Jora composter JK 125/270 Mια οικολογική επανάσταση και είναι δική σας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Jora composter JK 125/270 Mια οικολογική επανάσταση και είναι δική σας"

Transcript

1 Jora composter JK 125/270 Mια οικολογική επανάσταση και είναι δική σας Για πληροφορίες: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ Τηλ Κιν:

2 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Τι μπορείτε να κομποστοποιήσετε; 3. Τέσσερα απλά βήματα για να ξεκινήσετε το Jora Composter 4. Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε! 5. Άδειασμα της συσκευής 6. Πληροφορίες και Τεχνάσματα - πρόχειρα εξαρτήματα - τοποθέτηση - μολυσματικές ουσίες 7. Πρόσθετες πληροφορίες Θερμοκρασία Κομποστοποίηση τον χειμώνα Τι να κάνετε με το παραγόμενο λίπασμα Υλικά ακατάλληλα για υγρή απορρόφηση Η σπουδαιότητα του ικανοποιητικού αερισμού Η σπουδαιότητα της κατάλληλης ανάμιξης Σωστή εξισορρόπηση των αποβλήτων 8. Επιδιορθώσεις Γενική επισκόπηση ενός JK125/270 σε λειτουργία

3 1. Εισαγωγή Συγχαρητήρια για την αγορά του Jora composter. Η κομποστοποίηση είναι ένας έυκολος τρόπος να επιστραφεί η οργανική ύλη στο έδαφος. Ρυθμίζει το έδαφος και βελτιώνει την ανάπτυξη των φυτών. Το ιδιωτικό νοικοκυριό μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην δημιουργία μιας καλύτερης λύσης στο τρέχον πρόβλημα της διευθέτησης των απορριμμάτων μέσω της κομποστοποίησης με την χρήση ενός JK125/270. Με την κομποστοποίηση θα βοηθήσουμε στην μείωση της ποσότητας των σπιτικών απορριμμάτων που πάνε στις χωματερές, καθώς επίσης και στην μείωση των ατομικών εξόδων για την διευθέτηση των απορριμμάτων. Για την εύκολη χρήση του JK 125/270 composter: Στην κουζίνα: Το ειδικό στραγγιστικό δοχείο κουζίνας των απορριμμάτων να είναι συγκεκριμένης ποσότητας (π.χ. 1 kg / 2 kg / 3 kg κλπ). Αυτό θα σας πληροφορεί πόσα απορρίμματα έχετε και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το υπερβολικό γέμισμα της καθημερινής χωρητικότητας του composter η οποία είναι 1,4 1,7 λίτρα/μέρα για το JK 125 και 3,5 4,3 λίτρα/μέρα για το JK 270. Όταν διευθετήσετε τα σκουπίδια της κουζίνας, προσθέστε μόνο ότι είσαστε σίγουροι για την κομποστοποίηση. Αν έχετε ενδοιασμούς για οτιδήποτε μην το βάλετε μέσα. Κόψτε το κρέας σε μικρά κομματάκια, τις πατάτες και τα φρούτα σε 4 κομματάκια, τρίψτε το ψωμί, σκίστε τις σακούλες του τσαγιού καθώς και τα χάρτινα κουτιά των αβγών σε μικρά κομματάκια. Κόψτε τα κοτσάνια των λουλουδιών σε κομμάτια των 4 cm.

4 2. Τι μπορώ να κομποστοποιήσω Κατάλληλα για κομποστοποίηση Ακατάλληλα για κομποστοποίηση Υπολείμματα φαγητού (ωμά, Αποτσίγαρα, στάχτες, καύτρα και μαγειρευτά, τηγανιτά και καπνιστά) καπνό Κρέας και κόκαλα Τσίχλες Ψάρι και κόκαλα Αντικείμενα από καουτσούκ Λαχανικά Άμμος γάτας Αβγά και τα τσόφλια Σακούλες από ηλεκτρικές σκούπες Πατάτες Φακέλους, εφημερίδες ή άλλα αντικείμενα με πολύ μελάνι επάνω τους Ψωμί και μπισκότα Οτιδήποτε πλαστικό, πλαστικές σακούλες Φρούτα (όλα τα είδη) Δοχεία από γάλα ή χυμό (είναι κερωμένα) Υπολείμματα και φίλτρα καφέ Μεμβράνη περιτυλίγματος τροφών Υπολείμματα και σακουλάκια Κομμάτια χρωματιστού ή τσαγιού εμποτισμένου ξύλου (μολυσματικό για την κομποστοποίηση) Χαρτί οικιακής χρήσης και Πανί από σάκους χαρτοσακούλες (χωρίς χρώματα) Σερβιέτες (χωρίς χρώματα) Χάρτινες θήκες αβγών (όχι χρωματιστές και χωρίς την ετικέτα της τιμής) Πριονίδι από κλουβιά χοιριδίων Υπολείμματα λουλουδιών από βάζα, γλάστρες και αυλή Στάχτες, κιμωλία, χώμα Υγρά γάλα, σούπα, κλπ Αλουμινόχαρτο και άλλα μέταλλα

5 3. Τέσσερα εύκολα βήματα για να ξεκινήσετε το Jora 125/270 Composter 1. Τοποθετήστε ορισμένη ποσότητα λιπάσματος ή κοπριά από άλογο στον πρώτο άδειο θάλαμο. (Πάντα να εργάζεστε με ένα θάλαμο την φορά). 2. Προσαρμόστε τα ανοίγματα εξαερισμού ανοιχτά στην μια πλευρά και κλειστά στην άδεια πλευρά. 3. Τοποθετήστε τα υπολείμματα φαγητού (όχι περισσότερα από λίτρα/εβδομάδα για το JK 125 και λίτρα/εβδομάδα για το JK 270) στον πρώτο θάλαμο πάνω από το λίπασμα ή την κοπριά από άλογο. 4. Κλείστε την πόρτα και περιστρέψτε το 1½ ή 2½ φορές. Σημειώσεις: Το πρώτο διαμέρισμα θα πάρει περίπου 6 εβδομάδες για να γεμίσει αν εισάγετε την ενδεδειγμένη ποσότητα καθημερινά. Το διαμέρισμα είναι γεμάτο όταν απομείνει άδειο διάστημα 10 cm από την κορυφή του διαμερίσματος. Στο γεμάτο διαμέρισμα η θερμοκρασία θα αυξηθεί περισσότερο και το περιεχόμενο θα κομποστοποιηθεί μέχρι να γεμίσει ο δεύτερος θάλαμος. Χωρητικότητα Το JK 125 composter μπορεί να διευθετήσει έως 1,7 λίτρα απορριμμάτων κουζίνας καθημερινά. Το JK 270 composter μπορεί να διευθετήσει έως 4,3 λίτρα απορριμμάτων κουζίνας καθημερινά. Τα απορρίμματα θα πρέπει να προσθέτονται στην μονάδα συχνά και σε μικρές ποσότητες μόνο (ΟΧΙ μεγάλες ποσότητες σε άτακτα χρονικά διαστήματα). Η μονάδα έχει 2 διαμερίσματα και εσείς θα πρέπει να γεμίζετε το ένα κάθε φορά. Τεμαχισμός και κόψιμο Για καλύτερα αποτελέσματα, όλα τα απορρίμματα θα πρέπει να τεμαχιστούν σε μικρά κομματάκια πριν εισαχθούν στο composter. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο διάσπασης των απορριμμάτων. Προσθήκη πριονιδιού / μικρών ξύλινων κομματιών (Wood Pellets) Τα μικρά ξύλινα κομματάκια ή το πριονίδι (να είναι απολύτως στεγνά χωρίς υγρασία) προστίθενται στα σκουπίδια και για να απορροφήσουν την υγρασία.

6 Αναλογία 1 : 10 (Μικρά ξύλινα κομματάκια : Σκουπίδια) ή 3 : 10 πριονίδι. Ένα μέρος των μικρών ξύλινων κομματιών ή τρία μέρη πριονίδι πρέπει να προσθέτετε σε κάθε δέκα μέρη σκουπιδιών. 3 μέρη πριονίδι = 1 μέρος μικρά ξύλινα κομματάκια (Wood Pellets) Wood Pellets = συμπυκνωμένο πριονίδι και όχι μικρά ξύλα ή ροκανίδι. Περιστροφή της Μονάδας. Η περιστροφή της μονάδας τραβάει αέρα από τα ανοίγματα εξαερισμού, εμποδίζοντας την εμφάνιση δυσοσμίας ενώ αναμιγνύει την στεγνή και υγρή ύλη. Μετά την αύξηση της θερμοκρασίας στην αρχή, τα ανοίγματα εξαερισμού θα πρέπει να είναι συνέχεια πλήρως ανοιχτά. Μιάμιση περιστροφή της μονάδας με κάθε νέα ποσότητα απορριμμάτων είναι επαρκής για να αερίσει το περιεχόμενο. Περιστρέψτε την μονάδα πιο συχνά αν τα απορρίμματα είναι πολύ νωπά για να εξασφαλίσετε την εξάπλωση του πριονιδιού ή των μικρών ξύλινων κομματιών. Πάντα όμως η περιστροφή να είναι συν μισή στροφή. Δηλαδή τα οργανικά που ήταν στο κάτω μέρος πριν την περιστροφή να βρεθούν στο πάνω μέρος του κάδου. 4. Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε! Υγρασία 1. Μην αφήνετε τα σκουπίδια να γίνονται πολύ υγρά μέσα στο composter. Σκουπίδια που προσθέτονται στο composter θα πρέπει να είναι στεγνά εξαρχής. Αυτό επιτυγχάνεται με τον ειδικό κάδο μεταφοράς-συγκέντρωσης κουζίνας (Στραγγιστικό) βλέπε κατηγορία Ανακύκλωση Αξεσουάρ.

7 2. Μην ρίχνετε μέσα γάλα, σούπα ή σάλτσες διότι είναι δύσκολο να εξισορροπηθούν τέτοιες ουσίες με το πριονίδι. 3. Μην προσθέτετε στάχτες, κιμωλία ή χώμα. Θα επιβραδύνουν την διαδικασία διάλυσης. 4. Μην αφήνετε τα σκουπίδια να γίνονται πολύ ξηρά. Όταν πρόσθετε πριονίδι ή μικρά ξύλινα κομμάτια να προσέχετε να μην βάλετε υπερβολική ποσότητα κάθε φορά. Καθένα έχει εξαιρετικές απορροφητικές ιδιότητες και αν τα σκουπίδια είναι πολύ στεγνά η διαδικασία διάλυσης θα παρεμποδιστεί καθώς τα περιεχόμενα θα είναι πολύ στεγνά και θα σχηματίσουν σβόλους. Αν υπάρχουν σβόλοι στα περιεχόμενα, θα πρέπει να σπάσουν με κάποιο εργαλείο όπως αυτά της κηπουρικής. Η υγρασία είναι απαραίτητη για την διατροφή των μικροοργανισμών οι οποίοι διαλύουν τα σκουπίδια. Θα μάθετε να αναγνωρίζετε την σωστή σύσταση τα σκουπίδια θα είναι νωπά, όχι πολύ υγρά ούτε πολύ στεγνά! 5. Το άδειασμα της μονάδας Ανοίχτε την πόρτα.. Βάλτε το ατσάλινο πιάτο πάνω από το διαμέρισμα που χρησιμοποιείται. Για να τοποθετήσετε το ατσάλινο πιάτο στη θέση του μια δεύτερη πόρτα χρειάζεται να ανοιχτεί. Περιστρέψτε την μονάδα μισή περιστροφή. Αφαιρέστε με το φτυάρι το τελειωμένο λίπασμα σε ένα πλαστικό φύλο ή σε ένα καρότσι.

8 6. Πληροφορίες και Τεχνάσματα Βοηθητικά Εξαρτήματα Ένας κουβάς με καπάκι για το ξηρό πριονίδι ή τα μικρά ξύλινα κομμάτια. Μια τσουγκράνα με 3 δόντια με λαβή 25 cm θα είναι χρήσιμη για το σπάσιμο των σβόλων και των σκληρών κομματιών στο λίπασμα σε περίπτωση που σχηματιστούν. Τοποθέτηση σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο; Όπου και αν τοποθετήσετε το JK 125/270 είναι απλά μια πρακτική διαδικασία. Αν τοποθετηθεί εξωτερικά, να λάβετε υπόψη τα παρακάτω: Τοποθετήστε το σε μέρος εύκολης πρόσβασης από την κουζίνα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Η θέση του κομποστοποιητή προστατεύεται κατά κάποιο τρόπο από συνθήκες υπερβολικά παγωμένου αέρα. Ένας φράχτης ή θάμνοι γύρω του κάνουν μια ιδανική θέση. Ένα σκέπαστρο πάνω από την περιοχή κάνει πιο εύκολο το γέμισμα της μονάδας και προστατεύει από την είσοδο υδάτων βροχής στη δεξαμενή. Μολυσματικές Ουσίες Να λάβετε υπόψη ότι αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το λίπασμα που παράγεται από το Jora 125/270 για να καλλιεργήσετε λαχανικά για κατανάλωση, δεν θα πρέπει να προσθέσετε μέσα στην μονάδα οτιδήποτε θα μολύνει το λίπασμα. 7. Πρόσθετες Πληροφορίες Θερμοκρασία Η κομποστοποίηση συμβαίνει σε θερμοκρασίες από 2 έως 78 0 C. Διαφορετικοί μικροοργανισμοί πραγματοποιούν την διαδικασία σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Υψηλές θερμοκρασίες δίνουν υψηλότερο βαθμό υγιεινής κομποστοποίησης και επομένως είναι πιο ευνοϊκές. Με ισορροπημένη διανομή υγρασίας και οξυγόνωση στη μονάδα JK και με την συνεχή πρόσθεση απορριμμάτων η θερμοκρασία θα αυξηθεί έως τους C. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε θερμόμετρο διότι θα παρατηρήσετε ατμό να βγαίνει από την δεξαμενή. Πράγματι, μπορεί να είναι πολύ ζεστό για να βάλετε το χέρι σας σε αυτό αν θελήσετε να το κάνετε!

9 Σε υψηλές θερμοκρασίες και με υψηλό ph, θα παρουσιαστεί αμμωνία στον ατμό. Αν παρατηρηθεί έντονη μυρωδιά αμμωνίας, προσθέστε μια μικρή ποσότητα συμπληρωμάτων άνθρακα (Πριονίδι) για να διορθωθεί το πρόβλημα. Κομποστοποίηση τον χειμώνα Αν ξεκινάτε το JK 125/270 composter τους χειμερινούς μήνες, και ειδικά αν έχετε μικρές ποσότητες σκουπιδιών, ίσως να βοηθήσει η πρόσθεση ενός μπουκαλιού με ζεστό νερό στον πρώτο θάλαμο για να βοηθήσει την παραγωγή της αρχικής δημιουργίας της θερμοκρασίας. Όταν η φυσική θερμοκρασία αρχίσει να δημιουργείται από την διαδικασία κομποστοποίησης, το μπουκάλι με το ζεστό νερό μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. 2 μέρες). Μπορεί επίσης να επιθυμείτε να κλείσετε τα ανοίγματα εξαερισμού όταν ξεκινάτε ένα νέο θάλαμο για τις πρώτες μέρες. Μην ξεχάσετε να ανοίξετε τα ανοίγματα εξαερισμού 3 4 mm όταν η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει. Όταν ο θάλαμος είναι γεμάτος, τα ανοίγματα εξαερισμού θα πρέπει να είναι ανοιχτά για να επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί στο εσωτερικό. Τι να κάνετε το παραγόμενο λίπασμα Ως αποτέλεσμα της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύχθηκε στο λίπασμα μέσα στη μονάδα, το λίπασμα θα είναι κατάλληλο για χρήση σε φυτά. Επειδή τα κόκαλα και τα τσόφλια των αβγών δεν αποδομούνται γρήγορα θα είναι εμφανή στην κοπριά. Μπορούν να απομακρυνθούν σε περίπτωση που το λίπασμα θα χρησιμοποιηθεί για φυτά του σπιτιού. Το λίπασμα θα είναι πολύ θρεπτικό για τα φυτά. 5 λίτρα περίπου είναι αρκετά για κάθε τετραγωνικό μέτρο φυτέματος. Για γλάστρες αναμίξτε 1 λίτρο λιπάσματος με 5 λίτρα χώματος. Τον χειμώνα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το λίπασμα. Θα πρέπει να διατηρηθεί σκεπασμένο κάπου τον χειμώνα για να αποφύγετε την εξασθένηση του. Υλικά ακατάλληλα για απορρόφηση υγρασίας. Είναι πολύ σημαντικό να προσθέσετε το κατάλληλο είδος απορροφητικού υλικού για να απορροφήσει την υγρασία των οργανικών απορριμμάτων. Προβλήματα με την διαδικασία κομποστοποίησης παρουσιάζονται σχεδόν πάντα εξαιτίας του απορροφητικού υλικού το οποίο είναι από την αρχή είτε πολύ νωπό είτε πολύ χοντροκομμένο, ή η λανθασμένη αναλογία στην ποσότητα πριονιδιού / απορριμμάτων. i) Πριονίδια από βρεγμένο ξύλο (ανεπαρκείς ιδιότητες απορρόφησης) ii) Χλόη (έχει χαμηλό PH το οποίο αναστέλλει την διαδικασία)

10 iii) Ξέσματα ή κομμάτια από ξύλο τα οποία έχουν μακριές ίνες με ανεπαρκείς ιδιότητες απορρόφησης. iv) Χοντροκομμένα άχυρα ή ξερά χόρτα (ανεπαρκής απορρόφηση). Η σπουδαιότητα του επαρκούς αερισμού Οι πιο κατάλληλοι οργανισμοί για αποσύνθεση είναι οι αερόβιοι ή εκείνοι που χρησιμοποιούν οξυγόνο. Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής κίνηση αέρα εντός του σωρού των σκουπιδιών για να καλύψει τις ανάγκες τους. Η ανεπάρκεια οξυγόνου θα οδηγήσει σε ανάπτυξη δύσοσμων υλικών. Το Joracomposter έχει κατασκευαστεί ώστε να επιτρέπει τον αερισμό ανάλογα με τη χωρητικότητα του σε απορρίμματα ανά εβδομάδα. Εντούτοις αν η μονάδα υπερφορτωθεί με απορρίμματα δεν θα υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο μίγμα και θα δημιουργηθεί δυσοσμία. Αν είσαστε πολύ προσεκτικοί με τον τεμαχισμό και την ανάμιξη τότε είναι πιθανό η μονάδα να λειτουργήσει και με μεγαλύτερους όγκους απορριμμάτων. Η χρήση πριονιδιού ή μικρών ξύλινων κομματιών απορροφάει την υγρασία και δομεί το κομπόστ διατηρώντας τον αερισμό. Η σπουδαιότητα της κατάλληλης ανάμιξης Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των Joracomposter είναι η ευκολία τους να αναμιγνύουν το περιεχόμενό τους. Η περιστροφή της δεξαμενής οδηγεί στον αερισμό των υλικών, η υγρασία εξαπλώνεται και νέες επιφάνειες παρουσιάζονται για να γίνει η επεξεργασία τους από τους μικροοργανισμούς. Η ορθή διευθέτηση των απορριμμάτων Η προσθήκη πριονιδιού θα μπορούσε να ειπωθεί οτι συντελεί σε 3 σημαντικές λειτουργίες. Οι μικροοργανισμοί χρειάζονται άνθρακα και άζωτο. Για κάθε μέρος αζώτου (Ν) χρειάζονται 30 μέρη άνθρακα (C). Πράσινα σκουπίδια και απορρίμματα τροφών περιέχουν υψηλές ποσότητες αζώτου. Επομένως, απαιτείται άνθρακας για να αντισταθμίσει τα απορρίμματα. Όταν προσθέσετε στεγνό πριονίδι, αυτό i) Απορροφά υγρασία ii) Προσθέτει δομή στο έτοιμο λίπασμα iii) Παρέχει πηγή άνθρακα για την θρέψη των μικροοργανισμών.

11 8. Επιδιορθώσεις Πώς καταλαβαίνω πότε η ανάμιξη έχει σωστό επίπεδο υγρασίας; Χρησιμοποιώντας λαστιχένια γάντια πάρτε ορισμένη ποσότητα του λιπάσματος στο χέρι σας και συμπιέστε την. Αν τρέξει νερό ανάμεσα στα δάκτυλα σας τότε έχει πολύ υγρό. Αν παρουσιαστούν μόνο ορισμένες σταγόνες τότε είναι σωστό επίπεδο ύγρανσης. Αν η ποσότητα στο χέρι σας δεν παραμένει μια μάζα τότε είναι στεγνό. Επιδιορθώσεις Προβλημάτων Θερμοκρασίας Πρόβλημα Αιτία Επιδιόρθωση Χαμηλή θερμότητα / καθόλου θερμότητα 1) Πολύ στεγνό. 2) Πολύ υγρό. Νύμφες μυγών 3) Χειμωνιάτικος ψυχρός αέρας Πολύ υγρό / Χαμηλή θερμοκρασία 1. Ραντίστε με νερό. 2. Δείτε ΔΥΣΟΣΜΙΑ παρακάτω 3. Μην αδειάσετε όλο το λίπασμα την ώρα του αδειάσματος. Ανοίξτε τους αεραγωγούς 3 4 mm. Προσθέστε στεγνό πριονίδι και αναμίξτε καλά. Βάλτε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό για να βοηθήσει στην θερμοκρασία. Μανιτάρια Φυσική εμφάνιση Τίποτα Μεγάλοι σβόλοι Πολύ υγρό Προσθέστε στεγνό πριονίδι και αναμίξτε καλά. Δυσοσμία Αν παρατηρήσετε δυσοσμία από την μονάδα αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους: Δεν υπαρχει αρκετός αερας που περνάει ανάμεσα από το μίγμα απορριμμάτων. Και / ή τα απορρίμματα είναι πολύ νωπά. Και / ή πιθανόν να έχετε γεμίσει την μονάδα πολύ γρήγορα (το γρήγορο γέμισμα της μονάδας οδηγεί σε ελάττωση της θερμοκρασίας και σταματάει την διαδικασία διάλυσης).

12 Αν η αναλογία/ισορροπία ανάμεσα στο πριονίδι και τα απορρίμματα δεν είναι σωστή και το περιεχόμενο είναι πολύ υγρό για να διασπαστεί κάντε τα ακόλουθα: 1) Βεβαιωθείτε ότι τα ανοίγματα εξαερισμού είναι πλήρως ανοιχτά. 2) Προσθέστε περισσότερο πριονίδι / μικρά ξύλινα κομματάκια. 3) Περιστρέψτε την μονάδα πολλές φορές για να εισάγεται αέρα στο μίγμα. 4) Αν υπάρχουν σβόλοι στο περιεχόμενο πρέπει να διαλυθούν με ένα εργαλείο κηπουρικής. Μυρωδιά Αιτία Επιδιόρθωση Αμμωνία Έντονη διεργασία, υψηλό Προσθέστε ορισμένη ποσότητα PH συμπληρωμάτων άνθρακα. Αναμίξτε. Σήψη / Αέρια Απορρίμματα πολύ νωπά! Πολύ λίγο πριονίδι Προσθέστε στεγνό πριονίδι. Αναμίξτε καλά Έντονη όξινη Έλλειψη οξυγόνου μπορεί Αδειάστε ορισμένα μυρωδιά να οφείλεται σε υπερβολικό απορρίμματα, προσθέστε (Τυροειδής) γέμισμα. στεγνό πριονίδι, αναμίξτε καλά Απορρίμματα πολύ υγρά! Πριονίδι, αναμίξτε καλά Μερικές φορές Προσθέστε λίγη ποσότητα από παρατηρείται στο ξεκίνημα ήδη έτοιμο λίπασμα, αναμίξτε ενός νέου κύκλου του καλά θαλάμου Γενική επισκόπηση ενός Jora composter σε λειτουργία Κοιτάξτε μέσα στο Jora composter! Η θερμοκρασία θα πρέπει να ανέβει μέσα στη πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του. Όταν ανοίξετε την πόρτα, αν έχουν σχηματιστεί σβόλοι στο περιεχόμενο διαλύστε τους με μια μικρή τσουγκράνα. Αν το υλικό είναι πολύ στεγνό, υγράνετε το με νερό. Προσθέστε τα οργανικά απορρίμματα. Προσθέστε την σωστή ποσότητα πριονιδιού (1:10 αναλογία μικρά ξύλινα κομματάκια : φαγητό). Κλείστε το καπάκι και περιστρέψτε την μονάδα τουλάχιστον μια φορά.

13 Box 165 S Mjölby SWEDEN

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας μέσα στα πλαίσια του Μεσογειακού Προγράμματος WASMAN, το οποίο προτίθεται να προωθήσει τη συνεργασία και τη διάδοση ορθών

Διαβάστε περισσότερα

Η φάρμα σκουληκιών Can-Ο-Worms κατασκευάζεται στην Αυστραλία από 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό.

Η φάρμα σκουληκιών Can-Ο-Worms κατασκευάζεται στην Αυστραλία από 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ Can-Ο-Worms Συγχαρητήρια για την αγορά σας! Αυτό το συναρπαστικό νέο σύστημα δημιουργίας λιπάσματος είναι αποτέλεσμα χρόνων έρευνας και ανάπτυξης, που εκμεταλλεύεται τα ευεργετήματα

Διαβάστε περισσότερα

Can-Ο-Worms ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Can-Ο-Worms ΕΙΣΑΓΩΓΗ Can-Ο-Worms ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συγχαρητήρια για την αγορά σας! Αυτό το συναρπαστικό νέο σύστημα δημιουργίας λιπάσματος είναι αποτέλεσμα χρόνων έρευνας και ανάπτυξης, που εκμεταλλεύεται τα ευεργετήματα των σκουληκιών

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Κομποστοποίηση

Οικιακή Κομποστοποίηση Οικιακή Κομποστοποίηση Από το 2011 ξεκίνησε και στον Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων πιλοτικά, το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, με τη διανομή κάδων, με στόχο την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κοµποστοποίησης Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα NATURAM ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. Τι είναι η κοµποστοποίηση Είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κομποστοποίησης

Οδηγός Κομποστοποίησης Κωνσταντίνος Γκλιάος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής Οδηγός Κομποστοποίησης Πως θα βελτιώσουμε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίμματα ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 2004 1

Διαβάστε περισσότερα

Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις

Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις Η οικιακή κομποστοποίηση μέσα από ερωτήσεις Τι είναι η κομποστοποίηση; Πρόκειται για μια φυσική διεργασία, κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί - ή για την ακρίβεια ορισμένα γκρουπ μικροοργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΟΠΟΙΗΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΟΠΟΙΗΗ Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Λαμιέων είναι η προστασία και η φροντίδα του Περιβάλλοντος, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη ζωή την καθημερινότητα και την ίδια μας την ύπαρξη. Σε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα

Ο ΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα Κωνσταντίνος Γκλιάος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ιεύθυνση Α/θµιας Εκπ/σης Χαλκιδικής Ο ΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 2004 Τι

Διαβάστε περισσότερα

Για ένα καθαρό Περιβάλλον HELESI S.A. Bio-Actor. Κάδος Κομποστοποίησης Κήπου ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

Για ένα καθαρό Περιβάλλον HELESI S.A. Bio-Actor. Κάδος Κομποστοποίησης Κήπου ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Για ένα καθαρό Περιβάλλον HELESI S.A. Bio-Actor Κάδος Κομποστοποίησης Κήπου ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ Οδηγίες Χρήσεως Bio-Actor Οικιακός κάδος διαλογής Κάδος διαλογής 10 λίτρων Έκδοση με ποδομοχλό Ο οικιακός κάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤ ΑΠΟ ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Οργανικό λίπασμα

ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Οργανικό λίπασμα ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Οργανικό λίπασμα Επιμέλεια : Ασπασία Απέργη Περίδα Μάιος 2005 Τι είναι το κόμποστ; Το κόμποστ είναι μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη. Προέρχεται από τα φυτικά υπολείμματα του κήπου

Διαβάστε περισσότερα

2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ 2. ΚΟΜΠΟΣΤ(A) ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Οι γεωργικές πρακτικές σήµερα εξακολουθούν κατά κανόνα να απηχούν την παραδοσιακή άποψη ότι το έδαφος είναι µία αδρανής µάζα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΑΣ Σκοπός του παρόντος ενημερωτικού φυλλαδίου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Δημοτών της Περιφέρειας Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΓΕΙΟΚΑΤΑΨΥΚΤΗΣ ΤΥΠΟΣ KK 337/2 CLA

ΨΥΓΕΙΟΚΑΤΑΨΥΚΤΗΣ ΤΥΠΟΣ KK 337/2 CLA körting ΨΥΓΕΙΟΚΑΤΑΨΥΚΤΗΣ ΤΥΠΟΣ KK 337/2 CLA Οδηγίες Χρήσεως 20 Οδηγίες Χρήσεως Ψυγειοκαταψύκτης Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και προτίμηση που μας δείχνετε. Ο σκοπός αυτής της συσκευής είναι να

Διαβάστε περισσότερα

Κομποστοποίηση: Τεχνητή Ανακύκλωση Οργανικών Υλικών

Κομποστοποίηση: Τεχνητή Ανακύκλωση Οργανικών Υλικών Εισαγωγικό Σημείωμα Το 60% των καθημερινών σκουπιδιών ενός μέσου Ευρωπαϊκού Σπιτιού αποτελείται από οργανικά υλικά. Τα άχρηστα αυτά υλικά που κατά κανόνα σήμερα καταλήγουν στον σκουπιδοντενεκέ της γειτονιάς,

Διαβάστε περισσότερα

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Θεοδώρου Νίκη, Ανδρέου Χριστίνα, Θεοφάνους Ρογήρος, Παναγιώτης Κουτρουζάς, Παναγιώτης Ανδρέου, Χριστοδούλου Λουκία, Μελή Λίνα. Συντονιστές καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Νερό: χρησιμοποίησε λιγότερο, εξοικονόμησε περισσότερο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της γης, μέχρι το 2025,

Διαβάστε περισσότερα

φρούτα και λαχανικά Γευστικά, τραγανά, αρωματικά Αρωματικές τομάτες, καρότα γλυκά σαν ζάχαρη, τραγανή

φρούτα και λαχανικά Γευστικά, τραγανά, αρωματικά Αρωματικές τομάτες, καρότα γλυκά σαν ζάχαρη, τραγανή Η φύση είναι και δική μας ευθύνη Για την παραγωγή των προϊόντων της Neudorff, όπου αυτό είναι δυνατό, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πρώτες ύλες από τη φύση. Έτσι για παράδειγμα τα λιπάσματα μας αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ www.technicool.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Περιεχόμενα Προσανάμματα 3 Καθαριστικό καμινάδας υψηλής απόδοσης 5 Καθαριστικό συσκευής pellet 7 Ενισχυτικό στερεών καυσίμων Vitamins 8 Καθαριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Thermomix Tm31 instruction manual Guide d utilisation manual de instrucciones Οδηγίες Χρηςης

Thermomix Tm31 instruction manual Guide d utilisation manual de instrucciones Οδηγίες Χρηςης Thermomix TM31 Instruction Manual Retain for future reference! Guide d utilisation A conserver pour consultation ultérieure! Manual de Instrucciones Consérvelo para futuras consultas! Οδηγίες Χρήσης Κρατήστε

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικά προϊόντα κήπου. Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση

Βιολογικά προϊόντα κήπου. Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση Δωρεάν Δωρεάν συμβουλές συμβουλές Βιολογικά προϊόντα κήπου Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση Η φύση ως πρότυπο Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό εδάφους, υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί που

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΓΕΙΟ ΤΥΠΟΣ RF 238 KK660 KKS 640 KKS 660 KK 257 CLA KK 317 CLA ΟΔΗΓΙΕΣ

ΨΥΓΕΙΟ ΤΥΠΟΣ RF 238 KK660 KKS 640 KKS 660 KK 257 CLA KK 317 CLA ΟΔΗΓΙΕΣ körting ΨΥΓΕΙΟ ΤΥΠΟΣ RF 238 KK660 KKS 640 KKS 660 KK 257 CLA KK 317 CLA ΟΔΗΓΙΕΣ Εγκατάστασης Λειτουργίας Συντήρησης 17 Ψυγείο με κατάψυξη Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και προτίμηση που μας δείχνετε.

Διαβάστε περισσότερα

ευθύνη Η φύση είναι και δική μας Οδηγός με πρακτικές συμβουλές κηπουρικής που ακολουθεί τον κύκλο της φύσης

ευθύνη Η φύση είναι και δική μας Οδηγός με πρακτικές συμβουλές κηπουρικής που ακολουθεί τον κύκλο της φύσης Η φύση είναι και δική μας ευθύνη Για την παραγωγή των προϊόντων της Neudorff, όπου αυτό είναι δυνατό, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πρώτες ύλες από τη φύση. Έτσι για παράδειγμα τα λιπάσματα μας αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ALFA TERM -20

ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ALFA TERM -20 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Α.Ε. ΒΡΑΝΙΕ, ΣΕΡΒΙΑ οδός Radnička 1, Τηλ. +381 17/421-121 ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ALFA TERM -20 ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ, ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 0. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πλυντήριο πιάτων. Οδηγίες Χρήσης KS6111TT

Πλυντήριο πιάτων. Οδηγίες Χρήσης KS6111TT Πλυντήριο πιάτων Οδηγίες Χρήσης KS6111TT Διαβάστε αυτές τις οδηγίες χρήσης Αγαπητέ πελάτη, Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο πιάτων, γιατί θα σας βοηθήσουν

Διαβάστε περισσότερα

1.2. Υλικά που προτιμούνται ή αποφεύγονται για την κομποστοποίηση.

1.2. Υλικά που προτιμούνται ή αποφεύγονται για την κομποστοποίηση. 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ 1.1. Τι είναι κομποστοποίηση - Τι ονομάζεται compost. Οι ανθρώπινες ενέργειες που έχουν σκοπό να επιταχύνουν και να καθοδηγήσουν τις φυσικές διεργασίες της βιοαποδόμησης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ) ΜΕ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΦΥΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ) ΜΕ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΣ για την παρασκευή ΦΥΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ) ΜΕ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΑΣ Αυτά τα απορρίμματα της κουζίνας και του κήπου μας, μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τα μετατρέψουμε σε ωφέλιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Ευημερία. Αειφόρος Ανάπτυξη. Κοινωνική Ισότητα. Πολιτιστική Ζωτικότητα. Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας. Greek

Οικονομική Ευημερία. Αειφόρος Ανάπτυξη. Κοινωνική Ισότητα. Πολιτιστική Ζωτικότητα. Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας. Greek Αειφόρος Ανάπτυξη Πολιτιστική Ζωτικότητα Οικονομική Ευημερία Κοινωνική Ισότητα Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας Greek Καλωσήλθατε στην Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας του Norwood Payneham & St Peters Η Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα