχηµατίζοντας τον φθοροαπατίτη (Banks, 1990): Ca 5(PO 4 ). 3OH + F - Ca 5 (PO 4 ). 3F + OH -

2 Ο φθοριούχος κασσίτερος έχει το πλεονέκτηµα απέναντι στο φθοριούχο νάτριο και το µονοφθοριοφωσφορικό νάτριο ότι ο κασσίτερος (II) αντιδρά µε το σµάλτο που έχει προσβληθεί από τερηδόνα ή είναι σε αρχικό στάδιο τέτοιας προσβολής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε το φθόριο και την στοµατική υγιεινή ο αναγνώστης παραπέµπεται στο βιβλίο των Muhler και Hine (1959). Λειαντικά: Τα λειαντικά δίνουν στην οδοντόκρεµα τη ικανότητα να καθαρίζει, αφαιρούν τους λεκέδες και την πλάκα των δοντιών, ενώ τους προσδίδουν γυαλάδα. Τα κοινά λειαντικά περιλαµβάνουν φωσφορικά άλατα του ασβεστίου, αλουµίνα, ανθρακικά άλατα του ασβεστίου και πυρίτιο. Η οδοντόκρεµα θα πρέπει να είναι αρκετά λειαντική έτσι ώστε να αφαιρεί την πλάκα και τους λεκέδες από τα δόντια, αλλά όχι σε σηµείο να καταστρέφει το σµάλτο των δοντιών. Απορρυπαντικά: Τα απορρυπαντικά δηµιουργούν την αφριστική δράση που σχετίζεται µε τις οδοντόκρεµες. Ο αφρός κρατά την οδοντόκρεµα στο στόµα µας εµποδίζοντάς τη να στάζει ενώ βουρτσίζουµε τα δόντια µας. Το SLS (λαυρυλοθειϊκό νάτριο) είναι το απορρυπαντικό που χρησιµοποιείται περισσότερο. υστυχώς το SLS και τα άλλα απορρυπαντικά έχουν συνδεθεί µε την ανάπτυξη έλκους και πληγών (πληγές στόµατος ) σε ευπαθή άτοµα. Για να καλυφθεί η άσχηµη γεύση των απορρυπαντικών απαιτείται η χρήση δυνατών προσθετικών γεύσης. Υγροσκοπικές ουσίες: Οι υγροσκοπικές ουσίες είναι υπεύθυνες για την υφή που παρουσιάζουν οι οδοντόκρεµες και την παραµονή της υγρασίας σε αυτές, έτσι ώστε να µην ξηραίνονται. Κοινές υγροσκοπικές ουσίες είναι η γλυκερίνη, η σορβιτόλη και το νερό. Η ξυλιτόλη, αν και ασυνήθιστη, είναι ανώτερη υγροσκοπική ουσία η οποία ενισχύει τη δράση του φθορίου απέναντι στο να σχηµατίζονται κουφάλες στα δόντια. Παχυρρευστοποιητές: Οι παχυρρευστοποιητές βοηθούν και αυτοί στο να δηµιουργηθεί η υφή που παρουσιάζουν οι οδοντόκρεµες και καθορίζουν πόσο πηκτή θα είναι µια οδοντόκρεµα. Κοινοί παχυρρευστοποιητές είναι η καραγεννάνη, το κόµµι της κυτταρίνης και το κόµµι της ξανθάνης. Συντηρητικά : Τα συντηρητικά εµποδίζουν την ανάπτυξη µικροοργανισµών στις οδοντόκρεµες. Χάρη σε αυτά δεν χρειάζεται να καταψύχουµε τις οδοντόκρεµες που χρησιµοποιούµε. Κοινά συντηρητικά είναι το βενζοϊκό νάτριο, οι µεθυλοπαραβένες και οι αιθυλοπαραβένες.

3 Πρόσθετα γεύσης: Τα πρόσθετα γεύσης βελτιώνουν τη γεύση της οδοντόκρεµας, που όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, συχνά είναι έντονη. Αυτό χρειάζεται για να καλυφθεί η δυσάρεστη γεύση των περισσοτέρων απορρυπαντικών και κυρίως του SLS. Γλυκαντικές ύλες: Οι γλυκαντικές ύλες επίσης βελτιώνουν τη γεύση της οδοντόκρεµας. Οι περισσότερες γλυκαντικές ύλες που χρησιµοποιούνται είναι τεχνητές και συνεισφέρουν ελάχιστα στο να σχηµατίζονται κουφάλες στα δόντια. Η σακχαρίνη είναι µια κοινή γλυκαντική ουσία που προστίθεται στις οδοντόκρεµες. Χρωστικά µέσα: Κάποιες οδοντόκρεµες θα έµοιαζαν αηδιαστικές αν δεν προσετίθεντο χρωστικά µέσα. Αυτά παρέχουν στις οδοντόκρεµες το ευχάριστο χρώµα. Τεχνητές βαφές χρησιµοποιούνται για να βάψουν κόκκινες, πράσινες και µπλε οδοντόκρεµες. Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιµοποιείται για να χρωµατίσει κάποιες οδοντόκρεµες άσπρες. Περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες (πρόσβαση: 3 Αυγούστου 2007): (Το a συνεχίζει ως b, c )

4 Τυπικές ενώσεις απαντώσες σε φθοριούχες οδοντόκρεµες (από: Newbrun, 1972) ράση της ένωσης Ένωση (%) στην οδοντόκρεµα Μάρκα A Μάρκα B Μάρκα C Θεραπευτική SnF2 (0.40) Na 2 PO 3 F (0.76) NaF (0.21) Λειαντική Ca 2 P 2 O 7 (39) (NaPO 3 ) x (41.8) Ca 2 P 2 O 7 (40) Sn 2 P 2 O 7 (1) CaHPO 4 (5.0) Υγροσκοπικές Glycerol (10) Glycerol (12.8) Sorbitol (30) Sorbitol (20) Sorbitol (14) Νερό (25) (21.1) (26.1) Απορρυπαντική (4.6) Sodium lauryl sulfate (1.5) Sodium monoglycerol sulfonate & sodium alkyl sulfate (1.0) ιάφορα (4.00) -- (2.7) Ένα πρόσφατο πολύ ενδιαφέρον άρθρο αναφέρεται στις φθοριούχες οδοντόκρεµες (Rakita, 2004). Παρακάτω σας παρέχουµε µερικές πληροφορίες από αυτό το άρθρο.

5 Τι είναι το φθόριο; Ως το 17 ο αφθονότερο στοιχείο του φλοιού της γης, το φθόριο, σε µορφή ιόντων φθορίου (φθοριδίου, fluoride) εµφανίζεται στη φύση σε όλες τις πηγές νερού, συµπεριλαµβανοµένων και των ωκεανών. Το φθόριο που χρησιµοποιείται για οδοντιατρικές εφαρµογές είναι διαθέσιµο από δύο µεγάλες πηγές: προϊόντα (οδοντόκρεµες, στοµατοδιαλύµατα κ.λπ.) που περιέχουν φθόριο στα συστατικά τους (τοπικά) και φθορίδια που εισάγονται στο σώµα µέσω του πόσιµου νερού και από άλλες πηγές (συστηµικά). Τα τοπικά φθορίδια ενδυναµώνουν τα δόντια, κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά στη φθορά. Τοπικά φθορίδια περιέχουν οι οδοντόκρεµες, τα στοµατικά διαλύµατα, και οι θεραπείες φθορίου που εφαρµόζονται επαγγελµατικά (από τον οδοντογιατρό). Η σηµαντική πτώση του επιπέδου των κοιλοτήτων των δοντιών (κουφάλες) από το 1960 αποδίδεται στην παγκόσµια αποδοχή των οδοντόκρεµων που περιέχουν φθόριο. Άλλες πηγές εφαρµογής είναι τα στοµατικά διαλύµατα που είναι διαθέσιµα στην αγορά µε και χωρίς ιατρική συνταγή. Ο Αµερικανικός Οδοντιατρικός Σύλλογος (ADA) προτείνει τη χρήση των φθοριούχων διαλυµάτων, αλλά αποθαρρύνει τη χρήση τους από παιδιά κάτω των έξι χρονών διότι µπορεί να καταπιούν το διάλυµα. Οι οδοντίατροι και οι οδοντιατρικοί υγιεινολόγοι µπορούν να δώσουν στους ασθενείς τους θεραπείες φθορίου ως µέρος της καθηµερινής τους φροντίδας των δοντιών. Τα φθορίδια που προσθέτονται σε ζελέ, αφρούς και διαλύµατα που εφαρµόζονται επαγγελµατικά είναι πιο πυκνά από τις αυτοεφαρµοζόµενες πηγές φθορίου, γι αυτό δεν χρειάζονται να εφαρµόζονται συχνά. Το φθόριο προστίθεται στα συστατικά οδοντόκρεµας σε συγκεντρώσεις περί τα 1000 ppm, ακόµη και σε περιοχές όπου το νερό του δικτύου φθοριώνεται. Επειδή τα προσθετικά φθορίου θεωρούνται ενεργές ουσίες, ο Οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA ) ελέγχει την παρουσία τους στις οδοντόκρεµες στις ΗΠΑ. Ήδη, ο Οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων επιτρέπει τη χρήση τριών πηγών φθορίου: φθοριούχο νάτριο (sodium fluoride, NaF), φθοριούχο κασσίτερο (stannous fluoride, SnF 2 ), και µονοφθοροφωσφορικό νάτριο (sodium monofluorophosphate, Na 2 PO 3 F). Για να χρησιµοποιηθούν τα προϊόντα για τη φροντίδα των δοντιών (οδοντόκρεµα, στοµατικό διάλυµα, και τοπικές θεραπείες φθορίου που εφαρµόζονται επαγγελµατικά), τα συστατικά τους πρέπει να τηρούν κάποια πρότυπα σύµφωνα µε την Αµερικανική Φαρµακοποιία. Οι παραγωγοί ελέγχονται από τον Οργανισµό Τροφίµων και Φαρµάκων.

6 Μια σύντοµη ιστορία για τις οδοντόκρεµες και τις οδοντόβουρτσες Οι οδοντόκρεµες και οι οδοντόβουρτσες υπήρχαν εδώ και αιώνες. Η οδοντόκρεµα χρησιµοποιούνταν από το 500 π.χ. στην Κίνα και την Ινδία. Οι µοντέρνες οδοντόκρεµες αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του 80 και οι βελτιώσεις ακολούθησαν γρήγορα. Ένας οδοντίατρος ονόµατι Peabody ήταν ο πρώτος που πρόσθεσε το σαπούνι στην οδοντόκρεµα το Ο Τζον Χάρις πρόσθεσε κιµωλία ως πρόσθετο στην οδοντόκρεµα το Το 1873, η Colgate παρήγαγε µαζικά σε βάζα αρωµατική οδοντόκρεµα. Το 1892, ο Ουάσιγκτον Σέφιλντ από το Κονέκτικατ τοποθέτησε πρώτος την οδοντόκρεµα σε πτυσσόµενο σωληνάριο (όπως τα σηµερινά σωληνάρια). Το 1896, η Colgate Dental Cream συσκευάστηκε σε πτυσσόµενα σωληνάρια. Μετά το 2 ο Παγκόσµιο Πόλεµο, το σαπούνι αντικαταστάθηκε µε συνθετικές απορρυπαντικές ουσίες και µε γαλακτοποιητικούς παράγοντες όπως το sodium lauryl sulfate και sodium ricinoleate. Οι οδοντόβουρτσες έχουν επίσης µια µακροχρόνια ιστορία. Παλαιότεροι πολιτισµοί καθάριζαν τα δόντια τους µε τρίχες χοίρων. Οι Αρχαίοι Κινέζοι ανακάλυψαν φυσικές βούρτσες τριχών. Οι Γάλλοι οδοντίατροι προώθησαν τη χρήση οδοντόβουρτσων κατά τον 17 ο και τις αρχές του 18 ου αιώνα. Η πρώτη µαζική παραγωγή οδοντόβουρτσας έγινε από τον Άγγλο Γουίλιαµ Άντις. Ο πρώτος Αµερικανός που κατοχύρωσε την οδοντόβουρτσα µε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας ήταν ο H. N. Wadsworth και οι εταιρείες στην Αµερική ξεκίνησαν να παράγουν µαζικά οδοντόβουρτσες γύρω στο Η εταιρεία Florence Manufacturing της Μασαχουσέτης έφτιαξε µια πρώιµη οδοντόβουρτσα, την pro-phy-lac-tic brush, και ήταν επίσης η πρώτη εταιρεία που πούλησε οδοντόβουρτσες που συσκευάστηκαν σε κιβώτια. Οι πρώτες βούρτσες από τρίχες νάιλον παρουσιάστηκαν το Το 1939 η πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αναπτύχθηκε στην Ελβετία. Η General Electric εισήγαγε την επαναφορτιζόµενη ασύρµατη οδοντόβουρτσα το To 1987 εισήχθη η πρώτη περιστροφική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

7 Βιβλιογραφικές παραποµπές Banks, A. (1990). Fluorine. Journal of Chemical Education, 67, 373. Muhler, J.C. (1980). Fluoridated water. Journal of Chemical Education, 57, 496. Muhler, J.C. & Hine, M.K. (1959). Fluoride and dental health, the pharmacology and toxicology of fluorine. Bloomington, IN: Indiana University Press. Newbrun, E (Ed.) (1972). Fluorides and Dental Caries, 2nd ed.; Chas. C. Thomas: Springfield, IL. Rakita P.E. (2004). Rakita Dentifrice Fluoride. Journal of Chemical Education, 81,

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Ερωτήσεις & Απαντήσεις Ερωτήσεις & Απαντήσεις Μεσοδόντιo Ζελέ (Gel) με Φθόριο της TePe www.placcontrol.gr/interdentalgel Ερωτήσεις & Απαντήσεις Μεσοδόντιo Ζελέ (Gel) με Φθόριο της TePe 1. Τι είναι το Μεσοδόντιο Ζελέ (Gel) της

Διαβάστε περισσότερα

Αμούτζια Κατερίνα, Τοπίτσογλου Βασιλική

Αμούτζια Κατερίνα, Τοπίτσογλου Βασιλική Βι ΒιώΒιώνοντας [Πληκτρολογήστε κείμενο] [Πληκτρολογήστε κείμενο] Βιώνοντας την ξηροστομία Αμούτζια Κατερίνα, Τοπίτσογλου Βασιλική Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2001 (1 η έκδοση) Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2013 (αναθεωρημένη

Διαβάστε περισσότερα

PEDIATRICS ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ

PEDIATRICS ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ PEDIATRICS ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ Χρήση φθορίου στην πρόληψη της τερηδόνας στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη Melinda B. Clark, Rebecca L. Slayton Τμήμα ΣτοματικήςΥγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΥΛΙ ΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΥΛΙ ΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΥΛΙ ΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Συµµετοχή σε Εθνικά θεµατικά ίκτυα: «Νερό και βιώσιµη ανάπτυξη» (ΚΠΕ Ε ΕΣΣΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ) «Γεωργία και περιβάλλον» (ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ) «βιοµηχανική κληρονοµιά»

Διαβάστε περισσότερα

Η Χηµεία της Καθαριότητας. Η Πράσινη Προσέγγιση. 1 Εισαγωγή

Η Χηµεία της Καθαριότητας. Η Πράσινη Προσέγγιση. 1 Εισαγωγή 1 Εισαγωγή Ενώ η Χηµεία και η Τεχνολογία προσέφεραν πολλά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωή του ανθρώπου ταυτόχρονα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον. Λύση στα προβλήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Kauko K.Mäkinen Ινστιτούτο Οδοντιατρικής, University of Turku, Φινλανδία. Ιστορία, ασφάλεια και οδοντικές ιδιότητες της ξυλιτόλης

Καθηγητής Kauko K.Mäkinen Ινστιτούτο Οδοντιατρικής, University of Turku, Φινλανδία. Ιστορία, ασφάλεια και οδοντικές ιδιότητες της ξυλιτόλης Καθηγητής Kauko K.Mäkinen Ινστιτούτο Οδοντιατρικής, University of Turku, Φινλανδία Ιστορία, ασφάλεια και οδοντικές ιδιότητες της ξυλιτόλης Εισαγωγή Η ξυλιτόλη είναι μια σακχαρο-αλκοόλη με πέντε άτομα άνθρακα,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Η µαστίχα της Χίου µε υποκατάστατα της ζάχαρης και το οικοσύστηµα του στόµατος. Σωτήρης Κάλφας

Η µαστίχα της Χίου µε υποκατάστατα της ζάχαρης και το οικοσύστηµα του στόµατος. Σωτήρης Κάλφας Η µαστίχα της Χίου µε υποκατάστατα της ζάχαρης και το οικοσύστηµα του στόµατος Σωτήρης Κάλφας Αναπλ. Καθηγητής Οδοντιατρική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 25-8-2006 1 Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την.

Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την. Διαφάνεια 1 Η στοματική υγεία είναι πολύτιμη. Διαφυλάξτε την. Αδαμαντίνη Οδοντίνη Ούλα Πολφός Οστούν Περιρρίζιο Οστεΐνη Διαφάνεια 2 Δομή των δοντιών. Δομή των δοντιών. Το τμήμα του δοντιού που μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλίο για την/τον εκπαιδευτικό

Βιβλίο για την/τον εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγείας για Εφήβους Βιβλίο για την/τον εκπαιδευτικό Επιστημονική ομάδα Βασιλική Τοπίτσογλου Οδοντίατρος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργ. Προληπτικής Οδοντιατρικής, Περιοδοντολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΡΙΣΗΣ ΑΔΑΜΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΑΡΙΣΗΣ ΑΔΑΜΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΠΡΟΣΡΟΦΗΣΗ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΕΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΧIΤΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΛΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΒΟΓΙΟΒΙΤΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΒΟΓΙΟΒΙΤΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΒΟΓΙΟΒΙΤΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Καρδίτσα 2012 1

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντινική Υπερευαισθησία

Οδοντινική Υπερευαισθησία Οδοντινική Υπερευαισθησία Προτάσεις για τη διαχείριση ενός κοινού προβλήματος της στοματικής υγείας 1η έκδοση, 2012 COLGATE - PALMOLIVE Εμπορική (Ελλάς) Μ.ΕΠΕ, Αθηνών 89, Πειραιάς 185 41, τηλ. 210 48 31

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενότητα: Ενδεικτικές εργασίες φοιτητών Τίτλος εργασίας: Απορρυπαντικές επιφανειοδραστικές ουσίες από την λαυρική αλκοόλη (ανιονικές, κατιονικές, μη ιονικές) Ονοματεπώνυμα φοιτητών:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράµµατος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education 1 ΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ Μετάφραση-Επιµέλεια: Κάλλια Κατσαµποξάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΡΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΩΡΙΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Παρασκευή αρτοσκευασμάτων με χαμηλή θερμιδική αξία Πτυχιακή Μελέτη Σουροπάνη Αργυρώ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση της υγιεινής του Νερού στην Ποιότητα των Τροφίµων

Επίδραση της υγιεινής του Νερού στην Ποιότητα των Τροφίµων ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ Επίδραση της υγιεινής του Νερού στην Ποιότητα των Τροφίµων The influence of water usage in food process ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΗΣΥΧΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-ΙΣΙΔΩΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από περίπου 4.000 χρόνια οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιµοποίησαν λινά ράµµατα (προερχόµενα από αντίστοιχο φυτό) µε φυσικά µέσα προσφύσεως

Πριν από περίπου 4.000 χρόνια οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιµοποίησαν λινά ράµµατα (προερχόµενα από αντίστοιχο φυτό) µε φυσικά µέσα προσφύσεως ιάβρωση Ιατρικών ενθεµάτων Σοφία Παπαδάκη Ιωάννα Παπαδηµητρίου ΧΜ 5 ο Εξ. 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πριν από περίπου 4.000 χρόνια οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιµοποίησαν λινά ράµµατα (προερχόµενα από αντίστοιχο φυτό)

Διαβάστε περισσότερα

«Η σκληρότητα ως ποιοτικό χαρακτηριστικό του πόσιμου νερού και η επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Η περίπτωση της Κέρκυρας.»

«Η σκληρότητα ως ποιοτικό χαρακτηριστικό του πόσιμου νερού και η επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Η περίπτωση της Κέρκυρας.» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΔΑΤΙΚΏΝ & ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ «Η σκληρότητα ως ποιοτικό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων.

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στοιχεία παραδόσεων Τα παρόντα είναι στοιχεία παραδόσεων για το μάθημα Χημεία Τροφίμων, 2013-14. Δεν συνιστούν σημειώσεις, αλλά απλά είναι αποτέλεσμα πρώτης επεξεργασίας. Αφορούν την ύλη της πρώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΩΝ ΤΕΥΧΟΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 επιστημονική ενημέρωση Ο ρόλος της οδοντόκρεμας στη στοματική υγιεινή Αποτελεσματικότητα των διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία. Τίτλος: Στοματική Υγιεινή

Ερευνητική Εργασία. Τίτλος: Στοματική Υγιεινή Ερευνητική Εργασία. Τίτλος: Στοματική Υγιεινή Μαθητές: Παλαμίδη Άρτεμις Μπέκα Κατερίνα Νάνος Γιώργος Παναγιωτόπουλος Χρήστος Παπαδαϋίδ Ξανθή Καθηγητής: Μαστραφτσής Χρήστος Βόλος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Περιεχόμενα...σελ.1

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή μελέτη αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας πρωτοκόλλων λεύκανσης δοντιών

Εργαστηριακή μελέτη αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας πρωτοκόλλων λεύκανσης δοντιών ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Εργαστηριακή μελέτη αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας πρωτοκόλλων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Με εκτίµηση, Παπαδοπούλου Ειρήνη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Με εκτίµηση, Παπαδοπούλου Ειρήνη ΠΡΟΛΟΓΟΣ Όπως γνωρίζουµε τα βότανα έχουν ευρεία χρήση στην καθηµερινή ζωή των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν είναι κατανοητό να ασχοληθεί κανείς διεξοδικά µε τις χρήσεις αυτές αλλά και µε τα αποτελέσµατά τους.

Διαβάστε περισσότερα

ιπλωµατική ιατριβή Συγκέντρωση ιόντων φθορίου (F - ) και βαθµός οξύτητας (ph) σε υγρά προϊόντα διατροφής Κουρτίδου X. Μαρία

ιπλωµατική ιατριβή Συγκέντρωση ιόντων φθορίου (F - ) και βαθµός οξύτητας (ph) σε υγρά προϊόντα διατροφής Κουρτίδου X. Μαρία ιπλωµατική ιατριβή Συγκέντρωση ιόντων φθορίου (F - ) και βαθµός οξύτητας (ph) σε υγρά προϊόντα διατροφής Κουρτίδου X. Μαρία Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Οδοντιατρικής Εργαστήριο Προληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΜΠΡΙΛΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα