Τέχνη και Δημιουργική Έκφραση Γωνιά Βεστιαρίου. Γωνιά μουσικής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τέχνη και Δημιουργική Έκφραση Γωνιά Βεστιαρίου. Γωνιά μουσικής"

Transcript

1 Οι παιδαγωγικές αξίες του Μικρού Δέντρου, εμπνέονται από την έκφραση, τη δημιουργικότητα, την αυτονομία, εντάσσοντας τον παράγοντα της τέχνης στην καθημερινότητα του σχολείου ως ερέθισμα που προάγει την αυτοεξυπηρέτηση, το συντονισμό της κίνησης,τη συγκέντρωση, τη συνεργασία και την πρωτοβουλία του ατομικού, του συλλογικού, μέσα από μια σειραικότητα της κάθε δραστηριότητας, με αρχή μέση και τέλος. Μέσα και έξω στο χώρο του σχολείου σε συγκεκριμένες γωνιές υπάρχουν τα ανάλογα ερεθίσματα με τα οποία το παιδί έρχεται σε επαφή αν το θελήσει, αν το επιλέξει, δίχως την παρέμβαση της συνοδού, εκτός αν ζητηθεί από το ίδιο το ή αν το κρίνει η ίδια η συνοδός ότι χρειάζεται.το κομμάτι της τέχνης αποτελείται από τις γωνιές με το βεστιάριο,το κουκλοθέατρο,τη μουσική και τα εικαστικά με τα οποία ασχολείται εστιάζοντας η παρούσα εργασία. Αξίζει να σημειωθεί πώς η επιλογή κάθε υλικού-εργαλείου είναι αποτέλεσμα ατομικής και συλλογικής εργασίας, μελέτης, έρευνας και κατασκευής από τις ίδιες τις συνοδούς του σχολείου. Τέχνη και Δημιουργική Έκφραση Γωνιά Βεστιαρίου Γωνιά μουσικής

2 Γωνιά κουκλοθέατρου Εστιάζοντας στο κομμάτι των εικαστικών γίνεται αναφορική ανάλυση κάθε γωνιάς με λέξεις και εικόνα. ΓΩΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΡΙΟΥ Υλικά: ξυλομπογιές, λαδοπαστέλ,. Καρέκλες με την επιφάνεια εργασίας.(σε περίπτωση συλλογικής δραστηριότητας οι καρέκλες γίνονται τέσσερις ). Δραστηριότητες: ελεύθερες, στοχευμένες, ατομικές και συλλογικές.

3 Το παιδί έρχεται σε επαφή με τη γωνιά, το υλικό, χρησιμοποιώντας το καθετί με το δικό του τρόπο έκφρασης τη δεδομένη στιγμή της επιλογής του. Γωνιά Ζωγραφικής Υλικά: χαρτί, σφουγγάρι, πινέλα, υγρό υλικό- χρώματα, ποδιά, κουβάς καθαριότητας. Καβαλέτο, τοίχος,(δάχτυλα-παλάμες χεριών) Δραστηριότητες: ελεύθερες, στοχευμένες, ατομικές και συλλογικές. Το παιδί αφού φορέσει την ποδιά, χρησιμοποιεί με σεβασμό αλλά με όποιον τρόπο θέλει τα υλικά, πετάει τα άχρηστα υλικά στον κουβά, τοποθετεί το καθετί στη θέση του για το επόμενο παιδί που τυχόν επιλέξει την ανάλογη δραστηριότητα (αρχή, μέση, τέλος). ΓΩΝΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ Υλικά: μολύβι. πλάστης, σφραγίδα, εργαλεία γλυπτικής, μαχαίρι, σφουγγάρι, κουπατ, Τραπέζι κυκλικό, καρέκλα. Δραστηριότητες: ελεύθερες, στοχευμένες, ατομικές και συλλογικές.

4 Το παιδί αφού ολοκληρώσει το έργο του, γράφει με το μολύβι το όνομά του. Κάθε κατασκευή την ονομάζει, το έργο μου, το έργο σου ή το έργο μας, το έργο σας. ΓΩΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΣΚΩΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Υλικά: δίσκος γεωμετρικού κολάζ, δίσκος ελεύθερου κολάζ,δίσκοςτυπώματος με στένσιλ, δίσκος κοπτικής με ψαλίδι, δίσκος υφαντικής πρώτου σταδίου,δίσκος δευτέρου σταδίου υφαντικής στον αργαλειό, δίσκος πρώτου σταδίου κεντήματος. Δίσκοι με τα υλικά αντικατάστασης. Κουτί με ξύστρα,κολλητική ταινία και διακορευτή. Δραστηριότητες: ελεύθερες, στοχευμένες, ατομικές και συλλογικές. Το παιδί επιλέγει και παίρνει τον δίσκο του ενδιαφέροντος του, τον τοποθετεί πάνω στο τραπέζι κάνει τη δραστηριότητά του κι αφού ολοκληρώσει βάζει το έργο του στο φάκελο και το παίρνει μαζί του ή το εκθέτει στον πίνακα ανακοινώσεων των εικαστικών. Έπειτα αντικαθιστά τα υλικά που χρησιμοποίησε στο δίσκο δραστηριότητας,τα οποία βρίσκονται στην θέση του κάθε δίσκου, στην κάτω σειρά της γωνιάς. Επίσης τοποθετείται πάνω από τη γωνιά προτεινόμενων δίσκων για δραστηριότητα,από τις παιδαγωγούς του σχολείου, ή σε συνεργασία με τα παιδιά,(σκοπός του η φροντίδα και η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τον περιβάλλοντα χώρο) οπτικό καλλιτεχνικό ερέθισμα με διάφορες θεματικές που κατά διαστήματα αλλάζεται, όπως για παράδειγμα βλέπουμε στην προηγούμενη φωτογραφία τον πίνακα ζωγραφικής του Π. Γκογκέν στο έργο Οι δύο Αδερφές 1892.

5 Δίσκοι Αντικατάστασης Υλικών Την προετοιμασία των δίσκων της αντικατάστασης των υλικών,φροντίζουν και επιμελούνται για την πληρότητάς τους οι συνοδοί του. Δίσκος Δραστηριότητας Γεωμετρικού Κολλάζ Υλικά: χαρτί κομμένο σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα και χρώματα, κόλλα, σχέδιο πάνω σε χαρτί. Δραστηριότητες: στοχευμένες, ελεύθερες, ατομικές και συλλογικές. Το παιδί κρατάει το χρωματιστό χαρτί με το γεωμετρικό σχήμα και το τοποθετεί (αφού βάλει κόλλα) πάνω στο σημείο του λευκού χαρτιού που έχει σχεδιαστεί με τις ανάλογες γραμμές. Δίσκος Δραστηριότητας Ελεύθερου Κολλάζ Υλικά : τσόχα, χαρτόνι, φτερό, μικρές πέτρες, ξύλο, κομμένα σκοινιά, φύλλα δέντρων-φυτών. Οτιδήποτε υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στην ανάλογη δραστηριότητα. Δραστηριότητες: ελεύθερες, στοχευμένες, ατομικές και συλλογικές. Πρόκειται για μεικτή τεχνική τρισδιάστατου, ανάγλυφου κολλάζ.

6 Δίσκος Δραστηριότητας -Τύπωμα με στένσιλ Υλικά: πινέλο, υγρό χρώμα, σφουγγάρι Δραστηριότητες: στοχευμένες,ελεύθερες, ατομικές και συλλογικές. Συχνά τα παιδιά αλλάζουν το πινέλο και μεταφέρουν το τύπωμα με στένσιλ στο κολλάζ. Γεγονός που μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε δραστηριότητα των εικαστικών, με οποιοδήποτε τρόπο θελήσει το παιδί την ανάλογη δημιουργική στιγμή. Δίσκος Δραστηριότητας Κοπτικής με το Ψαλίδι Υλικά: λωρίδες χαρτί με ζικ ζάκ, φαρδιά, στενά, μικρά, μεγάλα. Δραστηριότητες: στοχευμένες, ελεύθερες, ατομικές και συλλογικές. Το παιδί απομονώνει τη δυσκολία βήμα-βήμα, (ανοίγω-κρατάω-κόβω) με το ψαλίδι το χαρτί σε γραμμές, κύκλο και μάνταλα.

7 Δίσκος Προετοιμασίας Υφαντικής Πρώτου Σταδίου Υλικά: στενές,φαρδιές λωρίδες χαρτιού σε διάφορα χρώματα,τετράγωνο γκρί χαρτί με τις κατάλληλες σχισμές. Δραστηριότητες: στοχευμένες,ελεύθερες, ατομικές και συλλογικές. Το παιδί συντονίζοντας την κίνηση του περνάει τη λωρίδα του χαρτιού μέσα από κάθε σχισμή. Αποτελεί και ένα πρώτο στάδιο προετοιμασίας του κεντήματος. Δίσκος Υφαντικής Αργαλειού Δεύτερου Σταδίου Υλικά: σαΐτα,στημόνια, πλαίσιο αργαλειού, χτένι. Δραστηριότητες: στοχευμένες, ελεύθερες, ατομικές και συλλογικές. Μέσω της πρακτικής τέχνης της λαογραφίας το παιδί συνδέει δημιουργικά τα στάδια από την κλωστή μέχρι το ύφασμα.

8 Δίσκος- Πρώτο Στάδιο Στο Κέντημα Υλικά: γεωμετρικό σχήμα σε χαρτόνι με μικρές τρύπες, σουβλί για το χαρτί, χοντρό βελόνι, κλωστές σε διάφορα χρώματα, ψαλίδι. Δραστηριότητες: στοχευμένες, ελεύθερες, ατομικές και συλλογικές. Με λεπτούς χειρισμούς το παιδί ανοίγει τις τρύπες με το σουβλί, περνάει τη βελόνα με την κλωστήμπρος-πίσω στο χαρτί δημιουργώντας το κέντημά του. Γωνιά Τεχνικής Πουαντιγισμού Υλικά: τρία βασικά συμπληρωματικά χρώματα μπλε, κόκκινο, κίτρινο, μικρές λεπτές γλυφίδες με βαμβάκι (μπατονέτες), παλέτα χρωμάτων. Ερεθίσματα ανοιχτά και στοχευμένα: Πίνακας πουαντιγισμού Δραστηριότητες: στοχευμένες,ελεύθερες, ατομικές και συλλογικές.

9 Το παιδί παίρνει με τη μπατονέτα το κάθε βασικό χρώμα και αποτυπώνει βούλες (πουά) πάνω στο χαρτί. Στη τεχνική αυτή η μίξη των χρωμάτων γίνεται πάνω στο χαρτί. Σκοπός αυτής της δραστηριότητας, να πειραματιστεί με τις μίξεις των χρωμάτων, τα βασικά και τα συμπληρωματικά χρώματα. Γωνιά Εναπόθεσης Έργων Τα παιδιά αφού ολοκληρώσουν το έργο τους, το κρεμάνε με μανταλάκια στο σκοινί μπροστά από το καλοριφέρ κάτω από παράθυρο για να στεγνώσει. Το κάθε μέρος της δημιουργίας του κάθε έργου, έχει μια Αρχή μια Μέση κι ένα Τέλος, από τη στιγμή της σύλληψής του μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας του καθώς και η σύνδεσή του με την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής ή για παράδειγμα με τον κύκλο των εποχών του χρόνου, δημιουργώντας τις εποχιακές δραστηριότητες. Τα έργα εκθέτονται σε διάφορα σημεία του χώρου του σχολείου, όπως για παράδειγμα αποφασίστηκε μέσα από την παιδική συνέλευση να κολλήσουν το συλλογικό τους έργο των χρωματικών αποτυπωμάτων (παλάμες δάχτυλα) σε χαρτί στο ταβάνι του σχολείου.

10 Ελεύθερη επιλογή σημείου έκθεσης του έργου. Γωνιά Μαυροπίνακα μεγάλος-μικρός Υλικά: σφουγγάρι,κιμωλίες σε διάφορα χρώματα. Δραστηριότητες: ελεύθερες, στοχευμένες ατομικές και συλλογικές. Τα παιδιά ζωγραφίζουν,γράφουν το όνομά τους πρώτα στον πίνακα και μετά στο χαρτί. Γωνιά φωτοτράπεζας Υλικά : φυσικά υλικά, πέτρες, ξύλα, ζελατίνες με υγρό χρώμα, διαφάνειες με τα βασικά χρώματα. Δραστηριότητες: ελεύθερες, στοχευμένες, ατομικές και συλλογικές. Το φως του τραπεζιού αναδεικνύει το χρώμα,το υλικό, το σχήμα. Όταν το παιδί βάζει τα τρία βασικά χρώματα μαζί πάνω στη φωτοτράπεζα παρατηρεί ότι αλλάζουν, παίρνουν άλλο χρώμα.(reggioemilia)

11 Γωνιά Εικαστικών Βιβλίων Υλικά: βιβλία διαφόρων θεματικών γύρω από τις εικαστικές τέχνες. Δραστηριότητες: ελεύθερες, στοχευμένες, ατομικές και συλλογικές. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το ερέθισμα της γωνιάς των εικαστικών βιβλίων, που βρίσκεται μέσα στο χώρο του σχολείου, των οποίων οι θεματικές ποικίλουν, από παραμύθια για την τέχνη μέχρι την εικονογράφηση και τη ζωή γνωστών ζωγράφων. Ερεθίσματα Εικαστικών Τεχνών Στο Χώρο του Σχολείου Αφίσα από την Ισπανική επανάσταση με θέμα Σχολείο για όλους, Ζωγραφική των Ζαπατίστας.

12 Ερέθισμα με τον πίνακα του Τζιουζέπε Αρτσιμπόλντο Άνοιξη, 1573 Κατά την επίσκεψη στο σχολείο για λόγους διακριτικής παρατήρησης, όσον αφορά τον τρόπο της λειτουργίας στην καθημερινότητά του, στα πλαίσια της προετοιμασίας ετούτης της εργασίας. μια μέρα από τις πρώτες της άνοιξης, το ενδιαφέρον των παιδιών επικεντρώθηκε στο χώρο της αυλής. Γίνεται αναφορική εστίαση σε ότι αφορά τις εικαστικές δραστηριότητες στον κήπο του σχολείου. Γωνιά Ξυλουργείου Υλικά: πινέλα, νερομπογιές, ξυλόκολλα, κομμάτια ξύλου, φυσικό υλικό, κιμωλίες, μολύβι, σβηστήρα, γυαλοχαρτιέρα, σφυρί (ελαφρύ, βαρύ),κατσαβίδι(ίσιο, στραβό),ψαλίδι, σπάτουλα, ρολό μέτρου, σκουπάκι καθαριότητας. Δραστηριότητες: ελεύθερες, στοχευμένες, ατομικές και συλλογικές.

13 Στοχευμένη Δραστηριότητα-Ελεύθερη Επιλογή Αναζήτηση Υλικών Κάρφωμα σε ξύλο με βαρύ κι ελαφρύ σφυρί

14 Πειραματισμός με το κατσαβίδι στον τοίχο Χρωματίζοντας με νερομπογιές τον τοίχο Ζωγραφίζοντας με πινέλο και χρώματα τη ρόδα

15 Μεικτή τεχνική ζωγραφικής-κολάζ Γραφή ονόματος και χρήση κόλλας σε χαρτί Ξέπλυμα πινέλου για να μπει στη θέση του

16 Αναφορική Παρουσίαση Έργων των Παιδιών Σύνθεση Γεωμετρικού Κολάζ Μεικτή Τεχνική ελεύθερου Κολάζ Κοπτική και Κολάζ

17 Κοπτική και Τέμπερα Στένσιλ Προγραφής με Ξυλομπογιές Πλαστελίνη

18 Πλαστελίνη με Κουπατ Πουαντιγισμός Πηλοπλαστική με Κουπατ και Τέμπερα

19 Τρισδιάστατες Κατασκευές Με Ξυλόκολλα Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παρατήρησης στο σχολείο Το Μικρό Δέντρο που θα γίνει Δάσος έγινε έντονα αντιληπτό ότι πρώτα από όλα τα παιδιά μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους.

20 Ευχαριστώ τις παιδαγωγούς του Μικρού Δέντρου για την υποστήριξη και τη συνεργασία,τα παιδιά που με σεβασμό δεχτήκαν διακριτικά την παρουσία μου μια μέρα στο σχολείο και τον κύριο Χρηστίδη για την αφορμή της διαδικασίας της έρευνας, της εργασίας. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Μικρό Δέντρο Μάρτιος 2014,Παιδαγωγικό Πλαίσιο 9%CE%B4%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C- %CE%A0%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BF.pdf REGGIOEMILIA: ΟΙ ΧΙΛΙΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, Σεπτέμβριος 2002 Μαρία Μοντεσσόρι,Η Ανακάλυψη του Παιδιού(2010)Εκδόσεις Γιάννου ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΚΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, Εκπαίδευση Μέσα Από Τις Τέχνες, Εκδόσεις Μεταίχμιο Περιοδικό Εκπαίδευση & Θέατρο Τεύχος 9, 2008, Έκδοση Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Φυσική ΣΤ τάξης Ι Ενότητα «ΦΩΣ» 1 ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ. 143 146) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Ι ΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: -Να διαπιστώσουµε πειραµατικά την ανάλυση του λευκού φωτός σε φως

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εικαστικές Τέχνες. ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (Α Β Δημοτικού)

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εικαστικές Τέχνες. ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (Α Β Δημοτικού) ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εικαστικές Τέχνες ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (Α Β Δημοτικού) ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Διδακτέα:

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά.

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τουαλέτα, υγιεινή, πρωινό. Πρωινή προσευχή, ημερολόγιο, αναφορά στο θέμα εβδομάδας. Πρόκειται για τη θεματική

Διαβάστε περισσότερα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Η απόκτηση μιας δεξιότητας ή η ανάπτυξη της γνώσης απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

ίν λ λ Π Εργαλεία Groovy πηλού ξύλινα 20cm Εργαλεία πηλού 20 cm Εργαλεία Groovy πλαστελίνης Πλαστελίνη Groovy 11 χρώματα Βάρος: ± 550gr

ίν λ λ Π Εργαλεία Groovy πηλού ξύλινα 20cm Εργαλεία πηλού 20 cm Εργαλεία Groovy πλαστελίνης Πλαστελίνη Groovy 11 χρώματα Βάρος: ± 550gr Η εταιρεία Ε & Γ ΣΠΑΝΤΙΔΟΣ ΟΕ ιδρύθηκε το 1976 στην Αθήνα και αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές σχολικών και χαρτικών ειδών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Όλα τα χρόνια της λειτουργίας μας, η αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο θεματικό δίκτυο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο θεματικό δίκτυο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή του σχολείου μας στο θεματικό δίκτυο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα μας εστίασε στους κινδύνους που κρύβει η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. : Προμήθεια γραφικής ύλης. Η παρούσα μελέτη αφορά την προμήθεια γραφικής ύλης.όλα τα υλικά πρέπει να είναι εγνωσμένου κατασκευαστή

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. : Προμήθεια γραφικής ύλης. Η παρούσα μελέτη αφορά την προμήθεια γραφικής ύλης.όλα τα υλικά πρέπει να είναι εγνωσμένου κατασκευαστή ΤΙΤΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ : Προμήθεια γραφικής ύλης ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 53,692,47 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :08/12/2015 Η παρούσα μελέτη αφορά την προμήθεια γραφικής ύλης.όλα τα υλικά πρέπει να είναι εγνωσμένου κατασκευαστή

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Να ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς: γκρι χαρτόνι (100 γραμμαρίων)

Διαβάστε περισσότερα

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια 65 Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια Σωτήριος Δρομπόνης ΠΕ70 3 ο Δ.Σ. Μεγάρων Τάξη Γ και Ε Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες Στόχοι Να γνωρίσουν οι μαθητές την αξία και την ομορφιά των λουλουδιών στη γη.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Για παραγγελίες υλικών τέχνης για τη σχολική χρονιά 2016-2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 1 Ψαλίδια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ε Σ Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Ε Σ Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ Σύντομη Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα φέρει τον τίτλο «Εγώ, εσύ, εμείς Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τα. Χρώματα. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τα. Χρώματα. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων Το πρώτο μου βιβλίο για τα Χρώματα με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Η απόκτηση μιας δεξιότητας ή η ανάπτυξη της γνώσης απαιτεί ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το ψαλίδι

Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το ψαλίδι 2014 Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το ψαλίδι Ειδικός Παιδαγωγός www.eidikospaidagogos.gr/ info@eidikospaidagogos.gr ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εκμάθηση κοψίματος με ψαλίδι ως δεξιότητα είναι πολύ σημαντική, αλλά ταυτοχρόνως

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σχολικό έτος 2015-2016 ΤΑΞΗ Α

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σχολικό έτος 2015-2016 ΤΑΞΗ Α ΤΑΞΗ Α 1. «Η Γλώσσα μου» (1ο και 2ο τεύχος) 2. Τετράδιο Εργασιών Γλώσσας (1ο και 2ο τεύχος) 3. «Τα Μαθηματικά μου» (1ο και 2ο τεύχος) 4. Τετράδιο Εργασιών Μαθηματικών (4 τεύχη) 5. «Μελέτη Περιβάλλοντος»

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΔΩΛΙΟ

ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΔΩΛΙΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΙΔΩΛΙΟ Σε ποιες αισθήσεις αναφέρεται... 2 Στόχοι... 2 Υλικά... 2 Προεργασία... 3 Διαδικασία... 3 Τροποποιήσεις / Προσαρμογές... 4 Δυσκολίες λεπτής κινητικότητας... 4 Δυσκολίες στην

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ & ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΕΙΔΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ P.P. (ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ) ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤEM/KΙΛΟ 4004 8χ15 cm 1500

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Α 1. «Η Γλώσσα µου» (1ο και 2ο τεύχος) 2. Τετράδιο Εργασιών Γλώσσας (1ο και 2ο τεύχος) 3. «Τα Μαθηµατικά µου» (1ο και 2ο τεύχος) 4. Τετράδιο Εργασιών Μαθηµατικών (4 τεύχη) 5. «Μελέτη Περιβάλλοντος»

Διαβάστε περισσότερα

Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά

Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά 1. Κόψε το πάνω και το κάτω μέρος. 2. Μετά δίπλωσε το και με το ψαλίδι κάνε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Γραφική Ύλη για την Α Γυμνασίου Ελληνική Γλώσσα Γεωγραφία Νεοελληνική Γλώσσα Νεοελληνική Λογοτεχνία Ομηρικά Έπη Γαλλικά Γερμανικά Καλλιτεχνικά Πληροφορική Μουσική Τα βιβλία του Οργανισμού 1 Τετράδιο σπιράλ

Διαβάστε περισσότερα

«Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά»

«Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά» «Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά» ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΑΞΕΙΣ: Δ - Στ ΟΜΑΔΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Τάξεις: Δ - Στ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μύθοι μέσα από Ψηφιδωτά Διάρκεια: 8 12 Μαθήματα Χ 40 λεπτά (ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη»

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής «Αναζητώντας τα ζώα στην πινακοθήκη» Εισηγήσεις για δημιουργική αξιοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος στο μάθημα της Τέχνης, μετά την επίσκεψη των παιδιών στη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπος Ελληνοαγγλόφωνος Βρεφονηπιακός Σταθμός

Πρότυπος Ελληνοαγγλόφωνος Βρεφονηπιακός Σταθμός ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ Το τμήμα αυτό αγκαλιάζει την πιο ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία ενός παιδιού. Η ηρεμία, η ασφάλεια, η φροντίδα και η αγάπη προσφέρεται απλόχερα από την παιδαγωγό, που αγκαλιάζει όλα τα βρέφη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Γραφική Ύλη για την Α Γυμνασίου Ελληνική Γλώσσα Γεωγραφία Ομηρικά Έπη Γαλλικά Γερμανικά Καλλιτεχνικά Πληροφορική Μουσική Τα βιβλία του Οργανισμού 1 Τετράδιο σπιράλ 3 θεμάτων Γεωμετρικά όργανα (χάρακα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΧΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Με την παρούσα τεχνική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ. Υφαντική: Το δέντρο της αγάπης! CREARTE: ημιουργικές Συνεργασίες ημοτικών Σχολείων με Εικαστικούς Καλλιτέχνες

ΕΝΟΤΗΤΑ. Υφαντική: Το δέντρο της αγάπης! CREARTE: ημιουργικές Συνεργασίες ημοτικών Σχολείων με Εικαστικούς Καλλιτέχνες ημιουργικές Συνεργασίες ημοτικών Σχολείων με Εικαστικούς Καλλιτέχνες ΕΝΟΤΗΤΑ Υφαντική: Το δέντρο της αγάπης! Χώρα: ΚΥΠΡΟΣ Πόλη / Χωριό: ΛΕΜΕΣΟΣ Σχολείο: Γ ημοτικό Σχολείο Λεμεσού Τάξη / Ηλικία: ΣΤ τάξη,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Τίτλος: ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 1 Δημιουργός: Αναστοπούλου Γεωργία ΠΕ60 1. Εμπλεκόμενες Γνωστικές Περιοχές: Σκοπός: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή και να γνωρίσουν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σχολικό έτος ΤΑΞΗ Α

ΛΕΟΝΤΕΙΟΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σχολικό έτος ΤΑΞΗ Α ΤΑΞΗ Α 1. «Η Γλώσσα μου» (1ο και 2ο τεύχος) 2. Τετράδιο Εργασιών Γλώσσας (1ο και 2ο τεύχος) 3. «Τα Μαθηματικά μου» (1ο και 2ο τεύχος) 4. Τετράδιο Εργασιών Μαθηματικών (4 τεύχη) 5. «Μελέτη Περιβάλλοντος»

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ.

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Η ομάδα κατασκευών και χειροτεχνίας λειτουργεί φέτος για 4 η συνεχόμενη χρονιά και έρχεται να μας συμπαρασύρει στην τροχιά της δημιουργίας και στη χαρά που

Διαβάστε περισσότερα

Εικονοαφηγήσεις (Photo Comics)

Εικονοαφηγήσεις (Photo Comics) 58 Εικονοαφηγήσεις (Photo Comics) Σωτήριος Δρομπόνης ΠΕ70 3 ο Δ.Σ. Μεγάρων Τάξη Γ Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες Στόχοι Να γνωρίζουν οι μαθητές φυτά κατάλληλα για τη δημιουργία κήπου. Να γνωρίσουν εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ 1 ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚOΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΧΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΜΙΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΜΙΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΜΙΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η βαλίτσα με τα βιβλία για τις εικαστικές τέχνες προτείνει στα παιδιά να γνωρίσουν, με διαφορετικούς τρόπους, θέματα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ 1) Παρακαλούμε πολύ όλα τα υλικά των παιδιών να έχουν πάνω το όνομά τους. 2) Τα τετράδια και τα βιβλία να είναι ντυμένα με διαφανές κάλυμμα και η ετικέτα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!.

ΟΔΗΓΊΕΣ Μακρυά τα παιδιά από τέτοιες εργασίες!!!!!. ΟΔΗΓΊΕΣ Ξεκινώντας τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι σανίδες από κρεβάτι οι οποίες έχουν πλάτος συνήθως 10 εκατοστά και πάχος περίπου 2 εκατοστά, επέλεξα αυτό το υλικό γιατί είναι εύκολο να το βρείτε καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Ο Εξολοθρευτής του Άγχους

Ο Εξολοθρευτής του Άγχους Ο Εξολοθρευτής του Άγχους ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 3 Erasmus Plus/KA2 2014-2016 Τάξη στην οποία απευθύνεται. Δ. Σημειώσεις Εκπαιδευτικού Αικατερίνη Φιλιππίδη Δασκάλα Το διδακτικό εργαλείο μπορεί να κατασκευασθεί

Διαβάστε περισσότερα

Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα.

Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα. Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα. ΠAIΔIKOΣ ΣTAΘMOΣ συννεφούλα Σ' ένα όμορφο καταπράσινο κήπο 2 στρεμμάτων με δένδρα, λουλούδια, παιχνίδια και πολλή αγάπη, δημιουργήσαμε τον χώρο που θέλαμε

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Πώς αλλιώς ανάβει το λαμπάκι;... και άλλα πειράματα με απλά ηλεκτρικά κυκλώματα Τα παιδιά της διπλανής φωτογραφίας ετοιμάζονται να φτιάξουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα με λαμπάκια και μπαταρίες. Δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Μαθήματος με τίτλο: «Εργαλεία Έκφρασης και Δημιουργίας: Ζωγραφική και Επεξεργασία Εικόνας (με το Pixlr και με το Gimp)»

Σενάριο Μαθήματος με τίτλο: «Εργαλεία Έκφρασης και Δημιουργίας: Ζωγραφική και Επεξεργασία Εικόνας (με το Pixlr και με το Gimp)» Σενάριο Μαθήματος με τίτλο: «Εργαλεία Έκφρασης και Δημιουργίας: Ζωγραφική και Επεξεργασία Εικόνας (με το Pixlr και με το Gimp)» Έχετε χωριστεί σε ομάδες των δύο ατόμων. Το ένα άτομο θα είναι το μπλε παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΓΙΟΡΤΉ ΈΝΑΡΞΗΣ (3 εθελοντές, 15 αναγνώστες) Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού, τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 1 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΔΑΣΚΑΛΑ: ΚΑΡΑΣΤΑΜΑΤΗ ΕΥΝΙΚΗ ΠΕ70 1 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ- ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ 1. ιερεύνηση των χαρακτηριστικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Η µουσική και ο χορός στην αρχαία Ελλάδα

Η µουσική και ο χορός στην αρχαία Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η µουσική και ο χορός στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014 Θέμα- Φωτοσύνθεση Συγκρίνοντας τις δύο εποχές παρατηρήσαμε ότι το φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ Δ Ε ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Μ χ ρ β βλ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ Δ Ε ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Μ χ ρ β βλ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Δ Δ Ε ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΥΠΠ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2 Μ χ ρ β βλ λ 20505116 Κόψιμο και χάραξη κυρίως χοντρών επιφανειών π.χ. χαρτονιών. 3 Ψ λ 15cm 20505009 Κόψιμο,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Κατοικίδια ζώα Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/τριες εκφράζουν συναισθήματα και προβληματίζονται για θέματα που αφορούν τα κατοικίδια

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Υφασματογραφίας

Δημιουργία Υφασματογραφίας Δημιουργία Υφασματογραφίας Δημιουργία υφασματογραφίας Με την τεχνική αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σύνθεση με το ράψιμο διάφορων υφασμάτων και άλλων υλικών μεταξύ τους, πάνω σε μια βάση από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σχολικό έτος 2011-2012 ΤΑΞΗ Α. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα τα βιβλία πρέπει να τα προμηθευτείτε από την αρχή της χρονιάς!

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σχολικό έτος 2011-2012 ΤΑΞΗ Α. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα τα βιβλία πρέπει να τα προμηθευτείτε από την αρχή της χρονιάς! ΤΑΞΗ Α 1. «Η Γλώσσα μου» (1ο και 2ο τεύχος) 2. Τετράδιο Εργασιών Γλώσσας (1ο και 2ο τεύχος) 3. «Τα Μαθηματικά μου» (1ο και 2ο τεύχος) 4. Τετράδιο Εργασιών Μαθηματικών (4 τεύχη) 5. «Μελέτη Περιβάλλοντος»

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι κεραμικής «Φως στην Τέχνη» της Νίκης Γκόφα. Αδελφοί Γιαννίδη 9 Μοσχάτο Τηλέφωνο επικοινωνίας

Εργαστήρι κεραμικής «Φως στην Τέχνη» της Νίκης Γκόφα. Αδελφοί Γιαννίδη 9 Μοσχάτο Τηλέφωνο επικοινωνίας Εργαστήρι κεραμικής ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Το εργαστήρι κεραμικής λειτουργεί από το 1986 και οργανώνει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα για νηπιαγωγεία, και δημοτικά που βασίζονται στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ

1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ» 1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ Mεικτό τμήμα (1 κλασικό και 1 ολοήμερο σε συνδιδασκαλία) Συμμετέχουν: Γιαμά Μαρία Πάττα Βασιλική Πιάνα Ανδρονίκη Χρόνος υλοποίησης: Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα

Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα Οπτική αντίληψη Ακουστική αντίληψη Γνωστικός - εκτελεστικός τοµέας Γνωστικός - εκφραστικός τοµέας Μίµηση Οπτική µνήµη Λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙA

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙA Ενότητα #8: Δημιουργικό πρόγραμμα Διδάσκων: Γουργιώτου Ευθυμία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας»

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Άντρη Τοφαρίδου (Ειδική Δασκάλα) Προγραμματισμός Ιανουαρίου 2016 Ομάδα Β Στόχοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους. μάθουν πληροφορίες για τον χειμώνα. προετοιμαστούν

Διαβάστε περισσότερα

EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ " ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΖΩΑ" Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο αγρόκτημα, ως αφόρμηση για να ξεκινήσει το σενάριο

EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ  ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΖΩΑ Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο αγρόκτημα, ως αφόρμηση για να ξεκινήσει το σενάριο EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ " ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ ΖΩΑ" Φωτογραφίες από την επίσκεψη μας στο αγρόκτημα, ως αφόρμηση για να ξεκινήσει το σενάριο Τα παιδιά έφεραν, στο σχολείο, διάφορα ζώα που είχαν στο σπίτι τους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗ & ΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ TEXNIKH ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Η

ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗ & ΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ TEXNIKH ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Η ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗ & ΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ TEXNIKH ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Χίου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους πρόκειται να προμηθευτεί είδη γραφικής ύλης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίο ανήκει στ : Εδώ γράψε το όνομά σου. Κάθε γράμμα μπορεί να έχει ένα από τα χρώματα της ίριδας. (βλ. σελίδα 36)

Αυτό το βιβλίο ανήκει στ : Εδώ γράψε το όνομά σου. Κάθε γράμμα μπορεί να έχει ένα από τα χρώματα της ίριδας. (βλ. σελίδα 36) Αυτό το βιβλίο ανήκει στ : Εδώ γράψε το όνομά σου. Κάθε γράμμα μπορεί να έχει ένα από τα χρώματα της ίριδας. (βλ. σελίδα 36) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6 Εισαγωγή 8 Τα σύνεργά Σου 10 Μια παλάμη 12 Πλούσια πέταλα 14 Ζεσταθήκαμε;

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Α Α) ΒΙΒΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

ΤΑΞΗ Α Α) ΒΙΒΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΞΗ Α 1. «Η Γλώσσα μου» (1ο και 2ο τεύχος) 2. Τετράδιο Εργασιών Γλώσσας (1ο και 2ο τεύχος) 3. «Τα Μαθηματικά μου» (1ο και 2ο τεύχος) 4. Τετράδιο Εργασιών Μαθηματικών (4 τεύχη) 5. «Μελέτη Περιβάλλοντος»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΦΕ ΚΕΝΤΡΟΥ & ΤΟΥΜΠΑΣ ΕΚΦΕ ΕΥΟΣΜΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕ04 ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΦΕ ΚΕΝΤΡΟΥ & ΤΟΥΜΠΑΣ ΕΚΦΕ ΕΥΟΣΜΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕ04 ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΦΕ ΚΕΝΤΡΟΥ & ΤΟΥΜΠΑΣ ΕΚΦΕ ΕΥΟΣΜΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕ04 ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Παίζοντας με τις Φυσικές Επιστήμες

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα

Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο Μάθημα των Εικαστικών Τεχνών ΟΜΑΔΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 Χαρτί Αυγοθήκες Αχυρόχαρτο σε

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο μου βιβλίο για τα. Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα

Το πρώτο μου βιβλίο για τα. Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων Το πρώτο μου βιβλίο για τα με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Η απόκτηση μιας δεξιότητας ή η ανάπτυξη της γνώσης απαιτεί ορισμένες θεμελιώδεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 1 ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 1

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 1 ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 2 ΤΜΧ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΠΑΟΔΗΛ - ΓΡ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Ν.Π. Α.Μ.: 8/01 1.Προμήθεια Γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Οι Φυσικές Επιστήμες στο Δημοτικό Σχολείο: Υλικά που είναι απαραίτητα για τη διδασκαλία του μαθήματος ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ, ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Μπαταρίες 4,5 V, ΑΑ size 1.5 V Λαμπάκια 3-4,5 V Κόλλα

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματική Ιδιοκτησία

Πνευματική Ιδιοκτησία Πνευματική Ιδιοκτησία Προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σχεδιασμός: Θωμά Ράλια, Κουμπούρα Μαρία, Ντελής Ιωάννης, Σουρτζή Μαριάννα, Χαβιαρά Ελεάννα Πρόταση υλοποίησης προγράμματος Στο πλαίσιο των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας Πίνακας 2 Περιεχομένων Το Σχολείο μας 3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας 4 Σχολικό Έτος και Αργίες Ωράριο 6 Οι καθημερινές μας Οι Δραστηριότητες 7 εργασίες μας 9 Κατ οίκον Εργασία Οι Αξιολόγηση 10 Εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ Από Ειρήνη Πετράκη (δασκάλα / σύμβουλο ΣΧ.Τ.) ΦΑΡΜΑ ομές ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΜΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1 Ο 40λεπτο Τα ζώα της φάρμας ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ Ζώα της φάρμας ή αλλιώς ήμερα ζώα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣ: ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Για την ανάθεση της προμήθειας υλικών γραφικής ύλης και χαρτικών ειδών. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ ΑΡΙΘ. 1689/2--2018

Διαβάστε περισσότερα

DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33

DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33 DIY: Κατασκευή πολυεστερικού Doorpanel 29/04/2006, 11:54 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΟΥ DOORPANEL ΣΕ ALFA ROMEO 33 Πρόκειται για µία κατασκευή σχετικά απλή η οποία όµως απαιτεί χρόνο και µεράκι. Σκοπός της είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Αυτές τις γιορτές βλέπουμε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με πολλή δημιουργικότητα και λιγότερα έξοδα! Το Sofan Handmade και η ομάδα του Ftiaxto.gr μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω τα βασικά εργαλεία του προγράμματος ζωγραφικής για να μπορώ να ζωγραφίζω στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μαθαίνω τα βασικά εργαλεία του προγράμματος ζωγραφικής για να μπορώ να ζωγραφίζω στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ 1 ΤΑΞΗ Α Μαθαίνω τα βασικά εργαλεία του προγράμματος ζωγραφικής για να μπορώ να ζωγραφίζω στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. 1. Παρατηρώ το πρόγραμμα ζωγραφικής στην οθόνη του υπολογιστή μου. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Συντονισμός χεριού-ματιού Βοηθούν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Παίζω με τους κύβους

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθιά Τάξη Α. Μάστορα Έλλη

Παραμυθιά Τάξη Α. Μάστορα Έλλη Παραμυθιά Τάξη Α Μάστορα Έλλη Δεκέμβριος - Ιανουάριος - Φεβρουάριος Λογοτεχνία Διαβάζουμε και ακούμε απόσπασμα από το κείμενο της Ζωρζ Σαρή, «Το μεροκάματο». Το μεροκάματο ( απόσπασμα) Μέσα στη νύχτα έπεσε

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.: 143 ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4-7-2014 ΔΗΜΟΣ :ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α/ΘΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.: 143 ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4-7-2014 ΔΗΜΟΣ :ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.: 143 ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4-7-2014 ΔΗΜΟΣ :ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: Πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια γραφικής ύλης Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής. «Ένας περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα»

Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής. «Ένας περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα» Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής «Ένας περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα» Εκπαιδευτικός: Μπλούχου Στεφανία Τάξη: Β Σχολικό έτος: 2012-13 ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα συμπτώματα που προειδοποιούν για τυχόν μαθησιακές δυσκολίες στην αριθμητική είναι τα εξής:

Τα συμπτώματα που προειδοποιούν για τυχόν μαθησιακές δυσκολίες στην αριθμητική είναι τα εξής: ...δεν σημαίνει χαμηλή νοημοσύνη Ονομάζεται δυσαριθμησία και είναι η μαθησιακή δυσκολία στα μαθηματικά. Τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στα μαθηματικά, δε σημαίνει πως έχουν χαμηλή νοημοσύνη. Της

Διαβάστε περισσότερα

Η βαλίτσα του κ. 2Π Βασικοί στόχοι της εκπαιδευτικής βαλίτσας: Η καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα και την

Διαβάστε περισσότερα

/12/0,527 ΓΡΑΦ. ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΙ ΣΕΤ2 ΜΕ ΦΥΣΣΑΛΙΔΕΣ 34x25cm ΚΙΤΡΙΝΟΙ

/12/0,527 ΓΡΑΦ. ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΙ ΣΕΤ2 ΜΕ ΦΥΣΣΑΛΙΔΕΣ 34x25cm ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ- ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 939-1457700000/10/0,369 ΑΥΤΟΚ/ΤΑ ΣΤΙΚΕΡΣ ΣΕ ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΑΡΤΕΛΑ 29x19cm 18ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΙΚ. 844-8158109262/12/0,527 ΓΡΑΦ. ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΙ ΣΕΤ2 ΜΕ ΦΥΣΣΑΛΙΔΕΣ 34x25cm ΚΙΤΡΙΝΟΙ 939-1989200000/10/0,488

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρώ, μαθαίνω. και υπολογίζω!

Παρατηρώ, μαθαίνω. και υπολογίζω! Παρατηρώ, μαθαίνω και υπολογίζω! Δραστηριότητες μαθηματικών για την προσχολική αγωγή, Common core aligned for τις πρώτες τάξεις Δημοτικού και PreK Kindergarten 1 s t την Ειδική αγωγή Grade www.schoolessons.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Επέλεξα αυτό το θέμα, διότι μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τόσο η ιστορία, όσο και η κατασκευή της γραφομηχανής.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Επέλεξα αυτό το θέμα, διότι μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τόσο η ιστορία, όσο και η κατασκευή της γραφομηχανής. ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία ΣΧΟΛΕΙΟ: ΠΣΠΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-16 ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Γεωργία-Ζωή Κρητικού ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δημήτριος Μανωλάς 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ετυμολογία 2. Τεχνολογική ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία Α Β ΠΕΡΙΕΡΓΑ...... ΜΑΤΑΚΙΑ Εισαγωγή: Αφόρμηση Πρόβλημα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση Φύλλα εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ας μετονομάσουμε τη γάτα που εμφανίζεται μόλις ανοίγουμε το Scratch. Επιλέγουμε το εικονίδιο Μορφή1 που βρίσκεται στη λίστα αντικειμένων.

Ας μετονομάσουμε τη γάτα που εμφανίζεται μόλις ανοίγουμε το Scratch. Επιλέγουμε το εικονίδιο Μορφή1 που βρίσκεται στη λίστα αντικειμένων. Σχεδιάζοντας αντικείμενα Εισαγωγή στο περιβάλλον των αντικειμένων Όπως συζητήσαμε και στο προηγούμενο κεφάλαιο, τα αντικείμενα στο Scratch αποτελούν τους πρωταγωνιστές των έργων μας. Το πρώτο βήμα κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΑ ΖΩΑ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΑ ΖΩΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017 2018 ΤΑ ΖΩΑ Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, η Σχολική Βιβλιοθήκη του 11 ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, προέβη στην υλοποίηση μιας σύντομης δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Π. Ψυχικό, Νοέμβριος 2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Π. Ψυχικό, Νοέμβριος 2018 12οι ΑΓΩΝΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 2018-19 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Π. Ψυχικό, Νοέμβριος 2018 «Όρια» Πέρα ή πάνω από τα όρια, μέσα ή κάτω από αυτά, με ή χωρίς όρια Μια λέξη μόνο, πολύσημη κι ευέλικτη, στιβαρή αλλά και παιχνιδιάρικη,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΤΩΝ 9»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΤΩΝ 9» ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΤΩΝ 9» ΤΑΞΗ: Γ1 ΤΟΥ 6 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ : 16 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: ΚΑΡΑΜΠΑΪΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Μελέτης: 91 /2016. Προμήθεια ειδών δημιουργικής απασχόλησης για τις ανάγκες των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Λεβαδέων

Αριθμός Μελέτης: 91 /2016. Προμήθεια ειδών δημιουργικής απασχόλησης για τις ανάγκες των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Λεβαδέων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ 12/05/2016 ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 10371 ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ Δ/ΝΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ταχ.Δ/ση: Σοφοκλέους 15 Τ.Κ. 32131 Αριθμός Μελέτης: 91 /2016

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνώ και Ανακαλύπτω - Φυσικά Δημοτικού Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά Τάξη Ε

Ερευνώ και Ανακαλύπτω - Φυσικά Δημοτικού Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά Τάξη Ε Τάξη Ε βελόνες πλεξίματος αλουμινόφυλλο αλάτι βεντούζα αμμωνία αλεύρι βραστήρας απορρυπαντικό βάμμα ιωδίου γκαζάκι ασβέστης ζάχαρη γυαλί άχρωμη ζελατίνα κόκκινο λάχανο ελατήριο βαζελίνη ζυγός σύγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις»

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις» Διδάσκουσα: Κούβου Ουρανία Φοιτήτρια: Παπαϊωάννου Αργυρώ

Διαβάστε περισσότερα

Β' Μέρος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ

Β' Μέρος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ Β' Μέρος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ 58 Εκπαιδευτικά παιχνίδια Β Μέρος / Εκπαιδευτικά Φάκελοι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ Οι εκπαιδευτικοί φάκελοι που παρουσιάζονται στο Β μέρος αυτού του βιβλίου έχουν δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΥΠΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΝΙΑΤΗ Εικονογράφηση Λήδα Τσουχνικά EΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Περιεχόμενα Η παρέα στον παιδικό σταθμό Στον παιδικό σταθμό...6

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικά Γ και Δ Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών

Εικαστικά Γ και Δ Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών Εικαστικά Γ και Δ Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών 10-0071_EIKASTIKA_TETRADIO.indd 1 1/8/13 2:17 PM ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα