Πηγές οι οποίες μας παρακίνησαν να ασχοληθούμε με το θέμα της Παραπληροφόρησης.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πηγές οι οποίες μας παρακίνησαν να ασχοληθούμε με το θέμα της Παραπληροφόρησης."

Transcript

1 Πηγές οι οποίες μας παρακίνησαν να ασχοληθούμε με το θέμα της Παραπληροφόρησης. Πολιτική και Δίκαιο, Β Γενικού Λυκείου, Σελ.12 «Τα μέσα Μαζικής Επικοινωνίας είναι σε θέση να παρουσιάζουν την πραγματικότητα όπως αυτά επιθυμούν, συχνά ανάλογα και με τις κατευθύνσεις που παίρνουν από αυτούς που τα ελέγχουν οικονομικά»

2 Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Γ Γυμνασίου, Σελ.41,42. «Σε αντίθεση με τους άλλους φορείς τα ΜΜΕ λειτουργούν : α) απρόσωπα, εφόσον μεταδίδουν το ίδιο μήνυμα σε ένα μεγάλο κοινό, χωρίς διαφοροποίηση φύλο, ηλικίας, μόρφωσης, γι αυτό εξάλλου λέγονται μαζικά, και β) έμμεσα, γιατί στη μετάδοση του μηνύματος παρεμβαίνει το «μέσο» (έντυπο, ραδιόφωνο, τηλεόραση), στη διαμόρφωση του μηνύματος. Τα χαρακτηριστικά αυτά δίνουν ιδιαίτερα στην τηλεόραση τεράστια εξουσία. Έχει την δυνατότητα να προβάλλει πρότυπα και αξίες «κατευθύνοντας» τα άτομα με μεγαλύτερη ευκολία λόγω της εικόνας. Η εξουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των ατόμων ( με την εκπαιδευτική τηλεόραση, πολιτιστικές εκπομπές κ.τ.λ.). Συχνά όμως, οικονομικά συμφέροντα, κυρίως μέσω της διαφήμισης, παρεμβαίνουν στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο παραπληροφόρησης και καθοδήγησης των νεαρών, κυρίως ατόμων σε αρνητικά πρότυπα (π.χ. βία, καταναλωτισμός).»

3 Ορισμός Παραπληροφόρηση : «διοχέτευση πληροφοριών που αποκρύπτουν η διαστρεβλώνουν, την αλήθεια για την εξυπηρέτηση συμφερόντων.» Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Γ Γυμνασίου, Σελ.42. Επομένως θα έπρεπε να αποδειχθεί η απόκρυψη και η διαστρέβλωση της αλήθειας.

4 Τρόποι έρευνας 1. Παρακολούθηση ειδήσεων δυο ραδιοσταθμών α) Ιδιωτικός β) Κομματικός 2. Παρακολούθηση ειδήσεων δυο ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών 3. Συνέντευξη με δημοσιογράφο (παρουσιάζεται στην άλλη παρουσίαση)

5 1. Παρακολούθηση ειδήσεων δύο ραδιοσταθμών α) Ιδιωτικός β) Κομματικός Ακολουθούν Συμπεράσματα

6 Ο κομματικός σταθμός 1. Αναφέρεται περισσότερο σε θέματα που αφορούν κοινωνικές ομάδες όπως «αγρότες εργάτες» 2. Σε θέματα που αφορούν την οικονομία σχολιάζει αρνητικά π.χ Συζήτηση της Ελλάδας για νέο δάνειο με νέα μέτρα διαρθρωτικά. 2. Δεν αναφέρεται σε μεμονωμένα περιστατικά ως πρώτες κοινωνικές ειδήσεις όπως π.χ. στο θέμα Ξυρού η στο θέμα του πακιστανού συμπολίτη μας που καταδικάστηκε.

7 Ο ιδιωτικός σταθμός 1. Είχε αναφερθεί ως πρώτες κοινωνικές ειδήσεις στα δύο μεμονωμένα περιστατικά (θέμα Ξυρού, θέμα πακιστανού) 2. Για τα ίδια θέματα που αφορούν την οικονομία σχολιάζονται ως θετικά «πρόβα για έξοδο στις αγορές ύψους 2-3 δισ., ετοιμάζει η κυβέρνηση»

8 2. Παρακολούθηση ειδήσεων δυο ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών Ακολουθούν Συμπεράσματα

9 Συμπέρασμα : 1. Και τα δύο τηλεοπτικά κανάλια άλλοτε το ένα και άλλοτε το άλλο αναφέρονται περισσότερο σε ειδήσεις από την Ελλάδα η περισσότερο σε ειδήσεις από το εξωτερικό. 2. Παρουσιάζονται μεμονομένα κοινωνικά περιστατικά Π.χ. ιστορία του Πακιστανού «συμπολίτη μας», ιστορία Ξυρού, βιασμός γυναίκας στην Κρήτη. 3. Υπάρχουν ειδήσεις που παρουσιάζουν λαϊκισμό και εμπάθεια π.χ. «την βίασαν και προσπάθησαν να την σκοτώσουν χτυπώντας το κεφάλι της στο έδαφος». Δημοσιογράφος από συνέντευξη (βλέπε παρουσίαση «συνέντευξη δημοσιογράφου») : Στην παρουσίαση της είδησης πρέπει να υπάρχει άποψη (να λαϊκίζει) για να έχει τηλεθέαση (π.χ. να γίνεται πιο εμπαθής, και καυστική).

10 Με τον παραπάνω τρόπο που έγινε η έρευνα ήταν δύσκολο να αποδειχθεί η διαστρέβλωση πληροφοριών. (Έχει αποδειχθεί μόνον η απόκρυψη πληροφοριών) Για να αποδείξουμε την διαστρέβλωση πληροφοριών έχουμε παρακολουθήσει το Ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Το ολοκαύτωμα της μνήμης»

11 Στο Ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου ο θεατής παρακολουθεί : 1. Αποσπασματικές ειδήσεις τηλεοπτικών καναλιών. 2. Συνεντεύξεις κατοίκων περιοχών που έχουν βιώσει ολοκαυτώματα του Ναζισμού (όπως Καλάβρυτα και Δίστομο).

12 Στο Ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου μπορεί να διαπιστώσει ο θεατής ότι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στις βουλευτικές εκλογές του 2012 στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο φέρεται να είναι : 1. διαφορετικό στις ειδήσεις των τηλεοπτικών καναλιών από αυτό που λένε οι κάτοικοι στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο, 2. το ποσοστό που αναφέρεται στις τηλεοπτικές ειδήσεις είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που λένε οι κάτοικοι της εκάστοτε περιοχής.

13 Συμπέρασμα : 1. Για να διαπιστωθεί η διαστρέβλωση της είδησης θα πρέπει κανείς να την διασταυρώνει με την πηγή της είδησης. 2. Ο παραπάνω τρόπος διασταύρωσης είναι πολύ δύσκολος να εφαρμοστεί στις ειδήσεις που παρουσιάζονται καθημερινά.