ALTEC Research Programmes Division. Έρευνα & καινοτοµία στα ευρωπαϊκά προγράµµατα ηλεκτρονικής µάθησης στον επιχειρησιακό χώρο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ALTEC Research Programmes Division. Έρευνα & καινοτοµία στα ευρωπαϊκά προγράµµατα ηλεκτρονικής µάθησης στον επιχειρησιακό χώρο"

Transcript

1 ALTEC Research Programmes Division Ανδροκλής Μαυρίδης Έρευνα & καινοτοµία στα ευρωπαϊκά προγράµµατα ηλεκτρονικής µάθησης στον επιχειρησιακό χώρο

2 Outline Λίγα λόγια για το research division της ALTEC Funding Programmes in Education and Training Ηλεκτρονική µάθηση (e-learning) Γιατί? State of the art (technologies / approaches) Ερευνητική πρόταση

3 Μία από τις µεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής πολυετή επιχειρηµατική δραστηριότητα στα Βαλκάνια παρουσία σε όλους τους κλάδους της οικονοµίας ανεξάρτητες δραστηριότητες στο χώρο του hardware, του software, των τηλεπικοινωνιών (ALTEC Telecoms), της λιανικής (δίκτυο Microland), της κατάρτισης (Interface)

4 O Τοµέας Ερευνητικών Προγραµµάτων ιδρύθηκε το 1996 Μέχρι σήµερα έχει υλοποιήσει περισσότερα από 70 R&D έργα Κυρίως ευρωπαϊκά

5 Στο site µας θα βρείτε πληροφορίες: για την οµάδα µας για τα έργα που υλοποιούµε αυτή τη στιγµή ή στο παρελθόν άλλα νέα για τις δραστηριότητές µας

6 Πράγµατα για τα οποία είµαστε περήφανοι... Για τρίτη συνεχή χρονιά βρεθήκαµε στο EU Scoreboard για τις κορυφαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επενδύσεις σε R&D Ενα από τα (πολύ) λίγα πιστοποιηµένα κατά ISO9001 τµήµατα έρευνας στην Ελλάδα Εχουµε τον υψηλότερο δείκτη επιστηµονικών / ερευνητικών δηµοσιεύσεων για ελληνική επιχείρηση

7 Θεµατικές περιοχές έρευνας Αρχικά τα έργα αφορούσαν e-business / e- commerce, Supply Chain Management, Production Planning Στη συνέχεια δόθηκε έµφαση σε έργα e- Στη συνέχεια δόθηκε έµφαση σε έργα e- Government, e-health και e-learning.

8 Σήµερα... Τα έργα που υλοποιούµε καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα τόσο σε ανάπτυξη νέων τεχνολογιών πληροφορικής όσο και σε καινοτόµες εφαρµογές

9 Funding Programmes in Education and Training H Ευρωπαική ένωση ενθαρρύνει, µέσα από την πολιτική της ερευνητικά προγράµµατα που αφορούν την µάθηση και την εκπαίδευση. Μέσω των δεσµευµένων κονδυλιών για την έρευνα (τα οποία αποτυπώνονται και διανέµονται στα διάφορα Framework Programmes) υπάρχουν οι απαραίτητοι µηχανισµοί που δίνουν οικονοµική και τεχνική υποστήριξη σε Οργανισµούς Ιδρύµατα, Ακαδηµαϊκούς φορείς Ιδιώτες Mε σκοπό να συµµετάσχουν σε ευρωπαϊκά προγράµµατα έρευνας και καινοτοµίας µέσα στην κοινότητα αλλά και εκτός αυτής.

10 Funding Programmes in Education and Training Το Lifelong Learning Programme είναι το πρωτεύον κοινοτικό πρόγραµµα στη περιοχή της µάθησης και της εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά κοινοτικό πρόγραµµα επιχορηγεί έρευνα στον χώρο της µάθησης για όλες τις κοινωνικές εργασιακές και ηλικιακές οµάδες. Tο Lifelong Learning Programme καλύπτει την περίοδο , και διαδέχεται τα προγράµµατα: Socrates, Leonardo da Vinci elearning programmes. Έχει προυπολογισµό 7 bn µέσω του οποίου θα επιχορηγηθούν ερευνητικά έργα και δράσεις τα οποία θα καλλιεργήσουν την ανταλλαγή την συνεργασία και την κινητικότητα της εκπαίδευσης και των παρερχοµένων συστηµάτων τεχνολογιών µε σκοπό την ανάπτυξη καινοτοµιών -πρακτικών και λύσεων πολύ υψηλού επιπέδου.

11 Funding Programmes in Education and Training Οι τέσσερις κολώνες του Lifelong Learning Programme είναι: Πολιτική συµµετοχής και καινοτοµίας στην εφ όρου ζωής εκπαίδευση ειδικά στον επιχειρησιακό τοµέα. Ανάπτυξη καινοτόµων εκπαιδευτικών περιεχοµένων, υπηρεσιών και παιδαγωγικών πρακτικών ιάχυση και εκµετάλλευση της γνώσης και ανταλλαγή αυτής µέσω των συµµετεχόντων οργανισµών.

12 Ηλεκτρονική µάθηση (e-learning) e-learning έχει συνδεθεί µε µια σειρά προσδοκιών: Ευελιξία (µάθηση οπουδήποτε οποτεδήποτε) Βελτίωση της συµµετοχής Ατοµίκευση και προσαρµοστικότητα του εκπαιδευτικού υλικού Βελτίωση της διαχείρισης της γνώσης Νέα µορφές ανάπτυξης γνώσης Βελτίωση της συντήρησης διατήρησης της γνώσης.

13 goodies Εξαιτίας της ασύγχρονης φύσης του, το e- learning, υπόσχεται πολλά στην διαθεσιµότητα και την προσβασιµότητα της γνώσης Το e-learning µπορεί να µεταφέρει πληροφορία Το e-learning µπορεί να µεταφέρει πληροφορία γρήγορα και αποτελεσµατικά και δικαίως θεωρείται από πολλούς ως το µέσo για την προσωπική βελτίωση και την άµεση ενηµέρωση των τεχνολογικών «αλλαγών»

14 reality bites Η υλοποίηση όµως των συστηµάτων ηλεκτρονικής µάθησης είναι πιο δύσκολη απ ότι φαίνεται

15 Current issues Μια πρόσφατη έρευνα στο χώρο κατέδειξε µεγάλες επιφυλάξεις αναφορικά µε την αποτελεσµατικότητα και την καταλληλότητα των e-learning συστηµάτων. Η έλλειψη ενός κοινά αποδεκτού standard για online learning and teaching. Πολλοί οργανισµοί διαφηµίζουν ότι τα συστήµατά τους είναι e-learning-compliant, αλλά το µόνο που πραγµατικά προσφέρουν είναι αυτοµατισµό των υπηρεσιών και το υλικό σε ηλεκτρονική µορφή

16 Current issues Εκτός από την ελαχιστοποίηση του χρόνου και της απόστασης, το ηλεκτρονικά διατιθέµενο περιεχόµενο δεν παρέχει κανένα επιπλέον πλεονέκτηµα στην εκπαιδευτική µαθησιακή εµπειρία Επίσης καθώς οι οργανισµοί επικεντρώνονται στην υλοποίηση της e-learning ύλης για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, αυτό έχει σαν αποτέλεσµα την περιορισµένη επαναχρησιµότητα και εξατοµίκευση του τελικού αποτελέσµατος.

17 e-learning in business sector Στην ενότητα που ακολουθεί θα: Περιγράψουµε τις απαιτήσεις ενός e-learning συστήµατος για τον επιχειρησιακό τοµέα Θα δούµε τις πιθανές λύσεις και τεχνολογίες που µπορούν να εφαρµοστούν Θα παρουσιάσουµε µια αρχιτεκτονική µιας ερευνητικής πρότασης για e-learning στον επιχειρησιακό τοµέα.

18 e-learning in business sector Κατασκευάζοντας ένα elearning σύστηµα για να εξυπηρετήσει τον επιχειρησιακό τοµέα είναι ίσως το ποιο δύσκολο εγχείρηµα Η εκπαίδευση των νέων υπαλλήλων ενός οργανισµού από τη φύση της είναι µια διαδικασία περίπλοκη που εµπλέκει διαφόρου επιπέδου υπαλλήλους, ρόλους, εκπαιδευτικό υλικό, κλπ. Απαιτεί χρόνο και χρήµα Προσθέτοντας και τεχνολογίες στην διαδικασία τα πράγµατα µπορεί να καταλήξουν ζοφερά και το ποσοστό αποτυχίας να είναι µεγάλο.

19 e-learning in business sector Σε αντίθεση µε ένα e-learning σύστηµα για καθαρά ακαδηµαϊκούς σκοπούς, η προτεινόµενη λύση θα πρέπει να λαµβάνει υπόψη τα παρακάτω: οι νέοι υπάλληλοι πρέπει να µάθουν τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης καθώς και τα καθήκοντα τους. Η εκπαίδευσή τους (προ e-learning) θα απαιτούσε την συνεκπαίδευση τους µε παλαιότερους υπαλλήλους του οργανισµού. Άρα η εµπειρία και η γνώση των παλαιοτέρων πρέπει να µπορεί να αποτυπωθεί µε κατάλληλο τρόπο. Θα πρέπει να περιγραφεί η διαδικασία απόκτησης αυτής της γνώσης και της εµπειρίας. Θα πρέπει να µπορεί να προσαρµοσθεί η διαδικασία εκµάθησης στον καθένα ξεχωριστά.

20 So we are in Όλα τα παραπάνω σε συνδυασµό µε την αυξανόµενη ζήτηση σε υπηρεσίες δικτύου και τον αυξανόµενο όγκο πληροφορίας διαθέσιµο, έχουν σαν αποτέλεσµα να είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις την γνώση στα υπάρχοντα e- learning συστήµατα. Μην ξεχνάµε ότι ψάχνουµε την γνώση Άρα το ζητούµενο είναι η διαχείριση της πληροφορίας και ο µετασχηµατισµός αυτής σε γνώση και όχι απλά η πληροφορία στο διαδίκτυο.

21 Current state of the art in innovative e-learning Προσπαθώντας να λύσουν τα παραπάνω θέµατα/προβλήµατα η έρευνα στο χώρο του e-learning, επικεντρώνεται στα: inquiry-based knowledge learning (εκµάθηση µέσω αναζήτηση της γνώσης) Εξατοµίκευση της διαδικασίας µάθησης. Μπορεί το υλικό να είναι ίδιο για όλους αλλά Οι άνθρωποι διαφέρουν µεταξύ τους (culture) Το επίπεδο της ικανοτήτων τους διαφέρει.

22 Current state of the art in innovative e-learning Παιδαγωγικά πρότυπα??? Όπως δεν µπορείς να λύσεις όλα τα µαθηµατικά προβλήµατα εφαρµόζοντας ένα µόνο θεώρηµα Χρειάζεσαι πρότυπα (patterns) για να αντιµετωπίσεις διάφορες περιπτώσεις εκπαίδευσης.

23 Technologies behind Έχοντας το εκπαιδευτικό υλικό καλώς ορισµένο, πρέπει να εξασφαλισθεί ότι: Είναι προσβάσιµο από παντού Μπορεί ο εκπαιδευτής να το διαχειριστεί (εφαρµόζοντας τα παιδαγωγικά πρότυπα) - εξατοµίκευση Χρειαζόµαστε ένα παραπάνω επίπεδο το οποίο θα επιτρέπει την σηµασιολογική περιγραφή του υλικού ώστε να είναι «κατανοητή» από όλους (π.χ άτοµα διαφορετικής εθνικότητας). Γι αυτό χρησιµοποιούµε τις οντολογίες.

24 Ontologies (in English ) An ontology is a semantically enriched data model (UML class diagrams like) that represents a set of concepts within a domain and the relationships between those concepts (Antoniou & Van Harmelen, 2004). It provides a common vocabulary to refer to the concepts of a domain, specifies relationships using logical statements that describe how the concepts are related and provides rules for combining concepts and their relations to define extensions to the vocabulary.

25 Web services Web services (υπηρεσίες ιστού) Για την επικοινωνία αποµακρυσµένων χρηστών Για την επικοινωνία µέσω των µεταδεδοµένων των οντολογιών Γιατί µιλάµε για Ε learning

26 Knowledge maps Knowledge maps (χάρτες γνώσης) είναι το αρχιτεκτονικό σχέδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όπως το αρχιτεκτονικό σχέδιο περιγράφει την δοµή του σπιτιού, έτσι και οι χάρτες γνώσεις περιγράφουν την δοµή της γνώσης. Για να χτίσουµε τους χάρτες χρησιµοποιούµε τις οντολογίες.

27 Scenarios Ok. Με τους χάρτες έχουµε την περιγραφή του «σπιτιού» µας. Για να µπορούµε να ξεναγήσουµε ένα «καλεσµένο» (εκπαιδευόµενος) στο σπίτι µας (για να του δείξουµε όλους τους χώρους) µε σκοπό να «µάθει» τους χώρους (γνωσιακές δοµές learning objects), χρειαζόµαστε «σενάρια» ξενάγησης.

28 Scenarios Κάποιος µπορεί να ξεκινήσει από το σαλόνι κουζίνα µπάνιο κλπ. Άλλος µπορεί να ξεκινήσει από την κουζίνα σαλόνι υπνοδωµάτιο κλπ. Άρα για κάθε εκπαιδευόµενο (καλεσµένο) µπορούµε να έχουµε ένα εξατοµικευµένο σενάριο εκµάθησης το οποίο θα προσαρµόζεται: Στο γνωσιακό του επίπεδο Στις χρονικές του ανάγκες Στο επιθυµητό αποτέλεσµα

29 Advice cases and paths Οκ. Έχουµε τον καλεσµένο στο «σαλόνι» (συγκεκριµένη περιοχή γνώσης) µας και «πίνουµε καφέ» (µαθαίνει το χώρο learning object). Αφού µάθει το σαλόνι του λέµε: Μπορείς να φέρεις νερό από το ψυγείο? Το ψυγείο είναι στη κουζίνα (άλλη γνωσιακή δοµή) Για να τα καταφέρει πρέπει να του υποδείξουµε τον ποιο βέλτιστο/ σύντοµο δρόµο Για να βρεί την κουζίνα (paths) Για να βρεί το ψυγείο και το νερό (advice case)

30 Summary Το e-learning σύστηµα µας είναι σε θέση: να περιγράψει την γνώση (οντολογίες) Να την δοµήσει βάση των αναγκών του εκπαιδευόµενου (knowledge maps) Να δηµιουργήσει σενάρια εκµάθησης (αλληλεπίδρασης του εκπαιδευόµενου µε το σύστηµα - inquiry-based knowledge learning (εκµάθηση µέσω αναζήτηση της γνώσης) Να κατευθύνει/βοηθήσει (advice cases) τον εκπαιδευόµενο στην διαδικασία εκµάθησης (µεταγωγή από ένα κοµµάτι γνώσης στο άλλο)

31 Innovative - Case study Στη καρδιά του συστήµατος βρίσκεται η πλατφόρµα η οποία επιτρέπει: Τους εκπαιδευόµενους να θέτουν ερωτήµατα σε φυσική γλώσσα Το σύστηµα θα επιστρέφει: Τις γνωστές απαντήσεις που πλησιάζουν όσο το δυαντό περισσότερο στα ερωτήµατα Το question learning framework, όπου θα υπάρχει η ενορχήστρωση των γνωσιακών δοµών που περιέχουν (το υλικό και τα web services) καθώς και το µονοπάτι από µια γνωσιακή δοµή στην άλλη Την οπτική επόπτευση του knowledge map υπο χρήση.

32 requirements

33 Proposed abstract architecture

34 Architecture of the Questions/Answers Subsystem

35 Proposed platform

36 Συµπεράσµατα Το E-learning είναι το µέλλον στην εκπαίδευση Είναι ακόµη σε πρώιµο στάδιο Σωστή υλοποίηση Επιχειρησιακός τοµέας Η ευρωπαϊκή ένωση επιχορηγεί νέες προτάσεις ιδέες - λύσεις Επιτέλους η έρευνα ρίχνει βάρος στην γνώση και όχι στο εκπαιδευτικό υλικό.

37 That s it Συνάδελφοι ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας Ερωτήσεις???

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «Έρευνα αγοράς αναφορικά με τις μεθόδους εφαρμογής και τις προοπτικές ανάπτυξης του e-learning σε ακαδημαϊκό και επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

Η Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση και εκπαιδευτική διαδικασία. Κώστας Τσιμπάνης. Κέντρο Λειτουργίας Διαχείρισης Δικτύου. Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Η Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση και εκπαιδευτική διαδικασία. Κώστας Τσιμπάνης. Κέντρο Λειτουργίας Διαχείρισης Δικτύου. Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Α σ ύ γ χ ρ ο ν η Τ η λ ε κ π α ί δ ε υ σ η κ α ι Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ή Δ ι α δ ι κ α σ ί α Τίτλος Η Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση και εκπαιδευτική διαδικασία Κώστας Τσιμπάνης Στοιχεία Συντάκτη Κέντρο Λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Μεταπτυχιακό Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής Συνεχιζόµενη Εκπαίδευση Θέµα: «ηµιουργία ηλεκτρονικού συστήµατος εκµάθησης και υποστήριξης σπουδαστών στις ξένες γλώσσες (φροντιστηρίου)

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορικής στην εκπαίδευση: Εκπαίδευση εκπαιδευτικών

Τεχνολογίες Πληροφορικής στην εκπαίδευση: Εκπαίδευση εκπαιδευτικών Page 1 of 197 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τµήµα Ψηφιακών Συστηµάτων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ «ιδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακά συστήµατα» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Μεταπτυχιακή ιπλωµατική Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Τοµέας Ηλεκτρικών Βιοµηχανικών ιατάξεων και Συστηµάτων Αποφάσεων ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος εργασίας: Πλατφόρµα ανάπτυξης εφαρµογών τηλεκπαίδευσης βασισµένη σε XML

Τίτλος εργασίας: Πλατφόρµα ανάπτυξης εφαρµογών τηλεκπαίδευσης βασισµένη σε XML ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μεταπτυχιακό ίπλωµα Ειδίκευσης στην Επιστήµη & Τεχνολογία των Υπολογιστών Τίτλος εργασίας: Πλατφόρµα ανάπτυξης εφαρµογών τηλεκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Προσαρμογής Πολυμεσικών Δεδομένων Εφαρμογές στην Εκπαίδευση από Απόσταση

Τεχνολογίες Προσαρμογής Πολυμεσικών Δεδομένων Εφαρμογές στην Εκπαίδευση από Απόσταση Τεχνολογίες Προσαρμογής Πολυμεσικών Δεδομένων Εφαρμογές στην Εκπαίδευση από Απόσταση Η Διπλωματική Εργασία παρουσιάστηκε ενώπιον του Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σε Μερική Εκπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

χρήση φορητών συσκευών

χρήση φορητών συσκευών Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Τµήµα Εφαρµοσµένης Πληροφορικής & Πολυµέσων Πτυχιακή εργασία m-learning:εκπαίδευση µε τη χρήση φορητών συσκευών Σπουδαστής: Φώτης Α. Παναγόπουλος ΑΜ: 1690

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΞΥΠΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ (Ε-LEARNING) ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΕΡΔΕΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στους γονείς μου που με στήριξαν Καθ όλη τη διάρκεια Των σπουδών μου. Ευχαριστώ, Τον κ. Πασχαλίδη Αθανάσιο Για την άψογη συνεργασία

Στους γονείς μου που με στήριξαν Καθ όλη τη διάρκεια Των σπουδών μου. Ευχαριστώ, Τον κ. Πασχαλίδη Αθανάσιο Για την άψογη συνεργασία Στους γονείς μου που με στήριξαν Καθ όλη τη διάρκεια Των σπουδών μου Ευχαριστώ, Τον κ. Πασχαλίδη Αθανάσιο Για την άψογη συνεργασία 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΑΣΕΙΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ e-crm

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ e-crm Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ e-crm ΑΓΑΘΗ Β. ΤΣΟΒΙΛΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων Καθηγητής : Ρομπογιαννάκης Ιωάννης ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο. Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ 2012 ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ: «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.3.1: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ» ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Παπαδάκης Σπύρος ρ. Φραγκούλης Ιωσήφ * Υπ. ιδάκτορας ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό. Πανεπιστήµιο papadakis@eap.gr fragoulis@acn.gr

Παπαδάκης Σπύρος ρ. Φραγκούλης Ιωσήφ * Υπ. ιδάκτορας ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό. Πανεπιστήµιο papadakis@eap.gr fragoulis@acn.gr Η ανάπτυξη Κοινωνικών Ικανοτήτων και η απόκτηση Κοινωνικών εξιοτήτων στο πλαίσιο της δια βίου µάθησης, στην Κοινωνία της Πληροφορίας: ιαµόρφωση εικτών Ποιότητας για την αξιολόγησή τους Παπαδάκης Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήµατα. Ανάπτυξη Μοντέλου και Πρωτότυπου Συστήµατος Context-Aware E-learning. Βασίλειος Κ.

Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήµατα. Ανάπτυξη Μοντέλου και Πρωτότυπου Συστήµατος Context-Aware E-learning. Βασίλειος Κ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήµατα ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη Μοντέλου και Πρωτότυπου Συστήµατος Context-Aware E-learning

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Επιβλέπων: Βίρβου Μαρία ιπλωµατική εργασία E-learning µε χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗ : ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΑΚΡΙ ΟΥ- ΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΣΠΟΙΝΑ Ε-LEARNING ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΉ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΉΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉΣ-ΜΑΘΗΣΉΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΉ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΉΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉΣ-ΜΑΘΗΣΉΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ -ΠΤΥΧΙΑΚΉ ΕΡΓ ΑΣΙΑ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΉ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΉΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉΣ-ΜΑΘΗΣΉΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΙΣ «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Σελίδα 11 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 1.1 Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ-ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ-ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ-ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ Γ. ΚΑΛΑΪΤΖΙ ΟΥ Επιβλέπων : Τζήµας ηµήτριος Επιστηµονικός Συνεργάτης

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική χρήση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθµια και ευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Το πρόγραµµα etwinning για ιεθνείς Συνεργασίες και Ανάπτυξη.

ηµιουργική χρήση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθµια και ευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Το πρόγραµµα etwinning για ιεθνείς Συνεργασίες και Ανάπτυξη. ηµιουργική χρήση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθµια και ευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Το πρόγραµµα etwinning για ιεθνείς Συνεργασίες και Ανάπτυξη. Creative usage of ICT in Primary and Secondary Education. etwinning Program

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Γεννήτριας Σχηµάτων XML (XML Schema Generator) από το Εννοιολογικό Μοντέλο Αναφοράς του CIDOC/ICOM

Κατασκευή Γεννήτριας Σχηµάτων XML (XML Schema Generator) από το Εννοιολογικό Μοντέλο Αναφοράς του CIDOC/ICOM Πανεπιστήµιο Κρήτης Σχολή Θετικών Επιστηµών Επιστηµών Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών Σχολή Κοινωνικών Τµήµα Αρχαιολογίας Κατασκευή Γεννήτριας Σχηµάτων XML (XML Schema Generator) από το Εννοιολογικό Μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ιπλωµατική Εργασία ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ιπλωµατική Εργασία ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιπλωµατική Εργασία ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΟΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής»

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής» Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Νικόλαος Τζαμπαζόγλου Πατρώνυμο Χρήστος Αριθμός Μητρώου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα και περιπτώσεις εφαρμογής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα και περιπτώσεις εφαρμογής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεκπαίδευση µέσω ιαδικτύου. Web-based e-learning

Τηλεκπαίδευση µέσω ιαδικτύου. Web-based e-learning Πανεπιστήµιο Μακεδονίας ΠΜΣ Πληροφοριακά Συστήµατα Στρατηγικές Πληροφορικής & Τηλεµατικής Καθηγητής: Α.Α.Οικονοµίδης University of Macedonia Master in Information Systems Strategies for Informatics & Telematics

Διαβάστε περισσότερα

E learning για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Στρατηγικές Συνεργατικής Μάθησης

E learning για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Στρατηγικές Συνεργατικής Μάθησης Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» E learning για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Στρατηγικές Συνεργατικής Μάθησης Μεταπτυχιακή Διατριβή Βενιέρη Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ (2000-2006) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Α κύκλος εργασιών: ΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (ΑΤΕΙ) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (ΑΤΕΙ) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (ΑΤΕΙ) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σχεδιασµός, Ανάπτυξη και Υλοποίηση ιαδραστικής Εκπαιδευτικής Εφαρµογής

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακή Παιδεία και Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση: Η Περίπτωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πληροφοριακή Παιδεία και Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση: Η Περίπτωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Πληροφοριακή Παιδεία και Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση: Η Περίπτωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Φωτεινή Πολυμεράκη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τμήμα Επιστημονικής Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης,

Διαβάστε περισσότερα