ΑΝΑΓΝΩΣΗ ENROUTE ΧΑΡΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΓΝΩΣΗ ENROUTE ΧΑΡΤΩΝ"

Transcript

1 ΑΝΑΓΝΩΣΗ ENROUTE ΧΑΡΤΩΝ Νάννος Ευάγγελος Θεσσαλονικη,Μάιος 2006

2 -ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με το παρον εγχειρίδιο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την συμβολογία και τα διάφορα...μυστικά που κρύβει ένας enroute χαρτης μιας περιοχής. Με το άνοιγμα ενός τέτοιου χάρτη θα διαπιστώσουμε οτι περιέχει πρώτα απο όλα τους ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ(AIRWAYS) που οι χειριστές πρέπει να ακολουθήσουν για μια IFR πτήση. Ο κάθε αεροδιάδρομος έχει ένα συγκεκριμένο όνομα που είναι παγκοσμίως μοναδικό. Επιπλέον ο χάρτης περιέχει σχεδόν όλα τα ραδιοβοηθήματα, πληροφορίες αεροδρομίων, επικίνδυνες-απαγορευμένες περιοχές και πολλές άλλες πληροφορίες που θα αναλύσουμε παρακάτω. Η ανάλυση μας θα βασιστεί στους enroute χαρτες DAFIF που εκδίδονται απο την National Geospatial-intelligence Agency του Αμερικάνικου υπουργείου Άμυνας. Η σειρά αυτών των χαρτών ακολουθεί τα στάνταρ πρότυπα που έχουν θεσπιστεί απο ICAO και ΙΑΤΑ και που τα πρότυπα αυτά ακολουθούν και οι άλλες εταιρίες έκδοσης τέτοιων χαρτών(π.χ Jeppesen).

3 -ENROUTE χάρτες Οι χάρτες χωρίζονται σε χαμηλού ύψους(low altitude enroute charts) και μεγάλου ύψους(high altitude enroute charts). Οι πιλότοι χρησιμοποιούν τις περισσότερες φορές τους low altitude οι οποίοι περιέχουν τους Victor αεροδιαδρόμους( Victor Airways).Οι high altitude χαρτες περιέχουν τους Jet Airways.Κάθε χώρα θεσπίζει τους δικούς της κανόνες για το ποιο θα είναι το μέγιστο ύψος των Victor airways και για το ποιο ύψος θα αρχίζουν τα Jet Airways.Στην Αμερική,οι low altitude χαρτες χρησιμοποιούνται στο χώρο απο το ελάχιστο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί IFR επίπεδο και εκτείνεται μέχρι τα 17,999 ft MSL.Οι high altitude χαρτες περιέχουν τους αεροδιαδρόμους απο τα 18,000ft MSL μέχρι και το επίπεδο 450. Στην Ελλάδα,οι low altitude χάρτες περιέχουν τα airways μέχρι και το FL245 και απο το επίπεδο 250 μέχρι και το FL460 (εκτός απο κάποιες εξαιρέσεις όπως π.χ το κομμάτι του UH59 μεταξύ LARKI και KOPAR που είναι μέχρι και το FL350) είναι τα Jet Airways. Πολλοι αεροδιάδρομοι που ειναι στους low altitude είναι ίδιοι και στους high με την διαφορα οτι το ονομα τους περιεχει και το U(Upper).π.χ B1->UB1 Επειδή σίγουρα όλος ο κόσμος δεν χωράει σε έναν χάρτη, οι χάρτες χωρίζονται σε περιοχές που οι άκρες τους αλληλοεπικαλύπτονται.για παράδειγμα,η Ελλάδα περιέχεται στην στους χάρτες L-12 και L-14 στα low enroute altitude. Ο χάρτης βρίσκεται σε κλίμακα η οποία συνήθως είναι 1 =22nm.Στους Jeppesen χαρτες,η κλίμακα είναι συνήθως 1 =10nm και μερικές φορές 1 =20nm. Οι enroute χαρτες(όπως και όλοι οι αεροπορικοι χάρτες),έχουν μια συγκεκριμένη περίοδο ισχύς η οποία αναγράφεται πάνω στον χάρτη.για την ιστορία να αναφέρουμε οτι σχεδόν όλα απο τα 184 κράτη μέλη του ICAO έχουν συμφωνήσει οτι αν γίνει σημαντική αλλαγή,χρειάζεται τουλάχιστον 42 ημέρες ειδοποίηση.και εκτός αυτού,η ημερομηνία ισχύς του νέου χαρτη πρέπει να είναι στην «πρώτη ημέρα» ενός 28ήμερου κύκλου.οι αλλαγές στους enroute χάρτες ισχύουν(συνήθως) την 09:01Ζ της «πρώτης ημέρας» η οποία είναι πάντα Πεμπτη.Ακόμα και να μην υπάρξουν αλλαγές στους χάρτες,οι enroute χάρτες επανεκτυπώνονται και διανέμονται κάθε 2-3 κύκλους. Οι χάρτες είναι επιπλέον συμβατοί με το παγκόσμιο γεωδαιτικό σύστημα(wgs-84). Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά...

4 -ΣΥΜΒΟΛΟΓΙΑ 1)ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Τα αεροδρόμια τα οποία φαίνονται με μπλέ χρώμα δείχνουν οτι έχουν εκδοθεί απο το Υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ(DOD) ενόργανες διαδικασίες προσέγγισης και τα RADAR minima.με καφέ χρώμα σημαίνει οτι δεν έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες διαδικασίες για τα αεροδρόμια αυτά. στρατιωτικό (military) πολιτικό (civil) μεικτό(military-civil) ελικοδρόμιο(heliport) Ονομα αεροδρομίου Υψόμετρο αεροδρομίου Μήκος του μακρύτερου διαδρόμου (περιλαμβάνει και τα κατώφλια) Συχνότητα ATIS.Το αστέρι συμβολίζει οτι η εκπομπή του ATIS δεν είναι συνεχής. Πληροφορίες φωτισμού διαδρόμου.απλό L σημαίνει οτι ο διάδρομος φωτίζεται,l σε οβάλ σημαίνει ελεγχόμενα απο τον πιλότο φώτα(pcl-pilot controlled lights) και ο αστερίσκος συμβολίζει φωτισμός μόνο κατ απαίτηση. Δεν υπάρχει διαθέσιμος φωτισμός διαδρόμου. Δείχνει οτιδήποτε άλλο εκτός απο σκληρή επιφάνεια διαδρόμου.

5 2)ΡΑΔΙΟΒΟΗΘΗΜΑΤΑ Τα ραδιοβοηθήματα με συχνότητες VHF/UHF συμβολίζονται με μαύρο και τα βοηθήματα με συχνότητες LF/MF συμβολίζονται με καφέ.σε μερικούς χάρτες της Jeppesen,τα LF/MF βοηθήματα συμβολίζονται με πράσινο χρώμα. Κάθε VOR περιέχει μια πυξίδα και μία γραμμή που εκτείνεται και μας δείχνει τον μαγνητικό βορρά.η κεφαλή της γραμμής περιέχει ένα σημαδάκι το οποίο χρησιμεύει για να μετράμε γωνίες με το plotter μας.to τριγωνάκι στον κύκλο συμβολίζει οτι το VOR έχει και DME δυνατότητες. (με καφέ χρώμα αν είναι LF/MF NDB και μαύρο αν είναι UHF NDB) FAN MARKER(Marker Beacons) σύμβολο DME-Distance Measurement Equipment (περιέχει μέσα το VOR αν είναι VOR/DME ή NDB άν είναι NDB/DME) Εδω θα πρέπει να τονίσουμε κάτι για να γίνει ξεκάθαρο.τα περισσότερα(αν όχι όλα) VOR στην Ελλάδα είναι VOR/DME.Επιπλεόν, τα περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν για την ναυτιλία τους τα TACAN (TACtical Air Navigation) τα οποία TACAN δεν έχουν συχνότητες αλλα κανάλια(χ και Υ) στα οποία συντονίζονται τα στρατιωτικά αεροσκάφη για την ναυτιλία τους.βέβαια, τα μεταγωγικά και μερικά άλλα αεροσκάφη (π.χ C-130,Do-28 κλπ) έχουν και VOR δέκτες για την ναυτιλία τους.τα TACAN δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο τα πολιτικά αεροσκάφη. Τα VOR/DME μπορούν να αξιοποιηθούν απο τα στρατιωτικά αεροσκάφη αλλα μόνο για δυνατότητες αποστασιομέτρησης. Γι αυτό και όπως θα δούμε παρακάτω, τα VOR/DME, εκτός απο την συχνότητα δίνουν και το «κανάλι» ωστε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος να το αξιοποιήσει για να έχει την απόσταση απο αυτό. Σχηματικά, μπορούμε να μετατρέψουμε και εμείς την συχνότητα ενός VOR/DME σε κανάλι όπως δίνει ο παρακάτω πίνακας:

6 Οπότε,αν π.χ η συχνότητα ενός VOR/DME είναι 108,6 (YIANNENA-YNN), το κανάλι θα είναι το κανάλι 23 και για να είμαστε ακόμα πιο σωστοί, το κανάλι θα είναι 23Χ. Τι γίνεται αν η συχνότητα είναι π.χ 116,05? Το κανάλι τότε θα είναι 107Υ. Αυτά εισαγωγικά,λεπτομέρειες θα δούμε παρακάτω. Ας δούμε γενικά για τα ραδιοβοηθήματα.όπως είπαμε, τα VHF/UHF βοηθήματα είναι σε μαυρο χρώμα και τα LF/MF είναι σε καφέ χρώμα. Το όνομα του ραδιοβοηθήματος. Το αστέρι δείχνει οτι η λειτουργία του βοηθήματος δεν είναι συνεχής. Συχνότητα βοηθήματος.η υπογράμμιση σημαίνει οτι το ραδιοβοήθημα δεν μεταδίδει φωνή.στο εξωτερικό, αρκετά ραδιοβοηθήματα χρησιμεύουν για την μετάδοση και φωνής για λόγους επικοινωνίας.τα TACAN κανάλια είναι χωρίς φωνής αλλα δεν υπογραμμίζονται. ICAO κωδικός TACAN κανάλι (Το Υ δηλώνει οτι το TACAN κανάλι πρέπει να είναι σε Υ λειτουργία για να λαμβάνει πληροφορίες απόστασης) Μέγιστη εμβέλεια(σε nm) και ελάχιστο ύψος(σε FL) λήψης σήματος απο το ραδιοβοήθημα. Ας δούμε κάποια παραδείγματα.

7 Έχουμε το VOR/DME με όνομα THESSALONIKI με ICAO κώδικα TSL. H συχνότητά του είναι 112,1 και δεν μεταδίδει φωνή. Το TACAN κανάλι είναι το 58(Χ) για λόγους αποστασιομέτρησης. Λήψη σήματος θα έχουμε απο τα 150nm και απο το ύψος των 5000ft και άνω. Για το συγκεκριμένο ραδιοβοήθημα δίνονται και οι συντεταγμένες του καθως χρησιμοποιείται για την χάραξη ενός ή περισσότερων αεροδιαδρόμων. Εδώ έχουμε το VOR/DME CHRISOUPOLIS στην Καβάλα. Το S στον κύκλο μας λέει οτι ο enroute χάρτης περιέχει διαφορετικα στοιχεία για την εμβέλεια του ραδιοβοηθήματος απο οτι έχουν κάποια άλλα έγγραφα(π.χ AIP) Εδώ,στο ίδιο πλαίσιο έχουμε πληροφορίες τόσο για το VOR/DME της Σκοπέλου όσο και για το TACAN(με γκρί χρώμα). Σε πολλούς άλλους χάρτες(π.χ της Jeppesen),δείχνει και τα τερματικά VOR τα οποία μάλιστα τα ξεχωρίζει με το γράμμα (Τ) δίπλα απο την συχνότητα.επιπλέον,εκτός απο σχηματικά,υπάρχει και το γράμμα D το οποίο μας λέει οτι το ραδιοβοήθημα έχει DME δυνατότητες.

8 Στην περίπτωση αυτή έχουμε το NDB με όνομα LARISA και ICAO κωδικό LSA με συχνότητα ADF 362.Δεν εκπέμπει φωνή και η λειτουργία του δεν είναι συνεχής. Επιπλέον έχουμε και πληροφορίες για το TACAN της Λάρισσας με κανάλι 27Χ και την αντίστοιχη ιδανική εμβέλεια/ύψος λήψης.ούτε το TACAN έχει συνεχής λειτουργία(συνήθως τα ωράρια λειτουργίας δίνονται στα αντίστοιχα AIP/MAIP κάθε χώρας). Η εμβέλεια λήψης είναι μια σημαντική πληροφορία την οποία δεν πρέπει να αγνοούμε.σε αεροδρόμια στα οποία υπάρχουν τερματικά ραδιοβοηθήματα ή βοηθήματα με μικρή ισχύς(εμβέλεια), τα σημεία εισοδου απο τα αεροδρόμια που χρησιμοποιούν αυτά τα βοηθήματα δεν είναι τυχαία και πάντα εξαρτώνται απο το εκάστοτε ραδιοβοήθημα.για παράδειγμα,για το αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς (LGKF), το σημείο εισόδου KESAL βρίσκεται 35nm βορείως του VOR/DME KFN οπότε το KESAL βρίσκεται μέσα στο «όριο» λήψης του ραδιοβοηθήματος (40/25). Έτσι μπορούμε με σιγουριά να εκτελέσουμε την KESAL 1J διαδικασία για τον διάδρομο 32 χωρίς να χάσουμε το σήμα.βέβαια για τα σημεία εξόδου(π.χ GARTA),πολλές φορές βρίσκονται εκτός της θεωρητικής εμβέλειας αλλα αυτό δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα καθώς τα σημεία αυτά μπορούμε να τα βρούμε με την χρήση άλλων πιο ισχυρών ραδιοβοηθημάτων. Κάτι άλλο ακόμα.ίσως φαίνεται...παράλογο γιατί ένα ραδιοβοήθημα να μήν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο.Υπάρχουν πολλές απαντήσεις αλλα ίσως η βασικότερη να η εξής: αν προσέξετε,τα βοηθήματα που έχουν «ωράριο» είναι κυρίως στρατιωτικά οπότε η απάντηση είναι αυτονόητη. 3)ΔΕΔΟΜΕΝΑ ATS ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ. Καποια εισαγωγικά...τα πρώτα χρόνια πτήσεων σίγουρα δεν μπορούσαν να θεσπιστούν διαδρομές και αεροδιάδρομοι καθώς δεν χρειάζονταν καν.με την ραγδαία εξέλιξη όμως της αεροπορίας και την δημιουργία οργανισμών υπεύθυνων για την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων,υπήρξε η αναγκη οργάνωσης των αιθέρων για λόγους αποφυγής ατυχημάτων και ρύθμισης της κυκλοφορίας αλλα και αποφυγής υπερπτήσεων πάνω απο ευαίσθητες-στρατιωτικές κυρίως περιοχές.με την εγκατάσταση των πρώτων ραδιοβοηθημάτων(ndb) και σταθμών LORAN(Long Range Navigation),άρχισαν να σχεδιάζονται οι πρώτοι αεροδιάδρομοι.την δεκαετία του 1950 γεννήθηκε και το VOR οπότε οι αεροδιάδρομοι επεκτάθηκαν.μετά την έναρξη και των υπερατλαντικών πτήσεων,η ανάγκη για ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων αυξήθηκε και βέβαια ο...εξάντας και το χρονόμετρο δεν βοηθούσε αρκετά ωστε μια πτήση να γίνει με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.έτσι, το 1968, η εταιρία NARCO δημιούργησε τον CLC-60, τον πρώτο υπολογιστή ταξιδιού ο οποίος όμως δεν ήταν ανεξάρτητος απο σταθμούς εδάφους.ο χειριστής είχε την επιλογή να εισάγει σημεία τα οποία βρισκόντουσαν πάνω σε μια radial ενός VORTAC.Απο εκείνη την εποχή και μετά,άρχισε να θεσπίζεται η έννοια RNAV(Area Navigation) με την χρήση αδρανειακών συστημάτων και GPS που ήταν ανεξάρτητα απο σταθμούς εδάφους και

9 έτσι γεννήθηκαν οι RNAV/GPS διαδρομές οι οποίες σήμερα πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως απο αεροσκάφη, που διαθέτουν βεβαια τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Οπότε,όπως αντιλαμβανόμαστε,οι αεροδιάδρομοι «βγαίνουν» απο διάφορα ραδιοβοηθήματα ή απο RNAV/GPS σημεία. Σχηματικά,οι αεροδιάδρομοι με μαυρο χρώμα είναι αεροδιάδρομοι που σχηματίζονται με την χρήση VHF/UHF ραδιοβοηθημάτων(vhf/uhf ATS route).με μπλέ χρώμα είναι οι αεροδιάδρομοι για χρήση RNAV/GPS(Area navigation/gps routes).με καφέ χρώμα είναι οι αεροδιάδρομοι που σχηματίζονται με χρήση LF/MF ραδιοβοηθημάτων,π.χ αεροδιάδρομος απο NDB σε NDB(LF/MF ATS route). Τα δεδομένα των διαδρομών που μπορεί να περιέχεουν UHF/VHF βοηθήματα και LF/MF φαίνονται με μαύρο χρώμα.σχηματικά... συμβουλευτική διαδρομή.το πλάτος της συμβουλευτικής διαδρομής ορίζεται ως 10nm σε κάθε πλευρά του αεροδιαδρόμου όταν ο αριθμός είναι άγνωστος ή ξεπερναει τα 20nm σε πλάτος. στρατιωτική IFR διαδρομή εναλλακτική διαδρομή(συμβουλευτείτε τα NOTAM) direct διαδρομή ATS διαδρομές RNAV/GPS διαδρομή Συμβουλευτικές διαδρομές Ωκεάνιες διαδρομές Διαδρομή μονής κατεύθυνσης.

10 Διαδρομή υπο όρους. Συνολική απόσταση μεταξύ ραδιοβοηθημάτων ή/και αναγκαστικών σημείων αναφοράς. Απόσταση μεταξύ άλλων σημείων αναφοράς,ραδιοβοηθημάτων. 4)ΥΨΟΜΕΤΡΟ Ελάχιστο-μέγιστο ύψος διαδρομής. Αλλαγή MFA(minimum flight altitude) ή κάθετου επιπέδου που γίνεται σε σημεία εκτός ραδιοβοηθημάτων. 5)ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ -Υποχρεωτικό σημείο αναφοράς. -Μή υποχρεωτικό σημείο αναφοράς. RNAV/GPS υποχρεωτκά σημεία αναφοράς. -σημείο υπερπτήσης(fly over) -σημείο περάσματος(fly by) RNAV/GPS μή-υποχρεωτκά σημεία αναφοράς. -σημείο υπερπτήσης(fly over) -σημείο περάσματος(fly by)

11 6)ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ Η ανοικτή περιοχή (λευκή) παρουσιάζει ελεγχόμενο εναέριο χώρο (περιλαμβάνει CTA(Control Area)/UTA(Upper Control Area)/SRA).Οι σκιασμένες (καφέ) περιοχές,εκτός απο LF/MF ATS διαδρομές παρουσιάζουν μή ελεγχόμενο εναέριο χώρο. Τύπος Air Traffic Service Κώδικας ICAO Ταξινόμηση εναέριου χώρου Ανώτατο και κατώτατο όριο ευθύνης. Ονομα κλήσης και συχνότητα σταθμού. Περιοχή TCA/MilitaryTCA (Τερματική περιοχή-terminal Control Area) Ας δούμε 2 παραδείγματα... Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε πληροφορίες για το FIR Αθηνών(Lower Airspace),με ICAO κώδικα LGGG και έλεγχο απο την επιφάνεια της γής μέχρι και FL285. Η κλήση ασυρμάτου θα γίνεται ως Control στην συχνότητα 134,325(285,0 στρατιωτική συχνότητα).

12 Εδώ έχουμε πληροφορίες για την τερματική του αεροδρομίου της Χίου που ελέγχει απο τα 1000ft Above Ground Level μέχρι και το FL145.Η κλήση θα γίνει στο Approach στην συχνότητα 124,0. ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ(SPECIAL USE AIRSPACE) Σε κάθε χώρα και σε κάθε εναέριο χώρο,υπάρχουν περιοχές οι οποίες είναι απαγορευμένες ή κλείνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για διάφορους λόγους(στρατιωτικές ασκήσεις,βολές όπλων,περιβαντολλογικά προστατευμένες περιοχες κλπ..).η ονομασία της περιοχής αποτελείται απο 3 γράμματα και ακολουθούν αριθμοί.για παράδειγμα,στην Ελλάδα οι περιοχές αυτές αρχίζουν με τα γράμματα LG (σύμφωνα με το ICAO DOC 7910) και ακολουθούν ένα απο τα γράμματα P,R,D,C και TRA. Αναλυτικά: P=Prohibited Μια περιοχή καθορισμένων διαστάσεων πάνω την θάλασσα ή το έδαφος ενός κράτους μεσα στην οποία η πτήση αεροσκαφών απαγορεύεται.αυτή η έννοια χρησιμοποιείται όταν η πτήση πολιτικών αεροσκαφών στον συγκεκριμένο χώρο απαγορεύεται όλες τις ώρες και υπο οποιεσδήποτε συνθήκες. R=Restricted - Μια περιοχή καθορισμένων διαστάσεων πάνω την θάλασσα ή το έδαφος ενός κράτους μεσα στην οποία η πτήση αεροσκαφών είναι περιορισμένη κάτω απο ορισμένες συνθήκες.η όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν η πτήση πολιτικών αεροσκαφών στον συγκεκριμένο χώρο δεν επιτρέπεται όταν συγκεκριμένες συνθήκες ισχύουν.έτσι,η απαγόρευση πτήσεων εκτός απο ορισμένες ώρες οδηγεί στον ορισμό του συγκεκριμένου χώρου ως Restricted όπως και στην απαγόρευση(prohibited) εκτός απο συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες.επιπλέον,η απαγόρευση πτήσεων εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια οδηγεί στον ορισμό της περιοχής αυτής ως Restricted.Ωστόσο,συνθήκες πτήσης που εκμεταλλεύονται τους κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας(για παράδειγμα,υπακοή στα ελάχιστα ύψη ασφαλείας ή σε συνθήκες που προκύπτουν για την είσοδο σε μια τερματική περιοχή) δεν οδηγουν σε συνθήκες για τον ορισμο του χώρου ως Restricted. D=Danger - Μια περιοχή καθορισμένων διαστάσεων πάνω την θάλασσα ή το έδαφος ενός κράτους μεσα στην οποία σε καθορισμένους χρόνους ισχύουν συνθήκες επικύνδυνες για την πτήση αεροσκαφών.αυτός ο όρος ισχύει μόνο όταν σημαντικός κίνδυνος για τα αεροσκάφη δεν έχει οδηγήσει στον χαρακτηρισμό της περιοχής restricted ή prohibited.ο λόγος δημιουργίας των danger περιοχών είναι για να γνωρίζουν οι χειριστές και να εκτιμούν τους πιθανούς κινδύνους σε σύγκριση με τις ευθύνες τους για την ασφάλεια των αεροσκαφών. C=Controlled Firing Area -Ελεγχόμενες βολές όπλων TRA=Temporary Reserved Airspace -Προσωρινά δεσμευμένος χώρος Σχηματικά:

13 1)Κωδικός χώρας και κωδικός περιοχής.αν μια χώρα δεν έχει κωδικό εναερίου χώρου,τα πεδία που λείπουν είναι σε παρένθεση. 2)Ύψος περιοχής όταν είναι οτιδήποτε άλλο εκτός απο απεριόριστο. 3)Ώρες χρήσης.όταν υπάρχει συνεχής χρήση,δεν αναφέρεται ώρα. ΜΕΡΑ:SR-SS ΝΥΚΤΑ:SS-SR 4)Καιρικές συνθήκες κατα τις οποίες η περιοχή είναι εν χρήση.όταν είναι συνεχής χρήση,δεν αναφέρεται καιρός.vmc:χρήση σε συνθήκες VMC μόνο IMC:χρήση με συνθήκες IMC μόνο 5)Κλήση ασυρμάτου του σταθμού ελεγχου της περιοχής για αδειοδότηση χρήσης της περιοχής αυτής. ΜΟΑ=Military Operations Area Περιοχή στρατιωτικής χρήσης

14 7)ΟΡΙΑ Ζώνη αεράμυνας (ADIZ) FIR(Flight Information Region) Τομέας FIR Upper Information Region(UIR) Τομέας UIR Συνδυασμός FIR/UIR Control Zone(CTLZ) Special Rules Zone(SRZ) Control Area(CTA),Special Rules Area(SRA) και Oceanic Control Areas(OCA) CTA/TCA Sector,Upper Control Area(UTA) ARTCC,ACC

15 Συμβουλευτική περιοχή Περιοχή μή ελεύθερων πτήσεων(τα «δόντια» δείχνουν την περιοχή). Δεν ορίζει διεθνή σύνορα. Αποστρατικοποιημένη ζώνη (τα «δόντια» δείχνουν προς την περιοχή αυτή. Περιοχή κάλυψης Radar. Ουσιαστικά(de facto) όρια. Διεθνή σύνορα,εμφανίζονται όταν δεν εμποδίζουν την παρουσίαση σημαντικών αεροναυτιλιακών πληροφοριών. Περιοχή μεγέθυνσης και αναφορά σε άλλων χάρτη (π.χ βλέπετε την τερματική των Αθηνών) Περιοχή αλλαγής χάρτη(συνέχειας στον επόμενο χάρτη).είναι η περιοχή που 2 χάρτες επικαλύπτονται)

16 8)ΑΛΛΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Ύψος ασφαλείας εκτός διαδρομής(off route terrain clearance-ortca). Holding Pattern(τυπικό). 9)USEFUL LINKS (route finder) https:// /products/digitalaero/index.cfm To site της NGA METAR s https://www.notams.jcs.mil/ NOTAM s Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει ωστε να «ξεχωρίσει» η περιοχή του Ελληνικού FIR. ΚΑΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ!!!

17 Για λόγους πληροφόρησης,παραθέτουμε τις περιοχές ειδικής χρήσης για την Ελλάδα(πηγή απο το MAIP Greece vol3,μαρτιος 2002).ΠΡΟΣΟΧΗ:ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ-ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΝΕΕΣ. ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ ΤΥΠΟΣ ΟΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ SIDARI 4500-GND Εκπαιδευτικές Αερολέσχης Κέρκυρας SITHONIA UNL-GND Εκπαιδευτικές Πολεμικής Αεροπορίας TRIPOLIS FL170-FL120 Εκπαιδευτικές Πολεμικής Αεροπορίας VELOPOULA 15000ft-1000ft Εκπαιδευτικές Ολυμπιακής Αεροπορίας LGP4 LAKI(LEROS island) 3000ft-GND Prohibited LGP5 PARTHENI(LEROS island) 3000ft-GND Prohibited LGP6 MOTOR OIL(διυλιστήρια 1100ft-GND Prohibited ΣΧΟΛΙΑ Χρησιμοποιείται μόνο την ημέρα.άδεια για χρήση δίνεται απο τον πύργο του Ιωάννη Καποδίστρια(LGKR) Μόνιμη χρήση Δευτετρα,Τριτη,Τετάρτη,Πεμπτη,Παρασκ ευή 0500/1900UTC.Άδεια για διαστάυρωση περιοχής δίνεται απο το Μακεδονια approach(lgts) Καθημερινά SR-SS εκτός απο Σάββατα.Κυριακή και αργίες υπο την εποπτία του ελέγχου Αθηνών. Χρήση την ημέρα μετά απο συνενόηση με προσέγγιση και κέντρο Αθηνών.VFR 1000ft-7000ft και IFR 8000ft-15000ft Κορίνθου) LGP7 REVYTHOUSSA ISLAND 1000ft-GND Prohibited Καπνοδόχος με φλόγα LGP8 VIKOS 2000ft-GND Prohibited Απαγόρευση στην πολιτική αεροπορία.περιβαλλοντολογικά προστατευμένη περιοχή LGP9 PAPAGOS 2000ft-GND Prohibited LGP10 MILITSA(KASTORIA) 5000ft-GND Prohibited Προστασία κτημάτων επεξεργασίας γούνας. LGP12 KORIDHALLOS(PIREEFS) 5000ft-GND Prohibited Απαγόρευση στα ελικόπτερα LGP13 METEORA(KALABAKA) 4000ft-GND Prohibited LGR14 LGR15 NEA CARVALI-construction dock PLATFORM ALFA-Prinos field complex 2000ft-GND Restricted -Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση. -Η ακτίνα της περιοχής είναι 500m απο το άκρο των κατασκευών. 2000ft-GND Restricted Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση. LGR16 PLATFORM BETA 2000ft-GND Restricted Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση. LGR17 PLATFORM DELTA 2000ft-GND Restricted -Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση. -Υπάρχει ελικοδρόμιο σε ύψος 87ft AMSL LGR18 SOUTH KAVALA-platform KAPPA 2000ft-GND Restricted Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση.

18 LGR19 MOORING AND LOADING FACILITIESS(ANCHORAGE) 2000ft-GND Restricted Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση. LGR20 SALAMIS ISLAND 2000ft-GND Restricted (Πολεμικό Ναυτικό) LGR21 DHIAPORI 1000ft-GND Restricted (Πολεμικό Ναυτικό) LGR27 LITHINON FL240-GND Εκπαιδευτικές LGR28 SOUDA 1000ft-GND Restricted LGR34 STEFANOVIKION 2000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR35 KOZANI 5000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR43 KIFISIA 5000ft-GND Εκπαιδευτικές LGR44 RAFINA(AREA A and B) 6000ft-GND Εκπαιδευτικές LGR46 ALEXANDRIA 4000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού Ολα τα αεροσκάφη μπορούν να διασταυρώσουν την περιοχή αυτή πάνω απο τα 2000ft χωρίς περιορισμό αλλα δεν επιτρέπεται η εκτέλεση κύκλων στην περιοχή αυτή εκτός για holding πάνω απο το NDB της Αίγινας. Απαγόρευση σε όλα τα αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις εκτός αν λάβουν ειδική άδεια απο τον πύργο Ελευσίνας. Καθημερινά εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργίες.άδεια για διασταύρωση δίνεται απο την προσέγγιση Ηρακλείου(LGIR). -Καθημερινά SR μέχρι 4 ώρες μετά το SS. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργίες. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά SR μέχρι SS -Η περιοχή αυτή χρησιμοποιείται σε VMC μόνο και απο άπειρους εκπαιδευόμενους χειριστές. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Η περιοχή αυτή χρησιμοποιείται σε VMC μόνο και απο άπειρους εκπαιδευόμενους χειριστές. -Καθημερινά SR με SS εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. -Η περιοχή Β επηρεάζεται απο την τερματική περιοχή στο Κοτρώνι. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. LGR50 LACONIKOS KOLPOS FL ft Εκπαιδευτικές ακροβατικές LGR51 DELPHI 2000ft-GND Προστασία αρχαιολογικών μνημείων απο κραδασμούς LGR52 KALAMATA FL ft Εκπαιδευτικές ακροβατικές Καθημερινά SR με SS εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. Εξαιρούνται ελικόπτερα που έχουν άδεια για την συγκεκριμένη περιοχή. Καθημερινά SR με SS εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών.

19 LGR53 GERANIA 4000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR54 KINETA 1000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR55 PEFKO 1500ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR56 KILINI 8000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR57 ASPROPIRGOS 1100ft-GND Διυλιστήριο πετρελαίου LGD61 ZAKINTHOS FL400-GND Αέρος- Αέρος,Επιφανε ίαςεπιφανείας,επι φανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας LGD63 AMBELON FL120-GND Αέρος- Εδάφους LGD64 KASSANDRA FL250-GND Εδάφους-αέρος LGD65 PSATHOURA FL250-GND Αέρος- Αέρος,Επιφανε ίαςεπιφανείας,επι φανείας-αέρος. LGD67 NEA PERAMOS 4000ft-GND Πυροβολικού LGD68 ANDROS FL250-GND Αέρος- Αέρος,Επιφανε ίαςεπιφανείας,επι φανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας LGD69 MESSARA(KRITI island) Notam-GND Αέροςαέρος,Επιφανει ίας-αέρος LGD70 YAROS 3000ft-GND Πολεμικού ναυτικού, -Καθημερινά εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. Περιορισμός 24H -Ενεργοποιείται απο NOTAM. -Η προσέγγιση Ανδραβίδας είναι υπεύθυνη για να παρέχει άδειες διασταύρωσης των περιοχών LGD61 και LGD72,οι οποίες ποτέ δεν θα ενργοποιούνται ταυτόχρονα. -Επηρρεάζεται το κομάτι του αεροδιαδρόμου H55/UA145 μεταξύ TRL VOR/DME και του σημείου LORNO. -Καθημερινά SR με 2200 εκτός απο Παρασκευή,Σάββατο,Κυριακή και αργίες. -Επηρεάζεται το κομμάτι του αεροδιαδρόμου W58 μεταξύ LSA NDB και KOZ TVOR/DME. Ενεργοποιείται απο NOTAM. Καθημερινά εκτός Παρασκευής,Σαββάτου,Κυριακής και αργιών. Ενεργοποιείται με NOTAM. Καθημερινά SR με SS.Επηρεάζεται ο αεροδιάδρομος R20. -Ενεργοποιείται με NOTAM. -Επηρεάζεται του τμήμα του αεροδιαδρόμου R78 μεταξύ PLH VOR/DME και σημείου OTREX. Ενεργοποιείται με NOTAM.

20 Επιφανείαςεπιφανείας LGD71 NEA ANGHIALOS FL90-GND Αέροςεδάφους LGD72 WEST PELOPONISOS UNL-8000ft Υπερηχητικές LGD73 PALEOKHORION FL250-GND εδάφουςαέρος. LGD74 LITOKHORON 5000ft-GND Ελληνικού Στρατού. LGD75 MEGARA 2700ft-GND πυροβολικού LGD77 KRANEA FL140-GND FL290-GND LGD76 KARAVIA islands FL150-GND Αέρος- Αέρος,Επιφανε ίαςεπιφανείας,επι φανείαςαέρος,αέρος- επιφανείας Αέρος- Εδάφους LGD79 ASPRONERI ZIROS FL250-GND Εδάφους-αέρος LGD80 PETROKHORION 5000ft-GND Ελληνικού Στρατού. LGD81 MALEME FL160-GND Αέροςεδάφους LGD82 PAGASITIKOS KOLPOS FL250-GND Εδάφους-αέρος LGD83 MIRTOON UNL-GND Πολεμικού ναυτικού Επιφανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας,επι φανείαςεπιφανείας LGD84 IDRA 3700ft-GND Πολεμικού ναυτικού. LGD85 PETROKARAVO 1000ft-GND Πολεμικού ναυτικού. LGD86 PLATIA 1000ft-GND Πολεμικού ναυτικού. LGD87 AVGONISI UNL-GND Πολεμικού ναυτικού. Επιφανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας,επι φανείαςεπιφανείας LGD88 AKRA SPATHA UNL-GND Πολεμικού ναυτικού. Επιφανείας- αέρος,αέρος- Οι χειριστές που θέλουν να διασταυρώσουν την περιοχή αυτή πρέπει να ζητήσουν άδεια απο την προσέγγιση της Νέας Αγχιάλου όταν βρίσκεται 15nm έξω απο το αεροδρόμιο. -Καθημερινά εκτός Παρασκευής,Σαββάτου,Κυριακής και αργιών. -Η προσέγγιση Ανδραβίδας είναι υπεύθυνη για να παρέχει άδειες διασταύρωσης των περιοχών LGD61 και LGD72,οι οποίες ποτέ δεν θα ενργοποιούνται ταυτόχρονα. Ενεργοποιείται με NOTAM. Καθημερινά εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργιών. Ενεργοποίηση με NOTAM. Ενεργοποίηση με NOTAM. Επηρεάζεται το τμήμα των αεροδιαδρόμων G12/UG12 και M600/UM600 μεταξύ IOA NDB και TSL VOR/DME Ενεργοποίηση με NOTAM. Καθημερινά εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργιών. Καθημερινά SR με 2100 εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργιών. Ενεργοποίηση με NOTAM. -Ενεργοποίηση με NOTAM. -Επηρρεάζεται το κομάτι του αεροδιαδρόμου R32 μεταξύ MIL VOR/DME και του σημείου SOKRI. Ενεργοποίηση με NOTAM. Ενεργοποίηση με NOTAM. Καθημερινά εκτός Παρασκευής,Σαββάτου,Κυριακής και αργίες. - Ενεργοποίηση με NOTAM. -Επηρρεάζεται ο αεροδιάδρομος V57. - Ενεργοποίηση με NOTAM. -Επηρρεάζεται το κομάτι του αεροδιαδρόμου R32 μεταξύ MIL VOR/DME και του σημείου SOKRI.

21 επιφανείας,επι φανείαςεπιφανείας LGD89 AKRA KHONDROS UNL-GND Πολεμικού ναυτικού. Επιφανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας,επι φανείαςεπιφανείας LGD90 AKROTIRI UNL-GND Πολεμικού ναυτικού. Επιφανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας LGD91 AYII APOSTOLI 3000ft-GND Πολεμικού ναυτικού. - Ενεργοποίηση με NOTAM. -Επηρεάζεται το κομάτι του αεροδιαδρόμου V57 μεταξύ του SUD TVOR/DME και IRA TVOR/DME. - Ενεργοποίηση με NOTAM. -Επηρεάζεται το κομάτι του αεροδιαδρόμου V57 μεταξύ του SUD TVOR/DME και IRA TVOR/DME. - Ενεργοποίηση με NOTAM. LGD92 POTIDEA 3000ft-GND Βομβαρδισμοί. -Καθημερινά εκτός Παρασκυεής,Σαββάτου,Κυριακής και αργίας. -Αεροσκάφη μπορούν να διασταυρώσουν την περιοχή αυτή μετα απο άδεια της LGD93 ANDRAVIDA FL150-GND Αέροςεδάφους,Αέρος -επιφανείας LGD94 AMALIAS 5000ft-GND Αέροςεδάφους. LGD95 SCHIZA FL130-GND Αέροςεδάφους. LGD96 METHONI 5000ft-GND Αέροςεδάφους. LGD97 KOSKINA FL240-GND Εδάφουςαέρος,εδάφους -εδάφους. LGD98 KITRINOPETRA EVROS FL100-GND εδάφουςεδάφους. LGD100 ASTROS FL250-GND εδάφουςαέρος. προσέγγισης Θεσσαλονίκης. Απο την στιγμή που η περιοχή αυτή επηρρεάζει προς Ανδραβίδα και Άραξο,η προσέγγιση Ανδραβίδας είναι υπεύθυνη να διακόψει τις ασκήσεις την ώρα που άλλα αεροσκάφη πλησιάζουν την Ανδραβίδα και τον Άραξο,με την προυπόθεση τα αεροσκάφη να είναι σε επαφή με την προσέγγιση Ανδραβίδας πρίν εισέλθουν στην τερματική περιοχή της Ανδραβίδας. -Απο την στιγμή που η περιοχή αυτή επηρρεάζει προς Ανδραβίδα και Άραξο,η προσέγγιση Ανδραβίδας είναι υπεύθυνη να διακόψει τις ασκήσεις την ώρα που άλλα αεροσκάφη πλησιάζουν την Ανδραβίδα και τον Άραξο,με την προυπόθεση τα αεροσκάφη να είναι σε επαφή με την προσέγγιση Ανδραβίδας πρίν εισέλθουν στην τερματική περιοχή της Ανδραβίδας. -Καθημερινά εκτός Παρασκυής,Σαββάτου,Κυριακής και αργίας. -Δευτέρα SR-SS,Τρίτη,Τετάρτη,Πέμπτη SR-2100 και Παρασκευή SR Η περιοχή χρησιμοποιείται ως στόχος παράλληλα με την LGD96 αλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά μετά απο ειδοποίηση. -Δευτέρα SR-SS,Τρίτη,Τετάρτη,Πέμπτη SR-2100 και Παρασκευή SR Η περιοχή χρησιμοποιείται για ελιγμούς αεροσκαφών που συμμετέχουν σε βολές στην LGD95. Ενεργοποιείται με NOTAM. Καθημερινά εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργίες. -Ενεργοποιείται με NOTAM. -Η συχνότητα ενεργοποίησης είναι συνήθως 3 μερες κάθε 2 μήνες μεταξύ ή Επηρεάζονται τα τμήματα των αεροδιαδρόμων:j61 μεταξύ DDM και TRL VOR/DME,του Β34 μεταξύ του

22 σημείου ARGUN και DDM VOR/DME και του Α14 μεταξύ MIL και TRL VOR/DME. LGC101 CRETAN SEA UNL-GND πυραύλων και πυροβόλων. Αναλυτικά στις παρακάτω εικόνες.

23

24

Οι παρακάτω εκποµπές παρέχονται για χρήση από αεροσκάφος εν πτήση

Οι παρακάτω εκποµπές παρέχονται για χρήση από αεροσκάφος εν πτήση AIP VOLUME1 COM 0-5 BROADCASTING SERVICE Γενικά Οι παρακάτω εκποµπές παρέχονται για χρήση από αεροσκάφος εν πτήση µετεωρολογικά broadcasts VOLMET µετεωρολογικά transmissions SIGMET AUTOMATIC TERMINAL INFORMATION

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Νικόλαος Παπαδόπουλος Νικόλαος Παπαδόπουλος Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας Πύργος Ελέγχου Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Page 1 of 24 Page

Διαβάστε περισσότερα

vnoversro METAOPQN & EllIKOINQNIQN

vnoversro META<I>OPQN & EllIKOINQNIQN vnoversro METAOPQN & EllIKOINQNIQN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ RJ 100

Διαβάστε περισσότερα

BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2014 & HORTERO FLYIN 2014

BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2014 & HORTERO FLYIN 2014 BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2014 & HORTERO FLYIN 2014 28-29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΧΟΡΤΕΡΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 1. Πληροφορίες πεδίου ZZZZ Χορτερό Όνομα Συντεταγμένες Υψόμετρο Διάδρομοι Άλλες πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2012 & ΧΟΡΤΕΡΟ FLY IN 2012

BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2012 & ΧΟΡΤΕΡΟ FLY IN 2012 BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2012 & ΧΟΡΤΕΡΟ FLY IN 2012 9-10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΧΟΡΤΕΡΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 1. Πληροφορίες πεδίου ZZZZ Χορτερό Όνομα Συντεταγμένες Υψόμετρο Διάδρομοι ZZZZ Χορτερό

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015

Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015 BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015 6-7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Α/Δ ΧΟΡΤΕΡΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 1. Πληροφορίες πεδίου ZZZZ Χορτερό Όνομα Συντεταγμένες Υψόμετρο Διάδρομοι Άλλες

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Χειριστών. Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Πιλότων

Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Χειριστών. Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Πιλότων Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Χειριστών Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Πιλότων Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Πιλότων RFE ATHENS GR- I V A O 4 Ο κ τ ω β ρ ί ο υ 2 0 1 5 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 1 Γενικές Οδηγίες:... 2 Γνωριμία με

Διαβάστε περισσότερα

Είναι υποχρεωτικό στα ιδιωτικά αεροσκάφη να αποδέχονται καθοδήγηση σε όλα τα ελληνικά αεροδρόµια

Είναι υποχρεωτικό στα ιδιωτικά αεροσκάφη να αποδέχονται καθοδήγηση σε όλα τα ελληνικά αεροδρόµια Λίγο πριν διαβάσετε αυτή την έκδοση θα ήθελα να σας ενηµερώσω ότι επ ουδενί δεν πρέπει να χρησιµοποιηθεί για πραγµατική πλοήγηση.οφείλω να ευχαριστήσω τους κύριους Στρατάκη και Λαβράνο οι οποίοι µε βοήθησαν

Διαβάστε περισσότερα

Επεξήγηση χαρτών Version2

Επεξήγηση χαρτών Version2 Επεξήγηση χαρτών Version2 Με αυτό το εγχειρίδιο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται τα διάφορα στοιχεία που μας παρέχουν οι χάρτες που υπάρχουν για κάθε σχεδόν αεροδρόμιο του κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

First Steps on Virtual ATC

First Steps on Virtual ATC First Steps on Virtual ATC (Greek) By Emmanuel Stefanakis Περιεχόµενα Εισαγωγή...3 Από την αρχή...3 Κεφάλαιο 1 ο Εναέριος χώρος Αεροδιάδροµοι Ραδιοβοηθήµατα 1.1 Γενικά...4 1.2 Είδη πτήσεων...4 1.3 ιαµόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Ο ΗΓΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΠΤΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 -ii- -i- ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΣΚΟΠΟΣ...1 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΠΑΡΑ ΟΧΕΣ...1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ «1»...3 ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Air Traffic Control Basic Knowledge

Air Traffic Control Basic Knowledge Air Traffic Control Basic Knowledge Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας Βασικές γνώσεις Εισαγωγή Αυτό το εγχειρίδιο απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να μάθουν τα πάντα στο χώρο του Εικονικού Ελέγχου Εναέριας

Διαβάστε περισσότερα

ΕπισκόπησητουNextGen. Τάσος Νικολέρης, U.C. Berkeley Δημήτριος Τσαμπούλας, Ε.Μ.Π.

ΕπισκόπησητουNextGen. Τάσος Νικολέρης, U.C. Berkeley Δημήτριος Τσαμπούλας, Ε.Μ.Π. ΕπισκόπησητουNextGen Τάσος Νικολέρης, U.C. Berkeley Δημήτριος Τσαμπούλας, Ε.Μ.Π. Δομήτηςπαρουσίασης NextGen και βασικές λειτουργίες Τεχνολογικός εξοπλισμός Οικονομικά κίνητρα 2 ΤοΣύστημαΕναέριαςΚυκλοφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ EΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ COMMISSION HELLENIC MICROLIGHT AIRCRAFT (CHMA)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ EΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ COMMISSION HELLENIC MICROLIGHT AIRCRAFT (CHMA) 1 Αγρίνιο Αγρίνιο 383683N 212300E 1,5 NM BRG 230 o από κέντρο 154 14/32 1200X50m 0,5% Ασφαλτος- Τσιμέντο - ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ATC παρέχεται από το γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο (LGAG) στην 123.650 Τηλ:

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΠΡΟΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Β. ΠΡΟΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Β. ΠΡΟΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΞΕΛΙΞΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ Σελίδα 1.1 Ιστορική ανασκόπηση και εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Briefing Περιφερειακός Αγώνας Υπερελαφρών 26-27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Φάκελος Briefing Περιφερειακός Αγώνας Υπερελαφρών 26-27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Φάκελος Briefing Περιφερειακός Αγώνας Υπερελαφρών 26-27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Επιτροπή διεξαγωγής αγώνα Ηρακλής Τσαμαδιάς Χαράλαμπος Μαυρίδης Task 1o (φωτογραφίες) Ιωάννης Φραγκίδης Task 2o (χρονομέτρης) Ευστράτιος

Διαβάστε περισσότερα

4 th AVIATION CAREER DAY

4 th AVIATION CAREER DAY 4 th AVIATION CAREER DAY ΑΘΗΝΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ INTERCONTINENTAL 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η Aviation Career Day είναι ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού αφιερωμένη στον αεροπορικό κλάδο και στα συναφή

Διαβάστε περισσότερα

Air Navigation Pro 5. Εγχειρίδιο Χρήσης. Av ai l a bl e on t h e

Air Navigation Pro 5. Εγχειρίδιο Χρήσης. Av ai l a bl e on t h e Air Navigation Pro 5 Εγχειρίδιο Χρήσης Av ai l a bl e on t h e - 1 - Οι πληροφορίες σε αυτό το εγχειρίδιο μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς άλλη ειδοποίηση και δεν αποτελεί δέσμευση απο μέρους της Xample

Διαβάστε περισσότερα

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών Η Ιστορία της Αεροπορίας Στρατού 1. Χρονική αφετηρία της Αεροπορίας Στρατού θεωρείται το έτος 1947 όταν τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς μετέβησαν οι πρώτοι Αξιωματικοί του πυροβολικού στην Αγγλία στη

Διαβάστε περισσότερα

IFR Communication Phraseology - Quick reference (Φρασεολογία IFR - Γρήγορη Αναφορά)

IFR Communication Phraseology - Quick reference (Φρασεολογία IFR - Γρήγορη Αναφορά) IFR Communication Phraseology - Quick reference (Φρασεολογία IFR - Γρήγορη Αναφορά) Χαρακτηριστικά κλήσης - Callsigns OAV123: Athens Control, Olympic one-two-three, good evening Athens Control: Olympic

Διαβάστε περισσότερα

4 th AVIATION CAREER DAY

4 th AVIATION CAREER DAY ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 4 th AVIATION CAREER DAY Αρχική: Ανχης (ΑΣ) Ελευθέριος Οικονόµου Τροποποίηση: Τχης (ΑΣ) Δηµήτριος Σανδραµάνης ΓΕΝΙΚΑ-ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ Πόρισμα Διερεύνησης Ατυχήματος του Αεροσκάφους 4Χ-CWN στο Όρος Αίνος Κεφαλονιάς την 28 η Απριλίου 2009 ΑΡ. ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ 02 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015 1 o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Η Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία, προσκαλεί όλα τα σωματεία μέλη της, με ενασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα VI του σχεδίου κανονισμού της Επιτροπής για τις «Αεροπορικές δραστηριότητες OPS» Μέρος NCC εκτελεστικοί κανόνες

Παράρτημα VI του σχεδίου κανονισμού της Επιτροπής για τις «Αεροπορικές δραστηριότητες OPS» Μέρος NCC εκτελεστικοί κανόνες Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας της Αεροπορίας Παράρτημα VI του σχεδίου κανονισμού της Επιτροπής για τις «Αεροπορικές δραστηριότητες OPS» Μέρος NCC εκτελεστικοί κανόνες R.F010-02 Ευρωπαϊκός Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Flying with the GPS in FSX

Flying with the GPS in FSX Flying with the GPS in FSX Takis Stavropoulos Περιεχόμενα INTRODUCTION.. 5 WHAT IS GPS?... 5 What can I do with a GPS receiver? 6 GPS FUNDAMENTALS.. 8 Displaying the GPS receiver.. 8 Moving and resizing

Διαβάστε περισσότερα

Principles of Customer Service Επίπεδο 3

Principles of Customer Service Επίπεδο 3 Principles of Customer Service Επίπεδο 3 8992-13-013 Δείγμα Εξέτασης 1 Αυτό το έγγραφο πρέπει να επιστραφεί με την εργασία του υποψηφίου, διαφορετικά η εγγραφή του θα ακυρωθεί και δε θα εκδοθεί αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Ο υπεύθυνος για την ασφαλή, ομαλή και ταχεία ροή της εναέριας κυκλοφορίας Κώστας ΠΑΤΟΥΡΑΣ Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1 Τί δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΦΥΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΦΥΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Επικ. Καθ. ΛΙΒΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΦΥΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑ, 2012 Για την υλοποίηση της εργασίας θα ήθελα να ευχαριστήσω: τον Επίκουρο καθηγητή Λιβέρη Ιωάννη για την ουσιαστική συνεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΚΤΕΡΙΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ. http://armyaviation.wordpress.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. του βιβλίου THE KILLING ZONE του Paul A. Craig ΑΠΟ ΟΣΗ : ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΣΑΛΟΣ

ΝΥΚΤΕΡΙΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ. http://armyaviation.wordpress.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. του βιβλίου THE KILLING ZONE του Paul A. Craig ΑΠΟ ΟΣΗ : ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΣΑΛΟΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 του βιβλίου THE KILLING ZONE του Paul A. Craig ΑΠΟ ΟΣΗ : ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΣΑΛΟΣ Army Aviator http://armyaviation.wordpress.com Η πτήση τη νύχτα είναι µια από τις πλέον όµορφες

Διαβάστε περισσότερα

14.11.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/7

14.11.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/7 14.11.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1330/2007 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Σεπτεμβρίου 2007 σχετικά με τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής για τη διάδοση στα ενδιαφερόμενα

Διαβάστε περισσότερα

12.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

12.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 12.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οι διαδικασίες επικοινωνιών πρέπει να είναι σε συμφωνία με τον Τόμο II του Παραρτήματος 10 Αεροναυτικές Τηλεπικοινωνίες, και οι ΕΕΚ, πιλότοι και χειριστές ραδιοτηλεφωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ AOPA Hellas Ετήσια αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει λόγω διατήρησης (ιδιοκτησίας ή κατοχής) αεροσκάφους ή ελικοπτέρου ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ Σελίδες : 6 Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Είδος

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρώπινος Παράγοντας στο αεροπορικό ατύχημα του αεροσκάφους τύπου Β-737 Γραμματικό Αττικής, 14/8/2005

Ανθρώπινος Παράγοντας στο αεροπορικό ατύχημα του αεροσκάφους τύπου Β-737 Γραμματικό Αττικής, 14/8/2005 Ανθρώπινος Παράγοντας στο αεροπορικό ατύχημα του αεροσκάφους τύπου Β-737 Γραμματικό Αττικής, 14/8/2005 Λουκία Λουκοπούλου, Ph.D. Ομάδα Διερεύνησης της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ενηµέρωση της ιεραρχίας ΓΕΕΘΑ)

Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ( ιά ενηµέρωση της ιεραρχίας ΓΕΕΘΑ) Έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο (Search and Rescue SAR)* Βασιλείου Γ. Μακρή, Στρατιωτικού ικαστή, Νοµικού Συµβούλου Γ.Ε.ΕΘ.Α * Το κείµενο που ακολουθεί αποτελεί γνωµοδοτικό σηµείωµα το οποίο συντάχθηκε για

Διαβάστε περισσότερα

αα ΑΡΘΡΟ ΣΧΟΛΙΑ 01 Άρθρο 32 & (η), (θ), (ιβ) και (ιγ)

αα ΑΡΘΡΟ ΣΧΟΛΙΑ 01 Άρθρο 32 & (η), (θ), (ιβ) και (ιγ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ αα ΑΡΘΡΟ ΣΧΟΛΙΑ 01 Άρθρο 32 & (η), (θ), (ιβ) και (ιγ) Στο άρθρο αυτό και στις συγκεκριμένες παραγράφους, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΛΕΜΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΛΕΜΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕΛΙ Α ΑΚΜ-00-1 ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ REVISION 1.. Απρίλιος 2010 REVISION 2.. Φεβρουάριος 2011 Κανονισµός Οργάνωσης, λειτουργίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ (ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ)

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ (ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΛΟΙΑ (ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ: ΔΡΟΥΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 17/05/2006

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC

Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας. Κέντρο εκπαίδευσης ISC Ανίχνευση Κίνησης Παρουσίας Κέντρο εκπαίδευσης ISC July 2009 > Ανίχνευση κίνησης και παρουσίας Περιεχόμενα Τι είναι ο ανιχνευτής κίνησης? Ανιχνευτές κίνησης & οφέλη για τον πελάτη Ανιχνευτές κίνησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Dornier Seastar. 4th Athens Flying Week Conference 2015 / 08.09.15

Dornier Seastar. 4th Athens Flying Week Conference 2015 / 08.09.15 Dornier Seastar THE WORLD Ś MOST ADVANCED AMPHIBIOUS AIRCRAFT IS COMING SOON TO GREECE TO SUPPORT THE GREEK TOURISM AND ECONOMY 4th Athens Flying Week Conference 2015 / 08.09.15 Εισαγωγή Να µην επαναλάβω

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα VIΙΙ του σχεδίου κανονισμού της Επιτροπής για τις «Αεροπορικές δραστηριότητες OPS» Μέρος SPO εκτελεστικοί κανόνες

Παράρτημα VIΙΙ του σχεδίου κανονισμού της Επιτροπής για τις «Αεροπορικές δραστηριότητες OPS» Μέρος SPO εκτελεστικοί κανόνες Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας της Αεροπορίας 16 Απριλίου 2011 Παράρτημα VIΙΙ του σχεδίου κανονισμού της Επιτροπής για τις «Αεροπορικές δραστηριότητες OPS» Μέρος SPO εκτελεστικοί κανόνες R.F010-02 Ευρωπαϊκός

Διαβάστε περισσότερα

Η Αεροπορική Επιχείρηση είναι ένα πολυσύνθετο θέµα το οποίο δείχνει να είναι διαρκώς υπό ανάπτυξη µε την προσαρµογή νέων και εξελιγµένων τεχνικών.

Η Αεροπορική Επιχείρηση είναι ένα πολυσύνθετο θέµα το οποίο δείχνει να είναι διαρκώς υπό ανάπτυξη µε την προσαρµογή νέων και εξελιγµένων τεχνικών. Η Αεροπορική Επιχείρηση είναι ένα πολυσύνθετο θέµα το οποίο δείχνει να είναι διαρκώς υπό ανάπτυξη µε την προσαρµογή νέων και εξελιγµένων τεχνικών. Η ιδέα τροφοδοτείται κυρίως από τις διεθνείς εξελίξεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ http://www.ikastiko.gr/ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΜΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΩΝ

ΚΑΜΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΜΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΚΑΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η προστασία των συνόρων μιας χώρας είναι ζωτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10 η Έκδοση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10 η Έκδοση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10 η Έκδοση Άρθρο 1 : Χειριστής αεροπλάνου της ΑΛΘ Άρθρο 2 : Επιβάτης αεροπλάνου της ΑΛΘ Άρθρο 3 : Υποχρεώσεις κυβερνήτη αεροπλάνου της

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη των δικαιωμάτων των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν 1

Σύνοψη των δικαιωμάτων των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν 1 Σύνοψη των δικαιωμάτων των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν 1 Ο κανονισμός (EΕ) 181/2011 (εφεξής «ο κανονισμός») αρχίζει να εφαρμόζεται την 1 η Μαρτίου 2013. Προβλέπει ελάχιστο αριθμό δικαιωμάτων των επιβατών

Διαβάστε περισσότερα

320 VFW COMAO BRIEFING

320 VFW COMAO BRIEFING 320 VFW COMAO BRIEFING Αποστολη Η καταστροφή των αρχων του διαδρομου 11/19 της Θεσσαλονικης κ καταστροφη των hangars. Μετα την α/γ του ΔΡΑΚΟΥ, καταστροφη του διαδρομου 15/33 ΑΝΣΚ a)oca Αποσυντονισμος ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ JustAlert SPOTIT. Οδηγίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό σας

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ JustAlert SPOTIT. Οδηγίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό σας ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ JustAlert SPOTIT Συγχαρητήρια για την επιλογή σας να προμηθευτείτε την υπηρεσία JustAlert SPOTIT Μετά την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, θα έχετε δωρεάν πρόσβαση στην προσωπική σας σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οόρος TCP/IPχρησιµοποιείται ευρέως σήµερα για να περιγράψει ένα σύνολοαπό διαφορετικές έννοιες. Η περισσότερο διαδεδοµένηχρήση του όρου αναφέρεται σε ένα επικοινωνιακό πρωτόκολλογια τη µεταφορά δεδοµένων.

Διαβάστε περισσότερα

Ν.4014/2011 (ΦΕΚΑ 209) ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ν.4014/2011 (ΦΕΚΑ 209) ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Ν.4014/2011 (ΦΕΚΑ 209) ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Επισκόπηση νομοθετικού πλαισίου Κοινοτική νομοθεσία: οδηγίες 85/337, 97/11, IPPC, κλπ.. Ο θεσμός των Μελετών περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ) ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ SX-AKV ΤΗΝ 2-9-2001 09/2003 ΠΟΡΙΣΜΑ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο

για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο 1 6 Μαΐου 2011 www.geostrategy.gr Οι Τούρκοι αµφισβητούν τα δικαιώµατά µας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο Του Χρήστου Μηνάγια Από 3 έως 5 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις πραγµατοποίησαν τη

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή λειτουργιών Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας

Προσαρμογή λειτουργιών Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας Αυτόματο Σύστημα Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης Προσαρμογή λειτουργιών Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας Κωνσταντίνος Φίλης, COSMOTE ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υφιστάμενη Διαχείριση Κλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO 1η Νοεμβρίου 2012 Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO Από την 1η Νοεμβρίου 2012 θα ισχύουν διάφορες αλλαγές στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας της ΝΝΟ. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι απλά

Διαβάστε περισσότερα

Πεταχτήκαμε στο αεροδρόμιο. Η Σουήσπορτ μας τακτοποίησε γρήγορα. Ο Αερολιμενικός Έλεγχος εξέτασε την άδεια μου (PPL) και το Medical. Περίεργο.

Πεταχτήκαμε στο αεροδρόμιο. Η Σουήσπορτ μας τακτοποίησε γρήγορα. Ο Αερολιμενικός Έλεγχος εξέτασε την άδεια μου (PPL) και το Medical. Περίεργο. Το G OMUM, ένα Commander 114, έπρεπε να μεταφερθεί από τη Θεσσαλονίκη στην Αγγλία για να παραδοθεί στον νέο του ιδιοκτήτη. Είπα να το κάναμε σε μια μέρα. Πήρα μια πτήση της Ryanair από το Stansted και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση. Εθνική Περίληψη Αποχαρακτηρισμένων Πληροφοριών. Χημικό Πρόγραμμα της Συρίας

Μετάφραση. Εθνική Περίληψη Αποχαρακτηρισμένων Πληροφοριών. Χημικό Πρόγραμμα της Συρίας Μετάφραση Εθνική Περίληψη Αποχαρακτηρισμένων Πληροφοριών Χημικό Πρόγραμμα της Συρίας Περιπτώσεις χρήσης χημικών παραγόντων στο παρελθόν από το συριακό καθεστώς Η χημική επίθεση από το συριακό καθεστώς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ kv@hua.gr Στόχος Μαθήματος Εισαγωγή σε Βασικούς Όρους Πληροφορικής και Τηλεματικής. Εφαρμογές Τηλεματικής. Αναφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις των Υπολογιστών.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Σ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Π Ρ Ο Σ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Α Ι Τ Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η Στο σχέδιο νόμου «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2008/51/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21 ης Μαΐου 2008 «για την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Τα περιφερειακά αεροδρόμια και η αναπτυξη τους απο 1946 εως 1990. Προβλήματα και γεωφυσικές ιδιαιτερότητες του Ελλαδικού χώρου.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια και η αναπτυξη τους απο 1946 εως 1990. Προβλήματα και γεωφυσικές ιδιαιτερότητες του Ελλαδικού χώρου. Τα περιφερειακά αεροδρόμια και η αναπτυξη τους απο 1946 εως 1990. Προβλήματα και γεωφυσικές ιδιαιτερότητες του Ελλαδικού χώρου. Κωστάκη Θ. Τζούλια Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ, Τεχνική Δ/νση ΥΠΑ, Ελλάς Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια»

ΕΡΓΟ: «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια» ΕΡΓΟ: «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια» Εν όψει της έναρξης της Γ φάσης υλοποίησης του έργου η οποία είναι προγραμματισμένη

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Oι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την συχνότητα μετάδοσης τους:

Oι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την συχνότητα μετάδοσης τους: Οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι ενεργειακά πεδία που δημιουργούνται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια. Υπάρχουν φυσικές ακτινοβολίες (η ηλιακή και άλλες κοσμικές ακτινοβολίες, το μαγνητικό πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INTERNET Το Internet είναι ένα πλέγμα από εκατομμύρια διασυνδεδεμένους υπολογιστές που εκτείνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

IFR ATC Communications

IFR ATC Communications IFR ATC Communications For use by FS members Author: Ιωάννης Τσαμπάνης Effective: 8/10/2001 SAMPLE ATC COMMUNICATIONS for an IFR FLIGHT FROM MYTILENE (LGMT) TO (LGAV) Σημείωση: Για το παράδειγμα αυτό γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019)

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Περίληψη Γενικά Χαρακτηριστικά Τι είναι το TETRA Γενικά στοιχεία Αρχιτεκτονική δικτύου Πρωτόκολλο TETRA Υπηρεσίες TETRA Κλήσεις DMO δικτύου TETRA Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ 2

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ 2 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ 1 Εκπαιδευτές Βοηθοί Εκπαιδευτών Αέρος 1 Εκπαιδευτές Εδάφους 1 Ρυµουλκοί 1 Εξουσιοδότηση για Εκπαίδευση 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 2η έκδοση 6/4/2014 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 Ατομικά πακέτα 5 διανυκτερεύσεων Beachcomber Resorts Le Mauricia 4*-North West Coast Οι τιμές είναι υπολογισμένες κατ' άτομο Standard Superior Suite

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

Επιμέλεια: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Επιμέλεια: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Φρασεολογία Αυτός ο οδηγός περιγράφει τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται από τους πιλότους και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Εάν είστε νέοι με τον

Διαβάστε περισσότερα

4 η Aviation Career Day

4 η Aviation Career Day 24 Φεβρουαρίου 2013 Ξενοδοχείο Intercontinental Καλώς ήλθατε Η Aviation Career Day είναι ηµερίδα επαγγελµατικού προσανατολισµού αφιερωµένη αποκλειστικά στον αεροπορικό κλάδο και στα συναφή µε αυτόν επαγγέλµατα.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΠΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ / ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Κλάδος: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τάξη: A Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 006 Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Τεχνολογία Ι, Πρακτικής Κατεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

320 ΠΤΕΡΥΓΑΜΑΧΗΣ BLUE FORCES COMAO FLOW. Άσκηση Minotavros

320 ΠΤΕΡΥΓΑΜΑΧΗΣ BLUE FORCES COMAO FLOW. Άσκηση Minotavros 320 ΠΤΕΡΥΓΑΜΑΧΗΣ BLUE FORCES COMAO FLOW 320 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ- H ΑΠΟΣΤΟΛΗ Εξοµοίωση πλήρους µάχης µε την Κρήτη να έχει καταληφθεί από τις δυνάµεις των RED. Στόχος της άσκησης η υποβάθµιση/παύση λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Αδικαιολόγητος φόβος, κακή ψυχολογία και ανασφάλεια στα πρώτα βήματα με το αλεξίπτωτο πλαγιάς και αντιμετώπισή τους.

Αδικαιολόγητος φόβος, κακή ψυχολογία και ανασφάλεια στα πρώτα βήματα με το αλεξίπτωτο πλαγιάς και αντιμετώπισή τους. Αδικαιολόγητος φόβος, κακή ψυχολογία και ανασφάλεια στα πρώτα βήματα με το αλεξίπτωτο πλαγιάς και αντιμετώπισή τους. Τι είναι φόβος Ο φόβος είναι ένα αίσθημα έμφυτο που υπακούει στο ένστικτο αυτοσυντήρησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΕΙΡΗΝΑ AL-631

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΕΙΡΗΝΑ AL-631 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΕΙΡΗΝΑ AL-631 Υψηλής Ποιότητας Εξωτερική Σειρήνα με Μπαταρία και Flash. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Οδηγίες Εγκατάστασης Σειρήνας AL-631 Χαρακτηριστικά AL-631 Η Εξωτερική Σειρήνα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Επαφών από την κάρτα SIM

Εισαγωγή Επαφών από την κάρτα SIM 1 Εισαγωγή Επαφών από την κάρτα SIM 1. Πατήστε το Πλήκτρο Κεντρικής Σελίδας > > Επαφές. 2. Πατήστε το Πλήκτρο Μενού > Εισαγωγή / Εξαγωγή > Εισαγωγή από κάρτα SIM. Η συσκευή σας ZTE-RACER θα διαβάσει αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου

Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου Συνδεσιμότητα κινητού Wifi O όρος WIFI (Wireless Fidelity) χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τις συσκευές που βασίζονται στην προδιαγραφή και εκπέμπουν σε συχνότητες 2.4GHz.

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM 1 Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM Το GSM είναι ένα ψηφιακό κυψελωτό σύστημα κινητών επικοινωνιών και αναπτύχθηκε ώστε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Πόρτες ασφαλείας υψηλής αισθητικής

Πόρτες ασφαλείας υψηλής αισθητικής Πόρτες ασφαλείας υψηλής αισθητικής Απόλυτος συνδυασμός ασφάλειας και προστασίας! Από την ίδρυσή της η εταιρεία Golden Door έκανε αισθητή την παρουσία της στην ελληνική αγορά, χάρη στην αξιοπιστία και

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο

Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα υλικά που χρειάζονται για το ελεύθερο σχέδιο και τον τρόπο που θα τα

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για το κυνήγι!

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για το κυνήγι! Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για το κυνήγι! Όροι Χρήσης Πληροφορίες - Προϋποθέσεις Συσκευές Δικαιώματα (Permissions) Πληροφορίες για τη θέση μου Επίπεδα Πλοήγηση στο χάρτη Στείλε την τοποθεσία μου Πλοήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Η περίπτωση τη. «Οι Αεροµεταφορέ του Σήµερα και του Αύριο», ΑΑ, 20-21/04/2010. Flight Scheduling Department, Αthens Airways Πανεπιστήµιο Αιγαίου

Η περίπτωση τη. «Οι Αεροµεταφορέ του Σήµερα και του Αύριο», ΑΑ, 20-21/04/2010. Flight Scheduling Department, Αthens Airways Πανεπιστήµιο Αιγαίου Η περίπτωση τη «Οι Αεροµεταφορέ του Σήµερα και του Αύριο», ΑΑ, 20-21/04/2010 Ιουλία Πουλάκη Dr. Ανδρέα Παπαθεοδώρου MSc Toυρισµού, Τµήµα ιοίκηση Επιχειρήσεων Flight Scheduling Department, Αthens Airways

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αεροπορίας Στρατού

Σχολή Αεροπορίας Στρατού Σχολή Αεροπορίας Στρατού Η Σχολή Αεροπορίας Στρατού είναι το αρχαιότερο και µεγαλύτερο σχολείο εκπαίδευσης χειριστών ελικοπτέρων στην Ελλάδα. Η εµπειρία που έχει συσσωρεύσει από τις αρχές της δεκαετίας

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανό Φανουράκη 1/11/2011

Στυλιανό Φανουράκη 1/11/2011 Στυλιανό Φανουράκη ΕΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ & ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΥΠΟ ΟΜΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μάθημα 5ο Βελώνης - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 Σύνδεση με το Internet PSTN, ISDN, xdsl, Leased Line 5-2 Τρόποι Σύνδεσης 1. Σύνδεση μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήστη. Θυροτηλεόραση με μόνιτορ 3,5".

Εγχειρίδιο χρήστη. Θυροτηλεόραση με μόνιτορ 3,5. Εγχειρίδιο χρήστη Θυροτηλεόραση με μόνιτορ 3,5". 2 Περιεχόμενα 1. ΘΥΡΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ... 4 2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΘΥΡΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ... 6 2.1 Απάντηση κλήσεων 6 2.2 Λειτουργία αυτόματης ενεργοποίησης 7 2.3 Απόρρητο συνομιλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Σύστημα υψηλής ευκρίνειας HD και ΕΡΤ. ΕΡΤ DVB-T: Η ιαδρομή, η συνέχεια. ημήτρης Κ. Γαζιδέλλης Ιούνιος 2011

Ημερίδα Σύστημα υψηλής ευκρίνειας HD και ΕΡΤ. ΕΡΤ DVB-T: Η ιαδρομή, η συνέχεια. ημήτρης Κ. Γαζιδέλλης Ιούνιος 2011 Ημερίδα Σύστημα υψηλής ευκρίνειας HD και ΕΡΤ ΕΡΤ DVB-T: Η ιαδρομή, η συνέχεια ημήτρης Κ. Γαζιδέλλης Ιούνιος 2011 ΕΡΤ DVB-T: Η ιαδρομή, η συνέχεια Το 2002 έγινεαπόπλευράςτεχνικής ιεύθυνσηςτης ΕΡΤ η πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

OPERATION AEGEAN FALCONS

OPERATION AEGEAN FALCONS OPERATION AEGEAN FALCONS Η Επιχείριση ''Aegean Falcons'' αποτελεί το πρώτο online Campaign που διοργανώνεται μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής Εικονικής Μοίρας με κύριο σκοπό την καλύτερη εκπαίδευσή τους.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών

Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Εργαστήριο 4: Κυψελωτά Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών Τα κυψελωτά συστήματα εξασφαλίζουν ασύρματη κάλυψη σε μια γεωγραφική περιοχή η οποία διαιρείται σε τμήματα τα οποία είναι γνωστά ως κυψέλες (Εικόνα 1).

Διαβάστε περισσότερα

From M2M to the Internet of Things

From M2M to the Internet of Things From M2M to the Internet of Things Γιάννης Καπατσούλιας M2M Sales & Marketing Greece Vodafone Group Enterprise Τι είναι το Machine-to-Machine (M2M) M2M Το M2M είναι: Απλές συσκευές που μετατρέπονται σε

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014. ΕΠΕΓΕ - Εξέταση Πιστοποίησης Ελληνικής Γλωσσικής Επάρκειας για ΕΕΚ ΥΠΑ/ΓΔΦΠΥΑ/Δ16. Page 1 of 10

PUBLIC ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014. ΕΠΕΓΕ - Εξέταση Πιστοποίησης Ελληνικής Γλωσσικής Επάρκειας για ΕΕΚ ΥΠΑ/ΓΔΦΠΥΑ/Δ16. Page 1 of 10 ΕΠΕΓΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΕΛΕΓΚΤΗ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΕΕΚ) και ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ADV, ADI, APP, APS, ACP, ACS HLPCE HELLENIC LANGUAGE

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΥΠΤΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα Έκδοση του Προτύπου BRC

Η νέα Έκδοση του Προτύπου BRC *ισχύει από 01.01.2012 ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ BRC Το πρότυπο BRC παρουσιάστηκε αρχικά το 1998. Από τότε αναθεωρείται σε τακτικά διαστήματα, ώστε να αντανακλά τα πιο πρόσφατα δεδομένα στην Ασφάλεια Τροφίμων. Super

Διαβάστε περισσότερα

MarineTraffic Έρευνα & Εφαρμογές. Δημήτρης Λέκκας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

MarineTraffic Έρευνα & Εφαρμογές. Δημήτρης Λέκκας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου MarineTraffic Έρευνα & Εφαρμογές Δημήτρης Λέκκας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2 Συλλογή δεδομένων κυρίως με τη βοήθεια της Διαδικτυακής Κοινότητας 3 Automatic Identification System (AIS): Όλα τα πλοία ολικής

Διαβάστε περισσότερα