Απρίλιος Άλλος ένας μήνας παιχνιδιού και μάθησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Απρίλιος Άλλος ένας μήνας παιχνιδιού και μάθησης"

Transcript

1 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» KAI ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Απρίλιος ο Τεύχος Απρίλιος Άλλος ένας μήνας παιχνιδιού και μάθησης ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ Απριλίου Πρωτομαγιάτικες Δημιουργίες Πασχαλινός Εκκλησιασμός Πασχαλινή μέρα παιδιού Πασχαλινές κατασκευές και δημιουργίες Κυριακάτικη μέρα γονιού και παιδιού Φεστιβάλ Παιχνιδιού Mall of Cyprus 4 η Τακτική συνάντηση Γονέων και Νηπιαγωγών Κορύφωση project Προδημοτικής Κυπριακή κουλτούρα και παράδοση 8 η Τακτική συνάντηση Γονέων με Διεύθυνση σχολείου Σεμινάριο για γονείς με Στείλτε μας τα σχόλια σας για το ενημερωτικό δελτίο στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση Νηπιαγωγείο και Βρεφοκομικός Σταθμός Πανεπιστημίου Κύπρου Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά / θέμα «Διαχείριση θυμού» Kinder music για τα βρέφη

2 Τεύχος Απριλίου 2015 Αγαπητοί γονείς, Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας παρουσιάζουμε το όγδοο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου του Νηπιαγωγείου "Λητώ Παπαχριστοφόρου" και Βρεφοκομικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον μήνα Απρίλιο. Το παρόν Ενημερωτικό Δελτίο έχει σκοπό να σας παρουσιάσει ένα πολύ μικρό δείγμα στιγμών των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και τον Βρεφοκομικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την διάρκεια του μήνα Μαρτίου. Η κάθε τάξη του σχολείου μας επέλεξε να επικεντρωθεί σε μια σημαντική της στιγμή και να την παρουσιάσει αναλυτικά σε εσάς εξηγώντας αναλυτικά την πορεία, τους στόχους και τις δραστηριότητές της. Ευχόμαστε να το απολαύσετε το Ενημερωτικό Δελτίο! Καλή ανάγνωση σε όλους! Νάσια Χαραλάμπους Υπεύθυνη Νηπιαγωγείου και Βρεφοκομικού Σταθμού Πανεπιστημίου Κύπρου ΣΤΟΧΟΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ελευθερία στο παιχνίδι ως βασικού τρόπου μάθησης, εξερεύνησης, πειραματισμού και δημιουργίας 2. Σεβασμός Αποδοχή Ισότητα Ευκαιριών 3. Ενδυνάμωση Κοινότητας Μάθησης (Learning Community)

3 Πράσινη Τάξη Βρεφών Από τις πρώτες μέρες του μήνα Απρίλη τα βρέφη και οι νηπιαγωγοί ασχολήθηκαν με πασχαλινές κατασκευές και έθιμα του Πάσχα! Τα βρέφη ήρθαν σε επαφή και πειραματίστηκαν με νέα υλικά και παιχνίδια όπως: κίτρινα μαλακά γκοφρέ, μπογιές μέσα σε σακουλακια, αυγοθήκες, αυγά και αυτοσχέδια παιχνίδια, αναπτύσσοντας την αδρή και λεπτή κινητικότητα τους, τον γνωστικό και κοινωνικο- συναισθηματικό τομέα. Φτιάξαμε χάρτινα κοτοπουλάκια Ο Παναγιώτης, η Δομνίνα, ο Ξενοφών, ο Λεωνίδας φτιάχνουν τα δικά τους κοτοπουλάκια. Βάζουν πάνω στο χάρτινο πιάτο γόμμα και στην συνέχεια κολλάνε το κίτρινο μαλακό γκοφρέ. Η νηπιαγωγός ωστόσο δίνει στην Χρυσηίδα μαλακό κίτρινο γκοφρέ για να το αγγίξει και να πειραματιστεί μ αυτό.

4 Ζωγραφίσαμε με μπογιές τα αυγά από πολυστερίνη. Τα βρέφη διαλέγουν από μόνα τους το αυγό που θέλουν να βάψουν και το βάζουν μέσα στο σακουλάκι ασφαλείας και στο πλαστικό κουτί. Στην συνέχεια με τα δακτυλάκια τους σπρώχνουν το αυγό πάνω-κάτω, δεξιά- αριστερά.

5 Φτιάξαμε και χάρτινα καλαθάκια Τα βρέφη πειραματίστηκαν με χαρτόνια, πολύχρωμα αυγά, φτιάχνοντας το δικό τους ξεχωριστό καλαθάκι. Οι νηπιαγωγοί πήραν τις δημιουργίες των βρεφών και έφτιαξαν ένα μοναδικό και ξεχωριστό μομπίλ.

6 Παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε στην διαδικασία βαφής των αυγών Τα βρέφη και οι νηπιαγωγοί επισκέπτονται την κίτρινη τάξη για να παρακολουθήσουμε αλλά και να συμμετέχουν στην διαδικασία βαφής των αυγών με φυσικά υλικά (λουλούδια, ρίζες, κρεμμυδόφυλλα). Αρχικά τα βρέφη παρακολουθούν τα μεγαλύτερα βρέφη(2-3 χρονών) που τοποθετούν τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και στην συνέχεια όλοι μαζί βάζουν τα λουλούδια στην κατσαρόλα.

7 Αναπτύξαμε την αδρή και λεπτή κινητικότητα των βρεφών Τα βρέφη διασκεδάζουν, πειραματίζονται μέσα από ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες οι οποίες έχουν ως απαραίτητο στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των βρεφών. Καθημερινά στόχος μας είναι το κάθε βρέφος να περνά μοναδικές και ξεχωριστές στιγμές στην παρέα μας!

8 ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΤΑΞΗ ΒΡΕΦΩΝ Δυο από τις δραστηριότητες που ενθουσίασαν τα βρέφη το μήνα Απρίλιο ήταν αρχικά ο πειραματισμός τους με αλεύρι και χρώμα σε σκόνη. Σε βαθύ δίσκο οι νηπιαγωγοί κόλλησαν υλικά όπως χαρτόνι, εικόνες και επίπεδα παιγνίδια και τα κάλυψαν με το χρωματιστό αλεύρι. Προέτρεψαν μετά τα βρέφη να «ανακαλύψουν» τα κρυμμένα αντικείμενα χρησιμοποιώντας το πινέλο τους ή και τα χέρια. Από την άλλη ο μικρός μας Σίμος πειραματίστηκε με μπογιά, χαρτόνι και χάντρες. Οι νηπιαγωγοί έκλεισαν τα υλικά σε ασφαλισμένο κουτί και τον ενθάρρυναν να το κουνήσει και να πειραματιστεί με αυτό με όποιο τρόπο επιθυμεί, χρησιμοποιώντας τα μέλη του σώματος του. Με τις πιο πάνω δραστηριότητες τα βρέφη αναπτύχθηκαν σε όλους τους τομείς!!! Τα παιδιά παρατηρούν και συζητούν κατά τη διαδικασία ρίχνουμε αλεύρι σε κούπα, μετά χρώμα σε σκόνη και ανακατεύουν με πινέλο

9 Αισθάνονται με την αφή το μίγμα και πειραματίζονται με αυτό

10 Μετακινώντας δεξιά αριστερά το πινέλο και «σκουπίζοντας» το αλεύρι Πιέζοντας το πινέλο τα βρέφη δοκιμάζουν να ανακαλύψουν τα κρυμμένα αντικείμενα αποκαλύπτοντας τα

11 Κίτρινη Τάξη Βρεφοκομικού Σταθμού Με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα τα παιδιά της Κίτρινης Τάξης ήρθαν σε επαφή με διάφορα ήθη και έθιμα της Κύπρου, όπως είναι το βάψιμο αυγών με φυσικά υλικά, παρακολούθησαν κουκλοθέατρο με ήρωα ένα λαγουδάκι και επιδόθηκαν στη συνέχεια σε κυνήγι αυγού στην αυλή του σχολείου. Ακόμη εξάσκησαν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες δημιουργώντας διάφορες πασχαλινές κατασκευές: έφτιαξαν πασχαλινά καλάθια, διακόσμησαν χάρτινα αυγά, ενώ έβαλαν τη δικής του μοναδική πινελιά στην κατασκευή των λαμπάδων τους, αφού επέλεξαν οι ίδιοι ποια υλικά θα χρησιμοποιήσουν και που θα τα τοποθετήσουν! Νηπιαγωγοί: Κατερίνα Θεοδώρου, Στέλλα Χρυσαφίνη Κουκλοθέατρο: «Η Λίζα και το λαγουδάκι»! Ο Λάκης το λαγουδάκι έκρυψε και στο δικό μας κήπο πολύχρωμα αυγά, όπως έκανε και στην ιστορία για να τα εντοπίσουν τα παιδιά και να τα διακοσμήσουν στη συνέχεια όπως τα ίδια επιθυμούσαν με διάφορα υλικά!

12 Στη συνέχεια βάψαμε τα αυγουλάκια μας κόκκινα με φυσικά υλικά όπως μαργαρίτες, κρεμμυδόφυλλα, ρίζες και λουλούδια

13 Αφού διακοσμήσαμε τα χάρτινα αυγά μας και βάψαμε τα αληθινά, φτιάξαμε τα πασχαλινά καλαθάκια μας για να τα τοποθετήσουμε μέσα

14 Τέλος τα παιδιά διάλεξαν τα υλικά της αρεσκείας τους και διακόσμησαν τις λαμπάδες τους!!!

15 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ - Τμήμα 3 ετών Μπλε τάξη Κέντρο μάθησης Παραμυθο-εκπομπή! Το μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών για τα παραμύθια μας οδήγησε στο να μελετήσουμε τους ήρωες των παραμυθιών και μέσα από την προβολή τους στην τηλεόραση. Τα παιδιά αφού παρακολούθησαν την εκπομπή παραμυθιών «Του κουτιού τα παραμύθια», σκέφτηκαν να δημιουργήσουμε και στην τάξη μας την δική μας εκπομπή. Κατέληξαν πως χρειαζόμαστε μια τηλεόραση, ήρωες των παραμυθιών που γνωρίζουμε, αλλά και παραμύθια. Κατασκευάσαμε την τηλεόραση μας, δώσαμε όνομα στην εκπομπή μας «Παραμυθοεκπομπή» και κάναμε τις πρώτες μας προσπάθειες για προβολή των ηρώων μας από την τηλεόραση μας. Επιπρόσθετα γίναμε μικροί τηλεθεατές και απολαύσαμε μικρές ιστοριούλες γεμάτες φαντασία!

16 Παρακολουθήσαμε την εκπομπή παραμυθιών του «Κουτιού τα παραμύθια». Έπειτα φτιάξαμε μια λίστα αναφοράς για το τι χρειάζεται μια εκπομπή παραμυθιών: Μια τηλεόραση Ήρωες παραμυθιών Παραμύθια

17 Έτσι χρησιμοποιήσαμε χαρτόκουτο στο οποίο χαράξαμε πάνω το σχήμα της τηλεόρασης Έπειτα σκεφτήκαμε που είναι η τηλεόραση του σπιτιού μας και καταλήξαμε ότι χρειαζόμαστε και ένα τραπεζάκι για να την τοποθετήσουμε πάνω. Και έτσι αρχίσαμε το βάψιμο για να την τελειοποιήσουμε..

18 Επιπλέον τα παιδιά σκέφτηκαν πως η τηλεόραση χρειάζεται κεραίες Αλλά και κουμπιά Έπειτα σκεφτήκαμε πώς να ονομάσουμε την εκπομπή μας και καταλήξαμε στο όνομα Παραμυθο-εκπομπή».

19 Τοποθετήσαμε εικόνες από παραμύθια για να στολίσουμε το κέντρο μάθησης. Επιπρόσθετα τα παιδιά δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο τραγούδι που τραγουδάμε κατά την έναρξη της εκπομπής μας! Έτσι αφού όλα ήταν έτοιμα κάναμε και τις πρώτες μας προσπάθειες για να παρουσιάσουμε την εκπομπή παραμυθιών

20 Τα παιδιά διάλεξαν τις φιγούρες που ήθελαν.. Και στάθηκαν πίσω από την τηλεόραση και παρουσίασαν τους ήρωες τους Και φυσικά την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι τηλεθεατές μας!!!

21 ΚΟΚΚΙΝΗ ΤΑΞΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ- ΤΜΗΜΑ 4 ΕΤΩΝ Κατά την διάρκεια του μήνα Απρίλη, ασχοληθήκαμε και με το Πάσχα. Σε αυτήν την περίοδο τα παιδιά έφτιαξαν πασχαλινές κατασκευές, διακοσμήσαμε την τάξη μας, μιλήσαμε για τις εορτές του Πάσχα, αλλά και υλοποιήσαμε την πασχαλινή μέρα Παιδιού. Τα παιδιά έφτιαξαν υπέροχα πράγματα, διασκέδασαν, αλλά στολίσαμε τις λαμπάδες μας και βάψαμε τα αυγά μας με φυσικούς τρόπους. Μετά το τέλος των διακοπών τα παιδιά μας ανέφεραν πώς πέρασαν κατά την διάρκεια των Πασχαλινών τους διακοπών. Φτιάχνοντας τις Πασχαλινές μας κάρτες, γράφοντας τις ευχές μας!!

22 Και οι πασχαλινές μας κατασκευές συνεχίζονται!!! Φτιάξαμε, λαγουδάκια, καλαθάκια, διακοσμήσαμε αυγά

23 Τα παιδιά στόλισαν τις λαμπάδες τους, όπως αυτοί ήθελαν!!! Κόλλησαν τα διακοσμητικά αντικείμενα, έβαλαν τις κορδέλες και οι υπέροχες μας λαμπάδες είναι έτοιμες!!

24 Τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους μαργαρίτες, ρίζες και φύλλα κρεμμυδιού, έτσι ώστε να βάψουμε τα αυγά μας με φυσικούς τρόπους!

25

26 ΜΙΚΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Γι αυτό τον μήνα τις εντυπώσεις κλέβει η θεατρική παράσταση των παιδιών η οποία προκάλεσε σε όλους μας μεγάλη συγκίνηση και θαυμασμό. Μέσα από το project «Κυπριακή παράδοση και κουλτούρα» τα παιδιά δημιούργησαν μια δική τους ιστορία η οποία αποτέλεσε και το σενάριο της παράστασης. Καθημερινά, μέσα από την εμπλοκή τους σε ρόλους κατά την διάρκεια του κοινωνικοδραματικού δημιούργησαν μια δική τους ιστορία-σενάριο η οποία διαδραματιζόταν στο χωριό «των Πουρεκιών και των Καραπουσιουκλιών» και την οποία εν κατακλείδι ως κορύφωση του project μας, επέλεξαν να ζωντανέψουν επιλέγοντας την τέχνη του θεάτρου ως την καταλληλότερη και αμεσότερη, για να εκφράσουν αυτά που βιώσαν μέσα από τις εμπειρίες και το παιχνίδι τους. Έτσι λοιπόν με ιδιαίτερη χαρά και συναισθήματα συγκίνησης τα παιδιά μας μετάφεραν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν προσφέροντας στον καθένα μας ξεχωριστά μια νότα αναπόλησης δικών μας βιωμάτων, τον νόστο της παλιάς εποχής και ένα ρέμα ευχάριστης συγκίνησης. Απολαύστε το!

27 Η στάμνα σπάζει και οι βρακάδες καταστρώνο υν ένα σχέδιο στο καφενείο..

28 Τα παιδιά αποφάσισαν να κλέψουν την Κυπριοπούλα τραγουδώντας το «Ψιντρή βασιλιτζιά» και αφιερώνοντας της τσατιστά την ώρα που πήγαιναν κρυφά στο σπίτι της. Aφού μάθαμε για τα παλιά επαγγέλματα και τις συνήθειες των παλιών πριν πολλά χρόνια, τα εντάξαμε στο κοινωνικοδραματικό παιχνίδι μας και δημιουργήσαμε το σενάριο της ιστορίας μας.

29 Αναπαράσταση των ηθών και των εθίμων του παραδοσιακού γάμου μέσω της δραματικής τέχνης.

30 Να ζήσει η νύφη και ο γαμπρός. Γίναμε όλες/οι νύφες και γαμπροί και χορέψαμε παραδοσιακά τραγούδια του γάμου

31 Καθημερινά, ολα τα παιδιά μέσα από το κοινωνικοδραματικό παιχνίδι είχαν την ευκαιρία να υποδυθούν εκούσια διάφορους ρόλους (νύφη, γαμπρός, κουμπάρος, πεθερά, πεθερός) εμπλέκοντας στα σενάρια τους τα διάφορα ήθη και έθιμα που μάθαμε!

32 Απρίλιος Πασχαλινή μέρα παιδιού Πασχαλινές κατασκευές και δημιουργίες Κυριακάτικη μέρα γονιού και παιδιού Φεστιβάλ Παιχνιδιού Mall of Cyprus

33 Πρωτομαγιάτικες Δημιουργίες Kinder music για Βρέφη

34 Κορύφωση project Προδημοτικής Κυπριακή κουλτούρα και παράδοση Σεμινάριο για γονείς με θέμα «Διαχείριση θυμού»

ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών

ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2015, 7 Ο ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ Μαρτίου Στείλτε

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΙΚΩΝ Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ρέππα Ευαγγελία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου Κούκλες φτιάχνω στη στιγμή: δίνω σχήμα και μορφή, βάζω ρούχα και πνοή,

Διαβάστε περισσότερα

5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών

5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙ ΙΩΝ 479 5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών Μαρία Βαρυπάτη, Στέλλα Τσέλιου, Μαρία Βαδέκα, Κατερίνα Κετεντζόγλου, Πένυ Κουτσάκη Νηπιαγωγοί, Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης Στέλλα Λύκου-Κολτσάκη

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Οι φύλακες της μνήμης» Σχ. έτος 2013-14

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Οι φύλακες της μνήμης» Σχ. έτος 2013-14 Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Οι φύλακες της μνήμης» Σχ. έτος 2013-14 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Δημοπούλου Ελένη Συνεργαζόμενοι: Γαλανοπούλου Ευσταθία Τάξη: 32 ο Νηπιαγωγείο Πατρών. Τμήμα :Ολοήμερο Ποιοι είμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Καλή αρχή σε όλους μας!

Καλή αρχή σε όλους μας! 1 Αγαπητοί γονείς, Το σχολείο ανοίγει και φέτος τις πύλες του και καλωσορίζει τα παιδιά στη νέα σχολική χρονιά 2015 2016. Καλωσορίζουμε κι εσάς, με την ευχή η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

5.12 Σχέδιο εργασίας: "Ανοιξιάτικα λουλούδια του χωριού µας"

5.12 Σχέδιο εργασίας: Ανοιξιάτικα λουλούδια του χωριού µας 560 ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥ ΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ 5.12 Σχέδιο εργασίας: "Ανοιξιάτικα λουλούδια του χωριού µας" Φωτεινή Μακράκη Νηπιαγωγός Το σχέδιο εργασίας αποτελεί µια προτεινόµενη µεθοδολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΕΑ Μια μέρα στο παιδικό σταθμό «Το παιχνίδι της χαράς» Στο παιχνίδι της χαράς υπάρχει ένα περιβάλλον όπου παρέχει στα παιδιά ασφάλεια, φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (3-6 ΧΡΟΝΩΝ)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (3-6 ΧΡΟΝΩΝ) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (3-6 ΧΡΟΝΩΝ) 2015 1 Ομάδα Προσχολικής Εκπαίδευσης Ελένη Λοΐζου Συντονίστρια και Επιστημονική υπεύθυνη Νόπη Τηλεμάχου Σταυρούλα Κοντοβούρκη Μαρία Ηρακλέους Χρυσάνθη

Διαβάστε περισσότερα

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ» Αριθμός νηπίων που συμμετέχουν: 17 ΚΙΒΕΡΙ 2013 I. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ -

Διαβάστε περισσότερα

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Το Παραμύθι, μία από τις πιο αγαπημένες ενασχολήσεις των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ήταν και τι δεν ήταν! Ήταν μια νιότη άγουρη, σαν τον καρπό, που θελε γη και

Διαβάστε περισσότερα

διαλειμμα Τεύχος 3 ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

διαλειμμα Τεύχος 3 ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ διαλειμμα Τεύχος 3 1 διαλειμμα Τεύχος 3 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2013 Στους γονείς μου οφείλω το «ζην»...στο δάσκαλο μου το «ευ ζην»! ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ Μ ια ακόμη χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

«Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού»

«Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού» 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού» Μπαδιεριτάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος Νηπιαγωγών Ν. Ρεθύμνης mabadierit@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η επίσκεψη του σεισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012.

Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012. Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012. ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοί είμαστε; ΟΚΤΩ Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Γιώργος & Ελευθερία,

Ποιοί είμαστε; ΟΚΤΩ Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Γιώργος & Ελευθερία, Ποιοί είμαστε; Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης: Αγγλικά γιόγκα για παιδιά δημιουργική γραφή εικαστικά ζαχαροπλαστική ζωγραφική χορός θεατρικό παιχνίδι κατασκευές κεραμική φιλαναγνωσία κουκλοθέατρο μαγειρική

Διαβάστε περισσότερα

Εφημερίδα των παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

Εφημερίδα των παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 Σαν μανούλα όλων των παιδιών μου.. Γράφει η διευθύντρια του Παιδικού Πανεπιστημίου ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΣΑΡΑΜΙΑΔΟΥ Η Άνοιξη είναι εδώ και μας στέλνει ήδη τα σημάδια της με τις ανθισμένες μαργαρίτες, τις κόκκινες παπαρούνες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

2 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2015

2 ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2015 ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ORFF ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Το τμήμα αυτό έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία, την αισθητική καλλιέργεια,

Διαβάστε περισσότερα

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013).

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013). Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την ανακάλυψη του Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων

Διαβάστε περισσότερα

ιδακτικό Σενάριο για το Νηπιαγωγείο Μέσα Συγκοινωνίας και Μεταφοράς «Ταξίδι ταξιδάκι µου»

ιδακτικό Σενάριο για το Νηπιαγωγείο Μέσα Συγκοινωνίας και Μεταφοράς «Ταξίδι ταξιδάκι µου» ΚΣΕ ΚΕΚ ΕΥΡΩΪ ΕΑ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ιδακτικό Σενάριο για το Νηπιαγωγείο Μέσα Συγκοινωνίας και Μεταφοράς «Ταξίδι ταξιδάκι µου» ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 1 1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου «Τα µέσα συγκοινωνίας και µεταφοράς» (Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας

Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας Αθήνα Ιούνιος 2008 1 Ευχαριστούμε πολύ όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στα παιχνίδια και στις δραστηριότητες του προγράμματος. Μας έμαθαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Αγαπώ τον εαυτό μου, τρέφομαι σωστά, γυμνάζομαι τακτικά. Βαθμίδα: 3 Τάξη: Στ Διάρκεια: 11 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Τα παιδιά ασχολήθηκαν με την υγιεινή και ανθυγιεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Βιωματικές Ασκήσεις α δ ά μ Ο ν η τ ε μ ιά ε λ υ για δο Γραμματή Ν. Μακέλη Copyright 2009 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

Απόκριες Σχέδιο μαθήματος για το νηπιαγωγείο.

Απόκριες Σχέδιο μαθήματος για το νηπιαγωγείο. 0 Η Ανδρονίκη είναι νηπιαγωγός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει κάνει

Διαβάστε περισσότερα