Digitizing Map Data. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi Translations by

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Digitizing Map Data. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by"

Transcript

1 Digitizing Map Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina Karfi This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

2 Ψηφιοποίηση Δεδομένων Χάρτη Η ψηφιοποίηση είναι μια από τις πιο σημαντικές εργασίες που έχει να κάνει ένας ειδικός GIS. Συχνά ένα μεγάλο μέρος GIS χρόνου ξοδεύεται στη ψηφιοποίηση δεδομένων πλέγματος για να δημιουργηθούν διανυσματικά επίπεδα που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση. Το QGIS έχει ισχυρές δυνατότητες ψηφιοποίησης και επεξεργασίας στην οθόνη, τις οποίες και θα εξερευνήσουμε σε αυτό το tutorial. Επισκόπηση εργασίας Θα χρησιμοποιήσουμε ένα τοπογραφικό χάρτη δεδομένων πλέγματος και θα δημιουργήσουμε διανυσματικά επίπεδα που θα αναπαριστούν χαρακτηριστικά γύρω από ένα πάρκο. λλες δεξι τητες που θα µ θετε Κατασκευή πυραμίδων για μεγάλα σύνολα δεδομένων πλέγματος για επιτάχυνση των λειτουργιών της μεγένθυνσης και μετακίνησης. Εργασία με μια Spatialite βάση δεδομένων. Λήψη δεδομένων Land Information New Zealand (LINZ) παρέχει τοπογραφικόυς χάρτες δεδομένων πλέγματος σε κλίμακα 1:50,000 για την ηπειρωτική Νέα Ζηλανδία και τα Νησιά Chatham. Λήψη του αρχείου GeoTIFF Image file από τον ιστότοπο Christchurch Topo50 map download page. For convenience, you may directly download a copy of the dataset from the link below: BX24_GeoTifv1-02-clip.tif Πηγή Δεδομένων [LINZ] Διαδικασία 1. Πηγαίνετε στο Layer Add Raster Layer. Εντοπίστε το αρχείο που κατεβάσατε BX24_GeoTifv1-02.tif και πατήστε Open.

3 2. Αυτό είναι ένα μεγάλο αρχείο δεδομένων πλέγματος και μπορεί να παρατηρήσετε ότι όταν κάνετε μεγένθυνση ή μετακινείστε γύρω στο χάρτη, ο χάρτης θέλει λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί την εικόνα.

4 3. Επιλέξτε την καρτέλα Pyramids. Κρατήστε πατημένο το Ctrl και επιλέξτε όλες τις αναλύσεις που υπάρχουν στον πίνακα Resolutions. Αφήστε τις υπόλοιπες επιλογές όπως είναι και πατήστε Build pyramids. Μόλις τελείωσει η διαδικασία πατήστε OK.

5 4. Πίσω στο κύριο παράθυρο του QGIS, χρησιμοποιήστε το εργαλείο Zoom για να εντοπίσετε την περιοχή Hagley Park στο Christchurch. Αυτό είναι το πάρκο που θα ψηφιοποιήσουμε.

6 5. Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να θέσουμε προεπιλογή Digitizing Options. Πηγαίνετε Settings Options...

7 6. Επιλέξτε την καρτέλα Digitizing στο παράθυρο διαλόγου Options. Ορίστε το Default snap mode σε To vertex and segment. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε εναλλαγές στη πλησιέστερη κορυφή ή ευθύγραμμο τμήμα. Επίσης προτιμώ να θέτω το Default snapping tolerance και το Search radius for vertex edits σε pixels αντί για μονάδες χάρτη. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η απόσταση εναλλαγής παραμένει σταθερή ανεξαρτήτως του επιπέδου μεγέθυνσης. Αναλόγως την ανάλυσης της οθόνης του υπολογιστή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πιο κατάλληλη τιμή. Πατήστε OK.

8 7. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη ψηφιοποίηση. Πρώτα θα δημιουργήσουμε ένα επίπεδο δρόμων και θα ψηφιοποιήσουμε τους δρόμους γύρω από την περιοχή του πάρκου. Επιλέξτε Layer New New Spatialite Layer... Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε να δημιουργήσετε New Shapefile Layer... Το Spatialite είναι ένα αρχείο τύπου ανοικτής βάσης δεδομένων, παρόμοιο με αυτό της γεω-βάσης δεδομένων της ESRI. Η Spatialite βάση δεδομένων περιέχεται σε ένα μόνο αρχείο που βρίσκεται στο σκληρό δίσκο και μπορεί να περιλαμβάνει διάφορους χωρικούς τύπους (σημείο, γραμμή, πολύγωνο) καθώς εξίσου και μη χωρικά επίπεδα. Η μετακίνηση γύρω στο χάρτη είναι πιο εύκολη, από ότι θα ήταν εάν είχαμε πολλά αρχεία shapefile. Σε αυτό το tutorial, δημιουργούμε ένα ζευγάρι πολυγωνικών επιπέδων και ένα επίπεδο γραμμής, έτσι ώστε μια βάση δεδομένων Spatialite να ταιριάζει καλύτερα. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να φορτώσετε ένα spatialite επίπεδο και να το αποθηκεύσετε ως shapefile ή με οποιονδήποτε τύπο αρχείου επιθυμείτε.

9 8. Στο παράθυρο διαλόγου New Spatialite Layer, πατήστε το κουμπί... και αποθηκεύστε μια νέα spatialite βάση δεδομένων με όνομα nztopo.sqlite. Επιλέξτε το Layer name ως Roads και επιλέξτε Line ως Type. Ο τοπογραφικός χάρτης που θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση είναι ο EPSG: NZGD 2000 CRS, οπότε μπορούμε να επιλέξουμε το ίδιο και για το επίπεδο δρόμων μας. Τσεκάρετε το Create an autoincrementing primary key. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πεδίο με όνομα pkuid στον πίνακα χαρακτηριστικών και θα αναθέσει ένα μοναδικό αριθμητικό κλειδί αυτόματα για κάθε χαρακτηριστικό. Κατά τη δημιουργία ενός επιπέδου GIS, πρέπει να αποφασίσετε για τα χαρακτηριστικά που θα έχει κάθε γνώρισμα. Εφόσον αυτό είναι ένα επίπεδο δρόμων, θα έχουμε 2 βασικά χαρακτηριστικά - Όνομα και Κλάση. Πληκτρολογήστε Name ως Name του χαρακτηριστικού στη περιοχή New attribute και πατήστε Add to attribute list.

10 9. Παρομοίως δημιουργήστε μια νέα κλάση χαρακτηριστικών Class του τύπου Text data. Πατήστε OK.

11 10. Μόλις φορτώσει το επίπεδο, πατήστε το κουμπί Toggle Editing για να τεθεί το επίπεδο σε κατάσταση επεξεργασίας.

12 11. Πατήστε το κουμπί Add feature. Κάντε κλικ στον καμβά του χάρτη για να προσθέστε μια νέα κορυφή. Προσθέστε νέες κορυφές κατά μήκος του δρόμου. Μόλις έχετε ψηφιοποιήσει ένα τμήμα του δρόμου, κάντε δεξί κλικ για να τελειώσετε. Note Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρόδα του ποντικιού για μεγέθυνση ή σμίκρυνση κατά τη διάρκεια της ψηφιοποίησης. Μπορείτε επίσης να έχετε πατημένο το κουμπί κύλισης και να κουνάτε το ποντίκι για να μετακινείστε γύρω.

13 12. Αφού κάνετε δεξί κλικ για να τελειώσετε, θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο διαλόγου που ονομάζεται Attributes. Εδώ μπορείτε να συμπληρώσετε τα χαρακτηριστικά των γνωρισμάτων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα. Μιας και το pkuid είναι ένα πεδίο που προσαυξάνεται αυτόματα, δε θα έχετε τη δυνατότητα να εισάγετε τη τιμή χειροκίνητα. Αφήστε το κενό και εισάγετε το όνομα του δρόμου όπως εμφανίζεται στον τοπογραφικό χάρτη. Προαιρετικά, αναθέστε και μια τιμή για την Κλάση του Δρόμου. Πατήστε OK.

14 13. Το προεπιλεγμένο στυλ του νέου επιπέδου γραμμής είναι μια λεπτή γραμμή. Ας το αλλάξουμε έτσι ώστε να δούμε καλύτερα τα ψηφιοποιημένα χαρακτηριστικά στον καμβά. Κάντε δεξί κλικ στο επίπεδο Roads και επιλέξτε Properties.

15 14. Επιλέξτε την καρτέλα Style στο παράθυρο διαλόγου Layer Properties. Επιλέξτε ένα στυλ πιο παχιάς γραμμής, όπως το Primary από τα προκαθορισμένα στυλ. Πατήστε OK.

16 15. Τώρα βλέπετε τα ψηφιοποιημένα χαρακτηριστικά του δρόμου ξεκάθαρα. Πατήστε Save Layer Edits για να αποθηκεύσετε τα νέα χαρακτηριστικά στο δίσκο.

17 16. Πριν ψηφιοποιήσουμε τους υπόλοιπους δρόμους, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε κάποιες άλλες ρυθμίσεις οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στο να δημιουργήσουμε ένα επίπεδο χωρίς λάθη. Πηγαίνετε στο Settings Snapping Options...

18 17. Στο παράθυρο διαλόγου Snapping Options, τσεκάρετε το Enable topological editing. Αυτή η επιλογή εξασφαλίζει ότι τα κοινά όρια διατηρούνται σωστά σε πολυγωνικά επίπεδα. Επίσης τσεκάρετε το Enable snapping on intersection το οποίο σας επιτρέπει να μετακινηθείτε σε μια διατομή ενός επιπέδου στο παρασκήνιο.

19 18. Τώρα μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Add feature και να ψηφιοποιήσετε και άλλους δρόμους γύρω από το πάρκο. Να είστε σίγουροι ότι έχετε πατήσει το Save Edits αφού έχετε προσθέσει ένα νέο χαρακτηριστικό για να σώσετε την εργασία σας. Ένα χρήσιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει με τη ψηφιοποίηση, είναι το Node Tool. Πατήστε το κουμπί Node Tool. 19. Μόλις ενεργοποιηθεί το κομβικό εργαλείο, κάντε κλικ σε οποιοδήποτε χαρακτηριστικό για να εμφανιστούν οι κορυφές. Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε κορυφή για να την επιλέξετε. Η κορυφή θα αλλάξει χρώμα μόλις επιλεχθεί. Τώρα μπορείτε να κάνετε κλικ και να σύρετε το ποντίκι σας για να μετακινήσετε την κορυφή. Αυτό είναι χρήσιμο όταν θέλετε να κάνετε τροποποιήσεις αφού όμως έχετε δημιουργήσει το γνώρισμα. Μπορείτε επίσης να διαγράψετε μια επιλεγμένη κορυφή, πατώντας το κουμπί Delete. (Option+Delete σε mac)

20 20. Μόλις τελειώσετε την ψηφιοποίηση όλων των δρόμων, πατήστε το κουμπί Toggle Editing.

21 21. Τώρα θα δημιουργήσουμε ένα πολυγωνικό επίπεδο που θα αναπαριστά τα σύνορα του πάρκου. Πηγαίνετε στο Layer New New Spatialite Layer... Επιλέξτε τη nztopo.sqlite βάση δεδομένων από τη λίστα. Ονομάστε το νέο επίπεδο ως Parks. Επιλέξτε Polygon ως Type. Δημιουργείστε ένα νέο γνώρισμα που θα ονομάζεται Name. Πατήστε OK.

22 22. Πατήστε το κουμπί Add feature και κάντε κλικ στον καμβά του χάρτη για να προσθέσετε μια κορυφή ενός πολυγώνου. Ψηφιοποιήστε το πολύγωνο που αναπαριστά το πάρκο. Βεβαιωθείτε ότι θα μετακινήσετε τις κορυφές των δρόμων έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των πολυγώνων του πάρκου και γραμμών του δρόμου. Κάντε δεξί κλικ για να τελειώσετε το πολύγωνο.

23 23. Εισάγετε το όνομα του πάρκου στο αναδυόμενο παράθυρο Attributes.

24 24. Τα πολυγωνικά επίπεδα προσφέρουν μια άλλη πολύ χρήσιμη ρύθμιση που ονομάζεται Avoid intersections of new polygons. Πηγαίνετε στο Settings Snapping Options... Τσεκάρετε το κουτί στη στήλη Avoid Int στη σειρά για τα επίπεδα Parks. Πατήστε OK. 25. Τώρα πατήστε στο Add feature για να προσθέσετε ένα πολύγωνο. Με το Avoid intersections of new polygons θα μπορείτε να ψηφιοποιήσετε γρήγορα ένα πολύγωνο χωρίς να ανησυχείτε μήπως τα όρια του συμπέσουν με αυτά του γειτονικού πολυγώνου.

25 26. Κάντε δεξί κλικ για να τελειώσετε το πολύγωνο και να εισάγετε τα χαρακτηριστικά. Ως δια μαγείας το νέο πολύγωνο έχει συρρικνωθεί και διαμορφωθεί ακριβώς με τα σύνορα των γειτονικών πολυγώνων! Αυτό είναι πολύ χρήσιμο όταν ψηφιοποιείτε πολύπλοκα σύνορα όπου χρειάζεται να είστε πολύ ακριβής και ακόμα να έχετε ένα τοπολογικά σωστό πολύγωνο. Πατήστε Toggle Editing για να τελειώσετε την επεξεργασία του επιπέδου Parks. 27. Τώρα ήρθε η στιγμή να ψηφιοποιήσουμε ένα επίπεδο κτιρίων. Δημιουργήστε ένα νέο πολύγωνο που θα ονομάσετε Buildings πηγαίνοντας στο Layer New New Spatialite Layer.

26 28. Μόλις προστεθεί το επίπεδο Buildings, απενεργοποιήστε τα επίπεδα Parks και Roads έτσι ώστε η τοπογραφική βάση του χάρτη να είναι ορατή. Επιλέξτε το επίπεδο Buildings και πατήστε το Toggle Editing.

27 29. Η ψηφιοποίηση κτιρίων μπορεί να είναι μα δύσκολη εργασία. Εξίσου δύσκολο είναι να προσθέτεις κορυφές χειροκίνητα έτσι ώστε οι άκρες να είναι κάθετες και να σχηματίζουν ένα ορθογώνιο. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα πρόσθετο που ονομάζεται Rectangles Ovals Digitizing για να μας βοηθήσει με αυτήν την εργασία. Δείτε Χρησιμοποιώντας Πρόσθετες Λειτουργίες για να μάθετε πως να κάνετε αναζήτηση και εγκατάσταση πρόσθετων. Μόλις εγκατασταθεί το πρόσθετο Rectangles Ovals Digitizing, θα δείτε μια νέα γραμμή εργαλείων να εμφανίζεται πάνω από τον καμβά.

28 30. Κάντε μεγέθυνση σε μια περιοχή με κτίρια και πατήστε το κουμπί Rectangle by Extent. Κάντε κλικ και σύρετε το ποντίκι για να σχεδιάσετε ένα τέλειο ορθογώνιο. Παρομοίως, προσθέστε όσα κτίρια απόμειναν.

29 31. Θα παρατηρήσετε ότι κάποια κτίρια δεν είναι κάθετα. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα ορθογώνιο σε τέτοια γωνία έτσι ώστε να ταιριάζει με το αποτύπωμα του κτιρίου. Κάντε κλικ στο Rectangle from center.

30 32. Κάντε κλικ στο κέντρο του κτιρίου και σύρετε το ποντίκι για να σχεδιάσετε ένα κάθετο ορθογώνιο.

31 33. Πρέπει να περιστρέψουμε αυτό το ορθογώνιο για να ταιριάξει με την εικόνα πάνω στον χάρτη. Το εργαλείο περιστροφής είναι διαθέσιμο στη γραμμή εργαλείων Advanced Digitizing. Κάντε δεξί κλικ σε ένα κενό μέρος πάνω στη γραμμή εργαλείων και ενεργοποιήστε τη γραμμή εργαλείων Advanced Digitizing.

32 34. Πατήστε το κουμπί Rotate Feature(s).

33 35. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Select Single feature για να επιλέξετε το πολύγωνο που θέλετε να περιστρέψετε. Μόλις ενεργοποιηθεί το εργαλείο Rotate Feature(s), θα δείτε ένα στόχαστρο στο κέντρο του πολυγώνου. Κάντε κλικ ακριβώς πάνω σε αυτό το στόχαστρο και σύρετε το ποντίκι, καθώς έχετε πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού. Θα εμφανιστεί μια προεπισκόπηση του χαρακτηριστικού που περιστράφηκε. Όταν το πολύγωνο ευθυγραμμιστεί με το αποτύπωμα του κτιρίου, αφήστε ελεύθερο το κουμπί του ποντικιού.

34 36. Μόλις τελειώσετε τη ψηφιοποίηση όλων των κτιρίων, αποθηκεύστε τις επεξεργασίες που κάνατε στα επίπεδα και κάντε κλικ στο Toggle Editing. Μπορείτε να σύρετε τα επίπεδα για να αλλάξετε τη σειρά εμφάνισης τους.

35 37. Η εργασία ψηφιοποίησης έχει ολοκληρωθεί. Μπορείτε να πειραματιστείτε με το στυλ και τις ετικέτες στις ιδιότητες επιπέδων για να δημιουργήσετε έναν εμφανισιακά εντυπωσιακό χάρτη από τα δεδομένα που δημιουργήσατε.

36

Leaflet Web Maps with qgis2leaf

Leaflet Web Maps with qgis2leaf Leaflet Web Maps with qgis2leaf QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina Karfi

Διαβάστε περισσότερα

Performing Spatial Queries

Performing Spatial Queries Performing Spatial Queries QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina Karfi This

Διαβάστε περισσότερα

Making A Map. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by

Making A Map. QGIS Tutorials and Tips. Author. Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi. Translations by Making A Map QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina Karfi This work is licensed

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά μαθημάτων iguess. inotes v10.1

Σειρά μαθημάτων iguess. inotes v10.1 Σειρά μαθημάτων iguess inotes v10.1 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Εργαστηριακές Ασκήσεις στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ο ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου θα μάθουμε να δημιουργούμε νέα γεωγραφική πληροφορία με τη ψηφιοποίηση χωρικών πληροφοριών από δορυφορικές εικόνες ή από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Εισαγωγή στο ArcGIS

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Εισαγωγή στο ArcGIS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 1. Γενικά Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με το εμπορικό λογισμικό Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Interpolating Point Data

Interpolating Point Data Interpolating Point Data QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Christina Dimitriadou Paliogiannis Konstantinos Tom Karagkounis Despoina Karfi This

Διαβάστε περισσότερα

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Υπολογιστές για Μικρούς και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MICROSOFT WINDOWS XP Ξεκινώντας με τα WINDOWS Επιφάνεια Εργασίας Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης MobileMapper Office 1 MobileMapper Office Software... 4 Εισαγωγή... 4 Εγκατάσταση του MobileMapper Office... 5 Εκκίνηση του MobileMapper Office... 6 MobileMapper Office Main Window (κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέξτε Αρχείο και στη συνέχεια Έξοδος. Ή Επιλέξτε το εικονίδιο Κλείσιμο εφαρμογής, που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης

Επιλέξτε Αρχείο και στη συνέχεια Έξοδος. Ή Επιλέξτε το εικονίδιο Κλείσιμο εφαρμογής, που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης Άνοιγμα και κλείσιμο της εφαρμογής Λογιστικών Φύλλων Άνοιγμα του Calc Επιλέξτε: Έναρξη Προγράμματα OpenOffice.org Calc Με αυτήν την ενέργεια θα φορτωθεί το Calc. Κλείσιμο του Calc Επιλέξτε Αρχείο και στη

Διαβάστε περισσότερα

Module 3. Επεξεργασία κειμένου. με τη χρήση του. OpenOffice.org Writer. για λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux. David Varley

Module 3. Επεξεργασία κειμένου. με τη χρήση του. OpenOffice.org Writer. για λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux. David Varley Module 3 Επεξεργασία κειμένου με τη χρήση του OpenOffice.org Writer για λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux David Varley Μετάφραση Βασιλική Οικονόμου Άννα Κρασσά Κατάλογος περιεχομένων Πρώτη ενότητα: Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση της λειτουργίας Smart Touch

Χρήση της λειτουργίας Smart Touch Χρήση της λειτουργίας Smart Touch Περιεχόμενα Επισκόπηση... 2 Έναρξη του Smart Touch... 2 Χρήση του Smart Touch με τους προεπιλεγμένους αριθμούς λειτουργίας και τις προκαθορισμένες εργασίες... 3 Παράθυρο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 - Βασικές ικανότητες ΤΠΕ - Ανώτερο επίπεδο

Ενότητα 3 - Βασικές ικανότητες ΤΠΕ - Ανώτερο επίπεδο Διαδικτυακή πύλη για τη Διασύνδεση και την Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρίες, σε ΤΠΕ Ενότητα 3 - Βασικές ικανότητες ΤΠΕ - Ανώτερο επίπεδο Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ WEB GIS 2013

ΝΕΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ WEB GIS 2013 ΝΕΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ WEB GIS 2013 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Εργαλείο Ψηφιοποίησης WEB GIS... 5 1.2 Εισαγωγή στην Εφαρμογή AEE 2013...5 1.3 Επεξήγηση πεδίων χάρτη...7 1.3.1 Θεματικά Επίπεδα... 7 1.3.1.1 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

EAGLE 5.0. Κυκλωματικά διαγράμματα ομή πλακετών Αυτόματος ελεγκτής διαδρομών. για Linux Mac και Windows. Οδηγίες Χρήσης

EAGLE 5.0. Κυκλωματικά διαγράμματα ομή πλακετών Αυτόματος ελεγκτής διαδρομών. για Linux Mac και Windows. Οδηγίες Χρήσης 5.0 Κυκλωματικά διαγράμματα ομή πλακετών Αυτόματος ελεγκτής διαδρομών για Linux Mac και Windows Οδηγίες Χρήσης CadSoft Computer, Inc. www.cadsoftusa.com 5.0 Κυκλωματικά διαγράμματα ομή πλακετών Αυτόματος

Διαβάστε περισσότερα

Point-of-Sale λογισμικού για τη φιλοξενία. www.posnet.nl. Τροφοδοσία & Διανομή. Καφέ. Εστιατόρια. Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Υπηρεσίες Υγείας

Point-of-Sale λογισμικού για τη φιλοξενία. www.posnet.nl. Τροφοδοσία & Διανομή. Καφέ. Εστιατόρια. Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Υπηρεσίες Υγείας Point-of-Sale λογισμικού για τη φιλοξενία Εστιατόρια Κινέζικα Εστιατόρια Τροφοδοσία & Διανομή www.posnet.nl Καφέ Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Υπηρεσίες Υγείας is a registered trademark by Benelux. All text

Διαβάστε περισσότερα

Στους φοιτητές. Των. Γεωλογικών και Γεωγραφικών. Τµηµάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Στους φοιτητές. Των. Γεωλογικών και Γεωγραφικών. Τµηµάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ILWIS 3.4 : Οδηγός χρήστη 2 Στους φοιτητές Των Γεωλογικών και Γεωγραφικών Τµηµάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ΑΠΡΙΛΗΣ 2009 To Geology and Geography Students Of Greek Universities & Technical Foundations Departments

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ADOBE PHOTOSHOP 7.0 ρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ ΗΣ ΣΕΡΡΕΣ 2004

Διαβάστε περισσότερα

Εικονίδια. Γραμμή Εργασιών. Τρέχουσα Ώρα. Ανοιχτή Εφαρμογή. Κουμπί Έναρξης. Γλώσσα πληκτρολογίου

Εικονίδια. Γραμμή Εργασιών. Τρέχουσα Ώρα. Ανοιχτή Εφαρμογή. Κουμπί Έναρξης. Γλώσσα πληκτρολογίου Επιφάνεια Εργασίας Ανοίξτε τον υπολογιστή σας πατώντας το κουμπί που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μέχρι να φορτώσουν τα Windows. Στην οθόνη σας θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα: Η εικόνα αυτή μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εργαλείου Ψηφιοποίησης WEB GIS 2014

Εγχειρίδιο Χρήσης Εργαλείου Ψηφιοποίησης WEB GIS 2014 Εγχειρίδιο Χρήσης Εργαλείου Ψηφιοποίησης WEB GIS 2014 Πειραιάς 2014 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ... 4 1 ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ WEB GIS... 8 1.1 Εισαγωγή στο εργαλείο ψηφιοποίησης...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MACROMEDIA DREAMWEAVER MX 2004 18

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MACROMEDIA DREAMWEAVER MX 2004 18 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ 13 ΜΑΘΗΜΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MACROMEDIA DREAMWEAVER MX 2004 18 Εξερεύνηση του χώρου εργασίας 20 Σελίδα εκκίνησης 20 Προετοιμασία για τη δημιουργία της τοποθεσίας Ιστού σας 22 Ορισμός τοπικής

Διαβάστε περισσότερα

ADOBE FLASH CS3 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ

ADOBE FLASH CS3 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ADOBE CS3 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 13 «Προσαρμογή Λογισμικού-Φάση ΙΙΙ» της Πράξης «Επαγγελματικό λογισμικό στην

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου Διαδίκτυο (Ι)

Επεξεργασία Κειμένου Διαδίκτυο (Ι) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Επεξεργασία Κειμένου Διαδίκτυο (Ι) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Eνότητα 4:Μαθήμα Γραφικού Σχεδίου Photoshop και CorelDRAW

Eνότητα 4:Μαθήμα Γραφικού Σχεδίου Photoshop και CorelDRAW Eνότητα 4:Μαθήμα Γραφικού Σχεδίου Photoshop και CorelDRAW e-life ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Αυτό το πρόγραμμα έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειµένου

Επεξεργασία Κειµένου Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας Τίτλος πράξης: Κατηγορία Πράξης: Ενέργεια: Μέτρο: Επιστ. Υπεύθυνος: "Επιµόρφωση Πιστοποίηση Γυναικών Αρχικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης σε εξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες

Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Υπολογιστικά Φύλλα Ms Excel 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Συγγραφέας: Βαγγέλης Γκιμπερίτης Επιμέλεια: Μαρία Ζάππα Κασαπίδη Υπολογιστικά Φύλλα: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή & Εκκίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. Alpine Navigation

Εγχειρίδιο χρήσης. Alpine Navigation Εγχειρίδιο χρήσης Alpine Navigation Λογισμικό πλοήγησης για το Alpine INE-W977BT Ελληνική (GR) Ευχαριστούμε για την επιλογή σας του Alpine-NAVI ως πλοηγό σας. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας αμέσως.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 - 17 - PowerPoint 2007 Δημιουργία παρουσίασης Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη γρήγορη και εύκολη δημιουργία βασικής παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η Γνωριμία με το Photoshop

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η Γνωριμία με το Photoshop ΕΝΟΤΗΤΑ 1η Γνωριμία με το Photoshop 1.1 Εισαγωγή Καλώς ήρθατε στο μάθημα της ηλεκτρονικής διδασκαλίας Εισαγωγή στο Photoshop της Digital Academy. Σκοπός του μαθήματος είναι η εκμάθηση των βασικών δυνατοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχοµένων

Πίνακας περιεχοµένων Πίνακας περιεχοµένων 1 Προχωρηµένα θέµατα λειτουργικού συστήµατος MS Windows...1 1.1 Αλλάζοντας την εµφάνιση των Windows XP... 1 1.1.1 Αλλάζοντας την γενική εµφάνιση των Windows XP... 2 1.1.2 Αλλάζοντας

Διαβάστε περισσότερα