Παραδοσιακά Γλυκά της Κύπρου. Ε τάξη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παραδοσιακά Γλυκά της Κύπρου. Ε τάξη"

Transcript

1 Παραδοσιακά Γλυκά της Κύπρου Ε τάξη

2 Αγαπητοί φίλοι γεια σας! Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα γλυκά! Σίγουρα θα αρέσουν σε όλους σας. Πάρτε λοιπόν μολύβι και χαρτί και γράψετε τα 5 αγαπημένα σας γλυκά!

3 Η σοκολατίνα, οι κρέπες και το παγωτό είναι γλυκά τα οποία ανήκουν στην κουζίνα άλλων χωρών και τα χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο. Στην δική μας παραδοσιακή κουζίνα, ποια γλυκά υπάρχουν όμως; Δίπλα από τα 5 αγαπημένα σας γλυκά, μαντέψτε και γράψτε τα 5 αγαπημένα γλυκά των Κυπρίων πριν 300 χρόνια!

4 Μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες από εδώ!

5 Πριν ξεκινήσουμε την περιπέτειά μας με τα παραδοσιακά γλυκά της Κύπρου, ας ξεναγηθούμε στην ιστοσελίδα μας!

6 Αυτή είναι η ιστοσελίδα μας!

7 Βλέπετε πάνω και αριστερά που υπάρχουν πολλές κατηγορίες; Οι πληροφορίες οργανώνονται σε αυτές τις κατηγορίες. Εσείς θα διαλέγετε μια κατηγορία από όλες αυτές, ανάλογα με την αναζήτηση που θα σας ζητηθεί να κάνετε.

8

9 Αφού επιλέγετε την κατηγορία, θα επιλέγετε πάντοτε Αναζήτηση ανά Θεματική Κατηγορία.

10 Πατώντας το τοξάκι, θα επιλέγετε Ομάδα Τροφίμων και θα προχωρείτε σε Αναζήτηση

11 Από όλες τις επιλογές που σας παρουσιάζονται, θα διαλέγετε τα Γλυκά και Γλυκαντικές Ύλες και εκεί θα βρίσκετε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε!

12 Μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις πληροφορίες από όλα τα μέρη!

13 Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε την περιπέτειά μας! Τα γλυκά στην παραδοσιακή Κυπριακή κουζίνα ονομάζονταν γλυτζιστικά ή πόπαστα

14 «Γλυκό σημαίνει εξαιρετικά γεγονότα, έξω από την καθημερινή ροή, γιορτές, τελετές, σημαδιακές πράξεις, ορόσημα του βίου» Στο κείμενο Κυπριακά Γλυκά στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές ανακαλύψτε σε ποιες περιστάσεις έφτιαχναν και κατανάλωναν τα γλυκά οι Κύπριοι.

15 Στην κατηγορία Τρόφιμα εξερευνήστε τα κείμενα Γλυτζιστά και Πισιήες. Μετά φτιάξτε ένα κατάλογο με τις περιστάσεις που χρησιμοποιούνταν αυτά. Κάνετε το ίδιο για τα Κεραστικά για τα κάλαντα του Λαζάρου και τα Κεραστικά για μετά το γάμο και γράψετε ποια γλυκά χρησιμοποιούνταν σε αυτές τις γιορτές!

16 Τα Κυπριακά γλυκά χωρίζονται σε 2 μεγάλες ομάδες. Βρέστε αυτές τις δύο ομάδες στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές και στο κείμενο Κυπριακά Γλυκά. Διαβάστε ιδιαίτερα το Λειτουργικό και Συμβολικό τους Ρόλο.

17 Τα γλυκά χωρίζονται σε αυτές τις ομάδες λόγω των διαφορετικών συστατικών που είχαν. ΟΜΑΔΑ Α Πρώτες ύλες σιτάρι, στην μορφή αλεύρου ή σπασμένου σταριού Λάδι (κάποτε) ΟΜΑΔΑ Β Πρώτες ύλες Σπόροι ή ξηροί καρποί ή Φρούτα

18 Όλα τα γλυκά έχουν ως βάση τους κάποιες γλυκαντικές ύλες. Οι γλυκαντικές ύλες είναι τα συστατικά που δίνουν στα εδέσματα την γλυκιά τους γεύση. Ποιες γλυκαντικές ύλες γνωρίζετε;

19 Σίγουρα θα μαντέψατε σωστά τη ζάχαρη και το μέλι. Οι Κύπριοι όμως, μέχρι και τον 18 ο αιώνα χρησιμοποιούσαν για τα γλυκά τους 4 γλυκαντικές ύλες! Ψάξτε στην κατηγορία Τρόφιμα το κείμενο Γλυκαντικέςύλεςκατάτον 18ον αιώνα και βρέστε τις!

20 Έψημα/ Πετιμέζι Μέλι Γλυκαντικές ύλες Χαρουπόμελο/ Ζάχαρη Τερατσόμελο

21 Ας πάρουμε πρώτα το έψημα το οποίο προέρχεται από τα σταφύλια. Με την πολτοποίηση των σταφυλιών παράγεται ο μούστος, ο χυμός δηλαδή των σταφυλιών. Στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές και στο κείμενο Μουστάρι (μούστος) ανακαλύψτε πώς παράγεται ο μούστος.

22 Από το μούστο παράγονται διάφορα γλυκά. Αναζητείστε τα στην κατηγορία Τρόφιμα με το όνομα Γλυκίσματα από μούστο σταφυλιού, 18ος αιώνας

23 Μελετήστε τώρα τον τρόπο που οι Κύπριοι φτιάχνουν τον Σουτζιούκκο. Θα βρείτε το σχετικό κείμενο στην κατηγορία Τρόφιμα.

24 Απότομούστοτουσταφυλιού παράγονται κι άλλα γλυκά, όπως ο ππαλουζές, τα κκιοφτέρκα και ο πολτός, ταοποίαθαβρείτεστις Παραδοσιακές Συνταγές.

25 Οσυμπυκνωμένος μούστος ονομάζεται έψημα ή πετιμέζι. Ψάξτε στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές το κείμενο Έψημα και μάθετε πώς παραγόταν.

26 Με το έψημα του σταφυλιού, οι Κύπριοι έφτιαχναν κουλουράκια, τα λεγόμενα Κουλουράκια (κουλλουρούθκια) με το έψημα τα οποία θα βρείτε στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.

27 Πάμε τώρα στο χαρουπόμελο! Το χαρουπόμελο προέρχεται από τα χαρούπια. Τα χαρούπια είναι ο καρπός του δέντρου χαρουπιά που αλλιώς ονομάζεται Τερατσιά. Στην κατηγορία Τρόφιμα μάθετε γιατί η ονομασία του διαφέρει στην Κύπρο.

28 Στην κατηγορία Τεχνικές Παραγωγής βρέστε το κείμενο Παρασκευή τερατσόμελου και μάθετε πώς παρασκευαζόταν!

29 Από το χαρουπόμελο φτιάχνεται το Παστέλλιν. Αναζητήστε το στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές. Εκεί παρακολουθείστε τα βιντεάκια που δείχνουν πώς παράγεται και από πού βγαίνει η ονομασία του! «Παστελλάκιν το καλόν, τρία γρόσια το πουλώ»

30 Απότοτερατσόμελον φτιάχνονται επίσηςτα Σιαμααμούς και τα Κουλουρούθκια με το μέλι (χαρουπόμελο) την συνταγή των οποίων μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία Τρόφιμα.

31 Πάμε τώρα να μάθουμε για το Μέλι! Ξέρουμε πολύ καλά ότι το φτιάχνουν οι μέλισσες στην κυψέλη. Πώς όμως καταλήγει στο τραπέζι μας; Βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην κατηγορία Τρόφιμα.

32 Ένα από τα πιο γνωστά γλυκά για το οποίο χρησιμοποιείται το μέλι είναι οι λουκουμάδες. Αλλιώς ονομάζονται ξεροήγανα, ξηροτήανα ή τηγανήτες. Μάθετε πώς παρασκευάζονται και πότε καταναλώνονται στην κατηγορία Τρόφιμα ή στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.

33 Με το μέλι φτιάχνονται διάφορες παραδοσιακές πίτες όπως οι Πισιήες (τις οποίες θα βρείτε στην κατηγορία Τρόφιμα) το Καττιμέρι (στα Τρόφιμα) και οι Λαόπιττες (στις Παραδοσιακές Συνταγές)

34 Τώραήρθεησειράτηςζάχαρης! Αλήθεια, πώς δημιουργείται η ζάχαρη; Γιανατοανακαλύψετε, πηγαίνετε στην κατηγορία Χώροι Παραγωγής και Διάθεσης και διαβάστε το κείμενο Μεσαιωνικοί Ζαχαρόμυλοι. Δώστε ιδιαίτερη σημασία τόσο στις Συμπληρωματικές πληροφορίες όσο και στην Περιγραφή του χώρου.

35 Αφού λοιπόν οι Κύπριοι καλλιεργούσαν, έκοβαν και άλεθαν το ζαχαροκάλαμο, παρήγαγαν τη ζάχαρη με την οποία έφτιαχναν διάφορα γλυκά. Τα Λουκούμια της Γεροσκήπου είναι ένα από τα πολύ γνωστά γλυκά που παράγονται από ζάχαρη. Τα λουκούμια σερβίρονταν μαζί με τον καφέ στα καφενεία. Μάθετε πώς φτιάχνονται στην κατηγορία Τρόφιμα

36 Χρησιμοποιώντας τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη ως κύρια συστατικά, οι Κύπριοι έφτιαχναν διάφορα γλυκά. Κάντε μια μικρή έρευνα στην κατηγορία Τρόφιμα και Παραδοσιακές Συνταγές και βρείτε τα!

37 Ένα άλλο γνωστό γλυκό που βασίζεται στη ζάχαρη είναι το Μαχαλλεπί. Έτυχε να το φάτε καμιά φορά; Διαβάστε χρήσιμες πληροφορίες για αυτό στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.

38 Αυτά εδώ που βλέπετε ονομάζονται Δάκτυλα Κυριών ή απλά Δάκτυλα. Κοιτάξτε στις Παραδοσιακές Συνταγές γιατί τα ονομάζουν έτσι!

39 Τελευταία στη σειρά αφήσαμε τα γλυκά του κουταλιού! Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά είδη, με φρούτα, λαχανικά ή λουλούδια! Διαλέξτε ένα γλυκό του κουταλιού που σας αρέσει και μελετήστε πώς φτιάχνεται! Θα τα βρείτε όλα στην κατηγορία Παραδοσιακές Συνταγές.

40 Οι τέσσερις γλυκαντικές ύλες που μελετήσαμε δεν ήταν δυνατό να υπάρχουν σε όλα τα μέρη της Κύπρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι Κύπριοι αντικαθιστούσαν το έψημα με χαρουπόμελο ή το μέλι με ζάχαρη. Ψάξτε στην ιστοσελίδα και βρέστε ένα γλυκό που μπορεί να μαγειρευτεί με 2 διαφορετικές γλυκαντικές ύλες!

41 Αγαπητοί φίλοι, κάπου εδώ τελειώνει το ταξίδι μας στα παραδοσιακά Κυπριακά γλυκά! Ελπίζω να μάθατε νέες πληροφορίες και να σας άνοιξε η όρεξη!

Κυπριακές Πίτες. Στ Τάξη

Κυπριακές Πίτες. Στ Τάξη Κυπριακές Πίτες Στ Τάξη Γεια σας φίλοι μου! Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις Κυπριακές πίτες! Τώραθασκεφτείτε: «Πόσες πίτες υπάρχουν στην παραδοσιακή Κυπριακή κουζίνα για να αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού!

Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού! Σιτάρι Γ τάξη Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού! Το σιτάρι ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών, μαζί με τις πατάτες και το ρύζι. Όλες αυτές οι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Ένατόσοδασποράκι σαν το σφίξεις λιγουλάκι με λαδάκι θα γεμίσεις το φαγάκι σου θα ψήσεις! Τι είναι;

Ένατόσοδασποράκι σαν το σφίξεις λιγουλάκι με λαδάκι θα γεμίσεις το φαγάκι σου θα ψήσεις! Τι είναι; Ένατόσοδασποράκι σαν το σφίξεις λιγουλάκι με λαδάκι θα γεμίσεις το φαγάκι σου θα ψήσεις! Τι είναι; ΗΕλιά Αγαπημένα φιλαράκια σας καλωσορίζω με χαρά στην δική μας περιπέτεια που έχει θέμα την ελιά. Θα το

Διαβάστε περισσότερα

Kalimera... ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΌ ΌΚΤΩΒΡΙΌΣ του Κυπριακού Προγεύματος. The Golden Bay Beach Hotel

Kalimera... ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΌ ΌΚΤΩΒΡΙΌΣ του Κυπριακού Προγεύματος. The Golden Bay Beach Hotel 1 Τα νέα μέλη του Κυπριακού Προγεύματος! The Golden Bay Beach Hotel Το πρωινό στο Golden Bay θεωρείται γαστρονομική εμπειρία! Η διεύθυνση και το προσωπικό του ξενοδοχείου έχουν αγκαλιάσει το Κυπριακό Πρόγευμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Κύπρος έχει μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων

Η Κύπρος έχει μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων Μεσογειακή Κουζίνα Η μεσογειακή διατροφή πρωτοεμφανίστηκε στις χώρες της Μεσογείου από όπου πήρε το όνομά της. Έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της UNESCO. Eίναι η πιο διαδεδομένη

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Επιμέλεια, παρουσίαση : Παντελάκη Μαργαρίτα (ΠΕ08, καλλιτεχνικών μαθημάτων, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ) Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 12 Τι σχέση μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 2017 ΤΡΕΦΟΜΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ Κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές των Α2 & Β τάξεων του σχολείου μας, στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, προχώρησαν

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες.

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Κείμενο 1 Διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο για τα τρόφιμα και απαντάμε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, βάζοντας κάτω

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3851, 30/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3851, 30/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2002 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2002 129(Ι) του 2002. Για σκοπούς αποτελεσματικότερης εφαρμογής των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που αναφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας

Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας Την ημέρα της παράδοσης υπήρχαν πολύ ωραία πράγματα στο σχολείο μας. Είδαμε στο μουσείο βούρκες, παλιά σίδερα, κατσαρόλες, καπνιστήρια και άλλα. Μερικές κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας!

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας! 1. Βρέστε την άσχετη λέξη 2. Μήλο/ κιμά/ αχλάδι/ σταφύλι/ καρπούζι 3. Μουσακάς/ γεμιστά/ τζατζίκι/ γάλα/ φασολάδα 4. Μοσχάρι/ χοιρινό/ ψάρι/ κοτόπουλο/ μπριζόλα 5. Αλάτι/ λάχανο/ μαρούλι/ κρεμμύδι/ σκόρδο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ Η εταιρεία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ιδρύθηκε το 1926 και δραστηριοποιείται εδώ και τρείς γενεές στην παραγωγή και διάθεση Γλυκών Κουταλιού, Λουκουμιών, Μαρμελάδων, Βανίλιας-Μαστίχας και

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά βήµατα για ένα καλύτερο αύριο

Μικρά βήµατα για ένα καλύτερο αύριο Μικρά βήµατα για ένα καλύτερο αύριο ιγγελίδης Νικόλαος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, ΤΕΦΑΑ Τι γνώµη έχετε για τον υγιεινό τρόπο ζωής; Την αλήθεια και µόνο την αλήθεια! Τι λένε οι απλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Εκ μέρους όλων των ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κυπριακό Πρόγευμα, σας ευχόμαστε ένα ευτυχισμένο και επιτυχημένο 2018.

Εκ μέρους όλων των ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κυπριακό Πρόγευμα, σας ευχόμαστε ένα ευτυχισμένο και επιτυχημένο 2018. 1 Εκ μέρους όλων των ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κυπριακό Πρόγευμα, σας ευχόμαστε ένα ευτυχισμένο και επιτυχημένο 2018. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΌΥΓΕΝΝΑ και ΧΑΡΌΥΜΕΝΌ ΝΕΌ ΕΤΌΣ 2018! 1 2 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΌ

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι η φαινυλκετονουρία?

Τί είναι η φαινυλκετονουρία? Οι παρακάτω πληροφορίες σκοπό έχουν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τη δίαιτα του φαινυλκετονουρικού παιδιού, ώστε να είστε περισσότερο σίγουροι και λιγότερο αγχωμένοι εσείς και οι γονείς όταν το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ Καλλιέργεια γης - ψωμί Τρύγος Περιβάλλον Ελιά Νερό Μέλι Καλλιέργεια λαχανικών Διατροφή και υγεία Κεραμική Λαϊκό παραμύθι Παραδοσιακά

Διαβάστε περισσότερα

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών «Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών Ανακατεύοντας υλικά φτιάχνουμε λικέρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Kalimera... ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018

Kalimera... ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 1 Τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην Αγία Νάπα, Πρωταρά, Πάφο, Λάρνακα, Λεμεσό, Λευκωσία και ορεινές περιοχές. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν παραδοσιακά προϊόντα τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Στους αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ. Μικρής κλίμακας μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που παράγει ο επαγγελματίας αγρότης στην κατοικία του ή στην εκμετάλλευση του.

ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ. Μικρής κλίμακας μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που παράγει ο επαγγελματίας αγρότης στην κατοικία του ή στην εκμετάλλευση του. ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ Μικρής κλίμακας μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που παράγει ο επαγγελματίας αγρότης στην κατοικία του ή στην εκμετάλλευση του. ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ Μικρής κλίμακας μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που παράγει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΓΝΩΡΙΖΩ ΌΤΙ.. ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΌΤΙ» 1 ο Στάδιο Κάθε μέλος θα διαλέξει έναν που δεν τον γνωρίζει πολύ καλά και θα μας τον παρουσιάσει.

Διαβάστε περισσότερα

3. Ποιες είναι οι χρήσεις του νερού;

3. Ποιες είναι οι χρήσεις του νερού; φ ύλ τάξη: όνομα: σχολείο: υλικά: μολύβια, στυλό, χαρτί / διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες λ ο ε ργ α σί α ς3 3. Ποιες είναι οι χρήσεις του νερού; Σε ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες (στο σπίτι, στην εργασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε... Εµείς τώρα θα µιλήσουµε για Modelito...!!!

Καλώς ήρθατε... Εµείς τώρα θα µιλήσουµε για Modelito...!!! Καλώς ήρθατε... Εµείς τώρα θα µιλήσουµε για Modelito...!!! Modelito: O µαγικός κόσµος πλαστελίνης! Καθαρίζει εύκολα Άρωµα βανίλια Υπό αλλεργικό Target Market Ηλικία 3-5 Γιατί το Μodelito είναι πολύ διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: «Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: «Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ» 7 Ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ: Α ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2008-2009 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: «Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ: ΣΤΙΒΑΧΤΗ ΜΑΡΙΑ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΦΡΑΝΤΖΗ ΑΝΤΙΟΠΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φλώρα Παπαδοπούλου: Η Μεσογειακή διατροφή έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής στον τόπο της

Φλώρα Παπαδοπούλου: Η Μεσογειακή διατροφή έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής στον τόπο της Ημερομηνία 07/02/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://cultureloversgr.blogspot.gr/ Βίκυ Καλοφωτιά http://goo.gl/q9sud7 Φλώρα Παπαδοπούλου: Η Μεσογειακή διατροφή έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής στον τόπο

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ενότητα: ιατροφή (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Η Πληροφόρηση στην πώληση προϊόντων

Η Πληροφόρηση στην πώληση προϊόντων Πρακτκή εξάσκηση Μάρκετινγκ Η Πληροφόρηση στην πώληση προϊόντων Δρ. Andrea Grimm Δρ. Astin Malschinger 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ Η Πληροφόρηση στην πώληση προϊόντων Συγγραφείς Δρ. Andrea Grimm, Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Νοστιμιές του καλού καιρού...

Νοστιμιές του καλού καιρού... Νοστιμιές του καλού καιρού... ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 2019 ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ classic Η μουστάρδα Classic από τις «οι Γουμένισσες», απογειώνει γευστικά ψητά κρέατα, λουκάνικα και κοτόπουλο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Η Εφημερίδα μας ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η Εφημερίδα μας ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Ειδική Μονάδα Δημοτικού Σχολείου Χρυσελεούσας Νοέμβριος /Δεκέμβριος 2014 Τόμος 1, Τεύχος 1 Η Εφημερίδα μας ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την μικρή εφημερίδα ως μέσο ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσεις & Εφαρμογές Φρουτοπαρασκευασμάτων

Χρήσεις & Εφαρμογές Φρουτοπαρασκευασμάτων Χρήσεις & Εφαρμογές Φρουτοπαρασκευασμάτων ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ Ιστορικό Η ΑΚΤΙΝΑ προσφέρει μια συνεχώς αυξανόμενη γκάμα ποιοτικών προϊόντων και εκτός από την πρωταγωνιστική παρουσία της στις κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Μια δράση από τα «αρκουδάκια» μαζί με τον Sebastian Wiesenberg (εκπαιδευόμενος), την Σταυρούλα Τζίκα και την Corinne Karpf Kanatakis Φεβρουάριος έως Απρίλιος 2016 1 Η χαρά είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές!

Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές! Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές! Έφτασε η εποχή που περιμέναμε με ανυπομονησία για να ξεκουραστούμε και να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην παραλία! Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε,

Διαβάστε περισσότερα

Έτοιμο Φαγητό σε Πακέτο

Έτοιμο Φαγητό σε Πακέτο Πρακτική Εξάσκηση Μάρκετινγκ Έτοιμο Φαγητό σε Πακέτο Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ Έτοιμο Φαγητό σε Πακέτο Συγγραφείς: Δρ. Andrea Grimm, Δρ. Astin Malschinger Παραπομπή

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολη Μους Σοκολάτας με στέβια

Εύκολη Μους Σοκολάτας με στέβια Εύκολη Μους Σοκολάτας με στέβια Και ποιος δεν αγαπάει τις σοκολάτες; Και για την ακρίβεια ποιος δεν αγαπάει τις μους σοκολάτες; Πόσο μάλλον όταν είναι με στέβια. Όταν δηλαδή το γευστικό και αμαρτωλό συναντάει

Διαβάστε περισσότερα

Μπακλαβάς, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr!

Μπακλαβάς, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr! Μπακλαβάς, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr! το πιο αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό παγκοσμίως! Δεν ξέρω γιατί αλλά όσον αφορά τον μπακλαβά, όσο κι αν η παράδοση και τα ιστορικά στοιχεία πιστοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Νόστιμα, απλά και υγιεινά! ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011-2012 το σχολείο μας έθεσε ως ένα από τους στόχους του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες Αγαπάμε την Λαγάνα! Τόσο που δε θέλουμε να περιμένουμε μία φορά τον μήνα για να τη φάμε! Επειδή στους φούρνους συνήθως βρίσκεις Λαγάνα μόνο την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Mας το ζητήσατε. Σας το φτιάξαμε. Ξετρελαθήκατε και τώρα ψάχνετε την συνταγή του. Ορίστε λοιπόν το στρογγυλό τσουρέκι που φτιάξαμε παρέα με την κυρία Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρική του κόσμου. Ήπειρος: Νότια και Βόρια Αμερική. Ομάδα Γ. Μπιρμπίλη Αγγελική Παναγιωτοπούλου Γεωργία-Ζωή Πάντος Σωτήρης Ρούσσου Αννέτα

Μαγειρική του κόσμου. Ήπειρος: Νότια και Βόρια Αμερική. Ομάδα Γ. Μπιρμπίλη Αγγελική Παναγιωτοπούλου Γεωργία-Ζωή Πάντος Σωτήρης Ρούσσου Αννέτα Μαγειρική του κόσμου Ήπειρος: Νότια και Βόρια Αμερική Ομάδα Γ Μπιρμπίλη Αγγελική Παναγιωτοπούλου Γεωργία-Ζωή Πάντος Σωτήρης Ρούσσου Αννέτα Βόρια και Νότια Αμερική Η αμερικάνικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23 ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΤΡΟΦΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΖΩΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23 ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΤΡΟΦΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΖΩΑ 30.10.2015 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 285/187 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 23 ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΤΡΟΦΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΖΩΑ Σημείωση 1. Περιλαμβάνονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των τοπικών πόρων στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών: Η εμπειρία των επιχειρήσεων ACORDO - Corfu Specialty Foods και Ambelonas

Αξιοποίηση των τοπικών πόρων στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών: Η εμπειρία των επιχειρήσεων ACORDO - Corfu Specialty Foods και Ambelonas Αξιοποίηση των τοπικών πόρων στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών: Η εμπειρία των επιχειρήσεων ACORDO - Corfu Specialty Foods και Ambelonas Corfu ACORDO - Corfu Specialty Foods Artisan + natural

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Δαλπαναγιώτη Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A2 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Συγγραφέας: Δαλπαναγιώτη Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A2 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Συγγραφέας: Δαλπαναγιώτη Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A2 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Διαβάζετε το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα και στον πίνακα που ακολουθεί σημειώνετε ένα κάτω από το Σωστό για

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ενότητα: ιατροφή (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Εκτελώντας το πρόγραμμα παίρνουμε ένα παράθυρο εργασίας Γεωμετρικών εφαρμογών. Τα βασικά κουμπιά και τα μενού έχουν την παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή στα τρόφιμα

Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή στα τρόφιμα Διδακτική Ενότητα 1: Εισαγωγή στα τρόφιμα 15 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΩΡΑ: CARDET Κύπρος ΤΙΤΛΟΣ: ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: Εισαγωγή στα Τρόφιμα 9-12 χρονών [Γ - Στ Δημοτικού] ΜΑΘΗΜΑ/ΘΕΜΑ: Αγωγή Υγείας, Νέα Ελληνικά / Αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΝΗΣΙΑ ΚΡΗΤΗ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΣΗ 1 Η... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η κουζίνα της Μακεδονίας αντανακλά την πολιτισμική και γαστρονομική

Διαβάστε περισσότερα

Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή και γιορτάζονται από όλες τις χριστιανικές χώρες του κόσμου με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Βέβαια ο τρόπος που

Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή και γιορτάζονται από όλες τις χριστιανικές χώρες του κόσμου με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Βέβαια ο τρόπος που ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή και γιορτάζονται από όλες τις χριστιανικές χώρες του κόσμου με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Βέβαια ο τρόπος που γιορτάζονται και οι παραδόσεις διαφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικό σεμινάριο στα πλαίσια του Μεσσηνιακά μαγειρέματα. Φωτιάδης Νίκος Executive Chef

Θεωρητικό σεμινάριο στα πλαίσια του Μεσσηνιακά μαγειρέματα. Φωτιάδης Νίκος Executive Chef Θεωρητικό σεμινάριο στα πλαίσια του Μεσσηνιακά μαγειρέματα Φωτιάδης Νίκος Executive Chef Θα πρέπει να υπάρχει μενού ή κατάλογος εστιατορίου; Μενού ή κατάλογος εστιατορίου; Τι είναι αυτό το «τετράδιο» που

Διαβάστε περισσότερα

oι Aγαπηµένες µου Συνταγές

oι Aγαπηµένες µου Συνταγές oι Aγαπηµένες µου Συνταγές περιεχόµενα Εισαγωγή Βασικά υλικά Σούπες & σάλτσες Λαχανικά & σαλάτες Ζυμαρικά & ρύζι Κρέας & ψάρι Αυγά & τυριά Γλυκά Ιδέες για πάρτι Κομπόστες & τρόφιμα σε άλμη Πηγές Ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Μους σοκολάτας με γιαούρτι

Μους σοκολάτας με γιαούρτι Μους σοκολάτας με γιαούρτι Η μους σοκολάτας είναι ένα εντελώς ενοχοποιημένο επιδόρπιο το οποίο ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε. Τίποτα άλλωστε δεν είναι βλαβερό αν είναι φτιαγμένο με αγνά υλικά και τρώγεται

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι.

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι. Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας «Το Περιβάλλον και Θεολογία»

Φύλλο Εργασίας «Το Περιβάλλον και Θεολογία» Φύλλο Εργασίας «Το Περιβάλλον και Θεολογία» Α Μέρος: Περιβάλλον και άνθρωπος σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο Αναζητήστε από το βιβλίο σας (Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου, σελ 62) την παράγραφο που παρουσιάζει τι

Διαβάστε περισσότερα

Cyprus Breakfast Pilot Action Program

Cyprus Breakfast Pilot Action Program Cyprus Breakfast Pilot Action Program Τρώγοντας με τα μάτια Τρόποι παρουσίασης του Κυπριακού Προγεύματος Φλωρεντία Κυθραιώτου Σύμβουλος Γαστρονομίας Κυπριακού Προγεύματος 2 ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ Τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Μια βραδιά στο Σταφύλι, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Μια βραδιά στο Σταφύλι, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης Μια βραδιά στο Σταφύλι, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης Ξέρεις πως η Θεσσαλονική είναι η πόλη του φαγητού. Δεν χρειάζεται να στο επιβεβαιώσω ούτε εγώ ούτε κανείς. Φαγητό καλό, μαζί με λίγο κρασάκι, καλή παρέα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Οι άνθρωποι έχουν έμφυτη επιθυμία προς τη γλυκιά γεύση. Η ταξινόμηση των γλυκαντικών ουσιών είναι πολύ δύσκολή. Μια κατάταξη θα μπορούσε να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα: Αγόρασα μία φόρμα γυμναστικής. Πήρα ακόμα μία φούστα. Α και ένα ζευγάρι παπούτσια. Εσύ;

Κατερίνα: Αγόρασα μία φόρμα γυμναστικής. Πήρα ακόμα μία φούστα. Α και ένα ζευγάρι παπούτσια. Εσύ; Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΓΟΡΑ Κατανόηση προφορικού λόγου Αγορά Μαρία:Κατερίνα! Γεια! Κατερίνα: Γεια σου Μαρία. Τι κάνεις; Μαρία: Καλά! Κι εσύ για ψώνια; Τι αγόρασες; Κατερίνα:

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια για τους φίλους του κρασιού! Οι κορυφαίοι των τουριστικών σπουδών. Ημερολόγιο Οινικής Απόλαυσης

Σεμινάρια για τους φίλους του κρασιού! Οι κορυφαίοι των τουριστικών σπουδών. Ημερολόγιο Οινικής Απόλαυσης wine Friends Σεμινάρια για τους φίλους του κρασιού! Οι κορυφαίοι των τουριστικών σπουδών 2013 Ημερολόγιο Οινικής Απόλαυσης Ο μαγικός κόσμος του κρασιού περιμένει να τον ανακαλύψετε. Αρώματα, χρώματα και

Διαβάστε περισσότερα

Το πιο «γλυκό» κομμάτι της βάπτισης, με πολλή φαντασία από την Glam & Flower!

Το πιο «γλυκό» κομμάτι της βάπτισης, με πολλή φαντασία από την Glam & Flower! Το πιο «γλυκό» κομμάτι της βάπτισης, με πολλή φαντασία από την Glam & Flower! Το έθιμο θέλει οι γονείς να κερνάνε γλυκό μετά την βάπτιση. Κάποτε μαζί με την μπομπονιέρα βάπτισης υπήρχε μόνο το λεγόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα Ξέρω πόσο πολύ σας αρέσουν οι πίτες, σας έχω εύκολη ζύμη να την φτιάξετε όλοι. Πολλές φορές μου ζητάτε κάτι απλό, γιατί δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο για πίτα. Η συνταγή που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΕΡΠΝΗΣ. Με νόστιµα υγιεινά φαγητά που µαγειρέψαµε και δοκιµάσαµε στο νηπιαγωγείο µας

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΕΡΠΝΗΣ. Με νόστιµα υγιεινά φαγητά που µαγειρέψαµε και δοκιµάσαµε στο νηπιαγωγείο µας ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΕΡΠΝΗΣ Με νόστιµα υγιεινά φαγητά που µαγειρέψαµε και δοκιµάσαµε στο νηπιαγωγείο µας Σχολική χρονιά 2006-2007 Νηπιαγωγείο Τερπνής Γράµµα για τους γονείς Αγαπητοί γονείς Από την ευτέρα 15 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΑΔΕΣ & ΥΛΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΑΔΕΣ & ΥΛΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΑΔΕΣ & ΥΛΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΓΕΜΙΣΜΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΦΙΓΟΥΡΑ Γεωμετρικά- οργανικά (πχ zentangles) Κορνίζα πλαίσιο ΥΦΗ, ΧΡΩΜΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλια. Υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

«Το κυπριακό παραδοσιακό πρόγευμα σε σύγκριση με το σύγχρονο πρόγευμα: επιλέγουμε ένα υγιεινό τρόπο να ξεκινήσουμε τη μέρα μας!»

«Το κυπριακό παραδοσιακό πρόγευμα σε σύγκριση με το σύγχρονο πρόγευμα: επιλέγουμε ένα υγιεινό τρόπο να ξεκινήσουμε τη μέρα μας!» «Το κυπριακό παραδοσιακό πρόγευμα σε σύγκριση με το σύγχρονο πρόγευμα: επιλέγουμε ένα υγιεινό τρόπο να ξεκινήσουμε τη μέρα μας!» Λευκωσία, Ιούλιος 2015 This elearning Resource has been developed by the

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-2014 Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Στατιστική επεξεργασία και ανάλυση: Λεωνίδας Σπανέλλης,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑΝΟΥ

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑΝΟΥ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑΝΟΥ H ΑΡΧΗ ΤΗΣ!!!! Οι πίθηκοι της Κεντρικής Αμερικής ήταν οι πρώτοι που βρήκαν το κακάο βρώσιμο και απολαυστικό, όχι ο άνθρωπος. Έτρωγαν τον γλυκό, δροσιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζω το σύστημα διατροφής από την εταιρεία Precision Nutrition.

Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζω το σύστημα διατροφής από την εταιρεία Precision Nutrition. Διατροφή Ακριβείας Πως να αξιοποιήσεις το απλότερο σύστημα διατροφής στον κόσμο για να χάσεις λίπος, χτίσεις το σώμα σου και να χαρείς και πάλι το φαγητό. Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζω το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Στα συμπόσιά τους τα τραπέζια ήταν βαρυφορτωμένα και το κρασί έρεε άφθονο.

Στα συμπόσιά τους τα τραπέζια ήταν βαρυφορτωμένα και το κρασί έρεε άφθονο. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν καλοφαγάδες. Γενικά όμως ήταν λιτοδίαιτοι, σκοπό είχαν να ερεθίσουν και όχι να βαρύνουν το στομάχι, γι αυτό άλλωστε ήταν πλούσιες σε καρυκεύματα και αρωματικά βότανα Στα συμπόσιά

Διαβάστε περισσότερα

Αφρικάνικη κουζινα. Εριέττα Γρέκα Ερρίκος Παπαθεοδώρου Στέλιος Δημητρακόπουλος Λήδα Καβαλλιεράτου

Αφρικάνικη κουζινα. Εριέττα Γρέκα Ερρίκος Παπαθεοδώρου Στέλιος Δημητρακόπουλος Λήδα Καβαλλιεράτου Αφρικάνικη κουζινα Εριέττα Γρέκα Ερρίκος Παπαθεοδώρου Στέλιος Δημητρακόπουλος Λήδα Καβαλλιεράτου Boerewors Μπορεί οι νοτιοαφρικανοί να υπερηφανεύονται στους τουρίστες τους ότι τα Boerewors είναι ψητά φίδια,

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίο έγγραφο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης

Ενιαίο έγγραφο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης Ενιαίο έγγραφο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου/ Koufeta Amygdalou Geroskipou ΠΓΕ ΠΟΠ

Διαβάστε περισσότερα

Παλιά επαγγέλματα ζωντανέψτε!!!

Παλιά επαγγέλματα ζωντανέψτε!!! ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τίτλος προγράμματος: Παλιά επαγγέλματα ζωντανέψτε!!! Τάξη: B Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2014-15 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

g w w n lf o o d p l a.h d a.g

g w w n lf o o d p l a.h d a.g g w. or w w coo n lf o o d p l a et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww w ww.h d a.g r rg Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία. Όταν κρατούσες ισορροπία,

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αγγελία Θεματική: Αγορά

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αγγελία Θεματική: Αγορά Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αγγελία Θεματική: Αγορά Διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω αγγελίες και σημειώστε αν οι προτάσεις που ακολουθούν συμφωνούν

Διαβάστε περισσότερα

Εξοχικό Κέντρο "Ο Μύλος" στο Πήδημα Μεσσηνίας

Εξοχικό Κέντρο Ο Μύλος στο Πήδημα Μεσσηνίας Εξοχικό Κέντρο "Ο Μύλος" στο Πήδημα Μεσσηνίας Ίσως και από τα πιο επικά σημεία για φαγητό στην Μεσσηνία, για να μην πω σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι γνωστό σχεδόν σε όλους τους Καλαματιανούς που όποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ ΤΥΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΗΜΕΡΑ ΤΥΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΗΜΕΡΑ ΤΥΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Υγείας του Nέου Αναλυτικού Προγράμματος, οι μαθητές και οι δάσκαλοι της Στ τάξης αποφάσισαν να αναβιώσουν παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τηγανέλαια της οικογένειας Τηγανοπούλου!

1. Τα τηγανέλαια της οικογένειας Τηγανοπούλου! 1. Τα τηγανέλαια της οικογένειας Τηγανοπούλου! 1. Γνωρίστε την οικογένεια Τηγανοπούλου! Αφού διαβάσετε την πιο κάτω ιστορία να εντοπίσετε τον προβληματισμό της κυρίας Μαρίας Τηγανοπούλου Η κυρία Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα

Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα Οι σφακιανές πίτες εκτός από παραδοσιακή συνταγή είναι νοστιμότατη και για αυτό και εμείς δεν παραλείπουμε να σας την δείξουμε βήμα βήμα μιας και είναι από τις πιο ιδιαίτερες

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ερωτήσεις & απαντήσεις για τον αρτοπαρασκευαστή Πρόβληµα Αιτία Λύση Η συσκευή ή η οθόνη δεν λειτουργούν Καπνός βγαίνει από τον κάδο ψησίµατος ή τις διεξόδους Το ψωµί βουλιάζει στη µέση και είναι υγρό

Διαβάστε περισσότερα

*WWW.PANOSPLATRITIS.COM

*WWW.PANOSPLATRITIS.COM Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ! *WWW.PANOSPLATRITIS.COM 1 Πρωινό Όπως το αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμα για να ξεκινήσει έτσι και εμείς χρειαζόμαστε ένα καλό πρωινό

Διαβάστε περισσότερα

«Άρθρο 137» Παγωτά ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 137 ΚΤΠ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

«Άρθρο 137» Παγωτά ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 137 ΚΤΠ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ «Άρθρο 137» Παγωτά 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα προϊόντα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Οι ονομασίες προϊόντων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι χρησιμοποιούνται μόνον για τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

«Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια. Μαθηµατικά στο Σπίτι

«Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια. Μαθηµατικά στο Σπίτι 1 «Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια Τα µαθηµατικά είναι συνδεδεµένα µε ικανότητες και δεξιότητες απαραίτητες για ένα πολύπλευρα ολοκληρωµένο άτοµο, που του επιτρέπουν να λειτουργεί αποτελεσµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας»

Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Ολοήμερο Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας» Άντρη Τοφαρίδου (Ειδική Δασκάλα) Προγραμματισμός Ιανουαρίου 2016 Ομάδα Β Στόχοι εκφράζουν τα συναισθήματα τους. μάθουν πληροφορίες για τον χειμώνα. προετοιμαστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ? Δρ. Λ. Κιοσές Γεν. Διευθυντής ΙΕΛΚΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2030

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ? Δρ. Λ. Κιοσές Γεν. Διευθυντής ΙΕΛΚΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2030 ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ? Δρ. Λ. Κιοσές Γεν. Διευθυντής ΙΕΛΚΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2030 1 10.000 π.χ. 2.000 μ.χ. 2.030 μ.χ. 2 3 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Φορέας διεξαγωγής Τύπος και μέθοδος Πληθυσμός ΙΕΛΚΑ Ποσοτική

Διαβάστε περισσότερα

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια.

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι γνωστό εδώ και αιώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ Π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ NEW YORK COLLEGE

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ Π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ NEW YORK COLLEGE ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ Π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ NEW YORK COLLEGE ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στις 10/10/2009 εγκρίθηκε στην Nairobi της Κένυα η Μεσογειακή Διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με σκοπό να βοηθήσει και να οργανώσει την εξάπλωση του βιβλίου.* Για τον

Διαβάστε περισσότερα

Το αμπέλι. Τα παιδιά διάβασαν και έμαθαν το γνωστό ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τσιριτρό». Σε μια ρόγα από σταφύλι έπεσαν οχτώ σπουργίτες

Το αμπέλι. Τα παιδιά διάβασαν και έμαθαν το γνωστό ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τσιριτρό». Σε μια ρόγα από σταφύλι έπεσαν οχτώ σπουργίτες Το αμπέλι Μία πρότασή μου για σχέδιο δράσης σχετικά με το αμπέλι και τα προϊόντα αυτού έτσι όπως εφαρμόστηκε και υλοποιήθηκε από τα παιδιά της Β τάξης : Αλέξανδρο, Άρη, Δανάη, Ελίνα, Λυδία, Μάρκο, Ντάνη,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4. ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα

Μάθημα 4. ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα Μάθημα 4 ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑΤΑ Δύο η περισσότερες ουσίες μαζί φτιάχνουν ένα μείγμα Στο προηγούμενο μάθημα διαπιστώσαμε πειραματικά ότι το χώμα είναι ένα μείγμα. Στο μάθημα αυτό θα μελετήσουμε περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Η συνταγή πρέπει να είναι γραμμένη σε κατευθυντικό λόγο. Στα κείμενα που περιέχουν οδηγίες ο αναγνώστης πρέπει να οδηγηθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες

Η συνταγή πρέπει να είναι γραμμένη σε κατευθυντικό λόγο. Στα κείμενα που περιέχουν οδηγίες ο αναγνώστης πρέπει να οδηγηθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες Συνταγές μαγειρικής Η συνταγή πρέπει να είναι γραμμένη σε κατευθυντικό λόγο. Στα κείμενα που περιέχουν οδηγίες ο αναγνώστης πρέπει να οδηγηθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και για αυτό ο λόγος πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ Δράμα 01-11-2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ Σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο προγραμματισμένων εκδηλώσεων για 13 η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ «ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα