Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων"

Transcript

1 Κεφάλαιο 2 Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζεται η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων. Η προσέγγιση που προκρίνεται για την περιγραφή της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων στο παρόν βιβλίο είναι αυτή των σταθμισμένων καταλοίπων. Τα βασικά βήματα της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων με τη μέθοδο των σταθμισμένων καταλοίπων είναι: 1. Ορισμός της ισχυρής μορφής του προβλήματος. 2. Ορισμός της ασθενούς μορφής του προβλήματος. 3. Επιλογή προσεγγιστικών συναρτήσεων για τις άγνωστες εξισώσεις. 4. Επίλυση του συστήματος. Το παρόν κεφάλαιο επομένως διαρθρώνεται με τρόπο που να αντιστοιχεί στα παραπάνω βήματα. Αρχικά ορίζεται το πρόβλημα με τη βοήθεια της κλασικής εξίσωσης Poisson (Ενότητα 2.1). Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται το πρόβλημα ροής που περιγράφεται από την εξίσωση Poisson και δίνονται οι εξισώσεις πεδίου (Ενότητα 2.1.1) και οι συνοριακές συνθήκες (Ενότητα 2.1.2). Η σύνοψη των εξισώσεων σε διάφορες μορφές που συναντώνται στη βιβλιογραφία παρουσιάζονται στην Ενότητα Στη συνέχεια εξετάζεται η ασθενής διατύπωση του προβλήματος και συγκρίνεται με την αντίστοιχη ισχυρή μορφή (Ενότητα 2.2). Ακολουθεί η προσέγγιση της άγνωστης συνάρτησης που αποτελεί τη λύση των εξισώσεων του προβλήματος (Ενότητα 2.3). Εξηγείται η έννοια της προσεγγιστικής συνάρτησης στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων (Ενότητα 2.3.1), οι συναρτήσεις βάσης (Ενότητα 2.3.2) και πώς τα παραπάνω εφαρμόζονται στην ασθενή διατύπωση του προβλήματος (Ενότητα 2.3.3). Στη συνέχεια εξετάζεται η αντικατάσταση της συνάρτησης βάρους και επαναδιατυπώνεται η ασθενής μορφή του προβλήματος (Ενότητα 2.4). Ακολουθεί η σύγκριση της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων με την εξίσου διαδεδομένη μέθοδο των πεπερασμένων διαφορών (Ενότητα 2.5), όπου επισημαίνονται οι κύριες διαφορές τους. Τέλος δίνεται η εφαρμογή της μεθόδου στις εξισώσεις της ελαστοστατικής (Ενότητα 2.6), όπου εξετάζεται συνοπτικά το πρόβλημα της δισδιάστατης ελαστικότητας (Ενότητα 2.6.1). Για λόγους πληρότητας διατυπώνονται οι χαρακτηριστικές εξισώσεις και με την σρχή των δυνατών έργων (Ενότητα 2.6.2). Στο τέλος του κεφαλαίου παρατίθεται η σχετική βιβλιογραφία (Ενότητα 2.7). 2.1 Ορισμός του προβλήματος. Η εξίσωση Poisson Για την καλύτερη κατανόηση της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων εξετάζεται στη συνέχεια με ένα τυπικό πρόβλημα υπόγειας ροής [1], όπως δίνεται στο Σχήμα 2.1. Στο υπόψη σχήμα περιγράφεται η ροή του νερού ενός αδιαπέρατου φράγματος μέσω μίας διαπερατής εδαφικής στρώσης στη βάση του ταμιευτήρα.

2 56 2. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων αδιαπέρατο φράγμα h 1 h 2 h L y ροή διαπερατό έδαφος x αδιαπέρατος βράχος Σχήμα 2.1: Δισδιάστατο πρόβλημα υπόγειας ροής. Για ένα τυπικό στοιχείο μοναδιαίου πάχους και διαστάσεων dx και dy (βλ. Σχήμα 2.2) που βρίσκεται εντός της διαπερατής εδαφικής στρώσης του Σχήματος 2.1, η αρχή διατήρησης της μάζας ορίζει ότι θα πρέπει η συνολική ροή που εισέρχεται να είναι ίση με τη ροή που εξέρχεται. Επομένως ισχύει ότι: (q y q y+dy ) dx + (q x q x+dx ) dy = s (2.1) όπου q η ροή και s ένας όρος που αναφέρεται στην ύπαρξη επιπρόσθετης εισροής εκροής εντός του στοιχειώδους τμήματος που εξετάζεται. Η παραπάνω εξίσωση μπορεί να γραφτεί και ως: q y dxdy q x dxdy = s. (2.2) x Ο Νόμος του Darcy ορίζει τη ροή ως συνάρτηση μιας συνάρτησης δυναμικού ϕ ως q x = k ϕ x, (2.3) q y = k ϕ (2.4)

3 2.1 Ορισμός του προβλήματος. Η εξίσωση Poisson 57 q y q x q x+dx dy dx q y+dy Σχήμα 2.2: Τυπικό στοιχείο μοναδιαίου πάχους και διαστάσεων dx και dy. Αντικαθιστώντας τις παραπάνω εξισώσεις στην (2.2), προκύπτει ( k ϕ ) ( k ϕ ) = s (2.5) x x ( k ϕ ) + ( k ϕ ) = s (2.6) x x Η (2.6) μπορεί να γραφτεί και ως (k ϕ) = s (2.7) όπου ( ) η κλίση (div) μίας πραγματικής συνάρτησης πεδίου ( ) = ( ) x + ( ) (2.8) και ( ) η απόκλιση (grad) μίας διανυσματικής συνάρτησης ( ) = ( ) x x + ( ) y (2.9) αντίστοιχα. Η (2.7) αποτελεί μια εξίσωση που χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την περιγραφή προβλημάτων δυναμικού και είναι γνωστή και ως γενικευμένη εξίσωση Poisson. Η διαπερατότητα k και η συνάρτηση s μπορεί να είναι μεταβαλλόμενες χωρικά, δηλαδή μπορεί να ισχύει: k = k(x, y), (2.10) s = s(x, y). (2.11) Στην περίπτωση που η διαπερατότητα είναι σταθερή, τότε η (2.7) μπορεί να γραφτεί ως: k 2 ϕ = s (2.12) η οποία αποτελεί την έκφραση της κλασικής εξίσωσης Poisson. Στην παραπάνω εξίσωση 2 = = (2.13)

4 58 2. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων είναι ο τελεστής του Laplace. Στην περίπτωση που και ο όρος φόρτισης είναι μηδενικός, τότε η (2.12) απλοποιείται ακόμη περισσότερο και τελικώς εκφράζεται σύμφωνα με τα παραπάνω ως: ϕ = 0 (2.14) Η εξίσωση αυτή είναι γνωστή ως εξίσωση του Laplace. Οι λύσεις της εξίσωσης Laplace καλούνται αρμονικές συναρτήσεις Εξισώσεις πεδίου Η απόκλιση της συνάρτησης δυναμικού ϕ είναι ένα διάνυσμα g = ϕ, το οποίο, για την περίπτωση της δισδιάστατης ροής που εξετάζεται, δίνεται αναλυτικά ως: [ ] ϕ gx = x g y ϕ. (2.15) Το διάνυσμα της ροής q δίνεται από τον καταστατικό νόμο ή αναλυτικά q = kg = k ϕ, (2.16) [ qx q y ] = k ϕ x k ϕ, (2.17) ο οποίος αποτελεί έκφραση του νόμου του Darcy για ένα ισότροπο μέσο. Η ροή ως προς μία κατεύθυνση d που ορίζεται από το μοναδιαίο διάνυσμα d δίνεται ως: q d = q d = q T d = q x d x + q y d y (2.18) Η ροή q d είναι ένα βαθμωτό μέγεθος και χαρακτηρίζει τη μεταφορά του ρευστού προς τη δεδομένη κατεύθυνση. Στην ειδική περίπτωση που το διάνυσμα d είναι το κάθετο διάνυσμα n στο σύνορο Γ q, τότε γράφεται: q n = q n = q T n = q x n x + q y n y (2.19) ή Τέλος, η εξίσωση ισορροπίας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δίνεται ως: q x x + q y + s = 0, (2.20) q + s = 0. (2.21) Οι εξισώσεις (2.15), (2.16) και (2.21), που ονομάζονται και κινηματική εξίσωση, καταστατική εξίσωση και εξίσωση ισορροπίας αντίστοιχα, αποτελούν τις εξισώσεις πεδίου του προβλήματος Poisson Συνοριακές συνθήκες Οι τυπικές συνοριακές συνθήκες για το πρόβλημα Poisson ανήκουν σε μία από τις επόμενες κατηγορίες: 1. Η τιμή της συνάρτησης του δυναμικού ϕ είναι γνωστή και ίση με ˆϕ σε ένα τμήμα Γ ϕ του συνόρου Γ, δηλαδή ϕ = ˆϕ στο Γ ϕ. (2.22) 2. Η ροή q n κάθετα στο υπόλοιπο τμήμα του συνόρου Γ, που συμβολίζεται με Γ q, είναι γνωστή, είναι δηλαδή γνωστό το διάνυσμα: q n = q n = k ϕ n = ˆq στο Γ q. (2.23)

5 2.2 Ασθενής διατύπωση Σύνοψη των εξισώσεων Η κινηματική εξίσωση (2.15), η καταστατική εξίσωση (2.16), η εξίσωση ισορροπίας (2.21) και οι συνοριακές συνθήκες (2.22) και (2.23) αποτελούν τις εξισώσεις που περιγράφουν το μαθηματικό προσομοίωμα του φυσικού προβλήματος. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως διατυπώνεται μέσω του μαθηματικού του προσομοιώματος, ανήκει σε μια κατηγορία προβλημάτων που ονομάζονται προβλήματα συνοριακών τιμών. Συνοψίζοντας τα παραπάνω, θεωρείται χρήσιμο να διατυπωθούν οι εξισώσεις του προβλήματος με διαφορετικούς συμβολισμούς, όπως συχνά συναντώνται στη βιβλιογραφία [3]. 1. Σε μορφή πινάκων/διανυσμάτων: Ή ισοδύναμα: 2. Σε μορφή δεικτών: Κινηματική εξίσωση: ϕ = g στο V, Καταστατικός νόμος: kg = q στο V, Εξίσωση ισορροπίας: q + s = 0 στο V, Συνοριακές συνθήκες: ϕ = ˆϕ στο S ϕ, Συνοριακές συνθήκες: q n = ˆq στο S q. Κινηματική εξίσωση: grad ϕ = g στο V, Καταστατικός νόμος: kg = q στο V, Εξίσωση ισορροπίας: div q + s = 0 στο V, Συνοριακές συνθήκες: ϕ = ˆϕ στο S ϕ, Συνοριακές συνθήκες: q n = ˆq στο S q. Κινηματική εξίσωση: ϕ,i = g i στο V, Καταστατικός νόμος: kg i = q i στο V, Εξίσωση ισορροπίας: q i,i + s = 0 στο V, Συνοριακές συνθήκες: ϕ = ˆϕ στο S ϕ, Συνοριακές συνθήκες: q i n i = ˆq στο S q. (2.24) (2.25) (2.26) 3. Και τέλος σε πλήρη μορφή: Κινηματική εξίσωση: ϕ x = g x, ϕ = g y, στο V, Καταστατικός νόμος: kg x = q x, kg y = q y στο V, q x Εξίσωση ισορροπίας: x + q x + s = 0 στο V, x Συνοριακές συνθήκες: ϕ = ˆϕ στο S ϕ, Συνοριακές συνθήκες: q x n x + q y n y = ˆq στο S q. (2.27) 2.2 Ασθενής διατύπωση Η παραπάνω μορφή του προβλήματος, δηλαδή: k 2 ϕ = s (2.28) αποτελεί την επονομαζόμενη ισχυρή διατύπωση του προβλήματος Poisson, που είναι ένα πρόβλημα μερικών διαφορικών εξισώσεων. Ελάχιστα προβλήματα μερικών διαφορικών εξισώσεων που διατυπώνονται σε ισχυρή μορφή έχουν λύσεις κλειστού τύπου και για αυτό τον λόγο συνήθως επιχειρείται η προσεγγιστική επίλυσή τους μέσω της επαναδιατύπωσής τους σε ασθενή μορφή.

6 60 2. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων ς ασθενής μορφή (ή αλλιώς ασθενής διατύπωση) του προβλήματος ορίζεται η διατύπωση εκείνη του ίδιου προβλήματος που αντιστοιχεί και είναι ισοδύναμη με την ισχυρή του προβλήματος και δεν ισχύει σε κάθε σημείο αλλά στο σύνολο της εξεταζόμενης περιοχής. Η ασθενής διατύπωση του προβλήματος πραγματοποιείται ακολουθώντας τα παρακάτω τέσσερα βήματα [6]: 1. Πολλαπλασιάζεται η μερική διαφορική εξίσωση με μία τυχαία μεν, αλλά αποδεκτή συνάρτηση w = 0, η οποία ικανοποιεί τις συνοριακές συνθήκες w = 0 στο Γ ϕ. Η συνάρτηση w = 0 επιλέγεται καταρχήν έτσι ώστε το αρχικό πρόβλημα να μετατρέπεται [ ] από διανυσματικό σε βαθμωτό, π.χ. για το πρόβλημα ροής που εξετάζεται, επιλέγεται w =, έτσι ώστε (2 1) }{{} w T (k 2 ϕ s) }{{} (1 2) (2 1) = βαθμωτό }{{} (1 1) (2.29) 2. Ολοκληρώνεται το παραπάνω γινόμενο στο σύνολο της εξεταζόμενης περιοχής του προβλήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύψει μια διαφορική εξίσωση δεύτερης τάξης για το πρόβλημα Poisson που εξετάζεται στο παρόν κεφάλαιο. 3. Στη συνέχεια απομειώνεται ο βαθμός της διαφορικής εξίσωσης εφαρμόζοντας το θεώρημα ολοκλήρωσης του Green. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το φυσικό πρόβλημα περιγράφεται πλέον από μία διαφορική εξίσωση πρώτης τάξης. 4. Αντικαθίστανται τέλος οι συνοριακές συνθήκες. Επομένως η ασθενής διατύπωση του συγκεκριμένου προβλήματος οδηγεί σε μία βαθμωτή διανυσματική εξίσωση πρώτου βαθμού. Αναλυτικά εφαρμόζοντας τα παραπάνω βήματα και ξεκινώντας από την (2.28), η οποία δίνεται ως εξής, την πολλαπλασιάζουμε με την αποδεκτή συνάρτηση w, οπότε προκύπτει k 2 ϕ s = 0, (2.30) w T (k 2 ϕ s) = 0. (2.31) Θεωρούμε τώρα το ολοκλήρωμα G(w, ϕ) στην περιοχή του προβλήματος G(w, ϕ) = w T (k 2 ϕ s)d = 0 (2.32) το οποίο γράφεται και ως: G(w, ϕ) = Με ολοκλήρωση κατά Green του πρώτου όρου προκύπτει: G(w, ϕ) = w T k ϕd + w T k ϕn i d w T k 2 ϕd w T sd = 0. (2.33) Γ w T sd = 0 (2.34) ή αντικαθιστώντας τη συνθήκη στο σύνορο του προβλήματος και η οποία σύμφωνα με τα όσα περιγράφηκαν παραπάνω δίνεται από τη σχέση ˆq = k ϕn i : G(w, ϕ) = w T k ϕd + w T ˆqd w T sd = 0 (2.35) Γ Ο συνοριακός όρος μπορεί να αναλυθεί ως wˆqd = Γ w T ˆqd + Γ ϕ wˆqd Γ q (2.36)

7 2.3 Προσέγγιση της άγνωστης συνάρτησης 61 Επειδή όμως έχουμε θεωρήσει ότι για την τυχαία συνάρτηση w T ισχύει ότι w T = 0 στο Γ ϕ, έχουμε w T ˆqd = Γ w T ˆqd Γ q (2.37) και επομένως: G(w T, ϕ) = w T k ϕd + w T ˆqd w T sd = 0 (2.38) Γ q Παρατηρούμε ότι η παραπάνω διατύπωση περιλαμβάνει μόνο πρώτες παραγώγους αντί για τις δεύτερες παραγώγους του αρχικού προβλήματος. Αυτό οδηγεί σε ασθενέστερους περιορισμούς κατά την επιλογή των συναρτήσεων που αποτελούν πιθανές λύσεις του προβλήματος και για αυτό τον λόγο η παραπάνω διατύπωση ονομάζεται ασθενής. Συνοψίζοντας επομένως για το πρόβλημα, έχουμε την ισχυρή του διατύπωση: και την ασθενή του διατύπωση: οι οποίες θεωρούνται ισοδύναμες. 2.3 Προσέγγιση της άγνωστης συνάρτησης k 2 ϕ = s (2.39) w T k ϕd + w T ˆqd w T sd = 0 (2.40) Γ q Στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, η περιοχή του εξεταζόμενου προβλήματος χωρίζεται σε έναν πεπερασμένο αριθμό επιμέρους τμημάτων (ή αλλιώς και συνηθέστερα στοιχείων) και η προσέγγιση της άγνωστης συνάρτησης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η συνάρτηση του δυναμικού ϕ, επιχειρείται καταρχήν ανά στοιχείο [5]. Στη συνέχεια, η συνολική λύση του προβλήματος προκύπτει ως η σύνθεση των επιμέρους προσεγγιστικών λύσεων επί του πεπερασμένου αριθμού των στοιχείων στα οποία υποδιαιρείται η συνολική περιοχή του αρχικού προβλήματος. Επομένως η συνολική λύση του προβλήματος προκύπτει από την προσέγγιση της λύσης ανά στοιχείο, σε ένα σύνολο πεπερασμένου αριθμού στοιχείων που προσεγγίζουν την αρχική περιοχή. Στη διαδικασία αυτή οφείλεται και το όνομα της μεθόδου Η έννοια της προσεγγιστικής συνάρτησης στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων Αρχικά ας εξετάσουμε τις προσεγγίσεις των συναρτήσεων στο πλαίσιο της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων. Έστω f η συνάρτηση (συνεχής γραμμή) του Σχήματος 2.3 η οποία είναι συνεχής στο διάστημα [0, 1]. Αν είναι γνωστές οι τιμές της συνάρτησης στα σημεία x 1... x 5 που ισαπέχουν μεταξύ τους, τότε μπορούμε να προσεγγίσουμε την αρχική συνάρτηση f με την f h (διακεκομμένη γραμμή). Η προσεγγιστική συνάρτηση f h εμφανίζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 1. Είναι γραμμική κατά τμήματα. 2. Οι τιμές της προσεγγιστικής συνάρτησης f h ταυτίζονται με τις τιμές της άγνωστης συνεχούς συνάρτησης f στα σημεία x 1... x Εντός των επιμέρους τμημάτων που ορίζονται από τα σημεία x 1... x 5 η f h αποτελεί μία γραμμική προσέγγιση της άγνωστης συνάρτησης f. Αν τώρα η f h περιοριστεί σε ένα μόνο τμήμα, έστω e, τότε μπορούμε να ορίσουμε την αντίστοιχη γραμμική συνάρτηση f e ως: f e = ax + b (2.41) Τα a και b μπορεί να είναι διαφορετικά σε καθένα από τα πέντε τμήματα στα οποία υποδιαιρείται το διάστημα [0, 1] αλλά είναι σταθερά εντός των αντίστοιχων τμημάτων.

8 62 2. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων y x 0 = 0 x 1 x 2 x 3 x 4 x 5 = 1 x Σχήμα 2.3: Μία συνεχής συνάρτηση (έντονη γραμμή) και μία γραμμική προσέγγισή της (διακεκομμένη γραμμή) Συναρτήσεις βάσης Στο Σχήμα 2.3 θεωρήσαμε 6 σημεία x 0... x 5 τα οποία ισαπέχουν μεταξύ τους και ορίζουν τα αντίστοιχα 5 ίσα τμήματα. Γνωρίζουμε ότι στα άκρα του διαστήματος (x 0 = 0 και x 5 = 1) ισχύει ότι f(x) = 0 ενώ στα ενδιάμεσα σημεία f(x) 0. Ορίζουμε τώρα τέσσερις συναρτήσεις N i, i = για τα ενδιάμεσα σημεία (x 1, x 2, x 3, x 4 ), τα οποία στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων αποκαλούνται κόμβοι. Αντίστοιχα, τα τμήματα μεταξύ των σημείων i και i + 1 θα τα ονομάζουμε στη συνέχεια στοιχεία, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Ένα χαρακτηριστικό των συναρτήσεων που θέλουμε να έχουν οι συναρτήσεις N i που ορίζουμε περιγράφεται από την ακόλουθη εξίσωση: N i (x j ) = δ ij (2.42) όπου δ ij το Δέλτα του Kronecker, για το οποίο ισχύει: δ ij = { 1 αν i = j 0 αλλιώς. (2.43) Θέλουμε δηλαδή για τις συναρτήσεις N i να είναι ίσες με τη μονάδα μόνο στον αντίστοιχο κόμβο i που αναφέρονται και μηδέν σε όλους τους υπόλοιπους. Π.χ. για τη συνάρτηση N 3 που αντιστοιχεί στον κόμβο x 3 θέλουμε να ισχύει: { 1 αν x = x3 N 3 = (2.44) 0 αλλιώς. Από τα παραπάνω προκύπτει και ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό της γραμμικής συνάρτησης N i, ότι δηλαδή η N i είναι μη μηδενική μόνο στα τμήματα i και i + 1, στα τμήματα δηλαδή που έχουν κοινό τον κόμβο i. Οι συναρτήσεις N i, όπως περιγράφηκαν παραπάνω, δίνονται στο Σχήμα 2.4. Τώρα που έχουν οριστεί οι συναρτήσεις N i, ας δοκιμάσουμε να προσεγγίσουμε την αρχική συνάρτηση f. Παρατηρώντας το Σχήμα 2.4, διακρίνουμε ότι σε κάθε τμήμα στοιχείο αντιστοιχούν δύο συναρτήσεις N. Πιο συγκεκριμένα, για το στοιχείο i ( i στο Σχήμα 2.4), έχουμε τις συναρτήσεις N i και N i 1. Οι δύο αυτές συναρτήσεις μπορούν να παραστήσουν κάθε γραμμική συνάρτηση εντός του στοιχείου i. Η γραμμική προσέγγιση μπορεί να γραφτεί ως ο γραμμικός συνδυασμός των συναρτήσεων N i ως εξής: f h (x) = 5 f i N i (x) (2.45) i=0

9 2.3 Προσέγγιση της άγνωστης συνάρτησης 63 y N 1 (x 1 ) = 1 N 2 (x 2 ) = 1 N 3 (x 3 ) = 1 N 4 (x 4 ) = 1 f 1 f 2 f 3 f 4 f 0 = 0 e 1 e 2 e 3 e 4 e 5 f 5 = 0 x 0 = 0 x 1 x 2 x 3 x 4 x 5 = 1 x Σχήμα 2.4: Συναρτήσεις βάσης. Για τα σημεία x i, προκύπτει από την παραπάνω σχέση: Εισάγοντας τις (2.42) και (2.43) προκύπτει: f h (x i ) = f h (x i ) = 5 f j N j (x i ) (2.46) j=0 5 f j δ ij = f j (2.47) j=0 Από την παραπάνω εξίσωση συμπεραίνεται ότι η τιμή της προσεγγιστικής συνάρτησης f h στους κόμβους με συντεταγμένες x i, όπου i = 0,..., 5, ισούται με την τιμή του συντελεστή f i (σημειώνεται ότι f 0 = 0 και f 5 = 0). Αν γνωρίζουμε τις τιμές των συντελεστών f i στους κόμβους x i, τότε μπορούμε να προσεγγίσουμε με την f h την f Επιστροφή στην ασθενή διατύπωση του προβλήματος Επιστρέφουμε τώρα στην ασθενή διατύπωση του προβλήματος (2.40), δηλαδή, G(w, ϕ) = wk ϕd + wˆqd wsd = 0. (2.48) Γ q Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα, χωρίζουμε την περιοχή του προβλήματος σε υποπεριοχές (στοιχεία) ως: n el h = e (2.49) όπου h είναι η περιοχή στην οποία αναζητούμε την προσεγγιστική λύση της συνάρτησης του δυναμικού ϕ την οποία υποδιαιρούμε σε έναν αριθμό n el πεπερασμένων στοιχείων. e είναι η επιμέρους περιοχή που καταλαμβάνει το στοιχείο e. Τα ολοκληρώματα επί των στοιχείων μπορούν να αθροιστούν, επομένως μπορούμε να γράψουμε: ( )d ( )d = ( )d e (2.50) h e

10 64 2. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων Η ασθενής μορφή του προβλήματος μπορεί να επαναδιατυπωθεί προσεγγιστικά τώρα ως: G(w, ϕ) G h = wk ϕd e + wˆqdγ eq wsd e = 0. (2.51) e Γ eq e Για να είναι σωστά ορισμένο το παραπάνω πρόβλημα, τα ολοκληρώματα Γ eq wˆqdγ eq μεταξύ δύο γειτονικών στοιχείων θα πρέπει να αλληλοακυρώνονται. Αυτό συμβαίνει όταν οι συναρτήσεις ϕ και w είναι συνεχείς στην εξεταζόμενη περιοχή. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι δεν τίθεται κάποιος περιορισμός για τις παραγώγους των ϕ και w, οι οποίες μπορεί να είναι και ασυνεχείς στο. Οι συναρτήσεις που είναι συνεχείς σε ένα διάστημα αλλά έχουν ασυνεχείς παραγώγους ονομάζονται C 0 συναρτήσεις. Τώρα θεωρούμε τις συναρτήσεις N i με τις οποίες προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την άγνωστη συνάρτηση δυναμικού ϕ. Σύμφωνα με τα όσα προαναφέρθηκαν: n el ϕ ϕ h = N i ϕ i = N ϕ (2.52) Αντικαθιστώντας στην παραπάνω σχέση, προκύπτει: G(w, ϕ) G h = wk ϕd e + wˆqdγ eq wsd e = 0 (2.53) e Γ eq e = wk N ϕd e + wˆqdγ eq wsd e = 0. (2.54) e Γ eq e Και εφόσον οι τιμές ϕ είναι σταθερές, η παραπάνω σχέση γράφεται ως: G h = wk Nd e ϕ + wˆqdγ eq wsd e = 0. (2.55) e Γ eq e 2.4 Αντικατάσταση της συνάρτησης βάρους Αν τώρα θεωρήσουμε ότι οι συναρτήσεις βάρους w ταυτίζονται με τις συναρτήσεις βάσης, ισχύει δηλαδή ότι: w = Nw i (2.56) όπου w i τυχαίες παράμετροι, τότε μπορούμε να γράψουμε: G(w, ϕ) G h = wk Nd e ϕ + wˆqdγ eq wsd e = 0 (2.57) e Γ eq e = (Nw i )k Nd e ϕ + Nw iˆqdγ eq Nw i sd e = 0 (2.58) e Γ eq e Ομοίως, επειδή το w είναι σταθερό, μπορεί να βγει ως κοινός παράγοντας, οπότε έχουμε: [ ] w Nk Nd e ϕ + N ˆqdΓ eq Nsd e = 0 (2.59) e Γ eq e Επαναδιατυπώνοντας την παραπάνω σχέση προκύπτει: Nk Nd e ϕ + N ˆqdΓ eq Nsd e = 0 (2.60) e Γ eq e

11 2.5 Σύγκριση με τη μέθοδο των πεπερασμένων διαφορών 65 που αποτελεί και την έκφραση της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, αντικαθιστώντας προκύπτει το ακόλουθο γραμμικό σύστημα K = Nk Nd e (2.61) e f q = N ˆqdΓ eq (2.62) Γ eq f s = Nsd e (2.63) e K ϕ = f s f q (2.64) η επίλυση του οποίου οδηγεί στον προσδιορισμό των άγνωστων τιμών της συνάρτησης δυναμικού στους κόμβους των στοιχείων. 2.5 Σύγκριση με τη μέθοδο των πεπερασμένων διαφορών Η επίσης γνωστή μέθοδος των πεπερασμένων διαφορών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση της εξίσωσης του προβλήματος (2.28), δηλαδή: k 2 ϕ = s (2.65) ή αναλυτικότερα q x x + q x x + s = 0 (2.66) Σε αντίθεση με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει τη λύση του προβλήματος, η μέθοδος των πεπερασμένων διαφορών προσπαθεί να προσεγγίσει τις παραγώγους της διαφορικής εξίσωσης. Η προσέγγιση που χρησιμοποιείται στη μέθοδο των πεπερασμένων διαφορών στηρίζεται στα αναπτύγματα Taylor [2], το οποίο για την περίπτωση μίας συνάρτησης δύο μεταβλητών μπορεί να γραφτεί ως: όπου και u(x + h, y + k) = n m=0 ( 1 h m! x + k ) m u(x, y) + r n (2.67) r n = 1 ( h ( + 1)! x + k ) ( n + 1)u(x + θh, y + θk), 0 < θ 1. (2.68) Στις παραπάνω σχέσεις, h και k είναι το μήκος του βήματος στις διευθύνσεις x και y αντίστοιχα. Έστω τώρα για λόγους απλοποίησης ότι k = h (2.69) Τότε προκύπτει u m+1,n = u m,n + hu m,n,x + h2 u(x + h, y) := u m+1,n. (2.70) 2! um,n,xx + h3 3! um,n,xxx + O(h 4 ). (2.71) Στην παραπάνω εξίσωση θεωρείται ότι ο δείκτης, x υποδηλώνει μερική παραγώγιση ως προς x, δηλαδή: ( ),x = ( ) x. (2.72)

12 66 2. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων και Επιπροσθέτως με O(h n ) συμβολίζονται οι μεγαλύτεροι του n όροι. Αντίστοιχα τώρα γράφεται: Αν τώρα θεωρήσουμε ότι από τα παραπάνω προκύπτει για τη διεύθυνση x: u m 1,n = u m,n hu m,n,x + h2 2! um,n,xx h3 3! um,n,xxx + O(h 4 ) (2.73) u m,n+1 = u m,n + hu m,n,x + h2 2! um,n,xx h3 3! um,n,xxx + O(h 4 ) (2.74) u m,n 1 = u m,n hu m,n,x + h2 2! um,n,xx h3 3! um,n,xxx + O(h 4 ) (2.75) u m,n,x u m,n,xx u m,n,xxx (2.76) h 0 (2.77) u m,n,x = 1 [ u m+1,n u m,n] + O(h 4 ) h Διαφορά προς τα εμπρός (2.78) u m,n,x = 1 [ u m 1,n u m,n] + O(h 4 ) h Διαφορά προς τα πίσω (2.79) (2.80) Ομοίως κατά τη διεύθυνση y προκύπτει: Αν τώρα θεωρηθεί ότι: u m,n,y = 1 [ u m+1,n u m,n] + O(h 4 ) h Διαφορά προς τα εμπρός (2.81) u m,n,y = 1 [ u m 1,n u m,n] + O(h 4 ) h Διαφορά προς τα πίσω (2.82) u m,n,x, u m,n,xx u m,n,xxx (2.83) τότε προκύπτει κατά τη διεύθυνση x και y αντίστοιχα η κεντρική μέθοδος, η οποία διατυπώνεται ως: u m,n,xx = 1 h 2 [ u m+1,n 2u m,n + u m,n+1] + O(h 2 ) (2.84) u m,n,y = 1 h 2 [ u m+1,n 2u m,n + u m,n+1] + O(h 2 ) (2.85) Χωρίς να χάνεται η γενικότητα, η εξίσωση Poisson που εξετάζεται, για k = σταθερό και s = 0 (εξίσωση Laplace), μπορεί πλέον γραφτεί ως: ϕ m,n,xx (2.86) q x x + q x x + s = 0 (2.87) 2 ϕ x ϕ 2 = 0 (2.88) + ϕ m,n,xx + O(h 2 ) = 0 (2.89) Η τελευταία εξίσωση είναι γνωστή και ως ο κανόνας των πέντε σημείων, ο οποίος γραφικά δίνεται στο Σχήμα 2.5. Από τα όσα αναπτύχθηκαν γίνεται φανερό ότι η μέθοδος των πεπερασμένων διαφορών απαιτεί έναν σχετικά ορθοκανονικό κάναβο. Αυτός ο περιορισμός δεν υπάρχει στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων.

13 2.6 Εφαρμογή στις εξισώσεις της ελαστοστατικής 67 u 31 u 32 u 33 u 34 u 35 u 36 u 25 u 26 u 27 u 28 u 29 u 30 u 19 u 20 u 21 u 22 u 23 u 24 u 13 u 14 u 15 u 16 u 17 u 18 u 7 u 8 u 9 u 10 u 11 u 12 u 1 u 2 u 3 u 4 u 5 u 6 Σχήμα 2.5: Ο κανόνας των πέντε σημείων. 2.6 Εφαρμογή στις εξισώσεις της ελαστοστατικής Στη συνέχεια δίνεται συνοπτικά η εφαρμογή της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων και στις εξισώσεις της (ελαστο)-στατικής. Για ιστορικούς λόγους και για λόγους συχνής αναφοράς στη βιβλιογραφία [4] εξετάζεται η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων όπως ισοδύναμα προκύπτει από την αρχή των δυνατών έργων Εξισώσεις του προβλήματος Έστω η περιοχή του Σχήματος 2.6 με σύνορο Γ, το οποίο αποτελείται από το Γ u, στο οποίο είναι γνωστές οι μετακινήσεις, και το Γ σ, στο οποίο είναι γνωστές οι τάσεις, με Γ = Γ u Γ σ. Από τη θεωρία της δισδιάστατης ελαστικότητας γνωρίζουμε ότι ισχύουν οι εξής τρεις ομάδες εξισώσεων πεδίου: 1. Εξισώσεις ισορροπίας. σ x x + τ xy + p x = 0, (2.90) τ xy x + σ y + p y = 0, (2.91) όπου p x, p y είναι οι μαζικές δυνάμεις (π.χ. το βάρος) ανά μονάδα όγκου. Σε μητρωική μορφή, η παραπάνω εξίσωση γράφεται: x 0 0 x σ x σ y τ xy { + px p y } = 0, (2.92) L T σ + p = 0. (2.93)

14 68 2. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων Γ t Γ u Σχήμα 2.6: Η εξεταζόμενη περιοχή. 2. Ο καταστατικός νόμος (σχέσεις τάσεων-παραμορφώσεων). σ x σ y = C τ xy ε x ε x, (2.94) γ xy σ = Cε (2.95) όπου C το μητρώο υλικού, διαφορετικό για τις περιπτώσεις επίπεδης έντασης, επίπεδης παραμόρφωσης και αξονοσυμμετρίας. 3. Οι κινηματικές εξισώσεις (σχέσεις παραμορφώσεων-μετακινήσεων). ε x = u x x, (2.96) ε y = u y, (2.97) ε xy = 1 ( uy 2 x + u ) x. (2.98) Σε μητρωική μορφή, οι παραπάνω εξισώσεις γράφονται: 0 ε x ε x x ε y = ε y = { } 0 ux, (2.99) u γ xy 2ε y xy x ε = Lu (2.100) Οι εξισώσεις (2.93), (2.95) και (2.100) μαζί με τις συνοριακές συνθήκες στο Γ σ, σ T ˆn = P, ˆn διάνυσμα κάθετο στο σύνορο, (2.101)

15 2.7 Βιβλιογραφία 69 και στο Γ u, u = ū, (2.102) αποτελούν το γνωστό πρόβλημα συνοριακών τιμών, το οποίο αντίστοιχα σε μητρωική μορφή μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: L T σ + p = 0 σ = Cε στο σ T n = P, στο Γ σ (2.103) u = ū στο Γ ε = Lu u Διατύπωση των χαρακτηριστικών εξισώσεων με την αρχή των δυνατών έργων Η δυναμική ενέργεια Π(ε, u) δίνεται ως η διαφορά της εσωτερικής ενέργειας Π int μείον το έργο των εξωτερικών δυνάμεων που δρουν στο σώμα Π ext. Π = Π int Π ext (2.104) Όπου: Π int = Π ext = σt εd = 2 εt Cεd (2.105) u T pd + u T P dγσ (2.106) Γ σ Σύμφωνα με την αρχή της ελάχιστης δυναμικής ενέργειας, η δυναμική ενέργεια Π θα πρέπει να είναι η ελάχιστη (εφόσον το μητρώο C είναι θετικά ορισμένο). Το ελάχιστο βρίσκεται εκεί που το διαφορικό της (2.104) ισούται με το μηδέν, δηλαδή: δπ = δπ int δπ ext = 0 (2.107) Διαφορίζοντας επομένως τις (2.105) και (2.106) ως προς u, προκύπτει: δε T Cεd δu T pd δu T P dγσ = 0 (2.108) Γ σ που είναι γνωστή και ως η αρχή των δυνατών έργων. Εύκολα αποδεικνύεται ότι η (2.108) είναι ισοδύναμη της (2.60). 2.7 Βιβλιογραφία [1] Klaus-Jürgen Bathe. Finite element procedures. Klaus-Jurgen Bathe, [2] Richard L. Burden, J. Douglas Faires and Annette M. Burden. Numerical analysis. Nelson Education, [3] Carlos A. Felippa. Lecture notes in introduction to finite element methods, [4] G. P. Nikishkov. Introduction to the finite element method, [5] Gagandeep Singh. Short introduction to finite element method, [6] R. L. Taylor. FEAP A Finite Element Analysis Program, Version 7.5 User Manual. University of California at Berkeley, Berkeley, CA, 2005.

16 70 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής

Περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής Κεφάλαιο 5 Περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζονται οι περιπτώσεις συνοριακών συνθηκών οι οποίες συναντώνται σε προβλήματα γεωτεχνικής μηχανικής.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ- ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ NAVIER STOKES

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ- ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ NAVIER STOKES ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ- ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ NAVIER STOKES ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΕΙΡΟΣΤΟ ΟΓΚΟ ΡΕΥΣΤΟΥ Στο κεφάλαιο αυτό θα εξετάσουμε την ισορροπία των δυνάμεων οι οποίες ασκούνται σε ένα τυχόν σωματίδιο ρευστού.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Μερικές βασικές έννοιες διανυσματικού λογισμού

ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Μερικές βασικές έννοιες διανυσματικού λογισμού ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Μερικές βασικές έννοιες διανυσματικού λογισμού ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ 1. Oρισμοί Διάνυσμα ονομάζεται η μαθηματική οντότητα που έχει διεύθυνση φορά και μέτρο.

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών

Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις προβλήματα οριακών τιμών Οι παρούσες σημειώσεις αποτελούν βοήθημα στο μάθημα Αριθμητικές Μέθοδοι του 5 ου εξαμήνου του ΤΜΜ ημήτρης Βαλουγεώργης Καθηγητής Εργαστήριο Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55

ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55 ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 55 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ ΠΟΛΥΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3.. Εισαγωγή Αναφέρθηκε ήδη στο ο κεφάλαιο ότι η αναπαράσταση της ταλαντωτικής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών

Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών Κεφ. 7: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών 7. Εισαγωγή (ορισμός προβλήματος, αριθμητική ολοκλήρωση ΣΔΕ, αντικατάσταση ΣΔΕ τάξης n με n εξισώσεις ης τάξης) 7. Μέθοδος Euler 7.3

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των δυνάμεων που την διατηρούν είναι αντικείμενο της

Διαβάστε περισσότερα

x=l ηλαδή η ενέργεια είναι µία συνάρτηση της συνάρτησης . Στα µαθηµατικά, η συνάρτηση µίας συνάρτησης ονοµάζεται συναρτησιακό (functional).

x=l ηλαδή η ενέργεια είναι µία συνάρτηση της συνάρτησης . Στα µαθηµατικά, η συνάρτηση µίας συνάρτησης ονοµάζεται συναρτησιακό (functional). 3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΥΣ Η Μέθοδος των Πεπερασµένων Στοιχείων Σηµειώσεις 3. Ενεργειακή θεώρηση σε συνεχή συστήµατα Έστω η δοκός του σχήµατος, µε τις αντίστοιχες φορτίσεις. + = p() EA = Q Σχήµα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών

Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών Κεφ. 6Β: Συνήθεις διαφορικές εξισώσεις (ΣΔΕ) - προβλήματα αρχικών τιμών. Εισαγωγή (ορισμός προβλήματος, αριθμητική ολοκλήρωση ΣΔΕ, αντικατάσταση ΣΔΕ τάξης n με n εξισώσεις ης τάξης). Μέθοδος Euler 3. Μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ Η ανάλυση προβλημάτων δύο διαστάσεων με τη μέθοδο των Πεπερασμένων Στοιχείων περιλαμβάνει τα ίδια βήματα όπως και στα προβλήματα μιας διάστασης. Η ανάλυση γίνεται λίγο πιο πολύπλοκη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. Επικαμπύλια και Επιφανειακά Ολοκληρώματα. Γ.1 Επικαμπύλιο Ολοκλήρωμα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. Επικαμπύλια και Επιφανειακά Ολοκληρώματα. Γ.1 Επικαμπύλιο Ολοκλήρωμα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ Επικαμπύλια και Επιφανειακά Ολοκληρώματα Η αναγκαιότητα για τον ορισμό και την περιγραφή των ολοκληρωμάτων που θα περιγράψουμε στο Παράρτημα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα μεγέθη που

Διαβάστε περισσότερα

Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι

Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Διδάσκων: Καθηγητής Ι. Ρίζος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Πεπερασμένες και Διαιρεμένες Διαφορές Εισαγωγή Θα εισάγουμε την έννοια των διαφορών με ένα

Διαβάστε περισσότερα

Πεπερασμένες Διαφορές.

Πεπερασμένες Διαφορές. Κεφάλαιο 1 Πεπερασμένες Διαφορές. 1.1 Προσέγγιση παραγώγων. 1.1.1 Πρώτη παράγωγος. Από τον ορισμό της παραγώγου για συναρτήσεις μιας μεταβλητής γνωρίζουμε ότι η παράγωγος μιας συνάρτησης f στο σημείο x

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Βασίζεται στην εφαρμογή των παρακάτω βημάτων:. Το φυσικό πεδίο αναπαριστάται με ένα σύνολο απλών γεωμετρικών σχημάτων που ονομάζονται Πεπερασμένα Στοιχεία.. Σε κάθε στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική παραγώγιση εκφράσεις πεπερασμένων διαφορών

Αριθμητική παραγώγιση εκφράσεις πεπερασμένων διαφορών Αριθμητική παραγώγιση εκφράσεις πεπερασμένων διαφορών Οι παρούσες σημειώσεις αποτελούν βοήθημα στο μάθημα Αριθμητικές Μέθοδοι του 5 ου εξαμήνου του ΤΜΜ ημήτρης Βαλουγεώργης Καθηγητής Εργαστήριο Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Αριθμητική Ολοκλήρωση Εισαγωγή Έστω ότι η f είναι μία φραγμένη συνάρτηση στο πεπερασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Εισαγωγή στη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων Α. Θεοδουλίδης Η Μεθοδος των Πεπερασμένων στοιχείων Η Μέθοδος των ΠΣ είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Μηχανών I. Διάλεξη 20. Χειμερινό Εξάμηνο 2013 Τμήμα Μηχανολόγων Μηχ., ΕΜΠ

Δυναμική Μηχανών I. Διάλεξη 20. Χειμερινό Εξάμηνο 2013 Τμήμα Μηχανολόγων Μηχ., ΕΜΠ Δυναμική Μηχανών I Διάλεξη 2 Χειμερινό Εξάμηνο 213 Τμήμα Μηχανολόγων Μηχ., ΕΜΠ 1 Ανακοινώσεις Εξέταση Μαθήματος: 1/4/214, 12. Απαιτείται αποδεικτικό ταυτότητας Απαγορεύεται η παρουσία & χρήση κινητού!

Διαβάστε περισσότερα

υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος : Ε. Μ. Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 22.

υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος : Ε. Μ. Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι - 22. υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος: 0-0 ΥΝΑΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι -. - υναµική Μηχανών Ι Ακαδηµαϊκό έτος: 0-0 Cprigh ΕΜΠ - Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών - 0. Με επιφύλαξη παντός

Διαβάστε περισσότερα

4. Παραγώγιση πεπερασμένων διαφορών Σειρά Taylor Πολυωνυμική παρεμβολή

4. Παραγώγιση πεπερασμένων διαφορών Σειρά Taylor Πολυωνυμική παρεμβολή 4. Παραγώγιση Η διαδικασία της υπολογιστικής επίλυσης συνήθων και μερικών διαφορικών εξισώσεων προϋποθέτει την προσέγγιση της εξαρτημένης μεταβλητής και των παραγώγων της στους κόμβους του πλέγματος. Ειδικά,

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι βαθμωτό μέγεθος? Ένα μέγεθος που περιγράφεται μόνο με έναν αριθμό (π.χ. πίεση)

Τι είναι βαθμωτό μέγεθος? Ένα μέγεθος που περιγράφεται μόνο με έναν αριθμό (π.χ. πίεση) TETY Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Ενότητα ΙΙ: Γραμμική Άλγεβρα Ύλη: Διανυσματικοί χώροι και διανύσματα, μετασχηματισμοί διανυσμάτων, τελεστές και πίνακες, ιδιοδιανύσματα και ιδιοτιμές πινάκων, επίλυση γραμμικών

Διαβάστε περισσότερα

Q 12. c 3 Q 23. h 12 + h 23 + h 31 = 0 (6)

Q 12. c 3 Q 23. h 12 + h 23 + h 31 = 0 (6) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας Υδατικών Πόρων Μάθηµα: Τυπικά Υδραυλικά Έργα Μέρος 2: ίκτυα διανοµής Άσκηση E0: Μαθηµατική διατύπωση µοντέλου επίλυσης απλού δικτύου διανοµής

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορική ανάλυση ροής

Διαφορική ανάλυση ροής Διαφορική ανάλυση ροής Α. Παϊπέτης 6 ο Εξάμηνο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών ΜΕ και ΔΕ ροής: Διαφορές Οριακές και αρχικές συνθήκες Οριακές συνθήκες: Φυσική σημασία αλληλεπίδραση του όγκου ελέγχου με το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

4. Παραγώγιση πεπερασμένων διαφορών Σειρά Taylor Πολυωνυμική παρεμβολή

4. Παραγώγιση πεπερασμένων διαφορών Σειρά Taylor Πολυωνυμική παρεμβολή . Παραγώγιση Η διαδικασία της υπολογιστικής επίλυσης συνήθων και μερικών διαφορικών εξισώσεων προϋποθέτει την προσέγγιση της εξαρτημένης μεταβλητής και των παραγώγων της στους κόμβους του πλέγματος. Ειδικά,

Διαβάστε περισσότερα

13 ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

13 ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ETION 1 13 ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 13.1 Ορισµοί Μεγέθη Μια ποσότητα που εκφράζεται από ένα µόνο πραγµατικό αριθµό καλείται βαθµωτό µέγεθος. Μια ποσότητα που εκφράζεται από περισσότερους από έναν πραγµατικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΕΣΤΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΕΣΤΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2014 ΜΕΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΕΛΕΣΤΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2014 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 2 Μεγιστικός τελέστης στην μπάλα 2 2.1 Βασικό θεώρημα........................ 2 2.2 Γενική περίπτωση μπάλας.................. 6 2.2.1 Στο

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ολοκλήρωση της Εξίσωσης Κίνησης

Αριθμητική Ολοκλήρωση της Εξίσωσης Κίνησης Αριθμητική Ολοκλήρωση της Εξίσωσης Κίνησης Εισαγωγή Αριθμητική Ολοκλήρωση της Εξίσωσης Κίνησης: Δ18- Η δυναμική μετατόπιση u(t) είναι δυνατό να προσδιοριστεί με απ ευθείας αριθμητική ολοκλήρωση της εξίσωσης

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 3 Μαρτίου 2019 1 Τανυστής Παραμόρφωσης Συνοδεύον σύστημα ονομάζεται το σύστημα συντεταγμένων ξ i το οποίο μεταβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΥΝΑΜΗ

ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΥΝΑΜΗ Έργο και Ενέργεια ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΥΝΑΜΗ Έστω ένα σωμάτιο πάνω στο οποίο εξασκείται μια σταθερή δύναμη F. Έστω ότι η κίνηση είναι ευθύγραμμη κατά την διεύθυνση του διανύσματος F. Το έργο που

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις

Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Μαθηματικών Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις Χειμερινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 24-25, Διδάσκων: Α.Τόγκας ο φύλλο προβλημάτων Ονοματεπώνυμο - ΑΜ: ΜΔΕ ο φύλλο προβλημάτων Α. Τόγκας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ KΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ KΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ KΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ 1 1.1 Εισαγωγή... 1 1.2 Λύση ΔΕ, αντίστροφο πρόβλημα αυτής... 3 Ασκήσεις... 10 1.3 ΔΕ πρώτης τάξης χωριζομένων μεταβλητών... 12 Ασκήσεις... 15 1.4 Ομογενείς

Διαβάστε περισσότερα

y 1 (x) f(x) W (y 1, y 2 )(x) dx,

y 1 (x) f(x) W (y 1, y 2 )(x) dx, Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 07/1/017 Μέρος 1ο: Μη Ομογενείς Γραμμικές Διαφορικές Εξισώσεις Δεύτερης Τάξης Θεωρούμε τη γραμμική μή-ομογενή διαφορική εξίσωση y + p(x) y + q(x) y = f(x), x

Διαβάστε περισσότερα

10. Εισαγωγή στις Μεθόδους Πεπερασμένων Στοιχείων (ΜΠΣ)

10. Εισαγωγή στις Μεθόδους Πεπερασμένων Στοιχείων (ΜΠΣ) 10. Εισαγωγή στις Μεθόδους Πεπερασμένων Στοιχείων (ΜΠΣ) Χειμερινό εξάμηνο 2018 Πέτρος Κωμοδρόμος komodromos@ucy.ac.cy http://www.eng.ucy.ac.cy/petros 1 Θέματα Εισαγωγή Διατύπωση εξισώσεων ΜΠΣ βάσει μετακινήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα

Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Γενικευμένα Mονοβάθμια Συστήματα Ε.Ι. Σαπουντζάκης Καθηγητής ΕΜΠ Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων 1 1. Είδη γενικευμένων μονοβαθμίων συστημάτων xu

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 07-08 Αριθμητική Παραγώγιση Εισαγωγή Ορισμός 7. Αν y f x είναι μια συνάρτηση ορισμένη σε ένα διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ

Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ 1 Συναρτήσεις Όταν αναφερόμαστε σε μια συνάρτηση, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια σχέση ή εξάρτηση. Στα μαθηματικά που θα μας απασχολήσουν, με απλά λόγια, η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 7: Επίλυση ελλειπτικών διαφορικών εξισώσεων με πεπερασμένες διαφορές

Κεφ. 7: Επίλυση ελλειπτικών διαφορικών εξισώσεων με πεπερασμένες διαφορές Κεφ 7: Επίλυση ελλειπτικών διαφορικών εξισώσεων με πεπερασμένες διαφορές 71 Εισαγωγή πρότυπες εξισώσεις 7 Εξισώσεις πεπερασμένων διαφορών πέντε και εννέα σημείων 73 Οριακές συνθήκες μικτού τύπου και ακανόνιστα

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Μαθηματική Μοντελοποίηση Αναγνώριση Συστημάτων Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 6 Μαρτίου 2017 1 Εισαγωγή Κάθε φυσικό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

[1] είναι ταυτοτικά ίση με το μηδέν. Στην περίπτωση που το στήριγμα μιας συνάρτησης ελέγχου φ ( x)

[1] είναι ταυτοτικά ίση με το μηδέν. Στην περίπτωση που το στήριγμα μιας συνάρτησης ελέγχου φ ( x) [] 9 ΣΥΝΑΡΤΗΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ FOURIER Η «συνάρτηση» δέλτα του irac Η «συνάρτηση» δέλτα ορίζεται μέσω της σχέσης φ (0) αν 0 δ[ φ ] = φ δ dx = (9) 0 αν 0 όπου η φ είναι μια συνάρτηση που ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό υλικό για την εργασία «Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της ροής ρευστού σε σωλήνα» του Σπύρου Χόρτη.

Υποστηρικτικό υλικό για την εργασία «Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της ροής ρευστού σε σωλήνα» του Σπύρου Χόρτη. Υποστηρικτικό υλικό για την εργασία «Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της ροής ρευστού σε σωλήνα» του Σπύρου Χόρτη. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο 9ο τεύχος του περιοδικού Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση,

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Ι Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ε Σ

Δ Ι Α Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Ι Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ε Σ Κλίση συνάρτησης f Δ Ι Α Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Ι Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ε Σ Αν σε κάθε σημείο Px, y,z ενός τμήματος Δ του χώρου μία τιμή, ορίζεται μια συνάρτηση. f x, y,z : Δ, Δ αντιστοιχίσουμε την οποία ονομάζουμε σημειακή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Συντηρητικες Δυναμεις {Ανεξαρτησία του Εργου από τη Διαδρομή, Εννοια του Δυναμικού, Δυναμικό και Πεδίο Συντηρητικών Δυνάμεων}

Κεφάλαιο 6. Συντηρητικες Δυναμεις {Ανεξαρτησία του Εργου από τη Διαδρομή, Εννοια του Δυναμικού, Δυναμικό και Πεδίο Συντηρητικών Δυνάμεων} Κεφάλαιο 6 ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Εννοια του Εργου { Εργο και Κινητική Ενέργεια, Εργο Μεταβλητής Δύναμης, Ισχύς} Συντηρητικες Δυναμεις {Ανεξαρτησία του Εργου από τη Διαδρομή, Εννοια του Δυναμικού, Δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

p = p n, (2) website:

p = p n, (2) website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Ιδανικά ρευστά Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 7 Απριλίου 2019 1 Καταστατικές εξισώσεις ιδανικού ρευστού Ιδανικό ρευστό είναι ένα υποθετικό

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 19/10/2017. Ακριβείς Διαφορικές Εξισώσεις-Ολοκληρωτικοί Παράγοντες. Η πρώτης τάξης διαφορική εξίσωση

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 19/10/2017. Ακριβείς Διαφορικές Εξισώσεις-Ολοκληρωτικοί Παράγοντες. Η πρώτης τάξης διαφορική εξίσωση Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 19/10/2017 Ακριβείς Διαφορικές Εξισώσεις-Ολοκληρωτικοί Παράγοντες Η πρώτης τάξης διαφορική εξίσωση M(x, y) + (x, y)y = 0 ή ισοδύναμα, γραμμένη στην μορφή M(x,

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 14.2 Να βρεθεί ο μετασχηματισμός Laplace των συναρτήσεων

Παράδειγμα 14.2 Να βρεθεί ο μετασχηματισμός Laplace των συναρτήσεων Κεφάλαιο 4 Μετασχηματισμός aplace 4. Μετασχηματισμός aplace της εκθετικής συνάρτησης e Είναι Άρα a a a u( a ( a ( a ( aj F( e e d e d [ e ] [ e ] ( a e (c ji, με a (4.9 a a a [ e u( ] a, με a (4.3 Η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά. Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός. Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μαθηματικά. Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός. Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μαθηματικά Ενότητα 2: Διαφορικός Λογισμός Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 31 Μαρτίου 2019 1 Δυνάμεις μάζας και επαφής Δυνάμεις μάζας ή δυνάμεις όγκου ονομάζονται οι δυνάμεις που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γράφημα μιας πραγματικής συνάρτησης : ή ( )/ σύνολο: f Οι θέσεις του κινητού σημείου G ( x, y)/ y f( x), xa. f A y f x A είναι το M x, y, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Οκτώβριος 2015 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Οκτώβριος 2015 1 / 63 Αριθμητικές Μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές

Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Αριθμητική Ανάλυση και Εφαρμογές Διδάσκων: Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα 2017-2018 Παρεμβολή και Παρεκβολή Εισαγωγή Ορισμός 6.1 Αν έχουμε στη διάθεσή μας τιμές μιας συνάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών και παραβολικών διαφορικών εξισώσεων

Κεφάλαιο 6. Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών και παραβολικών διαφορικών εξισώσεων Κεφάλαιο 6 Εισαγωγή στη µέθοδο πεπερασµένων όγκων επίλυση ελλειπτικών παραβολικών διαφορικών εξισώσεων 6.1 Εισαγωγή Η µέθοδος των πεπερασµένων όγκων είναι µία ευρέως διαδεδοµένη υπολογιστική µέθοδος επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε

Κεφάλαιο 2. Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε Κεφάλαιο Μέθοδος πεπερασµένων διαφορών προβλήµατα οριακών τιµών µε Σ Ε. Εισαγωγή Η µέθοδος των πεπερασµένων διαφορών είναι από τις παλαιότερες και πλέον συνηθισµένες και διαδεδοµένες υπολογιστικές τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Στοιχεία της εκδοχής hp της ΜΠΣ στις 2- διαστάσεις

Κεφάλαιο 4: Στοιχεία της εκδοχής hp της ΜΠΣ στις 2- διαστάσεις Κεφάλαιο 4: Στοιχεία της εκδοχής hp της ΜΠΣ στις - διαστάσεις Στις -διαστάσεις, η περιγραφή της εκδοχής hp της ΜΠΣ είναι αρκετά πολύπλοκη. Στο παρόν κεφάλαιο θα δούμε κάποια στοιχεία της, ξεκινώντας με

Διαβάστε περισσότερα

15 εκεµβρίου εκεµβρίου / 64

15 εκεµβρίου εκεµβρίου / 64 15 εκεµβρίου 016 15 εκεµβρίου 016 1 / 64 Αριθµητική Ολοκλήρωση Κλειστοί τύποι αριθµητικής ολοκλήρωσης Εστω I(f) = b µε f(x) C[a, b], τότε I(f) = F(b) F(a), όπου F(x) είναι το αόριστο ολοκλήρωµα της f(x).

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Αρχικά ας δούμε ορισμένα σημεία που αναφέρονται στο έργο, στη δυναμική ενέργεια και στη διατήρηση της ενέργειας. Πρώτον, όταν μια

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Αρχικά ας δούμε ορισμένα σημεία που αναφέρονται στο έργο, στη δυναμική ενέργεια και στη διατήρηση της ενέργειας. Πρώτον, όταν

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Βασικές Έννοιες των Διαφορικών Εξισώσεων

1.1 Βασικές Έννοιες των Διαφορικών Εξισώσεων Κεφάλαιο 1 Εισαγωγικά Στο κεφάλαιο αυτό θα παρουσιάσουμε τις βασικές έννοιες και ορισμούς των Διαφορικών Εξισώσεων. Στο εδάφιο 1.1 παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες και ορισμοί των διαφορικών εξισώσεων

Διαβάστε περισσότερα

(a) = lim. f y (a, b) = lim. (b) = lim. f y (x, y) = lim. g g(a + h) g(a) h g(b + h) g(b)

(a) = lim. f y (a, b) = lim. (b) = lim. f y (x, y) = lim. g g(a + h) g(a) h g(b + h) g(b) 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ Μερική Παράγωγος Μερικές Παράγωγοι Ορισμός 1: a) Εστω f(x y) : U R R μία συνάρτηση δύο μεταβλητών και (a b) ένα σημείο του U. Θεωρούμε ότι μεταβάλλεται μόνο το x ένω το y παραμένει σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Εξίσωση Laplace Θεωρήματα Μοναδικότητας

Εξίσωση Laplace Θεωρήματα Μοναδικότητας Εξίσωση Laplace Θεωρήματα Μοναδικότητας Δομή Διάλεξης Εξίσωση Laplace πλεονεκτήματα μεθόδου επίλυσης της για εύρεση ηλεκτρικού δυναμικού Ιδιότητες λύσεων εξίσωσης Laplace σε 1, 2 και 3 διαστάσεις Θεώρημα

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Διαφορική Εξίσωση και λύση αυτής

1.1. Διαφορική Εξίσωση και λύση αυτής Εισαγωγή στις συνήθεις διαφορικές εξισώσεις 9 Διαφορική Εξίσωση και λύση αυτής Σε ότι ακολουθεί με τον όρο συνάρτηση θα εννοούμε μια πραγματική συνάρτηση μιας πραγματικής μεταβλητής, ορισμένη σε ένα διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Χριστοδουλίδης: Μαθηµατικό Συµπλήρωµα για τα Εισαγωγικά Μαθήµατα Φυσικής 61. 12. Ολοκληρώµατα διανυσµατικών συναρτήσεων

Κ. Χριστοδουλίδης: Μαθηµατικό Συµπλήρωµα για τα Εισαγωγικά Μαθήµατα Φυσικής 61. 12. Ολοκληρώµατα διανυσµατικών συναρτήσεων Κ Χριστοδουλίδης: Μαθηµατικό Συµπλήρωµα για τα Εισαγωγικά Μαθήµατα Φυσικής 6 Ολοκληρώµατα διανυσµατικών συναρτήσεων Υπάρχουν διαφόρων ειδών ολοκληρώµατα διανυσµάτων, ανάλογα µε τη µορφή που έχει η ολοκληρωτέα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ A u B Μέτρο Διεύθυνση Κατεύθυνση (φορά) Σημείο Εφαρμογής Διανυσματικά Μεγέθη : μετάθεση, ταχύτητα, επιτάχυνση, δύναμη Μονόμετρα Μεγέθη : χρόνος, μάζα, όγκος, θερμοκρασία,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Εξέταση Σεπτεμβρίου 25/9/2017 Διδάσκων: Ι. Λυχναρόπουλος

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Εξέταση Σεπτεμβρίου 25/9/2017 Διδάσκων: Ι. Λυχναρόπουλος Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ Εξέταση Σεπτεμβρίου 5/9/07 Διδάσκων: Ι. Λυχναρόπουλος Άσκηση (Μονάδες ) Να δειχθεί ότι το πεδίο F( x, y) = y cos x + y,sin x

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 0: Εισαγωγή

Κεφάλαιο 0: Εισαγωγή Κεφάλαιο : Εισαγωγή Διαφορικές εξισώσεις Οι Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις (ΜΔΕ) αλλά και οι Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις (ΣΔΕ) εμφανίζονται παντού στις επιστήμες από τη μηχανική μέχρι τη βιολογία Τις περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Πετρωμάτων Τάσεις

Μηχανική Πετρωμάτων Τάσεις Μηχανική Πετρωμάτων Τάσεις Δρ Παντελής Λιόλιος Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης http://minelabmredtucgr Τελευταία ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου 2017 Δρ Παντελής Λιόλιος (ΠΚ) Τάσεις 28 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 2. H εξίσωση θερμότητας.

KΕΦΑΛΑΙΟ 2. H εξίσωση θερμότητας. 1 Εισαγωγή KΕΦΑΛΑΙΟ H εξίσωση θερμότητας Εστω είναι ανοικτό σύνολο του με γνωστή θερμοκρασία στο σύνορό του κάθε χρονική στιγμή και γνωστή αρχική θερμοκρασία σε κάθε σημείο του Τότε οι φυσικοί νόμοι μας

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες. Κεφάλαιο Τάσεις Ορισμός

Βασικές έννοιες. Κεφάλαιο Τάσεις Ορισμός Κεφάλαιο Βασικές έννοιες Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζεται και εξετάζεται το πλαίσιο στο οποίο ορίζεται το πρόβλημα της συνοριακής τιμής στη γραμμική ελαστικότητα. Αρχικά παρουσιάζεται ο τανυστής των τάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 4. Συστήματα διαφορικών εξισώσεων. F : : F = F r, όπου r xy

Kεφάλαιο 4. Συστήματα διαφορικών εξισώσεων. F : : F = F r, όπου r xy 4 Εισαγωγή Kεφάλαιο 4 Συστήματα διαφορικών εξισώσεων Εστω διανυσματικό πεδίο F : : F = Fr, όπου r x, και είναι η ταχύτητα στο σημείο πχ ενός ρευστού στο επίπεδο Εστω ότι ψάχνουμε τις τροχιές κίνησης των

Διαβάστε περισσότερα

d dx ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

d dx ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ α) Η παράγωγος μιας συνάρτησης = f() σε ένα σημείο 0 εκφράζει το ρυθμό μεταβολής της συνάρτησης (ή τον παράγωγο αριθμό) στο σημείο 0. β) Γραφικά, η παράγωγος της συνάρτησης στο σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια του συναρτησιακού (functional).

Η έννοια του συναρτησιακού (functional). ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ (CALCULUS OF VARIATIONS) Η έννοια του συναρτησιακού (fnctionl). Ορισµός : Εάν σε κάθε συνάρτηση που ανήκει σε κάποιο χώρο συναρτήσεων A, αντιστοιχεί µέσω κάποιου

Διαβάστε περισσότερα

Πολυβάθμια Συστήματα. (συνέχεια)

Πολυβάθμια Συστήματα. (συνέχεια) Πολυβάθμια Συστήματα (συνέχεια) Ορθογωνικότητα Ιδιομορφών Πολυβάθμια Συστήματα: Δ21-2 Μία από τις σπουδαιότερες ιδιότητες των ιδιομορφών είναι η ορθογωνικότητα τους ως προς τα μητρώα μάζας [m] και ακαμψίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Έστω â μια παρατηρήσιμη (διανυσματικός τελεστής) με συνεχές φάσμα ιδιοτιμών. Επίσης, έστω ότι t είναι η κατάσταση του συστήματός μας την τυχαία χρονική στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι ΣΔΕ Bernoulli, Riccati, Ομογενείς. Διαφορικές Εξισώσεις Bernoulli, Riccati και Ομογενείς

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι ΣΔΕ Bernoulli, Riccati, Ομογενείς. Διαφορικές Εξισώσεις Bernoulli, Riccati και Ομογενείς Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι ΣΔΕ Bernoulli, Riccati, Ομογενείς Διαφορικές Εξισώσεις Bernoulli, Riccati και Ομογενείς Οι εξισώσεις Bernoulli αποτελούν την κλάση των μη γραμμικών διαφορικών εξισώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 10//10/01 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 Σώμα μάζας 1 Kg βρίσκεται πάνω σε κεκλιμένο επίπεδο γωνίας κλίσης 45º. Μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κλασική Hλεκτροδυναμική

Κλασική Hλεκτροδυναμική Κλασική Hλεκτροδυναμική Ενότητα 1: Εισαγωγή Ανδρέας Τερζής Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Φυσικής Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι μια σύντομη επανάληψη στις βασικές έννοιες της ηλεκτροστατικής.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ 6. a2 x 2 y 2. = y

ΛΥΣΕΙΣ 6. a2 x 2 y 2. = y ΛΥΣΕΙΣ 6. Οι ασκήσεις από το βιβλίο των Marsden - romba. 7.5. Θεωρούμε την παραμετρικοποίηση rx, y = x, y, a 2 x 2 y 2, όπου το x, y διατρέχει τον δίσκο στο xy-επίπεδο που ορίζεται από την x 2 +y 2 a 2.

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμικός Προγραμματισμός Μέθοδος Simplex

Γραμμικός Προγραμματισμός Μέθοδος Simplex ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Επιχειρησιακή Έρευνα Γραμμικός Προγραμματισμός Μέθοδος Simplex Η παρουσίαση προετοιμάστηκε από τον Ν.Α. Παναγιώτου Περιεχόμενα Παρουσίασης 1. Πρότυπη Μορφή ΓΠ 2. Πινακοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

(a + b) + c = a + (b + c), (ab)c = a(bc) a + b = b + a, ab = ba. a(b + c) = ab + ac

(a + b) + c = a + (b + c), (ab)c = a(bc) a + b = b + a, ab = ba. a(b + c) = ab + ac Σημειώσεις μαθήματος Μ1212 Γραμμική Άλγεβρα ΙΙ Χρήστος Κουρουνιώτης ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 2014 Κεφάλαιο 1 Διανυσματικοί Χώροι Στο εισαγωγικό μάθημα Γραμμικής Άλγεβρας ξεκινήσαμε μελετώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔ ΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Μεθοδολογία Κλεομένης Γ. Τσιγάνης Λέκτορας ΑΠΘ Πρόχειρες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο +2 ο ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Διάνυσμα ορίζεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ένα ευθύγραμμο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Η αστοχία στα εδαφικά υλικά Νόμος Τριβής Coulomb

Η αστοχία στα εδαφικά υλικά Νόμος Τριβής Coulomb Η αστοχία στα εδαφικά υλικά Νόμος Τριβής Coulomb Ν u Τ 81 Η αστοχία στα εδαφικά υλικά Νόμος Τριβής Coulomb 82 Η αστοχία στα εδαφικά υλικά Νόμος Τριβής Coulomb 83 Η αστοχία στα εδαφικά υλικά Νόμος Τριβής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9: Ασκήσεις. Άδειες Χρήσης

Ενότητα 9: Ασκήσεις. Άδειες Χρήσης Μηχανική των Ρευστών Ενότητα 9: Ασκήσεις Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισµοί & Εισαγωγή στο Σχεδιασµό Μηχανών Ακαδηµαϊκό έτος: Ε.Μ.Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών - 3.

Μηχανισµοί & Εισαγωγή στο Σχεδιασµό Μηχανών Ακαδηµαϊκό έτος: Ε.Μ.Π. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών - 3. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ & ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΜΗΧΑΝΩΝ - 3.1 - Cpright ΕΜΠ - Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Εργαστήριο υναµικής και Κατασκευών - 2012. Με επιφύλαξη παντός δικαιώµατος. All rights reserved. Απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

k = j + x 3 j + i + + f 2

k = j + x 3 j + i + + f 2 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΙ Διανυσματική Ανάλυση Κλίση-Απόκλιση-Στροβιλισμός Εστω f : D R 3 R μία βαθμωτή συνάρτηση και f : D R 3 R 3 μία διανυσματική συνάρτηση. Εισάγουμε τον διαφορικό τελεστή : = x 1 i + x 2 j + x

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: ) ΠΙΝΑΚΕΣ ) ΟΡΙΖΟΥΣΕΣ ) ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 4) ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΟΥΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΙΝΑΚEΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ... 13 1.1 Οι συντεταγμένες ενός σημείου...13 1.2 Απόλυτη τιμή...14 Κεφάλαιο 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 20 2.1 Οι συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Κλασική Ηλεκτροδυναμική

Κλασική Ηλεκτροδυναμική Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ενότητα 12: Συνάρτηση Green από ιδιοσυναρτήσεις Ανδρέας Τερζής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι να μελετήσει την συνάρτηση Green από

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17

Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17 Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 16 Δύο λόγια από την συγγραφέα... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Το σύνολο των πραγματικών αριθμών... 19 1.1 Σύνολα αριθμών... 19 1.2 Αλγεβρική δομή του R... 20 1.2.1 Ιδιότητες πρόσθεσης...

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

1. ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ . ΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Μέγιστα και Ελάχιστα Συναρτήσεων Χωρίς Περιορισμούς Συναρτήσεις μιας Μεταβλητής Εστω f ( x) είναι συνάρτηση μιας μόνο μεταβλητής. Εστω επίσης ότι x είναι ένα σημείο στο πεδίο ορισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

ΘΕΩΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Ενότητα 1: Στοιχεία Διανυσματικού Λογισμού Σκορδύλης Εμμανουήλ Καθηγητής Σεισμολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Πολυβάθμια Συστήματα. Ε.Ι. Σαπουντζάκης. Καθηγητής ΕΜΠ. Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Πολυβάθμια Συστήματα. Ε.Ι. Σαπουντζάκης. Καθηγητής ΕΜΠ. Δυναμική Ανάλυση Ραβδωτών Φορέων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Πολυβάθμια Συστήματα Ε.Ι. Σαπουντζάκης Καθηγητής ΕΜΠ Συστήματα με Κατανεμημένη Μάζα και Δυσκαμψία 1. Εξίσωση Κίνησης χωρίς Απόσβεση: Επιβαλλόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ. 3.1 Η έννοια της παραγώγου. y = f(x) f(x 0 ), = f(x 0 + x) f(x 0 )

Κεφάλαιο 3 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ. 3.1 Η έννοια της παραγώγου. y = f(x) f(x 0 ), = f(x 0 + x) f(x 0 ) Κεφάλαιο 3 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ 3.1 Η έννοια της παραγώγου Εστω y = f(x) µία συνάρτηση, που συνδέει τις µεταβλητές ποσότητες x και y. Ενα ερώτηµα που µπορεί να προκύψει καθώς µελετούµε τις δύο αυτές ποσοτήτες είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ 1. Τι καλείται μεταβλητή; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 1ο ΑΛΓΕΒΡΑ Μεταβλητή είναι ένα γράμμα (π.χ., y, t, ) που το χρησιμοποιούμε για να παραστήσουμε ένα οποιοδήποτε στοιχείο ενός συνόλου..

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Αριθμητικές Μέθοδοι σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Οκτώβριος 2015 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Οκτώβριος 2015 1 / 37 Αριθμητικές Μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

Πεπερασμένες διαφορές

Πεπερασμένες διαφορές Κεφάλαιο 2 Πεπερασμένες διαφορές Αυτό το κεφάλαιο αποτελεί μια εισαγωγή στο αντικείμενο των πεπερασμένων διαφορών για την επίλυση διαφορικών εξισώσεων. Θα εισαγάγουμε ποσότητες που προκύπτουν από διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι

Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ Διδάσκων: Καθηγητής Ι. Ρίζος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ιδάσκων : Ε. Στεφανόπουλος 12 ιουνιου 2017

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ιδάσκων : Ε. Στεφανόπουλος 12 ιουνιου 2017 Πανεπιστηµιο Πατρων Πολυτεχνικη Σχολη Τµηµα Μηχανικων Η/Υ & Πληροφορικης ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ ιδάσκων : Ε. Στεφανόπουλος 12 ιουνιου 217 Θ1. Θεωρούµε την συνάρτηση f(x, y, z) = 1 + x 2 + 2y 2 z. (αʹ) Να ϐρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

7. Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας

7. Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας 7 Ταλαντώσεις σε συστήµατα µε πολλούς βαθµούς ελευθερίας Συζευγµένες ταλαντώσεις Βιβλιογραφία F S Crawford Jr Κυµατική (Σειρά Μαθηµάτων Φυσικής Berkeley, Τόµος 3 Αθήνα 979) Κεφ H J Pai Φυσική των ταλαντώσεων

Διαβάστε περισσότερα