ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΜΕΑΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΜΕΑΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ"

Transcript

1 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑΟΜΕΑ

2 ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ Εφαρµογές Βιοκλιµατικού Σχεδιασµού σε ηµόσια Κτήρια και Αναπλάσεις Αστικού Περιβάλλοντος στον ήµο Βριλησσίων Αθήνα,, 2 Ιουλίου 2009

3 Ο ήµος Βριλησσίων, ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένος σε θέµατα περιβάλλοντος και εξοικονόµησης ενέργειας, από τις αρχές του 2000 ενδιαφέρεται και επενδύει σε µελέτες και προγράµµατα που αφορούν στον βιοκλιµατικό σχεδιασµό τόσο των δηµοτικών κτηρίων όσο και των αναπλάσεων του δηµόσιου αστικού χώρου.

4 Πρωταρχικός στόχος ήταν και θα είναι η δηµιουργία ενός ευνοϊκού µικροκλίµατος, ιδιαίτερα ευχάριστου για τον πολίτη και η στροφή σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας, σε µια εποχή που η κλιµατική αλλαγή γίνεται όλο και πιο απειλητική για τον άνθρωπο.

5 Το δοµηµένο περιβάλλον, Ο προσανατολισµός και η γεωµετρία των κτηρίων, Η τοπογραφία, Η κάλυψη του εδάφους µε βλάστηση διαφόρων ειδών, Τα χαρακτηριστικά των υλικών (ακόµα και το χρώµα τους), που προσδιορίζουν τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του χώρου και διαµορφώνουν το µικροκλίµα της περιοχής, καθορίζοντας της συνθήκες άνεσης στο χώρο και την ενεργειακή κατανάλωση των γύρω κτηρίων, είναι στοιχεία που πάντα λαµβάνονται υπόψη στο βιοκλιµατικό σχεδιασµό ενός δηµοτικού κτηρίου ή στην ανάπλαση κάποιας πλατείας.

6 Για την µέγιστη, µάλιστα, δυνατή αξιοποίηση της δυναµικής του βιοκλιµατικού σχεδιασµού, οι µελέτες που εκπονούνται τόσο από το επιστηµονικό προσωπικό του ήµου όσο και από εξωτερικούς συνεργάτες, ακολουθούν την παρακάτω µεθοδολογία:

7 Ανάλυση των τοπικών δεδοµένων (περιβάλλων χώρος, δοµηµένο και µη δοµηµένο περιβάλλον) Ανάλυση των µικροκλιµατικών και περιβαλλοντικών συνθηκών Ανάλυση της περιοχής µε την εισαγωγή αρχών του βιοκλιµατικού σχεδιασµού για τη µέγιστη αξιοποίηση των τοπικών κλιµατικών δεδοµένων και της υφιστάµενης αστικής µορφολογίας

8 ιερεύνηση των ζωνών της περιοχής επέµβασης που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας και εκµετάλλευσης της ηλιακής ακτινοβολίας και των τοπικών ανέµων, µέσω απλουστευµένων συστηµάτων και τεχνικών Αξιολόγηση των δυνατοτήτων βελτίωσης της χρήσης του χώρου µε επεµβάσεις επί των συστηµάτων σκιασµού, επιλογής υλικών, χρήση της βλάστησης, εκµετάλλευση των ανέµων.

9 Όλες οι παρεµβάσεις συνέβαλαν και συµβάλλουν στην ποιοτική αναβάθµιση της κάθε περιοχής µε στόχο την εναρµόνιση του δοµηµένου χώρου µε το φυσικό τοπίο και την αύξηση των χώρων πρασίνου και αναψυχής µέσα στον αστικό ιστό του ήµου.

10 Μερικά από τα έργα και τις παρεµβάσεις που έχουν γίνει µέχρι σήµερα στον ήµο Βριλησσίων είναι τα παρακάτω:

11 ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ 3ος Παιδικός Σταθµός Βριλησσίων (Φυτεµένο δώµα επιλογή χρωµατισµών φυτεύσεις περιβάλλοντος χώρου µελέτη δροσισµού και αερισµού του κτηρίου)

12 Ο σχεδιασµός του Παιδικού Σταθµού έχει γίνει µε βιοκλιµατικά κριτήρια.

13 Βιοκλιµατική ένταξη του Παιδικού Σταθµού στο περιβάλλον

14 Στόχοι Ο βιοκλιµατικός σχεδιασµός στοχεύει: Στην εξασφάλιση άνετου µικροκλίµατος στον εσωτερικό και υπαίθριο χώρο του σταθµού. Στον περιορισµό κατανάλωσης ενέργειας για θέρµανση και ψύξη. Στη δυνατότητα λειτουργίας των κλειστών και ανοικτών κοινόχρηστων χώρων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

15 Χειρισµοί Για την επίτευξη των στόχων: ιατάχθηκε ο κτιριακός όγκος έτσι ώστε να λειτουργεί ως φραγή του ανεπιθύµητου ανέµου (ψυχρός βόρειος βορειοδυτικός βορειοανατολικός άνεµος του χειµώνα) Προσανατολίστηκαν κατάλληλα οι επιµέρους χώροι και τοποθετήθηκαν σκίαστρα και περσίδες, όπου αυτό επιβαλλόταν.

16 Προσδιορίστηκε η εναλλαγή κλειστών και ανοικτών χώρων µε την παρεµβολή αίθριων ώστε να δηµιουργούνται ρεύµατα αέρα το καλοκαίρι (διαµπερής αερισµός χώρων, δηµιουργία ανοδικού ρεύµατος µε διατάξεις πρόκλησης υποπίεσης). Έγινε επιλογή κατάλληλων υλικών και βλάστησης. Ελήφθησαν υπ όψιν οι συνθήκες ηλιασµού και ηλιοπροστασίας για δύο µέρες του έτους 21 εκεµβρίου και 21 Ιουνίου που αντιστοιχούν στις δύο ακραίες περιπτώσεις συνθηκών άνεσης σε κτιριακά µέτωπα.

17 Βιοκλιµατική προσέγγιση Ο σχεδιασµός αποβλέπει στην άνεση των νηπίων, του προσωπικού και των επισκεπτών, λαµβάνοντας υπ όψιν όλες τις αλληλεπιδράσεις τους µε το περιβάλλον. Απευθυνόµαστε δηλαδή σε όλες τις αισθήσεις στοχεύοντας στην ψυχική ευεξία των χρηστών. Παραθέτουµε κάποιες χαρακτηριστικές ρυθµίσεις.

18 Απτική Επιλογή υλικών ευχάριστων στην αφή, όπως δάπεδο από LINOLEUM, ξύλινος εξοπλισµός (ντουλάπια, έπιπλα, παιχνίδια) Ειδικά διαµορφωµένο κανάλι διαρκούς ροής νερού στον κήπο (επαφή των νηπίων µε το υδάτινο στοιχείο).

19 Οπτική Η διαµόρφωση διαµελισµένου µετώπου του κτιρίου προς τον υπαίθριο χώρο δηµιουργεί οπτικές φυγές: προς το αίθριο, µε τα κενά ανάµεσα στους κτιριακούς όγκους, ή ανάµεσα στο µέτωπο του κτιρίου και τις µεσοτοιχίες. Οι γήινοι χρωµατισµοί (όχι λευκοί εξωτερικοί τοίχοι), και τα µατ υλικά αποτρέπουν την θάµβωση. Ο επαρκής φυσικός φωτισµός όλων των χώρων του κτιρίου, κύριων και βοηθητικών, αποτρέπει την απότοµη εναλλαγή φωτεινότητας. Στους χώρους υγιεινής τοµέα Β ενισχύεται το φυσικό φως µε κατάλληλη βαφή της επιφάνειας του φωταγωγού, ώστε να έχει µεγάλο συντελεστή ανάκλασης.

20 Ακουστική υνητική πηγή θορύβου είναι η Αττική Οδός. Βρίσκεται σε απόσταση 100 περίπου µέτρων προς τα βορειοδυτικά του Σταθµού και το τµήµα της οδού που γειτνιάζει περισσότερο προς αυτόν είναι ασκεπές. Η ακουστική όχληση από τα οχήµατα που κινούνται στην Αττική Οδό είναι ευτυχώς µικρή λόγω του περιορισµένου ύψους του κτιρίου. Άλλες πηγές δυνητικού θορύβου είναι η οδός Προποντίδος και η οδός Ψαρών. Η διάταξη του κτιριακού όγκου στο βόρειο και δυτικό όριο του οικοπέδου δηµιουργεί προστατευτικό φράγµα προς την οδό, ενώ ο κύριος ελεύθερος χώρος τοποθετείται στα νοτιοανατολικά.

21 Ο χώρος άθλησης του Α ορόφου επίσης είναι στραµµένος προς τα νοτιοανατολικά έχοντας κλειστό το βορειοδυτικό όριό του µε προστατευτική ζώνη πυκνής βλάστησης (κρεµαστός κήπος ). Η αυλή των µικρότερων νηπίων προστατεύεται από την όχληση της οδού Προποντίδος µε υψηλό ελαφρύ διαχωριστικό πέτασµα, στο οποίο προβλέπεται να αναρριχηθούν τα κατάλληλα για την περίσταση φυτά.

22 Επιλογή ηχοαπορροφητικών υλικών στο εσωτερικό του κτιρίου. Πρόβλεψη κατάλληλης βλάστησης για µείωση της µετάδοσης του θορύβου. Οι λειτουργίες κατανέµονται κατάλληλα, οι χώροι ύπνου τοποθετούνται στην άκρη του κτιρίου και βλέπουν σε ιδιαίτερους υπαίθριους χώρους και όχι στην κεντρική αυλή.

23 Οσφρητική Η παρεµβολή βλάστησης στο όριο προς Αττική Οδό και την οδό Προποντίδος συµβάλλει στη µείωση των καυσαερίων (υψηλή και χαµηλή βλάστηση στο ισόγειο, κρεµαστός κήπος στον όροφο). Σηµαντική η συµβολή από την φύτευση αρωµατικών φυτών και λουλουδιών.

24 Ενισχύεται ο φυσικός αερισµός των χώρων υγιεινής του τοµέα Β µέσο ανοιγµάτων προς ειδικό φωταγωγό αεραγωγό, που µε κατάλληλη ρύθµιση προκαλεί ανοδικό ρεύµα αέρα. Τα τοιχώµατα του φωταγωγού στην απόληξή του στο δώµα διαµορφώνονται µε υαλότουβλα, ώστε να λειτουργεί ως ηλιακή καµινάδα, ως απαγωγός αέρα. Αναρροφά δηλαδή τον αέρα από τους χώρους αυτούς προς τα έξω. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη δηµιουργία υποπίεσης και ανοδικού ρεύµατος µέσο θέρµανσης των ανώτερων στρωµάτων αέρα στον αεραγωγό (ηλιακή καµινάδα).

25 Χωροθέτηση χώρων υγιεινής προσωπικού, νηπίων και επισκεπτών σε απόµακρη θέση του κτιρίου (βορειοδυτική γωνία) µε παρεµβολή δύο θυρών πρόσβασης σε αυτά. Η κουζίνα τοποθετείται σε αποµακρυσµένη θέση από τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, οι δε µυρωδιές της κουζίνας απάγονται µε καµινάδα.

26 Θερµικές ρυθµίσεις Ο κτιριακός όγκος τοποθετείται στο οικόπεδο µε τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο βέλτιστος φυσικός φωτισµός και ηλιασµός των κλειστών και υπαίθριων χώρων του. Με κατάλληλη διάρθρωση των όγκων αξιοποιούνται οι επικρατούντες άνεµοι για δροσισµό το καλοκαίρι, ενώ παρέχονται απάνεµες θέσεις το χειµώνα. Πραγµατοποιήθηκε φύτευση στα δώµατα των δύο αιθουσών πολύωρης παραµονής νηπίων (τοµέας Β ) και

27 Τµήµα του δώµατος του κτηρίου, επιφανείας 120 µ2, φυτεύτηκε µε θάµνους και δένδρα. Φυτεύθηκαν συνολικά δώδεκα (12) µεγάλα δένδρα και σαράντα (40) θάµνοι. Με την φύτευση του δώµατος επιτυγχάνεται η σηµαντική βελτίωση της θερµοµόνωσης του κτηρίου, η εξοικονόµηση ενέργειας για την ψύξη και θέρµανση των υποκείµενων αιθουσών, η συγκράτηση των οµβρίων υδάτων, αλλά και η βελτίωση του µικροκλίµατος του κτηρίου.

28 ιαµορφώθηκε πέργκολα σε τµήµα του ορόφου πάνω από την τρίτη αίθουσα (τοµέας Α ) ώστε να εµποδιστεί η άµεση έκθεση των τριών αιθουσών στην ηλιακή ακτινοβολία. Το υπόλοιπο τµήµα των δωµάτων επιστρώθηκε µε κροκαλορριπή για ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.

29 Ο ακάλυπτος χώρος φυτεύτηκε µε υψηλή και χαµηλή βλάστηση για περιορισµό απορρόφησης και επανεκποµπής θερµότητας από τα οριζόντια και κατακόρυφα δοµικά στοιχεία (δάπεδα, τοίχοι). Κατασκευάσθηκαν σκιάδια πέργκολες µε διάκενα για εξασφάλιση ελεύθερης διέλευσης του αέρα. Εξασφαλίσθηκε διαµπερής φυσικός αερισµός των χώρων. Ο άνεµος εισέρχεται στους χώρους µέσο βλάστησης ώστε να ψύχεται πριν την είσοδό του. Με φυσικό τρόπο προκαλείται ανοδικό ρεύµα στο φρεάτιο ανελκυστήρα µε πρόβλεψη κατάλληλων ανοιγµάτων καλυµµένων µε προστατευτικές περσίδες.

30 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πεζόδροµος ΠΡΟΠΟΝΤΙ ΟΣ

31 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πέργκολα

32 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος

33 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Φυτεµένο ώµα

34 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος

35 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος

36 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Αύλειος Χώρος & Φυτεµένο ώµα

37 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πρόσοψη

38 3 ος ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Εσωτερική Αυλή

39 ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ στον ήµο Βριλησσίων

40 Πλατεία Αναλήψεως και πέριξ χώρος (Αναλήψεως, Εθνικής Αντιστάσεως, Κονίτσης) Επιφάνεια 6.50 στρεµµάτων Ξύλινες πέργκολες ιασυνδεδεµένο φωτοβολταϊκό σύστηµα (panels) στην οροφή των περγκολών Φυτεύσεις Φυσικά υλικά δαπεδοστρώσεων, όπως πέτρα, ξύλο κ.α. Υδάτινα στοιχεία (συντριβάνι, πίδακες)

41 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ - Πλατεία Αναλήψεως

42 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ - Πλατεία Αναλήψεως Πεζόδροµος Εθνικής Αντιστάσεως

43 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Στην ανάπλαση αυτή, πέραν από την µε βιοκλιµατικά κριτήρια επιλογή των υλικών των δαπεδοστρώσεων, της θέσης και του είδους του πρασίνου και του αστικού εξοπλισµού, καθώς και των υδατίνων στοιχείων δροσισµού, για πρώτη φορά στον ήµο µας επιλέχθηκε η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστηµάτων, τόσο επί της οροφής των ξύλινων περγκολών της πλατείας, όσο και µε την χρήση αυτόνοµων φωτιστικών σωµάτων.

44 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Κατασκευάσθηκαν δύο µεγάλες ξύλινες πέργκολες (στο νοτιοανατολικό όριο της πλατείας) στις οροφές των οποίων έχουν εγκατασταθεί: Ένα (1) διασυνδεδεµένο ηλιακό σύστηµα επί στεγάστρου (πέργκολα) διαστάσεων 8,00Χ5,00 µ. Ένα (1) διασυνδεδεµένο ηλιακό σύστηµα επί στεγάστρου (πέργκολα) διαστάσεων 8,00Χ8,00 µ.

45 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως ιασυνδεδεµένο Φωτοβολταϊκό Σύστηµα

46 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Η εγκατεστηµένη ισχύς του διασυνδεδεµένου φωτοβολταϊκού συστήµατος είναι Watt. Τα δύο διασυνδεδεµένα φωτοβολταϊκά συστήµατα (στις ξύλινες πέργκολες) συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και µετατρέποντας αυτήν σε ηλεκτρική ενέργεια την αποδίδουν στην.ε.η. και παρέχουν αυτονοµία ηλεκτρικής κατανάλωσης της πλατείας σε εκτιµώµενο ποσοστό περίπου 35%

47 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Τα φωτοβολταϊκά συστήµατα που επιλέχθηκαν συνδέονται µε το δίκτυο της ΕΗ και παρέχουν αυτονοµία ηλεκτρικής κατανάλωσης της πλατείας σε ποσοστό περίπου 35%.

48 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Στην νότιο όριο της ζώνης πρασίνου καθώς και κατά µήκος του νοητού πεζόδροµου της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (στο ίχνος της διέλευσης της οδού) έχουν εγκατασταθεί: Είκοσι εννέα (29) αυτόνοµα φωτιστικά σώµατα εξωτερικών χώρων επί ιστών ύψους 4.50 µ. µε φωτοβολταϊκά πανέλα, που παρέχουν εκτιµώµενη αυτονοµία έως και 30% (Τα( αυτόνοµα αυτά φωτοβολταϊκά φωτιστικά σώµατα συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και την αποδίδουν τα βράδυ για τον φωτισµό της πλατείας). Τα αυτόνοµα φωτιστικά σώµατα είναι τύπου KUBUS της HOFFMEISTER, µε δύο λαµπτήρες TC-DSE 11W E27 energy soving. Έντεκα (11) φωτιστικά σώµατα διπλά, εξωτερικών χώρων επί ιστών ύψους 4.50 µ. και τρία (3) µονά, τύπου KUBUS της HOFFMEISTER, µε λαµπτήρες ΗΜΕ 80/125W E27

49 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Ανάπλαση Πλατείας Αναλήψεως Αυτόνοµα Φωτοβολταϊκά Φωτιστικά Πλατείας Αναλήψεως

50 Ηλεκτροφωτισµός πλατείας Αναλήψεως ιασυνδεδεµένα Φωτοβολταϊκά Συστήµατα ιπλά Φωτιστικά

51 ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στον ΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ) (Μπακογιάννη, Λυκαβηττού, Υµηττού, Πλαταιών) Επιφάνεια στρεµµάτων

52 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ) Εκτεταµένες φυτεύσεις, Οργανωµένη παιδική χαρά, ιάδροµοι ήπιας άθλησης και περιπάτου, ίκτυο άρδευσης, ίκτυο φωτισµού, Μικρό κτήριο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

53 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ)

54 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ)

55 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην κτήµα ΤΥΠΕΤ)

56 Πάρκο πρώην Ναυτικής Βάσης Βριλησσίων (Λεωφόρος Πεντέλης & Λεωφόρος Αναπαύσεως) Επιφάνεια στρεµµάτων

57 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Ξύλινες πέργκολες ιασυνδεδεµένο φωτοβολταϊκό σύστηµα (panels) στην οροφή των περγκολών Φυτεύσεις Φυσικά υλικά δαπεδοστρώσεων, όπως ξύλο, πέτρα κ.α.).) ιάδροµοι από συµπυκνωµένο διαβαθµισµένο θραυστό υλικό λατοµείου Λίµνη 500 µ2 Παιδική χαρά Κατασκευές επιδεικτικές εναλλακτικών µορφών ενέργειας.

58 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Βιοκλιµατική Προσέγγιση του Σχεδιασµού. Ένας από τους κεντρικότερους στόχους του έργου ήταν η εφαρµογή των αρχών του βιοκλιµατικού σχεδιασµού µε αξιοποίηση των τοπικών κλιµατολογικών συνθηκών, του δυναµικού της ηλιακής ενέργειας και του ανέµου, καθώς και της µορφολογίας της περιοχής για συνδυασµένα οφέλη όπως:

59 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) ηµιουργία ευνοϊκού µικροκλίµατος. Βελτίωση των συνθηκών θερµικής και οπτικής άνεσης στους χώρους της επέµβασης, της προσκείµενης περιοχής αλλά και παραδειγµατική συγκρότηση του περιβάλλοντος έτσι ώστε να προκύψουν οφέλη για όλον τον ήµο ιδίως από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Θερµική άνεση µε έµφαση στην ηλιοπροστασία στον ηλιασµό και την ανεµοπροστασία.

60 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Οπτική Άνεση µε έµφαση στην κατάλληλη επιλογή υλικών δαπεδόστρωσης αλλά και εξοπλισµού του εξεταζόµενου χώρου. Ακουστική Άνεση και προστασία από την όχληση από τα διερχόµενα οχήµατα της Λ. Πεντέλης και της Λ. Αναπαύσεως, αλλά και κατάλληλη διευθέτηση των λειτουργικών χρήσεων που αποτελούν υψηλή πηγή θορύβου (π.χ. χώρος scatepark) ιατήρηση της βασικής τοπογραφίας του εδάφους και προσεκτική επιλογή των υλικών των δαπεδοστρώσεων.

61 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Βιοκλιµατική Προσέγγιση του Σχεδιασµού. Τέλος για την προσέλκυση πανίδας και την δηµιουργία οικολογικής ισορροπίας στην περιοχή του πάρκου, κατασκευάσθηκε λιµνοδεξαµενή επιφανείας περίπου 500 µ2 και µεγίστου βάθους 1.00 µ., µε κατάλληλες προδιαγραφές έτσι ώστε να απορροφηθεί από το περιβάλλον και να λειτουργήσει αυτόνοµα ως «φυσική» λεκάνη υδάτων µε αυτόνοµη πανίδα και χλωρίδα.

62 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Βιοκλιµατική Προσέγγιση του Σχεδιασµού. Σε ορισµένο µήκος της περιµέτρου της λιµνοδεξαµενής, κατασκευάσθηκαν τρία πατάρια πλάτους εκ σε διαφορετικά βάθη, όπου τοποθετήθηκαν υδρόβια φυτά σε χώµα εµπλουτισµένο από ύλη φερτή από ανάλογη φυσική λιµνοδεξαµενή της Αττικής. Στην αρχή της διαδικασίας και για όσο απαιτηθεί πραγµατοποιείται οξυγόνωση της λίµνης µε τεχνητό τρόπο.

63 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Χωρικός Σχεδιασµός και περιβαλλοντική εκπαίδευση Στα πλαίσια της υιοθέτησης της βιοκλιµατικής προσέγγισης, προβλέφθηκε η περιβαλλοντική εκπαίδευση να καταλάβει ένα σηµαντικό µέρος από τις λειτουργικές χρήσεις της περιοχής του πάρκου. Για τον σκοπό αυτό προβλέφθηκαν 4 γλυπτικές κατασκευές κατασκευασµένες από ξύλο, κατασκευές «επιδεικτικές εναλλακτικών µορφών ενέργειας», οι οποίες καταλαµβάνουν κεντρικό ρόλο επάνω στον βασικό ξύλινο διάδροµο -πεζόδροµο του πάρκου και οι οποίες έχουν εκπαιδευτικό ρόλο προς τους νέους που είναι το µεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών.

64 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Οι κατασκευές περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αφορούν στην : (1) 1) Υδροηλεκτρική Ενέργεια (2) Αιολική Ενέργεια (3) Ηλιακή Ενέργεια και (4) Ανακύκλωση και διαλογή των αστικών αποβλήτων.

65 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Στέγαστρο Πέργκολα Σε γειτνίαση µε την περιοχή της παιδικής χαράς υπάρχει µία ξύλινη πέργκολα µε έναν πάγκο. Η κατασκευή της πέργκολας αυτής έγινε από ξύλινα υποστυλώµατα και δοκάρια ενώ η πλήρωση της οροφής έγινε από ξύλινα πλαίσια µε πυκνές ξύλινες περσίδες. Ο πάγκος είναι από οπλισµένο σκυρόδεµα µε επικάλυψη από ξύλο. Στην οροφή της πέργκολας τοποθετήθηκαν 8 φωτοβολταϊκές επιφάνειες 1.62χ0.80. Το δάπεδο της περιοχής όπου τοποθετήθηκε η πέργκολα της παιδικής χαράς όπως και οι λιγοστές σκληρές επιφάνειες δαπεδόστρωσης κατασκευάσθηκαν από γαρµπιλοµωσαϊκό.

66 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Τέλος δύο ακόµη αθλητικές λειτουργίες συµπληρώνουν την περιοχή, ένα περιµετρικό µονοπάτι συνολικού µήκους 740 µ. φυσικής διαµόρφωσης και η περιοχή επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Μονοπάτι φυσικής διαµόρφωσης Κατασκευάσθηκε µονοπάτι φυσικής διαµόρφωσης, για την άσκηση των αθλούµενων στο τρέξιµο (jogging) ή στο βάδην. Το µονοπάτι φέρει περιµετρικά κράσπεδο έγχρωµου(κεραµιδί κεραµιδί) σκυροδέµατος. Περιοχή επιτραπέζιας αντισφαίρισης Πρόκειται για περιοχή 200 περίπου τετραγωνικών µέτρων όπου τοποθετήθηκαν δύο τραπέζια επιτραπέζιας αντισφαίρισης της εταιρίας SUPERSPORT στερεωµένα σε µπετονένια βάση. Το δάπεδο αποτελείται από 3 στρώσεις: Υπόβαση: Συµπιεσµένη στρώση ΠΤΠ 0150 (3Α ) πάχους 10 εκ., Συµπιεσµένη στρώση φιλτραρίσµατος πάχους 10 εκ, Βάση: από συµπιεσµένη στρώση κηπευτικού χώµατος πάχους 20 εκ και τελική φύτευση γρασίδι.

67 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) ιαµόρφωση Παιδικής Χαράς στο νοτιοανατολικό τµήµα

68 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Άποψη προς την είσοδο της Λ. Πεντέλης

69 Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων) Πέργκολες στην είσοδο της Λ. Πεντέλης

70 ιαµόρφωση της Λίµνης Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων)

71 Νούφαρα στην Λίµνη Πάρκο «Μαρία Κάλλας» (πρώην Ναυτική Βάση Βριλησσίων)

72 Οδός Μπακογιάννη Πιλοτική Εφαρµογή Πεζοδρόµου - Ποδηλατοδρόµου Οδός Μπακογιάννη, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας - ποδηλατόδροµο Μήκος 1,040 µ. (οδός Γράµµου, από 25ης Μαρτίου έως 28ης Οκτωβρίου) Εκτεταµένες φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης, δίκτυο φωτισµού. Κατασκευή πρότυπου ποδηλατόδροµου µήκους 780 µ. στο ίδιο επίπεδο µε το νότιο πεζοδρόµιο και διαχωριστική νησίδα πρασίνου µε φύτευση δένδρων και θάµνων

73 Οδός Μπακογιάννη Πιλοτική Εφαρµογή Πεζοδρόµου - Ποδηλατοδρόµου

74 Οδός Μπακογιάννη Πιλοτική Εφαρµογή Πεζοδρόµου - Ποδηλατοδρόµου

75 Τα έργα αυτά κατασκευάσθηκαν την περίοδο και ήδη απολαµβάνουν οι δηµότες των Βριλησσίων τα σηµαντικά τους περιβαλλοντικά οφέλη.

76 Ήδη εντός του 2009 ξεκινά η υλοποίηση αντίστοιχων έργων, των οποίων ο σχεδιασµός έγινε από την ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ήµου και έχει εξασφαλισθεί η χρηµατοδότηση από πόρους της Πολιτείας.

77 Οδός Εθνικής Αντιστάσεως, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας - ποδηλατόδροµο Μήκος 940 µ. (οδός Εθνικής Αντιστάσεως, από Μπακογιάννη έως 25ης Μαρτίου) Εκτεταµένες φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης. Κατασκευή πρότυπου ποδηλατόδροµου µήκους 940 µ. στο ίδιο επίπεδο µε το ανατολικό πεζοδρόµιο και διαχωριστική νησίδα πρασίνου µε φύτευση δένδρων και θάµνων

78 Τµήµατα των οδών Ολύµπου, Εθνικής Αντιστάσεως, Λάδωνος, Μακεδονίας, Αγίου Αντωνίου, Παράπλευρος Αττικής οδού,, 25ης Μαρτίου, Θερµοπυλών, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας ποδηλατόδροµο Το έργο αφορά στην δηµιουργία ενός ποδηλατοδρόµου στον ήµο Βριλησσίων, διά µέσω καταλλήλων οδών του ήµου Βριλησσίων, για την επικοινωνία των κατοίκων των ήµων Μελισσίων, Βριλησσίων και Χαλανδρίου, αλλά και για την πρόσβαση των κατοίκων αυτών στον σηµαντικότερο σταθµό του ΜΕΤΡΟ και του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙ ΗΡΟ ΡΟΜΟΥ, του Σταθµού ουκίσσης Πλακεντίας, µε την χρήση του ποδηλάτου ή πεζή.

79 Το συνολικό µήκος της πορείας αυτής ανέρχεται σε 2,510 µέτρα και σε συνδυασµό µε τον λειτουργούντα ήδη από το 2006 ποδηλατόδροµο της οδού Μπακογιάννη (µήκους 780 µέτρων), η συνολική «πράσινη» διαδροµή ποδηλάτου και πεζοπορίας, εντός του ήµου Βριλησσίων, ανέρχεται σε 3,290 µέτρα. Προβλέπονται εκτεταµένες φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης. Κατασκευή πρότυπου ποδηλατόδροµου µήκους 2,510 µ. στο ίδιο επίπεδο µε το ανατολικό πεζοδρόµιο και διαχωριστική νησίδα πρασίνου µε φύτευση δένδρων και θάµνων

80 Οδός Σπάρτης, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας Μήκος 590 µ. (οδός Σπάρτης, από Οµήρου έως Σισµανογλείου) Φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης.

81 Οδός Ρεµατιάς, ανάπλαση σε οδό ήπιας κυκλοφορίας Μήκος 260 µ. (οδός Ρεµατιάς, από Έκτορος έως Σισµανογλείου) Φυτεύσεις, ανακατασκευή πεζοδροµίων και οδοστρώµατος, οργάνωση στάθµευσης, δίκτυο άρδευσης, δίκτυο φωτισµού.

82 Οικοδοµικό Τετράγωνο 310 (Ορεστιάδος, Ξάνθης, Ταϋγέτου) Επιφάνεια 0.84 στρεµµάτων Εκτεταµένες φυτεύσεις, οργανωµένη παιδική χαρά, διάδροµοι περιπάτου, δίκτυο άρδευσης, δίκτυο φωτισµού.

83 Το έργο αφορά στην διαµόρφωση του Ο.Τ.310,.310, µεταξύ των οδών Ορεστιάδος, Ξάνθης και Ταϋγέτου σε χώρο παιγνιδιού και αναψυχής. Πρόκειται για έναν χώρο, ανάµεσα σε κατοικίες και δίπλα στο 2ο Γυµνάσιο και 2ο Λύκειο του ήµου, που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος παιδικής χαράς. Προβλέπεται η διαµόρφωση αυτού του οικοδοµικού τετραγώνου σε ένα χώρο πρασίνου µε καθιστικά και µία µικρή παιδική χαρά µε χαµηλή περίφραξη. Στις εργασίες ανάπλασης του χώρου περιλαµβάνεται και η διαµόρφωση της οδού Ξάνθης, πλάτους 7.50µ. περίπου, σε πεζόδροµο-ποδηλατόδροµο ποδηλατόδροµο, που θα συνδεθεί στη συνέχεια µε το υπόλοιπο δίκτυο ποδηλατόδροµων της πόλης, µε δυνατότητα διέλευσης οχηµάτων των µόνιµων κατοίκων της περιοχής.

84 ΡΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

85 Εγκατάσταση συστήµατος τηλεδιαχείρισης φωτισµού στους κεντρικούς δρόµους και τις πλατείες του ήµου.

86 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Το Έργο αφορά στην εγκατάσταση συστήµατος στο ήµο Βριλησσίων, για την υποστήριξη µέσω τηλεµετρίας του ελέγχου κεντρικών εξωτερικών ηλεκτρικών κιβωτίων διανοµής ηλεκτρικής ισχύος (πίλαρ) και των αντιστοίχων φωτιστικών σωµάτων (θέσεων φωτισµού).

87 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Έχει γίνει πιλοτική εφαρµογή σε τµήµα του δικτύου οδοφωτισµού στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως (από την οδό Κύπρου έως την οδό Πίνδου), βορείως της πλατείας Αναλήψεως, για τον έλεγχο τριών πίλαρ και σαράντα πέντε θέσεων φωτισµού.

88 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Σε κάθε πίνακα (πίλαρ) και προαιρετικά σε κάθε θέση φωτισµού (ΦΟΠ), τοποθετήθηκε κατάλληλος εξοπλισµός και µέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου, παρέχεται η πληροφορία για βλάβη, κατάσταση ή αποδοχή εντολής.

89 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Ο ήµος Βριλησσίων, µετά την επιτυχή εφαρµογή του πιλοτικού έργου της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, χρηµατοδοτήθηκε από το Πρόγραµµα «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών µε το ποσόν των 180,000 για την επέκταση του συστήµατος ιαχείρισης και Τηλεποπτείας σε όλο το εγκατεστηµένο σήµερα ίκτυο Οδοφωτισµού της πόλης. Η χρηµατοδότηση έργου περιλαµβάνει την προµήθεια, εγκατάσταση, παραµετροποίηση, ρύθµιση και θέση σε κανονική λειτουργία του κατάλληλου εξοπλισµού σε όλο το κέντρο της πόλης, σε τουλάχιστον 580 φωτιστικά σώµατα και σε τουλάχιστον 16 κιβώτια διανοµής.

90 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Αποτιµώντας τις τεχνικές δυνατότητες του συστήµατος και τα αποτελέσµατα από τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου, η συγκεκριµένη εγκατάσταση, αναµένεται να παρέχει στο ήµο µεσοπρόθεσµα, τα εξής:

91 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Την εξοικονόµηση ενεργειακών πόρων έως και 30% εντάσσοντας τα σηµεία σε ανεξάρτητα χρονοπρογράµµατα εξοικονόµησης. Τη δυνατότητα πρόβλεψης κατανάλωσης για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα. Την υποστήριξη της σκοπιµότητας επενδύσεων νέων τεχνολογιών που µειώνουν την κατανάλωση και τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Την οργανωτική υποστήριξη λειτουργιών όπως η προληπτική συντήρηση, η παρακολούθηση έργων, το ιστορικό βλαβών και η αντιµετώπιση τους. Στατιστικά και ιστορικά στοιχεία χρονικών περιόδων ή τοµέωνγιατηνπλειοψηφίατωνλειτουργιών.

92 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Το έργο συµβάλλει στην εξοικονόµηση ενέργειας επιδρώντας θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόµηση οικονοµικών πόρων του ήµου. Επιπλέον εξοικονοµείται και σηµαντικό ποσό ανθρωποωρών δεδοµένης της δυνατότητας κεντρικού ελέγχου της υποδοµής οδοφωτισµού του ήµου, από το αρµόδιο προσωπικό, πρόβλεψη και προγραµµατισµό της συντήρησής του και άµεση απόκριση σε βλάβες.

93 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Ταυτόχρονα βελτιώνεται ιδιαίτερα η σχέση επικοινωνίας, αλλά και εµπιστοσύνης µε τους πολίτες µε την δυνατότητα αντικατάστασης από τις υπηρεσίες του ήµου των «γηρασµένων» λαµπτήρων, πριν από την οριστική τους σβέση και πριν δηµιουργηθεί πρόβληµα από την έλλειψη φωτισµού σε κάποια περιοχή.

94 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Κεντρική Μονάδα ιαχείρισης Πίλαρ ικτύου Οδοφωτισµού

95 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Εγκατάσταση Κεντρικής Μονάδας ιαχείρισης Πίλαρ ικτύου Οδοφωτισµού

96 Σύστηµα ιαχείρισης και Τηλεποπτείας ικτύου Οδοφωτισµού Τοποθέτηση Φωτιστικού Σώµατος ικτύου Οδοφωτισµού

97 SEC-BENCH Sustainable Energy Communities Benchmarking of Energy and Climate Performance Indicators on the Web «Ενεργειακά Βιώσιµες Κοινωνίες Συγκριτική αξιολόγηση ενεργειακών και κλιµατικών δεικτών στο ιαδίκτυο»

98 Με τη συµµετοχή του ήµου Βριλησσίων στην Ελληνική οµάδα εργασίας για το Ευρωπαϊκό έργο SEC-BENCH Sustainable Energy Communities Benchmarking of Energy and Climate Performance Indicators on the Web («Ενεργειακά Βιώσιµες Κοινωνίες Συγκριτική αξιολόγηση ενεργειακών και κλιµατικών δεικτών στο ιαδίκτυο») και ειδικότερα για τη θεµατική ενότητα του έργου «πιλοτικές µελέτες», όλη αυτή η προηγούµενη γνώση και εµπειρία άρχισε να καταγράφεται και να οργανώνεται µε τη συλλογή στοιχείων που βοηθούν στην αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης έτσι, ώστε ο ήµος να µπορεί στο µέλλον να υλοποιήσει αποτελεσµατικά µέτρα και δράσεις, που θα έχουν µετρήσιµο αποτέλεσµα στην εξοικονόµηση ενέργειας και στη µείωση των ρύπων.

99 Παράλληλα, όλη αυτή η καταγραφή θα αξιοποιηθεί για τη σύνταξη του προγράµµατος του ήµου για την βελτίωση της ενεργειακής του αποδοτικότητας, το οποίο θα περιλαµβάνεται στο συνολικό επιχειρησιακό/αναπτυξιακό αναπτυξιακό πρόγραµµα του ήµου (4ετές ετές,, 10ετές ετές) και θα βοηθήσει και στην προετοιµασία υποβολής προτάσεων και Σχεδίων ράσης για το πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», όπου θα περιλαµβάνονται προτάσεις για:

100 φυτεµένα δώµατα, περσίδες σε δηµοτικά κτήρια, αντικατάσταση καυστήρων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πανέλων στα σχολεία εφαρµογές γεωθερµίας για την ψύξη θέρµανση δηµοτικών κτηρίων τοποθέτηση ψυχρών υλικών & βλάστησης σε πεζόδροµους - ποδηλατοδρόµους κ.α.

101 Πιο αναλυτικά, το «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» που εκπονείται αυτήν την περίοδο, µε στόχο την υποβολή του για χρηµατοδότηση από το εξαγγελθέν Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του Υπουργείου Ανάπτυξης περιλαµβάνει τις κάτωθι δράσεις:

102 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ Προϋπολογισµός έως 385, ,000

103 ΗΜΑΡΧΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες ρύθµιση αεραγωγών Σκίαση ανατολικής πλευρά µε σκίαστρο µε περσίδες Εφαρµογή γεωθερµίας για την ψύξη και θέρµανση του κτηρίου. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες ρύθµιση αεραγωγών.

104 ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες ρύθµιση αεραγωγών. 1ο ΛΥΚΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες. Βαφή δώµατος ή Πράσινη στέγη Φύτευση ανατολικής πλευράς.

105 2ο ΛΥΚΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες. Βαφή δώµατος ή Πράσινη στέγη Φύτευση ανατολικής πλευράς. 1ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σύνδεση µε Φυσικό αέριο Αλλαγή λέβητα και καυστήρα - Αντισταθµίσεις Θερµοστατικός έλεγχος κατά ζώνες. Βαφή δώµατος ή Πράσινη στέγη Φύτευση ανατολικής πλευράς Αλλαγή εξωτερικών κουφωµάτων.

106 3ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Βαφή δώµατος και όψεων κτηρίου µε «ψυχρά υλικά» Σκίαστρα και φύτευση ανατολικής πλευράς.

107 Βριλήσσια, Ιούλιος 2009 ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ήµου Βριλησσίων

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΟΔΗΓΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»_ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ/ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΟΔΗΓΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»_ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ/ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μέτρο Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μέτρο Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υλοποίηση του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ξεκινάει το 2009, αποτελεί βασικό κομμάτι της ενεργειακής στρατηγικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ «ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ» ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Φεβρουάριος 2012 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ Με τη συγχρηµατοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΟ RES DISSEMINATION

ΤΟ ΕΡΓΟ RES DISSEMINATION Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας σε οικιστικά σύνολα European Commission Directorate-General for Energy and Transport ΤΟ ΕΡΓΟ RES DISSEMINATION Το παρόν υλικό έχει παραχθεί µε την συγχρηµατοδότηση της Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΕΚΤΟΣ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Καθορισµός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Καθορισµός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ

ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ Καθορισµός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια 1. Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού

Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού ΟΝΟΜΑ : ΝΙΟΤΗΣ ΝΙΚΟΣ Α.Μ.: 4247 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΈΡΓΟ : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟ Ο.Τ. Γ290 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ & Η/Μ ΕΡΓΑΣΙΕΣ)

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Ιανουάριος 2008 Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 2103840774-5, fax. 2103804008 www.greenpeace.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενωµένοι Σχεδιάζουµε. Γιώργος Πατούλης Υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου

Ενωµένοι Σχεδιάζουµε. Γιώργος Πατούλης Υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου Ενωµένοι Σχεδιάζουµε Το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας «Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη» είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και ενός ευρύτατου δημόσιου διαλόγου με

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016

ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016 ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016 _00. Εισαγωγή _01. Κλιματική αλλαγή: Μετριασμός και προσαρμογή _02. Τοπικές μεταφορές _03. Πράσινες Αστικές Περιοχές που ενσωματώνουν την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑ 2008 ΟΔΗΓΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, απαιτεί τη λήψη δραστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: ΑΡΤΕΜΗ ΣΠΑΝΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ Καθορισμός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΧΡΥΣΟΡΡΟΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ. Α) κυκλική πόλη. Β) η περιβαλλοντική ένταξη των παραδοσιακών οικισµών

ΑΞΟΝΕΣ. Α) κυκλική πόλη. Β) η περιβαλλοντική ένταξη των παραδοσιακών οικισµών ƒ 006 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εργασία αυτή γίνεται στα πλαίσια του µεταπτυχιακού προγράµµατος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΠΟ- ΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ» και έχει τίτλο : Περιβαλλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκλιµατικός Σχεδιασµός στην Ελλάδα:

Βιοκλιµατικός Σχεδιασµός στην Ελλάδα: Βιοκλιµατικός Σχεδιασµός στην Ελλάδα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική ιεύθυνση για την Ενέργεια και τις Μεταφορές ΚΑΠΕ, Πικέρµι, Σεπτέµβριος 2 Επιµέλεια σύνταξη κειµένων: Ευγενία Α. Λάζαρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Βιοκλιματικών Αναβαθμίσεων Δημόσιων Ανοικτών Χώρων

Πρόγραμμα Βιοκλιματικών Αναβαθμίσεων Δημόσιων Ανοικτών Χώρων ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 Πρόγραμμα Βιοκλιματικών Αναβαθμίσεων Δημόσιων Ανοικτών Χώρων ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Επιβλέπων Καθηγητής) ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ (Συνεπιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ/ ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ. στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειών για την πρωτοβουλία του «Συµφώνου των ηµάρχων»

ΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ/ ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ. στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειών για την πρωτοβουλία του «Συµφώνου των ηµάρχων» ΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ/ ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ Σχέδιο ράσης Εξοικονόµησης Ενέργειας και Ενεργειακών Επιθεωρήσεων των ηµοτικών κτιρίων του ήµου Θέρµης/ ηµοτική Ενότητα Θέρµης, στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕ ΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕ ΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕ ΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Αλεξιάδου Π. 1,2 και Νικολάου Κ. 1,3 1 Σχολή Θετικών Επιστηµών

Διαβάστε περισσότερα

jgeorgi@tee.gr antonaraeleni@hotmail.com Περίληψη

jgeorgi@tee.gr antonaraeleni@hotmail.com Περίληψη Βιοκλιµατική αξιολόγηση σχολικού κτιρίου Παρεµβάσεις βελτίωσης της βιοκλιµατικής του συµπεριφοράς ιαµόρφωση του περιβάλλοντα χώρου µε βιοκλιµατικές αρχές σχεδιασµού. Μελέτη περίπτωσης: Ενιαίο Λύκειο Ελευθερούπολης

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή μελέτη και πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας στο σύστημα φωτισμού του κτιρίου Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. - Πτέρυγες Α, Ε, Η, Η1

Ενεργειακή μελέτη και πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας στο σύστημα φωτισμού του κτιρίου Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. - Πτέρυγες Α, Ε, Η, Η1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Ενεργειακή μελέτη και πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας στο σύστημα φωτισμού του κτιρίου Χημικών

Διαβάστε περισσότερα

1. Σε περιοχές εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του παρόντος.

1. Σε περιοχές εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του παρόντος. ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4067 (ΦΕΚ Α 79/09.04.2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή: Αρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής 1. Σε περιοχές εντός

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή 6 ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας

Κατασκευή 6 ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας Κατασκευή 6 ου Νηπιαγωγείου Ορεστιάδας Με τη δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει το 6 ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο ΟΤ 204Ζ. Συγκεκριμένα το έργο αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 3 Περιγραφή δήµου... 6 Πληθυσµός... 6 Οικιστική ανάπτυξη... 7 Κλιµατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑ 2008 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ Στα πλαίσια της ποιοτικής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, η Διεύθυνση Μελετών Συμβατικών

Διαβάστε περισσότερα