«ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΩΝ» ΒΥΣΑΝΣΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α.Μ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Μ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΩΝ» ΒΥΣΑΝΣΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α.Μ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Μ"

Transcript

1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΩΝ» ΒΥΣΑΝΣΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α.Μ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Α.Μ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΑΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κατάλογος Πινάκων Κατάλογος Εικόνων Περίληψη..5 Λέξεις κλειδιά Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Ιστορικά Μικροελεγκτές Γενικές πληροφορίες Arduino UNO Χαρακτηριστικά Arduino Hardware Τροφοδοσία Επεξεργαστής Ακροδέκτες Arduino UNO Λογισμικό..14 Κεφάλαιο 2 Μεθοδολογία υλοποίησης ασύρματης επικοινωνίας Υλικά Σχεδιασμός κυκλώματος Προγραμματισμός. Κυκλώματος. 21 Κεφάλαιο 3 Συμπέρασμα...26 Βιβλιογραφία

3 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΝΑΚΩΝ Πίνακας 1: Χαρακτηριστικά Arduino.10

4 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ Εικόνα 1: Arduino Micro...8 Εικόνα 2: Arduino Mega 8 Εικόνα 3: Arduino Diecimila..8 Εικόνα 4: Arduino Duemilanova 8 Εικόνα 5: Arduino Leonardo..9 Εικόνα 6: Arduino Nano...9 Εικόνα 7: Arduino Mini..9 Εικόνα 8: Arduino LilyPad...9 Εικόνα 9: Arduino UNO...10 Εικόνα 10: Hardware Arduino..11 Εικόνα 11: Διασύνδεση των υποδοχών του Arduino 12 Εικόνα 12: Ψηφιακοί ακροδέκτες του Arduino 13 Εικόνα 13: Αναλογικοί ακροδέκτες του Arduino.14 Εικόνα 14: Παράδειγμα περιβάλλοντος του προγράμματος Arduino IDE...15 Εικόνα 15: Arduino Uno Rev3..16 Εικόνα 16: Πομπός 17 Εικόνα 17: Δέκτης..17 Εικόνα 18: Καλώδια...17 Εικόνα 19: Breadboard...18 Εικόνα 20: Υλοποιημένο κύκλωμα...18 Εικόνα 21: Ολοκληρωμένο κύκλωμα πομπού...19 Εικόνα 22: Ολοκληρωμένο κύκλωμα δέκτη..20 Εικόνα 23: Κεραία πομπού.21

5 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Με την υλοποίηση ασύρματης επικοινωνίας με χρήση μικροελεγκτών θα ασχοληθούμε στην παρακάτω εργασία. Οι μικροελεγκές με τους οποίος θα υλοποιήσουμε την ασύρματη επικοινωνία μας είναι οι arduino. Με την βοηθεια ενός πομπού και ενός δέκτη οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένη με τον arduino θα καταφέρουμε να στέλνουμε δεδομένα μεταξύ τους. Οι arduino όσο του πομπού όσο και του δέκτη θα είναι προγραμματισμένη για να επιτύχουμε την αποστολή και την λήψη και επίσης και την ανίχνευση τυχών λάθους. Συγκεκριμένα η γλωσσά προγραμματισμού θα είναι η C++. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Ασύρματη επικοινωνία, μικροελεγκτών, arduino, πομπός, δέκτης, αποστολή, λήψη, ανίχνευση λάθους, γλώσσα προγραμματισμού C++.

6 Κεφάλαιο 1 ο -Εισαγωγή Η ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία τον έχει ωθήσει στην δημιουργία μικροεφαρμογών. Αυτό γίνετε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει ο καθένας μας και γιατί το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Σκοπός της εργασίας είναι η δημιουργία ασύρματης επικοινωνίας με την χρήση μικροελεγκτών, ο οποίος θα είναι ο Arduino Uno. Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στην αποστολή δεδομένων από το πομπό, την λήψη τους από το δέκτη και την ανίχνευση τυχών λάθους κατά την αποστολή. Η επικοινωνία θα γίνετε ανάμεσα σε δυο υπολογιστές οι οποίοι θα συνδέονται με τους μικροελεκτές μέσω καλωδίου Usb. Αρχικά θα αναλύσουμε τα κομμάτια από τα οποία αποτελείτε το σύστημα μας και έπειτα θα παρουσιάσουμε κάποια παραδείγματα από τα οποία θα φαίνετε η πλήρης λειτουργία του συστήματος μας.

7 1.1 Ιστορικά Το 2005 ο Massimo Banzi και ο David Cueartielles ξεκίνησαν να φτιάχνουν μια συσκευή για τον έλεγχο προγραμμάτων διαδραστικών σχεδίων από μαθητές, η οποία θα ήταν πιο φθηνή από άλλα πρωτότυπα συστήματα που υπήρχαν εκείνη την περίοδο. Οι ιδρυτές ονόμασαν την συσκευή από τον Arduino iverea και ξεκίνησαν να παράγουν πλακέτες σε ένα εργαστήριο στην Ιβρέα κωμόπολη του Τορίνο της Ιταλίας. Το Arduino είναι μια διακλάδωση της πλατφόρμας Wiring για λογισμικό ανοιχτού κώδικα και προγραμματίζετε χρησιμοποιώντας μια γλώσσα βασισμένη στοwiring (σύνταξη και βιβλιοθήκες),παρόμοια με την C Μικροελεγκές Μικροελεγκτής είναι ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή, μνήμη και είσοδο έξοδο οι οποίες είναι προγραμματιζόμενες. Η μνήμη όπως και η μνήμη RAM είναι ενσωματωμένες στο τσιπ. Ο μικροελεγκτής έχει εφαρμογή σε συστήματα και συσκευές αυτομάτου ελέγχου, όπως αυτοκινούμενες μηχανές, μηχανές γραφείου, βιοιατρικές συσκευές οι οποίες είναι εμφυτευμένες στο ανθρώπινο σώμα, και σε πολλές άλλες. Ο μικροελεγκτής έχει μικρό κόστος παραγωγής και είναι μικρός σε μέγεθος και για αυτο το λόγο μπορεί να έχει ψηφιακό έλεγχο σε πολλές συσκευές και διεργασίες. Ορισμένοι χρησιμοποιούν λέξεις τεσσάρων bit και λειτουργούν σε συχνότητες χρονισμού από 4 khz ώστε να έχουν χαμηλή κατανάλωση ισχύος. Μερικοί έχουν την δυνατότητα να είναι σε αδράνεια και να έρχονται πάλι σε λειτουργία με το πάτημα ενός κουμπιού. Κάτι το οποίο τους κάνει πολύ χρήσιμους γιατί λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με την χρήση μιας μπαταριάς. Η digitals singal processor (DSP) παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση του συστήματος με γρήγορο ρολόι αλλά αυτοί έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση. Στις παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται κάποια μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Για την συγκεκριμένη εργασία το μοντέλο που επιλέχτηκε είναι το Arduino Uno.

8 Εικόνα 1 : Arduino Micro. Εικόνα 2: Arduino Mega. Εικόνα 3: Arduino Diecimila. Εικόνα 4: Arduino Duemilanova.

9 Εικόνα 5: Arduino Leonardo. Εικόνα 6:Arduino Nano. Εικόνα 7: Arduino Mini. Εικόνα 8: Arduino LilyPad.

10 Εικόνα 9: Arduino UNO 1.3 Γενικές πληροφορίες Arduino Uno Για την υλοποίηση της εργασίας, χρησιμοποιήθηκε ένας μικροελεγκτής Arduino. Το Arduino είναι μια υπολογιστική πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα με ενσωματωμένο μικροελεγκτή και εισόδους/εξόδους η οποίες προγραμματίζονται με τη γλώσσα Wiring (στην πραγματικότητα είναι η γλώσσα προγραμματισμού C++ και ένα σύνολο από βιβλιοθήκες επίσης στην C++). Το Arduino μπορεί να χρησιμοποιείτε για την ανάπτυξη ανεξάρτητων διαδραστικών αντικειμένων αλλά μπορεί να συνδεθεί και ε τον υπολογιστή μέσω προσραμμάτων όπως Flas, Processing, MaxMSP. 1.4 Χαρακτηριστικά του Arduino Uno Εφόσον για την συγκεκριμένη εργασία έχει επιλεγεί για μικροελεγκτής Arduino, ο παρακάτω πινάκας μας δείχνει τα χαρακτηριστικά του. το Μικροελεγκτής ATMEGA328 Τάση λειτουργίας 5V Τάση εισόδου 7-12V Όριο τάσης εισόδου 6-20V Ψηφιακοί ακροδέκτες Ι/Ο 14, (PWM έξοδοι)

11 Αναλογική ακροδέκτες εισόδου 6 Ισχύς συνεχόμενου ρεύματος ανά ακροδέκτη 40mA Ισχύς συνεχόμενου ρεύματος για ακροδέκτη τάση 3.3V 50mA Μνήμη Flas 32kB (ATMEGA328) Μνήμη SRAM 2Kb (ATMEGA328) Μνήμη EEPROM 1kB (ATMEGA328) Ταχύτητα ρολογιού 16MHz (ATMEGA328) Πίνακας 1: Χαρακτηριστικά Arduino 1.5 Hardware Η πλακέτα περιλαμβάνει τον ενσωματωμένο μικροεπεξεργαστή του συστήματος,ψηφιακές υποδοχές που χρησιμοποιούνται σαν είσοδοι και έξοδοι, αναλογικές υποδοχές που χρησιμοποιούνται σαν είσοδοι μόνο, σταθεροποιητή τάσης, εξόδους τροφοδοσίας 3.3V και 5V, κουμπί επαναφοράς (reset), και υποδοχές για την γείωση(graoud). Επίσης έχει εισόδους για την τροφοδοσία του συστήματος η οποία γίνετε με USB ή από κάποια εξωτερική πηγή μέσο ενός κυλινδρικού κονέκτορα (Barrel jack). Το Arduino Uno έχει ένα επαναφερόμενο παθητικό ηλεκτρικό εξάρτημα το resettable polyfuse το οποίο προστατεύει τις θύρες USB για τυχόν βραχυκύκλωμα. Εικόνα 10: Hardware Arduino.

12 Εικόνα 11: Διασύνδεση των υποδοχών του Arduino. 1.6 Τροφοδοσία Η τροφοδοσία του Arduino μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι από τον υπολογιστή με σύνδεση USB και ο δεύτερος από εξωτερική τροφοδοσία μέσω μιας υποδοχής φίς των 2.1mm που βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία. Η εξωτερική τροφοδοσία μπορεί να είναι κάποιος μετασχηματιστής εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές είτε κάποια μπταρία. Η μπαταρία συνδέετε την υποδοχή groud και Vin του κονέκτορα τροφοδοσίας, ενώ ο μετασχηματιστής στην κυλινδρική υποδοχη. Οι ακροδέκτες τροφοδοσίας είναι οι εξής: Vin: Η τάση εισόδου της πλακέτας, όταν χρησιμοποιείτε εξωτερική πηγή ενέργειας. Η τροφοδοσία γίνεται μέσω αυτό του ακροδέκτη. 5V: Η τάση που χρησιμοποιείται από τα διάφορα μέρη της πλακέτας και τον μικροελεγκτή είναι 5V. Η τάση αυτή είναι 5V που δίνει η σύνδεση USB είτε η ρυθμισμένη τάση που δίνετε μέσω Vin. 3.3V: Η τάση αυτή παράγετε από το ολοκληρωμένο FTDI. Το όριο άντλησης ρεύματος είναι 50mA. GND: Είσοδοι γείωσης. IOREF: Η υποδοχή αύτη παρέχει την τάση αναφοράς με την οποία λειτουργεί ο μικροελεγκτής. 1.7 Επεξεργαστής Ο επεξεργαστής της πλακέτας είναι ο ATmega328 της Atmel. Λειτούργει στα 5V, ενώ η ταχύτητα χρονισμού είναι στα 16MHz το οποίο οφείλετε στον κρυσταλλικό ταλαντωτή. Διαθέτει Flash memory 32Kb, 2Kb STRAM και 1Kb EEPROM. Καταλαβαίνουμε ότι ο επεξεργαστής διαθέτει μικρό αποθηκευτικό χώρο, σε περίπτωση που θέλουμε μεγαλύτερο χώρο μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό με κάποιο εξωτερικό μέσο όπως για παράδειγμα κάρτα SD.

13 1.8 Ακροδέκτες Arduino Uno Κάθε μικροελεγκτής Arduino διαθέτει εισόδους και εξόδους οι οποίοι αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και το εξαρτήματα. Το Arduino Uno διαθέτει 20 ακροδέκτες (pin), από τους οποίους 14 είναι ψηφιακοί και 6 αναλογικοί. 1. Ψηφιακοί ακροδέκτες Καθένας από τους ψηφιακούς υποδοχής λειτουργεί όσο σαν είσοδος όσο και σαν έξοδος με την χρήση συναρτήσεων pinmodel(), digitalwrite(), digitalread(). Η λειτουργία γίνετε στα 5V. Κάθε υποδοχή μπορεί να παρέχει και να δέχεται ρεύμα μέγιστη τιμή 40mA και έχει εσωτερικά αντίσταση pull-up της τάξης των 20-50KOhms για προστασία. Παρακάτω θα δούμε και κάποιες άλλες λειτουργίες των υποδοχών. 0 (RX) και 1 (ΤΧ): Χρησιμοποιούνται για τη σειριακή λήψη (RX) και μετάδοση (ΤΧ). External Interrupts: 2 and 3. Οι υποδοχείς 2 και 3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση κάποιας μεταβολής του συστήματος.. PWM: 3, 5, 6, 9, 10,11. Παρέχουν έξοδο 8-bit διαμόρφωσης PWM με χρήση της συνάρτησης anologwrite(). SPI:10(SS), 11(MOSI), 12(MISO), 13(SCK). Οι υποδοχής αυτοί παρέχουν σειριακή επικοινωνία με χρήση βιβλιοθήκης SPI (serial peripheral interphase). LED:13. Στην υποδοχή αυτή υπάρχει εκ κατασκευής ένα LED. Εικονα 12: Ψηφιακοί ακροδέκτες του Arduino.

14 2. Αναλογικοί ακροδέκτες Οι 6 αναλογικοί ακροδέκτες του Arduino λειτουργούν μόνο ως είσοδοι. Κάθε υποδοχέας έχει ενσωματωμένο ένα μετατροπέα A/D με παροχή ανάλυσης 10bit κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίσει 1024 διαφορετικές τιμές. Είναι ρυθμισμένα να μετρούν από 0 έως 5V, με την ικανότητα να αλλάξει το άνω όριο χρησιμοποιώντας τον υποδοχέα AREF και την συνάρτηση analogreference(). Παρακάτω θα δούμε κάποιες άλλες λειτουργιές των αναλογικών υποδοχέων. TWI:A4 or SDA pin and A5or SCL pin. Υποστηρίζουν την επικοινωνία TWI χρησιμοποιώντας την βιβλιοθήκη Wire. AREF: τροφοδοσία με την τάση αναφοράς για τη αναλογικές εισόδους. Reset: επαναφέρει τονμικροελεγκτή. Εικόνα 13: Αναλογικοί ακροδέκτες Arduino. 1.9 Λογισμικό Για να επιτύχουμε την ασύρματη επικοινωνία θα πρέπει να προγραμματίσουμε το Arduino. Αυτό θα το επιτύχουμε συνδέοντας το Arduino με τον υπολογιστή μέσω του καλωδίου usb και στη συνέχεια μέσω του προγράμματος Arduino IDE θα προγραμματίσουμε τo Arduino. Το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) του Arduino είναι μία εφαρμογή γραμμένη σε Java που λειτουργεί σε πολλές πλατφόρμες και προέρχεται από το IDE για τη γλώσσα προγραμματισμού Processing και το σχέδιο Wiring. Μπορεί να μεταγλωττίζει και να φορτώνει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στην πλακέτα με το πάτημα ενός κουμπιού. Η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιούμε για να προγραμματίσουμε το Arduino είναι η C/C++.

15 Εικόνα 14: Παράδειγμα περιβάλλοντος του προγράμματος Arduino IDE

16 Κεφάλαιο 2 ο Μεθοδολογία υλοποίησης ασύρματης επικοινωνίας Σε αυτό το κεφάλαιο θα μιλήσουμε και θα αναλύσουμε ποιο πολύ τα υλικά τα οποία χρησιμοποιήσαμε για την επίτευξη του έργου (hardware) και για το προγραμματιστικό μέρος. 2.1 Τα υλικά Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να επιτύχουμε την ασύρματη επικοινωνία μας είναι τα εξής: 2 Arduino UNO Rev3 Εικόνα 15: Αrduino UNO Rev3 Η συχνότητα λειτουργίας του arduino είναι στα 16MHz Περίοδος:

17 Έναν πομπό: RF Link Transmitter - 434MHz Εικόνα 16: Πομπός Έναν δέκτη: RF Link Receiver - 434MHz Εικόνα 17: Δέκτης Μερικά καλώδια Εικόνα 18: Καλώδια

18 Και ένα breadboard(κομμένο στα 2) 2.2 Σχεδιασμός κυκλώματος Εικόνα 19: Breadboard Σε αυτή την ενότητα θα αναλύσουμε την συνδεσμολογία του κυκλώματος που υλοποιήσαμε και αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε στην εικόνα 20. Εικόνα 20: Υλοποιημένο κύκλωμα

19 Η συνδεσμολογία του πομπού έχει ως εξής: Το πράσινο καλώδιο είναι για τα δεδομένα και το τοποθετούμε στη μεριά των ψηφιακών ακροδεκτών στην υποδοχή 12 Το μαύρο καλώδιο είναι για την γείωση το οποίο όπως φαίνεται και στην εικόνα 20 το τοποθετούμε στην υποδοχή η οποία αναγράφει GND Το κόκκινο καλώδιο είναι για την παροχή ισχύος του πομπού το οποίο και αυτό με την σειρά του το τοποθετούμε στην υποδοχή η οποία αναγράφει 5V Το 4 ο ποδαράκι του πομπού δεν το συνδέουμε με κάποιο καλώδιο διότι είναι η κεραία του Το μπλε καλώδιο είναι η κεραία μας λ/4 Η συνδεσμολογία για τον δέκτη έχει ως εξής: Το πράσινο καλώδιο είναι για τα δεδομένα και όπως για τον πομπό έτσι και για τον δέκτη το συνδέουμε στη μεριά των ψηφιακών ακροδεκτών αλλά αυτή τη φορά το τοποθετούμε στην υποδοχή 11 Το μαύρο καλώδιο είναι για την γείωση το οποίο όπως βλέπουμε και στην εικόνα 20 το συνδέουμε σε τρεις μεριές του δέκτη μας και στη συνέχεια το τοποθετούμε και αυτό στην υποδοχή με την ένδειξη GND Το κόκκινο καλώδιο είναι για την παροχή ισχύος. Το συνδέουμε σε δύο μεριές και το τοποθετούμε στην υποδοχή που με την ένδειξη 5V Το 3 ο ποδαράκι είναι και αυτό για τα δεδομένα αλλά δεν το χρησιμοποιούμε και το 8 ο είναι η κεραία μας η οποία θα λαμβάνει Το μπλε καλώδιο είναι η κεραία μας λ/4 Η τελική μορφή που θα έχει το κύκλωμα του πομπό και του δέκτης θα είναι η εξής: ΠΟΜΠΟΣ Εικόνα 21: Ολοκληρωμένο κύκλωμα πομπού

20 Ο πομπός είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που συνήθως με την βοήθεια μιας κεραίας εκπέμπει σήματα που περιέχουν πληροφορίες. Δέχεται κάποια δεδομένα τα οποία τα μετασχηματίζει ή τα κωδικοποιεί για να μεταδοθούν σε κάποιο κανάλι ή μέσω μετάδοσης (π.χ. ο κενός χώρος, δισύρματα καλώδια, οπτικές ίνες κ.α.) Τα χαρακτηριστικά του πομπού είναι: Η συχνότητα η οποία είναι στα MHz(min= MHz και max= mhz) Η διαμόρφωση η οποία είναι ASK. ASK είναι ο τύπος διαμόρφωσης σήματος όπου ψηφιακά δεδομένα παρουσιάζονται ως αλλαγές στο πλάτος ενός φέροντος σήματος. Ρυθμός δεδομένων:4800bps. Τάση τροφοδοσίας:5v (min=4.9v και max=5.1v) Τύπος κυκλώματος: συντονισμένο LC. Απόσταση καναλιώv:+_500khz ΔΕΚΤΗΣ Εικόνα 22: Ολοκληρωμένο κύκλωμα δέκτη Ο δεκτής κάνει την αντίστροφη εργασία από τον πομπό, δηλαδή μετατρέπει τα δεδομένα του καναλιού μετάδοσης στα πρωτογενή που έχει στείλει ο πομπός. Τα χαρακτηριστικά του δεκτή είναι: Συχνότητα: MHz Διαμόρφωση: ASK Ρυθμός δεδομένων:8kbps

21 Τάση τροφοδοσίας:1.5~12v Κεραία πομπού Εικόνα 23: Κεραία Κεραία είναι μια διάταξη που χρησιμοποιείται για να εκπέμπει ή να λαμβάνει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ουσιαστικά η κεραία μετατρέπει σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που οδεύει σε μια γραμμή μεταφοράς ή ένα κυματοδηγό σε ηλεκτρομαγνητικό κύμα στο χώρο και αντίστροφα. Στην δική μας περίπτωση θέλουμε να εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και έτσι τοποθετούμε στον 4 ο ακροδέκτη του πομπού ένα καλώδιο. Το καλώδια αυτό θα είναι η κεραία μας με μήκος. Εύρεση μήκους κεραίας: Η συχνότητα του πομπού είναι στα 434MHz= Hz Άρα το μήκος της κεραίας θα πρέπει να είναι περίπου 1,7cm. 2.3 Προγραμματισμός κυκλωμάτων Σε αυτή την ενότητα θα σας παρουσιάσουμε και θα αναλύσουμε τον κώδικα του πομπού και του δεκτή έτσι όπως τον υλοποιήσαμε για στέλνει δεδομένα ο πομπός στον δεκτή. Για την υλοποίηση του κώδικα χρησιμοποιήσαμε την βιβλιοθήκη VirtualWire.

22 Η VirtualWire είναι μια βιβλιοθήκη οι όποια χρησιμοποιείτε για το Arduino. Παρέχει την δυνατότητα για την αποστολή συντόμων μηνυμάτων χωρίς αντιμετώπιση, ανάλυση ή αναγνώριση. Χρησιμοποιεί ASK ( διαμόρφωση μετατόπισης πλάτους). Υποστηρίζει μια σειρά από φθηνούς ραδιοφωνικούς πομπούς και δέκτες. Το μόνο που απαιτεί είναι μετάδοση και λήψη δεδομένων. Παρακάτω θα δούμε και κάποιες εντολές της virtualwire. ΠΟΜΠΟΣ #include <VirtualWire.h> /* Δηλώνουμε την βιβλιοθήκη που θα χρησιμοποιήσουμε*/ const int ledpin = 13; /*Δηλώνουμε το ledpin στην υποδοχή 13*/ int Data_from_Serial; /* Οριζουμε ακέραιο*/ char Data_from_Serial_CharMsg[10]; /* Πίνακας χαρακτήρων 10 στοιχείων*/ void setup() { pinmode(ledpin,output); /* Το ορίζουμε ως έξοδο */ Serial.begin(115200); /* Ορίζω τη σειριακή θύρα */ /* Ρύθμιση της βιβλιοθήκης */ vw_setup(1000); /* Ρυθμίζει το ρυθμό δεδομένων που στέλνει η βιβλιοθήκη (όσο μικρότερο το νούμερο τόσο λιγότερα σφάλματα) */ vw_set_tx_pin(12); /* Ρυθμίζει πιο Pin θα χρησιμοποιεί από την πλακέτα για να στείλει τα δεδομένα */ Serial.println("Transmiter started."); /* Εκτυπώνει στη σειριακή θύρα το μήνυμα που έχουμε και πάει στην επόμενη γραμμή */ Serial.println("Type a message to send: "); } void loop() { if(serial.available()) /* Αν είναι ελεύθερη η σειριακή διάβασε και αποθήκευσε στην Data_from_Serial */ {

23 Data_from_Serial = Serial.read(); itoa(data_from_serial,data_from_serial_charmsg,10); /* Μετατρέπει τον ακέραιο σε χαρακτήρα */ Serial.print((char)Data_from_Serial); /* Εκτυπώνει στη σειριακή Data_from_serial αλλά το έχει μετατρέψει σε χαρακτήρα*/ delay(10); /* Αναμονή 10ms */ digitalwrite(13, true); /* Κάνω το Pin 13 ένα (ανάβει το LED) */ vw_send((uint8_t *)Data_from_Serial_CharMsg, strlen(data_from_serial_charmsg)); /* vw_wait_tx(); /* Περιμένει μέχρι να σταλεί το μήνυμα και όταν γίνει πάει παρακάτω*/ digitalwrite(13, false); /* Κάνει το Pin 13 μηδέν (σβήνει το LED) */ if (Data_from_Serial == 10) /* Όταν ισούται με 10 έχει πατηθεί το ENTER, άρα πρέπει να αρχίσει να στέλνεται το μήνυμα */ { Serial.println("Message sent. "); /* Εκτυπώνει στη σειριακή θύρα το μήνυμα που έχουμε και πάει στην επόμενη γραμμή */ Serial.print("Type a message to send: "); } delay(200); /* Αναμονή 200ms */ } } ΔΕΚΤΗΣ #include <VirtualWire.h> /* Δηλώνουμε την βιβλιοθήκη που θα χρησιμοποιήσουμε*/ int ledpin = 13; /* Δηλώνουμε το ledpin στην υποδοχή 13*/ int Data_Received; /* Δηλώνουμε το Data_Received ως ακέραιο */

24 char Data_Received_CharMsg[10]; /* Πίνακας χαρακτήρων 10 στοιχείων*/ bool show=true; /* Χρησιμοποιείται για να εμφανίζει μόνο μια φορά το Data_Received */ void setup() { Serial.begin(115200); /* Ορίζω τη σειριακή θύρα */ pinmode(ledpin, OUTPUT); /* Το ορίζουμε ως έξοδο */ /* Ρύθμιση της βιβλιοθήκης */ vw_setup(1000); /* Ρυθμίζει το ρυθμό δεδομένων που στέλνει η βιβλιοθήκη */ vw_set_rx_pin(11); /* Ρυθμίζει πιο Pin θα χρησιμοποιεί από την πλακέτα για να δέχεται τα δεδομένα */ vw_rx_start(); /* Αρχίζει ο δέκτης να τρέχει */ Serial.println("Receiver started"); /* Γράφει στη σειριακή θύρα ότι ο δέκτης έχει αρχίσει να λειτουργεί */ } void loop(){ /* Εδώ γράφουμε τον κώδικα που θα επαναλαμβάνεται*/ uint8_t buf[vw_max_message_len]; /* Ορίζουμε τον πίνακα που αποθηκεύονται τα δεδομένα*/ uint8_t buflen = VW_MAX_MESSAGE_LEN; /* Αποθηκεύουμε το μέγιστο μήκος μηνύματος ως buflen */ /* Η παρακάτω εντολή εκτελείται μόνο όταν έχει λάβει μήνυμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έναν χαρακτήρα */ if (vw_get_message(buf, &buflen)) { int i; digitalwrite(13, true); /* Ανάβει το LED όταν λαμβάνει ένα μήνυμα*/ for (i = 0; i < buflen; i++) /* Εντολή επανάληψης*/ { Data_Received_CharMsg[i] = char(buf[i]); /* Αποθηκεύει στο

25 Data_Received_CharMsg τον πίνακα χαρακτήρων */ } Data_Received_CharMsg[buflen] = '\0'; Data_Received = atoi(data_received_charmsg); /* Μετατρέπει τον πίνακα σε int */ if (show) Serial.print("Data received: "); /* Εκτυπώνει ότι το μήνυμα ελήφθει */ Serial.print(char(Data_Received)); /* Το μετατρέπει σε χαρακτήρα */ digitalwrite(13, false); /* To Led σβήνει και περιμένει το επόμενο μήνυμα */ show = false; if (Data_Received == 10) /* Τερματίζει και εμφανίζει ότι έλαβε το μήνυμα */ { show = true; Serial.println("Message received."); } } }

26 Κεφάλαιο 3 ο Συμπέρασμα Η πτυχιακή εργασία που παρουσιάστηκε στις παραπάνω επιμέρους παραγράφους, υλοποιείσαι μια ασύρματη επικοινωνία με χρήση μικροελεγκτών. Η χρήση των μικροελεγκτών και πιο συγκεκριμένα για την δική μας περίπτωση ο Arduino Uno, μας βοηθάει να δημιουργήσουμε τις δίκες μας αυτόνομες ηλεκτρονικές συσκευές και να τις προγραμματίσουμε ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες μας. Επίσης το Arduino δεν απευθύνετε μόνο σε προγραμματιστές και ηλεκτρονικούς αλλά σε όποιον ενδιαφέρεται για την αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και συσκευής. Δεν χρειάζεται να έχει άψογες γνώσεις πάνω στον προγραμματισμό γιατί το Arduino είναι μια πλακέτα ανοιχτού κώδικα και μπορεί να προγραμματιστεί γνωρίζοντας κάποια βασικά για τον προγραμματισμό. Τέλος, το κόστος του είναι πολύ μικρό. Για την δημιουργία μιας εφαρμογής χωρίς Arduino το κόστος θα ήταν διπλάσιο ίσως και τριπλάσια. Το χαμηλό κόστος μας βοηθάει να δημιουργήσουμε τις δίκες μας εφαρμογές να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα μας. Ας πειραματιστούμε λοιπόν!

27 Βιβλιογραφία [1] Εφαρμογές τηλεπικοινωνιακών διατάξεων, Ιανουάριος 2016 [2] Πομπός, Ιανουάριος 2016 [3] Arduino, Ιανουάριος 2016 [4] Διπλωματική εργασία, Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος έλεγχου πρόσβασης με RFID του Αυγέρης Γεώργιος Ιανουάριος 2016 [5] Deltahacker, Ιανουάριος 2016 [6] Διπλωματική εργασία, Οικιακός αυτοματισμός με χρήση μικροελεγκτή του Μαρτίνης Στέλιος Ιανουάριος 2016 [7] GitHub, Ιανουάριος 2016 [8] Εφαρμογή, Ιανουάριος 2016 [9] Receiver, Ιανουάριος 2016 RWS-371-6_433.92MHz_ASK_RF_Receiver_Module_Data_Sheet.pdf, [10] Transmitter, Ιανουάριος 2016 TWS-BS-3_433.92MHz_ASK_RF_Transmitter_Module_Data_Sheet.pdf, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. Πτυχιακή εργασία

28 «Υλοποίηση ασύρματης επικοινωνίας με χρήση μικροελεγκτών». ΒΥΣΑΝΣΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΑΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠIΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠIΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠIΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΟΙΚΟΝOΜΟΥ ΧΑΡΗΣ (6424) ΦΩΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(6592) ΚΑΜΒΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(7178) 2013-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σκοπός της εργασίας Ανάλυση Arduino Uno Δημιουργία πληροφορίας Αποστολή και

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές. Εισαγωγή στο Arduino. Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών

Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές. Εισαγωγή στο Arduino. Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές Εισαγωγή στο Arduino Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών Τι είναι Μικροελεγκτής; Ηλεκτρονική συσκευή που διαχειρίζεται ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας

Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας Εισαγωγή Στο μάθημα αυτό θα μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε την βιβλιοθήκη serial για την επικοινωνία από την πλατφόρμα Arduino πίσω στον υπολογιστή μέσω της θύρας usb. Τι

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με το Arduino

Γνωριμία με το Arduino Γνωριμία με το Arduino Τι είναι το Arduino; Το arduino είναι ένας μικρός υπολογιστής σε μέγεθος παλάμης που περιλαμβάνει ένα μικροελεγκτή (για εκτέλεση εντολών) και ένα σύνολο εισόδων/εξόδων για επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 (22 Νοεμβρίου 2017)

ΑΣΚΗΣΗ 1 (22 Νοεμβρίου 2017) ΑΣΚΗΣΗ 1 (22 Νοεμβρίου 2017) Περιγραφή της Άσκησης Ο σκοπός της πρώτης άσκησης είναι κυρίως η εξοικείωση με το περιβάλλον προγραμματισμού του Arduino, γι αυτό και δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Αρχικά, θα

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοινωνία. Σειριακή Επικοινωνία USB Σύνδεση / Πρωτόκολλο Σκοπός Εντολή επιλογής (if) Εντολή Επανάληψης (while) Πίνακες 1 Μέρος Α : Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO. Υποψήφιος Διδάκτωρ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO. Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO Δημιουργός: Επιβλέπων: Μπακάλη Ιωάννα Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ARDUINO; Είναι ένας συνδυασμός Υλικού (πλακέτας, μικροελεγκτή, αντιστάσεων κτλ) και Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ARDUINO: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ARDUINO: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ARDUINO: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ Σκοπός της άσκησης Οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με την πλακέτα του μικροελεγκτή και θα αναγνωρίσουν τα βασικά της στοιχεία. Επίσης θα εξοικειωθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωµατωµένα Συστήµατα

Ενσωµατωµένα Συστήµατα Ενσωµατωµένα Συστήµατα για εφαρµογές πραγµατικού χρόνου Μικροελεγκτής Arduino Ιωάννης Καλόµοιρος Αναπληρωτής Καθηγητής Τµήµα Μηχανικών Πληροφορικής Μάθηµα 7ο Τι είναι το Arduino... Ένα open-hardware σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα

Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα 1ο ΕΠΑΛ Περάματος 7ο ΕΚ Πειραιά Πλακέτα Arduino Το 2005 oι Massimo Banzi και David Cueartielles στο Ivrea Δημιουργούν την υπολογιστική πλατφόρμα Arduino.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Υλοποίηση δικτύου ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας μεταξύ δύο ενσωματωμένων κόμβων (κόμβος ταυτοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Bread Online. Παναγιώτης Ιωαννίδης Επιβλέπων καθηγητής: Μηνάς Δασυγένης

Bread Online. Παναγιώτης Ιωαννίδης Επιβλέπων καθηγητής: Μηνάς Δασυγένης Bread Online Σχεδιασμός και μετατροπή μιας απλής οικιακής συσκευής σε επαναπρογραμματιζόμενη συσκευή IP Παναγιώτης Ιωαννίδης Επιβλέπων καθηγητής: Μηνάς Δασυγένης Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Πλακέτα Arduino. 1ο ΕΠΑΛ Περάματος - 7ο ΕΚ Πειραιά

Πλακέτα Arduino. 1ο ΕΠΑΛ Περάματος - 7ο ΕΚ Πειραιά Πλακέτα Arduino Το 2005 oι Massimo Banzi και David Cueartielles στο Ivrea Δημιουργούν την υπολογιστική πλατφόρμα Arduino. Το Arduino είναι βασισμένο σε μια απλή μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα, με ενσωματωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Η δυναμική του Arduino στο μάθημα της Τεχνολογίας. Φάσουρας Δημήτριος Ηλεκτρολόγος ΠΕ 17,03

Η δυναμική του Arduino στο μάθημα της Τεχνολογίας. Φάσουρας Δημήτριος Ηλεκτρολόγος ΠΕ 17,03 Η δυναμική του Arduino στο μάθημα της Τεχνολογίας Φάσουρας Δημήτριος Ηλεκτρολόγος ΠΕ 17,03 dfasouras@gmail.com Τι είναι το Arduino ; Το Arduino είναι μια απλή μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα. Διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα Συστήματα

Ενσωματωμένα Συστήματα Ενσωματωμένα Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ARDUINO Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1 Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο

Διαβάστε περισσότερα

Project 5: Συνθέτοντας μουσική

Project 5: Συνθέτοντας μουσική Project 5: Συνθέτοντας μουσική Επίπεδο: Μέτριο Κατηγορία: Προγραμματισμός Σύντομη Περιγραφή: Πράγματι το Arduino είναι ικανό να παίξει μουσική! Το μόνο επιπλέον εξάρτημα που απαιτείται είναι Buzzer ή πιεζοηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Παρουσίαση 1: Εισαγωγή στα ενσωματωμένα συστήματα (embedded systems) Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου Ενσωματωμένα συστήματα (Embedded Systems) Ενσωματωμένα συστήματα (Embedded

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμο ς σε Arduino

Προγραμματισμο ς σε Arduino Προγραμματισμο ς σε Arduino Arduino UNO & Innoesys Educational Shield www.devobox.com Ηλεκτρονικά Εξαρτήματα & Υλικά Κατασκευής Πρωτοτύπων Λέανδρου 79, 10443, Κολωνός +30 210 51 55 513, info@devobox.com

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Αναλογικών Ε/Ε PWM (pulse Width Modulation)

Εφαρμογές Αναλογικών Ε/Ε PWM (pulse Width Modulation) Εφαρμογές Αναλογικών Ε/Ε PWM (pulse Width Modulation) Εισαγωγή Σε αυτή την ενότητα θα δούμε εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις αναλογικές Εισόδους/Εξόδους του Arduino ή την τεχνική PWM. Ψηφιακό vs Αναλογικό

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Παρουσίαση 2: Βασικός Προγραμματισμός Arduino (AVR) Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου Η πλατφόρμα Arduino Microcontroller: ATmega328 Operating Voltage: 5V Digital I/O Pins:

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 7 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED

Φύλλο εργασίας 7 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Φύλλο εργασίας 7 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Στην δραστηριότητα αυτή θα δουλέψουμε με το RGB LED για να παράγουμε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το RGB LED είναι στην ουσία τρία διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι και του καλωδίου USB.

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι   και του καλωδίου USB. 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Δραστηριότητα: 11 Μάθημα: Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Αντικείμενο : Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Arduino Teachers Workshop

Arduino Teachers Workshop Arduino Teachers Workshop Εισαγωγή στο Arduino Προγραμματισμός στο Arduino IDE Επικοινωνία με τον υπολογιστή μέσω USB Πλακέτα εύκολων συνδέσεων Breadboard Projects Led Blink Αναλογική ανάγνωση Ποτενσιόμετρου

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5 Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής DC Κινητήρα. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Υλοποίηση οχήματος ελεγχόμενου μέσω Bluetooth

Σχεδιασμός και Υλοποίηση οχήματος ελεγχόμενου μέσω Bluetooth ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: Σχεδιασμός και Υλοποίηση οχήματος ελεγχόμενου μέσω Bluetooth Design and Implementation of a remote control vehicle using Bluetooth ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Παρουσίαση 2: Βασικός Προγραμματισμός Arduino (AVR) Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου Η πλατφόρμα Arduino UNO Microcontroller: ATmega328 Operating Voltage: 5V Digital I/O

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων. Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW.

Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων. Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Σκοπός Μάθημα 2 Δραστηριότητα 1 Μέτρηση Θερμοκρασίας με τον αισθητήρα TMP36. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front panel). Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και υλοποίηση κυκλώματος μέτρησης κατανάλωσης ισχύος

Σχεδιασμός και υλοποίηση κυκλώματος μέτρησης κατανάλωσης ισχύος Σχεδιασμός και υλοποίηση κυκλώματος μέτρησης κατανάλωσης ισχύος Φοιτητής Φετινίδης Αναστάσιος Επιβλέπων Δασυγένης Μηνάς Μάρτιος 2014 1 Περιεχόμενα παρουσίασης Εισαγωγή Θεωρητικό υπόβαθρο Υλικό μέρος του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗΣ PICAXE 18M2

ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗΣ PICAXE 18M2 ΘΕΜΑ : ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗΣ PICAXE 18M2 ΔΙΑΡΚΕΙΑ:? περίοδος Οι μικροελεγκτές είναι υπολογιστές χωρίς περιφερειακά, σε ολοκληρωμένα κυκλώματα. Μπορούν να συνδυάσουν αρκετές από τις βασικές λειτουργίες άλλων ειδικών

Διαβάστε περισσότερα

Lab 1: Experimenting on Arduino & AI Sense

Lab 1: Experimenting on Arduino & AI Sense Lab 1: Experimenting on Arduino & AI Sense 1. Εισαγωγή A. Arduino Robokit Το Robokit, όπως και όλες οι πλακέτες τύπου Arduino, λειτουργεί χάρη σε έναν μικροελεγκτή. Ως μικροελεγκτή μπορούμε να φανταστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές αναλογικών / Ψηφιακών

Εφαρμογές αναλογικών / Ψηφιακών Εφαρμογές αναλογικών / Ψηφιακών 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σε αυτήν την ενότητα θα δούμε μερικές ακόμα εφαρμογές ψηφιακών / αναλογικών εισόδων/ εξόδων που μπορούμε να φτιάξουμε με την βοήθεια του Arduino, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ARDUINO - QUIZ GAME ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ARDUINO - QUIZ GAME ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ 1 Ο ΕΠΑ.Λ. ΓΕΡΑΣ Σχολικό Έτος: Καθηγητής: ΜΕ ΧΡΗΣΗ ARDUINO - QUIZ GAME Τάξη:.. Τμήμα:.. Ομάδα:.. Ημερομηνία:.. Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο,

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, 2016-2017 Mηχανοτρονική Το Arduino είναι μια «ανοικτού κώδικα» πλατφόρμα «πρωτοτυποποιημένων» ηλεκτρονικών βασισμένη σε ευέλικτο και εύκολο στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤEΧΝΗ Η ΕΞAΜΗΝΟ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤEΧΝΗ Η ΕΞAΜΗΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤEΧΝΗ Η ΕΞAΜΗΝΟ ΑΜΑΛIΑ ΦΩΚA ΕΠIΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓHΤΡΙΑ Περιεχόμενο Μαθήματος 2 Arduino Τι είναι το Arduino; 3 μικρή συσκευή (μικροεπεξεργαστής) που συνδέεται με USB στον υπολογιστή μια πλατφόρμα

Διαβάστε περισσότερα

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή Σκοπός Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή Μικροελεγκτές Πλακέτα Arduino Προγραμματισμός Μικροελεγκτών στη C. Επικοινωνία Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2 Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 2 Τι είναι το PLC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 Τι είναι το PLC. 2.1 Πλεονεκτήματα των PLC. 2.2 Η δομή ενός PLC. 2.3 Τα PLC της αγοράς. 2.4 Αρχή λειτουργίας ενός PLC.

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΣΑΒΒΑΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 10ο εξάμηνο αμ:14005, e-mail: mixalis.teihp@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 3 - Χριστουγεννιάτικα φωτάκια (σταδιακή αύξηση και μείωση φωτεινότητας ενός LED) Το κύκλωμα σε breadboard

Φύλλο εργασίας 3 - Χριστουγεννιάτικα φωτάκια (σταδιακή αύξηση και μείωση φωτεινότητας ενός LED) Το κύκλωμα σε breadboard Φύλλο εργασίας 3 - Χριστουγεννιάτικα φωτάκια (σταδιακή αύξηση και μείωση φωτεινότητας ενός LED) Στην δραστηριότητα αυτή θα χρησιμοποιήσουμε ένα LED το οποίο θα ανάβει σταδιακά και όταν θα φτάσει στη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας με Θερμοστάτη. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακού υποσυστήματος σε UAV για λήψη δεδομένων από επίγειους ανιχνευτές

Ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακού υποσυστήματος σε UAV για λήψη δεδομένων από επίγειους ανιχνευτές ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Πτυχιακή εργασία Ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακού υποσυστήματος σε UAV για λήψη δεδομένων από επίγειους

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 4 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED

Φύλλο εργασίας 4 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Φύλλο εργασίας 4 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Στην δραστηριότητα αυτή θα δουλέψουμε με το RGB LED για να παράγουμε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το RGB LED είναι στην ουσία τρία διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Αντικείμενα Μάθημα 1 Δραστηριότητα 1. Προγραμματισμός Φυσικών Συστημάτων. Νέα Ψηφιακά Αντικείμενα

Ψηφιακά Αντικείμενα Μάθημα 1 Δραστηριότητα 1. Προγραμματισμός Φυσικών Συστημάτων. Νέα Ψηφιακά Αντικείμενα Σκοπός Ψηφιακά Αντικείμενα Μάθημα 1 Δραστηριότητα 1 ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ (SR04). Ψηφιακά Αντικείμενα Μικροελεγκτής Προγραμματισμός Φυσικών Συστημάτων Νέα Ψηφιακά Αντικείμενα Αισθητήρες

Διαβάστε περισσότερα

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά Σκοπός Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά Μικροελεγκτές Πλακέτα Arduino Προσομοίωση Μικροελεγκτών Προγραμματισμός Μικροελεγκτών στη C. 7.1 ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα Σκοπός και περίγραμμα της Ενότητας 5 Σκοπός της παρουσίασης Να δώσουμε τις βασικές ιδέες για τα αναλογικά σήματα και την χρήση διαφορετικών ειδών περιφερειακών Σύνοψη Επεξήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 6 - Θερμόμετρο εξωτερικού χώρου. Το κύκλωμα σε breadboard

Φύλλο εργασίας 6 - Θερμόμετρο εξωτερικού χώρου. Το κύκλωμα σε breadboard Φύλλο εργασίας 6 - Θερμόμετρο εξωτερικού χώρου Σε αυτήν την δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου. Θα χρησιμοποιήσουμε τον αισθητήρα θερμοκρασίας LM35 και για την ένδειξη της

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τρανζίστορ και Arduino

Έλεγχος κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τρανζίστορ και Arduino Έλεγχος κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τρανζίστορ και Arduino Στην κατασκευή αυτή ο σκοπός ήταν να ελέγξουμε την ταχύτητα ενός κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τη χρήση ενός τρανζίστορ που θα χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

4 Εισαγωγή στο Arduino

4 Εισαγωγή στο Arduino 28 Εισαγωγή στο Arduino 4 Εισαγωγή στο Arduino Τι είναι το Arduino; To arduino είναι ένας μικροελεγκτής, προσαρμοσμένος σε μια πλακέτα και έτοιμος προς χρήση. Μας φώτισες. Και τι είναι ένας μικροελεγκτής;

Διαβάστε περισσότερα

WDT και Power Up timer

WDT και Power Up timer Ο ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗΣ PIC O μικροελεγκτής PIC κατασκευάζεται από την εταιρεία Microchip. Περιλαμβάνει τις τρεις βασικές κατηγορίες ως προς το εύρος του δίαυλου δεδομένων (Data Bus): 8 bit (σειρές PIC10, PIC12,

Διαβάστε περισσότερα

Το κύκλωμα σε breadboard

Το κύκλωμα σε breadboard Φύλλο εργασίας 8 - Ανιχνευτής απόστασης Σε αυτήν τη δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε έναν ανιχνευτή απόστασης. Θα χρησιμοποιήσουμε τον αισθητήρα υπερήχων (ή απόστασης) HC-SR04 για τον υπολογισμό της απόστασης.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 (29 Νοεμβρίου 2016)

ΑΣΚΗΣΗ 2 (29 Νοεμβρίου 2016) ΑΣΚΗΣΗ 2 (29 Νοεμβρίου 2016) Περιγραφή της Άσκησης Στόχος της άσκησης είναι η δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης φωτισμού. Μία φωτομεταβαλλόμενη αντίσταση (LDR) θα διαπιστώνει την ποσότητα του φωτός

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ Η Ρομποτική είναι ο κλάδος της επιστήμης που κατασκευάζει και μελετά μηχανές που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας. Tι είναι το ΡΟΜΠΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1487 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Μάθημα: Ρομποτική Αντικείμενο : Μεταφορά δεδομένων μέσω του πρωτοκόλλου RS232

Διαβάστε περισσότερα

CTMU. => C = 50pF 10pF = 40 pf. C stray. d (C V ) I= I = C V. C= I t. Ι = dq dt

CTMU. => C = 50pF 10pF = 40 pf. C stray. d (C V ) I= I = C V. C= I t. Ι = dq dt CTMU Με τη μονάδα CTMU (Charge Time Measurement Unit) μπορούμε να μετρήσουμε απόλυτη χωρητικότητα, σχετική μεταβολή χωρητικότητας καθώς επίσης και χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο παλμούς. Βασίζεται στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ Σκοπός και περίγραμμα της Ενότητας 7 Σκοπός της παρουσίασης ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟΥ ΦΩΤΟΣ Χρήση αισθητήρα υπέρυθρων για τον εντοπισμό αντικειμένων, εμποδίων, παρουσίας

Διαβάστε περισσότερα

ARDUINO ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

ARDUINO ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ARDUINO ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ ARDUINO; Το Arduino είναι μια «ανοικτού κώδικα» πλατφόρμα βασισμένη σε ευέλικτο και εύκολο στη χρήση hardware και software. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ

LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ Οδηγίες Παραμετροποίησης Power Electronics Control Ε.Π.Ε. Τύποι Συσκευών: LFT169 - LFR169 Περιγραφή: Πομπός και Δέκτης Τηλεχειρισμού 169MHz

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Παρουσίαση 2: Βασικός Προγραμματισμός Arduino (AVR) Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου Η πλατφόρμα Arduino Microcontroller: ATmega328 Operating Voltage: 5V Digital I/O Pins:

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας το hardware του αναπτυξιακού

Μαθαίνοντας το hardware του αναπτυξιακού 1. ΑΣΚΗΣΗ 1 Μαθαίνοντας το hardware του αναπτυξιακού Προϋποθέσεις Το εργαστήριο αυτό προϋποθέτει το διάβασμα και χρήση των εξής: Αρχείο mcbstr9.chm HTML, που δίδεται με τα υπόλοιπα αρχεία του εργαστηρίου.

Διαβάστε περισσότερα

2017 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino

2017 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino 2017 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino Αριστείδης Παλιούρας e-mail: arispaliouras@gmail.com ISBN: 978-960-93-8945-7 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Προγραμματίζοντας τον Arduino Μέρος Ι: Μεταβλητές, Εντολές Εισόδου & Εξόδου. Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE)

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Προγραμματίζοντας τον Arduino Μέρος Ι: Μεταβλητές, Εντολές Εισόδου & Εξόδου. Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE) Βασικές Έννοιες Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Προγραμματίζοντας τον Arduino Μέρος Ι: Μεταβλητές, Εντολές Εισόδου & Εξόδου. Πρόγραμμα Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE) Πηγαίος Κώδικας (source code)

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά κάτω των 13 ετών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κιτ χωρίς επίβλεψη. Μη συνδέετε την κύρια πλακέτα σε εξωτερική τροφοδοσία μεγάλης ισχύος.

Παιδιά κάτω των 13 ετών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κιτ χωρίς επίβλεψη. Μη συνδέετε την κύρια πλακέτα σε εξωτερική τροφοδοσία μεγάλης ισχύος. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 01. Robotale (Arduino-Compatible) 02. Ράστερ 830 οπών 03. Κουτί αποθήκευσης 04. Κόκκινα leds (τεμ. 5) 05. Κίτρινα leds (τεμ. 5) 06. Πράσινα leds (τεμ. 5) 07. Αντιστάτες 220 Ohm (τεμ. 8) 08.

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Γκαλονάκης. Arduino: Προγραμματισμός στην πράξη

Κωνσταντίνος Γκαλονάκης. Arduino: Προγραμματισμός στην πράξη Κωνσταντίνος Γκαλονάκης Arduino: Προγραμματισμός στην πράξη 1 Σύνδεση του Arduino με τον Η/Υ και προγραμματισμός αυτού. 1. Εγκατάσταση περιβάλλοντος Arduino IDE Για να προγραμματίσετε τη μονάδα σας θα

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων

Έλεγχος με Μικροϋπολογιστές Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Εργαστήριο ενσωματωμένων συστημάτων Παρουσίαση 3: Βασικός Προγραμματισμός Arduino (AVR) (Συνέχεια) Εργαστήριο Αυτομάτου Ελέγχου Η πλατφόρμα Arduino Microcontroller: ATmega328 Operating Voltage: 5V Digital

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του Arduino IDE

Εγκατάσταση του Arduino IDE ΑΣΠΑΙΤΕ Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE), για το προγραμματισμό του Arduino. Χρησιμοποιώντας το

Διαβάστε περισσότερα

Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα

Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα 1. Ποια είναι η σχέση της έννοιας του μικροεπεξεργαστή με αυτή του μικροελεγκτή; Α. Ο μικροεπεξεργαστής εμπεριέχει τουλάχιστο έναν μικροελεγκτή. Β. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ. ΤΕΙ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ d.fotiadis@kastoria.teikoz.gr

Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ. ΤΕΙ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ d.fotiadis@kastoria.teikoz.gr Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΩΤΙΑ ΗΣ Α. ΗΜΗΤΡΗΣ M.Sc. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΕΙ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ d.fotiadis@kastoria.teikoz.gr Ασύγχρονη σειριακή

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Μάθημα: Ρομποτική, Μεταφορά και Έλεγχος Δεδομένων Αντικείμενο : Μεταφορά δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 1 1.1.1 Αναλογικά σήματα 1 1.1.2 Οι αντιστάσεις 3 1.1.3 Οι πυκνωτές 7 1.1.4 Τα πηνία 11 1.1.5 Οι δίοδοι 13 1.1.6

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων

Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων Σε αυτήν τη δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε ένα αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων. Εκτός από τον μικροελεγκτή Arduino, το breadboard,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ARDUINO - ARDUINO ΚΑΙ ΗΧΟΣ I. Δημιουργός: Δρ.Αθανάσιος Μπαλαφούτης Επιβλέπων: Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ARDUINO - ARDUINO ΚΑΙ ΗΧΟΣ I. Δημιουργός: Δρ.Αθανάσιος Μπαλαφούτης Επιβλέπων: Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ARDUINO - ARDUINO ΚΑΙ ΗΧΟΣ I Δημιουργός: Δρ.Αθανάσιος Μπαλαφούτης Επιβλέπων: Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ 1 ARDUINO ΚΑΙ ΗΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή, μηχανές παραγωγής ήχου Χρήση του πιεζοηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Κ3-3 ΜΟΝΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Κ3-3 ΜΟΝΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Κ3-3 ΜΟΝΑΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ 1.Εισαγωγή, χαρακτηριστικά και προδιαγραφές 1.1 Εισαγωγή Ο Κ3-3 είναι ένας αυτόνομος, αναγνώστης ή access control. Μπορεί να ελέγξει ηλεκτρονική κλειδαριά,

Διαβάστε περισσότερα

Φορητό σύστημα ηχείων με Bluetooth και ραδιόφωνο FM ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ PS-72.

Φορητό σύστημα ηχείων με Bluetooth και ραδιόφωνο FM ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ PS-72. Φορητό σύστημα ηχείων με ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ PS-72 www.sven.fi Φορητό σύστημα ηχείων με Σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το ηχοσύστημα ТМ SVEN! ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2015. SVEN PTE. LTD. Έκδοση 1.0 (V 1.0).

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Τίτλος Μαθήματος. Διαλέξεις - Θεωρητική Διδασκαλία, Εποπτευόμενο Εργαστήριο Επίδειξη, Μελέτες (Projects)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Τίτλος Μαθήματος. Διαλέξεις - Θεωρητική Διδασκαλία, Εποπτευόμενο Εργαστήριο Επίδειξη, Μελέτες (Projects) ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τίτλος Μαθήματος Μικροελεγκτές και Ενσωματωμένα συστήματα Ανάπτυξη και Εφαρμογές Κωδικός Μαθήματος Μ2 Θεωρία / Εργαστήριο Θεωρία + Εργαστήριο Πιστωτικές μονάδες 4 Ώρες Διδασκαλίας 2Θ+1Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΝΧΤ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLUETOOTH, I2C και serial communication ΜΠΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 533 ΤΣΙΚΤΣΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 551 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ LEGO NXT Το ρομπότ

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Καβάλας. Κατασκευές και προγραμματισμός με το scratch for Arduino (s4a)

2ο Γυμνάσιο Καβάλας. Κατασκευές και προγραμματισμός με το scratch for Arduino (s4a) Εισαγωγή στη Ρομποτική Σελίδα 1 2ο Γυμνάσιο Καβάλας Εισαγωγή στη Ρομποτική με το Arduino Καθηγητής πληροφορικής Χρήστος Μελαδιανός Κατασκευές και προγραμματισμός με το scratch for Arduino (s4a) Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι υπολογιστές αποτελούνται από πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Κάθε εξάρτημα έχει ειδικό ρόλο στη λειτουργία του υπολογιστή. Όλα όμως έχουν σχεδιαστεί, για να συνεργάζονται,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΒΟΥΡΔΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Α.Μ: 30086 ΙΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ Α.Μ: 33359 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΩΡΟ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: Περιεχόμενα 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 2.1 Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΣΗΣ 3

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρόταση διδασκαλίας για το μάθημα του προγραμματισμού Η/Υ στο Λύκειο με τη μεθοδολογία STEM

Μια πρόταση διδασκαλίας για το μάθημα του προγραμματισμού Η/Υ στο Λύκειο με τη μεθοδολογία STEM Μια πρόταση διδασκαλίας για το μάθημα του προγραμματισμού Η/Υ στο Λύκειο με τη μεθοδολογία STEM Οδηγίες για την υλοποίηση της διδακτικής παρέμβασης 1η διδακτική ώρα: Υλοποίηση του φύλλου εργασίας 1 με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ARDUINO

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ARDUINO ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ARDUINO Αντώνιος Καραγεώργος Βασικά Στοιχεία της Γλώσσας Προγραμματισμού Arduino Constants: HIGH/LOW Ορίζουν το επίπεδο της τάσης εισόδου/εξόδου ενός pin INPUT/OUTPUT Ορίζουν την

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά χαρακτηριστικά

Βασικά χαρακτηριστικά 1 of 6 10/09/2013 13:34 Ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου (πλακέτα) για ρολλά, τύπου S-2055, της εταιρείας AUTOTECH. Είναι κατάλληλος για ρολλά που τροφοδοτούνται από μονοφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα 230 V AC

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης 1.6.1 Συσκευές αποθήκευσης Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - RAM Η μνήμη RAM (Random Access Memory Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης), κρατεί όλη την πληροφορία (δεδομένα και εντολές)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8 Tutorial by TeSLa Συνδεσμολογία κυκλώματος Διαδικασία Προγραμματισμού

ΑΣΚΗΣΗ 8 Tutorial by TeSLa Συνδεσμολογία κυκλώματος Διαδικασία Προγραμματισμού Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 8 Tutorial by TeSLa Συνδεσμολογία κυκλώματος Διαδικασία Προγραμματισμού Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2007 Η Άσκηση 8 του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

GSM INTD Εγχειρίδιο χρήσης GSM INTD0909

GSM INTD Εγχειρίδιο χρήσης GSM INTD0909 GSM INTD0909 Εγχειρίδιο χρήσης GSM INTD0909 Σελ. 2 Γενική Περιγραφή Σελ. 3 Σύνδεση & Ενεργοποίηση Σελ. 4 Επεξηγήσεις LED s Σελ. 5 Σχέδιο Συνδεσμολογίας Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες για να

Διαβάστε περισσότερα

Μ.Π.Σ. «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ» Μάθημα: Σχεδίαση και Εφαρμογές Διαδραστικών Συστημάτων. Διδάσκοντας: Α.

Μ.Π.Σ. «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ» Μάθημα: Σχεδίαση και Εφαρμογές Διαδραστικών Συστημάτων. Διδάσκοντας: Α. Μ.Π.Σ. «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ» Μάθημα: Σχεδίαση και Εφαρμογές Διαδραστικών Συστημάτων Διδάσκοντας: Α. Καραγεώργος 24-05-2016 Επαναληπτικές Ερωτήσεις 1. Πότε τα έπιπλα καλούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα

Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα 1ο ΕΠΑΛ Περάματος 7ο ΕΚ Πειραιά Πλακέτα Arduino Το 2005 oι Massimo Banzi και David Cueartielles στο Ivrea Δημιουργούν την υπολογιστική πλατφόρμα Arduino.

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπλεξία. http://diktya-epal-b.ggia.info Creative Commons License 3.0 Share-Alike

Πολυπλεξία. http://diktya-epal-b.ggia.info Creative Commons License 3.0 Share-Alike Πολυπλεξία Ανάλυση σημάτων στο πεδίο χρόνου, συχνότητας, πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας, πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου (1.6 ενότητα σελ 19-20, 29-30 και στοιχεία από 2.1 ενότητα σελ. 52-58). http://diktya-epal-b.ggia.info

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ SSD ΚΑΙ LCD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ SSD ΚΑΙ LCD ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ SSD ΚΑΙ LCD Σκοπός του εργαστηρίου: Οι φοιτητές εξοικειώνονται με βασικές απεικονίσεις αριθμητικών ψηφίων και χαρακτήρων, καθώς και με τη βασική οδήγηση τέτοιων απεικονίσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Α. Βασική Χρήση κινητήρα - Servo με τη βιβλιοθήκη <Servo.h>

Α. Βασική Χρήση κινητήρα - Servo με τη βιβλιοθήκη <Servo.h> Α. Βασική Χρήση κινητήρα - Servo με τη βιβλιοθήκη (συνδέω τα 3 καλωδιάκια του servo στο σήμα, στο + (κόκκινο) και στο - (μαύρο, καφέ, κλπ)) Με 4 βασικές εντολές μπορώ να χειριστώ οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO- 01a

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO- 01a ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO- 01a Βασικό κύκλωμα προγραμματισμός μικροελεγκτή Πλακέτα Arduino, 1 Να δημιουργήσετε και να προγραμματίσετε ένα πολύ απλό σύστημα που να αναβοσβήνει ένα λαμπάκι (έξοδος)

Διαβάστε περισσότερα

U R Safe. GSM Emergency Alarm System URS-007EG. Εγχειρίδιο χρήσης

U R Safe. GSM Emergency Alarm System URS-007EG. Εγχειρίδιο χρήσης U R Safe GSM Emergency Alarm System URS-007EG Εγχειρίδιο χρήσης Για την καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών της συσκευής, παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά όλο το παρόν εγχειρίδιο, πριν χρησιμοποιήσετε τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διαδικτυακή παρακολούθηση μετρήσεων με χρήση Arduino Χριστίνα Σ. Παγώνη Εισηγητής: Πάρις Μαστροκώστας,

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές. Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Πρόγραμμα. Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων

Σκοπός. Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές. Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Πρόγραμμα. Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές Ελέγχου. Πρόγραμμα Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων Εντολή Εκχώρησης Εντολές Ελέγχου Λογική συνθήκη Εντολή

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Β - Δίκτυα. Ασκήσεις I. Ποιος ο ρόλος του πομπού και του δέκτη στο μοντέλο επικοινωνίας που α- πεικονίζεται στο σχήμα που ακολουθεί; Μ Δεδομένα

Μέρος Β - Δίκτυα. Ασκήσεις I. Ποιος ο ρόλος του πομπού και του δέκτη στο μοντέλο επικοινωνίας που α- πεικονίζεται στο σχήμα που ακολουθεί; Μ Δεδομένα Μέρος Β - Δίκτυα 1 η Διδακτική Ενότητα Μοντέλο επικοινωνίας δεδομένων - Κώδικες - Σήματα Προβλεπόμενες διδακτικές ώρες: 1 Λέξεις Κλειδιά ASCII BCD Unicode αναλογικό σήμα ΕΛΟΤ-928 επικοινωνία δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή 1.5.1 Ανάλυση των μερών ενός υπολογιστή Μονάδα συστήματος Είναι το κουτί του υπολογιστή το οποίο φαίνεται αρκετά συμπαγές, αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτόματο παρκάρισμα αυτοκινήτου με χρήση επεξεργαστή Arduino

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτόματο παρκάρισμα αυτοκινήτου με χρήση επεξεργαστή Arduino ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Αυτόματο παρκάρισμα αυτοκινήτου με χρήση επεξεργαστή Arduino ΕΠΩΝΥΜΟ: Μάλλης Βογιατζάκης ΟΝΟΜΑ: Ιωάννης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 Δραστηριότητα 2: Δημιουργώντας το Μετεωρολογικό Σταθμό. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού.

Μάθημα 2 Δραστηριότητα 2: Δημιουργώντας το Μετεωρολογικό Σταθμό. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού. Σκοπός Σχεδίαση Συστημάτων με τον Arduino Μάθημα 2 Δραστηριότητα 2: Δημιουργώντας το Μετεωρολογικό Σταθμό. Επανεξέταση των βασικών εννοιών της C και του προγραμματισμού. Κατανόηση των βημάτων στη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα