ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ"

Transcript

1 ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

2

3 ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

4 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ομοιοπαθητική έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους από την ανακάλυψή της. Αποτελεί συνήθη πρακτική σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπερι- Η λαμβανομένης της Ευρώπης, όπου εκατομμύρια άνθρωποι τη χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση 1. Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες απευθύνονται στην ομοιοπαθητική είναι για χρόνιες παθήσεις για τις οποίες η συμβατική ιατρική, παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξή της, δεν έχει καταφέρει να προσφέρει θεραπεία ή έστω ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Επίσης, οι ασθενείς ανησυχούν όλο και περισσότερο για θέματα όπως ο τεχνολογικός αλλά απρόσωπος χαρακτήρας της συμβατικής ιατρικής, οι παρενέργειες και η τοξικότητα των συμβατικών φαρμάκων, η αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, και τα χημικά στην τροφική αλυσίδα. Άλλοι πολίτες επιλέγουν την ομοιοπαθητική γιατί η ολιστική φύση της αντανακλά τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τον φιλοσοφικό προσανατολισμό τους σχετικά με την υγεία και τη ζωή. Πολλοί συμβατικοί γιατροί συμμερίζονται τους προβληματισμούς των ασθενών τους και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων άρχισαν είτε να παραπέμπουν ασθενείς για ομοιοπαθητική θεραπεία, είτε να εφαρμόζουν οι ίδιοι την ομοιοπαθητική καθώς και άλλες μορφές συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής. Οι σημερινοί Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ότι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι τόσο για τη ζωή τους όσο και για την υγεία τους. Θέλουν να επιλέγουν οι ίδιοι τη μέθοδο θεραπείας τους, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για τη συμβατική ή την ομοιοπαθητική ιατρική. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης αποτελεί βασικό δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών. Οι περισσότεροι χρήστες της ομοιοπαθητικής δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη συμβατική ιατρική, αλλά θέλουν να επιλέγουν εκείνη την ιατρική προσέγγιση που φαίνεται να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή εκείνη που ταιριάζει με τον τρόπο ζωής τους. Επιθυμούν να έχουν τη δυνατόν ευρύτερη επιλογή θεραπείας, για να εξασφαλίσουν έτσι το μεγαλύτερο δυνατόν επίπεδο ασφάλειας και την πληρέστερη και ακριβέστερη πληροφόρηση σχετικά με την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τους πιθανούς κινδύνους της θεραπείας τους. Θέλουν ακόμη να γνωρίζουν ότι η υγεία τους προστατεύεται από θεραπευτές που δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολύ σωστά τονίζει πως «είναι ευρέως αποδεκτό ότι διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι και προσεγγίσεις σχετικά με την υγεία και τις ασθένειες δεν αποκλείουν η μία την άλλη, αλλά, αντίθετα, μπορούν να συμπληρώσουν η μία την άλλη» 2. 1 Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 75% Ευρωπαίων πολιτών γνωρίζουν την ομοιοπαθητική, και από αυτούς, περίπου το 30% τη χρησιμοποιεί ως θεραπευτικό σύστημα. 2 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Α4-0075/97

5 ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Οι Ευρωπαίοι πολίτες όλο και περισσότερο αναγνωρίζουν τα οφέλη της ολιστικής προσέγγισης στην περίθαλψη. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση ο γιατρός αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ως ολότητα, και όχι απλώς σαν μια κλινική νόσο ή μία λίστα από συμπτωμάτα, και αφιερώνει χρόνο για να ακούσει τον ασθενή. Από τη σκοπιά της ολιστικής ιατρικής, ο κάθε ασθενής θεωρείται μοναδικός και χρειάζεται ιδιαίτερη αξιολόγηση και θεραπεία. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως μια ολοκληρωμένη οντότητα, που συμπεριλαμβάνει τη σωματική, διανοητική, συναισθηματική, ψυχική και κοινωνική πλευρά του όλου ατόμου. Οι ασθενείς θεωρούνται ως ζωντανά, προσαρμοστικά συστήματα που συνεχώς αυτο-θεραπεύονται και αυτο-ανανεώνονται, διατηρώντας την ομοιόστασή τους. Υγεία δεν είναι απλώς η απουσία ασθένειας ή κάποιων συμπτωμάτων, αλλά η ικανότητα ενός συστήματος, ενός κυττάρου ή ενός οργανισμού, μιας οικογένειας ή μιας κοινωνίας να ανταποκρίνεται προσαρμοστικά σε μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται ως το αποτέλεσμα μιας διαταραχής της ισορροπίας ολόκληρου του ατόμου (ψυχοδιανοητικά και σωματικά) και όχι απλώς ως μια τοπική διαταραχή. ομοιοπαθητική προχωρά πέρα από την κατηγοριοποίηση των ασθενειών και στοχεύει στη θεραπεία των Η αιτίων τους, και όχι μόνο των συμπτωμάτων, διεγείροντας τους μηχανισμούς αυτο-ίασης του οργανισμού με σκοπό να επαναφέρει την υγεία, τη ζωτικότητα και τη γενική καλή κατάστασή του. Η ομοιοπαθητική θεραπεύει τον ασθενή ουσιαστικά, εκ των έσω, και δεν δρα επιφανειακά απλώς απομακρύνοντας τα συμπτώματα. Χρησιμοποιεί φυσικά φάρμακα τα οποία θεραπεύουν τον οργανισμό ως ολότητα και δεν χρειάζεται να χορηγήσει ξεχωριστά φάρμακα για κάθε ένα πάσχον μέρος του οργανισμού. Οι ασθενείς πολύ συχνά αναφέρουν βελτίωση όσον αφορά την ενεργητικότητα, τη διάθεση, τον ύπνο και την πέψη, όπως και την εξάλειψη άλλων συμπτωμάτων που φαινομενικά δεν σχετίζονται με την αιτία για την οποία απευθύνθηκαν στην ομοιοπαθητική.

6 ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ομοιοπαθητική αναπτύχθηκε στους κόλπους της δυτικής και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής ιατρικής. Επινοήθηκε προ 200 ετών από τον Γερμανό Η γιατρό Samuel Hahnemann και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη επιστήμη διάγνωσης και θεραπείας. Βασίζεται στο νόμο των ομοίων: τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια. Ο νόμος αυτός αναγνωρίστηκε ήδη από την αρχαιότητα, αρχικά από τον Ιπποκράτη και στη συνέχεια από άλλους γιατρούς και φιλοσόφους, αλλά ήταν ο Σαμουήλ Χάνεμαν ο οποίος συνέλαβε την καθολικότητά του και κατάφερε να τον θέσει ως βάση ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού συστήματος. νόμος των ομοίων δηλώνει ότι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ή διαταραχές σε οποιοδήποτε επίπεδο (σωματικό, ψυχικό ή διανοητικό) σε υγιή άτομα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να Ο θεραπεύσουν παρόμοια συμπτώματα σε όσους ασθενείς πάσχουν ήδη από αυτά. Στην ουσία, η ομοιοπαθητική εξετάζει τις ξεχωριστές αντιδράσεις και τα συμπτώματα που αναπτύσσουν τα άτομα εξαιτίας περιβαλλοντικών επιρροών και λοιμογόνων ή στρεσογόνων παραγόντων. Αντιστοιχίζει επίσης τις αντιδράσεις και τα συμπτώματα σε συγκεκριμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία μπορούν να θεραπεύσουν την ευαισθησία προς τους διάφορους νοσογόνους παράγοντες. Η επιτυχημένη ομοιοπαθητική συνταγογράφηση απαιτεί να είναι όσο το δυνατόν πιο όμοια τα χαρακτηριστικά του επιλεγμένου φαρμάκου με τα χαρακτηριστικά της ασθένειας του πάσχοντα. Οσο πιο ακριβής είναι η κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συμπτωμάτων του ασθενούς, τόσο πιο ακριβής είναι η συνταγογράφηση. Έτσι, η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι απολύτως εξατομικευμένη και βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση. Εκτός από το κύριο σύμπτωμα και τη συμβατική διάγνωση, στην επιλογή του φαρμάκου, ιδιαίτερα σε χρόνιες ασθένειες, συνυπολογίζονται οι ακόλουθοι παράγοντες: η ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, το συναισθηματικό και διανοητικό του προφίλ, ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται σε σωματικά στρες, συναισθηματικές και διανοητικές προκλήσεις στη ζωή του, η προσωπικότητα και η ψυχοσύνθεσή του, η γενετική προδιάθεση και το οικογενειακό ιστορικό, πιθανώς βεβαρυμένο σε σχέση με συγκεκριμένες παθήσεις. φιλοσοφία της ιατρικής πράξης οδηγείται όλο και περισσότερο στο συμπέρασμα ότι η αντιμετώπιση μεμονωμένων συμπτωμάτων και οργάνων μπορεί να βοηθήσει μόνο παροδικά, και ότι αυτό που χρειάζεται για Η την πραγματική ίαση είναι να ενισχυθεί γενικότερα ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ολιστική προσέγγιση της ομοιοπαθητικής στους ζώντες οργανισμούς σε ανθρώπους αλλά και σε ζώα είναι σε εντυπωσιακό βαθμό σύμφωνη με τις σύγχρονες ιδέες της επιστήμης της βιολογίας και των πολύπλοκων συστημάτων.

7 ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ: ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα βελτιώνουν την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, διεγείροντας τους αυτορρυθμιστικούς μηχανισμούς του. Η βελτίωση του επιπέδου υγείας συμπεριλαμβάνει τον περιορισμό των παθολογικών διεργασιών, καθώς και της επιρρέπειας σε ασθένειες και λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπευτική δράση της ομοιοπαθητικής δεν περιορίζεται σε ορισμένες μόνο ασθένειες, αλλά δύναται να εφαρμοσθεί σε κάθε τύπου ασθένεια. Η ομοιοπαθητική μπορεί πολύ συχνά να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη θεραπευτική επιλογή σε αρκετές παθήσεις, αφήνοντας ακριβότερες και πιθανώς τοξικές θεραπείες της συμβατικής ιατρικής ως δεύτερη επιλογή. Επιπρόσθετα, μπορεί να προσφέρει θεραπευτικές λύσεις όταν η συμβατική θεραπεία έχει αποτύχει, όταν δεν υπάρχουν συμβατικές θεραπείες, ή οι θεραπείες αυτές αντενδείκνυται ή δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τους ασθενείς. Στις περισσότερες παθήσεις, η ομοιοπαθητική πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή θεραπείας, και όχι την τελευταία λύση. Σε πολλές περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών, η ομοιοπαθητική μπορεί να επιτύχει θεραπευτικά αποτελέσματα που θεωρούνται «αδύνατα» ή «θαύματα» σύμφωνα με τη συμβατική ιατρική. Από την άλλη πλευρά, οι θεραπευτικές δυνατότητες της ομοιοπαθητικής εξαρτώνται από το μέγεθος της αμετάκλητης βλάβης που έχει ή δεν έχει ήδη υποστεί ο ασθενής, και από το κατά πόσο είναι δυνατή η ανάκαμψη του οργανισμού του. Τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής περιορίζονται όταν υφίστανται συγκεκριμένες χειρουργικές ενδείξεις, ασθένειες που αφορούν γονιδιακές ελλείψεις, ή πολύ σοβαρές ασθένειες που έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παθολογο-ανατομικές βλάβες. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε ανίατες περιπτώσεις, η ομοιοπαθητική είναι δυνατόν να προσφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων σε μεγάλο βαθμό. Σε κακώσεις και ατυχήματα, η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να είναι πολύτιμη. Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει ακόμα και όταν είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να δοθούν προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά με στόχο την επιτάχυνση της ανάρρωσης και την αντιμετώπιση των συνεπειών του άγχους, του σοκ και των αναισθητικών φαρμάκων. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς που ακολουθούν ομοιοπαθητική θεραπεία αναρρώνουν πολύ πιο γρήγορα μετεγχειρητικά, σε σχέση με ασθενείς που δεν παίρνουν ομοιοπαθητικά φάρμακα.

8 ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ομοιοπαθητική αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας Η τόσο για οξείες όσο και για χρόνιες ασθένειες, όπως αποδεικνύεται καθημερινά από τα εκατομμύρια ασθενείς και τους χιλιάδες ομοιοπαθητικούς γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Καθώς αντιμετωπίζει την βαθύτερη αιτία των περισσοτέρων νόσων και συμπτωμάτων, μπορεί να προσφέρει θεραπεία είτε μόνιμα είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο όγκος των κλινικών αποδείξεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής συνεχίζει να αυξάνεται. Πολλές ερευνητικές μελέτες δείχνουν συνολικά πως το 75% των χρονίων ασθενούντων ανέφεραν ότι μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία αισθάνονταν «αρκετά καλύτερα» ή «πολύ καλύτερα». Ένας μεγάλος αριθμός αυστηρών κλινικών μελετών έχει αποδείξει πως η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής είναι σαφώς ανώτερη της αυθυποβολής (placebo), ενώ άλλες μελέτες δείχνουν πως έχει αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά της συμβατικής ιατρικής, χωρίς όμως τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων. ομοιοπαθητική είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση που προσφέρει ταχεία ανάρρωση από τις λοιμώδεις ασθένειες, χωρίς τις παρενέργειες των αντιβιωτικών. Οι ιώσεις αντιμετωπίζονται επίσης πολύ καλά Η με την ομοιοπαθητική. Επιπρόσθετα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική σε ένα μεγάλο αριθμό παιδικών παθήσεων και συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών συμπεριφοράς. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες νόσοι και καταστάσεις που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την ομοιοπαθητική: δερματοπάθειες (ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, μυρμηγκιές, κ.α.) μυοσκελετικοί πόνοι, αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, τενοντίτιδα και ινομυαλγία αλλεργίες, συχνές λοιμώξεις, κεφαλαλγίες τάσεως και ημικρανίες καούρες, γαστρίτιδα, δυσκοιλιότητα, παθήσεις του εντερικού συστήματος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου συχνά κρυολογήματα, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βήχας, άσθμα και αναπνευστικές λοιμώξεις συναισθηματικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία διαταραχές περιόδου, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, στειρότητα, εξάψεις πρωϊνή αδιαθεσία, πρόκληση τοκετού, ωδίνες, διαταραχές θηλασμού, φλεγμονές των μαστών (μαστίτιδα), καρδιακές δυσλειτουργίες, ηπατικές διαταραχές, ίλιγγος, σύνδρομο Meniere. Υπάρχουν πάρα πολλές άλλες παθήσεις και καταστάσεις πέραν των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, στις οποίες είναι αποτελεσματική η ομοιοπαθητική.

9 ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ομοιοπαθητική είναι ασφαλής. Αντίθετα με τα χημικά φάρμακα, τα ομοι- Η οπαθητικά φάρμακα δεν είναι τοξικά, είναι ακίνδυνα, και δεν έχουν παρενέργειες. Ασθενείς που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χημικά φάρμακα εξαιτίας των παρενεργειών τους, μπορούν με ασφάλεια να χρησιμοποιήσουν ομοιοπαθητικά φάρμακα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από ελάχιστες ποσότητες φυσικών ουσιών που προέρχονται από φυτά, ορυκτά και ζωϊκά προϊόντα. Οι εθνικές ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες εγγυώνται την ποιότητα και την ασφάλειά τους με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι κατάλληλα για βρέφη, παιδιά και έγκυες γυναίκες, χωρίς η δοσολογία να αποτελεί λόγο για οποιαδήποτε ανησυχία. Πολλά συμπτώματα της παιδικής ηλικίας μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ αποτελεσματικά και άμεσα με την ομοιοπαθητική, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια. Αντίθετα με τα αντιβιοτικά και άλλα παρόμοια χημικά φάρμακα, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν πειράζουν το στομάχι και δεν επιδρούν αρνητικά στη φυσική αντίσταση του οργανισμού. Δεν προκαλούν αλλεργίες ή την οποιαδήποτε βλάβη, ακόμα και όταν λαμβάνονται για μακρύ χρονικό διάστημα. Δεν προκαλούν κανενός είδους τοξικότητα, εξάρτηση, εθισμό ή σύνδρομο στέρησης. Εκατομμύρια άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, ακόμα και τα κατοικίδιά τους, χωρίς καμία βλαβερή παρενέργεια.

10 ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα κοστίζουν πολύ λιγότερο συγκρινόμενα με τα χημικά φάρμακα, καθώς αφενός δεν είναι εμπορικά κατοχυρωμένα από φαρμακευτικές εταιρίες και αφετέρου έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής. Σε γενικές γραμμές, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα κοστίζουν λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα για οξείες καταστάσεις, και μερικά λεπτά του ευρώ (και άλλοτε ακόμα λιγότερο) για χρόνιες περιπτώσεις. Καθώς οι ομοιοπαθητικοί γιατροί χρειάζεται να συλλέξουν ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών από τον ασθενή, απαιτείται περισσότερος χρόνος για κάθε επίσκεψη (σε σχέση με τη συμβατική ιατρική). Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέψεις διαρκούν και κοστίζουν περισσότερο από ό,τι συνήθως. Έτσι, το συνολικό κόστος μιας ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι συγκρίσιμο με το κόστος της συμβατικής θεραπείας. Μακροπρόθεσμα όμως, η ομοιοπαθητική αποδεικνύεται οικονομικότερη. Και αυτό γιατί υπό τη σωστή ομοιοπαθητική θεραπεία, όχι μόνο υποχωρούν γρήγορα τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή, αλλά τονώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνεται η επιρρέπεια στις ασθένειες, υπάρχει γενικότερη βελτίωση στην υγεία του και συνεπώς οι επισκέψεις γίνονται με την πάροδο του χρόνου αραιότερες. Για αυτούς τους λόγους, το συνολικό κόστος της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι πολύ χαμηλό. ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ: Προσφέρει μόνιμη και ήπια θεραπεία Είναι ασφαλής, χωρίς τοξικές ή άλλες παρενέργειες Δεν προκαλεί εξάρτηση ή εθισμό Θεραπεύει τον οργανισμό ως «ολότητα» Βελτιώνει τη σωματική και την ψυχοδιανοητική υγεία Είναι κατάλληλη για όλους: παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους Τα μακροπρόθεσμα οφέλη έχουν αποδειχθεί από διάφορες επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες οι ασθενείς που ακολούθησαν ομοιοπαθητική θεραπεία χρησιμοποίησαν λιγότερα φάρμακα σε σχέση με ασθενείς που ακολούθησαν συμβατική θεραπεία, είχαν καλύτερη υγεία, απουσίασαν λιγότερες ημέρες από την εργασία τους για λόγους ασθένειας, έκαναν λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς και είχαν λιγότερες ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομεία. Τέλος, η ομοιοπαθητική φαρμακευτική αγωγή δεν έχει επιπρόσθετο κόστος όπως συμβαίνει με τη συμβατική ιατρική λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης των παρενεργειών των χημικών φαρμάκων. Με άλλα λόγια, η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στην οικονομία γενικότερα.

11 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Οι Ευρωπαίοι πολίτες ωφελούνται περισσότερο όταν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι γιατροί που τους παρακολουθούν είναι ικανοί να ασκήσουν τη θεραπευτική τους επιλογή με ασφαλή και ικανό τρόπο. Για αυτό το σκοπό, η εγγύηση υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επιβολή εναρμονισμένων και κοινά αποδεκτών κριτηρίων εκπαίδευσης στους γιατρούς εναλλακτικής και συμπληρωματικής ιατρικής αποτελεί αναγκαία εγγύηση για τους πολίτες, ενώ είναι απαραίτητο, προς όφελος τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών, να εναρμονιστεί σε υψηλό επίπεδο η πιστοποίηση των προσόντων των γιατρών εναλλακτικής και συμπληρωματικής ιατρικής 3. ομοιοπαθητική απαιτεί ειδικές γνώσεις και ικανότητες, και δεν είναι μία μέθοδος στην οποία εύκολα εξειδικεύεται κανείς. Χρειάζεται σημαντική εκπαίδευση καθώς τόσο ο θεραπευτικός στόχος όσο και η πρακτική Η προσέγγιση της θεραπείας των ασθενών διαφέρει κατά πολύ σε σύγκριση με τη συμβατική ιατρική. Επιπλέον, οι ομοιοπαθητικοί γιατροί θα πρέπει να είναι ικανοί να συνδυάσουν τη γνώση και τις δεξιότητές τους στην ομοιοπαθητική με την γνώση και τις δεξιότητές τους στη συμβατική ιατρική. Καθώς συχνά απαιτείται η ομοιοπαθητική θεραπεία να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο θεραπευτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τις συμβατικές προσεγγίσεις στη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία, τα προσόντα των ομοιοπαθητικών γιατρών απαιτείται να βρίσκονται στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τη συμβατική ιατρική. Μια πλήρης ιατρική εκπαίδευση εγγυάται την αναγκαία κλινική εμπειρία που απαιτείται, ειδικά όταν η ομοιοπαθητική εφαρμόζεται σε έναν ασθενή ως αντικατάσταση της συμβατικής θεραπείας. Οι γιατροί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την ομοιοπαθητική εκπαίδευσή τους είναι πιθανόν να κατανέμουν τον εργασιακό τους χρόνο με διάφορους τρόπους. Συνήθως, οι ομοιοπαθητικοί γιατροί απασχολούνται κυρίως ως γενικοί γιατροί ή ως ειδικοί σε έναν συγκεκριμένο ιατρικό τομέα (π.χ. τη γυναικολογία ή την παιδιατρική) ασκώντας συμπληρωματικά την ομοιοπαθητική. Εναλλακτικά, μπορεί να αφιερώνουν μέρος ή όλο το χρόνο τους στην ομοιοπαθητική, ασκώντας την ως το κύριο θεραπευτικό σύστημα που εφαρμόζουν. Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί πλήρους απασχόλησης που εργάζονται σε εξειδικευμένα κέντρα ασχολούνται συνήθως με ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις. 3 Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου A4-0075/97

12 ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 40,000 γιατροί έχουν παρακολουθήσει μαθήματα ομοιοπαθητικής, ενώ περίπου 280,000 γενικοί γιατροί συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα καθημερινά, παρόλο που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση στην ομοιοπαθητική. Ακόμα περισσότεροι γιατροί συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα περιστασιακά, όπως για παράδειγμα το 40% των Γάλλων γενικών γιατρών και το 75% των Γερμανών γενικών γιατρών. ομοιοπαθητική έχει αναγνωριστεί επίσημα από το κράτος σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Αγγλία. Στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Λετονία και την Ελβετία οι γιατροί μπορούν, αφού περάσουν τις σχετικές εξετάσεις, να πάρουν εξειδίκευση στην ομοιοπαθητική και να αναγνωριστούν ως ομοιοπαθητικοί γιατροί από τους ιατρικούς συλλόγους τους. Σε έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό κρατών, οι ιατρικοί σύλλογοι υιοθετούν τα τελευταία χρόνια μια ευνοϊκότερη στάση προς την ομοιοπαθητική. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες η ομοιοπαθητική διδάσκεται σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα. Σε ορισμένες χώρες παρέχεται από κρατικά πανεπιστήμια μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην ομοιοπαθητική. Σε έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό πανεπιστημίων παρέχονται στους φοιτητές των ιατρικών σχολών εισαγωγικά μεταπτυχιακά μαθήματα στην ομοιοπαθητική και σε άλλες συμπληρωματικές και εναλλακτικές μεθόδους, κυρίως ως μαθήματα επιλογής και, ορισμένες φορές, ως υποχρεωτικά μαθήματα. Σε κράτη όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Αγγλία υπάρχουν νοσοκομεία τα οποία παρέχουν, στα εξωτερικά τους ιατρεία, την επιλογή ομοιοπαθητικής θεραπείας από εξειδικευμένους γιατρούς.

13 Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του το Μάιο του 1997, εξέφρασε τη θέση του ότι η ομοιοπαθητική όπως και οι άλλες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες θα πρέπει να αναγνωριστούν. Το ψήφισμα πρότεινε τη διεξαγωγή μελετών σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών, τις παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυνται, όπως επίσης και τη δημιουργία Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις εναλλακτικές θεραπείες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλωσόρισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο Ψήφισμα 1206 (Νοέμβριος 1999) σχετικά με τη μη-συμβατική ιατρική κάλεσε τα κράτη μέλη «να προωθήσουν την επίσημη αναγνώριση των εναλλακτικών θεραπειών από τις ιατρικές σχολές και να παροτρύνουν τα νοσοκομεία να τις χρησιμοποιήσουν». Επιπλέον, συνιστούσε τη δημιουργία σχετικών μαθημάτων που «θα πρέπει να παρέχονται στα πανεπιστήμια ώστε να εκπαιδεύονται οι συμβατικοί γιατροί στα εναλλακτικά και τα συμπληρωματικά θεραπευτικά συστήματα». Το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκάθαρα τόνισε ότι «η καλύτερη εγγύηση για τους ασθενείς είναι οι σωστά εκπαιδευμένοι γιατροί, οι οποίοι γνωρίζουν τα όρια της ιατρικής, ακολουθούν κανόνες δεοντολογίας και αυτο-ελέγχου, και υπόκεινται επιπλέον σε εξωτερικό έλεγχο». Παρότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν είναι δεσμευτικά για τα κράτη μέλη, αλλά αποτελούν διακηρύξεις πολιτικής βούλησης, τα κείμενα αυτά έχουν οδηγήσει πολλές χώρες να εξετάσουν την αναθεώρηση της νομοθεσίας τους όσον αφορά τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες. Το νομικό καθεστώς και η ονοματολογία για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζονται με ακρίβεια από την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία και τις Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι οδηγίες για την ασφάλεια των ομοιοπαθητικών φαρμακευτικών προϊόντων έχουν ενσωματωθεί στην φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καθορίζει την παρασκευή, τον έλεγχο, την προώθηση, την πώληση, και την ονοματολογία τους. Οι οδηγίες καθορίζουν ρητά ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θα πρέπει να παρασκευάζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται είτε από την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία, είτε από την φαρμακοποιία που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στα κράτη μέλη.

14 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ομοιοπαθητική (ECH, Η είναι ο Ευρωπαϊκός σύλλογος όλων των ομοιοπαθητικών γιατρών, αλλά και άλλων θεσμικά κατοχυρωμένων επαγγελματιών του χώρου υγείας που ασκούν την ομοιοπαθητική. Περιλαμβάνει επίσης επαγγελματίες οι οποίοι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και την προώθηση της ομοιοπαθητικής (ερευνητές, ειδικούς τεκμηρίωσης, συλλόγους ασθενών). Σκοπός της ECH είναι να προωθήσει την ομοιοπαθητική ως ειδική κλινική μέθοδο που ασκείται από γιατρούς και που χρησιμοποιείται από κτηνίατρους, οδοντίατρους και φαρμακοποιούς στα πλαίσια του λειτουργήματος και της κατάρτισής τους. Η ECH προωθεί την εναρμόνιση της ομοιοπαθητικής σε όλη την Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας όλους τους συλλόγους που έχουν τους ίδιους στόχους. Για να πετύχει την εναρμόνιση αυτή, η ECH συνεργάζεται με κυβερνήσεις, ιατρικούς συλλόγους και άλλους φορείς. Μέχρι σήμερα, στην ECH συμμετέχουν 38 ομοιοπαθητικοί ιατρικοί σύλλογοι από 24 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πολλοί ομοιοπαθητικοί κτηνίατροι, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί στην Ευρώπη συνεργάζονται και αυτοί με την ECH. H ECH περιλαμβάνει διάφορες υποεπιτροπές που έχουν ως αντικείμενό τους την εκπαίδευση, τη χάραξη πολιτικής, τη φαρμακοποιία, την τεκμηρίωση, την έρευνα, τους ελέγχους και τις δοκιμές φαρμάκων, τους ασθενείς/ χρήστες κλπ. Αρκετές εκδόσεις της ECH, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες των διαφόρων υποεπιτροπών, είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα της ECH. Σκοπός της ECH είναι να πετύχει την πλήρη ενσωμάτωση της Ομοιοπαθητικής στο Ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στην όλο και αυξανόμενη απαίτηση των Ευρωπαίων πολιτών για ομοιοπαθητική περίθαλψη σε ένα ασφαλές ιατρικό πλαίσιο.

15 Θέση της ECH είναι ότι η ομοιοπαθητική χρειάζεται να αποτελέσει ένα κλάδο της ιατρικής, τα υψηλά κριτήρια του οποίου θα συγκρίνονται με αυτά της συμβατικής ιατρικής και θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών, την ένταξη μαθημάτων ομοιοπαθητικής στις προπτυχιακές σπουδές στην ιατρική, οδοντιατρική, κτηνιατρική και φαρμακευτική επιστήμη, την ενσωμάτωση της ομοιοπαθητικής στην εκπαίδευση για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και την αναγνώριση της ομοιοπαθητικής ως ιατρικής εξειδίκευσης. ECH έχει θεσπίσει μία σειρά κριτηρίων για την επαγγελματική πρακτική της ομοιοπαθητικής. Βασική θέση Η της ECH είναι ότι για την παροχή υψηλής ποιότητας ομοιοπαθητικής περίθαλψης απαιτείται τόσο η πλήρης πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην ιατρική επιστήμη όσο και η υψηλής ποιότητας πιστοποίηση στην ομοιοπαθητική. Τα απαραίτητα προσόντα ενός ομοιοπαθητικού γιατρού κατάρτιση, κατανόηση, δεξιότητα και συμπεριφορά έχουν καθοριστεί στο πρότυπο Ιατρικής Ομοιοπαθητικής Εκπαίδευσης της ECH. Το πρότυπο αυτό παρέχει ένα ομόφωνα αποδεκτό πλαίσιο σχετικά με τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις που οδηγούν στην ασφαλή και αποτελεσματική άσκηση της ομοιοπαθητικής. Καθορίζει επίσης τη διδακτέα ύλη των εξετάσεων που οδηγούν σε πιστοποίηση στην ομοιοπαθητική ιατρική, η οποία απονέμεται από τους κατά τόπους ιατρικούς ομοιοπαθητικούς συλλόγους. Πρόσφατα η ECH καθιέρωσε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης εκείνων των κέντρων εκπαίδευσης που με το εκπαιδευτικό και εξεταστικό τους σύστημα καλύπτουν τις απαιτήσεις της ECH.

16 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ Οι 38 σύλλογοι ομοιοπαθητικών γιατρών που συνδέονται με την ECH περιλαμβάνουν περίπου ομοιοπαθητικούς γιατρούς σε όλη την Ευρώπη και έχουν ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων ομοιοπαθητικών υπηρεσιών. Ο καθορισμός προϋποθέσεων για την πιστοποίηση των γιατρών, η συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση, ο κώδικας δεοντολογίας και τα πειθαρχικά τους συμβούλια, επιτρέπουν στους ιατρικούς συλλόγους να διασφαλίζουν την ποιότητα αυτή. Οι ιατρικοί σύλλογοι καθορίζουν το επαγγελματικό προφίλ των μελών τους και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ελέγχουν την ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης (επάρκεια ωρών και περιεχομένου), ρυθμίζουν και επικυρώνουν τις εξετάσεις, διατηρούν κατάλληλα συστήματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης και επιβλέπουν τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εξέλιξη των ομοιοπαθητικών γιατρών. Σε πολλές χώρες υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής των πτυχιούχων ομοιοπαθητικών γιατρών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι οι γιατροί οι οποίοι χρησιμοποιούν τον τίτλο Ομοιοπαθητικός Γιατρός έχουν λάβει τη σχετική εκπαίδευση και ότι έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να εφαρμόζουν την ομοιοπαθητική μέθοδο. Πληροφορίες για όλους τους ομοιοπαθητικούς ιατρικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ECH: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (E.E.O.I.) Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής ( ιδρύθηκε το 1971 και συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ομοιοπαθητική ως πλήρως αναγνωρισμέ- Η νο μέλος τα τελευταία 30 χρόνια. Η ΕΕΟΙ είναι αναγνωρισμένος επιστημονικός, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστικός φορέας των Ελλήνων Ομοιοπαθητικών γιατρών και αριθμεί σήμερα πλέον των 400 μελών, μόνο γιατρούς, οι οποίοι είναι και μέλη των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων. Στόχος της ΕΕΟΙ είναι η προαγωγή της ομοιοπαθητικής ιατρικής και προς αυτό το στόχο παρέχει υψηλού πιπέδου εκπαίδευση στην ομοιοπαθητική, διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις και διασφαλίζει ότι γιατροί με άδεια άσκησης Ιατρικού επαγγέλματος παρέχουν υψηλής ποιότητας Ομοιοπαθητική στους έλληνες πολίτες. Η EEOI συμμετέχει ενεργά με εκπρόσωπους της στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

17 ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες κτηνίατροι οι οποίοι παρέχουν ομοιοπαθητική θεραπεία σε κατοικίδια και σε ζώα κτηνοτροφικών μονάδων. Σήμερα ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου των κτηνιάτρων. Όπως και στην ιατρική ομοιοπαθητική, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά το βαθμό της νομικής αναγνώρισης και του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται η κτηνιατρική ομοιοπαθητική. Μερικές εκατοντάδες κτηνίατρων σε Αυστρία, Ιρλανδία, Ελβετία και Αγγλία έχουν πιστοποίηση εκπαίδευσης στην κτηνιατρική ομοιοπαθητική, η οποία αναγνωρίζεται ως ειδικότητα. Στις περισσότερες χώρες υπάρχουν ειδικά ομοιοπαθητικά προγράμματα εκπαίδευσης για κτηνίατρους. Στην Ουγγαρία και τη Νορβηγία η ομοιοπαθητική κτηνιατρική διδάσκεται σε πανεπιστήμια, σε κάποιες χώρες από κτηνιατρικούς συλλόγους και στις περισσότερες χώρες από ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα. Ο Διεθνής Οργανισμός για την Κτηνιατρική Ομοιοπαθητική (IAVH) έχει ορίσει τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εξετάσεις και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Οι εξετάσεις οδηγούν στην πιστοποίηση CertIAVH. Η ECH συνεργάζεται στενά με την IAVH. ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται σε όλο το φάσμα των κτηνιατρικών παθήσεων, παρέχοντας θεραπευτικές Η δυνατότητες παρόμοιες με αυτές της ομοιοπαθητικής στους ανθρώπους. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων στην θεραπεία των λοιμώξεων των βοοειδών, χωρίς να αφήνουν κατάλοιπα αντιβιωτικών στο γάλα και στο κρέας. Στην κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά, ορμονικά και άλλα φάρμακα σε αρκετές περιπτώσεις λοιμώξεων ή φλεγμονωδών παθήσεων ή σε αναπαραγωγικές διαταραχές. Εναλλακτικά, μπορούν να ελαττώσουν το διάστημα της θεραπείας με αντιβιοτικά. Οι καταναλωτές προστατεύονται έτσι πιο αποτελεσματικά, καθώς τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προκαλούν αμελητέα ή μηδενικά κατάλοιπα. Ο Κανονισμός 1804/1999 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ρητά ότι στα βιολογικά προϊόντα όλων των κρατών μελών θα πρέπει να προτιμούνται η ομοιοπαθητική και η φυτοθεραπευτική ως θεραπεία για τα άρρωστα ή πληγωμένα ζώα. Ο κανονισμός αναφέρει επίσης ότι η χρήση των χημικών αλλοπαθητικών φαρμάκων θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί σε ένα αυστηρά χαμηλό όριο, ώστε να διασφαλίζεται για τους καταναλωτές η ποιότητα των βιολογικών προϊόντων 4. Περισσότερες πληροφορίες για την κτηνιατρική ομοιοπαθητική και την IAVH μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: 4 Κανονισμός Συμβουλίου 1804/1999/EC, συμπλήρωμα του Κανονισμού 2092/91/EEC

18 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν σύλλογοι ομοιοπαθητικών ασθενών που αντιπροσωπεύουν τους ασθενείς που χρησιμοποιούν ή αναζητούν ομοιοπαθητική θεραπεία, και προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Μέχρι σήμερα αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Αγγλία. Σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχηματισμού τέτοιων συλλόγων ασθενών. Όλοι αυτοί οι σύλλογοι συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ομοιοπαθητικών Ασθενών (EFHPA). Η ομοσπονδία αυτή έχει ως στόχους: την ενσωμάτωση της ομοιοπαθητικής στο Ευρωπαϊκό σύστημα υγείας την εναρμόνιση της άσκησης της ομοιοπαθητικής σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη την υπεράσπιση της ποιότητας της προσφερόμενης επιστημονικής ομοιοπαθητικής ιατρικής με τη βοήθεια των διευθύνοντων οργάνων της Ε.Ε. την αρωγή όλων των μελών της στις τοπικές και εθνικές δράσεις τους την αντιπροσώπευση ατόμων, όπως και τοπικών, περιφερειακών και εθνικών οργανισμών που έχουν κοινούς στόχους όσον αφορά την ομοιοπαθητική και το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θεραπείας. Η EFHPA είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών (EPF) και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τη Δημόσια Υγεία (EPHA). Αποτελεί επίσης το αντιπροσωπευτικό όργανο των ασθενών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ομοιοπαθητική (ECH). Περισσότερες πληροφορίες για την EFHPA μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: H ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΓια να είναι υψηλό το επίπεδο και η ποιότητα της Ομοιοπαθητικής, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ιατρική πιστοποίηση γνώσης (πτυχίο ιατρικής) καθώς και υψηλό επίπεδο και πιστοποίηση Ομοιοπαθητικής γνώσης. Σύμφωνα και με τους δύο μεγαλύτερους ελληνικούς ιατρικούς συλλόγους (Αθηνών, Θεσσαλονίκης) η ομοιοπαθητική είναι ιατρική πράξη και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από γιατρούς.

19 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤIτλος πρωτοτυπου: Homeopathic care in a medical context, E.C.H. ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, 2009/2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΒΑΘΗΣ,ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

20 European Committee for Homeopathy Chaussée de Bruxelles 132, box Brussels Belgium ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΦΑΞ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ 10 ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ TΗΛ-ΦΑΞ: ΑΘΗΝΑ TΗΛ-ΦΑΞ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Τι είναι η Ομοιοπαθητική; ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Τι είναι η Ομοιοπαθητική; Η Kλασσική Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό σύστημα. Είναι κλάδος της Ιατρικής Επιστήμης και καθιερωμένη ειδικότητα πολλών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOYΦΙΣΤΙKΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ- ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ANAKOYΦΙΣΤΙKΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ- ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ANAKOYΦΙΣΤΙKΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ- ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Διακήρυξη της Πράγας: Προτρέποντας τις Κυβερνήσεις για την ανακούφιση του «υποφέρειν» και την αναγνώριση της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως ανθρώπινο δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Αυτές οι μεταβολές στη ΠΧΠ και το φύλλο οδηγιών χρήσης θα είναι εν ισχύ κατά την έκδοση της Κοινοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Τι είναι η Ομοιοπαθητική; ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Τι είναι η Ομοιοπαθητική; Η Ομοιοπαθητική Ιατρική είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό σύστημα. Είναι κλάδος της Ιατρικής Επιστήμης και καθιερωμένη ειδικότητα πολλών Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ (Σύντομη ενημέρωση από ERS - ELF) Οι οξείες λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν την πνευμονία (λοίμωξη της κυψελίδας του πνεύμονα),

Διαβάστε περισσότερα

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία Η πρώτη «σχολή» Φυσικοθεραπείας λειτούργησε στην Αθήνα το 1958, με έδρα το νοσοκομείο «Βασιλεύς Παύλος» η οποία ήταν κάτω από την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Τι είναι ο Ωτοβελονισμός (Ωτοθεραπεία) Ο Ωτοβελονισμός (Ωτοθεραπεία) είναι μια Ιατρική Μέθοδος που χρησιμοποιεί το πτερύγιο του αυτιού με διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 EUFAMI ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Επιμέλεια Πανελ. Συλ. Οικογ. για την Ψυχική Ύγεία ΣΟΨΥ 1 1 Σκοποί της έρευνας To 2008, η EUFAMI έκανε μια έρευνα σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες, για να αξιολογήσει:

Διαβάστε περισσότερα

Ixelles, 40 rue Washington. B 1050 Brussels BE

Ixelles, 40 rue Washington. B 1050 Brussels BE ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΚΟΟΠΡΟΘΕΤΙΣΤΩΝ Ixelles, 40 rue Washington B 1050 Brussels BE Η Ευρωπαϊκή Ενωση των Ακοοπροθετιστών ( ΑΕΑ) εκπροσωπεί τα συμφέροντα πλέον των 8,000 μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τον συμμετέχοντα στη διαβούλευση

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τον συμμετέχοντα στη διαβούλευση Δημόσια διαβούλευση για την αξιολόγηση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ακούει την καρδιά σας!

Ακούει την καρδιά σας! Ακούει την καρδιά σας! Καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Όταν η καρδιά φέρνει τα πάνω κάτω Ένα οξύ καρδιολογικό πρόβλημα ή ένα χειρουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνιες Ασθένειες. Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων

Χρόνιες Ασθένειες. Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων Χρόνιες Ασθένειες Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων Χρόνιες Ασθένειες Όπως συμβαίνει με κάθε ετησίως ανανεούμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι και το ασφαλιστήριο υγείας είναι σχεδιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες,

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, διέπεται από τις αρχές του προτύπου Beveridge. «το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Kλινικές ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Kλινικές ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Kλινικές Mελέτες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 1Τι είναι οι κλινικές μελέτες είναι σημαντικές; > Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε και άλλη γιατί πληροφορία ή διευκρίνηση χρειάζεστε

Διαβάστε περισσότερα

Η αναγκαιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους ρευματοπαθείς

Η αναγκαιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους ρευματοπαθείς Η αναγκαιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους ρευματοπαθείς 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΔΔΥΠΠΥ 7-8/7/17 ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ Κατερίνα Τσεκούρα Αντιπρόεδρος Ελληνική Εταιρία Αντιρευματικού Αγώνα Η Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εξέλιξη Οδοντιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εξέλιξη Οδοντιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ψήφισμα Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED) Mάιος 2013 Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Εξέλιξη Οδοντιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ελληνική μετάφραση του ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΠ. ΦΙΛΙΩΤΗ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΣΦΕΕ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΠ. ΦΙΛΙΩΤΗ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΣΦΕΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΠ. ΦΙΛΙΩΤΗ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΣΦΕΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΛΑ ΩΝ (Π.Ο.Ι.Ε.-Φ.Σ.Ε.Κ.) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων- ΠΕΣΠΑ

Παρουσίαση Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων- ΠΕΣΠΑ Παρουσίαση Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων- ΠΕΣΠΑ Η ΠΕΣΠΑ είναι ο μόνος φορέας, ΜΚΟ που εκπροσωπεί στη χώρα μας συλλόγους ασθενών σπανίων παθήσεων αλλά και μεμονωμένους ασθενείς. Ιδρύθηκε το 2003 με

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist

histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist histogenesis αισθητική προσώπου Dr. Stefanos Goudelas, Dermatologist η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης Dr. Stefanos Goudelas

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικές Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Φαρμακευτικές Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φαρμακευτικές Σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρήστος Παναγιωτίδης, Ph.D Αναπλ. Καθηγητής Κυτταρικής/Μοριακής Βιολογίας Τμήμα Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Email:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Ο βιοσυντονισμός είναι μια από της νέες θεραπευτικές μεθόδους, οι οποίες στηρίζονται σε αυτή την επιστημονική γνώση και εξελίχτηκαν από αυτές τις ανακαλύψεις. To ολιστικό μας κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΕΒΙΕΕ) Αστέριος Καραγιάννης Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Καθηγητής Παθολογίας

Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΕΒΙΕΕ) Αστέριος Καραγιάννης Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Καθηγητής Παθολογίας Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΕΒΙΕΕ) Αστέριος Καραγιάννης Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Καθηγητής Παθολογίας Σκοπός του ΚΕΒΙΕΕ Η υποστήριξη και προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (από τη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα της Προέδρου της E.C.H. Dr Helene Renoux) Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ιατρικό θεραπευτικό σύστημα που αναπτύχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα II Επιστημονικά πορίσματα 7 Επιστημονικά πορίσματα Η κόνις και διαλύτης για ενέσιμο διάλυμα Solu-Medrol 40 mg (στο εξής «Solu-Medrol») περιέχει μεθυλπρεδνιζολόνη και, ως έκδοχο, μονοένυδρη λακτόζη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Η Καρδιακή Ανεπάρκεια(ΚΑ) είναι ένα πολύπλοκο, προοδευτικά εξελισσόμενο σύνδρομο κλινικών, αιμοδυναμικών και νευροορμονικών διαταραχών

Διαβάστε περισσότερα

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση,

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, Αλκοολισμός ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ενώ αναλύθηκε σε νόσο το 1972 από το γιατρό John Coakley Lettson. Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Παράρτημα III Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Σημείωση: Οι αλλαγές στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών Προϊόντος και του Φύλλου Οδηγιών Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα.

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Μαρία Φωτουλάκη Επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική Αστική Ευθύνη Ιατρών

Επαγγελματική Αστική Ευθύνη Ιατρών Επαγγελματική Αστική Ευθύνη Ιατρών 29/05/2014 Βαρσάνη Ισμήνη Βούτσινος Δημήτριος AGENDA Στοιχεία Ε.Ε. ΕΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Χώρος της Υγείας στην Ελλάδα Τύπος Συμβολαίου Στατιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. Συντάκτης γνωμοδότησης: Cristian-Silviu Buşoi

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. Συντάκτης γνωμοδότησης: Cristian-Silviu Buşoi Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 14.7.2016 2015/2103(INL) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Αντώνιος Αυγερινός, MPhil, PhD Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Αντώνιος Αυγερινός, MPhil, PhD Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Αντώνιος Αυγερινός, MPhil, PhD Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α. Μετ εμποδίων η πρόσβαση ενός εκατομμυρίου Ελλήνων με «σπάνιες παθήσεις» στις θεραπείες

Διαβάστε περισσότερα

"Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα"

Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα "Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα" Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Νοσηλευτών η κατ οίκον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Παναγιώτης Μπαμίδης Επίκ. Καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής Ιατρικής Εκπαίδευσης Τριπλή αποστολή και ποικιλομορφία στην Ι.Σ.Α.Π.Θ. Εκπαίδευση Έρευνα Προσφορά φροντίδας υγείας

Διαβάστε περισσότερα

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνουν τη βέλτιστη δυνατή περίθαλψη σε ολόκληρη την Ευρώπη: συστάσεις του EUMUSC.NET Σε συνεργασία με τον EULAR

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ Ή ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ. Share. Care. Cure. Υγείας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ Ή ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ. Share. Care. Cure. Υγείας ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ Ή ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ Share. Care. Cure. Υγείας ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ; Τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς (ERN, European Reference Networks)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ Ή ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ. Share. Care. Cure. Υγείας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ Ή ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ. Share. Care. Cure. Υγείας ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ Ή ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ Share. Care. Cure. Υγείας ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ; Τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς (ERN, European Reference Networks)

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νεότερες απόψεις και θεραπείες Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας. Υπολογίζεται ότι περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το άσθμα; Άρθρο ιδιωτών Πνευμονολόγων Τρικάλων για το Άσθμα - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA

Τι είναι το άσθμα; Άρθρο ιδιωτών Πνευμονολόγων Τρικάλων για το Άσθμα - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος στις 2 Μαΐου η οποία καθιερώθηκε το 1998 από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το άσθμα» και την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΩΝ στις 30 Νοεμβρίου 2007, με τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-000/2011 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-000/2011

Έγγραφο συνόδου B7-000/2011 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-000/2011 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 1.3.2011 B7-000/2011 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-000/2011 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ελπίδα Φωτιάδου. Αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας &Υποστήριξης Εφαρμογών Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.

Ελπίδα Φωτιάδου. Αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας &Υποστήριξης Εφαρμογών Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Ελπίδα Φωτιάδου Αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας &Υποστήριξης Εφαρμογών Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Θεραπευτικό Πρωτόκολλο: Δέσμη οδηγιών διάγνωσης και θεραπείας μίας νόσου, με βάση τα πορίσματα και την κλινική

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα για Συζήτηση. Παγίδες προς αποφυγή Τελικά.;

Θέματα για Συζήτηση. Παγίδες προς αποφυγή Τελικά.; 4/22/2016 template from www.brainybetty.com copyright 2006 2 Θέματα για Συζήτηση. Όροι και Ορολογία Συμμόρφωση Προσκόλληση Συνεργατική Θεραπεία - Αυτοδιαχείριση Παράγοντες που επιδρούν Πως εκτιμάται η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Δρ. Νίκη Παπαγεωργίου Αν. Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Α.Π.Θ. ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Τα προβλήματα υγείας ενός

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια με τον όρο περιγεννητική περίοδος αναφερόμαστε στο χρονικό διάστημα της κύησης, της λοχείας και των

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Υγείας. Βασικές Αρχές Βιοϊατρικού Μοντέλου. Θετικές επιπτώσεις Βιοϊατρικής προσέγγισης. 2 Βασικές Ιδεολογίες για Υγεία & Αρρώστια

Μοντέλα Υγείας. Βασικές Αρχές Βιοϊατρικού Μοντέλου. Θετικές επιπτώσεις Βιοϊατρικής προσέγγισης. 2 Βασικές Ιδεολογίες για Υγεία & Αρρώστια ΜΟΝΤΕΛΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ 2 Βασικές Ιδεολογίες για Υγεία & Αρρώστια Μοντέλα Υγείας Βιοιατρικό Μοντέλο Ολιστικό, Βιοψυχοκοινωνικό Μοντέλο Αρχαία Ελλάδα (Ιπποκράτης 400π.Χ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ (συνολικά)

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ (συνολικά) ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΒΕΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Η Γεν.Δ/νση Επιχειρήσεων, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι υπάρχουσες υπηρεσίες προς τις μικρές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012

Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012 ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΙΩΝ CYPRUS NURSES AND MIDWIVES ASSOCIATION Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμοι 1988-2012 Κανονισμοί δυνάμει της παραγράφου (στ) του άρθρου 22 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ. Νατάσα Βασιλάκη, Μ.Α., Πτυχιούχος Κλινικής Ψυχολογίας

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ. Νατάσα Βασιλάκη, Μ.Α., Πτυχιούχος Κλινικής Ψυχολογίας Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Νατάσα Βασιλάκη, Μ.Α., Πτυχιούχος Κλινικής Ψυχολογίας 1 Γιατί είναι απαραίτητη η πρόληψη; Συνέπειες των ψυχικών παθήσεων: Χάνονται ζωές (αυτοκτονίες, τροχαία) Χάνονται πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή Πλαίσιο Το IBLCE έχει λάβει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη διάγνωση και την εξέλιξη διαφόρων νόσων, μεταξύ άλλων, για την «αγκυλογλωσσία»,

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα IV. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα IV. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα IV Επιστημονικά πορίσματα 1 Επιστημονικά πορίσματα Από τη στιγμή χορήγησης της άδειας κυκλοφορίας του Esmya έχουν αναφερθεί τέσσερις περιπτώσεις σοβαρής ηπατικής βλάβης που οδήγησαν σε μεταμόσχευση

Διαβάστε περισσότερα

"Σχέση γιατρού ασθενούς

Σχέση γιατρού ασθενούς Ημερίδα για τα δικαιώματα των ασθενών «Patient advocacy» "Σχέση γιατρού ασθενούς Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του ασθενούς κατά την νοσηλεία και η θέση του γιατρού απέναντί τους ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥΡΤΣΙΔΗΣ, MD

Διαβάστε περισσότερα

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία; Γράφει: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού 1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Κώστα κουραβανα

Από τον Κώστα κουραβανα Από τον Κώστα κουραβανα Περιεχόμενα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Ορμονικοί-Γονιδιακοί-παράγοντες Επιπτώσεις στην υγεία Θεραπεία-Δίαιτα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Παχυσαρκία είναι κλινική κατάσταση στην

Διαβάστε περισσότερα

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος

πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος "Η χρόνια νόσος μέσα από το πρίσμα της παραγωγικότητας Ολιστική προσέγγιση" Κρικέλλα Αλκινόη-Ιατρός Εργασίας Πετροχείλου Αικατερίνη-Κλινική Ψυχολόγος ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ιατρική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία

Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία Οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία Κυριάκος Σουλιώτης 1, Χαράλαμπος Νάκος 2 1 Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας & Αναπληρωτής Πρύτανη, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 2 Φαρμακοποιός / Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (ΜΕΜΟ) Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2013 ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις Ένας ηλικιωμένος Γερμανός που

Διαβάστε περισσότερα

Διαχωρισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απο Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας - Ο ρόλος των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν.

Διαχωρισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απο Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας - Ο ρόλος των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν. Πράξης Καρδιολόγων Διαχωρισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απο Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας - Ο ρόλος των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) στην καρδιολογία Γεώργιος Κορωνιώτης - Καρδιολόγος Υποστράτηγος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Γ ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ)

ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Γ ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ) ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Γ ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ) Στο πλαίσιο του Γ Κ.Π.Σ. (Προγραμματική περίοδος 2000-2006) 1. «Κατάρτιση Νοσηλευτών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο ασθενής πριν αποφασίσει τη συμμετοχή του;

Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο ασθενής πριν αποφασίσει τη συμμετοχή του; Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο ασθενής πριν αποφασίσει τη συμμετοχή του; Χ. Χριστοδούλου Παθολόγος- Ογκολόγος Δ/ντής Β' Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Metropolitan Ηθική αναγκαιότητα κλινικών μελετών Οι

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα Μετάφρασ η σε: Ολοκληρώθ ηκε από: Email: ΠΠ 1 Οι άνθρωποι με συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) θα πρέπει να έχουν έγκαιρη πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσια επαγγελματικών προσόντων: καταλύτες για τη δια βίου μάθηση Το νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον εκπαίδευσης και κατάρτισης

Πλαίσια επαγγελματικών προσόντων: καταλύτες για τη δια βίου μάθηση Το νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον εκπαίδευσης και κατάρτισης Πλαίσια επαγγελματικών προσόντων: καταλύτες για τη δια βίου μάθηση Το νέο Ευρωπαϊκό περιβάλλον εκπαίδευσης και κατάρτισης Αθήνα 18 Ιουνίου 2009, Διήμερη συνάντηση εργασίας του ΤΕΕ «Πιστοποίηση Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειρίζομαι το στρες, απολαμβάνω τη ζωή!!! Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος MSc Διαχείριση του Στρες & Προαγωγή Υγείας

Διαχειρίζομαι το στρες, απολαμβάνω τη ζωή!!! Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος MSc Διαχείριση του Στρες & Προαγωγή Υγείας Διαχειρίζομαι το στρες, απολαμβάνω τη ζωή!!! Πίζγα Ασπασία, Ψυχολόγος MSc Διαχείριση του Στρες & Προαγωγή Υγείας Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο τεστ Για κάθε δήλωση που συμφωνείτε προσθέτετε 1 βαθμό. 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Salofalk 1 g υπόθετα Mεσαλαζίνη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Salofalk 1 g υπόθετα Mεσαλαζίνη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Salofalk 1 g υπόθετα Mεσαλαζίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε αυτό το φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΕΑ. Διαβάστε τον Κώδικα σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα μας

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΕΑ.  Διαβάστε τον Κώδικα σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα μας Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΕΦΕΑ Διαβάστε τον Κώδικα σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα μας www.kefea.org.cy ΕΚΔΟΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0000(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 29.11.2012 2012/0000(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την εκπαιδευτική και εργασιακή κινητικότητα των γυναικών στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑΣ. Παρασκευή Παπαϊωαννίδου Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑΣ. Παρασκευή Παπαϊωαννίδου Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑΣ Παρασκευή Παπαϊωαννίδου Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ Τί είναι πολυφαρμακία; ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ είναι η χρήση πέντε ή περισσότερων φαρμάκων ημερησίως από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑ

ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡ ΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΥΚΑΡΠΙ ΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Πρόληψη νόσων είναι οι διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Γνώσεις, στάσεις και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λέμφωμα Οι ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα σύνδροµο µε ζοφερή πρόγνωση :! ΝΥΗΑ Ι-ΙΙ: 2-5% θνητότητα ανά έτος! ΝΥΗΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα)

Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Πιστοποίηση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (4ετές πρόγραμμα) Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Κε.Συ.Θε.Σ. είναι το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Βορειοδυτική Ελλάδα που οργανώνει τετραετές επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Α. Μέσω του έργου QualityRights, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει επικεντρωθεί στο να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΟΥΡΙΔΑΚΗΣ Π.

ΑΓΓΟΥΡΙΔΑΚΗΣ Π. Αναγκαιότητα ειδικότητας επείγουσας ιατρικής στην καθημερινή πρακτική του ΤΕΠ 10 ο Πανελλήνιο, 9 ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νοσηλευτικής Ηράκλειο 27 30 Απριλίου 2017 ΤΕΠ Κύρια Σημεία : Τι είναι το ΤΕΠ και

Διαβάστε περισσότερα

Σπανια Νεανικη Πρωτοπαθης Συστηματικη Αγγειιτιδα

Σπανια Νεανικη Πρωτοπαθης Συστηματικη Αγγειιτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/cy/intro Σπανια Νεανικη Πρωτοπαθης Συστηματικη Αγγειιτιδα Έκδοση από 2016 2. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 2.1 Ποιοί είναι οι τύποι της αγγειίτιδας? Πως γίνεται η κατάταξη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. E - learning. Εξατομικευμένη Ιατρική Για Ογκολόγους. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. E - learning. Εξατομικευμένη Ιατρική Για Ογκολόγους. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E - Learning Εξατομικευμένη Ιατρική Για Ογκολόγους E - learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Η αναγκαιότητα του φαρμακείου της γειτονιάς ως μέρος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ Πρόεδρος ΠΦΣ

Η αναγκαιότητα του φαρμακείου της γειτονιάς ως μέρος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ Πρόεδρος ΠΦΣ Η αναγκαιότητα του φαρμακείου της γειτονιάς ως μέρος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ Πρόεδρος ΠΦΣ Το Κοινοτικό Φαρμακείο ως μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η συνεισφορά του Κοινοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 2013/2061(INI) 5.9.2013 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο δράσης για την ηλ-υγεία 2012-2020: καινοτομική

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 764/2008 περί αμοιβαίας αναγνώρισης

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 764/2008 περί αμοιβαίας αναγνώρισης Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 764/2008 περί αμοιβαίας αναγνώρισης Τα πεδία με αστερίσκο () είναι υποχρεωτικά. Όνομα Ηλεκτρονική διεύθυνση Εισαγωγή 1

Διαβάστε περισσότερα

Το ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ, υποστηρίζεται από τον όμιλο ιατρικών εταιρειών. «ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ», ο οποίος δραστηριοποιείται από το 1996 στο χώρο της

Το ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ, υποστηρίζεται από τον όμιλο ιατρικών εταιρειών. «ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ», ο οποίος δραστηριοποιείται από το 1996 στο χώρο της ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ Το ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ, υποστηρίζεται από τον όμιλο ιατρικών εταιρειών «ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ», ο οποίος δραστηριοποιείται από το 1996 στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας, παίζοντας καθοριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Μεγάλος κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία από τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Μεγάλος κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία από τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μεγάλος κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία από τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων Καταγγέλλεται ότι κυκλοφορούν χωρίς επαρκείς ελέγχους και μελέτες και έχουν προκαλέσει

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ε.Β. 20-21/3/2004

3 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ε.Β. 20-21/3/2004 3 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ε.Β. 20-21/3/2004 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Εκπαίδευση και Επαγγελματικά Ζητούμενα στην Παροχή Υπηρεσιών Υγείας Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων Χάρης Ε. Καζλαρής Δρ. Βιοχημικός

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα Πρότυπα περίθαλψης () για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα Μετάφρασ η σε: Ολοκληρώθ ηκε από: Email: 1 1 2 3 4 Οι άνθρωποι με συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επαγγελματία του τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή Υγείας. Προγράμματα άσκησης

Προαγωγή Υγείας. Προγράμματα άσκησης Προαγωγή Υγείας Προγράμματα άσκησης Σύσταση 13: Συστήνεται οι Γενικοί Ιατροί, άλλοι Ιατροί, καθώς και επαγγελματίες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να ενθαρρύνουν τους ασθενείς με κατάθλιψη (κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή της Συνεχιζόμενης Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης στις Ευρωπαϊκές Χώρες

Καταγραφή της Συνεχιζόμενης Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης στις Ευρωπαϊκές Χώρες Καταγραφή της Συνεχιζόμενης Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης στις Ευρωπαϊκές Χώρες Α. Καβαδέλλα, Κ. Τσιχλάκης, Α. Κοσιώνη, Ι. Τζούτζας, J. Cowpe, A. Bullock Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Αθήνα Cardiff University,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ

Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ Μ. Μπουρουτζόγλου Καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήμα Μαιευτικής Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Μαιευτική στη σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

1 Business Europe (2014), Future of Social Europe. Challenges and the Way Ahead Lapeyre J. (2015),

1 Business Europe (2014), Future of Social Europe. Challenges and the Way Ahead Lapeyre J. (2015), Κοινωνικός διάλογος και συμμετοχή των εργαζομένων Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και για τη σωστή λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 1

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 1 1 Περιεχόμενα: 1) Πρόλογος...3 2) Τι είναι εθισμός στα φάρμακα...4 3) Κατηγορίες φαρμάκων και τρόπος επίδρασης στον άνθρωπο...5 4) Επιπτώσεις των φαρμάκων 6 4.1) Στο άτομο 6 4.2) Στην κοινωνία..7 4.3)

Διαβάστε περισσότερα

SYNLAB CYPRUS LTD. Μέλος του Νο.1 Ομίλου Εργαστηρίων της Ευρώπης

SYNLAB CYPRUS LTD. Μέλος του Νο.1 Ομίλου Εργαστηρίων της Ευρώπης SYNLAB CYPRUS LTD Μέλος του Νο.1 Ομίλου Εργαστηρίων της Ευρώπης EUROPE'S NUMBER ONE Ποιοί είμαστε στην Ευρώπη: Ιστορική αναδρομή Η synlab ιδρύθηκε από ένα μικρό σύνδεσμο εργαστηριακών γιατρών στο Augsburg

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

Σχετιζομενος Με Το NLRP-12 Υποτροπιαζων Πυρετος

Σχετιζομενος Με Το NLRP-12 Υποτροπιαζων Πυρετος www.printo.it/pediatric-rheumatology/cy/intro Σχετιζομενος Με Το NLRP-12 Υποτροπιαζων Πυρετος Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ NLRP12 ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΩΝ ΠΥΡΕΤΟΣ 1.1 Τι είναι; Ο σχετιζόμενος με

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Το φαρμακείο στην εποχή του internet Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Χαρακτηριστικά της εποχής μας Χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι: η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας η ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

ψυχικής νόσου Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 2010

ψυχικής νόσου Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 2010 H ποιότητα ζωής στον αντίποδα της ψυχικής νόσου Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών 16-2-2010 2010 Μ. Τζινιέρη Κοκκώση, Ph.D Επικ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Α Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών-Αιγινήτειο

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα ωφελεί το σώμα, για παράδειγμα διατηρεί την καρδιά υγιή, βελτιώνει την αντοχή των οστών και την λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα