Μερούσης, & Στεφάνη (1994). Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας Α'. Μακεδονικά, 29,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μερούσης, & Στεφάνη (1994). Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας Α'. Μακεδονικά, 29,"

Transcript

1 Μακεδονικά Τομ. 29, 1994 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας Α' Μερούσης Μ. Στεφάνη Λ. Copyright 1994 Μ. Μερούσης, Λ. Στεφάνη To cite this article: Μερούσης, & Στεφάνη (1994). Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας Α'. Μακεδονικά, 29,

2 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ A '1 Η προϊστορική έρευνα στο νομό Ημαθίας είναι περιορισμένη και τα μέ χρι σήμερα δεδομένα προέρχονται από την επιφανειακή έρευνα του French και την ανασκαφή του Rodden στη Νέα Νικομήδεια τη δεκαετία του 60. Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε τις μικρής έκτασης αλλά σημαντικές έρευ νες του Πέτσα στην ίδια δεκαετία. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει πραγμα τοποιηθεί άλλη επιφανειακή έρευνα ούτε συστηματική ανασκαφή. Με αφορμή αυτή την έλλειψη στοιχείων κρίναμε αναγκαία τη διενέργεια μιας νέας επι φανειακής έρευνας με στόχο καταρχήν τον επανεντοπισμό των ήδη γνωστών από τον French θέσεων αλλά και τον εντοπισμό νέων, άγνωστων βιβλιογρα φικά. Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, η οποία αποτελεί το πρώτο στά διο έρευνας της προϊστορίας του σημερινού νομού Ημαθίας, θα βοηθήσουν στην ανασύνθεση της προϊστορικής εγκατοίκησης στην περιοχή, καθώς συνα ντιούνται οικισμοί από την Αρχαιότερη Νεολιθική μέχρι την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Επίσης από την εξέταση της κεραμεικής θα δοθεί η δυνατότητα να διερευνηθούν οι πολιτιστικές σχέσεις των οικισμών της περιοχής με άλλες γειτονικές και καλύτερα μελετημένες γεωγραφικές ενότητες. Η παρούσα εργασία αφορά την έρευνα στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα του νομού και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκεται βόρεια της Βέροιας, ανατολικά της Νάουσας και δυτικά της Νέας Νικομήδειας. Η περιοχή αυτή ορίζεται δυτικά από τον ορεινό όγκο του Βερμίου και αποτελεί το δυτικό τμήμα του ευρύτερου χώρου, που είναι γνωστός ως πεδιάδα των Γιανιτσών2. Πρόκειται για μια πεδινή και εύφορη σήμερα έκταση, η οποία διατρέχεται από τους ποταμούς Μογλενίτσα, Τριπόταμο, Αράπιτσα και τους παραποτά 1. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές του Α.Π.Θ. Κ. Παπανθίμου, Αγγ. Πιλάλη και Στ. Ανδρέου για τις γόνιμες συζητήσεις και τις υποδείξεις που μας έκαναν. Επίσης ευχαρι στίες οφείλουμε στους Κ. και D.Wardle για τις πολύτιμες παρατηρήσεις τους σχετικά με την κεραμεική της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, στην Α. Μουνδρέα-Αγραφιώτη για πληροφορίες σχε τικά με τα εργαλεία και στη Λ. Μανακίδου για τις διευκολύνσεις στο Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ, όπου φυλάσσεται το υλικό της έρευνας του French. Τα σχέδια έγιναν από τον αρχιτέκτονα Σ. Αιματίδη και οι φωτογραφίες από το φωτογράφο Μ. Στεφανίδη. 2. Π. Χρυσοστόμου - Παν. Χρυσοστόμου, Νεολιθικές έρευνες στα Γιανιτσά και στην περιο χή τους, Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη 4 (στο εξής ΑΕΜΘ), Α.Π.Θ., ΥΠ.ΠΟ., Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλονίκη 1990, σσ , D. Kokkinidou - Κ. Tramandoli, «Neolithic and Bronze Age Settlement in Western Macedonia», BSA 86 (1991)100.

3 Ν. Μερούσης - Λ. Στεφάνή 340 μους τους. Όπως έχει υποστηριχθεί σε μελέτες3 σχετικές με τις γεωμορφολογικές αλλαγές στην πεδιάδα των Γιανιτσών, οι οικισμοί της περιοχής που ερευνήσαμε, όπως και οι περισσότεροι αυτής της λεκάνης, ήταν, αν όχι πα ράκτιοι, αρκετά κοντά στη θάλασσα και πιθανόν να επικοινα)νούσαν με αυ τήν μέσω των ποταμών. Η επιφανειακή έρευνα που έγινε δεν ήταν συστηματική. Στις περισσότε ρες θέσεις οδηγηθήκαμε από πληροφορίες των κατοίκων της περιοχής. Επισκεφθήκαμε όλες τις θέσεις τόσο τις άγνωστες όσο και τις γνωστές βιβλιο γραφικά και συλλέξαμε το υλικό, που έδινε στοιχεία χρονολόγησης. Η κεραμεική και τα λίθινα εργαλεία που παρουσιάζονται είναι προϊόντα αυτής της έρευνας. Ξεκινώντας την παρουσίαση των δεδομένων θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε ορισμένες από τις θέσεις συλλέχθηκε άφθονο επιφανειακό υλικό, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα να διακριθούν κατηγορίες κεραμεικής, σε άλλες όμως θέσεις, όπου το υλικό ήταν περιορισμένο, παρουσιάζονται χαρακτηρι στικά παραδείγματα, που βοηθούν στη χρονολόγησή του. Τοπογραφία 1. Άνω Ζερβοχώρι (σχ.1, αρ.1) Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ 708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, FL Πρόκειται για επίπεδη θέση5, η οποία βρίσκεται 600 μ. δυτικά της γέφυ ρας, που συναντούμε στην είσοδο του οικισμού Άνω Ζερβοχωρίου, Δήμου Ειρηνούπολης. Περνώντας τη γέφυρα, στρίβουμε αριστερά και στα 50 μ. υπάρ χει διακλάδωση του δρόμου. Ακολουθώντας τον αριστερό δρόμο, διανύουμε 550 μ. και φτάνουμε στη θέση, ενώ ο δεξιός οδηγεί στο εργοστάσιο ΖΑΝΑΕ. Η θέση καλλιεργείται και εντάσσεται σε μια μεγάλη περιοχή, όπου συλλέξαμε όστρακα διαφόρων περιόδων των ιστορικών χρόνων κυρίως. Ωστόσο στη συγκεκριμένη θέση, έκτασης 2-3 περίπου στρ., περισυνελέγησαν όστρακα και εργαλεία μόνο προϊστορικών χρόνων, καθώς και άφθονα όστρεα. 3. J. Bintliff, «The plain of western Macedonia and the neolithic site of Nea Nikomedeia», Proceedings of the prehistoric society 42 (1976) , M. Sivignon, «Η γεωγραφική εικόνα της Μακεδονίας», στο Μακεδονία χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού (γενική εποπτεία Μ. Β. Σακελλαρίου), Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1982, α. 25, εικ. 5, Δ. Κοκκινίδου, ίί προϊ στορία στο χώρο του νομού Πέλλας, Τ.δεοοα 1990, σσ Η ακριβής τοπογραφική θέση όλων των θέσεων με βάση τοσς χάρτες του ΓΥΣ μας δόθη καν από το 2ο ΕΓ/Β ' ΣΣ. 5. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων δεν υπήρχε παλαιότερα στην περιοχή τουλίπα ή κάποιο ύψωμα.

4 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας Α' 341 Από την επιφανειακή κεραμεική συνάγεται ότι η θέση κατοικήθηκε στη Νεότερη Νεολιθική και στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Συγκεκριμένα η Νε ότερη Νεολιθική αντιπροσωπεύεται από τις παρακάτω κατηγορίες: α) Μαύρη στιλπνή κεραμεική6 (black burnished), που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πο σοστό κεραμεικής (σχ. 2γ). Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία τμήματος ηθμού(;), στο οποίο σώζεται το χείλος και η βάση (σχ. 2α). Το όστρακο ταυτί ζεται με ηθμό, γιατί στην εσωτερική επιφάνειά του σώζεται η αρχή από την πολύ λεπτή και πιθανόν διάτρητη βάση. Οι επιφάνειές του είναι μαύρες στιλ πνές και σώζει εξωτερικά και στη βάση διακόσμηση, που έγινε από εργαλείο κυκλικής διατομής, πιθανόν καλάμι, β) Καστανή στιλπνή κεραμεική σε μι κρότερο ποσοστό7, και γ) μελανοστεφής κεραμεική (black topped)8 (εικ. 1γ). δ) Ένα λεπτό όστρακο κάθετου χείλους ανήκει σε ερυθροστεφές αγγείο, που πι θανόν αντιπροσωπεύει μια τέταρτη κατηγορία9 (εικ. 1δ). Ως προς τα σχήματα των αγγείων και στις τρεις πρώτες κατηγορίες συναντιούνται κάθετα χείλη, ενώ στην α ' και γ ' κατηγορία πολύ συχνά απαντούν τα γωνιώδη (carinated) προφίλ. Η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού αντιπροσωπεύεται από όστρακο κάθετου χείλους με εμπίεστη σχοινοειδή διακόσμηση (σχ. 2β) και δύο όστρακα με μι κρές γλωσσοειδείς αποφύσεις. Τα υπόλοιπα όστρακα αυτής της περιόδου ανήκουν σε χονδροειδή αγγεία. Τέλος συλλέχθηκε λίθινη αξίνα με αποκρούσεις με μέγιστο σωζ. μήκος 0,071 και μέγιστο σωζ. πλάτος 0,042 (εικ. 2α). 2. Σπήλαιο Ροδοχωρίου (σχ. 1, αρ. 2) Για την τοπογραφία βλ. Νεολιθική Ελλάς, εκδ. Δ. Ρ. Θεοχάρης, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 1973, 348, αρ. 25, R. Rodden, «Recent discov eries from prehistoric Macedonia: an interim report», Balkan Studies 5 (1964) 116, πίν. 6, 8Α. Σήμερα η πρόσβαση σ αυτό είναι ουσιαστικά αδύνατη λόγω κατολισθήσεων. Βιβλιογραφία : Φ. Πέτσας, Α.Δ. 19 (1964), Χρονικά, , σχ. 9, D.Η.French, Index ofprehistoric sites in Central Macedonia and catalogue of sherd material in the Univesity of Thessaloniki, Athens 1967 (πολυγραφημένο), 31 (VE3), Rodden, «Recent discove6. Δ. Γραμμένος, Νεολιθικές έρευνες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Βιβλιο θήκη της εν ΑΟήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, αρ. 117, Αθήνα 1991, πρβλ. 42, κατηγορία 3α, I. Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδονίας I, Η Νεολιθική εποχή, Καρδαμίτσα, Αθήνα 1992, σσ. 176, 181, Πρβλ. Γραμμένος, Έρευνες..., α. 42, κατηγορία 3β, Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδο νίας..., σσ. 181, Πρβλ. Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 43, κατηγορία 26, Δ. Γραμμένος, «Από τους προϊστορι κούς οικισμούς της Ανατολικής Μακεδονίας», ΑΔ 30 (1975), Μελέτες, 220 κ.ε. 9. Πρβλ. Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδονίας..., σ. 182.

5 342 Ν. Μερούοης - Λ. Στεφάνή ries», ό.π., 116, πίν. 6,8α, D. Kokkinidou-K. Trantalidou, «Neolithic and Bronze Age Seu lement in Western Macedonia», DSA 86 (1991) 100, 105,1. Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδονίας I, Η νεολιθική εποχή, Καρδαμίτσα, Αθήνα 1992, σ. 167, Τουλίπα Αγγελοχωρίου10 11 (σχ. 1, αρ. 3) Χάρτης Γ.Υ.Σ., 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, FL Βρίσκεται σε απόσταση 1 χιλ. ανατολικά-βορειοανατολικά του I. Ν. Αγ. Γεωργίου του οικισμού Αγγελοχωρίου, Δήμου Ειρηνούπολης. Στα αριστερά του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και 200 μ. A από την εκκλησία συναντούμε αγροτικό δρόμο, τον οποίο ακολουθώντας φθάνουμε στην τούμπα. Η τούμπα αποτελεί δημοτική έκταση, γι αυτό δεν καλλιεργήθηκε, αλλά, πριν από την αποψίλωση που έγινε τον Αύγουστο του 1994, καλυπτόταν από θάμνους και αγριόδεντρα. Ένα μέρος της τούμπας ισοπεδώθηκε από τους ιδιοκτήτες των γύρω αγροτεμαχίων με σκοπό την επέκταση των καλλιεργειών τους. Επι πλέον σε διάφορα σημεία της έγιναν κατά καιρούς αποχωματώσεις και λαθρανασκαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κατοίκους η τούμπα έχει χάσει αρκετό από το ύψος της και πολλές πέτρες από αυτήν χρησιμοποιήθη καν για την ανέγερση της εκκλησίας του αγ. Γεωργίου. Σήμερα η θέση έχει τη μορφή σχετικά ψηλού, εκτεταμένου γηλόφου με σωζόμενη έκταση 7 στρ.. Στην κορυφή του υπάρχει τριγωνομετρικό σημείο της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Η επιφανειακή περισυλλογή" απέδωσε πολύ μεγάλο αριθμό οστράκων, κομμάτια πηλού και σε όλη την επιφάνεια της τούμπας υπήρχαν διάσπαρτες πέτρες. Όλη η κεραμεική ανήκει στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού εκτός από ελάχιστα όστρακα ιστορικών χρόνων. Από το σύνολο επιλέγουμε τα παρα κάτω: α) Όστρακα με αμαυρόχρωμη διακόσμηση από σπείρες, δικτυωτά τρί γωνα, ολόβαφες ταινίες και οριζόντιες τεθλασμένες γραμμές (σχ. 3α-β), κα θώς και ένα όστρακο με ταινίες από ολόβαφα μαύρα και κόκκινα τρίγωνα, που ανήκει στην σπανιότατη κατηγορία των δίχρωμων αμαυρόχρωμων12 (σχ. 3γ). β) Και η κατηγορία της εγχάρακτης κεραμεικής αντιπροσωπεύεται πλούσια.τα μοτίβα που παρουσιάζονται είναι τρίγωνα, ορθογώνια πλαίσια και οριζόντιες πολλαπλές γραμμές, οι οποίες σε μερικά παραδείγματα γεμίζο 10. Για την ανασκαφική περίοδο του 1994 βλ. Λ. Στεφάνή, «Οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Αγγελοχώρι Ημαθίας, Πρώτη ανασκαφική έρευνα», ΑΕΜΘ 1994 (υπό έκδοση). 11. Η επιφανειακή κεραμεική αυτής της θέσης Οα παρουσιαστεί αναλυτικά σε μελέτη, που ετοιμάζεται. 12. Πληροφορία από την αρχαιολόγο κα Γ. Καραμήτρου βλ. επίσης Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, «Η Ανω Μακεδονία στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού και στην Πρώιμη Εποχή του Σι δήρου», στο Ελληνικός πολιτισμός. Μακεδονία το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οδηγός έκθεσης αρχαιοτήτων στον Καναδά, ΥΠ.ΠΟ., ICOM, Αθήνα 1993, σσ

6 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A ' 343 νται με λευκή πάστα (σχ. 3ε). Ανάμεσα στα όστρακα με εγχάρακτη διακόσμηση ξεχωρίζει κυκλικό πώμα πυξίδας13 (σχ. 3δ). γ) Σε μια άλλη κατηγορία κεραμεικής ανήκουν όστρακα καστανά στιλβωμένα, δ) Τέλος συλλέξαμε ελά χιστα όστρακα με επιφάνεια τεφρή στιλβωμένη. Ως προς τα σχήματα απαντούν μεγάλα και μικρά αποθηκευτικά αγγεία συχνά με οριζόντιες και κατακόρυφες λαβές14, φιάλες με εσωστρεφή πεπλα τυσμένα χείλη15, φιάλες με λαβές διχαλωτές16 (wish-bone) και υπερυψωμένες αλλά και μικρότερα αγγεία, όπως κάνθαροι17 ή φιάλες18 με εγχάρακτη ή αμαυρόχρωμη διακόσμηση. 4.Τούμπα Αγ. Γεωργίου (σχ. 1, αρ.4) Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, FK Βρίσκεται στη θέση «Συκιές» μ. Α-ΒΑ της κοινότητας Αγ. Γεωρ γίου. Για να φθάσει κανείς στη θέση, στρίβει από τον κεντρικό δρόμο Αγ. Γεωργίου-Ζερβοχωρίου δεξιά στον πρώτο αγροτικό δρόμο, που συναντά, βγαί νοντας από το χωριό. Μετά από 200 μ. συναντούμε γεφύρι, το οποίο περ νούμε και ακολουθούμε τη δεξιά διακλάδωση. Στη συνέχεια σε απόσταση 400 μ. βρισκόμαστε σε διασταύρωση, όπου και στρίβουμε αριστερά. 300 μ. από αυτό το σημείο βρίσκεται η περιοχή, όπου άλλοτε βρισκόταν η τούμπα, σήμερα όμως είναι ολοσχερώς ισοπεδωμένη και μόνο μια ελαφριά ανωφέ ρεια του εδάφους δηλώνει την ύπαρξή της. Ο παραπάνω αγροτικός δρόμος διασχίζει την τούμπα, της οποίας ολόκληρη η έκταση καλλιεργείται. Όστρακα συλλέξαμε από μια περιοχή έκτασης 15 στρ. περίπου. Με βάση την επιφανειακή κεραμεική που συλλέξαμε, η οποία είναι αρ κετή σε ποσότητα, συνάγεται ότι η θέση κατοικήθηκε στην Αρχαιότερη Νεολι θική, στη Νεότερη Νεολιθική και στα ιστορικά χρόνια. Από το υλικό της Αρ χαιότερης Νεολιθικής μπορούμε να διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες μονόχρωμης κεραμεικής: α) κεραμεική με πορτοκαλόχρωμη επιφάνεια Πρβλ. W. A. Heurtley, «Prehistoric Macedonia: an archaeological reconnaissance of Greek Macedonia (west of Struma) in the neolithic, bronze and iron ages», C.U.P., Cambridge 1939, o. 220, εικ Βλ. παράλληλα Heurtley, «Macedonia», ό.π., σσ. 222, αρ. 440, 214, αρ. 408,223, αρ Βλ. παράλληλα Heurtley, «Macedonia», ό.π., ο. 217, αρ Πρβλ. Heurtley, «Macedonia», ό.π., σσ. 214, αρ. 406, 207, αρ. 381 (Μέση Εποχή του Χαλκού). 17. Πρβλ. Heurtley, «Macedonia», ό.π., σσ. 222, αρ. 437, 224, αρ. 419, 214, αρ. 405, 227, αρ Πρβλ. Heurtley, «Macedonia», ό.π., σ. 227, αρ Αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύεται και στη Νέα Νικομήδεια βλ. Ασλάνης, Προϊστο ρία Μακεδονίας..., σ. 75, R. Rodden, «Excavations at the early neolithic site at Nea Nikomedeia, Greek Macedonia (1961 season)», Procceedings of the prehistoric society 28 (1962) 281.

7 344 Ν. Μερούστις - Λ. Στεφάνή Πρόκειται για αρκετά μεγάλη σε αριθμό ομάδα οστράκων, τα οποία, πέρα από την εξωτερικά πορτοκαλόχρωμη επιφάνειά τους στο εσωτερικό, άλλοτε είναι πορτοκαλόχρωμα, άλλοτε μαύρα ή τεφρά. Τα όστρακα έχουν συνήθως λειασμένη επιφάνεια και προέρχονται από αγγεία με λεπτά αλλά και σχετικά χονδρά τοιχώματα. Το σχηματολόγιο αποτελείται από ημισφαιρικές φιάλες με μικρή επίπεδη βάση (σχ. 4α) και τα χείλη είναι κάθετα ή σιγμοειδή (σχ. 4δ). β) κεραμεική με ερυθρόχρωμη επιφάνεια20. Ο αριθμός οστράκων αυτής της ομάδας είναι αρκετά μεγάλος. Η εξωτερική επιφάνεια καλύπτεται από έντονα ερυθρό επίχρισμα και η εσωτερική είναι ερυθρή ή σκούρα τεφρή, ενώ σε ορισμένα παραδείγματα διατηρείται το χρώμα του πηλού. Χαρακτηριστικό σχήμα είναι η φιάλη με ψηλό πόδι21 (σχ. 4β, εικ. Ια). Απαντούν επίσης η φιάλη με αποκλίνοντα χείλη και μικρά αποθηκευτικά αγ γεία με επίπεδες βάσεις, όπως ένα τμήμα βάσης στο οποίο σώζονται ίχνη ψάθας (σχ. 4γ). Σ αυτή την κατηγορία ανήκει όστρακο που φέρει διάτρητη μαστοειδή απόφυση (εικ. 1β). γ) κεραμεική χωρίς επίχρισμα22. Πρόκειται για μικρή αριθμητικά ομάδα, της οποίας χαρακτηριστικό είναι η γκριζωπή μη λειασμένη επιφάνεια. Κυριαρχούν τα αποθηκευτικά αγγεία. Παρά τη μεγάλη ποσότητα κεραμεικής Αρχαιότερης Νεολιθικής που συλλέχθηκε, απουσιάζουν τα διακοσμημένα όστρακα. Σε ό,τι αφορά την επιφανειακή κεραμεική της Νεότερης Νεολιθικής, ση μειώνουμε ότι συλλέχθηκαν ελάχιστα μαύρα στιλπνά όστρακα.τέλος συλλέχθηκαν όστρακα διαφόρων περιόδων των ιστορικών χρόνων. Βιβλιογραφία: French, Index..., a. 9, 58 (VE7), Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακε δονίας, αο. 69, 269, Kokkinidou-Trantalidou, BSA, σ. 105 (Gl 1). 5. Τούμπα Γιάννισας (σχ. 1, αρ. 5) Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, FK Βρίσκεται στη θέση «Παλιάμπελα», 500 μ. νοτιοανατολικά του δρόμου 20. Και αυτή η κατηγορία παρουσιάζεται στη Νέα Νικομήδεια Rodden, «Excavations at Nea Nikomedeia», ό.π., σσ. 281, 284, όπως και στον οικισμό των Γιανιτσών Ι3 Παν. Χρυσοστό μου, «Οι νεολιθικές έρευνες στην πόλη και στην επαρχία των Γιανιτσών κατά το 1991», ΑΕΜΘ 5 (1991) 113, Ανάλογα παραδείγματα συναντιούνται στα Σέρβια C. Ridley - Κ. A. Wardle, «Rescue excavations at Servia : a preliminary report», BSA 74 (1979) 193, εικ Επίσης Γραμ μένος, Έρευνες..., a. 52, όπου επισημαίνεται η σχέση με την κεραμεική της Οτζάκι Μαγούλα. Το ίδιο σχήμα αλλά στην κατηγορία της κεραμεικής με ροζ επίχρισμα έχει βρεθεί στο Μεγάλο Νησί Γαλάνης στην Κίτρινη Λίμνη βλ. Γ. Καραμήτρου-Μεντεοίδη, «Προϊστορικοί οικισμοί Κίτρινης Λίμνης (Σαριγκιόλ) Κοζάνης», Αμητός, Τιμητικός τόμος για τον καθ. Μ. Ανδρόνικο, I, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 1987, σ. 404, σχ Πρβλ. ίδια κατηγορία στη Ν. Νικομήδεια Rodden, «Excavations at Nea Nikomedeia», ό.π σ. 284.

8 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A ' 345 Αγ. Γεωργίου - Ζερβοχωρίου. Φθάνει κανείς στην τούμπα, στρίβοντας δεξιά του παραπάνω κεντρικού δρόμου σε αγροτικό, ο οποίος ξεκινά 700 μ. πριν την παλιά εκκλησία του αγ. Γεωργίου, που βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο. Απέχει από τον χώρο απόσυρσης ροδάκινων γύρω στα 200 μ. ανατολικά-νοτιοανατολικά. Ας σημειώσουμε ότι η διασταύρωση, που οδηγεί στην τούμπα της Γιάννισας απέχει 2 χλμ. ακριβώς από την κεντρική διασταύρωση προς την τούμπα του Αγ. Γεωργίου. Πρόκειται για -ψηλή και εκτεταμένη τού μπα, η οποία καλλιεργείται και έχει έκταση σύμφωνα με την Τοπογραφι κή Υπηρεσία της Νομαρχίας Ημαθίας 147 στρ. και ύψος 3 μ. περίπου. ΓΙερισυνελέχθηκαν αρκετά όστρακα, από τα οποία τα περισσότερα χρονολογού νται στους ιστορικούς χρόνους. Από την επιφανειακή κεραμεική προϊστορικών χρόνων, που συγκεντρώ σαμε, φαίνεται ότι η τούμπα κατοικήθηκε στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο. Μπορούμε να διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες μονόχρωμης μόνο κεραμεικής23: α) Μαύρη στιλβωμένη κεραμεική (black burnished), που αποτελεί και την πιο χαρακτηριστική κατηγορία κεραμεικής αυτής της περιόδου. Επει δή όλα τα όστρακα προέρχονται από σώματα αγγείων δεν υπάρχουν δε δομένα για το σχηματολόγιό τους παρά μόνο ότι τα αγγεία αυτής της ομά δας έχουν λεπτά τοιχώματα και άριστη στίλβωση. β) Καστανή στιλβωμένη κεραμεική. Πρόκειται για μια πολύ μικρή ομάδα οστράκων από σώματα αγ γείων με λεπτά τοιχώματα, γ) Χονδροειδής κεραμεική. Περιλαμβάνει όστρα κα που προέρχονται από αποθηκευτικά αγγεία. Επίσης συλλέχθηκε αποσπασματικό λίθινο εργαλείο με σωζόμενες δια στάσεις 0,03x0,072 μ. (εικ. 2γ.). Βιβλιογραφία: French, Index..., σσ. 41, 69 (VE6), Kokkinidou-Trantalidou, BSA, σ. 105 (G 10). 6. Τούμπα Επισκοπής (Ζλάτα) (σχ. 1, αρ. 6) Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, EL Βρίσκεται περίπου μ. βόρεια-βορειοανατολικά του χωριού Επι σκοπή. Ακολουθώντας αγροτικό δρόμο, που βρίσκεται ανατολικά των σιδη ροδρομικών γραμμών, τις οποίες διασχίζουμε, φθάνουμε μετά από 500 μ. στην τούμπα. Πρόκειται για ψηλό, σχεδόν κωνικό γήλοφο, ο οποίος δεν καλ λιεργείται και έχει έκταση γύρω στα 10 στρ.. Στην επιφάνειά του βρίσκονται διάσπαρτες πολλές μεγάλες πέτρες, κομμάτια πηλού και άφθονη χονδροει δής κεραμεική. 23. Ο D. Η. French, Index of prehistoric sites in Central Macedonia and catalogue of sherd material in the University of Thessaloniki, Athens 1967 (πολυγραφημένο), σ. 69, περισυνέλεξε και όστρακο του ρυθμού μελανό σε ερυθρό. Η ερευνά μας δεν απέδωσε τέτοιου ρυθμού κεραμεική.

9 346 Ν. Μερούσης - Λ. Στεφάνή Η επιφανειακή κεραμεική χρονολογεί την εγκατοίκηση στην τούμπα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού24. Σημαντική ποσότητα της επιφανειακής κεραμεικής ανήκει σε μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία25. Από την υπόλοιπη κεραμεική διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες: α) Τεφρή κεραμεική. Χαρακτη ριστικό δείγμα αποτελεί όστρακο από χείλος και σώμα μικρού αγγείου, το οποίο σώζει την αρχή της ταινιωτής υπερυψωμένης λαβής του (σχ. 5γ) και στιλπνό όστρακο ελαφρά εξωστρεφούς χείλους, β) Αμαυρόχρωμη κεραμεική26. Ενδεικτικά δημοσιεύουμε όστρακο σώματος με γωνιώδες προφίλ και διακόσμηση από σπείρες και δικτυωτό τρίγωνο (σχ. 5α). γ) Καστανή στιλπνή κεραμεική, που αντιπροσωπεύεται από όστρακο λαιμού και σώματος αγγείου με εγχάρακτη διακόσμηση27 (σχ. 5β) και όστρακο με πλαστική νεύρωση. Βιβλιογραφία: French, Index..., σ. 10, VE4, Βοκοτοπούλου, Βίτσα, Το νεκροτα φείο μιας μολοοσίκής κώμης, Υπουργείο Πολιτισμού, Αθήνα 1986, σ. 262, πίν. 337β, Kokkinidou-Trantalidou, BSA, ο. 105 (G8). 7. Νέα Νικομήδεια I (οχ. 1, αρ. 7) Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, FK Τοπογραφία βλ. Rodden, «Excavations of the early neolithic site at Nea Nikomedeia (1961 Season)», Proceedings of the Prehistoric Society 28 (1962) , Rodden, «Recent discoveries», ό.π., σ Βιβλιογραφία: Rodden, «Excavations at Nea Nikomedeia», ό.π., «Recent discove ries», ό.π., R. Rodden, «An early neolithic village in Greece», Scientific American 212,4 (1965) 83-92, Rodden R. J. - Rodden J. Μ., «A European link with Catal Huyuk: uncove ring a 7th millennium settlement in Macedonia. Part I: site and pottery», Illustrated London News, April 11 (1964) , Rodden R. J., «Early Neolithic frog figurines from Nea Ni- 24. O French, Index..., σ. 58 (VE4), όστρακο αρ. 1, περισυνέλεξε τεφρό όστρακο, το οποίο θε ωρεί μινύειο και το χρονολογεί στη Μέση Εποχή του Χαλκού. Αυτή η περίοδος δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί στρωματογραφικά στη Μακεδονία βλ. Kokkinidou-Trantalidou, BSA, σ. 98, σημ. 18, X. Κουκούλη-Χρυσανθάκη, Πρωτοϊστορική Θάσος, Τα νεκροταφεία του οικισμού Καστρί, ΤΑΠΑ, Αθήνα 1992, σ Οι Kokkinidou-Trantalidou, BSA, σ. 105 (G8) κάνουν λόγο και για κεραμεική της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. 25. Βλ. για αποθηκευτικά αγγεία στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού K. A. Wardle, «Mycenean trade and influence in Northern Greece», στο Proceedings of the international conference Wace and Biegen", Pottery as evidence for trade in Aegean Bronze Age ( ), held at the American School of classical studies at Athens, December 2-3, 1989, eds. C. Zerner, P. Zemer, J. Winder, Amsterdam 1993, o Η I. Βοκοτοπούλου, Βίτσα, Τα νεκροταφεία μιας μολοσσικής κώμης, ΥΠ.ΠΟ., Αθήνα 1986, σ. 262, σημ. 114, πίν. 337β, δημοσιεύει όστρακα αμαυρόχρωμης κεραμεικής από αυτή τη θέση, που προέρχονται από την περισυλλογή του D. French. 27. Ο French, Index..., σ. 58, VE 4, αρ , αναφέρει επίσης την παρουσία καστανών στιλπνών οστράκων.

10 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A ' 347 komedeia», Antiquity 38 (1964) , French, Index..., σ. 23 (VE8), Bintliff, «The plain of western Macedonia», ό.π., Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδονίας..., σσ. 69, 70, 71-74, 75, 77-78, 167, 171, 271, Kokkinidou-Trantalidou, BSA, σσ , 105 (G13), Yiouni Ρ The pottery from Nea Nikomedeia in its balkan context (δ.δ.), University of London (1991). 8. Νέα Νικομήδεια II (οχ. 1, αρ. 8) Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, FK Η τούμπα βρίσκεται σε απόσταση μ. περίπου νότια από τη Νέα Νι κομήδεια I και 600 μ. νότια-νοτιοανατολικά από το ομώνυμο χωριό. Αφού συναντήσουμε την αποστραγγιστική τάφρο 66, στρίβουμε αριστερά και μετά από μ. περίπου συναντούμε στα δεξιά του δρόμου την τούμπα. Πρόκει ται για χαμηλό εκτεταμένο γήλοφο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σήμερα έχει ισοπεδωθεί. Ο French28 αναφέρει την παρουσία κεραμεικής της Αρχαιότερης Νεολιθι κής με ροζ επίχρισμα, ενώ ο Rodden αναφέρεται στην κεραμεική της Νεότε ρης Νεολιθικής29, που αντιπροσωπεύεται από όστρακα μαύρης στιλπνής κεραμεικής με γωνιώδη τοιχώματα και βαθιές ή ρηχές αυλακώσεις, καθώς και από εγχάρακτα όστρακα χονδροειδούς κεραμεικής. Τέλος γίνεται μνεία στην παρουσία κεραμεικής της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού30. Βιβλιογραφία: French, Index..., σ. 23 (VE9), Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδο νίας..., σσ. 69, 167, Kokkinidou-Trantalidou, BSA, σ Τούμπα Παλιάς Λυκογιάννης Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, FK Η θέση βρίσκεται μ. βόρεια του χωριού Παλιά Λυκογιάννη. Συγκε κριμένα μετά το κοιμητήριο, που βρίσκεται στο άκρο του χωριού, συναντούμε γεφύρι, στο οποίο στρίβουμε αριστερά. Μετά από 750 μ. πορεία στον ασφαλ τοστρωμένο δρόμο στρίβουμε δεξιά σε αγροτικό δρόμο και σε 550 μ. από σταση φθάνουμε στη θέση,η οποία βρίσκεται στα δεξιά του. Σε μια έκταση 150 στρ. περίπου, η οποία καλλιεργείται, συλλέγονται όστρακα διαφόρων επο χών, κυρίως των ιστορικών περιόδων. Τα όστρακα προϊστορικής εποχής εντοπίζονται στο βόρειο τμήμα αυτής της περιοχής, στην οποία σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων υπήρχε τούμπα μεγάλης έκτασης, που είχε ισοπεδω 28. D. Η. French, «Potterry-distrìbution and the geographical regions of Macedonia», Zbomik Narodnog Muzeja u Beogradu VI (1970) Rodden, «Recent discoveries», ό.π., σ. 118, French, «Pottery distribution», ό.π., o Rodden, «Recent discoveries», ό.π., ο. 118, σημ. 15.

11 348 Ν. Μερούσης - Λ. Στεφάνή θεί ήδη από τη δεκαετία του 60. Η επιφανειακή κεραμεική που συλλέξαμε είναι άφθονη σε ποσότητα και τοποθετεί χρονολογικά την εγκατοίκηση στη θέση στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο. Οι κατηγορίες κεραμεικής, που διακρίναμε, είναι οι παρακάτω: α) Μαύρη στιλπνή κεραμεική (black burnished)31. Αποτελεί την πιο μεγάλη αριθμητικά ομάδα με όστρακα άριστης ποιότητας, από τα οποία ένα με τμή μα βάσης και σώματος διακοσμείται με ρηχές αυλακώσεις (rippled ware) (εικ. 3β), ενώ σε άλλα όστρακα ως διακόσμηση συναντιούνται οι αποφύσεις. Αρκετά όστρακα σωμάτων έχουν γωνιώδες τοίχωμα (carinated). Τα σωζόμενα χείλη είναι κάθετα και προέρχονται από ανοιχτές φιάλες ή μικρά αποθη κευτικά αγγεία (εικ. 3α). β) Καστανή ή πορτοκαλέρυθρη στιλβωμένη κεραμεική32. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή ομάδα οστράκων, στην οποία ξεχω ρίζουν τμήμα επίπεδης βάσης από ανοιχτή φιάλη και τμήμα δακτυλιόσχημης βάσης από αγγείο ίδιου σχήματος, γ) Μελανοστεφής κεραμεική33. Συλλέξαμε αρκετά όστρακα, που προέρχονται από αγγεία πολύ καλής ποιότητας. Κυ ριαρχούν τα όστρακα με γωνιώδες τοίχωμα (carinated), από τα οποία δύο φέ ρουν μαστοειδείς αποφύσεις (εικ. 4α-β). δ) Κεραμεική χωρίς επίχρισμα. Η αστίλβωτη επιφάνειά της είναι καστανή, φαιή ή ερυθρόχρωμη και η ποιότητα του πηλού είναι χονδροειδής. Τα λιγοστά χείλη είναι κάθετα και προέρχονται από ανοιχτά αγγεία. Οι βάσεις είναι επίπεδες. Το πιο σημαντικό όστρακο της επιφανειακής κεραμεικής προέρχεται από ανθρωπόμορφο αγγείο, που ανήκει στην α ' κατηγορία της κεραμεικής, που δημοσιεύουμε εδώ (εικ. 5). Η ποιότητα στίλβωσης του αγγείου είναι εξαιρε τική και δημιουργείται διακόσμηση με δέσμες λεπτών κάθετων και πλάγιων γραμμών από την εντονότερη λείανση της επιφάνειας (pattern burnished)34. Η ανθρώπινη μορφή αποδίδεται πλαστικά, η μύτη μοιάζει με απόφυση, ενώ τα μάτια δηλώνονται με βαθιές εγχαράξεις. Τέλος συλλέχθηκαν δύο εργαλεία, από τα οποία το πρώτο είναι μια απο σπασματική λίθινη αξίνα με διαστάσεις 0,086 μ. μήκος και μέγιστο σωζ. πλάτος 0,045 μ. (εικ. 6α) και το δεύτερο είναι ένα ξέστρο σε λεπίδα με κο ρυφή από σοκολατί πυριτόλιθο με διαστάσεις 0,027 μ. μήκος και 0,014 μ. πλάτος (εικ. 6β). 10. Τού/,ιπα Πολυπλατάνου (σχ. 1, αρ. 10) Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, 31. Πρβλ. Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 42, κατηγορία 3α. 32. Πρβλ. Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 42, κατηγορία 3β. 33. Πρβλ. Γραμμένος, «Από τους προϊστορικούς οικισμούς», ό.π., σ. 220 κ.ε., Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 43, κατηγορία Για αυτό τον τρόπο όιακόσμησης βλ. Γραμμένος, Έρευνες..., κατηγορία 31.

12 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A ' 349 Ιούνιος 1982, EL Βρίσκεται σε απόσταση περ. μ. βορειοδυτικά του οικισμού Πολυπλατάνου, Δήμου Ειρηνούπολης35. Φθάνει κανείς στην τούμπα ακολουθώ ντας αγροτικό δρόμο παράλληλο της αποστραγγιστικής τάφρου 66. Η τού μπα καλλιεργείται, έχει γίνει μάλιστα από τους ιδιοκτήτες γεώτρηση. Πρόκει ται για εκτεταμένο χαμηλό γήλοφο, που έχει έκταση 24 στρ. περίπου. Και εδώ οι μαρτυρίες των κατοίκων οδηγούν στη διαπίστωση ότι η βαθιά άροση και η δενδροκαλλιέργεια έχουν μειώσει το ύψος της τούμπας. Με βάση την επιφανειακή κεραμεική που συγκεντρώσαμε και τις παλαιότερες έρευνες των French36 και Rodden37 συμπεραίνουμε ότι η τούμπα κατοικήθηκε στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο38 και διακρίνουμε τις παρακάτω κα τηγορίες, από τις οποίες παρουσιάζουμε αντιπροσωπευτικά παραδείγματα: α) Κεραμεική ρυθμού Διμηνίου. Πρόκειται για μια μικρή αριθμητικά ομάδα οστράκων, που κατά τους παραπάνω ερευνητές θεωρούνται επείσακτα39, με τη γνωστή διακόσμηση καστανού σε ωχροκίτρινο και διακοσμητικά θέματα, όπως το αβακωτό, η σπείρα, τα τρίγωνα και ο μαίανδρος40 (σχ. 6α, β, εικ. 78). Το σχήμα που κυριαρχεί είναι η ανοιχτή φιάλη41, β) Γραπτή κεραμεική ρυθμού μελανό σε ερυθρό (black on red)42. Στη διακόσμηση συναντιούνται γραμμικά θέματα στην εξωτερική και συχνά στην εσωτερική επιφάνεια (σχ. 7α, εικ. 9γ-δ), ενώ στα σχήματα ξεχωρίζει η ανοιχτή φιάλη με συγκλίνον χεί λος. γ) Ένα λεπτό όστρακο χείλους φιάλης φέρει γραπτή διακόσμηση από οριζόντιες και κάθετες γραμμές καστανού χρώματος σε καστανό βάθος (εικ. 9β). δ) Όστρακο με γωνιώδες προφίλ και πολύχρωμη διακόσμηση από κα στανό ανοιχτό πάνω σε κρεμ βάθος και επίθετη χρήση σκούρου καστανού και υπόλευκου χρώματος43 (εικ. 9α). Ολόκληρη η επιφάνεια είναι στιλβωμένη. 35. Ένα μεγάλο μέρος της τούμπας ανήκει σήμερα στο αγρόκτημα κοινότητας Αρσενίου. 36. D. Η. French, «Some problems in Macedonian prehistory», Balkan Studies 7, 1 (1966) , εικ , French, «Pottery distribution», ό.π., a Από επιφανειακή έρευνα του Rodden στον Πολυπλάτανο το 1965 υπάρχουν όστρακα και άλλα ευρήματα στο Μουσείο της Βέροιας. R. Rodden, «An early neolithic village in Greece», Scientific American 212,4 (1965) 117, 122, πίν. 7a. 38. Ελάχιστα όστρακα από την περισυλλογή των French και Rodden και ειδικά ένα διακο σμημένο δημιουργούν τη σκέψη ότι ίσως χρονολογούνται στη Μέση Νεολιθική, αφού παρουσιά ζουν ομοιότητες με την κεραμεική της Μέσης Νεολιθικής των Σερβιών βλ. Ridley-Wardle, «Servia», ό.π., σ. 209 κ.ε. 39. French, «Some problems», ό.π., ο. 104, εικ. 2.5,6, Rodden, «Recent discoveries», ό.π., σ. 117, πίν. 7α. 40. Δ. Ρ. Θεοχάρης, Νεολιθικός πολιτισμός, Μ1ΕΤ, Αθήνα 1981, σσ. 144, Θεοχάρης, Νεολιθικός πολιτισμός, πίν Θεοχάρης, Νεολιθικός πολιτισμός, σ. 137, Rodden, «Recent discoveries», ό.π., σσ. 117, , πίν. 7b, d. Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 42, κατηγορία Πιθανός είναι ο συσχετισμός αυτού του οστράκου με τη φάση Οτζάκι της Θεσσαλίας

13 350 Ν. Μερούσης - Λ. Στεφάνή ε) Εγχάρακτη κεραμεική. Χαρακτηριστικό είναι όστρακο αγγείου με σχετικά χοντρά τοιχώματα και μαύρη στιλπνή επιφάνεια. Η εγχάρακτη διακόσμηση αποτελείται από συνεχόμενα τρίγωνα γεμισμένα με στίξεις44 (σχ. 7β). στ) Μαύρη στιλβωμένη κεραμεική (black burnished)45. Είναι μια μεγάλη ομάδα οστράκων, στην οποία τα τοιχώματα των αγγείων είναι συνήθως λε πτά και στα σχήματα συναντιούνται οι φιάλες με συγκλίνον τοίχωμα (σχ. 6δ), με κάθετο χείλος, με γωνιώδες προφίλ καθώς και μικρά αποθηκευτικά ευρύστομα αγγεία, ζ) Καστανή στιλβωμένη κεραμεική. Πρόκειται για μια ολιγάριθμη ομάδα οστράκων, στην οποία συναντούμε τα ίδια χαρακτηριστικά με την προηγούμενη κατηγορία (σχ. 6γ). η) Χονδροειδής κεραμεική. Πρό κειται για τη μεγαλύτερη αριθμητικά ομάδα και περιλαμβάνει όστρακα με αστίλβωτη ή ελαφρά λειασμένη επιφάνεια, χρώματος καστανού, φαιού και ερυθρού, τα οποία ανήκουν κυρίως σε αποθηκευτικά αγγεία. Από το σύνολο αυτής της ομάδας ξεχωρίζουν δύο κυλινδρικά πόδια από τράπεζες α). μέγ. σωζ.ύψος 0,059, μέγ. σωζ. διάμετρος 0,052, β) μέγ. σωζ. ύψος 0,076, μέγ. σωζ. διάμετρος 0,018), που η επιφάνειά τους είναι ερυθρόχρωμη46 (σχ. 7γ). Σε όλες τις κατηγορίες της κεραμεικής συναντάται ποικιλία λαβών, που έχουν τα παρακάτω σχήματα: ταινιωτές, κυλινδρικές με κυκλική ή ημικυκλική τομή και οριζόντιες. Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στις αποφύσεις: μα στοειδής με οπή, κομβιόσχημη και κερατοειδής. Στις βάσεις παρατηρήσαμε επίπεδες και κιονόσχημες47. Τέλος παρουσιάζονται τρία εργαλεία: α) λίθινη αξίνα με διαστάσεις 0,048 μήκος και 0,041 μέγ. πλάτος (εικ. 10α), β) λίθινη αξίνα με διαστάσεις 0,061 μήκος και 0,042 μέγ. πλάτος (εικ. 1 Οβ), γ) λίθινος πέλεκης με διαστά σεις 0,065 μήκος και 0,042 πλάτος (εικ. ΙΟ'/). Βιβλιογραφία: French, Index..., σ. 30 (VE5), Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδο νίας..., σσ. 167, 272, Rodden, «Recent discoveries», ό.π., σ. 117, πίν. 7, D. Η. French, «Some problems in macedonian prehistory», Balkan Studies 7, 1 (1966) , εικ. 256, Kokkinidou-Trantalidou, BSA, o. 105 (G7). 11. Τούμπα Σαραντόβρυσες (σχ. Ι,αρ. 11) Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, FK βλ. V. Milojcic, Hauptergebnisse der deutschen Ausgrabungen in Thessalien , Bonn 1960, εικ , 13, 17.1, πίν ΙΤρβλ. Heurtley, «Macedonia», ό.π., σσ. 77, 164, αρ French, «Pottery distribution», ό.π., σσ. 7, Πρβλ. Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδονίας..., σ. 202, Γραμμένος, Έρευνες..., πίν ,30.188, Πρβλ. Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδονίας..., σ. 205, Γραμμένος, Έρευνες..., πίν

14 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A ' 351 Η θέση βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Σαραντόβρυσες της Βέροιας, ανατολικά της πόλης. Για να φτάσουμε στην τούμπα ακολουθούμε την περι φερειακή οδό με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και στη διασταύρωση προς το χωριό Μέση στο ύψος της βιομηχανίας ALCO στρίβουμε αριστερά. Μετά από μ. φτάνουμε στη θέση, η οποία καλλιεργείται. Σήμερα δεν υπάρχει ύψωμα και η θέση διακρίνεται από την ελαφριά ανωφέρεια του δρόμου και της περιοχής δεξιά από αυτόν. Με βάση την έκταση της περιοχής, από την οποία συλλέξαμε κεραμεική, υπολογίζουμε ότι η θέση θα πρέπει να ήταν αρ κετά μεγάλη, ίσως μέχρι και 30 στρ.. Η ποσότητα της επιφανειακής κεραμεικής ήταν μικρή, αλλά ενδεικτική των φάσεων κατοίκησης της τούμπας. Διακρίνονται λοιπόν δύο περίοδοι κα τοίκησης, η Αρχαιότερη Νεολιθική και η Νεότερη Νεολιθική. Στην κεραμεική της Αρχαιότερης Νεολιθικής αντιπροσωπεύονται οι παρακάτω κατηγορίες: α) Κεραμεική με ροζ επίχρισμα (pink slipped), που αντιπροσωπεύει το μεγα λύτερο μέρος της κεραμεικής αυτής της φάσης. Η επιφάνεια των οστράκων, αν και ελαφρά στιλβωμένη, είναι θαμπή και το ίδιο επίχρισμα καλύπτει και την εσωτερική τους επιφάνεια, στοιχείο που δηλώνει ότι προέρχονται από ανοιχτά αγγεία. Ένα από τα όστρακα ανήκει σε ελαφρά αποκλίνον χείλος ευρύστομου αγγείου (εικ. Ιΐα-γ). Αυτή η κατηγορία κεραμεικής είναι χαρα κτηριστική στον οικισμό της Νέας Νικομήδειας I, όπου σύμφωνα με τον Rodden48 αντιπροσωπεύει το 48% του συνόλου, β) Κεραμεική με πορτοκαλόχρωμη ή ερυθρόχρωμη επιφάνεια. Από αυτή την ομάδα συλλέχθηκαν πολύ λίγα όστρακα από σώματα αγγείων, γ) Γραπτή κεραμεική με ερυθρό σε υπο κίτρινη επιφάνεια (red on cream)49. Συλλέχθηκαν 4 όστρακα από σώματα αγγείων (εικ. 11δ, στ-η) και 1 από κάθετο χείλος (εικ. 11ε), από τα οποία τα 2 διατηρούν σε καλή κατάσταση τη διακόσμηση, ενώ τα άλλα τρία μόνο ίχνη της. Η εξωτερική επιφάνεια καλύπτεται από υποκίτρινο επίχρισμα, πάνω στο οποίο τοποθετείται το ερυθρό χρώμα της διακόσμησης. Στο καλύτερα σωζόμενο όστρακο όλη η επιφάνεια είναι στιλπνή. Σε 4 από τα όστρακα η εσω τερική επιφάνεια καλύπτεται από ερυθρό χρώμα. Από τα διακοσμητικά θέ ματα μπορούμε να διακρίνουμε τρίγωνα κρεμασμένα από το χείλος και πιθανόν κυματοειδείς ευρείες ταινίες. Η κεραμεική της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου αντιπροσωπεύεται από λίγα όστρακα, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ καλής ποιότητας και ανήκουν στην κατηγορία της μαύρης στιλπνής κεραμεικής (black burnished). Αλλο ένα εύρημα αυτής της φάσης αποτελεί το κυλινδρικό πόδι τράπεζας με 48. Rodden, «Excavations at Nea Nikomedeia», ό.π., a Πρβλ. Rodden, «Excavations at Nea Nikomedeia», ό.π., a. 284, εικ. 10, P19, 22, 30, French, «Pottery distribution», ό.π., a. 7.

15 352 Ν. Μερούσης - Λ. Στεφάνή ερυθρόχρωμη αστίλβωτη επιφάνεια. Τέλος συλλέχθηκε κεραμεική με επιφάνεια χωρίς επίχρισμα, για την οποία ο ακριβής χρονολογικός προσδιορισμός είναι δύσκολος. Από αυτή την ομάδα προέρχονται όστρακα χονδροειδούς κεραμεικής, που το χρώμα της επιφάνειάς τους είναι καστανό ή τεφρό. Επίσης βρέθηκε τμήμα λίθινου εργαλείου με διαστάσεις πλ. 0,049 μ. και μέγ. σωζ. μήκος 0,051 μ. (εικ. 2β). 12. Τούμπα «Χατζηνώτα» (οχ. 1, αρ. 12) Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, EL Η τούμπα βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Λευκαδίων, αρι στερά του δρόμου Βέροιας-Έδεσσας και στο ύψος του I. Ν. Αγ. Νικολάου, ο οποίος βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του παραπάνω δρόμου. 100 μ. μετά το ναό στρίβουμε αριστερά σε αγροτικό δρόμο και προχωρούμε σ αυτόν για 600 μ. περίπου, οπότε συναντούμε στα δεξιά την τούμπα. Η θέση καλλιερ γείται και έχει τη μορφή πολύ ψηλού και εκτεταμένου γηλόφου. Περιορι σμένες ανασκαφικές εργασίες διενεργήθηκαν από την ΙΖ' Ε.Π.Κ.Α. και διαπιστώθηκε η εγκατοίκηση της τούμπας βεβαιωμένα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, στην Εποχή του Σιδήρου και στα ιστορικά χρόνια. Βιβλιογραφία: Β. Αλλαμανή, ΛΔ 38 (1983) , πίν. 123β-δ, Βοκοτοπούλου, Βίτσα..., σ Τρίλοφος (σχ. 1, αρ. 13) Χάρτης Γ.Υ.Σ. 1:50.000, φύλλο Βέροιας (1822 III), σειρά Μ708, έκδοσις 5, Ιούνιος 1982, ΕΚ Η θέση βρίσκεται πάνω σε φυσικό λόφο ανατολικά της κοινότητας Τριλόφου. Πάνα) σε αυτό το λόφο βρίσκεται το εξωκκλήσι του Αγ. Τρύφωνα. Ο λόφος απέχει 750 μ. ανατολικά από τον κεντρικό δρόμο του χα>ριού και είναι ορατός από το 8ο χλμ. του δρόμου Βέροιας-Έδεσσας. Ο λόφος στη μεγαλύτερή του έκταση καλλιεργείται και στην κορυφή του έχουν οικοδομηθεί σπίτια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας και της οικοδόμησης στο λόφο η επιφανειακή περισυλλογή απέδωσε ελάχιστη και αδιάγνωστη χρονολογικά κεραμεική. Υπάρχουν λιγοστά χειροποίητα όστρακα που ανήκουν στα προ ϊστορικά χρόνια αλλά δε δίνουν ασφαλείς χρονολογικές ενδείξεις για την εγκατοίκηση της θέσης. Ας σημειώσουμε ότι ο French στην επιφανειακή έρευ να του 1964 περισυνέλεξε 19 όστρακα, που χρονολόγησε στην Αρχαιότερη,

16 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας Α' 353 Νεότερη Νεολιθική και στα ιστορικά χρόνια50. Στην κεραμεική της Αρχαιό τερης Νεολιθικής διέκρινε τις παρακάτω ομάδες: ερυθρή στιλβωμένη και κεραμεική με ροζ επίχρισμα51. Στη Νεότερη Νεολιθική αναγνώρισε μόνο την κατηγορία της μαύρης στιλπνής κεραμεικής. Βιβλιογραφία : French, Index..., a. 37, VE10, Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 52, Kokkinidou-Trantalidou, BSA, σ. 105, Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδονίας..., σ. 69. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η επιφανειακή έρευνα που διενεργήσαμε είχε ως αποτέλεσμα τον εντο πισμό τεσσάρων νέων θέσεων: Ανω Ζερβοχώρι (Νεότ. Νεολιθική, Πρώιμη Εποχή Χαλκού), Τούμπα Αγγελοχωρίου (Ύστερη Εποχή Χαλκού), Τούμπα Π. Λυκογιάννης (Νεότ. Νεολιθική), Τούμπα Σαραντόβρυσες (Αρχαιότ. και Νεότ. Νεολιθική). Οι γνωστές βιβλιογραφικά θέσεις είναι οι παρακάτω: Σπή λαιο Ροδοχωρίου (Νεότ. Νεολιθική), Τούμπα Αγ. Γεωργίου (Αρχαιότ. και Νεότ. Νεολιθική), Τούμπα Γιάννισας (Νεότ. Νεολιθική), Τούμπα Επισκοπής (Ύστερη Εποχή Χαλκού), Νέα Νικομήδεια I (Αρχαιότ. και Νεότ. Νεολιθική), Νέα Νικομήδεια II (Αρχαιότ. και Νεότ. Νεολιθική, Πρώιμη εποχή Χαλκού), Τούμπα Πολυπλατάνου (Νεότ. Νεολιθική), Τούμπα Χατζηνώτα (Ύστερη Εποχή Χαλκού) και Τρίλοφος (Αρχαιότ. και Νεότ. Νεολιθική). Αυτά τα δεδο μένα δεν εξαντλούν το πεδίο έρευνας της περιοχής, γιατί η επιφανειακή έρευνα από τη μια πλευρά δεν ήταν εξαντλητική και η εντατική καλλιέργεια και η οικοδόμηση από την άλλη αφού πολλοί από τους οικισμούς βρίσκο νται μέσα ή κοντά σε σύγχρονα χωριά έχουν καταστρέφει θέσεις. Διαπιστώνουμε λοιπόν σε ό,τι αφορά την περίοδο της Αρχαιότερης Νεο λιθικής ότι παρατηρείται στην περιοχή πυκνότητα οικισμών, πέντε στον αρι θμό, στοιχείο που τη διαφοροποιεί από την υπόλοιπη λεκάνη των Γιανιτσών, όπου έχουν εντοπιστεί μόνο δύο οικισμοί αυτής της περιόδου (Ριζάρι και Γιανιτσά Β)52 και δηλώνει ότι η περίπτωση της Νέας Νικομήδειας I δεν αποτελεί μοναδικό χρονολογικά φαινόμενο για την περιοχή. Μάλιστα διαπιστώνουμε ότι οι οικισμοί της Αρχαιότερης Νεολιθικής εντοπίζονται στην ευρύτερη πε ριοχή της Νέας Νικομήδειας. Στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο ο αριθμός των θέσεων αυξάνεται σε δέκα, γεγονός που συμφωνεί με τα δεδομένα από την υπόλοιπη πεδιάδα των Γιανιτσών, όπου έχουν εντοπιστεί 21 οικισμοί53. Μπορούμε λοιπόν να υποθέ 50. French, Index..., a French, «Pottery distribution», ό.π., σ. 7, Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 52, εικ. 14, Χρυσοστόμου Π. - Χρυσοστόμου Παν., ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σσ , Χρυσοστόμου Παν., ΑΕΜΘ 1991, ό.π., σ. 111 κ.ε., Kokkinidou-Trantalidou, BSA, a. 105 (G4,18). 53. Χρυσοστόμου Π. - Χρυσοστόμου Παν., ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σσ. 171, 173.

17 354 Ν. Μερούσης - Λ. Στεφάνή σουμε μια αύξηση του πληθυσμού, καθώς ιδρύονται νέες θέσεις και επανακατοικούνται αυτές της Αρχαιότερης Νεολιθικής. Η απουσία κεραμεικής της Μέσης Νεολιθικής από το υλικό, που συλλέξαμε, μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως τυχαίο γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη της έρευνας είτε ως στοιχείο, που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, δηλαδή τη διακοπή εγκοίτοίκησης στη Μέση Νεολιθική. Αυτό το δεδομένο εξάλλου διαπιστώθηκε ανασκαφικά στον οικισμό της Νέας Νικομήδειας I. Η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού αντιπροσωπεύεται περιορισμένα με τα σημερινά δεδομένα και συγκεκριμένα σε δύο ή πιθανόν τρεις θέσεις. Αυτό το δεδομένο, που πιθανόν οφείλεται στην περιορισμένη έρευνα ή στην κατα στροφή κάποιων θέσεων, δεν συμφωνεί με τη μεγάλη πυκνότητα οικισμών Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στην υπόλοιπη πεδιάδα των Γιανιτσών (17 συνολικά)54. Στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού εντοπίστηκαν τρεις θέσεις σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, στην υπόλοιπη πεδιάδα έχουν βρεθεί άλλες έξι θέ σεις55. Ως προς τη μορφή των οικισμών συναντάται κυρίως ο τύπος της τούμπας56 (tell), δηλαδή ο γήλοφος με ομαλές ή απότομες πλαγιές, που προεξέ χει από τη γύρω περιοχή και διακρίνεται εύκολα. Οικισμοί με τη μορφή της τούμπας παρουσιάζονται σε όλες τις περιόδους, παρατηρούμε όμως ότι στις τρεις θέσεις της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (αρ. 3,6,12) οι τούμπες έχουν τη μορφή αρκετά ψηλού γηλόφου και με σχετικά απότομες πλαγιές σε σχέση με τις τούμπες της Νεολιθικής (αρ. 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11), οι οποίες έχουν χα μηλότερο ύψος και ομαλότερες πλαγιές. Αυτή η διαφοροποίηση, που παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, έχει θεωρηθεί ότι οφείλεται στη χρήση πλίνθων και αναλημματικών τοίχων στην Ύστερη Εποχή του Χαλ κού57. Στη Νεολιθική περίοδο απαντούν και άλλες μορφές οικισμών, όπως εγκατοίκηση σε σπήλαιο (αρ. 2), επίπεδη θέση (αρ. 1) και οικισμός σε φυσικό ύψωμα (αρ. 13). Αυτή η ποικιλία στη μορφή εγκατοίκησης εντοπίζεται και στην υπόλοιπη λεκάνη των Γιανιτσών Kokkinidou-Trantalidou, BSA, σ Kokkinidou-Trantalidou, BSA, σ. 105 (G14, 16, 17, 19,20,21). 56. Στ. Ανδρέου - K. Κωτσάκης, «Διαστάσεις του χώρου στην Κεντρική Μακεδονία: απο τύπωση της ενδοκοινοτικής και διακοινοτικής χωροοργάνωσης», Αμητός, Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Μ. Ανδρόνικο, I, ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 1987, σ. 63 κ.ε. 57. K. A. Wardle, «Excavations at Assiros Toumba », BSA 75 (1980) 236, Avδρέου-Κωτσάκης, Αμητός, σσ. 64, 67, Στ. Ανδρέου - Κ. Κωτσάκης, «Ανασκαφή Τούμπας», Εγνατία 2 (1990) 392, Η χρήση πλίνθων και λίθων πιστοποιήθηκε ανασκαφικά στην τούμπα του Αγγελοχωρίου, βλ. Στεφάνή, ό.π. 58. Π. Χρυσοστόμου - Παν. Χρυσοστόμου, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., , Αν. Χρυσοστόμου, Αρχαία Αλμωπία, Παμμακεδονική Ένιοση - Παράρτημα Αλμωπίας, Θεσσαλονίκη 1994, σ. 34

18 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A ' 355 Η εξέταση της επιφανειακής κεραμεικής μας έδωσε τη δυνατότητα να διακρίνουμε τις εξής ομάδες ανά χρονολογική περίοδο και να τις συσχετί σουμε με τα δεδομένα από την υπόλοιπη Μακεδονία. Αρχαιότερη Νεολιθική: α. Κεραμεική με ροζ επίχρισμα59. Συναντάται στις θέσεις αρ. 7, 8, 11, 13. Στο μοναδικό ανασκαμμένο οικισμό της Νέας Νικομήδειας I αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύει το 48% περίπου του συνό λου60. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει αναγνωριστεί σε οικισμούς της Κίτρι νης Λίμνης61, στα Σέρβια62, στη Βέγορα και στο Ριξάρι63. β. Κεραμεική με ερυθρόχρωμη ή πορτοκαλόχρωμη επιφάνεια. Συναντάται στις θέσεις αρ. 4, 7, 11, 13. Σ αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται κεραμεική με επιφάνεια έντονα ερυθρή στιλβωμένη, αλλά και κεραμεική με επι φάνεια στιλβωμένη με απόχρωση από ανοιχτό ερυθρό έως πορτοκαλί. Στην παρουσίαση της κεραμεικής του Αγ. Γεωργίου έγινε διάκριση ανάμεσα στις δύο ομάδες, ενώ στην τούμπα Σαραντόβρυσες περιλήφθηκαν και οι δύο ομά δες στην ίδια κατηγορία λόγω της μικρής ποσότητας οστράκων. Στη Νέα Νι κομήδεια η κεραμεική με ερυθρή επιφάνεια αντιπροσωπεύει το 6% του συνό λου, ενώ η κεραμεική με πορτοκαλί επιφάνεια το 13%64. Ίδια κεραμεική έχει βρεθεί στα Σέρβια65 και στον οικισμό των Γιανιτσών Β66. γ. Διακοσμημένη κεραμεική της κατηγορίας ερυθρό σε υποκίτρινη επιφά νεια (red on cream). Εντοπίστηκε στις θέσεις αρ. 7, 11 και αξιοσημείωτη εί ναι η ομοιότητα των οστράκων από τις Σαραντόβρυσες με τα ήδη γνωστά από τη Νέα Νικομήδεια, όπου αναλογεί στο 9% της διακοσμημένης κεραμεικής67. Απαντά επίσης στα Σέρβια V68 και σε πολύ μικρό αριθμό στα Γιανιτσά (σπήλαιο Λουτρακιού), Κοκκινίδου, Η προϊστορία στο νομό Πέλλας, σ. 45, Kokkinidou-Trantalidou, BSA, a French, «Pottery distribution», ό.π., a. 7, Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 52, Ασλάνης, Η προ ϊστορία της Μακεδονίας..., σ Rodden, «Excavations at Nea Nikomedeia», ό.π., σ. 281, ομάδα Α. 61. French, «Pottery distribution», ό.π., a. 7, Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Αμητός, ό.π., σ. 416 (οικισμοί με αρ. 3, 7,8, 9, 10, 12). 62. Heurtley, «Macedonia», ό.π., σ. 63, εικ.15 1-n, Ridley-Wardle, «Servia», ό.π., σ French, «Pottery distribution», ό.π., a. 7, Κοκκινίδου, Η προϊστορία στο νομό Πέλλας, α Rodden, «Excavations at Nea Nikomedeia», ό.π., σσ. 281, Ridley-Wardle, «Servia», ό.π., a. 193 (χωρίς επιμέρους διακρίσεις με βάση την από χρωση). 66. Π. Χρυσοστόμου - Παν. Χρυσοστόμου, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σ. 174, εικ.1, Χρυσοστόμου, ΑΕΜΘ 1991, ό.π., σσ. 113, 117, σημ.4, όπου ο ανασκαφέας σημειώνει ότι σε αντίθεση με τη Νέα Νικομήδεια στον οικισμό των Γιανιτσών απουσιάζει η κεραμεική με ροζ επίχρισμα και κυριαρ χεί αυτή με ερυθρή-«αιματόχρωμη» επιφάνεια. Αυτό το στοιχείο αποτελεί σημείο ομοιότητας με την κεραμεική του Αγ. Γεωργίου. 67. Rodden, «Excavations at Nea Nikomedeia», ό.π., σ Heurtley, «Macedonia», ό.π., a. 63, Ridley-Wardle, «Servia», ό.π.. σ. 193, French, «Potte ry distribution», ό.π., σ. 7.

19 356 Ν. Μερούσης - Λ. Στεφάνή Β69. Νεότερη Νεολιθική: α. Μαύρη στιλπνή κεραμεική. Συναντάται σε όλες τις θέσεις αυτής της περιόδου (αρ. 1, 2, 4, 5, 770, 8, 9, 10, 11, 13), πράγμα που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί τη χαρακτηριστικότερη κεραμεικη της Νεότερης Νε ολιθικής71. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχει βρεθεί τόσο στη Δ. Μακεδονία (Μάνδαλο, Σέρβια, Κίτρινη Λίμνη, οικισμοί στην περιοχή του Αλιάκμονα72), όσο στην Κεντρική και Ανατολική και στη Θράκη73. Παρατηρείται, πέρα από την άριστη ποιότητα κατασκευής και στίλβωσης, μια ποικιλία διακόσμησης, όπως αυτή που δημιουργείται από την έντονη λείανση της επιφάνειας (pattern burnished) και από τις αυλακώσεις (rippled ware)74. β. Καστανή στιλβωμένη κεραμεική (η απόχρωση της επιφάνειας ορισμέ νες φορές είναι κοκκινωπή). Απαντά στις θέσεις αρ. 1, 5, 9, 10. Έχει βρεθεί επίσης με ερυθρή ή καστανή απόχρωση στη Δ. Μακεδονία ( Μάνδαλο, Χάμπουλα Τούμπα Ακρινής της Κίτρινης Λίμνης, Σέρβια)75, στην Ανατολική, Κεντρική Μακεδονία και στη Θράκη76. γ. Μελανοστεφής κεραμεική. Συλλέχθηκε από τις θέσεις αρ. 1, 2, 7, 8, 9. Πρόκειται για μια κατηγορία κεραμεικής, που έχει βρεθεί σε αρκετούς οικι σμούς της υπόλοιπης πεδιάδας των Γιανιτσών77, της Κίτρινης Λίμνης, στα Σέρβια, στη Βασιλάρα Ράχη78, στην Κεντρική και κυρίως στην Ανατολική 69. Π. Χρυσοστόμου - Παν. Χρυσοστόμου, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σ. 174, fix. 2, Χρυσοστόμου, ΑΕΜΘ 1991, ό.π., σ. 117, σημ Επειδή η κεραμεική της Ν. Νικομήδειας I είναι αδημοσίευτη και ενόψει της οριστικής δημοσίευσης του οικισμού από τον K. Wardle και την ομάδα του, γίνεται μνεία μόνο σε τρεις κα τηγορίες κεραμεικής (μαύρη στιλβωμένη, μελανοστεφής και εγχάρακτη), οι οποίες αναφέρονται από τον Rodden, «Recent discoveries», ό.π., σ Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδονίας..., σσ. 176, 181, Μάνδαλο: Αγ. ΙΙιλάλη κ.ά., «Νέος προϊστορικός οικισμός στο Μάνδαλο Λυτικής Μα κεδονίας», Αρχαία Μακεδονία IV, ΙΜΧΑ, Θεσσαλονίκη 1986, σ. 456, Αικ. Παπαευθυμίου - Αγ. Πιλάλη, «Ανασκαφή Μανδάλου», Εγνατία 2 (1990) 413, εικ. 8, Σέρβια: Ridley-Wardle, «Servia», ό.π., σ. 213, Κίτρινη Λίμνη: French, «Pottery distribution», ό.π., σ. 8, Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Αμητός, σσ (οικισμοί αρ. 1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13), Χρ. Ζιώτα κ.ά., «Κίτρινη Λί μνη, Τέσσερα χρόνια έρευνας», ΑΕΜΘ 4 ( 1990) 97-98, οικισμοί Αλιάκμονα: Αρ. ΧονδρογιάννηΜετόκη, «Από την έρευνα στην παραποτάμια-παραλίμνια περιοχή του Αλιάκμονα», ΑΕΜΘ 4 (1990) 109, 110, 112, D. Η. French, «Late Chalcolithic pottery in north-west Turkey, and the Aegean», Anato lian Studies 11 (1961) 103, 105, Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 42, κατηγορία 3α. 74. Ζιώτα κ.ά., ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σσ , όπου και αναφέρονται κάποιες υποθετικές σκέψεις για την τεχνική αυτής της διακόσμησης. 75. Μάνδαλο: Πιλάλη κ.ά.. Αρχαία Μακεδονία, σ. 456, ΠαπαευΟυμίου-Πιλάλη, «Ανασκα φή Μανδάλου», ό.π., σ. 41, Χάμπουλα Τούμπα Ακρινής: Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Αμητός, σ. 402, Σέρβια: Ridley-Wardle, «Servia», ό.π., σ French, «Chalcolithic pottery», ό.π., σσ. 105,106, Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 42, κατηγορία 3β 77. Π. Χρυσοστόμου - Παν. Χρυσοστόμου, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σ Οικισμοί Κίτρινης Λίμνης: French, «Pottery distribution», ό.π., σ. 8, Καραμήτρου-Με-

20 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A ' 357 Μακεδονία (Σιταγροί, Ντικιλί Τας και Δήμητρα)79. δ. Εγχάρακτη κεραμεική. Βρέθηκε στις θέσεις 2, 7, 8, 10 σε πολύ μικρή ποσότητα. Έχει εντοπιστεί στη Δ. Μακεδονία (Σέρβια, Βασιλάρα Ράχη, Κρυόβρυση Αλιάκμονα, Μάνδαλο)80 και σε οικισμούς της Κεντρικής και Ανατο λικής Μακεδονίας (Βασιλικά, Δήμητρα, Σιταγροί)81 και στην Παραδημή της Θράκης82. ε. Διμηνιακή κεραμεική. Βρέθηκε μόνο στη θέση αρ. 10 και θεωρείται επείσακτη83. Πρόκειται για την κεραμεική του λεγάμενου κλασικού Διμηνίου και παρουσιάζει αρκετή διάδοση στην περιοχή δυτικά του Αξιού (Τούμπα Ποντοκώμης(;), Κουφάλια, Βαλτοχώρι, Σεβαστή, Παλιάμπελα, Γιανιτσά Β, Αρ χοντικό, Αγροσυκιά Α, Βασιλάρα Ράχη, Κολιτσάκι Γέφυρας, Νησάκι Γέφυ ρας και Νησί Γουλών)84. στ. Κεραμεική του ρυθμού μαύρο σε ερυθρό (black on red)85. Απαντά στις θέσεις αρ. 5,10. Έχει εντοπιστεί σε οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας (πε διάδα των Γιανιτσών, πολύ περιορισμένα στα Σέρβια, επίσης σε θέσεις της παραπόταμιας περιοχής του Αλιάκμονα)86 και κυρίως της Κεντρικής (Όλυνθος, Αγ. Μάμας, Φλογητά κ.ά.)87, Ανατολικής Μακεδονίας (Ντικιλί Τας, ντεσίδη, Αμητός, σ (οικισμοί αρ. 1,2, 4, 5, 8), Σέρβια: Ridley-Wardie, «Sema», ό.π., σσ Βασιλάρα Ράχη: Χονδρογιάννη-Μετόκη, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σ Γραμμένος, «Από τους προϊστορικούς οικισμούς», ό.π., σσ , όπου και συζητάται το ζήτημα της διάδοσης και καταγωγής αυτής της κεραμεικής, Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 43, κατηγορία 26, Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδονίας..., σσ. 182, Σέρβια: Heurtley, «Macedonia», ό.π., σσ. 74, 145, αρ. 57, 146, αρ. 62 κ.λ., Βασιλάρα Ράχη: Χονδρογιάννη-Μετόκη, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σ. 110, Κρυόβρυση: Χονδρογιάννη-Μετόκη, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σ. 113, Μάνδαλο: Αικ. Παπαευθυμίου - Αγ. Πιλάλη, «Ανασκαφή στο Μάνδα λο (1988)», ΑΕΜΘ 2 (1988) 127, ΠαπαευΟυμίου-Πιλάλη, «Ανασκαφή Μανδάλου», Εγνατία,α. 413, εικ Γραμμένος, «Από τους προϊστορικούς οικισμούς», ό.π., σ. 214, 217, σχ , Γραμμέ νος, Έρευνες..., σ. 42, κατηγορία 13, Ασλάνης, Η προϊστορία της Μακεδονίας..., σσ. 183, 187, French, «Chalcolithic pottery», ό.π., a Ορισμένα όστρακα από αυτή τη θέση είναι γνωστά από τις δημοσιεύσεις των Rodden, «Recent discoveries», ό.π., ο. 117, πίν. 7α, και French, «Some problems», ό.π., σ. KM, εικ , French, «Pottery distribution», ό.π., σ Τούμπα Ποντοκώμης: Καραμήτρου-Μεντεσίδου, Αμητός, σ. 396, σχ. 2.6, Κουφάλια, Βαλτοχώρι: French, «Some problems», ό.π., σ. 104, εικ , Σεβαστή, Παλιάμπελα: Γραμμένος, Έρευνες..., σ. 103, Γιανιτσά Β, Αρχοντικό, Αγροσυκιά Α: Π. Χρυσοστόμου - Παν. Χρυσοστόμου, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σσ. 174, 177, Βασιλάρα Ράχη, Κολιτσάκι Γέφυρας, Νησάκι Γέφυρας, Νησί Γουλών: Χονδρογιάννη-Μετόκη, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σσ , 111, 114, εικ Γραμμένος, Έρευνες..., σσ , όπου διακρίνονται 3 παραλλαγές: κατηγορία 1, 16, Πεδιάδα Γιανιτσών: Π. Χρυσοστόμου - Παν. Χρυσοστόμου, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σ. 174, Σέρβια: Ridley-Wardle, «Servia», ό.π., σ. 216, εικ , οικισμοί Αλιάκμονα: Χονδρογιάννη-Μετόκη, ΑΕΜΘ 1990, σσ. 109 (Βασιλάρα Ράχη), 111 (Νησάκι Γέφυρας), 114 (Νησί Γουλών). 87. Χαρακτηριστικός είναι ο τύπος της ΟλύνΟου, που συναντάται γενικά στη Χαλκιδική'

21 358 Ν. Μερούσης - A. Στεφάνή Σιχαγροί, Καστρί Θάσου κ.ά.)88 και Θράκης (Παραδημή)89. ζ. Διάφορα γραπτά όστρακα 1. Κεραμεική με καστανό και καφέ σε κρεμ. Αυτό το είδος διακόσμησης εντοπίστηκε μόνο σε ένα όστρακο από τον Πολυπλάτανο. Είναι πιθανός ο συσχετισμός αυτής της διακόσμησης με την κατη γορία brown on cream Κεραμεική με καφέ σε καστανό. Πρόκειται για διακόσμηση που ανα γνωρίστηκε σε ένα μόνο όστρακο και πάλι από τον Πολυπλάτανο. Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Επιφανειακή κεραμεική αυτής της περιόδου συλλέξαμε μόνο από τη θέση αρ. 1 και στη βιβλιογραφία αναφέρεται τέτοια κεραμεική από τις θέσεις αρ. 691 και δ92. Η κεραμεική από το Άνω Ζερβοχώρι παρουσιάζει ομοιότητες με αυτή από το Μάνδαλο93, τα Σέρβια94 και από άλ λες θέσεις95. Ύστερη Εποχή του Χαλκού: α) Αμαυρόχρωμη κεραμεική. Συναντάται στις θέσεις αρ. 3, 6, 12. Είναι η κατηγορία κεραμεικής, που θεωρείται η πιο χαρακτηριστική της ΥΕΧ στην κοιλάδα του Αξιού και δυτικά αυτής96. Έχει βρεθεί στη Δ. Μακεδονία (Αιανή, οικισμοί της περιοχής του Αλιάκμονα97, στο Αρχοντικό σε πολύ μικρές ποσότητες), στον Καστανά98 και σε άλλες θέσεις της Κεντρικής Μακεδονίας99. Το θέμα της ντόπιας ή μυκηναϊκής καταγωγής αυτής της κατηγορίας είναι υπό συζήτηση100. French, «Pottery distibution», ό.π., σσ , French, «Chalcolithic pottery», ό.π., ο. 108 (Στίβος). 88. Γραμμένος, Από τους προϊστορικούς οικισμούς, ό.π., σ. 222 κ.ε., όπου συζητείται η χρο νολογική ένταξη αυτής της κατηγορίας διακοσμημένης κεραμεικής, French, «Chalcolithic pot tery», ό.π., σ. 107, D. Η. French, «Prehistoric Pottery fron Macedonia and Thrace», Praehistorische Zeitschrift 42 (1964) French, «Chalcolithic pottery», ό.π., σ. 103, French, «Prehistoric pottery», ό.π., αα French, «Prehistoric pottery», ό.π., σ. 33, Γραμμένος, Έρευνες..., α. 42, κατηγορία 2. Επίσης Ridley-Wardle, «Servia», ό.π., σ. 216, πίν. 28f, βλ. και σημ. αρ. 43 για συσχετισμό με ριόμό Οτζάκι. 91. Kokkinidou-Trantalidou, BSA, σ. 105, G Rodden, «Recent discoveries», ό.π., α. 119, σημ Ιΐιλάλη κ.ά., Αρχαία Μακεδονία, σ. 460, εικ Ridley-Wardle, «Servia», ό.π., σσ. 220, , εικ , 107, Heurtley, «Macedonia», ό.π., εικ. 53, 54, αρ. 260, 262, Κοκκινίδου, Η προϊστορία στο νομό Πέλλας, αα. 89-πάνω, 90-πάνω, 96. Wardle, Mycecean Trade, σ Βλ. υποσημείωση αρ. 12. Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Αιανή-Αρχαιολογικός Οδηγός, Θεσσαλονίκη 1989, σ. 64, εικ. 33, Χονδρογιάννη-Μετόκη, ΑΕΜΘ 1990, ό.π., σσ. 110 (Βασιλάρα Ράχη), 111 (Κολιτσάκι Ράχη), 112 (Μυρ Τσιαΐρ, Σκαμνιές), 113 (Κρυόβρυση) 98. Α. Hochstetter, Kastanas, Die handgemachte Keramik, Praehistorische Archaeologie in Sudosteuropa, Band 3, Verlag Volker Spiess, Berlin 1984, σσ Heurtley, «Macedonia», ό.π., εικ. 89, 90, 94, 95, A. Hochstetter, «Die mattbemalte Keramik in Nordgriechenland: ihre Herkunft und ΙοκηΙε Ausprägung», Praehistorische Zeitschrift 57 (1982) , Βοκοτοπούλου, Βίτσα..., σ. 255 κ.ε., όπου διεξοδική παρουσίαση και συζήτηση των αρχαιολογικών δεδομένων και επιστημονικών απόψεων, Wardle, «Mycenean Trade», ό.π., σ. 124.

22 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A ' 359 β) Εγχάρακτη κεραμεική. Συναντάται στις θέσεις αρ. 3, 6 και αποτελεί επίσης μια τυπική κατηγορία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Απαντά σε όλη τη Μακεδονία (Αρχοντικό101, Αξιοχώρι, Ασσηρος, Καστανάς, Τούμπα Θεσσαλονίκης, Ντικιλί Τας, Αγγίστα κ.ά.)102. γ) Καστανή και τεφρή στιλβωμένη κεραμεική. Απαντά στις θέσεις αρ. 3, 6. Έχει εντοπιστεί και σε άλλους οικισμούς της πεδιάδας των Γιανιτσών (Αρ χοντικό, Φάκος103), καθώς και σε θέσεις της υπόλοιπης Μακεδονίας104. Από τα παραπάνω δεδομένα, που παρουσιάσαμε και σχολιάσαμε, φαί νεται ότι η περιοχή του σημερινού νομού Ημαθίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μελέτη της μακεδονικής προϊστορίας λόγω της θέσης της ανάμεσα στη νότια Ελλάδα και στις υπόλοιπες ενότητες της Μακεδονίας105. Απαραίτητο όμως είναι τα συμπεράσματα να ενισχυθούν από ανασκαφικές έρευνες, οι οποίες μέχρι στιγμής απουσιάζουν. Ν. ΜΕΡΟΥΣΗΣ Λ. ΣΤΕΦΑΝΗ 101. Στην εγχάρακτη κεραμεική από αυτή τη θέση, που χρονολογείται οτις πρώιμες φάσεις της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, αναφέρεται η υπό δημοσίευση μελέτη Μερούσης Ν. - Μποβολή Αρ. - Στεφάνή Λ., «Εγχάρακτη κεραμεική από το Αρχοντικό (ανασκαφή 1994)» Αξιοχώρι: Heurtley, «Macedonia», ό.π., σσ , Ασσηρος: Wardle, «Assiros», ό.π., σ. 247, εικ. 11, Κ. A. Wardle «Excavations at Assiros Toumba», BSA 84 (1989) 457, πίν. 71β, και γε νικά για αυτή την κατηγορία Wardle, «Mycenean Trade», ό.π., σ. 123, Καστανάς: Hochstetter, Kastanas..., σσ. 384, 385, Τούμπα Θεσσαλονίκης: Ανδρέου-Κωτσάκης, Εγνατία2 (1990) εικ. 10, Ντικιλί Τας: Μ. Seferiades, «Di k ili Tash Introduction à la préhistoire de la Macedoine orientale», BCHCVII (1983) 633 κ.ε., Αγγίστα: X. Κουκούλη-Χρυσανθάκη, «Οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο σταθμό Αγγίστας Σερρών», Ανθροπολογικά 1 (1980) 65, εικ. 8γ Κοκκινίδου, Η προϊστορία στο νομό Πέλλας, σσ Κοιικούλη-Χρυσανθάκη, «Αγγίστα», ό.π., σσ. 57, 65, εικ. 8β, Κουκούλη. Πραποϊστοριχή Θάσος, σσ Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων παραθέτουμε κατάλογο των θέσεων με τις πε ριόδους κατοίκησης: 1. Ανω Ζερβοχώρι (επίπεδη θέση) ΝΝ (= Νεότερη Νεολιθική) ΠΕΧ (= Πρώιμη Εποχή Χαλκού), 2. Σπήλαιο Ροδοχωρίου ΝΝ, 3. Τούμπα Αγγελοχωρίου ΥΕΧ (= Ύστερη Εποχή Χαλκού), 4. Τούμπα Αγίου Γεωργίου ΑΝ (= Αρχαιότερη Νεολιθική), ΝΝ, 5. Τούμπα Γιάννισας ΝΝ, 6. Τούμπα Επισκοπής (Ζλάτα) ΠΕΧ(;) ΜΕΧ(;) (= Μέση Εποχή Χαλκού) ΥΕΧ 7. Τούμπα Νέας Νικομήδειας 1 ΑΝ ΝΝ, 8. Τούμπα Νέας Νικομήδειας II ΑΝ ΝΝ ΠΕΧ, 9. Τούμπα Παλιάς Λυκογιάννης ΝΝ, 10. Τούμπα Πολυπλατάνου ΝΝ, 11. Τούμπα Σαραντόβρυσες ΑΝ ΝΝ, 12. Τού).ιπα Χατζηνώτα ΥΕΧ, 13. Τρίλοφος (φυσικό ύψωμα) ΑΝ ΝΝ.

23 SUMMARY N. Meroussis - L. Stefani, Prehistoric settlements in the nome of Imathia A'. The surface research in the N.-N.W. part of the nome of Imathia and spe cifically in the region N. of Véroia, E. of Naousa and W. of Nea Nikomedia, had as a result to locate four new settlements and to collect surface findings from nine other bibliographically known sites. The thirteen sites in total, are presented in alphabetical order together with facts about their topography. Further are published for the first time the most representative findings of the collection, mainly pottery and stone tools. The study of the organisation at the place of these sites as well as the surface findings, led to the following verifi cations: a) there is a rather high density of settlements during the Early Neoli thic period, an element which states that the case of Nea Nikomedia does not constitute a unique chronologically phaenomenon in the region, b) In the Late Neolothic, the number of sites grows, a fact which is observed also in the re maining valey of Giannitsa and the rest of Macedonia, c) The Early Bronze Age is represented by only few sites, a fact which is not in accordance with the high density of settlements of the same period in the remaining plain of Gian nitsa. d) Three sites of the Late Bronze Age have been located, a rather large number for the area under research and in comparison with facts from the re maining valey of Gianitsa. As to the form of the settlements the tumulus type is mainly encountered, but there is proof of dwellings in caves, in natural elevations and in flat sites. The study of the pottery has given the possibility for comparison with pot tery from other sites and similarities and relations with settlements in Mace donia, but also it has given the possibility to recognise styles in pottery. As a conclusion, it seems that the region of the present nome of Imathia is especially important for the study of Macedonian prehistory, because of its location between southern Greece and the remaining units of Macedonia. However it is necessary that our conclusions should be supported by excavational researches that are absent until the present.

24 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A ' 361 Εικ. 1. Κεραμεική από τον Άγ. Γεώργιο (α, β). Κέραμέική από το Άνω Ζερβοχώρι (γ, δ). Εικ. 2. Λίθινα εργαλεία, α: Άνω Ζερβοχώρι, β: Σαραντόβρνσες, γ: Γιάννισα.

25 362 Ν. Μερούστις - Λ. Στεφάνή Είκ. 3. Κεραμείκή από την Παλιά Λυκογίάννη. Είκ. 4. Κεραμείκή από την Παλιά Λυκογίάννη. Είκ. 5. Κεραμείκή από την Παλιά Λυκογιάννη. Είκ. 6. Λίθινα εργα λεία από την Παλιά Λυκογιάννη. Είκ. 7. Κεραμείκή από τον Πολνπλάτανο. Είκ. 8. Κεραμείκή από τον Πολνπλάτανο. Είκ. 10. Λίθινα εργαλεία από τον Πολνπλάτανο.

26 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A ' Εικ. 9. Κεραμεική από τον Πολνπλάτανο. Εικ. 11. Κεραμεική από τις Σαραντύβρυσες. 363

27 364 Ν. Μερούοης - Λ. Στεφάνή Σχ.2.

28 Προϊστορικοί οικισμοί του νομού Ημαθίας A Σχ

29 366 Ν. Μερούσης - Λ. Στεφάνή Σχ. 7. Powered by TCPDF (

Οικισμός αρχαιότερης και μέσης νεολιθικής στα Ρεβένια Κορινού. Πρώτα αποτελέσματα της μελέτης της κεραμικής.

Οικισμός αρχαιότερης και μέσης νεολιθικής στα Ρεβένια Κορινού. Πρώτα αποτελέσματα της μελέτης της κεραμικής. Ντ. Ούρεμ-Κώτσου, Ά. Παπαϊωάννου, T. Silva, Φ. Αδακτύλου, Μ. Μπέσιος Οικισμός αρχαιότερης και μέσης νεολιθικής στα Ρεβένια Κορινού. Πρώτα αποτελέσματα της μελέτης της κεραμικής. Στην εργασία αυτή επιχειρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΑΡΑΚΤΗ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ1

ΕΓΧΑΡΑΚΤΗ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ1 ΕΓΧΑΡΑΚΤΗ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ1 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τούμπα του Αρχοντικού βρίσκεται στα νότια του ομώνυμου οικισμού, ανάμεσα στην αρχαία Πέλλα και τα Γιαννιτσά σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα - Νεότερη και Τελική Νεολιθική (5300 π.χ π.χ.)

Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα - Νεότερη και Τελική Νεολιθική (5300 π.χ π.χ.) Προϊστορικές Κοινωνίες Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα - Νεότερη και Τελική Νεολιθική (5300 π.χ. 3200 π.χ.) Ντούσκα Ούρεµ-Κώτσου durem@hist.auth.gr Νεότερη Νεολιθική στην Ελλάδα Η Νεότερη νεολιθική, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Η Κεραμική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία

Η Κεραμική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία Η Κεραμική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία Κυριακή Ψαράκη, Ιωάννα Μαυροειδή Ιστορία της έρευνας Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα για την προϊστορία της Μακεδονίας άρχισε κατά τις πρώτες δεκαετίες

Διαβάστε περισσότερα

μέσοσ ρουσ του Αλιάκμονα (II) Η ζωη στην κοιλαδα Τοπογραφία: Από την προϊστορία στο σήμερα

μέσοσ ρουσ του Αλιάκμονα (II) Η ζωη στην κοιλαδα Τοπογραφία: Από την προϊστορία στο σήμερα ΑΘΑ ανασκαφη 01 Η θέση Κασιάνη Λάβας από ανατολικά. Στο λόφο οικιστικά κατάλοιπα της Αρχαιότερης Νεολιθικής, της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού και της Ελληνιστικής εποχής. Δυτικά του λόφου το φυσικό πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008 ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ ΣΥΝΟΛΟ 20.000 ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΙΘ' Εφορεία Πρ. Κομοτηνής Έργου 4916 ΙΘ' Εφορεία Πρ. Κομοτηνής Π.Τσατσοπούλου Τηλ:2531022411 FAX:2531021517

Διαβάστε περισσότερα

Λέκτορας Τομέα Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Λέκτορας Τομέα Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. ΤΑΦΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1 ΣΕΒΑΣΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Λέκτορας Τομέα Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. Η γνώση μας για τις προϊστορικές ταφικές

Διαβάστε περισσότερα

Το σύνολο των βραχογραφιών και κάτω λεπτομέρεια

Το σύνολο των βραχογραφιών και κάτω λεπτομέρεια ΠΡΟΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΡΗΤΗ Πριν από τις επιφανειακές έρευνες στην περιοχή του Πλακιά και της Πρεβέλης στη νότια Κρήτη, τα μόνα γνωστά προνεολιθικά ευρήματα προέρχονταν από το εσωτερικό του σπηλαίου Ασφέντου στο

Διαβάστε περισσότερα

Τα σπήλαια στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

Τα σπήλαια στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ΖΩΗ ΙΝΤΖΕ Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας / γρ. Θεσσαλονίκης Τα σπήλαια στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας και

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Εργασία στο μάθημα: Το Νησιωτικό Αιγαίο κατά την 3 η Χιλιετία π.χ. Παναγιώτης Καπλάνης Επιβλέπων Καθηγητής: Βλαχόπουλος Ανδρέας Εαρινό Εξάμηνο 2015 Η Θέση Η Ίος βρίσκεται στο

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

- Η νεολιθική στην Θεσσαλία -

- Η νεολιθική στην Θεσσαλία - Νεολιθική περίοδος στην Β. Ελλάδα - Η νεολιθική στην Θεσσαλία - Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου durem@hist.auth.gr Χρήστος Τσούντας 1901 Alan Wace 1912 Δημήτριος Ρ. Θεοχάρης 1956-1977 Vladimir Milojčić 1955-1977

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 8-6-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & Αριθμ. Πρωτ.: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/55265/2765 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΛΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

ΤΟ ΠΑΛΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΤΟ ΠΑΛΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Όνομα: Χολέβα Βασιλική Εξάμηνο: Η Μάθημα: Το Αιγαίο κατά την 3η χιλιετία π.χ Διδάσκων: Βλαχόπουλος Ανδρέας ΠΑΛΑΜΑΡΙ I ΠΧ II ΠΑΛΑΜΑΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Άντα Καλογήρου 1 και Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου 2 ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Εισαγωγή Πήλινα δοχεία όλων των ειδών και μεγεθών, ψημένα στη φωτιά, σπάνια ολόκληρα, συνήθως σπασμένα σε χιλιάδες κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

Από τα νεκροταφεία τύμβων του Μακεδονικού Ολύμπου (ΜΟ) I. Γενικά

Από τα νεκροταφεία τύμβων του Μακεδονικού Ολύμπου (ΜΟ) I. Γενικά 4 Χειροποίητες φιάλες με οριζόντιες λαβές & μία «σαλτσιέρα» [1] Από τα νεκροταφεία τύμβων του Μακεδονικού Ολύμπου (ΜΟ) I. Γενικά Ε. Πουλάκη Παντερµαλή Πρόκειται για τέσσερα ρηχά και ευρέα χειροποίητα αγγεία,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2 Η Προϊστορική Ανασκαφή

Ενότητα 2 Η Προϊστορική Ανασκαφή Ενότητα 2 Η Προϊστορική Ανασκαφή Α.Μουνδρέα-Αγραφιώτη Προϊστορικές ανασκαφές Αφορούν ανθρώπινες εγκαταστάσεις, από 2,3 εκ. χρόνια πριν, μέχρι 1000 π.χ. 2.300.000-5.000 πριν (Παλαιολιθική, Μεσολιθική και

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Από τα νεκροταφεία τύμβων του Μακεδονικού Ολύμπου (ΜΟ)

Από τα νεκροταφεία τύμβων του Μακεδονικού Ολύμπου (ΜΟ) [1] 52 Οπισθότμητες Πρόχοι Από τα νεκροταφεία τύμβων του Μακεδονικού Ολύμπου (ΜΟ) ΙI. Κατάλογος: 1-25 1.Οπισθότµητη Πρόχους ΜΔ 2177 Ε. Πουλάκη Παντερµαλή Καρίτσα Γαβριά, τύµβος 1, τάφος Α. Αριστερά από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ Ένας διαχρονικός πολιτισμός. μέσοσ ρουσ του Αλιάκμονα(III)

ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ Ένας διαχρονικός πολιτισμός. μέσοσ ρουσ του Αλιάκμονα(III) ανασκαφη μέσοσ ρουσ του Αλιάκμονα(III) ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ Ένας διαχρονικός πολιτισμός Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη Δρ Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Οι σωστικές ανασκαφές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1313 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΑΝAΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ. Φύλλου 131 27 Απριλίου 2012 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/15931/844 α)

Διαβάστε περισσότερα

Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα

Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα Προϊστορικές Κοινωνίες Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου durem@hist.auth.gr «Νεολιθική επανάσταση» και η καταγωγή της Νεολιθικής στην Ελλάδα Στο θέμα της προέλευσης του παραγωγικού τρόπου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολική και ιδεολογική ζωή.

Συμβολική και ιδεολογική ζωή. Συμβολική και ιδεολογική ζωή. Αικατερίνη Παπανθίμου, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ. Η ιδεολογία, που θεωρήθηκε συνώνυμη με τις πίστεις, τις κοσμολογικές αντιλήψεις και τη θρησκεία των κοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

MIA ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

MIA ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ MIA ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΣΤ. ΑΝ ΡΕΟΥ Κ. ΕΥΚΛΕΙ ΟΥ Α. ΚΟΥΣΟΥΛΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ-ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Α.Π.Θ. XEEE

Διαβάστε περισσότερα

Από τα νεκροταφεία τύμβων του Μακεδονικού Ολύμπου(ΜΟ)

Από τα νεκροταφεία τύμβων του Μακεδονικού Ολύμπου(ΜΟ) [1] 52 Οπισθότμητες Πρόχοι Από τα νεκροταφεία τύμβων του Μακεδονικού Ολύμπου(ΜΟ) ΙI. Κατάλογος: 25-52 26. Οπισθότµητη Πρόχους ΜΔ 2457 Ε. Πουλάκη Παντερµαλή Καρίτσα Γαβριά, τύµβος 11, τάφος Ε Από το δυτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΏΝ Ανασκαφές νεκροταφείων και μεμονωμένων ταφών

Η ΜΕΤΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΏΝ Ανασκαφές νεκροταφείων και μεμονωμένων ταφών ΑΝΑΣΚΑΦΗ 01 Η διαχρονική προσέγγιση των ταφικών δεδομένων από την περιοχή της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου και τον άλλοτε παραποτάμιο χώρο καλύπτει την απόσταση που χωρίζει τη Νεολιθική εποχή από τους χριστιανικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ ΠΛΑΙ ΣΙΟ ΧΡΗ ΜΑ ΤΟ ΔΟ ΤΗ ΣΗΣ

ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ ΠΛΑΙ ΣΙΟ ΧΡΗ ΜΑ ΤΟ ΔΟ ΤΗ ΣΗΣ ΣΤΟ ΧΟΣ- Ε ΠΙ ΔΙΩ ΞΗ Στό χος του Ο λο κλη ρω μέ νου Προ γράμ μα τος για τη βιώ σι μη α νά πτυ ξη της Πίν δου εί ναι η δια μόρ φω ση συν θη κών α ει φό ρου α νά πτυ ξης της ο ρει νής πε ριο χής, με τη δη

Διαβάστε περισσότερα

Ειρήνης 3, Τριανδρία Θεσσαλονίκη

Ειρήνης 3, Τριανδρία Θεσσαλονίκη Ειρήνης 3, Τριανδρία 55 337 Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310 908150, Κιν: 697 2030112 e-mail: anasbek@hol.gr Μπεκιάρης Αναστάσιος ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ημερομηνία Γέννησης : Τόπος Γέννησης : Στρατιωτικές υποχρεώσεις:

Διαβάστε περισσότερα

Iδεολογία κατά την Εποχή του Χαλκού. Κική Πιλάλη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας (1945-2008)

Iδεολογία κατά την Εποχή του Χαλκού. Κική Πιλάλη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας (1945-2008) Iδεολογία κατά την Εποχή του Χαλκού Κική Πιλάλη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας (1945-2008) Με την αρχή της ΕΧ παρατηρείται μια αλλαγή στη συμβολική έκφραση των προϊστορικών κοινοτήτων στο βόρειο

Διαβάστε περισσότερα

ANCIENT MACEDONIA SIXTH INTERNATIONAL SYMPOSIUM VOLUME 1 ΕΚΤΟ ΑΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΜΟΣ 1 OFFPRINT ΑΝΑΤΥΠΟ

ANCIENT MACEDONIA SIXTH INTERNATIONAL SYMPOSIUM VOLUME 1 ΕΚΤΟ ΑΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΜΟΣ 1 OFFPRINT ΑΝΑΤΥΠΟ ANCIENT MACEDONIA SIXTH INTERNATIONAL SYMPOSIUM VOLUME 1 OFFPRINT ΑΡΧΑΙΑ MAKEAONIA ΕΚΤΟ ΑΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΜΟΣ 1 ΑΝΑΤΥΠΟ ^ 6 ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΕΑΛΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ Ιωάννης Ασλάνης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΧΑΡΤΕΣ Α1.4 Ποιον χάρτη να διαλέξω;. 3 Α1.3 Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Προνεολιθική και Νεολιθική Κύπρος

Προνεολιθική και Νεολιθική Κύπρος Προνεολιθική και Νεολιθική Κύπρος Προνεολιθική Περίοδος ή Φάση Ακρωτηρίου: 11000/10000 8200 π.χ. Νεολιθική Περίοδος: 8200 3900/ 3700 π.χ. Ακεραμεική Νεολιθική: 8200 5500 π.χ. Πρωτοκεραμεική Νεολιθική («lacuna»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Στοιχεία τοπογραφικών χαρτών

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Στοιχεία τοπογραφικών χαρτών ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Στοιχεία τοπογραφικών χαρτών ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Τοπογραφικοί χάρτες Βασικό στοιχείο του χάρτη αποτελεί : το τοπογραφικό υπόβαθρο, που αναπαριστά µε τη βοήθεια γραµµών (ισοϋψών)

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Το ανάκτορο της Ζάκρου Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Κρήτης στον ομώνυμο ευρύχωρο όρμο. Η θέση ήταν γνωστή από τον 19 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

Τι μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου

Τι μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου 18/05/2019 Τι μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου / Ιερές Μονές Η μο νή του Με γά λου Με τε ώ ρου δι α μόρ φω σε μί α σει ρά α πό πε ρι κα λείς μου σεια κούς χώ ρους, για την α

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ 1

Η ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ 1 Η ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ 1 στο Δ. Γραμμένος ( επιμ. ), 200.000, 10.000, 5000 π.χ. Μια έκθεση για τη ζωή στην προϊστορική Μακεδονία ( υπό έκδοση ) Δρ Νίκος Μερούσης Παρατηρώντας προσεκτικά το γεωφυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ηαποκάλυψη αρχαιοτήτων στις βορειοανατολικές υπώρειες του λοφώδους

ηαποκάλυψη αρχαιοτήτων στις βορειοανατολικές υπώρειες του λοφώδους κωνσταντινα Γραβανη e-mail: cgravani@cc.uoi.gr ΠανεΠιστηΜιουΠολη Δουρουτησ: αρχαιολογικεσ ερευνεσ, εργασιεσ και Μελετεσ: συντομη αναφορα ηαποκάλυψη αρχαιοτήτων στις βορειοανατολικές υπώρειες του λοφώδους

Διαβάστε περισσότερα

Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Σωσάνδρα ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Σωσάνδρα είναι ένα από τα οµορφότερα και πιο αναπτυσσόµενα χωριά της περιοχής της Αλµωπίας, µόλις 3 χλµ. από την Αριδαία. Ανήκει στον ήµο Αριδαίας και έχει 1200 περίπου κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα

Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/ /1050 π.χ.

Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/ /1050 π.χ. Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/1600 1100/1050 π.χ. Υστεροκυπριακή Ι: 1650/1600-1450 π.χ. (ΥΚ ΙΑ:1650/1600-1500 π.χ. και ΥΚΙΒ: 1500-1450 π.χ.) Υστεροκυπριακή ΙΙ: 1450-1200 π.χ. (ΥΚΙΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές τεχνικές γυάλινων αγγείων: Η τεχνική του πυρήνα και του φυσητού γυαλιού

Βασικές τεχνικές γυάλινων αγγείων: Η τεχνική του πυρήνα και του φυσητού γυαλιού Βασικές τεχνικές γυάλινων αγγείων: Η τεχνική του πυρήνα και του φυσητού γυαλιού Η ιστορία του γυαλιού Η κατασκευή του γυαλιού άρχισε γύρω στο 1500 π.χ στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Το πρώτο φυσικό γυαλί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πηγές και μέθοδοι (συνέχεια) Ο κλασικός αρχαιολόγος ταξινομεί το υλικό του: Κατά χρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες ή Καστέλλια.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες ή Καστέλλια. ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ ΣΥΝΟΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ: Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες

Διαβάστε περισσότερα

Κύπρος Ένα νησί ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

Κύπρος Ένα νησί ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση Κύπρος Ένα νησί ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση Ο Πολιτισμός της Φιλιάς (2400/2350-2300 π.χ.) Πρωτοκυπριακή Περίοδος (2300-1900 π.χ.) Μεσοκυπριακή Περίοδος (1900-1650/1600 π.χ) Ο Πολιτισμός της Φιλιάς Μετάβαση

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1. Ο ΙΚΙΑ «ΔΙΟΝΥΣΟΥ» 2. Ο ΙΚΙΑ «ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ» 3. Δ Η Μ Ο Σ ΙΟ ΑΡΧΕΙΟ 4. ΑΓΟΡΑ 5. ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ 14 C ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ 14 C ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Α. ΠΙΛΑΛΗ-ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ et al. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕ 14 C ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Α. ΠΙΛΑΛΗ-ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ 1, Α. ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ-ΠΑΠΑΝΘΙΜΟΥ 1, Γ. ΦΑΚΟΡΕΛΛΗΣ 2 και Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ. ΤΟ ΠΑΛΙΟΦΡΑΝΤΖΙ (ΠΑΛΙΟΥΦΡΑΝΤΖΙ) Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ. ΤΟ ΠΑΛΙΟΦΡΑΝΤΖΙ (ΠΑΛΙΟΥΦΡΑΝΤΖΙ) Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή. ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟΦΡΑΝΤΖΙ (ΠΑΛΙΟΥΦΡΑΝΤΖΙ) Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή. Είναι γνωστά τα της Μάχης του Σπερχειού. ΒΙΒΛΙΟ ΕΝ ΕΚΑΤΟ (ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ). Στο σηµερινό χωριό Φραντζί

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικός κάνναβος και στρωματογραφία

Αρχαιολογικός κάνναβος και στρωματογραφία Αρχαιολογικός κάνναβος και στρωματογραφία Μετά τον εντοπισμό και καθορισμό των αρχαιολογικών θέσεων, καθώς και τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών και εργαλείων, το επόμενο σημαντικό στάδιο είναι η ανασκαφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 23021 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1548 21 Ιουνίου 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Ανανέωση απαγόρευσης θήρας ορισμένου χρόνου... 1 Ανανέωση απαγόρευσης θήρας

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV07: ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ENV07: ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης ENV07 προσδιορίζει τις αλλαγές στις χρήσεις γης και ειδικότερα τις μεταβολές αγροτικής και φυσικής γης (καλλιεργούμενες εκτάσεις, δάση, βοσκότοποι κλπ.) σε δομημένη γη, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. διαιρεί τη δράση του ανθρώπου σε: (πριν τη χρήση γραφής) Β. Εποχή των μετάλλων. μέταλλα. Εποχή του χαλκού

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. διαιρεί τη δράση του ανθρώπου σε: (πριν τη χρήση γραφής) Β. Εποχή των μετάλλων. μέταλλα. Εποχή του χαλκού Σελίδα 1 από 14 η διαιρεί τη δράση του ανθρώπου σε: Α. Εποχή του λίθου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ (πριν τη χρήση γραφής) ΙΣΤΟΡΙΑ (από την επινόηση και χρήση της γραφής) κατασκευή εργαλείων από λίθο (2.500.000-3.000 π.χ.)

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογραφημένο Λεξικό Το Πρώτο μου Λεξικό

Εικονογραφημένο Λεξικό Το Πρώτο μου Λεξικό ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Αή Εί Ηίς Δής Μί Μά Ιί Αύ Εέ Λό Τ Πώ Λό Τός 9ς (Μ, (έ) Ν,) Εέ Λό Α, Β, Γ Δύ Τ Πώ Λό Τός 9ς (Μ, (έ) Ν,) ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Αή

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Ελληνικές φυλές προβάτων 1/2 ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων,

Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων, ιδιαίτερα σε αστικό και περιαστικό χώρο Διδάσκοντες: Β. Λαμπρινουδάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Μικροί αρχιτέκτονες σε δράση Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ημερομηνία Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ α) Ειρήνη Χρυσοβαλάντη Ρουμπάνη β) Μαρία Πανακάκη «Το τοπίο είναι αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις, που χαρακτηρίζονται με χρώματα, σε διάφορες πλάκες, οριζόντιες,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχάρακτη κεραμική της Ύστερης Εποχής. του Χαλκού στην Κεντρική Μακεδονία.

Εγχάρακτη κεραμική της Ύστερης Εποχής. του Χαλκού στην Κεντρική Μακεδονία. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Εγχάρακτη κεραμική της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Κεντρική Μακεδονία. Μεταπτυχιακή Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

Μία νέα οπτική στο τοπίο και στην οικιστική οργάνωση της Νεολιθικής Θεσσαλίας μέσα από τη συνεισφορά των γεωφυσικών διασκοπήσεων.

Μία νέα οπτική στο τοπίο και στην οικιστική οργάνωση της Νεολιθικής Θεσσαλίας μέσα από τη συνεισφορά των γεωφυσικών διασκοπήσεων. Μία νέα οπτική στο τοπίο και στην οικιστική οργάνωση της Νεολιθικής Θεσσαλίας μέσα από τη συνεισφορά των γεωφυσικών διασκοπήσεων. Σαρρής Απόστολος, Καλογηροπούλου Εβίτα, Kalayci Tuna, Simon François, Donati

Διαβάστε περισσότερα

Ό λοι οι κα νό νες πε ρί με λέ της συ νο ψί ζο νται στον ε ξής έ να: Μά θε, μό νο προκει μέ νου. Friedrich Schelling. σελ. 13. σελ. 17. σελ.

Ό λοι οι κα νό νες πε ρί με λέ της συ νο ψί ζο νται στον ε ξής έ να: Μά θε, μό νο προκει μέ νου. Friedrich Schelling. σελ. 13. σελ. 17. σελ. σελ. 13 σελ. 17 σελ. 21 σελ. 49 σελ. 79 σελ. 185 σελ. 263 σελ. 323 σελ. 393 σελ. 453 σελ. 483 σελ. 509 σελ. 517 Ό λοι οι κα νό νες πε ρί με λέ της συ νο ψί ζο νται στον ε ξής έ να: Μά θε, μό νο προκει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ 6, 1992

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ 6, 1992 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ 6, 1992 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1995 < Χ. ΚΟΥΚΟΥΛΗ-ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΗ -1 ΑΣΛΑΝΗΣ -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ (ΕΝ)ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΥΓΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ (ΕΝ)ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΥΓΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Γ. Στρατούλη Ν. Κατσικαρίδης Τ. Μπεκιάρης Β. Τζεβελεκίδη ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ (ΕΝ)ΑΠΟΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΤΙΤΛΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟΣ: 3028/2002 ΦΕΚ: Α 153/28.06.2002 ΤΙΤΛΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΘΡΟ 1: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 1. Στην προστασία που παρέχεται

Διαβάστε περισσότερα

1.2.3 ιαρ θρω τι κές πο λι τι κές...35 1.2.4 Σύ στη μα έ λεγ χου της κοι νής α λιευ τι κής πο λι τι κής...37

1.2.3 ιαρ θρω τι κές πο λι τι κές...35 1.2.4 Σύ στη μα έ λεγ χου της κοι νής α λιευ τι κής πο λι τι κής...37 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕ Φ Α Λ ΑΙΟ ΤΟ ΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ... 21 ΚΕ Φ Α Λ ΑΙΟ 1 o Η ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1.1 Η Α λιεί α ως Οι κο νο μι κή ρα στη ριό τη τα...25 1.2 Η Κοι νο τι κή Α λιευ τι κή Πο λι τι κή...28

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΛΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΣΗ. Ύψος: 20cm Διάμ. σώματος: 10,5cm. Πορσελάνη. αγγείο, τύπου «Τσαγερό», από λευκή πορσελάνη με. Χίου.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΛΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΣΗ. Ύψος: 20cm Διάμ. σώματος: 10,5cm. Πορσελάνη. αγγείο, τύπου «Τσαγερό», από λευκή πορσελάνη με. Χίου. ΕΚΘΕΜΑΤΑΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1. Ισρικό Ναυάγιο ΑΕ ΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 88/22-18 1,5ν.μ. Κλεισύ σχήμας αγγείο, τύπου «Τσαγερό»,

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Κέα 2009 Αγροτεμάχιο 165 στρέμματα, ιδανικό για επένδυση στις Κυκλάδες

Διαβάστε περισσότερα

Σφραγίδες και σφραγιστική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου κατά την 3 η χιλιετία π.χ. Μαστρογιαννόπουλος Λάμπρος Αρ.

Σφραγίδες και σφραγιστική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου κατά την 3 η χιλιετία π.χ. Μαστρογιαννόπουλος Λάμπρος Αρ. Σφραγίδες και σφραγιστική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου κατά την 3 η χιλιετία π.χ Μαστρογιαννόπουλος Λάμπρος Αρ.Μητρώου: 10114 Η Νεολιθική Περίοδος Η σφραγιδογλυφία είναι γνωστή στον ελλαδικό χώρο

Διαβάστε περισσότερα

2 Τροχήλατοι αμφορίσκοι με οριζόντιες λαβές [1]

2 Τροχήλατοι αμφορίσκοι με οριζόντιες λαβές [1] 2 Τροχήλατοι αμφορίσκοι με οριζόντιες λαβές [1] & ένα όστρακο αμφορέα Από τα νεκροταφεία τύμβων του Μακεδονικού Ολύμπου (ΜΟ) Ε. Πουλάκη Παντερµαλή Υπάρχουν δύο παραδείγµατα αµφορίσκων µε οριζόντιες λαβές

Διαβάστε περισσότερα

21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ 21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Μια πίεση που ασκεί το υγρό στον πυθμένα και στα τοιχώματα του δοχείου Σε προηγούμενο μάθημα (13ο) γνωρίσαμε την έννοια της πίεσης που ασκούν τα στερεά σώματα. Τώρα είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η κεραμική, μια πανάρχαια τέχνη, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αργιλόχωμα. Όταν αναμείξουμε το αργιλόχωμα με νερό θα προκύψει μία πλαστική μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ

Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ 1 Στη ΝΑ πλευρά του Διδυμοτείχου, ανάμεσα στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου και το Σιδηροδρομικό σταθμό, υψώνεται ένας βραχώδης οχυρός λόφος γνωστός με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ ΑΣΠΡΟΒΑΑΤΑΣ

ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ ΑΣΠΡΟΒΑΑΤΑΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΥΔΙΑΣ ΑΣΠΡΟΒΑΑΤΑΣ Ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Λυδίας βρίσκεται Β. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΦΩΚΑ/ΤΕΤΑΡΤΗ

ΤΜΗΜΑ ΦΩΚΑ/ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΜΗΜΑ ΦΩΚΑ/ΤΕΤΑΡΤΗ 09.00 -.00 5 ZE MI WA 0 0 0 9 0,95 9 ΑΓ ΓΕ ΠΑ 0 0 0 0 0 0 95 ΑΔ ΡΟ ΙΩ 0 0 0 0 0 0 97 ΑΙ ΚΩ ΠΑ 0 0 0 0 0 0 5 507 ΑΛ ΕΥ ΤΖ 0 0 0 0 0 0 6 99 ΑΝ ΟΡ ΚΩ 7 5 0 0 0,65 7 95 ΑΝ ΙΩ ΟΡ 9 9 9 6

Διαβάστε περισσότερα

Νεολιθική Μακεδονία περιβάλλον και άνθρωπος

Νεολιθική Μακεδονία περιβάλλον και άνθρωπος ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Νεολιθική Μακεδονία περιβάλλον και άνθρωπος Ηλίας Πατρινός Αλλαγές στη γεωμορφολογία και την ακτογραμμή στον ελλαδικό χώρο. Η Αιγαΐς. 30.000.000 χρόνια πριν

Διαβάστε περισσότερα

3 Τοποθετήσεις Διευθυντών/ντριών Διευθύνσεων και Προϊσταμένων Γραφείων για τα έτη 1982, 1983, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1997,

3 Τοποθετήσεις Διευθυντών/ντριών Διευθύνσεων και Προϊσταμένων Γραφείων για τα έτη 1982, 1983, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1997, Τοποθετήσεις Διευθυντών/ντριών Διευθύνσεων και Προϊσταμένων Γραφείων για τα έτη 98, 98, 986, 987, 988, 989, 99, 99, 99, 995, 997, 998, 999,,, και. Καναβέλη Ελιάνα Παλιεράκη Πόπη 8--6 . Εισαγωγή..... Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+ 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου στις 07:00 πµ του Σαββάτου

Διαβάστε περισσότερα

Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους

Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους Ανεμόσπηλια Αρχανών : τα ευρήματα και η ερμηνεία τους Βογιατζόπουλος Σταμάτης Ιστορικό - Αρχαιολογικό Ιωαννίνων Ζ' Εξάμηνο Υπ.Καθ : Αν. Βλαχόπουλος, Μάθημα: Κρητομυκηναϊκή Θρησκεία Δεκέμβριος 2013 Εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Τομές Τοπογραφίας Αποτυπώσεις Μνημείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας Ανάγνωση - Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχιτεκτονική των οικισμών

Η Αρχιτεκτονική των οικισμών Η Αρχιτεκτονική των οικισμών Ιωάννης Ασλάνης, Δρ. Προϊστορικής Αρχαολογίας, ΚΕΡΑ Η εσωτερική οργάνωση των οικισμών με τον τρόπο διάταξης των σπιτιών και των άλλων κτισμάτων και η τεχνική κατασκευής τους

Διαβάστε περισσότερα

1. Επεμβάσεις συντήρησης

1. Επεμβάσεις συντήρησης Έκθεση εργασιών συντήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον αρχαιολογικό του Αζοριά κατά την ανασκαφική περίοδο του 2018 της Σ. Χλουβεράκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, ΙΝΣΤΑΠ Κέντρο Μελέτης Αν Κρήτης Αρ. Άδ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού"

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού" Περιοχές αρχαιοτήτων κλασική περίοδος ελληνιστική ρωμαϊκή περιόδος μεσαιωνική περίοδος νεοκλασσική περίοδος Η θέση

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογραφημένο Λεξικό Το Πρώτο μου Λεξικό

Εικονογραφημένο Λεξικό Το Πρώτο μου Λεξικό ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ι.Τ.Υ.Ε. «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Αή Εί Ηίς Δής Μί Μά Ιί Αύ Εέ Λό Τ Πώ Λό Τός 12ς (Π, (ίς- )) Εέ Λό Α, Β, Γ Δύ Τ Πώ Λό Τός 12ς (Π, (ίς- )) ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα