Οδηγός Διδασκαλίας με τη χρήση του (Scaffolding) Authored by Maria Thedorou. Project: Safety4El Improved Safety for Electricians

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδηγός Διδασκαλίας με τη χρήση του (Scaffolding) Authored by Maria Thedorou. Project: Safety4El Improved Safety for Electricians"

Transcript

1 Οδηγός Διδασκαλίας με τη χρήση του (Scaffolding) Authored by Maria Thedorou Project: Safety4El Improved Safety for Electricians

2 " ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ"SCAFFOLDING"" Ορολογία...2 ΔομήτουΕγχειριδίου...3 Κεφάλαιο ΕισαγωγήστοCLIL ΕισαγωγήστοScaffolding/Ικριώματα...4 Κεφάλαιο Περιεχόμενο Επικοινωνία Ικανότητες Κοινότητα ΓνωστικήΙκανότητα ΟΤροχόςτουBloom&ηΣωστήΕπιλογήΕντολών...7 Κεφάλαιο Scaffolding/ΤεχνικήΙκριωμάτων ΖώνηΕπικείμενηςΑνάπτυξης(ΖΕΑ)καιΤεχνικέςΙκριωμάτων(Σκαλωσιές) ΗΑυτονομίατουΕκπαιδευόμενου Αλληλεπίδραση ΗΏραΣκέψηςτουΕκπαιδευτικού Οφέλη ΤεχνικέςΙκριωμάτων/Scaffolding ΠαραδείγματαScaffolding Ερωτήσεις/ΣωστόkΛάθος Ταίριασμα/Matching ΠαρουσίασησεPowerPoint/PowerPointPresentation Βίντεο/Βίντεοclips Αναπαραγωγήρόλων/Προσομοίωση ΑκολουθώνταςΠροφορικόΚείμενομεΓραπτόΚείμενο Συνδέονταςτοκείμενοέτσιώστεόλεςοιλέξειςνασυνδέονταιμελεξικάσε118γλώσσες...21 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ " "P age"

3 Ορολογία" Σε όλο το εγχειρίδιο, κρίθηκε αναγκαίο να γίνει αναφορά στη γλώσσα που χρησιµοποιείται συνήθως στα σχολεία / τάξεις, και στην γλώσσα που στοχεύεται µέσα από ένα µάθηµα µε την µέθοδο CLIL. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, η Ευρώπη έχει διευρύνει τα σύνορά της και σ αυτήν έχουν προστεθεί περισσότερα κράτη-µέλη. Η κινητικότητα και η διασυνοριακή µετανάστευση είναι πλέον κοινό φαινόµενο. Επιπλέον, τα ρεύµατα προσφύγων και µεταναστών έχουν ως αποτέλεσµα ώστε η απλή ευρωπαϊκή τάξη να γίνει ένα πολυεθνικό περιβάλλον αποτελούµενο από µαθητές µε πολυγλωσσικές ικανότητες. Παραδοσιακά, οι γλωσσολόγοι και οι δάσκαλοι γλώσσας αναφερόντουσαν στην µητρική γλώσσα ως πρώτη γλώσσα (L1), και σε οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα που µελετούσαν ως δεύτερη γλώσσα (L2). Στον απόηχο της διακρατικής κινητικότητας και µετανάστευσης της ΕΕ, οι όροι αυτοί καθίστανται παρωχηµένοι. Με την αναφορά στην γλώσσα που οµιλείται στη χώρα υποδοχής, ως µητρικής γλώσσας αγνοούνται οι µετανάστες, οι εθνικές µειονότητες ή εθνικιστές και η µητρική τους γλώσσα. Σκεφτείτε, για παράδειγµα, την περίπτωση ενός Αιθίοπα στη Ρώµη, ενός Βόσνιου στη Μάλτα, ενός Τούρκου στη Γερµανία, ενός Καταλανού στη Βαρκελώνη, ενός Ουαλού στην Ουαλία, ή ενός Σκωτσέζου ή ενός Ιρλανδού που µιλούν την δική τους εκδοχή της Γαελικής Γλώσσας. Χρησιµοποιώντας τον όρο L1 αγνοείται η γλώσσα της κληρονοµιάς τους ή ίσως ακόµα και η πρώτη τους γλώσσα. Και τι γίνεται µε τους δίγλωσσους µαθητές, οι οποίοι βρίσκονται στη Μάλτα ή σε µέρη της Ελβετίας; Η στοχευµένη γλώσσα θα µπορούσε ακόµη και να είναι και επίσηµη γλώσσα της χώρας τους. Η προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η χρήση της αγγλικής ως παγκόσµιας γλώσσας είχε ως αποτέλεσµα σε πολλές χώρες η διδασκαλία της Αγγλικής να είναι µέρος του προγράµµατος σπουδών. Τα Αγγλικά έχουν γίνει πλέον υποχρεωτικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και ως εκ τούτου δεν θεωρείται πάντα µια «ξένη γλώσσα», αλλά µια δεύτερη γλώσσα. Μετά από προσεκτική σκέψη, έχουµε αποφασίσει να αποστείλουµε τους όρους Πρώτη Γλώσσα (L1) (για την µητρική γλώσσα) και Δεύτερη Γλώσσα (L2) (ξένη γλώσσα), έτσι σε όλο το εγχειρίδιο θα χρησιµοποιούνται οι ακόλουθοι όροι: Για τη γλώσσα που συνήθως χρησιµοποιείται στην τάξη, την «κανονική» όπως λέγεται, θα χρησιµοποιήσουµε τον όρο School Lingua Franca (SLF) ή Σχολική Κοινή Γλώσσα (ΣΚΓ) ως τη γλώσσα µέσα από την οποία η τάξη µαθαίνει, λειτουργεί και επικοινωνεί. Για τη γλώσσα που στοχεύεται να µάθουν µαζί µε το περιεχόµενο, θα χρησιµοποιήσουµε τον όρο Στοχευµένη Γλώσσα (Targeted Language - TL) ή Επιπρόσθετη Γλώσσα (Additional Language -AL). Αυτοί οι όροι θα χρησιµοποιούνται ως συνώνυµα. 2" "P age"

4 ΔομήτουΕγχειριδίου "" 3" "P age"

5 Κεφάλαιο1 1.1.ΕισαγωγήστοCLIL Ο όρος Ενσωµατωµένη Εκµάθηση Περιεχοµένου και Γλώσσας (CLIL) πρωτοχρησιµοποιήθηκε το 1994, σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολούθησε µια πανευρωπαϊκή συζήτηση βασισµένη στην εµπειρογνωµοσύνη της Φινλανδίας και της Ολλανδίας για το πώς να επιτευχθεί η αριστεία στην εκµάθηση γλωσσών, όπως αυτή διεξαγόταν σε ορισµένου τύπου σχολεία, στα γενικά σχολεία και τα κολέγια που χρηµατοδοτούνται από την κυβέρνηση. Εκείνη την εποχή, η εισαγωγή του CLIL ήταν τόσο πολιτική όσο και εκπαιδευτική. «Η πολιτική σκοπιά βασίστηκε σε ένα όραµα ότι η κινητικότητα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούσε υψηλότερα επίπεδα γλωσσικής ικανότητας σε συγκεκριµένες γλώσσες από ό, τι υπήρχαν εκείνη την εποχή. Το εκπαιδευτικό κοµµάτι επηρεάστηκε κυρίως από χώρες όπου επικρατεί διγλωσσία όπως ο Καναδάς. Σε αυτές τις χώρες υπήρξε η ανάγκη να σχεδιαστούν αλλά και να προσαρµοστούν οι υπάρχουσες διδακτικές µέθοδοι ώστε να παρέχονται ψηλότερου βαθµού ικανότητες σε µεγαλύτερο αριθµό φοιτητών». Marsh (2012). Τώρα, είκοσι περίπου χρόνια αργότερα η έννοια του CLIL έχει αναδειχθεί όχι µόνο ως ένα µέσο για τη βελτίωση πρόσβασης σε επιπλέον γλώσσες, αλλά επίσης και για την εισαγωγή καινοτόµων πρακτικών στο πρόγραµµα σπουδών γενικά. 1.2.ΕισαγωγήστοScaffolding/Ικριώματα ΟπρώτοςπουαναφέρθηκεσταΙκριώματαωςμέθοδοδιδασκαλίαςήτανοLevVygotsky,τουοποίουηέννοια (ZPD), η Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ), έχει άμεση σχέση με αυτό που ονομάζουμε Scaffolding ως τεχνική και αποτελεί τη βάση του ικριώματος. " η Ζώνη Επικείμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ) είναι η απόσταση μεταξύ του τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά από μόνα τους και της επόμενης μάθησης που μπορούν να βοηθηθούνώστεναεπιτύχουνμετηνκατάλληληβοήθεια"(raymond,2000,σελ.176).ωστόσο,περισσότερα σχετικάμετοzpdμπορείτεναβρείτεστηνενότητα3.2. Τα ικριώματα διευκολύνουν την ικανότητα των μαθητών να βασίζονται σε προϋπάρχουσες γνώσεις και επομένωςναενσωματώνουννέεςπληροφορίες.τοσημαντικότεροαπόόλαόμωςείναιτογεγονόςότιαυτά τα ικριώματα απομακρύνονταιότανείναιπροφανέςότιοεκπαιδευόμενοςμπορείνασταθείσταδικάτου πόδιακαινασυνεχίσειτημάθησήτουαπόεκείκαιπέρα(μόνοςτου). Κεφάλαιο2 Τα5CsκαιπώςσχετίζονταιμετοCLIL Όταν οι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν ένα µάθηµα CLIL, υπάρχουν πέντε πράγµατα που πρέπει να έχουν υπόψη τους - Περιεχόµενο, Επικοινωνία, Ικανότητες, Κοινότητα και Γνωστικές Ικανότητες. 4" "P age"

6 2.1. Περιεχόμενο* Στην παραδοσιακή διδασκαλία οι εκπαιδευτικοί ετοιµάζουν ένα µάθηµα σχετικό µε τη λογική ανάπτυξη του θέµατος πάνω στο οποίο δουλεύουν οι µαθητές. Το ίδιο γίνεται και µε το CLIL. Οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν µαθήµατα γύρω από αυτά που ήδη γνωρίζουν οι µαθητές. Με αυτό τον τρόπο, οι µαθητές κτίζουν την γνώση του περιεχοµένου σαν ένα τοίχο, µια σειρά από τούβλα το ένα πάνω από το άλλο Επικοινωνία* Στο παρελθόν οι µαθητές µάθαιναν το περιεχόµενο του µαθήµατος απλά ακούγοντας τον δάσκαλο. Με το CLIL, οι καθηγητές µιλούν πολύ λιγότερο, επειδή οι µαθητές δεν γνωρίζουν αρκετά καλά τη νέα γλώσσα ώστε να µαθαίνουν µε τον πιο πάνω τρόπο. Αντιθέτως, οι µαθητές µελετούν µαζί και δουλεύουν σε οµάδες, µιλώντας µεταξύ τους, καθώς επίσης και µε τον καθηγητή χρησιµοποιώντας την καινούρια γλώσσα όσο πιο πολύ γίνεται. Ο καθηγητής του CLIL πρέπει να αναλογιστεί κάποια ερωτήµατα όπως : Με τι είδους επικοινωνία θα εµπλακούν οι µαθητές; Tι είδους γλώσσα θα είναι χρήσιµη για αυτήν τη επικοινωνία; Τι λέξεις κλειδιά σχετικά µε το περιεχόµενο θα χρειαστούν; What key content words will they need? Τι είδους τεχνικής στήριξης (scaffolding) ( βλέπε κεφάλαιο 3) θα πρέπει να παρέχω; 5" "P age"

7 2.3. Ικανότητες* Αυτά που µπορούν να κάνουν περιγράφουν τα αποτελέσµατα του µαθήµατος, για παράδειγµα, «µπορώ να υπολογίσω το εµβαδόν ενός τριγώνου». Οι καθηγητές του CLIL σκέφτονται τι θα µπορούν κάνουν οι µαθητές τους µετά το µάθηµα, είτε σχετικά µε το περιεχόµενο του µαθήµατος και τις δεξιότητες - είτε σχετικά µε τη νέα γλώσσα Κοινότητα* Οι καθηγητές του CLIL βοηθούν τους µαθητές να συσχετίσουν αυτά που µαθαίνουν µε τον κόσµο γύρω τους. Οι µαθητές µπορούν να δουν ότι αυτό που µαθαίνουν δεν είναι απλά ένα σχολικό µάθηµα αλλά κάτι που έχει σχέση µε τον «πραγµατικό κόσµο» Γι αυτό και ο καθηγητής του CLIL θα πρέπει να λάβει υπόψη του: Ποια είναι η σχέση του συγκεκριµένου µαθήµατος µε την καθηµερινή ζωή και το περιβάλλον του µαθητή; Ποια η σχέση αυτού του µαθήµατος µε την κοινότητα και το περιβάλλον των µαθητών; Σχετίζεται και µε άλλες κουλτούρες; 2.5. Γνωστική*Ικανότητα******* Φυσικά οι καθηγητές πάντα βοηθούσαν τους µαθητές να σκεφτούν, πολύ πριν εµφανιστεί η µέθοδος CLIL. Πάντα ρωτούσαν τους µαθητές «πότε;» «που;» «ποιο;» «πώς;», και «ποιος;». Αυτές οι ερωτήσεις επικεντρώνονται σε πραγµατικές, συγκεκριµένες και ξεκάθαρες απαντήσεις. Οι µαθητές, οι οποίοι µαθαίνουν να τις απαντούν σωστά, αναπτύσσουν την ικανότητα της σκέψης, ανάκλησης, επανάληψης και απαρίθµησης καθώς και της κατανόησης. Οι Δεξιότητες σκέψης όπως αυτές, κατηγοριοποιούνται ήδη από το 1956, σύµφωνα µε τον Bloom ως Κατώτερες Δεξιότητες Σκέψης (LOTS) (η ταξινόµηση αναθεωρήθηκε πιο πρόσφατα από τους Anderson και Krathwohl). Σύµφωνα µε αυτήν την ταξινόµηση, οι µαθητές που ασκούν ΚΔΣ (LOTS), όπως τα παραπάνω ερωτήµατα, µαθαίνουν να θυµούνται και να κατανοούν τις πληροφορίες, καθώς και να τις εξηγούν. Μαθαίνουν επίσης να εφαρµόζουν τις νέες πληροφορίες σε µια διαφορετική κατάσταση. Η προσέγγιση µε την µέθοδο CLIL έχει προσπαθήσει να προσθέσει σε αυτές τις συγκεκριµένες δεξιότητες σκέψης µε την υιοθέτηση πιο αφηρηµένων, σύνθετων και αναλυτικων ερωτήσεων. Αυτό δεν είναι µόνο για τους µεγαλύτερους ή πιο ικανούς µαθητές, αλλά και για όλα τα µαθήµατα. Ένας µαθητής/φοιτητής που µαθαίνει µέσω CLIL, σύντοµα θα έχει µάθει να σκέφτεται τέτοια διερευνητικά ερωτήµατα όπως «γιατί;», «πώς;» και «τι απόδειξη υπάρχει;», και έτσι θα έχει εξασκήσει µερικές από τις δεξιότητες σκέψης που κατηγοριοποιούνται από τον Bloom ως Ανώτατες Δεξιότητες Σκέψης (ΑΔΞ) {Higher Order Thinking Skills (HOTS)}. Χρησιµοποιώντας HOTS ενθαρρύνει τους µαθητές να αναλύσουν και να αξιολογήσουν τις νέες πληροφορίες και ακολούθως να τις χρησιµοποιήσουν για να δηµιουργήσουν κάτι καινούργιο. Μπορεί να είναι χρήσιµο να σκεφτούµε κατηγοριοποίηση του Bloom από την άποψη της µαθησιακής συµπεριφοράς : Πρέπει να θυµόµαστε µια έννοια για να µπορέσουµε να την καταλάβουµε. Πρέπει να κατανοήσουµε µια έννοια για να µπορέσουµε να την εφαρµόσουµε. Πρέπει να είµαστε σε θέση να εφαρµόσουµε µια έννοια για να µπορέσουµε να την αναλύσουµε. Πρέπει να αναλύσουµε µια έννοια για να µπορέσουµε να την αξιολογήσουµε. Πρέπει να θυµόµαστε, να κατανοούµε, να εφαρµόζουµε, να αναλύουµε και να αξιολογούµε µια ιδέα για να µπορέσουµε να δηµιουργήσουµε. 6" "P age"

8 2.6. Ο*Τροχός*του*Bloom*&*η*Σωστή*Επιλογή*Εντολών* Ο Τροχός του Bloom : Το παρακάτω διάγραµµα εξηγεί τις λέξεις που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε όταν κάνουµε ερωτήσεις και καθορίζουµε τις εργασίες, προκειµένου να ενθαρρύνουµε διάφορες δεξιότητες σκέψης. Εµφανίζει µια ταξινόµηση ικανοτήτων σκέψης, ερωτηµατικές λέξεις και καθήκοντα που έχουν ως στόχο την πρόκληση HOTS καθώς και LOTS. Για παράδειγµα, χρησιµοποιώντας λέξεις όπως «κατονόµασε, απαρίθµησε, δήλωσε» θα βοηθήσει τους µαθητές να θυµούνται τα γεγονότα. Χρησιµοποιώντας λέξεις όπως «Αντιπαράθεσε, εντόπισε και την κατηγοριοποίησε» θα ενθαρρύνει τους µαθητές να αναπτύξουν την Ανάλυση των Ανώτατων Δεξιότητων Σκέψης. 7" "P age"

9 Κεφάλαιο3 3.1.Scaffolding/ΤεχνικήΙκριωμάτων Δεν υπάρχει συγκεκριµένη µεθοδολογία που σχετίζεται µε το CLIL. Ωστόσο, σύµφωνα µε τους Pavesi και συνεργάτες (2001) υπάρχουν µερικά κοινά χαρακτηριστικά που χρησιµοποιούνται σε διαφορετικές χώρες, και το «CLIL απαιτεί τις ενεργές µεθόδους, συνεργατική διαχείριση της τάξης, και έµφαση σε όλες τις µορφές επικοινωνίας (γλωσσική, οπτική και κιναισθητική)». ΣτοCLIL,είναισημαντικήηχρήσηοπτικοακουστικώνμέσωνκαιπολυμέσων, προκειµένου να ξεπεραστούν τα προβλήµατα που προκαλούνται από τη χρήση µιας νέας γλώσσας. ΟιPavesiκαισυνεργάτεςτονίζουντησημασίατηςχρήσηςολιστικώντρόπωνμάθησηςκαθώςκαιτη μάθησημέσααπόπρακτικήεμπειρία. ΟιPavesiκαισυνεργάτεςπροτείνουνεπίσηςτηχρήσητηςστοχευμένηςγλώσσας(ΕΓ)γιααυθεντική επικοινωνία,χωρίςναδίνεταιπροσοχήσεγλωσσικάλάθη. Ηταυτόχρονηδιδασκαλίατηςδεύτερηςγλώσσαςκαιτουπεριεχόμενουθαπρέπειναπεριλαμβάνει γλωσσικήστήριξη(ικρίωμα),όπωςαναδιατύπωση,απλοποίησηκαιπαραδειγματισμό. Ηεναλλαγήγλώσσας(μετάβασηστηνσχολικήκοινήγλώσσατωνμαθητώνSchoolLinguaFranca(SLF) αντί της γλώσσαςkστόχου) θα πρέπει κανονικά να είναι η τελευταία επιλογή για επικοινωνιακούς σκοπούς. Η χρήση της Σχολικής Κοινής Γλώσσας (SLF) από το δάσκαλο CLIL θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο και θα πρέπει να αποφεύγεται εκτός εάν κρίνεται σκόπιμο. Ιωάννου Γεωργίου, Σ. και Παύλου,Π.(2011) 8" "P age"

10 Ωστόσο,οButzkamm(1998)αναφέρειότι«Μπορείναεπιτραπείηεναλλαγήτηςγλώσσας,ειδικάστα πρώτα στάδια του CLIL, δηλαδή να χρησιμοποιείται η ΣΚΓ ή η Επιπλέον γλώσσα (SLF ή TL / AL) εναλλακτικά, ή μια μείξη και των δύο γλωσσών, για πιο αποτελεσματική επικοινωνία ή για να συνεχιστείησυνομιλία».γιαπαράδειγμα,στοistitutocomprensivostatale"montegrappa»(μέλος τηςομάδαςτουέργουτηςε.ε.clil4u),προκειμένουναξεπεραστείηδιστακτικότητατωνμαθητών, τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν Ιταλικά (ή ΣΚΓ) και δεν είναι υποχρεωμένοι να μιλούν την ΕπιπρόσθετηΓλώσσα(TL/AL)δημοσίωςστηντάξηγιανααποφευχθείπιθανήαρχικήαμηχανία. Όπουείναιδυνατόν,οποιαδήποτεπροβλήματαπεριεχομένουή/καιγλώσσαςθαπρέπεινα ξεπερνιούνταιστοστάδιοτουσχεδιασμού,μέσωτηςσυνεργασίαςτωνδύοεκπαιδευτικών περιεχόμενουκαιγλώσσας. Κατάτηνπροετοιμασίατουπρογραμματισμούτηςύληςκαθώςκαικατάτηδιδασκαλίααπαιτούνται δεξιότητεςομαδικήςεργασίαςαπότουςεκπαιδευτικούςclil Κατάτοσχεδιασμότωνμαθημάτων,οιεκπαιδευτικοίθαπρέπειναλαμβάνουνυπόψητοεπίπεδο γλώσσαςεγ/σγ(al/tl)τωνμαθητών. ΗPavesiκαισυνεργάτεςεισηγούνταιότιωςμέροςτηςμεθοδολογίας,στουςμαθητέςτουδημοτικού σχολείουθαμπορούσανναδίνονται10k20λεπτά«ντουςγλώσσας»κάθεμέρα,ήθαμπορούσαννα διδάσκονταιμέχρικαι50%όλωντωνμαθημάτωνστηνεπιπλέονγλώσσαtl/al,εστιάζονταςκυρίως στιςπροφορικέςγλωσσικέςδεξιότητεςομιλίαςκαιακρόασης. Τόσο οι Pavesi και συνεργάτες (2001) όσο και οι Ιωάννου Γεωργίου, Σ και Παύλου, Π. (2011) αναφέρουν ότι κατά το σχεδιασμό του προγράμματος σπουδών CLIL, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη: οιηλικίεςτωνπαιδιών,οιανάγκες,ταενδιαφέροντακαιοιγενικέςγλωσσικέςικανότητες οιικανότητεςτωνεκπαιδευτικών,ηκατάρτισηκαιητεχνογνωσίατουςαναφορικάμετοclil καιοιγνώσειςτουςστηδεύτερηγλώσσα διοικητικήυποστήριξηαπότοσχολείο,πόροικαιυλικό πόροιαπότηντοπικήκοινότητα τοκίνητροτωνμαθητώνκαιτοενδιαφέροντωνγονιών τααποτελέσματακαιοιστόχοι Inpractice,theCLILapproachtoteachingtakesmanyforms,fromteachingofthewholecurriculuminthenew language(totalimmersion)toadaptinglanguagecoursestoincludeafocusonsubjectcontent. 3.2.Ζώνη*Επικείμενης*Ανάπτυξης*(ΖΕΑ)*και*Τεχνικές*Ικριωμάτων*(Σκαλωσιές)* ΗμάθησημέσααπότοCLILείναιμιαδιαδικασίαταυτόχρονηςοικοδόμησηςτηςγνώσηςκαιτηςγλώσσας. Οι μαθητές σχεδόν πάντα αρχίζουν με κάποια βασική γνώση του περιεχομένου και της γλώσσας που θα μάθουν.στηγεωγραφία,γιαπαράδειγμα,οιπερισσότεροιεκπαιδευόμενοιγνωρίζουνότιηανταρκτικήείναι μιαπαγωμένηγημακριά,όπουζουνπιγκουίνοιkαλλάίσωςπρέπειναδιδαχθούνότιηανταρκτικήείναιμια ήπειρος στο Νότιο Πόλο, που καλύπτεται από πάγο με πάνω από 1,6 χιλιόμετρα βάθος. Ίσως επίσης να ξέρουνπώςναπουνότιηανταρκτικήείναιμεγάλη,παγωμένηκαιμακριάkαλλάίσωςπρέπειναδιδαχθούν πώςναπουνότιείναιμεγαλύτερηαπότηνευρώπη,ότιείναιηνοτιότερηήπειροςτηςγης,όπουκαταγράφηκε 9" "P age"

11 ηπιοκρύαθερμοκρασίαπουέζησεποτέηγη.σεκάθεμάθημαclil,διδάσκεταινέοπεριεχόμενοκαινέα γλώσσαπουχτίζονταιπάνωσταθεμέλιαπουέχουνήδηοιμαθητές.μέσααπότηναλληλεπίδρασημετους συμμαθητές του, με τον δάσκαλο του, και με πήγες από διάφορα πολυμέσα, κάθε μαθητής αποκτά νέες γνώσειςμετοδικότουρυθμό,καικινείταιαπότηναπλήσυνειδητοποίηση,σεπραγματικήκατανόησηκαι γνώση. Μεταξύ των δύο καταστάσεων, της εμπλουτισμένης συνειδητοποίησης και της πλήρους ικανότητας, ο μαθητήςαναπτύσσεινέεςγνώσειςήδεξιότητες,αλλάδενμπορείακόμηνατιςχρησιμοποιήσειανεξάρτητα καιμεαυτοπεποίθηση.αυτότοενδιάμεσοστάδιοανάπτυξηςτηςμάθησηςσυχνάπεριγράφεταισύμφωναμε τηνμεταφοράτουvygotsky«ζώνηεπικείμενηςανάπτυξης»(zpd). Κατάτηδιάρκειααυτούτουενδιάμεσουσταδίουμάθησης,τονμαθητήμπορείναβοηθήσειναπροχωρήσει προςμιαολοκληρωμένηκαιανεξάρτητηγνώσηκάποιοςμευψηλότεροεπίπεδογνώσεωνήδεξιοτήτωναπόό, τιέχειοίδιος. Η προσωρινή υποστήριξη που παρέχεται περιγράφεται μεταφορικά ως «σκαλωσιά», επειδή παρέχει μια πλατφόρμα από την οποία οι μαθητές μπορούν να κατασκευάσουν το επόμενο επίπεδο κατανόησης και γνώσης. Τα ικριώματα/σκαλωσιές είναι ένα αρθρωτό σύστημα με μεταλλικούς σωλήνες που παρέχει προσωρινή στήριξη στους ανθρώπους που κατασκευάζουν κτήρια. Τους επιτρέπει να οικοδομήσουν πολύ υψηλότερα απόό,τιθαμπορούσανναφθάσουναπότοέδαφος. Ησκαλωσιάωςμεταφοράχρησιμοποιείταιγιαναπεριγράψειπώςοιμαθητέςμπορούνναβοηθηθούνγιανα επιτύχουνπράγματαπουδενείναιακόμαέτοιμοινακάνουναπόμόνοιτους.είναιμιαχρήσιμηπεριγραφή, διότι υπογραμμίζει ότι αυτή η βοήθεια είναι μόνο προσωρινή. Η βοήθεια αφαιρείται σταδιακά καθώς ο μαθητευόμενοςαποκτάτιςαπαραίτητεςγνώσειςκαιτηνεμπειρίαναείναιανεξάρτητος,όπωςησκαλωσιά πουαφαιρείταιμόλιςένακτίριοολοκληρωθεί.. Η σκαλωσιά περιγράφει την υποστήριξη για την μάθηση τόσο του περιεχομένου όσο και της γλώσσας. Παρέχει μια εικόνα για το πώς η νέα μάθηση χτίζεται πάνω σε αυτό που είναι ήδη γνωστό, όπως στο παράδειγματηςδιδασκαλίαςτηςγεωγραφίας(παραπάνω).παράτογεγονόςότιτοικρίωμασυχνάπαρέχεται απόέναδάσκαλο,μπορείεπίσηςναπαρέχεταικαιαπόέναπιοικανόμαθητήήαπόμιαομάδασυμμαθητών. Όταν ο μαθητής είναι σίγουρος για το πώς να εκφραστεί σε μια περίπτωση, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσειτιςγλωσσικέςγνώσειςτουκαισεάλλεςπεριπτώσεις,χωρίςσκαλωσιές.ηγνώση/δεξιότητα/ κατανόησηπουαπαιτείταιθαέχειεσωτερικευτεί,καιθαμπορείτώραναχρησιμοποιηθείχωρίςεξωτερική υποστήριξη. ΗΣκαλωσιάέχειπολλέςμορφές.Γιαπαράδειγμα,ότανπαρέχεται«σκαλωσιά»στηνακουστικήικανότητα,θα μπορούσαμεναβοηθήσουμετονμαθητήνααντιληφθείμιαέννοια,εστιάζονταςτηνπροσοχήτουστηνχρήση ενός συγκεκριμένου χρόνου που χρησιμοποιείται. Στην ανάγνωση, ο εκπαιδευτικός ρωτά για κάτι συγκεκριμένοπουμπορείνακαθοδηγήσειτοναναγνώστησεμιασαφήκατανόηση.ηανάπτυξητουγραπτού λόγουμπορείνααναπτυχθείμέσααπόδείγματακείμενων,ήτηχρήσηδιαγραμμάτωνπουθαβοηθήσουν τουςμαθητέςναοργανώσουντιςιδέεςτους. 10" "P age"

12 Χρησιμοποιώνταςσκαλωσιές,σιγάσιγά,οιεκπαιδευόμενοιεσωτερικεύουναυτόπουμαθαίνουν,καιοι σκαλωσιέςμειώνονται.ηπεριοχήμεαυτάπουμπορούννακάνουνμεγαλώνεικαιηζώνηεπικείμενης Ανάπτυξηςτουεκπαιδευόμενουαναπτύσσειμιανέαεστίαση. Η σκαλωσιά είναι ένα δυναμικό στοιχείο της διδασκαλίας και της μάθησης, όχι ένα στατικό ή μόνιμο χαρακτηριστικό. Έναπαράδειγμαγιατοπώςοιεκπαιδευτικοίμπορούνναδημιουργήσουνσκαλωσιέςμάθησηςείναιηχρήση των διαγραμμάτων. Εργαλεία όπως πίνακες, διαγράμματα ροής και νοητικοί χάρτες επιτρέπουν την επεξεργασία δεδομένων, και αναπτύσσουν τις δεξιότητες σκέψης, όπως σύγκριση και αντιπαράθεση, αλληλουχία,αναγνώρισησχέσεωνκαιταξινόμηση. 3.3.Η*Αυτονομία*του*Εκπαιδευόμενου Ένας σηµαντικός στόχος της διδασκαλίας CLIL είναι να βοηθήσει τους µαθητές να εργάζονται ανεξάρτητα για την επίλυση προβληµάτων και να αναπτύξουν τις δικές τους γνώσεις και δεξιότητες. Πώς µπορούν οι εκπαιδευτικοί του CLIL να το πετύχουν αυτό; 11" "P age"

13 Όταν σκεφτούµε τη δική µας σχολική εποχή, πιθανόν να θυµόµαστε ότι µας έλεγαν ακριβώς τι να κάνουµε, βήµα προς βήµα. Από τους εκπαιδευτικούς αναµενόταν να ελέγχουν πότε, πού και πώς πραγµατοποιείται η µάθηση. Με το CLIL, πρέπει να προσπαθήσουµε να αλλάξουµε την προσέγγισή µας, να εξετάσουµε το ενδεχόµενο να χαλαρώσουµε τα ηνία στην τάξη, και να αντιµετωπίσουµε την απώλεια του κεντρικού µας ρόλου. Θα πρέπει να παραχωρήσουµε κάποιο έλεγχο στους εκπαιδευόµενους µας. Εδώ είναι µερικά πράγµατα που πρέπει να σκεφτούµε: 12" "P age" Δοκιµάστε να συνδεθείτε µε τη ζωή των µαθητών, καθώς και τις ανάγκες και τα συµφέροντά τους Εξασκήστε την ενθάρρυνση (και την απόλαυση) της επικοινωνίας µεταξύ των µαθητών Αφήστε τους µαθητές να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε σχετικά µε τα κριτήρια αξιολόγησης του περιεχοµένου και γλώσσας Συµφωνήστε να εφαρµοστούν κανόνες δηµιουργηµένοι από τους ίδιους τους µαθητές/φοιτητές για αποδεκτή συµπεριφορά στην τάξη Αφήστε τους µαθητές να ζητήσουν νέο λεξιλόγιο όταν το χρειάζονται, παρά να διδάξετε εκ των προτέρων τις λέξεις που πιστεύετε ότι θα χρειαστούν Σταµατήστε να περιµένετε από όλους τους µαθητές/φοιτητές να εργάζονται µε τον ίδιο τρόπο: συµβουλεύστε τους να αναγνωρίσουν και να αναπτύξουν το δικό τους τρόπο µάθησης και στρατηγικές Βάλτε τον εαυτό σας στη δική τους θέση, και φανταστείτε τη µάθηση µε διαφορετικούς και συναρπαστικούς τρόπους χρησιµοποιείστε διάφορες προσεγγίσεις αντιµετωπίστε τις άµεσες ανάγκες Προχωρήστε πιστεύοντας ότι η ενστάλαξη της αυτονοµίας του µαθητή θα οδηγήσει σε καλύτερη µάθηση Οι εκπαιδευτικοί CLIL µπορεί αρχικά να αισθάνονται ευάλωτοι µε το νέο τους ρόλο. Είναι δύσκολο να αρχίσουν να εργάζονται µε λιγότερο παραδοσιακό τρόπο, όχι µόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι µαθητές - θα αρνηθούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας στην τάξη τους αν δεν έχουν τη δυνατότητα να προσαρµοστούν σταδιακά στο να εργάζονται ανεξάρτητα. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να θυµούνται να αναλάβουν ευθύνη για τη δική τους µάθηση, και την πρωτοβουλία για την αντιµετώπιση προβληµάτων. Μερικές φορές, θα προτιµούν να χαλαρώνουν στο θρανίο τους και να ακούνε το δάσκαλο να τους λέει τι να κάνουν στη συνέχεια Ένας από τους πιο σηµαντικούς και πιο δύσκολους ρόλους του εκπαιδευτικού CLIL είναι να εκπαιδεύσει τους µαθητές πώς να είναι ανεξάρτητοι. 3.4.Αλληλεπίδραση Η επικοινωνία είναι ένα από τα πέντε "C" s του CLIL. Αναφέρεται όχι µόνο στο το πώς ο εκπαιδευτικός και οι µαθητές επικοινωνούν µεταξύ τους σε µια νέα γλώσσα - αλλά και στο πώς οι µαθητές µπορούν να µάθουν. Η προσέγγιση CLIL αναγνωρίζει ότι η µάθηση δεν είναι µια καθαρά εσωτερική και γνωστική διαδικασία, αλλά αντιθέτως προκύπτει από την αλληλεπίδραση κατά την οποία µοιράζονται την γνώση και την κατανόηση. Μέσω της αλληλεπίδρασης, οι µαθητές/φοιτητές κτίζουν πάνω στις υφιστάµενες γνώσεις τους, καθώς τις συγκρίνουν µε το νέο περιεχόµενο και την νέα γλώσσα και συζητούν. Παράλληλα, ενηµερώνονται για το τι πρέπει ακόµη να κάνουν. Για την εκµάθηση γλωσσών, ιδίως, η αλληλεπίδραση παρέχει την ευκαιρία τόσο για µάθηση όσο και για βελτίωση.

14 Πώς οι εκπαιδευτικοί του CLIL αυξάνουν την αλληλεπίδραση µεταξύ των µαθητών; Δυαδική εργασία Όταν ο εκπαιδευτικός κάνει µια ερώτηση Ανώτατων Δεξιότητων Σκέψης (ΑΔΞ) {Higher Order Thinking Skills (HOTS), ή περιγράφει ένα πρόβληµα προς επίλυση, ή θέτει µια δηµιουργική άσκηση, κάποιοι µαθητές θα αναζητήσουν τρόπους για να αποφύγουν να µιλήσουν µπροστά σε όλη την τάξη, ιδιαίτερα στην άλλη γλώσσα Αν ο εκπαιδευτικός µπορεί να προβλέψει ότι αυτό πρόκειται να είναι ένα πρόβληµα, µπορεί να χρησιµοποιήσει «σκέφτοµαι, δουλεύω σε ζευγάρια και µοιράζοµαι» για να βοηθήσει. Πρώτα απ 'όλα, δίνεται στους µαθητές/φοιτητές κάποιος σιωπηλός χρόνος σκέψης, έτσι ώστε να µπορούν να επαναλάβουν την απάντηση στο µυαλό τους. Στη συνέχεια, κάθε µαθητής/φοιτητής καλείται να πει τις ιδέες τους σε έναν συνεργάτη, έτσι ώστε να δουν αν οι ιδέες τους έχουν νόηµα, και αν η γλώσσα που χρησιµοποιούν είναι κατανοητή. Μέχρι αυτό το σηµείο, οι µαθητές/φοιτητές θα έχουν ήδη την ευκαιρία να δοκιµάσουν να εκφράσουν αυτό που θέλουν, και έτσι θα έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στο να µοιραστούν τις ιδέες τους µε ολόκληρη την τάξη. Οµαδική εργασία Ενώ οι µαθητές αλληλεπιδρούν σε ζεύγη, θα γνωρίσει ο ένας τον άλλο καλύτερα και θα δηµιουργήσουν νέες σχέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιµο για οµαδικές εργασίες, όπου είναι απαραίτητη η αλληλεπίδραση µεταξύ των µελών µιας οµάδας για την συνεργασία τους. Ή αλληλεπίδραση σε οµάδες, βοηθά τους µαθητές/φοιτητές να χαλαρώσουν, να δουλέψουν δηµιουργικά, και να λάβουν περισσότερα ρίσκα µε τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Μπορούν να εργαστούν βασιζόµενοι στις δικές τους δυνάµεις και να αναλάβουν τον έλεγχο της µάθησης τους. Μέχρι τη στιγµή που η εργασία θα έχει ολοκληρωθεί µε επιτυχία, οι µαθητές θα έχουν πολλές ευκαιρίες να µιλήσουν µεταξύ τους και να οικοδοµήσουν µαζί την εκµάθηση του περιεχοµένου και της καινούριας γλώσσας. Η δυαδική και η οµαδική εργασία δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι το επίκεντρο της προσέγγισης CLIL. 3.5.ΗΏραΣκέψηςτουΕκπαιδευτικού Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών CLIL θα ήταν µια καλή πηγή για τους εκπαιδευτικούς (και τα σχολεία), να προβληµατιστούν και να δηµιουργήσουν ευκαιρίες κατάρτισης εκπαιδευτικών: Όταν κάποιο σχολείο αποφασίσει να υιοθετήσει το CLIL, κάθε εκπαιδευτικός που συµµετέχει χρειάζεται χρόνο για να επανεξετάσει και να προβληµατιστεί σχετικά µε τη διδασκαλία του και να 13" "P age"

15 αποφασίσει ποιες προσαρµογές απαιτούνται. Περνώντας κάποιο χρόνο για να εξοικειωθεί µε αυτό το µαθητο-κεντρικό και διαδραστικό τρόπο µάθησης θα επιτρέψει στον εκπαιδευτικό να πει µε σιγουριά «αύριο είναι η πρώτη µέρα του τετράµηνου και διδάσκω CLIL» 3.6.Οφέλη Ένααπόταβασικάπλεονεκτήματατηςεκπαίδευσηςμετηντεχνικήτωνικριωμάτωνείναιότιεμπλέκειτον εκπαιδευόμενο.οεκπαιδευόμενοςδενακούειπαθητικάτιςπληροφορίεςπουπαρουσιάζονταιαντ'αυτού, μέσω του καθηγητή, ο εκπαιδευόμενος προτρέπεται όπως βασίζεται σε προηγούμενες γνώσεις και να σχηματίζεινέες.σεσυνεργασίαμεφοιτητέςπουέχουνχαμηλήαυτοεκτίμησηκαιμαθησιακέςδυσκολίες,οι εκπαιδευτικοί παρέχουν την ευκαιρία να δώσουν θετική ανατροφοδότηση στους μαθητές λέγοντας πράγματαόπως"...δείτετιέχετεμόλιςκατανοήσει"αυτότουςδίνειπερισσότερηώθησηνακάνουναυτό που μπορούν παρά μια αρνητική στάση όπως "Αυτό είναι όντως πολύ δύσκολο να το καταφέρεις". Αυτό οδηγείσεέναάλλοπλεονέκτηματουικριώματοςστοότιεάνγίνεισωστά,ηοδηγίαικριώματοςδίνεικίνητρο στονεκπαιδευόμενοέτσιώστεναθέλειναμάθει. Ένα άλλο όφελος αυτού του τύπου της διδασκαλίας είναι ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει το επίπεδο απογοήτευσης του εκπαιδευόμενου. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για πολλούς σπουδαστές με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι μπορούν πολύ εύκολα να απογοητευτούν, στη συνέχεια να αποκτήσουν μια αρνητική στάση, να κλειδώσουν που λέμε, και να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε περαιτέρω μάθηση μέσα στο συγκεκριμένοπεριβάλλον.( Ταικριώματαδενείναιπαράαπλέςδραστηριότητεςκαιεργασίεςπου: κινητοποιούνήπροσελκύουντοενδιαφέροντουσπουδαστήσχετικάμετηνεργασία Απλοποιούντοέργοώστενακαταστείπιοεύχρηστοκαιεφικτόγιαένανεκπαιδευόμενο Παρέχουνκάποιακατεύθυνσηγιαναβοηθήσουντονεκπαιδευόμενοναεστιάσειστηνεπίτευξητουστόχου Καθορίζουν σαφώς τις διαφορές μεταξύ της εργασίας του εκπαιδευομένου και της τυποποιημένης ή επιθυμητήςλύσης Μειώνουντηναπογοήτευσηκαιτονκίνδυνο αποτελούν παράδειγμα και καθορίζουν ξεκάθαρα τις προσδοκίες τους ως προς την εκτέλεση της δραστηριότητας(bransford,brown,andcocking,2000). ΗΣκαλωσιά/ScaffoldingωςστρατηγικήδιδασκαλίαςαπότηRachelR.VanDerStuyf Επιπλέον,οMcKenzieλέειότιητεχνικήτηςσκαλωσιάς/scaffolding: Παρέχει ξεκάθαρη κατεύθυνση και μειώνει τη σύγχυση των εκπαιδευομένων k Οι εκπαιδευτικοί προβλέπουν τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευόμενοι και στη συνέχεια αναπτύσσουν οδηγίες βήμα προς βήμα, οι οποίες εξηγούν τι πρέπει να κάνει ο σπουδαστής για να ανταποκριθείστιςπροσδοκίες. Αποσαφηνίζει το σκοπό k Το ικρίωμα βοηθά τους εκπαιδευόμενους να καταλάβουν γιατί κάνουν την εργασίακαιγιατίείναισημαντική. ΔιατηρείτουςεκπαιδευόμενουςσεαποστολήkΠαρέχονταςδομή,τομάθημαπουβασίζεταιστηντεχνική του scaffolding ή το ερευνητικό πρόγραμμα, παρέχει διαδρομές για τους εκπαιδευόμενους. Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να αποφασίσει ποια διαδρομή να επιλέξει ή ποια πράγματα να διερευνήσει κατά μήκος της διαδρομής, αλλά δεν μπορεί να περιπλανηθεί εκτός πορείας, της οποίας η εργασία είναι καθορισμένη. ΑποσαφηνίζειτιςπροσδοκίεςκαιενσωματώνειτηναξιολόγησηκαιτηνανατροφοδότησηkΟιπροσδοκίες είναι σαφείς από την αρχή της δραστηριότητας, καθώς δείγματα υποδειγματικών εργασιών, πινάκων και προτύπωναριστείαςδείχνονταιστουςεκπαιδευόμενους. Δείχνει τους εκπαιδευόμενους αξιόλογες πηγές k Οι εκπαιδευτικοί παρέχουν πηγές για να μειώσουν τη σύγχυση,τηναπογοήτευσηκαιτονχρόνο.οιεκπαιδευόμενοιμπορούνστησυνέχειανααποφασίσουνποια απόαυτέςτιςπηγέςθαχρησιμοποιήσουν. 14" "P age"

16 Μειώνειτηναβεβαιότητα,τηνέκπληξηκαιτηναπογοήτευσηkΟιεκπαιδευτικοίδοκιμάζουνταμαθήματά τουςγιατονπροσδιορισμόπιθανώνπροβληματικώνπεριοχώνκαιστησυνέχειαβελτιώνουντομάθημαγια την εξάλειψη των δυσκολιών ώστε να μεγιστοποιηθεί η μάθηση (McKenzie, 1999). 15" "P age"

17 16# #P age# 3.7.ΤεχνικέςΙκριωμάτων/Scaffolding ΣύμφωναμετονVogt&Shortοιτεχνικέςικριωμάτωνμπορούνναχωριστούνσετρειςβασικέςκατηγορίεςόπωςφαίνεταιστονπαρακάτωπίνακα.Πρώτα είναιοιτεχνικέςπουμπορούνναεφαρμοστούνότανχρησιμοποιείταιηγλώσσαπροφορικά,δεύτερονοιτεχνικέςπουπεριλαμβάνουνδιαδικασίεςκαι τρίτονοιτεχνικέςπουπεριλαμβάνουνοδηγίες. Τεχνικές#σκαλωσιάς#σε#τάξεις#CBI# ΜεβάσητιςιδέεςπουπαρουσιάζονταιστοEchevarria,Vogt&Short,2004,σελ.86`87Fortune,T.(Μάρτιος,2004)μεεισήγησηεκπαιδευτώνεμβάπτισης Τεχνικές#Scaffolding#σε#προφορική# γλώσσα/verbal#scaffolding#(languagep development#focused)# Τεχνικές#που#περιλαμβάνουν# διαδικασίες/procedural#scaffolding#(grouping# techniques#and#activity#structures#and#frames)# Τεχνικές#που#περιλαμβάνουν# οδηγίες/instructional#scaffolding#(tools# that#support#learning)# Παράφραση Χρησιμοποιώντας"think`alouds", σκέπτομαι φωνακτά Ενίσχυσητωνορισμώναπότα συμφραζόμενα Ανάπτυξηερωτήσεωνμετην ταξινόμησητουbloom Γράφονταςπροτροπές Ακλουθώνταςτοπροφορικόκείμενο μεγραπτόκείμενο Εκπόνησηκαιεπέκτασητης ανταπόκρισηςτωνσπουδαστών Χρήσησυγγενώνλέξεων Σκοπόςχρήσηςσυνωνύμωνκαι αντωνυμιών Αποτελεσματικήχρήσητουχρόνου αναμονής Διδασκαλίαγνωστώνφράσεων "Μπορώναπάωστηντουαλέτα;"Με συγχωρείτε",κλπ. Καθαρήέκφρασηκαιάρθρωσηαπότο Χρησιμοποιώνταςέναεκπαιδευτικό πλαίσιοτοοποίοπεριλαμβάνειτηρητή διδακτική(τ),τημίμηση,τηνπρακτική καιτηνεφαρμογή. 1`1διδασκαλία,καθοδήγηση, μοντελοποίηση Αντιστοίχισηκαιομαδοποίησητων σπουδαστώνέτσιώστεοιλιγότερο έμπειροι/έμπειροισπουδαστέςνα συνεργάζονταιμεπιοέμπειρους/ πεπειραμένουςσπουδαστές Ενεργοποίησηπροηγούμενηςγνώσης Think`Pair`ShareΣκέπτομαι ζευγαρώνω` μοιράζομαι ΕκτεταμένοThink`Pair`ShareτουMet Εξατομικεύστετιςπληροφορίες (αφορούντηδικήσαςζωή) Jigsaw`πάζλ Dictogloss`τεχνικήδημιουργίαςκειμένου μετάαπόυπαγόρευση Τεχνικέςσυνεταιριστικήςομάδας Διοργανωτέςγραφικών Χειριστήρια Χρήσηοπτικώνκαιεικόνων Τοίχοςλέξεων Δημιουργίαδιάφορωνπόρωνστη σχολικήτάξη,τολεξικό,κλπ. Χρονοδιαγράμματααπόσπασης Ετικέτεςγραφικών Ταεικονογραφήματαως στρατηγικήυποστήριξηςεπιτυχίας γιατηδημιουργίακειμένουμε βάσητηνυπαγόρευσησενέους μαθητές

18 δάσκαλο,αργήότανείναιαπαραίτητο Τεχνικέςδιορθωτικήςανάδρασης, ειδικάαιτήματα,αιτήματα διευκρίνισηςκαιμετά`γλωσσολογικές ενδείξεις Τραγούδια,τραγούδιατζαζ,ρυθμόκαι ομοιοκαταληξία Γλωσσικήεργασίαγιατονδιοργανωτή γραφικών Δημιουργίαδεξιοτήτωνπεριπλάνησης Κοινόέργογραφής Χρήσηρουτινών TPR/TPRS ΚύκλοςδραστηριότηταςτουGibbons (προφορική,άτυπη,προφορική,γραπτή, άτυπη,γραπτή) Δραστηριότηταπαραλλαγήςκαταχωρητή Lyster Συζήτηση Αναπαραγωγήρόλων,προσομοιώσεις Εγγραφήδιαδικασιών SQP2RS Echevarria,J.,Vogt,M.&Short,D.J.(2004).MakingcontentcomprehensibleforEnglishlearners:TheSIOPModel(2 nd ed.).boston,ma:pearsoneducation, Inc. # 17# #P age#

19 3.8.ΠαραδείγματαScaffolding Ερωτήσεις/ΣωστόDΛάθος Ότανοιεκπαιδευόμενοιπρέπεινακατανοήσουνκάποιουείδουςπεριεχόμενο,ηακόλουθηάσκηση σωστούήλάθουςμπορείνατουςβοηθήσεινακατανοήσουντοκείμενο,αρχίζονταςμεερωτήσεις πουθαβοηθήσουνστηνκατανόηση.γιαπαράδειγμα,ότανέναςεκπαιδευτικόςπρέπειναπαράσχει στουςεκπαιδευόμενουςτουνέολεξιλόγιο,καιειδικάθέλειναδώσειαπαντήσεις,μπορείναδώσει ερωτήσεις στους εκπαιδευόμενους πριν από την άσκηση κατανόησης για ανάγνωση, όπως αυτή που ακολουθεί. Π.χ. Ποιοι είναι μερικοί από τους κινδύνους στην εργασία; Ποια είναι κάποια πράγματα που οι ηλεκτρολόγοι μπορούν να φορούν για να παραμείνουν ασφαλείς εν ώρα εργασίας; Λήφθηκε από το βιβλίο Career Paths, "Ηλεκτρολόγος", Express Publishing από τον Evans. V, Dooley. J, και O'Dell. T, κεφάλαιο 6, σελ. 14. Η άσκηση Σ (σωστο) ή Λ (λαθος) που µπορεί να ακολουθήσει την κατανόηση του παραπάνω κειµένου µπορεί να έχει ως εξής: 1. Πρέπει να φοράτε προστατευτικά γυαλιά αν χρειαστεί. 2. Το ρούχο arc flash βοηθά σε περίπτωση έκρηξης. 3. Κρατήστε ένα ζεστό ραβδί όταν εργάζεστε µε νεκρά σύρµατα. 18# #P age#

20 Ταίριασμα/Matching5 Τοπαρακάτωείναιέναπαράδειγμαμιαςδραστηριότηταςπουταιριάζειμετομάθημα CLIL'TheSemiconductorDiode'πουδημιουργήθηκεαπόσυναδέλφουςαπότο MCast εντόςτωνορίωντουευρωπαϊκούέργουclil4uστημάλτακαιμπορείναμεταφορτωθεί δωρεάναπόαυτήντηνιστοσελίδα # Δίοδος Zener Δίοδος στο µπροστινό πεδίο Φωτοδίοδος Ανορθωτή Δίοδος Δίοδος σε αντίστροφη παλινδρόµηση Δίοδος εκποµπής φωτός ΠαρουσίασησεPowerPoint/PowerPointPresentation Μια άλλη δραστηριότητα με την τεχνική του ικριώματος για την ενίσχυση της κατανόησης είναι επίσης μια παρουσίαση σε power point. Προκειμένου όμως να εξυπηρετήσει το σκοπό της, η παρουσίασηπρέπειναακολουθείορισμέναχρήσιμαχαρακτηριστικά,όπωςηδιατύπωση(είτεως κείμενο είτε ως λίστα με κουκκίδες) συνοδευόμενη από εικόνα, εικονίδιο, γράφημα κ.τ.λ. Τα χρώματαδιαδραματίζουνένανιδιαίτερορόλο,φυσικά,σεμιαπαρουσίασηpowerpointπουπρέπει ναείναιευανάγνωστη,κατανοητήκαιόσοτοδυνατόνσαφής,ειδικάότανπρόκειταιγιαγραφήματα που περιλαμβάνουν αριθμούς ή / και στατιστικά στοιχεία. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας 19# #P age#

21 παρουσίασης μετά την παραπάνω άσκηση αντιστοίχισης μπορεί να βρεθεί στο σύνδεσμο: Βίντεο/Βίντεοclips Επιπλέον,ηγνώσημπορείναγίνειακόμαπιοκατανοητήότανέναβίντεοεπίδειξηςπροηγείταιμιας συγκεκριμένηςδραστηριότητας.όπωςείναιγενικάγνωστό,ταοπτικάβοηθήματαμπορούνναείναι μιαμεγάληβοήθειακαιείναιπερισσότεροαπόευπρόσδεκτασεκάθεείδουςτάξη.έναπαράδειγμα ενόςτέτοιουβίντεοπουσχετίζεταιμετηνέαήόχιτόσονέααντίληψητηςδιόδου,μπορείτεναδείτε στονακόλουθοσύνδεσμο: Αναπαραγωγήρόλων/Προσομοίωση Όπως αναφέρεται παραπάνω στο σημείο 3.7. μία τεχνική σκαλωσιάς είναι η (διαμόρφωση) αναπαραγωγήρόλων/προσομοίωση.μέσωαυτούτουείδουςάσκησης,οιμαθητέςμπορούννα παίξουνρόλουςπροκειμένουναχρησιμοποιήσουνσυγκεκριμένηγλώσσαμέσασεέναπλαίσιο.για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δώσουν εκφράσεις ή χρήσιμες φράσεις ως χρήσιμη γλώσσα για τους εκπαιδευόμενους προκειμένου να χρησιμοποιήσουν νέο λεξιλόγιο. Π.χ. Δύο εκπαιδευόμενοι μπορούν να ενεργήσουν ως ηλεκτρολόγοι και να δημιουργήσουν ένα διάλογο όπου, σε ζεύγη, μπορεί κανείς να προσποιηθεί τον ηλεκτρολόγο που θα πει σε έναν άλλο ηλεκτρολόγο, πιθανότατα λιγότερο έμπειρος, τους πιθανούς κινδύνους της κοπής καλωδίων υπό τάση και ποιο εξοπλισμό ασφαλείας θα χρησιμοποιήσει. Ο λιγότερο έμπειρος ηλεκτρολόγος θα πρέπει να μιλήσει με τον έμπειρο ηλεκτρολόγο και να τον ρωτήσει τι πρέπει να κάνει για να παραμείνειασφαλής.έναδείγμαμιαςτέτοιαςδραστηριότηταςμπορείναέχειωςεξής: Α:ΓειαΣταμάταεκεί Β:Γιατί,τισυμβαίνει; Α:Ήσουνέτοιμοςναακουμπήσειςαυτότοκαλώδιο. Β:Τοξέρω.Πρέπεινατομετακινήσω. Α:Αλλάαυτόείναιένα ζωντανό καλώδιο,ηλεκτροφόρο.καιδενφοράςταειδικάγάντια Β:Ταχρειάζομαιπραγματικά; Α:ΝαιΔιαφορετικά,μπορείναπροκληθείηλεκτροπληξία ΑκολουθώνταςΠροφορικόΚείμενομεΓραπτόΚείμενο Αυτήησυγκεκριμένητεχνικήμπορείναχρησιμοποιηθείμεδιάφορουςτρόπους.Γιαπαράδειγμα, μπορείναχρησιμοποιηθείόταναπαιτούνταιδραστηριότητεςακρόασης.οιεκπαιδευόμενοιμπορεί ναχρειαστείναακολουθήσουνπροφορικέςοδηγίεςήακόμακαινααποκτήσουνμιασυγκεκριμένη γλώσσαμέσωπροφορικούκειμένουπουπρέπεινακαταγραφεί.μπορείεπίσηςνασυμπληρώσουν τηδραστηριότητατωνκενώνόταντουςδοθείλεξιλόγιοήακόμακαιγραμματική. 20# #P age#

22 3.8.7Συνδέονταςτοκείμενοέτσιώστεόλεςοιλέξειςνασυνδέονταιμελεξικάσε118γλώσσες ΈναχρήσιμοεργαλείοτηςτεχνικήςτουscaffoldingείναικαιτοClilstore.ΔιαμέσουτουClilstoreοι καθηγητές και οι εκπαιδευόμενοι του μπορούν να βρουν χιλιάδες μαθήματα/κεφάλαια που μπορούνναχρησιμοποιηθούνμετημέθοδοclil.έναμάθημαστοclilstoreμπορείναέχειβίντεο, ήχο,γραφικάκαικείμενο,όπουόλεςοιλέξειςσυνδέονταιαυτόματαμεμιαπληθώραηλεκτρονικών λεξικών που καλύπτουν 118 γλώσσες. Δοκιμάστε το παραπάνω παράδειγμα από τη διεύθυνση: ΤόσοοιδάσκαλοιόσοκαιοιεκπαιδευόμενοιμπορούνναδημιουργήσουνμαθήματαστοClilstore δωρεάν, τα μαθήματα είναι αυτόματα συνδεδεμένα στη βάση δεδομένων του Clilstore. Μάθετε πώςναδημιουργήσετεέναμάθημαστοclilstore: υποστηρίζονταιαπόβίντεοκαικείμενοσεπολλέςγλώσσες. 21# #P age#

23 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Alberich,JEnglish(through(Science((2009),asseeninCLIL Coyle,Hood,Marsh(2010). Anderson,L.W.,&Krathwohl,D.R.(Eds.).(2001).A(Taxonomy(for(learning,(teaching(and(assessing:( A(revision(of(Bloom s(taxonomy(of(educational(objectives:completeedition.newyork:longman. Asikainen, T. et al. (2010) Talking( the( Future( 2010( ( 2020:( CCN( Foresight( Think( Tank( Report.( Languages(in(Education.CCN:UniversityofJyväskylä. Butzkamm,W.(1998). CodeMSwitching(in(a(Bilingual(History(Lesson. In:InternationalJournalofBilingualEducationandBilingualism,1(2),81D92. Christ,H Zweimal(hinschauen( (Geschichte(bilingual(lernen. InBredella,L.&F.J.Meißner(eds.).WieistFremdverstehenlehrDundlernbar?Tübingen:Gunter Narr,43D83. Coyle, D., Marsh, D. & P. Hood. (2010) Content( and( Language( Integrated( Learning. Cambridge: CambridgeUniversityPress. Cummins, J. (1979) Cognitive/academic( language( proficiency,( linguistic( interdependence,( the(optimum(age(question(and(some(other(matters.workingpapersonbilingualism,no. 19,121D129. Doiz,A.,Lasagabaster,D.&andSierra,J.(2013) EnglishMmedium( instruction( at( universities:( global( challenges. Bristol: MultilingualMatters. Echevarria,J.,Vogt,M.&Short,D.J.(2004).Making(content(comprehensible(for(English(learners:( The(SIOP(Model(2 nd ed.).boston,ma:pearsoneducation,inc. Evans,V.,Doolley,J.,O Dell,T.2015,Career(Paths:(ElectricianbyExpressPublishing,ISBN:978D1D 4715D0524D9 IoannouGeorgiou,S.andPavlou,P.Guidelines(for(CLIL(Implementation(in(Primary(and(PreMprimary( Education, entation1.pdf JannekevandePol&MoniqueVolman&JosBeishuizen,Scaffolding(in(Teacher Student( Interaction:(A(Decade(of(Research,(Publishedonline:29April2010#TheAuthor(s)2010.Thisarticle ispublishedwithopenaccessatspringerlink.com( LamsfußDSchenk Geschichte( und( Sprache( ( Ist( der( bilinguale( Geschichtsunterricht( der( Königsweg(zum(Geschichtsbewusstsein?. In Breidbach, S., G. Bach & D. Wolff (eds.). Bilingualer Sachfachunterricht: Didaktik, LehrerD /LernerforschungundBildungspolitikzwischenTheorieundEmpirie.Frankfurt:Lang,191D # #P age#

24 Marsh,D.(2012)Content(and(Language(Integrated(Learning((CLIL)(A(Development(Trajectory,( UniversityofCórdoba. Edita:ServiciodePublicacionesdelaUniversidaddeCórdoba.Campus derabanalesctra.nacionaliv,km.396a14071córdoba. Marsh, D. Frigols, M. Mehisto, P. & Wolff, D. (2010) The( European( Framework( for( CLIL( Teacher( Education,Graz:EuropeanCentreforModernLanguages,CouncilofEurope. Marsh,D.,Vázquez,V.&FrigolsMartin,M.(2013)The(Higher(Education(Languages( Landscape:(Ensuring(Quality(in(English(Language(Degree(Programmes(Valencia:VIU. MarshD.(2000)Using(Languages(to(Learn(and(Learning(to(Use(Languages,Jyväskylä,University ofjyväskylä,langég.(ed.). Massler et al, 2011, Effective( CLIL( Teaching( Techniques ( in Guidelines for CLIL Implementation in Primary and PreDPrimary Education, eds S IoannouDGeorgiou & P Pavlou. Mehisto,P.,Genesee(eds)(inpress)Building(Bilingual(Education(System:(Forces,(Mechanisms(and( Counterweights.Cambridge:CambridgeUniversityPress. Mehisto, P., Marsh, D., Frigols, M. (2008) Uncovering( CLIL:( Content( and( Language( Integrated( Learning(in(Bilingual(and(Multilingual(Education.Macmillan:Oxford. Mehisto, P. (2012). Excellence( in( Bilingual( Education:( A( Guide( for( School( Principals. Cambridge: CambridgeUniversityPress. Pavesi,M.Bertoccchi,D.HofamannovaM.&Kazianka,M.(2001)CLIL(Guidelines( for(teachers,tieclil,milan. RachelR.VanDerStuyf,Scaffolding(as(a(Teaching(Strategy,AdolescentLearningandDevelopment, Section0500ADFall2002,November17,2002. TheInternationalCLILResearchJournal Coping(with(CLIL:(Dropouts(from(CLIL(Streams(in(Germany ( Article5ofVolume1(4). Vygotsky, L.S. (1978). Mind( in( Society:( The( Development( of( Higher( Psychological( Processes. Cambridge,Massachusetts:HarvardUniversityPress. Wolff,D.(2004): Integrating( language( and( content( in( the( language( classroom:( Are( transfer( of( knowledge(and(of(language(ensured? ProceedingsoftheGERAS,Paris,GERAS. Eurydicereport.CLILatSchoolinEurope(2006): TIE,CLIL#Project#Publications# 23# #P age# Marsh D. D Langé G. (eds.), Using Languages to Learn and Learning to Use Languages,Jyväskylä,UniversityofJyväskylä,2000,LangéG.(ed.),Website: available from: {1 September,2014}

25 PavesiM.etal,Teachingthroughaforeignlanguage.Website:availablefrom: 24# #P age#

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL Η πρόοδος του CLIL Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL; Χαρακτηριστικά του CLIL...

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL Η πρόοδος του CLIL Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL; Χαρακτηριστικά του CLIL... ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ CLIL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ CLIL Ορολογία:...4 Δομή του Εγχειριδίου...5 Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL 6 1.1. Η πρόοδος του CLIL...6 1.2. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL;...6 1.3. Χαρακτηριστικά του CLIL...7

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL 6 1.1. Η πρόοδος του CLIL...6 1.2. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL;...6 1.3. Χαρακτηριστικά του CLIL...

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL 6 1.1. Η πρόοδος του CLIL...6 1.2. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL;...6 1.3. Χαρακτηριστικά του CLIL... ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ CLIL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ CLIL Ορολογία:...4 Δομή του Εγχειριδίου...5 Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL 6 1.1. Η πρόοδος του CLIL...6 1.2. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL;...6 1.3. Χαρακτηριστικά του CLIL...7

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο μαθήματος. Authored by Russell Tucker. Project: Safety4El Improved Safety for Electricians

Εγχειρίδιο μαθήματος. Authored by Russell Tucker. Project: Safety4El Improved Safety for Electricians Εγχειρίδιο μαθήματος Authored by Russell Tucker Project: Safety4El Improved Safety for Electricians Πρόληψη Επαγγελματικών Κινδύνων Εγχειρίδιο μαθήματος Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Μαθησιακές πηγές που παρέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

O φάκελος μαθητή/-τριας

O φάκελος μαθητή/-τριας O φάκελος μαθητή/-τριας Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες 1-14 και 18-20 αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_dhmotiko.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΉ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ 2. Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τα Μαθηματικά 2.1 Κύρια χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού λογισμικού για την Διδακτική των Μαθηματικών 2.2 Κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού για

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία Πουλιτσίδου Νιόβη- Χριστίνα Τζιρτζιγάνης Βασίλειος Φωκάς Δημήτριος Στόχος έρευνας Να διερευνηθούν οι παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο για ενήλικες (ηλικία άνω 25 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2011 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα

Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα Σενάριο 3. Τα µέσα των πλευρών τριγώνου Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Γ' Γυµνασίου: Παραλληλία πλευρών, αναλογίες γεωµετρικών µεγεθών, οµοιότητα τριγώνων, τριγωνοµετρικοί αριθµοί περίµετρος και εµβαδόν.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ»

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ» ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ» Νικόλαος Μπαλκίζας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του σχεδίου μαθήματος είναι να μάθουν όλοι οι μαθητές της τάξης τις έννοιες της ισοδυναμίας των κλασμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες απόψεις για τη μάθηση και θέματα αξιολόγησης. Άννα Κουκά

Σύγχρονες απόψεις για τη μάθηση και θέματα αξιολόγησης. Άννα Κουκά Σύγχρονες απόψεις για τη μάθηση και θέματα αξιολόγησης Άννα Κουκά 1. Εισαγωγή Εξελίξεις στις προσεγγίσεις για τη μάθηση Τα πορίσματα της εκπαιδευτικής έρευνας δημιουργούν αλλαγές στο σημερινό σχολείο Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 1301 «ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία των Μαθηματικών: Βασικές αρχές

Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία των Μαθηματικών: Βασικές αρχές Σχεδιάζοντας τη διδασκαλία των Μαθηματικών: Βασικές αρχές Φοιτητής: Σκαρπέντζος Γεώργιος Καθηγήτρια: Κολέζα Ευγενία ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασικές θεωρίες σχεδιασμού της διδασκαλίας Δραστηριότητες και κατανόηση εννοιών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Τι είναι το PeLe; Το PeLe είναι ένα διαδικτυακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ομότιμης συνεργατικής μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. εισαγωγή 13. κεφάλαιο 1 ο. Η σημασία των ερωτήσεων για την ανάπτυξη της σκέψης και τη μάθηση 19. κεφάλαιο 2 ο

Περιεχόμενα. εισαγωγή 13. κεφάλαιο 1 ο. Η σημασία των ερωτήσεων για την ανάπτυξη της σκέψης και τη μάθηση 19. κεφάλαιο 2 ο Περιεχόμενα Περιεχόμενα εισαγωγή 13 κεφάλαιο 1 ο Η σημασία των ερωτήσεων για την ανάπτυξη της σκέψης και τη μάθηση 19 Εισαγωγή 21 1.1 Η δύναμη των ερωτήσεων 25 1.2 Προς μια παιδαγωγική του διαλόγου 32

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Νικολιδάκης Συμεών, Τσάνταλη Καλλιόπη,

ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Νικολιδάκης Συμεών, Τσάνταλη Καλλιόπη, ΕΠΑΝΕΓΓΡAΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Νικολιδάκης Συμεών, simosnikoli@yahoo.gr Τσάνταλη Καλλιόπη, calliopetsantali@yahoo.gr ta oo Εισαγωγή Στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία Μαθησιακά Αποτελέσματα Ο εκπαιδευτής θα πρέπει: Να είναι ικανός να αναγνωρίζει τί βοηθά στη διατήρηση της μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS «Το παιχνίδι είναι γνώση, συναίσθημα και δράση» Η «Εργαλειοθήκη» Pro Skills δημιουργήθηκε και προσφέρεται, προκειμένου να προωθήσει την μεθοδολογία του Pro Skills, με βάση

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού

Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Δραστηριότητες & Υλικό για τα Μαθηματικά του Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης kliapis@sch.gr 1 Ο Ρόλος του εκπαιδευτικού Αξιολογεί την αρχική μαθηματική κατάσταση κάθε παιδιού, ομαδοποιεί τα παιδιά σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή.

Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα. συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη τιµή. Σενάριο 6. Συµµεταβολές στο ισοσκελές τρίγωνο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Β' Λυκείου. Συµµεταβολή µεγεθών. Εµβαδόν ισοσκελούς τριγώνου. Σύστηµα συντεταγµένων. Γραφική παράσταση συνάρτησης. Μέγιστη - ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα

O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών

O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών Prepared by University Paderborn 30/11/2015 Project name: Project acronym: Project number:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Λειτουργός Π.Ι. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Επικοινωνιακή διδασκαλία της γλώσσας: η ίδια η γλώσσα συνιστά και ορίζεται ως κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Δυναμικό Μοντέλο Εκπαιδευτικής Αποτελεσματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005» εξ αποστάσεως εκπαίδευση µέσω τηλεδιάσκεψης Μια µικρή εισαγωγή Κεντρικό Θέµα: Ελλάδα -Ιστορία Πολιτισµός Ειδικό Θέµα: «Η Ναυµαχία των

«Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005» εξ αποστάσεως εκπαίδευση µέσω τηλεδιάσκεψης Μια µικρή εισαγωγή Κεντρικό Θέµα: Ελλάδα -Ιστορία Πολιτισµός Ειδικό Θέµα: «Η Ναυµαχία των 3η Εργασία Σχεδιασµός και Ανάπτυξη Μαθησιακών ραστηριοτήτων από Απόσταση Ιωάννου Μαριάννα Μεγρέµη Αναστασία «Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005» εξ αποστάσεως εκπαίδευση µέσω τηλεδιάσκεψης Μια µικρή εισαγωγή Κεντρικό Θέµα:

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14 Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος Περιγραφή Πλαισίου Σχολείο: 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Τμήμα: Β 3 Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Διαμαντίδης Συνοδός: Δημήτριος Πρωτοπαπάς

Διαβάστε περισσότερα

ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης

ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης Μαθησιακή υσκολία Στρατηγικές ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης να διδάξει στους µαθητές τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Γνωστικών Αντικειμένων μέσω της Αγγλικής Γλώσσας και Εργαλείων Web2.0 στο Δημοτικό Σχολείο»

«Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Γνωστικών Αντικειμένων μέσω της Αγγλικής Γλώσσας και Εργαλείων Web2.0 στο Δημοτικό Σχολείο» «Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Γνωστικών Αντικειμένων μέσω της Αγγλικής Γλώσσας και Εργαλείων Web2.0 στο Δημοτικό Σχολείο» Λαδά Αγγελική 1, Ρέλλια Μαρία 2 1 Εκπ/κός Αγγλικής Γλώσσας, Ράλλεια Π.Δ.Σ. Πειραιά angelinalada@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η μικροδιδασκαλία, είναι μια: μικρογραφία μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα #5: ΕΤΟΙΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Διδάσκων: Γουργιώτου Ευθυμία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10: Εισαγωγή στη Διδακτική - Η Θεωρία Gagne ως Διδακτική Στρατηγική Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Μεθοδολογία

Διδακτική Μεθοδολογία Διδακτική Μεθοδολογία Εαρινό εξάμηνο 2018-19 Διδασκαλία και Κριτική Σκέψη Βασικοί παιδαγωγικοί όροι Κοινωνικοποίηση Διδασκαλία Μόρφωση Εκπαίδευση Διαδικασία ένταξης και δραστηριοποίησης με την εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017. Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017. Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017 Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά (madspa@otenet.gr) ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ MOOC Μαζικό: παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής μεγάλου αριθμού φοιτητών από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 19-03-2015 (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 19-03-2015 (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 19-03-2015 (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ) Αντιμετώπιση των ΜΔ δια των ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ Σωτηρία

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη

Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 25 Απριλίου 2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ-ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η Τζούλι και η μαμά της έχουν βγει για να αγοράσουν ένα τζιν για το σχολείο. Παρατηρούν έναν πάγκο με την εξής ταμπέλα πάνω: 40% έκπτωση των τιμών στις ετικέτες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού. Έργα: Ταξινόμηση. Εισαγωγή

Οδηγός Εκπαιδευτικού. Έργα: Ταξινόμηση. Εισαγωγή Έργα: Ταξινόμηση Εισαγωγή Σε αυτήν την ενότητα οι συμμετέχοντες θα πρέπει να σκεφτούν διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ταξινομηθούν έργα διαφορετικού πλαισίου. Πιο συγκεκριμένα, θα τους δοθούν

Διαβάστε περισσότερα

EDU.20 Μια διαδικτυακή πλατφόρμα, ένα περιβάλλον αυτόνομης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας και μάθησης στα Αγγλικά στη Δημοτική εκπαίδευση

EDU.20 Μια διαδικτυακή πλατφόρμα, ένα περιβάλλον αυτόνομης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας και μάθησης στα Αγγλικά στη Δημοτική εκπαίδευση EDU.20 Μια διαδικτυακή πλατφόρμα, ένα περιβάλλον αυτόνομης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας και μάθησης στα Αγγλικά στη Δημοτική εκπαίδευση Ημερίδα για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, Λεμεσός 23/2/13

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Παράρτημα Ι Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Σημειώστε τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας σας με τις παρακάτω προτάσεις, με βάση την επεξήγηση που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

()#µ*&+,-./ (0)1#2"345$ ()#µ'&+,4#05$ 67$4&,$

()#µ*&+,-./ (0)1#2345$ ()#µ'&+,4#05$ 67$4&,$ !"µ#$%&#' ()#µ*&+,-./ (0)1#2"345$ ()#µ'&+,4#05$ 67$4&,$ 8"4&%2#' (&91-#5$!.µ"#5-"#/ (0)1#2":4&#1: (;7$.

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογική χαρτογράφηση: Διδακτική αξιοποίηση- Αποτελέσματα για το μαθητή

Εννοιολογική χαρτογράφηση: Διδακτική αξιοποίηση- Αποτελέσματα για το μαθητή Το λογισμικό της εννοιολογικής χαρτογράυησης Inspiration Η τεχνική της εννοιολογικής χαρτογράφησης αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Joseph D. Novak, στο πανεπιστήμιο του Cornell. Βασίστηκε στις θεωρίες του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Εισαγωγή Ενεργός συμμετοχή Κοινωνική αλληλεπίδραση Δραστηριότητες που έχουν νόημα Σύνδεση των νέων πληροφοριών με τις προϋπάρχουσες γνώσεις Χρήση στρατηγικών Ανάπτυξη της αυτορρύθμισης και εσωτερική σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές πρακτικές - η σχέση τους με τις θεωρίες μάθησης Παρατηρώντας τη μαθησιακή διαδικασία Τι είδους δραστηριότητες παρατηρήσατε

Διαβάστε περισσότερα

Module 3 Σλοβενία: Λεπτοµερές Σχέδιο Εργασίας

Module 3 Σλοβενία: Λεπτοµερές Σχέδιο Εργασίας PROFESSIONALIZATION OF LITERACY AND BASIC EDUCATION BASIC MODULES FOR TEACHER TRAINING TRAIN Module 3 Σλοβενία: Λεπτοµερές Σχέδιο Εργασίας Natalija Žalec Slovenian Institute for Adult Education (SIAE)

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση: Η εφαρμογή της Μεθόδου CLIL σε γαλλόφωνο περιβάλλον

Δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση: Η εφαρμογή της Μεθόδου CLIL σε γαλλόφωνο περιβάλλον Δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση: Η εφαρμογή της Μεθόδου CLIL σε γαλλόφωνο περιβάλλον Άλιμος, 2015 Η Μέθοδος CLIL Ολιστική Εκμάθηση Περιεχομένου και Ξένης Γλώσσας EMILE: L Enseignement d une Matière par

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Τι είναι η «Εκπαιδευτική Τεχνολογία» (1) Εκπαιδευτική Τεχνολογία είναι «η εφαρμογή τεχνολογικών διαδικασιών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 272 final/2 ANNEX CORRIGENDUM This document corrects the document COM(2018) 272 final. Concerns correction of date for all linguistic versions. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΗ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΒΑΚΙΟΥ (E-SLATE)

ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΗ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΒΑΚΙΟΥ (E-SLATE) ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΗ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΒΑΚΙΟΥ (E-SLATE) Βασιλοπούλου Ευαγγελία, Γιαννακόπουλος ηµήτρης, Εκπαιδευτικοί,

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο. Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων.

Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο. Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων. Σενάριο 5. Μετασχηµατισµοί στο επίπεδο Γνωστική περιοχή: Γεωµετρία Α' Λυκείου. Συµµετρία ως προς άξονα. Σύστηµα συντεταγµένων. Απόλυτη τιµή πραγµατικών αριθµών. Συµµεταβολή σηµείων. Θέµα: Στο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου

Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Εκπαιδεύτρια: Ελένη Παπαϊωάννου Αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων Χαρακτηριστικά ενήλικων εκπαιδευομένων Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτής ενηλίκων Διάλειμμα Αποτελεσματική προετοιμασία μαθήματος στην ενήλικη εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ιδακτικό Μοντέλο Περιεχόµενα ρ. Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου Εποικοδοµισµός E-learning - Ορισµός Ανάλυση Αναγκών Μαθητή

ιδακτικό Μοντέλο Περιεχόµενα ρ. Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου Εποικοδοµισµός E-learning - Ορισµός Ανάλυση Αναγκών Μαθητή ιδακτικό Μοντέλο ρ. Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου Περιεχόµενα Εποικοδοµισµός E-learning - Ορισµός ιδακτικό Μοντέλο Ανάλυση Αναγκών Μαθητή Εποικοδοµισµός Construct ή construction: Κατασκεύασµα ή

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική των Φυσικών Επιστημών Ενότητα 2: Βασικό Εννοιολογικό Πλαίσιο

Διδακτική των Φυσικών Επιστημών Ενότητα 2: Βασικό Εννοιολογικό Πλαίσιο Διδακτική των Φυσικών Επιστημών Ενότητα 2: Βασικό Εννοιολογικό Πλαίσιο Χρυσή Κ. Καραπαναγιώτη Τμήμα Χημείας Αντικείμενο και Αναγκαιότητα Μετασχηματισμός της φυσικοεπιστημονικής γνώσης στη σχολική της εκδοχή.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 4 Καθηγητής: Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής Ημερομηνία: Ιανουάριος 2011 Αρ. Μαθ. : Χρόνος: 1 x 80 (συνολικά 4 x 80 ) Τάξη: Α Γυμσίου Ενότητα: Φυσικό Περιβάλλον και Οικολογία Κεφάλαιο: Τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί η Ρομποτική στην Εκπαίδευση; A) Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες Η

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Κατσούγκρη Αναστασία

Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Κατσούγκρη Αναστασία Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Κατσούγκρη Αναστασία akatsou0708@gmail.com Διαφοροποίηση στη διδασκαλία Προϋπόθεση για την συνεκπαίδευση Η προσαρμογή της διδασκαλίας για να ανταποκριθεί σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

πρόσφυγες ένταξη STEMigrants.eu

πρόσφυγες ένταξη STEMigrants.eu πρόσφυγες ένταξη STEMigrants.eu Πρόσφυγες μαθητές STEMigrants.eu Πολυμεσικά κείμενα Γιατί STEMigrants.eu; Επιστημονική θεωρία Το δείγμα αποτέλεσαν 18 εκπαιδευτικοί της Ε & Στ τάξης από σχολεία της Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση Ομάδα: Αριστερίδου Δανάη Ελένη (08) Ευαγγελόπουλος Νίκος (670)

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch

Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch Ξεκινώντας τον Προγραµµατισµό στις τάξεις του ηµοτικού Παίζοντας µε το Scratch Κωνσταντίνος Χαρατσής ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΠΕ 19 Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Ενότητα Προγραµµατισµός στο ηµοτικό (Ε και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές Θεωρίες Μάθησης & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις Η σκέψη αναπτύσσεται (προϊόν οικοδόμησης και αναδόμησης γνώσεων) στα πλαίσια συνεργατικών δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ZA6936. Flash Eurobarometer 466 (The European Education Area) Country Questionnaire Cyprus

ZA6936. Flash Eurobarometer 466 (The European Education Area) Country Questionnaire Cyprus ZA696 Flash Eurobarometer 66 (The European Education Area) Country Questionnaire Cyprus ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ DX9 Σε πόσες γλώσσες μπορείτε να διαβάσετε και να γράψετε; Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κιουτσιούκη Δήμητρα, 485 Τελική δραστηριότητα Φάση 1 :Ατομική μελέτη 1. Πώς θα περιγράφατε το ρόλο της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική καινοτομία; Οι Web

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Χρήσιμα εργαλεία για εκπαιδευτικούς Οδηγός εκμάθησης γλώσσας Βρείτε περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό στη διεύθυνση: www.unhcr.org/gr/ekpaideutiko_yliko 2017 UNHCR ΠΑΙΔΙΑ 6-11

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση για τη Μάθηση: Θέτοντας την Αξιολόγηση του Μαθητή στην Υπηρεσία της Διδασκαλίας και της Μάθησης

Αξιολόγηση για τη Μάθηση: Θέτοντας την Αξιολόγηση του Μαθητή στην Υπηρεσία της Διδασκαλίας και της Μάθησης Αξιολόγηση για τη Μάθηση: Θέτοντας την Αξιολόγηση του Μαθητή στην Υπηρεσία της Διδασκαλίας και της Μάθησης Χαράλαμπος Γ. Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Κύπρου Τι αναμένουμε να πάρουμε;

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για το διδακτικό προσωπικό του ΑΤΕΙ Λάρισας

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για το διδακτικό προσωπικό του ΑΤΕΙ Λάρισας Εκπαιδευτικό σεμινάριο για το διδακτικό προσωπικό του ΑΤΕΙ Λάρισας Κυριακή Μπαλτά Βιβλιοθηκονόμος-Τεχνολόγος εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Βιβλιοθήκη Λάρισα Φεβρουάριος 2006 Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2008 ( ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3Π /2008) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κλάδοι: ΠΕ 05 ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΠΕ 06 ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΠΕ 07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης, ΕΔΕ Εργαστήριο 1: «Βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 9: Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών και νέα Αναλυτικά Προγράμματα Πληροφορικής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ. Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ. Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Τίτλος μαθήματος: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ Ενότητα 3 Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Οι ερωτήσεις στη διδασκαλία Α) Η ερώτηση του εκπαιδευτικού Β) Η ερώτηση του μαθητή Α) Η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΤΙΤΛΟΣ: H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΤΑΞΗ: Γ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΡΟΝΟΣ: 3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του μαθητή για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων

Αξιολόγηση του μαθητή για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Αξιολόγηση του μαθητή για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου kyriakid@ucy.ac.cy Διήμερο Εκπαιδευτικού Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών

5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών 5.34 Αξιοποίηση κοινοτήτων μάθησης στο πλαίσιο προγράμματος προπτυχιακής εκπαίδευσης εν δυνάμει εκπαιδευτικών συντελεστές Σπυρίδων Δουκάκης sdoukakis@rhodes.aegean.gr ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Μοσκοφόγλου-

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα. «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μπακόπουλος Νικόλαος ΠΕ19

Πολιτιστικό Πρόγραμμα. «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μπακόπουλος Νικόλαος ΠΕ19 Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μπακόπουλος Νικόλαος ΠΕ19 Συνεργάτες: Ευάγγελος Κομποχόλης, Βασιλική Καλαντζή και Ελένη Παντελή Τάξεις:

Διαβάστε περισσότερα