Jora composter JK 125/270 Mια οικολογική επανάσταση και είναι δική σας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Jora composter JK 125/270 Mια οικολογική επανάσταση και είναι δική σας"

Transcript

1 Jora composter JK 125/270 Mια οικολογική επανάσταση και είναι δική σας Για πληροφορίες: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ Τηλ Κιν:

2 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Τι μπορείτε να κομποστοποιήσετε; 3. Τέσσερα απλά βήματα για να ξεκινήσετε το Jora Composter 4. Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε! 5. Άδειασμα της συσκευής 6. Πληροφορίες και Τεχνάσματα - πρόχειρα εξαρτήματα - τοποθέτηση - μολυσματικές ουσίες 7. Πρόσθετες πληροφορίες Θερμοκρασία Κομποστοποίηση τον χειμώνα Τι να κάνετε με το παραγόμενο λίπασμα Υλικά ακατάλληλα για υγρή απορρόφηση Η σπουδαιότητα του ικανοποιητικού αερισμού Η σπουδαιότητα της κατάλληλης ανάμιξης Σωστή εξισορρόπηση των αποβλήτων 8. Επιδιορθώσεις Γενική επισκόπηση ενός JK125/270 σε λειτουργία

3 1. Εισαγωγή Συγχαρητήρια για την αγορά του Jora composter. Η κομποστοποίηση είναι ένας έυκολος τρόπος να επιστραφεί η οργανική ύλη στο έδαφος. Ρυθμίζει το έδαφος και βελτιώνει την ανάπτυξη των φυτών. Το ιδιωτικό νοικοκυριό μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην δημιουργία μιας καλύτερης λύσης στο τρέχον πρόβλημα της διευθέτησης των απορριμμάτων μέσω της κομποστοποίησης με την χρήση ενός JK125/270. Με την κομποστοποίηση θα βοηθήσουμε στην μείωση της ποσότητας των σπιτικών απορριμμάτων που πάνε στις χωματερές, καθώς επίσης και στην μείωση των ατομικών εξόδων για την διευθέτηση των απορριμμάτων. Για την εύκολη χρήση του JK 125/270 composter: Στην κουζίνα: Το ειδικό στραγγιστικό δοχείο κουζίνας των απορριμμάτων να είναι συγκεκριμένης ποσότητας (π.χ. 1 kg / 2 kg / 3 kg κλπ). Αυτό θα σας πληροφορεί πόσα απορρίμματα έχετε και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το υπερβολικό γέμισμα της καθημερινής χωρητικότητας του composter η οποία είναι 1,4 1,7 λίτρα/μέρα για το JK 125 και 3,5 4,3 λίτρα/μέρα για το JK 270. Όταν διευθετήσετε τα σκουπίδια της κουζίνας, προσθέστε μόνο ότι είσαστε σίγουροι για την κομποστοποίηση. Αν έχετε ενδοιασμούς για οτιδήποτε μην το βάλετε μέσα. Κόψτε το κρέας σε μικρά κομματάκια, τις πατάτες και τα φρούτα σε 4 κομματάκια, τρίψτε το ψωμί, σκίστε τις σακούλες του τσαγιού καθώς και τα χάρτινα κουτιά των αβγών σε μικρά κομματάκια. Κόψτε τα κοτσάνια των λουλουδιών σε κομμάτια των 4 cm.

4 2. Τι μπορώ να κομποστοποιήσω Κατάλληλα για κομποστοποίηση Ακατάλληλα για κομποστοποίηση Υπολείμματα φαγητού (ωμά, Αποτσίγαρα, στάχτες, καύτρα και μαγειρευτά, τηγανιτά και καπνιστά) καπνό Κρέας και κόκαλα Τσίχλες Ψάρι και κόκαλα Αντικείμενα από καουτσούκ Λαχανικά Άμμος γάτας Αβγά και τα τσόφλια Σακούλες από ηλεκτρικές σκούπες Πατάτες Φακέλους, εφημερίδες ή άλλα αντικείμενα με πολύ μελάνι επάνω τους Ψωμί και μπισκότα Οτιδήποτε πλαστικό, πλαστικές σακούλες Φρούτα (όλα τα είδη) Δοχεία από γάλα ή χυμό (είναι κερωμένα) Υπολείμματα και φίλτρα καφέ Μεμβράνη περιτυλίγματος τροφών Υπολείμματα και σακουλάκια Κομμάτια χρωματιστού ή τσαγιού εμποτισμένου ξύλου (μολυσματικό για την κομποστοποίηση) Χαρτί οικιακής χρήσης και Πανί από σάκους χαρτοσακούλες (χωρίς χρώματα) Σερβιέτες (χωρίς χρώματα) Χάρτινες θήκες αβγών (όχι χρωματιστές και χωρίς την ετικέτα της τιμής) Πριονίδι από κλουβιά χοιριδίων Υπολείμματα λουλουδιών από βάζα, γλάστρες και αυλή Στάχτες, κιμωλία, χώμα Υγρά γάλα, σούπα, κλπ Αλουμινόχαρτο και άλλα μέταλλα

5 3. Τέσσερα εύκολα βήματα για να ξεκινήσετε το Jora 125/270 Composter 1. Τοποθετήστε ορισμένη ποσότητα λιπάσματος ή κοπριά από άλογο στον πρώτο άδειο θάλαμο. (Πάντα να εργάζεστε με ένα θάλαμο την φορά). 2. Προσαρμόστε τα ανοίγματα εξαερισμού ανοιχτά στην μια πλευρά και κλειστά στην άδεια πλευρά. 3. Τοποθετήστε τα υπολείμματα φαγητού (όχι περισσότερα από λίτρα/εβδομάδα για το JK 125 και λίτρα/εβδομάδα για το JK 270) στον πρώτο θάλαμο πάνω από το λίπασμα ή την κοπριά από άλογο. 4. Κλείστε την πόρτα και περιστρέψτε το 1½ ή 2½ φορές. Σημειώσεις: Το πρώτο διαμέρισμα θα πάρει περίπου 6 εβδομάδες για να γεμίσει αν εισάγετε την ενδεδειγμένη ποσότητα καθημερινά. Το διαμέρισμα είναι γεμάτο όταν απομείνει άδειο διάστημα 10 cm από την κορυφή του διαμερίσματος. Στο γεμάτο διαμέρισμα η θερμοκρασία θα αυξηθεί περισσότερο και το περιεχόμενο θα κομποστοποιηθεί μέχρι να γεμίσει ο δεύτερος θάλαμος. Χωρητικότητα Το JK 125 composter μπορεί να διευθετήσει έως 1,7 λίτρα απορριμμάτων κουζίνας καθημερινά. Το JK 270 composter μπορεί να διευθετήσει έως 4,3 λίτρα απορριμμάτων κουζίνας καθημερινά. Τα απορρίμματα θα πρέπει να προσθέτονται στην μονάδα συχνά και σε μικρές ποσότητες μόνο (ΟΧΙ μεγάλες ποσότητες σε άτακτα χρονικά διαστήματα). Η μονάδα έχει 2 διαμερίσματα και εσείς θα πρέπει να γεμίζετε το ένα κάθε φορά. Τεμαχισμός και κόψιμο Για καλύτερα αποτελέσματα, όλα τα απορρίμματα θα πρέπει να τεμαχιστούν σε μικρά κομματάκια πριν εισαχθούν στο composter. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο διάσπασης των απορριμμάτων. Προσθήκη πριονιδιού / μικρών ξύλινων κομματιών (Wood Pellets) Τα μικρά ξύλινα κομματάκια ή το πριονίδι (να είναι απολύτως στεγνά χωρίς υγρασία) προστίθενται στα σκουπίδια και για να απορροφήσουν την υγρασία.

6 Αναλογία 1 : 10 (Μικρά ξύλινα κομματάκια : Σκουπίδια) ή 3 : 10 πριονίδι. Ένα μέρος των μικρών ξύλινων κομματιών ή τρία μέρη πριονίδι πρέπει να προσθέτετε σε κάθε δέκα μέρη σκουπιδιών. 3 μέρη πριονίδι = 1 μέρος μικρά ξύλινα κομματάκια (Wood Pellets) Wood Pellets = συμπυκνωμένο πριονίδι και όχι μικρά ξύλα ή ροκανίδι. Περιστροφή της Μονάδας. Η περιστροφή της μονάδας τραβάει αέρα από τα ανοίγματα εξαερισμού, εμποδίζοντας την εμφάνιση δυσοσμίας ενώ αναμιγνύει την στεγνή και υγρή ύλη. Μετά την αύξηση της θερμοκρασίας στην αρχή, τα ανοίγματα εξαερισμού θα πρέπει να είναι συνέχεια πλήρως ανοιχτά. Μιάμιση περιστροφή της μονάδας με κάθε νέα ποσότητα απορριμμάτων είναι επαρκής για να αερίσει το περιεχόμενο. Περιστρέψτε την μονάδα πιο συχνά αν τα απορρίμματα είναι πολύ νωπά για να εξασφαλίσετε την εξάπλωση του πριονιδιού ή των μικρών ξύλινων κομματιών. Πάντα όμως η περιστροφή να είναι συν μισή στροφή. Δηλαδή τα οργανικά που ήταν στο κάτω μέρος πριν την περιστροφή να βρεθούν στο πάνω μέρος του κάδου. 4. Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε! Υγρασία 1. Μην αφήνετε τα σκουπίδια να γίνονται πολύ υγρά μέσα στο composter. Σκουπίδια που προσθέτονται στο composter θα πρέπει να είναι στεγνά εξαρχής. Αυτό επιτυγχάνεται με τον ειδικό κάδο μεταφοράς-συγκέντρωσης κουζίνας (Στραγγιστικό) βλέπε κατηγορία Ανακύκλωση Αξεσουάρ.

7 2. Μην ρίχνετε μέσα γάλα, σούπα ή σάλτσες διότι είναι δύσκολο να εξισορροπηθούν τέτοιες ουσίες με το πριονίδι. 3. Μην προσθέτετε στάχτες, κιμωλία ή χώμα. Θα επιβραδύνουν την διαδικασία διάλυσης. 4. Μην αφήνετε τα σκουπίδια να γίνονται πολύ ξηρά. Όταν πρόσθετε πριονίδι ή μικρά ξύλινα κομμάτια να προσέχετε να μην βάλετε υπερβολική ποσότητα κάθε φορά. Καθένα έχει εξαιρετικές απορροφητικές ιδιότητες και αν τα σκουπίδια είναι πολύ στεγνά η διαδικασία διάλυσης θα παρεμποδιστεί καθώς τα περιεχόμενα θα είναι πολύ στεγνά και θα σχηματίσουν σβόλους. Αν υπάρχουν σβόλοι στα περιεχόμενα, θα πρέπει να σπάσουν με κάποιο εργαλείο όπως αυτά της κηπουρικής. Η υγρασία είναι απαραίτητη για την διατροφή των μικροοργανισμών οι οποίοι διαλύουν τα σκουπίδια. Θα μάθετε να αναγνωρίζετε την σωστή σύσταση τα σκουπίδια θα είναι νωπά, όχι πολύ υγρά ούτε πολύ στεγνά! 5. Το άδειασμα της μονάδας Ανοίχτε την πόρτα.. Βάλτε το ατσάλινο πιάτο πάνω από το διαμέρισμα που χρησιμοποιείται. Για να τοποθετήσετε το ατσάλινο πιάτο στη θέση του μια δεύτερη πόρτα χρειάζεται να ανοιχτεί. Περιστρέψτε την μονάδα μισή περιστροφή. Αφαιρέστε με το φτυάρι το τελειωμένο λίπασμα σε ένα πλαστικό φύλο ή σε ένα καρότσι.

8 6. Πληροφορίες και Τεχνάσματα Βοηθητικά Εξαρτήματα Ένας κουβάς με καπάκι για το ξηρό πριονίδι ή τα μικρά ξύλινα κομμάτια. Μια τσουγκράνα με 3 δόντια με λαβή 25 cm θα είναι χρήσιμη για το σπάσιμο των σβόλων και των σκληρών κομματιών στο λίπασμα σε περίπτωση που σχηματιστούν. Τοποθέτηση σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο; Όπου και αν τοποθετήσετε το JK 125/270 είναι απλά μια πρακτική διαδικασία. Αν τοποθετηθεί εξωτερικά, να λάβετε υπόψη τα παρακάτω: Τοποθετήστε το σε μέρος εύκολης πρόσβασης από την κουζίνα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Η θέση του κομποστοποιητή προστατεύεται κατά κάποιο τρόπο από συνθήκες υπερβολικά παγωμένου αέρα. Ένας φράχτης ή θάμνοι γύρω του κάνουν μια ιδανική θέση. Ένα σκέπαστρο πάνω από την περιοχή κάνει πιο εύκολο το γέμισμα της μονάδας και προστατεύει από την είσοδο υδάτων βροχής στη δεξαμενή. Μολυσματικές Ουσίες Να λάβετε υπόψη ότι αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το λίπασμα που παράγεται από το Jora 125/270 για να καλλιεργήσετε λαχανικά για κατανάλωση, δεν θα πρέπει να προσθέσετε μέσα στην μονάδα οτιδήποτε θα μολύνει το λίπασμα. 7. Πρόσθετες Πληροφορίες Θερμοκρασία Η κομποστοποίηση συμβαίνει σε θερμοκρασίες από 2 έως 78 0 C. Διαφορετικοί μικροοργανισμοί πραγματοποιούν την διαδικασία σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Υψηλές θερμοκρασίες δίνουν υψηλότερο βαθμό υγιεινής κομποστοποίησης και επομένως είναι πιο ευνοϊκές. Με ισορροπημένη διανομή υγρασίας και οξυγόνωση στη μονάδα JK και με την συνεχή πρόσθεση απορριμμάτων η θερμοκρασία θα αυξηθεί έως τους C. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε θερμόμετρο διότι θα παρατηρήσετε ατμό να βγαίνει από την δεξαμενή. Πράγματι, μπορεί να είναι πολύ ζεστό για να βάλετε το χέρι σας σε αυτό αν θελήσετε να το κάνετε!

9 Σε υψηλές θερμοκρασίες και με υψηλό ph, θα παρουσιαστεί αμμωνία στον ατμό. Αν παρατηρηθεί έντονη μυρωδιά αμμωνίας, προσθέστε μια μικρή ποσότητα συμπληρωμάτων άνθρακα (Πριονίδι) για να διορθωθεί το πρόβλημα. Κομποστοποίηση τον χειμώνα Αν ξεκινάτε το JK 125/270 composter τους χειμερινούς μήνες, και ειδικά αν έχετε μικρές ποσότητες σκουπιδιών, ίσως να βοηθήσει η πρόσθεση ενός μπουκαλιού με ζεστό νερό στον πρώτο θάλαμο για να βοηθήσει την παραγωγή της αρχικής δημιουργίας της θερμοκρασίας. Όταν η φυσική θερμοκρασία αρχίσει να δημιουργείται από την διαδικασία κομποστοποίησης, το μπουκάλι με το ζεστό νερό μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. 2 μέρες). Μπορεί επίσης να επιθυμείτε να κλείσετε τα ανοίγματα εξαερισμού όταν ξεκινάτε ένα νέο θάλαμο για τις πρώτες μέρες. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε τα ανοίγματα εξαερισμού 3 4 mm όταν η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει. Όταν ο θάλαμος είναι γεμάτος, τα ανοίγματα εξαερισμού θα πρέπει να είναι ανοιχτά για να επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί στο εσωτερικό. Τι να κάνετε το παραγόμενο λίπασμα Ως αποτέλεσμα της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύχθηκε στο λίπασμα μέσα στη μονάδα, το λίπασμα θα είναι κατάλληλο για χρήση σε φυτά. Επειδή τα κόκαλα και τα τσόφλια των αβγών δεν αποδομούνται γρήγορα θα είναι εμφανή στην κοπριά. Μπορούν να απομακρυνθούν σε περίπτωση που το λίπασμα θα χρησιμοποιηθεί για φυτά του σπιτιού. Το λίπασμα θα είναι πολύ θρεπτικό για τα φυτά. 5 λίτρα περίπου είναι αρκετά για κάθε τετραγωνικό μέτρο φυτέματος. Για γλάστρες αναμίξτε 1 λίτρο λιπάσματος με 5 λίτρα χώματος. Τον χειμώνα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το λίπασμα. Θα πρέπει να διατηρηθεί σκεπασμένο κάπου τον χειμώνα για να αποφύγετε την εξασθένηση του. Υλικά ακατάλληλα για απορρόφηση υγρασίας. Είναι πολύ σημαντικό να προσθέσετε το κατάλληλο είδος απορροφητικού υλικού για να απορροφήσει την υγρασία των οργανικών απορριμμάτων. Προβλήματα με την διαδικασία κομποστοποίησης παρουσιάζονται σχεδόν πάντα εξαιτίας του απορροφητικού υλικού το οποίο είναι από την αρχή είτε πολύ νωπό είτε πολύ χοντροκομμένο, ή η λανθασμένη αναλογία στην ποσότητα πριονιδιού / απορριμμάτων. i) Πριονίδια από βρεγμένο ξύλο (ανεπαρκείς ιδιότητες απορρόφησης) ii) Χλόη (έχει χαμηλό PH το οποίο αναστέλλει την διαδικασία)

10 iii) Ξέσματα ή κομμάτια από ξύλο τα οποία έχουν μακριές ίνες με ανεπαρκείς ιδιότητες απορρόφησης. iv) Χοντροκομμένα άχυρα ή ξερά χόρτα (ανεπαρκής απορρόφηση). Η σπουδαιότητα του επαρκούς αερισμού Οι πιο κατάλληλοι οργανισμοί για αποσύνθεση είναι οι αερόβιοι ή εκείνοι που χρησιμοποιούν οξυγόνο. Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής κίνηση αέρα εντός του σωρού των σκουπιδιών για να καλύψει τις ανάγκες τους. Η ανεπάρκεια οξυγόνου θα οδηγήσει σε ανάπτυξη δύσοσμων υλικών. Το Joracomposter έχει κατασκευαστεί ώστε να επιτρέπει τον αερισμό ανάλογα με τη χωρητικότητα του σε απορρίμματα ανά εβδομάδα. Εντούτοις αν η μονάδα υπερφορτωθεί με απορρίμματα δεν θα υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο μίγμα και θα δημιουργηθεί δυσοσμία. Αν είσαστε πολύ προσεκτικοί με τον τεμαχισμό και την ανάμιξη τότε είναι πιθανό η μονάδα να λειτουργήσει και με μεγαλύτερους όγκους απορριμμάτων. Η χρήση πριονιδιού ή μικρών ξύλινων κομματιών απορροφάει την υγρασία και δομεί το κομπόστ διατηρώντας τον αερισμό. Η σπουδαιότητα της κατάλληλης ανάμιξης Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των Joracomposter είναι η ευκολία τους να αναμιγνύουν το περιεχόμενό τους. Η περιστροφή της δεξαμενής οδηγεί στον αερισμό των υλικών, η υγρασία εξαπλώνεται και νέες επιφάνειες παρουσιάζονται για να γίνει η επεξεργασία τους από τους μικροοργανισμούς. Η ορθή διευθέτηση των απορριμμάτων Η προσθήκη πριονιδιού θα μπορούσε να ειπωθεί οτι συντελεί σε 3 σημαντικές λειτουργίες. Οι μικροοργανισμοί χρειάζονται άνθρακα και άζωτο. Για κάθε μέρος αζώτου (Ν) χρειάζονται 30 μέρη άνθρακα (C). Πράσινα σκουπίδια και απορρίμματα τροφών περιέχουν υψηλές ποσότητες αζώτου. Επομένως, απαιτείται άνθρακας για να αντισταθμίσει τα απορρίμματα. Όταν προσθέσετε στεγνό πριονίδι, αυτό i) Απορροφά υγρασία ii) Προσθέτει δομή στο έτοιμο λίπασμα iii) Παρέχει πηγή άνθρακα για την θρέψη των μικροοργανισμών.

11 8. Επιδιορθώσεις Πώς καταλαβαίνω πότε η ανάμιξη έχει σωστό επίπεδο υγρασίας; Χρησιμοποιώντας λαστιχένια γάντια πάρτε ορισμένη ποσότητα του λιπάσματος στο χέρι σας και συμπιέστε την. Αν τρέξει νερό ανάμεσα στα δάκτυλα σας τότε έχει πολύ υγρό. Αν παρουσιαστούν μόνο ορισμένες σταγόνες τότε είναι σωστό επίπεδο ύγρανσης. Αν η ποσότητα στο χέρι σας δεν παραμένει μια μάζα τότε είναι στεγνό. Επιδιορθώσεις Προβλημάτων Θερμοκρασίας Πρόβλημα Αιτία Επιδιόρθωση Χαμηλή θερμότητα / καθόλου θερμότητα 1) Πολύ στεγνό. 2) Πολύ υγρό. Νύμφες μυγών 3) Χειμωνιάτικος ψυχρός αέρας Πολύ υγρό / Χαμηλή θερμοκρασία 1. Ραντίστε με νερό. 2. Δείτε ΔΥΣΟΣΜΙΑ παρακάτω 3. Μην αδειάσετε όλο το λίπασμα την ώρα του αδειάσματος. Ανοίξτε τους αεραγωγούς 3 4 mm. Προσθέστε στεγνό πριονίδι και αναμίξτε καλά. Βάλτε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό για να βοηθήσει στην θερμοκρασία. Μανιτάρια Φυσική εμφάνιση Τίποτα Μεγάλοι σβόλοι Πολύ υγρό Προσθέστε στεγνό πριονίδι και αναμίξτε καλά. Δυσοσμία Αν παρατηρήσετε δυσοσμία από την μονάδα αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους: Δεν υπαρχει αρκετός αερας που περνάει ανάμεσα από το μίγμα απορριμμάτων. Και / ή τα απορρίμματα είναι πολύ νωπά. Και / ή πιθανόν να έχετε γεμίσει την μονάδα πολύ γρήγορα (το γρήγορο γέμισμα της μονάδας οδηγεί σε ελάττωση της θερμοκρασίας και σταματάει την διαδικασία διάλυσης).

12 Αν η αναλογία/ισορροπία ανάμεσα στο πριονίδι και τα απορρίμματα δεν είναι σωστή και το περιεχόμενο είναι πολύ υγρό για να διασπαστεί κάντε τα ακόλουθα: 1) Βεβαιωθείτε ότι τα ανοίγματα εξαερισμού είναι πλήρως ανοιχτά. 2) Προσθέστε περισσότερο πριονίδι / μικρά ξύλινα κομματάκια. 3) Περιστρέψτε την μονάδα πολλές φορές για να εισάγεται αέρα στο μίγμα. 4) Αν υπάρχουν σβόλοι στο περιεχόμενο πρέπει να διαλυθούν με ένα εργαλείο κηπουρικής. Μυρωδιά Αιτία Επιδιόρθωση Αμμωνία Έντονη διεργασία, υψηλό Προσθέστε ορισμένη ποσότητα PH συμπληρωμάτων άνθρακα. Αναμίξτε. Σήψη / Αέρια Απορρίμματα πολύ νωπά! Πολύ λίγο πριονίδι Προσθέστε στεγνό πριονίδι. Αναμίξτε καλά Έντονη όξινη Έλλειψη οξυγόνου μπορεί Αδειάστε ορισμένα μυρωδιά να οφείλεται σε υπερβολικό απορρίμματα, προσθέστε (Τυροειδής) γέμισμα. στεγνό πριονίδι, αναμίξτε καλά Απορρίμματα πολύ υγρά! Πριονίδι, αναμίξτε καλά Μερικές φορές Προσθέστε λίγη ποσότητα από παρατηρείται στο ξεκίνημα ήδη έτοιμο λίπασμα, αναμίξτε ενός νέου κύκλου του καλά θαλάμου Γενική επισκόπηση ενός Jora composter σε λειτουργία Κοιτάξτε μέσα στο Jora composter! Η θερμοκρασία θα πρέπει να ανέβει μέσα στη πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του. Όταν ανοίξετε την πόρτα, αν έχουν σχηματιστεί σβόλοι στο περιεχόμενο διαλύστε τους με μια μικρή τσουγκράνα. Αν το υλικό είναι πολύ στεγνό, υγράνετε το με νερό. Προσθέστε τα οργανικά απορρίμματα. Προσθέστε την σωστή ποσότητα πριονιδιού (1:10 αναλογία μικρά ξύλινα κομματάκια : φαγητό). Κλείστε το καπάκι και περιστρέψτε την μονάδα τουλάχιστον μια φορά.

13 Box 165 S Mjölby SWEDEN

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Κλαδέματα. Γρασίδι. Compost. Διατροφικά υπολείμματα. Φύλλα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Κλαδέματα. Γρασίδι. Compost. Διατροφικά υπολείμματα. Φύλλα Δήμος Λαγκαδά ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Γρασίδι Κλαδέματα Compost Διατροφικά υπολείμματα Φύλλα H κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Δήμος Καλαμαριάς ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου Διεύθυνση Καθαριότητας - Ανακύκλωσης ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η κομποστοποίηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Δήμος Καλαμαριάς ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας! Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου Σταύρος Ζαμπέτογλου

Διαβάστε περισσότερα

Η κομποστοποίηση στην πράξη ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Η κομποστοποίηση στην πράξη ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 4 Φεβρουαρίου 2012 ΚΠΕ Δραπετσώνας Επιμορφωτική Ημερίδα Η κομποστοποίηση στην πράξη ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΧΡΟΝΗ Χριστίνα Κομποστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ανακύκλωση ΣΤ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γεια σας! Είμαι η Μαρία και θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση μπαταριών. Γεια σας! Είμαι η Χαριτίνη και θα σας μιλήσω για την κομποστοποίηση. Γεια σας! Είμαι

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Ευημερία. Αειφόρος Ανάπτυξη. Κοινωνική Ισότητα. Πολιτιστική Ζωτικότητα. Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας. Greek

Οικονομική Ευημερία. Αειφόρος Ανάπτυξη. Κοινωνική Ισότητα. Πολιτιστική Ζωτικότητα. Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας. Greek Αειφόρος Ανάπτυξη Πολιτιστική Ζωτικότητα Οικονομική Ευημερία Κοινωνική Ισότητα Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας Greek Καλωσήλθατε στην Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας του Norwood Payneham & St Peters Η Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ. Δρ. Μάντζος Νίκος

ΚΟΜΠΟΣΤ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ. Δρ. Μάντζος Νίκος ΚΟΜΠΟΣΤ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ Δρ. Μάντζος Νίκος Κομποστοποίηση(composting), ονομάζεται η διαδικασία που έχει σκοπό να επιταχύνει και να καθοδηγήσει τις φυσικές διεργασίες της βιοαποδόμησηςτων οργανικών υπολειμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κομποστοποίηση Είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που καταλήγει στη δημιουργία μιας μάζας

Τι είναι η κομποστοποίηση Είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που καταλήγει στη δημιουργία μιας μάζας Τι είναι η κομποστοποίηση Είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που καταλήγει στη δημιουργία μιας μάζας που μοιάζει με χώμα και είναι πολύ θρεπτική για τα

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα»

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 1 Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 2 Κάδοι για τη συλλογή των απορριµµάτων Οι κάδοι που µοιράστηκαν στα πρώτα πιλοτικά σπίτια είναι τέσσερις µεγάλοι κάδοι χωρητικότητας 120 λίτρων καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ :

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ : ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ : Η ενημέρωση & ευαισθητοποίηση των παιδιών Μετέτρεψε τα σκουπίδια σου σε χρήσιμο υλικό κομποστοποιών τας τα!!! Μπορεί το περιβάλλον να διαχειριστεί αυτή την υπέρμετρη επιβάρυνση;

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34 Φυσικά λιπάσματα Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(n), ο φώσφορος(p) και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΟΠΟΙΗΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΟΠΟΙΗΗ Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Λαμιέων είναι η προστασία και η φροντίδα του Περιβάλλοντος, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη ζωή την καθημερινότητα και την ίδια μας την ύπαρξη. Σε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

«Οικιακή Κομποστοποίηση στο Δήμο Χερσονήσου: Ένα Πρόγραμμα μόνο με οφέλη» Νηστικάκη Νατάσσα, Χημικό Μηχανικό Ε.Μ.Π, ΜΒΑ, Ph.D,

«Οικιακή Κομποστοποίηση στο Δήμο Χερσονήσου: Ένα Πρόγραμμα μόνο με οφέλη» Νηστικάκη Νατάσσα, Χημικό Μηχανικό Ε.Μ.Π, ΜΒΑ, Ph.D, «Οικιακή Κομποστοποίηση στο Δήμο Χερσονήσου: Ένα Πρόγραμμα μόνο με οφέλη» Νηστικάκη Νατάσσα, Χημικό Μηχανικό Ε.Μ.Π, ΜΒΑ, Ph.D, ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΗΜΑ- ΒΗΜΑ Τι είναι η κομποστοποίηση; Η κομποστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για την εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης

Ενημέρωση για την εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης Ενημέρωση για την εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης ΠΑΓΑΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ Μηχανικός Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. - έργα διαχείρισης Α.Σ.Α. Ένας Χ.Υ.Τ.Α. στο Ν. Τρικάλων Πέντε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικά προϊόντα κήπου. Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση

Βιολογικά προϊόντα κήπου. Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση Δωρεάν Δωρεάν συμβουλές συμβουλές Βιολογικά προϊόντα κήπου Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση Η φύση ως πρότυπο Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό εδάφους, υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί που

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βιολογικής. Γεωργίας. «Κομποστοποίηση» Εργαστήριο 4. Γεώργιος Δημόκας. Χρήστος Μουρούτογλου. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι.

Εργαστήριο Βιολογικής. Γεωργίας. «Κομποστοποίηση» Εργαστήριο 4. Γεώργιος Δημόκας. Χρήστος Μουρούτογλου. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας «Κομποστοποίηση» Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. 12 / 10 / 2015 Χρήστος Μουρούτογλου Κομποστοποίηση (Composting) Κομποστοποίηση είναι ο μετασχηματισμός της

Διαβάστε περισσότερα

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua.

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua. χαρτί χαρτόνι γυαλί πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα υπόλοιπα απόβλητα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! «Ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικού συστήματος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ Σκοπός του παρόντος ενημερωτικού φυλλαδίου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Δημοτών της Περιφέρειας Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Αθανασόπουλος Γεωπόνος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Λαυρίου

Ανδρέας Αθανασόπουλος Γεωπόνος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Λαυρίου Ανδρέας Αθανασόπουλος Γεωπόνος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Λαυρίου Μακροστοιχεία ( C O Η ) Ν Ρ Κ Με αυτή τη σειρά και στα λιπάσματα Ιχνοστοιχεία Mn Mg Zn B... (Fe) 15/10/2011 ΚΠΕ Λαυρίου 2 Ανόργανη Οργανική (χηλική)

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Απορριμμάτων- Ανακύκλωση. Project Α Λυκείου Σχολικό Έτος

Διαχείριση Απορριμμάτων- Ανακύκλωση. Project Α Λυκείου Σχολικό Έτος Διαχείριση Απορριμμάτων- Ανακύκλωση Project Α Λυκείου Σχολικό Έτος 2015-16 Ανακύκλωση Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Κυρκίτσος Φίλιππος, Δρ. Περιβαλλοντολόγος Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Ημερίδες για την κομποστοποίηση Στους Δήμους Καβάλας & Αλεξανδρούπολης 22-23

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή κομποστοποίηση

Οικιακή κομποστοποίηση ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧ.ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 Οικιακή κομποστοποίηση Δεν πετάω σκουπίδια Ανακυκλώνω! Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία, κατά την οποία τα οργανικά υλικά απόβλητα διασπώνται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση

Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση http://wasptool.hua.gr www.envitech.org Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου για την υποστήριξη της πρόληψης αποβλήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση Το έργο LIFE10 ENV/GR/622

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα παιχνίδια για τη δράση Κομποστοποίηση: η Ανακύκλωση της Φύσης Σαμοθράκη

Προτεινόμενα παιχνίδια για τη δράση Κομποστοποίηση: η Ανακύκλωση της Φύσης Σαμοθράκη Προτεινόμενα παιχνίδια για τη δράση Κομποστοποίηση: η Ανακύκλωση της Φύσης Σαμοθράκη 2017-2018 Ευγενία Τσιάνου & Jacqueline Kirby 1.1 Παιχνίδι πέντε σταθμών γρίφων... 2 1.2 Πράκτορες του πλανήτη... 2 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΟΚΟΠΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. R V~ 50Hz, 550W Nom / 650W Max

ΠΑΝΤΟΚΟΠΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. R V~ 50Hz, 550W Nom / 650W Max ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΤΟΚΟΠΤΗΣ R-516 220-240V~ 50Hz, 550W Nom / 650W Max ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Κατά τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, τηρείτε πάντα τις βασικές προφυλάξεις ασφαλείας

Διαβάστε περισσότερα

«Κατασκευή κομποστοποιητή στο σχολικό κήπο ή στο σπίτι» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Κατασκευή κομποστοποιητή στο σχολικό κήπο ή στο σπίτι» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Κατασκευή κομποστοποιητή στο σχολικό κήπο ή στο σπίτι» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αριθμός μελών ομάδας:... Μέλη:......... Γραμματέας:... Όνομα ομάδας:... ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ-ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ Ο κήπος του ΚΠΕ Τα φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

Καπνός βγαίνει από. κάτω σηµείο της. Τα συστατικά δεν αναµιγνύονται ή το ψωµί δεν ψήνεται σωστά. οθόνη παρουσιάζει H:HH

Καπνός βγαίνει από. κάτω σηµείο της. Τα συστατικά δεν αναµιγνύονται ή το ψωµί δεν ψήνεται σωστά. οθόνη παρουσιάζει H:HH Πρόβληµα Αιτία Λύση Καπνός βγαίνει από τον κάδο ψησίµατος ή τις διεξόδους Το ψωµί βουλιάζει στη µέση και είναι υγρό στο κάτω σηµείο Είναι δύσκολο να βγάλετε το ψωµί από τον κάδο ψησίµατος Τα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

KQG-6617G KOR-6L773S(KOR-7G78)(그)_AMIRIDIS rxnt]]x^nsgrxnt]zyw~oἤpu GGGY YWX]TW`TW\GGG㝘䟸GXa\^a[W

KQG-6617G KOR-6L773S(KOR-7G78)(그)_AMIRIDIS rxnt]]x^nsgrxnt]zyw~oἤpu GGGY YWX]TW`TW\GGG㝘䟸GXa\^a[W KQG-6617G ΟΔHΓOΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΑΓΩΜΑ & 1 2 3 3 4 5 6 7 8 8 9 10 11 11 12 12 12 13 14 15 17 18 0,8 1 2 3 9 10 4 11 12 13 9 6 7 5 Πίνακας ελέγχου Door open button - To open the door push the door open button.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΒΔΟ-ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΜΟΝΤΕΛΟ: R-578 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΡΑΒΔΟ-ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΜΟΝΤΕΛΟ: R-578 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΡΑΒΔΟ-ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΜΟΝΤΕΛΟ: R-578 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή, διαβάστε αυτές τις οδηγίες χρήσης προσεκτικά και κρατήστε τες για μελλοντική αναφορά. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ A. Διακόπτης ρύθμισης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1 α) Λάθος β) Σωστό γ) Σωστό δ) Λάθος ε) Σωστό Α2 1- ε 2- δ 3- στ 4- α 5- γ ΘΕΜΑ Β Β1 Η χλωρή λίπανση

Διαβάστε περισσότερα

Τι ονομάζουμε Ανακύκλωση;

Τι ονομάζουμε Ανακύκλωση; Τι ονομάζουμε Ανακύκλωση; Ανακύκλωση : είναι η δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιήσουμε αντικείμενα που ενώ μοιάζουν με άχρηστα και θα κατέληγαν στα σκουπίδια διατηρούν σημαντικό μέρος της αξίας τους Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο.

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο 1. Ελέγξτε για διαρροή το

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ερωτήσεις & απαντήσεις για τον αρτοπαρασκευαστή Πρόβληµα Αιτία Λύση Η συσκευή ή η οθόνη δεν λειτουργούν Καπνός βγαίνει από τον κάδο ψησίµατος ή τις διεξόδους Το ψωµί βουλιάζει στη µέση και είναι υγρό

Διαβάστε περισσότερα

Έδρα: 1 ο χλμ Ορχομενού Κάστρου, Ορχομενός. Τηλ.: ,3 Fax: Γραφεία Αθήνας: Ευελπίδων 5, Αθήνα.

Έδρα: 1 ο χλμ Ορχομενού Κάστρου, Ορχομενός. Τηλ.: ,3 Fax: Γραφεία Αθήνας: Ευελπίδων 5, Αθήνα. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ & ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 1.Τεμαχισμός απορριμμάτων με απομάκρυνση μεταλλικών αντικειμένων 2. Διαχωρισμός απορριμμάτων σε οργανικά & ανακυκλώσιμα 4. Κομποστοποίηση -

Διαβάστε περισσότερα

Για ένα καθαρό Περιβάλλον HELESI S.A. Bio-Actor. Κάδος Κομποστοποίησης Κήπου ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

Για ένα καθαρό Περιβάλλον HELESI S.A. Bio-Actor. Κάδος Κομποστοποίησης Κήπου ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Για ένα καθαρό Περιβάλλον HELESI S.A. Bio-Actor Κάδος Κομποστοποίησης Κήπου ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Οδηγίες Χρήσεως Bio-Actor Οικιακός κάδος διαλογής Κάδος διαλογής 10 λίτρων Έκδοση με ποδομοχλό Ο οικιακός κάδος

Διαβάστε περισσότερα

V 50/60Hz W 1.7L

V 50/60Hz W 1.7L ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρικός Βραστήρας Μοντέλο: R-778 220-240V 50/60Hz 1850--2200W 1.7L ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές, πρέπει να τηρείτε τις βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Κομποστοποίηση

Οικιακή Κομποστοποίηση Οικιακή Κομποστοποίηση Από το 2011 ξεκίνησε και στον Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων πιλοτικά, το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, με τη διανομή κάδων, με στόχο την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των

Διαβάστε περισσότερα

Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις

Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις Τι είναι η κομποστοποίηση; Πρόκειται για μια φυσική διεργασία, κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί - ή για την ακρίβεια ορισμένα γκρουπ μικροοργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Μαγούλας Σχολικό Έτος Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΘΕΜΑ : «Κομποστοποίηση» Υπεύθυνος Καθηγητής Προγράμματος

Γυμνάσιο Μαγούλας Σχολικό Έτος Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΘΕΜΑ : «Κομποστοποίηση» Υπεύθυνος Καθηγητής Προγράμματος Γυμνάσιο Μαγούλας Σχολικό Έτος 2013-2014 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΘΕΜΑ : «Κομποστοποίηση» Υπεύθυνος Καθηγητής Προγράμματος Πέρρος Χρήστος ΠΕ 17. 04 Την τρέχουσα σχολική χρονιά (σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟ ΠΕΛΛΕΤ από άχυρο

ΑΓΡΟ ΠΕΛΛΕΤ από άχυρο ΑΓΡΟ ΠΕΛΛΕΤ από άχυρο ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ (ΣΤΡΩΜΝΗ) ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΕΧΙΔΗ ΑΦΟΙ ΟΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ 6 ΚΑΛΟΧΩΡΙ, 57009 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PH 2310755400, FAX 2310755497, EMAIL: info@promex.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τοστιέρα με αποσπώμενες πλάκες τύπου γκριλ

Τοστιέρα με αποσπώμενες πλάκες τύπου γκριλ Τοστιέρα με αποσπώμενες πλάκες τύπου γκριλ Model: R-266 Power: 230V 50Hz 750W Οδηγίες λειτουργίας και ασφαλείας Model: R-263 Power: 230V 50Hz 750W - ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο ενεργός αερισμός παρέχει στους μικροοργανισμούς φρέσκο αέρα, δηλαδή οξυγόνο.

1. Ο ενεργός αερισμός παρέχει στους μικροοργανισμούς φρέσκο αέρα, δηλαδή οξυγόνο. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τρία είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του συστήματος: 1. Ο ενεργός αερισμός παρέχει στους μικροοργανισμούς φρέσκο αέρα, δηλαδή οξυγόνο. 2. Η διεργασία του αερισμού ρυθμίζεται από ένα σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: CLVC-12S ΙΣΧΥΣ: 1200 W ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: CLVC-12S ΙΣΧΥΣ: 1200 W ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: CLVC-12S ΙΣΧΥΣ: 1200 W www.colorato.net ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΣΚΟΥΠΑ ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΜΟΝΟ ΚΡΥΕΣ ΣΤΑΧΤΕΣ! Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο οδηγιών προσεκτικά πριν τη χρήση και διατηρείστε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ Με απλούς πρακτικούς τρόπους, µπορούµε όλοι µας να κάνουµε µία προσπάθεια ώστε να µειώσουµε την κατανάλωση νερού στο µπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. ΤΡΟΠΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Παρακαλούμε να διαβάσετε με προσοχή τις παρακάτω οδηγίες και να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο λειτουργίας Η συσκευή δεν είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ενότητα 5: Στερεά απόβλητα και Αστική Ρύπανση (Μέρος 2 ο ) Ζαγγανά Ελένη Σχολή : Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: Εταιρεία VALEO Formosa Office Building 4F 3, 161, Sung The Road Taipei, Taiwan, R.O.C.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: Εταιρεία VALEO Formosa Office Building 4F 3, 161, Sung The Road Taipei, Taiwan, R.O.C. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: Εταιρεία VALEO Formosa Office Building 4F 3, 161, Sung The Road Taipei, Taiwan, R.O.C. P/N: 700351626(09.03) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ: Διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά και απευθυνθείτε στις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας μέσα στα πλαίσια του Μεσογειακού Προγράμματος WASMAN, το οποίο προτίθεται να προωθήσει τη συνεργασία και τη διάδοση ορθών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ VACUUM SEALER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ VACUUM SEALER www.colorato.net ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ VACUUM SEALER ΜΟΝΤΕΛΟ: CLVΜ-36 Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες πριν την χρήση της συσκευής Εισαγωγή στην λειτουργία των πλήκτρων του vacuum sealer...

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή συσκευής ( Σχεδ. 1)

Περιγραφή συσκευής ( Σχεδ. 1) Model No: R-102 Σκουπάκι Χειρός Οδηγίες Χρήσης Περιγραφή Επαναφορτιζόµενο σκουπάκι χειρός για υγρά και στερεά. Απορροφά εύκολα σκόνη και νερό. Είναι εύχρηστο για το σπίτι και παρόµοιους χώρους. Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: XB9115G

ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: XB9115G ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: XB9115G ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Όταν χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική συσκευή, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βασικά μέτρα ασφαλείας: 1. Διαβάστε όλες τις οδηγίες. 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 03 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ T.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία Υδραυλικών, Θερμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης Σπασμένα γυαλιά Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ MOD. R-131

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ MOD. R-131 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ MOD. R-131 1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Όταν χρησιµοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές, πρέπει να ακολουθείτε βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, συµπεριλαµβανοµένων και των ακολούθων:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΧΕΙΡΟΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ. Μοντέλο: HB989. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά.

ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΧΕΙΡΟΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ. Μοντέλο: HB989. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΧΕΙΡΟΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ Μοντέλο: HB989 Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. 1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Πριν τη χρήση ηλεκτρικής συσκευής, πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση).

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση). Λίπανση της Ελιάς Η ελιά γενικά δεν θεωρείται απαιτητικό είδος και μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών τύπων. Η λίπανση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελαιώνα και στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση

Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση Α Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Β τετραμήνου Το Νερό στη Φύση Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Γλέζου Κατερίνα - Δρίλλια Αθανασία Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση Ομάδα «Σταγόνα ζωής» ΜΕΛΗ: ΔΑΝΑΗ

Διαβάστε περισσότερα

Nuvelle Ηλεκτρικός Βραστήρας KP 1419S ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Nuvelle Ηλεκτρικός Βραστήρας KP 1419S ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Nuvelle Ηλεκτρικός Βραστήρας KP 1419S ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή και φυλάξτε τες για πιθανή μελλοντική ανάγνωση 1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ MADE IN SWEDEN. Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας.

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ MADE IN SWEDEN. Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας. MADE IN SWEDEN ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας. Ιδανικοί σε χώρους που παραμένουν κλειστοί ή δεν αερίζονται επαρκώς π.χ. ντουλάπες, ντουλάπια,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΞΕΡ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: HM888. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση. και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά.

ΜΙΞΕΡ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: HM888. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση. και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΜΙΞΕΡ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: HM888 Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Πριν χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική συσκευή, πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

SHB 4330WH. GR Τζαμοκαθαριστής. Copyright 2017, Fast ČR, a.s.

SHB 4330WH. GR Τζαμοκαθαριστής. Copyright 2017, Fast ČR, a.s. SHB 4330WH GR Τζαμοκαθαριστής - 1 - GR Τζαμοκαθαριστής ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΤΕ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ. Η παρούσα συσκευή μπορεί να χρησιμοποιείται από άτομα με σωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Λεπίδα για τη μύτη Διακόπτης ON/OFF Κυρίως σώμα Λεπίδα για φαβορίτες Κεφαλή Βούρτσα Σχ.1 Θέση μπαταρίας Θήκη ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ Model No. R-738

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ Model No. R-738 ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ Model No. R-738 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Πριν χρησιµοποιήσετε τη συσκευή για πρώτη φορά, διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης. Φυλάξτε το παρόν εγχειρίδιο για µελλοντική αναφορά. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στην πόλη μας Σχ.έτος:

Στην πόλη μας Σχ.έτος: Στην πόλη μας Σχ.έτος:2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: Πετσούκη Άννα Παλιάτσου Ουρανία Πριόβολος Θεοφάνης 1 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Ολοκληρωµένης Διαχείρισης Απορριµµάτων Δήµου Σίφνου

Πρόγραµµα Ολοκληρωµένης Διαχείρισης Απορριµµάτων Δήµου Σίφνου Πρόγραµµα Ολοκληρωµένης Διαχείρισης Απορριµµάτων Δήµου Σίφνου στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Υποδοµές Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήµου Σίφνου» (κωδ. MIS: 376162) Τι περιλαµβάνει η «Ολοκληρωµένη»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2011-2012. Παπανικολάου Νίκος Τρίμμης Γιάννης Τσαγκρή Μαρία Τσιαδής Γιώργος

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2011-2012. Παπανικολάου Νίκος Τρίμμης Γιάννης Τσαγκρή Μαρία Τσιαδής Γιώργος ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2011-2012 Παπανικολάου Νίκος Τρίμμης Γιάννης Τσαγκρή Μαρία Τσιαδής Γιώργος Κοιτώντας γύρω μας, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι περιτριγυριζόμαστε από πλαστικό. Παιχνίδια,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Προτιμήστε οικονομικό πρόγραμμα πλύσης Επιλέξτε χαμηλότερη θερμοκρασία: 30-40 C για χρωματιστά, 50-60 C για λευκά ρούχα. Με πλύση σε 40 C αντί 60 C μεώνετε το κόστος πλύσης κατά 35% Xρησιμοποιήστε το πλυντήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ (BG-SENTINEL Trap) Παγίδα κουνουπιών με μοναδικό σχεδιασμό και ελαφριά κατασκευή ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Πτυσσόμενη για εύκολη αποθήκευση και μεταφορά καθώς και γρήγορη συναρμολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

HERENTHAL. Tοστιέρα HT-ST Οδηγίες Χρήσης

HERENTHAL. Tοστιέρα HT-ST Οδηγίες Χρήσης HERENTHAL Tοστιέρα HT-ST750.14 Οδηγίες Χρήσης Aγαπητέ πελάτη, Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν συνδέσετε τη συσκευή στην πρίζα για την αποφυγή πρόκλησης ζημιάς από λανθασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί!

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Γίνομαι Φρουρός Αειφορίας Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Δοκιμασία 1 η 1. ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι πολύτιμο. Κάθε σταγόνα μετρά. Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

Υποστρώματα σποράς λαχανικών

Υποστρώματα σποράς λαχανικών Υποστρώματα σποράς λαχανικών Εδαφικά υποστρώματα Ως εδαφικό υπόστρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδος διαθέσιμου φυσικού χώματος, είτε οργανικό είτε ανόργανο, εφόσον: δεν είναι υπερβολικά βαρύ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑΞΗ :Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Απορρίμματα Τι είναι τα απορρίμματα; Απορρίμματα είναι υπολείμματα τροφών και αντικειμένων τα οποία έχουν παύσει να εξυπηρετούν τον σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία;

Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Για τους µαθητές Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Περιγραφή εργασίας Στους περισσότερους ανθρώπους, το χώµα πιθανώς µοιάζει να είναι σαν κάτι το βρώµικο. Στην πραγµατικότητα, ρίχνοντας µια προσεκτικότερη

Διαβάστε περισσότερα

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά!

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Μέσα στο πιο κάτω ορθογώνιο υπάρχουν κρυμμένες λέξεις που έχουν σχέση με το νερό. Μπορείς να τις βρεις και να τις κυκλώσεις; Ψάξε οριζόντια, κάθετα και διαγώνια! Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τ.Σ. (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΘΕΡΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα To Πρόβλημα Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα Tι σημαίνει «Ανακύκλωση»? Ανακύκλωση είναι η διαδικασία της παρασκευής νέων αγαθών από ένα προϊόν που έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κόντρα-πλακέ Αν βρείτε πάχους 8mm χρησιμοποιείστε αυτές τις διαστάσεις: 37 Χ 50 εκ (βάση) 37 X 45 εκ

Διαβάστε περισσότερα

User s Manual. Εγχειρίδιο Χρήσης Ψυγείο - Καταψύκτης. Manual de Utilizare Frigider - Congelator. Bedienungsanleitung INVMS45A2 INVMS45A2-BS

User s Manual. Εγχειρίδιο Χρήσης Ψυγείο - Καταψύκτης. Manual de Utilizare Frigider - Congelator. Bedienungsanleitung INVMS45A2 INVMS45A2-BS INVMS45A2 INVMS45A2-BS User s Manual Refrigerator - Freezer Εγχειρίδιο Χρήσης Ψυγείο - Καταψύκτης Manual de Utilizare Frigider - Congelator Bedienungsanleitung Kühl-/Gefrierschrank English/Ελληνικά/Română/Deutsch

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΙΛΚ ΣΕΪΚ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΙΛΚ ΣΕΪΚ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΜΙΛΚ ΣΕΪΚ ΨΗΛΩΝ ΠΙΔΟΣΕΩΝ Διαβάστε και φυλάξτε αυτές τις οδηγίες Μοντέλο: PDM-9042 Σημαντικές οδηγίες ασφάλειας 1. Διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά. 2. Για να προστατευτείτε από τον

Διαβάστε περισσότερα

Πολυκαθαριστές SE 5.100

Πολυκαθαριστές SE 5.100 Πολυκαθαριστές SE 5.100 Υγιεινή καθαριότητα σε πατώματα, χαλιά, μοκέτες και σαλόνια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν σκούπα υγρών και στερεών. Βασικός εξοπλισμός: Εύκαμπτος σωλήνας πλύσης - απόπλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ) ΜΕ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΦΥΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ) ΜΕ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΣ για την παρασκευή ΦΥΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ) ΜΕ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΑΣ Αυτά τα απορρίμματα της κουζίνας και του κήπου μας, μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τα μετατρέψουμε σε ωφέλιμο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρική σκούπα για υγρό/στεγνο καθάρισμα και στάχτες DAMC-4343

Ηλεκτρική σκούπα για υγρό/στεγνο καθάρισμα και στάχτες DAMC-4343 Ηλεκτρική σκούπα για υγρό/στεγνο καθάρισμα και στάχτες DAMC-4343 1 Προσοχή: Πριν από το καθάρισμα ή τη συντήρηση της συσκευής, πρέπει να αποσυνδέσετε το φις από την πρίζα. Προσοχή: Πριν από τη συναρμολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ FRAL DRY-MEC 16lt

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ FRAL DRY-MEC 16lt ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ FRAL DRY-MEC 16lt ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ/ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ... 0 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ... 1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ... 2 ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ...3 ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ 4 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ/ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τοστιέρα µε 2 σετ αποσπώµενες πλάκες τύπου γκριλ και σάντουιτς Οδηγίες λειτουργίας και ασφαλείας Model: R-202 - ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ -

Τοστιέρα µε 2 σετ αποσπώµενες πλάκες τύπου γκριλ και σάντουιτς Οδηγίες λειτουργίας και ασφαλείας Model: R-202 - ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ - Τοστιέρα µε 2 σετ αποσπώµενες πλάκες τύπου γκριλ και σάντουιτς Οδηγίες λειτουργίας και ασφαλείας Model: R-202 - ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Κατά τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών ακολουθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης. Μοντέλο: VC1154. Ευχαριστούμε για την αγορά των προϊόντων μας. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή.

Οδηγίες χρήσης. Μοντέλο: VC1154. Ευχαριστούμε για την αγορά των προϊόντων μας. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή. Οδηγίες χρήσης Μοντέλο: VC1154 Ευχαριστούμε για την αγορά των προϊόντων μας. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή. Σελ. 1 από 7 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Για να μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΑΠΙΕΡΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΑΠΙΕΡΑΣ www.colorato.net ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΦΡΑΠΙΕΡΑΣ ΜΟΝΤΕΛΟ: CLDM-400A Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες πριν τη χρήση της συσκευής και διατηρήστε τις για μελλοντική χρήση H COLORATO συνιστά

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας

Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας ΑΡΓΥΡΩ ΛΑΓΟΥΔΗ Δρ. Χημικός TERRA NOVA ΕΠΕ περιβαλλοντική τεχνική συμβουλευτική ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΕ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοργανισμοί και συνθήκες αποστείρωσης

Μικροοργανισμοί και συνθήκες αποστείρωσης Εργαοιηριακήβ άσκηση Μικροοργανισμοί και συνθήκες αποστείρωσης Σιόχοί ίου πειράμαιοε Το πείραμα αυτό στοχεύει να σε φέρει σε επαφή με την εργαστηριακή μέθοδο μικροβιακών καλλιεργειών. Επίσης θα διαπιστώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Olympus + ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΩΣΜΩΣΗΣ (R/O) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Olympus + ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΩΣΜΩΣΗΣ (R/O) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Olympus + ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΩΣΜΩΣΗΣ (R/O) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πηγή του νερού θα πρέπει να είναι τρεχούμενο νερό πόλης, που ελέγχεται από τις Δημοτικές Αρχές. Πριν την τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Πήλινη κανάτα με νερό-μεταφορά ενέργειας Θέματα: Πήλινη κανάτα με νερό, μεταφορά ενέργειας. Ηλικία: χρονών μαθητές

Τίτλος: Πήλινη κανάτα με νερό-μεταφορά ενέργειας Θέματα: Πήλινη κανάτα με νερό, μεταφορά ενέργειας. Ηλικία: χρονών μαθητές Plan Τίτλος: Πήλινη κανάτα με νερό-μεταφορά ενέργειας Θέματα: Πήλινη κανάτα με νερό, μεταφορά ενέργειας Διάρκεια: : 90 λεπτά (2 μαθήματα) Ηλικία: 14-15 χρονών μαθητές Διαφοροποίηση: Οι πιο ικανοί μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 Έμφαση κατά την περσινή και φετινή χρονιά ήταν η δράση μας ως Φρουροί Αειφορίας Οι γειτονικές κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

D 3101 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

D 3101 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Βραστήρας D 3101 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Προσοχή: Πριν εγκαταστήσετε και χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας, θα πρέπει να διαβάσετε αυτές τις οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης, οι οποίες θα σας επιτρέψουν να εξοικειωθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΞΗΡΑΝΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ MOD. R-291 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΑΠΟΞΗΡΑΝΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ MOD. R-291 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟΞΗΡΑΝΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ MOD. R-291 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Προς αποφυγή βλάβης, παρακαλούμε όπως διαβάσετε προσεκτικά αυτό το εγχειρίδιο πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή. ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ ΜΕ ΚΑΜΙΝΑΔΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ ΜΕ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ ΜΕ ΚΑΜΙΝΑΔΑ *Παρακαλώ πολύ διαβάστε τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν Αγαπητέ καταναλωτή, Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσετε τον απορροφητήρα κουζίνας σωστά,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον (YRE) έχει σκοπό: α) Να θέσει σε δράση και να ευαισθητοποιήσει τις ομάδες των μαθητών των Ν.Δ,να διερευνήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ MADE IN SWEDEN. Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας.

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ MADE IN SWEDEN. Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας. MADE IN SWEDEN ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ Η λύση για τον περιορισμό της υγρασίας, προστατεύει την υγεία και την περιουσία μας. Ιδανικοί σε χώρους που παραμένουν κλειστοί ή δεν αερίζονται επαρκώς π.χ. ντουλάπες, ντουλάπια,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ AIR COOLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ AIR COOLER www.colorato.net ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ AIR COOLER ΜΟΝΤΕΛΟ: CLAC-600N Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες πριν τη χρήση της συσκευής Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη στην επιλογή του Evaporative

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΦΙ ΓΙΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΦΙ ΓΙΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΦΙ ΓΙΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Η φυσικοχημική ανάλυση του εδάφους παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ποιοτική και θρεπτική κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 18. ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους

Μάθημα 18. ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους Μάθημα 18 ΑΕΙΚΙΝΗΤΑ \ ΜΟΡΙΑ Τα μόρια κινούνται διαρκώς και ασκούν δυνάμεις μεταξύ τους Στο προηγούμενο μάθημα ασχοληθήκαμε με την έννοια του μορίου και τις ιδιότητές του στις στερεές και στις υγρές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα