E-HIS ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΤΟΣ, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "E-HIS ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΤΟΣ, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ"

Transcript

1 E-HIS ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΤΟΣ, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΡΟΙ. ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ Ι) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

2 Πληροφοριακά Συστήματα Νοσοκομείων H Βάση για τα Περιφερειακά και Διεθνή Δίκτυα (1/3) «Healthcare is Regional» Τα νοσοκομεία είναι η βασική οργανωτική δομή παροχής υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως και στηρίζουν την ομαλή λειτουργία του Συστήματος Υγείας. Στα προηγούμενα κεφάλαια έχουν παρουσιαστεί οι βασικές λειτουργίες, η δομή, η αρχιτεκτονική των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείου (ΟΠΣΝ) ή Hospital Information System (HIS). Ένα ΟΠΣΝ αποτελείται από διάφορα και διαφορετικά υποσυστήματα, τα οποία καθορίζονται από την οργανωτική δομή, τις διαδικασίες αλλά και τις ιδιαιτερότητες της εθνική στρατηγικής για το σύστημα Υγείας αλλά και ιδιαίτερα του κάθε Νοσοκομείου.

3 Πληροφοριακά Συστήματα Νοσοκομείων H Βάση για τα Περιφερειακά και Διεθνή Δίκτυα (2/3) Τα κύρια υποσυστήματα του ΟΠΣΝ είναι τα ακόλουθα: το Ιατρικό και Νοσηλευτικό υποσύστημα, με καρδιά τον Ιατρικό φάκελο, καθώς και τα Ιατρικά και Νοσηλευτικά πρωτόκολλα, το Υποσύστημα Εργαστηριακών Εξετάσεων [(Laboratory Information System (LIS)] που διαχειρίζεται τα αποτελέσματα των βιοχημικών και αιματολογικών αναλύσεων και περιλαμβάνει το Υποσύστημα των ΕργαστηρίωνΠαθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας,

4 Πληροφοριακά Συστήματα Νοσοκομείων H Βάση για τα Περιφερειακά και Διεθνή Δίκτυα (3/3) το Υποσύστημα των Απεικονιστικών Τεχνικών [Radiology Information System (RIS)] για τη διαχείριση όλων των ιατρικών εικόνων, το Διαχειριστικό υποσύστημα (μπορεί να είναι ένα ERP) που καλύπτει ευρύτερες διοικητικές και οικονομικές ανάγκες του νοσοκομείου. Το τελευταίο πέρα της κάλυψης του λογιστηρίου διαχειρίζεται το προσωπικό, διαχειρίζεται τα υλικά και υλοποιεί τη διαχείριση αποθηκών και τέλος, ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες (όπως ειδικά Νοσοκομειακά Κέντρα π.χ. Καρδιοχειρουργικά ή ύπαρξη ειδικών Κλινικών σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία) απαιτούνται υποσυστήματα τα οποία περιλαμβάνουν ειδικές εφαρμογές.

5 Περιφερειακά Δίκτυα Υγείας Regional Health Networks (1/2) Η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν παρέχεται πια από ένα μόνο οργανισμό ή από μια ομάδα ειδικών ούτε μόνο από μια ομάδα ειδικών, αλλά παρέχεται από συνεργασία διαφόρων και διαφορετικών οργανισμών καθώς και διαφορετικών ομάδων. Η μεγάλη εξειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών υγείας επιβάλει τη συνεργασία των διαφόρων ειδικών, νοσοκομείων, εργαστηρίων, φαρμακείων κ.τ.λ.

6 Περιφερειακά Δίκτυα Υγείας Regional Health Networks (2/2) Για παράδειγμα στην Ολλανδία, 300 εκατομμύρια μηνύματα με δεδομένα υγείας (health messages) όπως συνταγές, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων κτλ. ανταλλάσσονται ετησίως ανάμεσα στα Νοσοκομεία, τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας [Generals Practices (GPs)] και της κατ οίκον νοσηλείας και 100 εκατομμύρια μηνύματα για χρηματική απόδοση πληρωμών (reimbursement).

7 Ορισμός Περιφερειακών Συστημάτων (1/5) Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ιδέα των περιφερειακών καινοτόμων συστημάτων άρχισε να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ως μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο. Η ιδέα των περιφερειακών συστημάτων δεν έχει ακριβή αποδεκτό ορισμό, αν και γενικότερα είναι το σύνολο των ιδιωτικών, δημόσιων και άλλων οργανισμών που λειτουργούν σε μια περιοχή με βάση κανονισμούς και συμφωνίες που έχουν στόχο την παραγωγή, χρήση και διάδοση της γνώσης.

8 Ορισμός Περιφερειακών Συστημάτων (2/5) «η υγειονομική περιφέρεια είναι η γεωγραφική περιοχή στην οποία οι περισσότερες υπηρεσίες υγείας παρέχονται στους κατοίκους της περιοχής, και στην οποία ο ασθενής τυπικά δέχεται σχεδόνόλες τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται». Ακολουθώντας αυτόν τον ορισμό, σε πολλές υγειονομικές περιφέρειες ο πληθυσμός ανέρχεται περίπου σε 0,5 εκατομμύριο εκτός από τις μεγαλουπόλεις, όπου ο πληθυσμός της πόλης και άρα της περιφέρειας είναι πολύ μεγαλύτερος.

9 Ορισμός Περιφερειακών Συστημάτων (3/5) Ο όρος Περιφερειακά Δίκτυα Υγείας (ΠΔΥ) ή Regional Health Care Networks (RHCN) αναφέρεται σε ένα ιδεατό επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη που μπορεί να παρέχεται σε κάθε υγειονομική περιφέρεια/περιοχή και καλύπτει σαν «ομπρέλα» το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται από τους οργανισμούς που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.

10 Ορισμός Περιφερειακών Συστημάτων (4/5) Ως περιοχή επομένως μπορεί να νοείται η πόλη, η περιφέρεια αλλά ακόμη και το κράτος και τα διασυνοριακά συστήματα. Επομένως, το ΠΔΥ είναι ένα ιδεατό δίκτυο που μπορεί να νοηθεί ότι καλύπτει τις υπηρεσίες σε επίπεδο (περιοχής) πόλης ή περιφέρειας ή κράτους ή διακρατικό. Η συστηματική οργάνωση και διάχυση υπηρεσιών και πληροφοριών σε ένα περιφερειακό δίκτυο υγείας προϋποθέτει την ολοκλήρωση / ενοποίηση (integration) των τοπικών συστημάτων στην περιφέρεια δηλαδή των Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείων, των συστημάτων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και άλλα συστήματα μονάδων υγείας της περιοχής.

11 Ορισμός Περιφερειακών Συστημάτων (5/5) Τα περιφερειακά δίκτυα Υγείας υποστηρίζονται κυρίως από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP=Internet Service Providers) που «επιτρέπουν» την διασύνδεση των διαφόρων οργανισμών/φορέων και των διαφορετικών ομάδων στην περιοχή: αρχές, νοσοκομεία, οδοντιατρεία, φαρμακεία, ειδικούς, κατ οίκον φροντίδα, γενικούς γιατρούς.

12 Παροχείς υπηρεσιών υγείας σε Περιφερειακό Επίπεδο (1/2) Η ροή της διαχειριστικής-οικονομικής πληροφορίας στα Ε-HIS περιφέρειας/ κράτους είναι σχεδόν διαφορετική σε κάθε χώρα, ενώ η ροή της κλινικής/νοσηλευτικής πληροφορίας είναι παρόμοια ανάμεσα στους παρόχους υπηρεσιών υγείας των διαφόρων χωρών. Έτσι,ανάλογα μετην πολιτική υγείας, στόχοςσεένα ΠΔΥ είναι η ενοποίηση της ασθενοκεντρικής πληροφορίας (π.χ. ο ενοποιημένος ιατρικός φάκελος) ή της διαχειριστικής πληροφορίας (π.χ. ενιαίο ERP σε επίπεδο περιφέρειας) ή και τα δυο (π.χ. ενιαίο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας).

13 Παροχείς υπηρεσιών υγείας σε Περιφερειακό Επίπεδο (2/2) Οι πιο σημαντικοί παροχείς υπηρεσιών υγείας σε μια περιοχή μπορεί να είναι: Παροχείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας π.χ. Γενικοί Γιατροί των Κέντρων Υγείας Παροχείς Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μονάδες παροχής φροντίδας υγείας στο σπίτι Φαρμακεία Διαγνωστικά Κέντρα Εργαστήρια Άλλες υπηρεσίες όπως οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές

14 Η πληροφορία και οι υπηρεσίες στα Δίκτυα Υγείας (1/4) Το Περιφερειακό Δίκτυο Υγείας, ανεξαρτήτως του επιχειρησιακού του στόχου (αν είναι ασθενοκεντρικό ή οικονομοκεντρικό) ή της φυσική του αρχιτεκτονικής (αν είναι ιδεατό σύστημα ή κεντροποιημένο Πληροφοριακό Σύστημα), μαζί με το Εθνικό και το Διεθνές Δίκτυο Υγείας αποτελούνται από δεδομένα που αντλούνται από τις Υπηρεσίες του Πληροφοριακού Συστήματος Μονάδων Υγείας, μέσω των Υπηρεσιών Διασύνδεσης- Διαλειτουργικότητας, με σύγχρονη ενεργοποίηση των Υπηρεσιών Ποιότητας-Ασφάλειας. Τα αντλούμενα δεδομένα εξαρτώνται από την Ανάλυση Απαιτήσεων των Χρηστών των Δικτύων Υγείας, σύμφωνα με την πολιτική Υγείας σε κάθε χώρα.

15 Η πληροφορία και οι υπηρεσίες στα Δίκτυα Υγείας (2/4) Οι πληροφορίες κατηγοριοποιούνται στα ακόλουθα: Κλινικές Πληροφορίες: αναφέρονται σε πληροφορίες σχετικές με τον ασθενή (ασθενο-κεντρικές). Διαχειριστικές-Οικονομικές Πληροφορίες: είναι οι διαχειριστικές και οικονομικές πληροφορίες που αφορούν τον φορέα. Πληροφορίες για τη Δημόσια Υγεία: είναι οι πληροφορίες υγείας στους πολίτες, οι οποίες γενικά δεν περιέχουν πληροφορίες γύρω από τον ασθενή αλλά γύρω από τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας

16 Η πληροφορία και οι υπηρεσίες στα Δίκτυα Υγείας (3/4) Οι Κλινικές Υπηρεσίες: αποτελούν την ποιο σημαντική υπηρεσία των ΠΔΥ. Υποστηρίζουν την ανταλλαγή πληροφορίας που αφορά κύρια τον ασθενή και ιδιαίτερα τη φροντίδα του στις Μονάδες Υγείας αλλά και την παροχή εξ αποστάσεως ή κατανεμημένης φροντίδας υγείας. Σύμφωνα με μελέτες Δανών έχει δειχθεί ότι το 1-2% των συνολικών δαπανών υγείας καταναλώνεται από την επικοινωνία με 40 εκατομμύρια μηνύματα ανάμεσα σε διάφορους φορείς υγείας ετησίως (υπηρεσίες 1-3 του πίνακα 1). Για παράδειγμα η αγωγή και παρακολούθηση διαβητών ασθενών, ασθματικών κτλ (υπηρεσίες 4-8 του πίνακα 1). Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας: προσφέρουν πληροφόρηση η οποία δεν είναι ασθενοκεντρική, αλλά αφορούν τη δημόσια υγεία ή συγκεκριμένες ομάδες ασθενών όπως είναι οι διαβητικοί ή συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας (υπηρεσίες 9-14 του πίνακα 1). Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας προσφέρονται συνήθως μέσω του διαδικτύου και οι πληροφορίες αφορούν κυρίως γενικές κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines), διαδικασίες, πρωτόκολλα κτλ..

17 Η πληροφορία και οι υπηρεσίες στα Δίκτυα Υγείας (4/4) Οι διαχειριστικές οικονομικές υπηρεσίες: είναι υπηρεσίες που με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών διευκολύνονται οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τα διαχειριστικά ζητήματα του τομεα υγείας όπως διαχείριση πόρων, ηλεκτρονικές εμπόριο με την εφαρμογή του στις ηλεκτρονικές προμήθειες κτλ. Αποτελούν δηλαδή υποστηρικτικές υπηρεσίες για τους επαγγελματίες υγείας (υπηρεσίες του πίνακα 1) Οι υπηρεσίες ποιότητας και ασφάλειας: είναι οι υπηρεσίες που αφορούν την ανάπτυξη των υποδομών ehealth που στηρίζουν τα ΠΔΥ.

18 Κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας για την υλοποίηση των Δικτύων (ΠΔΥ) (1/2) ε περιφερειακό επίπεδο: είναι απαραίτητο η δημιουργία ενός κόμβου του εριφερειακού Διαδικτυακού κόμβου ο οποίος να αποτελείται από έναν ή ερισσότερους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και πάνω στον οποίο χτίζονται οι πηρεσίες ehealthγια τους παρόχους υπηρεσιών υγείας στην περιφέρεια. ε εθνικό επίπεδο: Τα εθνικά προγράμματα βοηθούν την υλοποίηση των περιφερειακών ικτύων μέσα από την ενίσχυση της περιφερειακή ανάπτυξης των δικτύων ehealth, την ρηματοδότηση περιφερειακών προγραμμάτων, την ανάπτυξη εθνικών προτύπων, ανόνων, κανονισμών ασφαλείας κτλ (δηλ. εφαρμογή των διαδικασιών ροτυποποίησης). ε ευρωπαϊκό επίπεδο: μέσα από Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα νθαρρύνεται η ανάπτυξη περιφερειακών και εθνικών καθώς και διασυνοριακών ικτύων. Μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω η δουλειά πάνω στην ανάπτυξη προτύπων πικοινωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

19 Κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας για την υλοποίηση των Δικτύων (ΠΔΥ) (2/2) Οι παράγοντες επιτυχίας ενός ΠΔΥ εξαρτώνται από τα ακόλουθα: Το περιβάλλον (το νομικό, θεσμικό πλαίσιο, τους «παίκτες», την βιομηχανία υγείας κτλ) Την οργάνωση, τον σκοπό και την προσέγγιση (Την στρατηγική προσέγγιση, Τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών, την αλλαγήκουλτούρας κτλ) Τις υποδομές (τα πρότυπα, τις κωδικοποιήσεις, τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές, την τεχνολογία κτλ) Τους ανθρώπους-χρήστες (την εκπαίδευση, την αποδοχή χρηστών, την έγκαιρη ενεργοποίηση και εμπλοκήτους κτλ) Τις συνεργασίες (δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, πολιτικών, τις διασυνοριακές και άλλες κοινές συνεργασίες) Τους πόρους (τηχρηματοδότηση, τις τεχνικές υποδομές, του ανθρώπινους πόρους κτλ)

20 Πίνακας 1: Οι 18 υπηρεσίες όπως αναφέρονται στους Oates J. & Jensen H, τροποποιημένου με τις νέες απαιτήσεις σε υπηρεσίες ποιότητας και ασφάλειας. Συνολικά 22 υπηρεσίες. Κλινικές Υπηρεσίες Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας Διαχειριστικές- Οικονομικές Υπηρεσίες Υπηρεσίες Ποιότητας και Ασφάλειας 1 Ανταλλαγή Κλινικής Πληροφορίας (Clinical Messages) 9 Επιδημιολογικές μελέτες για ιατρική παρακολούθηση (Surveillance information) 15 Χρεώσεις ασφαλιστικών ταμείων από μονάδες υγείας (Reimbursement) 19 Υπηρεσίες Διασύνδεσης και Διαλειτουργικότητας 2 Κλινικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα εφαρμογών τηλεϊατρικής που ανταλλάσουν οι ειδικοί υγείας (Clinical ) 10 Κατάλογοι πληροφοριών (Yellow Pages) 16 Ηλεκτρονικό εμπόριο (Electronic commerce) 20 Υπηρεσίες διασφάλισης ποιότητας 3 Ραντεβού (Clinical booking) για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, έλεγχο 11 Εξειδικευμένες κατευθυντήριες γραμμές (Professional guidelines) 17 Διαχείριση ενιαίου (κεντροποιημένου) αναγνωριστικό ασθενή (Patient id) 21 Υπηρεσίες ασφάλειας δεδομένων (απόρρητο κτλ) 4 Κοινή χρήση φακέλων ασθενών ανάμεσα σε μονάδες υγείας στην περιοχή (Shared Records) 12 Διαχείριση ποιότητας ασθενειών με στόχο την πρόληψη αλλά και θεραπεία (Disease quality management) 18 Διαχείριση πόρων (Resource management) 22 Υπηρεσίες ασφάλειας υποδομών (λογισμικά, δίκτυα κτλ) 5 Ιατρικά πρωτόκολλα (Care protocols) 13 Δημόσιος Χάρτης Υγείας (Public health management) 6 Ασθενοφόρα, Κινητές Μονάδες και Επείγοντα (Mobile and emergency) 14 Δια βίου εκπαίδευση με νέα εργαλεία διαδικτύου κτλ (Continuing professional development) 7 Παρακολούθηση και φροντίδα στο σπίτι (Home-care monitoring) 8 Τηλεϊατρική (Telemedicine)

21 Πίνακας 2: Οι 18 Υπηρεσίες και Παροχείς/Χρήστες Υπηρεσιών Υγείας (όπως αναφέρονται στους Oates J. & Jensen H με τροποποιήσεις) Αρχές: Περιφερειακές, Εθνικές, Διεθνείς Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και Τριτοβάθμια (Νοσοκομεία) Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Κέντρα Υγείας και Περιφερ. Ιατρεία Ειδικοί γιατροί κτλ Φροντίδα στο Σπίτι (Υπηρεσίες Τηλειατρικής) Εργαστήρια Φαρμακεία Ασφαλιστικοί φορείς, Προμηθευτές Φορέων Υγείας) Ασθενής 1. Ανταλλαγή Κλινικής Πληροφορίας (Clinical Messages) 2. Κλινικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα εφαρμογών τηλεϊατρικής που ανταλλάσουν οι ειδικοί υγείας (Clinical ) 3. Ραντεβού (Clinical booking) για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, έλεγχο 4. Κοινή χρήση φακέλων ασθενών ανάμεσα σε μονάδες υγείας στην περιοχή (Shared Records) 5. Ιατρικά Πρωτόκολλα (Care protocols) 6. Ασθενοφόρα, Κινητές Μονάδες και Επείγοντα (Mobile and emergency) 7. Παρακολούθηση και φροντίδα στο σπίτι (Home-care monitoring) 8. Τηλεϊατρική (Telemedicine) 9. Επιδημιολογικές μελέτες για ιατρική παρακολούθηση (Surveillance information) κ 10. Κατάλογοι πληροφοριών (Yellow Pages) 11. Εξειδικευμένες κατευθυντήριες γραμμές (Professional guidelines) 12. Διαχείριση ποιότητας ασθενειών με στόχο την πρόληψη αλλά και θεραπεία (Disease quality management) 13. Δημόσιος Χάρτης Υγείας (Public health management) 14. Δια βίου εκπαίδευση με νέα εργαλεία διαδικτύου κτλ (Continuing professional development) 15.Χρεώσεις ασφαλιστικών ταμείων από μονάδες υγείας (Reimbursement) 16. Ηλεκτρονικό εμπόριο (Electronic commerce) θ 17. Διαχείριση ενιαίου (κεντροποιημένου) αναγνωριστικό ασθενή (Patient id) θ 18. Διαχείριση πόρων (Resource management)

22 ίνακας 3:Υποσυστήματα και Παροχείς Υπηρεσιών Υγείας Λειτουργικές οντότητες/ υποσυστήματα Διεθνές Διασυνοριακό Δίκτυο Εθνικό Δίκτυο Περιφερειακό Δίκτυο (Φυσική ή λογική οντότητα Νοσοκομεία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Κέντρα Υγείας και Περιφερ. Ιατρεία 1.Δια.χειριστικό Οικονομικό ü ü ü 2.Νοσηλευτικό Υποσύστημα ü ü 3.Ιατρικό Υποσύστημα ü ü 4.Ιατρικός Φάκελος Ασθενή (Διαδικτυακός και σε όποια άλλη μορφή) ü ü ü ü 5.Εργαστηριακό Υποσύστημα ü ü 6.Απεικονιστικό Υποσύστημα ü ü 7.Σύστημα Διασυνδέσεων- Διαλειτουργικότητας (διασυνδέσεις μέσα στη μονάδα υγείας ή διασυνδέσεις με εξωτερικούς φορείς) ü ü ü ü ü 8.Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας και Ασφάλειας ü ü ü ü ü 9.Υποσύστημα Διαχείρισης Λειτουργικών Δεικτών κτλ (MIS, BI κτλ) ü ü ü 10.Ενιαίο Μητρώο Ασθενούς 11.Χάρτης Υγείας ü ü ü ü 12.e-Health: home-care, CRM-Call Center κτλ. ü ü ü ü ü 13.Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (ηλεκτρονικές προμήθειες κτλ) ü ü ü ü ü

23 Περιπτώσεις: ehealth και Περιφερειακά Δίκτυα Υγείας (1/2) Το Δανέζικο Δίκτυο Δεδομένων Υγείας MedCom έχει στόχο την ηλεκτρονική επικοινωνία ανάμεσα σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία των αρχών, των οργανισμών υγείας και του ιδιωτικού τομέα. Η ηλεκτρονική ανταλλαγή μηνυμάτων γίνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: παραπεμπτικά γενικών γιατρών στα Νοσοκομεία, συνταγογραφήσεις γενικών γιατρών, παραπεμπτικά γενικών γιατρών για διαγνωστικές εξετάσεις, αναφορές εξετάσεων, εξιτήρια, ειδοποιητήρια για εξιτήριο προς την κοινότητα ή άλλους φορείς υγείας και εξοφλήσεις (αποζημιώσεις). Περισσότερα από νοσοκομεία, φαρμακεία, παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας στο σπίτι, γενικούς και ειδικούς γιατρούς συνδέονται στο δίκτυο, ενώ το 2001 περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια ηλεκτρονικά έγγραφα ανταλλάσσονται το μήνα, δηλαδή περισσότερες από τιςμισές συνταγέςστηδανία.

24 Περιπτώσεις: ehealth και Περιφερειακά Δίκτυα Υγείας (2/2) Στη Φινλανδία, αναπτύχθηκε το έργο Healthnet για την υλοποίηση περιφερειακού δικτύου υγείας στην περιοχή της North Karelia στη Φινλανδία. Στο δίκτυο συνδέονται 15 Κέντρα Υγείας και 1340 σταθμοί στην περιοχή. Επιτρέπει την αποθήκευση και ανταλλαγή στοιχείων ασθενών με ασφαλή τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία του προσωπικού σε θέματα σχετικά με τον ασθενή. Επίσης επιτρέπει τις ηλεκτρονικές παραπομπές ασθενών καθώς και την τηλεσυμβουλετική βάσει στοιχείων του ιατρικού φακέλου που αποστέλλονται ηλεκτρονικά, όπως είναι οι ακτινογραφίες.

25 E-HIS ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΤΟΣ, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΡΟΙ. ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΙI) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

26 Παράγοντες επιτυχίας ΠΔΥ u Οι τεχνολογίες του Διαδικτύου και των σχετικών πρωτοκόλλων επικοινωνίας: ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία των φορέων υγείας της περιφέρειας μετεχνικά μέσα. u Οι τεχνικές ασφάλειας (security), ώστε να είναι δυνατή η χρήση του διαδικτύου για τις πληροφορίες προσωπικού/ευαίσθητού χαρακτήρα (και η διάχυσητης ασθενοκεντρικής πληροφορίας). u Οι τεχνικές προτυποποίησης ώστε να είναι εφικτή η διασυνδεσιμότητα των διαφορετικών παρόχων υγείας στην περιοχή.

27 O κεντρικός κόμβος ενός ΠΔΥ

28 Περίπτωση Ελλάδας: ΣΥΖΕΥΞΙΣ u Το εθνικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας στην Ελλάδα u Το δίκτυο αυτό υποστηρίζει και τις Μονάδες Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες

29 Τεχνολογίες Διαδικτύου & ΠΔΥ u Υπηρεσίες ηλεκτρονικής αποστολής μηνυμάτων μέσω διαδικτύου όπως είναι το secure mail: u Για την καθημερινή επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς υγείας και την αντικατάσταση του φαξ ή της τηλεφωνικής επικοινωνίας u Για την τηλειατρική με ανταλλαγή μηνυμάτων που περιέχουν συνημμένα βίντεο, γραφικά, εικόνες ιατρικών εξετάσεων κτλ. u Για την ανταλλαγή προτυποποιημένων μηνυμάτων για εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου π.χ. πληρωμές, παραγγελίες κτλ/ u Οι δικτυακοί τόποι για ανεύρεση πληροφοριών (web pages/portals) u Για κατευθυντήριες οδηγίες u Για επιδημιολογικά δεδομένα u Κλινικά πρωτόκολλα u Στοιχεία δημόσιας υγείας, χάρτη υγείας κτλ u Οι διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές (web applications) u Για τη διαχείριση πόρων π.χ. κλείσιμο ραντεβού u Για τον ιδεατό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας u Για την τηλε-ιατρική γενικότερα

30 Το διαδίκτυο και οι 18 υπηρεσίες των ΠΔΥ

31 Το διαδίκτυο και οι 18 υπηρεσίες των ΠΔΥ (1-9) 1. Ανταλλαγή Κλινικής Πληροφορίας (Clinical Messages) 2. Κλινικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα εφαρμογών τηλεϊατρικής που ανταλλάσουν οι ειδικοί υγείας (Clinical ) 3. Ραντεβού (Clinical booking) για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, έλεγχο 4. Κοινή χρήση φακέλων ασθενών ανάμεσα σε μονάδες υγείας στην περιοχή (Shared Records) 5. Ιατρικά Πρωτόκολλα (Care protocols) 6. Ασθενοφόρα, Κινητές Μονάδες και Επείγοντα (Mobile and emergency) 8. Παρακολούθηση και φροντίδα στο σπίτι (Home-care monitoring) 9. Τηλεϊατρική (Telemedicine) Υπηρεσίες Ανταλλαγή Μηνυμάτων Δικτυακοί τόποι Διαδικτυακές εφαρμογές

32 Το διαδίκτυο και οι 18 υπηρεσίες των ΠΔΥ (10-18) 10.Επιδημιολογικές μελέτες για ιατρική παρακολούθηση (Surveillance information) 11.Κατάλογοι πληροφοριών (Yellow Pages) 12.Εξειδικευμένες κατευθυντήριες γραμμές (Professional guidelines) 13.Διαχείριση ποιότητας ασθενειών με στόχο την πρόληψη αλλά και θεραπεία (Disease quality management) 14.Δημόσιος Χάρτης Υγείας (Public health management) 15.Δια βίου εκπαίδευση με νέα εργαλεία διαδικτύου κτλ (Continuing professional development) 15.Χρεώσεις ασφαλιστικών ταμείων από μονάδες υγείας (Reimbursement) 16.Ηλεκτρονικό εμπόριο (Electronic commerce) 17.Διαχείριση ενιαίου (κεντροποιημένου) αναγνωριστικό ασθενή (Patient id) 18.Διαχείριση πόρων (Resource management) Υπηρεσίες Ανταλλαγή Μηνυμάτων Δικτυακοί τόποι Διαδικτυακές εφαρμογές

33 Τι περιλαμβάνει ο Κόμβος ΠΔΥ u Μια πύλη υγείας (portal) που θα προβάλλει και θα παραπέμπει στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας u Το κέντρο που θα πιστοποιεί τους εξουσιοδοτημένους χρήστες του ΠΔΥ και θα παρέχει την διαβαθμισμένη πρόσβαση με τη διαχείριση κωδικών κτλ. u Το κέντρο υποστήριξης για τους χρήστες u Τον κατάλογο των παρόχων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή u Το κέντρο διαχείρισης τήρησης του ενιαίου Μητρώου Ασθενούς αλλά ακόμη και προμηθευτών, προσωπικού για την πιστοποίηση τους και ταυτοποίηση τους στο ΠΔΥ

34 Αρχιτεκτονικές ΠΔΥ u Centralized Federated: Για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη αυτών των οργανισμών στους οποίους στηρίζονται τα περιφερειακά δίκτυα υγείας υπάρχουν δυο βασικές αρχιτεκτονικές: οι κεντροποιημένες (Centralized) και οι Ομοσπονδιακές -Συνεργαζόμενες (Federated). Στις κεντροποιημένες αρχιτεκτονικές αντιστοιχεί μια κεντρική αποθήκη δεδομένων που θα αποθηκεύονται τα δεδομένα κατά τακτά χρονικά διαστήματα ημερησίως ενώ στις συνεργαζόμενες αντιστοιχεί μια ιδεατή αποθήκη δεδομένων η οποία συνδέεται με «δείκτες» στις βάσεις δεδομένων των φορέων υγείας όπου είναι αποθηκευμένα τα δεδομένα. u Υβριδικά

35 Κεντροποιημένη Αρχιτεκτονική Τα πλεονεκτήματα της κεντροποιημένης προσέγγισης είναι ότι αφού τα δεδομένα είναι σε ένα μόνο φυσικό μέρος είναι πιο εύκολη η ανάκτηση τους, η αναζήτηση, η δημιουργία ερωτημάτων (queries) και γενικότερα η ανάλυση τους. Η κεντροποιημένη προσέγγιση όμως προϋποθέτει, ότι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, θα στέλνουν τα δεδομένα στην μορφή που απαιτείται από την κεντρική αποθήκη δεδομένων και θα ενημερώνουν ημερησίως σε τακτά διαστήματα την αποθήκη ώστε να είναι επικαιροποιημένη η βάση. Η κοινή μορφή δεδομένων πρέπει να συμφωνηθεί από όλους όσους συμμετέχουν στο ΠΔΥ και ενημερώνουν με στοιχεία την κοινή αποθήκη

36 Federated Τα ομοσπονδιακά συστήματα με την πληροφορία-«δείκτη» στην τοποθεσία στην οποία είναι αποθηκευμένα τα δεδομένα π.χ. στη βάση δεδομένων ενός ΠΣΝ φαίνονται πιο εφικτά στην υλοποίηση τους. Όμως η υλοποίηση τους προϋποθέτει πρωτόκολλα επικοινωνίαςσε επίπεδοεφαρμογής που θα αντλούνε τα δεδομένα σε κοινή μορφή από τις επιμέρους βάσεις δεδομένων. Η ανάκτηση δεδομένων από ετερογενή και μη συστήματα ώστε να είναι διαθέσιμα στο «ιδεατό» σύστημα (federated) είναι πιο δύσκολη τεχνικά υλοποιήσιμη λύση και απαιτεί την εξουσιοδότηση για άντληση των δεδομένων από τα επιμέρους συστήματα. Επίσης από πλευράς δομών δικτύων υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε εύρος ζώνης, ταχύτητα κτλ. ώστε να επιτυγχάνεται η επικοινωνία ανάμεσα στα ανεξάρτητασυνεργαζόμενα συστήματα.

37 Υβριδικά Μοντέλα u Υπάρχουν βέβαια και τα υβριδικά μοντέλα, όπου μπορεί να υπάρχουν και ανεξάρτητα συνεργαζόμενα συστήματα βάσεων δεδομένων παράλληλα με κοινό σύστημα βάσης δεδομένων για μέρος της πληροφορίας π.χ. για τον ιατρικό φάκελο ασθενή.

38 Στρατηγικές για ΠΔΥ u Click-and-mortar corporations είναι κυρίως οι παραδοσιακοί πάροχοι υπηρεσιών υγείας. Αυτοί οι πάροχοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες τους. Χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για δημοσιότητα και διαφήμιση, ενώ συνεχίζουν να διεξάγουν μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους με τον παραδοσιακό τρόπο (μέσα από τα γραφεία τους κτλ). u Από την άλλη τα ιδεατά επιχειρηματικά μοντέλα και υπηρεσίες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να χτίσουν επιχειρήσεις που στηρίζονται κυρίως στο διαδίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν κτίριο που να αποτελεί την φυσική εγκατάσταση της επιχείρησης. Όλο και περισσότερο αναπτύσσονται τέτοιες επιχειρήσεις. Υπάρχουν βέβαια πολλά εμπόδια κυρίως σε ασφάλεια και εμπιστευτικότητα του διαδικτύου.

39 Επιχειρηματικά Μοντέλα u Business-to-Consumer Models and Services (Β2C): Παραδείγματα υπηρεσιών ehealth βάσει αυτού του μοντέλου μπορούν να αναφερθούν τα virtual doctor visits, e- prescriptions, on-line medical suppliers, e-disease management, health insurance services. u Business-to-Business Modelsand Services (B2B): περιλαμβάνουν υπηρεσίες όπως on-line medical suppliers, hospital and physician procurement, health insurance services, automated services. Οι ηλεκτρονικές προμήθειες αποτελούν πολύ σημαντικό παράδειγμα σε αυτή την κατηγορία, με υλοποιήσεις σε αρκετές περιπτώσεις νοσοκομείων ή περιφερειών. u Hybrids and Other E-Health Models and Services: υπάρχουν διάφορες υλοποιήσεις που συνδέουν τους καταναλωτές ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας (e-consumers) ή των ηλεκτρονικών προμηθευτών υγείας (e-providers) και ανήκουν στις κατηγορίες consumerto-consumer (C2C) ή provider-to-provider (P2P) ή σε συνδυασμούς αυτών με τις παραπάνω δυο κατηγορίες. Εφαρμογές σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να θεωρηθούν Electronic medical records, E-directories, Medical Digital Libraries,stakeholder health portals, E-directories κτλ

40 Τεχνολογικά ζητήματα: Διαδικτυακός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

41 Τεχνολογικά ζητήματα: Εφαρμογές για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας στα ΠΔΥ u Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε ένα ΠΔΥ μπορούν να αναπτυχθούν με τα σύγχρονα εργαλεία e-health και μάλιστα με συστήματα όπως τα συστήματα στήριξης Αποφάσεων, τα εργαλεία εξόρυξης δεδομένων και τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών.

42 Τεχνολογικά ζητήματα: Συστήματα επικοινωνίας ΠΔΥ Ε-networking στα ΠΔΥ την φυσική διασύνδεση: που έχει να κάνει με το φυσικό τρόπο διασύνδεσης π.χ. μέσω διαδικτύου τη διασύνδεση σε επίπεδο συστήματος (systems connectivity) που αναφέρεται στα συστήματα που έχουν να κάνουν με την διασύνδεση διαφορετικών πλατφορμών. Τη διασύνδεση σε επίπεδο εφαρμογής που έχει να κάνει με τα πρότυπα λογισμικών και τη χρήση για παράδειγμα του προτύπου XML (extensible Markup Language).

43 Ασύρματα Δίκτυα στην Υγεία u Οι ενσύρματες επικοινωνίες δίνουν ήδη αξιοπιστία 99,999%, που σημαίνει ότι η πιθανότητα λάθους δεν μπορεί να είναι πάνω από 0,001% ή λιγότερο από 5.5 λεπτά το χρόνο. Οι ασύρματες επικοινωνίες χρονολογούνται πίσω στο 1887, χρησιμοποιήθηκαν στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο ενώ σήμερα είμαστε εξοικειωμένοι με τις έννοιες 2.5G, 3G, 4G και τις δυνατότητες για ΜΜS (multimedia messaging surfing), βίντεοκλήσεις και πλοήγηση στοδιαδίκτυο. u Σήμερα οι ενσύρματες και οι ασύρματες τεχνολογίες είναι εξελιγμένες και χρησιμοποιούνται σε πληθώρα εφαρμογών. Στα Δίκτυα Υγείας, η χρήση της ενσύρματης επικοινωνίας είναι πιο φθηνή και αξιόπιστη για περιορισμένου εύρους δίκτυα. Οι ασύρματες επικοινωνίες προτιμώνται κυρίως στην τηλεϊατρική επειδή ο χρήστης είναισε κινητικότητα.

44 Ασύρματα Δίκτυα στην Υγεία u Bluetooth u Υπέρυθρες u Ασύρματα δίκτυα WLAN-WiFi u Broadband Wireless Access u Satellite Networks u RFID (Radio Frequency Identification)

45 Satellite Networks

46 RFID

47 ΠΔΥ & Ασύρματες Τεχνολογίες 1.α. Επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα

48 ΠΔΥ & Ασύρματες Τεχνολογίες 1.β. Τηλεδιάγνωση στον τόπο του ατυχήματος με ασύρματη τεχνολογία

49 ΠΔΥ & Ασύρματες Τεχνολογίες 2.α. Αναγνώστες RFID στους θαλάμους κλινικής

50 ΠΔΥ & Ασύρματες Τεχνολογίες 2.β Δίκτυο του Νοσοκομείου

51 ΠΔΥ & Ασύρματες Τεχνολογίες 3. Στην Υγειονομική Περιφέρεια

52 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Ηλεκτρονική Υγεία και Εφαρμογή της Πληροφορικής σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΑΕΜΥ ΑΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ηλεκτρονική Υγεία και Εφαρμογή της Πληροφορικής σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΑΕΜΥ ΑΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Ηλεκτρονική Υγεία και Εφαρμογή της Πληροφορικής σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΑΕΜΥ ΑΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αποστόλου Νίκος, Αθήνα 2015 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (EHEALTH) Αφορά τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Στοιχεία προγράμματος ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πρωτόκολλα και διαδικασίες (διοικητικές, ιατρικές, νοσηλευτικές) στις Δημόσιες Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΗΦΥ μετά την αναδιαμόρφωσή του. Ελπίδα Φωτιάδου Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών

Ο ΑΗΦΥ μετά την αναδιαμόρφωσή του. Ελπίδα Φωτιάδου Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών Ο ΑΗΦΥ μετά την αναδιαμόρφωσή του Ελπίδα Φωτιάδου Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών ΑΗΦΥ - Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Σύμφωνα με άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας Ομάδα Εργασίας Επαγγελματικής πράξης Καρδιολόγων Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς Χριστίνα Παπανικολάου,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Ηλεκτρονική Υγεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Ηλεκτρονική Υγεία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Ενότητα: Ηλεκτρονική Υγεία Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της. Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου

Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της. Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της Ποιότητας και Περιστολή της Δαπάνης Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Χειρόγραφος Ιατρικός

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Ηλεκτρονική υγεία & τηλεϊατρική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Ηλεκτρονική υγεία & τηλεϊατρική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Ενότητα: Ηλεκτρονική υγεία & τηλεϊατρική Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία και Ηλεκτρονική Υγεία:Προτάσεις για το όχι τόσο μακρινό μέλλον. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Καινοτομία και Ηλεκτρονική Υγεία:Προτάσεις για το όχι τόσο μακρινό μέλλον. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Καινοτομία και Ηλεκτρονική Υγεία:Προτάσεις για το όχι τόσο μακρινό μέλλον ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Ηλεκτρονική Υγεία Τι είναι; Η πληροφορική Υγείας (healthcare

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Δημήτρης Κουτσούρης Καθηγητής Ε.Μ.Π. Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Παρεμφερείς Όροι Τηλε-Ιατρική (Tele-Medicine) Αφορά κυρίως ασθενείς Τηλε-Υγεία (Tele-Health) Αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Συνεργασία Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με Παρόχους Υπηρεσιών & Προϊόντων Υγείας

Ηλεκτρονική Συνεργασία Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με Παρόχους Υπηρεσιών & Προϊόντων Υγείας Ηλεκτρονική Συνεργασία Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με Παρόχους Υπηρεσιών & Προϊόντων Υγείας Αράμ Μπαλιάν Ph.D Manager- Social Security & Health Care Solutions Στόχοι Αρχιτεκτονική ψηφιακών υπηρεσιών πρώτης

Διαβάστε περισσότερα

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε;

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε; 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πληροφορία αποτελεί το βασικό εργαλείο άσκησης της ιατρικής επιστήμης. Η διάγνωση, η θεραπεία, η πρόληψη και η διοίκηση της υγείας βασίζονται στην απόκτηση, διαχείριση και επεξεργασία της

Διαβάστε περισσότερα

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ως Αφετηρία του ehealth στη χώρα. M.G.Koutras,MD.

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ως Αφετηρία του ehealth στη χώρα. M.G.Koutras,MD. Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ως Αφετηρία του ehealth στη χώρα M.G.Koutras,MD. Τι είναι το ehealth? What Is ehealth (3): A Systematic Review of Published Definitions. Hans Oh et al, J Med Internet Res 2005;7(1).

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ (ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΔΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ) ΕΡΓΑ E-HEALTH

Γ.Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ (ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΔΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ) ΕΡΓΑ E-HEALTH Γ.Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ (ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΔΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ) ΕΡΓΑ E-HEALTH ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΡΓΑ & ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΩΦΕΛΗ 1) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΟΠΣΥ) ΚΡΗΤΗΣ 1.1) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS)

Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS) Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS) Ελένη Καλδούδη Τμήμα Ιατρικής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 2003 θέματα το χθές, το σήμερα και το αύριο για τα PACS απαιτήσεις από

Διαβάστε περισσότερα

E-Health. Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

E-Health. Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου E-Health Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου 2 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Παροχή υπηρεσιών υγείας υποβοηθούμενη από ηλεκτρονικά μέσα Οι περισσότερες λύσεις και στρατηγικές εστιάζουν σε: υποδομές επικοινωνιών και δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

υπηρεσιες προστιθέμενης αξίας Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας

υπηρεσιες προστιθέμενης αξίας Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας υπηρεσιες προστιθέμενης αξίας Η σημασία των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εφευρετική, να καινοτομεί περισσότερο και να αντιδρά καλύτερα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαχείριση της Πληροφορίας στην Υγεία και η Αναπτυξιακή Προοπτική της. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΑΘΗΝΑ Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Συστημάτων

Η Διαχείριση της Πληροφορίας στην Υγεία και η Αναπτυξιακή Προοπτική της. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΑΘΗΝΑ Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Συστημάτων Η Διαχείριση της Πληροφορίας στην Υγεία και η Αναπτυξιακή Προοπτική της ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΑΘΗΝΑ Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Συστημάτων Η διαχείριση και ο έλεγχος των πληροφοριών στην υγεία

Διαβάστε περισσότερα

Τριανταφυλλίδη Αθηνά. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών

Τριανταφυλλίδη Αθηνά. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών Τριανταφυλλίδη Αθηνά Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Θεμέλιο και επίκεντρο του συστήματος υγείας της χώρας. Αποτέλεσε κυβερνητική προτεραιότητα, αφού

Διαβάστε περισσότερα

Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης

Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Α.1. ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΣΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες τάσεις της Ηλεκτρονικής Υγείας

Σύγχρονες τάσεις της Ηλεκτρονικής Υγείας Σύγχρονες τάσεις της Ηλεκτρονικής Υγείας Θοδωρής Κοτσιλιέρης Δρ. Ηλ/γος Μηχανικός και Μηχ. Υπολογιστών ΕΜΠ Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας Περίγραμμα ehealth Σύγχρονες προκλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

14o ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ 16/10/2012

14o ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ 16/10/2012 14o ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 16/10/2012 2 Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νοσοκo μεία, ΕΟΠΥΥ,.. ΦΚΑ Η.ΔΙ.ΚΑ Α.Ε ΓΓΚΑ Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Ειδική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΣΠΥΡΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μ.Δ.Ε.: ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΣΠΥΡΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μ.Δ.Ε.: ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ & ΜΗΧ/ΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠ. ΕΤΟΣ 2007-08 Αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

Το ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ, υποστηρίζεται από τον όμιλο ιατρικών εταιρειών. «ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ», ο οποίος δραστηριοποιείται από το 1996 στο χώρο της

Το ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ, υποστηρίζεται από τον όμιλο ιατρικών εταιρειών. «ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ», ο οποίος δραστηριοποιείται από το 1996 στο χώρο της ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ Το ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ, υποστηρίζεται από τον όμιλο ιατρικών εταιρειών «ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ», ο οποίος δραστηριοποιείται από το 1996 στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας, παίζοντας καθοριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική η-υποδομή του Συστήματος Υγείας (ΕΥΣΥ)

Εθνική η-υποδομή του Συστήματος Υγείας (ΕΥΣΥ) Εθνική η-υποδομή του Συστήματος Υγείας (ΕΥΣΥ) Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και η πλατφόρμα η-υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ ΑΕ Τάγαρης Τάσος Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ ΑΕ Λίγα λόγια για την Η/Σ Πλατφόρμα

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση συστημάτων RIS-PACS σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας

Εγκατάσταση συστημάτων RIS-PACS σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας Εγκατάσταση συστημάτων RIS-PACS σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας Χαρίκλεια Κάτσινου Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Έργων ΤΠΕ 1 Περιεχόμενα 01 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 17 ΜΑΪΟΥ 2012

Αθήνα, 17 ΜΑΪΟΥ 2012 Αθήνα, 17 ΜΑΪΟΥ 2012 Σκοπεύει: Στη διασφάλιση της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία εγγυάται μία συνεχή ροή πληροφοριών μεταξύ πολιτών,

Διαβάστε περισσότερα

Το Παρόν της Διαλειτουργικότητας στον Τομέα της Υγείας. Κακουλίδης Γιώργος. CEO, APOLLO SA ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΈΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ

Το Παρόν της Διαλειτουργικότητας στον Τομέα της Υγείας. Κακουλίδης Γιώργος. CEO, APOLLO SA ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΈΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ Το Παρόν της Διαλειτουργικότητας στον Τομέα της Υγείας Κακουλίδης Γιώργος. CEO, APOLLO SA ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΈΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ eprescription EHR BI ΟΠΣΥ ΗΔΙΚΑ APIs ΕΟΠΥΥ - APIs ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στον Τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας

Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στον Τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στον Τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας Γεώργιος Στεφανόπουλος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ ΕΜΠ Ειδικός Συνεργάτης Υπουργείο Υγείας Συνεργασία Ιδιωτικού & Δημόσιου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...17

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...17 Περιεχόμενα Πρόλογος του συγγραφέα... 11 Αφιερώσεις... 13 Α. Θεωρητικό Μέρος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...17 1.1 Ορισμός... 17 1.2 Οφέλη από τη χρήση ΝΠΣ... 18 1.3 Υποσυστήματα του ΝΠΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της εξυπηρέτησης του Ασθενούς. Ασθενείς με συμπεριφορά καταναλωτή. Νομικό πλαίσιο λειτουργίας και Κρατικές απαιτήσεις

Βελτίωση της εξυπηρέτησης του Ασθενούς. Ασθενείς με συμπεριφορά καταναλωτή. Νομικό πλαίσιο λειτουργίας και Κρατικές απαιτήσεις Σύγχρονες προκλήσεις και τάσεις Βελτίωση της εξυπηρέτησης του Ασθενούς Ασθενείς με συμπεριφορά καταναλωτή Έλεγχος του Κόστους Νομικό πλαίσιο λειτουργίας και Κρατικές απαιτήσεις Ασφάλεια διαχείρισης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

14o ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 16/10/2012

14o ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 16/10/2012 14o ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 16/10/2012 Διαλειτουργικότητα/ διασυνδεσιμότητα μεταξύ των προσφερόμενων υπηρεσιών από τους ασφαλιστικούς φορείς Στόχοι Τυποποίηση/συντήρηση και

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης είναι εθνικό έργο ευρέως διαδεδομένο, με διείσδυση > 98%

Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης είναι εθνικό έργο ευρέως διαδεδομένο, με διείσδυση > 98% Δρ. Αναστάσιος Τάγαρης Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Αρχική υλοποίηση από την ΗΔΙΚΑ, που αφορούσε στην καταχώρηση των ιατρικών επισκέψεων και την

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Υγεία. Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.)

Ηλεκτρονική Υγεία. Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) Ηλεκτρονική Υγεία Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) Ελπίδα Φωτιάδου Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών Ολοκληρωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΚΤΥΑ ΥΓΕΙΑΣ...

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΚΤΥΑ ΥΓΕΙΑΣ... Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΚΤΥΑ ΥΓΕΙΑΣ... 19 1.1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ... 19 1.2 ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ... 21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ... 29 2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΤΗΛΕ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Τ.Ε.Ι Ηπείρου Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΛΕ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μανωλούδης Ιωσήφ Ροΐδης Χρήστος 1.Τι είναι η Τηλεϊατρική Η Χρήση Η/Υ και των δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διοίκησης ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ηλεκτρονικές Συναλλαγές. Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος

Συστήματα Διοίκησης ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ηλεκτρονικές Συναλλαγές. Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Καθηγητής Δ. Ασκούνης, Δ. Πανόπουλος Ηλεκτρονικές Συναλλαγές 2017 Ορισμοί «Ηλεκτρονική Συναλλαγή» είναι οποιαδήποτε μορφή συναλλαγής που υποστηρίζεται σημαντικά από Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΚ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΛΛΑΚ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ www.ellak.gr ΕΛΛΑΚ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισηγητής: Ιωάννης Σταμέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ, Μέλος ΔΣ ΕΕΛ/ΛΑΚ Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2014 5η Συνεδρία 1ου Σεμιναρίου Μονάδας Αριστείας ΕΛΛΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 17

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος του συγγραφέα... 11 Αφιερώσεις & Συνεισφορές... 13 Α. Θεωρητικό Μέρος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 17 1.1 Ορισμός... 17 1.2 Οφέλη από τη χρήση ΝΠΣ... 18 1.3 Υποσυστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Διαλειτουργικότητα αυξημένης παραγωγικότητας έλλειψη συνεργασίας

Διαλειτουργικότητα αυξημένης παραγωγικότητας έλλειψη συνεργασίας H Διαλειτουργικότητα θεωρείται σήμερα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων, οργανισμών, λογισμικού και δεδομένων, για την επίτευξη αυξημένης παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ροή Πλήροφορί ας σε Μονα δα Υγεί ας

Ροή Πλήροφορί ας σε Μονα δα Υγεί ας Ροή Πλήροφορί ας σε Μονα δα Υγεί ας Το κείμενο αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της ροής ιατρικής πληροφορίας σε σύγχρονη Μονάδα Υγείας δομημένη με τρόπο που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ιατρικές, οργανωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Προσβασιμότητα και η οπτική των φαρμακευτικών εταιρειών στα στοιχεία της e-συνταγογράφησης

Προσβασιμότητα και η οπτική των φαρμακευτικών εταιρειών στα στοιχεία της e-συνταγογράφησης Προσβασιμότητα και η οπτική των φαρμακευτικών εταιρειών στα στοιχεία της e-συνταγογράφησης Πασχάλης Αποστολίδης Πρόεδρος ΣΦΕΕ Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2015 ehea;th Forum 2015, Divani Caravel Hotel E- συνταγογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά Το πρότυπο DICOM δεν καθορίζει μόνο τον μορφότυπο (format) ενός αρχείου που περιέχει μία ιατρική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Λ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας,

Διαβάστε περισσότερα

Iasisnet. data design. computer applications. Το πρώτο ιατρικό λογισμικό στην Ελλάδα που εφάρμοσε ενιαίο ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο ασθενή.

Iasisnet. data design. computer applications. Το πρώτο ιατρικό λογισμικό στην Ελλάδα που εφάρμοσε ενιαίο ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο ασθενή. web: www.datadesign.gr email: info@datadesign.gr Iasisnet Το πρώτο ιατρικό λογισμικό στην Ελλάδα που εφάρμοσε ενιαίο ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο ασθενή. data design computer applications Iasisnet Το Iasisnet

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 1. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 3. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Χρήση έξυπνων καρτών στην υγεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Χρήση έξυπνων καρτών στην υγεία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Ενότητα: Χρήση έξυπνων καρτών στην υγεία Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Το ERP είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Διαχειρίζεται και συντονίζει όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Εργαστήριο 1 ο : Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (ΗΙΦ) Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Πύλη Πληροφοριών Περίθαλψης της Νέας Υόρκης. Καλύτερη ενημέρωση. Καλύτερη πρόσβαση. Καλύτερη περίθαλψη.

Πύλη Πληροφοριών Περίθαλψης της Νέας Υόρκης. Καλύτερη ενημέρωση. Καλύτερη πρόσβαση. Καλύτερη περίθαλψη. Πύλη Πληροφοριών Περίθαλψης της Νέας Υόρκης Καλύτερη ενημέρωση. Καλύτερη πρόσβαση. Καλύτερη περίθαλψη. Τι είναι η Πύλη Πληροφοριών Περίθαλψης της Νέας Υόρκης; Η Πύλη Πληροφοριών Περίθαλψης της Νέας Υόρκης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ Εθνικός σχεδιασμός και ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Πρόληψης: α. Καταπολέμηση και προσπάθεια εξάλειψης των αιτιολογικών παραγόντων της αρρώστιας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΚΕΦ. 1: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 13 ΚΕΦ. 1: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 15 Εισαγωγή 17 Η Δομή του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 17 Λογισμικό (Software) 29 Διαδίκτυο (Internet) 32 Intranet 32

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα λειτουργήσει το σύστημα της ΠΦΥ

Πως θα λειτουργήσει το σύστημα της ΠΦΥ Πως θα λειτουργήσει το σύστημα της ΠΦΥ (Ηλ. Συνταγογράφηση, Οικογενειακός Γιατρός, Χρόνια Νοσήματα) Τάσος Τάγαρης Πρόεδρος Δ.Σ. και Δ/νων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Πως θα λειτουργήσει το σύστημα της ΠΦΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Ποιάς Μορφής; ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Ποιάς Μορφής; ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Ποιάς Μορφής; ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Το 1998 ο Shiffκαι Ruckerδιατύπωσαν, στο περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου της Αµερικής, την άποψη Οι

Διαβάστε περισσότερα

Το Συνεταιριστικό Μοντέλο και ο ρόλος των Εργαστηριακών Ιατρών στο Σύστημα Υγείας

Το Συνεταιριστικό Μοντέλο και ο ρόλος των Εργαστηριακών Ιατρών στο Σύστημα Υγείας Το Συνεταιριστικό Μοντέλο και ο ρόλος των Εργαστηριακών Ιατρών στο Σύστημα Υγείας Δρ. Μακρίδης Παναγιώτης Ιατρός Βιοπαθολόγος, Πρόεδρος ΔΣ Medisyn Αθήνα 5 Οκτωβρίου 2017 Το Συνεταιριστικό Μοντέλο Εργαστηριακών

Διαβάστε περισσότερα

Η λίστα με τα 87 επαγγέλματα με αυξημένη ζήτηση την επόμενη 20ετία

Η λίστα με τα 87 επαγγέλματα με αυξημένη ζήτηση την επόμενη 20ετία Η λίστα με τα 87 επαγγέλματα με αυξημένη ζήτηση την επόμενη 20ετία Λίστα με 87 επαγγέλματα που προβλέπεται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας την επόμενη επταετία (ως το 2020) έδωσε στη δημοσιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Εισαγωγή στην Hλεκτρονική Yγεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Εισαγωγή στην Hλεκτρονική Yγεία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Ενότητα: Εισαγωγή στην Hλεκτρονική Yγεία Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ;

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ; ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΑΘΗΝΑ Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών Εθνικό Διαδικτυακό Σύστημα Κλεισίματος Ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ολοκλήρωση της προσβασιμότητας στον χώρο της υγείας με την υπηρεσία

Η ολοκλήρωση της προσβασιμότητας στον χώρο της υγείας με την υπηρεσία με την υπηρεσία Γιατί ξαφνικά μιλάμε όλοι για προσβασιμότητα? Γιατί λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής, από τις 25/5/2018, του νέου αυστηρότατου Ευρωπαϊκού κανονισμού (GDPR) για την ασφάλεια των προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

Από το e-ραντεβού Ασφαλισµένου στην e-εκκαθάριση απανών Ανοικτής Περίθαλψης: Περίπτωση Ολοκλήρωσης Πληροφοριακών Συστηµάτων

Από το e-ραντεβού Ασφαλισµένου στην e-εκκαθάριση απανών Ανοικτής Περίθαλψης: Περίπτωση Ολοκλήρωσης Πληροφοριακών Συστηµάτων Από το e-ραντεβού Ασφαλισµένου στην e-εκκαθάριση απανών Ανοικτής Περίθαλψης: Περίπτωση Ολοκλήρωσης Πληροφοριακών Συστηµάτων Μπαλιάν Αράµ Ph.D. ιευθυντής /νση Συστηµάτων Κοινωνικής Ασφάλισης & Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες,

Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, Το μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ιταλία και άλλες, διέπεται από τις αρχές του προτύπου Beveridge. «το κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Providing Integrated e-health Services for Personalized Medicine utilizing Cloud Infrastructure (PINCLOUD)

Providing Integrated e-health Services for Personalized Medicine utilizing Cloud Infrastructure (PINCLOUD) Παροχή Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας για Εξατομικευμένη Ιατρική με τη Χρήση Υπολογιστικού Νέφους Providing Integrated e-health Services for Personalized Medicine utilizing Cloud Infrastructure

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τόπος : Αθήνα Ημερομηνία : 02/11/2010 Α.Π. : 155.083/ΨΣ8801-Α2

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τόπος : Αθήνα Ημερομηνία : 02/11/2010 Α.Π. : 155.083/ΨΣ8801-Α2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ Ταχ. Δ/νση : Λέκκα 23-25 Αθήνα Ταχ.Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Τηλεματική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Τηλεματική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Ενότητα: Τηλεματική Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Διασφάλιση ποιότητας Εργαλεία πιστοποίησης

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Διασφάλιση ποιότητας Εργαλεία πιστοποίησης Αθήνα, 17 Μαΐου 2012 Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Διασφάλιση ποιότητας Εργαλεία πιστοποίησης Αγγελίνα Κουρούμπαλη Διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Cambridge Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΤΕ-ΙΠ Πρόγραμμα Προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Στάδιο Πρόσκληση για υποβολή προσφορών

3 ο Στάδιο Πρόσκληση για υποβολή προσφορών 1 1 ο Στάδιο Προεπιλογή Συμμετεχόντων στον Ανταγωνιστικό Διάλογο 2 ο Στάδιο Διάλογος μεταξύ συμμετεχόντων και ΟΑΥ 3 ο Στάδιο Πρόσκληση για υποβολή προσφορών 2 Συστήματα Παροχείς φροντίδας υγείας Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας

Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Μελέτη Ασφάλισης Υγείας Στοιχεία Συνεργάτη Ονοματεπώνυμο: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωδικός: 06178 Στοιχεία Πελάτη Ονοματεπώνυμο: Πελάτης: Ηλικία: Φύλο: 0 Άνδρας Health Keeper ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Παράθυρο στη γνώση. Ευρυζωνικότητα για όλους. Συνδέσου ασύρματα και δωρεάν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα www.broadbandcity.

Παράθυρο στη γνώση. Ευρυζωνικότητα για όλους. Συνδέσου ασύρματα και δωρεάν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα www.broadbandcity. Παράθυρο στη γνώση Ευρυζωνικότητα για όλους Συνδέσου ασύρματα και δωρεάν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα www.broadbandcity.gr 0101011011101010000000010101010101 010000101010000101010101010101011111111111010101010101010000001010101010101011111111111110101010101010

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Α ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος των Συγγραφέων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Πληροφοριακά Συστήματα και Σύγχρονη Επιχείρηση

Περιεχόμενα Α ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος των Συγγραφέων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Πληροφοριακά Συστήματα και Σύγχρονη Επιχείρηση Πρόλογος των Συγγραφέων... 21 Α ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα 1.1 Εισαγωγή... 29 1.2 Σύστημα... 29 1.3 Πληροφοριακά Συστήματα... 31 1.3.1 Ορισμός του Πληροφοριακού Συστήματος... 31 1.3.2 Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον Τομέας Υγείας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Τριτοβάθμια Περίθαλψη

Διαβάστε περισσότερα

Σπύρος Παπαθανασίου Διευθυντής Πωλήσεων

Σπύρος Παπαθανασίου Διευθυντής Πωλήσεων Ολοκληρωμένες λύσεις για τη διαγνωστική απεικόνιση Ιατρική πληροφορική (RIS/PACS/VNA, ρομποτικά CD/DVD, διαγνωστικές οθόνες) Ιατρικά απεικονιστικά μηχανήματα (ψηφιακά ακτινολογικά, ψηφιακοί μαστογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Call Center Ασφαλιστικών. Επικοινωνούμε με τα Call Center των αντίστοιχων εταιρειών για:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Call Center Ασφαλιστικών. Επικοινωνούμε με τα Call Center των αντίστοιχων εταιρειών για: ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Call Center Ασφαλιστικών Επικοινωνούμε με τα Call Center των αντίστοιχων εταιρειών για: Παρουσία σε Συμβεβλημένα Διαγνωστικά Κέντρα (συμβουλευτείτε & το αρχείο Διαγνωστικά κέντρα) Groupama

Διαβάστε περισσότερα

Καθολική Κάλυψη & Γενικό Σύστημα Υγείας

Καθολική Κάλυψη & Γενικό Σύστημα Υγείας Καθολική Κάλυψη & Γενικό Σύστημα Υγείας Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2 Απριλίου 2018 Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας Το σύνολο του περιεχομένου αυτής της παρουσίασης ανήκει αποκλειστικά στον Οργανισμό Ασφάλισης

Διαβάστε περισσότερα

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409)

Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Δ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (ΙΑΟ 409) Συντονιστής μαθήματος: Αλέξιος Μπένος, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής. Τηλ. 2310999137, e-mail: benos@med.auth.gr Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Ενότητα: Διαχείριση χρόνιων πασχόντων με συστήματα τηλεματικής Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Εξέταση του υποσυστήματος Λογιστικής Κατανόηση των υποσυστημάτων

Εξέταση του υποσυστήματος Λογιστικής Κατανόηση των υποσυστημάτων Υποσυστήματα Λογιστικής και Οικονομικών υπηρεσιών Εξέταση του υποσυστήματος Λογιστικής Κατανόηση των υποσυστημάτων Οικονομικών υπηρεσιών Ανασκόπηση των σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση ΓενικούΓραµµατέαΥ.Υ.Κ.Α. 21/06/2011

Παρουσίαση ΓενικούΓραµµατέαΥ.Υ.Κ.Α. 21/06/2011 Παρουσίαση ΓενικούΓραµµατέαΥ.Υ.Κ.Α. 21/06/2011 1 Οικονοµικοί Στόχοι 2009-11 Το 2009 οι δαπάνες της Κεντρικής Κυβέρνηση ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ (1/2 αµοιβέςεσυ, 1/6 ΟΠΑ, 1/6 Πρόνοιακαι 1/6 λοιποίφορείς),

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σπύρος Παπαπετρόπουλος Επικεφαλής κλινικής έρευνας του τομέα νευρολογικών παθήσεων και καινοτομίας,

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα eδαπυ στον ΕΟΠΥΥ (Δήλωση Αναλυτικών Παραστατικών Υγείας)

Σύστημα eδαπυ στον ΕΟΠΥΥ (Δήλωση Αναλυτικών Παραστατικών Υγείας) Σύστημα eδαπυ στον ΕΟΠΥΥ (Δήλωση Αναλυτικών Παραστατικών Υγείας) Το eδαπυ είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής και ελέγχου σε επίπεδο σύμβασης παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και τελικά αποζημίωσης αυτών

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο ετοιμάστηκε από την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων με τη συμβολή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Το παρόν έγγραφο ετοιμάστηκε από την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων με τη συμβολή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Το παρόν έγγραφο ετοιμάστηκε από την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων με τη συμβολή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. 2 Περιεχόμενα... 2 Περιεχόμενα... 3 ΚΑΛΥΨΕΙΣ... 4 ΠΡΟΣΒΑΣΗ... 4 Ώρες λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Υγεία: Θεσμικό πλαίσιο Διακυβέρνησης για ένα «εργαλείο» μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης

Ηλεκτρονική Υγεία: Θεσμικό πλαίσιο Διακυβέρνησης για ένα «εργαλείο» μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης 3 η Συνάντηση Ελληνικού Οικοσυστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2014 Ηλεκτρονική Υγεία: Θεσμικό πλαίσιο Διακυβέρνησης για ένα «εργαλείο» μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 / 6 / 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 / 6 / 2018 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 / 6 / 2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.46960 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ. Ν. Πολύζος Γενικός Γραμματέας Υ.Υ.Κ.Α.

ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ. Ν. Πολύζος Γενικός Γραμματέας Υ.Υ.Κ.Α. ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. Πολύζος Γενικός Γραμματέας Υ.Υ.Κ.Α. τομέας των υπηρεσιών υγείας οδηγία CEN/TS 15224: 2005 1. ανθρωποκεντρική εστίαση (στο κάθε ασθενή χωριστά), 2. ηγεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ Ρένα Μπαρδάνη, Διευθύντρια Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού, ΣΕΒ Deree - The American College of Greece, Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

MedExpress, ολοκληρωμένη λύση οργάνωσης για Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Υγείας Ομιλητής: Αλέξανδρος Κέκελης, Chief Technical Officer, Sigmasoft SA

MedExpress, ολοκληρωμένη λύση οργάνωσης για Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Υγείας Ομιλητής: Αλέξανδρος Κέκελης, Chief Technical Officer, Sigmasoft SA MedExpress, ολοκληρωμένη λύση οργάνωσης για Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Υγείας Ομιλητής: Αλέξανδρος Κέκελης, Chief Technical Officer, Sigmasoft SA Αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για κάθε σύγχρονο ιατρείο 1.Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ (οικογενειακή προστασία)

ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ (οικογενειακή προστασία) ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ (οικογενειακή προστασία) Σε περίπτωση απώλειας ζωής του ασφαλισμένου από φυσιολογικά αίτια ή ατύχημα καταβάλλεται στους δικαιούχους το ποσό των: 10.000 (έως 40 ετών), 5.000 (41-50 ετών) και

Διαβάστε περισσότερα

Οδεύοντας προς ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «υψηλής απόδοσης»

Οδεύοντας προς ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «υψηλής απόδοσης» Οδεύοντας προς ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «υψηλής απόδοσης» Ο Ρόλος της Η.ΔΙ.ΚΑ Α.Ε. στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας Δρ. Αναστάσιος Τάγαρης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος 2 Γενικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η έλλειψη κεντρικού ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων

Η έλλειψη κεντρικού ελέγχου της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά επιβλαβών επιπτώσεων Σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με στόχο τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών, την αναβάθμιση της δυνατότητας διοικητικής παρέμβασης και εν τέλει, μέσα από την

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Λαμπρόπουλος

Περίληψη Λαμπρόπουλος Περίληψη Λαμπρόπουλος 1. Αντικείμενο και Περιγραφή της Διατριβής H διδακτορική διατριβή με τίτλο «Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος διαχείρισης και ενοποίησης διαφορετικών ταυτοτήτων χρηστών σε δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

και επικοινωνίας για υποστήριξη κατ οίκον νοσηλείας

και επικοινωνίας για υποστήριξη κατ οίκον νοσηλείας Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας για υποστήριξη κατ οίκον νοσηλείας Χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών για την αμφίδρομή μεταφορά ιατρικών πληροφοριών (δεδομένα, κείμενο, ήχος,

Διαβάστε περισσότερα

ΓεΣΥ - Μετρώντας Αντίστροφα

ΓεΣΥ - Μετρώντας Αντίστροφα ΓεΣΥ - Μετρώντας Αντίστροφα Δημοσιογραφική Διάσκεψη 26-6-2018 Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας Το σύνολο του περιεχομένου αυτής της παρουσίασης ανήκει αποκλειστικά στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

1 η Φάση Ιούνιος 2019

1 η Φάση Ιούνιος 2019 340 Μέρες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ 1 η Φάση Ιούνιος 2019 Εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας o o o o Προσωπικοί Ιατροί για ενήλικες και παιδιά Ειδικοί Ιατροί Φαρμακεία και φάρμακα Εργαστήρια 8 Κομβικά σημεία

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος

Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος Ομαδοποίηση των απαιτήσεων του προτύπου ISO 9001:2000 Σύστημα ποιότητας Ευθύνη της διοίκησης Διαχείριση πόρων Υλοποίηση του προϊόντος / Παροχή της υπηρεσίας Μέτρηση ανάλυση και βελτίωση Εισαγωγή στα Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεμετρία και τηλεφροντίδα σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα

Τηλεμετρία και τηλεφροντίδα σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα Ανασκόπηση Τηλεμετρία και τηλεφροντίδα σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα Αγορίτσα Κουλούρη 1, RN, RMN, MSc Ζωή Ρούπα 2, MD, RN, PhD Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης 3, MD 1 Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας 2 Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Medical Safety. Το προσωπικό σας σύστημα υγείας!

Medical Safety. Το προσωπικό σας σύστημα υγείας! Ανάλυση Προγράμματος Εισαγωγή Medical Safety Το προσωπικό σας σύστημα υγείας! - Έχετε φανταστεί ένα ολόκληρο μηχανισμό προηγμένων υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης σχεδιασμένο από εσάς και προσαρμοσμένο

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Το φαρμακείο στην εποχή του internet Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Χαρακτηριστικά της εποχής μας Χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι: η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας η ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4Α86Φ-ΦΕΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 4Α86Φ-ΦΕΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 4Α86Φ-ΦΕΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ Ταχ. Δ/νση : Λέκκα 23-25 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Ακ Έτος 2012-2013

Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Ακ Έτος 2012-2013 Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Ο Σ Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Σ Σ Υ Ν Τ Α Γ Ο Γ Ρ Α Φ Η Σ Η Σ & Π Α Ρ Ο Χ Η Σ Σ Χ Ε Τ Ι Κ Ω Ν Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Κ Τ Ι Κ Ω Ν Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν 1 Εισαγωγή Με βάση το αναλυτικό κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ΓεΣΥ

Βασικά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ΓεΣΥ Βασικά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ΓεΣΥ 1. Ποιες υπηρεσίες φροντίδας υγείας καλύπτονται από το ΓεΣΥ; Από 01/06/2019: Φροντίδα υγείας από προσωπικούς ιατρούς Φροντίδα υγείας από ειδικούς ιατρούς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου Καισαριανή, 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής 2. Η ιδέα για τη δημιουργία 3. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα