Του Κάκαρου (Εµµανουήλ Ζαφειρίου)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Του Κάκαρου (Εµµανουήλ Ζαφειρίου)"

Transcript

1 Του Κάκαρου (Εµµανουήλ Ζαφειρίου)

2 Ένας πανέξυπνος άνθρωπος. Ένας πολυµήχανος τυχοδιώκτης. Ένας γλυκύτατος κατεργάρης. Γεννήθηκε στην 10ετία του Παιδί πολυµελούς και φτωχής οικογένειας. Όλοι τους διακρίνονταν για την εξυπνάδα, το χιούµορ, την εφευρετικότητα και την ικανότητα να αντεπεξέρχονται µε επιτυχία τις δυσκολίες της ζωής. Χαρίσµατα που έχουν και οι σηµερινοί απόγονοι τους, οι οποίοι αντί να υπερηφανεύονται για αυτά, µάλλον ντρέπονται, λόγω των «κατορθωµάτων» του µπαρµπα Μανώλη, που διέθετε αυτά τα χαρίσµατα σε υπερθετικό βαθµό. Μετανάστευσε στην Αµερική κοντά σε άλλους συγγενείς που είχαν πάει πριν από αυτόν, αλλά ως φαίνεται δεν µπόρεσε να κάνει καταντιά στο Νέο Κόσµο. Έτσι επέστρεψε πίσω, παντρεύτηκε, έκανε και αυτός µια πολυµελή οικογένεια, αλλά λάτρης του ωραίου φύλλο, συγχρόνως δε και θύµα, όπως πολλοί εραστές, έκανε και µία δεύτερη µε µια άλλη γυναίκα που την είχε αστεφάνωτη. Οι δυσκολίες της ζωής και η κακή οικονοµική κατάσταση, έκανα αυτόν τον πανέξυπνο άνθρωπο να µηχανεύεται διάφορα, για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της επιβίωσης. Οι ιστορίες αυτές µας κάνουν εµάς σήµερα να γελάµε, αλλά και τους συγχρόνους του βέβαια, µόνο που τότε για αυτόν είχαν πολλές συνέπειες. ίκες καταδίκες ταλαιπωρία. Ήταν γενναίος και µαχητικός, ψιλός και µε σωµατική ρώµη τέτοια, που όποιος ερχόταν σε αντιπαράθεση µαζί του, πάντα θα έχανε. Παροιµιώδης ήταν η εφευρετικότητα του στην εκτέλεση των εγχειρηµάτων που επιχειρούσε τα οποία σχεδίαζε και στην παραµικρή λεπτοµέρεια. Ήταν δε απολαυστικός όταν επρόκειτο να δικαιολογηθεί για τα πταίσµατα του. Εκεί έβγαινε πολύ γέλιο γιατί είχε ένα απαράµιλλο χιούµορ αλλά και αυτοσαρκασµό. Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας έκανε απίθανες κασκαρίκες στους Τούρκους µε αποκορύφωµα την κλοπή της νύφης µέσα από το γαµήλιο γλέντι στο Λισβόρι. (Αυτό θα το διηγηθούµε µια άλλη φορά). Με την σιωπηλή κάλυψη και στήριξη του επ αδελφή γαµπρού του Ευστρατίου Χατζηµανωλάκη που ήταν και ηµογέροντας στο χωρίο αλλά και πρώτος πρόεδρος µετά την απελευθέρωση, και µε βάση το µεγάλο καφενείο του γαµπρού του, είχε δηµιουργήσει ένα άβατο για τους Τούρκους στην Αγορά. Όπως είχαν και αυτοί στον «καφενέ». Χαρακτηριστικό είναι το είναι το παρακάτω γεγονός Μετά την ανταλλαγή των πληθυσµών, και όταν µετά από χρόνια ηρεµίσανε τα πράγµατα, ήλθε ένας Τούρκος του χωριού για να ξανά δει τα χώµατα που γεννήθηκε και µεγάλωσε. Όταν έφτασε «σ τζιτζιούρ» του µαγαζί είδε του Κάκαρου να κάθετε έξω από το καφενείο του Τέρπανδρου Παλαιολόγου. Ο άνθρωπος έκανε µεταβολή και έφυγε.

3 Παρ όλο το δύσκολο ταξίδι δεν ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο χωριό. Τόσο πολύ τον φοβόταν οι Τούρκοι. Στο καφενείο του Τέρπανδρου ένα βράδυ µέθυσαν µε τον Μιχάλη τ Μπαµαπαγ και χορεύονταν σπάσανε (από τα πηδήµατα µε φορά) όλα τα σανίδια του πατώµατος του µαγαζιού. Όταν ξεµέθυσαν την άλλη µέρα πήγαν πρωϊ πρωϊ, πριν τον Τερπανδρο, και άρχισαν να ξηλώνουν τα κατεστραµµένα για να προχωρήσουν στην επισκευή. Να δουλέψει άµεσα το καφενείο. Ο Τέρπανδρος όµως αποφάσισε να το κάνει τσιµεντένιο το δάπεδο για να µην το ξανασπάσουν τα παλικάρια. ΚΑΣΚΙΝΤΑΝ Η ιστορία είναι πραγµατική. Όπως τώρα έτσι και παλαιότερα στο χωριό µας οι εκλογές διεξάγονταν πάντοτε σε κλίµα έντασης. Μάλιστα δε τις εποχές εκείνες τα «δώρα» που προσφέρονταν, σ' αυτούς που δεν ήταν και πολύ φανατικοί προς την µία η την άλλη πλευρά, έδιναν και έπαιρναν προκειµένου να εξασφαλισθεί η υπόσχεση του ψηφοφόρου. Τις δύο τρεις τελευταίες δε ηµέρες οι αλλαγές στρατοπέδων ήταν συνεχείς. Ο µπάρµπα Μανώλης ήταν το µήλον της έριδας όλων των κοµµαταρχών διότι ουδέποτε υπήρξε φανατικός υποστηρικτής καµίας πολιτικής παράταξης. Αντίθετα έβλεπε τα πράγµατα από... πιο πρακτική σκοπιά εκτιµώντας αφάνταστα το προ των εκλογών άµεσο όφελος του ψηφοφόρου... σε κατοστάρικα. Χειροπιαστά πράγµατα δηλαδή. Έτσι λοιπόν όλοι οι κοµµατάρχες από βραδύς φρόντιζαν, τροµάρα τους, να είναι ο καθένας ο τελευταίος που θα αποσπούσε την υπόσχεση από τον µπάρµπα Μανώλη. Αυτός βέβαια φρόντιζε εξαντλώντας όλη την µαεστρία του να αποσπάσει τα µεγαλύτερα χρηµατικά ποσά από τον καθέναν πείθοντας τους συγχρόνως ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο που ο καθένας υποστήριζε. Σε κάποια εκλογική αναµέτρηση, οι κοµµατάρχες, γνωρίζοντας το ευµετάβλητο του ανδρός,... αναλόγως του ποσού που πιθανόν θα προσέφερε άλλος ανταγωνιστής, την ηµέρα των εκλογών έκαναν τον τελευταίο έλεγχο πριν την κάλπη: ότι θα πάει πράγµατι να ψηφίσει, και ότι έχει το ψηφοδέλτιο που του είχαν δώσει από βραδύς. Ακροβολίστηκαν όλοι στο δρόµο που οδηγεί στο Σχολείο όπου ήταν και τα εκλογικά τµήµατα, έτσι κι' αλλιώς για τον τελευταίο επηρεασµό και των άλλων ψηφοφόρων αλλά και για τον µπαρµπα Μανώλη. Αργά το απόγευµα, λίγο πριν κλείσει η κάλπη, και ενώ όλοι τους είναι σχεδόν βέβαιοι ότι τους γέλασε και δεν θα έλθει να ψηφίσει, εµφανίζετε του Κάκαρου µε τα καλά του. Το σαλβάρι στην τρίχα, το ζωνάρι ψιλά δεµένο µε τέχνη, το γιλέκο κουµπωµένο µε επιµέλεια κάλτσες παπούτσια άψογα, και το κασκέτο στο κεφάλι επιµελέστατα στραβοβαλµένο, χάρµα οφθαλµών. Ήταν δε ωραιότατος και αρρενωπός άνδρας. Όπως πλησιάζει τον πρώτο κοµµατάρχη [του γέρου του χαρνταλ(ι)] ο κοµµατάρχης τον ρωτά µε αγωνιά :

4 - Μπαρµπα Μανώλη ;;; - Ναι ναι ναι ναι, άπαντα του Κάκαρου µε την ταχύτατη εκφορά του λόγου του τόσο ταχύτατη όσο και οι στροφές που έπαιρνε το µυαλό του, εκατοµµύρια στο δευτερόλεπτο. Για να µην του αφήσει δε καµιά αµφιβολία και διάθεση για περισσότερο έλεγχο, τον αιφνιδιάζει, και αυτόν, και τους γύρο µε ένα «τραγουδάκι»: Μην αµφιβάλεις κι ρουτάς Κι σκιάζεις του µυαλό σου Σ λίγου όπως είπαµει Θα γίνει του δικό σου Σκύβει δε ταυτόχρονα και νωχελικά τακτοποιεί την καλτσοδέτα του στη δεξιά κάλτσα οπού φαίνεται η άκρη ενός ψηφοδελτίου. Τους επόµενους τους ζώνουν τα µαύρα φίδια, όταν βλέπουν την σκηνή και σκέπτονται ότι το Κάκαρου πάλι τους την έφερε όπως πάντα, και µελετούν τρόπους να πάρουν τα λεφτά πίσω. Ο δαιµόνιος όµως τα έχει µελετήσει όλα. Και όταν πλησιάζει στον επόµενο [του χαρελ(ι)] πριν προλάβει να του πει τίποτα τον αφοπλίζει µε ένα τετράστιχο απ αυτά που σκάρωνε στη στιγµή : Τα λόγια χθες που είπαµε εν τα χου ξεχασµένα Μη τα µεγάλα µυστικά Είναι βαθιά κριµένα Ταυτόχρονα δε χώνει ελαφρά το χέρι µέσα στις δίπλες του ζωναριού του, και ανασύροντας το αργά - αργά, προσεκτικά, κρυφά και συνωµοτικά, αφήνει να φανεί το ψηφοδέλτιο χωρίς να βλέπει κανείς άλλος, και του λέει δείχνοντας µε τρόπο προς τα πίσω : τι να κάνω µου είχε γίνει φόρτωµα αλλά µην ανήσυχης εγώ εσένα θα ψηφίσω. Όλα αυτά σε ελάχιστα κλάσµατα του δευτερολέπτου, αποσπώντας το «χαµόγελο της ικανοποίησης» από τον κοµµατάρχη Άλλα «τα βάσανα» δεν τελειώνουν εδώ. Ποιο πέρα περιµένει [ο υσεφς] σίγουρος πλέον ότι έχασε τον ψηφοφόρο του. Ο ήρωας µας όµως δεν τον αφήνει και πολύ στην απογοήτευση. Με το κατάλληλο τετράστιχο, και τον µοναδικό του τρόπο, τον διαβεβαιώνει και τον γεµίζει ελπίδα ότι δεν έχασε τίποτα: Μη µου στεναχωρεύησει µε τα φερσίµατα µου ότι θωρούν τα µάτια σου δεν είναι στην καρδιά µου Προς ενίσχυση δε των λόγων του, δείχνει µε τρόπο την αριστερή του κάλτσα όπου είχαν συµφωνήσει ότι θα είχε το ψηφοδέλτιο του. [ο υσεφς] όµως δεν πείθετε και κάνοντας ότι κάτι του έπεσε σκύβει και τον ακουµπά στην κάλτσα για να βεβαιωθεί.

5 Και βεβαιώνετε. Έξω όµως από το αµπέλι του Παφλή είναι ο Γιαννακός, που έχει δει όλη την... θριαµβευτική πορεία του δαιµονίου ανδρός, και το ύφος του δεν αφήνει αµφιβολία για το τι θα επακολουθήσει. Του Κάκαρου ατάραχος πλησιάζει και όταν φτάνει κοντά εις επήκοων όλων του λέει ένα από τα απίθανα τετράστιχα του : όσα µαχαίρια και σπαθιά στη γη είναι µπηγµένα όλα τα υπερπήδησα κι' ήρθα κοντά συ σένα Τότε ο άλλος αλλάζει ύφος, ικανοποιηµένος τον αγκαλιάζει, στην ουσία όµως πασπατεύει τον κόρφο του, όπου είχε συµφωνηθεί ότι θα έχει το σταυρωµένο ψηφοδέλτιο που του είχε δώσει, όταν γέρος του είχε πάρει τα λεφτά αποβραδίς. ιαπιστώνοντας ότι υπάρχει ψηφοδέλτιο κάτω από τα ρούχα τον ασπάζεται µε ικανοποίηση, και ο µπαρµπα Μανώλης θριαµβευτής συνεχίζει το δρόµο του. Τα βάσανα όµως δεν τελειώνουν εδώ, παρ όλο που πέρασε απ όλους τους σκοπέλους. Στις σκάλες του σχολείου τον περιµένει ο γιος του ο Αντώνης που και αυτός του είχε δώσει ψηφοδέλτιο της Ε Α. Με αγωνία και µε σφιγµένα δόντια του λέει : ρε πάτερα δεν θα µε ψηφήσεις ; θα ρίξεις το παιδί σου ; και άλλα τέτοια συγκινητικά. Ο γέρος κι αυτός µε σφιγµένα δόντια για να µην ακούσουν άλλοι του λέει ότι αυτόν θα ψηφίσει. Γίνετε να ρίξει το παιδί του; Και ο διάλογος συνεχίζετε : Ο Αντώνης : που το έχεις το ψηφοδέλτιο ; (αφού είχε δει ότι όλες οι κρυψώνες της στολής είχαν καταληφθεί από άλλα ψηφοδέλτια.) Και τότε του Κάκαρου ταχύνοντας το βήµα για να µπει µέσα στο σχολείο οπού δεν θα µπορούσαν πλέον να τον ακολουθήσου οι ενοχλητικοί (γιατί η φρουρά τους εµπόδιζε) του λέει µε σφιγµένα δοντιά : κασκιντάν ρε κασκιντάν, νεύοντας συγχρόνως µε τα µάτια και τα φρύδια προς τα πάνω, δείχνοντας έτσι το κασκέτο που φορούσε στο κεφάλι. - Ο Αντώνης δε κατάλαβε αµέσως και µε απορία ρωτά : τι κασκιντάν ; - Κάκαρου : κασιντάν ρε κασκιντάν, ξανά επαναλαµβάνοντας το νεύµα - Ο Αντώνης : κασκιντάν ; ; ; - Κάκαρου : επαναλαµβάνει ΚΑΣΚΙΝΤΑ Ν ρε!!! στου κασκέτου! υπονοώντας ότι, µέσ στου κασκέτου σ έχου εσένα (το ψηφοδέλτιο που µου έδωσες). Κάνεις δεν ξέρει τι ψήφισε στις εκλογές ο τετραπέρατος αυτός άνθρωπος. Το ΚΑΣΚΙΝΤΑ Ν όµως µέχρι τις µέρες µας πάντα λέγετε στο χωρίο όταν θέλουµε να περιγράψουµε κάποιον ή κάτι που ξεφεύγει απ τα δύσκολα µε µαεστρία. Όσο για την «αµαρτία»; Μάλλον το περισσότερο φορτίο το φέρουν οι κοµµατάρχες. ο θείος

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Πολύκαστρο όπου και εκεί τελείωσε το Γενικό Λύκειο. Απο τα χρόνια της ωρίμανσής του εμφάνισε καλλιτεχνικές ανησυχίες,

Διαβάστε περισσότερα

Λαδώµατα, Σκοτώµατα. ιπλώµατα, Κονόµα τα!! Πρόλογος

Λαδώµατα, Σκοτώµατα. ιπλώµατα, Κονόµα τα!! Πρόλογος Λαδώµατα, Σκοτώµατα ιπλώµατα, Κονόµα τα!! Πρόλογος Όπως σε όλους τους Έλληνες, έτσι και σε µένα, όταν κάτι δεν εξελίσσεται όπως το θέλω, τότε φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι, εκτός από µένα. Με βάση ετούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Βασίλειος Φ. Δρόλιας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Βασίλειος Φ. Δρόλιας ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Βασίλειος Φ. Δρόλιας 2012 You can spend the entire second half of your life recovering from the mistakes of the first half. Saul Bellow, Seize the Day Για τις γυναίκες ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΟΧΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ. Σ αγαπώ απελπισμένα ΝΟΥΒΕΛΑ

ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ. Σ αγαπώ απελπισμένα ΝΟΥΒΕΛΑ 1 ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ Σ αγαπώ απελπισμένα ΝΟΥΒΕΛΑ 2 3 Φωτογραφία εξωφύλλου: Konradbak. Dreamstime Σχεδιασμός εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική έκδοση (ebook) Μάιος 2013 1 Λένε πως τα καλύτερα πράγματα στη ζωή πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο, γεννηθήκατε στο Καβούσι στην Ιεράπετρα; Ναι. Εκεί στο χωριό σας, μάλλον στην οικογένειά σας, υπήρχανε

Διαβάστε περισσότερα

05. Κάποια φορά, ο Γέροντας «είχε φύγει» από το σώμα του. Όταν επέστρεψε, μετά από ώρες, είπε τι είδε και που πήγε:

05. Κάποια φορά, ο Γέροντας «είχε φύγει» από το σώμα του. Όταν επέστρεψε, μετά από ώρες, είπε τι είδε και που πήγε: Διδακτικά και προφητικά αποφθέγματα του γέροντος Αμβροσίου Λάζαρη Πνευματικού της Ι. Μovής Δαδίου «Παναγία η Γαυριώτισσα» (21/12/1912-2/12/2006) Από τον Β τόμο 1 Επιλογή και σχόλια υπό Λεοντίου Μοναχού

Διαβάστε περισσότερα

να την κρεµάσει στον καλόγερο που συνήθως ήταν στην γωνία δίπλα από την πόρτα αλλά βρήκε την θέση κενή, και έτσι το δίπλωσε παστρικά και το άφησε σε

να την κρεµάσει στον καλόγερο που συνήθως ήταν στην γωνία δίπλα από την πόρτα αλλά βρήκε την θέση κενή, και έτσι το δίπλωσε παστρικά και το άφησε σε ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Ήταν νωρίς το απόγευµα αλλά ο ήλιος είχε κατέβει περισσότερο από το συνηθισµένο. Πλησίαζε γρήγορα προς την δύση του, λες και όλο το χωριό είχε γύρει και αυτός κυλούσε σαν µπάλα επάνω του.

Διαβάστε περισσότερα

Γράµµα σ ένα αγέννητο παιδί στο παιδί της Μυρσίνης και του Βαγγέλη, στο εγγόνι του Νικήτα Λιοναράκη που έφυγε χωρίς να γνωρίζει ότι την επόµενη του ταξιδιού του θα µάθαινε ότι θα γίνει παππούς Αγαπηµένο

Διαβάστε περισσότερα

183-46 - Μετά από δύο ώρες αναμονής, ο Stinger είδε τον διευθυντή της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων να βγαίνει από την αίθουσα συσκέψεων και να του κάνει νόημα να τον ακολουθήσει στο γραφείο του. Ο οπλισμένος

Διαβάστε περισσότερα

εν ξέρω να γράφω καλά Από παιδί, όταν έπρεπε να γράψω κάτι, αισθανόμουν λες και κάποιος με πίεζε στο στήθος με κάτι βαρύ^ η αναπνοή μου έβγαινε

εν ξέρω να γράφω καλά Από παιδί, όταν έπρεπε να γράψω κάτι, αισθανόμουν λες και κάποιος με πίεζε στο στήθος με κάτι βαρύ^ η αναπνοή μου έβγαινε εν ξέρω να γράφω καλά Από παιδί, όταν έπρεπε να γράψω κάτι, αισθανόμουν λες και κάποιος με πίεζε στο στήθος με κάτι βαρύ^ η αναπνοή μου έβγαινε δύσκολα, τα χέρια μου ίδρωναν. Τότε στο χαρτί αποτυπώνονταν

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων.

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων. Η δύναμη του ανθρώπου δεν έχει όρια Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αρχίζοντας θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης που μου δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο Γιώργης σηκώθηκε αξημέρωτα. Μια ανησυχία τον βάραινε όλο το βράδυ και στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Κατά τις πέντε το πρωί αναστέναξε βαριά, δεν είχε νόημα να προσπαθεί να κοιμηθεί πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 1 ISKIOS_Akropoli.indd 1 10/9/2013 9:31:41 μμ Βασιλική Πήτα 2 ISKIOS_Akropoli.indd 2 10/9/2013 9:31:41 μμ ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Στον ίσκιο της Ακρόπολης 3 ISKIOS_Akropoli.indd

Διαβάστε περισσότερα

Του Γιώργου Σωτηρίου ΣΙΚΑΓΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1929 *

Του Γιώργου Σωτηρίου ΣΙΚΑΓΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1929 * ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ Του Γιώργου Σωτηρίου ΣΙΚΑΓΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1929 * Ο Τζόρτζ βιαζόταν να γυρίσει σπίτι ύστερα από µια ακόµη κουραστική µέρα στο εργοστάσιο χάλυβα όπου δούλευε τα τελευταία 7 χρόνια. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ. Ο ηµήτρης Θανασούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από µικρός έγραφε µυθιστορήµατα και διηγή-

ΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ. Ο ηµήτρης Θανασούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από µικρός έγραφε µυθιστορήµατα και διηγή- ΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ Ο ηµήτρης Θανασούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από µικρός έγραφε µυθιστορήµατα και διηγή- µατα, όµως ενεργά άρχισε να ασχολείται µε τη συγγραφή σε ηλικία 20 ετών. Το "ΑΝΤΙΟ ΛΟΙΠΟΝ"

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερωμένο. στον Θάνο και στην Τόνια που χτίζουν το μέλλον της ζωής. στον σύζυγό μου Αντώνη, στην κόρη μου Μάγια και στον σύντροφό της Γιάννη

Αφιερωμένο. στον Θάνο και στην Τόνια που χτίζουν το μέλλον της ζωής. στον σύζυγό μου Αντώνη, στην κόρη μου Μάγια και στον σύντροφό της Γιάννη Αφιερωμένο στον Θάνο και στην Τόνια που χτίζουν το μέλλον της ζωής στον σύζυγό μου Αντώνη, στην κόρη μου Μάγια και στον σύντροφό της Γιάννη Στη μνήμη του πατέρα μου και της μητέρας μου που με έμαθαν να

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μέρες Πριν Έρθεις

Οι Μέρες Πριν Έρθεις Οι Μέρες Πριν Έρθεις ( ΑΝ ΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ ) 1 η παράσταση 2002, Θέατρο του Νότου / Αµόρε. Σκηνοθεσία : Γιάννης Μόσχος. Σκηνικά κοστούµια : Ειρήνη Σαριµούτσου. Φωτισµοί : Τάσος Παλαιορούτας. Μουσική επιµέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ιόλη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Τζιρίτα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ηλίας Μασούρης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ PAULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ ΡΑULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1996 Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: Ο ALQUIMISTA Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

10 μικρές ιστορίες φαντασίας, τρόμου, αλλά και βαθύτερων συναισθημάτων.

10 μικρές ιστορίες φαντασίας, τρόμου, αλλά και βαθύτερων συναισθημάτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τους καλούς μου άγνωστους φίλους Μαργαρίτα, Χρυσάνθη, Θνητό και Αθηναίο, που με βοήθησαν όχι μόνο με την γνώμη τους, αλλά και με την ενεργή τους βοήθεια στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΉ 7 ΑΝΤΊ ΠΡΟΛΌΓΟΥ 9 ΕΥΧΑΡΙΣΤΊΕΣ 63 ΕΠΙΛΟΓΟΣ 99

ΕΙΣΑΓΩΓΉ 7 ΑΝΤΊ ΠΡΟΛΌΓΟΥ 9 ΕΥΧΑΡΙΣΤΊΕΣ 63 ΕΠΙΛΟΓΟΣ 99 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΉ 7 ΑΝΤΊ ΠΡΟΛΌΓΟΥ 9 1o ΜΕΡΟΣ: Η γνωριμία με τον λύκο 11 2o ΜΕΡΟΣ: Η πορεία της αλλαγής 29 3o ΜΕΡΟΣ: Αφιέρωμα στον λύκο 59 ΕΥΧΑΡΙΣΤΊΕΣ 63 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Βασικές οδηγίες στη διαχείριση 65 περιστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή της Τούλας Καρατζιά μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις της Παναγιώτας Αποστόλου και Ελένης Χαραλάμπους

Η ζωή της Τούλας Καρατζιά μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις της Παναγιώτας Αποστόλου και Ελένης Χαραλάμπους https://ucy.ac.cy/psifides-gnosis/el/ Η ζωή της Τούλας Καρατζιά μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις της Παναγιώτας Αποστόλου και Ελένης Χαραλάμπους Η Τούλα Καρατζιά γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 2 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ. ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΤΟΣ Ε - ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 12 / IANOYΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ ISSN 1450-2240 Μιλάει ο Θεός /Bρήκα σήμερα;/ ΣΕΛ. 4 το /Χάρη και Πως

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ «ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ μα και ΤΩΝ ΟΛΛΩΝ» 2 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ «Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ» 2 3 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Για να συγγράψω ετούτο το βιβλίο επισκέφθηκα τις απέναντι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙ ΟΥ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΦΑΡΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙ ΟΥ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΦΑΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙ ΟΥ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΦΑΡΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑ, 2006 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Κ αθισµένος αναπαυτικά στο πίσω κάθισµα του ταξί, άφηνα την µατιά µου να περιπλανηθεί στα κτίρια της πρωτεύουσας

Διαβάστε περισσότερα

ΕAν θeλουμε, ρiχνουμε. την κυβeρνηση! Μ. και σήμερα. Χρήστος Μαυρίκης

ΕAν θeλουμε, ρiχνουμε. την κυβeρνηση! Μ. και σήμερα. Χρήστος Μαυρίκης CRASHτική υπ Αποκαλντευξη Συνέ Ο άνθρωπος που παρακολουθούσε για λογαριασμό του Μητσοτάκη Εάν αποκαλύψουμε τι συμβαίνει και πώς κινείται κάποιος μέσα στη συγκυβέρνηση, θα γίνει πάταγος, θα γίνει σεισμός

Διαβάστε περισσότερα

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ «Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σιωπηλός οδηγός μου προχωρούσε βιαστικά μπροστά μου, σαν να δυσφορούσε

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη θάλασσα ακολουθώντας έναν πειρατικό χάρτη. Το αγόρι μεγάλωσε,

Διαβάστε περισσότερα

Μάκης Μάτσας: «Ήταν πολύ σκληρή δουλειά. Έπρεπε να ισορροπήσω τη φωτιά με το νερό!»

Μάκης Μάτσας: «Ήταν πολύ σκληρή δουλειά. Έπρεπε να ισορροπήσω τη φωτιά με το νερό!» Ημερομηνία 18/03/2015 Μέσο Συντάκτης Link philenews.com Σταύρος Χριστοδούλου http://www.philenews.com/el-gr/politismos-anthropoi/389/247216/makis-matsasitan-poly-skliri-douleia-eprepe-na-isorropiso-ti-fotia-me-to-nero

Διαβάστε περισσότερα