Σχετικά πρόσφατα βλέπουµε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα ένας. αµφιλεγόµενος νέος θεσµός, αυτός των Ανεξάρτητων ( ιοικητικών)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχετικά πρόσφατα βλέπουµε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα ένας. αµφιλεγόµενος νέος θεσµός, αυτός των Ανεξάρτητων ( ιοικητικών)"

Transcript

1 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Σχετικά πρόσφατα βλέπουµε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα ένας αµφιλεγόµενος νέος θεσµός, αυτός των Ανεξάρτητων ( ιοικητικών) Αρχών. Πράγµατι έχουν ιδρυθεί ορισµένες δηµόσιες "Αρχές" που δεν εξαρτώνται άµεσα ούτε από το νοµοθετικό σώµα ούτε από την διοίκηση και ασκούν τα διαφόρων φύσεων καθήκοντά τους (διοικητικά, κανονιστικά, κυρωτικά και διαδικαστικά) κατά τρόπο που φαίνεται, και µερικά είναι, ανεξάρτητος. Το καθεστώς των Αρχών αυτών καθορίζεται κυρίως από την νοµοθεσία που τις διέπει, αλλά κάποια ζητήµατα, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, εγείρουν ερωτηµατικά και υπόκεινται σε αυτοσχεδιασµούς. Ο θεσµός των Ανεξάρτητων ( ιοικητικών) Αρχών υπήρξε γνωστός στη Θεωρία, πολύ πριν εισαχθεί στη χώρα µας στα τέλη της δεκαετίας του Οι πρώτες αυτές Αρχές εµφανίστηκαν στην Γαλλία και τις Ηνωµένες Πολιτείες, κυρίως από το Οι ταχύτατες εξελίξεις σ' όλους τους τοµείς της ζωής, µε την πολυπλοκοποίηση των προβληµάτων, τις δυσλειτουργίες στη ιοίκηση και τους διοικούµενους, την δηµιουργία των υπερεθνικών οργανισµών (ΕΟΚ), όσο και οι εξελίξεις στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, υπήρξαν κάποιοι από τους λόγους για την δηµιουργία και την ανάπτυξη των Ανεξάρτητων ιοικητικών Αρχών. Στην χώρα µας το ενδιαφέρον έχει ενταθεί κυρίως µετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγµατος το 2001, όπου για πρώτη 1 Για περισσότερα βλέπε και Μανώλη Αντωνόπουλο, Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συµβούλιο: Η Πρώτη Ανεξάρτητη ιοικητική Αρχή στην Ελλάδα, ΝοΒ 1991, σελ επ.

2 2 φορά καθιερώνεται συνταγµατικά ο θεσµός των Ανεξάρτητων Αρχών. 1. Ορολογιακή οριοθέτηση (αρχή, διοικητική, ανεξάρτητη) Προτού γίνει η εξέταση των επιµέρους χαρακτηριστικών, δέον είναι να ερµηνευθούν οι όροι που απαρτίζουν τον τίτλο του θεσµού, δηλαδή να δοθεί η έννοια των λέξεων αρχή, διοικητική και ανεξάρτητη. Αρχή, κατά την έννοια του δηµοσίου δικαίου, είναι ένα όργανο µε εξωτερικές αρµοδιότητες. Επειδή ακριβώς οι Α..Α. έχουν την έννοµη ικανότητα προς έκδοση εκτελεστών πράξεων και την αναγκαία ενότητα, έχουν αποκτήσει της ιδιότητα της Αρχής. Συνακόλουθα θεωρούνται ως Αρχές ιοικητικές, αφού δηµιουργούνται από δηµόσια πρωτοβουλία, έχουν δηµόσιο χαρακτήρα, τις διέπει το δηµόσιο δίκαιο, τροφοδοτούνται από δηµόσια χρήµατα και εκπροσωπούν το κράτος, συµµετέχοντας και στην τριλογία αρµοδιοτήτων του: διαιτητικές, νοµοθετικές και εκτελεστικές. Τελευταία αλλά και πιο περίπλοκη είναι η έννοια της Ανεξαρτησίας. Αρχικά µπορεί να λεχθεί ότι τα µέλη των Α..Α. είναι οπλισµένα µε οργανική και λειτουργική ανεξαρτησία να ασκήσουν τις αρµοδιότητές τους 2. Πρέπει να επισηµανθεί ότι µέχρι την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγµατος στην ελληνική νοµοθετική θεωρία γινόταν λόγος για ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, µε αποτέλεσµα να καθίσταται σαφές ότι πρόκειται καταρχήν για όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, έστω και αν αυτά χαρακτηρίζονται από σειρά ιδιοµορφιών, µε πρωταρχική το γεγο- 2 Η λεπτοµερής ανάλυση του όρου θα µας απασχολήσει σε επόµενο κεφάλαιο.

3 3 νός ότι δεν είναι ενταγµένα στην ιεραρχική δοµή της δηµόσιας διοίκησης 3. Ήδη ωστόσο ο όρος "διοικητικές" έχει απαλειφθεί, τόσο στη γενική ρύθµιση του άρθρου 101Α όσο και στις επιµέρους διατάξεις. Βέβαια το άρθρο 101Α δεν παύει να εντάσσεται στο επιγραφόµενο " ιοίκηση" έκτο τµήµα. Παρατηρούµε δηλαδή ότι πλέον τείνει να επικρατήσει ο όρος "Ανεξάρτητες Αρχές", αντί του παλαιότερου "Ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές". 2. Η νοµική φύση των Ανεξάρτητων ιοικητικών Αρχών Ο έλληνας νοµοθέτης σε αντίθεση µε κάποιους αλλοδαπούς συναδέλφους του δεν φείδεται νοµικού χαρακτηρισµού των Α..Α. Χαρακτηρισµοί όπως ανεξάρτητο όργανο" (για το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεοράσεως") και "ανεξάρτητη κρατική αρχή" (για την "Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών" και την "Επιτροπή Καζίνων") αντανακλούν την βούληση του νοµοθέτη όχι µόνο να διασφαλίσει την πολιτική ανεξαρτησία του οργάνου αλλά και να αναγνωρίσει την ιδιότυπη νοµική του φύση 4. Η ιδιότυπη νοµική φύση των αρχών αυτών ακολουθείται και από την νοµοθετική πρόβλεψη ότι το µεν "Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης" υπάγεται στον αρµόδιο Υπουργό, η δε "Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών" "εποπτεύεται από τον Υπουργό Μεταφορών και Επι- 3 Κώστας Χρυσόγονος, Οι ανεξάρτητες αρχές στο σχέδιο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγµατος, Το Σύνταγµα (ΤοΣ), 6/2001, σελ επ. 4 Ν.. Κουλούρης, Οι Ανεξάρτητες ιοικητικές Αρχές: Τα αλλοδαπά πρότυπα και τα ηµεδαπά κακέκτυπα, ιοικητική ίκη ( ι ικ) 1993, σελ επ.

4 4 κοινωνιών". Η υπαγωγή ή εποπτεία αυτή όµως δεν συνιστά οργανική ένταξη των Α..Α. στην ιοικητική Ιεραρχία του συγκεκριµένου Υπουργείου και συνεπώς ούτε θεώρηση τους ως κλασικών οργάνων της Εκτελεστικής Εξουσίας αλλά µάλλον αποτελεί προσπάθεια οµαλότερης χωροθέτησής τους στο δεδοµένο ελληνικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει χωριστή θέση για κρατικά όργανα ιδιότυπης νοµικής φύσεως. Σε µια πρώτη του απόφαση 930/1990 5, το Συµβούλιο της Επικρατείας εκλήθη να αποφανθεί σχετικά µε την έκταση της κανονιστικής εξουσίας του ΕΣΡ εξ αφορµής της εκδόσεως από το τελευταίο Κανονισµό που ρύθµιζε την κατανοµή του τηλεοπτικού χρόνου στα πολιτικά κόµµατα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πρέπει να ση- µειωθεί ότι το δικαστήριο δεν προβληµατίστηκε ως προς την ιδιαίτερη νοµική φύση του Συµβουλίου αφού το θεώρησε απλά "άλλο όργανο της διοικήσεως" σύµφωνα µε τη διάταξη του άρθρου 43 παρ. 2, εδ. β' Συντάγµατος. Εφόσον όµως το αντικείµενο της ρυθµίσεις κρίθηκε ότι αποτελεί "γενικό και µεγάλης σηµασίας θέµα" και µόνον έκδοση κανονιστικού διατάγµατος ύστερα από πρόταση του αρµόδιου Υπουργού, και µε βάση ειδική εξουσιοδότηση νόµου και µέσα στα όρια της µπορούσε να πραγµατοποιηθεί, διαδικασία που δεν ακολουθήθηκε, ακυρώθηκε από το δικαστήριο ο σχετικός Κανονισµός του Συµβουλίου. Σε νεώτερη απόφαση του , το Συµβούλιο της Επικρατείας έρχεται να αποφανθεί συγκεκριµένα επί της φύσεως του Εθνικού Συµ- 5 ΣτΕ 930/1990 Ολ., εισήγ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ. 6 ΣτΕ 872/1992 Ολ.

5 5 βουλίου Ραδιοτηλεοράσεως, αφού το ζητήθηκε να εξετάσει αν διάταξη νόµου σχετική µε τα συλλογικά όργανα της διοικήσεως µπορούσε να θεωρηθεί ότι εξουσιοδοτούσε την έκδοση υπουργικής αποφάσεως περί διευρύνσεως του ΕΣΡ. Το δικαστήριο χαρακτηρίζει ρητά το ΕΣΡ ως "ανεξάρτητη διοικητική αρχή µη υποκείµενη εις ιεραρχικόν έλεγχο ή κρατική εποπτεία", µε τρόπο τέτοιο ώστε "δεν συγκαταλέγεται εις τα κατά την έννοια του Νόµου 1884/90 συλλογικά όργανα". Κατατάσσει κατά συνέπεια σαφώς το ΕΣΡ εκτός της κατηγορίας των κλασικών διοικητικών οργάνων που συγκροτούν την Εκτελεστική Εξουσία, αφού η νοµική του φύση είναι εκείνη της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής 7. Σε ότι αφορά τις συνταγµατικές κατοχυρωµένες ανεξάρτητες αρχές, έγινε προηγουµένως αναφορά ότι έχει απαλειφθεί ο όρος "διοικητικές". εν µπορεί όµως να υπάρξει καµία αµφιβολία ότι πρόκειται για διοικητικά όργανα, όχι τόσο γιατί περιλαµβάνεται η διάταξη αυτή στο τµήµα του Συντάγµατος περί ιοικήσεως, όσο κυρίως διότι αν δεχόµασταν ότι µπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό από αυτό, ότι µπορεί δηλαδή οι αρχές να είναι λίγο από όλα (λίγο διοικητικά όργανα, λίγο νοµοθετικά και λίγο δικαστικά) τότε θα είχαµε ευθεία παραβίαση της αρχής της διακρίσεως των λειτουργιών, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 26 του Συντάγµατος 8. Η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (ή εξουσιών) είναι βέβαια σχετική, αφού ανέχεται την "διασταύρωση" των 7 Αλέξανδρος Οικονόµου, Κρατικά Εποπτικά όργανα των Ραδιοτηλεοπτικών µέσων ως ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, Ελληνική ικαιοσύνη 1996, σελ επ. 8 Χρυσόγονος, Συµπερασµατικές Παρατηρήσεις στο "Η «ανεξαρτησία» των ανεξάρτητων αρχών", Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα - Κοµοτηνή 2003, σελ. 233 επ.

6 6 λειτουργιών, ωστόσο αποκλείει την σύγχυση των οργάνων. Η τυχόν παραδοχή λοιπόν ότι οι πρωτοεµφανίζοµενες σε ελληνικό Σύνταγµα "ανεξάρτητες αρχές" µπορεί να µη είναι από την φύση τους κυρίως εκτελεστικά, νοµοθετικά ή δικαστικά όργανα, αλλά κάτι διαφορετικό, δηλαδή εν δυνάµει όργανα ταυτόχρονα εκτελεστικά και ίσως εν µέρει δικαστικά και νοµοθετικά, παραπέµπει ακριβώς σε αυτή την αντισυνταγµατική "σύγχυση" των οργάνων Η έννοια της ανεξαρτησίας ειδικότερα Σε µια δηµοκρατία κάθε όργανο κρατικό πρέπει να λογοδοτεί και να ελέγχεται πολιτικά. Ο λαός εκλέγει την Βουλή και η Βουλή, που αυτοδιοικείται (άρθρα 65 και 76 του Συντάγµατος), ορίζει και παύει την εκτελεστική εξουσία (άρθρο 85). Η ανεξαρτησία των δικαστηρίων αντανακλά τον παθητικό τους ρόλο και την άσκηση ενός µόνο είδους εξουσίας. Όσον αφορά τις ανεξάρτητες αρχές υπάρχει ο φόβος µήπως χρησιµοποιούνται για να "νίπτει τας χείρας" για τις αποφάσεις της η εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς στην πραγµατικότητα να χάνει τον έλεγχο στα παρασκήνια, παγιδεύοντας έτσι τους πολίτες και αναλώνοντας τις προσωπικότητες άξιων ανθρώπων. Τέτοιος κίνδυνος υπάρχει ιδίως όταν στις αρχές διορίζονται πρόσωπα που είτε δεν έχουν τα προσόντα είτε είναι πειθήνια όργανα της εκάστοτε κυβέρνησης και δεν χορηγούνται επαρκείς πόροι και προσωπικό για να κάνουν σωστά οι αρχές της δουλειά τους. 9 Χρυσόγονος, Οι ανεξάρτητες αρχές στο σχέδιο, σελ. 235.

7 7 Η συµπερίληψη πέντε ανεξάρτητων αρχών στο Σύνταγµα του 2001 αλλάξει το σκηνικό κατά τρεις τουλάχιστον τρόπους 10. Πρώτον, αναγνωρίζει τη νοµιµότητα και χρησιµότητα αυτού του θεσµού, τουλάχιστον στον τοµέα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και τον θωρακίζει ακόµα και έναντι της νοµοθετικής απαξίωσης. εύτερον, τόσο το άρθρο 101Α όσο και ο εκτελεστικός νόµος 3051/2002 τυποποιούν τον θεσµό κα καθιερώνουν το περιεχόµενο και τα χαρακτηριστικά της ανεξαρτησίας τους. Και τρίτον, έστω και αν οι διατάξεις αυτές αναφέρονται ρητά µόνο στις πέντε συνταγµατικές Αρχές, σίγουρα θα χρησιµεύσουν κατ' αναλογία σαν µοντέλα κατά την διαµόρφωση του καθεστώτος όλων των ανεξάρτητων αρχών. i) Προσωπική ανεξαρτησία Η προσωπική ανεξαρτησία των µελών των Αρχών, που αναφέρεται στο άρθρο 3 παρ. 3 του νόµου 3051/2002, διασφαλίζεται µε την θέσπιση τετραετούς θητείας (άρθρα 101 Α παρ. 1 Σ. και 3 παρ. 2 του νόµου), την επιλογή τους από την ιάσκεψη των προέδρων της Βουλής µε αυξηµένη πλειοψηφία (άρθρο 101 Α παρ. 2 του Συντάγµατος και άρθρο 3 παρ. 2 του νόµου) και την υπαγωγή της πειθαρχικής ευθύνης τους στις διατάξεις του Κανονισµού λειτουργίας της κάθε αρχής που εκδίδεται από την ίδια (άρθρα 2 παρ. 7 και 3 παρ. 6 του νόµου). Η 10 Κοζύρης, Η "Ανεξαρτησία" των Ανεξάρτητων Αρχών στην Ελλάδα - Προβλήµατα και Προοπτικές στο "Η «Ανεξαρτησία» των Ανεξάρτητων Αρχών", Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα - Κοµοτηνή 2003, σελ. 33 επ.

8 8 ανεξαρτησία αυτή προστατεύει τα µέλη όχι µόνο έναντι της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και έναντι της νοµοθετικής αφού δεν προβλέπεται δυνατότητα ανάκλησης ή παύσης. Έκπτωση από το αξίωµά τους µπορεί να γίνει µόνο µε προεδρικό διάταγµα µετά από αµετάκλητη καταδικαστική απόφαση για σοβαρό αδίκηµα (άρθρα 3 παρ. 4 και 6 του νό- µου). Τέλος, οι αποδοχές των µελών καθορίζονται από τον υπουργό αλλά έπειτα από γνώµη της Αρχής (άρθρο 3 παρ. 7 του νόµου). Σε αυτό το περιβάλλον, είναι απίθανο ότι τυχόν παρασκηνιακές διαδικασίες επιβάλλουν στα µέλη µια κάποια υπακοή - συνεργασία µε την εκτελεστική εξουσία, αν και τυπικά τόσο ο διορισµός όσο και η έκπτωση των µελών γίνονται µε προεδρικά διατάγµατα µετά από πρόταση του Υπουργικού Συµβουλίου. Η προσωπική ανεξαρτησία των άλλων Αρχών είναι περιορισµένη εφόσον συνήθως ο διορισµός των µελών γίνεται από την εκτελεστική εξουσία και, γενικώς, υπόκειται στις διατάξεις του σχετικού νόµου. ii) Λειτουργική ανεξαρτησία Η λειτουργική ανεξαρτησία των Αρχών στηρίζεται κυρίως στην κατάργηση της Εποπτείας και του Ελέγχου, στην συγκεκριµένη διαδικασία λήψης αποφάσεων που ακολουθείται και στην εκτελεστότητα των αποφάσεων. Έτσι λοιπόν στο άρθρο 2 παρ. 1 του 3051/2002 ορίζεται ότι οι συνταγµατικές Αρχές "δεν υπόκεινται σε εποπτεία και έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλες διοικητικές αρχές". Στο πλαίσιο, λοιπόν, των αρµοδιοτήτων ο διαχωρισµός από τα υπουργεία είναι σαφής και απαράβατος. Όσον αφορά τα οικονοµικά µέσα, ο Πρόεδρος

9 9 της Αρχής εισηγείται απευθείας στον Υπουργό Οικονοµικών τον προϋπολογισµό της και επίσης η οικονοµική διαχείριση ρυθµίζεται από κανονισµό που καταρτίζει η ίδια η Αρχή και εγκρίνει ο Υπουργός Οικονο- µικών (άρθρο 2 παρ. 3 ν. 3051/2002). Πρέπει να σηµειωθεί πάντως ότι και για τις υπόλοιπες Αρχές, η τάση είναι τώρα να υποβαθµίζεται η εποπτεία και ο έλεγχος νοµιµότητας από το υπουργείο. Η λειτουργική ανεξαρτησία διασφαλίζει την προστασία από παρεµβάσεις κατά τις διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Η προαναφερθείσα προσωπική ανεξαρτησία των µελών σε συνδυασµό µε την ρύθµιση της εσωτερικής λειτουργίας της Αρχής από Κανονισµό που εκδίδεται από την ίδια (άρθρο 2 παρ. 7) και µε την ανάληψη της διοίκησης από τον Πρόεδρο της (άρθρο 2 παρ. 4) συνθέτουν ένα πλαίσιο αυτόνοµης λειτουργίας. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την επικοινωνία µε τη διοίκηση, π.χ. τη γνωστοποίηση πληροφοριών καθώς και τη διατύπωση απόψεων από τα υπουργεία προς τις αρχές κατά την διαδικασία λήψης των αποφάσεων αλλά χωρίς δεσµευτική ισχύ. Τέλος, πρέπει να θεωρηθεί ότι οι αρχές έχουν την δυνατότητα αυτεπάγγελτης δραστηριότητας και της αρµοδιότητας να αποφασίζουν για αρµοδιότητα, ότι µπορούν να αναζητούν και να συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία και να καλούν µάρτυρες, ότι η εκτελεστική εξουσία υποχρεούται να παρέχει πληροφορίες και να συνεργάζεται και ότι η πρόσβαση των πολιτών εξασφαλίζεται µε τη διαφάνεια, µε τη δηµοσιότητα των συνεδριάσεων και των φακέλων και τη δηµοσιοποίηση και αιτιολόγηση των αποφάσεων. Είναι σαφές ότι κατά των εκτελεστών αποφάσεων των συνταγµατικών Αρχών, και πολλών άλλων κατά το νόµο, όπως π.χ. η επιβολή

10 10 προστίµων, δεν επιτρέπεται πλέον έλεγχος ούτε καν νοµιµότητας. Ο αρµόδιος υπουργός ως τρίτος περιορίζεται µόνο στην άσκηση των ενδίκων βοηθηµάτων που προβλέπονται γενικώς µε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας ή µε διοικητική προσφυγή (άρθρο 2 παρ. 8). Η συµµόρφωση της διοίκησης επιτυγχάνεται µε τη δικαστική προσφυγή των ενδιαφεροµένων ή θιγοµένων. Στην περίπτωση αποφάσεων γενικότερης φύσεως, όπως π.χ. της απαλλαγής από το µάθηµα των θρησκευτικών, πρέπει πάλι να θεωρηθεί ότι οι ιδιώτες νο- µιµοποιούνται να προσβάλλουν δικαστικώς την ενδεχόµενη άρνηση έκδοσης της εγκυκλίου. Οι αρµοδιότητες των Αρχών όµως δεν περιορίζονται στην έκδοση εκτελεστών αποφάσεων. Ένα σηµαντικό κοµµάτι περιλαµβάνει τη θέσπιση κανονιστικών κειµένων, τα οποία όµως παρουσιάζουν τις µεγαλύτερες δυσκολίες για διάφορους λόγους. Καταρχήν, το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγµατος, σε συνδυασµό µε το άρθρο 26 που επιβάλλει την διάκριση των εξουσιών, ορίζει ότι επιτρέπεται η έκδοση κανονιστικών πράξεων από "όργανα της διοίκησης" αλλά από τα υπουργεία, µόνο µε ειδική εξουσιοδότηση νόµου και µέσα στα όρια της και µόνο "προκειµένου να ρυθµιστούν ειδικότερα θέµατα ή θέµατα µε τοπικό ενδιαφέρον ή µε χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτοµερειακό". Αυτές οι διατάξεις περιορίζουν καταρχήν τον χαρακτήρα των κατ' εξουσιοδότηση κανονιστικών πράξεων όλων των Αρχών. Επιπλέον, πολλές ειδικές εξουσιοδοτήσεις νόµων για κανονιστικές πράξεις απαιτούν την έκδοση προεδρικών διαταγµάτων για την ενεργοποίησή τους που προϋποθέτουν πρόταση του αρµόδιου υπουργού. Αυτό βέβαια διευρύνει το περιεχό-

11 11 µενο της εξουσιοδότησης σε θέµατα πέρα από τα "ειδικότερα" αλλά ταυτόχρονα προσθέτει την υπουργική σύµπραξη και συµµετοχή. Τέλος, όσον αφορά τις περιπτώσεις όπου νόµος απαιτεί τη γνώµη ή ακό- µα περισσότερο τη σύµφωνη γνώµη της Αρχής πριν από την έκδοση µιας διοικητικής πράξης, το πράγµα απλοποιείται διότι µια τέτοια έλλειψη θα καθιστούσε την πράξη σαφώς ακυρώσιµη µε δικαστική προσφυγή του θιγοµένου. iii) ικαστικός έλεγχος των πράξεων των ανεξαρτήτων αρχών Σύµφωνα µε το άρθρο 2 παρ. 8 του Ν. 3051/2002 προβλέπεται ρητά η δυνατότητα άσκησης αιτήσεως ακυρώσεως κατά των εκτελεστών αποφάσεων των ανεξαρτήτων αρχών ενώπιον του Συµβουλίου της Επικρατείας. Έτσι λοιπόν, παρά τη ρητή εξαγγελία τα ανεξαρτησίας, οι ανεξάρτητες αρχές δεν απολαµβάνουν κανενός είδους δικαστική ασυλία 11. Με τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 9 περαιτέρω, διευκρινίζεται η αµφισβήτηση που είχε δηµιουργηθεί σχετικά µε τη δυνατότητα των ανεξάρτητων αρχών να παρίστανται αυτοτελώς ενώπιον των δικαστηρίων σε δίκες που έχουν ως αντικείµενο τις πράξεις ή παραλήψεις τους. Η διάταξη αυτή διαφυλάσσει έτσι την ανεξαρτησίας των εν λόγω αρχών, εξασφαλίζοντάς τους την δυνατότητα να εκφέρουν αυτοτελώς την άποψή τους ενώπιον των ικαστηρίων. 11 Κ. Ηλιάδου, Η "Ανεξαρτησία" των Ανεξάρτητων Αρχών και η απόφαση ελέγχου επί των Πράξεών τους στο "Η «ανεξαρτησία» των Ανεξάρτητων Αρχών", Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα - Κοµοτηνή 2003, σελ. 152 επ.

12 12 Ιδιαιτέρως κεντρίζει το ενδιαφέρον το β' εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 2 Ν. 3051/2003 σύµφωνα µε το οποίο ένδικα βοηθήµατα κατά των αποφάσεων των ανεξάρτητων αρχών δύναται να ασκεί ο κατά περίπτωση αρµόδιος Υπουργός. Βασικό γνώρισµα των ανεξάρτητων αρχών συνιστά η έλλειψη ιδίας νοµικής προσωπικότητας, συνέπεια της οποίας είναι η ένταξή τους στο νοµικό πρόσωπο του Κράτους. Η άσκηση ένδικων βοηθηµάτων κατά των πράξεων ανεξάρτητων αρχών από Υπουργό αποτελεί εποµένως ειδική περίπτωση ενδοστρεφούς δίκης. Και ενώ κατά πάγια νοµολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας 12 γίνεται δεκτό ότι αποκλείεται καταρχήν η ενδοστρεφής δίκη, ο κανόνας γνωρίζει κάποιες εξαιρέσεις. Μία από αυτές αποτελεί και η προαναφερθείσα περίπτωση του άρθρου 2 παρ. 8 εδ. β'. Β. ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ 1. Η ρύθµιση του άρθρου 101Α του Συντάγµατος Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγµατος, προστέθηκε στο κείµενό του ένα νέο άρθρο, το 101Α, το οποίο ρυθµίζει θέµατα σχετικά µε τις ανεξάρτητες αρχές. Με το άρθρο αυτό επήλθαν δύο ση- µαντικές αλλαγές όσον αφορά το νοµικό καθεστώς των πέντε αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγµα: πρώτον τροποποιήθηκε ο Κανονισµός της Βουλής και δεύτερον τέθηκε σε ισχύ ο εκτελεστικός του Συντάγµατος νόµος3051/2002 (ΦΕΚ Α' 200). Οι διατάξεις του άρθρου 12 ΣτΕ 803/1931.

13 13 101Α αν και πρωτοποριακές για τα ελληνικά νοµικά δεδοµένα, αντιµετώπισαν την κριτική µεγάλης µερίδας της θεωρίας. Σύµφωνα µε το άρθρο 101Α' παρ. 1 του Συντάγµατος, τα µέλη των αρχών αυτών απολαµβάνουν λειτουργικής ανεξαρτησίας και δεν υπόκεινται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή διοικητικές αρχές. Αυτό έχει ως συνέπεια οι αρχές αυτές να τοποθετούνται εκτός της ιεραρχικής πυραµιδοειδούς µορφής οργάνωσης της διοικητικής λειτουργίας. Κατά την έννοια αυτή, οι πράξεις τους δεν ελέγχονται διοικητικά ούτε ως προς την νοµιµότητα ούτε, πολύ περισσότερο, ως προς την σκοπιµότητά τους από οποιαδήποτε όργανα της εκτελεστικής λειτουργίας. Στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 101Α ορίζεται ότι "τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές" επιλέγονται "µε απόφαση της ιάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και µε επιδίωξη οµοφωνίας ή πάντως µε την αυξηµένη πλειοψηφία των τεσσάρων πέµπτων των µελών της". Η ρύθµιση αυτή, ενώ θεωρήθηκε ως βήµα προόδου στο καθεστώς των ανεξάρτητων αρχών, δέχθηκε τα βέλη µεγάλης µερίδας της θεωρίας τα οποία πρότειναν είτε διαφορετικό αποφασίζον όργανο 13 είτε διαφορετική διαδικασία Ε. Βενιζέλος, Οι Ανεξάρτητες Αρχές µετά την Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγ- µατος του 1975/1986/2001 στο "Η ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών", Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα - Κοµοτηνή 2003, σελ. 18. και Κ. Χρυσόγονος, Οι ανεξάρτητες αρχές στο σχέδιο Επιτροπής Αναθεώρησης, σελ Κώστας Μπέης, Ένας νέος θεσµός: Οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, άρθρο στην E-online της 12 ης εκεµβρίου 2000.

14 14 Στην τρίτη, και τελευταία, παράγραφο του άρθρου γίνεται αναφορά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών. Οι διατάξεις του κανονισµού της Βουλής επί αυτού του θέµατος δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη πρωτοτυπία: κατά το άρθρο 43Α παρ. 2 εδ. β' του Κανονισµού, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ανατίθεται στην Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Θεσµών και ιαφάνειας και ασκείται όπως προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 138Α'. Κάθε ανεξάρτητη αρχή οφείλει τον Οκτώβριο κάθε έτους να υποβάλει στον Πρόεδρο της Βουλής έκθεση σχετικά µε το έργο της. Η έκθεση αυτή διαβιβάζεται στην αρµόδια επιτροπή για συζήτηση. Τα πορίσµατα της συζήτησης υποβάλλονται στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Βουλή, ο οποίος τα αποστέλλει στον αρµόδιο Υπουργό και στην ελεγχόµενη αρχή. Η έκθεση καταχωρίζεται στα πρακτικά της Βουλής και επί αυτής µπορεί να γίνει συζήτηση, χωρίς διεξαγωγή ψηφοφορίας (άρ. 138 Α παρ.2 και 43Απαρ.6 εδ.α Καν.Β.) Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα κλήσης σε ακρόαση των Προέδρων και των µελών των ανεξάρτητων αρχών από την επιτροπή της Βουλής, σύµφωνα µε τα άρθρα 138Α παρ.3, 38 παρ1 και 41Α παρ.6 εδ.α του Κανονισµού. Το σύνολο των κανόνων αυτών επιγράφει µια διαρκή σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας µεταξύ Βουλής και ανεξάρτητων αρχών, που αντιστοιχεί σε ορισµένη ιδιότυπη µορφή οργάνωσης κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση διαφάνειας κατά την άσκηση κριτικής επί του έργου των αρχών. Παράλληλα απουσιάζουν οριακές στιγµές άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, αντίστοιχες µε εκείνης που προβλέπονται στο άρθρο 84 του

15 15 Συντάγµατος. Η επιλογή αυτού του µοντέλου δεν είναι καθόλου τυχαίο: συνιστά κρίσιµο σηµείο ισορροπίας µεταξύ της ανάγκης σεβασµού της ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων αρχών και της συνταγµατικής επιταγής του άρθρου 101Α παρ.3 που προβλέπει την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου επί αυτών Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (άρθρο 15 παρ. 2 Σ) Η δηµιουργία ανεξάρτητων οργάνων αρµόδιων για τη ρύθµιση των ραδιοτηλεοπτικών θεµάτων, φαινόµενο συνηθισµένο στο εξωτερικό, αποτελεί µια πραγµατικότητα και στη χώρα µας την τελευταία πενταετία. Πραγµατικά το τέλος του κρατικού µονοπωλίου της ραδιοτηλεόρασης στέρησε από την εκτελεστική εξουσία τη νοµιµοποιητική βάση της παρέµβασης της, ενώ η αυτόκλητη είσοδος των ιδιωτών στον ευαίσθητο χώρο των Μ.Μ.Ε. κατέστησε αναγκαία µια άλλου είδους αντιµετώπιση από την πλευρά του κράτους. ιαπιστώνεται, ότι µόνο µια ανεξάρτητη αρχή είναι σε θέση να εγγυηθεί την ελεύθερη πρόσβαση των ενδιαφεροµένων στο αγαθό της ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας αλλά και να διασφαλίσει αποτελεσµατικά τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης, της πολυφωνίας, της διαφάνειας και της συνοχής του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θεσµοθετήθηκε ως 15 εν λείπουν βέβαια και αυτοί, όπως Χρυσόγονος στο "οι ανεξάρτητες αρχές στο σχέδιο της Επιτροπής Αναθεώρησης, σελ , που διαβλέπουν µία ένταση ανάµεσα στις παραγράφους 1 και 3 του 101Α Σ.

16 16 ανεξάρτητο όργανο της ιοίκησης µε το άρθρο 1 του Ν. 1866/ και αναγορεύτηκε σε ανεξάρτητη Αρχή µε το άρθρο 1 του Ν. 2863/2000. Στο ενδιάµεσο, το όργανο αυτό πέρασε από πολλές περιπέτειες και νοµοθετικές αλλαγές 17. Αυτή η αναγόρευση έτυχε συνταγµατικής κυρώσεως µε το αναθεωρηθέν το έτος 2001 άρθρο 15 παρ.2 του Συντάγµατος. Σύµφωνα µε αυτή την διάταξη η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άµεσο έλεγχο του Κράτους, ο οποίος ασκείται αποκλειστικώς από το ΕΣΡ. Ο έλεγχος υλοποιείται α) µε την χορήγηση αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθµών και β) µε τον έλεγχο των εκποµπών τους προς εξασφάλιση 1)της αντικειµενικής και µε ίσους όρους µετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης 2)της ποιοτικής στάθµης των προγραµµάτων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθµών 3) του σεβασµού της αξίας του ανθρώπου και 4) της προστασίας της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Με την ίδια διάταξη του Συντάγµατος εξαίρετης η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και της ραδιοφωνίας καθώς και η συµβολή αυτών στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Το ΕΣΡ είναι Συµβούλιο µε Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και πέντε 16 Ειχε προηγηθεί το 1987 η ίδρυση του Ραδιοτηλεοπτικού Συµβουλίου και της Επιτροπής για την Τοπική Ραδιοφωνία. Βλ. και Οικονόµου, Τα κρατικά εποπτικά όργανα των,σελ Βλ. Οικονόµου σελ επ. και Ν.. Κουλούρη, Οι περιπέτειες του "ΕΣΡ" ΚΑΙ ΤΗΣ "ΕΕΤ": το λυκόφως των Ελληνικών Ανεξάρτητων Αρχών; Ε 1996, σελ. 32 επ.

17 17 µέλη και λειτουργεί κατά το άρθρο 5 παρ.3 του Ν. 2863/2000 σε ολοµέλεια και κλιµάκια τα οποία δεν έχουν αποφασιστική αρµοδιότητα αλλά επεξεργάζονται ζητήµατα που εισάγονται στην Ολοµέλεια. Με απόφαση της Ολοµέλειας έχουν ορισθεί πέντε Κλιµάκια προεδρευό- µενα από τον Αντιπρόεδρο και δύο µέλη του συµβουλίου 18. Υπάρχει και η Επιτροπή του άρθρου 3 παρ. 2 της απόφασης 24/1997 των Υπουργών Τύπου ΜΜΕ-Υγείας Πρόνοιας η οποία αποφασίζει αποδοχή αιτήσεων δωρεάν προβολής κοινωνικών µηνυµάτων. Κατά το άρθρο 2 παρ. 1 και 2 του Ν. 3051/2002 η Ανεξάρτητη Αρχή δεν υπόκειται σε εποπτεία και έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλες διοικητικές αρχές αλλά υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο σύµφωνα µε τον κανονισµό της Βουλής. Η Αρχή έχει δικό της προϋπολογισµό και κανονισµό λειτουργίας, ο οποίος έχει δηµοσιευθεί στην εφηµερίδα της Κυβερνήσεως και καταρτίζει τον οργανισµό προσωπικού ο οποίος πρέπει (σύµφωνα µε το άρθρο 2 παρ.3 του Ν. 3051/2002) να εγκριθεί από τον Υπουργό Οικονοµίας και Οικονοµικών. Επιπλέον έχει καταρτήσει Κώδικα εοντολογίας Ειδησεογραφικών Εκποµπών και Κώδικα ιαφηµίσεων. Με τον νόµο 3051/2002 επιβεβαιώθηκε η αποκλειστική αρµοδιότητα του ΕΣΡ προς έκδοση προκηρύξεως για την χορήγηση 18 Αυτό είναι: α)κλιµάκιο εοντολογίας, Παραπόνων Πολιτών και Ελέγχου β)κλιµάκιο Εξετάσεως Αιτήσεως Ραδιοτηλεοπτικών Σταθµών και καταγγελιών γ) Κλιµάκιο 'Ερευνας και Αναλύσεως Αγοράς και Νέων Τεχνολογικών δ)κλιµάκιο Ελέγχου ιαφάνειας και ε) Κλιµάκια Πολιτικής Πολυφωνίας και Προσβάσεως των Κοµµάτων στις Ραδιοτηλεοπτικές εκποµπές.

18 18 αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθµών. Ως προς το έλεγχο των εκποµπών, αυτός επιδιώκεται κυρίως δι' οδηγιών και συστάσεων, εντός των πλαισίων που καθορίζει το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγµατος. Όταν τα µέσα αυτά αποδεικνύονται ανεπαρκή επιβάλλονται οι από τα άρθρα 4 και 8 του ν. 2328/1995 προβλεπόµενες κυρώσεις στις οποίες περιλαµβάνεται και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εκτρεποµένου πολιτικού και ραδιοφωνικού σταθµού Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα (άρθρο 9Α Σ). Με την καινούρια διάταξη του άρθρου 9Α του Συντάγµατος ρυθµίστηκε το δικαίωµα του καθενός για προστασία από την συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως µε ηλεκτρονικά µέσα, των προσωπικών του δεδοµένων. Παράλληλα υπήρξε για πρώτη φορά συνταγµατική πρόβλεψη της Αρχής Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία θα διασφάλιζε αυτό το δικαίωµα. Η αρχή αυτή ιδρύθηκε µε τον Ν. 2472/1997 και από την αρχή αποτέλεσε ένα πρότυπο Ανεξάρτητης ιοικητικής Αρχής καθώς διαθέτει κανονιστικές, γνωµοδοτικές, συµβουλευτικές, ελεγκτικές και κυρωτικές αρµοδιότητες και εξουσίες, χωρίς να παραβλέπει κανείς το ρόλο της ως "συνηγόρου του πολίτη" ως προς την άσκηση δικαιωµάτων που αφορούν και 19 Σχετικά µε το έργο του ΕΣΡ αλλά και σχετικές ερωτήσεις βλ. και Ι. Λασκαρίδη, Το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: Η ανεξάρτητη αρχή- οµή και λειτουργία, στο "Η Ανεξαρτησία Ανεξάρτητων Αρχών," Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα-Κοµοτηνή 2003, σελ.45 επ.

19 19 απορρέουν από την προστασία δεδοµένων, όπως το δικαίωµα πρόσβασης. Πρέπει να σηµειωθεί ότι η προστασία των προσωπικών δεδοµένων δεν αφορά δικαιώµατα και αξιώσεις σεβασµού µόνο έναντι της κρατικής εξουσίας, αλλά και έναντι ιδιωτών. Η αρχή καλείται, λοιπόν, να σταθµίσει το δικαίωµα προστασίας προσωπικών δεδο- µένων και το δηµόσιο συµφέρον ή το δικαίωµα προστασία προσωπικών δεδοµένων και άλλα συνταγµατικά κατοχυρωµένα δικαιώµατα, όπως το δικαίωµα πληροφόρησης, η ελευθερία της έρευνας, η οικονοµική ελευθερία. Κύριο πεδίο "επέµβασης" της Αρχής είναι οι περιπτώσεις όπου τα δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα δεν τυγχάνουν νόµιµης επεξεργασίας. Στο άρθρο 4 του Ν. 2472/1997, ορίζεται ειδικότερα ότι τα δεδοµένα πρέπει να συλλέγονται κατά τρόπο θεµιτό και νόµιµο για καθορισµένους σαφείς και νόµιµους σκοπούς, πρόσφορα και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται εν όψει των σκοπών της επεξεργασίας, να είναι ακριβή και τέλος να διατηρούνται σε µορφή που να επιτρέπει τον προσδιορισµό της ταυτότητας των υποκειµένων τους µόνο κατά την διάρκεια της περιόδου που απαιτείται, κατά την κρίση της Αρχής, για την πραγµατοποίηση των σκοπών της συλλογής τους και της επεξεργασίας τους 20. Σύµφωνα µε το άρθρο 3 του ίδιου νόµου, οι διατάξεις του εφαρµόζονται στην αυτοµατοποιηµένη ή µη αυτοµατοποιηµένη επεξεργασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα, 20 Βλ. και Τουντόπουλος, Σκέψεις σχετικά µε την απόφαση 92/2001 της Αρχής Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Το Σύνταγµα (Το Σ) 6/2001) σελ επ.

20 20 τα οποία περιλαµβάνονται ή πρόκειται να περιληφθούν σε αρχείο. Ως αρχείο ορίζεται, σύµφωνα µε το άρθρο 2 ε', σύνολο δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία αποτελούν ή µπορούν να αποτελέσουν αντικείµενο επεξεργασίας και τα οποία τηρούνται από το ηµόσιο ή από νοµικό πρόσωπο δηµοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου ή ένωση προσώπων ή φυσικό πρόσωπο. Ειδικά ως προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών εδοµένων αξίζει να σηµειωθεί ότι η "ανεξαρτησία" ήταν επιβεβληµένη στον εθνικό νοµοθέτη ήδη µε το άρθρο 28 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ "για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δοµένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδοµένων αυτών" που προέβλεπε ότι ο έλεγχος της εφαρµογής των ουσιαστικών και διαδικαστικών κανόνων της Οδηγίας ανατίθεται σε ελεγκτικό όργανο που ασκεί τα καθήκοντα του "µε πλήρη ανεξαρτησία". Η ανεξαρτησία του ελεγκτικού οργάνου αποτελεί επίσης υποχρέωση που απορρέει από διεθνείς συµβάσεις 21. Στον οικείο νόµο (Ν.2472/97) η Αρχή Προστασίας Προσωπικών εδοµένων ορίζεται ως "ανεξάρτητη δηµόσια υπηρεσία" η οποία "υπάγεται στον Υπουργό ικαιοσύνης". Η επιλογή του όρου "υπαγωγή" είναι µάλιστα µάλλον αντιφατική προς τα οριζόµενα στο ίδιο άρθρο, όπου υπάρχει σαφής αποκλεισµός οποιουδήποτε ιεραρχικού ελέγχου. Στα θέµατα σχετική µε την προσωπική ανεξαρτησία και 21 Ετσι π.χ. η Σύµβαση Εφαρµογής της Συµφωνίας Schengen προβλέπει τον έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή ως προϋπόθεση συµµετοχής στο σύστηµα Schengen (άρθρο 115).

21 21 επιλογή των µελών, τις οργανωτικές και οικονοµικές προϋποθέσεις της ανεξαρτησίας της Αρχής, της εκτελεστότητας και της εφαρµογής των αποφάσεων της, ισχύουν όσα αναφέρθηκαν σε προηγούµενα κεφάλαια για της Ανεξάρτητες Αρχές γενικότερα Ανώτατο Συµβούλιο Επιλογής Προσωπικού (άρθρο 103 παρ.7 Σ) Η εργασία είναι ατοµικό δικαίωµα προστατευµένο από το άρθρο 22 του Συντάγµατος. Την προστασία της ασκήσεως του δικαιώµατος αυτού στο χώρο του ηµόσιου τοµέα, στενότερου και ευρύτερου, είχε ως σκοπό ο Ν. 2190/1994 που ίδρυσε το Ανώτατο Συµβούλιο Επιλογής Προσωπικού ως ανεξάρτητη αρχή. Η αρχή αυτή εξοπλίστηκε µε ειδικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας, πρόσφατα ενισχυµένες µε την συµπερίληψη τους στο Σύνταγµα, ώστε να ασκεί την ανατεθείσα σ' αυτή συγκεκριµένη εξουσία υπό καθεστώς ισονοµίας και ισονοµίας και ισοπολιτείας έναντι όλων γενικώς των πολιτών, ανεξαρτήτως του αν αυτοί ανήκουν στην κυβερνώσα πλειοψηφία ή στην αντιπολιτευόµενη αυτή µειοψηφία. Ο ιδρυτικός του ΑΣΕΠ Ν.2190/1994 υπέστη αλλεπάλληλες µέχρι σήµερα τυποποιήσεις, οι ουσιωδέστερες από τις οποίες έγιναν µε τους νόµους 2525/1997, 2527/1997, 2539/1997, 2639/1998, 2716/1999, 2839/2000 και 3051/ Για περισσότερη Λ. Μήτρου, Η αρχή Προστασίας Προσωπικών εδοµένων, στο "Η"ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών", Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα- Κοµοτηνή 2003, σελ. 59 επ.

22 22 Το ΑΣΕΠ αποτελείται από 24 µέλη (Πρόεδρος, δύο Αντιπρόεδροι και 21 Σύµβουλοι), τα οποία είναι πρόσωπα εγνωσµένου κύρους και επαγγελµατικής επάρκειας και ιδίως πρόσωπα που έχουν διατελέσει ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ανώτεροι ή ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί ή υπάλληλοι, καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ΑΕΙ ή ανώτατα στελέχη δηµοσίων Οργανισµών και Επιχειρήσεων ή άλλων νοµικών προσώπων του δηµοσίου τοµέα. Απολαµβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, δεν υπόκεινται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή. Οι πράξεις τους δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο, ούτε από άποψη νοµιµότητας, αλλά µόνο σε δικαστικό έλεγχο. Η αρχή αυτή έχει: α) Εθνική εµβέλεια δράσεως β)αρµοδιότητα κανονιστική στην παραγωγή δευτερογενών κανόνων δικαίου γ)αρµοδιότητα ελεγκτική της νοµιµότητας, ουσιαστικής και τυπικής, των πράξεων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του. Ειδική µορφή ασκήσεως της ελεγκτικής αρµοδιότητας του ΑΣΕΠ αποτελεί ο ορισµός από τον πρόεδρο συµβούλων ως επιθεωρητών για την διεξαγωγή συγκεκρι- µένης έρευνας και υποβολή σ' αυτόν αιτιολογηµένου πορίσµατος. δ) Αρµοδιότητα κυρωτική συνισταµένη και σε καταλογισµό των παρανόµων καταβληθεισών αποδοχών και ε) Οικονοµική αυτονοµία µε δικό της προϋπολογισµό και διατάκτη δαπανών τον πρόεδρό του, µπορεί να συνάπτει συµβάσεις συγκεκριµένου αντικειµένου, έτσι δε απέκτησε ιδιάζουσας µορφής περιορισµένη νοµική προσωπικότητα Για τις αποκλειστικές αρµοδιότητες του ΑΣΕΠ βλ. και στην ηλεκτρονική διεύθυνση

23 23 Eιδικότερα όσον αφορά την ελεγκτική διαδικασία, αυτή µπορεί να κινηθεί είτε µε ένσταση ενδιαφεροµένου που µετέχει οπωσδήποτε και µε οποιοδήποτε ιδιότητα των διατάξεων που διέπουν την διαδικασία πληρώσεως των θέσεων είτε µε ερώτηµα του Υπουργού Εσωτερικών ή του οικείου Υπουργού ή αρχηγού κόµµατος κατά τον κανονισµό της Βουλής είτε µε αίτηµα της Α Ε Υ και της ΓΣΕΕ είτε τέλος αυτεπαγγέλτως (άρθρο 18 παρ. 1δ Ν. 2190/1994, 17 παρ. 10 Ν. 2190/1994). 5. Συνήγορος του πολίτη (103 παρ. 9Σ) Με τον Ν. 2477/97 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα ο θεσµός του Συνήγορου του Πολίτη, θεσµός που είναι γνωστός σε παγκόσµια κλίµακα ως Ombudsman, θεσµός που υπάρχει σε 85 χώρες παγκοσµίως και 27 Ευρωπαϊκές χώρες. Ως ανεξάρτητη αρχή ο Συνήγορος του Πολίτη καλείται να συµβάλει στον πλουραλισµό των θεσµών και στην εµβάθυνση της δηµοκρατίας, αφού το αίτηµα της ποιότητας της δηµοκρατικής ζωής δεν ικανοποιείται µόνο µε την διεξαγωγή περιοδικών, ελεύθερων και τίµιων εκλογών ή την ακώλυτη άσκηση ατοµικών και συλλογικών δικαιωµάτων. Το αίτηµα εκπληρώνεται ουσιαστικά µε την πολλαπλότητα και την εξισορρόπηση των πολιτικών θεσµών, έτσι ώστε κανένας πόλος εξουσίας να µην αποκτά υπερβολική ισχύ. Περαιτέρω, στόχος του Συνηγόρου του πολίτη είναι η πραγµάτωση του κράτους δικαίου. Η πολυνοµία και η αντιφατικότητα του ελληνικού δικαιϊκού συστήµατος το καθιστά ευάλωτο σε απόπειρες της δηµόσιας διοίκησης ( κεντρικής και τοπικής)

24 24 να αρνηθεί να εφαρµόσει τον νόµο, να τον ερµηνεύσει κατά το δοκούν και σε ακραίες περιπτώσεις να τον εφαρµόσει µεροληπτικά. Εδώ λοιπόν έρχεται ο Συνήγορος του Πολίτη για να καταπολεµήσει την τυπολατρεία και τον φορµαλισµό 24. Στον Συνήγορο του πολίτη υπάγονται και ελέγχονται το δηµόσιο, οι δήµοι και κοινότητες, οι Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα Νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ασχολούνται µε την διΰλιση και διανοµή ύδατος, την αποχέτευση και απαγωγή ακάθαρτων υδάτων και λυµάτων, την διανοµή ηλεκτρικού ρεύµατος και καυσίµου αερίου, τη µεταφορά προσώπων και αγαθών από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα και όσους ασχολούνται µε τις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδροµεία. Αντίθετα δεν υπάγονται σε αυτόν οι υπουργοί και υφυπουργοί ως προς τις πράξεις που ανάγονται στη διαχείριση πολιτικής λειτουργίας, τα θρησκευτικά νοµικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, οι δικαστικές αρχές, οι στρατιωτικές υπηρεσίας ως προς τα θέµατα που αφορούν την εθνική άµυνα και ασφάλεια, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για δραστηριότητες που ανάγονται στην εξωτεική πολιτική ή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, το Νοµικό Συµβούλιο του Κράτους και οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές ως προς την κύρια λειτουργία τους, υποθέσεις που αφορούν την κρατική ασφάλεια, θέµατα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού των δηµοσίων υπηρεσιών και θέµατα που εκκρεµούν ενώπιον δικαστικής αρχής. 24 Βλ. και Σωτηρόπουλο, Ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ελληνική πραγµατικότητα, ηλεκτρονική διεύθυνση:

25 25 Ο Συνήγορος του Πολίτη ερευνά ατοµικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων των δηµοσίων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώµατα ή προσβάλλουν νόµιµα συµφέροντα φυσικών ή νοµικών προσώπων. Ιδίως ερευνά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες όργανο δηµόσιας υπηρεσίας, ατοµικό ή συλλογικό α) προσβάλλει, µε πράξη ή παράλειψη, δικαίωµα ή συµφέρον προστατευόµενο από το Σύνταγµα και το νόµο β)αρνείται να εκπληρώσει συγκεκριµένη υποχρέωση που επιβάλλεται απότελεσίδικη δικαστική απόφαση. γ) Αρνείται να εκπληρώσει συγκεκριµένη υποχρέωση που επιβάλλεται από τελεσίδικη δικαστική απόφαση. γ)αρνείται να εκπληρώσει συγκεκριµένη υποχρέωση που επιβάλλεται από διάταξη νόµου ή από ατοµική διοικητική πράξη δ) ενεργεί ή παραλείπει νόµιµη οφειλόµενη ενέργεια κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διοίκησης κι της διαφάνειας ή κατά κατάχρηση εξουσίας. Ο πολίτης και θέλει να προσφύγει στον Συνήγορο πρέπει να υποβάλλει ενυπόγραφη αναφορά µέσα σε έξι µήνες αφότου έλαβε γνώση των ενεργειών ή παραλείψεων της διοίκησης για τις οποίες προσφεύγει στον Συνήγορο. 6. Αρχή προστασίας του απορρήτου (άρθρο 19 παρ. 2Σ) Με το νέο άρθρο 19 παρ.2 Συντάγµατος συγκροτείται µία ανεξάρτητη αρχή αρµόδια για το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας µε οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

26 26 Γ. ΟΙ ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΝΕΞΑΡ- ΤΗΤΕΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 1. Γενικότερη προβληµατική για αυτή την κατηγορία Πέρα από τις ανεξάρτητες αρχές που προβλέπονται από το Σύνταγµα, υπάρχει ένας µεγάλος αριθµός ανεξάρτητων διοικητικών αρχών που προβλέπονται από κοινούς νόµους. Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγµατος, όπου τέθηκε το πλαίσιο για τις πέντε προαναφερθείσες ανεξάρτητες αρχές, τίθεται το ερώτηµα σχετικά µε το ποιά προοπτική διαγράφεται για τις άλλες αρχές. Επιβάλλεται, κατά την γνώµη µου, να διαµορφωθεί µια ενιαία πολιτική για να αντιµετωπισθούν τα σχετικά θέµατα, η ιδιαιτερότητα των οποίων δεν φαίνεται να επιτρέπει διαφοροποιήσεις. Για παράδειγµα οι ρυθµίσεις που αναφέρονται στο προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών του άρθρου 101 Α Συντάγµατος, θα µπορούσαν να εφαρµοσθούν σε όλες τις αρχές. Εξαιρέσεις θα έπρεπε να γίνουν αποδεκτές µόνον όπου κριθεί ότι το προσωπικό µιας συγκεκριµένης αρχής χρήζει διαφορετικής νοµοθετικής ρύθµισης. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι κανόνες αυξηµένης τυπικής ισχύος για τις συνταγµατοποιηµένες αρχές δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί αναγκαίο και σκόπιµο, να υιοθετηθούν και για άλλες ανεξάρτητες αρχές που έχουν ως έρεισµα µόνο τη βούληση του νοµοθέτη 25. Τα όρια µεταξύ τους δεν είναι λοιπόν στεγανά. θα ήταν δηλαδή δυνατόν 25 Παπαδηµητρίου, Συµπερασµατικές Παρατηρήσεις στο Η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα-Κοµοτηνή 2003, σελ.229.

27 27 κανόνες που έχουν αναγωγή στο Σύνταγµα να προσδιορίσουν, σε µεγάλη σχετικά έκταση, το καθεστώς και άλλων αρχών. Με άλλα λόγια, ενώ δεν υπάρχει αµφισβήτηση ότι το άρθρο 101 Α του Συντάγµατος και ο νόµος 3051/2002 αναφέρονται αποκλειστικά στις πέντε ανεξάρτητες αρχές που προβλέπονται στο Σύνταγµα, θα µπορούσε να θεσπιστεί ένας νόµος-πλαίσιο για τις υπόλοιπες αρχές ή τουλάχιστον κάποιες ρυθµίσεις του άρθρου 101 Α να εφαρµοστούν αναλογικά. 2. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Με νοµοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας το 1991 προβλέφθηκε η µετατροπή της ήδη λειτουργούσης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από ένα τυπικό διοικητικό όργανο του ΥΠΕΘΟ σε µια ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Συγκεκριµένα µε τα άρθρα 76 επ. του Ν. 1969/1991 (όπως τροποποιήθηκαν µε τα άρθρα 9 επ. του Ν. 2166/1993) συστήθηκε νοµικό πρόσωπο δηµοσίου δικαίου υπό την επωνυµία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτευόµενο από τον Υπουργό Εθνικής Οικονοµίας, το οποίο διοικείται από επταµελές διοικητικό συµβούλιο µε πενταετή θητεία διοριζόµενο από τον Υπουργό 26. Ειδικότερα, η διοίκηση της Επιτροπής διαµορφώνεται µε ένα µεικτό σχήµα. Ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι ορίζονται από την Κυβέρνηση και ο πρόεδρος εγκρίνεται από την αρµόδια επιτροπή της Βουλής. Ο νόµος προβλέπει ότι τα τρία αυτά πρόσωπα απολαµβάνουν 26 Υποστηρίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν µπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη αρχή, βλ. Ν.. Κουλούρη, Οι ανεξάρτητες αρχές..., σελ.1165.

28 28 προσωπική ανεξαρτησία. Η θητεία τους είναι πενταετής και µπορεί να ανανεωθεί µια µόνο φορά. Τέσσερα πρόσθετα µέλη του.σ. της Επιτροπής ορίζονται µετά από πρόταση φορέων (Τράπεζα Ελλάδας, Χρηµατιστήριο, ΣΕΒ, Ενωση θεσµικών Επενδυτών). Εποµένως στο.σ. συµµετέχουν και άτοµα που µεταφέρουν την άποψη της κεφαλαιαγοράς. Η χρηµατοδότηση της Επιτροπής προέρχεται αποκλειστικά από ιδίους πόρους δηλαδή εισφορές εποπτευοµένων φορέων που ορίζονται ρητά από νόµους. Ο προϋπολογισµός της Επιτροπής εγκρίνεται µεν από το εποπτεύον Υπουργείο, αλλά δεν περιλαµβάνεται στον Γενικό Κρατικό προϋπολογισµό. Η λογοδοσία της Επιτροπής προς την πολιτική εξουσία περιορίζεται στην υποβολή ετήσιας έκθεσης στην κυβέρνηση και την Βουλή, καθώς και την ετήσια παρουσίαση πεπραγµένων στην αρµόδια Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής. Κατά τα λοιπά, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ασκείται µέσω του Υπουργού Εθνικής Οικονοµίας. Σκοπός της Επιτροπής είναι η οµαλότητα και ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς καθώς και η προστασία των επενδυτών. Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού η Επιτροπή διαθέτει αρµοδιότητες που διαλαµβάνουν την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων µετά από ρητή εξουσιοδότηση νόµου, την παροχή και ανάκληση αδειών, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους παραβάτες της χρηµατιστηριακής νοµοθεσίας και την ποινική παραποµπή σε περιπτώσεις παραβάσεων που εµπίπτουν σε ποινικές κυρώσεις. Ολες αυτές οι αποφάσεις δεν προϋποθέτουν έγκριση άλλων οργάνων και συγκεκριµένα του

29 29 εποπτεύοντος Υπουργείου. Οι µεν κανονιστικές αποφάσεις δηµοσιεύονται απευθείας στο ΦΕΚ, οι δε διοικητικές πράξεις, όπως παροχή ή ανάκληση αδειών, επιβολή προστίµων δεν απαιτούν υπουργική επικύρωση αλλά είναι άµεσα εκτελεστές. Υπόκεινται όµως σε κρίση των διοικητικών δικαστηρίων και του Σ.τ.Ε., µετά από προσφυγή διοικουµένων. 3. Επιτροπή ανταγωνισµού Η Επιτροπή Ανταγωνισµού είναι το όργανο που έχει επιφορτιστεί από τον νοµοθέτη να εφαρµόσει τον νόµο 703/77 ο οποίος έχει τρεις βασικές ρυθµίσεις. Η πρώτη απαγορεύει τις συµφωνίες και εναρµονισµένες πρακτικές µεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείµενο ή ως αποτέλεσµα τον περιορισµό του ανταγωνισµού. Η δεύτερη απαγορεύει την καταχρηστική εκµετάλλευση δεσπόζουσας θέση στην αγορά. Η τρίτη προβλέπει προληπτικό έλεγχο συγκεντρώσεων επιχειρήσεων, από ορισµένο µέγεθος και πάνω, και απαγορεύει εκείνες που αναµένεται να προκαλέσουν σηµαντικό περιορισµό του ανταγωνισµού. Πέραν αυτών η Επιτροπή είναι επίσης αρµόδια για την εφαρµογή των αντίστοιχων κοινοτικών διατάξεων των άρθρων 81 και 82 Εκ. Αντίθετα, η Επιτροπή Ανταγωνισµού δεν είναι αρµόδια να εφαρµόσει κανόνες που θα ελέγχουν την διαπλοκή. Αξίζει να σηµειωθεί ότι αν και λειτουργεί από το 1979, µόλις το 1995 απέκτησε τον χαρακτήρα της ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής µε διοικητική αυτοτέλεια.

30 30 Η Επιτροπή απαρτίζεται από δύο δικαστικούς, έναν καθηγητή Εµπορικού ικαίου Α.Ε.Ι., ένα πρόσωπο ανεγνωρισµένου κύρους καθώς και από έναν εκπρόσωπο της Τραπέζης της Ελλάδος, του ΣΕΒ και της Ενωσης Εµπορικών Συλλόγων Ελλάδος. Σηµαντικότερες αρµοδιότητες της Επιτροπής είναι αφενός οι γνωµοδοτικές (εκφορά σύµφωνης γνώµης για έκδοση κανονιστικής Υπουργικής Απόφασης) και αφετέρου οι ελεγκτικές (συστάσεις και επιβολή προστίµων). Εχει Κανονισµό Λειτουργίας και Οικονοµικής ιαχείρισης, ενώ ο προϋπολογισµός της είναι προσαρτηµένος στον προϋπολογισµό του Υπουργείου Ανάπτυξης. Υπάρχει διχογνωµία στο κατά πόσο η Επιτροπή Ανταγωνισµού έχει ή όχι νοµική προσωπικότητα 27. Πάντως, ικανότητα για να είναι διάδικος δεν έχει, αφού παρίσταται στα δικαστήρια δια του Παρέδρου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Προβλήµατα δηµιουργούνται και σε θέµατα οριοθέτησης των αρµοδιοτήτων της µε άλλης ρυθµιστικές αρχές. Το πρόβληµα εντοπίζεται κυρίως έναντι της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ) και έναντι της Ρυθµιστικής Αρχής Θαλασσίων Ενδοµεταφορών (ΡΑΘΕ) 28. Το πρόβληµα έγκειται στον κίνδυνο να υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερες πολιτικές ανταγωνισµού, γεγονός που θα οδηγήσει στον κατακερµατισµό του ανταγωνισµού. 27 Βλ.. Τζουγανάτο, Η Επιτροπή Ανταγωνισµού, στο Η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα-Κοµοτηνή 2003, σελ Οπ. π. Τζουγανάτος, σελ.76.

31 31 4. Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι ανεξάρτητη αρχή, η οποία απολαµβάνει κατά ρητή πρόβλεψη του ιδρυτικού της νόµουοικονοµική και διοικητική αυτοτέλεια. Συστάθηκε µε τις διατάξεις του Ν. 2773/1999, ο οποίος εκδόθηκε στο πλαίσιο εναρµόνισης του ελληνικού δικαίου προς τους κανόνες της Οδηγίας 96/92/ΕΚ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η οικονοµική αυτοτέλεια της Αρχής διασφαλίστηκε αποτελεσµατικά µε τις διατάξεις του Ν. 2837/2000, µε τις οποίες προβλέπεται ότι διαθέτει ίδιους πόρους, τους οποίους και διαχειρίζεται σύµφωνα µε τον Κανονισµό Εσωτερικής Λειτουργίας και ιαχείρισης της, υπό κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ΡΑΕ συγκροτείται από 5 µέλη, τα οποία ορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης µετά από γνώµη της αρµόδιας Επιτροπής της Βουλής, σχετικά µε τους προτεινόµενους για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου. Κριτήρια για την επιλογή των µελών της αρχής αποτελούν η επιστηµονική κατάρτιση, η επαγγελµατική ικανότητα και η εξειδικευµένη εµπειρία σε θέµατα αρµοδιότητας της αρχής. Τα µέλη της ΡΑΕ είναι ανώτατοι κρατικοί λειτουργεί και απολαµβάνουν προσωπικής ανεξαρτησίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα µέλη της δεν ανακαλούνται κατά την διάρκεια της θητείας τους, αλλά εκπίπτουν από τη θέση τους µόνο σε ορισµένες περιοριστικά αναφερόµενες περιπτώσεις. Περαιτέρω, απολαµβάνουν και λειτουργική ανεξαρτησία και έτσι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπάγονται µόνο στο Σύνταγµα, τους νόµους και της συνείδησή τους,

32 32 και δεν λαµβάνουν εντολές ή οδηγίες από κρατικά ή µη όργανα και φορείς. Με το Ν.2773/1999 ανατέθηκαν στη ΡΑΕ αρµοδιότητες, ιδίως σχετικά µε τα εξής θέµατα: α)ελεγχος της λειτουργίας αγοράς ενέργειας σε όλους τους τοµείς της β) Συµµετοχή στην προ-κοινοβουλευτική νοµοθετική διαδικασία µέσω της δυνατότητας για εισήγηση των αναγκαίων µέτρων σχετικά µε την τήρηση των κανόνων ανταγωνισµού και την προστασία των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας. γ) Συµµετοχή στη διαδικασία θέσπισης κανόνων δικαίου που εκδίδονται υπό τον τύπο προηγούµενης γνώµης. δ) Συµµετοχή στη διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης αδειών για την άσκηση δραστηριότητας ηλεκτρικής ενέργειας, υπό τον τύπο προηγούµενης γνώµης ε) Συµ- µετοχή στη διαδικασία έγκρισης των τιµολογίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, όπου απαιτείται τέτοια έγκριση στ) Παρακολούθηση και έλεγχος του τρόπου ασκήσεως των δικαιωµάτων που παρέχονται µε τις άδειες και πρόσβαση σε οποιαδήποτε στοιχεία των ασκούντων δραστηριότητα στον τοµέα της ενέργειας, ζ) Επιβολή διοικητικών κυρώσεων και η) ιαιτητική επίλυση διαφορών ανάµεσα στους συµµετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, µε τον Ν. 3054/2002 ανατέθηκαν στην ΡΑΕ συγκεκριµένες αρµοδιότητες σχετικά µε την οργάνωση και την λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών Για τον ρόλο της ΡΑΕ και τους λόγους ενδυνάµωσης του βλ. και Π. Κάππο, ενδυνάµωση του Ρόλου της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας, στο Η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, Εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα Αθήνα - Κοµοτηνή 2003, σελ.91 επ.

33 33 5. Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων, όπως φαίνεται από την ονοµασία της, είναι η εθνική ρυθµιστική αρχή η οποία εποπτεύει και ρυθµίζει την τηλεπικοινωνιακή και ταχυδροµική αγορά. Συστάθηκε µε τον Ν. 2075/ ως Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤ) και η λειτουργία της άρχισε το Ο Ν. 2246/1994 προσδιόρισε περισσότερο και ακριβέστερα το καθεστώς και τις αρµοδιότητες της, όρισε δε ότι απολαµβάνει διοικητικής και οικονοµικής αυτοτέλειας και ότι εποπτεύεται από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στη συνέχεια ο Ν. 2668/1998 ανέθεσε στην Επιτροπή και τον τοµέα των ταχυδροµικών υπηρεσιών. Τελευταίο στάδιο στην πορεία της ΕΕΤΤ υπήρξε ο Ν. 2867/2000, ο οποίος ορίζει τα περί συγκρότησης, αρµοδιοτήτων, λειτουργίας και διοίκησης της Επιτροπής. Η ΕΕΤΤ αποτελείται από 9 µέλη, εκ των οποίων ο ένας είναι ο πρόεδρος και δύο αντιπρόεδροι, ο µεν ένας είναι αρµόδιος για τον τοµέα των τηλεπικοινωνιών, ο δε άλλος για τον τοµέα παροχής ταχυδροµικών υπηρεσιών. Τα µέλη της κατά της άσκηση των καθηκόντων τους απολαµβάνουν πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα λοιπά µέλη διορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών µετά από προηγούµενη επιλογή τους από την ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής µε την αυξηµένη πλειοψηφία των 4/5 των µελών της. Η θητεία 30 Ν.2075/1992 (ΦΕΚ Α 129), οργάνωση και λειτουργία του τοµέα των τηλεπικοινωνιών.

34 34 του Προέδρου και των µελών της ΕΕΤΤ είναι πενταετής και δεν επιτρέπεται ο διορισµός τους για περισσότερο από δύο θητείες. Τα µέλη της Επιτροπής ενεργούν συλλογικά, µπορεί όµως να ανατίθενται στα µέλη της, τον πρόεδρο ή κάθε αντιπρόεδρο συγκεκριµένο διαχειριστικά καθήκοντα, Η ΕΕΤΤ έχει πλήθος αρµοδιοτήτων τόσο στον τοµέα των τηλεπικοινωνιών, όσο και σε αυτόν της παροχής ταχυδροµικών υπηρεσιών. Ειδικότερα έχει αρµοδιότητες α)γνωµοδοτικές β) ρυθµιστικές µε την έκδοση κανονιστικών πράξεων που αφορούν τη ρύθµιση διαφόρων τοµέων του ευρύτερου τοµέα των τηλεπικοινωνιών γ) έκδοση ατοµικών διοικητικών πράξεων προς εκτέλεση των κανονιστικών πράξεων δ)έκδοση ατοµικών- κυρωτικών πράξεων ε)υλικές ενέργειες που διενεργούνται στον τοµέα της εποπτείας του φάσµατος ραδιοσυχνοτήτων στ) επίλυση διαφορών που αναφύονται µεταξύ τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων ή µεταξύ τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και του ηµοσίου ή χρηστών ή ιδιωτών και 2) σύναψη συµβάσεων, προµηθειών, υπηρεσιών και µελετών. 6. Ρυθµιστική Αρχή Θαλασσίων Ενδοµεταφορών Η Ρυθµιστική Αρχή Θαλασσίων Ενδοµεταφορών συστήθηκε µε τον Ν. 2932/2001 που πραγµατεύεται την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας. Σκοπός της είναι να παρακολουθεί και να ελέγχει την εύρυθµη λειτουργία της αγοράς των θαλασσίων ενδοµεταφορών και την τήρηση των αρχών του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισµού. Το

35 35 άρθρο 12 του παραπάνω νόµου χαρακτηρίζει τη ΡΑΘΕ ανεξάρτητη αρχή. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι τα µέλη της Αρχής επιλέγονται και διορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Εµπορικής Ναυτιλίας, µετά από προκύρηξη που δηµοσιεύεται στον τύπο. Αντίθετα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος ορίζονται µετά από γνώµη της αρµόδιας επιτροπής της Βουλής. Ολα τα µέλη έχουν πενταετή θητεία, κατά την διάρκεια της οποίας δεν µπορούν να ανακληθούν. Επιπλέον απολαµβάνουν πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, ενώ καθιερώνεται πλήρης και αποκλειστική απασχόληση όχι µόνο στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, αλλά και για τα πέντε υπόλοιπα µέλη. Παράλληλα, απαγορεύεται στα µέλη της αρχής να είναι εταίροι, µέτοχοι, µέλη.σ., σύµβουλοι ή µελετητές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των θαλασσίων ενδοµεταφορών. Η ΡΑΘΕ δεν διαθέτει κανονιστικές εξουσίες, δεν έχει δηλαδή αρµοδιότητα να εκδίδει κανόνες γενικού και υποχρεωτικού περιεχο- µένου που να έχουν το χαρακτήρα πραγµατικών κανονισµών στους τοµείς δράσης της, διαθέτει ωστόσο ένα δικαίωµα πρότασης που κάτω από ορισµένες προϋποθέσεις της επιτρέπει να µετέχει στην κανονιστική διαδικασία. Κατά την άσκηση των αρµοδιοτήτων της η Αρχή µπορεί επίσης να απευθύνει σε κάθε δηµόσια Αρχή και δηµόσια υπηρεσία, καθώς και σε φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, οδηγίες ή συστάσεις σχετικά µε την εφαρµογή των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισµού στην ακτοπλοΐα. Ο ιδρυτικός νόµος της ΡΑΘΕ περιέχει επίσης διατάξεις για την άσκηση ελέγχων και εποπτείας στον τοµέα των θαλασσίων ενδοµεταφορών αλλά και ειδικές προβλέψεις που της

θέμα: Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Α. Εισαγωγή -λόγοι δημιουργίας ΑΔΑ -οι ΑΔΑ πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001

θέμα: Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Α. Εισαγωγή -λόγοι δημιουργίας ΑΔΑ -οι ΑΔΑ πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο διδάσκοντες: Ανδρ. Δημητρόπουλος, καθηγητής, Θ. Αντωνίου, επ. καθηγήτρια εισήγηση: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΣΕΒΟΜΑΙ ΣΤΗΡΙΖΩ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΣΕΒΟΜΑΙ ΣΤΗΡΙΖΩ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΕΛΕΓΧΩ ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΣΕΒΟΜΑΙ ΣΤΗΡΙΖΩ ΑΝΑΠΤΥΣΣΩ ΕΝΙΣΧΥΩ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία, Αγορές & Δίκτυα: Η ρυθμιστική λειτουργία του Κράτους

Οικονομία, Αγορές & Δίκτυα: Η ρυθμιστική λειτουργία του Κράτους ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οικονομία, Αγορές & Δίκτυα: Η ρυθμιστική λειτουργία του Κράτους ο 3 ο Μάθημα: Ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στην Ελλάδα Ν. Αλεξόπουλος, Β. Μανεσιώτης,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: 2009-2010 ΘΕΜΑ: «Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΥΤΡΟΥ ΛΥΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος 2. Ο Κανονισμός της βουλής 3. Η αρχή της αυτονομίας 4. Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής

Η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής Η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής Άννα Κανδύλα, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2012 Εισαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 1 Πολίτευμα...19 Θεωρία... 19 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 19 Το κράτος... 20 Το πολίτευμα... 21 Το συνταγματικό δίκαιο... 21 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

1. Συνιστάται Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώµατα του ανθρώπου. η οποία υπάγεται στον Πρωθυπουργό.

1. Συνιστάται Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώµατα του ανθρώπου. η οποία υπάγεται στον Πρωθυπουργό. Νόµος 2667/1998 Εθνική επιτροπή δικαιωµάτων του ανθρώπου Άρθρο 1: Σύσταση και αποστολή ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 1. Συνιστάται Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώµατα του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΜΟ Για σκοπούς ολοκλήρωσης της εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - «Οδηγία 89/552/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 3 ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία Δικαστήρια Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια συνταγματική δημοκρατία βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας, της ύπαρξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΣΥΠ ΔΕΗ) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΙΡΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ενημέρωση για το σχετικό Νομοθετικό Πλαίσιο - Ενημέρωση για τη δομή και το περιεχόμενο του Σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτό που διηγούμαστε συνέβη πραγματικά. Τίποτα δεν συνέβη όπως το διηγούμαστε.» Γκαίτε (Goethe)

«Αυτό που διηγούμαστε συνέβη πραγματικά. Τίποτα δεν συνέβη όπως το διηγούμαστε.» Γκαίτε (Goethe) «Αυτό που διηγούμαστε συνέβη πραγματικά. Τίποτα δεν συνέβη όπως το διηγούμαστε.» Γκαίτε (Goethe) «Η δύναμη και η επιρροή των ΜΜΕ στη διαχείριση της κρίσης» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το θέμα της εργασίας είναι η δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Παυλόπουλος, Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου Αθηνών Η αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 320/40 ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1996 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2018 για τη θέσπιση εσωτερικών κανόνων σχετικά με την παροχή πληροφοριών στα υποκείμενα των δεδομένων και τον περιορισμό ορισμένων δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισµού του Υπουργείου Εξωτερικών και λοιπές διατάξεις» Ι. Γενικές Παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 Κεφάλαιο πρώτο: ΙΙ. Η διοίκηση, ΙΙΙ. Το διοικητικό δίκαιο (σελ. 16 25) Σκοπός των ως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΥΚΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ ΣΥΝΟΨΗ ΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ Θέµα: Πλήρωση θέσεων προσωπικού στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης µε σχέση εργασίας Ιδιωτικού ικαίου Αορίστου Χρόνου Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Καλλιόπη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκοντες: Δημητρόπουλος Ανδρ., Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πρόλογος: Μεθοδολογικές και εννοιολογικές αποσαφηνίσεις Ι. Αντικείμενο της μελέτης, σκοπός και μεθοδολογία ΙΙ. «Δικαιώματα» και «υποχρεώσεις» πολιτειακών οργάνων ΙΙΙ. Η αρμοδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 26.4.2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (0046/2012) Αφορά: Αιτιολογηµένη γνώµη του γερµανικού Οµοσπονδιακού Συµβουλίου (Bundesrat) σχετικά µε την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων P6_TA(2006)0108 Νοµικά επαγγέλµατα Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ),

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Μαρούσι, 14-05-2018 ΑΡΙΘ. ΑΠ.: 851/37 ΑΠΟΦΑΣΗ Έγκριση της «Δήλωσης περί απορρήτου και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» με την οποία η ΕΕΤΤ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, θα ενημερώνει τα υποκείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Σύσταση Ν.Π.Ι.Δ. µε την επωνυµία Εθνικό Σύστηµα Διαπίστευσης και άλλες διατάξεις» Ι. Γενικές Παρατηρήσεις Το υπό

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002 ΠολΠρωτΑθ 528/2002 Προστασία καταναλωτή. Προστασία προσωπικών δεδομένων. Τράπεζες. Συλλογική αγωγή. Ενώσεις καταναλωτών. Νομιμοποίηση. (..) Ι. Από τις συνδυασμένες διατάξεις των αρ. 4 παρ. 2, 6, 12 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων Α. Τι είναι η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που καταθέτει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Δημόσια νομικά πρόσωπα 17/5/2016 Ίδρυση Ιδρύονται με Νομοθετική πράξη Κανονιστική πράξη βάσει νομοθετικής εξουσιοδότησης Σε ορισμένες περιπτώσεις, με βάση το εταιρικό δίκαιο Όχι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης» Άρθρο 1. Σύσταση και συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (Κ.Ε.Κ.)

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης» Άρθρο 1. Σύσταση και συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (Κ.Ε.Κ.) ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης» Άρθρο 1 Σύσταση και συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (Κ.Ε.Κ.) 1. Στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης συνιστάται Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση»

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» Α ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» Ι. Γενικές παρατηρήσεις Το φερόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002 «Για την εταιρική διακυβέρνηση, θέματα μισθολογίου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α 110/17.05.2002), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 26 παρ. 1 του Ν 3091/2002 (ΦΕΚ Α 330/24.12.2002),

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Α.Ε. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ (Προσάρτηµα στον Εσωτερικό Κανονισµό Λειτουργίας του ΟΤΕ) Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου κατά τη συνεδρίασή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Α) Το νοµοθετικό έργο ΟΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Η παλαιότερη ιστορικά, αλλά και σηµαντικότερη αρµοδιότητα της Βουλής είναι η νοµοθετική, δηλαδή η θέσπιση γενικών και απρόσωπων κανόνων δικαίου. Τη νοµοθετική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επεξεργασίας: Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων:

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επεξεργασίας: Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων: ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ Η δήλωση αυτή αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο ερευνών για κρατικές ενισχύσεις που διενεργεί η Επιτροπή και άσκησης συναφών καθηκόντων προς το κοινό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα Ιεραρχικός έλεγχος - εποπτεία

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα Ιεραρχικός έλεγχος - εποπτεία ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Δημόσια νομικά πρόσωπα Ιεραρχικός έλεγχος - εποπτεία 23/5/2016 Δημόσια νομικά πρόσωπα Κοινές αρχές λειτουργίας Αρχή της ουδετερότητας Έννοια: Το δημόσιο νομικό πρόσωπο οφείλει

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2 Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές ως Υπηρεσίες Πληροφόρησης

Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές ως Υπηρεσίες Πληροφόρησης Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές ως Υπηρεσίες Πληροφόρησης Ειρήνη Μπέλλα, Βιβλιοθηκονόμος MSc Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι του ελληνικού κράτους. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε., Υπ. Δ.Ν ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α) Πηγες Διοικητικου Δικαιου Ως πηγή διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.3 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2 Οργάνωση δημόσιας διοίκησης Δημόσια διοίκηση Συστήματα οργάνωσης Συγκεντρωτικό Αποκεντρωτικό Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 703/1977 "ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ" Με την ευκαιρία της δημοσίευσης

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Α. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΘΕΜΑ : 5 ο ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Α. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Θεσμικό πλαίσιο Η σύσταση των Ειδικών Επιτροπών Ελέγχου Εφαρμογής Νομοθεσίας σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΡ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Σ/Ν "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΡ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Σ/Ν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΡ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Σ/Ν "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" Έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑ ΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑ ΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑ ΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΑ Αριθ. 3 /05.09.2006 Σήµερα ηµέρα Τρίτη 5 η Σεπτεµβρίου 2006 και ώρα 10:00πµ το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σε συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική Ν. 2522/8-9-97 (ΦΕΚ-178 Α') : Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 89/665 ΕΟΚ 'Αρθρο 1 : Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

III ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ C 374/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.12.2012 III (Προπαρασκευαστικές πράξεις) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 6ης Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. ΘΕΜΑ: Νέο νοµοθετικό καθεστώς σχετικά µε τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Ανώνυµη εταιρεία µέλος του ΣΑΤΕ υπέβαλε το ακόλουθο ερώτηµα:

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ. ΘΕΜΑ: Νέο νοµοθετικό καθεστώς σχετικά µε τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Ανώνυµη εταιρεία µέλος του ΣΑΤΕ υπέβαλε το ακόλουθο ερώτηµα: Νοµική Υπηρεσία ΣΑΤΕ Σταµάτης Σ. Σταµόπουλος, ικηγόρος, Νοµικός Σύµβουλος ΣΑΤΕ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ Αθήνα, 14.4.2015 ΘΕΜΑ: Νέο νοµοθετικό καθεστώς σχετικά µε τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης Ανώνυµη εταιρεία µέλος

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων 28Α και 51 Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ασκώντας τις εξουσίες που

Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων 28Α και 51 Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, ασκώντας τις εξουσίες που Ε.Ε. Παρ. III(I) 3202 Κ.Δ.Π. 451/2004 Αρ. 3850, 30.4.2004 Αριθμός 451 Οι περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών (Εκδηλώσεις Μείζονος Σημασίας) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 18.7.2001 COM(2001) 411 τελικό Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ περί του καθεστώτος καιτων γενικών όρων άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή:

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 2522 ικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συµβάσεως δηµόσιων έργων, κρατικών προµηθειών και υπηρεσιών σύµφωνα µε την οδηγία 89/665 Ε.Ο.Κ. Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

<~ προηγούμενη σελίδα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ***Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται :

<~ προηγούμενη σελίδα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ***Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ " ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, 21.7.2015 Ν. 131(Ι)/2015 131(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Προοίμιο. Για σκοπούς, μεταξύ άλλων, εναρμόνισης με Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Οδός Βαλαωρίχου 12, 10671 ΛΟήνα. ΓνωίΛοδόιηση. Α' Εοώτηαα

ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Οδός Βαλαωρίχου 12, 10671 ΛΟήνα. ΓνωίΛοδόιηση. Α' Εοώτηαα ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Οδός Βαλαωρίχου 12, 10671 ΛΟήνα ΓνωίΛοδόιηση Α' Εοώτηαα Το Σωματείο Εργαζομένων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (εφεξής ΚΑΠΕ) μου ζήτησε

Διαβάστε περισσότερα

Nόµος 3412/05 ΦΕΚ Α 276/ Πλαίσιο Ρυθµίσεων για τη Σύσταση και τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας

Nόµος 3412/05 ΦΕΚ Α 276/ Πλαίσιο Ρυθµίσεων για τη Σύσταση και τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Nόµος 3412/05 ΦΕΚ Α 276/4-11-2005 Πλαίσιο Ρυθµίσεων για τη Σύσταση και τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο πού ψήφισε η Βουλή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας για το διορισμό ενός (1) μέλους λόγω λήξης θητείας του Προέδρου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.

Υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας για το διορισμό ενός (1) μέλους λόγω λήξης θητείας του Προέδρου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «Τροποποίηση ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρµογή στην Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑΥΓΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ- ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ &ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 17ης Ιουνίου 2004

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 17ης Ιουνίου 2004 EL ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 17ης Ιουνίου 2004 για τη θέσπιση του εσωτερικού κανονισµού του γενικού συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2004/12) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Στο σ.ν.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Στο σ.ν. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Στο σ.ν. «Εναρµόνιση της ελληνικής νοµοθεσίας µε την Οδηγία 2006/43/ΕΚ περί υποχρεωτικών ελέγχων των ετήσιων και των ενοποιηµένων λογαριασµών, για την τροποποίηση των Οδηγιών 78/660/ΕΟΚ

Διαβάστε περισσότερα

Υποβάλλεται ως κοινοποίηση: -Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση -Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ.

Υποβάλλεται ως κοινοποίηση: -Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση -Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2017 Α.Π. Προς [Τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς].... Υποβάλλεται ως κοινοποίηση: -Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση -Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

þÿ ½µ¾±ÁÄ Äɽ ÁÇν Athanasopoulos, Constantinos GE. Neapolis University

þÿ ½µ¾±ÁÄ Äɽ ÁÇν Athanasopoulos, Constantinos GE. Neapolis University Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Articles 2015 þÿ ¹Â µ½äµå¾ ¼ ½ ¹Â µá þÿ ½µ¾±ÁÄ Äɽ ÁÇν Athanasopoulos, Constantinos GE. þÿš

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :0 ΦΕΚ Α` ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2735 Διεθνής Εμπορική Διαιτησία. Αρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 1 / 216 / του.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

ΑΠΟΦΑΣΗ 1 / 216 / του.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΑΠΟΦΑΣΗ 1 / 216 / 17.5.2001 του.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Θέµα: Ειδικός ιαπραγµατευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χρηµατιστηρίου Αξιών Αθηνών. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αφού έλαβε υπόψη: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ Καθορίζοντας το γενικό περιεχόµενο ενός δικαιώµατος, µε διατάξεις δικαίου στο πλαίσιο γενικής σχέσης, προσδιορίζονται τα ανώτατα όρια άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Είναι ανάγκη για μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα

Διαβάστε περισσότερα

Με το παρόν σας υποβάλουµε τις παρατηρήσεις της ΑΠ ΠΧ επί του σχεδίου κανονισµού της Α ΑΕ σχετικά µε τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Με το παρόν σας υποβάλουµε τις παρατηρήσεις της ΑΠ ΠΧ επί του σχεδίου κανονισµού της Α ΑΕ σχετικά µε τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. ιεύθυνση Γραµµατείας Αθήνα, 17.05.2011 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/3409 Προς Αρχή ιασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α ΑΕ) Ιερού Λόχου 3, Μαρούσι 151 24, Αθήνα Email: kanonismos@adae.gr. ΘΕΜΑ: Παρατηρήσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1. ΟΙ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ)

Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1. ΟΙ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ) Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1. ΟΙ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ) Σύμφωνα με το άρθρο 19 του ελληνικού Συντάγματος: "1. Το απόρρητο των

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώνω τις εξής παρατηρήσεις επί του σχεδίου του ΒΙΒΛΙΟΥ IV (ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ):

Σημειώνω τις εξής παρατηρήσεις επί του σχεδίου του ΒΙΒΛΙΟΥ IV (ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ): ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΑΚΙΔΗΣ Δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 14, ΤΚ 54623, τηλ. 2310277178, fax 2310235700, e-mail: gakidis1@otenet.gr ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε κ. Γ. Γάγαλη. Θεσσαλονίκη 6. 4. 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 15/2011

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 15/2011 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 15/2011 για τη χορήγηση Άδειας Προµήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας στην εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 818/2011

ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 818/2011 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 818/2011 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθµό

Διαβάστε περισσότερα

Το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχοντας υπόψη:

Το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχοντας υπόψη: ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑ ΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΑ Αριθµ. 1/09.09.2010 Σήµερα ηµέρα Πέµπτη 9 Σεπτεµβρίου 2010 και ώρα 12:00 το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Από 26/6/2017

ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Από 26/6/2017 Άρθρο 127,345 1 και 379 7,8 Ν.4412/16 όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθ. 50 Ν.4446/16, το άρθ. 54 παρ. 2 Ν.4465/17 και το αρθ. 47 παρ. 17 Ν.4472/17. ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Από 26/6/2017 Ένσταση άρθρου 127 Ν.4412/16

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Θέμα 2 ον : Η δικαστική λειτουργία αποτελεί μία από τις τρεις θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Λάρισα, 17 Οκτωβρίου 2014 T:#211#770#0#670! F:#211#770#0#671! E:!info@gmlaw.gr! W:!www.gmlaw.gr! Πινδάρου!7,!10671!Αθήνα! Δοµή Εισήγησης I. Άρση περιορισµών συµµετοχής εργοληπτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Διάταγμα δυνάμει του Νόμου 112(Ι)/2004

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Διάταγμα δυνάμει του Νόμου 112(Ι)/2004 Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Διάταγμα δυνάμει του Νόμου 112(Ι)/2004 Ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ασκώντας τις

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση Διοικητικό Δίκαιο Ι Διοικητικό Δίκαιο: Κομμάτι δικαίου που μας συνοδεύει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο μας. Είναι αδύνατον να μην βρεθούμε μέσα σε έννομες σχέσεις διοικητικού δικαίου. Μαθητική σχέση έννομη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. ΟΔΗΓΙΑ Αριθμ. 3/

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. ΟΔΗΓΙΑ Αριθμ. 3/ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΔΗΓΙΑ Αριθμ. 3/01.04.2014 Σήμερα ημέρα Τρίτη 01 Απριλίου 2014 και ώρα 11:00 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σε συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα 5. Κώδικες δεοντολογίας και πιστοποίηση. Άρθρο 40. Κώδικες δεοντολογίας

Τμήμα 5. Κώδικες δεοντολογίας και πιστοποίηση. Άρθρο 40. Κώδικες δεοντολογίας Τμήμα 5 Κώδικες δεοντολογίας και πιστοποίηση Άρθρο 40 Κώδικες δεοντολογίας 1. Τα κράτη μέλη, οι εποπτικές αρχές, το Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων και η Επιτροπή ενθαρρύνουν την εκπόνηση κωδίκων δεοντολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ, 2003-2004

Διαβάστε περισσότερα

Κύρωση του Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συµφωνίας µεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Κύρωση του Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συµφωνίας µεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΞΕ, 31 Ιανουαρίου 2018, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία Διεκπ. ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: Κύρωση του Τροποποιητικού

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 4 ης Οκτωβρίου 2009 ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑ ΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 4 ης Οκτωβρίου 2009 ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑ ΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑ ΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΑ Αριθµ. 3/15.09.2009 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Σήµερα ηµέρα Τρίτη 15 Σεπτεµβρίου 2009 και ώρα 10:00 το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σε συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης 19/4/2016 Η οργάνωση της δημόσιας διοίκησης Διοικητικές προσφυγές Αναφορά Νομική βάση: άρθρο 27 ΚΔΔ/σίας Ασκείται αν δεν είναι δυνατή η άσκηση απλής,

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 24-12-2013 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/24-12-2013 Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012&148(Ι)/2018)

ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012&148(Ι)/2018) ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2018 (Ν.183(Ι)/2004 & Ν.103(Ι)/2006 & 199(Ι)/2007 & 219(Ι)/2012&148(Ι)/2018) ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Πρότυποι όροι Άδειας Κατασκευής, Ιδιοκτησίας,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπρόεδρο, τις Συμβούλους Ευαγγελία-Ελισάβετ Κουλουμπίνη και. Κωνσταντίνα Ζώη και τους Παρέδρους Γεώργιο Παπαϊσιδώρου (εισηγητή) και

Αντιπρόεδρο, τις Συμβούλους Ευαγγελία-Ελισάβετ Κουλουμπίνη και. Κωνσταντίνα Ζώη και τους Παρέδρους Γεώργιο Παπαϊσιδώρου (εισηγητή) και Αποτελούμενο από την Πρόεδρο του Τμήματος Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρο, τις Συμβούλους Ευαγγελία-Ελισάβετ Κουλουμπίνη και Κωνσταντίνα Ζώη και τους Παρέδρους Γεώργιο Παπαϊσιδώρου (εισηγητή) και Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝ ΤΑΧΕΙ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

«ΕΝ ΤΑΧΕΙ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ «ΕΝ ΤΑΧΕΙ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ για την «Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» Την 27η Απριλίου 2016 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον υπ αριθμ. 2016/679 Κανονισμό «για την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 15ης Φεβρουαρίου σχετικά με τους λογαριασμούς πληρωμών (CON/2017/2)

ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 15ης Φεβρουαρίου σχετικά με τους λογαριασμούς πληρωμών (CON/2017/2) EL ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 15ης Φεβρουαρίου 2017 σχετικά με τους λογαριασμούς πληρωμών (CON/2017/2) Εισαγωγή και νομική βάση Στις 23 Ιανουαρίου 2017 η Ευρωπαϊκή Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 24 Δημόσια διοίκηση και πολιτική. Τόμος 2 ος : Η διάρθρωση του Ελληνικού κράτους. Η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση

ΔΕΟ 24 Δημόσια διοίκηση και πολιτική. Τόμος 2 ος : Η διάρθρωση του Ελληνικού κράτους. Η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση Τόμος 2 ος : Η διάρθρωση του Ελληνικού κράτους Η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση Kυβέρνηση και Διακυβέρνηση Στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στην κρατική κυβερνητική και την κρατική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. «Άσκηση ενδίκων μέσων» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ Γενικό Έγγραφο: Ε40/338/27-10-06 ΣΧΕΤ. : Το με αριθ. 15176/19-10-06 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Στο Τρίτο Μέρος του συνταγματικού κειμένου της 12 ης συντακτικός νομοθέτης αναφέρεται στα όργανα του Κράτους. Οκτωβρίου 1992, ο Α) Η Βουλή Το άρθρο 77 κατοχυρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 73 / Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6702-1/

ΑΠΟΦΑΣΗ 73 / Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6702-1/ Αθήνα, 17-12-2018 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6702-1/17-12-2018 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΠΟΦΑΣΗ 73 / 2018 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου είναι ανεξάρτητος φορέας, ο οποίος συστάθηκε βάσει του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Νόμου 7(Ι) του 1998 (όπως αυτός τροποποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Επικρατείας Τμήμα Δ Αριθμός απόφασης 1098/2011

Συμβούλιο της Επικρατείας Τμήμα Δ Αριθμός απόφασης 1098/2011 Συμβούλιο της Επικρατείας Τμήμα Δ Αριθμός απόφασης 1098/2011 Περίληψη Μέλη Ανεξάρτητων Αρχών - Η συνέχιση της θητείας των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών μετά τη λήξη της μέχρι την επιλογή των νέων μελών είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο εργασία 1η σχεδιαγραµµα 1)εισαγωγή:έννοια γενικών συνταγµατικών αρχών 2)ειδικότερα, η απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος α)έννοια β)καθιέρωση της αρχής γ)εκταση εφαρµογής και σχέση α.25παρ3σ και 281 ΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 14ης Απριλίου σχετικά με τροποποιήσεις του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος (CON/2011/36)

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 14ης Απριλίου σχετικά με τροποποιήσεις του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος (CON/2011/36) EL ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 14ης Απριλίου 2011 σχετικά με τροποποιήσεις του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος (CON/2011/36) Εισαγωγή και νομική βάση Στις 16 Μαρτίου 2011 η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1054/2011

ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1054/2011 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1054/2011 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθµό

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/5799-2/ Γ Ν Ω Μ Ο Ο Τ Η Σ Η 7/2016

Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/5799-2/ Γ Ν Ω Μ Ο Ο Τ Η Σ Η 7/2016 Αθήνα, 31-10-2016 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/5799-2/31-10-2016 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Γ Ν Ω Μ Ο Ο Τ Η Σ Η 7/2016 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνήλθε στην έδρα της την

Διαβάστε περισσότερα