Η ολοκληρωμένη πρόταση αξίας της AQUAPOL

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ολοκληρωμένη πρόταση αξίας της AQUAPOL"

Transcript

1 Η ολοκληρωμένη πρόταση αξίας της AQUAPOL KAINOTOMIA ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΑΦΥΓΡΑΝΣΗΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟ 1985 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ - ΛΙΣΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

2 KAINOTOMIA Τεχνολογία Aquapol Η συσκευή Aquapol αποτελείται ουσιαστικά από τρία στοιχεία, καθένα από τα οποία έχει μια καθορισμένη λειτουργία: τη μονάδα υποδοχής, τη μονάδα πόλωσης και τη μονάδα μετάδοσης (δείτε την επόμενη σχηματική αναπαράσταση). Η συσκευή Aquapol τροφοδοτείται πλήρως από το φυσικό γεωμαγνητικό πεδίο της γης, πρόκειται για μια ενέργεια, πάντα παρούσα όπως είναι πάντα παρόν το πεδίο βαρύτητας της γης. Λειτουργώντας σαν φυσική γεννήτρια, η συσκευή συλλέγει ένα εντελώς φυσικό πεδίο ισχύος, το οποίο πολωμένο και ενισχυμένο προσανατολίζεται προς τα κάτω, έτσι ώστε τα μόρια νερού που βρίσκονται εντός να κινούνται προς τα κάτω. Το πλέον βασικό στοιχείο για την επίτευξη του αποτελέσματος της αφύγρανσης (δείτε το επόμενο γραφικό) είναι η τοποθέτηση της συσκευής σε μια κατάλληλη θέση από όπου τα φυσικά βαρυτομαγνητικά κύματα φτάνουν σε όλα τα μέρη του κτιρίου που προσβλήθηκε από την ανιούσα υγρασία.

3 Η καινοτομική αυτή τεχνολογία προσδίδει στην συσκευή Aquapol τα παρακάτω βασικά πλεονεκτήματα: Η πιο απλή λύση στην οριστική αφύγρανση των τοίχων Κατά τη διαδικασία δε χρησιμοποιούνται πολύπλοκες μέθοδοι, που θα μπορούσαν ίσως να δημιουργήσουν επιπλοκές. Η συσκευή αντιστρέφει απλά τη διαδικασία που προκάλεσε την ανιούσα υγρασία στους τοίχους, ώστε να στεγνώσουν. Η μελέτη και οι μετρήσεις που πρέπει να γίνουν πριν την εγκατάσταση της συσκευής, χρειάζονται λίγες ώρες μόνο και η εγκατάσταση του συστήματος γίνεται λίγα λεπτά. Δε χρειάζονται ηλεκτρόδια στον τοίχο Η Aquapol είναι ένα σύστημα αφύγρανσης που λειτουργεί χωρίς επαφές και, κατά συνέπεια δε χρειάζεται ηλεκτρόδια στον τοίχο. Τα μέταλλα στον τοίχο μπορούν να προκαλέσουν το αποτελέσματα της μπαταρίας, τα ηλεκτρόδια μπορούν να διαβρωθούν και συχνά αποτελούν ανεπιθύμητα φαινόμενα παρέμβασης για την αφύγρανση.

4 Αφού εγκατασταθεί, η συσκευή Aquapol εκτελεί την εργασία χωρίς να έχει την ανάγκη καμιάς εξωτερικής ανατροφοδότησης της ενέργειας, ούτε εσωτερικής (μπαταρίες) για να λειτουργήσει. Καθώς η συσκευή Aquapol δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια ούτε περιέχει ηλεκτρικά εξαρτήματα και υλικά, δεν αναπτύσσονται κατά την λειτουργία της επιβλαβή ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Εξουδετερώνεται μέρος των αλάτων που περιέχονται στους τοίχους Η μέθοδος Aquapol πολώνει την κατεύθυνση των μορίων νερού και τα ξαναγυρνά στο έδαφος. Συνεπώς τα άλατα, που με το χρόνο διείσδυσαν στον τοίχο, επιστρέφουν κατά ένα μέρος στο έδαφος. Ένα μικρό μέρος εξατμίζεται ψηλά στο σοβά (=ζώνη εξάτμισης). Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χημικές ή μηχανικές μεθόδους, μέσω των οποίων αποτρέπεται η έξοδος της υγρασίας από τους τοίχους κατά συνέπεια και την μετακίνηση των αλάτων προς τον σοβά. Κατά την φάση της επιδιόρθωσης του σοβά, οι πόροι ξανακλείνουν. Με την διαδικασία της Aquapol, τα άλατα μένουν σε μια μικρή περιοχή του σοβά (στη ζώνη εξάτμισης ψηλά στον τοίχο). Κατάλληλο για κάθε τοίχο και κάθε πυκνότητα του τοίχου Όπως η πυκνότητα του τοίχου δεν είναι πρόβλημα για τα μόρια του νερού που επιστρέφουν μέσω του τριχοειδούς συστήματος, δεν είναι ούτε πρόβλημα για τα φυσικά κύματα της συσκευής Aquapol. Αποδείχτηκε ότι η ικανότητά τους να διεισδύουν σε βάθος στους τοίχους αρκεί για την αφύγρανση. Η αφύγρανση επιταχύνεται γρηγορότερα, σε σχέση με τις μηχανικές μεθόδους Με τις ήδη αναφερθείσες μηχανικές μεθόδους αφύγρανσης, όπως το κόψιμο των τοίχων και των εγχύσεων χημικών ουσιών, εγκαθίσταται στον τοίχο ένα οριζόντιο φράγμα, προκειμένου να εμποδίσει την περαιτέρω ανιούσα υγρασία. Υποτίθεται ότι η υγρασία που υπάρχει ήδη στους τοίχους στεγνώνει με τον αέρα. Δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει, αλλά μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός, ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Αντίθετα, η Aquapol είναι ένα δραστικό σύστημα αφύγρανσης. Τα βαρυτομαγνητικά του κύματα πολώνουν τα μόρια του νερού έτσι ώστε να κατευθύνονται προς τα κάτω, που σημαίνει, όπως μπορείτε να φανταστείτε, τη σημαντική μείωση του χρόνου αφύγρανσης. Μόνο ένα μικρό μέρος της υγρασίας εξατμίζεται στην επιφάνεια.

5 Δε βλάπτει τα υλικά κατασκευής Το σύστημα Aquapol είναι μια «εκλεπτυσμένη» μέθοδος και δρα με φυσικό τρόπο. Η τεχνολογία Aquapol δεν προβαίνει σε επεμβάσεις στον τοίχο, που συνεπάγονται αρνητικές συνέπειες στη στατική του κτιρίου, όπως για παράδειγμα το σχηματισμό ρωγμών, στο κτίριο μετά από το κόψιμο των τοίχων. Οι ρωγμές αποκατάστασης αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους των παραδοσιακών μεθόδων αφύγρανσης των κτιρίων, όπως για παράδειγμα κατά την εγκατάσταση στον τοίχο οριζόντιου φράγματος με ατσάλινες ανοξείδωτες πλάκες ή την αντικατάσταση κομματιών του τοίχου. Κυρίως στην περίπτωση παλιών κατασκευών, μετά από μια τέτοια παρέμβαση, το κτίριο περνάει από μια φάση αποκατάστασης, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να σχηματισθούν εσωτερικές ρωγμές στα παράθυρα και στις πόρτες. Ίσως λοιπόν, αυτές οι μέθοδοι βλάπτουν περισσότερο παρά πετυχαίνουν να επιδιορθώσουν. Αντίθετα, το σύστημα Aquapol δεν αγγίζει τους τοίχους. Τα φυσικά κύματά του, στοχεύουν αποκλειστικά στο νερό. Για το σκοπό αυτό, η μέθοδος Aquapol είναι ιδανική για προστατευόμενα πολιτιστικά μνημεία και για όλους τους τύπους των τοίχων. Στην πραγματικότητα, το σύστημα Aquapol δεν παρεμβαίνει στον ίδιο τον τοίχο, αλλά άμεσα στο κάθε αυτού πρόβλημα της ανιούσας υγρασίας των τοίχων.

6 Μελέτη περίπτωσης Ι Στην εκτεταμένη συλλογή των κτιρίων αναφοράς της Aquapol περιέχονται και περίπου 600 αρχιτεκτονικά προστατευόμενα μνημεία, μερικά εκ των οποίων απεικονίζονται παρακάτω: Βασιλική της Santa Maria Trastevere, Rome (Εγκατάσταση Aquapol:2009, Πιστοποιητικό Αφύγρανσης:2011) Castello del Valentino Torino (Εγκατάσταση Aquapol:2008, Πιστοποιητικό Αφύγρανσης:2010) Basilica di San Nicola Bari (Εγκατάσταση Aquapol: 2011)

7 Basilica SS. Trinità La Magione Palermo (Εγκατάσταση Aquapol: 2007, Πιστοποιητικό Αφύγρανσης:2011) Cattedrale S. Maria della Purificazione Termoli (Εγκατάσταση Aquapol: 2008, Πιστοποιητικό Αφύγρανσης:2011) Palazzo Vescovile di Carpi (Εγκατάσταση Aquapol: 2007, Πιστοποιητικό Αφύγρανσης:2011)

8 Torreserena Village Marina di Ginosa TA (Εγκατάσταση Aquapol: 2011) Ο κατάλογος συνεχίζεται με πραγματικά σπουδαία ιστορικά κτίρια που αφυγράνθηκαν με την τεχνολογία Aquapol:

9 Μελέτη περίπτωσης ΙΙ Ιταλικό Ινστιτούτο για την Συντήρηση και Αποκατάσταση Το Ινστιτούτο για την Συντήρηση και Αποκατάσταση είναι ένα τεχνικό σώμα με ειδικό καθεστώς αυτονομίας από το Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ειδικεύεται στην αποκατάσταση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δραστηριότητες αποκατάστασης αρχαιοτήτων που διενεργούνται από το Ινστιτούτο ορίστηκαν με βάση την συστηματική επιστημονική έρευνα σχετικά με τα φαινόμενα και τις αιτίες της υποβάθμισης των έργων τέχνης και της έρευνας επί των καινοτόμων υλικών και της τεχνολογίας.

10 Το Ινστιτούτο επαλήθευσε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της τεχνολογίας Aquapol κατά την εφαρμογή της στα πλαίσια της οριστικής αφύγρανσης και φυσικής αποκατάστασης της τοιχοποιίας των δύο εκκλησιών S. Maria Travestere και S, Margherita Travestere και δημοσίευσε αναλυτικά τα αποτελέσματα στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αποκατάσταση Αρχαιοτήτων ART 11 που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2011 στην Φλωρεντία, Ιταλία.

11 ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Η εγγυημένη λειτουργία της τεχνολογίας Aquapol αποτελεί μια αληθινή πρωτοτυπία για τον ευρύτερο κλάδο της ανακαίνισης κτιρίων καθώς προσφέρει το μοναδικό πλεονέκτημα της αξιοπιστίας και της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει στους πελάτες της: Εγγύηση οριστικής αφύγρανης Χάρη στην τεχνογνωσία και την υψηλή τεχνική κατάρτιση σε θέματα αφύγρανσης κτιρίων, η εταιρία είναι σε θέση να προσφέρει στον πελάτη εγγύηση οριστικής αφύγρανσης μέσα σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Η απαραίτητη χρονική περίοδος για την αφύγρανση κυμαίνεται από 24 έως 36 μήνες και μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση των απρόβλεπτων καταστάσεων. Στην περίπτωση συγκεντρωμένης υγρασίας ύψους 3-4 μ, προφανώς, είναι απαραίτητη μια μεγαλύτερη χρονική περίοδος. Ο πελάτης έχει το καθήκον να αναλάβει την εκτέλεση των παρεμβάσεων που προτείνονται από τον πιστοποιημένο τεχνικό σύμβουλο της Aquapol. Αν για παράδειγμα απαιτείται η απομάκρυνση του αδιάβροχου τσιμεντένιου σοβά, ώστε να επιτευχθεί η αφύγρανση στην προκαθορισμένη χρονική περίοδο, είναι απαραίτητο εκ μέρους του πελάτη να επέμβει έγκαιρα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η εγγύηση που δίνει η Aquapol προβλέπει και την αποζημίωση της τιμής αγοράς του συστήματος. Αυτή η αποζημίωση περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου, παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικτικά μέτρα από την Aquapol, η αφύγρανση δε λειτουργεί. Πρόκειται για εγγύηση αδιαμφισβήτητη: η επιχείρηση Aquapol κάνει ότι είναι δυνατόν για την επιτυχία της αφύγρανσης του εν λόγω κτιρίου. Αυτή η εγγύηση δίνει στον πελάτη τη σιγουριά της επιτυχίας, με τον όρο ότι έχουν εκτελεστεί όλες οι παρεμβάσεις που συστήθηκαν από την Aquapol. 20 χρόνια εγγύησης λειτουργίας Συντήρηση στεγνού τοίχου Η εγγύηση της Aquapol πρέπει να γίνει αντιληπτή στην αρχή ως μια κοινή δήλωση πρόθεσης να αφυγρανθεί ο τοίχος και να συντηρηθεί στεγνός στη διάρκεια των χρόνων. Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που επιλέγουν την Aquapol, μπορούν να είναι σίγουροι ότι δε θα ασχοληθούν πλέον με το πρόβλημα υγρασίας του κτιρίου τους καθώς η εταιρία προσφέρει εγγύηση λειτουργίας της συσκευής για 20 χρόνια.

12 Υπάρχουν 2 βασικοί παράγοντες που δίνουν την δυνατότητα στην εταιρία να προσφέρει μια τέτοια μακροχρόνια εγγύηση: 1. Στο γεγονός ότι η λειτουργία της συσκευής βασίζεται στις αρχές της φυσικής επιστήμης και ειδικότερα στην χρήση των φυσικών πηγών ενέργειας που είναι ανεξάντλητες 2. Στο ότι η συσκευή Aquapol δεν περιέχει κινητά εξαρτήματα που θα μπορούσαν να φθαρούν, καθώς δεν χρειάζεται η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Τα εξαρτήματα της συσκευής προστατεύονται από το ειδικό υλικό του κελύφους. Αργά ή γρήγορα τα υλικά φθείρονται και η δράση της συσκευής θα είναι ελαφρώς πιο αδύναμη. Εντούτοις, οι κατασκευαστές λένε ότι μια τέτοια φθορά θα γίνει περίπου σε χρόνια. Εντοπισμός σε 1 ώρα της αντίδρασης του τοίχου στην συσκευή Aquapol Το ηλεκτρικό δυναμικό του τοίχο του κτιρίου καταγράφεται με ειδικά όργανα μέτρησης του ηλεκτρικού δυναμικού (με χρήση ειδικών ηλεκτροδίων) πριν την τοποθέτηση της συσκευής και η μέτρηση επαναλαμβάνεται μία ώρα μετά την τοποθέτηση. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να εντοπίσουμε την αντίδραση του τοίχου στο πεδίο της συσκευής Aquapol. Ο πελάτης μπορεί να παρίσταται αυτοπροσώπως στην αρχή της νέας πολικότητας των μορίων νερού καθώς πρόκειται για την πιο σημαντική μέτρηση και την απαρχή της λύσης στο πρόβλημα της υγρασίας του τοίχου. Εγγύηση υπηρεσιών Η εγγύηση περιλαμβάνει και εγγύηση υπηρεσιών, σχετικά με τον έλεγχο από ειδικούς της εσωτερικής διαδικασίας αφύγρανσης. Μέρος αυτού του ελέγχου αποτελούν οι περιοδικές μετρήσεις της υγρασίας των τοίχων στα διάφορα καθορισμένα μέρη, η ανάλυση της δομής του τοίχου, οι μετρήσεις του εσωτερικού κλίματος του κτιρίου και οι έλεγχοι λειτουργίας της συσκευής. Συνεχείς επαφές με τον πελάτη Το σύστημα διαχείρισης της εταιρείας, μοναδικό στον κλάδο, έχει ως φιλοσοφία τις συνεχείς επαφές με τον πελάτη. Η εργασία ολοκληρώνεται- σε πρώτη φάση- με την επιτυχία της αφύγρανσης του κτιρίου, αλλά ο σκοπός είναι η διατήρηση των στεγνών τοίχων στο χρόνο. Προφανώς η Aquapol προσφέρει συμβόλαιο και για μακροπρόθεσμο σέρβις.

13 Μετρήσεις της υγρασίας και σέρβις μέχρι την οριστική αφύγρανση Για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς περισσότερο σχετικά με την μείωση της υγρασίας, επεξεργαζόμαστε ένα κάθετο προφίλ της υγρασίας για κάθε σημείο του ελεγχόμενου τοίχου. Για αυτό το λόγο καθορίζεται ένα σταθερό σημείο αναφοράς, περίπου εκατοστά κάτω από το ορατό όριο υγρασίας, και ένα κατώτερο σημείο μέτρησης, περίπου εκατοστά πάνω από το δάπεδο. Οι μετρήσεις ελέγχου, γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, γενικά κάθε έξι μήνες, και μπορεί να χρειαστεί η παρουσία ενός εξωτερικού συνεργάτη. Όλες οι σχετικές τιμές καταγράφονται με επιμέλεια και όταν η παρέμβαση ολοκληρωθεί με επιτυχία, καταχωρούνται στο αρχείο της επιχείρησης.

14 Αναφορές εγκυρότητας και πιστοποιήσεις καλής λειτουργίας της συσκευής Η εταιρεία έχει λάβει θετικές αναφορές εγκυρότητας από κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς, βάσει μετρήσεων που πιστοποιούν ότι επετεύχθη η αφύγρανση στα κτίρια. Επίσης, οι πολλαπλές πραγματογνωμοσύνες των εμπειρογνωμόνων και των τεχνικών και οι σημαντικές πιστοποιήσεις EURAFEM, TUV AUSTRIA αντιπροσωπεύουν τις μέγιστες απαιτήσεις για ένα σύστημα αφύγρανσης των κτιρίων με επιτυχία. Η εταιρία διαθέτει πλέον και την πιστοποίηση ISO 9001 και Το σύστημα που έλαβε τις περισσότερες αναγνωρίσεις Ο κατάλογος των πιστοποιητικών και των τιμητικών αναφορών που απέκτησε η Aquapol είναι μεγάλος. Περιοριζόμαστε να αναφέρουμε μόνο το Χρυσό Μετάλλιο της Διεθνούς Έκθεσης Νέων Εφευρέσεων στη Νυρεμβέργη (2001), το Μετάλλιο Kaplan στον εφευρέτη, μια από τις μεγαλύτερες αναγνωρίσεις στην Αυστρία για την έρευνα και τα μηχανικά έργα (1995) και το Βραβείο Τιμής του Αυστριακού Υπουργείου Επιστήμης (1995).

15 Το μοναδικό σύστημα αυτού του τύπου με την πιστοποίηση EURAFEM 2001, 2005 και 2007 και TUV 2011 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Οικοδομικό Εμπόριο (EURAFEM), που ιδρύθηκε στη Βιέννη το 1963, είναι ένας σύνδεσμος εταιρειών και αρμόδιων ειδικών με το σκοπό της περαιτέρω επιστημονικής εξέλιξης των μεθόδων ανακαίνισης. Ο σύνδεσμος ασχολείται κυρίως με τον έλεγχο των εργασιών ανακαίνισης, σε τοίχους. Το πιστοποιητικό EURAFEM παραδίνεται βάσει πολύ αυστηρών κριτηρίων. Η Aquapol το έχει λάβει τρεις φορές, το 2001, το 2005 και το Πιστοποιητικό TUV Πιστοποιητικό EMV TUV (Ινστιτούτο Επιθεώρησης Τεχνολογιών της Ευρώπης) αναφορά του Test n P E01 Rhineiland Κολονία (Γερμανία) το πιστοποιητικό αυτό είναι για την μη επιβλαβή λειτουργία της συσκευής Aquapol στους ανθρώπους και στις άλλες μορφές ζωής. Πιστοποιητικό TUV AUSTRIA εγκυρότητας της διαδικασίας μετρήσεων της υγρασίας από την αρχική δειγματοληπτική μέτρηση μέχρι και τα τελικά αποτελέσματα αφύγρανσης σύμφωνα με τον Αυστριακό κανονισμό ΟΝΟRM B3355 με ισχύ έως Πιστοποίηση Πατέντας Πιστοποιητικό EURAFEM Ανανέωση Πιστοποιητικού EURAFEM Πιστοποιητικό TUV

16 Το σύστημα με το μεγαλύτερο αριθμό εγκαταστάσεων στην Ευρώπη Από την ίδρυση της μέχρι σήμερα, η επιχείρηση Aquapol εγκατέστησε περισσότερες από συσκευές. Αν και λειτουργεί, η Aquapol είναι στην αγορά περισσότερο καιρό από οποιαδήποτε άλλη τεχνική αφύγρανσης και αποκτά συνεχώς περισσότερους πελάτες στις ευρωπαϊκές χώρες με ένα δίκτυο θυγατρικών εταιρειών σε 12 χώρες

17 Μελέτη περίπτωσης Γνωστά κτίρια αναφοράς To Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης (Εγκατάσταση Aquapol: 1990, Πιστοποιητικό Αφύγρανσης:1992) Ένα από τα σχέδια Aquapol, που το παρακολούθησαν οι πολίτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ήταν η ανακαίνιση του κτιρίου της Ουγγρικής Βουλής στη Βουδαπέστη. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυβέρνησης, εξαιτίας της έλλειψης πόρων, η συντήρηση του ιστορικού αυτού κτιρίου δεν αποτελούσε βέβαια προτεραιότητα για το ταμείο του κράτους. Όταν, μετά την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος, η χώρα ξεκίνησε γρήγορα να προσανατολίζεται προς μια δυτικού τύπου δημοκρατία, το κτίριο, που αντιπροσώπευε το λαό, έγινε το σύμβολο της επανακτημένης ελευθερίας και έπρεπε να εμφανιστεί ξανά σε όλο του το μεγαλείο. Η ανακαίνιση των τοίχων του κτιρίου, που σε μερικά σημεία ήταν πολύ υγροί, αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση. Τελικά, η θυγατρική εταιρεία της επιχείρησης Aquapol, ανέλαβε το φορτίο να ανακαινίσει ένα μέρος της Βουλής που είχε προσβληθεί ιδιαίτερα από την υγρασία των τοίχων. Οι τεχνικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες που ασχολήθηκαν με την αναπαλαίωση του κτιρίου, παρατήρησαν την εφαρμογή του συστήματος Aquapol με ιδιαίτερη περιέργεια και με κάποιο σκεπτικισμό. Αλλά ήδη μετά από 14 μήνες από την εγκατάσταση, πριν το προβλεπόμενο όριο, η συσκευή Aquapol είχε επιτυχία. Η διάτρηση των τοίχων με τρυπάνι αποκάλυψε τέτοια μείωση υγρασίας στο βάθος των τοίχων, ώστε να μπορούν να θεωρούνται στεγνοί. Και με την εξέλιξη του χρόνου, η κατάσταση παρέμεινε η ίδια. Οι τοίχοι της Βουλής παρέμειναν στεγνοί. Αυτό εξαρτάται από το γεγονός ότι η συσκευή Aquapol, αφού εγκατασταθεί, παραμένει στη θέση της και έχει μόνιμη δράση στα μόρια του νερού. Συγχρόνως, παρακολουθούσαν ανεξάρτητοι τεχνικοί, ως ελεγκτικά όργανα, που επιβεβαίωσαν την επιτυχία αφύγρανσης.

18 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί διεθνώς ιδιαίτερη έµφαση στους τοµείς της ορθολογικής χρήσης και εξοικονόµησης της ενέργειας. Η µεθοδική οργάνωση και εφαρµογή προγραµµάτων εξοικονόµησης ενέργειας απέδειξε ότι µπορεί να οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά εξοικονόµησης ανάλογα µε την ακολουθούµενη µεθοδολογία και το είδος της ενεργειακής επέµβασης. Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα οδήγησε ως επί το πλείστον σε κατασκευαστικές επεμβάσεις ενίσχυσης της θερμομόνωσης τους. Η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων μπορεί να μειωθεί σημαντικά, κατά 50 έως 60%, με την μόνωση των εξωτερικών τοίχων και της οροφής του κτιρίου. Υγρασία και θερμική μόνωση Για τον περιορισμό των θερμικών απωλειών χρησιμοποιούνται ως γνωστό μονωτικά υλικά που εφαρμόζονται είτε στις εξωτερικές, είτε στις εσωτερικές επιφάνειες του περιβλήματος των κτιρίων. Τα περισσότερα από τα μονωτικά και δομικά υλικά είναι πορώδη. Για μονωτικά, όπως το fiberglass, η πολυουρεθάνη, ο φελλός και άλλα, οι μονωτικές τους ιδιότητες εξαρτώνται από την δομή των πόρων στο υλικό. Η ροή της υγρασίας στη μόνωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα φθοράς, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τις μονωτικές της ιδιότητες.

19 Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, η παρουσία υγρασίας στους πόρους του μονωτικού υλικού τείνει να αυξήσει την θερμική διαπερατότητα του υλικού και να προκαλέσει απώλεια πρόσθετης ενέργειας στο σύστημα. Η παρουσία υγρασίας στις εκτεθιμένες επιφάνειες του υλικού τείνει να διευκολύνει την ανάπτυξη μυκήτων, συμβάλλοντας έτσι στον υποβιβασμό της ποιότητας του αέρα στον χώρο. Υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στην υγρασία των τοίχων και της θερμικής μόνωσης. Αυτή εμφανίζεται γραφικά στον πίνακα που ακολουθεί. Μόνωση και υγροί τοίχοι Ποσοστιαία μόνωση συγκρινόμενη με ίδιους τοίχους, αλλά με μια υγρασία στον όγκο τους ίση με 1% Κόκκινο χρώμα: Θερμική Μόνωση Μπλε χρώμα: Υγρασία Όταν οι πόροι του τοίχου είναι γεμάτοι από αέρα, έχουν μια δράση αντίστασης. Ενώ αντιθέτως όταν είναι γεμάτοι με νερό, η μόνωση είναι πολύ μειωμένη. Παράδειγμα 1% Υγρασία = 100% Μόνωση 4% Υγρασία = 50% Μόνωση 10% Υγρασία = 23% Μόνωση Σε τοίχους κορεσμένους με νερό (περίπου 20% υγρασία) έχουμε μόνο το 10% της μόνωσης, ή 90% λιγότερη μόνωση απ ό, τι σ ένα στεγνό τοίχο.

20 Με βάση τα ανωτέρω, είναι προφανές ότι με στεγνούς τοίχους υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας όσον αφορά το κόστος της θέρμανσης. Τα οφέλη από πλευράς εξοικονόμησης της τεχνολογίας Aquapol έγκεινται στην: Καλύτερη θερμική μόνωση χάρη στους στεγνούς τοίχους Μακροπρόθεσμα, αυτό το πλεονέκτημα είναι από τα πιο σημαντικά. Η καλύτερη θερμική μόνωση παρέχεται από τον αέρα που περιέχεται στους πόρους του τοίχου. Με το σύστημα αφύγρανσης Aquapol ελευθερώνεται το τριχοειδές σύστημα των τοίχων από τα άλατα, ο τοίχος έχει ξανά ανοιχτούς πόρους που περιέχουν αέρα. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η θερμική μόνωση του τοίχου. Μείωση του κόστους θέρμανσης Πρόκειται για προφανή αλήθεια: οι στεγνοί τοίχοι έχουν καλύτερη θερμομονωτική συμπεριφορά. Το αποτελεσματικό σύστημα αφύγρανσης των κτιρίων αυξάνει σημαντικά τη θερμική μόνωση. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αντιλαμβάνεται τη μείωση του κόστους της κατανάλωσης ενέργειας, (ηλεκτρικής, αερίου, πετρελαίου). Η συσκευή δεν έχει ενεργειακό κόστος Για τη λειτουργία της, η συσκευής Aquapol χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσική ενέργεια, διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή και δωρεάν. Δε χρειάζεται συντήρηση Αφού εγκατασταθεί, η συσκευή Aquapol συνεχίζει να εκτελεί την εργασία της και διατηρεί στεγνούς τους τοίχους για δεκαετίες. Δε χρειάζεται καμιά συντήρηση, καθώς δεν υπάρχουν κομμάτια που φθείρονται. Επίσης, είναι η πιο αποτελεσματική σε βάθος χρόνου μέθοδος. Στον κατασκευαστικό κλάδο, θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια καλή σχέση ποιότητας προς τιμή. Δε μολύνει το περιβάλλον Αν υπάρχει μια καινούρια τεχνική εφεύρεση που πραγματικά δεν μολύνει, είναι η ίδια η συσκευή Aquapol. Η συσκευή δε χρειάζεται την ηλεκτρική ενέργεια, και τροφοδοτείται από εντελώς φυσικές πηγές ενέργειας. Συνεπώς, δεν παράγει κανένα τύπο εκπομπής και κυρίως δεν βλάπτει το περιβάλλον.

21 Η τεχνολογία Aquapol έχει αποσπάσει το 2008 το πρώτο βραβείο PREMIO RECAM στην Ιταλική ΒΙΕΝΝΑLE για το κτίριο, τα σύγχρονα δομικά υλικά και την καινοτομία, το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη, προώθηση και διάδοση των φιλικών προς το περιβάλλον επιτευγμάτων υψηλής τεχνολογίας Βραβείο RECAM για την φιλική προς το περιβάλλον καινοτομία Δεν απαιτεί καμιά χημική ουσία Βάσει μακρόχρονων μελετών και μιας πολυετούς εμπειρίας στον τομέα της ανακαίνισης κτιρίων, οι ειδικοί του κατασκευαστικού τομέα γνωρίζουν πως κάποιες μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η χρήση των χημικών εγχύσεων, δεν λειτουργούν στο 100% των περιπτώσεων και ότι, σε βάθος χρόνου, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους τοίχους. Χάρη στην Aquapol, οι χρήστες των κτιρίων δεν αναγκάζονται να αναπνέουν τις εκπομπές από τις χημικές διεργασίες που εκτελούνται. Η Aquapol αποθαρρύνει με σθένος τέτοιες χημικές διεργασίες και παρέχει μια οριστικά καλύτερη λύση.

22 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ - ΛΙΣΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ Όταν κανείς βρίσκεται μπροστά στο σύμπτωμα (βλάβη) υγρασίας το πρόβλημα έχει ήδη συντελεστεί. Η εξάλειψη του συμπτώματος δεν αρκεί σε καμιά περίπτωση. Πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία του προβλήματος, διαφορετικά αυτό θα επαναληφθεί. Τυχόν λάθη στη διάγνωση είτε οδηγούν σε συνθετότερες άρα και ακριβότερες, ανεπαρκείς ή και αδόκιμες λύσεις, είτε αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα και αφήνουν τα προβλήματα να αυξάνονται. Η τεχνολογία Aquapol είναι το πρώτο σύστημα του είδους που υπάρχει, εδώ και πολύ καιρό, που συνοδεύεται με λίστα συνοδευτικών μέτρων για την πλήρη αντιμετώπιση των αιτιών της υγρασίας. Η αφύγρανση των τοίχων είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την ανακαίνιση ενός κτιρίου. Η αφύγρανση πρέπει να εκτελείται με επαγγελματικό τρόπο και να ολοκληρώνεται, πριν γίνουν άλλες εργασίες. Χάρη στην λίστα εξακρίβωσης, οι τεχνικοί της Aquapol, συμβουλεύουν τους πελάτες τους για τα τελευταία συνοδευτικά μέτρα, με σκοπό την εξάλειψη οποιασδήποτε πηγής ή μηχανισμού που προκαλεί την υγρασία των τοίχων. Με τον τρόπο αυτό το κτίριο αποκτά αξία και συντηρείται στο χρόνο. Διάγνωση - Ανάλυση της υγρασίας των τοίχων από την Aquapol Στην αρχή γίνεται μια ανάλυση για να γίνει κατανοητό πού βρίσκονται τα προβλήματα του κτιρίου και ποιες είναι οι αληθινές αιτίες της υγρασίας των τοίχων. Χωρίς μια τέτοια ανάλυση, είναι εύκολο να υιοθετηθούν λανθασμένες μέθοδοι και να προκύψουν άχρηστα έξοδα, εάν δεν γίνει ριζική εξουδετέρωση των αληθινών αιτιών του προβλήματος. Οι πελάτες Aquapol λαμβάνουν την διάγνωση της υγρασίας και το σχετική λίστα επαλήθευσης (AOC) της Aquapol. Ένας σύμβουλος της εταιρείας μας, κάνει μια ανάλυση των αιτιών της υγρασίας ώστε να σας δώσει μια ιδέα της κατάστασης. Οι δικοί μας ειδικοί σύμβουλοι έχουν μια ολοκληρωμένη γνώση των οπτικών συμπτωμάτων της ανιούσας υγρασίας και γνωρίζουν να διαχωρίζουν τέλεια τις διάφορες αιτίες της υγρασίας.

23 Μετά από απαίτηση του πελάτη οι τεχνικοί μας μπορούν να κάνουν, μια πιο ακριβή διάγνωση της κατάστασης του τοίχου μέσω τεχνικών μετρήσεων: Μετρήσεις της υγρασίας με την συσκευή Gann (ένα ηλεκτρονικό υγρόμετρο που μετρά την υγρασία σε βάθος μερικών εκατοστών στον τοίχο) Ενδεικτικές μετρήσεις σε ένα προφίλ, με τη μέθοδο DARR, με σκοπό να εντοπιστεί το ακριβές ποσοστό υγρασίας σε έναν τοίχο του κτιρίου, Ανίχνευση υγρασίας στα δομικά στοιχεία του κτιρίου με την εφαρμογή της τεχνικής του θερμογραφικού ελέγχου χρήση θερμογραφικής κάμερας. Η έρευνα των χημικών, φυσικών παραγόντων παρεμβολής ή άλλων παραγόντων παρέμβασης ή άλλων άγνωστων μέχρι τώρα πηγών υγρασίας, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του καθορισμένου προγράμματος των πιθανών δευτερευουσών παρεμβάσεων.

24 Μετρήσεις των γεωλογικών πεδίων παρεμβολής Μια άλλη σημαντική υπηρεσία για τους πελάτες: κάποιοι γεωλογικοί παράγοντες διαταραχής δύνανται να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγρασίας στους τοίχους και προκαλέσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην υγεία των ενοίκων. Για το θέμα αυτό υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία. Η Aquapol εξουδετερώνει τα γεωλογικά πεδία παρεμβολής που υπάρχουν στο κτίριο και τα καταγράφει στο σχέδιο κάτοψης. Οι περισσότεροι πελάτες το εκτιμούν το γεγονός ότι λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες αυτοί κατά τη φάση της εγκατάστασης, καθώς μπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ το κλίμα της κατοικίας. Η διαγνωστική ανάλυση της τοιχοδομής Επίσης διεξάγονται άλλες χημικές και φυσικές αναλύσεις, κυρίως αν η αντικατάσταση του σοβά πρέπει να αρχίσει νωρίς. Κάθε μέτρηση πρωτοκολλείται και οι θέσεις μέτρησης καταχωρούνται στο σχέδιο κάτοψης. Επίσης καταγράφεται το εσωτερικό και εξωτερικό κλίμα. Στην περίπτωση ενός διαμερίσματος, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περίπου 3,5-4 ώρες. Άλλες μορφές υγρασίας εκτός της ανιούσας Ένα άλλο θέμα της λίστας ελέγχου των συνοδευτικών μέτρων είναι η εξουδετέρωση των άλλων αιτιών υγρασίας εκτός της ανιούσας υγρασίας (βλέπε γράφημα).

25 Στην περίπτωση όπου παρατηρηθούν άλλες αιτίες υγρασίας, εκτός από την ανιούσα, όπως για παράδειγμα ένας σπασμένος σωλήνας νερού ή ο λανθασμένος αερισμός του χώρου ή η παρουσία νερού από πλευρικές διεισδύσεις, είναι ξεκάθαρο ότι οι μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Η λίστα των διαφόρων αιτιών και των τύπων υγρασίας του τοίχου βοηθά ώστε να ληφθεί υπόψη κάθε περίπτωση. Όσον αφορά την Aquapol, η ανάλυση της υγρασίας των τοίχων καθορίζει την βάση των μέτρων ανακαίνισης που θα πρέπει να ληφθούν στην πορεία της αφύγρανσης. Εκτός των άλλων είναι η το θεμέλιο για την καλής φήμη της επιχείρησης. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην υγρασία συμπύκνωσης, η οποία αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο για την ελληνική πραγματικότητα και μια πρόκληση για την Aquapol.

26 Η υγρασία συμπύκνωσης δημιουργείται όταν ο ζεστός και υγρός αέρας έρχεται σε επαφή με τις ψυχρότερες επιφάνειες των τοίχων. Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση υγρασίας συμπύκνωσης είναι η ύπαρξη θερμογεφυρών, η αυξημένη περιεκτικότητα υδρατμών στο χώρο (μπάνιο, κουζίνα, κ.τ.λ.), ο ελλειπής εξαερισμός και οι οργανικές επιστρώσεις βαφής που προσφέρουν προσφιλές περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Λίστα των συνοδευτικών μέτρων Αν σκέφτεστε τον αριθμό των αιτιών που, παράλληλα με την ανιούσα υγρασία, προκαλούν την υγρασία του τοίχου, είναι δυνατό να φανταστείτε, πόσες αιτίες μπορούν να καταστήσουν δύσκολο το έργο του τεχνικού υπεύθυνου για την ανακαίνιση. Κάτω από αυτήν την λογική, η λίστα των συνοδευτικών μέτρων με τις επεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν και, βάσει του προγράμματος επιδιόρθωσης του τοίχου που συμπληρώνουν οι τεχνικοί της Aquapol αντιπροσωπεύει ένα βήμα ζωτικής σημασίας για την αποφυγή λαθών που ίσως έχουν βαρύτατες συνέπειες. Χάρη σε αυτή την λίστα παρουσιάζονται επίσης από την αρχή, γραπτώς, τα σωστά μέσα που στηρίζουν την επιτυχία της αφύγρανσης. Συχνά πρόκειται για κάποιες παρεμβάσεις, άλλες φορές πρόκειται για ένα μεγαλύτερο νούμερο παρεμβάσεων. Με αυτό τον τρόπο ο πελάτης γνωρίζει από την αρχή τι θα αντιμετωπίσει. Βελτίωση των επιφανειών Η αντικατάσταση του παλιού σοβά, που συχνά καταστρέφεται μετά την αφύγρανση αντιπροσωπεύει γενικά μια προτεραιότητα για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, που θέλει να αποκτήσει γρήγορα μια βελτίωση στην όψη του τοίχου. Είναι απόλυτα απαραίτητο να αντικατασταθεί ο παλαιός σοβάς τη σωστή στιγμή και να δοθεί προσοχή στη σύνθεση του νέου σοβά. Αν και συχνά οι ιδιοκτήτες των σπιτιών θα ήθελαν να τελειώσουν οι εργασίες όσο το δυνατόν νωρίτερα, είναι αναγκαίο να ακολουθηθούν οι συμβουλές των τεχνικών. Ο σχετικός μας κανόνας είναι: Για τη σωστή ανακαίνιση του σοβά θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι φυσικές και χημικές ιδιότητες της φέρουσας τοιχοποιίας. Η Aquapol προσφέρει, μια μεγάλη βοήθεια μέσω της διάγνωσης της δομής του τοίχου και συμβουλές για τον τύπο του σοβά που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

27

28 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΖΗΜΙΩΝ Το προσωπικό της επιχείρησης Aquapol αναζητά κάθε πιθανότητα, επιβεβαιώνοντας έτσι την επιτυχία κάθε αφύγρανσης και αφήνοντας ικανοποιημένους όλους τους πελάτες της. Η πολυετής εμπειρία στον χώρο συντέλεσε στη δημιουργία ενός θησαυρού γνώσεων για την αντιμετώπιση της υγρασίας στα κτίρια. Αυτό με τη σειρά του συντέλεσε στην αύξηση ευρύτερης γκάμας υπηρεσιών, που λαμβάνει υπόψη κάθε πιθανή πτυχή. Οι τεχνικές επεμβάσεις οικολογικής ανακαίνισης για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν στο κτίριο από την υγρασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι εδώ και πολλά χρόνια της ολοκληρωμένης υπηρεσίας που προσφέρει η Aquapol. Οι τεχνικές ανακαίνισης που έχει εξετάσει η Aquapol εδώ και 20 χρόνια, αποδεικνύουν ότι το κτίριο ανακαινίζεται μόνο μια φορά και η ανακαίνιση που ολοκληρώνεται σωστά στοχεύει στην ευημερία των κατοίκων. Οι τεχνικές επεμβάσεις οικολογικής ανακαίνισης περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ειδικών περιπτώσεων υγρασίας (βλέπε Λίστα Τεχνικών Ανακαίνισης παρακάτω), στην οποία η Aquapol αναλαμβάνει να δώσει λύση: Λίστα Τεχνικών Ανακαίνισης STS 1A STS 1B STS 1C STS 1D STS 1DP STS 1Ds STS 1GK STS 1 L STS 1S Ελεύθερη τοιχοποιία με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτα Ελεύθερη τοιχοποιία με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτα Ελεύθερη τοιχοποιία με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτα Ελεύθερη τοιχοποιία με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτα Ελεύθερη τοιχοποιία με κατεστραμμένη μόνωση Ελεύθερη τοιχοποιία με κατεστραμμένη μόνωση Υγρό Θολωτό υπόγειο, μερικές φορές με νερό υπό πίεση Ελεύθερη τοιχοποιία με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτα Ο σοβάς στους υγρούς τοίχους θα έπρεπε να είναι ήδη στεγνός

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πάτρας τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Έρευνα - επιμέλεια: Στεφανίδης Αλέξανδρος Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

"Ο ΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ" ΜΕΡΟΣ 1 ο : «ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ»

Ο ΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΜΕΡΟΣ 1 ο : «ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ» Η παρούσα έκδοση αποτελεί τµήµα µιας σειράς από τρεις Τεχνικούς Οδηγούς του Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) µε αντικείµενο τη διαδικασία των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων στα κτίρια και τη βιοµηχανία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: «ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΟΙΚΟ ΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΈΡΓΩΝ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ» ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ: ΜΠΑΣΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΕΒΕΝΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Κεφάλαιο 9. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Κεφάλαιο 9. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Στο κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούμε με δύο πολύ βασικά θέματα τα οποία σχετίζονται με την διαχείριση της ποιότητας. Το πρώτο από αυτά είναι η περιγραφή και ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή εργασία του τµήµατος λογιστικής Εισηγητής: Γαβριλάκης Νεκτάριος ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 Σημείωση: Το παρόν αποτελεί σύγγραμμα του 2004, και δεν έχει επικαιροποιηθεί με την νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από τότε μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝ ΥΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΕΡΓΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ορισμοί και πηγές Τα ηλεκτρικά πεδία δημιουργούνται από διαφορές της τάσης: όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο ισχυρότερο είναι το πεδίο που δημιουργείται.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΑΡΟΓΛΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΤΣΕΑΔΗ ΑΧΙΛΛΕΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Φοιτήτρια: Νικολάου Ζωή Α.Μ. 6763 Επόπτης καθηγητής: Στράνης Δημήτριος Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ KATA ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ KATA ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ KATA ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Παγκόσμια Ημέρα για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία 28 Απριλίου 2014 Η πρωτότυπη έκδοση αυτής της εργασίας δημοσιεύθηκε από το Διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Του σπουδαστή ΓΡΙΒΑ ΑΡΓΥΡΗ Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝ ΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ. ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΣΥΓΛΕΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

ΣΧΟΛΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΧΟΛΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΑΜΑΛΙΑ Μάρτιος 2005 I ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Στον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΜΑΤΣΑΤΣΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΠΤΥΧΙΑΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Μη καταστροφικοί Έλεγχοι σε Υφιστάμενες Κατασκευές

Μη καταστροφικοί Έλεγχοι σε Υφιστάμενες Κατασκευές Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών - Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Δομοστατικός Τομέας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μη καταστροφικοί Έλεγχοι σε Υφιστάμενες Κατασκευές Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχαν νικών Συστημάτωνν Ειδίκευση: Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας ς και Προστασίας Περιβάλλοντος Διπλωματική Εργασία Περιβαλλοντική Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Αλεξάνδρα Βασιλική Π. Αλεξανδράκη Σημαντικοί Όροι: Υγεία, Σύστημα Υγείας, Υπηρεσίες Υγείας, Διαθεσιμότητα, Προσπελασιμότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Τα πρακτικά μιας πρωτοποριακής ημερίδας για την πυρασφάλεια στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΠΡΌΛΟΓΟΣ Το 2009, η ΕΑΠΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:> ΑΝΤΩΝΙΑ ΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΙΕΓΚΙ ΜΠΛΕΝΤΑΡ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Επικινδυνότητας σε Έργα Ολοκλήρωσης Πληροφοριακών Συστημάτων

Διαχείριση Επικινδυνότητας σε Έργα Ολοκλήρωσης Πληροφοριακών Συστημάτων Διαχείριση Επικινδυνότητας σε Έργα Ολοκλήρωσης Πληροφοριακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. Τεχνοοικονομική Διοίκηση και Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων Κατεύθυνση Τεχνοοικονομική Διοίκηση Ψηφιακών Συστημάτων ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΧ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. Ε.Μ.Π. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ 2009

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΧ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. Ε.Μ.Π. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ 2009 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΖΟΥΒΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Βέλτιστη διαχείριση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την ενεργειακά αποδοτικότερη λειτουργία σταθμών βάσης

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Βέλτιστη διαχείριση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την ενεργειακά αποδοτικότερη λειτουργία σταθμών βάσης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΠMΣ Τεχνοοικονομική Διοίκηση Ψηφιακών Συστημάτων ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων : Επίκουρος Καθηγητής Ρούσκας Άγγελος Βέλτιστη διαχείριση εναλλακτικών πηγών

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Νέες Τεχνικές Επιλογής Προσωπικού ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή,

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη

Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Επιχειρηματικότητα και Τουριστική Πολιτιστική Ανάπτυξη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Ειρήνη Σωπασή

Διαβάστε περισσότερα

Κινητή Τηλεφωνία και Υγεία

Κινητή Τηλεφωνία και Υγεία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κινητή Τηλεφωνία και Υγεία Ερωτήσεις & Απαντήσεις Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ...4 ΟΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ...6 ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ...13

Διαβάστε περισσότερα