ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"

Transcript

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ν

2 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διαδρομή μας προς τη γνώση και το παιχνίδι, ξεκίνησε με τον αυτονόητο στόχο να αισθανόμαστε όλοι όμορφα και άνετα μέσα στην ομάδα μας. Έπειτα από τη σταδιακή γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των παιδιών, υπήρξε μια αποτελεσματικότερη επικοινωνία. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδρομής, τα παιδιά γνώρισαν νέους τρόπους σκέψης και δράσης, βίωσαν συναισθήματα και εμπειρίες, τόσο σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο, έκαναν επιλογές, πήραν πρωτοβουλίες, αντάλλαξαν απόψεις, επεξεργάστηκαν διάφορα υλικά και πειραματίστηκαν με καινούριες, για εκείνα, ιδέες. Σε κάθε δράση μας, τα παιδιά κατείχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση τους. Ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο, διαπιστώνουμε με χαρά την επίτευξη του στόχου μας να εκφραστούν πολλές και διαφορετικές ιδέες, ώστε μέσα από την πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης, καθένα από τα παιδιά να βρει τον τρόπο να δράσει και να νιώσει ισάξιο μέλος της ομάδας μας.

3 2.PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ 1 Η ΦΑΣΗ : Αναζήτηση και διερεύνηση του θέματος Με στόχο την επιλογή νέου θέματος, συζητήσαμε και καταγράψαμε όλες τις ιδέες που εκφράστηκαν. Ανάμεσα στα διάφορα θέματα που προτάθηκαν, με συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας και μετά από διαδικασία ψηφοφορίας, <<Τα Δελφίνια>> ήταν η πρόταση που κέρδισε το θαυμασμό των παιδιών. Τι γνωρίζουν τα παιδιά για το θέμα Έχουν πτερύγιο. Κάνουν βουτιές. Έτρωγαν φυτά. Τρώνε καβουράκια. Κουνάνε τις ουρές τους. Ζουν σε κοπάδια και παίζουν. Έχουν κεφάλι. Έχουν δική τους ομιλία, βγάζουν ήχους. Παίζουν με τους ανθρώπους. Έχουν τρύπα στο σώμα τους και φυσάνε. Κολυμπάνε.

4 Ο άνθρωπος αγαπάει τα δελφίνια. Έχουν ιδιαίτερο στόμα. Είναι μπλε, γκρι και ροζ. Τι θέλουν τα παιδιά να μάθουν Πως κάνουν βουτιές; Γιατί είναι μοβ, ροζ και γκρι; Τι τρώνε τα δελφίνια; Γιατί έχουν πτερύγιο; Πως βγάζουν ήχους; Πως αγαπούν τους ανθρώπους; Πως παίζουν μεταξύ τους; Γιατί έχουν την τρύπα πάνω στο σώμα τους; Τι γεννάνε τα δελφίνια; Συλλογή υλικών Τα νήπια άρχισαν να συγκεντρώνουν σιγά σιγά κάθε είδους υλικό σχετικό με το θέμα μας και να το παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα, συζητώντας τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης του. Το υλικό που τελικά συγκεντρώσαμε με τη συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν: Φιγούρες διαφόρων δελφινιών σε πλήθος χρωμάτων και μεγεθών Παραμύθια με ιστορίες δελφινιών Εικόνες με δελφίνια Βιβλία με πληροφορίες για τα δελφίνια και τη ζωή τους Σφραγίδες με δελφίνια Παζλ με δελφίνια DVD για δεινόσαυρους (ντοκιμαντέρ και ταινία)

5 Φωτογραφίες δεινοσαύρων και πληροφορίες για τη ζωή τους από το Διαδίκτυο Μετά το τέλος της 3 ης φάσης και την αξιολόγηση, μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δράσεις μας, μέσα από τις φωτογραφίες που σας παραθέτουμε!!! 2 Η ΦΑΣΗ : Στη συνέχεια τα νήπια αποφάσισαν τι θα ήθελαν να κάνουν, ώστε να διερευνήσουμε το θέμα. Πρότειναν λοιπόν: Να φτιάξουμε δελφίνια Να φέρουμε παραμύθια και βιβλία Να παίξουμε κουκλοθέατρ ο Ναφέρουμε παιχνίδια και πράγματα ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ Να δούμε φωτογραφίες δελφινιών Να δούμε dvd με δελφίνια Να πάμε σε πάρκο(δελφινάριο)

6 3 Η ΦΑΣΗ: Υλοποίηση του σχεδιασμού 1 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φέρουμε παραμύθια και βιβλία με δελφίνια>> 1 η Δραστηριότητα : Ανάγνωση Βρήκαμε σε βιβλία και διαβάσαμε πληροφορίες για τα δελφίνια και τον τρόπο ζωής τους. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ακρόαση Καλλιέργεια της δεξιότητας της ακρόασης Εμπλουτισμός του λεξιλογίου 2 η Δραστηριότητα : Συζήτηση Μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή πληροφοριών έμαθαν για : -τα είδη των δελφινιών -τι τρώνε τα δελφίνια -πώς είναι το σώμα τους -πώς γεννούν και ανατρέφουν τα μικρά τους -πώς κολυμπάνε τα δελφίνια -πώς επικοινωνούν -που ζουν

7 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Εξοικείωση με τη διαδικασία του διαλόγου Ανταπόκριση σε ερωτήσεις με χρήση ολοκληρωμένων προτάσεων Ανάκληση πληροφοριών από το κείμενο 3 η Δραστηριότητα : Γραφή Γράψαμε τα διάφορα ονόματα των δελφινιών ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Γραφή Λειτουργική ανάγνωση και γραφή Σύνδεση προφορικού και γραπτού λόγου Ενασχόληση με τα γράμματα 4 η Δραστηριότητα : Ανάγνωση -Διαβάσαμε ιστορίες και μύθους για δελφίνια. -Διαβάσαμε παραμύθια όπως: <<Τα δελφίνια>> <<Η μα ι μού και το δελφίνι>> <<Το ταξίδι του δελφινιού>> ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ανάγνωση και Ομιλία

8 Συλλογή πληροφοριών Αναδιήγηση ιστοριών 5 η Δραστηριότητα : Δραματοποίηση Αποφάσισαν να δραματοποιήσουν το παραμύθι <<Τα δελφίνια>> ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία καιέκφραση-δραματική Τέχνη Δράση με αυτοσχεδιασμούς, χρησιμοποιώντας το σώμα τους ως εργαλείο 2 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φτιάξουμε δελφίνια>> 1 Η Δραστηριότητα : Συζήτηση Συζητήσαμε και αποφασίσαμε ποια δελφίνια θέλουν να φτιάξουμε και με ποιους τρόπους. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Ανταλλαγή απόψεων και ιδεών 2 η Δραστηριότητα : Κατασκευή δελφινιών από πηλό και πλαστελίνη - Έφτιαξαν δελφίνια από πηλό και πλαστελίνη, χρησιμοποιώντας ειδικά καλουπάκια αλλά και ελεύθερα.

9 - Σε επίσκεψή μας στο Κέντρο Αρχα ι κής Τέχνης στον Άλιμο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να χρωματίσουν σχεδιασμένα δελφίνια σε πήλινα πιατάκια και να έρθουν έτσι σε επαφή με την πανάρχαια τέχνη της Αγγειογραφίας! ΣΤΟΧΟΙ: Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Ανάπτυξη των δημιουργικών τους ικανοτήτων μέσα από την εικαστική ευαισθητοποίηση 3 η δραστηριότητα : Κολάζ και χαρτοκολλητική -Έκοψαν και κόλλησαν δελφίνια, δημιουργώντας ένα κοπάδι δελφινιών (ομαδική εργασία) -Έκοψαν σχεδιασμένα σε κάνσον χαρτί, Ρινοδέλφινα και με διάφορα ακόμη υλικά, δημιούργησαν μια εικόνα. -Έκοψαν σχεδιασμένες σε γλασσέ χαρτί, Όρκες και εμπλούτισαν την εικόνα τους επίσης με διάφορα άλλα υλικά. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Να γνωρίσουν νέους τρόπους δράσης και επεξεργασίας των υλικών Παιδί και Μαθηματικά Ομαδοποίηση ως προς 1 ή 2 κριτήρια 4 η Δραστηριότητα : Ζωγραφική Ζωγράφισαν εργασίες ατομικές αλλά και ομαδικές. Χρησιμοποίησαν διαφορετικά υλικά όπως μαρκαδόρους, κηρομπογιές, ξυλομπογιές, νερομπογιές και δαχτυλομπογιές.

10 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Έκφραση με δημιουργικό τρόπο μέσα από τις εικαστικές τέχνες 5 η Δραστηριότητα : Χρήση του Η/Υ -Εκτύπωσαν σχέδια δελφινιών από τον Η/Υ, τα φωτοτυπήσαμε και τα ζωγράφισαν. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Πληροφορική Χρήση του Η/Υ ως πηγή πληροφόρησης 3 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φέρουμε παιχνίδια και πράγματα με δελφίνια>> 1 η Δραστηριότητα : Συζήτηση Συζητήσαμε και αποφασίσαμε τι παιχνίδια θέλουν να παίξουν και πώς. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Έκφραση της θέσης τους πάνω σε ένα προβληματισμό 2 η Δραστηριότητα : Μαθηματικά παιχνίδια Παίξαμε παιχνίδια : -Σειροθέτησης (σειροθέτησαν δελφίνια με βάση 1 κριτήριο). -Αντιστοίχησης (αντιστοίχησαν δελφίνια με τα μικρά τους). -Αραίωσης και Πύκνωσης (παρατήρησαν και σύγκριναν ποσότητες δελφινιών). -Αρίθμηση (με ένα ζάρι. Μετρούσαμε το πλήθος των δελφινιών που μας έδειχνε κάθε φορά το ζάρι.)

11 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Μαθηματικά Ενασχόληση με όλες τις παραπάνω έννοιες Συγκρίσεις μεγεθών και προσέγγιση ποσοτικών σχέσεων 3 η Δραστηριότητα : Γλωσσικά παιχνίδια Μάθαμε ονομασίες δελφινιών και ασχοληθήκαμε με τις σύνθετες λέξεις(όπως Ρινοδέλφινο, σταχτοδέλφινο κ.ά.). ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Αναγνώριση παράγωγων λέξεων Δημιουργία σύνθετων λέξεων Χρήση του ενικού και πληθυντικού αριθμού 4 η Δραστηριότητα : Παιχνίδι ελεύθερης έκφρασης Έπαιξαν, αυτοσχεδιάζοντας δικές τους ιστορίες με τις πλαστικές ή λούτρινες φιγούρες δελφινιών. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Δραματική τέχνη Εξοικείωση με τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος, του προσώπου και της φωνής. 4 Η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να δούμε DVD με δελφίνια>> 1 η Δραστηριότητα : Συζήτηση

12 Συζητήσαμε και αποφασίσαμε ποια DVD θέλουν να παρακολουθήσουμε. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Ανάπτυξη επιχειρηματολογίας Σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις 2 η Δραστηριότητα : Παρακολούθηση DVD στο χώρο του σχολείου μας Παρακολουθήσαμε ντοκιμαντέρ για δελφίνια, αλλά και την κινηματογραφική ταινία Dolfin Tale. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Περιβάλλον-Ανθρωπογενές περιβάλλον- Αλληλεπίδραση Συλλογή πληροφοριών και επεξεργασία υλικού 3η Δραστηριότητα : Ζωγραφική Ζωγράφισαν ό, τι τους άρεσε από αυτά που είδαμε επιλέγοντας μόνοι τους τα υλικά. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Αίσθηση της χαράς της δημιουργίας 5 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να επισκεφτούμε ένα θαλάσσιο πάρκο >> 1 η Δραστηριότητα : Επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

13 Επισκεφτήκαμε το πάρκο και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του, με θέμα τα δελφίνια. Τα παιδιά εκτός από τη συλλογή πληροφοριών για το θέμα, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν Ρινοδέλφινα! Εντυπωσιάστηκαν από τις βουτιές τους και τα ψηλά τους άλματα. Παρατήρησαν επίσης την ταχύτητα με την οποία κολυμπούν καθώς και τον όγκο τους. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Περιβάλλον-Ανθρωπογενές περιβάλλον- Αλληλεπίδραση Συλλογή πληροφοριών μέσα από την παρατήρηση. 2 η Δραστηριότητα : Ανάγνωση Διαβάσαμε τις πινακίδες του πάρκου, με τις σχετικές για τα ρινοδέλφινα, πληροφορίες. Επίσης διαβάσαμε τους κανόνες συμπεριφοράς μας κατά τη διάρκεια του προγράμματος. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ανάγνωση Επεξεργασία υλικού Λειτουργική ανάγνωση 6 Η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φέρουμε φωτογραφίες δελφινιών>> 1 η Δραστηριότητα : Συζήτηση - Παρατηρήσαμε και συγκρίναμε τα δελφίνια των εικόνων - Ομαδοποίησαν τα δελφίνια σύμφωνα με το χρώμα και το φύλο.

14 -Σειροθέτησαν δελφίνια (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και αντίστροφα) -Συγκρίναμε ίσες και άνισες ομάδες δελφινιών ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα Συλλογή πληροφοριών Ανταλλαγή απόψεων Παιδί και Μαθηματικά Ομαδοποιήσεις με 1 ή 2 κριτήρια Σειροθέτηση αντικειμένων Ταξινομήσεις αντικειμένων Ισότητα Ανισότητα 2 η Δραστηριότητα : Ομαδική Εργασία Χωριστήκαμε σε ομάδες. Κάθε ομάδα αποφάσισε να ζωγραφίσει δελφίνια με ένα χρώματα της αρεσκείας της. Τέλος κάθε ομάδα παρουσίασε την εργασία της στις υπόλοιπες ομάδες. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Ανάπτυξη του προφορικού λόγου Παιδί και Μαθηματικά Χρήση εννοιών σε σχέση με το χώρο(πάνω, κάτω, ανάμεσα κ.ά.) Σύγκριση μεγεθών Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Έκφραση με δημιουργικό τρόπο μέσα από τις εικαστικές τέχνες Να γνωρίσουν νέους τρόπους δράσης και επεξεργασίας των υλικών

15 7 Η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να παίξουμε κουκλοθέατρο>> 1 η Δραστηριότητα : Συγγραφή μιας ιστορίας Τα παιδιά μετά από συζήτηση, αποφάσισαν πως για να παίξουν κουκλοθέατρο χρειάζονται μια ιστορία. Αρχικά επέλεξαν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας τους. Έπειτα, το κάθε παιδί διάλεξε ένα πρωταγωνιστή και έπλεξε μια δράση. Βοηθήσαμε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι μια ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος. Τα παιδιά κατάφεραν να κινηθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ολοκλήρωσαν το παραμύθι τους δίνοντας του τον τίτλο, Η περιπέτεια ενός δελφινιού. Σε όλη αυτή τη δράση, τα λεγόμενα των παιδιών καταγράφηκαν από εμένα, σε χαρτί και στο τέλος της διαδικασίας ξαναδιαβάστηκαν στα παιδιά. ΣΤΟΧΟΙ: Παιδί και Γλώσσα-Επικοινωνία, Γραπτή έκφραση Ενθαρρύνονται να παίρνουν το λόγο για να αφηγούνται Να περιγράφουν Να κατανοήσουν την σύνδεση του γραπτού και του προφορικού λόγου Να αρχίσουν να συνειδητοποιήσουν την αξία της γραφής ως μέσο επικοινωνίας. 2 η Δραστηριότητα : Κατασκευή κούκλας κουκλοθέατρου Τα παιδιά ζωγράφισαν τον αγαπημένο τους ήρωα, από την ιστορία που δημιούργησαν. Έκοψαν τους ήρωες τους με το ψαλίδι και τους κόλλησαν σε κομμάτια χαρτιού κάνσον. Τους στερέωσαν σε ξυλάκια.

16 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Να χρησιμοποιούν με ευχέρεια διάφορα υλικά για να ζωγραφίσουν, να κόψουν και να κολλήσουν. Να εκφράζονται και να επικοινωνούν μέσω της τέχνης με τους άλλους γύρω τους. 3 η Δραστηριότητα: Η παράσταση κουκλοθέατρου Τα παιδιά βοήθησαν στο στήσιμο του σκηνικού. Χρησιμοποιήσαμε τις ομαδικές μας κατασκευές. Ανέλαβαν τους ρόλους τους και έπαιξαν την ιστορία που τα ίδια δημιούργησαν. ΣΤΟΧΟΙ: Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Δραματική Τέχνη Εξοικείωση με τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος, του προσώπου και της φωνής. Ανάληψη ρόλων 4 η Δραστηριότητα : Εικονογράφηση του παραμυθιού -Παρακολουθήσαμε την κυρία Λήδα Βαρβαρούση, να αφηγείται και να εικονογραφεί μια ιστορία. -Χωρίσαμε μαζί με τα παιδιά την ιστορία τους σε εικόνες και τις μετρήσαμε. Γράψαμε σε κάθε εικόνα τον αύξοντα αριθμό της. Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια και επέλεξαν τη εικόνα που ήθελαν να ζωγραφίσουν, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποίησαν. Σε κάθε εικόνα γράψαμε και το αντίστοιχο τμήμα της ιστορίας. Συρράψαμε τις εικόνες δημιουργώντας και οπτικά το δικό μας παραμύθι.

17 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Γλώσσα-γραπτή έκφραση Σύνδεση γραπτού και προφορικού λόγου Παιδί και Μαθηματικά Να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους σχετικά με τους αριθμούς Να εξοικειωθούν με τα σύμβολα των αριθμών. Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Να χρησιμοποιεί με ευχέρεια υλικά για να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει Να εκφράζει ιδέες, εμπειρίες και συναισθήματα μέσα από τα έργα του Να αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του 3.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Φτάνοντας προς το τέλος της διερεύνησης μας και έχοντας υλοποιήσει τις προτάσεις της ομάδας μας, αποφασίσαμε με τα παιδιά να συζητήσουμε πώς ακριβώς θα ήθελαν να κλείσουμε αυτό το θέμα και να απαντήσουμε στα ερωτήματά μας. Ομόφωνα αποφάσισαν να ζωγραφίσουμε δελφίνια! Σε μισό Α4 χαρτί ζωγράφισαν την εικόνα που το κάθε παιδί ήθελε και την κόλλησαν σε χαρτί κάνσον. Τοποθετήσαμε ειδικό πιαστράκι, για να μπορεί να κρεμαστεί και έτσι δημιούργησαν ένα όμορφο κάδρο. Σχόλια και εντυπώσεις των παιδιών γύρω από το θέμα μας <<Τα Δελφίνια>>: ΚΩΝ/ΝΑ: Μου άρεσαν τα παιχνίδια που φέραμε στην τάξη. ΘΕΟΦΑΝΙΑ: Mου άρεσε που παίξαμε κουκλοθέατρο.

18 ΕΚΤΟΡΑΣ:Μου άρεσε ο σελιδοδείκτης με το δελφίνι από πλαστελίνη. ΑΝΝΑ: Μου άρεσε το κουκλοθέατρο. ΘΟΔΩΡΗΣ Π.: Kαι σε μένα άρεσε το κουκλοθέατρο! ΜΑΞΙΜΟΣ:Εμένα μου άρεσε ο σελιδοδείκτης-δελφίνι, από πλαστελίνη. ΜΗΝΑΣ:Μου άρεσε πολύ το DVD με το ντοκυμαντέρ για τα δελφίνια. ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Μου άρεσαν οι φωτογραφίες με τα δελφίνια. ΘΑΝΑΣΗΣ: Μου άρεσε το DVD με το δελφίνι που το έλεγαν winder. ΔΗΜΗΤΡΑ: Μου άρεσε η επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο. ΔΩΡΟΘΕΑ:Μου άρεσε όταν ζωγραφίσαμε ένα δελφίνι σε πήλινο πιάτο. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ:Κι εμένα μου άρεσε η ζωγραφική στο πήλινο πιάτο. ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Mου άρεσε όταν ζωγραφίσαμε δελφίνια. ΓΙΑΝΝΗΣ: Μου άρεσαν όλα, αλλά περισσότερο το ντοκυμαντέρ. ΕΙΡΗΝΗ:Μου άρεσε η επίσκεψη στο πάρκο. ΚΩΝ/ΝΟΣ: Μου άρεσε η επίσκεψη στο πάρκο και πιο πολύ το δελφίνι που πιτσίλαγε!

19 ΔΕΣΠΟΙΝΑ:Μου άρεσε όταν κατασκευάσαμε δελφίνια από πλαστελίνη. ΘΟΔΩΡΗΣ Λ.:Η επίσκεψη στο πάρκο και τα δελφίνια από πλαστελίνη. ΜΑΡΙΑ:Μου άρεσε το παραμύθι με τη μα ι μού και το δελφίνι. ΒΑΣΙΛΗΣ:Μου άρεσε η επίσκεψη στο πάρκο. ΗΛΙΑΝΑ: Μου άρεσε το DVD με τον Winder. ΧΡΗΣΤΟΣ:Τα δελφίνια στο πάρκο. ΙΑΚΩΒΟΣ: Μου άρεσαν και μένα τα δελφίνια που είδαμε στο πάρκο. ΙΩΑΝΝΑ: Μου άρεσε η ζωγραφική στα πήλινα πιατάκια (αγγειογραφία).

20 Καταγράψαμε τι γνωρίζουμε για τα δελφίνια, τι θέλουμε να μάθουμε και τους τρόπους δράσεις μας

21 Συλλέξαμε το απαραίτητο υλικό

22 Μαθαίνουμε τα γράμματα και τη γραφή τους

23 Ομαδοποιήσεις, συγκρίσεις μεγεθών, σειραθετήσεις, αντιστοιχήσεις ήταν ορισμένες από τις μαθηματικές έννοιες που δουλέψαμε με τα παιδιά.

24 Παίξαμε παιχνίδια αρίθμησης και μάθαμε τη γραφή των αριθμητικών συμβόλων.

25 Κατασκευάσαμε με διάφορα υλικά, δελφίνια, είτε σε ομαδικές, είτε σε ατομικές κατασκευές.

26

27 Από την επίσκεψή μας στο αττικό ζωολογικό πάρκο.

28 Από την επίσκεψή μας στο κέντρο αρχαϊκής τέχνης Η επίσκεψη της κυρίας Λήδας Βαρβαρούση στο σχολείο μας

29 Τα παιδιά ετοιμάζουν τις κούκλες για το κουκλοθέατρο τους.

30 και ανεβάζουν την παράστασή τους.

31 Εικονογράφησαν και την ιστορία του έργου τους.

32 Με το κλείσιμο του θέματός μας, τα παιδιά ζωγράφισαν τα δελφίνια τους και δημιούργησαν τα καδράκια τους.

33 4. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ Η βάφτιση της τάξης μας Η ιδέα να δώσουμε ένα όνομα στην τάξη μας άρεσε πολύ στα παιδιά. Ενθουσιάστηκαν ακόμα περισσότερο στην ιδέα να οργανώσουμε μια δική μας γιορτή και να πραγματοποιήσουμε τα «βαφτίσια» μας. Ύστερα από συζήτηση με τα παιδιά και καταγραφή όλων των ιδεών, τα παιδιά ψήφισαν και αποφάσισαν να ονομαστούμε «Χελώνες». Αποφασίσαμε από κοινού να οργανώσουμε τις δράσεις μας, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη μικρή αυτή γιορτή μας. Τα παιδιά αποφάσισαν ότι ήθελαν να μοιραστούν τη χαρά τους και να προσκαλέσουν τη μέρα της βάφτισης μας, τους φίλους μας από το άλλο τμήμα του νηπιαγωγείου. Η ομάδα όρισε τους ρόλους των νονών και του παπά! Έφτιαξαν τις μπομπονιέρες τους χρησιμοποιώντας χαρτόνια για τις χελώνες και ζελεδάκια-καραμέλες. Χρησιμοποιώντας πηλό, έφτιαξαν τους σταυρούς της νονάς, τους έβαψαν στα χρώματα της αρεσκείας τους και πέρασαν λεπτό κορδόνι. Ήταν επιθυμία τους επίσης να έχουμε μια στολισμένη με τούλι, κολυμπήθρα! Φτιάξαμε επίσης το παρουσιολόγιο της τάξης μας, κατασκευάζοντας ένα μεγάλο βιότοπο χελωνών χρησιμοποιώντας ξυλομπογιές. Το κάθε παιδί ζωγράφισε τη χελώνα της αρεσκείας του, όπου και κολλήσαμε τις φωτογραφίες τους, με τα ονόματά τους. Την ημέρα της βάφτισης όλα κύλησαν πολύ όμορφα και τα παιδιά διασκέδασαν. Ήρθαν οι καλεσμένοι μας και αφού τελέστηκε το μυστήριο, χορέψαμε με κέφι και τραγουδήσαμε. Τα δώρα από τους φίλους μας ήταν 1 υπέροχη ομαδική ζωγραφιά. Η γιορτή μας τελείωσε μοιράζοντας τις μπομπονιέρες μας και βγάζοντας φωτογραφίες.

34

35 Επέτειος της 28 ης Οκτωβρίου Καθώς πλησίαζε ο καιρός στην επέτειο της μεγάλης αυτής γιορτής, τα παιδιά συζητούσαν όλο και περισσότερο για τα πρόσωπα και τα γεγονότα του αγώνα αυτού. Διαβάσαμε πληροφορίες γύρω από το τι είχε συμβεί την περίοδο εκείνη και τα παιδιά με ενδιαφέρον παρατηρούσαν και περιέγραφαν σχετικές εικόνες από τη μάχη και τους ήρωες της εποχής. Κάναμε αναπαράσταση της ζωής των αγωνιστών και βιώσαμε σκηνές δράσης, χρησιμοποιώντας αντικείμενα της τάξης μας. Στολίσαμε την τάξη μας με σημαίες που φτιάξαμε από χρωματιστά χαρτιά και τέμπερα, με τις αντίστοιχες χαρτοκολλητικές μας, καθώς και με ομαδικές εργασίες που επιλέξαμε να κάνουμε. Γράψαμε τη λέξη ΟΧΙ και ζωγραφίσαμε ήρωες της εποχής. Τραγουδήσαμε πατριωτικά τραγούδια σχετικά με την επέτειο αυτή και διαβάσαμε ποιήματα για την Ελλάδα και την ελληνική σημαία. Μαζί με το δεύτερο τμήμα του νηπιαγωγείου, γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ, παρελαύνοντας στην αυλή του σχολείου μας και τραγουδώντας εορταστικά τραγούδια!

36 Επέτειος του Πολυτεχνείου-17 Νοέμβρη Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη γιορτή αυτή, διαπίστωσα ότι τα παιδιά είχαν μια καλή αντίληψη των γεγονότων που συνέβησαν τότε. Σε συζητήσεις που πραγματοποιήσαμε με τα παιδιά πάνω στο θέμα αυτό εξέφρασαν τις απορίες τους, είπαν τη γνώμη τους και προσπάθησαν να μπουν στην ατμόσφαιρα των γεγονότων. Διαβάσαμε σχετικά παραμύθια και ζωγραφίσαμε γεγονότα της εποχής. Φτιάξαμε το Πολυτεχνείο τόσο σε ομαδικές, αλλά και ατομικές εργασίες. Παρακολουθήσαμε DVD με εικόνες καταγεγραμμένες από την ημέρα εκείνη, ενώ ακούσαμε και ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία εκπέμπονταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Την ημέρα της γιορτής στην τάξη μας, τραγουδήσαμε τραγούδια σχετικά με τον αγώνα αυτό, τιμώντας με τον τρόπο μας τους αγωνιστές της επετείου.

37 Γιορτή των Χριστουγέννων Αρκετά νωρίτερα από τις ημέρες των γιορτών, τα παιδιά καλωσόριζαν ήδη τα αγαπημένα τους Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις και οι κουβεντούλες για τις γιορτές, τα δώρα, τον Αη-Βασίλη και τους καλικάντζαρους αποτελούσαν πλέον καθημερινότητα. Φυσικά έπρεπε να προετοιμάσουμε κατάλληλα και την τάξη μας για τη μεγάλη αυτή γιορτή και οι ιδέες και προτάσεις των παιδιών πολλές! Βασική προτεραιότητα της ομάδας το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Έφτασαν στην τάξη πολλών ειδών στολίδια και φωτάκια. Τα παιδιά καμάρωναν και για αυτά ήταν το ομορφότερο δέντρο του σχολείου! Κατασκεύασαν τάρανδους τους οποίους στόλισαν με χρυσόσκονη αλλά και μεγάλους αγγέλους με καμπανάκια στα χέρια. Μάθαμε και τραγουδήσαμε γιορτινά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα. Διαβάσαμε χριστουγεννιάτικα παραμύθια και ιστορίες, οι οποίες μας μετέφεραν στο μαγικό κόσμο των χριστουγεννιάτικων θαυμάτων. Κορύφωση όλης αυτής της καλής διάθεσης και των προετοιμασιών, αποτέλεσε η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το θέμα και επέλεξαν τους ρόλους τους. Κατασκεύασαν τις προσκλήσεις και ακολούθησαν με ενθουσιασμό τις σκηνοθετικές μας οδηγίες ώστε να έχουμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Τη μέρα της γιορτής έλαμπαν μέσα στις αυτοσχέδιες στολές τους! Απόλαυσαν τους ρόλους τους και δέχτηκαν με καμάρι το χειροκρότημα όλων μας!

38 Όλη αυτή η προσπάθεια των παιδιών να διανύσουν το μακρύ δρόμο της γνώσης, αλλά και η δική μας να τα καθοδηγήσουμε και να τα βοηθήσουμε, βρήκε συμπαραστάτες και βοηθούς εσάς! Με την πολύτιμη και αναγκαία, για την εξέλιξη της ομαδούλας μας, βοήθεια σας, συνεχίζουμε με ακόμα περισσότερα εφόδια για την κατάκτηση ακόμη περισσότερων γνώσεων Σας ευχαριστώ πολύ Η Νηπιαγωγός Βεατρίκη Παπανικολάου

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΜΟΥΤΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Τμήμα Νηπίων 4 έως 5 χρονών Υπεύθυνη Νηπιαγωγός Αριστέα Κατσάρη & Αθηνά Λιώτη από 10/11/2014 έως 14/11/2014 Θέμα- Φωτοσύνθεση Συγκρίνοντας τις δύο εποχές παρατηρήσαμε ότι το φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Το πρόγραμμα μας είχε ποικίλους γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς στόχους. Εμπλέξαμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Β Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 20 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος:

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Β Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 20 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Β Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 20 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: 2014-2015 Διάρκεια υλοποίησης: 5 μήνες ΣΤΟΧΟΙ Γενικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγός: Σακόγλου Παρθένα

Νηπιαγωγός: Σακόγλου Παρθένα 1 / θ Ν η π ι α γ ω γ ε ί ο Ε λ α τ ο χ ω ρ ί ο υ Π ρ ό γ ρ α μ μ α Π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ή ς Ε κ π α ί δ ε υ σ η ς ΘΕΜΑ: «ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ» Νήπια: 2 Προνήπια: 7 Νηπιαγωγός: Σακόγλου Παρθένα Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ. Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ. Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΘΕΜΑ:ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ακριβοπούλου Γεωργία Θεματικό Πεδίο: Πολιτιστικά προγράμματα (Λογοτεχνία) Τάξη : Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Αγόρια :14 Κορίτσια:9 Σχολείο:5 ο Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Τίτλος προγράμματος: «Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε μία ιστορική αναδρομή της επικοινωνίας ξεκινώντας από τα πρώτα της στάδια όπως η κραυγή και φτάνοντας στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Σε μία κοινωνία που κατακλύζεται από πληροφορίες, το παιδί, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστο. Καθημερινά γίνεται αποδέκτης πολυπληθών και πολυποίκιλων μηνυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ» ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ» Τμήμα Β2 «ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕΣ ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ» Υπεύθυνη Παιδαγωγός Ρία Νικολάου ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2015 2016 Α ΦΑΣΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Τα παιδιά έδειχναν μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ. Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ. Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΤΑΝΙΑ Νηπ\γείο Κοκκίμη Χάμι- Κλασικό Τμήμα Σχολικό έτος: 2009-2010 Επιλέξαμε ν ασχοληθούμε με τα Παραμύθια, καθώς είναι πάντα ευχάριστα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα οφέλη τους

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Ν η π ι α γ ω γ ε ί ο Α γ ί ο υ Δ η μ η τ ρ ί ο υ «Τ Ο Δ Α Σ Ο Σ» Αριθμός νηπίων: 15 Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Διάρκεια του προγράμματος: Νοέμβριος 2004 - Ιούνιος 2005 Κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:<<ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ>>. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:<<ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ>>. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ Τ4Ε 2013-2014 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ ΤΑΞΗ : Δ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία Α Β ΠΕΡΙΕΡΓΑ...... ΜΑΤΑΚΙΑ Εισαγωγή: Αφόρμηση Πρόβλημα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση Φύλλα εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά, μοιραστήκαμε γνώσεις και εμπειρίες σχετικές με τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και καταγράψαμε τους προβληματισμούς μας.

Αρχικά, μοιραστήκαμε γνώσεις και εμπειρίες σχετικές με τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και καταγράψαμε τους προβληματισμούς μας. Προνήπια Α και Β Οκτώβριος-Νοέμβριος 2014 Πετώντας στα σύννεφα... Η παρουσία κάποιων παιδιών στην επίδειξη των μαχητικών αεροσκαφών στο Τατόι, οι εικόνες που μας περιέγραψαν και τα συχνά περάσματα αεροπλάνων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

"Μια σημαία μια ιδέα"

Μια σημαία μια ιδέα Τελική Εργασία "Μια σημαία μια ιδέα" Καρακώτσογλου Αντώνης 19ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Στ` Υπεύθυνη ομάδας εργασίας: Δούβλη Γεωργία ΜΑΙΟΣ 2014 Abstract - Περίληψη Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Είμαι έτοιμος εγώ, δε φοβάμαι το σεισμό

Είμαι έτοιμος εγώ, δε φοβάμαι το σεισμό Είμαι έτοιμος εγώ, δε φοβάμαι το σεισμό 13 o Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου Σχολικό έτος 2013-14 Συνεργάστηκαν οι νηπιαγωγοί : Αντωνακοπούλου Στυλιανή, Παγωμένου Μαρία, Ξυλούρη Ειρήνη, Φανουργιάκη Άννα Κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πατησίων 44, 106 82 Αθήνα Τηλ. 213 214 4813-14, 213 214 4837, Φαξ: 210 8230800 email: eam@.culture.gr, predu.eam@culture.gr www.namuseum.gr Τίτλος προγράμματος: «Μύθοι..μύθοι..παραμύθι». Ιστορίες με μυθικά

Διαβάστε περισσότερα

42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου 42 ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου Σχολικό έτος 2015 2016 Νηπιαγωγοί: Μπέλεχα Βασιλική Μπίλη Ανδριανή Παρασκευά Ανθή ΣΤΟΧΟΙ Διεύρυνση των γνώσεων τους για το Φυσικό Περιβάλλον Κατανόηση σπουδαιότητας της επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 Δράσεις Α τάξης Τμήμα Α1 Στις 4/3 θα συζητήσουμε για τη σαρακοστή τα ήθη και τα έθιμα. Θα κατασκευάσουμε την Κυρά

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά.

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τουαλέτα, υγιεινή, πρωινό. Πρωινή προσευχή, ημερολόγιο, αναφορά στο θέμα εβδομάδας. Πρόκειται για τη θεματική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Πρακτική Άσκηση. Ενότητα 4: Παραδείγματα οργάνωσης δραστηριοτήτων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Πρακτική Άσκηση. Ενότητα 4: Παραδείγματα οργάνωσης δραστηριοτήτων Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πρακτική Άσκηση Ενότητα 4: Παραδείγματα οργάνωσης δραστηριοτήτων Αν. Καθηγήτρια: Σοφία Αυγητίδου E-mail: saugitidoy@uowm.gr Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδιο Ετήσιας Έκθεσης Αυτοαξιoλόγησης Υλοποίηση, Παρακολούθηση και

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας»

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Άντρη Τοφαρίδου (Ειδική Δασκάλα) Προγραμματισμός Ιανουαρίου 2016 Ομάδα Β Στόχοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους. μάθουν πληροφορίες για τον χειμώνα. προετοιμαστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΙΚΩΝ Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ρέππα Ευαγγελία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου Κούκλες φτιάχνω στη στιγμή: δίνω σχήμα και μορφή, βάζω ρούχα και πνοή,

Διαβάστε περισσότερα

εαυτό μου τον Πρωτότυπες δραστηριότητες για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών Για γονείς και εκπαιδευτικούς

εαυτό μου τον Πρωτότυπες δραστηριότητες για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών Για γονείς και εκπαιδευτικούς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΡΜΕΝΙΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΓΕΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ΑΝΔΡΙΩΤΗ Ανακαλύπτω τον εαυτό μου Πρωτότυπες δραστηριότητες για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών Για γονείς και εκπαιδευτικούς Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών. Ευφημία Τάφα

Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών. Ευφημία Τάφα Ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών Ευφημία Τάφα Παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχή έκβαση της ανάγνωσης μιας ιστορίας Χρονική στιγμή της ανάγνωσης (πότε) Το είδος του κειμένου (τι) Η «γωνιά» της τάξης

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη : Β Θεματική Ενότητα: «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός λύκος».

Τάξη : Β Θεματική Ενότητα: «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός λύκος». Τάξη : Β Θεματική Ενότητα: «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο καλός λύκος». Το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας στοχεύει στη διαθεματική προσέγγιση της γλώσσας μέσα από την επαφή με τη λογοτεχνία (παραμύθι). ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ»

«Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ» «Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ» ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Η ενασχόληση των κατοίκων του χωριού με το μάζεμα της ελιάς και η σημασία της χρήσης της στην καθημερινότητα μας. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης 3 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Διαχείριση απορριμμάτων Τα απομεινάρια μιας ημέρας» Μαθητικές Ομάδες των Τμημάτων Ε1, Ε2, Ε3 Παιδαγωγική Ομάδα: Καραναστάση Άννα, Χαϊλατζίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κώτση Αικατερίνη Συμμετοχή : Στεφανίδου Δέσποινα (Π.Ε. Αγγλικών) Τάξη: Δ3 Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5ο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΣΥΓΓΡΑΦΩ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΣΥΓΓΡΑΦΩ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΣΥΓΓΡΑΦΩ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ δανεισμός βιβλίων βιβλιοπαρουσιάσεις δραματοποιήσεις παιγνιώδεις δράσεις δραματοποιήσεο ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Η ενασχόληση με το βιβλίο όχι σαν γνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα.

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα. Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας bantonog@yahoo.gr Εισαγωγή Τίτλος: «Παραμύθι και Αφήγηση» Υλοποίηση: στο πλαίσιο του νέου θεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι. Να ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα ύπαρξης κοινών στοιχείων στο Κώδικα Οδικής Συμπεριφοράς των κρατών μελών της Ευρώπης.

Σκοπός και στόχοι. Να ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα ύπαρξης κοινών στοιχείων στο Κώδικα Οδικής Συμπεριφοράς των κρατών μελών της Ευρώπης. Περίληψη (abstract) Η δράση > που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της δράσης των Teachers4Europe για το σχολικό έτος 2015-2016, πραγματοποιήθηκε στο Γ(2) τμήμα του 1 ο Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» «Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2016 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τις εξής ομάδες τροφίμων:

Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τις εξής ομάδες τροφίμων: Μεταβρεφικό, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ηλικίας των 2-3 ετών είναι η έμφυτη τάση των παιδιών για αυτονομία. Αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά τον εαυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ετοίμασαν ένα γράμμα για την μακρινή τους φίλη.

Ετοίμασαν ένα γράμμα για την μακρινή τους φίλη. ΝΗΠΙΑ Έχω ένα φίλο μακρινό. 2014-2015 Στο σχολείο μας χρόνια τώρα έχουμε μια «σκυτάλη» που παραδίδουμε από τάξη σε τάξη. Είναι η σκυτάλη της φιλίας, του νοιαξίματος, της φροντίδας για παιδιά λιγότερο ευνοημένα,

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια του χθες και του σήμερα

Παιχνίδια του χθες και του σήμερα Παιχνίδια του χθες και του σήμερα Πολιτιστικό πρόγραμμα Υπεύθυνη τμήματος: Γιώτα Αλεξάνδρου Διάρκεια προγράμματος: 3 μήνες Μάρτιος Μάιος 2013 Γενικοί στόχοι προγράμματος Να ανακαλύψουν τα παιχνίδια που

Διαβάστε περισσότερα

«Το ποτάμι μας (Τάφρος 66) Πηγή ζωής ή αιτία οικολογικής καταστροφής;»

«Το ποτάμι μας (Τάφρος 66) Πηγή ζωής ή αιτία οικολογικής καταστροφής;» «Το ποτάμι μας (Τάφρος 66) Πηγή ζωής ή αιτία οικολογικής καταστροφής;» Εκπαιδευτικοί υλοποίησης: Δημητρίου Χρήστος Όππας Δημήτριος Αγγελοχώρι, 2012 2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Είναι σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ο μικρόκοσμος μας Βαθμίδα: 3 Τάξη: Στ Διάρκεια: 3 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κόσμο γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με σκοπό να βοηθήσει και να οργανώσει την εξάπλωση του βιβλίου.* Για τον

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 1) Θωμάη Ξανθάκη 2) Ελένη Γκαγκάρη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ: Ζωγραφιά Μπουγά. Αριθμός Νηπίων: 33

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 1) Θωμάη Ξανθάκη 2) Ελένη Γκαγκάρη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ: Ζωγραφιά Μπουγά. Αριθμός Νηπίων: 33 2//Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΙΑΓΩΓΕΙΙΟ ΠΡΙΙΝΟΥ «ΚΑΛΤΣΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 1) Θωμάη Ξανθάκη 2) Ελένη Γκαγκάρη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ: Ζωγραφιά Μπουγά Αριθμός Νηπίων: 33 ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2006 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κλάδος: ΠΕ 60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Γνωστικό αντικείμενο) Σάββατο 27-1-2007

Διαβάστε περισσότερα

1 η Συνάντηση Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού «Η ΦΩΛΙΑ»

1 η Συνάντηση Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού «Η ΦΩΛΙΑ» ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Έτος ιδρύσεως 1914 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ Σύρος, 3 Οκτωβρίου 2012 ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «Η ΦΩΛΙΑ» Έτος ιδρύσεως 1882 Ανδρέα Κάργα 12-14, 84100 Ερμούπολη Τηλ. 22810.87713 87791

Διαβάστε περισσότερα

Γράμματα σπουδάγματα Ένα γράμμα μια ιστορία πολυτροπικά κείμενα πολυτροπικών κειμένων.

Γράμματα σπουδάγματα Ένα γράμμα μια ιστορία πολυτροπικά κείμενα πολυτροπικών κειμένων. Γράμματα σπουδάγματα Με τους μαθητές της Α τάξης του 106 ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, επιλέξαμε να υλοποιήσουμε ένα project, βασισμένο στην ελληνική σειρά κινουμένων σχεδίων της εκπαιδευτικής τηλεόρασης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ομάδα Εικαστικής Αγωγής 2014 Σκιαγραφώντας το σχολείο/τη γειτονιά μου Τάξεις: Γ Στ Περιγραφή ενότητας: Οι μαθητές/τριες καταγράφουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!»

«ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!» 5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!» Φωτεινή Παπαγερίδου Κοινωνική Λειτουργός Φωτεινή Χριστοφορίδου- Ψυχολόγος Γιατί επιλέξαμε παραμύθι? Γιατί το παραμύθι

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Φέτος το φθινόπωρο ένα νέο δέντρο φυτέψαμε στον κήπο μας, μια ελιά!

Φέτος το φθινόπωρο ένα νέο δέντρο φυτέψαμε στον κήπο μας, μια ελιά! Φέτος το φθινόπωρο ένα νέο δέντρο φυτέψαμε στον κήπο μας, μια ελιά! 2/Θ Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα 2016-2017 Βιβλίο του ΣΕΔΗΚ Έκδοση του ΚΠΕ Βάμου Με αφορμή το φύτεμα της ελιάς ερευνήσαμε, με «οδηγό»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΡΕΣΟΥ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΡΕΣΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΡΕΣΟΥ Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου 1 ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Εργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πολιτιστικά θέματα»: Ο Γάμος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 18o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Παραμύθια και παιχνίδια με τη συντροφιά μυθικών πλασμάτων 1 Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Συμμετέχοντες Σχολείο: 18 ο Δημοτικό Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2006-2007

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2006-2007 Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2006-2007 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 27/09/2006 Επίσκεψη των γονέων των παιδιών του νηπιαγωγείου στο σταθμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. ΤΙΤΛΟΣ Οι εποχές. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Αισθητική Αγωγή, Πληροφορική

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. ΤΙΤΛΟΣ Οι εποχές. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Αισθητική Αγωγή, Πληροφορική ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΙΤΛΟΣ Οι εποχές Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Αισθητική Αγωγή, Πληροφορική Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή αντιλήψεις των μαθητών Να γνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από ένα ταξιδάκι, έγραψα βιβλιαράκι!!!

Μέσα από ένα ταξιδάκι, έγραψα βιβλιαράκι!!! Μέσα από ένα ταξιδάκι, έγραψα βιβλιαράκι!!! Καραπά Βασιλική Προϊσταμένη και Νηπιαγωγός του 2/θ Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Τρικάλων Ε-mail:vasilikikarapa@gmail.com Αλεξοπούλου Άννα Νηπιαγωγός του 2/θ Ολοήμερου

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Μήνας παιχνιδιού και δημιουργιών!!

Ενημερωτικό Δελτίο. Μήνας παιχνιδιού και δημιουργιών!! ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» και ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Απρίλιος, 8 ο Τεύχος Μήνας παιχνιδιού και δημιουργιών!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Στείλτε μας τα σχόλια σας για

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο

Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο Στόχοι: Να εκφραστεί ο μαθητής μέσω των χρωμάτων, να γνωρίσει ότι υπάρχουν αγριοκάτσικα και να ενεργοποιηθεί συναισθηματικά προς αυτά. Παράλληλα να αναπτύξει

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT: ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Δημοτικό Σχολείο Κοντοβάζαινας Αρκαδίας

PROJECT: ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Δημοτικό Σχολείο Κοντοβάζαινας Αρκαδίας EuropeStARTS Το έργο αυτό χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. H παρούσα εργασία δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για καμία χρήση που

Διαβάστε περισσότερα

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης 6/θ Δ.Σ. ΚΟΝΤΙΑ ΛΗΜΝΟΥ 2009 2010 ΤΑΞΗ Ε Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κουρίτα Αγγελική ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ομάδα εργασίας: Γάβανου

Διαβάστε περισσότερα

1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Ανάγνωσης

1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Ανάγνωσης 1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δημιουργικής Ανάγνωσης Στόχοι: να ενισχύσουμε στα παιδιά την καλή σχέση με την ανάγνωση η οποία είναι καθοριστικής σημασίας στην βελτίωση της γλωσσικής έκφρασης να καλλιεργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

«ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» Σχολικό έτος 2006-07

«ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» Σχολικό έτος 2006-07 «ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» Σχολικό έτος 2006-07 ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιβ.Εκπ/σης Εθνικό Δίκτυο «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» του Κ.Π.Ε Νάουσας ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ Νηπ/γείο Καλυβίων Ν. Πέλλας Νηπ/γείο Αγγελοχωρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ελιά ο πράσινος χρυσός- συνταγές e-twinning project

Ελιά ο πράσινος χρυσός- συνταγές e-twinning project Ελιά ο πράσινος χρυσός- συνταγές e-twinning project 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Το τμήμα Β2 συνεργάζεται με άλλα 16 σχολεία από την Ελλάδα και την Τουρκία Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Υπεύθυνη προγράμματος : Μπλούχου Στεφανία ΠΕ 70 Τάξη υλοποίησης : Α Δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας

3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας Πίνακας 2 Περιεχομένων Το Σχολείο μας 3 Εισδοχή Οι Νηπιαγωγοί μας 4 Σχολικό Έτος και Αργίες Ωράριο 6 Οι καθημερινές μας Οι Δραστηριότητες 7 εργασίες μας 9 Κατ οίκον Εργασία Οι Αξιολόγηση 10 Εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Κατοικίδια ζώα Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/τριες εκφράζουν συναισθήματα και προβληματίζονται για θέματα που αφορούν τα κατοικίδια

Διαβάστε περισσότερα

«ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

«ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-08 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ «ΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΜΑΚΡΙ ΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΟΒΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑ Α 1. ΝΙΚΟΛΑΙ ΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2 ο 2/θ Νηπιαγωγείο Αιγινίου Τμήμα 1 ο Κλασικό Αριθμός νηπίων προνηπίων: 13 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Το σποράκι πηγή Ζωής «Σποράκι εδώ - σποράκι εκεί χτίζεται μια νέα ζωή» Υπεύθυνη Νηπιαγωγός:

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Μήνας Χριστουγέννων!!

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Μήνας Χριστουγέννων!! ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» και ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Δεκέμβριος 2015, 4 Ο ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Μήνας Χριστουγέννων!! ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1/12/2015

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013. 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ζώντας υγιεινά!» Σχολικό έτος 2012-2013 39 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αμπλά Μαρία Συνεργαζόμενοι: Δανέλλη Όλγα, Παπαγεωργίου Αλέξης, Παύλου Μαριάνθη Τάξη:

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου»

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 14 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής:

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08

Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08 Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08 Τα νήπια ΟΙ ΜΗΛΙΤΣΕΣ Δάϊου Εμμανουέλα Παπαγεωργίου Αριάδνη Μπιτέρνα Ελένη Ιτσκάρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. Αφόρμηση. Πώς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη μητρική στοργή;

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ. Αφόρμηση. Πώς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη μητρική στοργή; 1 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Αφόρμηση Πώς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη μητρική στοργή; Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τη μητρική στοργή γιατί πιστεύουμε ότι η αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 19-09-2007 Συγκέντρωση γονέων με την παιδοψυχολόγο του σταθμού. Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΕΑ Μια μέρα στο παιδικό σταθμό «Το παιχνίδι της χαράς» Στο παιχνίδι της χαράς υπάρχει ένα περιβάλλον όπου παρέχει στα παιδιά ασφάλεια, φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Στόχοι προγράμματος: Να εντάξουν οι μαθητές στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα