συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Κοινής Επιχείρησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Κοινής Επιχείρησης"

Transcript

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI I EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TAL-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Κοινής Επιχείρησης για τον ITER και την ανάπτυξη της ενέργειας από σύντηξη για το οικονομικό έτος 2013 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Κοινής Επιχείρησης 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TELEPHONE (+352) eca-info@eca.europa.eu L LUXEMBOURG TELEFAX (+352) INTERNET:

2 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σημεία Εισαγωγή 1-3 Πληροφορίες προς υποστήριξη της δήλωσης αξιοπιστίας 4 Δήλωση αξιοπιστίας 5-15 Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών 10 Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί 11 Επισήμανση ειδικού θέματος Σχόλια σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση [Παρουσίαση των λογαριασμών 16 Εκτέλεση του προϋπολογισμού 17 Σχόλια σχετικά με τις βασικές δικλίδες ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου της Κοινής Επιχείρησης F4E Διαδικασίες σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων και επιχορηγήσεις Συνολικός έλεγχος και παρακολούθηση των επιχειρησιακών συμβάσεωνκαι των επιχορηγήσεων Λοιπά θέματα Καθυστερήσεις στην καταβολή των εισφορών των μελών 23 Νομικό πλαίσιο 24 Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και βιομηχανική πολιτική Σύγκρουση συμφερόντων 28 Ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων Παρακολούθηση προγενέστερων παρατηρήσεων Συμφωνία φιλοξενίας με το κράτος υποδοχής 31 Κανόνες εφαρμογής του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης 32

3 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Η Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση για τον ITER 1 και την ανάπτυξη της ενέργειας από σύντηξη (γνωστή ως «F4E») συστάθηκε τον Μάρτιο του για χρονικό διάστημα 35 ετών. Μολονότι οι κύριες εγκαταστάσεις σύντηξης πρόκειται να κατασκευαστούν στο Cadarache, στη Γαλλία, η έδρα της Κοινής Επιχείρησης βρίσκεται στη Βαρκελώνη. 2. Τα καθήκοντα της Κοινής Επιχείρησης είναι τα εξής α) παροχή της συνεισφοράς της Ευρατόμ στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας από Σύντηξη ITER 4 β) παροχή της συνεισφοράς της Ευρατόμ στις «δραστηριότητες ευρύτερης θεώρησης» (συμπληρωματικές κοινές δραστηριότητες έρευνας στον τομέα της σύντηξης) με την Ιαπωνία για την ταχεία υλοποίηση της ενέργειας από σύντηξη γ) εκπόνηση και συντονισμός προγράμματος δραστηριοτήτων για την προπαρασκευή της κατασκευής αντιδραστήρα επίδειξης της σύντηξης, καθώς και σχετικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς εγκατάστασης ακτινοβόλησης υλικών σύντηξης. 3 : ITER: διεθνής θερμοπυρηνικός πειραματικός αντιδραστήρας (International Thermonuclear Experimental Reactor). Απόφαση 2007/198/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 27ης Μαρτίου 2007, περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινής Επιχείρησης για τον ITER και την ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης και περί παραχωρήσεως προνομίων σε αυτήν (ΕΕ L 90 της , σ. 58). Στο παράρτημα παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες, οι δραστηριότητες και οι διαθέσιμοι πόροι της Κοινής Επιχείρησης F4E. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας από Σύντηξη ΙΤER ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2007 αρχικά για διάστημα 35 ετών, προκειμένου να υλοποιήσει το έργο ITER, σκοπός του οποίου είναι να καταδειχθεί η επιστημονική και τεχνολογική σκοπιμότητα της ενέργειας από σύντηξη. Μέλη του είναι η Ευρατόμ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Δημοκρατία της Ινδίας, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ρωσική Ομοσπονδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

4 4 3. Μέλη της Κοινής Επιχείρησης F4E είναι η Ευρατόμ, εκπροσωπούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της Ευρατόμ, καθώς και τρίτες χώρες οι οποίες έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με την Ευρατόμ στον τομέα της ελεγχόμενης πυρηνικής σύντηξης και έχουν εκδηλώσει επιθυμία να καταστούν μέλη (στις 31 Δεκεμβρίου 2013: Ελβετία). ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 4. Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, δοκιμασίες πράξεων σε επίπεδο Κοινής Επιχείρησης F4E και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης. ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ 5. Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε: α) έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών της Κοινής Επιχείρησης για τον ITER και την ανάπτυξη της ενέργειας από σύντηξη, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις 5 και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού 6 για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013, καθώς και 5 6 Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις. Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς και σύνοψη των αρχών του προϋπολογισμού και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

5 5 β) έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί. Ευθύνη της διοίκησης 6. Σύμφωνα με τα άρθρα 39 και 50 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 της Επιτροπής 7, η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών της Κοινής Επιχείρησης, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. α) Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης F4E περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης F4E, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση της Κοινής Επιχείρησης F4E ΕΕ L 328 της , σ. 42. Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, κατά περίπτωση, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

6 6 β) Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπιών και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως. Ευθύνη του ελεγκτή 7. Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο 9 δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενεργεί τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης F4E όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. 8. Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και 9 Άρθρο 107 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1271/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 328 της , σ. 42).

7 7 ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών. 9. Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση των γνωμών που διατυπώνονται κατωτέρω. Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών 10. Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί της Κοινής Επιχείρησης F4E παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής της την 31η Δεκεμβρίου 2013, των αποτελεσμάτων των πράξεών της και των ταμειακών ροών της για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις των δημοσιονομικών κανόνων της και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής. Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί 11. Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί της Κοινής Επιχείρησης F4E για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

8 8 Επισήμανση ειδικού θέματος 12. Το Συνέδριο, χωρίς να θέτει υπό αμφισβήτηση τις γνώμες που διατυπώνει στα σημεία 11 και 12, επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή στο ακόλουθο ζήτημα. Με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν στις 7 Ιουλίου εγκρίθηκε ποσό ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε τιμές 2008) για την εισφορά της Κοινής Επιχείρησης F4E κατά το στάδιο κατασκευής του έργου ITER. Το εν λόγω ποσό, το οποίο διπλασίασε τις αρχικώς προϋπολογισθείσες δαπάνες για αυτό το στάδιο του έργου, δεν περιελάμβανε ποσό ύψους 663 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010 για την κάλυψη τυχόν απρόβλεπτων δαπανών Το ποσό της εισφοράς της Κοινής Επιχείρησης F4E κατά το στάδιο κατασκευής του έργου ITER εκτίθεται σε σημαντικούς κινδύνους αύξησης, κυρίως ως αποτέλεσμα αλλαγών στην εμβέλεια των παραδοτέων του έργου, καθώς και λόγω του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος, το οποίο θεωρείται μη ρεαλιστικό 12. Τον Νοέμβριο του 2013, η Κοινή Επιχείρηση εκτίμησε το έλλειμμα Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση του ITER, της 7ης Ιουλίου 2010 (αριθ. εγγράφου 11902/10). Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, της 4ης Μαΐου 2010, με τίτλο «Κατάσταση του ITER και πιθανή μελλοντική πορεία» (COM(2010) 226 τελικό). 12 Συμπεράσματα της Υπηρεσίας Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου για τη σύναψη των συμβάσεων προμηθειών στο πλαίσιο της παρτίδας 03 των διαδικασιών διαγωνισμού (κτίρια Tokamak). Βλέπε επίσης τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται στην έκθεση με τίτλο «Potential for Reorganization within the ITER project» (Δυνατότητες αναδιοργάνωσης του έργου ITER) του 2013, που καταρτίστηκε από την Ernst & Young κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσον αφορά τον σημαντικό κίνδυνο για την εισφορά της Κοινής Επιχείρησης στο έργο, δεδομένων των τρεχόντων επιπέδων απρόβλεπτων δαπανών ( eier/study_geieren.pdf), καθώς και την ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 14ης Φεβρουαρίου 2013 (5852/13 RECH 21

9 9 (έκτακτες δαπάνες) έως την ολοκλήρωση του σταδίου κατασκευής του έργου σε 290 εκατομμύρια ευρώ 13. Κατά τον χρόνο διενέργειας του ελέγχου (Απρίλιος 2014), η Κοινή Επιχείρηση F4E εκτιμούσε ότι η απόκλιση όσον αφορά το στάδιο κατασκευής του έργου είναι τουλάχιστον 30 μήνες. 14. Σε σχέση με τους κινδύνους αυτούς, η Κοινή Επιχείρηση δεν έχει αναπτύξει ακόμη σύστημα, σε επίπεδο συμβάσεων, για την τακτική παρακολούθηση των υπερβάσεων δαπανών και δεν έχει επικαιροποιήσει την εκτίμηση της εισφοράς της Κοινής Επιχείρησης F4E στο έργο ITER μετά την ολοκλήρωση του σταδίου κατασκευής Τα σχόλια που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου. ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Παρουσίαση των λογαριασμών 16. Στις σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων, ο πίνακας και τα πληροφοριακά στοιχεία που περιλαμβάνονται υπό τον τίτλο «Διακανονισμοί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ITER (ITER IO)» απηχούν τους διακανονισμούς ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ATO 19), στην οποία τονίζονται οι ανησυχίες σχετικά με την πρόοδο του έργου, ιδίως όσον αφορά τον περιορισμό των δαπανών και την απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα Το ποσό αυτό συνιστά απόκλιση της τάξης του 4,39 % σε σχέση με το ποσό που ενέκρινε το Συμβούλιο το 2010 (Έκθεση προόδου της ενέργειας από σύντηξη προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, του Νοεμβρίου 2013). Οι ενδεικτικοί συνολικοί πόροι που θεωρήθηκαν αναγκαίοι για την Κοινή Επιχείρηση F4E για την 35ετή διάρκειά της υπολογίστηκαν και ορίστηκαν, σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 1, της απόφασης του Συμβουλίου για την F4E, της 27ης Μαρτίου 2007, σε εκατομμύρια ευρώ. Μόνον η εισφορά της Κοινής Επιχείρησης F4E στο στάδιο κατασκευής του έργου, η οποία είχε αρχικώς εκτιμηθεί σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αναθεωρήθηκε το 2008, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της αρχικής εκτίμησης.

10 10 (στήλη 3) και αυτούς για τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν αναληφθεί οι σχετικές πιστώσεις (στήλη 4). Ωστόσο, στον πίνακα δεν παρουσιάζεται ο βαθμός προόδου των εν εξελίξει εργασιών και παρέχεται περιορισμένη μόνον εκτίμηση της προόδου των εν εξελίξει εργασιών. Οι πληροφορίες αυτές είναι αναγκαίες για την παρουσίαση της κατάστασης προόδου των δραστηριοτήτων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η Κοινή Επιχείρηση F4E όσον αφορά τους διακανονισμούς σύναψης συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τον διεθνή οργανισμό ITER. Εκτέλεση του προϋπολογισμού 17. Ο οριστικός προϋπολογισμός του 2013, που ήταν διαθέσιμος προς εκτέλεση περιελάμβανε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ και πιστώσεις πληρωμών ύψους 432,4 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσοστά χρησιμοποίησης των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων και πληρωμών ήταν 100 % και 89,8 % αντίστοιχα. Ωστόσο, το ποσοστό εκτέλεσης των πιστώσεων πληρωμών όσον αφορά τον αρχικό προϋπολογισμό για το 2013 ανήλθε μόλις σε 57,8 % 15. Όσον αφορά τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, από τα εκατομμύρια ευρώ που ήταν διαθέσιμα για επιχειρησιακές δραστηριότητες, μόλις το 61,7 % εκτελέστηκε μέσω άμεσων επιμέρους αναλήψεων υποχρεώσεων, ενώ το λοιπό 38,3 % εκτελέστηκε μέσω συνολικών αναλήψεων υποχρεώσεων. 15 Ο αρχικός προϋπολογισμός για πιστώσεις πληρωμών που εγκρίθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012 ανερχόταν σε 677,2 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνέχεια μειώθηκε σε 432,4 εκατομμύρια ευρώ στους διορθωτικούς προϋπολογισμούς της 27ης Ιουνίου και στις 10 Δεκεμβρίου 2013, κυρίως λόγω καθυστερήσεων στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το κεφάλαιο του προϋπολογισμού που αφορά την κατασκευή του ITER.

11 11 ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 18. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αναφέρει σε προηγούμενες εκθέσεις του ότι τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της Κοινής Επιχείρησης F4E δεν είχαν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή. Παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε το 2013, απομένουν ακόμη να πραγματοποιηθούν ορισμένες ενέργειες: - ως αποτέλεσμα της διαδικασίας που διενεργήθηκε το 2013 για την επικαιροποίηση της εκτίμησης του κόστους της εισφοράς της ΕΕ κατά τη φάση κατασκευής του έργου, η διαδικασία διαχείρισης της εκτίμησης του κόστους σε επίπεδο συστήματος έχει τεθεί πλέον σε εφαρμογή. Ωστόσο, απαιτείται η περαιτέρω επεξεργασία της διαδικασίας διαχείρισης της εκτίμησης του κόστους σε επίπεδο συμβάσεων 16 - τα αποτελέσματα των ελέγχων σχετικά με την υλοποίηση της συνολικής στρατηγικής ελέγχου και παρακολούθησης της Κοινής Επιχείρησης F4E για τις επιχορηγήσεις και τις επιχειρησιακές συμβάσεις 17 δεν ήταν διαθέσιμα κατά τον χρόνο διενέργειας του ελέγχου - εξαιρουμένου του σχεδίου δράσης κατόπιν του εσωτερικού ελέγχου σχετικά με τη διαχείριση των συμβάσεων εμπειρογνωμόνων, κατά τον χρόνο του ελέγχου δεν είχε ολοκληρωθεί η εφαρμογή των λοιπών σχεδίων δράσης που ενέκρινε η Κοινή Επιχείρηση F4E σε συνέχεια Έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, η τοπική ολοκληρωμένη δικτυακή πύλη παρουσίασης των πληροφοριών (DWH) δεν καθιστά ακόμη δυνατή την αποτελεσματική συμφωνία του λογιστικού συστήματος και του συστήματος διαχείρισης έργων. Επομένως, δεν παρέχει τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την τακτική παρακολούθηση των υπερβάσεων δαπανών (βλέπε επίσης υποσημείωση 12 της έκθεσης του Συνεδρίου για το 2012). Σημεία 15 και 23 της έκθεσης του Συνεδρίου για το 2012.

12 12 των εσωτερικών ελέγχων 18. Ο έλεγχος της Υπηρεσίας Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου όσον αφορά την ανάθεση των συμβάσεων της παρτίδας 03 των διαδικασιών διαγωνισμού (κτίρια Tokamak) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των βασικών αρχών της σύναψης δημοσίων συμβάσεων, αλλά επεσήμανε ότι στην παρτίδα διαδικασιών ανάθεσης συμβάσεων που ελέγχθηκε εντοπίστηκαν σημαντικές αβεβαιότητες όσον αφορά τις δαπάνες, σε σχέση κυρίως με την πιθανή εξέλιξη του σχεδιασμού και του προγραμματισμού του έργου ITER. Ανέφερε ακόμη ότι σημαντικό τμήμα των αιτηθέντων από τον οργανισμό ITER στοιχείων, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Κοινή Επιχείρηση F4E για την κατάρτιση της τεχνικής συγγραφής υποχρεώσεων, δεν κατέστη διαθέσιμο εγκαίρως - το σύστημα διαχείρισης κινδύνων σε εταιρικό επίπεδο δεν εντόπισε νέους κινδύνους το Όσον αφορά τις δράσεις που είχαν εγκριθεί για την αντιμετώπιση των κύριων κινδύνων που εντοπίστηκαν στο 18 Τα σχέδια δράσης σε συνέχεια των εσωτερικών ελέγχων σχετικά με τα χρηματοοικονομικά κυκλώματα, τη διαχείριση των επιχορηγήσεων, τις συμβάσεις εμπειρογνωμόνων, τις επιχειρησιακές δραστηριότητες πριν από τη σύναψη συμβάσεων, τις προμήθειες στον τομέα των κτιρίων του ITER, την επιλογή και τις προσλήψεις και του ελέγχου της διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση των συμβάσεων της παρτίδας 03 των διαδικασιών διαγωνισμών (κτίρια Tokamak). Οι εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού της Κοινής Επιχείρησης F4E (Ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου για το 2012) και με την παρακολούθηση της υλοποίησης των συμβάσεων στον τομέα των κτιρίων του ITER (Ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων του κλιμακίου εσωτερικού ελέγχου για το 2013) δεν ήταν ακόμη διαθέσιμες κατά τον χρόνο διενέργειας του ελέγχου του Συνεδρίου.

13 13 παρελθόν 19, τον Νοέμβριο του 2013, 12 είχαν υλοποιηθεί, 19 βρίσκονταν σε εξέλιξη και 6 δεν είχαν δρομολογηθεί ακόμη 20. Διαδικασίες σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων και επιχορηγήσεις 19. Το 44 % των 41 διαδικασιών σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων που δρομολογήθηκαν το 2013 (40 % το 2012) ήταν διαδικασίες με διαπραγμάτευση. Η Κοινή Επιχείρηση F4E πρέπει να ενισχύσει τον βαθμό ανταγωνισμού των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων και να περιορίσει τη χρήση διαδικασιών με διαπραγμάτευση. Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις, κατά μέσο όρο υποβλήθηκε μόλις μία πρόταση ανά πρόσκληση. 20. Ελέγχθηκαν πέντε διαδικασίες σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων. Εντοπίστηκαν οι ακόλουθες αδυναμίες: - σε μία διαδικασία σύναψης συμβάσεων, η Κοινή Επιχείρηση F4E δεν δημοσιοποίησε τη σύμβαση μέσω προκαταρκτικής προκήρυξης, ώστε να ενισχύσει τη δημοσιότητα και τον ανταγωνισμό - σε μία διαδικασία σύναψης συμβάσεων υπήρξε αύξηση κατά 32 % σε σχέση με την αρχική εκτίμηση κόστους. Σε δύο άλλες διαδικασίες σύναψης συμβάσεων, η συμφωνία μεταξύ της τελικής αξίας της σύμβασης και της αρχικώς εκτιμηθείσας αξίας απεδείχθη πολύπλοκη Το σύστημα διαχείρισης κινδύνων σε εταιρικό επίπεδο παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο τον Ιούλιο του Ορισμένοι από τους κύριους κινδύνους που είχαν χαρακτηριστεί πολύ σημαντικοί από την Κοινή Επιχείρηση F4E είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στη διαδικασία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ειδικότερα: το χαμηλό ποσοστό εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τις πιστώσεις πληρωμών σε σύγκριση με τον αρχικό προγραμματισμό, η απουσία ανταγωνισμού ή το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ανταγωνισμού σε ορισμένες επιχειρησιακές διαδικασίες ή επιχορηγήσεις, αβεβαιότητες σχετικά με την τελική εμβέλεια των διακανονισμών σύναψης συμβάσεων κατά την κατάρτιση της συγγραφής υποχρεώσεων για τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων ή κατά την εκτέλεση της σύμβασης, καθυστερήσεις στην παραλαβή τεχνικών στοιχείων από τον οργανισμό ITER κατά την εφαρμογή των διακανονισμών σύναψης συμβάσεων.

14 14 λόγω της φύσης των πληροφοριών που περιέχονταν στους φακέλους 21 - σε μία διαδικασία σύναψης συμβάσεων, η Κοινή Επιχείρηση F4E δεν είχε σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες και διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίζει ότι τα παραδοτέα τρίτων τα οποία χρησιμοποιούνται ως έγγραφα βάσης στο πλαίσιο των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων εξετάζονται συστηματικά και κατά τρόπο συνεπή και εγκρίνονται επίσημα από την Κοινή Επιχείρηση F4E - σε μία διαδικασία σύναψης συμβάσεων, οι τροποποιήσεις των αρχικών συμβάσεων αύξησαν την αξία της σύμβασης κατά 15 % σε σύγκριση με το αρχικό ποσό. Οι διαθέσιμες στον φάκελο πληροφορίες δεν επαρκούσαν προκειμένου να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση της σημασίας των τροποποιήσεων γινόταν σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες της Κοινής Επιχείρησης F4E - η Κοινή Επιχείρηση F4E δεν έχει αναπτύξει διαδικασία για τους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε διαδικασίες διαγωνισμού ως εκ τούτου, σε δύο διαδικασίες σύναψης συμβάσεων, οι υπάλληλοι της Αυτό ίσχυσε ιδιαιτέρως στην περίπτωση της παρτίδας 04 των διαδικασιών διαγωνισμού για την προμήθεια και την εγκατάσταση του συγκροτήματος Tokamak και των γειτονικών κτιρίων. Η αρχική εκτίμηση κόστους, σε τιμές 2008, ανερχόταν σε 186,6 εκατομμύρια ευρώ. Η αξία της σύμβασης που υπεγράφη ανήλθε σε 537,3 εκατομμύρια ευρώ. Η διαφορά οφειλόταν εν μέρει σε αιτήματα του οργανισμού ITER για την πραγματοποίηση σημαντικών τροποποιήσεων στον σχεδιασμό, σε πρόσθετα στοιχεία και απρόβλεπτες δαπάνες, στην εξέλιξη του αντικειμένου των εργασιών και στη μεταβίβαση δραστηριοτήτων από άλλες παρτίδες. Η παρατήρηση αυτή διατυπώθηκε επίσης από την Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεσή της σχετικά με την παρτίδα 03 της σύμβασης (διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου για τα κτίρια Tokamak). Στις διαθέσιμες πληροφορίες δεν περιλαμβάνονταν οι επίσημες αποφάσεις σχετικά με τον χαρακτηρισμό των τροποποιήσεων ως ελάσσονος σημασίας και την αιτιολόγησή του.

15 15 Κοινής Επιχείρησης F4E που παρείχαν τεχνικές συμβουλές κατά την αξιολόγηση των προσφορών κατόπιν αιτήματος της επιτροπής αξιολόγησης δεν είχαν οριστεί επίσημα από την αρμόδια για τους διορισμούς αρχή είτε ως μέλη της επιτροπής αξιολόγησης είτε ως εμπειρογνώμονες για την παροχή τεχνικών συμβουλών στην επιτροπή 24 - σε μία διαδικασία ανάθεσης συμβάσεων, ο διατάκτης όρισε μια ομάδα για την πραγματοποίηση διαλόγου με τους υποψήφιους που επελέγησαν σε συνέχεια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η ομάδα αυτή δεν διέθετε επίσημη εντολή στην οποία να περιγράφονται η στρατηγική του διαλόγου, οι επιδιωκόμενοι στόχοι και οι τεχνικές, οικονομικές και συμβατικές παράμετροι των διαπραγματεύσεων 25 - σε άλλη διαδικασία, το στάδιο του διαλόγου ολοκληρώθηκε με τέσσερις μήνες καθυστέρηση σε σχέση με τον προγραμματισμό και οι οριστικοί όροι της σύμβασης και η επικαιροποιημένη έκδοση της τεχνικής συγγραφής υποχρεώσεων διαβιβάστηκε μόλις τον Φεβρουάριο του Η προθεσμία για την αποστολή των οριστικών προσφορών έληξε τον Απρίλιο του 2013 (ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να λήξει τον Οκτώβριο του 2012). Η σύμβαση υπεγράφη τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία-στόχο Ωστόσο, όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του προσωπικού είχαν υπογράψει δηλώσεις εμπιστευτικότητας και απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων. Η παρατήρηση αυτή διατυπώθηκε και από την Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεσή της σχετικά με την παρτίδα 03 των διαδικασιών διαγωνισμού (διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου για τα κτίρια Tokamak).

16 16 Συνολικός έλεγχος και παρακολούθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και των επιχορηγήσεων 21. Η Κοινή Επιχείρηση F4E διαθέτει σύστημα διενέργειας ελέγχων 26 σε επίπεδο αναδόχων, με στόχο τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις διασφάλισης της ποιότητας Τα αποτελέσματα των κατασταλτικών ελέγχων σχετικά με τις επιχορηγήσεις και των δημοσιονομικών ελέγχων και ελέγχων συμμόρφωσης σχετικά με την εκτέλεση των συμβάσεων που απορρέουν από την υλοποίηση της συνολικής στρατηγικής παρακολούθησης και ελέγχου δεν ήταν διαθέσιμα κατά τον χρόνο διενέργειας του ελέγχου του Συνεδρίου (Απρίλιος 2014). ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ Καθυστερήσεις στην καταβολή των εισφορών των μελών 23. Οι ετήσιες εισφορές 28 επτά μελών για το 2013, συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, καταβλήθηκαν με καθυστέρηση που κυμαινόταν από τρεις έως σαράντα οκτώ ημέρες Από τους 26 ελέγχους ποιότητας που διενεργήθηκαν κατά το 2013, 22 είχαν κλείσει τον Απρίλιο του Στο πλαίσιο των ελέγχων εντοπίστηκαν 35 περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις διαδικασίες, καθώς και 201 τομείς προς βελτίωση. Η εμβέλεια των ελέγχων καλύπτει το σχέδιο ποιότητας, τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, τον έλεγχο των αγορών και τη διαχείριση των υπεργολαβιών, τη διαχείριση της τεκμηρίωσης και των δεδομένων, τη διαχείριση αλλαγών και υπερβάσεων, το σχέδιο ελέγχου ποιότητας για τα κατασκευαστικά έργα, το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα του έργου, τη διαχείριση κινδύνου της σύμβασης και το σχέδιο ελέγχου ποιότητας για τις τεχνικές εργασίες. Οι εισφορές των μελών, πέραν των εισφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλίας ως κράτους μέλους υποδοχής.

17 17 Νομικό πλαίσιο 24. Ο νέος δημοσιονομικός κανονισμός που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης 29 εγκρίθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2012 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου Ωστόσο, ο δημοσιονομικός κανονισμός πλαίσιο για τους οργανισμούς 31, που αναφέρεται στο άρθρο 208 του νέου δημοσιονομικού κανονισμού, τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Κοινής Επιχείρησης F4E δεν έχουν ακόμη τροποποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τις εν λόγω αλλαγές. Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και βιομηχανική πολιτική 25. Στις 27 Ιουνίου 2013 το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση σχετικά με την εφαρμογή της βιομηχανικής πολιτικής της Κοινής Επιχείρησης F4E και της πολιτικής της σχετικά με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και τη διάδοση πληροφοριών. Ωστόσο, η Κοινή Επιχείρηση F4E δεν έχει ακόμη εγκρίνει και εφαρμόσει ειδικά μέτρα για τον μετριασμό ορισμένων κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και τη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. 26. Η Κοινή Επιχείρηση F4E προσφέρει στους αναδόχους αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης της διανοητικής ιδιοκτησίας που παράγουν στους τομείς εκτός της σύντηξης, και μη αποκλειστικά δικαιώματα στον τομέα της σύντηξης. Η πρακτική αυτή εκθέτει την Κοινή Επιχείρηση F4E σε κίνδυνο όσον αφορά την υποχρέωσή της να διατηρεί το δικαίωμα πρόσβασης στα πλήρη δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (προϋπάρχοντα και νέα) που σχετίζονται Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 (ΕΕ L 298 της , σ. 1). Άρθρο 214 του κανονισμού αριθ. 966/2012, με τις αναφερόμενες εξαιρέσεις. ΕΕ L 38 της , σ. 2.

18 18 με τις ευρωπαϊκές εισφορές σε είδος και να δύναται να μεταβιβάζει το εν λόγω δικαίωμα πρόσβασης στον οργανισμό ITER εφόσον απαιτείται. 27. Η Κοινή Επιχείρηση F4E οφείλει να παρακολουθεί την τήρηση της ρήτρας που περιλαμβάνεται στις συμβάσεις και βάσει της οποίας οι ανάδοχοι οφείλουν να απέχουν από τη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων πριν από τη λήψη απόφασης σχετικά με την πιθανή προστασία τους. Σύγκρουση συμφερόντων 28. Η Κοινή Επιχείρηση F4E ενέκρινε ειδικούς κανόνες για την πρόληψη δυνητικών συγκρούσεων συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της, της εκτελεστικής επιτροπής της, της ελεγκτικής επιτροπής της και των εμπειρογνωμόνων της. Ωστόσο, απομένει ακόμη να εγκρίνει κανόνες σχετικά με τα μέλη του προσωπικού και να δημιουργήσει βάση δεδομένων για τις γενικές δηλώσεις συμφερόντων. Ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων 29. Στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων για το 2013, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Κοινής Επιχείρησης F4E αναφέρεται στις καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων και στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων. Στην εν λόγω έκθεση, ο εκτελεστικός διευθυντής αναφέρεται στους κινδύνους που συνδέονται με πιθανή έλλειψη προϋπολογισμού μέχρι το 2020, κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών σε σχέση με την κατασκευή του έργου ITER και του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος το οποίο βρίσκεται υπό αναθεώρηση (βλέπε επισήμανση ειδικού θέματος στα σημεία 12-14). 30. Η δήλωση αξιοπιστίας του εκτελεστικού διευθυντή αναφέρεται στην πρόοδο που επιτελέστηκε το 2013 σε επίπεδο συνολικού περιβάλλοντος ελέγχου της Κοινής Επιχείρησης F4E, μολονότι αναγνωρίζει ότι ορισμένα μέρη του δεν έχουν ακόμη ωριμάσει πλήρως (βλέπε σημείο 18).

19 19 Παρακολούθηση προγενέστερων παρατηρήσεων Συμφωνία φιλοξενίας με το κράτος υποδοχής 31. Βάσει της συμφωνίας φιλοξενίας με το κράτος υποδοχής, που υπεγράφη με το Βασίλειο της Ισπανίας στις 28 Ιουνίου 2007, οι μόνιμες εγκαταστάσεις της Κοινής Επιχείρησης F4E έπρεπε να είχαν τεθεί στη διάθεσή της έως τον Ιούνιο του Ωστόσο, κατά τον χρόνο του ελέγχου (Απρίλιος 2014) αυτό δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί. Κανόνες εφαρμογής του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης 32. Η Κοινή Επιχείρηση F4E δεν έχει εγκρίνει ακόμη στο σύνολό τους τούς κανόνες εφαρμογής 32 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης. Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο κ. Milan Martin CVIKL, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 21ης Οκτωβρίου Για το Ελεγκτικό Συνέδριο Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA Πρόεδρος 32 Μεταξύ άλλων, όσον αφορά την πρόσληψη έκτακτων υπαλλήλων, την κατάταξη σε βαθμό και κλιμάκιο κατά την πρόσληψη, την εργασία μερικής απασχόλησης, την αξιολόγηση του διευθυντή, καθώς και τροποποιημένες διατάξεις σχετικά με την άδεια για οικογενειακούς λόγους, τη γονική άδεια και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

20 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση για τον ITER και την ανάπτυξη της ενέργειας από σύντηξη (Βαρκελώνη) Αρμοδιότητες και δραστηριότητες Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης (άρθρα 45 και 49 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας) Αρμοδιότητες της Κοινής Επιχείρησης F4E (απόφαση 2007/198/Eυρατόμ του Συμβουλίου) Διοίκηση Κεφάλαιο 5, σχετικό με τις «Κοινές Επιχειρήσεις», της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως: Άρθρο 45 «Οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας εντός της Κοινότητος, δύνανται να συγκροτούνται ως Κοινές Επιχειρήσεις, κατά την έννοια της παρούσης Συνθήκης, σύμφωνα με τις διατάξεις των ακολούθων άρθρων.» Άρθρο 49 «Η σύσταση Κοινής Επιχειρήσεως πραγματοποιείται δι αποφάσεως του Συμβουλίου. Κάθε Κοινή Επιχείρηση έχει νομική προσωπικότητα.» Στόχοι παροχή της συνεισφοράς της Ευρατόμ στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας από Σύντηξη ITER παροχή της συνεισφοράς της Ευρατόμ στις δραστηριότητες ευρύτερης θεώρησης με την Ιαπωνία για την ταχεία υλοποίηση της ενέργειας από σύντηξη εκπόνηση και συντονισμός προγράμματος δραστηριοτήτων για την προπαρασκευή της κατασκευής αντιδραστήρα επίδειξης της σύντηξης, καθώς και σχετικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς εγκατάστασης ακτινοβόλησης υλικών σύντηξης. Καθήκοντα εποπτεύει την προετοιμασία του τόπου υλοποίησης του προγράμματος ITER παρέχει δομοστοιχεία, εξοπλισμό, υλικά και άλλους πόρους στον οργανισμό ITER διαχειρίζεται τους διακανονισμούς προμήθειας έναντι του οργανισμού ITER και, ειδικότερα, τις συναφείς διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας προετοιμάζει και συντονίζει τη συμμετοχή της Ευρατόμ στην επιστημονική και τεχνική αξιοποίηση του προγράμματος ITER συντονίζει επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης προς υποστήριξη της συνεισφοράς της Ευρατόμ στον οργανισμό ITER παρέχει τη χρηματική συνεισφορά της Ευρατόμ στον οργανισμό ITER μεριμνά ώστε να διατεθούν ανθρώπινοι πόροι στον οργανισμό ITER παρεμβαίνει στον οργανισμό ITER και διεξάγει οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες προς υλοποίηση της συμφωνίας ITER. Διοικητικό συμβούλιο, διευθυντής και άλλα όργανα Το διοικητικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο για την εποπτεία της Κοινής Επιχείρησης F4E κατά την επιδίωξη των στόχων της και για τη διασφάλιση στενής συνεργασίας μεταξύ αυτής και των μελών της στο πλαίσιο της υλοποίησης των δραστηριοτήτων της. Εκτός από το διοικητικό συμβούλιο και τον διευθυντή, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος, υπεύθυνος για την καθημερινή διαχείριση της Κοινής Επιχείρησης και νόμιμος εκπρόσωπός της, η Κοινή Επιχείρηση έχει διάφορα όργανα: Γραφείο, τεχνική συμβουλευτική επιτροπή, εκτελεστική επιτροπή, διοικητική και δημοσιονομική επιτροπή, ελεγκτική επιτροπή. Εσωτερικός ελεγκτής: Από την 01/01/2012, το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου και η Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξωτερικός ελεγκτής: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

21 2 Aρμόδια για την απαλλαγή αρχή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου. Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση της Κοινής Επιχείρησης το 2013 Δραστηριότητες και υπηρεσίες το 2013 Προϋπολογισμός Οριστικά έσοδα ύψους 431,6 εκατομμυρίων ευρώ (πιστώσεις πληρωμών), εκ των οποίων το 69 % χρηματοδοτήθηκε μέσω της εισφοράς της Κοινότητας. Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2013 Στον πίνακα προσωπικού προβλέπονταν 262 θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί θέσεις συμβασιούχων υπαλλήλων είχαν πληρωθεί: Για λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν και τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2013, συμβουλευθείτε τον ιστότοπο της Κοινής Επιχείρησης: Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση για τον ITER και την ανάπτυξη της ενέργειας από σύντηξη.

22 Απαντήσεις της F4E στην τελική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ενόψει της κατάρτισης έκθεσης σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Κοινής Επιχείρησης για τον ITER και την ανάπτυξη της ενέργειας από τη σύντηξη για το οικονομικό έτος 2013 Σημεία Σχόλια της F4E 16. Οι πίνακες που αναφέρονται παρουσιάζουν τις πιστώσεις που λαμβάνει η F4E βάσει των επιτευχθέντων οροσήμων του προγράμματος κατανομής πιστώσεων (CAS) που έχουν συμφωνηθεί με τον Διεθνή Οργανισμό ITER στην πορεία ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης διαδικασίας σύναψης σύμβασης. Αυτό αναγνωρίζει επισήμως ο Διεθνής Οργανισμός ITER ως μέτρο της προόδου των εργασιών. Εντούτοις, η αξία των οροσήμων CAS δεν αντιπροσωπεύει δεόντως την πραγματική πρόοδο των εργασιών (δηλαδή κορυφώνεται προς το τέλος της περιόδου της ανάθεσης σύμβασης και συνεπώς η αναγνώριση μέσω πιστώσεων δεν είναι αντιπροσωπευτική). Το 2014, η F4E δρομολόγησε τις απαιτούμενες ενέργειες για να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα υποβολής στοιχείων δεδουλευμένης αξίας, βάσει του οποίου θα μπορεί να παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των εργασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε έτος η F4E καταρτίζει ετήσια έκθεση προόδου, η οποία σε συνδυασμό με την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της F4E παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη συνολική πρόοδο της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στο έργο ITER. Επιπλέον, η F4E έχει συμπεριλάβει στους ετήσιους λογαριασμούς της για το έτος 2013 μια προκαταρκτική εκτίμηση του ποσοστού των ολοκληρωμένων εργασιών, με βάση το ποσό των δαπανών που έχουν προκύψει σε σχέση με τους διακανονισμούς ανάθεσης συμβάσεων, στην οποία οι εν λόγω δαπάνες συγκρίνονται με την εκτιμώμενη αξία της συνεισφοράς σε είδος στο έργο. 17. Όσον αφορά τα ποσοστά εκτέλεσης των πιστώσεων πληρωμών, το έργο ITER έχει σημειώσει περαιτέρω απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα με συνακόλουθη καθυστέρηση στην υπογραφή σημαντικών συμβάσεων. Στην καθυστέρηση αυτή οφείλεται η μη εκτέλεση της προβλεπόμενης προχρηματοδότησης. Βασικές αιτίες ήταν οι καθυστερήσεις στην παροχή στοιχείων από τον Διεθνή Οργανισμό ITER και η παρατεταμένη -πέραν του προβλεπομένου- διάρκεια των διαπραγματεύσεων με εταιρείες για τη μείωση του κόστους με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών. 18. Κατά τη διάρκεια του 2013 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου ενώ λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση του περιβάλλοντος ελέγχου της F4E. Όπως εξηγείται αναλυτικότερα στη συνέχεια, η υλοποίηση των δράσεων που έχουν προσδιοριστεί από τον ελεγκτή βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο: Εκτιμήσεις κόστους Η F4E έχει ολοκληρώσει την επικαιροποίηση των βασικών δαπανών της στο επίπεδο 4 (Διακανονισμoί ανάθεσης συμβάσεων - επίπεδο ΔΑΣ) της αναλυτικής δομής εργασιών (WBS), καθώς και την επικαιροποίηση της προκαταρκτικής εκτίμησης κατά την ολοκλήρωση (EAC) επίσης στο επίπεδο 4 (WBS-L4), λαμβάνοντας υπόψη τις ημερομηνίες του έργου που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος. Τα δεδομένα θα επικαιροποιηθούν, ιδίως μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμασία ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος σε επίπεδο έργου. Η εκ των άνω προς τα κάτω προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η F4E για τον υπολογισμό του κόστους παρέχει πλέον στον οργανισμό τη δυνατότητα να μεταφέρει τη διαδικασία κοστολόγησης στο επίπεδο WBS-L6 (επίπεδο σύμβασης). Η κοστολόγηση είναι εκτενής και απαιτεί αρκετό χρόνο, μεταξύ άλλων λόγω της ανάγκης συνεχούς επεξεργασίας των πληροφοριών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, με βάση την εξέλιξη του έργου. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται στον

23 οργανισμό μια λεπτομερέστερη βάση για την ανάλυση του κόστους, μολονότι τα δεδομένα που είναι ήδη διαθέσιμα σε επίπεδο WBS-L4 προσφέρουν ένα καλό επίπεδο παρακολούθησης και περιορισμού των δαπανών, το οποίο γνωστοποιείται ετησίως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσω της έκθεσης προόδου της F4E. Αποτελέσματα του ελέγχου Παρακαλείσθε να ανατρέξετε στην απάντησή μας στο σημείο 22. Σχέδια δράσης Η συνολική κατάσταση υλοποίησης έχει βελτιωθεί σημαντικά από τη συνεδρίαση της ελεγκτικής επιτροπής τον Νοέμβριο του 2013 και ανέρχεται πλέον στο 80% (πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της ελεγκτικής επιτροπής τον Μάιο του 2014). Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δύο τελευταίες εκθέσεις ελέγχου που δημοσιεύθηκαν περί τα τέλη του 2013 (Επιλογή και προσλήψεις και Έλεγχος της διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση των συμβάσεων της παρτίδας 03 TB03 των διαδικασιών διαγωνισμού), το ποσοστό εκτέλεσης είναι 89%. Τα σχέδια δράσης κατόπιν των ελέγχων σχετικά με τα χρηματοοικονομικά κυκλώματα, τη διαχείριση των επιχορηγήσεων και τις συμβάσεις εμπειρογνωμόνων έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Κίνδυνοι σε εταιρικό επίπεδο Το Μάιο του 2014, η F4E παρουσίασε στην ελεγκτική επιτροπή το επικαιροποιημένο σύστημα διαχείρισης κινδύνων σε εταιρικό επίπεδο. Πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω έλλειψης πόρων, το ΔΣ συμφώνησε ότι η F4E θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά και επισταμένως μόνο τους κινδύνους που έχουν χαρακτηριστεί πολύ σημαντικοί. Δίδεται προτεραιότητα στο σχέδιο δράσης που έχει προταθεί για την αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων, λαμβάνεται ωστόσο υπόψη ότι ορισμένες από τις δράσεις προτείνονται υπό το πνεύμα της συνεχούς βελτίωσης και ενδέχεται να μην θεωρηθούν ποτέ ολοκληρωμένες. 19. Η F4E συμφωνεί εν μέρει με το σχόλιο καθώς οι περισσότερες από τις διαδικασίες με διαπραγμάτευση που αναφέρθηκαν από τον ελεγκτή δεν υπερβαίνουν το όριο των ευρώ που ορίζεται στους κανονισμούς της κοινής επιχείρησης και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να θεωρούνται έκτακτες. Επιπλέον, λόγω της χαμηλής μέσης αξίας τους, οι διαδικασίες με διαπραγμάτευση αντιστοιχούν στο 44% των ετήσιων διαδικασιών σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων, αλλά μόλις σε λιγότερο από 15% των ετήσιων αναλήψεων υποχρεώσεων της κοινής επιχείρησης. Κατά συνέπεια, η χρήση διαδικασιών με διαπραγμάτευση χαμηλής αξίας επιτρέπει στην κοινή επιχείρηση να εστιάσει τους περιορισμένους εσωτερικούς πόρους της στις συμβάσεις υψηλής αξίας/υψηλού κινδύνου, με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό του κινδύνου. Όσον αφορά τον πολύ μικρό αριθμό προτάσεων που ελήφθησαν για τη σύναψη επιχορηγήσεων, αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Αφενός, η εξαιρετικά εξειδικευμένη φύση των επιχορηγήσεων της F4E συνεπάγεται ότι η φύση των εργασιών αφορά μικρό μόνο αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη. Αφετέρου, η επιτυχία του ευρωπαϊκού προγράμματος σύντηξης όσον αφορά τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου έρευνας για τη σύντηξη με ελάχιστη αλληλεπικάλυψη προσπαθειών και στενή συνεργασία μεταξύ των ομάδων που δραστηριοποιούνται σε έναν τομέα έχει ως αποτέλεσμα οι πανευρωπαϊκές κοινοπραξίες να υστερούν σε σχέση με τις περισσότερες προτάσεις που υποβάλλονται σε προσκλήσεις υποβολής προτάσεων της F4E.

24 20. Όσον αφορά τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν, η F4E επιθυμεί να δηλώσει ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την αποκατάστασή τους, όπως αναλύεται κατωτέρω. Χρήση προκαταρκτικής προκήρυξης Τον Σεπτέμβριο του 2012, η F4E ενέκρινε έγγραφο καθοδήγησης στο οποίο ορίζεται η υποχρέωση δημοσίευσης προκαταρκτικής προκήρυξης για συμβάσεις υψηλής αξίας (εκτιμώμενη αξία σύμβασης άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ) και για συμβάσεις που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας από τον διατάκτη. Η διαδικασία σύναψης συμβάσεων που αναφέρεται από τον ελεγκτή είχε κινηθεί πριν από την έγκριση της εν λόγω διαδικασίας. Εκτίμηση της αξίας των συμβάσεων Όσον αφορά τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων όπου υπήρξε αύξηση κατά 32% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση κόστους, η F4E έχει παράσχει στους ελεγκτές τις λεπτομέρειες που αιτιολογούν την αύξηση, η οποία οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: επανεκτιμήθηκε ο απαιτούμενος χρόνος για την εκτέλεση του αρχικού αντικειμένου της σύμβασης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος και, επιπροσθέτως, να διευρυνθεί το αντικείμενο της σύμβασης. Όσον αφορά τις δύο άλλες διαδικασίες σύναψης συμβάσεων, έχουν παρασχεθεί στους ελεγκτές όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές στο κόστος. Στην περίπτωση των άλλων διαδικασιών, και συγκεκριμένα όσον αφορά τη σύμβαση για την παρτίδα 04 του διαγωνισμού (TB04), η F4E δέχεται ότι η συμφωνία μεταξύ της αρχικής και της τελικής αξίας της σύμβασης κατέστη περίπλοκη βάσει των εγγράφων που περιλαμβάνονταν στον φάκελο του διαγωνισμού. Αυτό οφείλεται κυρίως στη φύση, την περιπλοκότητα και στα ποσά που περιλαμβάνει μια σύμβαση τέτοιου είδους, τα οποία με τη σειρά τους δικαιολογούν την επισύναψη τεράστιου αριθμού εγγράφων στον φάκελο προς αποφυγή τυχόν παράλειψης ή απουσίας πληροφοριών. Παραδοτέα τρίτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων Προκειμένου να διασφαλιστεί η δέουσα αποδοχή των παραδοτέων τρίτων που συμμετέχουν στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων και για να εξασφαλιστεί η συνοχή και η συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο, η F4E θα καταρτίσει κατάλογο με τις τυπικές και ποιοτικές προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται ώστε να διασφαλίζεται η κατάλληλη χρήση των πληροφοριών τρίτων. Τροποποιήσεις των συμβάσεων Το γεγονός ότι ο διατάκτης της F4E ενέκρινε την τροποποίηση της σύμβασης χωρίς να κινήσει νέα διαδικασία σύναψης συμβάσεων δυνάμει του άρθρου 100 παράγραφος 2 στοιχείο στ) ή ζ) των κανόνων εφαρμογής της F4E αποδεικνύει ότι οι τροποποιήσεις της σύμβασης δεν θεωρήθηκαν ουσιώδεις. Ωστόσο, προς αποφυγή αμφιβολιών, η F4E θα συμπεριλάβει στο έντυπο της αίτησης τροποποίησης, το οποίο συνοδεύει την αίτηση τροποποίησης της σύμβασης που υποβάλλεται στον διατάκτη, (i) περιγραφή του ιστορικού της σύμβασης με ειδική μνεία στις προηγούμενες τροποποιήσεις και (ii) ειδική εκτίμηση του ουσιώδους χαρακτήρα της προτεινόμενης μεταβολής της αρχικής σύμβασης σε σχέση με προηγούμενες τροποποιήσεις, εάν υπάρχουν. Υπάλληλοι που συμμετέχουν σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και διαπραγματευτική εντολή Μολονότι αληθεύει ότι ορισμένοι υπάλληλοι παρείχαν συμβουλές κατά την αξιολόγηση των προσφορών κατόπιν αιτήματος της επιτροπής αξιολόγησης, χωρίς να έχουν οριστεί από την αρμόδια για τους διορισμούς αρχή είτε ως μέλη της επιτροπής αξιολόγησης είτε ως εμπειρογνώμονες για την παροχή συμβουλών επί συγκεκριμένων πτυχών των προσφορών, αυτό δεν είχε κανέναν αρνητικό

25 αντίκτυπο. Όπως αναφέρθηκε από το Συνέδριο, όλοι οι υπάλληλοι που συμμετείχαν υπέγραψαν τις δηλώσεις εμπιστευτικότητας και απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων, υπόκεινται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και παρείχαν μόνο πραγματικά στοιχεία βάσει του αιτήματος της επιτροπής αξιολόγησης. Στον φάκελο κατακύρωσης της σύμβασης αναφέρονταν όλοι οι συμμετέχοντες υπάλληλοι. Επί του παρόντος η F4E αναπτύσσει (i) διαδικασία και υπόδειγμα σχετικά με τη συμμετοχή εσωτερικών εμπειρογνωμόνων (ii) διαδικασία για τον καθορισμό του εύρους της διαπραγματευτικής εντολής του διατάκτη προς την επιτροπή διαπραγμάτευσης, όπου καθορίζονται τα όρια εντός των οποίων μπορεί να ενεργήσει. Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου Όπως αναγνώρισε η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου (IAS) στο πλαίσιο του ελέγχου της διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου για την παρτίδα 03 TB03 των διαδικασιών διαγωνισμού, η F4E είναι πρωτοπόρος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στη χρήση του συγκεκριμένου είδους διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, το οποίο είναι καταλληλότερο για σύνθετες αγορές όπως αυτή της παρτίδας TB04. Η καθυστέρηση οριστικοποίησης και δημοσίευσης της συγγραφής υποχρεώσεων μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αντανακλά την εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων που απαιτείται λαμβανομένου υπόψη του αντικειμένου της σύμβασης από άποψη πολυπλοκότητας και τιμής. Πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι η εν λόγω περίοδος περιελάμβανε και τις διακοπές των Χριστουγέννων. Όσον αφορά τον χρόνο μέχρι τη σύναψη της σύμβασης, μπορεί μεν να οφείλεται στους προαναφερθέντες λόγους, αλλά είναι εν γένει αποτέλεσμα της καθυστέρησης που προκλήθηκε σωρευτικά από άλλες συμβάσεις για κτιριακές εγκαταστάσεις του ITER. 21. Η F4E δεν έχει να συμπληρώσει κάτι επ' αυτού. 22. Στην περίπτωση των επιχορηγήσεων, υπάρχουν πράγματι τελικά αποτελέσματα του ελέγχου για το 2013 που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Ο έλεγχος, μολονότι επρόκειτο για ενιαίο έλεγχο, κάλυψε το 21% του τελικού ποσού των εισφορών που κατέβαλε η F4E για επιχορηγήσεις κατά την περίοδο Η τελική έκθεση της εταιρείας εξωτερικού ελέγχου κοινοποιήθηκε στον δικαιούχο και τα αποτελέσματα έχουν ήδη υλοποιηθεί. Όσον αφορά τους τρεις ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2014, η εταιρεία εξωτερικού ελέγχου έχει σημαντικό φόρτο εργασιών και, ως εκ τούτου, η F4E δεν έχει ακόμη λάβει καμία έκθεση (ούτε καν την προκαταρκτική έκθεση η οποία, βάσει σύμβασης, πρέπει να υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση των επιτόπιων εργασιών). Όσον αφορά τις συμβάσεις προμηθειών, το 2013 το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου εκτίμησε τα οικονομικά στοιχεία, τη συμμόρφωση, την ποιότητα και την εκτέλεση πέντε συμβάσεων υπό τη διαχείριση της ομάδας έργου για τα κτίρια και την παροχή ενέργειας. Το πρώτο σχέδιο της έκθεσης κοινοποιήθηκε στον διευθυντή στις 28 Μαρτίου Μετά τη διαδικασία αντιπαράθεσης και λαμβανομένης υπόψη της σημαντικής περιπλοκότητας από τεχνικής και νομικής πλευράς ορισμένων από τα ζητήματα που προσδιορίστηκαν από το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου, το τελικό σχέδιο υποβλήθηκε στον διευθυντή στις 30 Σεπτεμβρίου Ωστόσο, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ήδη διορθώνονται αρκετές αδυναμίες που εντοπίστηκαν από το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου. 23. Η F4E επισημαίνει με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τον χρόνο καταβολής των εισφορών των μελών, παρά τα περιστατικά που επισημάνθηκαν από το Συνέδριο. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι από τις εισφορές ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκαν με

26 καθυστέρηση, τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στις εισφορές 2 μελών, εισπράχθηκαν με καθυστέρηση μίας μόνο εργάσιμης ημέρας. 24. Η F4E επιθυμεί να επισημάνει ότι δεν σημειώθηκε καμία αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Ο νέος δημοσιονομικός κανονισμός πλαίσιο τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου Η F4E αξιολόγησε τις μεταβολές που εισήχθησαν με τον νέο δημοσιονομικό κανονισμό πλαίσιο καθώς και την ανάγκη για τη θέσπιση παρεκκλίσεων που είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, λόγω των ειδικών επιχειρησιακών αναγκών του. Βάσει της αξιολόγησης αυτής, η F4E ανέπτυξε πρόταση τροποποίησης/αναδιατύπωσης του δημοσιονομικού κανονισμού και των κανόνων εφαρμογής της F4E με βασικές παρεκκλίσεις, την οποία υπέβαλε στο Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του τον Ιούνιο του Οι βασικές παρεκκλίσεις εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται δύο φορές ετησίως και αυτή ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την έναρξη ισχύος του δημοσιονομικού κανονισμού πλαισίου στην οποία η F4E είχε τη δυνατότητα να υποβάλει πρόταση. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της απόφασης 2007/198/Ευρατόμ του Συμβουλίου, η F4E εξαρτάται πλέον από την έκδοση προηγούμενης γνώμης εκ μέρους της Επιτροπής επί του δημοσιονομικού κανονισμού της F4E, δεδομένου ότι μόνο μετά την εξέταση της γνώμης της Επιτροπής θα μπορεί να υποβληθεί η τελική εκδοχή των κανόνων στο Διοικητικό Συμβούλιο για την επόμενη συνεδρίασή του τον Δεκέμβριο του Η F4E επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και στήριξη από τη βιομηχανία για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια του 2013 διενεργήθηκε διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να ληφθεί η γνώμη και, ει δυνατόν, η συμφωνία της βιομηχανίας για μια σειρά πρακτικών λύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την έγκριση των μέτρων για τη λειτουργική εφαρμογή της πολιτικής για τη διανοητική ιδιοκτησία εγκρίθηκαν επίσης οι συμβατικές ρήτρες που θα εφαρμοστούν στις συμβατικές δραστηριότητες της F4E. Αυτό έγινε με σκοπό να δοθεί στην F4E η δυνατότητα να εφαρμόζει την πολιτική της χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη περαιτέρω εκτελεστικών ή κανονιστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή προσαρμογή των πρακτικών της F4E στη νέα πολιτική και για να διασφαλιστεί η τήρησή της, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες προσαρμογές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της F4E. 26. Η F4E θα ήθελε να τονίσει ότι ο εναπομένων κίνδυνος που σχετίζεται με τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης εκτός του τομέα της σύντηξης που προσφέρονται σε αναδόχους της F4E έχει μειωθεί αποτελεσματικά χάρη στο γεγονός ότι η F4E διατηρεί ως απαρέγκλιτο κανόνα το μη αποκλειστικό, μεταβιβάσιμο δικαίωμα χρήσης της διανοητικής ιδιοκτησίας που αναπτύσσεται στον τομέα της σύντηξης. Δεν υφίσταται καμία σύγκρουση μεταξύ της αποκλειστικότητας που παρέχεται για εφαρμογές εκτός του τομέα σύντηξης και των κοινών δικαιωμάτων που ζητούνται για τις εφαρμογές στον τομέα της σύντηξης. Ως εκ τούτου, η διαφοροποίηση αυτή δεν δημιουργεί κανέναν πρόσθετο κίνδυνο. Η F4E θα μεριμνήσει ιδιαιτέρως για τον καθορισμό των ορίων του τι θα θεωρείται ως εφαρμογή σύντηξης (θα περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον όλα τα συστήματα, υποσυστήματα και κατασκευαστικά στοιχεία που καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας ITER), προκειμένου να διασφαλίσει τη μέγιστη διαύγεια και διαφάνεια έναντι των αναδόχων. Επιπλέον, η F4E θεωρεί ότι η εν λόγω προσέγγιση ως προς τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας αυξάνει τον ανταγωνισμό, δεδομένου ότι οι συμβατικοί όροι προσελκύουν περισσότερους αναδόχους, γεγονός που συμβάλλει τόσο στον περιορισμό των δαπανών όσο και στη διάδοση της παρουσίας μας ανά την Ευρώπη.

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η εκεμβρίου 2012

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η εκεμβρίου 2012 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2008

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2008 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς τoυ Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/18)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/18) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/97 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 5/2011. σχετικά με την

Γνώμη αριθ. 5/2011. σχετικά με την ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/02)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/02) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/17 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 2/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 336, ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 2/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 336, ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/35)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/35) C 449/188 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του "Sisnet" για το οικονομικό έτος 2007

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Sisnet για το οικονομικό έτος 2007 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/41)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/41) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/219 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Καινοτομίας και Δικτύων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 3/2011. σχετικά με πρόταση τροποποίησης του δημοσιονομικού κανονισμού των Ευρωπαϊκών Σχολείων

Γνώμη αριθ. 3/2011. σχετικά με πρόταση τροποποίησης του δημοσιονομικού κανονισμού των Ευρωπαϊκών Σχολείων ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/23)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/23) C 449/128 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2015,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/19)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/19) C 449/102 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/33)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/33) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/179 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/20)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/20) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/107 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 8/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 325 ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 8/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 325 ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/38)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/38) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/203 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/10)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/10) C 449/56 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/07)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/07) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/41 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τους για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Ιδρύματος 12, rue Alcide De Gasperi - L -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/25)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/25) C 449/138 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/22)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/22) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/123 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/37)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/37) C 449/198 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/29)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/29) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/157 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 9/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Γνώμη αριθ. 9/2012. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/28)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/28) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/151 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 2/2013. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4)

Γνώμη αριθ. 2/2013. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/09)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/09) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/51 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/14)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/14) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/77 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Υπηρεσίας

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Υπηρεσίας ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Υπηρεσίας

συνοδευόμενη από την απάντηση της Υπηρεσίας Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Υπηρεσίας του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση της Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/24)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/24) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/133 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2015

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2015 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/36)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/36) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/193 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust) για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/15)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/15) C 449/82 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/08)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/08) C 449/46 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/31)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/31) C 449/168 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/26)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/26) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/143 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/04)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/04) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/27 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/03)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/03) C 449/22 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Υπηρεσίας του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες για το

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/11)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/11) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/61 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2015 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2014

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2014 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2014

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2014 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2129(DEC)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2129(DEC) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 23.1.2015 2014/2129(DEC) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την απαλλαγή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/06)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/06) C 449/36 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/9 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από τις

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2014

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2014 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση του Γραφείου 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς των Ευρωπαϊκών Σχολείων για το οικονομικό έτος 2007

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς των Ευρωπαϊκών Σχολείων για το οικονομικό έτος 2007 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Εφοδιασμού της Ευρατόμ για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Εφοδιασμού της Ευρατόμ για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Eurojust για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ. σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

ΕΚΘΕΣΗ. σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής C 449/72 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/117 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 1/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρο 325, παράγραφος 4, ΣΛΕΕ)

Γνώμη αριθ. 1/2014. (υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρο 325, παράγραφος 4, ΣΛΕΕ) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Κοινοτικού Γραφείου Φυτικών Ποικιλιών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο» για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Ταμείου και της Ευρωπόλ

συνοδευόμενη από την απάντηση του Ταμείου και της Ευρωπόλ Έκθεση όσον αφορά την τελική έκθεση που καταρτίστηκε κατ εφαρμογήν της απόφασης (ΕΕ) 2015/1889 του Συμβουλίου για τη διάλυση του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Ευρωπόλ από 1ης Ιανουαρίου 2016 συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2014

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2014 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2014 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης SESAR για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Κοινής Επιχείρησης SESAR για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/12)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/12) C 449/66 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 85

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 13 85 15.12.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 304/83 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και τους Καταναλωτές για το οικονομικό έτος 2008 συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Υπηρεσίας 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμoύ Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2011

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών για το οικονομικό έτος 2011 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS για το οικονομικό έτος 2013

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού GNSS για το οικονομικό έτος 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα