Φορέας υλοποίησης. Συντάκτης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φορέας υλοποίησης. Συντάκτης"

Transcript

1 exofgr 3/21/08 2:07 PM Page 1 Κείµενα: Κατερίνα Μπόλη, Ελευθερία Θεοδωρούδη Μετάφραση στην αγγλική γλώσσα: Μαρία Αναγνωστοπούλου Μετάφραση στη βουλγαρική γλώσσα: Glossima-Vehrheim Επιµέλεια έκδοσης: Μαρία Κατσακιώρη, Κατερίνα Μπόλη Χάρτης: Λένα Χατζηιορδάνου, Αντώνης Αποστολάκης Φωτογραφίες: Φωτ. Αρχείο ΕΚΒΥ/Έγχρωµον, Μαρία Κατσακιώρη, Κατερίνα Μπόλη Φωτογραφία κρίνου της Ροδόπης: Κώστας Βιδάκης Φωτογραφία αρκούδας: Σωτήρης Μηλιώνηs Γραφιστικός σχεδιασµός: Art Makers Εκτύπωση:. Αλτιντζής Μάρτιος 2008 Ο οδηγός περιήγησης στη Ροδόπη παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Κοινές προσεγγίσεις για το σχεδιασµό της ανάδειξης οικολογικά ευαίσθητων περιοχών στη Ροδόπη» του Προγράµµατος Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA/PHARE CBC ΕΛΛΑ Α-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ του Υπουργείου Οικονοµίας και Οικονοµικών, το οποίο χρη- µατοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Φορέας υλοποίησης Καπνεργατών 9, Ξάνθη Τηλ , Fax Συντάκτης 14ο χλµ. Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, Θέρµη Τηλ , Fax ,

2 exofgr 3/21/08 2:07 PM Page 2

3 22x22a 3/21/08 3:15 PM Page 1 Φυσικό όριο µεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, η Ροδόπη εκτείνεται σε km2 περίπου (το 82% ανήκει στη Βουλγαρία και το 18% στην Ελλάδα), σηµατοδοτώντας ένα πολύτιµο οικοσύστηµα της Βαλκανικής, µια οροσειρά τεράστιας οικολογικής σπουδαιότητας. Στα βόρεια των Νοµών ράµας και Ξάνθης, από το όρος Φαλακρό µέχρι τα Ποµακοχώρια της Ξάνθης και από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως την περιοχή της Σταυρούπολης και του Παρανεστίου, το δυτικό και κεντρικό τµήµα της Ροδόπης φιλοξενεί τα παραγωγικότερα δάση της Ελλάδας και ορισµένα από τα λιγότερο αλλοιωµένα φυσικά οικοσυστήµατα της Ευρώπης, παρέχει καταφύγιο σε ζώα που απειλούνται µε εξαφάνιση, όπως η καφέ αρκούδα και το αγριόγιδο. Χαρακτηρίζεται από ένα πολυποίκιλο ανάγλυφο µε αναρίθµητες κορυφές, φιδωτά ρέµατα και παραποτάµους του Νέστου, κατάφυτες χαράδρες και εντυπωσιακούς καταρράκτες. Είναι ένας τόπος αραιοκατοικηµένος, αλλά κατάσπαρτος ερειπωµένα χωριά, νερόµυλους, τοξωτά γεφύρια, κάστρα και αρχαιολογικά κατάλοιπα.

4 22x22a 3/21/08 3:15 PM Page 2 Η υτική και Κεντρική Ροδόπη Η οροσειρά της υτικής και Κεντρικής Ροδόπης αποτελεί µία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Ευρώπης, εξαιτίας της µεγάλης βιοποικιλότητας που παρουσιάζει, σε όλες τις βαθµίδες της. Σε αυτό συντέλεσε η γεωγραφική της θέση (σηµείο συνάντησης της Βαλκανικής, Ιρανοκασπικής και Μεσογειακής χλωρίδας), η γεωλογική σύσταση και γεωµορφολογία, καθώς και το γεγονός ότι η περιοχή δεν «πληγώθηκε» από τους παγετώνες. Έτσι, για πολλά είδη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, η Ροδόπη σηµατοδοτεί το καταφύγιο και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής τους.

5 22x22a 3/21/08 3:15 PM Page 3 > υτική & Κεντρική Ροδόπη Το ελληνικό τµήµα της οροσειράς, παρά τη σχετικά µικρή του έκταση, παρουσιάζει µεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον, καθώς φιλοξενεί οικοσυστήµατα και ζώνες βλάστησης από τις καθαρά µεσογειακές µέχρι τη ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων της βόρειας Ευρώπης και την προαλπική ζώνη της Μεσευρώπης. Αντίστοιχης σπουδαιότητας είναι και το βουλγαρικό τµήµα. Τα δάση κωνοφόρων καλύπτουν το 70% της βλάστησης της Ροδόπης, ενώ στο δυτικό τµήµα υπάρχουν τα καλύτερα διατηρηµένα δάση µαύρης πεύκης της Βουλγαρίας, όπως και καλά διατηρη- µένα ορεινά λιβάδια. Στην ελληνική πλευρά, 5 περιοχές έχουν ενταχθεί στο ίκτυο ΦΥΣΗ 2000, 2 περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί ως ιατηρητέα Μνηµεία της Φύσης βάσει της εθνικής νοµοθεσίας και 1 περιοχή χαρακτηρίζεται από το Συµβούλιο της Ευρώπης ως Βιογενετικό Απόθεµα Στο βουλγαρικό τµήµα, από το 1941, που θεσµοθετήθηκε η πρώτη προστατευό- µενη περιοχή, έως το 2006, έχουν κηρυχθεί ως προστατευόµενες, συνολικά 216 περιοχές.

6 22x22a 3/21/08 3:15 PM Page 4 > βλάστηση Το οδοιπορικό της βλάστησης ιανύοντας µια απόσταση µικρότερη των 100 km, από τη θάλασσα µέχρι την ψηλότερη κορυφή της Ροδόπης, θα παρατηρήσετε όλες τις ζώνες βλάστησης, από τη µεσογειακή έως τη ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων, κάτι που δεν συµβαίνει σε καµία άλλη περιοχή της Μεσογείου. Πρώτη θα συναντήσετε τη µεσογειακή ζώνη των αείφυλλων πλατύφυλλων, µε κουµαριές, φιλύκια, αγριελιές, πρίνους, φράξους, κουτσουπιές κ.ά. Ανηφορίζοντας, θα βρεθείτε στη µεταβατική ζώνη του πουρναριού και συνεχίζοντας, θα περάσετε στη ζώνη των δρυοδασών, τη σπουδαιότερη ζώνη της Ροδόπης, µε κυριότερα είδη την πλατύφυλλη, την απόδισκη βαλκανική και τη χνοώδη δρυ. Στην ίδια ζώνη, εµφανίζονται φλαµουριές και συστάδες µαύρης πεύκης, αµιγείς ή σε µίξη µε τη δρυ. ιαδοχικά, θα µεταβείτε στην ηπειρωτική ζώνη (ζώνη της οξιάς), η οποία, συχνά, δηµιουργεί µικτές συστάδες µε ελάτη και ερυθρελάτη, αλλά και µε σφενδάµια, αγριόλευκες, σηµύδες, µαύρη πεύκη και δασική πεύκη. Ένα από τα ωραιότερα µικτά δάση οξιάς µε ελάτη και ερυθρελάτη είναι το Παρθένο άσος του Φρακτού. Η τελευταία ζώνη βλάστησης που θα συναντήσετε είναι η µοναδική στην Ελλάδα ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων, µε δάση δασικής πεύκης, ερυθρελάτης και σηµύδας, τα οποία συνθέτουν προαλπικά ή σκανδιναβικά τοπία. Μια διαφορετική κατηγορία βλάστησης που δεν ακολουθεί τους κανόνες διαδοχής των ειδών, καθώς δεν εξαρτάται από το κλίµα, αλλά από το νερό, είναι τα παραποτάµια δάση, µε ιτιές, σκλήθρα, ασπρόλευκες και πλατάνια. Θα τα συναντήσετε κατά µήκος του ποταµού Νέστου και των ρεµάτων της περιοχής.

7 22x22a 3/21/08 3:15 PM Page 5 Στη Ροδόπη, η οξιά εµφανίζεται στα καλύτερα εδάφη και στις υγρότερες, βόρειες και ανατολικές πλαγιές. Αµιγής ή σε µίξη µε άλλα είδη, δηµιουργεί παραγωγικότατα δάση µεγάλης οικολογικής, οικονοµικής και αισθητικής αξίας, τα οποία συµβάλλουν και στην παραγωγή καθαρού πόσιµου νερού. Το πουρνάρι, προστατευτικό της διάβρωσης του εδάφους και περιζήτητη αιγοτροφή, στήριξε την οικονοµία της Ροδόπης και ολόκληρης της χώρας ως πηγή ενέργειας για θέρµανση, για τη λειτουργία ασβεστοκάµινων και φούρνων, για την απόσταξη τσίπουρου. άση πουρναριού συναντώνται σήµερα µόνο στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το πουρνάρι εµφανίζεται, κυρίως, µε τη µορφή θαµνώνων. Το 44% των δασών της Ελλάδας είναι δρυοδάση. Όχι τυχαία, λοιπόν, η δρυς αφιερώθηκε στον ία, έγινε το ιερό δένδρο των Μακεδόνων βασιλέων, απέκτησε δύναµη να χρησµοδοτεί. Το ξύλο της χρησίµευσε ως πηγή ενέργειας, χρησιµοποιήθηκε στη ναυπηγική, στην επιπλοποιία, σε περιφράξεις. Οι καρποί της έγιναν χοιροτροφή, αιγοτροφή, τροφή άγριων ζώων, αλλά και ανθρώπων, που κατά τη διάρκεια της Κατοχής επέζησαν παρασκευάζοντας ψωµί από αλεύρι βαλάνων. Το κυρίαρχο είδος στη Ροδόπη, αλλά και στη χώρα, είναι η πλατύφυλλη δρυς, πολύτιµη, λόγω έκτασης των οικοσυστηµάτων της (80% της συνολικής έκτασης των δρυοδασών), αλλά και εξαιτίας του περιζήτητου, ξανθού ξύλου της.

8 22x22a 3/21/08 3:15 PM Page 6 Ανακαλύπτοντας τους φυσικούς θησαυρούς Το άσος της Σηµύδας > δάση Κατεξοχήν ψυχρόβιο είδος, η σηµύδα, µε τον χαρακτηριστικό, λευκό κορµό της και τα λεπτεπίλεπτα, «τρεµά- µενα» φύλλα, δηµιουργεί εκτεταµένα αµιγή δάση σε προαλπικές περιοχές, στη Σκανδιναβία και στη Ρωσία. Στην Ελλάδα, εµφανίζεται σποραδικά σε δάση οξιάς, δασικής ή πενταβέλονης πεύκης και ερυθρελάτης. Το δάσος που συνθέτει στο βόρειο τµήµα του Νοµού ράµας είναι το µοναδικό, αµιγές δάσος σηµύδας στην Ελλάδα και το νοτιότερο στην Ευρώπη. Η οικολογική του σπουδαιότητα είναι µεγάλη, όπως και η αισθητική του αξία, καθώς είναι από τα ωραιότερα δάση της χώρας.

9 22x22a 3/21/08 3:15 PM Page 7 Το Παρθένο άσος Φρακτού (Ζαγκραντένια) Η περιοχή του Φρακτού φιλοξενεί ένα από τα οµορφότερα µικτά δάση οξιάς µε ελάτη και ερυθρελάτη και ένα από τα πιο αδιατάρακτα φυσικά, δασικά οικοσυστήµατα της Ευρώπης, µε µέγιστο οικολογικό ενδιαφέρον. Το Παρθένο άσος βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Νοµού ράµας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης, στα m. Το 1979 αναγνωρίσθηκε η φυτογεωγραφική και οικολογική αξία του και το 1980 κηρύχθηκε ιατηρητέο Μνηµείο της Φύσης. Έκτοτε, βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και άδεια εισόδου θα σας δοθεί µόνο για επιστηµονικούς λόγους. Μπορείτε, όµως, να επισκεφθείτε την περιφερειακή ζώνη του δάσους, η οποία φιλοξενεί και το ασικό Εργοτάξιο του Φρακτού, όπου µπορείτε να διαµείνετε, κατόπιν συνεννόησης µε το ασαρχείο ράµας, να ενηµερωθείτε στο Κέντρο Επισκεπτών Φρακτού και να οργανώσετε την περιήγηση στο δάσος, ακολουθώντας δασικούς δρόµους και οργανωµένα µονοπάτια.

10 22x22a 3/21/08 3:15 PM Page 8 Το άσος Οξιάς στην Τσίχλα, Χαϊντού Η Χαϊντού, στην ορεινή Ξάνθη, αποτελεί το νότιο τµήµα του όρους Κούλα (το βόρειο ανήκει στη Βουλγαρία). Η ψηλότερη κορυφή της είναι το Γυφτόκαστρο (1.827 m). Στη Χαϊντού κυριαρχούν τα δάση οξιάς, τα οποία ανα- µειγνύονται µε τη δασική πεύκη, τη σηµύδα και την υβριδογενή ελάτη. Στα ψηλότερα υψόµετρα αρχίζουν τα λιβάδια, αποµεινάρια θερινών βοσκοτόπων. Το άσος της Οξιάς, περίπου 12 km από το ασικό Χωριό του Ερύ- µανθου, βρίσκεται στη θέση Τσίχλα, σε υψόµετρο και καταλαµβάνει περίπου 180 στρέµµατα. Έχει χαρακτηρισθεί ιατηρητέο Μνηµείο της Φύσης, λόγω των αδια τάρακτων συστάδων οξιάς και της οικολογικής, βοτανικής και αισθητικής αξίας του. Το άσος της Ελατιάς (Καρά Ντερέ) Στο βόρειο άκρο του Νοµού ράµας, κατά µήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, στην περιοχή της Ελατιάς, θα συναντήσετε το µοναδικό στην Ελλάδα αµιγές δάσος ερυθρελάτης. Η επίσκεψη θα σας µείνει αξέχαστη, καθώς το δάσος συνθέτει ένα τοπίο που παραπέµπει σε αντίστοιχα της βόρειας Ευρώπης. Μέσα σε µια φύση εντυπωσιακή, θα δείτε όλες τις µορφές ερυθρελάτης της Ευρώπης, όπως αυτή της Σουδητίας µε τους κρεµάµενους κλάδους, αλλά και αγριολούλουδα ενδηµικά της βαλκανικής και σπάνια για την Ελλάδα. Στην περιοχή, υπάρχει και το ασικό Χωριό Ελατιάς, διοικητικό και λειτουργικό κέντρο των δασών της περιοχής, το οποίο απέχει 72 km από τη ράµα και παρέχει τη δυνατότητα διαµονής, καθώς και ευκαιρίες για ενδιαφέρουσες, οργανωµένες, διαδροµές περιήγησης µε αφετηρία τις εγκαταστάσεις του.

11 22x22a 3/21/08 3:15 PM Page 9 Τα αγριολούλουδα της Ροδόπης Στην οροσειρά της Ροδόπης έχουν καταγραφεί 834 είδη και 287 υποείδη φυτών. Σε αυτά περιλαµβάνονται 7 ενδηµικά της Ροδόπης, 10 ενδηµικά της Ελλάδας, 150 περίπου ενδηµικά της Βαλκανικής Χερσονήσου, 59 προστατευόµενα και 82 είδη σπάνια για την Ελλάδα. Το πιο διάσηµο αγριολούλουδο της Ροδόπης είναι ο κρίνος της. Εξαιρετικά όµορφος, µε έντονα κίτρινο χρώµα, ο κρίνος της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum) ανακαλύφθηκε το 1951 στη βουλγάρικη πλευρά της οροσειράς, σε ψευδαλπικά ποολίβαδα, όπου εντοπίζονται και οι µεγαλύτεροι πληθυσµοί του. Στην Ελλάδα, εµφανίζεται σποραδικά, σε υψόµετρα άνω των Προστατεύεται από τη Σύµβαση της Βέρνης, από τις εθνικές νοµοθεσίες Ελλάδας και Βουλγαρίας και περιλαµβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Φυτών της Ελλάδας. Αναζητήστε τον και θαυµάστε τον το καλοκαίρι, στα όρια δασών οξιάς και ερυθρελάτης, στα διάκενά τους, στα ψευδαλπικά λιβάδια του Φρακτού, αλλά και κοντά στον οικισµό του Λειβαδίτη, όπου έχει αναφερθεί η παρουσία του. > φυτά

12 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 10 Στα ίχνη των ζώων Τα µεγάλα θηλαστικά που βρίσκουν καταφύγιο στα δάση της Ροδόπης, τα 139 είδη πουλιών, τα 11 είδη αµφιβίων, τα 16 είδη ερπετών, αλλά και τα ψάρια που ζουν στα µεγάλα και µικρά ρέµατα της περιοχής, καθιστούν τον ορεινό όγκο µεγάλης σπουδαιότητας για την πανίδα. Πατήµατα στο χώµα, ήχοι και φτεροκοπήµατα θα σας υποδείξουν την παρουσία τους. Για τον αγριόκουρκο και την αγριόκοτα, το Παρθένο άσος του Φρακτού αποτελεί τον µοναδικό τόπο φωλιάσµατος στην Ελλάδα. Στις απόκρηµνες πλαγιές του Φρακτού, ζει το αγριόγιδο, µε πληθυσµό που δεν ξεπερνά τα άτοµα. > ζώα Το σπουδαιότερο θηλαστικό της περιοχής είναι η καφέ αρκούδα, είδος προτεραιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πληθυσµός της υπολογίζεται σε άτοµα. Στα πλούσια δάση οξιάς και κυρίως στα γέρικα δένδρα τους, βρίσκουν καταφύγιο 8 από τα 10 είδη δρυοκολάπτη που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Τα κυριότερα ενδιαιτήµατα για τα αµφίβια της περιοχής είναι τα λιβάδια της ορεινής Ροδόπης που διασχίζονται από ρέµατα. Στα νερά του Βαθυρέµατος και του Στραβορέµατος υπάρχει πληθυσµός άγριας πέστροφας, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως γονιδιακό απόθεµα.

13 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 11 Ακολουθώντας το νερό Ο Νέστος Φυσικό όριο µεταξύ Μακεδονίας και Θράκης, ο Νέστος πηγάζει από το όρος Ρίλα της Βουλγαρίας και εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, διανύοντας συνολική πορεία 234 km. Περνώντας τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, διασχίζει την οροσειρά της Ροδόπης, φθάνει στο Παρανέστι και συνεχίζει έως τη Σταυρούπολη, όπου εισέρχεται στα Στενά του, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί «Αισθητικό άσος». Τα Στενά του Νέστου εκτείνονται σε στρέµµατα και φθάνουν έως τους Τοξότες, δηµιουργώντας ένα περιβάλλον µοναδικής αξίας. Στη συνέχεια, µε κορυφή τη γέφυρα των Τοξοτών και βάση την παράκτια ζώνη απέναντι από τη Θάσο, ο ποταµός σχηµατίζει ένα εκτεταµένο δέλτα, στρεµµάτων, το οποίο αποτελεί Υγρότοπο ιεθνούς Σηµασίας και φιλοξενεί το µοναδικό σε έκταση στην Ελλάδα και από τα ωραιότερα παραποτάµια δάση της Ευρώπης. και τα «εµπόδια» Μοναδικά «εµπόδια» στην πορεία του Νέστου τα φράγµατα. Της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού. Κατασκευασµένα για παραγωγή ενέργειας και αποθήκευση νερού για άρδευση, έχουν επιφέρει µεταβολές στην κοίτη και τη ροή του νερού, αλλά συνθέτουν ένα τοπίο οµολογουµένως εντυπωσιακό. > νερά

14 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 12 Τα ρέµατα Στη διαδροµή του, ο Νέστος συλλέγει τα νερά πολλών ρεµάτων, σχηµατίζοντας ένα πολυσχιδές υδρογραφικό δίκτυο µε αξιόλογη ιχθυοπανίδα και πλούσια παρόχθια βλάστηση. Κατά την περιήγηση στον ορεινό όγκο, θα διασταυρωθείτε µε παραποτάµους του Νέστου, µε µικρά και µεγάλα ρέµατα. Με το Αρκουδόρεµα, το ιαβολόρεµα, το Στραβόρεµα, το Μεγάλο Ρέµα, αλλά και τον ποταµό Κόσυνθο. Θα συναντήσετε τις συµβολές τους και τα τοξωτά γεφύρια τους, θα χαθείτε στη µαγεία των νερών και του πλούτου τους, θα εντυπωσιασθείτε από τους καταρράκτες τους. και οι καταρράκτες του Αχλαδορέµατος Πρόκειται για τους 5 καταρράκτες που το Αχλαδόρεµα σχηµατίζει στο άσος του Φρακτού. Ο πρώτος, µια µικρή υδατόπτωση, ύψους 7 m. Ο δεύτερος, πιο εντυπωσιακός, ύψους 13 m. Ο τρίτος φαντασµαγορικός, ύψους 70 m, στις παρυφές του Παρθένου άσους και ορατός µόνο από την απέναντι πλαγιά (ο τέταρτος και ο πέµπτος είναι περιοδικοί και δύσκολα προσεγγίσιµοι).

15 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 13 Για να τους επισκεφθείτε, θα πρέπει να εισέλθετε στην περιφερειακή ζώνη του Φρακτού και να συνεχίσετε έως τις εγκαταστάσεις του Eργοταξίου, όπου θα αντλήσετε χρήσιµες πληροφορίες από τους φύλακες, αλλά και από το Κέντρο Επισκεπτών Φρακτού. Συνεχίζοντας στον δασικό δρόµο βόρεια του Εργοταξίου, θα συναντήσετε τη σηµατοδοτηµένη διασταύρωση που οργανώνει την περιήγηση στο δάσος. Για την πρόσβαση στους καταρράκτες υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να ακολουθήσετε το οργανωµένο µονοπάτι που ξεκινά λίγα µέτρα µετά τη διασταύρωση και καταλήγει στους καταρράκτες, µετά από 3 km πεζοπορίας, είτε να συνεχίσετε στον δασικό χωµατόδροµο για να φθάσετε στην αρχή ενός δεύτερου, µονοπατιού, σε απόσταση µόλις 300 m από τον πρώτο καταρράκτη. Η πεζοπορική διαδροµή έως τον πρώτο καταρράκτη είναι εξαιρετικά βατή. Στη συνέχεια, το µονοπάτι περνά από πυκνό δάσος οξιάς και οδηγεί στον δεύτερο καταρράκτη. Η προσέγγιση του τρίτου καταρράκτη είναι δυσκολότερη, καθώς πρέπει να διασχίσετε επικλινείς λιθοσωρούς. > νερά

16 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 14 του Τραχωνίου (Λειβαδίτη) Με τα νερά του να πέφτουν ορµητικά από ύψος σχεδόν 40 m, άξια διεκδικεί τη φήµη του πιο εντυπωσιακού καταρράκτη της Ροδόπης. Στα όρια των Νοµών ράµας και Ξάνθης, είτε επιλέξετε να τον προσεγγίσετε από το Παρανέστι, είτε από τη Σταυρούπολη, είτε τον θυµάστε ως «καταρράκτη του Τραχωνίου», είτε ως «καταρράκτη του Λειβαδίτη», το βέβαιο είναι ότι θα σας συναρπάσει. Αν κινηθείτε από τον Νοµό Ξάνθης, επιλέξτε τη διαδροµή µέσω Λυκοδροµίου-Καλλιθέας (στην επαρχιακή οδό Ξάνθης- ράµας), η οποία σε 30 km περίπου θα σας φέρει εύκολα στο ασικό Χωριό του Ερύµανθου και από εκεί στον καταρράκτη, ή, εναλλακτικά, την εξίσου όµορφη διαδροµή Σταυρούπολη- αφνώνας-άνω Καρυόφυτο- Λειβαδίτης (22 km). Μια µικρή παράκαµψη στο Κάτω Καρυόφυτο για να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό νερόµυλο και το λίθινο γεφύρι του οικισµού αξίζει τον κόπο. Φθάνοντας στον Λειβαδίτη (σε υψό- µετρο 1.220) και ακολουθώντας τον ασφαλτόδροµο που οδηγεί στο ασικό Χωριό του Ερύµανθου (4η διαδροµή), θα συναντήσετε την αρχή δύο µονοπατιών. Του «Τηλέµαχου Σαµουρίδη» διάρκειας περίπου 2 ωρών (1.5 km από τον οικισµό) και ένα πιο σύντοµο, στο οποίο θα σας οδηγήσει ο χωµατόδροµος που θα συναντήσετε περίπου 4,5 km µετά τον Λειβαδίτη. Συνεχώς ελισσόµενο, το µονοπάτι καταλήγει στον καταρράκτη µετά από πορεία 2 km. Όσοι επιλέξετε την πρόσβαση από τον Νοµό ράµας, θα πρέπει, µε αφετηρία το Παρανέστι, να κατευθυνθείτε προς το Τραχώνι, ακολουθώντας το οδικό δίκτυο (συνολικά περίπου 27 km).

17 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 15 Η διαδροµή κινείται κατά µήκος του Αρκουδορέµατος και διέρχεται από πυκνά δρυοδάση. Περνώντας διαδοχικά τις διασταυρώσεις του Άνω Θόλου, του Φράγµατος της Πλατανόβρυσης, της Σίλλης και της Πρασινάδας, προσεγγίζει τον µικρό, αλλά εντυπωσιακό καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας και συνεχίζει για να συναντήσει τη σηµατοδοτηµένη διασταύρωση µε τον χωµατόδροµο (µήκους 7 km) που θα σας οδηγήσει στον εγκαταλειµµένο οικισµό του Τραχωνίου. Από το Τραχώνι, άλλα 7 km πορείας στον δασικό χωµατόδροµο θα σας φέρουν σε απόσταση αναπνοής, µόλις 300 m, από τον καταρράκτη. Εκεί θα χρειαστεί να αφήσετε το όχηµά σας και να πεζοπορήσετε στο ήπιο µονοπάτι, πνιγµένο στις οξιές, τα σφενδάµια, τους φράξους και τις φλαµουριές. > νερά του Λεπίδα Ύψους σχεδόν 35 m, είναι ο µεγαλύτερος καταρράκτης που σχηµατίζει το ρέµα Τσουκάλι και φιλοξενεί το άσος του Λεπίδα. Θα τον προσεγγίσετε, ακολουθώντας το οδικό δίκτυο που οδηγεί από το Παρανέστι στα ιπόταµα (περίπου 21 km), στην περιοχή των οποίων ένα από τα µεγαλύτερα λίθινα γεφύρια της Ανατολικής Μακεδονίας ενώνει τις όχθες του Αρκουδορέµατος. Από τον συνοικισµό των ιποτάµων, θα πρέπει να ακολουθήσετε τον άνετο χαλικόδροµο που οδηγεί στο άσος του Λεπίδα. Μετά από 7 km πορείας, µε πανοραµική θέα της Ροδόπης, θα συναντήσετε την αρχή του µονοπατιού που θα σας οδηγήσει στη βάση του καταρράκτη. Το µονοπάτι είναι σύντοµο (700 m), κατηφορίζει οµαλά µε συνεχή ζιγκ-ζαγκ και διέρχεται από πυκνή βλάστηση µε οξιές και βελανιδιές, ενώ στα χαµηλότερα τµήµατα κυριαρχούν τα σφενδάµια, οι φτελιές και οι φλαµουριές. Επιστρέφοντας από τον καταρράκτη, συνεχίστε τη διαδροµή για να καταλήξετε στο Μεγάλο Λιβάδι. Θα έχετε τη δυνατότητα να ατενίσετε την οροσειρά της Ροδόπης και την κοιλάδα του Αρκουδορέµατος από το ασικό Εργοτάξιο του Λεπίδα και να ανακαλύψετε τον δύσκολα προσβάσιµο, αλλά εντυπωσιακό καταρράκτη του Σκοτεινού ρέµατος. Το Μεγάλο Λιβάδι, σε υψόµετρο 1.500, θα σας µαγέψει µε τα αγριολούλουδα και τις συστάδες δασικής πεύκης περιφερειακά της κοιλάδας του. Από εκεί, µπορείτε να φθάσετε στον τυρφώνα της περιοχής, ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για την εξέλιξη της βλάστησης και να επιστρέψετε από τον δασικό δρόµο που κατευθύνεται νότια για να καταλήξετε πίσω στο Εργοτάξιο του Λεπίδα, έχοντας διαγράψει κυκλική πορεία.

18 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 16 Στους δρόµους του πολιτισµού > πολιτισµός Παραδοσιακοί οικισµοί, αρχαιολογικά µνηµεία, νερόµυλοι και αµέτρητα λίθινα γεφύρια, παραδόσεις και έθιµα αιώνων επιτείνουν τη σπουδαιότητα της Ροδόπης και συµπληρώνουν τον πολιτιστικό πλούτο του πεδινού τµήµατος των Νοµών ράµας και Ξάνθης. Ο Μακεδονικός Τάφος των Κοµνηνών (στον δρόµο Κοµνηνά - αφνώνα) του 2ου αι. π.χ., το Κάστρο της Καλύβας (4 km από τον οµώνυµο οικισµό), χτισµένο πιθανότατα από τον Φίλιππο Β για τον έλεγχο όλης της παρανέστιας περιοχής και η Βραχογραφία του Μίθρα Ταυροκτόνου του 2ου - 3ου αι. µ.χ. (νοτιοανατολικά των Θερµών), θα σας υποδείξουν τον πλούτο που κρύβεται στα σωθικά της Ροδόπης. Τα λίθινα, τοξωτά γεφύρια που ενώνουν τις όχθες των ρεµάτων και ξεπερνούν τα 100, θα σας αποκαλύψουν ξεχασµένους δρόµους επικοινωνίας των οικισµών. Οι παραδοσιακοί νερόµυλοι, όπως του Κάτω Καρυόφυτου και του Χαλίλ, στην περιοχή του Ωραίου, θα σας θυµίσουν τη δύναµη του νερού. Τα Ανταµώµατα των Σαρακατσάνων στο ασικό Χωριό της Ελατιάς και του Ερύµανθου, θα σας µυήσουν στον τρόπο ζωής των νοµάδων κτηνοτρόφων που ζούσαν στην περιοχή. Το Παρανέστι και η Σταυρούπολη θα σας ανοίξουν τις πύλες εισόδου στον ορεινό όγκο. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι θα σας ενηµερώσει για τον φυσικό πλούτο της Ροδόπης, ενώ το Λαογραφικό Μουσείο της Σταυρούπολης θα σας γνωρίσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Οικισµοί όπως οι Ποταµοί, η Σκαλωτή, τα ιπόταµα, το Τραχώνι, ο Λειβαδίτης, η Σµίνθη, ο Εχίνος θα σας δώσουν επιλογές περιήγησης στον ορεινό όγκο. Τα αναρίθµητα ερειπωµένα ορεινά χωριά της ράµας θα σας γοητεύσουν, ενώ τα Ποµακοχώρια της ορεινής Ξάνθης, θα σας αποκαλύψουν ένα ζωντανό οικιστικό σύνολο, εξέχουσας αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας.

19 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 17 1η διαδροµή: προς το άσος της Σηµύδας Με αφετηρία τη ράµα, ακολουθήστε τον οδικό άξονα ράµας - Εξοχής για να φθάσετε στο Κάτω Νευροκόπι. Αξίζει να παρακάµψετε της κύριας διαδροµής για να επισκεφθείτε το σπήλαιο των πηγών του ποταµού Αγγίτη, το ελληνιστικό ιερό του ιονύσου (κοντά στον οικισµό της Καλής Βρύσης), τον Βώλακα και το χιονοδροµικό κέντρο του Φαλακρού, τον οικισµό του Γρανίτη, το οχυρό Λίσσε, προπύργιο της «γραµµής Μεταξά» και µνηµείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μετά το Κάτω Νευροκόπι, η διαδροµή κατευθύνεται βορειοανατολικά και ακολουθεί το επαρχιακό οδικό δίκτυο µε κατεύθυνση τους Ποταµούς και τη Μικροµηλιά. Μετά το Λιβαδάκι, προσπερνά τη διασταύρωση του Παγονερίου (από τους πιο αξιόλογους παραδοσιακούς οικισµούς της περιοχής), περνά τον προσφυγικό οικισµό της Μικροκλεισούρας και φθάνει στους Ποταµούς (ο οικισµός αποτελεί σηµείο εκκίνησης διαδροµών εξαιρετικού ενδιαφέροντος, όπως αυτή που οδηγεί στο ασικό Εργοτάξιο Μεγάλη Παναγιά). Από τους Ποταµούς, η διαδροµή συνεχίζει προς τον οικισµό της Μικροµηλιάς, µέχρι τη σηµατοδοτηµένη διασταύρωση µε τον οµαλό χωµατόδροµο που θα σας οδηγήσει στο δάσος της Σηµύδας (περίπου 20 km από τους Ποταµούς). το µοναδικό δάσος σηµύδας στην Ελλάδα Επιλέγοντας διαδροµές > διαδροµές

20 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 18 το µοναδικό δάσος ερυθρελάτης στην Ελλάδα > διαδροµές 2η διαδροµή: προς το άσος της Ελατιάς Ακολουθείστε το οδικό δίκτυο ράµας - Σιδηρόνερου - Σκαλωτής. Η διαδροµή, συνεχώς ανηφορική, διέρχεται από τους οικισµούς Ταξιάρχες και Λιβαδερό, όπου το τοπίο σταδιακά αλλάζει και η βλάστηση γίνεται πυκνότερη. Έξω από το Λιβαδερό, θα συναντήσετε το ύψωµα «Τουλουµπάρι», το οποίο σηµατοδοτεί ουσιαστικά την είσοδο στον ορεινό όγκο και θα περάσετε τις διαδοχικές γέφυρες, του Νέστου και του Βαθυρέµατος, πριν καταλήξετε στο Σιδηρόνερο, από την περιοχή του οποίου ξεκινούν ενδιαφέρουσες διαδροµές περιήγησης. Βελανιδιές, µουριές, οστριές, αγριοφουντουκιές και φράξοι, αναδεικνύουν σταδιακά τον πλούτο της Ροδόπης. Το ασικό Χωριό της Ελατιάς απέχει από το Σιδηρόνερο 26 km. O τελευταίος, κατοικηµένος οικισµός που θα συναντήσετε είναι η Σκαλωτή (σε υψόµετρο 950), όπου θα παρατηρήσετε τη ζώνη της οξιάς να διαδέχεται τη ζώνη των δρυοδασών και να παραχωρεί, σταδιακά, τη θέση της στην ερυθρελάτη. Λίγα χιλιόµετρα (περίπου 5) πριν από το ασικό Χωριό, η άσφαλτος σταµατά και η διαδροµή συνεχίζει σε οµαλό χωµατόδροµο. Στην είσοδο του ασικού Χωριού, οι σηµάνσεις θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε την περιήγησή σας, να ακολουθήσετε µικρές ή µεγάλες πεζοπορικές διαδροµές µέσα στο δάσος. Να δείτε από κοντά τον σπάνιο όξινο τυρφώνα της περιοχής, να προσεγγίσετε το Στραβόρεµα και τον χώρο όπου κάθε χρόνο λαµβάνει χώρα το «Αντάµωµα των Σαρακατσάνων» της ράµας, ή, εφόσον διαθέτετε τετρακίνητο όχηµα, να προσεγγίσετε την κορυφή Τσάκαλος, το Εργοτάξιο Μεγάλη Παναγιά, αλλά και να φτάσετε στο άσος του Φρακτού.

21 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 19 3η διαδροµή: προς το άσος του Φρακτού Η διαδροµή ξεκινά από το Παρανέστι και κινείται βόρεια, παράλληλα µε το ιαβολόρεµα, ακολουθώντας το οδικό δίκτυο, µέχρι τα Θερµιά (περίπου 33 km). Στην πορεία, διασχίζει πυκνά δρυοδάση, διέρχεται από το Φράγµα της Πλατανόβρυσης και από την περιοχή του Πολυγέφυρου, συναντά ένα από τα γεφύρια του ιαβολορέµατος, αλλά και το µονοπάτι που οδηγεί στο άσος της Ελατιάς, περνώντας από οκτώ διαδοχικά γεφύρια του Αρκουδορέµατος. Συνεχίζοντας, φθάνει στο παλιό εργοτάξιο της Ζαρκαδιάς, περνά τη συµβολή των ρεµάτων Θερµιών και Φαρασινού, που σχηµατίζουν το ιαβολόρεµα, διέρχεται από τη σύγχρονη γέφυρα του Φαρασινού και καταλήγει στα ιαµατικά λουτρά των Θερµιών, γνωστά για τις θειούχες πηγές και τις πρόχειρες παράγκες τους. Εδώ, η άσφαλτος σταµατά και ξεκινά ο χαλικόδροµος που θα σας οδηγήσει, 6 km µετά, στη θέση «Ζήτα», όπου κυριαρχεί η µαύρη πεύκη και η πορεία σας διασταυρώνεται µε τον δρόµο που ενώνει το Φρακτό µε την Ελατιά. Στην πορεία προς το Φρακτό, θα συναντήσετε το Καρυδόρεµα, ξέφωτα µε πανοραµική θέα και οργανωµένες θέσεις ξεκούρασης. Ο δρόµος θα σας οδηγήσει στη θέση «Αυχένας» (13 km από τη θέση «Ζήτα»), όπου χωροθετείται το φυλάκιο και η µπάρα ελέγχου της εισόδου στην περιφερειακή ζώνη του Παρθένου άσους. Για να εισέλθετε, θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει άδεια από το ασαρχείο ράµας. Ο δασικός δρόµος θα σας οδηγήσει, 2 km µετά, στο Εργοτάξιο του Φρακτού, διοικητικό και λειτουργικό κέντρο του δάσους και ιδακό σηµείο εκκίνησης για περιήγηση στην περιφερειακή ζώνη του Παρθένου άσους. το παρθένο δάσος

22 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 20 το διατηρητέο µνηµείο της φύσης > διαδροµές 4η διαδροµή: προς το άσος της Χαϊντού και της Οξιάς Για την πρόσβαση στο άσος της Χαϊντού, θα χρειασθεί να επιλέξετε ανάµεσα σε δύο διαδροµές. Και οι δύο µε αφετηρία τη Σταυρούπολη. Η µία µε σηµείο εκκίνησης τον οικισµό του Λειβαδίτη, η άλλη της Καλλιθέας. Από τον Λειβαδίτη, ακολουθήστε τον ασφαλτοστρωµένο δρόµο, µήκους 10 km, o οποίος συνδέει τον οικισµό µε το ασικό Χωριό του Ερύµανθου, από όπου δίνεται και η δυνατότητα να φθάσετε στον καταρράκτη του Τραχωνίου (Λειβαδίτη) ή να επιλέξετε διαδροµές, όπως αυτή που κυκλώνει το δάσος της Χαϊντού και καταλήγει στο ασικό Χωριό, µέσω µιας εναλλακτικής πορείας. Η πρόσβαση µέσω Καλλιθέας, τον οικισµό της οποίας θα προσεγγίσετε εύκολα ακολουθώντας το οδικό δίκτυο Σταυρούπολης - Λυκοδροµίου (αν κινείστε µέσω ράµας ή Καβάλας) ή Ξάνθης - ράµας (3η διασταύρωση προς Λυκοδρόµιο, για όσους κινούνται µέσω Ξάνθης), είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Στην πορεία, θα διασταυρωθείτε µε τον χωµατόδροµο που οδηγεί στο «Αντάµωµα των Σαρακατσάνων» της Ξάνθης και τον όξινο τυρφώνα της περιοχής, για να καταλήξει στον Λειβαδίτη. Οι δύο διαδροµές ενώνουν τις πορείες τους, λίγο έξω από το ασικό Χωριό του Ερύµανθου, για να οδηγήσουν στις οργανωµένες εγκαταστάσεις του, όπου µπορείτε να απολαύσετε µια διαφορετική διαµονή. Η διαδροµή από το ασικό Χωριό έως το άσος της Οξιάς, ακολουθεί βατό χωµατόδροµο, συνολικού µήκους 12 km, κατάλληλο για συµβατικό όχηµα και ιδανικό για ποδηλασία, παρέχει τη δυνατότητα να περιηγηθείτε µέσα στο δάσος ακολουθώντας οργανωµένες διαδροµές, να επισκεφθείτε τη Γέφυρα του Λεωνίδα, αλλά και να προσεγγίσετε την κορυφή του Γυφτόκαστρου.

23 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 21 5η διαδροµή: προς τα Ποµακοχώρια της Ξάνθης Με αφετηρία την Ξάνθη και κατεύθυνση βόρεια, ακολουθήστε το επαρχιακό οδικό δίκτυο και τον ποταµό Κόσυνθο, για να θαυµάσετε τα διαδοχικά γεφύρια του και να φθάσετε στη Σµίνθη, πρώτο Ποµακοχώρι της διαδροµής και έδρα του ήµου Μύκης. Οι διαδροµές που ξεκινούν από τον οικισµό της θα σας αποκαλύψουν ένα οικιστικό σύνολο ξεχωριστού ενδιαφέροντος. Το οδικό δίκτυο που κινείται βορειοδυτικά θα σας οδηγήσει στον αµφιθεατρικά κτισµένο οικισµό του Κύκνου και διαδοχικά στο Ωραίο, στην περιοχή του οποίου µπορείτε να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό νερόµυλο του Χαλίλ και το γεφύρι του Παπά, αλλά και να γευθείτε πέστροφα στο ιχθυοτροφείο της περιοχής (συνεχίζοντας στο Ρεύµα, όπου η άσφαλτος σταµατά, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στο άσος της Οξιάς). Για επιστροφή, επιλέξτε τη διαδροµή µέσω του χωριού Σταµάτι για να θαυµάσετε ένα ακόµη γεφύρι του Κόσυνθου. Εξίσου συναρπαστική είναι η διαδροµή που οδηγεί από τη Σµίνθη στη Μύκη, στον Εχίνο το µεγαλύτερο Ποµακοχώρι της Ξάνθης, στη Μελοίβια και στο ηµάριο (συνολικά 47 km), σηµείο εκκίνησης για τις κορυφές Θερµό και Γυφτόκαστρο, αλλά και επίσκεψης στον παραδοσιακό νερόµυλο της περιοχής. Η διαδροµή παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα πρόσβασης στον συνοικισµό των Θερµών (14 km από τον Εχίνο), στα Λουτρά τους, στη Βραχογραφία του Μίθρα, αλλά και στη Μέδουσα, έναν από τους πιο όµορφους οικισµούς, στο βορειότερο άκρο του Νοµού Ξάνθης. Επιλέξτε να επιστρέψετε µέσω Κοτύλης, (όπου λειτουργεί Γυναικείος Συνεταιρισµός), Πάχνης και Γλαύκης (για να επισκεφθείτε έναν από τους πύργους της Ροδόπης). Από περιοχές της Ροδόπης διέρχεται και το ευρωπαϊκό µονοπάτι Ε6. Από το Κ. Νευροκόπι στον Βώλακα, στο όρος Φαλακρό, στο Λειβαδερό, στο Παρανέστι και από κει στον Λειβαδίτη, στο ασικό Χωριό του Ερύµανθου και στη Σταυρούπολη, περνά τα Στενά του Νέστου, για να οδηγήσει στην Ξάνθη και από κει στις Σάτρες. Για να προσφέρει µια συναρπαστική εναλλακτική περιήγησης. Για να διασταυρωθεί µε δασικούς δρόµους και µονοπάτια που θα σας φέρουν στην καρδιά του ορεινού όγκου, µέσα από «άλλες» πορείες. η Ροδόπη γεµάτη ζωή

24 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 22

25 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 23

26 22x22a 3/21/08 3:16 PM Page 24 Χρήσιµες πληροφορίες Πρόσβαση Κ.Τ.Ε.Λ. ράµας, Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης, Ο.Σ.Ε. ράµας, Ο.Σ.Ε. Παρανεστίου, Ο.Σ.Ε. Ξάνθης, Ο.Σ.Ε. Σταυρούπολης, ιαµονή Νοµός ράµας Βώλακας «Αρχοντικό Παπαεµµανουήλ», , «Μαρήλια», , «Μονοπάτι Ε6», , «Μύλος», «Πέταλο», , «Τ αλώνι του κυρ Θανάση», , Γρανίτης «Γρανίτης», / «Hotel Grand Chalet», άσος Ελατιάς «Ελατιά», , Κάτω Νευροκόπι «Ακρίτας», «Όρβηλος», / Λειβαδερό «Πέτρινη γωνιά», / Παρανέστι «Νέσσος», «Philoxenia», / Ποταµοί «Ξενώνας Ποταµών», Σιδηρόνερο «Βορέας», «ρυάδες», / Ταξιάρχες «Τζένιφερ», , Νοµός Ξάνθης Άνω Καρυόφυτο «Κυβέλη», , «Κάρυον», Ίµερα «Ίµερα», Κοµνηνά «Ηνίοχος», , «Nemesis», , Λυκοδρόµιο «Τζιβαέρι» , , Σταυρούπολη «Νόστος», «Ξένιος Ζευς», , «Το Αρχοντικό», , ασικά Χωριά και Καταφύγια ασικό χωριό Ερυµάνθου, , ασικό χωριό Ελατιάς, ασαρχείο ράµας, / ασικό Εργοτάξιο Φρακτού, ασαρχείο ράµας, / Καταφύγιο Λειβαδίτη, ΕΟΣ, Καταφύγιο Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Λειβαδίτης», Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης - Παρανέστι, , Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου , kpe-paran@sch.gr Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης, Μακεδονικός Τάφος, Κοµνηνών - Κάστρο Καλύβας, Γυναικείοι Συνεταιρισµοί Γυναικείος Συνεταιρισµός Κοτύλης, Γυναικείος Συνεταιρισµός Σατρών, Υποκατάστηµα Ξάνθης, Γυναικείος Συνεταιρισµός Παρανεστίου, Ενδιαφέρουσες ραστηριότητες Riverland, , Vistonis, , , Nestos plus, ,

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+ 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου στις 07:00 πµ του Σαββάτου

Διαβάστε περισσότερα

Ας αναζητήσουµε τις φωτογραφίες που λείπουν

Ας αναζητήσουµε τις φωτογραφίες που λείπουν ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΥΣΣΕΑΣ 2 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΛΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο : 27.4.2008 ΦΥΛΛΟ Δραστηριοτήτων Όνοµα:... Ας αναζητήσουµε τις φωτογραφίες που λείπουν

Διαβάστε περισσότερα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Θρακικά Τέμπη 4ήμερη πεζοπορική 28 Απριλίου 1 Μαΐου 2018 Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Πρωτομαγιά 2018 και η παρέα του ΦΟΝΙ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟ ΟΠΗ: Ορεινό Σύµπλεγµα Κεντρικής Ροδόπης

ΡΟ ΟΠΗ: Ορεινό Σύµπλεγµα Κεντρικής Ροδόπης ΡΟ ΟΠΗ: Ορεινό Σύµπλεγµα Κεντρικής Ροδόπης Η Ροδόπη αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, από οικολογική άποψη, ορεινά συµπλέγµατα της Ελλάδας. Η οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης είναι το σταυροδρόµι της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Περιπατητικές διαδρομές στο Νέστο, τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα 10005334, Λέξεις:958 Συντάκτης:Γιούλτση Π. Επείγον:5 Κατηγορία:Εσωτερικό Είδος:Ειδικό θέμα-ανάλυση Θέματα:Περιβάλλον, Ταξίδια και διαδρομές Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), 31/05/2011 10:12 (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURE TRAIL 2013 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 μ, 240+, 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού Παρανεστίου στις 07:00πμ του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου. Η αρχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ NATURA TRAIL RACE 2014

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ NATURA TRAIL RACE 2014 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ NATURA TRAIL RACE 2014 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+, 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου στις 07:00 πµ του Σαββάτου 25 Οκτωβρίου. Η αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 3 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (2 Ο κεφάλαιο) ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURA TRAIL RACE 2015

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURA TRAIL RACE 2015 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ NATURA TRAIL RACE 2015 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 μ, 240+, 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού Παρανεστίου στις 09:00 πμ το Σαββάτο 30 Μαίου. Η αρχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ VIRGIN FOREST ULTRA TRAIL (V.F.U.T) 2015

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ VIRGIN FOREST ULTRA TRAIL (V.F.U.T) 2015 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ VIRGIN FOREST ULTRA TRAIL (V.F.U.T) 2015 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 μ, 240+, 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού Παρανεστίου σε πανηγυρική ατμόσφαιρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ VIRGIN FOREST ULTRA TRAIL (V.F.U.T) 2013

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ VIRGIN FOREST ULTRA TRAIL (V.F.U.T) 2013 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ VIRGIN FOREST ULTRA TRAIL (V.F.U.T) 2013 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 μ, 240+, 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού Παρανεστίου σε πανηγυρική ατμόσφαιρα,

Διαβάστε περισσότερα

Διήµερo φωτογραφικό Workshop τοπίου στο Εθνικό Πάρκο Ροδόπης

Διήµερo φωτογραφικό Workshop τοπίου στο Εθνικό Πάρκο Ροδόπης Διήµερo φωτογραφικό Workshop τοπίου στο Εθνικό Πάρκο Ροδόπης Δασικό χωριό Ερύµανθου ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15-17 Ιουνίου 2018 To Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης είναι το µοναδικό Παρθένο Δάσος της Ελλάδας και ένα από

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Διαδρομής Virgin Forest Ultra Trail 2012

Περιγραφή Διαδρομής Virgin Forest Ultra Trail 2012 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΝΩ ΘΟΛΟΥ (5265μ, 235μ+ 105μ-) Με τόπο εκκίνησης το Παρανέστι, για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα και συγκεκριμένα την Πλατεία Παρανεστίου, δίπλα ακριβώς από την εκκλησία των

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 Οικισμός Αβδήρων Τα Άβδηρα βρίσκονται λίγο πρίν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) Αρχή διαδρομής ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με μήκος 24.340 μέτρα, επομένως το σύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ 2014-15 Η ομάδα μας Μαθητές: Αλπέντζος Θωμάς Αλπέντζος Άγγελος Κοτζάι Δημήτριος Καραδήμας Νεκτάριος Κουζέλης Δημήτριος Κουζέλης Κων/νος Αδαμόπουλος Κων/νος Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝIΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤIΑ Αθήvα 2009 ΥΠΟΥΡΓΕIΟ ΠΕ.ΧΩ..Ε. ΓΕΝIΚΗ /ΝΣΗ IΟIΚΗΣΕΩΣ IΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤIΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤIΚΟ Α Π Ο Φ Α Σ Η «Χαρακτηρισµός χερσαίων και υδάτινων περιοχών τής Οροσειράς Ροδόπης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρώπη είναι ήπειρος κυρίως πεδινή, χωρίς έντονο ανάγλυφο. Τα 2/3 της ηπείρου είναι πεδινές εκτάσεις. Έχει το χαμηλότερο μέσο υψόμετρο από την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τα μέσα της δεκαετίας του 50 μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. και βρίσκονται σε λειτουργία, 15 μεγάλα και 9 μικρά Υδροηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 ΧΩΡΑ ΜΑΝΤΡΑΚΙ Εκκλησάκι ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΩΡΑ Στοιχεία με την επίσκεψη στο κάστρο του Μανδρακίου Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 6,9 χλμ. 2 ώρ. 36 3 &4 * Η μικρότερη από τις τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ VIRGIN FOREST ULTRA TRAIL (V.F.U.T) 2014

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ VIRGIN FOREST ULTRA TRAIL (V.F.U.T) 2014 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ VIRGIN FOREST ULTRA TRAIL (V.F.U.T) 2014 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+, 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου τα µεσάνυκτα της Παρασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια)

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αφετηρία διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11

ΔΥΣΚΟΛΙΑ Α ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 2 ½ ΩΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ 3/11 ΚΥΡΙΑΚΗ 19/10 ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΟΝΗ ΜΑΛΕΒΗΣ Αναχώρηση στις 7.00 με προορισμό το καταφύγιο του Πάρνωνα. Από εκεί θα ακολουθήσουμε μονοπάτι και δασικούς δρόμους που θα μας οδηγήσουν μέσα στα πυκνά δάση

Διαβάστε περισσότερα

...Ο μύθος. ...Μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Πίνδο. το βασιλόπουλο από τη γενιά του ία ή του Αιόλου που. ...λάτρευε το κυνήγι στα δάση των βουνών,

...Ο μύθος. ...Μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Πίνδο. το βασιλόπουλο από τη γενιά του ία ή του Αιόλου που. ...λάτρευε το κυνήγι στα δάση των βουνών, ...Ο μύθος...μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Πίνδο το βασιλόπουλο από τη γενιά του ία ή του Αιόλου που...λάτρευε το κυνήγι στα δάση των βουνών,...δεν φοβήθηκε τον δράκο της περιοχής,...του πρόσφερε το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Βιότοπος Η φύση στην αυλή μας

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Βιότοπος Η φύση στην αυλή μας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιότοπος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ Περιβαλλοντική οργάνωση για τη διατήρηση της άγριας ζωής και την ορθή διαχείριση των ορεινών οικοσυστημάτων& του φυσικού περιβάλλοντος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Σεμινάριο εκπαιδευτικών Τοπία του Ολύμπου. Αναγνωστάκης Σπύρος Νοέμβριος , Ελασσόνα

ΟΛΥΜΠΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Σεμινάριο εκπαιδευτικών Τοπία του Ολύμπου. Αναγνωστάκης Σπύρος Νοέμβριος , Ελασσόνα ΟΛΥΜΠΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Σεμινάριο εκπαιδευτικών Τοπία του Ολύμπου Αναγνωστάκης Σπύρος Νοέμβριος 16 2018, Ελασσόνα Υπάρχουν πολλά βουνά που χαρακτηρίζονται ως ιερά βουνά. Κανένα όμως

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Λεφόκαστρο - Αργαλαστή - Κάλαμος - Λεφόκαστρο Αυτή η ωραία και με ποικιλία διαδρομή ανεβαίνει από μία παραλία του Παγασητικού στο Λεφόκαστρο μέχρι την Αργαλαστή, εν μέρει κατά μήκος ενός καλντεριμιού

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5

Περιεχόµενα. 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5 Έργου: Page 2 of 21 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγή 4 2 Η όδευση του αγωγού σε τµήµατα 5 2.1 Πεδιάδα του Αξιού (Kp 0 65) 5 2.2 Όρος Βέρµιο (Kp 65 105) 8 2.3 Λεκάνη της Πτολεµαΐδας (Kp 105 125) 13 2.4 Όρος Άσκιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 122 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 8.1 ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 8.1.1 Φυσικό Περιβάλλον της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μαρία Κιτριλάκη Διαχείριση φυσικών περιοχών Η σύγχρονη αντίληψη για τη διαχείριση των φυσικών περιοχών δεν κυριαρχείται από την παλαιότερη τακτική της εξάντλησης αλλά από

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων επενδύσεων

Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων επενδύσεων Environmental Actions for the promotion of alternative forms of tourism Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα Βουλγαρία 2007-2013 Πακέτο Εργασιών 6: Προετοιμασία Ωρίμανση μελλοντικών παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Ποτάμι είναι το ρεύμα γλυκού νερού που κινείται από τα ψηλότερα (πηγές) προς τα χαμηλότερα μέρη της επιφάνειας της Γης (πεδινά) και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα.

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Γεωργιάδης Χρήστος Λεγάκις Αναστάσιος Τομέας Ζωολογίας Θαλάσσιας Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Απόσταση: Εως Μεγίστη Λαύρα 12,7 km, έως Τιμίου Προδρόμου 10,4 km Διάρκεια: 5-6 ώρες The Friends

Διαβάστε περισσότερα

Βωβούσα - Λίμνες Φλέγκα - Κορυφή Φλέγκα και επιστροφή από τα ίδια.

Βωβούσα - Λίμνες Φλέγκα - Κορυφή Φλέγκα και επιστροφή από τα ίδια. Βωβούσα - Λίμνες Φλέγκα - Κορυφή Φλέγκα και επιστροφή από τα ίδια. (trackpoints: 668) Vovousa_LimnesFlegas_Korifi.plt Η διαδρομή ξεκινά ομαλά από την Βωβούσα, ακολουθούμε τον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο για

Διαβάστε περισσότερα

30 Βγαίνουμε από την πύλη της ΙΜΜ Βατοπαιδίου και στρίβουμε αριστερά κινούμενοι πάνω στο πλακόστρωτο δρόμο, έχοντας το Μοναστήρι στα αριστερά μας.

30 Βγαίνουμε από την πύλη της ΙΜΜ Βατοπαιδίου και στρίβουμε αριστερά κινούμενοι πάνω στο πλακόστρωτο δρόμο, έχοντας το Μοναστήρι στα αριστερά μας. ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ Aπόσταση: 9.7 km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισµού στην περιοχή του ήµου Αµυνταίου αποτελεί βασική προτεραιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Εθνικοί ρυµοί της Ελλάδας...υπό την προστασία µου!

Οι Εθνικοί ρυµοί της Ελλάδας...υπό την προστασία µου! Οι Εθνικοί ρυµοί της Ελλάδας...υπό την προστασία µου! Aλεξανδροπούλου Παυλίνα Graphic designer - «Pi Beliefs, οπτική επικοινωνία περιβάλλοντος & πολιτισµού» email: pavlinac@otenet.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ Aπόσταση: 9.7 km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2018. All rights reserved. Version 1.5 Μεγάλο μέρος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα - Καβάλα - Σέρρες (Circuit) 28 Οκτωβρίου - 31 Οκτωβρίου

Αθήνα - Καβάλα - Σέρρες (Circuit) 28 Οκτωβρίου - 31 Οκτωβρίου Αθήνα - Καβάλα - Σέρρες (Circuit) 28 Οκτωβρίου - 31 Οκτωβρίου www.porscheclubhellas.gr October 2010 Click on page and use the Arrow keys to navigate through the booklet or use your mouse to turm the page

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας Κυκλικός Περίπατος Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι ένας εποχικός σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας και έδωσε το όνομα και στην παρακείμενη πόλη, το Παραλίμνι.

Διαβάστε περισσότερα

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Ορισμός: Μια χερσαία και/ή θαλάσσια έκταση με ιδιαίτερα οικολογικά και τοπικά χαρακτηριστικά, αφιερωμένη στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ Απόσταση: Από Μεγίστη Λαύρα 12,7 km, από Τιμίου Προδρόμου 10,4 km Διάρκεια: 5-6 ώρες The Friends

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Η Κύπρος είναι νησί και η θάλασσα τη χωρίζει από Ασία Ευρώπη Αφρική Χάρη στην απομόνωση εξελίχτηκαν μοναδικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

EXTREME SPORTS ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ ΛΑΔΙΑ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ

EXTREME SPORTS ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ ΛΑΔΙΑ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ EXTREME SPORTS ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΗΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ ΛΑΔΙΑ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ Ο Eναλλακτικός τουρισμός είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 12.8 km Χρόνος: 3 ¾ 4 ¼ ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.4.1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ. ΟΝΟΜΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΠΡΗ ΤΑΞΗ: Β 1 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέµα: Τούνδρα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ; (ΣΕΛ. 4-7) 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό 2010 2011 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 12.8 km. Διάρκεια: 3¾ 4¼ ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2017. All rights reserved. Version 1.4.1 Η

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

Φαράγγι του Πολυλιμνίου

Φαράγγι του Πολυλιμνίου Φαράγγι του Πολυλιμνίου Σε ένα καλά κρυμμένο μικρό φαράγγι, 32 χλμ. από την Καλαμάτα, ακολουθώντας το δρόμο από Καλαμάτα προς Πύλο, δίπλα στο χωριό Χαραυγή, σε ένα απερίγραπτου κάλλους φυσικό τοπίο βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Θέμα Α Στις ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ Απόσταση: 9.7 Km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1.1 Μεγάλο μέρος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα Περιγραφή Η εκβολή του όρμου Λεύκα βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Αρνάς (ή Άρνη) στην Άνδρο. Πρόκειται για εκβολή ρύακα σχεδόν μόνιμης ροής, που τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών

THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών Περιγραφή Η Φραγμολίμνη Μαριών βρίσκεται περίπου 2,2 χιλιόμετρα βορειανατολικά του ομώνυμου οικισμού του Δήμου Θάσου. Πρόκειται για ταμιευτήρα που προέκυψε με την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2017 Ορειβατικό Καταφύγιο Λειβαδίτη Μιχάλης Θεοδωρίδης Τ: 25410 68023 Γραφεία, Εντευκτήριο Αναρριχητικές Πίστες Κλειστό Γυμναστήριο Φ. Αμοιρίδης

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» Συντονιστής: Κ.Π.Ε. Μαρώνειας Ροδόπης

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» Συντονιστής: Κ.Π.Ε. Μαρώνειας Ροδόπης Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» Συντονιστής: Κ.Π.Ε. Μαρώνειας Ροδόπης Μονοπάτια Ε6 Ε4 Τα ορειβατικά μονοπάτια Ε6 & Ε4 διασχίζουν την Ευρωπαϊκή ήπειρο και καταλήγουν

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Κυκλικό Περπάτημα Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr 2108832450 Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2384091423, 6946066130 e-mail: filoksenoi@yahoo.gr Eκ του σωματείου ενοικιαζομένων δωματίων Σε αυτό τον οδηγό μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες για το Λουτράκι Αριδαίας-Πόζαρ,τα

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΟΦΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

1. ΣΟΦΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ 1. ΣΟΦΙΑ Μονοήμερη εκδρομή στην Πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, την πολύπολιτισμική Σόφια. Η εκδρομή περιλαμβάνει περιπατητική ξενάγηση στο κέντρο της πόλης καθώς και ελεύθερο χρόνο για ψώνια σε ένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι)

Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) Το τσακάλι, τόσο κοντινό μα τόσο ντροπαλό! (Ανακαλύπτοντας το τσακάλι) ΗΛΙΚΙΑ: 7-12 ΕΠΟΧΗ: Φ, Χ, Α, Κ. ΙΑΡΚΕΙΑ: 1 ώρα προετοιμασία στην τάξη, 1 ώρα έρευνα στο σπίτι, 3-4 εβδομάδες έρευνας. ΥΛΙΚΑ: Ερωτηματολόγιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΑΞΗ ΣΤ ΟΜΑΔΑ PC1 ΜΑΡΙΑΝΝΑ & ΜΑΡΙΝΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΑΞΗ ΣΤ ΟΜΑΔΑ PC1 ΜΑΡΙΑΝΝΑ & ΜΑΡΙΝΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ User 1 2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΑΞΗ ΣΤ ΟΜΑΔΑ PC1 ΜΑΡΙΑΝΝΑ & ΜΑΡΙΝΑ Ελληνικά δάση Ζώνες βλάστησης της Ελλάδας Η Ελλάδα γενικά είναι χώρα ορεινή και θα έπρεπε να έχει μεγάλες δασικές εκτάσεις όμως

Διαβάστε περισσότερα

29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια

29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια 29/10/2017 Κυριακή: Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανη - Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας (Βαγονέτο) - Δαμάστα Ψωρονέρια 07:00 Αναχώρηση οδικός από τα γραφεία του συλλόγου για Γραβιά 09:30 Ξενάγηση στο Χάνι της Γραβιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : Κείμενο του ενημερωτικού εντύπου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : Κείμενο του ενημερωτικού εντύπου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ : Κείμενο του ενημερωτικού εντύπου [ΕΓΝΑΤΙΑ - κείμενο εντύπου.doc] ΑΝΚΟ σελ 1/5 ΕΓΝΑΤΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η Εγνατία οδός είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του τόπου. Ένας αυτοκινητόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου Περιγραφή Η εκβολή του χειμάρρου Βάτου δεν είναι προσβάσιμη με δρόμο από τη στεριά. Προσεγγίζεται μόνο με σκάφος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χλμ. μακριά από το λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο Φρανκφούρτη-Κρουαζιέρα Ρήνου- Άμστερνταμ-Βόλενταμ-Χάγη-Ντέλφ- Ρότερνταμ-Βρυξέλλες-Μπρούζ- Λουξεμβούργο-Στρασβούργο-Χαιδελβέργη Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.5 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 ΜΑΘΗΜΑ 1, Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση 1. Με τη βοήθεια του χάρτη στη σελ.12, σημειώστε τις παρακάτω πόλεις στην

Διαβάστε περισσότερα

ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ

ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ 4, 5 μέρες Στρασβούργο - Μπάντεν Μπάντεν - Εγκισέμ - Κολμάρ - Ρίκβιρ - λίμνη Τίτιζε - καταρράκτες Triberg - Φρανκφούρτη. Διαμονή στο ξενοδοχείο HILTON STRASBOURG 4* Sup.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΗΜΙΟΥ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25-29/2 3-7/3 η και σε άλλη εναλλακτική

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΗΜΙΟΥ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25-29/2 3-7/3 η και σε άλλη εναλλακτική ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΗΜΙΟΥ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25-29/2 3-7/3 η και σε άλλη εναλλακτική ΑΣΗΜΙ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 1 η ημέρα Συγκέντρωση στο Λύκειο σας και μετάβαση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Νικ. Καζαντζάκης.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Είμαστε μέλη της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με το περιβάλλον και με το τι μας κάνει να χαμογελάμε στη φύση. Επιλέξαμε αυτό το θέμα επειδή πιστεύουμε πως ακόμα υπάρχουν πράγματα

Διαβάστε περισσότερα