Γεωργία Μαραγκού Αντιπρόεδρος ΕλΣ Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικό Συνέδριο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γεωργία Μαραγκού Αντιπρόεδρος ΕλΣ Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικό Συνέδριο"

Transcript

1 Έλεγχος νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων πριν από τη σύναψή τους (προσυμβατικός έλεγχος) Επίκαιρα ζητήματα από την πρόσφατη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γεωργία Μαραγκού Αντιπρόεδρος ΕλΣ Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

2 Προσυμβατικός έλεγχος ΕλΣ Το διενεργεί προληπτικό έλεγχο νομιμότητας των μεγάλης οικονομικής αξίας συμβάσεων προμηθειών, δημοσίων έργων και υπηρεσιών που συνάπτουν το Δημόσιο και οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. (άρθρα 98 παρ. 1 εδάφ. β Συντ. 34, 35 και 36 του Κώδικα Νόμων για το ΕλΣ ν.4129/2013,α 52)

3 Προσυμβατικός έλεγχος ΕλΣ Το δεν ενεργεί ως δικαστήριο κατ ενάσκηση δικαστικής δικαιοδοσίας Ο έλεγχος αυτός διενεργείται για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του δημοσίου χρήματος, καθώς και για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Διοίκηση και επιτυγχάνεται με την ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων. ΑΕΔ 32/2001, Πρακτ. Ολομ Ε.Σ. 3ης Γεν Συν/ , Θέμα Β.

4 Προσυμβατικός έλεγχος ΕλΣ Νομοθετικό πλαίσιο άρθρο 98 παρ. 1 εδάφ. β Συντ. Κατοχυρώθηκε συνταγματικά πλέον ο έλεγχος νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων πριν από τη σύναψή τους από το ΕλΣ, αφού εκτιμήθηκε από τον συνταγματικό νομοθέτη ότι ο έλεγχος αυτός ικανοποιεί την έντονη ανάγκη διαφάνειας στην οικονομική λειτουργία του κράτους.

5 Προσυμβατικός έλεγχος ΕλΣ άρθρα 35 και 36 Κώδικα Νόμων για ΕλΣ Στις συμβάσεις προμήθειας αγαθών, εκτέλεσης έργων και παροχής υπηρεσιών, που συνάπτονται από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς, διενεργείται υποχρεωτικά προσυμβατικός έλεγχος η προϋπολογιζόμενη δαπάνη των οποίων : > ευρώ από Κλιμάκια του ΕλΣ Για τις ως άνω συμβάσεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ που υπάγονται σε προληπτικό έλεγχο δαπανών τους, η προϋπολογιζόμενη δαπάνη των οποίων > ευρώ και μέχρι ευρώ, από τον Επίτροπο του ΕλΣ, που είναι αρμόδιος για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των φορέων αυτών.

6 Προσυμβατικός έλεγχος ΕλΣ Στις συμβάσεις των ως άνω κατηγοριών, που συνάπτονται από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα διενεργείται υποχρεωτικά προσυμβατικός έλεγχος: από Επίτροπο ΕλΣ, όταν η προϋπολογιζόμενη δαπάνη των οποίων > ευρώ από Κλιμάκιο ΕλΣ, όταν η προυπολογιζόμενη δαπάνη των οποίων > ευρώ χωρίς ΦΠΑ

7 Προσυμβατικός έλεγχος ΕλΣ Όριο υπαγωγής των συγχρηματοδοτούμενων έργων προϋπολογιζόμενη δαπάνη χωρίς ΦΠΑ > ευρώ Ίδιο όριο και για τις προγραμματικές συμβάσεις συγχρηματοδοτούμενων έργων

8 Προσυμβατικός έλεγχος ΕλΣ Αρμόδια όργανα: Κλιμάκια ΕλΣ : Ε συμβάσεις δημοσίων έργων, ΣΤ συμβάσεις προμηθειών Ζ συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Επίτροποι ΕλΣ

9 Προσυμβατικός έλεγχος ΕλΣ Έκταση ελέγχου Ο έλεγχος εκτείνεται μεν επί του συνόλου των πράξεων που συνθέτουν τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου και καταλήγουν στην προς υπογραφή σύμβαση, πλην όμως επικεντρώνεται στα ζητήματα εκείνα που είτε τέθηκαν από τη Διοίκηση είτε αποτέλεσαν αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ μελών επιτροπών του διαγωνισμού ή περιεχόμενο υποβληθεισών ενστάσεων ή προσφυγών.

10 Προσυμβατικός έλεγχος ΕλΣ Ο έλεγχος νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων μπορεί να οδηγήσει σε διατύπωση αρνητικής κρίσης του Κλιμακίου μόνον στην περίπτωση που διαπιστωθούν ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες των διοικητικών πράξεων της διαδικασίας και του σχεδίου της συμβάσεως.

11 Προσυμβατικός έλεγχος ΕλΣ Είναι δε ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες εκείνες, με τις οποίες νοθεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η διαφάνεια της όλης διαδικασίας ή δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος.

12 Επανέλεγχος δημοσίων συμβάσεων Αίτηση ανάκλησης Πράξεων Κλιμακίου ή Επιτρόπου ενώπιον του VI Τμήματος ΕλΣ. Κατά των πράξεων του Κλιμακίου ή Επιτρόπου αρχικά σε κάθε περίπτωση και πλέον (από ) μόνο κατά αυτών, με τις οποίες κρίθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή των υποβληθέντων για έλεγχο σχεδίων συμβάσεων ή ότι επιτρέπεται η υπογραφή τους υπό όρους, διαλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό αρνητικές κρίσεις σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης ή ως προς όρους της διακήρυξης ή του σχεδίου σύμβασης, είναι δυνατή

13 Επανέλεγχος δημοσίων συμβάσεων άπαξ η άσκηση αίτηση ανάκλησης ενώπιον του αρμόδιου VI Τμήματος του ΕλΣ από όποιον έχει σπουδαίο έννομο συμφέρον και το ΓΕΕ χάριν του δημοσίου συμφέροντος. για πλάνη περί τα πράγματα ή το νόμο, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από την κοινοποίηση της Πράξης του Κλιμακίου στον οικείο φορέα και στο Γ ΕΕ στο ΕλΣ.

14 Επανέλεγχος δημοσίων συμβάσεων Αίτηση αναθεώρησης των αποφάσεων VI Τμήματος ενώπιον τουτμήματος Μείζονος (7μελούς) Σύνθεσης. από το Δημόσιο ή τον αναθέτοντα φορέα ή αυτόν που είχε ασκήσει παρέμβαση κατά την εκδίκαση της αίτησης ανάκλησης ή από το ΓΕΕ για παράβαση της διαδικασίας που προβλέπεται κατά τη σύναψη της συμβάσεως, για εσφαλμένη ερμηνεία ή εφαρμογή του νόμου, καθώς και σε περίπτωση πλάνης περί τα πραγματικά περιστατικά ή προσαγωγής νέων κρίσιμων στοιχείων κατά την έννοια του άρθρου 48 παρ. 3, 4 και 5 του ν.4129/2013.

15 Πλήθος Σχεδίων Συμβάσεων που ελέγχθηκαν από Κλιμάκια και Υπ. Επιτρόπων Έτος Κλιμάκια Ε,Ζ, ΣΤ Υπηρεσίες Επιτρόπων (55) Αριθμός σχεδίων Αριθμός σχεδίων που ελέγχθηκαν * που ελέγχθηκαν

16 Στατιστικά VI Τμήματος 300 Αριθμός Υποθέσεων

17 Στατιστικά Μείζονος (7μελούς) Σύνθεσης 70 Αριθμός Υποθέσεων που εκδικάστηκαν

18 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες 1. Προμήθεια γάλακτος για εργαζόμενους σε Δήμο 569/2017 Απόφ. Τμήμ. Μείζ. Επταμ. Σύνθ Εκφεύγουν του προσυμβατικού ελέγχου οι κρίσεις της αναθέτουσας αρχής ως προς τον τρόπο αποτίμησης των αναγκών της, που εκφράζονται με τη διαμόρφωση της προς προμήθεια ποσότητας και συνακόλουθα και του π/υ της υπό έλεγχο σύμβασης.

19 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες Ο περιορισμός της χορήγησης του υπό προμήθεια γάλακτος μόνο σε δικαιούχους μέσων ατομικής προστασίας ανάγεται στο χρόνο της εκτέλεσης της σύμβασης και υπόκειται στον έλεγχο των αρμοδίων οργάνων προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου, τα οποία οφείλουν να διαπιστώσουν την ορθή και σύμφωνα με το νόμο εκτέλεσης της σύμβασης. (Μειοψηφία 2 μελών)

20 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες 2. Προμήθεια του κλάδου υγείας μοναδική προσφορά συγκριτικά στοιχεία 2394/2016 Τμ. Μείζ. Επταμ. Σύνθ. Νομικό πλαίσιο : άρθρα 21 Π.Δ.118/2007, 13 ν. 3918/2011, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 14 του ν. 4052/2012.

21 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες Σε περίπτωση διαγωνισμού με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή και για τη νόμιμη κατακύρωση ειδών, για τα οποία υποβλήθηκε εξαρχής ή έγινε τελικώς αποδεκτή μία μόνο προσφορά, πρέπει διαζευκτικώς: α) σε περίπτωση κατά την οποία τα είδη αυτά δεν περιλαμβάνονται ή δεν αντιστοιχίζονται με είδη του Παρατηρητηρίου Τιμών να προκύπτει ότι η αναθέτουσα αρχή έλαβε υπόψη της συγκριτικά στοιχεία τιμών από προηγούμενους δημόσιους διαγωνισμούς ή από τιμολόγια αγοράς των ειδών αυτών από το ελεύθερο εμπόριο, που να επιβεβαιώνονται από νόμιμα παραστατικά στοιχεία

22 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες β) στην περίπτωση που τα ως άνω είδη περιλαμβάνονται ή αντιστοιχίζονται με τα είδη του Παρατηρητηρίου Τιμών, η προσφερόμενη από το μειοδότη τιμή να είναι εναρμονισμένη με την αντίστοιχη καταγεγραμμένη τιμή για το συγκεκριμένο είδος στη βάση δεδομένων του παρατηρητηρίου τιμών

23 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες Πραγματικό : διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού από νοσοκομείο, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, για τη σύναψη συμφωνίας πλαισίου, διάρκειας τριών ετών, για την προμήθεια προϊόντων ειδικών χρήσεων (μοσχευμάτων).

24 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες είναι αναγκαίο για τη νομιμότητα της κατακυρωτικής απόφασης να γίνει σύγκριση των τιμών κατακύρωσης των επιμέρους ειδών εκάστου σετ με τις τιμές του Παρατηρητηρίου, για όσα είδη περιλαμβάνονται σε αυτό, για δε τα λοιπά επιμέρους είδη να γίνει κρίση περί του συμφέροντος των προσφερθησών τιμών με βάση συγκριτικά στοιχεία. Ως τέτοια στοιχεία, πάντως, δεν μπορεί να θεωρηθούν τιμολόγια του ίδιου αναδόχου από άλλες αντίστοιχες προμήθειες, οι οποίες δεν αποδεικνύεται ότι έγιναν στο πλαίσιο ανάθεσης συμβάσεων κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού.

25 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες λαμβανομένου υπόψη ότι στις κατακυρωτικές αποφάσεις δεν περιέχεται αξιολογική κρίση ως προς το συμφέρον των προσφορών για τα είδη, τα οποία αποτελούν μέρη των προς προμήθεια ειδών με α/α 7.4 και 7.7 αντίστοιχα, πρέπει, κατά την κρίση του Τμήματος, να αναβληθεί η οριστική απόφαση, προκειμένου το αιτούν Νοσοκομείο: α) να αιτιολογήσει την επιλογή της προμήθειας των ανωτέρω ειδών με α/α 7.4 και 7.7 ως σετ και να διευκρινίσει αν τα επιμέρους είδη εκάστου σετ δύνανται να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα και β) να προβεί αρμοδίως σε εκ νέου αξιολόγηση, με την οποία να πληρούνται οι απαιτήσεις του νόμου περί συγκριτικών στοιχείων τιμών για τα είδη τεκμηριώνοντας τον συμφέροντα χαρακτήρα έκαστης προσφοράς.

26 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες 285/2017 Απόφ. Μείζ. Επταμ. Σύνθ. Από τα υποβληθέντα ενώπιον του Τμήματος στοιχεία η αναθέτουσα αρχή έχει πλέον προβεί σε επαρκή αιτιολόγηση του συμφέροντος χαρακτήρα των κατατεθεισών προσφορών για τα επίμαχα είδη.

27 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες Προμήθεια Δήμου ΕΚΠΟΤΑ μοναδική προσφορά συγκριτικά στοιχεία. 486/2017 Απόφ. VI Τμήμ. «Προμήθεια Αγωνιστικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού Ηλεκτρονικού Συστήματος Χρονομέτρησης για το Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης».

28 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες όταν, σε διαγωνισμό προμήθειας που διενεργείται από Ο.Τ.Α. με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, συμμετείχε (ή αναδείχθηκε ικανός), παρά την τήρηση των απαιτούμενων κανόνων δημοσιότητας, ένας μόνο υποψήφιος προμηθευτής, η αναθέτουσα αρχή έχει τη διακριτική ευχέρεια να κατακυρώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στο μοναδικό προσφέροντα

29 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες Υποχρεούται, όμως, στην περίπτωση αυτή, να εξετάσει εάν η μοναδική αυτή προσφορά είναι συμφέρουσα για το Δήμο, λαμβάνοντας υπόψη αφού δεν είναι σε θέση να συγκρίνει μεταξύ των τιμών περισσότερων προσφορών πρόσφορα, κατά περίπτωση, στοιχεία, όπως τα ενδεικτικώς αναφερόμενα στο άρθρο 20 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α., ήτοι προσφερόμενες σε προηγούμενους διαγωνισμούς τιμές, καθώς και την τρέχουσα στην αγορά τιμή για όμοια ή παρεμφερή είδη

30 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες Απαιτείται, συνεπώς, ειδική αιτιολογία περί του ότι η μοναδική υποβληθείσα παραδεκτή προσφορά είναι, εκτιμώμενη με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, συμφέρουσα για το δήμο, άλλως είναι μη νόμιμη η σχετική κατακυρωτική της προμήθειας απόφαση.

31 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες όπως προκύπτει από τα στοιχεία του διαγωνισμού, στην προκειμένη περίπτωση τόσο η Επιτροπή Διαγωνισμού όσο και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αναζήτησαν πράγματι συγκριτικά στοιχεία άλλων διαγωνισμών και αιτιολόγησαν επαρκώς τις διαφορές στις οικονομικές προσφορές, με αναφορά στις ειδικές (και μοναδικές στον ελλαδικό χώρο, κατά τις αιτιολογίες των αιτούντων) προδιαγραφές της διακήρυξης.

32 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες το Τμήμα κρίνει ότι, στο μέτρο που αποδεικνύεται ανέφικτη η ανεύρεση περαιτέρω συγκριτικών τιμών για όμοια υλικά, δεν απαιτείται περαιτέρω αιτιολόγηση του συμφέροντος χαρακτήρα της προσφερθείσας τιμής και, επομένως, νομίμως κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στη μοναδική παραδεκτώς συμμετέχουσα στο διαγωνισμό εταιρεία.

33 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες 3.Προμήθεια υδρομετρητών για την ΕΥΔΑΠ δάνεια εμπειρία δικαιολογητικά δανείζοντος εμπειρία 4/2017 Τμ. Μείζ. Επταμ. Σύνθ., 2391/2016 VI Τμ. Νομικό πλαίσιο : άρθρο 45 Π.Δ. 59/2007

34 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες 2391/2016 VI Τμ. δεν απαιτείται για τον δανείζοντα την εμπειρία τρίτο η προσκόμιση του συνόλου των τυπικών δικαιολογητικών που απαιτούνται για τον ίδιο τον συμμετέχοντα στον διαγωνισμό, αφού αυτά δεν αναφέρονται στην περιοριστική κατά τα προαναφερθέντα απαρίθμηση, ούτε ρητώς ούτε με παραπομπή στα δικαιολογητικά που αφορούν στον διαγωνιζόμενο

35 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες 2391/2016 VI Τμ. Μειοψηφία 1 μέλους : ο οικονομικός φορέας που επικαλείται την τεχνική ικανότητα τρίτου, οφείλει να αποδεικνύει στην αναθέτουσα αρχή ότι δεν συντρέχουν, στο πρόσωπο του «δανειστή» τρίτου, λόγοι αποκλεισμού από τη διαγωνιστική διαδικασία, η υποχρέωση δε αυτή, που απορρέει ευθέως από τη νομοθεσία, δεσμεύει τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ακόμα και αν δεν μνημονεύεται ρητώς στην αντίστοιχη διακήρυξη και συνιστά, κατά την έννοια του νόμου, ουσιώδη τυπική προϋπόθεση για την λήψη υπόψη της δάνειας εμπειρίας / τεχνικής ικανότητας

36 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες ήδη άρθρο 78 του ν. 4412/2016, όπου ορίζεται ότι: «Η αναθέτουσα αρχή ελέγχει αν οι φορείς, στις ικανότητες των οποίων προτίθεται να στηριχθεί ο οικονομικός φορέας, πληρούν τα σχετικά κριτήρια επιλογής και εάν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 73 και 74»), η οποία, αν και επιγενόμενη του χρόνου δημοσίευσης της ελεγχόμενης διακήρυξης, εντούτοις αποτυπώνει κανόνα διαμορφωθέντα υπό το προϊσχύσαν δίκαιο.

37 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες Η εν λόγω εταιρία, κάνοντας χρήση της δυνατότητας δάνειας εμπειρίας, περιέλαβε μεταξύ των δικαιολογητικών συμμετοχής της εδρεύουσας στην Τουρκία εταιρίας «Baylan Olcu Aletleri San. Tic. LTD», η οποία, κατά την ίδια δήλωση, έχει εκτελέσει προμήθειες άνω των υδρομετρητών επίσης την τελευταία πενταετία

38 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες δεν προσκομίστηκαν τα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις έντεχνης εκτέλεσης των συμβατικών παραδόσεων της τελευταίας πενταετίας, περί των οποίων διαλαμβάνει η υποπαρ , αλλά μόνο η Νο 135/ (προηγούμενη της πενταετίας) σύμβαση μεταξύ της εν λόγω εταιρίας και της Υπηρεσίας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως της πόλης της Δαμασκού.

39 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες Η σύμβαση αυτή δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό καλής εκτέλεσης, αλλά μόνο από δήλωση του εκπροσώπου της Baylan ότι, εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης μεταξύ συριακής και τουρκικής κυβέρνησης, δεν ήταν δυνατή η λήψη επισημείωσης για την παραπάνω σύμβαση, καθώς και από ένορκη βεβαίωση του ίδιου εκπροσώπου το μεν ότι η Υπηρεσία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως της πόλης της Δαμασκού δεν είναι σε θέση να εκδώσει επιστολή επιβεβαίωσης της καλής εκτέλεσης της σύμβασης, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης των δύο χωρών, το δε ότι η εταιρία εκτέλεσε την εν λόγω σύμβαση πωλήσεων τεμαχίων υδρομετρητών έντεχνα και έγκαιρα.

40 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες 4/2017 Τμ. Μείζ. Επταμ. Σύνθ. : η αναπλήρωση του πιστοποιητικού καλής εκτέλεσης της σύμβασης με ένορκη βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 13.4 της Διακήρυξης είναι δυνατή, όπως σαφώς ορίζεται σ αυτή, όχι μόνο για λόγους που ανάγονται στη νομική αδυναμία έκδοσης του εν λόγω πιστοποιητικού, αλλά και σε περίπτωση συνδρομής λόγου ανωτέρας βίας που καθιστά αδύνατη την προσκομιδή του προβλεπόμενου από τη Διακήρυξη δικαιολογητικού και ισοδυναμεί με μη δυνατότητα έκδοσής του. Τέτοιος δε λόγος, είναι και η επικαλούμενη στην προσκομισθείσα από την ανάδοχο ένορκη βεβαίωση του εκπροσώπου της εταιρείας Baylan ένοπλη σύρραξη στη Συρία

41 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προμήθειες Κατά συνέπεια, η προσκομισθείσα ένορκη βεβαίωση του εκπροσώπου της εταιρείας Baylan συνιστά νόμιμο δικαιολογητικό, το οποίο υποκαθιστά τη μη δυνάμενη να προσκομισθεί βεβαίωση καλής εκτέλεσης της Υπηρεσίας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως της Δαμασκού. Πέραν δε τούτου, από τα κατατεθέντα από την παρεμβαίνουσα στη διαγωνιστική διαδικασία δικαιολογητικά, αλλά και τα τεθέντα ενώπιον του παρόντος Τμήματος ως άνω πρόσθετα στοιχεία δεν καταλείπεται αμφιβολία ότι η εταιρεία Baylan πληροί την απαίτηση εμπειρίας του άρθρου (β) της Διακήρυξης.

42 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Παροχή υπηρεσιών Αποκομιδή διάθεση απορριμμάτων Δήμου από ιδιωτικό συνεργείο. Διαθεσιμότητα απορριμματοφόρων κατά το χρόνο της εκτέλεσης της σύμβασης. Ασφαλιστική ενημερότητα Ε.Ε. 286/2017 Τμ. Μείζ. Σύνθ. Κριτήριο κατακύρωσης χαμηλότερη τιμή

43 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Παροχή υπηρεσιών Προϋπόθεση συμμετοχής στον οικείο διαγωνισμό αποτελεί η διαθεσιμότητα των προσφερόμενων από κάθε υποψήφιο απορριμματοφόρων οχημάτων, υπό την έννοια προεχόντως της μη χρησιμοποίησής τους στο πλαίσιο συμβατικής σχέσης με άλλον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Προς απόδειξη πλήρωσης της προϋπόθεσης αυτής, προσκομίζεται επί ποινή αποκλεισμού υπεύθυνη δήλωση του συμμετέχοντος περί μη υπάρξεως συμβατικής δεσμεύσεως με αντικείμενο τα διατιθέμενα οχήματα και περί μη προσφοράς των ίδιων αυτών οχημάτων σε άλλο εν εξελίξει διαγωνισμό.

44 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Παροχή υπηρεσιών Κατά τη γνώμη που επικράτησε στο Τμήμα, η προϋπόθεση έλλειψης τέτοιας συμβατικής δεσμεύσεως απαιτείται να συντρέχει όχι κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού, αλλά κατά το χρόνο έναρξης εκτέλεσης του συμβατικού αντικειμένου, στον οποίο, ως εκ τούτου, και μόνο δύναται να αφορά η ανωτέρω υποχρεωτικώς υποβαλλόμενη υπεύθυνη δήλωση.

45 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Παροχή υπηρεσιών Τούτο δε συνάγεται όχι μόνο από τη φύση της θεσπιζόμενης αυτής προϋπόθεσης, η αναγκαιότητα της οποίας αυτονόητα ανακύπτει κατά το χρόνο εκτέλεσης της σύμβασης, αλλά και από το ότι η επίδειξη των προσφερομένων οχημάτων από τον επιλεγέντα ανάδοχο προς την αναθέτουσα αρχή διενεργείται μετά την κατακύρωση και σταδιακά, δηλαδή συγκεκριμένα, ενός οχήματος σε χρονικό διάστημα 10 ημερών από την κατακύρωση και των υπολοίπων οχημάτων σε διάστημα 20 ημερών από αυτήν.

46 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Παροχή υπηρεσιών Μειοψ. 2 μελών : Κρίσιμος χρόνος, κατά τον οποίο απαιτείται η συνδρομή της προϋπόθεσης διαθεσιμότητας των προσφερομένων από τους υποψηφίους αναδόχους οχημάτων, νοείται (πέραν του αυτονόητου χρόνου έναρξης εκτέλεσης της σύμβασης) ο χρόνος υποβολής των οικονομικών προσφορών.

47 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Παροχή υπηρεσιών Και τούτο διότι η προϋπόθεση αυτή, η θέσπιση της οποίας πράγματι αποσκοπεί στην ορθή και αποτελεσματική εκτέλεση της συγκεκριμένης σύμβασης, έχει στην ουσία χαρακτήρα κριτηρίου καταλληλότητας/ποιοτικής επιλογής, που πρέπει, ως εκ τούτου, όχι μόνο να τίθεται, αλλά και να αποδεικνύεται κατά τρόπο σαφή και αντικειμενικό, προκειμένου να διασφαλίζονται οι αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό οικονομικών φορέων

48 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Παροχή υπηρεσιών μεταξύ των επί ποινή αποκλεισμού προσκομιζόμενων δικαιολογητικών συμμετοχής των υποψηφίων στο διαγωνισμό εταιρειών, περιλαμβάνεται, κατά την έννοια της διακήρυξης, φορολογική ενημερότητα μόνο του νομικού προσώπου της εταιρείας και όχι των προσώπων που τη διοικούν ή διαχειρίζονται την περιουσία της, όπως του διαχειριστή ετερόρρυθμης εταιρείας, από τα οποία αξιώνεται μόνο η υποβολή ασφαλιστικής ενημερότητας από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς.

49 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα 1. Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου. Εσφαλμένη επιλογή συστήματος δημοπράτησης (ενιαίο ποσοστό έκπτωσης αντί επιμέρους ποσοστό έκπτωσης) 1744/2016 Τμ. Μείζ. Επτ. Σύνθ., 100/2017 VI Τμ. π/υ ευρώ με ΦΠΑ

50 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Άρθρα 4 περ. α, 5 παρ. 1 και 102 παρ. 1 περ. γ του ν. 3669/2008 Για να τύχει εφαρμογής το σύστημα προσφοράς με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης απαιτείται αφενός μεν να είναι δύσκολη ή αδύνατη η προμέτρηση των εργασιών του έργου, όπως ιδίως σε έργα συντηρήσεων, βελτιώσεων και ανακαινίσεων, αφετέρου δε να πρόκειται για έργο μικρού αντικειμένου, ο π/υ του οποίου δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο μέχρι το οποίο γίνονται δεκτές εργοληπτικές επιχειρήσεις πρώτης τάξης του ΜΕΕΠ, ήτοι το ποσό των ,00 ευρώ.

51 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Παραλαβή των συμβατικών τευχών από 37 εργοληπτικές επιχειρήσεις, κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού κατέθεσαν προσφορές 6 εργοληπτικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες, οι οποίες κρίθηκαν στο σύνολό τους παραδεκτές.

52 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Λαμβάνοντας όμως υπόψιν, όπως βασίμως με την αίτηση και το υπόμνημα του Δήμου προβάλλεται, ότι: α) το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών του επίμαχου έργου ανήκει στην ίδια κατηγορία (ασφαλτικά, με π/υ ,00 ευρώ), γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τον εν τοις πράγμασι μη επηρεασμό του αποτελέσματος του ελεγχόμενου διαγωνισμού, ένεκα της επιλογής από την αναθέτουσα αρχή του ως άνω συστήματος αντί αυτού των επιμέρους ποσοστών έκπτωσης,

53 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα β) εκ της επιλογής του επίμαχου συστήματος υποβολής προσφορών δεν παραβιάστηκαν οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διατυπώσεις δημοσιότητας, ενώ 37 συνολικά εργοληπτικές επιχειρήσεις παρέλαβαν τα συμβατικά τεύχη και τελικά στο διαγωνισμό συμμετείχαν 6 εργοληπτικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες, ήτοι ικανός αριθμός,

54 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα γ) κατά του κύρους της ως άνω διαδικασίας δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις, προσφυγές ή ένδικα βοηθήματα, δ) επιτεύχθηκε ικανοποιητικό ποσοστό έκπτωσης (51%) και ε) συντρέχουν προφανείς λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την άμεση εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών συντήρησης, η νομική πλημμέλεια της επιλογής ως συστήματος υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό για την ανάθεση του επίμαχου έργου, αυτού του ενιαίου ποσοστού έκπτωσης, παρότι δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, δεν κρίνεται εν προκειμένω ουσιώδης

55 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα 2. Συμπληρωματική σύμβαση έργου αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης Δήμου. Κυρίως έργο συγχρηματοδοτούμενο. Προθεσμία ολοκλήρωσης του ελέγχου ενδεικτική. Αλλαγή μεθόδου εκτέλεσης εργασιών. Νέες εργασίες απρόβλεπτου χαρακτήρα. 682/2017 Τμ. Μείζ. Επτ. Σύνθ.

56 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Προθεσμία ολοκλήρωσης προσυμβατικού ελέγχου συγχρηματοδοτούμενων έργων Άρθρο 35 παρ. 3 Κώδικα Νόμων για ΕλΣ, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 4146/2013: οι διατάξεις εφαρμόζονται και στις συμβάσεις έργων που συνάπτουν οι ΟΤΑ, όταν συγχρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ

57 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα προθεσμία 30 ημερών για την ολοκλήρωση του ελέγχου και 15 ημερών από την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων, εάν αυτά έχουν ζητηθεί (επί συγχρηματοδοτούμενων έργων) Αν παρέλθουν οι ανωτέρω προθεσμίες χωρίς το σχέδιο σύμβασης να έχει απορριφθεί με αιτιολογημένη πράξη του ΕλΣ, τούτο θεωρείται εγκεκριμένο

58 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Με την προαναφερόμενη διάταξη, ανεξαρτήτως του αν τυγχάνει εφαρμοστέα στην ένδικη υπόθεση εκ μόνου του λόγου συγχρηματοδότησης της αρχικής σύμβασης από κοινοτικούς πόρους, γίνεται έντονη υπόδειξη ταχείας διεκπεραίωσης του ελέγχου νομιμότητας εντός 30 ή, επί υποβολής, κατόπιν σχετικού αιτήματος, συμπληρωματικών στοιχείων, εντός 15 ημερών, οι δε τασσόμενες για την ολοκλήρωση του ελέγχου αυτού προθεσμίες δεν έχουν αποκλειστικό αλλά ενδεικτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η τυχόν υπέρβασή τους να μην συνεπάγεται την κατά πλάσμα του νόμου έγκριση του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης.

59 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Υπό την αντίθετη εκδοχή η διάταξη οδηγεί σε ανεπίτρεπτο περιορισμό του συνταγματικά θεσπιζόμενου (άρθρο 98 παρ. 1β ) ελέγχου συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας και δη των συγχρηματοδοτούμενων, οι οποίες παρουσιάζουν κοινοτικό ενδιαφέρον και είναι, εξ αυτού του λόγου, κατά τεκμήριο σοβαρότερες των λοιπών δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την άρτια και αποτελεσματική διεξαγωγή του.

60 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Π.Δ. 60/2007 άρθρο 25 η σύναψη συμπληρωματικών συμβάσεων με τον ανάδοχο ήδη εκτελούμενου δημόσιου έργου αποτελεί εξαιρετική διαδικασία ανάθεσης εκτέλεσης εργασιών συμπληρωματικές εργασίες θεωρούνται εκείνες, για τις οποίες συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) παρουσιάζουν αναγκαία συνάφεια με το έργο και δεν περιλαμβάνονται στην αρχικά συναφθείσα σύμβαση,

61 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα β) κατέστησαν αναγκαίες κατά την τεχνική εκτέλεση του έργου, όπως αυτό περιγράφεται στην αρχική σύμβαση, λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων και γ) είτε δεν μπορούν τεχνικά ή οικονομικά να διαχωριστούν από την αρχική σύμβαση, χωρίς να δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα για την αναθέτουσα αρχή, είτε, παρά τη δυνατότητα διαχωρισμού τους, είναι απόλυτα αναγκαίες για την τελειοποίησή της.

62 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα ποσοστό του 50% του ποσού της αρχικής σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής για τη σύνταξη των τυχόν απαιτούμενων μελετών για τις συμπληρωματικές εργασίες. Ως απρόβλεπτες περιστάσεις νοούνται αιφνίδια πραγματικά γεγονότα, τα οποία δεν ανάγονται στο χρόνο κατάρτισης της αρχικής σύμβασης και, παρότι η μελέτη (οριστική ή προμελέτη), με βάση την οποία προσδιορίσθηκε το τεχνικό αντικείμενο του έργου, υπήρξε κατά το δυνατόν πλήρης και ακριβής, αντικειμενικά δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, σύμφωνα με τους κανόνες της ανθρώπινης εμπειρίας και λογικής, ώστε να ενταχθούν στο αρχικό έργο και την ήδη συναφθείσα σύμβαση.

63 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Οι περιστάσεις αυτές, που επικαλείται και οφείλει να αποδεικνύει, ως φέρουσα το σχετικό βάρος απόδειξης, η αναθέτουσα αρχή για την αιτιολόγηση του απρόβλεπτου, δεν πρέπει να απορρέουν από δική της ευθύνη ή από έλλειψη επιμέλειας, ούτε να αφορούν στην επέκταση του τεχνικού αντικειμένου του εκτελούμενου έργου ή στη βελτίωση της ποιότητας αυτού, με υλικά ή μεθόδους μη προδιαγραφόμενες στα οικεία συμβατικά τεύχη, διότι θεωρείται ανεπίτρεπτη εκ των υστέρων μεταβολή του αντικειμένου του έργου.

64 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Εργασίες ΣΣΕ : Οι εργασίες εκσκαφής του χάνδακα του τροφοδοτικού αγωγού με τη νέα μέθοδο περιστρεφόμενου τροχού, ενώ αρχικά προβλέφθηκαν εργασίες εκσκαφών με τσάπα και σφυρί. Στην προκειμένη περίπτωση, στο είδος των εργασιών εμπεριέχεται και η μέθοδος εκτέλεσής τους, με αποτέλεσμα η μεταβολή αυτής, λόγω της πλήρους αδυναμίας εφαρμογής της συμβατικής μεθόδου εκσκαφής με τσάπα και σφυρί, να μεταβάλει αντίστοιχα και το είδος των εργασιών που αφορούν στην εκσκαφή του χάνδακα διάνοιξης του τροφοδοτικού αγωγού.

65 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Οι εργασίες αυτές : δεν αποτελούν επανάληψη εργασιών που περιλαμβάνονταν στο τεχνικό αντικείμενο του έργου, αλλά συνιστούν νέες εργασίες, ο δε απρόβλεπτος χαρακτήρας των περιστάσεων που επέβαλαν την εκτέλεσή τους συνίσταται στην εκ των υστέρων και χωρίς υπαιτιότητα της αναθέτουσας αρχής, αλλά λόγω της ιδιομορφολογίας του υπεδάφους (ασβεστολιθικό πέτρωμα) πρόκληση με τη χρήση της συμβατικής μεθόδου ρηγματώσεων σε οικίες της παλιάς πόλης και σε τμήματα του προϋφιστάμενου δικτύου ύδρευσης, που οδήγησαν σε έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και σε σημαντικές διαρροές νερού με απώτερη συνέπεια την ανεπάρκεια ύδρευσης στην όλη περιοχή.

66 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Ως εκ τούτου, στο μέτρο που, χωρίς τις εργασίες αυτές, καθίσταται αδύνατη η ολοκλήρωση του υπό κατασκευή δικτύου ύδρευσης και, μάλιστα, στο τμήμα του προϋφιστάμενου δικτύου που παρουσίαζε προηγουμένως τις περισσότερες διαρροές νερού, νομίμως επιδιώκεται η ανάθεση των εργασιών αυτών, στην αιτούσα μέσω της ελεγχόμενης συμπληρωματικής σύμβασης

67 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Οι εργασίες ιδιωτικών συνδέσεων προέκυψαν στο σύνολό τους από μεταβολή στο σχεδιασμό του έργου, μετά από επανεκτίμηση των συνθηκών αναφορικά με την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων και δεν οφείλεται σε απρόβλεπτες περιστάσεις και δη στην επικαλούμενη από τους αιτούντες κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, γεγονός που θα συνεπαγόταν και τη μείωση του αριθμού των υδρομετρητών που, όμως, εν προκειμένω παρέμεινε σταθερός, χωρίς τούτο να δικαιολογείται από την επικαλούμενη αύξηση του αριθμού οικοδομικών αδειών μεταξύ των ετών 2007 έως 2014, όταν από τα στοιχεία του φακέλου σαφώς προκύπτει η σταθερά φθίνουσα πορεία της έκδοσης τέτοιων αδειών κατά τα έτη 2007, 2014, 2015 και 2016.

68 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα Η αύξηση του αριθμού των φρεατίων καταδεικνύει αστοχία της αρχικής μελέτης, η οποία προσδιόρισε εσφαλμένως τη διάταξη των ιδιωτικών συνδέσεων (δύο υδρομετρητές ανά φρεάτιο) και δεν προκύπτει ότι έλαβε υπόψη την πιθανότητα αποκλίσεων, ιδίως στην περίπτωση μονοκατοικιών.

69 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα 3. Ασφαλιστική ενημερότητα προσώπων που στελεχώνουν το πτυχίο της αναδόχου 262/2017 VI Τμ. (προσυμβατικός έλεγχος από ΥΕ)

70 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Δημόσια έργα το Τμήμα συνεκτιμώντας το περιεχόμενο των προσκομισθέντων δικαιολογητικών( βεβαίωση ΜΕΕΠ περί στελέχωσης ασφαλιστικές ενημερότητες ΙΚΑ, ΕΤΑΑ κλπ), τα οποία μάλιστα φέρουν ημερομηνία έκδοσης προγενέστερη της ημερομηνίας διεξαγωγής του διαγωνισμού καθώς και τις μονογραφές των τριών μελών της επιτροπής του διαγωνισμού που τα ήλεγξε, άγεται στην κρίση ότι η ανάδοχος εταιρεία νομίμως συμμετείχε στην ελεγχόμενη διαγωνιστική διαδικασία, καθόσον είχε εξαρχής προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα από τη διακήρυξη δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύεται πλήρως η ασφαλιστική ενημερότητα των στελεχών του πτυχίου της τόσο στο ΤΣΜΕΔΕ όσο και σε άλλα ταμεία.

71 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις άρθρο 100 ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ. 9 ν.4071/ /2016 Τμ. Μείζ. Επτ. Σύνθ. οι προγραμματικές συμβάσεις είναι συμφωνίες που θέτουν το γενικό πλαίσιο για την οργάνωση και διαχείριση δημοσίων υπηρεσιών και την άσκηση συγκεκριμένης κάθε φορά δραστηριότητας, δια μέσου των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης

72 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις Σκοπός τους είναι, μεταξύ άλλων, η διευκόλυνση παροχής υπηρεσιών με αναπτυξιακό χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να παρακαμφθούν τυχόν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, έλλειψη προσωπικού, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες που καθυστερούν την ανάπτυξη και την εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

73 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις ο σκοπός, τον οποίο καλείται αυτή να εκπληρώσει, να μην είναι δυνατόν να επιτευχθεί με άλλο νόμιμο τρόπο η σύμβαση αυτή δεν μπορεί να λειτουργεί ως ισοδύναμη ή εναλλακτική με την ειδικώς προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διαδικασία επιλογής αναδόχου για την επίλυση του ανακύπτοντος ζητήματος, ούτε να χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την παράκαμψη διατάξεων που θέτουν συγκεκριμένους περιορισμούς στη δράση των Ο.Τ.Α. ή απαιτούν την τήρηση συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων για την άσκησή της

74 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις Δεν εμπίπτει στο εννοιολογικό περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης, η συμβατική σχέση κατά την οποία τα μέρη αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών συμφερόντων, όπως συμβαίνει όταν ο συμβαλλόμενος Ο.Τ.Α. αποβλέπει στη μέσω της σύμβασης επίτευξη της νόμιμης αποστολής του, ενώ ο αντισυμβαλλόμενος ή ο μετέχων στη σύμβαση ιδιωτικός φορέας επιδιώκει την επίτευξη κέρδους, μέσω του ανταλλάγματος που προβλέπεται στη σύμβαση για τις παρεχόμενες από αυτόν υπηρεσίες

75 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις Πραγματικό : προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου, Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης αυτού και εταιρείας περιορισμένης ευθύνης. Αντικείμενο: δημιουργία Γραφείου Πληροφόρησης και Προώθησης της Απασχόλησης στην περιοχή του Δήμου

76 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις η ελεγχόμενη σύμβαση δεν αποτελεί γνήσια προγραμματική σύμβαση, τουναντίον αυτή υποκρύπτει εξ επαχθούς αιτίας σύμβαση παροχής υπηρεσιών, αφού συνάπτεται μεταξύ δύο μερών που δεν εκκινούν από κοινή αφετηρία για την επίτευξη δημόσιου σκοπού, αλλά επιδιώκουν: ο μεν Δήμος τη δημιουργία και την εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου Πληροφόρησης και Προώθησης της Απασχόλησης, για την εκπλήρωση της αποστολής που έχει αναλάβει,

77 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις η δε Κοινωφελής επιχείρηση το αντάλλαγμα για την παροχή των υπηρεσιών που αποτελεί το αντικείμενο των αναλαμβανόμενων από αυτή δράσεων. ο επιδιωκόμενος από τα αντισυμβαλλόμενα μέρη σκοπός επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσω της σύμβασης αυτής και κατ ουσία εξαντλείται με την εκτέλεσή της, χωρίς να απαιτείται η σύναψη εκτελεστικών συμβάσεων

78 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις Στο νομικό χαρακτηρισμό της ελεγχόμενης σύμβασης, ως εξ επαχθούς αιτίας, συνηγορεί και η πρόβλεψη επιβολής ΦΠΑ 23%, ο οποίος επιβάλλεται μόνο σε αυτής της κατηγορίας συμβάσεις παροχής υπηρεσιών.

79 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις Για την ανάθεση των εν λόγω υπηρεσιών έπρεπε να προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία, ώστε να αναπτυχθεί ανταγωνισμός, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν προέκυψε ότι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του άρθρου 25 του π.δ 60/2007 για την προσφυγή στην εξαιρετική διαδικασία της ανάθεσης, με διαπραγμάτευση, χωρίς την δημοσίευση προκήρυξης.

80 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις Προγραμματική σύμβαση Δήμου Περιφέρειας 2225/2016 VIΤμ. η επίμαχη προγραμματική σύμβαση είναι νόμιμη, καθόσον τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν υποχρεώσεις προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης του αναπτυξιακού έργου, που προέκυψε σε μεταγενέστερο της ανάθεσής του χρόνο, και να διευκολυνθεί η υλοποίηση της κατασκευής του. Το γεγονός δε ότι το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και έχει αναδειχθεί ανάδοχος δεν καθιστά μη νόμιμο το ελεγχόμενο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, δεδομένου ότι μέσω αυτού εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή του, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή του

81 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις αναλύεται ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, δεδομένου ότι προσκομίστηκε ενώπιον του Τμήματος ο π/υ μελέτης του έργου, στον οποίο καταγράφονται οι επιμέρους κατηγορίες δαπανών του έργου. Περαιτέρω, δεν τίθεται θέμα μείωσης του π/υ του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης, ενόψει της έκπτωσης (53,5%) του αναδόχου, στον οποίο κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα της διενεργηθείσας ήδη διαγωνιστικής διαδικασίας, για τη σύναψη της εκτελεστικής σύμβασης, δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του ελεγχόμενου σχεδίου προγραμματικής σύμβασης, η πληρωμή του εργολαβικού ανταλλάγματος και η ροή της χρηματοδότησης του έργου θα γίνεται με βάση τις εκάστοτε πιστοποιήσεις των εργασιών και τους εκδιδόμενους λογαριασμούς κατά την εκτέλεση αυτού, τυχόν δε υπόλοιπο μετά τη δημοπράτηση δεν διατίθεται για την επέκταση του έργου ή για την εκτέλεση άλλου έργου, αλλά μόνο για τυχόν αύξηση του Φ.Π.Α..

82 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις προσκομίζονται η 262/2016 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, με την οποία εγκρίθηκε η διάθεση της αναγκαίας πίστωσης εις βάρος του π/υ της Περιφέρειας, και η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας, με την οποία αναλαμβάνεται υποχρέωση και δεσμεύεται συνολική πίστωση για το έργο με περαιτέρω επιμερισμό αυτής για τα έτη 2016 και 2017.

83 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις 214/2017 VI Τμ. Προγραμματική Δήμου Περιφέρειας. Ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων Δεν απαιτείται η σύναψη χωριστών συμβάσεων για κάθε έργο, δεδομένου ότι τα έργα αφορούν στον ίδιο Δήμο εκτελούμενα στη χωρική του αρμοδιότητα Αναπτυξιακός χαρακτήρας των έργων με γενικότερη κοινωνική ωφέλεια και αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της ΠΕ

84 Επίκαιρα ζητήματα από τη νομολογία του ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις./2016 VI Τμ. Προγραμματική Περιφέρειας Δήμου. Ένταξη έργου προγραμματικής στο τεχνικό πρόγραμμα Περιφέρειας.

85 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Προγραμματικές συμβάσεις Δήμων. Επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα.

Προγραμματικές συμβάσεις Δήμων. Επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα. Προγραμματικές συμβάσεις Δήμων. Επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα. Διημερίδα ΚΕΔΕ Αθήνα, 14 και15.4.2016 Π. Παππίδας Πάρεδρος ΕλΣ Προγραμματικές συμβάσεις Δήμων. Κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 100

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη: ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ Ε ΠΡΑΞΗ 305/2012

Περίληψη: ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ Ε ΠΡΑΞΗ 305/2012 Περίληψη: Σε περίπτωση κατά την οποία δεν ελλείπει παντελώς η μνεία ενός από τα απαραίτητα για το κύρος της εγγυητικής επιστολής στοιχεία ή κάποιο από τα στοιχεία αυτά παρατίθεται, εκ προδήλου γραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι απαιτήσεις της διακήρυξης σύμφωνα με τις οποίες οι συμμετέχουσες εργοληπτικές. την απόδειξη της χρηματοοικονομικής τους επάρκειας

Οι απαιτήσεις της διακήρυξης σύμφωνα με τις οποίες οι συμμετέχουσες εργοληπτικές. την απόδειξη της χρηματοοικονομικής τους επάρκειας ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ Ε ΠΡΑΞΗ 151/2018 Περίληψη Οι απαιτήσεις της διακήρυξης σύμφωνα με τις οποίες οι συμμετέχουσες εργοληπτικές επιχειρήσεις,για την απόδειξη της χρηματοοικονομικής τους επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

έλεγχο υπάγονται, πλην των αρχικών (κύριων) συμβάσεων, οι οποίες υποβλήθηκαν λόγω ποσού σε προληπτικό έλεγχο

έλεγχο υπάγονται, πλην των αρχικών (κύριων) συμβάσεων, οι οποίες υποβλήθηκαν λόγω ποσού σε προληπτικό έλεγχο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ (Α ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ) ΠΡΑΞΗ 173/17 Περίληψη Στον προσυμβατικό έλεγχο υπάγονται, πλην των αρχικών (κύριων) συμβάσεων, οι οποίες υποβλήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΑΝΙΑ ΤΜΗΜΑ Δ/ΚΟΥ-ΟΙΚ/ΚΟΥ Ν.ΧΑΝΙΩΝ ΑΡ.ΠΡΩΤ.

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΑΝΙΑ ΤΜΗΜΑ Δ/ΚΟΥ-ΟΙΚ/ΚΟΥ Ν.ΧΑΝΙΩΝ ΑΡ.ΠΡΩΤ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΑΝΙΑ 27-6-2016 ΤΜΗΜΑ Δ/ΚΟΥ-ΟΙΚ/ΚΟΥ Ν.ΧΑΝΙΩΝ ΑΡ.ΠΡΩΤ. : 1035 ΤΑΧ. Δ/νση: Θεραπευτηρίου 27- Μελισσόκηποι Σούδας

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με την υπ αριθ. 386/2012 Απόφαση της Επ. Αν. του Συμβουλίου. ορίζει προς απόδειξη των ουσιαστικών προϋποθέσεων που απαιτούνται από

Σύμφωνα με την υπ αριθ. 386/2012 Απόφαση της Επ. Αν. του Συμβουλίου. ορίζει προς απόδειξη των ουσιαστικών προϋποθέσεων που απαιτούνται από ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΓΑΚΙΔΗΣ Δικηγόρος Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 14, ΤΚ 54623, τηλ. 2310277178, fax 2310235700, e-mail: gakidis1@otenet.gr Σύμφωνα με την υπ αριθ. 386/2012 Απόφαση της Επ. Αν. του Συμβουλίου της

Διαβάστε περισσότερα

Το Τμήμα άγεται στην κρίση ότι ο όρος περί υποχρέωσης των ημεδαπών. εργοληπτικών επιχειρήσεων να συμπεριλάβουν, επί ποινή αποκλεισμού,

Το Τμήμα άγεται στην κρίση ότι ο όρος περί υποχρέωσης των ημεδαπών. εργοληπτικών επιχειρήσεων να συμπεριλάβουν, επί ποινή αποκλεισμού, Απόφαση 2244/2017 Περίληψη Το Τμήμα άγεται στην κρίση ότι ο όρος περί υποχρέωσης των ημεδαπών εργοληπτικών επιχειρήσεων να συμπεριλάβουν, επί ποινή αποκλεισμού, στο φάκελο των δικαιολογητικών συμμετοχής

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελούμενο από τα μέλη Θεοχάρη Δημακόπουλο, Σύμβουλο, Πρόεδρο και τα μέλη, Κωνσταντίνο Κρέπη και Δημήτριο Κοκοτσή (εισηγητή), Παρέδρους.

Αποτελούμενο από τα μέλη Θεοχάρη Δημακόπουλο, Σύμβουλο, Πρόεδρο και τα μέλη, Κωνσταντίνο Κρέπη και Δημήτριο Κοκοτσή (εισηγητή), Παρέδρους. Περίληψη: Έλλειψη στα δικαιολογητικά συμμετοχής. Η μη προσκόμιση ένορκης βεβαίωσης περί μη έναρξης διαδικασίας θέσης σε αναγκαστική διαχείριση ή/ και περί μη διαδικασίας θέσης σε αναγκαστική εκκαθάριση

Διαβάστε περισσότερα

«Παράνομος αποκλεισμός οικονομικού φορέα καθιστά την διαγωνιστική. διαδικασία μη σύννομη με συνέπεια να κωλύεται η σύμβαση»

«Παράνομος αποκλεισμός οικονομικού φορέα καθιστά την διαγωνιστική. διαδικασία μη σύννομη με συνέπεια να κωλύεται η σύμβαση» ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ε ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΑΞΗ 179/2018 Περίληψη «Παράνομος αποκλεισμός οικονομικού φορέα καθιστά την διαγωνιστική διαδικασία μη σύννομη με συνέπεια να κωλύεται η σύμβαση» Μη νομίμως έλαβε χώρα ο

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Ν. 4412/2016 ΕΡΓΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» Τυποποίηση Διαδικασιών. v.1.2

«ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Ν. 4412/2016 ΕΡΓΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» Τυποποίηση Διαδικασιών. v.1.2 Τυποποίηση Διαδικασιών «ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» Ν. 4412/2016 v.1.2 ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ έως 20.000 άνευ Φ.Π.Α. ΑΝΑΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οδηγός Ενεργειών 1) Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Ως προς την κρίση της αναθέτουσας αρχής σχετικά με τον μη. αποκλεισμό της αναδόχου εταιρείας «ΧΧΧ», παρά την ανωτέρω

Ως προς την κρίση της αναθέτουσας αρχής σχετικά με τον μη. αποκλεισμό της αναδόχου εταιρείας «ΧΧΧ», παρά την ανωτέρω Περίληψη Ως προς την κρίση της αναθέτουσας αρχής σχετικά με τον μη αποκλεισμό της αναδόχου εταιρείας «ΧΧΧ», παρά την ανωτέρω απόφαση του ΧΧΧ περί έκπτωσης αυτής ως αναδόχου σε σχετικό διαγωνισμό, το Κλιμάκιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠ. ΑΡΙΘ. Στην Καβάλα σήμερα την 21 Ιανουαρίου του έτους 2016, οι πιο κάτω συμβαλλόμενοι: Αφενός

ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠ. ΑΡΙΘ. Στην Καβάλα σήμερα την 21 Ιανουαρίου του έτους 2016, οι πιο κάτω συμβαλλόμενοι: Αφενός ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠ. ΑΡΙΘ Στην Καβάλα σήμερα την 21 Ιανουαρίου του έτους 2016, οι πιο κάτω συμβαλλόμενοι: Αφενός Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας που εδρεύει στην Καβάλα, και εκπροσωπείται νόμιμα για την υπογραφή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΑ 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθετικές μεταβολές στον Ν. 4412/16

Νομοθετικές μεταβολές στον Ν. 4412/16 Νομοθετικές μεταβολές στον Ν. 4412/16 με τον Ν. 4441/16 «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», όσον αφορά τη σύναψη σύμβασης με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ. Αποτελούμενο από τον Δημήτριο Τσακανίκα, Σύμβουλο, που

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ. Αποτελούμενο από τον Δημήτριο Τσακανίκα, Σύμβουλο, που Πράξεως : 0107 Αριθμ. : --------------------------------- Συνεδρ. : 12η/4-5-2017 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ Αποτελούμενο από τον Δημήτριο Τσακανίκα, Σύμβουλο, που αναπληρώνει νόμιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ. Προηγείται και τροφοδοτεί τη Δ3-02. διαγωνισμού. Έπεται και τροφοδοτείται από τη Δ3-02. διαγωνισμού

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ. Προηγείται και τροφοδοτεί τη Δ3-02. διαγωνισμού. Έπεται και τροφοδοτείται από τη Δ3-02. διαγωνισμού Έναρξη Ισχύος: 5/2009 Σελίδα 1 από 7 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η διασφάλιση της προσήκουσας αξιολόγησης των των υποψηφίων αναδόχων που υποβάλλονται στο πλαίσιο διαγωνισμού, η ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

I.Απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών για τη «σύνταξη Σχεδίου Δράσης. Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ) δημοτικών κτιρίων του Δήμου Ναυπακτίας»

I.Απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών για τη «σύνταξη Σχεδίου Δράσης. Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ) δημοτικών κτιρίων του Δήμου Ναυπακτίας» Πράξεως : 0170 Αριθμ. : --------------------------------- Συνεδρ. : 18η/30-6-2017 Περίληψη I.Απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών για τη «σύνταξη Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ) δημοτικών κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 11 /2017 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 11 /2017 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 11 /2017 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΕΡΓΟ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ------------------------------------ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2018

Διαβάστε περισσότερα

Σκέφθηκε σύμφωνα με το νόμο

Σκέφθηκε σύμφωνα με το νόμο Αποτελούμενο από την Πρόεδρο του Τμήματος Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρο, τους Συμβούλους Άννα Λιγωμένου και Σταμάτιο Πουλή (εισηγητή) και τους Παρέδρους Γεώργιο Παπαϊσιδώρου και Νικόλαο Βόγκα, που

Διαβάστε περισσότερα

Αμοιβή για την παροχή «Υπηρεσιών συμβούλου σε θέματα πολεοδομικά και χωροταξικά»

Αμοιβή για την παροχή «Υπηρεσιών συμβούλου σε θέματα πολεοδομικά και χωροταξικά» ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΞΗ 74-19 Αμοιβή για την παροχή «Υπηρεσιών συμβούλου σε θέματα πολεοδομικά και χωροταξικά» Οι ανατεθείσες υπηρεσίες υπάγονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Απευθείας ανάθεση προμήθειας λιπαντικών κατ εφαρμογή του άρθρου 118. Ν.4412/16 λόγω δικαστικής εμπλοκής της διαγωνιστικής διαδικασίας- Διάρκεια

Απευθείας ανάθεση προμήθειας λιπαντικών κατ εφαρμογή του άρθρου 118. Ν.4412/16 λόγω δικαστικής εμπλοκής της διαγωνιστικής διαδικασίας- Διάρκεια ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΞΗ 22-2019 Απευθείας ανάθεση προμήθειας λιπαντικών κατ εφαρμογή του άρθρου 118 Ν.4412/16 λόγω δικαστικής εμπλοκής της διαγωνιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Oρθώς έγινε δεκτό από το Κλιμάκιο, παρά την εσφαλμένη αναγραφή της. διεύθυνσης της έδρας της επιχείρησης, η ταυτότητα του οικονομικού

Oρθώς έγινε δεκτό από το Κλιμάκιο, παρά την εσφαλμένη αναγραφή της. διεύθυνσης της έδρας της επιχείρησης, η ταυτότητα του οικονομικού Απόφαση 1876/2017 Περίληψη Oρθώς έγινε δεκτό από το Κλιμάκιο, παρά την εσφαλμένη αναγραφή της διεύθυνσης της έδρας της επιχείρησης, η ταυτότητα του οικονομικού φορέα υπέρ του οποίου δίδεται η εγγύηση προσδιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 212/2015. (Της διαδικασίας του άρθρου 2, παρ. 2, περ. γ(δδ) Ν. 4013/2011) Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ 212/2015. (Της διαδικασίας του άρθρου 2, παρ. 2, περ. γ(δδ) Ν. 4013/2011) Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 212/2015 (Της διαδικασίας του άρθρου 2, παρ. 2, περ. γ(δδ) Ν. 4013/2011) Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ Στην Αθήνα σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

«Χρόνος προσκόμισης αποδεικτικών νομιμοποίησης (πρακτικών εκπροσώπησης)

«Χρόνος προσκόμισης αποδεικτικών νομιμοποίησης (πρακτικών εκπροσώπησης) ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ Ε ΠΡΑΞΗ 179/2018 Περίληψη «Χρόνος προσκόμισης αποδεικτικών νομιμοποίησης (πρακτικών εκπροσώπησης) διαγωνιζομένων» Mη νομίμως έλαβε χώρα ο αποκλεισμός των εταιρειών «... Α.Τ.Ε.»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 26/08/2015 ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 26/08/2015 ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ 26/08/2015 ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 29751 ΑΔΑ: 7610ΩΚ3-6ΓΨ ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ : ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 18, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΛ. ΕΠΙΚ : 213 2025905 Έχοντας υπόψη ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 3. Αθήνα Αριθ. Πρωτ. ΔΝΣβ /οικ.11315/φ.εγκ. ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ. Θέμα: Έλεγχος Δημοσίων Συμβάσεων.

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 3. Αθήνα Αριθ. Πρωτ. ΔΝΣβ /οικ.11315/φ.εγκ. ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ. Θέμα: Έλεγχος Δημοσίων Συμβάσεων. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ & ΚΑΛΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Νάξος,29 /12/2015 Αριθ. Πρωτ.: 26509 ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Νάξος,29 /12/2015 Αριθ. Πρωτ.: 26509 ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Νάξος,29 /12/2015 Αριθ. Πρωτ.: 26509 ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 3ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 3ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 3ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Συνήλθε στην έδρα της στις 31 Ιουλίου 2019 με την εξής σύνθεση: Σταυρούλα Κουρή, Πρόεδρος, Μαρία-Ελένη Σιδέρη, Εισηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Δ9 Διαδικασία Εκτέλεσης Έργου µε Ανάδοχο

Δ9 Διαδικασία Εκτέλεσης Έργου µε Ανάδοχο Δ9 Διαδικασία Εκτέλεσης Έργου µε Ανάδοχο Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429: 2008 Έκδοση Έγκριση 3 η 3 η Ηµεροµηνία 03/06/2016 03/06/2016 Από Εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Π. CLLD / LEADER ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ

Τ.Π. CLLD / LEADER ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα :α)άσκηση προσυμβατικού ελέγχου σε τροποποιητική σύμβαση β)τρο. ποποίηση συμβάσεων προμηθειών/υπηρεσιών κατά την 2άρθρου

Θέμα :α)άσκηση προσυμβατικού ελέγχου σε τροποποιητική σύμβαση β)τρο. ποποίηση συμβάσεων προμηθειών/υπηρεσιών κατά την 2άρθρου ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΞΗ 230-18 Περίληψη Θέμα :α)άσκηση προσυμβατικού ελέγχου σε τροποποιητική σύμβαση β)τρο ποποίηση συμβάσεων προμηθειών/υπηρεσιών κατά

Διαβάστε περισσότερα

όσον αφορά τη σύναψη σύμβασης με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης Απλοποίηση των διαδικασιών.

όσον αφορά τη σύναψη σύμβασης με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης Απλοποίηση των διαδικασιών. Νομοθετικές μεταβολές στον Ν. 4412/16 με τον Ν. 4441/16 «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», όσον αφορά τη σύναψη σύμβασης με

Διαβάστε περισσότερα

1. Νομοθετικό πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων

1. Νομοθετικό πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων ΠΑΝΟ ΕΤΓΟΤΡΖ-ΓΗΚΖΓΟΡΟ ΑΘΖΝΩΝ ΝΟΜΗΚΟ ΤΜΒΟΤΛΟ ΚΔΝΣΡΗΚΖ ΔΝΩΖ ΓΖΜΩΝ ΚΑΗ ΚΟΗΝΟΣΖΣΩΝ ΔΛΛΑΓΟ ΜΠΟΤΜΠΟΤΛΗΝΑ 9-11 (2 ος όροφος) ΑΘΖΝΑ ΣΖΛ:210-8259140-1-FAX: 210-8259235 ΚΗΝ:6977506705 E-mail: pzygouris@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελούμενο από την Πρόεδρό του Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη, Σύμβουλο, και τα μέλη, Δέσποινα Τζούμα και Δημήτριο Τσακανίκα, Παρέδρους.

Αποτελούμενο από την Πρόεδρό του Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη, Σύμβουλο, και τα μέλη, Δέσποινα Τζούμα και Δημήτριο Τσακανίκα, Παρέδρους. Περίληψη: Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις, η προσκόμιση των οποίων απαιτείται από την διακήρυξη, υπογράφονται από τον εκάστοτε νόμιμο εκπρόσωπο ή από πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί από αυτόν για τον σκοπό τούτο,

Διαβάστε περισσότερα

Oι οικονομικοί φορείς, με τους οποίους συμβάλλονται και οι δημοτικές. της σχετικής σύμβασης, να μην έχουν υποπέσει στα ποινικά αδικήματα που

Oι οικονομικοί φορείς, με τους οποίους συμβάλλονται και οι δημοτικές. της σχετικής σύμβασης, να μην έχουν υποπέσει στα ποινικά αδικήματα που Πράξεως : 0021 Αριθμ. : ------------------------------- Συνεδρ. : 2η/23-1-2018 Περίληψη Oι οικονομικοί φορείς, με τους οποίους συμβάλλονται και οι δημοτικές επιχειρήσεις, πρέπει, επί ποινή αποκλεισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β43Φ469Η26-ΙΣΨ. Σελίδα 1 από 5

ΑΔΑ: Β43Φ469Η26-ΙΣΨ. Σελίδα 1 από 5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αθήνα ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αριθμ. Πρωτ: 20024/23-10-12 Δ/νση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Page 1 of 5 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 3614/2007: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:Διαχείριση,έλεγχος κλπ (437667) Αρθρο :25 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ι Δ Ι Κ Η Σ Υ Γ Γ Ρ Α Φ Η Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Σ Ε Ω Ν

Ε Ι Δ Ι Κ Η Σ Υ Γ Γ Ρ Α Φ Η Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Σ Ε Ω Ν ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΙΘ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 51 /2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/νση : Κ. Γεωργάκη 38, Κέρκυρα Τίτλος: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΞΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΔΕ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΜΟΔ Α.Ε. / 13 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΜΟΔ Α.Ε. / 13 Νοεμβρίου 2013 ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΟΔ Α.Ε. / 13 Νοεμβρίου 2013 Δομή Παρουσίασης Ρόλος και λειτουργία ΕΑΑΔΗΣΥ Προληπτικός Έλεγχος Νομιμότητας από ΕλΣυν Ηλεκτρονική παρακολούθηση Δημοσίων Συμβάσεων Επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΟΡΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΤΙΩΝ ΣΗΨΗΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Κ.Α.: 20.7131.0008 Κάδοι

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο Συμβάσεις/Δημόσιες συμβάσεις: έννοια και προσυμβατικό στάδιο Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Σχολής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Στα δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ. που δεν έχουν δικό τους διοικητικό προσωπικό και η

Στα δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ. που δεν έχουν δικό τους διοικητικό προσωπικό και η ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΞΗ 63-2019 Αρμόδια όργανα υπογραφής χρηματικών ενταλμάτων Ν.Π.Δ.Δ Δήμου που δεν διαθέτει διοικητικό προσωπικό Στα δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάθεση συμβάσεων για μεμονωμένα τμήματα ομοιογενών αγαθών κατά. Το άρθρο 6 του ν. 4412/2016 (Α 147), με τον τίτλο «Μέθοδοι

Ανάθεση συμβάσεων για μεμονωμένα τμήματα ομοιογενών αγαθών κατά. Το άρθρο 6 του ν. 4412/2016 (Α 147), με τον τίτλο «Μέθοδοι ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤ (Ε ΔΙΑΚΟΠΩΝ) ΠΡΑΞΗ 293/2018 Ανάθεση συμβάσεων για μεμονωμένα τμήματα ομοιογενών αγαθών κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφος 10 Ν.4412/16 Περίληψη Το άρθρο 6 του ν.

Διαβάστε περισσότερα

Προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η αναθέτουσα αρχή απευθύνει πρόσκληση

Προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η αναθέτουσα αρχή απευθύνει πρόσκληση ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΜΗΜΑ VI ΑΠΟΦΑΣΗ 452/2018 Περίληψη Προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η αναθέτουσα αρχή απευθύνει πρόσκληση προς έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος, της διακήρυξης, με τον οποίο οι συμβαλλόμενοι φορείς. αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εφοδιάζουν με καύσιμα τα οχήματα και

Ο όρος, της διακήρυξης, με τον οποίο οι συμβαλλόμενοι φορείς. αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εφοδιάζουν με καύσιμα τα οχήματα και Περίληψη Ο όρος, της διακήρυξης, με τον οποίο οι συμβαλλόμενοι φορείς αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εφοδιάζουν με καύσιμα τα οχήματα και τα μηχανήματά τους από τις εγκαταστάσεις του προμηθευτή, στο μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 1 Απριλίου 2010 Αρ. Πρωτ

Αθήνα 1 Απριλίου 2010 Αρ. Πρωτ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση Ταχ. Κώδικας Πληροφορίες Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Άκουσε την εισήγηση του Παρέδρου Ευάγγελου Καραθανασόπουλου. Σκέφθηκε κατά το νόμο με την παρουσία των ανωτέρω μελών και

Άκουσε την εισήγηση του Παρέδρου Ευάγγελου Καραθανασόπουλου. Σκέφθηκε κατά το νόμο με την παρουσία των ανωτέρω μελών και Περίληψη: Ένορκη βεβαίωση υποβάλλεται όταν δεν εκδίδεται πιστοποιητικό αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής. Επομένως μαζί με την ένορκη βεβαίωση πρέπει να προσκομίζεται και το έγγραφο της δικαστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 5 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Συνήλθε στην έδρα της, στις 27.08.2018 με την εξής σύνθεση: Κωνσταντίνος Κορομπέλης, Πρόεδρος, Ελισάβετ Αλαγιαλόγλου -Εισηγήτριακαι Μαρία Μανδράκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΗΜΑΤΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΝΩ/ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΗΜΑΤΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΝΩ/ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΗΜΑΤΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΝΩ/ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ 1. Έκδοση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου. ΕΛ. ΣΥΝ. Τμήμα VI Απόφαση 936/15 κ.α. Αν η Τεχνική Υπηρεσία αδυνατεί

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα-Γαλάτσι: Υπηρεσίες σχεδιασμού αγωγών 2019/S Προκήρυξη διαγωνισμού μελετών

Ελλάδα-Γαλάτσι: Υπηρεσίες σχεδιασμού αγωγών 2019/S Προκήρυξη διαγωνισμού μελετών 1 / 5 Η παρούσα προκήρυξη στην ιστοσελίδα του : udl?uri=:notice:15308-2019:text:el:html Ελλάδα-Γαλάτσι: Υπηρεσίες σχεδιασμού αγωγών 2019/S 008-015308 Προκήρυξη διαγωνισμού μελετών Legal Basis: Οδηγία 2014/25/ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Προκειμένου να διαπιστωθεί το ποσό στο οποίο ανέρχεται η δαπάνη. συγκεκριμένης προμήθειας και, συνεπώς, η δυνατότητα ανάθεσής

Προκειμένου να διαπιστωθεί το ποσό στο οποίο ανέρχεται η δαπάνη. συγκεκριμένης προμήθειας και, συνεπώς, η δυνατότητα ανάθεσής ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΜΗΜΑ VII ΠΡΑΞΗ 38/2017 Περίληψη Προκειμένου να διαπιστωθεί το ποσό στο οποίο ανέρχεται η δαπάνη συγκεκριμένης προμήθειας και, συνεπώς, η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Από τους προηγούμενους εισηγητές ακούσαμε μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους κατά τη διάρκεια των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Από τους προηγούμενους εισηγητές ακούσαμε μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους κατά τη διάρκεια των διαγωνιστικών διαδικασιών. Κυρίες και Κύριοι, Θα ήθελα να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου για την πρόσκλησή της ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ και να τη συγχαρώ για την πρωτοβουλία της. Ελπίζω με τη σύντομη εισήγησή μου να συμβάλλω και εγώ από την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 4ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 4ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 4ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Συνεδρίασε στην έδρα της στις 30 Οκτωβρίου 2017 με την εξής σύνθεση: Ιωάννης Κίτσος, Πρόεδρος και Εισηγητής, Χρυσάνθη Χαραλαμποπούλου, Μαρία-Ελένη Σιδέρη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ : «Επέκταση με επαύξηση του Υ/Σ Ζακύνθου- Έργα Πολιτικού Μηχανικού, Προμήθεια και Εγκατάσταση Η/Μ Εξοπλισμού» ΤΕΥΧΟΣ Α

ΕΡΓΟ : «Επέκταση με επαύξηση του Υ/Σ Ζακύνθου- Έργα Πολιτικού Μηχανικού, Προμήθεια και Εγκατάσταση Η/Μ Εξοπλισμού» ΤΕΥΧΟΣ Α ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΕΕΔ-27 ΣΥΜΒΑΣΗ :... ΕΡΓΟ : «Επέκταση με επαύξηση του Υ/Σ Ζακύνθου- Έργα Πολιτικού Μηχανικού,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 5/2018 (Α/Α ΕΣΗΔΗΣ 56629,1)

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 5/2018 (Α/Α ΕΣΗΔΗΣ 56629,1) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 5/2018 (Α/Α ΕΣΗΔΗΣ 56629,1) Ερώτημα 1 ο : Σύμφωνα με το π.δ. 82/1996 και το νόμο 3310/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το νόμο 3414/2005, η υποχρέωση

Διαβάστε περισσότερα

ανάγκες οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου Αποκορώνου και των Νομικων του Προσωπων έτους

ανάγκες οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου Αποκορώνου και των Νομικων του Προσωπων έτους ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ XΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ Δ/νση: Βρύσες, Τ.Κ. 730 07 ΒΡΥΣΕΣ 21/03/2018 Τηλ.: (28253) 40327 Αρ.Πρωτ : 2613 Fax: (28250) - 51211 Email: tsapaki@apokoronas.gov.gr Πληροφορίες : Αικ.Τσαπακη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ «Σύναψη σύμβασης υπεργολαβίας Προϋποθέσεις νομιμότητας» Για τη νόμιμη σύναψη σύμβασης υπεργολαβίας - δηλαδή σύμβασης με την

ΘΕΜΑ «Σύναψη σύμβασης υπεργολαβίας Προϋποθέσεις νομιμότητας» Για τη νόμιμη σύναψη σύμβασης υπεργολαβίας - δηλαδή σύμβασης με την ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΞΗ 135/18 Περίληψη ΘΕΜΑ «Σύναψη σύμβασης υπεργολαβίας Προϋποθέσεις νομιμότητας» Για τη νόμιμη σύναψη σύμβασης υπεργολαβίας - δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Αριθμός απόφασης: 1035/2018 Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Συνήλθε στην έδρα της στις 29 Νοεμβρίου 2018 με την εξής σύνθεση: Σταυρούλα Κουρή Πρόεδρος, Εμμανουέλα Σωτηρόπουλου-Εισηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Πράξεως : 0073 Αριθμ. : Συνεδρ. : 6η/ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ

Πράξεως : 0073 Αριθμ. : Συνεδρ. : 6η/ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ Πράξεως : 0073 Αριθμ. : ------------------------------- Συνεδρ. : 6η/23-4-2018 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ Περίληψη : «Ανάθεση συντήρησης και επισκευής δημοτικών οχημάτων και υπερκατασκευών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ 42/2013 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VIΙ ΤΜΗΜΑ

ΠΡΑΞΗ 42/2013 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VIΙ ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΞΗ 42/2013 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VIΙ ΤΜΗΜΑ Περίληψη Το Κλιμάκιο κρίνει ότι η δαπάνη της αμοιβής για την εκτέλεση της εργασίας καθαρισμού δρόμων και κοινόχρηστων χώρων οικισμών των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 238/2014 (της διαδικασίας του άρθρου 2 παρ. 2 περ. γ υποπερ. δδ του ν. 4013/2011, όπως ισχύει) Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ 238/2014 (της διαδικασίας του άρθρου 2 παρ. 2 περ. γ υποπερ. δδ του ν. 4013/2011, όπως ισχύει) Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 238/2014 (της διαδικασίας του άρθρου 2 παρ. 2 περ. γ υποπερ. δδ του ν. 4013/2011, όπως ισχύει) Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΟΑΣΑ : 7708 Προς ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΟΑΣΑ : 7708 Προς ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Τμήμα Προμηθειών ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΟΑΣΑ : 7708 Προς ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 15.05.2018 ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΦΑΞ

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα-Γαλάτσι: Υπηρεσίες σχεδιασμού αγωγών 2019/S Προκήρυξη διαγωνισμού μελετών

Ελλάδα-Γαλάτσι: Υπηρεσίες σχεδιασμού αγωγών 2019/S Προκήρυξη διαγωνισμού μελετών 1 / 5 Η παρούσα προκήρυξη στην ιστοσελίδα του : udl?uri=:notice:15306-2019:text:el:html Ελλάδα-Γαλάτσι: Υπηρεσίες σχεδιασμού αγωγών 2019/S 008-015306 Προκήρυξη διαγωνισμού μελετών Legal Basis: Οδηγία 2014/25/ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Έκδοσης 2 Υπεύθυνος: Υπεύθυνος ΣΔΕΠ Έναρξη Ισχύος: Σελίδα 1 από 6 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Αρ. Έκδοσης 2 Υπεύθυνος: Υπεύθυνος ΣΔΕΠ Έναρξη Ισχύος: Σελίδα 1 από 6 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ Έναρξη Ισχύος: Σελίδα 1 από 6 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η διασφάλιση της προσήκουσας αξιολόγησης των προσφορών των υποψηφίων αναδόχων που υποβάλλονται στο πλαίσιο διαγωνισμού, η ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Ανάθεση και Εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων, Προμηθειών και Γενικών Υπηρεσιών (μετά την ισχύ του Ν. 4412/2016)

Ανάθεση και Εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων, Προμηθειών και Γενικών Υπηρεσιών (μετά την ισχύ του Ν. 4412/2016) Ανάθεση και Εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων, Προμηθειών και Γενικών Υπηρεσιών (μετά την ισχύ του Ν. 4412/2016) Γενικοί Κανόνες Εκτέλεσης της Σύμβασης Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 Εισηγητής: Γεώργιος Περδικάκης Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Κωδικός: Δ.TTY.150 Αρ. Έκδ.: 1 Ημ/νία Έκδ.: Σελ. 1 από 6

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Κωδικός: Δ.TTY.150 Αρ. Έκδ.: 1 Ημ/νία Έκδ.: Σελ. 1 από 6 Κωδικός: Δ.TTY.150 Αρ. Έκδ.: 1 Ημ/νία Έκδ.: 01-07-09 Σελ. 1 από 6 1. Εισαγωγή Η παρούσα διαδικασία περιγράφει όλες τις συντονισμένες ενέργειες για την διενέργεια των διαγωνισμών για την ανάθεση εκτέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Ηλιούπολη 24/04/2017 O Συντάξας. Μητσιώνης Γιώργος Α.Μ.ΠΛΗΡ : 5/2017 Κ.Ε. : ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ : ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Ηλιούπολη 24/04/2017 O Συντάξας. Μητσιώνης Γιώργος Α.Μ.ΠΛΗΡ : 5/2017 Κ.Ε. : ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ : ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ Μελέτη: «Ψηφιοποίηση αρχείου Δήμου Ηλιούπολης>> Α.Μ.ΠΛΗΡ : 5/2017 Κ.Ε. : ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η παρούσα τεχνική έκθεση αφορά το έργο: «Ψηφιοποίηση αρχείου του Δήμου Ηλιούπολης» για τις ανάγκες των Τεχνικών,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα :Στοιχεία κύρους εγγυητικής επιστολής συμμετοχής- επουσιώδης. προβλεπόμενων από τον νόμο στοιχείων αποτελεί στοιχείο του κύρους της

Θέμα :Στοιχεία κύρους εγγυητικής επιστολής συμμετοχής- επουσιώδης. προβλεπόμενων από τον νόμο στοιχείων αποτελεί στοιχείο του κύρους της ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΞΗ 215/18 Περίληψη Θέμα :Στοιχεία κύρους εγγυητικής επιστολής συμμετοχής- επουσιώδης πλημμέλεια Η αναγραφή στο σώμα εγγυητικής επιστολής

Διαβάστε περισσότερα

1. Η παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 4412/2016 (Α 147), αντικαθίσταται ως εξής:

1. Η παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 4412/2016 (Α 147), αντικαθίσταται ως εξής: Άρθρο 107 N.4497/17 (Α 171) Τροποποιήσεις του ν. 4412/2016 (Α 147) 1. Η παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 4412/2016 (Α 147), αντικαθίσταται «5. Η αθέτηση της υποχρέωσης της παραγράφου 2 συνιστά σοβαρό επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

2. Γενική Συγγραφή Υποχρεώσεων

2. Γενική Συγγραφή Υποχρεώσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κάρυστος : 29-05-2012 ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ Αριθ. Μελέτης: 4 / 2012 Τμήμα Τεχνικών Έργων, Προμηθειών Αριθ. Πρωτ: 6836 & διενέργειας Διαγωνισμών ΜΕΛΕΤΗ: Προμήθεια Ανταλλακτικών και Εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 5 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Συνήλθε στην έδρα της στις 14.03.2018 με την εξής σύνθεση: Κωνσταντίνος Κορομπέλης, Πρόεδρος, Ελισάβετ Αλαγιαλόγλου -Εισηγήτρια-, Μαρία Μανδράκη, Μέλη.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ (ΔΔΕ) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (MASTER) ΣΤΗΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Διεξαγωγή Δημοπρασίας- Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματέας: Πελαγία Κρητικού, Προϊσταμένη VI Τμήματος.

Γραμματέας: Πελαγία Κρητικού, Προϊσταμένη VI Τμήματος. Περίληψη Η διαδικασία ανάδειξης προμηθευτών για την προμήθεια, μεταξύ άλλων, φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων και όλων των νομικών τους προσώπων, στα οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΗ- ΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDIA) ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑ- ΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Ψ Υ Χ Ι Α Τ Ρ Ι Κ Ο Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ο Α Τ Τ Ι Κ Η Σ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Τμήμα : Οικονομικό Γραφείο : Προμηθειών Χαϊδάρι 07/04/2014 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος 2013. Εκπαίδευση στελεχών Δικαιούχων του ΚΑΠΕ. «Εισαγωγή στο περιβάλλον των δημοσίων συμβάσεων» Γρηγόρης Μιχαηλόπουλος

Φεβρουάριος 2013. Εκπαίδευση στελεχών Δικαιούχων του ΚΑΠΕ. «Εισαγωγή στο περιβάλλον των δημοσίων συμβάσεων» Γρηγόρης Μιχαηλόπουλος Φεβρουάριος 2013 Εκπαίδευση στελεχών Δικαιούχων του ΚΑΠΕ «Εισαγωγή στο περιβάλλον των δημοσίων συμβάσεων» Γρηγόρης Μιχαηλόπουλος Προϊστάμενος Μονάδας Νομικής Υποστήριξης Στόχος Παρουσίασης Έννοια Δημόσιας

Διαβάστε περισσότερα

17PROC

17PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜOΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Δ.Τ.Υ. ΤΜΗΜΑ Η/Μ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Σέρρες 04 / 05 /2017 Αρ. Πρωτ.: 17365 ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 4 : Διαδικασία παραλαβής και αξιολόγησης προσφορών - Ενστάσεις

Άρθρο 4 : Διαδικασία παραλαβής και αξιολόγησης προσφορών - Ενστάσεις Άρθρο 4 : Διαδικασία παραλαβής και αξιολόγησης προσφορών - Ενστάσεις Σύμφωνα και με την παρ.3 του άρθρου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 4 ης Δεκεμβρίου 2012 (ΦΕΚ 237 Α/5.12.2012) «Ρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

A) Δεν ανακαλείται η 274/2017 πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού. Ελέγχου Δαπανών. Εν προκειμένω, έπρεπε να διενεργηθεί ανοικτός

A) Δεν ανακαλείται η 274/2017 πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού. Ελέγχου Δαπανών. Εν προκειμένω, έπρεπε να διενεργηθεί ανοικτός ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΜΗΜΑ VII ΠΡΑΞΗ 18/2018 (σε συμβούλιο) Θέμα : «Εφαρμογή διατάξεων Ν.4071/12 του άρθρου 6 παρ. 14 του ν. 4071/2012 μόνο από Δήμους και Περιφέρειες» Περίληψη A) Δεν ανακαλείται η 274/2017

Διαβάστε περισσότερα

Οι προσφορές καθώς και όλα τα απαραίτητα έγγραφα θα είναι συνταγμένα στην Ελληνική γλώσσα. Θα

Οι προσφορές καθώς και όλα τα απαραίτητα έγγραφα θα είναι συνταγμένα στην Ελληνική γλώσσα. Θα ΆΡΘΡΟ 14 -Γλώσσα Σύνταξης των Προσφορών Οι προσφορές καθώς και όλα τα απαραίτητα έγγραφα θα είναι συνταγμένα στην Ελληνική γλώσσα. Θα είναι πλήρεις και σαφείς σε όλα τους τα σημεία. Οποιαδήποτε ασάφεια

Διαβάστε περισσότερα

Θανάσης Παζαρλόγλου Οικονομολόγος Διευθυντής Ο.Τ.Α.

Θανάσης Παζαρλόγλου Οικονομολόγος Διευθυντής Ο.Τ.Α. Θανάσης Παζαρλόγλου Οικονομολόγος Διευθυντής Ο.Τ.Α. Εγγραφή στον προϋπολογισμό (και επιπλέον για έργα στο τεχνικό πρόγραμμα ή για προμήθειες στο Ε.Π.Π., εφόσον απαιτείται) Εκπόνηση μελέτης (τεχνικές προδιαγραφές,

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ " ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ "

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Αρ. Μελέτης: 51/2015 Αρ. Πρωτ: 57238/2015 Διακήρυξη ΕΡΓΟ: " ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ. Τα ακόλουθα :

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ. Τα ακόλουθα : ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Αλεξανδρούπολη 11/08/2014 ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Αριθμ. Πρωτ. : 2311 ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ Για την παροχή υπηρεσίας ΥΓΙΕΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΣΑΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙ -ΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

εξαιρετικής διάταξης του άρθρου 32 παρ. 2 περ. γ «Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της παιδικής εξοχής

εξαιρετικής διάταξης του άρθρου 32 παρ. 2 περ. γ «Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της παιδικής εξοχής ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΞΗ 73-19 Εφαρμογή της εξαιρετικής διάταξης του άρθρου 32 παρ. 2 περ. γ Ν.4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης. «Εργασίες συντήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Δείτε το πλήρες κείμενο

Περίληψη. Δείτε το πλήρες κείμενο Περίληψη Μη νομίμως ανατέθηκε από τη Δημοτική κοινωφελή επιχείρηση πολιτισμού, περιβάλλοντος & αθλητισμού ΧΧΧ η εκτέλεση των ως άνω υπηρεσιών καθαριότητας στον φερόμενο ως δικαιούχο, η οικονομική προσφορά

Διαβάστε περισσότερα

Απευθείας ανάθεση: Προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων (ποινικού μητρώου και φορολογικής ενημερότητας) σε χρόνο μεταγενέστερο της υπογραφής της σύμβασης

Απευθείας ανάθεση: Προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων (ποινικού μητρώου και φορολογικής ενημερότητας) σε χρόνο μεταγενέστερο της υπογραφής της σύμβασης ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΟ VII ΤΜΗΜΑ ΠΡΑΞΗ 33-19 Απευθείας ανάθεση: Προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων (ποινικού μητρώου και φορολογικής ενημερότητας) σε χρόνο μεταγενέστερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Άγιος Στέφανος 13/12/2017. ΠΡΟΣ: Τον κ. Δήμαρχο για την κ. Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Άγιος Στέφανος 13/12/2017. ΠΡΟΣ: Τον κ. Δήμαρχο για την κ. Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Άγιος Στέφανος 13/12/2017 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Αριθ. Πρωτ:41963/15-12-17 Δ/ΝΣΗ OIKONOMIΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση: Λ. Λ. Μαραθώνος 29 & ΑΘ. Διάκου 145 65 Άγιος

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Χ.

Α Π Ο Φ Α Σ Η Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Χ. ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ Ν. Π. Δ. Δ. Ν. 1804/1988 Κάνιγγος 27, 106 82 Αθήνα Τηλ.:210 38 21 524, 38 29 266, Fax: 38 33 597 http://www.eex.gr E-mail: info@eex.gr ASSOCIATION OF GREEK CHEMISTS 27 Kaningos Str,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ 1. Προμήθειες ομοειδών προϊόντων ή αναθέσεις ομοιειδών υπηρεσιών δαπάνης μέχρι 5.869,99 (με ΦΠΑ)

ΑΡΘΡΟ 1. Προμήθειες ομοειδών προϊόντων ή αναθέσεις ομοιειδών υπηρεσιών δαπάνης μέχρι 5.869,99 (με ΦΠΑ) Σύμφωνα με τον Οδηγό Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, οι προμήθειες ομοειδών προϊόντων ή αναθέσεις ομοειδών υπηρεσιών χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το ύψος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 1 από 11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.1 Σκοπός του Κανονισμού... 3 1.2 Ορισμοί... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΟΡΓΑΝΑ... 3 2.1 Όργανα...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΗΜΑΤΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΝΩ/ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΗΜΑΤΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΝΩ/ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΗΜΑΤΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΝΩ/ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ Έκδοση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου [ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ] ΕΛ. ΣΥΝ. Τμήμα VI Απόφαση 936/15 κ.α. Επισήμανση : Από 19/7/2018,ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 12.06.2013 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 38786+37565 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 12.06.2013 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 38786+37565 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Θεσσαλονίκη, 12.06.2013 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Αριθ. πρωτ.: 38786+37565 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ταχ.Δ/νση : Τ. Οικονομίδη - Καθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Λαμία 16-10 - 2017 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Αρ. Πρωτ.: 5565/156170 Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (σχετ.: 5441/152004/2017)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 2 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 2 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 2 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Το 2 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Α.Ε.Π.Π. αποτελούμενο από τον Πρόεδρο, Νικόλαο Σαββίδη και τα μέλη Νεκταρία-Πηνελόπη Ταμανίδη Εισηγήτρια και Μαρία Μανδράκη, αναπληρώτρια

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόβλεψη στο άρθρο 22.Γ περ. γ, δ και ε της διακήρυξης ότι οι συμμετέχοντες

Η πρόβλεψη στο άρθρο 22.Γ περ. γ, δ και ε της διακήρυξης ότι οι συμμετέχοντες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΜΗΜΑ VI ΑΠΟΦΑΣΗ 846/2018 Περίληψη Η πρόβλεψη στο άρθρο 22.Γ περ. γ, δ και ε της διακήρυξης ότι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό πρέπει να έχουν πιστοληπτική ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Εργοληπτών Δασοτεχνικών Έργων & Πρασίνου Δ/ΝΣΗ:Ν.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 10 Τ.Κ.18900 ΤΗΛ:2104640271 FAX:2104644020

Ένωση Εργοληπτών Δασοτεχνικών Έργων & Πρασίνου Δ/ΝΣΗ:Ν.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 10 Τ.Κ.18900 ΤΗΛ:2104640271 FAX:2104644020 Ένωση Εργοληπτών Δασοτεχνικών Έργων & Πρασίνου Δ/ΝΣΗ:Ν.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 10 Τ.Κ.18900 ΤΗΛ:2104640271 FAX:2104644020 Αθήνα 20/01/2010 ΠΡΟΣ:1) Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε. 2)Δ/ΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΣΤΑΣΚΕΥΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΔΜΚΘ)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 11/13:

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 11/13: ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 11/13: ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2014 ΚΑΙ 2015 Συνολικός προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βόλος 07-10 -2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βόλος 07-10 -2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βόλος 07-10 -2013 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αριθ. Πρωτ.:123342 ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Ν.Π.Ι.Δ. Ν.2273/94 Κ.Π.Ι.Σ.Ν. - ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ 364, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 17674, ΕΛΛΑΔΑ.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Ν.Π.Ι.Δ. Ν.2273/94 Κ.Π.Ι.Σ.Ν. - ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ 364, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 17674, ΕΛΛΑΔΑ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 07-01-2019 ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 37 Προκήρυξη της υπ αριθμ. 37/07-01-2019 Διακήρυξης Σύμβασης Γενικών Υπηρεσιών με Ανοικτή Διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ με εκτιμώμενη αξία 300.000,00 Ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 2ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 2ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 2ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Συνήλθε στην έδρα της στις 24 Νοεμβρίου 2017 με την εξής σύνθεση: Νικόλαο Σαββίδη Πρόεδρο, Νεκταρία Πηνελόπη Ταμανίδη Εισηγήτρια και Γερασιμούλα Μαρία

Διαβάστε περισσότερα