ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΜΕΑΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΜΕΑΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ"

Transcript

1 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑΟΜΕΑ

2 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ Εφαρµογές Βιοκλιµατικού Σχεδιασµού σε ηµόσια Κτήρια και Αναπλάσεις Αστικού Περιβάλλοντος στον ήµο Βριλησσίων Αθήνα,, 2 Ιουλίου 2009

3 Ο ήµος Βριλησσίων, ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένος σε θέµατα περιβάλλοντος και εξοικονόµησης ενέργειας, από τις αρχές του 2000 ενδιαφέρεται και επενδύει σε µελέτες και προγράµµατα που αφορούν στον βιοκλιµατικό σχεδιασµό τόσο των δηµοτικών κτηρίων όσο και των αναπλάσεων του δηµόσιου αστικού χώρου.

4 Πρωταρχικός στόχος ήταν και θα είναι η δηµιουργία ενός ευνοϊκού µικροκλίµατος, ιδιαίτερα ευχάριστου για τον πολίτη και η στροφή σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, σε µια εποχή που η κλιµατική αλλαγή γίνεται όλο και πιο απειλητική για τον άνθρωπο.

5 Το δοµηµένο περιβάλλον, Ο προσανατολισµός και η γεωµετρία των κτηρίων, Η τοπογραφία, Η κάλυψη του εδάφους µε βλάστηση διαφόρων ειδών, Τα χαρακτηριστικά των υλικών (ακόµα και το χρώµα τους), που προσδιορίζουν τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του χώρου και διαµορφώνουν το µικροκλίµα της περιοχής, καθορίζοντας της συνθήκες άνεσης στο χώρο και την ενεργειακή κατανάλωση των γύρω κτηρίων, είναι στοιχεία που πάντα λαµβάνονται υπόψη στο βιοκλιµατικό σχεδιασµό ενός δηµοτικού κτηρίου ή στην ανάπλαση κάποιας πλατείας.

6 Για την µέγιστη, µάλιστα, δυνατή αξιοποίηση της δυναµικής του βιοκλιµατικού σχεδιασµού, οι µελέτες που εκπονούνται τόσο από το επιστηµονικό προσωπικό του ήµου όσο και από εξωτερικούς συνεργάτες, ακολουθούν την παρακάτω µεθοδολογία:

7 Ανάλυση των τοπικών δεδοµένων (περιβάλλων χώρος, δοµηµένο και µη δοµηµένο περιβάλλον) Ανάλυση των µικροκλιµατικών και περιβαλλοντικών συνθηκών Ανάλυση της περιοχής µε την εισαγωγή αρχών του βιοκλιµατικού σχεδιασµού για τη µέγιστη αξιοποίηση των τοπικών κλιµατικών δεδοµένων και της υφιστάµενης αστικής µορφολογίας

8 ιερεύνηση των ζωνών της περιοχής επέµβασης που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας και εκµετάλλευσης της ηλιακής ακτινοβολίας και των τοπικών ανέµων, µέσω απλουστευµένων συστηµάτων και τεχνικών Αξιολόγηση των δυνατοτήτων βελτίωσης της χρήσης του χώρου µε επεµβάσεις επί των συστηµάτων σκιασµού, επιλογής υλικών, χρήση της βλάστησης, εκµετάλλευση των ανέµων.

9 Όλες οι παρεµβάσεις συνέβαλαν και συµβάλλουν στην ποιοτική αναβάθµιση της κάθε περιοχής µε στόχο την εναρµόνιση του δοµηµένου χώρου µε το φυσικό τοπίο και την αύξηση των χώρων πρασίνου και αναψυχής µέσα στον αστικό ιστό του ήµου.

10 Μερικά από τα έργα και τις παρεµβάσεις που έχουν γίνει µέχρι σήµερα στον ήµο Βριλησσίων είναι τα παρακάτω:

11 ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ 3ος Παιδικός Σταθµός Βριλησσίων (Φυτεµένο δώµα επιλογή χρωµατισµών φυτεύσεις περιβάλλοντος χώρου µελέτη δροσισµού και αερισµού του κτηρίου)

12 Ο σχεδιασµός του Παιδικού Σταθµού έχει γίνει µε βιοκλιµατικά κριτήρια.

13 Βιοκλιµατική ένταξη του Παιδικού Σταθµού στο περιβάλλον

14 Στόχοι Ο βιοκλιµατικός σχεδιασµός στοχεύει: Στην εξασφάλιση άνετου µικροκλίµατος στον εσωτερικό και υπαίθριο χώρο του σταθµού. Στον περιορισµό κατανάλωσης ενέργειας για θέρµανση και ψύξη. Στη δυνατότητα λειτουργίας των κλειστών και ανοικτών κοινόχρηστων χώρων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

15 Χειρισµοί Για την επίτευξη των στόχων: ιατάχθηκε ο κτιριακός όγκος έτσι ώστε να λειτουργεί ως φραγή του ανεπιθύµητου ανέµου (ψυχρός βόρειος βορειοδυτικός βορειοανατολικός άνεµος του χειµώνα) Προσανατολίστηκαν κατάλληλα οι επιµέρους χώροι και τοποθετήθηκαν σκίαστρα και περσίδες, όπου αυτό επιβαλλόταν.

16 Προσδιορίστηκε η εναλλαγή κλειστών και ανοικτών χώρων µε την παρεµβολή αίθριων ώστε να δηµιουργούνται ρεύµατα αέρα το καλοκαίρι (διαµπερής αερισµός χώρων, δηµιουργία ανοδικού ρεύµατος µε διατάξεις πρόκλησης υποπίεσης). Έγινε επιλογή κατάλληλων υλικών και βλάστησης. Ελήφθησαν υπ όψιν οι συνθήκες ηλιασµού και ηλιοπροστασίας για δύο µέρες του έτους 21 εκεµβρίου και 21 Ιουνίου που αντιστοιχούν στις δύο ακραίες περιπτώσεις συνθηκών άνεσης σε κτιριακά µέτωπα.

17 Βιοκλιµατική προσέγγιση Ο σχεδιασµός αποβλέπει στην άνεση των νηπίων, του προσωπικού και των επισκεπτών, λαµβάνοντας υπ όψιν όλες τις αλληλεπιδράσεις τους µε το περιβάλλον. Απευθυνόµαστε δηλαδή σε όλες τις αισθήσεις στοχεύοντας στην ψυχική ευεξία των χρηστών. Παραθέτουµε κάποιες χαρακτηριστικές ρυθµίσεις.

18 Απτική Επιλογή υλικών ευχάριστων στην αφή, όπως δάπεδο από LINOLEUM, ξύλινος εξοπλισµός (ντουλάπια, έπιπλα, παιχνίδια) Ειδικά διαµορφωµένο κανάλι διαρκούς ροής νερού στον κήπο (επαφή των νηπίων µε το υδάτινο στοιχείο).

19 Οπτική Η διαµόρφωση διαµελισµένου µετώπου του κτιρίου προς τον υπαίθριο χώρο δηµιουργεί οπτικές φυγές: προς το αίθριο, µε τα κενά ανάµεσα στους κτιριακούς όγκους, ή ανάµεσα στο µέτωπο του κτιρίου και τις µεσοτοιχίες. Οι γήινοι χρωµατισµοί (όχι λευκοί εξωτερικοί τοίχοι), και τα µατ υλικά αποτρέπουν την θάµβωση. Ο επαρκής φυσικός φωτισµός όλων των χώρων του κτιρίου, κύριων και βοηθητικών, αποτρέπει την απότοµη εναλλαγή φωτεινότητας. Στους χώρους υγιεινής τοµέα Β ενισχύεται το φυσικό φως µε κατάλληλη βαφή της επιφάνειας του φωταγωγού, ώστε να έχει µεγάλο συντελεστή ανάκλασης.

20 Ακουστική υνητική πηγή θορύβου είναι η Αττική Οδός. Βρίσκεται σε απόσταση 100 περίπου µέτρων προς τα βορειοδυτικά του Σταθµού και το τµήµα της οδού που γειτνιάζει περισσότερο προς αυτόν είναι ασκεπές. Η ακουστική όχληση από τα οχήµατα που κινούνται στην Αττική Οδό είναι ευτυχώς µικρή λόγω του περιορισµένου ύψους του κτιρίου. Άλλες πηγές δυνητικού θορύβου είναι η οδός Προποντίδος και η οδός Ψαρών. Η διάταξη του κτιριακού όγκου στο βόρειο και δυτικό όριο του οικοπέδου δηµιουργεί προστατευτικό φράγµα προς την οδό, ενώ ο κύριος ελεύθερος χώρος τοποθετείται στα νοτιοανατολικά.

21 Ο χώρος άθλησης του Α ορόφου επίσης είναι στραµµένος προς τα νοτιοανατολικά έχοντας κλειστό το βορειοδυτικό όριό του µε προστατευτική ζώνη πυκνής βλάστησης (κρεµαστός κήπος ). Η αυλή των µικρότερων νηπίων προστατεύεται από την όχληση της οδού Προποντίδος µε υψηλό ελαφρύ διαχωριστικό πέτασµα, στο οποίο προβλέπεται να αναρριχηθούν τα κατάλληλα για την περίσταση φυτά.

22 Επιλογή ηχοαπορροφητικών υλικών στο εσωτερικό του κτιρίου. Πρόβλεψη κατάλληλης βλάστησης για µείωση της µετάδοσης του θορύβου. Οι λειτουργίες κατανέµονται κατάλληλα, οι χώροι ύπνου τοποθετούνται στην άκρη του κτιρίου και βλέπουν σε ιδιαίτερους υπαίθριους χώρους και όχι στην κεντρική αυλή.

23 Οσφρητική Η παρεµβολή βλάστησης στο όριο προς Αττική Οδό και την οδό Προποντίδος συµβάλλει στη µείωση των καυσαερίων (υψηλή και χαµηλή βλάστηση στο ισόγειο, κρεµαστός κήπος στον όροφο). Σηµαντική η συµβολή από την φύτευση αρωµατικών φυτών και λουλουδιών.

24 Ενισχύεται ο φυσικός αερισµός των χώρων υγιεινής του τοµέα Β µέσο ανοιγµάτων προς ειδικό φωταγωγό αεραγωγό, που µε κατάλληλη ρύθµιση προκαλεί ανοδικό ρεύµα αέρα. Τα τοιχώµατα του φωταγωγού στην απόληξή του στο δώµα διαµορφώνονται µε υαλότουβλα, ώστε να λειτουργεί ως ηλιακή καµινάδα, ως απαγωγός αέρα. Αναρροφά δηλαδή τον αέρα από τους χώρους αυτούς προς τα έξω. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη δηµιουργία υποπίεσης και ανοδικού ρεύµατος µέσο θέρµανσης των ανώτερων στρωµάτων αέρα στον αεραγωγό (ηλιακή καµινάδα).

25 Χωροθέτηση χώρων υγιεινής προσωπικού, νηπίων και επισκεπτών σε απόµακρη θέση του κτιρίου (βορειοδυτική γωνία) µε παρεµβολή δύο θυρών πρόσβασης σε αυτά. Η κουζίνα τοποθετείται σε αποµακρυσµένη θέση από τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, οι δε µυρωδιές της κουζίνας απάγονται µε καµινάδα.

26 Θερµικές ρυθµίσεις Ο κτιριακός όγκος τοποθετείται στο οικόπεδο µε τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο βέλτιστος φυσικός φωτισµός και ηλιασµός των κλειστών και υπαίθριων χώρων του. Με κατάλληλη διάρθρωση των όγκων αξιοποιούνται οι επικρατούντες άνεµοι για δροσισµό το καλοκαίρι, ενώ παρέχονται απάνεµες θέσεις το χειµώνα. Πραγµατοποιήθηκε φύτευση στα δώµατα των δύο αιθουσών πολύωρης παραµονής νηπίων (τοµέας Β ) και

27 Τµήµα του δώµατος του κτηρίου, επιφανείας 120 µ2, φυτεύτηκε µε θάµνους και δένδρα. Φυτεύθηκαν συνολικά δώδεκα (12) µεγάλα δένδρα και σαράντα (40) θάµνοι. Με την φύτευση του δώµατος επιτυγχάνεται η σηµαντική βελτίωση της θερµοµόνωσης του κτηρίου, η εξοικονόµηση ενέργειας για την ψύξη και θέρµανση των υποκείµενων αιθουσών, η συγκράτηση των οµβρίων υδάτων, αλλά και η βελτίωση του µικροκλίµατος του κτηρίου.

28 ιαµορφώθηκε πέργκολα σε τµήµα του ορόφου πάνω από την τρίτη αίθουσα (τοµέας Α ) ώστε να εµποδιστεί η άµεση έκθεση των τριών αιθουσών στην ηλιακή ακτινοβολία. Το υπόλοιπο τµήµα των δωµάτων επιστρώθηκε µε κροκαλορριπή για ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.

29 Ο ακάλυπτος χώρος φυτεύτηκε µε υψηλή και χαµηλή βλάστηση για περιορισµό απορρόφησης και επανεκποµπής θερµότητας από τα οριζόντια και κατακόρυφα δοµικά στοιχεία (δάπεδα, τοίχοι). Κατασκευάσθηκαν σκιάδια πέργκολες µε διάκενα για εξασφάλιση ελεύθερης διέλευσης του αέρα. Εξασφαλίσθηκε διαµπερής φυσικός αερισµός των χώρων. Ο άνεµος εισέρχεται στους χώρους µέσο βλάστησης ώστε να ψύχεται πριν την είσοδό του. Με φυσικό τρόπο προκαλείται ανοδικό ρεύµα στο φρεάτιο ανελκυστήρα µε πρόβλεψη κατάλληλων ανοιγµάτων καλυµµένων µε προστατευτικές περσίδες.

30 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πεζόδροµος ΠΡΟΠΟΝΤΙ ΟΣ

31 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πέργκολα

32 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος

33 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Φυτεµένο ώµα

34 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος

35 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος

36 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος & Φυτεµένο ώµα

37 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πρόσοψη

38 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Εσωτερική Αυλή

39 ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ στον ήµο Βριλησσίων

40 Πλατεία Αναλήψεως και πέριξ χώρος (Αναλήψεως, Εθνικής Αντιστάσεως, Κονίτσης) Επιφάνεια 6.50 στρεµµάτων Ξύλινες πέργκολες ιασυνδεδεµένο φωτοβολταϊκό σύστηµα (panels) στην οροφή των περγκολών Φυτεύσεις Φυσικά υλικά δαπεδοστρώσεων, όπως πέτρα, ξύλο κ.α. Υδάτινα στοιχεία (συντριβάνι, πίδακες)

41 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ - Πλατεία Αναλήψεως

42 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ - Πλατεία Αναλήψεως Πεζόδροµος Εθνικής Αντιστάσεως

43 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Στην ανάπλαση αυτή, πέραν από την µε βιοκλιµατικά κριτήρια επιλογή των υλικών των δαπεδοστρώσεων, της θέσης και του είδους του πρασίνου και του αστικού εξοπλισµού, καθώς και των υδατίνων στοιχείων δροσισµού, για πρώτη φορά στον ήµο µας επιλέχθηκε η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστηµάτων, τόσο επί της οροφής των ξύλινων περγκολών της πλατείας, όσο και µε την χρήση αυτόνοµων φωτιστικών σωµάτων.

44 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Κατασκευάσθηκαν δύο µεγάλες ξύλινες πέργκολες (στο νοτιοανατολικό όριο της πλατείας) στις οροφές των οποίων έχουν εγκατασταθεί: Ένα (1) διασυνδεδεµένο ηλιακό σύστηµα επί στεγάστρου (πέργκολα) διαστάσεων 8,00Χ5,00 µ. Ένα (1) διασυνδεδεµένο ηλιακό σύστηµα επί στεγάστρου (πέργκολα) διαστάσεων 8,00Χ8,00 µ.

45 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως ιασυνδεδεµένο Φωτοβολταϊκό Σύστηµα

46 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Η εγκατεστηµένη ισχύς του διασυνδεδεµένου φωτοβολταϊκού συστήµατος είναι Watt. Τα δύο διασυνδεδεµένα φωτοβολταϊκά συστήµατα (στις ξύλινες πέργκολες) συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και µετατρέποντας αυτήν σε ηλεκτρική ενέργεια την αποδίδουν στην.ε.η. και παρέχουν αυτονοµία ηλεκτρικής κατανάλωσης της πλατείας σε εκτιµώµενο ποσοστό περίπου 35%

47 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Τα φωτοβολταϊκά συστήµατα που επιλέχθηκαν συνδέονται µε το δίκτυο της ΕΗ και παρέχουν αυτονοµία ηλεκτρικής κατανάλωσης της πλατείας σε ποσοστό περίπου 35%.

48 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Στην νότιο όριο της ζώνης πρασίνου καθώς και κατά µήκος του νοητού πεζόδροµου της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (στο ίχνος της διέλευσης της οδού) έχουν εγκατασταθεί: Είκοσι εννέα (29) αυτόνοµα φωτιστικά σώµατα εξωτερικών χώρων επί ιστών ύψους 4.50 µ. µε φωτοβολταϊκά πανέλα, που παρέχουν εκτιµώµενη αυτονοµία έως και 30% (Τα( αυτόνοµα αυτά φωτοβολταϊκά φωτιστικά σώµατα συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και την αποδίδουν τα βράδυ για τον φωτισµό της πλατείας). Τα αυτόνοµα φωτιστικά σώµατα είναι τύπου KUBUS της HOFFMEISTER, µε δύο λαµπτήρες TC-DSE 11W E27 energy soving. Έντεκα (11) φωτιστικά σώµατα διπλά, εξωτερικών χώρων επί ιστών ύψους 4.50 µ. και τρία (3) µονά, τύπου KUBUS της HOFFMEISTER, µε λαµπτήρες ΗΜΕ 80/125W E27

49 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Αυτόνοµα Φωτοβολταϊκά Φωτιστικά Πλατείας Αναλήψεως

50 Ηλεκτροφωτισµός πλατείας Αναλήψεως ιασυνδεδεµένα Φωτοβολταϊκά Συστήµατα ιπλά Φωτιστικά

51 ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στον ΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ) (Μπακογιάννη, Λυκαβηττού, Υµηττού, Πλαταιών) Επιφάνεια στρεµµάτων

52 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ) Εκτεταµένες φυτεύσεις, Οργανωµένη παιδική χαρά, ιάδροµοι ήπιας άθλησης και περιπάτου, ίκτυο άρδευσης, ίκτυο φωτισµού, Μικρό κτήριο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

53 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ)

54 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ)

55 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ)

56 Πάρκο πρώην Ναυτικής Βάσης Βριλησσίων (Λεωφόρος Πεντέλης & Λεωφόρος Αναπαύσεως) Επιφάνεια στρεµµάτων

57 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Ξύλινες πέργκολες ιασυνδεδεµένο φωτοβολταϊκό σύστηµα (panels) στην οροφή των περγκολών Φυτεύσεις Φυσικά υλικά δαπεδοστρώσεων, όπως ξύλο, πέτρα κ.α.).) ιάδροµοι από συµπυκνωµένο διαβαθµισµένο θραυστό υλικό λατοµείου Λίµνη 500 µ2 Παιδική χαρά Κατασκευές επιδεικτικές εναλλακτικών µορφών ενέργειας.

58 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Βιοκλιµατική Προσέγγιση του Σχεδιασµού. Ένας από τους κεντρικότερους στόχους του έργου ήταν η εφαρµογή των αρχών του βιοκλιµατικού σχεδιασµού µε αξιοποίηση των τοπικών κλιµατολογικών συνθηκών, του δυναµικού της ηλιακής ενέργειας και του ανέµου, καθώς και της µορφολογίας της περιοχής για συνδυασµένα οφέλη όπως:

59 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) ηµιουργία ευνοϊκού µικροκλίµατος. Βελτίωση των συνθηκών θερµικής και οπτικής άνεσης στους χώρους της επέµβασης, της προσκείµενης περιοχής αλλά και παραδειγµατική συγκρότηση του περιβάλλοντος έτσι ώστε να προκύψουν οφέλη για όλον τον ήµο ιδίως από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Θερµική άνεση µε έµφαση στην ηλιοπροστασία στον ηλιασµό και την ανεµοπροστασία.

60 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Οπτική Άνεση µε έµφαση στην κατάλληλη επιλογή υλικών δαπεδόστρωσης αλλά και εξοπλισµού του εξεταζόµενου χώρου. Ακουστική Άνεση και προστασία από την όχληση από τα διερχόµενα οχήµατα της Λ. Πεντέλης και της Λ. Αναπαύσεως, αλλά και κατάλληλη διευθέτηση των λειτουργικών χρήσεων που αποτελούν υψηλή πηγή θορύβου (π.χ. χώρος scatepark) ιατήρηση της βασικής τοπογραφίας του εδάφους και προσεκτική επιλογή των υλικών των δαπεδοστρώσεων.

61 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Βιοκλιµατική Προσέγγιση του Σχεδιασµού. Τέλος για την προσέλκυση πανίδας και την δηµιουργία οικολογικής ισορροπίας στην περιοχή του πάρκου, κατασκευάσθηκε λιµνοδεξαµενή επιφανείας περίπου 500 µ2 και µεγίστου βάθους 1.00 µ., µε κατάλληλες προδιαγραφές έτσι ώστε να απορροφηθεί από το περιβάλλον και να λειτουργήσει αυτόνοµα ως «φυσική» λεκάνη υδάτων µε αυτόνοµη πανίδα και χλωρίδα.

62 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Βιοκλιµατική Προσέγγιση του Σχεδιασµού. Σε ορισµένο µήκος της περιµέτρου της λιµνοδεξαµενής, κατασκευάσθηκαν τρία πατάρια πλάτους εκ σε διαφορετικά βάθη, όπου τοποθετήθηκαν υδρόβια φυτά σε χώµα εµπλουτισµένο από ύλη φερτή από ανάλογη φυσική λιµνοδεξαµενή της Αττικής. Στην αρχή της διαδικασίας και για όσο απαιτηθεί πραγµατοποιείται οξυγόνωση της λίµνης µε τεχνητό τρόπο.

63 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Χωρικός Σχεδιασµός και περιβαλλοντική εκπαίδευση Στα πλαίσια της υιοθέτησης της βιοκλιµατικής προσέγγισης, προβλέφθηκε η περιβαλλοντική εκπαίδευση να καταλάβει ένα σηµαντικό µέρος από τις λειτουργικές χρήσεις της περιοχής του πάρκου. Για τον σκοπό αυτό προβλέφθηκαν 4 γλυπτικές κατασκευές κατασκευασµένες από ξύλο, κατασκευές «επιδεικτικές εναλλακτικών µορφών ενέργειας», οι οποίες καταλαµβάνουν κεντρικό ρόλο επάνω στον βασικό ξύλινο διάδροµο -πεζόδροµο του πάρκου και οι οποίες έχουν εκπαιδευτικό ρόλο προς τους νέους που είναι το µεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών.

64 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Οι κατασκευές περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αφορούν στην : (1) 1) Υδροηλεκτρική Ενέργεια (2) Αιολική Ενέργεια (3) Ηλιακή Ενέργεια και (4) Ανακύκλωση και διαλογή των αστικών αποβλήτων.

65 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Στέγαστρο Πέργκολα Σε γειτνίαση µε την περιοχή της παιδικής χαράς υπάρχει µία ξύλινη πέργκολα µε έναν πάγκο. Η κατασκευή της πέργκολας αυτής έγινε από ξύλινα υποστυλώµατα και δοκάρια ενώ η πλήρωση της οροφής έγινε από ξύλινα πλαίσια µε πυκνές ξύλινες περσίδες. Ο πάγκος είναι από οπλισµένο σκυρόδεµα µε επικάλυψη από ξύλο. Στην οροφή της πέργκολας τοποθετήθηκαν 8 φωτοβολταϊκές επιφάνειες 1.62χ0.80. Το δάπεδο της περιοχής όπου τοποθετήθηκε η πέργκολα της παιδικής χαράς όπως και οι λιγοστές σκληρές επιφάνειες δαπεδόστρωσης κατασκευάσθηκαν από γαρµπιλοµωσαϊκό.

66 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Τέλος δύο ακόµη αθλητικές λειτουργίες συµπληρώνουν την περιοχή, ένα περιµετρικό µονοπάτι συνολικού µήκους 740 µ. φυσικής διαµόρφωσης και η περιοχή επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Μονοπάτι φυσικής διαµόρφωσης Κατασκευάσθηκε µονοπάτι φυσικής διαµόρφωσης, για την άσκηση των αθλούµενων στο τρέξιµο (jogging) ή στο βάδην. Το µονοπάτι φέρει περιµετρικά κράσπεδο έγχρωµου(κεραµιδί κεραµιδί) σκυροδέµατος. Περιοχή επιτραπέζιας αντισφαίρισης Πρόκειται για περιοχή 200 περίπου τετραγωνικών µέτρων όπου τοποθετήθηκαν δύο τραπέζια επιτραπέζιας αντισφαίρισης της εταιρίας SUPERSPORT στερεωµένα σε µπετονένια βάση. Το δάπεδο αποτελείται από 3 στρώσεις: Υπόβαση: Συµπιεσµένη στρώση ΠΤΠ 0150 (3Α ) πάχους 10 εκ., Συµπιεσµένη στρώση φιλτραρίσµατος πάχους 10 εκ, Βάση: από συµπιεσµένη στρώση κηπευτικού χώµατος πάχους 20 εκ και τελική φύτευση γρασίδι.

67 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) ιαµόρφωση Παιδικής Χαράς στο νοτιοανατολικό τµήµα

68 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Άποψη προς την είσοδο της Λ. Πεντέλης

69 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Πέργκολες στην είσοδο της Λ. Πεντέλης

70 ιαµόρφωση της Λίµνης Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων)

71 Νούφαρα στην Λίµνη Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων)

72 Οδός Μπακογιάννη Πιλοτική Εφαρµογή Πεζοδρόµου - Ποδηλατοδρόµου Οδός Μπακογιάννη, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας - ποδηλατόδροµο Μήκος 1,040 µ. (οδός Γράµµου, από 25ης Μαρτίου έως 28ης Οκτωβρίου) Εκτεταµένες φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης, δίκτυο φωτισµού. Κατασκευή πρότυπου ποδηλατόδροµου µήκους 780 µ. στο ίδιο επίπεδο µε το νότιο πεζοδρόµιο και διαχωριστική νησίδα πρασίνου µε φύτευση δένδρων και θάµνων

73 Οδός Μπακογιάννη Πιλοτική Εφαρµογή Πεζοδρόµου - Ποδηλατοδρόµου

74 Οδός Μπακογιάννη Πιλοτική Εφαρµογή Πεζοδρόµου - Ποδηλατοδρόµου

75 Τα έργα αυτά κατασκευάσθηκαν την περίοδο και ήδη απολαµβάνουν οι δηµότες των Βριλησσίων τα σηµαντικά τους περιβαλλοντικά οφέλη.

76 Ήδη εντός του 2009 ξεκινά η υλοποίηση αντίστοιχων έργων, των οποίων ο σχεδιασµός έγινε από την ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ήµου και έχει εξασφαλισθεί η χρηµατοδότηση από πόρους της Πολιτείας.

77 Οδός Εθνικής Αντιστάσεως, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας - ποδηλατόδροµο Μήκος 940 µ. (οδός Εθνικής Αντιστάσεως, από Μπακογιάννη έως 25ης Μαρτίου) Εκτεταµένες φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης. Κατασκευή πρότυπου ποδηλατόδροµου µήκους 940 µ. στο ίδιο επίπεδο µε το ανατολικό πεζοδρόµιο και διαχωριστική νησίδα πρασίνου µε φύτευση δένδρων και θάµνων

78 Τµήµατα των οδών Ολύµπου, Εθνικής Αντιστάσεως, Λάδωνος, Μακεδονίας, Αγίου Αντωνίου, Παράπλευρος Αττικής οδού,, 25ης Μαρτίου, Θερµοπυλών, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας ποδηλατόδροµο Το έργο αφορά στην δηµιουργία ενός ποδηλατοδρόµου στον ήµο Βριλησσίων, διά µέσω καταλλήλων οδών του ήµου Βριλησσίων, για την επικοινωνία των κατοίκων των ήµων Μελισσίων, Βριλησσίων και Χαλανδρίου, αλλά και για την πρόσβαση των κατοίκων αυτών στον σηµαντικότερο σταθµό του ΜΕΤΡΟ και του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙ ΗΡΟ ΡΟΜΟΥ, του Σταθµού ουκίσσης Πλακεντίας, µε την χρήση του ποδηλάτου ή πεζή.

79 Το συνολικό µήκος της πορείας αυτής ανέρχεται σε 2,510 µέτρα και σε συνδυασµό µε τον λειτουργούντα ήδη από το 2006 ποδηλατόδροµο της οδού Μπακογιάννη (µήκους 780 µέτρων), η συνολική «πράσινη» διαδροµή ποδηλάτου και πεζοπορίας, εντός του ήµου Βριλησσίων, ανέρχεται σε 3,290 µέτρα. Προβλέπονται εκτεταµένες φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης. Κατασκευή πρότυπου ποδηλατόδροµου µήκους 2,510 µ. στο ίδιο επίπεδο µε το ανατολικό πεζοδρόµιο και διαχωριστική νησίδα πρασίνου µε φύτευση δένδρων και θάµνων

80 Οδός Σπάρτης, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας Μήκος 590 µ. (οδός Σπάρτης, από Οµήρου έως Σισµανογλείου) Φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης.

81 Οδός Ρεµατιάς, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας Μήκος 260 µ. (οδός Ρεµατιάς, από Έκτορος έως Σισµανογλείου) Φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης, δίκτυο φωτισµού.

82 Οικοδοµικό Τετράγωνο 310 (Ορεστιάδος, Ξάνθης, Ταϋγέτου) Επιφάνεια 0.84 στρεµµάτων Εκτεταµένες φυτεύσεις, οργανωµένη παιδική χαρά, διάδροµοι περιπάτου, δίκτυο άρδευσης, δίκτυο φωτισµού.

83 Το έργο αφορά στην διαµόρφωση του Ο.Τ.310,.310, µεταξύ των οδών Ορεστιάδος, Ξάνθης και Ταϋγέτου σε χώρο παιγνιδιού και αναψυχής. Πρόκειται για έναν χώρο, ανάµεσα σε κατοικίες και δίπλα στο 2ο Γυµνάσιο και 2ο Λύκειο του ήµου, που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος παιδικής χαράς. Προβλέπεται η διαµόρφωση αυτού του οικοδοµικού τετραγώνου σε ένα χώρο πρασίνου µε καθιστικά και µία µικρή παιδική χαρά µε χαµηλή περίφραξη. Στις εργασίες ανάπλασης του χώρου περιλαµβάνεται και η διαµόρφωση της οδού Ξάνθης, πλάτους 7.50µ. περίπου, σε πεζόδροµο-ποδηλατόδροµο ποδηλατόδροµο, που θα συνδεθεί στη συνέχεια µε το υπόλοιπο δίκτυο ποδηλατόδροµων της πόλης, µε δυνατότητα διέλευσης οχηµάτων των µόνιµων κατοίκων της περιοχής.

84 ΡΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

85 Εγκατάσταση συστήµατος τηλεδιαχείρισης φωτισµού στους κεντρικούς δρόµους και τις πλατείες του ήµου.

86 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Το Έργο αφορά στην εγκατάσταση συστήµατος στο ήµο Βριλησσίων, για την υποστήριξη µέσω τηλεµετρίας του ελέγχου κεντρικών εξωτερικών ηλεκτρικών κιβωτίων διανοµής ηλεκτρικής ισχύος (πίλαρ) και των αντιστοίχων φωτιστικών σωµάτων (θέσεων φωτισµού).

87 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Έχει γίνει πιλοτική εφαρµογή σε τµήµα του δικτύου οδοφωτισµού στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως (από την οδό Κύπρου έως την οδό Πίνδου), βορείως της πλατείας Αναλήψεως, για τον έλεγχο τριών πίλαρ και σαράντα πέντε θέσεων φωτισµού.

88 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Σε κάθε πίνακα (πίλαρ) και προαιρετικά σε κάθε θέση φωτισµού (ΦΟΠ), τοποθετήθηκε κατάλληλος εξοπλισµός και µέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου, παρέχεται η πληροφορία για βλάβη, κατάσταση ή αποδοχή εντολής.

89 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Ο ήµος Βριλησσίων, µετά την επιτυχή εφαρµογή του πιλοτικού έργου της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, χρηµατοδοτήθηκε από το Πρόγραµµα «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών µε το ποσόν των 180,000 για την επέκταση του συστήµατος ιαχείρισης και Τηλεποπτείας σε όλο το εγκατεστηµένο σήµερα ίκτυο Οδοφωτισµού της πόλης. Η χρηµατοδότηση έργου περιλαµβάνει την προµήθεια, εγκατάσταση, παραµετροποίηση, ρύθµιση και θέση σε κανονική λειτουργία του κατάλληλου εξοπλισµού σε όλο το κέντρο της πόλης, σε τουλάχιστον 580 φωτιστικά σώµατα και σε τουλάχιστον 16 κιβώτια διανοµής.

90 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Αποτιµώντας τις τεχνικές δυνατότητες του συστήµατος και τα αποτελέσµατα από τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου, η συγκεκριµένη εγκατάσταση, αναµένεται να παρέχει στο ήµο µεσοπρόθεσµα, τα εξής:

91 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Την εξοικονόµηση ενεργειακών πόρων έως και 30% εντάσσοντας τα σηµεία σε ανεξάρτητα χρονοπρογράµµατα εξοικονόµησης. Τη δυνατότητα πρόβλεψης κατανάλωσης για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Την υποστήριξη της σκοπιµότητας επενδύσεων νέων τεχνολογιών που µειώνουν την κατανάλωση και τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Την οργανωτική υποστήριξη λειτουργιών όπως η προληπτική συντήρηση, η παρακολούθηση έργων, το ιστορικό βλαβών και η αντιµετώπιση τους. Στατιστικά και ιστορικά στοιχεία χρονικών περιόδων ή τοµέωνγιατηνπλειοψηφίατωνλειτουργιών.

92 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Το έργο συµβάλλει στην εξοικονόµηση ενέργειας επιδρώντας θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόµηση οικονοµικών πόρων του ήµου. Επιπλέον εξοικονοµείται και σηµαντικό ποσό ανθρωποωρών δεδοµένης της δυνατότητας κεντρικού ελέγχου της υποδοµής οδοφωτισµού του ήµου, από το αρµόδιο προσωπικό, πρόβλεψη και προγραµµατισµό της συντήρησής του και άµεση απόκριση σε βλάβες.

93 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Ταυτόχρονα βελτιώνεται ιδιαίτερα η σχέση επικοινωνίας, αλλά και εµπιστοσύνης µε τους πολίτες µε την δυνατότητα αντικατάστασης από τις υπηρεσίες του ήµου των «γηρασµένων» λαµπτήρων, πριν από την οριστική τους σβέση και πριν δηµιουργηθεί πρόβληµα από την έλλειψη φωτισµού σε κάποια περιοχή.

94 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Κεντρική Μονάδα ιαχείρισης Πίλαρ ικτύου Οδοφωτισµού

95 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Εγκατάσταση Κεντρικής Μονάδας ιαχείρισης Πίλαρ ικτύου Οδοφωτισµού

96 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Τοποθέτηση Φωτιστικού Σώµατος ικτύου Οδοφωτισµού

97 SEC-BENCH Sustainable Energy Communities Benchmarking of Energy and Climate Performance Indicators on the Web «Ενεργειακά Βιώσιµες Κοινωνίες Συγκριτική αξιολόγηση ενεργειακών και κλιµατικών δεικτών στο ιαδίκτυο»

98 Με τη συµµετοχή του ήµου Βριλησσίων στην Ελληνική οµάδα εργασίας για το Ευρωπαϊκό έργο SEC-BENCH Sustainable Energy Communities Benchmarking of Energy and Climate Performance Indicators on the Web («Ενεργειακά Βιώσιµες Κοινωνίες Συγκριτική αξιολόγηση ενεργειακών και κλιµατικών δεικτών στο ιαδίκτυο») και ειδικότερα για τη θεµατική ενότητα του έργου «πιλοτικές µελέτες», όλη αυτή η προηγούµενη γνώση και εµπειρία άρχισε να καταγράφεται και να οργανώνεται µε τη συλλογή στοιχείων που βοηθούν στην αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης έτσι, ώστε ο ήµος να µπορεί στο µέλλον να υλοποιήσει αποτελεσµατικά µέτρα και δράσεις, που θα έχουν µετρήσιµο αποτέλεσµα στην εξοικονόµηση ενέργειας και στη µείωση των ρύπων.

99 Παράλληλα, όλη αυτή η καταγραφή θα αξιοποιηθεί για τη σύνταξη του προγράµµατος του ήµου για την βελτίωση της ενεργειακής του αποδοτικότητας, το οποίο θα περιλαµβάνεται στο συνολικό επιχειρησιακό/αναπτυξιακό αναπτυξιακό πρόγραµµα του ήµου (4ετές ετές,, 10ετές ετές) και θα βοηθήσει και στην προετοιµασία υποβολής προτάσεων και Σχεδίων ράσης για το πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», όπου θα περιλαµβάνονται προτάσεις για:

100 φυτεµένα δώµατα, περσίδες σε δηµοτικά κτήρια, αντικατάσταση καυστήρων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πανέλων στα σχολεία εφαρµογές γεωθερµίας για την ψύξη θέρµανση δηµοτικών κτηρίων τοποθέτηση ψυχρών υλικών & βλάστησης σε πεζόδροµους - ποδηλατοδρόµους κ.α.

101 Πιο αναλυτικά, το «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» που εκπονείται αυτήν την περίοδο, µε στόχο την υποβολή του για χρηµατοδότηση από το εξαγγελθέν Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του Υπουργείου Ανάπτυξης περιλαµβάνει τις κάτωθι δράσεις:

102 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ Προϋπολογισµός έως 385, ,000

103 ΗΜΑΡΧΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες ρύθµιση αεραγωγών Σκίαση ανατολικής πλευρά µε σκίαστρο µε περσίδες Εφαρµογή γεωθερµίας για την ψύξη και θέρµανση του κτηρίου. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες ρύθµιση αεραγωγών.

104 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες ρύθµιση αεραγωγών. 1ο ΛΥΚΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες. Βαφή δώµατος ή Πράσινη στέγη Φύτευση ανατολικής πλευράς.

105 2ο ΛΥΚΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες. Βαφή δώµατος ή Πράσινη στέγη Φύτευση ανατολικής πλευράς. 1ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες. Βαφή δώµατος ή Πράσινη στέγη Φύτευση ανατολικής πλευράς Αλλαγή εξωτερικών κουφωµάτων.

106 3ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Βαφή δώµατος και όψεων κτηρίου µε «ψυχρά υλικά» Σκίαστρα και φύτευση ανατολικής πλευράς.

107 Βριλήσσια, Ιούλιος 2009 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ήµου Βριλησσίων

Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ

Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΤΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΤΠΑ & ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΜΗΜΑ Β: ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 52:ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κατερίνα Χατζηβασιλειάδη Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ 1. Εισαγωγή Η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

"Μέτρα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων" Ένωση Εταιρειών EXERGIA 4M

Μέτρα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων Ένωση Εταιρειών EXERGIA 4M 2 η Τεχνική Συνάντηση στα πλαίσια του Έργου REPUBLIC-MED με θέμα: "Μέτρα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων" Ένωση Εταιρειών EXERGIA 4M 29 Μαΐου 2014, Πειραιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Βιοκλιµατικός σχεδιασµός α. κατοικίας και β. οικισµού 16 κατοικιών, µε κατάλληλες βιοκλιµατικές παρεµβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στον περιβάλλοντα χώρο τους ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Συνέδριο ΤΕΕ Ενέργεια: Σημερινή εικόνα - Σχεδιασμός - Προοπτικές ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ O φυσικός ή παθητικός δροσισμός βασίζεται στην εκμετάλλευση ή και στον έλεγχο των φυσικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στο κτήριο και το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης ρύπων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αικ. Φωτέα Μηχανολόγος Μηχανικός Dr Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης ρύπων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αικ. Φωτέα Μηχανολόγος Μηχανικός Dr Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης ρύπων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αικ. Φωτέα Μηχανολόγος Μηχανικός Dr Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας Ο ρόλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στις προκλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΙΔΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ Ομάδα Μελέτης: Βασίλης Ιερείδης Χαράλαμπος Ιερείδης Αλέξανδρος Ιερείδης Αιμίλιος Μιχαήλ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Χώρα, Πόλη Ελλάδα, Αρχάνες Μελέτη περίπτωσης Όνομα Δήμου: Αρχανών κτιρίου: Όνομα σχολείου: 2 Δημοτικό Σχολείο Αρχανών Το κλίμα στις Αρχάνες έχει εκτεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας, Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

2 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΕΝΙΚΑΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Η μελέτη του παραθεριστικού οικισμού, έχει σαν στόχο να ικανοποιήσει λειτουργικά και αισθητικά το αγοραστικό κοινό αλλά και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο την οικοδομισιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων Αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών πηγών και τους νόμους ανταλλαγής ενέργειας κατά τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματική ανάπλαση της υπαίθριας αγοράς στην περιοχή Πολυκέντρου στην πόλη της Πτολεμαϊδας

Βιοκλιματική ανάπλαση της υπαίθριας αγοράς στην περιοχή Πολυκέντρου στην πόλη της Πτολεμαϊδας Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Δημούδη Σοφία Αρχιτέκτων μηχ. ΑΠΘ, Ταμιωλάκη Άννα Μαρία Αρχιτέκτων μηχ. ΑΠΘ Βιοκλιματική ανάπλαση της υπαίθριας αγοράς στην περιοχή Σκοπός της παρούσας ομιλίας είναι η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ( 2 ηµέρες )

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ( 2 ηµέρες ) 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ( 2 ηµέρες ) 15. 30 16. 00 16. 00 17. 00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ Π 100, για ενεργειακούς επιθεωρητές, ΟΛΟΙ 30 30 30 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΛΟΙ 60 60 60 ΠΗΓΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17. 00 17. 45 ΚΟΙΝ. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στο σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών-υπαίθριων) με βάση το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο φυσικός φωτισµός αποτελεί την τεχνική κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΗΝ 13-11-13

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΗΝ 13-11-13 ΑΠΟ ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΗΝ 13-11-13 ΤΙΤΛΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ Δ. ΑΠΟ Χ.Θ. 0+000 ΕΩΣ Χ.Θ. 1+400 ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΟΚΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΟΚΙΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΟΚΙΩΝ Η ανάπλαση του Πάρκου Κροκίων εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Δήμου για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του δημόσιου χώρου. Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ενεργειακή βιωσιμότητα των ΟΤΑ

Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ενεργειακή βιωσιμότητα των ΟΤΑ Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ενεργειακή βιωσιμότητα των ΟΤΑ Εύη Τζανακάκη Ελευθερία Αλεξανδρή Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν:

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 / 6

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά

Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά Το Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο ήµος Αγίας Βαρβάρας υλοποιούν το Έργο "Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», µε χρηµατοδότηση του Προγράµµατος ΕΠΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ. Το έργο έχει

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης

Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης Προγραμματική Κατοίκηση. Σχεδιασμός Kοινότητας Kοινωνικών Kατοικιών με αρχές Oικολογικού Σχεδιασμού στο δήμο Αξιού, Νομού Θεσσαλονίκης Στολίδου Ρ., Κεχρινιώτη Μ., Ψυχογιός Δ. & Ψυχογιός Σ. Αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Μ.Π. ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Μιχάλης Ν. Χριστόλης Πολιτικός Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος DEA Προϊστάμενος Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» _ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» _ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» _ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΜΕ ΣΧΕ ΟΝ ΜΗ ΕΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Το πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

«Εξοικονόµηση Ενέργειας σε Υφιστάµενα Κτίρια»

«Εξοικονόµηση Ενέργειας σε Υφιστάµενα Κτίρια» ΗΜΕΡΙ Α: Φωτοβολταϊκά συστήµατα για Οικιστικά Σύνολα «Εξοικονόµηση Ενέργειας σε Υφιστάµενα Κτίρια» Μιχ. Κτενιαδάκης Μηχ/γος - Ηλ/γος Μηχανικός ΤΕΙ Κρήτης, Τµήµα Μηχανολογίας Σταυρωµένος 71500, Ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια

ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ Σημαντικότερες ιδιότητες ενός φυτεμένου δώματος : Εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως για ψύξη και λιγότερο για θέρμανση του κτηρίου. Μείωση των δυσμενών φαινομένων που επιφέρει η δόμηση στο αστικό

Διαβάστε περισσότερα

11.700,00 Συντήρηση & επέκταση ηλεκτροφωτισµού γηπέδου αθλοπαιδιών ,00. Συντήρηση και επέκταση ηλεκτροφωτισµού κήπων και πλατειών

11.700,00 Συντήρηση & επέκταση ηλεκτροφωτισµού γηπέδου αθλοπαιδιών ,00. Συντήρηση και επέκταση ηλεκτροφωτισµού κήπων και πλατειών 1 Συντήρηση ηλεκτροφωτισµού οδών 2012 2 1.ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ 2012 Συντήρηση & επέκταση ηλεκτροφωτισµού γηπέδου αθλοπαιδιών 3 4 Συντήρηση ηλεκτ/µηχ/κων εγκαταστάσεων δηµοτ. κτιρίων 2012 Συντήρηση και επέκταση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης

ΜΙΛΑΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης Όπου Μ, εγκατάσταση τοποθέτηση µόνωσης συνήθειες. Η θερµική προστασία του κελύφους, του δώµατος και της στέγης είναι βασική προϋπόθεση για τη σωστή θερµική συµπεριφορά οποιουδήποτε κτηρίου. Η θερµοµόνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Αρ.πρωτ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Αρ.πρωτ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δροσιά,20/6/2012 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Αρ.πρωτ. 18678 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΠΡΟΣ:Τον Πρόεδρο του ηµοτικού Συµβουλίου Θέµα: «Λήψη απόφασης του.σ για την υποβολή προτάσεων στο

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ)

Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) 18 χρόνια εφαρμογής 12 Χρόνια Εφαρμογής 15 Χρόνια Εφαρμογής 12 Χρόνια Εφαρμογής 1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΟΚ 1955 ΓΟΚ 1973 ΓΟΚ 1985 Τροποποίηση ΓΟΚ 1985 (Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης - ΙΕΝΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Αναφορές: RUROS (Rediscovering

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕ ΟΝΟΜΑΧΩΝ (ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕ ΟΝΟΜΑΧΩΝ (ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ) 29 11. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Η δυνατότητα εξεύρεσης νέων χώρων στο πυκνοδοµηµένο πολεοδοµικό συγκρότηµα της Θεσσαλονίκης είναι ακόµη εφικτή και εντοπίζεται κυρίως στους παρακάτω χώρους: Α. Υπαίθριοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Με τον όρο Ηλιακή Ενέργεια χαρακτηρίζουμε το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Το φως και η θερμότητα που ακτινοβολούνται, απορροφούνται

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών

ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΗΜΟΣ: Χερσονήσου ΕΡΓΟ: ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών Προϋπολογισµός:

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων Αθήνα, 12 / 06 / 2014 ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά του Δήμου : Βρίσκεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε.Επισκοπής

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε.Επισκοπής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΜΟΣ: Χερσονήσου ΕΡΓΟ: Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε. Επισκοπής Προϋπολογισµός: 145.000.00 ΕΥΡΩ Χρηµατοδότηση:

Διαβάστε περισσότερα

Μπες στο κλίµα κι εσύ!

Μπες στο κλίµα κι εσύ! Μπες στο κλίµα κι εσύ! Έργα - Παρεµβάσεις Οι προτάσεις της µελέτης είναι: Νέες φυτεύσεις Νέος ενιαίος αστικός φωτισµός µε συνδυασµό φωτιστικών επί ιστού και κρεµαστών φωτιστικών στους στενούς δρόµους Νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝH ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Τεχνικό Εγχειρίδιο Νοέμβριος 2012

ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝH ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Τεχνικό Εγχειρίδιο Νοέμβριος 2012 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Τεχνικό Εγχειρίδιο Νοέμβριος 2012 Ενδεικτικές λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα Κτηριακό κέλυφος Συστήματα υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας Παθητικά και υβριδικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Μιχ. Κτενιαδάκης Μηχ/γος - Ηλ/γος Μηχανικός ΤΕΙ Κρήτης, Τµήµα Μηχανολογίας Σταυρωµένος 71500, Ηράκλειο Ε-mail: mkten@stef.teiher.gr 1 Βασικές προϋποθέσεις ΠΡΙΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Σ ένα βιοκλιµατικό κτίριο σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζει

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του Χρηματοδοτικού Εργαλείου JESSICA

Χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του Χρηματοδοτικού Εργαλείου JESSICA Υπεργολάβοι Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Αττικής Χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του Χρηματοδοτικού Εργαλείου JESSICA Αθήνα, 21 Απριλίου 2015 Περιεχόμενα 1. Χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιματική σκέψη και εντός σχεδίου Ένα παράδειγμα στο κέντρο της πόλης

Βιοκλιματική σκέψη και εντός σχεδίου Ένα παράδειγμα στο κέντρο της πόλης Βιοκλιματική σκέψη και εντός σχεδίου Ένα παράδειγμα στο κέντρο της πόλης GREEN45 Θύμιος Αλεξόπουλος, ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. ποιοτικότερη καθημερινότητα όχι απλά μαθηματική αειφορία η τέχνη του κατοικείν πολυτέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.)

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΑΘΗΝΑ ΓΑΓΛΙΑ Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., M.Sc. Οµάδα Εξοικονόµησης

Διαβάστε περισσότερα

Ορόλος των κτιρίων είναι να παρέχουν τις. Η συµβολή των ανοιγµάτων στην ενεργειακή συµπεριφορά των κτιρίων ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ

Ορόλος των κτιρίων είναι να παρέχουν τις. Η συµβολή των ανοιγµάτων στην ενεργειακή συµπεριφορά των κτιρίων ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ Η κατασκευή των κτιριακών κελυφών και των συστηµάτων που τα συνοδεύουν (διατάξεις θέρµανσηςψύξης-αερισµού κ.α.) πρέπει να συντελείται µε τη µικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον, λαµβάνοντας υπόψιν

Διαβάστε περισσότερα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ : Εξοχικές κατοικίες στο Σκροπονέρι Ευβοίας Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα και από την ακανόνιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Γενικέςαπαιτήσεις λειτουργικότητα προστασία του κτιρίου από δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Ενεργειακή αναβάθμιση σε 64 σχολικές μονάδες και το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ Αθήνα, 10 Απριλίου 2012- Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και ένταξη στο Επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ»

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ» ΕΡΓΟ: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΡΟ ΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ» ΥΠΟΕΡΓΟ 1 : «ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΡΟ ΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια

υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια Γιώργος Μαρκογιαννάκης ιπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ ιεύθυνση Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΑΞΗ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» B. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΠΑΤΩΝ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,

Διαβάστε περισσότερα

αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή

αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού Κλειώ Αξαρλή ..κατοικία ελαχίστων απαιτήσεων ξεκινώντας τη σύνθεση κτιριολογικό πρόγραμμα οικόπεδο (μορφολογία, προσβάσεις.) κανονισμοί (όροι δόμησης.) κόστος Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 ο Δήμος Αγρινίου προετοιμάζει στρατηγική ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης. Βιώσιμη στρατηγική για αστική ανάπτυξη παύει πλέον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΞΟΝΑΣ 1 ΚΤΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Κ1: ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Ιανουάριος 6/2009 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο 1/29 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύνοψη... 3 2. Περιγραφή του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες 17 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες 18 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ : 38% ΚΤΙΡΙΑ : 35% ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ : 27 % ΚΑΛΥΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 1ΤΙΠ/κατ.έτος ή 11630 kwh/κατ.έτος ΤΙΠ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Μετη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ημερίδα ManagEnergy Έξυπνη Χρηματοδότηση και Τεχνική Υποστήριξη για Δράσεις Βιώσιμης Ενέργειας στην Ελλάδα ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΗ»

Διαβάστε περισσότερα

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ

10/9/2015. Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Παρουσίαση ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Εκπαιδευτές ΚΕ.ΠΑ Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι ο τρόπος σχεδιασμού κτιρίων που λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, τη θέση των χώρων και

Διαβάστε περισσότερα

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κατανομή των ελληνικών κτηρίων ανά χρονολογία κατασκευής για το 2001 ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ποσοστιαία κατανομή ελληνικών κτηρίων ανά τελική χρήση για το 2001 29,7

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8 Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου 1 1. Γενικά Στοιχεία Χρήση κτιρίου Μικτή χρήση Έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας: Έτος ολοκλήρωσης κατασκευής: Κατοικίες Γραφεία Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνο

1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνο 1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνου που διατρέχει και συνδέει τον οικισμό από το βουνό

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός

Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ & ΚΛΙΜΑ Μήκος Πλάτος 23.55 38.01 Ύψος 153 m Μέση θερµοκρασία αέρα περιβάλλοντος (ετήσια) E N 18,7 C Ιανουάριος 9,4 C Ιούλιος 28,7 C Βαθµοηµέρες

Διαβάστε περισσότερα

Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην

Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην Ελλάδα Κατερίνα Τσικαλουδάκη ρ πολιτικός µηχανικός, λέκτορας Εργαστήριο Οικοδοµικής και Φυσικής των Κτιρίων Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2012

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2012 ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2012 ΣΥΝΟΛΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΩΣΗ 2012 ΣΥΝΟΛΟ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ 8.311.136,00 3.465.001,00 ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ 1.949.624,00 1.949.624,00 ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 10.260.760,00

Διαβάστε περισσότερα

Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων

Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Οικοδοµικής και Φυσικής των Κτιρίων lbcp.civil.auth.gr Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων Θ.Γ.Θεοδοσίου, επ.καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας

Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας GRV Energy Solutions S.A Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας Ανανεώσιμες Πηγές Σκοπός της GRV Ενεργειακές Εφαρμογές Α.Ε. είναι η κατασκευή ενεργειακών συστημάτων που σέβονται το περιβάλλον με εκμετάλλευση

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό Εκπόνησης Μελετών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Εισηγητής: Λάµπρος Μανασής ιπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Λογισµικό Εκπόνησης Μελετών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Εισηγητής: Λάµπρος Μανασής ιπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Λογισµικό Εκπόνησης Μελετών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων Εισηγητής: Λάµπρος Μανασής ιπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ - EnergyRes Αθήνα, Φεβρουάριος 2009 Πρόλογος Με την ιδιότητά µου ως µελετητής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ» Τεχνική Έκθεση

ΗΜΟΣ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ» Τεχνική Έκθεση ΗΜΟΣ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ ΕΡΓΟ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ» Τεχνική Έκθεση Αρχιτεκτονικών Κτιριολογικό Πρόγραµµα 1 2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΥ. Η κατασκευαστική φάση ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2009 Πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων το 2010

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΥ. Η κατασκευαστική φάση ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2009 Πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων το 2010 Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίου Διοίκησης ΚΑΠΕ Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Αποτελέσματα. Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος Μηχ/κός, MSc Δ/νση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Βίκυ Σαγιά Αρχιτέκτων, MSc Δ/νση Αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2016

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2016 ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 206 ΣΥΝΟΛΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΩΣΗ 206 4.849.736,00.68.900,00.568.788,66.568.788,66 6.48.524,66

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών

Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών Γιώργος Μαρκογιαννάκης Διπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ Τομέας Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

11.637.342 3.152.399 8.484.943 3.432.609 83.709 3.348.900 1.600.200 300 1.599.900

11.637.342 3.152.399 8.484.943 3.432.609 83.709 3.348.900 1.600.200 300 1.599.900 ΧΟΛAΡΓΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 03.12.2012 Τριτ. Δημοτική Κοινότητα Δ/νση Δράση Περιγραφή Τρόπος εκέλεσης 73 11.637.342 3.152.399 8.484.943 731 ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΡΓΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 3.432.609

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc Τμήμα Κτιρίων Κτίρια-ενέργεια ενέργεια-περιβάλλον Στην Ευρώπη ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για 42% της τελικής

Διαβάστε περισσότερα

ένα αειφόρο πρότυπο Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ

ένα αειφόρο πρότυπο Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ Η πόλη ως καταλύτης για ένα αειφόρο πρότυπο ανάπτυξης Ήβη Νανοπούλου Αρχιτέκτων - Διευθύνων σύμβουλος ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ Διαπιστώσεις Πού ζούμε ; Ο χάρτης αναπαριστά τη συγκέντρωση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Rethink Athens: μια στρατηγική για την κυκλοφορία και τον δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας

Rethink Athens: μια στρατηγική για την κυκλοφορία και τον δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας Rethink Athens: μια στρατηγική για την κυκλοφορία και τον δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας Η ανασυγκρότηση του κέντρου με άξονα την Πανεπιστημίου εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικών παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Γεώργιος Ν. Μακρυωνίτης, Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Γεώργιος Ν. Μακρυωνίτης, Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Ν. Μακρυωνίτης, Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού 9 η Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Νάξος 01/08/2011 Θέμα: Έγκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 1 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η ΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΕΗ Α.Ε., προωθεί την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ 2012 ΣΥΝΟΛΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012 Συνεχιζόµενα Οικοδοµικά Οδοποιία Αποχέτευση ΣΥΝΟΛΟ Αθροισµα : Η-Μ 397.176,52 12.10 4.178.117,20 10 78.781,83 20 4.654.075,55

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ΤΕΕ και πρόταση βελτίωσης ως πιλοτικό ενεργειακό έργο. Δομή ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ- Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας

Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ΤΕΕ και πρόταση βελτίωσης ως πιλοτικό ενεργειακό έργο. Δομή ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ- Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ΤΕΕ και πρόταση βελτίωσης ως πιλοτικό ενεργειακό έργο Δομή ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ- Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας Ιστορικό κτιρίου Είναι ιδιοκτησία του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας Η

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή 6 ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας

Κατασκευή 6 ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας Κατασκευή 6 ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας Με τη δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει το 6 ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο ΟΤ 204Ζ. Συγκεκριμένα το έργο αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά Προγράμματα και Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Εμπειρία από τα νησιά του Αιγαίου. Αλέξης Χατζημπίρος

Χρηματοδοτικά Προγράμματα και Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Εμπειρία από τα νησιά του Αιγαίου. Αλέξης Χατζημπίρος Χρηματοδοτικά Προγράμματα και Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Εμπειρία από τα νησιά του Αιγαίου Αλέξης Χατζημπίρος Ξξ Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου: Αστική μηκερδοσκοπική εταιρεία των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΞΟΝΑΣ 1 ΚΤΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Κ2: ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Ιανουάριος 5/2009 1/32 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύνοψη... 3 2. Περιγραφή του κτιρίου... 5 2.1 2.2 Κτιριακό κέλυφος...5

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΞΕΝΩΝΑ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΞΕΝΩΝΑ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΞΕΝΩΝΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ Α. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.1. Μόνωση οροφής Α.2. Μόνωση εξωτερικών τοίχων Α.3. Ταρατσόκηποι Α.4. Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων & μονών

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Σχεδίο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Η εμπειρία του Δήμου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ Δρ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ 1 ΣΚΟΠΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Με βάση την εφαρμογή της οδηγίας του Νόμου 3661/2008

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ταχ.Δ/νση: Μπότσαρη 2 Τ.Κ. 42100 Τρίκαλα Τηλέφωνο: 24310-46427 Fax: 24310-35950 ΖΥΓΟΛΑΝΗ ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κινητό: 6972990707 Κινητό:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑ 20: Υπηρεσίες Καθαριότητος και Ηλεκτροφωτισμού

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑ 20: Υπηρεσίες Καθαριότητος και Ηλεκτροφωτισμού ΝΕΑ ΕΡΓΑ 2016 ΚΑ 20: Υπηρεσίες Καθαριότητος και Ηλεκτροφωτισμού 1 Αντικατάσταση φωτισμού (κολωνάκια και ιστοί φωτισμού) σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους του Δήμου 100,000.00 20-7332.001 2 Αντικατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛΞΧ469ΗΚΜ-ΘΨΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΛΞΧ469ΗΚΜ-ΘΨΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Κ.Α.Π.Ε.) Ταχ. Δ/νση : 19ο ΧΛΜ. ΛΕΩΦ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΠΙΚΕΡΜΙ Ταχ.Κώδικας : 19009

Διαβάστε περισσότερα

ο ρόλος του ανοίγματος ηλιασμός φωτισμός αερισμός

ο ρόλος του ανοίγματος ηλιασμός φωτισμός αερισμός ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ο ρόλος του ανοίγματος ηλιασμός φωτισμός αερισμός ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΕΡΑ Η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα νωπού αέρα για τον άνθρωπο ανέρχεται σε 1.8 m³/h ανά άτομο. Για να απομακρυνθούν

Διαβάστε περισσότερα

Energy - Sp. Ενεργειακός Σχεδιασµός Κτιρίων

Energy - Sp. Ενεργειακός Σχεδιασµός Κτιρίων Energy - Sp ΕΝΩΣΗ ΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙ ΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΆ ΤΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΚΤΙΡΙΩΝ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2007 Ενεργειακός Σχεδιασµός Κτιρίων (θέρµανση των κτιρίων) Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα