10 λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να κάνει Late Pre-registration

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "10 λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να κάνει Late Pre-registration"

Transcript

1 NEWSLETTER Νέα εποχή για το REACH Μάρτιος λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να κάνει Late Pre-registration Μπορεί η περίοδος της προ-καταχώρισης να τελείωσε, όμως υπάρχει η λύση της «καθυστερημένης προ-καταχώρισης» (late pre-registration) και αφορά ουσίες που παρήχθησαν/εισήχθησαν στην Ε.Ε. σε ποσότητες άνω του 1 tn/y. Οι λόγοι για τους οποίους οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας αυτής είναι: 1. Η δημιουργία νέας εταιρίας/νομικής οντότητας (new legal entity). 2. Η παραγωγή νέας ουσίας. 3. Η αύξηση της παραγωγής κάποιας ουσίας που ήταν κάτω του 1 tn/y, αλλά (π.χ. λόγω κάποιων νέων παραγγελιών), το tonnage band έφτασε ή ενδέχεται να φτάσει το όριο του 1 tn. 4. Η εισαγωγή νέας ουσίας για πρώτη φορά από χώρα εκτός Ε.Ε. 5. Ο ορισμός ενός νέου αποκλειστικού αντιπροσώπου που καλύπτει εισαγωγές ουσιών από χώρες εκτός Ε.Ε. 6. Η εισαγωγή ουσίας από χώρα εκτός Ε.Ε., που ενώ ο προμηθευτής σας είχε διαβεβαιώσει ότι είχε προβεί σε προ-καταχώριση έως την 01/12/2008 μέσω αποκλειστικού αντιπροσώπου του στην Ε.Ε., τελικά δεν τήρησε τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία, οπότε και σας καθιστά αυτομάτως εισαγωγείς της ουσίας. 7. Η εισαγωγή ουσίας από νέο προμηθευτή εκτός Ε.Ε. την οποία δεν είχατε προ-καταχωρήσει επειδή ο παλαιός προμηθευτής είχε ορίσει αποκλειστικό αντιπρόσωπο. 8. Αν είσαστε trader ουσιών τις οποίες οι πελάτες σας είχαν οι ίδιοι προ-καταχωρίσει, αλλά πλέον για εμπορικούς λόγους επιλέξατε να προ-καταχωρίσετε κι εσείς σαν εισαγωγέας, είτε οριστήκατε ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος. 9. Αν παράγετε ουσίες ή παρασκευάσματα των οποίων οι βασικές πρώτες ύλες εξαιρούνται από το REACH, αλλά οι δευτερεύουσες οι οποίες εμπίπτουν, ξεπέρασαν για διάφορους λόγους (π.χ. νέες παραγγελίες, αλλαγές στις συνθέσεις) το όριο του 1tn/y. 10. Έπρεπε να κάνετε προ-καταχώρηση μέχρι την 01/12, αλλά αμελήσατε τις υποχρεώσεις σας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα REACH & Χημικών Υπηρεσιών της SusChem Engineering για περαιτέρω διευκρινήσεις ή επεξηγήσεις.

2 Σε εξέλιξη ο σχηματισμός των SIEF Τα άρθρα 29 και 30 του κανονισμού REACH ξεκαθαρίζουν τον ρόλο των SIEF στην διαδικασία της καταχώρισης των ουσιών. Έτσι, τα μέλη των SIEFs (Substance Information Exchange Forums), όσοι δηλαδή προέβησαν σε προ-καταχώριση, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν αν ενδιαφέρονται για την ίδια ουσία, καθώς και την συμμετοχή και τον ρόλο που θα παίξουν στην νέα αυτή φάση του κανονισμού REACH. Πιο αναλυτικά, τα μέλη θα πρέπει να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και κυρίως με τον facilitator (εταιρία που προσφέρεται να ξεκινήσει και να οργανώσει την επικοινωνία μεταξύ των μελών ενός pre-sief) της κάθε ουσίας, ώστε να δηλώσουν ποιο status (dormant, passive, involved, leading) θα κρατήσουν έναντι των θεμάτων που άπτονται των λειτουργιών του Φόρουμ, όπως η συλλογή πληροφοριών και δεδομένων, η διεξαγωγή των απαραίτητων μελετών και γενικώς η προετοιμασία των φακέλων καταχώρισης. Number of participants in a pre-sief Number of Pre-SIEF > Total Στατιστικά στοιχεία από τα pre-sief Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των SIEF έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών (π.χ. SIEFReach) που έχουν αναπτυχτεί για τον σκοπό αυτό. Έντονη ανησυχία υπάρχει μεταξύ των εταιριών που θα προχωρήσουν για καταχώριση και κυρίως σε όσες έχουν καταληκτική ημερομηνία το 2010, διότι αρκετά μέλη έχουν καθυστερήσει την διαδικασία και δεν έχουν ανταποκριθεί στα μηνύματα. Έτσι, αρκετοί facilitators έχουν ορίσει προθεσμίες στην δήλωση των status. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μη δήλωση του status για μια ουσία, δεν συνεπάγεται και αποχώρηση από την διαδικασία της καταχώρισης, εκτός και αν έχει γίνει έγκυρη διαγραφή της προ-καταχώρισης.

3 Θα πρέπει, επίσης να ξεκαθαριστεί ότι τα διάφορα status, έχουν αναπτυχθεί από την ίδια την βιομηχανία και όχι τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), επομένως δεν έχουν νομική υπόσταση. Η επιλογή οποιουδήποτε status αποτελεί διαχειριστική υποχρέωση, η οποία μπορεί και να αλλάξει. Έτσι, μια εταιρία μπορεί να έχει επιλέξει αρχικά την πλήρη συμμετοχή της σε κάποιο SIEF, όμως στην πορεία του χρόνου να θέλει είτε να αποχωρήσει από την ενεργό συμμετοχή της στο SIEF, είτε να αποσυρθεί από την υποχρέωση καταχώρισης. Αντιστρόφως, υπάρχει η περίπτωση κάποια εταιρία που είχε δηλώσει, ή δηλωθεί αυτομάτως από τον facilitator, σε dormant status, να αλλάξει status και να επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε συγκρότηση φακέλου καταχώρισης. Κάθε εταιρία, οφείλει να δώσει μεγάλη σημασία στα θέματα της εμπιστευτικότητας, δεδομένου ότι στα SIEF έχει να κάνει, ως επί το πλείστον, με ανταγωνιστικές εταιρίες. Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο ECHA δεν πρόκειται να αναμιχθεί στην σύσταση και την λειτουργία των SIEF. Αξιολόγηση και Έκθεση Χημικής Ασφάλειας Σκοπός της Αξιολόγησης Χημικής Ασφάλειας (Chemical Safety Assessment) είναι η αξιολόγηση των κινδύνων που εγκυμονεί η παρασκευή και/ή χρήση μιας ουσίας και η διασφάλιση ότι αυτοί ελέγχονται επαρκώς. Η ευθύνη διεξαγωγής της, βρίσκεται: Σε αυτούς που καταχωρίζουν ουσίες (παραγωγούς/εισαγωγείς) σε ποσότητες άνω των 10 τόνων ετησίως. Στους μεταγενέστερους χρήστες, όταν οι χρήσεις τους δεν καλύπτονται από τον προμηθευτή τους. Η Έκθεση Χημικής Ασφάλειας (Chemical Safety Report), υποβάλλεται στον Οργανισμό ως στοιχείο του φακέλου καταχώρισης και πρέπει να τεκμηριώνει τα αποτελέσματα της CSA. Η Έκθεση Χημικής Ασφάλειας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: 1) Αξιολόγηση της επικινδυνότητας για την υγεία του ανθρώπου: προσδιορισμός της ταξινόμησης και της επισήμανσης της ουσίας, υπολογισμός των παραγώγων επιπέδων χωρίς επιπτώσεις (DNELs) 2) Αξιολόγηση της επικινδυνότητας των φυσικοχημικών ιδιοτήτων: προσδιορισμός της ταξινόμησης και της επισήμανσης της ουσίας 3) Αξιολόγηση της επικινδυνότητας για το περιβάλλον: προσδιορισμός της ταξινόμησης και της επισήμανσης της ουσίας, υπολογισμός των προβλεπόμενων συγκεντρώσεων χωρίς επιπτώσεις (PNECs) 4) Αξιολόγηση Ανθεκτικών, Βιοσυσσωρεύσιμων και Τοξικών ουσιών (PRT), καθώς και άκρως Ανθεκτικών και άκρως Βιοσυσσωρεύσιμων ουσιών (vpvb): σύγκριση των δεδομένων σχετικά με την αποδόμηση, τη βιοσυσσώρευση και την τοξικότητα με τα κριτήρια του παραρτήματος XIII του κανονισμού REACH.

4 Εάν μια ουσία πληροί τα κριτήρια ταξινόμησης ως επικίνδυνη ή εκείνα των ουσιών PBT/vPvB, τότε η CSR πρέπει επίσης να περιλαμβάνει: Αξιολόγηση της έκθεσης για όλες τις προσδιοριζόμενες και συναφείς χρήσεις της ουσίας και τα μετέπειτα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης σεναρίου(ων) έκθεσης. Χαρακτηρισμό κινδύνου ο οποίος αποτελεί το τελικό στάδιο της αξιολόγησης της χημικής ασφάλειας. Ο χαρακτηρισμός κινδύνου προσδιορίζει κατά πόσον οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η παρασκευή/εισαγωγή και οι χρήσεις μιας ουσίας ελέγχονται επαρκώς. Από τα αποτελέσματα της Έκθεσης Χημικής Ασφάλειας, θα προκύψουν τα μέτρα διαχείρισης κινδύνων που εγκυμονούνται υπό κανονικές συνθήκες χρήσης των ουσιών, ως επίσης και τα δελτία δεδομένων ασφαλείας (SDS) τα οποία πρέπει να συνοδεύουν τα προϊόντα για την ενημέρωση των χρηστών. Προγραμματίζεται επίσης η ανάπτυξη ενός εργαλείου TΠ για την εκπόνηση σεναρίων έκθεσης και ενσωμάτωσή τους στις εκθέσεις χημικής ασφάλειας. Η Αξιολόγηση Χημικής Ασφάλειας δεν απαιτείται: Για ουσίες που περιέχονται σε παρασκεύασμα σε συγκεντρώσεις κατώτερες από τα όρια συγκέντρωσης που ισχύουν για την ταξινόμηση ουσιών στα παρασκευάσματα. Για τα απομονωμένα, στις εγκαταστάσεις παρασκευής, ενδιάμεσα προϊόντα ή τα μεταφερόμενα απομονωμένα ενδιάμεσα προϊόντα. Για ουσίες που προορίζονται για έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και διαδικασιών παρασκευής (Ε&Α) ακόμη και όταν παράγονται σε ποσότητες άνω των 10 τόνων ετησίως. Όταν η ειδική χρήση της ουσίας διέπεται ήδη από ειδικότερη νομοθεσία (π.χ. βιοκτόνα, φυτοφάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα). Για χρήσεις σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και καλλυντικά, η Έκθεση Χημικής Ασφάλειας δεν χρειάζεται να εξετάζει ζητήματα υγείας του ανθρώπου επειδή αυτά εξετάζονται από άλλες νομοθετικές πράξεις.

5 Οι υποχρεώσεις των εταιριών σχετικά με τις ουσίες υψηλής ανησυχίας (SVHC) Στις 28 Οκτωβρίου 2008 ο ECHA δημοσίευσε την λίστα (Candidate List) με τις ουσίες υψηλής ανησυχίας (SVHC). Η λίστα αυτή που θα ανανεώνεται διαρκώς, δημιουργεί νέες νομικές υποχρεώσεις στις εταιρείες. Από τις 28/10/2008 οι ευρωπαίοι προμηθευτές, έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους πελάτες τους σχετικά με τον αν περιέχονται τέτοιες ουσίες στα προϊόντα τους σε ποσοστό άνω των 0,1% w/w και σε συνολική ποσότητα άνω του 1tn/y, εντός 45 ημερών, αν και εφόσον τους ζητηθεί. Ενώ το 2011 θα πρέπει να ενημερωθεί και ο ECHΑ επ αυτού. Registration Evaluation Authorization of CHemicals Ο κανονισμός REACH, προβλέπει ότι οι ουσίες που θα περιέχονται στη λίστα αυτή έως την 01/12/2010, θα πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί στον Οργανισμό έως την 01/06/2011. Στη συνέχεια, θα υπάρξει απαγόρευση χρήσης για κάποιες από αυτές στις ουσίες (ANNEX XIV) αν οι εταιρίες δεν έχουν λάβει συγκεκριμένη άδεια από τον ECHA. IUCLID 5.1 Η νέα έκδοση του IUCLID 5 είναι τώρα διαθέσιμη στο site: Substances for authorization Μέχρι την 01/06/2009 ο Οργανισμός θα αποστείλει στην Commission, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις, την λίστα με τις ουσίες που θα υπόκεινται σε αδειοδότηση.

6 Νέα εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με τα νέα στάδια που προβλέπει το REACH με την υποστήριξη της SusChem Engineering Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Χ.Β.) σε συνεργασία με την εταιρία TRASYS η οποία ανέπτυξε τα λογισμικά προγράμματα IUCLID5, REΑCH IT και την εταιρία SusChem Engineering, διοργανώνουν σεμινάριο: ΤΙΤΛΟΣ IUCLID5 ADVANCED TRAINING FOR REACH REGISTRANTS ΘΕΜΑ Μονοήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα IUCLID5 για προετοιμασία και υποβολή των φακέλων καταχώρισης ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ 27/03/2009 Περισσότερες πληροφορίες - εκδήλωση ενδιαφέροντος, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Σ.Ε.Χ.Β. είτε επικοινωνήστε στο: Τηλ.: haci@otenet.gr SusChem Engineering Π. ΜΠΡΑΪΜΙΩΤΗΣ Π. ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ Ο.Ε. ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ 3 η Σεπτεμβρίου 144, Τ.Κ , Αθήνα Τηλ Fax: Site: info@suschem.gr

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ REACH ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΑΠΟ (SIEF)

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ REACH ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΑΠΟ (SIEF) NEWSLETTER Ιανουάριος 2009 ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ REACH ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΑΠΟ (SIEF) Τα αποτελέσματα από την διαδικασία προ-καταχώρισης Η διαδικασία της προ-καταχώρισης έλαβε τέλος στις 01/12/2008.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΤΕ ΤΟ REACH ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ

ΚΑΝΤΕ ΤΟ REACH ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΝΤΕ ΤΟ REACH ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ Την 1η Ιουνίου 2008, ξεκινά επίσημα η εφαρμογή του κανονισμού REACH (Registation Evaluation Authorization CHemicals). Αν δεν προκαταχωρήσετε

Διαβάστε περισσότερα

FAQ REACH, 1907/2006/EC. Τι να περιμένουν οι μεταγενέστεροι χρήστες μέχρι την 1/12/2010?

FAQ REACH, 1907/2006/EC. Τι να περιμένουν οι μεταγενέστεροι χρήστες μέχρι την 1/12/2010? FAQ REACH, 1907/2006/EC Τι να περιμένουν οι μεταγενέστεροι χρήστες μέχρι την 1/12/2010? Νοέμβριος 2010 1. Θα πάρω όλους τους αριθμούς καταχώρησης των πρώτων υλών μετά την 1 η Δεκεμβρίου του 2010; ΟΧΙ,

Διαβάστε περισσότερα

CLP ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΟΛΕΣ οι επικίνδυνες ουσίες ανεξαρτήτως tonnage!

CLP ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΟΛΕΣ οι επικίνδυνες ουσίες ανεξαρτήτως tonnage! CLP ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Μέχρι την 3 η Ιανουαρίου 2011 πρέπει να ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ στον ECHA: ΟΛΕΣ οι ουσίες που υπόκεινται σε καταχώρηση βάσει REACH, ακόμη και αν η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2013 ή το 2018!!!

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία καταχώρισης - Ένταξη σε ΦΑΠΟ (SIEF) Οργάνωση εργασιών μεταξύ συν-καταχωριζόντων

Διαδικασία καταχώρισης - Ένταξη σε ΦΑΠΟ (SIEF) Οργάνωση εργασιών μεταξύ συν-καταχωριζόντων Διαδικασία καταχώρισης - Ένταξη σε ΦΑΠΟ (SIEF) Οργάνωση εργασιών μεταξύ συν-καταχωριζόντων Δ. Χατζηαντωνίου Γενικό Χημείο του Κράτους Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων Ενημερωτική

Διαβάστε περισσότερα

Απομένουν 4 εβδομάδες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προ-καταχώρισης

Απομένουν 4 εβδομάδες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προ-καταχώρισης Απομένουν 4 εβδομάδες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προ-καταχώρισης Όσες επιχειρήσεις υποχρεούται σε προ-καταχώριση συνιστάται: Να μην αφήσουν τη προ-καταχώριση για το τέλος, το σύστημα θα υπερφορτωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο εξειδικευμένος οδηγός σας για τη νομοθεσία περί χημικών ουσιών της Ε.Ε.

Ο εξειδικευμένος οδηγός σας για τη νομοθεσία περί χημικών ουσιών της Ε.Ε. Ο εξειδικευμένος οδηγός σας για τη νομοθεσία περί χημικών ουσιών της Ε.Ε. Πολλές εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών παρέχουν γενική κανονιστική υποστήριξη, αλλά λίγες μόνο παρέχουν τις έγκαιρες

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ REACH - Καν. 1907/06 Registration- Εvaluation-Authorisation-Restriction of Chemicals Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ REACH - Καν. 1907/06 Registration-

Διαβάστε περισσότερα

Προ-καταχώριση. Ιωάννα Αγγελοπούλου Δ/νση Περιβάλλοντος

Προ-καταχώριση. Ιωάννα Αγγελοπούλου Δ/νση Περιβάλλοντος Προ-καταχώριση Ιωάννα Αγγελοπούλου Δ/νση Περιβάλλοντος e-mail :gxk@ath.forthnet.gr 1 Περίληψη Γενικά Προκαταχώριση Καταχώριση Φάκελος καταχώρισης 2 Υποχρέωση καταχώρισης Από 1 η Ιουνίου 2008 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΣΕΧΒ, 5 Νοεμβίου 2012, ΕΒΕΠ

Ημερίδα ΣΕΧΒ, 5 Νοεμβίου 2012, ΕΒΕΠ Καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης 2013 - προετοιμασίες Χριστίνα Τσιτσιμπίκου, MSc, PhD, ERT Δ/νση Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1 Υποχρέωση για καταχώριση το 2013 Σταδιακά εισαγόμενες ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Η προ-καταχώριση του REACH συνεχίζεται Ανακοίνωση ECHA

Η προ-καταχώριση του REACH συνεχίζεται Ανακοίνωση ECHA Η προ-καταχώριση του REACH συνεχίζεται Ανακοίνωση ECHA O ECHA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων), απέστειλε ειδοποίηση προς όλες τις επιχειρήσεις, να ακολουθούν τις οδηγίες κατά την υποβολή των

Διαβάστε περισσότερα

REACH Κανονισμός 1907/2006

REACH Κανονισμός 1907/2006 REACH Κανονισμός 1907/2006 Ελένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος Διημερίδα CLP- REACH. Αθήνα 30.11-1.12.2010 1 REACH? R egistration E valuation A uthorisation and Restriction of Ch emicals (Προ-καταχώριση) Καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός REACH Καταχώριση - Αξιολόγηση

Κανονισμός REACH Καταχώριση - Αξιολόγηση Κανονισμός REACH Καταχώριση - Αξιολόγηση Ελένη Φούφα Δ/νση Περιβάλλοντος Εκπαίδευση νέων χημικών CLP- REACH. Αθήνα 14,15,16/10/2013 1 REACH? R egistration E valuation A uthorisation and Restriction of

Διαβάστε περισσότερα

Προ-καταχώριση. Ιωάννα Αγγελοπούλου Δ/νση Περιβάλλοντος

Προ-καταχώριση. Ιωάννα Αγγελοπούλου Δ/νση Περιβάλλοντος Προ-καταχώριση Ιωάννα Αγγελοπούλου Δ/νση Περιβάλλοντος e-mail :gxk@ath.forthnet.gr 1 Περίληψη Γενικά Προκαταχώριση Καταχώριση Φάκελος καταχώρισης Διάφορα 2 Υποχρέωση καταχώρισης Από 1 η Ιουνίου 2008 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ Ελένη Φούφα Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Ενημερωτική Ημερίδα για την καταληκτική ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Δήμητρα Δανιήλ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δρ Δήμητρα Δανιήλ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ XHMΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ Δρ Δήμητρα Δανιήλ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ REACH - Καν. 1907/06 Βασική οριζόντια κοινοτική νομοθεσία για τα χημικά προϊόντα Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Νίκος Σπετσέρης Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων Γενικό Χημείο του Κράτους Ενημερωτική Ημερίδα REACH 2018 Γ.Χ.Κ., Δ/νση ΕΒΧΠ Ιούλιος

Διαβάστε περισσότερα

Πώς προετοιμαζόμαστε για ένα επιτυχή έλεγχο Roadmap ενεργειών Case Studies

Πώς προετοιμαζόμαστε για ένα επιτυχή έλεγχο Roadmap ενεργειών Case Studies Πώς προετοιμαζόμαστε για ένα επιτυχή έλεγχο Roadmap ενεργειών Case Studies Ελένη Τάρταρη Χημικός Senior Regulatory Consultant SustChem SA Roadmap 01 02 03 04 05 Know Your Portfolio Προσδιορίστε το Χαρτοφυλάκιό

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός 1907/2006/ΕΚ (REACH) Πρόκληση & προοπτικές

Κανονισμός 1907/2006/ΕΚ (REACH) Πρόκληση & προοπτικές Κανονισμός 1907/2006/ΕΚ (REACH) Πρόκληση & προοπτικές Ιωάννα Αγγελοπούλου Δ/νση Περιβάλλοντος E-mail: mail:elhelpdesk@ath.forthnet.gr Ημερίδα REACH,Πάτρα 05.12.2007 1 REACH γενικά Registration Evaluation

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταχώριση Καταχώριση Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας

Προκαταχώριση Καταχώριση Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Προκαταχώριση Καταχώριση Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Δημήτριος Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. 24-25/04/2007 1 Νέα νομοθεσία σε Κοινοτικό επίπεδο Καν. 1907/2006/ΕΚ (L( L 396/30.12.2006) Έναρξη ισχύος

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθετικό πλαίσιο για την ορθή Διαχείριση των χημικών στην Ε. Ένωση

Νομοθετικό πλαίσιο για την ορθή Διαχείριση των χημικών στην Ε. Ένωση Νομοθετικό πλαίσιο για την ορθή Διαχείριση των χημικών στην Ε. Ένωση Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων ΓΧΚ Δρ. Χ. Νακοπούλου, Δρ. Α. Κουτσοδήμου Χημικά προϊόντα ECHA European Chemicals

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση για μεταγενέστερους χρήστες

Καθοδήγηση για μεταγενέστερους χρήστες ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ Αριθ. αναφ.: ECHA-08-GF-02-EL Ημερομηνία: 27/06/2008 Γλώσσα: Ελληνικά Καθοδήγηση για μεταγενέστερους χρήστες Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) θα εκδώσει σειρά

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργίακαιυποβολήφακέλου

ηµιουργίακαιυποβολήφακέλου ηµιουργίακαιυποβολήφακέλου Mike RASENBERG Καταχώριση & εργαλεία τεχνολογίας των πληροφοριών ιαδικτυακό σεµινάριο κύριου καταχωρίζοντος Επιχειρησιακοί κανόνες 22 Απριλίου 2010 Ροή εργασιών Βασικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη δελτίων δεδομένων ασφαλείας

Σύνταξη δελτίων δεδομένων ασφαλείας Σ Υ Ν Ο Π Τ Ι Κ Η Κ Α Θ Ο Δ Η Γ Η Σ Η Σύνταξη δελτίων δεδομένων Στόχος του παρόντος εγγράφου είναι να εξηγήσει με απλούς όρους τις βασικές αρχές και υποχρεώσεις σχετικά με τη σύνταξη και την παροχή των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ REACH 2 η καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης σταδιακά εισαγομένων ουσιών που παράγονται ή εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε ποσότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ - ΥΠΟΔΡΑΣΗ 2.2. Νομοθετικές απαιτήσεις ομάδων-στόχων ΚΕΦΑΛΑΙΟ A

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ - ΥΠΟΔΡΑΣΗ 2.2. Νομοθετικές απαιτήσεις ομάδων-στόχων ΚΕΦΑΛΑΙΟ A LIFE09 ENV/GR/000291 Πρωτόκολλο REACH για εκπομπές και σενάρια ατυχημάτων κατά την τροφοδοσία και διακίνηση καυσίμων και πετροχημικών προϊόντων ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ - ΥΠΟΔΡΑΣΗ 2.2 Νομοθετικές απαιτήσεις ομάδων-στόχων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 44/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 18.2.2011

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 44/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 18.2.2011 L 44/2 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 18.2.2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 143/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Φεβρουαρίου 2011 για την τροποποίηση του παραρτήματος XIV του κανονισμού 1907/2006

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα εκτεταμένα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Σενάρια έκθεσης

Εισαγωγή στα εκτεταμένα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Σενάρια έκθεσης Εισαγωγή στα εκτεταμένα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Σενάρια έκθεσης Δρ. Χρυσάνθη Νακοπούλου Εκπαιδευτική τριημερίδα - 13 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2017 υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ενεργειακών,

Διαβάστε περισσότερα

Νέα νομοθεσία χημικών REACH υποχρεώσεις των επιχειρήσεων οφέλη για καταναλωτές και επιχειρήσεις Δ. Τσίχλης Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος

Νέα νομοθεσία χημικών REACH υποχρεώσεις των επιχειρήσεων οφέλη για καταναλωτές και επιχειρήσεις Δ. Τσίχλης Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος Νέα νομοθεσία χημικών REACH υποχρεώσεις των επιχειρήσεων οφέλη για καταναλωτές και επιχειρήσεις Δ. Τσίχλης Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος ΙΩΆΝΝΙΝΑ 08.04.09 1 Νομοθεσία Καταργείται-ενσωματώνεται σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση πληροφοριών. χρήση της ουσίας. Κατάρτιση φακέλου από καταχωρίζον µέλος

Συγκέντρωση πληροφοριών. χρήση της ουσίας. Κατάρτιση φακέλου από καταχωρίζον µέλος Συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά παρασκευή χρήση της ουσίας Κατάρτιση φακέλου από καταχωρίζον µέλος ιαδικτυακό σεµινάριο HelpNet κοινή υποβολή καταχωρίζοντα µέλη 28 29 Απριλίου 2010 Pedro Roselló Roselló

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0150(COD)

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0150(COD) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 11.9.2013 2013/0150(COD) ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Μάιος Βάσει του κανονισμού REACH, οι καταχωρίζοντες επιβαρύνονται με το κόστος των δεδομένων που χρειάζονται για να προβούν σε καταχώριση:

Μάιος Βάσει του κανονισμού REACH, οι καταχωρίζοντες επιβαρύνονται με το κόστος των δεδομένων που χρειάζονται για να προβούν σε καταχώριση: 1 (6) Επιμερισμός του κόστους μεταξύ Εισαγωγή Βάσει του κανονισμού REACH, οι καταχωρίζοντες επιβαρύνονται με το κόστος των δεδομένων που χρειάζονται για να προβούν σε καταχώριση: Οι καταχωρίζοντες της

Διαβάστε περισσότερα

KANONΙΣΜΟΣ REACH 1907/2006

KANONΙΣΜΟΣ REACH 1907/2006 KANONΙΣΜΟΣ REACH 1907/2006 «Νομοθεσία με παρελθόν, παρόν και μέλλον» Γκορόγιας Άρης Χημικός Μηχανικός REACH TIMETABLE 10/12/2015 1 New substances > 1 metric ton/year 2 Phase-in substances > 1 metric ton/year

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό σεμινάριο κύριου καταχωρίζοντος. Διάδοση. 30 Απριλίου 2010

Διαδικτυακό σεμινάριο κύριου καταχωρίζοντος. Διάδοση. 30 Απριλίου 2010 Διαδικτυακό σεμινάριο κύριου καταχωρίζοντος Κοινοχρησία και διάδοση δεδομένων Διάδοση 30 Απριλίου 2010 Catherine Cornu, ECHA Σύντομη περιγραφή Διάδοση = δημοσίευση πληροφοριών από τους φακέλους καταχώρισης

Διαβάστε περισσότερα

Μάιος Εξοικειωθείτε με το υλικό υποστήριξης του ECHA που διατίθεται στη διεύθυνση: https://echa.europa.eu/el/reach-2018/.

Μάιος Εξοικειωθείτε με το υλικό υποστήριξης του ECHA που διατίθεται στη διεύθυνση: https://echa.europa.eu/el/reach-2018/. 1 (11) Document Title Πώς να σχεδιάσετε την καταχώρισή Εισαγωγή Η διαδικασία καταχώρισης ξεκινάει με το στάδιο της προκαταχώρισης και ολοκληρώνεται με την επιτυχή υποβολή του φακέλου καταχώρισης. Ο που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ NOΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ BPR (EΕ) 528/2012

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ NOΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ BPR (EΕ) 528/2012 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ Μέλος CEFIC Τ: 210-9213259 F: 210-9213260 www.haci.gr mailto: haci@otenet.gr ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ NOΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ BPR (EΕ) 528/2012 Αρετή Βουλωμένου Χημικός μηχανικός,

Διαβάστε περισσότερα

Νέα πολιτική για τη διαχείριση των χημικών - Καν. REACH

Νέα πολιτική για τη διαχείριση των χημικών - Καν. REACH Νέα πολιτική για τη διαχείριση των χημικών - Καν. REACH Ιωάννα Αγγελοπούλου Γενικό Χημείο του Κράτους Δ/νση Περιβάλλοντος E-mail : elhelpdesk@ath.forthnet.gr 1 Γιατί νέα πολιτική για τα χημικά; Οδ. 67/548/ΕΟΚ

Διαβάστε περισσότερα

Γκορόγιας Άρης Χημικός Μηχανικός

Γκορόγιας Άρης Χημικός Μηχανικός REACH ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΟΥΣΙΩΝ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ REACH REGISTRATION 2013 Γκορόγιας Άρης Χημικός Μηχανικός REACH TIMETABLE ΕΙΣΑΓΩΓΗ 05/11/2012 1 New substances > 1 metric ton/year

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Χημικών Ουσιών και Κανονισμός REACH Δρ Τασούλα Κυπριανίδου-Λεοντίδου Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Διαχείριση Χημικών Ουσιών και Κανονισμός REACH Δρ Τασούλα Κυπριανίδου-Λεοντίδου Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Διαχείριση Χημικών Ουσιών και Κανονισμός REACH Δρ Τασούλα Κυπριανίδου-Λεοντίδου Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας 7.2.2018 www.mlsi.gov.cy/dli 1 Περιεχόμενα Αρμοδιότητες ΤΕΕ και χημικές ουσίες Τι είναι ο Κανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE09 ENV/GR/291 LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ενημερωτική Ημερίδα για την καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση σχετικά με επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη (SR&D) και έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και διαδικασιών παρασκευής (PPORD).

Καθοδήγηση σχετικά με επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη (SR&D) και έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και διαδικασιών παρασκευής (PPORD). ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ Καθοδήγηση σχετικά με επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη (SR&D) και έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και διαδικασιών παρασκευής (PPORD). Έκδοση 2.1 Οκτώβριος 2017 2 Καθοδήγηση σχετικά με επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Chesar Σχεδιασµός επισκόπηση

Chesar Σχεδιασµός επισκόπηση Chesar Σχεδιασµός επισκόπηση 26 Μαρτίου 2010 Chesar - σχεδιασµός επισκόπηση Σκοπός πεδίο εφαρµογής Chesar Οργάνωση εργαλείου λειτουργίες έξι οµάδων Γενική ροή εργασιών Chesar Σκοπός πεδίο εφαρµογής (1)

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργίες του IUCLID 6

Λειτουργίες του IUCLID 6 Λειτουργίες του IUCLID 6 Λειτουργίες του IUCLID 6 Σελίδα 1 1. Κοινές λειτουργίες στο περιβάλλον εργασίας Οι ακόλουθες λειτουργίες χρησιμοποιούνται σε όλο το περιβάλλον εργασίας. 1.1. Σημαία Μεμονωμένα

Διαβάστε περισσότερα

άλλες ασφαλέστερες, αναλόγου αποτελεσματικότητας. Ως ουσίες πολύ υψηλής ανησυχίας θεωρούνται ουσίες οι οποίες Ταξινομούνται ως

άλλες ασφαλέστερες, αναλόγου αποτελεσματικότητας. Ως ουσίες πολύ υψηλής ανησυχίας θεωρούνται ουσίες οι οποίες Ταξινομούνται ως Η γνώση της νομοθεσίας ως αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη ατυχημάτων, ασθενειών και καταστροφής του περιβάλλοντος Καν. REACH & CLP Ιωάννα Αγγελοπούλου, χημικός ΜΒΑ, Γενικό Χημείο του Κράτους Α

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 18.4.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 108/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 348/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Απριλίου 2013 για την τροποποίηση του παραρτήματος

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 69/7

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 69/7 16.3.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 69/7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 253/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15ης Μαρτίου 2011 περί τροποποίησης του παραρτήματος XIII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό σεμινάριο κύριου καταχωρίζοντος δεδομένων

Διαδικτυακό σεμινάριο κύριου καταχωρίζοντος δεδομένων Διαδικτυακό σεμινάριο κύριου καταχωρίζοντος Κοινοχρησία και διάδοση Εισαγωγή στην κοινοχρησία 30 Απριλίου 2010 Laurence Hoffstadt, ECHA 1 Σύντομη περιγραφή των βασικών αρχών Προς τι η κοινοχρησία Ποιος

Διαβάστε περισσότερα

REACH-EN-FORCE-2 Σ.Ε.Υ.Υ.Ο.

REACH-EN-FORCE-2 Σ.Ε.Υ.Υ.Ο. REACH-EN-FORCE-2 Δρ Κουτσοδήμου Αγλαΐα Διεύθυνση Περιβάλλοντος Το δεύτερο συντονισμένο έργο του Φόρουμ για την πρακτική εφαρμογή του κανονισμού REACH & εφαρμογή ορισμένων από τις απαιτήσεις του καν. CLP

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία REACH προοπτικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον

Νομοθεσία REACH προοπτικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον Νομοθεσία REACH προοπτικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. ΑΘΗΝΑ Γ.Χ.Κ. 05-06 - 2007 1 Νομοθεσία Καταργείται-ενσωματώνεται ενσωματώνεται σταδιακά στον

Διαβάστε περισσότερα

Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΧΚ

Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΧΚ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΧΚ Ενημερωτική

Διαβάστε περισσότερα

Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων

Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων Πληροφόρηση κινδύνου των χημικών προϊόντων Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ετικέτες προϊόντων Eυρύ κοινό ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (καθαριστικά, προϊόντα συντήρησης και περιποίησης αυτοκινήτου, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά

Διαβάστε περισσότερα

11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP - 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα - 27, 28 & 29 Απριλίου 2015

11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP - 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα - 27, 28 & 29 Απριλίου 2015 Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας Ευρετήριο Ταξινόμησης & Επισήμανσης ECHA και SEVESO III Δ. Χατζηαντωνίου Γ.Χ.Κ. - Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XIV ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XVII. 14/10/2013 Ημερίδα REACH & CLP Δρ. Νίκος Σπετσέρης ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XIV ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XVII. 14/10/2013 Ημερίδα REACH & CLP Δρ. Νίκος Σπετσέρης ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XIV ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ XVII 14/10/2013 Ημερίδα REACH & CLP Δρ. Νίκος Σπετσέρης ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ REACH - 1907/2006/EK Βασική οριζόντια κοινοτική νομοθεσία για

Διαβάστε περισσότερα

CLP ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1272/2008/ΕΚ

CLP ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1272/2008/ΕΚ CLP ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1272/2008/ΕΚ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Δρ. Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος Διημερίδα CLP - REACH. Αθήνα 30.11 1.12.2010 1 Τi είναι ο Κανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιαφέροντα ερωτήματα στο Γραφείο Στήριξης REACH, CLP & BPR του ΓΧΚ

Ενδιαφέροντα ερωτήματα στο Γραφείο Στήριξης REACH, CLP & BPR του ΓΧΚ 1 Εκπαιδευτική τριημερίδα - 13 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2017 υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γενικού Χημείου του Κράτους σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση εναλλακτικών μεθόδων αντί για τη διενέργεια δοκιμών σε ζώα στο πλαίσιο του κανονισμού REACH

Χρήση εναλλακτικών μεθόδων αντί για τη διενέργεια δοκιμών σε ζώα στο πλαίσιο του κανονισμού REACH Αριθ. Αναφ.: ECHA-11-FS-02-EL ISBN-13: 978-92-9217-598-6 Χρήση εναλλακτικών μεθόδων αντί για τη διενέργεια δοκιμών σε ζώα στο πλαίσιο του Ένας από τους κύριους λόγους για την ανάπτυξη και έγκριση του ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ

Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ Εισαγωγή στον Κανονισμό 1272/2008 ( CLP ) Βασικές αρχές, ρόλοι και υποχρεώσεις Δρ Δήμητρα Δανιήλ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ CLP C Classification ταξινόμηση L labeling

Διαβάστε περισσότερα

Γκορόγιας Άρης Χημικός Μηχανικός

Γκορόγιας Άρης Χημικός Μηχανικός ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ειδικά θέματα: Ανακύκλωση Γκορόγιας Άρης Χημικός Μηχανικός Guidance on waste and recovered substances Το άρθρο 2 παρ. 2 του κανονισμού REACH προβλέπει ότι «Τα απόβλητα, όπως ορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσηςόρια

Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσηςόρια Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσηςόρια συγκέντρωσης ουσιών Eλένη Φούφα Δ/νση περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ -CLP Ποιος έχει την υποχρέωση κοινοποίησης ουσιών Ποιες ουσίες πρέπει να κοινοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ Καν. REACH B! ΦΑΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ Καν. REACH B! ΦΑΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ Καν. REACH B! ΦΑΣΗ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Δημήτρης Τσίχλης Δν/ση Περιβάλλοντος - Γ.Χ.Κ. Παράγωγη νομοθεσία Καν.. 1354/2007 (προσχώρηση( Βουλγαρίας και Ρουμανίας) Καν.. 340/2008 (τέλη)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΤΗΣ 31 ΗΣ ΜΑΪΟΥ 2018,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ (Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΤΛΕΥ: Παροχής συμβουλευτικών χημικοτεχνικών υπηρεσιών για την Καταχώρηση Προϊόντος Επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (LIFE+) PROTEAS: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ REACH/CLP ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (LIFE+) PROTEAS: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ REACH/CLP ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (LIFE+) PROTEAS: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ REACH/CLP ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εισηγήτρια: Λίνα Μαχαιρά, MΠΔ, MSc Πολυτεχνείο Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ VΙ ΕΩΣ ΧΙ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ VΙ ΕΩΣ ΧΙ 30.12.2006 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 396/309 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ VΙ ΕΩΣ ΧΙ Στα

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες σχετικά με τη μη αυτόματη επαλήθευση κατά τον έλεγχο πληρότητας

Πληροφορίες σχετικά με τη μη αυτόματη επαλήθευση κατά τον έλεγχο πληρότητας Πληροφορίες σχετικά με τη μη αυτόματη επαλήθευση κατά τον έλεγχο πληρότητας Ο ECHA διενεργεί έλεγχο πληρότητας κάθε εισερχόμενης καταχώρισης προκειμένου να διασφαλίζει ότι παρέχονται οι απαιτούμενες πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα από σεμινάριο επιθεωρητών ECHA «Εκπαίδευση εκπαιδευτών των εθνικών επιθεωρητών για την εφαρμογή των κανονισμών REACH-CLP» Νοεμβρίου 2014

Θέμα από σεμινάριο επιθεωρητών ECHA «Εκπαίδευση εκπαιδευτών των εθνικών επιθεωρητών για την εφαρμογή των κανονισμών REACH-CLP» Νοεμβρίου 2014 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Αθήνα 27-29 Απριλίου 2015 Θέμα από σεμινάριο επιθεωρητών ECHA «Εκπαίδευση εκπαιδευτών των εθνικών επιθεωρητών για την εφαρμογή των κανονισμών REACH-CLP»

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο: «Πώς η Καταχώριση REACH του 2018 επηρεάζει την επιχείρησή σας;»

Σεμινάριο: «Πώς η Καταχώριση REACH του 2018 επηρεάζει την επιχείρησή σας;» 5 Ιανουαρίου, 2017 Σεμινάριο: «Πώς η Καταχώριση REACH του 2018 επηρεάζει την επιχείρησή σας;» Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας διοργανώνει στις 19 Ιανουαρίου 2017, η ώρα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Παναγιώτα Σκαφίδα

Δρ. Παναγιώτα Σκαφίδα 11η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP - 2015 Αθήνα, 27, 28 & 29 Απριλίου 2015 Γενικό Χημείο του Κράτους, Πολυτεχνείο Κρήτης Δρ. Παναγιώτα Σκαφίδα Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.10.2018 C(2018) 6521 final ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10.10.2018 για την τροποποίηση του παραρτήματος XVII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Δημοφιλή ερωτήματα για το CLP στο Γραφείο Στήριξης REACH, CLP & BPR του ΓΧΚ

Δημοφιλή ερωτήματα για το CLP στο Γραφείο Στήριξης REACH, CLP & BPR του ΓΧΚ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του PROTEAS Αθήνα, 27-2929 Απριλίου 2015 Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργίες του IUCLID Cloud

Λειτουργίες του IUCLID Cloud Το IUCLID 6 δημιουργήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δεν συνιστούν νομική

Διαβάστε περισσότερα

10.2 Πότε πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του κανονισμού REACH και όχι οι διατάξεις των οδηγιών CAD/CMD Στοιχεία που δικαιολογούν τη

10.2 Πότε πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις του κανονισμού REACH και όχι οι διατάξεις των οδηγιών CAD/CMD Στοιχεία που δικαιολογούν τη Doc.2229_EL ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ προς τους εθνικούς επιθεωρητές εργασίας σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ του κανονισμού για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση για την αίτηση αδειοδότησης. Οδηγός για τη σύνταξη αίτησης αδειοδότησης

Καθοδήγηση για την αίτηση αδειοδότησης. Οδηγός για τη σύνταξη αίτησης αδειοδότησης Οδηγός για τη σύνταξη αίτησης αδειοδότησης έκδοση 1 Ιανουάριο 2011 1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Επισημαίνεται ότι το παρόν αποτελεί το μοναδικό αυθεντικό κείμενο της καθοδήγησης και υπερισχύει του προσχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκός Κανονισμός CLP για την Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων.

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκός Κανονισμός CLP για την Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων. Λευκωσία, 19 Μαΐου 2014 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: Όλα τα Μέλη Αιμίλιο Μιχαήλ, Διευθυντή Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκός Κανονισμός CLP για την Ταξινόμηση, Επισήμανση & Συσκευασία Χημικών Ουσιών και Μειγμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

NEWSLETTER ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ /10/2010 Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

NEWSLETTER ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ /10/2010 Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ NEWSLETTER ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 26/10/2010 Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Σε φάση τελικής διαβούλευσης βρίσκεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Η ψήφισή του αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και η εφαρμογή του από τις αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή των κανονισμών REACH και CLP

Η εφαρμογή των κανονισμών REACH και CLP Ref.: ECHA-11-FS-02-EL ISBN-13: 978-92-9217-576-4 Η εφαρμογή των κανονισμών REACH και CLP Ο κανονισμός REACH εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2006, μετά από επτά χρόνια εκτεταμένων διαβουλεύσεων. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσης- όρια συγκέντρωσης ουσιών

Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσης- όρια συγκέντρωσης ουσιών Κοινοποίηση ταξινόμησης & επισήμανσης- όρια συγκέντρωσης ουσιών Eλένη Φούφα Δ/νση περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ - CLP Ποιος έχει την υποχρέωση κοινοποίησης ουσιών Ποιες ουσίες πρέπει να κοινοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.10.2016 COM(2016) 650 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την άσκηση της εξουσιοδότησης που ανατέθηκε στην Επιτροπή βάσει

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία με τον ECHA στο πλαίσιο της αξιολόγησης φακέλων. Πρακτικός οδηγός 12

Επικοινωνία με τον ECHA στο πλαίσιο της αξιολόγησης φακέλων. Πρακτικός οδηγός 12 Επικοινωνία με τον ECHA στο πλαίσιο της αξιολόγησης φακέλων Πρακτικός οδηγός 12 2 Επικοινωνία με τον ECHA στο πλαίσιο της αξιολόγησης φακέλων ΝΟΜΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Το παρόν έγγραφο περιέχει οδηγίες σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός για τους καταχωρίζοντες Ενέργειες στο πλαίσιο της αξιολόγησης ουσιών. Φεβρουάριος 2018

Πρακτικός οδηγός για τους καταχωρίζοντες Ενέργειες στο πλαίσιο της αξιολόγησης ουσιών. Φεβρουάριος 2018 Πρακτικός οδηγός για τους καταχωρίζοντες Ενέργειες στο πλαίσιο της αξιολόγησης ουσιών Φεβρουάριος 2018 2 Πρακτικός οδηγός για τους καταχωρίζοντες Ενέργειες στο πλαίσιο της αξιολόγησης ουσιών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική καθοδήγηση Αξιολόγηση Χημικής Ασφάλειας

Συνοπτική καθοδήγηση Αξιολόγηση Χημικής Ασφάλειας Συνοπτική καθοδήγηση Αξιολόγηση Χημικής Ασφάλειας Στόχος του παρόντος εγγράφου είναι να εξηγήσει με απλούς όρους τις βασικές απαιτήσεις του REACH σχετικά με την Αξιολόγηση Χημικής Ασφάλειας ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

18/3/2008, Θεσσαλονίκη ΚώσταςΜπούτρης, ΕΤΑΚΕΙ

18/3/2008, Θεσσαλονίκη ΚώσταςΜπούτρης, ΕΤΑΚΕΙ Η νέα ευρωπαϊκή νοµοθεσία REACH και ο κλάδος Κλωστοϋφαντουργίας 18/3/2008, Θεσσαλονίκη ΚώσταςΜπούτρης, ΕΤΑΚΕΙ REACH Registration Evaluation and Authorization of CHemicals Αξιολόγηση των κινδύνων που επιφυλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ SEVESO ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ SEVESO ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 11 η Ετήσια Σύσκεψη Επιθεωρητών REACH, CLP - 2015 Εθνική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS Αθήνα, 27, 28 & 29 Απριλίου 2015 Γενικό Χημείο του Κράτους, Πολυτεχνείο Κρήτης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Rotech Re-Scent Aniseed

Rotech Re-Scent Aniseed 1. Στοιχεία ουσίας/ μείγματος και εταιρίας/ επιχείρησης 1.1. Αναγνωριστικός κωδικός προϊόντος: 1.2. Συναφείς προσδιοριζόμενες χρήσεις της ουσίας ή του μείγματος και αντενδεικνυόμενες χρήσεις: Αρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγενέστεροι χρήστες

Μεταγενέστεροι χρήστες ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ Μεταγενέστεροι χρήστες Σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι να εξηγήσει με απλούς όρους τις υποχρεώσεις που οφείλουν να εκπληρώνουν οι μεταγενέστεροι χρήστες προκειμένου να συμμορφώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση σχετικά με την καταχώριση

Καθοδήγηση σχετικά με την καταχώριση ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ Νοέμβριος 2016 Έκδοση 3.0 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu 2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Σκοπός του παρόντος εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Amway Hellas Ε.Π.Ε. ( Amway ).

Αυτή είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Amway Hellas Ε.Π.Ε. ( Amway ). Όροι Χρήσης της ιστοσελίδας www.amway.gr Αυτή είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Amway Hellas Ε.Π.Ε. ( Amway ). Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μας. Η Amway διατηρεί την ιστοσελίδα αυτή ως υπηρεσία προς τους

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση σχετικά με τα ενδιάμεσα προϊόντα

Καθοδήγηση σχετικά με τα ενδιάμεσα προϊόντα Καθοδήγηση σχετικά με τα ενδιάμεσα προϊόντα Έκδοση: 2 Δεκέμβριος 2010 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Το παρόν έγγραφο περιέχει οδηγίες για το REACH, με επεξηγήσεις των υποχρεώσεων βάσει του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2017 (OR. en) 11064/17 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 5 Ιουλίου 2017 Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: D050704/02 Θέμα: Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση για μεταγενέστερους χρήστες

Καθοδήγηση για μεταγενέστερους χρήστες ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ Έκδοση 2.1 Οκτώβριος 2014 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu 2 ΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ Το παρόν έγγραφο έχει ως στόχο να συνδράμει

Διαβάστε περισσότερα

Οι δοκιμές με χρήση ζώων και ο ρόλος τους στη διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης των χημικών ουσιών

Οι δοκιμές με χρήση ζώων και ο ρόλος τους στη διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης των χημικών ουσιών REACH Ενημερωτικό δελτίο ECHA-12-FS-08-EL Οι δοκιμές με χρήση ζώων και ο ρόλος τους στη διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης των χημικών ουσιών Σκοπός του κανονισμού REACH είναι να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ REACH H EΥΘΥΝΗE ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Παν.Σκαρλάτος Χημικός Μηχανικός Διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών. Εντεταλμένος Σύμβουλος Επιμορφωτικού και Επιστημονικού Κέντρου των

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφοριών και την αξιολόγηση χημικής ασφάλειας. Κεφάλαιο R.12: Περιγραφή χρήσης

Καθοδήγηση σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφοριών και την αξιολόγηση χημικής ασφάλειας. Κεφάλαιο R.12: Περιγραφή χρήσης Καθοδήγηση σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφοριών και την αξιολόγηση 1 ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ Καθοδήγηση σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφοριών και την αξιολόγηση χημικής ασφάλειας Έκδοση 3.0 Δεκέμβριος 2015 2 Καθοδήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Υποβολήκαιπαρακολούθησητου φακέλουσαςστο REACH-IT

Υποβολήκαιπαρακολούθησητου φακέλουσαςστο REACH-IT Υποβολήκαιπαρακολούθησητου φακέλουσαςστο REACH-IT Javier SANCHEZ Καταχώριση και & εργαλεία τεχνολογίας των πληροφοριών ιαδικτυακό σεµινάριο κύριου καταχωρίζοντος Επιχειρησιακοί κανόνες 22 Απριλίου 2010

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.5.2013 COM(2013) 288 final 2013/0150 (COD) C7-0141/13 Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ REACH - CLP

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ REACH - CLP ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ REACH - CLP Ελένη Φούφα Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ 1 Έλεγχος εφαρμογής REACH 2 Έλεγχος εφαρμογής CLP 3 Έλεγχος εφαρμογής REACH CLP 4 Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδήγηση σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφοριών και την αξιολόγηση χημικής ασφάλειας. Μέρος A: Εισαγωγή στο έγγραφο καθοδήγησης

Καθοδήγηση σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφοριών και την αξιολόγηση χημικής ασφάλειας. Μέρος A: Εισαγωγή στο έγγραφο καθοδήγησης Καθοδήγηση σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφοριών και την αξιολόγηση χημικής ασφάλειας Μέρος A: Εισαγωγή στο έγγραφο καθοδήγησης Έκδοση 1.1 Δεκέμβριος 2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis Orders on android

Atlantis Orders on android Atlantis Orders on android 1 Πίνακας περιεχομένων Σύντομη περιγραφή... 3 Αναλυτικότερα για τις παραγγελίες... 3 Περί συγχρονισμού... 4 Η πρώτη χρήση της συσκευής... 5 Για κανονική χρήση... 5 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΗΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤEΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ / ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ / ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

ΚΟΗΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤEΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ / ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ / ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΟΗΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤEΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ / ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ / ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ 2. Προμηθευτές Για να καταχωρίσουμε μια παραγγελία, πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τον Προμηθευτή, αν δεν υπάρχει στο Kha. 2.1. Καταχώριση Προμηθευτή

Διαβάστε περισσότερα