Κατάλογος Μαθημάτων ακαδημαϊκού έτους Προσφερόμενα μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις/σεμινάρια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κατάλογος Μαθημάτων ακαδημαϊκού έτους 2015-16 Προσφερόμενα μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις/σεμινάρια"

Transcript

1 Κατάλογος Μαθημάτων ακαδημαϊκού έτους Προσφερόμενα μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις/σεμινάρια ΚΑ-100 Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία Ι (Υ) ΚΑ-102 Ζητήματα αφρικανικής εθνογραφίας Ι (Ε) ΚΑ-104 Εισαγωγή στην ανθρωπολογία της Αφρικής (Υ) ΚΑ- 106 Ζητήματα αφρικανικής εθνογραφίας ΙΙ (Ε) ΚΑ-112 Ελληνική Εθνογραφία (Υ) ΚΑ-119 Μετανάστευση και ρατσισμός: Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις (Ε) ΚΑ-120 Ανθρωπολογία της συγγένειας (Υ) ΚΑ-122 Ανθρωπολογία των φύλων (Ε) ΚΑ-12 Ανθρωπολογία της μετανάστευσης (Υ) ΚΑ-129 Ανθρωπολογία της επιστήμης (Ε) ΚΑ-140 Ιστορία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Υ) ΚΑ-141 Ανθρωπολογική θεωρία (Y) ΚΑ-145 Ένδυση και πολιτισμός (Ε) ΚΑ-150 Οικονομική Ανθρωπολογία (Υ) ΚΑ-15 Ανθρωπολογία του τουρισμού (Ε) ΚΑ-180 Ανθρωπολογία της εκπαίδευσης (Ε) ΚΑ-192 Ανθρωπολογία της μουσικής (Υ) Ι-200 Εισαγωγή στην Ιστορία (Υ) Ι-206 Το μακεδονικό ζήτημα τον 20ό αιώνα (Ε) Ι-208 Προφορική ιστορία (Υ) Ι-21 Κοινωνική πολιτική, εργασία και εργατικό κίνημα στην Ευρώπη (Ε) Ι-214 Εισαγωγή στην κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του Βυζαντίου (Υ) I-218 Κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της Μεσαιωνικής και Πρώιμης Νεότερης Ευρώπης (Υ) Ι-221 Κράτος και κοινωνία στη Νεότερη Ελλάδα (19 ος αι.-αρχές 20ού αι.) (Υ) Ι-226 Οι Βυζαντινές πόλεις (4ος-15ος αι.) (Ε) Ι-25 Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Υ) Ι-26 Έθνη και εθνικισμοί στο βαλκανικό χώρο (19-αρχές 20 αι.) (Ε) Ι-241 Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου Ι: Πολιτεύματα και πολιτική ιστορία στην Αρχαία Ελλάδα (Υ) Ι-24 Εισαγωγή στη ρωμαϊκή ιστορία (Ε) Ι-258 Συγγένεια, γάμος, οικογένεια στον οθωμανικό και ελληνικό χώρο (18ος-19ος αι.) (Ε) Ι-265 Η Ευρώπη και η ιστορία των λαών «χωρίς ιστορία» (Υ) Ι-267 Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία (τέλη 18ου-αρχές 20ού αι.) (Υ) ΓΛ-00 Εισαγωγή στη Γλωσσολογία (Υ) ΟΙ-400 Αρχές της Οικονομικής (Υ) ΟΙ-402 Ιστορία της οικονομικής σκέψης (Ε) Φ-471 Εισαγωγή στην πολιτική φιλοσοφία (Υ) ΔΣΧ-10 Διαμόρφωση και αρχές νεωτερικότητας (Ε) ΔΣΧ ΠΟΛ-20 Μουσεία και εκθέσεις (Ε) ΔΣΧ ΠΟΛ-224 Μουσεία και πολιτιστική πολιτική (Ε) ΔΣΧ-215 Κοινωνιολογία των κοινωνικών κινημάτων (Ε) ΔΣΧ ΙΤΕ-500 Εισαγωγή στην ιστορία της τέχνης (Ε)

2 ΔΣΧ ΠΟΛ-212 Ιστορία της τεχνολογίας (Ε) ΞΓΛ-01,02,0,04 Αγγλικά Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV ΠΑ/Σ-001 Όψεις της έννοιας του προσώπου (Μελανησία, Αφρική) ΠΑ/Σ-004 Ιστορία Αρχαίου Κόσμου ΙΙΙ: Ζητήματα αρχαιοελληνικής ιστοριογραφίας και κριτικής των πηγών ΠΑ/Σ-016 Το οθωμανικό ιεροδικείο ΠΑ/Σ-026 Ιστορική δημογραφία ΠΑ/Σ-028 Διαπραγματεύσεις κληρονομικών δικαιωμάτων στην οθωμανική Λέσβο το 19ο αιώνα ΠΑ/Σ-00 Ιστοριογραφία του Βυζαντίου ΠΑ/Σ-02 Ανθρωπολογία του αστικού χώρου ΠΑ/Σ-04 Πραγματολογία ΠΑ/Σ-09 Εθνογραφία της Μεσογείου ΠΑ/Σ-044 Μνήμη, ιστορία και αναπαράσταση του Β Παγκοσμίου Πολέμου: Η γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης ΠΑ/Σ-047 Ειδικά ζητήματα της ανθρωπολογίας του τουρισμού ΠΑ/Σ-052 Αναπαραστάσεις της Ανατολής και του Ισλάμ στη Μεσαιωνική και Πρώιμη Νεότερη Ευρώπη ΠΑ/Σ-054 Ταξίδι και ταξιδιώτες στον οθωμανικό χώρο ΠΑ/Σ-058 Επιτόπια έρευνα και συμμετοχική παρατήρηση ΠΑ/Σ-059 Η δημόσια ιστορία ΠΑ/Σ-061 Συγγένεια, θρησκεία, αναπαραγωγή ΠΑ/Σ-065 Material cultures and ethnographies ΠΑ/Σ-066 Κοινωνιογλωσσολογία ΠΑ/Σ-067 Η ελληνική οικονομία στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ΠΑ/Σ-068 Ιστορικοί και ιστοριογραφία της μεσαιωνικής και πρώιμης νεότερης Ευρώπης ΠΑ/Σ-069 Greek history in European perspective (Υ) Υποχρεωτικό μάθημα (Ε) Μάθημα επιλογής ΚΩΔΙΚΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Κοινωνική Ανθρωπολογία (ΚΑ) κωδικοί Ιστορία (Ι) κωδικοί Γλώσσα (ΓΛ) κωδικοί Οικονομία (ΟΙ) κωδικοί Φιλοσοφία (Φ) κωδικοί 471 Πρακτικές Ασκήσεις/Σεμινάρια (ΠΑ/Σ) Κωδικοί Ξένες Γλώσσες (ΞΓΛ) κωδικοί Πληροφορική (ΠΛΡ) κωδικοί

3 Περιλήψεις μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων/σεμιναρίων Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία Ι Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-100 Υποχρεωτικό 1 ο 1 ο 5 Όνομα διδάσκουσας: Έφη Πλεξουσάκη Περιεχόμενο μαθήματος: Οι φοιτητές/-τριες εισάγονται σε βασικές έννοιες και ορισμούς της κοινωνικής ανθρωπολογίας οι οποίες πλαισιώνονται ιστορικά σε σχέση με την ανάδυση και τη θεμελίωση του κλάδου στην Ελλάδα και διεθνώς. Παρουσιάζονται τα μεθοδολογικά εργαλεία της κοινωνικής ανθρωπολογίας, η εθνογραφική συμμετοχική παρατήρηση όσον αφορά την έρευνα, την ανάλυση και τη συγγραφή. Τέλος, μέσα από εθνογραφικά παραδείγματα, προσεγγίζονται οι τρόποι με τους οποίους διαφορετικοί πολιτισμοί αντιλαμβάνονται και ταξινομούν τον κόσμο γύρω τους, με ιδιαίτερη εστίαση στα θέματα του ρατσισμού, της γλώσσας και των συμβόλων, της σχέσης των ανθρώπων με τα εργαλεία και το φυσικό περιβάλλον, τους μύθους και τις πολιτισμικές διαστάσεις του χρόνου. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Να εξοικειώσει τους πρωτοετείς φοιτητές με το αντικείμενο και την μεθοδολογία της κοινωνικής ανθρωπολογίας καθώς και με βασικές θεωρητικές έννοιες που χρησιμοποιούνται στην ανθρωπολογική μελέτη του πολιτισμού και της κοινωνίας. Επιπλέον, μέσα από την κατανόηση της πολιτισμικής ετερότητας, επιδιώκεται η διερεύνηση των "δικών μας", πολιτισμικά κατασκευασμένων και συχνά εθνοκεντρικών τρόπων, αντίληψης του κόσμου. Οι φοιτητές επιδιώκεται: α) να κατανοήσουν τη σημασία της πολιτισμικής ποικιλομορφίας για τη θεμελίωση της κοινωνικής ανθρωπολογίας. β) να μυηθούν στις διαφορετικές ανθρωπολογικές προσεγγίσεις για την κοινωνία και τον πολιτισμό και τη σύνδεσή τους με το ιστορικό πλαίσιο και γ) να εντοπίσουν τις μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται ο εθνοκεντρισμός και ο ρατσισμός και της σύνθετης σχέσης τους με την ανθρωπολογία. Προαπαιτούμενα: Κανένα Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Eriksen, Thomas Hylland «1. Εισαγωγή: σύγκριση και πλαίσιο &. Η επιτόπια έρευνα και η ερμηνεία της». Στο Μικροί τόποι, μεγάλα ζητήματα. Μια εισαγωγή στην κοινωνική και πολιτισμική ανθρωπολογία. Αθήνα, Κριτική: 21-1 & Colleyn, Jean-Paul 2005 [1998]. «Κεφάλαιο τρίτο: Ο εξωτικός αντιπερισπασμός» & «Κεφάλαιο τέταρτο: Τι είναι η Ανθρωπολογία;». Στο Jean-Paul Colleyn, Στοιχεία Κοινωνικής και πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Αθήνα, Πλέθρον:

4 G. Mounin, Κλειδιά για τη γλωσσολογία. Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας. Άννα Φραγκουδάκη, Γλώσσα και ιδεολογία. Κοινωνιολογική προσέγγιση της ελληνικής γλώσσας. Αθήνα, Οδυσσέας. Claude Levi-Strauss, 200. Φυλή και ιστορία. Φυλή και πολιτισμός. Αθήνα, Πατάκης. C. Jacquard, Εγώ και οι άλλοι. Μια γενετική προσέγγιση. Αθήνα, Κάτοπτρο. Ζαν-Λου Αμσέλ,1990. Μιγαδική λογική. Για μια ανθρωπολογία της ταυτότητας στην Αφρική και αλλού, Αθήνα, Χατζηνικολή. R. Edmund Leach, «Χρόνος και ψεύτικες μύτες» (μετάφραση φωτοτυπημένη). Στο Rethinking anthropology, University of Chicago, Λονδίνο Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις, συζήτηση, προβολή εθνογραφικών ταινιών, σχολιασμός σύντομων κειμένων και εκπαιδευτικές επισκέψεις (για παράδειγμα στο Αϊβαλί ή σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μυτιλήνη). Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: τελική γραπτή εξέταση και γραπτές εργασίες Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία της διδάσκουσας. Ζητήματα Αφρικανικής Εθνογραφίας Ι Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-102 Επιλογής ο -4 ο 5 ο -7 ο 6 Όνομα διδάσκοντος: Αιμίλιος Τσεκένης Περιεχόμενο μαθήματος: Ενότητητα πρώτη : Η θεωρία της καταγωγής και οι «κατατμημένες κοινωνίες». Στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζεται η θεωρία των ομάδων μονογραμμικής καταγωγής (descent groups/lineage theory) και των «κατατμημένων κοινωνιών» που διατυπώθηκαν αρχικά από τους Βρετανούς αφρικανιστές, μέσα από θεωρητικά κείμενα και εθνογραφικά παραδείγματα (Nuer και Tallensi). Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια κριτική αποτίμηση της θεωρίας της καταγωγής και των «κατατμημένων κοινωνιών» Πώς υποδέχτηκαν οι ανθρωπολόγοι τη θεωρία της καταγωγής και ποιες ήταν οι σημαντικότερες αντιδράσεις, οι κριτικές που δέχτηκε (από τις προτάσεις βελτίωσής της μέχρι και την πλήρη απόρριψή της); Ενότητα δεύτερη: Θεωρία της καταγωγής, «κατατμημένες κοινωνίες» και η έννοια της «φυλής». Προσεγγίζει τη θεωρία της καταγωγής ως μια αναπαράσταση της συγγένειας και την συσχετίζει με την έννοια της «φυλής»

5 τοποθετώντας την στο πολιτισμικό και ιστορικό της συμφραζόμενο (δουλεμπόριο, αποικιοκρατία, «παγκοσμιοποίηση»). Ενότητα τρίτη: «Ταυτότητες», «εθνότητες», «φυλές» και η έννοια του «προσώπου». Η ενότητα ξεκινάει με μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορία της υποσαχάριας Αφρικής και εστιάζει σε δυο στιγμές που υπήρξαν βίαιες και καθοριστικές για τη μαύρη ήπειρο: το Ατλαντικό δουλεμπόριο που στην ουσία σηματοδότησε την ενσωμάτωση της μαύρης ηπείρου στο παγκόσμιο σύστημα ( world-system ) και την αποικιοκρατία το κεφάλαιο κλείνει με μια σύντομη αναφορά στην μετά-αποικιακή Αφρική. Στο δεύτερο μέρος απαντάμε στα εξής ερωτήματα: ποια είναι η υπόσταση και το περιεχόμενο εννοιών όπως: ταυτότητα, φυλή, και εθνοτική ομάδα (ethnic group) και οι σχέσεις τους στην προ-αποικιακή, αποικιακή και μετά-αποικιακή υποσαχάρια Αφρική; Πώς μετασχηματίστηκαν κάτω από την αποικιοκρατική συνθήκη ; Ποιοι και πώς συνέβαλαν και συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτών των ιδεών και ποιες οι γενικότερες συνθήκες ιστορικές (δουλεμπόριο), πολιτικές (αποικιοκρατία) και οικονομικές ( παγκοσμιοποίηση ) μέσα στις οποίες λαμβάνουν χώρα; Παραδείγματα από τη νότια Αφρική και το δυτικό Καμερούν. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: οι φοιτητές/τριες αποκτούν γνώσεις σχετικές με τους μεθοδολογικούς και θεωρητικούς προβληματισμούς που απασχόλησαν και απασχολούν τους ανθρωπολόγους και τους ιστορικούς της υποσαχάριας Αφρικής. Στόχος είναι αφενός η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των εθνογραφιών και των ζητημάτων της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και πώς αυτά τροφοδότησαν την, και τροφοδοτήθηκαν από, τα ζητήματα της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις σχέσεις ανθρωπολογίας και ιστορίας. Αναθεωρείται η εσφαλμένη αντίληψη της μαύρης ηπείρου ως αποτελούμενης από σταθερές, συμπαγείς και α-ιστορικές ομάδες («φυλές», «φυλετικές ομάδες», κτλ.). Υπογραμμίζονται η ιστορικότητα και οι μετασχηματισμοί των αφρικανικών κοινωνιών με συγκεκριμένα παραδείγματα. Τέλος, οι φοιτητές αποκτούν μια ακριβέστερη εικόνα της θέσης της μαύρης ηπείρου στον παγκόσμιο πολιτισμικό χάρτη, αλλά και των αλληλεξαρτήσεων ανάμεσα στην υποσαχάρια Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο (Ευρώπη και Δύση ειδικότερα) Προαπαιτούμενα: Κανένα. Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Dumont, Louis Εισαγωγή σε δυο θεωρίες της κοινωνικής ανθρωπολογίας, Αθήνα: Καστανιώτη. Kuper, Adam [2005]. Η επανάκαμψη της πρωτόγονης κοινωνίας. Μεταμορφώσεις ενός μύθου, Αθήνα: Αλεξάνδρεια. Argenti, Nicolas The Intestines of the State: Youth, Violence, and Belated Histories in the Cameroon Grassfields, Chicago & London, University Of Chicago Press. Cooper, Frederick Colonialism in Question. Theory, Knowledge, History. Berkeley, Los Angeles & London, University of California Press. Ekeh Peter P., 1990, «Social anthropology and two contrasting uses of Tribalism in Africa», Comparative Studies in Society and History, vol. 2, No 4: Fardon, Richard O The Person, Ethnicity and the Problem of Identity. In Fowler, Ian & David Zeitlyn (eds.) African Crossroads. Intersections between History and Anthropology in Cameroon, Providence: Berghahn:

6 Geschiere, Peter, Birgit Meyer & Peter Pels (επιμ.) Readings in Modernity in Africa. Indiana University Press, James Currey & Unisa Press. Bloomington & Indianapolis Oxford Pretoria. Iliffe, John Africans. The History of a Continent. Cambridge University Press. MacGaffey, Wyatt Changing representations in central African history, Journal of African History, 46: Parker, John & Richard Rathbone African History. A Very Short Introduction, Oxford: Oxford University Press. Piot, Charles Remotely Global: Village Modernity in West Africa, Chicago & London, University Of Chicago Press. Grinker Richard R. & Christopher B. Steiner (επιμ.) Perspectives on Africa: a reader in Culture, History and Representation, Malden Oxford Victoria, Blackwell Publishing Professional. Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: παρουσίαση κειμένων (προαιρετική), εργασία (προαιρετική), τελική προφορική εξέταση. Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία του διδάσκοντος. Εισαγωγή στην ανθρωπολογία της Αφρικής Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-104 Υποχρεωτικό 1 ο 2 ο 5 Όνομα διδάσκοντος: Αιμίλιος Τσεκένης Περιεχόμενο μαθήματος: Το μάθημα παρουσιάζει σε βάθος δυο πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής: τους Nuer του δυτικού Σουδάν και τις κοινότητες Grassfields των υψιπέδων του δυτικού Καμερούν εισάγοντας τους φοιτητές σε κλασικές και σύγχρονες θεματικές της κοινωνικής ανθρωπολογίας της υποσαχάριας Αφρικής. Μέσα από την λεπτομερή περιγραφή εισάγουμε σημαντικές έννοιες και όρους της ανθρωπολογίας της υποσαχάριας Αφρικής και των αφρικανικών σπουδών εν γένει εστιάζοντας και στους τρόπους που διαπλέκονται: μορφές της οικογένειας, οικισμός compound, ομάδες γραμμικής καταγωγής, κατατετμημένες κοινωνίες (segmentary societies), φυλές (tribes), φυλαρχίες (chiefdoms), αφρικανό σύνορο (African frontier) και προσεγγίζουμε αναλυτικές κατηγορίες και κλασικές θεματικές του κλάδου της κοινωνικής ανθρωπολογίας: συγγένεια, πολιτική οργάνωση, τελετουργία, έννοια του προσώπου, φύλο, μαγεία, κτλ. Ι- Εισαγωγή. Αφρική και κοινωνική ανθρωπολογία. Κεφάλαιο 1: Σύντομη εισαγωγή στην ιστορία της Αφρικής. Κεφάλαιο 2: Η κοινωνική ανθρωπολογία της Αφρικής. ΙΙ- Κοινωνική οργάνωση και τρόποι ζωής : Οι Nuer του δυτικού Σουδάν 5

7 (Evans-Pritchard). Κεφάλαιο 1: Πληθυσμιακή κατανομή και αγροτικές δραστηριότητες. Κεφάλαιο 2: Πολιτικοί θεσμοί Nuer. ΙΙΙ- Οι φυλές στο χώρο και στο χρόνο. Κεφάλαιο 1: Αφρικανικά πολιτικά συστήματα. Κεφάλαιο 2: Φυλές, επινόηση και ιστορία. Κεφάλαιο : Μισό αιώνα μετά: ιστορική εθνογραφία των Nuer (Hutchinson). IV- Οι κοινότητες Grassfields του δυτικού Καμερούν. Κεφάλαιο 1: Τα Grassfields ως οικουμένη. Κεφάλαιο 2: Μια κοινότητα των ανατολικών Grassfields. V- Εκφάνσεις της νεοτερικότητας στο μετά-αποικιακό Καμερούν. Κεφάλαιο 1: Λόγοι περί αυτοχθονίας. Κεφάλαιο 2: Κράτος, μαγεία και νεοτερικότητα. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Οι φοιτητές/τριες θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τη λογική αντιλήψεων και πρακτικών που εκ πρώτης όψεως φαντάζουν ανοίκεια εως και παράλογα. Στόχος είναι να αναδειχτούν οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους άλλοι πολιτισμοί αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με το περιβάλλον, το χρόνο, πως σχετίζονται με τους άλλους και πως εννοιολογούν το συλλογικό. Οι φοιτητές/τριες απεμπολούν την εικόνα της υποσαχάριας Αφρικής ως «καθυστερημένης» ηπείρου αποτελούμενη από κοινότητες «εκτός χώρου και χρόνου», και θα αποκτήσουν μια εικόνα των δυναμικών σχέσεων της ηπείρου με τον υπόλοιπο κόσμο. Τέλος, θα αρχίσουν να σχηματίζουν μια εικόνα για τις πρακτικές όψεις της ανθρωπολογικής έρευνας (επιτόπια έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση). Προαπαιτούμενα: Κανένα. Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Dumont, Louis Εισαγωγή σε δυο θεωρίες της κοινωνικής ανθρωπολογίας, Αθήνα: Καστανιώτη. Kuper, Adam Η επανάκαμψη της πρωτόγονης κοινωνίας. Μεταμορφώσεις ενός μύθου, Αθήνα: Αλεξάνδρεια. Barley, Nigel Ο ανυποψίαστος ανθρωπολόγος. Αθήνα: Αιώρα. Ekeh Peter P «Social anthropology and two contrasting uses of Tribalism in Africa». Comparative Studies in Society and History, vol. 2, No 4: Evans-Pritchard, E. E The Nuer. A description of the modes of livelihood and political institutions of a nilotic people. Νέα Υόρκη Λονδίνο: Oxford University Press. Evans-Pritchard, E. E Kinship and Marriage among the Nuer. Οξφόρδη: Clarendon Press. Feldman-Savelsberg, Pamela Plunderd Kitchens, Empty Wombs. Threatened Reproduction and Identity in the Cameroon Grassfields. Ann Arbor: The University of Michigan. Hobsbawn, Eric και Terence Ranger (επιμ.) [198]. Η επινόηση της παράδοσης. Αθήνα: Θεμέλιο. Hutchinson, Sharon H Nuer Dilemmas. Coping with Money, War, and the State. Μπέρκλευ Λος Άντζελες Λονδίνο: University of California Press. Southall Aidan, 1997 [1970]. «The Illusion of Τribe». Στο Grinker Richard R. και Christopher B. Steiner (επιμ.), Perspectives on Africa: a reader in Culture, History and Representation, Μάλντεν Οξφόρδη Βικτόρια, Blackwell Publishing Professional: Τσεκένης, Αιμίλιος «Ο βάτραχος, ο χαμαιλέοντας και οι άνθρωποι. : φύση, κοινωνία και πρόσωπο στους Μπαμιλεκέ του δυτικού Καμερούν». Στο Ζώρας, Κ. και Φ. Μπαντιμαρούδης (επιμ.), Οι κοινωνικές επιστήμες σήμερα (1 ο Συνέδριο Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μυτιλήνη 2006). Αθήνα Κομοτηνή: Σάκκουλα: Τσεκένης, Αιμίλιος «Από τις φυλές στην παραγωγή της τοπικότητας : Αναπαραστάσεις της υποσαχάριας Αφρικής». Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών 12-1:

8 Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Τελική γραπτή εξέταση. Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία του διδάσκοντος. Ζητήματα Αφρικανικής Εθνογραφίας ΙΙ: Αναπαράσταση, νεωτερικότητα, εθνογραφία Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-106 Επιλογής ο -4 ο 6 ο -8 ο 6 Όνομα διδάσκοντος: Αιμίλιος Τσεκένης Περιεχόμενο μαθήματος: Να εισαγάγουμε τους φοιτητές σε ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τους ανθρωπολόγους και τους ιστορικούς της μαύρης ηπείρου μέσα από την παρουσίαση και την ανάλυση θεμάτων και αναλυτικών κατηγοριών χαρακτηριστικά των αφρικανικών σπουδών. Στόχος είναι να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες των εθνογραφιών και των ζητημάτων της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και πώς τροφοδοτούν την, και τροφοδοτούνται από τα ζητήματα της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Στόχος είναι 1 ον : να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών της υποσαχάριας Αφρικής, 2 ον : να υπογραμμίσουμε αν και σε ποιο βαθμό αυτά τα χαρακτηριστικά είναι προϊόντα της ενσωμάτωσης της αφρικανικής ηπείρου στο παγκόσμιο σύστημα, δηλαδή της ιστορίας, και ον : να εξετάσουμε τις μορφές αντίδρασης/αντίστασης των τοπικών κοινωνιών στην κυριαρχία των ξένων δυνάμεων (ατλαντικό δουλεμπόριο, αποικιοκρατία) και στο μετάαποικιακό κράτος. Το σεμινάριο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Ι. Ανθρωπολογία της υποσαχάριας Αφρικής: θέματα και θεωρίες. 1. Η πολιτική ανθρωπολογία και τα Αφρικανικά πολιτικά συστήματα. 2. Πρόσωπο, φύλο και τελετουργία.. Μαγγανεία, συγγένεια και συστήματα σκέψεων. ΙΙ. Αναθεωρήσεις. 1. Φυλή : χρήσεις και καταχρήσεις μια έννοιας. 2. Το αφρικανικό σύνορο και η παραγωγή της τοπικότητας.. Από το ατλαντικό δουλεμπόριο στην αποικιοκρατία: η νεοτερικότητα της μαγγανείας. ΙΙΙ. Αποικιοκρατία και μετααποικιακό κράτος: από την επινόηση της παράδοσης στις πολιτικές του ανήκειν. 1. Πρακτικές και κληρονομιές της αποικιακής διακυβέρνησης: έμμεση διακυβέρνηση και αποκεντρωμένος δεσποτισμός. 2. Αποικιοκρατία 7

9 και η επινόηση της παράδοσης.. Πολιτικές του ανήκειν στην μετααποικιακή Αφρική. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Οι φοιτητές/τριες αποκτούν, μέσα από μια διαπολιτισμική ματιά, τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να προσεγγίσουν κριτικά τις παραδοχές που καθορίζουν την κοσμοαντίληψη τους και τις συνακόλουθες πρακτικές. Θα απεμπολήσουν την εικόνα της υποσαχάριας Αφρικής ως «καθυστερημένης» ηπείρου αποτελούμενη από κοινότητες «εκτός χώρου και χρόνου», και θα αποκτήσουν μια εικόνα των δυναμικών σχέσεων της ηπείρου με τον υπόλοιπο κόσμο. Τέλος, οι συμμετέχοντες αποκτούν γνώσεις γύρω από τα επιστημολογικά ζητήματα που εγείρει το ανθρωπολογικό εγχείρημα. Προαπαιτούμενα: Κανένα. Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Dumont, Louis Εισαγωγή σε δυο θεωρίες της κοινωνικής ανθρωπολογίας, Αθήνα: Καστανιώτη. Kuper, Adam [2005]. Η επανάκαμψη της πρωτόγονης κοινωνίας. Μεταμορφώσεις ενός μύθου, Αθήνα: Αλεξάνδρεια. Kuper, Adam. Ανθρωπολογία και ανθρωπολόγοι. Η Βρετανική σχολή. Argenti, Nicolas The Intestines of the State: Youth, Violence, and Belated Histories in the Cameroon Grassfields, Chicago & London, University Of Chicago Press. Feldman-Savelsberg, P Plundered kitchens, Empty wombs. Threatened Reproduction and Identity in the Cameroon Grassfields. Ann Arbor: University of Michigan Press. Geschiere, P The Modernity of Witchcraft: Politics and the occult in postocolonial Africa. Charlottesville: University Press of Virginia. Geschiere, P The Perils of Belonging: autochthony, citizenship and exclusion in Africa and Europe. Chicago IL: University of Chicago Press. Grinker Richard R. & Christopher B. Steiner (επιμ.) Perspectives on Africa: a reader in Culture, History and Representation, Malden Oxford Victoria, Blackwell Publishing Professional. Hutchinson, S. E Nuer Dilemmas. Coping with Money, War, and the State. Μπέρκλευ Λος Άντζελες Λονδίνο: University of California Press. Kopytoff, I The African Frontier. The Reproduction of Traditional African Societies. Bloomington & Indianapolis: Indiana University Press Moore, Henrietta L [1986]. Space, Text, and Gender. Νέα Υόρκη Λονδίνο: The Guilford Press. Moore, Henrietta L. και Todd Sanders (επιμ.) Magical Interpretations, Material Realities. Modernity, witchcraft and the occult in postcolonial Africa. Routledge. Piot, Ch Remotely Global. Village Modernity in West Africa. University of Chicago Press Chicago & London. Pradelles de Latour, Ch.-H Ethnopsychanalyse en pays bamiléké. Παρίσι: EPLE. Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις, προβολές. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: εργασία και τελική εξέταση. Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία του διδάσκοντος. 8

10 Ελληνική Εθνογραφία Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-112 Υποχρεωτικό 2 ο ο 5 Όνομα διδάσκοντος: Eυθύμιος Παπαταξιάρχης Περιεχόμενο μαθήματος: Εξετάζεται η συμβολή της κοινωνικής ανθρωπολογίας στη μελέτη της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας και των πολιτικών της χρήσεων. Παράλληλα διερευνώνται οι κοινωνικές σχέσεις και οι νοοτροπίες που διαμορφώνονται στους χώρους της ελληνικής υπαίθρου και της πόλης, ενώ δίνεται έμφαση στη διαπραγμάτευση εννοιών όπως οικιακή ομάδα και οικογένεια, συγγένεια και φύλα, θρησκεία και πολιτικές σχέσεις. Τέλος εξετάζονται προσεγγίσεις που συνδυάζουν την Ανθρωπολογία και την Ιστορία στη μελέτη του νεοελληνικού παρελθόντος. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Να προσφέρει μια εμπεριστατωμένη εικόνα της σύγχρονης ανθρωπολογικής θεωρίας, τόσο από ιστορική άποψη όσο και από την άποψη των σύγχρονων εθνογραφικών κειμένων στα οποία εφαρμόζονται τα διαφορετικά θεωρητικά παραδείγματα της ανθρωπολογικής σκέψης. Προαπαιτούμενα: Κανένα. Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις, συζήτηση. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Γραπτή τελική εξέταση. Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία του διδάσκοντος. Μετανάστευση και ρατσισμός: Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-119 Επιλογής ο - 4 ο 5 ο - 7 ο 9

11 6 Όνομα διδάσκουσας: Πηνελόπη Τοπάλη Περιεχόμενο μαθήματος: Το μάθημα αποτελεί μία εισαγωγή σε ζητήματα ρατσισμού στις σημερινές κοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με τις πολιτικές και επιστημονικές χρήσεις της έννοιας της φυλής και μελετά μορφές καθεστωτικού ρατσισμού στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική. Επιπλέον, διερευνά σύγχρονες μορφές ρατσισμού στην Ευρώπη και στη σύγχρονη Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο αυτές αλληλοδιαπλέκονται με την έννοια του πολιτισμού, της θρησκείας, της φυλής και της μετακίνησης μεταξύ εθνικών κρατών. Επεξεργάζεται το περιεχόμενο της έννοιας του/της μετανάστη/τριας σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, ανιχνεύοντας μορφές διακρίσεων και φυλετικών λογικών που διατρέχουν τη χρήση της. Τέλος, εστιάζει στη σημερινή Ελλάδα, μελετώντας μορφές ρατσισμού που αναπτύσσονται σε σχέση με διαφορετικές εθνοτικές ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Οι φοιτητές/τριες αναμένεται να αναπτύξουν κριτική ανθρωπολογική προοπτική πάνω σε ζητήματα ρατσισμού και μετανάστευσης. Διερευνώντας τις πολλαπλές μορφές που λαμβάνει η φυλετική σκέψη και τα πολιτισμικά και ιστορικά καθορισμένα περιεχόμενα της «φυλής» θα εξοικειωθούν με την ανθρωπολογική θεωρία και μεθοδολογία πάνω σε ζητήματα ρατσισμού. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές/τριες αναμένεται: Να αναγνωρίζουν μορφές φυλετικής σκέψης Να αναγνωρίζουν την αλληλοδιαπλοκή μορφών φυλετικής σκέψης με ιστορικές και σύγχρονες διασπορές Να σκιαγραφούν μορφές καθεστωτικού ρατσισμού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους Να αναγνωρίζουν τις διάφορες μορφές ρατσισμού στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη Να αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις των ρατσιστικών μορφών σκέψης και πρακτικής στη συγκρότηση των εθνικών κρατών, της κατηγορίας του «μετανάστη», του «πρόσφυγα». Να αναγνωρίζουν την αλληλοδιαπλοκή των διαφορετικών μορφών ρατσιστικής σκέψης και πρακτικής με το φύλο και την οικογένεια. Να αναγνωρίζουν την αλληλοδιαπλοκή μορφών ρατσιστικής σκέψης με τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Να εντοπίζουν τις επιπτώσεις μορφών ρατσιστικής σκέψης και πρακτικής σε ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Να εντοπίζουν μορφές ρατσιστικής βίας. Προαπαιτούμενα: Κανένα Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις με χρήση οπτικο-ακουστικού υλικού. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Γραπτή τελική εξέταση και προαιρετική εργασία (20% της βαθμολογίας). Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία της διδάσκουσας. 10

12 Ανθρωπολογία της συγγένειας Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-120 Υποχρεωτικό 1 ο 2 ο 5 Όνομα διδάσκουσας: Βενετία Καντσά Περιεχόμενο μαθήματος: Η συγγένεια υπήρξε το προνομιακό πεδίο μελέτης και έρευνας της ανθρωπολογίας για περίπου έναν αιώνα, μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν το ανθρωπολογικό ενδιαφέρον για τη μελέτη των συγγενειακών σχέσεων μειώθηκε αισθητά, ύστερα από την κριτική που δέχτηκαν οι επονομαζόμενες «ολιστικές προσεγγίσεις της συγγένειας». Ωστόσο, οι επιδράσεις της συμβολικής προσέγγισης της συγγένειας και των φεμινιστικών αναλύσεων του φύλου, της αναπαραγωγής και της σεξουαλικότητας, αλλά και οι εθνογραφικές καταγραφές των τρόπων με τους οποίους κατασκευάζονται και νοηματοδοτούνται οι συγγενειακές και οικογενειακές σχέσεις στις δυτικές κοινωνίες είχαν ως συνέπεια την ανανέωση του ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος για τη μελέτη της συγγένειας και της οικογένειας τις τελευταίες δεκαετίες. Στο πλαίσιο του μαθήματος επιχειρείται, καταρχήν, η γνωριμία με τις κυριότερες ανθρωπολογικές θεωρίες της συγγένειας και η κατανόηση βασικών εννοιών. Αναλυτικότερα, εξετάζονται η θεωρία της μονογραμμικής καταγωγής και η θεωρία της επιγαμίας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη συγγένεια ως συνολικό τρόπο οργάνωσης μιας κοινωνίας, και αναλύονται, ανάμεσα σε άλλες, οι έννοιες της καταγωγής, της αγχιστείας, της αιμομιξίας, της εξωγαμίας, του έδνου, της προίκας, της εγκατάστασης, της οικογένειας και της οικιακής ομάδας. Εξετάζονται ακόμα, τόσο η συμβολική προσέγγιση, όσο και φεμινιστικές θεωρήσεις που προτείνουν την από κοινού ανάλυση της συγγένειας και του φύλου, και οι οποίες αμφισβήτησαν παλαιότερες ολιστικές θεωρίες περί συγγένειας και προετοίμασαν το έδαφος για την ανάδυση σύγχρονων προσεγγίσεων. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση νέων μεθόδων αναπαραγωγής και την εμφάνιση καινούργιων τρόπων συμβίωσης και μορφών γαμήλιων σχέσεων οι οποίες αμφισβήτησαν ρητά την άποψη ότι οι πλέον διαδεδομένες κοινωνικές μας σχέσεις είναι βασισμένες στη «βιολογία» ή τη «φύση», διαφοροποίησαν τις αντιλήψεις μας σχετικά με το «τι κάνει» κάποιον συγγενή, και επανέφεραν με ένταση στο προσκήνιο την 11

13 ερώτηση αναφορικά με τις εννοιολογήσεις της συγγένειας και της οικογένειας σε διαφορετικά πολιτισμικά συμφραζόμενα. Το μάθημα είναι οργανωμένο σε τρεις ενότητες χωρισμένες σε επιμέρους διαλέξεις: - Αρχική γνωριμία με το μάθημα - Ενότητα 1η Εισαγωγικά : Σεμινάριο 1ο Τι είναι συγγένεια, Σεμινάριο 2ο Το αρχικό ανθρωπολογικό ενδιαφέρον για τη μελέτη της συγγένειας - Ενότητα 2η Κλασσικές προσεγγίσεις : Σεμινάριο ο Όροι της συγγένειας, γενεαλογικό σχεδιάγραμμα και η γενεαλογική μέθοδος, Σεμινάριο 4ο Η θεωρία της καταγωγής, Σεμινάριο 5ο Αιμομιξία, ανταλλαγή, αγχιστεία, Σεμινάριο 6ο Οικογένεια και οικιακή ομάδα - Ενότητα η Σύγχρονες προσεγγίσεις : Σεμινάριο 7ο Η συμβολική προσέγγιση του David Schneider και η επίδραση της φεμινιστικής ανθρωπολογίας, Σεμινάριο 8ο Μητρότητα, πατρότητα, αναπαραγωγή, Σεμινάριο 9ο Καταγωγή και υιοθεσία. Διεθνικές υιοθεσίες, Σεμινάριο 10ο Οικογένειες καταγωγής οικογένειες επιλογής, Σεμινάριο 11ο Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Σεμινάριο 12ο Νέες βιολογίες, νέες σχέσεις. Φύση, πολιτισμός, συγγένεια. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Στόχος του μαθήματος είναι, αφενός, η κατανόηση και κριτική αποτίμηση των κυριότερων ανθρωπολογικών θεωριών που αφορούν τη συγγένεια, και, αφετέρου, η γνωριμία και εξοικείωση με τους βασικούς όρους, έννοιες και μεθοδολογίες της ανθρωπολογίας της συγγένειας. Τα επιιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα αφορούν στη γνωριμία με ένα από τα πλέον σημαντικά πεδία θεωρητικής διερεύνησης και εθνογραφικής καταγραφής για την ανθρωπολογία, τη κατανόηση των πολιτισμικά ποικίλων τρόπων σύλληψης και ερμηνείας των συγγενειακών και οικογενειακών σχέσεων σε διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς, την αναγνώριση της σύνδεσης των συγγενειακών σχέσεων με άλλες πλευρές της κοινωνικής ζωής και ένταξής τους σε ευρύτερα πολιτισμικά πλαίσια. Πιο συγκεκριμένα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται από τον/ην οι φοιτητή/ήτρια: - να αναγνωρίζει σημαντικούς όρους της συγγένειας (για παράδειγμα, συγγένεια σε ευθεία και πλάγια γραμμή, σταυρεξάδελφα και παραλληλεξάδελφα κ.ά.) και να γνωρίζει τον τρόπο δημιουργίας ενός γενεαλογικού σχεδιαγράμματος - να κατανοεί τις κυριότερες ανθρωπολογικές θεωρίες που συνδεόνται με τη μελέτη της συγγένειας (εξελικτισμός και θεωρία της μητριαρχίας, δομολειτουργισμός και θεωρία της καταγωγής, δομισμός και θεωρία της αγχιστείας, συμβολική προσέγγιση και πολιτισμική ανάλυση της συγγένειας, φεμινιστικές προσεγγίσεις στη μελέτη της συγγένειας και του φύλου) - να κατανοεί τη πολιτισμική ποικιλομοργία εννοιών όπως οικογένεια, οικιακή ομάδα, γάμος, καταγωγή, συγγένεια, μητρότητα, πατρότητα - να είναι σε θέση να συνδέσει τις σχέσεις συγγένειας με άλλες μορφές σχέσεων όπως θρησκευτικές, οικονομικές, πολιτικές καθώς και με πλαίσια σημαντικά σε μια κοινωνία (για παράδειγμα, το νομικό πλαίσιο, η ιατρική, η τεχνολογία, η κατανάλωση) και να αναλύει παλαιότερες αλλά και σύγχρονες μορφές συγγένειας (για παράδειγμα, σχέσεις συγγένειας που 12

14 διαμορφώνονται μέσω υιοθεσίας ή με τη χρήση μεθόδων υποβοηθούμενη αναπαραγωγής) ενταγμένες στα πολιτισμικά και ιστορικά συμφραζόμενά τους. Προαπαιτούμενα: Κανένα Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Sahlins, Marshall 2014 Τι είναι (και τι δεν είναι) η συγγένεια. Εκδόσεις Εικοστού Πρώτου: Αθήνα Καντσά, Βενετία (επιμ.) 201. Η μητρότητα στο προσκήνιο. Σύγχρονες έρευνες στην ελληνική εθνογραφία. Εκδ. Αλεξάνδρεια: Αθήνα Carsten, Janet (ed.) Cultures of Relatedness. New Approaches to the Study of Kinship. Cambridge University Press: Cambridge. Dumont, Louis Εισαγωγή σε Δύο Θεωρίες της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Louis Dumont. Καστανιώτης: Αθήνα. Frankin, Susan & Susan McKinnon (eds.) Relative Values. Reconfiguring Kinship Studies. Duke University Press: Durham & London. Héritier, Françoise (2005). Οι δύο αδελφές και η μητέρα τους. Ανθρωπολογία της Αιμομιξίας, Αθήνα, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου (αρχική γαλλική έκδοση, 1994). Holy, Ladislav Anthropological Perspectives on Kinship. Pluto Press: London. Καλπουρτζή, Εύα Συγγενικές Σχέσεις και Στρατηγικές Ανταλλαγών. Το Παράδειγμα της Νάξου το 17 ο αι. Ελληνικά Γράμματα: Αθήνα. Καυταντζόγλου, Ρωξάνη (επιμ.) Οικογένειες του Παρελθόντος. Μορφές Οικιακής Οργάνωσης στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.. Αλεξάνδρεια: Αθήνα. Kuper, Adam 2006 [α έκδοση 1988, β έκδοση 2005]. Η επανεπινόηση της πρωτόγονης κοινωνίας. Μεταμορφώσεις ενός μύθου. Εκδ. Αλεξάνδρεια: Αθήνα. Parkin, Roger and Linda Stone Kinship and Family. An Anthropological Reader. Blackwell Publishing. Strathern, Marilyn 2008 [1992].Αναπαράγοντας το μέλλον. Ανθρωπολογία, συγγένεια και νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. Τουντασάκη, Ειρήνη 2008 Ανθρωπολογικές θεωρήσεις της συγγένειας κατά τον 20 ο αι. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. Vernier, Bernard Η Κοινωνική Γένεση των Αισθημάτων. Πρωτότοκοι και Υστερότοκοι στην Κάρπαθο. Αλεξάνδρεια: Αθήνα. Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις, παρουσιάσεις κειμένων από τους/τις φοιτητές/-ήτριες, προβολή εθνογραφικών ταινιών. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Τελική γραπτή εξέταση, προαιρετική γραπτή εργασία. Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία της διδάσκουσας. 1

15 Ανθρωπολογία των φύλων Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-122 Επιλογής ο - 4 ο 5 ο - 7 ο 6 Όνομα διδάσκοντος: Κώστας Γιαννακόπουλος Περιεχόμενο μαθήματος: Φεμινισμός/-οί και ανθρωπολογία/κοινωνικές επιστήμες: το ζήτημα της σχέσης κοινωνικών κινημάτων, κοινωνικής θεωρίας και «επιστήμης». Από την ανθρωπολογία των γυναικών στην ανθρωπολογία των φύλων: σύγχρονα θεωρητικά ρεύματα. Το ζήτημα της έμφυλης διαφοράς: φύση:γυναίκα/πολιτισμός:άνδρας; Βιολογικό/κοινωνικό φύλο (sex/gender), σεξουαλικότητα, αναπαραγωγή, συγγένεια. Φύλο και σχέσεις εξουσίας: ανδρική εξουσία και γυναικεία αντίσταση, ανδρισμός και εξουσία. Το φύλο ως μεταφορά: το φύλο ως τρόπος νοηματοδότησης και νομιμοποίησης των κοινωνικών σχέσεων και σχέσεων εξουσίας πέρα από το φύλο. Φύλο, σεξουαλικότητα και αναστοχαστική ανθρωπολογία: έμφυλες, σεξουαλικές ταυτότητες και διυποκειμενικότητα στην ανθρωπολογική έρευνα και γραφή. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Να εξοικειώσει τους φοιτητές/-τριες με τις κυριότερες ανθρωπολογικές προβληματικές για το φύλο και με τη χρήση του φύλου ως εργαλείο προβληματισμού για ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπολογία, όπως η σχέση μεταξύ του βιολογικού και του κοινωνικού/πολιτισμικού και οι σχέσεις εξουσίας. Προαπαιτούμενα : Κανένα. Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Γιαννακόπουλος Κ. (επιμέλεια) Σεξουαλικότητα. Θεωρίες και πολιτικές της ανθρωπολογίας. Αθήνα: Αλεξάνδρεια. Μπακαλάκη Α. (επιμέλεια) Ανθρωπολογία, γυναίκες και φύλο. Αθήνα: Αλεξάνδρεια. Laqueur T Κατασκευάζοντας το φύλο. Σώμα και κοινωνικό φύλο από τους αρχαίους Ελληνες έως το Φρόιντ. Αθήνα: Πολύτροπον. Παπαταξιάρχης Ε. Παραδέλλης Θ (επιμέλεια). Ταυτότητες και φύλο στη σύγχρονη Ελλάδα. Αθήνα: Καστανιώτης/Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Badinter E XY. H ανδρική ταυτότητα. Αθήνα: Κάτοπτρο. Βαρίκα Ε Με διαφορετικό πρόσωπο. Φύλο, διαφορά και οικουμενικότητα. Αθήνα: Κατάρτι. Gatens M., Imaginary Bodies. Ethics, Power and Corporeality. London and New York: Routledge. Iacub M Qu avez-vous fait de la libération sexuelle? Paris : Flammarion. 14

16 Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι : Διαλέξεις, παρουσιάσεις κειμένων από τις/τους φοιτήτριες/-ές, προβολή ταινιών. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης : Γραπτή τελική εξέταση, εργασίες. Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά. Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία του διδάσκοντος. Ανθρωπολογία της μετανάστευσης Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-12 Υποχρεωτικό 2 ο 4 ο 5 Όνομα διδάσκουσας: Πηνελόπη Τοπάλη Περιεχόμενο μαθήματος: Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στην ανθρωπολογία της μετανάστευσης και της διαμετανάστευσης. Μέσα από μια ανθρωπολογική προοπτική εστιάζει σε εθελούσιες ή μη μετακινήσεις ομάδων και διερευνά τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές όψεις των σύγχρονων μορφών μετακίνησης μεταξύ εθνικών συνόρων. Επιπλέον, το μάθημα επικεντρώνεται στις μορφές μετανάστευσης (διαμετανάστευση) που διαμορφώνονται στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και παρακολουθεί τις επιπτώσεις αυτών των μετακινήσεων σε μια σειρά πρακτικών που περιλαμβάνουν τη γονεϊκότητα, το γάμο, τους έμφυλους ρόλους, την πολιτική, την εργασία, τη θρησκεία. Τέλος, το μάθημα εξετάζει το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ανθρωπολογική θεωρία και μεθοδολογία για να κατανοήσουμε τις πολιτισμικά ορισμένες εμπειρίες μεταναστών σε διαφορετικά εθνικά κράτη, με έμφαση στο παράδειγμα της Ελλάδας. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Οι φοιτητές/τριες αναμένεται να αναπτύξουν κριτική ανθρωπολογική προοπτική πάνω σε ζητήματα μετανάστευσης, διαμετανάστευσης, παγκοσμιοποίησης και εθνικότητας. Διερευνώντας το ζήτημα της μετανάστευσης από τη σκοπιά των ίδιων των μεταναστών θα εξοικειωθούν με την ανθρωπολογική θεωρία και μεθοδολογία και παράλληλα με τα αναλυτικά εργαλεία της μετανάστευσης. Πιο συγκεκριμένα οι φοιτητές/τριες αναμένεται: Να σκιαγραφούν τις σύγχρονες μεταναστευτικές κινήσεις κυρίως προς ευρωπαϊκά εθνικά κράτη. Να διακρίνουν τις έννοιες του/της οικονομικού/ής μετανάστη/τριας, του/της πρόσφυγα και του/της διαμετανάστη/τριας. Να διακρίνουν τις έννοιες της εθνότητας, της εθνικότητας και της «φυλής». Να αναγνωρίζουν το πολιτισμικά ορισμένο περιεχόμενο του «μετανάστη», του «πρόσφυγα», του «έθνους» και της «φυλής». 15

17 Να αναγνωρίζουν τη μετανάστευση ως κεντρικό παράγοντα στη συγκρότηση των σύγχρονων εθνικών κρατών. Να σκιαγραφούν πολιτικές της μετανάστευσης και της υπηκοότητας Να αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στις πρακτικές μετακίνησης των ανθρώπων. Να εντοπίζουν τις επιπτώσεις διαμεταναστευτικών πρακτικών στην οικογένεια, το γάμο, τις έμφυλες σχέσεις, την εργασία, την πολιτική και τη θρησκεία Να αναγνωρίζουν «φυλετικούς» λόγους και μορφώματα. Να ερμηνεύουν την μεταναστευτική εμπειρία χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τη σκοπιά των ίδιων των μεταναστών. Προαπαιτούμενα: Κανένα Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Παπαταξιάρχης, Ε. (επιμ.) Περιπέτειες της ετερότητας, Αλεξάνδεια. Τρουμπέτα, Σ. (επιμ.) Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Παπαζήσης. Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις με χρήση οπτικο-ακουστικού υλικού. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Γραπτή τελική εξέταση. Προαιρετική εργασία (20% της βαθμολογίας για όσους/ες την επιλέξουν) Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία της διδάσκουσας. Ανθρωπολογία της επιστήμης Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-129 Επιλογής ο -4 ο 6 ο -8 ο 6 Όνομα διδάσκουσας: Βενετία Καντσά Περιεχόμενο μαθήματος: Αντικείμενο του μαθήματος είναι οι ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της επιστήμης. Μέχρι πρόσφατα η μελέτη της επιστήμης αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά την ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια ένας νέος κλάδος, οι σπουδές επιστήμης και τεχνολογίας (ΣΕΠ), είχαν ως αποτέλεσμα την διεύρυνση του ενδιαφέροντος από ζητήματα γνωσιολογίας στα κοινωνικά συμφραζόμενα παραγωγής της γνώσης. Η ανθρωπολογία της επιστήμης είναι ένα σχετικά νέο ερευνητικό πεδίο το οποίο χρονολογείται από τα 16

18 μέσα της δεκαετίας του 1990 που όμως σύντομα εξελίχτηκε σε μια πολύ δυναμική περιοχή για τη προσέγγιση ζητημάτων όπως «για ποιο λόγο υπάρχει η επιστήμη, για ποιόν, γιατί κ.λπ.». Καθώς ορίζει εκ νέου τις έννοιες του πεδίου, της επιτόπιας, του πολιτισμού, της γνώσης, της βιολογίας, της φύσης, και της πληροφορίας η ανθρωπολογία της επιστήμης έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση ανάμεσα στις σπουδές επιστήμης και έχει επηρρεάσει την ίδια την ανθρωπολογική θεωρία και πράξη. Μια σειρά από προηγούμενες διαδρομές έχουν συμβάλει σε αυτό. 1) φεμινιστικές πολιτισμικές αναλύσεις του φύλου και της συγγένειας που έχουν ασχοληθεί με τις νέες αναπαραγωγικές τεχνολογίες, β) διαπολιτισμικές συγκρίσεις της δυτικής επιστήμης και ιθαγενών τρόπων γνώσης, γ) εθνογραφίες του εργαστηρίου, δ) εξερευνήσεις της επιστήμης σε διεθνικά πλαίσια. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Στα πλαίσια του μαθήματος θα αναφερθούμε στο έργο δύο κύριων εκπροσώπων των σπουδών επιστήμης και τεχνολογίας, του Γάλλου φιλοσόφου και ανθρωπολόγου Bruno Latour και του συνεργάτη του Steve Woolgar, -με αναφορά κυρίως στο έργο τους για την «εθνογραφία του εργαστηρίου»- και θα εξετάσουμε τη σχέση ανάμεσα στις ΣΕΠ και την ανθρωπολογία της επιστήμης. Πέρα από την ενασχόληση με τις πολιτισμικές συνθήκες παραγωγής αντικειμενικής γνώσης και την έννοια του εργαστηρίου ένας δεύτερος κεντρικός άξονας του μαθήματος θα κινηθεί σε ζητήματα επιστημολογίας, τρόπου παραγωγής γνώσης και σχέσεων εξουσίας όπως αναδύονται μέσα από τον διάλογο των σπουδών της επιστήμης με τις φεμινιστικές και μετααποικιακές σπουδές. Η ανθρωπολογία εξαιτίας της ενασχόλησής της με το φύλο ως αναλυτικό εργαλείο και τρόπο θέασης του πολιτισμού αλλά και του παραδοσιακού ενδιαφέροντός της για τους τρόπους γνώσης και κατανόησης του κόσμου από άλλους πολιτισμούς ήταν επαρκώς εφοδιασμένη να μελετήσει τις πολιτισμικές συνθήκες παραγωγής γνώσης σε δυτικές και μη δυτικές κοινωνίες και να τονίσει τη σημασία μιας ανάλυσης «από τη σκοπιά του ιθαγενούς» είτε πρόκειται για τους μάγους μιας φυλής ή τους ερευνητές σε ένα εργαστήριο. Περαιτέρω δε επισήμανε την ανάγκη να μελετώνται τα δίκτυα, οι σχέσεις εξουσίας και οι πολλαπλοί λόγοι που υπερβαίνουν τον λόγο των ερευνητών και αφορούν σε σύνθετες σχέσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, θα αναφερθούμε σε παραδείγματα ανθρωπολογικών αναγνώσεων της επιστήμης, ενώ, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, ως μελέτη περίπτωσης, στο επιστημονικό πεδίο της βιολογίας και ειδικά της γενετικής, στη συζήτηση για τη σχέση φύση - επιστήμη, και τις νέες μορφές συλλογικότητας και ιδιότητας του πολίτη όπως προκύπτουν μέσα από τις πρόσφατες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Προαπαιτούμενα: Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές/τριες που βρίσκονται στο δεύτερο κύκλο σπουδών του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Aθανασίου, Αθηνά (επιμ.) 2011 Βιοκοινωνικότητες. Θεωρήσεις στην ανθρωπολογία της υγείας. νήσος, Αθήνα Καντσά, Βενετία, Βασιλική Μουτάφη και Ευθύμιος Παπαταξιάρχης 2011 (επιμ.) Μελέτες για το φύλο στην ανθρωπολογία και την ιστορία. Αλεξάνδρεια, Αθήνα. Bourdieu, Pierre 2005 [έκδοση στα γαλλικά 2001] Επιστήμη της επιστήμης και αναστοχασμός Εκδ. Πατάκη, Αθήνα Γαβρόγλου, Κώστας 2004 Το παρελθόν των επιστημών ως ιστορία Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο Chalmers, Alan F [α έκδοση στα αγγλικά 1978] Τι είναι αυτό που το λέμε επιστήμη; Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 17

19 Edwards, Jeanette, Penny Harvey and Peter Wade (επιμ.) 2007 Anthropology & Science. Epistemologies in Practice Berg Publications Harding, Sandra 1998 Is Science Multicultural? Postcolonialisms, Feminisms, and Epistemologies Indiana University Press, Bloomington and Indianapolis Hess, David J Science & Technology in a Multicultural World Columbia University Press, New York. Hess, David J. and Linda L. Layne 1992 Knowledge and Society: The Anthropology of Science and Technology, vol. 9 JAI Press Inc, Greenwich and London Keller, Evelyn Fox 2004 Ο Αιώνας του Γονιδίου Εκδ. Τραυλός, Αθήνα Μc Kinnon, Susan 2005 [μτφ. 2009] Νεοφιλελεύθερη Γενετική. Μύθοι και ηθικού περιεχομένου ιστορίες της εξελικιτικής ψυχολογίας. Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα Nader, Laura 1996 Naked Science. Anthropological Inquiry into Boundaries, Power and Knowledge Routledge, New York & London. Pickering, Andrew (ed.)1992 Science as Practice and Culture The University of Chicago Press, Chicago and London Wade, Peter 2009 Φυλή, φύση και πολιτισμός. Μια ανθρωπολογική προσέγγιση. Αθήνα: Εκδ. Πολύτροπον Woolgar, Steve 200 Επιστήμη. Η ιδέα καθ αυτήν Εκδ. Κάτοπτρο, Αθήνα. Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις, παρουσιάσεις κειμένων από τους/τις φοιτητές/-ήτριες, προβολή εθνογραφικών ταινιών. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Προφορική συμμετοχή και παρουσίαση ενός θέματος στα πλαίσια των διαλέξεων, υποχρεωτική γραπτή εργασίας, γραπτές τελικές εξετάσεις. εργασία. Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία της διδάσκουσας. Ιστορία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-140 Υποχρεωτικό 1 ο 1 ο 5 Όνομα διδάσκουσας : Έλια Πετρίδου Περιεχόμενο μαθήματος: Στο μάθημα εξετάζονται, μέσα από μια κριτική σκοπιά, οι κυριότερες θεωρίες και τα ρεύματα που κυριάρχησαν στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το 19ο αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1970, προκειμένου να διαμορφώσουν οι φοιτητές μια πλήρη εικόνα για τις ιστορικές τάσεις της σύγχρονης ανθρωπολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατανόηση της προέλευσης και των χαρακτηριστικών των τριών 18

20 «εθνικών σχολών» (της αγγλικής, της γαλλικής και της αμερικανικής) της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας καθώς και βασικών εννοιών, όπως εξέλιξη, πολιτισμός, λειτουργία, διαδικασία και δομή. Στόχοι: Η γνωριμία με τα κυριότερα ρεύματα που κυριάρχησαν στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το ξεκίνημά της έως τη δεκαετία του 1970 και η κατανόηση της σχέσης της με την ιστορία. Η εξοικείωση με βασικές έννοιες και μεθοδολογίες. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Οι φοιτητές θα μάθουν να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν μεταξύ τους τα κυριότερα θεωρητικά ρεύματα και μεθόδους έρευνας στην ιστορία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα ταξινομικό σχήμα των θεωρητικών ρευμάτων στον χώρο και το χρόνο και θα μάθουν να συνδέουν τη θεωρία με συγκεκριμένους ανθρώπους, τόπους και γεγονότα. Επίσης, θα εξοικειωθούν με βασικές έννοιες-εργαλεία της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και με την εφαρμογή τους. Προαπαιτούμενα: Κανένα. Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: 1) Ιστορία της Ανθρωπολογικής Σκέψης, P. Erickson & L. Murphy, Εκδόσεις Κριτική, ) Ανθρωπολογία και Ιστορία, Σ. Δημητρίου & Σ. Δημητρίου-Κοτσώνη, Καστανιώτης, Κεφάλαια από βιβλία, άρθρα από επιστημονικά περιοδικά, σημειώσεις της διδάσκουσας. Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις, παρουσιάσεις από φοιτητές, προβολή εθνογραφικών ταινιών. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Απαλλακτικές πρόοδοι (προαιρ.), τελική γραπτή εξέταση, γραπτές εργασίες (προαιρ.), προφορικές παρουσιάσεις (προαιρ.) Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική. Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία της διδάσκουσας. Ανθρωπολογική θεωρία Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-141 Υποχρεωτικό 2 ο 4 ο 5 Όνομα διδάσκοντος: Περιεχόμενο μαθήματος: Κώστας Γιαννακόπουλος 19

21 Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Προαπαιτούμενα: Κανένα. Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία του διδάσκοντος. Ένδυση και Πολιτισμός Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: ΚΑ-145 Επιλογής ο - 4 ο 5 ο - 7 ο 6 Όνομα διδάσκουσας: Περιεχόμενο μαθήματος: Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Προαπαιτούμενα: Κανένα. Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Έλια Πετρίδου Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική. Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία της διδάσκουσας. 20

22 Οικονομική Ανθρωπολογία Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος: KA-150 Υποχρεωτικό 2 ο 4 ο 5 Όνομα διδάσκουσας: Βασιλική Γαλανή-Μουτάφη Περιεχόμενο μαθήματος: Το πρώτο μέρος του μαθήματος επικεντρώνεται στη διαμόρφωση της Οικονομικής Ανθρωπολογίας (θεωρίες και ρεύματα) καθώς και τις βασικές προσεγγίσεις της έννοιας του «οικονομικού». Γίνεται κριτική παρουσίαση των κυριοτέρων ανθρωπολογικών θεωριών για την πρωτόγονη οικονομία και, ειδικότερα, για την ανταλλαγή, το δώρο και τους τρόπους/σχέσεις παραγωγής. Επίσης εξετάζονται διάφορες αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει για τον συμβολισμό και την ηθική του χρήματος καθώς και απόψεις για τις διαφορές μεταξύ δυτικού και πρωτόγονου χρήματος. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ενότητες οι οποίες προορίζονται για την εξέταση των εξής θεμάτων: θεωρίες/έννοιες του εκσυγχρονισμού, της ανάπτυξης και των παγκοσμίων συστημάτων, προσεγγίσεις των διαδικασιών κοινωνικοοικονομικού μετασχηματισμού, και αναλυτικές σκοπιές πάνω στο ζήτημα εργασία και κοινωνικό φύλο. Στόχοι: Να εξοικειωθούν οι φοιτητές με την ανθρωπολογική αντιμετώπιση διαφόρων θεωρητικών και ερευνητικών ζητημάτων συναφών με οικονομικές σχέσεις, πρακτικές και αντιλήψεις, τόσο από μεθοδολογική άποψη όσο και από αναλυτική σκοπιά. Ειδικότερα, να κατανοήσουν πώς η εθνογραφική έρευνα ερμηνεύει τις ιδιαιτερότητες των εκάστοτε οικονομικών πρακτικών, συμπεριφορών και αντιλήψεων, εντάσσοντάς τες στα κοινωνικά και πολιτισμικά τους συμφραζόμενα. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Η γνωριμία με τις βασικές προσεγγίσεις της έννοιας του οικονομικού, η κατανόηση των κυριότερων ανθρωπολογικών θεωριών για την πρωτόγονη οικονομία, την ανταλλαγή, το δώρο καθώς και για τον συμβολισμό και την ηθική του χρήματος. Η απόκτηση θεωρητικού και μεθοδολογικού πλαισίου για την ερμηνεία και ανάλυση των οικονομικών πρακτικών, συμπεριφορών και αντιλήψεων στα εκάστοτε κοινωνικά και πολιτισμικά τους συμφραζόμενα. Προαπαιτούμενα: Κανένα Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις, συζήτηση. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Γραπτή τελική εξέταση και προαιρετική εργασία. Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά 21

23 Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία της διδάσκουσας. Ανθρωπολογία του τουρισμού Κωδικός μαθήματος: Τύπος μαθήματος ΚΑ-15 Επιλογής Επίπεδο μαθήματος (/Μεταπτυχιακό): ο -4 ο 5 ο -7 ο 6 Όνομα διδάσκουσας: Βασιλική Γαλανή-Μουτάφη Περιεχόμενο μαθήματος: Οι παρακάτω άξονες αποτελούν τη βάση για τη συγκρότηση του μαθήματος: οι εννοιολογικές προσεγγίσεις του τουρισμού και της κατηγορίας του τουρίστα (δομικές αναλύσεις, ταξινομικά σχήματα και η προσέγγιση του τουρισμού ως διαδικασία). Αναλυτικές προσεγγίσεις του τουριστικού λόγου, των τουριστικών αναπαραστάσεων και της διαπολιτισμικής, δι-υποκειμενικής τουριστικής συνάντησης το ζήτημα της ανάπτυξης (development) και οι διαδικασίες του κοινωνικοοικονομικού μετασχηματισμού τις οποίες βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες υποδοχής η διαχείριση της κληρονομιάς, αντιλήψεις για την «παράδοση», τη φύση, το παρελθόν και την «αυθεντικότητα» (εναλλακτικές μορφές τουρισμού), και η ανασυγκρότηση της πολιτισμικής ταυτότητας η διαπλοκή/αλληλεπίδραση του τουρισμού με έμφυλες «πραγματικότητες» (ιδεολογίες, σχέσεις, αντιλήψεις) ζητήματα πολιτικής και σχεδιασμού του τουρισμού, καθώς και το ζήτημα της εννοιολόγησης του πολιτισμού από τη σκοπιά διαφόρων απόψεων που έχουν διατυπωθεί για την αειφορία και την επίτευξή της. Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Η απόκτηση θεωρητικού και μεθοδολογικού πλαισίου και την κατανόηση του τουριστικού φαινομένου. Η γνωριμία με αναλυτικές προσεγγίσεις του τουριστικού λόγου, των τουριστικών αναπαραστάσεων και της διαπολιτισμικής τουριστικής συνάντησης. Η αναλυτική ερμηνεία συγκεκριμένων παραδειγμάτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ζητημάτων σχετικών με από τη διαχείριση της κληρονομιάς και τις πολιτικές του πολιτισμού. Η προβληματοποίηση εννοιών όπως «παράδοση» και «αυθεντικότητα» και η εξοικείωση με τη χρήση του φύλου ως αναλυτικό εργαλείο στη μελέτη του τουρισμού. Προαπαιτούμενα: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα Συνιστώμενη βιβλιογραφία προς μελέτη: Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι: Διαλέξεις, συζήτηση, πρακτικές ασκήσεις. Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης: Εργασία ή/και γραπτή τελική εξέταση. Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνικά. Τρόπος παράδοσης μαθήματος: Φυσική παρουσία της διδάσκοουσας. 22

Οι Σπουδές Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίαςστο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2014-2015

Οι Σπουδές Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίαςστο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2014-2015 Οι Σπουδές Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίαςστο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2014-2015 Προσφερόμενα μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις/σεμινάρια ΚΑ-100 Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία Ι (Υ) ΚΑ-104 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Οι φοιτητές του πρώτου εξαμήνου δεν θα προβούν σε δήλωση μαθημάτων, θα γίνει από τη Γραμματεία.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Οι φοιτητές του πρώτου εξαμήνου δεν θα προβούν σε δήλωση μαθημάτων, θα γίνει από τη Γραμματεία. ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ Οι φοιτητές του πρώτου εξαμήνου δεν θα προβούν σε δήλωση μαθημάτων, θα γίνει από τη Γραμματεία. Οι φοιτητές του τρίτου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (μπορούν να δηλώσουν οι φοιτητές από το 5 ο εξάμηνο και άνω, όχι όμως οι φοιτητές μικρότερων εξαμήνων)

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (μπορούν να δηλώσουν οι φοιτητές από το 5 ο εξάμηνο και άνω, όχι όμως οι φοιτητές μικρότερων εξαμήνων) ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ Οι φοιτητές του πρώτου εξαμήνου δεν θα προβούν σε δήλωση μαθημάτων, θα γίνει από τη Γραμματεία. Οι φοιτητές του τρίτου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Οι φοιτητές του δευτέρου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο εν λόγω εξάμηνο.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Οι φοιτητές του δευτέρου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο εν λόγω εξάμηνο. ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ Οι φοιτητές του δευτέρου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο εν λόγω εξάμηνο. Οι φοιτητές του τετάρτου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο τέταρτο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Οι φοιτητές του δευτέρου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο εν λόγω εξάμηνο.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Οι φοιτητές του δευτέρου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο εν λόγω εξάμηνο. ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ Οι φοιτητές του δευτέρου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο εν λόγω εξάμηνο. Οι φοιτητές του τετάρτου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο τέταρτο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (μπορούν να δηλώσουν οι φοιτητές από το 6 ο εξάμηνο και άνω, όχι όμως οι φοιτητές μικρότερων εξαμήνων)

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (μπορούν να δηλώσουν οι φοιτητές από το 6 ο εξάμηνο και άνω, όχι όμως οι φοιτητές μικρότερων εξαμήνων) ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ Οι φοιτητές του δευτέρου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο δεύτερο εξάμηνο. Οι φοιτητές του τετάρτου εξαμήνου δηλώνουν τα μαθήματα που προσφέρονται στο τέταρτο

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ42

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 343 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Κοινωνιολογία με Έμφαση στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ201 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΣΧΟΛΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 343 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΣΧΟΛΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 343 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 343 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Κοινωνιολογία με έμφαση στη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Τίτλος μαθήματος ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιλογής / Ενότητα Τεχνών (ΤΕ) ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΤ1121 ΜΟΝΑΔΕΣ ECTS:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ EΝΙΑΙΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΥΕΣ 1987-99 1999-02 6 ΥΕΣ, 1 2002-03 6 ΥΕΣ,

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ EΝΙΑΙΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΥΕΣ 1987-99 1999-02 6 ΥΕΣ, 1 2002-03 6 ΥΕΣ, ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ EΝΙΑΙΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΥΕΣ (ανά κατεύθυνση) Για τους εισαχθέντες 1987-99 και για τους εισαχθέντες 1999-02 απαιτούνται τουλάχιστον 6 ΥΕΣ, εκ των οποίων, 1 τουλάχιστον από κάθε

Διαβάστε περισσότερα

«Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)»

«Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)» «Παιδαγωγική προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μέσω τηλεκπαίδευσης (e-learning)» Εισαγωγικά Στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε με απλό και ευσύνοπτο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή)

108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή) 108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή) Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1990 και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1991-1992. Δέχεται κατ' έτος 200 περίπου φοιτητές. Σκοπός Σκοπός του Τμήματος είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη, 03.05.2017 Α.Π: 402 Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Μυτιλήνη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 Στην υπ αρ. 2/22.09.2010 Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση

Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Πολυπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση Κωδικός μαθήματος: ΚΕΠ 302 Διδάσκων: Δημήτρης Θ. Ζάχος Πιστωτικές μονάδες: 10 Χρόνος και τόπος διεξαγωγής: Τετάρτη 6-9 αίθουσα 907 Εισαγωγικά Η επιτυχής συμμετοχή σ ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

Υποβάθρου Επιστημονικής περιοχής Γενικών Γνώσεων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων. Ελληνικά.

Υποβάθρου Επιστημονικής περιοχής Γενικών Γνώσεων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων. Ελληνικά. 1 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2019-20 ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΠΑΦ 100 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΛΑ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Εισαγωγή στην τέχνη του

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να:

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να: Τίτλος Μαθήματος: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ Κωδικός Μαθήματος: MUS 652 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Υποχρεωτικό Επίπεδο Μαθήματος: (πρώτου, δεύτερου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη, 18.05.2016 Α.Π: 548 Το Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 3: Η εθνολογική θεώρηση Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150 Παιδαγωγικό Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/τριες

Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/τριες Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Περιγραφή του μαθήματος - στόχοι: Το μάθημα εξετάζει τις κοινωνικές, πολιτισμικές και ιστορικές διαστάσεις της ανάπτυξης του θεσμού του μουσείου και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παιδική ηλικία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κοινωνιολογία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα βρίσκεται υπό εξέλιξη ένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη, 15.05.2014 Αρ. Πρ. 765 Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΠΑ Επιστήμες της Αγωγής Θεματική Ενότητα ΕΠΑ70

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ15 / Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Τέχνη

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ15 / Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Τέχνη Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ15 / Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Τέχνη Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ15

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 604 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πολιτισμός και Τοπικές Κοινωνίες ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες και υλικό του μαθήματος είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα eclass.uth.gr

Πληροφορίες και υλικό του μαθήματος είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα eclass.uth.gr Τίτλος Μαθήματος: Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κωδικός μαθήματος: SEAB109 (3Ω/Υ) Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνο σπουδών: 3o και 4 ο Μονάδες ECTS: 6 Διδάσκων: Γιάννης Πεχτελίδης e mail: pechtelidis@uth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία. Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307. Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth.

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία. Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307. Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth. Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307 Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth.gr Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνο: 1 ο και 2 ο Μονάδες ECTS: 6

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Τ Ο Μ Ε Α Σ Π Ο Λ Ε Ο Δ Ο Μ Ι Α Σ Κ Α Ι Χ Ω Ρ Ο Τ Α Ξ Ι Α Σ Πατησίων 42, 10682 Αθήνα τηλ. 30(1) 772 3818

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ3019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 3/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης)

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης) ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ακαδημαϊκή Μονάδα: Τομέας: Εργαστήριο/Σπουδαστήριο/Κλινική: Τίτλος Μαθήματος / Θέμα Εργασίας: Κωδικός Μαθήματος: Τύπος Μαθήματος: ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διοίκηση Ανθρώπινων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ Γ έτος: 1. Εισαγωγικά στο μάθημα. Αρβανίτη Ευγενία, ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών earvanitis@aegean.

ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ Γ έτος: 1. Εισαγωγικά στο μάθημα. Αρβανίτη Ευγενία, ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών earvanitis@aegean. ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ Γ έτος: 1. Εισαγωγικά στο μάθημα Αρβανίτη Ευγενία, ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών earvanitis@aegean.gr 1 Δραστηριότητα Πόσο διεθνοποιημένος είναι ο ρόλος του

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» για την «Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» στις Θέματα Συνάντησης Ολοκλήρωση προτάσεων για την

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων & Προσχολικής Αγωγής Συντονίστρια: Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελένη Μουσένα [Σύγχρονες Τάσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη] «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής»

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» Ειδίκευση B «Γραμματισμός, αφήγηση και διδασκαλία της Ελληνικής ως πρώτης και ως δεύτερης/ξένης» Στην ειδίκευση αυτή προσφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Social Media World 26/6/2014. Προσεγγίσεις της τεχνολογίας από τη σκοπιά των σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS Studies)

Social Media World 26/6/2014. Προσεγγίσεις της τεχνολογίας από τη σκοπιά των σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS Studies) Social Media World 26/6/2014 Προσεγγίσεις της τεχνολογίας από τη σκοπιά των σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS Studies) 1.Τι είναι τα STS; Σπουδές Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS) προσεγγίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Κοινωνική Παιδαγωγική και βασικές παιδαγωγικές έννοιες

Τίτλος Μαθήματος: Κοινωνική Παιδαγωγική και βασικές παιδαγωγικές έννοιες Τίτλος Μαθήματος: Κοινωνική Παιδαγωγική και βασικές παιδαγωγικές έννοιες Κωδικός Μαθήματος: ΠΔ1250 Διδάσκων Βασίλης Πανταζής, pantazisv@uth.gr Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνο: 1 ο, 2 ο Μονάδες ECTS:

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Επαγγελματικές Προοπτικές Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ) Γιαβρίμης Παναγιώτης Λέκτορας Τηλ. 22510-36554 Εισαγωγή. Η διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΔΕΥΤΕΡΑ 2/9/2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΔΕΥΤΕΡΑ 2/9/2019 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΔΕΥΤΕΡΑ 2/9/2019 ΑΙΘΟΥΣΑ Α ΑΙΘΟΥΣΑ Β' ΑΙΘΟΥΣΑ Γ ΑΙΘΟΥΣΑ Δ' ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ 13:00-19:00 ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Υ) Α ΕΞΑΜ. (A-K) κα.βογλη

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης «Επιστήμες Αγωγής» Ειδίκευση (A) «Η Παιδαγωγική ως επιστήμη και πράξη σε σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης» Στην ειδίκευση αυτή για το ακαδημαϊκό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Ιστοριογραφίας

Ιστορία της Ιστοριογραφίας Ιστορία της Ιστοριογραφίας Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2) Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Πολυμέρης Βόγλης Παραδοσιακή ιστοριογραφία Εδραιώνεται τον 19 ο αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης

Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης Το κομμάτι που λείπει ή αλλιώς η εκπαιδευτική βιογραφία ως εργαλείο αναστοχασμού των εκπαιδευτικών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης Δρ. Γεώργιος Α. Κουλαουζίδης Λευκωσία 22/11/2017 3 ο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ετερότητα και Παιδαγωγική του Θεάτρου

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ετερότητα και Παιδαγωγική του Θεάτρου 1 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σχολή Επιστημών Αγωγής Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ετερότητα και Παιδαγωγική του Θεάτρου Α κύκλος: 2016-2018 Β κύκλος: 2017-2019

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το Φύλο στην Επιστήμη και Τεχνολογία. Μαρία Ρεντετζή. δικαιώματα μ αυτά των ανδρών συναδέλφων τους στην ακαδημαϊκή ιεραρχία. Οι

Το Φύλο στην Επιστήμη και Τεχνολογία. Μαρία Ρεντετζή. δικαιώματα μ αυτά των ανδρών συναδέλφων τους στην ακαδημαϊκή ιεραρχία. Οι Το Φύλο στην Επιστήμη και Τεχνολογία Μαρία Ρεντετζή Συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στις αρχές της δεκαετίας του 1970 παρακίνησαν φεμινίστριες σε πολλά από τα πανεπιστήμια των Ηνωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Αναπαραστάσεις της Παιδικής Ηλικίας: Υποκειμενικότητα και Εξουσία

Τίτλος Μαθήματος: Αναπαραστάσεις της Παιδικής Ηλικίας: Υποκειμενικότητα και Εξουσία Τίτλος Μαθήματος: Αναπαραστάσεις της Παιδικής Ηλικίας: Υποκειμενικότητα και Εξουσία Κωδικός μαθήματος: SEAB112 (3Ω/Ε) Εξάμηνο σπουδών: 8o Είδος μαθήματος: Επιλογής Μονάδες ECTS: 5 Διδάσκων: Γιάννης Πεχτελίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ / ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ Κωνσταντίνος Καβουλάκος ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (χειμ./εαρινό) Χειμερινό ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition ACADEMIA ISSN, 2241-1402 http://hepnet.upatras.gr Volume 4, Number 1, 2014 BOOK REVIEW Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition Συγγραφέας: Hanna Schlisser, Yasemin

Διαβάστε περισσότερα

Παραδόσεις 3. Δεν υφίστανται απαιτήσεις. Ελληνική/Αγγλική

Παραδόσεις 3. Δεν υφίστανται απαιτήσεις. Ελληνική/Αγγλική ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ DF8091 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Πέμπτο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτική Βιβλιογραφία Για τις θεματικές σεμιναρίων στο ΠΜΣ Ανδρομάχη Οικονόμου

Ενδεικτική Βιβλιογραφία Για τις θεματικές σεμιναρίων στο ΠΜΣ Ανδρομάχη Οικονόμου Ενδεικτική Βιβλιογραφία Για τις θεματικές σεμιναρίων στο ΠΜΣ Ανδρομάχη Οικονόμου 1. Τοπική Ιστορία-Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον Arjun Appadurai, 2014, Νεωτερικότητα χωρίς σύνορα. Πολιτισμικές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης)

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης) ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ακαδημαϊκή Μονάδα: Τομέας: Εργαστήριο/Σπουδαστήριο/Κλινική: Τίτλος Μαθήματος / Θέμα Εργασίας: Κωδικός Μαθήματος: Τύπος Μαθήματος: Τμήμα Πληροφορικής Υποδομές Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ28 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ (19ΟΣ ΚΑΙ 20ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ)

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ28 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ (19ΟΣ ΚΑΙ 20ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ) Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ28 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ (19ΟΣ ΚΑΙ 20ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ) Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 348 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ζ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΔΕΥΤΕΡΑ 3/6/2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΔΕΥΤΕΡΑ 3/6/2019 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΔΕΥΤΕΡΑ 3/6/2019 ΑΙΘΟΥΣΑ Α ΑΙΘΟΥΣΑ Β' ΑΙΘΟΥΣΑ Γ ΑΙΘΟΥΣΑ Δ' ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΤΡΙΤΗ 4/6/2019 ΙΤΑΛΙΚΑ Ε ΣΤ κ.αγελαριδησ ΙΤΑΛΙΚΑ Ε ΣΤ κ.αγελαριδησ 8:30-15:00

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓIΑ ΠΤΥΧΙΟ ΚΟIΝΩΝIΟΛΟΓIΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓIΑ ΠΤΥΧΙΟ ΚΟIΝΩΝIΟΛΟΓIΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟIΝΩΝIΚΩΝ ΚΑI ΠΟΛIΤIΚΩΝ ΕΠIΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓIΑ ΠΤΥΧΙΟ ΚΟIΝΩΝIΟΛΟΓIΑΣ Το ακόλουθο Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνιολογίας ισχύει για φοιτητές που ξεκίνησαν το Χειμερινό Εξάμηνο 2012 και μετά: ΜAΘHΜATA

Διαβάστε περισσότερα

187 Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πελοποννήσου (Κόρινθος)

187 Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πελοποννήσου (Κόρινθος) 187 Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πελοποννήσου (Κόρινθος) Σκοπός Το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 118/2003 (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικής Υποδομής Υποχρεωτικό. Δεν υφίστανται προϋποθέσεις. Ελληνική

Γενικής Υποδομής Υποχρεωτικό. Δεν υφίστανται προϋποθέσεις. Ελληνική ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD0350 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Κοινωνιολογία ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ σε περίπτωση που οι πιστωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης)

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης) ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ακαδημαϊκή Μονάδα: Τομέας: Εργαστήριο/Σπουδαστήριο/Κλινική: Τίτλος Μαθήματος / Θέμα Εργασίας: Κωδικός Μαθήματος: Τύπος Μαθήματος: ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Πληροφοριακά Περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 2: Κοινωνιολογία - πολιτισμός - κουλτούρα. Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενδέχεται να γίνονται αλλαγές / τροποποιήσεις στα παρακάτω από τη διδάσκουσα.

Κάθε νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενδέχεται να γίνονται αλλαγές / τροποποιήσεις στα παρακάτω από τη διδάσκουσα. Τίτλος μαθήματος: Μεθοδολογία Έρευνας Κωδικός μαθήματος: ΒΠ0800 (3Ω/Υ) Διδάσκουσα: Ελευθερία Τσέλιου Ηλεκτρονική διεύθυνση για επικοινωνία: tseliou@uth.gr Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνο σπουδών:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κογκίδου ήµητρα Χαιρετισµός στην ηµερίδα του Παιδαγωγικού Τµήµατος ηµοτικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ. ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κατά τα δύο προηγούµενα ακαδηµαϊκά έτη το Α.Π.Θ. προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 2: Η μελέτη του αγροτικού χώρου στην Ελλάδα Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος αυτής της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Γνωστικό περιεχόμενο Περιεχόμενο Τμήματος Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο χώρο των

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι Τίτλος Κωδικός Τύπος μαθήματος Επίπεδο Έτος / Εξάμηνο φοίτησης Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι LAW 202 Υποχρεωτικό Προπτυχιακό 2 ο / 3 ο (Χειμερινό) ECTS 6 Διαλέξεις / εβδομάδα Στόχος 1 Εργαστήρια / εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2009-10 Υ= Υποχρεωτικό Κ= ενότητα μαθημάτων «Κοινωνία και Εκπαίδευση» Ε= Κατ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΟΠΟΣ Το διδακτορικό πρόγραμμα στην Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση αποσκοπεί στην εμβάθυνση και κριτική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ 2014 2015 1. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ 2014 2015 1. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟ ΠΜΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» ΤΕΑΠΗ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ INSTITUTE OF EDUCATION ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ 2014 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων:

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2009-10 Υ= Υποχρεωτικό Ε= Κατ επιλογήν υποχρεωτικό Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: Κ= ενότητα μαθημάτων «Κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Συστηματική Παρατήρηση της Εκπαιδευτικής Παρατήρησης

Τίτλος Μαθήματος: Συστηματική Παρατήρηση της Εκπαιδευτικής Παρατήρησης Τίτλος Μαθήματος: Συστηματική Παρατήρηση της Εκπαιδευτικής Παρατήρησης Κωδικός Μαθήματος: ΠΑ0200 Διδάσκων: Δόμνα Κακανά [dkakana@uth.gr] Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνο: 3 ο & 4 ο Μονάδες ECTS: 6

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής. Περιγραφή μαθήματος. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00

Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής. Περιγραφή μαθήματος. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00 Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00 email: gpalegeo@gmail.com Περιγραφή μαθήματος Με τον όρο "Διδακτική της Πληροφορικής" εννοούμε τη μελέτη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 (έναντι Τμ.Φιλολογίας) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 Α Β Γ Δ ΙΤΑΛΙΚΑ Α Β ΔΕΥΤΕΡΑ 22/1/2018 ΙΤΑΛΙΚΑ Α Β ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ 9:00-16:00 ΌΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ κ.μπαρτσιωκα (ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

154 Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Αθήνας

154 Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Αθήνας 154 Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Αθήνας Σκοπός Σκοπός του Τμήματος είναι η παιδαγωγική κατάρτιση ατόμων, που θα ασχοληθούν με την εκπαίδευση και αγωγή παιδιών προσχολικής ηλικίας. Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ METAΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ B ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ OIKONOMIKH ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βιογραφικό σημείωμα Ο Πολυμέρης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διατριβή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕ 0157 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Μεταπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 51040101 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας. Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόγραμμα Σπουδών ακαδημαϊκού έτους

Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας. Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόγραμμα Σπουδών ακαδημαϊκού έτους Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών Πρόγραμμα Σπουδών ακαδημαϊκού έτους 2019 20 1 ο Εξάμηνο ΥΙS101 Εισαγωγή στις Ιστορικές Σπουδές ΥΑR102 Θεωρία και Μεθοδολογία της Αρχαιολογίας ΥΙS103 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά ηµέρα ευτέρα, 2/9/2013 ιδακτική της Ιστορίας ΠΑΛΗΚΙ ΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 09:00-12:00 ΑΙΘΟΥΣΑ Α

Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά ηµέρα ευτέρα, 2/9/2013 ιδακτική της Ιστορίας ΠΑΛΗΚΙ ΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 09:00-12:00 ΑΙΘΟΥΣΑ Α Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά ηµέρα ευτέρα, 2/9/2013 ιδακτική της Ιστορίας ΠΑΛΗΚΙ ΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Ευρωπαϊκή Ιστορία, 19ος αιώνας ΣΥΡΙΑΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 18:00-21:00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Π.Ν. Ευρωπαϊκή Ιστορία, 20ος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Κινηματογραφικές Θεωρίες

Σύγχρονες Κινηματογραφικές Θεωρίες Σύγχρονες Κινηματογραφικές Θεωρίες 2015-2016 - Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων: Σωτήρης Πετρίδης e- mail επικοινωνίας: sotospetridis@yahoo.gr Υπό την επίβλεψη της Μ. Κακλαμανίδου Περιγραφή του μαθήματος: Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Παραδόσεις 3. Δεν υφίστανται απαιτήσεις. Ελληνική/Αγγλική

Παραδόσεις 3. Δεν υφίστανται απαιτήσεις. Ελληνική/Αγγλική ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ DF8051 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Πέμπτο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τουριστική Γεωγραφία ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά διδάσκοντα

Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά διδάσκοντα Πρόγραµµα εξεταστικής Σεπτεµβρίου 2013 ανά διδάσκοντα FARRINGTON ANDREW 2 09:00-12:00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Π.Ν. Ιστορική Γεωγραφία και ηµογραφία του Ρωµαϊκού Κράτους Η Ελληνική Αναγέννηση Οικονοµική και Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΜΗΜ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΜΗΜΑ Ι ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Κινηματογραφικές Θεωρίες

Σύγχρονες Κινηματογραφικές Θεωρίες Σύγχρονες Κινηματογραφικές Θεωρίες 2016-2017 - Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκων: Σωτήρης Πετρίδης e-mail επικοινωνίας: sotospetridis@yahoo.gr Υπό την επίβλεψη της Μ. Κακλαμανίδου Περιγραφή του μαθήματος: Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τ808 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΔΕΥΤΕΡΑ 4/6/2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΔΕΥΤΕΡΑ 4/6/2018 Κεντρικό Αμφιθέατρο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΔΕΥΤΕΡΑ 4/6/2018 ΑΙΘΟΥΣΑ Α ΑΙΘΟΥΣΑ Β' ΑΙΘΟΥΣΑ Γ ΑΙΘΟΥΣΑ Δ' ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κα.μαρκου ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (Υ) ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (Υ) ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2012-2013 Α ΕΞΑΜΗΝΟ (Υ) ΙΑΕ 101 Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Κ. Ματαράγκα Ιστορία ΙΡΩ 101 Εισαγωγή στη Ρωμαϊκή Ιστορία Ι. Κράλλη Αναπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης)

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης) ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ακαδημαϊκή Μονάδα: Τομέας: Εργαστήριο/Σπουδαστήριο/Κλινική: Τίτλος Μαθήματος / Θέμα Εργασίας: Κωδικός Μαθήματος: Τύπος Μαθήματος: ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 6: Η κουλτούρα στην κοινωνιολογική θεωρία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Διεπιστημονικότητα Ιστορία & Φιλοσοφία της Χημείας Γλωσσολογία Χημεία Διδακτική της Χημείας Παιδαγωγική Ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

56o Γυμνάσιο. Αθηνών. Τα μονοπάτια του νερού μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

56o Γυμνάσιο. Αθηνών. Τα μονοπάτια του νερού μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών 56o Γυμνάσιο Αθηνών Τα μονοπάτια του νερού μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: 56ο Γυμνάσιο Αθήνας Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής 565-1815 Διδακτική προσέγγιση με τη χρήση των ΤΠΕ στο μάθημα της Ιστορίας Β Λυκείου» Μαυρογιάννη Άρια (Αριστέα) Φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα