λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 1 οι λόγιοι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 1 οι λόγιοι"

Transcript

1 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 1 οι λόγιοι

2 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 2

3 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 3 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΨΑΛΙΔΑΣ ορειχάλκινη προτομή, του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1979 (Λύκειο Ανατολής) Ο Αθανάσιος Ψαλίδας ( ), ήταν ο μεγαλύτερος λόγιος και φιλόσοφος του Ελληνικού Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στα Γιάννενα. Στα δεκαοχτώ του, αφού είχε ήδη τελειώσει τη Μπαλάνειο Σχολή, φεύγει για να φοιτήσει σε σχολές της Πολτάβας και της Ουκρανίας. Συνεχίζει στη Βιέννη, σπουδάζοντας ιατρική, ξένες γλώσσες (γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, λατινικά), ελληνική φιλοσοφία, φυσικομαθηματικά και πειραματική φυσική (νέα επιστήμη τότε). Ήταν κοντά στο Ρήγα Φεραίο στη Βιέννη. Αργότερα έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Τον καλεί η Δημογεροντία των Ιωαννίνων να διδάξει και επιστρέφει μετά από 8 χρόνια στα Γιάννενα. Αναλαμβάνει τη Μαρούτσειο Σχολή, η οποία έκλεισε το Πείθει τον ευεργέτη Ζώη Καπλάνη, που βρίσκεται στη Ρωσία, να βοηθήσει να ανοίξει σχολή με το όνομά του (Καπλάνειος). Την πλουτίζει με βιβλιοθήκες και επιστημονικά όργανα της πειραματικής φυσικής και χημείας. Βγάζει σπουδαίους μαθητές, όπως τους Ασώπιο, Κρανά, Σακελλάριο, κ.α. Η Σχολή λειτούργησε μέχρι το Ο Αλή Πασάς και οι δύο γιοί του, πήγαν και παρακολούθησαν πειράματά του. Είδαν ότι δεν έχει μυστηριώδη και διαβολικά σύνεργα, όπως φημολογούνταν (έκανε πειράματα με στατικό ηλεκτρισμό). Ο ίδιος ο βεζύρης τον χρειαζόταν ως μεταφραστή και διερμηνέα. Ως Φιλικός που ήταν, πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες με αυτή του την ιδιότητα. Με την πολιορκία των σουλτανικών στρατευμάτων, αναγκάστηκε να φύγει μαζί με τον Ιωάννη Βηλαρά, στο Τσεπέλοβο του Ζαγορίου, μέχρι και το Ύστερα πηγαίνει στην Κέρκυρα. Πικραμένος, ψευτοζούσε από ιδιωτικά μαθήματα. Ότι είχε, το ξόδευε για τον Αγώνα. Και το γιό του, Πέτρο τον έστειλε να πολεμήσει στο Μεσολόγγι, όπου και τον έχασε. Δεν μπόρεσε να γίνει καθηγητής στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας, γιατί οι Εγγλέζοι τον θεωρούσαν ρωσσόφιλο! Διορίστηκε στα 1828 στη Λευκάδα, σε κατώτερη σχολή (στο Ελληνικό Λύκειο). Πέθανε στα 62 του χρόνια, πικραμένος.

4 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 4 ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ορειχάλκινη προτομή του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1979 (Λύκειο Ανατολής) Ο Νεόφυτος Δούκας ( ) υπήρξε κληρικός και λόγιος, με έντονη συγγραφική δραστηριότητα. Ήταν από τις πιο σημαντικές μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στα Άνω Πεδινά, περιοχής Ζαγορίου Ηπείρου. Από δέκα ετών έζησε μέσα σε μοναστηριακή κοινότητα, όπου αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και σε ηλικία μόλις 18 χρονών πρεσβύτερος. Φοίτησε στα σχολεία των Ιωαννίνων, του Μετσόβου και αργότερα του Βουκουρεστίου, δίπλα στον λόγιο Λάμπρο Φωτιάδη από τα Γιάννενα. Εκεί παρακολούθησε ανώτερα μαθήματα, μελέτησε όλη την αρχαία ελληνική γραμματεία καθώς και πλήθος εκκλησιαστικών και θρησκευτικών κειμένων. Το 1803 έγινε εφημέριος της ελληνικής κοινότητας της Βιέννης, όπου λειτουργούσε, δίδασκε και συνέγραφε επί 12 χρόνια. Το 1815 επέστρεψε στο Βουκουρέστι και ανέλαβε τη διεύθυνση της ελληνικής σχολής. Μέσα σε έξι μήνες οι μαθητές της αυξήθηκαν από 60 σε 400. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εκτίμησε το όλο έργο του και του απέμεινε τον τίτλο του αρχιμανδρίτη. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Με τη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Κράτους, ύστερα από πρόσκληση του Ιωάννη Καποδίστρια, ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του Ορφανοτροφείου της Αίγινας. Τέλος στην Αθήνα μαζί με το Γεώργιο Γεννάδιο συνέβαλε στην ίδρυση της Ριζαρείου Σχολής, στην οποία διορίστηκε διευθυντής, αλλά δεν πρόλαβε να ασκήσει τα καθήκοντά του γιατί πέθανε το 1845 σε ηλικία 85 χρονών.

5 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 5 ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΔΟΥΚΑΣ μαρμάρινη προτομή του Γεωργίου Μπονάνου, 1921 (Άνω Πεδινά) Το φθαρμένο από το χρόνο και ασυντήρητο γλυπτό, είναι έργο του επτανήσιου καλλιτέχνη Γεωργίου Μπονάνου ( ), ενός από τους σημαντικότερους νεοέλληνες γλύπτες. Πρόκειται για τον πιο παραγωγικό γλύπτη της γενιάς του, με επιδόσεις σε κάθε είδους γλυπτική εργασία, από προτομές μέχρι ηρώα και από ανδριάντες μέχρι κρήνες και πλήθος επιτύμβιων μνημείων. Ο Μπονάνος είναι ο καλλιτέχνης που προσπάθησε να ξεπεράσει τον κλασικισμό και να στραφεί στα καινούργια ρεύματα της εποχής του. Ανάμεσα στα αμέτρητα έργα του ξεχωρίζουν, οι ανδριάντες των Ιωάννη Καποδίστρια (μπροστά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παναγή Βαλλιάνου (μπροστα στην Εθνική Βιβλιοθήκη), Ανδρέα Μιαούλη (στη Σύρο), ενώ εξαιρετικά έργα του βρίσκονται στο Α Νεκροταφείο Αθηνών και τα Επτάνησα. Η προτομή του Νεοφύτου Δούκα στήθηκε στα Άνω Πεδινά το 1921, κατά τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

6 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ μαρμάρινη προτομή, του Νίκου Γεωργαντή, 1940 (Πάρκο Λιθαρίτσα, Ιωάννινα) Ο καταγόμενος από την Πάργα λόγιος Παναγιώτης Αραβαντινός ( ) θεωρείται από τους βασικούς ιστοριογράφους της Ηπείρου. Σπούδασε στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας και στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, της οποίας χρημάτισε και διευθυντής. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με εμπορικές επιχειρήσεις. Παράλληλα επιδόθηκε στη συγγραφή ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσικών και εθνολογικών μελετών. Το σημαντικότερο έργο του είναι η Χρονογραφία της Ηπείρου, που εξέδωσε στην Αθήνα το Πέθανε στα Γιάννενα σε ηλικία 59 ετών. Ο γιός του Σπύρος ήταν επίσης λόγιος. Αν και άρτια τεχνικά και μορφοπλαστικά η προτομή, που είναι έργο του σημαντικού γλύπτη του μεσοπολέμου Νικολάου Γεωργαντή (Αθήνα 1883-Αθήνα 1947), εν τούτοις, σύμφωνα με τους αναλυτές των έργων του, υπάρχει μία ουδέτερη και πολύ ψυχρή αντιμετώπιση του θέματος, η οποία μένει μόνο στα επιφανειακά χαρακτηριστικά (το ίδιο ισχύει και για την προτομή του Αναστασίου Ζωσιμά, που επίσης βρίσκεται στα Γιάννενα και παρουσιάζεται σε επόμενη ενότητα). Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ιστορικούς της τέχνης ο Ν. Γεωργαντής στις προτομές του δεν έχει τη δυνατότητα να διεισδύει στο εσωτερικό των προσώπων, ή ίσως και δεν ενδιαφέρεται. Στην περιοχή της Ηπείρου υπάρχουν πολλά από τα έργα του Ν. Γεωργαντή, ο οποίος φαίνεται να συγκέντρωνε τις προτιμήσεις του εδώ κοινού.

7 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 7 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ μαρμάρινη προτομή, του Νίκου Γεωργαντή, 1930 (Δολιανά) Ο λόγιος και διδάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος ( ) ήταν ηπειρώτης γεννημένος όμως στη Σηλυβρία της Θράκης. Διδάχθηκε τα κοινά γράμματα στον τόπο καταγωγής του, τα Δολιανά της Ηπείρου, και στη συνέχεια ήρθε στα Γιάννενα, όπου άρχισε το δεύτερο κύκλο των σπουδών του. Τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ολοκλήρωσε στο Βουκουρέστι. Το 1809 πήγε στη Δακία για να σπουδάσει ιατρική, γρήγορα όμως τον κέρδισε η φιλολογία. Το επέστρεψε στο Βουκουρέστι εργαζόμενος στην αρχή ως οικοδιδάσκαλος, ενώ έπειτα δίδαξε στη περίφημη Σχολή του Βουκουρεστίου, όπου την περίοδο εκείνη σχολαρχούσε ο Νεόφυτος Δούκας. Το 1817 προσκλήθηκε στην Οδησσό, για να οργάνωσει την Ελληνική Εμπορική Σχολή και γνωρίστηκε με τον αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρο Α και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στη σχολή αυτή διδάσκει για 3 χρόνια. Μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, αναλαμβάνει το ρόλο να προετοιμάσει τους μαθητές του για τον αγώνα. Μετά την αποτυχία στο Δραγατσάνι, πηγαίνει στην Οδησσό και από εκεί στη Λειψία για να ολοκληρώσει τις φιλοσοφικές και θεολογικές του σπουδές. Το 1824 κατεβαίνει στο Ναύπλιο και το 1826 παίρνει μέρος στην άτυχη εκστρατεία της Καρύστου, με αρχηγό τον Φαβιέρο. Το 1829 ο Καποδίστριας του αναθέτει τη συγκρότηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σε αυτόν οφείλεται και η οργάνωση του Κεντρικού Σχολείου της Αίγινας. Δίδαξε επίσης στο Αρσάκειο, στη Ριζάρειο Σχολή και στο Πανεπιστήμιο. Το 1838 αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Λειψίας, τίτλος που δόθηκε πρώτη φορά σε Έλληνα. Πέθανε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια επιδημίας χολέρας. Ο γιός του Ιωάννης είναι ο ιδρυτής της Γενναδείου Βιβλιοθήκης των Αθηνών.

8 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 8

9 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 9 ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ ορειχάλκινο άγαλμα, της Λουκίας Γεωργαντή, 1976 (Συρράκο) Επιβλητικός, υπερμεγέθης ανδριάντας της κόρης των γλυπτών Νικολάου και Ελένης Γεωργαντή, Λουκίας Γεωργαντή-Οικονομοπούλου (Αθήνα 1919). Σωστά τοποθετημένος στο χώρο και με μελετημένο προσανατολισμό εντυπωσιάζει. Ο ποιητής του βουνού και της στάνης παρουσιάζεται μπροστά στο πατρικό του σπίτι, αγέρωχος, μυστακοφόρος και ευθυτενής. Φορά ποιμενική κάππα και κρατά στα χέρια του το βιβλίο των ποιημάτων του και την παραδοσιακή βλάχικη γκλίτσα του χωριού του. Η Λ. Γεωργαντή ακολουθεί στη γλυπτική της τον ακαδημαϊκό ρεαλισμό του πατέρα της, χωρίς να επιδιώκει αφαιρέσεις ή καινοτόμες αναζητήσεις. Πάντως γενικά είναι ενδιαφέρουσα γλύπτρια. Από τα έργα της ξεχωρίζει ο ορειχάλκινος έφιππος ανδριάντας του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που φιλοτέχνησε το 1966 και βρίσκεται στον Πειραιά.

10 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 10 ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ ορειχάλκινη προτομή, του Νικόλα, 1959 (Άλσος των Ποιητών, Ιωάννινα) Ο ποιητής και πεζογράφος Κώστας Κρυστάλλης ( ) έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο χωριό που γεννήθηκε, στο Συρράκο της Ηπείρου. Ο πατέρας του, που ήταν ένας ευκατάστατος έμπορος, τον έστειλε στη συνέχεια στα Γιάννενα, στη Ζωσιμαία Σχολή. Πριν αποπερατώσει τις σπουδές του δημοσίευσε στην Αθήνα μία ποιητική συλλογή, όπου υπάρχει έντονος πατριωτικός τόνος. Όταν το έργο αυτό έγινε γνωστό στα τότε τουρκοκρατούμενα Γιάννενα προκάλεσε αντιδράσεις και ο νεαρός Κρυστάλλης αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αθήνα. Έγραψε ποιήματα, δοκίμια και πεζογραφήματα και χαρακτηρίστηκε ως ο ποιητής του βουνού και της στάνης. Πέθανε στην Άρτα σε ηλικία μόλις 26 ετών, από φυματίωση.

11 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 11 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ μαρμάρινη προτομή, του Νικόλα, 1960 (Συρράκο) Ο ποιητής Γεώργιος Ζαλοκώστας ( ) γεννήθηκε στο Συρράκο. Όμως λόγω της μεγάλης φορολογίας που επέβαλε ο Αλή Πασάς, αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον πατέρα του στο Λιβόρνο της Ιταλίας, όπου σπούδασε την ελληνική και ιταλική φιλολογία. Όμως δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του γιατί με την κήρυξη της Επανάστασης του 21 επέστρεψε, μαζί με τον πατέρα του και τον αδερφό του στην Ελλάδα για να πάρει μέρος στον Αγώνα. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες και ήταν παρών στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως αξιωματικός, παντρεύτηκε και έκανε εννέα παιδιά από τα οποία έζησαν μόνο τα δύο, γεγονός που τον συνέτριψε ψυχικά. Προηγουμένως οι γονείς του πέθαναν την ίδια ημέρα. Η λογοτεχνική συνεισφορά του Γεωργίου Ζαλοκώστα είναι ποικίλη. Έγραψε ποιήματα τόσο στην καθαρεύουσα όσο και στην δημοτική, ενώ μετέφρασε και ιταλικά έργα. Επίσης ασχολήθηκε αρκετά με τη ζωγραφική.

12 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 12 ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ ορειχάλκινη προτομή, του Πραξιτέλη Τζανουλίνου, 1981 (Στρατόπεδο Μαβίλη, Καλπάκι)

13 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 13 ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ ΜΑΒΙΛΗΣ μαρμάρινος οβελίσκος και προτομή, του Πέτρου Ρούμπου, 1914 (Πλατεία Μαβίλη, Ιωάννινα) Ο Λορέντζος Μαβίλης ( ) γεννήθηκε στην Ιθάκη και ήταν Κερκυραίος στην καταγωγή. Ήταν μεγαλόσωμος, ξανθός με γαλανά μάτια. Σε ηλικία 20 ετών πήγε στη Γερμανία για να σπουδάσει φιλολογία και λογοτεχνία. Έμεινε εκεί 14 χρόνια και επηρεάστηκε από τις θεωρίες του Νίτσε. Εξελίχτηκε συγχρόνως σε μεγάλο σκακιστή. Συμμετείχε ως αντάρτης στην Επανάσταση της Κρήτης. Κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ο Μαβίλης συγκέντρωσε 70 κερκυραίους εθελοντές και ήρθε να πολεμήσει στην Ήπειρο. Το 1910 εκλέγεται βουλευτής Κέρκυρας. Στις 28 Νοεμβρίου, 1912 σκοτώνεται στη μάχη του Δρίσκου έξω από τα Γιάννενα, όπου ήρθε ξανά να πολεμήσει ως επικεφαλής του Λόχου Γαριβαλδινών Εθελοντών. Ήταν ένθερμος δημοτικιστής και τα ποιήματά του -σονέτα- αν και χαρακτηρίζονται από έντονη απαισιοδοξία και μελαγχολία, εντούτοις έχουν άρτια σύνθεση και εξαίρετο περιεχόμενο. Η προτομή είναι έργο του Πέτρου Ρούμπου (Γεωργίτσι Σπάρτης 1873-Αθήνα 1941), ο οποίος είναι μια ενδιαφέρουσα φυσιογνωμία, με πραγματικά γνήσια καλλιτεχνική φλέβα, παρά το μικρό συνολικά έργο του. Για το πορτρέτο ποζάρισε ο ίδιος ο ποιητής λίγο πριν φύγει για το μοιραίο ταξίδι στην Ήπειρο. Ο Π. Ρούμπος πέρα από τα φυσιογνωστικά χαρακτηριστικά, που τα δίνει με ακρίβεια, προχωρά μακρύτερα, στη σύλληψη της ίδιας της προσωπικότητας του Μαβίλη. Η προτομή έγινε σε τέσσερα όμοια αντίγραφα. Τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται στην Πλατεία Μαβίλη των Αθηνών, στην Άνω Πλατεία της Κέρκυρας και στα γραφεία της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα. Το πρόπλασμα σώζεται στην Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας.

14 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 14 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΛΛΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Θωμά Θωμόπουλου, 1935 (Δημοτικό Μουσείο, Ιωάννινα) Το έργο φιλοτεχνήθηκε τον ίδιο ακριβώς χρόνο με το αντίστοιχο του Κώστα Δημητριάδη, που παρουσιάζεται στην απέναντι σελίδα, αμέσως μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου Πάλλη, το Καθηγητής για πολλά χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ο Θωμάς Θωμόπουλος (Σμύρνη 1873-Αθήνα 1937) είχε πολλούς μαθητές που φαίνεται ότι τους βοηθούσε πολύ, χωρίς όμως να κατορθώσει ουσιαστικά να τους κερδίσει με τις μορφοπλαστικές του διατυπώσεις. Από την άλλη πλευρά έπαιξε θετικό ρόλο με τη δραστηριότητά του για τη γνωριμία και την επιβολή της νεοελληνικής γλυπτικής και κυρίως για τη διάσωση έργων παλιότερων ομοτέχνων του, όπως του Ιωάννη Βιτσάρη και του Γιαννούλη Χαλεπά. Ο Θωμόπουλος είχε βαθειά ακαδημαϊκή παιδεία. Η εικονιζόμενη προτομή είναι από τα τελευταία έργα του Θωμά Θωμόπουλου. Η ώριμη ηλικία του Πάλλη δηλώνεται από τα ρυτιδωμένα μάγουλά του και τον χαλαρό λαιμό του. Βλέμμα απλανές, φρύδια πυκνά και χείλη που δείχνουν απαισιοδοξία, κούραση και μεγάλη απογοήτευση. Στα μάγουλα έντονη η φθορά του χρόνου και τα μαλλιά αραιά και γηρασμένα. Η προτομή κινείται στα κλασικιστικά πρότυπα.

15 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 15 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΛΛΗΣ μαρμάρινος οβελίσκος και προτομή, του Κώστα Δημητριάδη, 1935 (οδός Διονυσίου Φιλοσόφου, Ιωάννινα) Η φθαρμένη προτομή είναι έργο του πληθωρικού και ταλαντούχου γλύπτη του μεσοπολέμου Κώστα Δημητριάδη (Στενήμαχος 1881-Αθήνα 1943). Φιλοτέχνησε μεγάλα έργα, υπερμεγέθεις ανδριάντες και εντυπωσιακά μνημεία και συμπλέγματα. Για τις προτομές του, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι γνωστό που βρίσκονται σήμερα, λίγα πράγματα μπορούν να ειπωθούν. Πάντως φαίνεται ότι σε αυτές δεν έμεινε πιστός στους ακαδημαϊκούς τύπους, αλλά χρησιμοποίησε με άνεση και ρεαλιστικές διατυπώσεις, δίνοντας κάτι από το χαρακτήρα των προσώπων. Ο Αλέξανδρος Πάλλης ( ), γόνος ιστορικής γιαννιώτικης οικογένειας, γεννήθηκε στον Πειραιά. Αν και σπούδασε φιλολογία ασχολήθηκε με το εμπόριο. Δημιούργησε επιχειρήσεις στη Βομβάη των Ινδιών και στο Λίβερπουλ, όπου και πέθανε. Ήταν φανατικός δημοτικιστής, με τον Ψυχάρη και τον Εφταλιώτη. Μετέφρασε αρχαίους έλληνες συγγραφείς, αλλά και ξένους κλασικούς. Έγραψε και πρωτότυπα έργα, κυρίως παιδικά. Ο Κωστής Παλαμάς τον κατατάσσει μεταξύ των πατέρων της Νεοελληνικής Αναγέννησης. Ο γιός του -επίσης- Αλέξανδρος Πάλλης ( ) γεννήθηκε στη Βομβάη, είχε πολυτάραχη ζωή, φυλακίστηκε στον πόλεμο και μετά διορίστηκε πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο. Κληροδότησε την πλούσια βιβλιοθήκη του στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωαννιτών έδωσε το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

16 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 16 ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1975 (Πάρκο Λιθαρίτσα, Ιωάννινα) Ο Ιωάννης Λαμπρίδης ( ) ήταν από τους σημαντικότερους ηπειρωτολόγους του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στα Άνω Πεδινά του Ζαγορίου και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και τη Γερμανία, ενώ παράλληλα συνέλεγε κάθε είδους ιστορικό, λαογραφικό και φιλοσοφικό υλικό, ειδικότερα ότι είχε σχέση με τους Ηπειρώτες Ευεργέτες. Έγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων και την βιογραφία του Αλή Πασά. Έμεινε γνωστός ως ιατροφιλόσοφος. Πέθανε πρόωρα στα Γιάννενα, 52 ετών. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Ματθαίου Παπαγεωργίου, 1971 (Άνω Πεδινά)

17 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 17 ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ ορειχάλκινη προτομή, του Κώστα Καζάκου, 1990 (Μικρό Σουλόπουλο) Ο Χρήστος Χρηστοβασίλης ( ) γεννήθηκε στο Σουλόπουλο των Ιωαννίνων και ήταν γιος εύπορου κτηματία και κτηνοτρόφου. Εμαθε τα πρώτα γράμματα στη Ζίτσα και στη συνέχεια σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και στο Αυτοκρατορικό Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως. Φλογερός πατριώτης αναμείχθηκε νεώτατος σε διάφορα αντιτουρκικά κινήματα, με αποτέλεσμα να διωχθεί και να καταδικαστεί σε θάνατο. ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ ορειχάλκινη προτομή, του Νικόλα, 1963 (Άλσος των Ποιητών, Ιωάννινα) Δραπέτευσε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στην εφημερίδα Ακρόπολη και άλλα περιοδικά, ενώ ταυτόχρονα δημοσίευσε πλήθος από ποιήματα, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα κ.α. Όταν στα 1913 ελευθερώθηκε η Ήπειρος επέστρεψε στα Γιάννενα όπου και εξέδωσε την εφημερίδα Ελευθερία. Από το 1926 αναμιγνύεται στην πολιτική και εκλέγεται -όπως και στα βουλευτής Ιωαννίνων της αντιβενιζελικής παράταξης.

18 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 18 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΕΛΛΑΣ μαρμάρινη προτομή, του Νίκου Παρασκευά, 1972 (προαύλιο Μητροπολιτικού Ναού, Ιωάννινα) Ο Βασίλειος Μ. Βέλλας ( ) γεννήθηκε στα Γιάννενα. Τελείωσε τη Ζωσιμαία Σχολή και στη συνέχεια τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και την Θεολογική Σχολή Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε για τέσσερα χρόνια στο Μόναχο και το Βερολίνο. Σε ηλικία 31 ετών εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο χρημάτισε και Πρύτανης. Τιμήθηκε με σωρεία τιμητικών διακρίσεων, ενώ κατέλειπε και πλούσιο συγγραφικό έργο. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ορειχάλκινη προτομή, του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1997 (Πλατεία Μαβίλη, Ιωάννινα) Ο υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Μακρής ( ) ήταν ο αρχηγός των Κρητών Εθελοντών οι οποίοι πολέμησαν κατά το για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Σκοτώθηκε στη μάχη του Δρίσκου, τον Νοέμβριο του Λίγο πριν είχε εκφωνήσει, στην περιοχή του Μετσόβου, τον επικήδειο λόγο του πρώτου νεκρού της μάχης των Ιωαννίνων. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Σελλιά του Ρεθύμνου της Κρήτης.

19 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 19 ΗΡΟΚΛΗΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Ανατολή Λαζαρίδη, 1960 (Δελβινάκι) Καταγόμενος από το Δελβινάκι ο Ηροκλής Βασιάδης, έζησε και έδρασε στην Κωνσταντινούπολη το τέλος του 18ου αιώνα, ως καθηγητής στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σπούδασε Φιλοσοφία στην Αθήνα και Ιατρική στη Γαλλία. Έπεισε τον Χρηστάκη Ζωγράφο να ιδρύσει το Ζωγράφειο στην Κωνσταντινούπολη, και τα Ζωγράφεια Διδασκαλεία στο Κεστοράτι. Πρωτοστατούσε σε κάθε τι που ήταν σχετικό με τη διάδοση της ελληνικής παιδείας στο υπόδουλο Γένος. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΣΤΑΛΟΤΣΙ ορειχάλκινη προτομή το Θόδωρου Παπαγιάννη, 1978 (Λύκειο Ανατολής) Ελβετός παιδαγωγός ( ). Σπούδασε γλωσσολογία, θεολογία, δίκαιο και Ιστορία. Εκλαΐκευσε, τις παιδαγωγικές ιδέες του Ρουσσώ. Επειδή κατάλαβε ότι η λύση του κοινωνικού προβλήματος έπρεπε να βρεθεί στην ανανέωση της παιδείας, συνέλαβε σχέδιο να αναπτύξει τις ανθρώπινες αρετές, και να εισάγει την αγροτική και επαγγελματική εκπαίδευση. Αφιερώθηκε με αφιλοκέρδεια στην εκπαίδευση των φτωχών παιδιών και απέκτησε μεγάλη φήμη.

20 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 20 ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ορειχάλκινη προτομή, του Γιώργου Χουλιαρά, 1980 (Άλσος των Ποιητών, Ιωάννινα) Ο ποιητής και κριτικός Ευάγγελος Ιωάννου ( ) έγινε γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας ( δεν έχει σχέση με τον ομώνυμο μακεδονομάχο). Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα, αλλά σε ηλικία 8 ετών ακολούθησε την οικογένειά του στο Λαύριο και μετά μετακόμισε στην Αθήνα. Δημοσίευσε πλήθος πεζογραφημάτων και ποιημάτων στη Διάπλαση των Παίδων και άλλα περιοδικά. Την ημέρα της απελευθέρωσης (Νοέμβριος 1944) κτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα στον αστράγαλο, μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου και πέθανε.

21 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 21 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗ-ΠΕΛΛΕΡΕΝ ορειχάλκινη προτομή, του Κυριάκου Ρόκου, 1969 (Άλσος των Ποιητών, Ιωάννινα) Ο Γεώργιος Χατζη-Πελλερέν ( ) γεννήθηκε στα Γιάννενα. Μετά την αποφοίτησή του από τη Ζωσιμαία Σχολή ενεγράφη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Διέκοψε όμως για λόγους οικονομικούς. Από το 1909 διεύθυνε την εφημερίδα Ήπειρος. Για τα πατριωτικά άρθρα του καταδικάζεται από τους Τούρκους σε θάνατο και παραμένει στη φυλακή μέχρι την απελευθέρωση. Αναμιγνύεται στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα και μεταφέρει την έδρα της εφημερίδας στο Αργυρόκαστρο. Ασχολήθηκε, με την ποίηση και το χρονογράφημα.

22 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 22 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ ορειχάλκινη προτομή, του Παύλου Βρέλλη, 1991 (Πάρκο Λιθαρίτσια, Ιωάννινα) ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΥΛΗΣ ορειχάλκινη προτομή, του Κυριάκου Ρόκου, 1992 (Πάρκο Λιθαρίτσια, Ιωάννινα) Ο Γεώργιος Καλούδης ( ) ήταν γόνος ιστορικής γιαννιώτικης οικογένειας. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Δίδαξε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σε γυμνάσια του Ναυπλίου και Αγρινίου, ενώ υπηρέτησε ως καθηγητής και γυμνασιάρχης στη Ζωσιμαία Σχολή επί 30 χρόνια. Συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες μαζί και με τους μαθητές του. Κατέλιπε πλούσιο συγγραφικό έργο. Πέθανε στα Γιάννενα σε ηλικία 86 ετών. Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης. Ο Χρήστος Σούλης ( ) ήταν από τις πιο έντονες πνευματικά ηπειρωτικές προσωπικότητες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στους Χουλιαράδες των Ιωαννίνων και σπούδασε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε ως εθελοντής. Άφησε εποχή σαν Γυμνασιάρχης της Ζωσιμαίας Σχολής, επί 11 χρόνια. Χρημάτισε ανταποκριτής πολλών αθηναϊκών εφημερίδων, ενώ έγραψε πολλές λαογραφικές, ιστορικές, αρχαιολογικές και φιλοσοφικές μελέτες.

23 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 23 ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ ορειχάλκινη προτομή, του Νικόλα, 1966 (Άλσος των Ποιητών, Ιωάννινα) ΑΡΣΕΝΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΣ ορειχάλκινη προτομή, του Κυριάκου Ρόκου, 1972 (Πάρκο Λιθαρίτσια, Ιωάννινα) Γιοσέφ Ελιγιά ( ) είναι το ψευδώνυμο του ισραηλίτη-γιαννιώτη Ιωσήφ Ηλία Κατοπούλια, από πατέρα Εβραίο και μητέρα Ελληνίδα. Φοίτησε στην Ανώτερη Εβραϊκή Σχολή Ιωαννίνων και διακρίθηκε ως λόγιος, ποιητής και μεταφραστής βιβλικών κειμένων. Δίδαξε ως καθηγητής γαλλικών σε ιδιωτικά σχολεία των Αθηνών, ενώ κατά τον τελευταίο χρόνο της ζωής του ήταν διορισμένος στο Κιλκίς, όπου και πέθανε από τύφο σε ηλικία 30 χρόνων. Εργάστηκε στην εγκυκλοπαίδεια Ο Πυρσός όπου έγραψε περίπου 200 λήμματα. Γόνος παλιάς κερκυραϊκής οικογένειας από πατέρα και ηπειρωτικής από μητέρα. Ο Αρσένης Γεροντικός ( ) σπούδασε στη Γενεύη και έλαβε πλούσια ευρωπαϊκή μόρφωση. Υπηρέτησε ως καθηγητής της γαλλικής γλώσσας σε διάφορα σχολεία και κυρίως -για πολλά χρόνια-στη Ζωσιμαία Σχολή. Ήταν διανοούμενος μεγάλης ακτινοβολίας, έγραψε ποιήματα και μετέφρασε γάλλους συγγραφείς. Η σύζυγός του Ελένη κληροδότησε στο Δήμο Ιωαννιτών σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία στα Γιάννενα και την Κέρκυρα.

24 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 24 ZAN MOΡΕΑΣ ορειχάλκινη προτομή, του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1990 (Πλαίσια) Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος ( ) είναι γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ζαν Μορεάς. Καταγόταν από τα Πλαίσια των Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων, όπου διασώζεται και το πατρικό του σπίτι. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιός της κόρης του ναυάρχου Ι. Τομπάζη. Σπούδασε νομικά στη Γερμανία και στη Γαλλία. Όταν μετά επέστρεψε στην Αθήνα συμμετείχε έντονα στην πνευματική ζωή, ενεπλάκη στη φιλολογική διαμάχη της εποχής και δημοσίευσε τη μοναδική ελληνόφωνη ποιητική συλλογή του. Το 1880 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

25 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 25 ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΛΑΜΟΣ χάλκινη προτομή, του Χρήστου Καπράλου, 1936 (Πινακοθήκη Κ. Μαλάμος, Ζίτσα) Ο Κώστας Γ. Μαλάμος ( ) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και καταγόταν από τη Ζίτσα. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. δίπλα στους Γιάννη Μόραλη, Ουμβέρτο Αργυρό, Κώστα Παρθένη κ.α. Δίδαξε στο Κολλέγιο Αθηνών και την Σχολή Βακαλό. Το 1972 τιμήθηκε με το Β Κρατικό Βραβείο Ζωγραφικής και το 1994 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Είχε ιδιαίτερη αγάπη για τα Γιάννενα. Απόδειξη οι προσπάθειες του για την δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης των Ιωαννίνων, την οποία και εγκαινίασε το Ο Χρήστος Καπράλος (Παναιτώλιο Αγρινίου 1909-Αθήνα 1993) ένας από τους πιο γνήσιους, πιο πηγαίους και αναμφίβολα πιο προικισμένους νεοέλληνες γλύπτες, απεικονίζει τον αδερφικό του φίλο Κώστα Μαλάμο σε ηλικία 23 ετών. Όπως όλες οι προτομές του Καπράλου, έτσι και αυτή διακρίνεται για την πλαστική αλήθεια και την εσωτερικότητα της μορφής. Τα ειδικά ατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου τα χρησιμοποιεί για να αποδώσει το χαρακτήρα του με αποτέλεσμα να δίνει εξαιρετικές εκφραστικές προεκτάσεις στην προτομή του.

26 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 26 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΖΙΟΥΛΑΣ ορειχάλκινη προτομή, του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1975 (Άλσος των Ποιητών, Ιωάννινα) Ποιητής και πεζογράφος ο Γιώργος Κοτζιούλας ( ) γεννήθηκε στην Πλατανούσα των Τζουμέρκων και τελείωσε το σχολαρχείο στο Καλέντζι των Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων και το Γυμνάσιο Άρτας. Κατόπιν σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, δουλεύοντας σκληρά ως διορθωτής στο περιοδικό Μπουκέτο. Σε ηλικία 34 ετών προσβλήθηκε από φυματίωση και γύρισε στο χωριό του. Κατά την Κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και συγκρότησε θίασο στα ηπειρωτικά βουνά. Το συγγραφικό του έργο είναι ογκώδες, τόσο σε ποιητικές συλλογές όσο και σε αφηγήματα. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι εμπνευσμένο από την Αντίσταση. Ο Γ. Κοτζιούλας γνώριζε αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά. ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1976 (Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα) Ο ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Μάρκος Αυγέρης ( ) γεννήθηκε στα Γιάννενα, όπου ο πατέρας του διατηρούσε φαρμακείο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Παπαδόπουλος. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη συνέχεια έφυγε για την Αθήνα, όπου σπούδασε ιατρική. Το 1933 παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Καζαντζάκη-Αλεξίου. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι και το Βερολίνο και στη διάρκεια της κατοχής προσχώρησε στο ΕΑΜ. Έγραψε πλήθος έργων, πάντοτε από την σκοπιά της μαρξιστικής ιδεολογίας, αλλά η οξυδέρκειά του στην κριτική της λογοτεχνίας αναγνωρίστηκε και από τους διανοούμενους της άλλης πολιτικής πλευράς.

27 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 27 ΣΩΚΡΑΤΗΣ ( π.χ.) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ( π.χ.) ΠΛΑΤΩΝ ( π.χ.) ορειχαλκινες προτομές, του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1979 (Λύκειο Ανατολής)

28 λογιοι:layout 1 10/2/ :43 μ Page 28

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόριος Ξενόπουλος, απόπειρα παρουσίασης της ζωής και του έργου του.

Γρηγόριος Ξενόπουλος, απόπειρα παρουσίασης της ζωής και του έργου του. Γρηγόριος Ξενόπουλος, απόπειρα παρουσίασης της ζωής και του έργου του. Στοιχεία για τη ζωή του Ο Γ. Ξενόπουλος γεννήθηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης το 1867 και πέθανε στην Αθήνα το 1951. Καταγόταν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής 1 Κεφάλαιο 8 Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής Ανάµεσα στους δασκάλους του Γένους ξεχωρίζουν για τη δράση τους ο λόγιος επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής, ένας Έλληνας φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. Η ζωή και το έργο του Γιάννης Μόραλης (Αρτα, 1916-Αθήνα 2009) Ζωγράφος και χαράκτης, μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα Επώνυµο Όνοµα Υπογραφή Σταύρου - Τσιαπαλάµος Γεώργιος Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος Γέννησης Καταγωγής Θανάτου Χρόνος Θανάτου Βιογραφικά

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Β Λυκείου

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Β Λυκείου Νεοελληνική Λογοτεχνία Β Λυκείου Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896) 1896) (Νέα Αθηναϊκή Σχολή) Έλληνας πεζογράφος, ποιητής και λόγιος. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

25η Μαρτίου 1821 Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους Έλληνες, μαζί με τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα

Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα Στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού έγινε σημαντική προσπάθεια Να συσταθούν σχολεία Nα γραφτούν βιβλία Nα εισαχθούν οι θετικές επιστήμες Nα καταπολεμηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 1 η πρέβεζα

preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 1 η πρέβεζα preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 1 η πρέβεζα preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 2 preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 3 Η ΝΙΚΗ μαρμάρινο ολόγλυφο του Βάσου Καπάνταη, 1960 (Πρέβεζα) Από

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβοστην Βόρεια Ήπειρο το 1800

Γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβοστην Βόρεια Ήπειρο το 1800 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Ευάγγελος Ζάππας Ο Ευάγγελος Ζάππας (1800 1865) ήταν ένας Έλληνας αγωνιστής του 1821, επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και εθνικός ευεργέτης. Πρωτοστάτησε και έπαιξε κύριο ρόλο στην

Διαβάστε περισσότερα

arta:layout 1 10/2/2009 10:30 μ Page 1 η άρτα

arta:layout 1 10/2/2009 10:30 μ Page 1 η άρτα arta:layout 1 10/2/2009 10:30 μ Page 1 η άρτα arta:layout 1 10/2/2009 10:30 μ Page 2 arta:layout 1 10/2/2009 10:30 μ Page 3 ΠΥΡΡΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ορειχάλκινο άγαλμα, του Στέλιου Τριάντη, 1996 (Άρτα)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ 1901-1975 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Ανδρέας Εμπειρίκος γεννήθηκε στην Μπράϊλα της Ρουμανίας στις 2 Σεπτεμβρίου 1901 και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1902. Η μητέρα του ήταν ρωσικής καταγωγής,

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το στίγμα της γενιάς του 30 στην ποίηση. Τάσος Λειβαδίτης

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το στίγμα της γενιάς του 30 στην ποίηση. Τάσος Λειβαδίτης Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το στίγμα της γενιάς του 30 στην ποίηση Τίτος Πατρίκιος Νίκος Καββαδίας Τάσος Λειβαδίτης

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Στην κατηγορία των ιστορικών σχολείων συγκαταλέγονται όλα εκείνα τα εκπαιδευτήρια τα οποία έχουν διανύσει

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7:Φιλική Εταιρεία. Ελένη Βασιλείου Γ 1

Ενότητα 7:Φιλική Εταιρεία. Ελένη Βασιλείου Γ 1 Ενότητα 7:Φιλική Εταιρεία Ελένη Βασιλείου Γ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Τι ήταν η Φιλική Εταιρεία και ποιος ήταν ο σκοπός της ίδρυσης της; Πού και πότε ιδρύθηκε; Ποιοι είναι οι ιδρυτές; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην

Διαβάστε περισσότερα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET Ο Σύλλογος «Παπα - θύμιος» Βλαχάβας ιδρύθηκε το 1985. Μετά το 2001 άρχισε να δραστηριοποιείται δημιουργώντας χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον τρις μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. «Η Ιστορία της έντεχνης γραφής στην Ελλάδα: Το στίγμα της γενιάς του `30 στην ποίηση»

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. «Η Ιστορία της έντεχνης γραφής στην Ελλάδα: Το στίγμα της γενιάς του `30 στην ποίηση» Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ «Η Ιστορία της έντεχνης γραφής στην Ελλάδα: Το στίγμα της γενιάς του `30

Διαβάστε περισσότερα

metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ

metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 2 metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 3 Ο

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος Τα Ψηλά Βουνά

Βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος Τα Ψηλά Βουνά Βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος Τα Ψηλά Βουνά Το 1877 γεννήθηκε στο Καρπενήσι ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Ήταν Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής, διηγηματογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και ακαδημαϊκός,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΑΚΚΗΣ, ΙΩΣΗΦ. 19 ος 20 ος αι. Αρχείο. 28 φάκελοι (4,40 γραμμικά μέτρα)

ΣΙΑΚΚΗΣ, ΙΩΣΗΦ. 19 ος 20 ος αι. Αρχείο. 28 φάκελοι (4,40 γραμμικά μέτρα) Κωδικός (οί) αναγνώρισης Α.Ε. 12/03 Τίτλος Χρονολογία (ες) Επίπεδο περιγραφής Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (Ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις) ΣΙΑΚΚΗΣ, ΙΩΣΗΦ 19 ος 20 ος αι Αρχείο 28 φάκελοι

Διαβάστε περισσότερα

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία Η Χάρτα ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ Εκείνη την εποχή η περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Ελλάδα ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ρήγας σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έμαθε γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά και

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος

Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος Πίνακας Ευεργετών Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος Στα πλαίσια του μαθήματος Ευεργετισμός της Ελληνικής Διασποράς, εαρινό εξάμηνο 2015, διδάσκουσα καθηγήτρια Ματούλα Τομαρά Σιδέρη, οι φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

Eρευνητικό υποερώτημα H Κατάσταση της γυναικείας εκπαίδευσης τον 19ο αίωνα

Eρευνητικό υποερώτημα H Κατάσταση της γυναικείας εκπαίδευσης τον 19ο αίωνα Eρευνητικό υποερώτημα H Κατάσταση της γυναικείας εκπαίδευσης τον 19ο αίωνα Α Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού Επιμέλεια εργασίας: Νικηφόρος Αναστασόπουλος Αναστάσης Ασημακόπουλος Κουκότσικα Λίνα Κουρκουνάκη Μάρα

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγγραφείς του τεύχους

Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους [ 109 ] Ο Θανάσης Αγάθος είναι λέκτορας Νεο ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός κεφάλαιο 6 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ (1453-1648) 2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός Ορισμός Πρόκειται για μια γενικότερη πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Γ Καρυωτάκης Η ΖΩΉ ΚΑΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ

Κ.Γ Καρυωτάκης Η ΖΩΉ ΚΑΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ Κ.Γ Καρυωτάκης Η ΖΩΉ ΚΑΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ Εισαγωγή Ο Κ.Γ Καρυωτάκης έζησε μια πολυτάραχη ζωή και εξέδωσε σχετικά λίγες ποιητικές συλλογές. Ο θάνατός του συντάραξε τον κόσμο των γραμμάτων. Οι λόγοι που τον οδήγησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΟΜΑΔΑ Δ ΜΙΣΤΗΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΠΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΑΤΣΗ ΕΥΗ ΜΑΤΑΝΟΒΙΤΣ ΖΩΗ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Εκπαιδευτικός: Μακρυγιάννη Νικολέτα ΠΕ02 Υπήρξε επιχειρηματίας, τραπεζίτης και

Διαβάστε περισσότερα

Περί Μελαγχολίας. Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Καργιώτης. 6 η ενότητα: «Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα»

Περί Μελαγχολίας. Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Καργιώτης. 6 η ενότητα: «Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα» Περί Μελαγχολίας Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Καργιώτης 6 η ενότητα: «Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα» Περιγραφή θεματικής ενότητας: Εκδοχές του θέματος της μελαγχολίας έτσι όπως το διαχειρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και To Μουσείο Eλληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περιπου1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Φιλοξενεί συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη

Διαβάστε περισσότερα

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Ρομαντισμός Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Τζον Κόνσταμπλ Το κάρο του σανού Ρομαντισμός Τέλη 18 ου αι. μέσα 19 ου αι.

Διαβάστε περισσότερα

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης ζωγραφική - κόσμημα Η Ρουμπίνα Σαρελάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Π. Σαραφιανό, Ν.Νικολάου και Γ. Μόραλη. Τελείωσε το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΛΕΜΜΥΔΗΣ. Εργασία 8

Α ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΛΕΜΜΥΔΗΣ. Εργασία 8 Α ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΛΕΜΜΥΔΗΣ Εργασία 8 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΑΓΝΗΣ ΒΟΥΡΤΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΤΑΞΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή -Ν.Βλεμμύδης -Έργο -Θεολογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου

ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Μαρία Παντελή Γιώργος Βασιλείου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Μ. Γκιόλιας, Ο Κοσμάς ο Αιτωλός και η εποχή του, Αθήνα 1972 Ιωάννης Μενούνος, Κοσμά Αιτωλού Διδαχές, Αθήνα 1979 Αρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού, Ο

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. Ο Αθανάσιος Διάκος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑ ΙΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ- ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Οκτώβριος 2014-Ιούνιος 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑ ΙΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ- ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Οκτώβριος 2014-Ιούνιος 2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑ ΙΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ- ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Οκτώβριος 2014-Ιούνιος 2015 6/10 ευτέρα και ώρα 7.µ.µ. Οµιλητής: ηµήτρης Παπαθανασόπουλος Καθηγητής Φιλολογίας-Συγγραφέας Θέµα:

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ιστορία Γ Γυμνασίου Eugène Delacroix - La Liberté guidant le Peuple Ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποδίδει τον Όρκο του

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ

Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ Ένας καινοτόµος καλλιτέχνης Ο Νικόλαος Γύζης υπήρξε ένας από τους πιο σηµαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα καθώς επίσης και ένας από τους

Διαβάστε περισσότερα

Η Ομογένεια θρηνεί τον Ποιμενάρχη της

Η Ομογένεια θρηνεί τον Ποιμενάρχη της 26/03/2019 Η Ομογένεια θρηνεί τον Ποιμενάρχη της Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Γράφει η Ναταλία Δανδόλου «Όλα τα ποτάμια που κυλούν ορμητικά ή ράθυμα έχουνε μια μονάχα νοσταλγία: τη

Διαβάστε περισσότερα

Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη

Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη Βιβλιογραφία : Από βιβλίο : Εικαστικές τέχνες 20 ου αιω της Όλγα Μετζαφου (Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης ) Από

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία 1. Βραβείο Συνεργατισμού ( 350) Απονέμεται στον άριστο σε ήθος τελειόφοιτο μαθητή με την υψηλότερη γενική βαθμολογία. Σταύρου

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου

Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Ιστορία ΣΤ' Δημοτικού Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Βιβλίο μαθητή ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης Κολιόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ Αθανάσιος Καλλιανιώτης Σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο ρομαντισμός προβάλλει το συναίσθημα και τη φαντασία. Στα ποιήματα υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ Εισαγωγή Το παρόν κείµενο περιλαµβάνει ορισµένα µόνο ονόµατα γνωστών µαθηµατικών από την ιστορία της επιστήµης. Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 1 δημοτική πινακοθήκη ιωαννίνων

pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 1 δημοτική πινακοθήκη ιωαννίνων pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 1 δημοτική πινακοθήκη ιωαννίνων pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 2 pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 3 Πρόκειται για πρόπλασμα του τελικού

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

Σερ Ισαάκ Νεύτων. 2ο Γυμνάσιο Πειραιά Σίλο Κωνσταντίνος

Σερ Ισαάκ Νεύτων. 2ο Γυμνάσιο Πειραιά Σίλο Κωνσταντίνος Σερ Ισαάκ Νεύτων 2ο Γυμνάσιο Πειραιά Σίλο Κωνσταντίνος Σερ Ισαάκ Νεύτων Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων ( 25 Δεκεμβρίου 1642-20 Μαρτίου 1727) ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Ημερομηνία Ανάρτησης: 12/12/2014 Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές, συχνά εμβληματικές εικόνες και ντοκουμέντα που υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ιερομενοι:layout 1 10/2/2009 10:36 μ Page 1 οι ιερωμένοι

ιερομενοι:layout 1 10/2/2009 10:36 μ Page 1 οι ιερωμένοι ιερομενοι:layout 1 10/2/2009 10:36 μ Page 1 οι ιερωμένοι ιερομενοι:layout 1 10/2/2009 10:36 μ Page 2 ιερομενοι:layout 1 10/2/2009 10:36 μ Page 3 ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ Α του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1998 (Πλατεία Πάργης,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

Για αρκετές ημέρες, είχαμε τη χαρά και την τιμή, να έχουμε κοντά μας, στην πόλη μας να φιλοξενούμε κατά κάποιο τρόπο-, για μια σειρά ομιλιών, έναν

Για αρκετές ημέρες, είχαμε τη χαρά και την τιμή, να έχουμε κοντά μας, στην πόλη μας να φιλοξενούμε κατά κάποιο τρόπο-, για μια σειρά ομιλιών, έναν Για αρκετές ημέρες, είχαμε τη χαρά και την τιμή, να έχουμε κοντά μας, στην πόλη μας να φιλοξενούμε κατά κάποιο τρόπο-, για μια σειρά ομιλιών, έναν από τους λίγους σημαντικότερους Έλληνες. Το Νίκο Λυγερό!

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ 2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ Συμπλήρωση κενών ακόλουθες λέξεις (τρεις λέξεις περισσεύουν): βιβλιοθήκη, Βαλκανική, ανθρωπιστικός, πανεπιστήμιο, χειρόγραφο, Ιταλική, τυπογραφία, σπάνιος. Η Αναγέννηση και

Διαβάστε περισσότερα

Λεωφ. Μακαρίου & Παπανικολή 3, 1077 Λευκωσία, Κύπρος. τηλ: +357 22 751325. www.art.com.cy

Λεωφ. Μακαρίου & Παπανικολή 3, 1077 Λευκωσία, Κύπρος. τηλ: +357 22 751325. www.art.com.cy Alpha Gallery Λεωφ. Μακαρίου & Παπανικολή 3, 1077 Λευκωσία, Κύπρος τηλ: +357 22 751325 www.art.com.cy À π ƒ Εξώφυλλο ΟΘεόδωρος Κολοκοτρώνης 100x70 εκ. Απέναντι Σελίδα Ο Κατσαντώνης οδηγείται στα Γιάννενα

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου (1ο Εξάμηνο) Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα εαρινού εξαμήνου (2ο Εξάμηνο)

Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου (1ο Εξάμηνο) Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα εαρινού εξαμήνου (2ο Εξάμηνο) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018 Διάρκεια εξεταστικής: 27.08.2018-21.09.2018 Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου 2017-2018

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του»

Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του» Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του» Άφυτες, καμπυλωτές βουνοκορφές Και μέσα στα πέτρινα κύματα Στο δίπτυχο αγριάδας και ερημιάς Η Σιάτιστα. Οι Σιατιστινοί αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.

Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. To Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Σκοπός: Στο γεωγραφικό χώρο του ελληνισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. 2011 Καθηγήτρια Φιλόλογος. Καθηγήτρια Φιλόλογος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. 2011 Καθηγήτρια Φιλόλογος. Καθηγήτρια Φιλόλογος ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Προσωπικές πληροφορίες ATH-5760-THEOD-0 τηλ. επικοινωνίας: 2108210551 Επαγγελματική εμπειρία 2014-2015 Ιδιαίτερα μαθήματα Αρχαία Ελληνικά Γυμνασίου Λυκείου / Νεοελληνική Γλώσσα Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ. 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου

Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ. 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ 5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου Oκτώβριος 2015-Μάιος 2016 Αποστολή: Γνωρίζω την αγαπημένη συγγραφέα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤ. ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 3+3

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤ. ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 3+3 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤ. ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 3+3 Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΙΣΗ γεννήθηκε στην Κατερίνη και σπούδασε Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων και Γραφικές Τέχνες στο Ινστιτούτο WEDER της Ζυρίχης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορική αναδροµή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος. Οι µεταρρυθµίσεις του Το σηµερινό εκπαιδευτικό σύστηµα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορική αναδροµή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος. Οι µεταρρυθµίσεις του Το σηµερινό εκπαιδευτικό σύστηµα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορική αναδροµή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος Οι µεταρρυθµίσεις του 1964 Το σηµερινό εκπαιδευτικό σύστηµα Το γλωσσικό ζήτηµα Ο θεσµός της συνεκπαίδευσης στην Ελλάδα Σύγκρισηελληνικού,

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 15-9-05 Αριθ. Πρωτ.: 92987/Γ7 Βαθ. Προτερ.

Αθήνα 15-9-05 Αριθ. Πρωτ.: 92987/Γ7 Βαθ. Προτερ. Nα διατηρηθεί μέχρι... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α ΕΤΟΣ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ) Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α ΕΤΟΣ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ) Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2014-2015 Α ΕΤΟΣ (Α ΕΞΑΜΗΝΟ) 27.08.2015 Πέµπτη Παιδαγωγικά Ι: Εισαγωγή στην παιδαγωγική επιστήµη Θ. Καραλής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ. (σελ ) 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ. (σελ ) 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 480-323 π.χ. (σελ. 98-114) 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β 1. Κίμων Α. Έκλεισε ειρήνη για 30 χρόνια 2. Εφιάλτης Β. Αριστοκρατικός, υπέρμαχος της συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ MEET YOUR FUTURE 2009

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ MEET YOUR FUTURE 2009 ΖΕΥΓΩΛΗ ΕΡΣΗ (Κολλέγιο Αθηνών) E-mail: ersopoulo@hotmail.com Είναι τελειόφοιτη της Πρώτης Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Lower και γνωρίζει Γαλλικά. Τα προσωπικά τhς ενδιαφέροντα είναι η μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας

Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2015 Βραβεία 1. Βραβείο Συνεργατισμού ( 350) με την υψηλότερη γενική βαθμολογία. Πιντιρίσιης Γεώργιος του Γρηγορίου (Γ4) με γενική βαθμολογία

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart

Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart Θεμελίωση της Παιδαγωγικής επιστήμης Pestalozzi- Herbart Το 19ο αιώνα θεμελιώνεται η Παιδαγωγική επιστήμη Με το διδακτικό και θεωρητικό έργο των μεγάλων παιδαγωγών: Pestalozzi και κυρίως του Herbart Johan

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) Ενότητα 10: Η Παιδαγωγική στο Αθηνών (19ος αι.) Ε. Αβτζή,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

ΟΜΑΔΑ Α. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: ΟΜΑΔΑ Α Θέμα: Γέννηση και πρώτα χρόνια 1. Πού και πότε γεννήθηκε ο Μέγα Αλέξανδρος; 2. Ποιοι ήταν οι γονείς του; 3. Ποιος ήταν ο Βουκεφάλας και τη σχέση έχει με το Μέγα Αλέξανδρο; 1. την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια

Διαβάστε περισσότερα

www.genadios.edu.gr Λεωφ. Καλαμακίου 104Β, Άλιμος ΤΚ 174 55 Τ. 210 9828888 210 9829888 210 9830888 F. 210 9850342 Ε. info@genadios.edu.

www.genadios.edu.gr Λεωφ. Καλαμακίου 104Β, Άλιμος ΤΚ 174 55 Τ. 210 9828888 210 9829888 210 9830888 F. 210 9850342 Ε. info@genadios.edu. Αγαπητοί γονείς Αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με την ταυτότητα της ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ και το αξιόλογο και πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΥΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΥΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΥΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010 2011 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798 και πέθανε στην Κέρκυρα το 1857 Μετά το θάνατο

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) Ενότητα 13: Παιδαγωγική και παιδαγωγικά περιοδικά Στ.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ )

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 17 Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ. 138 141) Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας.

Διαβάστε περισσότερα

109 Φιλολογίας Αθήνας

109 Φιλολογίας Αθήνας 109 Φιλολογίας Αθήνας Σκοπός Τα Τμήματα Φιλολογίας σκοπό έχουν να αναδεικνύουν επιστήμονες ικανούς να ερευνούν τον αρχαίο ελληνικό, βυζαντινό και νεοελληνικό κόσμο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα φιλολογικά,

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) Ενότητα 13: Παιδαγωγική και παιδαγωγικά περιοδικά A.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΌΜΙΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΌΜΙΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΠΟΣ ΤΟΜΟΙ ΕΤΟΣ 1 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΠΟΧΗ ΔΙΦΡΟΣ ΑΘΗΝΑ 8 1957-1965 2 ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 3 1971-1977 3 ΚΡΙΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΘΗΝΑ 3 1971-1976 4 ΕΚΛΟΓΗ 6 1953-1955 5 ΕΠΕΤΗΡΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ << ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ>>

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ << ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ>> ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ > ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : κα Ματούλα Τομαρά- Σιδέρη Εθελοντισμός-Ευεργετισμός Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός χαρακτηρίζεται ευργετισμού, φιλανθρωπίας και εθελοντισμού.

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά,

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, http://www.amis-kazantzaki.gr./ Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, ταξιδιωτικά Τα πιο γνωστά του έργα: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή τελέστηκε στο Μόναχο

Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή τελέστηκε στο Μόναχο 07/02/2019 Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή τελέστηκε στο Μόναχο Οικουμενικό Πατριαρχείο / Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου Με τη συμπλήρωση 69 ετών από το θάνατο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ευρώπη του 19ο αιώνα Ο Ιωάννης Καποδίστριας,

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΤΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ

Α ΕΤΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010-2011 Α ΕΤΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ 01.09.2011 Πέμπτη Νεότερη γνωσιοθεωρία / Μεταφυσική I (Υ) Δ. Αθανασάκης 16:00-18:00

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης και πράξης

Η εξέλιξη της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης και πράξης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 2013-14 Α εξάμηνο Η εξέλιξη της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης και πράξης Υπεύθυνος καθηγητής: Μαυρικάκης Εμμανουήλ Συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

Έφυγε ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος

Έφυγε ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος 14 Ιανουαρίου 2019 Έφυγε ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος / Επικαιρότητα Σήμερα, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, αναπαύθηκε μια σπουδαία προσωπικότητα των Γραμμάτων και της Ιστορίας, ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012 Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μαραθώνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο )

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΈΤΟΣ 2015-2016 Α Ε Τ Ο Σ ( Α Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) 5/9/16 ΔΕΥΤΕΡΑ Εισαγωγή στη Φιλοσοφία Μελη ΔΕΠ 12-14 ΑΠ2, ΑΠ4 13/9/16 ΤΡΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

142 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης (Αλεξανδρούπολη)

142 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης (Αλεξανδρούπολη) 142 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης (Αλεξανδρούπολη) Σκοπός Τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σκοπό έχουν την ανάδειξη επιστημόνων που θα καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΗΣ 2011-2012 Κομοτηνή Νοέμβριος 2013 1 Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

πολιτικοι:layout 1 10/2/ :54 πμ Page 1 οι πολιτικοί

πολιτικοι:layout 1 10/2/ :54 πμ Page 1 οι πολιτικοί πολιτικοι:layout 1 10/2/2009 10:54 πμ Page 1 οι πολιτικοί πολιτικοι:layout 1 10/2/2009 10:54 πμ Page 2 πολιτικοι:layout 1 10/2/2009 10:54 πμ Page 3 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΦ ορειχάλκινη προτομή, του Παύλου Βρέλλη,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα