Μπάμπης Στεργίου. Η Αρχική Συνάρτηση. Προτάσεις. Παραδείγματα. Ασκήσεις. *** Αφιερωμένο στους συναδέλφους που μοχθούν για μια καλύτερη παιδεία.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μπάμπης Στεργίου. Η Αρχική Συνάρτηση. Προτάσεις. Παραδείγματα. Ασκήσεις. *** Αφιερωμένο στους συναδέλφους που μοχθούν για μια καλύτερη παιδεία."

Transcript

1 Μπάμπης Στεργίου Η Αρχική Συνάρτηση Προτάσεις Παραδείγματα Ασκήσεις 016 *** Αφιερωμένο στους συναδέλφους που μοχθούν για μια καλύτερη παιδεία.

2

3 Σελίδα 1 από 8 Προτάσεις και ασκήσεις στην αρχική συνάρτηση Μπάμπης Στεργίου Ιανουάριος 016 Α. Η έννοια της αρχικής - Τα πρώτα θεωρήματα Στην έννοια της αρχικής υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε στις σελίδες που ακολουθούν. Ορισμός Έστω Δ ένα διάστημα και f μια συνάρτηση ορισμένη στο Δ. Θα λέμε ότι η συνάρτηση F είναι μια αρχική(ή παράγουσα ή αντιπαράγωγος) της f στο Δ, αν και μόνο αν η F είναι παραγωγίσιμη στο διάστημα Δ και ισχύει : F'() f (), για κάθε Δ Ξεκινάμε με τρεις βασικές διαπιστώσεις που τις συναντάμε σε όλη την έκταση της παρούσας προσπάθειας. Όλες οι συνεχείς συναρτήσεις σε διάστημα έχουν αρχική. Υπάρχουν μη συνεχείς συναρτήσεις,ορισμένες σε διάστημα Δ που έχουν αρχική. Υπάρχουν συναρτήσεις που δεν είναι συνεχείς και δεν έχουν αρχική. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικές χρήσιμες προτάσεις που αφορούν την αρχική συνάρτηση καθώς και κριτήρια για την ύπαρξή της ή τη μη ύπαρξή της. Πρόταση 1. Αν F, G είναι αρχικές της συνάρτησης f σε ένα διάστημα Δ, τότε οι αρχικές αυτές διαφέρουν κατά μία σταθερά, δηλαδή : F() G() c για κάθε Δ. Πρόταση.

4 Σελίδα από 8 Αν μια συνάρτηση f έχει αρχική σε ένα διάστημα Δ, τότε αυτή έχει την ιδιότητα Darbou. Επομένως, άμεσα προκύπτει ότι : Πρόταση 3. Αν μια συνάρτηση f δεν έχει την ιδιότητα Darbou σε ένα διάστημα Δ, τότε δεν έχει αρχική. Από την πρόταση αυτή συμπεραίνουμε ότι : Πρόταση 4. Αν για τη συνάρτηση f στο διάστημα Δ, η εικόνα f (Δ) δεν είναι διάστημα, τότε αυτή δεν έχει αρχική. Αν για τη συνάρτηση f στο διάστημα Δ υπάρχει υποδιάστημα I, ώστε το f (I) δεν είναι διάστημα, τότε η f δεν έχει αρχική. Εφαρμογή 1. Η συνάρτηση 1, 0 f () δεν έχει αρχική. 1, 0 Απόδειξη Η συνάρτηση f έχει προφανώς σύνολο τιμών το { 1, 1} που δεν είναι διάστημα. Επομένως η συνάρτηση αυτή δεν έχει αρχική. Μπορούμε όμως να κάνουμε απόδειξη και με άτοπο. Υποθέτουμε λοιπόν ότι η f έχει αρχική, οπότε τελικά καταλήγουμε σε άτοπο, διότι η αρχική είναι παραγωγίσιμη. Για τις συνεχείς συναρτήσεις ισχύει η επόμενη θεμελιώδης πρόταση : Πρόταση 5. Κάθε συνεχής συνάρτηση f σε ένα διάστημα Δ έχει αρχική. Έτσι, αν η συνάρτηση f είναι συνεχής στο Δ, τότε η αρχική F της f με F(a) a F() b f (t)dt, Δ με a Δ (1) b είναι η

5 Σελίδα 3 από 8 Βασική επισήμανση Τονίζουμε στο σημείο αυτό ότι ακόμα και αν η f είναι συνεχής στο διάστημα Δ, η τυχαία αρχική F της f δεν είναι υποχρεωτικά της μορφής a F() f (t)dt για κάποιο a Δ. Με άλλα λόγια ο γενικός τύπος a F() f (t)dt δεν δίνει όλες τις αρχικές της f στο Δ. Για παράδειγμα, αν f () υποθέσουμε ότι υπάρχει a, ώστε Θα ισχύει τότε ότι : συν, τότε η F() ημ είναι αρχική της f στο.ας F() a f (t)dt ημ f (t)dt ημ συνtdt ημ [ημt] ημ ημ ημa a a a ημa Η τελευταία όμως εξίσωση είναι αδύνατη, κάτι που αποδεικνύει τον παραπάνω ισχυρισμό. Ας παρατηρήσουμε ότι επειδή F(0), η F μπορεί να πάρει τη μορφή : F() ημtdt κάτι που το συμπεραίνουμε αμέσως από την απλή αλλά βασική σχέση (1). 0 Εφαρμογή. Να βρείτε όλες τις αρχικές της συνάρτησης Λύση - Στο διάστημα (, 0) μια αρχική της f είναι η 1, 0 f () συν, 0. - Στο διάστημα [0, ) μια αρχική της f είναι η ημ. Αν λοιπόν F είναι μια αρχική της f στο Df R, θα ισχύει ότι : F() ημ c, 0 c 1, 0 Όμως η F πρέπει να είναι συνεχής και στο 0, ως παραγωγίσιμη, οπότε βρίσκουμε : lim F() lim F() F(0) c c 0 0 Άρα οι αρχικές της f είναι οι συναρτήσεις της μορφής : F() ημ c, 0 c, 0 1, με c

6 Σελίδα 4 από 8 αφού εύκολα διαπιστώνουμε ότι η συνάρτηση αυτή είναι παραγωγίσιμη και στο 0. Σχόλιο: Ο έλεγχος για την παραγωγισιμότητα της f στο 0 μπορεί και να παραληφθεί στην περίπτωσή μας, διότι η f είναι συνεχής.σε σχολικό επίπεδο είναι καλύτερα ο μαθητής να επαληθεύει την παραγωγισιμότητα, μια και αυτός δεν διαθέτει ως θεωρία το σχετικό θεώρημα που εξασφαλίζει την ύπαρξη της παραγώγου στο σημείο αλλαγής (τονίζουμε : για συνεχείς συναρτήσεις!) Όλες λοιπόν οι συνεχείς συναρτήσεις έχουν αρχική. Αλλά μόνο οι συνεχείς συναρτήσεις έχουν αρχική ; Η απάντηση είναι αρνητική: Υπάρχουν και μη συνεχείς συναρτήσεις σε ένα διάστημα που έχουν αρχική. Δυο τέτοιες συναρτήσεις είναι οι παρακάτω : f () 1 ημ, 0 0, 0 και g() 1 συν, 0 0, 0 Οι συναρτήσεις αυτές δεν είναι συνεχείς, αποδεικνύεται όμως ότι έχουν αρχική. Ας αναφέρουμε ακόμα ότι συναρτήσεις : f () k ημ, 0 a, 0 και g() k συν, 0 a, 0 με a [ 1,1] και k 0 έχουν την ιδιότητα Darbou, όμως έχουν αρχική μόνο για a 0. Εφαρμογή 3. Να αποδειχθεί ότι η συνάρτηση f () 1 συν, 0 έχει αρχική. 0, 0 Λύση Ξεκινάμε με τη συνάρτηση, η οποία όπως θα φανεί δεν επιλέγεται αυθαίρετα. Η παράγωγος της G είναι η συνάρτηση : ημ, 0 G() = 0, = ημ συν, 0 g() = 0, =0

7 Σελίδα 5 από 8 Ο λόγος λοιπόν που επιλέξαμε την G είναι διότι η παράγωγός της g εμφανίζει ως όρο την f. Παρατηρούμε ότι f h g. Η συνάρτηση συνάρτηση : 1 ημ, 0 h() = είναι όμως συνεχής, οπότε η 0, =0 1 συν, 0 f() = h() g() 0, =0 έχει αρχική,διότι τόσο η h όσο και η g έχουν αρχική(αφού η πρώτη είναι συνεχής και η δεύτερη έχει αρχική την G ). Η συνάρτηση λοιπόν f έχει αρχική, χωρίς να είναι συνεχής Ένα πολύ σημαντικό και απλό συγχρόνως κριτήριο για να διαπιστώσουμε ότι μια συνάρτηση δεν έχει αρχική, είναι το παρακάτω: Πρόταση 6 (Βασική). Αν για μια συνάρτηση f που δεν είναι συνεχής στο 0 Δ, ένα τουλάχιστον από τα πλευρικά της όρια στο 0 (εφόσον ορίζονται), άπειρο ή πεπερασμένο, υπάρχει και είναι διάφορο του f ( 0), τότε η συνάρτηση αυτή δεν έχει αρχική στο διάστημα Δ. Αν για τη συνάρτηση f το ένα από τα πλευρικά όρια στο 0 Δ είναι πεπερασμένο και το άλλο είναι ίσο με ή, τότε η συνάρτηση αυτή δεν έχει αρχική στο Δ. Αν για τη συνάρτηση f το ένα τουλάχιστον από τα πλευρικά όρια στο 0 ίσο με ή, τότε η συνάρτηση αυτή δεν έχει αρχική στο Δ. Δ είναι Οι παραπάνω ιδιότητες πηγάζουν από το γεγονός ότι μια τέτοια συνάρτηση δεν έχει την ιδιότητα Darbou. Στην πραγματικότητα η πρόταση αυτή αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για το διδάσκοντα, ώστε με γρήγορο και σχολικό τρόπο να αποφαίνεται αν μια συνάρτηση δεν έχει αρχική.

8 Σελίδα 6 από 8 Εφαρμογή 4. Να εξετάσετε αν η συνάρτηση f() = +e, 0 +, 0 έχει αρχική. Η συνάρτηση Λύση f() = +e, 0 +, 0 δεν έχει αρχική, διότι lim f () 1 f (0) 0 Γίνεται λοιπόν φανερό ότι για τη σχολική τάξη και τον καθηγητή το παραπάνω κριτήριο είναι πρακτικό και αποτελεσματικό, διότι μπορεί με μία ματιά να καταλάβει αν μια συνάρτηση δεν έχει αρχική. Ορισμός Αν τα πλευρικά όρια της f στο 0 είναι και τα δύο πεπερασμένα και ένα τουλάχιστον από αυτά είναι διαφορετικό από το f ( 0), τότε το 0 λέγεται σημείο ασυνέχειας πρώτου είδους. Αν λοιπόν η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο 0 Δ, τότε για να έχει αρχική πρέπει ή τα πλευρικά όρια στο 0 να μην υπάρχουν ή το ένα τουλάχιστον από αυτά να είναι άπειρο. Θα δούμε πιο κάτω τι μπορεί να συμβεί αν ένα πλευρικό όριο είναι άπειρο. Προφανώς οι παραπάνω συνθήκες είναι αναγκαίες, όχι όμως και ικανές. Τέτοια σημεία ασυνέχειας λέγονται δευτέρου είδους. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι : Πρόταση 7. Τα σημεία ασυνέχειας μιας μη συνεχούς συνάρτησης που έχει αρχική σε ένα διάστημα Δ είναι δευτέρου είδους. Αυτό σημαίνει ότι αν η συνάρτηση f έχει αρχική, τότε ή τα πλευρικά όρια στο 0 δεν υπάρχουν ή ότι το ένα τουλάχιστον από αυτά είναι άπειρο.

9 Σελίδα 7 από 8 Β. Η αρχική αθροίσματος συναρτήσεων Πρόταση 8. Αν οι συναρτήσεις f,g έχουν αρχική σε ένα διάστημα Δ, τότε : Η συνάρτηση f Η συνάρτηση f g έχει αρχική στο Δ. g έχει αρχική στο Δ. Η συνάρτηση λf έχει αρχική για κάθε λ. Αν η συνάρτηση f έχει αρχική και η g δεν έχει αρχική, τότε οι συναρτήσεις f g,f g δεν έχουν αρχική στο Δ. Εφαρμογή 5. Να αποδειχθεί ότι η συνάρτηση Παρατηρούμε ότι : 1 συν, 0 f () δεν έχει αρχική. 1, 0 Λύση 1 συν, 0 0, 0 f () 1, 0 0, 0 Έχει αρχική Δεν έχειαρχική Επομένως, σύμφωνα με την πρόταση 8, η f δεν έχει αρχική. Είναι φανερό ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που 1 συν, 0 f () α, 0 έχει την ιδιότητα Darbou Εφαρμογή 6. με α 0, αν και μια τέτοια συνάρτηση με α [ 1,1] Να αποδειχθεί ότι η συνάρτηση Παρατηρούμε ότι : συν, 0 f () 0, 0 1 Λύση δεν έχει αρχική.

10 Σελίδα 8 από συν, 0 (1+ συν ), 0 f () 0, 0 0, 0 1, 0 1 συν, 0 0, 0 0, 0 Στο άθροισμα αυτό, η πρώτη συνάρτηση δεν έχει αρχική διότι το σύνολο τιμών της δεν είναι διάστημα, ενώ η δεύτερη έχει αρχική. Άρα, σύμφωνα με την πρόταση 8 η f δεν έχει αρχική. Για τους μαθητές μας υπενθυμίζουμε ότι στη λύση χρησιμοποιήσαμε τον τύπο αποτετραγωνισμού : 1 συνα συν α Με αφορμή της παραπάνω εφαρμογή, αξίζει να τονίσουμε ότι : Αν δύο συναρτήσεις έχουν αρχική, τότε το γινόμενό τους δεν έχει υποχρεωτικά αρχική. Εφαρμογή 7. Αν η συνάρτηση f έχει αρχική στα διαστήματα (α,β], [β, γ) τότε έχει αρχική στο (α,β) Λύση Αν G είναι αρχική της f στο (α,β] και Η είναι αρχική της f στο [β, γ), τότε βασιζόμενοι στη συνέχεια της αρχικής F της f στο σημείο β καταλήγουμε στη συνάρτηση : G(), (α,β) F() G(β), β H() G(β) Η(β), (β, γ) Εύκολα διαπιστώνουμε ότι η F έχει παράγωγο την f, αφού : F() F(β) G() G(β) lim lim G '(β) f (β) β β β β F() F(β) Η() Η(β) lim lim Η '(β) f (β) β β β β Επομένως είναι και F'(β) f (β) και η απόδειξη ολοκληρώνεται.

11 Σελίδα 9 από 8 Γ. Πράξεις με συναρτήσεις και ύπαρξη αρχικής Μερικές ακόμα προτάσεις που αφορούν την ύπαρξη ή μη παράγουσας μιας συνάρτησης σε ένα διάστημα, είναι οι παρακάτω : Πρόταση 9. Έστω f,g δυο συναρτήσεις ορισμένες σε ένα διάστημα Δ που ικανοποιούν τις παρακάτω συνθήκες : α) Η συνάρτηση f έχει αρχική στο Δ, β) Η συνάρτηση g διαφέρει από την f στα σημεία ενός πεπερασμένου συνόλου A, δηλαδή f () g(), A, ενώ είναι ίση με την f στα υπόλοιπα σημεία, δηλαδή f () g(), Δ - Α. Τότε η συνάρτηση g δεν έχει αρχική στο Δ. Η παραπάνω πρόταση είναι πολύ χρήσιμη στις εφαρμογές, δηλαδή αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για να αποδείξουμε ότι μια συνάρτηση δεν έχει αρχική. Πρόταση 10. Έστω f,g δυο συναρτήσεις ορισμένες σε ένα διάστημα Δ.Αν η f έχει αρχική και η g έχει συνεχή παράγωγο στο Δ, τότε η συνάρτηση f g έχει αρχική στο Δ. Πρόταση 11. α) Αν μια συνάρτηση f έχει αρχική στο διάστημα Δ και δεν μηδενίζεται σε αυτό ενώ η συνάρτηση g είναι συνεχής στο Δ, τότε το γινόμενο f g των συναρτήσεων αυτών έχει αρχική στο Δ. β) Αν μια συνάρτηση f έχει αρχική στο διάστημα Δ και είναι φραγμένη ενώ η συνάρτηση g είναι συνεχής στο Δ, τότε το γινόμενο f g των συναρτήσεων αυτών έχει αρχική στο Δ. γ) Αν δύο συναρτήσεις έχουν αρχική και ορίζεται η σύνθεσή τους, τότε η σύνθεσή τους δεν είναι απαραίτητο να έχει αρχική. Στην πρόταση γ) αναφέρουμε για παράδειγμα ότι, οι συναρτήσεις

12 Σελίδα 10 από 8 f () έχουν αρχική, ενώ η σύνθεσή τους : και 1 συν, 0 g() 0, 0 συν, 0 (f g)() χ, 0, 0 δεν έχει αρχική (Βλέπε εφαρμογή 5 ). Ισχύει όμως το επόμενο θεώρημα, που εξασφαλίζει ικανές συνθήκες, ώστε η σύνθεση να έχει αρχική. Πρόταση 1. 1 Αν η συνάρτηση f : ΙR IR έχει αρχική ενώ η συνάρτηση g έχει συνεχή δεύτερη παράγωγο στο διάστημα Δ με g '() 0 για κάθε Δ, τότε η συνάρτηση f g έχει αρχική στο Δ. Απόδειξη Έστω F μια αρχική της f..η συνάρτηση F g είναι παραγωγίσιμη στο Δ, με (F g)'() F'(g()) g '() f (g()) g '() (f g)()) g '() Επομένως παίρνουμε : 1 (f g)() (F g)'(). g '() Επειδή λοιπόν η (F g)' έχει αρχική και η προκύπτει ότι και η συνάρτηση f 1 g '() g έχει αρχική στο Δ. έχει συνεχή παράγωγο, από την πρόταση 10 Σχόλιο Η πρόταση δεν ισχύει,αν δεν ικανοποιούνται όλες οι συνθήκες. Για παράδειγμα : 1 ημ, 0 Αν f () και g(), τότε η συνάρτηση 0, 0 ημ, 0 (f g) 0, 0 δεν έχει αρχική, αφού δεν ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις του θεωρήματος. 1

13 Σελίδα 11 από 8 Αρχική γινομένου και σύνθεσης συναρτήσεων Συγκεντρωτικός πίνακας Στον παρακάτω πίνακα δίνονται συστηματοποιημένα μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ύπαρξη αρχικής του γινομένου και της σύνθεσης δύο συναρτήσεων. Στη δεύτερη και Τρίτη στήλη δίνονται οι προϋποθέσεις και στην τελευταία το συμπέρασμα. Πίνακας Η συνάρτηση f Η συνάρτηση g Συμπέρασμα Αν Έχει αρχική. Έχει αρχική και δε μηδενίζεται. Έχει αρχική και είναι φραγμένη. Έχει αρχική Είναι παραγωγίσιμη με συνεχή παράγωγο. Είναι συνεχής. Είναι συνεχής. Είναι παραγωγίσιμη και γνησίως μονότονη. Η συνάρτηση f g έχει αρχική Έχει αρχική. Είναι δυο φορές παραγωγίσιμη με f '() 0 και έχει συνεχή δεύτερη παράγωγο. Είναι συνεχής και γνησίως μονότονη. Έχει αρχική. Η συνάρτηση g f έχει αρχική

14 Σελίδα 1 από 8 Δ. Το θεώρημα Darbou και η ύπαρξη αρχικής Ορισμός : Θα λέμε ότι μια συνάρτηση f που είναι ορισμένη σε ένα διάστημα Δ έχει την ιδιότητα Darbou, αν για κάθε α, β Δ με α β και για κάθε γ ανάμεσα στα f (α),f (β), υπάρχει δ (α,β) τέτοιο, ώστε f (δ)= γ. Οι σταθερές συναρτήσεις έχουν όλες την ιδιότητα Darbou, διότι ικανοποιείται προφανώς (από τυπικής - λογικής πλευράς) ο παραπάνω ορισμός. Προτάσεις στις συναρτήσεις Darbou Πρόταση 13. Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής στο διάστημα Δ, τότε η συνάρτηση αυτή έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα Δ. Το αντίστροφο δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν δηλαδή συναρτήσεις που έχουν την ιδιότητα Darbou, αλλά δεν είναι συνεχείς. Στη συνέχεια αναφέρουμε ορισμένα θεμελιώδη συμπεράσματα, το πρώτο από τα οποία διατυπώνεται στο παρακάτω θεώρημα. Πρόταση 14. Μια συνάρτηση f έχει σε ένα διάστημα Δ την ιδιότητα Darbou αν και μόνο, αν το σύνολο f (I) είναι διάστημα, για κάθε υποδιάστημα I του Δ. Εδώ να σημειώσουμε ότι στην έκταση αυτού του κειμένου, τα μονοσύνολα τα θεωρούμε και ως διαστήματα, προκειμένου να αποφύγουμε το διαχωρισμό περιπτώσεων. Ισχύουν επίσης τα εξής θεωρήματα :

15 Σελίδα 13 από 8 Πρόταση 15. Αν μια συνάρτηση f έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα (α,β) και f (α)f (β) 0, τότε η f μηδενίζεται σε ένα τουλάχιστον σημείο του (α,β). Αν μια συνάρτηση f έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα Δ και δε μηδενίζεται στο διάστημα αυτό, τότε αυτή διατηρεί σταθερό πρόσημο στο Δ. Αυτό σημαίνει ότι : Πρόταση 16. f () 0 για κάθε Δ ή f () 0 για κάθε Δ. Αν μια συνάρτηση f έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα Δ και είναι γνησίως μονότονη είναι συνεχής στο διάστημα Δ Αν μια συνάρτηση f έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα Δ και είναι 1 1, τότε είναι γνησίως μονότονη στο διάστημα Δ. Αν μια συνάρτηση f έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα Δ και είναι 1 1, τότε είναι συνεχής στο διάστημα Δ. Αν μια συνάρτηση f έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα Δ και υπάρχει κάποιο από τα πλευρικά όρια της f στο 0 Δ, τότε αυτό είναι ίσο με f ( 0). Ε. Το θεώρημα Darbou και η αρχική συνάρτηση Ας έρθουμε τώρα να δούμε τι σχέση έχει η ύπαρξη αρχικής με το θεώρημα Darbou. Για να απαντήσουμε το ερώτημα αυτό, θα αναφέρουμε το εξής σπουδαίο θεώρημα που αφορά την παράγωγο μιας συνάρτησης : Πρόταση 17. Αν μια συνάρτηση f είναι παραγωγίσιμη σε ένα διάστημα, τότε η παράγωγός της έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα αυτό. Θεώρημα - Darbou

16 Σελίδα 14 από 8 Σύμφωνα λοιπόν με το θεώρημα του Darbou η παράγωγος μιας συνάρτησης είναι μια ιδιόμορφη συνάρτηση, πιο πλούσια ορισμένες φορές από την ίδια τη συνάρτηση. Βλέπουμε δηλαδή ότι αν η παράγωγος μια συνάρτησης ορισμένη σε διάστημα παίρνει δύο τιμές, τότε παίρνει και όλες τις ενδιάμεσες. Τονίζουμε ότι αναφερόμαστε πάντα σε διαστήματα.εξαίρεση αποτελεί όμως το γεγονός ότι ενώ η συνάρτηση f, ως παραγωγίσιμη είναι συνεχής, η παράγωγος συνάρτηση δεν είναι υποχρεωτικά συνεχής. Γενικότερα ισχύει η εξής πρόταση: Πρόταση 18. Μια συνάρτηση μπορεί να έχει την ιδιότητα Darbou σε ένα διάστημα Δ, χωρίς να είναι συνεχής στο διάστημα Δ. Έστω ότι η συνάρτηση f έχει αρχική την F στο διάστημα Δ. Αφού η f είναι η παράγωγος της F, δηλαδή f F' και η F' έχει την ιδιότητα Darbou, συμπεραίνουμε ότι και η f έχει την ιδιότητα Darbou. Προκύπτει λοιπόν η εξής πρόταση : Πρόταση 19. Αν μια συνάρτηση f δεν έχει την ιδιότητα Darbou σε ένα διάστημα Δ, τότε η f δεν έχει αρχική στο διάστημα αυτό. Για παράδειγμα η συνάρτηση 1, 0 f () 0, 0 δεν έχει αρχική, διότι δεν έχει την ιδιότητα Darbou, μια και το σύνολο τιμών της είναι σύνολο με δύο στοιχεία, δηλαδή f (IR) {0,1} που δεν είναι διάστημα.,

17 δεν Σελίδα 15 από 8 Πόρισμα : Αν για μια συνάρτηση f που είναι ορισμένη σε ένα διάστημα Δ το f (Δ) δεν είναι διάστημα, τότε η συνάρτηση f U έχει αρχική στο Δ. Επομένως, αν με μια ματιά διαπιστώσουμε ότι η εικόνα f (Δ) του Δ δεν είναι διάστημα, τότε με βεβαιότητα λέμε ότι η συνάρτηση f δεν έχει αρχική. Χρήσιμα Σχόλια α) Υπάρχουν συναρτήσεις που έχουν την ιδιότητα Darbou, αλλά δεν έχουν αρχική. Μια τέτοια συνάρτηση είναι η εξής : 1 ημ, 0 f () 1, 0 Το γεγονός ότι η συνάρτηση αυτή δεν έχει αρχική, το έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη εφαρμογή. Επομένως : Η ιδιότητα Darbou αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να έχει μια συνάρτηση αρχική, δεν αποτελεί όμως και ικανή συνθήκη για να έχει η συνάρτηση αυτή αρχική. Με άλλα λόγια, η ιδιότητα Darbou αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να έχει μια συνάρτηση αρχική. Υπάρχουν επομένως συναρτήσεις που έχουν την ιδιότητα Darbou, αλλά δεν έχουν αρχική. Κάθε όμως συνάρτηση που έχει αρχική, έχει και την ιδιότητα Darbou. β) Ενώ το άθροισμα δύο συναρτήσεων που έχουν αρχική έχει επίσης αρχική, η ιδιότητα αυτή δεν μεταφέρεται και σε συναρτήσεις που έχουν την ιδιότητα Darbou. Έτσι : Πρόταση 0. f Αν δύο συναρτήσεις f,g έχουν την ιδιότητα Darbou στο διάστημα Δ, το άθροισμα g και η διαφορά f g δεν έχουν υποχρεωτικά την ιδιότητα Darbou. Για παράδειγμα, για τις συναρτήσεις :

18 Σελίδα 16 από 8 1 sin, 0 f () 0, 0 και 1 sin, 0 g() 1, 0 είναι 0, 0 (f g)() 1, 0, η οποία ως γνωστόν δεν έχει την ιδιότητα Darbou. Πρόταση 1. Αν μια συνάρτηση f έχει την ιδιότητα Darbou, τότε και η συνάρτηση f ιδιότητα Darbou, για κάθε πραγματική σταθερά k. k έχει την Αν μια συνάρτηση f έχει την ιδιότητα Darbou, τότε και η συνάρτηση λf έχει την ιδιότητα Darbou, για κάθε πραγματική σταθερά λ 0. Σημειώνουμε επίσης ότι : * Αν η f είναι συνεχής και η g έχει την ιδιότητα Darbou, τότε η συνάρτηση f g δεν έχει απαραίτητα την ιδιότητα Darbou. * Αν δυο συναρτήσεις έχουν την ιδιότητα Darbou, το γινόμενό τους μπορεί να μην έχει την ιδιότητα Darbou. * Αν η συνάρτηση h είναι συνεχής και η συνάρτηση h f έχει την ιδιότητα Darbou για κάθε συνάρτηση f που έχει την ιδιότητα Darbou, τότε η h είναι γραμμική, δηλαδή είναι της μορφής h() α β. * Αν δυο συναρτήσεις δεν έχουν την ιδιότητα Darbou, το γινόμενό τους ή η σύνθεσή τους μπορεί να έχουν την ιδιότητα Darbou. * Αν η συνάρτηση f είναι γνησίως αύξουσα στο Δ και η f f έχει την ιδιότητα Darbou, τότε και η f έχει την ιδιότητα Darbou.

19 Σελίδα 17 από 8 Πρόταση. Αν μια συνάρτηση f έχει αρχική και δεν μηδενίζεται σε ένα διάστημα Δ, τότε η συνάρτηση 1 f δεν έχει υποχρεωτικά αρχική στο Δ. Ισχύει όμως το εξής : Αν μια συνάρτηση f δεν μηδενίζεται σε ένα διάστημα Δ και έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα αυτό, τότε η συνάρτηση 1 f έχει την ιδιότητα Darbou στο Δ. Τα ερωτήματα αυτά σχετίζονται με την πρόταση Jarnik που θα διατυπώσουμε παρακάτω. Πρόταση 3. Αν δύο συναρτήσεις έχουν την ιδιότητα Darbou, τότε και η σύνθεσή τους έχει την ιδιότητα Darbou. Ένα χρήσιμο συμπέρασμα Έχουμε δει μέχρι τώρα ότι : α) Οι συνεχείς συναρτήσεις σε διάστημα έχουν αρχική. β) Οι συναρτήσεις που έχουν αρχική έχουν την ιδιότητα Darbou. γ) Υπάρχουν συναρτήσεις που έχουν την ιδιότητα Darbou, αλλά δεν έχουν αρχική. δ) Υπάρχουν μη συνεχείς συναρτήσεις που έχουν αρχική, άρα έχουν και την ιδιότητα Darbou. Μια τέτοια συνάρτηση είναι και η 1 ημ,χ 0 f () 0, χ 0 κάτι που έχουμε ήδη αποδείξει με ανάλογο παράδειγμα. Τα παραπάνω μας επιτρέπουν να κάνουμε ένα σχέδιο για το πώς συμπεριφέρονται ορισμένα είδη συναρτήσεων σχετικά με την ύπαρξη αρχικής :

20 Σελίδα 18 από 8 Συμπέρασμα Αν συμβολίσουμε αντίστοιχα με F Δ το σύνολο των συναρτήσεων με πεδίο ορισμού το Δ, με C Δ το σύνολο των συνεχών συναρτήσεων στο Δ, με D Δ το σύνολο των συναρτήσεων που έχουν την ιδιότητα Darbou στο Δ και με ισχύει ότι : Με άλλα λόγια μπορούμε να πούμε ότι : Α Δ το σύνολο των συναρτήσεων που έχουν αρχική στο Δ, τότε CΔ AΔ DΔ FΔ Οι συνεχείς συναρτήσεις σε ένα διάστημα Δ αποτελούν υποσύνολο στο σύνολο των συναρτήσεων που έχουν αρχική, αυτές είναι υποσύνολο στο σύνολο των συναρτήσεων που έχουν την ιδιότητα Darbou και αυτές με τη σειρά τους υποσύνολο στο σύνολο των συναρτήσεων που είναι ορισμένες στο διάστημα Δ. Συγκριτικός πίνακας Συναρτήσεις Darbou Συναρτήσεις με Αρχική Ο παρακάτω πίνακας δείχνει με εποπτικό τρόπο βασικές ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε συναρτήσεις με την ιδιότητα Darbou και συναρτήσεις που έχουν Αρχική. Με??? σημειώνουμε τις περιπτώσεις που η απάντηση δεν είναι υποχρεωτικά καταφατική. f g f g f g 1 f f g f g Darbou + +?????? Αρχική + + +????????????

21 Σελίδα 19 από 8 ΣΤ. Ισχυρά θεωρήματα και επίλογος στην αρχική συνάρτηση Αναφέρουμε χωρίς απόδειξη ορισμένα σχόλια ή προτάσεις που θα συμβάλλουν ώστε να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την αρχική συνάρτηση. Πρόταση 4. Έστω f :Δ ΙR και g:δ ΙR* δύο συναρτήσεις που έχουν αρχική στο διάστημα Δ. Τότε η συνάρτηση f g έχει την ιδιότητα Darbou στο Δ. (Πρόταση Jarnik) Εφαρμογή Έστω συνάρτηση f : R (0, ), η οποία έχει αρχική. Να αποδειχθεί ότι η συνάρτηση δεν έχει αρχική. Λύση f (), 0 g() f (), 0 Έστω ότι η συνάρτηση g έχει αρχική. Επειδή και η συνάρτηση f έχει αρχική και δεν μηδενίζεται, σύμφωνα με την πρόταση Jarnik, η συνάρτηση g f έχει αρχική. Όμως g 1, 0 () f, 0 Αυτή όμως η συνάρτηση δεν έχει αρχική, αφού δεν έχει την ιδιότητα Darbou, και έτσι καταλήξαμε σε άτοπο. Πρόταση 5. Έστω f :I J, g:j IR δύο συναρτήσεις που έχουν την ιδιότητα Darbou στα διαστήματα Ι, J. Τότε η συνάρτηση g f έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα I. Ορισμός Έστω o ένα εσωτερικό σημείο ενός διαστήματος Δ. Αν τα πλευρικά όρια της συνάρτησης f στο o υπάρχουν, είναι πραγματικοί αριθμοί αλλά διαφορετικά μεταξύ τους, τότε λέμε ότι η

22 Σελίδα 0 από 8 συνάρτηση f παρουσιάζει στο o ασυνέχεια πρώτου είδους. Διαφορετικά η ασυνέχεια λέγεται δευτέρου είδους. Ασυνέχεια λοιπόν δευτέρου είδους θα παρουσιάζει μια συνάρτηση στο o όταν ένα τουλάχιστον από τα πλευρικά όρια δεν υπάρχει ή όταν κάποιο από αυτά υπάρχει μεν αλλά δεν είναι πραγματικός αριθμός. Πρόταση 6. Έστω f μια συνάρτηση που είναι μονότονη στο διάστημα Δ. Τότε τα ενδεχόμενα σημεία ασυνέχειας της f είναι πρώτου είδους και το σύνολο αυτών των σημείων είναι το πολύ αριθμήσιμο. Πρόταση 7. Έστω f μια συνάρτηση που έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα Δ. Τότε τα ενδεχόμενα σημεία ασυνέχειας της f είναι δευτέρου είδους. Πρόταση 8. Αν μια συνάρτηση f ορισμένη σε ένα διάστημα Δ δεν είναι συνεχής σε κάποιο εσωτερικό σημείο του Δ και παρουσιάζει ασυνέχεια πρώτου είδους σε αυτό το σημείο, τότε η συνάρτηση αυτή δεν έχει αρχική στο Δ. Εφαρμογή 8. Δίνεται η συνάρτηση ln, χ (0,1) (1, ) f () -1, χ 1 Να αποδειχθεί ότι η συνάρτηση f δεν έχει αρχική. Λύση Η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο 1, μια και ln lim f () lim 1 f (1) Επομένως, αφού η f παρουσιάζει ασυνέχεια πρώτου είδους στο 0 1, η συνάρτηση αυτή δεν έχει αρχική. Πρόταση 9.

23 Σελίδα 1 από 8 Έστω f μια συνάρτηση που έχει την ιδιότητα Darbou στο διάστημα Δ και είναι μονότονη στο διάστημα Δ.Τότε η f είναι συνεχής στο Δ. Επειδή μια συνάρτηση που έχει αρχική έχει υποχρεωτικά την ιδιότητα Darbou, συμπεραίνουμε ότι αν μια συνάρτηση έχει αρχική και υπάρχουν σημεία ασυνέχειας, τότε αυτά είναι σημεία ασυνέχειας δευτέρου είδους. Πρόταση 30. Αν μια συνάρτηση είναι μονότονη σε ένα διάστημα Δ και έχει σημεία ασυνέχειας, τότε αυτή δεν έχει αρχική. Πραγματικά, αυτό συμβαίνει διότι μια μονότονη συνάρτηση σε ένα διάστημα δεν μπορεί να έχει ασυνέχεια δευτέρου είδους σε κανένα εσωτερικό σημείο. Και επειδή οι ασυνεχείς συναρτήσεις που έχουν αρχική έχουν ασυνέχεια μόνο δευτέρου είδους, η συνάρτηση αυτή δεν έχει αρχική. Παράδειγμα : Οι συναρτήσεις f () χ 1, χ 1 χ,χ [0,1], e, χ 0 g() χ, χ 0 δεν έχουν αρχική, διότι είναι μονότονες και είναι ασυνεχείς με ασυνέχεια πρώτου είδους. ( Το ότι δεν έχουν αρχική προκύπτει επίσης από το γεγονός ότι το σύνολο τιμών τους δεν είναι διάστημα) Βασικό Συμπέρασμα Αν μια συνάρτηση f είναι ορισμένη σε ένα διάστημα Δ και σε κάποιο σημείο 0 του Δ ένα τουλάχιστον από τα πλευρικά όρια της f στο 0, πεπερασμένο ή άπειρο, υπάρχει και είναι διαφορετικό από το f ( 0), τότε η συνάρτηση αυτή δεν έχει αρχική στο Δ. Η παραπάνω πρόταση είναι πρακτικά πολύ χρήσιμη, διότι ο υπολογισμός των πλευρικών ορίων σε μια συνάρτηση είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, οπότε εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι μια συνάρτηση δεν έχει αρχική. Για παράδειγμα, η συνάρτηση

24 Σελίδα από 8 χ,χ 0 f () 1 συν, χ 0 δεν έχει αρχική, αφού το δεξιό όριο της f στο 0 είναι. Δύο ακόμα προτάσεις με θεωρητικό χαρακτήρα είναι οι επόμενες: Πρόταση 31. Υπάρχει τουλάχιστον μια συνάρτηση f με πεδίο ορισμού το IR που είναι ασυνεχής σε κάθε σημείο και έχει την ιδιότητα Darbou. Θεώρημα Lebesgue Πρόταση 3. Για κάθε συνάρτηση f :IR IR υπάρχουν δύο ασυνεχείς συναρτήσεις f 1,f :IR IR που έχουν την ιδιότητα Darbou, ώστε να ισχύει : f f1 f Θεώρημα Sierpinski Επίλογος Στο σημείο αυτό τελειώνει το εγχείρημα να πλαισιώσω την έννοια της αρχικής συνάρτησης ή της αντιπαραγώγου, όπως αλλιώς λέγεται, με ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την ύπαρξη και τις ιδιότητές της. Το θέμα είναι βέβαια ανεξάντλητο, αλλά για τη σχολική τάξη τα παραπάνω στοιχεία είναι ήδη αρκετά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά από την μελέτη του κειμένου αυτού ο αναγνώστης και κυρίως οι συνάδελφοι που διδάσκουν την παρούσα ενότητα θα αισθάνονται πιο δυνατοί και σίγουροι.χρήσιμες τέλος θα είναι για το μαθητή οι ασκήσεις που ακολουθούν. Τέλος, αναφέρουμε ότι για να είναι μια συνάρτηση ολοκληρώσιμη σε ένα κλειστό διάστημα υπάρχουν άλλες αναγκαίες ή ικανές συνθήκες που διαφέρουν σημαντικά από τις προτάσεις που αφορούν την ύπαρξη αρχικής. Αλλά για το ορισμένο ολοκλήρωμα, αν το νέο επόμενο σχολικό βιβλίο το επιτρέπει, θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο.

25 Σελίδα 3 από 8 Ευχαριστίες : Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμη ήταν η συμβολή του εξαίρετου συναδέλφου και φίλου Αχιλλέα Συννεφακόπουλου, που με τις παρατηρήσεις του έκανε το περιεχόμενο πιο αυστηρό και πιο πλούσιο. Ευχαριστώ ακόμα τον εκλεκτό συνάδελφο Νίκο Μαυρογιάννη που δημοσίευσε την πρώτη έκδοση της παρούσας εργασίας στο αξιόλογο περιοδικό '' Εκθέτης '' που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του, καθώς και τη συνάδελφο Φωτεινή Καλδή για τις εύστοχες παρατηρήσεις της. Ευχαριστώ επίσης τον εκλεκτό συνάδελφο Σωτήρη Λοϊζιά για την φιλοξενία αυτού του άρθρου στις σελίδες της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας.

26 Σελίδα 4 από 8 Ασκήσεις στην αρχική συνάρτηση Για τους αναγνώστες και κυρίως για τους μαθητές της Γ Λυκείου παραθέτουμε στη συνέχεια μερικές βασικές ασκήσεις ή θέματα πάνω στην αρχική συνάρτηση. 1. Να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει συνάρτηση f: R R *, της οποίας μια αρχική συνάρτηση F να ικανοποιεί τη σχέση F()F(1 ) F( ) για κάθε R.. Δίνεται η παραγωγίσιμη συνάρτηση f : R R με f (3) 7, η οποία για κάθε R * ικανοποιεί τη σχέση + f() f () =. g. α) Να υπολογιστεί μια αρχική της συνάρτησης β) Να βρεθεί η συνάρτηση f. 3. Δίνεται μια συνάρτηση f: R R, η οποία έχει την ιδιότητα: f () f() 1 e για κάθε R και η κλίση της στο 0 0 είναι. α) Να βρεθεί η συνάρτηση f. β) Να μελετηθεί η f ως προς τη μονοτονία. γ) Να βρεθούν τα όρια A = lim f() και B = lim f(). + δ) Να βρεθεί μια αρχική της συνάρτησηςf() ε) Να λυθεί η εξίσωση f () Δίνεται η συνεχής συνάρτηση f: R R, με f (0) 1 και F μία αρχική της f με την ιδιότητα: F()f () 1 για κάθε R α) Να βρεθεί το F(0). β) Να αποδειχθεί ότι η συνάρτηση g() F()F() είναι σταθερή στο R. γ) Να βρεθεί ο τύπος της συνάρτησης f. 5. Δίνεται η παραγωγίσιμη συνάρτηση f: R R με f (0) 0 και f () e f() για κάθε R

27 Σελίδα 5 από 8 α) Να αποδειχθεί ότι 1+ e f() = ln. β) Αν G είναι αρχική της συνάρτησης g() 005 f (), να βρεθεί: i) η παράγωγος της συνάρτησης h() G() G(), R, ii) ο τύπος της συνάρτησης h(). 6. Να βρείτε τη συνάρτηση f στις παρακάτω περιπτώσεις: α) f () f () 1 f () για κάθε R και β) f ()ημ ημ f ()συν για κάθε (0, π) και 1 f (1) π π f γ) f () ημ, f () συν f () 1 για κάθε R και f (0) 1 δ) f () f (), 3 ε) f () f () 0 για κάθε > 0 και f (1) 1 1 f () e 1 για κάθε R και 1 f (0) στ) f () f () e για κάθε R και f (0) 0 7. Η F είναι αρχική της συνάρτησης f: R R και ισχύει: F( ) F( 4) 6 για κάθε R α) Να βρείτε τις τιμές f (0) και f (). β) Αν η f είναι συνεχής, να αποδείξετε ότι η C f τέμνει τον άξονα τουλάχιστον σ ένα σημείο. 8. Έστω η συνάρτηση f: R R, της οποίας μια αρχική συνάρτηση F έχει την ιδιότητα: F(1 ) F( 1) για κάθε R α) Να αποδείξετε ότι f (0) 1 και f (1) 1. β) Αν η f είναι παραγωγίσιμη, να αποδείξετε ότι υπάρχει ξ (0, 1) τέτοιο, ώστε f (ξ).

28 Σελίδα 6 από 8 9. Η F είναι αρχική της συνάρτησης f: R R και ισχύει: F( ) F( 4) 6 για κάθε R α) Να βρείτε τις τιμές f (0) και f (). β) Αν η f είναι συνεχής, να αποδείξετε ότι η C f τέμνει τον άξονα τουλάχιστον σ ένα σημείο. 10. Έστω η συνάρτηση f: R R, της οποίας μια αρχική συνάρτηση F έχει την ιδιότητα: F(1 ) F( 1) για κάθε R α) Να αποδείξετε ότι f (0) 1 και f (1) 1. β) Αν η f είναι παραγωγίσιμη, να αποδείξετε ότι υπάρχει ξ (0, 1) τέτοιο, ώστε f (ξ). 11. Έστω f: R R συνεχής συνάρτηση με f (1) και F αρχική της με την ιδιότητα f () F() e για κάθε R. Να βρείτε τον τύπο της f. 1. Δίνεται συνάρτηση f: R R και F μια αρχική της με την ιδιότητα f ()F() e για κάθε R. Αν f (0) 1, να αποδείξετε ότι: α) υπάρχει σταθερά c, ώστε F () e c, β) F() e, R, f () e, R. 13. Έστω f: R R μια συνεχής συνάρτηση και F μια αρχική της με την ιδιότητα αf( ) α F () για κάθε R, όπου α R *. Να αποδείξετε ότι: α) F(0) α και F(1) α, β) η εξίσωση f () 0 έχει μία τουλάχιστον ρίζα στο R. 14. Έστω F μια παράγουσα της συνάρτησης f: R R με την ιδιότητα f () F() F() για κάθε R α) Να αποδείξετε ότι η C f έχει κέντρο συμμετρίας την αρχή των αξόνων. β) Να αποδείξετε ότι η f είναι σταθερή. γ) Να βρείτε τον τύπο της f.

29 Σελίδα 7 από Έστω f: R R συνεχής συνάρτηση και F μια αρχική της. Αν f (1) 1 και για κάθε R είναι f () e F(), να βρείτε την f. 16. Έστω f: (1, ) R συνεχής συνάρτηση και F μια παράγουσα της f. Αν F(0) 0 και f () e F() για κάθε 0, τότε: α) να αποδείξετε ότι f () f () για κάθε > 1, β) να βρείτε τον τύπο της συνάρτησης f. 17. Να αποδείξετε ότι δεν υπάρχει θετική συνάρτηση f: R R, της οποίας μια αρχική συνάρτηση F να ικανοποιεί τη σχέση F () F()F(α ) για κάθε R, όπου α R *. 18. Δίνεται η συνεχής συνάρτηση f: R R με f (1) 1 και F μία αρχική της f με την ιδιότητα f ()F( ) 1 για κάθε R. α) Να αποδείξετε ότι f ( )F() 1 για κάθε R. β) Να αποδείξετε ότι F()F( ) 1 για κάθε R. γ) Να βρείτε τον τύπο της f. 19. Αν F είναι αρχική της συνεχούς συνάρτησης f: R R, για την οποία ισχύει f ()F() 1 για κάθε R και f (0) 1, τότε: α) να αποδείξετε ότι f () e, R, β) να βρείτε την εφαπτομένη της C f που διέρχεται από την αρχή των αξόνων. 0. Έστω μία συνάρτηση f: (0, ) R η οποία είναι δύο φορές παραγωγίσιμη με f (1) e και f (1) 0. Αν για κάθε > 0 ισχύει ότι 1 3 f () e, τότε: α) να αποδείξετε ότι 1 f () e, β) να μελετήσετε την f ως προς τη μονοτονία και τα ακρότατα, γ) να αποδείξετε ότι 1 e e για κάθε > 0, δ) να βρείτε τις ασύμπτωτες της C f.

30 Σελίδα 8 από 8 1. Έστω η παραγωγίσιμη στο συνάρτηση f, με f (016) 016 και η συνεχής στο συνάρτηση g, με g() 0, για κάθε. Αν ισχύει g( ) f ( ) g( f ( )), για κάθε, να αποδείξετε ότι f () Υπόδειξη Έστω G αρχική της 1 g( ) Για 016παίρνουμε : Άρα G( ) G( f ( )), για κάθε..τότε η δοσμένη γράφεται : 1 f ( ) G( ) ( G( f ( )) G( ) G( f ( )) c g( ) g( f ( )) G(016) G(f (016)) c G(016) G(016) c c 0. Όμως η παράγωγός της G διατηρεί πρόσημο, ως συνεχής και χωρίς ρίζες και έτσι η G είναι 1 1. Επομένως : G( ) G( f ( )) f ( ), R

ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ : Η ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ : Η ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ Σελίδα από ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ : Η ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ Βαγγέλης Μουρούκος Μπάμπης Στεργίου Περίληψη Στο άρθρο αυτό επιχειρούμε να εντοπίσουμε, να καταγράψουμε και να περιγράψουμε με σχετικά σύντομο

Διαβάστε περισσότερα

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή,

Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή, Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή, Το βιβλίο αυτό, όπως και το πρώτο τεύχος, είναι εναρμονισμένο με την πρόσφατα καθορισμένη ύλη και απευθύνεται στους μαθητές της Γ Λυκείου που έχουν επιλέξει τον προσανατολισμό

Διαβάστε περισσότερα

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2

0x2 = 2. = = δηλαδή η f δεν. = 2. Άρα η συνάρτηση f δεν είναι συνεχής στο [0,3]. Συνεπώς δεν. x 2. lim f (x) = lim (2x 1) = 3 και x 2 x 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO - ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΤΙΜΩΝ - ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΤΙΜΗΣ - ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΙΧΜΗ» Κ.Καρτάλη 8 Βόλος Τηλ. 43598 ΠΊΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΩΝ 3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ... 5 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου

Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου Η Θεωρία στα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Γ Λυκείου wwwaskisopolisgr έκδοση 5-6 wwwaskisopolisgr ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 5 Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση; Έστω Α ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ 1. Αν f συνεχής στο [α, β] είναι f ( ) d 0 f ( ) 0 2. Αν f συνεχής και γν. αύξουσα στο [α, β] ισχύει ότι: f ( ) d 0. 3. Αν f ( ) d g( ) d, ό f ( ) g( ) ά [, ]. 4. Το σύνολο τιμών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE [Θεώρημα Rolle του κεφ.2.5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE [Θεώρημα Rolle του κεφ.2.5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE [Θεώρημα Rolle του κεφ..5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα. Να εξετάσετε από τις παρακάτω συναρτήσεις ποιές ικανοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός

Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Μονοτονία Συνάρτησης Tζουβάλης Αθανάσιος Κεφάλαιο 4: Διαφορικός Λογισμός Περιεχόμενα Μονοτονία συνάρτησης... Λυμένα παραδείγματα...

Διαβάστε περισσότερα

x A. Είναι δηλαδή: ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ : Η ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

x A. Είναι δηλαδή: ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ : Η ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ Σελίδα από 4 ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ : Η ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ Βαγγέλης Μουρούκος Μπάμπης Στεργίου ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Περίληψη Στο άρθρο αυτό επιχειρούμε να εντοπίσουμε, να καταγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Συνέχεια συνάρτησης σε διάστημα. Η θεωρία και τι προσέχουμε. x, ισχύει: lim f (x) f ( ).

Συνέχεια συνάρτησης σε διάστημα. Η θεωρία και τι προσέχουμε. x, ισχύει: lim f (x) f ( ). Κεφάλαιο 4 Συνέχεια συνάρτησης σε διάστημα 411 Ερώτηση θεωρίας 1 Η θεωρία και τι προσέχουμε Πότε μια συνάρτηση f θα λέμε ότι είναι συνεχής σε ένα ανοικτό διάστημα (, ) αβ; Απάντηση Μια συνάρτηση f θα λέμε

Διαβάστε περισσότερα

Πολλά ψέματα λίγες αλήθειες. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1 ο

Πολλά ψέματα λίγες αλήθειες. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1 ο Πολλά ψέματα λίγες αλήθειες. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΡΟΣ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Οι απαντήσεις βρίσκονται μετά τις εκφωνήσεις Εξετάστε αν είναι αληθείς ή ψευδείς οι παρακάτω προτάσεις και αιτιολογήστε.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE

ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE ΘΕΩΡΗΜΑ ROLLE Αν μια συνάρτηση f είναι : συνεχής στο κλειστό [α,β] παραγωγίσιμη στο ανοιχτό (α,β) f(α)=f(β) f 0 τότε υπάρχει ένα τουλάχιστον, τέτοιο ώστε ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ : σημαίνει ότι υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 3ο : Δίνεται η συνάρτηση f :(,) R με f() η οποία για κάθε (,

Διαβάστε περισσότερα

[ α π ο δ ε ί ξ ε ι ς ]

[ α π ο δ ε ί ξ ε ι ς ] Γ' Λυκείου Κατεύθυνση [ α π ο δ ε ί ξ ε ι ς ] ε ξ ε τ α σ τ έ α ς ύ λ η ς 7-8 Επιμέλεια Κόλλας Αντώνης Όριο πολυωνυμικής στο Αν P( = αν ν + αν ν +... + α + α είναι πολυώνυμο του και, τότε: P( P( P( =...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Παύλος Βασιλείου

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Παύλος Βασιλείου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Παύλος Βασιλείου Σε όλους αυτούς που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ -ΟΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ

Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ Σελίδα 1 από 34 Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ Μπάμπης Στεργίου 017 Εισαγωγή Οι εξισώσεις, η λύση τους, η εύρεση του πλήθους ριζών τους ή τα ερωτήματα που αφορούν στην ύπαρξη ριζών, αποτελούν ένα σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Επιμέλεια: Βασίλης Κράνιας wwwe-mathsgr ΑΝΑΛΥΣΗ Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση Έστω Α ένα υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος. Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων.

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος. Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων. Άσκηση Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων Μέρος ο i. Δίνεται η γνησίως μονότονη συνάρτηση f : A IR. Να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: :

Για να εκφράσουμε τη διαδικασία αυτή, γράφουμε: : Η θεωρία στα μαθηματικά προσανατολισμού Γ υκείου Τι λέμε συνάρτηση με πεδίο ορισμού το σύνολο ; Έστω ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το μία διαδικασία (κανόνα), με την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΟΡΙΟ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ -ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση; Έστω Α ένα υποσύνολο τουr Ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α μια διαδικασία (κανόνα)

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο τιμών συνάρτησης. Η εύρεση και η σημασία του.

Σύνολο τιμών συνάρτησης. Η εύρεση και η σημασία του. Φύλλα Μαθηματικής Παιδείας ΦΥΛΛΟ 17, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 17 ISSN 1-3367 Εκδίδεται στην Αθήνα. Διανέμεται και αναπαράγεται ελεύθερα. Δικτυακός Τόπος: www.nsmavrogiannis.gr/ekthetis.htm Στοιχειοθετείται με το LATEX

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Το 1ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Το 1ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις Επιμέλεια Καραγιάννης Β. Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Το ο Θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις Ερωτήσεις+Απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΜΑ Α ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΤΟ ΘΕΜΑ Α ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟ ΘΕΜΑ Α ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΜΑ 1 Ο Α1. Έστω η συνάρτηση f ( x,,1. Nα αποδείξετε ότι η f είναι παραγωγίσιμη στο. v v 1 και ισχύει : x vx A2. Να διατυπώσετε και να ερμηνεύσετε γεωμετρικά το Θεώρημα Bolzano.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος. Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων

Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος. Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ Λυκείου Κανιστράς Δημήτριος Συναρτήσεις Όρια Συνέχεια Μια πρώτη επανάληψη Απαντήσεις των ασκήσεων Άσκηση i. Δίνεται η γνησίως μονότονη συνάρτηση f : A IR. Να αποδείξετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

5o Επαναληπτικό Διαγώνισμα 2016

5o Επαναληπτικό Διαγώνισμα 2016 5o Επαναληπτικό Διαγώνισμα 6 Διάρκεια: 3 ώρες ΘΕΜΑ A Α Έστω μια συνάρτηση f ορισμένη σε ένα διάστημα Δ Να αποδείξετε ότι αν η f είναι συνεχής στο Δ και f για κάθε εσωτερικό σημείο του Δ, να αποδείξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Β ΜΕΡΟΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Β ΜΕΡΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 7-8 Β ΜΕΡΟΣ. Δίνεται η τέσσερις φορές παραγωγίσιμη στο συνάρτηση f τέτοια ώστε : f (4) () + f () () = ημ + συν, για κάθε και f() =, f () =, f () = - και f () () =. α) Να βρείτε τον

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8Α ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ A ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού o της ; Απάντηση : ( ΟΜΟΓ, 6 ΟΜΟΓ, 9 Β, ΟΜΟΓ, 5 Έστω μια συνάρτηση και ένα σημείο του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΜΠΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ορισμός Θεωρούμε μια συνάρτηση f συνεχή σ' ένα διάστημα Δ και παραγωγίσιμη στο εσωτερικό του Δ. α) Θα λέμε ότι η f είναι κυρτή ή στρέφει τα κοίλα άνω στο Δ, αν η f

Διαβάστε περισσότερα

Thanasis Xenos ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Thanasis Xenos ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΜΑΘΙΑΣ thanasisenos@yahoo.gr Thanasis Xenos )Αν µια συνάρτηση f είναι, τότε είναι γνησίως µονότονη; Η πρόταση δεν αληθεύει, διότι για παράδειγµα η συνάρτηση, f ( ) = είναι - και δεν είναι γνησίως µονότονη., >

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 8Α ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ A ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής σε ένα σημείο του πεδίου ορισμού o της ; Απάντηση : ( ΟΜΟΓ, 6 ΟΜΟΓ, 9 Β, ΟΜΟΓ, 5 Έστω μια συνάρτηση και ένα σημείο του πεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 2. Μ. Παπαδημητράκης. ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Μ. Παπαδημητράκης. 1 ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Έστω συνάρτηση f ορισμένη σε διάστημα I. Λέμε ότι η F είναι αντιπαράγωγος της f στο I αν ισχύει F = f στο I. ΠΡΟΤΑΣΗ. Αν η F είναι αντιπαράγωγος της f στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ.2.6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου].

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ.2.6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 8: ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Ενότητα Μονοτονία Συνάρτησης του κεφ..6 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα 1. ΘΕΜΑ Β Να μελετηθούν ως προς την μονοτονία

Διαβάστε περισσότερα

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης

13 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης 3 Μονοτονία Ακρότατα συνάρτησης Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Θεώρημα Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σ ένα διάστημα Δ, τότε: Αν f ( ) > 0για κάθε εσωτερικό του Δ, η f είναι γνησίως αύξουσα στο Δ. Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. f x = x 6x + 3, x 1, 1. Η f είναι συ-

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. f x = x 6x + 3, x 1, 1. Η f είναι συ- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 06 ΘΕΜΑ Α Α. i. Σωστό ii. Λάθος iii. Λάθος iv. Λάθος v. Λάθος ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ f = 6 +,,. Η f είναι συ- Α. Θεωρούμε συνάρτηση ( ) [ ]

Διαβάστε περισσότερα

Mαθηματικά Θετικής - Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ. Λυκείου Ανάλυση Κεφ. 1 ο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Mαθηματικά Θετικής - Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ. Λυκείου Ανάλυση Κεφ. 1 ο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Γ. Λυκείου Ανάλυση Κεφ. ο Γ / ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ο ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΡΙΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα Κεφάλαιο ο (Προτείνεται να διατεθούν διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:. -. (Προτείνεται να διατεθούν 5 διδακτικές ώρες).3 (Προτείνεται να διατεθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ. Το Θεώρημα και το Πόρισμα ισχύουν σε διαστήματα και όχι σε ένωση διαστημάτων.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ. Το Θεώρημα και το Πόρισμα ισχύουν σε διαστήματα και όχι σε ένωση διαστημάτων. ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ Θεώρημα Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ και ισχύει f () = 0 για κάθε εσωτερικό σημείο του Δ, τότε η f είναι σταθερή σ' όλο το διάστημα Δ. Πόρισμα Αν δύο συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 00 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α A. Έστω μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα. Αν F είναι μια παράγουσα της στο, τότε να αποδείξετε ότι:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 9: ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ FERMAT

ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 9: ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ FERMAT ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 9: ΤΟΠΙΚΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ FERMAT [Ενότητες Η Έννοια του Τοπικού Ακροτάτου Προσδιορισμός των τοπικών Ακροτάτων πλην του Θεωρήματος Εύρεση Τοπικών Ακροτάτων

Διαβάστε περισσότερα

A. ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθημα: Μαθηματικά κατεύθυνσης, Τάξη: Γ Λυκείου Ενότητα: Θεώρημα Bolzano ( 3 διδακτικές ώρες)

A. ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθημα: Μαθηματικά κατεύθυνσης, Τάξη: Γ Λυκείου Ενότητα: Θεώρημα Bolzano ( 3 διδακτικές ώρες) A ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθημα: Μαθηματικά κατεύθυνσης, Τάξη: Γ Λυκείου Ενότητα: Θεώρημα Bolzano ( διδακτικές ώρες) 1 Σκοποί Στόχοι α Σκοποί: Οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι τα Μαθηματικά μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

f(x) = και στην συνέχεια

f(x) = και στην συνέχεια ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Ερώτηση. Στις συναρτήσεις μπορούμε να μετασχηματίσουμε πρώτα τον τύπο τους και μετά να βρίσκουμε το πεδίο ορισμού τους; Όχι. Το πεδίο ορισμού της συνάρτησης το βρίσκουμε πριν μετασχηματίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

g(x) =α x +β x +γ με α= 1> 0 και

g(x) =α x +β x +γ με α= 1> 0 και ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ [Κεφ..3: Μονότονες Συναρτήσεις - Αντίστροφη Συνάρτηση σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος Α. Β 3. Η γραφική παράσταση της f τέμνει τον άξονα των xx σε ένα σημείο με τετμημένη ξ [α,β],

Μέθοδος Α. Β 3. Η γραφική παράσταση της f τέμνει τον άξονα των xx σε ένα σημείο με τετμημένη ξ [α,β], Θωμάς Ραϊκόφτσαλης ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μέθοδος Α Αν μας ζητείτε να αποδείξουμε ότι ισχύει ένα από τα εξής: Α. Η εξίσωση f() έχει μια τουλάχιστον ρίζα ξ (α,β), Α. Υπάρχει ξ (α,β) έτσι ώστε f(ξ),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( ))

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να εξετάσετε αν ισχύουν οι υποθέσεις του Θ.Μ.Τ. για την συνάρτηση στο διάστημα [ 1,1] τέτοιο, ώστε: C στο σημείο (,f( )) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΕΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ (Θ.Μ.Τ.) [Θεώρημα Μέσης Τιμής Διαφορικού Λογισμού του κεφ..5 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πες το με μία γραφική παράσταση

Πες το με μία γραφική παράσταση Πες το με μία γραφική παράσταση Μαθηματικά Κατεύθυνσης Γ Λυκείου www askisopolisgr ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Να γράψετε και να σχεδιάσετε γραφικές παραστάσεις (ορισμένες σε διάστημα ή σε ένωση διαστημάτων):

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση:

Θεώρημα Βolzano. Κατηγορία 1 η. 11.1 Δίνεται η συνάρτηση: Κατηγορία η Θεώρημα Βolzano Τρόπος αντιμετώπισης:. Όταν μας ζητούν να εξετάσουμε αν ισχύει το θεώρημα Bolzano για μια συνάρτηση f σε ένα διάστημα [, ] τότε: Εξετάζουμε την συνέχεια της f στο [, ] (αν η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να μελετήσετε ως προς τη μονοτονία και τα ακρότατα τις παρακάτω συναρτήσεις: f (x) = 0 x(2ln x + 1) = 0 ln x = x = e x =

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β. Να μελετήσετε ως προς τη μονοτονία και τα ακρότατα τις παρακάτω συναρτήσεις: f (x) = 0 x(2ln x + 1) = 0 ln x = x = e x = ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 0: ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ [Ενότητα Προσδιορισμός των Τοπικών Ακροτάτων - Θεώρημα Εύρεση Τοπικών Ακροτάτων του κεφ..7 Μέρος Β του σχολικού βιβλίου]. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Α1. Θεωρία -απόδειξη θεωρήματος στη σελίδα 262 (μόνο το iii) στο σχολικό βιβλίο.

ΘΕΜΑ Α. Α1. Θεωρία -απόδειξη θεωρήματος στη σελίδα 262 (μόνο το iii) στο σχολικό βιβλίο. ΙΟΥΝΙΟΥ 0 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α. Θεωρία -απόδειξη θεωρήματος στη σελίδα 6 (μόνο το iii) στο σχολικό βιβλίο.

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016 Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 16 ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενες λύσεις. f (x) f (x ) f (x) f (x ) f (x) f (x ) (x x ). f (x) f (x ) lim[f (x) f (x )] lim (x x ) lim[f (x) f (x )] 0 lim f (x) f (x ),

Προτεινόμενες λύσεις. f (x) f (x ) f (x) f (x ) f (x) f (x ) (x x ). f (x) f (x ) lim[f (x) f (x )] lim (x x ) lim[f (x) f (x )] 0 lim f (x) f (x ), Πανελλαδικές Εξετάσεις 8 Μαθηματικά Προσανατολισμού /6/8 ΘΕΜΑ Α Προτεινόμενες λύσεις Α Αφού η f είναι παραγωγίσιμη στο σημείο του πεδίου ορισμού της, ισχύει ότι: Για κάθε έχουμε: Επομένως ισχύει ότι: Δηλαδή:

Διαβάστε περισσότερα

Θεώρημα Bolzano. ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Έστω μια συνάρτηση f, ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [, ]. Αν: η f είναι συνεχής στο [, ] και, επιπλέον, ισχύει

Θεώρημα Bolzano. ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Έστω μια συνάρτηση f, ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [, ]. Αν: η f είναι συνεχής στο [, ] και, επιπλέον, ισχύει Θεώρημα Bolzno. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Έστω μια συνάρτηση f, ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [, ]. Αν: η f είναι συνεχής στο [, ] και, επιπλέον, ισχύει f f 0, τότε υπάρχει ένα, τουλάχιστον, 0 (, ) τέτοιο, ώστε f( 0

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις θεμάτων προσομοίωσης 1-Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016

Λύσεις θεμάτων προσομοίωσης 1-Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 Λύσεις θεμάτων προσομοίωσης -Πανελλαδικές Εξετάσεις 06 Λύσεις θεμάτων ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ -- Πανελλαδικών Εξετάσεων 06 Στο μάθημα: «Μαθηματικά Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής»

Διαβάστε περισσότερα

f x x, ν Ν-{0,1} είναι παραγωγίσιμη στο R

f x x, ν Ν-{0,1} είναι παραγωγίσιμη στο R ΟΕΦΕ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Θέμα Α Α Να αποδείξετε ότι η συνάρτηση ν ν και ισχύει f ν f, νν-{,} είναι παραγωγίσιμη στο R

Διαβάστε περισσότερα

Η θεωρία στα Μαθηματικά Προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας -Πληροφορικής. Ορισμοί Ιδιότητες - Προτάσεις Θεωρήματα Αποδείξεις

Η θεωρία στα Μαθηματικά Προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας -Πληροφορικής. Ορισμοί Ιδιότητες - Προτάσεις Θεωρήματα Αποδείξεις Η θεωρία στα Μαθηματικά Προσανατολισμού: Θετικών Σπουδών Σπουδών Οικονομίας -Πληροφορικής Ορισμοί Ιδιότητες - Προτάσεις Θεωρήματα Αποδείξεις Επιμέλεια: Μπάμπης Στεργίου / Παπαμικρούλης Δημήτρης (αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

2. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ.

2. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Κατηγορία η Εύρεση μονοτονίας Τρόπος αντιμετώπισης:. Αν έχουμε μια συνάρτηση f η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Αν f( ) σε κάθε εσωτερικό σημείο του Δ, τότε η f είναι γνησίως αύξουσα σε όλο το

Διαβάστε περισσότερα

αβ (, ) τέτοιος ώστε f(x

αβ (, ) τέτοιος ώστε f(x ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΟΡΙΟ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Άσκηση α) Έστω μια συνάρτηση f, η οποία είναι ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [ αβ., ] Αν η f είναι συνεχής στο [ αβ, ]

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 16 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 16 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ASK4MATH WWW.ASKISIOLOGIO.GR ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ 16 Εξεταζόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1 η σειρά)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1 η σειρά) 9 ΘΕΡΙΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ( η σειρά) ΘΕΜΑ ο Α. Έστω η συνάρτηση f με f() ημ. Να αποδείξετε ότι η f είναι παραγωγίσιμη στο και ισχύει f () συν Β. Πότε μια συνάρτηση f λέμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Νίκος Ιωσηφίδης, Μαθηματικός Φροντιστής, Βέροια e-mail: iossifid@ahoo.gr Στην εισήγηση αυτή δείχνουμε πως αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει συνάρτηση με δοσμένες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ. Σε προηγούμενα άρθρα και εργασίες καταγράψαμε, αναλύσαμε, σχολιάσαμε και παρουσιάσαμε

Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ. Σε προηγούμενα άρθρα και εργασίες καταγράψαμε, αναλύσαμε, σχολιάσαμε και παρουσιάσαμε Σελίδα από 49 Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Μπάμπης Στεργίου - 07 Σε προηγούμενα άρθρα και εργασίες καταγράψαμε, αναλύσαμε, σχολιάσαμε και παρουσιάσαμε διεξοδικά τις έννοιες και τις προτάσεις που αναφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Θέματα στην Κατεύθυνση της Γ Α. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Γενικά Θέματα στην Κατεύθυνση της Γ Α. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ stergiu@otenet.gr Σελίδα από 4 Γενικά Θέματα στην Κατεύθυνση της Γ Αγαπητοί συνάδελφοι - Φίλοι μαθητές! Προσπάθησα να συγκεντρώσω ηλεκτρονικά μερικά γενικά επαναληπτικά θέματα που έφτιαξα ο ίδιος ή συνάντησα,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΣ. Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΣ. Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΝΙΚΟΣ ΤΑΣΟΣ Mα θ η μ α τ ι κ ά Γ Λυ κ ε ί ο υ Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β Τό μ ο ς στον Αλέξη, το Σπύρο, τον Ηλία και το Λούη, στην παντοτινή φιλία Πρό λ ο γ ο ς Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό και στόχο

Διαβάστε περισσότερα

1. Για οποιουσδήποτε μιγαδικούς z 1, z 2 με Re (z 1 + z 2 ) = 0, ισχύει: Re (z 1 ) + Re (z 2 ) = 0

1. Για οποιουσδήποτε μιγαδικούς z 1, z 2 με Re (z 1 + z 2 ) = 0, ισχύει: Re (z 1 ) + Re (z 2 ) = 0 ΣΩΣΤΑ ΛΑΘΟΣ. Για οποιουσδήποτε μιγαδικούς z, z με Re (z + z ) = 0, ισχύει: Re (z ) + Re (z ) = 0. Ισχύει η ισοδυναμία : i κ = i λ κ = λ για κάθε κ., λ ακεραίους αριθμούς. 3. Για κάθε μιγαδικό αριθμό z

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ο : ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Έστω Α ένα υποσύνολο του Τι ονομάζουμε πραγματική συνάρτηση με πεδίο ορισμού το Α ; (5 ΕΣΠ Β ) Έστω Α ένα υποσύνολο του Ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Γ ε ν ι κ έ ς εξ ε τ ά σ ε ι ς Μαθηματικά Γ λυκείου Θ ε τ ι κ ών και οικονομικών σπουδών

Γ ε ν ι κ έ ς εξ ε τ ά σ ε ι ς Μαθηματικά Γ λυκείου Θ ε τ ι κ ών και οικονομικών σπουδών Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι α δ υ α δ ι κ ό ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ δυαδικό Γ ε ν ι κ έ ς εξ ε τ ά σ ε ι ς 6 Μαθηματικά Γ λυκείου Θ ε τ ι κ ών και οικονομικών σπουδών Τα θέματα επεξεργάστηκαν οι καθηγητές των Φροντιστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ορισμοί Μία συνάρτηση f λέγεται: 1 γνησίως αύξουσα σ' ένα υποσύνολο Β του πεδίου ορισμού της όταν για κάθε 1, Β με 1 < ισχύει ότι f( 1 ) < f( ) γνησίως φθίνουσα σ' ένα υποσύνολο Β

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ., τότε η f είναι πάντοτε συνεχής στο x., τότε η f είναι συνεχής στο x.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ., τότε η f είναι πάντοτε συνεχής στο x., τότε η f είναι συνεχής στο x. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας την ένδειξη σωστό ή λάθος δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ:ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ:ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ:ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΜΑ Α Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Μαθηματικών 2

Σημειώσεις Μαθηματικών 2 Σημειώσεις Μαθηματικών 2 Συναρτήσεις - 3 Ραφαήλ Φάνης Μαθηματικός 1 Κεφάλαιο 3 Συνέχεια Συναρτήσεων 3.1 Όρισμός Συνεχούς Συνάρτησης Ορισμός Μια συνάρτηση f ονομάζεται συνεχής στο x 0 Df αν υπάρχει το πραγματικός

Διαβάστε περισσότερα

) της γραφικής παράστασης της f που άγονται από το Α, τις οποίες και να βρείτε. Μονάδες 8 Γ2. Αν ( 1) : y x, και ( 2

) της γραφικής παράστασης της f που άγονται από το Α, τις οποίες και να βρείτε. Μονάδες 8 Γ2. Αν ( 1) : y x, και ( 2 Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Π Α Ν Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Ω Ν Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ω Ν 7 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 9.6.7 ΘΕΜΑ Α A. Έστω μια συνάρτηση f, η οποία είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ. Αν f ()

Διαβάστε περισσότερα

Μονοτονία - Ακρότατα - 1 1 Αντίστροφη Συνάρτηση

Μονοτονία - Ακρότατα - 1 1 Αντίστροφη Συνάρτηση 4 Μονοτονία - Ακρότατα - Αντίστροφη Συνάρτηση Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μονοτονία συνάρτησης Μια συνάρτηση f λέγεται: Γνησίως αύξουσα σ' ένα διάστημα Δ του πεδίου ορισμού της, όταν για οποιαδήποτε,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ πιο πάνω έννοιες εκφράζουν όπως λέμε τη μονοτονία της συνάρτησης.

ΟΙ πιο πάνω έννοιες εκφράζουν όπως λέμε τη μονοτονία της συνάρτησης. 3 Μονοτονία συναρτήσεων 3 Μονοτονία συναρτήσεων 3Α Μονοτονία συνάρτησης Έστω f μία συνάρτηση με πεδίο ορισμού Γνησίως αύξουσα συνάρτηση Η συνάρτηση f λέγεται γνησίως αύξουσα στο Δ αν για κάθε, Δ, με

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Μαθηματικών 2

Σημειώσεις Μαθηματικών 2 Σημειώσεις Μαθηματικών 2 Συναρτήσεις - 4 Ραφαήλ Φάνης Μαθηματικός 1 Κεφάλαιο 4 Παράγωγος Συνάρτησης 4.1 Έννοια Παραγώγου Ορισμός f(x) f(x 0 ) Μια συνάρτηση f ονομάζεται παραγωγίσιμη στο x 0 Df αν υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α Τ Α Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

Θ Ε Μ Α Τ Α Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θ Ε Μ Α Τ Α Π Ρ Ο Α Γ Ω Γ Ι Κ Ω Ν Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ω Ν Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - 3 Α Π Ο Λ Υ Τ Η Ρ Ι Ε Σ Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ Θ Ε Τ Ι Κ Η Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η ΘΕΜΑ ο : Α.. Αν η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 0 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 0 ΘΕΜΑ ο : Έστω, C με Re( ) και Re( ) Αν f() ( )( )( )( ) και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Δευτέρα Ιουνίου 08 Λύσεις των θεμάτων Έκδοση η (/06/08, :0) Οι απαντήσεις και οι

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016

Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 2016 Λύσεις των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 16 ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Νίκος Ζανταρίδης (Φροντιστήριο Πυραμίδα) ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ένα γενικό θέμα Ανάλυσης Χρήσιμες Προτάσεις Ασκήσεις για λύση Μικρό βοήθημα για τον υποψήφιο μαθητή της Γ Λυκείου λίγο πριν τις εξετάσεις Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ. ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ Διδακτική προσέγγιση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ. ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ Διδακτική προσέγγιση ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΑ Διδακτική προσέγγιση Αφορμή γι αυτή τη σύντομη εργασία έδωσε μια ημερίδα διδασκαλίας των Μαθηματικών, η οποία οργανώθηκε από το Σχολικό Σύμβουλο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο 5 + i Α. Δίνεται ο μιγαδικός αριθμός z =. + i α) Να γράψετε τον z στη μορφή α + βi, α, β IR. Στην παρ

ΜΑΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο 5 + i Α. Δίνεται ο μιγαδικός αριθμός z =. + i α) Να γράψετε τον z στη μορφή α + βi, α, β IR. Στην παρ ΜΑΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο 5 + i Α. Δίνεται ο μιγαδικός αριθμός z =. + i α) Να γράψετε τον z στη μορφή α + βi, α, β IR. Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε τη σωστή απάντηση. δ) Το z

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 0 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 0 ΘΕΜΑ ο : Έστω, C με Re( ) και Re( ) Αν f() ( )( )( )( ) και

Διαβάστε περισσότερα

2o Επαναληπτικό Διαγώνισμα 2016

2o Επαναληπτικό Διαγώνισμα 2016 wwwaskisopolisgr o Επαναληπτικό Διαγώνισμα 6 Διάρκεια: ώρες ΘΕΜΑ A A Να αποδείξετε ότι αν δύο συναρτήσεις f,g είναι παραγωγίσιμες στο του πεδίου ορισμού τους, τότε και η συνάρτηση f g είναι παραγωγίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α ΜΕΡΟΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α ΜΕΡΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 7-8 Α ΜΕΡΟΣ Δίνεται η παραγωγίσιμη στο συνάρτηση f για την οποία ισχύει : f ()+f()=, για κάθε και f()=e+ α) Να δείξετε ότι f()=+e -, β) Να βρείτε το όριο lim ( lim f(y)) y γ) Να δείξετε

Διαβάστε περισσότερα

να είναι παραγωγίσιμη Να ισχύει ότι f Αν μια από τις τρεις παραπάνω συνθήκες δεν ισχύουν τότε δεν ισχύει και το θεώρημα Rolle.

να είναι παραγωγίσιμη Να ισχύει ότι f Αν μια από τις τρεις παραπάνω συνθήκες δεν ισχύουν τότε δεν ισχύει και το θεώρημα Rolle. Κατηγορία η Συνθήκες θεωρήματος Rolle Τρόπος αντιμετώπισης:. Για να ισχύει το θεώρημα Rolle για μια συνάρτηση σε ένα διάστημα [, ] (δηλαδή για να υπάρχει ένα τουλάχιστον (, ) τέτοιο ώστε ( ) ) πρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 8 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σελίδα από Φάνης Μαργαρώνης Φροντιστήρια Ρούλα Μακρή Τομέας μαθηματικών ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά. Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός. Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μαθηματικά. Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός. Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μαθηματικά Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Ορισμοί. Μια συνάρτηση f θα λέμε ότι παρουσιάζει στο o Α τοπικό μέγιστο, όταν υπάρχει δ > 0, τέτοιο ώστε f () f( o ) για κάθε A ( o δ, o δ ), όπου Α το πεδίο ορισμού της f. Το o λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Θεωρία (Θεώρημα σελίδα 5 σχολικού βιβλίου) Α. Α) ΨΕΥΔΗΣ Β) Θα δώσουμε ένα αντιπαράδειγμα Έστω η συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. (Ενδεικτικές Απαντήσεις)

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ. (Ενδεικτικές Απαντήσεις) ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Δευτέρα Ιουνίου 9 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Ενδεικτικές Απαντήσεις) ΘΕΜΑ Α Αα) Ορισμός σχολικού βιβλίου σελ 5 Έστω Α ένα υποσύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση:

Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση: Ο μαθητής που έχει μελετήσει τo κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση:. Να μπορεί να βρίσκει απο τη γραφική παράσταση μιας συνάρτησης το πεδίο ορισμού της το σύνολο τιμών της την τιμή της σε ένα σημείο..

Διαβάστε περισσότερα

dy df(x) y= f(x) y = f (x), = dx dx θ x m= 1

dy df(x) y= f(x) y = f (x), = dx dx θ x m= 1 I. ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ-ΚΛΙΣΗ d df() = f() = f (), = d d.κλίση ευθείας.μεταολές 3.(Οριακός) ρυθμός μεταολής ή παράγωγος 4.Παράγωγοι ασικών συναρτήσεων 5. Κανόνες παραγώγισης 6.Αλυσωτή παράγωγος 7.Μονοτονία 8.Στάσιμα

Διαβάστε περισσότερα

1.8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

1.8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ 73 8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ρισμός της συνέχειας Έστω οι συναρτήσεις g h παρακάτω σχήματα των οποίων οι γραφικές παραστάσεις δίνονται στα C h 6 l ( C l g( C g l l (a Παρατηρούμε ότι:

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Γ Λυκείου

Μαθηματικά Γ Λυκείου Μαθηματικά Γ Λυκείου Θέμα Α Α. Έστω μια συνάρτηση f ορισμένη σε ένα διάστημα Δ. Αν η f είναι συνεχής στο Δ και f ()= για κάθε εσωτερικό σημείο του Δ τότε να αποδείξετε ότι η f είναι σταθερή σε όλο το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com.

Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. Καθηγητήσ Μαθηματικών: Κωτςάκησ Γεώργιοσ e-mail: kotsakis @ windowslive. com. A. Οι κανόνες De L Hospital και η αρχική συνάρτηση κάνουν πιο εύκολη τη λύση των προβλημάτων με το Θ. Rolle. B. Η αλγεβρική

Διαβάστε περισσότερα

και γνησίως αύξουσα στο 0,

και γνησίως αύξουσα στο 0, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Σχολικό βιβλίο σελ 6 (i) A. Σχολικό βιβλίο σελ 141 Α. Σχολικό βιβλίο σελ 46-47 Α4. α. Λ β. Σ γ. Λ δ. Σ ε. Σ ΘΕΜΑ Β Β1. Ισχύει D f επειδή 1 1 1 Για κάθε η f είναι παραγωγίσιμη

Διαβάστε περισσότερα

1. Δύο συναρτήσεις f,g είναι ίσες μόνο όταν έχουν ίδιο πεδίο ορισμού και ίδιο τύπο. Η πρόταση είναι Λάθος. Αντιπαράδειγμα:

1. Δύο συναρτήσεις f,g είναι ίσες μόνο όταν έχουν ίδιο πεδίο ορισμού και ίδιο τύπο. Η πρόταση είναι Λάθος. Αντιπαράδειγμα: 1. Δύο συναρτήσεις f,g είναι ίσες μόνο όταν έχουν ίδιο πεδίο ορισμού και ίδιο τύπο. 3 017 f(), D { 1,0,1} και g() D { 1,0,1} f f έχουμε D D και f( 1) g( 1), f(0) g(0), f(1) g(1) g Άρα f()=g() για Df =Dg

Διαβάστε περισσότερα

1.8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

1.8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ .8 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO A. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ : ΣΥΝΕΧΗΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ - ΟΡΙΣΜΟΣ Όταν θέλουμε να εξετάσουμε ως προς τη συνέχεια μια συνάρτηση πολλαπλού τύπου, εργαζόμαστε ως εξής

Διαβάστε περισσότερα

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Α ΜΕΡΟΣ: ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ) Επιμέλεια: Καραγιάννης Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 9 Ιουνίου ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Απαντήσεις Θεμάτων Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων Εσπερινών Γενικών Λυκείων (Νέο & Παλιό Σύστημα)

Διαβάστε περισσότερα