ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΜΕΑΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΜΕΑΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ"

Transcript

1 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑΟΜΕΑ

2 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ Εφαρµογές Βιοκλιµατικού Σχεδιασµού σε ηµόσια Κτήρια και Αναπλάσεις Αστικού Περιβάλλοντος στον ήµο Βριλησσίων Αθήνα,, 2 Ιουλίου 2009

3 Ο ήµος Βριλησσίων, ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένος σε θέµατα περιβάλλοντος και εξοικονόµησης ενέργειας, από τις αρχές του 2000 ενδιαφέρεται και επενδύει σε µελέτες και προγράµµατα που αφορούν στον βιοκλιµατικό σχεδιασµό τόσο των δηµοτικών κτηρίων όσο και των αναπλάσεων του δηµόσιου αστικού χώρου.

4 Πρωταρχικός στόχος ήταν και θα είναι η δηµιουργία ενός ευνοϊκού µικροκλίµατος, ιδιαίτερα ευχάριστου για τον πολίτη και η στροφή σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, σε µια εποχή που η κλιµατική αλλαγή γίνεται όλο και πιο απειλητική για τον άνθρωπο.

5 Το δοµηµένο περιβάλλον, Ο προσανατολισµός και η γεωµετρία των κτηρίων, Η τοπογραφία, Η κάλυψη του εδάφους µε βλάστηση διαφόρων ειδών, Τα χαρακτηριστικά των υλικών (ακόµα και το χρώµα τους), που προσδιορίζουν τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του χώρου και διαµορφώνουν το µικροκλίµα της περιοχής, καθορίζοντας της συνθήκες άνεσης στο χώρο και την ενεργειακή κατανάλωση των γύρω κτηρίων, είναι στοιχεία που πάντα λαµβάνονται υπόψη στο βιοκλιµατικό σχεδιασµό ενός δηµοτικού κτηρίου ή στην ανάπλαση κάποιας πλατείας.

6 Για την µέγιστη, µάλιστα, δυνατή αξιοποίηση της δυναµικής του βιοκλιµατικού σχεδιασµού, οι µελέτες που εκπονούνται τόσο από το επιστηµονικό προσωπικό του ήµου όσο και από εξωτερικούς συνεργάτες, ακολουθούν την παρακάτω µεθοδολογία:

7 Ανάλυση των τοπικών δεδοµένων (περιβάλλων χώρος, δοµηµένο και µη δοµηµένο περιβάλλον) Ανάλυση των µικροκλιµατικών και περιβαλλοντικών συνθηκών Ανάλυση της περιοχής µε την εισαγωγή αρχών του βιοκλιµατικού σχεδιασµού για τη µέγιστη αξιοποίηση των τοπικών κλιµατικών δεδοµένων και της υφιστάµενης αστικής µορφολογίας

8 ιερεύνηση των ζωνών της περιοχής επέµβασης που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας και εκµετάλλευσης της ηλιακής ακτινοβολίας και των τοπικών ανέµων, µέσω απλουστευµένων συστηµάτων και τεχνικών Αξιολόγηση των δυνατοτήτων βελτίωσης της χρήσης του χώρου µε επεµβάσεις επί των συστηµάτων σκιασµού, επιλογής υλικών, χρήση της βλάστησης, εκµετάλλευση των ανέµων.

9 Όλες οι παρεµβάσεις συνέβαλαν και συµβάλλουν στην ποιοτική αναβάθµιση της κάθε περιοχής µε στόχο την εναρµόνιση του δοµηµένου χώρου µε το φυσικό τοπίο και την αύξηση των χώρων πρασίνου και αναψυχής µέσα στον αστικό ιστό του ήµου.

10 Μερικά από τα έργα και τις παρεµβάσεις που έχουν γίνει µέχρι σήµερα στον ήµο Βριλησσίων είναι τα παρακάτω:

11 ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ 3ος Παιδικός Σταθµός Βριλησσίων (Φυτεµένο δώµα επιλογή χρωµατισµών φυτεύσεις περιβάλλοντος χώρου µελέτη δροσισµού και αερισµού του κτηρίου)

12 Ο σχεδιασµός του Παιδικού Σταθµού έχει γίνει µε βιοκλιµατικά κριτήρια.

13 Βιοκλιµατική ένταξη του Παιδικού Σταθµού στο περιβάλλον

14 Στόχοι Ο βιοκλιµατικός σχεδιασµός στοχεύει: Στην εξασφάλιση άνετου µικροκλίµατος στον εσωτερικό και υπαίθριο χώρο του σταθµού. Στον περιορισµό κατανάλωσης ενέργειας για θέρµανση και ψύξη. Στη δυνατότητα λειτουργίας των κλειστών και ανοικτών κοινόχρηστων χώρων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

15 Χειρισµοί Για την επίτευξη των στόχων: ιατάχθηκε ο κτιριακός όγκος έτσι ώστε να λειτουργεί ως φραγή του ανεπιθύµητου ανέµου (ψυχρός βόρειος βορειοδυτικός βορειοανατολικός άνεµος του χειµώνα) Προσανατολίστηκαν κατάλληλα οι επιµέρους χώροι και τοποθετήθηκαν σκίαστρα και περσίδες, όπου αυτό επιβαλλόταν.

16 Προσδιορίστηκε η εναλλαγή κλειστών και ανοικτών χώρων µε την παρεµβολή αίθριων ώστε να δηµιουργούνται ρεύµατα αέρα το καλοκαίρι (διαµπερής αερισµός χώρων, δηµιουργία ανοδικού ρεύµατος µε διατάξεις πρόκλησης υποπίεσης). Έγινε επιλογή κατάλληλων υλικών και βλάστησης. Ελήφθησαν υπ όψιν οι συνθήκες ηλιασµού και ηλιοπροστασίας για δύο µέρες του έτους 21 εκεµβρίου και 21 Ιουνίου που αντιστοιχούν στις δύο ακραίες περιπτώσεις συνθηκών άνεσης σε κτιριακά µέτωπα.

17 Βιοκλιµατική προσέγγιση Ο σχεδιασµός αποβλέπει στην άνεση των νηπίων, του προσωπικού και των επισκεπτών, λαµβάνοντας υπ όψιν όλες τις αλληλεπιδράσεις τους µε το περιβάλλον. Απευθυνόµαστε δηλαδή σε όλες τις αισθήσεις στοχεύοντας στην ψυχική ευεξία των χρηστών. Παραθέτουµε κάποιες χαρακτηριστικές ρυθµίσεις.

18 Απτική Επιλογή υλικών ευχάριστων στην αφή, όπως δάπεδο από LINOLEUM, ξύλινος εξοπλισµός (ντουλάπια, έπιπλα, παιχνίδια) Ειδικά διαµορφωµένο κανάλι διαρκούς ροής νερού στον κήπο (επαφή των νηπίων µε το υδάτινο στοιχείο).

19 Οπτική Η διαµόρφωση διαµελισµένου µετώπου του κτιρίου προς τον υπαίθριο χώρο δηµιουργεί οπτικές φυγές: προς το αίθριο, µε τα κενά ανάµεσα στους κτιριακούς όγκους, ή ανάµεσα στο µέτωπο του κτιρίου και τις µεσοτοιχίες. Οι γήινοι χρωµατισµοί (όχι λευκοί εξωτερικοί τοίχοι), και τα µατ υλικά αποτρέπουν την θάµβωση. Ο επαρκής φυσικός φωτισµός όλων των χώρων του κτιρίου, κύριων και βοηθητικών, αποτρέπει την απότοµη εναλλαγή φωτεινότητας. Στους χώρους υγιεινής τοµέα Β ενισχύεται το φυσικό φως µε κατάλληλη βαφή της επιφάνειας του φωταγωγού, ώστε να έχει µεγάλο συντελεστή ανάκλασης.

20 Ακουστική υνητική πηγή θορύβου είναι η Αττική Οδός. Βρίσκεται σε απόσταση 100 περίπου µέτρων προς τα βορειοδυτικά του Σταθµού και το τµήµα της οδού που γειτνιάζει περισσότερο προς αυτόν είναι ασκεπές. Η ακουστική όχληση από τα οχήµατα που κινούνται στην Αττική Οδό είναι ευτυχώς µικρή λόγω του περιορισµένου ύψους του κτιρίου. Άλλες πηγές δυνητικού θορύβου είναι η οδός Προποντίδος και η οδός Ψαρών. Η διάταξη του κτιριακού όγκου στο βόρειο και δυτικό όριο του οικοπέδου δηµιουργεί προστατευτικό φράγµα προς την οδό, ενώ ο κύριος ελεύθερος χώρος τοποθετείται στα νοτιοανατολικά.

21 Ο χώρος άθλησης του Α ορόφου επίσης είναι στραµµένος προς τα νοτιοανατολικά έχοντας κλειστό το βορειοδυτικό όριό του µε προστατευτική ζώνη πυκνής βλάστησης (κρεµαστός κήπος ). Η αυλή των µικρότερων νηπίων προστατεύεται από την όχληση της οδού Προποντίδος µε υψηλό ελαφρύ διαχωριστικό πέτασµα, στο οποίο προβλέπεται να αναρριχηθούν τα κατάλληλα για την περίσταση φυτά.

22 Επιλογή ηχοαπορροφητικών υλικών στο εσωτερικό του κτιρίου. Πρόβλεψη κατάλληλης βλάστησης για µείωση της µετάδοσης του θορύβου. Οι λειτουργίες κατανέµονται κατάλληλα, οι χώροι ύπνου τοποθετούνται στην άκρη του κτιρίου και βλέπουν σε ιδιαίτερους υπαίθριους χώρους και όχι στην κεντρική αυλή.

23 Οσφρητική Η παρεµβολή βλάστησης στο όριο προς Αττική Οδό και την οδό Προποντίδος συµβάλλει στη µείωση των καυσαερίων (υψηλή και χαµηλή βλάστηση στο ισόγειο, κρεµαστός κήπος στον όροφο). Σηµαντική η συµβολή από την φύτευση αρωµατικών φυτών και λουλουδιών.

24 Ενισχύεται ο φυσικός αερισµός των χώρων υγιεινής του τοµέα Β µέσο ανοιγµάτων προς ειδικό φωταγωγό αεραγωγό, που µε κατάλληλη ρύθµιση προκαλεί ανοδικό ρεύµα αέρα. Τα τοιχώµατα του φωταγωγού στην απόληξή του στο δώµα διαµορφώνονται µε υαλότουβλα, ώστε να λειτουργεί ως ηλιακή καµινάδα, ως απαγωγός αέρα. Αναρροφά δηλαδή τον αέρα από τους χώρους αυτούς προς τα έξω. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη δηµιουργία υποπίεσης και ανοδικού ρεύµατος µέσο θέρµανσης των ανώτερων στρωµάτων αέρα στον αεραγωγό (ηλιακή καµινάδα).

25 Χωροθέτηση χώρων υγιεινής προσωπικού, νηπίων και επισκεπτών σε απόµακρη θέση του κτιρίου (βορειοδυτική γωνία) µε παρεµβολή δύο θυρών πρόσβασης σε αυτά. Η κουζίνα τοποθετείται σε αποµακρυσµένη θέση από τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, οι δε µυρωδιές της κουζίνας απάγονται µε καµινάδα.

26 Θερµικές ρυθµίσεις Ο κτιριακός όγκος τοποθετείται στο οικόπεδο µε τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο βέλτιστος φυσικός φωτισµός και ηλιασµός των κλειστών και υπαίθριων χώρων του. Με κατάλληλη διάρθρωση των όγκων αξιοποιούνται οι επικρατούντες άνεµοι για δροσισµό το καλοκαίρι, ενώ παρέχονται απάνεµες θέσεις το χειµώνα. Πραγµατοποιήθηκε φύτευση στα δώµατα των δύο αιθουσών πολύωρης παραµονής νηπίων (τοµέας Β ) και

27 Τµήµα του δώµατος του κτηρίου, επιφανείας 120 µ2, φυτεύτηκε µε θάµνους και δένδρα. Φυτεύθηκαν συνολικά δώδεκα (12) µεγάλα δένδρα και σαράντα (40) θάµνοι. Με την φύτευση του δώµατος επιτυγχάνεται η σηµαντική βελτίωση της θερµοµόνωσης του κτηρίου, η εξοικονόµηση ενέργειας για την ψύξη και θέρµανση των υποκείµενων αιθουσών, η συγκράτηση των οµβρίων υδάτων, αλλά και η βελτίωση του µικροκλίµατος του κτηρίου.

28 ιαµορφώθηκε πέργκολα σε τµήµα του ορόφου πάνω από την τρίτη αίθουσα (τοµέας Α ) ώστε να εµποδιστεί η άµεση έκθεση των τριών αιθουσών στην ηλιακή ακτινοβολία. Το υπόλοιπο τµήµα των δωµάτων επιστρώθηκε µε κροκαλορριπή για ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.

29 Ο ακάλυπτος χώρος φυτεύτηκε µε υψηλή και χαµηλή βλάστηση για περιορισµό απορρόφησης και επανεκποµπής θερµότητας από τα οριζόντια και κατακόρυφα δοµικά στοιχεία (δάπεδα, τοίχοι). Κατασκευάσθηκαν σκιάδια πέργκολες µε διάκενα για εξασφάλιση ελεύθερης διέλευσης του αέρα. Εξασφαλίσθηκε διαµπερής φυσικός αερισµός των χώρων. Ο άνεµος εισέρχεται στους χώρους µέσο βλάστησης ώστε να ψύχεται πριν την είσοδό του. Με φυσικό τρόπο προκαλείται ανοδικό ρεύµα στο φρεάτιο ανελκυστήρα µε πρόβλεψη κατάλληλων ανοιγµάτων καλυµµένων µε προστατευτικές περσίδες.

30 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πεζόδροµος ΠΡΟΠΟΝΤΙ ΟΣ

31 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πέργκολα

32 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος

33 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Φυτεµένο ώµα

34 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος

35 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος

36 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος & Φυτεµένο ώµα

37 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πρόσοψη

38 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Εσωτερική Αυλή

39 ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ στον ήµο Βριλησσίων

40 Πλατεία Αναλήψεως και πέριξ χώρος (Αναλήψεως, Εθνικής Αντιστάσεως, Κονίτσης) Επιφάνεια 6.50 στρεµµάτων Ξύλινες πέργκολες ιασυνδεδεµένο φωτοβολταϊκό σύστηµα (panels) στην οροφή των περγκολών Φυτεύσεις Φυσικά υλικά δαπεδοστρώσεων, όπως πέτρα, ξύλο κ.α. Υδάτινα στοιχεία (συντριβάνι, πίδακες)

41 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ - Πλατεία Αναλήψεως

42 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ - Πλατεία Αναλήψεως Πεζόδροµος Εθνικής Αντιστάσεως

43 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Στην ανάπλαση αυτή, πέραν από την µε βιοκλιµατικά κριτήρια επιλογή των υλικών των δαπεδοστρώσεων, της θέσης και του είδους του πρασίνου και του αστικού εξοπλισµού, καθώς και των υδατίνων στοιχείων δροσισµού, για πρώτη φορά στον ήµο µας επιλέχθηκε η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστηµάτων, τόσο επί της οροφής των ξύλινων περγκολών της πλατείας, όσο και µε την χρήση αυτόνοµων φωτιστικών σωµάτων.

44 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Κατασκευάσθηκαν δύο µεγάλες ξύλινες πέργκολες (στο νοτιοανατολικό όριο της πλατείας) στις οροφές των οποίων έχουν εγκατασταθεί: Ένα (1) διασυνδεδεµένο ηλιακό σύστηµα επί στεγάστρου (πέργκολα) διαστάσεων 8,00Χ5,00 µ. Ένα (1) διασυνδεδεµένο ηλιακό σύστηµα επί στεγάστρου (πέργκολα) διαστάσεων 8,00Χ8,00 µ.

45 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως ιασυνδεδεµένο Φωτοβολταϊκό Σύστηµα

46 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Η εγκατεστηµένη ισχύς του διασυνδεδεµένου φωτοβολταϊκού συστήµατος είναι Watt. Τα δύο διασυνδεδεµένα φωτοβολταϊκά συστήµατα (στις ξύλινες πέργκολες) συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και µετατρέποντας αυτήν σε ηλεκτρική ενέργεια την αποδίδουν στην.ε.η. και παρέχουν αυτονοµία ηλεκτρικής κατανάλωσης της πλατείας σε εκτιµώµενο ποσοστό περίπου 35%

47 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Τα φωτοβολταϊκά συστήµατα που επιλέχθηκαν συνδέονται µε το δίκτυο της ΕΗ και παρέχουν αυτονοµία ηλεκτρικής κατανάλωσης της πλατείας σε ποσοστό περίπου 35%.

48 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Στην νότιο όριο της ζώνης πρασίνου καθώς και κατά µήκος του νοητού πεζόδροµου της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (στο ίχνος της διέλευσης της οδού) έχουν εγκατασταθεί: Είκοσι εννέα (29) αυτόνοµα φωτιστικά σώµατα εξωτερικών χώρων επί ιστών ύψους 4.50 µ. µε φωτοβολταϊκά πανέλα, που παρέχουν εκτιµώµενη αυτονοµία έως και 30% (Τα( αυτόνοµα αυτά φωτοβολταϊκά φωτιστικά σώµατα συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και την αποδίδουν τα βράδυ για τον φωτισµό της πλατείας). Τα αυτόνοµα φωτιστικά σώµατα είναι τύπου KUBUS της HOFFMEISTER, µε δύο λαµπτήρες TC-DSE 11W E27 energy soving. Έντεκα (11) φωτιστικά σώµατα διπλά, εξωτερικών χώρων επί ιστών ύψους 4.50 µ. και τρία (3) µονά, τύπου KUBUS της HOFFMEISTER, µε λαµπτήρες ΗΜΕ 80/125W E27

49 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Αυτόνοµα Φωτοβολταϊκά Φωτιστικά Πλατείας Αναλήψεως

50 Ηλεκτροφωτισµός πλατείας Αναλήψεως ιασυνδεδεµένα Φωτοβολταϊκά Συστήµατα ιπλά Φωτιστικά

51 ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στον ΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ) (Μπακογιάννη, Λυκαβηττού, Υµηττού, Πλαταιών) Επιφάνεια στρεµµάτων

52 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ) Εκτεταµένες φυτεύσεις, Οργανωµένη παιδική χαρά, ιάδροµοι ήπιας άθλησης και περιπάτου, ίκτυο άρδευσης, ίκτυο φωτισµού, Μικρό κτήριο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

53 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ)

54 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ)

55 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ)

56 Πάρκο πρώην Ναυτικής Βάσης Βριλησσίων (Λεωφόρος Πεντέλης & Λεωφόρος Αναπαύσεως) Επιφάνεια στρεµµάτων

57 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Ξύλινες πέργκολες ιασυνδεδεµένο φωτοβολταϊκό σύστηµα (panels) στην οροφή των περγκολών Φυτεύσεις Φυσικά υλικά δαπεδοστρώσεων, όπως ξύλο, πέτρα κ.α.).) ιάδροµοι από συµπυκνωµένο διαβαθµισµένο θραυστό υλικό λατοµείου Λίµνη 500 µ2 Παιδική χαρά Κατασκευές επιδεικτικές εναλλακτικών µορφών ενέργειας.

58 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Βιοκλιµατική Προσέγγιση του Σχεδιασµού. Ένας από τους κεντρικότερους στόχους του έργου ήταν η εφαρµογή των αρχών του βιοκλιµατικού σχεδιασµού µε αξιοποίηση των τοπικών κλιµατολογικών συνθηκών, του δυναµικού της ηλιακής ενέργειας και του ανέµου, καθώς και της µορφολογίας της περιοχής για συνδυασµένα οφέλη όπως:

59 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) ηµιουργία ευνοϊκού µικροκλίµατος. Βελτίωση των συνθηκών θερµικής και οπτικής άνεσης στους χώρους της επέµβασης, της προσκείµενης περιοχής αλλά και παραδειγµατική συγκρότηση του περιβάλλοντος έτσι ώστε να προκύψουν οφέλη για όλον τον ήµο ιδίως από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Θερµική άνεση µε έµφαση στην ηλιοπροστασία στον ηλιασµό και την ανεµοπροστασία.

60 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Οπτική Άνεση µε έµφαση στην κατάλληλη επιλογή υλικών δαπεδόστρωσης αλλά και εξοπλισµού του εξεταζόµενου χώρου. Ακουστική Άνεση και προστασία από την όχληση από τα διερχόµενα οχήµατα της Λ. Πεντέλης και της Λ. Αναπαύσεως, αλλά και κατάλληλη διευθέτηση των λειτουργικών χρήσεων που αποτελούν υψηλή πηγή θορύβου (π.χ. χώρος scatepark) ιατήρηση της βασικής τοπογραφίας του εδάφους και προσεκτική επιλογή των υλικών των δαπεδοστρώσεων.

61 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Βιοκλιµατική Προσέγγιση του Σχεδιασµού. Τέλος για την προσέλκυση πανίδας και την δηµιουργία οικολογικής ισορροπίας στην περιοχή του πάρκου, κατασκευάσθηκε λιµνοδεξαµενή επιφανείας περίπου 500 µ2 και µεγίστου βάθους 1.00 µ., µε κατάλληλες προδιαγραφές έτσι ώστε να απορροφηθεί από το περιβάλλον και να λειτουργήσει αυτόνοµα ως «φυσική» λεκάνη υδάτων µε αυτόνοµη πανίδα και χλωρίδα.

62 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Βιοκλιµατική Προσέγγιση του Σχεδιασµού. Σε ορισµένο µήκος της περιµέτρου της λιµνοδεξαµενής, κατασκευάσθηκαν τρία πατάρια πλάτους εκ σε διαφορετικά βάθη, όπου τοποθετήθηκαν υδρόβια φυτά σε χώµα εµπλουτισµένο από ύλη φερτή από ανάλογη φυσική λιµνοδεξαµενή της Αττικής. Στην αρχή της διαδικασίας και για όσο απαιτηθεί πραγµατοποιείται οξυγόνωση της λίµνης µε τεχνητό τρόπο.

63 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Χωρικός Σχεδιασµός και περιβαλλοντική εκπαίδευση Στα πλαίσια της υιοθέτησης της βιοκλιµατικής προσέγγισης, προβλέφθηκε η περιβαλλοντική εκπαίδευση να καταλάβει ένα σηµαντικό µέρος από τις λειτουργικές χρήσεις της περιοχής του πάρκου. Για τον σκοπό αυτό προβλέφθηκαν 4 γλυπτικές κατασκευές κατασκευασµένες από ξύλο, κατασκευές «επιδεικτικές εναλλακτικών µορφών ενέργειας», οι οποίες καταλαµβάνουν κεντρικό ρόλο επάνω στον βασικό ξύλινο διάδροµο -πεζόδροµο του πάρκου και οι οποίες έχουν εκπαιδευτικό ρόλο προς τους νέους που είναι το µεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών.

64 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Οι κατασκευές περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αφορούν στην : (1) 1) Υδροηλεκτρική Ενέργεια (2) Αιολική Ενέργεια (3) Ηλιακή Ενέργεια και (4) Ανακύκλωση και διαλογή των αστικών αποβλήτων.

65 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Στέγαστρο Πέργκολα Σε γειτνίαση µε την περιοχή της παιδικής χαράς υπάρχει µία ξύλινη πέργκολα µε έναν πάγκο. Η κατασκευή της πέργκολας αυτής έγινε από ξύλινα υποστυλώµατα και δοκάρια ενώ η πλήρωση της οροφής έγινε από ξύλινα πλαίσια µε πυκνές ξύλινες περσίδες. Ο πάγκος είναι από οπλισµένο σκυρόδεµα µε επικάλυψη από ξύλο. Στην οροφή της πέργκολας τοποθετήθηκαν 8 φωτοβολταϊκές επιφάνειες 1.62χ0.80. Το δάπεδο της περιοχής όπου τοποθετήθηκε η πέργκολα της παιδικής χαράς όπως και οι λιγοστές σκληρές επιφάνειες δαπεδόστρωσης κατασκευάσθηκαν από γαρµπιλοµωσαϊκό.

66 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Τέλος δύο ακόµη αθλητικές λειτουργίες συµπληρώνουν την περιοχή, ένα περιµετρικό µονοπάτι συνολικού µήκους 740 µ. φυσικής διαµόρφωσης και η περιοχή επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Μονοπάτι φυσικής διαµόρφωσης Κατασκευάσθηκε µονοπάτι φυσικής διαµόρφωσης, για την άσκηση των αθλούµενων στο τρέξιµο (jogging) ή στο βάδην. Το µονοπάτι φέρει περιµετρικά κράσπεδο έγχρωµου(κεραµιδί κεραµιδί) σκυροδέµατος. Περιοχή επιτραπέζιας αντισφαίρισης Πρόκειται για περιοχή 200 περίπου τετραγωνικών µέτρων όπου τοποθετήθηκαν δύο τραπέζια επιτραπέζιας αντισφαίρισης της εταιρίας SUPERSPORT στερεωµένα σε µπετονένια βάση. Το δάπεδο αποτελείται από 3 στρώσεις: Υπόβαση: Συµπιεσµένη στρώση ΠΤΠ 0150 (3Α ) πάχους 10 εκ., Συµπιεσµένη στρώση φιλτραρίσµατος πάχους 10 εκ, Βάση: από συµπιεσµένη στρώση κηπευτικού χώµατος πάχους 20 εκ και τελική φύτευση γρασίδι.

67 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) ιαµόρφωση Παιδικής Χαράς στο νοτιοανατολικό τµήµα

68 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Άποψη προς την είσοδο της Λ. Πεντέλης

69 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Πέργκολες στην είσοδο της Λ. Πεντέλης

70 ιαµόρφωση της Λίµνης Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων)

71 Νούφαρα στην Λίµνη Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων)

72 Οδός Μπακογιάννη Πιλοτική Εφαρµογή Πεζοδρόµου - Ποδηλατοδρόµου Οδός Μπακογιάννη, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας - ποδηλατόδροµο Μήκος 1,040 µ. (οδός Γράµµου, από 25ης Μαρτίου έως 28ης Οκτωβρίου) Εκτεταµένες φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης, δίκτυο φωτισµού. Κατασκευή πρότυπου ποδηλατόδροµου µήκους 780 µ. στο ίδιο επίπεδο µε το νότιο πεζοδρόµιο και διαχωριστική νησίδα πρασίνου µε φύτευση δένδρων και θάµνων

73 Οδός Μπακογιάννη Πιλοτική Εφαρµογή Πεζοδρόµου - Ποδηλατοδρόµου

74 Οδός Μπακογιάννη Πιλοτική Εφαρµογή Πεζοδρόµου - Ποδηλατοδρόµου

75 Τα έργα αυτά κατασκευάσθηκαν την περίοδο και ήδη απολαµβάνουν οι δηµότες των Βριλησσίων τα σηµαντικά τους περιβαλλοντικά οφέλη.

76 Ήδη εντός του 2009 ξεκινά η υλοποίηση αντίστοιχων έργων, των οποίων ο σχεδιασµός έγινε από την ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ήµου και έχει εξασφαλισθεί η χρηµατοδότηση από πόρους της Πολιτείας.

77 Οδός Εθνικής Αντιστάσεως, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας - ποδηλατόδροµο Μήκος 940 µ. (οδός Εθνικής Αντιστάσεως, από Μπακογιάννη έως 25ης Μαρτίου) Εκτεταµένες φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης. Κατασκευή πρότυπου ποδηλατόδροµου µήκους 940 µ. στο ίδιο επίπεδο µε το ανατολικό πεζοδρόµιο και διαχωριστική νησίδα πρασίνου µε φύτευση δένδρων και θάµνων

78 Τµήµατα των οδών Ολύµπου, Εθνικής Αντιστάσεως, Λάδωνος, Μακεδονίας, Αγίου Αντωνίου, Παράπλευρος Αττικής οδού,, 25ης Μαρτίου, Θερµοπυλών, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας ποδηλατόδροµο Το έργο αφορά στην δηµιουργία ενός ποδηλατοδρόµου στον ήµο Βριλησσίων, διά µέσω καταλλήλων οδών του ήµου Βριλησσίων, για την επικοινωνία των κατοίκων των ήµων Μελισσίων, Βριλησσίων και Χαλανδρίου, αλλά και για την πρόσβαση των κατοίκων αυτών στον σηµαντικότερο σταθµό του ΜΕΤΡΟ και του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙ ΗΡΟ ΡΟΜΟΥ, του Σταθµού ουκίσσης Πλακεντίας, µε την χρήση του ποδηλάτου ή πεζή.

79 Το συνολικό µήκος της πορείας αυτής ανέρχεται σε 2,510 µέτρα και σε συνδυασµό µε τον λειτουργούντα ήδη από το 2006 ποδηλατόδροµο της οδού Μπακογιάννη (µήκους 780 µέτρων), η συνολική «πράσινη» διαδροµή ποδηλάτου και πεζοπορίας, εντός του ήµου Βριλησσίων, ανέρχεται σε 3,290 µέτρα. Προβλέπονται εκτεταµένες φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης. Κατασκευή πρότυπου ποδηλατόδροµου µήκους 2,510 µ. στο ίδιο επίπεδο µε το ανατολικό πεζοδρόµιο και διαχωριστική νησίδα πρασίνου µε φύτευση δένδρων και θάµνων

80 Οδός Σπάρτης, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας Μήκος 590 µ. (οδός Σπάρτης, από Οµήρου έως Σισµανογλείου) Φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης.

81 Οδός Ρεµατιάς, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας Μήκος 260 µ. (οδός Ρεµατιάς, από Έκτορος έως Σισµανογλείου) Φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης, δίκτυο φωτισµού.

82 Οικοδοµικό Τετράγωνο 310 (Ορεστιάδος, Ξάνθης, Ταϋγέτου) Επιφάνεια 0.84 στρεµµάτων Εκτεταµένες φυτεύσεις, οργανωµένη παιδική χαρά, διάδροµοι περιπάτου, δίκτυο άρδευσης, δίκτυο φωτισµού.

83 Το έργο αφορά στην διαµόρφωση του Ο.Τ.310,.310, µεταξύ των οδών Ορεστιάδος, Ξάνθης και Ταϋγέτου σε χώρο παιγνιδιού και αναψυχής. Πρόκειται για έναν χώρο, ανάµεσα σε κατοικίες και δίπλα στο 2ο Γυµνάσιο και 2ο Λύκειο του ήµου, που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος παιδικής χαράς. Προβλέπεται η διαµόρφωση αυτού του οικοδοµικού τετραγώνου σε ένα χώρο πρασίνου µε καθιστικά και µία µικρή παιδική χαρά µε χαµηλή περίφραξη. Στις εργασίες ανάπλασης του χώρου περιλαµβάνεται και η διαµόρφωση της οδού Ξάνθης, πλάτους 7.50µ. περίπου, σε πεζόδροµο-ποδηλατόδροµο ποδηλατόδροµο, που θα συνδεθεί στη συνέχεια µε το υπόλοιπο δίκτυο ποδηλατόδροµων της πόλης, µε δυνατότητα διέλευσης οχηµάτων των µόνιµων κατοίκων της περιοχής.

84 ΡΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

85 Εγκατάσταση συστήµατος τηλεδιαχείρισης φωτισµού στους κεντρικούς δρόµους και τις πλατείες του ήµου.

86 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Το Έργο αφορά στην εγκατάσταση συστήµατος στο ήµο Βριλησσίων, για την υποστήριξη µέσω τηλεµετρίας του ελέγχου κεντρικών εξωτερικών ηλεκτρικών κιβωτίων διανοµής ηλεκτρικής ισχύος (πίλαρ) και των αντιστοίχων φωτιστικών σωµάτων (θέσεων φωτισµού).

87 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Έχει γίνει πιλοτική εφαρµογή σε τµήµα του δικτύου οδοφωτισµού στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως (από την οδό Κύπρου έως την οδό Πίνδου), βορείως της πλατείας Αναλήψεως, για τον έλεγχο τριών πίλαρ και σαράντα πέντε θέσεων φωτισµού.

88 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Σε κάθε πίνακα (πίλαρ) και προαιρετικά σε κάθε θέση φωτισµού (ΦΟΠ), τοποθετήθηκε κατάλληλος εξοπλισµός και µέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου, παρέχεται η πληροφορία για βλάβη, κατάσταση ή αποδοχή εντολής.

89 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Ο ήµος Βριλησσίων, µετά την επιτυχή εφαρµογή του πιλοτικού έργου της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, χρηµατοδοτήθηκε από το Πρόγραµµα «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών µε το ποσόν των 180,000 για την επέκταση του συστήµατος ιαχείρισης και Τηλεποπτείας σε όλο το εγκατεστηµένο σήµερα ίκτυο Οδοφωτισµού της πόλης. Η χρηµατοδότηση έργου περιλαµβάνει την προµήθεια, εγκατάσταση, παραµετροποίηση, ρύθµιση και θέση σε κανονική λειτουργία του κατάλληλου εξοπλισµού σε όλο το κέντρο της πόλης, σε τουλάχιστον 580 φωτιστικά σώµατα και σε τουλάχιστον 16 κιβώτια διανοµής.

90 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Αποτιµώντας τις τεχνικές δυνατότητες του συστήµατος και τα αποτελέσµατα από τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου, η συγκεκριµένη εγκατάσταση, αναµένεται να παρέχει στο ήµο µεσοπρόθεσµα, τα εξής:

91 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Την εξοικονόµηση ενεργειακών πόρων έως και 30% εντάσσοντας τα σηµεία σε ανεξάρτητα χρονοπρογράµµατα εξοικονόµησης. Τη δυνατότητα πρόβλεψης κατανάλωσης για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Την υποστήριξη της σκοπιµότητας επενδύσεων νέων τεχνολογιών που µειώνουν την κατανάλωση και τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Την οργανωτική υποστήριξη λειτουργιών όπως η προληπτική συντήρηση, η παρακολούθηση έργων, το ιστορικό βλαβών και η αντιµετώπιση τους. Στατιστικά και ιστορικά στοιχεία χρονικών περιόδων ή τοµέωνγιατηνπλειοψηφίατωνλειτουργιών.

92 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Το έργο συµβάλλει στην εξοικονόµηση ενέργειας επιδρώντας θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόµηση οικονοµικών πόρων του ήµου. Επιπλέον εξοικονοµείται και σηµαντικό ποσό ανθρωποωρών δεδοµένης της δυνατότητας κεντρικού ελέγχου της υποδοµής οδοφωτισµού του ήµου, από το αρµόδιο προσωπικό, πρόβλεψη και προγραµµατισµό της συντήρησής του και άµεση απόκριση σε βλάβες.

93 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Ταυτόχρονα βελτιώνεται ιδιαίτερα η σχέση επικοινωνίας, αλλά και εµπιστοσύνης µε τους πολίτες µε την δυνατότητα αντικατάστασης από τις υπηρεσίες του ήµου των «γηρασµένων» λαµπτήρων, πριν από την οριστική τους σβέση και πριν δηµιουργηθεί πρόβληµα από την έλλειψη φωτισµού σε κάποια περιοχή.

94 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Κεντρική Μονάδα ιαχείρισης Πίλαρ ικτύου Οδοφωτισµού

95 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Εγκατάσταση Κεντρικής Μονάδας ιαχείρισης Πίλαρ ικτύου Οδοφωτισµού

96 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Τοποθέτηση Φωτιστικού Σώµατος ικτύου Οδοφωτισµού

97 SEC-BENCH Sustainable Energy Communities Benchmarking of Energy and Climate Performance Indicators on the Web «Ενεργειακά Βιώσιµες Κοινωνίες Συγκριτική αξιολόγηση ενεργειακών και κλιµατικών δεικτών στο ιαδίκτυο»

98 Με τη συµµετοχή του ήµου Βριλησσίων στην Ελληνική οµάδα εργασίας για το Ευρωπαϊκό έργο SEC-BENCH Sustainable Energy Communities Benchmarking of Energy and Climate Performance Indicators on the Web («Ενεργειακά Βιώσιµες Κοινωνίες Συγκριτική αξιολόγηση ενεργειακών και κλιµατικών δεικτών στο ιαδίκτυο») και ειδικότερα για τη θεµατική ενότητα του έργου «πιλοτικές µελέτες», όλη αυτή η προηγούµενη γνώση και εµπειρία άρχισε να καταγράφεται και να οργανώνεται µε τη συλλογή στοιχείων που βοηθούν στην αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης έτσι, ώστε ο ήµος να µπορεί στο µέλλον να υλοποιήσει αποτελεσµατικά µέτρα και δράσεις, που θα έχουν µετρήσιµο αποτέλεσµα στην εξοικονόµηση ενέργειας και στη µείωση των ρύπων.

99 Παράλληλα, όλη αυτή η καταγραφή θα αξιοποιηθεί για τη σύνταξη του προγράµµατος του ήµου για την βελτίωση της ενεργειακής του αποδοτικότητας, το οποίο θα περιλαµβάνεται στο συνολικό επιχειρησιακό/αναπτυξιακό αναπτυξιακό πρόγραµµα του ήµου (4ετές ετές,, 10ετές ετές) και θα βοηθήσει και στην προετοιµασία υποβολής προτάσεων και Σχεδίων ράσης για το πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», όπου θα περιλαµβάνονται προτάσεις για:

100 φυτεµένα δώµατα, περσίδες σε δηµοτικά κτήρια, αντικατάσταση καυστήρων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πανέλων στα σχολεία εφαρµογές γεωθερµίας για την ψύξη θέρµανση δηµοτικών κτηρίων τοποθέτηση ψυχρών υλικών & βλάστησης σε πεζόδροµους - ποδηλατοδρόµους κ.α.

101 Πιο αναλυτικά, το «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» που εκπονείται αυτήν την περίοδο, µε στόχο την υποβολή του για χρηµατοδότηση από το εξαγγελθέν Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του Υπουργείου Ανάπτυξης περιλαµβάνει τις κάτωθι δράσεις:

102 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ Προϋπολογισµός έως 385, ,000

103 ΗΜΑΡΧΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες ρύθµιση αεραγωγών Σκίαση ανατολικής πλευρά µε σκίαστρο µε περσίδες Εφαρµογή γεωθερµίας για την ψύξη και θέρµανση του κτηρίου. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες ρύθµιση αεραγωγών.

104 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες ρύθµιση αεραγωγών. 1ο ΛΥΚΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες. Βαφή δώµατος ή Πράσινη στέγη Φύτευση ανατολικής πλευράς.

105 2ο ΛΥΚΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες. Βαφή δώµατος ή Πράσινη στέγη Φύτευση ανατολικής πλευράς. 1ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες. Βαφή δώµατος ή Πράσινη στέγη Φύτευση ανατολικής πλευράς Αλλαγή εξωτερικών κουφωµάτων.

106 3ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Βαφή δώµατος και όψεων κτηρίου µε «ψυχρά υλικά» Σκίαστρα και φύτευση ανατολικής πλευράς.

107 Βριλήσσια, Ιούλιος 2009 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ήµου Βριλησσίων

Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ

Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΤΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΤΠΑ & ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΜΗΜΑ Β: ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 52:ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός

ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ. Βιοκλιµατικός σχεδιασµός ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Βιοκλιµατικός σχεδιασµός α. κατοικίας και β. οικισµού 16 κατοικιών, µε κατάλληλες βιοκλιµατικές παρεµβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στον περιβάλλοντα χώρο τους ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Συνέδριο ΤΕΕ Ενέργεια: Σημερινή εικόνα - Σχεδιασμός - Προοπτικές ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

"Μέτρα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων" Ένωση Εταιρειών EXERGIA 4M

Μέτρα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων Ένωση Εταιρειών EXERGIA 4M 2 η Τεχνική Συνάντηση στα πλαίσια του Έργου REPUBLIC-MED με θέμα: "Μέτρα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων" Ένωση Εταιρειών EXERGIA 4M 29 Μαΐου 2014, Πειραιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α 4 ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Κα ΤΣΑΓΚΟΓΕΩΡΓΑ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΛ. 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕΛ. 4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕΛ. 5 ΥΛΙΚΑ ΣΕΛ. 6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕΛ. 7 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ. Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχ. MSc Αρχές ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων Αξιοποίηση των τοπικών περιβαλλοντικών πηγών και τους νόμους ανταλλαγής ενέργειας κατά τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Χώρα, Πόλη Ελλάδα, Αρχάνες Μελέτη περίπτωσης Όνομα Δήμου: Αρχανών κτιρίου: Όνομα σχολείου: 2 Δημοτικό Σχολείο Αρχανών Το κλίμα στις Αρχάνες έχει εκτεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας, Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΗΝ 13-11-13

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΗΝ 13-11-13 ΑΠΟ ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΗΝ 13-11-13 ΤΙΤΛΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ Δ. ΑΠΟ Χ.Θ. 0+000 ΕΩΣ Χ.Θ. 1+400 ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» _ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» _ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» _ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια

ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ: Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα κτήρια ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ Σημαντικότερες ιδιότητες ενός φυτεμένου δώματος : Εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως για ψύξη και λιγότερο για θέρμανση του κτηρίου. Μείωση των δυσμενών φαινομένων που επιφέρει η δόμηση στο αστικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν:

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 / 6

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κατανομή των ελληνικών κτηρίων ανά χρονολογία κατασκευής για το 2001 ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ποσοστιαία κατανομή ελληνικών κτηρίων ανά τελική χρήση για το 2001 29,7

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΜΕ ΣΧΕ ΟΝ ΜΗ ΕΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Το πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Γενικέςαπαιτήσεις λειτουργικότητα προστασία του κτιρίου από δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Ορόλος των κτιρίων είναι να παρέχουν τις. Η συµβολή των ανοιγµάτων στην ενεργειακή συµπεριφορά των κτιρίων ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ

Ορόλος των κτιρίων είναι να παρέχουν τις. Η συµβολή των ανοιγµάτων στην ενεργειακή συµπεριφορά των κτιρίων ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ Η κατασκευή των κτιριακών κελυφών και των συστηµάτων που τα συνοδεύουν (διατάξεις θέρµανσηςψύξης-αερισµού κ.α.) πρέπει να συντελείται µε τη µικρότερη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον, λαµβάνοντας υπόψιν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.)

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΑΘΗΝΑ ΓΑΓΛΙΑ Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., M.Sc. Οµάδα Εξοικονόµησης

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΞΟΝΑΣ 1 ΚΤΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Κ1: ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Ιανουάριος 6/2009 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο 1/29 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύνοψη... 3 2. Περιγραφή του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΡΑΞΗ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΑΞΗ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΠΑΤΩΝ» B. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΠΑΤΩΝ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ» Τεχνική Έκθεση

ΗΜΟΣ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ» Τεχνική Έκθεση ΗΜΟΣ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ ΕΡΓΟ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ» Τεχνική Έκθεση Αρχιτεκτονικών Κτιριολογικό Πρόγραµµα 1 2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΦΙΛΑ ΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗ ΟΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Ενεργειακή αναβάθμιση σε 64 σχολικές μονάδες και το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ Αθήνα, 10 Απριλίου 2012- Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και ένταξη στο Επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα εκ του µηδενός σε ιστορικά πλαίσια ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Σ ένα βιοκλιµατικό κτίριο σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε.Επισκοπής

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε.Επισκοπής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΜΟΣ: Χερσονήσου ΕΡΓΟ: Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σγουροκεφαλίου.Ε. Επισκοπής Προϋπολογισµός: 145.000.00 ΕΥΡΩ Χρηµατοδότηση:

Διαβάστε περισσότερα

ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών

ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΗΜΟΣ: Χερσονήσου ΕΡΓΟ: ιαµόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στον οικισµό της Ελιάς,.Ε. Γουβών Προϋπολογισµός:

Διαβάστε περισσότερα

Μπες στο κλίµα κι εσύ!

Μπες στο κλίµα κι εσύ! Μπες στο κλίµα κι εσύ! Έργα - Παρεµβάσεις Οι προτάσεις της µελέτης είναι: Νέες φυτεύσεις Νέος ενιαίος αστικός φωτισµός µε συνδυασµό φωτιστικών επί ιστού και κρεµαστών φωτιστικών στους στενούς δρόµους Νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΥ. Η κατασκευαστική φάση ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2009 Πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων το 2010

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΥ. Η κατασκευαστική φάση ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2009 Πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων το 2010 Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίου Διοίκησης ΚΑΠΕ Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Αποτελέσματα. Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος Μηχ/κός, MSc Δ/νση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Βίκυ Σαγιά Αρχιτέκτων, MSc Δ/νση Αναπτυξιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8. Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8 Ενδεικτικό Έντυπο Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου 1 1. Γενικά Στοιχεία Χρήση κτιρίου Μικτή χρήση Έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας: Έτος ολοκλήρωσης κατασκευής: Κατοικίες Γραφεία Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό Εκπόνησης Μελετών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Εισηγητής: Λάµπρος Μανασής ιπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Λογισµικό Εκπόνησης Μελετών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Εισηγητής: Λάµπρος Μανασής ιπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Λογισµικό Εκπόνησης Μελετών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων Εισηγητής: Λάµπρος Μανασής ιπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ - EnergyRes Αθήνα, Φεβρουάριος 2009 Πρόλογος Με την ιδιότητά µου ως µελετητής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Στόχος(οι): Η διαπαιδαγώγηση των μαθητών γύρω από το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας στα σχολεία με έμφαση στην χρήση των παραθύρων (εφόσον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Μετη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ημερίδα ManagEnergy Έξυπνη Χρηματοδότηση και Τεχνική Υποστήριξη για Δράσεις Βιώσιμης Ενέργειας στην Ελλάδα ΠΡΑΣΙΝΕΣΑΓΡΟΤΙΚΕΣ& ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12. Κατάλογος Ενδεικτικών Συστάσεων

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12. Κατάλογος Ενδεικτικών Συστάσεων ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 12 Κατάλογος Ενδεικτικών Συστάσεων 1 Περιγράφονται ενδεικτικές συστάσεις επεμβάσεων που μπορούν να εφαρμοστούν στο κτιριακό κέλυφος και στις Η/Μ εγκαταστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤHΡΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤHΡΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤHΡΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1. Γενικά Τελευταία η Ελληνική νομοθεσία έχει εμπλουτισθεί με σημαντικές διατάξεις που αναφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή 6 ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας

Κατασκευή 6 ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας Κατασκευή 6 ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας Με τη δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει το 6 ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο ΟΤ 204Ζ. Συγκεκριμένα το έργο αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων

Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Οικοδοµικής και Φυσικής των Κτιρίων lbcp.civil.auth.gr Φυτεµένα δώµατα & ενεργειακή συµπεριφορά κτιρίων Θ.Γ.Θεοδοσίου, επ.καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2012

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2012 ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2012 ΣΥΝΟΛΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΩΣΗ 2012 ΣΥΝΟΛΟ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ 8.311.136,00 3.465.001,00 ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ 1.949.624,00 1.949.624,00 ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 10.260.760,00

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟ ΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΟΓΥΑΛΙ ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΧΡΩΜΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΞΕΝΩΝΑ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΞΕΝΩΝΑ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΞΕΝΩΝΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΞΟΝΑΣ 1 ΚΤΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Κ2: ΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Ιανουάριος 5/2009 1/32 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Σύνοψη... 3 2. Περιγραφή του κτιρίου... 5 2.1 2.2 Κτιριακό κέλυφος...5

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ "eco" ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ eco ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ "eco" ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Παρουσίαση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ - ΩΜ Μελετητική Ε.Π.Ε. Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ΩΜ Μελετητική Ε.Π.Ε. ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Δημήτρης Κόνδης

Διαβάστε περισσότερα

Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην

Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην Νοµοθετικό πλαίσιο για την εξοικονόµηση ενέργειας -στον κτιριακό τοµέαστην Ελλάδα Κατερίνα Τσικαλουδάκη ρ πολιτικός µηχανικός, λέκτορας Εργαστήριο Οικοδοµικής και Φυσικής των Κτιρίων Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 1 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η ΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΕΗ Α.Ε., προωθεί την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

11.637.342 3.152.399 8.484.943 3.432.609 83.709 3.348.900 1.600.200 300 1.599.900

11.637.342 3.152.399 8.484.943 3.432.609 83.709 3.348.900 1.600.200 300 1.599.900 ΧΟΛAΡΓΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 03.12.2012 Τριτ. Δημοτική Κοινότητα Δ/νση Δράση Περιγραφή Τρόπος εκέλεσης 73 11.637.342 3.152.399 8.484.943 731 ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΡΓΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 3.432.609

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2016

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2016 ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 206 ΣΥΝΟΛΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΩΣΗ 206 4.849.736,00.68.900,00.568.788,66.568.788,66 6.48.524,66

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός

Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός Γρηγόρης Οικονοµίδης, ρ. Πολιτικός Μηχανικός ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ & ΚΛΙΜΑ Μήκος Πλάτος 23.55 38.01 Ύψος 153 m Μέση θερµοκρασία αέρα περιβάλλοντος (ετήσια) E N 18,7 C Ιανουάριος 9,4 C Ιούλιος 28,7 C Βαθµοηµέρες

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ΤΕΕ και πρόταση βελτίωσης ως πιλοτικό ενεργειακό έργο. Δομή ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ- Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας

Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ΤΕΕ και πρόταση βελτίωσης ως πιλοτικό ενεργειακό έργο. Δομή ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ- Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου ΤΕΕ και πρόταση βελτίωσης ως πιλοτικό ενεργειακό έργο Δομή ΚΕΝΑΚ του ΤΕΕ- Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας Ιστορικό κτιρίου Είναι ιδιοκτησία του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας Η

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Γεώργιος Ν. Μακρυωνίτης, Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Γεώργιος Ν. Μακρυωνίτης, Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Ν. Μακρυωνίτης, Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού 9 η Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Νάξος 01/08/2011 Θέμα: Έγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας

Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας GRV Energy Solutions S.A Γεωθερμία Εξοικονόμηση Ενέργειας Ανανεώσιμες Πηγές Σκοπός της GRV Ενεργειακές Εφαρμογές Α.Ε. είναι η κατασκευή ενεργειακών συστημάτων που σέβονται το περιβάλλον με εκμετάλλευση

Διαβάστε περισσότερα

Eco Building Conference 2012

Eco Building Conference 2012 Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 MEC EXPO CENTER Eco Building Conference 2012 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Building Green 2012 Δόμηση Ενέργεια - Περιβάλλον Πράσινη Γειτονιά, η Ελληνική Πιλοτική Εφαρμογή «Καινοτόμες Πράσινη Γειτονιά,

Διαβάστε περισσότερα

βιοκλιματικός σχεδιασμός παθητικά συστήματα

βιοκλιματικός σχεδιασμός παθητικά συστήματα βιοκλιματικός σχεδιασμός παθητικά συστήματα 2Τ141. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΕΛΥΦΩΝ. 10-06-2014 Εξοικονόμηση ενέργειας ηλιασμός φυσικός αερισμός φυσικός φωτισμός Παθητικά ηλιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014 Β : ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ / ΜΕΛΕΤΕΣ / ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014 Β : ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ / ΜΕΛΕΤΕΣ / ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014 Β : ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ / ΜΕΛΕΤΕΣ / ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ Κ.Α. ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΞΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ο ρόλος του ανοίγματος ηλιασμός φωτισμός αερισμός

ο ρόλος του ανοίγματος ηλιασμός φωτισμός αερισμός ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ο ρόλος του ανοίγματος ηλιασμός φωτισμός αερισμός ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΕΡΑ Η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα νωπού αέρα για τον άνθρωπο ανέρχεται σε 1.8 m³/h ανά άτομο. Για να απομακρυνθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ TEI ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ (Ψύξης, Κλιµατισµού και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας) ρ. ΜαρίαΚ. Κούκου Μιχάλης Μέντζος Χρήστος Ζιούτης Νίκος Τάχος Prof. Μ. Gr. Vrachopoulos

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπλαση Πλατείας και Εμπορικού Κέντρου Ορεστιάδας

Ανάπλαση Πλατείας και Εμπορικού Κέντρου Ορεστιάδας Ανάπλαση Πλατείας και Εμπορικού Κέντρου Ορεστιάδας Με την παρούσα πράξη προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εργασίες ανάπλασης που αφορούν: - Την περιοχή της κεντρικής πλατείας με τους εκατέρωθεν πεζοδρόμους

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρήση βιομάζας ως καύσιμη ύλη για την θέρμανση της υδατοδεξαμενής του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.

1. Χρήση βιομάζας ως καύσιμη ύλη για την θέρμανση της υδατοδεξαμενής του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Εφαρμογή Πιλοτικών Δράσεων 1. Χρήση βιομάζας ως καύσιμη ύλη για την θέρμανση της υδατοδεξαμενής του Δημοτικού Κολυμβητηρίου. 2. Εξωραϊσμός της δυτικής όχθης του Πεδιαίου ποταμού ο οποίος διασχίζει τη Λακατάμια

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του Χρηματοδοτικού Εργαλείου JESSICA

Χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του Χρηματοδοτικού Εργαλείου JESSICA Υπεργολάβοι Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Αττικής Χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω του Χρηματοδοτικού Εργαλείου JESSICA Αθήνα, 21 Απριλίου 2015 Περιεχόμενα 1. Χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΥ ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ Δρ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ 1 ΣΚΟΠΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Με βάση την εφαρμογή της οδηγίας του Νόμου 3661/2008

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ Α. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.1. Μόνωση οροφής Α.2. Μόνωση εξωτερικών τοίχων Α.3. Ταρατσόκηποι Α.4. Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων & μονών

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ

Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ 1 Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ Οι αντηλιακές µεµβράνες 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ µελετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ Οδηγίες για επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα Δημόσια κτήρια Αντικαταστήστε λαμπτήρες πυρακτώσεως με ενεργειακά αποδοτικούς Βελτιώστε

Διαβάστε περισσότερα

(http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/2007/jjj/jessica_en.htm) που αφορά στην

(http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/2007/jjj/jessica_en.htm) που αφορά στην ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ Πώς µπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραµµα; 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το καλοκαίρι του 2009, παρουσιάστηκε από το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης το πρόγραµµα Εξοικονοµώ κατ οίκον το οποίο στόχευε στην ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09

4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09 4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09 Ξεν. Holliday Inn, Αττική, 23-24 Οκτωβρίου 2009 ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Δρ. Γ. Αγερίδης, Α. Ανδρουτσόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΑΤΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΑΤΟΥ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΑΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ -ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ASHRAE ΑΘΗΝΑ 2225 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Τ.Ε.Ε. ENVIRONMENT & ENERGY IN SHIPS ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Δρ. Λίτος Χαράλαμπος Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΕ/ΤΔΚ Ενεργειακά προβλήματα στους νησιωτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Φαρσάλων «Εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματοδότηση έργων»

Δήμος Φαρσάλων «Εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματοδότηση έργων» Άρης Καραχάλιος : Δήμαρχος Φαρσάλων Θελούρα Ηλέκτρα : Ειδική Συνεργάτιδα Πολιτικός Μηχανικός Δήμος Φαρσάλων «Εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματοδότηση έργων» Αθήνα, 21 / 04 / 2015 Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ σύνθεση ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ και τη διώροφη μορφή του

αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ σύνθεση ΜΥΡΤΩ ΜΗΛΙΟΥ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΛΕΒΙΔΗΣ και τη διώροφη μορφή του Ο προσανατολισμός της κατοικίας συνιστά το ιδιαίτερο πλεονέκτημά της, αφού το κτίριο έχει στηθεί ακριβώς πάνω στον άξονα της κοιλάδας των Δελφών και επωφελείται από μια συγκλονιστική θέα. Ο χώρος της αυλής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια εφαρµογής του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, η Green Evolution ανέπτυξε µία σειρά από εξειδικευµένες υπηρεσίες που αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

«Κήποι Βροχής στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση μελέτης ανάπλασης της οδού 28 ης Οκτωβρίου με μεθόδους οικολογικής διαχείρισης όμβριων υδάτων»

«Κήποι Βροχής στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση μελέτης ανάπλασης της οδού 28 ης Οκτωβρίου με μεθόδους οικολογικής διαχείρισης όμβριων υδάτων» ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ : «Κήποι Βροχής στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση μελέτης ανάπλασης της οδού 28 ης Οκτωβρίου με μεθόδους οικολογικής διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΜΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΜΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΟΣΑΤΟΣ Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Ενεργειακός Επιθεωρητής, Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής Αναγκαιότητα λήψης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας 1. Η Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΝΤΕΣ: (Αν και προσκλήθηκαν νόµιµα) Στεργίου Καψάλης ηµήτριος, Πρόεδρος. 1. Κοσµοπούλου Αναστασία, Μέλος. Αντιπρόεδρος

ΑΠΟΝΤΕΣ: (Αν και προσκλήθηκαν νόµιµα) Στεργίου Καψάλης ηµήτριος, Πρόεδρος. 1. Κοσµοπούλου Αναστασία, Μέλος. Αντιπρόεδρος 1 Aναρτητέα στο διαδίκτυο A Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Από το πρακτικό της µε αριθµ. 27/2012 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ τακτικής συνεδρίασης της Οικονοµικής Επιτροπής ΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Αριθµ. Απόφασης: 289/2012

Διαβάστε περισσότερα

Α Ο Ν ΙΓΟ Γ ΚΛ Κ Ε Λ Ι Ε ΟΜΕΝ Ε Η Ν Η ΦΩΤ Ω ΟΒΟ Β ΛΤ Λ ΑΪ Α ΚΗ Κ Η

Α Ο Ν ΙΓΟ Γ ΚΛ Κ Ε Λ Ι Ε ΟΜΕΝ Ε Η Ν Η ΦΩΤ Ω ΟΒΟ Β ΛΤ Λ ΑΪ Α ΚΗ Κ Η Η επιχείρησητεχνοδοµικούεξοπλισµούαρχιτεκτονικής Ark Top Systems σας παρουσιάζει πρωτοποριακά προϊόντα εξοικονόµησης και παραγωγής ανανεώσιµης ενέργειας, άψογης αρχιτεκτονικής εφαρµογής στο σύγχρονο βιοκλιµατικό

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΗΜΟΒΕΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ. ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ : ΠΕ20- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ e-mail : dimoveli@sch.

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΗΜΟΒΕΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ. ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ : ΠΕ20- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ e-mail : dimoveli@sch. ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΗΜΟΒΕΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ : ΠΕ20- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ e-mail : dimoveli@sch.gr Το Πρόβληµα Η εξάντληση των φυσικών πόρων Ρύπανση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΙΧΟΥ TROMBE & ΤΟΙΧΟΥ ΜΑΖΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΩΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ Α1) ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΟΥ Ο ηλιακός τοίχος Trombe και ο ηλιακός τοίχος μάζας αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ενεργειακοί Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχολικών Κτιρίων Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ταχ.Δ/νση: Μπότσαρη 2 Τ.Κ. 42100 Τρίκαλα Τηλέφωνο: 24310-46427 Fax: 24310-35950 ΖΥΓΟΛΑΝΗ ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κινητό: 6972990707 Κινητό:

Διαβάστε περισσότερα

11.966.303 4.527.500 7.438.803 19.600 19.600 0 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟΥ Κ.Λ.Π. ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΡΝΑΚΟΣ

11.966.303 4.527.500 7.438.803 19.600 19.600 0 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟΥ Κ.Λ.Π. ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΡΝΑΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ - 18/11/2013 Τριτ. Δημοτική Κοινότητα Δ/νση Δράση Περιγραφή Τρόπος εκέλεσης 73 11.966.303 4.527.500 7.438.803 731 ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΡΓΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία Συμφώνου των Δημάρχων. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Έδεσσας

Πρωτοβουλία Συμφώνου των Δημάρχων. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Έδεσσας Πρωτοβουλία Συμφώνου των Δημάρχων Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Έδεσσας Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική Οι στόχοι της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής: Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ Μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση Υπάρχουσα κατάσταση Μηδενική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ TEI ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ (Ψύξης, Κλιµατισµού και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας) ρ. ΜαρίαΚ. Κούκου Μιχάλης Μέντζος Χρήστος Ζιούτης Νίκος Τάχος Prof. Μ. Gr. Vrachopoulos

Διαβάστε περισσότερα

Ησηµερινή. πραγµατικότητα της ενεργειακής ταυτότητας των νεόδµητων οικοδοµών ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ησηµερινή. πραγµατικότητα της ενεργειακής ταυτότητας των νεόδµητων οικοδοµών ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ησηµερινή πραγµατικότητα της ενεργειακής ταυτότητας των νεόδµητων οικοδοµών ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ (Σ.Ο.Ε.Β.Ε.).) ΕνεργειακέςπαρεµβάσειςσεΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠεριβαλλοντικέςΕπιπτώσεις απότη γιαµια

«ΠεριβαλλοντικέςΕπιπτώσεις απότη γιαµια «ΠεριβαλλοντικέςΕπιπτώσεις απότη τηχρήσηηλιακώνσυστηµάτων γιαµια µιααειφόροπροοπτική» Ν. Φραντζεσκάκη 1, Β. Γκέκας 1 και Θ. Τσούτσος 2 1. Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά 2. Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση κτιριακού αποθέματος

Υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση κτιριακού αποθέματος Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση κτιριακού αποθέματος Εξοικονόμηση Ενέργειας Στα Κτίρια Πάρος 15 Οκτωβρίου 2012 Ελπίδα Πολυχρόνη Μηχανολόγος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικές λύσεις για την κατασκευή κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

Τεχνολογικές λύσεις για την κατασκευή κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης Τεχνολογικές λύσεις για την κατασκευή κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης Δρ. Απόστολος Κ. Μιχόπουλος Ομάδα Ενεργειακής & Περιβαλλοντικής Οικονομίας & Πολιτικής (3ΕΡ) Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015 ΑΞΟΝΑΣ 1 ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ 1.105.627,17

ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015 ΑΞΟΝΑΣ 1 ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ 1.105.627,17 15/10/2014 ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2015 ΑΞΟΝΑΣ 1 ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ 1.105.627,17 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ- ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΞΟΝΑΣ 2 2.453.746,79

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Green roo fing Θόλος Κάτοπτρο Στεγάνωση Σωλήνας μεταφοράς και αντανάκλασης Απόληξη 2 Φωτοσωλήνες Νέα τεχνολογία φυσικού φωτισμού Η χρήση φωτοσωλήνων για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ (ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ Κ1) Εμβαδόν Οικοπέδου Επιτρεπόμενα Υπόλοιπα

Διαβάστε περισσότερα

EYEManager ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

EYEManager ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ EYEManager ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ........ 3 2 ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ..... 3 3 ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ... 6 3.1 Θερµαινόµενο τµήµα.........6 3.2 άπεδο......11 3.3 Οροφή.........11 3.4 Εγκατάσταση θέρµανσης......

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μέτρο Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μέτρο Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υλοποίηση του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ξεκινάει το 2009, αποτελεί βασικό κομμάτι της ενεργειακής στρατηγικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

1.ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ 2015 1.ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ 2014

1.ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ 2015 1.ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ 2014 .ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ 05 ΤΙΤΛΟΣ Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού οδών 05.700,00.000,00 ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ Συντήρηση & επέκταση ηλεκτροφωτισμού γηπέδων αθλοπαιδιών 05.700,00 5.000,00 ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ Συντήρηση ηλεκτ/μηχ/κων εγκαταστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Τι μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι ΟΤΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέχουν πρωταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ N-THERMON 9mm ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEOTEX AEBE.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ N-THERMON 9mm ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEOTEX AEBE. 1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ N-THERMON 9mm ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NEOTEX AEBE. Μάρτιος 2013 66/2013 1 Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθ. Μ. Σανταμούρης 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων σχολικών κτιρίων και ένταξη στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και

Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων σχολικών κτιρίων και ένταξη στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κοινή σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων Υπουργείου Παιδείας, ΥΠΕΚΑ & ΟΣΚ ΑΕ Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων σχολικών κτιρίων και ένταξη στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα