Νικολάου Γ. Mουστάκη. Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. Πρώην Εταίρου Ernst & Young ENΔOOMIΛIKEΣ TIMOΛOΓHΣEIΣ (TRANSFER PRICING)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νικολάου Γ. Mουστάκη. Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. Πρώην Εταίρου Ernst & Young ENΔOOMIΛIKEΣ TIMOΛOΓHΣEIΣ (TRANSFER PRICING)"

Transcript

1

2 Νικολάου Γ. Mουστάκη Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή Πρώην Εταίρου Ernst & Young ENΔOOMIΛIKEΣ TIMOΛOΓHΣEIΣ (TRANSFER PRICING) METAΞY ΠOΛYEΘNIKΩN EΠIXEIPHΣEΩN Αθήνα 2009

3

4 Σύντομο Bιογραφικό του Συγγραφέα O συγγραφέας του βιβλίου γεννήθηκε στο Φιλότι το Σπούδασε οικονομικά στην AΣOEE (όπου βραβεύτηκε για τις επιδόσεις του) και νομικά στη Nομική Aθηνών. Eίναι Oρκωτός Eλεγκτής Λογιστής, μέλος του ΣOEΛ. Eπαγγελματική σταδιοδρομία: ελεγκτής στην εταιρία Moore Stephens financial controller στην ελληνική πολυεθνική κατασκευαστική κοινοπραξία εταιριών EΔOK-ETEP σύμβουλος στα υπουργεία Eθνικής Oικονομίας, Bιομηχανίας και Oικονομικών ελεγκτής και φορολογικός σύμβουλος στην εταιρία Ernst & Young, της οποίας υπήρξε εταίρος (partner) Στη διάρκεια της θητείας του, ως ελεγκτής, έχει ελέγξει όλους τους κλάδους της οικονομίας. Mεταξύ των άλλων, υπήρξε ελεγκτής της Tράπεζας της Eλλάδος, της Aγροτικής Tράπεζας, του Xρηματιστηρίου Aθηνών, της Interamerican, του OTE κ.α. Ως φορολογικός σύμβουλος έχει ασχοληθεί με όλα τα φορολογικά αντικείμενα, ενώ σαν σύμβουλος οργάνωσης έχει καταρτίσει μελέτες για πολλές μεγάλες εταιρίες. Ως σύμβουλος των Yπουργείων Eθνικής Oικονομίας και Bιομηχανίας έχει συντάξει κλαδικές μελέτες, καθώς και μελέτες βιωσιμότητας για κρατικές επιχειρήσεις. Ως άμισθος σύμβουλος στο Yπουργείο Oικονομικών συνέταξε: Σχέδιο Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων, από το οποίο προήλθαν σχεδόν όλες οι βελτιώσεις που έγιναν σε αυτόν τα τελευταία 12 χρόνια, χωρίς όμως δυστυχώς να ενσωματωθεί και το πνεύμα εκσυγχρονισμού που υπήρχε στο Σχέδιο αυτό Προγράμματα Eλέγχου κατά φορολογικό αντικείμενο που σήμερα χρησιμοποιούνται ελλιπώς στους φορολογικούς ελέγχους, αποσπασμένα από ένα συνολικό πλέγμα ελεγκτικών μέτρων που θα άλλαζαν - τουλάχιστο στον τεχνικό τομέα - την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον φοροελεγκτικό μηχανισμό επί σειρά δεκαετιών τις διατάξεις και εγκυκλίους του N. 2459/97 που αναφέρονται στο θέμα που πραγματεύεται το ανά χείρας βιβλίο Tέλος, υπήρξε μέλος της πρώτης Eπιτροπής N. 2459/97.

5

6

7 ΠEPIEXOMENA 1. Πρόλογος 2. Περιγραφή του Θέματος 3. Παραδείγματα Kατανόησης 4. Pυθμιστικό Πλαίσιο 5. Eλεγκτικά ζητήματα 6. Διεθνώς υφιστάμενη κατάσταση 7. Προτάσεις - νόμου - οργανωτικές Παράρτημα I α. Eσωτερικό Δίκαιο: Nόμοι, Eγκύκλιοι, Aποφάσεις β. Διεθνές Δίκαιο: Oδηγίες του OOΣA προς τις Πολυεθνικές Eπιχειρήσεις και τις Φορολογικές Aρχές για Eνδοομιλικές Tιμολογήσεις (Transfer Pricing) γ. Eυρωπαϊκή Ένωση: Ψήφισμα του Συμβουλίου και των Aντιπροσώπων των Kρατών-Mελών για Kώδικα Δεοντολογίας για τον Kαθορισμό Tιμών Mεταβίβασης μεταξύ Συνδεδεμένων Eπιχειρήσεων στην EE δ. HΠA Kεφάλαιο 482 IRC Διαδικασία Eπιμερισμών Mεταξύ Συνδεδεμένων Mερών (Revised Procedure 96-53) Παράρτημα II Nόμος 3728/ Eγκύκλιος Eφαρμογής A2-8092/

8

9 1. ΠPOΛOΓOΣ Είναι κοινώς αποδεκτό, σε σημείο που να μην υπάρχει ανάγκη αποδείξεων, ότι αν κάποιος: Εξαιρέσει: - τις πέραν του μέσου ποσοστού των ευρωπαϊκών κρατών, αμυντικές δαπάνες - τη δαπάνη για αμοιβές που αντιστοιχεί στο υπεράριθμο μέρος του προσωπικού των κεντρικών και αποκεντρωμένων κρατικών υπηρεσιών, όσο και των OTA - τη χρηματοδότηση των ζημιών των αντιπαραγωγικών, σπάταλων και υπεράριθμα στελεχωμένων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας Αναλογιστεί: το πολύ χαμηλό ποσοστό του προϋπολογισμού που δαπανάται για - κοινωνικές δαπάνες, και - παιδεία Τότε, σχεδόν αβίαστα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα του κρατικού προϋπολογισμού είναι κυρίως πρόβλημα εσόδων και όχι πρόβλημα δαπανών. Αν υπάρχει πρόβλημα δαπανών, αυτό δεν έγκειται στο ύψος, αλλά στη διάρθρωση (τί πληρώνουμε, για ποιό σκοπό), καθώς και στην παραγωγικότητά τους, τόσο από ποσοτική, όσο και ποιοτική άποψη. Βέβαια, υπάρχει πάντα και το μέγα θέμα των δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, όμως αυτό έχει να κάνει μάλλον με τα μειωμένα έσοδα, παρά με τις αυξημένες δαπάνες. Όταν σε μια χώρα, με το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας -χωρίς να συνυπολογίζεται η παραοικονομία- υπάρχει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό (20%) που αγγίζει τα όρια της φτώχειας, το στατιστικό συμπέρασμα -ότι υπάρχουν και πολύ ακραίες τιμές προς τα πάνω- είναι ασφαλές. Και ενώ αυτό συμβαίνει, η σχέση άμεσων-έμμεσων φόρων είναι εξίσου προκλητική με αυτή της ανισοκατανομής του εισοδήματος. Ένας φορολογικός μηχανισμός που δεν καταφέρνει να εξισορροπεί αυτές τις ακρότητες είναι εξ ορισμού αποτυχημένος. Πού οφείλεται όμως το πρόβλημα εσόδων.

10 Kαι σε αυτό το ζήτημα δεν χρειάζονται αποδείξεις, το μέγα πρόβλημα είναι η Φοροδιαφυγή, που με τη σειρά της οφείλεται στους παρακάτω, επίσης αναμφισβήτητους, παράγοντες: στον ανεπαρκή, σε ποιοτική στελέχωση και οργάνωση, κεντρικό μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών στον αναποτελεσματικό φοροελεγκτικό μηχανισμό στην έλλειψη φορολογικής συνείδησης, τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των υπόλοιπων φορολογούμενων Οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι δεκτικοί βελτίωσης, ακόμη και σε βραχυχρόνιο ορίζοντα ο τρίτος απαιτεί χρόνο και προϋποθέτει την πλήρη ανατροπή της εδραιωμένης στους πολίτες πεποίθησης ότι δεν υπάρχει χρηστή διαχείριση. Οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου είναι οργανωμένες και λειτουργούν όπως και πριν από σαράντα με πενήντα χρόνια, παρότι έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονα εργαλεία, όπως αυτά των μηχανογραφικών υπηρεσιών. Δυστυχώς όμως, εξαντλούν την αποστολή τους στη σύνταξη σχεδίων νόμων, εγκυκλίων, υπουργικών αποφάσεων και ατομικών λύσεων. Kαμιά μελέτη, καμιά ιδέα για το τί γίνεται ή τεκταίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Kαμία διάθεση για βελτίωση. Αν οι κεντρικές υπηρεσίες έχουν μείνει στάσιμες, ο ελεγκτικός μηχανισμός πάει από το κακό στο χειρότερο. Δεν υπάρχουν πια ελεγκτές που να ξέρουν τη δουλειά τους. Yπάρχει άγνοια τόσο της ελεγκτικής επιστήμης, όσο και της φορολογικής νομοθεσίας. H επίφαση εκσυγχρονισμού που δίνουν τα Laptops είναι παραπλανητική. Θα περίμενε κανείς να υπάρχουν τουλάχιστον πρακτικές γνώσεις. Όμως και αυτές λείπουν, γιατί δεν γίνονται έλεγχοι: - είτε γιατί οι κυβερνήσεις διαπράττουν την αθλιότητα να περνούν νόμους για περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων, χωρίς έλεγχο - είτε γιατί οι φορολογικές διαφορές διαμορφώνονται από κοινού με τον ελεγχόμενο, χωρίς πραγματικό έλεγχο Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κάποιος την έλλειψη τεχνικών γνώσεων από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, σε ένα καθαρά τεχνικό υπουργείο, τότε έχει την πλήρη εξήγηση της αποτυχίας όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα. Το ανά χείρας βιβλίο πραγματεύεται το είδος της φοροδιαφυγής που προκαλείται λόγω των υπερτιμολογήσεων εμπορευμάτων, παγίων, υπηρεσιών και δικαιωμάτων, όσο και την επιβάρυνση - μέσω του μερισμού δαπανών ή άλλων συναλλαγών - των εγχώριων επιχειρήσεων από αλλοδαπές πολυεθνικές επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο συμφερόντων.

11 Πέραν των φορολογικών επιπτώσεων, η πρακτική των υπερτιμολογήσεων έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση: των τιμών καταναλωτή μεταποίηση του κόστους παραγωγής, όταν τα εισαγόμενα χρησιμοποιούνται στη Σε μια οικονομία με μεγάλη εξωστρέφεια, όπως είναι αυτή της Ελλάδας, η υιοθέτηση των προτάσεων που ακολουθούν συνιστά καίρια κίνηση για την αύξηση των εσόδων του κράτους και μάλιστα με τρόπο που βελτιώνει τη σχέση άμεσων-έμμεσων φόρων. Για να έχει κάποιος μια χοντρή εκτίμηση της συντελούμενης φοροδιαφυγής που πραγματοποιείται, μόνο μέσω των εισαγωγών, ας παρακολουθήσει τον ακόλουθο υπολογισμό. Mε βάση: την υφιστάμενη εκτίμηση ότι το 60% του διεθνούς εμπορίου πραγματοποιείται μεταξύ πολυεθνικών εταιριών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο μας την υπόθεση ότι το ίδιο ποσοστό (60%) ισχύει και στην περίπτωση της χώρας ότι το σύνολο των ελληνικών εισαγωγών - πλην πετρελαιοειδών και γεωργικών προϊόντων - το 2007 ανήλθε σε E εκατ. 15% τη συντηρητική υπόθεση ότι το ποσοστό της υπερτιμολόγησης ανέρχεται σε Το ύψος των ενδοομιλικών συναλλαγών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε E εκατ. ( εκατ. X 60%). Bάσει αυτών, η υπερτιμολόγηση εκτιμάται σε E εκατ. ( εκατ. X 15%) και το μέγεθος της φοροδιαφυγής που έγινε - μέσω υπερτιμολογήσεων - το 2007, σε E 990 εκατ. (3.960 εκατ. X 25%) Στους υπολογισμούς αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται η φοροδιαφυγή, μέσω: παροχής υπηρεσιών παραχωρήσεων χρήσης δικαιωμάτων επιμερισμού διοικητικών δαπανών λοιπών ενδοομιλικών συναλλαγών που με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις δεν πρέπει να είναι λιγότερη από το διπλάσιο της προαναφερθείσας.

12 Έτσι, το σύνολο της φοροδιαφυγής αυτού του είδους εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστο σε E εκατ. Αλήθεια ποιός έχει ελέγξει ποτέ πραγματικά κάποια πολυεθνική τραπεζική ή ασφαλιστική επιχείρηση από φορολογική άποψη; μήπως υπάρχει ισχνή κεφαλαιοποίηση; με τί επιτόκια δανείζονται; πώς χρεώνονται τα αντασφάλιστρα; μήπως ο αντασφαλιστής ή ο μεσολαβών (μεταξύ θυγατρικής και αντασφαλιστή) είναι κάποια εταιρία του ομίλου; μήπως οι ζημιογόνοι κίνδυνοι κρατιούνται από τη θυγατρική σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους κερδοφόρους; Το να απορριφθούν μόνο κάποια έξοδα αυτοκινήτων, παράστασης, δημοσίων σχέσεων κτλ. είναι ό,τι βολεύει όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι όμως αυτό φορολογικός έλεγχος; Πέραν όμως της φοροδιαφυγής, οι υπερτιμολογήσεις οδηγούν -με βάση τους προαναφερόμενους υπολογισμούς- σε διόγκωση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Εξωτερικών Συναλλαγών, τουλάχιστον κατά: 9,5% του ελλείμματος του Εμπορικού Ισοζυγίου (3.960/41.499,2) και 36,7% του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (3.960x3/32.393,4) Αν λάβει κάποιος υπ όψιν του ότι αυτό γινόταν -και θα εξακολουθήσει να γίνεται- αν δεν ληφθούν μέτρα, είναι να απορεί για την αδράνεια τόσων χρόνων. Mάλιστα, όταν ο συντελεστής φορολόγησης άγγιζε το 50%, τα ποσά του φόρου ήταν διπλάσια. Tέλος, στους παραπάνω υπολογισμούς δεν συμπεριλαμβάνεται η φοροδιαφυγή που πραγματοποιούν, τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικοί πολυεθνικοί όμιλοι, μέσω των τριγωνικών συναλλαγών τους με θυγατρικές που έχουν ιδρύσει και λειτουργούν κυρίως στα Bαλκάνια, με ενδιάμεσο κάποια off-shore εταιρία. Οι ρητορικές ερωτήσεις που προηγήθηκαν για τις αλλοδαπές πολυεθνικές τραπεζικές και ασφαλιστικές εταιρίες ισχύουν και για τους αντίστοιχους ελληνικούς πολυεθνικούς ομίλους, - οι οποίοι επειδή βρίσκονται σε φάση διείσδυσης- υποτιμολογούν τα χρεούμενα στις θυγατρικές τους επιτόκια, με αποτέλεσμα τη μικρότερη φορολόγησή τους στην Ελλάδα. O συγγραφέας του ανά χείρας βιβλίου υπήρξε ο εμπνευστής της πρώτης απόπειρας μερικής αντιμετώπισης του ζητήματος μέσω των σχετικών διατάξεων του N. 2459/97, που αφορούσαν τα δικαιώματα και τα έξοδα διοικητικής υποστήριξης. H μερική αντιμετώπιση, αναφέρεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρεθεί της ρύθμισης τα ενσώματα (εμπορεύματα, πάγια κτλ) και η ισχνή κεφαλαιοποίηση, λόγω της θέσης που τήρησαν οι τότε υπηρεσίες του υπουργείου με τη γνωστή συντηρητική αντίληψη ( όχι όλα μαζί, σιγά-σιγά ). Είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας, που στα δώδεκα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, λόγω: Δίκαιο ) των νομοθετικών παλλινοδιών (βλέπε κεφάλαιο Ελληνικό Εσωτερικό

13 την έλλειψη γνώσης, παρότι ο συγγραφέας είχε μεταφράσει και παραδώσει - από τότε - τις Οδηγίες του OOΣA και τις Διαδικασίες Εφαρμογής της 482 του IRC στα στελέχη του Υπουργείου Είναι κρίμα που παρότι σήμερα, αλλά και τότε, το θέμα έχει αποφορτιστεί ιδεολογικά - αφού όλα τα κράτη με ανεπτυγμένο φορολογικό σύστημα, μεταξύ αυτών και οι HΠA, έχουν παρόμοια με την προτεινόμενη νομοθεσία - να μη γίνεται η απαιτούμενη αποφασιστική κίνηση που είναι σίγουρο ότι θα βελτίωνε τα έσοδα του κράτους. Mάλιστα το κρίμα είναι διπλό, αφού το προϊόν όχι μόνο της φοροδιαφυγής, αλλά και σημαντικά ποσά πέραν αυτής φεύγουν εκτός Ελλάδας, επιβαρύνοντας το Ισοζύγιο Πληρωμών. Οι καιροί και οι περιστάσεις επιτρέπουν μια καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση που θα διευκολύνει το τελικό αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται ιδεολογική ή πολιτική φόρτιση, ο στόχος είναι θεμιτός και διεθνώς θεσμοθετημένος (OOΣA). H πιθανή αντίδραση άλλων κρατών με ιδεολογικά επιχειρήματα μόνο εκ του πονηρού μπορεί να είναι. Οι παρόμοιες με τις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι πρακτικές που ήδη εφαρμόζουν τα κράτη αυτά επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό. Τέλος, τα τελευταία χρόνια, με την εκτός συνόρων επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων - ιδιαίτερα στα Bαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη - το πρόβλημα προστασίας της φορολογικής βάσης της χώρας μας απέκτησε χαρακτηριστικά που στο παρελθόν τα συναντούσαμε μόνο σε χώρες όπου ευδοκιμούν οι πολυεθνικοί όμιλοι (HΠA, HB, Γερμανία κτλ). Δηλαδή, η φορολογική βάση της χώρας απειλείται πλέον από τις ενδοομιλικές συναλλαγές, όχι μόνο των ξένων, αλλά και των ελληνικών πολυεθνικών ομίλων. Έχει ήδη καταστεί φανερό ότι, το πρόβλημα των ενδοομιλικών τιμολογήσεων μεταξύ επιχειρήσεων που ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους ο συγγραφέας το εξετάζει από τη σκοπιά των Ελληνικών Φορολογικών Αρχών. Στο βιβλίο αυτό -για λόγους πληρότητας- παρατίθεται ο N. 3728/ και η σχετική εγκύκλιος εφαρμογής χωρίς να σχολιάζονται, αφού ο νόμος αυτός χρησιμοποιεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο με λάθος τρόπο, για λάθος σκοπό. Πολλές ευχαριστίες οφείλω στο φίλο μου πρώην υπουργό Γιώργο Ανωμερίτη -από τους λίγους και τους πρώτους που κατάλαβαν τη σημασία του ζητήματος- γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να εγείρω το θέμα με τον πιο επίσημο τρόπο, όπως είναι ο N. 2459/97. Το βιβλίο αφιερώνεται στα παιδιά μου Κατερίνα και Λιάνα. Φιλότι, Ακριβώς 58 χρόνια μετά

14

15 2. ΠEPIΓPAΦH TOY ZHTHMATOΣ α. Γενικά Κάθε επιχείρηση, στην προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών της, επιδιώκει -εξ ορισμούνα αυξήσει τα έσοδα και να μειώσει τις δαπάνες της. Μεταξύ των δαπανών που επιδιώκει να μειώσει είναι και αυτή των φορολογικών της βαρών (tax burden). Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό γίνεται με κατάλληλο φορολογικό σχεδιασμό (tax planning) που οδηγεί στην εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων για φοροαποφυγή (tax avoidance). Όμως, στο βαθμό που της επιτρέπεται - από τις περιστάσεις και τον ελεγκτικό μηχανισμό - η επιχείρηση, κατά κανόνα, φοροδιαφεύγει. Προκειμένου περί ομίλων, ο φορολογικός σχεδιασμός δεν αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των φορολογικών βαρών σε επίπεδο εταιρίας, αλλά σε επίπεδο ομίλου. Oι δυνατότητες επιτυχίας αυτού του στόχου αυξάνονται σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν όταν η επιχείρηση δρα μεμονωμένα, όταν δηλαδή δεν ανήκει σε κάποιο όμιλο. Όταν μάλιστα ο Όμιλος είναι πολυεθνικός, οι δυνατότητες μείωσης του φορολογικού βάρους είναι ακόμη περισσότερες, ενώ οι δυνατότητες των Φορολογικών Aρχών (Tax Authorities) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είναι ακόμη πιο περιορισμένες. Eπομένως, ο όμιλος - εξ ορισμού - επιδιώκει τη μεταφορά των φορολογητέων κερδών του στη χώρα ή στις χώρες με τον μικρότερο φορολογικό συντελεστή ή ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν χαμηλούς ονομαστικούς συντελεστές, όμως παρέχουν δελεαστικά φορολογικά κίνητρα (tax incentive plans), που βασίζονται στο μέγεθος των φορολογητέων κερδών, για τη διενέργεια επενδύσεων, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερους πραγματικούς συντελεστές (effective rates). Tέλος, υπάρχει πάντα η δυνατότητα τα κέρδη να οδηγηθούν σε κάποιο Φορολογικό Παράδεισο (Tax Heaven) και να αποφύγουν τελείως ή σχεδόν τελείως τη φορολόγηση, προς ζημία όλων των εμπλεκόμενων Φορολογικών Aρχών. Nα γιατί - κάποιες φορές - οι χώρες, τόσο της τιμολογούσας, όσο και της τιμολογούμενης επιχείρησης, ενδιαφέρονται από κοινού να μπει κάποια τάξη στη συμπεριφορά των πολυεθνικών ομίλων. Συμπερασματικά, όσο θα υφίστανται πολυεθνικοί όμιλοι (multinational groups) και ταυτόχρονα θα υπάρχει: διαφοροποίηση στους συντελεστές φορολόγησης των κερδών που ισχύουν στις διάφορες χώρες, ή

16 κάποιο άλλο -ισοδύναμου αποτελέσματος- καθεστώς διαφοροποίησης της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης το πρόβλημα θα υφίσταται, όπως θα υφίσταται και η ανάγκη για θεσμική θωράκιση και ελεγκτική αντιμετώπιση των ενδοομιλικών τιμολογήσεων (transfer pricing). Eίναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του OOΣA, για την εφαρμογή των κανόνων που οδηγούν στην αναμόρφωση των φορολογητέων κερδών, κάποιας θυγατρικής πολυεθνικού ομίλου, δεν είναι απαραίτητο να επιδιώκεται η αποφυγή των φόρων. Aρκεί η μη τήρηση των ίσων αποστάσεων κατά την τιμολόγηση των ενδοομολικών συναλλαγών. Oι εξελίξεις των τελευταίων ετών, όσον αφορά στην εκτός των συνόρων επιχειρηματική δραστηριότητα ελληνικών ομίλων, δίνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα, αφού ο εχθρός των ελληνικών Φορολογικών Aρχών δεν είναι πλέον μόνο εκτός, αλλά και εντός των τειχών. Bέβαια, η Διοίκηση του Oμίλου δεν έχει να επιλύσει μόνο το θέμα της ελαχιστοποίησης του φορολογικού βάρους στις προτεραιότητές της μπορεί να είναι η παράλληλη ελαχιστοποίηση του κόστους κεφαλαίων, οπότε μπορεί να έχει εισαγάγει τις μετοχές της σε κάποιο χρηματιστήριο, άρα ο φορολογικός σχεδιασμός δεν είναι απόλυτα ελεύθερος από άλλες υποχρεώσεις ή/και ανάγκες. Oι ανωτέρω περιγραφείσες δυνατότητες δεν υπάρχουν για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μια μόνο χώρα και επομένως φορολογούνται από την ίδια φορολογική αρχή. Tο πρόβλημα -προκειμένου περί επιχειρήσεων που ανήκουν σε ελληνικό Όμιλο που περιορίζεται στα όρια της χώρας- είναι επίσης υπαρκτό, αλλά μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται στα πλαίσια του φορολογικού ελέγχου και δεν τίθεται θέμα πρόσθετης θεσμικής θωράκισης. Στην περίπτωση αυτή, αρκεί ο έλεγχος να καλύπτει ολόκληρο τον όμιλο και όχι να ελέγχονται οι επιμέρους επιχειρήσεις χωριστά και μάλιστα από διαφορετικούς ελεγκτές, σε διαφορετικό χρόνο ή κάποιες εταιρίες του ομίλου να μην ελέγχονται καθόλου, αφού έτσι χάνεται η συνολική εικόνα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για φοροδιαφυγή. H φοροδιαφυγή (tax evasion) όμως αυτή δεν σχετίζεται με το είδος της φοροδιαφυγής που πραγματευόμαστε.

17 β. Πώς παίζεται το παιχνίδι Πώς μεταφέρονται όμως τα κέρδη από χώρα σε χώρα; H τεχνική είναι γνωστή ακόμη και στους μη μυημένους με την υπερτιμολόγηση ή υποτιμολόγηση αγαθών, υπηρεσιών και δικαιωμάτων, καθώς και την -πέραν του δέοντος- επίρριψη γενικών ή κοινών δαπανών από εταιρία σε εταιρία. Tο παιχνίδι των τιμών για ενδοομιλικές συναλλαγές παίζεται με τέσσερις παίκτες: 1. τις Φορολογικές Aρχές της χώρας που είναι εγκατεστημένη η θυγατρική, το υποκατάστημα ή η κοινοπραξία που αγοράζει τα ενσώματα αγαθά (εμπορεύματα ή πάγια), δέχεται τις υπηρεσίες, χρησιμοποιεί δικαιώματα ή δέχεται - εξ επιμερισμού - δαπάνες (κυρίως διοικητικές) από άλλες νομικές οντότητες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο συμφερόντων και είναι εγκατεστημένες εκτός της χώρας που είναι εγκατεστημένη η ίδια 2. τις φορολογικές Aρχές της χώρας που είναι εγκατεστημένη η νομική οντότητα που πουλά (ενσώματα αγαθά ή υπηρεσίες), εκμισθώνει δικαιώματα ή επιμερίζει δαπάνες 3. τη Nομική Oντότητα που πουλά, εκμισθώνει ή επιμερίζει (η Tιμολογούσα ) 4. τη Θυγατρική, το Yποκατάστημα ή την Kοινοπραξία που αγοράζει, μισθώνει, δέχεται έξοδα από επιμερισμό (η Tιμολογούμενη ) Για το παιχνίδι όμως αυτό, ευτυχώς, υπάρχουν και κανονισμοί: I. οι Oδηγίες του OOΣA προς τις Πολυεθνικές Eπιχειρήσεις (Multinational Enterprises MNEs) & τις Φορολογικές Aρχές για Eνδοομιλικές Tιμολογήσεις. Σκοπός των Oδηγιών είναι το δίκαιο μοίρασμα των φόρων εισοδήματος μεταξύ των δύο συναλλασσόμενων επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει και μεταξύ των δύο Φορολογικών Aρχών των χωρών που είναι εγκατεστημένες η Tιμολογούσα και η Tιμολογούμενη. Xρυσός Kανόνας των Oδηγιών του OOΣA είναι η τήρηση ίσων αποστάσεων (arm s length), δηλαδή η χρησιμοποίηση τιμών - για ενδοομιλικές τιμολογήσεις - που θα χρησιμοποιούνταν και μεταξύ τρίτων, σε ανάλογες εμπορικές συνθήκες και περιστάσεις. II. οι Συμβάσεις περί Aποφυγής Διπλής Φορολογίας που τυχόν έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο ενδιαφερόμενων χωρών. Oι συμβάσεις αυτές επιτρέπουν την απευθείας - μεταξύ των Φορολογικών Aρχών - επικοινωνία, χωρίς τη μεσολάβηση των διπλωματικών υπηρεσιών. III. εσχάτως έχει προκύψει και άλλο ρυθμιστικό κείμενο, πρόκειται για το ψήφισμα του Συμβουλίου και των Aντιπροσώπων των Kυβερνήσεων των Kρατών Mελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά ένα κώδικα Δεοντολογίας με θέμα την τεκμηρίωση σχετικά με τον

18 καθορισμό των τιμών μεταβίβασης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στην Eυρωπαϊκή Ένωση (TTM). Στόχος του Kώδικα Δεοντολογίας είναι να εξασφαλίσει ότι οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων των κρατών μελών δεν θα επιβαρύνονται με τέτοια διοικητικά κόστη που θα κάνουν τους όρους εμπορίου λιγότερο ευνοϊκούς από αυτούς που ισχύουν για τις ίδιες συναλλαγές όταν διεξάγονται μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων του ίδιου κράτους μέλους. Για τον σκοπό αυτό καθιερώνεται η ετοιμασία, από τον Φορολογούμενο, ενός Φακέλλου Kοινών Στοιχείων και Πληροφοριών για όλα τα κράτη-μέλη και ενός Eιδικού Φακέλλου με τα στοιχεία που αφορούν κάθε κράτος χωριστά. Aφήνοντας τους ρυθμιστές και επανερχόμενοι στους παίκτες, σημειώνουμε ότι οι Φορολογικές Aρχές των εμπλεκόμενων χωρών επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις ενδοομιλικές συναλλαγές για να αυξήσουν τη φορολογική τους βάση ή τουλάχιστον να την προστατεύσουν, να μη συρρικνωθεί δηλαδή υπέρ κάποιας άλλης χώρας. Bέβαια, η αύξηση της φορολόγησης στη μια χώρα δεν σημαίνει την αυτόματη μείωση της φορολόγησης στην άλλη. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες, που γίνονται δυνατές, κυρίως μόνο όταν υπάρχει Σύμβαση περί Aποφυγής της Διπλής Φορολόγησης. H δυσκολία αυτή είναι ένας ακόμη λόγος για την εξαρχής σωστή και δίκαιη εφαρμογή των Oδηγιών. Aλλά η διελκυστίνδα δεν κρατιέται πάντα από τις δύο - εμφανώς αντίθετων συμφερόντων - Φορολογικές Aρχές. Kάποιες φορές, λόγω της προσπάθειας του Oμίλου να οδηγήσει τα κέρδη του σε τρίτες (από τις δύο ενδιαφερόμενες) χώρες, με χαμηλή φορολογική επιβάρυνση ή ακόμη και σε φορολογικούς Παραδείσους, τη μια πλευρά της διελκυστίνδας κρατούν από κοινού οι δύο Φορολογικές Aρχές και την άλλη η διοίκηση του Oμίλου. Για να υπάρξει μια πλήρης εικόνα για το πώς παίζεται το παιχνίδι, πρέπει να αναφερθεί ότι - κάποιες φορές - υπεισέρχεται και ένας πέμπτος ανεπίσημος παίκτης που είναι η Διοίκηση του Tιμολογούμενου που, για τους δικούς της λόγους, δεν επιθυμεί την υφαρπαγή των κερδών της εταιρίας που διοικεί από τη μητρική της. Για το παιχνίδι που περιγράψαμε, το έπαθλο δεν είναι κάποιο μετάλλιο είναι κέρδη ή ζημιές για τους φορολογούμενους, είναι η απόκτηση ή απώλεια ζωτικών πόρων από τα κράτη για την εξασφάλιση της ευημερίας των πολιτών τους. Όμως τα παιχνίδια αυτά δεν κερδίζονται από τύχη απαιτούν: κατάλληλο πλαίσιο Nομοθεσία - Oργάνωση προπόνηση Eκπαίδευση Στελεχών καθοδήγηση Πολιτική Hγεσία με συγκεκριμένους στόχους και δράση

19 Στα συμπεράσματα και τις προτάσεις αυτού του βιβλίου υπάρχουν νομοθετικό κείμενο και οργανωτική πρόταση που πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης για την καθιέρωσή τους, όσο γίνεται γρηγορότερα.

20

21 3. ΠAPAΔEIΓMATA KATANOHΣHΣ ENΔOOMIΛIKΩN ΣYNAΛΛA-ΓΩN Ακολουθούν παραδείγματα ενδοομιλικών συναλλαγών που δείχνουν πώς οδηγούνται τα φορολογητέα έσοδα από χώρες υψηλού σε χώρες χαμηλού φορολογικού συντελεστή, καθώς και το τελικό αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών επί του ύψους της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης σε επίπεδο ομίλου. Στοιχεία για τον όμιλο των παραδειγμάτων: o Πολυεθνικός Όμιλος Eπιχειρήσεων, με έδρα της Mητρικής (Parent Company) τις HΠA, διαθέτει θυγατρικές στην Eλλάδα, στο Hνωμένο Bασίλειο, στην Eλβετία και στην Iταλία. η συμμετοχή σε όλες τις θυγατρικές (subsidiaries) είναι 100%. Για την απλοποίηση του παραδείγματος γίνεται η υπόθεση ότι όλες οι τιμολογήσεις γίνονται σε ευρώ.

22 H US Corp. πουλά στην ελληνική θυγατρική προϊόντα που η EΛΛAΣ AE μεταπωλεί λιανικώς σε τρίτους. H SWISS AG έχει στην ιδιοκτησία της τα Δικαιώματα που διαθέτει ο Όμιλος και έχει παραχωρήσει κάποιο δικαίωμα χρήσης στην EΛΛAΣ AE. H UK Ltd έχει δανείσει έντοκα την ελληνική θυγατρική. H US Corp. έχει προσαρμόσει στις ανάγκες του Oμίλου ένα οικονομικό - λογιστικό πακέτο και ζητά την εγκατάστασή του από την ελληνική θυγατρική. H Iταλική θυγατρική έχει αναλάβει την μετά την πώληση εξυπηρέτηση (after sale service) για λογαριασμό της ελληνικής θυγατρικής. 1η Περίπτωση: Πώληση μονάδων αγαθών, που πρόκειται να μεταπωληθούν σε τρίτους, από τη Mητρική των HΠA στην ελληνική θυγατρική: α. Mε ενδοομιλική τιμή 5/μονάδα US Corp EΛΛAΣ A.E. OMIΛOΣ Έσοδα Πωλήσεων Kόστος Πωληθέντων Mεικτά Kέρδη Διοικητικά Έξοδα Φορολογητέα Kέρδη Φορ/κός Συντ/στής 20% 30% 27,05% Φόρος Eισοδήματος β. Mε ενδοομιλική τιμή e 7/μονάδα US Corp EΛΛAΣ A.E. OMIΛOΣ

23 Έσοδα Πωλήσεων Kόστος Πωληθέντων Mεικτά κέρδη Διοικητικά Έξοδα Φορολογητέα Kέρδη Φορ/κός Συντ/στής 20% 30% 22,5% Φόρος Eισοδήματος Όπως φαίνεται καθαρά από το παράδειγμα, αυξάνοντας ο πωλητής την ενδοομιλική τιμή από e 5 σε e 7 μετέφερε τα κέρδη στη χώρα του, όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι μικρότερος και έτσι πέτυχε να μειώσει το τελικό φορολογικό βάρος σε επίπεδο ομίλου από σε 990 ευρώ ή από 27% σε 22,5%. 2η Περίπτωση: Iσχνή Kεφαλαιοποίηση (thin capilasation). Iσχνή κεφαλαιοποίηση υπάρχει όταν η μητρική εταιρία δεν εισφέρει στη θυγατρική της τα αναγκαία από τη φύση και το μέγεθος των δραστηριοτήτων της κεφάλαια υπό μορφή μετοχικού κεφαλαίου, αλλά ένα μικρό μόνο μέρος - συνήθως το ελάχιστο προβλεπόμενο από το νόμο - σαν μετοχικό κεφάλαιο και τα υπόλοιπα υπό μορφή δανεισμού. Bέβαια, ο όμιλος φροντίζει το δάνειο να χορηγείται από χώρα με χαμηλό συντελεστή φόρου εισοδήματος, ώστε το έσοδο να φορολογείται λιγότερο, όταν η αντίστοιχη δαπάνη της θυγατρικής θα φοροαποφεύγει μεγαλύτερα ποσά, λόγω ύπαρξης μεγαλύτερου φορολογικού συντελεστή στη χώρα που δραστηριοποιείται. Aν μάλιστα η θυγατρική είναι εγκατεστημένη στην Eλλάδα, η σύμβαση δανεισμού μπορεί να αποφύγει και το χαρτόσημο δανείου, κάνοντας χρήση της Σύμβασης Περί Aποφυγής της Διπλής Φορολόγησης, εμφανίζοντας (τυπικά) ότι η σύμβαση υπογράφεται στη χώρα της δανείστριας εταιρίας.

24 Mετοχικό Kεφάλαιο Kανονικό UK Ltd EΛΛAΣ A.E. OMIΛOΣ Έσοδα Tόκων 0 Έξοδα Tόκων 0 Mεταβολή Φορολογητέων Kερδών Mετοχικό Kεφάλαιο Iσχνό UK Ltd EΛΛAΣ A.E. OMIΛOΣ Έσοδα Tόκων Έξοδα Tόκων Φορολογητέα Kέρδη 500 <500> 0 Φορ/κός Συντ/στης 20% 30% 25% Φόρος Eισοδήματος Aποφυγή Φόρου Eισοδήματος Mείωση Φορ/κής Eπιβάρυνσης <100> η Περίπτωση: Xρέωση Δικαιωμάτων (royalties) Όταν οι επιχειρήσεις δεν εμπορεύονται μεταξύ τους ούτε αγαθά, ούτε υπηρεσίες, τότε η ενδοομιλική τιμολόγηση αφορά συνήθως μισθώματα χρήσης δικαιωμάτων ή /και επίρριψη διοικητικών εξόδων. Όμως, τίποτε δεν αποκλείει το αντίθετο, μάλιστα το συνηθέστερο είναι να συμβαίνουν και τα δύο. Δηλαδή, να υπερτιμολογούνται τόσο τα αγαθά και οι υπηρεσίες και ταυτόχρονα να χρεώνονται μισθώματα ή διοικητικά έξοδα. Στην περίπτωση των μισθωμάτων, συνήθως χρησιμοποιείται άλλη εταιρία-όχημα για να χρεωθεί η θυγατρική. Tο επιχείρημα είναι ότι η εταιρία-όχημα έχει στην ιδιοκτησία της και διαχειρίζεται τα Δικαιώματα, φροντίζοντας τη νομική τους κατοχύρωση κλπ. Στο παράδειγμα μας, η ελβετική θυγατρική χρεώνει δαπάνες στην ελληνική θυγατρική για τη χρήση δικαιωμάτων επί σημάτων που της ανήκουν.

25 Tα δικαιώματα (royalties) υπολογίζονται σε 3% επί του τζίρου της ελληνικής θυγατρικής, στην περίπτωση μας δηλαδή ανέρχονται σε 3% ή e 255, οπότε έχουμε: SWISS AG EΛΛAΣ A.E. OMIΛOΣ Έσοδα από Δικαιώματα Έξοδα για Δικαιώματα Φορολογητέα Kέρδη 255 <255> 0 Φορ/κός Συντ/στής 10% 30% Φόρος Eισοδήματος Aποφυγή Φόρου Eισοδήματος Mείωση Φορ/κής Eπιβάρυνσης <25.5> H επιλογή της Eλβετίας δεν είναι τυχαία. H χώρα αυτή προτιμάται για τέτοιου είδους συναλλαγές, αφού ο συντελεστής φορολόγησης είναι μόνο 10% για τέτοια έσοδα, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. H ανάπτυξη των παδειγμάτων επί συναλλαγών που προαναφέρθηκαν και αφορούν: υπηρεσίες μετά την πώληση, από την ιταλική ανάπτυξη λογισμικού από τη Mητρική επιμερισμός κοινών δαπανών και παραλείπεται ως αυτονόητη, αφού ο τρόπος μετατόπισης των φορολογητέων κερδών είναι παρόμοιος με τα προηγουμένως αναφερόμενα παραδείγματα.

26

27 4. PYΘMIΣTIKO ΠΛAIΣIO α. Οδηγίες του OOΣA Είναι αλήθεια ότι οι Oδηγίες του OOΣA Προς τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις & τις Φορολογικές Aρχές για Eνδο-ομιλικές Τιμολογήσεις (Transfer Pricing) δεν αποσκοπούν ευθέως στην αποτροπή της μετατόπισης φορολογητέας ύλης από το ένα κράτος στο άλλο. Αντικείμενο των Οδηγιών είναι: η αντιμετώπιση των αμφισβητήσεων, μεταξύ των εμπλεκόμενων, με προσυμφωνημένο τρόπο η καθιέρωση αρχών που πρέπει να διέπουν τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις Όμως, τα προβλεπόμενα στις Oδηγίες, όπως είναι: η καθιέρωση της αρχής ίσων αποστάσεων (arm s length), δηλαδή της τιμολόγησης μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων ως εάν ήταν τρίτοι μεταξύ των η δυνατότητα ύπαρξης Προσυμφωνημένου Tρόπου Tιμολόγησης - ΠTT (Advance Pricing Arrangement - APA) η ευχέρεια άντλησης πληροφοριών από τον αντισυμβαλλόμενο της εγχώριας επιχείρησης, μέσω της Διαδικασίας Προσυμφωνημένου Tρόπου Tιμολόγησης η άμεση επικοινωνία ή και προσυμφωνία με την αντίστοιχη αρμόδια Φορολογική Aρχή είναι εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτρεπτικά από τις Φορολογικές Aρχές για να διασφαλιστεί ο έλεγχος των τιμών και γενικά των χρεώσεων που χρησιμοποιούνται στις ενδοομιλικές συναλλαγές. H αποτροπή της μετατόπισης φορολογητέας ύλης και η προστασία της φορολογικής βάσης μιας χώρας είναι ευθύνη της κυβέρνησης της. Oι Oδηγίες του OOΣA απλώς προσφέρουν μια κοινώς αποδεκτή βάση, ούτε καν το νομικό πλαίσιο για την επίλυση των διαφορών, αφού δεν είναι υποχρεωτικής εφαρμογής. Tο νομικό πλαίσιο επίλυσης των διαφορών προσφέρεται μόνο μέσω των Συνθηκών περί Aποφυγής Διπλής Φορολόγησης μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών. Oι Oδηγίες δεν είναι υποχρεωτικής εφαρμογής για τις χώρες - μέλη του OOΣA, ούτε υπερισχύουν του εσωτερικού δικαίου.

28 Aντιθέτως, οι Συμβάσεις περί Aποφυγής Διπλής Φορολόγησης υπερισχύουν του εσωτερικού δικαίου. Oι Oδηγίες διαρθρώνονται στα ακόλουθα κεφάλαια: Kεφάλαιο I - H Aρχή των Ίσων Aποστάσεων II - Παραδοσιακές Mέθοδοι Συναλλαγής III - Λοιπές Mέθοδοι IV - Διοικητικός Tρόπος Aποφυγής και Eπίλυσης Διαφόρων Aμφισβητήσεων επί Eνδοομιλικών Tιμολογήσεων V - Tεκμηρίωση VI - Eιδικά Θέματα για Aσώματες Περιουσίες VII - Eιδικά Θέματα για Eνδοομιλικές Yπηρεσίες VIII - Pυθμίσεις για τη Συνεισφορά Δαπανών Στο κείμενο των Oδηγιών, σαν αιτιολογική βάση για την υιοθέτησή τους (των Oδηγιών) από τα κράτη-μέλη αναφέρεται το κοινώς αποδεκτό γεγονός ότι οι συγγενείς επιχειρήσεις δεν οδηγούνται (πιέζονται) από τις δυνάμεις της αγοράς όταν συναλλάσσονται μεταξύ τους. Έτσι, με σκοπό να εμποδίσουν τη στρέβλωση των φορολογητέων κερδών τους, λόγω των δυσανάλογων τιμών που χρησιμοποιούνται στις ενδοομιλικές συναλλαγές, τα κράτη - μέλη του OOΣA έχουν συμφωνήσει (μέσω των Oδηγιών) να αναμορφώνουν, όσο απαιτείται, τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών, για να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις. H Aρχή των Ίσων Aποστάσεων απαιτεί οι τιμές που χρησιμοποιούνται για ενδοομιλικές τιμολογήσεις να μη διαφέρουν από αυτές που χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιούνταν για συναλλαγές με τρίτους. H Aρχή των ίσων Aποστάσεων, που διατυπώνεται στην Πρότυπη Φορολογική Συνθήκη του OOΣA (άρθρο 9(1)) και επαναλαμβάνεται στην 1.6 του Kεφαλαίου 1 των Oδηγιών, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο επί του οποίου βασίζεται το σκεπτικό που τις διέπει και έχει ως ακολούθως: «(Όταν) στις εμπορικές ή οικονομικές σχέσεις μεταξύ δύο (συγγενών) επιχειρήσεων δημιουργούνται ή επιβάλλονται συνθήκες (όροι) που διαφέρουν από εκείνους που θα συμφωνούνταν μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, τα οποιαδήποτε κέρδη που θα έπρεπε να έχουν πιστωθεί σε κάποια από τις επιχειρήσεις - αλλά λόγω αυτών των συνθηκών δεν έχουν πιστωθεί - μπορούν να συμπεριληφθούν στα κέρδη της επιχείρησης αυτής και να φορολογηθούν ανάλογα». Για την αποφυγή αμφισβητήσεων, ένας τρόπος προς άρση της αβεβαιότητας είναι να καταρτίζονται συμφωνίες για Προσυμφωνημένους Tρόπους Tιμολόγησης, μεταξύ των

ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ Μεθοδολογία και περιεχόμενο σύνταξης του Φακέλου Εμμανουήλ Πετράκης Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής TMS Α.Ε. ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

www.arnos.gr κλικ στη γνώση Τιμολόγηση

www.arnos.gr κλικ στη γνώση Τιμολόγηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Τιμολόγηση Παράγοντες επηρεασμού της τιμής Στόχος της τιμολογιακής πολιτικής πρέπει να είναι ο καθορισμός μιας ιδανικής τιμής η οποία θα ικανοποιεί τόσο τους πωλητές όσο και τους αγοραστές.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ 1.1 Σκοπός Oι παρούσες οδηγίες αφορούν τη διαδικασία προέγκρισης μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης ( APA")

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων-Γ.Γ.Π.Σ Γενική Διεύθυνση ΚΕΠΥΟ-Δ30

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων-Γ.Γ.Π.Σ Γενική Διεύθυνση ΚΕΠΥΟ-Δ30 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων-Γ.Γ.Π.Σ Γενική Διεύθυνση ΚΕΠΥΟ-Δ30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΦΜ Επωνυμία Αρμόδια Δ.Ο.Υ. Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών με βάση τις διατάξεις των ν.4172/2013 και ν.4174/2013.

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών με βάση τις διατάξεις των ν.4172/2013 και ν.4174/2013. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 2 Ιουλίου 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α. Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΜΗΜΑ Δ Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Ο Νόμος Φορολογίας Εισοδήματος (Τροποποίηση) του 2005 Ο Νόμος Ειδικής Εισφοράς για την Άμυνα (Τροποποίηση) του 2004 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόµενη φορολογική µεταρρύθµιση σχετικάµετηµεταβίβασηεισηγµένων µετοχών και οµολόγων

Προτεινόµενη φορολογική µεταρρύθµιση σχετικάµετηµεταβίβασηεισηγµένων µετοχών και οµολόγων Προτεινόµενη φορολογική µεταρρύθµιση σχετικάµετηµεταβίβασηεισηγµένων µετοχών και οµολόγων Επισηµάνσεις Η µελέτη για το ισχύον φορολογικό πλαίσιο σε άλλες ευρωπαικές κεφαλαιαγορές, πραγµατοποιήθηκε απο

Διαβάστε περισσότερα

8 th TAX FORUM 2012. Έκδοση Φορολογικών Πιστοποιητικών Σε Περίοδο Οικονοµικής Κρίσης

8 th TAX FORUM 2012. Έκδοση Φορολογικών Πιστοποιητικών Σε Περίοδο Οικονοµικής Κρίσης 8 th TAX FORUM 2012 Έκδοση Φορολογικών Πιστοποιητικών Σε Περίοδο Οικονοµικής Κρίσης ιασφάλισητηςείσπραξης ηµόσιωνεσόδων & Προστασία Των Ειλικρινών Φορολογούµενων Επιχειρήσεων Οµιλητής: Μαρία Τρακάδη ΤΑΧ

Διαβάστε περισσότερα

Tax Flash. Εγκύκλιοι 1037/2015, 1039/2015 & 1042/2015

Tax Flash. Εγκύκλιοι 1037/2015, 1039/2015 & 1042/2015 Tax Flash Εγκύκλιοι 1037/2015, 1039/2015 & 1042/2015 Φεβρουάριος 2015 Με τις Εγκυκλίους 1037/2015, 1039/2015 & 1042/2015 δόθηκαν σημαντικές διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες. Κωστής Ν. Ντρούκας, MSc Οικονομολόγος Σύμβουλος Επιχειρήσεων www.knnconsulting.com www.transferpricing.gr

Ενότητες. Κωστής Ν. Ντρούκας, MSc Οικονομολόγος Σύμβουλος Επιχειρήσεων www.knnconsulting.com www.transferpricing.gr Κωστής Ν. Ντρούκας, MSc Οικονομολόγος Σύμβουλος Επιχειρήσεων www.knnconsulting.com www.transferpricing.gr Το εν λόγω άρθρο σκοπό έχει να παρουσιάσει τις σημαντικότερες πληροφορίες σχετικά με την τεκμηρίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Της 30ης Ιουνίου 2005

ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Της 30ης Ιουνίου 2005 ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Της 30ης Ιουνίου 2005 Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ Α Εξάμηνο 2005 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Στοιχεία κατάστασης αποτελεσμάτων περιόδου 2. Στοιχεία ισολογισμού περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Ισολογισμός Αποτελέσματα Χρήσεως, Ταμειακές Ροές) ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Ισολογισμός Αποτελέσματα Χρήσεως, Ταμειακές Ροές) ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Ισολογισμός Αποτελέσματα Χρήσεως, Ταμειακές Ροές) ΔΙΔΑΣΚΩΝ Γεώργιος Αληφαντής, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τ. Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής 1 η Εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Ημερομηνία Έγκρισης από ΔΣ Όνομα Επώνυμο Κωδ. ΘέσηΘέση

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Ημερομηνία Έγκρισης από ΔΣ Όνομα Επώνυμο Κωδ. ΘέσηΘέση Υπόδειγμα 1Α ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΛΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ποσά εκφρασμένα σε Χιλιάδες ΕΥΡΩ ΛΟ.ΕΤ. Μητρική Επωνυμία Ομίλου Εταιρίας: ΕΛΒΑΛ Α.Ε ΒΙΟΜ/ΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓ. ΑΛΟΥΜ. 172 ΑΡΜΑΕ 3954/6/Β/86/13

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Oι συναλλαγές μιας χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εμπορικών όσο και των χρηματοοικονομικών ροών, καταγράφονται στο ισοζύγιο διεθνών πληρωμών. Oι συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΦορολόγησηΜερισµάτων & Υπεραξίας Οµιλήτρια: Μαίρη Καραγιάννη Μιχαλοπούλου Tax Partner 15 Σεπτεµβρίου 2008 Φορολόγηση µερισµάτων Σχέδιο νόµου Page 1 Μερίσµατα ηµεδαπής Α.Ε. σε ηµεδαπά φυσικά πρόσωπα Παρακράτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΠΙ ΗΣ

ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΠΙ ΗΣ ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της ΚΑΘΑΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΒΑΦΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΑΝΟΠΟΙΙΑΣ Χρήσεως 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Έχοντας υπόψη: 1).. 2).. 3).. ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Άρθρο 1 Διαδικασία Προέγκρισης των συναλλαγών που υπάγονται στο άρθρο 21 του ν.4321/2015 H συναλλαγή που εμπίπτει στο άρθρο 21 του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ Ε.Π.Ε.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ Ε.Π.Ε. ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ Ε.Π.Ε. Γενικά Ο φόρος στις ΕΠΕ υπολογίζεται πάνω στα καθαρά κέρδη του ισολογισμού μετά την αφαίρεση τυχόν μερισμάτων ή κερδών από συμμετοχή σε άλλες εταιρείες, με συντελεστή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ

ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 2: ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013-30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 3: ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στη

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος Ημερίδα 2014 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος (Κ.Φ.Ε.) Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) Ορίζεται η έννοια του φορολογικού έτους το οποίο ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Καταργούνται οι έννοιες διαχειριστική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Ε Ω Σ

Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Ε Ω Σ Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Ε Ω Σ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΜΥΡΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 31η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. 2. Τι περιλαμβάνει ο στενός και τι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και με βάση ποια λογική γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ τους;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. 2. Τι περιλαμβάνει ο στενός και τι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και με βάση ποια λογική γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ τους; Μάθημα: Εισαγωγή στα δημόσια οικονομικά Διδάσκουσα: Καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι οργανωτικές του διαβάσματος. Τα θέματα των εξετάσεων δεν εξαντλούνται σε αυτές, αλλά περιλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Ενδιάμεσες Οικονομικές Πληροφορίες 30 Ιουνίου 2007 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι συνημμένες Ενδιάμεσες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Η επιλογή της κατάλληλης εκτιμητικής μεθόδου ακινήτων αποτελεί μία «λεπτή» διαδικασία που εξαρτάται κυρίως από τη φύση και τις προοπτικές του κάθε ακινήτου.

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική χρηματοδότηση. Επίκαιρες φορολογικές πτυχές

Εταιρική χρηματοδότηση. Επίκαιρες φορολογικές πτυχές Εταιρική χρηματοδότηση Επίκαιρες φορολογικές πτυχές 17/3/2015 www.zeya.com Θέματα 1. Δανεισμός Περιορισμοί στην έκπτωση τόκων Ομολογιακά δάνεια Νομολογιακές και άλλες εξελίξεις στο χαρτόσημο 2. Άλλες μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Κεφάλαιο 5 Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Περίγραμμα κεφαλαίου Ισοζύγιο Πληρωμών Ισορροπία της αγοράς αγαθών σε μια ανοικτή οικονομία Αποταμίευση και επένδυση σε μια μικρή ανοικτή οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

www.onlineclassroom.gr

www.onlineclassroom.gr Θέμα 1 ο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η επιτροπή διεθνών λογιστικών προτύπων ( IASC) συστήθηκε στις 29 Ιουνίου 1973 ως αποτέλεσμα συμφωνίας των Λογιστικών Σωμάτων της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας,

Διαβάστε περισσότερα

15 years. Το νέο πλαίσιο της Φορολογίας Κινητών Αξιών. Παρουσίαση στο πλαίσιο του. Θεολόγης Γαϊτανίδης Γενικός Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργειών

15 years. Το νέο πλαίσιο της Φορολογίας Κινητών Αξιών. Παρουσίαση στο πλαίσιο του. Θεολόγης Γαϊτανίδης Γενικός Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργειών Το νέο πλαίσιο της Φορολογίας Κινητών Αξιών Παρουσίαση στο πλαίσιο του Θεολόγης Γαϊτανίδης Γενικός Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργειών Θεσσαλονίκη, 11/3/2015 Γνωστοποίηση Αποποίηση ευθύνης Η HellasFin ΑΕΠΕΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Ενδιάμεση Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση (ΔΛΠ 34) Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση κατά Τομέα (ΔΛΠ 14, ΔΠΧΠ 8) Διδάσκων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαναστασόπουλος Ενδιάμεση Χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ Συγγραφείς Γιώργος Α. Κορομηλάς Μαρίνα Θ. Τσιαουσίδου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμοί Δομή και Πεδίο εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων

Διαβάστε περισσότερα

Τα Οικονομικά. 6.1 Θεωρητικό πλαίσιο

Τα Οικονομικά. 6.1 Θεωρητικό πλαίσιο 6 Τα Οικονομικά 6.1 Θεωρητικό πλαίσιο Τα οικονομικά του Δημόσιου Τομέα ρυθμίζονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κάθε έτους, στον οποίο προβλέπονται τα έσοδα από την φορολογία και υπολογίζονται τα ποσά

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος 4172/2013 Ισχύει από 1/1/2014. Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών Ν.4174/2013 Ισχύει από 1/1/2014

Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος 4172/2013 Ισχύει από 1/1/2014. Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών Ν.4174/2013 Ισχύει από 1/1/2014 ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Οικονομολόγος Φοροτεχνικός Msc Εφαρμοσμένης Λογιστικής & Ελεγκτικής Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΕ Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος 4172/2013 Ισχύει από 1/1/2014 Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΙΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. Μαιάνδρου 15, 115 28 Aθήνα, Τ:2107292365-6, F:2107290942, E: th@thesisltd.com, Url:www.thesisltd.

ΘΕΣΙΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. Μαιάνδρου 15, 115 28 Aθήνα, Τ:2107292365-6, F:2107290942, E: th@thesisltd.com, Url:www.thesisltd. ΘΕΣΙΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. Μαιάνδρου 15, 115 28 Aθήνα, Τ:2107292365-6, F:2107290942, E: th@thesisltd.com, Url:www.thesisltd.com ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2013 Σημείωση: Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Ε Ω Σ

Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Ε Ω Σ Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Ε Ω Σ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΜΥΡΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 31η

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Σ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Π Ρ Ο Σ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Π Ρ Ο Σ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (βάσει των διατάξεων του άρθρ. 107 του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει με ενημέρωση μέχρι και το Ν. 3873/2010) της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «Δ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κόστος- Έξοδα - Δαπάνες

Κόστος- Έξοδα - Δαπάνες Κόστος- Έξοδα - Δαπάνες του συνεργάτη μας λογιστή Α Τάξεως Γεωργίου Τσιμπίκου Κόστος. ΚΟΣΤΟΣ είναι ένα αριθμητικό μέγεθος που αντιπροσωπεύει τα ποσά που επενδύθηκαν για την απόκτηση υλικών ή άϋλων αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ A) ΠΩΛΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ A) ΠΩΛΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ A) ΠΩΛΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 1. Μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης Ελάχιστο ποσό υπεραξίας ατομικής επιχείρησης = Ελάχιστη αξία μεταβίβασης μείον κόστος απόκτησης.

Διαβάστε περισσότερα

www.pwc.gr Σύγχρονες Τάσεις στη Φορολόγηση των Ενδοοµιλικών Συναλλαγών Άγις Μοσχοβάκος Senior Manager, Tax & Legal, PwC Απρίλιος 2015

www.pwc.gr Σύγχρονες Τάσεις στη Φορολόγηση των Ενδοοµιλικών Συναλλαγών Άγις Μοσχοβάκος Senior Manager, Tax & Legal, PwC Απρίλιος 2015 www.pwc.gr Σύγχρονες Τάσεις στη Φορολόγηση των Ενδοοµιλικών Συναλλαγών Άγις Μοσχοβάκος Senior Manager, Tax & Legal, Θέµατα προς συζήτηση Ενότητα 1 Συνοπτική παρουσίαση του σχεδίου δράσης BEPS Ενότητα 2

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

Base Erosion Profit Shifting BEPS. (transparency).

Base Erosion Profit Shifting BEPS. (transparency). Τεκµηρίωση Ενδοοµιλικών Συναλλαγών ιεθνείς εξελίξεις Vs Ελληνικής πρακτικής 20 Απριλίου 2015 Έφη Αδαµίδου Partner, Επικεφαλής Υπηρεσιών Τεκµηρίωσης Ενδοοµιλικών Συναλλαγών KPMG Base Erosion Profit Shifting

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο (νομοθεσία) που διέπει τις δραστηριότητες της εταιρείας «ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Εισαγωγή Η κατάρτιση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί ένα εργαλείο στο οποίο καταγράφεται ουσιαστικά το «Πλάνο Δράσης» της επιχείρησης, τα βήματα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Εξωτερικός και Εσωτερικός Έλεγχος Αποθεµάτων

Ενότητα 4. Εξωτερικός και Εσωτερικός Έλεγχος Αποθεµάτων Ενότητα 4 Εξωτερικός και Εσωτερικός Έλεγχος Αποθεµάτων 2. Αποθέµατα (1) Αποθέµατα είναι το σύνολο των οικονοµικών µέσων που: Προορίζονται να πωληθούν. Βρίσκονται στην παραγωγή και προορίζονται να πωληθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 Ισόρροπη και σταθερή ανάπτυξη των οικονοµικών µεγεθών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων κέρδους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1094 ΕΤΟΣ: 2002 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ( 12) ΤΜΗΜΑ: B

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1094 ΕΤΟΣ: 2002 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ( 12) ΤΜΗΜΑ: B ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1094 ΕΤΟΣ: 2002 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ( 12) ΤΜΗΜΑ: B ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: «Κοινοποίηση διατάξεων της από 21-12-2001 Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι Μέτοχοι, 1. Οικονομική κατάσταση και προοπτική της Εταιρίας.

Κύριοι Μέτοχοι, 1. Οικονομική κατάσταση και προοπτική της Εταιρίας. 1 ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «LOGISTICS SERVICE HELLAS ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΩΝ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1 Ομάδα Α Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η συνολική παραγωγή µιας χώρας µελετάται από τη µικροοικονοµία.

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακές Μητρικές Εταιρείες Holding Companies

Κυπριακές Μητρικές Εταιρείες Holding Companies Κυπριακές Μητρικές Εταιρείες Holding Companies Μια Κυπριακή Μητρική Εταιρεία ή Εταιρεία Συμμετοχών (Holding Company) είναι μια εταιρεία που έχει συσταθεί στην Κύπρο και η οποία συμμετέχει, μέσω της κτήσης

Διαβάστε περισσότερα

P&V CY Fiduciary Services Ltd P.O.Box 30021, 5340 Ayia Napa, Cyprus Tel. +357 23 721 070 Fax +357 23 721 125 info@cyfiduciary.com www.cyfiduciary.

P&V CY Fiduciary Services Ltd P.O.Box 30021, 5340 Ayia Napa, Cyprus Tel. +357 23 721 070 Fax +357 23 721 125 info@cyfiduciary.com www.cyfiduciary. Ενημερωτικό Φυλλάδιο Ελλάδα - 2013 Κύπρος: Μια από τις πιο ελκυστικές δικαιοδοσίες για διεθνείς επιχειρήσεις Η Κύπρος, λόγω του εξαιρετικά ευνοϊκού φορολογικού της συστήματος, είναι μια από τις πιο δημοφιλής

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Αντιγονιδών 2, τ.κ. 54630, Θεσσαλονίκη Τηλ. & Fax: 2310.270027 Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΙΟΝ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει o μαθητής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΙΟΝ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει o μαθητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒΔΟΜΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΙΟΝ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει o μαθητής Είναι το πρώτο κεφάλαιο που εξετάζει τα οικονομικά φαινόμενα από μια διαφορετική οπτική, τη μακροοικονομική, και προσεγγίζει

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικά Νέα Tax Flash

Φορολογικά Νέα Tax Flash GLOBAL ACCOUNTING SOLUTIONS Α.Ε. Φορολογικά Νέα Tax Flash Επικοινωνία: Παπαδημητρίου Δημήτρης Senior Tax Partner dpapadimitriou@pdaudit.gr Μαλιάγκα Ασπασία Head of Tax amaliagka@pdaudit.gr Η εγκύκλιος

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι, ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος. 1.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 314/15 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1164/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 27ης Νοεμβρίου 2009 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1126/2008 περί της υιοθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Παροχές σε είδος (Άρθρο 13 Ν.4172/2013) Α. Παροχές σε Είδος

Παροχές σε είδος (Άρθρο 13 Ν.4172/2013) Α. Παροχές σε Είδος Παροχές σε είδος (Άρθρο 13 Ν.4172/2013) Άρθρο: Γιώργος Σαρδέλης Θεσσαλονίκη 18-11-2014 Α. Παροχές σε Είδος Σημαντικές αλλαγές επέφερε από 1-1-2014 ο νέος ΚΦΕ, όπως είναι οι παροχές σε είδος( ν. 4172/2013,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC)

ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Specisoft ΑΡΘΡΟ: Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Κοστολόγηση με βάση τις δραστηριότητες Activity Based Costing (ABC) Από Γιώργο Μανουσόπουλο, Οικονομολόγo, Συνεργάτη της Specisoft Επισκεφθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που 1 Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που έχουμε, είναι ότι ζούμε σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών.

Διαβάστε περισσότερα

4.21 Τεκµήρια: Ρυθµίσεις για Εταιρικά Αυτοκίνητα (ΕΙΧ) (ΚΦΕ-20) (άρθρα: 31)

4.21 Τεκµήρια: Ρυθµίσεις για Εταιρικά Αυτοκίνητα (ΕΙΧ) (ΚΦΕ-20) (άρθρα: 31) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ 1.1 Το ερώτηµα 1.2 Ο κόσµος 1.3 Η Ευρώπη 1.4 Η Ελλάδα 1.5 Η απάντηση στο ερώτηµα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 2.1

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικά Νέα Tax Flash

Φορολογικά Νέα Tax Flash GLOBAL ACCOUNTING SOLUTIONS Α.Ε. Φορολογικά Νέα Tax Flash Επικοινωνία: Παπαδημητρίου Δημήτρης Senior Tax Partner dpapadimitriou@pdaudit.gr Μαλιάγκα Ασπασία Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχείρηση που έχει στην κατοχή της ένα γραμμάτιο προς είσπραξη μπορεί να το εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως:

Η επιχείρηση που έχει στην κατοχή της ένα γραμμάτιο προς είσπραξη μπορεί να το εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως: Η Λογιστική των γραμματίων Α- Γραμμάτια εισπρακτέα Κάθε επιχείρηση φέρει στο χαρτοφυλάκιο της γραμμάτια ή συναλλάσσεται με αυτά. Ειδικότερα για τα «γραμμάτια εισπρακτέα» κάθε επιχείρηση τηρεί ένα λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

Leasing (Χρηματοδοτική μίσθωση)

Leasing (Χρηματοδοτική μίσθωση) Leasing (Χρηματοδοτική μίσθωση) Στο άρθρο αυτό, θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να παρουσιάσουμε αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης, θέτοντας και απαντώντας τα πιο συνήθη ερωτήματα, ώστε να τον κάνουμε φιλικότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ TΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς Κυριάκος Φιλίνης Οργανισμοί που δέχονται καταθέσεις Εμπορικές τράπεζες ΣυνεταιριστικέςτράπεζεςΣ έ ά ζ Πιστωτικές ενώσεις Οργανισμοί αποταμιεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγικά Στοιχεία Τιμολόγησης Προσφορά & Ζήτηση Τιμολόγηση & Αγορές Βασικές Πολιτικές Τιμολόγησης

Περιεχόμενα. Εισαγωγικά Στοιχεία Τιμολόγησης Προσφορά & Ζήτηση Τιμολόγηση & Αγορές Βασικές Πολιτικές Τιμολόγησης Περιεχόμενα Εισαγωγικά Στοιχεία Τιμολόγησης Βασικές Τιμολόγησης 2 Τιμή & Τιμολογιακή Πολιτική Ανταγωνισμός Οικονομική Αξία Customer Company Competition Collaborators Πελάτης Εταιρεία Ανταγωνισμός Συνεργάτες

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Stedima: Η χρησιμοποίηση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης (social networks) από στελέχη επιχειρήσεων

Έρευνα Stedima: Η χρησιμοποίηση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης (social networks) από στελέχη επιχειρήσεων Έρευνα Stedima: Η χρησιμοποίηση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης (social networks) από στελέχη επιχειρήσεων Εισαγωγή Γιώργος Ντάκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Χαρχαντής Αθανάσιος STEDIMA S.A. www.stedima.gr

Διαβάστε περισσότερα

MICROLAND COMPUTERS A.E.B.E. ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2006 έως την 31 Μαρτίου 2006

MICROLAND COMPUTERS A.E.B.E. ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2006 έως την 31 Μαρτίου 2006 Έδρα: Λήµνου 7 Ν. Ιωνία Αττικής Αριθµός Μητρώου Α.Ε 27671/06/Β/92/21 MICROLAND COMPUTERS A.E.B.E. ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2006 έως την 31 Μαρτίου 2006 Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύσεις & Διαχείριση Χαρτοφυλακίων Ακινήτων:

Επενδύσεις & Διαχείριση Χαρτοφυλακίων Ακινήτων: 6 ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 Επενδύσεις & Διαχείριση Χαρτοφυλακίων Ακινήτων: Τα οφέλη των έμμεσων επενδυτικών οχημάτων όπως REITs/ AIFs για τα Ταμεία Προνοίας Δρ. Γεώργιος Μούντης

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 2. ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ...3 3. ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ...4

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 2. ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ...3 3. ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ...4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 2. ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ...3 3. ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ...4 3.1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ...4 3.2. ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ...5 3.3. ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ

Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ Προκειμένου να εξετάσουμε την οικονομική κατάσταση μίας οικονομικής μονάδας σε μακροχρόνια κλίμακα θα πρέπει να αναλύσουμε την διάρθρωση των κεφαλαίων της. Λέγοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι Μέτοχοι, 1. Γενικά Πληροφοριακά Στοιχεία :

Κύριοι Μέτοχοι, 1. Γενικά Πληροφοριακά Στοιχεία : ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ «ΒΙΟΤΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.»ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ. Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ. Πληροφορίες εποπτικής φύσεως σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της NEW MELLON ASSET AND WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Π.Ε.Υ., τους κινδύνους που αναλαμβάνει καθώς και τη διαχείρισή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game)

Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game) Γιώργος Μαυρωτάς Επικ. Καθηγητής Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας Σχολή Χημικών Μηχανικών, Ε.Μ.Π. Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game) 2o Θερινό Σχολείο Νεανικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL Για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007 ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ GREC-ROM BUSINESS GROUP SRL 1/1-31/12/2007 1/1-31/12/2006 Πωλήσεις 878.600,00 482.700,00 Κόστος πωληθέντων (437.758,00) (309.548,50) Μικτό κέρδος 440.842,00

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΔΑ: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΦΕΚ: Β 883/9-4-2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 9 Απριλίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1)Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Οφέλη του Διεθνούς Εμπορίου και οι Επιπτώσεις ενός Εισαγωγικού Δασμού

Τα Οφέλη του Διεθνούς Εμπορίου και οι Επιπτώσεις ενός Εισαγωγικού Δασμού Τα Οφέλη του Διεθνούς Εμπορίου και οι Επιπτώσεις ενός Εισαγωγικού Δασμού - Σύμφωνα με την αρχή του συγκριτικού πλεονεκτήματος, οι χώρες που αντιμετωπίζουν διαφορετικό κόστος ευκαιρίας στην παραγωγή τωναγαθώνμπορούνναωφεληθούναπότηνεξειδίκευσηκαιτο

Διαβάστε περισσότερα

Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων

Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων Τελευταία ενημέρωση : 6 Απριλίου 2013 Λογ. 44.11 Παραθέτουμε το τμήμα της απαιτήσεων : Προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων ΠΟΛ.1016/7.2.2005 που αφορά τις προβλέψεις επισφαλών ΠΟΛ.1016/7.2.2005... Άρθρο 9

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικές αλλαγές 2010-2011. 14 Φεβρουαρίου 2011/ Γιάννης Αχείλας

Φορολογικές αλλαγές 2010-2011. 14 Φεβρουαρίου 2011/ Γιάννης Αχείλας Φορολογικές αλλαγές 2010-2011 14 Φεβρουαρίου 2011/ Γιάννης Αχείλας Φορολογικές αλλαγές 2010-2011 - Θεματικές Ενότητες Δαπάνες επιχειρήσεων Υποκεφαλαιοδότηση επιχειρήσεων Μη έκπτωση δαπανών Φορολογική μεταχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ?

ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ? ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ? ΕΠΕΙΔΗ: Η ΧΩΡΕΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ (Α) ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΑΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΤΕ (Β) ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ VIES ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ VIES

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ VIES ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ VIES ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ VIES Το VIES (VAT Information Exchange System) είναι το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με το ΦΠΑ με άλλα ΚΜ, στα πλαίσια της διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των ΚΜ. Οι πληροφορίες που

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Γενικά... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Προϊόντα... 4 Υπηρεσίες...

Διαβάστε περισσότερα

Η Λογιστική της Συμμετοχικής Εταιρείας

Η Λογιστική της Συμμετοχικής Εταιρείας 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Η Λογιστική της Συμμετοχικής Εταιρείας 3.1 Η «Συμμετοχική» ή «Αφανής» εταιρεία. Έννοια - Χαρακτηριστικά 3.2 Η λογιστική της Συμμετοχικής Εταιρείας 3.2.1 Η μέθοδος του τελικού μερισμού 3.2.2

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MIFID)

Η ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MIFID) Η ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (MIFID) Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ Μάρτιος 2007 1 ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ EVEREST ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ Εξαµηνιαία Οικονοµική Έκθεση για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2007 έως 31η εκεµβρίου 2007 (Τα ποσά είναι εκπεφρασµένα σε χιλιάδες ευρώ, εκτός εάν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Δεν έγινε. Δεν έγινε. Δεν συνέτρεξε τέτοια περίπτωση. Δεν συνέτρεξε τέτοια περίπτωση. Δεν έγινε. Δεν έγιναν. 2 Αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων

Δεν έγινε. Δεν έγινε. Δεν συνέτρεξε τέτοια περίπτωση. Δεν συνέτρεξε τέτοια περίπτωση. Δεν έγινε. Δεν έγιναν. 2 Αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων ΔΩΔΕΚΑ ΕΛΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αριθ. ΓΕΜΗ 7964001000 ( πρώην Α.Ρ.Μ.Α.Ε 64988/01/β/07/815 ) Π Ρ Ο Σ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ 31 ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (βάσει των διατάξεων του

Διαβάστε περισσότερα

Tax Bulletin. August 2011. www.pwc.gr ...

Tax Bulletin. August 2011. www.pwc.gr ... www.pwc.gr Tax Bulletin August 2011.... Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β 1657/26.07.2011) η Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό. Παρατίθενται στη συνέχεια τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ:

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ - ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ «ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs «Στρατηγικές Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες» Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής: Ελεγκτική και Φορολογικός Έλεγχος

Θέμα πτυχιακής: Ελεγκτική και Φορολογικός Έλεγχος Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής: Ελεγκτική και Φορολογικός Έλεγχος Φοιτήτριες: Μαλιγκάνη Ελένη Ροδοβίτου Χρυσούλα 1 Διάρθρωση Εργασίας Γενικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Β Τριμήνου 2014

Αποτελέσματα Β Τριμήνου 2014 29 Αυγούστου Αποτελέσματα Β Τριμήνου Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα: Δείκτες κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 17,8% και δανείων προς καταθέσεις 103,4%. Συνεχιζόμενη ανάκαμψη των κερδών προ προβλέψεων

Διαβάστε περισσότερα

στο Real Estate των Τραπεζών Παναγιώτης Γαλογάβρος Πολιτικός Μηχανικός

στο Real Estate των Τραπεζών Παναγιώτης Γαλογάβρος Πολιτικός Μηχανικός Ο Πολύπλευρος ρόλος του Εκτιμητή Μηχανικού στο Real Estate των Τραπεζών Παναγιώτης Γαλογάβρος Πολιτικός Μηχανικός ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Το σύνολο των ακινήτων που απαρτίζουν τα χαρτοφυλάκια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ. 2 ο : Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - 2.1.: ΤΟ ΑΕΠ & Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ Α. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η οικονομική ανάλυση διακρίνεται σε μικροοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ετήσιες βελτιώσεις στα ΔΠΧΑ Κύκλος 2010-2012 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ετήσιες βελτιώσεις στα ΔΠΧΑ Κύκλος 2010-2012 1 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ετήσιες βελτιώσεις στα ΔΠΧΑ Κύκλος 2010-2012 1 1 «Η αναπαραγωγή επιτρέπεται εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου προστατεύονται όλα τα υφιστάμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο της διαχείρισης χαρτοφυλακίων ΟΣΕΚΑ, οι εντολές που δίνονται για λογαριασµό των υπό διαχείριση ΟΣΕΚΑ δεν οµαδοποιούνται µε εντολές που

Στο πλαίσιο της διαχείρισης χαρτοφυλακίων ΟΣΕΚΑ, οι εντολές που δίνονται για λογαριασµό των υπό διαχείριση ΟΣΕΚΑ δεν οµαδοποιούνται µε εντολές που 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Eurobank Asset Management Α.Ε..Α.Κ. (εφεξής: Εταιρεία ) έχει θεσπίσει και εφαρµόζει την παρούσα πολιτική που της επιτρέπει να εξυπηρετεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συµφέροντα των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

O Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συμπληρώνεται ως ακολούθως:

O Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συμπληρώνεται ως ακολούθως: O Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συμπληρώνεται ως ακολούθως: Άρθρο 4 Προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 5: Η αίτηση για χορήγηση άδειας διανομής θερμότητας σε τρίτους υποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα