... ΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ. ανακυκλώνουµε τώρα και τα χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "... ΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ. ανακυκλώνουµε τώρα και τα χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια. www.recoilproject.eu"

Transcript

1 Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ανακυκλώνουµε τώρα και τα χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ προστατεύουµε την πόλη µας και το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη» Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Κ Ρ Η Τ Η Σ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ε ΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

2 Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ προστατεύουµε την πόλη µας και το περιβάλλον Ανακυκλώνοντας τα µαγειρικά λάδια: κερδίζουµε πιο καθαρό περιβάλλον περιορίζουµε τα εισαγόµενα ορυκτά καύσιµα και εξοικονοµούµε φυσικούς πόρους µειώνουµε τον όγκο των απορριµµάτων στους ΧΥΤΑ εξοικονοµούµε χρήµατα για το ήµο και τους πολίτες προστατεύουµε τον πλανήτη και τη διατροφική αλυσίδα ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ* Πίσω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας (πρώην Νοµαρχία) επί της οδού Κεφαλογιάννηδων (Περιφερειακός) Οδός Μοάτσου, έξω από το κρεοπωλείο Αντωνάκη ηµητρακάκη και Λ.Κουντουριώτη, στη γωνία του ηµοτικού Κήπου (επί της οδού ηµητρακάκη) Στην είσοδο του Εµπορικού Λιµανιού, κοντά στο Λιµεναρχείο Πλατεία Αγ.Γεωργίου Πεταλιώτη (Καλλιθέα) Περιοχή Αγ. Φωτεινής, επί της οδού Σταµαθιουδάκη (Κουµπές) Έξω από το Ι.Κ.Α., επί της οδού Κονδυλάκη (Μασταµπάς) Στη γωνία οδών Καζαντζάκη και Ζυµβρακάκη, Περιοχή Σχολής Χωροφυλακής Στο πρόγραµµα ανακύκλωσης χρησιµοποιηµένων µαγειρικών λαδιών συµµετέχουν τα παρακάτω σχολεία: 2 o ηµοτικό 7 o ηµοτικό 8 o ηµοτικό ηµοτικό Σχολείο Άδελε 1 o ηµοτικό Σχολείο Ατσιπόπουλου 1 o Γυµνάσιο 2 o Γυµνάσιο 3 o Γυµνάσιο 4 o Γυµνάσιο 1 o Λύκειο 3 o Λύκειο Πρότυπο Πειραµατικό Γυµνάσιο Πανεπιστηµίου Κρήτης 1 o Επαγγελµατικό Λύκειο *Οι κάδοι συλλογής τηγανελαίων βρίσκονται κοντά στους υπόλοιπους κάδους απορριµµάτων και ανακύκλωσης. Περισσότερες πληροφορίες και επικαιροποιηµένη λίστα σηµείων ανακύκλωσης: της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη» Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Κ Ρ Η Τ Η Σ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ε ΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Το RecOil υποστηρίζεται από το Πρόγραµµα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόµενο του εντύπου φέρουν οι συγγραφείς του. Οι απόψεις που εκφράζονται στην παρούσα έκδοση δεν απηχούν κατ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το EASME και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαµβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη όσον αφορά τη χρήση ή την όποια βλάβη µπορεί να προκύψει ως αποτέλεσµα της χρήσης των πληροφοριών που περιλαµβάνονται σε αυτήν.

3 Ποια λάδια ανακυκλώνουµε; Όλα τα λάδια που χρησιµοποιούµε σπίτι µας για µαγείρεµα ή τηγάνισµα όπως ελαιόλαδο, σπορέλαια (ηλιέλαιο, καλαµποκέλαιο, βαµβακέλαιο, φοινικέλαιο) και πυρηνέλαιο, ακόµα και τα παλιά ταγγισµένα λάδια µπορούν να ανακυκλωθούν. Πως συλλέγουµε τα τηγανέλαια; Αφήνουµε το χρησιµοποιηµένο µαγειρικό λάδι να κρυώσει. Αν χρειάζεται το περνάµε από ένα σουρωτήρι ή ένα φίλτρο για να το απαλλάξουµε από τα υπολείµµατα των τροφών. Το µεταγγίζουµε µε χωνί σε πλαστικό δοχείο (µπουκάλι λαδιού, νερού ή αναψυκτικού) και το αποθηκεύουµε σε σκιερό µέρος. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: εν χρησιµοποιούµε γυάλινα δοχεία και προσέχουµε να µην αναµειχθεί µε νερό ή άλλο υγρό. Μόλις γεµίσει το δοχείο το κλείνουµε καλά και το µεταφέρουµε στον ειδικό κάδο συλλογής που βρίσκεται κοντά στο σπίτι µας. Τα χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια συλλέγονται τακτικά και µεταφέρονται στο σηµείο επεξεργασίας όπου και µετατρέπονται σε βιοντίζελ. Λάδια µηχανής (ορυκτέλαια) Σάλτσες και υπολείµµατα τροφών Νερό ή άλλα υγρά Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία RecOil (www.recoilproject.eu) υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην ανακύκλωση των οικιακών χρησιµοποιηµένων µαγειρικών ελαίων για τη βιώσιµη παραγωγή βιοντίζελ στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη ανία. Το Εργαστήριο Ανανεώσιµων και Βιώσιµων Ενεργειακών Συστηµάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία µε το ήµο Ρεθύµνου υλοποιούν πιλοτικό πρόγραµµα συλλογής και ανακύκλωσης, σύµφωνα µε τις καλές πρακτικές που έχουν αναδειχθεί πανευρωπαϊκά.

4 Γιατί βιοντίζελ Το βιοντίζελ προσφέρει σηµαντικά πλεονεκτήµατα: είναι βιοδιασπώµενο και πιο φιλικό για το περιβάλλον Το βιοντίζελ ρυπαίνει λιγότερο από τα συµβατικά καύσιµα. αυξάνει την ενεργειακή αυτάρκεια και µειώνει την ανάγκη για µεταφορά καυσίµων Το βιοντίζελ έχει θετικό ενεργειακό ισοζύγιο: ανάλογα µε τη µέθοδο επεξεργασίας και την πρώτη ύλη αποδίδει ως και 5,5 µονάδες ενέργειας για κάθε µονάδα ενέργειας που καταναλώνει. Συµβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και µειώνει τις ανάγκες για εισαγωγές καυσίµων. προσφέρει αυξηµένη λιπαντικότητα και µεγαλώνει τη ζωή του κινητήρα Η πρόσµιξη συµβατικών καυσίµων µε βιοντίζελ, ακόµη και σε χαµηλά ποσοστά, ενισχύει τη λιπαντική τους ικανότητα. Οι λιπαντικές ιδιότητες προστατεύουν τα κινούµενα µέρη του κινητήρα από την πρόωρη φθορά, και µειώνουν τον θόρυβο. Το βιοντίζελ διατηρεί τον κινητήρα καθαρό. Ο αριθµός κετανίων του είναι µεγαλύτερος από αυτόν του ντίζελ, έτσι βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του κινητήρα. συµβάλλει στη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) Η χρήση βιοντίζελ έχει θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουµε. Σε σύγκριση µε τα ορυκτά καύσιµα, µειώνει σηµαντικά τις εκποµπές σε τοξικούς ρύπους: αιωρούµενα σωµατίδια, βαρέα µέταλλα, σουλφίδια, πτητικές οργανικές ενώσεις και µονοξείδιο του άνθρακα. Το βιοντίζελ µειώνει τις εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου, καθώς το CO2 που απελευθερώνεται κατά την καύση του αντισταθµίζεται από εκείνο που απορροφάται στη φωτοσύνθεση όταν αναπτύσσεται η πρώτη ύλη. Ανάλογα µε το ποσοστό πρόσµιξης, η χρήση του βιοντίζελ µειώνει κατά 65% - 90% τις εκποµπές CO2 σε σύγκριση µε το συµβατικό ντίζελ. µεγαλύτερη ασφάλεια στην αποθήκευση καυσίµων Η επεξεργασία, αποθήκευση και µεταφορά του βιοντίζελ είναι ασφαλέστερη από αυτή των ορυκτών καυσίµων. Είναι λιγότερο εύφλεκτο (το σηµείο ανάφλεξης του είναι στους 150 C, ενώ του ντίζελ περίπου στους 52 C). Eίναι λιγότερο τοξικό και έχει υψηλή βιοαποικοδοµησιµότητα, έτσι ο κίνδυνος σε περίπτωση διαρροής είναι πολύ µικρότερος.

5 Τι είναι το βιοντίζελ; Το βιοντίζελ είναι ανανεώσιµο καύσιµο που παράγεται από φυτικά λάδια (από σπόρους ελαιούχων φυτών όπως η ελαιοκράµβη, ο ηλίανθος, ο φοίνικας, η σόγια κ.α.), ζωικά λίπη ή χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια. Oι ιδιότητες του είναι παρόµοιες µε αυτές του ντίζελ, έτσι µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως καύσιµο κίνησης στις ντιζελοµηχανές. Σε σύγκριση µε άλλες πρώτες ύλες (π.χ. φυτικά λάδια, ζωικά λίπη) που χρησιµοποιούνται στην παραγωγή βιοντίζελ, τα χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια έχουν αρκετά πλεονεκτήµατα: Mε τη µετατροπή τους σε βιοντίζελ µειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η αξιοποίησή τους ως καύσιµο αποκλείει την εναπόθεσή τους σε χωµατερές και µειώνει το κόστος συντήρησης των συστηµάτων αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών λυµάτων. Το βιοντίζελ από χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια έχει τις χαµηλότερες εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου, έως 83% χαµηλότερες από του συµβατικού ντίζελ. Αντίστοιχα το βιοντίζελ από ηλιέλαιο έχει 51% χαµηλότερες εκποµπές, ενώ το φοινικέλαιο µόλις 19%. Πως φτιάχνεται το βιοντίζελ; Η συνήθης διαδικασία σύνθεσης του βιοντίζελ ονοµάζεται µετεστεροποίηση. Μετατρέπει την πρώτη ύλη σε µεθυλεστέρα λιπαρών οξέων (η χηµική ονοµασία του βιοντίζελ) και γλυκερίνη (παραπροϊόν που χρησιµοποιείται από τις φαρµακοβιοµηχανίες και τη βιοµηχανία καλλυντικών). Η ποιότητα του βιοντίζελ που παράγεται και το κόστος επεξεργασίας εξαρτώνται από την ποιότητα των χρησιµοποιηµένων λαδιών που ανακυκλώνουµε. Το βιοντίζελ µεταφέρεται στα διυλιστήρια όπου αναµιγνύεται µε το συµβατικό ντίζελ σε ποσοστό έως 7%. Για κάθε 1 λίτρο λαδιού που ανακυκλώνουµε παράγεται περίπου 1 λίτρο βιοντίζελ, ανάλογα µε την πρώτη ύλη και τη διεργασία. Πρώτη ύλη - Xρησιµοποιηµένα λάδια Καταλύτης - ουσία που βοηθά να γίνει η αντίδραση Βιοντίζελ Γλυκερίνη

6 ANAΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ...και στο µαγειρικό λάδι! Τα χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια (τηγανέλαια) δηµιουργούν µεγάλα προβλήµατα στο περιβάλλον, όταν καταλήγουν στην αποχέτευση: ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, δηλαδή το πόσιµο νερό, τα ποτάµια, τις λίµνες, τη θάλασσα και άλλα φυσικά οικοσυστήµατα εµποδίζουν την επεξεργασία των λυµάτων και αυξάνουν τις δαπάνες συντήρησης του δικτύου φράζουν τις σωληνώσεις και προκαλούν δυσάρεστες οσµές. Περίπου τόνοι τηγανελαίων παράγονται στην Ελλάδα το χρόνο. Από την ποσότητα αυτή ανακυκλώνεται λιγότερο από το 20%! 1 λίτρο λαδιού ρυπαίνει µέχρι λίτρα νερού, όσο δηλαδή χρειάζεται ένας άνθρωπος για πάνω από 14 χρόνια! Τα χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια χρησιµοποιούνται στην παραγωγή βιοντίζελ. Ανακυκλώνοντας τα χρησιµοποιηµένα µαγειρικά λάδια που παράγουµε στο σπίτι µας, βοηθάµε να µειωθεί η ποσότητα των εισαγόµενων ορυκτών καυσίµων, αποφεύγουµε την εναπόθεση τους σε χώρους υγειονοµικής ταφής, προστατεύουµε τον πλανήτη και τη διατροφική αλυσίδα και συµβάλλουµε στη µείωση των υγρών αποβλήτων που δηµιουργούνται όταν τα λάδια αυτά καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης. Έτσι προστατεύουµε το περιβάλλον και την πόλη µας.

Μεταπτυχιακή διατριβή

Μεταπτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μεταπτυχιακή διατριβή ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΛΑΔΙΑ Δήμητρα Δύσπυρου Λεμεσός Δεκέμβριος 2012 i ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» Εισηγητής: Καραμανή Μαρία Επιβλέπων Καθηγητής: Μιχαήλ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουµε πόσο σηµαντική είναι η ανακύκλωση των υλικών, αν θέλουµε να διατηρήσουµε το περιβάλλον µας καθαρό. Κάθε ένας από εµάς µεµονωµένα

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιµη κατανάλωση στα νοικοκυριά Τάσεις και πολιτικές στα κράτη µέλη του ΟΟΣΑ. Μια έρευνα του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

Βιώσιµη κατανάλωση στα νοικοκυριά Τάσεις και πολιτικές στα κράτη µέλη του ΟΟΣΑ. Μια έρευνα του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Βιώσιµη κατανάλωση στα νοικοκυριά Τάσεις και πολιτικές στα κράτη µέλη του ΟΟΣΑ Μια έρευνα του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Η έρευνα του ΟΟΣΑ Η βιώσιµη κατανάλωση έχει γίνει θέµα προτεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία: Εργαστηριακή παραγωγή και χαρακτηρισμός βιοντήζελ από βιομηχανικά έλαια

Διπλωματική εργασία: Εργαστηριακή παραγωγή και χαρακτηρισμός βιοντήζελ από βιομηχανικά έλαια ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ Διπλωματική εργασία: Εργαστηριακή παραγωγή και χαρακτηρισμός βιοντήζελ από βιομηχανικά έλαια Στάθη Ιωάννα Εξεταστική Επιτροπή: Πασαδάκης Νικόλαος, Επικ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση αποβλήτων απορριμμάτων

Διαχείριση αποβλήτων απορριμμάτων Διαχείριση αποβλήτων απορριμμάτων Αέρια απόβλητα Επεξεργασία αέριων αποβλήτων Υγρά απόβλητα Επεξεργασία υγρών αποβλήτων Επεξεργασία υγρών βιομηχανικών αποβλήτων Επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών

Διαβάστε περισσότερα

αγαπώ την πόλη μου γι' αυτό κι ανακυκλώνω

αγαπώ την πόλη μου γι' αυτό κι ανακυκλώνω ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΕΔΙΒΙΜ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ημερήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγαπώ την πόλη μου γι' αυτό κι ανακυκλώνω καλή αρχή! Αγαπητοί φίλοι, Καλώς ήρθατε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΣΕΡΕΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.Ε.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ο. ΛΙΟΛΙΟΥ. του. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Σαββάκης

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ο. ΛΙΟΛΙΟΥ. του. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Σαββάκης ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ο. ΛΙΟΛΙΟΥ Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Σαββάκης Αντιπρόεδρος Τ.Ε.Ι. Κρήτης Ηράκλειο Ιούνιος 2014 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ? Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΜΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΜΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΜΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ Υπό των φοιτητών: ΑΠΑΖΙ ΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙ Α. ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ;

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙ Α. ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ; ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡHTHΣ Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας & Πρόνοιας Τµήµα ιατροφής & ιαιτολογίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Ανάλυση κύκλου ζωής βιοαιθανόλης και βιοντίζελ ως καύσιµα µεταφοράς

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Ανάλυση κύκλου ζωής βιοαιθανόλης και βιοντίζελ ως καύσιµα µεταφοράς ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος Ανάλυση κύκλου ζωής βιοαιθανόλης και βιοντίζελ ως καύσιµα µεταφοράς ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ ΕΥ ΟΚΙΑ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΣΟΥΤΣΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, Επ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : Τεχνολογίες καύσης αστικών στερεών απορριμμάτων: Τεχνικά χαρακτηριστικά και οικονομικά στοιχεία

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : Τεχνολογίες καύσης αστικών στερεών απορριμμάτων: Τεχνικά χαρακτηριστικά και οικονομικά στοιχεία ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ : ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : Τεχνολογίες καύσης αστικών στερεών απορριμμάτων: Τεχνικά χαρακτηριστικά και οικονομικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! 1 Εισαγωγή 3 Ενέργεια 8 Αέρας 12 Νερό 16 Έδαφος Η Άμεση Ευρώπη είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

.1. È Â ÚÈÛË ÈÎÈ ÎÒÓ

.1. È Â ÚÈÛË ÈÎÈ ÎÒÓ 17 2.1. È Â ÚÈÛË ÈÎÈ ÎÒÓ appleôúúèìì ÙˆÓ 2 18 appleôúú ÌÌ Ù ÛÙË ˆ Ì 1.1. ÈÛ ÁˆÁ Μία καθηµερινή δραστηριότητα του ανθρώπου είναι να απαλλαγεί από τα απορρίµµατα (σκουπίδια) τα οποία παράγει. Ως απορρίµµατα

Διαβάστε περισσότερα

04-00: Διεργασίες παραγωγής βιοενέργειας Εισαγωγή

04-00: Διεργασίες παραγωγής βιοενέργειας Εισαγωγή Κεφάλαιο 04-00 σελ. 1 04-00: Διεργασίες παραγωγής βιοενέργειας Εισαγωγή Όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο 01-00-02α, η ενέργεια που περιέχεται στα βιοκαύσιμα αποθηκεύτηκε αρχικά από τη φωτοσύνθεση και βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Ε Ρ Ι Π Τ Ω Σ Η Σ Γ Ι Α Τ Η Ν Π Ρ Α Σ Ι Ν Η Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α «R E V I V E Α. Ε.»

Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Ε Ρ Ι Π Τ Ω Σ Η Σ Γ Ι Α Τ Η Ν Π Ρ Α Σ Ι Ν Η Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α «R E V I V E Α. Ε.» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Μ Ε Λ Ε Τ Η Π Ε Ρ Ι Π Τ Ω Σ Η Σ Γ Ι Α Τ Η Ν Π Ρ Α Σ Ι Ν Η Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α «R E V I V E Α. Ε.» Πειραιάς, 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα:

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Τα Σκουπίδια µας (Αστικά Στερεά Απόβλητα) Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Ζυµώσιµα: 44% Η µέση ποιοτική σύσταση των παραγόµενων Χαρτί: 25% αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, Πλαστικά: 12%

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕ ΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΛΑΗ ΑΝΕ ΠΟΥΛΙΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΑ ΙΟΥ ΤΩΡΑ?

ΣΕ ΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΛΑΗ ΑΝΕ ΠΟΥΛΙΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΑ ΙΟΥ ΤΩΡΑ? ΣΕ ΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΛΑΗ ΑΝΕ ΠΟΥΛΙΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΑ ΙΟΥ ΤΩΡΑ? Αγαπιάδου Πασχαλίνα Πληροφορικός, MSc Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Καθηγήτρια ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης. Λ. Κατσώνη 13,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Φ.ΑΕΡΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ : ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΒΑΛΑ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ - 4 - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ & ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - 9 -

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ - 4 - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ & ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - 9 - Περιεχόµενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - 1 - ΕΙΣΑΓΩΓΗ - 4 - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ & ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - 9-1.1 ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - 9-1.2 ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. θέμα: ΤΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Παναγιάρης Ν.

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. θέμα: ΤΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Παναγιάρης Ν. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ θέμα: ΤΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Παναγιάρης Ν. Βασίλειος Επιβλέπων καθηγητής : Οσσανλής Ιωάννης ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ 7 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΑΛΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΚΑΡΟΤΣΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 2010 1 Είμαι απαισιόδοξος για την ανθρώπινη φυλή γιατί είναι πάρα πολύ εφευρετική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΩΝ Αστικά λύµατα περιέχονται στους υπονόµους του αποχετευτικού συστήµατος που µεταφέρει τα ακάθαρτα νερά µιας ανθρώπινης κοινότητας. Τα αστικά λύµατα προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια. Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας

Ενέργεια. Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας Ενέργεια Συμβατικές πηγές ενέργειας Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, Γαιάνθρακες, Πυρηνική ενέργεια Συνέπειες / Προβλήματα από τις συμβατικές πηγές ενέργειας Οικονομία στην

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση: Η αναγκαιότητα της στη σημερινή εποχή και ο τρόπος αντιμετώπισης της από την τοπική κοινωνία

Ανακύκλωση: Η αναγκαιότητα της στη σημερινή εποχή και ο τρόπος αντιμετώπισης της από την τοπική κοινωνία Ανακύκλωση: Η αναγκαιότητα της στη σημερινή εποχή και ο τρόπος αντιμετώπισης της από την τοπική κοινωνία GREEN FUTURE RECYCLE BOYS CRAZY RECYCLERS Γιώργος Σμαραγδάκης Κωστής Μαρκάκης Ιωάννα Κοντουδάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Τα στερεά απόβλητα προκύπτουν από την παραγωγή, τη μεταφορά, την επεξεργασία και την κατανάλωση αγαθών. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα