Η θεατρική διασκευή και η σκηνοθετική επιµέλεια έγιναν από τη ιονυσία Ασπρογέρακα και η µουσική γράφτηκε από το Γιώργο ρίτσα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η θεατρική διασκευή και η σκηνοθετική επιµέλεια έγιναν από τη ιονυσία Ασπρογέρακα και η µουσική γράφτηκε από το Γιώργο ρίτσα."

Transcript

1 1 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΟΥΣ Οι «ιστορίες του δάσους» αποτελούν θεατρική διασκευή τριών διηγηµάτων του Ρόµπερτ Φίσερ που περιέχονται στο βιβλίο «Ο µπούφος που δεν µπορούσε να κάνει µπου», εκδόσεις OPERA. Παρουσιάστηκαν από τη θεατρική οµάδα του Γυµνασίου εµενίκων Πατρών τον Ιούνιο του 2004 και τα θέµατά τους σχετίζονται µε τη διαφορετικότητα, την ταυτότητα, το νόηµα της ζωής. Η θεατρική διασκευή και η σκηνοθετική επιµέλεια έγιναν από τη ιονυσία Ασπρογέρακα και η µουσική γράφτηκε από το Γιώργο ρίτσα. Όποιος ενδιαφέρεται για το ανέβασµα του έργου µπορεί να επικοινωνήσει µε το τηλ ( ιονυσία Ασπρογέρακα). ιατίθεται και το CD µε τη µουσική του έργου κατόπιν συνεννοήσεως. A. Ο ΜΠΟΥΦΟΣ ΠΟΥ ΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΠΟΥ Πρόσωπα: κ. Μπούφος, κα Μπούφου, Μπουφάκος, γέρο- Μπούφος άλλοι µπούφοι,παπί, γραµµατέας ιατρικής σχολής,πλήθος (1 άντρας,3 γυναίκες, γριά, κοπέλα), ρεσεψιονίστ στούντιο, άγαλµα Ελευθερίας. ΑΣΟΣ Στο κλαδί ενός δέντρου κάθονται ο κ. Μπούφος, η κα. Μπούφου και ο Μπουφάκος.. Οι γονείς µαθαίνουν στο Μπουφάκο να µιλά. κα. ΜΠΟΥΦΟΥ: Mπου! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:..(την κοιτά περίεργα) κα ΜΠΟΥΦΟΥ:( καθαρίζει το λαιµό της) Μπου! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (την κοιτά µε απορία).. κ.μπουφοσ:(φτερουγίζοντας ανυπόµονα) Γιε µου,επανάλαβε µετά τη µητέρα σου:μπου! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ :(παίρνει βαθιά ανάσα) Μπα; κ. Μ.ΠΟΥΦΟΣ, κα. ΜΠΟΥΦΟΥ:Mπα; τι µπα; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:(νεύοντας καταφατικά) Ναι: µπα; κα. ΜΠΟΥΦΟΥ: Μα αυτό λέει ένας µπούφος, γιε µου.λέει µπου. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; κ. ΜΠΟΥΦΟΣ: δδεν έχει µπα. Αυτό λένε οι µπούφοι χιλιάδες χρόνια τώρα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Μπα; κ. ΜΠΟΥΦΟΣ: (στην κα. Μπούφου)Τι σου φταιξα και µου κανες αυτό το παιδί;

2 2 κα. ΜΠΟΥΦΟΥ:Α, ώστε έχεις και παράπονα ;Τρεις βδοµάδες κλώσσαγα τ αβγό! (στον Μπουφάκο):Έλα τώρα! Πες µπου. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ :(προσπαθεί)μπα; κ. ΜΠΟΥΦΟΣ: Κοίταξε να δεις, παιδί µου. Σε λίγο καιρό θα βγεις µόνος σου στο δάσος, και δεν είναι δυνατόν να λες µπα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Μπα; κ. ΜΠΟΥΦΟΣ: Άκου να σου πω. Ο πατέρας σου λέει µπου, κι επειδή το λέει ο πατέρας σου, θα το πεις κι εσύ..τώρα!! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα;. ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΥΦΩΝ Τραγούδι Μες στη µπουφοκοινωνία Ζούµε δίχως αγωνία Κάθε µπούφος λέει µπου, εν ξεφεύγει απ τα ταµπού Μπου, µπου, πες παιδί µου, µπου Μπου λαλάµε το βραδάκι Μπου την ώρα την καλή Όταν ησυχάζει η πλάση Η φωνή µας αντηχεί Μπου, µπου, δεν ξεφεύγω απ τα ταµπού. Όλη η µπουφοκοινωνία Λέει µπου στην ιστορία Μπούφος να σαι εσύ καλός Μπου να λες, να σαι σωστός Μπου, µπου, πες παιδί µου µπου. ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ: Aφού το πάνω είναι ψηλά και χαµηλά το κάτω, το µέσο είναι ανάµεσα. (ψίθυροι, επιφωνήµατα ενθουσιασµού) Όλοι οι µπούφοι µε τη σειρά: Α. ΜΠΟΥΦΟΣ:Ένας µπούφος δεν φέρνει την άνοιξη. Β. ΜΠΟΥΦΟΣ: Να λέτε τη σκάφη -σκάφη και τον µπούφο- µπούφο. Γ. ΜΠΟΥΦΟΣ: Μπούφος καλός, όλα καλά. Κ.λ.π κ.λ.π. (Μετά τη συγκέντρωση, κάποιες κυρίες πλησιάζουν την κυρία Μπούφου.) Α ΚΥΡΙΑ :Τα συχαρίκια µας για το µωρό σας. Β ΚΥΡΙΑ :Πώς είναι; κα ΜΠΟΥΦΟΥ:Τι να σας πω..διαφορετικός. Γ ΚΥΡΙΑ : Ελπίζαµε πως θα τον φέρνατε στη συγκέντρωση. κα ΜΠΟΥΦΟΥ: Όχι.ε δηλαδή δεν είναι έτοιµος ακόµα.

3 ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ :Μπα; κα ΜΠΟΥΦΟΥ:Σας παρακαλώ, µη λέτε αυτή τη λέξη! 3 ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ (Τις επόµενες δύο βδοµάδες οι γονείς του Μπουφάκου όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να τον κάνουν να πει µπου) κα ΜΠΟΥΦΟΥ:Η µηνιαία τελετή καλωσορίσµατος των νεογέννητων θα γίνει απόψε, κι εσύ ακόµα δεν έχεις µάθει να λες µπου. κ. ΜΠΟΥΦΟΣ: Πρέπει να µάθεις να λες µπου όπως όλοι µας. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ (Στην κοινωνική συνάθροιση) ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ:Και τώρα ήρθε η στιγµή να καλωσορίσουµε στην κοινωνία µας όλους εσάς, τα µικρούλια. Όλα είστε αρκετά µεγάλα και πρέπει να ξέρετε να µιλάτε, οπότε σας ακούµε. ΜΠΟΥΦΑΚΙΑ(όλα µαζί): Μπου ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ: Όλοι ξέρουµε ότι οι µπούφοι πρέπει να λένε µπου. Ποιο από σας λέει µπα; (Ο Μποφάκος σηκώνει το φτερό του) ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ:( στους γονείς του Μπουφάκου) Γιατί λέει µπα; κα ΜΠΟΥΦΟΥ:Σας παρακαλώ, συγχωρέστε το, σοφέ µας! Είναι µικρός ακόµα και ζορίζεται να πει το µπου. ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ:Λυπάµαι που σας το λέω,αλλά δεν µπορούµε να έχουµε στην οµάδα µας ένα µπούφο που λέει µπα, ενώ όλοι εµείς οι άλλοι λέµε µπου. Φοβάµαι πως δε µπορεί να µείνει άλλο στο δάσος. κα ΜΠΟΥΦΟΥ: ε γίνεται να του δώσετε µια µικρή παράταση; κ. ΜΠΟΥΦΟΣ:Ένα µήνα, ας πούµε.; ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ: Όχι- λυπάµαι. ε µπορώ να λέω κάτι σοφό, και µετά ν ακούω κάποιον να λέει µπα (πετάει µακριά) κα ΜΠΟΥΦΟΥ:Κάνε µια προσπάθεια, γιε µου, σε παρακαλώ! Ξέρω πως θα σ άφηνε, αν σ άκουγε να λες µπου. κ. ΜΠΟΥΦΟΣ:Έλα, γιε µου, πες το. ε θέλουµε να σε χάσουµε. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:(λυπηµένος-βαθιά αναπνοή) Μπα; (καταλαβαίνει ότι δεν του µένει να κάνει τίποτε άλλο. Πρέπει να φύγει. Οι τρεις µπούφοι αποχαιρετιούνται µε δάκρυα στα µάτια.) Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ ( Ο Μπουφάκος πήρε ένα άγνωστο µονοπάτι. Περπάτησε µέρες πολλές ώσπου έφτασε σε ένα αγρόκτηµα Εκεί σκέφτηκε να φάει ένα κοτοπουλάκι.) ΦΩΝΗ: ε νοµίζω ότι είναι και τόσο καλή ιδέα Ο κτηµατίας ξέρει πολύ καλό σηµάδι.(εµφανίζεται ένα παπάκι µε µια βαλίτσα)

4 4 ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Σ ευχαριστώ πολύ. Μου σωσες τη ζωή. ΠΑΠΑΚΙ: Χαίροµαι που κάποιος µε εκτιµά. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Πας ταξίδι; ΠΑΠΑΚΙ: Ναι, δίχως γυρισµό. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΠΑΠΑΚΙ: Τι είν αυτό το µπα; Μπου δε λέτε εσείς οι µπούφοι; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: εν µπορώ να πω µπ.όσο σκληρά κι αν προσπαθώ, πάντα µπα µου βγαίνει. Αυτό µου δηµιούργησε τεράστια προβλήµατα. ΠΑΠΑΚΙ: Έχουµε κάτι κοινό: ούτε εγώ µπορώ να µιλήσω σαν πάπια. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: ηλαδή δεν µπορείς να κάνεις πα-πα; ΠΑΠΑΚΙ Ακριβώς. Ό,τι κι αν κάνω, µου βγαίνει πι-πι. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Τι παράξενο που γνωριστήκαµε! Κανείς απ τους δυο µας δε µπορεί να πει αυτό που πρέπει να λέει. ΠΑΠΑΚΙ: Βάσανο, ε; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (Γνέφει καταφατικά) Οι άλλοι µπούφοι µε έδιωξαν. ΠΑΠΑΚΙ : Είσαι σαν αδελφός. Κι εµένα µ έδιωξαν.καµία πάπια δεν ήθελε να κάνει παρέα µ ένα παπάκι που κάνει πι-πι αντί για. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Πα-πα ΠΑΠΑΚΙ: Χτες µ έδιωξαν κακήν- κακώς. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και δεν µπορούσες να κάνεις την πάπια,ε; ΠΑΠΑΚΙ: Πρέπει να σε προειδοποιήσω: δε µ αρέσουν αυτά τα φτηνά αστεία. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Συγγνώµη, αλλά δεν µπόρεσα να κρατηθώ. Για να δούµε, λοιπόν: αφού δεν µπορείς να µείνεις εδώ, πού θα πας; ΠΑΠΑΚΙ: Στην πόλη. Θα σου πω κάτι που δεν το χω πει ποτέ σε κανέναν: θέλω να γίνω γιατρός. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Θα σαι πολύ δηµοφιλής στα νοσοκοµεία! ΠΑΠΑΚΙ: Νοµίζω ότι σε προειδοποίησα γι αυτά τα φτηνά αστεία. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Με συγχωρείς, αλλά ούτε τώρα µπόρεσα να κρατηθώ. Θα προσπαθήσω να µην το ξανακάνω στο µέλλον ΠΑΠΑΚΙ: Νοµίζεις ότι η σχέση µας έχει µέλλον; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Ναι. Γιατί νοµίζω ότι είναι κρίµα να χωρίσουµε πάνω που γνωριστήκαµε. ΠΑΠΑΚΙ: Φεύγω για την πόλη, Μπουφάκο. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: εν έχω αποφασίσει ακόµα τι θα κάνω στη ζωή µου. Οπότε, γιατί να µη γίνω κι εγώ γιατρός; ΠΑΠΑΚΙ: Ξέρεις το αποφάσισα από τότε που άκουσα το γιο του κτηµατία να λέει στους γονείς του πόσο του άρεσε που σπούδαζε ιατρική στο πανεπιστήµιο. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Εγώ πάλι δεν έχω σπουδάσει τίποτα. Μου φαίνεται πως αυτή είναι µια πρώτης τάξεως ευκαιρία. ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (Φτάνουν µετά από πολύ περπάτηµα στο πανεπιστήµιο) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και τώρα που φτάσαµε, τι κάνουµε; ΠΑΠΑΚΙ: Ο γιος του κτηµατία είπε πως το πρώτο πράγµα που πρέπει να κάνεις µόλις φτάσεις, είναι να εγγραφείς.

5 5..(µπαίνουν στο κτίριο της διοίκησης και κατευθύνονται στις ΕΓΓΡΑΦΕΣ) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (στη γυναίκα που κάθεται πίσω από τη θυρίδα) Θέλουµε να γίνουµε γιατροί. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γιατροί;;;!!! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Ναι. (δείχνοντας το παπάκι)σας προειδοποιώ πως δεν του αρέσουν τα φτηνά αστεία. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: (τα χει χαµένα) Πρέπει να πω πως δε θυµάµαι να ξανάχαµε ποτέ στην ιατρική σχολή µια πάπια κι έναν µπούφο. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Αυτό σηµαίνει πως δε θα µας δεχτείτε; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Από την άλλη, όµως, δε θυµάµαι ούτε να υπάρχει στο πανεπιστήµιο κανένας κανόνας που να λέει ότι µια πάπια κι ένας µπούφος δεν µπορούν να γίνουν γιατροί. Εν πάση περιπτώσει, για να εγγραφείτε, δείξτε µου, παρακαλώ, τα απολυτήριά σας. ΠΑΠΑΚΙ: Τι είναι αυτά; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: είχνουν από ποια σχολεία αποφοιτήσατε. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: ηλαδή πρέπει κανείς να πάει σχολείο πριν απ το πανεπιστήµιο; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ακριβώς. Νηπιαγωγείο, δηµοτικό, γυµνάσιο, λύκειο.. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μα. Έτσι κάνουν όλοι. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Αυτοί είναι οι κανόνες. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Όλοι πρέπει να ζούµε µε κάποιους κανόνες. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Ναι, αλλά δε θα χε πλάκα αν δεν ήµαστε αναγκασµένοι να ζήσουµε µε κανόνες; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πλάκα; Τίποτα δεν κάνουµε µόνο και µόνο επειδή έχει πλάκα! (Το παπάκι κλείνει το στόµα του Μπουφάκου, πριν αυτός προλάβει να πει: Μπα;) ΠΑΠΑΚΙ: Αν πηγαίναµε σ όλα αυτά τα σχολεία για να γίνουµε γιατροί, πόσον καιρό θα µας έπαιρνε; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ω, γύρω στα τριάντα δύο χρόνια.. ΠΑΠΑΚΙ: εν µπορώ να γίνω γιατρός. εν νοµίζω ότι οι πάπιες ζουν τόσα χρόνια. ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (φεύγουν απογοητευµένοι.πηγαίνουν µια βόλτα στην πόλη. Παρατηρούν τους περαστικούς στους δρόµους.) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μα πού πάνε όλοι αυτοί; ΠΑΠΑΚΙ: Και δεν τους ρωτάµε; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, κυρία µου, αλλά που πηγαίνετε; ΓΥΝΑΙΚΑ 1: Στη δουλειά. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΥΝΑΙΚΑ 1:Τι µπα; Στη δουλειά µου πάω, για να βγάλω χρήµατα.

6 6 ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΥΝΑΙΚΑ1: Αυτό που ακούσατε: για να βγάλω τόσα χρήµατα, ώστε να µη χρειάζεται πια να πηγαίνω στη δουλειά (φεύγει) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Εγώ,πάντως, δεν το βρίσκω και πολύ λογικό αυτό. ΠΑΠΑΚΙ: Γιατί ; Είναι λογικό το να πρέπει να χεις πάει τριάντα δύο χρόνια σχολείο για να γίνεις γιατρός; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Πρέπει να κάνουµε κάτι για να γίνουµε κάτι. Ίσως αν µιλούσαµε σε κάποιον απ αυτούς τους ανθρώπους δεν ξέρω.µπορεί κάποιος να κάνει κάτι που θα µας άρεσε κι εµάς να το κάνουµε. ΠΑΠΑΚΙ: Σύµφωνοι ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (Σταµατά ένα βιαστικό άντρα ) Με συγχωρείτε, κύριε. Με τι περνάτε το χρόνο σας; ΑΝΤΡΑΣ 1:Με το να αποφεύγω τη γυναίκα µου. ΠΑΠΑΚΙ: ε µου ακούγεται και πολύ καλό αυτό για σταδιοδροµία. (απευθύνεται σε µια καλοντυµένη, όµορφη γυναίκα) Με συγχωρείτε, κυρία µου, τι δουλειά κάνετε; ΓΥΝΑΙΚA 2 Είµαι γραµµατέας. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Έχει πλάκα; ΓΥΝΑΙΚΑ 2: Μόνο όταν λείπω σε άδεια.(φεύγει βιαστικά) ΠΑΠΑΚΙ: Ορίστε: µάθαµε κάτι. Η άδεια έχει µεγαλύτερη πλάκα απ τη δουλειά. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Ίσως αυτό πρέπει να κάνουµε κι εµείς: να είµαστε µονίµως σε άδεια. ΠΑΠΑΚΙ: Νοµίζω ότι για να πάρεις άδεια, πρέπει πρώτα να δουλέψεις. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΠΑΠΑΚΙ: Απ ότι είπε η πρώτη κυρία που γνωρίσαµε, πρέπει να βγάλουµε χρήµατα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Ναι, αλλά, αυτό δεν έχει πλάκα. Γιατί να το κάνουµε; ΠΑΠΑΚΙ: εν είµαι σίγουρο. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (σταµατά µια άλλη γυναίκα) Με συγχωρείτε, κυρία µου. Εργάζεστε; ΓΥΝΑΙΚΑ3 : Συνεχώς. Είµαι µητέρα. ΠΑΠΑΚΙ: Έχει πλάκα αυτό που κάνετε; ΓΥΝΑΙΚΑ3: Θα έχει αργότερα, όταν θα µεγαλώσουν τα παιδιά µου. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Όλα είναι τόσο µπερδεµένα! Η µόνη περίπτωση να έχει πλάκα όταν δουλεύεις, είναι όταν είσαι σε άδεια. ΠΑΠΑΚΙ: (γράφει στο σηµειωµατάριο και διαβάζει δυνατά) Ούτε και το να σαι µητέρα έχει πλάκα, εκτός αν έχουν µεγαλώσει τα παιδιά σου. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Γιατί; έχει πλάκα να σαι γιατρός; ώσπου ν αρχίσεις να δουλεύεις, η ζωή σου έχει σχεδόν τελειώσει. (µια γυναίκα που σπρώχνει ένα καρότσι µε παλιοπράγµατα,έρχεται και κάθεται δίπλα τους στο παγκάκι) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε,κυρία µου. Τι δουλειά κάνετε;

7 7 ΓΡΙΑ: (µασουλάει ένα µήλο από το καρότσι) Είµαι άστεγη. ΠΑΠΑΚΙ: Πρέπει να έχεις πάει σχολείο για να γίνεις άστεγος ή µπορεί να το κάνει ο καθένας; ΓΡΙΑ Tι παριστάνετε εσείς οι δύο; Τους εξυπνάκηδες; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Eγώ είµαι ένας µπουφάκος. ΠΑΠΑΚΙ: Κι εγώ ένα παπάκι. ΓΡΙΑ: Αυτό είναι ολοφάνερο.ακόµα και για µια γριά σαν κι εµένα. Με συµπαθάτε που σας έβαλα τις φωνές, αλλά είµαι συγχυσµένη..µου κόψαν το επίδοµα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Τι είναι το επίδοµα; ΓΡΙΑ: Χρήµατα που σου δίνουν όταν δε δουλεύεις. ΠΑΠΑΚΙ: ε δουλεύεις και πληρώνεσαι; ΓΡΙΑ (γνέφει καταφατικά) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μήπως θα έπρεπε αυτό να το κάνουµε κι εµείς; ΓΡΙΑ : Μην το κάνετε. Η κυβέρνηση µπορεί να σας κόψει το επίδοµα στο άψε- σβήσε. ΠΑΠΑΚΙ: Εσάς γιατί σας το έκοψαν; ΓΡΙΑ :( καπνίζοντας) Γιατί είπα ψέµατα για το πόσα παιδιά έχω. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και πόσα έχετε; ΓΡΙΑ :Κανένα. (σηκώνεται και φεύγει) ΠΑΠΑΚΙ:( γράφει στο σηµειωµατάριό του. Μετά συµπεραίνει ) Τι παράξενος που είναι ο κόσµος! Πληρώνεσαι όταν δουλεύεις, αλλά κι όταν δεν δουλεύεις. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Κι όλοι δουλεύουν για να βγάλουν χρήµατα, αλλά κανένας δε διασκεδάζει βγάζοντας χρήµατα. ΠΑΠΑΚΙ: Πλάκα µπορεί να έχει το να ξοδεύεις αυτά τα χρήµατα. Ας ψάξουµε, λοιπόν, να βρούµε µια δουλειά που, κάνοντάς την, θα έχουµε να ξοδεύουµε πολλά χρήµατα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μεγαλοφυές! ΠΑΠΑΚΙ: Τι άλλο περίµενες από µια µεγαλοφυή πάπια; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (σε µια όµορφη κοπέλα που πάει το σκυλί της βόλτα) Με συγχωρείτε, κοπέλα µου, µπορείτε να µας πείτε ποιος κατά τη γνώµη σας βγάζει τα περισσότερα χρήµατα; ΚΟΠΕΛΑ: Οι σταρ του κινηµατογράφου. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και πού πρέπει να πάει κανείς για να γίνει σταρ του κινηµατογράφου; ΚΟΠΕΛΑ: Στο Χόλιγουντ!

8 8 ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ (Έτσι το παπάκι και ο Μπουφάκος κατευθύνονται στην είσοδο ενός τεράστιου κινηµατογραφικού στούντιο) ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: Τι µπορώ να κάνω για σας; ΠΑΠΑΚΙ: Θέλουµε να γίνουµε σταρ του κινηµατογράφου. ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: Θ αστειεύεστε,βέβαια! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μιλάµε πολύ σοβαρά. Αυτή η δουλειά έχει περισσότερα χρήµατα από το να είσαι άστεγος. ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: (γελά) Πάντως, δεν µπορώ να πω, έχετε χιούµορ. Ακούστε παιδιά, πρέπει να βρείτε έναν ατζέντη. ΠΑΠΑΚΙ: Τι είναι ατζέντης; ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: Ο ατζέντης είναι κάποιος που σας βρίσκει δουλειά σε ταινίες. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και πού µπορούµε να βρούµε έναν ατζέντη; ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: Βρίσκοντας δουλειά σε ταινίες. Τότε ο ατζέντης θα δει τη δουλειά σας και θα µπορέσει να σας αναλάβει. ΠΑΠΑΚΙ: Αν καταλάβαµε καλά, πρέπει να βρούµε δουλειά πριν βρούµε τον άνθρωπο που θα µπορεί να µας βρει δουλειά; ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: Έτσι είναι αυτή η δουλειά. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Νοµίζω ότι σε λάθος δουλειά προσπαθούµε να µπούµε. Πάµε να φύγουµε. Μας περιµένει πολλή δουλειά ακόµα. ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ (Ξαναβγαίνουν στο δρόµο και συνεχίζουν τις ερωτήσεις στους διαβάτες Τους ρωτούν για τη ζωή τους, για τη δουλειά τους, για τα πράγµατα που αποκτούν, για το τι νόηµα είχε ο τρόπος ζωής τους. Η τελευταία ερώτηση συνήθως εκνεύριζε τους ανθρώπους που έφευγαν βρίζοντας τους δύο φίλους. Στο τέλος οι δύο φίλοι εξουθενωµένοι κάθονται σε ένα παγκάκι και κάνουν απολογισµό. Το παπάκι φορά τα γυαλιά του και διαβάζει τις τελευταίες σηµειώσεις του) ΠΑΠΑΚΙ: Είναι η εκατοστή πεντηκοστή τρίτη φορά µέσα σε τέσσερις µέρες που µε λένε χαζή πάπια. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Κι εµένα ηλίθιο µπούφο. Όλοι οι άνθρωποι µου λένε να σταµατήσω τις ανόητες ερωτήσεις και να γίνω ένας κανονικός µπούφος σαν όλους τους µπούφους. ΠΑΠΑΚΙ: Μέχρι τώρα έχουµε µιλήσει σε εκατόν σαράντα επτά ανθρώπους. Όλοι δουλεύουν για να βγάλουν χρήµατα και καµιά δουλειά δεν έχει πλάκα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μόνο όταν τα ξοδεύουν για ν αποκτήσουν αυτοκίνητα, σπίτια και πισίνες στην Καλιφόρνια. ΠΑΠΑΚΙ: Σωστά. Όµως και τότε ακόµα δεν τα χαίρονται γιατί τα χρωστάνε. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν µέσα στην αγωνία µήπως δεν µαζέψουν τα

9 9 χρήµατα για τις δόσεις τους, κι έτσι χάσουν όλα αυτά τα πράγµατα που δεν είναι δικά τους. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Όποιον άνθρωπο ρώτησα γιατί δεν αλλάζει δουλειά,µου είπε ότι αυτό έκανε πάντα, ή ότι δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο. ΠΑΠΑΚΙ: ιακόσιοι είκοσι τρεις άνθρωποι είπαν ότι δουλεύουν στους υπολογιστές. Εγώ δεν ξέρω καλά καλά τι είναι ένας υπολογιστής. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Η πλησιέστερη ερµηνεία που µπορώ να δώσω, είναι ότι πρόκειται για ένα µηχάνηµα που σκέφτεται για λογαριασµό των ανθρώπων. ΠΑΠΑΚΙ: Αυτοί οι υπολογιστές είναι σαν άνθρωποι. Αναρωτιέµαι αν θα καταλήξουν ποτέ να έχουν αυτοκίνητα, σπίτια και πισίνες.(κοιτά το σηµειωµατάριό του) Επτακόσιοι τριάντα άνθρωποι είπαν πως τους φοβίζουν οι αλλαγές κι ότι νιώθουν ασφαλείς µ αυτό που κάνουν..έστω κι αν δεν τους αρέσει ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Φαντάζοµαι πως, αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πάπιες, θα προτιµούσαν να πουν πα-πα αντί να τους διώξουν απ το αγρόκτηµα. ΠΑΠΑΚΙ: (συµφωνεί) Κι αν ήταν µπούφοι, θα έλεγαν µπου, ακόµα κι αν προτιµούσαν να λένε µπα ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Πρέπει να παραδεχτώ ότι συχνά νιώθω µόνος χωρίς τους άλλους µπούφους Όχι πως εσύ δεν είσαι καλός φίλος. ΠΑΠΑΚΙ: Σε καταλαβαίνω. Κι εγώ νιώθω µόνος χωρίς τις άλλες πάπιες. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (αναστενάζει) Έτσι µου ρχεται καµιά φορά να σταµατήσω να µπα, ν αρχίσω να λέω..(κάνει προσπάθεια να πει µπου).και να γυρίσω πίσω για να ζήσω αρµονικά µε τους άλλους µπούφους. ΠΑΠΑΚΙ: (αναστενάζει) Όλη την προηγούµενη εβδοµάδα προσπάθησα να πω πα-πα( το πα-πα του ήταν κοντά στο πι-πι, αλλά και το πιο κοντινό στο παπα, πι-πι που είχε πει.) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Το είπες..σχεδόν. ΠΑΠΑΚΙ: Έχω δουλέψει πάρα πολύ πάνω σ αυτό, αλλά είναι σαν να πνίγοµαι κάθε φορά που το λέω. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (λυπηµένα) Έχεις συνειδητοποιήσει τι λέµε; ΠΑΠΑΚΙ: Ναι! Να γυρίσουµε πίσω και να γίνουµε όπως όλοι οι άλλοι. Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΦΩΝΗ: Θα λεγα, πριν το κάνετε,να το ξανασκεφτείτε1 (κοιτάζουν γύρω, όµως δεν βλέπουν κανέναν) ΠΑΠΑΚΙ: Ει, εσύ που δεν µπορούµε να σε δούµε. Είσαι ακόµα εδώ; ΦΩΝΗ: Εδώ είµαι. Το βράδυ, αν ρθείτε πάλι εδώ, σ όλα σας τα διλήµµατα, απάντηση θα βρείτε.. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (απορηµένα) Είναι αλήθεια όλα αυτά ; Μήπως τα φανταστήκαµε ; Μα,όχι, αφού ακούσαµε τη φωνή και οι δύο. ΠΑΠΑΚΙ: Άραγε πρέπει να πάµε απόψε;

10 10 ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Αυτή η φωνή έδειξε ότι µπορεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά πράγµατα που δεν καταλαβαίνουµε. Γάιδαρο που µας τον χαρίζουν, τι τον κοιτάµε στα δόντια; (ξανάρχονται το βράδυ) ΠΑΠΑΚΙ: ε µε τρελαίνει η ιδέα να γνωρίσω µια φωνή µες στο σκοτάδι. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Όσο γι αυτό, τα χω ψιλοπαίξει κι εγώ. Μην ανησυχείς, όµως. Εγώ βλέπω στο σκοτάδι, οπότε, αν µε δεις να τρέχω, σου συνιστώ να κάνεις κι εσύ το ίδιο. ΠΑΠΑΚΙ: Μιας κι ήρθαµε, ας ρίξουµε µια µατιά ΦΩΝΗ: Ει, εσείς ΠΑΠΑΚΙ: Και τώρα τρέχουµε; ΦΩΝΗ: Το φόβο αψηφήστε,. Το σώµα και το πνεύµα σας, ελεύθερα αφήστε. ( βλέπουν µε έκπληξη να τους µιλά το άγαλµα της Ελευθερίας ) ΠΑΠΑΚΙ: Εσύ µας µίλησες σήµερα στο πάρκο; ΑΓΑΛΜΑ: Ναι, εγώ. εχτείτε τη συµπάθεια και την εκτίµησή µου. ΠΑΠΑΚΙ:Μα δεν κάναµε τίποτα ιδιαίτερο! Γιατί να µας εκφράσεις την εκτίµησή σου; ΑΓΑΛΜΑ: Γιατί δεν είναι εύκολο καθόλου να διαφέρεις. Στον τόπο αυτό µε στήσανε, πριν από τρεις αιώνες, άνθρωποι που τολµήσανε κι αυτοί να διαφέρουν. Είπανε πως οι άνθρωποι για πάντα θα υποφέρουν, αν δεν παλεύουν στη ζωή, για την ελευθερία και για την ολοκλήρωση. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Συγγνώµη αλλά.. εµείς δε συναντήσαµε γύρω µα και πολλούς ολοκληρωµένους ανθρώπους. Όλο και κάτι τους έλειπε.όλο και κάτι τους φόβιζε ή τους ανησυχούσε. ΑΓΑΛΜΑ :Σ αυτό δεν έχεις άδικο! Πίστεψαν λανθασµένα πως µοιάζει η ολοκλήρωση µε την επιτυχία.πίσω απ το χρήµα τρέχοντας, ξεχάσαν τη διαδροµή και την αφετηρία. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Το προσέξαµε αυτό. Επίσης προσέξαµε ότι δεν έχει και τόση πλάκα. ΑΓΑΛΜΑ: Το χιούµορ συρρικνώνεται, όταν κανείς λοξοδροµεί και δεν ολοκληρώνεται.. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και πώς ολοκληρώνεσαι; ΤΡΑΓΟΥ Ι (ΑΓΑΛΜΑ) Τον εαυτό σου µάθε να ακούς Να δέχεσαι, να αγαπάς και να πιστεύεις. Στο πρόσωπο του γείτονα, του φίλου σου, Αντανακλάται η αγάπη κι επιστρέφει. Μ ένα µπουκάλι µοιάζεις όσο ζεις Που αν το γέµισες µ αγάπη ως το πώµα Ελεύθερος και άφοβος στάσου στους ανέµους Στη τρικυµία και στο θάνατο ακόµα Μα αν µ αγάπη ως απάνω δεν το γέµισες Κι ήρθες να ζήσεις σε τούτο τον αιώνα Το µίσος και οι φόβοι σου θα µπουν µες το µπουκάλι Θα σαι ένα φύλλο που θα τρέµει στο χειµώνα

11 11 ΠΑΠΑΚΙ: Εµείς είδαµε πολύ φόβο στη ζωή των ανθρώπων. ΑΓΑΛΜΑ: Ναι, γιατί λίγοι άνθρωποι αλλάζουν κι ωριµάζουν. Οι πιο πολλοί µες στα καλούπια τους κολλάνε, κι ελάχιστοι, όπως εσείς, τα σπάνε. (στο Μπουφάκο):Εσύ ριψοκινδύνεψες να µην είσαι πια µπούφος. (στο παπάκι): Κι εσύ,παπί. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπορεί και στ αλήθεια να κάναµε κάτι ιδιαίτερο. ΑΓΑΛΜΑ: Τολµήσατε, ρισκάρατε τα πάντα, ξεφύγατε απ τα µέτρα τα κοινά. Μόνο έτσι καταφέρατε να γίνετε αυτό που είστε: όντα αυθεντικά.. Είστε άξιοι θαυµασµού Κι αυτό σας απελευθερώνει απ όλα τα ταµπού ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (γεµάτος ενέργεια. Παίρνει βαθιά ανάσα, φουσκώνει τα φτερά του) Είµαι ελεύθερος!!! Ελεύθερος απ όλα τα ταµπούουουουουου!!!!

12 12 B. Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΚΟΥ Πρόσωπα: Κούκος(Κοκός), σκιουρίτσα, Μπουφάκος, πουλιά δάσους(κότσυφας, κίσσα, κόρακας), αηδόνι, εξωτικά πουλιά(καναρίνια, παπαγάλοι, χελιδόνια), κοκκινολαίµης,λύρα, ρολόι κούκος ΣΤΟ ΑΣΟΣ (Ο κούκος Κοκός ξυπνά κι αρχίζει το πρωινό του τραγούδι) ΚΟΚΟΣ: Κούκου, κούκου.(καθώς βγάζει ένα σκουλήκι από το χώµα, προσέχει µια σκιουρίτσα που θάβει ένα καρύδι σε µια τρύπα.κάποια στιγµή βλέπει τον Κοκό ) ΣΚΙΟΥΡΙΤΣΑ: Θάβω ένα καρύδι για το χειµώνα ΚΟΚΟΣ: Κούκου, κούκου.! ΣΚΙΟΥΡΙΤΣΑ: (ενοχληµένη) Όλοι οι σκίουροι το κάνουν αυτό. Κι εσύ δε χρειάζεται να µου λες κούκου..το βρίσκω πολύ ειρωνικό εκ µέρους σου.(φεύγει νευριασµένη) ΚΟΚΟΣ: (µένει άναυδος) Ειρωνικό; είπε ειρωνικό; Μα µόνο κούκου µπορώ να πω.(στριφογυρίζει διαρκώς και σκέφτεται) Μα γιατί να έχω γεννηθεί µ ένα τόσο ανόητο τραγούδι όσο το κούκου; Το κούκου µου δεν έχει καµία οµορφιά. εν ξανακάνω κούκου πια. (Το άλλο πρωί πάει να πει κούκου από συνήθεια, αλλά το πνίγει. εν έχει τι να τραγουδήσει και είναι στενοχωρηµένος.ξαφνικά του έρχεται µια ιδέα ) ΚΟΚΟΣ: Το βρήκα: θα ακούω τα άλλα πουλιά, κι αν κάποιο απ αυτά πει ένα τραγούδι που µ αρέσει, θα το κάνω δικό µου. (εκεί δίπλα τον παρακολουθεί ο Μπουφάκος από ώρα) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Σε καταλαβαίνω. Είχα κι εγώ κάποιο πρόβληµα µε το τραγούδι µου. Για πολύ καιρό δυσκολευόµουν αφάνταστα να πω το µπου, αλλά τώρα το µπου µου έρχεται πολύ φυσικά και παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο στη ζωή µου. Μπου µπου µπου ΚΟΚΟΣ: ( κάνει προσπάθεια να πει µπου, αλλά δεν τα καταφέρνει) ου ου ου ου ( δεν του αρέσει το τραγούδι του) Πολύ χαζό τραγούδι. Άσε που κινδυνεύω να µου κολλήσουν το όνοµα ούος που είναι πολύ λιγότερο αξιοπρεπές από το <κούκος>.θα πάω να ρωτήσω άλλα πουλιά. (Ο Κοκός συναντά ένα κόρακα, µια κίσσα, έναν κότσυφα. Όµως απογοητεύεται.καταλήγει σε µια σιταρήθρα. Μιµείται το<σίτα>,αλλά του βγαίνει απαίσια το <ρήθρα>. Αφού δοκίµασε πολλά τραγούδια πουλιών, κι αφού κανένα δεν του άρεσε, σκέφτηκε) ΚΟΚΟΣ: Θα βρω ένα όµορφο τραγούδι και θα το κάνω δικό µου, ακόµα κι αν χρειαστεί να κάνω το γύρο του κόσµου. Το γύρο του κόσµου; Αυτό είναι! Θα πετάξω σ όλο τον κόσµο και, δεν µπορεί, θα βρω αυτό ακριβώς το τραγούδι που ψάχνω.

13 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΗ ΟΝΙ (φτάνει στο Λονδίνο, όπου γνωρίζει ένα αηδόνι κι ενθουσιάζεται από το όµορφο τραγούδι του) ΤΡΑΓΟΥ Ι ΑΗ ΟΝΙΟΥ Πετώ, λαλώ,υµνώ τη ζωή Λαλώ, υµνώ την αναπνοή της ώρας, της µέρας, της κάθε στιγµής του ήλιου, τ αγέρα, της µάνας µου γης. Πετώ, λαλώ, υµνώ τη ζωή. Λαλώ, υµνώ την αναπνοή Ξυπνάτε, πετάτε, κοιµάται εντός του ονείρου ο πόθος ο πιο δυνατός. Πετώ, λαλώ, υµνώ τη ζωή. Λαλώ, υµνώ την αναπνοή Πέτα και κάψε στου ήλιου το φως Τα βάρη και γίνε αέρας κι ανθός. 13 ΚΟΚΟΣ: Τραγουδάς υπέροχα!! ΑΗ ΟΝΙ: Σ ευχαριστώ πολύ. Το τραγούδι µου αρέσει πολύ στους ανθρώπους. εν είναι λίγα τα τραγούδια που έχουν γράψει οι άνθρωποι προς τιµήν µου ΚΟΚΟΣ: Αλήθεια; εν έχω γνωρίσει ξανά άλλο πουλί που να του κάνουν τέτοιες τιµές. Σε παρακαλώ,ας τραγουδήσουµε παρέα! (Ο Κοκός προσπαθεί να µιµηθεί το τραγούδι του αηδονιού αλλά δεν τα καταφέρνει.το αηδόνι βαριέται και φεύγει. Ο Κοκός απογοητεύεται) ΚΟΚΟΣ: εν πρόκειται να το πω ποτέ σωστά. Ακόµα κι αν το δοκιµάζω ως τη στιγµή που θ αφήσω το µάταιο τούτο κόσµο.πρέπει να ψάξω περισσότερο (Ταξιδεύει παντού. Στα Κανάρια νησιά τιτιβίζει µε τα καναρίνια. Στην Αφρική κρώζει µε τους παπαγάλους. Στην Αµερική τερετίζει µε τα χελιδόνια. Όµως κανένα τραγούδι δεν του ταιριάζει απόλυτα.απογοητευµένος κάθεται στο κλαδί ενός δέντρου) Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗ ΚΟΚΟΣ: Πρέπει να το πάρω απόφαση ότι θα µείνω µουγκός για όλη µου τη ζωή. Είναι φρικτό να µην µπορώ να τραγουδήσωωωωωω(κλαίει γοερά στον ώµο ενός κοκκινολαίµη) ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ: Ηρέµησε,φίλε µου. Τα αυτιά µου δεν αντέχουν τέτοιες συγκινήσεις. Γιατί χτυπιέσαι έτσι; ΚΟΚΟΣ: Αυτό που µου συµβαίνει, φίλε µου,είναι φρικτό.το τραγούδι µου είναι γελοίο, όµως,όσο κι αν προσπάθησα, δε βρήκα κανένα άλλο που να µου ταιριάζει. εν την αντέχω άλλο τέτοια ζωήηηηη(κλαίει)

14 14 ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ: Ωχ! Μην αρχίζεις πάλι. Άκου µε λίγο.θα τραγουδήσω για χάρη σου το καλύτερο τραγούδι µου. Ποιος ξέρει, µπορεί και να σου ταιριάζει. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗ Κόκκινη, κόκκινη, κόκκινη µέρα, Ραντίζει ο ήλιος όλη τη σφαίρα Σφυρίζει ο άνεµος ώρα καλή Ληµέρια νέα ζητά η ψυχή. Κόκκινη, κόκκινη, κόκκινη µέρα, Κόκκινη, κόκκινη, κόκκινη σφαίρα Στρόβιλοι γύρης µε παν δώθε πέρα Στήνουµε άστατο τρελό χορό Κουκίδες κόκκινες στον ουρανό. Κόκκινη, κόκκινη, κόκκινη µέρα ΚΟΚΟΣ: Το τραγούδι σου είναι υπέροχο..αλλά..δε µου κάνει. Αντίο και σ ευχαριστώ. ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ: Έι, περίµενε ένα λεπτό. Ξέρεις έχω ταξιδέψει πολύ. Κάποτε στην Αυστραλία συνάντησα ένα πουλί,που λεγόταν λύρα.αυτό µπορούσε να µιµηθεί όλα τα πλάσµατα, ακόµα και τα µηχανικά πράγµατα. ΚΟΚΟΣ: εν πιστεύω στ αυτιά,µου. Αλήθεια µου λες; Έφυγααααα Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΛΥΡΑ (Ο Κοκός φτάνει στην Αυστραλία, βρίσκει τη λύρα,της λέει την ιστορία του και παρακολουθεί τις τέλειες µιµήσεις της) ΛΥΡΑ:(στριγκλίζει όπως η ύαινα, σκούζει όπως ο λύκος, µιµείται το άναµµα της µηχανής ενός αυτοκινήτου,το θόρυβο ενός αεροπλάνου..) ΚΟΚΟΣ: (ενθουσιάζεται στην αρχή µετά χάνει τη µιλιά του και απελπίζεται) ε θα µπορέσω ποτέ να φτάσω σ αυτή την τελειότητα! ΛΥΡΑ: Μην απελπίζεσαι! Θα σου πω κάτι που δεν έχω ξαναπεί σε κανέναν άλλον: Είµαι εντελώς απογοητευµένη απ τη ζωή µου! εν έχω κάποιο δικό µου τραγούδι. Ούτε καν ένα κούκου! εν ξέρω αν είµαι η στριγκλιά µιας ύαινας, το σκούξιµο ενός λύκου, ο ήχος της µηχανής ενός αυτοκινήτου ή ο θόρυβος ενός αεροπλάνου. εν έχω ταυτότητααααα(κλαίει) ΚΟΥΚΟΣ: Έλα,µην κάνεις έτσι! Σκέψου να ήσουν αναγκασµένη να λες µόνο κούκου! ΛΥΡΑ: Θα ήµουν πολύ ευτυχισµένη αν µπορούσα να λέω κούκου. Τουλάχιστον θα ήξερα ποια είµαι! ΚΟΚΟΣ: Μα, αυτό είναι ειρωνικό κελάηδηµα! ΛΥΡΑ: Όχι, αν δε θες να ειρωνευτείς αυτόν που του λες κούκου. Αν αυτός νοµίζει ότι τον ειρωνεύεσαι τότε το πρόβληµα είναι δικό του,όχι δικό σου. ΚΟΚΟΣ: Όσο κι αν σκέφτηκα, δεν το είχα δει ποτέ έτσι!

15 15 ΛΥΡΑ: Επιπλέον, µπορεί να µην άρεσε σ εκείνη τη σκιουρίτσα το τραγούδι σου, αλλά αρέσει σε πολλούς άλλους. ΚΟΚΟΣ: Και ποιοι είναι αυτοί οι πολλοί άλλοι; ΛΥΡΑ: Θα σου δείξω. (πετούν µαζί και φτάνουν σε µια γειτονιά. Κάθονται στο περβάζι ενός σπιτιού) ΛΥΡΑ: Κοίτα µέσα ΚΟΚΟΣ: ε βλέπω τίποτα ΛΥΡΑ: Εκείνο το ρολόι στον απέναντι τοίχο. ΚΟΚΟΣ: Έχω ξαναδεί ρολόγια. ΛΥΡΑ: Ναι,αλλά όχι σαν κι αυτό (τότε το από το ρολόι βγήκε ένας ξύλινος κούκος που έκανε 5 φορές κούκου και ξαναµπήκε µέσα.) ΚΟΚΟΣ: Αυτό το ξύλινο πράγµα κάνει όπως εγώ. ΛΥΡΑ: Ακριβώς! Αυτό σηµαίνει ότι το τραγούδι σου αρέσει στους ανθρώπους. ΚΟΚΟΣ: Και πόσα τέτοια ρολόγια πιστεύεις ότι υπάρχουν ; ΛΥΡΑ: Επειδή αρέσει στους ανθρώπους να αντιγράφουν πράγµατα, θα πρέπει να υπάρχουν χιλιάδες τέτοια ρολόγια στον κόσµο. ΚΟΚΟΣ: Θες να πεις,χιλιάδες ξύλινα πουλιά που µε µιµούνται; ΛΥΡΑ: Ακριβώς! Έχω πάει σε πολλά µέρη, και πουθενά δεν έχω δει ρολόι απ το οποίο να πετάγεται µια καρδερίνα, ένα αηδόνι ή µια λύρα και να τραγουδάει. ΚΟΚΟΣ: εν είναι δυνατόν! Ταξίδεψα σ όλο τον κόσµο προσπαθώντας να γίνω κάποιος άλλος, τη στιγµή που..που.. ΛΥΡΑ: Τη στιγµή που ήσουν όµορφος όπως ήσουν. ΚΟΚΟΣ: Τότε και το τραγούδι µου.είναι όµορφο! Είναι το ωραιότερο τραγούδι γιατί απλούστατα είναι.. ΚΟΚΟΣ-ΛΥΡΑ: ικό µου- δικό σου ΚΟΚΟΣ: Έλα φίλη µου, ας το τραγουδήσουµε µαζί. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΤΟΥ ΚΟΚΟΥ Κουκού, κουκού κουκούλι από ψέµα Σπάσε και κύλα νέο αίµα ώσε πνοή, δώσε ρυθµό Σ αυτό το γνώριµο σκοπό Κουκού, τον βρήκα τον ήχο Κουκού, και λύνω το γρίφο. Ποιος είµαι, τι θέλω και τι αγαπώ. Κουκού: θέλω να είµαι εγώ!!!

16 Γ.O ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ -ΜΙΚΡΟΣ ΠΕΤΑΛΟΥ ΟΣ Πρόσωπα: Ατζαµούλης, Ο πιο µικρός- µικρός πεταλούδος, κολιµπρί, Μπάρµπαρα Λου, λιοντάρι, λέαινα, λεµούριος. 16 ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΑΣΟΣ (Ο Ατζαµούλης, το ξωτικό του δάσους, καταγράφει στο αρχείο του κάθε νεογέννητη πεταλούδα. Είναι ξηµέρωµα, είναι πολύ κουρασµένος, νυστάζει, θέλει να τελειώνει. Βλέπει να έχει αποµείνει µόνο µια µικρή πεταλούδα για καταγραφή) ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ : (Χασµουριέται) Μένει µόνο αυτή η µικροσκοπική πεταλουδίτσα.και τέλος για σήµερα. Για να δούµε: Φύλο: αρσενικό, όνοµα: ε δε θέλει και πολύ ρώτηµα: ο πιο µικρός- µικρός πεταλούδος, είδος: εεεεεε..ωχ ο άτυχος µικρούλης είναι απ αυτούς που ζουν µόνο µια µέρα. Και τώρα ; πώς του το λένε; ( στον πεταλούδο που έχει στο µεταξύ ξυπνήσει και δοκιµάζει τα φτερά του) ε µ αρέσει που πρέπει να στο πω εγώ αυτό, αλλά είναι η δουλειά µου: ανήκεις σ ένα είδος πεταλούδας που ζει µόνο µια µέρα. Ο Π.Μ.Μ Π: ( σταµατά να δοκιµάζει τα φτερά του, µένει στη θέση του) εν είναι και τα καλύτερα νέα στον κόσµο. ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: (µουρµουρίζει, γνέφοντας συµπονετικά )Έτσι είναι η ζωή, ακόµα κι αν είναι σύντοµη. Ο Π Μ.Μ Π: Πάντως δε διάλεξες ωραίο τρόπο να µου πεις αυτά τα νέα. Έπρεπε ν αρχίσεις λέγοντας:<ωραία µέρα σήµερα!>, οπότε εγώ θα σου απαντούσα: <Όντως!>.Ύστερα θα λεγες:<καλωσόρισες στον τόσο ωραίο κόσµο µας!>, οπότε εγώ θα σ ευχαριστούσα κι εσύ θα συνέχιζες:<kάποιοι, βέβαια, ζουν λιγότερο χρόνο από άλλους, αλλά συνεισφέρουν περισσότερο>. Και τότε θα µου το σκαγες το παραµύθι. Ότι, δηλαδή, έχω µόνο µια µέρα ζωή ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Θα µπορούσα, δε λέω, αλλά επειδή έχεις µόνο µία µέρα, δεν ήθελα να χαραµίσω το χρόνο σου. Ο Π Μ.Μ Π: Σε συγχωρώ. Τι άλλο θα µπορούσα να περιµένω από κάποιον που ονοµάζεται Ατζαµούλης;(σκέφτεται) Μου µένει λοιπόν µια µέρα! Ας µπορούσα τουλάχιστον να δω όσο πιο πολλά πράγµατα γίνεται απ τον κόσµο!.όµως, δεν ξέρω από πού ν αρχίσω! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Μιας και τόσο έξυπνα µ έκανες να νιώσω ένοχος για τον τρόπο µε τον οποίο σου είπα τα νέα, θα σε γυρίσω σ όλα τα συναρπαστικά µέρη του κόσµου Ο Π Μ.Μ Π: (πάει ενθουσιασµένος να πετάξει, αλλά θυµάται πως ο Ατζαµούλης δεν µπορεί να πετάξει) Πως θα ταξιδέψουµε; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Νοερά. Μπορείς να µεταφέρεις το σώµα σου εκεί όπου βρίσκεται το πενήντα ένα τοις εκατό του µυαλού σου. Ο Π Μ. Μ Π: Εννοείς ότι αν σκεφτώ ένα µέρος, µπορώ να βρεθώ εκεί; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: (νεύει καταφατικά) Ο Π Μ.Μ Π: Ναι, αλλά θα µπορέσω να βρεθώ εκεί ολόκληρος; Και το εκατό τοις εκατό µου; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Μη µε µπερδεύεις. Απλώς,κλείσε τα µάτια σου και φαντάσου ότι βρίσκεσαι στο ανάκτορο των Βερσαλλιών,στη Γαλλία

17 ΣΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ. 17 Ο Π Μ.Μ Π: (κλείνει τα µάτια και σκέφτεται Βερσαλλίες. Τα ανοίγει και βρίσκεται στους κήπους των Βερσαλλιών. ίπλα του είναι ο Ατζαµούλης) Πιάνει! ΑΤΖΑΜΠΟΥΛΗΣ: Και βέβαια πιάνει!έχω γλιτώσει έτσι µια περιουσία σε αεροπορικά εισιτήρια Ο Π Μ.Μ Π: Ωραίο µέρος! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Βρισκόµαστε σ έναν από τους ωραιότερους κήπους στον κόσµο. εν καταφέρνουν και πολλές πεταλούδες να δουν τις Βερσαλλίες. Ο Π Μ.Μ Π: Μου φαίνεται πως πεινάω. Τι τρώνε οι πεταλούδες; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Κάθεσαι πάνω στο φαγητό σου. Ο Π Μ.Μ Π: Μα δεν µπορώ να φάω ένα λουλούδι ολόκληρο! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: εν τρως το λουλούδι, χαζέ! Ξετυλίγεις την προβοσκίδα σου και ρουφάς τον ιβίσκο. ( Ο Π Μ.Μ Π ρουφά το νέκταρ κι ευχαριστεί τον ιβίσκο) ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ:Τώρα τι θα ήθελες να κάνεις; Ο Π Μ.Μ Π: Αφού έχω µόνο µια µέρα ζωής, θέλω να γευτώ όλα τα λουλούδια του κήπου.(έτσι δοκιµάζει όσο περισσότερα λουλούδια µπορεί. Κάθεται κουρασµένος και βλέπει δίπλα του µια πολύ χοντρή πεταλούδα που αποµυζά ένα λουλούδι.) ε θέλω να φανώ αγενής, αλλά είστε πολύ χοντρή για πεταλούδα. ΚΟΛΙΜΠΡΙ: Προφανώς επειδή δεν είµαι πεταλούδα. Είµαι κολιµπρί! Ο Π Μ.Μ Π: Με συγχωρείτε που σας είπα χοντρό-και µην το παίρνετε προσωπικά. Βλέπετε, γεννήθηκα µόλις σήµερα. ΚΟΛΙΜΠΡΙ: Τότε, σας συγχωρώ που είστε ανόητος- και µην το παίρνετε προσωπικά. Ο Π Μ.Μ Π: Χαίροµαι που γνώρισα ένα κολιµπρί, γιατί προσπαθώ να τους γνωρίσω όλους προτού τελειώσει ο χρόνος µου.(το κολιµπρί τον κοιτάζει απορηµένο) Ανήκω σ ένα είδος που ζει µόνο µια µέρα. ΚΟΛΙΜΠΡΙ: Με τόση µόλυνση που υπάρχει, δε θ άντεχες και πολύ, ούτως ή άλλως. Ο Π Μ.Μ Π: Όταν φύγω απ αυτή τη ζωή, θέλω να νιώσω ότι όλοι είναι φίλοι µου. Γι αυτό µήπως θα µπορούσατε να µε συγχωρήσετε γι αυτή τη µικρή λογοµαχία που είχαµε; ΚΟΛΙΜΠΡΙ: Φυσικά! Καµιά φορά, κουράζοµαι απ το να σβουρίζω τα φτερά µου όλη µέρα, και παρεκτρέποµαι.(κοιτά γύρω µην ακούει κανείς) Και είµαι λίγο χοντρό, εδώ που τα λέµε, ακόµα και για κολιµπρί.(φεύγει µακριά. Έρχεται ο Ατζαµούλης.) ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: ε θες να δεις κι άλλα πράγµατα στον κόσµο; Ο Π Μ.Μ Π: Μα βέβαια! Όµως, αυτό που θέλω να δω πιο πολύ απ όλα, είναι άλλες πεταλούδες. Εδώ πέρα πρέπει να ναι ακόµα µέσα στα κουκούλια τους, γιατί δε βρίσκω ούτε µια. ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Ίσως να τις αφάνισε αυτό το στρουµπουλό κολιµπρί.(ξαφνικά το πρόσωπό του φωτίζεται) Θα σε πάω σ ένα µέρος στο Μεξικό όπου υπάρχουν περισσότερες πεταλούδες συγκεντρωµένες σ ένα σηµείο απ οπουδήποτε αλλού στον κόσµο!( ο Πεταλούδος γουρλώνει τα

18 18 µάτια του µε θαυµασµό) Κλείσε τα µάτια σου και σκέψου ένα δάσος µε έλατα στην οροσειρά Σιέρα Μάδρε. ΣΤΗ ΣΙΕΡΑ ΜΑ ΡΕ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΛΟΥ (Ο Π Μ.Μ Π ανοίγει τα µάτια του κι αντικρίζει µια πανέµορφη κοιλάδα και σµήνη πεταλούδες σ αυτήν. ίπλα του προσγειώνεται µια πολύ όµορφη πεταλούδα. Κοιτάζονται.) Ο Π Μ.Μ Π: Με συγχωρείς που σε κοιτάζω, αλλά είσαι η πιο όµορφη πεταλούδα που έχω δει ποτέ µου. ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΛΟΥ: Κι εγώ το ίδιο σκεφτόµουν για σένα Ο Π Μ.Μ Π: Υπάρχει κάτι που υποτίθεται ότι πρέπει να σ το πω όταν γνωριστούµε καλύτερα, αλλά δεν έχω χρόνο. Έτσι, θα σ το πω τώρα: Σ αγαπώ. ΜΠ. ΛΟΥ: Κι εγώ σ αγαπώ. Ο Π Μ.Μ Π (τρέµει από χαρά) Για ξαναπές το! ΜΠ. ΛΟΥ: Σ αγαπώ. Ο Π Μ.Μ Π: Κανείς δε µιλάει έτσι στην περιοχή µου. ΜΠ. ΛΟΥ: Έτσι µιλάνε στο υτικό Τέξας, χρυσό µου.(τον κοιτάζει τρυφερά)σίγουρα είσαι τελείως διαφορετικός από τις άλλες πεταλούδες. Τα φτερά σου έχουν την πιο όµορφη απόχρωση πράσινου που έχω δει,κι είσαι και πολύ πιο µικροσκοπικός. Ο Π Μ.Μ Π: Σ ενοχλεί αυτό; ΜΠ. ΛΟΥ: Το µέγεθος δε µετράει.κάποια µικρά πράγµατα είναι γεµάτα από αγάπη, και κάποια άλλα,που είναι µεγάλα, είναι άδεια. (Ο Π Μ.Μ Π πεταρίζει από χαρά: δεν ήταν µόνο όµορφη, ήταν και έξυπνη) Πώς και δε σ έχω ξαναδεί στα µέρη µας; Ο Π Μ.Μ Π: Μόλις βγήκα από το κουκούλι. ΜΠ. ΛΟΥ: Εγώ γεννήθηκα πριν τέσσερις µέρες. Σ ενοχλεί που είµαι µεγαλύτερή σου; Ο Π Μ.Μ Π: εν έχει σηµασία πόσο ζεις, αλλά πόσο διασκεδάζεις. ΜΠ. ΛΟΥ: Εγώ έχω διασκεδάσει πολύ. Παντρεύτηκα δυο φορές. Ο Π Μ.Μ Π: (µένει άναυδος) Γεννήθηκες πριν από τέσσερις µέρες και παντρεύτηκες ήδη δύο φορές;!!! ΜΠ. ΛΟΥ: Ήταν πεταλούδες του τροπικού δάσους, κι ο καθένας τους είχε µόνο από δύο µέρες ζωή. Ο Π Μ.Μ Π: ηλαδή, δεν περίµενες ούτε µια µέρα! ΜΠ. ΛΟΥ: Μπορείς να πεις ότι πεταλούδισα απ τον έναν στον άλλον. Όταν γεννήθηκα, µου είπε η µαµά µου: <Μπάρµπαρα Λου, η ζωή είναι ένα σύντοµο βαλς. Γι αυτό βάλε τα παπούτσια σου και µπες στο χορό.> Ο Π Μ.Μ Π: Εσύ, πάντως, χορεύεις γρήγορα. ΜΠ. ΛΟΥ: Τώρα, όµως, που γνωριστήκαµε, ξέρω ότι βρήκα έναν άντρα µε τον οποίο µπορώ να περάσω την υπόλοιπη ζωή µου. ( Ο Π Μ.Μ Π παραλίγο να πνιγεί. εν µπορεί να της πει την αλήθεια. Στενοχωριέται. Μετά τού έρχεται η έµπνευση.) Ο Π Μ.Μ Π: Έχω την ευκαιρία να ταξιδέψω σ όλο τον κόσµο. Θες να ρθεις µαζί µου;

19 19 ΜΠ. ΛΟΥ: Πολύ δελεαστικό είν αυτό, αλλά δυσκολεύτηκα να έρθω εδώ απ το Τέξας. Τα φτερά µου είναι πεσµένα και κουρασµένα. Ο Π Μ.Μ Π: Μα δε χρειάζεται να πετάξεις! Ο Ατζαµούλης έχει βρει έναν καινούργιο τρόπο για να κυκλοφορούµε. Με συγχωρείς ένα λεπτό.(τρέχει στον Ατζαµούλη) Ατζαµούλη, θέλω να την πάρουµε µαζί µας, αλλά,αλίµονό σου αν της πεις ότι έχω µόνο µία µέρα ζωή! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Κάποια στιγµή θα πρέπει να της το πεις. Ο Π Μ.Μ Π: Γιατί δεν της το λες εσύ αφού πεθάνω; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Έχεις κάνει τη ζωή µου ένα κουβάρι. Αλλά αφού το θες, εντάξει. (Ο Ατζαµούλης εξηγεί στη Μπ. Λου τον τρόπο του ταξιδιού.) ΜΠ. ΛΟΥ: Τύφλα να χουν οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ:Κλείστε κι οι δυο τα µάτια σας και σκεφτείτε το Μπαλί. ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ (Βρίσκονται στο Μπαλί, ανάµεσα σε κάποια ερείπια και κάποια πέτρινα αγάλµατα) Αυτό ήθελα να δείτε.( ήταν το άγαλµα µιας πεταλούδας) ΜΠ. ΛΟΥ: Γιατί έφτιαξαν το άγαλµα µιας πεταλούδας; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ:Είναι λατρευτικό άγαλµα. Η πεταλούδα συµβολίζει την αιωνιότητα. ΜΠ. ΛΟΥ: Οι άνθρωποι έχουν χιούµορ. Αφού οι πεταλούδες δε ζουν πολύ! Ο Π Μ.Μ Π: Κάποιες, µάλιστα, ζουν ακόµα λιγότερο. Αναρωτιέµαι αν θα υπάρξει ποτέ πεταλούδα που θα ζει για πάντα ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Βέβαια! Μια πεταλούδα πέτρινη! Ο Π Μ.Μ Π: Μια πέτρινη πεταλούδα δεν µπορεί να νιώσει τίποτα(κοιτάζει τη Μπ. Λου και σκέφτεται) Προτιµώ να νιώσω τα πάντα, κι ας έχω µόνο µια µέρα στη διάθεσή µου να τα νιώσω. ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Ξέρετε, ίσως να έκαναν αθάνατη την πεταλούδα γιατί ακόµα και µετά το θάνατό της η οµορφιά της µένει αθάνατη. ΜΠ. ΛΟΥ: Τι γλυκό εκ µέρους τους!( στον Πεταλούδο) Πιστεύεις ότι η οµορφιά µου θα διαρκέσει για πάντα; Ο Π Μ.Μ Π: Στην καρδιά µου, σίγουρα.μπ. ΛΟΥ: Νιώθω τόσο ευλογηµένη που µ αγαπά ένας τόσο υπέροχος Πεταλούδος! Ο Π Μ.Μ Π: Με βρίσκεις όµορφο; (ρωτά έκπληκτος) ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ (γελά) Ξέχασα: κανείς σας δεν έχει δει τον εαυτό του ( τους δίνει έναν παλιό ραγισµένο καθρέφτη,πεταµένο στο έδαφος από τους τουρίστες) Για κοιτάξτε! Ο Π Μ.Μ Π: Είµαι πολύ όµορφος για να πεθάνω τόσο νέος. ΜΠ. ΛΟΥ: εν είµαι κι άσχηµη, αν σκεφτείς ότι είµαι αµακιγιάριστη. ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Η µέρα κοντεύει να τελειώσει. Λέω να πηγαίνουµε. Ο Π Μ.Μ Π: Πού θα µας πας τώρα; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Πώς θα σας φαινόταν, πιτσουνάκια µου, αν βλέπατε το φεγγάρι;

20 ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ 20 MΠ. ΛΟΥ: Τι ροµαντικό! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Πολύ καλά. Σκεφτείτε το Σύµπαν (Ο Πεταλούδος και η Μπάρµπαρα Λου έκλεισαν τα µάτια κι όταν τα άνοιξαν βρέθηκαν στο διάστηµα, µπρος σε µια εξαίσια φωτεινή µπάλα: το φεγγάρι. Οι δύο πεταλούδες συγκινούνται από την οµορφιά του φεγγαριού,ανοίγουν τα φτερά τους και το αγκαλιάζουν µε αγάπη. ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Να και η Γη! Στη µία πλευρά της. υπάρχει µέρα γιατί τη φωτίζει ο ήλιος, ενώ στην άλλη είναι νύχτα. Πέφτει πάνω της µόνο το φως του φεγγαριού. Τώρα ζείτε κάτι που σχεδόν κανένας, εκτός από έναν αστροναύτη, δεν καταφέρνει να δει.. Χαρείτε το. Κι ετοιµαστείτε για τον επόµενο σταθµό στο ταξίδι µας: Μέχρι τώρα γνώρισες πολλές πεταλούδες κι ένα κολιµπρί, αλλά κανένα άγριο ζώο. Επειδή, όµως, αυτά τα ζώα είναι σκορπισµένα στον κόσµο κι εµείς θέλουµε να κάνουµε λίγη οικονοµία στον ταξιδιωτικό µας χρόνο, σκεφτείτε τον Ζωολογικό Κήπο της Νέας Υόρκης. ΣΤΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ (Οι πεταλούδες κλείνουν τα µάτια κι όταν τα ανοίγουν βρίσκονται καθισµένες στην ουρά ενός κοιµισµένου λιονταριού. Ο Πεταλούδος, επειδή δεν έχει χρόνο, τραβά δυνατά µια τρίχα από την ουρά του λιονταριού. Το λιοντάρι ξυπνά.) ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Είσαι πολύ µεγάλος για ψύλλος. Τι στο καλό είσαι; Ο Π Μ.Μ Π: Είµαι ο πιο µικρός -µικρός Πεταλούδος. ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Έτσι και ξανακάνεις αυτό που έκανες, θα γίνεις ο πιο επίπεδοςεπίπεδος πεταλούδος. Ο Π Μ.Μ Π: Συγγνώµη, αλλά ήθελα να σας µιλήσω προτού φύγω. ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Για ποιο πράγµα ; Ο Π Μ.Μ Π: Για τη ζωή. Εσείς,προφανώς ζείτε πολλά χρόνια. εν είναι υπέροχο αυτό; ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Ζω µια ψεύτικη ζωή. Ζω µέσα σ ένα κλουβί, και τα πάντα γύρω µου είναι ψεύτικα. Ψεύτικοι βράχοι, ψεύτικα ρυάκια, σε λίγο µε βλέπω να έχω και ψεύτικη γούνα. ΛΕΑΙΝΑ: (έρχεται για συµπαράσταση) Ναι. Όλα είναι θλιβερά. εν έχουµε να προσδοκάµε τίποτα, εκτός από τσίχλες και µαλλί της γριάς. εν έχω φάει ποτέ κάτι που να µοιάζει µ εσένα. (Ο Πεταλούδος δε νιώθει τον παραµικρό φόβο. Κάθεται απλώς στο κεφάλι του λιονταριού και κοιτάζει τη λέαινα) ΛΙΟΝΤΑΡΙ: ε φοβάσαι; Ο Π Μ.Μ Π : Λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών, δεν έχω τίποτα να χάσω. Κι ήθελα να έχω την εµπειρία να σου µιλήσω. Πέρασα να σου πω ότι σ αγαπώ. ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Κανείς δε µου το χει ξαναπεί αυτό. (στη λέαινα) Ούτε εσύ. ΛΕΑΙΝΑ: (δείχνει γύρω της) Είναι δύσκολο ν αγαπήσεις σε µια ζούγκλα από τσιµέντο. Θέλουµε την ελευθερία µας. ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Η καρδιά µας δεν είναι εδώ. ώστε µας πίσω τα πράσινα λιβάδια στην Αφρική, τον ζεστό ήλιο του µεσηµεριού, τα τιτιβίσµατα των πουλιών το σούρουπο.

21 21 ΛΕΑΙΝΑ: Και καναδύο πουλιά για δείπνο. Εµείς είµαστε πλασµένα για να περιπλανιόµαστε στις πεδιάδες. ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Ναι! Η καρδιά µας δεν είναι εδώ. ΜΠ. ΛΟΥ: (της έρχεται µια ιδέα. Την ψιθυρίζει στον πεταλούδο.) Βάζω στοίχηµα πως ούτε και το πενήντα ένα τοις εκατό του µυαλού τους είναι εδώ. Ο Π Μ.Μ Π : Λες αυτό που νοµίζω; (πάνε προς τα κλουβιά) Λοιπόν, πως θα σας φαινόταν αν επιστρέφατε στην πατρίδα σας; Καιρός δεν είναι ; (κραυγές ενθουσιασµού από τα ζώα) Κλείστε τα µάτια και σκεφτείτε ο καθένας τον τόπο του: τους πάγους της Αρκτικής, τα δάση του Αµαζόνιου, τις ζούγκλες της Ινδίας, τις σαβάνες της Αφρικής.Σας αγαπώ όλους..ζήτω η ελευθερία!!! (Μόνο ένας λεµούριος αδιαφορεί για τη φασαρία. Τρώει ποπ κορν και τεντώνεται για να ξεπιαστεί) ΜΠ. ΛΟΥ: Ε ι, έµεινε ένας ακόµα. Ο Π Μ.Μ Π: Πώς θα σου φαινόταν αν έβγαινες από κει µέσα; ΛΕΜΟΥΡΙΟΣ : (έκπληκτος) Εννοείς να φύγω απ αυτό το µέρος; Ο Π Μ.Μ Π: Ναι! ΛΕΜΟΥΡΙΟΣ: ε θέλω να πάω πουθενά. Εδώ έχω δωρεάν φαγητό,καθηµερινή εξυπηρέτηση, και δεν υπάρχουν λιοντάρια για να µε φάνε. Ούτε που θα το σκεφτόµουν να φύγω. (τραγουδάει) it s summertime and the living is easy ΜΠ. ΛΟΥ: Ασ τον αυτόν.είναι ανεπίδεκτος.πάµε γρήγορα να βρούµε τον Ατζαµούλη να του πούµε τα ευχάριστα νέα.! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Τα µαθα ήδη τα κατορθώµατά σας από τα έκτακτα δελτία. Πώς αλλιώς θα εξαφανίζονταν 900 ζώα από τον ζωολογικό κήπο του Σέντραλ Παρκ,χωρίς να αφήσουν ούτε ίχνος;tο µάθατε καλά βλέπω το µάθηµά σας και το διδάσκετε και σε άλλους..όλοι βέβαια στη Νέα Υόρκη µιλούν, ως συνήθως, για σχέδιο τροµοκρατικής οργάνωσης και απορούν γιατί οι τροµοκράτες άφησαν στο κλουβί του µόνο έναν λεµούριο. Ο δύστυχος έχει µεταφερθεί στο νοσοκοµείο. Οι φήµες λένε ότι οι τροµοκράτες µάλλον προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν µε υπερβολική δόση µαλλιού της γριάς,λόγω της αντίστασης που πιθανόν πρόβαλε. (Οι πεταλούδες γελούν) Ε ι, αφήστε τα αστεία. εν έχουµε καιρό για χάσιµο.(κάνει νόηµα στον Πεταλούδο.) Ο ήλιος πάει να πέσει. Πρέπει να της το πεις.. Θα σας αφήσω µόνους. Ο Π Μ.Μ Π: Πού πας τώρα που θέλω ηθική υποστήριξη; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Στο Αρχείο, για να σε ξεγράψω. Ο Π Μ.Μ Π: Έχεις όµως έναν τρόπο να τα λες (ξαναπάει δίπλα στη Μπ. Λου. Κοιτούν κι οι δυό µαζί το ηλιοβασίλεµα.) ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΜΠ. ΛΟΥ : Μ αρέσει να βλέπω το ηλιοβασίλεµα. Ο Π Μ.Μ Π: Είναι το πρώτο που βλέπω. ΜΠ. ΛΟΥ: Σκέψου τι ηλιοβασιλέµατα έχουµε να δούµε µαζί, στο µέλλον. Ο Π Μ.Μ Π: ( ξεροβήχει νευρικά) Ακριβώς γι αυτό το µέλλον θέλω να σου µιλήσω.

22 22 ΜΠ. ΛΟΥ : Τρελαίνοµαι να µιλάει ο άντρας µου για το µέλλον µας! Ο Π Μ.Μ Π: (ξαναξεροβήχει) Να.αυτό που θέλω να πω για το µέλλον µας,είναι ότι.δεν έχουµε. ΜΠ. ΛΟΥ(σταµατά απότοµα το κούνηµα των φτερών της) Είπες αυτό που νοµίζω; Ο Π Μ.Μ Π: Ναι.απλώς, δεν µπορούσα να σου πω ότι θα είχες άλλη µια σχέση µονοήµερη. ΜΠ. ΛΟΥ: Μου λες ότι αυτή είναι η πρώτη και η τελευταία σου µέρα; (Ο Πεταλούδος νεύει καταφατικά. Κλαίνε κι οι δυό. Μετά αγκαλιάζονται κι αποχαιρετιούνται. Εκείνη τη στιγµή, πετάγεται µπροστά τους ο Ατζαµούλης) ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Μόλις κοίταξα το Αρχείο µου και διαπίστωσα ότι είχα κάνει ένα τραγικό λάθος!!(οι δυο πεταλούδες τον κοιτούν έκπληκτες) Ήµουν τόσο κουρασµένος, ώστε, όταν σε τράβηξα µέσα απ το κουκούλι εκείνη τη µέρα, νόµιζα ότι ανήκες σ ένα είδος που ζει µόνο µια µέρα. Τα σηµάδια σου είναι παρόµοια, κι έτσι, όπως ήταν φυσικό, έκανα λάθος.(οι δυο πεταλούδες δεν µπορούν να πιστέψουν στ αυτιά τους) Ο Π Μ.Μ Π: Εννοείς ότι θα ζήσω παραπάνω από µια µέρα; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Ναι,. Ήταν δικό µου λάθος. Ελπίζω κάποτε να µε συγχωρήσεις. Ο Π Μ.Μ Π: ( στην αρχή σωπαίνει και σκέφτεται κι ύστερα από λίγο) Μου χάρισες ένα σπουδαίο δώρο..( Ο Ατζαµούλης ξαφνιάζεται.) Έµαθα κάτι που µπορεί και να µην το µάθαινα ποτέ αν πίστευα πως θα ζούσα πολύ. Έζησα αυτή τη µέρα αγαπώντας όλους και όλα. Ήµουν ευγνώµων για την κάθε στιγµή που ζούσα, και δε φοβήθηκα κανένα άλλο ζωντανό πλάσµα, γιατί δεν είχα τίποτα να χάσω. Έτσι θα ζήσω και την υπόλοιπη ζωή µου.(στη Μπ. Λου ) Θα σ αγαπώ για πάντα, σαν να ναι η κάθε στιγµή η τελευταία µας. ΜΠ. ΛΟΥ: Είµαι η πιο τυχερή πεταλούδα Ο Π Μ.Μ Π: ( την τυλίγει µε τα φτερά του) Όχι. Έρχεσαι δεύτερη. ΤΡΑΓΟΥ Ι (πεταλούδος) Γύριζα τον κόσµο όλο κι όταν σε συνάντησα Άνθισε η µικρή ζωή µου, έγινε άπειρο η στιγµή (Μπάρµπαρα Λου) Σε πανέµορφη κοιλάδα σ είδα που πετάριζες Και µόλις µου πες «σ αγαπώ» Το χρόνο τον σταµάτησες (µαζί) Και δυο και τρεις και τέσσερις ζωές να στις χαρίσω Αν είναι µια γλυκιά στιγµή στο πλάι σου να ζήσω ΤΕΛΟΣ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος -ένας µονόλογος-

Το τέλος -ένας µονόλογος- Το τέλος -ένας µονόλογος- Γυναίκα µόνη, όµορφη, τριακονταετής. Καθιστή, µετά όρθια, πάντα µόνη. Χώρος κλειστός, ελάχιστα φωτεινός, παλιά ωραίος. Η ατµόσφαιρα έχει κάτι το πένθιµο. Το πρόσωπο κάτι το µόνιµο

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Ανδρέας Σµοϊλης Μελίνα Ρήγα Μαθητές στο Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο Παλλήνης 2007-2008 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα Αλεξιάδη alexiadi@theatroedu.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

*Μικροί Εκπαιδευτές. για το Διαδίκτυο. Δράση 3

*Μικροί Εκπαιδευτές. για το Διαδίκτυο. Δράση 3 *Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο Δράση 3 * * Καλημέρα Σωτήρα * σου μιλάει η πέμπτη, * τάξη του δημοτικού σχολείου Σωτήρας. * πολύ μας υποτίμησες, εμείς μονάχα λίγο. * Σκεφτήκαμε Σωτήρα να σου πούμε

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Αστέρι, έντρα, Παιδιά

Αστέρι, έντρα, Παιδιά , έντρα, Παιδιά Άννα Σοφού Εκπαιδευτικός ΠΕ 5 - Π/θµια Εκπαίδευση Γαλλικής Φιλολογίας email: ann_sofou@hotmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο εργαστήριο αυτό µε τίτλο «, δέντρα, παιδιά» η Άννα Σοφού θα παρουσιάσει µία

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (Μια διασκευή παραμυθιού από τους μαθητές) Ομάδα : Αστυπάλαια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια

παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με χειροποίητες κούκλες και σκηνικά, που ζωντανεύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Π ρ ώ τ ο μ έ ρ ο ς Πώς σας λένε; Από πού είστε; Πού μένετε; Τι δουλειά κάνετε; Πόσα μέλη έχει η οικογένειά σας; Γιατί μαθαίνετε ελληνικά; Ξέρετε άλλες ξένες γλώσσες; Γιατί τις

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Συγγραφική οµάδα: Αφροδίτη Μενελάου, Άντρεα Σαρρή, Τζούλια Γαβριήλ, Χρυσόστοµος Παπαµιλτιάδους, Σοφία Μπουρµπούλη H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Παιδιά θέλετε να σας πω το παραµύθι µου; Είναι ένα παραµύθι

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων.

Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων. Citizenship Language Pack For Migrants in Europe ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μάθημα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες με τη χρήση πολυμέσων Επίπεδο A2 Πώς να επικοινωνείτε στην καθημερινότητα σας στην Ελλάδα Με την υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας Το πιο τρελό ταξίδι! Γιατί όλοι οι μεγάλοι στο ξεκίνημα υπήρξαν παιδιά (λίγοι όμως το θυμούνται) Χρόνια πολλά! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας [Δεκέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι.

Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. On the road Ο Χρήστος Τερζίδης εξηγεί γιατί η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι. 10.06.2014 Το ερώτημα είναι ποια είναι τα όνειρα σου, ο δρόμος είναι εύκολος. Αν ξέρεις τα όνειρα σου, ο δρόμος φωτίζεται μόνος

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπωνας ο φαφαγάλος

Τρύπωνας ο φαφαγάλος 10-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 12/19/12 10:44 AM Page 20 Τρύπωνας ο φαφαγάλος Η κυρία Καλλιόπη έχει στο σπίτι της ένα καναρίνι και έναν παπαγάλο που τον λένε Τρύφωνα. Ο Τρύφωνας μιλάει αλλά μπερδεύει

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ενότητα 3 ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ενότητα 3 ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Παρουσίαση της ενότητας Σε αυτή την ενότητα, η Βασιλική, µια άνεργη µητέρα, ψάχνει να βρει δουλειά. Η εταιρεία ABC βοηθάει τους ανέργους να βρουν δουλειά, βρίσκοντας αγγελίες

Διαβάστε περισσότερα

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ»

«ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» Τα παιδιά της Γ Τάξης στα πλαίσια της ενότητας «ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ» πραγματοποίησαν συνέντευξη στον κτηνίατρο Δρ. Αντρέα Πιτζιόλη Αρχικά, τη μαγνητοφώνησαν. Στη συνέχεια εργάστηκαν ομαδικά και μετέτρεψαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών π π ø π 2 03-10-07 23:22 Page 1 π π øσ π À π ª π π Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών Κατασκηνώσεων στην Κύπρο για τα παιδιά των συναδέλφων. Η κατασκήνωση από φέτος αναβαθµίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα