Καθρεφτη, καθρεφτάκι µου...

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Καθρεφτη, καθρεφτάκι µου..."

Transcript

1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΕΦΗΒΕΙΑ; Είναι η αναπτυξιακή εκείνη περίοδος της ζωής του ανθρώπου που ξεκινάει µε ειδικές βιολογικές αλλαγές (ορµονικές) στο σώµα του παιδιού αλλαγές που έχουν παράλληλα και ψυχοσωµατικές επιπτώσεις και τελειώνει ψυχολογικά µε την τελική γενετήσια ολοκλήρωση και αυτόνοµη ωρίµανση του ατόµου. Θα λέγαµε αδρά ότι η εφηβεία αρχίζει γενικά περί το 11 ο έτος της ηλικίας και φτάνει µέχρι το 18 ο. Οµως υπάρχουν µεγάλες ατοµικές διαφορές στα όρια αυτά και θα πρέπει να το λαµβάνουν αυτό υπ όψη τους όσοι έρχονται σε επαφή µε νέους. Επίσης είναι γνωστό ότι µπορεί να παρατηρήσει κανείς εφηβική συµπεριφορά και σε µεγάλους ανθρώπους που δεν πέτυχαν να ωριµάσουν στην κρίσιµη αυτή περίοδο. ορµές και επιθυµίες. Συχνά αυτές τις επιθυµίες ο έφηβος δεν καταφέρνει να τις συνειδητοποιήσει αλλά και να τις ελέγξει, µε αποτέλεσµα να του προκαλούν εκρήξεις είτε βίας είτε αδυναµίας µπροστά σ αυτό που θα ήθελε µε τη φαντασία του να πραγµατοποιήσει αλλά δεν είναι ικανός ακόµα. Στην πραγµατικότητα η εφηβεία είναι µία ανακατάταξη: οι µεταβολές σε σχέση µε το σώµα συµπαρασύρουν και µεταβολές σε σχέση µε τους άλλους και τον κόσµο στο σύνολό του, πρωτίστως όµως οδηγούν τον έφηβο στη δηµιουργία ταυτότητας για να σταθεί, σύντοµα, στον κόσµο των ενηλίκων. Ας έχουµε πάντως υπ όψη µας ότι ολόκληρη η ζωή του ανθρώπου είναι µια συνέχεια και µάλιστα η κάθε φάση επηρεάζεται από τις προηγούµενες και είναι καθοριστική για τις επόµενες. Ακόµη ότι ο έφηβος όπως και κάθε άνθρωπος επηρεάζεται άµεσα από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον και κουβαλάει τις βιολογικές καταβολές του, όποιες και αν είναι αυτές. Μπορούµε να προσεγγίσουµε την εφηβεία βλέποντάς την σαν µία δεύτερη γέννηση που γίνεται όµως προοδευτικά. Η φύση, για µία ακόµη φορά δουλεύει µε το δικό της ρυθµό: το σώµα αλλάζει δηµιουργώντας Ένα βιβλίο γραµµένο µε απλό και γλαφυρό τρόπο, στο οποίο µπορείς να βρεις απαντήσεις σε πολλά ζητήµατα που σε απασχολούν τώρα που είσαι στην εφηβεία...

2 ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ Η εφηβεία ορίζεται από το χρονικό διάστηµα που ξεκινά µε την εµφάνιση των πρώτων σηµείων της ήβης και καταλήγει στην ενηλικίωση του ατόµου. Με τον όρο "ήβη" περιγράφουµε τις σωµατικές και βιολογικές αλλαγές οι οποίες αρχίζουν (κατά µέσο όρο) στην ηλικία των 12 ετών για τα κορίτσια και των 14 ετών για τα αγόρια και οφείλονται κυρίως στην έκκριση ορµονών (οιστρογόνων για τα κορίτσια, ανδρογόνων για τα αγόρια). Η σωµατική ανάπτυξη επιταχύνεται απότοµα και κάνουν την εµφάνισή τους τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου. Το τέλος της παιδικής ηλικίας για τα αγόρια σηµατοδοτείται µε την αύξηση του µεγέθους του πέους, των όρχεων και του όσχεου, καθώς και την εµφάνιση της τριχοφυΐας. Στα κορίτσια αντίστοιχα, παρατηρούνται αύξηση Καθρεφτη, καθρεφτάκι µου... του στήθους, ανάπτυξη των ωοθηκών και της µήτρας και εµφάνιση της έµµηνης ρήσης. Υπάρχει µια έντονη αλλαγή στην εικόνα του σώµατος και του εαυτού, η οποία σπρώχνει τον έφηβο στην αναζήτηση µιας νέας ταυτότητας. Παράλληλα, οι ορµονικές µεταβολές ενισχύουν τις σεξουαλικές και επιθετικές παρορµήσεις του και προκαλούν την ψυχοσυναισθηµατική εξέλιξή του. Ο έφηβος έχει τη δυνατότητα -που του έλειπε όταν ήταν παιδί- να κάνει δύο µεγάλα βήµατα, τα οποία θα τον οδηγήσουν στην ενηλικίωση: να ολοκληρώσει τις σεξουαλικές σχέσεις του και να κερδίσει την αυτονοµία του από τους γονείς. Αυτές οι κατακτήσεις απαιτούν µεγάλη ψυχική ενέργεια και, αν δεν εξελιχθούν οµαλά, µπορεί να οδηγήσουν σε αυτό που ονοµάζουµε κρίση της εφηβείας. Η έννοια της κρίσης υποδηλώνει ότι πρόκειται για κάτι το παροδικό. Ορίζεται ως η εφήµερη αποδιοργάνωση του ψυχισµού του, που παρουσιάζεται όταν ο έφηβος αφήνει τα στηρίγµατα της παιδικής ηλικίας, χωρίς να έχει βρει ακόµη εκείνα της ενήλικης ζωής. Εκδηλώνεται µε ποικίλες διαταραχές της συµπεριφοράς, κυρίως προκλητικές και επιθετικές, µέσα από τις οποίες διαφαίνεται η άσχηµη ψυχολογική κατάστασή του. Ο τρόπος µε τον οποίο θα ξεπεραστεί η κρίση της εφηβείας εξαρτάται από την προσωπικότητα και τις ψυχικές δυνάµεις του εφήβου, αλλά και από τη στάση και τη συµπεριφορά των γονιών.

3 ΟΜΑ ΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΚΩΝ Οι έφηβοι συναθροίζονται και δηµιουργούν οµάδες. Ο νέος έχει ανάγκη να ανήκει κάπου την περίοδο που νιώθει ότι αποµακρύνεται από την οικογένεια. Για να είναι αποδεκτός από την παρέα, πρέπει να υιοθετήσει τον τρόπο συµπεριφοράς της, να ντυθεί ή να κόψει τα µαλλιά του όπως και τα υπόλοιπα µέλη της, να ακούει την ίδια µουσική κ.λπ. Η οµάδα συνοµηλίκων παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των διεργασιών της εφηβείας. Βοηθά τον έφηβο και του δίνει µια προσωρινή ταυτότητα. Μέσα σε αυτήν ανακαλύπτει καινούρια κοινωνικά κριτήρια και πρότυπα συµπεριφοράς, διαφορετικά από αυτά που προτείνει η οικογένειά του. Μια καλά οργανωµένη οµάδα µπορεί επίσης να θέτει απαγορεύσεις, καθορίζοντας επιτρεπόµενες ή µη συµπεριφορές. Ταυτόχρονα, ο έφηβος έχει µεγάλη υποστήριξη από την οµάδα, η οποία καλλιεργεί ανάλογα µε την ιδεολογία της συγκεκριµένα πρότυπα. Συχνά προκλητικές ή παραπτωµατικές συµπεριφορές θεωρούνται µεγαλειώδεις και ηρωικές. Η οµάδα µπορεί να έχει µια προσαρµοστική λειτουργία σε αυτήν τη µεταβατική περίοδο της εφηβείας, µπορεί όµως να δηµιουργήσει και προβλήµατα, όπως είναι, για παράδειγµα, η εκδήλωση αντικοινωνικής συµπεριφοράς. Ένας έφηβος που νιώθει την ανάγκη να εξωτερικεύσει τις επιθετικές διαθέσεις του και να σπάσει τα «Ο νέος έχει ανάγκη να ανήκει κάπου την περίοδο που νιώθει ότι αποµακρύνεται από την οικογένεια...» πράγµατα στο σπίτι του, αν δεν του επιτρέπεται να το κάνει, διοχετεύει την επιθετικότητά του σε αντικοινωνικές συµπεριφορές προστατευόµενος από την οµάδα. Όταν και αυτό απαγορεύεται, βρίσκει διέξοδο ακολουθώντας τον αρχηγό της οµάδας. Συνήθως αρχηγός ανακηρύσσεται ο πιο βίαιος, ο πιο επιθετικός, καθώς αποτελεί πρότυπο ταύτισης για τον καταπιεσµένο έφηβο.

4 Εφηβεία είναι: Άλλη γνώµη έχεις για τον κόσµο σήµερα και την αντίθετη την επόµενη µέρα. εν ξέρεις που να κατασταλλάξεις. Είσαι στον κόσµο σου. εν σε ενδιαφέρει το "µέλλον σου". Υπάρχει η δικαιολογία: " Έφηβος είναι, δεν πειράζει". Σε ενδιαφέρει γι αυτό που γίνεται τώρα και όχι γι αυτό που θα γίνει τα επόµενα 5 χρόνια. Ζεις την κάθε στιγµή. Πιστεύεις στον έρωτα. Βλέπεις µόνο τη θετική όψη των πραγµάτων. Όταν έχεις τα χάλια σου, δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Επίσης, όταν έχεις τα χάλια σου, ακούς τέρµα τη µουσική σου. Όταν είσαι ευτυχής, πάλι ακούς τη τέρµα τη µουσική σου. Τσακώνεσαι µε τους γονείς σου τουλάχιστον 9 φορές την εβδοµάδα. Αγνοείς τους διάφορους µικρούς ή (και καµιά φορά) µεγάλους κινδύνους πιστεύοντας ότι αυτό δεν θα συµβεί σε σένα. Χρησιµοποιείς λέξεις όπως: Φρικάρω κλπ Τα µαλλιοτραβήγµατα µε το µικρό σου αδέλφι, δεν τα παίρνει κανείς στα σοβαρά όσο κι αν αυτό παραπονιέται ότι του σφήνωσες το κεφάλι στο πλυντήριο πιάτων. Οι φίλοι σου είναι το πιο σηµαντικό πράγµα στον κόσµο. Η αντίδραση είναι το µόνιµο όπλο σου. Η µεγαλύτερή σου επιθυµία είναι να γίνεις το πιο δηµοφιλές άτοµο στο σχολείο. Αλλάζεις συνέχεια µόδα. Μπορεί να είσαι emo, µπορεί να είσαι trendy, µπορεί να είσαι casual, οτιδήποτε κυκλοφορεί... Ορισµένες φορές ντρέπεσαι για τα µουσικά γούστα της παιδικής σου ηλικίας. Σωστό είναι για σένα να λες και να κάνεις το αντίθετο από αυτό που θα σου πουν οι δικοί σου, εκτός από πολύ πολύ...πολύ σηµαντικά θέµατα. Θέλεις να κάνεις τον γύρο του κόσµου µε το αγόρι/κορίτσι σου και τίποτα άλλο δεν έχει σηµασία. εν παραδέχεσαι στους άλλους ότι καµιά φορά βλέπεις κι εσύ παιδικά το πρωινό της Κυριακής όπως συνήθιζες να κάνεις στην ηλικία των 8. Το πιο "κακό" αγόρι/κορίτσι της τάξης σε ελκύει αφάνταστα. Οι καθηγητές θεωρείς ότι είναι εχθροί σου. Οποιοδήποτε δώρο σου κάνουν, σου φαίνεται θαυµάσιο. Όλα πάνω σου είναι στραβά και χρειάζεσαι επειγόντως κάποιον να σου πει το αντίθετο. Η λέξη "Βαριέµαι" είναι η Νο1 στη λίστα µε τις λέξεις που χρησιµοποιείς πιο συχνά. Ξυπνάς την κολλητή σου στις 3 το βράδυ για να της πεις ότι εκείνος σου έστειλε µήνυµα κι εκείνη σου απαντάει: "Και τί σου είπε"?? Όταν κάποιος πάνω από την ηλικία των 26 σου µιλάει εσύ το µόνο που ακούς είναι "Μπλα µπλα µπλα µπλα µπλα". Είσαι σίγουρη ότι µε το αγόρι/κορίτσι σου θα είστε για πάντα µαζί.

5 ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο έφηβος και η οικογένεια βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση µε έντονες συγκρούσεις, χαρακτηριστικές αυτής της περιόδου. Η θέση του εφήβου καθορίζεται από µια βαθιά αµφιθυµία. ιεκδικεί µε πάθος την αυτονοµία του, την ίδια στιγµή που είναι εξαρτάται άµεσα από την οικογένειά του. Θέλει να είναι αυτόνοµος, διακηρύσσει την ανεξαρτησία του, αλλά ταυτόχρονα αναζητεί τη σιγουριά και τη στήριξη που παρέχονται από τους γονείς του. Χρειάζεται όρια που τίθενται από τη συνεπή παρουσία των ενηλίκων και του παρέχουν την αίσθηση αυτής της σιγουριάς. Επίσης, χρειάζεται όρια για να µπορέσει να αντιπαρατεθεί, να αναµετρηθεί. Του είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου µε τον οποίο θα συγκρουστεί και θα τον ξεπεράσει. Εποµένως, έχει ανάγκη να ανήκει σε µια δοµή που δεν καταρρέει από την επιθετικότητά του ούτε έχει διάθεση αντεκδίκησης. Ο έφηβος δεν αντέχει να βλέπει τους γονείς του αδύναµους. Οι γονείς πρέπει να είναι δυνατοί. Σε αυτή την περίοδο αποφεύγει τη σωµατική επαφή µε τους γονείς του. Τα αγόρια δεν θέλουν µε κανένα τρόπο να τα πλησιάζει η µητέρα τους, να τα αγγίζει, να τα φιλά ή να τα χαϊδεύει. Το ίδιο συµβαίνει αντίστοιχα µε τα κορίτσια και τον πατέρα τους. Αυτό συµβαίνει διότι οι έφηβοι πολύ συχνά βλέπουν σεξουαλικού περιεχοµένου όνειρα µε τη µεγαλύτερη αδελφή ή την µητέρα και έχουν άγχος και ως επακόλουθο τύψεις. Οι γονείς αυτή την περίοδο περνούν συνήθως την κρίση της µέσης ηλικίας, διότι, εάν βρίσκονται κοντά στην πέµπτη δεκαετία της ζωής τους, αντιλαµβάνονται ότι τους µένει λίγος χρόνος για την πραγµάτωση των φιλοδοξιών τους και η σεξουαλικότητά τους µειώνεται, ενώ παράλληλα παρατηρούν ότι τα όνειρα για ζωή του εφήβου ανατέλλουν. Οι γυναίκες βιώνουν τα προβλήµατα της εµµηνόπαυσης, ενώ η κόρη τους αρχίζει να έχει περίοδο. Η στάση, η προσωπικότητα των γονέων και η οικογενειακή δοµή είναι καθοριστικοί παράγοντες στην εξέλιξη της κρίσης της εφηβείας...

6 Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Στην εφηβεία καθίσταται δυνατή η ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Αυτό είναι απόρροια της βιολογικής ωρίµανσης και των ψυχικών αλλαγών που πραγµατοποιούνται και αποτελεί ένα κεντρικό σηµείο της ζωής του εφήβου. Η αποδοχή της σεξουαλικότητας στην εφηβεία αντανακλά την κοινωνική εξέλιξη, καθώς ορισµένες συµπεριφορές είναι επιτρεπτές ή µη σε διάφορες εποχές και σε διάφορους πολιτισµικούς χώρους. Η πρώτη ερωτική σχέση του εφήβου µπορεί να γίνει πηγή συναισθηµάτων άγχους και ιδεαλιστικές προθέσεις. Τα κορίτσια, ενώ δείχνουν αρχικά ενδιαφέρον για τα αγόρια της ηλικίας τους, στη συνέχεια στρέφονται σε µεγαλύτερα αγόρια, τα οποία φαίνονται πιο ώριµα και ενδιαφέροντα. Μάλιστα, τα κορίτσια αναζητούν λιγότερο την καθαρή σεξουαλική εµπειρία και πιστεύουν περισσότερο στον έρωτα. Γενικά, οι σηµερινοί έφηβοι ξεκινούν τις σεξουαλικές δραστηριότητες σε µικρότερες ηλικίες σε σχέση µε τις παλιότερες γενιές. Αυτό δεν σηµαίνει όµως ότι οι πρώτες σεξουαλικές εµπειρίες είναι πάντα επιτυχηµένες. Συχνά φέρνουν ντροπή, φόβο και απογοήτευση, ενώ προκαλούν και έντονες ανησυχίες όσον αφορά στην αντισύλληψη και τη µετάδοση του AIDS. ανασφάλειας για τον ίδιο αλλά και για τους γονείς του, οι οποίοι ανησυχούν και κρατούν συνήθως συντηρητική στάση σε αυτά τα θέµατα. Οι πρώτες προσεγγίσεις µε άτοµα του άλλου φύλου είναι συνήθως αδέξιες. Τα αγόρια µπορεί να είναι επιθετικά ή υπερβολικά ιπποτικά, να αναζητούν κατευθείαν τη σεξουαλική εµπειρία ή, αντίθετα, να κυριαρχούνται από Ο τρόπος µε τον οποίο θα αντιµετωπίσει ένα άτοµο τη σεξουαλικότητά του κατά τα διάφορα στάδια της ζωής του, εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έλαβε σε όλη τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αναφέρεται µόνο σε ζητήµατα σεξουαλικών σχέσεων αλλά και σε ευρύτερα θέµατα, όπως η εικόνα του εαυτού, η αυτοεκτίµηση, οι κανόνες ηθικής, ο αµοιβαίος σεβασµός και η αγάπη. Οι αξίες των γονέων µεταδίδονται µέσα από τα λόγια τους, αλλά κυρίως µέσα από τη στάση τους και το ζωντανό παράδειγµα που δίνουν στα παιδιά τους.

7 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Η εφηβεία συχνά περιγράφεται µε όρους που θα ταίριαζαν στην περιγραφή ενός καταθλιπτικού επεισοδίου. Μιλώντας για την εφηβεία, αναφέρουµε αυθόρµητα τη λύπη, τη διέγερση, το θυµό. Η καθηµερινή παρατήρηση προσφέρει πολλά παραδείγµατα εφήβων που περνούν ατέλειωτες ώρες αποµονωµένοι, ξαπλωµένοι ή καθιστοί, νιώθοντας ανία και αδιαφορώντας για καθετί που συµβαίνει γύρω τους.η απότοµη αλλαγή της διάθεσης είναι γνωστό χαρακτηριστικό της εφηβείας, αλλά οι περισσότεροι έφηβοι παρουσιάζουν συχνά ένα σταθερό καταθλιπτικό συναίσθηµα. Αυτή η κατάσταση µας κάνει να αναρωτηθούµε αν και πότε η κατάθλιψη αποτελεί µια φυσιολογική εκδήλωση της εφηβείας ή εντάσσεται στα πλαίσια του παθολογικού και αποτελεί διαταραχή. Η κατάθλιψη αναδεικνύεται σε ένα από τα συχνότερα προβλήµατα της εφηβείας. Η συχνότητά της κυµαίνεται, σύµφωνα µε τις έρευνες, από 3% έως 9%. Ως προς το φύλο, υπάρχει µια σαφής υπεροχή των κοριτσιών που παρουσιάζουν κατάθλιψη (τέσσερα κορίτσια προς ένα αγόρι). Η συχνότητα της κατάθλιψης είναι µεγαλύτερη όταν οι ίδιοι οι έφηβοι συµπληρώνουν τις διαγνωστικές κλίµακες, και µικρότερη όταν τις συµπληρώνουν οι γονείς τους. Συµπεραίνεται ότι οι γονείς παρατηρούν και ανησυχούν περισσότερο για τις διαταραχές της συµπεριφοράς κατά τη διάρκεια της εφηβείας και ασχολούνται λιγότερο µε το πώς πραγµατικά νιώθει ο έφηβος. Παράλληλα, υπάρχει µια δυσκολία εκ µέρους των εφήβων να περιγράψουν τα συναισθήµατα άγχους και κατάθλιψης στους ενηλίκους και προτιµούν να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους ή να ζητήσουν βοήθεια από συνοµηλίκους τους. «Η συχνότητά της κατάθλιψης κυµαίνεται από 3% έως 9%...» Η καταφυγή στα ναρκωτικά είναι συχνά παρατηρούµενη συµπεριφορά ενός καταθλιπτικού εφήβου. Αναζητεί στιγµές ευφορίας που του προσφέρουν παροδικά οι τοξικές ουσίες, αν και καταλαβαίνει ότι µε αυτό τον τρόπο δεν µπορεί να επιλύσει τα προβλήµατά του. Η επιθετικότητα παρατηρείται πιο συχνά στα αγόρια, ενώ στα κορίτσια εµφανίζονται συχνότερα συµπτώµατα διαταραχής της σεξουαλικής συµπεριφοράς.

8 ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας που αναδεικνύονται σε χαρακτηριστική συµπεριφορά της εφηβείας. Οι απόπειρες αυτοκτονίας σηµατοδοτούν την αποτυχία της µετάβασης από την κρίση της εφηβείας και αποτελούν σηµαντικό τρόπο συµπεριφοράς και µέσο προσέλκυσης της προσοχής των άλλων. Στην εφηβεία επίσης συναντώνται µε αυξηµένη συχνότητα τα αυτοκτονικά ισοδύναµα, συµπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ή τη σωµατική ακεραιότητα χωρίς να υπάρχει συνειδητή επιθυµία θανάτου (π.χ., επικίνδυνη οδήγηση µηχανής). Έχει παρατηρηθεί ότι η συχνότητα των αυτοκτονιών αυξάνεται σε µεγάλο βαθµό κατά τη µετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου µετά τα τροχαία. Οι απόπειρες αυτοκτονίας διπλασιάζονται στην εφηβεία (18% στο γενικό πληθυσµό, 35% στους εφήβους), ενώ ως προς το φύλο στις απόπειρες υπερτερούν τα κορίτσια και στις επιτυχείς αυτοκτονίες τα αγόρια. Σηµαντικό είναι επίσης ότι σε ένα µεγάλο ποσοστό (30-50%) ακολουθεί επανάληψη της απόπειρας σε διάστηµα µικρότερο των έξι µηνών. Αυτό µας δείχνει τη µεγάλη απελπισία που νιώθει ο έφηβος και ότι κάθε απόπειρα, όσο και αν φαίνεται πιεστική ως προς το περιβάλλον και απευθύνεται κυρίως στους γονείς, πρέπει πάντα να αντιµετωπίζεται σοβαρά. Η λήψη φαρµάκων (ασπιρίνες, depon) και η φλεβοτοµία είναι οι συχνότερα χρησιµοποιούµενοι τρόποι αυτοκτονίας. Απόπειρες αυτοκτονίας κάνουν συχνά οι έφηβοι που παρουσιάζουν κατάθλιψη και νιώθουν ότι η ζωή δεν έχει νόηµα και σκοπό. Αρνητικά γεγονότα, όπως µετανάστευση, κοινωνική αποµόνωση, διαζύγιο των γονέων, αλλαγή σχολείου, σχολική αποτυχία και ερωτική απογοήτευση, µπορούν να οδηγήσουν στην αυτοκτονική πράξη. Η καλύτερη αντιµετώπιση είναι η πρόληψη, δηλαδή η πληροφόρηση των εφήβων, γονέων και δασκάλων, η οποία θα τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν τα συµπτώµατα της κατάθλιψης και των τάσεων αυτοκτονίας.

9 ΧΡΗΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Η χρήση τοξικών ουσιών (ναρκωτικών) αποτελεί µια από τις συχνότερες αλλά και τις δυσκολότερα αντιµετωπίσιµες παθολογικές καταστάσεις της εφηβείας. Σε µια περίοδο σηµαντικών αλλαγών και µεγάλης ψυχικής έντασης, όπως είναι η εφηβεία, τα ναρκωτικά παρουσιάζονται ως θαυµατουργές ουσίες που υποτίθεται ότι λύνουν όλα τα προβλήµατα. Βαθµιαία, ο έφηβος οδηγείται από τη χρήση στην εξάρτηση, στην αντικοινωνικότητα και την παραβατικότητα. Οι χρήστες παρουσιάζουν αυξηµένη θνησιµότητα λόγω υπερβολικής δοσολογίας ή νοθευµένων ουσιών. Είναι επίσης ευάλωτοι σε µολύνσεις που µπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, AIDS, αποστήµατα και γάγγραινα. Η τοξικοµανία ορίζεται ως η παθολογική κατάσταση κατά την οποία το άτοµο έχει απολέσει τον έλεγχο της χρήσης της τοξικής ουσίας. Έχει αναπτύξει εξάρτηση και σε τυχόν διακοπή της λήψης παρουσιάζει στερητικό σύνδροµο. Η εξάρτηση καθιστά απαραίτητη την καθηµερινή χρήση της ουσίας, η οποία µε τη σειρά της προκαλεί εξασθένηση του επιθυµητού αποτελέσµατος και ανοχή. Προκύπτει έτσι η ανάγκη συνεχούς αύξησης της ποσότητας της ουσίας, για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσµα. Ο έφηβος καταναλώνει το µεγαλύτερο µέρος του χρόνου του για να προµηθευτεί την ουσία, να τη χρησιµοποιήσει και να ανανήψει από τα αποτελέσµατά της. Αν διακοπεί η χρήση ή µειωθεί η ποσότητα, εµφανίζεται το στερητικό σύνδροµο, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάλογα µε την ουσία και εκδηλώνεται µέσω σωµατικών συµπτωµάτων. Τα συχνότερα από αυτά είναι: σωµατική δυσφορία µε µυϊκή αδυναµία, ρίγη, διάρροια, πόνοι στην κοιλιά, στη µέση και στις αρθρώσεις, ιδρώτας, τρόµος, σπασµοί, αϋπνία, εριστικότητα και έντονη επιθυµία για χρήση της ουσίας. Εντούτοις, το στερητικό σύνδροµο που είναι αποτέλεσµα της σωµατικής εξάρτησης διαρκεί λίγες ηµέρες και αντιµετωπίζεται φαρµακευτικά. Η ψυχολογική εξάρτηση διαρκεί πολύ περισσότερο και αποτελεί την κυριότερη αιτία διακοπής της θεραπείας. Οι συχνότερα χρησιµοποιούµενες τοξικές ουσίες Κανναβινοειδή (µαριχουάνα, χασίς) Οπιοειδή (µορφίνη, ηρωίνη) ιεγερτικές ουσίες (αµφεταµίνη, κοκαΐνη) Ψευδαισθησιογόνες ουσίες (LSD, µεσκαλίνη, "έκσταση")

10 ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ περιγράφηκε τον περασµένο αιώνα ως "νευρογενής φυµατίωση", µε βάση την περίπτωση µιας νέας γυναίκας που αδυνάτιζε, χωρίς όµως να παρουσιάζει πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, τα κλασικά συµπτώµατα της φυµατίωσης. Από τότε ανακοινώθηκαν πολλές µελέτες που έβλεπαν την ψυχογενή ανορεξία είτε ως οργανική είτε ως ψυχική ασθένεια. Σήµερα δεχόµαστε ότι πρόκειται για µια ψυχοσωµατική διαταραχή. Εµφανίζεται για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, αλλά, καθώς το σώµα υποφέρει, οι βλάβες µπορεί να γίνουν οργανικές και µόνιµες. Η γυναικεία οµορφιά παρουσιάζεται σε όλες τις εποχές ως ένα ιδεώδες. Στη σύγχρονη εποχή προβάλλεται η εικόνα του ισχνού σώµατος (µοντέλα, ηθοποιοί) ως πρότυπο µίµησης για τις νέες κοπέλες. Στην εφηβεία ένα µεταβατικό χρονικό διάστηµα µειωµένης λήψης τροφής είναι συνηθισµένο. Μια αρχική περίοδος που διαρκεί τρεις έως έξι µήνες χαρακτηρίζεται από µια µέτρια δίαιτα της εφήβου που θέλει να αδυνατίσει. Αυτή η επιθυµία για αδυνάτισµα είναι στην αρχή αποδεκτή από την οικογένεια. Μερικές φορές όµως η απώλεια βάρους δεν προκαλεί ικανοποίηση στην έφηβη, η οποία εξακολουθεί να θεωρεί το βάρος της υπερβολικό. Ως αποτέλεσµα, η δίαιτα γίνεται περισσότερο αυστηρή, η λήψη τροφής περιορίζεται προοδευτικά στο ελάχιστο. Χρησιµοποιούνται ακόµη τεχνικές "αδειάσµατος" του πεπτικού σωλήνα (εµετοί ή χρήση υπακτικών και διουρητικών). Το σύνδροµο της ψυχογενούς ανορεξίας περιλαµβάνει απώλεια µεγαλύτερη του 10% του σωµατικού βάρους και αµηνόρροια (παύση της περιόδου) περισσότερο από έξι µήνες. Το αδυνάτισµα είναι εντυπωσιακό και µπορεί να φτάσει µέχρι την απώλεια του 50% του αρχικού βάρους, δίνοντας την εικόνα µιας πραγµατικής καχεξίας. Συνοδεύεται από σωµατικές εκδηλώσεις, όπως η υποθερµία, η επιβράδυνση της καρδιακής λειτουργίας (50-60 σφυγµοί ανά λεπτό), η υπογλυκαιµία και οι διαταραχές των ηλεκτρολυτών (υπονατριαιµία, υποκαλιαιµία). Η αµηνόρροια εκδηλώνεται συνήθως µετά την απώλεια βάρους, αν και µερικές φορές αποτελεί το πρώτο σύµπτωµα της κλινικής εικόνας. Είναι µια εικόνα αναστρέψιµη, παρ' ότι πολλές φορές η αµηνόρροια επιµένει και µετά την επανάκτηση του φυσιολογικού βάρους. εν εκδηλώνουν κανένα ενδιαφέρον για τη σεξουαλικότητα. Οι σωµατικές αλλαγές της εφηβείας αποτελούν ενόχληση και ο τρόπος ντυσίµατος που επιλέγεται (παντελόνια, φόρµες γυµναστικής) δεν επιτρέπει να διαφανεί κανένα ίχνος θηλυκότητας. Τα κορίτσια

11 αυτά όταν κοιτάζονται στο καθρέφτη έχουν µια αλλοιωµένη εικόνα του εαυτού τους. Ακόµη και στα τελικά στάδια της ασθένειας, όταν η ζωή τους κινδυνεύει, οι ανορεξικές αρνούνται τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Αξιοσηµείωτη είναι η συνεχής αύξηση της συχνότητας της ψυχογενούς ανορεξίας µε ποσοστά που φτάνουν το 1-4% σε κορίτσια δεκατεσσάρων έως είκοσι ετών. Στα αγόρια παρατηρείται σπάνια (ένα αγόρι ανά δέκα κορίτσια). Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι οι ανορεξικές προέρχονται συνήθως από οικογένειες υψηλής κοινωνικής θέσης και οικονοµικής κατάστασης, ενώ η ανορεξία σπάνια συναντάται σε χώρες του τρίτου κόσµου. Με το αδυνάτισµα η ανορεξική προκαλεί τους γονείς της να επέµβουν. Ωστόσο, απευθύνει στην οικογένεια ένα διπλό παράδοξο µήνυµα. Από τη µια προβάλλει, µε τη σωµατική αδυναµία, την ανάγκη της για αγάπη και προστασία και, από την άλλη, αρνείται, µε τη συµπεριφορά και τα λόγια, κάθε βοήθεια που της προσφέρεται. Οι γονείς συχνά φτάνουν στα όρια της απελπισίας µπροστά στην άρνησή της για σωστή διατροφή αλλά και την επίσκεψη σε κάποιο γιατρό. Στη ΒΟΥΛΙΜΙΑ παρατηρείται κατανάλωση µεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Η βουλιµία ξεκινά όπως η ανορεξία. Έπειτα από µια Πηγές: περίοδο αυξηµένης ανησυχίας για το βάρος και την εµφάνιση, η έφηβη αποφασίζει να κάνει δίαιτα. Η δίαιτα προοδευτικά γίνεται αυστηρή, η κοπέλα κουράζεται, εξασθενεί η δυνατότητα ελέγχου στην πρόληψη τροφής και αρχίζουν οι κρίσεις βουλιµίας. Μεταξύ των κρίσεων µπορεί να συνεχίζει να κάνει αυστηρή δίαιτα. Οι ανορεξικές εξελίσσονται, κατά ένα µεγάλο ποσοστό (40%), σε βουλιµικές. Οι περισσότερες βουλιµικές έχουν κανονικό βάρος ή είναι αδύνατες. Για να το επιτύχουν αυτό, καταφεύγουν στους εµετούς και τη χρήση υπακτικών και διουρητικών. Οι βουλιµικές νιώθουν άγχος και ενοχές γι' αυτή τους τη συνήθεια. Καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια, να το κρύψουν από την οικογένειά τους. Βρίσκουν ένα ασφαλές µέρος όπου µπορούν να τρώνε και να κάνουν εµετό χωρίς να τις βλέπουν. Ακόµη και όταν το ανακαλύψει η οικογένεια, αυτές το αρνούνται και εξακολουθούν να κρύβονται. Αγοράζουν µεγάλες ποσότητες φαγητού που µπορεί να το καταναλώσουν και έξω από το σπίτι. Οι εµετοί είναι ένα πολύ συχνό φαινόµενο. Περισσότερες από το 50% των βουλιµικών προκαλούν εµετό στη διάρκεια ή στο τέλος µιας κρίσης βουλιµίας. Αυτό τις ανακουφίζει από τις ενοχές ότι έχουν φάει πολύ και έπειτα από µικρό χρονικό διάστηµα είναι έτοιµες να ξαναρχίσουν. Λόγω της πρόκλησης συχνών εµετών διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους µε τις ανορεξικές (απίσχναση, διακοπή της περιόδου, διαταραχές ηλεκτρολυτών, διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας).

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΜΑΤΖΟΓΛΟΥ ΑΦΝΗ-ΝΙΚΗ ΜΗΛΙΩΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: ΠΤΥΧΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΘΕΜΑ : ΕΦΗΒΕΙΑ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ:

2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΘΕΜΑ : ΕΦΗΒΕΙΑ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ: 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΘΕΜΑ : ΕΦΗΒΕΙΑ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ: 1) ΚΑΠΑΣΟΥΡΗ ΕΥΘΥΜΙΑ- ΜΑΡΙΑ 2) ΚΑΣΙΟΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 3) ΚΙΡΚΙΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Β4 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΘΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Β4 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΘΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Β4 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είμαστε μαθητές του Β4 του 1ου Γενικού Λυκείου Λαμίας. Στα πλαίσια του μαθήματος «ερευνητική εργασία»

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

Σηνθετική εργασία Β τριμήνου. Α Λυκειου

Σηνθετική εργασία Β τριμήνου. Α Λυκειου Σηνθετική εργασία Β τριμήνου Α Λυκειου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Ανθή Μαυραντωνάκη, Βαγγέλης Σκουλάς, Γιώργος Γαϊτάνης, Χρήστος Κατρινάκης, Χριστίνα Παπιδάκη Περιεχόμενα: Ιδιαίτερη ψυχολογία... Μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία είναι µια «δεύτερη γέννηση» «Γεννιέσαι δύο φορές : η µία οδηγεί στην απλή ύπαρξη, η άλλη στην ίδια τη ζωή...» Jean Jack Rousseau 2

Εφηβεία είναι µια «δεύτερη γέννηση» «Γεννιέσαι δύο φορές : η µία οδηγεί στην απλή ύπαρξη, η άλλη στην ίδια τη ζωή...» Jean Jack Rousseau 2 Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Η διερεύνηση της γνώµης των καθηγητών για την αναγκαιότητα ύπαρξης συµβουλευτικής υπηρεσίας στην δευτεροβάθµια εκπαίδευση» ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων

Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων Οδηγός για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ελένη Η. Μπεκιάρη Κυριάκος Β. Κατσαδώρος

Διαβάστε περισσότερα

«Εφηβεία και εξαρτήσεις»

«Εφηβεία και εξαρτήσεις» 3 ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας Σχολ. Έτος 2011-2012 «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» 2 ο Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Project) «Εφηβεία και εξαρτήσεις» ΑΝΑΦΟΡΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός αυτής της αναφοράς είναι να παρουσιάσει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για την. Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων. Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Οδηγός για την. Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων. Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Οδηγός για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 1 2 Πρόλογος Η «ΚΛΙΜΑΚΑ» είναι ένας Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιείται στην

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα.2. Κατάθλιψη.3. Γενικά..3. Πού οφείλεται;.3. Ποια είναι τα συμπτώματα; 3. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;. 3. Πώς θεραπεύεται;...

Περιεχόμενα.2. Κατάθλιψη.3. Γενικά..3. Πού οφείλεται;.3. Ποια είναι τα συμπτώματα; 3. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;. 3. Πώς θεραπεύεται;... Ανώτατο Tεχνολογικό Eκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας Τμήμα νοσηλευτικής Εργασία στο μαθημα: Κοινοτική Νοσηλευτική- Ιδρύματα Τμήμα: Z4 Θέμα: Κατάθλιψη Σπουδάστρια: Αλεξανδρή Ευαγγελία Καθηγήτρια: κ. Κυπαρίση

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Σχ. Έτος 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Σχ. Έτος 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης Σχ. Έτος 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ- ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ Ερευνητική Ομάδα Ειρήνη Βακιρλή Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ. Α Λυκείου «Ερευνητικές Εργασίες» Σχολικό Έτος 2011-2012 (B Τετράμηνο)

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ. Α Λυκείου «Ερευνητικές Εργασίες» Σχολικό Έτος 2011-2012 (B Τετράμηνο) 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ Α Λυκείου «Ερευνητικές Εργασίες» Σχολικό Έτος 2011-2012 (B Τετράμηνο) Εργασία στο αντικείμενο διδασκαλίας Υγιεινή Διατροφή με θέμα «Διατροφικές Ασθένειες.» των Ειρήνη Κοντέλη Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα: «Διατροφική Συμβουλευτική: Διατροφικές Διαταραχές και Σχολείο»

Διπλωματική εργασία με θέμα: «Διατροφική Συμβουλευτική: Διατροφικές Διαταραχές και Σχολείο» ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Διπλωματική εργασία με θέμα: «Διατροφική Συμβουλευτική: Διατροφικές Διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΧΟΣ, ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

ΑΓΧΟΣ, ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΧΟΣ, ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2011 ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΡΒΙΣΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Μαρία Μαργαρίτη Κοινωνική Λειτουργός 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Νοσηλευτικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 2008 ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ. Βασιλική Σπανού Ιωάννα Καζάνη Νικόλαος Τριπόδης

Αθήνα 2008 ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ. Βασιλική Σπανού Ιωάννα Καζάνη Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ Βασιλική Σπανού Ιωάννα Καζάνη Νικόλαος Τριπόδης 0 Αθήνα 2008 ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ Συγγραφείς: Βασιλική Σπανού - Ψυχολόγος Ιωάννα Καζάνη - Παιδοψυχίατρος Δρ. Νικόλαος Τριπόδης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Τσιαλή Νικολέτα,Ξάιδου

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ 1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.5 1.1. Στόχοι...5 1.2. Τι είναι εφηβεία..5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟ ΠΑΙ Ι -ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. (ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ)

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟ ΠΑΙ Ι -ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. (ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ) Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟ ΠΑΙ Ι -ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. (ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ε.ΚΑΝΑΒΑΚΗΣ. ΣΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι νέοι.8 Ρατσισμός.10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3:ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Πρόλογος..13

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 4 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ... 5 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ... 6 3. ΨΥΧΟΓΕΝΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΓΕΝΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 4 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ... 5 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ... 6 3. ΨΥΧΟΓΕΝΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΓΕΝΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ... ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜA ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΖΑΙΜΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:Κ.ΔΕΡΒΙΣΟΓΛΟΥ Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II Εφηβεία Ανάπτυξη και εξέλιξη...395 Φυσιολογικές αλλαγές κατά την ανάπτυξη...395 Σεξουαλική ανάπτυξη...396 Διανοητική ανάπτυξη...397 Προσωπικότητα και συμπεριφορά...398 Η εικόνα του

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία εκπαιδευτικών - οικογένειας

Συνεργασία εκπαιδευτικών - οικογένειας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ Συνεργασία εκπαιδευτικών - οικογένειας ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της κατάχρησης του αλκοόλ στις διαπροσωπικές σχέσεις

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της κατάχρησης του αλκοόλ στις διαπροσωπικές σχέσεις T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της κατάχρησης του αλκοόλ στις διαπροσωπικές σχέσεις Επιµέλεια εργασίας: Αντωνίου Μαρία Κρίγκου Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ. Μεσολογγίου Σχολικό Έτος: 2012-2013. Εργασία στο μάθημα: ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1 ο ΕΠΑΛ. Μεσολογγίου Σχολικό Έτος: 2012-2013. Εργασία στο μάθημα: ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ο ΕΠΑΛ. Μεσολογγίου Σχολικό Έτος: 2012-2013 Εργασία στο μάθημα: ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνοι καθηγητές: ΚΑΜΠΕΡΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΧΟΥΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το διαζύγιο στην. εφηβεία.

Το διαζύγιο στην. εφηβεία. ΠΕΣΥΠ 2013-2014 /ΑΣΠΑΙΤΕ Το διαζύγιο στην εφηβεία. Διπλωματική εργασία Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Ουρανία Καλούρη Σπουδάστριες: Παπαδοπούλου Μαρία Φωτογιαννοπούλου Σοφία ΑΘΗΝΑ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014) ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα διατροφικά προβλήματα και οι διατροφικές διαταραχές;

Τι είναι τα διατροφικά προβλήματα και οι διατροφικές διαταραχές; Διατροφή και εφηβεία Το φυλλάδιο θα σε ενημερώσει για προβλήματα και διαταραχές που σχετίζονται με τη διατροφή - όπως βουλιμία και ανορεξία - και προτείνει μεθόδους αντιμετώπισής τους... Σε ποιους απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ Ενώ όλοι παραπονιόμαστε για τη μνήμη μας, σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Συνήθως μας προδίδει σε μεγάλη ηλικία ή μετά από συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η οικογένεια αποτελεί το σηµαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης του ατόµου. Μέσα σε αυτή το άτοµο διαµορφώνει το χαρακτήρα του και µαθαίνει τους ρόλους του Προϋπόθεση για την οµαλή

Διαβάστε περισσότερα