ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"

Transcript

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ν

2 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διαδρομή μας προς τη γνώση και το παιχνίδι, ξεκίνησε με τον αυτονόητο στόχο να αισθανόμαστε όλοι όμορφα και άνετα μέσα στην ομάδα μας. Έπειτα από τη σταδιακή γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των παιδιών, υπήρξε μια αποτελεσματικότερη επικοινωνία. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδρομής, τα παιδιά γνώρισαν νέους τρόπους σκέψης και δράσης, βίωσαν συναισθήματα και εμπειρίες, τόσο σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο, έκαναν επιλογές, πήραν πρωτοβουλίες, αντάλλαξαν απόψεις, επεξεργάστηκαν διάφορα υλικά και πειραματίστηκαν με καινούριες, για εκείνα, ιδέες. Σε κάθε δράση μας, τα παιδιά κατείχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση τους. Ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο, διαπιστώνουμε με χαρά την επίτευξη του στόχου μας να εκφραστούν πολλές και διαφορετικές ιδέες, ώστε μέσα από την πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης, καθένα από τα παιδιά να βρει τον τρόπο να δράσει και να νιώσει ισάξιο μέλος της ομάδας μας.

3 2.PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ 1 Η ΦΑΣΗ : Αναζήτηση και διερεύνηση του θέματος Με στόχο την επιλογή νέου θέματος, συζητήσαμε και καταγράψαμε όλες τις ιδέες που εκφράστηκαν. Ανάμεσα στα διάφορα θέματα που προτάθηκαν, με συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας και μετά από διαδικασία ψηφοφορίας, <<Τα Δελφίνια>> ήταν η πρόταση που κέρδισε το θαυμασμό των παιδιών. Τι γνωρίζουν τα παιδιά για το θέμα Έχουν πτερύγιο. Κάνουν βουτιές. Έτρωγαν φυτά. Τρώνε καβουράκια. Κουνάνε τις ουρές τους. Ζουν σε κοπάδια και παίζουν. Έχουν κεφάλι. Έχουν δική τους ομιλία, βγάζουν ήχους. Παίζουν με τους ανθρώπους. Έχουν τρύπα στο σώμα τους και φυσάνε. Κολυμπάνε.

4 Ο άνθρωπος αγαπάει τα δελφίνια. Έχουν ιδιαίτερο στόμα. Είναι μπλε, γκρι και ροζ. Τι θέλουν τα παιδιά να μάθουν Πως κάνουν βουτιές; Γιατί είναι μοβ, ροζ και γκρι; Τι τρώνε τα δελφίνια; Γιατί έχουν πτερύγιο; Πως βγάζουν ήχους; Πως αγαπούν τους ανθρώπους; Πως παίζουν μεταξύ τους; Γιατί έχουν την τρύπα πάνω στο σώμα τους; Τι γεννάνε τα δελφίνια; Συλλογή υλικών Τα νήπια άρχισαν να συγκεντρώνουν σιγά σιγά κάθε είδους υλικό σχετικό με το θέμα μας και να το παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα, συζητώντας τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης του. Το υλικό που τελικά συγκεντρώσαμε με τη συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν: Φιγούρες διαφόρων δελφινιών σε πλήθος χρωμάτων και μεγεθών Παραμύθια με ιστορίες δελφινιών Εικόνες με δελφίνια Βιβλία με πληροφορίες για τα δελφίνια και τη ζωή τους Σφραγίδες με δελφίνια Παζλ με δελφίνια DVD για δεινόσαυρους (ντοκιμαντέρ και ταινία)

5 Φωτογραφίες δεινοσαύρων και πληροφορίες για τη ζωή τους από το Διαδίκτυο Μετά το τέλος της 3 ης φάσης και την αξιολόγηση, μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δράσεις μας, μέσα από τις φωτογραφίες που σας παραθέτουμε!!! 2 Η ΦΑΣΗ : Στη συνέχεια τα νήπια αποφάσισαν τι θα ήθελαν να κάνουν, ώστε να διερευνήσουμε το θέμα. Πρότειναν λοιπόν: Να φτιάξουμε δελφίνια Να φέρουμε παραμύθια και βιβλία Να παίξουμε κουκλοθέατρ ο Ναφέρουμε παιχνίδια και πράγματα ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ Να δούμε φωτογραφίες δελφινιών Να δούμε dvd με δελφίνια Να πάμε σε πάρκο(δελφινάριο)

6 3 Η ΦΑΣΗ: Υλοποίηση του σχεδιασμού 1 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φέρουμε παραμύθια και βιβλία με δελφίνια>> 1 η Δραστηριότητα : Ανάγνωση Βρήκαμε σε βιβλία και διαβάσαμε πληροφορίες για τα δελφίνια και τον τρόπο ζωής τους. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ακρόαση Καλλιέργεια της δεξιότητας της ακρόασης Εμπλουτισμός του λεξιλογίου 2 η Δραστηριότητα : Συζήτηση Μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή πληροφοριών έμαθαν για : -τα είδη των δελφινιών -τι τρώνε τα δελφίνια -πώς είναι το σώμα τους -πώς γεννούν και ανατρέφουν τα μικρά τους -πώς κολυμπάνε τα δελφίνια -πώς επικοινωνούν -που ζουν

7 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Εξοικείωση με τη διαδικασία του διαλόγου Ανταπόκριση σε ερωτήσεις με χρήση ολοκληρωμένων προτάσεων Ανάκληση πληροφοριών από το κείμενο 3 η Δραστηριότητα : Γραφή Γράψαμε τα διάφορα ονόματα των δελφινιών ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Γραφή Λειτουργική ανάγνωση και γραφή Σύνδεση προφορικού και γραπτού λόγου Ενασχόληση με τα γράμματα 4 η Δραστηριότητα : Ανάγνωση -Διαβάσαμε ιστορίες και μύθους για δελφίνια. -Διαβάσαμε παραμύθια όπως: <<Τα δελφίνια>> <<Η μα ι μού και το δελφίνι>> <<Το ταξίδι του δελφινιού>> ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ανάγνωση και Ομιλία

8 Συλλογή πληροφοριών Αναδιήγηση ιστοριών 5 η Δραστηριότητα : Δραματοποίηση Αποφάσισαν να δραματοποιήσουν το παραμύθι <<Τα δελφίνια>> ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία καιέκφραση-δραματική Τέχνη Δράση με αυτοσχεδιασμούς, χρησιμοποιώντας το σώμα τους ως εργαλείο 2 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φτιάξουμε δελφίνια>> 1 Η Δραστηριότητα : Συζήτηση Συζητήσαμε και αποφασίσαμε ποια δελφίνια θέλουν να φτιάξουμε και με ποιους τρόπους. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Ανταλλαγή απόψεων και ιδεών 2 η Δραστηριότητα : Κατασκευή δελφινιών από πηλό και πλαστελίνη - Έφτιαξαν δελφίνια από πηλό και πλαστελίνη, χρησιμοποιώντας ειδικά καλουπάκια αλλά και ελεύθερα.

9 - Σε επίσκεψή μας στο Κέντρο Αρχα ι κής Τέχνης στον Άλιμο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να χρωματίσουν σχεδιασμένα δελφίνια σε πήλινα πιατάκια και να έρθουν έτσι σε επαφή με την πανάρχαια τέχνη της Αγγειογραφίας! ΣΤΟΧΟΙ: Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Ανάπτυξη των δημιουργικών τους ικανοτήτων μέσα από την εικαστική ευαισθητοποίηση 3 η δραστηριότητα : Κολάζ και χαρτοκολλητική -Έκοψαν και κόλλησαν δελφίνια, δημιουργώντας ένα κοπάδι δελφινιών (ομαδική εργασία) -Έκοψαν σχεδιασμένα σε κάνσον χαρτί, Ρινοδέλφινα και με διάφορα ακόμη υλικά, δημιούργησαν μια εικόνα. -Έκοψαν σχεδιασμένες σε γλασσέ χαρτί, Όρκες και εμπλούτισαν την εικόνα τους επίσης με διάφορα άλλα υλικά. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Να γνωρίσουν νέους τρόπους δράσης και επεξεργασίας των υλικών Παιδί και Μαθηματικά Ομαδοποίηση ως προς 1 ή 2 κριτήρια 4 η Δραστηριότητα : Ζωγραφική Ζωγράφισαν εργασίες ατομικές αλλά και ομαδικές. Χρησιμοποίησαν διαφορετικά υλικά όπως μαρκαδόρους, κηρομπογιές, ξυλομπογιές, νερομπογιές και δαχτυλομπογιές.

10 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Έκφραση με δημιουργικό τρόπο μέσα από τις εικαστικές τέχνες 5 η Δραστηριότητα : Χρήση του Η/Υ -Εκτύπωσαν σχέδια δελφινιών από τον Η/Υ, τα φωτοτυπήσαμε και τα ζωγράφισαν. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Πληροφορική Χρήση του Η/Υ ως πηγή πληροφόρησης 3 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φέρουμε παιχνίδια και πράγματα με δελφίνια>> 1 η Δραστηριότητα : Συζήτηση Συζητήσαμε και αποφασίσαμε τι παιχνίδια θέλουν να παίξουν και πώς. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Έκφραση της θέσης τους πάνω σε ένα προβληματισμό 2 η Δραστηριότητα : Μαθηματικά παιχνίδια Παίξαμε παιχνίδια : -Σειροθέτησης (σειροθέτησαν δελφίνια με βάση 1 κριτήριο). -Αντιστοίχησης (αντιστοίχησαν δελφίνια με τα μικρά τους). -Αραίωσης και Πύκνωσης (παρατήρησαν και σύγκριναν ποσότητες δελφινιών). -Αρίθμηση (με ένα ζάρι. Μετρούσαμε το πλήθος των δελφινιών που μας έδειχνε κάθε φορά το ζάρι.)

11 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Μαθηματικά Ενασχόληση με όλες τις παραπάνω έννοιες Συγκρίσεις μεγεθών και προσέγγιση ποσοτικών σχέσεων 3 η Δραστηριότητα : Γλωσσικά παιχνίδια Μάθαμε ονομασίες δελφινιών και ασχοληθήκαμε με τις σύνθετες λέξεις(όπως Ρινοδέλφινο, σταχτοδέλφινο κ.ά.). ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Αναγνώριση παράγωγων λέξεων Δημιουργία σύνθετων λέξεων Χρήση του ενικού και πληθυντικού αριθμού 4 η Δραστηριότητα : Παιχνίδι ελεύθερης έκφρασης Έπαιξαν, αυτοσχεδιάζοντας δικές τους ιστορίες με τις πλαστικές ή λούτρινες φιγούρες δελφινιών. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Δραματική τέχνη Εξοικείωση με τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος, του προσώπου και της φωνής. 4 Η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να δούμε DVD με δελφίνια>> 1 η Δραστηριότητα : Συζήτηση

12 Συζητήσαμε και αποφασίσαμε ποια DVD θέλουν να παρακολουθήσουμε. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Ανάπτυξη επιχειρηματολογίας Σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις 2 η Δραστηριότητα : Παρακολούθηση DVD στο χώρο του σχολείου μας Παρακολουθήσαμε ντοκιμαντέρ για δελφίνια, αλλά και την κινηματογραφική ταινία Dolfin Tale. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Περιβάλλον-Ανθρωπογενές περιβάλλον- Αλληλεπίδραση Συλλογή πληροφοριών και επεξεργασία υλικού 3η Δραστηριότητα : Ζωγραφική Ζωγράφισαν ό, τι τους άρεσε από αυτά που είδαμε επιλέγοντας μόνοι τους τα υλικά. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Αίσθηση της χαράς της δημιουργίας 5 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να επισκεφτούμε ένα θαλάσσιο πάρκο >> 1 η Δραστηριότητα : Επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

13 Επισκεφτήκαμε το πάρκο και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του, με θέμα τα δελφίνια. Τα παιδιά εκτός από τη συλλογή πληροφοριών για το θέμα, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν Ρινοδέλφινα! Εντυπωσιάστηκαν από τις βουτιές τους και τα ψηλά τους άλματα. Παρατήρησαν επίσης την ταχύτητα με την οποία κολυμπούν καθώς και τον όγκο τους. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Περιβάλλον-Ανθρωπογενές περιβάλλον- Αλληλεπίδραση Συλλογή πληροφοριών μέσα από την παρατήρηση. 2 η Δραστηριότητα : Ανάγνωση Διαβάσαμε τις πινακίδες του πάρκου, με τις σχετικές για τα ρινοδέλφινα, πληροφορίες. Επίσης διαβάσαμε τους κανόνες συμπεριφοράς μας κατά τη διάρκεια του προγράμματος. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ανάγνωση Επεξεργασία υλικού Λειτουργική ανάγνωση 6 Η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φέρουμε φωτογραφίες δελφινιών>> 1 η Δραστηριότητα : Συζήτηση - Παρατηρήσαμε και συγκρίναμε τα δελφίνια των εικόνων - Ομαδοποίησαν τα δελφίνια σύμφωνα με το χρώμα και το φύλο.

14 -Σειροθέτησαν δελφίνια (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και αντίστροφα) -Συγκρίναμε ίσες και άνισες ομάδες δελφινιών ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα Συλλογή πληροφοριών Ανταλλαγή απόψεων Παιδί και Μαθηματικά Ομαδοποιήσεις με 1 ή 2 κριτήρια Σειροθέτηση αντικειμένων Ταξινομήσεις αντικειμένων Ισότητα Ανισότητα 2 η Δραστηριότητα : Ομαδική Εργασία Χωριστήκαμε σε ομάδες. Κάθε ομάδα αποφάσισε να ζωγραφίσει δελφίνια με ένα χρώματα της αρεσκείας της. Τέλος κάθε ομάδα παρουσίασε την εργασία της στις υπόλοιπες ομάδες. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Ανάπτυξη του προφορικού λόγου Παιδί και Μαθηματικά Χρήση εννοιών σε σχέση με το χώρο(πάνω, κάτω, ανάμεσα κ.ά.) Σύγκριση μεγεθών Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Έκφραση με δημιουργικό τρόπο μέσα από τις εικαστικές τέχνες Να γνωρίσουν νέους τρόπους δράσης και επεξεργασίας των υλικών

15 7 Η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να παίξουμε κουκλοθέατρο>> 1 η Δραστηριότητα : Συγγραφή μιας ιστορίας Τα παιδιά μετά από συζήτηση, αποφάσισαν πως για να παίξουν κουκλοθέατρο χρειάζονται μια ιστορία. Αρχικά επέλεξαν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας τους. Έπειτα, το κάθε παιδί διάλεξε ένα πρωταγωνιστή και έπλεξε μια δράση. Βοηθήσαμε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι μια ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος. Τα παιδιά κατάφεραν να κινηθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ολοκλήρωσαν το παραμύθι τους δίνοντας του τον τίτλο, Η περιπέτεια ενός δελφινιού. Σε όλη αυτή τη δράση, τα λεγόμενα των παιδιών καταγράφηκαν από εμένα, σε χαρτί και στο τέλος της διαδικασίας ξαναδιαβάστηκαν στα παιδιά. ΣΤΟΧΟΙ: Παιδί και Γλώσσα-Επικοινωνία, Γραπτή έκφραση Ενθαρρύνονται να παίρνουν το λόγο για να αφηγούνται Να περιγράφουν Να κατανοήσουν την σύνδεση του γραπτού και του προφορικού λόγου Να αρχίσουν να συνειδητοποιήσουν την αξία της γραφής ως μέσο επικοινωνίας. 2 η Δραστηριότητα : Κατασκευή κούκλας κουκλοθέατρου Τα παιδιά ζωγράφισαν τον αγαπημένο τους ήρωα, από την ιστορία που δημιούργησαν. Έκοψαν τους ήρωες τους με το ψαλίδι και τους κόλλησαν σε κομμάτια χαρτιού κάνσον. Τους στερέωσαν σε ξυλάκια.

16 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Να χρησιμοποιούν με ευχέρεια διάφορα υλικά για να ζωγραφίσουν, να κόψουν και να κολλήσουν. Να εκφράζονται και να επικοινωνούν μέσω της τέχνης με τους άλλους γύρω τους. 3 η Δραστηριότητα: Η παράσταση κουκλοθέατρου Τα παιδιά βοήθησαν στο στήσιμο του σκηνικού. Χρησιμοποιήσαμε τις ομαδικές μας κατασκευές. Ανέλαβαν τους ρόλους τους και έπαιξαν την ιστορία που τα ίδια δημιούργησαν. ΣΤΟΧΟΙ: Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Δραματική Τέχνη Εξοικείωση με τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος, του προσώπου και της φωνής. Ανάληψη ρόλων 4 η Δραστηριότητα : Εικονογράφηση του παραμυθιού -Παρακολουθήσαμε την κυρία Λήδα Βαρβαρούση, να αφηγείται και να εικονογραφεί μια ιστορία. -Χωρίσαμε μαζί με τα παιδιά την ιστορία τους σε εικόνες και τις μετρήσαμε. Γράψαμε σε κάθε εικόνα τον αύξοντα αριθμό της. Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια και επέλεξαν τη εικόνα που ήθελαν να ζωγραφίσουν, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποίησαν. Σε κάθε εικόνα γράψαμε και το αντίστοιχο τμήμα της ιστορίας. Συρράψαμε τις εικόνες δημιουργώντας και οπτικά το δικό μας παραμύθι.

17 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Γλώσσα-γραπτή έκφραση Σύνδεση γραπτού και προφορικού λόγου Παιδί και Μαθηματικά Να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους σχετικά με τους αριθμούς Να εξοικειωθούν με τα σύμβολα των αριθμών. Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Να χρησιμοποιεί με ευχέρεια υλικά για να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει Να εκφράζει ιδέες, εμπειρίες και συναισθήματα μέσα από τα έργα του Να αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του 3.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Φτάνοντας προς το τέλος της διερεύνησης μας και έχοντας υλοποιήσει τις προτάσεις της ομάδας μας, αποφασίσαμε με τα παιδιά να συζητήσουμε πώς ακριβώς θα ήθελαν να κλείσουμε αυτό το θέμα και να απαντήσουμε στα ερωτήματά μας. Ομόφωνα αποφάσισαν να ζωγραφίσουμε δελφίνια! Σε μισό Α4 χαρτί ζωγράφισαν την εικόνα που το κάθε παιδί ήθελε και την κόλλησαν σε χαρτί κάνσον. Τοποθετήσαμε ειδικό πιαστράκι, για να μπορεί να κρεμαστεί και έτσι δημιούργησαν ένα όμορφο κάδρο. Σχόλια και εντυπώσεις των παιδιών γύρω από το θέμα μας <<Τα Δελφίνια>>: ΚΩΝ/ΝΑ: Μου άρεσαν τα παιχνίδια που φέραμε στην τάξη. ΘΕΟΦΑΝΙΑ: Mου άρεσε που παίξαμε κουκλοθέατρο.

18 ΕΚΤΟΡΑΣ:Μου άρεσε ο σελιδοδείκτης με το δελφίνι από πλαστελίνη. ΑΝΝΑ: Μου άρεσε το κουκλοθέατρο. ΘΟΔΩΡΗΣ Π.: Kαι σε μένα άρεσε το κουκλοθέατρο! ΜΑΞΙΜΟΣ:Εμένα μου άρεσε ο σελιδοδείκτης-δελφίνι, από πλαστελίνη. ΜΗΝΑΣ:Μου άρεσε πολύ το DVD με το ντοκυμαντέρ για τα δελφίνια. ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Μου άρεσαν οι φωτογραφίες με τα δελφίνια. ΘΑΝΑΣΗΣ: Μου άρεσε το DVD με το δελφίνι που το έλεγαν winder. ΔΗΜΗΤΡΑ: Μου άρεσε η επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο. ΔΩΡΟΘΕΑ:Μου άρεσε όταν ζωγραφίσαμε ένα δελφίνι σε πήλινο πιάτο. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ:Κι εμένα μου άρεσε η ζωγραφική στο πήλινο πιάτο. ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Mου άρεσε όταν ζωγραφίσαμε δελφίνια. ΓΙΑΝΝΗΣ: Μου άρεσαν όλα, αλλά περισσότερο το ντοκυμαντέρ. ΕΙΡΗΝΗ:Μου άρεσε η επίσκεψη στο πάρκο. ΚΩΝ/ΝΟΣ: Μου άρεσε η επίσκεψη στο πάρκο και πιο πολύ το δελφίνι που πιτσίλαγε!

19 ΔΕΣΠΟΙΝΑ:Μου άρεσε όταν κατασκευάσαμε δελφίνια από πλαστελίνη. ΘΟΔΩΡΗΣ Λ.:Η επίσκεψη στο πάρκο και τα δελφίνια από πλαστελίνη. ΜΑΡΙΑ:Μου άρεσε το παραμύθι με τη μα ι μού και το δελφίνι. ΒΑΣΙΛΗΣ:Μου άρεσε η επίσκεψη στο πάρκο. ΗΛΙΑΝΑ: Μου άρεσε το DVD με τον Winder. ΧΡΗΣΤΟΣ:Τα δελφίνια στο πάρκο. ΙΑΚΩΒΟΣ: Μου άρεσαν και μένα τα δελφίνια που είδαμε στο πάρκο. ΙΩΑΝΝΑ: Μου άρεσε η ζωγραφική στα πήλινα πιατάκια (αγγειογραφία).

20 Καταγράψαμε τι γνωρίζουμε για τα δελφίνια, τι θέλουμε να μάθουμε και τους τρόπους δράσεις μας

21 Συλλέξαμε το απαραίτητο υλικό

22 Μαθαίνουμε τα γράμματα και τη γραφή τους

23 Ομαδοποιήσεις, συγκρίσεις μεγεθών, σειραθετήσεις, αντιστοιχήσεις ήταν ορισμένες από τις μαθηματικές έννοιες που δουλέψαμε με τα παιδιά.

24 Παίξαμε παιχνίδια αρίθμησης και μάθαμε τη γραφή των αριθμητικών συμβόλων.

25 Κατασκευάσαμε με διάφορα υλικά, δελφίνια, είτε σε ομαδικές, είτε σε ατομικές κατασκευές.

26

27 Από την επίσκεψή μας στο αττικό ζωολογικό πάρκο.

28 Από την επίσκεψή μας στο κέντρο αρχαϊκής τέχνης Η επίσκεψη της κυρίας Λήδας Βαρβαρούση στο σχολείο μας

29 Τα παιδιά ετοιμάζουν τις κούκλες για το κουκλοθέατρο τους.

30 και ανεβάζουν την παράστασή τους.

31 Εικονογράφησαν και την ιστορία του έργου τους.

32 Με το κλείσιμο του θέματός μας, τα παιδιά ζωγράφισαν τα δελφίνια τους και δημιούργησαν τα καδράκια τους.

33 4. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ Η βάφτιση της τάξης μας Η ιδέα να δώσουμε ένα όνομα στην τάξη μας άρεσε πολύ στα παιδιά. Ενθουσιάστηκαν ακόμα περισσότερο στην ιδέα να οργανώσουμε μια δική μας γιορτή και να πραγματοποιήσουμε τα «βαφτίσια» μας. Ύστερα από συζήτηση με τα παιδιά και καταγραφή όλων των ιδεών, τα παιδιά ψήφισαν και αποφάσισαν να ονομαστούμε «Χελώνες». Αποφασίσαμε από κοινού να οργανώσουμε τις δράσεις μας, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη μικρή αυτή γιορτή μας. Τα παιδιά αποφάσισαν ότι ήθελαν να μοιραστούν τη χαρά τους και να προσκαλέσουν τη μέρα της βάφτισης μας, τους φίλους μας από το άλλο τμήμα του νηπιαγωγείου. Η ομάδα όρισε τους ρόλους των νονών και του παπά! Έφτιαξαν τις μπομπονιέρες τους χρησιμοποιώντας χαρτόνια για τις χελώνες και ζελεδάκια-καραμέλες. Χρησιμοποιώντας πηλό, έφτιαξαν τους σταυρούς της νονάς, τους έβαψαν στα χρώματα της αρεσκείας τους και πέρασαν λεπτό κορδόνι. Ήταν επιθυμία τους επίσης να έχουμε μια στολισμένη με τούλι, κολυμπήθρα! Φτιάξαμε επίσης το παρουσιολόγιο της τάξης μας, κατασκευάζοντας ένα μεγάλο βιότοπο χελωνών χρησιμοποιώντας ξυλομπογιές. Το κάθε παιδί ζωγράφισε τη χελώνα της αρεσκείας του, όπου και κολλήσαμε τις φωτογραφίες τους, με τα ονόματά τους. Την ημέρα της βάφτισης όλα κύλησαν πολύ όμορφα και τα παιδιά διασκέδασαν. Ήρθαν οι καλεσμένοι μας και αφού τελέστηκε το μυστήριο, χορέψαμε με κέφι και τραγουδήσαμε. Τα δώρα από τους φίλους μας ήταν 1 υπέροχη ομαδική ζωγραφιά. Η γιορτή μας τελείωσε μοιράζοντας τις μπομπονιέρες μας και βγάζοντας φωτογραφίες.

34

35 Επέτειος της 28 ης Οκτωβρίου Καθώς πλησίαζε ο καιρός στην επέτειο της μεγάλης αυτής γιορτής, τα παιδιά συζητούσαν όλο και περισσότερο για τα πρόσωπα και τα γεγονότα του αγώνα αυτού. Διαβάσαμε πληροφορίες γύρω από το τι είχε συμβεί την περίοδο εκείνη και τα παιδιά με ενδιαφέρον παρατηρούσαν και περιέγραφαν σχετικές εικόνες από τη μάχη και τους ήρωες της εποχής. Κάναμε αναπαράσταση της ζωής των αγωνιστών και βιώσαμε σκηνές δράσης, χρησιμοποιώντας αντικείμενα της τάξης μας. Στολίσαμε την τάξη μας με σημαίες που φτιάξαμε από χρωματιστά χαρτιά και τέμπερα, με τις αντίστοιχες χαρτοκολλητικές μας, καθώς και με ομαδικές εργασίες που επιλέξαμε να κάνουμε. Γράψαμε τη λέξη ΟΧΙ και ζωγραφίσαμε ήρωες της εποχής. Τραγουδήσαμε πατριωτικά τραγούδια σχετικά με την επέτειο αυτή και διαβάσαμε ποιήματα για την Ελλάδα και την ελληνική σημαία. Μαζί με το δεύτερο τμήμα του νηπιαγωγείου, γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ, παρελαύνοντας στην αυλή του σχολείου μας και τραγουδώντας εορταστικά τραγούδια!

36 Επέτειος του Πολυτεχνείου-17 Νοέμβρη Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη γιορτή αυτή, διαπίστωσα ότι τα παιδιά είχαν μια καλή αντίληψη των γεγονότων που συνέβησαν τότε. Σε συζητήσεις που πραγματοποιήσαμε με τα παιδιά πάνω στο θέμα αυτό εξέφρασαν τις απορίες τους, είπαν τη γνώμη τους και προσπάθησαν να μπουν στην ατμόσφαιρα των γεγονότων. Διαβάσαμε σχετικά παραμύθια και ζωγραφίσαμε γεγονότα της εποχής. Φτιάξαμε το Πολυτεχνείο τόσο σε ομαδικές, αλλά και ατομικές εργασίες. Παρακολουθήσαμε DVD με εικόνες καταγεγραμμένες από την ημέρα εκείνη, ενώ ακούσαμε και ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία εκπέμπονταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Την ημέρα της γιορτής στην τάξη μας, τραγουδήσαμε τραγούδια σχετικά με τον αγώνα αυτό, τιμώντας με τον τρόπο μας τους αγωνιστές της επετείου.

37 Γιορτή των Χριστουγέννων Αρκετά νωρίτερα από τις ημέρες των γιορτών, τα παιδιά καλωσόριζαν ήδη τα αγαπημένα τους Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις και οι κουβεντούλες για τις γιορτές, τα δώρα, τον Αη-Βασίλη και τους καλικάντζαρους αποτελούσαν πλέον καθημερινότητα. Φυσικά έπρεπε να προετοιμάσουμε κατάλληλα και την τάξη μας για τη μεγάλη αυτή γιορτή και οι ιδέες και προτάσεις των παιδιών πολλές! Βασική προτεραιότητα της ομάδας το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Έφτασαν στην τάξη πολλών ειδών στολίδια και φωτάκια. Τα παιδιά καμάρωναν και για αυτά ήταν το ομορφότερο δέντρο του σχολείου! Κατασκεύασαν τάρανδους τους οποίους στόλισαν με χρυσόσκονη αλλά και μεγάλους αγγέλους με καμπανάκια στα χέρια. Μάθαμε και τραγουδήσαμε γιορτινά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα. Διαβάσαμε χριστουγεννιάτικα παραμύθια και ιστορίες, οι οποίες μας μετέφεραν στο μαγικό κόσμο των χριστουγεννιάτικων θαυμάτων. Κορύφωση όλης αυτής της καλής διάθεσης και των προετοιμασιών, αποτέλεσε η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το θέμα και επέλεξαν τους ρόλους τους. Κατασκεύασαν τις προσκλήσεις και ακολούθησαν με ενθουσιασμό τις σκηνοθετικές μας οδηγίες ώστε να έχουμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Τη μέρα της γιορτής έλαμπαν μέσα στις αυτοσχέδιες στολές τους! Απόλαυσαν τους ρόλους τους και δέχτηκαν με καμάρι το χειροκρότημα όλων μας!

38 Όλη αυτή η προσπάθεια των παιδιών να διανύσουν το μακρύ δρόμο της γνώσης, αλλά και η δική μας να τα καθοδηγήσουμε και να τα βοηθήσουμε, βρήκε συμπαραστάτες και βοηθούς εσάς! Με την πολύτιμη και αναγκαία, για την εξέλιξη της ομαδούλας μας, βοήθεια σας, συνεχίζουμε με ακόμα περισσότερα εφόδια για την κατάκτηση ακόμη περισσότερων γνώσεων Σας ευχαριστώ πολύ Η Νηπιαγωγός Βεατρίκη Παπανικολάου

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΜΟΥΤΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Το πρόγραμμα μας είχε ποικίλους γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς στόχους. Εμπλέξαμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Σε μία κοινωνία που κατακλύζεται από πληροφορίες, το παιδί, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστο. Καθημερινά γίνεται αποδέκτης πολυπληθών και πολυποίκιλων μηνυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά.

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τουαλέτα, υγιεινή, πρωινό. Πρωινή προσευχή, ημερολόγιο, αναφορά στο θέμα εβδομάδας. Πρόκειται για τη θεματική

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΙΚΩΝ Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ρέππα Ευαγγελία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου Κούκλες φτιάχνω στη στιγμή: δίνω σχήμα και μορφή, βάζω ρούχα και πνοή,

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο

Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο Στόχοι: Να εκφραστεί ο μαθητής μέσω των χρωμάτων, να γνωρίσει ότι υπάρχουν αγριοκάτσικα και να ενεργοποιηθεί συναισθηματικά προς αυτά. Παράλληλα να αναπτύξει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα.

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα. Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια του χθες και του σήμερα

Παιχνίδια του χθες και του σήμερα Παιχνίδια του χθες και του σήμερα Πολιτιστικό πρόγραμμα Υπεύθυνη τμήματος: Γιώτα Αλεξάνδρου Διάρκεια προγράμματος: 3 μήνες Μάρτιος Μάιος 2013 Γενικοί στόχοι προγράμματος Να ανακαλύψουν τα παιχνίδια που

Διαβάστε περισσότερα

κόσμου τους θυσαυρούς που δεν

κόσμου τους θυσαυρούς που δεν μες στο μουσείο, μες στο μουσείο μια μερα μπήκα με φόρα κι εγω, μη με τραβάτε μη μου κολλάτε, απ το μουσείο δεν θέλω Στο Μουσείο να βγω. Τρέχω Οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς τρέχω μές στα δωμάτια, μ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Κατοικίδια ζώα Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/τριες εκφράζουν συναισθήματα και προβληματίζονται για θέματα που αφορούν τα κατοικίδια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 1) Θωμάη Ξανθάκη 2) Ελένη Γκαγκάρη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ: Ζωγραφιά Μπουγά. Αριθμός Νηπίων: 33

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 1) Θωμάη Ξανθάκη 2) Ελένη Γκαγκάρη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ: Ζωγραφιά Μπουγά. Αριθμός Νηπίων: 33 2//Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΙΑΓΩΓΕΙΙΟ ΠΡΙΙΝΟΥ «ΚΑΛΤΣΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 1) Θωμάη Ξανθάκη 2) Ελένη Γκαγκάρη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ: Ζωγραφιά Μπουγά Αριθμός Νηπίων: 33 ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από ένα ταξιδάκι, έγραψα βιβλιαράκι!!!

Μέσα από ένα ταξιδάκι, έγραψα βιβλιαράκι!!! Μέσα από ένα ταξιδάκι, έγραψα βιβλιαράκι!!! Καραπά Βασιλική Προϊσταμένη και Νηπιαγωγός του 2/θ Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Τρικάλων Ε-mail:vasilikikarapa@gmail.com Αλεξοπούλου Άννα Νηπιαγωγός του 2/θ Ολοήμερου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΕΑ Μια μέρα στο παιδικό σταθμό «Το παιχνίδι της χαράς» Στο παιχνίδι της χαράς υπάρχει ένα περιβάλλον όπου παρέχει στα παιδιά ασφάλεια, φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας Πίνακας 2 Περιεχομένων Το Σχολείο μας 3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας 4 Σχολικό Έτος και Αργίες Ωράριο 6 Οι καθημερινές μας Οι Δραστηριότητες 7 εργασίες μας 9 Κατ οίκον Εργασία Οι Αξιολόγηση 10 Εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2007 1 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Η τέχνη σημαντικό κομμάτι της ζωής,

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 19-09-2007 Συγκέντρωση γονέων με την παιδοψυχολόγο του σταθμού. Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας bantonog@yahoo.gr Εισαγωγή Τίτλος: «Παραμύθι και Αφήγηση» Υλοποίηση: στο πλαίσιο του νέου θεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08

Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08 Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08 Τα νήπια ΟΙ ΜΗΛΙΤΣΕΣ Δάϊου Εμμανουέλα Παπαγεωργίου Αριάδνη Μπιτέρνα Ελένη Ιτσκάρα

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT: ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Δημοτικό Σχολείο Κοντοβάζαινας Αρκαδίας

PROJECT: ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Δημοτικό Σχολείο Κοντοβάζαινας Αρκαδίας EuropeStARTS Το έργο αυτό χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. H παρούσα εργασία δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για καμία χρήση που

Διαβάστε περισσότερα

«ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» Σχολικό έτος 2006-07

«ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» Σχολικό έτος 2006-07 «ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» Σχολικό έτος 2006-07 ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιβ.Εκπ/σης Εθνικό Δίκτυο «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» του Κ.Π.Ε Νάουσας ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ Νηπ/γείο Καλυβίων Ν. Πέλλας Νηπ/γείο Αγγελοχωρίου

Διαβάστε περισσότερα

1η δράση. κών, των εικαστικών, της δραµατικής τέχνης και της πληροφορικής.

1η δράση. κών, των εικαστικών, της δραµατικής τέχνης και της πληροφορικής. ΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Η ιστορία του Κοµπιουτερούλη µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως ερέθισµα για την εξοικείωση των παιδιών της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας µε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Σημείωμα. Η είσοδος στο νηπιαγωγείο είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής

Εισαγωγικό Σημείωμα. Η είσοδος στο νηπιαγωγείο είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής Εισαγωγικό Σημείωμα Αγαπητοί γονείς, Η είσοδος στο νηπιαγωγείο είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής κάθε παιδιού. Οι στέρεες βάσεις και τα θεμέλια της μάθησης και της ολόπλευρης ανάπτυξής

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ομάδα Εικαστικής Αγωγής 2014 Σκιαγραφώντας το σχολείο/τη γειτονιά μου Τάξεις: Γ Στ Περιγραφή ενότητας: Οι μαθητές/τριες καταγράφουν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΘΕΜΑ: «Οι φίλοι μας, τα σκουπίδια» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ Η φύση και ο άνθρωπος. Οι φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Εργασία στο μάθημα: Διδακτική της Γλώσσας I Διδάσκουσα: Μαριάννα Κονδύλη

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Λάρισα 2012

ΜΟΥΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Λάρισα 2012 ΜΟΥΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Λάρισα 2012 Ο μαθητής μου σύμφωνα με συστηματική παρατήρηση διαπίστωσα ότι: είχε δυσκολία στην κοινωνική επαφή. Δεν ήξερε πώς να προσεγγίσει τα υπόλοιπα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Συντονισμός χεριού-ματιού Βοηθούν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Παίζω με τους κύβους

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση προγράμματος

Παρουσίαση προγράμματος Παρουσίαση προγράμματος Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Πιλοτικό πρόγραμμα Συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Εκπαιδεύτριες:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Νους υγιής εν σώµατι υγιεί» 1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Δεκέµβριος2012-Απρίλιος 2013 Υπεύθυνη Προγράµµατος Αθηνά Τρέλλη «Νους υγιής εν σώµατι υγιεί» 1 ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Με το ξεκίνηµα

Διαβάστε περισσότερα

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260 TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. 25 ης Μαρτίου 12-177 78 Ταύρος Τηλ. 210 48 11 260 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή του παρόντος βιβλίου με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ 9 ΟΥ KAI 22 ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Νηπιαγωγεία που συμμετέχουν: 9 ο 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κατερίνης 22 ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

«Παραμυθένια» Χριστούγεννα στις Βιβλιοθήκες!

«Παραμυθένια» Χριστούγεννα στις Βιβλιοθήκες! «Παραμυθένια» Χριστούγεννα στις Βιβλιοθήκες! Στο Βόρειο Πόλο, σ έναν τόπο όπου το χιόνι δε σταματά να πέφτει, βρίσκεται ένα σπιτάκι μ ένα εργαστήριο στην αυλή του. Εκεί φτιάχνει ο Άγιος Βασίλης παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 Ο β κύκλος του διήμερου καλλιτεχνικού, βιωματικού σεμιναρίου «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29

Διαβάστε περισσότερα

τον ΤΥΧΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ αυτής της πρόσκλησης.

τον ΤΥΧΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ αυτής της πρόσκλησης. Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γιόρτασε την 50ή λαχταριστή επέτειο του βιβλίου Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.)

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) 1 Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ: «Αρχίζει να γερνά κανείς από τη στιγμή που σταματάει να παίζει». Tι εννοεί ο Πλάτωνας με τα πιο πάνω λόγια; Συμφωνείτε; Μήπως το παιχνίδι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Υπάρχουν άνθρωποι, δημιουργικοί, που λατρεύουν την τέχνη και διαθέτουν πολλά ταλέντα, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ Ομάδα ανάπτυξης Μαρία Τσικαλοπούλου, Μαθηματικός Σ Κ Υ Δ Ρ Α / 2 0 1 5 Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα μαθηματικά της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ Δημοτικό σχολείο Σκύδρας ΣΚΥΔΡΑ,2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής Το αντικείμενο με το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. 2013-2014 Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Βαδίζοντας μαζί για δημιουργία και επικοινωνία Γραφείο Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης Νέος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Νικητοπούλου Δήμητρα Δασκάλα 5 ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων Τάξη Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Κυκλοφοριακή Αγωγή» Σκοπός : Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να μυήσει το παιδί στους βασικούς κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Μαρία Παπαδοπούλου Αν. Καθηγήτρια, Π.Τ.Π.Ε., Π.Θ. mariapap@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 205 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (Ένα παραμύθι από μεγάλα παιδιά) Παπαλουκά Κων/να Εκπαιδευτικός Β θμιας Εκπαίδευσης Νηπιοβρεφοκόμος Τσαγκουρνού Ελισάβετ Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ιδακτικό Σενάριο για το Νηπιαγωγείο Μέσα Συγκοινωνίας και Μεταφοράς «Ταξίδι ταξιδάκι µου»

ιδακτικό Σενάριο για το Νηπιαγωγείο Μέσα Συγκοινωνίας και Μεταφοράς «Ταξίδι ταξιδάκι µου» ΚΣΕ ΚΕΚ ΕΥΡΩΪ ΕΑ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ιδακτικό Σενάριο για το Νηπιαγωγείο Μέσα Συγκοινωνίας και Μεταφοράς «Ταξίδι ταξιδάκι µου» ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 1 1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου «Τα µέσα συγκοινωνίας και µεταφοράς» (Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Παρέα με έναν ελέφαντα που έζησε κάποτε στην Κρήτη

Παρέα με έναν ελέφαντα που έζησε κάποτε στην Κρήτη 5ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου Παρέα με έναν ελέφαντα που έζησε κάποτε στην Κρήτη 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: 2 ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Τμήμα: Ολοήμερο Αριθμός νηπίων : 15 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας

Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας Ενότητα που αφορά στη διδασκαλία (βάσει του σχολικού γλωσσικού εγχειριδίου):

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού.

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Συγγραφέας: Μποζονέλου Κωνσταντίνα 1.1.Τίτλος διδακτικού σεναρίου Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Διαθεματικό σχέδιο εργασίας Επιτέλους! Έρχονται τα Χριστούγεννα '

Διαθεματικό σχέδιο εργασίας Επιτέλους! Έρχονται τα Χριστούγεννα ' Διαθεματικό σχέδιο εργασίας Επιτέλους! Έρχονται τα Χριστούγεννα ' Φάση 1η: Προβληματισμός Επιλογή θέματος Οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν είναι και τόσο μακριά όσο φαίνονται. Χωρίς να το καταλάβουμε η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου»

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου» ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου» 6/Θ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΤΡΟΥΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Μαρία Υφαντή (ΠΕ 11) Δαμιανός Τσιλφόγλου (ΠΕ 20) Θέμα: Μύθοι Αισώπου και διδαχές του Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή:

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή: ΕΥΤΕΡΑ * Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό, είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσονται,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ Από Ειρήνη Πετράκη Ειρήνη Μάντολε (δασκάλες / σύμβουλοι ΣΧ.Τ.) ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ (ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΧ.Τ: Συνδέσεις) ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΜΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1 Ο 80λεπτο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τους συντάκτες ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τους συντάκτες ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ξάνθη: 1/2/2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τους συντάκτες ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συμμετέχει και φέτος στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές Ξανθιώτικο Καρναβάλι με σειρά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Δρ Χάρις Πολυκάρπου Συντονίστρια Θεατρικής Αγωγής, Γραφείο Αναλυτικών Π.Ι.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Δρ Χάρις Πολυκάρπου Συντονίστρια Θεατρικής Αγωγής, Γραφείο Αναλυτικών Π.Ι. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δρ Χάρις Πολυκάρπου Συντονίστρια Θεατρικής Αγωγής, Γραφείο Αναλυτικών Π.Ι. Ν.Α.Π. Θεατρικής Αγωγής Ορολογία: «Θεατρική Αγωγή αποτελεί η παιδαγωγική και κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Καλώς ήρθατε στο littlebridge.com HomeBook 1. Εναρμονισμένο με τα 12 κεφάλαια του online υλικού, αυτό το βιβλίο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

1.1 ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

1.1 ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ - ΦΑΣΗ Β (2013-2014) Πλαίσιο Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδασκαλίας Ενότητα που αφορά στη διδασκαλία (βάσει του σχολικού γλωσσικού εγχειριδίου):

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ''ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ'' ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΠΠΑ.ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:2012-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ''ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ'' ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΠΠΑ.ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:2012-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ''ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ'' ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΠΠΑ.ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ:ΜΠΙΣΤΙΧΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΗΠΙΩΝ:25 (12 ΝΗΠΙΑ,13 ΠΡΟΝΗΠΙΑ) 1/11/2012 Ερέθισμα,αρχικές ιδέες των

Διαβάστε περισσότερα

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Το Παραμύθι, μία από τις πιο αγαπημένες ενασχολήσεις των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή Ζωντανά βιβλία, της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc, µε ιστορίες που µάς δίνουν το έναυσµα να τις βιώσουµε, δραµατοποιήσουµε, συζητήσουµε, διαβάσουµε, ώστε να µάθουµε και

Διαβάστε περισσότερα

Απρίλιος Άλλος ένας μήνας παιχνιδιού και μάθησης

Απρίλιος Άλλος ένας μήνας παιχνιδιού και μάθησης ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» KAI ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Απρίλιος 2015 8 ο Τεύχος Απρίλιος Άλλος ένας μήνας παιχνιδιού και μάθησης ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ Απριλίου Πρωτομαγιάτικες

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια

Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια Γεωργία Σάββα Β.Διευθύντρια Φάση 1: Διάγνωση Φάση 2: Οργάνωση Ετοιμασία Φάση 3: Εφαρμογή Ο εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος ώστε να διαγνώσει τα διαφορετικά επίπεδα της τάξης του Μικρές, συντρέχουσες αξιολογήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ > Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ντέλλα Βασιλική 1ο Νηπιαγωγείο Κορινού κλασικό τμήμα Σχολική χρονιά 2010-11 11 Ονόματα μαθητών που

Διαβάστε περισσότερα

«Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων»

«Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων» Σχολείο: 52 ο ΓΕΛ Αθηνών Σχολικό έτος: 2013-2014 Τετράμηνο: Β Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Τμήμα: Α 4 «Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων» Ομάδα Εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα.

Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα. Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο αναπτυξιακό οικολογικό μοντέλο (εισήγηση, Έφη Γουργιώτου, λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης,

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2

Κυκλοφοριακή Αγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 Κυκλοφοριακή Αγωγή Πρόγραµµα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ιαθεµατική προσέγγιση ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2 1) Γενικά Στοιχεία άσκαλοι:

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία της υφαντικής στο πλαίσιο της δράσης Πηνελόπη-Ghandi

Διδασκαλία της υφαντικής στο πλαίσιο της δράσης Πηνελόπη-Ghandi ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ Ε - ΣΤ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ Διδασκαλία της υφαντικής στο πλαίσιο της δράσης Πηνελόπη-Ghandi ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο παρακάτω σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά.

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. Τάξη/εις στις οποίες απευθύνεται: Το

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γιορτινό καράβι «έδεσε» στην πλατεία του Ορχομενού!

Ένα γιορτινό καράβι «έδεσε» στην πλατεία του Ορχομενού! Ένα γιορτινό καράβι «έδεσε» στην πλατεία του Ορχομενού! Για πρώτη φορά την κεντρική πλατεία του Ορχομενού δεν στολίζει για τις γιορτές ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά ένα πραγματικά εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ» ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ» ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 207 «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ» ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Κανελλοπούλου Ελένη Μαθηματικός / δασκάλα Μεταπτυχιακή φοιτήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ «ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ 1 Ο ΕΠΑ.Λ ΧΑΝΙΩΝ Ό,τι δεν συνέβη, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε,

Διαβάστε περισσότερα

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας πολιτισμού» συμμετείχαμε τα τμήματα Δ 1 και Δ 2 και το τμήμα Ε 2 του σχολείου μας, σε μια περιήγηση στα πολιτιστικά μέρη του Γερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

CONGRATULATIONS! Είσαι έτοιμη να γίνεις... to become a Ballerina!

CONGRATULATIONS! Είσαι έτοιμη να γίνεις... to become a Ballerina! CONGRATULATIONS! Είσαι έτοιμη να γίνεις... You are μπαλαρίνα; now ready to become a Ballerina! Περιεχόμενα 3 Πώς να γίνεις μπαλαρίνα 4 Ο κόσμος του μπαλέτου 6 Η καλύτερη φίλη μιας μπαλαρίνας 8 Υπέροχη

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Εθνικοί. Εορτασμοί. The G C School of Careers ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ενημερωτικό Δελτίο. Εθνικοί. Εορτασμοί. The G C School of Careers ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2012 - Τεύχος 17 Εθνικοί Εορτασμοί ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 Απριλίου «Έκθεση χρησιμοποιημένων βιβλίων», Συνδέσμου

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 1: 1 Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της. Γεωμετρικής Εποχής»

Διδακτική πρόταση 1: 1 Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της. Γεωμετρικής Εποχής» Διδακτική πρόταση 1: 1 Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Γεωμετρική ς Εποχής; Ερωτήματα - κλειδιά: 2 Πόσο μεγάλες ήταν οι ομάδες των ανθρώπων της Γεωμετρικής Εποχής; Υπήρχαν αρχηγοί στις ομάδες των ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Α3 ΓΙΑ ΤΟ PROJECT ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ Το Project μπορεί να οριστεί ως διαθεματικός και διεπιστημονικός κύκλος δραστηριοτήτων με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙ & ΓΛΩΣΣΑ. Προφορική επικοινωνία

ΠΑΙΔΙ & ΓΛΩΣΣΑ. Προφορική επικοινωνία Η ελιά ένα κομμάτι από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο, παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και φιλίας των λαών μας συντροφεύει, μας θρέφει, μας διδάσκει μας ευεργετεί! Στους χονδρούς ροζιασμένους

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Δημοτικό- Νηπιαγωγείο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 14122 Ηράκλειο Αττικής. Τηλ. 2102816222, 2102810630. Fax 2102830780 Internet

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 Η ΚΘ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής οργανώνουν για πέμπτη χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε μειονεκτούντες μαθητές/οικογένειες Πολυγλωσσική δραστηριότητα Απευθύνεται ειδικά σε. Ναι αλλά όχι μόνο. Ναι Όχι

Απευθύνεται σε μειονεκτούντες μαθητές/οικογένειες Πολυγλωσσική δραστηριότητα Απευθύνεται ειδικά σε. Ναι αλλά όχι μόνο. Ναι Όχι www.lifelongreaders.org Περιγραφή της Δραστηριότητας για Προώθηση Ανάγνωσης / Δράση ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ Η περιγραφή δημιουργήθηκε από τον εταίρο στο πρόγραμμα LiRe: CARDET Απευθύνεται σε μειονεκτούντες

Διαβάστε περισσότερα

Our English class Η τάξη των Αγγλικών

Our English class Η τάξη των Αγγλικών Our English class Η τάξη των Αγγλικών Θα σας παρουσιάσουμε ευθύς αμέσως τη δουλειά που έχουν κάνει τα παιδιά των τεσσάρων πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου Ανατολικού στο μάθημα των Αγγλικών. Πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

[CE312] Διδακτική της πληροφορικής

[CE312] Διδακτική της πληροφορικής [CE312] Διδακτική της πληροφορικής Αντωνόπουλος Εμμανουήλ-Άρης Βασιλειάδης Βασίλειος Ελευθεριάδης Χαράλαμπος Θεοδωρίδης Αθανάσιος Παρασύρης Κωνσταντίνος Σκρέκα Λαμπρινή Τάτση Μαρία November 29, 2011 1

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γενική οργάνωση σεναρίου. 1. Προαπαιτούμενες γνώσεις και πρότερες γνώσεις των μαθητών

Γενική οργάνωση σεναρίου. 1. Προαπαιτούμενες γνώσεις και πρότερες γνώσεις των μαθητών Παράρτημα 1: Τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης σεναρίου Το εκπαιδευτικό σενάριο που θα σχεδιαστεί πρέπει να συνοδεύεται από μια τεχνική έκθεση τεκμηρίωσής του. Η τεχνική αυτή έκθεση (με τη μορφή του παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ Γνωριμία- οικειοποίηση Αξιοποίηση προβλημάτων της καθημερινής κοινωνικής ζωής στο τοπικό περιβάλλον.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ Γνωριμία- οικειοποίηση Αξιοποίηση προβλημάτων της καθημερινής κοινωνικής ζωής στο τοπικό περιβάλλον. ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ Γνωριμία- οικειοποίηση Αξιοποίηση προβλημάτων της καθημερινής κοινωνικής ζωής στο τοπικό περιβάλλον. Μύηση στους βασικούς κανόνες της κυκλοφοριακής Αγωγής. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Σχέδιο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα