Η θεατρική διασκευή και η σκηνοθετική επιµέλεια έγιναν από τη ιονυσία Ασπρογέρακα και η µουσική γράφτηκε από το Γιώργο ρίτσα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η θεατρική διασκευή και η σκηνοθετική επιµέλεια έγιναν από τη ιονυσία Ασπρογέρακα και η µουσική γράφτηκε από το Γιώργο ρίτσα."

Transcript

1 1 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΟΥΣ Οι «ιστορίες του δάσους» αποτελούν θεατρική διασκευή τριών διηγηµάτων του Ρόµπερτ Φίσερ που περιέχονται στο βιβλίο «Ο µπούφος που δεν µπορούσε να κάνει µπου», εκδόσεις OPERA. Παρουσιάστηκαν από τη θεατρική οµάδα του Γυµνασίου εµενίκων Πατρών τον Ιούνιο του 2004 και τα θέµατά τους σχετίζονται µε τη διαφορετικότητα, την ταυτότητα, το νόηµα της ζωής. Η θεατρική διασκευή και η σκηνοθετική επιµέλεια έγιναν από τη ιονυσία Ασπρογέρακα και η µουσική γράφτηκε από το Γιώργο ρίτσα. Όποιος ενδιαφέρεται για το ανέβασµα του έργου µπορεί να επικοινωνήσει µε το τηλ ( ιονυσία Ασπρογέρακα). ιατίθεται και το CD µε τη µουσική του έργου κατόπιν συνεννοήσεως. A. Ο ΜΠΟΥΦΟΣ ΠΟΥ ΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΠΟΥ Πρόσωπα: κ. Μπούφος, κα Μπούφου, Μπουφάκος, γέρο- Μπούφος άλλοι µπούφοι,παπί, γραµµατέας ιατρικής σχολής,πλήθος (1 άντρας,3 γυναίκες, γριά, κοπέλα), ρεσεψιονίστ στούντιο, άγαλµα Ελευθερίας. ΑΣΟΣ Στο κλαδί ενός δέντρου κάθονται ο κ. Μπούφος, η κα. Μπούφου και ο Μπουφάκος.. Οι γονείς µαθαίνουν στο Μπουφάκο να µιλά. κα. ΜΠΟΥΦΟΥ: Mπου! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:..(την κοιτά περίεργα) κα ΜΠΟΥΦΟΥ:( καθαρίζει το λαιµό της) Μπου! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (την κοιτά µε απορία).. κ.μπουφοσ:(φτερουγίζοντας ανυπόµονα) Γιε µου,επανάλαβε µετά τη µητέρα σου:μπου! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ :(παίρνει βαθιά ανάσα) Μπα; κ. Μ.ΠΟΥΦΟΣ, κα. ΜΠΟΥΦΟΥ:Mπα; τι µπα; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:(νεύοντας καταφατικά) Ναι: µπα; κα. ΜΠΟΥΦΟΥ: Μα αυτό λέει ένας µπούφος, γιε µου.λέει µπου. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; κ. ΜΠΟΥΦΟΣ: δδεν έχει µπα. Αυτό λένε οι µπούφοι χιλιάδες χρόνια τώρα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Μπα; κ. ΜΠΟΥΦΟΣ: (στην κα. Μπούφου)Τι σου φταιξα και µου κανες αυτό το παιδί;

2 2 κα. ΜΠΟΥΦΟΥ:Α, ώστε έχεις και παράπονα ;Τρεις βδοµάδες κλώσσαγα τ αβγό! (στον Μπουφάκο):Έλα τώρα! Πες µπου. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ :(προσπαθεί)μπα; κ. ΜΠΟΥΦΟΣ: Κοίταξε να δεις, παιδί µου. Σε λίγο καιρό θα βγεις µόνος σου στο δάσος, και δεν είναι δυνατόν να λες µπα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Μπα; κ. ΜΠΟΥΦΟΣ: Άκου να σου πω. Ο πατέρας σου λέει µπου, κι επειδή το λέει ο πατέρας σου, θα το πεις κι εσύ..τώρα!! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα;. ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΥΦΩΝ Τραγούδι Μες στη µπουφοκοινωνία Ζούµε δίχως αγωνία Κάθε µπούφος λέει µπου, εν ξεφεύγει απ τα ταµπού Μπου, µπου, πες παιδί µου, µπου Μπου λαλάµε το βραδάκι Μπου την ώρα την καλή Όταν ησυχάζει η πλάση Η φωνή µας αντηχεί Μπου, µπου, δεν ξεφεύγω απ τα ταµπού. Όλη η µπουφοκοινωνία Λέει µπου στην ιστορία Μπούφος να σαι εσύ καλός Μπου να λες, να σαι σωστός Μπου, µπου, πες παιδί µου µπου. ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ: Aφού το πάνω είναι ψηλά και χαµηλά το κάτω, το µέσο είναι ανάµεσα. (ψίθυροι, επιφωνήµατα ενθουσιασµού) Όλοι οι µπούφοι µε τη σειρά: Α. ΜΠΟΥΦΟΣ:Ένας µπούφος δεν φέρνει την άνοιξη. Β. ΜΠΟΥΦΟΣ: Να λέτε τη σκάφη -σκάφη και τον µπούφο- µπούφο. Γ. ΜΠΟΥΦΟΣ: Μπούφος καλός, όλα καλά. Κ.λ.π κ.λ.π. (Μετά τη συγκέντρωση, κάποιες κυρίες πλησιάζουν την κυρία Μπούφου.) Α ΚΥΡΙΑ :Τα συχαρίκια µας για το µωρό σας. Β ΚΥΡΙΑ :Πώς είναι; κα ΜΠΟΥΦΟΥ:Τι να σας πω..διαφορετικός. Γ ΚΥΡΙΑ : Ελπίζαµε πως θα τον φέρνατε στη συγκέντρωση. κα ΜΠΟΥΦΟΥ: Όχι.ε δηλαδή δεν είναι έτοιµος ακόµα.

3 ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ :Μπα; κα ΜΠΟΥΦΟΥ:Σας παρακαλώ, µη λέτε αυτή τη λέξη! 3 ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ (Τις επόµενες δύο βδοµάδες οι γονείς του Μπουφάκου όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να τον κάνουν να πει µπου) κα ΜΠΟΥΦΟΥ:Η µηνιαία τελετή καλωσορίσµατος των νεογέννητων θα γίνει απόψε, κι εσύ ακόµα δεν έχεις µάθει να λες µπου. κ. ΜΠΟΥΦΟΣ: Πρέπει να µάθεις να λες µπου όπως όλοι µας. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ (Στην κοινωνική συνάθροιση) ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ:Και τώρα ήρθε η στιγµή να καλωσορίσουµε στην κοινωνία µας όλους εσάς, τα µικρούλια. Όλα είστε αρκετά µεγάλα και πρέπει να ξέρετε να µιλάτε, οπότε σας ακούµε. ΜΠΟΥΦΑΚΙΑ(όλα µαζί): Μπου ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ: Όλοι ξέρουµε ότι οι µπούφοι πρέπει να λένε µπου. Ποιο από σας λέει µπα; (Ο Μποφάκος σηκώνει το φτερό του) ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ:( στους γονείς του Μπουφάκου) Γιατί λέει µπα; κα ΜΠΟΥΦΟΥ:Σας παρακαλώ, συγχωρέστε το, σοφέ µας! Είναι µικρός ακόµα και ζορίζεται να πει το µπου. ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ:Λυπάµαι που σας το λέω,αλλά δεν µπορούµε να έχουµε στην οµάδα µας ένα µπούφο που λέει µπα, ενώ όλοι εµείς οι άλλοι λέµε µπου. Φοβάµαι πως δε µπορεί να µείνει άλλο στο δάσος. κα ΜΠΟΥΦΟΥ: ε γίνεται να του δώσετε µια µικρή παράταση; κ. ΜΠΟΥΦΟΣ:Ένα µήνα, ας πούµε.; ΓΕΡΟ-ΜΠΟΥΦΟΣ: Όχι- λυπάµαι. ε µπορώ να λέω κάτι σοφό, και µετά ν ακούω κάποιον να λέει µπα (πετάει µακριά) κα ΜΠΟΥΦΟΥ:Κάνε µια προσπάθεια, γιε µου, σε παρακαλώ! Ξέρω πως θα σ άφηνε, αν σ άκουγε να λες µπου. κ. ΜΠΟΥΦΟΣ:Έλα, γιε µου, πες το. ε θέλουµε να σε χάσουµε. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:(λυπηµένος-βαθιά αναπνοή) Μπα; (καταλαβαίνει ότι δεν του µένει να κάνει τίποτε άλλο. Πρέπει να φύγει. Οι τρεις µπούφοι αποχαιρετιούνται µε δάκρυα στα µάτια.) Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ ( Ο Μπουφάκος πήρε ένα άγνωστο µονοπάτι. Περπάτησε µέρες πολλές ώσπου έφτασε σε ένα αγρόκτηµα Εκεί σκέφτηκε να φάει ένα κοτοπουλάκι.) ΦΩΝΗ: ε νοµίζω ότι είναι και τόσο καλή ιδέα Ο κτηµατίας ξέρει πολύ καλό σηµάδι.(εµφανίζεται ένα παπάκι µε µια βαλίτσα)

4 4 ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Σ ευχαριστώ πολύ. Μου σωσες τη ζωή. ΠΑΠΑΚΙ: Χαίροµαι που κάποιος µε εκτιµά. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Πας ταξίδι; ΠΑΠΑΚΙ: Ναι, δίχως γυρισµό. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΠΑΠΑΚΙ: Τι είν αυτό το µπα; Μπου δε λέτε εσείς οι µπούφοι; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: εν µπορώ να πω µπ.όσο σκληρά κι αν προσπαθώ, πάντα µπα µου βγαίνει. Αυτό µου δηµιούργησε τεράστια προβλήµατα. ΠΑΠΑΚΙ: Έχουµε κάτι κοινό: ούτε εγώ µπορώ να µιλήσω σαν πάπια. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: ηλαδή δεν µπορείς να κάνεις πα-πα; ΠΑΠΑΚΙ Ακριβώς. Ό,τι κι αν κάνω, µου βγαίνει πι-πι. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Τι παράξενο που γνωριστήκαµε! Κανείς απ τους δυο µας δε µπορεί να πει αυτό που πρέπει να λέει. ΠΑΠΑΚΙ: Βάσανο, ε; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (Γνέφει καταφατικά) Οι άλλοι µπούφοι µε έδιωξαν. ΠΑΠΑΚΙ : Είσαι σαν αδελφός. Κι εµένα µ έδιωξαν.καµία πάπια δεν ήθελε να κάνει παρέα µ ένα παπάκι που κάνει πι-πι αντί για. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Πα-πα ΠΑΠΑΚΙ: Χτες µ έδιωξαν κακήν- κακώς. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και δεν µπορούσες να κάνεις την πάπια,ε; ΠΑΠΑΚΙ: Πρέπει να σε προειδοποιήσω: δε µ αρέσουν αυτά τα φτηνά αστεία. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Συγγνώµη, αλλά δεν µπόρεσα να κρατηθώ. Για να δούµε, λοιπόν: αφού δεν µπορείς να µείνεις εδώ, πού θα πας; ΠΑΠΑΚΙ: Στην πόλη. Θα σου πω κάτι που δεν το χω πει ποτέ σε κανέναν: θέλω να γίνω γιατρός. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Θα σαι πολύ δηµοφιλής στα νοσοκοµεία! ΠΑΠΑΚΙ: Νοµίζω ότι σε προειδοποίησα γι αυτά τα φτηνά αστεία. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Με συγχωρείς, αλλά ούτε τώρα µπόρεσα να κρατηθώ. Θα προσπαθήσω να µην το ξανακάνω στο µέλλον ΠΑΠΑΚΙ: Νοµίζεις ότι η σχέση µας έχει µέλλον; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Ναι. Γιατί νοµίζω ότι είναι κρίµα να χωρίσουµε πάνω που γνωριστήκαµε. ΠΑΠΑΚΙ: Φεύγω για την πόλη, Μπουφάκο. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: εν έχω αποφασίσει ακόµα τι θα κάνω στη ζωή µου. Οπότε, γιατί να µη γίνω κι εγώ γιατρός; ΠΑΠΑΚΙ: Ξέρεις το αποφάσισα από τότε που άκουσα το γιο του κτηµατία να λέει στους γονείς του πόσο του άρεσε που σπούδαζε ιατρική στο πανεπιστήµιο. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Εγώ πάλι δεν έχω σπουδάσει τίποτα. Μου φαίνεται πως αυτή είναι µια πρώτης τάξεως ευκαιρία. ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (Φτάνουν µετά από πολύ περπάτηµα στο πανεπιστήµιο) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και τώρα που φτάσαµε, τι κάνουµε; ΠΑΠΑΚΙ: Ο γιος του κτηµατία είπε πως το πρώτο πράγµα που πρέπει να κάνεις µόλις φτάσεις, είναι να εγγραφείς.

5 5..(µπαίνουν στο κτίριο της διοίκησης και κατευθύνονται στις ΕΓΓΡΑΦΕΣ) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (στη γυναίκα που κάθεται πίσω από τη θυρίδα) Θέλουµε να γίνουµε γιατροί. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γιατροί;;;!!! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Ναι. (δείχνοντας το παπάκι)σας προειδοποιώ πως δεν του αρέσουν τα φτηνά αστεία. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: (τα χει χαµένα) Πρέπει να πω πως δε θυµάµαι να ξανάχαµε ποτέ στην ιατρική σχολή µια πάπια κι έναν µπούφο. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Αυτό σηµαίνει πως δε θα µας δεχτείτε; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Από την άλλη, όµως, δε θυµάµαι ούτε να υπάρχει στο πανεπιστήµιο κανένας κανόνας που να λέει ότι µια πάπια κι ένας µπούφος δεν µπορούν να γίνουν γιατροί. Εν πάση περιπτώσει, για να εγγραφείτε, δείξτε µου, παρακαλώ, τα απολυτήριά σας. ΠΑΠΑΚΙ: Τι είναι αυτά; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: είχνουν από ποια σχολεία αποφοιτήσατε. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: ηλαδή πρέπει κανείς να πάει σχολείο πριν απ το πανεπιστήµιο; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ακριβώς. Νηπιαγωγείο, δηµοτικό, γυµνάσιο, λύκειο.. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μα. Έτσι κάνουν όλοι. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Αυτοί είναι οι κανόνες. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Όλοι πρέπει να ζούµε µε κάποιους κανόνες. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Ναι, αλλά δε θα χε πλάκα αν δεν ήµαστε αναγκασµένοι να ζήσουµε µε κανόνες; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Πλάκα; Τίποτα δεν κάνουµε µόνο και µόνο επειδή έχει πλάκα! (Το παπάκι κλείνει το στόµα του Μπουφάκου, πριν αυτός προλάβει να πει: Μπα;) ΠΑΠΑΚΙ: Αν πηγαίναµε σ όλα αυτά τα σχολεία για να γίνουµε γιατροί, πόσον καιρό θα µας έπαιρνε; ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ω, γύρω στα τριάντα δύο χρόνια.. ΠΑΠΑΚΙ: εν µπορώ να γίνω γιατρός. εν νοµίζω ότι οι πάπιες ζουν τόσα χρόνια. ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ (φεύγουν απογοητευµένοι.πηγαίνουν µια βόλτα στην πόλη. Παρατηρούν τους περαστικούς στους δρόµους.) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μα πού πάνε όλοι αυτοί; ΠΑΠΑΚΙ: Και δεν τους ρωτάµε; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, κυρία µου, αλλά που πηγαίνετε; ΓΥΝΑΙΚΑ 1: Στη δουλειά. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΥΝΑΙΚΑ 1:Τι µπα; Στη δουλειά µου πάω, για να βγάλω χρήµατα.

6 6 ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΓΥΝΑΙΚΑ1: Αυτό που ακούσατε: για να βγάλω τόσα χρήµατα, ώστε να µη χρειάζεται πια να πηγαίνω στη δουλειά (φεύγει) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Εγώ,πάντως, δεν το βρίσκω και πολύ λογικό αυτό. ΠΑΠΑΚΙ: Γιατί ; Είναι λογικό το να πρέπει να χεις πάει τριάντα δύο χρόνια σχολείο για να γίνεις γιατρός; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Πρέπει να κάνουµε κάτι για να γίνουµε κάτι. Ίσως αν µιλούσαµε σε κάποιον απ αυτούς τους ανθρώπους δεν ξέρω.µπορεί κάποιος να κάνει κάτι που θα µας άρεσε κι εµάς να το κάνουµε. ΠΑΠΑΚΙ: Σύµφωνοι ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (Σταµατά ένα βιαστικό άντρα ) Με συγχωρείτε, κύριε. Με τι περνάτε το χρόνο σας; ΑΝΤΡΑΣ 1:Με το να αποφεύγω τη γυναίκα µου. ΠΑΠΑΚΙ: ε µου ακούγεται και πολύ καλό αυτό για σταδιοδροµία. (απευθύνεται σε µια καλοντυµένη, όµορφη γυναίκα) Με συγχωρείτε, κυρία µου, τι δουλειά κάνετε; ΓΥΝΑΙΚA 2 Είµαι γραµµατέας. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Έχει πλάκα; ΓΥΝΑΙΚΑ 2: Μόνο όταν λείπω σε άδεια.(φεύγει βιαστικά) ΠΑΠΑΚΙ: Ορίστε: µάθαµε κάτι. Η άδεια έχει µεγαλύτερη πλάκα απ τη δουλειά. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Ίσως αυτό πρέπει να κάνουµε κι εµείς: να είµαστε µονίµως σε άδεια. ΠΑΠΑΚΙ: Νοµίζω ότι για να πάρεις άδεια, πρέπει πρώτα να δουλέψεις. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπα; ΠΑΠΑΚΙ: Απ ότι είπε η πρώτη κυρία που γνωρίσαµε, πρέπει να βγάλουµε χρήµατα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Ναι, αλλά, αυτό δεν έχει πλάκα. Γιατί να το κάνουµε; ΠΑΠΑΚΙ: εν είµαι σίγουρο. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (σταµατά µια άλλη γυναίκα) Με συγχωρείτε, κυρία µου. Εργάζεστε; ΓΥΝΑΙΚΑ3 : Συνεχώς. Είµαι µητέρα. ΠΑΠΑΚΙ: Έχει πλάκα αυτό που κάνετε; ΓΥΝΑΙΚΑ3: Θα έχει αργότερα, όταν θα µεγαλώσουν τα παιδιά µου. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Όλα είναι τόσο µπερδεµένα! Η µόνη περίπτωση να έχει πλάκα όταν δουλεύεις, είναι όταν είσαι σε άδεια. ΠΑΠΑΚΙ: (γράφει στο σηµειωµατάριο και διαβάζει δυνατά) Ούτε και το να σαι µητέρα έχει πλάκα, εκτός αν έχουν µεγαλώσει τα παιδιά σου. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ:Γιατί; έχει πλάκα να σαι γιατρός; ώσπου ν αρχίσεις να δουλεύεις, η ζωή σου έχει σχεδόν τελειώσει. (µια γυναίκα που σπρώχνει ένα καρότσι µε παλιοπράγµατα,έρχεται και κάθεται δίπλα τους στο παγκάκι) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε,κυρία µου. Τι δουλειά κάνετε;

7 7 ΓΡΙΑ: (µασουλάει ένα µήλο από το καρότσι) Είµαι άστεγη. ΠΑΠΑΚΙ: Πρέπει να έχεις πάει σχολείο για να γίνεις άστεγος ή µπορεί να το κάνει ο καθένας; ΓΡΙΑ Tι παριστάνετε εσείς οι δύο; Τους εξυπνάκηδες; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Eγώ είµαι ένας µπουφάκος. ΠΑΠΑΚΙ: Κι εγώ ένα παπάκι. ΓΡΙΑ: Αυτό είναι ολοφάνερο.ακόµα και για µια γριά σαν κι εµένα. Με συµπαθάτε που σας έβαλα τις φωνές, αλλά είµαι συγχυσµένη..µου κόψαν το επίδοµα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Τι είναι το επίδοµα; ΓΡΙΑ: Χρήµατα που σου δίνουν όταν δε δουλεύεις. ΠΑΠΑΚΙ: ε δουλεύεις και πληρώνεσαι; ΓΡΙΑ (γνέφει καταφατικά) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μήπως θα έπρεπε αυτό να το κάνουµε κι εµείς; ΓΡΙΑ : Μην το κάνετε. Η κυβέρνηση µπορεί να σας κόψει το επίδοµα στο άψε- σβήσε. ΠΑΠΑΚΙ: Εσάς γιατί σας το έκοψαν; ΓΡΙΑ :( καπνίζοντας) Γιατί είπα ψέµατα για το πόσα παιδιά έχω. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και πόσα έχετε; ΓΡΙΑ :Κανένα. (σηκώνεται και φεύγει) ΠΑΠΑΚΙ:( γράφει στο σηµειωµατάριό του. Μετά συµπεραίνει ) Τι παράξενος που είναι ο κόσµος! Πληρώνεσαι όταν δουλεύεις, αλλά κι όταν δεν δουλεύεις. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Κι όλοι δουλεύουν για να βγάλουν χρήµατα, αλλά κανένας δε διασκεδάζει βγάζοντας χρήµατα. ΠΑΠΑΚΙ: Πλάκα µπορεί να έχει το να ξοδεύεις αυτά τα χρήµατα. Ας ψάξουµε, λοιπόν, να βρούµε µια δουλειά που, κάνοντάς την, θα έχουµε να ξοδεύουµε πολλά χρήµατα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μεγαλοφυές! ΠΑΠΑΚΙ: Τι άλλο περίµενες από µια µεγαλοφυή πάπια; ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (σε µια όµορφη κοπέλα που πάει το σκυλί της βόλτα) Με συγχωρείτε, κοπέλα µου, µπορείτε να µας πείτε ποιος κατά τη γνώµη σας βγάζει τα περισσότερα χρήµατα; ΚΟΠΕΛΑ: Οι σταρ του κινηµατογράφου. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και πού πρέπει να πάει κανείς για να γίνει σταρ του κινηµατογράφου; ΚΟΠΕΛΑ: Στο Χόλιγουντ!

8 8 ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ (Έτσι το παπάκι και ο Μπουφάκος κατευθύνονται στην είσοδο ενός τεράστιου κινηµατογραφικού στούντιο) ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: Τι µπορώ να κάνω για σας; ΠΑΠΑΚΙ: Θέλουµε να γίνουµε σταρ του κινηµατογράφου. ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: Θ αστειεύεστε,βέβαια! ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μιλάµε πολύ σοβαρά. Αυτή η δουλειά έχει περισσότερα χρήµατα από το να είσαι άστεγος. ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: (γελά) Πάντως, δεν µπορώ να πω, έχετε χιούµορ. Ακούστε παιδιά, πρέπει να βρείτε έναν ατζέντη. ΠΑΠΑΚΙ: Τι είναι ατζέντης; ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: Ο ατζέντης είναι κάποιος που σας βρίσκει δουλειά σε ταινίες. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και πού µπορούµε να βρούµε έναν ατζέντη; ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: Βρίσκοντας δουλειά σε ταινίες. Τότε ο ατζέντης θα δει τη δουλειά σας και θα µπορέσει να σας αναλάβει. ΠΑΠΑΚΙ: Αν καταλάβαµε καλά, πρέπει να βρούµε δουλειά πριν βρούµε τον άνθρωπο που θα µπορεί να µας βρει δουλειά; ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ: Έτσι είναι αυτή η δουλειά. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Νοµίζω ότι σε λάθος δουλειά προσπαθούµε να µπούµε. Πάµε να φύγουµε. Μας περιµένει πολλή δουλειά ακόµα. ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ (Ξαναβγαίνουν στο δρόµο και συνεχίζουν τις ερωτήσεις στους διαβάτες Τους ρωτούν για τη ζωή τους, για τη δουλειά τους, για τα πράγµατα που αποκτούν, για το τι νόηµα είχε ο τρόπος ζωής τους. Η τελευταία ερώτηση συνήθως εκνεύριζε τους ανθρώπους που έφευγαν βρίζοντας τους δύο φίλους. Στο τέλος οι δύο φίλοι εξουθενωµένοι κάθονται σε ένα παγκάκι και κάνουν απολογισµό. Το παπάκι φορά τα γυαλιά του και διαβάζει τις τελευταίες σηµειώσεις του) ΠΑΠΑΚΙ: Είναι η εκατοστή πεντηκοστή τρίτη φορά µέσα σε τέσσερις µέρες που µε λένε χαζή πάπια. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Κι εµένα ηλίθιο µπούφο. Όλοι οι άνθρωποι µου λένε να σταµατήσω τις ανόητες ερωτήσεις και να γίνω ένας κανονικός µπούφος σαν όλους τους µπούφους. ΠΑΠΑΚΙ: Μέχρι τώρα έχουµε µιλήσει σε εκατόν σαράντα επτά ανθρώπους. Όλοι δουλεύουν για να βγάλουν χρήµατα και καµιά δουλειά δεν έχει πλάκα. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μόνο όταν τα ξοδεύουν για ν αποκτήσουν αυτοκίνητα, σπίτια και πισίνες στην Καλιφόρνια. ΠΑΠΑΚΙ: Σωστά. Όµως και τότε ακόµα δεν τα χαίρονται γιατί τα χρωστάνε. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν µέσα στην αγωνία µήπως δεν µαζέψουν τα

9 9 χρήµατα για τις δόσεις τους, κι έτσι χάσουν όλα αυτά τα πράγµατα που δεν είναι δικά τους. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Όποιον άνθρωπο ρώτησα γιατί δεν αλλάζει δουλειά,µου είπε ότι αυτό έκανε πάντα, ή ότι δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο. ΠΑΠΑΚΙ: ιακόσιοι είκοσι τρεις άνθρωποι είπαν ότι δουλεύουν στους υπολογιστές. Εγώ δεν ξέρω καλά καλά τι είναι ένας υπολογιστής. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Η πλησιέστερη ερµηνεία που µπορώ να δώσω, είναι ότι πρόκειται για ένα µηχάνηµα που σκέφτεται για λογαριασµό των ανθρώπων. ΠΑΠΑΚΙ: Αυτοί οι υπολογιστές είναι σαν άνθρωποι. Αναρωτιέµαι αν θα καταλήξουν ποτέ να έχουν αυτοκίνητα, σπίτια και πισίνες.(κοιτά το σηµειωµατάριό του) Επτακόσιοι τριάντα άνθρωποι είπαν πως τους φοβίζουν οι αλλαγές κι ότι νιώθουν ασφαλείς µ αυτό που κάνουν..έστω κι αν δεν τους αρέσει ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Φαντάζοµαι πως, αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πάπιες, θα προτιµούσαν να πουν πα-πα αντί να τους διώξουν απ το αγρόκτηµα. ΠΑΠΑΚΙ: (συµφωνεί) Κι αν ήταν µπούφοι, θα έλεγαν µπου, ακόµα κι αν προτιµούσαν να λένε µπα ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Πρέπει να παραδεχτώ ότι συχνά νιώθω µόνος χωρίς τους άλλους µπούφους Όχι πως εσύ δεν είσαι καλός φίλος. ΠΑΠΑΚΙ: Σε καταλαβαίνω. Κι εγώ νιώθω µόνος χωρίς τις άλλες πάπιες. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (αναστενάζει) Έτσι µου ρχεται καµιά φορά να σταµατήσω να µπα, ν αρχίσω να λέω..(κάνει προσπάθεια να πει µπου).και να γυρίσω πίσω για να ζήσω αρµονικά µε τους άλλους µπούφους. ΠΑΠΑΚΙ: (αναστενάζει) Όλη την προηγούµενη εβδοµάδα προσπάθησα να πω πα-πα( το πα-πα του ήταν κοντά στο πι-πι, αλλά και το πιο κοντινό στο παπα, πι-πι που είχε πει.) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Το είπες..σχεδόν. ΠΑΠΑΚΙ: Έχω δουλέψει πάρα πολύ πάνω σ αυτό, αλλά είναι σαν να πνίγοµαι κάθε φορά που το λέω. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (λυπηµένα) Έχεις συνειδητοποιήσει τι λέµε; ΠΑΠΑΚΙ: Ναι! Να γυρίσουµε πίσω και να γίνουµε όπως όλοι οι άλλοι. Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΦΩΝΗ: Θα λεγα, πριν το κάνετε,να το ξανασκεφτείτε1 (κοιτάζουν γύρω, όµως δεν βλέπουν κανέναν) ΠΑΠΑΚΙ: Ει, εσύ που δεν µπορούµε να σε δούµε. Είσαι ακόµα εδώ; ΦΩΝΗ: Εδώ είµαι. Το βράδυ, αν ρθείτε πάλι εδώ, σ όλα σας τα διλήµµατα, απάντηση θα βρείτε.. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (απορηµένα) Είναι αλήθεια όλα αυτά ; Μήπως τα φανταστήκαµε ; Μα,όχι, αφού ακούσαµε τη φωνή και οι δύο. ΠΑΠΑΚΙ: Άραγε πρέπει να πάµε απόψε;

10 10 ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Αυτή η φωνή έδειξε ότι µπορεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά πράγµατα που δεν καταλαβαίνουµε. Γάιδαρο που µας τον χαρίζουν, τι τον κοιτάµε στα δόντια; (ξανάρχονται το βράδυ) ΠΑΠΑΚΙ: ε µε τρελαίνει η ιδέα να γνωρίσω µια φωνή µες στο σκοτάδι. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Όσο γι αυτό, τα χω ψιλοπαίξει κι εγώ. Μην ανησυχείς, όµως. Εγώ βλέπω στο σκοτάδι, οπότε, αν µε δεις να τρέχω, σου συνιστώ να κάνεις κι εσύ το ίδιο. ΠΑΠΑΚΙ: Μιας κι ήρθαµε, ας ρίξουµε µια µατιά ΦΩΝΗ: Ει, εσείς ΠΑΠΑΚΙ: Και τώρα τρέχουµε; ΦΩΝΗ: Το φόβο αψηφήστε,. Το σώµα και το πνεύµα σας, ελεύθερα αφήστε. ( βλέπουν µε έκπληξη να τους µιλά το άγαλµα της Ελευθερίας ) ΠΑΠΑΚΙ: Εσύ µας µίλησες σήµερα στο πάρκο; ΑΓΑΛΜΑ: Ναι, εγώ. εχτείτε τη συµπάθεια και την εκτίµησή µου. ΠΑΠΑΚΙ:Μα δεν κάναµε τίποτα ιδιαίτερο! Γιατί να µας εκφράσεις την εκτίµησή σου; ΑΓΑΛΜΑ: Γιατί δεν είναι εύκολο καθόλου να διαφέρεις. Στον τόπο αυτό µε στήσανε, πριν από τρεις αιώνες, άνθρωποι που τολµήσανε κι αυτοί να διαφέρουν. Είπανε πως οι άνθρωποι για πάντα θα υποφέρουν, αν δεν παλεύουν στη ζωή, για την ελευθερία και για την ολοκλήρωση. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Συγγνώµη αλλά.. εµείς δε συναντήσαµε γύρω µα και πολλούς ολοκληρωµένους ανθρώπους. Όλο και κάτι τους έλειπε.όλο και κάτι τους φόβιζε ή τους ανησυχούσε. ΑΓΑΛΜΑ :Σ αυτό δεν έχεις άδικο! Πίστεψαν λανθασµένα πως µοιάζει η ολοκλήρωση µε την επιτυχία.πίσω απ το χρήµα τρέχοντας, ξεχάσαν τη διαδροµή και την αφετηρία. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Το προσέξαµε αυτό. Επίσης προσέξαµε ότι δεν έχει και τόση πλάκα. ΑΓΑΛΜΑ: Το χιούµορ συρρικνώνεται, όταν κανείς λοξοδροµεί και δεν ολοκληρώνεται.. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Και πώς ολοκληρώνεσαι; ΤΡΑΓΟΥ Ι (ΑΓΑΛΜΑ) Τον εαυτό σου µάθε να ακούς Να δέχεσαι, να αγαπάς και να πιστεύεις. Στο πρόσωπο του γείτονα, του φίλου σου, Αντανακλάται η αγάπη κι επιστρέφει. Μ ένα µπουκάλι µοιάζεις όσο ζεις Που αν το γέµισες µ αγάπη ως το πώµα Ελεύθερος και άφοβος στάσου στους ανέµους Στη τρικυµία και στο θάνατο ακόµα Μα αν µ αγάπη ως απάνω δεν το γέµισες Κι ήρθες να ζήσεις σε τούτο τον αιώνα Το µίσος και οι φόβοι σου θα µπουν µες το µπουκάλι Θα σαι ένα φύλλο που θα τρέµει στο χειµώνα

11 11 ΠΑΠΑΚΙ: Εµείς είδαµε πολύ φόβο στη ζωή των ανθρώπων. ΑΓΑΛΜΑ: Ναι, γιατί λίγοι άνθρωποι αλλάζουν κι ωριµάζουν. Οι πιο πολλοί µες στα καλούπια τους κολλάνε, κι ελάχιστοι, όπως εσείς, τα σπάνε. (στο Μπουφάκο):Εσύ ριψοκινδύνεψες να µην είσαι πια µπούφος. (στο παπάκι): Κι εσύ,παπί. ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Μπορεί και στ αλήθεια να κάναµε κάτι ιδιαίτερο. ΑΓΑΛΜΑ: Τολµήσατε, ρισκάρατε τα πάντα, ξεφύγατε απ τα µέτρα τα κοινά. Μόνο έτσι καταφέρατε να γίνετε αυτό που είστε: όντα αυθεντικά.. Είστε άξιοι θαυµασµού Κι αυτό σας απελευθερώνει απ όλα τα ταµπού ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: (γεµάτος ενέργεια. Παίρνει βαθιά ανάσα, φουσκώνει τα φτερά του) Είµαι ελεύθερος!!! Ελεύθερος απ όλα τα ταµπούουουουουου!!!!

12 12 B. Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΚΟΥ Πρόσωπα: Κούκος(Κοκός), σκιουρίτσα, Μπουφάκος, πουλιά δάσους(κότσυφας, κίσσα, κόρακας), αηδόνι, εξωτικά πουλιά(καναρίνια, παπαγάλοι, χελιδόνια), κοκκινολαίµης,λύρα, ρολόι κούκος ΣΤΟ ΑΣΟΣ (Ο κούκος Κοκός ξυπνά κι αρχίζει το πρωινό του τραγούδι) ΚΟΚΟΣ: Κούκου, κούκου.(καθώς βγάζει ένα σκουλήκι από το χώµα, προσέχει µια σκιουρίτσα που θάβει ένα καρύδι σε µια τρύπα.κάποια στιγµή βλέπει τον Κοκό ) ΣΚΙΟΥΡΙΤΣΑ: Θάβω ένα καρύδι για το χειµώνα ΚΟΚΟΣ: Κούκου, κούκου.! ΣΚΙΟΥΡΙΤΣΑ: (ενοχληµένη) Όλοι οι σκίουροι το κάνουν αυτό. Κι εσύ δε χρειάζεται να µου λες κούκου..το βρίσκω πολύ ειρωνικό εκ µέρους σου.(φεύγει νευριασµένη) ΚΟΚΟΣ: (µένει άναυδος) Ειρωνικό; είπε ειρωνικό; Μα µόνο κούκου µπορώ να πω.(στριφογυρίζει διαρκώς και σκέφτεται) Μα γιατί να έχω γεννηθεί µ ένα τόσο ανόητο τραγούδι όσο το κούκου; Το κούκου µου δεν έχει καµία οµορφιά. εν ξανακάνω κούκου πια. (Το άλλο πρωί πάει να πει κούκου από συνήθεια, αλλά το πνίγει. εν έχει τι να τραγουδήσει και είναι στενοχωρηµένος.ξαφνικά του έρχεται µια ιδέα ) ΚΟΚΟΣ: Το βρήκα: θα ακούω τα άλλα πουλιά, κι αν κάποιο απ αυτά πει ένα τραγούδι που µ αρέσει, θα το κάνω δικό µου. (εκεί δίπλα τον παρακολουθεί ο Μπουφάκος από ώρα) ΜΠΟΥΦΑΚΟΣ: Σε καταλαβαίνω. Είχα κι εγώ κάποιο πρόβληµα µε το τραγούδι µου. Για πολύ καιρό δυσκολευόµουν αφάνταστα να πω το µπου, αλλά τώρα το µπου µου έρχεται πολύ φυσικά και παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο στη ζωή µου. Μπου µπου µπου ΚΟΚΟΣ: ( κάνει προσπάθεια να πει µπου, αλλά δεν τα καταφέρνει) ου ου ου ου ( δεν του αρέσει το τραγούδι του) Πολύ χαζό τραγούδι. Άσε που κινδυνεύω να µου κολλήσουν το όνοµα ούος που είναι πολύ λιγότερο αξιοπρεπές από το <κούκος>.θα πάω να ρωτήσω άλλα πουλιά. (Ο Κοκός συναντά ένα κόρακα, µια κίσσα, έναν κότσυφα. Όµως απογοητεύεται.καταλήγει σε µια σιταρήθρα. Μιµείται το<σίτα>,αλλά του βγαίνει απαίσια το <ρήθρα>. Αφού δοκίµασε πολλά τραγούδια πουλιών, κι αφού κανένα δεν του άρεσε, σκέφτηκε) ΚΟΚΟΣ: Θα βρω ένα όµορφο τραγούδι και θα το κάνω δικό µου, ακόµα κι αν χρειαστεί να κάνω το γύρο του κόσµου. Το γύρο του κόσµου; Αυτό είναι! Θα πετάξω σ όλο τον κόσµο και, δεν µπορεί, θα βρω αυτό ακριβώς το τραγούδι που ψάχνω.

13 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΗ ΟΝΙ (φτάνει στο Λονδίνο, όπου γνωρίζει ένα αηδόνι κι ενθουσιάζεται από το όµορφο τραγούδι του) ΤΡΑΓΟΥ Ι ΑΗ ΟΝΙΟΥ Πετώ, λαλώ,υµνώ τη ζωή Λαλώ, υµνώ την αναπνοή της ώρας, της µέρας, της κάθε στιγµής του ήλιου, τ αγέρα, της µάνας µου γης. Πετώ, λαλώ, υµνώ τη ζωή. Λαλώ, υµνώ την αναπνοή Ξυπνάτε, πετάτε, κοιµάται εντός του ονείρου ο πόθος ο πιο δυνατός. Πετώ, λαλώ, υµνώ τη ζωή. Λαλώ, υµνώ την αναπνοή Πέτα και κάψε στου ήλιου το φως Τα βάρη και γίνε αέρας κι ανθός. 13 ΚΟΚΟΣ: Τραγουδάς υπέροχα!! ΑΗ ΟΝΙ: Σ ευχαριστώ πολύ. Το τραγούδι µου αρέσει πολύ στους ανθρώπους. εν είναι λίγα τα τραγούδια που έχουν γράψει οι άνθρωποι προς τιµήν µου ΚΟΚΟΣ: Αλήθεια; εν έχω γνωρίσει ξανά άλλο πουλί που να του κάνουν τέτοιες τιµές. Σε παρακαλώ,ας τραγουδήσουµε παρέα! (Ο Κοκός προσπαθεί να µιµηθεί το τραγούδι του αηδονιού αλλά δεν τα καταφέρνει.το αηδόνι βαριέται και φεύγει. Ο Κοκός απογοητεύεται) ΚΟΚΟΣ: εν πρόκειται να το πω ποτέ σωστά. Ακόµα κι αν το δοκιµάζω ως τη στιγµή που θ αφήσω το µάταιο τούτο κόσµο.πρέπει να ψάξω περισσότερο (Ταξιδεύει παντού. Στα Κανάρια νησιά τιτιβίζει µε τα καναρίνια. Στην Αφρική κρώζει µε τους παπαγάλους. Στην Αµερική τερετίζει µε τα χελιδόνια. Όµως κανένα τραγούδι δεν του ταιριάζει απόλυτα.απογοητευµένος κάθεται στο κλαδί ενός δέντρου) Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗ ΚΟΚΟΣ: Πρέπει να το πάρω απόφαση ότι θα µείνω µουγκός για όλη µου τη ζωή. Είναι φρικτό να µην µπορώ να τραγουδήσωωωωωω(κλαίει γοερά στον ώµο ενός κοκκινολαίµη) ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ: Ηρέµησε,φίλε µου. Τα αυτιά µου δεν αντέχουν τέτοιες συγκινήσεις. Γιατί χτυπιέσαι έτσι; ΚΟΚΟΣ: Αυτό που µου συµβαίνει, φίλε µου,είναι φρικτό.το τραγούδι µου είναι γελοίο, όµως,όσο κι αν προσπάθησα, δε βρήκα κανένα άλλο που να µου ταιριάζει. εν την αντέχω άλλο τέτοια ζωήηηηη(κλαίει)

14 14 ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ: Ωχ! Μην αρχίζεις πάλι. Άκου µε λίγο.θα τραγουδήσω για χάρη σου το καλύτερο τραγούδι µου. Ποιος ξέρει, µπορεί και να σου ταιριάζει. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗ Κόκκινη, κόκκινη, κόκκινη µέρα, Ραντίζει ο ήλιος όλη τη σφαίρα Σφυρίζει ο άνεµος ώρα καλή Ληµέρια νέα ζητά η ψυχή. Κόκκινη, κόκκινη, κόκκινη µέρα, Κόκκινη, κόκκινη, κόκκινη σφαίρα Στρόβιλοι γύρης µε παν δώθε πέρα Στήνουµε άστατο τρελό χορό Κουκίδες κόκκινες στον ουρανό. Κόκκινη, κόκκινη, κόκκινη µέρα ΚΟΚΟΣ: Το τραγούδι σου είναι υπέροχο..αλλά..δε µου κάνει. Αντίο και σ ευχαριστώ. ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ: Έι, περίµενε ένα λεπτό. Ξέρεις έχω ταξιδέψει πολύ. Κάποτε στην Αυστραλία συνάντησα ένα πουλί,που λεγόταν λύρα.αυτό µπορούσε να µιµηθεί όλα τα πλάσµατα, ακόµα και τα µηχανικά πράγµατα. ΚΟΚΟΣ: εν πιστεύω στ αυτιά,µου. Αλήθεια µου λες; Έφυγααααα Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΛΥΡΑ (Ο Κοκός φτάνει στην Αυστραλία, βρίσκει τη λύρα,της λέει την ιστορία του και παρακολουθεί τις τέλειες µιµήσεις της) ΛΥΡΑ:(στριγκλίζει όπως η ύαινα, σκούζει όπως ο λύκος, µιµείται το άναµµα της µηχανής ενός αυτοκινήτου,το θόρυβο ενός αεροπλάνου..) ΚΟΚΟΣ: (ενθουσιάζεται στην αρχή µετά χάνει τη µιλιά του και απελπίζεται) ε θα µπορέσω ποτέ να φτάσω σ αυτή την τελειότητα! ΛΥΡΑ: Μην απελπίζεσαι! Θα σου πω κάτι που δεν έχω ξαναπεί σε κανέναν άλλον: Είµαι εντελώς απογοητευµένη απ τη ζωή µου! εν έχω κάποιο δικό µου τραγούδι. Ούτε καν ένα κούκου! εν ξέρω αν είµαι η στριγκλιά µιας ύαινας, το σκούξιµο ενός λύκου, ο ήχος της µηχανής ενός αυτοκινήτου ή ο θόρυβος ενός αεροπλάνου. εν έχω ταυτότητααααα(κλαίει) ΚΟΥΚΟΣ: Έλα,µην κάνεις έτσι! Σκέψου να ήσουν αναγκασµένη να λες µόνο κούκου! ΛΥΡΑ: Θα ήµουν πολύ ευτυχισµένη αν µπορούσα να λέω κούκου. Τουλάχιστον θα ήξερα ποια είµαι! ΚΟΚΟΣ: Μα, αυτό είναι ειρωνικό κελάηδηµα! ΛΥΡΑ: Όχι, αν δε θες να ειρωνευτείς αυτόν που του λες κούκου. Αν αυτός νοµίζει ότι τον ειρωνεύεσαι τότε το πρόβληµα είναι δικό του,όχι δικό σου. ΚΟΚΟΣ: Όσο κι αν σκέφτηκα, δεν το είχα δει ποτέ έτσι!

15 15 ΛΥΡΑ: Επιπλέον, µπορεί να µην άρεσε σ εκείνη τη σκιουρίτσα το τραγούδι σου, αλλά αρέσει σε πολλούς άλλους. ΚΟΚΟΣ: Και ποιοι είναι αυτοί οι πολλοί άλλοι; ΛΥΡΑ: Θα σου δείξω. (πετούν µαζί και φτάνουν σε µια γειτονιά. Κάθονται στο περβάζι ενός σπιτιού) ΛΥΡΑ: Κοίτα µέσα ΚΟΚΟΣ: ε βλέπω τίποτα ΛΥΡΑ: Εκείνο το ρολόι στον απέναντι τοίχο. ΚΟΚΟΣ: Έχω ξαναδεί ρολόγια. ΛΥΡΑ: Ναι,αλλά όχι σαν κι αυτό (τότε το από το ρολόι βγήκε ένας ξύλινος κούκος που έκανε 5 φορές κούκου και ξαναµπήκε µέσα.) ΚΟΚΟΣ: Αυτό το ξύλινο πράγµα κάνει όπως εγώ. ΛΥΡΑ: Ακριβώς! Αυτό σηµαίνει ότι το τραγούδι σου αρέσει στους ανθρώπους. ΚΟΚΟΣ: Και πόσα τέτοια ρολόγια πιστεύεις ότι υπάρχουν ; ΛΥΡΑ: Επειδή αρέσει στους ανθρώπους να αντιγράφουν πράγµατα, θα πρέπει να υπάρχουν χιλιάδες τέτοια ρολόγια στον κόσµο. ΚΟΚΟΣ: Θες να πεις,χιλιάδες ξύλινα πουλιά που µε µιµούνται; ΛΥΡΑ: Ακριβώς! Έχω πάει σε πολλά µέρη, και πουθενά δεν έχω δει ρολόι απ το οποίο να πετάγεται µια καρδερίνα, ένα αηδόνι ή µια λύρα και να τραγουδάει. ΚΟΚΟΣ: εν είναι δυνατόν! Ταξίδεψα σ όλο τον κόσµο προσπαθώντας να γίνω κάποιος άλλος, τη στιγµή που..που.. ΛΥΡΑ: Τη στιγµή που ήσουν όµορφος όπως ήσουν. ΚΟΚΟΣ: Τότε και το τραγούδι µου.είναι όµορφο! Είναι το ωραιότερο τραγούδι γιατί απλούστατα είναι.. ΚΟΚΟΣ-ΛΥΡΑ: ικό µου- δικό σου ΚΟΚΟΣ: Έλα φίλη µου, ας το τραγουδήσουµε µαζί. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΤΟΥ ΚΟΚΟΥ Κουκού, κουκού κουκούλι από ψέµα Σπάσε και κύλα νέο αίµα ώσε πνοή, δώσε ρυθµό Σ αυτό το γνώριµο σκοπό Κουκού, τον βρήκα τον ήχο Κουκού, και λύνω το γρίφο. Ποιος είµαι, τι θέλω και τι αγαπώ. Κουκού: θέλω να είµαι εγώ!!!

16 Γ.O ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ -ΜΙΚΡΟΣ ΠΕΤΑΛΟΥ ΟΣ Πρόσωπα: Ατζαµούλης, Ο πιο µικρός- µικρός πεταλούδος, κολιµπρί, Μπάρµπαρα Λου, λιοντάρι, λέαινα, λεµούριος. 16 ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΑΣΟΣ (Ο Ατζαµούλης, το ξωτικό του δάσους, καταγράφει στο αρχείο του κάθε νεογέννητη πεταλούδα. Είναι ξηµέρωµα, είναι πολύ κουρασµένος, νυστάζει, θέλει να τελειώνει. Βλέπει να έχει αποµείνει µόνο µια µικρή πεταλούδα για καταγραφή) ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ : (Χασµουριέται) Μένει µόνο αυτή η µικροσκοπική πεταλουδίτσα.και τέλος για σήµερα. Για να δούµε: Φύλο: αρσενικό, όνοµα: ε δε θέλει και πολύ ρώτηµα: ο πιο µικρός- µικρός πεταλούδος, είδος: εεεεεε..ωχ ο άτυχος µικρούλης είναι απ αυτούς που ζουν µόνο µια µέρα. Και τώρα ; πώς του το λένε; ( στον πεταλούδο που έχει στο µεταξύ ξυπνήσει και δοκιµάζει τα φτερά του) ε µ αρέσει που πρέπει να στο πω εγώ αυτό, αλλά είναι η δουλειά µου: ανήκεις σ ένα είδος πεταλούδας που ζει µόνο µια µέρα. Ο Π.Μ.Μ Π: ( σταµατά να δοκιµάζει τα φτερά του, µένει στη θέση του) εν είναι και τα καλύτερα νέα στον κόσµο. ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: (µουρµουρίζει, γνέφοντας συµπονετικά )Έτσι είναι η ζωή, ακόµα κι αν είναι σύντοµη. Ο Π Μ.Μ Π: Πάντως δε διάλεξες ωραίο τρόπο να µου πεις αυτά τα νέα. Έπρεπε ν αρχίσεις λέγοντας:<ωραία µέρα σήµερα!>, οπότε εγώ θα σου απαντούσα: <Όντως!>.Ύστερα θα λεγες:<καλωσόρισες στον τόσο ωραίο κόσµο µας!>, οπότε εγώ θα σ ευχαριστούσα κι εσύ θα συνέχιζες:<kάποιοι, βέβαια, ζουν λιγότερο χρόνο από άλλους, αλλά συνεισφέρουν περισσότερο>. Και τότε θα µου το σκαγες το παραµύθι. Ότι, δηλαδή, έχω µόνο µια µέρα ζωή ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Θα µπορούσα, δε λέω, αλλά επειδή έχεις µόνο µία µέρα, δεν ήθελα να χαραµίσω το χρόνο σου. Ο Π Μ.Μ Π: Σε συγχωρώ. Τι άλλο θα µπορούσα να περιµένω από κάποιον που ονοµάζεται Ατζαµούλης;(σκέφτεται) Μου µένει λοιπόν µια µέρα! Ας µπορούσα τουλάχιστον να δω όσο πιο πολλά πράγµατα γίνεται απ τον κόσµο!.όµως, δεν ξέρω από πού ν αρχίσω! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Μιας και τόσο έξυπνα µ έκανες να νιώσω ένοχος για τον τρόπο µε τον οποίο σου είπα τα νέα, θα σε γυρίσω σ όλα τα συναρπαστικά µέρη του κόσµου Ο Π Μ.Μ Π: (πάει ενθουσιασµένος να πετάξει, αλλά θυµάται πως ο Ατζαµούλης δεν µπορεί να πετάξει) Πως θα ταξιδέψουµε; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Νοερά. Μπορείς να µεταφέρεις το σώµα σου εκεί όπου βρίσκεται το πενήντα ένα τοις εκατό του µυαλού σου. Ο Π Μ. Μ Π: Εννοείς ότι αν σκεφτώ ένα µέρος, µπορώ να βρεθώ εκεί; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: (νεύει καταφατικά) Ο Π Μ.Μ Π: Ναι, αλλά θα µπορέσω να βρεθώ εκεί ολόκληρος; Και το εκατό τοις εκατό µου; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Μη µε µπερδεύεις. Απλώς,κλείσε τα µάτια σου και φαντάσου ότι βρίσκεσαι στο ανάκτορο των Βερσαλλιών,στη Γαλλία

17 ΣΤΙΣ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ. 17 Ο Π Μ.Μ Π: (κλείνει τα µάτια και σκέφτεται Βερσαλλίες. Τα ανοίγει και βρίσκεται στους κήπους των Βερσαλλιών. ίπλα του είναι ο Ατζαµούλης) Πιάνει! ΑΤΖΑΜΠΟΥΛΗΣ: Και βέβαια πιάνει!έχω γλιτώσει έτσι µια περιουσία σε αεροπορικά εισιτήρια Ο Π Μ.Μ Π: Ωραίο µέρος! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Βρισκόµαστε σ έναν από τους ωραιότερους κήπους στον κόσµο. εν καταφέρνουν και πολλές πεταλούδες να δουν τις Βερσαλλίες. Ο Π Μ.Μ Π: Μου φαίνεται πως πεινάω. Τι τρώνε οι πεταλούδες; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Κάθεσαι πάνω στο φαγητό σου. Ο Π Μ.Μ Π: Μα δεν µπορώ να φάω ένα λουλούδι ολόκληρο! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: εν τρως το λουλούδι, χαζέ! Ξετυλίγεις την προβοσκίδα σου και ρουφάς τον ιβίσκο. ( Ο Π Μ.Μ Π ρουφά το νέκταρ κι ευχαριστεί τον ιβίσκο) ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ:Τώρα τι θα ήθελες να κάνεις; Ο Π Μ.Μ Π: Αφού έχω µόνο µια µέρα ζωής, θέλω να γευτώ όλα τα λουλούδια του κήπου.(έτσι δοκιµάζει όσο περισσότερα λουλούδια µπορεί. Κάθεται κουρασµένος και βλέπει δίπλα του µια πολύ χοντρή πεταλούδα που αποµυζά ένα λουλούδι.) ε θέλω να φανώ αγενής, αλλά είστε πολύ χοντρή για πεταλούδα. ΚΟΛΙΜΠΡΙ: Προφανώς επειδή δεν είµαι πεταλούδα. Είµαι κολιµπρί! Ο Π Μ.Μ Π: Με συγχωρείτε που σας είπα χοντρό-και µην το παίρνετε προσωπικά. Βλέπετε, γεννήθηκα µόλις σήµερα. ΚΟΛΙΜΠΡΙ: Τότε, σας συγχωρώ που είστε ανόητος- και µην το παίρνετε προσωπικά. Ο Π Μ.Μ Π: Χαίροµαι που γνώρισα ένα κολιµπρί, γιατί προσπαθώ να τους γνωρίσω όλους προτού τελειώσει ο χρόνος µου.(το κολιµπρί τον κοιτάζει απορηµένο) Ανήκω σ ένα είδος που ζει µόνο µια µέρα. ΚΟΛΙΜΠΡΙ: Με τόση µόλυνση που υπάρχει, δε θ άντεχες και πολύ, ούτως ή άλλως. Ο Π Μ.Μ Π: Όταν φύγω απ αυτή τη ζωή, θέλω να νιώσω ότι όλοι είναι φίλοι µου. Γι αυτό µήπως θα µπορούσατε να µε συγχωρήσετε γι αυτή τη µικρή λογοµαχία που είχαµε; ΚΟΛΙΜΠΡΙ: Φυσικά! Καµιά φορά, κουράζοµαι απ το να σβουρίζω τα φτερά µου όλη µέρα, και παρεκτρέποµαι.(κοιτά γύρω µην ακούει κανείς) Και είµαι λίγο χοντρό, εδώ που τα λέµε, ακόµα και για κολιµπρί.(φεύγει µακριά. Έρχεται ο Ατζαµούλης.) ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: ε θες να δεις κι άλλα πράγµατα στον κόσµο; Ο Π Μ.Μ Π: Μα βέβαια! Όµως, αυτό που θέλω να δω πιο πολύ απ όλα, είναι άλλες πεταλούδες. Εδώ πέρα πρέπει να ναι ακόµα µέσα στα κουκούλια τους, γιατί δε βρίσκω ούτε µια. ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Ίσως να τις αφάνισε αυτό το στρουµπουλό κολιµπρί.(ξαφνικά το πρόσωπό του φωτίζεται) Θα σε πάω σ ένα µέρος στο Μεξικό όπου υπάρχουν περισσότερες πεταλούδες συγκεντρωµένες σ ένα σηµείο απ οπουδήποτε αλλού στον κόσµο!( ο Πεταλούδος γουρλώνει τα

18 18 µάτια του µε θαυµασµό) Κλείσε τα µάτια σου και σκέψου ένα δάσος µε έλατα στην οροσειρά Σιέρα Μάδρε. ΣΤΗ ΣΙΕΡΑ ΜΑ ΡΕ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΛΟΥ (Ο Π Μ.Μ Π ανοίγει τα µάτια του κι αντικρίζει µια πανέµορφη κοιλάδα και σµήνη πεταλούδες σ αυτήν. ίπλα του προσγειώνεται µια πολύ όµορφη πεταλούδα. Κοιτάζονται.) Ο Π Μ.Μ Π: Με συγχωρείς που σε κοιτάζω, αλλά είσαι η πιο όµορφη πεταλούδα που έχω δει ποτέ µου. ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΛΟΥ: Κι εγώ το ίδιο σκεφτόµουν για σένα Ο Π Μ.Μ Π: Υπάρχει κάτι που υποτίθεται ότι πρέπει να σ το πω όταν γνωριστούµε καλύτερα, αλλά δεν έχω χρόνο. Έτσι, θα σ το πω τώρα: Σ αγαπώ. ΜΠ. ΛΟΥ: Κι εγώ σ αγαπώ. Ο Π Μ.Μ Π (τρέµει από χαρά) Για ξαναπές το! ΜΠ. ΛΟΥ: Σ αγαπώ. Ο Π Μ.Μ Π: Κανείς δε µιλάει έτσι στην περιοχή µου. ΜΠ. ΛΟΥ: Έτσι µιλάνε στο υτικό Τέξας, χρυσό µου.(τον κοιτάζει τρυφερά)σίγουρα είσαι τελείως διαφορετικός από τις άλλες πεταλούδες. Τα φτερά σου έχουν την πιο όµορφη απόχρωση πράσινου που έχω δει,κι είσαι και πολύ πιο µικροσκοπικός. Ο Π Μ.Μ Π: Σ ενοχλεί αυτό; ΜΠ. ΛΟΥ: Το µέγεθος δε µετράει.κάποια µικρά πράγµατα είναι γεµάτα από αγάπη, και κάποια άλλα,που είναι µεγάλα, είναι άδεια. (Ο Π Μ.Μ Π πεταρίζει από χαρά: δεν ήταν µόνο όµορφη, ήταν και έξυπνη) Πώς και δε σ έχω ξαναδεί στα µέρη µας; Ο Π Μ.Μ Π: Μόλις βγήκα από το κουκούλι. ΜΠ. ΛΟΥ: Εγώ γεννήθηκα πριν τέσσερις µέρες. Σ ενοχλεί που είµαι µεγαλύτερή σου; Ο Π Μ.Μ Π: εν έχει σηµασία πόσο ζεις, αλλά πόσο διασκεδάζεις. ΜΠ. ΛΟΥ: Εγώ έχω διασκεδάσει πολύ. Παντρεύτηκα δυο φορές. Ο Π Μ.Μ Π: (µένει άναυδος) Γεννήθηκες πριν από τέσσερις µέρες και παντρεύτηκες ήδη δύο φορές;!!! ΜΠ. ΛΟΥ: Ήταν πεταλούδες του τροπικού δάσους, κι ο καθένας τους είχε µόνο από δύο µέρες ζωή. Ο Π Μ.Μ Π: ηλαδή, δεν περίµενες ούτε µια µέρα! ΜΠ. ΛΟΥ: Μπορείς να πεις ότι πεταλούδισα απ τον έναν στον άλλον. Όταν γεννήθηκα, µου είπε η µαµά µου: <Μπάρµπαρα Λου, η ζωή είναι ένα σύντοµο βαλς. Γι αυτό βάλε τα παπούτσια σου και µπες στο χορό.> Ο Π Μ.Μ Π: Εσύ, πάντως, χορεύεις γρήγορα. ΜΠ. ΛΟΥ: Τώρα, όµως, που γνωριστήκαµε, ξέρω ότι βρήκα έναν άντρα µε τον οποίο µπορώ να περάσω την υπόλοιπη ζωή µου. ( Ο Π Μ.Μ Π παραλίγο να πνιγεί. εν µπορεί να της πει την αλήθεια. Στενοχωριέται. Μετά τού έρχεται η έµπνευση.) Ο Π Μ.Μ Π: Έχω την ευκαιρία να ταξιδέψω σ όλο τον κόσµο. Θες να ρθεις µαζί µου;

19 19 ΜΠ. ΛΟΥ: Πολύ δελεαστικό είν αυτό, αλλά δυσκολεύτηκα να έρθω εδώ απ το Τέξας. Τα φτερά µου είναι πεσµένα και κουρασµένα. Ο Π Μ.Μ Π: Μα δε χρειάζεται να πετάξεις! Ο Ατζαµούλης έχει βρει έναν καινούργιο τρόπο για να κυκλοφορούµε. Με συγχωρείς ένα λεπτό.(τρέχει στον Ατζαµούλη) Ατζαµούλη, θέλω να την πάρουµε µαζί µας, αλλά,αλίµονό σου αν της πεις ότι έχω µόνο µία µέρα ζωή! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Κάποια στιγµή θα πρέπει να της το πεις. Ο Π Μ.Μ Π: Γιατί δεν της το λες εσύ αφού πεθάνω; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Έχεις κάνει τη ζωή µου ένα κουβάρι. Αλλά αφού το θες, εντάξει. (Ο Ατζαµούλης εξηγεί στη Μπ. Λου τον τρόπο του ταξιδιού.) ΜΠ. ΛΟΥ: Τύφλα να χουν οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ:Κλείστε κι οι δυο τα µάτια σας και σκεφτείτε το Μπαλί. ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ (Βρίσκονται στο Μπαλί, ανάµεσα σε κάποια ερείπια και κάποια πέτρινα αγάλµατα) Αυτό ήθελα να δείτε.( ήταν το άγαλµα µιας πεταλούδας) ΜΠ. ΛΟΥ: Γιατί έφτιαξαν το άγαλµα µιας πεταλούδας; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ:Είναι λατρευτικό άγαλµα. Η πεταλούδα συµβολίζει την αιωνιότητα. ΜΠ. ΛΟΥ: Οι άνθρωποι έχουν χιούµορ. Αφού οι πεταλούδες δε ζουν πολύ! Ο Π Μ.Μ Π: Κάποιες, µάλιστα, ζουν ακόµα λιγότερο. Αναρωτιέµαι αν θα υπάρξει ποτέ πεταλούδα που θα ζει για πάντα ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Βέβαια! Μια πεταλούδα πέτρινη! Ο Π Μ.Μ Π: Μια πέτρινη πεταλούδα δεν µπορεί να νιώσει τίποτα(κοιτάζει τη Μπ. Λου και σκέφτεται) Προτιµώ να νιώσω τα πάντα, κι ας έχω µόνο µια µέρα στη διάθεσή µου να τα νιώσω. ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Ξέρετε, ίσως να έκαναν αθάνατη την πεταλούδα γιατί ακόµα και µετά το θάνατό της η οµορφιά της µένει αθάνατη. ΜΠ. ΛΟΥ: Τι γλυκό εκ µέρους τους!( στον Πεταλούδο) Πιστεύεις ότι η οµορφιά µου θα διαρκέσει για πάντα; Ο Π Μ.Μ Π: Στην καρδιά µου, σίγουρα.μπ. ΛΟΥ: Νιώθω τόσο ευλογηµένη που µ αγαπά ένας τόσο υπέροχος Πεταλούδος! Ο Π Μ.Μ Π: Με βρίσκεις όµορφο; (ρωτά έκπληκτος) ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ (γελά) Ξέχασα: κανείς σας δεν έχει δει τον εαυτό του ( τους δίνει έναν παλιό ραγισµένο καθρέφτη,πεταµένο στο έδαφος από τους τουρίστες) Για κοιτάξτε! Ο Π Μ.Μ Π: Είµαι πολύ όµορφος για να πεθάνω τόσο νέος. ΜΠ. ΛΟΥ: εν είµαι κι άσχηµη, αν σκεφτείς ότι είµαι αµακιγιάριστη. ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Η µέρα κοντεύει να τελειώσει. Λέω να πηγαίνουµε. Ο Π Μ.Μ Π: Πού θα µας πας τώρα; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Πώς θα σας φαινόταν, πιτσουνάκια µου, αν βλέπατε το φεγγάρι;

20 ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ 20 MΠ. ΛΟΥ: Τι ροµαντικό! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Πολύ καλά. Σκεφτείτε το Σύµπαν (Ο Πεταλούδος και η Μπάρµπαρα Λου έκλεισαν τα µάτια κι όταν τα άνοιξαν βρέθηκαν στο διάστηµα, µπρος σε µια εξαίσια φωτεινή µπάλα: το φεγγάρι. Οι δύο πεταλούδες συγκινούνται από την οµορφιά του φεγγαριού,ανοίγουν τα φτερά τους και το αγκαλιάζουν µε αγάπη. ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Να και η Γη! Στη µία πλευρά της. υπάρχει µέρα γιατί τη φωτίζει ο ήλιος, ενώ στην άλλη είναι νύχτα. Πέφτει πάνω της µόνο το φως του φεγγαριού. Τώρα ζείτε κάτι που σχεδόν κανένας, εκτός από έναν αστροναύτη, δεν καταφέρνει να δει.. Χαρείτε το. Κι ετοιµαστείτε για τον επόµενο σταθµό στο ταξίδι µας: Μέχρι τώρα γνώρισες πολλές πεταλούδες κι ένα κολιµπρί, αλλά κανένα άγριο ζώο. Επειδή, όµως, αυτά τα ζώα είναι σκορπισµένα στον κόσµο κι εµείς θέλουµε να κάνουµε λίγη οικονοµία στον ταξιδιωτικό µας χρόνο, σκεφτείτε τον Ζωολογικό Κήπο της Νέας Υόρκης. ΣΤΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ (Οι πεταλούδες κλείνουν τα µάτια κι όταν τα ανοίγουν βρίσκονται καθισµένες στην ουρά ενός κοιµισµένου λιονταριού. Ο Πεταλούδος, επειδή δεν έχει χρόνο, τραβά δυνατά µια τρίχα από την ουρά του λιονταριού. Το λιοντάρι ξυπνά.) ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Είσαι πολύ µεγάλος για ψύλλος. Τι στο καλό είσαι; Ο Π Μ.Μ Π: Είµαι ο πιο µικρός -µικρός Πεταλούδος. ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Έτσι και ξανακάνεις αυτό που έκανες, θα γίνεις ο πιο επίπεδοςεπίπεδος πεταλούδος. Ο Π Μ.Μ Π: Συγγνώµη, αλλά ήθελα να σας µιλήσω προτού φύγω. ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Για ποιο πράγµα ; Ο Π Μ.Μ Π: Για τη ζωή. Εσείς,προφανώς ζείτε πολλά χρόνια. εν είναι υπέροχο αυτό; ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Ζω µια ψεύτικη ζωή. Ζω µέσα σ ένα κλουβί, και τα πάντα γύρω µου είναι ψεύτικα. Ψεύτικοι βράχοι, ψεύτικα ρυάκια, σε λίγο µε βλέπω να έχω και ψεύτικη γούνα. ΛΕΑΙΝΑ: (έρχεται για συµπαράσταση) Ναι. Όλα είναι θλιβερά. εν έχουµε να προσδοκάµε τίποτα, εκτός από τσίχλες και µαλλί της γριάς. εν έχω φάει ποτέ κάτι που να µοιάζει µ εσένα. (Ο Πεταλούδος δε νιώθει τον παραµικρό φόβο. Κάθεται απλώς στο κεφάλι του λιονταριού και κοιτάζει τη λέαινα) ΛΙΟΝΤΑΡΙ: ε φοβάσαι; Ο Π Μ.Μ Π : Λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών, δεν έχω τίποτα να χάσω. Κι ήθελα να έχω την εµπειρία να σου µιλήσω. Πέρασα να σου πω ότι σ αγαπώ. ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Κανείς δε µου το χει ξαναπεί αυτό. (στη λέαινα) Ούτε εσύ. ΛΕΑΙΝΑ: (δείχνει γύρω της) Είναι δύσκολο ν αγαπήσεις σε µια ζούγκλα από τσιµέντο. Θέλουµε την ελευθερία µας. ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Η καρδιά µας δεν είναι εδώ. ώστε µας πίσω τα πράσινα λιβάδια στην Αφρική, τον ζεστό ήλιο του µεσηµεριού, τα τιτιβίσµατα των πουλιών το σούρουπο.

21 21 ΛΕΑΙΝΑ: Και καναδύο πουλιά για δείπνο. Εµείς είµαστε πλασµένα για να περιπλανιόµαστε στις πεδιάδες. ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Ναι! Η καρδιά µας δεν είναι εδώ. ΜΠ. ΛΟΥ: (της έρχεται µια ιδέα. Την ψιθυρίζει στον πεταλούδο.) Βάζω στοίχηµα πως ούτε και το πενήντα ένα τοις εκατό του µυαλού τους είναι εδώ. Ο Π Μ.Μ Π : Λες αυτό που νοµίζω; (πάνε προς τα κλουβιά) Λοιπόν, πως θα σας φαινόταν αν επιστρέφατε στην πατρίδα σας; Καιρός δεν είναι ; (κραυγές ενθουσιασµού από τα ζώα) Κλείστε τα µάτια και σκεφτείτε ο καθένας τον τόπο του: τους πάγους της Αρκτικής, τα δάση του Αµαζόνιου, τις ζούγκλες της Ινδίας, τις σαβάνες της Αφρικής.Σας αγαπώ όλους..ζήτω η ελευθερία!!! (Μόνο ένας λεµούριος αδιαφορεί για τη φασαρία. Τρώει ποπ κορν και τεντώνεται για να ξεπιαστεί) ΜΠ. ΛΟΥ: Ε ι, έµεινε ένας ακόµα. Ο Π Μ.Μ Π: Πώς θα σου φαινόταν αν έβγαινες από κει µέσα; ΛΕΜΟΥΡΙΟΣ : (έκπληκτος) Εννοείς να φύγω απ αυτό το µέρος; Ο Π Μ.Μ Π: Ναι! ΛΕΜΟΥΡΙΟΣ: ε θέλω να πάω πουθενά. Εδώ έχω δωρεάν φαγητό,καθηµερινή εξυπηρέτηση, και δεν υπάρχουν λιοντάρια για να µε φάνε. Ούτε που θα το σκεφτόµουν να φύγω. (τραγουδάει) it s summertime and the living is easy ΜΠ. ΛΟΥ: Ασ τον αυτόν.είναι ανεπίδεκτος.πάµε γρήγορα να βρούµε τον Ατζαµούλη να του πούµε τα ευχάριστα νέα.! ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Τα µαθα ήδη τα κατορθώµατά σας από τα έκτακτα δελτία. Πώς αλλιώς θα εξαφανίζονταν 900 ζώα από τον ζωολογικό κήπο του Σέντραλ Παρκ,χωρίς να αφήσουν ούτε ίχνος;tο µάθατε καλά βλέπω το µάθηµά σας και το διδάσκετε και σε άλλους..όλοι βέβαια στη Νέα Υόρκη µιλούν, ως συνήθως, για σχέδιο τροµοκρατικής οργάνωσης και απορούν γιατί οι τροµοκράτες άφησαν στο κλουβί του µόνο έναν λεµούριο. Ο δύστυχος έχει µεταφερθεί στο νοσοκοµείο. Οι φήµες λένε ότι οι τροµοκράτες µάλλον προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν µε υπερβολική δόση µαλλιού της γριάς,λόγω της αντίστασης που πιθανόν πρόβαλε. (Οι πεταλούδες γελούν) Ε ι, αφήστε τα αστεία. εν έχουµε καιρό για χάσιµο.(κάνει νόηµα στον Πεταλούδο.) Ο ήλιος πάει να πέσει. Πρέπει να της το πεις.. Θα σας αφήσω µόνους. Ο Π Μ.Μ Π: Πού πας τώρα που θέλω ηθική υποστήριξη; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Στο Αρχείο, για να σε ξεγράψω. Ο Π Μ.Μ Π: Έχεις όµως έναν τρόπο να τα λες (ξαναπάει δίπλα στη Μπ. Λου. Κοιτούν κι οι δυό µαζί το ηλιοβασίλεµα.) ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΜΠ. ΛΟΥ : Μ αρέσει να βλέπω το ηλιοβασίλεµα. Ο Π Μ.Μ Π: Είναι το πρώτο που βλέπω. ΜΠ. ΛΟΥ: Σκέψου τι ηλιοβασιλέµατα έχουµε να δούµε µαζί, στο µέλλον. Ο Π Μ.Μ Π: ( ξεροβήχει νευρικά) Ακριβώς γι αυτό το µέλλον θέλω να σου µιλήσω.

22 22 ΜΠ. ΛΟΥ : Τρελαίνοµαι να µιλάει ο άντρας µου για το µέλλον µας! Ο Π Μ.Μ Π: (ξαναξεροβήχει) Να.αυτό που θέλω να πω για το µέλλον µας,είναι ότι.δεν έχουµε. ΜΠ. ΛΟΥ(σταµατά απότοµα το κούνηµα των φτερών της) Είπες αυτό που νοµίζω; Ο Π Μ.Μ Π: Ναι.απλώς, δεν µπορούσα να σου πω ότι θα είχες άλλη µια σχέση µονοήµερη. ΜΠ. ΛΟΥ: Μου λες ότι αυτή είναι η πρώτη και η τελευταία σου µέρα; (Ο Πεταλούδος νεύει καταφατικά. Κλαίνε κι οι δυό. Μετά αγκαλιάζονται κι αποχαιρετιούνται. Εκείνη τη στιγµή, πετάγεται µπροστά τους ο Ατζαµούλης) ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Μόλις κοίταξα το Αρχείο µου και διαπίστωσα ότι είχα κάνει ένα τραγικό λάθος!!(οι δυο πεταλούδες τον κοιτούν έκπληκτες) Ήµουν τόσο κουρασµένος, ώστε, όταν σε τράβηξα µέσα απ το κουκούλι εκείνη τη µέρα, νόµιζα ότι ανήκες σ ένα είδος που ζει µόνο µια µέρα. Τα σηµάδια σου είναι παρόµοια, κι έτσι, όπως ήταν φυσικό, έκανα λάθος.(οι δυο πεταλούδες δεν µπορούν να πιστέψουν στ αυτιά τους) Ο Π Μ.Μ Π: Εννοείς ότι θα ζήσω παραπάνω από µια µέρα; ΑΤΖΑΜΟΥΛΗΣ: Ναι,. Ήταν δικό µου λάθος. Ελπίζω κάποτε να µε συγχωρήσεις. Ο Π Μ.Μ Π: ( στην αρχή σωπαίνει και σκέφτεται κι ύστερα από λίγο) Μου χάρισες ένα σπουδαίο δώρο..( Ο Ατζαµούλης ξαφνιάζεται.) Έµαθα κάτι που µπορεί και να µην το µάθαινα ποτέ αν πίστευα πως θα ζούσα πολύ. Έζησα αυτή τη µέρα αγαπώντας όλους και όλα. Ήµουν ευγνώµων για την κάθε στιγµή που ζούσα, και δε φοβήθηκα κανένα άλλο ζωντανό πλάσµα, γιατί δεν είχα τίποτα να χάσω. Έτσι θα ζήσω και την υπόλοιπη ζωή µου.(στη Μπ. Λου ) Θα σ αγαπώ για πάντα, σαν να ναι η κάθε στιγµή η τελευταία µας. ΜΠ. ΛΟΥ: Είµαι η πιο τυχερή πεταλούδα Ο Π Μ.Μ Π: ( την τυλίγει µε τα φτερά του) Όχι. Έρχεσαι δεύτερη. ΤΡΑΓΟΥ Ι (πεταλούδος) Γύριζα τον κόσµο όλο κι όταν σε συνάντησα Άνθισε η µικρή ζωή µου, έγινε άπειρο η στιγµή (Μπάρµπαρα Λου) Σε πανέµορφη κοιλάδα σ είδα που πετάριζες Και µόλις µου πες «σ αγαπώ» Το χρόνο τον σταµάτησες (µαζί) Και δυο και τρεις και τέσσερις ζωές να στις χαρίσω Αν είναι µια γλυκιά στιγµή στο πλάι σου να ζήσω ΤΕΛΟΣ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Όμιλος Λογοτεχνίας 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Σχ. Έτος 2017-18 ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αγγελική Χειλάκη- ΠΕ70 «ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό

Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ! Κάτι μου λέει πως αυτή η ιστορία δε θα έχει καλό τέλος. Κρέμομαι στο χείλος ενός γκρεμού από τις άκρες των σπασμένων μου νυχιών. Το μόνο πράγμα που βρίσκεται ανάμεσα σ εμένα

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη... πλησιάζει»

«Η νίκη... πλησιάζει» «Η νίκη... πλησιάζει» έµµετρο θεατρικό για της 25 η Μαρτίου εµπνευσµένο απ το παραµύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» www.mkitra.com 1 Πράξη Πρώτη Σκηνή 1η Βγαίνουν δύο αφηγήτριες. Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τρίτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Τρίτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις τις 7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές...

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές... 1.... εξ ουρανού... στο δωμάτιό του... ακατάστατο. Ακούει μουσική δυνατά... παίζει ηλεκτρική κιθάρα... χτυπιέται [πλάτη στο κοινό]... πόρτα κλειστή... ανοίγει... μπαίνει η μάνα του... σάντουιτς σε πιάτο...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού.

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού. Το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ" επιλέχθηκε για να αποτελέσει τη βάση για το θεατρικό δρώμενο, που θα αποτελέσει την παρουσίαση της Ερευνητικής Εργασίας :

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Η κλέφτρα των ονείρων Ο δράκος που άρπαξε την αγάπη Το ελιξίριο της ευτυχίας... 47

Η κλέφτρα των ονείρων Ο δράκος που άρπαξε την αγάπη Το ελιξίριο της ευτυχίας... 47 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Η κλέφτρα των ονείρων....................... 11 Ο δράκος που άρπαξε την αγάπη............ 23 Το ελιξίριο της ευτυχίας........................ 47 H κλέφτρα των ονείρων Ήτανε τα παλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Ενότητα 7 πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Αφηγούμαστε πώς περάσαμε σε μια συναυλία Περιγράφουμε μουσικά όργανα και πώς κατασκευάζονται Απαγγέλλουμε και τραγουδάμε στίχους Περιγράφουμε έργα τέχνης Αναγνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα

Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 1 Έρωτας στην Κασπία θάλασσα 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Έρωτας στην Κασπία θάλασσα Μυθιστόρημα - Μέρος δεύτερο Mona Perises Ελλάδα Ιράν/Περσία Ελλάδα 5 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα