* ιρλανδικά στο κείμενο: ιρλανδική αστυνομία (ΣτΜ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "* ιρλανδικά στο κείμενο: ιρλανδική αστυνομία (ΣτΜ)"

Transcript

1 Εξαφανισμένος θεωρείται ο άνθρωπος που δεν ξέρουμε πού βρίσκεται, ανεξάρτητα από τις συνθήκες εξαφάνισής του. Το άτομο αυτό θεωρείται «εξαφανισμένο» ωσότου εντοπιστεί και εξακριβωθεί ότι είναι καλά, ή όχι, στην υγεία του. An Gardaí Síochána * * ιρλανδικά στο κείμενο: ιρλανδική αστυνομία (ΣτΜ)

2

3 ένα Η Τζένι-Μέι Μπάτλερ, το κοριτσάκι που έμενε απέναντί μου, εξαφανίστηκε όταν ήμουν μικρή. Οι έρευνες της αστυνομίας οδήγησαν σε μακρόχρονη δημόσια έρευνα για την ανεύρεσή της. Για πολλούς μήνες το έλεγαν κάθε βράδυ στις ειδήσεις, ήταν κάθε μέρα το πρώτο θέμα στις εφημερίδες, το συζητούσαν παντού. Ολόκληρη η χώρα συμμετείχε στην κοινή προσπάθεια στη δεκάχρονη ζωή μου δεν είχα δει μεγαλύτερη έρευνα για εξαφανισμένο άτομο, και μου φαινόταν λες και συμμετείχε όλος ο κόσμος. Η Τζένι-Μέι Μπάτλερ ήταν μια ξανθομάλλα, γαλανομάτα κουκλίτσα που χαμογελούσε και ακτινοβολούσε από την οθόνη της τηλεόρασης στο καθιστικό όλων των νοικοκυριών της χώρας, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια και κάνοντας τους γονείς να σφίγγουν λίγο περισσότερο τα παιδιά τους αγκαλιά προτού τα βάλουν για ύπνο. Ήταν στα όνειρα και τις προσευχές όλων.

4 10 Cecelia AHERN Ήταν δέκα χρόνων όπως εγώ, και πηγαίναμε ίδια τάξη στο σχολείο. Κάθε μέρα καθόμουν και χάζευα την όμορφη φωτογραφία της στις ειδήσεις και άκουγα τους ρεπόρτερ να μιλάνε για εκείνη σαν να ήταν κάποιος άγγελος. Έτσι όπως την περιέγραφαν, κανείς δεν θα το πίστευε πως ήταν το ίδιο κορίτσι που στα διαλείμματα, όποτε δεν κοιτούσε η δασκάλα, πετούσε πέτρες στη Φιόνα Μπρέιντι ή με φώναζε «κατσαροκάτσικο» μπροστά στον Στίβεν Σπένσερ για να προσέξει εκείνη αντί για μένα. Όλους εκείνους τους μήνες είχε μεταμορφωθεί σε ένα πλάσμα τέλειο, και δεν μου φαινόταν σωστό να σκιάσω την εικόνα της. Μετά από λίγο, ακόμα κι εγώ ξέχασα όλα τα άσχημα που έκανε, επειδή έπαψε να είναι η Τζένι-Μέι έγινε η Τζένι- Μέι Μπάτλερ, το γλυκύτατο εξαφανισμένο κοριτσάκι εκείνης της καλής οικογένειας που βαλάντωνε στο κλάμα κάθε βράδυ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων. Δεν βρέθηκε ποτέ ούτε πτώμα ούτε ίχνος της σαν να άνοιξε η γη και την κατάπιε. Δεν είχε παρατηρηθεί καμία ύποπτη παρουσία, δεν υπήρχαν κάμερες που κατέγραψαν τις τελευταίες της κινήσεις. Δεν υπήρχαν μάρτυρες, δεν υπήρχαν ύποπτοι οι αστυνομικοί ανέκριναν όλο τον κόσμο. Η γειτονιά έγινε φιλύποπτη. Μπορεί οι γείτονες να χαιρετιούνταν φιλικά πηγαίνοντας στο αυτοκίνητό τους νωρίς το πρωί, μέσα τους όμως όλο αναρωτιούνταν, όλο υποψιάζονταν και όλο έκαναν τις χειρότερες σκέψεις για τους διπλανούς τους όσο κι αν προσπαθούσαν δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτό τον τρόπο σκέψης. Το πλύσιμο του αυτοκινήτου, το βάψιμο του φράχτη, το ξεβοτάνισμα του κήπου και το κούρεμα του γκαζόν τα πρωινά του Σαββάτου συνοδεύονταν από κρυφές ματιές στους γείτονες, οι οποίες γεννούσαν τις πιο μαύρες σκέψεις. Οι άνθρωποι σόκαραν ακόμα και τον εαυτό τους και εξοργίζονταν που αυτό το περιστατικό είχε σπείρει τη διαστροφή στα μυαλά τους.

5 θα σε βρω ξανά 11 Οι κατηγορίες που εκτοξεύονταν πίσω από κλειστές πόρτες δεν προσέφεραν καμία βοήθεια στους αστυνομικούς το μόνο στοιχείο που είχε η αστυνομία ήταν μια ωραία φωτογραφία. Πάντα αναρωτιόμουν πού μπορεί να πήγε η Τζένι-Μέι, πού είχε εξαφανιστεί, πώς στο καλό γινόταν να χαθεί κάποιος χωρίς ίχνος, χωρίς να δει κανείς τίποτα, σαν να άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Τις νύχτες καθόμουν στο παράθυρο της κρεβατοκάμαράς μου και κοιτούσα το σπίτι της. Το φως της βεράντας έμενε πάντα αναμμένο, ένας φάρος που θα οδηγούσε την Τζένι-Μέι σπίτι της. Η κυρία Μπάτλερ δεν κοιμόταν πια, την έβλεπα πάντα καθισμένη στην άκρη του καναπέ της, σαν να είχε λάβει θέση και περίμενε την εκπυρσοκρότηση από τον αφέτη για την εκκίνηση του αγώνα. Καθόταν στο καθιστικό της και κοιτούσε έξω από το παράθυρο, περιμένοντας να έρθει κάποιος να της φέρει νέα. Μερικές φορές τη χαιρετούσα και εκείνη μου ανταπέδιδε το χαιρετισμό με έκφραση δυστυχισμένη. Τις περισσότερες φορές δεν έβλεπε τίποτα μέσα από τα δάκρυα. Όπως η κυρία Μπάτλερ έτσι κι εγώ δεν ήμουν ικανοποιημένη που δεν υπήρχαν απαντήσεις. Ακόμη, συμπαθούσα πολύ περισσότερο την Τζένι-Μέι Μπάτλερ αφότου χάθηκε παρά όταν ήταν εδώ, και αυτό ήταν κάτι που επίσης μου κίνησε το ενδιαφέρον. Μου έλειπε η ιδέα της περισσότερο και αναρωτιόμουν αν ήταν κάπου κοντά, πετώντας πέτρες σε κάποιο άλλο παιδάκι και γελώντας δυνατά, μόνο που εμείς δεν μπορούσαμε να τη δούμε ή να την ακούσουμε. Μετά από αυτό άρχισα να ψάχνω εξονυχιστικά για να βρίσκω όσα πράγματα τύχαινε να μου παραπέσουν. Μια φορά που χάθηκαν οι αγαπημένες μου κάλτσες έκανα το σπίτι άνω-κάτω, ενώ οι γονείς μου με παρακολουθούσαν ανήσυχοι. Στην αρχή δεν ήξεραν τι να κάνουν, αλλά τελικά ήρθαν να με βοηθήσουν.

6 12 Cecelia AHERN Εκνευριζόμουν επειδή συχνά τα πράγματα που έχανα παρέμεναν άφαντα, ενώ τις σπάνιες φορές που τα έβρισκα εκνευριζόμουν επειδή, στην περίπτωση με τις κάλτσες, έβρισκα μόνο τη μία. Τότε φανταζόμουν ότι η Τζένι-Μέι Μπάτλερ ήταν κάπου όπου πετούσε πέτρες, γελούσε και φορούσε τις αγαπημένες μου κάλτσες. Ποτέ δεν ήθελα τίποτα καινούριο από τα δέκα μου είχα πειστεί πως δεν γινόταν να αντικαταστήσεις τίποτα χαμένο. Επέμενα ότι έπρεπε να βρίσκουμε τα πράγματα. Πιστεύω ότι η απορία που μου γεννούσαν όλες εκείνες οι χαμένες κάλτσες έφτανε την ανησυχία της κυρίας Μπάτλερ για την κόρη της. Κι εγώ έμενα ξάγρυπνη τις νύχτες και αναλογιζόμουν όλα τα αναπάντητα ερωτήματα. Κάθε φορά που τα βλέφαρά μου βάραιναν και κόντευαν να κλείσουν, ξεπεταγόταν άλλη μια ερώτηση από τα βάθη του μυαλού μου και τα ανάγκαζε να ξανανοίξουν. Δεν κοιμόμουν όσο έπρεπε, κι έτσι τα πρωινά ήμουν πιο κουρασμένη, χωρίς όμως να έχω περισσότερες απαντήσεις. Μπορεί γι αυτό να μου συνέβη ό,τι συνέβη. Για πολλά χρόνια έκανα τη ζωή μου άνω-κάτω κι έψαχνα τα πάντα, ίσως γι αυτό ξέχασα να ψάξω να βρω τον εαυτό μου. Κάπου στην πορεία ξέχασα να ανακαλύψω ποια ήμουν και πού βρισκόμουν. Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνιση της Τζένι-Μέι Μπάτλερ, εξαφανίστηκα κι εγώ. Αυτή εδώ είναι η ιστορία μου.

7 δύο Η ζωή μου ήταν πάντα ένα κολάζ από ειρωνείες της τύχης. Το ότι εξαφανίστηκα ήταν απλώς άλλη μια προσθήκη στο κατεβατό. Κατ αρχάς, έχω ύψος ένα και ογδόντα έξι. Από παιδί ακόμα ήμουν ψηλότερη απ όλους σχεδόν. Δεν μπορούσα να χαθώ στο εμπορικό κέντρο όπως τα άλλα παιδάκια, δεν κρυβόμουν καλά όταν παίζαμε κρυφτό, δεν με ζητούσαν για χορό στις ντίσκο ήμουν η μόνη έφηβη που δεν λαχταρούσε να αγοράσει το πρώτο της ζευγάρι ψηλοτάκουνα. Το αγαπημένο παρατσούκλι που μου έλεγε η Τζένι-Μέι Μπάτλερ αν όχι το πρώτο, σίγουρα ένα από τα δέκα καλύτερά της ήταν «μακρυποδαρούσα», το οποίο της άρεσε να μου λέει μπροστά σε μεγάλες παρέες φίλων και θαυμαστών της. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει παρατσούκλι για ψηλούς που να μην το έχω ακούσει. Ήμουν το άτομο που διέκρινες από χιλιόμετρα μακριά. Ήμουν η ανοικονόμητη χορεύτρια στην

8 14 Cecelia AHERN πίστα, η κοπέλα που κανείς δεν ήθελε να κάθεται πίσω της στον κινηματογράφο, αυτή που στα μαγαζιά έψαχνε το μεγαλύτερο νούμερο μήκος παντελονιού, η κοπέλα στην πίσω σειρά κάθε φωτογραφίας. Βλέπετε, ξεχωρίζω σαν τη μύγα μες στο γάλα. Όποιος με βλέπει, με προσέχει και με θυμάται. Παρ όλα αυτά, εξαφανίστηκα. Καλά οι μονές κάλτσες, καλά η Τζένι-Μέι Μπάτλερ, αλλά πώς γίνεται να μη βλέπεις τη μύγα μες στο γάλα; Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Το μυστήριο που ξεπέρασε όλα τα μυστήρια ήταν το δικό μου. Η δεύτερη ειρωνεία της τύχης είναι ότι δουλειά μου ήταν η αναζήτηση εξαφανισμένων προσώπων. Δούλευα χρόνια αστυνομικός. Λαχταρούσα να αναλαμβάνω αποκλειστικά υποθέσεις εξαφανίσεων, αλλά καθώς δεν δούλευα σε τμήμα με τέτοια αρμοδιότητα, εναπόθετα τις ελπίδες μου στην «τύχη» και περίμενα να πέσω τυχαία πάνω σε τέτοιες υποθέσεις. Βλέπετε, η υπόθεση της Τζένι-Μέι Μπάτλερ ξύπνησε κάτι μέσα μου. Ήθελα απαντήσεις, ήθελα λύσεις, και ήθελα να τις βρίσκω όλες μόνη μου. Μπορώ να πω ότι οι αναζητήσεις έγιναν η ψύχωσή μου. Όλο αναζητούσα στοιχεία στον έξω κόσμο, αλλά δεν νομίζω ότι αναλογίστηκα έστω και μια στιγμή τι γινόταν μέσα στο κεφάλι μου. Στην αστυνομία, βρίσκαμε μερικές φορές εξαφανισμένους σε κατάσταση που δεν θα ξεχάσω ποτέ όσο ζω, ενώ η εικόνα τους θα με συνοδεύει ακόμα και στην επόμενη ζωή από την άλλη, ήταν οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να βρεθούν. Συχνά ανακαλύπταμε μόνο ένα ίχνος, ακόμα πιο συχνά ούτε καν αυτό. Εκείνες ήταν οι περιπτώσεις που με έκαναν να συνεχίζω τις έρευνες μονάχη μου, ακόμα και εκτός υπηρεσίας. Συνέχιζα να ερευνώ υποθέσεις πολύ καιρό αφότου έκλειναν, να κρατάω επαφή με οικογένειες πολύ περισσότερο από το επιτρεπτό. Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να προχωρήσω στην επόμενη

9 θα σε βρω ξανά 15 υπόθεση αν δεν έλυνα πρώτα την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να προκύπτει υπερβολικό χαρτομάνι και ελάχιστη δράση. Έτσι, όταν κατάλαβα ότι αυτό που ήθελα ήταν να βρίσκω τους εξαφανισμένους, παραιτήθηκα από την αστυνομία και άρχισα τις ιδιωτικές έρευνες. Δεν θα το πιστεύατε πόσοι άνθρωποι εκεί έξω ήθελαν να ψάξουν όσο κι εγώ. Οι οικογένειες απορούσαν πάντα για ποιο λόγο έψαχνα. Εκείνοι είχαν ένα λόγο, ένα δεσμό, μια αγάπη για τον εξαφανισμένο, ενώ εμένα η αμοιβή μου μόλις που έφτανε για να τα βγάζω πέρα επομένως, αν δεν ήταν χρηματικός ο λόγος, τότε ποιο ήταν το κίνητρό μου; Η ηρεμία, φαντάζομαι. Ήταν κάτι που με βοηθούσε να κλείνω τα μάτια και να κοιμάμαι τη νύχτα. Πώς γίνεται να χαθεί κάποια σαν εμένα, με τα δικά μου σωματικά χαρακτηριστικά και τη νοοτροπία μου; Τώρα μόλις συνειδητοποίησα ότι ούτε το όνομά μου δεν σας έχω πει ακόμα. Με λένε Σάντι Σορτ*. Εντάξει, μην κρατιέστε να γελάσετε. Το ξέρω πως αυτό θέλετε. Κι εγώ θα γελούσα αν δεν με πονούσε τόσο, που να πάρει. Οι γονείς μου με έβγαλαν Σάντι επειδή γεννήθηκα με μαλλιά κατάξανθα σαν την άμμο. Κρίμα που δεν προέβλεψαν ότι τα μαλλιά μου θα γίνονταν μαύρα σαν την πίσσα. Επίσης, δεν ήξεραν ότι εκείνα τα γλυκούλικα κοντόχοντρα ποδαράκια θα σταματούσαν γρήγορα να ρίχνουν κλοτσιές και θα άρχιζαν να μακραίνουν απίστευτα γρήγορα και για απίστευτα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι με λένε, λοιπόν: Σάντι Σορτ. Αυτή υποτίθεται ότι είμαι, έτσι με ταυτοποιούν και με καταγράφουν πάντα στα αρχεία, αλλά δεν είμαι αυτό που λέει ούτε το όνομά μου ούτε το * Sandy Shortt στο κείμενο το επώνυμο της ηρωίδας σημαίνει «κοντή» στα αγγλικά. (ΣτΜ)

10 16 Cecelia AHERN επώνυμό μου. Η αντίθεση αυτή προκαλεί συχνά το γέλιο των ανθρώπων όταν μας συστήνουν. Να με συγχωρείτε που εγώ δεν σκάω ούτε χαμόγελο. Βλέπετε, δεν είναι καθόλου αστείο το να αγνοείσαι. Επίσης, συνειδητοποίησα ότι το να αγνοείσαι δεν κάνει και καμιά μεγάλη διαφορά στη ζωή σου. Εγώ πάντως κάνω το ίδιο όπως και όταν δούλευα. Ψάχνω. Μόνο που αυτή τη φορά ψάχνω έναν τρόπο να βρεθώ. Ένα πράγμα που έμαθα αξίζει να αναφερθεί εδώ. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στη ζωή μου τώρα σε σχέση με πριν, ένα βασικό στοιχείο. Για πρώτη φορά στη ζωή μου θέλω να γυρίσω σπίτι. Χειρότερη στιγμή δεν θα μπορούσα να βρω για να συνειδητοποιήσω τέτοιο πράγμα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απ όλες τις ειρωνείες της τύχης.

11 τρία Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην επαρχία Λήτριμ της Ιρλανδίας, τη μικρότερη επαρχία της χώρας, με πληθυσμό κάπου είκοσι πέντε χιλιάδες. Παλιά, η πρωτεύουσα Λήτριμ φιλοξενούσε τα ερείπια ενός κάστρου και μερικά ακόμα αρχαία κτίσματα, αλλά από τότε έχασε την παλιά της αίγλη και υποβιβάστηκε σε απλό χωριουδάκι. Το τοπίο διαμορφώνει μια ατέλειωτη εναλλαγή από θαμνόφυτους καστανούς λόφους και μεγαλόπρεπα βουνά με ανοιχτές πεδιάδες και αναρίθμητες ειδυλλιακές λίμνες. Το Λήτριμ έχει σταθερή στεριά ολόγυρα δυτικά συνορεύει με το Σλίγκο και το Ρόσκομον, νότια με το Ρόσκομον και το Λόνγκφορντ, ανατολικά με το Κάβαν και το Φέρμανα, και βόρεια με το Ντόνεγκαλ. Κάθε φορά που είμαι εκεί, νιώθω ξαφνικά κλειστοφοβία και μια έντονη λαχτάρα να πατήσω στέρεη γη. Υπάρχει ένα ρητό για το Λήτριμ που λέει ότι το καλύτερο πράγμα που βγήκε ποτέ από εκεί είναι ο δρόμος για το Δουβλίνο.

12 18 Cecelia AHERN Έτσι κι εγώ αποφοίτησα από το σχολείο στα δεκαεπτά, έκανα αίτηση στην αστυνομία και βρέθηκα εντέλει στο δρόμο για το Δουβλίνο. Από τότε, σπανίως επιστρέφω εκεί. Κάθε δύο μήνες πήγαινα να δω τους γονείς μου στο σπίτι με τα τρία δωμάτια, στο μικρό ανηφορικό αδιέξοδο με τα δώδεκα απαράλλαχτα σπίτια, εκεί όπου μεγάλωσα. Συνήθως σχεδίαζα να μείνω όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά τις περισσότερες φορές η επίσκεψη κρατούσε μόλις μία μέρα, αφού με πρόσχημα κάποια επείγουσα δουλειά έπαιρνα τη βαλίτσα που με περίμενε κλειστή πλάι στην πόρτα και κατευθυνόμουν γρήγορα, πολύ γρήγορα, όσο πιο γρήγορα γινόταν, στο καλύτερο πράγμα που βγήκε ποτέ από το Λήτριμ. Δεν είχα κακές σχέσεις με τους γονείς μου. Ήταν πάντα πολύ υποστηρικτικοί μαζί μου, έτοιμοι να φάνε σφαίρα για χάρη μου, να πέσουν στη φωτιά και να γκρεμιστούν από βουνά, αν αυτό θα μου εξασφάλιζε την ευτυχία. Η αλήθεια είναι ότι με έκαναν να νιώθω άβολα. Στα μάτια τους διέκρινα ποια έβλεπαν και η εικόνα εκείνη δεν μου άρεσε. Στην έκφρασή τους έβλεπα την αντανάκλασή μου πιο καθαρά απ ό,τι σε όλους τους καθρέφτες του κόσμου. Κάποιοι άνθρωποι έχουν αυτή την ιδιότητα: σε κοιτάζουν, και στο πρόσωπό τους διακρίνεις τη συμπεριφορά σου. Φαντάζομαι ότι αυτό γινόταν επειδή με αγαπούσαν, αλλά εμένα μου ήταν αδύνατον να μείνω πολλή ώρα με ανθρώπους που με αγαπούσαν και ο λόγος ήταν εκείνα τα μάτια και εκείνη η αντανάκλαση. Από τα δέκα μου, οι γονείς μου ήταν πάντα επιφυλακτικοί απέναντί μου και με παρακολουθούσαν με άγρυπνο μάτι. Έκαναν προσποιητές συζητήσεις και το ψεύτικο γέλιο τους αντηχούσε σε όλο το σπίτι. Προσπαθούσαν να μου τραβούν την προσοχή, να δημιουργούν ζεστή και φυσιολογική ατμόσφαιρα, αλλά εγώ καταλάβαινα ότι όλα αυτά ήταν βεβιασμένα και

13 θα σε βρω ξανά 19 ήξερα το λόγο έτσι, το μόνο που πετύχαιναν ήταν να νιώθω ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Με στήριζαν πάρα πολύ, με αγαπούσαν πάρα πολύ, ενώ κάθε φορά που καταλάβαιναν πως σε λίγο το σπίτι θα γινόταν άνω-κάτω στο πλαίσιο άλλης μιας ανελέητης αναζήτησης, δεν εγκατέλειπαν ποτέ τα όπλα χωρίς να δώσουν πρώτα την καλή μάχη. Γάλα και κουλουράκια στο τραπέζι της κουζίνας, το ραδιόφωνο ανοιχτό και το πλυντήριο σε λειτουργία ό,τι χρειαζόταν προκειμένου να αποσοβηθεί η δυσάρεστη σιωπή που θα ακολουθούσε σίγουρα μετά. Η μαμά μού χάριζε εκείνο το χαμόγελο, εκείνο το χαμόγελο που δεν ζέσταινε ποτέ τα μάτια της, το χαμόγελο που την έκανε να σφίγγει και να τρίζει τους τραπεζίτες της όταν νόμιζε πως δεν έβλεπα. Με πιεσμένη αταραξία στη φωνή και με μια βεβιασμένη έκφραση χαράς, έγερνε το κεφάλι της στο πλάι, προσπαθώντας να μη δείξει ότι με περιεργαζόταν με διαπεραστικό βλέμμα, και έλεγε «Γιατί θες να ξαναψάξεις το σπίτι, γλυκιά μου;» Πάντα με έλεγε «γλυκιά» της, σαν να ήξερε, όπως κι εγώ εξάλλου, ότι όσο η Τζένι-Μέι Μπάτλερ ήταν άγγελος άλλο τόσο ήμουν κι εγώ Σάντι Σορτ. Πάντως, όση κίνηση, όση φασαρία κι αν είχε στην κουζίνα προκειμένου να αποσοβηθεί η δυσάρεστη σιωπή, δεν φαινόταν να έχει αποτέλεσμα. Η σιωπή τα έπνιγε όλα. Η απάντησή μου: «Επειδή δεν τις βρίσκω, μαμά». «Για ποιες λες;» το αβίαστο χαμόγελο, η προσποίηση ότι κάναμε μια καθημερινή κουβέντα και όχι ότι η μαμά μου προσπαθούσε απεγνωσμένα να πάρει απαντήσεις ώστε να καταλάβει πώς λειτουργούσε το μυαλό μου. «Τις μπλε με τις άσπρες ρίγες», απάντησα σε μια τέτοια περίσταση. Επέμενα να φοράω ζωηρόχρωμες κάλσες, ζωηρόχρωμες και ευδιάκριτες ώστε να βρίσκονται εύκολα.

14 20 Cecelia AHERN «Μήπως δεν τις έβαλες και τις δύο στα άπλυτα, γλυκιά μου; Μήπως αυτή που έχεις χάσει είναι ακόμα στο δωμάτιό σου;» Χαμογέλασε, προσπάθησε να μη δείξει νευρικότητα και ανησυχία, ξεροκατάπιε. Κούνησα το κεφάλι. «Τις έβαλα και τις δύο στο καλάθι, σε είδα να βάζεις και τις δύο στο πλυντήριο αλλά βγήκε μόνο η μία. Η άλλη δεν είναι ούτε στο πλυντήριο ούτε στο καλάθι». Το σχέδιο να βάλουν πλυντήριο για να μου αποσπάσει την προσοχή, τους γύρισε μπούμερανγκ όταν το πλυντήριο βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η μαμά μου προσπάθησε να μη χάσει το ατάραχο χαμόγελο όταν είδε το αναποδογυρισμένο καλάθι και τα διπλωμένα ρούχα σκόρπια και κουβαριασμένα πάνω στο πάτωμα της κουζίνας. Για μια στιγμή όμως, η μάσκα έπεσε. Δεν κράτησε ούτε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, αλλά πρόλαβα και το είδα. Είδα το βλέμμα στο πρόσωπό της όταν κατέβασε τα μάτια. Φόβος. Όχι για τη χαμένη κάλτσα, αλλά για μένα. Ξαναφόρεσε βιαστικά το χαμόγελο στο πρόσωπό της και ανασήκωσε τους ώμους σαν να μην έτρεχε τίποτα. «Μπορεί να την πήρε ο αέρας. Είχα την πόρτα της βεράντας ανοιχτή». Κούνησα το κεφάλι. «Ή μπορεί να έπεσε από το καλάθι όταν το πήγα από εκεί, εκεί». Κούνησα πάλι το κεφάλι. Ξεροκατάπιε και το χαμόγελό της έγινε πιο σφιγμένο. «Μπορεί να μπλέχτηκε με τα σεντόνια. Είναι πολύ μεγάλα αυτά τα σεντόνια, πού να βρεις μια τόση δα καλτσούλα ανάμεσά τους». «Κοίταξα ήδη εκεί». Πήρε ένα κουλουράκι από το κέντρο του τραπεζιού και το δάγκωσε με δύναμη έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της

15 θα σε βρω ξανά 21 ώστε να μη σβήσει το χαμόγελο από το μαγκωμένο της πρόσωπο. Μάσησε λίγο, παριστάνοντας ότι δεν σκεφτόταν, παριστάνοντας ότι άκουγε ραδιόφωνο και σιγομουρμούριζε το σκοπό ενός τραγουδιού που δεν ήξερε καν. Όλα αυτά, για να με κάνει να πιστέψω ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. «Γλυκιά μου», χαμογέλασε, «μερικές φορές κάποια πράγματα απλώς χάνονται». «Πού πάνε όταν χάνονται;» «Πουθενά δεν πάνε», χαμογέλασε. «Μένουν πάντα εκεί που σου έπεσαν ή εκεί που τα παράτησες. Απλώς, όταν δεν τα βρίσκουμε, δεν ψάχνουμε εκεί που πρέπει». «Μα έψαξα παντού, μαμά. Πάντα ψάχνω παντού». Είχα ψάξει παντού, πάντα έψαχνα παντού. Έκανα τον κόσμο άνω-κάτω δεν έμενε ούτε ένα τόσο δα σημείο στο μικρό σπίτι που να μην πάω να κοιτάξω. «Μια κάλτσα ποτέ δεν σηκώνεται να φύγει χωρίς να τη φοράει κάποιο πόδι», ψευτογέλασε η μαμά. Βλέπετε, όπως η μαμά σήκωσε τότε τα χέρια ψηλά, τότε είναι η στιγμή που οι περισσότεροι παύουν να απορούν, που οι περισσότεροι παύουν να ενδιαφέρονται. Δεν βρίσκεις κάτι, ξέρεις ότι είναι κάπου και μολονότι έψαξες παντού, δεν βρήκες πουθενά ούτε ίχνος του. Και τότε, τα ρίχνεις στην τρέλα που σε δέρνει, κατηγορείς τον εαυτό σου που το έχασες και εντέλει το ξεχνάς. Αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσα να κάνω εγώ. Θυμάμαι που εκείνο το βράδυ, όταν γύρισε ο μπαμπάς μου από τη δουλειά, αντίκρισε ένα σπίτι στην κυριολεξία άνω-κάτω. «Έχασες τίποτα, γλυκιά μου;» «Την μπλε κάλτσα με τις άσπρες ρίγες», ήταν η πνιχτή μου απάντηση κάτω από τον καναπέ. «Μόνο τη μία πάλι;» Έγνεψα καταφατικά.

16 22 Cecelia AHERN «Αριστερή ή δεξιά;» «Αριστερή». «Καλά, θα ψάξω πάνω». Κρέμασε το παλτό του στην κρεμάστρα πλάι στην πόρτα, έβαλε την ομπρέλα του στην ομπρελοθήκη, έδωσε ένα τρυφερό φιλί στο μάγουλο της συγχυσμένης του γυναίκας και ένα ενθαρρυντικό χάδι στην πλάτη της και ανέβηκε πάνω. Έμεινε για δύο ώρες κλεισμένος στο δωμάτιο των γονιών μου, ψάχνοντας, αν και δεν άκουγα καμία κίνηση από μέσα. Μια ματιά στην κλειδαρότρυπα μου αποκάλυψε έναν άντρα ξαπλωμένο ανάσκελα στο κρεβάτι με μια πετσέτα να του σκεπάζει τα μάτια. Στις κατοπινές μου επισκέψεις, οι γονείς μου μου έκαναν πάντα τις ίδιες ανέμελες ερωτήσεις, προσέχοντας να μη φανούν αδιάκριτοι παρ όλα αυτά, ένας άνθρωπος με τη δική μου επιφυλακτικότητα δεν μπορούσε να μην τις θεωρήσει αδιάκριτες. «Καμιά ενδιαφέρουσα υπόθεση στη δουλειά;» «Πώς πάνε τα πράγματα στο Δουβλίνο;» «Ωραίο το διαμέρισμα;» «Σχέση έχεις;» «Ποτέ δεν είχα σχέση δεν ήθελα να με βασανίζει μέρα-νύχτα άλλο ένα προδοτικό ζευγάρι μάτια σαν των γονιών μου. Είχα εραστές, γκόμενους, φίλους και γνωριμίες της μια βραδιάς. Ήξερα από πείρα πως τίποτα μακρόχρονο δεν θα μπορούσε να πετύχει. Δεν μπορούσα να συνδεθώ με κανέναν στενά δεν μπορούσα να αγαπήσω αρκετά, να δώσω αρκετά ή να ποθήσω αρκετά. Δεν με ενδιέφερε αυτό που είχαν να προσφέρουν όλοι εκείνοι οι άντρες, και αυτοί δεν καταλάβαιναν τι ήταν αυτό που ήθελα εγώ, γι αυτό μοίραζα σφιγμένα χαμόγελα και έλεγα στους γονείς μου ότι η δουλειά πήγαινε περίφημα, το Δουβλίνο είχε πολύ τρέξιμο, το διαμέρισμα ήταν τέλειο και, όχι, δεν είχα καμία σχέση.

17 θα σε βρω ξανά 23 Κάθε φορά που έφευγα από το σπίτι, ακόμα και όταν οι επισκέψεις μου διακόπτονταν γρήγορα και απότομα, ο μπαμπάς έλεγε με καμάρι ότι εγώ ήμουν το καλύτερο πράγμα που είχε βγει ποτέ από το Λήτριμ. Το φταίξιμο δεν ήταν ούτε του Λήτριμ ούτε των γονιών μου. Αυτοί με στήριζαν πάντα είναι κάτι που μόλις τώρα αρχίζω να συνειδητοποιώ. Το ανακαλύπτω σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα, και αυτή η συνειδητοποίηση με φέρνει σε μεγαλύτερη απόγνωση από το να μη βρίσκω ποτέ τίποτα.

18

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος.

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. Συναντώ κάποιον που νομίζει πως είναι ο Γαλιλαίος και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ. Κοίταξε στον στρογγυλό, μεγάλο καθρέπτη του δωματίου των γονιών της. Τα πράσινα μάτια της αντανακλούσαν στον καθρέπτη. Τα μακριά ίσια μαλλιά της έπεφταν ανάλαφρα στους ώμους της. Ήταν μακριά. Τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Πολύκαστρο όπου και εκεί τελείωσε το Γενικό Λύκειο. Απο τα χρόνια της ωρίμανσής του εμφάνισε καλλιτεχνικές ανησυχίες,

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Φουρουκλάς. Το Στιλέτο ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Λάκης Φουρουκλάς. Το Στιλέτο ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 1 Λάκης Φουρουκλάς Το Στιλέτο ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 2 Σχεδιασμός εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική έκδοση (ebook) Μάιος 2013 3 1 Στριφογυρίζει στο κρεβάτι. Δεν μπορεί να κοιμηθεί. Πάλι. Εδώ και χρόνια το ίδιο πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Σχοινά. Καλημέρα και Αντίο

Αγγελική Σχοινά. Καλημέρα και Αντίο Αγγελική Σχοινά Καλημέρα και Αντίο Η Αγγελική Σχοινά γεννήθηκε το 1988 και αποφοίτησε το 2010 από το Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης Πατρών. Ασχολείται με την παράπλευρη στήριξη μαθητών μέσα στην

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Αντάμης. Τα Δάνεια, Αποσπάσματα. Σελιδοποίηση, τεχνική υποστήριξη: Μάριος Αρσενίου. Dreamtigers 2013. www.yannisadamis.com

Γιάννης Αντάμης. Τα Δάνεια, Αποσπάσματα. Σελιδοποίηση, τεχνική υποστήριξη: Μάριος Αρσενίου. Dreamtigers 2013. www.yannisadamis.com Γιάννης Αντάμης Τα Δάνεια, Αποσπάσματα Σελιδοποίηση, τεχνική υποστήριξη: Μάριος Αρσενίου Dreamtigers 2013 www.yannisadamis.com 1 «Το σπίτι όπου πραγματικά μεγάλωσα ήταν ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 1 ISKIOS_Akropoli.indd 1 10/9/2013 9:31:41 μμ Βασιλική Πήτα 2 ISKIOS_Akropoli.indd 2 10/9/2013 9:31:41 μμ ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Στον ίσκιο της Ακρόπολης 3 ISKIOS_Akropoli.indd

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΟΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΩΣ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ. Μυθιστόρημα ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΝΤΟΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΩΣ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ. Μυθιστόρημα ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΝΤΟΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΩΣ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ Μυθιστόρημα ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Copyright Ντόρα Γιαννακοπούλου Εκδόσεις Καστανιώτη Α.Ε., Αθήνα 2009 Έτος 1ης έκδοσης: 2004 Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Φουρουκλάς. Όλα αυτά που χάσαμε. Μυθιστόρημα

Λάκης Φουρουκλάς. Όλα αυτά που χάσαμε. Μυθιστόρημα 1 Λάκης Φουρουκλάς Όλα αυτά που χάσαμε Μυθιστόρημα 2 3 Ζωγραφιά Εξωφύλλου: Έλενα Σιούφτα Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική έκδοση (ebook): Μάιος 2013 Όλα άρχισαν απ τον καιρό που ήμουνα μικρή, μια

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Στεφάνου μυθιστόρημα

Μαρία Στεφάνου μυθιστόρημα Μαρία Στεφάνου Μαρία Στεφάνου Σιωπή στο Σκοτάδι μυθιστόρημα 1 Σιωπή στο Σκοτάδι τίτλος συγγράμματος Σιωπή στο Σκοτάδι συγγραφέας Μαρία Στεφάνου Εκδόσεις iwrite.gr Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα An iwrite

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΟΚΕΡΚΟΣ ΠΟΡΤΑ 27 «Για μάζεψε τα μυαλά σου, νεαρέ» είπα με υπεροπτικό και ειρωνικό τόνο. «Δεν είναι να τα βάζεις με πράκτορες της CIA, δεν θα τα βγάλεις πέρα. Πρέπει να βρω την Ντερίν, θα με περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη θάλασσα ακολουθώντας έναν πειρατικό χάρτη. Το αγόρι μεγάλωσε,

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Πιπίνα Δ. Έλλη. Τζούλη Τζένκινς Κελί 333. Μυθιστόρημα

Πιπίνα Δ. Έλλη. Τζούλη Τζένκινς Κελί 333. Μυθιστόρημα Πιπίνα Δ. Έλλη Τζούλη Τζένκινς Κελί 333 Μυθιστόρημα 379380 1 2 Τζ (ούλη) Τζ (ένκινς) Κελί 333 Μυθιστόρημα Σύδνεϋ 2013 3 ΠΙΠΙΝΑ Δ. ΕΛΛΗ Τζούλη Τζένκινς Κελί 333 [J(ulie) J(enkins) Cell 333] Μυθιστόρημα

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Φουρουκλάς. Εγκληματικά Ασύστολα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Λάκης Φουρουκλάς. Εγκληματικά Ασύστολα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 1 Λάκης Φουρουκλάς Εγκληματικά Ασύστολα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ 2 Σχεδιασμός εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική έκδοση (ebook) Μάιος 2013 3 Το τίμημα του έρωτα Τώρα πληρώνει το τίμημα, το πιο σκληρό, το πιο βαρύ, εκείνο του

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες H Χρυσοθέα Μπασιά είναι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Modern Indian Studies» του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ιόλη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Τζιρίτα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ηλίας Μασούρης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Κλεφτές Ματιές διηγήματα

Κλεφτές Ματιές διηγήματα Στέφανος Λίβος Κλεφτές Ματιές διηγήματα Αυτό το βιβλίο εκδόθηκε σε πλατφόρμα αυτοέκδοσης. Ο λόγος που η ηλεκτρονική του έκδοση διατίθεται δωρεάν είναι επειδή οι ιδέες πρέπει να διακινούνται ελεύθερα. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η νύχτα των γιασεμιών ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φανή Πανταζή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αρετή Κολλάτου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2005, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Allan Jenkins/Trevillon Images/UK

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2005, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Allan Jenkins/Trevillon Images/UK ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο τελευταίος χορός της Σαλώµης ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙ ΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία Τίτλος: Δεύτερη ζωή Συγγραφέας: Ανίτα Γρηγοριάδου

Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία Τίτλος: Δεύτερη ζωή Συγγραφέας: Ανίτα Γρηγοριάδου ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία Τίτλος: Δεύτερη ζωή Συγγραφέας: Ανίτα Γρηγοριάδου Φιλολογική επιμέλεια: Aνθή Μπίσσα Σελιδοποίηση: Έλενα Ματθαίου Εκπόνηση Εξωφύλλου: Αρχέτυπο - Γραφικές Τέχνες Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

Το ημερολόγιο Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Το ημερολόγιο ΕΝΟΣ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥ ΒΡΙΚΟΛΑΚΑ Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Συγγραφέας & τίτλος πρωτοτύπου: TIM COLLINS Diary of a Wimpy Vampire Copyright Michael O Mara Books

Διαβάστε περισσότερα

Φεγγάρι. άλλου ουρανού. Φεγγάρι άλλου ουρανού. Δημήτρης Μικελλίδης. Δημήτρης Μικελλίδης

Φεγγάρι. άλλου ουρανού. Φεγγάρι άλλου ουρανού. Δημήτρης Μικελλίδης. Δημήτρης Μικελλίδης Θα σ αγαπάω μια ζωή και θα το κρύβω σαν κάτι ένοχο που με φοβίζει τόσο θα σε ποθώ κι όμως ποτέ δεν θα σε νιώσω θα σ έχω μέσα μου ποτέ δεν θα ξεφύγω από τη σκέψη σου που σαν φωτιά με καίει κι όταν δακρύζω

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-960-93-3162-3

Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-960-93-3162-3 Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης ISBN ebook: 978-960-93-3162-3 9789609331623 Το μυθιστόρημα Ο ΓΑΝΤΖΟΣ διατίθεται στο Διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή με άδεια Creative Commons (Αναφορά Δημιουργού

Διαβάστε περισσότερα