ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"

Transcript

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ν

2 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διαδρομή μας προς τη γνώση και το παιχνίδι, ξεκίνησε με τον αυτονόητο στόχο να αισθανόμαστε όλοι όμορφα και άνετα μέσα στην ομάδα μας. Έπειτα από τη σταδιακή γνωριμία και συνεργασία μεταξύ των παιδιών, υπήρξε μια αποτελεσματικότερη επικοινωνία. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδρομής, τα παιδιά γνώρισαν νέους τρόπους σκέψης και δράσης, βίωσαν συναισθήματα και εμπειρίες, τόσο σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο, έκαναν επιλογές, πήραν πρωτοβουλίες, αντάλλαξαν απόψεις, επεξεργάστηκαν διάφορα υλικά και πειραματίστηκαν με καινούριες, για εκείνα, ιδέες. Σε κάθε δράση μας, τα παιδιά κατείχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση τους. Ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο, διαπιστώνουμε με χαρά την επίτευξη του στόχου μας να εκφραστούν πολλές και διαφορετικές ιδέες, ώστε μέσα από την πολύπλευρη προσέγγιση της γνώσης, καθένα από τα παιδιά να βρει τον τρόπο να δράσει και να νιώσει ισάξιο μέλος της ομάδας μας.

3 2.PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ 1 Η ΦΑΣΗ : Αναζήτηση και διερεύνηση του θέματος Με στόχο την επιλογή νέου θέματος, συζητήσαμε και καταγράψαμε όλες τις ιδέες που εκφράστηκαν. Ανάμεσα στα διάφορα θέματα που προτάθηκαν, με συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας και μετά από διαδικασία ψηφοφορίας, <<Τα Δελφίνια>> ήταν η πρόταση που κέρδισε το θαυμασμό των παιδιών. Τι γνωρίζουν τα παιδιά για το θέμα Έχουν πτερύγιο. Κάνουν βουτιές. Έτρωγαν φυτά. Τρώνε καβουράκια. Κουνάνε τις ουρές τους. Ζουν σε κοπάδια και παίζουν. Έχουν κεφάλι. Έχουν δική τους ομιλία, βγάζουν ήχους. Παίζουν με τους ανθρώπους. Έχουν τρύπα στο σώμα τους και φυσάνε. Κολυμπάνε.

4 Ο άνθρωπος αγαπάει τα δελφίνια. Έχουν ιδιαίτερο στόμα. Είναι μπλε, γκρι και ροζ. Τι θέλουν τα παιδιά να μάθουν Πως κάνουν βουτιές; Γιατί είναι μοβ, ροζ και γκρι; Τι τρώνε τα δελφίνια; Γιατί έχουν πτερύγιο; Πως βγάζουν ήχους; Πως αγαπούν τους ανθρώπους; Πως παίζουν μεταξύ τους; Γιατί έχουν την τρύπα πάνω στο σώμα τους; Τι γεννάνε τα δελφίνια; Συλλογή υλικών Τα νήπια άρχισαν να συγκεντρώνουν σιγά σιγά κάθε είδους υλικό σχετικό με το θέμα μας και να το παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα, συζητώντας τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης του. Το υλικό που τελικά συγκεντρώσαμε με τη συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν: Φιγούρες διαφόρων δελφινιών σε πλήθος χρωμάτων και μεγεθών Παραμύθια με ιστορίες δελφινιών Εικόνες με δελφίνια Βιβλία με πληροφορίες για τα δελφίνια και τη ζωή τους Σφραγίδες με δελφίνια Παζλ με δελφίνια DVD για δεινόσαυρους (ντοκιμαντέρ και ταινία)

5 Φωτογραφίες δεινοσαύρων και πληροφορίες για τη ζωή τους από το Διαδίκτυο Μετά το τέλος της 3 ης φάσης και την αξιολόγηση, μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δράσεις μας, μέσα από τις φωτογραφίες που σας παραθέτουμε!!! 2 Η ΦΑΣΗ : Στη συνέχεια τα νήπια αποφάσισαν τι θα ήθελαν να κάνουν, ώστε να διερευνήσουμε το θέμα. Πρότειναν λοιπόν: Να φτιάξουμε δελφίνια Να φέρουμε παραμύθια και βιβλία Να παίξουμε κουκλοθέατρ ο Ναφέρουμε παιχνίδια και πράγματα ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ Να δούμε φωτογραφίες δελφινιών Να δούμε dvd με δελφίνια Να πάμε σε πάρκο(δελφινάριο)

6 3 Η ΦΑΣΗ: Υλοποίηση του σχεδιασμού 1 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φέρουμε παραμύθια και βιβλία με δελφίνια>> 1 η Δραστηριότητα : Ανάγνωση Βρήκαμε σε βιβλία και διαβάσαμε πληροφορίες για τα δελφίνια και τον τρόπο ζωής τους. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ακρόαση Καλλιέργεια της δεξιότητας της ακρόασης Εμπλουτισμός του λεξιλογίου 2 η Δραστηριότητα : Συζήτηση Μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή πληροφοριών έμαθαν για : -τα είδη των δελφινιών -τι τρώνε τα δελφίνια -πώς είναι το σώμα τους -πώς γεννούν και ανατρέφουν τα μικρά τους -πώς κολυμπάνε τα δελφίνια -πώς επικοινωνούν -που ζουν

7 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Εξοικείωση με τη διαδικασία του διαλόγου Ανταπόκριση σε ερωτήσεις με χρήση ολοκληρωμένων προτάσεων Ανάκληση πληροφοριών από το κείμενο 3 η Δραστηριότητα : Γραφή Γράψαμε τα διάφορα ονόματα των δελφινιών ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Γραφή Λειτουργική ανάγνωση και γραφή Σύνδεση προφορικού και γραπτού λόγου Ενασχόληση με τα γράμματα 4 η Δραστηριότητα : Ανάγνωση -Διαβάσαμε ιστορίες και μύθους για δελφίνια. -Διαβάσαμε παραμύθια όπως: <<Τα δελφίνια>> <<Η μα ι μού και το δελφίνι>> <<Το ταξίδι του δελφινιού>> ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ανάγνωση και Ομιλία

8 Συλλογή πληροφοριών Αναδιήγηση ιστοριών 5 η Δραστηριότητα : Δραματοποίηση Αποφάσισαν να δραματοποιήσουν το παραμύθι <<Τα δελφίνια>> ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία καιέκφραση-δραματική Τέχνη Δράση με αυτοσχεδιασμούς, χρησιμοποιώντας το σώμα τους ως εργαλείο 2 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φτιάξουμε δελφίνια>> 1 Η Δραστηριότητα : Συζήτηση Συζητήσαμε και αποφασίσαμε ποια δελφίνια θέλουν να φτιάξουμε και με ποιους τρόπους. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Ανταλλαγή απόψεων και ιδεών 2 η Δραστηριότητα : Κατασκευή δελφινιών από πηλό και πλαστελίνη - Έφτιαξαν δελφίνια από πηλό και πλαστελίνη, χρησιμοποιώντας ειδικά καλουπάκια αλλά και ελεύθερα.

9 - Σε επίσκεψή μας στο Κέντρο Αρχα ι κής Τέχνης στον Άλιμο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να χρωματίσουν σχεδιασμένα δελφίνια σε πήλινα πιατάκια και να έρθουν έτσι σε επαφή με την πανάρχαια τέχνη της Αγγειογραφίας! ΣΤΟΧΟΙ: Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Ανάπτυξη των δημιουργικών τους ικανοτήτων μέσα από την εικαστική ευαισθητοποίηση 3 η δραστηριότητα : Κολάζ και χαρτοκολλητική -Έκοψαν και κόλλησαν δελφίνια, δημιουργώντας ένα κοπάδι δελφινιών (ομαδική εργασία) -Έκοψαν σχεδιασμένα σε κάνσον χαρτί, Ρινοδέλφινα και με διάφορα ακόμη υλικά, δημιούργησαν μια εικόνα. -Έκοψαν σχεδιασμένες σε γλασσέ χαρτί, Όρκες και εμπλούτισαν την εικόνα τους επίσης με διάφορα άλλα υλικά. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Να γνωρίσουν νέους τρόπους δράσης και επεξεργασίας των υλικών Παιδί και Μαθηματικά Ομαδοποίηση ως προς 1 ή 2 κριτήρια 4 η Δραστηριότητα : Ζωγραφική Ζωγράφισαν εργασίες ατομικές αλλά και ομαδικές. Χρησιμοποίησαν διαφορετικά υλικά όπως μαρκαδόρους, κηρομπογιές, ξυλομπογιές, νερομπογιές και δαχτυλομπογιές.

10 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Έκφραση με δημιουργικό τρόπο μέσα από τις εικαστικές τέχνες 5 η Δραστηριότητα : Χρήση του Η/Υ -Εκτύπωσαν σχέδια δελφινιών από τον Η/Υ, τα φωτοτυπήσαμε και τα ζωγράφισαν. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Πληροφορική Χρήση του Η/Υ ως πηγή πληροφόρησης 3 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φέρουμε παιχνίδια και πράγματα με δελφίνια>> 1 η Δραστηριότητα : Συζήτηση Συζητήσαμε και αποφασίσαμε τι παιχνίδια θέλουν να παίξουν και πώς. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Έκφραση της θέσης τους πάνω σε ένα προβληματισμό 2 η Δραστηριότητα : Μαθηματικά παιχνίδια Παίξαμε παιχνίδια : -Σειροθέτησης (σειροθέτησαν δελφίνια με βάση 1 κριτήριο). -Αντιστοίχησης (αντιστοίχησαν δελφίνια με τα μικρά τους). -Αραίωσης και Πύκνωσης (παρατήρησαν και σύγκριναν ποσότητες δελφινιών). -Αρίθμηση (με ένα ζάρι. Μετρούσαμε το πλήθος των δελφινιών που μας έδειχνε κάθε φορά το ζάρι.)

11 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Μαθηματικά Ενασχόληση με όλες τις παραπάνω έννοιες Συγκρίσεις μεγεθών και προσέγγιση ποσοτικών σχέσεων 3 η Δραστηριότητα : Γλωσσικά παιχνίδια Μάθαμε ονομασίες δελφινιών και ασχοληθήκαμε με τις σύνθετες λέξεις(όπως Ρινοδέλφινο, σταχτοδέλφινο κ.ά.). ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Αναγνώριση παράγωγων λέξεων Δημιουργία σύνθετων λέξεων Χρήση του ενικού και πληθυντικού αριθμού 4 η Δραστηριότητα : Παιχνίδι ελεύθερης έκφρασης Έπαιξαν, αυτοσχεδιάζοντας δικές τους ιστορίες με τις πλαστικές ή λούτρινες φιγούρες δελφινιών. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Δραματική τέχνη Εξοικείωση με τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος, του προσώπου και της φωνής. 4 Η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να δούμε DVD με δελφίνια>> 1 η Δραστηριότητα : Συζήτηση

12 Συζητήσαμε και αποφασίσαμε ποια DVD θέλουν να παρακολουθήσουμε. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Ανάπτυξη επιχειρηματολογίας Σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις 2 η Δραστηριότητα : Παρακολούθηση DVD στο χώρο του σχολείου μας Παρακολουθήσαμε ντοκιμαντέρ για δελφίνια, αλλά και την κινηματογραφική ταινία Dolfin Tale. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Περιβάλλον-Ανθρωπογενές περιβάλλον- Αλληλεπίδραση Συλλογή πληροφοριών και επεξεργασία υλικού 3η Δραστηριότητα : Ζωγραφική Ζωγράφισαν ό, τι τους άρεσε από αυτά που είδαμε επιλέγοντας μόνοι τους τα υλικά. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Αίσθηση της χαράς της δημιουργίας 5 η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να επισκεφτούμε ένα θαλάσσιο πάρκο >> 1 η Δραστηριότητα : Επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

13 Επισκεφτήκαμε το πάρκο και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του, με θέμα τα δελφίνια. Τα παιδιά εκτός από τη συλλογή πληροφοριών για το θέμα, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν Ρινοδέλφινα! Εντυπωσιάστηκαν από τις βουτιές τους και τα ψηλά τους άλματα. Παρατήρησαν επίσης την ταχύτητα με την οποία κολυμπούν καθώς και τον όγκο τους. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Περιβάλλον-Ανθρωπογενές περιβάλλον- Αλληλεπίδραση Συλλογή πληροφοριών μέσα από την παρατήρηση. 2 η Δραστηριότητα : Ανάγνωση Διαβάσαμε τις πινακίδες του πάρκου, με τις σχετικές για τα ρινοδέλφινα, πληροφορίες. Επίσης διαβάσαμε τους κανόνες συμπεριφοράς μας κατά τη διάρκεια του προγράμματος. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ανάγνωση Επεξεργασία υλικού Λειτουργική ανάγνωση 6 Η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να φέρουμε φωτογραφίες δελφινιών>> 1 η Δραστηριότητα : Συζήτηση - Παρατηρήσαμε και συγκρίναμε τα δελφίνια των εικόνων - Ομαδοποίησαν τα δελφίνια σύμφωνα με το χρώμα και το φύλο.

14 -Σειροθέτησαν δελφίνια (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και αντίστροφα) -Συγκρίναμε ίσες και άνισες ομάδες δελφινιών ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα Συλλογή πληροφοριών Ανταλλαγή απόψεων Παιδί και Μαθηματικά Ομαδοποιήσεις με 1 ή 2 κριτήρια Σειροθέτηση αντικειμένων Ταξινομήσεις αντικειμένων Ισότητα Ανισότητα 2 η Δραστηριότητα : Ομαδική Εργασία Χωριστήκαμε σε ομάδες. Κάθε ομάδα αποφάσισε να ζωγραφίσει δελφίνια με ένα χρώματα της αρεσκείας της. Τέλος κάθε ομάδα παρουσίασε την εργασία της στις υπόλοιπες ομάδες. ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί και Γλώσσα-Ομιλία Ανάπτυξη του προφορικού λόγου Παιδί και Μαθηματικά Χρήση εννοιών σε σχέση με το χώρο(πάνω, κάτω, ανάμεσα κ.ά.) Σύγκριση μεγεθών Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Έκφραση με δημιουργικό τρόπο μέσα από τις εικαστικές τέχνες Να γνωρίσουν νέους τρόπους δράσης και επεξεργασίας των υλικών

15 7 Η ΠΡΟΤΑΣΗ <<Να παίξουμε κουκλοθέατρο>> 1 η Δραστηριότητα : Συγγραφή μιας ιστορίας Τα παιδιά μετά από συζήτηση, αποφάσισαν πως για να παίξουν κουκλοθέατρο χρειάζονται μια ιστορία. Αρχικά επέλεξαν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας τους. Έπειτα, το κάθε παιδί διάλεξε ένα πρωταγωνιστή και έπλεξε μια δράση. Βοηθήσαμε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι μια ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος. Τα παιδιά κατάφεραν να κινηθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ολοκλήρωσαν το παραμύθι τους δίνοντας του τον τίτλο, Η περιπέτεια ενός δελφινιού. Σε όλη αυτή τη δράση, τα λεγόμενα των παιδιών καταγράφηκαν από εμένα, σε χαρτί και στο τέλος της διαδικασίας ξαναδιαβάστηκαν στα παιδιά. ΣΤΟΧΟΙ: Παιδί και Γλώσσα-Επικοινωνία, Γραπτή έκφραση Ενθαρρύνονται να παίρνουν το λόγο για να αφηγούνται Να περιγράφουν Να κατανοήσουν την σύνδεση του γραπτού και του προφορικού λόγου Να αρχίσουν να συνειδητοποιήσουν την αξία της γραφής ως μέσο επικοινωνίας. 2 η Δραστηριότητα : Κατασκευή κούκλας κουκλοθέατρου Τα παιδιά ζωγράφισαν τον αγαπημένο τους ήρωα, από την ιστορία που δημιούργησαν. Έκοψαν τους ήρωες τους με το ψαλίδι και τους κόλλησαν σε κομμάτια χαρτιού κάνσον. Τους στερέωσαν σε ξυλάκια.

16 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Να χρησιμοποιούν με ευχέρεια διάφορα υλικά για να ζωγραφίσουν, να κόψουν και να κολλήσουν. Να εκφράζονται και να επικοινωνούν μέσω της τέχνης με τους άλλους γύρω τους. 3 η Δραστηριότητα: Η παράσταση κουκλοθέατρου Τα παιδιά βοήθησαν στο στήσιμο του σκηνικού. Χρησιμοποιήσαμε τις ομαδικές μας κατασκευές. Ανέλαβαν τους ρόλους τους και έπαιξαν την ιστορία που τα ίδια δημιούργησαν. ΣΤΟΧΟΙ: Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Δραματική Τέχνη Εξοικείωση με τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος, του προσώπου και της φωνής. Ανάληψη ρόλων 4 η Δραστηριότητα : Εικονογράφηση του παραμυθιού -Παρακολουθήσαμε την κυρία Λήδα Βαρβαρούση, να αφηγείται και να εικονογραφεί μια ιστορία. -Χωρίσαμε μαζί με τα παιδιά την ιστορία τους σε εικόνες και τις μετρήσαμε. Γράψαμε σε κάθε εικόνα τον αύξοντα αριθμό της. Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια και επέλεξαν τη εικόνα που ήθελαν να ζωγραφίσουν, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποίησαν. Σε κάθε εικόνα γράψαμε και το αντίστοιχο τμήμα της ιστορίας. Συρράψαμε τις εικόνες δημιουργώντας και οπτικά το δικό μας παραμύθι.

17 ΣΤΟΧΟΙ : Παιδί, Γλώσσα-γραπτή έκφραση Σύνδεση γραπτού και προφορικού λόγου Παιδί και Μαθηματικά Να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους σχετικά με τους αριθμούς Να εξοικειωθούν με τα σύμβολα των αριθμών. Παιδί, Δημιουργία και Έκφραση-Εικαστικά Να χρησιμοποιεί με ευχέρεια υλικά για να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει Να εκφράζει ιδέες, εμπειρίες και συναισθήματα μέσα από τα έργα του Να αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του 3.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Φτάνοντας προς το τέλος της διερεύνησης μας και έχοντας υλοποιήσει τις προτάσεις της ομάδας μας, αποφασίσαμε με τα παιδιά να συζητήσουμε πώς ακριβώς θα ήθελαν να κλείσουμε αυτό το θέμα και να απαντήσουμε στα ερωτήματά μας. Ομόφωνα αποφάσισαν να ζωγραφίσουμε δελφίνια! Σε μισό Α4 χαρτί ζωγράφισαν την εικόνα που το κάθε παιδί ήθελε και την κόλλησαν σε χαρτί κάνσον. Τοποθετήσαμε ειδικό πιαστράκι, για να μπορεί να κρεμαστεί και έτσι δημιούργησαν ένα όμορφο κάδρο. Σχόλια και εντυπώσεις των παιδιών γύρω από το θέμα μας <<Τα Δελφίνια>>: ΚΩΝ/ΝΑ: Μου άρεσαν τα παιχνίδια που φέραμε στην τάξη. ΘΕΟΦΑΝΙΑ: Mου άρεσε που παίξαμε κουκλοθέατρο.

18 ΕΚΤΟΡΑΣ:Μου άρεσε ο σελιδοδείκτης με το δελφίνι από πλαστελίνη. ΑΝΝΑ: Μου άρεσε το κουκλοθέατρο. ΘΟΔΩΡΗΣ Π.: Kαι σε μένα άρεσε το κουκλοθέατρο! ΜΑΞΙΜΟΣ:Εμένα μου άρεσε ο σελιδοδείκτης-δελφίνι, από πλαστελίνη. ΜΗΝΑΣ:Μου άρεσε πολύ το DVD με το ντοκυμαντέρ για τα δελφίνια. ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Μου άρεσαν οι φωτογραφίες με τα δελφίνια. ΘΑΝΑΣΗΣ: Μου άρεσε το DVD με το δελφίνι που το έλεγαν winder. ΔΗΜΗΤΡΑ: Μου άρεσε η επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο. ΔΩΡΟΘΕΑ:Μου άρεσε όταν ζωγραφίσαμε ένα δελφίνι σε πήλινο πιάτο. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ:Κι εμένα μου άρεσε η ζωγραφική στο πήλινο πιάτο. ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Mου άρεσε όταν ζωγραφίσαμε δελφίνια. ΓΙΑΝΝΗΣ: Μου άρεσαν όλα, αλλά περισσότερο το ντοκυμαντέρ. ΕΙΡΗΝΗ:Μου άρεσε η επίσκεψη στο πάρκο. ΚΩΝ/ΝΟΣ: Μου άρεσε η επίσκεψη στο πάρκο και πιο πολύ το δελφίνι που πιτσίλαγε!

19 ΔΕΣΠΟΙΝΑ:Μου άρεσε όταν κατασκευάσαμε δελφίνια από πλαστελίνη. ΘΟΔΩΡΗΣ Λ.:Η επίσκεψη στο πάρκο και τα δελφίνια από πλαστελίνη. ΜΑΡΙΑ:Μου άρεσε το παραμύθι με τη μα ι μού και το δελφίνι. ΒΑΣΙΛΗΣ:Μου άρεσε η επίσκεψη στο πάρκο. ΗΛΙΑΝΑ: Μου άρεσε το DVD με τον Winder. ΧΡΗΣΤΟΣ:Τα δελφίνια στο πάρκο. ΙΑΚΩΒΟΣ: Μου άρεσαν και μένα τα δελφίνια που είδαμε στο πάρκο. ΙΩΑΝΝΑ: Μου άρεσε η ζωγραφική στα πήλινα πιατάκια (αγγειογραφία).

20 Καταγράψαμε τι γνωρίζουμε για τα δελφίνια, τι θέλουμε να μάθουμε και τους τρόπους δράσεις μας

21 Συλλέξαμε το απαραίτητο υλικό

22 Μαθαίνουμε τα γράμματα και τη γραφή τους

23 Ομαδοποιήσεις, συγκρίσεις μεγεθών, σειραθετήσεις, αντιστοιχήσεις ήταν ορισμένες από τις μαθηματικές έννοιες που δουλέψαμε με τα παιδιά.

24 Παίξαμε παιχνίδια αρίθμησης και μάθαμε τη γραφή των αριθμητικών συμβόλων.

25 Κατασκευάσαμε με διάφορα υλικά, δελφίνια, είτε σε ομαδικές, είτε σε ατομικές κατασκευές.

26

27 Από την επίσκεψή μας στο αττικό ζωολογικό πάρκο.

28 Από την επίσκεψή μας στο κέντρο αρχαϊκής τέχνης Η επίσκεψη της κυρίας Λήδας Βαρβαρούση στο σχολείο μας

29 Τα παιδιά ετοιμάζουν τις κούκλες για το κουκλοθέατρο τους.

30 και ανεβάζουν την παράστασή τους.

31 Εικονογράφησαν και την ιστορία του έργου τους.

32 Με το κλείσιμο του θέματός μας, τα παιδιά ζωγράφισαν τα δελφίνια τους και δημιούργησαν τα καδράκια τους.

33 4. ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ Η βάφτιση της τάξης μας Η ιδέα να δώσουμε ένα όνομα στην τάξη μας άρεσε πολύ στα παιδιά. Ενθουσιάστηκαν ακόμα περισσότερο στην ιδέα να οργανώσουμε μια δική μας γιορτή και να πραγματοποιήσουμε τα «βαφτίσια» μας. Ύστερα από συζήτηση με τα παιδιά και καταγραφή όλων των ιδεών, τα παιδιά ψήφισαν και αποφάσισαν να ονομαστούμε «Χελώνες». Αποφασίσαμε από κοινού να οργανώσουμε τις δράσεις μας, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη μικρή αυτή γιορτή μας. Τα παιδιά αποφάσισαν ότι ήθελαν να μοιραστούν τη χαρά τους και να προσκαλέσουν τη μέρα της βάφτισης μας, τους φίλους μας από το άλλο τμήμα του νηπιαγωγείου. Η ομάδα όρισε τους ρόλους των νονών και του παπά! Έφτιαξαν τις μπομπονιέρες τους χρησιμοποιώντας χαρτόνια για τις χελώνες και ζελεδάκια-καραμέλες. Χρησιμοποιώντας πηλό, έφτιαξαν τους σταυρούς της νονάς, τους έβαψαν στα χρώματα της αρεσκείας τους και πέρασαν λεπτό κορδόνι. Ήταν επιθυμία τους επίσης να έχουμε μια στολισμένη με τούλι, κολυμπήθρα! Φτιάξαμε επίσης το παρουσιολόγιο της τάξης μας, κατασκευάζοντας ένα μεγάλο βιότοπο χελωνών χρησιμοποιώντας ξυλομπογιές. Το κάθε παιδί ζωγράφισε τη χελώνα της αρεσκείας του, όπου και κολλήσαμε τις φωτογραφίες τους, με τα ονόματά τους. Την ημέρα της βάφτισης όλα κύλησαν πολύ όμορφα και τα παιδιά διασκέδασαν. Ήρθαν οι καλεσμένοι μας και αφού τελέστηκε το μυστήριο, χορέψαμε με κέφι και τραγουδήσαμε. Τα δώρα από τους φίλους μας ήταν 1 υπέροχη ομαδική ζωγραφιά. Η γιορτή μας τελείωσε μοιράζοντας τις μπομπονιέρες μας και βγάζοντας φωτογραφίες.

34

35 Επέτειος της 28 ης Οκτωβρίου Καθώς πλησίαζε ο καιρός στην επέτειο της μεγάλης αυτής γιορτής, τα παιδιά συζητούσαν όλο και περισσότερο για τα πρόσωπα και τα γεγονότα του αγώνα αυτού. Διαβάσαμε πληροφορίες γύρω από το τι είχε συμβεί την περίοδο εκείνη και τα παιδιά με ενδιαφέρον παρατηρούσαν και περιέγραφαν σχετικές εικόνες από τη μάχη και τους ήρωες της εποχής. Κάναμε αναπαράσταση της ζωής των αγωνιστών και βιώσαμε σκηνές δράσης, χρησιμοποιώντας αντικείμενα της τάξης μας. Στολίσαμε την τάξη μας με σημαίες που φτιάξαμε από χρωματιστά χαρτιά και τέμπερα, με τις αντίστοιχες χαρτοκολλητικές μας, καθώς και με ομαδικές εργασίες που επιλέξαμε να κάνουμε. Γράψαμε τη λέξη ΟΧΙ και ζωγραφίσαμε ήρωες της εποχής. Τραγουδήσαμε πατριωτικά τραγούδια σχετικά με την επέτειο αυτή και διαβάσαμε ποιήματα για την Ελλάδα και την ελληνική σημαία. Μαζί με το δεύτερο τμήμα του νηπιαγωγείου, γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ, παρελαύνοντας στην αυλή του σχολείου μας και τραγουδώντας εορταστικά τραγούδια!

36 Επέτειος του Πολυτεχνείου-17 Νοέμβρη Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη γιορτή αυτή, διαπίστωσα ότι τα παιδιά είχαν μια καλή αντίληψη των γεγονότων που συνέβησαν τότε. Σε συζητήσεις που πραγματοποιήσαμε με τα παιδιά πάνω στο θέμα αυτό εξέφρασαν τις απορίες τους, είπαν τη γνώμη τους και προσπάθησαν να μπουν στην ατμόσφαιρα των γεγονότων. Διαβάσαμε σχετικά παραμύθια και ζωγραφίσαμε γεγονότα της εποχής. Φτιάξαμε το Πολυτεχνείο τόσο σε ομαδικές, αλλά και ατομικές εργασίες. Παρακολουθήσαμε DVD με εικόνες καταγεγραμμένες από την ημέρα εκείνη, ενώ ακούσαμε και ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία εκπέμπονταν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Την ημέρα της γιορτής στην τάξη μας, τραγουδήσαμε τραγούδια σχετικά με τον αγώνα αυτό, τιμώντας με τον τρόπο μας τους αγωνιστές της επετείου.

37 Γιορτή των Χριστουγέννων Αρκετά νωρίτερα από τις ημέρες των γιορτών, τα παιδιά καλωσόριζαν ήδη τα αγαπημένα τους Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις και οι κουβεντούλες για τις γιορτές, τα δώρα, τον Αη-Βασίλη και τους καλικάντζαρους αποτελούσαν πλέον καθημερινότητα. Φυσικά έπρεπε να προετοιμάσουμε κατάλληλα και την τάξη μας για τη μεγάλη αυτή γιορτή και οι ιδέες και προτάσεις των παιδιών πολλές! Βασική προτεραιότητα της ομάδας το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Έφτασαν στην τάξη πολλών ειδών στολίδια και φωτάκια. Τα παιδιά καμάρωναν και για αυτά ήταν το ομορφότερο δέντρο του σχολείου! Κατασκεύασαν τάρανδους τους οποίους στόλισαν με χρυσόσκονη αλλά και μεγάλους αγγέλους με καμπανάκια στα χέρια. Μάθαμε και τραγουδήσαμε γιορτινά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα. Διαβάσαμε χριστουγεννιάτικα παραμύθια και ιστορίες, οι οποίες μας μετέφεραν στο μαγικό κόσμο των χριστουγεννιάτικων θαυμάτων. Κορύφωση όλης αυτής της καλής διάθεσης και των προετοιμασιών, αποτέλεσε η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το θέμα και επέλεξαν τους ρόλους τους. Κατασκεύασαν τις προσκλήσεις και ακολούθησαν με ενθουσιασμό τις σκηνοθετικές μας οδηγίες ώστε να έχουμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Τη μέρα της γιορτής έλαμπαν μέσα στις αυτοσχέδιες στολές τους! Απόλαυσαν τους ρόλους τους και δέχτηκαν με καμάρι το χειροκρότημα όλων μας!

38 Όλη αυτή η προσπάθεια των παιδιών να διανύσουν το μακρύ δρόμο της γνώσης, αλλά και η δική μας να τα καθοδηγήσουμε και να τα βοηθήσουμε, βρήκε συμπαραστάτες και βοηθούς εσάς! Με την πολύτιμη και αναγκαία, για την εξέλιξη της ομαδούλας μας, βοήθεια σας, συνεχίζουμε με ακόμα περισσότερα εφόδια για την κατάκτηση ακόμη περισσότερων γνώσεων Σας ευχαριστώ πολύ Η Νηπιαγωγός Βεατρίκη Παπανικολάου

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου

Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΙΚΩΝ Υπεύθυνη νηπιαγωγός: Ρέππα Ευαγγελία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εικαστικό εργαστήρι: Κατασκευή κούκλας κουκλοθεάτρου Κούκλες φτιάχνω στη στιγμή: δίνω σχήμα και μορφή, βάζω ρούχα και πνοή,

Διαβάστε περισσότερα

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις

Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Ιριδοπαιχνιδίσματα Προσεγγίζοντας Διαθεματικά το Παραμύθι Από την εκπαιδευτικό Σοφία Νινιού και τη νηπιαγωγό Γεωργία Τζήλου Γλαύκος και Ίρις Το Παραμύθι, μία από τις πιο αγαπημένες ενασχολήσεις των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2007 1 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Η τέχνη σημαντικό κομμάτι της ζωής,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Η Ψείρα Ρούλα & τα Έντομα» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Αγγελόπουλος Άγγελος, Α.Μ. 591941

Διαβάστε περισσότερα

5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών

5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙ ΙΩΝ 479 5.2 Ο θησαυρός των παιχνιδιών Μαρία Βαρυπάτη, Στέλλα Τσέλιου, Μαρία Βαδέκα, Κατερίνα Κετεντζόγλου, Πένυ Κουτσάκη Νηπιαγωγοί, Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης Στέλλα Λύκου-Κολτσάκη

Διαβάστε περισσότερα

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ» Αριθμός νηπίων που συμμετέχουν: 17 ΚΙΒΕΡΙ 2013 I. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ -

Διαβάστε περισσότερα

Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012.

Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012. Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012. ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Κιούρου Αγγελική Πλαγίσου Ελένη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ήταν και τι δεν ήταν! Ήταν μια νιότη άγουρη, σαν τον καρπό, που θελε γη και

Διαβάστε περισσότερα

Απόκριες Σχέδιο μαθήματος για το νηπιαγωγείο.

Απόκριες Σχέδιο μαθήματος για το νηπιαγωγείο. 0 Η Ανδρονίκη είναι νηπιαγωγός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: ΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

«Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης»

«Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης» «Το φθινόπωρο μέσα από έργα τέχνης» Θεοδωρίδου Άννα 1, Μυλωνάκη Γεωργία 2, Ορούτζογλου Δήμητρα 3, Καμάρη Ελένη 4, Κολικίδου-Κυριακίδου Ελένη 5 Νηπιαγωγός, Νηπιαγωγείου Ωραίου Ξάνθης anna70theo@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Πλένω τα χέρια μου» Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής και Πρωτοσχολικής Ηλικίας

Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής και Πρωτοσχολικής Ηλικίας . Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής και Πρωτοσχολικής Ηλικίας Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία. Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

διαλειμμα Τεύχος 3 ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

διαλειμμα Τεύχος 3 ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ διαλειμμα Τεύχος 3 1 διαλειμμα Τεύχος 3 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2013 Στους γονείς μου οφείλω το «ζην»...στο δάσκαλο μου το «ευ ζην»! ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟς ΓΟΝΕΙς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ Μ ια ακόμη χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

5.5 "Ο χειµώνας": Μια διαθεµατική προσέγγιση

5.5 Ο χειµώνας: Μια διαθεµατική προσέγγιση Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ: ΜIA ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 501 5.5 "Ο χειµώνας": Μια διαθεµατική προσέγγιση Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΑ στις Επιστήµες της Αγωγής, του Παν/µίου Κρήτης Οι σύγχρονες τάσεις προσέγγισης της

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού Μουσικh Α & Β Δημοτικοy βιβλiο δασκαλου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

5.6 Ανάπτυξη ενός Project µε θέµα "Πειρατές" µε την οµαδοσυνεργατική προσέγγιση

5.6 Ανάπτυξη ενός Project µε θέµα Πειρατές µε την οµαδοσυνεργατική προσέγγιση ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ PROJECT ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΕΙΡΑΤΕΣ» 513 5.6 Ανάπτυξη ενός Project µε θέµα "Πειρατές" µε την οµαδοσυνεργατική προσέγγιση Κατερίνα Καζέλα Σχολική Σύµβουλος ΠΑ, ιδάκτωρ Παν/µίου Θεσσαλίας Γεωργία Ανδριοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Εργασία στο μάθημα: Διδακτική της Γλώσσας I Διδάσκουσα: Μαριάννα Κονδύλη

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟY ΑΙΓΑΙΟY Σχολικό έτος 2003-2004 Υπεύθυνος φορέα: Μιχάλης Αγ. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Αγαπώ τον εαυτό μου, τρέφομαι σωστά, γυμνάζομαι τακτικά. Βαθμίδα: 3 Τάξη: Στ Διάρκεια: 11 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Τα παιδιά ασχολήθηκαν με την υγιεινή και ανθυγιεινή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καραγκιόζης στον κόσμο των Νέων Τεχνολογιών

Ο Καραγκιόζης στον κόσμο των Νέων Τεχνολογιών Ο Καραγκιόζης στον κόσμο των Νέων Τεχνολογιών Κόζα Χρυσάνθη 1,Κόζα Μαρία 2, Κούτρας Γεώργιος 3 1 Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αιγαίου, kozax@rhodes.aegean.gr, 2 Υποψήφια

Διαβάστε περισσότερα

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013).

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013). Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων (2012-2013). Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την ανακάλυψη του Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Κουτή Μαρία, Σχολική Σύµβουλος Π. Α., M.Ed Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο»

«Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο» «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» «Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο» Χριστόγερου Κατερίνα 1, Πέζαρου Πηνελόπη 2, Αρμενιάκου Κων/να 3 1 Νηπιαγωγός,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Σχολικό έτος 2003-2004 Υ πεύ θυ νος φο ρέ α: Μι χά λης Αγ. Πα πα δό που λος Ο μό τι μος Κα θη γη τής Α.Π.Θ. Πρό ε δρος του Παι δα

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο 2011 πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο [Στο Πλαίσιο των δραστηριοτήτων Αισθητικής Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης] Ο Οδηγός συνοδεύει

Διαβάστε περισσότερα