Πώς έχουν σήμερα τα πράγματα;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πώς έχουν σήμερα τα πράγματα;"

Transcript

1 Η φύση επιτρέπει στην Ελλάδα να ευδοκιμήσουν από τις καλύτερες ελιές. Μερικά είδη είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Επιτυγχάνεται όμως το καλύτερο ελαιόλαδο; Simply

2 Πώς έχουν σήμερα τα πράγματα;

3 Το περιοδικό FEINSCHMECKER είναι το κυρίαρχο περιοδικό γευσιγνωσίας στη Γερμανία. Κάθε χρόνο 13 Κριτές από την Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζουν 750 έλαια από την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα το 2012 έδειξαν ότι μέσα στα πρώτα 50 καλύτερα έλαια ήταν από τις ακόλουθες χώρες: Ιταλία 33 Ισπανία 13 Γαλλία 2 Σλοβενία 1 Κροατία 1. Καλύτερες ελιές όμως κανένα ελαιόλαδο στην πρώτη κατηγορία.

4 Οι καλύτερες ελιές όμως τα ελαιόλαδα κινούνται στη μεσαία προς καλή κατηγορία! πως είναι αυτό δυνατό?

5 Διαχωρισμός Fifthly Elemente των ελαιοκαλλιεργητών και ελαιοτριβείων

6 Διαφορετικά συμφέροντα Το ελαιοτριβείο θέλει και πρέπει να παράγει από πολλές ελιές, γρήγορα και αποδοτικά ελαιόλαδο αποσβέσει γρήγορα τα μηχανήματά του με το μέγιστο φορτίο Να πουλήσει το ελαιόλαδο σε μεταπωλητές, οι οποίοι υπαγορεύουν τις τιμές στην αγορά Για αυτό το λόγο: είναι μειωμένης εξασφάλισης της ποιότητας όποιες επιθυμίες των ελαιοκαλλιεργητών αποτελούν μόνο τα σφάλματα στην ανίχνευση επιμέρους τα πειράματα και οι καινοτομίες εφαρμόζονται μόνο για μικρότερες ποσότητες και συμμετέχουν ελάχιστα στην ανάπτυξη εισοδήματος Τα λιοτρίβια θέλουν να παράγουν ποσότητες

7 Οι ελαιοκαλλιεργητές επιθυμούν να: λειτουργούν όπως πάντα και η καλλιέργεια να βασίζεται στην παράδοση και τη ρουτίνα. απολαμβάνουν την εγγύηση των εσόδων τους. Γιατί αυτά θα καταβληθούν μόνο με το βάρος, δεν αποτελεί η γεύση το πρωτεύον κριτήριο, αλλά μόνο οι παράγοντες που εγγυώνται τη μεγαλύτερη απόδοση. Μην πειραματίζονται, αφού αυτό δε θα επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στην τιμή Οι ελαιοκαλλιεργητές θέλουν πολύ ελαιόλαδο

8 Η συγχώνευση των ελαιοκαλλιεργητών και παραγωγών ελαιολάδου σε ένα πρόσωπο, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα, επειδή: Μπορεί να πειραματιστεί και να δημιουργήσει το δικό του ιδιαίτερο ελαιόλαδο. Έχει εποπτεία σε ολόκληρη την αλυσίδα (από το δέντρο στο μπουκάλι), Μπορεί να αποκτήσει εμπειρία και με τον κατάλληλο έλεγχο και τεκμηρίωση να επιφέρει χρήσιμες αλλαγές (πρωτόκολλα, σχόλια, φωτογραφίες, κ.λπ.) Μπορεί να παράγει καλύτερο ελαιόλαδο και μπορεί να συμμετέχει στην αγορά των πρωταθλητών ελαιολάδων και να πετύχει υψηλότερες τιμές. Μπορεί να ασκεί νέους τρόπους για την άμεση εμπορία Μπορεί με τον τρόπο αυτό να αναβαθμιστεί από γεωργός σε επιχειρηματία για την ποιότητα που προσφέρει (εικόνα και προϊόν). Το ελαιοτριβείο κάνει το καλύτερο λάδι.

9 Τα μηνύματά μας για το νέο ελαιο επιχειρηματία.

10 Πρώτον Βρείτε τις σωστές ημερομηνίες για τη συγκομιδή και για την ιδιαίτερη ποιότητα.

11 Από τα μέσα Σεπτεμβρίου πρέπει ο γεωργός να ελέγχει εβδομαδιαία τα ελαιόδεντρα σχετικά με το χρώμα, το δέρμα των καρπών, τη σάρκα τους, τον πυρήνα τους, την πικρότητα, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη την ευκρίνεια της γεύσης κλπ. Έτσι μαθαίνει τη βέλτιστη συγκομιδή. Μπορεί να ορίσει ημερομηνίες για τον εαυτό του: για παράδειγμα, όταν οι πικροί τόνοι γίνονται κομψοί. Έλεγχος καρπών - συνεχώς.

12 Δεύτερον Συγκομιδή τη βέλτιστη στιγμή και επεξεργασία την ίδια ημέρα.

13 Ο γεωργός να καθορίσει το χρόνο της συγκομιδής - επίσης αν τα ελαιοτριβεία είναι ακόμη δεν είναι ανοιχτά. Το πιο σημαντικό καθήκον είναι να επεξεργάζεται τις ελιές την ημέρα της συγκομιδής στο ελαιοτριβείο. Σε συμβατικούς μύλους, συχνά για μέρες παραμένουν οι ελιές! Γρήγορα από τη συγκομιδή στο ελαιοτριβείο.

14 Τρίτον Συγκομιδή και μεταφορά των ελιών με προσοχή σε ανοιχτά καλάθια

15 Η μεταφορά σε μεγάλα εμπορευματοκιβώτια δεν είναι κατάλληλη, διότι στα χαμηλότερα επίπεδα το βάρος των υπερκείμενων ελιών θα τις συνθλίψει και επιταχύνεται η ζύμωση. Μεταφορά σε σάκους, θα πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν και να αντικατασταθεί από ανοιχτό καλάθια. Προσεκτικότερη μεταφορά.

16 Πέμπτον Όποιος δεν έχει δικό του ελαιοτριβείο, πρέπει να διαπραγματεύεται. Συχνά όμως μάταια!

17 Όποιος δεν έχει δικό του ελαιοτριβείο, πρέπει να διαπραγματεύεται σκληρά. Πολλά πρέπει να γίνονται διαφορετικά από ότι συνήθως. Ο γεωργός ενοχλεί απλά. Σημαντική είναι η καθαριότητα, η θερμοκρασία και ο χρόνος παραμονής στη διαδικασία ελαιοτριβείου. Η ελιά είναι όπως οι «μιμόζες», το άγχος τους προκαλεί απώλεια της ποιότητας! Τα περισσότερα ελαιοτριβεία ανοίγουν μόνο στο τέλος του Νοεμβρίου. Η καλύτερη ποιότητα παράγεται συνήθως τον Οκτώβριο. Πρώιμη και μεσαίο ώριμες ελιές αποτελούν την καλύτερη ποιότητα. Στόχος είναι η απόκτηση ελαιοτριβείου

18 Έκτον Η μεταφορά στο υδρόλουτρο, πρέπει να γίνει προσεκτικά!

19 Η ταχύτητα πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε να οδηγούνται μόνο η ικανή ποσότητα ώστε να αποτρέπεται μια επιστροφή, φραγμός και εμπλοκή στην έξοδο. Οι ελιές κατά τη συγκομιδή και μεταφορά υποφέρουν από τις πιέσεις - «ξυλοδαρμό» και «καταπιέζονται» ήδη, προκύπτουν σημεία στα οποία η ζύμωση μπορεί να έχει ήδη αρχίσει. Σημαντικό: Εάν το νερό είναι βρώμικο, τότε πρέπει να αλλάζεται. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλα ελαιοτριβεία αρκετά συχνά. Η μεταφορά στο υδρόλουτρο.

20 Έβδομον Eξαρτάται από το ελαιοτριβείο!

21 Το ελαιοτριβείο είναι η καρδιά της παραγωγής καλού ποιοτικού ελαιολάδου. Οποιοδήποτε σφάλμα στο ελαιοτριβείο δε μπορεί να διορθωθεί αργότερα. Η βέλτιστη ταχύτητα περιστροφής είναι το σημαντικότερο. Ένας αριθμός περιστροφών ανά λεπτό - όπως συχνά εκτελείται σε ελαιοτριβεία, είναι πολύ υψηλός σε κάθε περίπτωση. Κατευθυντήρια γραμμή μπορεί να είναι οι στροφές το λεπτό. Η καρδιά.

22 Όγδοον Οι μαλάξεις - αποκαλύπτοντας τα σταγονίδια του ελαιολάδου.

23 Η εργασία της μάλαξης έχει σκοπό να φέρει τον πολτό της ελαιόμαζας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε ομοιογενή θερμοκρασία μεταξύ 20 έως 23 C. Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για το έργο των ενζύμων, τα οποία «ξεκλειδώνουν» τον πολτό και εκθέτουν τα σταγονίδια ελαιολάδου. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται συνήθως σε 25 λεπτά και μπορεί να ξεκινήσει η καθίζηση στη συνέχεια. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να περιμένει περισσότερο η μάζα μέχρι να εμφανιστούν ελαιο-κηλίδες. Πρόκειται για την εργασία του ο μετέπειτα Διαχωριστής/Διαυγαστής θα εκθέσει τα σταγονίδια του ελαιολάδου. Η έκθεση των σταγόνων του ελαιολάδου.

24 Έννατον Ο Διαχωριστής διαχωρίζει το λάδι από το υπόλοιπα υγρά.

25 Ο Διαχωριστής είναι ένα κλειστό σύστημα φυγοκεντρικής λειτουργίας στο οποίο προκύπτουν τριβές οπου θερμαίνεται ο πολτός. Μεταξύ της θερμοκρασίας του ελαιοπολτού στην έξοδο του μαλακτήρα και του στόμιο του Διαχωριστή, η διαφορά πρέπει να είναι όχι περισσότερο από 2 C αύξηση θερμοκρασίας, διαφορετικά το σύστημα έχει ρυθμιστεί εσφαλμένα. Το ελαιόλαδο έρχεται.

26 Δέκατον Ο διαχωρισμός και το φιλτράρισμα ολοκληρώνουν τη διαδικασία.

27 Ο διαχωριστής «καθαρίζει» το ελαιόλαδο που παράγεται στον Διαχωριστή/Διαυγαστή από τα υπολείμματα. Όμως ακόμα παραμένουν στοιχεία τα οποιά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ελαιολάδου: Το ελαιόλαδο πρέπει να φιλτραριστεί. Στη συνέχεια το ελαιόλαδο τοποθετείται σε κενό δοχείο με την παρουσία αζώτου. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερή σε 13 C. Το καθαρό, φιλτραρισμένο ελαιόλαδο.

28 Επόμενα βήματα.

29 Ένα πιλοτικό έργο υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη διαχείριση του έργου από τον Conrad Bölicke θα αποδείξει ότι είναι δυνατόν να έχουμε μια επιμέρους αιχμή πρώτης ποιότητας παραγωγή ελαιολάδου από την Ελλάδα. ένα πιλοτικό έργο είναι η καλύτερη απόδειξη.

30 Οι εμπλεκόμενοι φορείς: Περιφέρεια της Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση εκκίνησης μιας σύγχρονης μονάδας - μικρό ελαιουργείο Ο Δημήτρης Σινάνος διαφοροποιεί τη σημερινή του λειτουργία και από ελαιοκαλλιεργητής θα γίνει ελαιο-επιχειρηματίας. Ο Conrad Bölicke παίρνει τον έλεγχο της εισαγωγής, κατάρτισης, παρακολούθησης, εξασφαλίζει και παραλαμβάνει το σύνολο της συγκομιδής με εγγυημένη και υψηλότερη τιμή για τα επόμενα τρία χρόνια. Ανοικτά ερωτήματα: Ο Παναγιώτης Αλαβέρας και ο Hermann Drummer εξετάζουν σε ποιο βαθμό ένα εμπορικό σήμα ποιότητας, για την ποιότητα προϊόντων από την Πελοπόννησο, μπορεί να βελτιώσει την εξαγωγή και να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων αγορών Η ομάδα εργασίας.

31 2013, Μια ομάδα εργάζεται σκληρά και θα παρουσιάσει την επιτυχία - και όποιος εργάζεται σκληρά στη συνέχεια μπορεί και πρέπει να γιορτάσει. Στόχος 2013: Ελαιόλαδο από την Πελοπόννησο να είναι στην κορυφή.

32 Dr. Hermann Drummer, Βρυξέλες Conrad Bölicke, Βρέμη Παναγιώτης Αλαβέρας, Κόρινθος

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τριετές Πρόγραμμα Εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) του Καν.(ΕΚ) 2080/2005 της Επιτροπής.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τριετές Πρόγραμμα Εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) του Καν.(ΕΚ) 2080/2005 της Επιτροπής. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τ Μ ΗΜΑ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Σ & Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Υ Κ Α Ι Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Ω Ν Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Ξ Η Σ Α Π Ο Φ Α Σ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΗ 1: «ΜΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΣΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΚΘΛΙΧΗ ΣΟΤ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΤ, ΣΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΕΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΑ ΠΡΟΔΟΚΨΜΕΝΑ ΟΥΕΛΗ».

ΔΡΑΗ 1: «ΜΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΣΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΚΘΛΙΧΗ ΣΟΤ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΤ, ΣΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΕΙ ΕΥΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΑ ΠΡΟΔΟΚΨΜΕΝΑ ΟΥΕΛΗ». ΠΟΛΤΣΕΦΝΕΙΟ ΚΡΗΣΗ Σ ΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡ ΑΓΩ ΓΗ & ΔΙΟΙ Κ Η Η ΕΡΓ Α Σ Η ΡΙ Ο Φ ΕΔΙ Α Μ Ο Τ ΚΑΙ Α Ν Α Π Σ ΤΞΗ Τ Σ Η Μ Α Σ Ω Ν ΤΠ Ο Σ Η ΡΙ Ξ Η Α Π Ο Υ Α ΕΩ Ν ΔΡΑΗ 1: «ΜΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΣΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΚΘΛΙΧΗ ΣΟΤ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΤ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Επεξεργασία και αξιοποίηση υγρών λυμάτων ελαιουργείου

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Επεξεργασία και αξιοποίηση υγρών λυμάτων ελαιουργείου Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Επεξεργασία και αξιοποίηση υγρών λυμάτων ελαιουργείου Σπουδαστής: Γεωργακαράκος Κωνσταντίνος Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μέθοδοι επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων ελαιοτριβείων

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μέθοδοι επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων ελαιοτριβείων ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μέθοδοι επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων ελαιοτριβείων ΒΟΛΙΚΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΦΑΣΙΚΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ Νασιούλα

Διαβάστε περισσότερα

Στο πέρασμα των αιώνων δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής του, η οποία πραγματοποιείται μέσα από τρία στάδια:

Στο πέρασμα των αιώνων δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής του, η οποία πραγματοποιείται μέσα από τρία στάδια: ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μέσα μηχανικά και επεξεργασία φυσική. Είναι ένα προϊόν απολύτως φυσικό που αφομοιώνεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ελαιοκομίας στη Π.Ε. Μεσσηνίας

Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ελαιοκομίας στη Π.Ε. Μεσσηνίας Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ελαιοκομίας στη Π.Ε. Μεσσηνίας ΧΑΝΙΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Υφιστάμενη κατάσταση Προβλήματα, Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια σημαντική αγροτική δραστηριότητα στην Ελλάδα από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΦΑΣΙΚΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ Νασιούλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ (Α.Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ (Α.Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ (Α.Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ) ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΝΤΕΛΕΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ

ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥ & ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «ΣΥΝΟΠΤΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Περίληψη... 4 2 Εισαγωγή - Γενικά Χαρακτηριστικά Κλάδου... 7

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ. ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο Μια εκπαιδευτική προσέγγιση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ. ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο Μια εκπαιδευτική προσέγγιση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο Μια εκπαιδευτική προσέγγιση ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑΣ» ΝΕΣΤΟΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Νέα ΚΑΠ 16 Δεν επαρκούν τα 50 ευρώ/στρ. στην ελιά Διορθώσεις επί των εθνικών επιλογών στη νέα ΚΑΠ ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας

Περιεχόμενα. Νέα ΚΑΠ 16 Δεν επαρκούν τα 50 ευρώ/στρ. στην ελιά Διορθώσεις επί των εθνικών επιλογών στη νέα ΚΑΠ ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας Περιεχόμενα Οδοιπορικό στην Ανδαλουσία με υποτροφία 10 του IOC για τον Κώστα Τσορώνη 6 Μια καλή και δέκα κακές χρονιές δεν αρμόζουν στο ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο Έντονη παρουσία στο εξωτερικό για 54

Διαβάστε περισσότερα

«Ενδοκλαδική ανάλυση εμπορίου ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς»

«Ενδοκλαδική ανάλυση εμπορίου ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» «Ενδοκλαδική ανάλυση εμπορίου ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Ζουκίδου

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjkl

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία. Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου Μεταποιητικής Επιχείρησης

Πτυχιακή εργασία. Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου Μεταποιητικής Επιχείρησης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Τομέας Κατασκευαστικός Πτυχιακή εργασία Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου Μεταποιητικής Επιχείρησης Φοιτητές: Τζαγκουρνής

Διαβάστε περισσότερα

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 0

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ 2 0 0 0 VALUE ANALYSIIS Έκθεση για το ερευνητικό πρόγραμμα INNOREGIO: διάδοση τεχνολογιών ανάπτυξης καινοτομίας Nick Rich, BSc MBA Matthias Holweg, Dipl.-Wirtschaftsing.(FH) MSc Lean Enterprise Research Centre

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΗΤΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ» Development of an Environmental Impact Matrix for an Olive Press

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Αναλύσεις

Περιεχόµενα. Αναλύσεις Περιεχόµενα Στήνεται στη χώρα µας χρηµατιστήριο 8 εµπορευµάτων ελαιολάδου. Ποιότητα και «περιτύλιγµα» δίνουν 6 υπεραξία στα ελαιοκοµικά προϊόντα. Στην Αγία Παρασκευή Λέσβου βρίσκεται 64 το µουσείο βιοµηχανικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ MARKETING ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ MARKETING ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ MARKETING ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Μεθοδολογίας Συστήματος Συγκριτικής Αξιολόγησης Υπηρεσιών Πληροφορικής

Ανάπτυξη Μεθοδολογίας Συστήματος Συγκριτικής Αξιολόγησης Υπηρεσιών Πληροφορικής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ του Γουγούση Αλέξανδρου Ανάπτυξη Μεθοδολογίας Συστήματος Συγκριτικής Αξιολόγησης Υπηρεσιών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια & Κατοικίες Απαρτιζόμενα από Συστήματα Κτιριακού Αυτοματισμού & Σύγχρονο Σχεδιασμό ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κτίρια & Κατοικίες Απαρτιζόμενα από Συστήματα Κτιριακού Αυτοματισμού & Σύγχρονο Σχεδιασμό ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κτίρια & Κατοικίες Απαρτιζόμενα από Συστήματα Κτιριακού Αυτοματισμού & Σύγχρονο Σχεδιασμό i ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ 1 ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ 3 ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΕ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ.. 4 ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. Τμήμα προμηθειών 2 Το έργο του τμήματος προμηθειών 2

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. Τμήμα προμηθειών 2 Το έργο του τμήματος προμηθειών 2 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Τμήμα προμηθειών 2 Το έργο του τμήματος προμηθειών 2 Προσωπικό του τμήματος 4 Η διαδικασία των αγορών 5 Ανάλυση ABC στη διαδικασία των αγορών 6 Προδιαγραφές ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΡΕΡΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΡΕΡΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΡΕΡΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Εκπονηθείσα πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨιαΙΠπλ ν Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΜΠΙΤΖΙΛΗΣ - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Α.Ε» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων: ΣΕΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Επιβλέπων: ΣΕΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΣΑΚΙΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΤΑΓΩΝΙΙΣΤΙΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΑΙΙΟΛΑΔΟΥ ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ολική Ποιότητα ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Fact Sheet. Ο τοµέας του ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κυριότερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσµο

Fact Sheet. Ο τοµέας του ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κυριότερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσµο Eυρωπαϊκή Επιτροπή Γενική ιεύθυνση Γεωργίας Ο τοµέας του ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Fact Sheet Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν πολλαπλών χρήσεων. Εδώ και πολλές γενεές θεωρείται στη Μεσόγειο ως σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα