ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ... ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ... ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Α, ΤΜΗΜΑ Α4

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ... ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ... ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Α, ΤΜΗΜΑ Α4"

Transcript

1 ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ... ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ... ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Α, ΤΜΗΜΑ Α4

2 Εισαγωγή στις μεταφορές Μεταφορές, στον οικονομικό και εμπορικό χώρο, ονομάζονται γενικά οποιεσδήποτε μετακινήσεις επιβατών και φορτίων από έναν τόπο σε έναν άλλον. Συνήθως η μετακίνηση επιβατών και φορτίων γίνεται έναντι κάποιας αμοιβής που ονομάζεται εισιτήριο ή κόμιστρο ή ναύλος.

3 Χερσαίες μεταφορές Χερσαίες μεταφορές ονομάζονται γενικά οποιεσδήποτε μετακινήσεις επιβατών και φορτίων από έναν τόπο σε έναν άλλον μέσο της ξηράς και εμφανίζουν δύο κύριες υποκατηγορίες. Οδικό δίκτυο Σιδηρόδρομος Είδη άλλων χερσαίων οχημάτων -ΜΜΜ π.χ. (λεωφορείο, τραμ, προαστιακός κ.λπ.) -Γεωργικής εργασίας π.χ. (τρακτέρ κ.λπ.) -Οικοδομικές εργασίες π.χ.(εκσκαφέας κ.λπ.) -Αναψυχής π.χ.(ποδήλατο, πατίνι κ.λπ.)

4 Ιστορική εξέλιξη Στα προϊστορικά χρόνια ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε διάφορα ζώα, σκύλους, άλογα, βόδια κι αργότερα καμήλες, ελέφαντες, τάρανδους κλπ για την μεταφορά του ίδιου ή των πραγμάτων του. Μετά την εφεύρεση του τροχού, δημιουργεί τα πρώτα οχήματα (άμαξες) κι αρχίζει ν 'ανοίγει και να κατασκευάζει δρόμους. Στην εποχή μας οι χερσαίες μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων γίνονται κυρίως µε αυτοκίνητα και τρένα.

5 . Πρώτος σταθμός στην τεχνολογία των χερσαίων μεταφορών είναι ο τροχός το 3.000π.Χ Επόμενος σταθμός στην εξέλιξη ήταν : H εμφάνιση των ταχυδρομικών αμαξών των 15 ο αιώνα.

6 Ύστερα η ανακάλυψη της ατμομηχανής το 1700 από τον Thomas Newcomen. Tο 1782 έχουμε την τελειοποίηση της ατμομηχανής από τον James Watt. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εμφάνιση των ατμοκίνητων ποταμόπλοιων Επόμενος σταθμός : Η εφαρμογή της ατμομηχανής σε τροχοφόρα οχήματα το Αργότερα η κοινωνία επέβαλλε την μεταφορά μεγάλων και βαριών αντικειμένων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του σιδηρόδρομου.

7 Οι ατμομηχανές ήταν τεράστιες και βαριές. Για αυτό το λόγο η ανθρωπότητα ανακάλυψε την μηχανή εσωτερικής καύσης και συγχρόνως τους πρώτους κινητήρες. Η ανακάλυψη αυτή επέφερε ραγδαία ανάπτυξη στους τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων.

8 Ατυχήματα Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο μόνο στη χώρα μας πραγματοποιούνται περίπου τροχαία ατυχήματα, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ατυχημάτων είναι υπέρογκος. Στην Ινδία καταγράφονται θάνατοι από τροχαία ατυχήματα σε ένα έτος, ακολουθούμενη από την Κίνα με πάνω από θάνατοι.

9 Νότια Πολωνία 3 Μαρτίου 2012 (15 νεκροί και πάνω από 60 τραυματιες) Ινδία 30/7/12 Τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε επιβατική αμαξοστοιχία στο ινδικό κρατίδιο Αντρά Πραντές

10 Θαλάσσιες μεταφορές Θαλάσσιες μεταφορές ονομάζονται οι μεταφορές που πραγματοποιούνται μέσω του νερού, κυρίως του θαλασσινού αλλά και των ποταμών ή των λιμνών. Πλοία Υποβρύχια

11 Ιστορική εξέλιξη Αρχικά οι θαλάσσιες μεταφορές δε θα ήταν παρά η ξυλεία που ριχνόταν στους ποταμούς και μεταφερόταν στις εκβολές του. Τα πρώτα πλωτά μέσα ήταν οι ξύλινες βάρκες που κινούνταν µε κουπιά ή πανιά. Ακολούθησαν τα ιστιοφόρα που σταδιακά εξελίχθηκαν και επέτρεψαν στους μεγάλους θαλασσοπόρους της Ευρώπης μεγάλα ταξίδια εξερευνήσεων σε όλο τον γνωστό κόσμο.

12 ΠΛΟΙΟ Εφεύρεση και ιστορική εξέλιξη: Ως πλοίο ορίζεται πλωτό μέσο το οποίο είναι σχεδιασμένο για να κινείται με ασφάλεια στο νερό. Τα πρώτα αξιοπλοΐα σκάφη που κατασκευάστηκαν γύρω στο 9000 π.χ. και επρόκειτο για επιπλέοντες διαμορφωμένους κορμούς δέντρων και σχεδίες. Μέρη του πλοίου (γενικό σχέδιο) 1: Πλώρη 2: Βολβοειδής πλώρη 3: άγκυρα 4: Έξαλά πλοίου 5: Έλικας και Πηδάλιο 6: Πρύμνη 7: Καπνοδόχος 8: Μεσόστεγο ή γέφυρα πλοίου 9: Κατάστρωμα

13 Πλοία - Κατηγορίες: 1. Αναψυχής - Επιβατηγά 2. Εμπορικά 3. Πολεμικά 4. Ειδικά και βοηθητικά σκάφη 5. Υποβρύχια 6. Πλοία ποταμών

14 Ατυχήματα Βύθιση του Κουρσκ (υποβρύχιο) 118 νεκροί Τον Αύγουστο του 2000 το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ, κλάσης «Όσκαρ ΙΙ», βυθίστηκε στα ανοιχτά της Θάλασσας του Μπάρεντς κατά τη διάρκεια άσκησης. Η βύθιση του Κουρσκ, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές της Ρωσικής κυβέρνησης, επήλθε όταν προκλήθηκε έκρηξη εξαιτίας διαρροής καυσίμων υπεροξειδίου του υδρογόνου από μια ελαττωματική τορπίλη που έφερε το υποβρύχιο.

15 Ναυάγια στην Ελλάδα: 1. Χειμάρρα, Νότιος Ευβοϊκός, 1947 : Τουλάχιστον 383 νεκροί 2. Ηράκλειον, 1966 : θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας στο Μυρτώο Πέλαγος : 217 νεκροί Βρετανικός, Στενό της Κέας, 1916 : 30 νεκροί 4. Εξπρές Σαμίνα, νησίδες "Πόρτες", Πάρος, 2000 : 81 νεκροί 3. 4.

16 Εναέριες μεταφορές ονομάζονται οι μεταφορές ανθρώπων ή αντικειμένων μέσο του αέρα (πάνω από την επιφάνια της Γής) Αεροπλάνα - Ελικόπτερα Αερόστατα Αερόπλοια Άλλου είδους εναέριες μεταφορές Εναέριες μεταφορές

17 1. Sultana, Μισισιπής, 1865: νεκροί Εξωτερικό: 2. RMS Titanic, Βόρειος Ατλαντικός, 1912: νεκροί SS Eastland, Σικάγο, 1915: 844 νεκροί 4. MV Dona Paz, Φιλιππίνες, 1987: νεκροί " Ο Τιτανικός της Ασίας" 3. 4.

18 Ιστορική εξέλιξη Οι εναέριες μεταφορές άρχισαν το 18ο αιώνα με την ανακάλυψη του αερόστατου, ενώ κατά τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν πηδαλιουχούμενα αεροσκάφη. Οι εναέριες μεταφορές όμως άρχισαν κυρίως τον 20ο αιώνα, με την εφεύρεση του αεροπλάνου. Το αεροπλάνο άρχισε να χρησιμοποιείται από τον 20ο αιώνα, αλλά η ιδέα να πετάξει στον αέρα ο άνθρωπος είναι πολύ παλιά. Όταν εφευρέθηκε η ατμομηχανή το 18ο αιώνα και ιδιαίτερα όταν τελειοποιήθηκε το 19ο αιώνα, έγιναν πολλές απόπειρες να κατασκευαστεί ατμοκίνητη πτητική συσκευή.

19 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια των διαδικασιών προσγείωσης και απογείωσης.

20 Διαστηµικές μεταφορές Ως διαστημικές μεταφορές ορίζεται η δυνατότητα μεταφοράς ατόμων και αντικειμένων στο διάστημα διαμέσων εξελιγμένης τεχνολογίας όπως: Διαστημικό λεωφορείο Διαστημόπλοιο Δορυφόροι κλπ.

21 ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Το Τσάλλεντζερ που καταστράφηκε 73 δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευση, στις 28 Ιανουαρίου 1986 (7 νεκροί) Το Κολούμπια που διαλύθηκε κατά τη διάρκεια της επανεισόδου στις 1 Φεβρουαρίου 2003 (επίσης 7 νεκροί) Μεταξύ της καταστροφής του Τσάλλεντζερ και αυτής του Κολούμπια μεσολάβησαν 87 επιτυχημένες αποστολές. Αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες των δυο ατυχημάτων είναι αρκετά διαφορετικές, τα οργανωτικά προβλήματα παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτες ομοιότητες.

22 Τουρισμός Οι παραγόμενες από τον τουρισμό οικονομικές εισροές αποτελούν σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικών σχέσεων για πολλές χώρες. Οι αφίξεις τουριστών διεθνώς υπερβαίνουν το μισό δισεκατομμύριο και ο τουριστικός τομέας βιώνει ταχύτατη εξέλιξη. Ο τουρισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες παγκοσμίως.

23 Περιβάλλον Πράσινες χαρακτηρίζονται οι μεταφορές ή τα μέσα μεταφοράς που επιβαρύνουν το περιβάλλον σε ελάχιστο βαθμό τόσο κατά την παραγωγή, όσο και κατά τη χρήση και απόσυρσή τους. οι πράσινες μεταφορές περιλαμβάνουν τα οχήματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Η υιοθέτηση εφαρμογών στον τομέα των Πράσινων Μεταφορών, αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους ιδιώτες.

24 Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μέσων μεταφοράς Η αναμενόμενη αύξηση των μεγεθών των μεταφορών με τον τρόπο οργάνωσης τους που υιοθετήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό από το γεγονός ότι οι θετικές επιπτώσεις από την ικανοποίηση της ζήτησης για μετακινήσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με επιπτώσεις αρνητικές για το περιβάλλον. Οι μεταφορές είναι μείζον παράγοντας ρύπων στη φύση. Οι σημαντικότεροι ρύποι από τις οδικές μεταφορές είναι τα οξείδια του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και οι υδρογονάνθρακες. Διαρροές επίσης διαπιστώνουμε στην καθημερινή βάση. Κατά κανόνα η κατασκευή της συγκοι νωνιακής υποδομής αλλοιώνει κατά τρόπο μη αναστρέψιμο το φυσικό περιβάλλον και υποβαθμίζει αισθητικά το τοπίο.

25 Νόμοι - Κανόνες Οι νόμοι και οι κανόνες είναι απαραίτητοι στις μεταφορές διότι πρέπει να υπάρχει ασφάλεια. Επιπλέον για κάθε μεταφορικό μέσο υπάρχουν κανονισμοί ώστε να μπορούν να κινούνται ομαλά χωρίς ατυχήματα.

26 ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Ιπτάμενα αυτοκίνητα Από την δημιουργία του αυτοκινήτου ήρθε η ιδέα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα υπάρξουν και ιπτάμενα αυτοκίνητα. Αυτή την στιγμή είμαστε πολύ κοντά στην άφιξη του πρώτου ιπταμένου αυτοκινήτου μαίνεται να εμφανιστεί στην αγορά σε 1 χρόνο ενώ σε θα είναι διαθέσιμο για τον καθένα.

27 Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΣ Στα πλαίσια της εργασίας, οργανώθηκε μια μικρή έρευνα, με τη διανομή ερωτηματολογίων Διανεμήθηκαν περίπου 120 Ερωτηματολόγια Απαντήθηκαν από μαθητές Α & Β Λυκείου Ημερομηνία διεξαγωγής Έρευνας: 22/04/2013 Τόπος: 2 ο ΓΕΛ Μεγάρων

28 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Βοήθησαν τα Μ.Μ. στην εξέλιξη του ανθρώπου; ΚΑΘΟΛΟΥ 6% ΛΙΓΟ 29% ΠΟΛΎ 65% Πιστεύετε ότι το αυτοκίνητο είναι ο κύριος παράγοντας ρύπανσης του περιβάλλοντος; ΙΣΩΣ 30% ΝΑΙ 35% ΌΧΙ 35%

29 Με κλίμακα από το 1(χειρότερο) έως το 10 (καλύτερο) πως βαθμολογείτε τη μετακίνηση; Μ.Μ.Μ. Το οικονομικό όφελος στις μετακινήσεις σας είναι πρωτεύον κριτήριο στην επιλογή του αντίστοιχου μέσου μεταφοράς; ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΌΧΙ 49% ΝΑΙ 51% Πιστεύετε ότι οι κανόνες ασφάλειας τηρούνται σε όλα τα Μ.Μ.Μ. ; ΙΣΩΣ 24% ΝΑΙ 24% ΌΧΙ 52%

30 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΙΣΚΟΥ ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΖΑΝΙ ΜΑΤΕΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΖΕΜΠΕΛΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΖΙΚΑ ΛΕΟΝΟΡΑ ΣΑΜΟΥΡΗ ΕΛΕΝΑ ΑΝΝΥ ΤΣΙΚΑΛΑ ΗΛΕΚΤΡΑ ΣΚΕΠΕΤΑΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΣΟΛΙΑΚΟΥ ΑΝΝΑ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΟΛΙΑΚΟΥ ΖΩΗ ΣΠΕΡΔΕΓΙΑ ΚΕΤΙΟΝΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΕΡΔΕΓΙΑ ΜΑΡΙΟΛ ΦΟΥΡΤΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΦΡΥΓΑΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΜΕΛΕΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΩ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ ΗΛΙΑΣ ΧΙΩΤΙΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΧΙΝΑ ΑΘΗΝΑ

31 ΤΕΛΟΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Ευαγγελινίδη ήµητρα ΤΜΗΜΑ Α1. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ξενιτέλλης ηµοσθένης

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Ευαγγελινίδη ήµητρα ΤΜΗΜΑ Α1. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ξενιτέλλης ηµοσθένης ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ευαγγελινίδη ήµητρα ΤΜΗΜΑ Α1 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ξενιτέλλης ηµοσθένης ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Οι µεταφορές εξυπηρετούν τον άνθρωπο έτσι ώστε να µπορούν να τον µεταφέρουν από έναν τόπο σε έναν άλλον. Οι επιβάτες για

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά - μεταφορικά μέσα

Μεταφορά - μεταφορικά μέσα Μεταφορά - μεταφορικά μέσα Μεταφορά είναι η μετακόμιση πραγμάτων ή προσώπων. Η ανάπτυξη των μεταφορών αποτέλεσε θεμελιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη του πολιτισμού και διευκόλυνε αφάνταστα το εμπόριο και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΟΙΑ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

ΠΛΟΙΑ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΠΛΟΙΑ Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΠΛΟΙΑ Το πλοίο (αρχαία ελληνική: η ναυς) είναι μια ειδική κατασκευή (ναυπήγημα), σχεδιασμένη για να κινείται με ασφάλεια στο νερό, για μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Κω ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΕΝΑ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τσιάμης Ιωάννης Β 4

2ο Γυμνάσιο Κω ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΕΝΑ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τσιάμης Ιωάννης Β 4 2ο Γυμνάσιο Κω ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τσιάμης Ιωάννης Β 4 «Στην αρχή τους φόβιζε γιατί τους θύμιζε δράκο που καλπάζει». Μαρτυρία σιδηροδρομικού για το πρώτο τρένο στην Ελλάδα... Η σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ:ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΜΑ:ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

ΕΝΟΤΗΤΑ:ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΜΑ:ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ ΣΧ. ΈΤΟΣ: 2017-2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Unit Method) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΜΑ:ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΡΓΥΡΩ ΓΑΡΜΑΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

κουπί, το πανί και τον ατμό στους σύγχρονους αεροστρόβιλους των εξελιγμένων σύγχρονων μέσων μεταφορών.

κουπί, το πανί και τον ατμό στους σύγχρονους αεροστρόβιλους των εξελιγμένων σύγχρονων μέσων μεταφορών. Μεταφορές, στον οικονομικό και εμπορικό χώρο, ονομάζονται γενικά οποιεσδήποτε μετακινήσεις επιβατών και φορτίων από έναν τόπο σε έναν άλλον. Συνήθως η μετακίνηση επιβατών και φορτίων γίνεται έναντι κάποιας

Διαβάστε περισσότερα

11o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΤΑΞΗ

11o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΤΑΞΗ 11o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΤΑΞΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το αεροπλάνο αποτελείται βασικά από 3 μέρη που διαφέρουν στη μορφή και στον προορισμό τους. Αυτά είναι: το κύριο σώμα του αεροπλάνου που λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ «Δημόσια Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ «Δημόσια Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΘΗΒΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Επίβλεψη : Καθηγήτρια Dr. Έλενα Καλλικαντζάρου Μελέτη - Ανάπτυξη: Καλογερίδου Χρυσούλα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο

ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο 2012-2013 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι η φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Ατοµική Εργασία. Στράτος Χατζηδάκης

Ατοµική Εργασία. Στράτος Χατζηδάκης Α Αρσάκειο Γυµνάσιο Ψυχικού Τµήµα : Αδ Μάθηµα Τεχνολογίας Ατοµική Εργασία Στράτος Χατζηδάκης Σχολικό έτος : 2004-05 Καθηγητής Τεχνολογίας: Καλλής Κωνσταντίνος 1 Κεφάλαιο 1 ο Μεταφορές και Επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Το Αερόστατο. Ζαφειράκη Μαρία. Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Αερόστατο. Ζαφειράκη Μαρία. Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Αερόστατο Ζαφειράκη Μαρία Μαθήτρια Α2 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ» 1/4 Κωδικός Δραστηριότητας. Περιγραφή Δραστηριότητας

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ» 1/4 Κωδικός Δραστηριότητας. Περιγραφή Δραστηριότητας ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ» 1/4 Κωδικός Δραστηριότητας Επίπεδο Περιγραφή Δραστηριότητας 49.39.2 5 Μεταφορές επιβατών με τελεφερίκ και ανελκυστήρες χιονοδρομικών κέντρων 49.39.20 6 Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος ονειρεύτηκε να γίνει ο άρχοντας των αιθέρων. Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος, ο Βελλεροφόντης πάνω στο φτερωτό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Γιατί Οικολογική Οδήγηση; Η έννοια της αυτοκίνησης είναι συνδεδεμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ"

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Περιγραφή Τομέας Προτεραιότητας : Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 49.39.2 5 Μεταφορές επιβατών με τελεφερίκ και ανελκυστήρες χιονοδρομικών κέντρων 6. Τουρισμός Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 49.39.20 6 Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Τεχνολογική Ενότητα. 2. Τεχνολογικό Επίτευγμα. 3. Σχέδιο-Σκαρίφημα. 4. Χρονοδιάγραμμα Εργασιών. 5. Πίνακας Κόστους-Προüπολογισμού

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Τεχνολογική Ενότητα. 2. Τεχνολογικό Επίτευγμα. 3. Σχέδιο-Σκαρίφημα. 4. Χρονοδιάγραμμα Εργασιών. 5. Πίνακας Κόστους-Προüπολογισμού ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τεχνολογική Ενότητα 2. Τεχνολογικό Επίτευγμα 3. Σχέδιο-Σκαρίφημα 4. Χρονοδιάγραμμα Εργασιών 5. Πίνακας Κόστους-Προüπολογισμού 6. Φωτογραφίες Κατασκευής Μακέτας 7. Πηγές ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ"

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ" Κωδικός Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗ 49.39.2 5 Μεταφορές επιβατών με τελεφερίκ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδία 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ. Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βλαχοδιονυσοπούλου.

Σχεδία 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ. Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βλαχοδιονυσοπούλου. 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Σχεδία Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βλαχοδιονυσοπούλου Τμήμα: Α1 Καθηγητης: Σιάφης Β. Νικαία, Μάιος 2018. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/0195(COD) της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/0195(COD) της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού 15.10.2010 2010/0195(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ. Η ανάλυση της κίνησης μας εξαρτάται από την ταχύτητα του παρατηρητή.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ. Η ανάλυση της κίνησης μας εξαρτάται από την ταχύτητα του παρατηρητή. Η ανάλυση της κίνησης μας εξαρτάται από την ταχύτητα του παρατηρητή. Η ανάλυση της κίνησης μας έχει σχέση με ένα σύστημα αναφοράς Η ανάλυση της κίνησης μας εξαρτάται από την ταχύτητα του παρατηρητή. Η

Διαβάστε περισσότερα

Leonardo Da Vinci. Βάρκα με λεπίδες. Διάσταση: CM. 97 x 163 x 165

Leonardo Da Vinci. Βάρκα με λεπίδες. Διάσταση: CM. 97 x 163 x 165 Leonardo Da Vinci Είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο Leonardo Da Vinci, υπήρξε μία προσωπικότητα με ιδιαίτερη ευφυΐα και εφευρετικότητα. Οι μελέτες και οι ανακαλύψεις του, υπήρξαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Την επιµέλεια της εργασίας είχε η δασκάλα της τάξης, Ειρήνη Ιατράκη

Την επιµέλεια της εργασίας είχε η δασκάλα της τάξης, Ειρήνη Ιατράκη Εργασία Ευέλικτης Ζώνης από τους µαθητές της Γ τάξης Τα θέµατα της εργασίας µας: Α. «Μέσα Συγκοινωνίας και Μεταφοράς: Από τον τροχό µέχρι το διαστηµικό λεωφορείο» Β. «Κυκλοφοριακή Αγωγή» Σχολικό έτος 2

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας γνωρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Β Γυμνασίου Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας γνωρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Β Γυμνασίου Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωγραφία 1. Περιγραφή Ταξιδεύοντας γνωρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Β Γυμνασίου Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωγραφία Μια πρώτη γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γίνει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ Το 19ο αιώνα κατασκευάστηκε το πρώτο αεροπλάνο από το Ρώσο εφευρέτη Α.Φ. Μοζάισκη. Η συσκευή έκανε μικρή πτήση. Αργότερα, στο τέλος του αιώνα, ο Χ. Μαξίμ στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ_ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ 2/6

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ_ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ 2/6 Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚ50.10.19.04 8 Υπηρεσίες θαλάσσιων και παράκτιων μεταφορών επιβατών με πλοία που ενεργούν πλόες εσωτερικού 6. Τουρισμός Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚ50.10.19.05 8 Υπηρεσίες μεταφορών επιβατών

Διαβάστε περισσότερα

SEA DIAMOND Μια περιβαλλοντική Καταστροφή σε Εξέλιξη. Αλέξανδρος Ιάκωβος Συρίγος Β2 Λυκείου

SEA DIAMOND Μια περιβαλλοντική Καταστροφή σε Εξέλιξη. Αλέξανδρος Ιάκωβος Συρίγος Β2 Λυκείου SEA DIAMOND Μια περιβαλλοντική Καταστροφή σε Εξέλιξη Αλέξανδρος Ιάκωβος Συρίγος Β2 Λυκείου Η ρύπανση των θαλασσών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του περιβάλλοντος. Έχει συνέπειες σε ουσιώδεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΜΑ ΦΟΡΤΗΓΟ

ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΜΑ ΦΟΡΤΗΓΟ 4ο Γυμνάσιο Λαμίας Σχολ. Έτος Τμήμα Α2 2014-15 ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΘΕΜΑ ΦΟΡΤΗΓΟ Εργασία της μαθήτριας Αποστολία Μαρία Κοσμά ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1.ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 2.ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΟΡΤΗΓΟΥ 3.ΤΕΧΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το Αυτοκίνητο. Φυλλακτός Άγγελος. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Αυτοκίνητο. Φυλλακτός Άγγελος. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Αυτοκίνητο Φυλλακτός Άγγελος Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2701 /

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2701 / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2701 /19-05-2016 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2014 Παράγει ενέργεια το σώμα μας; Πράγματι, το σώμα μας παράγει ενέργεια! Για να είμαστε πιο ακριβείς, παίρνουμε ενέργεια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 12 - Η ωρίμανση της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 12 - Η ωρίμανση της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 12 - Η ωρίμανση της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Αίθουσα με μηχανές στο εργοστάσιο Chemnitz του Richard Hartmann (1868) Η ωρίμανση της βιομηχανικής επανάστασης Εκβιομηχάνιση οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Μεταφορές & Επικοινωνίες

Ενότητα: Μεταφορές & Επικοινωνίες Γραπτή εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας 2 ο Γυμνάσιο Μετ/σης Έτος:2015-2016 Μαθήτρια: Ματίνα Τέγου Ενότητα: Μεταφορές & Επικοινωνίες 1 Περιεχόμενα 1. Ανάλυση της γενικής τεχνολογικής ενότητας στην οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ CPV ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (15) ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 Περιγραφή CPV

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ CPV ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ (15) ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2 Περιγραφή CPV ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ Γ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΠΕΡΙΠΤ. (α) ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤ. (9) ΤΗΣ ΠΑΡ. 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ Όνομα : Λάζαρος Επίθετο : Γκαγκαλέτσιος Τάξη : Α Τμήμα : Α1 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Ανάλυση της τεχνολογικής ενότητας 2 στην οποία ανήκει το έργο ΕΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη»

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» «Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» ρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ «ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑ. Πρόεδρος.Σ. ΟΑΣΑ

ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ «ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑ. Πρόεδρος.Σ. ΟΑΣΑ ΗΜΕΡΙ Α ΤΕΕ «ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ηµήτριος Α. Τσαµπούλας, Καθηγητής ΕΜΠ Πρόεδρος.Σ. ΟΑΣΑ ΑΘΗΝΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 οµή Παρουσίασης 1. Υφιστάµενη κατάσταση στην Πρωτεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΘΙΜΟΥ ΕΛΕΝΑ-04107602, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-04107601 6 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Σ.ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΑ ΠΟΛ 1177/2018

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΑ ΠΟΛ 1177/2018 Πειραιάς 9/10/2018 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΑ ΠΟΛ 1177/2018 ΘΕΜΑ: Όροι και προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του όρου εκτέλεσης πλόων ανοιχτής θάλασσας για την απαλλαγή από ΦΠΑ σύμφωνα με την περ. α)

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Αναμφισβήτητα οι μεταφορές έχουν θεμελιώδη σημασία για την οικονομία και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μέρη Της Παρουσίασης Ιστορική Αναδρομή των Ενεργειακών Εξελίξεων Η Ενέργεια στο μέλλον Παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) Οι μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Κλάδος Σκαφών & Μεταφορών Προγράμματα Ασφάλισης Σκαφών Mare Basic & Mare Extra, Νομική Προστασία

Κλάδος Σκαφών & Μεταφορών Προγράμματα Ασφάλισης Σκαφών Mare Basic & Mare Extra, Νομική Προστασία Κλάδος Σκαφών & Μεταφορών Προγράμματα Ασφάλισης Σκαφών Mare Basic & Mare Extra, Νομική Προστασία ΚΛΑΔΟΣ ΣΚΑΦΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ // ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΚΑΦΩΝ 2 3 Ασφαλίσεις Σκαφών Ο Κλάδος Ασφάλισης Σκαφών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Αγνή XIONOY του Κωνσταντίνου (Α. Μ. 032/02) Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΕΣ. Τα πλεονεκτήματα των μηχανών είναι τα ακόλουθα: 1) Δεν υπάρχει όριο στη δύναμη και στην αντοχή των μηχανών.

ΜΗΧΑΝΕΣ. Τα πλεονεκτήματα των μηχανών είναι τα ακόλουθα: 1) Δεν υπάρχει όριο στη δύναμη και στην αντοχή των μηχανών. ΜΗΧΑΝΕΣ Μηχανή ονομάζουμε κάθε επινόηση του ανθρώπου που αυξάνει τη δύναμη του και την απόδοση του και διευκολύνει την εργασία του. Πιο ειδικά, μηχανή ονομάζουμε κάθε συσκευή που χρησιμοποιείτε για την

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

E Λ Λ Η N I K H Σ T A T Ι Σ Τ Ι Κ Η. Η μ ε ρ ο λ ό γ ι ο. α ν α κ ο ι ν ώ σ ε ω ν Δ Ε Λ Τ Ι Ω Ν Τ Υ Π Ο Y

E Λ Λ Η N I K H Σ T A T Ι Σ Τ Ι Κ Η. Η μ ε ρ ο λ ό γ ι ο. α ν α κ ο ι ν ώ σ ε ω ν Δ Ε Λ Τ Ι Ω Ν Τ Υ Π Ο Y E Λ Λ Η N I K H Σ T A T Ι Σ Τ Ι Κ Η Α Ρ Χ Η Η μ ε ρ ο λ ό γ ι ο α ν α κ ο ι ν ώ σ ε ω ν Δ Ε Λ Τ Ι Ω Ν Τ Υ Π Ο Y 2 01 5 2 0 1 5 2 0 1 5 2 0 1 5 2 0 1 5 Δ Ε Λ Τ ΙΑ ΤΥ Π Ο Υ Χ ΡΟ Ν Ο Σ Α Ν ΑΦ Ο Ρ Α Σ Η Μ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4438, (Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ (ΑΡ.

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4438, (Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ (ΑΡ. Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4438, 4.4.2014 Ν. 43(Ι)/2014 43(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ (ΑΡ. 4) ΤΟΥ 2013 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 39(I)/2019 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4693 Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 245 Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019 εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά»

Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά» Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά» Τα αίτια και κίνητρα των ανακαλύψεων Η αναζήτηση νέων εμπορικών δρόμων προς την Ανατολή Επιθυμία για τα αγαθά της Ανατολής (μεταξωτά

Διαβάστε περισσότερα

EÓfiÙËÙ B KINH H KAI YNAMH

EÓfiÙËÙ B KINH H KAI YNAMH EÓfiÙËÙ B 8. EÈÛ ÁˆÁ ÛÙËÓ Î ÓËÛË ÙˆÓ ÛˆÌ ÙˆÓ 9. Ó ÌÂÈ 10. H ÌÂÙ ÙfiappleÈÛË, Ë Ù ÙËÙ, Ë Ó ÌË Â Ó È È Ó ÛÌ Ù 11. B ÚÔ - B Ú ÙËÙ - Â Ô Ú ÙËÙ 12. ÛË ÚÔ Î È Ì 13. ÂÛË appleô ÛÎÔ Ó Ù ÛÙÂÚ KINH H KAI YNAMH

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ - ΚΑΛΥΨΕΙΣ - ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (Ε.Ι.Χ. ΚΑΙ Φ.Ι.Χ.)

ΟΡΟΙ - ΚΑΛΥΨΕΙΣ - ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (Ε.Ι.Χ. ΚΑΙ Φ.Ι.Χ.) H International Real Insurance, με συνεχόμενη επιτυχή παρουσία στον κλάδο οδικής βοήθειας στην ασφαλιστική αγορά, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των καιρών, και βασιζόμενη στην εμπειρία & αξιοπιστία της,

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Ασφάλισης Σκαφών Αναψυχής. Mare / Νομική Προστασία

Προγράμματα Ασφάλισης Σκαφών Αναψυχής. Mare / Νομική Προστασία Προγράμματα Ασφάλισης Σκαφών Αναψυχής Mare / Νομική Προστασία ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ 2 3 01 Ασφαλίσεις Σκαφών Ο κλάδος ασφάλισης σκαφών περιλαμβάνει τις υποχρεωτικές από το νόμο καλύψεις αστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ : Γκότση Ζήσης Σαμουν Αιλα Τρομπέτα Ελεινα Τσιτσιριδακη Σοφία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ : Γκότση Ζήσης Σαμουν Αιλα Τρομπέτα Ελεινα Τσιτσιριδακη Σοφία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ : Γκότση Ζήσης Σαμουν Αιλα Τρομπέτα Ελεινα Τσιτσιριδακη Σοφία Τα θέματα μας Εμπορική ναυτιλία Ναυτιλία και περιβάλλον Ναυτιλία και τουρισμός Ναυτικά ατυχήματα ΠΡΟΛΟΓΟΣ Φέτος

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Μέτρα Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Μέτρα Αντιμετώπισης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης 1. Κατηγοριοποίηση Οχημάτων για την Εφαρμογή των Μέτρων Η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προϋποθέτει την κατηγοριοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 2 ο ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 2 ο ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 2 ο ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2008 2009 Η «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ- ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : Μιτζιφίρης Αθανάσιος, Ιωακείμ Αντώνιος ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Βασίλαινας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ 03/10/2018 VMC TEXNIKH E.E. Νηρέως 10 Π.Φάληρο 17561 τηλ:(210)9854850 fax.:(210)9858929 email: info@vmconsulting.gr www.vmconsulting.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Ολα τα παιδιά που συμμετείχαν στο PROJECT της κλιματικής αλλαγής συνεργαστήκαν και έβγαλαν κάποιες ερωτήσεις. Στις ερωτήσεις αυτές απάντησαν 70 άτομα. Από

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 1 1. Tο ΕΚΣΕΔ έχει ως αποστολή την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα στην περιοχή ευθύνης του (Search and rescue region

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο και αερόπλοια. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΙΑΠΗ ΠΕ04.05 MEd PhD

Υδρογόνο και αερόπλοια. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΙΑΠΗ ΠΕ04.05 MEd PhD Υδρογόνο και αερόπλοια ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΗ ΚΑΤΣΙΑΠΗ ΠΕ04.05 MEd PhD Στο πείραμα της αντίδρασης του Mg με το HCl διαπιστώσαμε ότι το υδρογόνο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα Την ιδιότητα αυτή αξιοποίησε πρώτος

Διαβάστε περισσότερα

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης 2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: 2016-2017 Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης Ομαδική Εργασία: Λιοδάκη Χριστίνα και Λιοδάκης Ζαχαρίας. 1.Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Κούρογλου Αλέξανδρος. Μαθητής Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Κούρογλου Αλέξανδρος. Μαθητής Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Τα Robot Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot Κούρογλου Αλέξανδρος Μαθητής Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο

Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο Μαρία Φωτιάδου Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΕ Poseidon Med II: Το όχημα

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Σχολικό έτος Τάξη:Α1 Διονύσιος Μαγουλάς. Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας με θέμα:

2 ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Σχολικό έτος Τάξη:Α1 Διονύσιος Μαγουλάς. Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας με θέμα: 2 ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Σχολικό έτος 2017-2018 Τάξη:Α1 Διονύσιος Μαγουλάς Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας με θέμα: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Ανάλυση της γενικής τεχνολογικής ενότητας στην οποία ανήκει το έργο.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 10 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 2. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΜΑΘΗΜΑ 10 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 2. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 10 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 2. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ι. ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Τα αεροπορικά ταξίδια επέτρεψαν να χτιστούν εκπληκτικά θέρετρα σε αποµακρυσµένα νησιά, έχουν ενδυναµώσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν ήταν ένα επεισόδιο με αρχή και τέλος ακόμη

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση καυσίμων στις μεταφορές

Εξοικονόμηση καυσίμων στις μεταφορές Ο ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 29-30 ΜΑΪΟΥ 2009 Εξοικονόμηση καυσίμων στις μεταφορές Δρ. Δημήτρης Δημητρίου 1 Μεταφορές και Καύσιμα Βασικές Διαπιστώσεις Μεταφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ. ΟΝΟΜΑ: Κώστας. ΕΠΩΝΥΜΟ: Κονιδάρης. Σχολικό έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μιάμη Αθηνά [1]

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ. ΟΝΟΜΑ: Κώστας. ΕΠΩΝΥΜΟ: Κονιδάρης. Σχολικό έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μιάμη Αθηνά [1] ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ ΟΝΟΜΑ: Κώστας ΕΠΩΝΥΜΟ: Κονιδάρης Σχολικό έτος: 2016-2017 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μιάμη Αθηνά [1] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Επικοινωνία και Μεταφορές..2 Ιστορική Εξέλιξη 3-7 Χρησιμότητα του ανελκυστήρα...8

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 19/03/2014 Πόσα παιδιά (

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Ε και Στ. Δάσκαλοι Σύμβουλοι ΣΧ.Τ. Ειρήνη Πετράκη Παναγιώτης Θεοδώρου

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Ε και Στ. Δάσκαλοι Σύμβουλοι ΣΧ.Τ. Ειρήνη Πετράκη Παναγιώτης Θεοδώρου Σχεδιασμός και Τεχνολογία Ε και Στ Δάσκαλοι Σύμβουλοι ΣΧ.Τ. Ειρήνη Πετράκη Παναγιώτης Θεοδώρου ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Τα πρώτα φώτα τροχαίας! Η ιστορία των φαναριών ξεκινάει πριν τεθεί σε κυκλοφορία το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας Μαρία Φωτιάδου Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ. Το ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο και οι προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

6/5/2014. Καλές Πρακτικές για Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα και Πράσινες Μεταφορές. Κινητικότητα. Τομέας Μεταφορών. Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020

6/5/2014. Καλές Πρακτικές για Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα και Πράσινες Μεταφορές. Κινητικότητα. Τομέας Μεταφορών. Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020 Καλές Πρακτικές για Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα και Πράσινες Μεταφορές Κινητικότητα Η κινητικότητα είναι το κλειδί της ποιότητας ζωής μας και είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Dr

Διαβάστε περισσότερα

Οι μεγαλύτερες επιδημίες που γνώρισε ο κόσμος

Οι μεγαλύτερες επιδημίες που γνώρισε ο κόσμος Οι μεγαλύτερες επιδημίες που γνώρισε ο κόσμος Μάθημα : Ερευνητική Εργασία (Project) Θέμα : Ασθένειες μάστιγες και επιδημίες του παρελθόντος Νατσιός Ιωάννης Α 3 Ως επιδημία (επί + δήμος) χαρακτηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.4412/

ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.4412/ ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.4412/2016 297 Προσάρτημα Γ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α I ΚΩΔΙΚΟΙ CPV ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤHN ΥΠΟΠΕΡΙΠΤ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ / ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Διάταξη Έναρξη ισχύος Αφορά Ορίζει Όρια Ασφάλισης Απόφαση ΥΕΝ 3131.1/03/1999

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Πράσινες συνήθειες: Μετακινήσεις φιλικές στο περιβάλλον

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Πράσινες συνήθειες: Μετακινήσεις φιλικές στο περιβάλλον Πως οι μετακινήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής; Η εξοικονόμηση πόρων και κυρίως ενέργειας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας για τις μεταφορές και

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΒΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΙΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΑΛΑΚΟΣ ΚΑΖΑΤΖΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΙΣΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΝΕΖΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΒΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΙΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΑΛΑΚΟΣ ΚΑΖΑΤΖΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΙΣΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΝΕΖΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΚΑΝΕΛΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣΔΙΒΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΣΤΙΓΚΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΗΝΤΡΟΥΣΩΤΗΡΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣΓΑΛΑΚΟΣ ΣΟΦΙΑΚΑΖΑΤΖΙΔΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥΔΕΣΠΟΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ικαιώµατα επιβατών σιδηροδροµικών µεταφορών

ικαιώµατα επιβατών σιδηροδροµικών µεταφορών MEMO/10/282 Βρυξέλλες, 29 Ιουνίου 2010 ικαιώµατα επιβατών σιδηροδροµικών µεταφορών Γιατί θεσπίστηκαν τα δικαιώµατα των επιβατών σιδηροδροµικών µεταφορών; Η τρίτη δέσµη νοµοθετικών µέτρων για τους σιδηροδρόµους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΩΤΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΠΛΩΤΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΛΩΤΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Οι πλωτοί γερανοί είναι ικανοί να πραγµατοποιήσουν ειδικές εργασίες ανέγερσης και εκφόρτωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ονοματεπώνυμο: Βάσκο Ντά Γκάμα Χρονολογία γέννησης:3 Σεπτεμβρίου 1449 Χρονολογία θανάτου:3 Ιανουαρίου 1524 Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ανακαλύψεις: Ανακάλυψε

Διαβάστε περισσότερα

Οι 7 εφευρέτες που έπεσαν θύματα των ίδιων των εφευρέσεών τους [Video] Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 29 Φεβρουάριος :27

Οι 7 εφευρέτες που έπεσαν θύματα των ίδιων των εφευρέσεών τους [Video] Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 29 Φεβρουάριος :27 Μπορεί οι εμπνεύσεις τους να έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για να αλλάξει ο κόσμος ωστόσο η σχέση κάποιων δημιουργών με τα δημιουργήματά τους υπήρξε μοιραία... Λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες οδηγήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 01/42/ΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ (ΣΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΑ ΠΟΛ 1177/2018, ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛ. 1240/

ΚΥΑ ΠΟΛ 1177/2018, ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛ. 1240/ ΚΥΑ ΠΟΛ 1177/2018, ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛ. 1240/27.12.2018 Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής 1. Για τα πλοία που εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική, ή βιομηχανική, ή αλιευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Μαρτίου 2017 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Μαρτίου 2017 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 3 Μαρτίου 17 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ναυτικά ατυχήµατα Ελληνικών Εµπορικών Πλοίων, 1 ΚΟΧ και άνω: 16 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Α2 έτος 2014-15 Ομάδα Β. Ενότητα: Μεταφορές-Επικοινωνίες Θέμα: Αεροπλάνα! Εργασία της μαθήτριας: Κύρκου Μυρτώ

Τμήμα: Α2 έτος 2014-15 Ομάδα Β. Ενότητα: Μεταφορές-Επικοινωνίες Θέμα: Αεροπλάνα! Εργασία της μαθήτριας: Κύρκου Μυρτώ Τμήμα: Α2 έτος 2014-15 Ομάδα Β Ενότητα: Μεταφορές-Επικοινωνίες Θέμα: Αεροπλάνα! Εργασία της μαθήτριας: Κύρκου Μυρτώ Αεροπλάνα! Ενότητα 1 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Τεχνολογία είναι η επιστήμη και η τέχνη της

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική των Μεταφορών

Οικονομική των Μεταφορών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Άμεσο κόστος παραγωγής μεταφορικών υπηρεσιών Σωκράτης Μπάσμπας Άδειες Χρήσης 1. Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Ασφάλισης Σκαφών Αναψυχής. Mare

Προγράμματα Ασφάλισης Σκαφών Αναψυχής. Mare Προγράμματα Ασφάλισης Σκαφών Αναψυχής Mare ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ 2 3 01 Ασφαλίσεις Σκαφών Ο κλάδος ασφάλισης σκαφών περιλαμβάνει τις υποχρεωτικές από το νόμο καλύψεις αστικής ευθύνης καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/0301(COD) της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/0301(COD) της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού 28.1.2011 2010/0301(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες σε αντιπαράθεση άλογα, ηλεκτρικά φορτηγά και η εκμηχάνιση των μετακινήσεων στις αμερικανικές πόλεις,

Τεχνολογίες σε αντιπαράθεση άλογα, ηλεκτρικά φορτηγά και η εκμηχάνιση των μετακινήσεων στις αμερικανικές πόλεις, Τεχνολογίες σε αντιπαράθεση άλογα, ηλεκτρικά φορτηγά και η εκμηχάνιση των μετακινήσεων στις αμερικανικές πόλεις, 1900-1925 Η τεχνολογική πρόοδος και οι ιερείς της, σήμερα. Προβληματισμοί H τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Το Πλοίο. Βλάσιος Κωσταντίνος. Μαθητής Α1 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Πλοίο. Βλάσιος Κωσταντίνος. Μαθητής Α1 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Πλοίο Βλάσιος Κωσταντίνος Μαθητής Α1 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Περίληψη Η επιθυμία

Διαβάστε περισσότερα

Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας

Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας 2η Εβδομάδα Ενέργειας ΙΕΝΕ Ημερίδα ΙΕΝΕ/ΥΜΕ για Πράσινες Μεταφορές Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας για μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Το Αυτοκίνητο. Παπαδόπουλος Θεόδωρος. Μαθητής Β3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το Αυτοκίνητο. Παπαδόπουλος Θεόδωρος. Μαθητής Β3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το Αυτοκίνητο Παπαδόπουλος Θεόδωρος Μαθητής Β3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ποιότητα ζωής στα Ιωάννινα σήμερα

Η ποιότητα ζωής στα Ιωάννινα σήμερα Η ποιότητα ζωής στα Ιωάννινα σήμερα Μάιος 2008 PI0821 / Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 28 Μαρτίου 2018 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 28 Μαρτίου 2018 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 28 Μαρτίου 218 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ναυτικά ατυχήµατα Ελληνικών Εµπορικών Πλοίων 1 ΚΟΧ και άνω και πρόσωπα που έπαθαν ατύχηµα σε πλοία και θαλάσσιες περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ. Νο2

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ. Νο2 ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Νο2 Ήθελε να τ ακούσει... 1. Ο χειριστής ενός Galaxy C-5 µετά την προσγείωση και ενώ ελευθέρωνε τον διάδροµο βλέπει ένα Jumbo 747 να περιµένει στην αρχή του διαδρόµου

Διαβάστε περισσότερα