Network Measurement and Management. Jason Koukliatis (mis0716)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Network Measurement and Management. Jason Koukliatis (mis0716)"

Transcript

1 Network Measurement and Management Jason Koukliatis (mis0716)

2 Εισαγωγή - Ελληνικά Στασύγχροναδίκτυατωνrouters, switches, και servers, η διαχείριση όλων των συσκευών ενός τέτοιου δικτύου, ώστε να εξασφαλιστεί όχι μόνο η λειτουργία αλλά και η βέλτιστή απόδοσή του, είναι μια επίπονη και δύσκολη αποστολή. Με αυτήν την αποστολή ασχολείται ολόκληρος ο τομέας της Διαχείρισης Δικτύου (Network Management).

3 Εισαγωγή - Αγγλικά In today's complex network of routers, switches, and servers, it can seem like a daunting task to manage all the devices on your network and make sure they're not only up and running but performing optimally. This is what Network Management is all about.

4 Network Management Ορισμός Μεθοδολογία διαχείρισης Υλικού Εφαρμογών Ταχύτητας Ενός δικτύου Το Network Management είναι ένας ευρύτερος όρος που περιγράφει τις πλατφόρμες και τις εφαρμογές που θα μπορούν να διαχειρίζονται τις διάφορες συσκευές και το λογισμικό που συνιστούν ένα δίκτυο.

5 Network Management Γενικές Λειτουργίες 1. Περιλαμβάνει την παρακολούθηση, μέτρηση και βελτιστοποίηση της απόδοσης σε Δρομολογητές (routers) Μεταγωγείς (switches) Εξυπηρετητές πρόσβασης (access servers) Πολυπλέκτες (multiplexers) Εξυπηρετητές σελίδων internet (web servers) Εξυπηρετητές ηλεκτρ.ταχυδρ. (mail servers) Άλλες συσκευές του δικτύου

6 Network Management Γενικές Λειτουργίες 2. Περιλαμβάνει την ανίχνευση, διάγνωση, επισκευή, επίλυση και πρόβλεψη της πιθανότητας αστοχίας υλικού και άλλων προβλημάτων 3. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση, αναβάθμιση, patching, διανομή, ρύθμιση, διαχείριση, παρακολούθηση και του troubleshooting των λειτουργικών συστημάτων και εφαρμογών σε διακομιστές, σταθμούς εργασίας, δρομολογητές, κλπ. Αυτό ονομάζεται desktop ή system management.

7 Network Management Γενικές Λειτουργίες 4. Περιλαμβάνει την χαρτογράφηση της τοπολογίας του δικτύου, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της τεχνικής autodiscovery και της γραφικής εμφάνισης της τοπολογίας αυτής στους διαχειριστές. 5. Περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας απογραφικής βάσης δεδομένων που έχει στοιχεία για όλες τις συσκευές, τα λειτουργικά συστήματα και το λογισμικό για το δίκτυο καθώς και τις ρυθμίσεις αυτών. Οι αλλαγές στις ρυθμίσεις των συσκευών και των εφαρμογών, ενημερώνουν αυτόματα τη βάση δεδομένων.

8 Γενικές Λειτουργίες 6. Περιλαμβάνει καταγραφή των διαφόρων alert που γίνονται στο δίκτυο, καθώς και αυτοματοποιημένα σενάρια επίλυσης αυτών, όπως πχ σε περιπτώσεις απώλειας συσκευών, traffic bottlenecks, υπερφόρτωση των servers, κλπ. 7. Περιλαμβάνει την προσθήκη, αφαίρεση και αναδιάρθρωση των links των LAN & WAN δικτύων, διαδικασία που ονομάζεται Configuration Management.

9 Network Management Γενικές Λειτουργίες 8. Περιλαμβάνει τον έλεγχο και την ασφάλεια του δικτύου ενάντια σε διεισδύσεις από hackers και άλλες μορφές επιθέσεις. 9. Περιλαμβάνει τον απομακρυσμένο έλεγχο των συστημάτων του δικτύου για την διαχείριση, την επισκευή ή την εξσφαλμάτωσή τους. 10. Περιλαμβάνει τον έλεγχο των συμφωνιών μεταξύ των προμηθευτών και των παροχέων υπηρεσιών του δικτύου.

10 Network Management Γενικές Λειτουργίες 11. Περιλαμβάνει την χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τον προσδιορισμό των αιτιών σφαλμάτων του δικτύου και την αυτόματη εκτέλεση διεργασιών για την αυτόματη επίλυση των προβλημάτων αυτών. 12. Περιλαμβάνει την real-time καταγραφή της απόδοσης του δικτύου, της ροής των πακέτων στο δίκτυο (traffic flow), το φορτίο των εξυπηρετητών (server load) και άλλων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές χρησιμεύουν στον έλεγχο, την διαχείριση, και την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων.

11 Network Management Γενικές Λειτουργίες 13. Περιλαμβάνει την διαχείριση των διαφόρων θεμάτων ενός δικτύου από τους σταθμούς εργασίας, με τη χρήση standard Web browsers, ακόμα και με τη χρήση ασυρμάτων Personal Digital Assistants (PDAs). 14. Περιλαμβάνει την policy-based διαχείριση των πόρων του δικτύου καθώς και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων, των χρηστών και των υπηρεσιών στο δίκτυο.

12 Network Management Γενική Κατηγοριοποίηση Αναφέρεται: στις δραστηριότητες τις μεθόδους τις διαδικασίες και τα εργαλεία που σχετίζονται με: τη λειτουργία τη διοίκηση τη συντήρηση και την τροφοδότηση των δικτυωμένων συστημάτων [1]

13 Network Management Γενική Κατηγοριοποίηση Λειτουργία Ασχολείται με τη διατήρηση του δικτύου (και των υπηρεσιών που παρέχει το δίκτυο) και την ομαλή λειτουργία του. Διενεργεί ελέγχους στο δίκτυο, για τον εντοπισμό προβλημάτων, έτσι ώστε να μεριμνήσει για τα προβλήματα αυτά πριν γίνουν ορατά από τους χρήστες.

14 Network Management Γενική Κατηγοριοποίηση Συντήρηση Ασχολείται με τις διαδικασίες επισκευής και αναβαθμίσεων σε hardware και software επίπεδο. Αντικατάσταση εξοπλισμού Ανανέωση των προγραμμάτων διαχείρισης των συσκευών (patching) π.χ. σε Routers Switches Προσθήκη νέου εξοπλισμού και συσκευών Παραμετροποίηση των συσκευών (device configuration) έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη λειτουργία του δικτύου.

15 Network Management Γενική Κατηγοριοποίηση Τροφοδότηση Ασχολείται με τη ρύθμιση των πόρων του δικτύου για την υποστήριξη συγκεκριμένων υπηρεσιών. Υπηρεσία μεταφοράς φωνής (voice service) Υπηρεσία τηλε-διάσκεψης Δυνατότητα ταυτόχρονης υποστήριξης πολλών υπηρεσιών (δεδομένα, τηλεφωνία, τηλεόραση)

16 Network Management Γενική Κατηγοριοποίηση Οι λειτουργίες που εκτελούνται ως μέρος του network management περιλαμβάνουν τον έλεγχο τον σχεδιασμό και την κατανομή την διαχείριση και την ανάπτυξη τον συντονισμό και την παρακολούθηση των πόρων τον σχεδιασμό του δικτύου και την κατανομή συχνοτήτων τoν έλεγχο της δρομολόγησης των δεδομένων για την υποστήριξη τεχνικών load balancing & fault tolerance την διαχείριση ασφάλειας χρηστών και μετάδοσης κρυπτογραφικών κλειδιών την διαχείριση του bandwidth και του performance

17 Network Management Μέθοδοι διαχείρισης δικτύων & συσκευών SNMP (Simple Network Management Protocol) Command Line Interfaces (CLIs) Custom XML CMIP (Common Management Information Protocol) Transaction Language 1 CORBA NetConf Java Management Extensions (JMX)

18 Network Management Εφαρμογή Οι περισσότερες πλατφόρμες διαχείρισης δικτύων, χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό από ιδιόκτητες λύσεις που βασίζονται στα πρότυπα και την χρήση των Simple Network Management Protocol (SNMP) και του κοντινού Remote Monitoring (RMON). Άλλα σημαντικά πρότυπα είναι αυτά από τις Distributed Management Task Force (DMTF) και Internet Engineering Task Force (IETF), ιδιαίτερα το Web- Based Enterprise Management (WBEM) και το SNMPConf.

19 Network Management Εφαρμογή Τρόποι Διαχείρισης Χρησιμοποιώντας έτοιμα εργαλεία που περιλαμβάνονται στα λειτουργικά συστήματα όπως τα Microsoft Windows και UNIX. Για παράδειγμα, τα Windows 2000 περιλαμβάνουν διαχειριστικά εργαλεία, όπως το Performance Monitor, το Network Monitor, το Computer Management, και άλλα βοηθητικά προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση, διαχείριση και αντιμετώπιση προβλημάτων των server και του δικτύου. Command-Line Εργαλεία, όπως το Ping, Ipconfig, Tracert / Traceroute, Netstat, Nslookup, είναι επίσης διαθέσιμα και στις δύο πλατφόρμες Microsoft και UNIX για τη ρύθμιση και την αντιμετώπιση προβλημάτων των TCP/IP δικτύων. Το Trivial File Transfer Protocol (TFTP) και το Telnet χρησιμοποιούνται συχνά για την απομακρυσμένη διαχείριση των Cisco δρομολογητών δικτύωσης και άλλων εξοπλισμών από ένα command-line interface.

20 SNMP - Εισαγωγή Simple Network Management Protocol (SNMP) Είναι ένα πρωτόκολλο (OSI Layer 7 Application Layer) συλλογής πληροφοριών των συσκευών ενός δικτύου αποτελεί μέρος του internet protocol suite, όπως ορίζεται από το Internet Engineering Task Force (IETF) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο και παρακολούθηση των δικτυακά συνδεδεμένων συσκευών, οι οποίες χρίζουν παρακολούθηση Αποτελείται από ένα σύνολο από standards για το network management, συμπεριλαμβανομένου ενός Application Layer πρωτοκόλλου, μιας βάσης πληροφοριών, και κάποιων συνόλων δεδομένων

21 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες Το SNMP βασίζεται στο μοντέλο manager / agent το οποίο περιλαμβάνει Τον manager (Network Management Station) Τις διαχειριζόμενες συσκευές Τον Agent Ένα DBMS διαχείρισης πληροφοριών (MIB) Τα αντικείμενα διαχείρισης (Πληροφορίες)

22 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80 και αποτελεί ακόμα το ποιό διαδεδομένο πρωτόκολλο διαχείρισης δικτύων. Υπάρχουν 3 εκδόσεις του SNMP SNMPv1 Η 1 η έκδοση είχε προβλήματα ασφάλειας που αφορούσαν την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα SNMPv2 Το πρωτόκολλο στην 2 η του έκδοση έχει αυξημένη ασφάλεια στα προβλήματα της 1 ης έκδοσης. Επίσης λειτουργεί και σε δίκτυα πέραν του TCP/IP SNMPv3 Η τελευταία έκδοση του πρωτοκόλλου (Μάρτιος 2002) προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και δυνατότητα απομακρυσμένης ρύθμισης των δικτυακών συσκευών

23 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες Παρακολούθηση συστημάτων με χρήση του SNMP Διαχειριζόμενες συσκευές (hosts, routers, web servers) Εκτελείται software (Agent) το οποίο συλλέγει πληροφορίες Αποθήκευση στην Management Information Base (MIB) Μεταφορά πληροφοριών (free memory, system name, default route, κλπ) στο Network Management System (NMS) με χρήση των εντολών TRAP ή INFORM του SNMP Network Management Systems (NMSs) Συλλέγει πληροφορίες από τους Agents των διαχειριζόμενων συσκευών του δικτύου μέσω των εντολών GET, GETNEXT, GETBULK του SNMP Software το οποίο διαχειρίζεται τα data και τα δείχνει στον χρήστη (γραφήματα, καταστάσεις συσκευών, κλπ)

24 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες SNMP Agents Είναι προγράμματα τα οποία τρέχουν στις δικτυακές συσκευές (managed devices) και συλλέγουν TCP/IP σχετιζόμενες πληροφορίες και στατιστικά, σχετικά με την λειτουργία της συσκευής. Οι Agents χρειάζονται ελάχιστη επεξεργαστική ισχύ για να τρέξουν. Οι τύποι πληροφοριών που ένας Agent μπορεί να συλλέξει, καθορίζονται από μια εσωτερική βάση δεδομένων (Management Information Base MIB). Η MIB βάση, είναι ιεραρχικού τύπου και περιέχει δεδομένα των καθορισμένων μεταβλητών ελέγχου SNMP (ή κατάτην βιβλιογραφία, αντικείμενα ελέγχου - managed objects) όπου είναι καθορισμένα από τον Οργανισμό ISO. Οι Agents συλλέγουν τις πληροφορίες και τις αποθηκεύουν στα αντικείμενα ελέγχου μέχρι ο manager να ζητήσει από τον Agent τις πληροφορίες αυτές. Οι περισσότερες δικτυακές συσκευές έχουν ενσωματωμένο SNMP agent και MIBs.

25 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες SNMP management system (NMS)( Ονομάζεται και Network Management System (NMS). Είναι ένα software το οποίο τρέχει στην διαχειριστική κονσόλα του δικτύου, καιπροβάλειταdata πουέχεισυλλέξειαπότις ελεγχόμενες δικτυακές συσκευές, συνήθως με γραφικό τρόπο κατανοητό από τον διαχειριστή. Τα προγράμματα SNMP Management Systems παρέχουν δυνατότητες ειδοποίησης διαφόρων καταστάσεων του δικτύου (πχ. Λάθη). Τα περισσότερα SNMP management systems μπορούν αυτόματα να καθορίσουν την τοπολογία και τις συσκευές ενός δικτύου με SNMP- enabled συσκευές και να παρουσιάσουν την τοπολογία, το traffic και την κατάσταση των συσκευών. Η επικοινωνία του SNMP management system με τους agents των συσκευών γίνεται με τα SNMP messages του SNMP.

26 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες Το SNMP είναι ένα απλό πρωτόκολλο το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία μεταφοράς μηνυμάτων. Τα SNMP μηνύματα στέλνονται μεταξύ της διαχειριστικής κονσόλας και των ελεγχόμενων συσκευών μέσω του πρωτοκόλλου UDP, θύρα 161. Τα μηνύματα αυτά έχουν ένα header και ένα body πληροφοριών που ονομάζεται Protocol Data Unit (PDU). Τα SNMP messages είναι τεσσάρων τύπων, τρία από τα οποία χρησιμοποιούνται από τον NMS και ένα από τους agents: Get GetNext Set Trap

27 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες SNMP Messages Get Στέλνεται από το NMS στους agents για να διαβάσει την τιμή μιας καθορισμένης μεταβλητής στην συσκευή του agent. Getnext Στέλνεται από το NMS στους agents γιανακαθορίσειποιές SNMP μεταβλητές υποστηρίζονται από τον κάθε agent και να τραβήξει τις τιμές των μεταβλητών αυτών με ένα μόνο message. Set Στέλνεται από το NMS στους agents για να τροποποιήσει την τιμή μιας μεταβλητής στην συσκευή του agent. Trap Στέλνεται από τον agent στο NMS, όταν δημιουργείτε κάποιο σφάλμα στην συσκευή.

28 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες SNMP Messages v2 Το SNMP v2 προσθέτει 2 επιπλέον τύπους μηνυμάτων: Getbulk Παρόμοιο με το getnet αλλά μπορεί να τραβήξει μεγαλύτερο αριθμό μεταβλητών σε ένα data block Inform Επιτρέπει σε ένα NMS να στείλει πληροφορίες και σε άλλα NMSs του δικτύου, χρησιμοποιώντας μηνύματα τύπου trap

29 Network Management SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες

30 Network Management SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες

31 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες Management Information Base (MIB) Γενικά Το Management Information Base (MIB) είναι μια συλλογή από πληροφορίες σχετικά με τις διαχειριζόμενες συσκευές όπως computers, hubs, routers, και switches. Τα MIBs παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις των διαχειριζόμενων συσκευών, όπως πχ την έκδοση των software που τρέχει στις συσκευές, την IP Address που έχει δοθεί σε μία πόρτα ή σε κάποιο interface, τον ελεύθερο χώρο στον δίσκο της συσκευής, κλπ. Οπότε, τα MIBs λειτουργούν σαν μια μορφή ιεραρχικού καταλόγου που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις δικτυακές ρυθμίσεις και τους πόρους των διαχειριζόμενων συσκευών.

32 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες Management Information Base (MIB) Αρχιτεκτονική Τα SMNP δεδομένα μέσα σε ένα MIB είναι οργανωμένα σε μία ιεραρχική δομή δέντρου. Η δομή ενός MIB δέντρου καθορίζεται από κάποια Internet Engineering Task Force (IETF) standards, όπως τα RFCs 1155, 1213, 1514, and Το γενικευμένο MIB δέντρο, περιέχει διάφορα είδη «κλαδιών» : Δημόσια «κλαδιά» τα οποία καθορίζονται από RFCs και είναι ίδια για όλες τις SNMP συσκευές Ιδιωτικά «κλαδιά» τα οποία καθορίζονται από εταιρίες και οργανισμούς στους οποίους αποδίδονται.

33 SNMP - Αναφορά & Βασικές Έννοιες Management Information Base (MIB) Γενική δομή δέντρου

34 RMON - Εισαγωγή Το Remote Network Monitoring (RMON) δίνει την δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης της κυκλοφορίας ενός δικτύου Ethernet, από μια κεντρική θέση στο δίκτυο, για τον εντοπισμό προβλημάτων και των συνθηκών που προκάλεσαν τα προβλήματα αυτά, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση πακέτων, χαμένα πακέτα, και υπερβολικές συγκρούσεις πακέτων. Επιπλέον, το RMON δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης των switched Ethernet δικτύων, που δεν είναι εύκολο για τις παραδοσιακές εφαρμογές packet-sniffing network analyzers.

35 RMON - Εισαγωγή Αναπτύχθηκε το 1992 και ορίζεται στο RFC Αντικαταστήθηκε από το RFC 1513 για τα Token Ring Δίκτυα, και από το RFC 1757 για τα Ethernet Δίκτυα. Το RMON MIB ορίζεται στο RFC 1757 και καθορίζει 9 ομάδες στοιχείων παρακολούθησης (RMON monitoring elements), για διάφορες πτυχές του ελέγχου κίνησης του δικτύου, με συνολικά 204 elements και 2 events. Οι ομάδες στοιχείων παρακολούθησης είναι οι εξής:

36 RMON Ομάδες Παρακολούθησης 1. Statistics 2. History 3. Alarm 4. Host 5. HostTopN 6. Matrix 7. Filter 8. Capture 9. Events

37 Network Management Software Υπάρχουν 5 κατηγορίες λογισμικού SNMP agents NMS suites Element managers (vendor-specific management) Trend-analysis software Supporting software

38 Network Management Software SNMP Agents Οι agents είναι το software που διαχειρίζεται όλη την SNMP επικοινωνία από και προς οποιαδήποτε SNMP συσκευή. Κάποιες συσκευές (όπως οι δρομολογητές της Cisco) ενσωματώνουν το λογισμικό του agent, αλλά σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις (όπως πχ Λειτουργικά Συστήματα) το λογισμικό πρέπει να εγκατασταθεί σαν μέρος των πακέτων διαχείρισης δικτύων. Χαρακτηριστικά πακέτα λογισμικού SNMP Agent είναι τα εξής:

39 Network Management Software SNMP Agents HP Extensible SNMP Agent Web Page: Platform: Solaris, HP-UX Πλεονεκτήματα: Περιέχει το snmptrap και το HP agent με την μεγάλη λειτουργικότητα στο είδος του Μειονεκτήματα: Τιμή ανά συσκευή. Πρέπει να γίνεται έλεγχος σε πολλούς δαίμονες (daemons) Sun Microsystems Web Page: Platform: Solaris Πλεονεκτήματα: Είναι δωρεάν για τις περισσότερες εκδόσεις του Solaris. Έχει επεκτάσιμους Agents Μειονεκτήματα: Πολλή απλοϊκό. Υποστηρίζει μόνο MIB-II

40 Network Management Software SNMP Agents Concord SystemEDGE Web Page: Platform: Windows NT-2000-XP, πολλές εκδόσεις Unix - Linux Πλεονεκτήματα: Παρέχει πολλές πληροφορίες για το σύστημα (CPU, disk space, filesystems, installed apps, κλπ). Ενσωματώνεται στο WindowsNT SNMP service. Παρέχει Log watcher για NT Unix. Ο agent είναι πλήρως επεκτάσιμος. Δουλεύει με το πακέτο Concord s Network Health Package και την σουίτα εφαρμογών Trinagy s TREND. Μειονεκτήματα: Ακριβό στην τιμή του.

41 Network Management Software SNMP Agents Microsoft Web Page: Platform: Windows 9x NT XP - Vista Πλεονεκτήματα: Ενσωματωμένο στον πυρήνα το λειτουργικού συστήματος. Δυνατότητα διαχείρισής του από τα NT Services. Μειονεκτήματα: Παρέχει μόνο τις ελάχιστες απαιτήσεις ενός συμβατού snmp agent. Net-SNMP (UCD-SNMP Project) Web Page: Platform: Windows, Πολλές εκδόσεις Unix - Linux Πλεονεκτήματα: Δωρεάν και πολλή σταθερό. Επεκτάσιμο με χρήση Shell & Perl Scripts. Περιέχει δαίμονα του trap. Μειονεκτήματα: Ελάχιστη τεκμηρίωση, δύσκολη παραμετροποίηση για τους αρχαρίους.

42 Network Management Software SNMP Agents SNMP Research Web Page: Platform: Unix, Windows NT Πλεονεκτήματα: Καλό εργαλείο για την συγγραφή ενός agent. Μειονεκτήματα: Δεν ενσωματώνεται με το Windows SNMP Service. Είναι περισσότερο εργαλείο ανάπτυξης. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να είναι χρήσιμο.

43 Network Management Software NMS Suites Τα πακέτα λογισμικού NMS Suites είναι τα ποιό σημαντικά στην όλη διαδικασία διαχείρισης δικτύων. Χωρίς αυτά, οι SNMP Agents που είδαμε πριν είναι άχρηστοι. Τα προγράμματα αυτά επιτρέπουν στους διαχειριστές να έχουν μια πλήρη εικόνα για τους servers, routers, switches, κλπ σε γραφικό περιβάλλον. Κάποια από αυτά παρέχουν πληροφορίες μόνο για το δικτυακό κομμάτι, ενώ κάποια άλλα μπορούν και να ρυθμίσουν τους snmp agents των συσκευών. Χαρακτηριστικά πακέτα λογισμικού NMS είναι τα εξής:

44 Network Management Software NMS Suites HP OpenView NNM Web Page: Platform: Solaris, HP-UX, Windows NT/2000/XP/Vista Πλεονεκτήματα: Καλό εργαλείο για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αν και είναι λίγο πολύπλοκο, η βοήθεια από την OpenView είναι πολύ καλή. Έχει ένα πολύ καλό γραφικό χάρτη του δικτύου καθώς και σύστημα ελέγχου συμβάντων. Παρέχει μερικής μορφής trend analysis. Η τιμή του είναι σε λογικά πλαίσια και είναι ανά node οπότε είναι χαμηλή για μεσαίες επιχειρήσεις. Μειονεκτήματα: Δεν υπάρχουν αρκετά third-party plug-in εργαλεία διαθέσιμα.

45 Network Management Software NMS Suites HP OpenView ITO Web Page: Platform: Solaris, HP-UX, Windows NT/2000/XP/Vista Πλεονεκτήματα: Απ τα καλύτερα εργαλεία της αγοράς για μεγάλες επιχειρήσεις. Μπορεί να κάνει τα πάντα στον κόσμο του NMS. Είναι πλήρως παραμετρικό, ανάλογα με τα profiles των χρηστών. Το σύστημα διαχείρισης συμβάντων είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει. Υπάρχει πληθώρα από «smart plug-ins» καθιστώντας την σουίτα αυτή την καλύτερη της αγοράς. Μειονεκτήματα: Πολύ υψηλή η τιμή αγοράς και συντήρησής του. Επίσης, μια και προσανατολίζεται για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, χρειάζεται οπωσδήποτε εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού για την διαχείριση του προγράμματος και support από την εταιρία.

46 Network Management Software NMS Suites Tivoli Netview Web Page: Platform: OS/390, Solaris, AIX, Digital Unix, Windows (intel, alpha) Πλεονεκτήματα: Μια πραγματικά distributed λύση για network management. Έχει την ικανότητα να εντοπίζει τα προβλήματα κατά την γένεση τους, προτού αρχίσουν να έχουν αντίκτυπο στους χρήστες. Μειονεκτήματα: Είναι πολύ «βαρύ» σύστημα διαχείρισης που απαιτεί πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα για να λειτουργήσει.

47 Network Management Software NMS Suites Castle Rock SNMPc Web Page: Platform: Windows 9x, NT, 2000, 2003, XP, Vista Πλεονεκτήματα: Πολύ καλό για μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις. Παρέχει ότι χρειάζεται κανείς για να έχει ένα NMS στημένο στην επιχείρησή του. Η τιμή είναι πολύ λογική και είναι «φορτωμένο» με δυνατότητες και χαρακτηριστικά τα οποία θα ζήλευαν και τα μεγάλα εργαλεία του είδους. Μειονεκτήματα: Ο δικτυακός χάρτης δεν είναι και ο καλύτερος που θα μπορούσε να φτιάξει η κατασκευάστρια εταιρία. Δεν δίνει ρεαλιστική αναπαράσταση του δικτύου.

48 Network Management Software NMS Suites BMC Web Page: Platform: Unix Linux, Windows NT, 2000, 2003 Πλεονεκτήματα: Η BMC είναι πρωτοπόρα στην ανάπτυξη knowledge bases για την διαχείριση όλων των πτυχών μιας επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων των δικτύων, των βάσεων δεδομένων και των server. Μειονεκτήματα: Τα knowledge modules τηςεταιρίαςαυτήςείναι χρήσιμα αλλά ιδιόκτητα χωρίς να ακολουθούν τα standards. Δεν χρησιμοποιεί SNMP για την λειτουργία αλλά ένα δικό του πρωτόκολλο επικοινωνίας. Η τιμή είναι υψηλή.

49 Network Management Software NMS Suites Computer Assosiates Unicenter TNG Framework Web Page: Platform: Unix Linux, Windows NT, 2000, 2003 Πλεονεκτήματα: Μπορεί να διαχειριστεί όλο το IT της επιχείρησης. Οτιδήποτε χρειάζεται: από την παραδοσιακή διαχείριση του δικτύου της επιχείρησης, μέχρι τα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (με επεκταμένα εργαλεία για Oracle). Μειονεκτήματα: Ακόμα ένα «βαρύ» εργαλείο της αγοράς, που χρειάζεται πανίσχυρα μηχανήματα για να υλοποίηση το σχήμα διαχείρισης και λειτουργίας.

50 Network Management Software NMS Suites Veritas NerveCenter Web Page: Platform: Solaris, HP-UX, Windows NT, 2000, 2003 Πλεονεκτήματα: Χρησιμοποιεί τα λεγόμενα behavior models (μοντέλα συσκευών πεπερασμένης κατάστασης) για την μοντελοποίηση πραγματικών καταστάσεων δικτυακών προβλημάτων. Το εργαλείο αυτό είναι σχεδιασμένο ώστε να παίζει είτε μεμονωμένα σαν ένα σύστημα λήψης αποφάσεων λύσης δικτυακών προβλημάτων, είτε σε συνδυασμό με το δικτυακό χάρτη της σουίτας OpenView. Το σύστημα λήψης αποφάσεων ενσωματώνει τον compiler της Perl ώστε να μπορούν οι χρήστες να ενσωματώσουν scripts πορείας αποφάσεων. Μειονεκτήματα: Χρειάζεται μεγαλύτερη συντήρηση από ότι το OpenView, και είναι πολύ πολύπλοκο στην διαχείριση και την λειτουργία του.

51 Network Management Software NMS Suites OpenRiver Web Page: Platform: Solaris Πλεονεκτήματα: Η RiverSoft, η εταιρίαπίσωαπότοopenriver, περηφανεύεται ότι το NMS τους είναι ένα σύστημα διαχείρισης δικτύων αυτόματου πιλότου (intervention less network management). Παρέχει επίσης πραγματικό network discovery του 2 ου και 3 ου επιπέδου του μοντέλου του OSI. Παρά τις εντυπωσιακές ικανότητες του προϊόντος, η τιμή του είναι σχετικά χαμηλή. Μειονεκτήματα: Προς το παρόν διατίθεται μόνο για Solaris αλλά η εταιρία σχεδιάζει έκδοση και για Windows.

52 Network Management Software NMS Suites GxSNMP Web Page: Platform: Όλα τα Unix με Ansi-C compiler και GTK/GDK toolkit Πλεονεκτήματα: Είναι ελεύθερο λογισμικό με αρκετά ωραία χαρακτηριστικά όπως mapping tool (χωρίς όμως auto discovery λειτουργία) και σύνδεση με βάσεις δεδομένων (ενσωματωμένος SQL parser) Μειονεκτήματα: Το project αυτόείναιακόμαστασπάργανατου, αλλά στο site υπάρχουν όλα τα planned features που αν γίνουν, τότε το εργαλείο αυτό θα αποτελέσει μια καλή, σταθερή λύση στον χώρο του NMS.

53 Network Management Software NMS Suites Tkined Web Page: wwwhome.cs.utwente.nl/~schoenw/scotty/ Platform: Unix Linux, Windows NT/2000 Πλεονεκτήματα: Είναι μια ελεύθερη πλατφόρμα διαχείρισης δικτύων. Διαθέτει χάρτη δικτύου και εργαλεία για την ανίχνευση IP δικτύων. Μπορεί να διαχειριστεί συσκευές με SNMP και non-snmp standards (ping, traceroute, κλπ). Είναι επεκτάσιμο με την χρήση της TCL, όπου μπορεί να του προσθέσει μεγάλη λειτουργικότητα. Μειονεκτήματα: Για την επέκταση και λειτουργία του πακέτου, είναιαπαραίτητηηγνώσητηςtcl.

54 Network Management Software NMS Suites OpenNMS Web Page: Platform: ΌλαταλειτουργικάπουυποστηρίζουνJava Πλεονεκτήματα: Είναι μια προσπάθεια παροχής εργαλείου πραγματικά open για οποιοδήποτε λειτουργικό και για οποιαδήποτε κατάσταση. Είναι γραμμένο σε Java και έχει εκδοθεί κάτω από GNU Public Licence (GPL). Υποστηρίζει εκτός των άλλων network discovery και distributed polling. Μειονεκτήματα: Είναι ακόμα στα σπάργανα. Πάντως είναι ένα πολλά υποσχόμενα πακέτο, το οποίο θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη λύση στον κόσμο του ανοικτού κώδικα.

55 Network Management Software Element Managers (Vendor-Specific Management) Είναι πακέτα λογισμικού ειδικά για συγκεκριμένες λειτουργίες ή/και συγκεκριμένο κατασκευαστή (πχ ένας element manager ο οποίος διαχειρίζεται ένα modem rack). Θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή του κατάλληλου element manager software, λόγο της ασυμβατότητας που μπορεί να υπάρξει με τους διάφορους κατασκευαστές δικτυακών συσκευών. Χαρακτηριστικά πακέτα λογισμικού Element Managers είναι τα εξής:

56 Network Management Software Element Managers (Vendor-Specific Management) Sun Management Center Web Page: Platform: Solaris, Windows (console layer) Πλεονεκτήματα: Είναι ένα «όλα σε ένα» πακέτο διαχείρισης για όλους τους Sun Servers, τους desktops, τα storage systems, το Solaris OS, τις Εφαρμογές που υπάρχουν στο λειτουργικό καθώς και τα datacenter services. Παρέχει την δυνατότητα διαχείρισης χιλιάδων συστημάτων από μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης δίνοντας επίσης την δυνατότητα ενσωμάτωσής του σε άλλες πλατφόρμες διαχείρισης δικτύων, γεγονός που το κάνει τρομερά ευέλικτο και δυνατό. Δίνει την δυνατότητα real-time ελέγχου της απόδοσης του συστήματος και μια hardware diagnostic suite (plug-in) η οποία ανιχνεύει προβλήματα υλικού. Μειονεκτήματα: Αν και μπορεί να διαχειριστεί συσκευές άλλων κατασκευαστών, είναι αρκετά δύσκολο στο να επιτευχθεί αυτό.

57 Software Element Managers (Vendor-Specific Management) CiscoWorks 2000 Web Page: Platform: Solaris, HP-UX, AIX, Windows NT/2000 (μερικός) Πλεονεκτήματα: Είναι ένα πακέτο το οποίο κάνει τα πάντα! Από version control των configuration files, έως latency graphs και οπτική απεικόνιση των συνδέσεων των συσκευών σας. Αν οι συσκευές είναι cisco, το πακέτο αυτό αποτελεί το απόλυτο εργαλείο διαχείρισης! Μειονεκτήματα: Οι χαρτογραφήσεις του δικτύου δεν είναι ακριβείς. Το snapshot του δικτύου δεν είναι και πολύ φιλικό προς τον χρήστη, και η ενημέρωση των configuration files των συσκευών είναι σχετικά βαριά διαδικασία. Αν και προσφέρει διαδικασία backup/restore, η διαδικασία του restore μπορεί να γίνει αρκετά επίπονη.

58 Software Element Managers (Vendor-Specific Management) 3 Com Total Control Web Page: Platform: Solaris, Windows 9x/NT/2000/2003/XP/Vista Πλεονεκτήματα: Επιτρέπει στους χρήστες να δουν την κατάσταση ενός modem rack εμφανίζοντας μια εικόνα με την φυσική διάταξη του modem rack (μέχρι και τις μάρκες και την εμφάνιση των modems!). Εκτός των άλλων, το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα για specific reset σε συγκεκριμένες κάρτες ή σε όλο το rack. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ιδίως για τον εντοπισμό προβλημάτων εξοπλισμού συσκευών δικτύου. Μειονεκτήματα: Τα καινούργια 3Com Total Control rack έχουν έως 336 θέσεις για modems, κατά την εκκίνηση το πρόγραμμα ελέγχει κάθε θέση ξεχωριστά για να την κατάσταση της κάθε θέσης modem. Αυτό είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.

59 Software Element Managers (Vendor-Specific Management) Aprisma (Νέο όνομα του λογισμικού Spectrum) Web Page: Platform: Unix, Windows NT/2000/2003 Πλεονεκτήματα: Πολύ καλό εργαλείο διαχείρισης των συσκευών Cabletron, και όχι μόνο. Στις νέες του εκδόσεις αρχίζει να υποστηρίζει και άλλους κατασκευαστές. Μειονεκτήματα: Πολύπλοκο στην εγκατάσταση και στην διαχείρισή του. Σχεδιάστηκε για επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν highend πλατφόρμες.

60 Software Trend Analysis Κατά την διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων ενός δικτύου, είναι σημαντικό η καταγραφή και η ανάλυση του ιστορικού του δικτύου με διάφορα στοιχεία, πριν και μετά την αποτύπωση του προβλήματος. Αυτό είναι σημαντικό έτσι ώστε να ξέρουμε τί γινόταν πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα και αν γίνεται να μπορέσουμε να το αποτρέψουμε την επόμενη φορά. Η καταγραφή είναι σημαντική στην κατανόηση του τί σημαίνει κανονική λειτουργία του δικτύου, ώστε να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την προβληματική λειτουργία. Χαρακτηριστικά πακέτα λογισμικού για Trend Analysis είναι τα εξής:

61 Software Trend Analysis Concord ehealth Web Page: Platform: Solaris, HP-UX, Windows NT/2000/2003 Πλεονεκτήματα: Επαγγελματικά, web-based γραφήματα λειτουργίας. Δυνατότητα αποθήκευσης των γραφημάτων σε PDF. Reporting εργαλείο με δυνατότητα drill-down για πιο λεπτομερή αναφορά. Πολύ καλό user security με ορισμό του τί βλέπει ο κάθε χρήστης. Δυνατότητα trend analysis σε server-based συσκευές του δικτύου και των εξυπηρετητών. Δυνατότητα εγκατάστασης του σε trial mode, για την δοκιμή του πριν την αγορά. Μειονεκτήματα: Η τιμή του είναι πλήρως απαγορευτική! Το licensing είναι ανά element του δικτύου. Μόνο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν την αγορά ενός τέτοιου εργαλείου.

62 Software Trend Analysis Trinagy TREND (DeskTalk System Inc.) Web Page: Platform: Unix, Windows 9x/NT/2000/2003/XP/Vista Πλεονεκτήματα: Ένα πραγματικά πολύ καλό εργαλείο για capacity planning. Μεταξύ άλλων λειτουργιών, υποστηρίζει διαδικασία έκδοσης προβλέψεων των ημερών. Το εργαλείο αναφορών είναι γραμμένο σε Java επομένως είναι διαθέσιμο για όλα τα λειτουργικά συστήματα. Επιπλέον δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να δημιουργήσει μόνος του της δικές του αναφορές. Μειονεκτήματα: Απαιτείται τουλάχιστον 2 εβδομάδων εκπαίδευση για την λειτουργία και διαχείρισή του. Η τιμή του συναγωνίζεται αυτή του ehealth.

63 Software Trend Analysis MRTG Web Page: Platform: Unix - Linux, Windows NT/2000/2003 Πλεονεκτήματα: Ελεύθερο λογισμικό, με ευκολία εγκατάστασης και χρήσης. Πάρα πολύ καλό documentation. Δυνατότητα λήψης πληροφοριών και από non-snmp συσκευών του δικτύου. Μειονεκτήματα: Λόγο της φύσης του τρόπου συγγραφής του (ελεύθερο λογισμικό) πρέπει να γίνει εγκατάσταση πολλών πακέτων κώδικα (πράγμα αρκετά δύσκολο σε κάποια λειτουργικά συστήματα). Σε Unix-Linux συστήματα τα πακέτα που πρέπει να εγκατασταθούν είναι δεκάδες και όχι πολύ εύκολο να βρεθούν (πχ SNMP Perl Module).

64 Software Trend Analysis Cricket Web Page: Platform: Unix - Linux Πλεονεκτήματα: Ένα πολύ καλό εργαλείο που κάνει, ότι δεν μπορεί το MRTG. Χρησιμοποιεί το RRDTool που είναι η επόμενη γενιά του MRTG. Μειονεκτήματα: Είναι single-threaded οπότε η συλλογή δεδομένων από μεγάλα δίκτυα είναι χρονοβόρα, ιδίως όταν η συλλογή των δεδομένων γίνεται συχνά. Είναι όμως το μοναδικό μειονέκτημα που μπορεί να βρεθεί στο πακέτο αυτό.

65 Software Trend Analysis InfoVista Web Page: Platform: Unix Linux, Windows NT/2000/2003 Πλεονεκτήματα: Πολύ ευέλικτο εργαλείο με πάρα πολύ καλό reporting. Μειονεκτήματα: Χρειάζεται πάρα πολύ καλή γνώση του τομέα του Network Management καθώς και καλή γνώση της Perl, για την παραμετροποίηση του.

66 Software Supporting Software ΩΣ λογισμικό υποστήριξης (supporting software), εννοούμε όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα πακέτα που αναφέραμε προηγουμένως. Μερικά από τα προγράμματα αυτά μπορούν να φτιάξουν εφαρμογές SNMP. Χαρακτηριστικά πακέτα υποστηρικτικού λογισμικού είναι τα εξής:

67 Software Supporting Software Perl Web Page: Platform: Unix Linux, Windows NT/2000/2003, MacOS Πλεονεκτήματα: Η Practical Extraction and Report Language (Perl) είναι μια πολύπλευρη, γενικού σκοπού scripting γλώσσα προγραμματισμού, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα το επιλεγμένο εργαλείο σχεδόν όλων των διαχειριστών και μηχανικών δικτύων. Αρκετά εργαλεία (όπως το MRTG και το Cricket) χρησιμοποιούν την Perl για να κάνουν όλη την σκληρή δουλειά. Μειονεκτήματα: Πολλή λένε ότι δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στην Perl. Το μόνο που μπορεί να παραπονεθεί κάποιος είναι ότι είναι interpreter και όχι compiler (όπως η C).

68 Software Supporting Software SNMP support for Perl Web Page: Platform: Unix Linux, Windows NT/2000/2003, MacOS Πλεονεκτήματα: Παρέχει βιβλιοθήκες η οποίες δίνουν πρόσβαση στις λειτουργίες του πυρήνα του SNMP. Πλήρως ελεγμένο από άποψη λαθών και ταχύτητας. Μειονεκτήματα: Δεν έχει γίνει γνωστό στον κόσμο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν newsgroups ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης συζήτησης λύσεων προβλημάτων.

69 Software Supporting Software WILMA Web Page: ftp://ftp.ldv.e-technik.tu-muenchen.de/dist/wilma/index.html Platform: Unix Linux Πλεονεκτήματα: Περιέχει βασικές SNMP functions καθώς και έναν MIB Compiler και Browser. Μειονεκτήματα: Οι functions είναι αρκετά πολύπλοκες και undocumented.

70 Software Supporting Software Net-SNMP Perl Module Web Page: Platform: Unix Linux, Windows Πλεονεκτήματα: Έχειτιςίδιεςλειτουργίεςκαισυναρτήσειςμε αυτήν της C μόνο που είναι γραμμένη σε Perl. Μειονεκτήματα: Κατά την διαδικασία της εγκατάστασης, η βιβλιοθήκη χρειάζεται να έχει πρόσβαση στην Net-SNMP C Library, γιαναμπορέσειναδουλέψεισωστά.

71 Software Supporting Software A3Com Web Page: Platform: Unix Linux, Windows NT/2000/2003 Πλεονεκτήματα: Modules τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διαχείριση των 3Com SuperStack II 3900/9300 και CoreBuilder 3500 LAN switches. Μειονεκτήματα: Σχετικά περιορισμένες δυνατότητες.

72 Software Supporting Software SNMP++ Web Page: Platform: Unix, Linux, Solaris, HP-UX, Windows Πλεονεκτήματα: Αν κάποιος θέλει να αναπτύξει μια εφαρμογή SNMP σε C++, τότε το πακέτο αυτό είναι το ιδανικό. Μπορεί να γίνει συγγραφή πολύ καλών εφαρμογών με το πακέτο αυτό με ελάχιστο κώδικα. Ηβιβλιοθήκηαυτήείναιopen source επομένως χωρίςκόστοςκτήσης. Μειονεκτήματα: Χρειάζεται γνώση της C++

73 Software Supporting Software NetCool Web Page: Platform: Unix, Linux, Windows Πλεονεκτήματα: Είναι μια γεννήτρια αντιστοίχισης γεγονότων και μηνυμάτων του SNMP. Οι παραδοσιακές SNMP εφαρμογές, εμφανίζουν πάρα πολλά SNMP μηνύματα και γεγονότα (events) από τα οποία λίγα είναι αυτά που χρειάζονται για την επίλυση ενός προβλήματος. Το πακέτο αυτό, ενσωματώνεται στα προγράμματα NMS και φιλτράρει τα ανούσια μηνύματα, κρατώντας μόνο αυτά που είναι σημαντικά. Μειονεκτήματα: Λίγο επίπονη η αρχική του εγκατάσταση, αλλά στησυνέχειαείναιεύκοληηχρήσητουκαιησυντήρησήτου.

74 Software Supporting Software Network Computing Technologies Trap Receiver Web Page: Platform: Windows 9x/NT/2000/2003/XP Πλεονεκτήματα: Εύκολο στη χρήση του. Μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εκτελεί κάποιες ενέργειες στα ληφθέντα traps. Μειονεκτήματα: Δεν τρέχει σε καμιά πλατφόρμα του Unix.

75 Βιβλιογραφία Mitch Tulloch, Ingrid Tulloch, 2002, Microsoft Encyclopedia of Networking, Microsoft Press. Douglas R. Mauro, Kevin J. Schmidt, 2002, Essential SNMP, O Reilly. Craig Hunt, 2002, TCP/IP Network Administration, O Reilly. Hal Stern, Mike Eisler, Ricardo Labiaga, 2002, Managing NFS and NIS, O Reilly. Joseph D. Sloan, 2002, Network Troubleshooting Tools, O Reilly. Andrzej Bieszczad, Bernard Pagurek, Tony White, Mobile Agents for Network Management, IEEE

HP Network Node Manager (NNM) Tutorial

HP Network Node Manager (NNM) Tutorial Telecommunication Networks and integrated Services Laboratory tns.ds.unipi.gr HP Network Node Manager (NNM) Tutorial Καθηγ. Π. Δεμέστιχας, Δρ.K. Τσαγκάρης, Δρ. Μ. Λογοθέτης, Δ. Καρβουνάς Email: {pdemest,

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #13: Διαχείριση δικτύων

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #13: Διαχείριση δικτύων ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #13: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων (Ι) Υλοποιήσεις Client Server Το Πρωτόκολλο SNMP Δομή SNMP Agent - MIB

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων (Ι) Υλοποιήσεις Client Server Το Πρωτόκολλο SNMP Δομή SNMP Agent - MIB ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων (Ι) Υλοποιήσεις Client Server Το Πρωτόκολλο SNMP Δομή SNMP Agent - MIB Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr 24/11/2015 Άδεια Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή στα πρωτόκολλα TCP/IP και το INTERNET 2.1. Μέσα μετάδοσης, φυσικές διευθύνσεις

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή στα πρωτόκολλα TCP/IP και το INTERNET 2.1. Μέσα μετάδοσης, φυσικές διευθύνσεις ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 1.0. Επισκόπηση 1.1. Δίκτυα υπολογιστών 1.2. Πρωτόκολλα δικτύων υπολογιστών 1.3. Το πρόβλημα της διαχείρισης 1.4. Μοντέλα και πρότυπα διαχείρισης 1.5. Τρόποι διακίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΙ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΙ Σημειώσεις 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στη Διαχείριση Δικτύων 1.1 Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια τα δίκτυα υπολογιστών και τα συστήματα κατανεμημένης επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ (IP για που το έβαλες) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο δικτύου (Network layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer):

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Επικοινωνιακών Συστημάτων - Εισαγωγή ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαχείριση Επικοινωνιακών Συστημάτων - Εισαγωγή ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 1 Κεφάλαιο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 2. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...5 2.1 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ή ΒΛΑΒΩΝ...5 2.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ...5 2.3 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ. Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ. Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Συμπληρωματικές Σημειώσεις στα πλαίσια του μαθήματος «ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙΙ» (Διαχείριση Δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Ασφάλεια Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων

Διαχείριση και Ασφάλεια Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Διαχείριση και Ασφάλεια Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων Διαχείριση Δικτύων Ανάγκη για Συστήματα Διαχείρισης ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ γεωγραφική επέκταση δικτύων ετερογένεια δικτύων πλήθος και πολυπλοκότητα εφαρμογών υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Information Technology for Business

Information Technology for Business Information Technology for Business Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Computer System Hardware Υποδομή του Information Technology Υλικό Υπολογιστών (Hardware) Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Να προσφερθεί ένα ειδικό σύστημα backup to disk για την τήρηση του συνόλου των αντιγράφων ασφαλείας. 1.2 Αριθμός προσφερόμενων μονάδων.

1.1 Να προσφερθεί ένα ειδικό σύστημα backup to disk για την τήρηση του συνόλου των αντιγράφων ασφαλείας. 1.2 Αριθμός προσφερόμενων μονάδων. Πίνακας 1 Ειδικό Σύστημα Backup to Disk με deduplication 1.1 Να προσφερθεί ένα ειδικό σύστημα backup to disk για την τήρηση του συνόλου των αντιγράφων ασφαλείας. 1.2 Αριθμός προσφερόμενων μονάδων. 2 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ INTERNET INFORMATION SERVER (IIS) ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (WEB SERVICES) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:Μπάρδα Μαρία ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Τσιαντής

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Σχεδίαση και Αρχιτεκτονική Δικτύων Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 19 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δικτύων με τη χρήση SNMP (5η άσκηση) Διαχείριση Δικτύων - Ευφυή Δίκτυα, 9 ο Εξάμηνο,

Διαχείριση Δικτύων με τη χρήση SNMP (5η άσκηση) Διαχείριση Δικτύων - Ευφυή Δίκτυα, 9 ο Εξάμηνο, ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείρισης & Βελτίστου Σχεδιασμού Δικτύων Τηλεματικής

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Network Address Translation (NAT)

Network Address Translation (NAT) HY335Α Δίκτυα Υπολογιστών Xειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Network Address Translation (NAT) Network Layer Private IP Addresses Πρόβλημα: o χώρος των ΙΡ διευθύνσεων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη

Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Δίκτυα Η/Υ ςτην Επιχείρηςη Εντολέσ δικτυακών πρωτοκόλλων ςε Windows/Unix Γκάμασ Βαςίλειοσ, Εργαςτηριακόσ υνεργάτησ Εντολζσ δικτφου ςε Windows/Unix ε προηγούμενο εργαςτήριο παρουςιάςτηκαν οι παρακάτω εντολέσ

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ιαχείριση ικτύων ρ.αρίστη Γαλάνη Ακαδημαϊκό Έτος

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ιαχείριση ικτύων ρ.αρίστη Γαλάνη Ακαδημαϊκό Έτος Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ιαχείριση ικτύων ρ.αρίστη Γαλάνη Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Πρότυπο διαχείρισης ISO/OSI Ένα περιβάλλον OSI μπορεί να αποτελείται από ετερογενή «ανοικτά» διασυνδεδεμένα

Διαβάστε περισσότερα

Linux Terminal Server Project

Linux Terminal Server Project Linux Terminal Server Project Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των τερματικών κοινού της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κολοβός Φίλιππος filippos@uom.gr Ευάγγελος Μπάνος

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; Ο όρος TCP/IP αναφέρεται σε μια ομάδα ομοειδών πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία των δικτύων υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δικτύων με τη χρήση SNMP (5 η άσκηση)

Διαχείριση Δικτύων με τη χρήση SNMP (5 η άσκηση) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείρισης & Βελτίστου Σχεδιασμού Δικτύων Τηλεματικής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3. Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 Εισαγωγή στην τεχνολογία TCP/IP Τεχνολογία TCP/IP TCP/IP Πρωτόκολλα TCP/IP ή τεχνολογία TCP/IP ή τεχνολογία ιαδικτύου (Internet)( ιαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής αποτελείται: 1. Από Υλικό Hardware (CPUs, RAM, Δίσκοι), & 2. Λογισμικό - Software Και μπορεί να εκτελέσει διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα και Διαδίκτυο

Δίκτυα και Διαδίκτυο Μανώλης Κοσμίδης Dipl. Electrical & Computer Engineering, MEng E-commerce & Computer Systems, MEdu Management and Leadership Δίκτυα και Διαδίκτυο Βασικές έννοιες δικτύων 1 Τι είναι δίκτυο Ένα δίκτυο υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Εποπτεία ικτύων µε την XML XML for Network Monitoring

Εποπτεία ικτύων µε την XML XML for Network Monitoring Εποπτεία ικτύων µε την XML XML for Network Monitoring Πανεπιστήµιο Μακεδονίας ΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήµατα Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών και ικτύων Υπεύθυνος: Α.Α. Οικονοµίδης Αθανάσιος Πετρίδης Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 Το δίκτυο ARPANET ήταν ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του '60. 2 / 26 Από την αρχή κύριος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων Υλοποιήσεις Client Server Το Πρωτόκολλο SNMP SNMP MIB - Αντικείμενα & Ορισμοί Πινάκων

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων Υλοποιήσεις Client Server Το Πρωτόκολλο SNMP SNMP MIB - Αντικείμενα & Ορισμοί Πινάκων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων Υλοποιήσεις Client Server Το Πρωτόκολλο SNMP SNMP MIB - Αντικείμενα & Ορισμοί Πινάκων Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr 6/11/2017

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και φορητής εκτύπωσης

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και φορητής εκτύπωσης Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και φορητής εκτύπωσης Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP

Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP Άσκηση 2 η Πρωτόκολλο επικοινωνίας TCP/IP Ημερομηνία παράδοσης 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της άσκησης 1. Γενικά για το TCP/IP Η ομάδα πρωτοκόλλων TCP/IP επιτρέπει σε υπολογιστές όλων των μεγεθών, από

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι»

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» 1 Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» Άσκηση 1 η Τμήμα Mηχ. Πληροφορικής & Υπολογιστών Παν. Δυτικής Αττικής Ημερομηνία έκδοσης: 3/10/2018 Επιμέλεια: Ιωάννης Ξυδάς, Αντώνης Μπόγρης Υλοποίηση ενός Τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Web Serve. Dynamic Datacenter Services. Interworks Data Center. Παρεχόμενες υπηρεσίες από το. interworks

Web Serve. Dynamic Datacenter Services. Interworks Data Center. Παρεχόμενες υπηρεσίες από το. interworks Dynamic Datacenter Services Παρεχόμενες υπηρεσίες από το Interworks Data Center Τμήμα Operations Εκδώθηκε: Oct 2009 Version: 1.0 interworks Dynamic Datacenter Services Εισαγωγή Υποδομή Interworks Dynamic

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6ο ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Εισαγωγή

Κεφάλαιο 6ο ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Εισαγωγή Κεφάλαιο 6ο ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εισαγωγή 1 / 33 Το Επίπεδο Εφαρμογής (Application Layer) είναι το πιο πάνω επίπεδο των τεσσάρων επιπέδων του μοντέλου TCP/IP και βρίσκεται πάνω από το επίπεδο Μεταφοράς (Transport

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων SNMP MIB - Αντικείμενα & Ορισμοί Πινάκων (επανάληψη) NETCONF (Network Configuration Protocol)

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων SNMP MIB - Αντικείμενα & Ορισμοί Πινάκων (επανάληψη) NETCONF (Network Configuration Protocol) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων SNMP MIB - Αντικείμενα & Ορισμοί Πινάκων NETCONF (Network Configuration Protocol) Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr 13/11/2017

Διαβάστε περισσότερα

7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP

7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP Κεφάλαιο 7 7.2.2 Σχέση OSI και TCP/IP Σελ. 226-230 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Κομοτηνής http://diktya-epal-g.ggia.info/ Γνωστό μοντέλο OSI διασύνδεσης ανοικτών συστημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης)

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) TEI Σερρών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) Ανάλυση Πρωτοκόλλων Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Δρ. Αναστάσιος Πολίτης Καθηγητής Εφαρμογών anpol@teiser.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet.

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. PROXY SERVER Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. Αποτελεσματικό εργαλείο για την απόκρυψη των εσωτερικών λεπτομερειών και διευθύνσεων IP του δικτύου. Αυξάνει τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα επικοινωνίας Ορισμός Σύνολα προσυμφωνημένων κανόνων που απαιτούνται για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η ανταλλαγή δεδομένων, και επομένως

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπιµότητα των firewalls

Σκοπιµότητα των firewalls Σκοπιµότητα των firewalls Παρέχουν προστασία των εσωτερικών δικτύων από απειλές όπως: Μη εξουσιοδοτηµένη προσπέλαση των δικτυακών πόρων: όταν επίδοξοι εισβολείς προσπαθούν να εισχωρήσουν στο δίκτυο και

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στην Διαχείριση Δικτύων. Μόσχος Αχιλλέας 2075 Χουσερίδης Γεώργιος 2027

Εργασία στην Διαχείριση Δικτύων. Μόσχος Αχιλλέας 2075 Χουσερίδης Γεώργιος 2027 Εργασία στην Διαχείριση Δικτύων Μόσχος Αχιλλέας 2075 Χουσερίδης Γεώργιος 2027 1 Observium Το Observium είναι ένα πρόγραμμα παρακολούθησης δικτύου βασισμένο στο απλό πρωτόκολλο διαχείρισης δικτύου (SNMP).Γράφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης

Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης Εργαστήριο 10 ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ Απομακρυσμένη Πρόσβαση και Εντολές Ελέγχου και Υποστήριξης Στόχος Ο στόχος του παρόντος εργαστηρίου είναι διττός: από τη μία πλευρά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19

Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών. Κοντογιάννης Βασίλειος ΠΕ19 Ενότητα 3 - Θέματα Εφαρμοσμένης Επιστήμης Υπολογιστών 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Τι είναι το υλικό ενός υπολογιστικού συστήματος; Το σύνολο των ηλεκτρονικών και μηχανικών μερών του που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο TCP/IP. Π. Γαλάτης

Εισαγωγή στο TCP/IP. Π. Γαλάτης Εισαγωγή στο TCP/IP Π. Γαλάτης H σουίτα πρωτοκόλλου TCP/IP Το TCP/IP είναι ένα σύνολο πρωτοκόλλων που ονομάζουμε σουίτα και αφορούν στη δικτύωση των υπολογιστών. Transmission Control Protocol (TCP) μετάδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή: Το Internet, Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS, Ανασκόπηση TCP/IP, Στατιστικές, Ονοματοδοσία στο Internet Β.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή: Το Internet, Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS, Ανασκόπηση TCP/IP, Στατιστικές, Ονοματοδοσία στο Internet Β. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή: Το Internet, Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS, Ανασκόπηση TCP/IP, Στατιστικές, Ονοματοδοσία στο Internet Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr 13/10/2014 Άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Μάθημα 0.2: Το Λογισμικό (Software) Δίκτυα υπολογιστών Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.1 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.1: Λειτουργικά Συστήματα 1 3.1.1 Λογισμικό και Υπολογιστικό Σύστημα Ένα σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα αποτελείται από: το υλικό: τα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή και το λογισμικό: το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Powered by Web Serve

Powered by Web Serve Powered by Web Serve Data Sheet Web Backup Η απώλεια των δεδομένων σας φαντάζει ως εφιάλτης; Πολλές εταιρίες δεν ανακάμπτουν από την απώλεια των δεδομένων τους ύστερα από μια καταστροφή. Web Backup Η απόλυτη

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε ΙΚΤΥΑ & INTERNET ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκευές συνδέονται µεταξύ τους µε καλώδια

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό - Προγράμματα

Λογισμικό - Προγράμματα Λογισμικό - Προγράμματα Πρόγραμμα είναι ένα σύνολο εντολών, βάση των οποίων ο υπολογιστής εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία Λογισμικό (Software) Το σύνολο των προγραμμάτων Προγράμματα Προγράμματα συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθμιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθμιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005 Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: Δράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστημάτων των σχολείων Τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου Πρόγραμμα Σεμιναρίων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου SQL Server MC2778 Writing Queries Using Microsoft SQL Server 2008 Transact-SQL 24 14-17 (Β) MC6231 Maintaining a Microsoft SQL Server 2008 R2 Database 40 28/9-3/10

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Δίκτυα υπολογιστών - Βασικά εργαλεία δικτύων στο Linux. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ηυιοθέτησητης τεχνολογίαςκαι αρχιτεκτονικής TCP/IP δεν έρχεται σε σύγκρουσηµε το µοντέλο του OSI και αυτό γιατί και τα δυο συστήµατααναπτύχθηκαν συγχρόνως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισµένες ουσιώδεις διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 9: Dynamic Host Configuration Protocol- DHCP

Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 9: Dynamic Host Configuration Protocol- DHCP Δίκτυα Υπολογιστών Ενότητα 9: Dynamic Host Configuration Protocol- DHCP Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο (και τι θα δούμε στο εργαστήριο δικτύων) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διαδίκτυο - ένα δίκτυο δεδομένων Σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Με λίγα λόγια, το TCP/IP καθορίζει τον τρόπο που πακετάρονται και μεταφέρονται τα δεδομένα της σύνδεσής μας.

Με λίγα λόγια, το TCP/IP καθορίζει τον τρόπο που πακετάρονται και μεταφέρονται τα δεδομένα της σύνδεσής μας. Γρήγορο Ίντερνετ με Κατάλληλες Ρυθμίσεις TCP/IP Η ταχύτητά μας στο ίντερνετ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπου τον κεντρικό ρόλο παίζει η σύνδεσή μας. Πολλές φορές, όμως, η σύνδεσή μας μπορεί να περιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3 MULTIPLE CHOICE

ΜΑΘΗΜΑ 3 MULTIPLE CHOICE ΜΑΘΗΜΑ 3 MULTIPLE CHOICE 1. Ποιa από τις πιο κάτω εργασίες είναι λειτουργία του Λειτουργικού Συστήματος; a) Προσθήκη δεδομένων σε ένα υπολογιστικό φύλλο b) Εκπόνηση έκθεσης βάσης δεδομένων c) Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δικτυακά πρωτόκολλα και εφαρμογές, Δρομολόγηση Γκάμας Βασίλειος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητή Προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε μια υπηρεσία του Internet

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου IPv6

Ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου IPv6 Ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου IPv6 Στις επόµενες παραγράφους περιγράφουµε τα βασικά βήµατα που πρέπει να ακολουθήσει ο τελικός χρήσης για µια αντιπροσωπευτική οµάδα λειτουργικών συστηµάτων ώστε να συνδεθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων (ΙI) SNMP MIB - Αντικείμενα & Ορισμοί Πινάκων NETCONF (Network Configuration Protocol)

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων (ΙI) SNMP MIB - Αντικείμενα & Ορισμοί Πινάκων NETCONF (Network Configuration Protocol) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές Διαχείρισης Δικτύων (ΙI) SNMP MIB - Αντικείμενα & Ορισμοί Πινάκων NETCONF (Network Configuration Protocol) Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr 24/11/2015

Διαβάστε περισσότερα

Δικτύωση υπολογιστών

Δικτύωση υπολογιστών Δικτύωση υπολογιστών Από το 1985 αρχίζει η δικτύωση των υπολογιστών Επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων Η/Υ για μεταφορά αρχείων και δεδομένων Διαχειριστής δικτύου (Server) Εκτυπωτής 1 Πλεονεκτήματα δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (15-17) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (15-17) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (15-17) Π. Φουληράς Χαρακτηριστικά Δικτύου: Ιδιοκτησία, Υπόδειγμα Υπηρεσίας, και Απόδοση Ιδιωτικά Δίκτυα Κλασσικό Παράδειγμα τα LAN Μεγάλες εταιρείες όμως και σε επίπεδο WAN Αγοράζουν υλικό διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software)

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software) ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software) Το Λογισµικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Περιεχόµενα Ορισµός Λογισµικού Κατηγορίες Λογισµικό Συστήµατος Λογισµικό Εφαρµογών Το λογισµικό είναι: Το λογισµικό Το σύνολο των προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο που εξυπηρετεί: περιφερειακών συσκευών μεταξύ τους

Δίκτυο που εξυπηρετεί: περιφερειακών συσκευών μεταξύ τους Δημιουργία οικιακού δικτύου για ψυχαγωγικούς σκοπούς Σχεδιάζοντας το δίκτυο Εγκαθιστώντας το δίκτυο Διαχειρίζωντας ένα δίκτυο ψυχαγωγικούς σκοπούς Μελλοντικές τάσεις στα οικιακά δίκτυα για Τι είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ SNMP. Β. Μάγκλαρης 01/12/2014

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ SNMP. Β. Μάγκλαρης  01/12/2014 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ SNMP Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr 01/12/2014 Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13. Λογισµικό Υλικό. Λειτουργικό σύστηµα υποστήριξης δικτύου. Ανακεφαλαίωση Ερωτήσεις

Κεφάλαιο 13. Λογισµικό Υλικό. Λειτουργικό σύστηµα υποστήριξης δικτύου. Ανακεφαλαίωση Ερωτήσεις Κεφάλαιο 13 Λογισµικό Υλικό Μάθηµα 13.1: Μάθηµα 13.2: Λειτουργικό σύστηµα υποστήριξης δικτύου ιαδικτυακός εξοπλισµός Ανακεφαλαίωση Ερωτήσεις Επιµέλεια : Αθανάσιος Ι. Μάργαρης (amarg@uom.gr) 132 Ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Απειλές & Προστασία. Γιάννης Παυλίδης Presales & Tech Support Engineer

Σύγχρονες Απειλές & Προστασία. Γιάννης Παυλίδης Presales & Tech Support Engineer Σύγχρονες Απειλές & Προστασία Γιάννης Παυλίδης Presales & Tech Support Engineer Σύγχρονες απειλές PHISHING BYOD WINDIGO CLOUD STORAGE WIN XP EOL MOBILITY CRYPTOLOCKERS Windows XP - λήξη υποστήριξης Ransomware:

Διαβάστε περισσότερα

SIMATIC MANAGER SIMATIC MANAGER

SIMATIC MANAGER SIMATIC MANAGER 1 Προγραμματισμός του PLC. 1. Γενικά Μια προσεκτική ματιά σε μια εγκατάσταση που θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε, μας δείχνει ότι αυτή αποτελείται από επιμέρους τμήματα τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Τεύχος : Linux και Ηχος. Η Υποδοµή

Ειδικό Τεύχος : Linux και Ηχος. Η Υποδοµή Ειδικό Τεύχος : Linux και Ηχος Η Υποδοµή ηµήτρης Γλυνός glynos@storm.cs.unipi.gr Μάιος 2004 Linux και Ηχος, µια πονεµένη ιστορία Οδηγοί (drivers) για τις κάρτες ήχου παρέχονται παραδοσιακά από τους κατασκευαστές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED διαχείριση επικοινωνιακών συστημάτων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ADVANCED Οι Advanced θεματικές ενότητες είναι είναι κατάλληλες για άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν σπουδές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ INTERNET HOSTS

ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ INTERNET HOSTS Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Α.Τ.Ε.Ι. Σερρών Σέρρες Μάρτιος 2006 ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ INTERNET HOSTS Βροχίδης Ηλίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων Καθηγητής: Χουβαρδάς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) Αβέρωφ 21, Αθήνα 104 33 Τηλ.: 210-8898200 Fax: 210-8253760 Γενική Διεύθυνση Διεύθυνση: Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Αθήνα, 25/10/2016

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. Aiolos Project. Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI

Μανώλης Κιαγιάς, MSc. Aiolos Project. Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI Μανώλης Κιαγιάς, MSc Aiolos Project Αρχικές Ρυθμίσεις SSH και εγκατάσταση OpenMPI Χανιά, 2015 2 (C) 2014 Μανώλης Κιαγιάς, manolis@freebsd.org Το παρόν έργο διατίθεται υπό τους όρους της Άδειας: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθµιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθµιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005 Πληροφοριακών Συστηµάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: ράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστηµάτων των σχολείων Τεχνική Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Active Directory DNS στα Windows Server 2008. Τεχνικός Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών - Διαχείριση Δικτύων ΙΙ

Δημιουργία Active Directory DNS στα Windows Server 2008. Τεχνικός Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών - Διαχείριση Δικτύων ΙΙ Δημιουργία Active Directory DNS στα Windows Server 2008 Τεχνικός Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών - Διαχείριση Δικτύων ΙΙ Τι είναι το Active Directory; Το Active Directory είναι ουσιαστικά μια βάση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

GDPR/ISO GDPR & SECURITY CONSULTING SERVICES By Cosmos Business Systems

GDPR/ISO GDPR & SECURITY CONSULTING SERVICES By Cosmos Business Systems GDPR & SECURITY CONSULTING SERVICES By Cosmos Business Systems STRATEGIC COMMITMENT ON SECURITY SERVICES Το πλεονέκτημα μας βασίζεται στην ικανή τεχνική ομάδα και στην διαδικασία παρακολούθησης των σχετικών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Υλοποίηση Μηχανισμού Μεταφοράς Δεδομένων από Συσκευές Αποθήκευσης σε Δίκτυο Myrinet, Χωρίς τη Μεσολάβηση της Ιεραρχίας Μνήμης

Σχεδίαση και Υλοποίηση Μηχανισμού Μεταφοράς Δεδομένων από Συσκευές Αποθήκευσης σε Δίκτυο Myrinet, Χωρίς τη Μεσολάβηση της Ιεραρχίας Μνήμης Σχεδίαση και Υλοποίηση Μηχανισμού Μεταφοράς Δεδομένων από Συσκευές Αποθήκευσης σε Δίκτυο Myrinet, Χωρίς τη Μεσολάβηση της Ιεραρχίας Μνήμης Αναστάσιος Α. Νάνος ananos@cslab.ntua.gr Επιβλέπων: Νεκτάριος

Διαβάστε περισσότερα