Ο Ελληνοαυστραλιανός Τύπος της περιόδου : Πόλωση, δύσκολες προσαρμογές και σταδιακή εκτόνωση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Ελληνοαυστραλιανός Τύπος της περιόδου : Πόλωση, δύσκολες προσαρμογές και σταδιακή εκτόνωση"

Transcript

1 Ο ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Ο Ελληνοαυστραλιανός Τύπος της περιόδου : Πόλωση, δύσκολες προσαρμογές και σταδιακή εκτόνωση Χρήστος Ν. Φίφης The Greek Australian Press, : Some Issues: This article examines the role and the contribution of six Greek-Australian newspapers from 1960 to From many aspects this is a very important period for the Greek-Australian community. It includes the overdoubling of the Greek born settlers between 1961 and 1970, the Archdiocese pre-1958 Greek Communities dispute, the imposition of the Greek military dictatorship in Greece in 1967, the 1974 Turkish invasion to Cyprus, the collapse of the Greek military regime and the coming to Australia of about 6,000 Greek-Cypriot refugees. Other Greek-Australian and Australian developments contributed also in shaping the development of the Greek-Australian community. Events such as the visit to Australia of Mikis Theodorakis in 1972, Andreas Papandreou in 1974, the social and adjustment problems of the new Greek-Australian families, the coming and the falling of the Gough Whitlam era and the introduction of Multiculturalism played a role in the shaping of the community. How these situations and developments were presented by the Greek-Australian Press? Το θέμα της παρούσας παρουσίασης εγείρει ερωτήματα όπως τα ακόλουθα: Ποια ήταν η σπουδαιότητα της περιόδου για την Ελληνοαυστραλιανή Παροικία; Ποια ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν την Παροικία την περίοδο αυτή; Πώς παρουσίασαν τα ζητήματα αυτά οι ελληνοαυστραλιανές εφημερίδες της περιόδου; Ποιος ήταν ο ρόλος τους και οι θέσεις που προωθούσαν; Από πολλές απόψεις για την Ελληνοαυστραλιανή παροικία η περίοδος είναι πολύ σημαντική. Είναι η περίοδος που εξακολουθεί ν αναπτύσσεται και στο τέλος αρχίζει να ελαττώνεται και να αναδιαρθρώνεται η Αυστραλιανή βιο μηχανία. Η αύξηση της εργοστασιακής βιομηχανίας υποχρέωνε την Αυστραλιανή κυβέρνηση να επιζητεί υψηλό ποσοστό εισροής ανειδίκευτων μεταναστών. Μετά τη στείρευση των αποθεμάτων μεταναστών από τη Βρετανία και τη Βόρεια Ευρώ πη που αποτελούσαν την πρώτη προτίμηση της Αυστραλιανής κυβέρνησης, / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 449 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

2 ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΦΙΦΗΣ η Αυστραλία καταλήγει ν αποδέχεται, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, μαζική μετανάστευση από τη Νότια Ευρώπη, κάτι που απέφευγε να κάνει νωρίτερα. Η πε ρίοδος είναι αυτή που σημειώνει το υψηλότερο σημείο της μαζικής με τανάστευσης από την Ελλάδα. Οι ελληνογεννημένοι μετανάστες υπερδιπλασιά ζο νται, από 77,333 το 1961 στους 160,532 το 1970 (Price, 1984). Είναι επίσης η πε ρίοδος που το εκκλησιαστικό μεταβλήθηκε σε παροικιακό πρόβλημα μετά το Παγκοινο τικό Συνέδριο του 1958 στο Σίδνεϊ και προκαλεί έντονο διχασμό στην Παροικία. Έντονες αντιδράσεις και διαμάχες προκάλεσε επίσης η επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες ήταν νέοι, κάτω των 30 ετών, που δεν γνώριζαν Αγγλικά αλλά και δεν αισθάνονταν δεμένοι με τη νέα χώρα. Γενικά αισθάνονταν το περιβάλλον ξένο και οι διαθέσεις πολλών ήταν να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα (Κουρής, 1998:45). Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 οι νεοφερμένοι της περιόδου δημιούργησαν οικογένειες και η νέα κατάσταση περιέπλεκε τα αρχικά τους σχέδια. Η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα του φαίνεται να σημειώνει μια τομή. Αρκετοί Έλληνες μετανάστες άρχισαν να βλέπουν την Αυστραλία ως τη μόνιμη χώρα διαμονής τους. Ο James Jupp αναφέρει ότι στην Ελληνική πολιτική κρίση του Ιουλίου του 1965 πωλήθηκαν στη Μελβούρνη 6000 αθηναϊκές εφημερίδες που μεταφέρονταν αεροπορικώς και στην τσουχτερή τιμή των τριών σελινίων, (Jupp, 1966:40), όταν υπήρχαν επίσης διαθέσιμες τουλάχιστον 7 τοπικές εφημερίδες απ τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, σε λιγότερο από το 1/3 της παραπάνω τιμής. 1 Μετά το 1972 σημειώνεται σημαντική μείωση της μετανάστευσης από την Ελλάδα, η εκλογή της Αυστραλιανής Εργατικής κυβέρνησης του Γκοφ Ουίτλαμ στο τέλος του 1972 συμβάλλει στη βαθμιαία αποδοχή μιας πιο πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και τα γεγονότα της Κύπρου του 1974 συμβάλλουν στην πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα και στην έλευση στην Αυστραλία κάπου 6,000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων. Μερικοί από αυτούς ήταν εκπαιδευτικοί και επιστήμονες που πολλαπλώς συνέβαλαν στα προγράμματα ελληνομάθειας και τη βελτίωση των αναγκών της Ελληνοαυστραλιανής Παροικίας (Fifis, 1999:77). Μετά το 1967 η εισαγωγή εφημερίδων από την Ελλάδα έπεσε κατακόρυφα και αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των ελληνοαυστραλιανών εφημερίδων. Οι νέες οικογένειες άρχισαν να προσανατολίζονται προς μόνιμη εγκατάσταση στην Αυστραλία με την έννοια ότι αγόρασαν σπίτι, τα παιδιά άρχισαν να πηγαίνουν στο σχολείο και η επανεγκατάσταση στην Ελλάδα γινόταν πιο δύσκολη. Οι εφημερίδες όπως και στις παρελθούσες δεκαετίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πληροφόρηση των παροίκων και την καθοδήγηση στα καθημερινά προβλήματα της προσαρμογής τους. Αρκετές εφημερίδες κυκλοφόρησαν αυτή την 1 Κυριότερες εφημερίδες περιόδου: Σίδνεϊ: Πανελλήνιος Κήρυκας, Εθνικόν Βήμα, Κυριακή, Νέα Πατρίδα. Μελβούρνης: Νέος Κόσμος, Φως, Πυρσός, Τα Νέα. / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 450 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

3 Ο ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ περίοδο αλλά εδώ θ αναφερθώ στις γνωστότερες από πλευράς αναγνωστικότητας, επιβίωσης για σημαντικό χρονικό διάστημα και αντίχτυπου που είχαν στις διάφορες φάσεις του παροικιακού γίγνεσθαι. Οι εφημερίδες που επέλεξα για εξέταση και που εκπληρούν τα παραπάνω κριτήρια είναι ο Πανελλήνιος Κήρυκας (Π. Κ.) το Εθνικό Βήμα (Ε. Β.) και η Νέα Πατρίδα (Ν. Π.) του Σίδνεϊ, ο Νέος Κόσμος (Ν. Κ.), το Φως και Πυρσός της Μελβούρνης. Σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή των Νέων της Μελβούρνης ( ) και της Κυριακής του Σίδνεϊ ( ) αλλά η συμβολή τους καλύπτεται από τις συγγενείς εφημερίδες που ανταγωνίστηκαν μαζί τους και τελικά τις αναπλήρωσαν όταν αυτές σταμάτησαν, όπως ο Π. Κ. του Σίδνεϊ και ο Ν. Κ. της Μελβούρνης. Μια σημαντική εξέλιξη στην περίοδο είναι ότι η κατάσταση ενδοπαροικιακών σχέσεων που διαμορφώθηκε ήταν περισσότερο πολωτική σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Την περίοδο αυτή οι αιτίες διενέξεων ήταν ενδοπαροικιακές (π.χ., το εκκλησιαστικό) και εξωπαροικιακές (π.χ., η πολιτική και η δικτατορία στην Ελλάδα). Στο παρελθόν οι εφημερίδες συχνά διαφωνούσαν, για παράδειγμα στο εκκλησιαστικό, αλλά εξέφραζαν ένα παρόμοιο κοινό εργατικής και μέσης τάξης μικρομεσαίων εμπόρων ή ατόμων που φιλοδοξούσαν να μπουν σ αυτή την ομάδα. Στην περίοδο η πόλωση ήταν πολιτική και άγγιζε πολλά, όχι μόνο ένα παροικιακό ζήτημα. Στην περίοδο που εξετάζουμε οι εφημερίδες που υποστήριζαν την Αρχιεπισκοπή στο εκκλησιαστικό, υποστήριζαν τη Μοναρχία και τη δεξιά στην Ελλάδα και μετά το 1967 υποστήριζαν τα προξενεία και τη στρατιωτική δικτατορία ή αλλιώς εθνική κυβέρνηση, όπως αυτοαποκαλούνταν. Υποστήριζαν επίσης τα κόμματα του Συνασπισμού στην Αυστραλία. Μια κάποια πιο ελαστική επαμφοτερίζουσα γραμμή είχε το συγκρότημα Σκάλκου που εξέδωσε τη Νέα Πατρίδα το 1966 και τελικά αγόρασε και τον Πανελλήνιο Κήρυκα. Στο δεξιό παροικιακό τύπο της περιόδου, όπως διαφαίνεται από την πολιτική τους και τις θέσεις τους στα διάφορα ζητήματα, θα τοποθετούσαμε τις εφημερίδες Εθνικό Βήμα του Σίδνεϊ, και Φως και Πυρσός της Μελβούρνης. Στις δημοκρατικές ή αριστερές εφημερίδες κατατάσσονται ο Νέος Κόσμος της Μελβούρνης και ο Πανελλήνιος Κήρυκας του Σίδνεϊ, αν και για κάποιο διάστημα γύρω στο 1972 ενέδωσε στις πιέσεις περικοπών διαφημίσεων εταιριών που εξαρτούνταν από το Προξενείο και άλλαξε τη στάση του. 2 Η απαρχή της πρώτης παροικιακής διένεξης της περιόδου σημειώνεται με το Παγκοινοτικό Συνέδριο του Σίδνεϊ του 1958 και τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας. Η Αρχιεπισκοπή δεν αναγνώρισε ποτέ την Ομοσπονδία Κοινοτήτων. Η διαφωνία εξελίχθηκε σε μια διαμάχη Αρχιεπισκοπής παλαιών Κοινοτήτων που ουσιαστικά ήταν μια διαμάχη εκπροσώπησης της Παροικίας, ποιος θα μπορούσε να ομιλεί εξ ονόματος της Παροικίας 2 Δες Τάκη Καλδή, Όταν τελειώνει η θάλασσα, Σίδνεϊ, 2003:118. / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 451 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

4 ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΦΙΦΗΣ και να την αντιπροσωπεύει. Η διαμάχη πήρε βέβαια θεολογικές διαστάσεις και δογματικό χαρακτήρα λόγω του ότι η Αρχιεπισκοπή αφαίρεσε τους ιερείς μερικών διαφωνουσών Κοινοτήτων και δεν αναγνώριζε την κανονικότητα των ιερέων που προσλάμβαναν. Οπωσδήποτε υπήρχε η δογματική χροιά αλλά η διαφωνία ξεκίνησε από τη μη αναγνώριση από την Αρχιεπισκοπή της Ομοσπονδίας Κοινοτήτων και του Κοινοτικού συστήματος, όπως αυτό λειτουργούσε στην Αυστραλία από την ίδρυση των Κοινοτήτων μέχρι το Οι διαφωνούσες και απείθαρχες Κοινότητες επιχειρηματολογούσαν ότι ο αγώνας τους ήταν για δημοκρατικές διαδικασίες και δημοκρατική αντιπροσώπευση της Παροικίας. Η διαμάχη επεκτάθηκε λόγω του ότι ο Ελληνοαυστραλιανός τύπος πήρε διάφορες θέσεις πάνω στο θέμα των εκκλησιαστικών διαφωνιών. Άλλες εφημερίδες υποστήριζαν την Αρχιεπισκοπή και άλλες τη θέση των Κοινοτήτων. Μια άλλη εξέλιξη της διαφωνίας ήταν ότι διαμορφώθηκε σε μια διαμάχη μεταξύ συντηρητικών και δημοκρατικών απόψεων, διαδικασιών και πρακτικών. Η Αρχιεπισκοπή δημιούργησε πολλές μικρές Κοινότητες, με περιορισμένο χώρο δράσης, που λειτουργούσαν ως ενορίες εντός μιας περιοχής, με μια εκκλησία και συνήθως απογευματινό σχολείο. Γύρω στο 1964 οι αποσχισθείσες από την Αρχιεπισκοπή Κοινότητες επιχείρησαν να δημιουργήσουν ανεπιτυχώς μια ανεξάρτητη Αρχιεπισκοπή με τον πρώην επίσκοπο Πάφου Φώτιο Κουμίδη (Τσιγκρής, 1992:44), αλλά το πείραμα δεν κράτησε πολύ. Μετά το 1966 αρχίζει πιο ενεργός διάλογος μεταξύ Αρχιεπισκοπής και αποσχισθεισών Κοινοτήτων για κάποια προσέγγιση και ο Ιεζεκιήλ με τον εκπρόσωπο των Κοινοτήτων και Πρόεδρο της Κοινότητας Μελβούρνης Δημ. Ελεφάντη επισκέφτηκαν για συζητήσεις το 1968 το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαπραγματεύσεις πέρασαν από διάφορα στάδια αλλά τελικά μόνο η Κοινότητα Μελβούρνης επέστρεψε στην Αρχιεπισκοπή στο τέλος του Η παροικιακή διάσπαση συνεχιζόταν με τις ίδιες διαφωνίες όταν τον Απρίλιο του 1967 επιβλήθηκε στην Ελλάδα η στρατιωτική δικτατορία. Τότε η διαμάχη οξύνθηκε περισσότερο. Σε γενικές γραμμές, από τη μια οι δυνάμεις και οι παράγοντες της Αρχιεπισκοπής συντάχτηκαν με την εθνική επανάσταση, όπως αυτοαποκαλούνταν η στρατιωτική δικτατορική κυβέρνηση της Ελλάδας και φυσικά με τα προξενεία που τότε αντιπροσώπευαν τη δικτατορία, και από την άλλη οι διαφωνούσες Κοινότητες ήταν πιο υποστηριχτικές προς τις ομάδες που εναντιώνονταν στη Δικτατορία. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιεζεκιήλ επισκέφτηκε τους ηγέτες του Δικτατορικού καθεστώτος και διατηρούσε μαζί του φιλικές σχέσεις και αυτό όξυνε το χάσμα με τους επικριτές του. Η διαμάχη αντικατοπτριζόταν στις εφημερίδες που υποστήριζαν την Αρχιεπισκοπή και τα προξενεία ή τις αντίθετες που υποστήριζαν τις Κοινότητες και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιεζεκιήλ εναντιώθηκε στη δημιουργία του οργανισμού της Αυστραλοελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας της Μελβούρνης αλλά το ίδιο συνέβηκε και με το τότε Διοικ. Συμβούλιο του Δημ. Ελεφάντη, της Κοινότητας / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 452 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

5 Ο ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Μελβούρνης. 3 Ο Ιεζεκιήλ επίσης εναντιώθηκε και στην εισαγωγή των Νέων Ελληνικών στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Σε επιστολές του σε παράγοντες της στρατιωτικής κυβέρνησης της Αθήνας υποστήριζε ότι στα αυστραλιανά πανεπιστήμια υπάρχει ασυδοσία και αριστερισμός και τυχόν ανάληψη διδακτικού έργου στα Αυστραλιανά γυμνάσια από πτυχιούχους αυτών των προγραμμάτων θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις:... Κατόπιν φοβούμαι ότι με την ασυδοσίαν η οποία υπάρχει εις όλους τους τομείς της ζωής της Αυστραλίας και εις την εκπαίδευσιν και με τον αριστερισμό ο οποίος έχει εισέλθει εις πολλά εκ των Πανεπιστημίων δυνατόν το κέντρον αυτό να αποβή εις βλάβην, διότι οι καθηγηταί αυτοί της ελληνικής γλώσσης εν τοις γυμνασίοις της Αυστραλίας, θα δύνανται να εκλέγουν μόνοι των τους Έλληνες συγγραφείς των οποίων τα έργα θα διδάσκουν, οπότε ούτοι θα είναι πάντοτε της προτιμήσεώς των και προσκείμενοι εις τα ιδικά των φρονήματα... [...] Την άποψίν μου ταύτην δεν τολμώ να εισηγηθώ βεβαίως, ούτε εις τους ενταύθα κινηθέντας ήδη δια την διδασκαλίαν της Ν. Ελληνικής γλώσσης εν τοις Πανεπιστημίοις της χώρας αδελφούς, διότι δεν θα γίνω καταληπτός παρ αυτών, υπάρχει δε κίνδυνος να παρεξηγηθώ πολύ και εκ των ενδιαφερομένων Πανεπιστημίων... (Επιστολή Ιεζεκιήλ, , Νέος Κόσμος, :1). Στις δυο επιστολές που στάλθηκαν το 1970 αλλά διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν στο Νέο Κόσμο στις 5 και 8 Μαρτίου 1973 ο Ιεζεκιήλ πρότεινε όπως η Ελληνική κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει την Ελληνική στα Αυστραλιανά πανεπιστήμια, να παρέχει έναν αριθμό υποτροφιών σε πτυχιούχους αυστραλιανών πανεπιστημίων να επιμορφώνονται στην Ελληνική σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο και μετά να μπορούν να διδάσκουν στην Αυστραλία. (ό.π. Δες επίσης σχόλιο εφημερίδας Ν. Κ :2). Στη Μελβούρνη οι απόψεις του Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ δημιουργούσαν διαστάσεις και στο χώρο της Αρχιεπισκοπής. Ο κατ εξοχήν υποστηριχτής των αρχιεπισκοπικών απόψεων ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κουρτέσης. Οι απόψεις αυτές, όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζονταν από το βοηθό επίσκοπο Αρίσταρχο που συνεργαζόταν με την Επιτροπή Εράνου για την εισαγωγή των Ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης καθώς και με την κίνηση μερικών επιστημόνων της Μελβούρνης για τη δημιουργία της Αυστραλοελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας. Αυτός φαίνεται να ήταν ο κυριότερος λόγος που ο Ιεζεκιήλ μετέθεσε τον Αρίσταρχο στην Πέρθη το Και που επίσης, το ίδιο διάστημα, εξεδίωξε την Επιτροπή Εράνου για την εισαγωγή των Ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, από το χτίριο της Αρχιεπισκοπής στη Μελβούρνη. Η δεκαετία του 1960 ήταν η περίοδος της Λευκής Αυστραλίας, η πριν το 1972, που επεδίωκε τη γρήγορη και αναντίρρητη αφομοίωση των μεταναστευτικών ομάδων. Υπήρχαν ενεργά συστήματα παρακολούθησης των δύστροπων ή ύποπτων μεταναστών, περιπτώσεις απελάσεων ή άρνησης βίζας και περισσότερες 3 Fifis, 2005, Interview with Dr Spiro Moraitis, Neos Kosmos English Endition (NKEE): : 10 11). / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 453 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

6 ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΦΙΦΗΣ περιπτώσεις μη παραχώρησης πολιτογράφησης σε ανεπιθύμητους μετανάστες. 4 Από την άλλη πλευρά η πολιτική της γρήγορης αφομοίωσης δεν λειτουργούσε αποτελεσματικά και δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στις ανάγκες των μεταναστών. Οι νέοι μετανάστες δεν γνώριζαν την Αγγλική γλώσσα και τον τρόπο λειτουργίας του Αυστραλιανού συστήματος. Τα νοσοκομεία και οι άλλες υπηρεσίες δεν διέθεταν διερμηνείς και πολλοί μετανάστες δοκίμαζαν προβλήματα επικοινωνίας και υγείας. Τα παιδιά τους στα σχολεία αντιμετώπιζαν έντονα γλωσσικά προβλήματα, ζούσαν σε δυο διαφορετικούς κόσμους, τον κόσμο του σπιτιού και τον κόσμο του σχολείου και είχαν συχνά ελλιπή εκπαίδευση και στους δύο. Κατά μέσον όρο, το Αυστραλιανό εκπαιδευτικό σύστημα τους οδηγούσε στην αποτυχία και στο εργοστασιακό προλεταριάτο καθώς αναγκάζονταν ν αφήσουν το σχολείο στο 15o έτος της ηλικίας τους με ελλιπή γλωσσική και εκπαιδευτική κατάρτιση, χωρίς να γνωρίζουν επαρκώς ούτε την Αγγλική ούτε και τη μητρική τους γλώσσα. Αλλά και όσοι κατόρθωναν να συνεχίσουν στο δεύτερο κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (το Senior High School ή Λύκειο), δεν είχαν πολλές πιθανότητες. Οι στατιστικές έδειχναν ότι από τις υποτροφίες που χορηγούνταν στους απόφοιτους των Γυμνασίων για πανεπιστημιακές σπουδές η αναλογία για μεταναστόπουλα και παιδιά Ελληνικής καταγωγής ήταν ελάχιστη. Το 1972, από 3,466 τέτοιες υποτροφίες που χορηγήθηκαν στη Βικτώρια μόνο 31 κερδίθηκαν από παιδιά ελληνικής καταγωγής (ποσοστό 0,9% τη στιγμή που το πληθυσμιακό ποσοστό υπολογιζόταν στο 3%). Ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μελβούρνης και Πρόεδρος της Αυστραλοελληνικής Πρόνοιας Δρ Σπύρος Μωραΐτης τόνισε σε δηλώσεις του ότι η αποτυχία αυτή οφειλόταν στις ελλείψεις των σχολείων των φτωχών συνοικιών όπου διέμεναν οι μετανάστες και φοιτούσαν τα μεταναστόπουλα (Νέος Κόσμος, :1). Τα παιδιά των μεταναστών φοιτούσαν κυρίως στα εσωτερικά γυμνάσια των μεγαλοπόλεων όπου υπήρχαν τα εργοστάσια αλλά τα σχολεία ήταν παλιά και μικρά και ο μαθητικός πληθυσμός έντονα αυξημένος λόγω της μαζικής μετανάστευσης. Τα σχολεία δεν διέθεταν τους απαιτούμενους χώρους και την υποδομή για τον αυξημένο μαθητικό πληθυσμό. Υπήρχαν μεγάλες τάξεις, έλλειψη αιθουσών και έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Για παράδειγμα το 1973 στο Princess s Hill High School, ένα εσωτερικό προάστιο της Μελβούρνης με μεγάλο μαθητικό πληθυσμό από μεταναστευτικές μειονότητες, ιδιαίτερα Ιταλούς και Έλληνες, υπήρχαν μόνο 3,6 δάσκαλοι της Αγγλικής για τη διδασκαλία 308 μαθητών, μια αναλογία 1 προς 85 μαθητές ενώ ο κανονισμός του Υπουργείου ήταν 1 προς 35. Στο ίδιο σχολείο το 1971 το 62% των παιδιών αυστραλιανών οικογενειών περνούσαν το μάθημα των Αγγλικών ενώ μόνο το 37% των παιδιών των μεταναστών (Δες δηλώσεις του Δρ Σπύρου Μωραΐτη στο Νέο Κόσμο, :1). 4 Δες το βιβλίο του Lefty Freeman, One Man s Fight Against ASIO, RMIT University, Melbourne, 2001 / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 454 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

7 Ο ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Ας δούμε συνοπτικά τις περιπτώσεις των εφημερίδων χωριστά. Το Εθνικό Βήμα το 1962 μεταβιβάστηκε από το Θάνο Νικολαΐδη στον Peter Aroney, έγινε πιο συντηρητικό στις πολιτικές του απόψεις και στενότερα συνδεδεμένο με την Αρχιεπισκοπή. Ο Πανελλήνιος Κήρυκας και μετά το βίαιο θάνατο του Αλέξανδρου Γρίβα τον Ιανουάριο του 1963 εξακολούθησε μια φιλοκεντρώα και φιλοκοινοτική πολιτική στη δεκαετία του 1960, θέτοντας στην προμετωπίδα του το σύνθημα της αντιμοναρχικής κεντρώας παράταξης στην Ελλάδα Η Δημοκρατία θα νικήση. Στις 7 Οκτωβρίου 1965 ο Π. Κ. αποκαλύπτει μια μυστική αλληλογραφία του Αρχιεπισκόπου Ιεζεκιήλ με την ελληνική ΚΥΠ., (Π. Κ :1). Ένα προφητικό του σχόλιο είναι αυτό της 4ης Αυγούστου 1966 όπου με την ευκαιρία των 30 χρόνων από την κήρυξη της Δικτατορίας Μεταξά κάνει κάτω από τη φωτογραφία του Ιωάννη Μεταξά τη δυσοίωνη πρόβλεψη όπoυ νάναι θα βρεθή και ο εθνοσωτήρας... : 4 Αυγούστου Αυγούστου Τριάντα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο στρατηγός Ιωάννης Μεταξάς ήδη πρωθυπουργός με την δικαιολογία του κομμουνιστικού κινδύνου και την ευλογία του βασιλέως Γεωργίου θείου του σημερινού Κωνσταντίνου κήρυξε δικτατορία στ αχνάρια των Μουσσολίνι και Χίτλερ για να σώση το Έθνος. Τον ίδιο κίνδυνο επικαλέστηκε ο βασιλεύς Κωνσταντίνος για ν απολύση τον Γεωργ. Παπανδρέου και να σαλαμοποιήση την Ε. Κ. [Ένωση Κέντρου] και το Σύνταγμα. Ο κομμουνιστικός κίνδυνος κατήντησε ο μπαμπούλας του ελληνικού λαού.. Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκεται πάλι στο φόρτε του απειλών τα πάντα και τους πάντας να περνάη ο καιρός και να βολεύωνται οι υμέτεροι. Όπου νάναι θα βρεθή και ο εθνοσωτήρας... (Π. Κ., :1). Όπως γράφει ο Τάκης Καλδής, ο Κήρυκας στη διάρκεια της Δικτατορίας, λόγω της πολεμικής του προξενείου, αντιμετώπιζε προβλήματα διατήρησης των διαφημίσεων και αναγκάστηκε να συμβιβάσει την πολιτική του και τελικά να πωληθεί στο συγκρότημα του Σκάλκου (Καλδής, 2003:118). Το συγκρότημα Σκάλκου είχε μια επαμφοτερίζουσα πολιτική. Συχνά βρισκόταν σε κατάσταση φιλονικίας με το Ελεύθερο Βήμα του Αρώνη για την εύνοια της δικτατορικής κυβέρνησης των Αθηνών (Νέος Κόσμος, :1). Το 1973, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφτηκε την Αυστραλία, η Νέα Πατρίδα προσπάθησε / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 455 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

8 ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΦΙΦΗΣ να πάρει την αποκλειστικότητα της πρωτοβουλίας και όταν αυτό δεν έγινε δεκτό κινήθηκε κατά της επίσκεψης και των ατόμων και οργανώσεων που οργάνωσαν την επίσκεψη, (π.χ., δες Μαρία Πολίτη, Ν. Π :3). Το συγκρότημα Σκάλκου, κόντρα στο φιλοεργατικό ρεύμα της Ελληνικής παροικίας της περιόδου ήταν κατά των Εργατικών και του Ουίτλαμ στις εκλογές του 1972 και Το Φως ήταν η παλιά ακροδεξιά εφημερίδα που πρωτοκυκλοφόρησε στη Μελβούρνη το Ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της Ιωάννης Παναγιωτόπουλος ήταν παλιός πολεμιστής και φανατικός αντικομμουνιστής. Η εφημερίδα του τον περισσότερο καιρό φυτοζωούσε αλλά ήταν πάντα συνεπής στις ακραίες ιδέες της: Η πολιτική της εφημερίδος Φως υπήρξε και είναι μία και αμετάβλητη, αγνοούσα συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, έγραφε το 1968 με την ευκαιρία των 33 χρόνων της κυκλοφορίας του. Οι Μωραΐτης και Ζυγούρας που το 1971 με άλλους επιστήμονες της Μελβούρνης επεδίωκαν την ίδρυση της Αυστραλοελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας χαρακτηρίστηκαν από το Φως γνωστοί κομμουνισταί με πλουσιωτάτην αντεθνικήν δράσιν ( ). Σχεδόν σ όλη την περίοδο υπέβοσκε σφοδρή διαμάχη μεταξύ του Φωτός και του Πυρσού. Το Φως στράφηκε κατά των παλιότερων φίλων του, Ιεζεκιήλ και Κουρτέση, που γύρω στο 1970 προσέγγισαν περισσότερο, την άλλη δεξιά εφημερίδα, τον Πυρσό. Το 1971 το Φως κατηγόρησε τον Ιεζεκιήλ ότι δέχτηκε να συνεργαστεί με άτομα που επεδίωκαν τη δική τους προβολή, όπως ο Ιερόθεος Κουρτέσης. Αποκαλύπτει ότι παλιότερα τα γραφεία του χρησιμοποιούνταν για το συντονισμό του αγώνα κατά των αντιδικτατορικών και αντιαρχιεπισκοπικών ομάδων της Παροικίας: Τα γραφεία της εφημερίδος Φως μεταβλήθηκαν σε στρατηγικό επιτελείο αντιμετωπίσεως της δράσεως των Αριστερών. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιεζεκιήλ, ο Πρόξενος Σκουρολιάκος, ο αείμνηστος Ανδρεόπουλος, ο Κουρτέσης συνεδρίαζαν τακτικά τα βράδυα και κατέστρωναν σχέδια επί σχεδίων καταπολεμήσεως των Αριστερών ( :10). Παρά την αντι-αριστερή του πολιτική, το Φως υποστήριξε την προσπάθεια του εράνου για την εισαγωγή των Ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιεζεκιήλ στράφηκε κατά του εράνου, το Φως επέκρινε την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου. Στις 2 Φεβρουαρίου 1972 η εφημερίδα πληροφόρησε τους αναγνώστες της ότι ο διευθυντής της Ιωάννης Παναγιωτόπουλος τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα. Υπέκυψε από το ατύχημα στις 29 Μαρτίου Η εφημερίδα συνεχίστηκε για μερικούς ακόμη μήνες με διαφορετικούς διευθυντές αλλά σύντομα αναγκάστηκε να σταματήσει την έκδοσή της. Ο Νέος Κόσμος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 1957 ως η εφημερίδα της Αριστεράς. Ήταν συνεπής στην πολεμική της κατά της ελληνικής δεξιάς, κατά της Αρχιεπισκοπής, κατά της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, κατά των κυβερνήσεων του συνασπισμού στην Αυστραλία, υπέρ των απαιτήσεων των εργατικών ενώσεων και των μεταναστευτικών αιτημάτων, υπέρ του Κοινοτικού θεσμού και του Εργατικού Κόμματος. Ωφελήθηκε αρκετά με το / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 456 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

9 Ο ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ κλείσιμο των Νέων στη Μελβούρνη περί το τέλος της δεκαετίας του 1960 και τις νίκες των Εργατικών του Ουίτλαμ το 1972 και 1974 και κινήθηκε από το χώρο της Κεντροαριστεράς προς το Κέντρο. Αργότερα με το κλείσιμο του Φωτός και του Πυρσού και τη συντηρητικοποίηση της Ελληνοαυστραλιανής παροικίας κινήθηκε προς το χώρο της κεντροδεξιάς καταλαμβάνοντας το κενό που άφησαν οι άλλες εφημερίδες. Έφερνε τακτικά στη δημοσιότητα τα προβλήματα και τις υποβαθμισμένες συνθήκες που αντιμετώπιζαν τα μεταναστόπουλα στα σχολεία και το Μάρτη του 1973 έφερε στη δημοσιότητα δυο επιστολές του Ιεζεκιήλ από το 1970 προς παράγοντες του στρατιωτικού καθεστώτος της Αθήνας όπου επιχειρηματολογούσε εναντίον της εισαγωγής των Ελληνικών στα Αυστραλιανά πανεπιστήμια. Στις εκλογές της Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας του 1972 ο Νέος Κόσμος κινήθηκε κατά του συνδυασμού του Δημ. Ελεφάντη, τον οποίο προηγουμένως υποστήριζε σ όλη του τη θητεία από το Το 1972 υποστήριξε τις αλλαγές του Δ. Σ. του Ανδρέα Σκρινή, την ίδρυση της Αυστραλοελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας και την κίνηση του εράνου για την εισαγωγή των Ελληνικών στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Ο Πυρσός εκδόθηκε το 1958 και κυρίως στην αρχή ανταγωνιζόταν το Νέο Κόσμο. Αρχικά ήταν υπέρ του Εργατικού Κόμματος και υπέρ των κυβερνήσεων της ημέρας στην Ελλάδα. Στο εκκλησιαστικό ζήτημα υποστήριζε την πολιτική της Αρχιεπισκοπής. Το 1965 η υποστήριξή του μετακινήθηκε από την Ένωση Κέντρου προς το βασιλιά Κωνσταντίνο και τις κυβερνήσεις των αποστατών της Ένωσης Κέντρου, Νόβα, Τσιριμώκου και Στεφανόπουλου. Όταν το 1967 επικράτησε η δικτατορία μετακινήθηκε προς εκείνο το χώρο, δημοσιεύοντας την περίφημη φωτογραφία του Κωνσταντίνου εν μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου της Εθνικής Κυβερνήσεως και την κοσμοπλημμύρα που συγκεντρωνόταν στο Προ ξενείο να υπογράψει τα βιβλία συγχαρητηρίων προς τον Κωνσταντίνο επί τη ονομαστική του εορτή και για το ότι όρκισε την εθνική κυβέρνηση, (Πυρσός, :1). Από το 1965 στράφηκε κατά του Εργατικού κόμματος. Άρχισε, επίσης, έντονο ανταγωνισμό με την άλλη δεξιά εφημερίδα της Μελβούρνης, το Φως, που το 1966 το κατηγορεί για ξαναμωράματα, ένας υπαινιγμός για την άκαμπτη συντηρητικότητα και γεροντική ηλικία του διευθυντού του, Ιωάννη Παναγιωτόπουλου. Φυσικά πάντοτε στρεφόταν κατά της Αριστεράς, του Δημόκριτου και του κόκκινου φερεφώνου του, το Νέο Κόσμο. Το 1967 δικαιολογεί την ανάγκη της επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα παραθέτοντας έμμεσα την προπαγάνδα του Υπουργείου Τύπου του καθεστώτος: Αι συγκεντρώσεις συμμοριτών προκάλεσαν την επανάστασιν. Περισσότεροι από Έλληνες κομμουνιστοσυμμορίται, εκπαιδευθέντες εις τας χώρας του Παραπετάσματος επεσημάνθησαν παρά τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος, κατά τας παραμονάς της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου. Εις την εντυπωσιακήν αυτήν αποκάλυψιν προβαίνει η επίσημος βελγική εφημερίς Λιμπρ Μπελζίκ, προσθέτουσα ότι η κομμουνιστική απειλή προκάλεσε την επέμβασιν του στρατού ( :1). / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 457 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

10 ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΦΙΦΗΣ Οι εκτοπισμένοι αντιδικτατορικοί στην Ελλάδα, για τους οποίους έκαναν συχνά εκκλήσεις διάφορες διεθνείς οργανώσεις, παρουσιάζονταν από τον Πυρσό που απηχούσε τη δικτατορική προπαγάνδα, ως παραθερισταί : Εκτοπισμένοι ή παραθερισταί εις τας εγκαταστάσεις της Λέρου; [...] Δηλαδή οι περιβόητοι εκτοπισμένοι, όχι μόνο δεν υφίστανται βασανιστήρια, αλλά παραθερίζουν μακαρίως ( :1). Το Νοέμβριο του 1967 δημιουργήθηκε στην Αυστραλία η υπόθεση Νικολαΐδη, του πρώην Προέδρου της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου που βρισκόταν στο εξωτερικό όταν επιβλήθηκε η δικτατορία και καλέστηκε για αντιδικτατορικές ομιλίες στην Αυστραλία από την ΕΑΔΕ (Επιτροπή της Μελβούρνης για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα). Ο Υπουργός Μετανάστευσης Bill Snedden δεν του χορήγησε βίζα και δεν επέτρεψε την επίσκεψη. Ο Πυρσός δημοσίευσε ανακοίνωση 15 Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων της Μελβούρνης (Κοινότητες της Αρχιεπισκοπής) που ευχαριστούσαν τον Υπουργό: 15 Greek Orthodox Communities of Melbourne representing the Greek Orthodox people of this city wish to express their sincere gratitude to the Federal Minister for Immigration for making such a decision on the Nicolaides affair. The Chairman The Hon. Secretary Theo Marmaras A. Moussias (Πυρσός, :9) Το Δεκέμβριο του 1967 η εφημερίδα αναφέρει τον τιμητικό διορισμό, από τη στρα τιωτική δικτατορία, του Θησέα Μαρμαρά (πρώην Προέδρου της Κοινότητας Μελ βούρνης και Βικτώριας αλλά μετά το 1962 Αντιπροέδρου του κλιμακίου Μελβούρνης του Μικτού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής), ως Επίτιμου Εμπορικού Ακολούθου της Ελλάδας στην Αυστραλία. Το 1969 ο Πυρσός άλλαξε διεύθυνση και επίσης ξανά το 1972 και Τελικά το 1973 ο Πυρσός σταμάτησε και, ελπίζοντας ν αυξήσει την κυκλοφορία του, μετασχηματίστηκε με νέα διεύθυνση σε άλλη εφημερίδα, την Ελλάδα, που απευθυνόταν περισσότερο προς το μέσο παροικιακό χώρο. Μετά το 1972 παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στην Ελληνική πα ροικία οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις γενικότερες αλλαγές που διαμορφώνονται με την αποδοχή της πολιτικής της Πολυπολιτισμικής Αυστραλίας. Βαθμηδόν παρατηρούμε μια παγίωση των ελληνοαυστραλιανών εφημερίδων αλλά και μια πτώση της επιρροής του δεξιού τύπου. Η πτώση αυτή έχει αρχίσει από το 1967 και γίνεται πιο εμφανής μετά το 1972, μολονότι η πολιτική της Αρχιεπισκοπής μετά το 1965 θεωρείται επιτυχής σ όλες τις Πολιτείες και η επιτυχία αυτή αντικατοπτρίζεται στο μεγάλο αριθμό νέων μικρών Κοινοτήτων, ναών και αριθμού ιερέων. Μολονότι η πλειοψηφία των Ελληνοαυστραλών ακολουθεί την Αρχιεπισκοπή, δεν φαίνεται να εγκρίνει το δικτατορικό καθεστώς της Αθήνας που η Αρχιεπισκοπή το υποστηρίζει, ούτε τις ελληνόφωνες φιλοδικτατορικές εφημερίδες της Αυστραλίας που επίσης υποστηρίζουν την Αρχιεπισκοπή και τα Προξενεία. Το / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 458 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

11 Ο ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Φως έκλεισε το 1972 και το 1973 έκλεισε ο Πυρσός και οι δυο ύστερα από μερικές αλλαγές του καθεστώτος τους ιδιοκτησίας και διεύθυνσης. Πιθανόν, αν ο ολιγαρκής Παναγιωτόπουλος επιζούσε του ατύχηματός του το 1972 να μπορούσε να επιβιώσει για μερικό διάστημα και το Φως του, το οποίο πάντα επιβίωνε με λίγους αναγνώστες. Το κλίμα που διαμορφωνόταν, όμως, μετά το 1974, μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα ήταν εντελώς διαφορετικό. Το κοινό των εφημερίδων αυτών δεν το προσέλκυσε κάποια καινούργια εφημερίδα, μολονότι έγιναν κάποιες απόπειρες, π.χ., η μετασχηματισμένη Ελλάδα. Τελικά προσελκύστηκε από τις ήδη υπάρχουσες, όπως ο Πανελλήνιος Κήρυκας και η Νέα Πατρίδα που κινήθηκαν σε πιο συντηρητικές γραμμές και από το Νέο Κόσμο που ξεκίνησε από την Αριστερά αλλά στην πορεία προχώρησε προς το κέντρο και προσέλκυσε το κοινό των Νέων και βαθμηδόν προς την κεντροδεξιά προσελκύοντας ένα μέρος του κοινού που υποστήριζε το Φως και τον Πυρσό. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η δικτατορία έσπρωξε το παροικιακό κοινό προς το Κέντρο και την Αριστερά. Συντέλεσαν σ αυτό οι επισκέψεις στην Αυστραλία του Μίκη Θεοδωράκη το 1972 και του Ανδρέα Παπανδρέου το 1974 καθώς και η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και η πτώση της Χούντας στην Ελλάδα. Συντέλεσε επίσης η εμφάνιση ενός νέου ήρωα των Ελλήνων της Αυστραλίας στο χώρο της κεντροαριστεράς, του Εργατικού Ομοσπονδιακού Πρωθυπουργού Γκοφ Ουίτλαμ. Ο Ιεζεκιήλ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 1974 και το Φεβρουάριο του 1975 νέος Αρχιεπίσκοπος τοποθετήθηκε ο Στυλιανός Χαρκιανάκης. Μολονότι για πολ λές δεκαετίες μετά η εκκλησιαστική φιλονικία εξακολουθεί να υπάρχει, έπαψε όμως να συνεχίζεται με την ένταση και το φανατισμό της περιόδου Μετά την πτώση του Ουίτλαμ, στο τέλος του 1975, αρχίζει μια βαθμιαία συντηρητικοποίηση της Ελληνικής παροικίας η οποία αντικατοπτρίζεται επίσης στον Ελληνοαυστραλιανό τύπο της μετέπειτα περιόδου. Βιβλιογραφία Καλδής, 2003 Τ. Καλδής, Όταν Τελειώνει η Θάλασσα, Σίδνεϊ. Καναράκης, 1985 Γιώργος Καναράκης, Η Λογοτεχνική Παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία, Ίδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών, Αθήνα. Καναράκης, 2000 Γ. Καναράκης, Ο Ελληνικός Τύπος στους Αντίποδες. Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, Εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα. / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 459 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

12 ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΦΙΦΗΣ Κουρής, 1998 Α. Κουρής, Μετανάστης. Η ευλογία και δυστυχία ν αγαπάς δυο πατρίδες, Greek Press Pty Ltd., Μελβούρνη. Τσιγκρής, 1992 Δημ. Τσιγκρής, Ο Κοινοτικός Θεσμός στην Αυστραλία, Σίδνεϊ. Φίφης, 2005 Χρήστος Ν. Φίφης Ο Ελληνοαυστραλιανός Τύπος στη δεκαετία του 1950, στο, Elizabeth Close, Michael Tsianikas and George Frazis, (eds), Greek Research in Australia, Flinders University, Burke, 1989 J. B. Burke, Greek Newspapers in Australia in Ata, Abe Wand and Ryan Collin, (eds), The Ethnic Press in Australia, Academia Press and Footprint Publications, Melbourne, Fifis, 1999 C. N. Fifis, Aspects of the Post-War II Greek Australian Community, Etudes Helleniques, Hellenic Studies, Centre for Hellenic Studies and Research, Canada, Vol. 7, Fifis, 2005 C. Fifis, Observing fifty years of Greek community change, An interview with Spiro Moraitis, Neos Kosmos English Edition, : Freeman, 2001 Lefty Freeman, One Man s Fight Against ASIO, RMIT University, Melbourne. Kanarakis, 1997 G. Kanarakis, In the Wake of Odysseus. Portraits of Greek Settlers in Australia. RMIT University, Greek Australian Archives Publications. Ozolins, 1993 Uldis Ozolins, The Politics of Language in Australia, Cambridge University Press. Price, 1975 C. A. Price (ed.) Greeks in Australia, ANU Press, Canberra. Price, et. al., 1984 C. A. Price, et. al. Birthplace of the Australian Population, , ANU Press. Tamis, 1997 A. M. Tamis, An Illustrated History of the Greeks in Australia, Dardalis Archives, La Trobe University. Tsounis, 1975 M. P. Tsounis, Greek Communities in Australia, in C. A. Price, Greeks in Australia, Wilton and Bowswoth, 1984 J. Wilton and R. Bowsworth, Old Worlds and New Australia. The Post-War migrant experience. Penguin Books. Εφημερίδες περιόδου που εξετάστηκαν Εθνικόν Βήμα, Σίδνεϊ Νέα Πατρίδα, Σίδνεϊ Πανελλήνιος Κήρυκας, Σίδνεϊ Νέος Κόσμος, Μελβούρνη Πυρσός, Μελβούρνη Φως, Μελβούρνη / The Greek Australian Press, : Some Issues. In E. Close, 460 M. Tsianikas and G. Couvalis (eds.) "Greek Research in Australia:

Η ΠρΟκληση του ΠολυπολιτισμοΥ ΚΑΙ η ΕλληνοαυστραλιανΗ παροικια. δεκαετία του 1970

Η ΠρΟκληση του ΠολυπολιτισμοΥ ΚΑΙ η ΕλληνοαυστραλιανΗ παροικια. δεκαετία του 1970 Η ΠρΟκληση του ΠολυπολιτισμοΥ ΚΑΙ η ΕλληνοαυστραλιανΗ παροικια Η πρόκληση του πολυπολιτισμού και η ελληνοαυστραλιανή παροικία στη δεκαετία του 1970 Χρήστος Ν. Φίφης The challenge of multiculturalism and

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίζα Ντεκάστρο ΗΜΈΡΈΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ. Έικόνες: Βασίλης Παπαγεωργίου

Μαρίζα Ντεκάστρο ΗΜΈΡΈΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ. Έικόνες: Βασίλης Παπαγεωργίου Μαρίζα Ντεκάστρο ΗΜΈΡΈΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ Έικόνες: Βασίλης Παπαγεωργίου Περιεχόμενα Πρόλογος... 7 1. Η νύχτα της 20ής προς την 21η Απριλίου 1967.... 8 Τι συνέβη εκείνη τη νύχτα, πώς οργανώθηκε το πραξικόπημα,

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [1]

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [1] ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΚΑΘ/ΤΗΣ ΒΑΚΑΛΗ Κ. ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 ΟΜΑΔΑ Α Α.1.1. Ν αποδώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων:

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την Ευρώπη και η στάση της κοινής γνώμης γύρω από το ζήτημα «Ευρώπη» είναι τόσο παλιά όσο και η συγκρότηση της ΕΟΚ στα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνοαυστραλός ο διευθύνων σύμβουλος του Διαστημικού Ερευνητικού Κέντρου

Ελληνοαυστραλός ο διευθύνων σύμβουλος του Διαστημικού Ερευνητικού Κέντρου 26/05/2019 Ελληνοαυστραλός ο διευθύνων σύμβουλος Διαστημικού Ερευνητικού Κέντρου / Ομογένεια Τα καθήκοντα ως Διευθύνων Σύμβουλος Ερευνητικού Κέντρου που ασχολείται με θέματα διαστήματος αναλαμβάνει από

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΚΥΡΙΕΣ ΒΡΑΧΥΓΡΑΦΙΕΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Μ. ΚΟΝΙΔΑΡΗ 15 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 19 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 23

Περιεχόμενα ΚΥΡΙΕΣ ΒΡΑΧΥΓΡΑΦΙΕΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Μ. ΚΟΝΙΔΑΡΗ 15 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 19 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 23 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967-1974 7 Περιεχόμενα ΚΥΡΙΕΣ ΒΡΑΧΥΓΡΑΦΙΕΣ 13 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Μ. ΚΟΝΙΔΑΡΗ 15 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 19 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 23 Μ Ε Ρ Ο Σ Α Όψεις σχέσεων κράτους και εκκλησίας προ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αίθουσα της Γερουσίας, Βουλή των Ελλήνων Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. Κοινωνικά Θέµατα και Αξίες

Ενότητα 7. Κοινωνικά Θέµατα και Αξίες Ενότητα 7 Κοινωνικά Θέµατα και Αξίες Κοινωνικά Θέµατα και Αξίες 7.1 Ιδεολογικοπολιτικά θέµατα και αξίες 168 Ιδεολογικο-πολιτικά ρεύµατα και αξίες Η σηµαντική κάµψη του φιλοευρωπαϊσµού στη χώρα µας, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Το Παροικιακό Ελληνικό Σχολείο της Μελβούρνης,

Το Παροικιακό Ελληνικό Σχολείο της Μελβούρνης, Φίφης, Χρήστος Ν. 2009. Το Παροικιακό Ελληνικό Σχολείο της Μελβούρνης, 1923 1957. In M. Rossetto, M. Tsianikas, G. Couvalis and M. Palaktsoglou (Eds.) "Greek Research in Australia: Proceedings of the Eighth

Διαβάστε περισσότερα

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους»

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Δείτε εδώ τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, μεταγραμμένο σε «Κείμενο για όλους»*. Στη μορφή αυτή, ο κανονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Φάκελος 1: Βιογραφικά σημειώματα Τιμητικές διακρίσεις Ομιλίες Υποφάκελος 1: Βιογραφικά σημειώματα Υποφάκελος 2: Τιμητικές διακρίσεις 1957 1961 Υποφάκελος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΘΡΟ 1 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ Το σχολείο ετοιμάζει τα παιδιά να ζήσουν ως ελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες. Το σχολείο για να το πετύχει αυτό φροντίζει ώστε οι δάσκαλοι και οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΦΙΛΙΑ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ( ) ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ( ) ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ( )

ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΦΙΛΙΑ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ( ) ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ( ) ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ( ) ΒΑΣΙΛΗ Ι. ΦΙΛΙΑ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (1963-1967) ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (1967-1974) ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (1974-1993) Περιεχόμενα Πρόλογος... 9 Ι. Από την κατοχή ως τα Ιουλιανά

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διαβάζεται με ενδιαφέρον αλλά μοιάζει με χαμένη ευκαιρία

Ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διαβάζεται με ενδιαφέρον αλλά μοιάζει με χαμένη ευκαιρία ΤΕΧΝΕΣ/ΒΙΒΛΙΟ Ένα βιβλίο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διαβάζεται με ενδιαφέρον αλλά μοιάζει με χαμένη ευκαιρία Ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς πραγματοποίησε μια σειρά από συνεντεύξεις-προσωπικές

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

η πορεία προς την πτώση της πρώτης δηµοκρατίας και η δικτατορία της 4 ης Αυγούστου

η πορεία προς την πτώση της πρώτης δηµοκρατίας και η δικτατορία της 4 ης Αυγούστου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕ Η ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α: η πορεία προς την πτώση της πρώτης δηµοκρατίας και η δικτατορία της 4 ης Αυγούστου 122 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα)

Διαβάστε περισσότερα

Σε λαϊκό προσκύνημα το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπ. Στυλιανού- Τέλος εποχής για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας- Η επόμενη ημέρα (βίντεο)

Σε λαϊκό προσκύνημα το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπ. Στυλιανού- Τέλος εποχής για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας- Η επόμενη ημέρα (βίντεο) 29/03/2019 Σε λαϊκό προσκύνημα το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπ. Στυλιανού- Τέλος εποχής για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας- Η επόμενη ημέρα (βίντεο) Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη.

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη. (Συνέντευξη του Ι. Πανάρετου στην Νίνα Γουδέλη και τον Γρηγόρη Ρουμπάνη για τα θέματα της Παιδείας (Μήπως ζούμε σ άλλη χώρα;, ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84) Ν. Γουδέλη: Καλησπέρα κύριε Πανάρετε. Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ομογένεια θρηνεί τον Ποιμενάρχη της

Η Ομογένεια θρηνεί τον Ποιμενάρχη της 26/03/2019 Η Ομογένεια θρηνεί τον Ποιμενάρχη της Οικουμενικό Πατριαρχείο / Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Γράφει η Ναταλία Δανδόλου «Όλα τα ποτάμια που κυλούν ορμητικά ή ράθυμα έχουνε μια μονάχα νοσταλγία: τη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2013-2014 A TETΡΑΜΗΝΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ: 1)ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ 2)ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣ 3)ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΡΔΟΣ 4)ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ:ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διεθνείς και Κοινωνικές διαστάσεις του Μεταναστευτικού

Οι Διεθνείς και Κοινωνικές διαστάσεις του Μεταναστευτικού Οι Διεθνείς και Κοινωνικές διαστάσεις του Μεταναστευτικού Διήμερο διεθνές συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για ένα από τα πιο καυτά ζητήματα της εποχής Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος των μεσογειακών χωρών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ ( )

ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ ( ) ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ (1922-2000) Tò Διοικητικό Συμβούλιο καί οί συνεργάτες του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών μέ μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκαν στις 4 Αύγούστου 2000 τήν άπώλεια του Αριστόβουλου

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο 1. Ταυτότητα της Έρευνας Η έρευνα του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού έγινε πλέον θεσμός στα πλαίσια του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου, αφού διεξάγεται

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας. 7 9 Ιουνίου 2016

Έρευνα κοινής γνώμης για τις πολιτικές εξελίξεις άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας. 7 9 Ιουνίου 2016 Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2018) ΤΠΕ στα θρησκευτικά. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2018) ΤΠΕ στα θρησκευτικά. Αθήνα Τσικολάτας Α. (2018) ΤΠΕ στα θρησκευτικά. Αθήνα Με συγκεκριμένα παραδείγματα από διδακτικές ενότητες του Θρησκευτικού μαθήματος, αναφέρετε χρήσεις των ΤΠΕ που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη προσφορά

Διαβάστε περισσότερα

Αν είναι δυνατόν! Ελληνίδα δασκάλα, δίδασκε σε ελληνικό σχολείο, το αλβανικό βιβλίο Ιστορίας που αναφέρει τους Έλληνες ως σφαγείς των Τσάμηδων!!!

Αν είναι δυνατόν! Ελληνίδα δασκάλα, δίδασκε σε ελληνικό σχολείο, το αλβανικό βιβλίο Ιστορίας που αναφέρει τους Έλληνες ως σφαγείς των Τσάμηδων!!! Αν είναι δυνατόν! Ελληνίδα δασκάλα, δίδασκε σε ελληνικό σχολείο, το αλβανικό βιβλίο Ιστορίας που αναφέρει τους Έλληνες ως σφαγείς των Τσάμηδων!!! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Σε ελληνικό σχολείο, από Έλληνες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ - ΞΕΚΙΝΑ ΠΤΩΧΟΤΕΡΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΕΤΟΣ. Συντάχθηκε απο τον/την el.pi. Δευτέρα, 05 Σεπτέμβριος :57 - Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΥΠΡΟΣ - ΞΕΚΙΝΑ ΠΤΩΧΟΤΕΡΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΕΤΟΣ. Συντάχθηκε απο τον/την el.pi. Δευτέρα, 05 Σεπτέμβριος :57 - Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ Λιγότεροι εκπαιδευτικοί και μαθητές στις σχολικές μονάδες Την ελπίδα ότι το Yπουργείο Παιδείας θα ζητήσει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2012 να καλύψει όλους τους εκπαιδευτικούς που τελείωσαν

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία!

Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία! Ελλάδα Κίνα Δύο πολιτισμοί, δύο λαοί. στα ίδια θρανία! Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει για λίγες ώρες καθηγητές Ανθρωπιστικών Σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - ΕΛΛΑΔΑ ASSOCIATION DES PROFESSEURS DE LANGUE & DE LITTÉRATURE FRANÇAISES DIPLÔMÉS DES UNIVERSITÉS GRÈCE Λεωφόρος Στρατού 2 Α

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT Β 1 ΓΕΛ. Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη

PROJECT Β 1 ΓΕΛ. Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη PROJECT Β 1 ΓΕΛ Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη ΟΡΙΣΜΟΣ Μετανάστευση ονομάζεται η γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες. Υπάρχουν δυο είδη μετανάστευσης : 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική Έρευνα. Μέγεθος Δείγματος: 800 άτομα (52% γυναίκες 48% άνδρες) Ημερομηνίες διεξαγωγής έρευνας 21 Μαρτίου 27 Μαρτίου

Πανελλαδική Έρευνα. Μέγεθος Δείγματος: 800 άτομα (52% γυναίκες 48% άνδρες) Ημερομηνίες διεξαγωγής έρευνας 21 Μαρτίου 27 Μαρτίου Πανελλαδική Έρευνα Μέγεθος Δείγματος: 800 άτομα (52% γυναίκες 48% άνδρες) Ημερομηνίες διεξαγωγής έρευνας 21 Μαρτίου 27 Μαρτίου Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Πατρών Ταυτότητα της έρευνας Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

1. Έκδοση Άδειας Γάμου. 2. Πιστοποιητικό Ελευθερίας. 3. Τέλεση Γάμου - Ενημέρωση. 4. Έκδοση Άδειας Γάμου (Στην αγγλική)

1. Έκδοση Άδειας Γάμου. 2. Πιστοποιητικό Ελευθερίας. 3. Τέλεση Γάμου - Ενημέρωση. 4. Έκδοση Άδειας Γάμου (Στην αγγλική) 1. Έκδοση Άδειας Γάμου 2. Πιστοποιητικό Ελευθερίας 3. Τέλεση Γάμου - Ενημέρωση 4. Έκδοση Άδειας Γάμου (Στην αγγλική) 5. Λύση Γάμου 6. Πιστοποιητικό Τελέσεως Γάμου 7. Επικοινωνία 1.Έκδοση Άδειας Γάμου Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ο Β Παγκόσµιος πόλεµος και οι µεταπολεµικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας ΠΗΓΗ Το πώς έβλεπε η αλβανική

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Όλο το παρασκήνιο από τη συνάντηση Γαβρόγλου με την επιτροπή του Φαναρίου- Επί ποδός η Κρήτη- Δεν πείθεται ο ΙΣΚΕ (βίντεο)

Όλο το παρασκήνιο από τη συνάντηση Γαβρόγλου με την επιτροπή του Φαναρίου- Επί ποδός η Κρήτη- Δεν πείθεται ο ΙΣΚΕ (βίντεο) 13/02/2019 Όλο το παρασκήνιο από τη συνάντηση Γαβρόγλου με την επιτροπή του Φαναρίου- Επί ποδός η Κρήτη- Δεν πείθεται ο ΙΣΚΕ (βίντεο) / Επικαιρότητα Τη συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να καταλήξουν σε

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά δασκάλων 101

Η αγορά δασκάλων 101 Η αγορά δασκάλων Η αγορά δασκάλων Τα νούμερα των δασκάλων στην Ελλάδα, 2012 Βαθμίδα Σύνολο Άνδρες Γυναίκες Νηπιαγωγείο 14018 162 13856 % [100.0] [1.00] [99.0] Δημοτικό 67314 20565 46749 % [100.0] [31.0]

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Προς τους αναγνώστες Στο σχολικό εγχειρίδιο Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Πρόεδρε, Distinguished Speakers, Κυρίες και Κύριοι

Κύριε Πρόεδρε, Distinguished Speakers, Κυρίες και Κύριοι 40 χρόνια δράσης του Κυπριακού Ομίλου Εκπαιδευτικής Διοίκησης (Κ.Ο.Ε.Δ) Πρώτο μέρος: Από την ίδρυση του ΚΟΕΔ 1977 μέχρι 25 Απριλίου 1995 Από τον Παντελή Θεοφυλάκτου Κύριε Πρόεδρε, Distinguished Speakers,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ

ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ ΕΠΙΚΕΨΗ ΣΟΤ ΟΜΙΛΟΤ ΟΙΚΟΤΜΕΝΙΚΩΝ ΧΕΕΩΝ ΣΗ ΓΕΝΕΤΗ Οι Όμιλοι Οικουμενικών χέσεων του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποίησαν από κοινού εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γενεύη. Σα μέλη της αποστολής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

1 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...1913-2013 Τα Κεντρα Του Ελληνισμού, Η Εκκλησία Και Οι Κρήτες Της Αφρικής Με Ιδιαίτερη Έμφαση Στην Νότια Αφρική

1 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...1913-2013 Τα Κεντρα Του Ελληνισμού, Η Εκκλησία Και Οι Κρήτες Της Αφρικής Με Ιδιαίτερη Έμφαση Στην Νότια Αφρική 1 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...1913-2013 Τα Κεντρα Του Ελληνισμού, Η Εκκλησία Και Οι Κρήτες Της Αφρικής Με Ιδιαίτερη Έμφαση Στην Νότια Αφρική Δρ Μιχαήλ Παυλάκης, Αδελφότης Κρητών Νοτιωτέρας Αφρικής 1. Ο Ελληνισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΜΙΓΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΙΓΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ονοματεπώνυμο: Αντωνοπούλου- Δεληγιώργη Ελισσάβετ Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Πανηγυράκης Γεώργιος Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2015 Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ) με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, αντιπροσωπεία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Οικοδομούμε μια νέα ζωή στο Οντάριο Οδηγός για τους καινούργιους μετανάστες Μαθαίνουμε να: ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Μόλις έχετε μεταναστεύσει στο Οντάριο και είναι πολύ φυσικό να έχετε

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Βαρόμετρο. Φεβρουάριος 2013

Μηνιαίο Βαρόμετρο. Φεβρουάριος 2013 Μηνιαίο Βαρόμετρο Φεβρουάριος 0 Η ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Τύπος Έρευνας: Τηλεφωνική Έρευνα για τα Θέματα της Επικαιρότητας. Περιοχή Έρευνας: Πανελλαδική. Μέθοδος Δειγματοληψίας:

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 14 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ MEGA 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ]

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ] Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά 2010-2011] 1. Ταυτότητα της Έρευνας Η έρευνα «Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο» διεξήχθη από το ΚΕΕΑ για

Διαβάστε περισσότερα

νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό τον τίτλο «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και

νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό τον τίτλο «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΤΣΑΡΑ Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό τον τίτλο «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

TO ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΟΡΕΑ, ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

TO ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΟΡΕΑ, ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ esos.gr Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Εθνικών Ενώσεων Φροντιστηρίων που συμμετείχαν στο συνέδριο της E.N.E.S (European Network of Education & Support), στην Κωνσταντινούπολη το Φροντιστήριο είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα 2 Ερμηνείες Τυπολογιών

Παράρτημα 2 Ερμηνείες Τυπολογιών Παράρτημα 2 Ερμηνείες Τυπολογιών Πατρίς, Θρησκεία & Οργή Πατρίς, θρησκεία & οργή : Αντιτίθενται έντονα στην ΕΕ και στο ευρώ, και θεωρούν ότι η χώρα έχει βγει ζημιωμένη σε όλους τους τομείς από την είσοδό

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση 1 ο Κύμα: 07-09 Σεπτεμβρίου 2009 VPRC Γενική Πολιτική Συγκυρία VPRC Δ.2 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 Ο

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 Ο Πρώτα οι Πολίτες ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 Ο Πρώτος Λόγος στους Πολίτες Δήμος Αγλαντζιάς...Πρώτα η Αγλαντζιά Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι - ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ 1. Αβάνης Σάββας Γεννήθηκε στο Προδρόμι της Επαρχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου 30 Ιανουαρίου 1 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου 30 Ιανουαρίου 1 Φεβρουαρίου 2012 ΕΡΕΥΝΑ 89.027 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 1.784 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου 30 Ιανουαρίου 1 Φεβρουαρίου 2012 2 η έκδοση: με κάθε επιφύλαξη As an ESOMAR Member, I comply with the ICC/ESOMAR International Code of Marketing

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 5

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 5 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 5 ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1: Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθμούς της στήλης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Απριλίου 2012

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Απριλίου 2012 ΕΡΕΥΝΑ 82.080 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 1.206 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου 9 11 Απριλίου 2012 2 η έκδοση με κάθε επιφύλαξη As an ESOMAR Member, I comply with the ICC/ESOMAR International Code of Marketing and Social Research

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙ ΙΚΤΑΤΟΡΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑ ΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ Κατάλογος Κ. 1 Κ.2

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙ ΙΚΤΑΤΟΡΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑ ΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ Κατάλογος Κ. 1 Κ.2 ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙ ΙΚΤΑΤΟΡΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑ ΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ Κατάλογος Κ. 1 Φ. 1 Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού (Α.Μ.Ε.Ε.) Φυλλάδια, προκηρύξεις, εκθέσεις, κείµενα αποφάσεων, 1972- Φ. 2 Αντιδικτατορική Ε.Φ.Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ημερομηνία Ανάρτησης: 03/11/1997 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Προσφώνηση του πρ. της ΕΣΗΕΑ Α. Μανωλάκου στην τιμητική εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο Θέλουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια αυτά, το 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας θα απασχολήσουν ζητήματα όπως:

Στα πλαίσια αυτά, το 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας θα απασχολήσουν ζητήματα όπως: 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οι Φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο H Διδακτική των Φυσικών Επιστημών στην εκπαίδευση, επιμόρφωση, μετεκπαίδευση των Νηπιαγωγών Αθήνα, 19 21 Δεκεμβρίου 2014 Οργάνωση Τμήμα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Υποτροφιών Fulbright Ακαδημαϊκού Έτους για Έλληνες Πολίτες

Πρόγραμμα Υποτροφιών Fulbright Ακαδημαϊκού Έτους για Έλληνες Πολίτες Πρόγραμμα Υποτροφιών Fulbright Ακαδημαϊκού Έτους 2018-2019 για Έλληνες Πολίτες To Ίδρυμα Fulbright προκηρύσσει νέο κύκλο υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 Οι υποτροφίες απευθύνονται σε καθηγητές/ερευνητές,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ε.Κ.Π.Α. Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανελλήνιο Συνέδριο Η δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ. Ιανουάριος 2013 Απρίλης 2013 8 ο Γενικό Λύκειο Πατρών

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ. Ιανουάριος 2013 Απρίλης 2013 8 ο Γενικό Λύκειο Πατρών ΦΤΩΧΕΙΑ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Αβραμοπούλου Χαρά Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος Κατσιγιάννη Ακριβή Μπελεζάκης Βασίλης Ιανουάριος 2013 Απρίλης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Preventing Honour Related Violence by education and dialogue through Immigrant NGOs ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Μελέτη περίπτωσης Φόνος για λόγους τιμής ΟΝΟΜΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ: Τhe Angelou Centre ΧΩΡΑ: Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 25η Μαρτίου Στις 25 Μαρτίου εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου καθώς και την Επέτειο της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Τέτοια ημέρα, πριν από 2006 χρόνια, η Παναγία έλαβε

Διαβάστε περισσότερα

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Παραδοτέο 3Γ: Τελική Μελέτη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Οδηγός Συνέντευξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση

ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση Όπως είδαμε, η θεωρία των προνοιακών παραγωγικών συστημάτων (welfare production regimes WPR), συνδέει το μοντέλο καπιταλισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 14 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ MEGA 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 14 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα. της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό. τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ,

Επικαιρότητα. της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό. τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ, Επικαιρότητα Αθήνα 27-9-2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ MAIN OPPOSITION LEADER, PRESIDENT OF NEW DEMOCRACY PARTY

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ MAIN OPPOSITION LEADER, PRESIDENT OF NEW DEMOCRACY PARTY THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ MAIN OPPOSITION LEADER, PRESIDENT OF NEW DEMOCRACY PARTY AT THE WORLD IN 2017 GALA DINNER ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τομέας Νεότερης Ιστορίας

Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τομέας Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τομέας Νεότερης Ιστορίας 15 η Θερινή Συνάντηση Μεταπτυχιακών Φοιτητών Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρέθυμνο, 19 21 Ιουλίου 2010 Αίθουσα 3 της Φιλοσοφικής

Διαβάστε περισσότερα

Ναζισµός. Περιλαµβάνει έντονα στοιχεία: Ρατσισµού Αντισηµιτισµού (=κατά των Εβραίων) Δικτατορίας

Ναζισµός. Περιλαµβάνει έντονα στοιχεία: Ρατσισµού Αντισηµιτισµού (=κατά των Εβραίων) Δικτατορίας Ναζισµός Ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος είχε ως αποτέλεσµα την εµφάνιση µιας πολιτικής ιδεολογίας που εφαρµόστηκε στην Γερµανία, αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες και ονοµάστηκε Ναζισµός ή Γερµανικός εθνικοσοσιαλισµός

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα γνώμης. Οκτώβριος 2012

Πανελλαδική έρευνα γνώμης. Οκτώβριος 2012 Πανελλαδική έρευνα γνώμης Οκτώβριος 2012 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση: Εφημερίδα Παραπολιτικά. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 15 έως και 17 Οκτωβρίου 2012. Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΌ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΌ ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ ΙΟΎΛΙΟΣ 2015

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΌ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΌ ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ ΙΟΎΛΙΟΣ 2015 7.16 1 Τι Πιστεύουν οι Έλληνες για τη Δημοκρατική Συμμετοχή & τους Θεσμούς Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιούλιος 16 2 Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1900 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ PROJECT 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ 1 v ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Ευκαιρίες στο Οντάριο (Opportunities Ontario) είναι η ακόλουθη:

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Ευκαιρίες στο Οντάριο (Opportunities Ontario) είναι η ακόλουθη: Ευκαιρίες στο Οντάριο (Opportunities Ontario): Επαρχιακό Πρόγραμμα Προτεινόμενων Υποψήφιων Μεταναστών (Provincial Nominee Programme) Πληροφορίες σχετικά με τους Φοιτητές εξωτερικού Οι μετανάστες φέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ IΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Σημαντικές αποφάσεις και σημαντικές ψηφοφορίες του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου

2.2 Σημαντικές αποφάσεις και σημαντικές ψηφοφορίες του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου ΘΕΜΑΤΑ: Ημερήσια Διάταξη Συνεδρίας Συγκλήτου αρ. 06/2012 Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012, Ώρα 11:00 π.μ. 2:00 μ.μ. (Μέρος Α ) και Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012, Ώρα 08:45 π.μ. 11:00 π.μ.(μέρος Β ) 1. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

O Μεταπολεμικός Κόσμος

O Μεταπολεμικός Κόσμος O Μεταπολεμικός Κόσμος Πολυμέρης Βόγλης Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 4) H ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Γεγονότα που οδηγούν στη ρήξη ΗΠΑ ΕΣΣΔ, αρχές 1948 Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ελληνοαυστραλιανός Τύπος στη δεκαετία του 1950

Ο Ελληνοαυστραλιανός Τύπος στη δεκαετία του 1950 Ο ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950 Ο Ελληνοαυστραλιανός Τύπος στη δεκαετία του 1950 Χρήστος Ν. Φίφης The present article attempts a study of the Greek Australian Press of the 1950s. The 1950s,

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλητής: Κώστας Χριστοφορίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Ιµβρίων Αναγόρευση κ. Μιχάλη Μαυρόπουλου σε Επίτιµο Πρόεδρο του Παναγιότατε, Αξιότιµοι Προσκεκληµένοι, Το δεύτερο πρόσωπο που θα τιµήσουµε σήµερα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 213 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ MEGA 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 213 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου για την συμμετοχή του συλλόγου μας στο φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων. «Hellenic Youth in Action».

Δελτίο Τύπου για την συμμετοχή του συλλόγου μας στο φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων. «Hellenic Youth in Action». Δελτίο Τύπου για την συμμετοχή του συλλόγου μας στο φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων. «Hellenic Youth in Action». Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Νεολαίας μας, Σταματία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΕΒΡΑΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΕΒΡΑΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» 1 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΕΒΡΑΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ «ΓΚΑΤΕΝΙΟ» ΚΑΙ «ΤΑΛΜΟΥΝΤ ΤΟΡΑ ΧΑΓΚΑΔΟΛ» ΩΣ ΧΩΡΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ για τις εθνικές εκλογές και την προέλευση της ψήφου ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. Αρ. Μητρ.: 5 Είδος έρευνας Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2017 1. Εισαγωγή Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας αποτελεί συλλογικό όργανο το οποίο διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία. Άννα Κομποθέκρα, 2013.

2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία. Άννα Κομποθέκρα, 2013. 2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία Άννα Κομποθέκρα, 2013. Περιεχόμενα 1. Παρουσίαση στατιστικών σειρών για την περίοδο 1750-1914 των οικονομικών μεταβλητών : 1) πληθυσμός, 2) ΑΕΠ, 3) κατά κεφαλήν

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα»

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» Ο συγγραφέας στο νέο του βιβλίο παρουσιάζει μια ορθολογική θέαση της κρίσης Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» 23 Jan 201611.00 ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ Συνέντευξη στη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΣΤΡΑΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΑΥΣΤΡΑΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ Πως ν αποφεύγετε τις πτώσεις Ενηµερωτικό Υλικό για τους Ελληνικούς παροικιακούς οργανισµούς της Αυστραλίας. Αυτό το Ενηµερωτικό Υλικό δηµιουργήθηκε για τους Ελληνικούς παροικιακούς Οργανισµούς της Αυστραλίας,

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ρυθμίσεις Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ρυθμίσεις Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2388/2015, τ. Β ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ --- ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ. Αρχείο Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Αρχείο Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κελαϊδή. Συλλογή Παπα-Στεφάνου Προβατάκη

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ. Αρχείο Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Αρχείο Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κελαϊδή. Συλλογή Παπα-Στεφάνου Προβατάκη ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ Τίτλος Αρχείο Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου Αρχείο Αρχιμανδρίτη Παρθενίου Κελαϊδή Συλλογή Παπα-Στεφάνου Προβατάκη Αρχείο Επισκόπου Διονυσίου Μαραγκουδάκη Συλλογή Μονών (νομών Χανίων,

Διαβάστε περισσότερα