Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ"

Transcript

1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Το τραπέζι από την αρχαιότητα ως σήµερα (Τόπος Τοπηίου Τράπεζα) ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ: Ευαγγελία Γιάννακα, φιλόλογος Μαρία Πατιώ, µουσικός

2 Α ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗ SLIDE ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ J.S.Bach: Menuet, από τη Σουίτα Αρ.2, σε Σι ελάσσονα (ντουέτο: φλάουτο - βιόλα) και ακούγεται η VOICE_OFF: (Ξεκινάµε τις ζωές µας ως νεαρά θηλαστικά µε µια µόνο αίσθηση: αυτή της γεύσης κι εξελισσόµεθα σε ανθρώπους χάνοντας ολοένα και πιο πολύ την αµεσότητα των αισθήσεων που αναπτύσσουµε κατόπιν. Ο νους γίνεται ανθρώπινος φτάνοντας να κατανοεί τον κόσµο όχι τόσο βάσει των άµεσα εικόνων, αλλά βάσει των ιδεών που έχει ήδη έτοιµες. Το µητρικό στήθος, πρώτη βρώση, υπόσχεση και εµµονή αιώνιας αγάπης, τοπίο γενέθλιας γης έννοια πανανθρώπινης και κοινής διεκφραστικής αναφοράς.)

3 ΠΡΟΒΟΛΗ SLIDE ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ (συνεχίζεται η προηγούµενη) και ακούγεται η VOICE_OFF: (Πέταξε τα σοσόνια του ύπνου, εγώ θα σου ζεστάνω τα σεντόνια σαν ηλεκτρική ψηστιέρα και θα ξαπλώσω δίπλα σου καυτή σαν το ψητό της Κυριακής (Κάτω από το Γαλατόδασος του Ντύλαν Τόµας))

4 ΠΡΟΒΟΛΗ SLIDE ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ (συνεχίζεται η προηγούµενη) και ακούγεται η VOICE_OFF: (Ζωγράφοι από τον Χανς Μέµλιγκ, Σαρντέν, Μονέ, Πικάσο, Γκόγια Γουίλιαµ Χόγκαρθ απεικόνισαν ποικιλοτρόπως πάνω σε ταπεινά τραπέζια µαγειρικά σκεύη και ορεκτικότατα εδέσµατα µε οµαδικές προσωπογραφίες λαµπρών αρχόντων και υπηρετικού προσωπικού.)

5 ΠΡΟΒΟΛΗ SLIDE ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ: KITARO The Scroll is Read ΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ολοκληρώνει τους διάσηµους πατατοφάγους. Σ' ένα γράµµα του δηλώνει ότι προσπάθησε να αποδώσει τη συνθήκη µιας εντελώς διαφορετικής ζωής από αυτήν που γνωρίζουµε. Η εικόνα κάποιων απλών και φτωχών ανθρώπων που τρώνε αυτό που παράγουν σκάβοντας τη γη θα φορτιστεί µε ένα πολιτικοκοινωνικό συµβολισµό και θα αποδώσει στην εντέλεια την εξαθλίωση του αγροτικού δυναµικού. Οι άνθρωποι µεταµορφώνονται σταδιακά σε αυτό που παράγουν και τρώνε. Είναι οι πατατάνθρωποι. Τα φυτικά τέρατα που ενσαρκώνονται σε σώµαταβολβούς. Η στέρφα και άνυδρη γη, θρέφοντας λίγη ζωή µε απόξερους βολβούς, µε πατάτες.

6 Ο Μπέλλα Ταρ σηκώνει την αυλαία επικά µ' ένα µόνο πλάνο, του αµαξά και του αλόγου. Ο αµαξάς, ταλαιπωρηµένος γέρος, µε πρόβληµα αναπηρίας στο ένα του χέρι ζει µε την κόρη του σε ένα αποµονωµένο µέρος. Η µονοτονία και ο αυτοµατισµός µιας µίζερης ζωής καθορίζουν την ύπαρξή τους. Κάθε πρωί η κόρη βγαίνει από το σπίτι κουβαλώντας δύο τενεκέδες για να τους γεµίσει νερό από το διπλανό πηγάδι. Μπαίνοντας σπίτι ο πατέρας ξυπνάει. Η κόρη τον ντύνει αργά και υποµονετικά. Αφού τελειώσει το ντύσιµο, ο γέρος πίνει δύο ποτήρια αλκοόλ. Βγαίνουν έξω. Σελώνουν το άλογο. Ο γέρος φεύγει. Για πού; Για κάπου. Για πουθενά. Επιστρέφει. Η κόρη τον ντύνει αργά και ευλαβικά. Το τραπέζι στρώνεται. Κάθε φορά δύο πατάτες και λίγο χοντρό αλάτι. Ο γέρος τρώει µε βουλιµία, η κόρη τρώει πάντα τη µισή. Λίγο πριν κοιµηθούν ψυχαγωγούνται, κοιτάζοντας σιωπηλά έξω από το παράθυρο. Τι; Τίποτα. Κάτι. Τον ορίζοντα. Το δέντρο. Το λόφο. Τα πάντα και το τίποτα. Ο άνεµος λυσσοµανάει συνεχώς. Χθες, σήµερα, αύριο. Πότε άρχισε; Πότε θα τελειώσει; Έχει σηµασία; Αρκεί να υπάρχουν πατάτες και νερό για να µπορεί η κόρη να τις βράζει.

7 Β ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗ SLIDE ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ: KITARO The Scroll is Read ΑΦΗΓΗΣΗ Το χθες και το σήµερα. Τίλλοντες ἐν στάχυς. Η γεωργία αντιπροσώπευε τη συνέχεια: τα δηµητριακά αντικαθίστανται από άλλα δηµητριακά, ένα πρόβατο γεννά άλλα πρόβατα. Η ανάπτυξη ως επιβεβαίωση και επαναβεβαίωση της ύπαρξης. Ανάπτυξη χωρίς απώλειες. Τίποτα δεν χάνεται στην πορεία. Μετά τον θάνατο η αναγέννηση. Η αιώνια συνέχεια των όντων: όσα έβλεπαν γύρω τους, όσα οι ίδιες έπρατταν αποτελούσαν µια αδιάκοπη αλυσίδα επιµέρους τερµατισµών απόλυτα αξεδιάλυτων από την ακατάπαυστη επανάληψη µιας γέννησης ή µάλλον µιας αέναης ανάστασης. Οι άνθρωποι στις αγροτικές κοινωνίες δεν ζούσαν πορευόµενοι προς τον θάνατο, αλλά προς µια διαρκή αναγέννηση. Μουσική fade out

8 ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ: VOMVOLOS The house ΑΦΗΓΗΣΗ Σήµερα η γεωργική επιστήµη σαν έρευνα και τεχνολογία αποτελεί την επιτοµή της ρήξης και της ασυνέχειας, απεικόνιση της ανθρώπινης ασυνέχειας, προσωρινή και εφήµερη η µια στιγµή σε έξαρση πάθους, την επόµενη κενή και εξαντληµένη. Αρνείται ότι ο θάνατος κουβαλά στη µήτρα του µια νέα γέννηση, αντίθετα προχωρεί µε βάση την υπόθεση ότι η γέννηση του νέου απαιτεί τον θάνατο του παλιού. Το κάθε νέο προϊόν, µεταλλαγµένο, υβριδικό στρέβλωση και λεηλάτηση. Μουσική fade out ΠΡΟΒΟΛΗ SLIDE ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ: KYPOURGOS Sphinx

9 ΑΦΗΓΗΣΗ Κάθε σηµείο που περνάει η διαδικασία της παραγωγής είναι ένα σηµείο χωρίς επιστροφή, κίνηση µονόδροµη, ανεπίστρεπτη, ανέκκλητη. Το χρονικό ενός νεκροταφείου εξαντληµένων και εγκαταλελειµµένων φλεβών. Το φαινόµενο του τροµοκηπίου της πολιτικοποίησης της επιστήµης. Μέσα της δεκαετίας του 80 καταδίκη µιας µεγάλης παρτίδας ζωοτροφών προέλευσης Αφρικής µε επίπεδο µόλυνσης µυκοτοξίνης υπερβαίνον κατά τι το µέγιστο επιτρεπόµενο από τη νοµοθεσία. εκαπενταύγουστος µήνας διακοπών για την Κοινότητα. Ο τότε προεδρεύων ωρύετο γιατί διέκοψαν την άδειά του ώστε να συγκαλέσει συνάντηση της αρµόδιας επιτροπής κατακαλόκαιρο. Ασυγκράτητος απεκάλυπτε ότι κάποιοι θέλουν να απορριφθεί το ογκώδες φορτίο της ζωοτροφής για να το αγοράσουν µετά κοψοχρονιά και να το βάλουν στα µίγµατα-κρεατάλευρα κάνοντας χρήση της ισχύουσας τότε αρχής της αραίωσης. Μουσική - fade out

10 Γ ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΒΟΛΗ SLIDE ΑΦΗΓΗΣΗ Το συλλογικό φαγοπότι εκφράζει µε τον καλύτερο τρόπο την τελετουργία εκείνη µέσω της οποίας σφυρηλατούνται και επιβεβαιώνονται οι κοινωνικοί δεσµοί. Ας πάρουµε µερικά παραδείγµατα από την καθηµερινότητα. Τι κάνει ένα ζευγάρι όταν παντρεύεται; Μα φυσικά τραπέζι. Η γέννηση ενός παιδιού συνοδεύεται από την ίδια πρακτική. Σε κάποιες περιστάσεις, το στοιχείο της χαράς και της ευθυµίας δεν είναι τόσο προφανές. Σε πολλά µέρη η κηδεία φτάνει στην κορύφωσή της όχι µε την κάθοδο της κάσας στη γη και το θρήνο αλλά µε την ευφορία απ' τη συλλογική κατανάλωση φαγητού και κρασιού, ενώ αργότερα η αναβίωση της κηδείας, το µνηµόσυνο καταλήγει επίσης σε οµαδική βρώση. Θέση στα τραπεζώµατα αυτά δεν έχουν όλοι.

11 Η πρόσκληση κάποιου να συµµετάσχει σε κάποια από τις παραπάνω εκδηλώσεις συνιστά αυτόµατα το διαβατήριό του στην επικράτεια της οικογένειας, της φυλής κ.ο.κ.. Σηµαίνει ότι λογίζεται µέρος ισότιµο της κοινότητας και ότι αυτοµάτως αναλαµβάνει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώµατα που απορρέουν από αυτή τη συνθήκη. θεατρικό προσκεκληµένοι... του Pierre Assouline ΠΡΟΒΟΛΗ SLIDE ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Dead Can Dance: Saltarello (κιθάρα)

12 Αντί να αναθέσει σε κάποιον η οικοδέσποινα Sophie Divivie από το υπηρετικό προσωπικό της τη φροντίδα να αναγγείλει τελετουργικά το «η κυρία σερβιρίστηκε» που κανείς δεν θα το αντιλαµβανόταν, έτσι διακριτικά και µάλιστα µε πνιχτή φωνή είχε τη συνήθεια να στέκεται απέναντι από τους προσκεκληµένους της µε το ένα χέρι να σχηµατίζει γωνία ακουµπισµένη µε χάρη στο γοφό και να ανακοινώνει µεγαλόφωνα ένα παλλόµενο «σερβιρίστηκα» που το ήθελε µεγαλοπρεπές. Ο Υµπέρ διέκοψε την κουβέντα του, έπιασε απαλά το µπράτσο της Sophie Divivie και της ψιθύρισε στο αυτί µε ελαφρά ανήσυχο ύφος: Υµπερ: - Η Francoise δεν είναι εδώ; Sophie Divivie: - Ποια Francoise; Υµπερ: - Τι ποια Francoise; Ο Υµπερ κλείνει µε το χέρι του το στόµα του υψώνοντας µέχρι πάνω τα φρύδια: - Θεέ µου πώς είναι δυνατόν; Σε ποιον όροφο είµαστε; Sophie Divivie: - Στον όγδοο προφανώς. Μη µου πείτε ότι ήσασταν προσκεκληµένος στους Λανγκβιλιέ στον δεύτερο όροφο; Υµπερ: - Μπερδεύτηκα αγαπητή µου Sophie. Καταλαβαίνεις. Μπήκα µε τον Σταν στο κτίριο, ήµασταν απορροφηµένοι στην κουβέντα µας και δεν έδωσα προσοχή.

13 Sophie Divivie: - Μα τι είναι αυτά που λες; δεν υπάρχουν τέτοια µεταξύ µας. Πήγαινε γρήγορα, γιατί αυτή τη φορά θα είσαι αργοπορηµένος. Τηλεφώνησέ µου αύριο. Θα µου τα πεις όλα! (Καθώς αποµακρύνεται ψιθυρίζει:) στο δείπνο στους Λανγκβιλιέ συνωστίζεται η αφρόκρεµα της πόλης. Απευθύνεται στη Σόνια την υπηρέτρια: - Βγάλε µου γρήγορα ένα σερβίτσιο! Το ήξερα! Το ήξερα! Τουλάχιστον ξέρω ποιους προσκαλώ σπίτι µου! Όλα καλά ηρεµία. Τίποτα δεν πρέπει να µου ξεφύγει. Στα χέρια µου ο χειρισµός του σαβουάρ βιβρ του δείπνου από µεγάλη τέχνη γίνεται επιστήµη. Θάλεγε κανείς πως παντρεύτηκα τον Τυµπώ µε µοναδικό σκοπό να παραθέτω δείπνα. µάλιστα ο γκαλερίστας στην οδό Ντεµποζάρ µε έχει πείσει σχεδόν να κάνω έκθεση µε τα πλάνα των τραπεζών µου. Μα τι κάνουµε τώρα; Ο Υµπέρ έφυγε και οι προσκεκληµένοι είναι δεκατρείς. - Λογαριάζεται στ' αλήθεια να αφιερώσετε ένα ολόκληρο τέταρτο της ώρας στον αριθµό 13; Όλα αυτά µας ήρθαν από το Μυστικό είπνο. Ο Ιησούς και οι 12 Απόστολοι, ο Χριστός πέθανε 24 ώρες αργότερα. Λοιπόν, ποιος είναι ο Ιούδας, αυτό είναι πάντα το ερώτηµα που τίθεται. Έτσι δεν είναι; Οι συνάξεις των µαγισσών αριθµούσαν 13 άτοµα και άλλωστε είναι ένας αριθµός αδιαίρετος, κακός. Τουλάχιστον το τραπέζι µας είναι στρογγυλό κανείς δεν βρίσκεται κοντά στην πόρτα. Ξέρετε πως ορισµένοι δρόµοι του Παρισιού έχουν 12 Α αντί για 13. Είναι σουρεαλιστικό.

14 Πρέπει να βρεθεί λύση. Στο Σαβόι του Λονδίνου, όταν τίθεται ένα τέτοιο πρόβληµα, ο µετρ βγάζει από του ντουλάπι του µια µαύρη πορσελάνινη γάτα και την τοποθετεί στην 13η καρέκλα του τραπεζιού. Sophie Divivie: - Το δικό µας τραπέζι δεν διαθέτει κάτι τέτοιο, αγαπητέ µου, µια παλιά κούκλα ντυµένη µε δαντέλες στο πατάρι ίσως µα όχι θα παραήταν γελοίο. (Προς τη Σόνια): - Θα έρθεις εδώ µαζί µας. (Η οικιακή βοηθός, αφού απαλλάχτηκε από την ποδιά της, βρήκε τον εαυτό της. Μια γυναίκα όπως οι άλλες). - Πόσοι είµαστε τελικά; - Λένε πως όποιος κάθεται στο τραπέζι τελευταίος το µετανιώνει πικρά, αν όχι τραγικά. (Χαµηλόφωνα:) το να συναναστρέφεσαι µε άτοµα που δεν έχεις επιλέξει µου προκαλεί αίσθηµα φυγής. Από δείπνο επιλεγµένων ατόµων στον συγχρωτισµό. Sophie Divivie: - Λοιπόν τι λέγαµε; Α ναί στο εξής το µαύρο θεωρείται χρώµα. Από κυρίαρχο έγινε µεσαίο και ουδέτερο. Το σικ θα ήταν να φοράς ρούχα µαύρα που επιτρέπουν το παιχνίδι του φωτός. Εµπνευσµένα από τους πίνακες του Σουλάζ. - Η Σόνια λέει ότι το µαύρο είναι ένα άσεµνο χρώµα όταν το φοράς σωστά.

15 Σόνια: - Περίεργο, δεν το θυµάµαι. Νταντιέ και προσκεκληµένοι: (Ξέσπασµα γέλιου) - Μα δεν µιλάµε για εσάς. Μιλάµε για τη δική µας Σόνια τη βασίλισσα της µόδας, την επώνυµη σχεδιάστρια πλεκτών. Μα είστε όντως η Σόνια; Σόνια: - Σίγουρα όχι η δική σας. - Μη το παίρνετε στραβά. Απλώς αναρωτιόµουν αν όντως λέγεστε Σόνια. Sophie Divivie: - Στην πραγµατικότητα εγώ ζήτησα από τη Σόνια να λέγεται έτσι όταν µπήκε στην υπηρεσία µας. Έβρισκα πως δύσκολα µπορούσες να προφέρεις το όνοµά της. Σόνια δύο συλλαβές. Είναι ωραίο να το ακούς Sonar (ονειρεύοµαι). - Θα µας πείτε πώς ονοµάζεστε; Σόνια: - Ουµελκχεΐρ. - δίκιο έχεις Sophie. εν µπορείς να το προφέρεις. Ουµ... Σόνια: - Ουµελκχεΐρ σηµαίνειη µητέρα της καλοσύνης.

16 - Πείτε µας λοιπόν τι κάνετε όταν δεν εργάζεστε ως καµαριέρα; Σόνια: - Κάνω ένα διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης. Στην πραγµατικότητα προσπαθώ να τελειώσω τη διατριβή µου στη Σορβόνη. ιδακτορικό; Συγχαρητήρια. Πώς φτάσατε µέχρι εδώ; Σόνια: - εν µου προσφέρθηκε τίποτε. Απλούστατα έκανα ό,τι όλος ο κόσµος. Στη συνέχεια σκοπεύω να συµµετάσχω στον διαγωνισµό για συντηρητές της πολιτιστικής κληρονοµιάς στον κλάδο των µουσείων. Αυτό µε ενδιαφέρει αλλά δεν έχει σηµασία. - Σε ποια χώρα σκέφτεστε να δουλέψετε ως συντηρήτρια; Σόνια: - Στη Γαλλία φυσικά. - Γιατί «φυσικά»; Σόνια: - Γιατί η Γαλλία είναι η χώρα µου. Και ίσως από αντίδραση. Πέρασα όλα τα παιδικά µου χρόνια ακούγοντας πως πρέπει να φύγουµε. Οι γονείς µου το έλεγαν συνεχώς. εν έκαναν το αποφασιστικό βήµα που πιθανόν θα είχε αλλάξει τη ζωή τους. Αυτό το βήµα είναι το πιο σκληρό. Το να αποφασίσεις αν θα φύγεις ή θα µείνεις. Όταν κάποιος αποφασίζει να φύγει πρέπει να πάρει µαζί του µόνο τον εαυτό του.

17 - Είστε λοιπόν αραβικής καταγωγής, µουσουλµάνα. Η λέξη Άραβας περικλείει τα πάντα. Και σας αρέσει η χώρα µας; Σόνια: - Μα είµαι στη χώρα µου! (αρχίζει το ντουέτο κιθάρας να παίζει το Danza Cubana )Θέλω να πω η χώρα σας είναι και δική µου. Είµαι Γαλλίδα όπως εσείς. Είµαι, πώς να το πω, µε τιµάτε που είµαι σ' αυτό τραπέζι σε µια θέση που δεν µου ανήκει να και σ' αυτή τη χώρα υπάρχει ακόµη ένας πολύ αποικιοκρατικός τρόπος να απευθύνεσθε σε όσους είναι, ή εσείς θεωρείτε, ότι είναι ξένοι. - εν υπάρχει λόγος να εκνευρίζεστε µικρή µου Σόνια. Φλυαρούµε, αυτό είναι όλο. Νοστιµότατο το µαγειρευτό µοσχαράκι. Ήµαστε στον 21ο αιώνα και σήµερα παντού όπου χτυπάει η τροµοκρατία ανά τον κόσµο µιλά στο όνοµα του Ισλάµ που ηαραβική είναι η µητρική και ιερή γλώσσα του. Σόνια: - Ο Ισλαµισµός δεν θα καταφέρει να τη διαφθείρει όπως ο ναζισµός δεν µπόρεσε να µολύνει για πάντα τη γερµανική γλώσσα. Χτυπάει το κουδούνι και εισβάλλει ο Υµπέρ. Υµπέρ: - Είµαι ακόµα καλοδεχούµενος; Πέρασα µια εξαιρετική βραδιά µα όχι σαν και αυτήν εδώ. Ένα µόνο είχα στο νου µου: να ξεφύγω από εκείνο το βαρετό δείπνο αλλά τόσο βαρετό αν ξέρατε. Ξεχωριστά ο καθένας τους ήταν άνθρωπος µε ποιότητα. Ναι σχεδόν όλοι σας βεβαιώνω. Μα όταν είναι µαζί µερικές φορές δεν τρώγονται. Άντε να το εξηγήσεις αυτό! Πάνω από δύο το δείπνο γίνεται ανταγωνισµός του Εγώ, όπου η πλειοδοσία αποκαλύπτει ό,τι πιο άσχηµο έχει η ψυχή. Το σαβουάρ βιβρ της ωµοφαγίας.

18 Σόνια: - Αυτός ο κόσµος δεν είναι δικός µου, µα ξέρω τους κώδικες και τους κανόνες του. Ύστερα από 5 χρόνια σ' αυτό το σπίτι. Την εποχή που ήµουν απλώς η Ουµελκχεΐρ διάβαζα µε πάθος τον Προυστ, λαχταρούσα να πάω στην όπερα και ας σπρωχνόµουν στην ουρά για να πετύχω µία από τις 60 θέσεις όρθιων στο πίσω µέρος της πλατείας µε 5 ευρώ. Με τους προσκεκληµένους µου νιώθω ότι µπορώ να µοιραστώ τη συγκίνηση από την όπερα. Πρέπει να βιάζεσαι να αγαπήσεις τους ανθρώπους όσο ακόµα αναπνέουν. Παρέµεινε αισιόδοξη για το µέλλον του ανθρώπινου είδους ακόµα και αν µε περιφρονείτε µε µια σκιά χαµόγελου. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν µπροστά σε ανθρώπους συνηθισµένους µήπως φταίει πωςτους κοιτάζουµε µε τρόπο συνηθισµένο; ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ J.S.Bach: Badinerie, από τη Σουίτα Αρ.2, σε Σι ελάσσονα (Συγχρόνως συγκεντρώνονται τα παιδιά στη σκηνή για τη υπόκλιση) ΤΕΛΟΣ

Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Έφη

Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Έφη 1 Η έλη του έρωτα 2 Η έλη του έρωτα Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Αφιερωμένο στην πανέμορφη μέσα-έξω κόρη μου Έφη, που είναι η αγάπη, η χαρά, η ζεστασιά και ο παράδεισος στη ζωή μου. 3 Ζήτησα ένα σωρό πράγματα για

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Πολύκαστρο όπου και εκεί τελείωσε το Γενικό Λύκειο. Απο τα χρόνια της ωρίμανσής του εμφάνισε καλλιτεχνικές ανησυχίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ. Κοίταξε στον στρογγυλό, μεγάλο καθρέπτη του δωματίου των γονιών της. Τα πράσινα μάτια της αντανακλούσαν στον καθρέπτη. Τα μακριά ίσια μαλλιά της έπεφταν ανάλαφρα στους ώμους της. Ήταν μακριά. Τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος.

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. Συναντώ κάποιον που νομίζει πως είναι ο Γαλιλαίος και

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΟΚΕΡΚΟΣ ΠΟΡΤΑ 27 «Για μάζεψε τα μυαλά σου, νεαρέ» είπα με υπεροπτικό και ειρωνικό τόνο. «Δεν είναι να τα βάζεις με πράκτορες της CIA, δεν θα τα βγάλεις πέρα. Πρέπει να βρω την Ντερίν, θα με περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Φουρουκλάς. Όλα αυτά που χάσαμε. Μυθιστόρημα

Λάκης Φουρουκλάς. Όλα αυτά που χάσαμε. Μυθιστόρημα 1 Λάκης Φουρουκλάς Όλα αυτά που χάσαμε Μυθιστόρημα 2 3 Ζωγραφιά Εξωφύλλου: Έλενα Σιούφτα Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική έκδοση (ebook): Μάιος 2013 Όλα άρχισαν απ τον καιρό που ήμουνα μικρή, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες H Χρυσοθέα Μπασιά είναι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Modern Indian Studies» του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα

24/7. Να γίνει καλύτεροι φίλοι με τον Ιησού. www.divinemissions.com. Έκδοση 1,00 Ιούνιο του 2012. Όρια Ευθύνης & Αποποίηση Εγγύησης

24/7. Να γίνει καλύτεροι φίλοι με τον Ιησού. www.divinemissions.com. Έκδοση 1,00 Ιούνιο του 2012. Όρια Ευθύνης & Αποποίηση Εγγύησης 24/7 Να γίνει καλύτεροι φίλοι με τον Ιησού Το Κεντ Λ. Γκόρντον www.divinemissions.com Έκδοση 1,00 Ιούνιο του 2012 Όρια Ευθύνης & Αποποίηση Εγγύησης Ο συγγραφέας και εκδότης του ebook και των συναφών υλικών

Διαβάστε περισσότερα

Master Beinsa Duno. Contents

Master Beinsa Duno. Contents Master Beinsa Duno Contents Contents... 1 Το καλό και το φως... 2 Το µάτι της αγάπης... 12 Οι δύο γυναίκες... 22 Χαρούµενοι και γελαστοί... 32 Μαθητεία και υπηρεσία... 41 Η γλώσσα της αγάπης... 52 Οι ξεχωριστές

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Φουρουκλάς. Το Στιλέτο ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Λάκης Φουρουκλάς. Το Στιλέτο ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 1 Λάκης Φουρουκλάς Το Στιλέτο ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 2 Σχεδιασμός εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική έκδοση (ebook) Μάιος 2013 3 1 Στριφογυρίζει στο κρεβάτι. Δεν μπορεί να κοιμηθεί. Πάλι. Εδώ και χρόνια το ίδιο πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Μηνάς. Ανθρωπιά σ ευκαιρία. Επιλογή από ποίηση 1995-2006

Γεράσιμος Μηνάς. Ανθρωπιά σ ευκαιρία. Επιλογή από ποίηση 1995-2006 1 2 Γεράσιμος Μηνάς Ανθρωπιά σ ευκαιρία Επιλογή από ποίηση 1995-2006 3 Ελεύθερος άνθρωπος, Πατρίδα μου Σε περίμενα Ξέρεις κάτι; Σε περίμενα. Πάλι. Όπως πρώτα. Εκείνο, τα χαμόγελο σου, που φεγγοβολούσε,

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ»

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ» ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ» (ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ) 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σ ένα παλαιοβιβλιοπωλείο ζει εγκλεισμένος, στον κόσμο των βιβλίων και της σιωπής, για τριάντα χρόνια, ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ. ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΤΟΣ Ε - ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 12 / IANOYΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ ISSN 1450-2240 Μιλάει ο Θεός /Bρήκα σήμερα;/ ΣΕΛ. 4 το /Χάρη και Πως

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ PAULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ ΡΑULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1996 Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: Ο ALQUIMISTA Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ

Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΟΤΤ www.gustavoott.com.ar 1 ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ ΟΤΤ Η ΤΡΥΦΕΡΗ ΣΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ Μετάφραση: Σταµάτης Πολενάκης. Gustavo Ott gustavott@yahoo.com www.gustavoott.com.ar SGAE- Sociedad General

Διαβάστε περισσότερα

Λαδώµατα, Σκοτώµατα. ιπλώµατα, Κονόµα τα!! Πρόλογος

Λαδώµατα, Σκοτώµατα. ιπλώµατα, Κονόµα τα!! Πρόλογος Λαδώµατα, Σκοτώµατα ιπλώµατα, Κονόµα τα!! Πρόλογος Όπως σε όλους τους Έλληνες, έτσι και σε µένα, όταν κάτι δεν εξελίσσεται όπως το θέλω, τότε φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι, εκτός από µένα. Με βάση ετούτο

Διαβάστε περισσότερα

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι ιεύθυνση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής 2010-2011 Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι Σταυρούλα Λιακοπούλου Λύκειο Καπανδριτίου 2295052160 Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι Σήµερα το πρωί είχα πολλή όρεξη και

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σ Α Ε Ν Ε Ι Π Α Μ Ε Π Ο Τ Ε» (Μονόπρακτο)

«Ο Σ Α Ε Ν Ε Ι Π Α Μ Ε Π Ο Τ Ε» (Μονόπρακτο) «Ο Σ Α Ε Ν Ε Ι Π Α Μ Ε Π Ο Τ Ε» (Μονόπρακτο) «Ο Σ Α Ε Ν Ε Ι Π Α Μ Ε Π Ο Τ Ε» (Σαλόνι διαµερίσµατος µε θέα την Ακρόπολη. Είναι βράδυ και τα φώτα του Παρθενώνα αχνοφαίνονται µέσα από τα µεγάλα παράθυρα.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μέρες Πριν Έρθεις

Οι Μέρες Πριν Έρθεις Οι Μέρες Πριν Έρθεις ( ΑΝ ΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ ) 1 η παράσταση 2002, Θέατρο του Νότου / Αµόρε. Σκηνοθεσία : Γιάννης Μόσχος. Σκηνικά κοστούµια : Ειρήνη Σαριµούτσου. Φωτισµοί : Τάσος Παλαιορούτας. Μουσική επιµέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΗΛΙΑ. μια ιστορία αγάπης

Η ΜΗΛΙΑ. μια ιστορία αγάπης Η ΜΗΛΙΑ μια ιστορία αγάπης ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΑΦΗΣ: Η μηλιά, μια ιστορία αγάπης εκδόσεις δήγμα Μαντινείας 48, Τ.Κ. 54644, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τηλ. 6937 160705 και 6937 108881 Ιστοσελίδα: http://www.ekdoseis-digma.gr/ E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΈλΈυθΈρια μέταξα ΟTAN MIλΟυΝ τα ΦΈΓΓαρια

ΈλΈυθΈρια μέταξα ΟTAN MIλΟυΝ τα ΦΈΓΓαρια Έλευθερια μεταξα ΟTAN MIΛΟΥΝ ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ Στους γονείς μου, Νίκο και Δέσποινα, που μου χάρισαν τη ζωή Στον Τάσο μου, που πορεύεται μαζί μου στη ζωή αυτή, στα εύκολα και στα δύσκολα Και στον Γιώργο μου,

Διαβάστε περισσότερα

Κι άλλα φύλα συνεχώς. Εισαγωγικό

Κι άλλα φύλα συνεχώς. Εισαγωγικό Intro Άντρας θέλει γυναίκα Γυναίκα θέλει άντρα. Σαν θέλει η νύφη κι ο γαµπρός, το θέλει η πεθερά, το θέλει ο πεθερός, το θέλει κι ο θεός, τι όµορφος κόσµος είναι αυτός; Άντρας θέλει Άντρα = δεν είναι άντρας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 1 ISKIOS_Akropoli.indd 1 10/9/2013 9:31:41 μμ Βασιλική Πήτα 2 ISKIOS_Akropoli.indd 2 10/9/2013 9:31:41 μμ ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Στον ίσκιο της Ακρόπολης 3 ISKIOS_Akropoli.indd

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ. Το λάθος πάθος ΝΟΥΒΕΛΑ

ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ. Το λάθος πάθος ΝΟΥΒΕΛΑ ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ Το λάθος πάθος ΝΟΥΒΕΛΑ Φωτογραφίες εξωφύλλου: Μαρίνα Χριστοδούλου Σχεδιασμός εξωφύλλου: Παναγιώτης Χριστοφόρου Λάκης Φουρουκλάς. Εκδόσεις Γη Κι ακόμη δεν μπόρεσα να καταλάβω πως μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

5o - Στο Οικοτροφείο Διεκδικώντας τη μοίρα

5o - Στο Οικοτροφείο Διεκδικώντας τη μοίρα 5o - Στο Οικοτροφείο Διεκδικώντας τη μοίρα Η μάνα μου εν τω μεταξύ αρρώστησε βαριά. Την άλλη χρονιά δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να μου στέλνει τον τροβά. Ο πατέρας μου είχε εξαφανιστεί στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ. Σ αγαπώ απελπισμένα ΝΟΥΒΕΛΑ

ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ. Σ αγαπώ απελπισμένα ΝΟΥΒΕΛΑ 1 ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ Σ αγαπώ απελπισμένα ΝΟΥΒΕΛΑ 2 3 Φωτογραφία εξωφύλλου: Konradbak. Dreamstime Σχεδιασμός εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική έκδοση (ebook) Μάιος 2013 1 Λένε πως τα καλύτερα πράγματα στη ζωή πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Φουρουκλάς. Εγκληματικά Ασύστολα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Λάκης Φουρουκλάς. Εγκληματικά Ασύστολα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 1 Λάκης Φουρουκλάς Εγκληματικά Ασύστολα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 2 Σχεδιασμός εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική έκδοση (ebook) Μάιος 2013 3 Το τίμημα του έρωτα Τώρα πληρώνει το τίμημα, το πιο σκληρό, το πιο βαρύ, εκείνο του

Διαβάστε περισσότερα

Tι μπορεί να πάει στραβά...

Tι μπορεί να πάει στραβά... Tι μπορεί να πάει στραβά... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WEDDING NIGHT Από τις Εκδόσεις Transworld, Λονδίνο 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νύχτα γάμου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Sophie Kinsella ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έλλη Συλογίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα