Νηπιαγωγείο Ρητίνης ΤΟ ΔΑΣΟΣ. «Το. Υπεύθυνοι νηπ/γοί Βουγιατζή Φωτεινή Κωνσταντινίδου Παρασκευή Σχολικό έτος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νηπιαγωγείο Ρητίνης ΤΟ ΔΑΣΟΣ. «Το. Υπεύθυνοι νηπ/γοί Βουγιατζή Φωτεινή Κωνσταντινίδου Παρασκευή Σχολικό έτος 2007-2008"

Transcript

1 Νηπιαγωγείο Ρητίνης ΤΟ ΔΑΣΟΣ «Το δάσος μας δίνει ζωή» Υπεύθυνοι νηπ/γοί Βουγιατζή Φωτεινή Κωνσταντινίδου Παρασκευή Σχολικό έτος

2 Ομάδα παιδιών 1. Γκουτζιλίκα Ευαγγελία-Μαρία 2. Ζάχος Ιωάννης 3. Κουκουλιάτα Ξανθούλα 4. Πατσιογιάννης Φώτης 5. Σιάσιος Στέφανος 6. Σιάσιου Ευγενία 7. Σιασιόπουλος Διονύσης 8. Σιδέρης Βασίλης 9. Τζιτζιλής Χρυσοβαλάντης -Δημήτρης 10. Χανδόλια Ελένη 11. Χανδόλια Μελίνα-Δήμητρα 12. Χασιακή Χριστίνα

3 Μεθοδολογία Η μεθοδολογική προσέγγιση του θέματος μπορεί να είναι ο σχεδιασμός ενός σχεδίου εργασίας, μελέτη πεδίου, περιβαλλοντικών μονοπατιών κ.ά. Είναι σημαντικό όποια μεθοδολογία, ή όποιο συνδυασμό μεθοδολογιών και αν διαλέξουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη βιωματική προσέγγιση του θέματος, τη μελέτη πεδίου και να δώσουμε στους μικρούς μαθητές τη δυνατότητα να εκφραστούν με όσο το δυνατό περισσότερους τρόπους, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους σε όλους τους τομείς. Οι παρατηρήσεις, το πείραμα, το παιχνίδι ρόλων, το ερωτηματολόγιο, η καταγραφή στοιχείων, η φωτογράφηση, η συνέντευξη είναι σε γενικές γραμμές κάποιες από τις δραστηριότητες που με την κατάλληλη προετοιμασία και την ενθάρρυνση για ενεργό συμμετοχή των παιδιών βοηθούν σε μια επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος.

4 Σκοποί του προγράμματος Να αποκτήσουν γνώσεις που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον. Να κατανοήσουν την αξία του φυσικού πλούτου. Να αναπτύξουν αισθήματα φροντίδας, υπευθυνότητας και προστασίας του φυσικού πλούτου Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

5 Γλώσσα Στόχοι Να διηγούνται/ αφηγούνται ιστορίες με τονδικότουςτρόπο. Να περιγράφουν Να ερμηνεύουν καταστάσεις και να δίνουν εξηγήσεις. Να χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη της τάξης κάνοντας τις επιλογές των βιβλίων που τους ενδιαφέρει ανάλογα με το θέμα που τους απασχολεί κάθε φορά. Μαθηματικά Στόχοι Να προβληματίζονται και να ερευνούν ποικίλες καταστάσεις και κάνοντας απλές υποθέσεις να καταλήγουν σε απλά συμπεράσματα και λύσεις. Να θέτουν προβλήματα και για την επίλυσή τους να παράγουν κατάλληλο υποστηρικτικό υλικό.

6 Μ. Περιβάλλοντος Πληροφορική Στόχοι Στόχοι Να αποκτήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές για το περιβάλλον. Να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς στο άμεσο φυσικό περιβάλλον τους. Να κατανοήσουν τη σημασία της παρατήρησης και της περιγραφής χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους. Να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του υπολογιστή και να τον χρησιμοποιούν στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Να αντιγράφουν από τους πίνακες αναφοράς λέξεις που αφορούν το θέμα τους. Με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού να «παίζουν» με τα ζώα του δάσους. Να μάθουν να συνεργάζονται.

7 Δημιουργία και Έκφραση Στόχοι Να ενθαρρύνονται ώστε μέσα από τη χρήση ποικίλων υλικών να εκφράζονται με θεατρικά παιχνίδια, με κατασκευές, με χρώματα. Να ενθαρρύνονται να συλλέγουν διάφορα φυσικά υλικά για τις κατασκευές τους. Να ενθαρρύνονται ώστε γνωρίζοντας έργα τέχνης ζωγράφων να τα παρατηρούν και να τα περιγράφουν. Να αυτοσχεδιάζουν και να πειραματίζονται με την κίνηση, τη φωνή τους ήχους, τη μουσική. Να ανακαλύπτουν τι μπορεί να κάνουν με το σώμα τους μιμούμενα κάποιους ρόλους. Να παροτρύνονται να συμμετέχουν σε παραστάσεις και το καθένα να αναλαμβάνει το δικό του ρόλο. Να αναπτύξουν θεατρική παιδεία και να αναπτύσσουν την αισθητική τους έκφραση.

8 Α ΦΑΣΗ: Αναζήτηση και διερεύνηση του θέματος. Κριτήρια επιλογής του θέματος Να ενθαρρύνουμε την αλλαγή των στάσεων και συμπεριφορών ώστε ως μελλοντικοί πολίτες να λειτουργούν προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος. Να ενθαρρύνουμε τους μικρούς μαθητές στην ανάληψη δράσεων και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στο μέλλον. Να αντιληφθούν τα παιδιά ότι γνωρίζοντας την αξία της ύπαρξης και διατήρησης του φυσικού πλούτου, βελτιώνουν και τις δικές τους συνθήκες διαβίωσης.

9 Τα χρώματα του δάσους Καφέ Πορτοκαλί Κόκκινο Κίτρινο Πράσινο Μαύρο Άσπρο Τα δέντρα του δάσους Αγριοκερασιά Αγριοπούρναρα Αγριομηλιά Έλατο Καστανιά Καρυδιά Ιστόγραμμα (τι γνωρίζουν τα παιδιά για το δάσος) Τα ζώα του δάσους Αρκούδα, αλεπού, λύκος, φίδια, ελάφι, σκαντζόχοιρος Κίνδυνοι και προστασία του δάσους Φωτιά Κεραυνοί

10 Να μάθουμε για τα χρώματα του δάσους στο πέρασμα των εποχών Φθινόπωρο, Χειμώνας Άνοιξη, Καλοκαίρι Να μάθουμε για τα δέντρα του δάσους Φυλλοβόλα, Αειθαλή Να μάθουμε για τα φρούτ του δάσους Βατόμουρα, αγριοφράουλες, αγριοκέρασα, μανιτάρια Να μάθουμε αν έχει ήχους και φωνές στο δάσος Φωνές πουλιών και ζώων Ήχους καιρικών φαινομένων Ιστόγραμμα (Τι θέλουμε να μάθουμε) Να μάθουμε για τα ζώα του δάσους Εχθροί των ζώων Ποια πέφτουν σε χειμερία νάρκη Να μάθουμε για τους κινδύνους και την προστασία του δάσους Κεραυνοί -Φωτιά Παγίδες ζώων Κόψιμο των δέντρων από τον άνθρωπο Πυροσβεστική Υπηρεσία

11 Β ΦΑΣΗ: Σχεδιασμός -Διεξαγωγή δραστηριοτήτων Μετά τη συγκέντρωση του υλικού από την κάθε ομάδα γίνεται η παρουσίασή του στα άλλα παιδιά.

12 Φυτεύουμε σπόρους. Αειθαλή και Φυλλοβόλα δέντρα (Μ. Περιβάλλοντος)

13 Το δέντρο στο πέρασμα των εποχών και οι αλλαγές των χρωμάτων (Εικαστικά)

14 Γράφουμε τις λέξεις των εποχών στον Η/Υ (Γραφή-Πληροφορική)

15 Ο κύκλος των εποχών (Μ. Περιβάλλοντος-Γραφή)

16 Μέτρηση ύψους κορμών δέντρων (Μαθηματικά)

17 Πίνακας αναφοράς των ζώων & των πουλιών του δάσους (Γραφή)

18 Συνταγή για το κέϊκ των πουλιών (Γραφή-Μαθηματικά-Μ. Περιβάλλοντος)

19 Ζωγραφίζουμε πουλάκια του δάσους (Εικαστικά)

20 Κατασκευάσαμε μάσκες ζώων του δάσους (Εικαστικά)

21 Κατασκευάσαμε χελώνες με άχρηστα υλικά (Εικαστικά)

22 Κατασκευάσαμε ταΐστρες για τα πουλιά με φυσικά και άχρηστα υλικά. (Εικαστικά)

23 Χειροτεχνία για τον σκαντζόχοιρο με φυσικά υλικά (Εικαστικά)

24 Φτιάξαμε φωλιές για το δέντρο μας (Εικαστικά-Μ. Περιβάλλοντος)

25 Ζωγραφίζουμε δέντρα και βάφουμε κορμούς δέντρων (Εικαστικά)

26 Μαζεύουμε αγριολούλουδα και κατασκευάζουμε ομαδική χειροτεχνία (Εικαστικά-Μ. περιβάλλοντος)

27 Ξεχωρίζουμε τα δέντρα του δάσους από τον πίνακα αναφοράς (Εικαστικά-Γραφή- Μ. Περιβάλλοντος )

28 Πινακίδες με μηνύματα για την προστασία του δάσους (Γραφή- Μ. Περιβάλλοντος)

29 Συνεχίζουμετοβάψιμοτωνπινακίδων

30 Ψυχοκινητική των ζώων του δάσους (Ψυχοκίνηση)

31 Ψυχοκινητική με ζώα του δάσους

32 ) Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (Μ. Περιβάλλοντος)

33 Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας

34 Η στολή του πυροσβέστη

35 Βρίσκουμε λέξεις που αρχίζουν από Δ (Γλώσσα-Γραφή)

36 iένωσε την εποχή με την αντίστοιχη λέξη ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΝΟΙΞΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΧΕΙΜΩΝΑΣ Φύλλα εργασίας της Γλώσσας

37 Φύλλα εργασίας της Γλώσσας

38 Επίσκεψη και ενημέρωση από δασολόγο της περιοχής (Μ. Περιβάλλοντος)

39 Ανακαλύπτουμε την ηλικία των δέντρων (Μ. Περιβάλλοντος)

40 Παίξαμε κουκλοθέατρο (Δραματική τέχνη)

41 Από την επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Αν. Ολύμπου

42 Ο περίπατος συνεχίζεται με εκπλήξεις

43 Επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου

44 Ενημέρωσηαπότουςυλοτόμουςτηςπεριοχής. Ανακαλύπτουμε καρπούς του δάσους. Παρακολουθούμε την κοπή δέντρου.

45 Βάζουμε τις πινακίδες που ετοιμάσαμε στο σχολείο με μηνύματα για την προστασία του δάσους

46 Τοποθετούμε τις φωλιές, τις ταΐστρες και το κέικ των πουλιών που ετοιμάσαμε με την βοήθεια των γονέων.

47 Κατασκευή και αφισοκόλληση της αφίσας με τα μηνύματα που έγραψαν τα παιδιά για την προστασία του δάσους και των «κατοίκων» του.

48 Ετοιμάζουμε τα φτερά των πουλιών που θα φορέσουμε στην παρουσίαση της γιορτής

49 Φωτογραφίες από την παρουσίαση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία.

50 Η γιορτή μας συνεχίζεται

51 Παραδοσιακό τραγούδι και χορός

52 Ψυχοκινητική «Αναδάσωση μαζί»

53 Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Εβδομάδα Περιβάλλοντος 2008) Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης ΕΚΑΒΗ Παρουσίαση του θεατρικού μας δρωμένου «Αναδάσωση μαζί»

54 Το αποτέλεσμα εκπληκτικό!

55 Άλλες δραστηριότητες Φύλλα εργασίας με αντιστοίχηση (Μαθηματικά) Φύλλο εργασίας με μεγέθη μεγάλο-μικρό (Μαθηματικά) Φύλλο εργασίας με τόσα-όσα λέει ο αριθμός (Μαθηματικά) Η έννοια αντίθετα με διάφορες συγκρίσεις (Μαθηματικά) Ζωγραφίζουμε με σχήματα δέντρα του δάσους (Μαθηματικά) Xωροχρονικές έννοιες πριν- τώρα- μετά (Μαθηματικά) Δημιουργία ιστορίας «Πόσα ζώα έφαγε ο λύκος στην διάρκεια της ημέρας» (Μαθηματικά-Μ. Περιβάλλοντος) Ανάλυση του ποιήματος «Συμφωνία μ ένα δέντρο» του Γ. Κρόκου (Γλώσσα) Ανάγνωση παραμυθιού για την αναδάσωση-συμπεράσματα (Γλώσσα) Δημιουργία λευκώματος με τα ζώα του δάσους (Γλώσσα-Μ. Περιβάλλοντος)

56 Ζώα υπό εξαφάνιση όπως λύκος και αρκούδα συζήτηση & προβληματισμός (Μ. Περιβάλλοντος) Ακούμε, μαθαίνουμε και ζωγραφίζουμε σχετικά ποιήματα με αναφορά στο δάσος (Εικαστικά) Μείξη χρωμάτων για το βάψιμο των ταΐστρων, της μακέτας, των φωλιών (Εικαστικά) Παρατηρούμε πίνακες ζωγραφικής όπως «Η κίσσα στο χιόνι» του Μονέ, «Οι ξυλοκόποι» του Μιλέ (Γλώσσα-Εικαστικά) Τραγουδήσαμε τους Μύθους του Αισώπου (Μουσική) Μιμητικές κινήσεις των ζώων του δάσους (Ψυχοκινητική) Με κλειστά μάτια αφουγκραστήκαμε τους ήχους του δάσους (πουλιά που πετούνε, κελαηδίσματα, αέρας που φυσά) αλλά και τιςμυρωδιέςτηςφύσης(αρωματικά φυτά, λεβάντα, δεντρολίβανο κ. ά) Χορέψαμε παραδοσιακά τραγούδια με θέμα τους δέντρα και πουλιά του δάσους.

57 Αξιολόγηση Η αξιολόγηση του προγράμματος έγινε σε διάφορες φάσεις, από την αρχή μέχρι και το τέλος. Αρχικά διαπιστώθηκε το επίπεδο των γνώσεων, των εμπειριών, των βιωμάτων και των ενδιαφερόντων των παιδιών με συζητήσεις και διάλογο προκειμένου να διαμορφώσουμε το μαθησιακό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα αναπτυσσόταν οι δράσεις. Συλλέξαμε πληροφορίες παρατηρώντας τα ίδια τα παιδιά αλλά και από τους γονείς των, καταγράψαμε, φωτογραφίσαμε τη δουλειά τους και συγκεντρώσαμε γραπτά δείγματα. Στη διάρκεια των δράσεων η αξιολόγηση είχε σκοπό να διαμορφώνει το επίπεδο και το βαθμό δυσκολίας των δραστηριοτήτων αλλά και το σχεδιασμό των κατάλληλων παρεμβάσεων με σκοπό την παγιοποίηση των νέων στάσεων και απόψεων που διαμορφώνονταν στην πορεία. Τα νήπια εργάστηκαν με ενδιαφέρον, συνεργάστηκαν, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, αρμοδιότητες και ευθύνες. Εντυπωσιάστηκαν με τις νέες γνώσεις που απέκτησαν στην διάρκεια με τις επισκέψεις, ευχαριστήθηκαν με το παιχνίδι και το χορό, εκφράστηκαν με τη δραματοποίηση και τις κατασκευές. Τέλος μπορούμε να πούμε ότι οι αρχικοί στόχοι που θέσαμε, ν αποκτήσουν δηλαδή τα παιδιά γνώσεις για το φυσικό περιβάλλον τους αλλά και τις επιπτώσεις σ αυτό από την επέμβαση του ανθρώπου επιτεύχθηκαν σε σημαντικό βαθμό.

58 Δ.Ε.Π.Π.Σ B ι βλιογραφία «Φθινοπωρινό Ανθολόγιο» Β.Δ. Αναγνωστόπουλος- Τ. Τσιλιμένη Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ «Τα δάση μας» Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» Αθήνα 2007 «Ζωή στη Δαδιά» Ενημερωτική έκδοση του Προγράμματος LIFE τηςδαδιάςαρ. τεύχους 2 ART GALLERY «ΜΙΛΕ» τόμος 14 Deagostini Hellas ART GALLERY «ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ» τόμος 1 Deagostini Hellas «Δημιουργικές Διαθεματικές δραστηριότητες με αφορμή ένα ποίημα» Κ. Χριστόγερου, Ευθ. Ανδριώτη, Κων/να Αρμανιάκου Εκδ. ΚΕΔΡΟΣ «Διδακτικό Κουκλοθέατρο» Εκδ. ΚΑΝΤΑΡΤΖΟΓΛΟΥ «Καθημερινές διαθεματικές δραστηριότητες για το Νηπ/γείο» Ν. Κάντζου τόμος Β Εκδ. ΔΙΠΤΥΧΟ «Παιδαγωγική και Περιβάλλον»Denise & Pascal Chaurel Εκδ.ΔΑΡΔΑΝΟΣ «Τα ζώα του δάσους» Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ «Δάσος» Ανακαλύψτε ένα θαυμαστό κόσμο Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ «Μια φορά κι ένα φτερό» κατερίνα Μουρίκη Εκδ. ΑΓΚΥΡΑ «Ένας μικρός περίπατος μέσα στο δάσος» Εκδ. ΡΕΚΟΣ

59 «Μικρά κρυμμένα μυστικά στο δάσος» ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ «Κουκλοθέατρο ΙΙ»62 Νέα Έργα» Τα. Τσιλιμένη Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ «Σταλαματιές» Γ. Κρόκου Αγροτικές συνεταιριστικές Εκδόσεις Α.Ε. Χαρταετός «Περιβαλλοντικά παιχνίδια» Almuth & Manfred Barth Εκδ. ΚΟΡΦΗ «Ο λύκος της Αβησσυνίας» Ερευνητές-Ανακαλύπτω τον κόσμο Μηνιαίο περιοδικό για παιδιά Μάρτιος 2004 «Ο αγκαθωτός σκαντζόχοιρος» Ερευνητές-Ανακαλύπτω τον κόσμο Μηνιαίο περιοδικό για παιδιά Απρίλιος 2004 «Ο κόσμος των ζώων» Βιβλίο με παζλ Garry Flemig Π. Κουτσουμπός Α.Ε «Οικολογία» Παιδική Βιβλιοθήκη ΑΛΚΥΩΝ «Η φύλλινη πολυκατοικία» Δανάη Τσουκαλά Αγροτικές συνεταιριστικές Εκδόσεις Α.Ε. «Ο τρομαγμένος σκαντζόχοιρος» Στέλλα Βλαχοπούλου Αγροτικές συνεταιριστικές Εκδόσεις Α.Ε. «Ο Πέτροςκαιολύκος» Μετάφραση Ζωή Βαλάση Εκδ. ΜΙΝΩΑΣ «Η Γλώσσα στην Προσχολική Εκπ/ση» β.δ. Αναγνωστόπουλος Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ «Ήταν μια χαρούμενη πλαγιά» Άννα Αμπατιέλου Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ

60 «Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια για τα ζώα Larousse» Εκδ.. METAIXMIO Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων Γ και Δ Δημοτικού Ο.Ε.Δ.Β. «Έχω ράμματα για τη γούνα σου» Μάϊρα Παπαθανασοπούλου Εκδ. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ» Κείμενα C. Sagnier Εκδ. MODERN TIMES «Οι περιπέτειες του Τσιπ Πατατράκ» Isabelle Montullet Εκδ. LABOR «Το γεύμα των λύκων» Geoffroy de Pennart Εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ «Μύθοι του Αισώπου» Μετάφραση Ιωάννα Παπαγεωργίου Εκδ. MODERN TIMES «Τα δέντρα του κήπου μου» Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ «Τα φυτά το πράσινο της γης» Παιδική Εγκυκλοπαίδεια Εκδ. ΣΤΡΑΤΙΚΗ «Παράθυρο στην εκπ/ση του παιδιού» Περιοδικό τεύχος 49 Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2008 «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο» Περιοδικό τεύχος 55 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2007

61

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ» Αριθμός νηπίων που συμμετέχουν: 17 ΚΙΒΕΡΙ 2013 I. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ -

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ «ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ «ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ «ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΛΑΖΑΡΟΥ Θ 1/θ Νηπιαγωγείο Α. Στενής, Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ευβοίας e-mail: theodlaz@in.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα παιδιά που μεγαλώνουν στο

Διαβάστε περισσότερα

Ζώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

Ζώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα Ζώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα Ευαγγελία Γιαννοπούλου 1, Μαρία αρδανού 2, Παναγιώτα ερβένη 3, Αντωνία ερµεντζή 4, ήµητρα Ζαχαράκη 5, Μαριάνθη Καλαφάτη 6, Παρασκευή Τσιρώνη 7, Άννα Φραντζή 8 1, 2, 3, 4,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Κουτή Μαρία, Σχολική Σύµβουλος Π. Α., M.Ed Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ > Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ντέλλα Βασιλική 1ο Νηπιαγωγείο Κορινού κλασικό τμήμα Σχολική χρονιά 2010-11 11 Ονόματα μαθητών που

Διαβάστε περισσότερα

250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία. Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία. Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό Κείμενα-Σχεδιασμός-Παραγωγή: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT «ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ» Το δάσος καίγεται καίγεται η ζωή Το πρόγραμμα «Το δάσος καίγεται καίγεται η ζωή» απευθύνεται σε μαθητές των δύο τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού Μουσικh Α & Β Δημοτικοy βιβλiο δασκαλου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΟΣ: ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΑΣΟΣ: ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΣΟΣ: ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Οι πιο κάτω δραστηριότητες αποτελούν μέρος του βιβλίου «άσος: Παιδαγωγικές ραστηριότητες ιαθεματικής Εφαρμογής». Η πλήρης βιβλιογραφική αναφορά αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟY ΑΙΓΑΙΟY Σχολικό έτος 2003-2004 Υπεύθυνος φορέα: Μιχάλης Αγ. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Το

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, υποστήριξη, υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - 1 -

Σχεδιασμός, υποστήριξη, υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - 1 - - 1 - σ χ ε δ ι α σ μ ό ς υ π ο σ τ ή ρ ι ξ η υ λ ο π ο ί η σ η Π ρ ο γ ρ α μ μ ά τ ω ν Π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ή ς Ε κ π α ί δ ε υ σ η ς - 3 - Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας (Γραφείο Π.Ε.), ΚΠΕ Ανατολικού

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΙΚΩΝ Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ρέππα Ευαγγελία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου Κούκλες φτιάχνω στη στιγμή: δίνω σχήμα και μορφή, βάζω ρούχα και πνοή,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Σχολικό έτος 2003-2004 Υ πεύ θυ νος φο ρέ α: Μι χά λης Αγ. Πα πα δό που λος Ο μό τι μος Κα θη γη τής Α.Π.Θ. Πρό ε δρος του Παι δα γω γι κού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOCRATES- COMENIUS ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOCRATES- COMENIUS ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOCRATES- COMENIUS ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ Τζήκου Βασιλική 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: SOCRATESCOMENIUS ΘΕΜΑ: ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Τίτλος προγράμματος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τζήκου Βασιλική ΕΚΠ/ΚΗ ΜΟΝΑΔΑ:8ο

Διαβάστε περισσότερα

«Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης»

«Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης» «Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης» Θεοδωρίδου Άννα 1, Μυλωνάκη Γεωργία 2, Ορούτζογλου Δήμητρα 3, Καμάρη Ελένη 4, Κολικίδου-Κυριακίδου Ελένη 5 Νηπιαγωγός, Νηπιαγωγείου Ωραίου Ξάνθης anna70theo@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε& ΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

2o Συνέδριο Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αθήνα, 15-17 Δεκεμβρίου 2006

2o Συνέδριο Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αθήνα, 15-17 Δεκεμβρίου 2006 Η «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ» ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ Π. 1, και ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ Ζ. 2 1 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών-Δημοτικό, 2 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών-Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών

Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Αχαρνών Σχέδιο Δράσης 26ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αχαρνών Ημερομηνία Υποβολής: 12-11-2012 0 Ζώνη Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κείμενα, Σχεδιασμός, Παραγωγή: Χατζηνικολάκη Ελένη, Βορεάδου Κατερίνα. Εκπαιδευτικό τμήμα Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À À Àƒ π π π π π ƒ Àª ø π π À ƒ π º ƒª ƒ ƒ ªª ø à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À µ.. ø À øª ø ƒ º πø À π À π ø π À ºπ ƒπ à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Π Α Ι Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ ΑΤ

Διαβάστε περισσότερα

5.12 Σχέδιο εργασίας: "Ανοιξιάτικα λουλούδια του χωριού µας"

5.12 Σχέδιο εργασίας: Ανοιξιάτικα λουλούδια του χωριού µας 560 ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥ ΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ 5.12 Σχέδιο εργασίας: "Ανοιξιάτικα λουλούδια του χωριού µας" Φωτεινή Μακράκη Νηπιαγωγός Το σχέδιο εργασίας αποτελεί µια προτεινόµενη µεθοδολογική

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΕΠΠΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑ-

1. ΔΕΠΠΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑ- 1. ΔΕΠΠΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑ- ΓΩΓΕΙΟ 1.1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός του Νηπιαγωγείου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά

Διαβάστε περισσότερα

«Ένας πίνακας, μια μουσική, για κάθε εποχή»

«Ένας πίνακας, μια μουσική, για κάθε εποχή» «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» «Ένας πίνακας, μια μουσική, για κάθε εποχή» Μπακόλα Χριστίνα Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας 2ο Δ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

5.5 "Ο χειµώνας": Μια διαθεµατική προσέγγιση

5.5 Ο χειµώνας: Μια διαθεµατική προσέγγιση Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ: ΜIA ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 501 5.5 "Ο χειµώνας": Μια διαθεµατική προσέγγιση Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΑ στις Επιστήµες της Αγωγής, του Παν/µίου Κρήτης Οι σύγχρονες τάσεις προσέγγισης της

Διαβάστε περισσότερα