ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

Transcript

1 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Τεύχος 2: Λογισμικό εργαλείο σύνταξης εκθέσεων Επιστημονικός υπεύθυνος: Δ. Κουτσογιάννης, Αν. Καθηγητής Σύνταξη: Γ. Καραβοκυρός, Σ. Κοζάνης Αθήνα, Ιανουάριος 24

2

3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το συγκεκριµένο λογισµικό παράγει εκθέσεις σε µορφή εκτυπώσιµου κειµένου που αφορούν δύο κατηγορίες πληροφοριών: (α) εκθέσεις που αναφέρονται σε έργα (σενάρια διαχείρισης) του Συστήµατος Υποστήριξης της ιαχείρισης Υδρονοµέας και µπορούν να συµπεριλάβουν, µε επιλογή του χρήστη, σύνοψη του έργου, τα δεδοµένα εισόδου καθώς και τα βασικά αποτελέσµατα υπολογισµών (β) δελτία αποθεµάτων ταµιευτήρων και κατανάλωσης διυλιστηρίων του υδροδοτικού συστήµατος της Αθήνας (ΕΥ ΑΠ). Όλα τα απαιτούµενα για τη σύνταξη εκθέσεων δεδοµένα αντλούνται από την Κεντρική Βάση εδοµένων Υδρία. ABSTRACT This software tool creates printable reports of the following two categories of information: (a) reports related to projects of the Water Resources Decision Support System Hydronomeas including a summary of the project, the input data and the main results of the calculations; (b) bulletins with reservoir storage variation and information concerning water consumption related to the water treatment plants of the Athens' water supply resources system (EYDAP). The Central Data Base Hydria supplies all data needed for the reports.

4

5 Περιεχόµ ενα 1 Εισαγωγή Σύνταξη εκθέσεων έργων του Υδρονοµέα Επιλογή έργου Επιλογή προτύπου έκθεσης Έκδοση δελτίων αποθεµάτων Χρήση του λογισµικού Εκτύπωση δελτίων... 7 Παράρτηµα Α

6

7 - 1-1 Εισαγωγή Στα πλαίσια του έργου: «Εκσυγχρονισµός της εποπτείας και διαχείρισης του συστήµατος των υδατικών πόρων ύδρευσης της Αθήνας», αναπτύχθηκε το λογισµικό σύνταξης εκθέσεων Reporting Manager. Το συγκεκριµένο λογισµικό παράγει εκθέσεις σε µορφή εκτυπώσιµου κειµένου που αφορούν δύο κατηγορίες πληροφορίας: Εκθέσεις που αναφέρονται σε έργα (σενάρια διαχείρισης) του λογισµικού Υδρονοµέας. ελτία αποθεµάτων ταµιευτήρων και κατανάλωσης διυλιστηρίων του υδροδοτικού συστήµατος της Αθήνας (ΕΥ ΑΠ). Ο Reporting Manager λειτουργεί κατά βάση στα πρότυπα ενός Assistant/Wizard. Ο χρήστης οδηγείται βήµα προς βήµα στην επιλογή της έκθεσης που επιθυµεί στη µορφή που επιθυµεί µέσω κατάλληλα διαµορφωµένων φορµών. Το λογισµικό σύνταξης εκθέσεων συνδέεται µε την Κεντρική Βάση εδοµένων (ΚΒ ) Υδρία από την οποία τροφοδοτείται µε δεδοµένα. Παρά το γεγονός ότι ο Reporting Manager χρησιµοποιεί δεδοµένα που έχουν παραχθεί από άλλες εφαρµογές και αποτελεί ένα ανεξάρτητο λογισµικό πακέτο και δεν συνδέεται άµεσα µε αυτές. Πέραν τούτου, ο Reporting Manager καταγράφει τα αποτελέσµατα που έχουν προκύψει από τα άλλα λογισµικά πακέτα πραγµατοποιώντας ενδεχοµένως κάποιους περιορισµένους σε έκταση υπολογισµούς (π.χ. αθροίσµατα, µέσοι όροι, µετατροπή µονάδας µέτρησης). εν εφαρµόζει, όµως, κάποιο µαθηµατικό µοντέλο υποκαθιστώντας έτσι τη λειτουργία άλλων εφαρµογών. Για την σύνταξη των εκθέσεων ο Reporting Manager έχει ενσωµατώσει και χρησιµοποιεί το λογισµικό εργαλείο υποστήριξης σύνταξης εκθέσεων Report Builder της εταιρίας Digital Metaphors Corporation. Σχήµα 1.1: Η πρώτη οθόνη για την επιλογή της κατηγορίας της έκθεσης. Αφού γίνει η εκκίνηση του λογισµικού και ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του χρήστη και η σύνδεση µε τη ΚΒ, θα εµφανιστεί η αρχική οθόνη όπου ο χρήστης επιλέγει την εφαρµογή για την οποία θα εκτυπωθούν οι εκθέσεις (Σχήµα 1.1). Η αρχική οθόνη επιτρέπει την επιλογή έκδοσης εκθέσεων του «Υδρονοµέα» ή της «ΕΥ ΑΠ» ( ελτία αποθεµάτων και κατανάλωσης).

8 - 2-2 Σύνταξη εκθέσεων έργων του Υδρονοµέα Οι διαδικασίες και τα µαθηµατικά µοντέλα που εφαρµόζονται στο Σύστηµα Υποστήριξης της ιαχείρισης Υδατικών Πόρων Υδρονοµέας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και ο όγκος των δεδοµένων εισόδου και εξόδου σε κάθε έργο (σενάριο διαχείρισης) είναι µεγάλος. Πολλές φορές, ένα σενάριο διαφοροποιείται από κάποιο άλλο µόνο σε ορισµένες λεπτοµέρειες. Άλλοτε πάλι, πρέπει να προσοµοιωθούν φανταστικά ή πιθανά µελλοντικά σενάρια που δεν αντιστοιχούν στην υφιστάµενη κατάσταση του δικτύου υδραγωγείων. Παρά το γεγονός ότι όλα τα δεδοµένα που απαρτίζουν ένα έργο είναι καταχωρηµένα στην ΚΒ οι χρήστες του Υδρονοµέα αντιµετωπίζουν το πρόβληµα της καταγραφής και παρουσίασης των δεδοµένων µε ευανάγνωστο τρόπο. Με το λογισµικό σύνταξης εκθέσεων Reporting Manager παρέχεται ένα εργαλείο αυτόµατης σύνταξης και εκτύπωσης όλων των δεδοµένων που απαρτίζουν το έργο. Ακόµη, παρέχεται η δυνατότητα τεκµηρίωσης των υπολογισµών (προσοµοιώσεις/ βελτιστοποιήσεις) που έγιναν από τον Υδρονοµέα. Ο χρήστης είναι σε θέση µε απλή διαδικασία να εµφανίσει στην οθόνη του υπολογιστή και να εκτυπώσει αυτόµατα µια (ενδεχοµένως πολυσέλιδη) έκθεση επισυνάπτοντάς την στις µελέτες που εκπονήθηκαν µε τη βοήθεια του Υδρονοµέα. Στο παράρτηµα Α δίνεται ένα παράδειγµα έκθεσης έργου του Υδρονοµέα. 2.1 Επιλογή έργου Από την πρώτη οθόνη του λογισµικού, µε επιλογή Εκθέσεις Υδρονοµέα εµφανίζεται η Οθόνη Επιλογής Έργου (Σχήµα 2.1). Στο πάνω µέρος της οθόνης παρατίθενται, σε µορφή πίνακα, όλα τα αποθηκευµένα στην ΚΒ έργα του Υδρονοµέα. Για κάθε έργο παρέχονται τα ακόλουθα στοιχεία: Η ονοµασία του έργου Η ηµεροµηνία της τελευταίας αποθήκευσής του έργου Ο κωδικός του χρήστη που αποθήκευσε το έργο Σύντοµη περιγραφή του επιλεγµένου έργου στο κάτω µέρος της οθόνης Ο χρήστης καλείται να επιλέξει από τον πίνακα το έργο, για το οποίο θα συνταχθεί η έκθεση. Κατόπιν πατώντας µε το ποντίκι επάνω στο βέλος µε την ένδειξη Επόµενο µπορεί να προχωρήσει στην Οθόνη Επιλογής Προτύπου.

9 - 3 - Σχήµα 2.1: Οθόνη Επιλογής Έργου Υδρονοµέα 2.2 Επιλογή προτύπου έκθεσης Από την τρίτη οθόνη (Σχήµα 2.2) ο χρήστης µπορεί να επιλέξει την έκταση και το περιεχόµενο της έκθεσης που θα εκτυπωθεί επιλέγοντας ένα από τα ακόλουθα πρότυπα: 1. Σύνοψη: Περιληπτική αναφορά στα δεδοµένα εισόδου του έργου (συνιστώσες δικτύου, στόχοι, υδρολογικά δεδοµένα) και σε ορισµένα στοιχεία και αποτελέσµατα υπολογισµών. 2. εδοµένα εισόδου: Αναλυτική καταγραφή όλων των δεδοµένων εισόδου του έργου (συνιστώσες δικτύου, στόχοι, υδρολογικά δεδοµένα). 3. Σύνοψη και δεδοµένα εισόδου: Συνδυασµός της 1 ης και 2 ης επιλογής. 4. Σύνοψη και αποτελέσµατα: Συνδυασµός της συνοπτικής περιγραφής του έργου και των αποτελεσµάτων των υπολογισµών που περιλαµβάνουν: Κανόνες λειτουργίας των ταµιευτήρων για τους δώδεκα µήνες του πρώτου έτους προσοµοίωσης σε µορφή διαγράµµατος, το οποίο ορίζει το επιθυµητό απόθεµα του εκάστοτε ταµιευτήρα σε σχέση µε το συνολικό απόθεµα του υδροσυστήµατος Το αναλυτικό υδατικό ισοζύγιο για την συνολική προσοµοιωµένη περίοδο και για τα τρία πρώτα έτη ξεχωριστά. Πρόγνωση διακύµανσης αποθεµάτων και όγκου υπερχείλισης των ταµιευτήρων για τα τρία πρώτα έτη. 5. Αποτελέσµατα: Καταγραφή µόνο των αποτελεσµάτων του έργου όπως στην 4 η επιλογή. 6. Πλήρης έκθεση: Συνδυασµός σύνοψης, δεδοµένων εισόδου και αποτελεσµάτων.

10 - 4 - Σχήµα 2.2: Οθόνη Επιλογής Προτύπου Έκθεσης Στο κάτω µέρος της οθόνης εµφανίζεται η ονοµασία του έργου που έχει επιλεγεί. Με πάτηµα του αριστερού πλήκτρου του ποντικιού επάνω στο βέλος µε την ένδειξη Προηγούµενο εµφανίζεται και πάλι η οθόνη επιλογής έργου (Σχήµα 2.1). Μέσω των ενδείξεων Προεπισκόπηση και Εκτύπωση ο χρήστης µπορεί να επιλέξει τις αντίστοιχες λειτουργίες.

11 - 5 - Σχήµα 2.3: Προεπισκόπηση έργου

12 - 6-3 Έκδοση δελτίων αποθεµάτων Η δεύτερη κατηγορία των εκθέσεων εξυπηρετεί το λογισµικό Υδρογνώµων, παράγοντας εκτυπώσιµες µορφές των χρονοσειρών που αφορούν τα αποθέµατα των ταµιευτήρων καθώς και των καταναλώσεων των διυλιστηρίων. Τα αποθέµατα αφορούν τους τέσσερις ταµιευτήρες του υδροδοτικού συστήµατος της Αθήνας, δηλαδή: Μαραθώνας, Υλίκη, Μόρνος και Εύηνος. Τα στοιχεία που αντλούνται από την βάση είναι τα παρακάτω: Ηµερήσιες χρονοσειρές στάθµης ταµιευτήρων: Η καταγραφή της στάθµης γίνεται κάθε ηµέρα στις 8: π.µ. Συνεπώς, αντλούνται οι ηµερήσιες εγγραφές που αφορούν την στάθµη στις 8:. Εάν χρησιµοποιηθούν ωριαίες χρονοσειρές ή χρονοσειρές δέκα λεπτών, θα αντλούνται εγγραφές από κάθε ηµέρα στις 8:. Εάν δεν υπάρχουν δεδοµένα για τις 8: κάποιας ηµέρας δεν θα υπολογιστεί το ηµερήσιο απόθεµα. Καµπύλες στάθµης - αποθέµατος - επιφάνειας: Βάσει αυτών των καµπύλων υπολογίζεται το απόθεµα κάθε ταµιευτήρα, καθώς και ο υπολογισµός του όγκου υπερχείλισης και του νεκρού όγκου. Ηµερήσιες χρονοσειρές µε τις καταναλώσεις των διυλιστηρίων: Η καταγραφή της κατανάλωσης γίνεται κάθε ηµέρα στις : και αφορά την κατανάλωση για την ηµέρα που αρχίζει σε αυτήν την χρονική στιγµή. (Για παράδειγµα η εγγραφή στις 26/9/23 : αφορά την κατανάλωση από 26/9/23 : έως 26/9/23 23:59.59). Η άντληση των δεδοµένων γίνεται για τις χρονικές στιγµές : και αν δεν υπάρχουν δεδοµένα για αυτές τις χρονικές στιγµές δεν θα υπολογιστεί η κατανάλωση των διυλιστηρίων. 3.1 Χρήση του λογισµικού Από την πρώτη οθόνη ο χρήστης επιλέγει «ελτία αποθεµάτων και κατανάλωσης ΕΥ ΑΠ». Τότε, εµφανίζεται η παρακάτω οθόνη: Σχήµα 3.1: Η δεύτερη σελίδα για τις επιλογές των δελτίων - δελτία αποθεµάτων. Ο χρήστης επιλέγει την ηµεροµηνία υπολογισµών. Σύµφωνα µε αυτήν την ηµεροµηνία:

13 - 7 - Υπολογίζονται τα δεδοµένα για το ηµερήσιο δελτίο για την ηµεροµηνία που έχει δηλωθεί. Υπολογίζονται τα δεδοµένα για το µηνιαίο δελτίο για τον µήνα που αντιστοιχεί στην ηµεροµηνία που έχει δηλωθεί. Πίεση του κουµπιού «Σήµερα», προκαλεί την ρύθµιση της ηµεροµηνίας υπολογισµών στην τρέχουσα ηµεροµηνία του συστήµατος. Ο χρήστης µπορεί να πατήσει την ένδειξη «Ρυθµίσεις» ώστε να τροποποιήσει τους κωδικούς (ID) των χρονοσειρών από τις οποίες αντλούνται δεδοµένα καθώς και τα ID των καµπυλών στάθµης - αποθέµατος. Οι µεταβολές γίνονται χρησιµοποιώντας την παρακάτω φόρµα: Σχήµα 3.2: Ρυθµίσεις για τα δελτία. Ο χρήστης εισάγει τα ID των χρονοσειρών καθώς και των καµπυλών παρεµβολής (στάθµη απόθεµα επιφάνεια ταµιευτήρα), τις κατώτατες στάθµες (έτσι ώστε να ορίζεται ο νεκρός όγκος) καθώς και τις στάθµες υπερχείλισης. Οι ρυθµίσεις θα αποθηκευτούν στη registry του συστήµατος αν πατηθεί από τον χρήστη το µενού File Write values to registry. Έτσι οι ρυθµίσεις ανακτώνται κάθε φορά που γίνεται η εκκίνηση του προγράµµατος. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα επαναφοράς των αρχικών πρεοεπιλεγµένων ρυθµίσεων πατώντας το µενού: File Reset to default. 3.2 Εκτύπωση δελτίων Ο χρήστης επιλέγει την διαδικασία της «Προεπισκόπησης» ή της άµεσης «Εκτύπωσης» µέσω των αντίστοιχων ενδείξεων. Κάθε ένα από τα «Μηνιαίο δελτίο» ή «Ηµερήσιο δελτίο» καταλαµβάνει τον χώρο µίας σελίδας Α4, παρουσιάζονται δε στην συνέχεια:

14 - 8 - Σχήµα 3.3: Ηµερήσιο δελτίο αποθεµάτων και καταναλώσεων. Εκτός από τα αριθµητικά δεδοµένα για τα αποθέµατα και τις καταναλώσεις, παρουσιάζεται σε µορφή γραφήµατος η πλήρωση των ταµιευτήρων (σε ποσοστό %). Ο ωφέλιµος όγκος αναπαριστάται µε µπλε διαγώνιες γραµµές, ο νεκρός όγκος µε κόκκινες διασταυρούµενες γραµµές ενώ ο όγκος έως την υπερχείλιση µε πράσινες σταυρωτές γραµµές. Στην περίπτωση όπου το απόθεµα είναι µη απολήψιµο (µικρότερο από το νεκρό όγκο), τότε µε κίτρινες διαγώνιες γραµµές παρουσιάζεται ο όγκος που απαιτείται ώστε το απόθεµα να καταστεί απολήψιµο.

15 - 9 - Σχήµα 3.4: Μηνιαίο δελτίο αποθεµάτων. Η παρουσιαζόµενη ως µεταβολή από το τέλος του προηγούµενο µήνα, αφορά την µεταβολή από την τελευταία ηµέρα του προηγούµενου µήνα έως την τελευταία µη κενή εγγραφή του τρέχοντος µήνα.

16

17 Παράρτηµα Α

18

19 Έκθεση έργου του Συστήµατος Υποστήριξης της ιαχείρισης Υδατικών Πόρων Υδρονοµέας Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό Περιεχόµενα 1. Σύνοψη 2. Αναλυτικά δεδοµένα εισόδου 2.1 εδοµένα κόµβων 2.2 εδοµένα ταµιευτήρων 2.3 εδοµένα υδραγωγείων 2.4 εδοµένα γεωτρήσεων 2.5 εδοµένα στόχων 2.6 εδοµένα υδρολογικών χρονοσειρών 3. Αποτελέσµατα υπολογισµών 3.1 Κανόνες λειτουργίας ταµιευτήρων 3.2 Υδατικά ισοζύγια ταµιευτήρων 3.3 Πρόγνωση αποθέµατος ταµιευτήρων Reporting Manager - 15/3/24 12:1:54 µµ

20 Συνοπτική περιγραφή έργου Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό (id:3921) Το έργο επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά στις 15/12/23 από τον χρήστη: Γεώργιος Καραβοκυρός και έχει την ακόλουθη περιγραφή: Σενάριο πρόβλεψης για τα υδρολογικά έτη 23-13, που βασίζεται σε υδρολογικά δεδοµένα έως τον Σεπτέµβριο 23. Το δίκτυο αποτελείται από 36 κόµβους, 4 ταµιευτήρες, 55 υδραγωγεία και 6 γεωτρήσεις. Ταµιευτήρες Λεκ. απορροής (km2) Στάθµη πλήρωσης-νεκρ. όγκος Εύηνος Μαραθώνας Μόρνος Υλίκη Στόχοι Προτεραιότητα Είδος Αρχικός όγκος (hm3) Αστοχία 1 Αποφυγή υπερχείλισης Μαραθώνα Αποφυγή υπερχείλισης / 2 2 Ροή Υλίκης Ελάχιστη ροή / 2 3 Μέγιστος όγκος Μαραθώνα Μέγιστο απόθεµα ταµιευτήρα 4 / 2 4 Αποφυγή υπερχείλισης Μόρνου Αποφυγή υπερχείλισης 364 / 2 5 Αποφυγή υπερχείλισης Ευήνου Αποφυγή υπερχείλισης 536 / 2 6 Zήτηση Μενίδι Κατανάλωση νερού για ύδρευση 5 / 2 7 Zήτηση Γαλάτσι Κατανάλωση νερού για ύδρευση 5 / 2 8 Zήτηση Κιούρκα Κατανάλωση νερού για ύδρευση 6 / 2 9 Zήτηση Μάνδρα Κατανάλωση νερού για ύδρευση 14 / 2 1 Ζήτηση υδραγωγείου Υλίκης Κατανάλωση νερού για ύδρευση / 2 11 Υδρευση Οικισµών Κιθαιρώνα Κατανάλωση νερού για ύδρευση 15 / 2 12 Από Μενίδι Μέγιστη ροή υδραγωγείου / 2 13 Προς Μενίδι Ελάχιστη ροή / 2 14 Μέγιστος όγκος Ευήνου Μέγιστο απόθεµα ταµιευτήρα 644 / 2 15 Μεγιστος όγκος Μόρνου Μέγιστο απόθεµα ταµιευτήρα 119 / 2 16 Ελαχιστος όγκος Μαραθώνα Ελάχιστο απόθεµα ταµιευτήρα 224 / 2 17 Ελαχιστος όγκος Μόρνου Ελάχιστο απόθεµα ταµιευτήρα 39 / 2 18 Περιβαλλοντική παροχή Ευήνου Κατανάλωση νερού για ύδρευση 567 / 2 19 Άρδευση Κωπαϊδας Κατανάλωση νερού για άρδευση 1 / 2 2 Αρδευση Κωπαιδας - ίστοµο Κατανάλωση νερού για άρδευση 218 / 2 Υδρολογικά δεδοµένα Ηµ/νια έναρξης - λήξης Τύπος Σενάριο 3177 Βροχόπτωση - Εύηνος 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Απορροή - Εύηνος 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Βροχόπτωση - Μόρνος 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Απορροή - Μόρνος 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Βροχόπτωση - Υλίκη 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Απορροή - Υλίκη 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Βροχόπτωση - Μαραθώνας 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Απορροή - Μαραθώνας 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Εξάτµιση - Εύηνος 1/1/2-1/9/4 Συνθετική Εξατµίσεις ταµιευτήρων 56 Εξάτµιση - Μόρνος 1/1/2-1/9/4 Συνθετική Εξατµίσεις ταµιευτήρων 57 Εξάτµιση - Υλίκη 1/1/2-1/9/4 Συνθετική Εξατµίσεις ταµιευτήρων 58 Εξάτµιση - Μαραθώνας 1/1/2-1/9/4 Συνθετική Εξατµίσεις ταµιευτήρων Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 1

21 Αποτελέσµατα υπολογισµών Πραγµατοποιήθηκε καταληκτική προσοµοίωση του µοντέλου του υδροσυστήµατος µε πραγµατική παροχετευτικότητα των υδραγωγείων. Η χρονική διάρκεια της προσοµοίωσης ήταν από 1/12/23 έως 1/9/213. Οι κανόνες λειτουργίας µεταβλήθηκαν εποχιακά ενώ οι µεταβλητές ελέγχου ήταν οι παράµετροι α των ταµιευτήρων οι παράµετροι β των ταµιευτήρων. Υδατικό ισοζύγιο ταµιευτήρων 1ου έτους προσοµοίωσης Είσοδοι (Ετήσιοι µέσοι όροι σε hm3) Έξοδοι Απορροή Βροχόπτ. Υδραγωγ. Γεωτρήσεις Απόθεµα Εξάτµιση Υπ. διαφυγές Υδραγωγ. ιαρρ.υδρ. Κατανάλ. Υπερχείλ. Υλίκη Εύηνος Μαραθώνας Μόρνος Σύνολο Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 2

22 Αναλυτικά εδοµένα Εισόδου Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 3

23 εδοµένα Κόµβων Άρδευση Κωπαΐδας Ανάντη Φρέατος Α Βίλιζα Γεωτρήσεις Υλίκης ίστοµο Εισροή Κιούρκων Εισροή Μάνδρας Εισροή Μενιδίου (Α) Εισροή Μενιδίου (Β) Ζήτηση Γαλατσίου Ζήτηση Κιούρκων Ζήτηση Μάνδρας Ζήτηση Μενιδίου Κιθαιρώνας Κιούρκα Κλειδί Κρεµµάδα ΜΕΝ Γαλατσίου ΜΕΝ Κιούρκων ΜΕΝ Μάνδρας ΜΕΝ Μενιδίου Μάνδρα Μενίδι Μεριστής ιστόµου Μεριστής Κιθαιρώνα Μουρίκι Νο 1 Νο 3 Νο 4 Οικισµοί υδρ. Μόρνου Προς Γαλάτσι (Α) Προς Γαλάτσι (Β) Προς Μενίδι Σφενδάλη Φρέαρ Α Χελιδονού Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό

24 εδοµένα Ταµιευτήρων Λεκ. απορροής (km2) Στάθµη πλήρωσης Στάθµη νεκρού όγκου Αρχικός όγκος αντιστοίχισης γεωγραφικής οντότητας Εύηνος Ο ταµιευτήρας δεν παρουσιάζει υπόγειες διαφυγές Η διαχείριση του ταµιευτήρα πραγµατοποιείται µε βάση τον παραµετρικό κανόνα λειτουργίας Καµπύλες στάθµης-όγκου-επιφάνειας Στάθµη Όγκος Επιφάνεια Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 5

25 εδοµένα Ταµιευτήρων Λεκ. απορροής (km2) Στάθµη πλήρωσης Στάθµη νεκρού όγκου Αρχικός όγκος αντιστοίχισης γεωγραφικής οντότητας Μαραθώνας Στοιχεία διαχείρισης ταµιευτήρα Ετήσιος όγκος στόχος ξηρής περιόδου (hm3) Ετήσιος όγκος στόχος υγρής περιόδου (hm3) Ο ταµιευτήρας δεν παρουσιάζει υπόγειες διαφυγές Η διαχείριση του ταµιευτήρα πραγµατοποιείται µε σταθερούς όγκους-στόχους Καµπύλες στάθµης-όγκου-επιφάνειας Στάθµη Όγκος Επιφάνεια Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 6

26 εδοµένα Ταµιευτήρων Λεκ. απορροής (km2) Στάθµη πλήρωσης Στάθµη νεκρού όγκου Αρχικός όγκος αντιστοίχισης γεωγραφικής οντότητας Μόρνος Ο ταµιευτήρας παρουσιάζει υπόγειες διαφυγές Η διαχείριση του ταµιευτήρα πραγµατοποιείται µε βάση τον παραµετρικό κανόνα λειτουργίας Καµπύλες στάθµης-όγκου-επιφάνειας Στάθµη Όγκος Επιφάνεια Στοιχεία υπόγειων διαφυγών Μήνας Συντελεστής α Συντελεστής β Συντελεστής γ Συντελεστής ε Τυπική απόκλιση σ Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 7

27 εδοµένα Ταµιευτήρων Λεκ. απορροής (km2) Στάθµη πλήρωσης Στάθµη νεκρού όγκου Αρχικός όγκος αντιστοίχισης γεωγραφικής οντότητας Υλίκη Ο ταµιευτήρας παρουσιάζει υπόγειες διαφυγές Η διαχείριση του ταµιευτήρα πραγµατοποιείται µε βάση τον παραµετρικό κανόνα λειτουργίας Στοιχεία υπόγειων διαφυγών Μήνας Συντελεστής α Συντελεστής β Συντελεστής γ Συντελεστής ε Τυπική απόκλιση σ Καµπύλες στάθµης-όγκου-επιφάνειας Στάθµη Όγκος Επιφάνεια Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 8

28 εδοµένα Υδραγωγείων Ανοικτό Ενωτικό Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 4.2 1/1/22 Βίλιζα-Νο Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 3.6 1/1/22 Γαλάτσι Α Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 7 1/1/22 Γαλάτσι Β Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1 1/1/22 Γαλάτσι Γ Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1 1/1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 9

29 εδοµένα Υδραγωγείων Γεωτρήσεις Υλίκης Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 2 1/1/22 ίστοµο-κωπαΐδα Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1 1/1/22 ίστοµο-μεριστής Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 18 1/1/22 ιαρροές Συντελεστής Ηµεροµηνία.6 1/1/22 Εύηνος-Μόρνος Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 455 1/1/ /1/ /1/ /1/ /1/ /1/22 Κακοσάλεσι Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 3.8 1/1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 1

30 εδοµένα Υδραγωγείων Κιθαιρώνας-Κλειδί Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 3 1/1/22 Κιθαιρώνας-Μάνδρα Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 15 1/1/22 Κιθαιρώνας-Οικισµοί Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1 1/1/22 Κιούρκα- ιυλιστήρια Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία /1/22 Κιούρκα-Κατανάλωση Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 3.5 1/1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 11

31 εδοµένα Υδραγωγείων Κιούρκα-Μαραθώνας Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1 1/1/22 Κιούρκα-Μενίδι Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1.4 1/1/22 Κρεµµάδα-Κλειδί Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 6 1/1/22 Μάνδρα Α Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 3.5 1/1/22 Μάνδρα Β Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 3.5 1/1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 12

32 εδοµένα Υδραγωγείων Μάνδρα- ιυλιστήρια Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας.12 Στάθµη Ηµεροµηνία 3.5 1/1/22 Μάνδρα-Μενίδι (Β) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία.8 1/1/22 Με πλωτά Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 6.5 1/1/ /1/ /1/22 Μενίδι Α Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 9 1/1/22 Μενίδι Β Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1 1/1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 13

33 εδοµένα Υδραγωγείων Μενίδι Γ Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1 1/1/22 Μενίδι Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1 1/1/22 Μενίδι Ε Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1 1/1/22 Μενίδι-Γαλάτσι (Α) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1.2 1/1/22 Μενίδι-Γαλάτσι (Β) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1.2 1/1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 14

34 εδοµένα Υδραγωγείων Μενίδι-Κούρκα (εσωτερικό) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία.2 1/1/22 Μενίδι-ΜΕΝ Μενιδίου Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία /1/22 Μενίδι-Μάνδρα (εσωτερικό) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία.8 1/1/22 Μενίδι-Χελιδονού Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 6 1/1/22 Μουρίκι-Κρεµµάδα Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 7.5 1/1/22 ιαρροές Συντελεστής Ηµεροµηνία.3 1/1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 15

35 εδοµένα Υδραγωγείων Μόρνος- ίστοµο Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 18 1/1/22 Νο 3-Φρέαρ Α Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1.2 1/1/22 Νο 3-Φρέαρ Α (αντ) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία.9 1/1/22 Νο 4-Φρέαρ Α Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 3.1 1/1/22 Νο 4-Φρέαρ Α (αντ) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία.6 1/1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 16

36 εδοµένα Υδραγωγείων Σήραγγα Κιθαιρώνα Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 18 1/1/22 ιαρροές Συντελεστής Ηµεροµηνία.4 1/1/22 Σήραγγα Κιούρκων Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 5.2 1/1/22 ιαρροές Συντελεστής Ηµεροµηνία.4 1/1/22 Σήραγγα Μπογιατίου Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία /1/ /1/22 Σήραγγα Σφενδάλης Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 5.2 1/1/22 Σίφων Βίλιζας (αντ) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1.1 1/1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 17

37 εδοµένα Υδραγωγείων Σίφων Βίλιζας (βαρ) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 3.2 1/1/22 Υδρ. Μενίδι Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας.12 Στάθµη Ηµεροµηνία /1/22 Υδραγωγείο ιστόµου Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 2 1/1/22 Φ Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1.7 1/1/22 Φ9 (αντ) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1.8 1/1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 18

38 εδοµένα Υδραγωγείων Φ9 (βαρ) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία.4 1/1/22 Φρέαρ Α Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 1.8 1/1/22 Χελιδονού-Γαλάτσι Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας.12 Στάθµη Ηµεροµηνία 6.5 1/1/22 ιαρροές Συντελεστής Ηµεροµηνία 1/1/22 Χελιδονού-Μενίδι (αντ) Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία 2 1/1/22 Χωρίς πλωτά Συντελεστής µείωσης παροχετευτικότητας Στάθµη Ηµεροµηνία /1/ /1/22 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 19

39 εδοµένα Γεωτρήσεων Κόµβος Κατανάλωση ενέργειας Άνω όριο Κάτω όριο 1ου Σίφωνα Μέγιστη µηνιαία δυνατότητα απόληψης Μήνας Μέγιστη απόληψη Κόµβος Κατανάλωση ενέργειας Άνω όριο Κάτω όριο Βασιλικά-Παρόρι Μέγιστη µηνιαία δυνατότητα απόληψης Μήνας Μέγιστη απόληψη Κόµβος Κατανάλωση ενέργειας Άνω όριο Κάτω όριο Μαυροσουβάλα Μέγιστη µηνιαία δυνατότητα απόληψης Μήνας Μέγιστη απόληψη Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 2

40 εδοµένα Γεωτρήσεων Κόµβος Κατανάλωση ενέργειας Άνω όριο Κάτω όριο Νο Μέγιστη µηνιαία δυνατότητα απόληψης Μήνας Μέγιστη απόληψη Κόµβος Κατανάλωση ενέργειας Άνω όριο Κάτω όριο Ούγγρα-Ν Υλίκη Μέγιστη µηνιαία δυνατότητα απόληψης Μήνας Μέγιστη απόληψη Κόµβος Κατανάλωση ενέργειας Άνω όριο Κάτω όριο Ταξιάρχες Μέγιστη µηνιαία δυνατότητα απόληψης Μήνας Μέγιστη απόληψη Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 21

41 εδοµένα Στόχων Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Αποφυγή υπερχείλισης Μαραθώνα Αποφυγή υπερχείλισης Μαραθώνας Προτεραιότητα στόχου 1 Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Ροή Υλίκης Ελάχιστη ροή Μουρίκι-Κρεµµάδα 1781 Προτεραιότητα στόχου 2 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 22

42 εδοµένα Στόχων Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Μέγιστος όγκος Μαραθώνα Μέγιστο απόθεµα ταµιευτήρα Μαραθώνας Προτεραιότητα στόχου 3 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Αποφυγή υπερχείλισης Μόρνου Αποφυγή υπερχείλισης Μόρνος Προτεραιότητα στόχου 4 Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Αποφυγή υπερχείλισης Ευήνου Αποφυγή υπερχείλισης Εύηνος Προτεραιότητα στόχου 5 Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 23

43 εδοµένα Στόχων Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Zήτηση Μενίδι Κατανάλωση νερού για ύδρευση Ζήτηση Μενιδίου Προτεραιότητα στόχου 6 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Zήτηση Γαλάτσι Κατανάλωση νερού για ύδρευση Ζήτηση Γαλατσίου Προτεραιότητα στόχου 7 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 24

44 εδοµένα Στόχων Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Zήτηση Κιούρκα Κατανάλωση νερού για ύδρευση Ζήτηση Κιούρκων Προτεραιότητα στόχου 8 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Zήτηση Μάνδρα Κατανάλωση νερού για ύδρευση Ζήτηση Μάνδρας Προτεραιότητα στόχου 9 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 25

45 εδοµένα Στόχων Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Ζήτηση υδραγωγείου Υλίκης Κατανάλωση νερού για ύδρευση Νο Προτεραιότητα στόχου 1 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Υδρευση Οικισµών Κιθαιρώνα Κατανάλωση νερού για ύδρευση Οικισµοί υδρ. Μόρνου Προτεραιότητα στόχου 11 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 26

46 εδοµένα Στόχων Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Από Μενίδι Μέγιστη ροή υδραγωγείου Μενίδι-Κούρκα (εσωτερικό) Προτεραιότητα στόχου 12 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Προς Μενίδι Ελάχιστη ροή Κιούρκα-Μενίδι Προτεραιότητα στόχου 13 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 27

47 εδοµένα Στόχων Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Μέγιστος όγκος Ευήνου Μέγιστο απόθεµα ταµιευτήρα Εύηνος Προτεραιότητα στόχου 14 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Μεγιστος όγκος Μόρνου Μέγιστο απόθεµα ταµιευτήρα Μόρνος Προτεραιότητα στόχου 15 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 28

48 εδοµένα Στόχων Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Ελαχιστος όγκος Μαραθώνα Ελάχιστο απόθεµα ταµιευτήρα Μαραθώνας Προτεραιότητα στόχου 16 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Ελαχιστος όγκος Μόρνου Ελάχιστο απόθεµα ταµιευτήρα Μόρνος Προτεραιότητα στόχου 17 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 29

49 εδοµένα Στόχων Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Περιβαλλοντική παροχή Ευήνου Κατανάλωση νερού για ύδρευση Εύηνος Προτεραιότητα στόχου 18 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Άρδευση Κωπαϊδας Κατανάλωση νερού για άρδευση Υλίκη Προτεραιότητα στόχου 19 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 3

50 εδοµένα Στόχων Είδος Συνιστώσα δικτύου Kωδικός συνιστώσας δικτύου Συντελεστής βάρους Πιθανότητα αστοχίας Αρδευση Κωπαιδας - ίστοµο Κατανάλωση νερού για άρδευση Άρδευση Κωπαΐδας Προτεραιότητα στόχου 2 Έτος 1ος Τιµές στόχου 2ος 3ος 4ος 5ος 6ος 7ος 8ος 9ος 1ος 11ος 12ος Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 31

51 εδοµένα Χρονοσειρών Ηµ/νια έναρξης - λήξης Τύπος χρονοσειράς Σενάριο 3177 Βροχόπτωση - Εύηνος 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Απορροή - Εύηνος 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Βροχόπτωση - Μόρνος 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Απορροή - Μόρνος 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Βροχόπτωση - Υλίκη 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Απορροή - Υλίκη 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Βροχόπτωση - Μαραθώνας 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Απορροή - Μαραθώνας 1/1/23-1/9/213 Συνθετική Yδρολογικό σενάριο Εξάτµιση - Εύηνος 1/1/2-1/9/4 Συνθετική Εξατµίσεις ταµιευτήρων 56 Εξάτµιση - Μόρνος 1/1/2-1/9/4 Συνθετική Εξατµίσεις ταµιευτήρων 57 Εξάτµιση - Υλίκη 1/1/2-1/9/4 Συνθετική Εξατµίσεις ταµιευτήρων 58 Εξάτµιση - Μαραθώνας 1/1/2-1/9/4 Συνθετική Εξατµίσεις ταµιευτήρων Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 32

52 Αποτελέσµατα Υπολογισµών Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 33

53 Κανόνες λειτουργίας ταµιευτήρων Παρατίθενται οι γραφικές παραστάσεις των κανόνων λειτουργίας των ταµιευτήρων για όλους τους µήνες του πρώτου έτους προσοµοίωσης εκέµβριος 23 Ιανουάριος Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Εύην ος (a =.1711, b =.483) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.7113, b =.5652) Υλίκη (a =.5254, b =.229) Εύην ος (a =.1711, b =.483) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.7113, b =.5652) Υλίκη (a =.5254, b =.229) Φεβρουάριος 24 Μάρτιος Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Εύην ος (a =.1711, b =.483) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.7113, b =.5652) Υλίκη (a =.5254, b =.229) Εύην ος (a =.1711, b =.483) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.7113, b =.5652) Υλίκη (a =.5254, b =.229) Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 34

54 Κανόνες λειτουργίας ταµιευτήρων Παρατίθενται οι γραφικές παραστάσεις των κανόνων λειτουργίας των ταµιευτήρων για όλους τους µήνες του πρώτου έτους προσοµοίωσης Απρίλιος 24 Μάιος Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Εύην ος (a =.1711, b =.483) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.7113, b =.5652) Υλίκη (a =.5254, b =.229) Εύην ος (a =.8611, b =.6885) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.5254, b =.229) Υλίκη (a =.1711, b =.483) Ιούνιος 24 Ιούλιος Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Εύην ος (a =.8611, b =.6885) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.5254, b =.229) Υλίκη (a =.1711, b =.483) Εύην ος (a =.8611, b =.6885) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.5254, b =.229) Υλίκη (a =.1711, b =.483) Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 35

55 Κανόνες λειτουργίας ταµιευτήρων Παρατίθενται οι γραφικές παραστάσεις των κανόνων λειτουργίας των ταµιευτήρων για όλους τους µήνες του πρώτου έτους προσοµοίωσης Αύγουστος 24 Σεπτέµβριος Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Εύην ος (a =.8611, b =.6885) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.5254, b =.229) Υλίκη (a =.1711, b =.483) Εύην ος (a =.8611, b =.6885) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.5254, b =.229) Υλίκη (a =.1711, b =.483) Οκτώβριος 24 Νοέµβριος Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Επιθυµητό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Συνολικό µικτό απόθεµα [hm3] Εύην ος (a =.8611, b =.6885) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.5254, b =.229) Υλίκη (a =.1711, b =.483) Εύην ος (a =.1711, b =.483) Μαραθών ας (S* = 31.2 hm3) Μόρν ος (a =.7113, b =.5652) Υλίκη (a =.5254, b =.229) Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 36

56 εδοµένα ισοζυγίων ταµιευτήρων Παρατίθενται τα αναλυτικά υδατικά ισοζύγια των ταµιευτήρων για το σύνολο της προσοµοιωµένης περιόδου και για τα τρία πρώτα προσοµοιωµένα έτη Υδατικό Ισοζύγιο Ταµιευτήρων συνολικής προσοµοιωµένης περιόδου (Ετήσιοι µέσοι όροι σε hm3) Είσοδοι Απορροή Βροχόπτ. Υδραγωγ. Γεωτρήσεις Απόθεµα Εξάτµιση Υπ. διαφυγές Υλίκη Υδραγωγ. Έξοδοι ιαρρ.υδρ. Κατανάλ. Υπερχείλ Εύηνος Μαραθώνας Μόρνος Σύνολο Υδατικό Ισοζύγιο Ταµιευτήρων 1ου έτους προσοµοίωσης(mέσοι όροι σε hm3) Είσοδοι Απορροή Βροχόπτ. Υδραγωγ. Γεωτρήσεις Απόθεµα Εξάτµιση Υπ. διαφυγές Υλίκη Υδραγωγ. Έξοδοι ιαρρ.υδρ. Κατανάλ. Υπερχείλ Εύηνος Μαραθώνας Μόρνος Σύνολο Υδατικό Ισοζύγιο Ταµιευτήρων 2ου έτους προσοµοίωσης(mέσοι όροι σε hm3) Είσοδοι Απορροή Βροχόπτ. Υδραγωγ. Γεωτρήσεις Απόθεµα Εξάτµιση Υπ. διαφυγές Υλίκη Υδραγωγ. Έξοδοι ιαρρ.υδρ. Κατανάλ. Υπερχείλ Εύηνος Μαραθώνας Μόρνος Σύνολο Υδατικό Ισοζύγιο Ταµιευτήρων 3ου έτους προσοµοίωσης(mέσοι όροι σε hm3) Είσοδοι Απορροή Βροχόπτ. Υδραγωγ. Γεωτρήσεις Απόθεµα Εξάτµιση Υπ. διαφυγές Υλίκη Υδραγωγ. Έξοδοι ιαρρ.υδρ. Κατανάλ. Υπερχείλ Εύηνος Μαραθώνας Μόρνος Σύνολο Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 37

57 Πρόβλεψη αποθεµάτων ταµιευτήρων Εύηνος /12/23 1/2/24 1/4/24 1/6/24 1/8/24 1/1/24 1/12/24 1/2/25 1/4/25 1/6/25 1/8/25 1/1/25 1/12/25 1/2/26 Πιθ. υπέρβασης 95% Πιθ. υπέρβασης 8% Πιθ. υπέρβασης 5% Πιθ. υπέρβασης 2% Πιθ. υπέρβασης 5% 1/4/26 1/6/26 1/8/26 1/1/26 Απόθεµα + Υπερχείλιση [hm3] Πλεονασµατικός όγκος πέραν της χωρητικότητας του ταµιευτήρα αποτελεί όγκο υπερχείλισης Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 38

58 Πρόβλεψη αποθεµάτων ταµιευτήρων 35 Μαραθώνας /12/23 1/2/24 1/4/24 1/6/24 1/8/24 1/1/24 1/12/24 1/2/25 1/4/25 1/6/25 1/8/25 1/1/25 1/12/25 1/2/26 Πιθ. υπέρβασης 95% Πιθ. υπέρβασης 8% Πιθ. υπέρβασης 5% Πιθ. υπέρβασης 2% Πιθ. υπέρβασης 5% 1/4/26 1/6/26 1/8/26 1/1/26 Απόθεµα + Υπερχείλιση [hm3] Πλεονασµατικός όγκος πέραν της χωρητικότητας του ταµιευτήρα αποτελεί όγκο υπερχείλισης Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 39

59 Πρόβλεψη αποθεµάτων ταµιευτήρων Μόρνος /12/23 1/2/24 1/4/24 1/6/24 1/8/24 1/1/24 1/12/24 1/2/25 1/4/25 1/6/25 1/8/25 1/1/25 1/12/25 1/2/26 Πιθ. υπέρβασης 95% Πιθ. υπέρβασης 8% Πιθ. υπέρβασης 5% Πιθ. υπέρβασης 2% Πιθ. υπέρβασης 5% 1/4/26 1/6/26 1/8/26 1/1/26 Απόθεµα + Υπερχείλιση [hm3] Πλεονασµατικός όγκος πέραν της χωρητικότητας του ταµιευτήρα αποτελεί όγκο υπερχείλισης Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 4

60 Πρόβλεψη αποθεµάτων ταµιευτήρων Υλίκη /12/23 1/2/24 1/4/24 1/6/24 1/8/24 1/1/24 1/12/24 1/2/25 1/4/25 1/6/25 1/8/25 1/1/25 1/12/25 1/2/26 Πιθ. υπέρβασης 95% Πιθ. υπέρβασης 8% Πιθ. υπέρβασης 5% Πιθ. υπέρβασης 2% Πιθ. υπέρβασης 5% 1/4/26 1/6/26 1/8/26 1/1/26 Απόθεµα + Υπερχείλιση [hm3] Πλεονασµατικός όγκος πέραν της χωρητικότητας του ταµιευτήρα αποτελεί όγκο υπερχείλισης Σχέδιο διαχείρισης Με ενωτικό 41

Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας

Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας Ημερίδα της ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας Δημήτρης Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας

Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας Ημερίδα της ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας Δημήτρης Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΡΟΓΑΙΑ. Λογισµικό ιαχείρισης Υδατικών Πόρων. Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ: : Βέλτιστη διαχείριση υδροσυστηµάτων

Υ ΡΟΓΑΙΑ. Λογισµικό ιαχείρισης Υδατικών Πόρων. Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ: : Βέλτιστη διαχείριση υδροσυστηµάτων Υ ΡΟΓΑΙΑ Λογισµικό ιαχείρισης Υδατικών Πόρων Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ: : Βέλτιστη διαχείριση υδροσυστηµάτων Υ ΡΟΓΑΙΑ: Υδρονοµέας Hydria Ζυγός Μοντέλο υδρολογικού ισοζυγίου λεκάνης Ρύπος Εκτίµηση ρυπαντικών φορτίων Ηριδανός

Διαβάστε περισσότερα

Υδρονοµέας Σύστηµα υποστήριξης της διαχείρισης υδατικών πόρων

Υδρονοµέας Σύστηµα υποστήριξης της διαχείρισης υδατικών πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων Υδρονοµέας Σύστηµα υποστήριξης της διαχείρισης υδατικών πόρων Γ. Καραβοκυρός Α. Ευστρατιαδης. Κουτσογιάννης Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Εµπειρία από την ανάπτυξη συστηµάτων υποστήριξης αποφάσεων για τη διαχείριση µεγάλης κλίµακας υδροσυστηµάτων της Ελλάδας

Εµπειρία από την ανάπτυξη συστηµάτων υποστήριξης αποφάσεων για τη διαχείριση µεγάλης κλίµακας υδροσυστηµάτων της Ελλάδας Εµπειρία από την ανάπτυξη συστηµάτων υποστήριξης αποφάσεων για τη διαχείριση µεγάλης κλίµακας υδροσυστηµάτων της Ελλάδας ηµήτρης Κουτσογιάννης & Ανδρέας Ευστρατιάδης Τοµέας Υδατικών Πόρων, Σχολή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Νερό για την πόλη: Στρατηγικός σχεδιασμός, διαχείριση της ζήτησης και έλεγχος των διαρροών στα δίκτυα

Νερό για την πόλη: Στρατηγικός σχεδιασμός, διαχείριση της ζήτησης και έλεγχος των διαρροών στα δίκτυα Νερό για την πόλη: Στρατηγικός σχεδιασμός, διαχείριση της ζήτησης και έλεγχος των διαρροών στα δίκτυα Ημερίδα των ΕΜΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου ΕΥΔΑΠ Αθήνα 28 Νοεμβρίου 2000 Το σχέδιο διαχείρισης του υδροδοτικού

Διαβάστε περισσότερα

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ 15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Συστηµάτων σε Σύζευξη µε ΕξελιγµένοΥπολογιστικόΣύστηµα Υδρονοµ δ ρ ο ν ο µ έαςα ς Υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Το µαθηµατικό µοντέλο του Υδρονοµέα

Το µαθηµατικό µοντέλο του Υδρονοµέα Ερευνητικό έργο: Εκσυγχρονισµός της εποπτείας και διαχείρισης του συστήµατος των υδατικών πόρων ύδρευσης της Αθήνας Το µαθηµατικό µοντέλο του Υδρονοµέα Ανδρέας Ευστρατιάδης και Γιώργος Καραβοκυρός Τοµέας

Διαβάστε περισσότερα

Το υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας

Το υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας Υδραυλική & Υδραυλικά Έργα 5 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Το υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας Δημήτρης Κουτσογιάννης & Ανδρέας Ευστρατιάδης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΚΕΜΕΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Από το μεμονωμένο υδραυλικό έργο στο υδροσύστημα: Το παράδειγμα του υδρολογικού σχεδιασμού των έργων Ευήνου

Από το μεμονωμένο υδραυλικό έργο στο υδροσύστημα: Το παράδειγμα του υδρολογικού σχεδιασμού των έργων Ευήνου Από το μεμονωμένο υδραυλικό έργο στο υδροσύστημα: Το παράδειγμα του υδρολογικού σχεδιασμού των έργων Ευήνου Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Αστικά υδραυλικά έργα

Αστικά υδραυλικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά υδραυλικά έργα Το υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας Δημήτρης Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Από το μεμονωμένο υδραυλικό έργο στο υδροσύστημα: Το παράδειγμα του υδρολογικού σχεδιασμού των έργων Ευήνου

Από το μεμονωμένο υδραυλικό έργο στο υδροσύστημα: Το παράδειγμα του υδρολογικού σχεδιασμού των έργων Ευήνου Από το μεμονωμένο υδραυλικό έργο στο υδροσύστημα: Το παράδειγμα του υδρολογικού σχεδιασμού των έργων Ευήνου Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΤΟΜΕΑΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Ερευνητικό Έργο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Υ ΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (http://www.itia.ntua.gr/g/projinfo/14/) Ανάδοχος ΤΟΜΕΑΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Το υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας

Κεφάλαιο 3: Το υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας Κεφάλαιο 3: Το υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας Τοπογραφικές και κλιματολογικές συνθήκες 0 20 40 km Μέση ετήσια βροχή (mm) 301-400 401-600 601-800 801-1000 1001-1200 1201-1400 1401-1600 1601-1800 1801-1908

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ 15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Συστηµάτων σε Σύζευξη µε ΕξελιγµένοΥπολογιστικόΣύστηµα Υ ΡΟΓΕΙΟΣ: Μοντέλο γεω-υδρολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου

Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου ηµήτρης Κουτσογιάννης & Ανδρέας Ευστρατιάδης Τοµέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μέρη της

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα Ηµερίδα για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου «ιερεύνηση των δυνατοτήτων διαχείρισης και προστασίας της ποιότητας της Λίµνης Πλαστήρα» Καρδίτσα 30 Μαρτίου 2002 Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα Ηµερίδα για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου «ιερεύνηση των δυνατοτήτων διαχείρισης και προστασίας της ποιότητας της Λίµνης Πλαστήρα» Καρδίτσα 30 Μαρτίου 2002 Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου

Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου ηµήτρης Κουτσογιάννης & Ανδρέας Ευστρατιάδης Τοµέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μέρη της

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική διερεύνηση λειτουργίας ταµιευτήρα Πλαστήρα

Υδρολογική διερεύνηση λειτουργίας ταµιευτήρα Πλαστήρα ΠΜΣ «Επιστήµη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» Παρουσίαση στα πλαίσια του µαθήµατος: «Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από Υδραυλικά Έργα» Υδρολογική διερεύνηση λειτουργίας ταµιευτήρα Πλαστήρα Ανδρέας Ευστρατιάδης,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Α ΙΥΛΙΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Α ΙΥΛΙΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Υπουργείο Μεταφορών Υποδοµών και ικτύων /νση 6/Γ.Γ..Ε. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τοµέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Α ΙΥΛΙΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Επιστηµονικός υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

Κασταλία Σύστηµα στοχαστικής προσοµοίωσης υδρολογικών µεταβλητών

Κασταλία Σύστηµα στοχαστικής προσοµοίωσης υδρολογικών µεταβλητών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων Κασταλία Σύστηµα στοχαστικής προσοµοίωσης υδρολογικών µεταβλητών. Κουτσογιάννης Α. Ευστρατιάδης Φεβρουάριος 2002 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ευήνου (322 hm 3 ) Μόρνου (319 hm 3 ) Υλίκης (353 hm 3 )

Ευήνου (322 hm 3 ) Μόρνου (319 hm 3 ) Υλίκης (353 hm 3 ) Το υδροδοτικό σύστηµα της Αθήνας Συνοπτική παρουσίαση από τον. Κουτσογιάννη. Εισαγωγή Το υδροδοτικό σύστηµα της Αθήνας αποτελεί ένα από τα πιο εκτεταµένα και πολύπλοκα υδατικά συστήµατα της χώρας. Το σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΚΕΜΕΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή):

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή): ΑΣΚΗΣΗ 1 Αρδευτικός ταµιευτήρας τροφοδοτείται κυρίως από την απορροή ποταµού που µε βάση δεδοµένα 30 ετών έχει µέση τιµή 10 m 3 /s και τυπική απόκλιση 4 m 3 /s. Ο ταµιευτήρας στην αρχή του υδρολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση παρουσίασης

Διάρθρωση παρουσίασης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Βέλτιστη Διαχείριση Συστημάτων Ταμιευτήρων Εφαρμογή στο Σύστημα Αχελώου - Θεσσαλίας Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Διαχείριση Υδατικών Πόρων Χρήστος Μακρόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Tα Διαχειριστικά Προβλήματα Μοντέλα που επιβάλουν τους περιορισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ο ΥΣΣΕΥΣ ΦΠ18

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ο ΥΣΣΕΥΣ ΦΠ18 Σύµβουλοι Μηχανικοί & Μελετητές ΑΕ Πολυτεχνείο Marathon Data Systems ΕΥΑ Καρδίτσας Αειφορική ΑΕ Ο ΥΣΣΕΥΣ ΦΠ18 Πιλοτική Εφαρµογή Καρδίτσας Ανδρέας Ευστρατιάδης, Πολιτικός Μηχανικός, Υποψ. ρ. Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο ιαχείρισης του Υδροδοτικού Συστήµατος της Αθήνας Έτος

Σχέδιο ιαχείρισης του Υδροδοτικού Συστήµατος της Αθήνας Έτος Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Πρωτεύουσας Σχέδιο ιαχείρισης του Υδροδοτικού Συστήµατος της Αθήνας Έτος 2002 2003 εκέµβριος 2002 Τεχνική υποστήριξη Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα επαναληπτικής εξέτασης 2012-2013 1 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ιάρθρωση παρουσίασης 1. Ιστορικό διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα 2. Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων 3. Μεθοδολογική προσέγγιση

ιάρθρωση παρουσίασης 1. Ιστορικό διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα 2. Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων 3. Μεθοδολογική προσέγγιση Ανδρέας Ευστρατιάδης, υποψήφιος διδάκτορας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών πόρων Ποσοτική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταµιευτήρα Πλαστήρα Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από Υδραυλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ιαχείριση του Υδατικού Συστήµατος του βόρειου τµήµατος του νοµού Χανίων µε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ MIKE BASIN

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ MIKE BASIN ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ MIKE BASIN ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΤΣΟΥΡΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην προσοµοίωση συστηµάτων ταµιευτήρων

Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην προσοµοίωση συστηµάτων ταµιευτήρων Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην προσοµοίωση συστηµάτων ταµιευτήρων 4ο Εθνικό Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη ιαχείριση Υδατικών Πόρων (Ε.Ε..Υ.Π.) «ιαχείριση Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικά Έργα. 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ταμιευτήρες. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης

Υδροηλεκτρικά Έργα. 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ταμιευτήρες. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων σε προβλήματα διαχείρισης υδατικών πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων σε προβλήματα διαχείρισης υδατικών πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Διαχείριση Υδατικών Πόρων Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων σε προβλήματα διαχείρισης υδατικών πόρων Ανδρέας Ευστρατιάδης & Δημήτρης Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Α Αναλυτικά αποτελέσματα βελτιστοποίησης

Παράρτημα Α Αναλυτικά αποτελέσματα βελτιστοποίησης - 152 - Παράρτημα Α Αναλυτικά αποτελέσματα βελτιστοποίησης Το Παράρτημα Α περιέχει τα τελικά αποτελέσματα βελτιστοποίησης των κυριότερων σεναρίων μελέτης Α1 (έργα κάτω Αχελώου), Α2 (έργα κάτω Αχελώου με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης 2012-2013 1 ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Analysis of the System Requirements. Ανάλυση Απαιτήσεων του Συστήµατος. Research Project. Ερευνητικό Έργο

Analysis of the System Requirements. Ανάλυση Απαιτήσεων του Συστήµατος. Research Project. Ερευνητικό Έργο Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Πρωτεύουσας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων Υδραυλικών και Θαλασσίων Έργων Athens Water Supply and Sewage Company National Technical University of

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογνώµων Βάση δεδοµένων υδρολογικών και µετεωρολογικών χρονοσειρών και σύστηµα επεξεργασίας χρονοσειρών

Υδρογνώµων Βάση δεδοµένων υδρολογικών και µετεωρολογικών χρονοσειρών και σύστηµα επεξεργασίας χρονοσειρών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλασσίων Έργων Υδρογνώµων Βάση δεδοµένων υδρολογικών και µετεωρολογικών χρονοσειρών και σύστηµα επεξεργασίας χρονοσειρών Α. Χριστοφίδης.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή 1 1.1 Το θεσµικό πλαίσιο της ΕΥ ΑΠ...1 1.1.1 Ο Νόµος 2744/1999...1 1.1.2 Άλλα νοµοθετήµατα γενικά για τη διαχείριση υδατικών πόρων...2 1.1.3 Η σύµβαση µεταξύ του Ελληνικού ηµοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Διονύσης Νικολόπουλος

Διονύσης Νικολόπουλος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διονύσης Νικολόπουλος Επιβλέπων: Δ. Κουτσογιάννης, Καθηγητής ΕΜΠ Συνεπιβλέπων: Α. Ευστρατιάδης, ΕΔΙΠ Αθήνα, Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

MASTER PLAN OF THE ATHENS WATER SUPPLY SYSTEM FOR THE YEAR

MASTER PLAN OF THE ATHENS WATER SUPPLY SYSTEM FOR THE YEAR ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ WATER SUPPLY AND SEWAGE COMPANY OF ATHENS NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF

Διαβάστε περισσότερα

HYDRONOMEAS (Version 2.0): A SYSTEM FOR THE SUPPORT OF ΤΗΕ WATER RESOURCES MANAGEMENT

HYDRONOMEAS (Version 2.0): A SYSTEM FOR THE SUPPORT OF ΤΗΕ WATER RESOURCES MANAGEMENT ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ WATER SUPPLY AND SEWAGE COMPANY OF ATHENS NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση της δειγματοληπτικής αβεβαιότητας των εισροών στη στοχαστική προσομοίωση ταμιευτήρα

Η επίδραση της δειγματοληπτικής αβεβαιότητας των εισροών στη στοχαστική προσομοίωση ταμιευτήρα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η επίδραση της δειγματοληπτικής αβεβαιότητας των εισροών στη στοχαστική προσομοίωση ταμιευτήρα Ελένη Ζαχαροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο υδροδοτικό σύστηµα της Αθήνας Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μάιος 2012

Επίσκεψη στο υδροδοτικό σύστηµα της Αθήνας Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μάιος 2012 Επίσκεψη στο υδροδοτικό σύστηµα της Αθήνας Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μάιος 2012 Πρόγραµµα επίσκεψης Μόρνος (Φράγµα, Υδροληψία, Έξοδος σήραγγας Ευήνου) Σάββατο 16:00-19:00

Διαβάστε περισσότερα

Σύστηµα προσοµοίωσης υδρολογικού κύκλου λεκάνης Βοιωτικού Κηφισού - Υλίκης

Σύστηµα προσοµοίωσης υδρολογικού κύκλου λεκάνης Βοιωτικού Κηφισού - Υλίκης Ερευνητικό έργο: Εκσυγχρονισµός της εποπτείας και διαχείρισης του συστήµατος των υδατικών πόρων ύδρευσης της Αθήνας Σύστηµα προσοµοίωσης υδρολογικού κύκλου λεκάνης Βοιωτικού Κηφισού - Υλίκης Α. Ευστρατιάδης,

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Εισαγωγή. Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Εισαγωγή. Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Εισαγωγή Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γενικές έννοιες Σύστημα (system) (1) Σύνολο συνδεδεμένων τμημάτων που αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Εισαγωγή

Βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Εισαγωγή Βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Εισαγωγή Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γενικές έννοιες Σύστημα (system) (1) Σύνολο συνδεδεμένων τμημάτων που αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Υδατικό σύστηµα ύδρευσης Αθήνας

Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Υδατικό σύστηµα ύδρευσης Αθήνας Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Υδατικό σύστηµα ύδρευσης Αθήνας Η ξηρασία 1987-1994 Νίκος Μαµάσης Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Τοµέας Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ

ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ταµιευτήρες είναι υδραυλικά έργα που κατασκευάζονται µε σκοπό τον έλεγχο και την ρύθµιση της παροχής των υδατορρευµάτων. Ανάλογα µε το µέγεθός

Διαβάστε περισσότερα

Υδατικοί πόροι και έργα αξιοποίησης

Υδατικοί πόροι και έργα αξιοποίησης Σημειώσεις στο πλαίσιο του μαθήματος «Διαχείριση Υδατικών Πόρων» Υδατικοί πόροι και έργα αξιοποίησης Ανδρέας Ευστρατιάδης & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Τα υδρολογικά µοντέλα του Υδροσκοπίου

Τα υδρολογικά µοντέλα του Υδροσκοπίου Προς µια ορθολογική αντιµετώπιση των σύγχρονων υδατικών προβληµάτων: Αξιοποιώντας την Πληροφορία και την Πληροφορική για την Πληροφόρηση Υδροσκόπιο: Εθνική Τράπεζα Υδρολογικής & Μετεωρολογικής Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Μ.Σ.: «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μάθημα: Διαχείριση Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΡΟΓΑΙΑ. Συνοπτική περιγραφή υπολογιστικών συστηµάτων και συστηµάτων πληροφοριών ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Υ ΡΟΓΑΙΑ. Συνοπτική περιγραφή υπολογιστικών συστηµάτων και συστηµάτων πληροφοριών ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΝΑΜΑ, Σύµβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές ΕΜΠ, Τοµέας Υδατικών Πόρων Marathon Data Systems ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Υ ΡΟΓΑΙΑ Συνοπτική περιγραφή υπολογιστικών συστηµάτων και συστηµάτων πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην υδροπληροφορική και βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων

Εισαγωγή στην υδροπληροφορική και βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Σημειώσεις στα πλαίσια του μαθήματος: Βελτιστοποίηση Συστημάτων Υδατικών Πόρων Υδροπληροφορική Εισαγωγή στην υδροπληροφορική και βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Ανδρέας Ευστρατιάδης, Χρήστος Μακρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και

3. Δίκτυο διανομής επιλύεται για δύο τιμές στάθμης ύδατος της δεξαμενής, Η 1 και ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Επαναληπτική εξέταση 10/2011 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση και επεξεργασία χρονοσειρών

ιαχείριση και επεξεργασία χρονοσειρών ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΕΝΣΑΣΣΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. ΛΑΖΑΡΙ ΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. ΓΕΩΘΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Π.Ε. ιαχείριση και επεξεργασία χρονοσειρών Ι. Μαρκόνης

Διαβάστε περισσότερα

5000 Γεωµετρικό µοντέλο 4500 Γραµµικό µοντέλο 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1991 2001 2011 2021 2031 2041 2051

5000 Γεωµετρικό µοντέλο 4500 Γραµµικό µοντέλο 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1991 2001 2011 2021 2031 2041 2051 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Άσκηση Ε1: Εκτίµηση παροχών σχεδιασµού έργων υδροδότησης οικισµού Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση ξηρασιών Η έμμονη ξηρασία των ετών

Διαχείριση ξηρασιών Η έμμονη ξηρασία των ετών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Δ.Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Διαχείριση Υδατικών Πόρων Διαχείριση ξηρασιών Η έμμονη ξηρασία των ετών 1987-1994 Μπέρτσιου Μαρίτα Περδικάκη Μάρθα ΜΑΪΟΣ 2015

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα υποστήριξης αποφάσεων 2. Ορισµοί των συστηµάτων υποστήριξης αποφάσεων (decision support systems, ΣΥΑ)

Συστήµατα υποστήριξης αποφάσεων 2. Ορισµοί των συστηµάτων υποστήριξης αποφάσεων (decision support systems, ΣΥΑ) ΠΜΣ «Επιστήµη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» Μάθηµα: «ιαχείριση Υδατικών Πόρων» Ακαδηµαϊκό έτος: 2006-07 Συστήµατα υποστήριξης αποφάσεων σε προβλήµατα διαχείρισης υδατικών πόρων Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα υποστήριξης αποφάσεων σε προβλήµατα διαχείρισης υδατικών πόρων

Συστήµατα υποστήριξης αποφάσεων σε προβλήµατα διαχείρισης υδατικών πόρων ΠΜΣ «Επιστήµη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» Μάθηµα: «ιαχείριση Υδατικών Πόρων» Ακαδηµαϊκό έτος: 2006-07 Συστήµατα υποστήριξης αποφάσεων σε προβλήµατα διαχείρισης υδατικών πόρων Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ: ΙΩΑΝΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταμιευτήρα Πλαστήρα

Υδρολογική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταμιευτήρα Πλαστήρα ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος: Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από Υδραυλικά Εργα Υδρολογική και ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης 2011-2012 1 ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2015 Απρίλιος 2014 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2015 Απρίλιος 2014 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14 Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2015 Απρίλιος 2014 Σελ.1/14 1. Εισαγωγή Η παρούσα έκθεση συντάσσεται στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 2.γ του Άρθρου 68 του Νόµου 4001/2011,

Διαβάστε περισσότερα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα Ταµιευτήρας Πλαστήρα Σύντοµο ιστορικό Ηλίµνη δηµιουργήθηκε µετηνκατασκευήτουφράγµατος Πλαστήρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η πλήρωση του ταµιευτήρα ξεκίνησε το 1959. Ο ποταµός στον οποίοκατασκευάστηκετοφράγµα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗ. Μ 1 450 mm 150 mm. Μ 2 560 mm 190 mm. Μ 3 480 mm 165 mm. Μ 4 610 mm 173 mm.

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗ. Μ 1 450 mm 150 mm. Μ 2 560 mm 190 mm. Μ 3 480 mm 165 mm. Μ 4 610 mm 173 mm. Στην περιοχή που φαίνεται στον χάρτη υπάρχουν πέντε µετεωρολογικοί σταθµοί. Ποίος είναι ο µέσος ισοδύναµος όγκος νερού µε τον οποίο τροφοδοτείται ο υπόγειος υδροφορέας από την κατείσδυση στην περιοχή αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ Υ ΡΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ Υ ΡΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ Υ ΡΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ. Κουτσογιάννης 1 και Α. Ευστρατιάδης 2 Τοµέας Υδατικών Πόρων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση αστικών υδατικών συστημάτων

Διαχείριση αστικών υδατικών συστημάτων ΕΥΔΑΠ Νερό και Περιβάλλον Ημερίδα της ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού Αθήνα, 22 Μαρτίου 2000 Διαχείριση αστικών υδατικών συστημάτων Επισημάνσεις Προβληματισμοί Απόψεις Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση αστικών υδατικών συστημάτων

Διαχείριση αστικών υδατικών συστημάτων ΕΥΔΑΠ Νερό και Περιβάλλον Ημερίδα της ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού Αθήνα, 22 Μαρτίου 2000 Διαχείριση αστικών υδατικών συστημάτων Επισημάνσεις Προβληματισμοί Απόψεις Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

υδρογεωλογικών διεργασιών και λειτουργίας υδροσυστήµατος υτικής Θεσσαλίας

υδρογεωλογικών διεργασιών και λειτουργίας υδροσυστήµατος υτικής Θεσσαλίας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων Συνδυασµένη προσοµοίωση υδρολογικών-υδρογεωλογικών υδρογεωλογικών διεργασιών και λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Το µοντέλο Ζυγός. Α. Ευστρατιάδης & Ν. Μαµάσης. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Το µοντέλο Ζυγός. Α. Ευστρατιάδης & Ν. Μαµάσης. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΕΝΣΑΣΣΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. ΛΑΖΑΡΙ ΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. ΓΕΩΘΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Π.Ε. Το µοντέλο Ζυγός Α. Ευστρατιάδης & Ν. Μαµάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΠ χρησιμοποιώντας πολύκριτηριακές μεθόδους

ΔΥΠ χρησιμοποιώντας πολύκριτηριακές μεθόδους Διαχείριση Ταμιευτήρα ΔΥΠ χρησιμοποιώντας πολύκριτηριακές μεθόδους Διαχείριση Ταμιευτήρα Προσομοίωση VS Βελτιστοποίηση(?) Προσομοίωση, διάφορα δάφ «τρεξίματα» για την επιλογή της βέλτιστης τιμής, ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΗΕ) ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ. Οδηγίες Χρήσης

Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ. Οδηγίες Χρήσης Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ Έκδοση 4.0 Υπολογιστικό Σύστηµα Προσοµοίωσης και Βέλτιστης ιαχείρισης Υδατικών Πόρων Οδηγίες Χρήσης Υ Ρ Ο Γ Α Ι Α Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ Το προϊόν αυτό αποτελεί µέρος της Υ ΡΟΓΑΙΑΣ, µιας δέσµης υπολογιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2018 Απρίλιος 2017 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2018 Απρίλιος 2017 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14 Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2018 Απρίλιος 2017 Σελ.1/14 1. Εισαγωγή Η παρούσα εισήγηση συντάσσεται στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 2.γ του Άρθρου 68 του Νόµου 4001/2011,

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα

Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα Διημερίδα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στη λίμνη Πλαστήρα Νεοχώρι Καρδίτσας 26-27 Ιανουαρίου 21 Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Εξέλιξη της ζήτησης στην Αθήνα

Εξέλιξη της ζήτησης στην Αθήνα Εξέλιξη της ζήτησης στην Αθήνα Παρουσίαση στην Ημερίδα: ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ-Στρατηγικός σχεδιασμός, διαχείριση της ζήτησης και έλεγχος των διαρροών στα δίκτυα 28 Νοεμβρίου 2, Πολυτεχνειούπολη, Ζωγράφου Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικές και εξειδικευµένες υδρολογικές αναλύσεις

Τυπικές και εξειδικευµένες υδρολογικές αναλύσεις Προς µια ορθολογική αντιµετώπιση των σύγχρονων υδατικών προβληµάτων: Αξιοποιώντας την Πληροφορία και την Πληροφορική για την Πληροφόρηση Υδροσκόπιο: Εθνική Τράπεζα Υδρολογικής & Μετεωρολογικής Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Μ.Σ.: «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μάθημα: Διαχείριση Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

προβλήματα διαχείρισης υδατικών πόρων

προβλήματα διαχείρισης υδατικών πόρων ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: Κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20')

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΕΜΠ Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αστικά Υδραυλικά Έργα Κανονική εξέταση 07/2008 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Μονάδες 3, Διάρκεια 20') ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις, σημειώνοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Α ΙΥΛΙΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Α ΙΥΛΙΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Υπουργείο Μεταφορών Υποδοµών και ικτύων /νση 6/Γ.Γ..Ε. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τοµέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ Α ΙΥΛΙΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Επιστηµονικός υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων σε προβλήματα διαχείρισης υδατικών πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων σε προβλήματα διαχείρισης υδατικών πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Διαχείριση Υδατικών Πόρων Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων σε προβλήματα διαχείρισης υδατικών πόρων Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης

Διαβάστε περισσότερα

Περίπου ίση µε την ελάχιστη τιµή του δείγµατος.

Περίπου ίση µε την ελάχιστη τιµή του δείγµατος. 1. Η µέση υπερετήσια τιµή δείγµατος µέσων ετήσιων παροχών Q (m3/s) που ακολουθούν κατανοµή Gauss, ξεπερνιέται κατά µέσο όρο κάθε: 1/0. = 2 έτη. 1/1 = 1 έτος. 0./1 = 0. έτος. 2. Έστω δείγµα 20 ετών µέσων

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2017 Απρίλιος 2016 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14

Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2017 Απρίλιος 2016 ΕΣΦΑ Α. Ε. Σελ.1/14 Ετήσιος Σχεδιασµός Εξισορρόπησης Φορτίου για το Έτος 2017 Απρίλιος 2016 Σελ.1/14 1. Εισαγωγή Η παρούσα εισήγηση συντάσσεται στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 2.γ του Άρθρου 68 του Νόµου 4001/2011,

Διαβάστε περισσότερα

Αθανάσιος Λουκάς Καθηγητής Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων

Αθανάσιος Λουκάς Καθηγητής Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Η Επίπτωση του Σχεδίου Διαχείρισης του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας στον Υπόγειο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην υδροπληροφορική και βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων

Εισαγωγή στην υδροπληροφορική και βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Σημειώσεις στα πλαίσια του μαθήματος: Βελτιστοποίηση Συστημάτων Υδατικών Πόρων Υδροπληροφορική Εισαγωγή στην υδροπληροφορική και βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Ανδρέας Ευστρατιάδης, Χρήστος Μακρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Υδροδότησης ήµου Τήνου

ιαχείριση Υδροδότησης ήµου Τήνου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ιαχείριση Υδροδότησης ήµου Τήνου από τη Λιµνοδεξαµενή Λιβάδας Φώτης Ευαγγελάτος Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ. Εισαγωγή στην Υδρολογία. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων

ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ. Εισαγωγή στην Υδρολογία. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ Εισαγωγή στην Υδρολογία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων ιάρθρωση του µαθήµατος Εισαγωγή στην Υδρολογία Κατακρηµνίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Απογραφές Γεωμετρικό μοντέλο Γραμμικό μοντέλο

Απογραφές Γεωμετρικό μοντέλο Γραμμικό μοντέλο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Υδατικών Πόρων Μάθημα: Αστικά Υδραυλικά Έργα Μέρος Α: Υδρευτικά έργα Άσκηση ΔΕ1: Εκτίμηση παροχών σχεδιασμού έργων υδροδότησης οικισμού Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Προέγκρισης Χωροθέτησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Βαλορέματος. Υδρολογική μελέτη

Μελέτη Προέγκρισης Χωροθέτησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Βαλορέματος. Υδρολογική μελέτη Περιεχόμενα Μελέτη Προέγκρισης Χωροθέτησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Βαλορέματος Υδρολογική μελέτη Εισαγωγή 1 Γενικά χαρακτηριστικά 1 Παραγωγή ημερήσιων παροχών στη θέση Σμίξη 2 Καμπύλες διάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εισαγωγή στη βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εισαγωγή στη βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εισαγωγή στη βελτιστοποίηση συστημάτων υδατικών πόρων Δημήτρης Κουτσογιάννης Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση δικτυακής εφαρµογής

Παρουσίαση δικτυακής εφαρµογής ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΕΝΣΑΣΣΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. ΛΑΖΑΡΙ ΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. ΓΕΩΘΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Π.Ε. Παρουσίαση δικτυακής εφαρµογής Γ. Καραβοκυρός,

Διαβάστε περισσότερα

Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ.

Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ. Σύστηµα Υποστήριξης Αποφάσεων για την Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδάτων της ιασυνοριακής Λεκάνης Απορροής των Πρεσπών Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ. Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Πόρων Global Water Partnership

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Υ ΡΟΣΚΟΠΙΟ

Εισαγωγή στο Υ ΡΟΣΚΟΠΙΟ ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΕΝΣΑΣΣΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. ΛΑΖΑΡΙ ΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. ΓΕΩΘΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Π.Ε. Εισαγωγή στο Υ ΡΟΣΚΟΠΙΟ Ν. Μαµάσης & Σ. Μίχας

Διαβάστε περισσότερα