- H 2 O O - Σχήµα 1. Σχηµατισµός β-υδροξυκαρβονυλικής και α-ακόρεστης καρβονυλικής ένωσης και ο ρόλος της κατάλυσης (όξινης ή βασικής).

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "- H 2 O O - Σχήµα 1. Σχηµατισµός β-υδροξυκαρβονυλικής και α-ακόρεστης καρβονυλικής ένωσης και ο ρόλος της κατάλυσης (όξινης ή βασικής)."

Transcript

1 Aldo A 1 ΑΛ ΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙ ΡΑΣΗ Γενικά. Ως αλδολική χαρακτηρίζεται η αντίδραση µεταξύ µιας καρβονυλικής ένωσης η οποία υπό τη µορφή ενόλης ή ενολικού ιόντος επιδρά ως πυρηνόφιλο επί µιας δεύτερης καρβονυλικής ένωσης η οποία έχει το ρόλο του ηλεκτρονιόφιλου. Το αρχικό προϊόν µιας τέτοιας αντίδρασης είναι µια β-υδροξυκαρβονυλική ένωση, γενικά, και ειδικά για την ακεταλδεΰδη η ένωση είναι η αλδόλη (εµπειρική ονοµασία) που έδωσε το όνοµα στο είδος αυτό των αντιδράσεων (Σχήµα 1). δ - δ + + ηλεκτρονιüφιλο πυρηνüφιλο αλδüλη (β-υδροξυκαρβονυλικþ) καρβονυλικþ ενüλη α-ενüνη Σχήµα 1. Σχηµατισµός β-υδροξυκαρβονυλικής και α-ακόρεστης καρβονυλικής ένωσης και ο ρόλος της κατάλυσης (όξινης ή βασικής). Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδίως όταν χρησιµοποιηθεί θέρµανση για τη διεξαγωγή της αντίδρασης, η αλδόλη δεν είναι το τελικό προϊόν, καθώς αφυδατώνεται προς ακόρεστη καρβονυλική ένωση (α-ενόνη), η οποία είναι συνήθως το σταθερό τελικό προϊόν. Η αλδολική αντίδραση µαζί µε την ακολουθούσα αφυδάτωση της αρχικής αλδόλης συχνά αναφέρεται και ως αλδολική συµπύκνωση, επειδή συνολικά αποβάλλεται ένα µόριο νερού. (Σχήµα 1). Η καθ αυτό αλδολική αντίδραση αναφέρεται και ως αλδολική προσθήκη. Η αλδολική προσθήκη καταλύεται τόσο από οξέα όσο και από βάσεις. Η όξινη κατάλυση αφορά το καρβονύλιο δέκτη (ηλεκτρονιόφιλο) το οποίο ενεργοποιείται µε πρωτονίωση από το πρωτικό οξύ ή µε σύµπλεξη εάν το οξύ είναι ewis. Η βασική κατάλυση αφορά την πυρηνόφιλη ενόλη η οποία µε αποπρωτονίωση µετατρέπεται στο ενολικό ανιόν το οποίο είναι κατά πολύ καλύτερο πυρηνόφιλο (Σχήµα 1). Σηµαντικό χαρακτηριστικό των αλδολικών αντιδράσεων είναι η εύκολη γενικά αναστρεψιµότητά τους, καθώς είναι ελάχιστα εξώθερµες ως αντιδράσεις, και σε αρκετές

2 Aldo A 2 περιπτώσεις είναι και ενδόθερµες όπως π.χ. ο διµερισµός της ακετόνης (Σχήµα 2). Ο στερεοχηµικός συνωστισµός στη β-θέση της παραγόµενης αλδόλης θεωρείται ότι είναι ο κύριος λόγος της αναστρεψιµότητας. 2 οξý Þ βüση ÄG = -2,4 Κcal mol -1 2 οξý Þ βüση ÄG = +1,9 Κcal mol -1 Σχήµα 2. καταλυτική αλδολική προσθήκη είναι εν γένει εύκολα αναστρέψιµη. Εάν η αλδολική προσθήκη γίνει όχι καταλυτικά αλλά µε προσθήκη προσχηµατισµένου ενολικού ιόντος (τυπικά σε µη υδατικό περιβάλλον) παρατηρείται εν γένει αύξηση του εξώθερµου χαρακτήρα. Αυτό αποδίδεται στην αυξηµένη χηλική σύµπλεξη του µεταλλικού αντισταθµιστικού κατιόντος µε το προϊόν αλδόλη. Η σηµασία της σύµπλεξης του µεταλλικού κατιόντος αποδεικνύεται από το ότι όταν το κατιόν είναι µη συµπλεκτικό, όπως π.χ. το ογκώδες οργανικό σουλφόνιο κατιόν TAS (τρις διµεθυλαµινο σουλφόνιο) η αλδολική προσθήκη δεν πραγµατοποιείται σε υπολογίσιµο βαθµό επειδή τότε είναι µια ενδόθερµη αντίδραση (Σχήµα 3). S( 2 N) 3 C TF δεν σχηìατßζεται i C TF i αλδολικü σýìπλοκο Σχήµα 3. Η αλδολική ισορροπία επηρεάζεται από τη φύση του κατιόντος του ενολικού άλατος. Στις αλδολικές συµπυκνώσεις όπου η αρχική αλδολική ισορροπία είναι συζευγµένη µε την αφυδάτωση της αλδόλης προς α-ενόνη, οι αποδόσεις σε α-ενόνη είναι αυξηµένες ακόµη και σε περιπτώσεις όπου η καθ αυτό αλδολική προσθήκη δεν ευνοείται. Η σταθερότητα του συζυγιακού καρβονυλικού συστήµατος του τελικού προϊόντος παρασύρει τις ισορροπίες προς τα δεξιά (Σχήµα 4).

3 Aldo A 3 ακετüνη ìεσιτυλοκετüνη ισοφορüνη φορüνη Σχήµα 4. Η δηµιουργία συζυγιακών ακόρεστων καρβονυλικών ενώσεων κάνει την πολυσυµπύκνωση της ακετόνης θερµοδυναµικά ευνοϊκή συνολικά. Στερεοχηµεία της αλδολικής προσθήκης. Οι δηµιουργούµενες β-υδροξυκαρβονυλικές ενώσεις µπορεί να περιέχουν µέχρι δυο νέα στερεογονικά κέντρα στις θέσεις α- και β-, ανάλογα µε τη δοµή των αντιδρώντων, δηλαδή ανάλογα µε το αν οι άνθρακες των αντιδρώντων που θα βρεθούν στις θέσεις α- και β- της αλδόλης είναι προχειρικοί άνθρακες ή όχι (Σχήµα 5). α β C 3 προχειρικü προχειρικü καρβονýλιο C 3 προχειρικþ ìεθυλενοìüδα * * * δυο στερεοϊσοìερεßò αλδüλεò (ρακεìικü ìßγìα) τýσσεριò στερεοϊσοìερεßò αλδüλεò (δýο ρακεìικü ìßγìατα) Σχήµα 5. Μέχρι δυο νέα χειρικά κέντρα δηµιουργούνται κατά την αλδολική προσθήκη. Η σχετική στερεοχηµεία των κέντρων α- και β- της αλδόλης προσδιορίζεται µε χρήση των στερεοχηµικών προθεµάτων anti και syn της ονοµατολογίας Masamune. Η σύµβαση ορίζει ότι δυο υποκαταστάτες προσδιορίζονται ως anti εάν ευρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του επιπέδου της εκτεταµένης (αντιπαράλληλης, zig-zag) κύριας αλυσίδας του µορίου. Στην αντίθετη περίπτωση ορίζονται ως syn (Σχήµα 6).

4 Aldo A 4 Ξ syn-αλδüλη θρεο- αλδüλη Ξ anti-αλδüλη ερυθρο-αλδüλη Σχήµα 6. Η σχετική στερεοχηµεία στις θέσεις α- β- των αλδολικών ενώσεων (εικονίζεται ένα εναντιοµερές σε προβολές Μasamune και Fischer). Η syn-anti ονοµατολογία εφαρµόζεται συνήθως χωρίς προβλήµατα, όµως, όπως και όλα τα άλλα συστήµατα απεικόνισης σχετικής στερεοχηµείας, βασίζεται στην επιλογή µιας κύριας αλυσίδας για το µόριο που πρόκειται να ονοµασθεί. Επειδή αυτό δεν είναι πάντα προφανές σε µερικές περιπτώσεις η εφαρµογή της ονοµατολογίας έχει ένα χαρακτηριστικό αυθαιρεσίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις καταφεύγει κανείς στο χαρακτηρισµό της δοµής σύµφωνα µε το σύστηµα απόλυτης στερεοχηµείας κατά C.I.P, δηλαδή αρκείται στη γραφική απεικόνιση της δοµής χωρίς την απόδοση στερεοχηµικού προθέµατος. Είναι αναγκαίο εδώ να τονισθεί ότι στη βιβλιογραφία επικρατεί γενικά σύγχυση στην ονοµασία των διαστερεοµερών αλδολών εξ αιτίας της αυθαίρετης (λανθασµένης) χρήσης της ονοµατολογίας ερυθρο / θρεο εκ µέρους αρκετών συγγραφέων. Η συγκεκριµένη ονοµατολογία δηµιουργήθηκε για το σύστηµα προβολών κατά Fischer (καλυπτική διαµόρφωση της κύριας αλυσίδας και όχι αντιπαράλληλα διαβαθµισµένη όπως ορίζει το σύστηµα Masamune). Η εφαρµογή της ονοµατολογίας ερυθρο / θρεο θα έπρεπε να γίνεται όπως φαίνεται στο σχήµα 6, ειδάλλως να αποφεύγεται η χρήση της. Κινητικός και θερµοδυναµικός έλεγχος της αλδολικής προσθήκης. Syn anti διαστερεοεκλεκτικότητα. Οι syn και anti αλδόλες που προκύπτουν από προσθήκη προχειρικών καρβονυλικών ενώσεων σε αλδεΰδες, είναι ενώσεις µε διαφορετικό ενεργειακό περιεχόµενο (ως διαστερεοµερή) και συνεπώς αναµένεται να προκύπτουν σε άνισες ποσότητες, κατ αρχήν, είτε η αλδολική αντίδραση γίνεται υπό συνθήκες που αποκαθιστούν θερµοδυναµική ισορροπία µεταξύ τους είτε όχι. Επειδή η ενεργειακή διαφορά µεταξύ των syn και anti ισοµερών συνήθως είναι σχετικά µικρή είναι επίσης µικρή και η διαστερεοεκλεκτικότητα που προκύπτει (θερµοδυναµική προτίµηση του ενός ή του άλλου ισοµερούς στο µίγµα των προϊόντων). Η κυκλοπεντανόνη π.χ. µε διάφορες απλές αλδεΰδες (Σχήµα 7) δίνει αλδόλες µε µικρή προτίµηση για το anti ισοµερές.

5 Aldo A 5 Ειδικά µε την πιβαλική αλδεΰδη (=tbu) λόγω του αυξηµένου όγκου της t-βουτυλοµάδας δίνει αισθητά αυξηµένο ποσοστό anti αλδόλης. + C K/ C 3 25 C + anti syn = C 3 57 : 43 = ipr 68 : 32 =tbu 87 : 13 Σχήµα 7. Η δοµή της αλδεΰδης έχει µικρή σχετικά επίδραση στην σύσταση του θερµοδυναµικού αλδολικού µίγµατος. Η θερµοδυναµική εξισορρόπηση των αλδολικών προϊόντων ευνοείται από την αύξηση της θερµοκρασίας καθώς και τους παρατεταµένους χρόνους αντίδρασης, όπως είναι άλλωστε αναµενόµενο. Την εξισορρόπηση επίσης ευνοούν οι πολικοί πρωτικοί διαλύτες, καθώς και η παρουσία µεταλλικών κατιόντων µε µεγάλη ικανότητα σχηµατισµού χηλικών συµπλόκων µε την αλδόλη π.χ. Mg 2+, Zn 2+ κ.α. Επειδή οι αλδολικές αντιδράσεις έχουν γενικά χαµηλές ενέργειες ενεργοποίησης, πραγµατοποιούνται γρήγορα ακόµα και σε πολύ χαµηλές θερµοκρασίες (π.χ - 78 C). Έτσι είναι σχετικά εύκολο να παραληφθούν αλδόλες σε χαµηλή θερµοκρασία ακόµα και ύστερα από πολύ σύντοµους χρόνους αντίδρασης (π.χ. µερικών λεπτών). Τέτοιες συνθήκες καθυστερούν την θερµοδυναµική εξισορρόπηση του µίγµατος των αλδολών, ενώ αντίθετα ευνοούν την εκδήλωση της κινητικής διαστερεοεπιλογής των προϊόντων (κινητικά ελεγχόµενη αντίδραση). Το κινητικό µίγµα αλδολών µπορεί να έχει πολύ διαφορετική σύσταση από αυτή του θερµοδυναµικού µίγµατος, όπως φαίνεται στο σχήµα 8 όπου καταγράφεται η σύσταση του αλδολικού µίγµατος συναρτήσει του χρόνου αντίδρασης µεταξύ 2,2,5-τριµεθυλο κυκλοπεντανόνης και ισοβαλεριανικής αλδεΰδης. Στα αρχικά στάδια της αντίδρασης το κύριο προϊόν είναι η syn αλδόλη κινητικό προϊόν ενώ µε την πάροδο του χρόνου εγκαθίσταται ισορροπία η οποία ευνοεί το anti προϊόν (θερµοδυναµικό προϊόν). Εάν αυξηθεί το ποσοστό της µεθανόλης στο µίγµα των διαλυτών η θερµοδυναµική εξισορρόπηση διευκολύνεται και σε διαλύτη καθαρή µεθανόλη οι αλδόλες βρίσκονται σε θερµοδυναµική ισορροπία ήδη από τα πρώτα στάδια της αντίδρασης.

6 Aldo A 6 (±) + C K, TF/ 25 C (±) + syn (±) anti συγκýντρωση anti syn xρüνοò σε min Σχήµα 8. Μεταβολή της σύστασης ενός αλδολικού µίγµατος συναρτήσει του χρόνου κατά την αντίδραση της αλδολικής προσθήκης. Ανάλογη µετάπτωση από κινητικό σε θερµοδυναµικό έλεγχο µπορεί να διαπιστωθεί και µε µεταβολή της θερµοκρασίας της αντίδρασης ενώ ο χρόνος αντίδρασης διατηρείται σταθερός (συνήθως µερικά λεπτά). Η αντίστροφη αλδολική αντίδραση (αλδολική διάσπαση ή και ρετροαλδολική αντίδραση) σε αλκαλικό περιβάλλον οδηγεί στο σχηµατισµό της αρχικής αλδεΰδης (γενικά του καρβονυλικού ηλεκτρονιόφιλου) και του ενολικού ανιόντος της κετόνης (πυρηνόφιλο). Εκτός βεβαίως από αυτά που προέρχονται από τις απλές µεθυλοκετόνες τα ενολικά εµφανίζουν cis trans ισοµέρεια περί τον διπλό δεσµό και µάλιστα τα δυο ισοµερή µπορούν να αλληλοµετατρέπονται µέσω της (κοινής) κετονικής µορφής (Σχήµα 9). Η κάθε µια από τις µετατροπές αυτές γίνεται µε διαφορετική ταχύτητα και το συνολικό αποτέλεσµα είναι η εκάστοτε παρατηρούµενη κινητική εκλεκτικότητα προς την µια ή την άλλη αλδόλη.

7 Aldo A 7 C cis-ενολικü C syn-αλδολικü κετüνη anti-αλδολικü διüσπαση διüσπαση trans-ενολικü Σχήµα 9. Οι ισορροπίες µιας θερµοδυναµικής αλδολικής αντίδρασης. Έχει διαπιστωθεί ότι η κινητική εκλεκτικότητα είναι γενικά υψηλότερη από τη θερµοδυναµική, και ότι συνήθως η εξισορρόπηση µειώνει την κινητική εκλεκτικότητα που επιτυγχάνεται αρχικά. Συνεπώς η εξισορρόπηση γενικά αποφεύγεται και αυτό επιτυγχάνεται µε διατήρηση της θερµοκρασίας στο κατάλληλο χαµηλό επίπεδο, µε έλεγχο του χρόνου αντίδρασης και µε τη χρήση απρωτικών διαλυτών (π.χ. TF). Ακόµα καλύτερα αποτελέσµατα επιτυγχάνονται µε διαχωρισµό της αντίδρασης σε δυο διακριτά βήµατα : Σχηµατισµό του ενολικού ιόντος αρχικά (και µε την επιθυµητή cis-trans γεωµετρία) και αντίδρασή του ακολούθως µε την αλδεΰδη, πάντοτε σε συνθήκες που δεν ευνοούν την εξισορρόπηση. Αυτού του είδους οι αλδολικές λέγονται και κατευθυνόµενες αλδολικές επειδή ακριβώς η δοµή της παραγόµενης αλδόλης προσδιορίζεται από τη δοµή του ενολικού αντιδραστηρίου η οποία µε τη σειρά της έχει καθοριστεί κατά την χωριστή ελεγχόµενη αντίδραση παρασκευής του. Η χηµική συµπεριφορά ενός ενολικού ανιόντος εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη φύση του αντισταθµιστικού κατιόντος και κυρίως από τη συµπλεκτική του ικανότητα µε τα άτοµα οξυγόνου. Οργανικά κατιόντα όπως τετρααλκυλαµµώνια και τριαλκυλοσουλφόνια θεωρούνται ότι σταθεροποιούν το αρνητικό φορτίο του οξυγόνου αποκλειστικά µε ιοντικό τρόπο και δεν έχουν ευρεία χρησιµότητα καθώς αφήνουν τόσο το ενολικό όσο και το αλδολικό ανιόν ελεύθερα (ασύµπλεκα-γυµνά ανιόντα) κάτι το οποίο δεν είναι επιθυµητό στις ελεγχόµενες αλδολικές αντιδράσεις. Από τα αλκαλιµέταλλα και τις αλκαλικές γαίες τα i + και Μg 2+ εµφανίζουν σηµαντική ικανότητα οµοιοπολικής σταθεροποίησης του ανιόντος οξυγόνου και χρησιµοποιούνται ευρέως, ιδίως το i +.

8 Aldo A 8 Ο οµοιοπολικός χαρακτήρας του δεσµού Μ Ο αυξάνει ακόµη περισσότερο µε τα µέταλλα της τρίτης οµάδας, και τα βορικά παράγωγα των ενολικών είναι ουσιαστικά οµοιοπολικές ενώσεις και χρησιµοποιούνται ευρύτατα στις σύγχρονες αλδολικές συνθέσεις. Τα αντίστοιχα παράγωγα µε Si (ενολικοί σιλυλαιθέρες) επίσης βρίσκουν εφαρµογές στην αλδολική αντίδραση και θα εξετασθούν χωριστά γιατί εµφανίζουν ιδιαιτερότητες που οφείλονται κυρίως στο µειωµένο µεταλλικό χαρακτήρα του ατόµου του πυριτίου. Ενολικά άλατα του λιθίου και µαγνησίου. Εκλεκτικός σχηµατισµός τους και αλδολικές προσθήκες. Κινητική και θερµοδυναµική οξύτητα. Τα λιθιοενολικά διαφέρουν από τα οργανολιθιακά αντιδραστήρια κατά το ότι το λίθιο θεωρείται ότι είναι συνδεδεµένο σαφώς µε το οξυγόνο και όχι µε το άτοµο του α-άνθρακα της καρβονυλικής ένωσης (δεν είναι γνωστές α-λιθιοκαρβονυλικές ενώσεις). Το ίδιο ισχύει και για το Mg ενώ για διάφορα στοιχεία µεταπτώσεως το ενολικό µπορεί να έχει χαρακτήρα η 3 συµπλόκου. Άλλα µέταλλα πάλι, όπως ο Ηg, έχουν βρεθεί ότι σχηµατίζουν σαφώς δεσµό στον α-άνθρακα (π.χ. α-υδραργυρίωση των κετονών) (Σχήµα 10). M M gx A B Γ Σχήµα 10. οµή των ενολικών διάφορων µετάλλων Α) πρώτης και δεύτερης οµάδας Β) στοιχεία µεταπτώσεως Γ) α-υδραργυρο κετόνες. Στα διαλύµατά τους τα ενολικά του λιθίου βρίσκονται ως δι- τετρα- ή εξαµερή ή και ανώτερα συσσωµατώµατα ( 2 C=Ci) x ανάλογα µε την συµπλεκτική ικανότητα του διαλύτη, ο οποίος τυπικά είναι ένας αιθέρας όπως διαιθυλαιθέρας, τετραϋδροφουράνιο(tf), διµεθοξυαιθάνιο (DME) κ.λ.π. είτε µίγµατα αυτών µε υδρογονάνθρακες όπως βενζόλιο, τολουόλιο, πεντάνιο κ.λ.π. Αυτή ακριβώς η ικανότητα για ολιγοµερισµό περιπλέκει την εξαγωγή συµπερασµάτων από τη µελέτη της σχέσης δοµής- δραστικότητας, καθώς δεν είναι γνωστή επακριβώς η δοµή του δραστικού πυρηνόφιλου που συµµετέχει κάθε φορά στις αντιδράσεις. Για την ονοµασία των στερεοϊσοµερών ενολικών χρησιµοποιείται µια παραφθορά του συστήµατος (Ε) / (Ζ) κατά την οποία το αρνητικά φορτισµένο οξυγόνο έχει µέγιστη προτεραιότητα ανεξάρτητα από το είδος του γειτονικού υποκαταστάτη. Η ανάγκη για την τροποποίηση της επίσηµης ονοµατολογίας προέρχεται από το γεγονός ότι όµοιας στερεοχηµείας ενολικά δρουν µε όµοιο τρόπο και είναι επιθυµητό να ονοµάζονται όµοια κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζεται στην ονοµατολογία C.I.P. (Σχήµα 11).

9 Aldo A 9 M M i (Z) (E) (Z) Z(0) E(0) ìολονüτι i< C cis trans Σχήµα 11. Για την ονοµασία στερεοϊσοµερών ενολικών στο αρνητικό οξυγόνο αποδίδεται µεγίστη προτεραιότητα. Τα σύµβολα που χρησιµοποιούνται είναι τα ίδια (Ε) / (Ζ) είτε Ε(Ο) / Ζ(Ο) για να εµφαίνεται η αναφορά στο οξυγόνο. Επίσης χρησιµοποιείται και η ονοµατολογία cis- trans πάλι µε αναφορά στο άτοµο οξυγόνου. Παρουσία ενός δότη πρωτονίου τα ενολικά έχουν τη δυνατότητα να µετατραπούν στην αντίστοιχη καρβονυλική ένωση και µέσω αυτής στα διάφορα δυνατά ισοµερή τους (στερεοϊσοµερή Α,Β και συντακτικά ισοµερή Γ, σχήµα 12). i i A cis ενολικü B trans ενολικü ix X ix X ix X ix X cis ενüλη κετüνη trans ενüλη X ix i X ix Γ ακραßο ενολικü ακραßα ενüλη Σχήµα 12. Οι ισορροπίες των ισοµερών ενολικών της βουτανόνης καταλυόµενες από ένα δότη πρωτονίων ΗΧ. Η πρωτονίωση ενός ενολικού µπορεί να γίνει στο οξυγόνο και να δώσει την ενόλη (που είναι το συζυγές οξύ του) είτε στον άνθρακα οπότε παράγει την κετόνη (πρωτονιωµένη). οθέντος επαρκούς χρόνου, ή µε θέρµανση, είτε και µε τα δυο εγκαθίσταται µια θερµοδυναµική ισορροπία στην οποία το κάθε ισοµερές ενολικό αντιπροσωπεύεται στο µίγµα ανάλογα µε τη θερµοδυναµική σταθερότητά του. Για τη βουτανόνη του σχήµατος 12 επί παραδείγµατος οι

10 Aldo A 10 αναλογίες είναι περίπου Α:Β:Γ 7:2:1. Τα πιο υποκατεστηµένα στο διπλό δεσµό παράγωγα είναι τα σταθερότερα και µεταξύ αυτών το Α (cis ενολικό) έχει τη µικρότερη στερεοχηµική παρεµπόδιση επειδή οι ογκωδέστεροι υποκαταστάτες ευρίσκονται σε trans θέσεις κατ αναλογία µε ένα trans αλκένιο. Οι διάφορες ενολικές ισορροπίες του σχήµατος 12 δεν εγκαθίστανται µε την ίδια ταχύτητα επειδή η πρωτονίωση στο µεν οξυγόνο γίνεται ταχύτατα στον άνθρακα όµως γίνεται σχετικά αργά, και είναι αυτή ακριβώς που προκαλεί (µέσω της κετόνης) την ισοµερίωση. Ώστε η ισοµερίωση των ενολικών σε χαµηλή θερµοκρασία και µε αποκλεισµό πηγών πρωτονίου µπορεί να αποφευχθεί σε µεγάλο βαθµό και το ενολικό να διατηρηθεί δοµικά ανέπαφο. Θεωρώντας τις ισορροπίες του σχήµατος 12 είναι προφανές ότι ένα ενολικό µπορεί να δηµιουργηθεί µε αποπρωτονίωση της σχετικής κετόνης χρησιµοποιώντας µια βάση ix ισχυρότερη απ ότι το ίδιο το ενολικό που θα προκύψει. Για να επιτευχθεί ποσοτική αποπρωτονίωση της κετόνης θα πρέπει η βάση να είναι επαρκώς ισχυρή, δηλαδή θα πρέπει το pkα του οξέος ΗΧ (συζυγούς της βάσης ix) να είναι µερικές τουλάχιστον µονάδες υψηλότερο από το pkα της κετόνης. Μια τυπική κετόνη έχει pkα της τάξεως του 20 και έχει βρεθεί ότι πολύ κατάλληλα για την αποπρωτονίωση είναι τα λιθιοαµίδια του τύπου in 2 των οποίων το συζυγές οξύ (η ελεύθερη αµίνη ΗΝ 2 ) έχει pkα της τάξεως του 35. Αυτή η διαφορά των 15 λογαριθµικών µονάδων είναι επαρκής για την ποσοτική αποπρωτονίωση όλων των καρβονυλικών ενώσεων µε όξινα α-υδρογόνα. Η αποπρωτονίωση (α-υδρογόνων) µιας κετόνης είναι απλώς η ανάδροµη αντίδραση της πρωτονίωσης όπως φαίνεται και στο σχήµα 12 για τη βουτανόνη. Όπως ηδη αναφέρθηκε η µετακίνηση πρωτονίου από άτοµο άνθρακα είναι µια σχετικά αργή αντίδραση. Ο λόγος γι αυτό είναι ότι το καρβανιόν που προκύπτει σταθεροποιείται αλληλεπιδρώντας µε το καρβονύλιο. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αλλαγή του υβριδισµού του από sp 3 σε sp 2 και τη δηµιουργία του επιπέδου ενολικού ιόντος. Η σηµαντική αυτή αναδιοργάνωση της δοµής στη περιοχή του καρβονυλίου είναι µια διεργασία που απαιτεί και σηµαντική ενέργεια ενεργοποίησης. Σε αντίθεση, η διακίνηση πρωτονίου από και προς άτοµο οξυγόνου δεν προκαλεί ουσιώδη µετακίνηση ηλεκτρονικής πυκνότητας προς άλλη θέση, επειδή το φορτίο παραµένει ουσιαστικά εκεί που δηµιουργείται δηλαδή στο ηλεκτραρνητικό οξυγόνο. Οι µεταβατικές καταστάσεις που οδηγούν από την κετόνη στο κάθε ισοµερές ενολικό (Σχήµα 12 και 13) είναι διαφορετικής δοµής και σταθερότητας και σ αυτές συµµετέχει και η βάση ix η οποία δέχεται το πρωτόνιο. Εάν η βάση είναι αρκετά ογκώδης (π.χ. inipr 2 ) τότε ο στερεοχηµικός συνωστισµός που δηµιουργεί στις ΜΚ µεγεθύνει τις ενεργειακές διαφορές και άρα και τις διαφορές στην ταχύτητα σχηµατισµού των προϊόντων. Το µίγµα των στερεοϊσοµερών ενολικών που προκύπτει τα περιέχει σε αναλογίες που καθορίζονται από τις ταχύτητες σχηµατισµού, δηλαδή είναι ένα κινητικό µίγµα το οποίο µπορεί να είναι και εντελώς διαφορετικό από το θερµοδυναµικό. Το κάθε είδος πρωτονίου (ετεροτοπικά πρωτόνια) εµφανίζεται να αποσπάται µε διαφορετική ταχύτητα και αυτό ονοµάζεται και κινητική οξύτητα του κάθε πρωτονίου, σε αντιδιαστολή µε τη συνήθη έννοια της οξύτητας η οποία προσδιορίζεται σε συνθήκες ισορροπίας και είναι η θερµοδυναµική οξύτητα.

11 Aldo A 11 ΜΚ Α ΜΚ Β ΜΚ Γ Ε i i B i Γ A εξýλιξη τηò αντßδρασηò Σχήµα 13. Η ογκώδης βάση in 2 σχηµατίζει τα ισοµερή ενολικά µε διαφορετικές ταχύτητες: το ασταθέστερο Γ, είναι το κινητικά προτιµώµενο. Για τη δοµή των µεταβατικών καταστάσεων αποπρωτονίωσης θεωρείται ότι ισχύει το µοντέλο Ireland του εξαµελούς δακτυλίου όπου το µέταλλο (i) συµπλέκεται ταυτόχρονα µε το άζωτο της βάσης και το οξυγόνο της κετόνης (Σχήµα 14). Ο εξαµελής δακτύλιος θεωρείται ότι µοιάζει µε ένα κυκλοεξάνιο και η κινητική στερεοεπιλογή ενολικού ερµηνεύεται µε βάση τις στερεοχηµικές αλληλεπιδράσεις των διάφορων υποκαταστατών. Έτσι, το trans ενολικό σχηµατίζεται µέσω ΜΚ στην οποία το µεθύλιο της θέσης 3 βρίσκεται σε ισηµερινή θέση, αποφεύγοντας τους i i Α 1,2 τüση 2 N + N trans N i 2 N + i cis 1,3-διαξονικÞ τüση N i Et 2 N + i ακραßο Σχήµα 14. Μοντέλο Ireland για τη στερεοεκλεκτική αποπρωτονίωση κετόνης (στο συγκεκριµένο παράδειγµα βουτανόνης), από ογκώδη βάση λιθιοαµιδίου, in 2.

aldo B 1 Σχήµα 15. Παρουσία κετόνης (πηγή πρωτονίων) προκαλείται σταδιακή µετατροπή του κινητικού µίγµατος ενολικών σε θερµοδυναµικό.

aldo B 1 Σχήµα 15. Παρουσία κετόνης (πηγή πρωτονίων) προκαλείται σταδιακή µετατροπή του κινητικού µίγµατος ενολικών σε θερµοδυναµικό. aldo B 1 ογκώδεις υποκαταστάτες του αζώτου αλλά δηµιουργώντας έτσι αλλυλική τάση Α 1, 2 µε το µεθύλιο της θέσης 1 (τοποθέτηση cis των µεθυλοµάδων στο trans ενολικό). Η ΜΚ του cis-ενολικού µε αξονική µεθυλοµάδα

Διαβάστε περισσότερα

ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι.

ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι. diabicy1 1 ιαστερεοεκλεκτικότητα σε κυκλικά δικυκλικά µόρια. Πενταµελείς και εξαµελείς συµπυκνωµένοι δακτύλιοι. Cis-συµπυκνωµένοι πενταµελείς δακτύλιοι. Ένα δικυκλικό σύστηµα µε δυο συµπυκνωµένους πενταµελείς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια.

ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια. bstelc ΣΤΕΡΕΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟΕΞΑΝΙΑ ΜΕ ΟΜΗ ΗΜΙΑΝΑΚΛΙΝΤΡΟΥ α. διάνοιξη του οξιρανικού δακτυλίου σε κυκλοεξενοξείδια. Όπως έχει αναφερθεί κατά τη συζήτηση των διαµορφώσεων των

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες

Οργανική Χημεία. Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες Οργανική Χημεία Χημεία καρβονυλικών ενώσεων & Κεφάλαιο 19: Αλδεϋδες και κετόνες 1. Καρβονυλικές ενώσεις Καρβονυλική ομάδα C=O σημαντικότερη λειτουργική ομάδα οργανικής χημείας Καρβονυλικές ομάδες βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

N Ph + J. Σχήµα 1. Ισορροπία εναντιοµερίωσης ενός ασταθούς χειρικού αµµωνιακού άλατος.

N Ph + J. Σχήµα 1. Ισορροπία εναντιοµερίωσης ενός ασταθούς χειρικού αµµωνιακού άλατος. asrac1 1 Ασύµµετροι µετασχηµατισµοί ρακεµικών µιγµάτων Η απόδοση µιας ανάλυσης ρακεµικού µίγµατος περιορίζεται κατά µέγιστο στο 50% της ποσότητας του ρακεµικού, δηλαδή στο 100% της ποσότητας του ενός εκ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν ομάδες υδροξυλίου συνδεδεμένες με κορεσμένα άτομα άνθρακα υβριδισμού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ιοντισµός σε υδατικό διάλυµα ενός οξέος Bronsted δηµιουργεί την ισορροπία:

Ο ιοντισµός σε υδατικό διάλυµα ενός οξέος Bronsted δηµιουργεί την ισορροπία: abpoc1 ΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ. Γενικά. Ο ιοντισµός σε υδατικό διάλυµα ενός οξέος Bronsted δηµιουργεί την ισορροπία: ΧΗ + ΗΟΗ Χ - + Η 3 Ο + Κeq= ( 3 + )(X - ) (X)() οπου (ΗΟΗ)=55,5mol

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης Οργανική Χημεία Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης 1. Καρβοξυλικά οξέα Σημαντικά ακυλο (-COR) παράγωγα Πλήθος καρβοξυλικών ενώσεων στη φύση, π.χ. οξικό

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν οµάδες υδροξυλίου συνδεδεµένες µε κορεσµένα άτοµα άνθρακα υβριδισµού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισµού,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευές Αλδεϋδών - Κετονών 17.9 ΕΝΟΤΗΤΑ 17.9 7.8 7.8 8.5 8.5 16.4 Μηχανισµός Ενυδάτωσης Αλκυνίων µε άλατα υδραργύρου ΕΝΟΤΗΤΑ 8.5 Υδροβορίωση τελικών Αλκυνίων και οξείδωση δίνει αλδεΰδες Παρασκευές Αλδεϋδών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ KREBS.

ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ KREBS. krb1 1 ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ KREBS. Η προσθήκη νερού στο φουµαρικό οξύ. si si re φουìαρüση anti-προσθþκη 2 re φουìαρικü οξý S-ìηλικü οξý anti- προσθήκη νερού στο δ.δ. του φουµαρικού

Διαβάστε περισσότερα

7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο

7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο 7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο Πολλές αντιδράσεις µετατρέπουν µη χειρόµορφα αντιδρώντα σε χειρόµορφα προϊόντα. Εν τούτοις, είναι σηµαντικό να αναγνωρίσουµε, οτι εάν όλα τα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Αλκυλαλογονίδια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Αλκυλαλογονίδια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Αλκυλαλογονίδια Αλκυλαλογονίδια ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις οι οποίες, ως λειτουργική ομάδα, διαθέτουν την ομάδα C-X: -X= -F, -Cl, -Br, -I. Η ισχύς

Διαβάστε περισσότερα

Aντιδράσεις Καρβονυλίου C=O (1)

Aντιδράσεις Καρβονυλίου C=O (1) Aντιδράσεις Καρβονυλίου = (1) Πυρηνόφιλη προσθήκη (αλδεΰδες, κετόνες) Πυρηνόφιλη ακυλο-υποκατάσταση (καρβοξυλικά οξέα και παράγωγα) α-υποκατάσταση (καρβονυλοενώσεις: αλδεΰδες, κετόνες, καρβοξυλικά οξέα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Δρ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ Email: ckokotos@chem.uoa.gr ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΕ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανική Σύνθεση. Στερεοχημεία-Μηχανισμοί (Μάθημα 629, Επιλεγόμενο) Διδάσκων :Κ.Χ.Φρούσιος Τμηματικές Εξετάσεις 08 ΣΕΠ 2010 Διάρκεια εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

καρβονυλική ένωση pk α ( )

καρβονυλική ένωση pk α ( ) enol1 1 ΕΝΟΛΙΚΑ ΑΝΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΜΙΝΕΣ. Παρασκευές και αντιδράσεις µε αλκυλιωτικά αντιδραστήρια. Ο γενικότερος τρόπος δηµιουργίας πυρηνόφιλου άνθρακα είναι η αποπρωτονίωση του µε βάση, ώστε να δηµιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάστε τύπους ανακλίντρων για τις ενώσεις Α και Β και εξηγήστε σχετικά. Yπόδειξη : Η αντίδραση Μichael θεωρείται γενικά αντιστρεπτή αντίδραση.

Σχεδιάστε τύπους ανακλίντρων για τις ενώσεις Α και Β και εξηγήστε σχετικά. Yπόδειξη : Η αντίδραση Μichael θεωρείται γενικά αντιστρεπτή αντίδραση. 1 1 H 3 C H 3 C αναγωγή H 3 C H 3 C H H ± A B Η διφαινυλική κετόνη Α εµφανίζει ατροποϊσοµέρεια και σε συνήθη θερµοκρασία µπορεί να αναλυθεί σε δυο σταθερές έναντιοµερικές µορφές. 1. Χαρακτηρίστε τις πλευρές

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Ηλεκτρονιόφιλα Πυρηνόφιλα αντιδραστήρια Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Ηλεκτρονιόφιλα - πυρηνόφιλα αντιδραστήρια Ηλεκτρονιόφιλα λέγονται τα αντιδραστήρια τα οποία δέχονται ένα ή δύο ηλεκτρόνια σε

Διαβάστε περισσότερα

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Η μικρότερη σταθερότητα της βινυλικής ρίζας (για παράδειγμα σε σχέση με τη μεθυλική) θα μπορούσε να εξηγηθεί στη βάση του πόσο ισχυρά έλκονται τα ηλεκτρόνια από το κάθε άτομο άνθρακα.

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG

Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG Georg Wittig Νόµπελ Χηµείας 1979 Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG Υλίδιο: Ουδέτερη ένωση µε αρνητικά φορτισµένο άτοµο (C-) ενωµένο µε θετικά φορτισµένο ετεροάτοµο (P+) Υβρίδιο Δοµών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΎΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤEΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Δομικά σωματίδια (άτομα-μόρια-ιόντα) Δομή του ατόμου Ατομικός και μαζικός αριθμός Ισότοπα Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7

Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7 Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7 Αλκένια: υδρογονάνθρακες µε 1 ή περισσότερους διπλούς δεσµούς Παρεµπόδιση περιστροφής γύρω από δ.δ. cis-trans ισοµέρεια (Ε ή Ζ) Αλκένια δίνουν αντιδράσεις ηλεκτρονιόφιλης προσθήκης

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 5

Περίληψη Κεφαλαίου 5 Περίληψη Κεφαλαίου 5 Είδη αντιδράσεων: προσθήκης, απόσπασης, υποκατάστασης & αναδιάταξης Μηχανισµός αντίδρασης: πλήρης περιγραφή τρόπου πραγµατοποίησης Μηχανισµοί µέσω ριζών ή πολικοί Πολική αντίδράση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΩΝ.

ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΩΝ. kinss1 1 ΚΙΝΗΤΙΚ ΕΛΕΓΧΜΕΝΕΣ ΝΤΙ ΡΣΕΙΣ ΣΧΗΜΤΙΣΜΥ ΣΤΕΡΕΪΣΜΕΡΩΝ. ταυτόχρονος σχηµατισµός στερεοϊσοµερών κατά τη λειτουργία µιας χηµικής µετατροπής δηµιουργεί µίγµατα προϊόντων µέσω παραλλήλων ανταγωνιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Εναντιοεκλεκτικότητα κατά την αντίδραση χειρικών ενολικών µε αχειρικά ηλεκτρονιόφιλα. Ενολικά ιόντα εστέρων και αµιδίων.

Εναντιοεκλεκτικότητα κατά την αντίδραση χειρικών ενολικών µε αχειρικά ηλεκτρονιόφιλα. Ενολικά ιόντα εστέρων και αµιδίων. enalkb 1 Εναντιοεκλεκτικότητα κατά την αντίδραση χειρικών ενολικών µε αχειρικά ηλεκτρονιόφιλα. Ενολικά ιόντα εστέρων και αµιδίων. Ένα ενολικό µε ένα τυπικό χειρικό κέντρο στο µόριο του εµφανίζει ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις Οργανική Χηµεία Κεφάλαια 10 &11: Αλκυλαλογονίδια, ιδιότητες και αντιδράσεις 1. Αλκυλαλογονίδια Βιοµηχανικοί διαλύτες, εισπνεόµενα αναισθητικά στην ιατρική, ψυκτικά µέσα, εντοµοκτόνα και απολυµαντικά Ευρέως

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες

Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες Πυρηνόφιλη Προσθήκη Αµινών: Ιµίνες και Εναµίνες Πυρηνόφιλα Αζώτου - Πρωτοταγείς Αµίνες: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Σχηµατισµός Ιµινών ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Η ταχύτητα σχηµατισµού ιµίνης εξαρτάται από το ph: Σε υψηλό

Διαβάστε περισσότερα

5.3 Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων και μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων

5.3 Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων και μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων 5. Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων και μερικοί μηχανισμοί οργανικών αντιδράσεων Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων Η ταξινόμηση των οργανικών αντιδράσεων μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους : α.

Διαβάστε περισσότερα

Δομή. Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην. κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών) στο μόριο.

Δομή. Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην. κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών) στο μόριο. ΣΥΖΥΓΙΑΚA ΔΙΕΝΙA Δομή Ως συζυγιακά διένια ορίζουμε τους υδρογονάνθρακες που στην ανθρακική τους αλυσίδα περιέχουν δυο διπλούς δεσμούς με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των δεσμών (απλών και διπλών)

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη

Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Ε. Μαλαμίδου-Ξενικάκη Θεσσαλονίκη 2015 ΑΛΚΥΝΙΑ: C ν H 2ν-2 Ο τριπλός δεσμός άνθρακα άνθρακα Τριπλός δεσμός αλκυνίου ΑΛΚΥΝΙΑ Μόρια πρότυπα για «μοριακούς διακόπτες» Μικροσκοπία σάρωσης σήραγγας (Scanning

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισμό Άμυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαμβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 2

Περίληψη Κεφαλαίου 2 Περίληψη Κεφαλαίου 2 Οργανικά µόρια: πολικούς οµοιοπολικούς δεσµούς λόγω ασύµµετρης κατανοµής e - (διαφορετική ηλεκτροαρνητικότητας ατόµων) Κάποιες ενώσεις υποδηλώνονται µε δοµές συντονισµού οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1.1 Απάντηση/ ανάλυση Για την επεξεργασία του συγκεκριµένου προβλήµατος είναι κατάλληλες οι απεικονίσεις κατά Newmman κάθετα στο διφαινυλικό δεσµό. Εάν επιπλέον δεχθούµε ότι το αµιδικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισµό Άµυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαµβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν τις οργανομεταλλικές ενώσεις, την κατάλυση και τις βασικές αρχές της, καθώς και τη χρησιμότητα των

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν τις οργανομεταλλικές ενώσεις, την κατάλυση και τις βασικές αρχές της, καθώς και τη χρησιμότητα των 124 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν τις οργανομεταλλικές ενώσεις, την κατάλυση και τις βασικές αρχές της, καθώς και τη χρησιμότητα των καταλυτών των μετάλλων μεταπτώσεως στην οργανική σύνθεση.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων

Κεφάλαιο 2. Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων Κεφάλαιο 2 Οι μεταβλητές των οργανικών αντιδράσεων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται οι αντιδράσεις χωρίς τους μηχανισμούς τους, με στόχο να δοθεί έμφαση στις συνέπειες από τις μεταβολές ορισμένων χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Εισαγωγή στα Καρβοξυλικά Οξέα Ονοματολογία των Καρβοξυλικών Οξέων Δομή και Ιδιότητες των Καρβοξυλικών Οξέων Παρασκευή των Καρβοξυλικών Οξέων Αντιδράσεις των Καρβοξυλικών Οξέων

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις Πολυμερών

Αντιδράσεις Πολυμερών Αντιδράσεις Πολυμερών Αντιδράσεις Μετατροπής Πολυμερών Αντιδράσεις που αφορούν την κυρία αλυσίδα Αντιδράσεις που αφορούν πλευρικές ομάδες R Αντιδράσεις τελικής ομάδας X R X Y Αντιδράσεις Κύριας Αλυσίδας

Διαβάστε περισσότερα

Καρβονυλοενώσεις 1α) 1α 1β, Σχήμα χχχ)) Σχήμα χχχχ)

Καρβονυλοενώσεις 1α) 1α 1β, Σχήμα χχχ)) Σχήμα χχχχ) Καρβονυλοενώσεις Καρβονυλοενώσεις (1α) είναι η σημαντικότερη κατηγορία χημικών ενώσεων και χαρακτηρίζεται από ένα διπλό δεσμό μεταξύ ενός ατόμου άνθρακα και ενός οξυγόνου (το καρβονύλιο). Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Tα λογικά βήματα της λύσης μπορεί να είναι αναλυτικά τα ακόλουθα:

Tα λογικά βήματα της λύσης μπορεί να είναι αναλυτικά τα ακόλουθα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανική Σύνθεση-Στερεοχημεία και Μηχανισμοί. Μάθημα 629,Επιλεγόμενο Διδάσκων: Κ. Χ. Φρούσιος Εξεταστική Περίοδος Ιουνίου 2013 Διάρκεια εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στα Θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων Χημεία (2) Θετικής Κατεύθυνσης 28/05/2010 ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Απαντήσεις στα Θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων Χημεία (2) Θετικής Κατεύθυνσης 28/05/2010 ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Απαντήσεις στα Θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων 0 Χημεία () Θετικής Κατεύθυνσης 8/05/0 ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Σωστή απάντηση είναι η β (εφαρμογή κανόνα του Hund). Α. Σωστή απάντηση είναι η α. Στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Επιφανειακή οξεοβασική κατάλυση

Επιφανειακή οξεοβασική κατάλυση Επιφανειακή οξεοβασική κατάλυση Μια μεγάλη κατηγορία στερεών καταλυτών εκδηλώνουν επιφανειακή οξεοβασική συμπεριφορά γ-αl 2 O 3, SiO 2, TiO 2, MgO, SiO 2 -Al 2 O 3, ζεόλιθοι Στην επιφάνεια τέτοιων οξειδίων

Διαβάστε περισσότερα

Καρβονυλικές ενώσεις. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Καρβονυλικές ενώσεις. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Καρβονυλικές λειτουργική ομάδα το C=O. ονομάζονται οι ενώσεις οι οποίες περιέχουν ως αλδεΰδες κετόνες οξέα C O Χλωρίδια οξέων εστέρες αμίδια 2 Δομή καρβονυλίου - Δραστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Απαντήσεις των ερωτήσεων από πανελλήνιες 2001 2014 ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν µαγνητικό κβαντικό αριθµό m l = 1 ; α. 6. β. 8. γ. 4. δ. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 15: Βενζόλιο και αρωματικότητα 1. Αρωματικές ενώσεις Αρωματικές ενώσεις: ενώσεις με ευχάριστη οσμή Αρωματικές ενώσεις αναφέρονται συνήθως στο βενζόλιο και σε ενώσεις με συγγενική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ 1 Ισομέρεια, ή ισομερισμός (ως αποτέλεσμα επιδράσεων), λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότερες χημικές ενώσεις αν και αποτελούνται από τα ίδια χημικά στοιχεία, του αυτού

Διαβάστε περισσότερα

5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης. Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò

5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης. Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò 5.8 Παρασκευές Αλκενίων: Αντιδράσεις απόσπασης Äρ. ΧÜρηò Ε. ΣεìιδαλÜò Επßκουροò ΚαθηγητÞò ΑΤΕΙ ΑθÞναò Σύνοψη των αντιδράσεων της β-απόσπασης Αφυδρογόνωση των αλκανίων: X = Y = Αφυδάτωση των αλκοολών: X

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 3 ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

MAΘΗΜΑ 3 ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ MAΘΗΜΑ ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Γλυκόζη ρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χηµικός Εργαστηριακός Συνεργάτης Τ.Ε.Ι Αθήνας ckoukoul@teiath.gr Απλοί υδατάνθρακες ή Μονοσακχαρίτες Σύνθετοι υδατάνθρακες γλυκόζη σακχαρόζη φρουκτόζη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1. ΘΕΜΑ 2. NH 2 H 2. Σχηματίζεται γρήγορα. Σταθερότερο

ΘΕΜΑ 1. ΘΕΜΑ 2. NH 2 H 2. Σχηματίζεται γρήγορα. Σταθερότερο ΘΕΜΑ 1. Πείραμα Α. Ενα μείγμα ισομοριακών ποσοτήτων κυκλοεξανόνης,φουρφουράλης και σεμικαρβαζιδίου βράζεται με αναρροή σε διαλύτη αιθανόλη επι εξι ώρες,ψύχεται και η σεμικαρβαζόνη που αποβάλεται απομονώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία

Κεφάλαιο 3. Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 3 Στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται οι στοιχειώδεις αντιδράσεις στην Οργανική Χημεία, οι οποίες μπορούν να διαχωριστούν στις εξής κατηγορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 2 η θεματική ενότητα: Χημικοί δεσμοί και μοριακές ιδιότητες

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 2 η θεματική ενότητα: Χημικοί δεσμοί και μοριακές ιδιότητες ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 2 η θεματική ενότητα: Χημικοί δεσμοί και μοριακές ιδιότητες Σχολή: Περιβάλλοντος Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Εκπαιδευτής: Χαράλαμπος Καραντώνης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

υναµική ισορροπία Περιορισµένη περιστροφή Αναστροφή δακτυλίου Αναστροφή διάταξης Ταυτοµέρεια

υναµική ισορροπία Περιορισµένη περιστροφή Αναστροφή δακτυλίου Αναστροφή διάταξης Ταυτοµέρεια υναµική ισορροπία Η φασµατοσκοπία MR µπορεί να µελετήσει φυσικές και χηµικές διεργασίες, οι οποίες µεταβάλλονται µε το χρόνο. Μπορεί, για παράδειγµα, να µελετήσει την αλληλοµετατροπή δύο ή περισσότερων

Διαβάστε περισσότερα

10 o Μάθημα. Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους

10 o Μάθημα. Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, Πολυτεχνική Σχολή Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018 10 o Μάθημα Γαλάνη Απ. Αγγελική, Χημικός PhD Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό,

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 3

Περίληψη Κεφαλαίου 3 Περίληψη Κεφαλαίου 3 Λειτουργική οµάδα: άτοµο ή σύνολο ατόµων ενός µορίου που προσδίδει χαρακτηριστική χηµική συµπεριφορά στο µόριο Αλκάνια: κατηγορία υδρογονανθράκων µε γενικό µοριακό τύπο C v H 2v+2

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ Είδαμε τους μηχανισμούς με τους οποίους καταλύονται οι χημικές/βιολογικές αντιδράσεις (θα επανέλθουμε αν έχουμε χρόνο) Θα εξετάσουμε δύο παραδείγματα ενζύμων και του

Διαβάστε περισσότερα

panagiotisathanasopoulos.gr

panagiotisathanasopoulos.gr Παναγιώτης Αθανασόπουλος. Κεφάλαιο 3ο Χημική Κινητική Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, 35 Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χηµικός ιδάκτωρ Παν. Πατρών 36 Γενικα για τη χημικη κινητικη και τη χημικη Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

O Ε + S N 2. Σχήµα 1. Ηλεκτρονιόφιλη α-αλκυλίωση κετόνης παρουσία ισχυρής βάσης.

O Ε + S N 2. Σχήµα 1. Ηλεκτρονιόφιλη α-αλκυλίωση κετόνης παρουσία ισχυρής βάσης. enalka 1 α-αλκυλίωση των κετονών Όπως έχει ηδη αναφερθεί τα α-υδρογόνα των καρβονυλικών ενώσεων παρουσιάζουν αυξηµένη οξύτητα και είναι δυνατόν να πραγµατοποιηθεί η αποµάκρυνση ενός τέτοιου πρωτονίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο. Χημική Κινητική. Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. 35 panagiotisathanasopoulos.gr

Κεφάλαιο 3 ο. Χημική Κινητική. Παναγιώτης Αθανασόπουλος Χημικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών. 35 panagiotisathanasopoulos.gr . Κεφάλαιο 3 ο Χημική Κινητική Χημικός, 35 Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών Χημικός Διδάκτωρ Παν. Πατρών 36 Γενικα για τη χημικη κινητικη και τη χημικη Τι μελετά η Χημική Κινητική; Πως αντλεί τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ. 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 7 η θεματική ενότητα: Οι αντιδράσεις του διπλού δεσμού Σχολή: Περιβάλλοντος Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Εκπαιδευτής: Χαράλαμπος Καραντώνης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια)

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια) relst1 1 ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια) Οι θέσεις των διάφορων υποκαταστατών ενός κυκλικού µορίου µε αναφορά στο επίπεδο του δακτυλίου,

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 5: Επισκόπηση οργανικών αντιδράσεων 1. Κατηγορίες οργανικών αντιδράσεων Γενικά, εξετάζουμε το είδος της αντίδρασης και τον τρόπο που αυτές συντελούνται Γενικοί τύποι αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ

Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ Α.Π.Α.Υ. ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ Όλα τα παράγωγα καρβοξυλικών οξέων µπορούν να συντεθούν από καρβοξυλικά οξέα, µέσω αντίδρασης πυρηνόφιλης άκυλο υποκατάστασης (ΑΠΥΑ). ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΛΩΡΙΔΙΩΝ ΟΞΕΩΝ ΜΕ SCl 2 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΥΤΕΡΟΤΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΤΑΓΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ.

ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΥΤΕΡΟΤΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΤΑΓΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ. bsn1 1 ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΥΤΕΡΟΤΑΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΤΑΓΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ. Κατά τη µελέτη των υποκαταστάσεων σε πρωτοταγείς άνθρακες, που προηγήθηκε, χρησιµοποιήθηκε συχνά ως εργαλείο εξαγωγής συµπερασµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Φαινόμενα

Ηλεκτρονικά Φαινόμενα Ηλεκτρονικά Φαινόμενα Το επαγωγικό όμως φαινόμενο οδηγεί στη διάχυση της πόλωσης και στο υπόλοιπο μόριο. Έτσι πολώνονται, με φθίνουσα όμως ένταση, και οι επόμενοι άνθρακες που είναι συνδεδεμένοι μέσω σ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Δρ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΚΟΤΟΣ Email: ckokotos@chem.uoa.gr Εναντιομερή λέγονται τα στερεοισομερή

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισµός και στερεοχηµεία των ενζυµατικών οξειδοαναγωγών µε συνένζυµα νουκλεοτίδια της πυριδίνης. Εφαρµογή σε οργανικές συνθέσεις.

Μηχανισµός και στερεοχηµεία των ενζυµατικών οξειδοαναγωγών µε συνένζυµα νουκλεοτίδια της πυριδίνης. Εφαρµογή σε οργανικές συνθέσεις. nad 1 Μηχανισµός και στερεοχηµεία των ενζυµατικών οξειδοαναγωγών µε συνένζυµα νουκλεοτίδια της πυριδίνης. Εφαρµογή σε οργανικές συνθέσεις. Οι αφυδρογονάσες που καταλύουν την αντιστρεπτή µετατροπή διάφορων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΤΕΡΕΣ. Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη

ΕΣΤΕΡΕΣ. Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη ΕΣΤΕΡΕΣ Ένα αντιβιοτικό προφάρµακο. Υδρόλυση του εστέρα απελευθερώνει την ενεργή χλωραµφαινικόλη Πολυµερή «σταδιακής ανάπτυξης» Σύγκρινε µε τα «αλυσιδωτής αντίδρασης» (Ενότητα 7.11) PET (Dacron, Mylar):

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΩΓΗ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟΥ. O Me 3 SiCl. Μόνο σε κυκλοεξανικά παράγωγα R 2 C R 3. R 1 H p-tosyl = p-ts + H 2 NHN SO 2 CH 3. 2RLi. - Ts.

ΑΝΑΓΩΓΗ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟΥ. O Me 3 SiCl. Μόνο σε κυκλοεξανικά παράγωγα R 2 C R 3. R 1 H p-tosyl = p-ts + H 2 NHN SO 2 CH 3. 2RLi. - Ts. ΑΝΑΓΩΓΗ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟΥ Me 3 Sil Zn Μόνο σε κυκλοεξανικά παράγωγα R 2 R 3 + 2 S 2 3 R 1 p-tosyl = p-ts R 2 R 3 2RLi R 2 R 3 - Ts R 1 Ts R 1 Ts R 2 R 3 R 2 R 3 R 2-2 2 R 3 R 1 Li R 1 Li R 1 Κ. Τσολερίδης Τμ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Πρόκειται για αλκοόλες που διαθέτουν µόνο ένα υδροξύλιο και η ανθρακική τους αλυσίδα είναι κορεσµένη (µόνο απλοί δεσµοί). Ο γενικός τους τύπος είναι C ν ν+1 H ή R-H (όπου

Διαβάστε περισσότερα

4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα

4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα 4.8 Παρασκευή αλκυλαλογονιδίων από αλκοόλες και υδραλογόνα RO X RX 2 O ρ. Χάρης Ε. Σεμιδαλάς Επίκουρος Καθηγητής ΑΤΕΙ Αθήνας Αντίδραση αλκοολών με υδραλογόνα RO X RX O δραστικότητα υδραλογόνων I Br Cl

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Οι Έννοιες Οξύ Βάση: Η Θεωρία Brønsted - Lowry 2 Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 210 9713934 & 210 9769376 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α. Σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Α.1. Στη χημική αντίδραση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ANAΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΕΙΑΣ. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ANAΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΕΙΑΣ. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ANAΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΧΗΜΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙ Γιατί χρειάζεται ηοργανική χημεία στη Φαρμακευτική; Θεραπευτική και Φαρμακευτική Επιστήμη γνώσεις ιατρικής επιστήμης (φυσιολογία,

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α.

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 4

Περίληψη Κεφαλαίου 4 Περίληψη Κεφαλαίου 4 Αλκάνια: διαθέτουν διαµορφώσεις που αλληλοµετατρέπονται Προβολές κατά Newman: απεικόνιση αλλαγών λόγω περιστροφής απλού δεσµού Διαβαθµισµένη διαµόρφωση αιθανίου σταθερότερη κατά 12

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: Αντιδράσεις ενολών και ενολικών ανιόντων

Κεφάλαιο 6: Αντιδράσεις ενολών και ενολικών ανιόντων Κεφάλαιο 6: Αντιδράσεις ενολών και ενολικών ανιόντων Σύνοψη Το κεφάλαιο αυτό ασχολείται με τη μελέτη των αντιδράσεων των ενολών και των ενολικών ανιόντων εστιάζοντας κυρίως σε εκείνα που προέρχονται από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ. Η κυρίαρχη αντίδραση που καθορίζει τη χηµεία αυτών των παραγώγων είναι οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΑΚΥΛΟ ΥΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ:

ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ. Η κυρίαρχη αντίδραση που καθορίζει τη χηµεία αυτών των παραγώγων είναι οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΑΚΥΛΟ ΥΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ Η κυρίαρχη αντίδραση που καθορίζει τη χηµεία αυτών των παραγώγων είναι οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΑΚΥΛΟ ΥΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Ρυθµίζει τον κύκλο

Διαβάστε περισσότερα

7.13 Χημικές αντιδράσεις που παράγουν διαστερεομερή

7.13 Χημικές αντιδράσεις που παράγουν διαστερεομερή 7.13 Χημικές αντιδράσεις που παράγουν διαστερεομερή Στερεοχημεία της προσθήκης στα αλκένια C C + E Y E C C Y Για να μάθετε να κατανοείτε τη στερεοχημεία του προϊόντος, χρειάζεται να γνωρίζετε δυο πράγματα:

Διαβάστε περισσότερα

Α Ε Τ. ΤΕΙ Αθήνας. Στ. Μπογιατζής, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας. ΤΕΙ Αθήνας / ΣΑΕΤ / Στ. Μπογιατζής

Α Ε Τ. ΤΕΙ Αθήνας. Στ. Μπογιατζής, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας. ΤΕΙ Αθήνας / ΣΑΕΤ / Στ. Μπογιατζής Στ. Μπογιατζής, επίκουρος καθηγητής Ομοιοπολικές χημικές ενώσεις Ενώσεις του άνθρακα Χαρακτηριστικές ομάδες Τετραεδρική μοριακή δομή Επίπεδη τριγωνική μοριακή δομή Ευθύγραμμη μοριακή δομή Τα οργανικά μόρια

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 9: Υδατική ισορροπία Οξέα και βάσεις Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 9: Υδατική ισορροπία Οξέα και βάσεις Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος Ανάλυση Τροφίμων Ενότητα 9: Υδατική ισορροπία Οξέα και βάσεις Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Δημήτρης Π. Μακρής PhD DIC Αναπληρωτής Καθηγητής Οι Έννοιες Οξύ Βάση:

Διαβάστε περισσότερα

Στερεοηλεκτρονικά ελεγχόμενοι μετασχηματισμοί.

Στερεοηλεκτρονικά ελεγχόμενοι μετασχηματισμοί. Σελίδα 1 /24 1. ΑΣΚΗΣΗ Η 5-κετοεννεανο-1,9-διόλη, με θέρμανση παρουσία καταλυτικής ποσότητας οξέος, κυκλοποιείται με αφυδάτωση προς την σπειροκετάλη,όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί. Προτείνετε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥΛΛΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τίτλος Μαθήματος: Διδάσκοντες: ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Αναστασία Δέτση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στυλιανός Χαμηλάκης, Καθηγητής Εξάμηνο: Συγγράμματα: 4ο John Mc Murry «Οργανική Χημεία»

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Ζήτηµα 1ο Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλικοί υδρογονάνθρακες

Κυκλικοί υδρογονάνθρακες Κυκλικοί υδρογονάνθρακες C 2 Y C 2 Y C 2 C 2 C n 2n+2 C n 2n : Κορεσμένοι = Ισομερή των αλκενίων C n 2n C n 2n-2 : Μονοακόρεστοι = ισομερή των αλκινίων 1 1. Καύση Αντιδράσεις Αλκανίων C 3 -C 2 -C 3 + 5

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g)

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g) Α. Θεωρητικό μέρος Άσκηση 5 η Μελέτη Χημικής Ισορροπίας Αρχή Le Chatelier Μονόδρομες αμφίδρομες αντιδράσεις Πολλές χημικές αντιδράσεις οδηγούνται, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, σε κατάσταση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ ΘΕΜΑ Α ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις προτάσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Ο άργυρος εμφανίζεται στη φύση υπό τη μορφή δύο ισοτόπων τα οποία έχουν ατομικές μάζες 106,905 amu και 108,905 amu. (α) Γράψτε το σύμβολο για καθένα ισότοπο του αργύρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από

Διαβάστε περισσότερα

H 2 N CH 2 CH 3 O S. Σχήµα 1. Τα τέσσερα στερεοϊσοµερή µιας ένωσης µε 2 χειρικά κέντρα.

H 2 N CH 2 CH 3 O S. Σχήµα 1. Τα τέσσερα στερεοϊσοµερή µιας ένωσης µε 2 χειρικά κέντρα. corlst1 1 Στερεοχηµικοί συσχετισµοί. Απόλυτη και σχετική στερεοχηµεία. Σύγκριση δυο χειρικών κέντρων στο ίδιο µόριο. Έστω για παράδειγµα η διαπίστωση της στερεοχηµείας ενός απλού µορίου µε δυο χειρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΙΙΙ. Prof. Dr. Maria Louloudi. Laboratory of Biomimetic Catalysis & Biomimetic Materials. Chemistry Department. University of Ioannina

ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΙΙΙ. Prof. Dr. Maria Louloudi. Laboratory of Biomimetic Catalysis & Biomimetic Materials. Chemistry Department. University of Ioannina Prof. Dr. Maria Louloudi Laboratory of Biomimetic Catalysis & Biomimetic Materials Chemistry Department University of Ioannina ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΙΙΙ Μηχανισµοί Ανόργανων Αντιδράσεων (στοιχειοµετρικές αντιδράσεις)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Δίνονται τα ιόντα Mg 2+, 2, F, Na + και Al + και οι τιμές ιοντικών ακτίνων 16 pm, 95 pm, 50 pm, 140 pm και 65 pm. Βρείτε ποια ακτίνα ταιριάζει σε καθένα από τα ιόντα

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 5 ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

MAΘΗΜΑ 5 ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗ MAΘΗΜΑ 5 ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ξικός αιθυλεστέρας ή Οξικό αιθύλιο Δρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χημικός Εργαστηριακός Συνεργάτης Τ.Ε.Ι Αθήνας ckoukoul@teiath.gr ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής

ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής ΘΕΜΑ 1ο: Πολλαπλής Επιλογής (i) Ποιός απλός δεσμός C-C από αυτούς που δείχνονται με βέλος έχει το μικρότερο μήκος? (α) 3C (β) 3C C C (γ) 3C C C 2 (δ) C C C C(ε) 2 C C C C Το (δ) καθώς οι C είναι σε sp-sp

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΆΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΉΚΗΣ: (1) Προσθήκη στο διπλό δεσμό (> C = C <): i. Προσθήκη υδρογόνου (Η 2 ): C v. H 2v H 2. H 2v 2.

ΑΝΤΙΔΡΆΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΉΚΗΣ: (1) Προσθήκη στο διπλό δεσμό (> C = C <): i. Προσθήκη υδρογόνου (Η 2 ): C v. H 2v H 2. H 2v 2. Νίκος Γαλάνης Καθηγητής Χημείας 2 ο Λύκειο Ηρακλείου ΠΡΣΉΚΗΣ: (1) Προσθήκη στο διπλό δεσμό (> C = C

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 13: Χημική κινητική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 13: Χημική κινητική Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Χημεία Ενότητα 13: Χημική κινητική Αν. Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος e-mail: gmarnellos@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

1. Ανιοντικός Πολυμερισμός

1. Ανιοντικός Πολυμερισμός . Ανιοντικός Πολυμερισμός.. Γενικά Ο έλεγχος της μακρομοριακής δομής έχει αποκτήσει εξαιρετικό ακαδημαϊκό και βιομηχανικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον αυτό προέρχεται αφενός μεν από τη

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 5 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε υδατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ -Χαρακτηριστική ομάδα: ονομάζεται ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων στην οποία οφείλονται οι περισσότερες ιδιότητες της ένωσης στην οποία ανήκει. ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΘΕΜΑ 1 ο (7+8+10=25 μονάδες) 1) 2 mol HNO 3 (νιτρικού οξέος) περιέχουν: α) 6 άτομα οξυγόνου, β) 28g αζώτου, γ) 96g οξυγόνου, δ) 6 mol

Διαβάστε περισσότερα