Βικτώρια Γ. Αγγελοπούλου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βικτώρια Γ. Αγγελοπούλου"

Transcript

1 2017

2 ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Βικτώρια Γ. Αγγελοπούλου Μεθυσμένα καράβια Ωδή στην Καβαφική Αλεξάνδρεια 2014 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 14,00 Η περιγραφή της καβαφικής Αλεξάνδρειας και γενικότερα της Αιγύπτου γίνεται μέσα από λυρικές περιγραφές που αποδίδουν τον λογοτεχνικό μύθο της θρυλικής πόλης και εν γένει το μυστήριο και την ηδυπάθεια της Ανατολής. Τα ιστορικά και πραγματολογικά στοιχεία ενσωματώνονται με ανεπαίσθητο τρόπο στη μυθοπλασία, ενώ κυριαρχούν οι διακειμενικές αναφορές και οι ποικίλες λογοτεχνικές απηχήσεις. Αναδεικνύεται η μακραίωνη ιστορία της Αιγύπτου σε συνδυασμό με τα πλούσια πολιτισμικά στοιχεία της ελληνικής αρχαιότητας και της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Η συγγραφέας αναδεικνύει τη βασική ιδέα ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι «αδελφές φυλές», κοιτίδες πολιτισμού, οι οποίες μεταλαμπαδεύουν διαχρονικά τα φώτα τους η μία στην άλλη. (Απόσπασμα Πρακτικών Κριτικής Επιτροπής ΚΘ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2011 του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός») Χρήστος Αναστασόπουλος Εφτά μικροί θάνατοι, εφτά μικροί άθλοι 2015 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 14,00 Ο Τηλέμαχος Αρφάνης, γιος του Οδυσσέα και της Καλυψoύς, ψυχολόγος, δέχεται την πρόσκληση φίλων του να εργαστεί στην κοινότητα απεξάρτησης που οργανώνουν σε ένα νησί. Στο τροχόσπιτο όπου διαμένουν γίνεται έκρηξη και ο Τηλέμαχος κείται βαριά τραυματισμένος. Η ζωή του περνάει μπροστά στα μάτια του σαν κινηματογραφική ταινία. Ξαναθυμάται τις εμπειρίες εκείνες που έπλασαν τον χαρακτήρα του. Θυμάται το ταξίδι για τη δική του Ιθάκη! Από μικρό παιδί έκανε μιαν ευχή, πάντα την ίδια. Τις άλλες δύο δεν τις είχε σπαταλήσει. Η επίκλησή της ήταν γι αυτόν όμοια με προσευχή μια προσευχή που την επαναλάμβανε τα βράδια κάτω από τον έναστρο ουρανό. Πατρίδα του πλέον ήταν οι μνήμες του και τόπος του η γενιά των απογόνων του.

3

4 ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Νίκος Βασιλειάδης Don t forget, the birds will sing at / ISBN σ. / 12 x 19 εκ. / Λιανική τιμή: 8,00 Ο μόνος χρόνος που δε λιγοστεύει είναι ο χρόνος που πέρασε. Και αυτό που περισσεύει στο τέλος του χρόνου μετά από όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν είναι η φθορά. Όταν ο απλός, καθημερινός Τζέιμς ανακαλύπτει αυτή τη ματαιότητα, νιώθει την ανάγκη να σπάσει τον τοίχο του χρόνου και να τολμήσει το ταξίδι. Πεισματικά θέλει να ανασκευάσει τον κόσμο και να τον φέρει στα δικά του μέτρα, να δώσει το δικό του τέλος στην ιστορία και τη ζωή του με μια παράλογα μεταφυσική προσδοκία. Μέσα από ένα ταξίδι σε σταθμούς τρένων και σε πολλά βροχερά απογεύματα παραμένει αιώνιο ζητούμενο ο επανακαθορισμός του χρόνου. Οι μαθηματικοί τύποι, τα ρολόγια, οι κλεψύδρες, οι μηχανές άχρηστα όλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τον αναγνωρίσουν οι μνήμες. Το μόνο που έχει σημασία είναι να ακυρωθούν οι αναμνήσεις Κώστας ρουγαλάς Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν 2016 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 12,00 Στο περιθώριο της ευημερούσας κοινωνίας, οι ηττημένοι ήρωες του Δρουγαλά συνθέτουν τη δική τους μπαλάντα: δυο αδέλφια που παλεύουν με την ενηλικίωση, τα όνειρά τους και τη μέγγενη της ανεργίας, μια μητέρα που μετεωρίζεται στο κενό καταγράφοντας σχολαστικά ένα ημερολόγιο κατάθλιψης, μια νέα κοπέλα που προσπαθεί να απελευθερωθεί από τον κλοιό της οικογενειακής βίας, ένας αστυνόμος που μάχεται το δικό του σκοτάδι σκορπώντας αφειδώς φροντίδα στους γύρω του κι ένας γκριζομάλλης άστεγος που δεν έχει ακούσει ποτέ του Ντύλαν Ένας μικρόκοσμος που κάτω από το αβάσταχτο βάρος της οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης, κρατώντας σφιχτά στον κόρφο του οικογενειακά μυστικά αλλά και πτυχία χωρίς αντίκρισμα επιμένει να ονειρεύεται, να ερωτεύεται, να τραγουδάει, ζώντας με δουλειές του ποδαριού και προτάσσοντας την αλληλεγγύη ως το πλέον αποτελεσματικό αντίδοτο στην κατάθλιψη.

5 4 ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Εύα Αθανασοπούλου Μνήμη & Σκιές Οι χαμένοι δρόμοι της Σμύρνης 2013 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 15,00 Το μυθιστόρημα πραγματεύεται το θέμα της σκιάς, του βάρους και της επιρροής του παρελθόντος μας στη ζωή και τις επιλογές μας. Ενός παρελθόντος που σχετίζεται τόσο με την ταυτότητα των προγόνων και την ιστορία της οικογένειάς μας, κάποτε μάλιστα ανείπωτης και άρρητης, όσο και με σημαντικά, πολύ προσωπικά βιώματά μας. Υπάρχει άραγε μία κοινή συνιστώσα για τα γεγονότα που διατηρούνται ζωντανά στη μνήμη μας και για τα άλλα που συνειδητά ή ασυνείδητα οδηγούνται στη λήθη; Από τα Καλάβρυτα και την Πάτρα της δεκαετίας του 50 στο Βερολίνο της δεκαετίας του 90 και πίσω πάλι στη Σμύρνη πριν την Καταστροφή, τεθλασμένες διαδρομές ζωής τέμνονται και πάλι ακροβολίζονται, κοιτώντας πάντα πίσω στον χρόνο πριν αποπειραθούν να κοιτάξουν μπροστά. Εύα Αθανασοπούλου Σε δυο βάρκες 2015 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 12,00 Ένας γερμανός αιχμάλωτος του B Παγκόσμιου Πολέμου και ο γιoς του, τέσσερα αδέρφια μιας μικροαστικής ελληνικής οικογένειας στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους κι ένας ακόμη συγγενής τους παλεύουν να τοποθετηθούν στον κόσμο των ενηλίκων, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πατρίδες, δύο αγάπες και δύο ταυτότητες. Η γόνιμη άρση των αντιθέσεων είναι με διαφορετικούς όρους για τον καθένα το προσωπικό του στοίχημα. Αυτήν θα επιχειρήσει το βλέμμα που θα ανοιχτεί στην κατανόηση, ξανακοιτώντας με θάρρος το παρελθόν, τολμώντας να ταξιδέψει από την μία πληγή έως την άλλη, από την πληγή τη δική του έως την πληγή του εχθρού, από τα Καλάβρυτα, δηλαδή, έως τη Δρέσδη, για να νιώσει, τελικά, ξεκάθαρα πως η Ιστορία μοιράζει και τις πληγές και τα συντρίμμια αμερόληπτα.

6 ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ 5 Ακακία Κορδόση Δεκατρείς φωνές της σιωπής 2011 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 14,00 Πρόκειται για μια συλλογή από δεκατρία διηγήματα και νουβέλες, «θαυμάσιες, ανθρώπινες, συχνά συγκλονιστικές» όπως τα χαρακτήρισε η γνωστή ελληνίστρια και ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγί, που θαύμασε «την παλλόμενη ευαισθησία τους και τη βαθιά ανθρωπιά τους». Η συγγραφέας επέλεξε να πλάσει και να ψυχογραφήσει βαθιά όχι ήρωες, αλλά αντι ήρωες. Στα διηγήματά της δεν υπάρχουν επιτυχημένες, ευτυχείς και δυνατές προσωπικότητες, αλλά παρελαύνουν μοναχικές, σιωπηλές φιγούρες με απλά όνειρα και αναγνωρίσιμα ονόματα. Γυναίκες γεννημένες για μια καλύτερη ζωή, που προσπαθούν να αλλάξουν την πραγματικότητά τους, που θυσιάζονται σιωπηρά, και που βρίσκουν τη δύναμη να πατήσουν σε στέρεο έδαφος. Η Μάρω Βαμβουνάκη έχει σχολιάσει πολύ χαρακτηριστικά: «Η Ακακία γράφει γιατί θέλει να είναι με το μέρος των πιο αδυνάτων, των ασθενών και των οδοιπόρων. Των ασθενών από ευαισθησία και των οδοιπόρων από εξοστρακισμό. Υπάρχουν δεκάδες θαυμάσια ζωγραφισμένα, αδύναμα πλάσματα στα βιβλία της». Και ο Φρέντυ Γερμανός συμπλήρωσε: «Πάντα πίστευα ότι έτσι πρέπει να γράφονται οι ανθρώπινες ιστορίες: Όχι με κραυγές. Με ψιθύρους». Η Ακακία Κορδόση ( ) γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Σπούδασε κλασική Γαλλική Φιλολογία στην Ελλάδα και μοντέρνα Φιλολογία στη Γαλλία. Υπηρέτησε στην Υπηρεσία Τύπου της Γαλλικής Πρεσβείας και στη Μέση Εκπαίδευση, ως καθηγήτρια. Έγραψε μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια, δοκίμια, μελέτες, ιστορικούς οδηγούς, ενώ έργα της μεταφράστηκαν και στη γαλλική γλώσσα. Για το έργο της επαινέθηκε από κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολυσχιδής προσωπικότητα η συγγραφέας είχε στο ενεργητικό της και σπουδές ζωγραφικής, ενώ ανέπτυξε και έντονη κοινωνική δράση. Ίδρυσε την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και τη «Λέσχη Ανάγνωσης» της πόλης. Υπήρξε μόνιμο μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου, μέλος του Διεθνούς Κολεγίου Μεταφραστών Λογοτεχνίας, του Διεθνούς Οργανισμού Θεατρικής Έρευνας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο της Ακαδημίας της Γαλλίας (Grand Prix de l' Académie Française) το 1991 μια τιμή που για πρώτη φορά δόθηκε σε Έλληνα συγγραφέα για το βιβλίο της Δεκατρείς φωνές της σιωπής που είχε κυκλοφορηθεί με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία (Treize voix du silence, εκδ. «Publisud» 1990). Επίσης τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη γλωσσική μελέτη της Μιλήστε Μεσολογγίτικα, ενώ για το σύνολο του έργου της και την πνευματική της προσφορά το 2003 αναγορεύτηκε ομοφώνως Επίτιμη Διδάκτορας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

7 ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Ακακία Κορδόση Η τριλογία της Αβρούπολης Τα νοερά καλοκαίρια 2011 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 23,00 Το βιβλίο αποτελείται από τρία προηγούμενα έργα της Κορδόση, τα οποία συνδέθηκαν με νέα οπτική, αποκτώντας με τον τρόπο αυτόν και μια καινούρια λογοτεχνική υπόσταση. Η πλοκή απέκτησε πλέον άλλο ενδιαφέρον και σασπένς, οι ήρωες ολοκληρώθηκαν περαιτέρω ως χαρακτήρες, οι πράξεις τους απέκτησαν καινούριες ερμηνείες, οι χώροι δράσης οριοθετήθηκαν με μια νέα δυναμική. Βαθιά και αποκλειστικά ανθρωποκεντρική συγγραφέας η Κορδόση, με ένα λιτό και «ευγενές» συγγραφικό χέρι, μάς παραδίδει πλέον μια τριλογία για τα χρόνια της αθωότητας και την ενηλικίωση, τη φιλία και τον έρωτα, την οικογένεια, τη ζωή και τον θάνατο. Ακακία Κορδόση Δεν πειράζει που δεν μ' άκουσες 2011 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 9,00 Με το βιβλίο της αυτό η μόνη βραβευμένη με το Μέγα Βραβείο της Ακαδημίας της Γαλλίας ελληνίδα συγγραφέας Ακακία Κορδόση, της οποίας τα διηγήματα οι Γάλλοι ακαδημαϊκοί έχουν παραλληλίσει με εκείνα του Τσέχοφ, πλουτίζει τη Λογοτεχνία με δύο ακόμα μορφές: την Αγγελική Χατζημέρη και την Αύρα. Και οι δύο αυτές μυθιστορηματικές ηρωίδες, όπως και οι περισσότεροι ήρωες της Ακακίας Κορδόση, μπήκαν στη «ζωή» με αθόρυβα βήματα (η πρώτη από ταπεινοφροσύνη, η δεύτερη για να μην αποκαλύψει την πληγή της καρδιάς της από τον πρώτο της έρωτα) και κανείς δεν τις άκουσε, θα μείνουν όμως στη Λογοτεχνία και θα τις ακούμε για πάντα. Η υπόγεια μουσική της εσωτερικής τους ζωής, που ξεφεύγει μέσα από σοφά επιλεγμένα από τη συγγραφέα ανοίγματα (φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα και λεπτομέρειες) μας συνεπαίρνει, όπως πολύ εύστοχα είχε πει για τα διηγήματά της η Ζακλίν ντε Ρομιγύ.

8 ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Αναστασία Ευσταθίου Γυναίκα είσαι και φαίνεσαι / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 8,00 Ένα ζευγάρι αφηγείται επί σκηνής την κοινή του ζωή σε ένα σιωπηλό ακροατήριο. Το ακροατήριο θα μπορούσε να είναι ο προσωπικός εξομολόγος τους, το κοινό ενός θεάτρου ή οι αναγνώστες του βιβλίου που «παίζεται» μπροστά στα μάτια τους. Οι αφηγήσεις της γυναίκας και του άντρα συνθέτουν δυο παράλληλους μονολόγους που εναλλάσσονται μέσα σε μια βουβή, ηλεκτρισμένη και βεβαρημένη από την καθημερινότητα ατμόσφαιρα. Ο καθένας δίνει τη δική του οπτική γωνία για το «Σινικό Τείχος» της αποξένωσης που έχει ορθωθεί ανάμεσά τους εδώ και χρόνια. Στα σημεία οι μονόλογοι συναντιούνται επί σκηνής το ζευγάρι δεν συναντιέται ποτέ. Θα τα καταφέρουν, άραγε, να διαπεράσουν το «τείχος» και να συναντηθούνε πάλι στη ζωή; Η Αναστασία Ευσταθίου γεννήθηκε και ζει στην Αχαΐα. Είναι εκπαιδευτικός και επιτυχημένη συγγραφέας παιδικής και ενήλικης λογοτεχνίας. Αναζητώντας το αντίδοτο στην άχαρη πραγματικότητα γράφει για παιδιά και οργανώνει πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις και Διαδικτυακούς Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Ως επιμορφώτρια στις Καινοτόμες Δράσεις Ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας προτείνει «Μαγικές Βιβλιοαποδράσεις» στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από βιωματικά σεμινάρια και επιμορφωτικές ημερίδες. Συμμετέχει σε συνέδρια και πολιτιστικές δράσεις, δημοσιεύει σε έντυπα και ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά περιοδικά και διαδικτυακούς τόπους (στήλη «Βιβλία για Νέους», Μαγικός Κόσμος της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kos voice).

9 ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Μιχάλης Μακρόπουλος Σπουργίτω & Γράχαμ Δύο νουβέλες 2012 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 10,00 Στη «Σπουργίτω» μια ξένη με κομμένη γλώσσα μπαίνει σ ένα χωριό στο Πωγώνι της Ηπείρου και γίνεται το βουβό κέντρο του, που γύρω του η ασφυχτική κοινωνία του χωριού σκιρτά. Η νουβέλα «Γράχαμ» μιλά για το κατά πόσο μπορούν η αγάπη και η καλοσύνη να ανθίσουν σε έδαφος που ναι εξαρχής στέρφο ή που έχει αφεθεί να ερημώσει εδώ με ήρωα έναν αλκοολικό ζωγράφο σ ένα νησί, έναν άνθρωπο που με την ωμή ειλικρίνειά του και τη βαθιά ανθρωπιά του θυμίζει διά Χριστόν σαλό. Λιλή Μαγκουρίλου Ο σιδερένιος δρόμος 2011 / ISBN σ. / 14 x 23,5εκ. / Λιανική τιμή: 28,00 Οι τρεις ηρωίδες γιαγιά, κόρη και εγγονή ξεφεύγουν, η καθεμία με τον τρόπο της, από τις νόρμες της γυναικείας συμπεριφοράς του περασμένου αιώνα. Δεν είναι επαναστάτριες, είναι απλώς ισχυρές και αυτεξούσιες προσωπικότητες, τόσο ώστε να παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους και να περιφρονούν τους καθωσπρεπισμούς και τα στερεότυπα της εποχής τους. Γίνονται οι οδηγοί και στυλοβάτες της οικογενειακής τους ιστορίας. Μιας οικογενειακής ιστορίας πολυτάραχης, που μιλά για έρωτες απαγορευμένους και για έρωτες ανθεκτικούς, για τη χαρά που εναλλάσσεται με την απώλεια, για τη γονεϊκή αγάπη που βρίσκει πάντα τρόπους να δοκιμαστεί αλλά και για την ακατάβλητη ελπίδα και πίστη στην ίδια τη ζωή. Η Λιλή Μαγκουρίλου αφηγείται με τρυφερότητα τη γυναικεία εποποιία της οικογένειάς της, ενώ η Αθήνα των αρχών του αιώνα, του Μεσοπολέμου και της Κατοχής ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου μαζί με μισόν αιώνα ελληνικής ιστορίας.

10 ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ Μίτση Σκ. Πικραµένου Αναζητώντας μιαν υπογραφή Ο «Άγιος Γεράσιμος» είναι έργο του El Greco; 2014 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 15,00 Ένας χαμένος πίνακας κι ένα μεγάλο μυστήριο. Δύο μεγάλοι άντρες που τους ενώνει μια πίστη δυνατή και που σημάδεψαν με το έργο τους ο ένας την Τέχνη και ο άλλος την Ορθοδοξία. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης, πριν γίνει ο El Greco, και ο μοναχός Γεράσιμος, κατά κόσμον Γεώργιος Νοταράς, πριν γίνει ο Άγιος Γεράσιμος. Αν η φιλεύσπλαχνη μορφή στο έργο του νεαρού Δομήνικου είναι ο μοναχός Γεράσιμος, αυτό μπορεί να σημαίνει πως οι διαδρομές της ζωής τους κάποτε συναντήθηκαν. Με αφορμή αυτή την υποθετική αλλά καθόλου αβάσιμη συνάντηση ακολουθούμε τις διαδρομές της ζωής και των δύο. Μαζί αναζητούμε και τη διαδρομή ενός χαμένου πια πίνακα, με φόντο καίριες στιγμές της ελληνικής ιστορίας από τα μέσα του 16ου αιώνα έως και τα μέσα του 20ού. Nessuno Tiada Δεν έχω χρόνο 2013 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 8,00 «Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το βιβλίο, άκουγα γύρω μου ανθρώπους να μεταναστεύουν γιατί δεν έβρισκαν δουλειά στον τόπο μας. Αυτό μου δημιούργησε την επιθυμία να μοιραστώ τη διαδρομή. Kυρίως να καταλάβω τα συναισθήματα που θα βίωναν στον παράδεισο που θα πήγαιναν. Έτσι, ταξίδεψα στο παρελθόν, τότε που πολλοί έφυγαν για μια καλύτερη ζωή, ποιος ξέρει άραγε αν τη βρήκαν τελικά; Αυτό το βιβλίο ήταν λοιπόν η ευκαιρία μου να αναφερθώ στο γεγονός ότι τα προβλήματα, οι ανάγκες, οι φόβοι, οι πόνοι, οι χαρές, οι λύπες δεν ξέρουν από σύνορα και άρα οι μετανάστες του σήμερα θα βίωναν ότι κι εκείνοι του χθες. Ο ήρωας μου, ο Γιάννης, είναι ένας νέος άντρας που θα μπορούσε να ξενιτευτεί σήμερα. Έφυγε τότε για μια καλύτερη ζωή, συμπτωματικά την βρήκε, φυσικά δεν ίσχυε για όλους αυτό, βιβλίο είναι άλλωστε. Αξιώθηκε όμως να ζήσει το μεγάλο αγαθό της φιλίας με έναν άλλο άνθρωπο, από έναν άλλο λαό, άλλη θρησκεία, με άλλη κουλτούρα και νοοτροπία».

11

12 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Μιράντα Βατικιώτη Οι τέσσερις εποχές του κυρίου Ανανία 2016 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 16,00 Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, στην Ελλάδα των τσιτωμένων νεύρων, της ανασφάλειας και των αναταραχών, ένα πτώμα, προκλητικά αφημένο πάνω σε ξαπλώστρα στην παραλία του Αγίου Βασιλείου ερήμην αγναντεύοντας τον Πατραϊκό, έρχεται να δυναμιτίσει την καθημερινότητα αλλά και το καταπονημένο νευρικό σύστημα του εκκεντρικού Επιθεωρητή Γιώργου Παπαδόπουλου. Κι ενώ οι αναταραχές εντείνονται στη χώρα και η αντιτρομοκρατική τρέχει και δε φτάνει, ο Παπαδόπουλος, με έναν όχι και τόσο ταλαντούχο συνεργάτη, θα ακολουθήσει όλες τις αλλοπρόσαλλες διαδρομές που τους επιφυλάσσει η άλλοτε λογική κι άλλοτε παράλογη αλληλουχία της υπόθεσης. Μέχρι να ξετυλίξουν το κουβάρι, θα αντιμετωπίσουν κάμποσες ιστορίες καθημερινής ελληνικής τρέλας, γιατί εννοείται ότι εδώ είναι Ελλάδα, εννοείται ότι η αποδόμηση είναι συστατικό στοιχείο της καθημερινότητας, κι εξυπακούεται ότι γενναίες δόσεις χιούμορ (αλλά και αυθαιρεσίας) κρίνονται απαραίτητες έως και θεσμικά επιβεβλημένες. Μιράντα Βατικιώτη Tης μάνας του O Επιθεωρητής Γιώργος Παπαδόπουλος και ο βοηθός του Αλέξης Αλεξάκης αναλαμβάνουν μια ακόμη πιο απαιτητική αυτή τη φορά υπόθεση, στην οποία δοκιμάζονται τόσο οι ηθικές όσο και οι συναισθηματικές τους αντοχές.

13

14 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Ελένη Φυσέκη Το φάλτσο μικρόφωνο 2017 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 15,00 Ο Νίκος, πρώην ροκάς και νυν επαγγελματίας ηχολήπτης, έχει αποχαιρετήσει ειρηνικά και προ πολλού και τις ροκ μπάντες και τη θητεία του στο sex n drugs and rock n roll. Έχει συμβιβαστεί στωικά με τον ρεαλισμό της εγχώριας πραγματικότητας που υπαγορεύει πως η μόνη πιθανότητα να ζήσει σήμερα κάποιος από τη μουσική είναι να έχει μπουζούκια στην ορχήστρα. Στην εποχή της κρίσης οι ένδοξες νύχτες έχουν παρέλθει. Άλλη μια σεζόν με δουλειά δεν είναι λίγη ακόμη και για τις μεγάλες πίστες. Ελένη Φυσέκη Το Φάλτσο Μικρόφωνο Μια αφήγηση για φίλους, φίρμες, φήμες κι έναν φόνο Όταν ο τραγουδιστής φίρμα κλείνει την ανοιξιάτικη σεζόν σε μαγαζί της Θεσσαλονίκης, το αθηναϊκό σχήμα μαζί με τον Νίκο ξεκινούν πρόβες και εμφανίσεις στη συμπρωτεύουσα. Ωστόσο, η απρόοπτη και μυστηριώδης εξαφάνιση του Τάκη, βασικού κιθαρίστα της ορχήστρας, θα αναστατώσει όλους τους μουσικούς αλλά κυρίως τον κολλητό του φίλο Νίκο. Έτσι ο Νίκος, όσο και αν θέλει να δηλώνει πως το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να παίζει μουσική και να ρυθμίζει ηχεία και μικρόφωνα, θα κληθεί να εκτελέσει κακήν κακώς και το ρόλο του ντετέκτιβ Ένας άφαντος φίλος και πολλές φήμες υφέρπουσες, ένα σμάρι βασιλιάδες και πεταλουδίτσες της νύχτας, ταλαντούχοι και ατάλαντοι, με απωθημένα ή χωρίς, ριγμένοι στο νταραβέρι γύρω από το σουξέ και τη μεγάλη φίρμα μια ανταπόκριση σε νουάρ απόχρωση από τα παρασκήνια της πίστας. Η Ελένη Φυσέκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε ηχοληψία στη Σχολή Κινηματογράφου Παπαντωνοπούλου. Εργάζεται σε στούντιο ηχογράφησης ενώ στο παρελθόν έχει περάσει από πολλές μουσικές σκηνές, θέατρα, καθώς και μπουζούκια, στην Αθήνα και στην επαρχία. Στον ελεύθερο χρόνο της παίζει ντραμς με τους Lazytrains, μια μπλουζ μπάντα, έχοντας ως κύριο στόχο να περνά καλά, να πίνει τζάμπα μπίρες και να μαζεύει υλικό για το επόμενο βιβλίο της

15 4 CurriCulum Vitae Ανθούλα Αθανασιάδου Και του ύψους και του βάθους 2014 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 17,00 Η Ανθούλα Αθανασιάδου σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και στο Παρίσι κι έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, παραγωγός, κειμενογράφος, στιχουργός, αρχισυντάκτης και σεναριογράφος σε ταινίες, διαφήμιση και τηλεόραση. Φέρει την ευθύνη κάμποσων βιβλίων, αρκετά εκ των οποίων παιδικά και εφηβικά, αλλά και κάποιων γνωστών τραγουδιών. Εδώ, σε πρώτο πρόσωπο, η χωρίς προσχήματα αφήγηση μιας πορείας που δοκιμάστηκε και στο ύψος και στο βάθος, ανταπεξήλθε θανάτους και αρρώστια, αλλά δεν έπαψε να ανασυντάσσεται και να κοιτά πάντα μπροστά. «Έπαιξα, έπεσα, μεγάλωσα. Στάθηκα δυο φορές μπροστά στο ιερό. Δεν φτούρισαν οι όρκοι.» Κωνσταντίνος Μάγνης Πώς κατάφερα ν αρχίσω το τσιγάρο Ένα χρονικό χωρίς φίλτρο μιας ανάνηψης που ωφέλησε σοβαρά την υγεία ώστε να πληγεί με άλλα μέσα, απερίσπαστη / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 11,00 Δεν πρόκειται για ακόμα ένα εγχειρίδιο κατά του καπνίσματος. Ο αφηγητής εξάλλου δεν είναι τύπος του «κατά», αλλά δεν είναι και του «υπέρ». Στην πραγματικότητα ο αφηγητής, εξιστορώντας μας το χρονικό μιας προαναγγελθείσας νίκης, πασχίζει διαρκώς να διαχειριστεί ένα μικρό ζωτικό παράλογο: κρυμμένο μυστικό της νίκης, είναι η υποβάθμιση της σημασίας της. Η νίκη θα επιτευχθεί μόνο αν ο αγώνας κριθεί ως ασήμαντος. Εάν δηλαδή το όλο βάσανο αναχαιτιστεί ως μη σοβαρό. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ακόμα ένα εγχειρίδιο κατά του καπνίσματος! Πρόκειται για την εξιστόρηση μιας μάχης εσωτερικής, που στήνεται σαν παιχνίδι και που καταλήγει να ωφελεί σοβαρά την υγεία, όχι μόνο επειδή οδηγεί τελικά στον καθαρό αέρα, αλλά και επειδή αποδεικνύει πως κάποιες από τις πιο σύνθετες και ωραίες μάχες είναι αυτές με τον εαυτό

16 CurriCulum Vitae 5 Ηµερολόγια του Σταύρου Μαυράκη & του Α.Κ. Πορεία στο Μέτωπο Ημερολόγιον Ελληνο ιταλικού πολέμου εν Αλβανία 2015 / ISBN σ. / 14 x 20,5 εκ. / Λιανική τιμή: 8,00 «Η σημαία του κατακτητού κυματίζει επί του Ιερού Βράχου. Και όμως δεν νικηθήκαμε» Τρία ημερολόγια δύο στρατιωτών που συνυπηρέτησαν το εθνικό καθήκον στην πρώτη γραμμή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή. Η παρακολούθηση του χρονικού της πορείας στο Μέτωπο του κάθε συντάκτη, από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες του Στρατού τις πρώτες κιόλας ημέρες του Οκτώβρη του 1940 έως και την απότομη διακοπή της γραφής τού ενός και τη συνθηκολόγηση στο δεύτερο, αναδεικνύει τα βιώματα των προσώπων και τον παλμό του πολέμου. Σπύρος Παπουτσάκης Σ άλλη γη σ άλλα μέρη Περιηγήσεις πενήντα χρόνων σε τέσσερις ηπείρους 2012 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 18,00 «Στη ζωή μου έχω ταξιδέψει πολύ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με την αυτή φράση σαν προμετωπίδα καταπιάνομαι τούτη τη φορά με τα ταξίδια μου στο εξωτερικό και την περιγραφή των εντυπώσεων και των πλούσιων εμπειριών που αποκόμισα από αυτά. Βρίσκω ελκυστική την ευκαιρία να ξετυλίξω τις αναμνήσεις από τις περιπλανήσεις μου σε τόπους κοντινούς και μακρινούς. Επιλεκτικές οι περιγραφές μου, στιγμιότυπα τις πιο πολλές φορές συνοδευμένα, αν ταιριάζει, με λίγα ιστορικά στοιχεία, διατηρούν μία συνάφεια μεταξύ τους σε σχέση με τον χρόνο και τη γεωγραφία. Ας θεωρηθούν εντέλει οι περιγραφές αυτές που καταθέτω σαν σκόρπιες, ανάλαφρες και νοσταλγικές ασκήσεις του μνημονικού.»

17

18 ΤΕΧΝΗ Τέχνη Μη Τέχνη Επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος Εκδόσεις «Πικραμένος» και Art in Progress 2016 / ISBN σ. / 16,5 x 24 εκ. / Λιανική τιμή: 15,00 Η έκδοση διερευνά τη δυναμική της ανωνυμίας η οποία ενδέχεται να υποκρύπτει έναν λανθάνοντα μοντερνισμό πολύ πιο δραστικό από άλλες προωθημένες εκφάνσεις σύγχρονης τέχνης. Με αφορμή τα έργα που εκτέθηκαν στο φεστιβάλ RE culture 4 (Πάτρα 21 Οκτώβρη 9 Δεκέμβρη 2016), που διεμβολίζουν το αξιακό εκτόπισμα που η επωνυμία έχει αποκτήσει στη νεότερη ιστορία της τέχνης και του πολιτισμού, η έκδοση πραγματεύεται τις ακόλουθες θεματικές: τέχνη των ψυχικά ασθενών, ανώνυμη τέχνη, τέχνη από τη Βόρεια Κορέα, γκράφιτι, σεξ στην τέχνη, ψυχεδελική τέχνη και ελλαδικό καλλιτεχνικό αντεργκράουντ. Παράλληλα, φιλοξενούνται αφιερώματα στα νέα μέσα και στους καλλιτέχνεςτζούλιο Καΐμη, Τάκη Γερμενή και Αντώνη Βάθη, μαζί με έργα που επιλέχθησαν μέσω ανοικτής πρόσκλησης για τις θεματικές του φεστιβάλ. Χάρης Πρέσσας Κόκκινη Νύχτα Φωτογραφικό Λεύκωμα / Περιέχει ελληνικό και αγγλικό κείμενο 2017 / ISBN σ. / 30 x 23 εκ. / Εξώφυλλο: Σκληρό / Λιανική τιμή: 33,00 «Κάποιες μέρες, κάθε χρόνο, όλη η πόλη πάλλεται. Πάλλεται από ζωντάνια και ήχους. Μα πάνω απ όλα χρώματα. Είναι οι τελευταίες μέρες της γιορτής που πάνω από 180 χρόνια τώρα μεταμορφώνουν την πόλη αυτή. Οι μέρες κορύφωσης του Πατρινού Καρναβαλιού. Τον χώρο τον νιώθεις αλλιώς. Οι άσφαλτοι της πόλης λικνίζονται και τα κτίρια μεταμορφώνονται. Ακόμα και αυτά που σε πλήγωσαν με την ασχήμια τους και την αυθάδειά τους δείχνουν να μην θέλουν να κρατήσουν πεισματικά τις αντιαισθητικές γραμμές τους. Διαχέονται. Ο χώρος ρευστοποιείται. Ο χρόνος ρευστοποιείται. Η μηχανή πάντα στην άκρη του χεριού να καταγράφει την κάθε στιγμή. Τώρα όμως από μόνη της αναδεικνύει θέματα. Χωρίς κάποιο μάτι να την καθοδηγεί! Η μηχανή ακολουθεί του σώματος την κίνηση και γράφει από αίσθηση»

19 ΤΕΧΝΗ Γιάννης Σιγάλας Το άνθος του κάκτου 2017 / ISBN σ. / 22 x 22 εκ. / Λιανική τιμή: 16,00 Ο Γιάννης Σιγάλας γοητεύεται από την παράξενη κι ελκυστική μορφή, από την απειρία των παραλλαγών της συμμετρίας, αλλά κυρίως από την αντιθετική συνύπαρξη ενός στιβαρού, οχυρωμένου και ακανθώδους κορμού με την αναπάντεχη έκρηξη του χρώματος, με την ντελικάτη απόληξη και την εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική του άνθους. Ο φακός του συλλαμβάνει την άμυνα αλλά και τη σαγήνη σε ένα και μόνο σώμα του κάκτου ή του παχύφυτου. Αρθρώνει για τον θεατή μια αισιόδοξη επισήμανση, καθώς αιχμαλωτίζει το τεκμήριο της σπάνιας ομορφιάς που φύεται κι ευδοκιμεί σε πείσμα του εχθρικού και άνυδρου περιβάλλοντος. Οι εικαστικές φωτογραφίες του Γιάννη Σιγάλα, η αποτύπωση της γοητευτικής και πλέριας στιγμής της ανθοφορίας, η άρτια αισθητική και οι συναρπαστικές συνθέσεις του γεμίζουν τις αισθήσεις μας με χρώμα κίνηση και ζωή, είτε η αγάπη μας είναι για τα φυτά είτε για τη φωτογραφία. Ο Γιάννης Σιγάλας ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παιδοψυχίατρος. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το Θεωρεί ότι έτσι «γυμνάζει» το βλέμμα του σε μια ουσιαστικότερη παρατήρηση των ανθρώπων και των γεγονότων. Έχει πάρει μέρος σε δύο ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα (της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας με τον Πλάτωνα Ριβέλλη και του Φωτογραφικού Κύκλου). Παράλληλα έχει οργανώσει δυο ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς.

20 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Μίτση Σκ. Πικραµένου «Αλληλένδετες Βιογραφίες» Ο 19ος αιώνας υπήρξε για την Ελλάδα ο αιώνας της Επανάστασης, της σύστασης του ελληνικού κράτους και της διαμόρφωσης της εθνικής συνείδησης. Ο αιώνας που, στο πλαίσιο της άνθησης των ευρωπαϊκών εθνικισμών, το νεοσύστατο και ακόμα ακρωτηριασμένο ελληνικό κράτος, εκτός από το τιτάνιο έργο της εσωτερικής του οργάνωσης, έχει να δώσει αγώνες τόσο απέναντι στο καθεστώς επιρροής από τις Μεγάλες Δυνάμεις, όσο και στο μέτωπο των εδαφικών του διεκδικήσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εθνικισμός τον αιώνα αυτόν συμπορεύεται με τον φιλελευθερισμό και τον ριζοσπαστισμό, ενώ οι βασικοί του εκφραστές προέρχονται από την άρχουσα τάξη. Δεν έχει ακόμα γίνει υπόθεση της μεσαίας τάξης, ούτε, βεβαίως, συνώνυμο της αποικιοκρατίας ή της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Για το νεοσύστατο κράτος, ωστόσο, ο αιώνας πλησιάζει στο τέλος του με βήματα βαριά. Παρόλο που από το 1875 η αρχή της δεδηλωμένης αποτελεί ανάχωμα στην ευνοιοκρατία των ανακτόρων και παρόλο που στο πλαίσιο του εκσυγχρονιστικού προγράμματος τουτρικούπη έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται μια αστική τάξη, η αδυναμία περαιτέρω δανεισμού της χώρας, μαζί με τη σταφιδική κρίση, θα οδηγήσει το 1893 στο τρικούπειο «Δυστυχώς, κύριοι, επτωχεύσαμεν». Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ευνοιοκρατικός χαρακτήρας και το συνακόλουθο απαράσκευο του ελληνικού στρατού θα αποτελέσουν την αιτία για την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του Μέχρι να γυρίσει ο αιώνας, το καταρρακωμένο γόητρο της χώρας και το πλήγμα που έχει υποστεί το ηθικό των ελληνικών πληθυσμών πυροδοτούν την ανάγκη για εθνική συνειδητοποίηση κι έναν όσο γίνεται πιο ορμητικό εθνικισμό. Τα τέσσερα πρόσωπα που βιογραφούνται στις «Αλληλένδετες Βιογραφίες» υπήρξαν γνήσια τέκνα του 19ου αιώνα που, δρασκελίζοντας το σύνορό του, ανταποκρίθηκαν με πάθος και αυτοθυσία στις προκλήσεις του 20ού. Οι τροχιές τους διασταυρώθηκαν στο περιορισμένο πλαίσιο της κοσμικής Αθήνας της εποχής, όμως οι εκλεκτικές τους συγγένειες δεν περιορίζονται σ αυτό. Αφενός, αποτέλεσαν εμβληματικές φυσιογνωμίες στην υπόθεση της εθνικής αυτής συνειδητοποίησης με εφόδιο έναν πατριωτισμό αγνό κι ευγενικό που μεταφράστηκε σε ουσιαστική προσφορά, αφετέρου (με την εξαίρεση της Ριανκούρ) βάδισαν προς τον αινιγματικό τους θάνατο με τόλμη κι αποφασιστικότητα, ως γνήσιοι απόγονοι του Ρομαντισμού του αιώνα που τους γέννησε.

21 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ H βιογραφία της Πηνελόπης Δέλτα Πρέπει ὁ θάνατός µας νὰ ὠφελήσει σὲ κάτι, εἰδεµὴ εἶναι ἄχρηστος 2016 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 25,00 Λοιπόν, ἀπ ὅλα αὐτὰ κρίνω ὅτι εἶναι περιττὸ νὰ παίρνεις τόσο σοβαρὰ τὴ ζωὴ καὶ τὴν κοινωνία ὥστε νὰ ἀκοῦς τί λὲν καὶ νὰ θέλεις νὰ αὐτοκτονήσεις. Ἡ ὥρα τοῦ θανάτου σου δὲν ἦλθε, ἄφησέ την νὰ ἔλθει φυσικά, δὲν ἀξίζει τόση τιμὴ ἡ ζωὴ ὥστε νὰ τὴν κόβεις στὴ μέση Αυτά έγραφε στην Πηνελόπη Δέλτα σε μια επιστολή του το 1908 ο Ίωνας Δραγούμης. Ίσως και να ήταν αυτή η μοναδική του συμβουλή που η ίδια δεν κατάφερε να ακολουθήσει. Διαβάζοντας τη βιογραφία μπορούμε τελικά να καταλάβουμε γιατί αυτή, η μεγαλωμένη στο αστικό περιβάλλον της αλεξανδρινής ομογένειας κόρη του Εμμανουήλ και της Βιργινίας Μπενάκη, με την αυστηρή και στερημένης στοργής ανατροφή, που αρχίζει την ερωτική της ζωή τραυματικά πριν συναινέσει σ έναν συμβατικό γάμο με τον καθ όλα αξιόλογο Στέφανο Δέλτα και αποκτήσει τις τρεις κόρες της, δεν είναι σε θέση να παραμερίσει ούτε τις κοινωνικές συμβάσεις ούτε τη μελαγχολική της ιδιοσυγκρασία, προκειμένου να ακολουθήσει μια συμβουλή που σε μας σήμερα θα φαινόταν απολύτως λογική. Κι ακόμα γιατί η θύελλα που ξεσήκωσε ο Ίων Δραγούμης στην ψυχή της έμελλε να μαίνεται έρωτας ανεκπλήρωτος, αν και γονιμοποιός. Η στράτευση στην ιδέα του ελληνισμού, έτσι όπως της την είχε μεταλαμπαδεύσει ο Ίων, και η απόφαση που την κατηύθυνε στη γραφή αποτέλεσαν για την Πηνελόπη λόγους ύπαρξης που μέχρι ένα σημείο ανέβαλλαν την αποχώρησή της από τη ζωή. Μια ζωή που η ίδια δεν ήταν σε θέση ούτε να την κάνει ευκολότερη ούτε και συνηθισμένη. Η Βιογραφία, βασισμένη στα αυτοβιογραφικού περιεχομένου κείμενα, τις πολυάριθμες επιστολές, αλλά και το λογοτεχνικό έργο της Δέλτα, εστιάζει κυρίως στα του βίου της: στα παιδικά και νεανικά χρόνια, στην οικογενειακή ζωή και τη μητρότητα, στους ανθρώπους και το περιβάλλον και, εννοείται, στην προσωπικότητα του Δραγούμη που συντάραξε τον ψυχισμό και την ιδεολογική συγκρότησή της και την οδήγησε στη γραφή.

22 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Η βιογραφία του Παύλου Μελά Ἔµεινα ἐκεῖ ἐκτελῶν τὸ πρὸς τὴν πατρίδα καθῆκον 2015 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 25,00 «Φανταστείτε τον Μελά, που ανέλαβε έναν τόσο δύσκολο και σκληρό αγώνα. Ήταν αμάθητος στη σωματική σκληραγωγία, αμάθητος στην ψυχική σκληρότητα, με καρδιά λιονταριού και καλοσύνη αρνιού! Πώς θα διεξήγε τον αγώνα αυτός που ανατρίχιαζε να σφάξει ένα κοτόπουλο», έγραφε ο Γ. Κ., σύντροφος του Παύλου Μελά, μετά την πρώτη αποστολή στη Μακεδονία. Κι όμως, αυτός ο νέος και ωραίος γόνος γνωστής αθηναϊκής οικογένειας, μεγαλωμένος στην ασφάλεια των σαλονιών και στην τρυφηλότητα των περιπάτων και των χοροεσπερίδων, ο ευτυχισμένος σύζυγος και πατέρας με την ήμερη κι ευγενική ψυχή θα έγραφε τη δική του εποποιία στην κακοτράχαλη και υγρή γη της Μακεδονίας, προσφέροντας στην αστική τάξη το πρώτο της ίνδαλμα και στον Μακεδονικό Αγώνα την εναρκτήρια και απαραίτητη θυσία. Μέσα από τις επιστολές του προς τη γυναίκα του Νάτα Μελά, μέσα από τις μαρτυρίες των συντρόφων του, ο Παύλος Μελάς, σε πρώτο πρόσωπο, ανασυνθέτει τη ζωή του αλλά και την εποποιία που οδήγησε στον Μακεδονικό Αγώνα. Παρακολουθούμε τον οικογενειάρχη που νοσταλγεί τη θαλπωρή του σπιτιού του. Τον ανθυπολοχαγό που αδιαφορεί για τη στρατιωτική του σταδιοδρομία. Τον άντρα που δεν σταματά να αναρωτιέται για τις δυνάμεις του και τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, ενώ επιμένει να βλέπει τον άνθρωπο ακόμα και πίσω απ τον εχθρό. Τον συνειδητοποιημένο και αυτόκλητο μάρτυρα μιας υπόθεσης που μόνο μετά τον θάνατό του θα γίνει εθνική. Παρακολουθούμε ακόμα τον συγκλονιστικό αντίκτυπο της θυσίας και την «εθνικοποίηση» του Αγώνα, ενώ, συνοψίζοντας τα κενά και τις αναντιστοιχίες στις υπάρχουσες μαρτυρίες, η Μίτση Σκ. Πικραμένου επιμένει στα ερωτήματα που συνδέονται με τον αινιγματικό του θάνατο.

23 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Η βιογραφία του Ίωνα Δραγούμη ὲν ἔκαµα στὴ ζωὴ ὅ,τι ἤθελα, µὰ τόσο µπόρεσα! Δεύτερη Έκδοση / 2017 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 25,00 Ίων Δραγούμης. Ένα ανήσυχο, διαυγές και απροκατάληπτο πνεύμα διαρκώς σε παθιασμένη αναζήτηση, εξέλιξη κι αναθεώρηση. Ένα πνεύμα που αντιστέκεται στον λαϊκισμό, την πολιτική δημαγωγία και την ένταξη, επιδιώκοντας τις χρυσές τομές και τις συνθέσεις στις ιδεολογικές και πολιτικές συγκρούσεις της εποχής του. Ένας ευγενής μετριοπαθής που ύψωσε ανάστημα απέναντι στους φανατικούς του καιρού του, ακόμα κι όταν αυτοί τον έστησαν στον τοίχο, παρουσιάζεται εδώ σε πρώτο πρόσωπο, εξιστορώντας μας τη διαμόρφωση της σκέψης του, τους αγώνες, τις ελπίδες του, αλλά κυρίως (αφού πρόκειται για τον Ίωνα) τους μεγάλους έρωτές του. Παρακολουθούμε, ακόμα, την εποχή πίσω από τον άνθρωπο. Τα ιστορικά και ιδεολογικά της συμφραζόμενα, καθώς και τις αναγκαιότητές της κάτι που ειδικά στην περίπτωση του Δραγούμη (και ακριβώς επειδή η «χρήση του ονόματος» δεν είναι πάντα η αρμόζουσα) έχει σημασία να ξαναθυμόμαστε. Παρακολουθούμε, τέλος, «εκ των έσω» έναν ρομαντικό, που ισορροπώντας πάντα μεταξύ λογικής και συναισθήματος, αρνούμενος κάθε συμβιβασμό, επιλέγει αγώνες μοναχικούς, και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ζωής του και της εποχής του με αδιαπραγμάτευτη εντιμότητα. H βιογραφία της Λουίζας Pιανκούρ Πεθαίνουµε ἐκεῖ ποὺ ἀγαπᾶµε! 2015 / ISBN σ. / 14 x 23,5εκ. / Λιανική τιμή: 25,00 Η βιογραφία, βασισμένη στο ερευνητικό έργο του Νίκου Νικολαΐδη, συνθέτει την εικόνα της αινιγματικής αυτής γαλλίδας μαρκησίας που αγάπησε με φλογερό πάθος την Ελλάδα, αναδεικνύει το πάθος και την προσφορά της, καθώς διατρέχει μέσα από το δικό της βλέμμα τις περιπετειώδεις πρώτες δεκαετίες του ελληνικού 20ού αιώνα. Από το μούδιασμα της ήττας στον Ελληνο τουρκικό πόλεμο του 1897 μέχρι τον Μακεδονικό Αγώνα, από το Κίνημα στου Γουδή και την επικράτηση του Βενιζέλου, τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό, τον Μεγάλο Πόλεμο μέχρι και την Μικρασιατική Καταστροφή, οι αιματοβαμμένες δεκαετίες του ελληνισμού ζωντανεύουν μέσα από την αφήγηση μαζί με τη συνείδηση και το κλίμα εκείνης της ταραγμένης εποχής.

24 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Η εργογραφία της Πηνελόπης Δέλτα Ὅ,τι καὶ νὰ κάνεις, ὅ,τι καὶ νὰ κάνω, οἱ ψυχές µας εἶναι ἕνα 2016 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 25,00 Στην Εργογραφία, η Μίτση Σκ. Πικραμένου καταθέτει τα αποτελέσματα επίμονης κι εκτεταμένης μελέτης αρχείων και πρωτογενών πηγών, επιμένοντας, ωστόσο, να απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Γνωστά και άγνωστα κείμενα δημοσιεύονται στην Εργογραφία συγκεντρωμένα για πρώτη φορά. Αποθησαυρισμένα από περιοδικά και εφημερίδες της περιόδου κι ενταγμένα στην πρωτοπρόσωπη εξιστόρηση της Πηνελόπης Δέλτα φωτίζουν αφανείς έως τώρα πλευρές της προσωπικότητάς της, και κυρίως αναδεικνύουν την ανταπόκρισή της στα κρίσιμα ζητήματα της εποχής της, αλλά και την πρόσληψη του έργου από τους συγχρόνους της. Όπως και στις βιογραφίες, έτσι κι εδώ ο βιογραφούμενος αυτοπαρουσιάζεται. Η Πηνελόπη Δέλτα, σε πρώτο πρόσωπο, επικεντρώνεται στην πνευματική και τη συγγραφική της διαδρομή. Παρουσιάζει και «βιογραφεί» το έργο της, συναρτώντας το τόσο με το πνευματικό κλίμα της εποχής και τις ιστορικές συνθήκες, όσο και με τα προσωπικά της βιώματα και τους έντονους συναισθηματικούς της κλυδωνισμούς. Ως σημαντικότερη ορίζουσα, βεβαίως, αναδεικνύεται η μορφή του Ίωνα Δραγούμη και συνακόλουθα η πνευματική του συγκρότηση, η πολιτική του δράση, το ένθερμο ενδιαφέροντου για την παιδεία και τη δημοτική γλώσσα όλα όσα αποτέλεσαν τελικά για την Πηνελόπη οδοδείκτες και για τη ζωή και για τη γραφή. Όπως αυταπόδεικτα προκύπτει μέσα από την Εργογραφία, για τη Δέλτα ο Ίωνας υπήρξε η πνοή πίσω από το έργο, αλλά και ο φασματικός ιδανικός του αναγνώστης. Η Μίτση Σκ. Πικραμένου γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και κατόπιν Βιβλιοθηκονομία. Πήρε το διδακτορικό της από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Παράλληλα, της ανατέθηκαν συγκεκριμένες εργασίες από διάφορους φορείς (Βουλή των Ελλήνων, Μουσείο Μπενάκη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο) ή και ιδιώτες. Η εργογραφία της Μίτσης Σκ. Πικραμένου περιλαμβάνει περισσότερες από 6500 σελίδες σε μονογραφίες και έργα υποδομής (ευρετήρια, βιβλιογραφίες, έντυπους καταλόγους βιβλιοθηκών, έκδοση γαλλικών επιστολών του Ιωάννη Καποδίστρια, μετάφραση έργου του Jean Savant, μελέτες για τον Θανάση Πετσάλη-Διομήδη, το «Γλυκυσματοποιείον» του Σπυρίδωνος Παυλίδη, κ.ά.). Από το 2011 στράφηκε στη λογοτεχνική γραφή με ιστορικά μυθιστόρηματα ή μυθιστορηματικές βιογραφίες, διατηρώντας πάντοτε το φιλέρευνο και φιλομαθές ενδιαφέρον της για τα ζητήματα και τις προσωπικότητες που καταπιάνεται. Απευθυνόμενο στο ευρύ κοινό, χωρίς πλέον αυστηρό επιστημονικό χαρακτήρα, αλλά ως αποτέλεσμα εκτεταμένης και εργώδους μελέτης αρχείων και πρωτογενών πηγών, προέκυψε προοδευτικά το πολύτομο εκδοτικό της εγχείρημα «Αλληλένδετες Βιογραφίες».

25

26 ΠΟΙΗΣΗ 5 Αντώνης. Σκιαθάς Ποιήματα Περίληψη ( ) 2006 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. Στὶς ὁριακὲς στιγμὲς τῆς ἅλωσης, ὁ ποιητὴς ψάχνει ἀμήχανα τὶς πρόκες τοῦ κορμιοῦ του. Ὀξειδωμένο τὸ πανὶ ποὺ πρόβαρε πρὶν φύγει. Εἶναι ἡ δεύτερη φορὰ ποὺ κόβεται ὁ λῶρος καὶ τὸ κορμὶ ἰσορροπεῖ ακρόπρωρο στὸ σύμπαν. Αντώνης. Σκιαθάς Ευγενία 2016 / ISBN σ. / 17 x 24 εκ. / Λιανική τιμή: 8,00 Στις άταιρες οδοιπορίες της κερδοσκόπου ψυχής μας, κατράμι Θιακό, το τώρα που άγουρο θα γίνει μέλλοντας, άλλοτε νεκρός και άλλοτε στρατοδίκης, με σηκωμένο το δάχτυλο, για την Ελλάδα που πιστέψαμε, και ας είναι και αυτή στην τάβλα καρφωμένη. Φριχτά σύμβολα στα κόκκαλα των λόφων, οι κρεμασμένες ήττες μας, στα λιόδενδρα, φριχτές και οι μέρες των δοσίλογων ερώτων μας. Μικρομάγαζα με στρατοδίκες λοιπόν έκτοτε οι μέρες μας, εκεί στην Αλεξάνδρεια των Θερμοπυλών, εκεί που γράφτηκαν τα μανιφέστα του ήλιου. Στην τάβλα της ζωής αυτού του τόπου με γάντζο καρφωμένη η ψυχή μας. (Σελίδες Ημερολογίου για το κάλλος των συγγενών) Ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με μεταπτυχιακή προσέγγιση στη συντήρηση έργων τέχνης. Έχουν εκδοθεί αρκετά βιβλία του και δέκα ποιητικές του συλλογές, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες. Είναι μέλος της εταιρίας συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών. Συνδιηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό Ελίτροχος στη δεκαετία του 90.

27 ΠΟΙΗΣΗ ηµήτρης Κάββουρας Εννέα επικλήσεις στο όνομα του Μπετόβεν 2011 / ISBN σ. / 24 x 24 εκ. / Εξώφυλλο: σκληρό / Λιανική τιμή: 22,00 Χειροποίητη βιβλιοδεσία. Συλλεκτική έκδοση, αριθμημένα αντίτυπα. Με σχέδια του γλύπτη Διον. Κ. Γερολυμάτου. ηµήτρης Κάββουρας Να λες Μαρία Ένα ποίημα 2012 / ISBN σ. / 17 x 24 εκ. / Λιανική τιμή: 10,00 Νὰ λὲς Μαρία καὶ ν ἀποφασίζεις εὔκολα, ἄν εἶναι γιὰ τὸ καλὸ τῶν ἄλλων. Νὰ λὲς Μαρία καὶ νά ναι πρὸς τὸ συμφέρον ὅλων ἡ εὐτυχία σου. Νὰ λὲς Μαρία καὶ νὰ τὰ ἐννοεῖς ὅλα. ηµήτρης Κάββουρας Κάτι από το τίποτα Συμπυκνώματα λόγου Ο Δημήτρης Κάββουρας γεννήθηκε στην Πάτρα το Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και εργάστηκε ως ανώτερος υπάλληλος του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ). Είναι ποιητής και πεζογράφος. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Οιωνοί (1959), Αιθρία (1962), Ανδρέας Βεζάλ (1964), Η Περσεφόνη του ανθρώπινου μύθου (1978), Συμφιλίωση (1985), τη συλλογή διηγημάτων Κάλμα (1966), μελέτη για το ποιητικό έργο του Γ. Κουτσοχέρα (1982) κι ένα αφιέρωμα για τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Ι.Σ. Μπαχ (1985). Στο πεζογραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα: Δίσεχτα χρόνια της εφηβείας (1994), Επιείκεια για έναν ταξιδιώτη (1997), Στολή εξόδου (2004), Απόδραση σε τρεις χρόνους (2007). Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε ανθολογίες που έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες (γερμανικά, γαλλικά, ουγγρικά και περσικά).

28 ΠΟΙΗΣΗ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος Ούτη Εκείνη Πρώτη και δεύτερη έκδοση 2005 / ISBN σ. / 23 x 30 εκ. ΕΞ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος Τα Πινάκια Με εννέα πίνακες του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου Επιμέλεια Σχόλια: Ανδρονίκη Π. Χρυσάφη 2006, ISBN σ. / 23 x 30εκ. Η ποιητική συλλογή Πινάκια ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Περιλαμβάνει εννέα πίνακες του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου και σηματοδοτεί την ιδιότυπη επικοινωνία τριών λογοτεχνών (Παυλόπουλου, Καχτίτση και Ηλιόπουλου), που ξεκίνησε στην Πάτρα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής και, περνώντας από τρεις ηπείρους, συνεχίστηκε γόνιμη και αποδοτική, πάνω από μισό αιώνα. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος Τα Ολισθηρά Σημεία 2011 / ISBN σ. / 23 x 30 εκ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος Επωδές 2011 / ISBN σ. / 23 x 30 εκ. O Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος ( ) γεννήθηκε στην Ηλεία. Μεγάλωσε στην Πάτρα σε αστική οικογένεια. Δαπάνησε τρία χρόνια στον στρατό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου ( ). Τελείωσε την Ιατρική Σχολή στην Αθήνα το Έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου εκπαιδεύτηκε ψυχίατρος και εξάσκησε το επάγγελμα για το μεγαλύτερο μέρος του βίου του. Υπήρξε ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Ήταν πατέρας τριών παιδιών. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία φύσης από το 1990 και εκθέσεις του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Τον απασχόλησαν η ελληνική γραμματεία, γλώσσα, ιστορία, καθώς και η αρχαία ελληνική θρησκειολογία. Από το 1990 έως το 2015 έζησε κυρίως στην Πάτρα.

29 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Κωνσταντίνος άσιος χρόνια Ελληνικού Προσκοπισμού Οι Πρόσκοποι της Πάτρας 2010 / ISBN σ. / 23 x 33 εκ. / Εξώφυλλο: Σκληρό Λιανική τιμή: 38,00 Το φωτογραφικό λεύκωμα με την ιστορία των προσκόπων της Πάτρας, που κυκλοφορήθηκε στην επέτειο των 100 χρόνων του ελληνικού προσκοπισμού, απαθανατίζει τα πρόσωπα, τα επιτεύγματα και τις σημαντικότερες στιγμές των χιλιάδων παιδιών και νέων που συμμετείχαν στο συγκλονιστικό αυτό «παιχνίδι» στην πόλη μας. Το υλικό προσφέρει και μια διαφορετική, πολύτιμη οπτική στην ιστορία της Πάτρας. Είναι η οπτική στα γεγονότα 100 χρόνων όπως τα βίωσαν κάθε φορά τα παιδιά και οι νέοι της. Οι πρόσκοποι, εξ ορισμού πάντα νέοι, μετατρέπονται σε καταγραφείς των ειδήσεων και των αλλαγών στην κουλτούρα, τα ήθη και τον τρόπο ζωής της πόλης, στη διάρκεια μιας εκατονταετίας. Παναγιώτης Α. Λαµπρόπουλος Η Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό 2008 / ISBN και 2008 / ISBN Ελληνική και αγγλική έκδοση (Patras University Campus) 192 σ. / 30 x 23 εκ. Εξώφυλλο: Σκληρό Λιανική τιμή: 48,00 Ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος μάς ξεναγεί όχι μόνο στην ιδιαίτερη χλωρίδα και την πανίδα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος χώρου, αλλά και στα έργα των ανθρώπων εντός του χώρου αυτού. Ένα οδοιπορικό στον μικρόκοσμο της Πανεπιστημιού πολης Πατρών, που μας θυμίζει, μεταξύ άλλων, την «προκλητική» και ιδιάζουσα εγγύτητα της πόλης με ένα πολύμορφο, γοητευτικό και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον. Η αγαστή συνύπαρξη τεχνητού και φυσικού περιβάλλοντος αναδεικνύεται με ενάργεια στις σελίδες αυτού του πρωτότυπου οδοιπορικού.

30 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα Η αστική τάξη στη γειτονιά των αγγέλων Πάτρα: Α Νεκροταφείο ( ) 2004 / ISBN σ. / 24 x 30,5 εκ. / Εξώφυλλο: Σκληρό, κουβερτούρα / Λιανική τιμή: 30,00 Η αστική τάξη της Πάτρας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από μια διαφορετική ματιά. Η ζωή και τα έργα της τάξης που είχε κύρος και δύναμη, συνομιλούσε με την κεντρική εξουσία και διαφέντευε την πόλη, προσεγγίζεται μέσα από τα ταφικά μνήματα που η ίδια κατασκεύασε στο Α Νεκροταφείο Πατρών και από σχετικά κείμενα της εποχής (επικήδειους, διαθήκες, νεκρολογίες). Το 1879 είναι η ημερομηνία κατασκευής του Α Νεκροταφείου. Η περιδιάβασή μας σταματάει χρονολογικά στο 1920, καθώς η άρχουσα τάξη αρχίζει σταδιακά να χάνει την αίγλη της. Η Μικρασιατική Καταστροφή αλλάζει τα δεδομένα πανελλαδικώς, ενώ η σταφιδική κρίση και η αλλαγή στον ρόλο του λιμανιού της Πάτρας έχει επηρεάσει ανεπιστρεπτί την αστική τάξη της Πάτρας των αρχών του 20ού αιώνα. Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα Το πτερόν εις τον πίλον Οι γνωστοί άγνωστοι Πατρινοί και η πολυεθνική κοινωνία της Πάτρας ( ) 2009 / ISBN σ. / 2 τόμοι / 17 x 24 εκ. Λιανική τιμή: 40,00 Μέσα από νεκρολογίες, επικήδειους, διαθήκες, άρθρα τουτύπου της εποχής και πολυποίκιλο συμπληρωματικό υλικό ανασυστήνεται η πολυεθνική κοινωνία της Πάτρας των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Κοινωνία εμπόρων και ακμαίων αστών σε μια πόλη κατοικούμενη από πλήθος άλλων που βίωναν μια σκληρή πραγματικότητα. Η καθημερινότητα της εποχής στο προσκήνιο μέσα από παράθεση και σύνθεση γραπτών τεκμηρίων αποτέλεσμα έρευνας, που όπως προλογίζει στην έκδοση ο Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου, «από ειδολογική άποψη υπάγεται γενικώς στην κοινωνική και οικονομική ιστορία, ειδικώς στην ιστορία της πατραϊκής αστικής τάξης και στενότερα στην ιστορία οικογενειών που διαδραμάτισαν σημαντικούς ρόλους κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα [ ] Η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για μελλοντικές προσπάθειες στο σχετικό ερευνητικό επίπεδο».

31 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Μανόλης Μαγκλάρας Στ Αχνάρια του Ηπειρώτη της Αχαΐας Ηπειρώτες Έμποροι στην Αστική Τάξη των Πατρών, Η Ιστορία του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών 2016 / ISBN σ. / 17 x 24 εκ. / Λιανική τιμή: 20,00 Η αποδημική περιπέτεια των Ηπειρωτών της Αχαΐας από τις παραμονές της Απελευθέρωσης έως τις μέρες μας. Καθώς η Πάτρα, μετά την Απελευθέρωσή της, το 1828, αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς κατοίκους υπόδουλων περιοχών, πολλοί νέοι έποικοι και Ηπειρώτες την επέλεξαν για δεύτερη πατρίδα τους. Το ηπειρωτικό στοιχείο, διαγράφοντας μια λαμπρή διαδρομή στο οικονομικό και κοινωνικό στερέωμα της αχαϊκής πρωτεύουσας, άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορική μνήμη, αλλά και στη φυσιογνωμία της πόλης. Αυτό το σημαντικό χρονικό επί αχαϊκού εδάφους εξιστορεί ο Μανόλης Μαγκλάρας, καταδεικνύοντας τη δυναμική του ηπειρωτικού στοιχείου και την καίρια και δημιουργική του συνεισφορά στην αστική ανάπτυξη της πόλης. ιονύσης Μπονέλης Ένα αληθινό παραμύθι Οι μουσικοί της νύχτας στην Πάτρα 2014 / ISBN σ. / 17 x 24 εκ. / Λιανική τιμή: 22,00 Όλοι οι μουσικοί είναι χαμηλών τόνων άνθρωποι, με πολύ χιούμορ, πλούσια συναισθήματα, ευαίσθητοι, ευχάριστοι και πολύ καλοί συνομιλητές. Πολλά χρόνια μέσα στη μουσική τους, πολλές συνεργασίες. Σχεδόν όλοι συνεργάστηκαν με όλους. Έγιναν ωραίες ορχήστρες, μουσικά σχήματα που κράτησαν χρόνια. Δυνατές φιλίες που δημιουργήθηκαν στα πατάρια και κρατάνε ακόμα. Δεσμοί που δεν σπάνε, γιατί οι συγκινήσεις που έζησαν ήταν τόσο έντονες που διαμορφώνουν χαρακτήρες. Η μουσική ήταν η κοινή τους γλώσσα, η επικοινωνία ήταν η δεύτερη και ο οικονομικός παράγοντας ακολουθούσε πολύ πίσω. Το βιβλίο περιλαμβάνει μια ιστορική καταγραφή και νοσταλγική αναφορά στους μουσικούς, που πάνω από μισό αιώνα διασκέδαζαν και διασκεδάζουν τους Πατρινούς. Ένα ταξίδι στον χρόνο με επιβάτες τους ίδιους και αποσκευές τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους.

32 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Γιώργος ηµ. Μόσχος Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση Τρίτη συμπληρωμένη και επαυξημένη έκδοση / ISBN σ. / 17 x 24 εκ. / Λιανική τιμή: 27,00 Με την προσθήκη συμπληρωματικού αδημοσίευτου υλικού το βιβλίο του Γιώργου Μόσχου, που χαρτογράφησε και κατονόμασε πρόσωπα και πράγματα μιας από τις σκοτεινότερες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας μας, είναι διαθέσιμο στους αναγνώστες του. Με την 3η έκδοση επιχειρείται να δοθεί απάντηση στα ερωτήματα σχετικά με την τύχη των αγωνιστών της Αντίστασης μετά το πέρας της κατοχικής τους δράσης και της Απελευθέρωσης. Η όξυνση της συλλογικής ιστορικής μνήμης και η ανάδειξη των ονομάτων των μαρτύρων του αντιφασιστικού αγώνα της επαρχίας Πατρών και των συνθηκών διαβίωσής τους στα μπουντρούμια των ναζί έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μέσα από τα συντρίμμια που άφησε ο ναζισμός πριν επτά δεκαετίες επανακάμπτει ο ίδιος σήμερα και κουνά απειλητικά το δάχτυλο σε όσους επιμένουμε πως είναι ντροπή να επιτρέψουμε την αναβίωση του ναζιστικού μιάσματος. Άρτεµις Σκούλικα, Αντώνης. Σκιαθάς Φιλόξενος Πόλις 2010 / ISBN σ. / 21 x 21εκ. / Λιανική τιμή: 14,00 Η Πάτρα κατοικείται χρόνους πολλούς τώρα από «πολίτες» όλου του κόσμου. Yπάρχουν παντού, τους βλέπεις παντού, τους ακούς παντού, υπάρχουν λοιπόν δίπλα μας. Συνυπάρχουν όμως άριστα με τους άλλους τους «διαφορετικούς» οδοιπόρους της Ευρώπης, τους νόμιμους. Συνυπάρχουν δηλαδή με αυτούς που θεωρούν την οδοιπορία τρόπο ζωής, με αυτούς που βιώνουν την καθημερινότητα του δρόμου ως κώδικα αγωγής των παιδιών τους. Συνυπάρχουν λοιπόν και με τους αθίγγανους. Ενώ η πόλη παρακολουθεί «Άχαρη εποχή στις ερημιές της πόλης. Τα πάντα ξένα, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα ξύλα, οι κουβέρτες, τα σκοινιά που αντιστέκονται στον αέρα. Η λάσπη των ανθρώπων επιτάφιος θρήνος στη λάσπη των νικημένων. Το σφυρί σε χέρια σίγουρα. Το δρεπάνι όπως πάντα αφημένο στο ράφι της πολιτικής κατανάλωσης»

33 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Νίκος Τζανάκος Η Γαλλική Εκστρατεία στον Μοριά και ο Στρατάρχης Μαιζών 2017 / ISBN σ. / 17 x 24 εκ. Η έκδοση συνιστά γενικότερη μελέτη για τη γαλλική παρουσία στα ελληνικά τεκταινόμενα της εποχής, με πλούσια και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια. Οι πρώιμες υπερβολές παραλείπονται, τα ιστορικά γεγονότα ανασύρονται από επίσημα κι ανεπίσημα έγγραφα, η αλληλογραφία ξεσκονίζεται, η μυθική διάσταση αποσύρεται. Πίσω από τον γάλλο στρατάρχη εμφανίζονται στρατιωτικοί, επιστήμονες, περιηγητές, φιλέλληνες αλλά και τυχοδιώκτες. Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή προσφέρει καίριες πληροφορίες για τις καθημερινές συνθήκες ζωής, την κοινωνία της εποχής, τη διαχείριση των αρχαιοελληνικών μνημείων και του ελληνικού πολιτισμικού πλούτου, αλλά και την τύχη τους. Τελικά ούτε ο Μέγας Ναπολέων αναστήθηκε για να μας ελευθερώσει, ούτε ο Αλή Πασάς έγινε χριστιανός. Το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο της εποχής έπαιζε συχνά την Ελλάδα στο Χρηματιστήριο. Η πραγματικότητα αναδεικνύεται διαπερνώντας τον μύθο. Ο αναγνώστης αποκτά πρόσβαση, χάρη στην απλή και αβίαστη πραγμάτευση των θεμάτων, σε ζητήματα κρίσιμα και αλληλένδετα σχετικά με τις διεθνείς και τοπικές συνθήκες της εποχής δράσεως του Μαιζών. Η ιστορία της Πάτρας και της Ελλάδας εγγράφεται εκ νέου με κάθε γνήσια ανάγνωση.

34 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Καρναβάλι Νίκος Πολίτης Το καρναβάλι της Πάτρας Εκδόσεις «Πικραμένος» και «The Best» 2015 / ISBN σ. / 14 x 20,5 εκ. / Λιανική τιμή: 14,00 Δύο δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση, οι γιοί του Νίκου Ε. Πολίτη, Βαγγέλης και Τζίμης, αποφάσισαν να επανεκδώσουν αυτό το βιβλίο αναφοράς για το Πατρινό Καρναβάλι. Σημειώνουν για τον πατέρα τους και το βιβλίο: «Μία δεύτερη έκδοση ήταν και επιθυμία του ίδιου και είχε προχωρήσει αρκετά την προετοιμασία της. Άφησε χειρόγραφες σημειώσεις με νέα στοιχεία που ανακάλυψε με την προσφιλή μέθοδο, τη μελέτη παλαιών εφημερίδων, και φωτογραφικό υλικό από καρναβαλικές εκδηλώσεις του παρελθόντος. Όλα αυτά ενσωματώθηκαν στην παρούσα έκδοση, για να την εμπλουτίσουν και να προσφέρουν στους νεότερους μια πιο έγκυρη εικόνα του πώς ξεκίνησε το καρναβάλι και πώς εξελίχθηκε.» Χαρά Αντιόχου, Ηλίας Κ. Ηλιόπουλος, Αµαλία Π. Παπαδοπούλου, Πέτρος Ψωµάς 5 Χρόνια Κρυμμένος Θησαυρός Ματιές στο παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού ( ) Φωτογραφικό Λεύκωμα / Κυκλοφορεί με 2 διαφορετικά εξώφυλλα Εκδόσεις «Πικραμένος» Fresh Press Καρναβαλικό Κομιτάτο 2017 / ISBN σ. / 23 x 22 εκ. / Λιανική τιμή: 25,00 «Όταν το 2006 αναλάβαμε την πρωτοβουλία να εκδώσουμε ένα λεύκωμα για την επέτειο των 40 χρόνων του Κρυμμένου Θησαυρού, γνωρίζαμε εξαρχής τη δυσκολία του εγχειρήματος να χωρέσουμε όλες τις πτυχές και τις εκφάνσεις του μοναδικού αυτού παιχνιδιού που άλλαξε όλη την εξέλιξη και την πορεία του Πατρινού Καρναβαλιού, και από ένα Καρναβάλι μιας παρέλασης αρμάτων που ήταν να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα Καρναβάλια στην Ευρώπη. Εξάλλου δύσκολα θα χωρέσουν στις σελίδες ενός βιβλίου η δημιουργία, η έμπνευση, η ζωντάνια, η τρέλα, τα χρώματα του παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού».

35 4 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Αθλητισμός Πέτρος Λεβεντάκος Το δέκα το καλό! 2016 / ISBN σ. / 17 x 24 εκ. / Λιανική τιμή: 15,00 Ο Πετράν μέσα από την πρωτοπρόσωπη και αυθεντική εξιστόρηση της πορείας του από τα παιδικά χρόνια και τις εφηβικές ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στην Πάτρα ως τα ανεπανάληπτα στιγμιότυπα στις αθηναϊκές ομάδες και την Α Εθνική. Ματς, προπονήσεις και επαφές με προσωπικότητες του ποδοσφαίρου από το 60 μέχρι σήμερα. Αθέατες φάσεις του γηπέδου, των διαιτησιών, των αποδυτηρίων και της ζωής έξω από το γήπεδο σκιαγραφούν την εποχή που το ποδόσφαιρο μεσουρανούσε στην Ελλάδα και που οι παράγοντες, ανθρώπινοι και προσιτοί, ήταν κοντά στους αθλητές, μόνο και μόνον προς χάριν της στρόγγυλης θεάς. Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που παρακολουθεί την καριέρα του Λεβεντάκου από την Παναχαϊκή στον Εθνικό Πειραιά, που βρήκε στο πρόσωπο του Πατρινού επιτελικού μέσου τον ηγέτη που έψαχνε για το κέντρο του. Επέστρεψε στην Παναχαϊκή, όπου ως μέλος της «θρυλικής πεντάδας» του κέντρου της ομάδας έπαιξε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο UEFA, οδηγώντας την πατρινή ομάδα σε αξιοπρόσεκτες πορείες στο πρωτάθλημα. Τάσσος Σταθόπουλος Πατραϊκή Πυγμαχία Μια ιστορία δόξας ( ) Δεύτερη, συμπληρωμένη έκδοση 2016 / ISBN σ. / 17 x 24 εκ. / Λιανική τιμή: 14,00 Η Πάτρα υπήρξε μια τυχερή πόλη. Ευτύχησε να δει από κοντά σπουδαίους πυγμάχους. Ο Λουμπαρδέας, ο Θεριανός, ο Σολωμός ήταν στ αλήθεια μεγάλοι πυγμάχοι, κι από κοντά ήταν οι δύο μυθικοί προπονητές της εποχής, ο Μαυρόπουλος της Παναχαϊκής και ο Γαλανός της ΕΑΠ που έγραψαν τη δική τους ιστορία Το βιβλίο του Σταθόπουλου επιβεβαιώνει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι υπήρξε αυτή η εποχή που έγραψε πυγμαχική ιστορία. Τα υπόλοιπα, όπως οι «Ιστορίες του Μποξ» τουτζακ Λόντον, το «Οργισμένο Είδωλο» του Σκορτσέζε και «Ο Αγώνας» τουάρθουρ Μέιλερ ήλθαν μετά. Για να κρατήσουν ζωντανή μια αυθεντική αντρική αγάπη που αφορά μάλλον λίγους και μόνο όσους αντιλαμβάνονται για ποιο θέμα μιλάμε.

36 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ Αθλητισμός 5 Τάσσος Σταθόπουλος Αχαϊκό Ποδόσφαιρο Εκατόν είκοσι χρόνια ( ) 2010 / ISBN σ. / 17 x 24 εκ. / Λιανική τιμή: 20,00 «Θεωρούσα ότι το ποδόσφαιρο της Πάτρας και της Αχαΐας κουβαλά ένα προπατορικό αμάρτημα: το γεγονός πως ουδείς το πήρε στα σοβαρά, ουδείς το αντιμετώπισε στη σωστή του διάσταση. Κι αυτός ο αφορισμός ίσως είναι υπερβολικός, αλλά δεν παύει να είναι αληθινός. Μια ιστορία που ξεκίνησε το 1891, εδώ και δώδεκα δεκαετίες, κι έχει απασχολήσει περί τις 400 ομάδες και μερικές δεκάδες χιλιάδες παικτών, προπονητών, διαιτητών και παραγόντων. Μια καλή αρχή πιστεύουμε ότι γίνεται με την παρούσα έκδοση. Ένα οφειλόμενο χρέος τιμής για όλους όσοι το υπηρέτησαν. Απώτερος στόχος του παρόντος αφιερώματος δεν είναι άλλος από το να δοθεί το ερέθισμα για μια πιο αναλυτική καταγραφή της ιστορίας τού αχαϊκού ποδοσφαίρου.» Τάσσος Σταθόπουλος Στα χρόνια του στίβου Ιστορία, πρόσωπα, μετάλλια, ρεκόρ και επιδόσεις στην Αχαΐα ( ) 2016 / ISBN σ. / 17 x 24 εκ. / Λιανική τιμή: 22,00 Τη μακρά ιστορία του στίβου στην Πάτρα, που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και απέκτησε αθλητική δομή και οργάνωση από τον «Παναχαϊκό Γυμναστικό Σύλλογο» το 1891, αφηγούνται οι 850 και πλέον φωτογραφίες και οι αναλυτικοί πίνακες με ρεκόρ και επιδόσεις περισσότερων από 1000 αθλητών, προπονητών, παραγόντων και φιλάθλων. Έμφαση δίνεται στους αθλητές που επί 13 δεκαετίες τίμησαν την Πάτρα, τα σωματεία και τις οικογένειές τους, αφού με κόπο και θυσίες, ιδρώτα, κάποτε αίμα, αγωνία, χαρά και λύπη, έχτισαν το οικοδόμημα που ονομάζουμε «κλασικό στίβο στην Αχαΐα». Αυτοί συνιστούν τους αφανείς ήρωες και σε αυτούς πρέπει τιμή μεγάλη, όπως σημειώνει ο συγγραφέας. Οι χώροι, οι δεκάδες Ολυμπιακοί Αγώνες, τα ελληνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, οι Βαλκανιάδες κ.ο.κ. είναι κάποιοι από τους σταθμούς της ένδοξης διαδρομής που διατρέχεται στις σελίδες της πολύτιμης αυτής έκδοσης για την ιστορία του αθλητισμού.

37 ΔΙΑΦΟΡΑ Βασίλης Μαρµάρας Η Βιολογία και οι προκλήσεις της Η Βιολογία στην καθημερινότητά μας 2011 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 12,00 Η γνώση των αρχών της βιολογίας είναι βασική προϋπόθεση για την κατανόηση του κόσμου που ζούμε και για την αντιμετώπιση πολλών από τις προσωπικές, κοινωνικές και παγκόσμιες προκλήσεις. Μεταξύ των προκλήσεων αυτών είναι η μείωση της βιολογικής ποικιλότητας, η μείωση των φυσικών πόρων, η υπερθέρμανση και η μόλυνση του πλανήτη, η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, η γνώση του ανθρώπινου σώματος, η πρόληψη των ασθενειών. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών απαιτεί τη συνδυασμένη προσπάθεια των επιστημόνων που ασχολούνται με τις βιολογικές επιστήμες, των πολιτικών που χειρίζονται την εξουσία, αλλά κυρίως των πολιτών που είναι ενήμεροι των βιολογικών αυτών προβλημάτων. Με άλλα λόγια η βιολογία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή και η γνώση των βασικών αρχών της γίνεται μια απαραίτητη γνωστική αποσκευή για τον καθέναν μας. Στον καθένα από μας, που δεν θέλει να αγνοεί τέτοιου είδους ζωτικά ζητήματα, απευθύνεται κι αυτό το βιβλίο. Ο Βασίλης Μαρμάρας είναι ομότιμος Καθηγητής της Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι πτυχιούχος, διδάκτορας και Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί στα Πανεπιστήμια του Marburg της Γερμανίας και του Harvard των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το διδακτικό του έργο εντάσσονται στην περιοχή της Kυτταρικής και της Μοριακής Bιολογίας. Έχει συγγράψει αρκετά φοιτητικά εγχειρίδια. Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος 4 ώρες ακόμη Φιλοσοφικό μυθιστόρημα για την κοινωνία της απληστίας, της αξιακής παρακμής και της κρίσης των ανθρωπίνων σχέσεων. Με όχημα μια κινηματογραφική ιστορία, τα ερωτήματα που τίθενται είναι καίρια: Τι περιθώρια ελεύθερου χρόνου επιτρέπονται στον καθένα μας τελικά μέσα στην κοινωνική συνθήκη που ζούμε; Και πόσο ικανοί είμαστε να διαχειριστούμε την απαραίτητη για την πνευματική καλλιέργεια «σχόλη»;

38 ΔΙΑΦΟΡΑ Ανδρέας Γ. Χριστόπουλος Μισές Αλήθειες 2008 / ISBN σ. / 14 x 23,5εκ. / Λιανική τιμή: 18,00 Τα Editorials του Ανδρέα Χριστόπουλου που σηματοδότησαν την τελευταία δεκαετία τα οπισθόφυλλα δύο μεγάλων ημερήσιων εφημερίδων της Πάτρας, της Ημέρας από τον Δεκέμβριο του 2000 έως τις αρχές Ιουνίου του 2005 και της Σημερινής για τρία ακριβώς χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως και τον Αύγουστο του 2008, καταγράφουν με σαφήνεια το γίγνεσθαι των ημερών τους, ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτουν τον ίδιο τον συγγραφέα τους, τη δημοσιογραφική του εξέλιξη, την κοσμοθεωρία του αλλά και στιγμές του προσωπικού του βίου. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται 281 άρθρα ταξινομημένα σε τέσσερις κεντρικές ενότητες: Η πόλη (Πάτρα), Η χώρα (Ελλάδα), Ο κόσμος και, τέλος, Ο άνθρωπος (Ανδρέας Χριστόπουλος), «παίζοντας» ανάμεσα στα επίπεδα: από το τοπικό στο εθνικό και το παγκόσμιο και από εκεί στο προσωπικό. Πέτρος Ψωµάς Έλληνες, λαός του πάθους Ιστορία δι ακροστιχίδων 2014 / ISBN σ. / 14 x 23,5 εκ. / Λιανική τιμή: 9,00 Οι 80 «βιογραφούμενοι» Έλληνες καλύπτουν όλο το εύρος της ελληνικής ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Οι ιδιότητες και τα επαγγέλματά τους δημιουργούν ένα φάσμα κατηγοριών: πολιτική, ιστορία, θρησκεία, τέχνες, αθλητισμός, εκπαίδευση, εμπόριο, επιχειρηματικότητα, επιστήμες, μυθολογία, μουσική, οικονομία, φιλοσοφία. Το 80 είναι ο αριθμός που στα αρχαία ελληνικά αντιπροσωπεύεται από το γράμμα «π». Όλα τα ονόματα των επιλεγμένων προσώπων αρχίζουν από «π». Και όλοι τους παρουσιάζονται μέσα από ακροστιχίδες, που ξεκινούν με τη λέξη «πάθος». Το «Έλληνες, λαός του πάθους» καταλήγει να είναι ένα παιχνίδισμα στα χέρια του συγγραφέα του, μέσα απ το οποίο αποκαλύπτει το πάθος του με τους Έλληνες, το «π» και τις ακροστιχίδες. Κι ο αναγνώστης ενημερώνεται, διδάσκεται, ενίοτε ερεθίζεται από τις προσεγγίσεις, προβληματίζεται, συγκινείται. Ενδεχομένως και να παθιάζεται

Αναζητώντας µιαν υπογραφή

Αναζητώντας µιαν υπογραφή Νίκος Βασιλειάδης Don t forget, the birds will sing at 1.45... Σελίδες: 86 12 19 εκ. Τιμή: 8,00 ISBN: 978 960 6628 62 7 Έκδοση: 2014 Δημήτρης Κάββουρας Νὰ λὲς Μαρία Ένα ποίηµα Σελίδες: 72 17 24 εκ Τιμή:

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο»

«Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο» ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ «Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο» Ημερομηνία: 13 Μαρτίου 2019, 20:33 Κατηγορία: Βιβλίο, Συνεντεύξεις ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πηνελόπη Κουρτζή: Το βιβλίο είναι προέκταση του εαυτού μας

Πηνελόπη Κουρτζή: Το βιβλίο είναι προέκταση του εαυτού μας Πηνελόπη Κουρτζή: Το βιβλίο είναι προέκταση του εαυτού μας Από Κώστας Ζαχαρόπουλος - January 19, 2017 Η Πηνελόπη Κουρτζή γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία;

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία; Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Η Λία Ζώτου και ο Θοδωρής Καραγεωργίου γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας»

Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας» Τετάρτη, 04/10/2017 Συνεντεύξεις Σόφη Θεοδωρίδου: «Ζήσαμε και καλά χρόνια στη Μικρά Ασία με τους Τούρκους, πριν γίνουν όλα μαχαίρι και κρέας» «Η αρμονική συμβίωση των λαών είναι εφικτή.» «Έχω μάθει να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου

Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Σόφη Θεοδωρίδου, μια κουβέντα με την Τίνα Πανώριου Ιούλιος 24, 2018 Τίνα Πανώριου panoriout@gmail.com «Υ π ά ρ χ ο υ ν ό μ ω ς π ά ν τ α π ε ρ ι π τ ώ σ ε ι ς μ ε μ ο ν ω μ έ ν ε ς, π ο υ οι γ υ ν α ί

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Ημερομηνία 29/08/2016 Μέσο Συντάκτης bookcity.gr Ελίζα Νάστου Link http://bit.ly/2blbtqq Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Το

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Φανή Πανταζή : Η ψυχή του πέτρινου σπιτιού Δευτέρα, 03 Ιούλιος :05

Φανή Πανταζή : Η ψυχή του πέτρινου σπιτιού Δευτέρα, 03 Ιούλιος :05 Φανή Πανταζή : Η ψυχή του πέτρινου σπιτιού Δευτέρα, 03 Ιούλιος 2017-11:05 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Η ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη»

[Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» [Συνέντευξη-Διαγωνισμός] Η Μεταξία Κράλλη και το βιβλίο της «Κάποτε στη Σαλονίκη» Από happytv - Τετάρτη 19/10/16 Η Μεταξία Κράλλη (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της ζωής μου

Το βιβλίο της ζωής μου 1 Το βιβλίο της ζωής μου 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Όμ Άλι, το γλυκό της ζωής Μυθιστορηματική βιογραφία Μέρος πρώτο Mona Perises 2003 2013 Ελλάδα Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Ημερομηνία Ανάρτησης: 12/12/2014 Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές, συχνά εμβληματικές εικόνες και ντοκουμέντα που υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα 21/04/2015 Το φως της λάμπας πάνω στο τραπέζι αχνοφέγγει για να βρίσκουν οι λέξεις πιο εύκολα το δρόμο τους μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

18/ Λογοτεχνία για παιδιά πολλαπλοί φωτισμοί πολλών θεμάτων. "Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα" [εκδόσεις Ψυχογιός], του Μάνου Κοντολέων

18/ Λογοτεχνία για παιδιά πολλαπλοί φωτισμοί πολλών θεμάτων. Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα [εκδόσεις Ψυχογιός], του Μάνου Κοντολέων 18/04 2017 "Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα" [εκδόσεις Ψυχογιός], του Μάνου Κοντολέων Γράφτηκε από τον Μάνος Κοντολέων Ο Μάνος Κοντολέων είναι συγγραφέας. Λογοτεχνία για παιδιά πολλαπλοί φωτισμοί πολλών θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 2018 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πεζογραφία 3 Φ ο ν ι κ ά βιβλία 16 Curriculum V i t a e 2 0 Τ έ χ ν η 2 3 Βιογραφίες 25 Ποίηση 31 Το παζλ της Ιστορίας 36 Διάφορα 44 Αλφαβητικός κατάλ ο γ ο ς 4 5 ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου "Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα" του Θάνου Κονδύλη. Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα του Θάνου Κονδύλη. Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 "Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα" του Θάνου Κονδύλη Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη Ο Θάνος Κονδύλης είναι ένας από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς της χώρας μας, κατά την γνώμη μου.

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Δημοσιεύθηκε στις: 10 Ιουνίου 2018, 10:53 Πολυγραφότατος, σχεδόν μια εικοσαετία στα ελληνικά γράμματα, ο Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Στο σαλόνι του BookSitting: O συγγραφέας Μανώλης Ανδριωτάκης

Στο σαλόνι του BookSitting: O συγγραφέας Μανώλης Ανδριωτάκης Ημερομηνία 27/02/2015 Μέσο Booksitting Συντάκτης Αλεξία Καλογεροπούλου Link http://goo.gl/kusjcs Στο σαλόνι του BookSitting: O συγγραφέας Μανώλης Ανδριωτάκης Το BookSitting μίλησε με τον Μανώλη Ανδριωτάκη,

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου :26

Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου :26 Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης και «Ο χορός των ψευδαισθήσεων» Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015-10:26 Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη «Οι ψευδαισθήσεις είναι ένας θεμιτός μηχανισμός της ανθρώπινης ψυχής. Χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΗ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

ΚΟΡΗ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΟΡΗ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά. Έχει γράψει θεατρικά έργα, διηγήματα, σενάρια για τον κινηματογράφο και τη τηλεόραση, παιδικά παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά,

Διαβάστε περισσότερα

Victoria Hislop: H συγγραφέας των bestseller

Victoria Hislop: H συγγραφέας των bestseller Ημερομηνία 9/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://mag.sigmalive.com/ Αγγελος Γεραιουδάκης http://mag.sigmalive.com/article/7339/victoria-hislop-h-syggrafeas-ton-bestseller GOOD LIFE09.05.2016 Victoria Hislop:

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο

Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο Στην αρχή είχαμε κάποια ερωτήματα... έργο; Πώς διαβάζει κανείς ένα ολόκληρο λογοτεχνικό Ποιο βιβλίο θα μας δημιουργούσε την ανάγκη να το επεξεργαστούμε να στοχαστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ MAΘ Η Μ Α : Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ MAΘ Η Μ Α : Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ MAΘ Η Μ Α : Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Σ Υ Γ Χ Ρ Ο Ν Η Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Α Τ Ρ Ω Ν Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Δ Ρ Ι Μ Α Ρ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Σ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς» (pics)

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς» (pics) Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς» (pics) Πολιτισμός 26/07/2016-08:56 Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 1 Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Έρωτας στην Κασπία θάλασσα Μυθιστόρημα - Μέρος δεύτερο Mona Perises Ελλάδα Ιράν/Περσία Ελλάδα 5 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα 1 Ένα γόνιμο μέλλον Ένα γόνιμο μέλλον χρειάζεται μια καλή συνείδηση στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα Χρειαζόμαστε οι Έλληνες να συνδεθούμε πάλι

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο

Διαβάστε περισσότερα

Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος. Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου

Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος. Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα προτείνει μια νέα ανάγνωση και προσέγγιση της Ιστορίας με σκοπό να αντιληφθούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΩ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Νέας Περάμου

ΑΠΟΔΩ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Νέας Περάμου ΑΠΟΔΩ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Νέας Περάμου 2016-2017 ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ Oι καθηγήτριες (ΠΕ02): Τσίπου Δήμητρα Μαρία Ρίζου Οι μαθητές της Γ τάξης: Καζαντζή Γεωργία Μάγου Θεοδώρα

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα

Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα To Chill and read διάβασε πρόσφατα το βιβλίο Κάθε ηλιοβασίλεμα, το πρώτο βιβλίο της κυρίας Μαίρης Παπαπαύλου, που κυκλοφορεί από

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά: «Την πιο σκληρή κριτική στην μητέρα μου, την άσκησα όταν έγινα εγώ μάνα»

Λένα Μαντά: «Την πιο σκληρή κριτική στην μητέρα μου, την άσκησα όταν έγινα εγώ μάνα» Δημοσιεύθηκε στις 14.05.18 Λένα Μαντά: «Την πιο σκληρή κριτική στην μητέρα μου, την άσκησα όταν έγινα εγώ μάνα» Χωρίς να θέτει ως στόχο την επιτυχία, αλλά την προσωπική της λύτρωση, κάθε βιβλίο της αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιάννης Καλπούζος στην Κόρινθο Της Γιώτας Μπάγκα Παρασκευή 19 Μάιου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Καλπούζος στην Κόρινθο Της Γιώτας Μπάγκα Παρασκευή 19 Μάιου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο συγγραφέας Ο Γιάννης Καλπούζος στην Κόρινθο 21.05.2018 Της Γιώτας Μπάγκα Παρασκευή 19 Μάιου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο συγγραφέας του βιβλίου: «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου» ήταν μαζί μας

Διαβάστε περισσότερα

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Γενικά Δημήτρης Χατζής Περιεχόμενα «Το διπλό βιβλίο» Περίληψη Ιστορικό πλαίσιο Τίτλος του έργου Δομή

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη : «Με οδηγούν και οι ίδιοι οι ήρωες στο τέλος που θα ήθελαν» Τετάρτη, 29 Μάρτιος :13

Πένυ Παπαδάκη : «Με οδηγούν και οι ίδιοι οι ήρωες στο τέλος που θα ήθελαν» Τετάρτη, 29 Μάρτιος :13 Πένυ Παπαδάκη : «Με οδηγούν και οι ίδιοι οι ήρωες στο τέλος που θα ήθελαν» Τετάρτη, 29 Μάρτιος 2017-11:13 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη καταπιάνεται με ένα ακόμα κοινωνικό θέμα στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά

Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά 18 Ιαν 2014 Χανιά (18/1), Σταλός (19/1), Χανιά 18.01 έως 19.01 Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο Παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων έρχεται στην Κρήτη Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ. του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας»

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ. του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» Μέσα μας υπάρχουν περισσότερα πλούτη απ ό,τι μπορούμε ποτέ να συσσωρεύσουμε σ αυτή τη Γη.

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού Ημερομηνία 20/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link vivlio-life.gr Βιργινία Αυγερινού http://vivlio-life.gr/%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae- %CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Η Πένυ Παπαδάκη μας μιλά με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της "Φως στις σκιές"

Η Πένυ Παπαδάκη μας μιλά με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της Φως στις σκιές Η Πένυ Παπαδάκη μας μιλά με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της "Φως στις σκιές" Κυρία Παπαδάκη, το βιβλίο σας Φως στις Σκιές που επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός, πραγματεύεται δύσκολα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα;

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα; Ιόλη Πως σας ήρθε η ιδέα; Μ.Τ.: Όπως γράφω και στο τέλος του βιβλίου, είχα γνωρίσει την κυρ Αγγέλω, την έζησα για αρκετά χρόνια και μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω ένα μυθιστόρημα με εκείνην ως πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε περισσότερα

Μιμίκα Κρανάκη, Ένα τόπι χρωματιστό

Μιμίκα Κρανάκη, Ένα τόπι χρωματιστό Μιμίκα Κρανάκη, Ένα τόπι χρωματιστό Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 184) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα

Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Από τις «Άγριες θάλασσες» στην αθανασία, χάρη στο νέο βιβλίο της Τέσυ Μπάιλα Απόψεις &Σχόλια Γράφει η Κώστια Κοντολέων 08/05/2017 11:06 Ελλάδα, μια χώρα που διεκδικεί την πρώτη θέση στο Πάνθεον των ηρώων

Διαβάστε περισσότερα

Πορτραίτα: Johanna Lindsey

Πορτραίτα: Johanna Lindsey Ημερομηνία 10/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.bookcity.gr/ Χρύσα Βασιλείου http://www.artsandthecity.gr/bloggers/%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%cf%81%ce%b1% CE%AF%CF%84%CE%B1/22032- %CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B1-johanna-lindsey

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

FRESH WRITERS FROM ALL AROUND THE WORLD Jorge Galán in Literature.gr, by Tessy Baila By Literature June 20, 2017

FRESH WRITERS FROM ALL AROUND THE WORLD Jorge Galán in Literature.gr, by Tessy Baila By Literature June 20, 2017 FRESH WRITERS FROM ALL AROUND THE WORLD Jorge Galán in Literature.gr, by Tessy Baila By Literature June 20, 2017 «Αν δεν έχουμε ιστορική μνήμη δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα σφάλματα του παρελθόντος» Ο

Διαβάστε περισσότερα

Απόστολος Θηβαίος - Παιδικές Ζωγραφιές

Απόστολος Θηβαίος - Παιδικές Ζωγραφιές . 1 Απόστολος Θηβαίος - Παιδικές Ζωγραφιές Παιδικές Ζωγραφιές Απόστολος Θηβαίος. 3 Τίτλος: Παιδικές Ζωγραφιές Συγγραφέας: Απόστολος Θηβαίος ISBN: 978-618-81318-1-1 Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com

Διαβάστε περισσότερα

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου December 13, 2018 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Η αναγνωρισμένη και καταξιωμένη συγγραφέας στο χώρο της Φιλομήλα Λαπατά κάνει την εμφάνισή της με το νέο της

Διαβάστε περισσότερα

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη"

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη" Στο βιβλίο χρησιμοποιείτε πολυπρόσωπες αφηγήσεις μέσα στην κεντρική πλοκή ώστε να μιλήσετε για την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Φίλες και φίλοι, Αγαπημένε μου Γιαννάκη Μάτση,

Φίλες και φίλοι, Αγαπημένε μου Γιαννάκη Μάτση, Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου «Κυριάκος Μάτσης Η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ 16 Νοεμβρίου 2017 Φίλες και φίλοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το νέο του βιβλίο

Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το νέο του βιβλίο Typosthes.gr Τύπος Θεσσαλονίκης / Πολιτισμός GET RSS Ο συγγραφέας γράφει για την Ελλάδα της κρίσης μέσα από ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα Ο Στέφανος Δάνδολος έρχεται στη Θεσσαλονίκη με

Διαβάστε περισσότερα

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» 27/11/2018 «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» / Νέοι και Εκκλησία Για να επικοινωνήσουμε, για να καταλάβουμε, για να συμπονέσουμε τον άλλον, χρειάζεται να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: Λογοτεχνική Διαδρομή

2 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: Λογοτεχνική Διαδρομή 2 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: Λογοτεχνική Διαδρομή Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικά έτη : 2013-14, 2014-15 Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Γλαράκη Μαρία, ΠΕ02 Συνεργαζόμενοι καθηγητές : Ανδρεάδης Δημήτρης, ΠΕ02 Γιαννίκης Γιώργος,

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και...

«Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και... «Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και... «Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και κάθε γυναίκα πρέπει να διαβάσει 10 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της ζωής μου

Το βιβλίο της ζωής μου Το βιβλίο της ζωής μου 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Όμ Άλι, το γλυκό της ζωής Μυθιστορηματική βιογραφία Μέρος δεύτερο Mona Perises 2003 2013 Ελλάδα Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η δικη μου μαργαριτα 1

Η δικη μου μαργαριτα 1 Η δική μου Μαργαρίτα 1 Παναγιώτης Μπραουδάκης 2 Η δική μου Μαργαρίτα Η δική μου Μαργαρίτα 3 Παναγιώτης Μπραουδάκης Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΟΙΗΣΗ Παναγιώτης Μπραουδάκης Η δική μου Μαργαρίτα Διορθώσεις: Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

ArtScript: Λίγα λόγια για τον εαυτό σας (σύντομο βιογραφικό)

ArtScript: Λίγα λόγια για τον εαυτό σας (σύντομο βιογραφικό) Ο Δεκάλογος ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ Η δημοφιλής και αγαπημένη συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά απαντάει στις ερωτήσεις του ArtScript, για το σύνολο του συγγραφικού της έργου καθώς και για τη νέα της τριλογία «ΟΙ ΚΟΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ

Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ Ένας καινοτόµος καλλιτέχνης Ο Νικόλαος Γύζης υπήρξε ένας από τους πιο σηµαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα καθώς επίσης και ένας από τους

Διαβάστε περισσότερα

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις 31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις Η επιτυχημένη συγγραφέας παρουσίασε τη νέα της δουλειά και υπέγραψε αντίτυπα στις φανατικές της αναγνώστριες. Ασφυκτικά γεμάτο

Διαβάστε περισσότερα

Από τις μαθήτριες της Α Λυκείου: Ζυγογιάννη Μαρία Μπίμπαση Ελευθερία Πελώνη Σοφία Φωλιά Ευγενία

Από τις μαθήτριες της Α Λυκείου: Ζυγογιάννη Μαρία Μπίμπαση Ελευθερία Πελώνη Σοφία Φωλιά Ευγενία Από τις μαθήτριες της Α Λυκείου: Ζυγογιάννη Μαρία Μπίμπαση Ελευθερία Πελώνη Σοφία Φωλιά Ευγενία Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου Ο χώρος στα ποιήματα και τα πεζογραφήματα του Γιώργου Ιωάννου είναι ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου Μανόλης Αναγνωστάκης «Στον Νίκο Ε 1949» Ερωτήσεις Φίλοι Που φεύγουν Που χάνονται μια μέρα Φωνές Τη νύχτα Μακρινές φωνές Μάνας τρελής στους έρημους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστήριο της ανάγνωσης

Το μυστήριο της ανάγνωσης Βενετία Αποστολίδου Το μυστήριο της ανάγνωσης Γιατί κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι όχι; Είναι σημαντική η ανάγνωση; Γιατί μας αρέσει η ανάγνωση; Τι είναι η φιλαναγνωσία; Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν; Η

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κώστας Κρομμύδας «εξομολογείται» στη συγγραφέα

Ο Κώστας Κρομμύδας «εξομολογείται» στη συγγραφέα Ημερομηνία 13/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/o-kostas-krommidas-exomologite-sti-singrafea-meri-gkaziani/ Ο Κώστας Κρομμύδας «εξομολογείται» στη συγγραφέα Μαίρη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα"

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο Σκανταλόπετρα Ημερομηνία 24/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link achaianews.gr Κατερίνα Σαμψώνα http://bit.ly/1qtceq0 Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα" Η Σκανταλόπετρα είναι το νέο βιβλίο του Σωτήρη

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review Ημερομηνία 20/7/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://www.culture21century.gr/ Γιώτα Παπαδημακοπούλου http://www.culture21century.gr/2015/07/belinda-alexandra-book-review.html ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη «Τελικά οι σύγχρονοι Έλληνες φέρουμε στο αίμα μας το dna των αρχαίων προγόνων

Διαβάστε περισσότερα