ΑΝΑΓΝΩΣΗ ENROUTE ΧΑΡΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΓΝΩΣΗ ENROUTE ΧΑΡΤΩΝ"

Transcript

1 ΑΝΑΓΝΩΣΗ ENROUTE ΧΑΡΤΩΝ Νάννος Ευάγγελος Θεσσαλονικη,Μάιος 2006

2 -ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με το παρον εγχειρίδιο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την συμβολογία και τα διάφορα...μυστικά που κρύβει ένας enroute χαρτης μιας περιοχής. Με το άνοιγμα ενός τέτοιου χάρτη θα διαπιστώσουμε οτι περιέχει πρώτα απο όλα τους ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ(AIRWAYS) που οι χειριστές πρέπει να ακολουθήσουν για μια IFR πτήση. Ο κάθε αεροδιάδρομος έχει ένα συγκεκριμένο όνομα που είναι παγκοσμίως μοναδικό. Επιπλέον ο χάρτης περιέχει σχεδόν όλα τα ραδιοβοηθήματα, πληροφορίες αεροδρομίων, επικίνδυνες-απαγορευμένες περιοχές και πολλές άλλες πληροφορίες που θα αναλύσουμε παρακάτω. Η ανάλυση μας θα βασιστεί στους enroute χαρτες DAFIF που εκδίδονται απο την National Geospatial-intelligence Agency του Αμερικάνικου υπουργείου Άμυνας. Η σειρά αυτών των χαρτών ακολουθεί τα στάνταρ πρότυπα που έχουν θεσπιστεί απο ICAO και ΙΑΤΑ και που τα πρότυπα αυτά ακολουθούν και οι άλλες εταιρίες έκδοσης τέτοιων χαρτών(π.χ Jeppesen).

3 -ENROUTE χάρτες Οι χάρτες χωρίζονται σε χαμηλού ύψους(low altitude enroute charts) και μεγάλου ύψους(high altitude enroute charts). Οι πιλότοι χρησιμοποιούν τις περισσότερες φορές τους low altitude οι οποίοι περιέχουν τους Victor αεροδιαδρόμους( Victor Airways).Οι high altitude χαρτες περιέχουν τους Jet Airways.Κάθε χώρα θεσπίζει τους δικούς της κανόνες για το ποιο θα είναι το μέγιστο ύψος των Victor airways και για το ποιο ύψος θα αρχίζουν τα Jet Airways.Στην Αμερική,οι low altitude χαρτες χρησιμοποιούνται στο χώρο απο το ελάχιστο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί IFR επίπεδο και εκτείνεται μέχρι τα 17,999 ft MSL.Οι high altitude χαρτες περιέχουν τους αεροδιαδρόμους απο τα 18,000ft MSL μέχρι και το επίπεδο 450. Στην Ελλάδα,οι low altitude χάρτες περιέχουν τα airways μέχρι και το FL245 και απο το επίπεδο 250 μέχρι και το FL460 (εκτός απο κάποιες εξαιρέσεις όπως π.χ το κομμάτι του UH59 μεταξύ LARKI και KOPAR που είναι μέχρι και το FL350) είναι τα Jet Airways. Πολλοι αεροδιάδρομοι που ειναι στους low altitude είναι ίδιοι και στους high με την διαφορα οτι το ονομα τους περιεχει και το U(Upper).π.χ B1->UB1 Επειδή σίγουρα όλος ο κόσμος δεν χωράει σε έναν χάρτη, οι χάρτες χωρίζονται σε περιοχές που οι άκρες τους αλληλοεπικαλύπτονται.για παράδειγμα,η Ελλάδα περιέχεται στην στους χάρτες L-12 και L-14 στα low enroute altitude. Ο χάρτης βρίσκεται σε κλίμακα η οποία συνήθως είναι 1 =22nm.Στους Jeppesen χαρτες,η κλίμακα είναι συνήθως 1 =10nm και μερικές φορές 1 =20nm. Οι enroute χαρτες(όπως και όλοι οι αεροπορικοι χάρτες),έχουν μια συγκεκριμένη περίοδο ισχύς η οποία αναγράφεται πάνω στον χάρτη.για την ιστορία να αναφέρουμε οτι σχεδόν όλα απο τα 184 κράτη μέλη του ICAO έχουν συμφωνήσει οτι αν γίνει σημαντική αλλαγή,χρειάζεται τουλάχιστον 42 ημέρες ειδοποίηση.και εκτός αυτού,η ημερομηνία ισχύς του νέου χαρτη πρέπει να είναι στην «πρώτη ημέρα» ενός 28ήμερου κύκλου.οι αλλαγές στους enroute χάρτες ισχύουν(συνήθως) την 09:01Ζ της «πρώτης ημέρας» η οποία είναι πάντα Πεμπτη.Ακόμα και να μην υπάρξουν αλλαγές στους χάρτες,οι enroute χάρτες επανεκτυπώνονται και διανέμονται κάθε 2-3 κύκλους. Οι χάρτες είναι επιπλέον συμβατοί με το παγκόσμιο γεωδαιτικό σύστημα(wgs-84). Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά...

4 -ΣΥΜΒΟΛΟΓΙΑ 1)ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Τα αεροδρόμια τα οποία φαίνονται με μπλέ χρώμα δείχνουν οτι έχουν εκδοθεί απο το Υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ(DOD) ενόργανες διαδικασίες προσέγγισης και τα RADAR minima.με καφέ χρώμα σημαίνει οτι δεν έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες διαδικασίες για τα αεροδρόμια αυτά. στρατιωτικό (military) πολιτικό (civil) μεικτό(military-civil) ελικοδρόμιο(heliport) Ονομα αεροδρομίου Υψόμετρο αεροδρομίου Μήκος του μακρύτερου διαδρόμου (περιλαμβάνει και τα κατώφλια) Συχνότητα ATIS.Το αστέρι συμβολίζει οτι η εκπομπή του ATIS δεν είναι συνεχής. Πληροφορίες φωτισμού διαδρόμου.απλό L σημαίνει οτι ο διάδρομος φωτίζεται,l σε οβάλ σημαίνει ελεγχόμενα απο τον πιλότο φώτα(pcl-pilot controlled lights) και ο αστερίσκος συμβολίζει φωτισμός μόνο κατ απαίτηση. Δεν υπάρχει διαθέσιμος φωτισμός διαδρόμου. Δείχνει οτιδήποτε άλλο εκτός απο σκληρή επιφάνεια διαδρόμου.

5 2)ΡΑΔΙΟΒΟΗΘΗΜΑΤΑ Τα ραδιοβοηθήματα με συχνότητες VHF/UHF συμβολίζονται με μαύρο και τα βοηθήματα με συχνότητες LF/MF συμβολίζονται με καφέ.σε μερικούς χάρτες της Jeppesen,τα LF/MF βοηθήματα συμβολίζονται με πράσινο χρώμα. Κάθε VOR περιέχει μια πυξίδα και μία γραμμή που εκτείνεται και μας δείχνει τον μαγνητικό βορρά.η κεφαλή της γραμμής περιέχει ένα σημαδάκι το οποίο χρησιμεύει για να μετράμε γωνίες με το plotter μας.to τριγωνάκι στον κύκλο συμβολίζει οτι το VOR έχει και DME δυνατότητες. (με καφέ χρώμα αν είναι LF/MF NDB και μαύρο αν είναι UHF NDB) FAN MARKER(Marker Beacons) σύμβολο DME-Distance Measurement Equipment (περιέχει μέσα το VOR αν είναι VOR/DME ή NDB άν είναι NDB/DME) Εδω θα πρέπει να τονίσουμε κάτι για να γίνει ξεκάθαρο.τα περισσότερα(αν όχι όλα) VOR στην Ελλάδα είναι VOR/DME.Επιπλεόν, τα περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν για την ναυτιλία τους τα TACAN (TACtical Air Navigation) τα οποία TACAN δεν έχουν συχνότητες αλλα κανάλια(χ και Υ) στα οποία συντονίζονται τα στρατιωτικά αεροσκάφη για την ναυτιλία τους.βέβαια, τα μεταγωγικά και μερικά άλλα αεροσκάφη (π.χ C-130,Do-28 κλπ) έχουν και VOR δέκτες για την ναυτιλία τους.τα TACAN δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο τα πολιτικά αεροσκάφη. Τα VOR/DME μπορούν να αξιοποιηθούν απο τα στρατιωτικά αεροσκάφη αλλα μόνο για δυνατότητες αποστασιομέτρησης. Γι αυτό και όπως θα δούμε παρακάτω, τα VOR/DME, εκτός απο την συχνότητα δίνουν και το «κανάλι» ωστε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος να το αξιοποιήσει για να έχει την απόσταση απο αυτό. Σχηματικά, μπορούμε να μετατρέψουμε και εμείς την συχνότητα ενός VOR/DME σε κανάλι όπως δίνει ο παρακάτω πίνακας:

6 Οπότε,αν π.χ η συχνότητα ενός VOR/DME είναι 108,6 (YIANNENA-YNN), το κανάλι θα είναι το κανάλι 23 και για να είμαστε ακόμα πιο σωστοί, το κανάλι θα είναι 23Χ. Τι γίνεται αν η συχνότητα είναι π.χ 116,05? Το κανάλι τότε θα είναι 107Υ. Αυτά εισαγωγικά,λεπτομέρειες θα δούμε παρακάτω. Ας δούμε γενικά για τα ραδιοβοηθήματα.όπως είπαμε, τα VHF/UHF βοηθήματα είναι σε μαυρο χρώμα και τα LF/MF είναι σε καφέ χρώμα. Το όνομα του ραδιοβοηθήματος. Το αστέρι δείχνει οτι η λειτουργία του βοηθήματος δεν είναι συνεχής. Συχνότητα βοηθήματος.η υπογράμμιση σημαίνει οτι το ραδιοβοήθημα δεν μεταδίδει φωνή.στο εξωτερικό, αρκετά ραδιοβοηθήματα χρησιμεύουν για την μετάδοση και φωνής για λόγους επικοινωνίας.τα TACAN κανάλια είναι χωρίς φωνής αλλα δεν υπογραμμίζονται. ICAO κωδικός TACAN κανάλι (Το Υ δηλώνει οτι το TACAN κανάλι πρέπει να είναι σε Υ λειτουργία για να λαμβάνει πληροφορίες απόστασης) Μέγιστη εμβέλεια(σε nm) και ελάχιστο ύψος(σε FL) λήψης σήματος απο το ραδιοβοήθημα. Ας δούμε κάποια παραδείγματα.

7 Έχουμε το VOR/DME με όνομα THESSALONIKI με ICAO κώδικα TSL. H συχνότητά του είναι 112,1 και δεν μεταδίδει φωνή. Το TACAN κανάλι είναι το 58(Χ) για λόγους αποστασιομέτρησης. Λήψη σήματος θα έχουμε απο τα 150nm και απο το ύψος των 5000ft και άνω. Για το συγκεκριμένο ραδιοβοήθημα δίνονται και οι συντεταγμένες του καθως χρησιμοποιείται για την χάραξη ενός ή περισσότερων αεροδιαδρόμων. Εδώ έχουμε το VOR/DME CHRISOUPOLIS στην Καβάλα. Το S στον κύκλο μας λέει οτι ο enroute χάρτης περιέχει διαφορετικα στοιχεία για την εμβέλεια του ραδιοβοηθήματος απο οτι έχουν κάποια άλλα έγγραφα(π.χ AIP) Εδώ,στο ίδιο πλαίσιο έχουμε πληροφορίες τόσο για το VOR/DME της Σκοπέλου όσο και για το TACAN(με γκρί χρώμα). Σε πολλούς άλλους χάρτες(π.χ της Jeppesen),δείχνει και τα τερματικά VOR τα οποία μάλιστα τα ξεχωρίζει με το γράμμα (Τ) δίπλα απο την συχνότητα.επιπλέον,εκτός απο σχηματικά,υπάρχει και το γράμμα D το οποίο μας λέει οτι το ραδιοβοήθημα έχει DME δυνατότητες.

8 Στην περίπτωση αυτή έχουμε το NDB με όνομα LARISA και ICAO κωδικό LSA με συχνότητα ADF 362.Δεν εκπέμπει φωνή και η λειτουργία του δεν είναι συνεχής. Επιπλέον έχουμε και πληροφορίες για το TACAN της Λάρισσας με κανάλι 27Χ και την αντίστοιχη ιδανική εμβέλεια/ύψος λήψης.ούτε το TACAN έχει συνεχής λειτουργία(συνήθως τα ωράρια λειτουργίας δίνονται στα αντίστοιχα AIP/MAIP κάθε χώρας). Η εμβέλεια λήψης είναι μια σημαντική πληροφορία την οποία δεν πρέπει να αγνοούμε.σε αεροδρόμια στα οποία υπάρχουν τερματικά ραδιοβοηθήματα ή βοηθήματα με μικρή ισχύς(εμβέλεια), τα σημεία εισοδου απο τα αεροδρόμια που χρησιμοποιούν αυτά τα βοηθήματα δεν είναι τυχαία και πάντα εξαρτώνται απο το εκάστοτε ραδιοβοήθημα.για παράδειγμα,για το αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς (LGKF), το σημείο εισόδου KESAL βρίσκεται 35nm βορείως του VOR/DME KFN οπότε το KESAL βρίσκεται μέσα στο «όριο» λήψης του ραδιοβοηθήματος (40/25). Έτσι μπορούμε με σιγουριά να εκτελέσουμε την KESAL 1J διαδικασία για τον διάδρομο 32 χωρίς να χάσουμε το σήμα.βέβαια για τα σημεία εξόδου(π.χ GARTA),πολλές φορές βρίσκονται εκτός της θεωρητικής εμβέλειας αλλα αυτό δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα καθώς τα σημεία αυτά μπορούμε να τα βρούμε με την χρήση άλλων πιο ισχυρών ραδιοβοηθημάτων. Κάτι άλλο ακόμα.ίσως φαίνεται...παράλογο γιατί ένα ραδιοβοήθημα να μήν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο.Υπάρχουν πολλές απαντήσεις αλλα ίσως η βασικότερη να η εξής: αν προσέξετε,τα βοηθήματα που έχουν «ωράριο» είναι κυρίως στρατιωτικά οπότε η απάντηση είναι αυτονόητη. 3)ΔΕΔΟΜΕΝΑ ATS ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ. Καποια εισαγωγικά...τα πρώτα χρόνια πτήσεων σίγουρα δεν μπορούσαν να θεσπιστούν διαδρομές και αεροδιάδρομοι καθώς δεν χρειάζονταν καν.με την ραγδαία εξέλιξη όμως της αεροπορίας και την δημιουργία οργανισμών υπεύθυνων για την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων,υπήρξε η αναγκη οργάνωσης των αιθέρων για λόγους αποφυγής ατυχημάτων και ρύθμισης της κυκλοφορίας αλλα και αποφυγής υπερπτήσεων πάνω απο ευαίσθητες-στρατιωτικές κυρίως περιοχές.με την εγκατάσταση των πρώτων ραδιοβοηθημάτων(ndb) και σταθμών LORAN(Long Range Navigation),άρχισαν να σχεδιάζονται οι πρώτοι αεροδιάδρομοι.την δεκαετία του 1950 γεννήθηκε και το VOR οπότε οι αεροδιάδρομοι επεκτάθηκαν.μετά την έναρξη και των υπερατλαντικών πτήσεων,η ανάγκη για ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων αυξήθηκε και βέβαια ο...εξάντας και το χρονόμετρο δεν βοηθούσε αρκετά ωστε μια πτήση να γίνει με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.έτσι, το 1968, η εταιρία NARCO δημιούργησε τον CLC-60, τον πρώτο υπολογιστή ταξιδιού ο οποίος όμως δεν ήταν ανεξάρτητος απο σταθμούς εδάφους.ο χειριστής είχε την επιλογή να εισάγει σημεία τα οποία βρισκόντουσαν πάνω σε μια radial ενός VORTAC.Απο εκείνη την εποχή και μετά,άρχισε να θεσπίζεται η έννοια RNAV(Area Navigation) με την χρήση αδρανειακών συστημάτων και GPS που ήταν ανεξάρτητα απο σταθμούς εδάφους και

9 έτσι γεννήθηκαν οι RNAV/GPS διαδρομές οι οποίες σήμερα πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως απο αεροσκάφη, που διαθέτουν βεβαια τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Οπότε,όπως αντιλαμβανόμαστε,οι αεροδιάδρομοι «βγαίνουν» απο διάφορα ραδιοβοηθήματα ή απο RNAV/GPS σημεία. Σχηματικά,οι αεροδιάδρομοι με μαυρο χρώμα είναι αεροδιάδρομοι που σχηματίζονται με την χρήση VHF/UHF ραδιοβοηθημάτων(vhf/uhf ATS route).με μπλέ χρώμα είναι οι αεροδιάδρομοι για χρήση RNAV/GPS(Area navigation/gps routes).με καφέ χρώμα είναι οι αεροδιάδρομοι που σχηματίζονται με χρήση LF/MF ραδιοβοηθημάτων,π.χ αεροδιάδρομος απο NDB σε NDB(LF/MF ATS route). Τα δεδομένα των διαδρομών που μπορεί να περιέχεουν UHF/VHF βοηθήματα και LF/MF φαίνονται με μαύρο χρώμα.σχηματικά... συμβουλευτική διαδρομή.το πλάτος της συμβουλευτικής διαδρομής ορίζεται ως 10nm σε κάθε πλευρά του αεροδιαδρόμου όταν ο αριθμός είναι άγνωστος ή ξεπερναει τα 20nm σε πλάτος. στρατιωτική IFR διαδρομή εναλλακτική διαδρομή(συμβουλευτείτε τα NOTAM) direct διαδρομή ATS διαδρομές RNAV/GPS διαδρομή Συμβουλευτικές διαδρομές Ωκεάνιες διαδρομές Διαδρομή μονής κατεύθυνσης.

10 Διαδρομή υπο όρους. Συνολική απόσταση μεταξύ ραδιοβοηθημάτων ή/και αναγκαστικών σημείων αναφοράς. Απόσταση μεταξύ άλλων σημείων αναφοράς,ραδιοβοηθημάτων. 4)ΥΨΟΜΕΤΡΟ Ελάχιστο-μέγιστο ύψος διαδρομής. Αλλαγή MFA(minimum flight altitude) ή κάθετου επιπέδου που γίνεται σε σημεία εκτός ραδιοβοηθημάτων. 5)ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ -Υποχρεωτικό σημείο αναφοράς. -Μή υποχρεωτικό σημείο αναφοράς. RNAV/GPS υποχρεωτκά σημεία αναφοράς. -σημείο υπερπτήσης(fly over) -σημείο περάσματος(fly by) RNAV/GPS μή-υποχρεωτκά σημεία αναφοράς. -σημείο υπερπτήσης(fly over) -σημείο περάσματος(fly by)

11 6)ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ Η ανοικτή περιοχή (λευκή) παρουσιάζει ελεγχόμενο εναέριο χώρο (περιλαμβάνει CTA(Control Area)/UTA(Upper Control Area)/SRA).Οι σκιασμένες (καφέ) περιοχές,εκτός απο LF/MF ATS διαδρομές παρουσιάζουν μή ελεγχόμενο εναέριο χώρο. Τύπος Air Traffic Service Κώδικας ICAO Ταξινόμηση εναέριου χώρου Ανώτατο και κατώτατο όριο ευθύνης. Ονομα κλήσης και συχνότητα σταθμού. Περιοχή TCA/MilitaryTCA (Τερματική περιοχή-terminal Control Area) Ας δούμε 2 παραδείγματα... Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε πληροφορίες για το FIR Αθηνών(Lower Airspace),με ICAO κώδικα LGGG και έλεγχο απο την επιφάνεια της γής μέχρι και FL285. Η κλήση ασυρμάτου θα γίνεται ως Control στην συχνότητα 134,325(285,0 στρατιωτική συχνότητα).

12 Εδώ έχουμε πληροφορίες για την τερματική του αεροδρομίου της Χίου που ελέγχει απο τα 1000ft Above Ground Level μέχρι και το FL145.Η κλήση θα γίνει στο Approach στην συχνότητα 124,0. ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ(SPECIAL USE AIRSPACE) Σε κάθε χώρα και σε κάθε εναέριο χώρο,υπάρχουν περιοχές οι οποίες είναι απαγορευμένες ή κλείνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα για διάφορους λόγους(στρατιωτικές ασκήσεις,βολές όπλων,περιβαντολλογικά προστατευμένες περιοχες κλπ..).η ονομασία της περιοχής αποτελείται απο 3 γράμματα και ακολουθούν αριθμοί.για παράδειγμα,στην Ελλάδα οι περιοχές αυτές αρχίζουν με τα γράμματα LG (σύμφωνα με το ICAO DOC 7910) και ακολουθούν ένα απο τα γράμματα P,R,D,C και TRA. Αναλυτικά: P=Prohibited Μια περιοχή καθορισμένων διαστάσεων πάνω την θάλασσα ή το έδαφος ενός κράτους μεσα στην οποία η πτήση αεροσκαφών απαγορεύεται.αυτή η έννοια χρησιμοποιείται όταν η πτήση πολιτικών αεροσκαφών στον συγκεκριμένο χώρο απαγορεύεται όλες τις ώρες και υπο οποιεσδήποτε συνθήκες. R=Restricted - Μια περιοχή καθορισμένων διαστάσεων πάνω την θάλασσα ή το έδαφος ενός κράτους μεσα στην οποία η πτήση αεροσκαφών είναι περιορισμένη κάτω απο ορισμένες συνθήκες.η όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν η πτήση πολιτικών αεροσκαφών στον συγκεκριμένο χώρο δεν επιτρέπεται όταν συγκεκριμένες συνθήκες ισχύουν.έτσι,η απαγόρευση πτήσεων εκτός απο ορισμένες ώρες οδηγεί στον ορισμό του συγκεκριμένου χώρου ως Restricted όπως και στην απαγόρευση(prohibited) εκτός απο συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες.επιπλέον,η απαγόρευση πτήσεων εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια οδηγεί στον ορισμό της περιοχής αυτής ως Restricted.Ωστόσο,συνθήκες πτήσης που εκμεταλλεύονται τους κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας(για παράδειγμα,υπακοή στα ελάχιστα ύψη ασφαλείας ή σε συνθήκες που προκύπτουν για την είσοδο σε μια τερματική περιοχή) δεν οδηγουν σε συνθήκες για τον ορισμο του χώρου ως Restricted. D=Danger - Μια περιοχή καθορισμένων διαστάσεων πάνω την θάλασσα ή το έδαφος ενός κράτους μεσα στην οποία σε καθορισμένους χρόνους ισχύουν συνθήκες επικύνδυνες για την πτήση αεροσκαφών.αυτός ο όρος ισχύει μόνο όταν σημαντικός κίνδυνος για τα αεροσκάφη δεν έχει οδηγήσει στον χαρακτηρισμό της περιοχής restricted ή prohibited.ο λόγος δημιουργίας των danger περιοχών είναι για να γνωρίζουν οι χειριστές και να εκτιμούν τους πιθανούς κινδύνους σε σύγκριση με τις ευθύνες τους για την ασφάλεια των αεροσκαφών. C=Controlled Firing Area -Ελεγχόμενες βολές όπλων TRA=Temporary Reserved Airspace -Προσωρινά δεσμευμένος χώρος Σχηματικά:

13 1)Κωδικός χώρας και κωδικός περιοχής.αν μια χώρα δεν έχει κωδικό εναερίου χώρου,τα πεδία που λείπουν είναι σε παρένθεση. 2)Ύψος περιοχής όταν είναι οτιδήποτε άλλο εκτός απο απεριόριστο. 3)Ώρες χρήσης.όταν υπάρχει συνεχής χρήση,δεν αναφέρεται ώρα. ΜΕΡΑ:SR-SS ΝΥΚΤΑ:SS-SR 4)Καιρικές συνθήκες κατα τις οποίες η περιοχή είναι εν χρήση.όταν είναι συνεχής χρήση,δεν αναφέρεται καιρός.vmc:χρήση σε συνθήκες VMC μόνο IMC:χρήση με συνθήκες IMC μόνο 5)Κλήση ασυρμάτου του σταθμού ελεγχου της περιοχής για αδειοδότηση χρήσης της περιοχής αυτής. ΜΟΑ=Military Operations Area Περιοχή στρατιωτικής χρήσης

14 7)ΟΡΙΑ Ζώνη αεράμυνας (ADIZ) FIR(Flight Information Region) Τομέας FIR Upper Information Region(UIR) Τομέας UIR Συνδυασμός FIR/UIR Control Zone(CTLZ) Special Rules Zone(SRZ) Control Area(CTA),Special Rules Area(SRA) και Oceanic Control Areas(OCA) CTA/TCA Sector,Upper Control Area(UTA) ARTCC,ACC

15 Συμβουλευτική περιοχή Περιοχή μή ελεύθερων πτήσεων(τα «δόντια» δείχνουν την περιοχή). Δεν ορίζει διεθνή σύνορα. Αποστρατικοποιημένη ζώνη (τα «δόντια» δείχνουν προς την περιοχή αυτή. Περιοχή κάλυψης Radar. Ουσιαστικά(de facto) όρια. Διεθνή σύνορα,εμφανίζονται όταν δεν εμποδίζουν την παρουσίαση σημαντικών αεροναυτιλιακών πληροφοριών. Περιοχή μεγέθυνσης και αναφορά σε άλλων χάρτη (π.χ βλέπετε την τερματική των Αθηνών) Περιοχή αλλαγής χάρτη(συνέχειας στον επόμενο χάρτη).είναι η περιοχή που 2 χάρτες επικαλύπτονται)

16 8)ΑΛΛΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Ύψος ασφαλείας εκτός διαδρομής(off route terrain clearance-ortca). Holding Pattern(τυπικό). 9)USEFUL LINKS (route finder) To site της NGA METAR s NOTAM s Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει ωστε να «ξεχωρίσει» η περιοχή του Ελληνικού FIR. ΚΑΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ!!!

17 Για λόγους πληροφόρησης,παραθέτουμε τις περιοχές ειδικής χρήσης για την Ελλάδα(πηγή απο το MAIP Greece vol3,μαρτιος 2002).ΠΡΟΣΟΧΗ:ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ-ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΝΕΕΣ. ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΝΟΜΑ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΑ ΤΥΠΟΣ ΟΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ SIDARI 4500-GND Εκπαιδευτικές Αερολέσχης Κέρκυρας SITHONIA UNL-GND Εκπαιδευτικές Πολεμικής Αεροπορίας TRIPOLIS FL170-FL120 Εκπαιδευτικές Πολεμικής Αεροπορίας VELOPOULA 15000ft-1000ft Εκπαιδευτικές Ολυμπιακής Αεροπορίας LGP4 LAKI(LEROS island) 3000ft-GND Prohibited LGP5 PARTHENI(LEROS island) 3000ft-GND Prohibited LGP6 MOTOR OIL(διυλιστήρια 1100ft-GND Prohibited ΣΧΟΛΙΑ Χρησιμοποιείται μόνο την ημέρα.άδεια για χρήση δίνεται απο τον πύργο του Ιωάννη Καποδίστρια(LGKR) Μόνιμη χρήση Δευτετρα,Τριτη,Τετάρτη,Πεμπτη,Παρασκ ευή 0500/1900UTC.Άδεια για διαστάυρωση περιοχής δίνεται απο το Μακεδονια approach(lgts) Καθημερινά SR-SS εκτός απο Σάββατα.Κυριακή και αργίες υπο την εποπτία του ελέγχου Αθηνών. Χρήση την ημέρα μετά απο συνενόηση με προσέγγιση και κέντρο Αθηνών.VFR 1000ft-7000ft και IFR 8000ft-15000ft Κορίνθου) LGP7 REVYTHOUSSA ISLAND 1000ft-GND Prohibited Καπνοδόχος με φλόγα LGP8 VIKOS 2000ft-GND Prohibited Απαγόρευση στην πολιτική αεροπορία.περιβαλλοντολογικά προστατευμένη περιοχή LGP9 PAPAGOS 2000ft-GND Prohibited LGP10 MILITSA(KASTORIA) 5000ft-GND Prohibited Προστασία κτημάτων επεξεργασίας γούνας. LGP12 KORIDHALLOS(PIREEFS) 5000ft-GND Prohibited Απαγόρευση στα ελικόπτερα LGP13 METEORA(KALABAKA) 4000ft-GND Prohibited LGR14 LGR15 NEA CARVALI-construction dock PLATFORM ALFA-Prinos field complex 2000ft-GND Restricted -Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση. -Η ακτίνα της περιοχής είναι 500m απο το άκρο των κατασκευών. 2000ft-GND Restricted Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση. LGR16 PLATFORM BETA 2000ft-GND Restricted Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση. LGR17 PLATFORM DELTA 2000ft-GND Restricted -Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση. -Υπάρχει ελικοδρόμιο σε ύψος 87ft AMSL LGR18 SOUTH KAVALA-platform KAPPA 2000ft-GND Restricted Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση.

18 LGR19 MOORING AND LOADING FACILITIESS(ANCHORAGE) 2000ft-GND Restricted Απαγόρευση πτησεων αεροσκαφών εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια.η αίτηση για άδεια πρέπει να γίνει 5 μέρες πρίν την χρήση. LGR20 SALAMIS ISLAND 2000ft-GND Restricted (Πολεμικό Ναυτικό) LGR21 DHIAPORI 1000ft-GND Restricted (Πολεμικό Ναυτικό) LGR27 LITHINON FL240-GND Εκπαιδευτικές LGR28 SOUDA 1000ft-GND Restricted LGR34 STEFANOVIKION 2000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR35 KOZANI 5000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR43 KIFISIA 5000ft-GND Εκπαιδευτικές LGR44 RAFINA(AREA A and B) 6000ft-GND Εκπαιδευτικές LGR46 ALEXANDRIA 4000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού Ολα τα αεροσκάφη μπορούν να διασταυρώσουν την περιοχή αυτή πάνω απο τα 2000ft χωρίς περιορισμό αλλα δεν επιτρέπεται η εκτέλεση κύκλων στην περιοχή αυτή εκτός για holding πάνω απο το NDB της Αίγινας. Απαγόρευση σε όλα τα αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις εκτός αν λάβουν ειδική άδεια απο τον πύργο Ελευσίνας. Καθημερινά εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργίες.άδεια για διασταύρωση δίνεται απο την προσέγγιση Ηρακλείου(LGIR). -Καθημερινά SR μέχρι 4 ώρες μετά το SS. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργίες. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά SR μέχρι SS -Η περιοχή αυτή χρησιμοποιείται σε VMC μόνο και απο άπειρους εκπαιδευόμενους χειριστές. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Η περιοχή αυτή χρησιμοποιείται σε VMC μόνο και απο άπειρους εκπαιδευόμενους χειριστές. -Καθημερινά SR με SS εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. -Η περιοχή Β επηρεάζεται απο την τερματική περιοχή στο Κοτρώνι. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. LGR50 LACONIKOS KOLPOS FL ft Εκπαιδευτικές ακροβατικές LGR51 DELPHI 2000ft-GND Προστασία αρχαιολογικών μνημείων απο κραδασμούς LGR52 KALAMATA FL ft Εκπαιδευτικές ακροβατικές Καθημερινά SR με SS εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. Εξαιρούνται ελικόπτερα που έχουν άδεια για την συγκεκριμένη περιοχή. Καθημερινά SR με SS εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών.

19 LGR53 GERANIA 4000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR54 KINETA 1000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR55 PEFKO 1500ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR56 KILINI 8000ft-GND Τοπικές αεροπορίας Στρατού LGR57 ASPROPIRGOS 1100ft-GND Διυλιστήριο πετρελαίου LGD61 ZAKINTHOS FL400-GND Αέρος- Αέρος,Επιφανε ίαςεπιφανείας,επι φανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας LGD63 AMBELON FL120-GND Αέρος- Εδάφους LGD64 KASSANDRA FL250-GND Εδάφους-αέρος LGD65 PSATHOURA FL250-GND Αέρος- Αέρος,Επιφανε ίαςεπιφανείας,επι φανείας-αέρος. LGD67 NEA PERAMOS 4000ft-GND Πυροβολικού LGD68 ANDROS FL250-GND Αέρος- Αέρος,Επιφανε ίαςεπιφανείας,επι φανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας LGD69 MESSARA(KRITI island) Notam-GND Αέροςαέρος,Επιφανει ίας-αέρος LGD70 YAROS 3000ft-GND Πολεμικού ναυτικού, -Καθημερινά εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. -Καθημερινά εκτός Κυριακής, Σαββάτου και αργιών. -Μόνο ελαφρά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την περιοχή αυτή οπότε άλλα VMC αεροσκάφη μπορούν να διασχίσουν την περιοχή αυτή με ευθύνη πιλότου. Περιορισμός 24H -Ενεργοποιείται απο NOTAM. -Η προσέγγιση Ανδραβίδας είναι υπεύθυνη για να παρέχει άδειες διασταύρωσης των περιοχών LGD61 και LGD72,οι οποίες ποτέ δεν θα ενργοποιούνται ταυτόχρονα. -Επηρρεάζεται το κομάτι του αεροδιαδρόμου H55/UA145 μεταξύ TRL VOR/DME και του σημείου LORNO. -Καθημερινά SR με 2200 εκτός απο Παρασκευή,Σάββατο,Κυριακή και αργίες. -Επηρεάζεται το κομμάτι του αεροδιαδρόμου W58 μεταξύ LSA NDB και KOZ TVOR/DME. Ενεργοποιείται απο NOTAM. Καθημερινά εκτός Παρασκευής,Σαββάτου,Κυριακής και αργιών. Ενεργοποιείται με NOTAM. Καθημερινά SR με SS.Επηρεάζεται ο αεροδιάδρομος R20. -Ενεργοποιείται με NOTAM. -Επηρεάζεται του τμήμα του αεροδιαδρόμου R78 μεταξύ PLH VOR/DME και σημείου OTREX. Ενεργοποιείται με NOTAM.

20 Επιφανείαςεπιφανείας LGD71 NEA ANGHIALOS FL90-GND Αέροςεδάφους LGD72 WEST PELOPONISOS UNL-8000ft Υπερηχητικές LGD73 PALEOKHORION FL250-GND εδάφουςαέρος. LGD74 LITOKHORON 5000ft-GND Ελληνικού Στρατού. LGD75 MEGARA 2700ft-GND πυροβολικού LGD77 KRANEA FL140-GND FL290-GND LGD76 KARAVIA islands FL150-GND Αέρος- Αέρος,Επιφανε ίαςεπιφανείας,επι φανείαςαέρος,αέρος- επιφανείας Αέρος- Εδάφους LGD79 ASPRONERI ZIROS FL250-GND Εδάφους-αέρος LGD80 PETROKHORION 5000ft-GND Ελληνικού Στρατού. LGD81 MALEME FL160-GND Αέροςεδάφους LGD82 PAGASITIKOS KOLPOS FL250-GND Εδάφους-αέρος LGD83 MIRTOON UNL-GND Πολεμικού ναυτικού Επιφανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας,επι φανείαςεπιφανείας LGD84 IDRA 3700ft-GND Πολεμικού ναυτικού. LGD85 PETROKARAVO 1000ft-GND Πολεμικού ναυτικού. LGD86 PLATIA 1000ft-GND Πολεμικού ναυτικού. LGD87 AVGONISI UNL-GND Πολεμικού ναυτικού. Επιφανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας,επι φανείαςεπιφανείας LGD88 AKRA SPATHA UNL-GND Πολεμικού ναυτικού. Επιφανείας- αέρος,αέρος- Οι χειριστές που θέλουν να διασταυρώσουν την περιοχή αυτή πρέπει να ζητήσουν άδεια απο την προσέγγιση της Νέας Αγχιάλου όταν βρίσκεται 15nm έξω απο το αεροδρόμιο. -Καθημερινά εκτός Παρασκευής,Σαββάτου,Κυριακής και αργιών. -Η προσέγγιση Ανδραβίδας είναι υπεύθυνη για να παρέχει άδειες διασταύρωσης των περιοχών LGD61 και LGD72,οι οποίες ποτέ δεν θα ενργοποιούνται ταυτόχρονα. Ενεργοποιείται με NOTAM. Καθημερινά εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργιών. Ενεργοποίηση με NOTAM. Ενεργοποίηση με NOTAM. Επηρεάζεται το τμήμα των αεροδιαδρόμων G12/UG12 και M600/UM600 μεταξύ IOA NDB και TSL VOR/DME Ενεργοποίηση με NOTAM. Καθημερινά εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργιών. Καθημερινά SR με 2100 εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργιών. Ενεργοποίηση με NOTAM. -Ενεργοποίηση με NOTAM. -Επηρρεάζεται το κομάτι του αεροδιαδρόμου R32 μεταξύ MIL VOR/DME και του σημείου SOKRI. Ενεργοποίηση με NOTAM. Ενεργοποίηση με NOTAM. Καθημερινά εκτός Παρασκευής,Σαββάτου,Κυριακής και αργίες. - Ενεργοποίηση με NOTAM. -Επηρρεάζεται ο αεροδιάδρομος V57. - Ενεργοποίηση με NOTAM. -Επηρρεάζεται το κομάτι του αεροδιαδρόμου R32 μεταξύ MIL VOR/DME και του σημείου SOKRI.

21 επιφανείας,επι φανείαςεπιφανείας LGD89 AKRA KHONDROS UNL-GND Πολεμικού ναυτικού. Επιφανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας,επι φανείαςεπιφανείας LGD90 AKROTIRI UNL-GND Πολεμικού ναυτικού. Επιφανείαςαέρος,αέροςεπιφανείας LGD91 AYII APOSTOLI 3000ft-GND Πολεμικού ναυτικού. - Ενεργοποίηση με NOTAM. -Επηρεάζεται το κομάτι του αεροδιαδρόμου V57 μεταξύ του SUD TVOR/DME και IRA TVOR/DME. - Ενεργοποίηση με NOTAM. -Επηρεάζεται το κομάτι του αεροδιαδρόμου V57 μεταξύ του SUD TVOR/DME και IRA TVOR/DME. - Ενεργοποίηση με NOTAM. LGD92 POTIDEA 3000ft-GND Βομβαρδισμοί. -Καθημερινά εκτός Παρασκυεής,Σαββάτου,Κυριακής και αργίας. -Αεροσκάφη μπορούν να διασταυρώσουν την περιοχή αυτή μετα απο άδεια της LGD93 ANDRAVIDA FL150-GND Αέροςεδάφους,Αέρος -επιφανείας LGD94 AMALIAS 5000ft-GND Αέροςεδάφους. LGD95 SCHIZA FL130-GND Αέροςεδάφους. LGD96 METHONI 5000ft-GND Αέροςεδάφους. LGD97 KOSKINA FL240-GND Εδάφουςαέρος,εδάφους -εδάφους. LGD98 KITRINOPETRA EVROS FL100-GND εδάφουςεδάφους. LGD100 ASTROS FL250-GND εδάφουςαέρος. προσέγγισης Θεσσαλονίκης. Απο την στιγμή που η περιοχή αυτή επηρρεάζει προς Ανδραβίδα και Άραξο,η προσέγγιση Ανδραβίδας είναι υπεύθυνη να διακόψει τις ασκήσεις την ώρα που άλλα αεροσκάφη πλησιάζουν την Ανδραβίδα και τον Άραξο,με την προυπόθεση τα αεροσκάφη να είναι σε επαφή με την προσέγγιση Ανδραβίδας πρίν εισέλθουν στην τερματική περιοχή της Ανδραβίδας. -Απο την στιγμή που η περιοχή αυτή επηρρεάζει προς Ανδραβίδα και Άραξο,η προσέγγιση Ανδραβίδας είναι υπεύθυνη να διακόψει τις ασκήσεις την ώρα που άλλα αεροσκάφη πλησιάζουν την Ανδραβίδα και τον Άραξο,με την προυπόθεση τα αεροσκάφη να είναι σε επαφή με την προσέγγιση Ανδραβίδας πρίν εισέλθουν στην τερματική περιοχή της Ανδραβίδας. -Καθημερινά εκτός Παρασκυής,Σαββάτου,Κυριακής και αργίας. -Δευτέρα SR-SS,Τρίτη,Τετάρτη,Πέμπτη SR-2100 και Παρασκευή SR Η περιοχή χρησιμοποιείται ως στόχος παράλληλα με την LGD96 αλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά μετά απο ειδοποίηση. -Δευτέρα SR-SS,Τρίτη,Τετάρτη,Πέμπτη SR-2100 και Παρασκευή SR Η περιοχή χρησιμοποιείται για ελιγμούς αεροσκαφών που συμμετέχουν σε βολές στην LGD95. Ενεργοποιείται με NOTAM. Καθημερινά εκτός Σαββάτου,Κυριακής και αργίες. -Ενεργοποιείται με NOTAM. -Η συχνότητα ενεργοποίησης είναι συνήθως 3 μερες κάθε 2 μήνες μεταξύ ή Επηρεάζονται τα τμήματα των αεροδιαδρόμων:j61 μεταξύ DDM και TRL VOR/DME,του Β34 μεταξύ του

22 σημείου ARGUN και DDM VOR/DME και του Α14 μεταξύ MIL και TRL VOR/DME. LGC101 CRETAN SEA UNL-GND πυραύλων και πυροβόλων. Αναλυτικά στις παρακάτω εικόνες.

23

24

ΔΟΜΉ ΕΝΑΕΡΊΟΥ ΧΏΡΟΥ. Στην Αεροναυτιλία, Εναέριος Χώρος ορίζεται το τμήμα της ατμόσφαιρας μιας χώρας το οποίο ελέγχεται πάνω από το έδαφος της.

ΔΟΜΉ ΕΝΑΕΡΊΟΥ ΧΏΡΟΥ. Στην Αεροναυτιλία, Εναέριος Χώρος ορίζεται το τμήμα της ατμόσφαιρας μιας χώρας το οποίο ελέγχεται πάνω από το έδαφος της. 1. ΕΙΣΑΓΩΓ Ή ΔΟΜΉ ΕΝΑΕΡΊΟΥ ΧΏΡΟΥ Στην Αεροναυτιλία, Εναέριος Χώρος ορίζεται το τμήμα της ατμόσφαιρας μιας χώρας το οποίο ελέγχεται πάνω από το έδαφος της. Αυτοί οι εναέριοι χώροι έχουν 2 μορφές: Ελεγχόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

5306 Κ.Δ.Π. 541/ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΚΑΙ Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 260

5306 Κ.Δ.Π. 541/ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΚΑΙ Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 260 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3853, 30.4.2004 Αριθμός 541 5306 Κ.Δ.Π. 541/2004 01 ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΚΑΙ 2004 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 260 Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, ασκώντας τις

Διαβάστε περισσότερα

Οι παρακάτω εκποµπές παρέχονται για χρήση από αεροσκάφος εν πτήση

Οι παρακάτω εκποµπές παρέχονται για χρήση από αεροσκάφος εν πτήση AIP VOLUME1 COM 0-5 BROADCASTING SERVICE Γενικά Οι παρακάτω εκποµπές παρέχονται για χρήση από αεροσκάφος εν πτήση µετεωρολογικά broadcasts VOLMET µετεωρολογικά transmissions SIGMET AUTOMATIC TERMINAL INFORMATION

Διαβάστε περισσότερα

ΎΨΟΣ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΤΗΣΗΣ

ΎΨΟΣ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΤΗΣΗΣ ΎΨΟΣ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΤΗΣΗΣ 1. ΟΡΙΣΜΟΣ Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που υποδεικνύουν την κατακόρυφη θέση του αεροσκάφους ή/και των εμπόδιων, το καθένα έχει διαφορετική έννοια και χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2014 & HORTERO FLYIN 2014

BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2014 & HORTERO FLYIN 2014 BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2014 & HORTERO FLYIN 2014 28-29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΧΟΡΤΕΡΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 1. Πληροφορίες πεδίου ZZZZ Χορτερό Όνομα Συντεταγμένες Υψόμετρο Διάδρομοι Άλλες πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ HSI;

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ HSI; 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ HSI; Για όσους έχουν ασχοληθεί με την Πολιτική Αεροπορία, είναι γνωστό ότι από τα πιο χρήσιμα όργανα μέσα στο αφος, είναι αυτά που μας δίνουν τη θέση μας στο (επίπεδο) χώρο.

Διαβάστε περισσότερα

vnoversro META<I>OPQN & EllIKOINQNIQN

vnoversro META<I>OPQN & EllIKOINQNIQN vnoversro METAOPQN & EllIKOINQNIQN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) ΠΟΡΙΣΜΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ RJ 100

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Νικόλαος Παπαδόπουλος Νικόλαος Παπαδόπουλος Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας Πύργος Ελέγχου Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Page 1 of 24 Page

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία σχεδιασμού Επιλογή Κέντρων Εκπομπής Καθορισμός συχνοτικών αποστάσεων

Εργαλεία σχεδιασμού Επιλογή Κέντρων Εκπομπής Καθορισμός συχνοτικών αποστάσεων Μεθοδολογία Σχεδιασμού δικτύου Εργαλεία σχεδιασμού Επιλογή Κέντρων Εκπομπής Καθορισμός συχνοτικών αποστάσεων μεταξύ των Κ.Ε. μεταξύ των Κ.Ε. και των Κ.Ε. της ΕΡΤ μεταξύ των Κ.Ε. και των διεθνώς κατοχυρωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015

Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015 BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015 6-7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Α/Δ ΧΟΡΤΕΡΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 1. Πληροφορίες πεδίου ZZZZ Χορτερό Όνομα Συντεταγμένες Υψόμετρο Διάδρομοι Άλλες

Διαβάστε περισσότερα

Greek Version ATC BRIEFING GUIDE GR IVAO

Greek Version ATC BRIEFING GUIDE GR IVAO Greek Version ATC BRIEFING GUIDE GR IVAO Table of Contents Introduction...2 General Rules:...2 Departures...3 Arrivals...3 Controlling at Nikos Kazantzakis...4 Runways...4 Communications...5 Navigation

Διαβάστε περισσότερα

BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2012 & ΧΟΡΤΕΡΟ FLY IN 2012

BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2012 & ΧΟΡΤΕΡΟ FLY IN 2012 BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2012 & ΧΟΡΤΕΡΟ FLY IN 2012 9-10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΧΟΡΤΕΡΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 1. Πληροφορίες πεδίου ZZZZ Χορτερό Όνομα Συντεταγμένες Υψόμετρο Διάδρομοι ZZZZ Χορτερό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ ΚΟΛΧΙΚΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ ΚΟΛΧΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ ΚΟΛΧΙΚΟΥ Η λειτουργία του Πεδίου Προσγείωσης Κολχικού (ΠΠΚ), διέπεται τόσο από την ελληνική και ευρωπαϊκή Νομοθεσία όσο και από τους Κανονισμούς περί πεδίων προσγείωσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: Έγκριση τελικών κειμένων διεπαφών σύμφωνα με το άρθρο 4.1 του Π.Δ. 44/2002. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: Έγκριση τελικών κειμένων διεπαφών σύμφωνα με το άρθρο 4.1 του Π.Δ. 44/2002. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Μαρούσι, 21-07-2010 Απόφαση.: 572/007 ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΕΜΑ: Έγκριση τελικών κειμένων διεπαφών σύμφωνα με το άρθρο 4.1 του Π.Δ. 44/2002 Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Έχοντας υπόψη: α.

Διαβάστε περισσότερα

BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2013 & HORTERO FLYIN 2013

BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2013 & HORTERO FLYIN 2013 BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2013 & HORTERO FLYIN 2013 8-9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΧΟΡΤΕΡΟ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 1. Πληροφορίες πεδίου ZZZZ Χορτερό Όνομα Συντεταγμένες Υψόμετρο Διάδρομοι Άλλες πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΕΡΟΣ στη μνήμη του αξέχαστου φίλου Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας Πρώην Προέδρου της Ε.Ε.Ε.Κ.Ε. Θωμά Κατωπόδη

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΕΡΟΣ στη μνήμη του αξέχαστου φίλου Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας Πρώην Προέδρου της Ε.Ε.Ε.Κ.Ε. Θωμά Κατωπόδη ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΕΡΟΣ στη μνήμη του αξέχαστου φίλου Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας Πρώην Προέδρου της Ε.Ε.Ε.Κ.Ε. Θωμά Κατωπόδη 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΕΡΟΣ... 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΙ... 7 ΤΕΡΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 30/1/2019 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 30/1/2019 ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 30/1/2019 ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Χειριστών. Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Πιλότων

Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Χειριστών. Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Πιλότων Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Χειριστών Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Πιλότων Εγχειρίδιο Ενημέρωσης Πιλότων RFE ATHENS GR- I V A O 4 Ο κ τ ω β ρ ί ο υ 2 0 1 5 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 1 Γενικές Οδηγίες:... 2 Γνωριμία με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΟΝΟ για την ηµέρα τις εκδήλωσης το αεροδρόµιο θα είναι ανοικτό από τις 0800 τοπική έως 1730 τοπική.

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΟΝΟ για την ηµέρα τις εκδήλωσης το αεροδρόµιο θα είναι ανοικτό από τις 0800 τοπική έως 1730 τοπική. ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λίγο πριν αποχαιρετήσουµε την άνοιξη και µας µπει για τα καλά το καλοκαίρι, µιας και εδώ στον νότο το καλοκαίρι έρχεται νωρίς, µια οµάδα φίλων που αγαπάνε την πτήση και των αεροαθλητισµό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΌΝΕΣ ΤΟΥ ΑΈΡΑ. Το έγγραφο αυτό παρουσιάζει τους κανόνες στον αέρα που εφαρμόζονται σε όλα τα αεροσκάφη.

ΚΑΝΌΝΕΣ ΤΟΥ ΑΈΡΑ. Το έγγραφο αυτό παρουσιάζει τους κανόνες στον αέρα που εφαρμόζονται σε όλα τα αεροσκάφη. 1. Σ ΎΝΟΨ Η ΚΑΝΌΝΕΣ ΤΟΥ ΑΈΡΑ Το έγγραφο αυτό παρουσιάζει τους κανόνες στον αέρα που εφαρμόζονται σε όλα τα αεροσκάφη. 2. ΕΦ ΑΡΜΟΓΉ ΤΩΝ ΚΑΝΟ ΝΩ Ν 2.1. ΚΑ ΝΌΝΕ Σ ΠΤΉΣ ΗΣ Η λειτουργία ενός αεροσκάφους σε

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία

Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία Επιτροπή Υπερελαφρών ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΩΝ (PARAMOTER) Έκδοση 2014 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η Επιτροπή Υπερελαφρών της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Αερολέσχη Λάρισας Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Α/φών 2014 Τερψιθέα Λάρισας BRIEFING FOLDER. Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2014

Αερολέσχη Λάρισας Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Α/φών 2014 Τερψιθέα Λάρισας BRIEFING FOLDER. Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2014 BRIEFING FOLDER Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2014 11 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΤΕΡΨΙΘΕΑ, ΛΑΡΙΣΑΣ 1 1. Πληροφορίες πεδίου ZZZZ Τερψιθέας Όνομα Συντεταγμένες Υψόμετρο Διάδρομοι Άλλες πληροφορίες ZZZZ

Διαβάστε περισσότερα

Είναι υποχρεωτικό στα ιδιωτικά αεροσκάφη να αποδέχονται καθοδήγηση σε όλα τα ελληνικά αεροδρόµια

Είναι υποχρεωτικό στα ιδιωτικά αεροσκάφη να αποδέχονται καθοδήγηση σε όλα τα ελληνικά αεροδρόµια Λίγο πριν διαβάσετε αυτή την έκδοση θα ήθελα να σας ενηµερώσω ότι επ ουδενί δεν πρέπει να χρησιµοποιηθεί για πραγµατική πλοήγηση.οφείλω να ευχαριστήσω τους κύριους Στρατάκη και Λαβράνο οι οποίοι µε βοήθησαν

Διαβάστε περισσότερα

1. Συστήματα σταθμών βάσης Κινητής τηλεφωνίας

1. Συστήματα σταθμών βάσης Κινητής τηλεφωνίας 1. Συστήματα σταθμών βάσης Κινητής τηλεφωνίας Οι σταθερές κεραίες που χρησιμοποιούνται για τις ασύρματες επικοινωνίες ονομάζονται σταθμοί βάσης κυψελωτών επικοινωνιών ή πύργοι μετάδοσης κινητής τηλεφωνίας.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία προσομοίωσης για την διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας

Εργαλεία προσομοίωσης για την διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας Εργαλεία προσομοίωσης για την διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας Ιωάννης Ανδρεδάκης Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος Περίληψη Η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας έχει σαν γνώμονα την ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Airport Layout LGTS Makedonia airport

Airport Layout LGTS Makedonia airport Επεξήγηση χαρτών Με αυτό το εγχειρίδιο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται τα διάφορα στοιχεία που μας παρέχουν οι χάρτες που υπάρχουν για κάθε σχεδόν αεροδρόμιο του κόσμου. Σαν παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Inbound-Outbound Tutorial

Inbound-Outbound Tutorial Inbound-Outbound Tutorial Διαδικασίες, για χρήση με το Flight Simulator. Μανώλης Στεφανάκης pneumakithiki@yahoo.gr Στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε απλά και περιληπτικά τις δύο πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Χωρητικότητα Αεροδροµίου

Χωρητικότητα Αεροδροµίου Αεροδρόµια και αεροπορικές µεταφορές Χωρητικότητα Αεροδροµίου Χριστίνα Μηλιώτη cmilioti@mail.ntua.gr Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήµιο Πατρών Ευχαριστίες Οι διαφάνειες του µαθήµατος περιέχουν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ EΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ COMMISSION HELLENIC MICROLIGHT AIRCRAFT (CHMA)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ EΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ COMMISSION HELLENIC MICROLIGHT AIRCRAFT (CHMA) 1 Αγρίνιο Αγρίνιο 383683N 212300E 1,5 NM BRG 230 o από κέντρο 154 14/32 1200X50m 0,5% Ασφαλτος- Τσιμέντο - ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ATC παρέχεται από το γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο (LGAG) στην 123.650 Τηλ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ] EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σχέδιο Βρυξέλλες, C ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. / της Επιτροπής για καθορισμό των κοινών κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Επεξήγηση χαρτών Version2

Επεξήγηση χαρτών Version2 Επεξήγηση χαρτών Version2 Με αυτό το εγχειρίδιο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται τα διάφορα στοιχεία που μας παρέχουν οι χάρτες που υπάρχουν για κάθε σχεδόν αεροδρόμιο του κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕπισκόπησητουNextGen. Τάσος Νικολέρης, U.C. Berkeley Δημήτριος Τσαμπούλας, Ε.Μ.Π.

ΕπισκόπησητουNextGen. Τάσος Νικολέρης, U.C. Berkeley Δημήτριος Τσαμπούλας, Ε.Μ.Π. ΕπισκόπησητουNextGen Τάσος Νικολέρης, U.C. Berkeley Δημήτριος Τσαμπούλας, Ε.Μ.Π. Δομήτηςπαρουσίασης NextGen και βασικές λειτουργίες Τεχνολογικός εξοπλισμός Οικονομικά κίνητρα 2 ΤοΣύστημαΕναέριαςΚυκλοφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ EΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ COMMISSION HELLENIC MICROLIGHT AIRCRAFT (CHMA)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ EΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ COMMISSION HELLENIC MICROLIGHT AIRCRAFT (CHMA) 1 Αγρίνιο Αγρίνιο 383683N 212300E 1,5 NM BRG 230 o από κέντρο 154 14/32 1200X50m 0,5% Ασφαλτος- Τσιμέντο - ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ATC παρέχεται από το γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο (LGAG) στην 123.650 Τηλ:

Διαβάστε περισσότερα

Τα βρίσκουμε σε: Αεροδρόμια Λιμάνια, μαρίνες Μετεωρολογικές υπηρεσίες Στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις

Τα βρίσκουμε σε: Αεροδρόμια Λιμάνια, μαρίνες Μετεωρολογικές υπηρεσίες Στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις Τι είναι το radar Με απλά λόγια το radar είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που μας επιτρέπει να «βλέπουμε» τον γύρω μας χώρο στο σκοτάδι ή σε ομίχλη. Στην πραγματικότητα, είναι ένας πομποδέκτης ηλεκτρομαγνητικών

Διαβάστε περισσότερα

7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS

7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS 7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS 7.1 GPS και άλλα συστήµατα προσδιορισµού θέσης GNSS Παράλληλα µε το GPS η πρώην Σοβιετική Ένωση προχώρησε στη δηµιουργία ενός παρόµοιου συστήµατος προσδιορισµού θέσης

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 13.10.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 281/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 923/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Σεπτεμβρίου 2012 για καθορισμό των κοινών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IMS STC

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IMS STC ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IMS STC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 4 2.1 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ IR IMS STC 621/641/661 4 2.2 ΠΑΝΕΛ ΕΚΠΟΜΠΗΣ IR IMS STC 622/642/662 5 2.3 ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΣΟΒΑΡΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ: SX-API & SX-ARA ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

First Steps on Virtual ATC

First Steps on Virtual ATC First Steps on Virtual ATC (Greek) By Emmanuel Stefanakis Περιεχόµενα Εισαγωγή...3 Από την αρχή...3 Κεφάλαιο 1 ο Εναέριος χώρος Αεροδιάδροµοι Ραδιοβοηθήµατα 1.1 Γενικά...4 1.2 Είδη πτήσεων...4 1.3 ιαµόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ανθρώπινος Παράγοντας στη Συνεργασία Ιπταμένου και Ελεγκτή και η Συμβολή τους στην Ασφάλεια Πτήσεων.

Ο Ανθρώπινος Παράγοντας στη Συνεργασία Ιπταμένου και Ελεγκτή και η Συμβολή τους στην Ασφάλεια Πτήσεων. Ο Ανθρώπινος Παράγοντας στη Συνεργασία Ιπταμένου και Ελεγκτή και η Συμβολή τους στην Ασφάλεια Πτήσεων. Των: Ανθσγού (Ι) Παν. Φωτόπουλου, Ανθσγού (ΕΑ) Ηλ. Παναγόπουλου και Ανθσγού (ΕΑ) Παν. Λέκκα Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής. https://www.facebook.com/driving.edu/

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής.  https://www.facebook.com/driving.edu/ Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής http://www.driving.org.gr/ https://www.facebook.com/driving.edu/ Γιατί κατά την γνώμη σας γίνονται ατυχήματα δυστυχήματα στον δρόμο; Το

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN REDUCED VERTICAL SEPARATION MINIMUM

EUROPEAN REDUCED VERTICAL SEPARATION MINIMUM EUROPEAN REDUCED VERTICAL SEPARATION MINIMUM EUR RVSM ΠΙΝΑΞ RVSM ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΠΤΗΣΕΩΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002 Επιμέλεια: Α. Σωτηρόπουλος - Ε.Ε.Κ. ΚΕΠ.ΑΘ. 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ H διαρκώς αυξανόμενη

Διαβάστε περισσότερα

VFR Phraseology Manual

VFR Phraseology Manual VFR Phraseology Manual Εγχειρίδιο VFR Φρασεολογίας Φρασεολογία Αυτός ο οδηγός περιγράφει τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται από τους πιλότους και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας όταν θα πετάξουν VFR.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΤΑΛΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΑΦΡΩΝ & ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΦΑΙΣΤΟΣ 2014 ΦΑΙΣΤΟΣ FlyIn 2014. 1 έως 5 Μαΐου 2014

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΤΑΛΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΑΦΡΩΝ & ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΦΑΙΣΤΟΣ 2014 ΦΑΙΣΤΟΣ FlyIn 2014. 1 έως 5 Μαΐου 2014 ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΤΑΛΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΑΦΡΩΝ & ΥΠΕΡΕΛΑΦΡΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΦΑΙΣΤΟΣ 2014 ΦΑΙΣΤΟΣ FlyIn 2014 1 έως 5 Μαΐου 2014 1 o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Η Αερολέσχη ΤΑΛΩΣ Ηρακλείου, μετά από εισήγηση της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο.

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο. ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ Η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης δεν διαφέρει στα βασικά από την ιστιοπλοΐα τριγώνου η οποία γίνεται με μικρά σκάφη καi σε προκαθορισμένο στίβο. Όταν όμως αφήνουμε την ακτή και ανοιγόμαστε στο

Διαβάστε περισσότερα

Air Traffic Control Basic Knowledge

Air Traffic Control Basic Knowledge Air Traffic Control Basic Knowledge Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας Βασικές γνώσεις Εισαγωγή Αυτό το εγχειρίδιο απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να μάθουν τα πάντα στο χώρο του Εικονικού Ελέγχου Εναέριας

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης. AIS Automatic Identification System

Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης. AIS Automatic Identification System Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης AIS Automatic Identification System Ορισμός Απαίτηση από τον ΙΜΟ (international Maritime Organization) από το 2004 (για πλοία με χωρητικότητας μεγαλύτερη από 300 gt) Παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ. Ελληνικού και Βουλγαρικού τμήματος. IVAO Συμφωνητικά

ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ. Ελληνικού και Βουλγαρικού τμήματος. IVAO Συμφωνητικά ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ Ελληνικού και Βουλγαρικού τμήματος IVAO Συμφωνητικά Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για τον IVAO και ΔΕΝ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για πραγματικές

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Νικολάου Ν - Παπαδούλης Γ Τετάρτη, 04 Ιανουάριος :03 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Ιανουάριος :53

Συντάχθηκε απο τον/την Νικολάου Ν - Παπαδούλης Γ Τετάρτη, 04 Ιανουάριος :03 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Ιανουάριος :53 Ραδιοεντοπιστής ή ΡΑΝΤΑΡ Ο Ραδιοεντοπιστής ή γνωστότερο με το διεθνές όνομα Ραντάρ που προέρχεται από σύντμηση των αγγλικών λέξεων "Radio Detection Αnd Ranging", αποτελεί ένα βασικό ηλεκτρονικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. 2.64 6ωρο ή λιγότερο 1.17

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. 2.64 6ωρο ή λιγότερο 1.17 ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 00 ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ SYNOP.7 µήνας/μσ ωρο Mεµονωµένες παράµετροι.7 µήνας/παράµετρο/μσ διαθέσιµες παρατηρήσεις ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ Α/Α ΠΡΟΪΟΝ ΤΙΜΗ( ) ΜΟΝΑ Α ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.6

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Ο ΗΓΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΠΤΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 -ii- -i- ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 ΣΚΟΠΟΣ...1 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΠΑΡΑ ΟΧΕΣ...1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ «1»...3 ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Διπλωματική Εργασία Χωροθέτηση ραδιοβοηθημάτων αεροδρομίων

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Διπλωματική Εργασία Χωροθέτηση ραδιοβοηθημάτων αεροδρομίων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Διπλωματική Εργασία Χωροθέτηση ραδιοβοηθημάτων αεροδρομίων Αλεξάκη Ζωή Επιβλέπων: Α. Λοΐζος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΤΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ Εισαγωγή Το εγχειρίδιο πτητικών διαδικασιών που κρατάτε στα χέρια σας γράφτηκε με γνώμονα την παροχή των ελαχίστων απαραίτητων οδηγιών προς τους νέους εικονικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Α.Ε.ΜΑ) Αγώνες Κυπέλλου Υπερελαφρών Αεροσκαφών ος Γύρος

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Α.Ε.ΜΑ) Αγώνες Κυπέλλου Υπερελαφρών Αεροσκαφών ος Γύρος ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Α.Ε.ΜΑ) Αγώνες Κυπέλλου Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2018 1 ος Γύρος 1 o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Η Αεραθλητική Ένωση Μαγνησίας (Α.Ε.ΜΑ), μετά από εισήγηση της Επιτροπής Υπερελαφρών και

Διαβάστε περισσότερα

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών Η Ιστορία της Αεροπορίας Στρατού 1. Χρονική αφετηρία της Αεροπορίας Στρατού θεωρείται το έτος 1947 όταν τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς μετέβησαν οι πρώτοι Αξιωματικοί του πυροβολικού στην Αγγλία στη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ"

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

Alpha, Alfa) www.redstar.gr

Alpha, Alfa) www.redstar.gr Πύραυλος εναντίον πλοίων 3M-51 (Alpha( Alpha, Alfa) 3Μ-51 (3Μ54) 3Μ-51 (3Μ54) Πύραυλος εναντίον πλοίων 3M-51 (Alpha, Alfa) 1 Χώρα: Ρωσία Αριθµός αντικειµένου: 3Μ-51 (3Μ54) Ονοµασία: Alfa Κατασκευαστής:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Μάθημα 3.1: Μάθημα 3.2: Μάθημα 3.3: Πολυπλεξία επιμερισμού συχνότητας χρόνου Συγκριτική αξιολόγηση τεχνικών πολυπλεξίας Στατιστική πολυπλεξία Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σχέδιο Βρυξέλλες, C ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] για τη θέσπιση τεχνικών απαιτήσεων και διοικητικών διαδικασιών σχετικών με τις μη εμπορικές αεροπορικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΑΡΑΞΟΥ. Περιφερειακοί Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών MESOLOGI 2017 FlyIn

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΑΡΑΞΟΥ. Περιφερειακοί Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών MESOLOGI 2017 FlyIn ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΑΡΑΞΟΥ Περιφερειακοί Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2017 MESOLOGI 2017 FlyIn 1 o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Οι Αερολέσχες Μεσολογγίου και Αράξου, μετά από εισήγηση της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Briefing Περιφερειακός Αγώνας Υπερελαφρών 26-27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Φάκελος Briefing Περιφερειακός Αγώνας Υπερελαφρών 26-27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Φάκελος Briefing Περιφερειακός Αγώνας Υπερελαφρών 26-27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Επιτροπή διεξαγωγής αγώνα Ηρακλής Τσαμαδιάς Χαράλαμπος Μαυρίδης Task 1o (φωτογραφίες) Ιωάννης Φραγκίδης Task 2o (χρονομέτρης) Ευστράτιος

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Θέματα: διασταύρωση σφαιρών, συστήματα με συντεταγμένες, απόσταση, ταχύτητα και χρόνος, μετάδοση σήματος Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 16+ Διαφοροποίηση: Πιο ψηλό επίπεδο: μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση φωτισμού. Προβολείς LED με ανιχνευτή κίνησης εξωτερικών χώρων

Διαχείριση φωτισμού. Προβολείς LED με ανιχνευτή κίνησης εξωτερικών χώρων Διαχείριση φωτισμού Προβολείς LED με ανιχνευτή κίνησης εξωτερικών χώρων Αποκαλύψτε τους χώρους χάρη στον φωτισμό! Προβολείς LED με ή χωρίς ανιχνευτή κίνησης Ένα καλοκαιρινό βράδυ στη βεράντα με φίλους,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση τεχνικών χαρακτηριστικών ιδιοκατασκευών στα πλαίσια του Κανονισμού - γενικού πλαίσιου πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών-

Παρουσίαση τεχνικών χαρακτηριστικών ιδιοκατασκευών στα πλαίσια του Κανονισμού - γενικού πλαίσιου πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών- Παρουσίαση τεχνικών χαρακτηριστικών ιδιοκατασκευών στα πλαίσια του Κανονισμού - γενικού πλαίσιου πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών- ΣμηΕΑ. Κριτήρια επιλογής ΣμηΕΑ για τις απαιτήσεις τοπογραφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ (GPS - Global Positioning System) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ (GPS - Global Positioning System) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 10 10.0 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΗΣ (GPS - Global Positioning System) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το σύστημα GPS επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό των γεωγραφικών συντεταγμένων μιας οποιασδήποτε θέσης,

Διαβάστε περισσότερα

Point to Point Navigation Using RMI only

Point to Point Navigation Using RMI only Point to Point Navigation Using RMI only Γειά χαρά, κατόπιν συζητήσεων που εχουν γίνει σε συναντήσεις Ελλήνων FlightSimmers έκρινα σκόπιµο να γίνει µια παρουσίαση του πως γινεται η point-to-point αεροναυτιλία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 2665029462 E-

ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 2665029462 E- ΚΕΣΥΠ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Στεγάζεται στο κτήριο της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας. Λειτουργεί και με απογευματινό ωράριο Τηλ. Επικοινωνίας: 2665029462 E-mail: kesyp@dide.thesp.sch.gr Στρατιωτικές και

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Θέμα : Περπατώντας στο Πήλιο Θέλετε να οργανώσετε έναν ορειβατικό περίπατο από την Αγριά στην Δράκεια Πηλίου.

Φύλλο Εργασίας. Θέμα : Περπατώντας στο Πήλιο Θέλετε να οργανώσετε έναν ορειβατικό περίπατο από την Αγριά στην Δράκεια Πηλίου. Ενότητα Χάρτες Φύλλο Εργασίας Μελέτη χαρτών Τάξη Α Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο.Τμήμα..Ημερομηνία. Σκοποί του φύλλου εργασίας Η εξοικείωση 1. Με την χρήση των χαρτών 2. Με την χρήση της πυξίδας 3. Με την εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΣΟΒΑΡΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ: SX-ACO & SX-ARA ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Αίθων Οδυσσεύς Ναρλής. 14 Απριλίου 2011

Δρ. Αίθων Οδυσσεύς Ναρλής. 14 Απριλίου 2011 Δρ. Αίθων Οδυσσεύς Ναρλής 14 Απριλίου 2011 Ανάλυση μερικών χαρακτηριστικών αεροπορικών ατυχημάτων Ιδιότητες αυτοματισμών πτήσεως και οι κίνδυνοι που υποβόσκουν Ευρωπαϊκό όραμα για ασφαλέστερες πτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Α.Ε.ΜΑ) Αγώνες Κυπέλλου Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2017

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Α.Ε.ΜΑ) Αγώνες Κυπέλλου Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2017 ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Α.Ε.ΜΑ) Αγώνες Κυπέλλου Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2017 1 o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Η Αεραθλητική Ένωση Μαγνησίας (Α.Ε.ΜΑ), μετά από εισήγηση της Επιτροπής Υπερελαφρών και απόφασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Πανελλήνιοι Αγώνες Υπερελαφρών Αεροσκαφών 2015 & HORTERO FLYIN 2015 1 o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Η Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία, προσκαλεί όλα τα σωματεία μέλη της, με ενασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

4 th AVIATION CAREER DAY

4 th AVIATION CAREER DAY 4 th AVIATION CAREER DAY ΑΘΗΝΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ INTERCONTINENTAL 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η Aviation Career Day είναι ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού αφιερωμένη στον αεροπορικό κλάδο και στα συναφή

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Πρωτ. 9/2010 Αθήνα, 5/3/2010

Αρ. Πρωτ. 9/2010 Αθήνα, 5/3/2010 Αρ. Πρωτ. 9/2010 Αθήνα, 5/3/2010 ΠΡΟΣ : Σωματεία με δραστηριότητα υπερελαφρών ΘΕΜΑ : Πρόταση της Επιτροπής Υπερελαφρών επί του Κανονισμού ΥΠ.Α.Μ Αγαπητοί φίλοι, Συνημμένα θα βρείτε την πρόταση της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πολυτεχνική Σχολή ΘΕΜΑΤΙΚΗ : ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πολυτεχνική Σχολή ΘΕΜΑΤΙΚΗ : ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΘΕΜΑΤΙΚΗ : ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Ιωάννης Φαρασλής Τηλ : 24210-74466, Πεδίον Άρεως, Βόλος http://www.prd.uth.gr/el/staff/i_faraslis

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΠΡΟΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Β. ΠΡΟΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ Β. ΠΡΟΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΑΘΗΝΑ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΞΕΛΙΞΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ Σελίδα 1.1 Ιστορική ανασκόπηση και εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία

Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τηλεπισκόπηση - Φωτοερμηνεία Ενότητα 2: Εισαγωγή στην Αεροφωτογραφία. Κωνσταντίνος Περάκης Ιωάννης Φαρασλής Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙ ΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙ ΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙ ΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ Η ΠΥΞΙΔΑ Η πυξίδα είναι ένα όργανο προσανατολισμού που δείχνει τα σημεία του ορίζοντα και άλλες πληροφορίες προσανατολισμού ως προς τα σημεία του ορίζοντα, όπως το αζιμούθιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) EΚΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Α/ΦΟΥΣ SX-AMG ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ης ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ http://www.ikastiko.gr/ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Η ετήσια επισκόπηση ασφάλειας παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια της αεροπορίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο

Η ετήσια επισκόπηση ασφάλειας παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια της αεροπορίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 13 Σύνοψη των κυριότερων σημείων Η ετήσια επισκόπηση ασφάλειας παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια της αεροπορίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο Τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

αα ΑΡΘΡΟ ΣΧΟΛΙΑ 01 Άρθρο 32 & (η), (θ), (ιβ) και (ιγ)

αα ΑΡΘΡΟ ΣΧΟΛΙΑ 01 Άρθρο 32 & (η), (θ), (ιβ) και (ιγ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ αα ΑΡΘΡΟ ΣΧΟΛΙΑ 01 Άρθρο 32 & (η), (θ), (ιβ) και (ιγ) Στο άρθρο αυτό και στις συγκεκριμένες παραγράφους, γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση GPS σε. πολυμέσων

Χρήση GPS σε. πολυμέσων Χρήση GPS σε εφαρμογές πολυμέσων Σωφρονιάδη Ειρήνη ΓΤΠ 61 2012 Τί είναι το Global Positioning System ; Το GPS είναι το παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης. Είναι ένα δίκτυο δορυφόρων σε τροχιά που μεταδίδουν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002

Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) 6208 Κ.Α.Π. 621/2002 Αρ. 3662,13.12.2002 Αριθμός 621 Οι περί Πολιτικής Αεροπορίας (Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με

Διαβάστε περισσότερα

από 6η έως 6η ώρα 6η ώρα ,67 0,67 1,33

από 6η έως 6η ώρα 6η ώρα ,67 0,67 1,33 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Γ» στο υπ αρ. πρωτ. 16/30-3-2015 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ Σ (Με 40 ώρες υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας - 8 ημερησίως) (Πίνακας Γ1) ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής

Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής Ένα τυχαίο περιστατικό Υπάρχουν λανθασμένες συμπεριφορές ; Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας Είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ

ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΩΝ ΗΛΩΣΗ ΡΑ ΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΝΑΜΕΤΑ ΟΤΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΗΛΩΣΗ ΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΤΜΗΜΑ A. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ 1. Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-2 (ο χάρτης)

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-2 (ο χάρτης) ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-2 (ο χάρτης) Ο χάρτης ως υπόβαθρο των ΓΣΠ Tα ΓΣΠ βασίζονται στη διαχείριση πληροφοριών που έχουν άμεση σχέση με το γεωγραφικό χώρο, περιέχουν δηλαδή δεδομένα με γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα VIΙ του σχεδίου κανονισμού της Επιτροπής για τις «Αεροπορικές δραστηριότητες OPS» Μέρος NCO εκτελεστικοί κανόνες

Παράρτημα VIΙ του σχεδίου κανονισμού της Επιτροπής για τις «Αεροπορικές δραστηριότητες OPS» Μέρος NCO εκτελεστικοί κανόνες Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας της Αεροπορίας Παράρτημα VIΙ του σχεδίου κανονισμού της Επιτροπής για τις «Αεροπορικές δραστηριότητες OPS» Μέρος NCO εκτελεστικοί κανόνες R.F010-02 Ευρωπαϊκός Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ SATCOM

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ SATCOM Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ «Ψηφιακά Συστήματα και Υπηρεσίες» Κατεύθυνση Δικτυοκεντρικών Πληροφοριακών Συστημάτων Διπλωματική Εργασία με θέμα: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ Ημ/νια Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017 MANUAL-OCD001-R6 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΑ 8 A.1 Διαχείριση και έλεγχος του Εγχειριδίου Αεροδρομίου 8 1.1 Εισαγωγή 8 1.2 Δήλωση Συμμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εγχειρίδιο για την ενημέρωση του κόμβου «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» μέσω του http://odysseusbo.culture.gr/ Αικ. Χαμπούρη Ιωαννίδου ΜΑ ΜSc, Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Ροζ δορυφόροι Ερωτήσεις 1) Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων 2)Στρατιωτικές χρήσεις δορυφόρων; 3)Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα 4)Πως θα είναι στο μέλλον; Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων Έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής Δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΡΟΧΟΔΡΟΜΟΙ ΔΑΠΕΔΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΡΟΧΟΔΡΟΜΟΙ ΔΑΠΕΔΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Αεροδρόµια και αεροπορικές µεταφορές ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΤΡΟΧΟΔΡΟΜΟΙ ΔΑΠΕΔΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Χριστίνα Μηλιώτη cmilioti@mail.ntua.gr Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήµιο Πατρών Τροχόδρομοι και διάδρομοι Αεροδρόμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 5915 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 482 30 Μαρτίου 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ελικοδρομίου της εταιρείας «MAVERICK S.R.L.» στη

Διαβάστε περισσότερα