1ο ΓΕΛ ΘΗΒΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ OI MHXANΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1ο ΓΕΛ ΘΗΒΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2013-14 OI MHXANΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ"

Transcript

1 1ο ΓΕΛ ΘΗΒΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ OI MHXANΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Αγγέλου Θεόδωρος Αναδιώτη Νάντια Αντωνάκης Σεραφείμ Βενιζέλος Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος Παναγιώτης Γιάννενας Βασίλειος Γκορτσάς Νικόλαος Δημουλάς Βασίλειος Εμμανουηλίδης Παναγιώτης Κατσαρός Ιωάννης Κυριαζόπουλος Ευάγγελος Μανωλτζάς Ματθαίος Παναγόπουλος Νικόλαος Παπαπναστασίου Νικόλαος Πούπουλας Ευάγγελος Σούλης Ιάκωβος Χατζηκυριακίδης Ζαν-Πωλ

2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 4ΧΡΟΝΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ Οι τετράχρονοι κινητήρες εσωτερικής καύσης με καύσιμο βενζίνη έχουν τέσσερις φάσεις λειτουργίας («χρόνους»): 1. Εισαγωγή. Το καύσιμο μείγμα εισέρχεται στο θάλαμο καύσης από την ανοιχτή βαλβίδα εισαγωγής. 2. Συμπίεση. Το έμβολο κινείται προς το άνω νεκρό σημείο και συμπιέζει το καύσιμο μείγμα. 3. Έκρηξη και εκτόνωση. Η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τον ηλεκτρικό σπινθήρα που δίνεται από το μπουζί (βενζινοκινητήρες), προκαλούν την ανάφλεξη του καύσιμου μείγματος. Η έναυση δεν γίνεται στο άνω νεκρό σημείο αλλά λίγο πιο πριν (προπορεία ανάφλεξης, «αβάνς»).το μείγμα καίγεται και εκτονώνεται, πιέζοντας το έμβολο προς το κάτω νεκρό σημείο, παράγοντας ωφέλιμο έργο. 4. Εξαγωγή. Το έμβολο, που λόγω της πίεσης των αερίων της καύσης έχει φτάσει στο κάτω νεκρό σημείο, λόγω της αδράνειας του συστήματος έμβολο-στροφαλοφόρος-σφόνδυλος, αρχίζει να κινείται προς τα άνω, σπρώχνοντας τα αέρια προς την ανοιχτή βαλβίδα εξαγωγής. Έτσι τα προϊόντα της καύσης εξέρχονται από το θάλαμο καύσης.

3 ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ 1.Ανάλογα της διάταξης των εμβόλων σε:α)κατακόρυφες, (εν σειρά) β) οριζόντιες, (εν σειρά) γ) τύπου μπόξερ, δ) τύπου V, ε) τύπου W, στ) αντιθέτων εμβόλων, ζ) αστεροειδείς μονές, η) αστεροειδείς διπλές και θ) τετραγωνικής διάταξης. 2.Ανάλογα του αριθμού των εμβόλων, ή κυλίνδρων εντός των οποίων παλινδρομούν σε: δικύλινδρες, τετρακύλινδρες κ.λπ. 3.Ανάλογα του θερμικού κύκλου τους, (είναι η βασική διάκριση που αναφέρθηκε παραπάνω), σε: μηχανές Όττο, μηχανές Ντήζελ και μηχανές μικτού κύκλου. Παλαιότερα, μέχρι το 1960, οι δύο πρώτες καλούνταν αντίστοιχα μηχανές εκρήξεως και μηχανές καύσεως, που όμως δεν ανταποκρίνονταν πλήρως προς τη πραγματικότητα, παρά ταύτα συνεχίζεται ν αναφέρονται ομοίως σε σχολικά βιβλία. 4.Ανάλογα των χρόνων λειτουργίας, σε: δίχρονες, τετράχρονες, συνεχούς λειτουργίας (αεριοστρόβιλοι). 5. Ανάλογα προς τη φορά περιστροφής, σε: α) δεξιόστροφες, β) αριστερόστροφες γ) αναστρέψιμες και δ) μη-αναστρέψιμες 6. Ανάλογα του τρόπου πλήρωσης με αέριο καύσιμο, σε: α) φυσικής εισπνοής και β) υπερπληρούμενες. 7. Ανάλογα της ισχύος τους σε: α) απλής ή διπλής ενέργειας και β) σε μικρής, μέσης και μεγάλης ισχύος.

4 8. Ανάλογα της ταχύτητας στροφών, σε: α) βραδύστροφες, β) μέσης ταχύτητας, γ) ταχύστροφες, ή πολύστροφες και δ) υπερταχύστροφες. 9. Ανάλογα του είδους του καυσίμου, σε: α) μηχανές μαζούτ, β) ντήζελ, ή ντηζελομηχανές γ) βενζίνης, ή βενζινομηχανές, δ)φυσικών αερίων και ε) μηχανές μικτού καυσίμου. 10. Ανάλογα των μέσων βελτίωσης της καύσης, σε: α) με ή χωρίς στροβιλισμό και β) σε μεγάλης ή μικρής περίσσειας αέρος. 11. Ανάλογα του τρόπου ψύξης, σε: α) αερόψυκτες και β) υδρόψυκτες. 12. Ανάλογα του τρόπου έγχυσης του καυσίμου, σε: α) με εμφύσηση αέρα, β) μηχανικής έγχυσης και γ) εξαέρωσης. 13. Ανάλογα της εγκατάστασής τους, σε: α) μόνιμες και β) κινητές. 14. Ανάλογα του χαρακτήρα χρήσης, σε: α) κύριες και β) βοηθητικές. 15. Ανάλογα του χώρου χρήσης, σε: α) ξηράς, β) θαλάσσης και γ) αέρος.

5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΩΝ DIESEL Η μεγάλη διαφορά των μηχανών Diesel, από τις βενζινομηχανές είναι ότι η καύση στις μηχανές αυτές γίνεται με αυτανάφλεξη του καυσίμου, όταν αυτό ψεκαστεί μέσα στο χώρο του κυλίνδρου της μηχανής, χωρίς κάποια εξωτερική βοήθεια. Αντίθετα στις βενζινομηχανές ο σπινθήρας που δημιουργείται από τον σπινθηριστή (μπουζί), είναι απαραίτητος για την ανάφλεξη του μίγματος καυσίμου και αέρα που έχει εισαχθεί στον κύλινδρο. Η αυτανάφλεξη λοιπόν του καυσίμου που παρατηρείται στις πετρελαιομηχανές, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στον κύλινδρο, λόγω της συμπίεσης του αέρα μέσα σε αυτόν. Έτσι, η πίεση μέσα στον κύλινδρο κατά τη διάρκεια της συμπίεσης του άερα, φθάνει τα 50 bar (5.000kN/m²), γεγονός που προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του μέχρι τους 900 C. Δεδομένου δε ότι η θερμοκρασία αυτανάφλεξης του καυσίμου κυμαίνετια, ανάλογα και με τον τύπο του, από 350 έως 450 C, η αυτανάφλεξη του εντός του κυλίνδρου είναι δεδομένη. Μάλιστα, επειδή το καύσιμο ψεκάζεται με τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων (νέφος σταγονιδίων ή σπρέι), η καύση του είναι ακόμα πιο αποτελεσματική και ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Κατα τη διάρκεια του ψεκασμού, το καύσιμο θερμαίνετια μέχρι τη θερμοκρασία βρασμού του και στη συνέχεια εξατμίζεται. Οι παραγόμενοι, όμως ατμοί του καυσίμου αναμιγνύονται με το θερμό αέρα και ρεμαίνονται, μέχρι τη θερμοκρασία ανάφλεξης τους οπότε και αναφλέγονται.

6 Όλη η παραπάνω διαδικασία, δηλαδή ο ψεκασμός του καυρίμου με τη μορφή νέφους, η ανάμειξη του με τον υπερθερμό αέρα και η δημιουργία του αναφλέξιμου μίγματος, προκαλεί μια καθυστέρηση στην ανάφλεξη, η οποία σε μηχανές υπό κανονική λειτουργία είναι περίπου 0,001 δευτερόλεπτα. Η καυστέρηση αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που έχουν σχέση με το είδος του καυσίμου, τις συνθήκες λειτουργίας και κυρίως, με τη θερμοκρασία του αέρα και την ποιότητα του ψεκασμού, καθώς και με το μέγεθος των σταγονιδίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η καθηστέρηση της ανάφλεξης δεν πρέπει να είναι μεγάλη γιατί τότε η μηχανή εμφανίζει συμπτώματα κρουστικής λειτουργίας, δηλαδή ανεπιθύμητων κτυπημάτων, γνωστών και ως "πειράκια". Τα κτυπήματα αυτά προκαλούνται από την άκαιρη καύση μιας ποσότητας του καυσίμου, το οποίο έχει παραμείνει άκαυστο σε διάφορα σημεία του χώρου καύσης. Τα κτυπήματα αυτά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στη μηχανή, κυρίως στο σύστημα διωστήρα - στροφάλου.

7 ΘΕΜΑ: ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΕΠΙΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΟΡΟΜΙΔΗΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΑΝΑΔΙΩΤΗ ΝΑΝΤΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΠΑΥΛΟΣ

8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιεχόμενα...σελίδα 3 Εισαγωγή Ιστορική Αναδρομή...σελίδα 5 Κεφάλαιο 1ο_Οι τύποι των αεριοστροβίλων...σελίδα 10 Κεφάλαιο 2ο_Κύκλος λειτουργίας αεριοστροβίλων...σελίδα 18 Κεφάλαιο 3ο_Βασικές αρχές αεριοστροβίλων...σελίδα 21 Κεφάλαιο 4ο_Χρήσεις των κινητήρων αεριώθησης...σελίδα 23

9 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην εξέλιξη και στην λειτουργία των αεροστρόβιλων κινητήρων ή αλλιώς κινητήρων αεροσκαφών.η ιστορία αυτών των μηχανών ξεκινάει περίπου των 1ο αιώνα π.χ. όπου ο έλληνας επιστήµονας Ήρωνας, να λαµβάνει πολλές φορές την τιµή να αναφέρεται ως εκείνος που πραγµατοποίησε την πρώτη εφαρµογή της αεριώθησης. Ο Ήρωνας επινόησε και κατασκεύασε µία µηχανή, γνωστή ως µηχανή του Ήρωνα ή αιολοπύλη (Hero s aeolipile), η οποία θεωρείται πρόδροµος των αεριοστρόβιλων κινητήρων. Πιθανώς να είχε τη µορφή ενώς κλειστου δοχείου µε νερό το οπόιο θερµαινόταν ώστε να παραχθεί ατµός. Αυτός µεταφερόταν μέσω δύο κάθετων σωλήνων σε µία σφαίρα, η οποία έφερε αυλούς στη διεύθυνση της ακτίνας της. Καθώς η σφαίρα γέµιζε µε ατµό, περιστρέφοταν και ο ατµός εύρισκε οδό διαφυγής από τους ακτινικούς αυλούς. Η µηχανή του Ήρωνα Στην Κίνα, τον 8ο αιώνα µ. Χ. χρησιμοποιούσαν βεγγαλικά, η λειτουργία των οποίων στηρίζεται στο γνωστό ως τρίτο νόµο του Νεύτωνα: ''σε κάθε δράση αντιστοιχεί µία ίση και αντίθετη, σε φορά, αντίδραση''. Όπως θα δούµε στη συνέχεια, οι κινητήρες αεριώθησης εφαρµόζουν αυτήν ακριβώς την αρχή κατά τη λειτουργία τους. Το 1232, στην Κίνα χρησιµοποιήθηκε για πρώτη φορά ένα όπλο που ονομάζονταν "Βέλος του ιπτάμενου πυρός" που προωθούταν µε πυρίτιδα.το 1505 µ.χ. ο Ιταλός Leonardo Da Vinci σχεδίασε µία µηχανοποία χρησιµοποιήθηκε αργότερα για το ψήσιµο φαγητού µέσα σε καµίνι.

10 Η µηχανή του Da Vivci Το 1629, ο Ιταλός µηχανικός Govanni Branca σχεδίασε τον πρώτο,ουσιαστικά, στρόβιλο. Ατµός, παραγόµενος σε θερµαινόµενο δοχείο,περιέστρεφε δίσκο που έφερε κοιλότητες στην περιφέρειά του. Η περιστροφή του δίσκου µεταφερόταν µέσω συστήµατος γραναζιών σε άλλον άξονα. Το σύστηµα βρήκε εφαρµογή σε µύλο ελαιοτριβείου. Ο στρόβιλος του Branca. Λίγα χρόνια αργότερα ο Ισαάκ Νεύτων, βασισµένος στον τρίτο νόµο του, σχεδίασε το 1687 ένα όχηµα το οποίο κινούταν µε ώθηση παραγόµενη από ατµό.το µειονέκτηµα ήταν ότι το όχηµα διέθετε πολύ µικρή ισχύ. Αλλά και οολλανδό Willem Jako Gravesande σχεδίασε παρόμοιο όχημα. Το όχηµα τουνεύτωνα.

11 Η κατασκευή του Barber. Το 1791, ο Άγγλος John Barber σχεδίασε ένα σύστηµα το οποίο λειτουργούσε µε το θερµοδυναµικό κύκλο του σύγχρονου αεριοστρόβιλου κινητήρα.το 1808, ο Άγγλος John Bumbell κατασκεύασε έναν αεριοστρόβιλο παρόµοιο µε τους σηµερινούς, µα χωρίς σταθερά πτερύγια.αρκετές οµοιότητες µε τους αεριοστρόβιλους της εποχής µας παρουσίαζε και ο κινητήρας που κατασκεύασε το 1837 ο Γάλλος Bresson. To 1850, o Fernihough επινόησε τον πρώτο αεριοστρόβιλο κινητήρα που είχε τη δυνατότητα να χρησιµοποιεί ως εργαζόµενα µέσα ατµό ή αέρα. Η κατασκευή του πρώτου αεριοστρόβιλου που λειτούργησε µε αέρα, ξεφεύγοντας από τη χρήση του ατµού, ανήκει στον F. Stoltz, το Το 1900, ο Sanford Moss κατέθεσε αρκετές νέες ιδέες πάνω στη λειτουργία των αεριοστροβίλων.αργότερα, δουλεύοντας για την General Electric εφάρµοσε τις ιδέες του πάνω στη σχεδίαση των στρόβιλο-υπερπληρωτών (turbo-superchargers), βασιζόµενος σε κάποιες ιδέες του Γάλλου µηχανικού Rateau.Οι κατασκευές του Moss επηρέασαν το µηχανικό Frank Whittle ο οποίος το 1930 κατοχύρωσε την κατασκευή που θεωρείται ο πρώτος επιτυχηµένος αεριοστρόβιλος κινητήρας για την κίνηση αεροσκάφους. Στις 14 Μαΐου 1944, στην Αγγλία, πραγµατοποιήθηκαν δοκιµαστικές πτήσεις µε τον κινητήρα του Whittle (γνωστό ως W1) να δίνει κίνηση στο αεροσκάφος Gloster E28/39 µε ταχύτητες περί τα 400 µίλια ανά ώρα (miles per hour, mph). Παράλληλα, ο Γερµανός µηχανικός Hans Von Ohain σχεδίασε και κατασκεύασε έναν κινητήρα αεριώθησης (jet engine) ο οποίος δοκιµάστηκε, µε επιτυχία, στις 27 Αυγούστου 1939 στο αεροσκάφος Heinkel He-178. Αυτή αναγνωρίζεται, πρακτικά, ως η πρώτη πτήση αεριωθούµενου αεροσκάφους. Ο κινητήρας του Whittle.

12 Ο κινητήρας του von Ohain. Στην Αµερική, ήταν µόλις τον Οκτώβριο του 1942 οπότε ένα αεροσκάφος χρησιµοποίησε µε επιτυχία κινητήρα αεριώθησης (δύο, για την ακρίβεια). Αυτός ήταν ο GE-1A της General Electric, του οποίου η ανάπτυξη βασίστηκε σε σχέδια του Frank Whittle και χρησιµοποιήθηκε στο αεροσκάφος Bell XP-59 «Airacomet». Στην εποχή µας, τα επιβατικά, εµπορικά και στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιµοποιούν στην πλειοψηφία τους κινητήρες αεριώθησης. Ένα σηµαντικό βήµα προόδου ήταν η σχεδίαση και η κατασκευή κινητήρων αεριώθησης πουέχουν την ικανότητα να κινούν ένα αεροσκάφος µε ταχύτητα µεγαλύτερη από αυτήν του ήχου. Το µαχητικό SR-71 Blackbird πετά µε ταχύτητα πέντε φορές µεγαλύτερη από αυτήν του ήχου.στο πολιτικό νηολόγιο το αεροσκάφος Concorde, προϊόν άγγλο - γαλλικής συνεργασίας το1976, µε κινητήρα Olympus 593 B, πετούσε µε 2,2 φορές µεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν του ήχου. Στις 24 Οκτωβρίου 2003 πραγµατοποιήθηκε η τελευταία πτήση του. Ο κινητήρας Olympus, διάφορες εκδόσεις του οποίου χρησιµοποιήθηκαν στο αεροσκάφος Concorde.

13 Η πρώτη επιβατική υπερηχητική πτήση Λονδίνο Μπαχρέιν φράγμα του ήχου. Το Concorde τη στιγμή που σπάει το

14 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥ) Οι τύποι του αεριοστρόβιλου 1.Στροβιλοαντιδραστήρας (turbojet engine) Ο στροβιλοαντιδραστήρας (Σχήµα 1.1.)αποτελεί την απλούστερη µορφή αεριοστρόβιλου κινητήρα. Χρησιµοποιεί τη ροή των καυσαερίων που σχηµατίζεται στο ακροφύσιο εξαγωγής ως το µοναδικό µέσο παραγωγής ώσης για την κίνηση του αεροσκάφους. Η παραγωγή ώσης επιτυγχάνεται µε την επιτάχυνση µικρών, σχετικά, µαζών αέρα σε υψηλές ταχύτητες. Σχήμα 1.1:Τα βασικά µέρη ενός στροβιλοαντιδραστήρα. Μία χαρακτηριστική παράµετρος του στροβιλοαντιδραστήρα είναι ο λόγος συµπίεσης ή λόγος πίεσης µηχανής (engine pressure ratio EPR). Το µέγεθος αυτό αποτελεί το λόγο της πίεσης εξαγωγής των καυσαερίων από το στρόβιλο προς την πίεση του εισερχόµενου αέρα στον κινητήρα. Η τιµή του EPR αποτελεί ένδειξη της παραγόµενης ώσης για µία συγκεκριµένη παροχή ισχύος. Ένα σχετικό µειονέκτηµα του στροβιλοαντιδραστήρα είναι ότι στις χαµηλές ταχύτητες πτήσης η παραγόµενη ώση είναι αναλογικά µικρή. Ο λόγος είναι ότι απαιτείται ικανοποιητική πίεση εισαγωγής αέρα στο συµπιεστή και, τελικά, ταχύτητα. Για το λόγο αυτό ένας στροβιλοαντιδραστήρας χρειάζεται µεγάλο διάδροµο απογείωσης ώστε να αυξηθεί ικανοποιητικά η πίεση εισαγωγής και, συνεπώς, η ώση κατά την απογείωση του αεροσκάφους. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό µειονέκτηµα του στροβιλοαντιδραστήρα είναι η αυξηµένη κατανάλωση καυσίµου.τέλος, ο στροβιλοαντιδραστήρας επιτυγχάνει µικρότερη απόδοση σε ταχύτητες πτήσης δηλαδή κάτω των 750km/h.

15 Σχήμα 1.2:Ο στροβιλοαντιδραστήρας JT3 2.Ελικοστρόβιλος (turboprop engine) Ο κινητήρας αυτός (Σχήµα 1.3.) έχει ευρεία εφαρµογή. Ουσιαστικά, είναι όµοιος µε το στροβιλοαντιδραστήρα µε τη διαφορά ότι χρησιµοποιείται ένα σύστηµα γραναζιών ως µειωτήρας στροφών για τη µετάδοση κίνησης σε έναν έλικα. Στον ελικοστρόβιλο, σχεδόν όλη η ενέργεια των καυσαερίων χρησιµοποιείται για την κίνηση του έλικα. Για το λόγο αυτό, η προσφερόµενη από τα καυσαέρια ώση είναι πολύ µικρή.πιο συγκεκριµένα, η ενέργεια των καυσαερίων ενός ελικοστρόβιλου κινητήρα αποδίδεται,σε ποσοστό έως 90%,ως ισχύς στον άξονα που κινεί τον έλικα. Μόνο το υπόλοιπο 10% της ενέργειας των καυσαερίων παρέχεται υπό µορφή ώσης. Σχήμα 1.3:Τα βασικά µέρη του ελικοστρόβιλου Σε ορισµένους ελικοστρόβιλους χρησιµοποιείται ξεχωριστός στρόβιλος για την κίνηση του έλικα. Αυτός ονοµάζεται ελεύθερος στρόβιλος (free turbine ή power turbine) και είναι συνδεδεµένος µε ξεχωριστό άξονα µε το µειωτήρα στροφών.τα άλλα µέρη του κινητήρα (συµπιεστής, θάλαµος καύσης

16 και στρόβιλος καυσαερίων - gas turbine)λειτουργούν για να παρέχουν καυσαέρια µε υψηλή ενέργεια για την περιστροφή του ελεύθερου στροβίλου.όμως,σε άλλους ελικοστρόβιλους δεν υπάρχει ξεχωριστός ελεύθερος στρόβιλος και η κίνηση του έλικα επιτυγχάνεται µε την εκµετάλλευση µέρους της ενέργειας των καυσαερίων που εκτονώνονται σε στρόβιλο, ο οποίος κινεί και το συµπιεστή. Το µεγάλο πλεονέκτηµα του ελικοστρόβιλου κινητήρα είναι ότι επιτυγχάνει την καλύτερη ειδική κατανάλωση καυσίµου συγκριτικά µε οποιονδήποτε αεριοστρόβιλο κινητήρα άλλου τύπου. Η συµβολή του έλικα επιτρέπει την επιτάχυνση µεγάλων µαζών αέρα σε µικρές, σχετικά,ταχύτητες. Η παραγόµενη ώση είναι µεγάλη και το αεροσκάφος έχει ικανοποιητικά χαρακτηριστικά στην απογείωση (µικρός διάδροµος) και στην άνοδο. Επιπλέον, η απόδοση του είναι ικανοποιητική ακόµη και σε σχετικά µεγάλα ύψη πτήσεων (6.000 m).τα παραπάνω πλεονεκτήµατα µειώνονται όταν αυξάνεται η ταχύτητα (άνω των 650km/h) και το ύψος της πτήσης (άνω των m). Ακόµη, ένα µειονέκτηµα του ελικοστρόβιλου κινητήρα είναι η πολυπλοκότητα της κατασκευής του που, κάποιες φορές, επιφέρει προβλήµατα και στη συντήρησή του. Τέλος, το βάρος του είναι µεγαλύτερο από ένα στροβιλοαντιδραστήρα µε ανάλογη ώση. 3.Αξονοστρόβιλος (turboshaft engine) Αυτός ο τύπος αεριοστρόβιλου (Σχήµα 1.4.) παρέχει ισχύ σχεδόν αποκλειστικά στον άξονά του ενώ ελάχιστη είναι η παραγωγή ώσης.όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, η οµοιότητα µε τον ελικοστρόβιλο είναι µεγάλη. Στην περίπτωση που ο ελεύθερος στρόβιλος του ελικοστρόβιλου κινητήρα δε συνδέεται µε έλικα αεροσκάφους, αλλά µε τον άξονα του στροφείου ενός ελικοπτέρου τότε έχουµε τον αξονοστρόβιλο. Επίσης, ο κινητήρας αυτός χρησιµοποιείται, σε κάποιες περιπτώσεις, και ως εναλλακτικό µέσο παροχής ισχύος (Auxiliary Power Unit, APU) σε ένα αεροσκάφος. Βέβαια, ξεχωριστά από τις αεροπορικές εφαρµογές, ο ελεύθερος στρόβιλος µπορεί να συνδεθεί και µε τον άξονα στροφείου πλοίου, αυτοκινήτου, ηλεκτρογεννήτριας. Η έξοδος του αξονοστρόβιλου ορίζεται από την παραγόµενη ισχύ στον άξονα (αξονική ισχύς) του ελεύθερου στροβίλου.

17 Σχήµα 1.4: Τοµή αξονοστρόβιλου κινητήρα 4.Στροβιλοανεµιστήρας (turbofan engine) Η παραλλαγή αυτή του στροβιλοαντιδραστήρα (φαίνεται σε τοµή στο Σχήµα 1.5.) αποτελεί µία από τις σπουδαιότερες τεχνικές εξελίξεις του αεριοστρόβιλου. Ο κινητήρας αυτός συνδυάζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του στροβιλοαντιδραστήρα και ελικοστρόβιλου.ο στροβιλοανεµιστήρας επιταχύνει µικρότερη µάζα αέρα από τον ελικοστρόβιλο αλλά µεγαλύτερη από το στροβιλοαντιδραστήρα.αναπτύσσει µεγάλες ταχύτητες πτήσης και σε µεγάλα ύψη (όπως ο στροβιλοαντιδραστήρας) ενώ, παράλληλα, δεν απαιτεί µεγάλο διάδροµο για την απογείωση (όπως και ο ελικοστρόβιλος).τα πτερύγια του ανεµιστήρα σε αυτήν την περίπτωση είναι σχεδιασµένα µε τρόπο τέτοιο ώστε να µην επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ταχύτητα του αεροσκάφους. Σηµαντικά πλεονεκτήµατα, επίσης, θεωρούνται η αυξηµένη παροχή ισχύος ανά µονάδα βάρους, η καλή ειδική κατανάλωση καυσίµου και µειωµένος θόρυβος κατά την απογείωση και την προσγείωση.ουσιαστικά, ο στροβιλοανεµιστήρας είναι ένας ελικοστρόβιλος µε τον έλικα,δηλαδή τον ανεµιστήρα,µέσα στον κινητήρα. Ο ανεµιστήρας βρίσκεται στο µπροστινό ή στο οπίσθιο τµήµα του κινητήρα. Σχήµα 1.5:Τυπικός στροβιλοανεµιστήρας σε τοµή Η ροή του αέρα εισαγωγής διασπάται σε δύο ρεύµατα: το θερµό και το ψυχρό. Το πρώτο ρεύµα διέρχεται µέσα από τον κινητήρα, κατά τα γνωστά.το ψυχρό ρεύµα περνά περιφερειακά του σώµατος του κινητήρα, µε την ίδια,βέβαια, αξονική διεύθυνση (ροή παράκαµψης - bypass). Το ρεύµα αυτό

18 συνεισφέρει στην παραγωγή του 80% της ώσης του κινητήρα.ο ανεµιστήρας επιταχύνει ψυχρό αέρα προς το οπίσθιο τµήµα του κινητήρα,χωρίς αυτός να αναµειγνύεται µε καύσιµο και να καίγεται. Έτσι, παράγεται ώση που προστίθεται στην ολική ώση του κινητήρα. Ο λόγος του ψυχρού ρεύµατος προς το θερµό ρεύµα αέρα καλείται λόγος παράκαµψης (bypass ratio) και είναι χαρακτηριστικό του στροβιλοανεµιστήρα. Η έξοδος του αέρα παράκαµψης πραγµατοποιείται από ειδικό αγωγό (duct) που βρίσκεται περιφερειακά του κύριου σώµατος του κινητήρα. Το µήκος του αγωγού είναι µικρό,συνήθως στην περίπτωση χρήσης ανεµιστήραµεγάλης διαµέτρου ή µεγάλο,ο αγωγός εκτείνεται σε όλο το µήκος του κινητήρα,κατά περίπτωση.συνήθως,στις περισσότερες µορφές στροβιλοανεµιστήρα, χρησιµοποιούνται περισσότεροι από ένας στρόβιλοι για την κίνηση αποκλειστικά και µόνον του ανεµιστήρα. Ο συµπιεστής,ή οι συµπιεστές,του κινητήρα κινούνται από άλλο ή άλλους στροβίλους.σήμερα οι στροβιλοανεµιστήρες θεωρούνται ως οι πιο αξιόλογοι τύποι κινητήρων αεριώθησης για µεγάλα αεροσκάφη. 5.Στροβιλο-αθόδυλος (turboramjet) Αποτελεί συνδυασµό του στροβιλοαντιδραστήρα και του αθόδυλου. Ο κινητήρας διαθέτει αγωγό µεταβλητού ανοίγµατος εισαγωγής,µετακαυστήρα(η µετάκαυση πραγµατοποείται µε την έγχυση καυσίµου στο χώρο µεταξύ στροβίλου και εξαγωγής, το οποίο καίγεται µετά την ανάµειξή του µε τα καυσαέρια. Χρησιµοποιείται για την αύξηση της ώσης. )και ακροφύσιο µεταβλητής διατοµής, εκτός από τη διάταξη του στροβιλοαντιδραστήρα (Σχήµα 1.6). Κατά την απογείωση και την προσγείωση ο κινητήρας λειτουργεί ως στροβιλοαντιδραστήρας µε µετακαυστήρα. Σε ταχύτητες έως και τριπλάσιες της ταχύτητας του ήχου(mach 3), όπου ο στροβιλοαντιδραστήρας έχει καλή απόδοση, ο στροβιλοαντιδραστήρας λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του µετακαυστήρα.όταν η ταχύτητα υπερβεί το Mach 3, ο στροβιλοαντιδραστήρας σταµατά να λειτουργεί, η ροή του αέρα κατευθύνεται στο µετακαυστήρα και η λειτουργία του κινητήρα είναι αυτή του αθόδυλου. (α)

19 (β) Σχήμα 1.6(α),(β): Ο στροβιλο-αθόδυλος 6.Πυραυλοστρόβιλος (turborocket) Αποτελεί εναλλακτική λύση του στροβιλο-αθόδυλου. Μεταφέρει υγρό οξυγόνο σε φιάλες για την καύση, οπότε και δε χρησιµοποιεί ατµοσφαιρικό αέρα. Ο κινητήρας αποτελείται από έναν πολυβάθµιο στρόβιλο ο οποίος δίνει κίνηση σε ένα συµπιεστή χαµηλής πίεσης (Σχήµ1.7). Ο στρόβιλος κινείται από τα καυσαέρια της καύσης κηροζίνης και υγρού οξυγόνου σε θάλαµο καύσης όπως στους πυραύλους. Βασικό πλεονέκτηµα του πυραυλοστρόβιλου είναι ο µικρός όγκος και το µικρό του βάρος. Παρουσιάζει, όµως, ιδιαίτερα υψηλή ειδική κατανάλωση καυσίµου. Χρησιµοποιείται όταν απαιτείται πτήση µικρής διάρκειας σε πολύ µεγάλα ύψη (έως m) ώστε να µην απαιτηθεί κατανάλωση τεράστιας ποσότητας προωθητικής ύλης, όπως στους πυραύλους. Σχήµα1.7:Ο πυραυλο-στρόβιλος

20 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (ΚΥΚΛΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥ) ΚΥΚΛΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥ Θεωρητικός κύκλος λειτουργίας Ο κύκλος λειτουργίας του αεριοστρόβιλου κινητήρα στηρίζεται στο θερµοδυναµικό κύκλο του Μπράιτον (Brayton). Η ανάλυση των διεργασιών του κύκλου στηρίζεται στον 1ο και 2ο νόµο της θερµοδυναµικής. Οι υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία του ιδανικού κύκλου είναι οι εξής: - Οι διαδικασίες συμπίεσης και εκτόνωσης είναι αντιστρεπτές και αδιαβατικές, δηλαδή ισεντροπικές. - Η μεταβολή της κινητικής ενέργειας του εργαζόμενου µέσου μεταξύ εισόδου και εξόδου από κάθε συνιστώσα του κύκλου είναι αµελητέα. - Σε κανένα σηµείο του κύκλου δεν εµφανίζονται απώλειες πίεσης. - Το εργαζόμενο µέσο είναι ιδανικό αέριο και διατηρεί την ίδια σύσταση εντός του κύκλου. - εν υπάρχουν ενεργειακές απώλειες λόγω τριβών στα µηχανικά µέρη του συγκροτήματος. Ο κύκλος αυτός είναι παρόµοιος, σε θεωρητικό επίπεδο, µε τον κύκλο λειτουργίας του τετράχρονου εμβολοφόρου βενζινοκινητήρα. Έχοντας δεδομένη τη συγκρότηση του αεριοστρόβιλου, από 1) την εισαγωγή, 2) το συµπιεστή, 3) το θάλαµο καύσης, 4) το στρόβιλο και 5) το ακροφύσιο εξαγωγής καυσαερίων (Σχήµα 2.1 ), ας εξετάσουμε µε περισσότερη λεπτομέρεια τις φάσεις του θεωρητικού κύκλου λειτουργίας του.

21 Σχήμα 2.1: Τα µέρη του αεριοστρόβιλου κινητήρα 1-2 Αδιαβατική συµπίεση. Ο αέρας εισάγεται µέσω της εισαγωγής στον κινητήρα. Αναρροφάται από το συµπιεστή, ο οποίος αυξάνει τη στατική του πίεση. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση της θερµοκρασίας και πτώση του όγκου του. 2-3 Ισοβαρής καύση. Η µεταβολή αυτή παριστάνει τις αλλαγές που πραγµατοποιούνται κατά την καύση του µείγµατος αέρα καυσίµου στο θάλαµο καύσης υπό σταθερή πίεση. Η αύξηση της θερµοκρασίας επιφέρει µείωση της πυκνότητας µε αποτέλεσµα την αύξηση της ταχύτητας των καυσαερίων, καθώς η διατοµή του κινητήρα σε αυτό το σηµείο δεν παρουσιάζει ουσιαστική µεταβολή. 3-4 Αδιαβατική εκτόνωση. Τα καυσαέρια εξέρχονται από το θάλαµο καύσης. Περνούν από τα πτερύγια του στροβίλου. Η στατική πίεση και η θερµοκρασία τους µειώνεται ενώ ο όγκος τους συνεχίζει να αυξάνεται. Ο στρόβιλος περιστρέφεται και παρέχει κίνηση στο συµπιεστή, µέσω του κοινού τους άξονα. Έτσι, µέρος της ισχύος των καυσαερίων διατίθεται για τη διεργασία της συµπίεσης. 4-5 Αδιαβατική εκτόνωση. Στη συνέχεια, µετά το στρόβιλο, παρουσιάζεται µικρή αντίσταση στη ροή των καυσαερίων. Αυτά εκτονώνονται στο ακροφύσιο εξαγωγής, όπου παρατηρείται µεγάλη αύξηση της ταχύτητάς τους µε παράλληλη µείωση της πίεσης και της θερµοκρασίας τους. 4-1 Ισοβαρής αποβολή θερµότητας. Η αποβολή της θερµότητας των καυσαερίων πραγµατοποιείται στην ατµόσφαιρα.

22 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥ) Βασικές αρχές αεριοστρόβιλου Ο αεριοστρόβιλος θεωρείται ως ο πιο αποτελεσµατικός κινητήρας αεριώθησης που βρίσκεται σε χρήση στην εποχή µας. Χρησιµοποιείται σε αεροσκάφη επιβατικά, εµπορικά και στρατιωτικά.ο αεριοστρόβιλος κινητήρας αποτελείται απο τέσσερα μέρη από το συµπιεστής, το θάλαµος κάυσης, το στρόβιλος και το ακροφύσιο εξαγωγής.γενικά, ο συµπιεστής αποτελεί το ψυχρό τµήµα του κινητήρα και ο θάλαµος καύσης µε το στρόβιλο, το θερµό τµήµα.μία µάζα αέρα οδηγείται από το τµήµα εισαγωγής στο συµπιεστή. Εκεί συµπιέζεται και οδηγείται στο θάλαµο καύσης. Αναµιγνύεται µε εγχυόµενο καύσιµο και επιτυγχάνεται καύση. Τα παραγόµενα θερµά καυσαέρια εκτονώνονται και οδηγούνται προς την εξαγωγή. Στη διαδροµή αυτήν προκαλούν την περιστροφή του στροβίλου ο οποίος συνδέεται µε το συµπιεστή, µε κοινό άξονα. Στη συνέχεια, τα καυσαέρια συνεχίζουν την εκτόνωσή τους και περνώντας από το ακροφύσιο εξόδου, εξέρχονται από τον κινητήρα έχοντας πολύ µεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν της εισερχόµενης µάζας αέρα. Η διαφορά αυτή µεταξύ των δύο ταχυτήτων προκαλεί την παραγόµενη ώση. Ο αεριοστρόβιλος κινητήρας διακρίνεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους.ανάλογα µε τον τύπο του αεριοστρόβιλου, όπως θα δούµε στη συνέχεια,χρησιµοποιούνται περισσότεροι από ένας στρόβιλοι. Ο καθένας συνδέεται µε τον αντίστοιχο συµπιεστή µέσω ξεχωριστού άξονα. Στην περίπτωση που χρησιµοποιούνται δύο ή τρεις συµπιεστές και στρόβιλοι, αυτοί συνδέονται µε συγκεντρικούς άξονες. Οι αεριοστρόβιλοι δηλαδή µπορούν να κατηγοριοποιηθούν, ανάλογα µε τον αριθµό των αξόνων τους, σε: αεριοστρόβιλους απλού, διπλού και τριπλού άξονα ή τυµπάνου.όλοι αποτελούνται από τα βασικά µέρη που είδαµε παραπάνω. Οι διαφορές τους βρίσκονται στον τύπο και τη διάταξη των βασικών αυτών µερών. Στο διακρίνονται αεριοστρόβιλοι µε διαφορετικές διατάξεις των βασικών τους µερών.

23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 (ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΑΕΡΙΩΘΗΣΗΣ) Χρήσεις των κινητήρων αεριώθησης Η θεαµατική εξέλιξη των κινητήρων αεριώθησης µετά το 2ο παγκόσµιο πόλεµο, έχει επιβάλλει τη χρήση τους σχεδόν σε όλους τους τοµείς των αεροπορικών πτήσεων. Στις καθηµερινές εφαρµογές, οι αεριοστρόβιλοι έχουν τη µεγαλύτερη χρήση. Όπως είδαµε και στα προηγούµενα κεφάλαια,κάθε τύπος τους συγκεντρώνει ορισµένα λειτουργικά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν κατάλληλο για τη χρήση συγκεκριµένων τύπων αεροσκαφών.οι ελικοστρόβιλοι συνδυάζουν µικρό βάρος και υψηλή απόδοση,επιτυγχάνοντας πολύ καλή ειδική κατανάλωση καυσίµου.χρησιµοποιούνται για την κίνηση µεταφορικών αεροσκαφών, µέσης και µεγάλης εµβέλειας, σε υψηλές υποηχητικές ταχύτητες. Το ανώτατο όριο της ταχύτητάς τους καθορίζεται από την απόδοση του έλικα. Οι στροβιλοαντιδραστήρες και οι στροβιλοανεµιστήρες χρησιµοποιούνται στα αεροσκάφη που απαιτούν διηχητικές και υπερηχητικές ταχύτητες. Σε µικρότερες ταχύτητες χρησιµοποιούνται στροβιλοανεµιστήρες οι οποίοι παρουσιάζουν τα πλεονεκτήµατα των ελικοστροβίλων χωρίς να περιορίζονται λειτουργικά από το σχεδιασµό του έλικα.πολύ διαδεδοµένη, επίσης, είναι η χρήση αεριοστροβίλων για τη ταχύτητάς τους καθορίζεται από την απόδοση του έλικα. Οι στροβιλοαντιδραστήρες και οι στροβιλοανεµιστήρες χρησιµοποιούνται στα αεροσκάφη που απαιτούν διηχητικές και υπερηχητικές ταχύτητες. Σε µικρότερες ταχύτητες χρησιµοποιούνται στροβιλοανεµιστήρες οι οποίοι παρουσιάζουν τα πλεονεκτήµατα των ελικοστροβίλων χωρίς να περιορίζονται λειτουργικά από το σχεδιασµό του έλικα.πολύ διαδεδοµένη, επίσης, είναι η χρήση αεριοστροβίλων για την κίνηση ελικοπτέρων. Απαιτείται, βέβαια, ένα πολύπλοκο σύστηµα µετάδοσης της κίνησης και υποπολλαπλασιασµού των στροφών του κινητήρα για την κανονική λειτουργία του έλικα. Μία άλλη συνήθης χρήση των αεριοστροβίλων είναι ως βοηθητική πηγήενέργειας (APU), κατά την παραµονή του αεροσκάφους στο έδαφος, ή σεπερίπτωση ανάγκης. Χρησιµοποιούν καύσιµο από τις δεξαµενές του αεροσκάφους και παρέχουν ενέργεια για το σύστηµα κλιµατισµού και,γενικά, ηλεκτρική ενέργεια για οποιαδήποτε χρήση. Τέλος, αεριοστρόβιλοι ανύψωσης χρησιµοποιούνται στα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

24

25

26

27

28 Κινητήρας Wankel ΑΝΑΔΙΩΤΗ ΝΑΝΤΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΖΑΝ-ΠΩΛ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 3. ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Κινητήρας Βανκελ. Η καύση στον κινητήρα Βάνκελ γίνεται ως εξής: εισάγεται μέσω αυλού εισαγωγής το καύσιμο μίγμα αέρα-καυσίμου, το οποίο ακολουθεί την περιστροφή εφόσον ωθείται από τη γωνία του τριγωνικού εμβόλου, στο οποίο παρέχουν στεγανότητα τα ελατήρια του τοιχώματος του κυλίνδρου. Έτσι, το μίγμα μεταφέρεται μετά από περιστροφή ορισμένων μοιρών στο στάδιο πλήρους συμπίεσης. Εκεί δέχεται σπινθηρισμό με τη βοήθεια μπουζί και ακολουθεί καύση και εκτόνωση των καυσαερίων, καθώς ο όγκος μέσα στον οποίο περιέχονται αυξάνεται λόγω της περιστροφής του εμβόλου. Τέλος, τα καυσαέρια εξωθούνται από το θάλαμο καύσης από την εξαγωγή. Η περιστροφή συνεχίζεται όσο υπάρχει καύση.

29 Το συγκριτικό πλεονέκτημα του κινητήρα σε σχέση με άλλους εμβολοφόρους είναι η συνεχής κίνηση του εμβόλου, επειδή τα νεκρά σημεία (δηλαδή τα ακραία σημεία σε μια παλινδρομική κίνηση, όπου η ταχύτητα του εμβόλου στιγμιαία μηδενίζεται καθώς η κίνησή του αλλάζει φορά) είναι ανύπαρκτα, και, επομένως, οι απώλειες που οφείλονται σε αυτά (απώλειες νεκρών σημείων) είναι μηδενικές. Επίσης, ο κινητήρας Βάνκελ πραγματοποιεί τρεις καύσεις ανά κύκλο σε σχέση με τη μια των άλλων κινητήρων. Το έμβολο σε έναν κινητήρα Βάνκελ δεν σταματά να περιστρέφεται όσο ο κινητήρας είναι σε λειτουργία, και εδώ οφείλεται η ύπαρξη μέγιστης ισχύος σε υψηλό αριθμό στροφών κατά τη λειτουργία του. Ο κινητήρας Βάνκελ (Wankel) είναι ένας τύπος κινητήρα εσωτερικής καύσης που εφευρέθηκε από τον Γερμανό μηχανολόγο Φέλιξ Βάνκελ στις αρχές της δεκαετίας του Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του κινητήρα αυτού αφορά την κίνηση του εμβόλου η οποία είναι περιστροφική και διαφέρει από τις εμβολοφόρες Ντίζελ και Όττο οι οποίες βασίζονται στην παλινδρομική κίνηση των εμβόλων. Λόγω της βασικής αυτής διαφοράς, το έμβολο του κινητήρα Βάνκελ διαφέρει, με τη σειρά του, από τα συνήθη έμβολα ως προς τα γεωμετρικά του στοιχεία. Το βασικό σχήμα του εμβόλου είναι το ισόπλευρο τρίγωνο και περιστρέφεται μέσα στον κύλινδρο της μηχανής, όπου γίνεται και η καύση. Το κέντρο του εμβόλου στηρίζεται στον εκκεντροφόρο άξονα της μηχανής, που στη συγκεκριμένη διάταξη αναλαμβάνει και ρόλο στροφαλοφόρου άξονα. Μέσα στο έμβολο υπάρχει και ομόκεντρο γρανάζι, πάνω στο οποίο "κρέμεται" το έμβολο κατά την περιστροφή του στον ελλειψοειδή κύλινδρο. Ιστορική Εξέλιξη του Κινητήρα Από τις πρώτες προσπάθειες για την ανάπτυξη μηχανών εσωτερικής καύσης, όπως δείχνουν αιτήσεις για ευρεσιτεχνίες ήδη από το τέλος του 18ου αιώνα, οι μηχανικοί είχαν ως στόχο την κατασκευή μηχανών που παράγουν κινητική ένέργεια με περιστροφή ενός άξονα. Αυτό που δυσκόλευε την επιτυχή κατασκευή, πέρα από τα αρχικά προβλήματα υλικών, ήταν η ελλιπής στεγανότητα. Η εξέλιξη προέκυψε έτσι στην κατεύθυνση των παλινδρομικών μηχανών, στις οποίες λύθηκαν τα προβλήματα στεγανότητας πιο εύκολα, με μειονέκτημα τη χρήση ενός στρόφαλου, ο οποίος μετατρέπει την παλινδρομική σε κυκλική κίνηση. Η πρώτη μηχανή, κατάλληλη για μικρά οχήματα, που παράγει απ' ευθείας περιστροφική κίνηση είναι ο κινητήρας Wankel που πήρε το όνομα από τον εφευρέτη της Felix Wankel (Βάνκελ, ). Οι πρώτες μελέτες του Βάνκελ στον κινητήρα του έγιναν το 1933 και από το 1936 συνεργάστηκε με μηχανολογικές εταιρίες για να αναπτύξει ένα περιστροφικό κινητήρα για μικρά αυτοκίνητα. Οι προσπάθειες διακόπηκαν κατά το β' παγκόσμιο πόλεμο και αμέσως μετά συνεχίστηκαν σε συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία NSU. Το έτος 1954 παρουσιάστηκε ο κινητήρας Βάνκελ σε πλήρη λειτουργία. Αυτός ο κινητήρας αποτελείται από ένα τριγωνικό δισκοειδές έμβολο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινείται έκκεντρα μέσα σε ένα κέλυφος με ανάλογη γεωμετρία (επιτροχοειδής δίβολος) και σχηματίζει έτσι τρεις χώρους μεταβαλλόμενου μεγέθους. Κινηματικά και δυναμικά ο κινητήρας Βάνκελ είναι πολύ απλός και εξασφαλίζει πλήρη και εύκολη ζυγοστάθμιση των κινουμένων μερών του, άρα παράγει λιγότερους κραδασμούς σε σχέση με τους κινητήρες παλινδρομικών κινήσεων. Επίσης παρουσιάζει μεγαλύτερη πυκνότητα ισχύος (ισχύς/όγκος) σε σχέση με τους συμβατικούς κινητήρες Otto, καθώς και μικρότερο όγκο και βάρος. Μειονέκτημα του κινητήρα Βάνκελ παραμένει η στεγανότητα στα σημεία επαφής του εμβόλου με το κέλυφος, πράγμα που οδηγεί αναγκαστικά σε χαμηλούς βαθμούς συμπίεσης. Αρνητικά σημεία είναι επίσης η υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου και οι θερμικές καταπονήσεις του εμβόλου και του κελύφους γύρω από τη θέση του σπινθηριστή.

30 Οι φάσεις λειτουργίας του περιστροφικού κινητήρα: 1)Φάση εισπνοής: μία από τις πλευρές του ρότορα περνάει επάνω από τα intake ports, τις θυρίδες εισαγωγής από όπου εισέρχεται το προς καύσιν μείγμα βενζίνης/αέρα. Όταν η επόμενη κορυφή του ρότορα κλείσει εντελώς τις θυρίδες εισαγωγής, έχουμε πλήρωση του πρώτου «θαλάμου» με μείγμα. 2) Φάση συμπίεσης: συνεχίζοντας την περιστροφή του, ο ρότορας λόγω της μορφής του στάτορα- συμπιέζει το μείγμα βενζίνης/αέρα σύμφωνα με τον λόγο συμπίεσης που έχει ο κινητήρας wankel. Στην περίπτωση του Renesis αυτός ο λόγος είναι 10:1, δηλαδή το μείγμα συμπιέζεται στο 1/10 του αρχικού του όγκου.

31 Θωρηκτο Πολεμικό πλοίο μεγάλου εκτοπίσματος ανοιχτής θάλασσας, το οποίο έχει θώρακα, δηλαδή χαλύβδινη επένδυση, γι αυτό άλλωστε ονομάστηκε και θωρηκτό. Το είδος και το πάχος του θώρακά του ποικίλλει ανάλογα με τη σημασία των τμημάτων που πρέπει να προστατευτούν και από την ισχύ των βλημάτων από τα οποία είναι δυνατό να κινδυνέψει. Ο θώρακας το προστατεύει από τα βλήματα των πυροβόλων και από τις βόμβες των αεροπλάνων. Το πρώτο θωρηκτό κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1860 και ο θώρακάς του είχε πάχος 10 εκ. Από τότε τα θωρηκτά τελειοποιήθηκαν, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα των βλημάτων που τα απειλούσαν. Παρ όλη όμως την ισχυρή τους θωράκιση δεν προστατεύονταν αποτελεσματικά από τις αεροπορικές επιδρομές, αν δεν είχαν αντίστοιχη αεροπορική προστασία. Από τα ελληνικά πολεμικά πλοία, θωρηκτό ήταν ο «Αβέρωφ». Θώρακα επίσης έχουν και ορισμένα πολεμικά οχήματα που είναι γνωστά κυρίως ως «τεθωρακισμένα». USS MISSOURI BB-63 Το Θωρηκτό Μιζούρι (USS Missouri, BB-63) ήταν ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα και νεότερα σε ηλικία θωρηκτά των ΗΠΑ κλάσης "Αϊόβα". Τα κύρια χαρακτηριστικά του γιγάντιου αυτού πολεμικού πλοίου για την εποχή του ήταν: Εκτόπισμα: τόνοι (με πλήρες φορτίο τ.)διαστάσεις: Ολικό μήκος 270,4 μ. μέγιστο πλάτος 33 μ. και βύθισμα 11.6 μ.οπλισμός: 9 πυροβόλα των 16 (ιντσών), ή 406 χλσ. (mm) διατεταγμένα σε τρεις τρίδυμους πύργους, κατά το διάμηκες, δύο στη πλώρη (ο δεύτερος υπερκείμενος του πρώτου) και ένας στη πρύμνη, 20 αντιαεροπορικά (Α/Α) πυροβόλα των 5 ή 127 mm διατεταγμένα σε 10 δίδυμους πύργους, ανά 5 προς κάθε πλευρά. Επίσης έφερε και μεγάλο αριθμό τετράδυμων πυροβόλων των 76 mm. που συμπλήρωναν την αντιαεροπορική του κάλυψη.θωράκιση: Η θωράκισή του ήταν ισχυρή περιλαμβάνοντας θωρηκτή ζώνη πάχους 406 mm από τον πρωραίο μέχρι τον πρυμναίο πύργο, και θωρηκτό το κύριο κατάστρωμα.αεροσκάφη: Έφερε τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο που εξυπηρετούνταν από πρυμναίο καταπέλτη τα οποία και εξασφάλιζαν την από αέρος παρατήρηση του πυρός, ανίχνευση θαλάσσιας περιοχής και άλλες ανάγκες.μηχανές: 4 τουρμπίνες συνολικής ιπποδύναμης shp.ταχύτητα: 35 κόμβοι.ακτίνα δράσης: μίλια με ταχ. 30 κόμβων και μίλια με ταχ. 17 κόμβων. Το Μιζούρι ναυπηγήθηκε, τρίτο κατά σειρά της κλάσης του, το 1942 στα ναυπηγεία του ναυστάθμου του New York Navy Yard* και ξεκίνησε την ενεργό υπηρεσία του το 1944 όπου και συμμετείχε στη τελευταία αποφασιστική φάση του πολέμου στον Ειρηνικό. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945 κατέπλευσε ως ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου υπό τον ναύαρχο Νίμιτς μετά των λοιπών πλοίων του στόλου στον όρμο του Τόκιο όπου και επί του καταστρώματος αυτού του θωρηκτού υπεγράφη η ιαπωνική συνθηκολόγηση. Τον Απρίλιο του 1946 το θωρηκτό Μιζούρι, μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη στη Κωνσταντινούπολη (αρχές του μήνα), κατέπλευσε στο Φαληρικό όρμο ως ναυαρχίδα υπό τον ναύαρχο Χιούιτ (Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης) ο οποίος και υποδέχθηκε στο πλοίο τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Π. Πουλίτσα και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Κ. Τσαλδάρη. Το Μιζούρι έλαβε επίσης μέρος στον πόλεμο της Κορέας καθώς και τελευταία στον πόλεμο του Περσικού. Μετά τον παροπλισμό του το 1998 μεταφέρθηκε στη Χαβάη όπου αποτελεί πλέον ναυτικό μνημείο (μουσείο). Ημερομηνία που τέθηκε η τρόπιδα και ξεκίνησε η ναυπήγηση ήταν στις 6 Ιανουαρίου 1941, τρία χρόνια μετά έγινε η καθέλκυσης: 29 Ιανουαρίου 1944, ενώ η ενεργοποίησή του - ένταξη στις 11 Ιουνίου 1944.

32 YAMATO To Γιαμάτο,ονομασμένο έτσι από την αρχαία Ιαπωνική Επαρχία Γιαμάτο, ήταν το πρωτοπόρο πλοίο των θωρηκτών της εξ αυτού ομώνυμης κλάσης Γιαμάτο που υπηρέτησε στο Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί με το αδελφό πλοίο, Μουσάσι, ήταν τα μεγαλύτερα, βαρύτερα και πλέον βαριά εξοπλισμένα θωρηκτά που κατασκευάστηκαν ποτέ, με εκτόπισμα τόνους με πλήρες φορτίο και οπλισμένα με εννέα κύρια πυροβόλα 46 εκατοστών. Κανένα δεν επιβίωσε του πολέμου. Η ναυπήγησή του Γιαμάτο άρχισε το 1937 και τέθηκε επισήμως σε υπηρεσία στα τέλη του Είχε σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσει τον αριθμητικώς ανώτερο στόλο θωρηκτών των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κύριο αντίπαλο της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό. Κατά την διάρκεια του 1942 υπηρέτησε ως ναυαρχίδα του Ιαπωνικού Συνδυασμένου Στόλου, και τον Ιούνιο του 1942 ο Ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο διοίκησε τον στόλο από την γέφυρά του κατά την διάρκεια της καταστροφικής Μάχης του

33 Μίντγουεϊ. Το Μουσάσι ανέλαβε ως ναυαρχίδα του Συνδυασμένου Στόλου στις αρχές του 1943, και το Γιαμάτο πέρασε την υπόλοιπη χρονιά, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του 1944, κινούμενο μεταξύ των ναυτικών βάσεων του Τρουκ και του Κούρε εξαιτίας της Αμερικανικής απειλής. Παρότι ήταν παρόν στην Ναυμαχία της Θάλασσας των Φιλιππινών τον Ιούνιο του 1944, το Γιαμάτο δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στην μάχη. Η μόνη φορά που έβαλλε με τα κύρια πυροβόλα του σε επιφανειακό εχθρικό στόχο ήταν τον Οκτώβριο του 1944, όταν στάλθηκε να αντιμετωπίσει τις Αμερικανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στις Φιλιππίνες κατά την Ναυμαχία του Κόλπου Λέυτε. Στο χείλος της επιτυχίας, η Ιαπωνική δύναμη επέστρεψε, πιστεύοντας ότι είχαν εμπλακεί με ολόκληρο στόλο αμερικανικών αεροπλανοφόρων αντί για την ελαφρώς οπλισμένη ομάδα συνοδευτικών αεροπλανοφόρων που υπήρχε στην πραγματικότητα μεταξύ του Γιαμάτο και των ευάλωτων αποβατικών. Κατά την διάρκεια του 1944 η ισορροπία ναυτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό είχε στραφεί αποφασιστικά εναντίον της Ιαπωνίας, και κατά τις αρχές του 1945 ο Ιαπωνικός στόλος είχε κατά κύριο λόγο εξαντληθεί ενώ είχε κρίσιμες ελλείψεις σε καύσιμα περιορίζοντας την χρησιμότητά του. Τον Απρίλιο του 1945, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να επιβραδύνουν την συμμαχική προώθηση, το Γιαμάτο αποσπάστηκε σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στην Οκινάουα, όπου επρόκειτο να προστατεύσει το νησί από ενδεχόμενη απόβαση και να πολεμήσει μέχρι να καταστραφεί. Η δύναμη κρούσης του εντοπίστηκε νοτίως του Κιούσου από αμερικανικά υποβρύχια και αεροσκάφη, και στις 7 Απριλίου βυθίστηκε από βομβαρδιστικά που επιχειρούσαν από αεροπλανοφόρα και τορπιλοπλάνα χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματός του. FLETCHER CLASS DESTROYER Η τάξη Fletcher ήταν μια κατηγορία των καταστροφέων που χτίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η τάξη είχε σχεδιαστεί το 1939, ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας με τους

34 προηγούμενους τύπους destroyer leader. Κάποια πήγαν για να εξυπηρετήσουν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και στο πόλεμο του Βιετνάμ. Η United States Navy ανέθεσε 175 Fletcher class destroyers μεταξύ των ετών 1942 και 1944, περισσότερο από κάθε άλλη destroyer class, και ο σχεδιασμός Fletcher γενικά θεωρείται ως άκρως επιτυχημένος. Τα Fletcher είχαν μια ταχύτητα 38 κόμβων, οπλισμένα με πέντε 5 "όπλα σε ενιαίες αναρτήσεις και μεταφέρουν "τορπίλη στο δίδυμο πενταπλούς κεντρική αναρτήσεις. Οι τάξεις Allen M. Sumner και μόχλευσης ήταν παράγωγες Fletcher. Τα μεγάλης εμβέλειας Fletcher-class πλοία θα συμμετέχουν σε μάχες σε κάθε πτυχή που θα μπορούσε να ζητηθεί από ένα αντιτορπιλικό, από το ανθυποβρυχιακό πόλεμο και τον αντιαεροπορικό πόλεμο. Θα μπορούσαν να καλύψουν τις τεράστιες αποστάσεις που απαιτούνται από τις δράσεις του στόλου στον Ειρηνικό. Στην πραγματικότητα, εξυπηρετείται σχεδόν αποκλειστικά στο Imperial Japanese Navy κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία αντιπροσώπευαν 29 υποβρύχια του αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού που βυθίστηκαν. Σε μια τεράστια προσπάθεια, τα πλοία Fletcher-class ήταν κατασκευασμένα από τα ναυπηγεία σε όλη την Ηνωμένες Πολιτείες και όταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε, πολλά πωλήθηκαν στις ίδιες χώρες που είχαν πολεμήσει κατά: Ιταλία, Γερμανία και Ιαπωνία, καθώς και άλλες ναυτικές δυνάμεις, όπου θα πήγαιναν,για να έχουν ακόμη περισσότερο διακεκριμένη σταδιοδρομία. Τρια έχουν διατηρηθεί σε μουσείο πλοίων στις ΗΠΑ και ένα στην Ελλάδα.

35 Ένα τρένο μπορεί να αποτελείται από συνδυασμό ενός ή περισσότερων κινητήριων οχημάτων και εφαπτομένων βαγονιών, ή αυτο-προωθούμενων πολλαπλών μονάδων (ή περιστασιακά ένα απλό όχημα, το οποίο αποκαλείται αυτοκινητάμαξα (railcar). Τα τρένα μπορούν επίσης να ρυμουλκηθούν από άλογα, να έλκονται με τη βοήθεια καλωδίων ή, τέλος, να κατέρχονται από ανωφέρειες με τη βοήθεια της βαρύτητας.ειδικά είδη τρένων που τρέχουν σε ειδικά σχεδιασμένους 'σιδηρόδρομους' είναι ατμοσφαιρικοί σιδηρόδρομοι, τρένα μονής τροχιάς (monorails), υψηλής ταχύτητας τρένα (TGV), Τρένο Dinky, Τρένο Maglev, υπόγειος με λαστιχένιους τροχούς, οι εναέριοι και οι οδοντωτοί σιδηρόδρομοι.ένα επιβατικό τρένο αποτελείται από ένα ή περισσότερα κινητήρια οχήματα και από ένα ή περισσότερα βαγόνια. Εναλλακτικά, ένα τρένο μπορεί να αποτελείται εντελώς από επιβατηγά βαγόνια, κάποια από τα οποία διαθέτουν μια "πολλαπλή μονάδα". Σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη, τα υψηλής ταχύτητας τρένα χρησιμοποιούνται ευρέως για ταξιδιωτικές μεταφορές.τα εμπορικά τρένα αποτελούνται από φορτηγά βαγόνια, διαφορετικά από τα επιβατηγά, παρ' όλο που ορισμένα, και ειδικά τα ταχυδρομικά τρένα (ειδικότερα Περιοδεύον Ταχυδρομείο μοιάζουν εξωτερικά περισσότερο με τα επιβατικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα τρένο πολλές φορές μπορεί να διαθέτει δυο κινητήρια οχήματα και είναι, όπως λέγεται, "δικέφαλο", ενώ στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι κοινό για ένα τρένο μεγάλων αποστάσεων να οδηγείται από τρία, τέσσερα, ή ακόμη και από πέντε κινητήρια οχήματα. Ένα τρένο με κινητήριο όχημα σε κάθε άκρη του αποκαλείται top and tailed και αυτή η πρακτική τυπικά χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις αναστροφής. Το δεύτερο κινητήριο όχημα προσαρτάται προσωρινά για την υποβοήθηση του τρένου στην αύξηση της κλίσης του εδάφους. Αυτή η τεχνική αναφέρεται ως banking στο ΗΒ, λειτουργία βοήθειας στην Βόρειο Αμερική.Τα τρένα μπορούν επίσης να είναι μικτά, περιλαμβάνοντας τόσο επιβατηγά και όσο και εμπορικά βαγόνια, (βλέπε, π.χ., Μεταφορές στη Μαυριτανία). Τέτοια μικτά τρένα πλεόν σπανίζουν σε πολλές χώρες, αλλά ήταν κοινός τόπος στους σιδηροδρόμους των αρχών του 19ου αιώνα.ειδικά τρένα χρησιμοποιούνται επίσης και για τη συντήρηση των σιδηροτροχιών. F-4E PHANTOM II

36 ΧΑΝΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΖΑΝ-ΠΩΛ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΡΟΜΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ F-4E PHANTOM II Το F-4 Phantom II είναι μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροσκάφος παντός καιρού, 2ης γενιάς. Τα πρώτα αεροσκάφη πέταξαν με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) το 1960 (αρχικά ως F-110 Spectre) ενώ εξήχθησαν σε 11 άλλες χώρες. Στην υπηρεσία της USAF παρέμεινε μέχρι το 1996 ενώ συνεχίζει να υπηρετεί σε άλλες πολεμικές αεροπορίες ανά τον κόσμο. Το αεροσκάφος ονομάστηκε ανεπίσημα και "Ρινόκερος" λόγω του τεράστιου μεγέθους του και της ιδιαίτερης αντοχής του. Ιστορια Στις αρχές του 1950, με την ταχύτατη πρόοδο της πολεμικής αεροπορικής τεχνολογίας, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προκήρυξε διαγωνισμό για ένα αεροσκάφος που θα αντικαθιστούσε τα τότε μαχητικά και θα επέκτεινε την επιχειρησιακή δυνατότητα του σώματος. Αν και η αρχική πρόταση της McDonnell Douglas ήταν η αναβάθμιση των ήδη υπηρεσιακών αεροσκαφών, το Ναυτικό προσανατολίστηκε πιο πολύ σε προϊόντα ανταγωνιστών, όπως το Vought F-8 Crusader. Βλέποντας τον κίνδυνο να χάσει ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο πελάτη, η εταιρία παρουσίασε ένα νέο μαχητικό πολλαπλών ρόλων το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει και τα A-4 Skyhawk στον ρόλο του βομβαρδισμού και τα F-8 Crusader στον ρόλο της αναχαίτισης. Το νέο αυτό μαχητικό πήρε την κωδική ονομασία YAH-1.

37 Για να είναι ένα πραγματικά πολλαπλών ρόλων αεροσκάφος, το ΥΑΗ-1 απαιτείτο να είχε ιδιαίτερα καλή κατασκευή ώστε να αντέχει τα μεγάλα φορτία βομβών, αλλά και να είναι ικανό στις αερομαχίες. Καθώς η τότε στρατηγική απέρριπτε τις κλειστές αερομαχίες λόγω της μεγάλης ταχύτητας των τζετ, αποφασίσθηκε το μοντέλο αυτό να είναι εξοπλισμένο με ένα πανίσχυρο ραντάρ και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς - χαρακτηριστικά που θα του έδιναν τη δυνατότητα να καταρρίπτει στόχους από απόσταση χωρίς εμπλοκή σε αερομαχία. Παίρνοντας μια απόφαση που θα άλλαζε το ρου της αεροπορικής ιστορίας, οι σχεδιαστές αποφάσισαν να μην τοποθετήσουν πολυβόλο στο αεροσκάφος. Το πρωτότυπο πλέον πήρε την ονομασία F-4 Phantom. Άλλα ονόματα που προτάθηκαν ήταν Satan και Mithra, αλλά απορρίφθηκαν για ευνόητους λόγους. Το 1959, έλαβε χώρα η πρώτη απογείωση του τύπου από αεροπλανοφόρο, ενώ την επόμενη χρονιά, το Ναυτικό άρχισε να εντάσσει το αεροσκάφος στη δύναμή του. Την ίδια εποχή, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα, καθώς το Phantom έμοιαζε ιδανικό, και το 1963 παραγγέλθηκαν τα πρώτα αεροσκάφη, περίπου ίδια με την έκδοση του Ναυτικού. Το Phantom κλήθηκε να πολεμήσει αμέσως μετά την εισαγωγή του στην ενεργό υπηρεσία, καθώς το επεισόδιο του Κόλπου Τόνκιν άρχιζε τον πόλεμο του Βιετνάμ. Στην αρχή τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνταν ως συνοδεία βομβαρδιστικών, και ένα χρόνο μετά την αρχή του πολέμου, στις 9 Απριλίου 1965, το Phantom σημείωσε την πρώτη του κατάρριψη, ένα Βορειοβιετναμέζικο MiG-17. Το Phantom έκανε μια ιδιαίτερα ηρωική αλλά και προβληματική εμφάνιση σε αυτόν τον πόλεμο. Οι κανόνες εμπλοκής της εποχής απαιτούσαν την οπτική αναγνώριση των αεροσκαφών πριν την κατάρριψη. Έτσι το Phantom, που δεν ήταν σχεδιασμένο με αυτόν τον σκοπό, ξαφνικά βρέθηκε να υστερεί σημαντικά, κυρίως σε ευελιξία και σε οπλισμό για κλειστή αερομαχία, έναντι των MiG-17 και MiG-21 του Βόρειου Βιετνάμ. Με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς να παρουσιάζονται ιδιαίτερα αναξιόπιστοι και το αεροσκάφος ιδιαίτερα αργό για κλειστές αερομαχίες, δεκάδες Phantom καταστράφηκαν πάνω από τους ουρανούς του Βιετνάμ. Αυτή η καταστροφή ανάγκασε το Ναυτικό και την Αεροπορία να εισάγουν ειδικές τακτικές και εκπαίδευση (TOPGUN), πράγμα που βελτίωσε κάπως την απόδοση των πιλότων. Επίσης, ελήφθη η απόφαση να προστεθεί και πολυβόλο στο αεροσκάφος για κλειστές αερομαχίες. Το αναβαθμισμένο αεροσκάφος ονομάστηκε Phantom II. Ο πόλεμος του Βιετνάμ έδωσε το παρατσούκλι "Ο μεγαλύτερος διανομέας κομματιών MiG στον κόσμο" στο αεροσκάφος(mig Butcher). Μετά τον πόλεμο, το αεροσκάφος αντικαταστάθηκε από το F-15 Eagle στον ρόλο της αερομαχίας και του δόθηκε ο ρόλος της καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD). Παράλληλα, άρχισαν οι εξαγωγές προς άλλες χώρες, κάποιες από τις οποίες χρησιμοποιούν τον τύπο ακόμα και σήμερα. Τα τελευταία F-4 αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία των ΗΠΑ το Στο Ναυτικό, ο τύπος αντικαταστάθηκε το 1974 από το F-14 Tomcat και στην Αεροπορία από τα F-15 Eagle και F-16 Fighting Falcon. Το αεροσκάφος Η βασική ιδέα στην κατασκευή του F-4 είναι η αντοχή. Έτσι είναι ιδιαίτερα μεγάλο και βαρύ, όπως επίσης και δυσκίνητο. Καθώς η στρατηγική της εποχής πρόσταζε αερομαχίες με πυραύλους, το αεροσκάφος φτιάχθηκε για ταχύτητα, πράγμα που αντικατοπτρίζεται από τους κινητήρες του με την θηριώδη ώση. Στην πραγματικότητα, αυτή η ισχύς τους είναι που βοήθησε το F-4 να επιβιώσει έναντι των πιο ευέλικτων σοβιετικών αεροσκαφών, επιτρέποντας του να επιταχύνει με ρυθμούς που οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν. Οι απότομες γωνίες και το γενικότερα ιδιόμορφο σχήμα του αεροσκάφους οφείλονται στην ανάγκη για ταχύτητα. Καθώς το αεροσκάφος έχει δύο πολύ μεγάλους κινητήρες στην ουρά του, κρίθηκε αναγκαίο να μετατοπιστούν τα πτερύγια της ουράς σε υπερυψωμένη θέση. Τα φτερά επίσης είναι σχεδιασμένα με τη φιλοσοφία "γλάρου" (θυμίζουν δηλαδή φτερά γλάρου), ώστε να μην διακόπτεται η ροή του αέρα προς τα πτερύγια της ουράς. Το πανίσχυρο αλλά και αρκετά περίπλοκο ραντάρ δημιούργησε την ανάγκη τοποθέτησης δεύτερου πιλότου ειδικά για τον χειρισμό του. Έτσι όλα τα Phantom είναι διθέσια: διαθέτουν έναν πιλότο και ένα χειριστή οπλικών συστημάτων. Ταυτόχρονα, το μέγεθος του ραντάρ έκανε απαραίτητη την μεγάλη και μακριά μύτη.

38 Το όλο βάρος του σκάφους σε συνδυασμό με την ανάγκη για προσγείωση σε αεροπλανοφόρα έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα προσγείωσης να είναι ιδιαίτερα κοντό και ανθεκτικό, δημιουργώντας έτσι ένα ιπτάμενο τανκ. Μαρτυρίες πιλότων της εποχής αναφέρουν ότι είχανε δει Phantom να χτυπιούνται από αντιαεροπορικά, από πυραύλους, να πιάνουν φωτιά, αλλά ποτέ ένα Phantom να διαλύεται στον αέρα αμέσως. Οι πιλότοι του αεροσκάφους το έβρισκαν σχετικά εύκολο στο χειρισμό, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις στον φάκελο πτήσης του, και χωρίς να χρειάζεται να φοβούνται απώλειες ενέργειας από τους κινητήρες. Παρ' όλα αυτά, το Phantom ήταν ένα αεροσκάφος που απαιτούσε προχωρημένη εκπαίδευση και συνεργασία μεταξύ του πληρώματος. Ένα από τα μεγαλύτερα εγγενή προβλήματα που παρουσίαζαν τα Phantom ήταν η κακοφτιαγμένη παροχή καυσίμου, που αν και γενικά αξιόπιστη, έκανε τους κινητήρες του να αφήνουν πίσω τους ένα σύννεφο μαύρου καπνού, πράγμα που τα έκανε ιδιαίτερα ορατά και προβλέψιμα. Με τους νέους κινητήρες που απέκτησαν στην διάρκεια της θητείας τους, το πρόβλημα βελτιώθηκε αρκετά. Τα πρώτα Phantom αγοράστηκαν το 1972 με το πρόγραμμα Peace Icarus I. Με μια ιδιότυπη διαδικασία δίχως διαγωνισμό και χωρίς την άμεση εμπλοκή της Πολεμικής Αεροπορίας, η συμφωνία - ύψους τότε 5 δις. δραχμών - ολοκληρώθηκε τάχιστα και στις 20 Απριλίου 1974 ο τύπος εντάχθηκε στην την ΠΑ και διαμοιράστηκε στις 338 και 339 Μοίρες Διώξεως Βομβαρδισμού. Στην συνέχεια, το 1976, η Ελλάδα προέβη σε αγορά 24 ακόμα F-4E και φωτογραφικών RF-4E. Αυτό το πρόγραμμα ονομάστηκε Peace Icarus II. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Αεροπορία έλαβε ακόμα 27 RF-4E από την Γερμανική Πολεμική Αεροπορία. Μετά το 1990 και στο πλαίσιο ανταλλαγμάτων για την ανανέωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, η ΠΑ απέκτησε από την Αεροπορική Εθνοφρουρά των ΗΠΑ 28 ακόμα F-4E. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η εκτεταμένη αγορά αεροσκαφών 3ης γενιάς από την Ελλάδα και την Τουρκία κατέστησαν τα παλαιότερα Phantom κατά πολύ υποδεέστερα. Έτσι, το 1997 η ΠΑ και η γερμανική DASA κατέληξαν σε συμφωνία για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών. Αυτό το πρόγραμμα ονομάστηκε Peace Icarus 2000 και αναβάθμισε με ικανότητες αεροσκαφών 3ης γενιάς 38 από τα ήδη υπάρχοντα F-4, όλα των προγραμμάτων Peace Icarus I και ΙΙ. Ταυτόχρονα η ΕΑΒ άρχισε την αναβάθμιση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Αυτή η αναβάθμιση ήταν κυρίως αντικατάσταση δομικών στοιχείων ώστε να επεκταθεί το όριο ζωής των αεροσκαφών. Άλλωστε, πριν πωληθούν, η Αεροπορική Εθνοφρουρά τα χρησιμοποιούσε τακτικά και ως εκ τούτου είχαν ήδη ικανοποιητικές επιχειρησιακές δυνατότητες και κρίθηκε ασύμφορη η τεχνολογική αναβάθμισή τους. Peace Icarus 2000 Το Peace Icarus 2000 ήταν ένα από τα καλύτερα προγράμματα αναβάθμισης των F-4 παγκοσμίως. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέων ψηφιακών ενδείξεων στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, την τοποθέτηση του ραντάρ APG-65GY, καινούρια συστήματα αδρανειακής πλοήγησης, όπως επίσης και λογισμικό και καλωδίωση για την εκτόξευση των σύγχρονων πυραύλων AIM-120 AMRAAM και AGM- 65 Maverick. Τέλος τα αεροσκάφη εξοπλίζονται με υπολογιστές πτήσης ισραηλινής κατασκευής. Τα Phantom στην νέα χιλιετία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ιδακτικοί Στόχοι Μετά το πέρας της µελέτης του δεύτερου κεφαλαίου θα είστε ικανοί: Να αναφέρετε την ιστορική εξέλιξη των κινητήρων αεριώθησης, τις κατηγορίες στις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΟΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ιδακτικοί Στόχοι Μετά το πέρας της µελέτης του πρώτου κεφαλαίου θα είστε ικανοί: Να αναφέρετε την ιστορική εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης και την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ (ΜΕΚ) ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ (ΜΕΚ) ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ (ΜΕΚ) ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ (ΜΕΚ) - ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 Θερμικές μηχανές 3 Εμβολοφόρες - παλινδρομικές θερμικές μηχανές εσωτερικής καύσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΜΠΟΤΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΕΚΑΣΜΟΥ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΔΑΚΤΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Α.Μ. 3635 ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΝΙΑΤΗ ΜΑΡΙ ΜΙΣΕΛ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ:ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Ε.Μ:3964 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 1-1.ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΡΥΠΑΝΣΗΣ Όνομα φοιτητή: Κωνσταντίνος Κεφάλας Α.Μ. 080063 Επιβλέπων καθηγητής: Ματζινός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

T.E.I. ANATOΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Φ.Α. Τ.Ε. - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.

T.E.I. ANATOΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Φ.Α. Τ.Ε. - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. T.E.I. ANATOΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Φ.Α. Τ.Ε. - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Κατασκευή βάσης και τοποθέτηση κινητήρα OPEL CORSA Υπεύθυνος καθηγητής: κος Κουδουµάς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΘΟyΜΕΝΩΝ, 1951-1969 KΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 4 Μέρος Α : Τα πρώτα αεριωθούμενα μαχητικά KΕΦΑΛΑΙΟ 2 Republic F-84G Thunderjet... 12 KΕΦΑΛΑΙΟ 3 North American F-86E

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Θέμα:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Θέμα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Θέμα: «Μετατροπή βενζινοκινητήρα οχημάτων σε φυσικού αερίου» Επιβλέπων: Παπαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Λεξικό όρων ΣΑΣΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Λεξικό όρων ΣΑΣΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Λεξικό όρων 1. ΣΑΣΙ 2. ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 4. Σύστημα Διεύθυνσης 5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ 6. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ 8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΝΜΛΙ ε:ια- : Δρ. Ψυλλάκη Πανδώρα. Τσεβάς Αναστάσιος του Γεωργίου. Επιβλέποοι-a καθηγήτρια. Σπουδαστές : Ματσάκη Αναστασία του Σπυρίδ ;,.

ΓΡΑΝΜΛΙ ε:ια- : Δρ. Ψυλλάκη Πανδώρα. Τσεβάς Αναστάσιος του Γεωργίου. Επιβλέποοι-a καθηγήτρια. Σπουδαστές : Ματσάκη Αναστασία του Σπυρίδ ;,. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΓΡΑΝΜΛΙ ε:ια- Σπουδαστές : Ματσάκη Αναστασία του Σπυρίδ ;,. Τσεβάς Αναστάσιος του Γεωργίου ΑΜ:32824 ΑΜ:32262 Επιβλέποοι-a

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΜΑ :

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΜΑ : ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΜΑ : ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ : ΤΣΙΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Α Γυμνασίου, Α4 ΕΤΟΣ : 2014-2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ανάλυση της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 63 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Δελλής Πολυχρόνης PhD, DIC, Eur Ing, CENG, MIMECHE, Διπλωματούχος Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Αγ.Ι.Ρέντη

2 ο Γυμνάσιο Αγ.Ι.Ρέντη 2 ο Γυμνάσιο Αγ.Ι.Ρέντη Τάξη τμήμα : Α3 Σχολικό έτος: 2010-2011 Μάθημα: Τεχνολογία Ατομικό έργο Της μαθήτριας Φωτεινής Παπαδοπούλου Τίτλος θέματος Επιβατικό Αεροπλάνο Καθηγητής: Ηρακλής Ντούσης ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Μ.Ε.Κ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Μ.Ε.Κ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Μ.Ε.Κ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΚΙΤΤΙΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.Μ. 4034 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑ- ΣΤΑΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ- ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Υγροποίηση Φυσικού Αερίου

Κεφάλαιο 4. Υγροποίηση Φυσικού Αερίου Κεφάλαιο 4 Υγροποίηση Φυσικού Αερίου 4.1 Εισαγωγή Ο κύριος λόγος για το την υγροποίηση του φυσικού αερίου είναι η κατά 600 φορές µείωση του όγκου λόγω της αλλαγής φάσης (αέριο σε υγρό). Στη φυσικά επικρατούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Μελέτη και σύσταση εργαστηριακών ασκήσεων στον κινητήρα OPEL CORSA Υπεύθυνος καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία (Prοject) «Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Κορφιάτης Δημήτρης ΠΕ 04.01 Κοτζαμανίδη Ειρήνη ΠΕ 04.

Ερευνητική εργασία (Prοject) «Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Κορφιάτης Δημήτρης ΠΕ 04.01 Κοτζαμανίδη Ειρήνη ΠΕ 04. Ερευνητική εργασία (Prοject) «Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Κορφιάτης Δημήτρης ΠΕ 04.01 Κοτζαμανίδη Ειρήνη ΠΕ 04.01 Εισαγωγή Στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ/ PROJECT

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θεμα:ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΕ ΥΒΡΙΔΙΚΟ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θεμα:ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΕ ΥΒΡΙΔΙΚΟ Τ.Ε.Ι ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θεμα:ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΕ ΥΒΡΙΔΙΚΟ Εισηγητής: Μοσχίδης Νικόλαος Φοιτητής: Μηνάς Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 8

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 8 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 8 Τετράχρονοι Πετρελαιοκινητήρες ΑΣΚΗΣΗ 8: ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αντλίες Θερμότητας. ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: Σαββίδης Ελευθέριος Μπαλτζής Θεοχάρης

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αντλίες Θερμότητας. ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: Σαββίδης Ελευθέριος Μπαλτζής Θεοχάρης Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Αντλίες Θερμότητας ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: Σαββίδης Ελευθέριος Μπαλτζής Θεοχάρης ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Κλεΐδης Κωσταντίνος ΣΕΡΡΕΣ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ` ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ TEI ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ 19/1/2012

ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ TEI ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ 19/1/2012 19/1/2012 TEI ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:( Dr. Ing) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΑΥΙΔ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή σελίδες ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ. Κατασκευή εποπτικού µέσου του εργαστηρίου ΜΕΚ ΙΙ

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ. Κατασκευή εποπτικού µέσου του εργαστηρίου ΜΕΚ ΙΙ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ Κατασκευή εποπτικού µέσου του εργαστηρίου ΜΕΚ ΙΙ Κατασκευή πρότυπου κινητήρα CITROEN AX KDY ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ:ΡΟΥΜΠΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΦΟΡΕΣΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Τίτλος..6 2.Γενική

Διαβάστε περισσότερα