Networks Applications in Environment Environmental Monitoring Technologies & Wildlife Surveillance. The Greek Implementation

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Networks Applications in Environment Environmental Monitoring Technologies & Wildlife Surveillance. The Greek Implementation"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας University of Macedonia ΔΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα Master Information Systems Δίκτυα Υπολογιστών Computer Networks Καθηγητής: Α. Α. Οικονομίδης Professor: A. A. Economides Εφαρμογές Δικτύων στο Περιβάλλον Τεχνολογίες Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης & Επιτήρησης Άγριας Πανίδας & Χλωρίδας. H Ελληνική Πραγματικότητα Networks Applications in Environment Environmental Monitoring Technologies & Wildlife Surveillance. The Greek Implementation Χουλέβας Νικόλαος / Choulevas Nikolaos Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2013 / Thessaloniki, January 2013

2 1 Εφαρμογές Δικτύων στο Περιβάλλον Τεχνολογίες Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης & Επιτήρησης Άγριας Πανίδας & Χλωρίδας. H Ελληνική Πραγματικότητα Networks Applications in Environment Environmental Monitoring Technologies & Wildlife Surveillance. The Greek Implementation Χουλέβας Νικόλαος / Choulevas Nikolaos Μεταπτυχιακός Φοιτητής / Graduate Student Α.Μ. / Registration No: 22/12 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / University of Macedonia ΔΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήματα / Master Information Systems Δίκτυα Υπολογιστών / Computer Networks Καθηγητής: Α. Α. Οικονομίδης / Professor: A. A. Economides Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2013 / Thessaloniki, January 2013

3 2 Περίληψη Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις τεχνολογίες των Δικτύων (Networks) μέσα από την υλοποίηση τους στην παρακολούθηση και επιτήρηση του Περιβάλλοντος (Environmental Monitoring) τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στον Ελλαδικό χώρο. Η εργασία επικεντρώνεται αρχικά στις επικρατέστερες Δικτυακές τεχνολογίες, παρουσιάζοντας τις κυριότερες εφαρμογές των Δικτύων σε τομείς περιβαλλοντικής παρακολούθησης όπως είναι η επιτήρηση Δασών, η έγκαιρη αναφορά Πυρκαγιών, η παρακολούθηση της Ατμοσφαιρικής και Υδατικής Μόλυνσης, η Σεισμική και Ηφαιστειακή Δραστηριότητα, της Άγριας Πανίδας & Χλωρίδας (Wildlife) και άλλες εφαρμογές τους. Η έρευνα ολοκληρώνεται με την ενότητα των συμπερασμάτων και προτάσεων για το μέλλον των εφαρμογών των Δικτύων. ABSTRACT This paper aims to present the Network Technology implementation for the Environmental monitoring both worldwide and in Greece region. The paper focuses primarily on the prevailing Network Technologies, presenting the main applications in areas such as Environmental Monitoring Surveillance in Forestry, Fire Timely Reporting, Monitoring of Air and Water contamination, Seismic and Volcanic activity, Wildlife surveillance and critical environmental applications. This study is completed with the section of conclusions and proposals for the future of Network applications.

4 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι δραστηριότητες του ανθρώπου είχαν ανέκαθεν επιπτώσεις στο περιβάλλον γύρω του. Στον τεχνολογικά ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής διαταράσσει και καταστρέφει τα οικοσυστήματα του πλανήτη, οδηγώντας τις φυσικές πρώτες ύλες σε εξαφάνιση (Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, χ.χ.). Σήμερα ο άνθρωπος έχει αποκτήσει υψηλό τεχνικό και τεχνολογικό υπόβαθρο που του δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την επίδραση που έχουν οι βασικότερες δραστηριότητές του στο περιβάλλον. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκης Ένωσης (Oδηγία 96/61/ΕΚ), αλλά και παγκοσμίως, ενσωμματώνουν δράσεις για την Περιβαλλοντική Παρακολούθηση. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται αρχικά στις βασικές αρχές λειτουργίας των τεχνολογικών μέσων που υπάρχουν διαθέσιμα για το σκοπό της Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης. Όπως μνημονεύεται στην πτυχιακή εργασία του Γεωργιάδη Γεωργίου (Βιοπαρακολούθηση - BIOMONITORING 2010), και περιγράφεται σε έρευνα του περιοδικού Computer Networks τ.38 (Wireless sensor networks: a survey, 2002) τα μέσα αυτά, βρίσκονται κυρίως στους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας των Δικτύων και συγκεκριμένα στον ανερχόμενο κλάδο των ασύρματων δικτύων αισθητήρων (Wireless Sensor Networks WSNs), που συνδυάζουν τη δυνατότητα αίσθησης, υπολογισμού και επικοινωνίας σε μια μικρή συσκευή. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι τομείς εφαρμογής της Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελληνική πραγματικότητα. Οι μελλοντικές εφαρμογές των Δικτύων και στον τρόπο που αυτές θα μπορέσουν να βελτιώσουν την υπάρχουσα τεχνολογική υποδομή της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον γύρω του, αποτελούν την κατακλείδα της παρούσης εργασίας.

5 4 1. Τι εννοούμε με τον όρο Περιβαλλοντική Παρακολούθηση Με τον όρο «περιβαλλοντική παρακολούθηση», νοείται η συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση περιβαλλοντικών δεδομένων και στοιχείων, ποσοτικών και ποιοτικών, μέσα από διαδικασίες και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα για να χαρακτηρίσουν την παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος (Επιχειρησιακό Προγράμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος ). Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε εκείνες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις (βιομηχανικές εκπομπές και απόβλητα) στο φυσικό περιβάλλον (Environmental Monitoring and Field Surveillance Reference Guide, 2009) αλλά και για τον έλεγχο και την παρακολούθηση φυσικών φαινομένων και τις επιπτώσεις τους, στο ανθρώπινο περιβάλλον (σεισμοί, ηφαιστιακές εκρήξεις, πλυμμήρες κλπ), όπως επίσης σε εκείνες τις επιπτώσεις που αποτελούν συνέπεια των κλιματικών αλλαγών στις οποίες εισέρχεται ο πλανήτης μας (Environmental Monitoring and Field Surveillance Reference Guide, 2009). Σήμερα ο Περιβαλλοντικός έλεγχος είναι προαπαιτούμενος εκ του νόμου, (Ν.4014, ΦΕΚ 209 τεύχος Α' 2011) και εκδηλώνεται μέσα από την εκπόνηση ειδικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για κάθε επιχειρηματική / βιοτεχνική / βιομηχανική δραστηριότητα. Για την απρόσκοπτη, ποιοτική και αντικειμενική λήψη των απαραίτητων δειγμάτων και τις μετατροπής τους σε μετρήσιμους δείκτες, υπεύθυνη είναι η σύγχρονη τεχνολογία των Δικτύων, κυρίως στην μορφή της ασύρματης υλοποίησης τους, τις εφαρμογές των οποίων θα εξετάσουμε αναλυτικά σε επόμενο κεφάλαιο.

6 5 1α. Τομείς εφαρμογής Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης Τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο (Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον, Στοκχόλμη 1972) όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), θεσπίστηκαν Νόμοι και Οδηγίες 1, με σκοπό την προστασία του Περιβάλλοντος και της Χλωρίδας και Πανίδας (Περιβάλλον για τους Ευρωπαίους, 2007). Οι ρυθμίσεις για το περιβάλλον (οδηγίες) που έχουν εκδοθεί στην διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διατάξεις για: την ποιότητα του αέρα και του νερού, τον θόρυβο, την διατήρηση της άγριας ζωής και των οικολογικών ενδιαιτημάτων, την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, την προστασία από τις επικίνδυνες ουσίες και τα βιομηχανικά ατυχήματα, την ρύθμιση θεμάτων βιοτεχνολογίας, καθώς και λοιπά γενικά θέματα, όπως η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η ελεύθερη πρόσβαση στις περιβαλλοντικές πληροφορίες, οι εθελοντικοί περιβαλλοντικοί έλεγχοι, η περιβαλλοντική ευθύνη, η οικολογική σήμανση των προϊόντων και τα περιβαλλοντικά πρότυπα (Τσαντίλης & Χατζημπίρος, χ.χ.). 1β. Τομείς εφαρμογής Επιτήρησης Άγριας Πανίδας & Χλωρίδας Ο σημερινός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν «Ηράκλειο άθλο», να προστατεύσει την πανίδα και τη χλωρίδα του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατά την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ με θέμα την βιοποικιλότητα, στις 19 Μαΐου 2008, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βόννη, με τη συμμετοχή 200 περίπου χωρών, με σκοπό την αναζήτηση τρόπων επιβράδυνσης των αυξανόμενων ρυθμών εξαφάνισης των ειδών από τη 1 νομοθετικά εργαλεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι οι οδηγίες που για να εκτελεστούν πρέπει πρώτα να μεταφερθούν στο εθνικό Δίκαιο των κρατών μελών, οι κανονισμοί που ισχύουν ως έχουν σε όλα τα κράτη μέλη και οι αποφάσεις που ισχύουν ως έχουν στα κράτη μέλη για τα οποία προορίζονται. Οι οδηγίες χρησιμοποιούνται για τις γενικές περιβαλλοντικές διατάξεις, οι κανονισμοί για τις περιβαλλοντικές διατάξεις που επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και οι αποφάσεις για τις τροποποιήσεις των τεχνικών παραρτημάτων.

7 6 Γη (ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 2008). Η σπουδαιότητα του ζητήματος της βιοποικιλότητας φαίνεται και από το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει το έτος 2010 ως «Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας» (Emetris, 2010). Παρακάτω γίνεται αναφορά στους κυριότερους τομείς εφαρμογής της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Συγκεκριμένα αναφέρεται στα εθνικά πάρκα, στις προστατευόμενες περιοχές, στην βιοποικιλότητα χλωρίδα πανίδα και στην προστασία απειλούμενων ειδών. Στο επόμενο κεφάλαιο θα παρουσιαστούν οι κυριότερες τεχνολογίες των δικτύων και πως αυτές εφαρμόζονται στους παραπάνω τομείς Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και επιτήρησης της Πανίδας και Χλωρίδας. 2. Τα Δίκτυα και οι τεχνολογίες τους Το Πρωτόκολλο Διαδικτύου (Internet Protocol, IP) έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο ανάμεσα στην πληθώρα συστημάτων και μέσων μετάδοσης, μέσω του οποίου η ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( ), το ξεφύλλισμα ιστοσελίδων (web browsing) η ανταλλαγή ψηφιακής πληροφορίας εικόνας και ήχου (multimedia) αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ο κύριος λόγος στον οποίο οφείλει το IP την επιτυχία του, είναι η απλότητα του. Η θεμελιώδης σχεδιαστική του αρχή προκύπτει από το άκρο-σε - άκρο επιχείρημα, το οποίο τοποθετεί το μυαλό στα άκρα του δικτύου, ενώ αφήνει τον πυρήνα του απλό. To ΙP σχεδιάστηκε με μεγάλη απλότητα, και η χρήση του γίνεται μέσα από μια υπηρεσία best effort - βέλτιστης προσπάθειας (Βενιέρης & Νικολούζος, 2000). Στην πορεία της εξέλιξης της τεχνολογίας δικτύων δημιουργήθηκαν πολλές εφαρμογές (Ad-Hoc, IEEE ) και υλοποιήσεις τους.

8 7 Στα πλαίσια της παρούσης εργασίας, θα ασχοληθούμε με τα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων - ΑΔΑ (WSNs) και τις εφαρμογές τους στους τομείς Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης. 2α. Tεχνολογίες Δικτυακής Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης Στην κατηγορία Δικτυακής Περιβαλλοντικής παρακολούθησης ανήκει και η τεχνολογία των κόμβων αισθητήρων, οι οποίοι υλοποιούνται σε ένα Ασύρματo ίκτυo Αισθητήρων (WSNs), του οποίου την αρχιτεκτονική και λειτουργία θα εξετάσουμε για την εφαρμογή τους στην περιβαλλοντική επιτήρηση (Ζήση, 2011). Τα Ασύρματα ίκτυα Αισθητήρων (WSNs) είναι μια αναδυόμενη τεχνολογία. Έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια να χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα εφαρμογών που περιλαμβάνουν συνήθως λειτουργίες όπως η ανίχνευση συμβάντων (event driven) ή περιοδικές λήψεις μετρήσεων (time driven). Συνήθως τα ΑΔΑ (WSNs) αποτελούνται από ένα μεγάλο αριθμό χαμηλού - κόστους, χαμηλής - ισχύος πολυ-λειτουργικών κόμβων που έχουν αναπτυχθεί σε μια περιοχή ενδιαφέροντος, άλλοτε με τρόπο αδόμητο (ad hoc), χωρίς προσεκτική μηχανική και προδιαγεγραμμένο πλάνο, και σε άλλες περιπτώσεις με στρατηγικής σημασίας τοποθέτηση στην περιοχή παρακολούθησης (Τζόκας & Φρόνιμος, 2008). Αυτοί οι κόμβοι αισθητήρων ενώ είναι μικροί σε μέγεθος (βλ. Εικόνα 1) εξοπλίζονται με αισθητήρες, ενσωματωμένους μικροεπεξεργαστές και πομποδέκτες ραδιοφώνου. Ως εκ τούτου, δεν έχουν μόνο «αίσθηση», αλλά και την ικανότητα να επεξεργάζονται δεδομένα και να επικοινωνούν μεταξύ τους σε κοντινές αποστάσεις μέσω ενός ασύρματου μέσου και συνεργάζονται για να επιτευχθεί ένα κοινό έργο, όπως είναι η παρακολούθηση του περιβάλλοντος. Συνήθως οι κόμβοι αισθητήρων τροφοδοτούνται μέσω μπαταρίας και

9 8 πρέπει να λειτουργούν χωρίς παρακολούθηση για σχετικά μεγάλες περιόδους καθώς σε Εικόνα 1. Ασύρματος αισθητήρας τύπου Mica 2, εταιρίας Crossbow κάποιες περιπτώσεις (επιτήρηση άγριων πουλιών/θαλάσσιων θηλαστικών) είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να αλλάξουν ή να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες τους. Ανεξάρτητα από την τοπολογία και τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται, στόχος του δικτύου είναι η ροή δεδομένων από τον κεντρικό αποδέκτη (sink) προς τους κόμβους (sources) και το αντίστροφο. 2α.1 Χαρακτηριστικά στοιχεία των ΑΔΑ (WSNs) Τα ΑΔΑ (WSNs), διακρίνονται από τα παραδοσιακά ασύρματα δίκτυα WiFi, καθώς χαρακτηρίζονται από πυκνότερα επίπεδα ανάπτυξης των κόμβων, υψηλότερη αναξιοπιστία των κόμβων αισθητήρων και περιορισμούς στους υπολογισμούς της ισχύς και της μνήμης (Παπαγιαννάκης & Βραχασωτάκης, χ.χ.) Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά τους για τις εφαρμογές περιβαλλοντικής επιτήρησης είναι τα παρακάτω:

10 9 Application Specific: Το δίκτυο σχεδιάζεται με βάση τις απαιτήσεις μιας συγκεκριμένης εφαρμογής επιτήρησης Περιβάλλοντος. Κλίμακα μεγέθους: Κάποια WSNs αποτελούνται από εκατοντάδες κόμβους και απαιτούν η αρχιτεκτονική και τα πρωτόκολλα του δικτύου να διαχειρίζονται ένα τέτοιο μέγεθος. Self Configurability και Fault Tolerance: Ο αλγόριθμος λειτουργίας είναι ικανός να ρυθμίσει την τοπολογία κατά την εγκατάσταση του δικτύου, αλλά και να διαχειρίζεται τις μεταβολές που μπορεί να προκύψουν κατά την λειτουργιά (αστοχία υλικού κόμβου). Χρόνος ζωής: Στις περισσότερες περιπτώσεις τοπολογίας WSNs, η λειτουργία των κόμβων εξαρτάται από μια περιορισμένη πηγή ενέργειας (μπαταρία), επομένως η προσεκτική διαχείριση ενέργειας κάθε κόμβου καθορίζει τον αναμενόμενο χρόνο ζωής του δικτύου. Αυτονομία λειτουργίας και προγραμματισμός: Κάθε δικτυακός κόμβος πρέπει να αποφασίζει αυτόματα για την εξέλιξη της εφαρμογής ειδικά σε περιπτώσεις σημαντικών μεταβολών των μετρούμενων μεγεθών (π.χ. αύξηση συχνότητας δειγματοληψίας). Simplicity: Λόγω του περιορισμού της ενεργειακής αυτονομίας των κόμβων, το λειτουργικό σύστημα και ο αλγόριθμος του πρέπει να μην είναι ιδιαίτερα πολύπλοκοι στη δομή τους. Quality of Service: Σε ένα WSN πρωτεύοντα ρόλο δεν έχει η ταχύτητα και ο ρυθμός μετάδοσης της πληροφορίας, αλλά η αξιόπιστη μετάδοση όλων των μηνυμάτων χωρίς πολλές επανεκπομπές, από την πηγή στον αποδέκτη (Τζόκας & Φρόνιμος, 2008). 2.α.2 Τα κυριότερα πρότυπα επικοινωνιών στα WSNs για Περιβαλλοντική Παρακολούθηση Από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί μια σειρά προτύπων, που καθορίζουν τα

11 10 πρωτόκολλα επικοινωνιών, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη εφαρμογών ασύρματων δικτύων. Οι αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα, σχηματίζοντας ένα κατανεμημένο ασύρματο δίκτυο αισθητήρων (Distributed Wireless Sensor Network, DWSN). Στη γενική του μορφή ένα τέτοιο δίκτυο αποτελείται από το δίκτυο συλλογής δεδομένων (data acquisition network) και το δίκτυο διανομής δεδομένων (data distribution network), τα οποία παρακολουθούνται και ελέγχονται από το κέντρο διαχείρισης (management center) (βλ. Σχήμα 1). Σε εφαρμογές τηλεμετρίας η ασύρματη μετάδοση των δεδομένων που Σχήμα 1. Απεικόνιση Ασύρματου Δικτύου ΑΔΑ (WSN) παρατρώγονται από τα συστήματα μετρήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας GSM (Global System for Mobile Communications) χρησιμοποιώντας GSM μόντεμ ή GPRS (General Packet Radio Service) μόντεμ (Ζήση, 2011). Οι ζώνες συχνοτήτων που είναι διαθέσιμες για βιομηχανικές, επιστημονικές και ιατρικές εφαρμογές (Industrial, Scientific and Medical bands, ISM) είναι ελεύθερες για χρήση χωρίς να απαιτείται κάποια ειδική άδεια και χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε εφαρμογές WLAN (βλ. Πίνακας 1, Σχήμα 2 & 3).

12 11 Τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των σημαντικότερων τυποποιημένων προτύπων ασύρματης επικοινωνίας, περιγράφονται στη συνέχεια. Κανάλι Κεντρική Συχνότητα Εύρος Καναλιού (Μhz) Σχήμα 2. Χρήση μπάντας ISM (5GHz) Σχήμα 3. Aλληλοκάλυψη καναλιών στο πρωτόκολλο b Πίνακας 1. Industrial, Scientific and Medical bands ISM Πρότυπο IEEE : Τα δίκτυα που βασίζονται στο πρότυπο IEEE χρησιμοποιούν την ζώνη συχνοτήτων UNII (Unlicensed National Information Infrastructure) των 5 GHz με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων τα 54 Mbps και μέγιστη απόσταση επικοινωνίας 15m. Όσα βασίζονται στο πρότυπο IEEE λειτουργούν στη ISM ζώνη GHz με μέγιστη ταχύτητα 11Mbps και μέγιστη απόσταση επικοινωνίας 45 m. ZIGBEE: Το πρότυπο ZigBee (IEEE ) επιτρέπει την ασύρματη, δικτυακή επικοινωνία συσκευών και χαρακτηρίζεται από το χαμηλό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων, τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και το χαμηλό κόστος. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι κόμβοι του δικτύου να λειτουργούν με μπαταρία επειδή η κατανάλωση ενέργειας είναι χαμηλή, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι αρκετά μεγάλη (1 με 2 χρόνια).

13 12 Η απόσταση μετάδοσης για κάθε κόμβο κυμαίνεται από 10m έως 75m, ανάλογα με την ισχύ του πομπού. Η RF επικοινωνία μεταξύ των κόμβων του δικτύου γίνεται στις ISM περιοχές των (2.45 GHz και 915MHz στις ΗΠΑ ή 869MHz στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία). Ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων είναι 20 kbps για μετάδοση στα 2.45GHz, 40 kbps για μετάδοση στα 915MHz και 20kbps για μετάδοση στα 869MHz. Σχήμα 4. Προδιαγραφές προτύπου ZigBee Mono transparent Data communication: Σε ορισμένες εφαρμογές Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης2 η μεταφορά των δεδομένων από τις πηγές λήψης κόμβους, γίνεται με τη χρήση της τηλεματικής. Στις περιπτώσεις αυτές η μεταφορά των μετρήσεων ακολουθεί το πρότυπο της non transparent data GSM κινητής τηλεφωνίας ή GPRS τεχνολογίας με υψηλά ποσοστά σφάλματος. Η διεπαφή υπηρεσίας χρησιμοποιεί την ανατροφοδότηση της πληροφορίας στο φυσικό στρώμα ή ειδική φυσική ραδιο-σύνδεση ή πρωτόκολλο στρώματος ζεύξης δεδομένων, για το ποια δεδομένα έχουν ληφθεί καλώς και ποια απορρίφθηκαν (GSM and Similar Architectures, 2007). 2α.3 Δομή και αρχιτεκτονική του δικτύου Οι συσκευές που απαρτίζουν ένα ΑΔΑ (WSN) χωρίζονται σε πηγές (sources) και αποδέκτες (sinks). Πηγή είναι κάθε δικτυακή οντότητα που παρέχει πληροφορίες, άρα κάθε 2 βλ. Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος

14 13 κόμβος του δικτύου αποτελεί πηγή. Αποδέκτης είναι η οντότητα που ζητά πληροφορίες. Υπάρχουν τρεις επιλογές όσον αφορά τον αποδέκτη: να είναι ένας κόμβος μια οντότητα που δεν ανήκει στο δίκτυο αισθητήρων αποδέκτης που παίζει το ρόλο ενός gateway που προωθεί τις πληροφορίες σε κάποιο μεγαλύτερο δίκτυο (π.χ. Internet), (Τζόκας & Φρόνιμος, 2008). Οι πηγές και οι αποδέκτες με τη σειρά τους συνδυάζονται για το σχηματισμό τριών ειδών τοπολογίας (βλ. Σχήμα 2, 3, 4). 1. Star: Αποτελείται από ένα κεντρικό αποδέκτη και περιφερειακούς κόμβους πηγές τοποθετημένους Σχήμα 5. Τοπολογία διασύνδεσης τύπου STAR γύρω του. Οι περιφερειακοί κόμβοι επικοινωνούν μόνο με τον αποδέκτη και όχι μεταξύ τους. 2. Peer to Peer (Mesh): Στην τοπολογία mesh, ένας κόμβος πηγή μπορεί να επικοινωνεί με οποιονδήποτε Σχήμα 6. Τοπολογία διασύνδεσης τύπου MESH γείτονα του (router). Όλες οι οντότητες μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ακόμα κι αν δεν βρίσκονται εντός εμβέλειας, χρησιμοποιώντας multi hop μηνύματα. 3. Cluster Tree (Hybrid): Η τοπολογία cluster tree Σχήμα 7. Τοπολογία διασύνδεσης τύπου TREE είναι ειδική περίπτωση της peer to peer με σαφή ιεράρχηση κόμβων. Υπάρχει κεντρικός αποδέκτης, το

15 14 δίκτυο όμως εξαπλώνεται με τη μορφή δέντρου (tree). Τα κλαδιά είναι κόμβοι πηγές τοπικών συντονιστών ενώ οι κόμβοι φύλλα (endpoints), είναι πηγές που λειτουργούν όπως στην Star. Όσον αφορά την αρχιτεκτονική του δικτύου, σε όλα τα WSNs απαιτείται η ύπαρξη έστω και σε απλή μορφή ενός φυσικού, ενός MAC και ενός Link Layer επιπέδου πρωτοκόλλων, ενώ κάποια πιο σύνθετα απαιτούν την υλοποίηση αλγόριθμων δρομολόγησης (Τζόκας & Φρόνιμος, 2008). 2.α.4 Φυσικό επίπεδο Το φυσικό επίπεδο αναλαμβάνει την διαμόρφωση και αποδιαμόρφωση του ψηφιακού σήματος, εργασία που εκτελείται από τον πομποδέκτη. Η διαδικασία πρέπει να είναι ιδιαίτερα απλή, έτσι ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί από hardware χαμηλού κόστους και κατανάλωσης, επιτυγχάνοντας όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα. Προτιμούνται για την μετάδοση οι τεχνικές εξάπλωσης φάσματος με πιο διαδεδομένες την Εξάπλωση Φάσματος Άμεσης Ακολουθίας ή DSSS3 και την Εξάπλωση Φάσματος με Συνεχή Αλλαγή Συχνότητας ή FHSS 4 2.α.5 Επίπεδο MAC Το MAC επίπεδο είναι υπεύθυνο για τον συγχρονισμό 5 δυο ή περισσότερων συσκευών και για τον έλεγχο της πρόσβασης στο κανάλι, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις κατά την μετάδοση. Στα ΑΔΑ (WSNs) η σημαντικότερη ιδιαιτερότητα στη σχεδίαση ενός MAC πρωτοκόλλου είναι η περιορισμένη ενέργεια των κόμβων. Υπάρχουν τέσσερεις (4) παράγοντες που προκαλούν σπατάλη ενέργειας κατά την επικοινωνία, η ταυτόχρονη Direct Sequence Spread Spectrum Frequency Hopping Spread Spectrum Συγχρονισμός όσον αφορά τη χρονική στιγμή που θα γίνει η μετάδοση του πλαισίου. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον συγχρονισμό στο φυσικό επίπεδο, που αφορά τη δειγματοληψία για την αποκωδικοποίηση του ψηφιακού σήματος σε επίπεδο bit.

16 15 αντιμετώπιση των οποίων είναι αδύνατη και επομένως τα περισσότερα MAC πρωτόκολλα για WSNs, επικεντρώνονται συνήθως στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων ενός ή δυο παραγόντων: Συγκρούσεις: Οι συγκρούσεις πακέτων προκαλούν την αμοιβαία καταστροφή τους, αποτέλεσμα να δαπανάτε άσκοπα ενέργεια. Overhearing: Λόγω της φύσης των ηλεκτρομαγνητικών σημάτων (πηγή προορισμός οι κόμβοι λαμβάνουν μηνύματα που δεν τους αφορούν. Overhead πρωτοκόλλου: Το overhead εισάγεται από πλαίσια ελέγχου, σχετικά με το MAC, όπως τα CTS και RTS, καθώς και από κεφαλίδες (headers) ή επίμετρα (trailers) που προστίθενται στα πακέτα. Idle Listening: Ο κόμβος που βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας περιμένοντας την εμφάνιση μηνύματος, ξοδεύει άσκοπα ενέργεια κατά τη διάρκεια της αναμονής. 2.α.6 Αλγόριθμοι Δρομολόγησης Ο πιο απλός τρόπος είναι κάθε κόμβος να μεταδίδει τις πληροφορίες σε όλους τους γείτονες και αυτοί με τη σειρά τους να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία μέχρι οι πληροφορίες να φτάσουν στον τελικό προορισμό (flooding). Παρά την απλότητα του μειονεκτεί σοβαρά και αποφεύγεται. Μια εναλλακτική λύση που έχει πλέον καθιερωθεί, είναι κάθε κόμβος να επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες διαδρομές προς ένα προορισμό και να κρατά στη μνήμη του τις καλύτερες δυνατές, με τη μορφή πινάκων (routing tables), (Τζόκας & Φρόνιμος, 2008).

17 16 Οι αλγόριθμοι δρομολόγησης μπορεί να κατηγοριοποιηθούν με βάση τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι πληροφορίες για την δρομολόγηση: Proactive ή αλλιώς table driven: Oι διαδρομές υπολογίζονται και αποθηκεύονται σε routing tables εκ των προτέρων και χρησιμοποιούνται κάθε φορά που γίνεται μετάδοση. Reactive: H αναζήτηση διαδρομής είναι δυναμική, καθώς γίνεται κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη μετάδοσης. Είναι καταλληλότερη για δίκτυα με μεταβαλλόμενη τοπολογία. Hybrid: που συνδυάζει στοιχεία των δυο παραπάνω αλγορίθμων. 3. Περιβαλλοντική Παρακολούθηση: Η Ελληνική πραγματικότητα Στα προηγούμενα κεφάλαια της παρούσας εργασίας, αναλύσαμε τους όρους της Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και περιγράψαμε τους τομείς εφαρμογής τους. Εξετάσαμε από τεχνολογικής πλευράς τα δίκτυα, και συγκεκριμένα τα ασύρματα δίκτυα και τις συνηθέστερες τοπολογίες και αρχιτεκτονικές τους. Εικόνα 2. Σχηματική Αναπαράσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα δίκτυα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και πως αυτά εφαρμόζονται στην Ελληνική ύπαιθρο, αλλά και στα αστικά περιβάλλοντα για την

18 17 συγκέντρωση δεδομένων που θα οδηγήσουν στην ορθή εκτίμηση του ανθρώπινου αποτυπώματος στον πλανήτη μας. 3α. Δίκτυο παρακολούθησης της μόλυνσης Αέριων Σωμάτων Με τον όρο ατμοσφαιρική ρύπανση εννοείται, η παρουσία στην ατμόσφαιρα κάθε είδους ουσιών, σε συγκέντρωση ή διάρκεια που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα οικοσυστήματα και γενικά να καταστήσουν το περιβάλλον ακατάλληλο για τις επιθυμητές χρήσεις του. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την εκτίμηση και διαχείριση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και σε εφαρμογή των Κοινοτικών Οδηγιών, εγκατέστησε το 2001 το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ), επεκτείνοντας και αναβαθμίζοντας το προϋπάρχον δίκτυο του λεκανοπεδίου Αθηνών (ιστοσελίδα ΥΠΕΚΑ, χ.χ.) Χάρτης 1. Σταθμοί Μέτρησης Ατμοσφαιρικών Δεδομένων Στην σημερινή του μορφή, το Ε ΠΑΡ αποτελείται από 36 σταθμούς, εκ των οποίων 18

19 18 είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 8 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και 20 στην υπόλοιπη χώρα (2004, βλ. Χάρτης 1)). Όλοι οι σταθμοί είναι διασυνδεδεμένοι με σύστημα τηλεμετάδοσης με τον κεντρικό σταθμό που βρίσκεται στην έδρα κάθε περιφερειακής (ή τοπικής) αρχής υπεύθυνης για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, με βάση το Ν. 2647/19986 και με την κεντρική έδρα του συστήματος (Τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας /νση Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης & Θορύβου ΥΠΕΧΩ Ε). Επίσης όλοι οι σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με σύστημα αποθήκευσης δεδομένων (data logger), σύστημα τηλεμετάδοσης με χρήση modem και τηλεφωνικής γραμμής. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται επιτρέπει την λήψη τιμών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και την διενέργεια διαδικασιών ποιοτικού ελέγχου από απόσταση. 3β Δίκτυο παρακολούθησης των Υδάτων Σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΕ 7 η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί εργαλείο για την εξυπηρέτηση του βασικού στόχου της, που είναι η προστασία και αναβάθμιση του υδάτινου περιβάλλοντος. Βασικό εργαλείο της Οδηγίας Πλαίσιο, είναι τα Σχέδια Διαχείρισης και τα Προγράμματα Δράσεων, την ευθύνη κατάρτισης των οποίων έχει το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υδάτων8, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι εκάστοτε αρμόδιες ή συναρμόδιες Περιφέρειες επωμίζονται το έργο εφαρμογής των μέτρων αυτών (Ανδρεαδάκης, χ.χ.). Ως παράδειγμα τέτοιων δράσεων μπορούμε να δούμε την λειτουργία του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, το οποίο έχει αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη του δικτύου τηλεμετρικών σταθμών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Α.Δ.Μ.- Θ (ΦΕΚ 237/Α/ ) «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίηκηση και άλλες διατάξεις» Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L327, Ο συγγραφέας της παρούσης εργασίας, αποτελεί στέλεχος της Δ/νσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας, της Α.Δ.Μ.- Θ.

20 19 (πρώην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) της Αιρετής Περιφέρειας, (πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Το δίκτυο αποτελείται από σταθμούς μέτρησης ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων νερού καθώς επίσης και από μετεωρολογικούς σταθμούς (βλ. Χάρτης 2, Εικόνα 3). Εικόνα 3. Αυτοματοποιημένος Τηλεμετρικός Σταθμός Χάρτης 2. Σταθμοί Μέτρησης Υδάτων Οι τηλεμετρικοί σταθμοί μέτρησης ποιότητας και ποσότητας υδάτινων σωμάτων, είναι πολυαισθητήρες τοποθετημένοι σε σημεία στρατηγικής σημασίας στην περιοχή παρακολούθησης, οι οποίοι προσδιορίζουν τιμές φυσικοχημικών παραμέτρων (ph, αγωγιμότητα, θερμοκρασία, θολερότητα, διαλυμένο οξυγόνο). Η αποθήκευση και μετάδοση των τηλεμετρικών δεδομένων υλοποιείται από σύστημα το οποίο αποτελείται από Data logger, modem, φορτιστή συσσωρευτή, συσσωρευτής, Φ/Β πάνελ, GSM ασύρματη μετάδοση σήματος (συχνότητες 900/1800 ΜHz) ή GPRS συστήματα (Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, χ.χ.).

21 20 3γ. Δίκτυο παρακολούθησης Δασών Πυρκαγιών Οι πυρκαγιές και ιδιαίτερα οι δασικές, έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη δημόσια ασφάλεια άλλα κυρίως στους φυσικούς πόρους και στην Χλωρίδα & Πανίδα της χώρας. Η έγκαιρη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο και με αυξημένη ακρίβεια, διασφαλίζει τη γρήγορη καταστολή τους. Σήμερα στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, χρησιμοποιούνται διάφορα συστήματα ανίχνευσης και πρόβλεψης δασικών πυρκαγιών (βλ. Εικόνα 4), τόσο ασύρματης δικτυακής τεχνολογίας όσο και χωρίς τη χρήση αυτής. Εικόνα 4. Απεικόνιση Ασύρματου Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης Πυρκαγιάς Τα σημαντικότερα συστήματα που έχουν υλοποιηθεί για αυτό το σκοπό σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο (Χατούπη, 2009), είναι τα παρακάτω : FireWatch (Γερμανία), FireHawk (Ν. Αφρική), ForestWatch (Καναδάς), FireVu (Αγγλία), IR-Radar (Αυστραλία). Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται πιλοτικά από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η δυνατότητα δυναμικής λήψης και αξιοποίησης των δεδομένων του δορυφορικού σταθμού MSG SEVIRI (EUMETSAT). Η επιτήρηση γίνεται μέσω

22 21 ιστοσελίδας, τα στοιχεία λαμβάνονται με ρυθμό 5 λεπτών και επεξεργάζονται με τη χρήση ειδικά διαμορφωμένου αλγόριθμου, κατάλληλου για το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας. Η ιστοσελίδα9 έχει τεθεί σε πιλοτική λειτουργία και φιλοδοξεί να διατεθεί πλέον με την βελτιωμένη της έκδοση σε επιχειρησιακή λειτουργία το καλοκαίρι του δ. Δίκτυο παρακολούθησης Χρήσεων Γης Οι αυξημένες ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου για μεγάλες ποσότητες ποιοτικών γεωργικών προϊόντων με παράλληλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των λειτουργικών εξόδων, οδήγησε την παραδοσιακή γεωργία στην νέα της μορφή, αυτή της γεωργίας ακριβείας (Precicion Agriculture). Το περιεχόμενο της, είναι η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και μεθοδολογίας που σχετίζεται με την καλλιέργεια της γης αλλά και με διεργασίες παροχής δεδομένων και πληροφοριών, μέσα από την παρατήρηση, την εκτίμηση της κατάστασης της καλλιέργειας και των έλεγχο όλων των παραμέτρων της (Τσέλες, Πυρομάλης, Δημογιαννόπουλος, Κάντζος, Σαρρή, 2011). Η βασική τεχνολογία στην οποία βασίζεται η γεωργία ακριβείας είναι τα ΑΔΑ (WSNs) στα οποία εφαρμόζεται η μέθοδος μετρήσεων από πολλά σημεία σε έναν χώρο καλλιέργειας (βλ. Εικόνα 5) Εικόνα 5. Σχηματική Παράσταση Ασύρματου Δικτύου Καλλιέργιας Ακριβείας Στις υλοποιήσεις ΑΔΑ (WSNs) γεωργίας ακριβείας, χρησιμοποιούνται κυρίως οι 9 Fire Monitoring Service based on MSG SEVIRI,

23 22 τοπολογίες δέντρου ή αστέρα και το πλέον σύγχρονο πρωτόκολλο ασύρματης δικτύωσης για δίκτυα αισθητήρων και ελέγχου, το ZigBee. Διεθνώς υπάρχουν αρκετές υλοποιημένες εφαρμογές της καλλιέργειας ακριβείας. Επιγραμματικά μπορούμε να αναφερθούμε στις εξής: Επιτήρηση της καλλιέργειας για πρώιμη ανίχνευση ασθενειών στα φυτά (LOFAR 2005, Ολλανδία) Επιτήρηση κλιματικών συνθηκών για αποφυγή ζημίας παγετού σε καλλιέργειες φρούτων (Beckwith et al 2004, ΗΠΑ) Ανάπτυξη αεροφόρων πρακτικών καλλιέργειας (Panchard 2008, Ινδία) Εκτίμηση της κατάστασης σε βοσκοτόπια και φάρμες (Wark et al 2007, Αυστραλία) Στην Ελλάδα σήμερα γίνονται προσπάθειες από διάφορους κρατικούς φορείς όπως το Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Γ.Γ.Ν.Γ.) με τίτλο Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών, Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Μικροκλίματος Καλλιέργειας, που υλοποιήθηκε από το ΤΕΙ Πειραιά το 2011, το πρόγραμμα HYDROSENSE του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας κ.α., με σημαντικά οφέλη στην αύξηση της απόδοσης της παραγωγής, στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων στην ορθολογική και αποτελεσματικότερη χρήση των χημικών εισροών, στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, στην προστασία του εδάφους και των υπογείων υδάτων. 3ε. Δίκτυο παρακολούθησης Σεισμικής & Ηφαιστειακής Δραστηριότητας Ο Ελληνικός χώρος παρουσιάζει από αρχαιοτάτων χρόνων έντονη σεισμική δραστηριότητα. Σήμερα η ελληνική πολιτεία μέσω διεπιστημονικής συνεργασίας (Εθνικό

24 23 Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) - Ιδρυμα Γεωλογικών Μελετών Ελλάδος (ΙΓΜΕ)), έχει προώθησει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτυακού συστήματος συλλογής, αξιολόγησης και αξιοποίησης πληροφοριών για τη σεισμικότητα, τη σεισμική επικινδυνότητα διαφόρων περιοχών, τη γεωλογία τους και τα γεωτεκτονικά χαρακτηριστικά του εδάφους τους και του γεωλογικού τους υποβάθρου. Παράλληλα η σεισμολογική παρακολούθηση των ενεργών πρόβλεψης και άμεσης ειδοποίησης ενός επερχόμενου ηφαιστειακού κινδύνου και ελαχιστοποίησης των συνεπειών του στην τοπική κοινωνία και στο ευρύτερο περιβάλλον. Από το 1994 λειτουργεί στο ηφαίστειο της Σαντορίνης. μόνιμο σεισμολογικό δίκτυο παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (Ι.Μ.Π.Η.Σ.) σε στενή συνεργασία με τον Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχο σεισμολογικό δίκτυο είναι και αυτό της Νισύρου (περιοχές Σταυρός, Νικιά, Σπηλιανή και ΒΑ Γυαλί), (Δημητριάδης, 2008). Στα δύο αυτά σεισμολογικά δίκτυα, λειτουργούν ψηφιακοί σεισμογράφοι σε συνδυασμό με την χρήση σεισμομέτρων τριών συνιστωσών. Κάθε σεισμογράφος διαθέτει ηλιακό συλλέκτη για τη φόρτιση της μπαταρίας του και προσαρμοσμένο σύστημα τηλεμετρικής μετάδοσης του αναλογικού σήματος στον κεντρικό σταθμό (ο οποίος βρίσκεται στο Παρατηρητήριο, στο Εμπορειό) μέσω σχετικής κεραίας (βλ. Σχήμα 5) Οι καταγραφές του σεισμολογικού δικτύου μεταδίδονται στη συνέχεια δορυφορικά στο Σεισμολογικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει συνεχής και σε 24ωρη βάση παρακολούθηση για το σύνολο των σημάτων του Πανελλαδικού σεισμολογικού δικτύου του Α.Π.Θ. Οι επεξεργασμένες καταγραφές του δικτύου (θέση και μέγεθος καταγραμμένων σεισμικών γεγονότων στο χώρο της Νισύρου) είναι διαθέσιμα μέσω του

25 24 διαδικτύου και στον δικτυακό τόπο Αξίζει να αναφέρουμε ότι Έλληνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Σχήμα 8: Αναπαράσταση δικτύου παρακολούθησης ηφαιστειακής δραστηριότητας Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), συνεργαζόμενοι με ξένους συναδέλφους τους χαρτογράφησαν τον πυθμένα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο έξω από τη Σαντορίνη, ευελπιστώντας πέραν τον σημαντικών επιστημονικών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν, στην δημιουργιά ενός πρότυπου υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου στο πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Μεσογείου, όπου θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις ώστε να παρακολουθείται το ηφαίστειο από τους επιστήμονες αλλά και απ' όλον τον κόσμο μέσω Διαδικτύου, όπως γίνεται με το υποθαλάσσιο παρατηρητήριο Neptune (το

26 25 μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλωδιωμένο παρατηρητήριο) στις ακτές του Καναδά όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Παρασκευή Νομικού, λέκτορας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Γαλδαδάς, 2008). 3στ. Δίκτυο παρακολούθησης Υγροτόπων & Βιοτόπων (Wildlife & Wetlands) Τα ΑΔΑ (WSNs) που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση οικοσυστημάτων δημιουργούν δυνητικά πολυάριθμα οφέλη για τη μελέτη της φύσης και την προστασία του περιβάλλοντος, επειδή μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για διάφορες περιβαλλοντολογικές συνθήκες όπως είναι η σύνθεση του εδάφους και της γενικής συμπεριφοράς των διάφορων φυτικών και ζωικών οργανισμών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παρακολούθησης για τα διεθνή πρότυπα αποτελεί το Habitat Monitoring του Great Duck Island10. Στον Ελλαδικό χώρο οι δράσεις που αναφέρονται στην περιβαλλοντική παρακολούθηση Υγροτόπων & Βιοτόπων αφορούν σε προγράμματα που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του δίκτυου Natura 2000 το οποίο περιλαμβάνει 241 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και 202 Ζώνες Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ). Συγκεκρίμενα υλοποιήθηκε πρόγραμμα δορυφορικής τηλεπισκόποησης για την ευρύτερη περιοχή του δάσους Στροφυλιάς και της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου (Γεωργιάδης, 2010) και Τηλεματικό Δίκτυο παρακολούθησης των βιοτόπων Βιστονίδας και Ισμαρίδας. 3ζ. Δίκτυο παρακολούθησης Ε γκαιρης Προειδοποίησης Φυσικών Kαταστροφών Οι φυσικοί Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι (πλημμύρες, ξηρασίες, απερήμωση, κατολισθήσεις, 10

27 26 παγετός, χαλάζι), έχουν ανυπολόγιστες κοινωνικο-οικονομιές επιπτώσεις αλλά και σοβαρές συνέπειες στη γεωργία και το περιβάλλον μιας χώρας. Η διαχείριση του κινδύνου των πλημμυρών πρέπει να στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη μελέτη των λεκανών απορροής των ποταμών που σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνει κατασκευαστικά και μη κατασκευαστικά μέτρα και διακρατική-διασυνοριακή συνεργασία 11 Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί αρκετά προγράμματα προειδοποίησης Φυσικών Kαταστροφών με την εγκατάσταση αυτοματοποιημένου τηλεμετρικού δικτύου παρακολούθησης βροχής απορροής σε κρίσιμες θέσεις το οποίο υποβοηθείται από σύστημα πρόγνωσης και παρακολούθησης ισχυρών καταιγίδων και πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση ραντάρ και δορυφόρων. Με την ανάπτυξη λογισμικού συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων ο χρόνος έγκαιρης πρόγνωσης αγγίζει τουλάχιστον τις τρεις (3) ημέρες πριν αυτά εμφανιστούν (η πλημμύρα στον Βρούτε το Φεβρουάριος του 2005 είχε προβλεφθεί τέσσερις (4) ημέρες νωρίτερα). Συμπεράσματα για το μέλλον των Δικτύων Από την μέχρι τώρα ανάλυση της εργασίας, διαπιστώνουμε ότι οι Δικτυακές εφαρμογές και ιδαίτερα τα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων (WSNs) αποτελούν μια από τις σημαντικότερες τεχνολογίες που έχει στη διάθεσή του ο σύγχρονος άνθρωπος. Αντιπροσωπεύουν μια εφαρμόσιμη και αξιόπιστη λύση για την παρακολούθηση, καταγραφή και έγκαιρη ειδοποίηση για τις αλλαγές που επιτελούνται στο περιβάλλον, συνέπεια των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων αλλά και εξωγενών αυτού παραγώντων, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, αλλά και η συντελούμενη κλιματική αλλαγή. Τα ΑΔΑ (WSNs) χαρακτηρίζονται γενικά ως νεόκοπη τεχνολογία. Η εξέλιξή τους τα 11 βλ. Προγράμμα ΕΥΡΩΠΑΙ ΚΗΣ Ε ΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΕΛΛΑ Α ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ» JOINT EFFORTS FOR FLOOD RISK MANAGEMENT / JEFMAN»

28 27 τελευταία χρόνια όμως είναι ραγδαία και στο μέλλον οι χρήσεις τους θα βρίσκονται σε μεγαλύτερη αλληλοεξάρτηση με το περιβάλλον, αλλά και με τον ίδιο τον άνθρωπο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Loren Schwiebert του Wayne State University / Department of Computer Science, στην παρουσίασή του με τίτλο What does the Future hold for Wireless Sensor Networks?, τα Δίκτυα αισθητήρων θα αυξηθούν σε μέγεθος λόγω χαμηλότερου κόστος κτήσης, χρήσης καλύτερων πρωτοκόλλων επικοινωνίας και γενικά λόγω των πλεονεκτημάτων τους η χρήση τους θα γενικευθεί. Οι ίδιοι οι αισθητήρες θα εξελιχθούν σε μικρο-μηχανές (micromachines), οι οποίες μέσα από την υποστήριξη σερβομηχανών χαμηλής ενέργειας (low-power Motors) θα αποκτήσουν κινητικότητα. Θα αποκτήσουν επίσης και εξειδίκευση, αφού θα αναπτύσσονται για συγκεκριμένες εφαρμογές, με διαφορετικές ιδιότητες, π.χ. αισθητήρες θερμοκρασίας για τον έλεγχο HVAC, διαφορετικής τεχνολογίας από αυτούς που εντοπίζουν την θέση εργαζομένων, αλλά με δυνατότητα αλληλοσυνδιασμένης χρήσης τους σε επιχειρήσεις διάσωσης από φωτιά. Σύμφωνα με τον Andreas Timm-Giel του Πανεπιστημίου της Βρέμης (ΤΖΙ-Αdaptive Comminication) οι ασύρματοι αισθητήρες έχουν την τάση να μικραίνουν σε μέγεθος και να αυξάνουν σε δυναμικότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από 2,5-4 cm 3 το 2003 φτάσαμε στο 1-5 mm3 το 2012 με αντίστοιχη αύξηση της δυναμικής τους συχνότητας από < 3GHz το 2003 σε >50 GHz το 2012, για να φτάσουν εργαστηριακά σήμερα στο καταπληκτικό μέγεθος του 1 mm του Inelligent Seed και του SmartDust. Παρότι η εργασία μας επικεντρώθηκε στις εφαρμογές των ΑΔΑ (WSNs) στο Περιβάλλον, αυτά χρησιμοποιούνται επίσης σε εφαρμογές όπως είναι το Έξυπνο Σπίτι, το Smart Office, οι Έξυπνες Γέφυρες και Δρόμοι, οι Ιατρική και Υγεία, η Επιτήρηση Κίνησης Οχημάτων κ.α.. Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στο RUNES Project (Reconfigurable Ubiquitous Networked Embedded Systems) το οποίο αποτελεί την επόμενη γενιά ενσωματωμένων συστημάτων

29 28 (embeded systems). Συμμετέχοντες στο RUNES είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως ((ConnectBlue AB (Sweden), Ericsson AB (Sweden), Kodak Ltd (UK) κ.α.)) αλλά και διακεκριμένα Πανεπιστήμια ((University College London (UK), University of California - San Diego (USA), University of California Berkeley (USA), University of Lancaster (UK)), μεταξύ των οποίων και Ελληνική συμμετοχή με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η υλοποίησή του RUNES αποτελείται από μεγάλο αριθμό ετερογενών συσκευών αισθητήρων οι οποίοι είναι σε θέση να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες με βάση το πλαίσιο ευαισθητοποίησης τους. Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να αναπτυχθούν σε κινητό και / ή μορφής ad-hoc δίκτυο και ενώ είναι συνήθως περιορισμένων πόρων, χρησιμοποιώντας διαφορετικά λειτουργικά συστήματα μπορούν να συνδέονται μέσω διαφορετικών τύπων διεπαφών του δικτύου με το κέντρο διαχείρισης (management centre) αλλά και μεταξύ τους. Από όσα προ-ειπώθηκαν στην παρούσα εργασία, συμπεραίνουμε ότι τα Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων έχουν ένα λαμπρό μέλλον, σε βαθμό που τους δίνεται η δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή με το περιβάλλον του. Βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο ο άνθρωπος και το άψυχο γύρω του περιβάλλον να αποκτήσουν κοινή αίσθηση και συνείδηση αυτής της νέας πραγματικότητας, χρειάζεται να γίνουν πολλές ακόμη έρευνες, να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, αλλά πρωτίστως για να φτάσουμε στον μαγικό αυτό κόσμο του αύριο, πρέπει ο ρεαλισμός να καθοδηγήσει τις όποιες ερευνητικές προσπάθειες (Schwiebert L. χ.χ.).

30 29 Βιβλιογραφικές Αναφορές Akyildiz, I.F., Su,W., Sankarasubramaniam, Y., Cayirci, E. (2002). Wireless sensor networks: a survey, Computer Networks 38, από doi: /s (01) Emetris Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων ΕΠΕ, Βιοποικιλότητα: Η νέα περιβαλλοντική πρόκληση αλλά και επιχειρηματική ευκαιρία, 15/10/2010. Ανακτήθηκε από Marstijepovic, S., Williams, St. (2009). Environmental Monitoring and Field Surveillance Reference Guide, Strengthening capacities in the Western Balkans countries to address environmental problems through remediation of high priority hot spots, UNDP Montenegro. Oxford University Press (2007), GSM and Similar Architectures. Ανδρεαδάκης, Α., Γ.Γ. Ειδικής Γραμματείας Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων. Βενιέρης, Ι.Σ., Νικολούζος, Ε.Γ. (2000). Τεχνολογίες Διαδικτύου, εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη. Γαλδαδάς, Α., (2012, 5 Αυγούστου). Ταξίδι στο κέντρο του ηφαιστείου, Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ- Science. Ανακτήθηκε από Γεωργιάδης, Γ. (2010). Βιοπαρακολούθηση (BIOMONITORING) των Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 με σύγχρονες μεθόδους τηλεπισκόπησης και τηλεμετρίας (Πτυχιακή Εργασία, Πανεπιστήμιο Πατρών, 2010). Ανακτήθηκε από

31 30 Δημητριάδης, Ι., Συμβολή στη Μελέτη της Ενεργού Τεκτονικής και της δομής του Ηφαιστειακού Κέντρου της Σαντορίνης με Δεδομένα Τοπικού Δικτύου Ψηφιακών Σεισμογράφων (Διδακτορική Διατριβή, ΑΠΘ 2008). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Γεωλογίας. Τομέας Γεωφυσικής, Θεσσαλονίκη. Ανακτήθηκε από Δημοπούλου, Έ., Σπυρόπουλος, Χρ., Ζεντέλης, Π., Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Τομέας Τοπογραφίας, Σχολή Αγρ. Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π. Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, (χ.χ.) Ανακτήθηκε 21 Νοεμβρίου 2012, από Διαχειριστική Αρχή / Κοινή Τεχνική Γραμματεία, Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλαδα-Κύπρος (2011), 1η Ετήσια Έκθεση Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ελλάδα-Κύπρος , Θεσσαλονίκη. Ευαγγέλου (Δρ) Ελ., Τσαντήλας, (Δρ) Χρ., Γεωργία Ακριβείας: το μελλοντικό σύστημα παραγωγής αγροτικών προι όντων - Πρόγραμμα HYDROSENSE μια ερευνητική προσπάθεια στον ελληνικό χώρο, ΕΘΙΑΓΕ, χ.χ. Ζήση, Θ., Έξυπνοι Αισθητήρες, (Πτυχιακή εργασία, Α.Ε.Υ.Κ., 2011). Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Ηλεκτρολογίας, Ηράκλειο. ΗΜΕΡΗΣΙΑ, Εφημερίδα, φύλλο της 20/5/2008. Μιμίκου, Μ.Α., Το πλυμμηρικό καθεστώς στην Ελλάδα, Ε.Μ.Π. Τομέας ΥΠΗΘ, χ.χ. Τζόκας, Δ., Φρόνιμος, Θ., Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων για παρακολούθηση

32 31 Περιβαλλοντικών Μεγεθών, (Πτυχιακή εργασία, Α.Π.Θ., 2008). Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Θεσσαλονίκη. Τσελές, Δ., Πυρομάλης, Δ., Δημογιαννόπουλος, Δ., Κάντζος, Δ., Σαρρή, Α., Πρόγραμμα ΓΓΝΓ- Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Μικροκλίματος Καλλιέργειας(2011), Τ.Ε.Ι. Πειραία. Οδηγία 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 1996 σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης. Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 257 της 10/10/1996 σ από doi:31996l0061 Πάνου, Ε., Το πλημμυρικό καθεστώς στην Ελλάδα - διαχείριση πλημμυρών στα πλαίσια της οδηγίας πλαίσιο 2000/60: η περίπτωση του Πηνειού Θεσσαλίας. Ανακτήθηκε από ιστοσελίδα mode=full Παπαγιαννάκης, Ν., Βραχασωτάκης, Ι., Υλοποίηση ασύρματου βρόγχου αυτοματισμού με αναμετάδοση,(πτυχιακή εργασία, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, χ.η). Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων. Περιοδικό της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Περιβάλλον για τους Ευρωπαίους, Σεπτέμβριος 2007, Aρ.28. Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα, Ρίο Ντε Τζανέιρο (1992). Ανακτήθηκε από policies/l28102_el.htm

33 32 Τσαντίλης, Δ., Χατζημπίρος, Κ.,(χ.χ.). Η Περιβαλλοντική Πολιτική, ΙΤΙΑ, Ερευνητική Ομάδα. Ανακτήθηκε από Χατούπη, Π., Πρόβλεψη και Ανίχνευση Δασικών Πυρκαγιών με τη χρήση Ασύρματων Δικτύων Αισθητήρων. (Διπλωματική Εργασία, Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2009) Τμήμα Πληροφορικής. Εξώφυλλο To εξώφυλλο, αποτελεί πρωτότυπη εικαστική σύνθεση του Χουλέβα Νικολάου, Τεχνικού Γραφίστα (DTP) Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Εντύπου, συγγραφέα της παρούσας εργασίας. Εικόνες Εικόνα 1, Ασύρματος αισθητήρας τύπου Mica 2, εταιρίας Crossbow, επεξεργασμένη εικόνα από το πρωτότυπο στην ιστοσελίδα http-_www.snm.ethz.ch_snmwiki_pub_uploads_projects_mica2.jpg_mica2 Εικόνα 2, Σχηματική Αναπαράσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης από ιστοσελίδα http-_www.nsf.gov_news_mmg_media_images_neon_rager_h.jpg_neon_rager_h Εικόνα 3, Αυτοματοποιημένος Τηλεμετρικός Σταθμός, από ιστοσελίδα Εικόνα 4, Απεικόνιση Ασύρματου Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης Πυρκαγιάς επεξεργασμένη εικόνα από το πρωτότυπο στην ιστοσελίδα http-_www.digi.com_learningcenter_images_appstories_as111wildfire-early-detection-

34 33 system.gif_as111wildfire-early-detection-system Εικόνα 5, Σχηματική Παράσταση Ασύρματου Δικτύου Καλλιέργειας Ακριβείας επεξεργασμένη εικόνα από το πρωτότυπο στην ιστοσελίδα http-_blog.primemeridiandata.com_index.php_tag_precision-agriculture-data RAVENSLINGSHOT-how-it-works1 Πίνακες Πίνακας 1, Industrial, Scientific and Medical bands, στοιχειοθέτηση πίνακα, βάση στοιχείων από ιστοσελίδα, Σχήματα Σχήμα 1, Απεικόνιση Ασύρματου Δικτύου ΑΔΑ (WSN), επεξεργασμένο σχήμα από το πρωτότυπο στην ιστοσελίδα Σχήμα 2, Χρήση μπάντας ISM (5GHz), από ιστοσελίδα http-_www.awmn.gr_wiki_images_b_b4_ism_5ghz.jpg_ism_5ghz Σχήμα 3, Aλληλοκάλυψη καναλιών στο πρωτόκολλο b http-_www.awmn.gr_wiki_index.php_%ce%91%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af %CE%BF-Ism2.4GHz.jpg_Ism2.4GHz Σχήμα 4, Προδιαγραφές προτύπου ZigBee, επεξεργασμένο σχήμα από το πρωτότυπο στην ιστοσελίδα http_upload.wikimedia.org_wikipedia_commons_4_4f_zigbee_protocol_stack.png_zigbee_prot

35 34 ocol_stack Σχήμα 5, Τοπολογία διασύνδεσης τύπου STAR Σχήμα 6, Τοπολογία διασύνδεσης τύπου MESH Σχήμα 7, Τοπολογία διασύνδεσης τύπου TREE, Σχήμα 8, Αναπαράσταση δικτύου παρακολούθησης ηφαιστειακής δραστηριότητας, επεξεργασμένο σχήμα από το πρωτότυπο στην ιστοσελίδα phy.jpg Χάρτες Χάρτης 1, Σταθμοί Μέτρησης Ατμοσφαιρικών Δεδομένων Χάρτης 2, Σταθμοί Μέτρησης Υδάτων Ακρωνύμια WSNs - Wireless Sensor Networks Μ.Π.Ε. - Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ε.Ε. - Ευρωπαϊκή Ένωση

36 35 ΟΗΕ - Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ΕΟΚ - Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα IP - Internet Protocol ΙΕΕΕ - Institute of Electrical and Electronics Engineers ΑΔΑ - Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων WiFi - Wireless Fidelity DWSN - Distributed Wireless Sensor Network GSM - Global System for Mobile Communications GPRS - General Packet Radio Service ISM - Industrial, Scientific and Medical bands WLAN - Wireless Local Area Network ZIGBEE - Zonal Intercommunication Global-standard, where Battery life is long, which is Economical to deploy, and which exhibits Efficient use of resources RF - Radio Frequency MAC - Medium Access Control DSSS - Direct Sequence Spread Spectrum FHSS - Frequency Hopping Spread Spectrum CTS - Crash TimeSharing RTS - Request To Send ΥΠΕΚΑ - Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

37 36 ΕΔΠΑΡ - Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης ΥΠΕΧΩΔΕ - Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Α.Δ.Μ.-Θ - Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ph - Potential of Hydrogen Φ/Β - Φωτοβολταϊκό ΗΠΑ - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Γ.Γ.Ν.Γ. - Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ΤΕΙ - Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΕΑΑ - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ΙΓΜΕ - 'Ιδρυμα Γεωλογικών Μελετών Ελλάδος Ι.Μ.Π.Η.Σ. - Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. - Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών HVAC - Heating, Ventilation, and Air Conditioning MHz - Megahertz GHz - Gigahertz RUNES - Reconfigurable Ubiquitous Networked Embedded Systems

Πτυχιακή Εργασία. Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot

Πτυχιακή Εργασία. Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot Πτυχιακή Εργασία Ασύρματα Δίκτυα της Τεχνολογίας Hot Spot Σκοπός της σημερινής παρουσίασης είναι να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η δομή και ο τρόπος λειτουργίας ενός δικτύου Hot Spot. Υπεύθυνος Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3114 Μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών, το Τμήμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων επιτρέποντας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΥΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου

Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Συνδεσιμότητα κινητού Wifi O όρος WIFI (Wireless Fidelity) χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τις συσκευές που βασίζονται στην προδιαγραφή και εκπέμπουν σε συχνότητες 2.4GHz.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009

ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009 ΠΛΑΤΩΝΑΣ Έργο ΓΓΕΤ 1SME2009 4o Συνέδριο InfoCom Green ICT 2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΠΛΑΤφόρμα έξυπνου διαλογισμικού για συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία δεδομένων από συστήματα πολλαπλών ετερογενών ΑισθητήρΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατα ίκτυα Αισθητήρων. Σαράντης Πασκαλής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Ασύρµατα ίκτυα Αισθητήρων. Σαράντης Πασκαλής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Ασύρµατα ίκτυα Αισθητήρων Σαράντης Πασκαλής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Αισθητήρες Ο αισθητήρας (sensor) είναι µια συσκευή που µετρά ένα φυσικό µέγεθος και το µετατρέπει σε σήµα αναγνώσιµο

Διαβάστε περισσότερα

ZigBee. Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος

ZigBee. Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος ZigBee Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος Τι είναι το ZigBee; Ένα τυποποιημένο πρωτόκολλο χαμηλής Κατανάλωσης Ισχύος σε Wireless Persnal Area Netwrks (WPANs) Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατα ίκτυα Αισθητήρων. Σαράντης Πασκαλής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Ασύρµατα ίκτυα Αισθητήρων. Σαράντης Πασκαλής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Ασύρµατα ίκτυα Αισθητήρων Σαράντης Πασκαλής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Αισθητήρες Ο αισθητήρας (sensor) είναι µια συσκευή που µετρά ένα φυσικό µέγεθος και το µετατρέπει σε σήµα αναγνώσιµο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

WIRELESS SENSOR NETWORKS (WSN)

WIRELESS SENSOR NETWORKS (WSN) WIRELESS SENSOR NETWORKS (WSN) Δρ. Ιωάννης Παναγόπουλος Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων Καθ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου Αθήνα 2008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ WSN Σε συγκεκριμένες εφαρμογές, επιθυμείται η μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Σταύρος Κουτουπές Γ. Καραντώνης, Α. Σωτηριάδης, Α. Κυρατζή, Κ. Βαλαδάκη, Ν. Θεοδουλίδης, Α. Σαββαίδης, Η. Τζιαβός, Π. Σαββαίδης, Ι.

Σταύρος Κουτουπές Γ. Καραντώνης, Α. Σωτηριάδης, Α. Κυρατζή, Κ. Βαλαδάκη, Ν. Θεοδουλίδης, Α. Σαββαίδης, Η. Τζιαβός, Π. Σαββαίδης, Ι. DESIGN, DEVELOPMENT AND APPLICATION OF AN INFORMATION SYSTEM TO ASSESS THE VULNERABILITY TO EARTHQUAKE HAZARD OF THE BUILT ENVIRONMENT OF THE PREFECTURE OF THESSALONIKI Σταύρος Κουτουπές Γ. Καραντώνης,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)

Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) 26/01/2014 Συνεισφορά του κλάδους ΗΜΜΥ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ευρύ φάσμα γνώσεων και επιστημονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Καθ. Γεώργιος Ζαλίδης ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ q Μεταφοράς τεχνογνωσίας q Παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών q Διαβούλευση και κατάρτιση Προς v Φορείς Περιφερειακής πολιτικής v Φορείς και στελέχη

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Μελέτη της χρήσης Blockchain και Έξυπνων Συμβολαίων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Θέμα: Μελέτη της χρήσης Blockchain και Έξυπνων Συμβολαίων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων Θέμα: Μελέτη της χρήσης Blockchain και Έξυπνων Συμβολαίων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων Κύριος στόχος της προτεινόμενης πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη των τεχνολογιών Blockchain Έξυπνων Συμβολαίων (Smart

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3121 Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων αποκτούν

Διαβάστε περισσότερα

«Μετρήσειςρύπανσηςποταμώνκαιδιακρατική συνεργασία:ο ρόλος του διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος»

«Μετρήσειςρύπανσηςποταμώνκαιδιακρατική συνεργασία:ο ρόλος του διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος» «Μετρήσειςρύπανσηςποταμώνκαιδιακρατική συνεργασία:ο ρόλος του διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος» Καθηγητής Γεώργιος Ζαλίδης Γεωπονική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Επιστημονικώς υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότερες εφαρµογές, απεριόριστες δυνατότητες

Περισσότερες εφαρµογές, απεριόριστες δυνατότητες Λειτουργικά Χαρακτηριστικά Πολυγλωσσικό περιβάλλον Εποπτεία σε πραγµατικό χρόνο Πρόσβαση µέσω οποιασδήποτε συσκευής µε σύνδεση στο Internet Άµεση ενηµέρωση µέσω email ή/και sms Αναλυτικό χαρτογραφικό υπόβαθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Διαχείρισης, Ελέγχου και Παρακολούθησης Ασθενοφόρων και Περιστατικών

Σύστημα Διαχείρισης, Ελέγχου και Παρακολούθησης Ασθενοφόρων και Περιστατικών Σύστημα Διαχείρισης, Ελέγχου και Παρακολούθησης Ασθενοφόρων και Περιστατικών Η LINK Technologies Α.Ε. ιδρύθηκε το 2002 με στόχο να καταστεί πυρήνας καινοτομικών λύσεων Τηλεματικής αναβαθμίζοντας καθημερινά

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Διαλέξεις μαθήματος: http://medisp.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Β) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπολογιστικής Νοημοσύνης στις Ασύρματες Επικοινωνίες

Εφαρμογές Υπολογιστικής Νοημοσύνης στις Ασύρματες Επικοινωνίες ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. Εφαρμογές Υπολογιστικής Νοημοσύνης στις Ασύρματες Επικοινωνίες Πτυχιακή εργασία Φοιτήτρια: Ριζούλη Βικτώρια

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Ε.Παπαπέτρου

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

RobotArmy Περίληψη έργου

RobotArmy Περίληψη έργου RobotArmy Περίληψη έργου Στην σημερινή εποχή η ανάγκη για αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών γίνεται όλο και πιο έντονη. Συνέχεια ακούγονται λέξεις όπως : βελτιστοποίηση ποιότητας ζωής, αυτοματοποίηση στον

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής Δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING)

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) Α. Α. Οικονομίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διασυνδεδεμένο δίκτυο διασύνδεση δικτύων που το καθένα διατηρεί την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας ειδικούς μηχανισμούς διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ» Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ» http://www.hydromentor.uth.gr/ Συντονιστής: Αθανάσιος Λουκάς, Καθηγητής Επιστ. Υπεύθυνος: Νικήτας Μυλόπουλος, Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Υδρολογίας και

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Ανάπτυξης Ασύρµατων Αισθητήρων και Πληροφοριακού Ελέγχου µέσω Ενσωµατωµένου Συστήµατος

Μοντέλο Ανάπτυξης Ασύρµατων Αισθητήρων και Πληροφοριακού Ελέγχου µέσω Ενσωµατωµένου Συστήµατος Μοντέλο Ανάπτυξης Ασύρµατων Αισθητήρων και Πληροφοριακού Ελέγχου µέσω Ενσωµατωµένων Συστηµάτων Development Model of Wireless Sensor and Information Control via Embedded Systems Ανάγκη χρήση ασύρµατων αισθητήρων

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Κέντρο Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων Κοίος

Ερευνητικό Κέντρο Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων Κοίος Ερευνητικό Κέντρο Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων Κοίος Μάριος Μ. Πολυκάρπου, PhD Διευθυντής, Ερευνητικό Κέντρο Κοίος Πρόεδρος, Κοίνότητα Υπολογιστικής Νοημοσύνης, IEEE Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εύρος Ζώνης και Ταχύτητα Μετάδοσης Η ταχύτητα µετάδοσης [εύρος ζώνης (banwidth)] των δεδοµένων αποτελεί ένα δείκτη επίδοσης των δικτύων και συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης Περιγραφή Η Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πολυτεχνείου Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας.

Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας. [ Αρχιτεκτονική τοπίου και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με τη συμβολή της χωρικής ανάλυσης. Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας. [ Ευθυμία Σταματοπούλου Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3121 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Οι πτυχιούχοι του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων (ΗΥΣ) του Τ.Ε.Ι. Πειραιά διαθέτουν τις εξειδικευμένες

Διαβάστε περισσότερα

Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing)

Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing) Το Διαδίκτυο των Αντικειμένων και η Δύναμη του Πλήθους (Internet of Things and Crowdsourcing) Καθ. Σωτήρης Νικολετσέας 1,2 1 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών 2 Ινστιτούτο Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος Μελέτη της αρχιτεκτονικής και της λειτουργίας των δικτύων κινητών και προσωπικών επικοινωνιών. Το αντικείμενο είναι τεράστιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ) ΚΕΦ. 8 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 2014-2015 Καθηγητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ e-mail: vczioulas@yahoo.com site: http://www.zioulas.gr ΚΕΦ.8 ΔΙΚΤΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στη γεώσφαιρα, την υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρα

Έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στη γεώσφαιρα, την υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρα Έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στη γεώσφαιρα, την υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρα Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) Επικεφαλής: Καθηγητής κ. Χρήστος Σ. Zerefos, Πρόεδρος του ΝΟΑ Αθήνα, Ιούνιος 2009

Διαβάστε περισσότερα

WSNs- ΜΟΥΣΕΙΟ. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ WSNs

WSNs- ΜΟΥΣΕΙΟ. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ WSNs WSNs- ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ WSNs ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η φθορά των έργων τέχνης λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης Οι περιβαλλοντικές αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

Παπασταθοπούλου Αλεξάνδρα Επιβλέπων Καθηγητής: Ψάννης Κωνσταντίνος

Παπασταθοπούλου Αλεξάνδρα Επιβλέπων Καθηγητής: Ψάννης Κωνσταντίνος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Παπασταθοπούλου Αλεξάνδρα Επιβλέπων Καθηγητής: Ψάννης Κωνσταντίνος Ορισμός «Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B)

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) Anatomy of a Node B (HSDPA)

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER. Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη

ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER. Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη Οι υδρίτες (εικ. 1) είναι χημικές ενώσεις που ανήκουν στους κλειθρίτες, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ:ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Bluetooth is

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ)

Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) Γήτας Ιωάννης, Καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής http://fmrs.web.auth.gr/ Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών Το ΕΠαΔαΠ στοχεύει: στην ανάπτυξη προϊόντων και

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση τεχνικών για την αποφυγή συμφόρησης σε τοπικά ασύρματα δίκτυα αισθητήρων

Υλοποίηση τεχνικών για την αποφυγή συμφόρησης σε τοπικά ασύρματα δίκτυα αισθητήρων Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών Υλοποίηση τεχνικών για την αποφυγή συμφόρησης σε τοπικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ» Συντονιστής: Καθ. Αθανάσιος Λουκάς Επιστ. Υπεύθυνος: Αναπλ. Καθ. Νικήτας Μυλόπουλος Δρ. Λάμπρος Βασιλειάδης Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, Πεδίον Άρεως,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ Υ ΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕ ΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ (METEONET)

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ Υ ΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕ ΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ (METEONET) ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ Υ ΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕ ΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ (METEONET) Νίκος Μαµάσης, Λέκτορας Χρυσούλα Παπαθανασίου, Πολιτικός µηχανικός Μαρία Μιµίκου, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π., Σχολή Πολιτικών Μηχανικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ε. Ντόνου 1, Γ. Ζαλίδης 1, A. Μαντούζα 2 1 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονική Σχολή, Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Οι παρακάτω διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Προγράμματος Σπουδών Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Υποχρεωτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα Ιστορικά στοιχεία 1940 1946 1975 1985 1 ο ασύρματο τηλέφωνο από την Bell System 1 η υπηρεσία παροχής κινητής τηλεφωνίας (Missouri, USA) 1 o κυψελωτό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ INTERREG IIIA / PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ Καθηγητής Βασίλειος A. Τσιχριντζής Διευθυντής, Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Η Παρακολούθηση του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και οι δραστηριότητες του ΙΜΠΗΣ (Φηρά, 13 Οκτωβρίου 2012)

Η Παρακολούθηση του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και οι δραστηριότητες του ΙΜΠΗΣ (Φηρά, 13 Οκτωβρίου 2012) Η Παρακολούθηση του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και οι δραστηριότητες του ΙΜΠΗΣ (Φηρά, 13 Οκτωβρίου 2012) Μιχ. Φυτίκας, Ομ. Καθ. Α.Π.Θ. Πρόεδρος Ι.Μ.Π.Η.Σ. Το ΙΜΠΗΣ ιδρύθηκε το 1995 Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΤΑΣΗ SMART PINEIOS

Η ΠΡΟΤΑΣΗ SMART PINEIOS Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ SMART PINEIOS Δρ. Φίλιππος Σοφός Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Παν. Θεσσαλίας Βοηθ.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος Σπουδών

Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Παν. Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος Σπουδών Ως Σύστημα μπορεί να οριστεί μια συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 20 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Περιεχόμενα 1.Αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο των υδάτων 2.Εθνικές πολιτικές : Εθνικό πρόγραμμα, Σχέδια Διαχείρισης λεκανών απορροής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Ενότητα 11a: Εφαρμογές τηλεπισκόπησης ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ. Δρ. Ν. Χρυσουλάκης Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Ενότητα 11a: Εφαρμογές τηλεπισκόπησης ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ. Δρ. Ν. Χρυσουλάκης Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Ενότητα 11a: Εφαρμογές τηλεπισκόπησης ΓΕΩΔΕΣΙΑ Δρ. Ν. Χρυσουλάκης Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ Παγοκάλυψη El-Nino

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Μακρή Α.Ε.Μ: 3460

Μαρία Μακρή Α.Ε.Μ: 3460 TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ «Μελέτη και προσομοίωση ενός πομποδέκτη για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων» Study and simulation

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Σχεδίαση και Αρχιτεκτονική Δικτύων Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 19 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνα και ανάπτυξη για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών

Ερευνα και ανάπτυξη για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών Ερευνα και ανάπτυξη για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επένδυσε με συστηματικό τρόπο σημαντικά πόσα σε έρευνα στο αντικείμενο των δασικών πυρκαγιών από το 1990 μέχρι το 2005 Την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ «Μελέτη και εργαστηριακές μετρήσεις ενός πομποδέκτη LTE μονού φέροντος» Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός)

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός) Λέξεις Κλειδιά: Δίκτυο υπολογιστών (Computer Network), τοπικό δίκτυο (LAN), δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN), μόντεμ (modem), κάρτα δικτύου, πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξυπηρέτης (server), πελάτης (client),

Διαβάστε περισσότερα

8ο Πανελλήνιο Συμποσιο Ωκεανογραφίας & Αλιείας 637

8ο Πανελλήνιο Συμποσιο Ωκεανογραφίας & Αλιείας 637 8ο Πανελλήνιο Συμποσιο Ωκεανογραφίας & Αλιείας 637 Υλοποιηση νεων τεχνολογιων (Web GIS, Application Servers) για τη δυναμικη προσβαση μεσω διαδικτυου στη βαση δεδομενων του Ελληνικου Εθνικου Κεντρου Ωκεανογραφικων

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ινστιτούτο Πληροφορικής (ITE-ΙΠ)

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ινστιτούτο Πληροφορικής (ITE-ΙΠ) Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ινστιτούτο Πληροφορικής (ITE-ΙΠ) http://www.ics.forth.gr Καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης Διευθυντής ΙΤΕ-ΙΠ Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ-ΙΤΕ) Το ΙΠ-ΙΤΕ Διεξάγει υψηλής στάθμης βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΥΜΕΣΑ- ΔΙΚΤΥΑ ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάρτιος 1998 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες 4.1 Γενικά Σκοπός ενός δικτύου υπολογιστών είναι οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζονται πληροφορίες και συσκευές του δικτύου. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος ΘΑΛΗΣ-CYBERSENSORS

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος ΘΑΛΗΣ-CYBERSENSORS ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος ΘΑΛΗΣ-CYBERSENSORS Καθ. Νικόλαος Νικολαΐδης Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης σας προσκαλεί στην Ημερίδα με Θέμα Πόρων (CYBERSENSORS)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝΝ ΡΑΔΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝΝ ΡΑΔΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡOΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΜΕΛΕΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝΝ ΡΑΔΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΖΗΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Σκοπός Πτυχιακής Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Νίκος Μορόπουλος Intell Business Consulting Ανδρέα Μεταξά 13-15 Αθήνα 106 81 nmoropou@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής

Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Με την επίσημη υποστήριξη: Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Διημερίδα ITS Hellas «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών & Eξελίξεις στην Ελλάδα» Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Δροµολόγηση (Routing)

Δροµολόγηση (Routing) Δροµολόγηση (Routing) Περίληψη Flooding Η Αρχή του Βέλτιστου και Δυναµικός Προγραµµατισµός Dijkstra s Algorithm Αλγόριθµοi Δροµολόγησης Link State Distance Vector Δροµολόγηση σε Κινητά Δίκτυα Δροµολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Προσφερόμενα Διπλώματα (Προσφερόμενοι Τίτλοι)

Προσφερόμενα Διπλώματα (Προσφερόμενοι Τίτλοι) Εισαγωγή Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει ολοκληρωμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στους κλάδους του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική της χαρτογράφησης vs η χαρτογράφηση της πολιτικής Η εκτίμηση της σπουδαιότητας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων κα προγραμμάτων.

Η πολιτική της χαρτογράφησης vs η χαρτογράφηση της πολιτικής Η εκτίμηση της σπουδαιότητας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων κα προγραμμάτων. Η πολιτική της χαρτογράφησης vs η χαρτογράφηση της πολιτικής Η εκτίμηση της σπουδαιότητας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων κα προγραμμάτων. Μάνια Ε. Λάμπρου manialambr@gmail.com Ναύπλιο, Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου 2012 Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα 2 Η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ο ρόλος του κράτους στη διαμόρφωση εργαλείων επιτάχυνσης ολοκληρωμένης αναπτυξιακής περιβαλλοντικής πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 6: Συσκευές τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης (Θ) Ενεργά στοιχεία δικτύων Δύο συστήματα Η/Υ μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας: Δια-αποδιαμορφωτές

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής

Δρ Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής Δρ Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής η μετρήσιμη δυσμενής μεταβολή φυσικού πόρου ή η μετρήσιμη υποβάθμιση υπηρεσίας συνδεδεμένης με φυσικό πόρο, που μπορεί να επέλθει άμεσα ή έμμεσα ΥΠΕΚΑ Ειδική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

Κινητό τηλέφωνο. Κινητό τηλέφωνο

Κινητό τηλέφωνο. Κινητό τηλέφωνο Κινητό τηλέφωνο ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής και δεν εξαρτάται από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή. Κινητό τηλέφωνο Πως λειτουργεί η κινητή

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 ΠΟΡΟΙ Π.Π 2014-2020 ΕΠ - ΥΜΕ - ΠΕΡΑΑ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕ ΠΕΠ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES ΤΕΛΟΣ 1 ΠΗΓΕΣ METROMOLITAN NETWORK)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES ΤΕΛΟΣ 1 ΠΗΓΕΣ METROMOLITAN NETWORK) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ WIFI ΙΕΕΕ 802.11 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ WIMAX VIDEO AWMN(ATHENS WIRELLES METROMOLITAN NETWORK) ΠΗΓΕΣ ΤΕΛΟΣ 1 ΙΕΕΕ 802.11 Τι είναι η ISM (Industrial Scientific and Medical ) ζώνη; Ζώνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ. Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ. Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ Ι ΑΣΚΟΥΣΑ : ρ. Μαρία Π. Θεοδωροπούλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ξέφρενη ανάπτυξη της τεχνολογίας την τελευταία πεντηκονταετία είχε και έχει σαν επακόλουθο εκτεταµένες οικολογικές καταστροφές που προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαχείριση των Ποταμών σύμφωνα με την Εθνική και Ενωσιακή Νομοθεσία

Η Διαχείριση των Ποταμών σύμφωνα με την Εθνική και Ενωσιακή Νομοθεσία Η Διαχείριση των Ποταμών σύμφωνα με την Εθνική και Ενωσιακή Νομοθεσία Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής Δικηγόρος Καθηγήτρια στο ΕΚΔΔΑ 1. Αρχές Διαχείρισης Ποταμών 2. Ενωσιακό Νομικό Πλαίσιο 3. Εθνικό Νομικό

Διαβάστε περισσότερα