ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. bouboulis.mysch.gr. Επιμέλεια: Μπουμπούλης Παντελής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. bouboulis.mysch.gr. Επιμέλεια: Μπουμπούλης Παντελής"

Transcript

1 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Επιμέλεια: Μπουμπούλης Παντελής

2

3 Επαναληπτικά Προβλήματα 1) Ένας φοιτητής θέλει να γράψει έναν αλγόριθμο για να υπολογίζει αυτόματα το μέσο όρο βαθμολογίας του. Ο φοιτητής έχει περάσει Ν μαθήματα. Κάθε μάθημα όμως δεν έχει τον ίδιο συντελεστή. Ο τύπος που χρησιμοποιεί για να βρει το μέσο όρο του είναι σ... M όπου σ i οι συντελεστές και Β i οι αντίστοιχοι βαθμοί. Για παράδειγμα αν έχει περάσει σε τρία μαθήματα με βαθμούς 9, 8, 10 τα οποία έχουν συντελεστές 1,1.5 και 1 1*9 1,5*8 1*10 αντίστοιχα ο μέσος όρος του θα είναι M Να γραφεί αλγόριθμος που: α) να διαβάζει το πλήθος N των μαθημάτων που έχει περάσει ο φοιτητής. β) να διαβάζει τους βαθμούς και τους συντελεστές των μαθημάτων αυτών. γ) να υπολογίζει και να εμφανίζει το Μέσο όρο βαθμολογίας του φοιτητή. 2) Έχουμε ένα μηχάνημα ΑΤΜ το οποίο αλλάζει συνάλλαγμα. Ο χρήστης βάζει τη κάρτα του επιλέγει το ποσό που θέλει να πάρει και το ΑΤΜ αυτόματα του δίνει ευρώ. Το ΑΤΜ έχει χαρτονομίσματα των 10, 20, 50 και 100 ευρώ στρογγυλοποιώντας στον πλησιέστερο προς τα κάτω ακέραιο πολλαπλάσιο του 10. Αν για παράδειγμα ο χρήστης ζητήσει 294 ευρώ, το μηχάνημα θα δώσει 290 ευρώ χρησιμοποιώντας 2 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ 1 των 50 ευρώ 2 των 20 ευρώ και 0 των 10 ευρώ. Να γραφεί αλγόριθμος που: α) να διαβάζει το ποσό σε ευρώ β) να βρίσκει πόσα χαρτονομίσματα από το κάθε είδος χρειάζονται. (1ευρώ= δρχ.) 3) Η ΔΕΗ για τη χρέωσή των πελατών της ακολουθεί τον παρακάτω πίνακα KWh Τιμή/KWh , , ,3 >500 0,5 Επιπλέον ο πελάτης πληρώνει πάγιο τέλος σύνδεσης 8 και 0,2 /m 2 που καταλαμβάνει ο χώρος του σαν δημοτικό φόρο. Να γραφεί αλγόριθμος που: α) να διαβάζει το ποσό ρεύματος (σε KWh) που κατανάλωσε ο πελάτης καθώς και την έκταση του χώρου του σε m 2. β) να υπολογίζει και να εμφανίζει το ποσό που πρέπει να πληρώσει σε ρεύμα ο πελάτης (με το πάγιο) γ) να υπολογίζει και να εμφανίζει το ποσό δημοτικού φόρου που πρέπει να πληρώσει ο πελάτης δ) να υπολογίζει και να εμφανίζει το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο πελάτης μαζί με ΦΠΑ 18%.

4 4) Η ΔΕΗ για τη χρέωσή των πελατών της ακολουθεί τον παρακάτω πίνακα KWh Τιμή/KWh , , ,3 >500 0,3+e -x., με x το πλήθος KWh πάνω από το 500 Επιπλέον ο πελάτης πληρώνει πάγιο τέλος σύνδεσης 8 και 0,2 /m 2 που καταλαμβάνει ο χώρος του σαν δημοτικό φόρο. Να γραφεί αλγόριθμος που: α) να διαβάζει το ποσό ρεύματος (σε KWh) που κατανάλωσε ο πελάτης καθώς και την έκταση του χώρου του σε m 2. β) να υπολογίζει και να εμφανίζει το ποσό που πρέπει να πληρώσει σε ρεύμα ο πελάτης (με το πάγιο) γ) να υπολογίζει και να εμφανίζει το ποσό δημοτικού φόρου που πρέπει να πληρώσει ο πελάτης δ) να υπολογίζει και να εμφανίζει το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο πελάτης μαζί με ΦΠΑ 18%. (e=2.71)(to σύμβολο ^ υψώνει σε δύναμη) 5) Μια εταιρία πληρώνει τους υπαλλήλους της ως εξής: a. τους δίνει 700 σαν βασικό μισθό (40 ώρες για μια εβδομάδα). b. Για κάθε ώρα υπερωρίας τους δίνει 5. c. Κρατήσεις 8% επί αυτού του ποσού γίνονται για το IKA. d. Aν ο υπάλληλος είναι παντρεμένος του δίνει και επιπλέον επίδομα 15. e. Για κάθε παιδί παίρνει επίδομα 7. f. Κρατήσεις 5% επί αυτού του ποσού γίνονται για διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία. Να γραφεί αλγόριθμος που να διαβάζει το συνολικό αριθμό ωρών που δούλεψε ο υπάλληλος σε μια ολόκληρη εβδομάδα, τον αριθμό παιδιών του υπαλλήλου και την οικογενειακή κατάστασή του. Για την οικογενειακή κατάσταση δίνονται οι αριθμοί 0 ή 1 ανάλογα αν είναι παντρεμένος ή άγαμος ο υπάλληλος. Ο αλγόριθμος θα πρέπει τελικά να υπολογίζει το μισθό του υπαλλήλου. 6) Μια εταιρία κατασκευάζει 4 μοντέλα αυτοκινήτων. Για να παρακολουθεί τις πωλήσεις κάθε μοντέλου έχει κατασκευάσει ένα πίνακα 4x12, όπου περιέχονται οι πωλήσεις (σε εκατομμύρια ευρώ) που πούλησε κάθε μήνα του έτους για κάθε μοντέλο. Να γραφεί αλγόριθμος που Α) να διαβάζει τα στοιχεία του πίνακα 4x12 που έχει το όνομα FORD. Β) να υπολογίζει ένα νέο πίνακα μονοδιάστατο 12 θέσεων με τις συνολικές πωλήσεις της εταιρίας κάθε μήνα. Γ) να υπολογίζει και να εκτυπώνει τον αριθμό του μήνα που η εταιρία είχε τις σημαντικότερες πωλήσεις. Υποθέτουμε ότι κάθε μήνα η εταιρία έχει διαφορετικό αριθμό πωλήσεων. Δ) να υπολογίζει ένα νέο πίνακα μονοδιάστατο 4 θέσεων με τις συνολικές πωλήσεις κάθε μοντέλου στη διάρκεια όλου του έτους.

5 Ε) να υπολογίζει και να εκτυπώνει τον κωδικό (1-4) του πιο κερδοφόρου μοντέλου της εταιρίας. Υποθέτουμε ότι κάθε μοντέλο έχει διαφορετικό αριθμό πωλήσεων. 7) Μια εταιρία κατασκευάζει 10 μοντέλα υπολογιστών. Για να ελέγξει καλύτερα τα κέρδη της έχει κατασκευάσει 4 μονοδιάστατους πίνακες. Ο πίνακας Μ περιέχει τα ονόματα των 10 μοντέλων. Ο πίνακας Κ, το κόστος παρασκευής κάθε μονάδας του αντίστοιχου μοντέλου (σε.). Ο πίνακας ΤΠ τις τιμές πώλησης κάθε μονάδας από το αντίστοιχο μοντέλο (σε ) και ο πίνακας ΑΠ το πλήθος υπολογιστών που πούλησε η εταιρία στη διάρκεια όλου του τρέχοντος έτους από κάθε μοντέλο. Να γραφεί αλγόριθμος που: a. Να διαβάζει τα στοιχεία όλων αυτών των πινάκων. b. Να υπολογίζει το κέρδος που είχε η εταιρία για κάθε μοντέλο που παρασκευάζει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. c. Να υπολογίζει το πιο κερδοφόρο μοντέλο. Στην περίπτωση που υπάρχουν δύο ή περισσότερα μοντέλα με τα περισσότερα κέρδη να εκτυπώνονται τα ονόματα όλων. d. Τα μοντέλα με συνολικά κέρδη (σε όλο το έτος) μικρότερα από να εμφανίζονται στην οθόνη. 8) Για τον υπολογισμό της ηλεκτρικής αντίστασης ενός αγωγού χρησιμοποιείται ο τύπος: l R, όπου ρ η ειδική αντίσταση του υλικού του αγωγού, l το μήκος του και S το S εμβαδόν της διατομής του. Η ειδική αντίσταση ορισμένων υλικών δίνεται στον παρακάτω πίνακα. Υλικό Ειδική αντίσταση Χαλκός 0,017 Σίδηρος 0,1 Άνθρακας 50 Χρυσός 0,023 Άργυρος 0,016 Να γραφεί αλγόριθμος που: i) Να διαβάζει τον τύπο του υλικού, το μήκος του αγωγού και το εμβαδόν της διατομής του. ii) Να υπολογίζει την αντίσταση του αγωγού. 9) Σε ένα διαγωνισμό Πληροφορικής παίρνουν μέρος 150 μαθητές της Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Ο Διαγωνισμός έχει 2 φάσεις. Στη πρώτη, κάθε μαθητής εξετάζεται σε ένα διαγώνισμα 4 θεμάτων και βαθμολογείται από έναν εξεταστή με έναν βαθμό από το 1 έως το 100. Όσοι μαθητές γράψουν καλύτερα από τα 4/5 του συνολικού μέσου όρου βαθμολογίας περνάνε στην επόμενη φάση. Κάθε μαθητής έχει ένα κωδικό αριθμό από το 1 μέχρι το 150. Να γραφεί αλγόριθμος (ή πρόγραμμα) που: a. Διαβάζει τους βαθμούς όλων των μαθητών και τους καταχωρεί σε έναν πίνακα Β. b. Υπολογίζει το μέσο όρο βαθμολογίας όλων των μαθητών.

6 c. Υπολογίζει και εκτυπώνει τον συνολικό αριθμό των μαθητών που περνάνε στην επόμενη φάση καθώς και τους κωδικούς τους. 10) Σε ένα διαγωνισμό Πληροφορικής παίρνουν μέρος 150 μαθητές της Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Ο Διαγωνισμός έχει 2 φάσεις. Στη πρώτη, κάθε μαθητής εξετάζεται σε ένα διαγώνισμα 4 θεμάτων και βαθμολογείται από έναν εξεταστή με έναν βαθμό από το 1 εώς το 100. Στην επόμενη φάση περνάνε οι 20 πρώτοι μαθητές. Να γραφεί αλγόριθμος που: a. Διαβάζει τους βαθμούς και τα ονόματα όλων των μαθητών και τα αποθηκεύει σε δύο μονοδιάστατους πίνακες 150 θέσεων. b. Ταξινομεί τον πίνακα των βαθμών με φθίνουσα σειρά, χωρίς να χαθεί η αντιστοίχηση βαθμού ονόματος με τον πίνακα των ονομάτων. c. Εκτυπώνει τα ονόματα των μαθητών που περνάνε στη δεύτερη φάση. (Υποθέτουμε ότι δεν υπάρχουν μαθητές που ισοβάθμησαν) 11) Σε ένα διαγωνισμό Πληροφορικής παίρνουν μέρος 150 μαθητές της Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Ο Διαγωνισμός έχει 2 φάσεις. Στη πρώτη, κάθε μαθητής εξετάζεται σε ένα διαγώνισμα 4 θεμάτων και βαθμολογείται από έναν εξεταστή με έναν βαθμό από το 1 εώς το 100. Στην επόμενη φάση περνάνε οι 20 πρώτοι μαθητές. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Διαβάζει τους βαθμούς και τα ονόματα όλων των μαθητών και τους τοποθετεί σε δύο μονοδιάστατους πίνακες. b. Ταξινομεί τον πίνακα των βαθμών με φθίνουσα σειρά, χωρίς να χαθεί η αντιστοίχηση βαθμού ονόματος με τον πίνακα των ονομάτων. c. Εκτυπώνει τα ονόματα των μαθητών που περνάνε στη δεύτερη φάση. Αν κάποιοι μαθητές ισοβάθμησαν στην 20 η θέση περνάνε όλοι στην επόμενη φάση. 12) Σε ένα διαγωνισμό Πληροφορικής παίρνουν μέρος 150 μαθητές της Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Ο Διαγωνισμός έχει 2 φάσεις. Στη πρώτη, κάθε μαθητής εξετάζεται σε ένα διαγώνισμα 4 θεμάτων και βαθμολογείται από έναν εξεταστή. Κάθε θέμα βαθμολογείται από το 1 μέχρι το 25. Στην επόμενη φάση περνάνε οι 20 πρώτοι μαθητές. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Διαβάζει τα ονόματα όλων των μαθητών και τα τοποθετεί σε έναν μονοδιάστατο πίνακα Ο. b. Διαβάζει το βαθμό κάθε μαθητή σε κάθε θέμα και τον τοποθετεί σε ένα πίνακα Β. c. Υπολογίζει τον τελικό βαθμό κάθε μαθητή στο διαγώνισμα (το άθροισμα των βαθμών σε κάθε θέμα). Οι τελικοί βαθμοί πρέπει να αποθηκεύονται στον πίνακα ΤΒ. d. Ταξινομεί τον πίνακα ΤΒ με φθίνουσα σειρά, χωρίς να χαθεί η αντιστοίχηση με τους Ο και Β. e. Εκτυπώνει τα ονόματα των μαθητών που περνάνε στη δεύτερη φάση. Αν κάποιοι μαθητές ισοβάθμησαν στην 20 η θέση περνάνε όλοι στην επόμενη φάση.

7 13) Σε ένα διαγωνισμό Πληροφορικής παίρνουν μέρος 150 μαθητές της Γ τάξης του Ενιαίου Λυκείου. Κάθε μαθητής εξετάζεται σε ένα διαγώνισμα 4 θεμάτων και βαθμολογείται από έναν εξεταστή. Κάθε θέμα βαθμολογείται από το 1 μέχρι το 25. Στην επόμενη φάση περνάνε οι 20 πρώτοι μαθητές. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Διαβάζει τα ονόματα όλων των μαθητών και τα τοποθετεί σε έναν μονοδιάστατο πίνακα Ο. b. Διαβάζει το βαθμό κάθε μαθητή σε κάθε θέμα και τον τοποθετεί σε ένα πίνακα Β. c. Υπολογίζει τον τελικό βαθμό κάθε μαθητή στο διαγώνισμα (το άθροισμα των βαθμών σε κάθε θέμα). Οι τελικοί βαθμοί πρέπει να αποθηκεύονται στον πίνακα ΤΒ. d. Ταξινομεί τον πίνακα ΤΒ με φθίνουσα σειρά, χωρίς να χαθεί η αντιστοίχηση με τον Ο. Aν δύο μαθητές έχουν ίδιο βαθμό πρώτος τοποθετείται αυτός που το όνομά του προηγείται (αλφαβητικά). e. Εκτυπώνει τα ονόματα και τους τελικούς βαθμούς όλων των μαθητών. 14) Σε ένα σχολείο με 167 μαθητές στη Γ Λυκείου, ο λυκειάρχης θέλει να βραβεύσει τα δύο παιδιά με το μεγαλύτερο μέσο όρο στο πρώτο τετράμηνο. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα διαθέσει 1500 στον πρώτο μαθητή και 1200 στον δεύτερο από πόρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Διαβάζει τους βαθμούς και τα ονόματα όλων των μαθητών. b. Βρίσκει τους δύο καλύτερους μαθητές. c. Εκτυπώνει τα ονόματα των δύο καλύτερων μαθητών και το ποσό που πρέπει να πάρει ο καθένας. (Υποθέτουμε ότι δεν υπάρχουν μαθητές που ισοβάθμησαν στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση) 15) Σε ένα σχολείο με 250 μαθητές στη Γ Λυκείου, ο λυκειάρχης θέλει να βραβεύσει τον μαθητή με το μεγαλύτερο μέσο όρο στο πρώτο τετράμηνο. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα διαθέσει 1500 από πόρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Διαβάζει τους βαθμούς και τα ονόματα όλων των μαθητών. b. Βρίσκει τον μεγαλύτερο βαθμό που εμφανίζεται.. c. Εκτυπώνει τα ονόματα των μαθητών με το μεγαλύτερο βαθμό (αν είναι πολλοί) και το ποσό που πρέπει να πάρει ο καθένας. (Στην περίπτωση που δύο ή περισσότεροι μαθητές έχουν ισοβαθμήσει στην πρώτη θέση μοιράζονται το ποσό.) 16) Σε ένα σχολείο με 167 μαθητές στη Γ Λυκείου, ο λυκειάρχης θέλει να βραβεύσει τα δύο παιδιά με το μεγαλύτερο μέσο όρο στο πρώτο τετράμηνο. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα διαθέσει 1500 στον πρώτο μαθητή και 1200 στον δεύτερο από πόρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Διαβάζει τους βαθμούς και τα ονόματα όλων των μαθητών. b. Βρίσκει τους δύο καλύτερους μαθητές. c. Εκτυπώνει τα ονόματα των δύο καλύτερων μαθητών και το ποσό που πρέπει να πάρει ο καθένας. (Αν ισοβάθμησαν δύο ή περισσότεροι μαθητές στην πρώτη θέση τότε μοιράζονται το ποσό των Αν υπάρχει ένας πρώτος και περισσότεροι που ισοβάθμησαν στην δεύτερη θέση, τότε ο πρώτος παίρνει 1500 και οι μαθητές που στην ισοβάθμησαν στην δεύτερη θέση μοιράζονται τα 1200 )

8 17) Σε ένα σχολείο με 625 μαθητές, ο λυκειάρχης θέλει να βραβεύσει τα παιδιά με μέσο όρο μεγαλύτερο του Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα διαθέσει 2000 από πόρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων (το ποσό αυτό το μοιράζονται οι νικητές). Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Διαβάζει τους βαθμούς και τα ονόματα όλων των μαθητών. b. Βρίσκει το πλήθος των μαθητών με μέσο όρο μεγαλύτερο του c. Εκτυπώνει τα ονόματα των μαθητών αυτών και το ποσό που πρέπει να πάρει ο καθένας, θεωρώντας ότι όλοι οι μαθητές παίρνουν ίδιο ποσό χρημάτων. 18) Σε ένα σχολείο με 625 μαθητές, ο λυκειάρχης θέλει να βραβεύσει τα παιδιά με μέσο όρο μεγαλύτερο του Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα διαθέσει 2000 από πόρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Διαβάζει τους βαθμούς και τα ονόματα όλων των μαθητών και να τα αποθηκεύει σε δύο μονοδιάστατους πίνακες Β και Ο. b. Εκτυπώνει τα ονόματα των μαθητών που θα βραβευθούν καθώς και το ποσό που πρέπει να πάρει ο καθένας, θεωρώντας ότι όλοι οι μαθητές παίρνουν ποσό χρημάτων ανάλογο της επίδοσής τους. 19) Σε ένα σχολείο με 625 μαθητές, ο λυκειάρχης θέλει να βραβεύσει τα παιδιά με μέσο όρο μεγαλύτερο του 18.5 και βαθμό στα μαθηματικά μεγαλύτερο ή ίσο του 19. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα διαθέσει 2000 από πόρους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Διαβάζει τους μέσους όρους, τα ονόματα και τους βαθμούς μαθηματικών όλων των μαθητών και να τα αποθηκεύει σε τρεις μονοδιάστατους πίνακες Β, Ο, Μ. b. Εκτυπώνει τα ονόματα των μαθητών που θα βραβευθούν και το ποσό που πρέπει να πάρει ο καθένας, θεωρώντας ότι όλοι οι μαθητές παίρνουν ποσό χρημάτων ανάλογο της επίδοσής τους. 20) Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις μετατροπές από δραχμές σε ευρώ, κάθε τιμή σε ευρώ στρογγυλοποιείται στο πλησιέστερο προς τα κάτω δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Να γράψετε ένα πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει ένα ποσό (δρ) σε ελληνικές δραχμές. b. Να μετατρέπει αυτό το ποσό σε ευρώ (ευ) και να εκτυπώνει το αποτέλεσμα. c. Να στρογγυλοποιεί το παραπάνω ποσό όπως περιγράψαμε και να εκτυπώνει το αποτέλεσμα.

9 21) Στα μαθηματικά γενικής παιδείας μάθατε πώς να κάνετε διαλογή ενός συνόλου δεδομένων ώστε να βρείτε τη συχνότητα κάθε ξεχωριστής τιμής που εμφανίζεται στο σύνολο των δεδομένων. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Να διαβάζει 250 τιμές από ένα σύνολο ακέραιων δεδομένων και να τις καταχωρεί σε ένα πίνακα (Χ). b. Να υπολογίζει το μικρότερο (min) και το μεγαλύτερο (max) στοιχείο από αυτό το σύνολο. c. Να κάνει τη διαλογή των στοιχείων κατασκευάζοντας ένα πίνακα (Ν) με k στοιχεία (όσες και οι ξεχωριστές τιμές που υπάρχουν) που θα περιέχει τις συχνότητες εμφάνισης κάθε ξεχωριστής τιμής. Προφανώς k=max-min+1. d. Να εκτυπώνει τον πίνακα Ν με τις συχνότητες. 22) Στα μαθηματικά γενικής παιδείας μάθατε πώς να κάνετε διαλογή ενός συνόλου δεδομένων ώστε να βρείτε τη συχνότητα κάθε κλάσης. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Να διαβάζει 250 τιμές από ένα σύνολο ακέραιων δεδομένων και να τις καταχωρεί σε ένα πίνακα (Χ). b. Να υπολογίζει το μικρότερο (min) και το μεγαλύτερο (max) στοιχείο από αυτό το σύνολο. c. Να υπολογίζει το εύρος R των δεδομένων και το πλάτος c κάθε κλάσης, αν είναι γνωστό ότι θα χρησιμοποιήσουμε 10 κλάσεις. d. Να κάνει τη διαλογή των στοιχείων κατασκευάζοντας ένα πίνακα (Ν) με 10 στοιχεία (όσες και οι κλάσεις) που θα περιέχει τις συχνότητες για κάθε κλάση. e. Να εκτυπώνει τον πίνακα Ν με τις συχνότητες. 23) Στα μαθηματικά γενικής παιδείας μάθατε πώς από τον πίνακα των συχνοτήτων μπορείτε να βρείτε διάφορα μέτρα θέσης και διασποράς. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Να διαβάζει 10 τιμές και τις αντίστοιχες συχνότητές τους και να τις καταχωρεί σε δύο πίνακες Χ και Ν αντίστοιχα. b. Να υπολογίζει και εκτυπώνει το εύρος R την επικρατούσα τιμή Μ 0 και τη διάμεσο δ. c. Να υπολογίζει και να εκτυπώνει τη μέση τιμή μ. d. Να υπολογίζει και να εκτυπώνει τη διασπορά s 2 και το συντελεστή CV. 24) Στα μαθηματικά γενικής παιδείας μάθατε πώς από ένα σύνολο δεδομένων μπορείτε να υπολογίσετε διάφορα μέτρα θέσης και διασποράς. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Να διαβάζει 310 τιμές από ένα σύνολο δεδομένων και να τις καταχωρεί σε ένα πίνακα Χ. b. Να υπολογίζει το μικρότερο και το μεγαλύτερο στοιχείο αυτού του πίνακα και στη συνέχει να υπολογίζει και να εκτυπώνει το εύρος R. c. Να υπολογίζει και να εκτυπώνει τη διάμεσο δ και τη μέση τιμή μ. d. Να υπολογίζει και να εκτυπώνει τη διασπορά και τον συντελεστή CV. e. Τέλος να ταξινομεί τον πίνακα και να υπολογίζει την επικρατούσα τιμή.

10 25) Σε ένα νοσοκομείο κατά τη γενική αίματος των ασθενών που έρχονται για εξέταση, μετριέται η τιμή της HDL χοληστερόλης. Το φυσιολογικό όριο είναι πάνω από 40 mg/dl και αν ο ασθενής έχει πάνω από 50 είναι πολύ υγιής. Σε αντίθετη περίπτωση (κάτω από 40) πρέπει να αρχίσει δίαιτα. Να γραφεί αλγόριθμος που να διαβάζει τη τιμή της HDL χοληστερόλης και να εκτυπώνει κατάλληλο μήνυμα. 26) Σε ένα νοσοκομείο κατά τη γενική αίματος των ασθενών που έρχονται για εξέταση, μετριέται η τιμή του ουρικού οξέως. Τα φυσιολογικά όρια είναι μεταξύ 3.5 και 7.2 mg/dl. Αν ο ασθενής έχει μεγαλύτερη τιμή πρέπει αμέσως να υποβληθεί σε περισσότερες εξετάσεις. Να γραφεί αλγόριθμος που να διαβάζει τη τιμή του ουρικού οξέως και να εκτυπώνει κατάλληλο μήνυμα. 27) Σε ένα νοσοκομείο κατά τη γενική αίματος των ασθενών που έρχονται για εξέταση, μετριέται η τιμή του CEA. Η τιμή αυτή πρέπει να είναι μικρότερη από 4.3 ng/ml για τους κανονικούς ανθρώπους και κάτω από 8.9 για τους καπνιστές. Να γραφεί αλγόριθμος που να διαβάζει τη τιμή CEA σε ng/ml και αν είναι καπνιστής ή όχι ο ασθενής και να εμφανίζει κατάλληλο μήνυμα. 28) Ο παρακάτω αλγόριθμος είναι μη δομημένος. Να γράψετε έναν ισοδύναμο αλγόριθμο που να μην χρησιμοποιεί την εντολή GOTO. Αλγόριθμος Μη_Δομ ετικέτα: Διάβασε x Αν x<0 τότε Εκτύπωσε "Αρνητικό" τέλος_αν Διάβασε α Αν α>0 τότε GOTO ετικέτα τέλος_αν Τέλος Μη_Δομ

11 29) Ο παρακάτω αλγόριθμος είναι μη δομημένος. Να γράψετε έναν ισοδύναμο αλγόριθμο που να μην χρησιμοποιεί την εντολή GOTO. Αλγόριθμος Μη_Δομ πλ 0 ετικέτα: Διάβασε x Αν x<>0 τότε πλ πλ+1 GOTO ετικέτα τέλος_αν Τέλος Μη_Δομ 30) Μια εταιρία υπολογιστών έχει 6 υποκαταστήματα σε όλη την Αττική. Έχει αποθηκεύσει σε ένα δισδιάστατο πίνακα τα κέρδη κάθε καταστήματος για όλους τους μήνες του έτους. Να γραφεί αλγόριθμος που: a. Να διαβάζει τα κέρδη κάθε υποκαταστήματος για κάθε μήνα και να τα καταχωρεί σε ένα δισδιάστατο πίνακα. b. Να υπολογίζει το συνολικό κέρδος της εταιρίας το τρέχον έτος. c. Να υπολογίζει το συνολικό κέρδος κάθε υποκαταστήματος στο τρέχον έτος και στη συνέχεια d. να υπολογίζει και να εκτυπώνει το νούμερο του υποκαταστήματος με τα περισσότερα κέρδη, καθώς και το ποσοστό που καταλαμβάνει στα συνολικά κέρδη της εταιρίας. 31) Μια εταιρία υπολογιστών έχει 6 υποκαταστήματα σε όλη την Αττική. Έχει αποθηκεύσει σε ένα δισδιάστατο πίνακα τα κέρδη κάθε καταστήματος για όλους τους μήνες του έτους. Να γραφεί αλγόριθμος που: a. Να διαβάζει τα κέρδη κάθε υποκαταστήματος για κάθε μήνα και να τα καταχωρεί σε ένα δισδιάστατο πίνακα. b. Να υπολογίζει το συνολικό κέρδος της εταιρίας το τρέχον έτος. c. Να υπολογίζει το συνολικό κέρδος της εταιρίας για κάθε μήνα του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια d. να υπολογίζει και να εκτυπώνει το μήνα (νούμερο) με τα περισσότερα κέρδη, καθώς και το ποσοστό που καταλαμβάνει στα συνολικά κέρδη της εταιρίας όλο το χρόνο.

12 32) Μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας έχει 10 υποκαταστήματα σε όλη την Αττική. Έχει αποθηκεύσει στα λογιστικά της βιβλία τον αριθμό αγορών συνδέσεων και καρτών ανανέωσης που έχει πουλήσει τους τελευταίους 15 μήνες κάθε υποκατάστημα. Η εταιρία προσπαθώντας να δώσει κίνητρα στους υπαλλήλους της θα βραβεύσει τον διευθυντή του καταστήματος που είχε τα περισσότερα κέρδη με 500. και κάθε υπάλληλο με 80. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Να διαβάζει τα κέρδη κάθε υποκαταστήματος για κάθε ένα από τους 15 τελευταίους μήνες και να τα καταχωρεί σε ένα δισδιάστατο πίνακα. b. Να διαβάζει τα ονόματα των διευθυντών κάθε υποκαταστήματος και να τα καταχωρεί σε ένα μονοδιάστατο πίνακα. c. Να βρίσκει το υποκατάστημα με τα περισσότερα κέρδη αφού βρει τα συνολικά κέρδη όλων των υποκαταστημάτων σε αυτή τη χρονική περίοδο. d. Να εκτυπώνει το όνομα του διευθυντή που έχει το πιο κερδοφόρο υποκατάστημα 33) Μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας έχει 10 υποκαταστήματα σε όλη την Αττική. Έχει αποθηκεύσει στα λογιστικά της βιβλία τον αριθμό αγορών συνδέσεων και καρτών ανανέωσης που έχει πουλήσει τα δυο τελευταία χρόνια σε κάθε υποκατάστημα. Για στατιστικούς λόγους θέλει να βρει τα σημεία στα οποία οι πωλήσεις της έχουν αυξηθεί. Για το σκοπό αυτό να γράψετε αλγόριθμο που: a. Να διαβάζει τα κέρδη κάθε υποκαταστήματος για κάθε ένα από τους 12 μήνες του έτους 1999 και να τα καταχωρεί σε ένα δισδιάστατο πίνακα Α. b. Να διαβάζει τα κέρδη κάθε υποκαταστήματος για κάθε ένα από τους 12 μήνες του έτους 2000 και να τα καταχωρεί σε ένα δισδιάστατο πίνακα Β. c. Να βρίσκει το πλήθος των υποκαταστημάτων που σημείωσαν αύξηση και το πλήθος όσων σημείωσαν μείωση (από το έτος 1999 στο έτος 2000) και να εκτυπώνει αυτά τα αποτελέσματα στην οθόνη. 34) Μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας έχει 10 υποκαταστήματα σε όλη την Αττική. Έχει αποθηκεύσει στα λογιστικά της βιβλία τον αριθμό αγορών συνδέσεων και καρτών ανανέωσης που έχει πουλήσει τα δυο τελευταία χρόνια σε κάθε υποκατάστημα. Για στατιστικούς λόγους θέλει να βρει τα σημεία στα οποία οι πωλήσεις της έχουν αυξηθεί. Για το σκοπό αυτό να γράψετε πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει τα κέρδη κάθε υποκαταστήματος για κάθε ένα από τους 12 μήνες του έτους 1999 και να τα καταχωρεί σε ένα δισδιάστατο πίνακα Α. b. Να διαβάζει τα κέρδη κάθε υποκαταστήματος για κάθε ένα από τους 12 μήνες του έτους 2000 και να τα καταχωρεί σε ένα δισδιάστατο πίνακα Β. (Και στα δύο ερωτήματα να ελέγχονται οι τιμές που δίνονται από το χρήστη ώστε να είναι σίγουρα θετικές). c. Για κάθε υποκατάστημα να υπολογίζει το αριθμό μηνών που το υποκατάστημα σημείωσε αύξηση κερδών, το αριθμό μηνών που το υποκατάστημα σημείωσε μείωση κερδών και των αριθμό μηνών που τα κέρδη του υποκαταστήματος παρέμειναν στάσιμα και να εκτυπώνει αυτά τα αποτελέσματα στην οθόνη (κοιτάμε τα κέρδη του μήνα το έτους 2000 και τα κέρδη του ίδιου μήνα το έτος 1999). Το μήνυμα που θα εμφανίζεται για κάθε υποκατάστημα πρέπει να είναι της μορφής: «Υποκατάστημα 5. Μήνες αύξησης: 9. Μήνες μείωσης 3. Στάσιμοι μήνες: 0».

13 35) Για τον υπολογισμό της τιμής της συνάρτησης e x οι υπολογιστές χρησιμοποιούν τον 2 3 N x x x x τύπο: e 1 x..., διαλέγοντας ένα αρκετά μεγάλο Ν. Να γράψετε 2! 3! N! μια συνάρτηση που να παίρνει ως παραμέτρους έναν πραγματικό αριθμό x και έναν ακέραιο αριθμό Ν να υπολογίζει και να επιστρέφει την τιμή e x. 36) Για τον υπολογισμό της τιμής της συνάρτησης e x οι υπολογιστές χρησιμοποιούν τον 2 3 N x x x x τύπο: e 1 x.... Υπολογίζουν διαδοχικά προσεγγίσεις της 2! 3! N! συνάρτησης για N=1,2,3 κλπ. προκύπτοντας έτσι διαδοχικές τιμές της συνάρτησης οι οποίες προσεγγίζουν την πραγματική της τιμή. Να γράψετε συνάρτηση που: a. να παίρνει ως παραμέτρους έναν πραγματικό αριθμό x και έναν πραγματικό αριθμό ε. b. να υπολογίζει διαδοχικά τιμές του e x μέχρις ότου η διαφορά δύο διαδοχικών τιμών της να γίνει μικρότερη από ε. Αυτή η τιμή να επιστρέφεται. 37) Για τον υπολογισμό της τιμής της συνάρτησης ημίτονο οι υπολογιστές χρησιμοποιούν 3 5 x x τον τύπο: ( x) x..., διαλέγοντας ένα αρκετά μεγάλο αριθμό Ν (το 3! 5! πλήθος των όρων που προστίθενται). Να γράψετε μια συνάρτηση που να παίρνει ως παραμέτρους έναν πραγματικό αριθμό x και έναν ακέραιο αριθμό Ν να υπολογίζει και να επιστρέφει την τιμή ημ(x). 38) Για τον υπολογισμό της τιμής της συνάρτησης ημίτονο οι υπολογιστές χρησιμοποιούν 3 5 x x τον τύπο: ( x) x... Υπολογίζουν διαδοχικά προσεγγίσεις της 3! 5! συνάρτησης για N=1,2,3 κλπ. (Ν το πλήθος των όρων που προστίθενται) προκύπτοντας έτσι διαδοχικές τιμές της συνάρτησης οι οποίες προσεγγίζουν την πραγματική της τιμή. Να γράψετε συνάρτηση που: a. να παίρνει ως παραμέτρους έναν πραγματικό αριθμό x και έναν πραγματικό αριθμό ε. b. να υπολογίζει διαδοχικά τιμές του ημx μέχρις ότου η διαφορά δύο διαδοχικών τιμών της να γίνει μικρότερη από ε. Αυτή η τιμή να επιστρέφεται. 39) Για τον υπολογισμό της τιμής της συνάρτησης συνημίτονο οι υπολογιστές 2 4 x x χρησιμοποιούν τον τύπο: ( x) 1..., διαλέγοντας ένα αρκετά μεγάλο 2! 4! αριθμό Ν (το πλήθος των όρων που προστίθενται). Να γράψετε μια συνάρτηση που να παίρνει ως παραμέτρους έναν πραγματικό αριθμό x και έναν ακέραιο αριθμό Ν να υπολογίζει και να επιστρέφει την τιμή συν(x).

14 40) Για τον υπολογισμό της τιμής της συνάρτησης συνημίτονο οι υπολογιστές 2 4 x x χρησιμοποιούν τον τύπο: ( x) Υπολογίζουν διαδοχικά 2! 4! προσεγγίσεις της συνάρτησης για N=1,2,3 κλπ. (Ν το πλήθος των όρων που προστίθενται) προκύπτοντας έτσι διαδοχικές τιμές της συνάρτησης οι οποίες προσεγγίζουν την πραγματική της τιμή. Να γράψετε συνάρτηση που: a. να παίρνει ως παραμέτρους έναν πραγματικό αριθμό x και έναν πραγματικό αριθμό ε. b. να υπολογίζει διαδοχικά τιμές του ημx μέχρις ότου η διαφορά δύο διαδοχικών τιμών της να γίνει μικρότερη από ε. Αυτή η τιμή να επιστρέφεται. 41) Μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας έχει 10 υποκαταστήματα σε όλη την Αττική. Έχει αποθηκεύσει στα λογιστικά της βιβλία τον αριθμό αγορών συνδέσεων και καρτών ανανέωσης που έχει πουλήσει το 1999 σε κάθε υποκατάστημα. Για στατιστικούς λόγους θέλει να βρει τα σημεία στα οποία οι πωλήσεις της έχουν αυξηθεί. Για το σκοπό αυτό να γράψετε αλγόριθμο που: a. Να διαβάζει τους αριθμούς συνδέσεων που έχει διεκπεραιώσει κάθε κατάστημα για κάθε ένα από τους 12 μήνες του έτους 1999 και να τους καταχωρεί σε ένα δισδιάστατο πίνακα Σ. b. Να διαβάζει τους αριθμούς συνδέσεων με κάρτα που έχει διεκπεραιώσει κάθε κατάστημα για κάθε ένα από τους 12 μήνες του έτους 1999 και να τους καταχωρεί σε ένα δισδιάστατο πίνακα Κ. c. Υποθέτοντας ότι το μέσο κέρδος της εταιρίας από μια σύνδεση είναι 25. μηνιαίως και από μια σύνδεση με κάρτα 12. μηνιαίως, να υπολογίζει τα συνολικά κέρδη κάθε καταστήματος για κάθε μήνα του έτους και να τα καταχωρεί σε ένα δισδιάστατο πίνακα ΚΕΡ. d. Να υπολογίζει και να εκτυπώνει το συνολικό κέρδος της εταιρίας. 42) Ένας πληθυσμός βακτηριδίων vardinogianious karagiozious διπλασιάζεται κάθε μία ώρα, ενώ κάθε δύο ώρες το 30% του πληθυσμού κάτω από φυσιολογικές συνθήκες "πεθαίνει". Ο οργανισμός αυτός λόγο της μεγάλης εξάπλωσής του μπορεί να καταστρέψει τον εγκεφαλικό ιστό (ιδιαίτερα των οπαδών) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για το λόγω αυτό αναπτύχθηκε το αντιβιοτικό thrilux που επιταχύνει τη διαδικασία "γήρανσης" του βακτηριδίου, με αποτέλεσμα να πεθαίνει κάθε μισή ώρα το 40% του πληθυσμού. Αν το αντιβιοτικό καταφέρει σε λιγότερο από 200 ώρες να περιορίσει τον πληθυσμό του βακτηριδίου στο μισό της αρχικής του τιμής, θεωρείται επιτυχημένο. Να γραφεί αλγόριθμος που να βρίσκει αν το αντιβιοτικό είναι επιτυχημένο ή όχι και να εκτυπώνει ανάλογο μήνυμα.

15 43) Για τις ανάγκες του προγράμματος ανακύκλωσης το σχολείο σας μαζεύει χαρτιά και μπουκάλια που είναι για πέταμα. Να γράψετε αλγόριθμο που να διαβάζει επαναληπτικά το ποσό (σε κιλά) των χαρτιών και τον αριθμό μπουκαλιών που δίνει κάθε παιδί. Η επανάληψη να τερματίζεται αν και οι δύο τιμές είναι 0 ή αν το συνολικό ποσό των υλικών που έχουν ήδη αποθηκευτεί στην αποθήκη του σχολείου ξεπερνάει τη χωρητικότητά της. Η χωρητικότητα της αποθήκης είναι 500 Kg για τα χαρτιά και 1000 μπουκάλια. Αν κάποιο από αυτά τα όρια ξεπεραστεί τότε σταματάμε τη συλλογή (χωρίς να δεχτούμε τη τελευταία προσφορά) και στέλνουμε τα απορρίμματα στη μονάδα της περιοχής, η οποία μας δίνει 0,5 για κάθε κιλό χαρτιού και 0,1 για κάθε μπουκάλι. Ο αλγόριθμος να υπολογίζει το ποσό που θα εισπράξει το σχολείο. 44) Για τις ανάγκες του προγράμματος ανακύκλωσης το σχολείο σας μαζεύει χαρτιά και μπουκάλια που είναι για πέταμα. Να γράψετε αλγόριθμο που να διαβάζει επαναληπτικά τον κωδικό αριθμό (ακέραιος) κάθε παιδιού καθώς και το ποσό (σε κιλά) των χαρτιών και τον αριθμό μπουκαλιών που δίνει. Η επανάληψη να τερματίζεται αν ως κωδικός αριθμός δοθεί η τιμή 0. Στο τέλος στέλνουμε τα απορρίμματα στη μονάδα της περιοχής, η οποία μας δίνει 0,5 για κάθε κιλό χαρτιού και 0,1 για κάθε μπουκάλι. Ο αλγόριθμος να υπολογίζει το ποσό που θα εισπράξει το σχολείο. 45) Για τις ανάγκες του προγράμματος ανακύκλωσης το σχολείο σας μαζεύει χαρτιά και μπουκάλια που είναι για πέταμα. Να γράψετε αλγόριθμο που να διαβάζει επαναληπτικά τον κωδικό αριθμό (ακέραιος) κάθε παιδιού καθώς και το ποσό (σε κιλά) των χαρτιών και τον αριθμό μπουκαλιών που δίνει. ως κωδικός αριθμός δοθεί η τιμή 0. ή αν το συνολικό ποσό των υλικών που έχουν ήδη αποθηκευτεί στην αποθήκη του σχολείου ξεπερνάει τη χωρητικότητά της. Η χωρητικότητα της αποθήκης είναι 500 Kg για τα χαρτιά και 1000 μπουκάλια. Αν κάποιο από αυτά τα όρια ξεπεραστεί τότε σταματάμε τη συλλογή (χωρίς να δεχτούμε τη τελευταία προσφορά) και στέλνουμε τα απορρίμματα στη μονάδα της περιοχής, η οποία μας δίνει 0,5 για κάθε κιλό χαρτιού και 0,1 για κάθε μπουκάλι. Ο αλγόριθμος να υπολογίζει το ποσό που θα εισπράξει το σχολείο. 46) Για τις ανάγκες του προγράμματος ανακύκλωσης το σχολείο σας μαζεύει αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και πλαστικά μπουκάλια. Να γράψετε αλγόριθμο που να διαβάζει επαναληπτικά τον αριθμό μπουκαλιών και αλουμινένιων κουτιών που δίνει κάθε παιδί. Η διαδικασία να τερματίζεται αν δοθούν τιμές 0 και για τα δύο. Ο αλγόριθμος πρέπει να εκτυπώνει το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το σχολείο (σε ευρώ) πουλώντας τα υλικά στη μονάδα ανακύκλωσης της περιοχής. Ξέρουμε ότι για κάθε πλαστικό μπουκάλι η μονάδα δίνει 5 λεπτά ενώ για κάθε αλουμινένιο κουτί 6 λεπτά. 47) Για τις ανάγκες του προγράμματος ανακύκλωσης το σχολείο σας μαζεύει αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και πλαστικά μπουκάλια. Να γράψετε αλγόριθμο που να διαβάζει τον αριθμό μπουκαλιών και αλουμινένιων κουτιών που δίνει ένα παιδί. Ο αλγόριθμος πρέπει να εκτυπώνει το ποσό που θα εισπράξει το παιδί (σε ευρώ) πουλώντας τα υλικά στο σχολείο. Ξέρουμε ότι για κάθε πλαστικό μπουκάλι το σχολείο δίνει 5 λεπτά ενώ για κάθε αλουμινένιο κουτί 6 λεπτά

16 48) Ένας μαθητής Γ Λυκείου εξετάζεται στο μάθημα Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι αν ο βαθμός του στις γραπτές εξετάσεις διαφέρει περισσότερο από δύο μονάδες από τον προφορικό βαθμό του, τότε ο δεύτερος αναπροσαρμόζεται ώστε να απέχει ακριβώς κατά δύο μονάδες από τον γραπτό. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Να διαβάζει τους προφορικούς βαθμούς στα δύο τετράμηνα και το γραπτό βαθμό του μαθητή. b. Να υπολογίζει τον τελικό προφορικό βαθμό του μαθητή (ο μέσος όρος των δύο τετραμήνων). c. Να εκτυπώνει τη φράση «αναπροσαρμογή προς τα πάνω» αν ο γραπτός βαθμός είναι μεγαλύτερος περισσότερο από δύο μονάδες από τον προφορικό, ή τη φράση «αναπροσαρμογή προς τα κάτω» αν ο προφορικός βαθμός είναι μεγαλύτερος περισσότερο από δύο μονάδες από τον γραπτό, ή τέλος τη φράση «όχι αναπροσαρμογή» αν τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση να εκτελείται και η αναπροσαρμογή. d. Να βρίσκει και να εκτυπώνει τον τελικό βαθμό του μαθητή. (ο τελικός βαθμός είναι το 30% του προφορικού βαθμού και το 70% του γραπτού βαθμού) 49) Οι μαθητές της Γ Λυκείου εξετάζονται στο μάθημα Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι αν ο βαθμός στις γραπτές εξετάσεις διαφέρει περισσότερο από δύο μονάδες από τον προφορικό βαθμό, τότε ο δεύτερος αναπροσαρμόζεται ώστε να απέχει ακριβώς κατά δύο μονάδες από τον γραπτό. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Να διαβάζει επαναληπτικά τον κωδικό αριθμό, τους προφορικούς βαθμούς στα δύο τετράμηνα και το γραπτό βαθμό αγνώστου αριθμού μαθητών. Η επαναληπτική διαδικασία θα τερματίζεται όποτε ο χρήστης πληκτρολογήσει ως κωδικό αριθμό το 0. b. Να υπολογίζει τον τελικό προφορικό βαθμό του κάθε μαθητή. c. Να εκτυπώνει τη φράση «αναπροσαρμογή προς τα πάνω» αν ο γραπτός βαθμός είναι μεγαλύτερος περισσότερο από δύο μονάδες από τον προφορικό, ή τη φράση «αναπροσαρμογή προς τα κάτω» αν ο προφορικός βαθμός είναι μεγαλύτερος περισσότερο από δύο μονάδες από τον γραπτό, ή τέλος τη φράση «όχι αναπροσαρμογή» αν τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση να εκτελείται και η αναπροσαρμογή. d. Να βρίσκει και να εκτυπώνει τον τελικό βαθμό του μαθητή. (ο τελικός βαθμός είναι το 30% του προφορικού βαθμού και το 70% του γραπτού βαθμού)

17 50) Οι μαθητές της Γ Λυκείου εξετάζονται στο μάθημα Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι αν ο βαθμός στις γραπτές εξετάσεις διαφέρει περισσότερο από δύο μονάδες από τον προφορικό βαθμό, τότε ο δεύτερος αναπροσαρμόζεται ώστε να απέχει ακριβώς κατά δύο μονάδες από τον γραπτό. Να γράψετε αλγόριθμο που: a. Να διαβάζει επαναληπτικά τον κωδικό αριθμό, τους προφορικούς βαθμούς στα δύο τετράμηνα και το γραπτό βαθμό 200 μαθητών ενός σχολείου και να τα αποθηκεύει σε πίνακες Κ, Π_Α, Π_Β και Γ αντίστοιχα. b. Να υπολογίζει τον τελικό προφορικό βαθμό του κάθε μαθητή (μέσος όρος των δύο προφορικών) και να τον καταχωρεί σε έναν πίνακα Π. c. Στη συνέχεια να αναπροσαρμόζει τα στοιχεία του Π (προφορικοί βαθμοί) αν χρειάζεται και να αποθηκεύει τις αναπροσαρμοζόμενες τιμές στον ίδιο τον Π. d. Να υπολογίζει τον τελικό βαθμό του μαθητή και να τον αποθηκεύει σε έναν πίνακα Τ. (ο τελικός βαθμός είναι το 30% του προφορικού βαθμού και το 70% του γραπτού βαθμού) e. Να διαβάζει τον κωδικό αριθμό ενός μαθητή και να τον αναζητά μέσα στον πίνακα Κ. Αν τον βρίσκει να εκτυπώνει το μήνυμα «Τελικός Βαθμός» και τον τελικό βαθμό του μαθητή αυτού, αλλιώς να εκτυπώνει το μήνυμα «Άγνωστος υποψήφιος». 51) Ένα αρκετά δύσκολο πρόβλημα είναι να βρούμε τη διαφορά μεταξύ δύο δεδομένων χρονικών στιγμών που μας δίνονται. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε απλή αφαίρεση, γιατί οι ώρες δίνονται στο γνωστό εξηνταδικό σύστημα. Να γραφεί αλγόριθμος που: a. Να διαβάζει δύο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Για κάθε ώρα πρέπει να δίνονται τρεις τιμές, ώρα (ω1, ω2), λεπτά (λ1, λ2) και δευτερόλεπτα (δ1, δ2). (π.χ. 15:30:15) b. Να βρίσκει πόσα δευτερόλεπτα έχουν περάσει από την αρχή της ημέρας μέχρι κάθε μια από τις ώρες ω1:λ1:δ1 και ω2:λ2:δ2 που έχουν εισαχθεί. Τα αποτελέσματα να καταχωρούνται σε δύο μεταβλητές Α και Β. c. Να αφαιρούνται οι δύο ώρες και να υπολογίζεται η απόλυτη τιμή της διαφοράς (Δ). d. Να μετατρέπεται αυτή η διαφορά σε ώρες (ω), λεπτά (λ) και δευτερόλεπτα (δ) και να εκτυπώνεται, με πρόσημο «+» αν η πρώτη ώρα είναι μεγαλύτερη ή με πρόσημο «-» αν η δεύτερη είναι μεγαλύτερη. 52) Μια τάξη με 26 μαθητές αποφάσισε να δωρίσει κάποια επιτραπέζια παιχνίδια σε ένα ορφανοτροφείο. Για το σκοπό αυτό οι μαθητές αποφάσισαν να συγκεντρώσουν χρήματα από τους γονείς τους. Να γραφεί αλγόριθμος που: a. Να διαβάζει τα χρήματα που έδωσε κάθε μαθητής και να υπολογίζει το συνολικό ποσό που συγκέντρωσε η τάξη. b. Γνωρίζοντας ότι κάθε επιτραπέζιο κοστίζει περίπου 25 υπολογίστε τον αριθμό παιχνιδιών που θα αγοράσουν τα παιδιά για το ορφανοτροφείο.

18 53) Στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου παίρνουν μέρος 18 ομάδες. Θέλουμε να γράψουμε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσουμε ένα τηλεοπτικό κανάλι να καταχωρεί τα goals που έχει πετύχει ή δεχθεί κάθε ομάδα, να υπολογίζει τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει κλπ. Για το σκοπό αυτό να γράψετε πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει από το πληκτρολόγιο τους πίνακες Ο, ΥΠΕΡ, ΚΑΤΑ. Στον δισδιάστατο πίνακα (ΥΠΕΡ) 18x34 βρίσκονται αποθηκευμένοι οι αριθμοί των goals που έχει πετύχει κάθε ομάδα σε κάθε αγώνα, ενώ στον δισδιάστατο πίνακα (ΚΑΤΑ) 18x34 βρίσκονται αποθηκευμένοι οι αριθμοί των goals που έχει δεχθεί κάθε ομάδα σε κάθε αγώνα. Ο Ο να περιέχει τα ονόματα των ομάδων. b. Να υπολογίζει τη βαθμολογία κάθε ομάδας και να την τοποθετεί στην αντίστοιχη θέση του μονοδιάστατου πίνακα Β (18 θέσεων). Ξέρουμε ότι σε κάθε νίκη η ομάδα παίρνει 3 βαθμούς και σε κάθε ισοπαλία 1 βαθμό. c. Να ταξινομείται ο πίνακας Β κρατώντας τις αντιστοιχίες με τον Ο. d. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα πρέπει να υπολογίζει τους βαθμούς κάθε ομάδας και να εκτυπώνει με φθίνουσα σειρά (πρώτα τον πρώτο) κάθε ομάδα με τους βαθμούς της. 54) Στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου παίρνουν μέρος 18 ομάδες. Θέλουμε να γράψουμε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσουμε ένα τηλεοπτικό κανάλι να καταχωρεί τα goals που έχει πετύχει ή δεχθεί κάθε ομάδα, να υπολογίζει τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει κλπ. Για το σκοπό αυτό να γράψετε πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει από το πληκτρολόγιο τους πίνακες Ο, ΥΠΕΡ, ΚΑΤΑ. Στον δισδιάστατο πίνακα (ΥΠΕΡ) 18x34 βρίσκονται αποθηκευμένοι οι αριθμοί των goals που έχει πετύχει κάθε ομάδα σε κάθε αγώνα, ενώ στον δισδιάστατο πίνακα (ΚΑΤΑ) 18x34 βρίσκονται αποθηκευμένοι οι αριθμοί των goals που έχει δεχθεί κάθε ομάδα σε κάθε αγώνα. Ο Ο να περιέχει τα ονόματα των ομάδων. b. Να υπολογίζει τη βαθμολογία κάθε ομάδας και να την τοποθετεί στην αντίστοιχη θέση του μονοδιάστατου πίνακα Β (18 θέσεων). Ξέρουμε ότι σε κάθε νίκη η ομάδα παίρνει 3 βαθμούς και σε κάθε ισοπαλία 1 βαθμό. c. Να υπολογίζει τα συνολικά γκολ που έχει πετύχει κάθε ομάδα, καθώς και τα συνολικά γκολ που έχει δεχθεί και να τα αποθηκεύει στους πίνακες Γ_Υ, Γ_Κ. d. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα πρέπει να υπολογίζει τους βαθμούς κάθε ομάδας και να τους αποθηκεύει σε έναν πίνακα Β. e. Να ταξινομείται ο πίνακας Β κρατώντας τις αντιστοιχίες με τους Ο, Γ_Υ, Γ_Κ. Αν δύο ομάδες έχουν τους ίδιους βαθμούς τότε θα πρέπει να τοποθετείται πρώτη η ομάδα με τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων (γκολ που πέτυχε γκολ που δέχθηκε). f. Να εκτυπώνει με φθίνουσα σειρά (πρώτα τον πρώτο) κάθε ομάδα με τους βαθμούς της.

19 55) Στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου παίρνουν μέρος 18 ομάδες. Θέλουμε να γράψουμε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσουμε ένα τηλεοπτικό κανάλι να καταχωρεί τα goals που έχει πετύχει ή δεχθεί κάθε ομάδα, να υπολογίζει τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει κλπ. Για το σκοπό αυτό να γράψετε πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει από το πληκτρολόγιο τους πίνακες Ο, ΥΠΕΡ, ΚΑΤΑ. Στον δισδιάστατο πίνακα (ΥΠΕΡ) 18x34 βρίσκονται αποθηκευμένοι οι αριθμοί των goals που έχει πετύχει κάθε ομάδα σε κάθε αγώνα, ενώ στον δισδιάστατο πίνακα (ΚΑΤΑ) 18x34 βρίσκονται αποθηκευμένοι οι αριθμοί των goals που έχει δεχθεί κάθε ομάδα σε κάθε αγώνα. Ο Ο να περιέχει τα ονόματα των ομάδων. b. Να υπολογίζει τη βαθμολογία κάθε ομάδας και να την τοποθετεί στην αντίστοιχη θέση του μονοδιάστατου πίνακα Β (18 θέσεων). Ξέρουμε ότι σε κάθε νίκη η ομάδα παίρνει 3 βαθμούς και σε κάθε ισοπαλία 1 βαθμό. c. Να υπολογίζει τα συνολικά γκολ που έχει πετύχει κάθε ομάδα, καθώς και τα συνολικά γκολ που έχει δεχθεί και να τα αποθηκεύει στους πίνακες Γ_Υ, Γ_Κ. d. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα πρέπει να υπολογίζει τους βαθμούς κάθε ομάδας και να τους αποθηκεύει σε έναν πίνακα Β. e. Να ταξινομείται ο πίνακας Β κρατώντας τις αντιστοιχίες με τους Ο, Γ_Υ, Γ_Κ. Αν δύο ομάδες έχουν τους ίδιους βαθμούς τότε θα πρέπει να τοποθετείται πρώτη η ομάδα με τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων (γκολ που πέτυχε γκολ που δέχθηκε). Αν δύο ομάδες έχουν ίδιους βαθμούς και ίδια διαφορά τερμάτων τότε πρώτη τοποθετείται η ομάδα με την καλύτερη επίθεση (αυτή που πέτυχε τα περισσότερα γκολ). f. Να εκτυπώνει με φθίνουσα σειρά (πρώτα τον πρώτο) κάθε ομάδα με τους βαθμούς της. g. Να υπολογίζει και να εκτυπώνει τον πρωταθλητή. Αν δύο ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση (με όλα τα προηγούμενα κριτήρια) να εκτυπώνεται η λέξη «ΜΠΑΡΑΖ» και τα ονόματα των ομάδων. 56) Μια εταιρία παραγωγής χαρτιού φτιάχνει ένα πρόγραμμα για να μηχανογραφήσει τις εγκαταστάσεις της. Η εταιρία παράγει 6 διαφορετικού τύπου είδη χαρτιού με κωδικούς Χ1, Χ2,.. Χ6 αντίστοιχα. Σε όλη την Ελλάδα έχει 25 καταστήματα που πουλάνε τα προϊόντα της. Έτσι λοιπόν σε ένα πίνακα Π καταχωρεί την ποσότητα (σε κιλά) χαρτιού από το κάθε είδος χαρτιού που παράγει. Αν κάποιο κατάστημα έχει λιγότερα από 100 κιλά στις αποθήκες του για κάποιο είδος τότε πρέπει να κάνει παραγγελία στα κεντρικά της εταιρίας. Να γραφεί πρόγραμμα που να διαβάζει τον πίνακα Π και να εκτυπώνει τις παραγγελίες που πρέπει να γίνουν σε κάθε κατάστημα. 57) Ένα Video Club νοικιάζει DVD δύο κατηγοριών. Οι νέες κυκλοφορίες ενοικιάζονται σε ημερήσια βάση προς 2 την ημέρα, ενώ οι παλιότερες ταινίες προς 1.5 την εβδομάδα και 1 για κάθε ημέρα καθυστέρησης πέραν της εβδομάδος. Να γράψετε μια συνάρτηση που να παίρνει σαν παραμέτρους το είδος Ε ενός DVD (Α ή Β) και τον αριθμό ημερών Η που παρέμεινε νοικιασμένο και να επιστρέφει το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο πελάτης. Η συνάρτηση θα έχει το όνομα ΠΛΗΡΩΜΗ.

20 58) Ένα Video Club νοικιάζει DVD δύο κατηγοριών. Οι νέες κυκλοφορίες (Α) ενοικιάζονται σε ημερήσια βάση προς 2 την ημέρα, ενώ οι παλιότερες ταινίες (Β) προς 1.5 την εβδομάδα και 1 για κάθε ημέρα καθυστέρησης πέραν της εβδομάδος. Να γράψετε έναν αλγόριθμο που: a. Θα πρέπει να διαβάζει το είδος Ε και τον αριθμό ημερών ενοικίασης Η αγνώστου αριθμού ειδών DVD. Η διαδικασία θα πρέπει να σταματάει αν δοθεί ως είδος το σύμβολο Κ. b. Να υπολογίζει και να εκτυπώνει το συνολικό ποσό εσόδων του Video Club. 59) Ένα σχολείο έχει 140 μαθητές. Σε κάθε έναν δίνουμε έναν αναγνωριστικό αριθμό από το 1 μέχρι το 140. Ο πίνακας φιλίας Φ μεταξύ των μαθητών ορίζεται ως εξής: 1 ανο i μαθητής γνωρίζει j Φ[i, j]. Προφανώς Φ[1,1]=1 αφού 0 ανο i μαθητής γνωρίζει j κάθε μαθητής γνωρίζει τον εαυτό του. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει τον πίνακα Φ από το πληκτρολόγιο. b. Να υπολογίζει πόσους φίλους έχει κάθε μαθητής. c. Να εκτυπώνει τον κωδικό αριθμό κάθε μαθητή καθώς και το πλήθος φίλων που έχει στο σχολείο. d. Να εκτυπώνει τον πιο δημοφιλή μαθητή. 60) Ένα σχολείο έχει 140 μαθητές. Ο πίνακας φιλίας Φ μεταξύ των μαθητών ορίζεται ως 1 ανο i μαθητής γνωρίζει j εξής: Φ[i, j]. Προφανώς Φ[1,1]=1 0 ανο i μαθητής γνωρίζει j αφού κάθε μαθητής γνωρίζει τον εαυτό του. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα κάθε μαθητή και να το αποθηκεύει στον πίνακα Ο. b. Να διαβάζει τον πίνακα Φ από το πληκτρολόγιο. c. Να υπολογίζει πόσους φίλους έχει κάθε μαθητής. d. Να διαβάζει το όνομα ενός παιδιού και e. Να εκτυπώνει το πλήθος των φίλων του. Αν το όνομα που έχει δοθεί δεν υπάρχει, να εκτυπώνεται το μήνυμα «Άγνωστος μαθητής». 61) Ένα σχολείο έχει 140 μαθητές. Ο πίνακας φιλίας Φ μεταξύ των μαθητών ορίζεται ως 1 ανο i μαθητής γνωρίζει j εξής: Φ[i, j]. Προφανώς Φ[1,1]=1 0 ανο i μαθητής γνωρίζει j αφού κάθε μαθητής γνωρίζει τον εαυτό του. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα κάθε μαθητή και να το αποθηκεύει στον πίνακα Ο. b. Να διαβάζει τον πίνακα Φ από το πληκτρολόγιο. c. Να διαβάζει το όνομα ενός παιδιού και d. Να εκτυπώνει τα ονόματα των φίλων του. Αν το όνομα που έχει δοθεί δεν υπάρχει, να εκτυπώνεται το μήνυμα «Άγνωστος μαθητής». Αν το όνομα του μαθητή βρέθηκε αλλά δεν έχει κανέναν φίλο να εκτυπώνεται η φράση «Δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του».

21 62) Σε ένα τουρνουά στίβου, 20 αθλητές αγωνίζονται στον ακοντισμό. Κάθε αθλητής κάνει 6 προσπάθειες. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα κάθε αθλητή και να το αποθηκεύει στον πίνακα Ο. b. Να διαβάζει τις επιδόσεις κάθε αθλητή (μέτρα) σε κάθε προσπάθεια και να τα αποθηκεύει στον πίνακα Ε. Αν κάποια προσπάθεια είναι άκυρη, η επίδοση που πληκτρολογείται είναι 0. c. Να υπολογίζει την καλύτερη και την χειρότερη (μη άκυρη) επίδοση κάθε αθλητή. Αν κάποιος αθλητής έχει μόνο άκυρες προσπάθειες τότε ο η καλύτερη και η χειρότερη επίδοσή του είναι 0. d. Να υπολογίζει το σύνολο των άκυρων προσπαθειών του αθλητή. e. Να εκτυπώνεται το όνομα κάθε αθλητή, η καλύτερη και η χειρότερη επίδοσή του καθώς και το πλήθος των άκυρων προσπαθειών του. 63) Σε ένα τουρνουά στίβου, 20 αθλητές αγωνίζονται στον ακοντισμό. Κάθε αθλητής κάνει 6 προσπάθειες. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα κάθε αθλητή και να το αποθηκεύει στον πίνακα Ο. b. Να διαβάζει τις επιδόσεις κάθε αθλητή (μέτρα) σε κάθε προσπάθεια και να τα αποθηκεύει στον πίνακα Ε. Αν κάποια προσπάθεια είναι άκυρη, η επίδοση που πληκτρολογείται είναι 0. c. Να υπολογίζει την καλύτερη και την χειρότερη (μη άκυρη) επίδοση κάθε αθλητή. Αν κάποιος αθλητής έχει μόνο άκυρες προσπάθειες τότε ο η καλύτερη και η χειρότερη επίδοσή του είναι 0. d. Να υπολογίζει το μέσο όρο των προσπαθειών του αθλητή. Στο μέσο όρο δεν λαμβάνονται υπ όψιν οι άκυρες προσπάθειες. Αν κάποιος αθλητής έχει μόνο άκυρες προσπάθειες τότε ο μέσος όρος είναι 0. e. Να εκτυπώνεται το όνομα κάθε αθλητή, η καλύτερη και η χειρότερη επίδοσή του καθώς και το ο μέσος όρος των προσπαθειών του. 64) Σε ένα τουρνουά στίβου, 20 αθλητές αγωνίζονται στον ακοντισμό. Κάθε αθλητής κάνει 6 προσπάθειες. (Το παγκόσμιο ρεκόρ είναι γύρω στα 90 μέτρα). Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα κάθε αθλητή και να το αποθηκεύει στον πίνακα Ο. b. Να διαβάζει τις επιδόσεις κάθε αθλητή (μέτρα) σε κάθε προσπάθεια και να τα αποθηκεύει στον πίνακα Ε. Αν κάποια προσπάθεια είναι άκυρη, η επίδοση που πληκτρολογείται είναι 0. c. Να υπολογίζει το σύνολο των άκυρων προσπαθειών του αθλητή. d. Να υπολογίζει την καλύτερη και την χειρότερη (μη άκυρη) επίδοση κάθε αθλητή. Αν κάποιος αθλητής έχει μόνο άκυρες προσπάθειες τότε ο η καλύτερη και η χειρότερη επίδοσή του είναι 0. e. Να υπολογίζει το μέσο όρο των προσπαθειών του αθλητή. Στο μέσο όρο δεν λαμβάνονται υπ όψιν οι άκυρες προσπάθειες. Αν κάποιος αθλητής έχει μόνο άκυρες προσπάθειες τότε ο μέσος όρος είναι 0. f. Να εκτυπώνεται το όνομα κάθε αθλητή, η καλύτερη και η χειρότερη επίδοσή του, το πλήθος άκυρων προσπαθειών καθώς και το ο μέσος όρος των προσπαθειών του.

22 65) Σε ένα τουρνουά στίβου, 20 αθλητές αγωνίζονται στον ακοντισμό. (Το παγκόσμιο ρεκόρ είναι γύρω στα 90 μέτρα) Κάθε αθλητής κάνει 6 προσπάθειες. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα κάθε αθλητή και να το αποθηκεύει στον πίνακα Ο. b. Να διαβάζει τις επιδόσεις κάθε αθλητή (μέτρα) σε κάθε προσπάθεια και να τα αποθηκεύει στον πίνακα Ε. Αν κάποια προσπάθεια είναι άκυρη, η επίδοση που πληκτρολογείται είναι 0. c. Να υπολογίζει το σύνολο των άκυρων προσπαθειών του αθλητή. d. Να υπολογίζει την καλύτερη και την χειρότερη (μη άκυρη) επίδοση κάθε αθλητή. Αν κάποιος αθλητής έχει μόνο άκυρες προσπάθειες τότε ο η καλύτερη και η χειρότερη επίδοσή του είναι 0. e. Να υπολογίζει το μέσο όρο των προσπαθειών του αθλητή. Στο μέσο όρο δεν λαμβάνονται υπ όψιν οι άκυρες προσπάθειες. Αν κάποιος αθλητής έχει μόνο άκυρες προσπάθειες τότε ο μέσος όρος είναι 0. f. Να διαβάζεται το όνομα ενός αθλητή και να εκτυπώνεται η καλύτερη και η χειρότερη επίδοσή του, το πλήθος άκυρων προσπαθειών καθώς και το ο μέσος όρος των προσπαθειών του. Αν το όνομα του αθλητή δεν υπάρχει τότε να εκτυπώνεται το μήνυμα «ΑΓΝΩΣΤΟΣ» 66) Σε ένα τουρνουά στίβου, 20 αθλητές αγωνίζονται στον ακοντισμό. Κάθε αθλητής κάνει 6 προσπάθειες. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα κάθε αθλητή και να το αποθηκεύει στον πίνακα Ο. b. Να διαβάζει τις επιδόσεις κάθε αθλητή (μέτρα) σε κάθε προσπάθεια και να τα αποθηκεύει στον πίνακα Ε. Αν κάποια προσπάθεια είναι άκυρη, η επίδοση που πληκτρολογείται είναι 0. c. Να υπολογίζει την καλύτερη επίδοση κάθε αθλητή. Αν κάποιος αθλητής έχει μόνο άκυρες προσπάθειες τότε ο η καλύτερη επίδοσή του είναι 0. d. Να εκτυπώνει το όνομα του νικητή. Αν δύο ή περισσότεροι αθλητές έχουν την καλύτερη επίδοση τότε να εκτυπώνει τα ονόματα όλων. 67) Ένα ξενοδοχείο έχει 55 δωμάτια. Υπάρχουν 3 είδη δωματίων Α, Β και Γ. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει τον κωδικό αριθμό και το είδος κάθε δωματίου και να τα αποθηκεύει στους πίνακες Κ και Ε αντίστοιχα. b. Να διαβάζει τις ημέρες του καλοκαιριού κατά τις οποίες το δωμάτιο έχει μείνει νοικιασμένο και να τοποθετεί τους αριθμούς αυτούς σε έναν πίνακα Ν. c. Να εκτυπώνει τις περισσότερες μέρες κατά τις οποίες έχει μείνει νοικιασμένο κάποιο δωμάτιο κατηγορίας Α.

23 68) Σε ένα σχολείο στην ψηφοφορία του 15μελούς συμμετέχουν 75 μαθητές. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα, τον αριθμό ψήφων και τον ΜΟ επίδοσης κάθε μαθητή και να τα αποθηκεύει σε πίνακες Ο, Ψ, ΜΟ αντίστοιχα. b. Να ταξινομεί τον πίνακα Ψ χωρίς να χαθεί η αντιστοιχία με τους Ο, ΜΟ. c. Να εκτυπώνει τα ονόματα των μελών του νέου 15μελούς. d. Να εκτυπώνει τα ονόματα των 5 δημοφιλέστερων μαθητών με ΜΟ επίδοσης πάνω από ) Σε ένα σχολείο στην ψηφοφορία του 15μελούς συμμετέχουν 75 μαθητές. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα, τον αριθμό ψήφων και τον ΜΟ επίδοσης κάθε μαθητή και να τα αποθηκεύει σε πίνακες Ο, Ψ, ΜΟ αντίστοιχα. b. Να ταξινομεί τον πίνακα Ψ χωρίς να χαθεί η αντιστοιχία με τους Ο, ΜΟ. c. Να εκτυπώνει τα ονόματα των μελών του νέου 15μελούς. Αν στην 15 η θέση ισοβαθμούν δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι τότε να εκτυπώνονται όλοι όσοι ισοβαθμούν. d. Να εκτυπώνει τα ονόματα των 5 δημοφιλέστερων μαθητών με ΜΟ επίδοσης πάνω από ) Σε ένα σχολείο στην ψηφοφορία του 15μελούς συμμετέχουν 75 μαθητές. Το σχολείο έχει συνολικά 530 μαθητές. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα, και τον ΜΟ επίδοσης κάθε μαθητή και να τα αποθηκεύει σε πίνακες Ο, ΜΟ αντίστοιχα. b. Να διαβάζει τον δισδιάστατο (75x530) πίνακα των Ψήφων Ψ. Σε ένα στοιχείο του πίνακα τοποθετείται 1 αν ο μαθητής που αντιστοιχεί στην στήλη ψήφισε τον μαθητή που αντιστοιχεί στις γραμμές. c. Να υπολογίζει το συνολικό αριθμό ψήφων που πήρε κάθε μαθητής. d. Να ταξινομεί τον πίνακα Ψ χωρίς να χαθεί η αντιστοιχία με τους Ο, ΜΟ. e. Να εκτυπώνει τα ονόματα των μελών του νέου 15μελούς. Αν στην 15 η θέση ισοβαθμούν δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι τότε να εκτυπώνονται όλοι όσοι ισοβαθμούν.

24 71) Σε ένα σχολείο, 50 αθλητές διαγωνίζονται στις πανελλαδικές Γ Λυκείου σε 10 μαθήματα. Να γραφεί πρόγραμμα που: a. Να διαβάζει το όνομα κάθε μαθητή και να το αποθηκεύει στον πίνακα Ο. b. Να διαβάζει τους βαθμούς κάθε μαθητή (0-20) σε κάθε ένα από τα 10 μαθήματα και να τα αποθηκεύει στον πίνακα Β. Το πρόγραμμα να ελέγχει τις τιμές που δίνει ο χρήστης ώστε να σωστές (μεταξύ του 0 και του 20). Σε περίπτωση που ο χρήστης πληκτρολογήσει λάθος τιμή να εκτυπώνεται μήνυμα λάθους και να διαβάζεται νέα τιμή. c. Να υπολογίζει τον καλύτερο και τον χειρότερο βαθμό κάθε μαθητή. d. Να υπολογίζει το μέσο όρο των βαθμών κάθε μαθητή. e. Να υπολογίζει το σύνολο των μαθημάτων στα οποία έραψε κάτω από 9.5 ο μαθητής αυτός. f. Να εκτυπώνεται το όνομα κάθε μαθητή, ο καλύτερος και ο χειρότερος βαθμός του, το πλήθος των μαθημάτων στα οποία έχει κοπεί καθώς και το ο μέσος όρος των βαθμών του.

Α2. Να αναπτυχθεί αλγόριθμος ο οποίος με δεδομένο έναν μονοδιάστατο πίνακα Π, N αριθμών, θα ελέγχει αν τα συμμετρικά του στοιχεία είναι ίσα.

Α2. Να αναπτυχθεί αλγόριθμος ο οποίος με δεδομένο έναν μονοδιάστατο πίνακα Π, N αριθμών, θα ελέγχει αν τα συμμετρικά του στοιχεία είναι ίσα. Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Σ Α1. Να αναπτυχθεί αλγόριθμος που θα διαβάζει έναν επταψήφιο αριθμό και θα εκτυπώνει τα ψηφία του ανάποδα. Α2. Να αναπτυχθεί αλγόριθμος ο οποίος με δεδομένο έναν μονοδιάστατο

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Φύλλο ασκήσεων για την Δομή επανάληψης Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ.

5 ο Φύλλο ασκήσεων για την Δομή επανάληψης Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ. 5 ο Φύλλο ασκήσεων για την Δομή επανάληψης Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ. 1η Σε έναν διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής μετέχουν 40 ομάδες από διάφορες χώρες (με πολλές ομάδες από κάθε χώρα). Να αναπτύξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ _ ΦΥΛΛΟ2

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ _ ΦΥΛΛΟ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ _ ΦΥΛΛΟ2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Δίνεται ο παρακάτω αλγόριθμος : Αλγόριθμος Παράδειγμα_1 Διάβασε α Αν α > 0 τότε α α mod 5 Τέλος_αν Εκτύπωσε α Τέλος

Διαβάστε περισσότερα

% % % >1000 0%

% % % >1000 0% 1. Να γραφεί πρόγραμμα σε Python το οποίο θα διαβάζει αριθμούς από το πληκτρολόγιο μέχρι να δοθεί ως είσοδος ο αριθμός 0. Για κάθε αριθμό που θα εισάγεται θα εμφανίζεται ο διπλάσιος του. Το πρόγραμμα θα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 3 ο Δομή επιλογής Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ.

Φύλλο εργασίας 3 ο Δομή επιλογής Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ. Φύλλο εργασίας 3 ο Δομή επιλογής Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ. Στα προβλήματα που αντιμετωπίσατε μέχρι τώρα, εκτελούνταν όλες οι εντολές σειριακά (η μια εντολή μετά την άλλη). Στην πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Α2. Να αναφέρετε από τι εξαρτάται η επιλογή του καλύτερου αλγορίθμου ταξινόμησης. Μονάδες 4. Σελίδα 1 από 8

ΘΕΜΑ Α. Α2. Να αναφέρετε από τι εξαρτάται η επιλογή του καλύτερου αλγορίθμου ταξινόμησης. Μονάδες 4. Σελίδα 1 από 8 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2013 Γ Λυκείου Τεχνολογική Κατεύθυνση ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5

Διαβάστε περισσότερα

επιστρέφει αριθµό που προκύπτει µε αντιστροφή των στοιχείων του πρώτου

επιστρέφει αριθµό που προκύπτει µε αντιστροφή των στοιχείων του πρώτου ΑΕσΠΠ-Κεφ.10 Υποπρογράµµατα 1 1. Να γραφεί µία συνάρτηση για κάθε ένα από τα παρακάτω: i. Να δέχεται την ακτίνα ενός κύκλου και να επιστρέφει το εµβαδόν του. ii. Να δέχεται την ακτίνα ενός κύκλου και να

Διαβάστε περισσότερα

6. Αφού δημιουργήσετε ένα πίνακα 50 θέσεων με ονόματα μαθητών να τον ταξινομήσετε αλφαβητικά με την μέθοδο της φυσαλίδας

6. Αφού δημιουργήσετε ένα πίνακα 50 θέσεων με ονόματα μαθητών να τον ταξινομήσετε αλφαβητικά με την μέθοδο της φυσαλίδας Ανάπτυξη εφαρμογών Γ' Λυκείου Τεχνολογικής κατεύθυνσης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ 1. Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο:3. Να γράψετε αλγόριθμο ή πρόγραμμα το οποίο: α. Θα δημιουργεί ένα πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Παλλατίδειο ΓΕΛ Σιδηροκάστρου

Παλλατίδειο ΓΕΛ Σιδηροκάστρου Δομή Επανάληψης 2000 Θέμα 2 ο Έστω τμήμα αλγορίθμου με μεταβλητές A, B, C, D, X και Υ. D 2 Για Χ από 2 μέχρι 5 με_βήμα 2 Α 10 * Χ Β 5 * Χ + 10 C Α + Β (5 * Χ) D 3 * D - 5 Υ A + B C + D Να βρείτε τις τιμές

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Ροής. Σελίδα 1 από 10

Διάγραμμα Ροής. Σελίδα 1 από 10 Θεωρία επισκόπηση 3 Επανάληψη Σημείωση: Οι εντολές που συγκροτούν μια εντολή επανάληψης αποκαλούνται βρόχος 1. Εντολή Όσο.επανάλαβε Σύνταξη Όσο συνθήκη επανάλαβε εντολές Πώς Λειτουργεί. Αρχικά ελέγχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στη οµή Επανάληψης

Ασκήσεις στη οµή Επανάληψης Άσκηση 1 Ασκήσεις στη οµή Επανάληψης Ένα τρένο ξεκινάει από Αθήνα για Θεσσαλονίκη έχοντας να κάνει στάση σε 12 ενδιάµεσους σταθµούς. Το τρένο έχει µέγιστη χωρητικότητα επιβατών 780 άτοµα. Να γραφεί αλγόριθµος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΣΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΣΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ) ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΣΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ) ΑΣΚΗΣΗ 1 (ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ) Δίνεται ο παρακάτω αλγόριθμος : Αλγόριθμος Παράδειγμα_1 Διάβασε α Αν α < 0 τότε α α * 5 Τέλος_αν

Διαβάστε περισσότερα

viii. Α[7] Α[1] Α[3] + Α[8] 2. Δίνεται οι παρακάτω πίνακες ακεραίων Α και Β

viii. Α[7] Α[1] Α[3] + Α[8] 2. Δίνεται οι παρακάτω πίνακες ακεραίων Α και Β ΑΕσΠΠ-Μονοδιάστατοι Πίνακες 1 1. Δίνεται ο παρακάτω πίνακας ακεραίων Α 1 2 3 4 5 6 7 8 9 15 Ποια μορφή θα πάρει ο παραπάνω πίνακας Α αν εκτελεστούν οι επόμενες εντολές με την σειρά που δίνονται; i. Α[5]

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ - ΚΕΦ. 3 & 9 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΑΕΠΠ - ΚΕΦ. 3 & 9 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ Περιεχόμενα Α - Μονοδιάστατοι Πίνακες... 2 Β - Ασκήσεις Πίνακες - (1)... 3 Γ - Ασκήσεις Πίνακες - (2)... 3 Δ - Ασκήσεις Πίνακες - (3)... 5 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε ενότητα έχει την δική της αρίθμηση. Άρα αναφερόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 210 9713934 & 210 9769376 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θέμα Α A1. Να γράψετε τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ακρότατα πίνακα, χωρίς min, max, μόνο με pos

Ακρότατα πίνακα, χωρίς min, max, μόνο με pos Ακρότατα πίνακα, χωρίς min, max, μόνο με pos Θέμα εξετάσεων / 2010 Θέμα εξετάσεων / 2011 Θέμα εξετάσεων / 2013 Θέμα εξετάσεων / 2014 Θέμα εξετάσεων / 2014 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο (ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΣΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο (ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΣΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ) ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο (ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΣΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ) 1. Να γράψετε αλγόριθμο, ο οποίος θα διαβάζει τις τιμές δύο μονοδιάστατων πινάκων Α και Β με 8 στοιχεία ο καθένας. Ο αλγόριθμος θα υπολογίζει

Διαβάστε περισσότερα

4. Ασκήσεις στους Μονοδιάστατους Πίνακες

4. Ασκήσεις στους Μονοδιάστατους Πίνακες 4. Ασκήσεις στους Μονοδιάστατους Πίνακες 401 Να γραφεί πρόγραμμα που να διαβάζει και να αποθηκεύει με τη σειρά τα γράμματα μιας λέξης 10 χαρακτήρων και να αποφαίνεται αν είναι καρκινική ή όχι. 402 Να γραφεί

Διαβάστε περισσότερα

Δομή Επιλογής Απαντήσεις Ασκήσεων

Δομή Επιλογής Απαντήσεις Ασκήσεων Δομή Επιλογής Απαντήσεις Ασκήσεων Άσκηση 1. Ποια θα είναι η τιμή της μεταβλητής x μετά την εκτέλεση καθενός από τα παρακάτω τμήματα προγραμμάτων (1 ο τμήμα) (2 ο τμήμα) X 5 X 7 AN X>5 TOTE AN X>5 TOTE

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - 02/05/2014 ΘΕΜΑ Α Α1. Έστω ο παρακάτω αλγόριθμος ταξινόμησης: Για κ από.. μέχρι 19 Για λ από 19 μέχρι κ με_βήμα -1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (7) 25/7/2012 Θέμα Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

8. Η δημιουργία του εκτελέσιμου προγράμματος γίνεται μόνο όταν το πηγαίο πρόγραμμα δεν περιέχει συντακτικά λάθη.

8. Η δημιουργία του εκτελέσιμου προγράμματος γίνεται μόνο όταν το πηγαίο πρόγραμμα δεν περιέχει συντακτικά λάθη. 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2015 Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Χριστουγέννων

Ασκήσεις Χριστουγέννων Ασκήσεις Χριστουγέννων ΕΥΚΟΛΕΣ 1. Να μετατραπεί ο ακόλουθος αλγόριθμος σε ισοδύναμο διάγραμμα ροής Αλγόριθμος ΆσκσησηΔΡ2 Διάβασε x Αν x < 50 τότε x

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 (κλιμακωτή χρέωση) Ένα γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων εφαρμόζει την παρακάτω τιμολογιακή πολιτική: Πάγιο 30 ευρώ

Άσκηση 1 (κλιμακωτή χρέωση) Ένα γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων εφαρμόζει την παρακάτω τιμολογιακή πολιτική: Πάγιο 30 ευρώ Α ν α κ ε φ α λ α ι ω τ ι κ έ ς α σ κ ή σ ε ι ς Άσκηση 1 (κλιμακωτή χρέωση) Ένα γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων εφαρμόζει την παρακάτω τιμολογιακή πολιτική: Πάγιο 30 ευρώ Αριθμός χλμ Χρέωση (ευρώ / χλμ)

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Στον προγραµµατισµό χρησιµοποιούνται δοµές δεδοµένων. 1. Τι είναι δυναµική δοµή δεδοµένων; Μονάδες 3 2. Τι είναι στατική δοµή δεδοµένων;

Α1. Στον προγραµµατισµό χρησιµοποιούνται δοµές δεδοµένων. 1. Τι είναι δυναµική δοµή δεδοµένων; Μονάδες 3 2. Τι είναι στατική δοµή δεδοµένων; ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ 01/03/2015 Α1. Στον προγραµµατισµό χρησιµοποιούνται δοµές δεδοµένων. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στη δομή επιλογής

Ασκήσεις στη δομή επιλογής Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον 1 Ασκήσεις στη δομή επιλογής Εμφάνιση μηνυμάτων Έλεγχος περιπτώσεων 1. Να γραφεί αλγόριθμος ο οποίος να διαβάζει τρεις αριθμούς και να εμφανίζει το μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3 & 9 (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3 & 9 (ΠΙΝΑΚΕΣ) ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3 & 9 (ΠΙΝΑΚΕΣ) ίνακες - Ερωτήσεις Σ/Λ ίνακες Ερωτήσεις Σ/Λ 1. Το ακριβές μέγεθος ενός πίνακα καθορίζεται κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού και δεν μπορεί να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

Βαθµολογία Χαρακτηρισµός

Βαθµολογία Χαρακτηρισµός 1. Η χρέωση στους λογαριασµούς της TEL Company είναι η εξής: Πάγιο: 15 Αστικές µονάδες: 0.030 ανά µονάδα Υπεραστικές µονάδες: 0-150 0.045 ανά µονάδα 151-500 0.039 ανά µονάδα 501-0.033 ανά µονάδα Να αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

1. Να συμπληρώσετε τις τιμές του παρακάτω πίνακα Α (εκτελώντας τις εντολές με την σειρά)

1. Να συμπληρώσετε τις τιμές του παρακάτω πίνακα Α (εκτελώντας τις εντολές με την σειρά) ΑΕσΠΠ-Δισδιάστατοι πίνακες 1 1. Να συμπληρώσετε τις τιμές του παρακάτω πίνακα Α (εκτελώντας τις εντολές με την σειρά) 1 2 3 4 5 1 2 7 567 3-7 4 i. Α[4,5] Α_Μ(Α[2,3]/3) ii. Α[1,Α[4,5]] 10 iii. ΓΙΑ κ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικέ ς Ασκη σέις ΑΕΠΠ

Επαναληπτικέ ς Ασκη σέις ΑΕΠΠ Επαναληπτικέ ς Ασκη σέις ΑΕΠΠ Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης 1. Σε ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα μετέχουν 16 ομάδες. Κάθε ομάδα παίζει με όλες τις υπόλοιπες ως γηπεδούχος και ως φιλοξενούμενη. Νίκη μιας ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Δίνεται η εντολή εκχώρησης: τ κ < λ Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος. Να δικαιολογήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο - ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο - ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο - ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ 1. Να εκτελέσετε το παρακάτω τµήµα αλγορίθµου, για Κ = 24 και L = 40. Να γράψετε στο τετράδιό σας τις τιµές

Διαβάστε περισσότερα

επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος

επιµέλεια Θοδωρής Πιερράτος Ερωτήσεις Σωστό Λάθος 1. Οι διαστάσεις ενός πίνακα δεν µπορούν να µεταβάλλονται κατά την εκτέλση ενός αλγόριθµου. 2. Ο πίνακας είναι στατική δοµή δεδοµένων. 3. Ένας πίνακας δυο στηλών µπορεί να περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Να γράψετε αλγόριθμο που να διαβάζει έναν αριθμό και να τον εμφανίζει στην οθόνη

Άσκηση 1. Να γράψετε αλγόριθμο που να διαβάζει έναν αριθμό και να τον εμφανίζει στην οθόνη Πακέτο Ασκήσεων 2 Δομή Ακολουθίας 1/12 ΑΠΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Άσκηση 1. Να γράψετε αλγόριθμο που να διαβάζει έναν αριθμό και να τον εμφανίζει στην οθόνη Δώσε αριθμό 2 Ο αριθμός που έδωσες είναι 2 Άσκηση 2. Να

Διαβάστε περισσότερα

ώστε επιλογή: Στη συνέχεια θα διαβάζει την επιλογή του χρήστη και την ακτίνα ενός κύκλου και θα εκτυπώνει το αντίστοιχο αποτέλεσµα.

ώστε επιλογή: Στη συνέχεια θα διαβάζει την επιλογή του χρήστη και την ακτίνα ενός κύκλου και θα εκτυπώνει το αντίστοιχο αποτέλεσµα. ΠΙΝΑΚΕΣ 1. Να γραφούν οι εντολές µε τις οποίες από το περιεχόµενο κάθε θέσης του πίνακα αφαιρούµε το τετράγωνο του δείκτη της αντίστοιχης θέσης. 2. Να γραφούν οι εντολές µε τις οποίες αντιγράφουµε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Αναφέρατε τις ιδιότητες που πρέπει να διακρίνουν τα υποπρογράμματα. Μονάδες 3

Αναφέρατε τις ιδιότητες που πρέπει να διακρίνουν τα υποπρογράμματα. Μονάδες 3 ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Αναφέρατε τις ιδιότητες που πρέπει να διακρίνουν τα υποπρογράμματα. Μονάδες 3 Να αναφέρετε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι λίστες των παραμέτρων κατά την κλήση ενός υποπρογράμματος.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 210 9713934 & 210 9769376 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θέμα Α A1. Να γράψετε τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Παράδειγμα 3 Παράδειγμα 5 Παράδειγμα 6 ΔΤ3 ΔΤ4 151

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Παράδειγμα 3 Παράδειγμα 5 Παράδειγμα 6  ΔΤ3 ΔΤ4  151 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Παράδειγμα 3 Σε ένα μετεωρολογικό κέντρο χρειάζεται να βρεθεί η μέγιστη και η ελάχιστη θερμοκρασία από τις μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες ενός μήνα. Να γραφεί ένας αλγόριθμος που θα διαβάζει τη

Διαβάστε περισσότερα

Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Σ Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΑΣΚΗΣΗ

Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Σ Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΑΣΚΗΣΗ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Σ Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ Γ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ ΑΣΚΗΣΗ Ένα μαιευτήριο παρέχει τον παρακάτω τιμοκατάλογο στις μητέρες που θα το επιλέξουν για την νοσηλεία

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 (σελ. 21) Να γραφεί αλγόριθμος για τον υπολογισμό του εμβαδού ενός τραπεζίου.

Άσκηση 1 (σελ. 21) Να γραφεί αλγόριθμος για τον υπολογισμό του εμβαδού ενός τραπεζίου. Άσκηση 1 (σελ. 21) Να γραφεί αλγόριθμος για τον υπολογισμό του εμβαδού ενός τραπεζίου. Αλγόριθμος Τραπέζιο Εκτύπωσε 'Δώσε τη μικρή βάση του τραπεζίου Διάβασε Β1 Εκτύπωσε 'Δώσε τη μεγάλη βάση του τραπεζίου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΦΑΣΜΑ 12/10/2014

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΦΑΣΜΑ 12/10/2014 Γ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΜΑ Α [40 μόρια] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ α) Να επιλέξτε το γράμμα Σ, αν μια πρόταση είναι σωστή και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 1. Να σχηματίσετε τον πίνακα τιμών του παρακάτω αλγορίθμου. Τί θα εκτυπωθεί; ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πίνακας_Τιμών2 ΑΚΕΡΑΙΕΣ: Α, Β, Γ Α < 3 Β < 13 Γ < 2 ΓΡΑΨΕ Α, Β, Γ ΚΑΛΕΣΕ Επεξεργασία_Τιμών2

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 23/04/2012. Α. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στις παρακάτω προτάσεις:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 23/04/2012. Α. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στις παρακάτω προτάσεις: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 23/04/2012 ΘΕΜΑ Α Α. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στις παρακάτω προτάσεις: 1. Κάθε βρόγχος που υλοποιείται με την εντολή Για μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΜΕΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ (ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 2)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΜΕΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ (ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 2) ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΜΕΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ (ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 2) 1. Ένας καθηγητής Πληροφορικής καλείται να επεξεργαστεί στατιστικά την απόδοση 50.000 µαθητών στο µάθηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 3 ο ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦ. 3 ο ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦ. 3 ο ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 2 3 ΘΕΜΑ 4ο ΠΕ 2007 Εσπ. Λύκεια. Σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα εισήχθησαν κατόπιν γενικών εξετάσεων 235 φοιτητές προερχόμενοι από την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ή τη ΘΕΤΙΚΗ κατεύθυνση. Να αναπτύξετε

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή δισδιάστατου σε μονοδιάσταστο και αντίστροφα Να γράψετε πρόγραμμα που: α. Να διαβάζει τα στοιχεία ενός πίνακα ακεραίων Α[40,25], με τον

Μετατροπή δισδιάστατου σε μονοδιάσταστο και αντίστροφα Να γράψετε πρόγραμμα που: α. Να διαβάζει τα στοιχεία ενός πίνακα ακεραίων Α[40,25], με τον Μετατροπή δισδιάστατου σε μονοδιάσταστο και αντίστροφα Να γράψετε πρόγραμμα που: α. Να διαβάζει τα στοιχεία ενός πίνακα ακεραίων Α[40,25], με τον περιορισμό πως ο πίνακας μπορεί να δεχθεί μέχρι 50 μη μηδενικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΞΗ: ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ημερομηνία: Σάββατο 20 Απριλίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. β. Να γράψετε αναλυτικά τα μειονεκτήματα της χρήσης των πινάκων. γ. Να γράψετε ονομαστικά τις τυπικές επεξεργασίες των πινάκων.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. β. Να γράψετε αναλυτικά τα μειονεκτήματα της χρήσης των πινάκων. γ. Να γράψετε ονομαστικά τις τυπικές επεξεργασίες των πινάκων. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Γ Λυκείου-θερινά 03/02/2019 Κατράκη Α. Λιοδάκης Ε. Σιότροπος Π. ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε τον αριθμό της κάθε πρότασης (1-5) και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΦΑΣΜΑ 21/4/2013

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΦΑΣΜΑ 21/4/2013 Γ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ Α [40 μόρια] α) Να επιλέξτε το γράμμα Σ, αν μια πρόταση είναι σωστή και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7 (ΕΠΤΑ)

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7 (ΕΠΤΑ) ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7 (ΕΠΤΑ) ΘΕΜΑ Α : A1. Να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Η αμοιβή ενός τεχνίτη κατασκευής δαπέδων εξαρτάται από το πλήθος των τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει σε μια οικοδομή. Η χρέωση γίνεται ανά τετραγωνικό μέτρο και κλιμακωτά σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο - ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο - ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο - ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Να γράψετε αλγόριθμο α) σε διάγραμμα ροής, β) σε ψευδογλώσσα και γ) σε πρόγραμμα ΓΛΩΣΣΑ, ο οποίος θα διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Θέμα 1ο I. Δίνεται το παρακάτω τμήμα αλγορίθμου. Να εξετάσετε αν ικανοποιεί τα αλγοριθμικά κριτήρια. Γράψε 'Δώσε

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Αρταβάνης κλάδου Πληροφορικής ΠΕ19

Μιχάλης Αρταβάνης κλάδου Πληροφορικής ΠΕ19 Φυλλάδιο Ασκήσεων 1 - οµές Επανάληψης Ασκ1. Πόσες φορές θα εκτελεστούν οι επαναληπτικές δοµές στα παρακάτω τµήµατα αλγορίθµων; x 5 Όσο (x > 0) x x - 1 x 5 Όσο (x >= 0) x x - 1 x -5 Όσο (x >= 0) x x - 1

Διαβάστε περισσότερα

Α. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) η λανθασμένες (Λ).

Α. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) η λανθασμένες (Λ). ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ korifeo.gr ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 6 ΘΕΜΑ 1 ο Α. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ασκήσεις με Λύση - Δομή Ακολουθίας και Δομή Επιλογής

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ασκήσεις με Λύση - Δομή Ακολουθίας και Δομή Επιλογής 1. Ο τελικός βαθμός για ένα μάθημα ισούται με το άθροισμα του 70% της γραπτής βαθμολογίας και του 30% της προφορικής, αφού όμως πρώτα η προφορική προσαρμοστεί έτσι ώστε η διαφορά της από την γραπτή να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 7

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 7 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 7 ΘΕΜΑ 1 Α1. Έστω Α[n] πίνακας ακεραίων. S ένας ακέραιος. Να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση και Συγχώνευση πινάκων Να γράψετε πρόγραμμα που θα διαβάζει τα στοιχεία δύο πινάκων Α[350] και Β[150] με ονόματα και τελικά θα δημιουργεί έναν

Ένωση και Συγχώνευση πινάκων Να γράψετε πρόγραμμα που θα διαβάζει τα στοιχεία δύο πινάκων Α[350] και Β[150] με ονόματα και τελικά θα δημιουργεί έναν Ένωση και Συγχώνευση πινάκων Να γράψετε πρόγραμμα που θα διαβάζει τα στοιχεία δύο πινάκων Α[350] και Β[150] με ονόματα και τελικά θα δημιουργεί έναν πίνακα Γ[500] με όλα τα ονόματα ταξινομημένα αλφαβητικά.

Διαβάστε περισσότερα

max & min Μεθοδολογία - 1 Τα βήματα που συνήθως ακολουθούμε στις τεχνικές εύρεσης max & min είναι τα εξής:

max & min Μεθοδολογία - 1 Τα βήματα που συνήθως ακολουθούμε στις τεχνικές εύρεσης max & min είναι τα εξής: Μεθοδολογία - 1 Τα βήματα που συνήθως ακολουθούμε στις τεχνικές εύρεσης είναι τα εξής: 1. Υπόθεση Ξεκινάμε με μια αυθαίρετη παραδοχή ότι κάποιος από τους αριθμούς που εξετάζουμε είναι ο μέγιστος (ή ο ελάχιστος

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Τι είναι η δομή δεδομένων; Έστω η ακολουθία αριθμών: 8, 10,17,19,22,5,12 Λογικό Επίπεδο. Φυσικό Επίπεδο RAM. Ταξινομημένος.

Δομές Δεδομένων. Τι είναι η δομή δεδομένων; Έστω η ακολουθία αριθμών: 8, 10,17,19,22,5,12 Λογικό Επίπεδο. Φυσικό Επίπεδο RAM. Ταξινομημένος. Δομές Δεδομένων Τι είναι η δομή δεδομένων; Έστω η ακολουθία αριθμών: 8, 10,17,19,22,5,12 Λογικό Επίπεδο Φυσικό Επίπεδο RAM Πίνακας 8 10 17 19 22 Ταξινομημένος Πίνακας 5 8 10 12 17 Δένδρο 8 5 10 12 19 17

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ

Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Ε π ι μ έ λ ε ι α Κ Ο Λ Λ Α Σ Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Θέμα εξετάσεων 2000 Εξετάσαμε 50 μαθητές ως προς τα βιβλία που έχουν διαβάσει και διαπιστώσαμε ότι: 5 μαθητές δεν έχουν διαβάσει κανένα βιβλίο, 15 μαθητές έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΣΚΗΣΕΙΣ - Δομή Ακολουθίας & Επιλογής

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΣΚΗΣΕΙΣ - Δομή Ακολουθίας & Επιλογής 1. Να γραφεί πρόγραμμα που θα ζητά τρείς αριθμούς, θα υπολογίζει το άθροισμά τους και στην συνέχεια θα το εμφανίζει.. Να γίνει πρόγραμμα που θα διαβάζει 4 ακέραιους αριθμούς και στην συνέχεια θα υπολογίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. 13>2 και 28>=34 12<=12 και (όχι 2 <5) 15<>14 ή (όχι 15 mod 2 =1)

ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. 13>2 και 28>=34 12<=12 και (όχι 2 <5) 15<>14 ή (όχι 15 mod 2 =1) ΑΕσΠΠ-Δομή Επιλογής 1 ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Να χαρακτηριστούν οι επόμενες συνθήκες ως αληθείς ή ψευδείς 13>2 και 28>=34 12

Διαβάστε περισσότερα

3. Ασκήσεις στη Δομή Επανάληψης

3. Ασκήσεις στη Δομή Επανάληψης 3. Ασκήσεις στη Δομή Επανάληψης 301 Να γραφεί αλγόριθμος που θα διαβάζει έναν ακέραιο αριθμό n και θα υπολογίζει την παράσταση: 1 + 2 + 3 +... + n Y = + n 1* 3* 5*...* (2n + 1) 302 Να γραφεί αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

β. Ποια είναι η «τιμή φρουρός» στο παρακάτω τμήμα αλγορίθμου γραμμένο σε «ψευδογλώσσα»; Διάβασε όνομα Όσο όνομα < > ΤΕΛΟΣ επανάλαβε Εμφάνισε όνομα

β. Ποια είναι η «τιμή φρουρός» στο παρακάτω τμήμα αλγορίθμου γραμμένο σε «ψευδογλώσσα»; Διάβασε όνομα Όσο όνομα < > ΤΕΛΟΣ επανάλαβε Εμφάνισε όνομα ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΕΠΠ / ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/02/2013 ΘΕΜΑ Α. Α1. Δίνεται το παρακάτω τμήμα αλγορίθμου γραμμένο σε «ψευδογλώσσα» το οποίο παραβιάζει δύο(2) αλγοριθμικά κριτήρια: Κ 1 Λ 0 Αρχή_επανάληψης

Διαβάστε περισσότερα

α. Να αναφέρετε τις ιδιότητες που πρέπει να διακρίνουν τα υποπρογράµµατα.

α. Να αναφέρετε τις ιδιότητες που πρέπει να διακρίνουν τα υποπρογράµµατα. 10. Υποπρογράµµατα 10.1 Τµηµατικός προγραµµατισµός. ΗΜ11-Α5-α Τι ονοµάζεται τµηµατικός προγραµµατισµός; 10.2 Χαρακτηριστικά των υποπρογραµµάτων. ΕΠ03-Θ1Ε Να αναπτύξετε τρία χαρακτηριστικά των υποπρογραµµάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Λυμένες ασκήσεις με δομές επανάληψης και επιλογής. Εισαγωγή στην επιστήμη των Η/Υ της Β ΓενικούΛυκείου

Λυμένες ασκήσεις με δομές επανάληψης και επιλογής. Εισαγωγή στην επιστήμη των Η/Υ της Β ΓενικούΛυκείου Λυμένες ασκήσεις με δομές επανάληψης και επιλογής Εισαγωγή στην επιστήμη των Η/Υ της Β ΓενικούΛυκείου Σε μια εξέταση ξένης γλώσσας 400 υποψήφιοι εξετάζονται προφορικά και γραπτά και βαθμολογούνται από

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Μονάδες 10 Α2.

ΘΕΜΑ Α. Μονάδες 10 Α2. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Β. ΓΙΑ γ ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ 4. ΓΙΑ δ ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ 4. Α[γ,δ] 17 - (γ-1)*4 - δ ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Θέμα Β. ΓΙΑ γ ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ 4. ΓΙΑ δ ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ 4. Α[γ,δ] 17 - (γ-1)*4 - δ ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 Μαΐου 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ: ΤΜΗΜΑ:... 2 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ: ΤΜΗΜΑ:... 2 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ:... ΟΝΟΜΑ:... ΤΣΙΜΙΣΚΗ &ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ: 270727 222594 ΑΡΤΑΚΗΣ 12 - Κ. ΤΟΥΜΠΑ THΛ: 919113 949422 ΤΜΗΜΑ:... :......... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:...1/ :...1/2/201 /2015... 2 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΗ 1 ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από Το στέκι των πληροφορικών Θέμα 1 ο Α. Να χαρακτηρίσετε κάθε μία από

Διαβάστε περισσότερα

53 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σ Α Β Β Α Ϊ Δ Η Μ Α Ν Ω Λ Α Ρ Α Κ Η

53 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σ Α Β Β Α Ϊ Δ Η Μ Α Ν Ω Λ Α Ρ Α Κ Η 53 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σ Α Β Β Α Ϊ Δ Η Μ Α Ν Ω Λ Α Ρ Α Κ Η ΠΑΓΚΡΑΤΙ: Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : 210/76.01.470 210/76.00.179 ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ονοματεπώνυμο: Βαθμός:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ονοματεπώνυμο: Βαθμός: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ονοματεπώνυμο: Βαθμός: Θέμα 1ο Α) Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις επιλέγοντας Σ (Σωστό) ή Λ (Λάθος). 1. Η ομάδα εντολών μέσα στην Αρχή_επανάληψης..μέχρις_ότου

Διαβάστε περισσότερα

Σηµείωση : Θεωρούµε ότι όλα τα ονόµατα µαθητών που ανήκουν στο ίδιο σχολείο είναι διαφορετικά µεταξύ τους, ενώ σε διαφορετικά σχολεία µπορεί να

Σηµείωση : Θεωρούµε ότι όλα τα ονόµατα µαθητών που ανήκουν στο ίδιο σχολείο είναι διαφορετικά µεταξύ τους, ενώ σε διαφορετικά σχολεία µπορεί να ΦΥΛΛΑ ΙΟ 1 ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ασκ 1. Να σχηµατισθεί ο πίνακας τιµών των µεταβλητών του παρακάτω προγράµµατος. Τι θα εκτυπωθεί; ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Πράξεις(κ, λ) ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΚΕΡΑΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

στο μάθημα προσανατολισμού Γ τάξης ενιαίου Λυκείου: Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

στο μάθημα προσανατολισμού Γ τάξης ενιαίου Λυκείου: Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΑΘΜΟΣ: στο μάθημα προσανατολισμού Γ τάξης ενιαίου Λυκείου: Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον [εξεταστέα ύλη: Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων, Δομή Επιλογής, εντολή ΌΣΟ, Eισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: ΑΡΧΗ ΔΙΑΒΑΣΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: ΑΡΧΗ ΔΙΑΒΑΣΕ Δομή επιλογής Να γραφεί πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ, το οποίο να διαβάζει την ακτίνα κύκλου και να εμφανίζει το εμβαδόν του κύκλου. Ο αριθμός που θα διαβάζει για ακτίνα πρέπει να είναι θετικός αριθμός. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία προβλημάτων με Δομή Επανάληψης

Μεθοδολογία προβλημάτων με Δομή Επανάληψης Μεθοδολογία προβλημάτων με Δομή Επανάληψης Ενότητες βιβλίου: - Ώρες διδασκαλίας: 3 Μετρητές Σε πολλές ασκήσεις ζητείται να καταμετρηθεί το πλήθος των τιμών που ικανοποιούν μια συνθήκη (π.χ. είναι θετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Α2. Να γράψετε στο τετράδιο απαντήσεών σας το κατάλληλο τμήμα κώδικα, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές σύμφωνα με την εκάστοτε εκφώνηση:

Α2. Να γράψετε στο τετράδιο απαντήσεών σας το κατάλληλο τμήμα κώδικα, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές σύμφωνα με την εκάστοτε εκφώνηση: ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Μονάδες 10 Α2.

ΘΕΜΑ Α. Μονάδες 10 Α2. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. Στήλη Β Προτάσεις. β. Ο βρόχος επανάληψης τερµατίζεται, όταν η συνθήκη είναι αληθής. όταν η συνθήκη είναι ψευδής.

ΘΕΜΑ 1 ο. Στήλη Β Προτάσεις. β. Ο βρόχος επανάληψης τερµατίζεται, όταν η συνθήκη είναι αληθής. όταν η συνθήκη είναι ψευδής. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ): ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

3. Να γραφεί πρόγραμμα που θα διαβάζει 100 ακεραίους αριθμούς από το πληκτρολόγιο και θα υπολογίζει το άθροισμά τους.

3. Να γραφεί πρόγραμμα που θα διαβάζει 100 ακεραίους αριθμούς από το πληκτρολόγιο και θα υπολογίζει το άθροισμά τους. ΑΕσΠΠ-Δομή Επανάληψης 9 ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1. Να γραφεί πρόγραμμα που να υπολογίζει το άθροισμα των πρώτων 100 φυσικών αριθμών. 2. Να τροποποιηθεί ο παραπάνω πρόγραμμα ώστε να υπολογίζει το άθροισμα των πρώτων

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από Το στέκι των πληροφορικών

Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από Το στέκι των πληροφορικών ΑΡΧΗ 1 ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 3 & 9 (ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΕΣ) Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από Το στέκι των πληροφορικών Θέμα 1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ Α... Β

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ Α... Β ΘΕΜΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Θέμα 1 ο Α. Δίνεται η παρακάτω ακολουθία εντολών αλγορίθμου: ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ Θέμα1 ΔΕΔΟΜΕΝΑ // Ν // Σ 0 π 0 ΓΙΑ ι ΑΠΟ -10 ΜΕΧΡΙ Ν ΔΙΑΒΑΣΕ α, β Σ Σ + α+ β π

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/04/2014

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/04/2014 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/04/2014 ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη Σωστό, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Τι καλείται ψευδοκώδικας; 2. Τι καλείται λογικό διάγραμμα; 3. Για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η τυποποίηση του αλγόριθμου; 4. Ποιες είναι οι βασικές αλγοριθμικές δομές; 5. Να περιγράψετε τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από το Στέκι των Πληροφορικών Θέμα Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Φάσμα προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι.

Φάσμα προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. σύγχρονο Φάσμα προπαρασκευή για Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. μαθητικό φροντιστήριο 25ης Μαρτίου 111 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 210 50 20 990 210 50 27 990 25ης Μαρτίου 74 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 210 50 50 658 210 50 60 845 Γραβιάς 85 ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 4 ο Δομή επανάληψης Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ.

Φύλλο εργασίας 4 ο Δομή επανάληψης Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ. Φύλλο εργασίας 4 ο Δομή επανάληψης Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης Η/Υ. Λίγοι αλγόριθμοι χρησιμοποιούν μόνο τις δομές ακολουθίας και επιλογής. Στα ρεαλιστικά προβλήματα χρειάζεται συνήθως μια σειρά εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Στήλη Β Προτάσεις. 1. Όσο συνθήκη επανάλαβε εντολές Τέλος_επανάληψης 2. Αρχή_επανάληψης εντολές Μέχρις_ότου συνθήκη

Στήλη Β Προτάσεις. 1. Όσο συνθήκη επανάλαβε εντολές Τέλος_επανάληψης 2. Αρχή_επανάληψης εντολές Μέχρις_ότου συνθήκη ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων που προέρχονται από την ενότητα «Δομή επιλογής» ( )

Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων που προέρχονται από την ενότητα «Δομή επιλογής» ( ) Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων που προέρχονται από την ενότητα «Δομή επιλογής» (2000-2012) 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη Σωστό, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα 2. Λύση & Επεξηγήσεις. Τέλος_επανάληψης Εμφάνισε "Ναι" Τέλος Α2

Παράδειγμα 2. Λύση & Επεξηγήσεις. Τέλος_επανάληψης Εμφάνισε Ναι Τέλος Α2 Διδακτική πρόταση ΕΝΟΤΗΤΑ 2η, Θέματα Θεωρητικής Επιστήμης των Υπολογιστών Κεφάλαιο 2.2. Παράγραφος 2.2.7.4 Εντολές Όσο επανάλαβε και Μέχρις_ότου Η διαπραγμάτευση των εντολών επανάληψης είναι σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Για τα θέματα που ακολουθούν ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ισοδύναμα μεταξύ τους σύμβολα και εκφράσεις. := ή =

Σημείωση: Για τα θέματα που ακολουθούν ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ισοδύναμα μεταξύ τους σύμβολα και εκφράσεις. := ή = ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 05/01/2010 ΘΕΜΑ 1 ο Α) Δίνεται η παρακάτω ακολουθία εντολών αλγορίθμου: ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ Θέμα1 ΔΙΑΒΑΣΕ Ν Σ 0 π 0 ΓΙΑ ψ ΑΠΟ -1 ΜΕΧΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 (ΕΞΙ)

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 (ΕΞΙ) ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 (ΕΞΙ) ΘΕΜΑ Α : A1. Να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη.

ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Ανάπτυξη Εφαρμογών ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΘΕΜΑ 4ο - 2004 Μονάδες 2 Μονάδες 2 Μονάδες 4 Μονάδες 7 Μονάδες 5 Είσοδοι: Έξοδοι: Ανάλυση ερωτημάτων:

Εισαγωγή ΘΕΜΑ 4ο - 2004 Μονάδες 2 Μονάδες 2 Μονάδες 4 Μονάδες 7 Μονάδες 5 Είσοδοι: Έξοδοι: Ανάλυση ερωτημάτων: ΠΙΝΑΚΕΣ Εισαγωγή Η επίλυση των Θεμάτων 3 και 4 είναι ένα αδόμητο πρόβλημα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει μεθοδολογία που να εγγυάται την σωστή λύση τους. Επιπλέον, δεν υπάρχει μια και μοναδική λύση σε

Διαβάστε περισσότερα